[ Marisav @ 06.11.2008. 19:19 ] @
Imam kanister za benzin cije su mere tacne "u gram" sto bi se reklo. Izvrsio sam merenja pa sam siguran u to. Pre neki dan su mi na pumpi trebali naliti 10 litara a ispostavilo se da ima 9,3 litra (10 je placeno). Verujem da jos vise kradu kada se uliva direktno u rezeorvar automobila. Ako na 10 litara maznu skoro litar, mogu da se zgrozim i da zamislim koliko tek kradu onima ciji su rezeorvari od 60 litara pa i vise. Ili koliko ukradu na godisnjem nivou svim gradjanima :)))

Vas komentar?
[ Majstor Duja @ 06.11.2008. 19:36 ] @
Pa sto nisi zvao nadleznu inspekciju u tom trenutku? Sta sad mi treba da radimo ovde - svi da kukamo kako nas kradu?
[ ventura @ 06.11.2008. 19:44 ] @
Skoro pa sam siguran da se na benzinskim pumpama 'krađa' ne vrši na taj način, da ti natoče manje nego što si platio.

Razgovarao sam sa tipom koji je radio na pumpi, i on mi je rekao da nema šanse da se ukrade i gram goriva 'na pištolju', već da pumpadžije dobro zarađuju putem izdavanja fiktivnih računa. Npr. dođe kamiondžija sa kamionom u koji stane 450 litara goriva, on sipa 350 litara (i nakon toga štedljivije vozi da bi uštedeo), pumpadžija mu da račun za 450 litara, i on i pumpadžija podele lovu za tih 100 litara koje su maznuli... Naravno na pumpi sve štima, prodato 350 litara goriva, plaćeno 350 litara i nema nikakvih problema.

Drugi način je da sam gazda krade tako što meša gorivo sa vodom npr. pa ti proda gorivo sa 10% vode u sebi i sl. Ali to nema veze sa krađom na količini.
[ bugsu @ 06.11.2008. 19:53 ] @
ne moze on na pistolju nikako da krade...
jedino da pistolj nije ispravan tj onaj merac...
[ McKracken @ 06.11.2008. 19:56 ] @
Proveri ti jos jednom taj kanister ;)
[ Skandy @ 06.11.2008. 20:26 ] @
Plasticni kanisteri su podlozniji promeni zapremeni u odnosu na spoljnu temperaturu.
[ 101010 @ 06.11.2008. 20:39 ] @
Kradu tako sto neko pre vas dodje i sipa za npr. 500-1000, a vi sipate pun rezervoar, ili za par hiljada. Krecu da vam sipaju od prethodne sume. I to je fora koja uvek pali, na tu foru mogu da oderu koliko hoce dnevno.
Naravno pumpadzija mora da sipa.
[ Chieftec @ 06.11.2008. 20:42 ] @
Da, menjaju zapreminu za 10% zbog spoljne temperature? :)

A zar sam sistem ne moze da bude podesen da pogresno meri, ili ima neka nezavisna sluzba koja "bazdari" te uredjaje za merenje protoka?
[ ventura @ 06.11.2008. 20:46 ] @
Citat:
101010: Kradu tako sto neko pre vas dodje i sipa za npr. 500-1000, a vi sipate pun rezervoar, ili za par hiljada. Krecu da vam sipaju od prethodne sume. I to je fora koja uvek pali, na tu foru mogu da oderu koliko hoce dnevno.
Naravno pumpadzija mora da sipa.

Mislim da je ovo jako teško izvodljivo, a skoro nemoguće a da kupac to ne primeti... Naime, kada se pištolj vrati u svoje ležište, prilikom sledećeg vađenja brojač se automatski resetuje... Takođe ako pištolj stoji neko vreme neaktivan (a nije u ležištu) on blokira, i mora da se resetuje stavljanjem u ležište da bi ponovo mogao da toči gorivo... A pride mislim da u samom sistemu kasa ne može da izvrši naplatu ukoliko pištolj nije na svom mestu.
[ chupcko @ 06.11.2008. 22:26 ] @
Secas se kako je nekada to bilo, dodjes na pumpu i tu je neki brka koji ima koznu torbicu oko sebe. Pa onda ti on kao nesto sipa, pa ti on kaze koliko da platis i to je to. Kako je brka krao, pa sipa ti manje, a naplati vise. Firmi za koju radi da onoliko koliko ti je sipao, sebi u dzep visak.

Kako su tete u boroletama krale, pa na onim kasama kuckale neke gluposti vece cene i slicno, pa na kraju kada se vidi sta je prodato ona toliko para da iz kase, sebi u dzep visak (poznato prodavanje metle, izvinte komsija, ja mislilia da vi kupujete ovu metlu, pa ako prodje prodje).

Sta se u medjuvremenu promenilo, a da neki tamo fiskalni racuni :). A da i vise ne placas brki na ruke, nego ides unutra i das pare.

E sada insajder informacije, ako iko moze da krade moze samo cela firma da krade (ali im se ne isplati bas, pa i ne rade to). Jedan mali brka sada moze da dobije gadne batine ako primete da ista muva sa gorivom (sto nije neredak slucaj, a kome ce brka da se zali :))) ).

Dakle koliko puta vam se desilo da vam naplate vise u nekom marketu (ne pricam o tome da cena nije ista kao na panelu ili da je veca nego u drugoj prodavnici, koliko puta se desilo da vam otkucaju nesto sto nije bilo u korpi ?).

A kanisteri, mozda je neki japanski, od sto litara, ali ovolicki :) A mozda ga je neko i kuvao (secate se kuvanja metalnih kanistera i flasa koka kole).
[ commissar @ 06.11.2008. 23:42 ] @
Citat:
ventura:......pumpadžija mu da račun za 450 litara, i on i pumpadžija podele lovu za tih 100 litara koje su maznuli... Naravno na pumpi sve štima, prodato 350 litara goriva, plaćeno 350 litara i nema nikakvih problema......

Nisam bas siguran da si u pravu, bar ne otkako su fiskalne kase u upotrebi. Lepo je to sto je placeno 350 litara, ali racun je izdat za 450, dakle imace manjak para u kasi, ukoliko pretpostavimo da se sav promet provlaci kroz kasu.
Ako ne, onda se nastima kasnije. :D
[ 101010 @ 06.11.2008. 23:58 ] @
@ventura

To je stari, provereni, prost, a vrlo uspesan sistem, sigurno da danas nije zastupljen kao nekada [iz razloga koje si naveo] ali jos uvek postoje pumpe na kojima se placa pumpadziji na ruke i na kojima pumpadzija sipa gorivo, a musterije ne traze fiskalni. To su uglavnom manje JP pumpe, mada tako rade i na nekim vecim stranim-fransiza pumpama.

Inace kada vas osisaju na takav nacin, u slengu ste uradjeni "na pusku".

A sto se tice brojaca i kupaca, kao klinac dok sam radio na pumpi, gledao sam kako rade vozace na njihove oci, i to dok oni gledaju brojace na pumpi i apsolutno nista ne provaljuju, kao da su slepi. Kasnije sam bas na ovu temu pricao sa nekim matorim radnikom sa JPpumpe, kaze covek da je taj fazon u kombinaciji sa vestim izvodjenjem bio i ostao neunistiv. Iako mi je poznat ovaj trik, znam da sam i sam uradjen bar 2-3 puta :).

Verovatno postoje i tehnoloski napredniji nacini za kradju. Od ovih priprostih video sam jos sipanje vode u tankove pumpe.
Ali masta je cudo :), ko zna kakve fore jos drze u rukavu ... mada mislm da je glavni vid kradje kada pumpadzije u saradnji sa vozacima kradu od drugog pravnog lica...
[ Skandy @ 07.11.2008. 00:10 ] @
Mislim da je kradja gotovog novca, od musterija, prilicno redukovana. Ono na cemu jos profitiraju radnici na pumpama je da bar sami imaju uvek pun rezervoar, a da ne placaju, sto opet nije malo. Krade se najcesce prilikom istakanja goriva iz cisterne, jer tu jedino nisu prisutni precizni merni uredjaji, posto ih jos uvek vidjam sa onim motkama sa izbelezenim podeocima. Kradja se neretko obavlja u dilu sa vozacem cisterne, koji opret to sve moze da pravda nekom tolerancijom, koja se odbija na isparenja......
[ mrle 011 @ 07.11.2008. 04:38 ] @
Citat:
ventura: ...... Npr. dođe kamiondžija sa kamionom u koji stane 450 litara goriva, on sipa 350 litara (i nakon toga štedljivije vozi da bi uštedeo), pumpadžija mu da račun za 450 litara, i on i pumpadžija podele lovu za tih 100 litara koje su maznuli...

u zadnje vreme previse vremena provodim na ovom forumu, pa sam i ja izgleda poc'o da razmisljam trzisno-ekonomski.

.... zasto bi se kamiondzija uopste talio po 50 lit. sa pumpadzijom, kada jednostavno moze da naspe svih tih 450 lit. u rezervoar, pa posle kada ustedi na voznji onih 100 lit., sve lepo uzme samo za sebe?

Citat:
ventura: ...... Drugi način je da sam gazda krade tako što meša gorivo sa vodom npr. pa ti proda gorivo sa 10% vode ...

ovo sam i ja cuo milion puta.
vrlo jednostavno resenje, ako postoji ....... ne znam.

samo mi nije jasno kako se ta voda, dole u rezervoaru, ispomesa sa gorivom, kada je mnogo teza od goriva.
ako voda padne na dno, a gorivo ostane na povrsini, onda se svim musterijama nece rasporediti po tih 10% vode, nego ce dobijati jedno ili drugo.
ovaj sto dobije vodu bi morao, ubrzo nakon tocenja, to da primeti.

ili sipaju i nesto da bi se to dole u rezervoaru ispomesalo, neki deterdzent ili otkud zam sta?
[ Java Beograd @ 07.11.2008. 08:25 ] @
Evo insajderskih informacija:
1. NE krade se tako što se meša sa vodom. Ovo je prastari urbani mit, koji je odavno busted. Prosto i jdnostavno - benzin ne može da se pomeša sa vodom. Svako ko ne veruje, neka sipa u teglu lapo-lapo pa će videti. Uzgred, u rezervoarima uvek ima vode, koja je tu usled kondenzacije. Nivo vode u rezervoarima se prati, kao i novo goriva i povremeno se prazni.

2. Krade se kod istovara iz cisterene. Cifre su sledeće: u cistrni je oko 10.000 litara. Merni uređaji nisu idealni, a u proračun količine goriva ulazi specifina gustina (koja nije uvek ista), temperatura (koeficijent širenja goriva na temperaturi je jako veliki, preko 5%) i izmereni volumen. Greška od 1% daje šefu stanice oko 100 litara ili dakle oko 100 EUR po cisterni ! A u "igri" je: manipulacija količinom goriva u cisterni, temperatura, i naravno neidealnost mernog uređaja za protok goriva. Ako cisterna nadođe svaka 3 dana eto soma evria šefu stanice mesečno.

3. Krade se na pištolju. I ti merači protoka nisu idealni. Baždare se jednom godišnje, ali pošto je tendencija merača protoka da vremenom zbog istrošenosti prikazuje manji protok nego što jeste, onda se u startu izbaždari da pokazuje oko 0.2% do 0.5% više.

E, sad ...
Ranije je običan pumpadžija moga dobro da se omasti, ali danas već ne može. Ono šta može, tj. šta mu dozvoljava šef pumpe je da povemeno napuni rezervoar - i to je to. (malo li je). Uglavnom se finansijski ovajde šefovi pumpe.

[ žutokljunac @ 07.11.2008. 08:35 ] @
Citat:
Java Beograd: Ako cisterna nadođe svaka 3 dana eto soma evria šefu stanice mesečno.

http://www.youtube.com/watch?v=ITWIZNL6XNw
[ djordje1979 @ 07.11.2008. 09:26 ] @
Citat:
.... zasto bi se kamiondzija uopste talio po 50 lit. sa pumpadzijom, kada jednostavno moze da naspe svih tih 450 lit. u rezervoar, pa posle kada ustedi na voznji onih 100 lit., sve lepo uzme samo za sebe?

Moze ali mu je onda ostalo 100l goriva, sa kojim ne zna sta ce. Mora nekome da ga prodaje. A ovako ga odma proda pumpadziji i uzme 50% para. To jest proda gorivo na licu mesta u pola cene. I naravno dobije odgovarajuce papire za to.
[ qazqaz @ 07.11.2008. 10:17 ] @
Citat:
Java Beograd

3. Krade se na pištolju. I ti merači protoka nisu idealni. Baždare se jednom godišnje, ali pošto je tendencija merača protoka da vremenom zbog istrošenosti prikazuje manji protok nego što jeste, onda se u startu izbaždari da pokazuje oko 0.2% do 0.5% više.

Valjda pokazuje veci protok nego sto jeste?
Kradja pomocu pistolja postoji i u trenucima kada pumpadzija non stop drka okidac na istom, upravo zato sto je tesko izmeriti taj promenjivi protok ugradjenim meracima (koji su btw UVEK neprecizni, pitanje je samo koliko).
[ mrle 011 @ 07.11.2008. 10:22 ] @
Citat:
djordje1979: Moze ali mu je onda ostalo 100l goriva, sa kojim ne zna sta ce. Mora nekome da ga prodaje........

pa i pumpadzija mora nekome da ga proda.
mislim, kakav je to problem prodati gorivo?
evo, moj komsija iz zgrade, koji svako malo pretace gorivo iz sluzbenog auta, nema nikakvih problema.
napuni svoj privatni rezervoar, a po ostalo, kako vidim, uredno dolaze taxisti.
[ djordje1979 @ 07.11.2008. 10:43 ] @
Mislim da smo se razumeli. Zar ne?
[ indicator1 @ 07.11.2008. 11:37 ] @
Citat:
Kradja pomocu pistolja postoji i u trenucima kada pumpadzija non stop drka okidac na istom, upravo zato sto je tesko izmeriti taj promenjivi protok ugradjenim meracima (koji su btw UVEK neprecizni, pitanje je samo koliko).

