[ AlexanderTheGreatest @ 21.10.2008. 13:42 ] @
Tekst Blica o najbogatijim ljudima iz Srbije i ostalih istocno evropskih zemalja:

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=61785

Jel se zna konkretno kako se Miskovic i ekipa tako obogatila?
Jel postoji javna tajna?
Ili je dovoljno biti vicepremijer 6 meseci i postati tako bogat?
[ Beltrammi @ 21.10.2008. 14:22 ] @
pa zar niste to ucili iz poznavanja prirode i drustva ?
[ Horvat @ 21.10.2008. 14:41 ] @
zasto za milana jankovic pise filip cepter??[nisam upoznat sa doticnim,doduse ni sa drugima,sem karica i za ovog miskovica sam cuo, vidim da ovaj ima 2 imena]
[ Bojan Basic @ 21.10.2008. 14:49 ] @
http://www.profil.co.yu/prikazitekst.asp?Tekst=48
[ Horvat @ 21.10.2008. 14:55 ] @
hvala bojane,nisam ni znao da je zepter novo preduzece,a jos manje "domaceg porekla"

nego sto se liste tice vidim da je neki piconi bez fotke na listi ;)
[ Pali zari @ 21.10.2008. 15:23 ] @
i odjednom ima 700 mil a pre toga ga nije bilo ni na listi?
[ SASA M. @ 21.10.2008. 16:23 ] @
Citat:
AlexanderTheGreatest: Jel se zna konkretno kako se Miskovic i ekipa tako obogatila?
Jel postoji javna tajna?
Ili je dovoljno biti vicepremijer 6 meseci i postati tako bogat?

Vrlo jednostavno, prvi je poceo da nosi lakse gajbice od plastike. Do tada su svi koristili drvene, dok je on sa plasticnim mogao za 1.98 puta vise da ubere. Plus prednost koje su donosile svojom aerodinamikom, da i ne pricam.
[ Majstor Duja @ 21.10.2008. 16:27 ] @
...krenuli su kao mala firma u doba krize, zaradili prvih 100usd pa onda to ulozili dalje u posao pa zaradili jos 100 i tako nekoliko godina a onda je izvesna
porodica sa trenutnim sedistem u Moskvi insvestirala 700milsa u tu uspesnu "kap po kap" firmu i omogucila joj monopol na trzistu - dalje je poznato...
[ ventura @ 21.10.2008. 16:40 ] @
Početkom '90-tih je Delta kupovala robu od državnih firmi za dinare, po zvaničnom kursu, a prodavala na tržištu po realnom kursu. To je bio inicijalni kapital, a posle toga čovek je jednostavno poslovao pametno, nije izmišljao toplu vodu, već je prepisivao uspešne recepte iz inostranstva, i to je to. Sličan scenario je i sa Ruskim oligarsima.
[ jablan @ 21.10.2008. 16:50 ] @
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=449550
[ Horvat @ 21.10.2008. 16:59 ] @
@ventura,a pocetni kapital za kupovinu ? ;)...nije poceo s 10 dojch mark
[ kelja @ 21.10.2008. 17:02 ] @
Rad, rad i samo rad!
[ Lesli Eldridz @ 21.10.2008. 17:05 ] @
To se vec zna, preko udbe, iz drustvenog fonda, kao sto vazi za sve ostale barabe tog tipa, i sve "uspesne" barabe uopste ovde. Svi oni duvaju u istu tikvu sa barabama iz drzavnog aparata. Ne postoji ni jedan jedini "uspesni" koji nije duvao i duva i sad u istu tikvu sa zlocincima koji zloupotrebljavaju drzavu. To je onaj zajednicki zlocinacki poduhvat o kome se govori. Ja sam na primer u skolu isao sa jednim od tih bilmeza koji je svojevremeno uhapsen (tad nije bilo bas ovoliko rasulo, iako na prvi pogled jeste bilo) jer je uhvacen na pretovaru slepera cigara, a onda ekspresno pusten kad se ispostavilo da je kupovao od brata onog Badze koji je tad bio ministar policije. Posle su oni svio sve to "legalizovali" potplacujuci olos da pise tzv zakone onako kako njima odgovara. Toliko o njima, a na njihove price o radu, postenju i pameti ja samo mogu da se nasmejem, i da ispustim drugaciji zvuk, samo ne na usta. Ovi mladji verovatno u te price veruju, doduse, nisu ni upoznati sa celom pricom jer su bili mali, ali to je njihov problem, narocito ako su i sami od takvih. A posle se jos neki pitaju zasto je bilo ono pre 60 godina zbog cega pojedini jos placu. E zato je bilo, i bice opet. Pravi baje za te njihove tzv zakone kojima su sebe zastitili ne daju ni pet para i biće ovde ćeranja još, kao i uvek kroz istoriju.
[ etjen @ 21.10.2008. 17:06 ] @
i nikad ne odustajati!!! (sta mislite da je odustao kod 1, milijarde, sad ne bi bio na ovoj listi, jadnicak)
[ Laki_Gen @ 21.10.2008. 17:08 ] @
Znanje, lepa predsednica, mmmmm......
[ Rubber88 @ 21.10.2008. 17:18 ] @
Citat:
kelja: Rad, rad i samo rad!

Radl,rad hah,didje mi da se nasmejem. . .
Nemojte ljudi da budete smesni radom,svaka cast gospodinu Miskovicu snaso se,nema razloga ko da ga mrzi ili bilo sta da prica za njega,postenim redom ako radis imaces pare da cigaretu palis sibicom,nije tu rad u pitanju,bitno je samo jedno,da li se rodis takav da se zadesis na pravo mesto u pravo vreme,a posle samo je sreca presudna,zar moj cale radi 13 god.imam pwt auto servis,i nista,nije bas nista,samo mogu da se zahvalim njemu sto je ulozio toliki trud . . .ako pricamo o parama jedva stize za porez. . .

a posla imam non-stop,pa ti vidi,hrana,voda,struja,porez, vazda nesto izmislja zakon. . prosetas do grada moras da svratis negde na kavu i tako,kupis neku stvar pa sacekas,jer mora vreme da prodje da bi kupio neku drugu isto koju zelis. . . .

pozaa
[ ventura @ 21.10.2008. 17:28 ] @
Citat:
Horvat: @ventura,a pocetni kapital za kupovinu ? ;)...nije poceo s 10 dojch mark

Za tu vrstu posla kojom se bavio mu verovatno nije trebalo ni 10 maraka. Da se razumemo, on bez svojih veza ne bi mogao da napravi ništa, i iako je sve što je radio bilo apsolutno legalno, uslovi nisu bili isti za sve. Dakle on je bio direktor Župa hemijske industrije, i kroz to je stekao gomilu veza sa direktorima ostalih državnih firmi, sa kojima je i nastavio saradnju kada je osnovao DeltaM. Primera radi, državna firma ima 100 traktora koji vrede $5,000 svaki. Zvaničan kurs dolara je 6 dinara, i Delta kupi tih 100 traktora za 3 miliona dinara, stim što verovatno i ne plati ništa unapred već kupi na poček. Potom ta ista delta proda te iste traktore na tržištu, ali ovaj put obračunavajući cenu po crnom kursu od 60 dinara, plaća vrednost fakture državnoj firmi i sebi uzima razliku od 54 dinara * 3 miliona.

[ Horvat @ 21.10.2008. 17:34 ] @
otvaranje preduzeca 90-ih je bilo par hiljada dojch mark [ne znam sad tacnu cifru da ne lupam],tako da nije "nista mu nije trebalo"
a to da je radio kao direktor nisam znao,to mnogo stosta objasnjava ;)
[ bugsu @ 21.10.2008. 17:53 ] @
90ih je svaki normalan ZATVARAO preduzece ,a companije "leva ruka desni dzep" se otvarali...

a za miskovica...pa jadnicak se naradio,ne vidite kako je nizam? pa to su mu se ledja savila a i on smanjio od silnih dzakova koje je nosio... NOT.....
[ ventura @ 21.10.2008. 17:56 ] @
Citat:
Horvat: otvaranje preduzeca 90-ih je bilo par hiljada dojch mark [ne znam sad tacnu cifru da ne lupam],tako da nije "nista mu nije trebalo"
a to da je radio kao direktor nisam znao,to mnogo stosta objasnjava ;)

Velika većina ljudi je upravo početkom '90 tih imala pozamašan štek, jer je upravo kraj osamdesetih važio kao najprosperitetnij period u ex-YU.

