[ Sprečo @ 09.11.2008. 18:55 ] @
Miroslav Štabek uspio je patentirati "gravitacioni motor", svojevrstan prirodni "perpetum mobile". Sa njegove web stranice citiram tekst:

Od početka 2.000. godine kada sam dokazao stručnjacima svjetske patentne organizacije PCT da moj izum stroja GE2GE (poslije njega i bolji model GE3GE) može raditi "sam od sebe", koristeći gravitaciju zajedno sa toplinom iz okruženja koja se ne može potrošiti, za taj izum sam poslije više pokušaja odbijanja uz obrazloženje da to nije dozvoljeno Međunarodnom konvencijom o patentima, ipak uspio izboriti pravo na međunarodno priznanje patenta. Vrijednost mog izuma stručnjaci PCT nisu mogli osporiti, zbog čega su odstupili od starog pravila koje ne dozvoljava patentiranje perpetuum mobile izuma
---------
Da li smo svjedoci prekretnice u korištenju prirodnih energija?!
[ Milan Milosevic @ 09.11.2008. 19:16 ] @
Ciste gluposti.
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2008. 20:23 ] @
Za neupucene - Sprečo je clan ES foruma koji dugo vremena pobija teoriju relativnosti (ima jedna mamutska tema na Nauka forumu o tome)

A, eto - sada imamo i nekog njegovog sugradjanina koji je napravio Perpetuum Mobile. Ja sam ipak prilicno iznenadjen tolikom kolicinom kreativnosti na tako maloj geografskoj povrsini!

Da vidimo, prvo o patentu posto na ovim prostorima rec "patent" automatski daje neku vrstu autoriteta - pretraga po imenu autora kod WIPO-a nam daje sledecu aplikaciju koja je podnesena 1998-me godine:

http://v3.espacenet.com/public...ocale=en_EP&CC=WO&FT=D

INPADOC legal status za tu aplikaciju kaze sledece:

Citat:

2000/03/25 - NON-ENTRY INTO THE NATIONAL PHASE IN: (KR)
2000/07/27 - IMPACT ABOLISHED FOR DE - I.E. PCT APPL. NOT ENT. GERMAN PHASE (DE)
2001/03/07 - - EP: PCT APP. NOT ENT. EUROP. PHASE (EP/PCT)
2001/03/25 - NON-ENTRY INTO THE NATIONAL PHASE IN: (CA)
2002/01/03 + WIPO INFORMATION: GRANT IN NATIONAL OFFICE (AU)

Doticni patent je, kao sto se vidi, jedino usao u proceduru u Australiji dok je svuda ostalo povucen jos 2000-te i 2001-ve godine. Koga zanima sta znace ove kripticne poruke moze da ode ovde: http://www.delphion.com/help/l...roperty%20Organization%20(WIPO).

OK, znaci u Australiji su odlucili da se detaljnije pozabave - a onda odemo tamo (AUSPAT - patentni zavod Australije):

I sta nam kazu Australijanci?

http://pericles.ipaustralia.go...62254%2F98&resultsPerPage=

Citat:

1 1998062254 Buoyancy motor Stabek, Miroslav Stabek, Miroslav 1998-02-18 CEASED

Dakle, i u Australiji je patent odbijen. Sto znaci sta? Da patenta jednostavno nema, osim ako autor nije promenio ime i u medjuvremenu podneo neku novu aplikaciju za patent, u sta sumnjam. Inace ovo gore je jedina aplikacija koja je na ime doticnog autora.

Inace, sve i da patent nije odbijen to ne bi bio ama bas nikakav argument - patentirati se danas moze svasta, pa cak i takve "egzibicije" kao sto su pokusaji pravljenja perpetuum mobile-a.
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2008. 20:32 ] @
A sada procitajte i sta autor prica o tome:

Citat:

Od početka 2.000. godine kada sam dokazao stručnjacima svjetske patentne organizacije PCT da moj izum stroja GE2GE (poslije njega i bolji model GE3GE) može raditi "sam od sebe", koristeći gravitaciju zajedno sa toplinom iz okruženja koja se ne može potrošiti, za taj izum sam poslije više pokušaja odbijanja uz obrazloženje da to nije dozvoljeno Međunarodnom konvencijom o patentima, ipak uspio izboriti pravo na međunarodno priznanje patenta. Vrijednost mog izuma stručnjaci PCT nisu mogli osporiti, zbog čega su odstupili od starog pravila koje ne dozvoljava patentiranje perpetuum mobile izuma.

:)

Naravno, autor je nekako uspeo da zaboravi da navede broj njegovog patenta koji je sigurno dobio kada je "organizaciju PCT" ubedio da njegov izum "moze raditi sam od sebe" - siguran sam da je takva sitnica bila iskljucivo izazvana naucnim fokusom na tako genijalan izum i zelju da se to znanje podeli sa celim svetom, pa se iskreno nadam da ce nam autor jako brzo dati i broj njegovog perpetuum mobile patenta kako bi svi mogli da napravimo sebi po jedan perpetuum mobile u kuci i resimo energetski problem sveta...

Siguran sam da nije mislio na onaj "patent" (aplikaciju, za one koji ne znaju balkanski sleng za "ubedjivanje") koji je odbijen svuda - od Kanade do Australije...

Brizno iscekujemo "prosvetljenje" !
[ dejan s @ 09.11.2008. 22:32 ] @
damn Dimkoviću, zašto moraš odmah sve da otkriješ i uništiš čar, pusti nas malo da se poradujemo nekad :D :D :D :D
[ burex @ 10.11.2008. 01:33 ] @
Ako leči reumu i čukljeve, daj meni 3 komada odma, batke!
Inače... kakvu korist dobijaju ovi silni konstruktori perpetuum mobile-a za svoj "trud"? Uspeju li nekog morona navući da odreši kesu za ovakve gluposti, ili samo vole da ih spominju na RTS-u na kvadraturi kruga?
[ DS_Store @ 10.11.2008. 05:44 ] @
Evo još jednog izbosne (saraj'vo).

Bilo bi zanimljivo gledati šta bi se dešavalo kada bi neko zaista pljunuo kintu i tražio da se i praktično pokaže da ovo funkcioniše onako kako je autor u svojim halucinacijama predvideo. Mogu da se kladim da bi prvo što bi investitor čuo bilo: "E pa ja sam idejno dokazao da to može da radi a vi sad rešite te tehnikalije."
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2008. 06:36 ] @
Joj ljudi, stvarno se nasmejah u rane jutarnje sate... (stvarno plodno tlo tamo preko grane) :)))
[ zaraza @ 10.11.2008. 07:19 ] @
Ako nista, sa nejgovog sajta smo saznali da vetar nastaje zbog gravitacije.
[ Java Beograd @ 10.11.2008. 08:19 ] @
Iskreno se zahvaljujem Ivanu što ga nije mrzelo da odmah potraži i jasno prezentuje podatke o patentiranjima.
[ Odin D. @ 10.11.2008. 10:31 ] @
Prema mojim istrazivanjima koncentracija pomenute osobine (te specificne "plodnosti") je uniformna na svim podrucjima bez obzira na geografske prilike, rasne i druge odlike. Tako ima i sa ove strane grane slicnih pokusaja i pobornika (npr. "dvostepeni mehanicki oscilator" iz Novog Sada). Bilo nedavno na TechZone.
Samo, Ivane, sumnjam da bi tamo onim momcima uspio ovako lako dokazati da to ne radi....
[ Java Beograd @ 10.11.2008. 11:22 ] @
Citat:
Odin D.: ... sumnjam da bi tamo onim momcima uspio ovako lako dokazati da to ne radi....

Mislim da je komentar naopak. Dakle, zna se ko kome treba šta da dokazuje. Sve šta je potrebno je da bilo ko napravi tu mašinu i pusti je da radi i da okreće neki generator i neka sija sijalica od 100 W. Ništa više od toga !
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2008. 12:01 ] @
Citat:
Odin D.
Samo, Ivane, sumnjam da bi tamo onim momcima uspio ovako lako dokazati da to ne radi....

Zasto bih ja dokazivao nekom bilo sta - na "njima" je da dokazu da "to" radi, a ne obrnuto.

Ja sam jedino "dokazao" da je jedina aplikacija za patent podneta od strane doticne persone bila odbijena u svim zemljama u kojima je pokusano progurati je, sto je potpuno suprotno od onoga sto ta persona tvrdi na njenom sajtu.
[ majstorjoe @ 10.11.2008. 14:35 ] @
Glasajmo za Ivana na sledecim izborima.Nikad mi nece biti jasno odakle mu vise snage da pronalazi sve te informacije i da se bori sa vetrenjacama.Pusti nas molimte da bar malko zivimo u zabludi,nije fer uvek sve pokvaris :p.
[ legija @ 10.11.2008. 15:54 ] @
Ne radi vam taj site Sprečo.
Jel ima neki drugi link ?
[ Buum @ 10.11.2008. 16:05 ] @
Ja mislim da su za sve krive one piramide iz Visokog.
[ žutokljunac @ 10.11.2008. 16:14 ] @
Bosanac patentirao perpetuum mobile a nije sajt mogao da postavi na normalan host, a još mi i ne radi link. Svašta izbosne, oca´m...

edit: Samo se ti zezaj Dimke, videćeš kad Sprečo izbaci GE4GE - skakač A8, i kad bude radio k´o švajcarski sat.

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 10.11.2008. u 17:26 GMT+1]
[ Odin D. @ 10.11.2008. 19:35 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Zasto bih ja dokazivao nekom bilo sta - na "njima" je da dokazu da "to" radi, a ne obrnuto.

To je, naravno, sasvim logicno. Ali u nasoj dimenziji. Medjutim u dimenziji u kojoj ti ljudi zive, logika ima sasvim obrnut tok, pa sam zato i prokomentariosao da bi tako nesto bilo tesko dokazati. Uostalom, smio bih da se kladim da i sada ima odredjen broj citalaca ove teme koji je ubijedjen da je odbijanje priznanja tog patenta dio velike svjetske zavjere da se ljudima naplacuje energija koja bi inace bila dzaba samo kad bi svjetski mocnici i masoni dozvolili da se slobodno prave motori na vodu, perpetuumi mobile, razni uredjaji na gravitaciju i sl...
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2008. 19:45 ] @
A ne ne Odine, za to postoji drugi termin (kolega Markom ce ga se sigurno setiti ;-) - tj. patent postoji, ali je SAKRIVEN :)

A ko ga je sakrio? Pa zle kompanije koje bi propale!

A kako su ga sakrile? E to ni do dana danasnjeg nisam ukapirao ;-)
[ Predrag Supurovic @ 10.11.2008. 19:46 ] @
Ne znam da li smo gledali isti sajt, ali ono sto sam ja tamo video moze da opisuje i obicnu vodenicu.
Gde vi nadjoste taj materijal za pljuvacinu, ne znam. Dajte link.
[ žutokljunac @ 10.11.2008. 21:23 ] @
Proradio sajt.
Al čim sam pročitao prvu rečenicu, odustao sam...

Citat:
Danas u 21. stoljeću, ne samo ljudi, nego ukupni život na planetu

Leb ti meki, samo mi fali još da čitam perilica, promidžba, gumb...
[ djordje1979 @ 11.11.2008. 00:02 ] @
Pa pisano je bosanskim jezikom, a na bosanskom imenica planeta se malo drugacije menja po padezima :p
Nego meni je utisak nedelje Dimke..... odakle crpi snagu nije mi jasno...
[ stil @ 11.11.2008. 04:21 ] @
:))) Bravo Ivane sasek'o si ga u korenu. U jednom potezu. A tolika muka da se napravi sajt ... :)
[ flighter_022 @ 11.11.2008. 04:47 ] @
Uh yebote, od ovog moze da se rikne...

5:48AM, a ja citam ovo... :)))))))))))))))))

Mada, tako su i za Teslu govorili da nije bas sav svoj kada je tvrdio da moze da se generise el. energija bez kontakata ka rotoru...
[ DS_Store @ 11.11.2008. 05:47 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Gde vi nadjoste taj materijal za pljuvacinu, ne znam.

Citat:
Sprečo: Od početka 2.000. godine kada sam dokazao stručnjacima svjetske patentne organizacije PCT da moj izum stroja GE2GE (poslije njega i bolji model GE3GE) može raditi "sam od sebe", koristeći gravitaciju zajedno sa toplinom iz okruženja koja se ne može potrošiti

Pametnom dosta.
[ žutokljunac @ 11.11.2008. 05:51 ] @
Baš nešto razmišljam, meni bi ovakvu priču mogao da proda, a mislim da bi većina ljudi nasela, al´ga zato Dimke razbi za pet minuta. Što je najgore, žao mi čoveka. Podseća me na onaj slučaj kada je neki spiritualni karatista, dekica od svojih 60-tak godina, glavna faca u tom svetu, koji je imao svoju teoriju kako je u borbi najvažniji mozak a ne snaga, kako on može pobediti svakog boksera, karatistu... Organizovali su mu borbu sa nekim mlađim karatistom, tv ekipe, puna sala, karatista se zagreva sklekovima a matorac meditira... počinje borba, druga sekunda, prilazi mu ovaj mladi, udara u nos, ovaj jauče, poskakuje i predaje borbu.
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2008. 06:11 ] @
Citat:
Predrag Surpurovic
Ne znam da li smo gledali isti sajt, ali ono sto sam ja tamo video moze da opisuje i obicnu vodenicu.
Gde vi nadjoste taj materijal za pljuvacinu, ne znam. Dajte link.

