[ p_dragan @ 05.11.2008. 12:59 ] @
Da li postoji neki zakon u Srbiji koji reguliše kako tačno može da izgleda prezime? I da pojasnim malo - ako si srpski državljanin,
rođen u Srbiji, muško, da li možeš da se prezivaš npr. "Stefanović-Jovanović" i da ti tako piše u LK?
[ Java Beograd @ 05.11.2008. 13:46 ] @
Šta je poenta u tvom pitanju: dva prezimena ili crtica između. Činjenica je da svako punoletan može sam da promeni lično ime (ime i prezime) već prema svojoj volji.

Evo i vica:
Došao hercegovac kod matičara u opštinu pa kaže
- Hteo bih da promenim lično ime.
- Kako se sad zovete ?
- Pera Dupe.
- Pa kako bi želeli da se zovete ?
- Laza.
[ p_dragan @ 05.11.2008. 13:56 ] @
Nije poenta u crtici nego u prezimenu iz dva dela.
[ Emil Ranc @ 05.11.2008. 16:27 ] @
Sasvim je legalno imati prezime iz dva dela (a možda i više), bez obzira na pol građana.
[ zmau @ 05.11.2008. 16:35 ] @
I ja znam jednog sa 2 prezimena. I ne bih rekao da mu nešto fali. A znam i jednog sa 2 imena.
[ bugsu @ 05.11.2008. 16:39 ] @
ajd kad ste vec pokrenuli temu o prezimenima ,da ne otvaram novu
dali je moguce i dali je neko "imao" takav slucaj ...da jedna osoba nosi 3 prezimena...
Npr Majka mu nosili prezime " Jovanovic - Peric" a otac "Momcilovic" pa da se dete preziva " Jovanovic - Peric - Momcilovic" i sl ? ima tako nesto ?
[ smfilip @ 05.11.2008. 16:43 ] @
meni je to sa 2 i 3 prezimena toliko glupo da vam ne mogu opisati... a sto se tice toga, mislim da moze,znate i sami da maticar na vjencanju pored ostalog pita: "...ili zelite da na svoje prezime dodate prezime bracnog druga..."
[ Marko_L @ 05.11.2008. 18:53 ] @
Možeš ti da staviš i 10 prezimena, al da te vidim kad budeš negde trebao da se potpišeš punim imenom i prezimenom.
[ ptak 13. @ 05.11.2008. 19:02 ] @
Citat:
Marko_L: Možeš ti da staviš i 10 prezimena, al da te vidim kad budeš negde trebao da se potpišeš punim imenom i prezimenom.

Pa sta krenes redom Konte Mario Marko del Tintoreto ...... ili Luis Narezio de Lima Ronaldo :)
E sad bez sale mislim da moze, nije to problem, ali mene zanima zasto ? Zasto bi neko menjao ime i prezime ? sta to je sada IN ili sta ? ne kontam ! i glupo je imati dva prezimena, po meni :)
[ ventura @ 05.11.2008. 19:58 ] @
Znate kako ide ona izreka: Svaka budala ima svoje veselje.
[ ad0lf @ 05.11.2008. 20:03 ] @
mozes da imas, samo si duzan da ako ti ime + prezime ima vise od tri reci, da se izjasnis koje ti je skraceno ime koje ces koristiti u pravnom prometu, i koje u zbiru ima najvise tri reci
[ p_dragan @ 05.11.2008. 20:29 ] @
Ma naravno da nikad ne bih menjao ni ime ni prezime, samo me zanima da li može
po našem zakonu da prezime sadrži više od jedne reči.
[ chupcko @ 05.11.2008. 21:01 ] @
Dovuci "Porodicni zakon" (necu da dam link, lako se nalazi :) ).

Clan 342 stav prvi kaze da se licno ime sastoji od imena i prezimena. Nema nista o regexpu koji moraju da zadovoljavaju :).
Clan 343 stav prvi kaze da ako se licno ime i prezime ima vise od 3 reci mora da se koristi stacenim licnim imenom :).
Caln 347 stav cetvrti kaze da se nece dopustiti promena imena u neko pogrdno ili ono koje suprotno obicajima i shvatanjima sredine :).

E to kaze zakon, a mislim da ce maticari biti jos strozi, pa nece gledati blagonakolno prema nekoj zezanciji :).
[ pctel @ 05.11.2008. 21:41 ] @
Citat:
chupcko: Caln 347 stav cetvrti kaze da se nece dopustiti promena imena u neko pogrdno ili ono koje suprotno obicajima i shvatanjima sredine :)

Steta, a bas bi bilo super da se neko zove Don Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales.