Da nije tako verovatno bi retko ko mogao preživeti onu krizu, sankcije i sve što je išlo sa tim.
[ Lesli Eldridz @ 21.10.2008. 18:06 ] @
Citat:
Horvat: a to da je radio kao direktor nisam znao,to mnogo stosta objasnjava ;)

Nije samo to, nego je kad je najuren kao dzukela iz firme, osnovao je privatnu firmu iz hotelske sobe, a deviza mu je bila "poslovati samo sa drustvenim firmama, nikako sa privatnim" jer tu moze da se utali sa drugim olosem, ovako kao Ventura sto kaze, pa posle dele plen. Sve u svemu, klasican kriminalac koji se bavio privrednim kriminalom i pljackom zemlje, to jest drustvene imovine. I ratni profiter. OK, ovde gde (umo) bolest vlada na privredni kriminal se gleda kao na nesto pozitivno, ali to je vec pitanje za sociologe i lekare, a ostaje cinjenica da je taj kriminalac.
[ mrle 011 @ 21.10.2008. 18:22 ] @
Citat:
ventura: ...... Dakle on je bio direktor Župa hemijske industrije, i kroz to je stekao gomilu veza sa direktorima ostalih državnih firmi, sa kojima je i nastavio saradnju kada je osnovao DeltaM.........

u ovom tvom postu je radio u genexu i tamo skupljao veze?

http://www.elitemadzone.org/t239680-12#1458386

Citat:
ventura: ........ Mišković je radio u Genexu, i kad je napustio firmu pokupio sve kontakte i nastavio posao. Nemoralno jeste, ali nije nelegalno.
............

Citat:
ventura: Velika većina ljudi je upravo početkom '90 tih imala pozamašan štek, jer je upravo kraj osamdesetih važio kao najprosperitetnij period u ex-YU.........

eto ti ga opet!?
sad je "najprosperitetnij period", a do juce su bili komunisticki gulazi i goli otoci?

kako kaze al pacino u scarfaceu - ja uvek govorim istinu .... cak i kada lazem.
[ Lesli Eldridz @ 21.10.2008. 18:33 ] @
Kako je to lice pocetni kapital steklo privrednim kriminalom, nije cak ni vazno sta je posle radio i gde je ulagao, jer po zakonima o organizovanom kriminalu kakve imaju zemlje koje sa tim vidom kriminala imaju najvece probleme, oduzimanje imovine stecene kriminalom je jedna od kaznenih mera. U takvu imovinu ulazi (a ako ne, onda treba) i imovina stecene tako sto je nelegalno stecen novac ulozen u legalne poslove i tako opran. Prema tome, sve je jasno. Kriminalac i gotovo. A to sto je taj (i slicni mu) "posteno zaradio" dve ili dvadeset milijardi necega, pa su one sad "njegove" , koga je za to uopste briga.
[ mrle 011 @ 21.10.2008. 18:37 ] @
Citat:
AlexanderTheGreatest: ...... Jel se zna konkretno kako se Miskovic i ekipa tako obogatila?
Jel postoji javna tajna? .........

nema tu nikakve tajne.
to je sve na ovom forumu prostudirano milion puta.
strucnjaci i experti su sve lepo objasnili.

slobodna trzisna ekonomija i demokratija izbacuju najbolje na povrsinu, i gotovo.
to ti je to.
tako treba i to je dobro, kazu strucnjaci.
ne bi valjalo da opet dodju neki zli partizani, pa da mu jadnom to sve oduzmu.
tako kazu experti.

..... nego, dal' je trac ili istina da je jednooki gazda ujak djomle dinkica?
tj. da su on i mama mirosinka brat i sestra?

zna li ko to?
[ Au197/79 @ 21.10.2008. 19:28 ] @
Nije mi jasno kako ovi ruski oligarsi skalaše na pola pređašnjeg bogatstva, a ovaj naš napreduje i ne oseća krizu?
[ ventura @ 21.10.2008. 19:39 ] @
Citat:
mrle 011:
u ovom tvom postu je radio u genexu i tamo skupljao veze?

Pošto nisam Mišković, imam pravo na grešku... Dakle radio je u državnoj firmi Župa kao direktor, a sa genexom je imao jako dobre veze i preko njih je radio dosta poslova.

Citat:
mrle 011:
eto ti ga opet!?
sad je "najprosperitetnij period", a do juce su bili komunisticki gulazi i goli otoci?

Aj pitaj bilo koga kad se najbolje živelo u YU od njenog osnivanja, baš me zanima šta će ti reći. Biće da će se spominjati doba nekog tamo Ante Markovića...

Citat:
mrle 011:
kako kaze al pacino u scarfaceu - ja uvek govorim istinu .... cak i kada lazem.

Ako sam napisao nešto pogrešno, to sigurno nije bilo namerno, tako da se ne može okarakterisati kao laž već kao neinformisanost.
[ pctel @ 22.10.2008. 08:56 ] @
Recept je jako jednostavan - skupi ortake, osnujete holding, rukovodite se samo jednim principom - pare u holding mogu da udju, ali ne smeju iz njega da izadju. Znaci, sta god vam treba, nabavljate jedni od drugih. Ako primetite da vam treba nesto sto nemate, osnujete jos jednu firmu. I tako svaki put. U jednom trenutku se osvrnete oko sebe i vidite da imate 5.000 firmi, pare kaplju i posle konacno mnogo vremena dodjete do 2.8 milijardi $.
Naravno, svaki pogodan faktor koji bi pomogao da se gore navedeno ubrza je dobrodosao.
[ kelja @ 22.10.2008. 16:22 ] @
Citat:
pctel: Recept je jako jednostavan - skupi ortake, osnujete holding, rukovodite se samo jednim principom - pare u holding mogu da udju, ali ne smeju iz njega da izadju. Znaci, sta god vam treba, nabavljate jedni od drugih. Ako primetite da vam treba nesto sto nemate, osnujete jos jednu firmu. I tako svaki put. U jednom trenutku se osvrnete oko sebe i vidite da imate 5.000 firmi, pare kaplju i posle konacno mnogo vremena dodjete do 2.8 milijardi $.
Naravno, svaki pogodan faktor koji bi pomogao da se gore navedeno ubrza je dobrodosao.

Znao sam da je nesto jednostavno... Trebalo se samo setiti... :)
[ AlexanderTheGreatest @ 23.10.2008. 22:43 ] @
Ja sam cuo da je Miskovic ujak Mladjanu Dinkicu.
[ žutokljunac @ 25.10.2008. 04:23 ] @
Citat:
kelja: rad, rad i samo rad

Rad je od majmuna napravio čoveka, a nerad gospodina.
[ kelja @ 25.10.2008. 08:52 ] @
Citat:
žutokljunac: Rad je od majmuna napravio čoveka, a nerad gospodina.

Naravno.
[ ventura @ 25.10.2008. 09:43 ] @
Citat:
žutokljunac: Rad je od majmuna napravio čoveka, a nerad gospodina.

Citat:
kelja: Naravno.

Nerad može samo da stvori likove koji nemaju ni kučeta ni mačea, a laju i pljuju ceo dan po kojekakvim forumima, i pri tom su besni na ceo svet.

Bez obzira čime se neko bavi, da li je lopov da krade, ili se bavi reketiranjem, ili je Miroslav Mišković, ili je lekar, ili bilo šta drugo, a da je uspešan u svom poslu i zaradio značajnu količinu novca u odnosu na prosečan svet, taj ne može a da nije radio kao konj. Jednostavno to ne ide jedno sa drugim. Ne ulazim ovde u polemiku da li je posao kojim se neko bavi legalan ili ne, moralan ili ne, ali je činjenica da bi zaradio pare moraš da radiš kako konj, ma čim se bavio.