Evo, da nacrtamo ;-)

Doticna osoba je podnela aplikaciju za patent 1998-me godine i on je uredno na svim mestima odbijen. Na svu srecu pa je medjunarodni patentni sistem potpuno transparentan, pa nema razloga verovati nekom "na rec" ;-)

Sve to mozes proveriti i sam na sledecim sajtovima:

http://v3.espacenet.com/public...ocale=en_EP&CC=WO&FT=D
http://pericles.ipaustralia.go...62254%2F98&resultsPerPage=

Osim te aplikacije, doticna osoba nema niti jednu drugu (sto, takodje mozes vrlo lako proveriti pretragom na gore pomenutim sajtovima, kao i na www.uspto.gov - provereno i za odobrene patente i za aplikacije) - tako da mozemo biti vrlo sigurni da je to taj "uspesni pokusaj", verovatno je cela prica namenjena za domacu upotrebu u autorovoj carsiji, gde valjda nisu bas svi skloni proveravanju cinjenica.

Drugo, oko vodenice - primetices da u podvucenom delu osoba pominje termin "Perpetuum Mobile" i kako je uspeo da "ubedi" PCT da mu priznaju izum. Mislim da ti je poznato da je razlika izmedju vodenice i Perpetuum Mobile-a u opste prihvacenoj definiciji na koju se poziva i PCT ta da Perpettum Mobile predstavlja zatvoren termodinamicki sistem ;-)

Nadam se da ces se sloziti da PCT ne bi imao veliki problem u ubedjivanju da je neka napredna vodenica sasvim validan izum ;-)

[ mrle 011 @ 11.11.2008. 08:02 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ......
Drugo, oko vodenice - primetices da u podvucenom delu osoba pominje termin "Perpetuum Mobile" i kako je uspeo da "ubedi" PCT da mu priznaju izum. Mislim da ti je poznato da je razlika izmedju vodenice i Perpetuum Mobile-a u opste prihvacenoj definiciji na koju se poziva i PCT ta da Perpettum Mobile predstavlja zatvoren termodinamicki sistem ;-) .......

nesto me i ne zanima o cemu se radi, a i mrzi me da citam .....
... ali koliko ovde procitah u naslovnom postu ove teme, covek je i stavio navodnike okolo "perpetuum mobile",
a ispred rec "svojevrstan" (bez navodnika).

i u sledecoj recenici je napisao - može raditi "sam od sebe", - dakle opet "sam od sebe" pod navodnicima.

mozda da ipak jos jednom procitate naslovni post, pre nego u vasem usplahirenom odusevljenju krenete da mu vadite oci i lomite ruke?
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2008. 08:14 ] @
Citat:
mrle 011
mozda da ipak jos jednom procitate naslovni post, pre nego u vasem usplahirenom odusevljenju krenete da mu vadite oci i lomite ruke?

Vidi se da te mrzi da citas, ali ti nije problem da napises ovako nesto gore ;-)

1. Ja se nisam bavio nikakvom tezom o "perpetuum-mobileu" sa ili bez navodnika (smatram da je na takve stvari nepotrebno trositi vreme), vec ociglednom neistinom koju je autor teksta izneo na svom sajtu u vezi njegovog tzv. "patenta" - autor NEMA nikakav patent, vec aplikaciju (pokusaj patenta) koja je odbijena u svim zemljama u kojima je aplicirao. Na svom sajtu autor sugerise nesto potpuno suprotno, i ja sam samo uocio tu neistinu i nazvao je pravim imenom i potkrepio relevantnim dokazima. Koji je tacno tvoj problem sa tim?

2. Postavljac teme (Spreco) NIJE autor izuma, niti je autor web-sajta o kome diskutujemo, tako da to sta je on stavio pod navodnike nema blage veze sa temom - ako procitas moj NACRTANI deo samo jedan post gore, videces da sam autor izuma i te kako koristi termin Perpetuum Mobile bez ikakvih navodnika - citanje je majka znanja.

3. Mrzi te da citas, kako sam kazes - ali tvoj "osecaj za pravdu" ti ipak dozvoljava da identifikovanje ociglednih neistina, kao sto je tvrdnja autora o njegovom "patentu", nazivas "vedjenjem ociju" i "lomljenjem ruku". Interesantno, a sta je u tvom internom sistemu vrednosti autorovo otvoreno dovodjenje u zabludu citalaca u vezi sa navodnim postojanjem patenta? Primeti da autor nije samo pomenuo patent, vec je o tome napravio celu pricu od nekoliko recenica u kojima ima i elemenata dobrog scenarija ("Ubedio PCT") - tako da ce tesko moci da prodje teza o "slucajnom nesporazumu" ;-)

Minimalni nivo potreban za diskusiju je da procitas o cemu se radi - ovo sto ti radis je cist troll.
[ stil @ 11.11.2008. 08:22 ] @
Ama covek "laze", kaze da su mu priznali patent a nisu. Ivan proverio i ostavio linkove. Cemu sve to osim zelje za malo paznje naivnih novinara . Ovako, ako citaju ovo a verovatno citaju, imaju obradjenu temu da se ne bi brukali, a i u slucaju da se nadje jos neki ovakav lik znace gde da ga provere pre nego sto se late tastature i krenu sa senzacionalistickim naslovima.

[Ovu poruku je menjao stil dana 11.11.2008. u 09:42 GMT+1]
[ Java Beograd @ 11.11.2008. 08:25 ] @
Citat:
mrle 011: nesto me i ne zanima o cemu se radi, a i mrzi me da citam .....
... ali ...

E ovakve izjave mi najlakše dignu pritisak i kosu na glavi. Evo još par sličnih, iz svakodnevnog života

- Nisam neki stručnjak, ali ja ipak mislim ...
- Neću da se mešam, to je tvoja stvar, ali ja mislim da bi ti trebao ...
- Nikad nisam bio u Americi, ali mogu ti reći da je tamo ... (ovo je bilo na [es]-u)
[ Predrag Supurovic @ 11.11.2008. 08:27 ] @
Citat:
DS_Store: Pametnom dosta.

Valjda ce moderator da reaguje na ovako direktnu uvredu i bezobrazluk.

Sto, ja nisam pametan zato sto mi se cini da uredjaj koji radi na gravitaciju (i toplotu okoline) moze da bude recimo i jedna obicna vodenica u nekoj kombinaciji sa suncanim kolektorom ili mozda pre toplotnom pumpom, na primer?

To sto covek tvrdi da je napravio perpettum mobile samo pokazuje njegovo neznanje i prepotenciju, ali oko nas je gomila uredjaja koji rade na gravitaciju ili suncevu toplotu.

Ja bih pre rekao da mu patentna prijava nije prosla zato sto je otkrio toplu vodu a ne zato sto je otkrio perpetuum mobile.

Ili ti mozda tvrdis (a i ostali) da tako nesto ne moze da postoji?
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2008. 08:38 ] @
Cisto da se zna, ja ne dovodim u pitanje mogucnost gravitaciono-asistiranih ili toplotno-asistiranih vodenica, i slazem se sa Predragom da bi to bila "rupa na saksiji".

Medjutim to nije ni bila tema onoga cime sam se ja bavio ovde ;-)
[ mrle 011 @ 11.11.2008. 09:10 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: .... 2. Postavljac teme (Spreco) NIJE autor izuma, niti je autor web-sajta o kome diskutujemo ......

dobro, izvinjavam se.
zutokljunac me zbunio sa "Samo se ti zezaj Dimke, videćeš kad Sprečo izbaci GE4GE ".

... ali svejedno, vidjao sam na ovom forumu mali milon puta da ljudi koriste pogresne termine za nesto, ali nigde ne vidoh ovoliku buru smeha i viceva,
........ otkud znam.
[ zaraza @ 11.11.2008. 09:22 ] @
Citat:
Ili ti mozda tvrdis (a i ostali) da tako nesto ne moze da postoji?

Nesto sto koristi energiju koja se ne moze potrositi ne postoji.
Uostalom, neko je predlozio da neko pokaze primer kako sijalica nakacena na neko klatno svetli....
[ žutokljunac @ 11.11.2008. 09:43 ] @
I ja se izvinjavam gos´n Spreči ( pretpostavljam da mu je nadimak zbog reke Spreče koja teče pokraj Tuzle ), nisam dobro video zbog hipnotičkog dejstva dizajna sajta uvaženog i cenjenog g-dina Štabeka. Pogotovo, one neonske lampe, koja verujem da deluju isceliteljski ali i smetaju. Ipak i pored sve dobre volje, nisam smogao snage da tekst pročitam do kraja.
Želeo bih da g-dinu postavim pitanje da li će se taj gravitacioni motor ugrađivati u automobile marke Yugo, domaće proizvodnje, bar ovaj GE2GE ( lošija varijanta )?
[ Predrag Supurovic @ 11.11.2008. 09:54 ] @
Citat:
zaraza: Nesto sto koristi energiju koja se ne moze potrositi ne postoji.
Uostalom, neko je predlozio da neko pokaze primer kako sijalica nakacena na neko klatno svetli....

Dok ne bih baš smeo da se kladim na to da je nemoguće da se radom nekog klatna proizvede dovoljno energije za napajanje nekakve sijalice, sasvim sam uveren da ne možemo napraviti nijedan razuman uređaj koji će da potroši energiju gravitacije ili Sunca.
[ mrle 011 @ 11.11.2008. 10:18 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: .... sasvim sam uveren da ne možemo napraviti nijedan razuman uređaj koji će da potroši energiju gravitacije ili Sunca.

cuj "razuman".
napravismo ove prljave i bucne automobile, pa sprzismo za 100 godina najdragoceniji resurs energije na zemlji ko ludaci, i zagadismo sve zivo.
a racune ostavismo nasoj deci, tj. zirantima.
ko te pita za razum.
[ ventura @ 11.11.2008. 15:13 ] @
Dimke, čemu rasprava o tome da li je tom liku priznat patent ili ne. Patent sam po sebi ne govori ama baš ništa o kvalitetu izuma, već jedino naznačava da je dotična osoba tad i tad izumila tu i tu stvar. Čak ni ne znači da je jedina - to se određuje na sudu, u eventualnom sporu ukoliko postoji još neki vlasnik sličnog patenta.
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2008. 15:58 ] @
A pa ne ne, nije u pitanju rasprava vec nesto drugo.

Covek je uhvacen u ociglednoj lazi - i to oko necega sto je vrlo lako dokazivo - a to je u ovom slucaju patent.

Ako je bio spreman da tako otvoreno laze u vezi necega sto je vrlo proverljivo, sta li treba misliti o svemu ostalom ;-)
[ DS_Store @ 11.11.2008. 21:23 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Valjda ce moderator da reaguje na ovako direktnu uvredu i bezobrazluk.

Nisam mogao da te uvredim jer sam govorio - pazi sad - o sebi.

Sasvim mi je dovoljno da pročitam da neko tvrdi da je izumeo mašinu koja radi "sama od sebe" (toliko o vodenici) pa da ga mirne duše popljujem (tvoj termin). Prethodna rečenica u skraćenom obliku i kao odgovor na tvoje pitanje je glasila: "pametnom dosta". Dakle, meni pametnom je dosta (dosta=dovoljno) da pročitam (...) pa da kažem (...), i tako dalje, mogu da ti i skiciram nešto na brzinu ako treba.

Što se tiče brzopletog potezanja reči "bezobrazluk" - znaš kako, kad pročitaš ovo što sam ti napisao i uzmeš u obzir to da svako zapravo vidi ono što želi da vidi onda ne treba da dozivaš moderatore u pomoć nego da sedneš i na tu temu malo popričaš sa onima koji su tebe vaspitali.
[ vladd @ 12.11.2008. 00:31 ] @
Covek je standardni "pronalazac", koji bi da aplicira i patent za bezvezariju.

Vise pojedinaca se zanimalo za "koriscenje sila", narocito prirodnih, "zauzdavanjima" prirode, i mada je to poprilicno prirodna ljudska osobina, kao radoznalost, doticni su celu pricu svodili na intenzivna trosenja doticnih sila i nazovikorisne radove, preciznije, jos besmislenijom upotrebom, radi unapredjenja necega nepotrebnog.

Sticajem okolnosti, dosta dijabola je proslo kroz moje okruzenje, i zasigurno mogu da tvrdim, da je to specifican soj ljudi, razlikuju se samo po imenima i prezimenima.

Opsirno zamaranje nejasno-nepotrebnom kolicinom reci, skakutanje sa jednog pojma na drugi, svaka treca-peta rec je neki fizicki princip, ostale uglavnom sluze da zamute stvar i da pobijaju...nesto.

I veliki deo teksta, slova, trosi se na zalopojke i nepravdu, surovih naucnika, kojima se negira mnogo toga, a narocito znanje, i najlakse i najsladje je da im se pripisuje da su strasni dogmaticari, valjda neke naucne sekte, koj prosto ne obracaju paznju na sile i zbivanje oko nas, koja primecuju vispreni pronalazaci, tj, zelioci posedovanja patenta koji bi ih nacinio bogatim, bar kao sto su seici.

I svaka cast Ivane, na specificnom kontraudaru, i bez upustanja u razmatranje supljina u tekstu i nadrinauci. Kao pravnicki precizan pogodak u srz stvari.:)

Poz.
[ Java Beograd @ 12.11.2008. 08:35 ] @
Citat:
vladd: ... I veliki deo teksta, slova, trosi se na zalopojke i nepravdu, surovih naucnika, kojima se negira mnogo toga, a narocito znanje, i najlakse i najsladje je da im se pripisuje da su strasni dogmaticari, valjda neke naucne sekte, koj prosto ne obracaju paznju na sile i zbivanje oko nas ...