Inace, ima jedna istinita anegdota u vezi sa time...
Dosao ciga kod maticara da upise sina i podneo zahtev da se zove Ronaldinjo. Proslede ovi zahtev pravniku da se ispita clan 347, i pravnik odmah pocne da diktira daktilografkinju resenje:
- Odbija se zahtev za upis licnog imena Ronaldinjo detetu od oca... kako mu se zove otac?
- Tarzan.
- Tarzan?! A majka?
- Esmeralda.
- Onda pisite: "Prihvata se zahtev oca Tarzana i majke Esmeralde za upis deteta pod imenom Ronaldinjo, jer je takvo ime sasvim u skladu sa obicajima i shvatanjima sredine..."
[ Lesli Eldridz @ 05.11.2008. 23:55 ] @
Kakva glupost, odavno vecu ne videh, ovo za taj clan. Ajde sad to za pogrdno, mozda je glupo da neko menja ime u racku ili nesto, ali sta im pa sad ovo znaci "suprotno obicajima i shvatanjima sredine" . Boli me uvo sta su obicaji i shvatanja sredine, ako bi meni palo na pamet da hocu da se zovem Blek Stena tako bi se svima i predstavljao, a za njihov zakon me bas briga. Kakvi bolesnici.
[ Catch 22 @ 06.11.2008. 00:47 ] @
Znam čoveka koji je hteo da promeni ime Zlatko Jusić u Alen Delon ili u Zdravko Čolić pa mu nisu dozvolili, ali mu je uspelo da postane Zlatko Pejaković (valda matičar nije baš detaljno pratio domaću muziku)
:)

PS
Da ne pominjem poznate mi tužne slučajeve iz devedesetih, kad su ljudi iz čistog straha svoja "ne-srpska" prezimena menjali u "devojačko prezime majke"! :(
[ Lesli Eldridz @ 06.11.2008. 08:43 ] @
E, ali pazi, "obicaji sredine" . Pa do juce bese obicaj sredine da sa radoscu docekuje dragog druga Titu kad se vraca sa dugih putovanja po svetu, onda se sredina na sve to posra, pa sredina neko vreme psovase majku beckim konjusarima, balijama, ustasama i siptarima, valjda im oni bili krivi sto je sredina sastavljena od glupandera, pa onda bacase sredina cvece na tenkove i tako to, pa onda ta sredina slaga sama sebe da nikad sve ovo nije radila, a sad sredina iskolacenih ociju, manicnoga pogleda i jos uznemirenije (ne) svesti jurca za nekim nepotrebnim drangulijama za koje su im na TV rekli da bez njih ne mogu da zive, iako su do juce mogli. I na takve ja da se ugledam, sa takvima da idem u istom pravcu, i da zavisim od nekog lokalnog bilmeza koji lupa pecate od 7 - 3 i od manijaka kojima je viza master kard kantica vrhunski ideal u zivotu. More mars. Malo sam star da se time smaram, ali da sam malo mladji bas u inat bi se prozvao nekako i dosadjivao bih im svaki dan samo da ih nerviram, samo da sam znao za te njihove "zakone" . Mastiljare. Pu. Ima li uopste goreg i glupljeg soja na ovoj planeti od mastiljara.
[ chupcko @ 06.11.2008. 08:48 ] @
A naravno zaboravih da kazem, da je nekada bio obicaj da se ne dopustaju stracene varijante imena. Dakle ne moze da se upise Mile mora Miroslav, ne moze Ema mora Emilija, i pazi sada: ne moze Olgica mora Olga :). Naravno pricam o maticnoj sluzbi pre rata (nekog).

Cak mislim da su imali neki spisak dopustenih imena, pa ajde ti ... inace zanimljivo kako niko nije napisao u zakonu da ne smeju cifre da se stavljaju u licno ime. Doduse dozvoljeno je da svako ima ime napisano na jeziku njegovog naroda. Bilo bi super da mogu da se zovem 60R4N (ups, odao sam vam sifru za woot-a).
[ bugsu @ 06.11.2008. 08:52 ] @
R2D2 :D
ja sam citao u novinama kad je izasao PS2 da je neki u UK promenio ime u PS2 :D
Mozda je kod nas neko promenio ime u Zastava10 :D
[ Java Beograd @ 06.11.2008. 10:14 ] @
Alo bre Lesli, pa nije ovo tema o kreditima, kapitaliznu i komunizmu.
[ pctel @ 06.11.2008. 10:55 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Mastiljare. Pu. Ima li uopste goreg i glupljeg soja na ovoj planeti od mastiljara.