Ako neko nasledi novac, nije morao ni prstom da mrdne za to, ali to ne spada u zarađen novac, i broj takvih je mizeran, a i čovek koji je tema ove diskusije sigurno novac nije dobio u nasledstvu.
[ mrle 011 @ 25.10.2008. 09:45 ] @
kako rad ne napravi nesto od npr. konja ili veverice?

coveka je stvorila masta.
;)
[ žutokljunac @ 25.10.2008. 11:08 ] @
Zašto se onda kaže, radi kao konj, zašto se ne kaže, radi kao Mišković?
[ mrle 011 @ 25.10.2008. 11:12 ] @
ispravno se kaze - radi k'o japanac, zaradjuje k'o crnac.
[ Sopocanac @ 25.10.2008. 17:01 ] @
miskovic je dosao do cifre od 2.8 milijarde tako sto je nakon 2000te postao tajkun demokratske stranke i pristao da redovno stranku finansira svojim novcem a stranka mu je u zamenu za tu uslugu omogucila da ostvari monopole na uvozu vecine artikala robe siroke potrosnje koji ulaze u Srbiju. Pored DS-a Miskovic finansira i ostale stranke tj vecinu ostalih stranaka u Srbiji doduse sa malo manjim novcem. I tako Miskovic sobzirom da mu stranka koja vlada omogucava ostvarivanje monopola , diktira cene srpskom trzistu tj dize ih u nebesa.

Vec je odavno apslovirano da je u Srbiji skoro sve od te robe siroke potrosnje pocev od automobila pa do televizora, mp3 playera , modernih televizora kao i kozmetike, hrane , hemijskih preparata za ciscenje sve skuplje nego u drugim zemljama zapadne evrope . A razlog za to je sto ovde postoje uvoznicki karteli. Tacnije samo jedan uvoznik dobija od stranke na vlasti licencu da uvozi taj proizvod, konkurencija se automatski unistava i gusi jer taj ko vlada ima moc to da uradi. Onda ovaj uvoznik monopolista, u ovom slucaju Miskovic digne cene recimo 50% vise od realnih i od tih 50% ekstra profita on 20% isplacuje stranci koja mu je to omogucila a 30% zadrzava za sebe.

Pre 2000te glavni finansijer demokratske stranke je bio miodrag kostic i on je po licnoj izjavi na tu uslugu trosio od 20-40.000 maraka mesecno. On je tu uslugu naplatio nakon 2000te tako sto je kupio 3 secerane u vojvodini po ceni od 3 eura komad, pa ih zatim preprodao nemackoj industriji secera za 100000 puta veci novac. isto tako je na namestenom tenderu kupio bivsi CK centar pa ga preprodao koliko za mesec dana slovenackoj firmi za 5 puta vece pare.

Poenta je da u Srbiji slobodno trziste i konkurencija ne funkcionisu zato je sve skoro u Srbiji skuplje nego bilo gde u svetu gde konkurencija u praksi postoji . Samim tim bez konkurencije koju im omogucavaju ovi sa vlasti, Miskovic i njemu slicni mesetari mogu ovde da rade i da se bogate koliko hoce.

Na kraju oni toliko ojacaju finansijski da sve ministre i premijera zemlje drze u malom dzepu, kao sto Miskovic drzi kompletnu ovu vladu u svom malom dzepu, i za cije je sklapanje on sam lobirao i ucestvovao zajedno sa Milanom Bekom i ostalom ekipom uvoznickog kartela iz kluba Privrednik na Dedinju.

Da njih sve Miskovic drzi u dzepu i da su oni u stvari sluzbenici firme Delta mozemo da vidimo kada se otvara neki novi Miskovicev objekat redovno je prisutno pola vlade Srbije ko sto je to bilo pre neku nedelju prilikom otvaranja Delta City-a u Podgorici. Jos nisam cuo da je premijer neke druge zemlje isao u drugu drzavu na otvaranje nekog shopping mall-a ...

Koliko je uostalom Miskovic jak i mocan , i koliko kompletnu vladu Srbije i skoro sve stranke drzave drzi u svom dzepu, mozemo da vidimo na suludoj monetarnoj politici "jakog dinara" gde vlada na sopstvenu stetu i stetu sopstvenih firmi i proizvodjaca forsira jaku srpsku valutu cime umanjuje konkurentnost domace privrede a dize konkurentnost strane, tj dize konkurentnost proizvoda koje miskovic uvozi i samim tim povecava njegov profit.

U svakoj normalnoj drzavi najjaca firma u drzavi je neka proizvodna i izvoznicka firma. Samo je u Srbiji najjaca firma uvoznicka a svi znamo i zbog cega. Zbog monopola.

Sto rece jedan grafit "Kosovo je Srbija - a sve ostalo je Delta"
[ Horvat @ 25.10.2008. 18:33 ] @
pogledaj malo po proizvodima ko je cega ovlasceni uvoznik raznih proizvoda,nije svega delta,jbte dizete jebenog miskovica u nebesa,preteraste

p.s. imas dokaze za to da daje 20 % ds-u? ;)
p.p.s. da ne bude zabune ,nisam njihov clan niti blizu ;)
[ kelja @ 25.10.2008. 18:43 ] @
Citat:
Nerad može samo da stvori likove koji nemaju ni kučeta ni mačea, a laju i pljuju ceo dan po kojekakvim forumima, i pri tom su besni na ceo svet.

Ljudi, ventura je u pravu!

Umesto da se bacimo na rad (kad vec nemamo bogate rodjake da nas finansiraju) mi ovde kenjamo o Miskovicu.

A ovaj mrle i zutokljunac, stari trolovi, samo zavide sposobnijima, vidim ja. ;)
[ Sopocanac @ 25.10.2008. 19:32 ] @
Citat:
pogledaj malo po proizvodima ko je cega ovlasceni uvoznik raznih proizvoda,nije svega delta,jbte dizete j****og miskovica u nebesa,preteraste

p.s. imas dokaze za to da daje 20 % ds-u? ;)
p.p.s. da ne bude zabune ,nisam njihov clan niti blizu ;)

u drzavi srbistan postoje 2 firme koje su glavni uvoznici robe siroke potrosnje a to su Miskoviceva Delta i NELT . Oni uvoze preko 80% svih ostalih 1000 firmi zajedno mozda 15-20%.

Jedan moj prijatelj je poceo pre jedno 2 godine da uvozi pampers pelene iz Turske , koje su inace u Srbiji skuplje i do 50% nego u Nemackoj,zarada je bila fenomenalna, i nakon par meseci i zahvatanja jednog finog dela trzista ispred kuce njegovog partnera poslovnog se pojavila ekipa batinasa i ubica iz Nelta i "dobronamerno" ga posavetovala da izadje iz posla i da se ne bavi vise time jerbo moze da mu se desi da mu cerka nastrada pri prelasku pesackog od kuce do skole.

U Srbiji burazeru cim krenes bilo sta da radis i cim ti posao malo krene, odmah dolaze da te ostrigaju iliti oderu raznorazni korumpirani drzavni cinovnici i ti dodjes u situaciju da nekom uvek moras da placas reket za nesto , tako da ti je neminovno za bilo kakav ozbiljniji posao da moras da se talis sa ljudima iz vlasti koji te u tom poslu "pokrivaju" .

A cenu svega toga tj nedostatka slobodnog trzista i prave za sve ucesnike iste trzisne utakmice, placaju sami gradjani kroz nazidane cene samih proizvoda u Srbiji.

Sta dalje da kazemo kad smo dosli do toga da recimo srpski proizvodi kao sto su smoki, jafa, cokolade i plazma keks - budu jeftiniji u inostranstvu negoli u Srbiji u Miskovicevim marketima i to od 30 a neki cak i za 50% ....

Eto tako se postaje enormno bogat preko noci. Samo preko monopola. Uspostavis monopol u uvozu robe siroke potrosnje, ono sto narod svakodnevno trosi i bez cega ne moze kao i monopol u trgovini. Cak je mnogo bitniji monopol u uvozu robe siroke potrosnje nego u trgovini, jer ja recimo ko Pera Peric vlasnik STR radnje u donjim kukumavcima, ako ocu recimo u moju radnju da ubacim nivea proizvode sampone i kreme, kome da se javim? Naravno "ovlascenom uvozniku" koji je u 90% slucajeva miskoviceva firma....

Sto se tice miskovica da daje procenat DS-u i da finansira tu stranku nemam nikakve dokaze, al to ne vidi samo onaj ko nece.....