I ja da potvrdim ovo, kazu da moze i do 10% da se umanji kolicina goriva ako se sipa na ovaj nacin, ali ne kod svih automata. Uglavnom sam ovo video da rade na starijim pumpama.
[ DDMM @ 07.11.2008. 12:51 ] @
Evo kako su mene uradili u prodavnici. Slicno rade i na pumpama.
Uzimam novine i 'leba.
Ona mi natovaruje i kafu.
Posle taj racun prijavi kao los i napravi novi na kome su samo novine i hleb.
Pare od kafe sebi u dzep.

Na pumpi sigurno isto, sipa ti 9L naplati 10L i jos da racun na kome lepo pise 10L.
Kad zrtva ode taj racun prodavac prijavi kao neispravan i napravi nov na 9L.

Valjda se prijavljivanje loseg racuna zove storniranje.

[ UnderLander @ 07.11.2008. 17:10 ] @
Da, i to moze lako da se uradi ako racun nije finalizovan (zatvoren). Ali ako si ti dobio racun u ruke, storniranje takvog racuna je mnogo komplikovanije (recimo da mora da ukljucuje i racunovodstvo). Lakse je da samo stavi tu kafu u dzep.
[ boban779 @ 07.11.2008. 18:03 ] @
OMV na Novom Beogradu, toče 9, na aparatu piše 10L. Mereno u menzuri. Prijavljeno inspekciji pre par dana.
[ Srdjan Marinkov @ 07.11.2008. 22:01 ] @
Moj drug je isto imao problem na OMW (pumpa u Pančevu - put za BG). Stao je da sipa benzin, a pri tome nije imao u rezervoaru više od par litara, natočio benzina do gore... i, i pored toga što je u rezervoaru moralo da bude bar malo benina, "stalo" je više nego što je kapacitet rezervoara! Neznam tačno koliko je to litara bilo, tj. koliko je kapacitet rezervoara bio, uglavnom auto je Alfa 156. Pretpostavljam da su mu oko 10% ukrali, kao što je u prethodnom postu i Boban napisao.
[ mulaz @ 07.11.2008. 23:45 ] @
Citat:
boban779: OMV na Novom Beogradu, toče 9, na aparatu piše 10L. Mereno u menzuri. Prijavljeno inspekciji pre par dana.

ja mislim da nece ovo nista da promeni, samo ce da malo pretoci pare... znaci sefovih 1keur ide inspektoru u dzep, i sutra se opet krade
[ chupcko @ 08.11.2008. 10:01 ] @
A na koji naci ste to sto je mereno proverili ? Tipa ovaj sa pupme je sipao direktno u menzuru ? Pa da ja kradem svim silama bi se trudio da to ne radim. Ili ste pak izvacili benzin crevom iz rezervorara ?

Meni je zanimljivo da nigde u novinama nema ni jedne price o toj kradji benzina, a znamo da bi neki tamo b92 se sve sutirao u dupe da snimi takvu emisiju recimo. Dakle nista u medijima, a desava se svakodnevno :), nesto mi tu cudno :)
[ bttp @ 08.11.2008. 16:39 ] @
Offtopic: krađa na mah u samoposluzi

Kupujem koka-kolu koja košta ~64din, na kasi gužva (klasika radi jedna kasa). Dajem kasirki 115 din da mi vrati 50+1din kusura, ona strpa novac u kasu i vraća mi kusur i račun. Ja u brzini i gužvi, držeći u rukama novčanik, kesu, račun i ko zna šta još (pune ruke), ne razmišljajući izlazim iz prodavnice i po izlasku shvatam da mi je vratila 1 dinar kusura. Vraćam se u prodavnicu i kažem joj da sam od 115 dinara dobio dinar kusura. Ona poče da viče u stilu "šta vam je pa ja ne smem, mene kontrolišu blabla". Ja kažem da nisam mislio da mi je namerno ukrala 50 dinara već da je došlo do greške. Ona mi se "kune da sam joj dao 65 dinara", ja kažem "a ja se vama kunem da sam vam dao 115 jer nisam ni imao novčanicu od 50din". Ona "ne zna šta da mi kaže", "videće na kraju dana kad zbroje pazar pa ako pretekne vratiće mi". Dolazim u prodavnicu nakon 7 dana, istim poslom, ista kasirka, pitam je da li je našla mojih 50 dinara, kaže "nisam, evo baš sam se sad setila kad sam vas videla, tog dana sam imala samo 35 dinara viška u kasi". Ja se cinično nasmejem, misleći u sebi "pa vrati mi onda tih 35 dinara", ali prebolim ih i odem.

Poenta je da uvek prave istu grešku, stavljajući novac u kasu PRE nego što vrate kusur i samim tim čak i da sam odmah primetio, ne bih mogao da dokažem koliko sam joj novca uručio jer ga je ona već "smestila" na gomilu. Ja nikad ne uzimam novac sa pulta dok mi ne izbroje sav kusur, iako imaju običaj da ti uručuju novčanicu po novčanicu, tipa daju ti u ruke prvo 3 dinara, zatim 20, pa 50 itd. itd. i ljudi stavljaju tako taj novac u novčanik - dinar po dinar. Ako dođe do greške, ne možeš da dokažeš koliko su ti dali jer si deo novca već stavio u novčanik i obrnuto, ne mož da dokažeš koliko si ti njima dao jer ga oni odmah smeste u kasu.

U istoj prodavnici mi se isto to desilo i ranije, tako što mi je vratila 10 dinara kusura manje nego što je trebalo, i kad sam joj ukazao na to ona me isproziva pred drugim mušterijama u stilu kako cepidlačim za 10 dinara, a verovatno i lažem, al eto, daće mi još 10 dinara jer je otprilike dobre volje, uz komentar "strašno". Ja rekoh nije strašno nego pošteno.

I tako, u pitanju je inače lokalna prodavnica, bivši C-market pretvoren u Mini-Maxi, uz koji je došao i kompletan novi staff, koji naravno ne poznaje stalne mušterije, a kako stoje stvari ne poznaju baš najbolje ni svoj posao.
[ TheWickerMan @ 08.11.2008. 20:04 ] @
Citat:

Imam kanister za benzin cije su mere tacne "u gram" sto bi se reklo. Izvrsio sam merenja pa sam siguran u to. Pre neki dan su mi na pumpi trebali naliti 10 litara a ispostavilo se da ima 9,3 litra (10 je placeno). Verujem da jos vise kradu kada se uliva direktno u rezeorvar automobila. Ako na 10 litara maznu skoro litar, mogu da se zgrozim i da zamislim koliko tek kradu onima ciji su rezeorvari od 60 litara pa i vise. Ili koliko ukradu na godisnjem nivou svim gradjanima ))

Vas komentar?

kako znas da su mere u gram,bazdario si posudu pomocu placticnog bokala za vodu?

Citat:

Skoro pa sam siguran da se na benzinskim pumpama 'krađa' ne vrši na taj način, da ti natoče manje nego što si platio.

Razgovarao sam sa tipom koji je radio na pumpi, i on mi je rekao da nema šanse da se ukrade i gram goriva 'na pištolju', već da pumpadžije dobro zarađuju putem izdavanja fiktivnih računa. Npr. dođe kamiondžija sa kamionom u koji stane 450 litara goriva, on sipa 350 litara (i nakon toga štedljivije vozi da bi uštedeo), pumpadžija mu da račun za 450 litara, i on i pumpadžija podele lovu za tih 100 litara koje su maznuli... Naravno na pumpi sve štima, prodato 350 litara goriva, plaćeno 350 litara i nema nikakvih problema.

Drugi način je da sam gazda krade tako što meša gorivo sa vodom npr. pa ti proda gorivo sa 10% vode u sebi i sl. Ali to nema veze sa krađom na količini.

Taj pumpadzija nije pumpadzija...kako ne moze da se ukrade na pistolju?naravno da ne moze na pistolju ali na meracu moze...

Citat:

Kradu tako sto neko pre vas dodje i sipa za npr. 500-1000, a vi sipate pun rezervoar, ili za par hiljada. Krecu da vam sipaju od prethodne sume. I to je fora koja uvek pali, na tu foru mogu da oderu koliko hoce dnevno.
Naravno pumpadzija mora da sipa

Nema sanse,kad podigne pistolj,brojilo se resetuje i motor pocinje da radi.Kad zavrsi istakanje,vracanje pistolja vraca brojilo u standby i pri ponovnom podizanju,opet se resetuje...Ovo je za belu robu(naftu i benz) a za gas ima najcesce prekidac sa strane aparata,stim sto je princip isti...

Citat:

E sada insajder informacije, ako iko moze da krade moze samo cela firma da krade (ali im se ne isplati bas, pa i ne rade to). Jedan mali brka sada moze da dobije gadne batine ako primete da ista muva sa gorivom (sto nije neredak slucaj, a kome ce brka da se zali )) ).

Ili da ostaje gazdi a radnicima nista,sto se i desava...

Citat:

Mislim da je kradja gotovog novca, od musterija, prilicno redukovana. Ono na cemu jos profitiraju radnici na pumpama je da bar sami imaju uvek pun rezervoar, a da ne placaju, sto opet nije malo. Krade se najcesce prilikom istakanja goriva iz cisterne, jer tu jedino nisu prisutni precizni merni uredjaji, posto ih jos uvek vidjam sa onim motkama sa izbelezenim podeocima. Kradja se neretko obavlja u dilu sa vozacem cisterne, koji opret to sve moze da pravda nekom tolerancijom, koja se odbija na isparenja......

Na dosta cisterni postoje precizni merni uredjaji,sipka je cisto informativno,da ne dodje do prepunjenja cisterne pri utakanju...Tolerancija nema veze sa isparenjima,ali bas... I sve ovo nema veze sa kradjom,koja se tice nas krajnjih kupaca...

Citat:

Evo insajderskih informacija:
1. NE krade se tako što se meša sa vodom. Ovo je prastari urbani mit, koji je odavno busted. Prosto i jdnostavno - benzin ne može da se pomeša sa vodom. Svako ko ne veruje, neka sipa u teglu lapo-lapo pa će videti. Uzgred, u rezervoarima uvek ima vode, koja je tu usled kondenzacije. Nivo vode u rezervoarima se prati, kao i novo goriva i povremeno se prazni.

2. Krade se kod istovara iz cisterene. Cifre su sledeće: u cistrni je oko 10.000 litara. Merni uređaji nisu idealni, a u proračun količine goriva ulazi specifina gustina (koja nije uvek ista), temperatura (koeficijent širenja goriva na temperaturi je jako veliki, preko 5%) i izmereni volumen. Greška od 1% daje šefu stanice oko 100 litara ili dakle oko 100 EUR po cisterni ! A u "igri" je: manipulacija količinom goriva u cisterni, temperatura, i naravno neidealnost mernog uređaja za protok goriva. Ako cisterna nadođe svaka 3 dana eto soma evria šefu stanice mesečno.

E, sad ...
Ranije je običan pumpadžija moga dobro da se omasti, ali danas već ne može. Ono šta može, tj. šta mu dozvoljava šef pumpe je da povemeno napuni rezervoar - i to je to. (malo li je). Uglavnom se finansijski ovajde šefovi pumpe.

1.Tacno 100%..
2.Pazi,dozvoljena greska kod meraca za naftu koji su na cisternama je 0.6%,ali se nikad ne bazdari na 0.6% vec najcesce na 0.25%,tako zahteva inspektor...A koeficijent sirenja nafte je 0.00085 po stepenu Celzijusovom(za Srbiju),ne znam odakle ti ovo 5%..
3.Tacno...

Citat:

OMV na Novom Beogradu, toče 9, na aparatu piše 10L. Mereno u menzuri. Prijavljeno inspekciji pre par dana.

Sta je u pitanju,gas,nafta,benzin...Bila provera ili neko doneo menzuru?Zanima me...A ako je gas,do je u granicama tolerancije...

Citat:

A na koji naci ste to sto je mereno proverili ? Tipa ovaj sa pupme je sipao direktno u menzuru ? Pa da ja kradem svim silama bi se trudio da to ne radim. Ili ste pak izvacili benzin crevom iz rezervorara ?

Meni je zanimljivo da nigde u novinama nema ni jedne price o toj kradji benzina, a znamo da bi neki tamo b92 se sve sutirao u dupe da snimi takvu emisiju recimo. Dakle nista u medijima, a desava se svakodnevno , nesto mi tu cudno

I mene zanima kako je provereno da krade taj litar...

Pazite ovako,ako je 1% tolerancije na aparatu,serviser koji bazdari namesti da je 0.9%...prometnije pumpe tipa OMV-a u celijama ili npr u KG-u na Maloj Vagi prodaju za 2 smene (24h) oko 10000l...0.9% od 10000 je 90l...puta 30 dana je ... mnooooogo para...A sve to u granicama dozvoljenog...Mislite o tome...
[ boban779 @ 08.11.2008. 20:31 ] @
Benzin je u pitanju. Mereno u njihovoj menzuri.
[ wolfpack @ 26.01.2009. 20:28 ] @
A koeficijent sirenja nafte je 0.00085 po stepenu Celzijusovom(za Srbiju),ne znam odakle ti ovo 5%..

izvini wikerman ali nisi upravu ,JA radim takav posao da sam u kontaktu sa naftom rezeorvar 25000 L i na temperaturi variva mnogo veci procenat
[ TereT @ 10.02.2009. 21:34 ] @
Za benzin i dizel, ne bih trebalo da bude problem da se proveri da li kradu. Nemoguce je da niko nema precizno izbazdarenu posudu, metalni kanister i sl. makar moze da se proveri da li ima razlike na pumpama.