I uvek se pomene neki veliki naučnik, ( za naše podneblje Tesla je nazgodniji ) i onda se razglaba kako eto i njega nisu razumeli, nije bio priznat za života a ispalo da je zadužio ceo svet !
Onda, se takvo poređenje naravno iskoristi kao krunski dokaz da će dotični šarlatan sa svojom skalamerijom jednog dana biti svetski slavan i hvaljen !
[ žutokljunac @ 12.11.2008. 09:01 ] @
Postavio bih još jedno pitanje uvaženom gospodinu. Verujem da je čovek prezauzet i pun obaveza, ali eto, kada stigne neka odgovori nama običnim ljudima. Vidim da motor osim gravitacione sile koristi i oslobođenu toplotu. Ako ja na primer imam temperaturu 38 sa 6, da li će auto brže ići?
[ Odin D. @ 12.11.2008. 16:29 ] @
Citat:
žutokljunac: Vidim da motor osim gravitacione sile koristi i oslobođenu toplotu. Ako ja na primer imam temperaturu 38 sa 6, da li će auto brže ići?

Posto je uvazeni g. zauzet, probacu ja da odgovorim.
Ako imas povisenu temperaturu, auto bi sigurno poceo zbog toga da ubrzava. Ubrzanje automobila ce povecati trenje automobila sa vazduhom te ce se jos vise grijati. Posto se jos vise grije onda ce jos vise ubrzavati i tako nastaje "lancana reakcija". Automobil ce tako ubrzavati sve dok ne dostigne prvu kosmicku brzinu od otprilike 7.9 km/s, ako se dobro sjecam. Tada ce poceti da napusta Zemlju. Zbog udaljavanja od Zemlje pocece da opada gravitaciona sila u automobilu, ali zbog ogromne brzine kroz atmosferu i trenje ce biti ogromno, automobil ce se uzariti, pa ce prirast energije od temperature biti mnogo veci od gubitka energije zbog slabljenja gravitacionog polja zemlje. Trebalo bi tacno izracunati koliki je taj prirast energije i da li je dovoljan da (prije nego auto napusti atmosferu) dostigne i drugu kosmicku brzinu koja je dovoljna za napustanje suncevog sistema.
Naravno, u trenutku odvajanja auta od zemlje, trebalo bi prenos sa tockova prebaciti na odgovarajuci propeler, jer tockovi nisu od koristi kad auto nije na zemlji.

Medjutim, ipak ostaje problem kretanja po dubokom svemiru, jer, tamo je gravitacija mala, a i temperature su izuzetno niske. Medjutim, i pored tog nedostatka nije za zanemarivanje cinjenica da se moze podici koliko god hocemo tereta u svemir obicnim povisivanjem temperature sofera/astronauta.

Ali, valjda ce neko od ovih strucnjaka svjetske patentne organizacije koji su priznali ovaj izum naci rjesenje i za te trivijalnosti, pa ce izum dozivjeti svoj puni procvat u skoroj buducnosti.

Po meni je najveci problem taj sto izum ne moze da se realizuje sve dok ima nekih koji ne vjeruju da to funkcionise.
I ja sam nekad mislio da ako nesto moze da se napravi onda moze da se napravi bez obzira sto neko misli drugacije, ali posto redom svi izumitelji ovakvih stvari tvrde da je najveca prepreka za ostvarivanje njihovih ideja to sto drugi ne vjeruju u njih, onda mora biti da ima u tom tvrdjenju nesto.
Pri tom je zaista cudno to sto se to vjerovanje ne mora ispoljiti u vidu ogromne kolicine novca koja bi bila potrebna da se izgradi npr. neki ciklotron ili sl. nego su svi ti izumi na nivou skalamerija koje se prave pomocu "stapa i kanapa", ali eto, ne mogu se ipak napraviti i pustiti u pogon jer ima nevjernika.

[ stil @ 12.11.2008. 16:57 ] @
Šta ti čoveče napriča i ostade živ.

Što se tiče verovanja i neverovanja. Onaj koji je smislio neki novi koncept nečega, mora i da ga realizuje jer inače ta njegova zamisao ne vredi ničemu. Primer. Tesla je dok je studirao jednom prilikom rekao svojem profesoru da se može napraviti motor za čiji rad neće biti potrebno ostvariti električni kontakt sa rotorom . Profesor mu je odgovorio da se to ne može napraviti. Ostalo je na tome. Profesor je bio u pravu sve do momenta dok Tesla nije svoju ideju realizovao u konkretan uređaj koji funkcioniše (uz pomoć Teslinog obrtnog polja) . Dakle, daj da vidimo taj uređaj i nema problema.
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2008. 17:02 ] @
Citat:
Odin D.
Ali, valjda ce neko od ovih strucnjaka svjetske patentne organizacije koji su priznali ovaj izum naci rjesenje i za te trivijalnosti, pa ce izum dozivjeti svoj puni procvat u skoroj buducnosti.

A ko je to tacno priznao ovaj "izum" - posto provera preko svetske patentne organizacije kaze da je aplikacija odbijena?

Nisam bas siguran da se "svetska patentna organizacija" bavi nalazenjem resenja za "trivijalnosti" kao sto je omogucavanje rada izumima koji autori nazivaju 'perpetuum mobile'... Stavise, mislim da se oni ne bave NIKAKVIM resenjima za "trivijalnosti" za bilo kakve patente - to je posao pronalazaca ;-)

Citat:

Po meni je najveci problem taj sto izum ne moze da se realizuje sve dok ima nekih koji ne vjeruju da to funkcionise.

Interesantan pogled na svet - znaci, od izuma nema nista dok svi ne veruju da moze da radi... Ovo zvuci jos bolje od svetskih zavera, savrsen izgovor takoreci :)

Eto sad znam zasto ni moj perpetuum mobile koji sam smislio sa svojih 6 godina (2 elektromotora povezana na jednoj osovini, jedan generise struju dok je drugi trosi i pokrece oba ;-) nije radio! Sigurno nije proradio zato sto nije bilo dovoljno vere...

Citat:

Medjutim, i pored tog nedostatka nije za zanemarivanje cinjenica da se moze podici koliko god hocemo tereta u svemir obicnim povisivanjem temperature sofera/astronauta.

?! ?! ?!!!!!!!!!!
[ žutokljunac @ 12.11.2008. 17:12 ] @
Može da se diže. Šta se čudiš Ivane. Ako auto ima ugrađen CD player, pa se na primer pusti Cecina pesma 39 sa 2, toliko topla sam ja.
[ Goran Rakić @ 12.11.2008. 17:18 ] @
Ja se slažem sa Odinom. Treba voditi računa i da test vere koji on pominje radi samo tokom konjukcije Urana i Plutona u sinastriji.
[ Odin D. @ 12.11.2008. 17:24 ] @
Ili sam ja lud, ili ste vi veci ironicari od mene....
Nadam se ipak da je ovo drugo....
[ Goran Rakić @ 12.11.2008. 17:29 ] @
Hehe, toliko toga se ovde može videti da ironija gubi na ceni
[ DS_Store @ 12.11.2008. 18:00 ] @

He, he, mora da si od onih koji kada im se ispriča vic pitaju: "I, šta se sledeće desilo?" :)
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2008. 18:11 ] @
Mora da je tako :)

Lepo kaze Goran Rakić, od toliko gluposti definitivno ironija gubi na ceni...
[ Sprečo @ 19.11.2008. 18:47 ] @
Zdravo, narode!!! Ovdje bi moglo biti veselo. Prvi put (sasvim slučajno) zalutam ovdje.
Ovu temu sam otvorio baš zbog naziva "prirodni perpetum mobile" (kako M. Štabek naziva svoj ge3ge). Kaže da je patent registrovao 03. januara. 2002. godine. Osnovano je i Dioničarsko društvo (navodno finansiranje proizvodnje je riješeno).
Edit: Ukoliko se dokaže da je patent registrovan (?!) kako ćete se odnositi prema pisanju Ivana Dimkovića?!

[Ovu poruku je menjao Sprečo dana 20.11.2008. u 09:22 GMT+1]
[ Sprečo @ 13.01.2009. 09:04 ] @
Imate novu web stranicu Miroslava Štabeka, sa više objašnjenja i mogućnostima (korektnog) razgovora sa autorom ge3ge patenta ("prirodnog perpetum mobile").
[ Predrag Supurovic @ 13.01.2009. 09:20 ] @
Izvor svih nesporazume aj to sto ljudi perpetuum mobileom (u tehnickom smislu) proglasavaju i ono sto to nije.

Uredjaj koji neprestano radi bez potrebe za direktnim ulaganjem energije ne mora biti perpetuum mobile, jer on moze energiju da dobija na neki manje ocigledan nacin.

Koliko sam mogao da vidim, ovaj ge3ge nije prepetuum mobile. On samo koristi energiju iz okruzenja i pretvara je u koristan rad. Principijelno nema nikakve razlike izmedju njega i obicnog vodenickog tocka, ili vetrenjace, samo je razlicit izvor energije.
[ Java Beograd @ 13.01.2009. 09:56 ] @
Kako bi mi dobrodošao jedan ovakav izvor besplatne energije, sad u ovoj gasoj krizi ! A i nije mi jasno, šta se svi lomataju oko ruskog gasa, kad im je ovakav besplatan izvor večite i čiste energije na dohvat ruke !
[ mmix @ 13.01.2009. 10:59 ] @
Evo je slika motora iz patentne prijave:

[att_img]

koliko sam shvatio njegov bombasticni description motor se bazira na tome da se prstenovima lanca poveca zapremina i boyancy dok su u vodi da bi izazvao potisak na gore i time umanjio gravitacioni potisak na dola, a dobijeni rad bi bio delovanje izmedju gravitacione i potisne sile. Ne znam u kom se tacno razredu uci hidrostatika ali ovo je iskreno neuko. Postoji samo dva nacina na koji mozes da povecas potisak prstena i oba nacina zahtevaju rad pri savladjivanju statickog pritiska vode na dubinama izmedju tacaka UK i povrsine vode, bilo mehanickim rastezanjem prstena (cime imas i dodatni rad jer se pritisak u prstenu smanjuje) ili spoljnim upumpavanjem vazduha gde opet imas dodatni rad pri kompresovanju vazduha. Cak iako je taj ukupni rad manji od ustede dobijenje potiskom zaboravlja se na cinjenicu da prsten mora da udje u vodu u tacki koju sam oznacio crvenom strelicom i da pri tome savlada hidrostaticki pritisak na toj dubini, nekako je to smetnuo sa uma u prijavi , a taj rad je po hidrostatici savladjivanje onog istog potiska kojim "stedimo" i koji je ekvivalentan radu potrebnom da se telo direktno potopi do te dubine (tj mogao je i ceo lanac da stavi u vodu). Dakle u startu sistem nema pozitivan energetski bilans sve i bez dodatnog ulozenog rada u povecavanje potiska.
[ vladd @ 13.01.2009. 13:25 ] @
E da, ovo je nalik "masini" koja koristi silu zemljine teze. Sa tim pronalaskom me je davio davne '87 jeda slican pronalazac..Slican i po nastupu i napadu na naucne organizacije, a i ja sam mu dosao bio na pojilo i sledilo je prikazivanje vestine "plava kragna-sedmi dan"..

Nakon racunanja, i desetina podpitanja (imao sam i strpljenja, a i njegov rodjak mi je iznajmljivao stan), konstatovano je da motor-generatori, na coskovima (u "mom" slucaju na vr' brda-praznio se rudnik sa brda u dolinu!) treba da budu idealni, jednom pokrenuti, imali bi iskoristivost 100% da bi sprava radila, plus da su svi otpori kretanja jednaki nuli..

Zavrsena je prica(tada, izgleda da je neko ponovo otvorio kutiju..) sa mojom idejom, da "samo" napravi idealan motor-generator i bice dovoljno bogat covek...gde se ne setih Bila Gejtsa, i on me nesto tada pitao

Poz.
[ Sprečo @ 13.01.2009. 15:48 ] @
Hajde razmišljajte ovako:
U podnožju Avale (sa južne strane) imate dovoljnu količinu vode ( u zatvorenoj posudi potopljenu u termalnu vodu, pri dnu dovoljno velika i visoka (cijev) do vrha Avale i dovoljno široka "provodna cijev" da propusti paru i toplu vodu) koju zagrijavamo iz termalnog izvora (li zagrijavano "vulkanskom lavom"). Bi li se ta "topla voda" ili para dizala "nebu pod oblake" ( u zatvorenom sistemu)?! Bi li se na vrhu Avale ( u proširenom prostoru) hladila i zgušnjavala?! Bi li mogla oticati (" zatvorni sistem") kroz cijev sa sjeverne strane Avale, padati (pod uticajem gravitacije vršiti rad) i opet ulaziti u "početnu posudu" (na ponovno zagrijavanje i isparavanje)? Ovako sam prvi put razmišljao kada sam pročitao prvi članak o ge3ge. "Prirodni perpetum mobile" svakodnevno funkcioniše (ili možda, ipak, mislite da to "Bog vrši rad" ?)!
Imate priliku (ali korektno) pitati i razgovarati sa autorom patenta: http://www.ge3ge.com/
[ Predrag Supurovic @ 13.01.2009. 18:35 ] @
Citat:
Java Beograd: Kako bi mi dobrodošao jedan ovakav izvor besplatne energije, sad u ovoj gasoj krizi ! A i nije mi jasno, šta se svi lomataju oko ruskog gasa, kad im je ovakav besplatan izvor večite i čiste energije na dohvat ruke !