Cene svih proizvoda u Srbiji su zestoko skuplje nego u drugim drzavama , a sigurno da niko iz vlasti ne bi pokrivao miskovica i dozvoljavao mu privilegovani polozaj na trzistu - za dzabe....

sta god da miskovic otvara komplet svi ministri mu se postrojavaju ko pioniri ispred uciteljice......

dovoljno je to covek da vidi pa da zna odakle duva vetar.
[ ventura @ 25.10.2008. 19:40 ] @
Citat:
Sopocanac:
Jedan moj prijatelj je poceo pre jedno 2 godine da uvozi pampers pelene iz Turske , koje su inace u Srbiji skuplje i do 50% nego u Nemackoj,zarada je bila fenomenalna, i nakon par meseci i zahvatanja jednog finog dela trzista ispred kuce njegovog partnera poslovnog se pojavila ekipa batinasa i ubica iz Nelta i "dobronamerno" ga posavetovala da izadje iz posla i da se ne bavi vise time jerbo moze da mu se desi da mu cerka nastrada pri prelasku pesackog od kuce do skole.

A onda je mrmot zavio čokoladu...

Jel to scenario nekog (lošeg) filma?
[ Horvat @ 25.10.2008. 19:46 ] @
prvo prvi put cujem za nelt,ali nebitno
drugo nije jebeni mahi jedina prodavnica u citavoj drzavi
trece ne znam koje to sve,ali sad sam pogledao milku [koju sam kupio danas u mahiju jer sam bio u blizini] ,uvoznik je kraft foods d.o.o. beograd ,dakle ni deltra ni taj nelt ,a rekao bih da milkini proizvodi imaju poooprilican obrt ;)

to za reketase [sad ga malo pretera] je od 90ih aktuelno,posle istih se pomalo smanjilo ,sad je aktuelna tzv "gradjevinska mafija"

nivea je takodje bila raspravljana u jednoj temi ne znam kojoj
i ja lepo otisao na nivea.com i pogledao uvoznika za srbiju i pazi ovo,nije delta

tako da,nemojte preterivati ;)

[e,da,da se razumemo,ne persiram ti ,nego govorim za sve koji misle kao ti da je delta vlasnik i prodavac svega]

sto se tice politike,rekao si da je citava garnitura ministara na otvaranju,koliko znam nisu svi dsovci ;)

a da su sve politicke stranke na platnom spisku tih multimil. nije nista novo,niti strano ,cak i za ozbiljne zemlje, a ne za ovu
[ Sopocanac @ 25.10.2008. 19:47 ] @
pozelim ja pre 15tak dana da kupim nov mp3 player i odem malo na neke review sajtove da iscitam koji je najbolji i tako zakjucim da mojim potrebama odgovara novi model creative-a , creative zen x-fi sa 8 gb. ne budem dalje lenj, i odem da pogledam kolike su cene pomenutog uredjaja kod nas preko sajta pcberza.rs i kad tamo vidim da u prodaji ima samo stari model creative zen sa 8 gb i da kosta nekih 240 eura . to znaci da ce ovaj novi kad izadje da kosta sigurno 270 .... ja posle pogledam na ebayu cene kad tamo cena za isti 140 dolara . na kraju kupim taj na netu i izadje me isti uredjaj sa sve postarinom carinom i placenim pdvom nekih 140 eura.

tako prosle godine mi ode na kolima lamela i ja okrenem par uvoznika auto delova da pitam koliko pomenuti deo kosta kod njih tj set za kvacilo , i oni mi kazu od 300 do 330 eura. ja odem na ebay i nadjem pomenuti deo za 80 dolara i na kraju me taj isti deo izadje sa sve postarinom i carinom i dostavom na kucnu adresu 80 eura. razlika u ceni - puta tri....

Isto tako pozelim pre 5-6 meseci da kupim zvucnike Logitech Z-5500 kad ono cena istih u Srbiji nekih 370 eura ili 29.000 dinara u tom trenutku a cena istih na ebay-u 215 dolara ili po tadasnjem kursu dolara nekih 10.000 dinara. ispade da su jedni te isti zvucnici kod nas tri puta skuplji nego u inostranstvu. razlog ? naravno monopol .

Dal neko sem opstem prisustvu monopola u uvozu i trgovini i nedostatkom konkurencije moze da mi objasni zbog cega tolike razlike u ceni jednih istih proizvoda kod nas i u inostranstvu?

cak bi sve u inostranstvu trebalo biti skuplje nego kod nas, jer onaj u americi placa lokal za prodaju proizvoda kao i radnike mnogo vise novca nego prosecan srpski poslodavac, zar ne?

al srbistan - to vam je zemlja apsurda.
[ Horvat @ 25.10.2008. 19:52 ] @
ebay = aukcije = polovna roba? ;)

to da prodavci kod nas uzimaju vece marze nije nista cudno,mislim nije bas lepo da po proizvodu imas 150% zarade,al' ok...

nego ti meni reci,di je sad tu delta u sceni? posto do sad je sve bilo miskovic i ponesto ostali,sad si naveo 3 proizvoda,dakle po toj tvojoj logici,barem 2 bi trebao da bude glavni uvoznik delta,ako ne i 3

i da,u americi je sve mnogo jeftinije [potrosni materijal,ne i zdravstvo i slicno] nego u evropi citavoj,imas i temu o tome ovde
[ Sopocanac @ 25.10.2008. 20:07 ] @
Citat:
ebay = aukcije = polovna roba? ;)

to da prodavci kod nas uzimaju vece marze nije nista cudno,mislim nije bas lepo da po proizvodu imas 150% zarade,al' ok...

nego ti meni reci,di je sad tu delta u sceni? posto do sad je sve bilo miskovic i ponesto ostali,sad si naveo 3 proizvoda,dakle po toj tvojoj logici,barem 2 bi trebao da bude glavni uvoznik delta,ako ne i 3

i da,u americi je sve mnogo jeftinije [potrosni materijal,ne i zdravstvo i slicno] nego u evropi citavoj,imas i temu o tome ovde

koja polovna roba o cemu ti pricas? vecina stvari koje se prodaju tamo su nove, a i uvek pise za svaki proizvod dali je nov ili koriscen.

i sta kazes jos , nije lepo da po proizvodu nasi uvoznici zaradjuju 150% , al nema veze :))))))))

delta je tu na sceni jer je miskovic osoba sa najvise novca raspolozivog za plasiranje u obrtna sredstva i uvoz i ima par hiljada firmi u ovoj zemlji koje posluju u okviru njegovog delta holdinga.

to sto na tarabi pise drugo , tipa dzabu d.o.o ne znaci nista.

da li ti znas da skoro nijedna miskoviceva firma nije u njegovom licnom vlasnistvu i direktnom, vec su sve njegove firme u vlasnistvu drugih njegovih firmi registrovanih u raznim poreskim offshore rajevima tipa britanska devicanska ostrva, sejseli, kajmanska ostrva, belize...

i onda ta miskoviceva kompanija sa odredjenim osnivackim kapitalom osnuje ovde neku domacu kompaniju ili kupi postojecu i ti nikada ne moze da dokazes ko je pravi vlasnik jer te drzave imaju tzv zastitu privatnosti po kojoj ne daju bilo kakve informacije o firmama bilo kome.

na taj nacin miskovic ne samo da izbegava placanje poreza drzavi po osnovu poreza na licni dohodak , nego sve te pare koje je zaradio ovde izvlaci u inostranstvo. naravno to je potpuno legalno ,ali sa druge strane nemoralno za coveka teskog 3 milijarde $
[ Horvat @ 25.10.2008. 20:19 ] @
pa hajde,daj mi reci da li je ovaj kraft foods deo miskove zloceste kraljevine ili potpuno nevezano za njjega?
a to da se ne moze saznati,pa jbte ides redom
osnivac pero d.o.o preduzeca je djuro d.o.o. a djuro d.o.o. je osnovalo preduzece pevac d.o.o. i tako dalje i dodjes od turkemistanacutrilepe d.o.o. koju je osnovao petar petrovic iii njegos

dakle apr ima sve to,samo treba traziti,a ako je strana,onda tu stranu,ako se zeli,moze se saznati

nisam rekao nema veze,ko tebe sprecava da otvoris i budes konkurencija,sem reketasa mogucih? pa da ti ne bude zarada 150 % nego 20% ;)

i miskoviceve su sve [manje vise ] delte i ostale pizdarije i ima site delta grupe i lepo pise koja preduzeca obuhvata i sta sve obavlja...tako da...
[ Exodusbgd @ 25.10.2008. 20:49 ] @
Kraft je uvoznik, a Delta i Nelt su distributeri....