Bio je na TV Fox-u "dosije FBI" nesto na ovu temu :), kako je neki indus, vlasnik lanca pumpi u New York-u, krao na prestelovanim aparatima, negovi radnici su imali prekidac za stelovanje, kad nekom sipas u kantu onda je tacno, a kad ide u rezervoar onda... sve u svemu, slucaj se zavrsio tako sto je vlasnik odgovarao za ubistvom radnika na pumpi, mislim.
Mozda je interesantnije da li pumpe kradu na plinu (TNG), to se sada dosta trosi, a teze je da se proveri. Sipanje pune boce nije neko merilo, plovak ne zatvara uvek isto. Verovatno je jednostavnije da to izvede vlasnik neke manje pumpe, jedno mesto za tocenje i sl.
[ a1200 @ 10.02.2009. 22:01 ] @
@bttp:
Citat:
Offtopic: krađa na mah u samoposluzi

Meni su recimo u Maxiju u Beogradjanci (ranije) naplatili 5 mleka umesto jednog... Tj. posto je bila velika nabavka sa dosta proizvoda, ona na kasi je mislila da moze da mi otkuca dodatna 4 mleka i da to necu primetiti. Na srecu, bila je nespretna i primetio sam da se nesto unervozila, pa sam odmah stao iza kase, pregledao listing na racunu i video mleko... okrenuo se i ona je vec znala sta hocu - kao jao ja se izvinjavam bila je greska (nisam ni spomenuo mleko...). Isto su bili uradili i mojoj kevi za neki drugi artikal... poenta je da oni posle to odnesu kuci, tj, podele medju sobom, a ti im dodjes kao 'sponzor'
[ bakara @ 10.02.2009. 22:10 ] @
@a1200

Kakve veze ima mleko i benzinske pumpe?
[ a1200 @ 10.02.2009. 22:15 ] @
@bakara

Pa nema
Nego, posto su neki gore clanovi izneli ista iskustva 'sa kasom i metlama', rek'o da i ja napishem... (moz' se brise ako smeta )

...
Izgleda da je kradja normalna stvar bila to posta, benziska pumpa ili kasa u prodavnici...
[ Deep|Blue @ 11.02.2009. 08:30 ] @
Citat:
bttp: Offtopic: krađa na mah u samoposluzi

Kupujem koka-kolu koja košta ~64din, na kasi gužva (klasika radi jedna kasa). Dajem kasirki 115 din da mi vrati 50+1din kusura, ona strpa novac u kasu i vraća mi kusur i račun. Ja u brzini i gužvi, držeći u rukama novčanik, kesu, račun i ko zna šta još (pune ruke), ne razmišljajući izlazim iz prodavnice i po izlasku shvatam da mi je vratila 1 dinar kusura. Vraćam se u prodavnicu i kažem joj da sam od 115 dinara dobio dinar kusura. Ona poče da viče u stilu "šta vam je pa ja ne smem, mene kontrolišu blabla". Ja kažem da nisam mislio da mi je namerno ukrala 50 dinara već da je došlo do greške. Ona mi se "kune da sam joj dao 65 dinara", ja kažem "a ja se vama kunem da sam vam dao 115 jer nisam ni imao novčanicu od 50din". Ona "ne zna šta da mi kaže", "videće na kraju dana kad zbroje pazar pa ako pretekne vratiće mi".
....

sto volim takve kasirke.
Postoji jednostavno resenje kod njih.
Trazis zatvaranje kase u tom trenutku i da zovu inspekciju.
Na to imas pravo, a najcesce one ne mogu da sravne kasu bez par ispravki, tako da si na konju.
Naravno retko kad kasirke i sefovi pristaju na to, pa ti samo vrate pare.
[ Black_eyed @ 11.02.2009. 10:02 ] @
Mali Off kada ste spomenuli kasirke...

U MegaMarketu Rodic u NS-u na kasi kasirka mi zatrazi LK zato sto sam placao karticom (inace, uvek placam karticom i nikad mi ne traze LK). Nisam hteo odmah da pravom frku, vadim LK i kazem joj da nemaju prava da me legetimise (naravno, samo policija moze da to uradi). Ona se brani sa recima "gospodine, tako nam je sef naredio...".
Ja tada trazim da dodje sef i covek se stvara za minutu kod kase. Sta nije u redu ? Ja kazem da je oko racuna sve u redu ali da nemaju prava da mi traze LK jer nisu sluzbena lica. Covek je odmah odgovorio "Naravno, pa ko vam je trazio LK", "Vasa kasirka, gospodine" odgovaram i uzimam pazar i odlazim. Oni ostase da se gledaju medjusobno...
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 10:19 ] @
Imaju sva prava da ti traze LK, i to nije legitimisanje.

Legitimisanje je procedura kada ti ne smes da odbijes da se identifikujes - i to sme da radi sluzbeno lice, tj. policija. Kada ti neko trazi identifikaciju zbog pruzanja usluge - to nije obavezno, i uvek mozes da izadjes napolje.

Prilikom placanja kreditnom karticom prodavac ima sva prava da utvrdi da li si ti ta osoba - sto ukljucuje trazenje dokumenta sa fotografijom, tj. licne karte i pasosa. Taj sef je ocigledno samo hteo da izbegne nepotrebnu guzvu.

Da je bila u pitanju neka velika suma, sigurno bi odbili da ti prodaju tu robu pre nego sto su zadovoljni sa dokazima da si ti vlasnik kartice. U tom slucaju, pravo definitivno nije na tvojoj strani ;-)
[ Black_eyed @ 11.02.2009. 11:00 ] @
Ne, nemaju prava.

LK moras da pokazes samo sluzbenom licu koje je ovlašćeno za legetimisanje (procitajte poslednju stranu LK) i nikome drugom.

Ukoliko u prodavnici imaju problema sa mojim indentitetom neka pozovu policiju i ja cu rado pokazati LK. Sigurnost kartice je moja licna stvar i samo ja odgovaram ukoliko je izgubim, ne secam se da je neko odgovarao zato sto je omogucio licu bez LK da kupi sa tudjom karticom.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 11:25 ] @
Nope, imaju prava da ti traze da im pokazes dokument sa fotografijom (LK, pasos, vozacka dozvola, itd...) - budi siguran u to.

Ti to naravno mozes da odbijes (zato to i nije zvanicna "legitimacija" kod koje MORAS da se identifikujes i koju ima pravo da radi samo sluzbena osoba - obrati paznju na rec "MORAS" u tvom postu), ali i oni onda imaju pravo da odbiju da ti prodaju robu zbog osnovane sumnje da ti nisi vlasnik kreditne kartice - mislim da u vecini slucajeva vrednost potencijalno prodate robe ne zavredjuje muku zvanja MUP-a radi proveravanja ko je ko u tom slucaju ;-)
[ Java Beograd @ 11.02.2009. 11:35 ] @
@Black_eyed
Jesi li ti nekad napisao neki ček u Srbiji ? Ako nisi pisao čekove, da li si nekad video kako se plaća čekom ?

Provera identiteta je sasvim normalna stvar. Jesi li nekad podizao pare u banci ? Jesu li ti na šalteru banke tražili ličnu kartu ?
[ Black_eyed @ 11.02.2009. 11:55 ] @
Nikad nisam napisao cek, ja sam iz post-cekovske ere :) Znam da si tu morao da pises sitnu knjigu na poledjini...

Ovo za LK govorim oko placanja, naravno da cu u banci dati LK ili npr. Hotelu u zemlji (to cak lepo i pise za cega treba LK).

Gledajte, stvar je jednostavna, ili pri svakom placanju karticom treba LK ili ne treba uopste. To ne moze da zavisi od sume! Ako u zakonu pise da mora biti utvrdjen indentitet pri placanju sa karticom onda to mora da se radi pri svakom placanju a ne kako se kome digne. Samo jos da dodam, da je kasirka trazila da napisem broj LK na poledjini fisklanog racuna, ako to pise u zakonu onda cu ja to tako raditi ali evo vec 4 godine kupujem na debitnu karticu (kreditne ne koristim) i samo jednom su mi ovo trazili i ne nije bila velika suma, nasuprot bila je mala (cca 2000 din). Ili svi krse zakon ili ga neko izmislja.

[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 12:04 ] @
Ne, zakon ne kaze nista o utvrdjivanju identiteta pri placanju karticom - zakon se uopste ne bavi tim tehnikalijama, ali ih ni ne zabranjuje ;-)

Ali zato kaze ugovor koji prodavci imaju sa Mastercard-om / Visom - a u njemu stoji da su prodavci duzni da provere identitet kupca ukoliko postoji sumnja u identitet kupca - Sumnja moze biti iz mali-milion razloga - mozda si suvise mlad, mozda je iznos mnogo veci nego sto prodavnica obicno procesira ili, jednostavno, rade slucajnu kontrolu radi smanjenja rizika od prevara. Sve je to dozvoljeno i nema ni jednog zakona koji bi im to branio da rade.

Oni na to, ne samo da imaju pravo, vec su "ohrabreni" (encouraged) ugovorom sa provajderom kartica da vrse sigurnosne provere radi suzbijanja kradje. Naravno, svaki prodavac tu nalazi balans izmedju sopstvene sigurnosti i kvaliteta usluge koju pruza kupcima. Zbog toga neces videti da svakome traze licnu kartu, ali nasumicne provere nisu uopste retka pojava nigde u svetu.

Ne zaboravi da je prodavac taj koji placa svu stetu ukoliko dodje do prevare sa kreditnom karticom. Tebe kao kupca to ne treba da zanima, ali jeste dovoljno opravdanje za tako banalne provere jednom u N puta.

U principu ne vidim sta je problem, meni recimo traze ID jednom u manje od sto slucajeva placanja, tj. trazili su mi ID mozda 5-6 puta od kada koristim kartice u proteklih 8 godina. Ne vidim sta je tu poseban problem, pokazes im dokument sa slikom i imenom i pokupis svoju robu. Nije to nikakva uvreda ili atak na tvoju privatnost (na tvojoj kartici, takodje, pise tvoje ime i prezime ;-) vec samo razuman nivo obezbedjivanja sigurnosti.

[ X Files @ 11.02.2009. 12:08 ] @
^
^
Kad (ne daj Boze) izgubis karticu kao sto se meni jednom dogodilo, pitacu te da li smatras da treba da traze LK. Znam da mozes da je odmah odjavis, ali nekada nisi svestan odmah da si je izgubio, pa prodje dovoljno vremena da je neko zloupotrebi.

Po meni:

1. kartica + PIN, ili
2. kartica + LK

... obezbedjuje dovoljnu sigurnost.
[ Black_eyed @ 11.02.2009. 12:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
U principu ne vidim sta je problem, meni recimo traze ID jednom u manje od sto slucajeva placanja, tj. trazili su mi ID mozda 5-6 puta od kada koristim kartice u proteklih 8 godina. Ne vidim sta je tu poseban problem, pokazes im dokument sa slikom i imenom i pokupis svoju robu. Nije to nikakva uvreda ili atak na tvoju privatnost (na tvojoj kartici, takodje, pise tvoje ime i prezime ;-) vec samo razuman nivo obezbedjivanja sigurnosti.

Izvini, trazili su ti da napises broj ID-a na poledjini slipa koji si potpisao ?

Ljudi, da se razumemo, ja nemam nista protiv viseg nivoa sigurnosti, naprotiv.

Jednostavno, par ljudi koji se bave tim stvarima tvrdili su da nema prava da vam traze LK pri placanju, ne samo da traze vec i zapisuju te podatke. Evo neka neko ko se bavi tim stvarima potvrdi ili opovrgne ovu tvrdnju.

Citat:
X Files:
Kad (ne daj Boze) izgubis karticu kao sto se meni jednom dogodilo, pitacu te da li smatras da treba da traze LK. Znam da mozes da je odmah odjavis, ali nekada nisi svestan odmah da si je izgubio, pa prodje dovoljno vremena da je neko zloupotrebi.

Po meni:

1. kartica + PIN, ili
2. kartica + LK

... obezbedjuje dovoljnu sigurnost.

Gledaj, ja samo govorim: ili trazi LK SVIMA i UVEK ili nemoj nikom. Jedino to garantuje nekakvu sigurnost, sta ti znaci sto se svakom npr. 1000-to kupcu trazi LK, hoces li se osecati sigurnije ? Ovako, nasumicno kontrolisanje sluzi samo za zamajavanje...

Sto se mene tice moze i kartica + PIN + LK, ali onda se svuda tako radi.

[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 13:02 ] @
Citat:

Izvini, trazili su ti da napises broj ID-a na poledjini slipa koji si potpisao ?

To je vec malo preterano, kao recimo i fotokopija licne karte/pasosa koju bi hipoteticki mogli da naprave - ali ne i zabranjeno. Ti kao kupac si mogao da izadjes ako zelis, sto bi im jasno dalo do znanja da su presli granicu iznad koje kupovina nije ugodna. To sto rade nije zabranjeno, ali ako im vise kupaca tako ode bez kupovine, verovatno bi prestali to da rade :)

Citat:

Ljudi, da se razumemo, ja nemam nista protiv viseg nivoa sigurnosti, naprotiv.

Jednostavno, par ljudi koji se bave tim stvarima tvrdili su da nema prava da vam traze LK pri placanju, ne samo da traze vec i zapisuju te podatke. Evo neka neko ko se bavi tim stvarima potvrdi ili opovrgne ovu tvrdnju.