Imas takvih izvora koliko hoces na dohvat ruke:

- stavi na suncanu stranu krova namotano crevo s vodom i eto ti besplatne tople vode, pazi: em ne kosta, em nista ne trosi, a imas toplu vodu

- stavi pored toga neki solarni panel i eto ti bespaltne struje, pazi, pazi: em ne kosta, em nista ne trosi, a imas struju

- iskopaj na zgodnom mestu bunar pa namontiraj toplotnu pumpu i eto ti besplatne toplote, pazi: em ne kosta, em nista ne trosi, a imas toplotu

- ako u blizini imas kakav zgodan potok, namontiraj elektrogenerator i eto ti bespltne struje, pazi: em ne kosta, em nista ne trosi,a iams toplotu

- mozes da probas i sa vetrenjacom, moze svasta da radi i to besplatno, i da nista ne trosi.

I onda nema krize i ne treba ti ruski gas.

Ponekad se bas zapitam, da li su "pametnjakovici" koji pljuju po alternativnim izvorima energije a da i ne pogledaju o cemu se radi zavrsili bar osnovnu skolu...
[ ventura @ 13.01.2009. 18:49 ] @
Peđa, na svetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo, i u njemu je sve lepo, i u njemu je sve kao što ti opisuješ.

U ovom našem svetu, kakav je takav je, investicija u to što si nabrojao je mnogo veća od potencijalne dobiti. Ako smatraš da nije, ja ti nudim odličnu priliku, na Kopaoniku pored moje vikendice prolaze dva potoka, stavi dva generatora (kad ne koštaju ništa), prodavaćemo struju naselju.. U dvorištu mi slobodno posadi vetrenjaču, a kuću prekrij solarnim panelima.. Kad ne košta ništa, nemam ništa protiv.
[ Predrag Supurovic @ 13.01.2009. 19:21 ] @
Nemoj banalizovati diskusiju.
[ ventura @ 13.01.2009. 19:38 ] @
Ti si taj koji banalizuje diskusiju...

Mogao bi da pročitaš malo o efikasnosti vetrenjača recimo:

http://www.encraft.co.uk/&label=Encrafta&news_id=116118
http://www.guardian.co.uk/tech...el=Guardian&news_id=116118
[ Predrag Supurovic @ 13.01.2009. 23:13 ] @
Pricas napamet. Da je tako kao sto ti kazes onda niko ne bi gradio vetrenjace, solarne kolektore i sve ostale nacine da iskoristi energiju iz prirode i upotrebi je za koristan rad.

U vreme kada recimo cena soalrnih celija omogucava da se sa svega nekoliko hiljada evra jednokratnog ulaganja dobije izvor od kilovat-dva energije koji je veoma jeftin za odrzavanje i ne trazi ama bas nikakav dodatan rad potpuno je besmileno odbacivati ga samo zbog neznanja i predrasuda.

Naravno, treba razumeti i razmazene tatine sinove, koji za jedan dan potrose energije koliko jedna cela porodica za mesec dana je rim se, moze, jer njima kilovat dva nista ne znaci, i nece sa tim da se zamaraju. Drugom to, pak, moze da bude sasvim dovoljno ili ako je i nedovoljno, moze znacajno da podmiri potrebe za energijom.

A ne teba ni zaboraviti da se svaka usteda energije isplati, jer na duge staze i kada stedi mnogo ljudi, to su ogromne kolicine energije.
[ Miroslav Jeftić @ 13.01.2009. 23:28 ] @
Svega nekoliko hiljada evra, sitnica. Ako neko prosečno daje 3-4000 hiljada dinara za struju mesečno, sa tih nekoliko hiljada može sigurno 10 godina da plaća račune za "klasičnu" struju.
[ ventura @ 14.01.2009. 00:11 ] @
Brokeru,

Uzećemo postojeće parametre, da ne izmišljamo cifre. Ovo je prvi link sa googla za kućne solarne panele pristojne snage (iako ovaj panel ne može zadovoljiti ni najniže potrebe jednog domaćinstva, ali ajde):

Snaga: 1500 W
Cena: 9300 eur

Sajt:
http://www.todae.com.au/Produc...dentialsolarpowerinstallation/
(Uzimamo originalnu cenu jer država Srbija ne stipendira nabavku solarnih panela)

Citat o klimi u Beogradu:
Citat:

Beograd ima umerenu kontinentalnu klimu. Prosečna godišnja temperatura je 11,7 °C, dok je najtopliji mesec jul, sa prosečnom temperaturom od 22,1 °C. Ipak, Beograd u proseku ima oko 31 dan u godini sa temperaturom preko 30 °C, a temperatura prelazi 25 °C čak 95 dana u godini. Prosečna godišnja količina padavina je oko 700 mm. Godišnje, Beograd ima oko 2.096 sunčanih sati, sa julom i avgustom kao najsunčanijim, i decembrom i januarom kao najmračnijim danima, sa tek 2 - 2,3 sunčana sata dnevno.

A sada ide računica.

2096 sunčanih sati je 3144 kW struje godišnje. Ako je cena 1 kW/h 0.1 eur (više nego trenutno), ti paneli godišnje uštede 315 evra. Kada se to podeli sa cenom panela (9300 evra), dolazimo do cifre da se ti paneli amortizuju tek nakon 30 godina!

Ajde da kažemo da si ti u Užicu, da je to planina, pa imaš više sunčanih dana. Ako uprosečuimo letnju i zimsku obdanicu (16 i 12 h) dolazimo do cifre od 14 sati svetla dnevno. Ako pretpostavimo da je broj sunčanih dana kao na nekoj planini, i ako računamo i dan sa par sati sunca kao celodnevno sunce dolazimo do cifre od 275 sunčanih dana u godini. To je 5775 kW proizvodnje godisnje. Opet ti treba 16 godina da bi amortizovao investiciju.

Čak i samo ovako jednostavnom računicom moguće je zaključiti da su solarni paneli totalno neisplativi. Kada bi uzeli u obzir da za te panele treba platiti instalaciju, da postoji neko njihovo održavanje, mogućnost kvara, vreme amortizacije skače.
A kada uzmemo u obzir da ti struju od EPS-a plaćaš mesečno, a za solarne panele trebaš iskeširati 9300 evra unapred, i kad sračunaš koliko bi kroz 30 godina zaradio od kamate na tih 9300 evra (43,000 evra), video bi da su solarni paneli ne samo neisplativa, već kompletno suluda investicija.

Sigurno je da solarni paneli imaju svoju svrhu tamo gde struja nije lako dostupna (na brodu, na planini i sl.) ali propagirati solarne panele kao alternativu kućnom snabdevanju, i još srati o tome da je ta energija jeftinija od EPS-a je čisto p**seravanje.

Računica za ostale vidove energije (vetrenjače i sl.) nije ništa povoljnija.

[ Odin D. @ 14.01.2009. 00:21 ] @
Ako neko placa 3-4000 din struju to je kolicina struje za koju bi mu (teoretski) trebalo solarno postrojenje od 20-30 hiljada evra. To je mnogo vise para nego sto bi potrosio na placanje struje 20-30 godina. Poslije toga vremena morao bi da promjeni postrojenje jer je u danasnje vreme zivotni vijek solarnih panela oko 25 godina, tako da mu se to nikad ne bi isplatilo.
Energija koju daje solarni panel drasticno opada kada se i najmanji dio solarnog panela (ne mora citav) prekrije sjenkom. To je zbog tehnologije u kojoj su radjene.
Solarni paneli se u 90% slucajeva primjenjuju tamo gdje su zgodniji od bilo cega drugog (osuncane pustinje gdje je daleko da se razvlaci dalekovod, ili nema vode za hidrocentralu i sl. a u isto vreme nije potrebna velika energija), zatim na svemirskim objektima i na krovovima kuca izvjesne kategorije ljudi.
To sto se nesto primjenjuje ne mora odmah da znaci da se primjenjuje jer je u svakom pogledu bolje od svega ostalog, nego samo u nekom, za taj slucaj relevantnom.

Sjecam se da sam jednom gledao neku naucnu emisiju o solarnoj energiji u kojoj je jasno receno da se za proizvodnju jednog solarnog panela potrosi vise energije nego sto je on moze u svom radnom vijeku proizvesti.

Prema tome, sa danasnjim stanjem tehnike koriscenjem solarne energije se energija nece ustedjeti, osim ako se ne pronadje neka nova tehnologija za proizvodnju istih pomocu koje ce se praviti sa manje energije nego sto mogu da proizvedu.

I hidro-energija ima svoje porijeklo u solarnoj energiji od koje i potice kruzenje vode u prirodi (pa tako i izviranje rijeka), pa eto ako cemo ici u krajnost, daleko je povoljnije koristiti hidro-energiju kao vid mehanickog kretanja koje uzrokuje Sunce nego solarne panele.

EDIT: @Ventura, vidjeh da si ti u medjuvremenu izveo racunicu dok sam ja pisao, pa su neki djelovi moje poruke suvisni, ali ajde neka ostane.
[ stil @ 14.01.2009. 07:42 ] @
Tacno je da sadasnji solarno-elektricni paneli imaju mali stepen iskoriscenja i da su skupi. Medjutim postoje i paneli za zagrevanje tehnicke vode kojima se moze ostvariti usteda. Ovde ima nekih podataka za Srbiju. Ne treba zaboraviti ni geotermalnu energiju koja nije bas svima dostupna u tako ociglednom obliku ali postoje izvori tople vode u Srbiji koje niko ne koristi sto je velika steta.

[Ovu poruku je menjao stil dana 14.01.2009. u 10:45 GMT+1]
[ Java Beograd @ 14.01.2009. 08:19 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Imas takvih izvora koliko hoces na dohvat ruke:

- stavi na suncanu stranu krova namotano crevo s vodom i eto ti besplatne tople vode, pazi: em ne kosta, em nista ne trosi, a imas toplu vodu
- stavi pored toga neki solarni panel i eto ti bespaltne struje, pazi, pazi: em ne kosta, em nista ne trosi, a imas struju
- iskopaj na zgodnom mestu bunar pa namontiraj toplotnu pumpu i eto ti besplatne toplote, pazi: em ne kosta, em nista ne trosi, a imas toplotu
- ako u blizini imas kakav zgodan potok, namontiraj elektrogenerator i eto ti bespltne struje, pazi: em ne kosta, em nista ne trosi,a iams toplotu
- mozes da probas i sa vetrenjacom, moze svasta da radi i to besplatno, i da nista ne trosi.

I onda nema krize i ne treba ti ruski gas.

Ponekad se bas zapitam, da li su "pametnjakovici" koji pljuju po alternativnim izvorima energije a da i ne pogledaju o cemu se radi zavrsili bar osnovnu skolu...

Kopanje bunara ništa ne košta ? Toplotna pumpa ništa ne košta ? Elektro generator ništa ne košta ? Vetrenjača ? Sve to besplatno ? Pa gde to ima ? Možda tamo kod Alise u zemlji čuda, na planeti zemlji bogami košta.
[ Java Beograd @ 14.01.2009. 08:24 ] @
Citat:
Sprečo: Hajde razmišljajte ovako:
U podnožju Avale (sa južne strane) imate dovoljnu količinu vode ( u zatvorenoj posudi potopljenu u termalnu vodu, pri dnu dovoljno velika i visoka (cijev) do vrha Avale i dovoljno široka "provodna cijev" da propusti paru i toplu vodu) koju zagrijavamo iz termalnog izvora (li zagrijavano "vulkanskom lavom"). Bi li se ta "topla voda" ili para dizala "nebu pod oblake" ( u zatvorenom sistemu)?! Bi li se na vrhu Avale ( u proširenom prostoru) hladila i zgušnjavala?! Bi li mogla oticati (" zatvorni sistem") kroz cijev sa sjeverne strane Avale, padati (pod uticajem gravitacije vršiti rad) i opet ulaziti u "početnu posudu" (na ponovno zagrijavanje i isparavanje)? Ovako sam prvi put razmišljao kada sam pročitao prvi članak o ge3ge. "Prirodni perpetum mobile" svakodnevno funkcioniše (ili možda, ipak, mislite da to "Bog vrši rad" ?)!

Pa čekaj malo, šta je onda Miroslav patentirao ? Isparavanje vode pod toplotom sunca (ili geotermalne izvore), kišu i tekuću vodu koja vrši rad ? Pa svakom normalnom je jasno da to "radi". Ali ako je to "mašina" onda je praistorijski čovek vrhunski inženjer !
[ stil @ 14.01.2009. 09:44 ] @
Pa izmislio je toplu vodu :)
[ Predrag Supurovic @ 14.01.2009. 09:47 ] @
Eh kako je lepo namestiti brojeve tako da tu odgovaraju. dobro da nisi uzeo cene solarnih panela od pre 20 godina i pretpostavku da se primenjuju negde jos severnije gde pola godine i nemaju dan :)

Ventura, koristis zastarele podatke. Solarnim celijama cena konstantno pada a za 10000 evra mozes dobiti znatno vise snage nego sto si ti naveo. Mi se nalazimo u vremenu kada upravo na ovom polju tehnologija znacajno napreduje i vrlo brzo ce se u primeni naci solarne celije koje su znatno jeftinije.