E tu dolazimo do poente, jer je Milka 100gr u nemackoj (u bakalnici) 0.49EUR, a kod nas u bakalnici cena je 1.3EUR.
Stvar je u tome da svi vide da je u Srbiji nevidjeni monopol i nedostatak konkurencije, pa rade sta hoce. Zato Kraft i diktira vece cene, jer vidi da nema iole ozbiljniju konkurenciju, Nelt i Delta se debelo ugradjuju, a trgovci imaju marze od 30% (toga nema nigde u ozbiljnom svetu).

I tako dodjemo do toga da je cena Milke 100din

Malo off, ali sta cu, bilo je jace od mene.
[ Sopocanac @ 28.10.2008. 09:56 ] @
Vidis Exodosbgd to je venturi i Horvatu - ok . Da srpski radnik sa 300 eura platom, ako i tolikom, placa cokoladu 1.3 eura i ako je ta ista cokolada u nemackoj gde su plate radnika 7 puta vece nego kod nas - 0.49 eura....

ovaj narod nema svest o sopstvenom interesu zato rezim u srbiji i radi sta god hoce i pljacka ga preko miskovica i kompanije....

rezim poskupi gas za 60% i ako cena gasa na svetskim trzistima pada jer je vezana za cenu nafte, a narod nista...

malo gundja al nastavi da placa....

a u grckoj spaniji italiji i drugim drzavama gde zivi narod sa svescu, cim nesto poskupi 2% oni izlaze na ulice i skupi ih se par miliona pripadnika svih stranaka.

a u srbiji, je sve dobro i ne izlazis na ulice jer te pljacka neko kome si ti dao glas....

zbog svega ovoga narodu u srbiji nikada nece biti bolje dok se ne promeni svest gradjana o opstem drustvenom interesu....
[ Horvat @ 28.10.2008. 11:09 ] @
izvini jesam rekao da je ok?
rekao sam da nije miskovic kralj svega i da mozes i pored njega kupiti

da te nista [sem fin. mogucnosti] ne sprecava da zapocnes sam uvoz i prodaju [sprecavate?ko?mafija?udri mafijom nazad]
[ Sopocanac @ 28.10.2008. 19:11 ] @
ma da horvat , svi smo mi glupi samo su miskovic i jos par odabranih pametni u ovoj drzavi i znaju da uvoze...
[ Lesli Eldridz @ 28.10.2008. 19:26 ] @
Miskovic? Zar to kuče jos nije crklo? Pu em ti.
[ Horvat @ 29.10.2008. 06:38 ] @
JEBAO TE VEC MISKOVIC!! znas ti nesto sem "miskovic miskovic i miskovic"

tebi je on stvarno kralj

jbte imas alternativu sigurno...a ne samo miskovic jebao te on vec
[ mrle 011 @ 29.10.2008. 07:12 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Miskovic? .......

deo svog zivota sam proveo ovde u jednom drugacijem sistemu.
u tom sistemu nije bilo moguce da nekakav miskovic bude vlasnik pola drzave.
nije bio vlasnik ni stana u kome je ziveo.
na pocetku, kada je taj sistem uspostavljan, takvim miskovicima je cak zakonom oduzimana imovina.

99,99% ucesnika na ovom forumu se slaze da taj sistem nije valjao.
verovali ili ne, i ja imam bezbroj zamerki.
taj sistem smo promenili i uspostavili ovaj drugi u kome je moguce da neki miskovic poseduje to sto poseduje.
to, ne samo da je moguce, vec je vrlo preporucljivo i pozeljno.

medjutim, sada odjednom 99,99% od onih gornjih 99,99% ima gomilu zamerki na lik i delo nekog miskovica.

zasto?

koja je sustinska razlika u tome dal' je na njegovom mestu neko ko bi se zvao pera peric ili zika zikic, a ne miroslav miskovic?

sto bi se perin karakter i sposobnost, u okviru istog sistema, ispoljili na neki malo drugaciji nacin?

sistem pociva na takvim ljudima, ljudima koji poseduju, stvaraju sto veci profit.
oni su merilo vrednosti i uspeha u zivotu.
tako sistem vaspitava i podstice nova pokoljenja, da postaju novi miskovici.
jedini kriterijum u nasim zivotima je novac.

ostalo uopste nije bitno.

nije li zapravo u sustini svake teme na ovom forumu novac?
[ stil @ 29.10.2008. 07:42 ] @
Izvini al' namerno previdjas da je upravo taj Miskovic nastao kao nus proizvod sistema kojeg hvalis. Seti se sa kim se on druzio kada je sticao "pocetni" kapital koji mu omogucava da bude ovo sto je danas. Sto se kaze "Nemoj me pitati odakle mi prvi milion, sve ostalo mozes" . Ono sto su radili komunisti posle oslobodjenja je bilo jednostavno uzimanje ratnog plena jer od tih vila posle nisu pravili sirotista vec su sami u njima ziveli i otkupljivali ih za 2k DM. Iako sam ponosan sto su bili antifasisti. Tako da ...
[ mrle 011 @ 29.10.2008. 08:00 ] @
Citat:
Horvat: .....
jbte imas alternativu sigurno....

da, to je sustina, sto mu je sistem - koji trzisno-ekonomski omogucava najsposobnijem pojedincu, koga je demokratija izbacila na povrsinu, prisvajanje npr. rezultata rada miliona ljudi tokom nekoliko decenija, ili npr. zemlje koja stoji tu gde stoji milijardama godina - ostavio Slobodu Izbora da jutros kupi jogurt i u nekom retkom ducanu ciji vlasnik (jos uvek!?) nije najsposobniji gospodin.
[ jablan @ 29.10.2008. 09:04 ] @
Citat:
stil: Izvini al' namerno previdjas da je upravo taj Miskovic nastao kao nus proizvod sistema kojeg hvalis.

Kad se raspao taj sistem, krajem osamdesetih, HI Župa, gde je Mišković bio direktor, bila je jedna od najjačih kruševačkih firmi, ako ne i najjača. Taj sistem je takve ljude držao pod kontrolom a često ih i dobro iskoristio. Tek kad su nacoši razbucali sistem, Miško je postao biznismen.
[ kelja @ 29.10.2008. 09:17 ] @
A najvece bogatstvo stice u periodu posle demokraCkih promena, nazalost, sto samo govori o nemoci ili odsustvu zelje demokraCkih vlasti da se obracunaju sa "mracnim nasledjem".

Citat:
Taj sistem je takve ljude držao pod kontrolom a često ih i dobro iskoristio.

Naprotiv, takvi ljudi su iskoristili maksimalno sistem, i obezbedili dobre startne pozicije za ''trzisnu utakmicu''.

Stari komunisticki lopovi su danas (cesto) i ljuti kapitalisti, tako to ide...
[ Bastard @ 29.10.2008. 09:32 ] @
Dobra fora kako se sve svake godine mnozi sa 3.

Edit:
Ovaj jos malo pa ko Bil Gejts.Ta sredsva su valjda od onih privatizacija koja su prvo otisla na plate pa se narod istrosio na lebac.
Ako su tu firme offshore umesane onda se za sigurno zna cije je sve to.

[Ovu poruku je menjao Bastard dana 29.10.2008. u 10:48 GMT+1]
[ mrle 011 @ 29.10.2008. 10:30 ] @
Citat:
stil: Izvini al' namerno previdjas da je upravo taj Miskovic nastao kao nus proizvod sistema kojeg hvalis. Seti se sa kim se on druzio kada je sticao "pocetni" kapital koji mu omogucava da bude ovo sto je danas.....

nus proizvod kakvog sistema su bili oni predratni (WWII) miskovici, kada pre toga nije bilo komunaca?
mislis da su tadasnji miskovici sticali bogatstvo na neke razlicite nacine od danasnjih miskovica?
mislis da su britanski, americki ili ruski miskovic nesto mnogo razliciti od ovog naseg?

kao sto rekoh, u onom nasem proslom sistemu, koji nije bio dobar, doticni nije bio vlasnik ni stana u kojem je ziveo.
vlasnistvo nad polovinom drzave mu, ne samo omogucava, nego ga na to podstice, ovaj sistem.
.... a sve ostalo o cemu se ovde raspravlja su nus proizvodi takvog sistema.

potpuno je nebitno i s kim se on druzio.
sustina je ista i da je na njegovom mestu neki pera peric, koji se druzio sa nekim drugim ljudima.
samo bi se razlikovale neke sitnice, kao sto je npr. naslov ove teme.

na kraju krajeva, za ovu nasu demokratski izabranu vlast se svasta moze reci osim toga da blagonaklono gleda na "drugove" sa kojima se ovaj druzio, k'o sto ti kazes, a kao sto gleda na njega samoga.