Ja nisam licno direktan prodavac, ali imam iskustva sa merchant. ugovorima sa MC/Visom i procesiranjem kartica i mogu da ti potvrdim da trazenje dodatne dokumentacije koja identifikuje kupca ne samo da nije nelegalno vec, u nekim slucajevima, moze odbraniti prodavnicu od placanja troskova u slucaju kradje preko kartice.

Osim ako u Srbiji ne postoje neki vrlo cudni zakoni u suprotnosti sa svetskom praksom - ali sumnjam da bi onda uopste i mogli da koristite MC/Visa kartice.

Citat:

Gledaj, ja samo govorim: ili trazi LK SVIMA i UVEK ili nemoj nikom. Jedino to garantuje nekakvu sigurnost, sta ti znaci sto se svakom npr. 1000-to kupcu trazi LK, hoces li se osecati sigurnije ? Ovako, nasumicno kontrolisanje sluzi samo za zamajavanje.

Ne bih se slozio sa ovim. Slucajne provere sluze i pomazu identifikovanju problema i predstavljaju sasvim uobicajenu praksu. Naravno da slucajna provera 1 u 1000 nece povecati sigurnost kao provera svakog - ali predstavlja, kao sto rekoh, balans izmedju sigurnosti i ugodne kupovine.
[ Bojan Basic @ 11.02.2009. 13:47 ] @
Black_eyed, recimo da se ja i ti sretnemo u gradu, i ti mene pitaš neku sitnicu (npr. koliko je sati, ili kako da stigneš do te i te ulice). Ja ti kažem: „Svakako, pokaži mi ličnu kartu i ja ću ti odmah dati informaciju koju tražiš.“ Šta mene sprečava da to uradim? Ja sam samo izgovorio tu rečenicu, nisam te prisiljavao da mi pokažeš ličnu kartu niti išta slično. Ti mi odgovaraš kako ja nisam službeno lice i kako nisi obavezan da mi pokažeš ličnu kartu; ja kažem: „Nema problema, onda ti neću reći koliko je sati“, i svako nastavi sa svojim poslom.

Da li razumeš poentu? Ako ti tražiš uslugu od mene, ja tu uslugu mogu da uslovim čime god hoću (u ovom slučaju, pokazivanjem lične karte), a ti imaš puno pravo da prihvatiš ili odbiješ te uslove (i, u skladu s tim, dobiješ ili ne dobiješ uslugu).
[ tetreb995 @ 12.02.2009. 11:38 ] @
Mene,posto imam strane table al' ne iz C.G. , u 99 % slucajeva pitaju : " ..a jel' treba racun ? "
Verovatno kad ne uzmem fiskalni ,lova moze da se smota u dzep .....a kako nadomeste posle to gorivo..verovatno neka secret matematika samo za prosvetljene pumpadzije .
[ dmauka @ 04.03.2009. 06:24 ] @
Citat:
Bojan Basic:
Da li razumeš poentu? Ako ti tražiš uslugu od mene, ja tu uslugu mogu da uslovim čime god hoću (u ovom slučaju, pokazivanjem lične karte), a ti imaš puno pravo da prihvatiš ili odbiješ te uslove (i, u skladu s tim, dobiješ ili ne dobiješ uslugu).

Član 16
Zabranjeno je:
1) odbijanje da se potrošaču proda proizvod koji je izložen ili na drugi način pripremljen
za prodaju ili odbijanje pružanja usluge koja se može obaviti, ukoliko to nije u
suprotnosti sa drugim propisom i opšte prihvaćenim poslovnim običajima;

2) uslovljavanje prodaje proizvoda ili pružanja usluge prodajom drugog proizvoda ili
pružanjem druge usluge;
3) vršiti diskriminaciju potrošača u pogledu vrste, kvaliteta, cene proizvoda i usluge ili
količine proizvoda, kao i uslova za isporuku kupljenog proizvoda, odnosno pružanje
usluge potrošaču

Zakon o zastiti potrosaca.

Član 8.
Lice koje je po odredbama ovog zakona obavezno da
ima ličnu kartu dužno je da je nosi i da je pokaze na
zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje.
Zabranjeno je ličnu kartu davati drugom licu za
poslugu, odnosno poslužiti se tudjom ličnom kartom
kao svojom ili je na drugi način zloupotrebljavati.

Zakon o licnoj karti.

Bilo koji interni propisi, uredbe, preporuke i sl. prodavca odredjene robe i/ili usluga moraju biti uskladjene sa vazecim zakonima.

Da je po gore navedenom, prodavac bi mogao da uslovi da nece da vas usluzi ako ne stojite na levoj nozi, drzeci se desnom rukom za zuti kisobran koji je kupljen u subotu u 12.34h po lokalnom vremenu. A to ne moze. Zbog zakona.

I naravno, izvinjavam se na off-u.
[ barakuda111 @ 04.03.2009. 10:38 ] @
Stavka 10. procitaj

Tako da ako nedokazes da si korisnik kartice, nema ni usluge.

A postoje i kartice uz koje je obavezno pokazati licnu kartu, citao sam ceo pravilnik tako da znam.

Član 16
Zabranjeno je:
1) odbijanje da se potrošaču proda proizvod koji je izložen ili na drugi način pripremljen
za prodaju ili odbijanje pružanja usluge koja se može obaviti, ukoliko to nije u
[ dmauka @ 04.03.2009. 12:17 ] @
Citat:
barakuda111: Stavka 10. procitaj

Tako da ako nedokazes da si korisnik kartice, nema ni usluge.

A postoje i kartice uz koje je obavezno pokazati licnu kartu, citao sam ceo pravilnik tako da znam.

Član 16
Zabranjeno je:

Pozeljno i preporucljivo ne znaci da je obavezno.
Pravilnik zato i ne navodi da je obavezna provera kartice pomocu LK.
Ne sme da se da bude u suprotnosti sa zakonom. Kao sto sam napomenuo.

Nego, kako ćete prepoznati da li je LK falsifikat ili ne?
[ Nabukodonosor @ 04.03.2009. 12:26 ] @
O ljudi al ste nedokazani. Nigde na pise da si ti u obavezi da pokazes licnu kartu ali jasno svuda pise da je prodavcu ostavljena mogucnost da tebi zatrazi da se identifikujes pomocu npr. licne karte i to mu zakon dozvoljava sve dok te ne prisiljava na to. Ti po istom tom zakonu mozes da odbijes da se identifikujes, a on ce zbog toga da odbije da ti proda robu i ti ides u drugu ili trecu prodavnicu. Ne znam kako ovo nekima objasniti bez crtanja?!
[ barakuda111 @ 04.03.2009. 12:47 ] @
Nema sta da se tu crta. Pokazacu vam ovde i drugu stranu pravilnika kad budem u mogucnosti da je uslikam gde pise da uz karticu mara da se pokaze licna karta. Mislim da su u pitanju neke cekovne kartice, ali nisam siguran.
[ Bojan Basic @ 04.03.2009. 13:42 ] @
Citat:
dmauka:
Ne sme da se da bude u suprotnosti sa zakonom. Kao sto sam napomenuo.

Nije u suprotnosti sa zakonom. Barakuda111 ti je već naglasio deo u kom se, između ostalog, pominju „opšteprihvaćeni poslovni običaji“. Budući da nije jasno definisano šta ovaj termin predstavlja, ostavljeno je sudskoj praksi na procenu — a nisam baš uveren da sudska praksa pokazivanje lične karte prilikom plaćanja karticom ne doživljava kao „opšteprihvaćen poslovni običaj“.
[ barakuda111 @ 06.03.2009. 13:51 ] @
Evo cisto da zakacim i dokaz da postoje i kartice koje nevaze bez licne karte. Znaci nemoras da pokazujes licnu kartu, ali onda nema svrhe da imas ovakvu karticu. A i za ostale kartice vazi, nemoras da pokazujes licnu kartu ali onda zaboravi na placanje karticama i koristi iskljucivo kes.
[ dvodusek @ 04.06.2009. 18:57 ] @
meni drugar radi na benzinskoj pumpi i bas sam iskoristio trenutak dok je bio pijan da ga ispitam na tu temu; e da je samo jedna fora kako kradu nego ih ima kolko hoces prvo stara fora da ne krene od nule pa onda kaze da najvise kradu onom ko ne izadje iz kola tad gaze crevo i manje plina benzina dolazi do rezervoara a ako vas zagovara tad vam krade na daljinac tad dokucava litre na brojcaniku a gazde pumpi uglavnom kradu na kvalitetu a manje na kvantitetu jer za kolicinu ipak trebaju da imaju zaledjinu. znaci najgore je ako se ne izadje iz kola tad mogu da vas pokradu kako hoce. mada i medju njima ima postenih ali to je retko u bilo kom poslu u danasnje vreme.
[ barakuda111 @ 04.06.2009. 20:37 ] @
dvodusek nista od ovog sto si rekao nije tacno.
Fora da nekrene od nule -_- cista glupost. To znaci da bi od prethodne musterije koja je bila nisu vratili pistolj na aparat (sto znaci da aparat zuji i cuje se i musterija odma primecuje) To moze da prodje samo kod najblentavijih ljudi(musterija), nekazem, mozda i ima takvih ali su neverovatno retki. Dovoljno je samo da ga jednom uhvate u tome i moze opasno da naebe. Ako si toliko blentav da negledas u aparat mozda i zasluzujes da te oderu.

...tad gaze crevo i manje plina benzina dolazi do rezervoara...
Cista glupost. U pistolju (ne u crevu) postoji sistem za merenje protoka tecnosti (goriva) i ako se stane na crevo jednostavno ce manja kolicina goriva proci kroz pistolj i aparat ce rigistrovati manju kolicinu. Jednostavno to proveri. Kupi novu kanticu za gorivo recimo od 5 litara. Idi na neku pumpu i uzmi i presavi crevo tako da gorivo jedva moze da prodje. Sipaj dok na aparatu nepokaze tacno pet litara i pogledaj u kantu da li ima tacno koliko je aparat pokazao. Taj scenario moze svako da isproba. Jednostavno ako presavijes crevo gorivo ce sporije dolaziti do pistolja i brojcanik ce se sporije okretati(srazmerno kolicini goriva koje je proslo)

...a ako vas zagovara tad vam krade na daljinac tad dokucava litre na brojcaniku...
U kojoj bajci si ovo cuo? Moraces malo bolje da objasnis kakav daljinac moze da menja ono sto pise na aparatu? Jos nisam cuo da postoji takva stvar.

...a gazde pumpi uglavnom kradu na kvalitetu a manje na kvantitetu jer za kolicinu ipak trebaju da imaju zaledjinu...
Ovo mozda ima na nekim pumpama ali cisto sumnjam. Mada, recimo prodaje ti Evro dizel stavi laznu etiketu, a ustvari je tu stavio Eko50 dizel koji je losiji i jeftiniji. Za ovo nemogu biti siguran, ali mnogo sam zabrinutiji kakav otrov se u nasoj drzavi prodaje i kako to utice na zdravlje stanovnistva. To moze samo da prodje ako je dobro potplatio vlast koja ga kontrolise.

Kad dodjes na pumpu dovoljno ti je da gledas u aparat i brojcanik i nema teorije da te pokrade.
[ Pejacar @ 04.06.2009. 21:09 ] @
Moj drugar tocio plin pre par dana na OMV pumpi u bloku 70, ima bocu od 50l u koju mu nikad nije stalo vise od 39.5l. I toci mu lik i dolazi do 50, prelazi 50, drugar ga zaustavlja, mada je trebao da ga pusti, bas da vidi dokle bi islo. I svadjao se tu sa njima, rekao da pozovu inspekciju, i pustili ga da plati 40 litara
[ dvodusek @ 04.06.2009. 21:20 ] @
pa naravno da su mu ukrali da nije tako nebi mu dozvolili da plati samo 40l
[ Srđan Pavlović @ 04.06.2009. 21:28 ] @
Cak i ne mora da znaci da su nekad u nekom konkretnom slucaju ukrali, ali sigurno imaju nekih nepravilnosti
u radu tako da im je svakako isplativije da to zaborave, vec da im dolazi inspekcija, koja, kad je vec tu,
nece proveravati najcesce samo to...
[ Zeleni zub @ 04.06.2009. 22:41 ] @
Donekle off:
Danas sam prisustvovao (za mene) neobicnoj situaciji:
Udjem u prodavnicu gradjevinskog materijala da kupim neku farbu i silikon.
U prodavnici uobicajena guzva, musterije iznose laminat koji su kupili.
Vlasnik radnje za pultom, drhteci usluzuje musterije, radnica za fiskalnom kasom, sva crvena ne pogadja sta treba da kuca, neki lik sedi izmedju njih i pusi cigaru i gleda neku fasciklu sa papirima. (Taj lik je stariji, onako suv, specen, neke tonirane naocare za vid, brkovi a la svaleri iz '80.ih).
Radnica me zamoli da izadjem iz radnje par minuta, lik kaze 'Nema potrebe, ostanite tu gospodine', ja kontam da je to poznanik koji je seo da ispusi koju pa ide prema pijaci...
Dok ne prodjose par minuta i ja ukapiram iz njihovih sapucucih konverzacija o cemu se radi: Finansijski policajac radi presek stanja nad kasom, a usput trazi papir od dobavljaca iz koga se vidi da li je neki lepak koji se ne slaze sa stanjem zaista od fabrike (original) a ne fals dovucen odnekud.