Solarne celije su samo jedna od alternativa, i to jedna od najskupjjih, i kao sto Odin D. rece, treba je primenjivati onda kada to ima smisla. Kod nas je koriscenje suncane energije vise usmereno ka zagrevanju vode jer je instalacija mnogo jeftinija, i isplativija s obzirom na broj suncanih dana. Medjutim, mi smo u granicnom pojasu isplativosti, na 45. podeljku - sto se gleda juznije od nas, mogucnost iskoriscenja suncane eneregije postaje znacajno veca - na dobrom delu povrsine Zemlje, broj suncanih dana premasuje 300 sto je ipak mnogo mnogo vise nego 87 koliko si ti uzeo u svojoj racunici.

Zaboravljas da i uvodjenje snabdevanja elektricnom energijom iz energetskog sistema takodje kosta i to ne malo, kao i da postoje drugi nacini da se iskoristi enrgija iz prirode a koji su mnogo jeftiniji od pretvaranja sunceve energije u elektricnu.

Kada te brojeve uzmes u obzir onda se zakljucak na osnovu racunice iz korena menja, cak dotle da cak i ni koji su vec napravili takve kucne sisteme za proizvodnju elektricne energije iz energije sunca - prodaju tu energiju elektroenergetskim sistemima, jer je imaju viska.

Moje domacinstvo recimo u zimskom periodu trosi prosecno oko 2.2 KW na sat (preracunato u novac to izadje nesto oko 700-800 evra godisnje), u letnjem periodu potrosnja pada na oko 1 KW, ako ne i nesto nize. Ako se gledamo juznije gde je mnogo toplije preko veceg dela godine, to znaci da se troskovi grejanja, koji u stvari i predstavljaju najveci deo potrosnje, znatno smanjuju ili cak potpuno izostaju (naravno, verovatno bi zato trebalo uracunati troskove hladjenja, mada hladjenje cesto nije potrebno, bar ne na visim nadmorskim visinama).

Uostalom, ne mora se ceo sistem oslanjati na alternativnu energiju. Dovoljno je neke njegove delove prebaciti na alternativnu energiju, sto pocetnu cena cini nizom, a ostvarena usteda je i dalje velika. S druge strane, malo je bezobrazno porediti cenu energije koja se proizvodi za potrebe jednog domacinsktva i cenu energije koja se poroizvodi za potrebe cele drzave. Naravno da je cena kostanaj u masovnoj proizvodnji mnogo manja. Kada bi se i alternativni izvori koristili tako masovno, a u svetu se neki vec i koriste tako, onda naravno da i cena proizvodnje mnogostruko pada.

Ideja u koriscenju alternativnih izvora energije nije u tome da neko za*ebe Elektrodistibuciju da im ne placa za struju, nego da covecanstvo sebi obezbedi dovoljno energije koja ce biti svima dostupna, kako cenom, tako i mogucnostima primene. Iz tog ugla svaki novi izvor energije, ma koliki da je, predstavlja dobitak u ukupnom energetskom bilansu.
[ Java Beograd @ 14.01.2009. 10:04 ] @
Evo da se jednom i ja složim sa tobom. Svi smo imali prilike da vidimo da maltene svaka kuća u Grčkoj ima solarni bojler. Naravno, niko od njih nije prestao da koristi struju, ali ušteda je sigurno velika, a ulaganja se sigurno isplate. Konkretne cifre zaista ne znam, ali čim je ugradnja takvih bojlera masovna - jasno je da je sve to veoma povoljno.

Ipak, i dalje "pronalazaštvo" Misroslava Štabeka smatram šarlatanstvom.
[ optix @ 14.01.2009. 10:16 ] @
@Broker

Hajd, bas nam pronadji koliko je to W moguce dobiti za investiciju od 10 000€ u solarne panele. Po mogucstvu u Srbiji. Dakle da ne uvozim iz USA ili Australije, i pozeljno bi bilo da je instalacija i sve sto je potrebno za 'pustanje u rad' ukljuceno u cenu.
[ zaraza @ 14.01.2009. 10:19 ] @
Citat:

Pricas napamet. Da je tako kao sto ti kazes onda niko ne bi gradio vetrenjace, solarne kolektore i sve ostale nacine da iskoristi energiju iz prirode i upotrebi je za koristan rad.

Ok, Predraze, koliko ti imas solarnih panela, creva po krovu i vetrenjaca? Mislim, kad je vec tako isplativo i besplatno, zanima me koliko eksploatises te alternativne izvore?
[ mmix @ 14.01.2009. 11:00 ] @
Ma solarni bojleri su krs jeftini naspram ustede jer je stepen iskoriscenja veliki, tokom suncnaog toplog dana apsorbcija toplote je daleko veca od emitovanaja u okolinu i voda moze da se ugreje na finu temperaturu dovoljnu za tusiranje, pranje sudova, skracivanje vremena kuvanja i slicno. U najbanalnijom obliku ofarbas plasticno bure u crno i napunis vodom i eto ti jeftin bojler Ko je bio na Tari u hotelu Omorika mogao je da vidi solarne protocne bojlere u akciji.
Prica je potpuno drugacija za elektricnu energiju iz solarnih celija, ne zato sto oni apsorbuju manje energije, vec zato sto mi kao covecanstvo jos nemamo tehnologiju da tu energiju dovoljno efikasno prebacimo u elektricnu bez velikih gubitaka. Sto ne znaci da jednog dana to nece biti reseno. Skoro sam bas citao nesto o IMM celijama koje sad ulaze u komercijalizaciju i koje imaju do 40% iskoriscenja i ciji power output raste sa jacinom osvetljenja (tj moze biti montirano iza optickih sumirajucih ogledala tako da energiju prikupljenu na vecoj povrsini apsorbuje manja povrsina solarne celije sto jos vise pojeftinjuje eksploataciju. Dodatno, koliko sam shvatio pricu fotosensitive film je zamenljiv tj kad se istrosi celiju je moguce ponovo osposobiti nanosenjem novog filma. Za cenu ne znam stvarno, ali ovo vec lici na nesto upotrebljivo.

Mozda sve to trenutno jeste skuplje od masovne proizvodnje energije, ali mislim da je to zato sto efektivno ne placamo pune realne troskove el. energije. Mi placamo troskove proizvodnje ali ne i one troskove koje sad pocinjemo indirektno da placamo ili cemo tek placati da pocistimo iza sebe, kako novcem tako i zdravljem.
[ mulaz @ 14.01.2009. 11:45 ] @
jedni moji drugovi imaju vikendicu pored potoka, na potoku neki stari motor, sa otpada, previjan i preradjen u generator, nekoliko akumulatora za kamione u podrumu, za "svaki slucaj", koji se stalno pune, i sva odgovarajuca elektronika (inverteri...)... Sve ukupno platili oko 5000eur (sami zidali i postavljali sve),... Tamo su svakog vikenda, preko leta idu tamo na odmor, tako vec 4g, i nije im palo napamet da uvedu struju (koja treba da se dovuce ~1km daleko).

Sad neko ce da kaze koliko vremena bi imali struju za 5keur... e pa sad... treba prvo da se uracuna uvodjenje struje, pa onda 'pretplata' (u sloveniji se tome kaze "omreznina", fiksna mesecna cena u zavisnosti od max. potrosnje), pa tek onda potrosena struja (odn. energija, kwh).

A vezano na perpetuum-mobile.... A sta je onda hidroelektrana? Radi na gravitaciju :) Ako gledas sire i na suncanu energiju. Voda je ovde samo medij preko kojeg se prenosi ta energija.
[ zaraza @ 14.01.2009. 11:50 ] @
Citat:

A sta je onda hidroelektrana?

A kako se voda popela na x nadmorsku visinu?
[ mulaz @ 14.01.2009. 11:59 ] @
Citat:
zaraza: A kako se voda popela na x nadmorsku visinu?

pa rekao sam.. ako gledas sire... zbog sunca :)
[ Ivan Dimkovic @ 14.01.2009. 13:49 ] @
Citat:
Java Beograd
Pa čekaj malo, šta je onda Miroslav patentirao ? I

Miroslav nije patentirao NISTA, jer ne postoji ni jedan dodeljen patent na njegovo ime, osim mozda u njegovoj glavi.

Sto se solarne energije tice - za sada, i uz sve pojeftinjenje, ona nije isplativa. U Nemackoj drzava zesce subvencionise uvodjenje solarne energije u domacinstva i to ide do toga da bukvalno ljudi dobijaju pare kako bi to uveli, pa opet - uz sve to, broj ljudi koji su to uveli je mizeran i potrebno je puno godina da se prvo otplati sama investicija sa sve donacijama i subvencijama od strane drzave.

Naravno, u buducnosti ce cena solarne energije (kao i drugih alternativnih metoda koji se usavrsavaju) znacajno pasti + u isto vreme ce cena energije dobijene iz fosilnih izvora porasti, pa ce isplativost alternativne energije biti daleko veca nego danas. Ali, otom - potom :)

U principu u ovom momentu je daleko isplativije raditi na smanjenju potrosnje energije. Mnoge stvari kao sto su osvetljenje, racunari, grejanje, itd... mogu biti znacajno optimizovani + bolja izolacija stanova i veca stopa iskoriscenosti energije u mnogim novim uredjajima bi sigurno dovela do znacajnih usteda - mnogo vecih nego sto bi bilo moguce sa solarnom energijom danas.

Opet, ne vidim kakve to veze ima sa doticnim covekom koji svesno laze javnost...
[ Predrag Supurovic @ 15.01.2009. 01:06 ] @
Citat:
zaraza: Ok, Predraze, koliko ti imas solarnih panela, creva po krovu i vetrenjaca? Mislim, kad je vec tako isplativo i besplatno, zanima me koliko eksploatises te alternativne izvore?

Koristim koliko mogu, mad ami nije ajsno kakve to veze ima. Ja pricam o globalnom fenomenu, a ne gledam stvari tako usko kao ti. Zamisli, svet je mnogo veci nego to sto ti mozes da visi kad se okrenes oko sebe.

Citat:
zaraza: A kako se voda popela na x nadmorsku visinu?

Kakve to ima veze? Energija je tu, slobodna, dostupna, iskoristiva i obnovljiva. Onaj ko je trosi sigurno ne ulaze u njeno stvaranje.

Zar moraju stalno ta osnovacka pitanja kad god se pomenu alternativni izvori energije?

[ Java Beograd @ 15.01.2009. 08:34 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Koristim koliko mogu, mad ami nije ajsno kakve to veze ima. Ja pricam o globalnom fenomenu, a ne gledam stvari tako usko kao ti. Zamisli, svet je mnogo veci nego to sto ti mozes da visi kad se okrenes oko sebe.

Čekaj, malo. Meni si se direktno obratio, zašto JA ne postavim crevo, solarni panel, izmenjivač topline u bunaru i šta ono još beše. A na direktno pitanje šta TI koristiš od svega toga sledi odgovor da "ne gledaš stvari tako usko" i da je "svet mnogo veci nego ...".

Citat:

zaraza: A kako se voda popela na x nadmorsku visinu?

Citat:
Predrag Supurovic: Kakve to ima veze? Energija je tu, slobodna, dostupna, iskoristiva i obnovljiva. Onaj ko je trosi sigurno ne ulaze u njeno stvaranje. Zar moraju stalno ta osnovacka pitanja kad god se pomenu alternativni izvori energije?

Kao prvo, energina slobodnog pada vode i energija vetra odavno (od postojanja čovačanstva) ne spadaju u alternativni izvor energije. A sunčeva energija se koristi i pre nastanka Homo Sapiensa. Šta je tu "alternativno". Možda se korišćenje sunčeve energije u cilju dobijanja električne može smatrati alternativnim. Inače zaraza nije postavio to pitanje u kontekstu hidroelektranama, već u vezi sa "patentom" Miroslava Štabeka
[ Predrag Supurovic @ 15.01.2009. 09:47 ] @
Citat:
Java Beograd:
Čekaj, malo. Meni si se direktno obratio,

Samo sam odgovorio na tvoj komentar, ali ti si to izgleda bas bukvalno shvatio...

Citat:

Kao prvo, energina slobodnog pada vode i energija vetra odavno (od postojanja čovačanstva) ne spadaju u alternativni izvor energije. A sunčeva energija se koristi i pre nastanka Homo Sapiensa. Šta je tu "alternativno". Možda se korišćenje sunčeve energije u cilju dobijanja električne može smatrati alternativnim.

Pod alternativnim mislim na one izvore koji nisu u masovnoj (ili bolje reci institucionalizovanoj) eksploataciji, bez obzira o kakvoj vrsti izvora je rec.
[ su27killeryu @ 19.01.2009. 11:13 ] @
Odgovori covjeku kad te fino pita a ne skreci teme kao sto imas obicaj.

Zasto ti prvi ne koristis sve to kad je toliko isplativo?
[ Predrag Supurovic @ 19.01.2009. 12:12 ] @
Skrecem sa teme? Ja pricam o globalnom koriscenju izvora energije, a ne o tome kako to neko treba da radi u Donjoj Smrekovici.