"drugovi", na koje bi svako normalan morao biti ponosan, su izbaceni iz udzbenika istorije.
rusimo im spomenike.
na proslavi dana pobede u moskvi, pre 3 godine, mi jedini nismo imali svoje predstavnike.
promenjena su sva imena njihovih ulica, a na mojoj opstini je u toku procedura dodeljivanja imena ulici po cuvenom "avalskom korpusu", cuvenom po klanju beba u kolevkama, beba - simpatizera "drugova".
..... itd....

Citat:
stil: ..... od tih vila posle nisu pravili sirotista vec su sami u njima ziveli i otkupljivali ih za 2k DM. Iako sam ponosan sto su bili antifasisti. Tako da ...

kako god da je bilo, sirocad su bila nahranjena i bio im je obezbedjen krov nad glavom, cesto i u tim vilama.
hektolitri suza su proliveni na ovom forumu nad tuznom sudbinom imovine predratnih miskovica.
svi su mnogo potreseni, a niko nigde nije napisao kako bi on resio pitanje stotina hiljada sirocadi, osakacenih, gladnih, beskucnika ..... nakon onako brutalnog i razarajuceg rata.
[ jablan @ 29.10.2008. 11:02 ] @
Citat:
kelja: Naprotiv, takvi ljudi su iskoristili maksimalno sistem, i obezbedili dobre startne pozicije za ''trzisnu utakmicu''.

Kao prvo, nije "naprotiv", jer jedno ne isključuje drugo. A kao drugo, ti ljudi nisu iskoristili sistem, nego nepostojanje istog. Jel to toliko teško da se uoči?
[ Horvat @ 29.10.2008. 13:15 ] @
da...niko ne prica o onima iz milosevicevog doba,o "kralju carine" ,o milosevic porodica i slicnima... ;)...na njih se odjednom "zaboravilo"...
[ mrle 011 @ 29.10.2008. 14:59 ] @
pa nije se nista zaboravilo.
tada je pocela nasa sloboda i demokratija, nakon 40-ogodisnjeg komunistickog tlacenja.
milosevic je izvrsio puc i likvidirao komunisticku partiju.
tada smo uveli slobodne visestranacke izbore i poceli sami da biramo predstavnike vlasti.

tada je pocela privatizacija i ukidanje drustvene imovine.
sloboda je bila vidljiva na svakom koraku, na ulici, u televizoru, parlamentu, domu ......
konacno je mogao svako da peva u kafani sta god 'oce, i da na bocno staklo svog vozila zalepi ciji god 'oce poster.
tada smo se oslobodili tiranije ovih zlih pobednika iz WWII, a svuda oko nas, od knez mihajlove pa do ravne gore, su se razmileli gubitnici iz WWII, neki cudni, masni i bradati ljudi.

tada je pocelo uvodjenje trzisne ekonomije.
tada smo poceli da uzivamo u carima reklama, na svakom kvadratnom milimetru prostora ili etra gde je god to moguce.

tada je velika vecina nas, uglavnom onih kojima je stalno nad glavom visila pretnja da budu uhvaceni od strane nekog zlog komunca i da budu poslani na goli otok ili gulag, pocela punim plucima da uziva u svojoj slobodi - da pljuje po ulicama, da nocu ispusta glasne i neartikulisane grlene zvuke, da se parkira po zelenim povrsinama ili gde god drugde 'oce, da trubi sirenama k'o sumanuti, da vrsi nuzdu po liftovima i hodnicima, da baca djubre oko sebe ..... itd....

nismo nista zaboravili, sve pamtimo ..... i vidimo kako sada i deca rastu i prihvataju tu slobodu, pa se svako malo izbodu nozevima, prebiju uciteljicu, izvrljaju zid "nedamo kosovo" isl.

tada je pocela sloboda za sve ljude.
evo npr. i za narkomane.
u doba zlih komunista, svi beogradski narkomani su bili popisani na 2 papira A4 formata.
sada u slobodi ih se toliko nedeljno zaglavi u liftu moje zgrade, da bi se uradilo.

..... sve pamtimo.
[ kelja @ 29.10.2008. 18:44 ] @
Citat:

Kao prvo, nije "naprotiv", jer jedno ne isključuje drugo. A kao drugo, ti ljudi nisu iskoristili sistem, nego nepostojanje istog. Jel to toliko teško da se uoči?

Cekaj sad, ja tebe nista ne razumem.
Sistem, koji nije postojao, iskoristavao je (i drzao pod kontrolom) ljude poput Miskovica?!?

Cenim ja tvoj gnomican, eliptican stil, ali bilo bi dobro da u jednom postu duzem od dve proste recenice malko bolje objasnis neke stavove...

Da l' je to toliko tesko?

Mrle, mnogo lep post, kano pesma u prozi. ;)

[Ovu poruku je menjao kelja dana 30.10.2008. u 23:13 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 29.10.2008. 18:51 ] @
Citat:
mrle 011...

Uz ovo ide muzika iz serije Grlom u jagode.
[ drbogi @ 29.10.2008. 22:25 ] @
Jeste uočili kako Cane Subotić stabilno posluje, a ne kao Bogoljub ili MIško sa svim tim oscilacijama.?

[ maliradojca @ 29.10.2008. 23:11 ] @
Citat:
drbogi: Jeste uočili kako Cane Subotić stabilno posluje, a ne kao Bogoljub ili MIško sa svim tim oscilacijama.?
:)

Simtomaticno je kako se nagli poslovni uspeh Miskovica vremenski podudara sa naglim padom Bogoljuba K.
Vrlo je verovatno da je ovaj drugi uklonjen zarad ovog prvog.
[ Zeleni zub @ 30.10.2008. 21:14 ] @
Izvinjavam se ako je vec bilo, nisam detaljno pratio, ali sam danas dobio na mail:

"Miskovic - aktuelni prvak Srbije u igranju monopola, nakon sto je Karic diskvalifikovan"
;)
[ Majstor_Pućko @ 30.10.2008. 22:30 ] @
In its October 7, 2007 Forbes 400 issue, "Acreage Aces," Forbes valued Trump's wealth to $3.0 billion.
Izvor: Wiki
[ Bastard @ 31.10.2008. 02:45 ] @
Neznam kakve veze ima taj Strumf jer se taj i rodio bogat.E sad on ima samo 4 milijarde iako ceo zivot zivi u usa.Meni nije jasno kako neko u nekoj maloj Srbiji na Balkanu za par godina moze da stvori milijarde.
[ žutokljunac @ 31.10.2008. 06:02 ] @
Joca Amsterdam nije na listi? A svojevremeno je kad su ga uhapsili u Bugarskoj ponudio da u zamenu za uslovnu otkupi spoljni dug Bugarske od neznamnijakoliko milijardi $. Čini mi se 400. Kaže, sad će momci da donesu pare.
Sinoć ga vidim na nekoj hrvatskoj televiziji. Kažu, živi na Dedinju. Povučen.
[ Pali zari @ 31.10.2008. 08:07 ] @
Citat:
žutokljunac: Joca Amsterdam nije na listi? A svojevremeno je kad su ga uhapsili u Bugarskoj ponudio da u zamenu za uslovnu otkupi spoljni dug Bugarske od neznamnijakoliko milijardi $. Čini mi se 400. Kaže, sad će momci da donesu pare.
Sinoć ga vidim na nekoj hrvatskoj televiziji. Kažu, živi na Dedinju. Povučen.

hahahahahah
[ mrle 011 @ 31.10.2008. 09:21 ] @
Citat:
žutokljunac: Joca Amsterdam nije na listi? .......... Kažu, živi na Dedinju. Povučen.