To isto su govorili ljudi u Krajini kad je Austrougarska vrsila popis stanovnistva. Tada su ljudi podsmehujuci se tom "besmislu" nadevali sebi najsmesnija prezimena kojih su mogli da se sete, misleci da su tako zeznuli mrske im mastiljare. Medjutim, vreme prolazi, a ostaju Sagovnovic, Guzonja, Smrdibabic, Guzibabic, Kursula, Kuric, Kuranda, Drkenda, Prcac, Droca, Derikonja, Konjokrad, Nepergaca, Sarengaca, Gacesa, Belguzar, Tresiglavic, Karan, Bodiroga, Mucibabic, Budalic, Debelonogic, Kenjalo, Vestica, Palikuca, Trtica...
[ Lesli Eldridz @ 06.11.2008. 13:29 ] @
E pa nisu isto nemacke mastiljare i srpske. Nemacka medecina je die beste, a sto se srpske tice, kao moje misljenje o njoj ja samo mogu da pustim jedan vetar. Propisi su propisi, reko Paja Vujisic u Ko to tamo peva.

Uz to, tad Srbi nisu ni imali prezimena. Isto ka i pripadnici bilo kog drugog čopora. Nema to veze, ali mastiljare su najvece zlo na planeti. To je aksiom koga je znao cak i Sekspir, pa je u Henriju sestom napisao "prvo sto treba da uradimo je da pobijemo sve mastiljare". Uostalom, da nije bilo tih mastiljara i njihove pameti ne bi cak ni ovo blagostanje sad uzivali, a i ako bi ga uzivali uzivali bi ga jos tamo krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih. Ua mastiljare.

Uz to, sto su to smesnija prezimena od Stjuart, Tejlor, Smit ili bilo sta slicno? Sto se ti podsmevas ljudima zato sto se prezivaju Trtica? Ako hoce covek da se preziva Trtica neka se preziva, sta sad, to je njegovo pravo. Koga je briga. Osim budalstih mastiljara koje misle da su ucinile ne znam kako veliko delo za planetu drljajuci budalastine na neke artije.
Citat:
Java Beograd: Alo bre Lesli, pa nije ovo tema o kreditima, kapitaliznu i komunizmu.

Kakve veze sad imaju kapitalizam i komunizam i ko ih je uopste pominjao? Mastiljare su svuda iste. Mislis da mastiljare u razvijenom kapitalizmu pisu manje glupe tzv zakone? Aha.
[ Lesli Eldridz @ 07.11.2008. 23:18 ] @
Razgledah malo forum, pa posto se nista ne desava, vikend verovatno, ja bih da malo bacim kamen u zabokrecinu, mislim mastiljarsku, onako anarhisticko - pankerski, iz ciste dosade. I to cak nije ni moj kamen, nego tudj. Neko moze da kaze da ovo nema veze sa temom, neko da ima, ali nije ni vazno, cim je potegnuto "po shvatanju okoline" sve ima veze sa temom. Pa evo nesto iz razvijenog kapitalizma, bilo kog vremena, o mastiljarama i okolini.

Citat:
-Mali moj prijatelju, Vi ste izrekli najlepsu pohvalu vasoj otadzbini. Jasno ste dokazali da su neznanje, lenost i porok danas najkorisnije osobine jednog zakonodavca; da zakone najbolje razjasnjavaju, tumace i u praksi primenjuju bas oni koji najvise imaju racuna i koji su najsposobniji da ih izopacuju, mrse i izigravaju. Mora se priznati da u vasim obicajima i zakonima ima ponesto manje-vise pametno i celishodno. Ali sve je to docnijim odvratnim tumacenjima i izmisljotinama toliko izopaceno i oskrnavljeno da od svega nije ostalo ni traga. Iz svega ovoga sto ste rekli ne vidi se da je kod vas coveku potrebna ijedna vrlina da bi dosao na visok polozaj; jos manje se vidi da visoke polozaje ljudi dobijaju prema svojim sposobnostima i vrlinama, da se svestenstvo unapredjuje zbog svoje poboznosti ili ucenosti, vojnici zbog svoje hrabrosti i plemenitog postupanja, sudije zbog svoje nepodmitljivosti, senatori zbog ljubavi prema otadzbini a drzavni savetnici zbog svoje mudrosti. Sto se Vas licno tice, -nastavio je kralj,- Vi ste veci deo svog zivota proveli na putovanjima. Cini mi se da Vam je do sad poslo za rukom da se sacuvate od mnogih poroka koji vladaju u vasoj zemlji. Ali cinjenice koje sam u vasem pricanju zapazio, a isto tako i odgovori koje sam sa velikom mukom izvukao od Vas, moraju me dovesti do zakljucka da vecina vasih zemljaka pripada vrsti sitnih odvratnih gmizavaca, najstetnijih od sviju koji su ikada gmizali po zemlji.
Dzonatan Svift, Drugi deo "Guliverovih putovanja", 1726

[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 08.11.2008. u 00:37 GMT+1]
[ su27killeryu @ 08.11.2008. 15:39 ] @
Cuj zabranili mu da se zove Zdravko Colic, svasta...
[ bttp @ 08.11.2008. 16:54 ] @
Znam za lika koji se zove Bedžis, jer mu je ćale u mladosti jako voleo Bee Gees :)