Kao sto rekoh ja koristim ono sto imam mogucnosti da koristim.
[ optix @ 19.01.2009. 12:22 ] @
Znaci sve one tvoje ideje - suncana strana krova, solarni paleli, kopanje bunara, potocici, vetrenjace i sl. ipak nisu toliko na 'dohvat ruke' kao ruski gas?
[ Predrag Supurovic @ 19.01.2009. 17:30 ] @
Stvarno ne ne razumem cemu vodi takva diskusija? Postavljas stvari van konteksta.
[ optix @ 19.01.2009. 19:35 ] @
Ja mislim da je takav vid dobijanja energije, uz sve dodatne faktore iskoriscenja, dostupan relativno malom broju ljudi i ne vidim ga kao resenje globalnog problema.
Licno bih radije finansirao izgradnju nuklearne elektrane, ili razvoj fuzione, nego kupovao solarne panele i ostale generatore... ali dobro. Jednim delom zato sto zivim u stambenoj zgradi - pa kao i vecina drugih nemam slobodan krov, potoke i ostalo, no cak i da imam... A drugim zato sto se ne plasim nuklearne energije...

Kao sto Ivan rece, mnogo vise se moze dobiti efikasnijim koriscenjem energije koju imamo tj. smanjivanjem potrosnje efikasnijim uredjajima.
[ Predrag Supurovic @ 20.01.2009. 09:04 ] @
Zasto razmisljas tako minimalisticki? To sto zivis u zgradi i ne mozes da napravisi sopstveni sistem za koriscenje energije ne znaci da ne mozes da je koristis.

Zamisli solarnu elektranu, veliko polje pokriveno solarnim panelima. Uostalom, to ne moras zamisljati, vec postoji, kao sto postoje i polja vetrenjaca, kao i sto svaki ozbiljniji hotel koji je na pogodnom mestu koristi toplu vodu grejanu Suncem (i time zadovoljava do 80% potreba za toplom vodom), i kao sto, na kraju krajeva, sasvim uobicajeno koristimo hidroelektrane.

Nije cilj korsicenja alternativnih izvora energije da budemo mezavisni od konvencionalnih izvora energije, nego da koristimo one izvore koji su cisti, nepresusni i cije koriscenje ne cini stetu okruzenju. Naravno, neki od njih se mogu koristiti i individualno, neki manje a neki vise.

[ mmix @ 20.01.2009. 09:37 ] @
Kad smo vec u offu, nema leba od toga, mada bih ja voleo da to zazivi sa alternativnom energijom. Ali ni druga strana ne miruje, Hyperion je patentirao mini reaktor od 25Mw koji radi potpuno automatski min 5 godina (ukupno oko 1Twh), ne moze da dostigne kriticnu masu i moze da napaja oko 20000 domova, kad se cena od $18m podeli na taj period i potrosnju, kwh izadje oko $0.018 (po naski oko 1.3 dinara po kwh po danasnjem kursu, tj racun od 1300 dinara za prosecnu potrosnju od 1000kwh) uz minimalne distributivne troskove jer je gehnerator predvidjen da bude blizu potrosavca i nije neophodna visokonaponska mreza. Ovo je ozbiljna konkurencija potpuno cistim izvorima.
[ Predrag Supurovic @ 20.01.2009. 22:12 ] @

Crne tacke oznacavaju mesta na kojima ako bi se postavile solarne elektrane podmirile bi celokupne potrebe covecanstva za energijom (u svim obilicima u kojima se danas energija trosi). Ov uz pretpostavku da je stepen iskoriscenja 8%.

http://www.ez2c.de/ml/solar_land_area/

Blizu Sevilje u Spaniji podignuta je prva evropska komercijalna solarna elektrana. Trenutno proizvodi 11 MW elektricne energije i zadovoljava potrebe oko 6000 kuca. Prema planu, njen kapacitet treba da bude prosiren tako da zadovolji potrebe cele Sevilje. Ovo nije prva elektrana ove vrste, dve su podignute eksperimenta radi u SAD, a u planu je podizanje jos nekoliko, vece snage u Sahari, Juznoj Africi... Inace, tehnologija je iz 1980 i neke godine.

Elektrana ne koristi soalrne elektricne celije vec se Sunceva energija koristi za zagrevanje vode, i njeno pretvaranje u vodenu paru koja pokrece turbine a koje proizvode elektricnu energiju.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/6616651.stm

[Ovu poruku je menjao Predrag Supurovic dana 20.01.2009. u 23:31 GMT+1]
[ Odin D. @ 20.01.2009. 22:43 ] @
To nije dugorocno rjesenje. Naime, mi se nalazimo na pocetku novog ledenog doba :)
[ zaraza @ 20.01.2009. 23:42 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Crne tacke oznacavaju mesta na kojima ako bi se postavile solarne elektrane podmirile bi celokupne potrebe covecanstva za energijom (u svim obilicima u kojima se danas energija trosi). Ov uz pretpostavku da je stepen iskoriscenja 8%.

6. elektrana sa stepenom iskoriscenja 8% da podmire potrebe covecanstva?
Ja bih rekao da tu neko debelo laze (ili prodaje solarne ploce :) )....

Kladim se da bi 12 nuklearki - koje su jednako ciste kao i solarne, takodje zadovoljilo potrebe....cak i sa manjim stepenom iskoriscenja, a mislim da je procenat kod nuklearki malo veci....

Citat:

Nije cilj korsicenja alternativnih izvora energije da budemo mezavisni od konvencionalnih izvora energije, nego da koristimo one izvore koji su cisti, nepresusni i cije koriscenje ne cini stetu okruzenju. Naravno, neki od njih se mogu koristiti i individualno, neki manje a neki vise.

Nepresusni i cisti a?
OK.
I padne mrak....i sta ces onda? Nema struje do ujutro ili imas neku drugu ideju?
[ mmix @ 20.01.2009. 23:56 ] @
Citat:
Odin D.: To nije dugorocno rjesenje. Naime, mi se nalazimo na pocetku novog ledenog doba

Ne bih se ja mnogo zezao na tu temu, ako je verovati proracunima naseg bivseg sunarodnika Milutina Milankovica, nalazimo se pred krajem trenutnog interglacialnog perioda (Holocena) koji bi trebao da se okonca za nekih 600-njak godina (plus minus koja stotka ). Zato pamet u glavu i spremajte tople carape
[ Sprečo @ 21.01.2009. 16:24 ] @
Na svako "dobronamjerno" pitanje Miroslav Štabek je voljan porazgovarati (direktno sa zainteresovanim). Citiram dio prepiske:
"1. Sve što treba je gotovo da brzo započne serijska proizvodnja motora ge3ge razne veličine i snage, bilo gdje u svijetu. Tehničko rješenje dozvoljava brzu i jeftinu proizvodnju, ili samo montažu bez potrebe velikog ulaganja novca.

2. Ako se traže informacije poslovno – komercijalnog karaktera, a ne samo iz znatiželje, zainteresirani se trebaju preko kontakt adrese na web srtani www.ge3ge.com javiti meni direktno i objasniti razlog u koju svrhu žele informacije. Želim da se svako predstavi u onom obimu i sadržaju, zavisno u koju svrhu želi informacije. Ako je u pitanju poslovni interes, mora se izjasniti o svojim poslovnim mogućnostima i namjerama, da bih mogao i ja procjeniti uklapa li se u moje planove."
Pa, izvolite pitajte!
[ Pejacar @ 21.01.2009. 17:55 ] @
Ovaj tera svoje, kao da nema nijednog komentara na topicu :))
[ Ironije @ 21.01.2009. 18:28 ] @
Sprečo a sta si ti ovom Miroslavu ? Advokat, PR, advertiser ? Koliki je tvoj procenat od ove magle ? I ako si toliko siguran da ovaj "peretuum mobile" radi sto ga ne stavi u temu Nauka nego pravo u MadZone ?
[ mmix @ 21.01.2009. 19:22 ] @
Ma iznervirao se covek sto smo toliko krenuli u off, pa da vrati temu na pravi smer
[ Odin D. @ 21.01.2009. 21:52 ] @
Citat:
Sve što treba je gotovo da brzo započne serijska proizvodnja motora ge3ge razne veličine i snage...

Izum g. Stabeka uopste vise nije ekonomski interesantan, jer je g. Veljko Milkovic izmislio dvostepeni mehanicki oscilator koji je znatno jeftiniji i jednostavniji po konstrukciji, a daje 2,284 puta vise snage nego sto se u njega ulaze (prvobitno se mislilo da daje 12 puta vise energije, ali najnovija mjerenja izuzetno visprenog strucnjaka Jovana Bebica, koja su javno dostupna u njegovom radu na sajtu pronalazaca, pokazuju da je ipak nesto skromniji, tj. 2.284)

http://www.veljkomilkovic.com/

Drugim rjecima, g. Stabek je zakasnio. Da je imao taj izum prije nekih 20-tak godina, mozda bi i mogao da ga tada proda, ali sad je to vec zastarjela tehnika.
U svakom slucaju, izum g. Stabeka sigurno jos neko vreme nece biti aktuelan jer je brzina opadanja stepena iskoriscenja dvostepenog mehanickog oscilatora vrlo mala: trebalo je punih 7-8 godina da se sa 12 spusti na 2.284, tako da se u sledecih nekoliko godina sigurno nece spustiti ispod 1. A dok se to ne desi g. Stabek, po mom misljenju nema narocitih sansi da nadje investitore.
[ chupcko @ 22.01.2009. 09:16 ] @
Cek cek, ja sam malo glup, ovde pricamo o tome da ulozimo x-jedinica energije a da dobijemo nazad 2.284*x nazad ?

I naravno svetska nauka cuti, jer ce to da im pokvari pokvaren plan koji kaze da se ne moze energija dobijati tek tako ni iz cega ?

A sto onda neko ne ulozi tih 2.284*x u neku novu spravu, pa da dobije 5.216656*x ili jos bolje sto ne ulozi to u 100 takvih sprava serijski povezane i dobije:
740644764767165770207246094411599651.16731551303840527225*x jedinica energije. Recimo neko ulozi 1mW a dobije 7*10^32W.

Ja racumem da je Njutn pred kraj zivota malo zlgajznuo, isto tako da je Tesla zglajznuo, ali cisto da pojednostavim: to sto je neki genijalac zgljaznuo ne znaci da je svako ko je zglajznuo genijalac :).

Eto, jel ste sada shvatili prostim recima zasto je nemoguce napraviti masinu kod koje ulozite x jedinica energije, a dobiti a*x, gde je a >= 1.
[ mmix @ 22.01.2009. 09:27 ] @
Citat:
chupcko: Eto, jel ste sada shvatili prostim recima zasto je nemoguce napraviti masinu kod koje ulozite x jedinica energije, a dobiti a*x, gde je a >= 1.

Pa moze ako je unutar masine mali nuklearni reaktor ili drugi aktivni izvor energije ;)
[ chupcko @ 22.01.2009. 09:44 ] @
Pa da, ali i energija tog nuklearnog reaktora mora da udje u x :). Ali prosto, recimo i da su napravili tako nesto kako to da ni jedna industrija nije zelela da tako nesto ima. Sigurno bi bar neka fabrika rekla: e ajde da ustedimo malo, ali ne to se ne desava, zasto. Pa zato sto oni traze pare, to jest investitora dovoljno glupog da zagrize na njihovu prevaru.

Sto bi ja rekao, okanite se coravog posla, Mark Twain izgubio puno para jureci za takvim izumiteljima :).

A uzgred, onima koji prave perpetum mobile i jos predaju na fakultetu bi ne samo oduzeo ... nego i ... maaaaaaaa uzas.
[ Java Beograd @ 22.01.2009. 09:54 ] @
Citat:
chupcko: C... zasto je nemoguce napraviti masinu kod koje ulozite x jedinica energije, a dobiti a*x, gde je a >= 1.

CIA, snajka, CIA !

Masoni, rotarijanci, Jehovini svedoci. Jevrejski lobiji, naftni lobiji, a pre svega zavera iz Vatikana. Onaj ko prvi napravi takvu mašinu svakako će biti predat inkviziciji. Zato niko i ne sme da se bavi time.

A potpuno je jasno da takva mašina može da generiše čistu i besplatnu energiju !

Nego, nije meni zbog Veljka Miljkovića, već zbog onih silnih dr. mr. prof. dr koji su napisali "naučno objašnjenje" kako se ta energija generiše ! Ako su ti likovi izmišljeni, to je jadno. A ako ti likovi postoje, i stvano su završili studije - onda je još jadnije.
[ Sprečo @ 26.01.2009. 08:07 ] @
Citat:
Ovo nije prva elektrana ove vrste, dve su podignute eksperimenta radi u SAD, a u planu je podizanje jos nekoliko, vece snage u Sahari, Juznoj Africi... Inace, tehnologija je iz 1980 i neke godine.

Elektrana ne koristi soalrne elektricne celije vec se Sunceva energija koristi za zagrevanje vode, i njeno pretvaranje u vodenu paru koja pokrece turbine a koje proizvode elektricnu energiju.

Ne vidim razloge za ne korištenje magme za zagrijavanje i isparavanje vode, te njeno (usmjereno) kondenzovanje, te korištenje sile gravitacije (osmišljen, usmjeren i kontrolisan prirodni proces , „prirodni perpetum mobile“), bez ikakvog računanja „koliko uložimo energije toliko i dobijemo....". Pa, i ruski plin je "prirodni perpetum mobile".
Ivane Dimkoviću, obrati se direktno Miroslavu Štabeku (raspitaj se zašto nije nastavio plaćanje patenta, te zato nisi mogao pronaći da jeste prihvaćen patent...., te saznaj i tehničke karakteristike patentne ideje). Na stranici: www.ge3ge.com , imaš link za kontakte.
Temu sam bio postavio u forumu "Nauka", ali je "urednik" (moderator) to premjestio ovdje.
[ mmix @ 26.01.2009. 08:25 ] @
Citat:
Sprečo: Ne vidim razloge za ne korištenje magme za zagrijavanje i isparavanje vode, te njeno (usmjereno) kondenzovanje, te korištenje sile gravitacije (osmišljen, usmjeren i kontrolisan prirodni proces , „prirodni perpetum mobile“), bez ikakvog računanja „koliko uložimo energije toliko i dobijemo....". Pa, i ruski plin je "prirodni perpetum mobile".