iako je vrlo pozitivno i za svaku pohvalu sto sloboda, demokratija i trzisna ekonomija ispravljaju istorijske nepravde, pa na dedinje vracaju pravu drustvenu elitu, micuci odande one diktatore i netrzisne ekonomiste koji su se tamo naselili cetr'es pete, ipak nije dobro sto jedno drustvo omogucava tako uspesnim biznismenima da se "povuku".

njih bi, kao glavnom motoru razvoja demokratije i trzisne ekonomije, trebalo jos vise podsticati (zakonima, poreskim olaksicama, ustupcima, itd.) da nastavljaju svoje biznise i na dalje i jos vise oplodjuju svoj kapital, jer to svima nama donosi jos vecu dobrobit.
[ žutokljunac @ 01.11.2008. 08:19 ] @
Da znaš Mrle. Evo Joca juče dao izjavu povodom ubistva Kukanića. Kaže, ne, nisu to bili moji ljudi. Neverovatno... kao, ovaj put to nismo mi. Takav živi u vili na Dedinju i niko mu ništa ne sme a svi sve znaju. Demokratija. Kapitalizam. Al će zato da se hapsi Đoku što da bi preživeo prodaje farmerke na Zelenjaku. Je l´Đoka je švercer, šljam živi, ne plaća porez i krade državu.
[ Horvat @ 01.11.2008. 09:01 ] @
^^sto ce reci,joca placa porez na koku :D:D:D
e zalosti :)
[ žutokljunac @ 01.11.2008. 09:16 ] @
Plaća porez na ovaj ili onaj način i to dobro plaća. Plaća kome treba a drugima uteruje strah u kosti. Tako to ide i niko te u demokratiji ne dira, jer ti si sad bizmismen investitor. Koga još zanima odakle ti pare. U finom društvu se to ne pita.
[ mrle 011 @ 01.11.2008. 09:21 ] @
Citat:
žutokljunac: Da znaš Mrle.......

pa da.
kada ukrades pola 'leba i pastetu, onda si lopov.
kada ukrades milion puta toliko, onda si elita, kupio si sebi ulaznicu za klub privrednika na dedinju.

... ja pojma nemam, ovi strucnjaci ovde kazu da to tako treba.
razlika je tu samo valjda u vremenskoj distanci.
ovaj prvi ne moze da ponese milion pasteta odjednom.

... a kada se ovi, sto su proizveli sve to sto se krade, do'vate srpa i cekica, jer ne mogu od svoga rada da prehrane decu, pa pocnu da otvaraju lobanje ovim lopovima, onda je opet zlo & naopako.
....... nevalja ni to.
ne moze covek da bude pametan u ovoj demokratiji i trzisnoj ekonomiji.
[ žutokljunac @ 01.11.2008. 09:31 ] @
Čekam da se uključi Venura i da objasni tržišnu privredu, tržišnu utakmicu, zakom ponude i potražnje. Jedni od najbogatijih u Srbiji Peca i Joca. Auuu, vidiš kako momci znaju a ne kao oni magistri i doktori što jedu burek za 40 dinara. Eto, lepo čovek reče na drugoj temi, ne mora da se završi faklutet da bi bio uspešan bizmismen.
[ Sopocanac @ 01.11.2008. 18:07 ] @
naravno .

razlika izmedju prave demokratske drzave i banana republike kakva je srbija sa rezimom Borisa Tadica jeste sto u pravoj demokratiji sistem je jaci od tajkuna i lopova, a u banana drzavama kao sto je nasa tajkuni ko Miskovic i Beko su zakon, njihova se jede, drzava svoj sistem prilagodjava njihovim potrebama, oni sastavljaju vlade, dele ministarstva i tako dalje....

najjaci mi je u tom kontekstu bio clanak u blicu koji kaze " od oslabljenog dinara korist ce imati samo IZVOZNICI"

AJDE? Samo izvoznici velis? Samo najzdraviji deo ekonomije svake zemlje, oni koji proizvode i izvoze i tako dovlace devize u drzavu u kojoj svi ostali trose?

Kolika je Srbija banana drzava najbolje se vidi po tome sto drzava na svoju stetu i stetu celog naroda forsira vestacki jak dinar, da bi miskovic mogao sto vise da uvozi i sto bolje da prodaje svoje proizvode u Srbiji. Da sto vise uvozni proizvodi budu jeftiniji naspram domacih.

I eto za samo godinu dana takvog makroekonomskog samoubilackog kursa Miskovicevo bogatstvo poraste skoro za citavu milijardu. Sa 1.8 milijardi na 2.8 milijardi

A to sto drzava zbog takve politike mora svakog meseca da nadje 1 milijardu eura svezeg kapitala i da ga dovuce u zemlju za pokrivanje aktuelnog spoljnotrgovinskog deficita i deficita u budzetu to nema veze.

NI to sto su ovi koji su dosli posle slobe spoljni dug povecali sa 10 milijardi na preko 30 - ni to nema veze....

Dinar je u oktobru 2006 bio 89din za 1 euro , inflacija je oko 15% godisnje i da je kurs samo pratio inflaciju dinar je trebao da bude oko 120 din za 1 euro.

A oni ga nagurase u avgustu na 76? I kazu realan kurs?

Sto rece jedan grafit " Kosovo je Srbija a sve ostalo je Delta"
[ ajdeBre @ 01.11.2008. 19:18 ] @
Citat:
mrle 011: ...ne moze covek da bude pametan u ovoj demokratiji i trzisnoj ekonomiji.

A, gde i kada si ti u Srbiji video d od demokratije i t od trzisne ekonomije???
[ boxxter @ 01.11.2008. 20:43 ] @
Ona Milka Forcan,sto radi sa misketom-dobra riba.Onaj bivsi ministar Bubalo se lozi na nju.Zaljubio se.Hteo da menja neki zakon da bi je postavio u vladu da brendira Srbiju.
Nasoj Majci Srbiji, treba promocija.
[ pctel @ 02.11.2008. 19:38 ] @
Citat:
...u zamenu za tu uslugu omogucila da ostvari monopole na uvozu vecine artikala robe siroke potrosnje koji ulaze u Srbiju...
Tacnije samo jedan uvoznik dobija od stranke na vlasti licencu da uvozi taj proizvod...

Pre nego sto pocnes ovako srcano da branis neku ideju, bilo bi dobro da se informises o onome sto pricas. U Srbiji nema "licenci" za uvoz, ako imam novac i trziste, evo sad mogu da osnujem firmu i uvozim 99% proizvoda koji postoje. Onih 1% cine oruzje, lekovi i slicne sitnice koje iz razumljivih razloga moraju biti pod kontrolom.
Citat:
Da srpski radnik sa 300 eura platom, ako i tolikom, placa cokoladu 1.3 eura i ako je ta ista cokolada u nemackoj gde su plate radnika 7 puta vece nego kod nas - 0.49 eura....
Pa, eto ti prilike, investiraj 50.000 EUR-a u sleper cokolade, 10.000 u prevoz, 5.000 u carinu, 10.000 u PDV, 10.000 u zakup magacinskog i ekskluzivnog poslovnog prostora, 5.000 u plate radnika, 10.000 u reklame i cokolade mozes da prodajes posto god hoces. Jedino lose sto moze da ti se dogodi je da se nadjes na udaru cokoladne mafije ili da ti istekne rok trajanja cokolade
Citat:
ma da horvat , svi smo mi glupi samo su miskovic i jos par odabranih pametni u ovoj drzavi i znaju da uvoze...

Ovo gore sa cokoladama, to ti sve pricam iz licnog iskustva - nekoliko godina sam se bavio uvozom i prestao bez da me neko popreko pogledao, druge vrste pritisaka o kojima pricas necu ni da komentarisem. Jednostavno, kad si Mislovic, mnogo ti je lakse i isplativije da uvozis nego kad si ja.

Citat:
koja polovna roba o cemu ti pricas? vecina stvari koje se prodaju tamo su nove, a i uvek pise za svaki proizvod dali je nov ili koriscen.

Pre godinu dana naisao sam na ovde na temu gde se pominjala organizovana grupa kradljivaca po samoposlugama, koji su krali kisele krastavce i marmeladu i to posle prodavali na e-bay. Mozes misliti tek sta se radi sa skupljim stvarima - nabavna cena 0, porez 0, prodajna cena kolika god da je - profit je 100%.