Pod pretpostavkom da gazda nema zaledjinu ne verujem da bi mu palo na pamet da bilo sta brlja oko pumpe/daljinaca/creva...
[ barakuda111 @ 05.06.2009. 00:17 ] @
I to je glupost da ako je tebe pustio da platis 40l sigurno je ukrao. Upravo je onako kako Kernel-1 kaze. On u pumpi, radnji... ima gomilu drugih nepravilnosti tako da mu je lakse da na tebi izgubi 500-600 dinara nego da se zeza sa inspekcijom, koja ako dodje pocinje da proverava sve papire redom. Da li je vodjeno kako treba, da li je sve kucano, da li se poklapaju datumi... i to ima pravo na unazad 2 godine sve papire da preceslja.

Mogu tako i musterije da zavrcu poslodavce. Recimo kad budes na nekom putu i svratis na pumpu na koju vise neces morati da svracas, a ima ih hiljadu, stani pored aparata gde se nalazi BMB95 i Premium95 benzin. Recimo vidis na superu pise 500 din od prethodnog sipanja, a ti njemu kazi da sipa 1000 bezolovnog. Dok on sipa ti se okreni ili prosetaj se malo dalje da recimo bacis papir u kantu. Kad se vratis do kola pogledaj u aparat i normalno videces super 500, BMB 1000 din. Ti njemu reci "Rekao sam ti da sipas 1000 a ti sipao 500". On ce te prepravljati i pokazuje da je sipao 1000 BMB a ne 500 supera i ti tada digni galamu kako si ga video da sipa super i da je sipao 500, preti inspekcijom, reci da zovu poslovodju, sefa. Cak i da poslovodja pumpe dodje posto 100 drugih mucki ima sa papirima uopste nece biti rad da poziva inspekciju i uzece i sipati ti jos 500 din. Mozda mozes da ga zeznes i za 1000 din ali vec preko toga nece biti rad da ti tek tako sipa.
[ dvodusek @ 05.06.2009. 00:46 ] @
Da ali ima i onih ljudi koji cene svoj posao i svesni su trenutne situacije i da je tesko zaposliti se pa rade 100% ispravno.
[ gavrantije @ 05.06.2009. 01:05 ] @
Pre nekoliko godina letovao sam u Egiptu, kada je u moj hotel pristigla privilegovana ekipa "Jugopetrola" preko "Follow me" agencije, citaj: takoreci dzabe. Nebitno, ali sam upoznao relativno normalnog lika sa kojim sam cavrljao na plazi, a koji je radio u njihovoj unutrasnjoj kontroli. Covek je poznavao poimenice sve sefove pumpi u svakom selu Srbije . Moje prvo pitanje, bilo je naravno o nacinima kradje na pumpama.

Njegov odgovor je bio sledeci:" Slusaj, ako ima 30 nacina koje oni znaju, ja znam za 35". Sipanje vode je mit koji samo budale mogu da urade i u karijeri je imao samo dva takva slucaja. Ostale gluposti su za kokosare i sitne prevarante. Bogatstva i nadimci tipa "Sheik", sticala su se na nacin koji je vec Ventura naveo, putem papirologije i dilova sa vozacima kamiona drustvenih preduzeca.
[ goldmankm @ 05.06.2009. 15:16 ] @
sta mi se juce desilo:

plin mi je bio pri kraju, i odoh da sipam, na pumpu, na kojoj sam sipao ihaha puta.
imam bocu od 55 l, i nikad vise od 43-44 l nije htelo da stane, juce onaj nagura citavih 51 koma nesto.
ja gledam, ne mogu da verujem. Pitam ga kako je to moguce, poceo da muca, ovo-ono, ja ga pitam za gazdu, nije tu, ne smem da ga zovem...
Vise tu ne sipam, sve dok ne razgovaram sa gazdom, a moracu.

Pozdrav
[ bakara @ 05.06.2009. 20:27 ] @
Plina uvek moze da stane jos u bocu jer gas moze da se sabija, tako da merenje plina u opste nije merodavno.
[ dvodusek @ 05.06.2009. 23:30 ] @
auto gas je u tecnom stanju i nema mu vise sabijanja.
[ Black_eyed @ 06.06.2009. 07:35 ] @
Tebi sigurnosni ventil proradi na tih 43-44 litre i vise ne bi trebalo da se sipa (to je ono kada pocne da tandrce), medjutim ljudi iz neznanja (ovako se ostecuje sigurnisni ventil) puste da pumpe guraju koliko mogu u bocu, u zavisnosti kada ce sigurnjak da potpuno blokira...e, sad imas pumpi sa vecim pritiskom punjenja i tu se brze puni LPG ali i vise zeznu sigurnosni ventil...

Nikada nemojte puniti LPG posle onog trenutka kada cujete proradu sigurnosnog ventila...

Da li mogu ovako da ukradu na pumpi ? Sumnjam, ali ovo je srbija, svasta je moguce...

[ dvodusek @ 06.06.2009. 08:47 ] @
to tandrkanje kako ti kazes je fabrika tng uredjaja stavila za pametne kao znak upozorenja da nije pozeljno puniti vise od 85% po novom zakonu.
[ goldmankm @ 06.06.2009. 09:48 ] @
Citat:
Black_eyed: Tebi sigurnosni ventil proradi na tih 43-44 litre i vise ne bi trebalo da se sipa (to je ono kada pocne da tandrce), medjutim ljudi iz neznanja (ovako se ostecuje sigurnisni ventil) puste da pumpe guraju koliko mogu u bocu, u zavisnosti kada ce sigurnjak da potpuno blokira...e, sad imas pumpi sa vecim pritiskom punjenja i tu se brze puni LPG ali i vise zeznu sigurnosni ventil...

Nikada nemojte puniti LPG posle onog trenutka kada cujete proradu sigurnosnog ventila...

Da li mogu ovako da ukradu na pumpi ? Sumnjam, ali ovo je srbija, svasta je moguce...

Imas pravo za ventil, ali u mom slucaju se nista nije culo, samo je sipao, sipao, sipao...
Mislim da je pritisak na pumpama standardno po 10 bara. Mozda gresim, ali na onim, koje sam ja posecivao je tako.

[ dvodusek @ 06.06.2009. 12:00 ] @
desava se da plovak ne odreaguje zbog neodgovarajuceg pritiska i da se pomeri tek na kraju sipanja ili u toku voznje nema vise kradje od kako su im stigle digitalne pumpe a preko boce moze da stane oko 1.5 l zbog prostora u instalaciji na vozilu. sad postoje samo velike razlike u kvalitetu
[ vatrogasac @ 07.06.2009. 11:00 ] @
Sto se tice sipanja goriva u rezervoar a da se ne pocinje od 0 litara, to se desavala redovno u Sapcu na jednoj JP pumpi (Jevremovac ako je neko odavde). Naime. Postoji u pumpi fiskalna kasa, ali nije povezana sa pistoljima. Nego se radi na principu: stanes, izadjes iz auta, platis, stanes pored auta, kazes tochiocu koliko da naspe, on trazi fiskalni, uveri se da je ta kolichina, precrta rachun (sto ne bi smeo niposto) i sipa. Medjutim, 75% ljudi prilikom ulaska u prostorije pumpe, dovikne tochiocu, naspi 1000 dinara. A tochioc kad vraca pistolj od prethodnog sipanja, vrati samo gornji deo pistolja (izlaznu cev) dok donji deo zakosi i tako prividno pistolj stoji na lezistu. To moze da se pozna po tome da brojevi na pistolju posle nekog vremenskog perioda pocnu da titraju. Elem, onda "majstor" proceni da li moze da "klepi" musteriju ili ne. Recimo, ako je prethodno sipao nekom 500 dinara sledeca musterija hoce 2000, eto "posla", ako je razmera neprikladna i postoji mogucnost da ce musterija da "provali" onda se odustaje i ponistava se brojach. Licno sam se 2x izderao na one pumpadzije, od toga na zenu za koju sam smeo da garantujem da je "postena" jer sam tu dosta dugo sipao. Kad sam poceo da se derem, odmah su brze, bolje ponistili brojach. Primetio sam da je se sa tom praksom prestalo. Verovatno ih je neko "naguzio". Mene je mrzelo da se cimam sa inspekcijom. Sad imaju nov nachin kradje. Sistem se nije menjao. Isto se ulazi unutra da se plati pa se onda daje rachun pumpadziji na uvid. Medjutim, pumpadzija ne vraca rachun. Na foru, "jel ti treba....", vecina mu kaze "Ma jok...jbt rachun". Onda ti rachuni ponvo idu iza pulta.... i poredjaju se po vrednosti, ali mahom su to sve slicne kolichine...500,1000,2000... Posto je takva situacija, pumpadzije ne dozvoljavaju da se sipa "...pun", vec da se musterija prvo izjasni za kolichinu. Onda kad dodje musterija i hoce recimo...1000 dinara...95 oktana...dobije rachun u ruke na 1000 dinara. Taj rachun opet ide pumpadziji. Zamislite kakva je tek situacija sa kamionima, kad onaj sofer sigurno nece da cheka da mu ovaj sipa "na ochi" nego mu samo dovikne..... svi sipaju na novac, a ne na kolichinu, tako da se vrednosti ponavljaju veoma cesto. Sto neko reche, lako je njima za kolicinu, kad su pokriveni sa racunima. E sad, ako muterija nece da da rachun u ruke pumpadziji (moj primer), vec mu samo pokaze na uvid, pumpadzija zahteva da "ponisti rachun hemijskom olovkom". Ja mu ni to nisam dozvolio, jer, sta ima on meni da "ponistava" rachun. To je moj rachun za placeno gorivo. Medjutim, plashe se da neki "Baja" samo ne udje u pumpu i izadje..i onda da rachun pumpadziji, koji u brzini nece znati da li je to placen rachun ili je "od pre". Naravno da valjda imaju mozga da koriste rachune od tog dana. Mogu ovo sve da dokumentujem video klipom, ako odem da snimim telefonom, ali mrzi me da se natezem sa njima. Ne sipam tamo, osim ako nije baaaas velika frka.

Ako neko od pumpadzija ovo chita, posebno onih sa Jevremovca, koristim priliku da im kazem da su dzukele i smradovi i zelim im da sto pre podobijaju otkaze, za sta cu sigurno da se potrudim, ako opet nekad budem sipao kod njih a oni pokusaju da me prevare pa i za paru.

Pozdrav iz Sapca, grada lopova i prevaranata (cast izuzecima)
[ TheWickerMan @ 31.10.2009. 16:48 ] @
Sorry za dizanje stare teme...

Citat:

wolfpack

izvini wikerman ali nisi upravu ,JA radim takav posao da sam u kontaktu sa naftom rezeorvar 25000 L i na temperaturi variva mnogo veci procenat

Koliko je to "mnogo veci" procenat...?Koeficijent eksponencijalnog sirenja eurodizela(D2) je 0.00085 ... Ako kazes da je npr 5%,onda ovako:
Ako je nafta usuta u Rafineriji na 15 C,a u medjuvremenu narasla na npr 20 C,to je 5 stepeni a kazes da raste 5%,onda ispada da se u toku transporta naraslo na nesto manje od 32 000 litara (to ako kazes da je tvoja cisterna 25000 litara) sto znaci 7000 litara vise... Nema blage veze sa vezom... Pa sta rade onda rade,u cisternu od 25000 litara siapju 10000 pa ostave na suncu,i onda ce da poraste? Nije to kvasac...

Na ovom primeru od 25000 litara sa 5 C porasta,bice 106 litara vise

Citat:
goldmankm
Mislim da je pritisak na pumpama standardno po 10 bara. Mozda gresim, ali na onim, koje sam ja posecivao je tako.

Nije bas...Pritisak se steluje,ali je oko 12 bari na izlazu iz pumpe a oko 11 na samom aparatu...naravno,kako gde... A ako vam poneki put stane malo vise nego sto bi trebalo(o gasu pricam),pogledajte koliki je pritisak punjenja...ako je veci OK,a ako je manji,onda vas kradu...
[ mmmilan @ 08.12.2009. 17:09 ] @
Ja sam danas kad sam se vracao s posla sipao plin.
Imam bocu od 30. litara u koju kad je prazna stane max 25 litara. Samo sam jednom sipao za 26.
Odem na EKO pumpu na vidikovcu i baja meni lepo natoci 31.33 l, s tim da boca nije bila prazna, nego je u njoj bilo, po mojoj proceni bar za jos 50 kilometara, tj nesto preko 5 litara. Naravno, imam test za plin, radjena kontrola i redovan servis pre mesec i kusur dana. Znam koliko sam imao plina prosto zato sto taj auto koristim samo za posao, uvek istom rutom po ibarskoj i uvek znam koliko jos mogu da predjem do sledeceg sipanja.
Trazim ja sefa, koji pocne da me ubedjuje i mudruje, i na kraju je ispalo da je to zato sto sam ugradio plin u privatnoj firmi i da je sto se njih tice sve ok.
Skrecem paznju svima da ne sipaju na ovim pumpama plin jer ovde je u pitanju kradja od min 10 litara plina sto je po danasnjoj ceni plina 520 dinara.
I sta ja sad da radim?! Racun sam sacuvao, sef pumpe nije hteo da mi kaze koja je inspekcija nadlezna za resavanje mog slucaja uz komentar da on nece da radi moj posao!
Zvao sam trzisnu cim sam dosao kuci, ali proslo je 5 sati, tako da kontam da ne rade, niko se nije javio.
Ako neko zna kome se zaliti nek me uputi, da ne lutam.