Pa na stranu tehnoloski problemi dolazenja do magme, ni ja ne vidim nikakvu teorijsku prepreku upotrebe iste (na kraju krajeva koriscenje energije gejzira je indirektno koriscenje energije magme) ali:

a) to nije perpetum mobile jer koristi spoljni izvor energije (magmu), stvarno bi trebalo vas dvojca da otvorite udzbenik fizike za osnovnu skolu i da naucite sta je perpetum mobile.
b) to nije ono sto pise u "patentu" Miroslava Stabeka

A posto si ti ocigledno njegov PR ovde, ajd ti reci svima nama a ne samo Dimkovicu zasto nije nastavio placanje patenta?
[ Java Beograd @ 26.01.2009. 08:32 ] @
Onda je i moj Fijat prirodni perpetuum mobile. Ide potpuno besplatno čim kupim gorivo, koje je potpuno prirodni destilat sirove nafte, uz nekoliko aditiva.
[ Sprečo @ 26.01.2009. 11:35 ] @
Korištenje toplote iz okoline, promjena gustine... potisak ..., i nazad ....gravitacija ...koristan rad (sve to umotano u "celofan", lijepo izgleda, pogledaj i pitaj autora patenta, nemoj mene, propagiram da pitate, a ne da ....ismijavate). Klikni na: www.ge3ge.com , pošalji (ozbiljnu) poruku autoru i provjeri sve što te interesuje.
E, a ono sa skakačem, ide sa h-8 (nisi baš skužio, "moj patent" je ovdje: http://mimo_2.bloger.hr ), i nije ge4ge.
Miroslav nije imao pare da plaća patent, ovo sa webom mu slabo ide (kao i meni). Ta, mladi smo, naučit ćemo. Imamo vremena na pretek ( minuta, sati, dana, ..., godine i ne brojim). Čini mi se da bi ovo moglo i veselije (batali preozbiljnost)?
[ Tyler Durden @ 26.01.2009. 12:04 ] @
A zasto u svakom postu ne propustas da napravis link na taj smijesan sajt?
Ja mislim da je ovdje bilo sasvim dovoljno reklamiranja i besmislica...
[ Ivan Dimkovic @ 26.01.2009. 12:09 ] @
Citat:
Sprečo
Ivane Dimkoviću, obrati se direktno Miroslavu Štabeku (raspitaj se zašto nije nastavio plaćanje patenta, te zato nisi mogao pronaći da jeste prihvaćen patent...., te saznaj i tehničke karakteristike patentne ideje). Na stranici: www.ge3ge.com , imaš link za kontakte.

Mislim da ste nasli pogresnu crkvu u kojoj da se molite, posto eto imam neka mala prakticna iskustva sa patentima i PCT procedurom. PCT istorijat pokazuje da je aplikacija odbijena tj. da je poslednja izmena statusa bio negativan komentar ispitivaca. To znaci da je ispitivac pronasao razloge zasto doticni izum ne zadovoljava uslove da predje u sledecu patentnu fazu.

Jasno je da je "nismo imali para" jako lep izgovor za odustajanje u tom momentu - ali, molim vas, nismo pali sa Marsa :) Ako autor "nije imao para" pitam se zasto je uopste i aplicirao onda - i kako to bas da stane sa svojim "patentom" kada je dobio negativan odgovor ispitivaca...

Gledajuci istoriju takodje se vidi da je autor pokusavao u vise zemalja da progura svoj "izum" - sto nikako nije konzistentno sa "nemanjem para" vec sa necim drugim.

tja...

I na kraju cele te balade, g-din Stambek na svom sajtu tvrdi kako je on, navodno, nesto "dokazao" strucnjacima iz PCT-a u vezi njegovog "patenta". Niti postoji patent, niti je bilo sta "dokazano". Patentna procedura je vrlo transparentna, i sve se lepo vidi. Nema potrebe za personalnim interpretacijama.

[ deerbeer @ 26.01.2009. 12:15 ] @
Citat:

Čini mi se da bi ovo moglo i veselije (batali preozbiljnost)?

Citat:

Temu sam bio postavio u forumu "Nauka", ali je "urednik" (moderator) to premjestio ovdje.

Bas se i ja pitam zasto ?

[ Odin D. @ 26.01.2009. 15:21 ] @
Kako se cini iz sturog opisa tog izuma sa poeticnim nazivom "ge3ge" i iz onoga sto je dosad ovdje receno, meni se cini da je patentna prijava odbijena jer je "pronalazac" pokusao da patentira, u sustini, sledece stvari:

1) da stvari padaju na dolje
2) toplu vodu
3) da postoji kruzenje vode i vazduha u prirodi

Da je njegov patent prihvacen, nastala bi velika zbrka i nevolje na planeti jer:

1) ljudi zateceni u avionima u trenutku priznanja patenta ne bi mogli da se prizemlje;
2) mnogi koji nemaju para da plate g. Stabeku za koriscene izuma bi se prehladili od kupanja hladnom vodom;
3) nastala bi brojni sporovi izmedju g. Stabeka i svih zemaljskih oblasti gdje je primjeceno da duva vjetar ili pada kisa.

Iako je izum g. Stabeka sasvim genijalan, vidimo da zbog pretezno administrativnih razloga (kako je i sam g. Stabek to genijalno uocio) i posljedica koje iz toga proizilaze, on ima i negativnih strana koje u ovom momentu pretezu, pa je bolje da se ipak jos malo saceka sa realizacijom dok covjecanstvo ne "sazri" za tako velike ideje.

[ Sprečo @ 26.01.2009. 15:23 ] @
Znači, čovjek javno laže (a godina ima podosta)? Postavljam link ponovo jer je lako, dok si na stranici, kliknuti na link, iščitati to u novom prozoru, pa onda opet nastaviti sa čitanjem ovih poruka (bar se meni učinilo tako lakše za one koji još nisu pregledavali tu novu web stranicu, a nisam to radio da bi bilo kome "vadio mast"). Nemam nikakav poseban interes za reklamu, osim želje da ovi mladi u budućnosti smisle nešto pametno ( a na to ih mogu podstaknuti i netipične ideje M. Štabeka, a ja mu vjerujem - blanko, jer vidim da prezentovano može da funkcioniše u stvarnosti. Zeznuo se tim pominjanjem "perpetum mobile" uz nešto što to nije "perpetum mobile" kakav su nam servirali kroz "osnovnu školu").
[ Rumpletstilskin @ 26.01.2009. 15:52 ] @
Citat:
Sprečo: Znači, čovjek javno laže (a godina ima podosta)?
A otkad su to godine prepreka za javno laganje? I zasto je problem nekome ko ih ima podosta, a .... kreativno zaobilazi istinu... reci da kreativno zaobilazi istinu?

Citat:
a ja mu vjerujem - blanko, jer vidim da prezentovano može da funkcioniše u stvarnosti

Kao prvo, ja nikom nista ne verujem dok naucno (ne mora teoretski, meni je praksa dovoljna) ne dokaze da to za sta trazi pare ili stavec funkcionise. A drugo, zar nije osnovno nacelo moderne nauke da se nista ne uzima zdravo za gotovo i da je sve podlozno proveri?

[ Odin D. @ 26.01.2009. 18:58 ] @
Citat:
Sprečo: Znači, čovjek javno laže (a godina ima podosta)?

Ovo me toliko odusevilo da sam morao da ga turim u potpis svog profila na neodredjeno.
[ Ivan Dimkovic @ 26.01.2009. 23:18 ] @
Citat:
Sprečo
Sprečo: Znači, čovjek javno laže (a godina ima podosta)?

Da, covek javno laze (ili ima neki problem sa percepcijom realnosti) - bar sto se tice "patenta". Originalnu verziju web sajta (nisam je posecivao skoro, ako je doslo do imene...) je krasilo nekoliko cistih neistina, dakle lazi.

Citat:

a ja mu vjerujem

Vidis, ovde se radi o stvarima gde nema puno mesta veri. Da li patent postoji ili ne se vrlo lako proverava, kao i to sta se zapravo desilo sa aplikacijom.

Tako da nema nikakve potrebe da nekom tu "verujes na rec" - dovoljno je samo da pogledas:

a) Sta taj covek pise na svom sajtu
b) Sta stoji u istorijatu njegove PCT aplikacije

I da utvrdis, van svake razumne sumnje, da su informacije na njegovom sajtu netacne. Osim ako ne zelis da ljude u WIPO-u nazoves lazovima i njihove sajtove za pretragu patenata i aplikacija - lazljivim :)
[ mmix @ 26.01.2009. 23:24 ] @
Cista zavera WIPO-a protiv mudrog veca staraca u ciju se rec ne sumnja Manitu je besan a Zagor sekiru ostri
[ Sprečo @ 27.01.2009. 04:51 ] @
E, pas mu zeza, nikako potrefiti takav oblik kazivanja pa da napisan iskaz nije moguće višestruko tumačiti. Ja, kao fol, bio precizan ovim iskazom: "netipične ideje M. Štabeka, a ja mu vjerujem - blanko, jer vidim da prezentovano može da funkcioniše u stvarnosti." , tačno iskazao šta sam mislio i na šta se odnosi moje (umetnuta misao u složenom iskazu) "blanko vjerovanje".
Ovo, "ima godina podosta", upotrijebila je moja podsvijest formirana i prije nego sam skužio značenje mnogih riječi (dakle u najranijem dječijem dobu, "dječija pamet", kada su me učili šta je laž) po kojoj stari ljudi ne lažu (nikad!).
"Vijeće staraca" (ne znam da li sam već pripadnik tog vijeća, ali znam da "brže zaboravljam nego što učim", da senilim, da mi se sex primrazio,..) mi je, prilično, interesantano. Evo, nikako da se sjetim imena pisca knjige: "Sukob generacija" (a "vidim " kako knjiga izgleda). Sukob "vijeća mudraca" i "vijeća poletaraca" skoro da je neminovan!
[ chupcko @ 27.01.2009. 08:07 ] @
Vaditi se na starost i mudrost nije bas pametno. Kliko slucajeva silovanja dece je ostalo zataskano, jer ti stariji nikada ne lazu ????. Dakle osim sto imate problema sa razumevanjem nauke, imate problema i sa razumevanjem autoriteta. Da li mozete shvatiti da prica koju pricate moze da prodje u krugu ljudi koji se loze na kosovski boj i srpstvo i svetsku zaveru. Ovde malo moze da prodje i svaki pokusaj cackanja ove mecke proizvesce da svaki sledeci novinar dobro razmisli da li ce pisati o tome.

Prvi put ste uspeli, sada ce svaki sledeci da iskorisi google, da proicta komentare ljudi, da kaze sebi: mozda su ti komentari zlobni, ali ajde da proverim, recimo ono sto Ivan kaze i sta ce da se desi. Vas PR rad koji se zasniva na "stariji ne lazu" pada u vodu, jos cete ispasti smesni, glupi, zatucani i ko zna sta jos :).

Uostalom sta ako dovedem jos starijeg od vas i on kaze da je to sto pisete glupost, prihvaticete odmah da je to ...

Dakle postavio sam dosta prakticno pitanje. Ako je stepen iskoricenosti recimo 2 (sto je nemoguce, a shvaticete jednom). Kako to da se niste setili da uvezete 10 takvih masina i doijete stepen iskoricenosti 1024 ili da uvezete 100 takvih masina i dobijete stepen iskoricenosti 1267650600228229401496703205376 ili da uvezete 1000 takvih masina i dobijete stepen iskoricensoti 10715086071862673209484250490600018105614048117055336074437503883703510511249361224931983788156958581275
94672917553146825187145285692314043598457757469857480393456777482423098542107460506237114187795418215304
6474983581941267398767559165543946077062914571196477686542167660429831652624386837205668069376

ili za vas koji slabije vidite oko 10^301. Koliko se bese ono procenjuje da ima cestica u vasioni ??? Dakle onda kada shvatite da ne mozete tako da uvezujete masine shvaticete i zasto ne moze da postoji masina koja ima stepen iskoriscnosti >= 1.

A do tada bolje vam je da nista vise ne kazete, jer sada necete moci ni seljaka na pijaci da zajebete da ulozi pare u to.

[MOD: prelomio sam 10^301 u tri reda za one clanove foruma koji nemaju 32" monitore]

[Ovu poruku je menjao mmix dana 27.01.2009. u 11:23 GMT+1]
[ Rumpletstilskin @ 27.01.2009. 08:13 ] @
chupcko, mnogo su bre golemi ti brojevi.

Ne mora stepen iskorisenja da bude 2. Neka je i 1.0001, namece se prosto pitanje: da li autor takvog izuma i dalje placa struju/gas/benzin?

[ Java Beograd @ 27.01.2009. 08:24 ] @
Citat:
Sprečo: ... "perpetum mobile" kakav su nam servirali kroz "osnovnu školu").

A koliko vrsta perpetuum mobila postoji ? Kakav su nam to "servirali" a koji tip perpetuum mobile je Štabek napravio ? I koliko još drugih tipova postoji ?
[ Odin D. @ 27.01.2009. 10:07 ] @
Citat:
Sprečo:  a ja mu vjerujem - blanko, jer vidim da prezentovano može da funkcioniše u stvarnosti."