Citat:
najjaci mi je u tom kontekstu bio clanak u blicu koji kaze " od oslabljenog dinara korist ce imati samo IZVOZNICI"

AJDE? Samo izvoznici velis? Samo najzdraviji deo ekonomije svake zemlje, oni koji proizvode i izvoze i tako dovlace devize u drzavu u kojoj svi ostali trose?

Ajde?!... znaci nula koma nula nesto posto populacije Srbije. Koliko god zdravi da su, mogu se pripisati statistickoj gresci.
Nego, vise puta sam pomenuo da to sa izvoznicima vazi u USA, Japanu, Svajcarskoj i tako tim drzavama, a ne u Srbiji. Ovde je celokupan izvoz vezan za EUR-o, a ne za dinare, te je dinar prilicno nebitan i samo stvara probleme. A kad nesto prodas za 1000 EUR-a, onda za to mozes da kupis priblizno istu kolicinu robe, bez obzira koliki je kurs. Ako ne kupis odmah, a dinar je nestabilan, onda si jos i na gubitku. Jedino sto tu uvozniku odgovara, to je mogucnost da zakine radnike na platama, tako sto im ne povecava plate u skladu sa padom vrednosti dinara. Ali, zna se cemu to vodi - demotivozaciji, nezadovoljstvu, neefikasnosti, gubicima. Videcemo sad kad je dinar poceo da pada kako ce izvoz da procveta. Hoce, malo sutra!
[ Sopocanac @ 04.11.2008. 09:45 ] @
Citat:
Pre nego sto pocnes ovako srcano da branis neku ideju, bilo bi dobro da se informises o onome sto pricas. U Srbiji nema "licenci" za uvoz, ako imam novac i trziste, evo sad mogu da osnujem firmu i uvozim 99% proizvoda koji postoje. Onih 1% cine oruzje, lekovi i slicne sitnice koje iz razumljivih razloga moraju biti pod kontrolom.

nema licenci al miskovic ima na platnom spisku sve redom i onda mu ti koje placa ubijaju konkurenciju raznoraznim inspekcijama i ostalim birokratskim nametima

Citat:
Pa, eto ti prilike, investiraj 50.000 EUR-a u sleper cokolade, 10.000 u prevoz, 5.000 u carinu, 10.000 u PDV, 10.000 u zakup magacinskog i ekskluzivnog poslovnog prostora, 5.000 u plate radnika, 10.000 u reklame i cokolade mozes da prodajes posto god hoces. Jedino lose sto moze da ti se dogodi je da se nadjes na udaru cokoladne mafije ili da ti istekne rok trajanja cokolade

Nemoram to da uradim da vidim da trziste u Srbiji ne funkcionise . Nema konkurencije i nema trzisne utakmice. Praksa to pokazuje . To je jasno kada uoporedis cene identicnih proizvoda u Srbiji i u inostranstvu.

U zemljama gde konkurencija postoji cene tih proizvoda su daleko nize.

Citat:
Ajde?!... znaci nula koma nula nesto posto populacije Srbije. Koliko god zdravi da su, mogu se pripisati statistickoj gresci.
Nego, vise puta sam pomenuo da to sa izvoznicima vazi u USA, Japanu, Svajcarskoj i tako tim drzavama, a ne u Srbiji. Ovde je celokupan izvoz vezan za EUR-o, a ne za dinare, te je dinar prilicno nebitan i samo stvara probleme. A kad nesto prodas za 1000 EUR-a, onda za to mozes da kupis priblizno istu kolicinu robe, bez obzira koliki je kurs. Ako ne kupis odmah, a dinar je nestabilan, onda si jos i na gubitku. Jedino sto tu uvozniku odgovara, to je mogucnost da zakine radnike na platama, tako sto im ne povecava plate u skladu sa padom vrednosti dinara. Ali, zna se cemu to vodi - demotivozaciji, nezadovoljstvu, neefikasnosti, gubicima. Videcemo sad kad je dinar poceo da pada kako ce izvoz da procveta. Hoce, malo sutra!

dok god ljudi razmisljaju kao ti - srbiji nece niti moze biti bolje. nema boljeg zivota bez proizvodnje i izvoza. Srbija nije Luksemburg Svajcarska ili Amerika pa da ima obrazovano stanovnistvo i tehnoloski razvijenu privredu pa da moze da prodaje i izvozi usluge. Srbija moze da proda proizvodi i izvozi samo konkretan proizvod. Samim tim u Srbiji nema boljeg zivota bez toga. Ima na foru , uzimanjem kredita i zaduzivanjem drzave do besvesti kao sto to rade demokrate ovih 8 godina.

2000te smo imali spoljni dug 10 milijardi dolara, danas je taj dug 3 puta veci tj 30 milijardi a oni i dalje traze kredite.

Sve u svemu Srbija ima da propadne kao argentina. Jer identicnu makroekonomsku politiku Srbije je vodila nekad Argentina.

Branila precenjen kurs domace valute do besvesti, tacnije sve dokle je imala para u deviznim rezervama za trosenje , i dok se mogla zaduzivati u inostranstvu. U trenutku kada vise niko nije hteo da im odobri kredit - drzava je otisla u bankrot, zamrznuta je devizna stednja gradjana, kurs pezosa je depresirao za 60% a siromastvo je poraslo sa 20% na 60%

Ista sudbina sa ovakvom politikom ceka i Srbiju. A neki ce to da shvate tek kad do toga zaista dodje. Tek ce tada shvatiti koliko su glupi i koliko nista ne znaju o ekonomiji.
[ ventura @ 04.11.2008. 10:37 ] @
Citat:
Sopocanac
nema licenci al miskovic ima na platnom spisku sve redom i onda mu ti koje placa ubijaju konkurenciju raznoraznim inspekcijama i ostalim birokratskim nametima

A što ima neko da se plaši inspekcije, ili da mu inspekcija nešto smeta ako radi potpuno legalno i po zakonu?

Ako je inspekcija nekome problem, taj ne treba ni da radi na prvom mestu.
[ germanchc @ 04.11.2008. 10:44 ] @
Citat:
ventura: A što ima neko da se plaši inspekcije, ili da mu inspekcija nešto smeta ako radi potpuno legalno i po zakonu?
.

... . Cak i da je tako ( a nije), ako inspekcija radi svoj posao sasvim po zakonu i legalno sa tobom a nekom drugom gleda kroz prste opet dolazi do nekonkurentnosti na trzistu ...a ima ljudi za koje zakon i inspekcije ne postoje.
[ Sopocanac @ 05.11.2008. 15:02 ] @
Citat:
A što ima neko da se plaši inspekcije, ili da mu inspekcija nešto smeta ako radi potpuno legalno i po zakonu?

Ako je inspekcija nekome problem, taj ne treba ni da radi na prvom mestu.

zato sto su nameti na privredna drustva u srbiji 12 puta veci nego u Evropskoj Uniji.

zato sto mora da napravis na posteno 1 milion dinara prometa da zaradis na kraju 20.000 dinara

zato sto privatnik ako sve placa 100% posteno u 95% slucajeva ne moze da skrpi kraj sa krajem. Ako nista drugo onda iz razloga sto kolega iz iste branse muti, samim tim nudi nize cene od tvojih , grabi i tvoj deo kolaca i na taj nacin tebe prinudjava ili da i ti krenes da mutis ili da stavis katanac u bravu.

Zato sto ako osnujes preduzece sa osnivackim kapitalom od 3.500 eura u Srbiji drzava ti u prvih mesec dana na raznorazne poreze i ostale gluposti uzme 80% od te sume, dok u Hrvatskoj ti uzme 15%

Tebe jure za najmanju sitnicu Miskovica ne diraju i samim tim on moze da ponudi ono sto ne moze niko drugi i tako uspostavi monopolski polozaj na trzistu.

Srbija je lopovska drzava to je vec odavno svakom jasno....

ako nista drugo onda zbog poreza koji su u Srbiji najveci u evropi

kad ti neko uzme 10-30% od zarade to je porez al kad ti neko uzme 60-80% to je vec pljacka i lopovluk

naravno mali privatnici sve to placaju dok baje ko miskovic ne

zato su oni sirotinja raja, boranija a miskovic multimilajrder koji sve poluge drzave ima u svom dzepu