[ Jbyn4e @ 08.12.2009. 17:27 ] @
Posto te sef ne zarezuje, ja bih se obratio:
a) menadzeru pumpe (osim ako to nije taj sef)
http://www.ekoserbia.com/gs.as...sr_Beograd_10.gs.jpg&lan=1
Citat:
Menadžer: Petar Vukašinović
E-mail: gsvidikovac at hellenic-petroleum.rs
Tel: 011/3056 350

(zameni " at " sa @, nisam hteo da ostane za email spidere...)
b) direkciji kompanije
http://www.ekoserbia.com/Text.aspx?menuitemid=510&lan=1
Citat:

EKO SERBIA AD, Beograd

Direkcija

Tošin bunar 274a,
11070 Beograd,
Srbija
Tel: +381 11 20 61 500
Fax: +381 11 20 61 555

P.S. Zanimljivo kako fiskalni racun ima ć, ali ne i š...
[ agw.mile @ 08.12.2009. 19:15 ] @
Meni se desilo nesto slicno pre jedno mesec dana na pumpi Pavicevic u Sremskoj Kamenici.

U prezan rezervoar od 33l iu koji nikada nije moglo da stane vise od 31l gasa je sipano 37,5l sto znaci oko 25% vise nego sto je moguce.

U poslednje vreme mi je bilo cudno kako mi Kia Picanto trosi konstantno 10l gasa. Objasnjenje je u tih 25%.

Mi se to nesto pazimo da li je razlika u ceni 1-2din a oni maznjavaju 25%.

Zvao sam trzisnu inspekciju. Inspektorka je bila ljubazna, ali mi je rekla da jedino sto moze da uradi da ode na pumpu i da vidi dali imaju papire od bazdarenja. Ako imaju ne moze im nista. Jos je pitala koja je pumpa u pitanju, a kad sam joj rekao koja je, samo se gormo nasmejala. Tu negde sam i odustao da joj nosim racun. A odustao sam i od kupovine na toj pumpi iako mi je na 200m od kuce.

Gazda je inace jedan neprijatan tip, bivsi rukomentni reprezentativac Pavicevic koji se sa svima svadja i svioma se zali kako neko ima nesto protiv njega.

A izgleda da je to sa razlogom...
[ Yoba @ 08.12.2009. 19:31 ] @
Odmah da kazem da sam po defaultu na tvojoj strani jer ne verujem u bazdarenje aparata na pumpama! ali, imaj u vidu

problem je

da se barata sa _zapreminom_ gasa (u ovom slucaju TNG) a ne sa masom (i to po defaultu zbuni ljude, ista boca -> uvek staje isto gasa, WRONG!)

osnove termodinamike, JSIG (Jednacina Stanja Idealnog Gasa <-googlaj)

pV=nRgT

p -- pritisak [Pa] //u tvom slucaju pritisak u boci, moze da se ocita na manometru na boci, obicno je u bar-ima 1 bar= 1*10^5 Pa
V -- zapremina [m³] //u tvom slucaju zapremina boce, V=30 l; 1l=1*10^-3 m³; treba napomenuti da imas sigurnosti ventil tako da je obicno maximalna zapremina punjenja 80%. Vremenom ovaj ventil/opruga slabi tako da uzimamo kranji slucaj, da ga i nemas tj. ne radi posao, tesko, ali ajde :)
n -- broj molekula gasa [mol] //n=m/M m--masa gasa [kg] M--molarna masa [mol/kg]
Rg -- univerzalna gasna konstanta Rg=8,314 [J/mol*K]
T -- temperatura gasa [K] //mozes uzeti da je temperatura u boci ~=temperaturi okoline

.........odosmo puno u sirni, jbga, nemam vremena da elaboriram, skraticu

iz jednacine vidis da je sa leve strane proizvod pritiska i zapremine a sa desne strane broj molekula gasa (~ako ti je lakse da shvatis masa gasa) i temperature.

Dakle, to sto ti je zapremina boce 30 l _ne znaci puno_ jer, npr

a)
1*30*1*10^-5=293*8.314*0.0132*1*10^-5

dakle, u boci je pritisak 1 bar, zapremina boce 30 l, temperatura 293 K (20*C) i 0.0132*1*10^-5 molova gasa -> masa gasa je m=n*M=0.0132*1*10^-5*molarna_masa_gasa_mrzi_me_da_trazim [kg]

b)
2*30*1*10^-5=293*8.314*0.0264*1*10^-5

dakle, u boci je prisak 2 bar (duplo veci) i imas duplove vise molova gasa -> duplo veca masa gasa tj 2x[kg] u odnosu na prosli slucaj.

ono sto tebe kao kupca interesuje je kg a ne l. drugim recima, bitno ti je 100 kg vutre, a ne x l vutre (jer unutra mozes da je kompresujes, ili razredis pa da stanje vise ili manje kg)

ili, ako uzmes kao primer flasu Coca-Cole

ona ima npr zapreminu 1.5 l i neku tezinu, pritisak i temperaturu. ako uzmes i "nadrukas pritisak" (naravno, pod uslovom da pakovanje Coca cole moze da izdri veci pritisak, znaci debljina zida s, a to je vec druga pricha:) i da u taj 1.5 l stavis _vecu_ masu Coca cole u odnosu na prosli slucaj.

//dakle, da zakljucim, koliko mozes da se zakljuci iz posta, stvarno pisem u zurbi, to sto je boca 30 L ne znaci skoro pa nista. U zavinosti koliki je pritisak punjenja aparata i temperature okoline toliko ce gasa [kg] stati u tvoju bocu.

finalno, boca ima pritisak na koji se puni (zavisno od debljine zida ->koliki pritisak moze da izdrzi +na koliko je postavljen sigurnosi ventil) i neku referentnu temperaturu -> kg gasa.

Ako je npr maximalni pritisak p= 6 bar (gas se u boci skladisti u tecnom stanju, treba videti koji je pritisak prelaska u tecno stanje TNG-a..) i temperatura pri kojoj se meri masa gasa npr t=20*C, zapremina boce V=30 l -> staje lupam 10 kg gasa. Dakle, to je u laboratoriji.

U praxi, dodjes da sipas, pritisak punjenja je veci p=10 bar ako pogledas JSIG videces da sada staje veca kolicina gasa lupam 12 kg. Ako ovih 12 kg prevedes na laboratorijske uslove (p=6 bara, t=20*C) -> V>30 !!

Slican stvar sa temperaturom, ako je temp pri punjenju manja od laboratorijske tebi staje veca kolicina gasa.

Na kraju, ako je pritisak veci, temperatura manja v >=< 30 l. A ako je pritisak veci, a temperatura manja v je sigurno > 30 l.

Valjda nisam puno ugnjavio. Ako je nesto nejasno, pitaj da pojasnim.

[ Yoba @ 08.12.2009. 19:44 ] @
da dopunim, posto je ulete post pre mene. zena koja je rekla da moze da se trazi izvestaj bazdarenja je skroz u pravu.

dakle, to je jedino efikasno i validno, sam racun ne znaci nista.

racun bi imao smisla sa sledecim podatcima

pri laboratorijskem merenju, p1, V, T1 -> m1

pri punjenju p2, V, T2 -> m2

p1/p2=(T1/T2)*(m1/m2)

-> m2=m1*(T1/T2)*(p2/p1)

1--pri laboratoriskim uslovima, poznato prema dokumentaciji boce tj izracuna se na osnovu karakteristika gasa

2--pri punjenju:

dakle, potrebno je imati

t2 --temperaturu okoline pri punjenju (mada ta temperatura nije ista kao u boci trenuto, posle dovoljno dugogo vremena jeste)

p2 --pritisak u boci (ocitati na manometru, ako je validan)

m2 -- masa gasa u boci (moze se indirektno izmeriti kao, auto prazna boca, auto sa napunjenih x litara -> diferencijal=masa gasa)

sastav gasa.

generalno, ljudi prave analogiju x litara bezolovnog u rezervoar i y litara TNG u bocnu, kazem _nije isto_. ne moze se tako gledati...
[ Skaarj @ 08.12.2009. 21:57 ] @
Samo da pokusam da razjasnim nesto sebi a mozda i drugima posto sam davno polagao fiziku na faksu.

Pritisak u boci TNG sistema u autu je oko 11-12bara, na pumpama koje sam gledao krece se uglavnom oko 11bara. Zavisno od mesavine propana i butana TNG ima razlicit pritisak na kome postaje tecan ali uzmimo da je to oko 10 bara.

Ako se dobro secam tecnost je nestisljiva tako da nema veze ukoliko pumpa ima pritisak od 13bara recimo, sve sto je potrebno je da TNG bude u tecnom stanju i to je to. Bilo koji veci pritisak nece naterati u bocu vise litara TNGa od njene maksimalne zapremine (samo ce eventualno naterati multiventil da pusti vise od 80% zapremine da se napuni).

Zbog razlika u zimskoj i letnjoj (i verovatno nekoj nasoj kreativnoj mesavini koju nam isporucuju) propana i butana moguce su oscilacije u tezini kao i energetskoj vrednosti mesavne TNGa. Ako se ne varam (ima to negde u nekom standardu zapisano) 1kg mesavine propana i butana od odnosu 50/50 na 20c ima zapreminu oko 1,7 litara. Poenta je da je litar TNGa uvek litar TNGa jer je u pitanju tecnost.

Uglavnom da skratim, kako god da racunas u realnim uslovima nemoguce je u bocu nabiti ni 10% vise TNGa od njene maksimalne zapremine, dakle pominjana pumpa bezocno krade.
[ Dr.sima @ 08.12.2009. 22:45 ] @
Odradili te na pusku!
Sipao neko pre tebe za 500din pa tebi samo nastavili da toce...
Zovi lepo trzisnu inspekciju i milina... imas raucun... nemas problema...
[ etjen @ 08.12.2009. 22:51 ] @
izbegavajte EKO pumpe. Za pominjanu i ja imam kilava iskustva od ranije, samo što nemam dokaze
[ Zeleni zub @ 08.12.2009. 23:56 ] @
@Jbyn4e
Ja sam pre jedno mesec dana slao e-mail OMV-u i to na nemackom jeziku i to u centralu u Austriju (a vezano za pumpu u Paracinu).
Pozitivno sam se iznenadio kada sam dobio odgovor iz cijeg sam sadrzaja video da je prosledjen centrali u Bg, a na koji sam dobio odgovor od sefa nase ispostave na srpskom jeziku...

Pretpostavljam da sefu nece biti bas svejedno, vredi pokusati...
[ anon115774 @ 09.12.2009. 09:07 ] @
Citat:
Zeleni zub: Ja sam pre jedno mesec dana slao e-mail OMV-u i to na nemackom jeziku i to u centralu u Austriju (a vezano za pumpu u Paracinu).
Pozitivno sam se iznenadio kada sam dobio odgovor iz cijeg sam sadrzaja video da je prosledjen centrali u Bg, a na koji sam dobio odgovor od sefa nase ispostave na srpskom jeziku...

Naravno da je prosledjen tamo gde treba odnosno tamo gde si ti odmah i trebao da se obratis.

Sto volim ove sto se prave pametni :)

Jesi stavio predsednika Austrije u CC? :)
[ component @ 09.12.2009. 10:15 ] @
Da je slao direktno u BG, možda bi mail jednostavno bio ignorisan... Ovako će naši imati više volje da se pozabave Paraćincima.
[ Zeleni zub @ 09.12.2009. 11:06 ] @
@Informer
Ako zaista verujes u prvu recenicu svog odgovora, onda nema potrebe za daljom polemikom.

component je u pravu.
[ anon115774 @ 09.12.2009. 15:14 ] @
Vidi se da obojica niste nikad radili za neku veliku firmu :)

To koliko nas covek voli da se pravi pametan to na svetu ne postoji.

Uzmi bilo koju nasu firmu koja je u vlasnistvu stranca i posalji bilo sta (pitanje, prigovor, primedbu, sugestiju.... sta god) na adresu sedista i budi uveren da ce se desiti isto kao sto se desilo i u tvom slucaju sa omv-om. Niti zele niti imaju vremena niti pravo da resavaju probleme u drugoj drzavi. Pa za to su postavili direktore, UO, internu reviziju i sta ti ja znam. Nisu ih sigurno postavili ovde i dali im plate kolike su im dali da bi se ti pravio pametan i zaobisao sve to.
[ AleksandarNS @ 09.12.2009. 15:20 ] @
Pre 2 nedelje meni su na Lukoil pumpi na autoputu BG-NS "sipali" 49 litara u moj auto (VW Cross Polo) koji ima rezervoar od 45 litara. U momentu sipanja kazaljka je pokazivala tik iznad ukljucivanja lampice za rezervu. Lampica za rezervu se ukljucuje na 7 preostali litara.
[ etjen @ 09.12.2009. 15:39 ] @
sad će i tebe da krenu neki forumaši da ubeđuju kao i mene, kad sam se žalio na OMV, da ti rezervoar nije 45litara, nego mož' da bude i 55l i da ništa ne znači što piše u knjižici koju si dobio uz kola ;)
[ Java Beograd @ 09.12.2009. 16:03 ] @
U Lukoilu rade prevejane (čitaj: najgore) pumpadžije koje je iznedrio Beopetrol. Lopovska firma - setite se samo Kundaka i njegove likvidacije. Interna kontrola ne postoji, a šefovi pumpi su mali bogovi. Plate su neredovne, mizerne i praktično se podrazumeva da pumpadžije (koji imaju koeficijent plate 1 - dakle najniži nivo) treba sami da se "snađu". Što bi Velja reko - da kraduckaju.

Iskren savet: u širokom luku zaobiđite svaku Lukoil pumpu u Srbiji.
[ Yoba @ 09.12.2009. 17:24 ] @
>>Vidi se da obojica niste nikad radili za neku veliku firmu :)

Uzmi bilo koju nasu firmu koja je u vlasnistvu stranca i posalji bilo sta (pitanje, prigovor, primedbu, sugestiju.... sta god) na adresu sedista i budi uveren da ce se desiti isto kao sto se desilo i u tvom slucaju sa omv-om. Niti zele niti imaju vremena niti pravo da resavaju probleme u drugoj drzavi. Pa za to su postavili direktore, UO, internu reviziju i sta ti ja znam. Nisu ih sigurno postavili ovde i dali im plate kolike su im dali da bi se ti pravio pametan i zaobisao sve to.

ovo, naporosto _nije_ tacno!

eto, silom prilika radim jedan projekat (moglo bi se svasta interesantno isrpicati ali da ne idem u off:) i oprema je nemacka i imaju predstavnistvo ovde.

tip koji to prodaje je extra lick! super za razgovor, zna dosta toga, daje savete, brzo odgvara, fantasticno! (da se razumemo, i cena je veca od x <-objasniti kasnije x).
u glavnom, dodjemo do stvari koju on nije znao, nije razjasnio sa DE kolegama mada nije neko sustinski bitna.

i posto smo bili u guzvi, a i nismo hteli da ga smaramo jer smo ga dovoljno udavili posaljemo _mail_ u DE, objasnimo situaciju, sve qturno i da nismo skapirali taj detalj.

nije proslo vise od 1h zove tip i trazi drugara koji je poslao mail u de. izvinjava se, owo-ono (verovatno mu obrali usi DE) i sve nam objasni to potanko, sve ql, izvinite, nije prob, sve ok...

dakle, _nisi_ u pravu i lupetas napamet.

//odgovor sa prosle strane,

tacno je da tecnosi nisu stisljive, ali ne skorz.

kaze se da nisu stisljive jer im je stisljivost relativno mala (a daleko manja od gasova), mislim da je za vodu ~5%, mrzi me da kopam po literaturi.

dakle, ako uzmemo 5% sto je sasvim razumno

30l*1.05=31.5 l

naravno, teoretski, uvek se moze desti da neki manijak ima mnogo veliki pritisak punjenja pa vam se aktivira sigurnosti ventil...sta vise...to se redovno desava...to je ono kada bucne da bruji...posto nema vise "mesta" on puni a u stvari to se ispusta u atmosferu....
[ Skaarj @ 09.12.2009. 18:24 ] @
Citat:

naravno, teoretski, uvek se moze desti da neki manijak ima mnogo veliki pritisak punjenja pa vam se aktivira sigurnosti ventil...sta vise...to se redovno desava...to je ono kada bucne da bruji...posto nema vise "mesta" on puni a u stvari to se ispusta u atmosferu....

Rezervoari za TNG u vozilima se atestiraju vodom pod pritiskom od 30bara. Zbog bezbednosti multiventil bi trebalo da ogranici punjenje boce na 80%. Ukoliko pumpa ima veci pritisak multiventil popusta TNG unutra (pocne da bruji pa prestane), ali NE izbacuje visak napolje. Jednostavno dopusti da je doca napuni do maksimuma.

Multiventil ispusta gas napolje tek kada se u boci dostigne kritican pritisak koji preti da probije bocu. Znaci da bi po definiciji to trebalo da bude manje od 30bara ali i da ne ispusta gas kad je pumpa malo jaca, recimo da je margina za ispustanje preko 20 bara. Nikad nisam ni video ni cuo za pumpu TNGa kod koje je pritisak 20 bara ili veci.

Sto se tice stisljivosti, tecnosti su stisljive ali taj efekat se vidi pod enormnim pritiscima. Za vodu nadjoh da je na dubni od 4km okeana (tj pritisku od 400bara) volumen manji samo 1.8%. Na zalost nisam uspeo da nadjem tacne podatke za propan i butan ali mi je tesko da poverujem da stisljivost veca od 1% na pritisku od 10-ak bara?
[ agw.mile @ 09.12.2009. 18:26 ] @
Poceo je da toci od nule.

Cela racunica sa gasom stoji, ali nije u pitanju gas vec tecnost.
[ anon115774 @ 09.12.2009. 18:45 ] @
@Yoba

Izvini prijatelju ali stvarno ne umem da citam taj tvoj "CP homemade" bez velikih slova i sa sve tim skracenicama i kojekakvim nepravilnostima u tekstu. Uspeo sam do pola da procitam i onda sam odustao.

Bolje da si naucio da uradis quote nego sto si gubio vreme na pravljenje svoje kodne strane.

Skapirao sam samo da pominjes neku firmu iz DE koja ima predstavnistvo ovde. Reci mi samo koliko ~ zaposlenih ima u predstavnistvu?
[ Yoba @ 09.12.2009. 21:19 ] @
srry...ja to stvarno pisem u zurbi, pa ispadne tako, nije namerno, ali za bolje tesko da imam vremena :)

iskren da budem, ne znam, mislim da ih je par, ali mogu da se raspitam.
[ component @ 09.12.2009. 23:17 ] @
Citat:
Informer: Vidi se da obojica niste nikad radili za neku veliku firmu :)

Igrom slučaja radim u firmi koja ima oko 3000 zaposlenih i ima zaposlene u Srbiji, Rusiji, Nemačkoj, Rumuniji, Albaniji, bliskom istoku, Kini, svim bivšim republikama bivše Jugoslavije... može se reći da je velika za naše pojmove. Nemci su nas kupili i sad je Nemac vlasnik. Upravu si kad kažeš da stranci ne žele da rešavaju naše probleme. Ali isto tako znam koliko se kod naših podigne frka kad stigne bilo kakav mail "od gore" makar forwardovan. Jednostavno nije isto kada mail u kome se žališ pročita šef na lokalnoj pumpi ili kada pročita neki direktor u Srbiji a vidi da mu ga je prosledio vlasnik firme. Kada šef lokalne pumpe vidi da je pre njega video njegov šef, a pre toga šefov šef, i pre toga vlasnik stranac... malo će da se preznoji i dva puta da razmisli o svemu.
[ AleksandarNS @ 10.12.2009. 10:15 ] @
Citat:
etjen: sad će i tebe da krenu neki forumaši da ubeđuju kao i mene, kad sam se žalio na OMV, da ti rezervoar nije 45litara, nego mož' da bude i 55l i da ništa ne znači što piše u knjižici koju si dobio uz kola ;)

Mogu da me ubedjuju u sta god zele, na svakoj drugoj pumpi su mi maksimalno sipali 39 litara nakon signalizacije za rezervu :)

Citat:
Java Beograd: U Lukoilu rade prevejane (čitaj: najgore) pumpadžije koje je iznedrio Beopetrol. Lopovska firma - setite se samo Kundaka i njegove likvidacije. Interna kontrola ne postoji, a šefovi pumpi su mali bogovi. Plate su neredovne, mizerne i praktično se podrazumeva da pumpadžije (koji imaju koeficijent plate 1 - dakle najniži nivo) treba sami da se "snađu". Što bi Velja reko - da kraduckaju.

Iskren savet: u širokom luku zaobiđite svaku Lukoil pumpu u Srbiji.

Mislim da cu te poslusati :)
[ Ledjo81 @ 05.01.2010. 09:58 ] @
Sasvim slucajno ja sam izvodio radove na BS Eko Vidikovac na TNG instalaciji, instalacija je nova sa novom opremom, i ovim pricama oko TNG-a se bavim vec godinama...
Vrlo jednostavan odgovor za to sve postoji, i licno sam prisustvovao x puta kada se u bocu za domacinstvo natoci 20 - 25 lit TNG-a, u koju obicno staje 10 - 12 lit, price o kradji na TNG-u su cista izmisljotina. To moze sasvim slucajno da se desi tj. ukoliko volumetar na spravi nije ispravan a namera za tako nesto od strane kompanija ne postoji... Moja firma se bavi odrzavanje i bazdarenjem Mol-ovih pumpi i sa sigurnoscu vam tvrdim da ni na jednoj pumpi Mol u Srbiji vas nece pokrasti... Na svakoj pumpi mozete traziti da pred vama provere ispravnost sprave tj. svaka pumpa poseduje etalon za proveru koji je bazdaren - ovo vazi za tecna goriva ne i za TNG.

Svaki dan primam pozive sa pumpi o problemu sa TNG-om tj. kupcima i bocama i pricom o tome da u rezervoar ne moze da stane vise od 85%, to nije tacno...

Ono sto sam svima rekao i sto odgovorno tvrdim bar za pumpe Mol u Srbiji svako ko ima ovakav problem neka zapise kilometrazu kada je sipao TNG i neka vozi do kraja, tj prazne boce, neka preracuna potrosnju i shvatice da ga niko nije pokrao... Par puta sam bio na pumpama kada su se ovakvi slucajevi desili dao sam svoj broj i broj menadzera pumpe i rekao da ukoliko neko misli da je pokraden, kada istrosi bocu neka se vrati na pumpu da proverimo kilometrazu i potrosnju i ukoliko nisam u pravu da cu licno da mu nadoknadim svaki litar sa racuna, a ako je suprotno on ce meni nadoknaditi vrednost sa racuna... Ovakvih slucajeva je za 8 godina bilo preko 1000, jos uvek se niko nije javio... Pitam se zasto...???????

[ Reggie @ 06.01.2010. 00:49 ] @
Cek kad se kaze litar plina jel se misli na tecnost ili na laboratorijske uslove. Ako je tecnost nema sanse da stane 20l u bocu od 10l.
[ skymobile @ 06.01.2010. 13:37 ] @
@Ledjo81
Samo mi u okvirima fizike objasni kako u posudu koja ima zapreminu od 12l stane 25l pri priblizno istom pritisku i temperaturi?
[ TheWickerMan @ 06.01.2010. 14:06 ] @
@ ledjo81

Gde radis,ROHE ili neka druga firma?
[ dvodusek @ 06.01.2010. 15:36 ] @
da da u bocu sme da se sipa 10 kila ili 18 litara ali litar i kilo nisu isto od pamtiveka ta boca sme da se puni 80% a ostali prostor mora da bude slobodan radi gasne faze da bi uredjaji prikljuceni na nju mogli da funkcionisu kako treba a inace moze da stane cak do 27 litara ako niste znali a pametnjakovici je pune do kraja i dolazi do deformacije boce i kvara uredjaja jel jasno!!!!????
[ hobbista @ 06.01.2010. 16:56 ] @
@dvodusek: Meni nije jasno (ili sam ja učio drugačiju matematiku)

Ako je 18l=80% sledi da je 22,5l=100%
Kako sipaju 27l u bocu zapremine 22,5l (pod istim ili sličnim uslovima)?
[ dvodusek @ 06.01.2010. 18:15 ] @
ja sam odgovorio za lifamovu standardnu srpsku bocu od 10kg,ne znam koja ti je to boca od 22.5 litara
[ hobbista @ 06.01.2010. 22:53 ] @
Citat:
dvodusek: ... u bocu sme da se sipa 10 kila ili 18 litara ali litar i kilo nisu isto od pamtiveka ta boca sme da se puni 80% ...

Na osnovu ovoga?
[ stex @ 07.01.2010. 00:04 ] @
Meni nesto nije jasno. Na eko pumpi sam napunio rezervoar sa tng-om dok uredjaj nije poceo da bruji, pa i malo vise (oko 20 l). Sve lampice su mi sijale sto je znacilo da je pun. U pitanju je boca od 35 l. Zatim sam presao 120 km na otvorenom (i kroz par sela) i ponovo sam sipao tng na nekoj drugoj pumpi (cini mi se mol ali nisam siguran, jer su mi se ugasile dve od cetiri lampice koje pokazuju status rezervoara). Tu mi je sipano isto oko 20 l (dok nije poceo da bruji pa jos malo), a prosecna potrosnja za taj period mi je bila oko 6.5 l. Da li je moguce da mi auto debelo laze za potrosnju (fiat punto 188) ili su me ovi sa eko malo zeznuli? Sve se desilo istog dana. Sa ovom drugom pumpom sam presao min 2 puta vise dok mi se nisu ugasile dve lampice.

Jasno mi je da su drugi uredjaji za punjenje u pitanju ali da je bas tolika razlika to bas ne verujem. Nije mi jasno sta je moglo da se desi.
[ dvodusek @ 07.01.2010. 08:37 ] @
multiventil sa meracem u boci je precizan kao da uzmes u zlatari kantarom da meris zlato
[ goldmankm @ 08.05.2010. 07:09 ] @
Ponovo mi se desilo, ali ne razumem kako?!?!
U bocu od 55l, stalo je citavih 54,5l

Mislim, stvarno...
[ BBS @ 09.05.2010. 01:57 ] @
Gde se nalazi merač na početku creva?

I da li se ovaj način ukrade količina benzina od brojača do mesta istakanja? E sad neko će reći ono što su ukrali na ovaj način je zapravo nadoknađeno od onog prethodnika koji je sipao na toj pumpi i to je tačno ali naravno samo ako je crevo izvučeno na istu dužinu tj. ako je prethodniku izvučeno pola metra a onom sledećem celo crevo a merač je na početku creva onda se definitivno ovom drugom zakine neka količina.
Da li se benzin vraća kad se crevo vrati?
Ako ovo nije slučaj za onog kome se sipa možda i ne veliki gubitak ali na kraju dana za pumpadžiju pristojna količina.

Naravno sve ovo ako na ovaj način funkcioniše brojač tj. merač
[ bakara @ 09.05.2010. 10:34 ] @
Ti to zamisljas da je crevo do pistolja prazno, e pa nije pogresna ti je racunica...
[ Nenad Vranjanac @ 09.05.2010. 18:23 ] @
da, tako bi trebalo da bude pod uslovom da u crevu ostane kolicina goriva od prethodnog tocenja i tako dalje.
ali dok sam pustao pumpadzije da sipaju primetio sam da neki od njih imaju neki cudan tik da podizu pistolj sa crevom uvis na kraju tocenja.
ne znam samo zasto...
[ Dr.sima @ 09.05.2010. 20:44 ] @
Da ti ne ispoliva auto gorivom koje kaplje iz pistolja...
[ Nenad Vranjanac @ 09.05.2010. 22:55 ] @
ok, za to se saceka nekoliko sekundi od prestanka, i izvlacis vrh nagore. to i ja uglavnom radim.
ovo je neki cudan pokret podizanja celog pistolja uvis.
[ Izvoljski @ 09.05.2010. 23:07 ] @
cudna stvar mi se danas desila. Kupio sam gorivo za 10 evra, samoposluga i stavim pistolj i on toci i ja vidim kako se okrece onaj sta-li-je plovak. Medjutim kad se primakao kraju usporio je na 9,70 evra i onda je plovak stao, a on je jos sipao gorivo !
[ m4rk0 @ 10.05.2010. 17:52 ] @
Na jednom topicu (mozda cak i na ovom, mrzi me da trazim) je spominjana i praksa pojedinih benzinskih stanica po kojoj mi sami moramo da tocimo sebi gorivo na pumpi. Za sta sluze "pumpadzije" na takvim stanicama ? Jel ovo nacin da se ustedi time sto nece placati radnika (pumpadziju) koji ce da toci ili da se onaj, koji vec preskupo placa gorivo, o istom trosku i dobrano umasti ?! Postoji li neki pravilnik vezan za ovakvo bahato ponasanje ?
[ Izvoljski @ 10.05.2010. 23:28 ] @
da, totalno si upravu.

Za tocenje goriva nekad je bio smer u srednjoj "rukovalac naftnim derivatima" tako nesto sto znaci da je to struka. Organizovanje pumpe kao samoposluge mislim da nije bas najpametnije jer teoretski nije ni bezbedno. Neki frajer bi mogao da toci gorivo sa cigarom u ustima i da nas digen u vazduh. Prodavac ako ste primetili uvek ima ono zastitno odelo. Cudi me da u Bruxellesu vec nisu setili da ovo poostre.
[ cabver @ 09.11.2010. 19:26 ] @
"Blic" objavljuje spisak benzinskih pumpi za koje se sumnja da je na njima građanima točena manja količina goriva nego što su platili.

1. Šopići - Ibarska magistrala, izlaz iz Beograda
2. Stepojevac - Ibarska magistrala, blizu Beograda
3. Barajevo
4. Lipovica 1 - Ibarska magistrala, izlaz iz Beograda
5. Surčin selo
6. Surčin Aerodrom
7. Nacional - Novi Beograd
8. Zmaj 2 - Beograd
9. Dimitrija Tucovića - centar Beograda
10. Cvijićeva - centar Beograda
11. Sever - Smederevski put, izlaz iz Beograda
12. Kosmaj
13. Velika Plana grad 2 - autoput Beograd-Niš
14. Mali Požarevac - autoput Beograd-Niš
15. Batajnica
16. Vase Pelagića - centar Beograda
17. Stadion JA
18. Avalski put - Trošarina
19. Zlatibor
20. Sevojno 2

Posle ovih hapsenja na NIS pumpama da li ima jos onih koji sumnjaju da se krade na pumpama. I sasvim je sigurno da NIS pumpe nisu jedine na kojim se krade.
U prethodnih mesec dana sam promenio 4 pumpe na kojima sipam gas jer nisam bio siguran da me ne potkradaju . Posebno mi je upalo u oci namerno neizdavanje fiskalnih racuna sto je siguran znak da nesto muljaju.
Zadnja 3-4 puta sam sipao gas na Zmaju 2 , iako godinama izbegavam NIS zbog njihove reputacije. I kod njih na Zmaju je bilo veoma napadno neizdavanje fiskalnih racuna, ali mi je dosadilo lutam trazeci pumpu na kojoj ne kradu. Koliko vidim i njih su zatvorili u ovoj akciji.

Jel zna neko pumpu u Zemunu gde mozes sipati gas a da te ne pokradu?
[ Zeleni zub @ 27.12.2010. 14:35 ] @
Kako li kradu na ovoj novoj NIS-ovoj automatskoj pumpi ?
Tu je jos i nezgodno, nemas koga da bijes ako u bazdarenu kantu stane manje goriva
[ mucorino @ 27.12.2010. 15:30 ] @
A koliko realno mogu da ukradu na recimo 20l goriva?Ja često sipam u kanistere po 20l i uvek je to to
[ Srđan Pavlović @ 27.12.2010. 16:00 ] @
Nek pokradu svakoga za samo 1/10 litre, sasvim dovoljno.
[ dejanet @ 27.12.2010. 16:02 ] @
Po zvanicnoj i nezvanicnoj terminologiji ovo nije kradja vec "kraduckanje"..
[ Zeleni zub @ 07.03.2011. 22:32 ] @
http://www.blic.rs/Vesti/Hroni...-za-kradje-na-benzinskoj-pumpi
[ bora61 @ 08.03.2011. 07:33 ] @
Nemoj da te lazu. Svi moderni kamioni imaju board comp. Nema tog nacina voznje gde ce da ustedi 100 l goriva. Da ga baci na ler dok vozi nizbrdo. Nema sanse.
Stavi prst na crevo pistolja i videces blago rezonovanje. Znaci, da pumpa gura fals vazduh.
Problem moze da bude i u bazdarenju protokometra.
Da li na pumpama postoji master switch , kojim se sva brojila resetuju.

Raspravljamo o temi , koja je odavno usavrsena, a zove se :`Kako odradi musteriju na pumpi`.
U tom lancu su svi dobri, osim nas malih potrosaca.
[ MAGNUM 357 @ 10.03.2011. 22:52 ] @
ZNAM DA SE U GORIVO ( DIZEL )SIPA PARAFIN. Dali neko zna gde može da se uradi analiza, po kojoj ceni ( otprilike ) i dali neko od vas ima iskustva sa udruženjem za zaštitu potrošača ???
[ Zeleni zub @ 29.03.2011. 21:02 ] @
http://www.blic.rs/Vesti/Hroni...kradanja-na-benzinskim-pumpama
[ Nabukodonosor @ 30.03.2011. 11:38 ] @
Citat:
Nemoj da te lazu. Svi moderni kamioni imaju board comp. Nema tog nacina voznje gde ce da ustedi 100 l goriva. Da ga baci na ler dok vozi nizbrdo. Nema sanse.

Nemoj da si smesan.
[ Urkelele @ 28.08.2011. 12:47 ] @
Pozdrav,
evo da ozivim ovu temu i da napisem moje iskustvo od pre neki dan.
Svratim na MBG pumpi u Krusevcu i kazem da mi napune bocu sa plinom do kraja. U pitanju je Fiat Punto Classic sa fabricki ugradjenim plinom, koji po katalogu moze da se napuni 31l. Boca je bila potpuno prazna, a kao takva na ostalim pumpama mi maximum sipali 34l. To je sve do skoro bilo prihvatljivo... Na MBG pumpi su uspeli da mi u bocu uguraju 38,2l. Na moju pobunu kako toliko rekli mi da mogu da se zalim kod njihovog sefa. Zurio sam i nisam imao vremena za raspravu, ali resio sam da se obratim nadleznoj inspekciji, ali ne znam kojoj. U ministarstvu trgovine su mi dali neki br. mobilnog na koji mi se niko ne javlja i neki e-mail "savetovalistepotrosaca at gmail.com", ali ja ipak hocu neki direktan kontakt neke inspekcije.
A sto je najgore u svemu tome, sa tom bocom sam presao 455km dok sam sa ranijim punjenjima prelazio oko 500.
Definitivno sam resio da ih prijavim iako ja od toga necu nista da dobijem, tako bi mi svaka pomoc dobrodosla.
Pozz.
[ anon70939 @ 28.08.2011. 18:55 ] @
ja sam cuo da zavisi od aparata koji sipa plin koliki pritisak moze da nagura. I ja sam recimo na OMV uvek uspeo da napunim 48l, dok na ostalim plafon 45. Ne verujem da OMV sebi sme da priusti da krade.

E sad, to sto si manje presao to je vec druga prica. To je mozda dokaz da kradu ili da je plin losijeg kvaliteta, ili si ga ti malo drugacije vozio nego prethodnih puta.
[ Urkelele @ 30.08.2011. 20:47 ] @
Izvinjavam se sto ovliko kasnim... Svestan sam ja pritiska na razlicitim pumpama, nije mi prvi put da sipam i vozim na plin. Pritisak na pumpama varira od 9-11 (imam obicaj da pogleldam barometar) tako da ne mogu da budu velike oscilacije u kolicini. Nisam napisao, ali iako po katalogu moze max. da stane 31l ja sam imao toleranciju do 34-35l i nikad mi niko do sada nije mogao vise da sipa. Nemam obicaj da sipam na raznim pumpama, ali mi MBG u Nisu npr. uvek "normalno" sipao i uvek sam "normalnu" kilometrazu prelazio. Pored ove, uglavnom sipam na NIS-ovim pumpama i retko, retko kad na EKO pumpi. A bas sam imao losa isustva sa OMV-om na starom automobilu...
Sto se tice voznje - moj auto uvek vozim ja i u zavisnosti od terena i nacina voznje znam koliko mogu da predjem. Ovih dana nisam menjao ritam voznje tako da to ne bi bilo u pitanju.
Elem, nasao sam broj trzisne inspekcije u Krusevcu gde mi dali e-mail na koji da posaljem zalbu, ali me teta koja se javila na telefon razocarala. Kada sam rekao da hocu da prijavim nepravilnosti u radu ona mi je odgovorila "ma 'ajte molim te, nije valjda da je bilo nepravilnosti". A i jos mnogo neljubaznosti sa njene strane... cekam pa cu videti sta ce biti.
Pozdrav.
[ n1ath5je @ 02.10.2011. 07:54 ] @
Pozdrav
tema od 2008 a jos uvjek aktuelna.

Ja cu nadam se biti konkretan i molim ako neko zna tacan odgovor da ga napise.

Ako odem na benzinsku pumpu i zelim da kupim 100 litara benzina, kolika je dozvoljena greska.

Da li je to 5 lit, 3 lit, 1 lit ili manje.

Navodno postoje metalni etaloni (bacve) koji su bazdareni i u koje staje 100 lit.
[ vladd @ 02.10.2011. 13:19 ] @
Manje od 1litra, ali postoji drugaciji problem, gorivo je sklono sirenju, i treba obracunavati zapreminu sa temperaurnim koeficijentom.

Cesto se desava leti, kada se napuni rezervoar do cepa(na starijim vozilima bez evaporativnih posuda), da dolazi do izlivanja goriva kroz cep zbog velike promene temperature..iz rezervoara u zemlji, i rezervoara na spoljnoj temperaturi 30-40C.

Poz
[ februarac @ 15.10.2011. 13:38 ] @
Da li neko ima ili je imao loša iskustva sa Benzinskim pumpana Mihajlović koje se pretežno nalaze u opštini Paraćin?

Vozim Yugo55 sa ugrađenim plinom i bocom od 25 litara. Nekada su mi na toj jednoj njihovoj pumpi (koju isključivo posećujem) punili bocu sa maksimum 24,5 litra (kada sam ja zahtevao da je skroz napune), a sada mi je napune sa 28,5 litara.

I ta razlika se nije javila odavno i nije se taj maksimum punjenja povećavao postepeno, već odjednom sa 24,5l na 28,5l...

Uvek se u pronalaženju kriminalaca polazi od motiva, a ja u ovom slučaju mogu reći da ima motiva za krađu.

Pod pretpostavkom da je sa mojim autom sve u redu, da li je tehnički izvodljivo da oni kroz podešavanja točilice prikažu veći broj litara od onog koji je stvarno unet u bocu?
[ vladd @ 15.10.2011. 13:48 ] @
Prvo razgovaraj sa njima, da nisu povecali pritisak plina, onda postoje neke tehnicke mogucnosti upumpavanja vece zapremine plina, ako nisi zadovoljan odgovorom, obrati se inspekciji pa policiji. Sacuvaj fiskalne racune i atest od boce, da se vidi istorijat promena( i da nisi menjao bocu).

Fiskalne racune fotokopiraj ili skeniraj, posto mogu da izblede vremenom.

Poz

P.S.

I spoljna temperatura, temperatura boce u kolima, utice na kolicinu plina..treba uzeti sve parametre u obzir pre nego sto se optuze za kradju, posto je 10-15-ak% u pitanju ...

P.P.S. Da li ti sa doticnih 28,5 predjes vecu kilometrazu ili istu kao sa 24,5l..ako je ista, tada je merac slagao, ako je razlicita, odnosno veca, ugurali su vise plina...
[ Zeleni zub @ 15.10.2011. 17:34 ] @
Ja vec 10 godina zivim u Paracinu i samo sam jednom sipao plin kod njega. Jedva sam istrosio tu bocu koliko je bila loseg kvaliteta i od tada vise nikad !
Vec par godina ne vozim na plin pa ne znam trenutno stanje, ali sam cuo da on nema nikakve veze sa plinom, on je samo iznajmio pumpno mesto nekom liku iz Sombora ili Subotice, nisam siguran, koji tu sta doveze, to se sipa, bez bitnijeg ulazenja u detalje...
[ n1ath5je @ 18.10.2011. 13:10 ] @
Pronasao sam sto me interesovalo

sprave za tecna goriva (benzin, dizel)...0,5 %

sprave za LPG....1 %
[ jugotb @ 18.10.2011. 22:17 ] @
Ovdje kod mene na jednoj pumpi 10%, uvjerio se licno prije par dana kad sam ono sto sam platio presuo u staklene flase od litra.