Ako bi mogli pojasniti kako to vidite da prezentovano moze da funkcionise u stvarnosti, mislim da bi se mnoge druge sporne stvari same razjasnile.
U tom cilju ja bih Vas zamolio da izvolite objasniti taj detalj, kako bismo dobili na konstruktivnosti.

[ Miroslav Jeftić @ 27.01.2009. 11:48 ] @
Citat:
Odin D.: Ako bi mogli pojasniti kako to vidite da prezentovano moze da funkcionise u stvarnosti, mislim da bi se mnoge druge sporne stvari same razjasnile.

Verovatno je pogledao i njemu je to izgledalo ok - da se ja pitam, ja bih ovuda proterao autobus.
[ Sprečo @ 27.01.2009. 15:49 ] @
Izgledate mi kao neka pametna djeca, pa mi se vaše pisanje nikako ne uklapa u tu sliku, nekako mi suvuše odstupa od pametnog i smislenog pisanja. Čuj: "Stepen iskorištenja" - kakvo je to razmišljanje?
Evo, ja zabio samo dvije bakrene šipke duboko kroz zemljinu koru (do magme). Baš me briga koliki je stepen iskorištenosti (dovedene topline do površine zemlje), ako ta toplina može da ispari dovoljnu količinu vode i da je kao paru podigne u bazen na vrhu Kopaonika (kroz parovod, naravno). Ako na vrhu Kopaonika imam dovoljno velik plato (bazen, u koji para ulazi i hladi se) iz kojeg će (sada kroz vodovod) padati voda vučena silom gravitacije, eto moje "vodenice" (hidrocentrale, generatora,..., punjača, ..., pilane,..., motora,...), eto usmjerenog, dirigovanog i kontrolisanog kruženja vode u prirodi (dva bazena spojena parovodom i vodovodom), eto prirodnog "perpetum mobile". To je neka "moja ideja", a M. Štabek ima i bolja rješenja, (Pitajte ga. Šta vas sprečava da ga pitate?). Ni Žil Vern nije izveo tehničko rješenje (svoje podmornice), ali su ga izveli ovi mlađi i pametni (glupi to i ne mogu, niti hoće, samo će ismijavati takve "žilvernovske ideje").
[ Java Beograd @ 27.01.2009. 15:51 ] @
A šta mislite da razvučemo cevi do Sunca i tamo grejemo vodu, koja će posle da isparava ovde na zemlji, i da vrši koristan rad !
Ne bavim se ja tehničkim detaljima i banalnostima, ali jasno je da bio ovo bio savršen izvor energije ! Probaću da patentiram !
[ qazqaz @ 27.01.2009. 16:10 ] @
Citat:
Java Beograd: A šta mislite da razvučemo cevi do Sunca i tamo grejemo vodu, koja će posle da isparava ovde na zemlji, i da vrši koristan rad !
Ne bavim se ja tehničkim detaljima i banalnostima, ali jasno je da bio ovo bio savršen izvor energije ! Probaću da patentiram !

Ironija prava je sto je to neko vec uradio... u USA, naravno.
[ Odin D. @ 27.01.2009. 17:01 ] @
Citat:
Sprečo: To je neka "moja ideja", a M. Štabek ima i bolja rješenja, (Pitajte ga. Šta vas sprečava da ga pitate?). Ni Žil Vern nije izveo tehničko rješenje (svoje podmornice), ali su ga izveli ovi mlađi i pametni (glupi to i ne mogu, niti hoće, samo će ismijavati takve "žilvernovske ideje").

Bilo bi glupo da ga svako od nas zasebno zapitkuje za ta njegova rjesenja i da mu time oduzimamo njegovo dragocjeno vreme koje sigurno moze da iskoristi na pametniji i korisniji nacin. A posto ste Vi ubijedjeni da ih on ima to znaci da ste Vi to izgleda vec obavili, pa ne vidim sta je lose u tome da nama ostalima to prepricate, sigurno bi vam i g. Stabek bio zahvalan na tome.

A i sto se tice Zila Verna, poredjenje Vam je sasvim na mjestu. Cim neko bude organizovao "Put u srediste Zemlje", moci ce usput i da ponese te bakarne sipke, pa da ih zabode dolje u magmu.

[ Sprečo @ 27.01.2009. 18:50 ] @
Vi odmah "bukvalno" ( u magmu) umjesto da slijedite ideju (korištenje toplote iz okoline). Bitan je "zatvoreni sistem" (dva bazena i dvije veze među njima - toplovod i hladnovod). Nije vam palo napamet da ja to pokrenem "palidrvcem šibice", ili sa par ledenica sa moje daščare (ubacio ih u "hladnovod")?! Il ono kao kada sam potezao rakiju iz bureta - samo malo potegao ustima ("kriva natega"). Možda i Uve Geler metodom (jel se tako zvao onaj što je "pogledom" savijao kašike?). Hajd sad vi izmislite i nešto još pametnije.
Ima na stranici slika "patentne strane" (ne znam ja to kopirati ovdje, ne umijem čak ni uvećati). Šta piše na toj slici? Je li to to što zovu "prihvaćen patent"? Šta znači to "godišnje plaćanje" (za patent)? I šta biva ako prestanem to plaćati?

[Ovu poruku je menjao Sprečo dana 27.01.2009. u 20:11 GMT+1]

mod: izbrisan link.

[Ovu poruku je menjao Tyler Durden dana 27.01.2009. u 20:49 GMT+1]
[ Deep|Blue @ 28.01.2009. 07:45 ] @
Citat:
Sprečo: Vi odmah "bukvalno" ( u magmu)

ovo mi je zanimljivo, za svaku izjavu spreca ili stabeka, koju esovci pocnu da komentarisu, odma stize izjava ovog tipa.
inace lepa je to ideja o zabijanju bakarne sipke do magme (bash sreca sto bakar moze da izdrzi tu temperaturu:-D )

Citat:
Sprečo
Čuj: "Stepen iskorištenja" - kakvo je to razmišljanje?

Hmm, kako li funkcionise moderno poslovanje.
ti kazes nije bitna iskoristivost.

No ajde, posto je magma malo duboko, dodatno bi bilo tesko izbusiti kanal do nje, takodje malo bi se bakar otopio usput a ajde sto je to kod nas duboko, nek ide do nekog termalnog izvora, manja temperatura, ali manja dubina recimo 200 m.
koja bi bila cena kopanja linija za provlacenje sipki,
zatim cena bakra i izolatora koji mora da se ugradi u zemlju.
onda ti treba planina u blizini cena sitnica
toplovod/hladovod
bazeni ....
i znaci potrosis par miliona na lepe oci, i onda na kopaoniku postavis veliki generator, kad nece .... slab pritisak pare .....
pocnes da smanjujes generator i na kraju nadjes pogodan generator koji je dovoljana da napaja jednu sijalicu, ali stedljivu od 12w.
i tako dobijes skupu instalaciju sa nevaznom iskoristivoscu i smesnom upotrebljivoscu.
ali vazno je da je "svojevrsni perpetuum mobile"

[ chupcko @ 28.01.2009. 08:30 ] @
stavimo na stranu svu nauku, i posmatrajmo samo bozijeg glasnika koji je izmislio ... gravitacioni tocak, sta li vec, sve u smemu uvek ista prica.

1. Nauka tvrdi da je nemoguce, a ja tvrdim da je moguce/
2. Moje otkrice je bozanskog porekla, jos su stari drevni narodi, zapis iz biblije, ...
3. Pokusavam da patentiram, ali nesto ne ide :(
4. Zavera svetskih nivoa, to ustvari proizvodjaci struje ne zele novi besplatni izvor energije
5. Model bas nemam, jer mi fali puno finasijskih sredstava da napravim
6. Kada mi neko spomene formule, ja odma: e klinac, ja sam stariji od tebe, valjda verujes vise meni nego formulama
7. Ma koji stepen iskoricenosti, meni je deda pricao (a nece deda da laze, osim kada je lagao da je pobio ceo odred nemaca, i kada je ... i kada ...) da ...

Cisto onako laicki, da ne kazem za budale. Ako u nekom poslu ulozim 100 E, a dobijem 150 E. Mozemo reci da sam zaradio 50E. Ako na tih ulozenih 100E sam izgubio 50, moze se reci da imam gubitak od 50E. Veoma prosto. Kao i sa energijom. Ako ja ulozim 100 W struje, a dobije svetlo od oko 20 W, a ostatak ode na toplotu i trt mrt. Mozemo reci da je stepen iskoriscenosti 0.2 (jel sada shvatate sto svi zivi pljuju te edisonove sijalice ??? ). E sada naukica nam je lepo objasnila zasto ne mozes da ulozis 1 W a da dobijes 2 W. Prosto i jednostavno, jer ako tu spravu povezes jos punooooooooooo puta (recimo 100) dobices 2^100 W. Jel treba ponovo da ispisujem taj broj ?
Nije mi lako da ga izracunam peske. Moj digitron iz bulje pokazuje samo 8 cifara. Dakle ako crpis energiju ti nju koristis. Nema tu nikakve genijalnosti. Nema obaranja zakona fizke. Recimo evo da pojasnim jos malo. Zamislite generator struje koji visi na banderi. Samo treba da se okrene krug i eto malo struje koja se skladisti u neke akumulatore. I naravno nocu svetli. Sta je potrebno, pa samo da svaka budala koja naidje okrene koji krug. I sta moze neko ko je polupismen i slep kod ociju da zakljuci.
Kako je izmislio perpetum mobile. Jer ne unosi nikakvu energiju a dobija nocu svetlo :). E onda te budale treba udariti vujaklijom u sedu mudru glavu i objasniti im da je ulozeni rad to sto su svi ti jadnici i mucenici okretali taj generator.

Da li sve ovo znaci da nam ne trebaju pronalazaci, ne, ali bilo bi pametno da se usmere u to kako da ne dolazi do gubitka tako ulozene energije.
Naravno neki genijalac ce ispod bandere staviti foto celije koje ce prikupljati deo (deo svetlosti) koji emituje bandera nocu, a preko dana ...
Pa ce drugi genijalac da natera da je obavezno okretanje generatora, pa ...

More, mante se corava posla. I dalje vam tvrdim da necete nista, ali bas nista uspeti da prodate jer ce svako ko bar malo ceni svoje pare (koje bi kao trebalo uloziti u to) prvo malo prouciti, videti ovu pricu i reci: wooooooooow, pa sto da mu ja dam i dinar.

I jos nesto: tesla je genije, a njegovim idejama su se smejali. Na osnovu toga neko zakljucuje da se genijalcima smeju zbog njihovih ideja. Na osnovu toga neko sada pogresno zakljucje: kome se smeju zbog njegovih ideja, on je genijalac (da ne kazemo tesla). Prvo malo proucite elementarnu logiku, mozete i aristotelove silogizme, a mozete i da ukljucite mozak :).
[ Sprečo @ 28.01.2009. 09:01 ] @
Umijete li bar malo da maštate ("Zar ne znate da u radiju živu mali ljudi?"). I Tesli su se smijali "glupani"! Što li je Edison ometao Teslu ("svjetska zavjera"?!)?!
Ma jeftinije je dovesti plin ili naftu ili ugalj (i bit će tako sve dok nas "viša sila" ne natjera da osmislimo drugačija rješenja). Nužda čovjeka natjera da maksimalno koristi svoje kreativne sposobnosi ("moć snalaženja u datoj situaciji"). Tako će biti i sa čovječanstvom. Neću ja (koji sam i "tablicu množenja zaboravio") pronaći nova rješenja, već TI, "mlad i perspektivan". Misli, razmišljaj, kreiraj, stvaraj, uči,...

[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2009. 09:14 ] @
Citat:

I Tesli su se smijali "glupani"! Što li je Edison ometao Teslu ("svjetska zavjera"?!)?!

To sto su se Tesli smejali ili radili protiv njega ne znaci da je pomenuti pronalazac Tesla niti da je njegov pronalazak validan. To je protivno elementarnoj logici. E, sada, ako hocemo da mastamo... Mozda i znaci, nikad nisam razumeo taj pristup ali mozda ne umem da mastam :)

Eto, OK - mozda je tu razlog naseg nerazumevanja, u njegovoj masti postoji patent, postoji ta rasprava sa PCT-om gde ih je on ubedio da je u pravu i, naravno, postoji taj perpetuum mobile. OK, to je u redu.

Onda neka lepo napise "Molim vas, ulozite pare u moju mastu" i sve ce biti super, bar nece biti nerazumevanja.
[ Miroslav Jeftić @ 28.01.2009. 09:56 ] @
Ako ćemo već da maštamo, onda bar da ne budemo skromni.

Dyson sphere
[ chupcko @ 28.01.2009. 11:18 ] @
Logika za pocetnike :).

Tesli su se smejali. Losa generalizacija daje: Svim genijalcima su se smejali. Zasto je losa, jer ne mozemo da zakljucimo samo na osnovu pojedinacnog da vazi opste (da ima tu indukcije, ajde i mogli bi :))) ).

Dalje: genijalicma se smeju, meni se smeju -> dakle ja sam genijalac. Sta je ovde problem, pa lose koriscenje implikacije. Evo mali primer da bi shvatili "kisa pada onda su ulice mokre". Da li mogu ulice da budu mokre i ako kisa ne pada. Pa mogu. Dakle ako A->B, ne znamo nista o tome da li B->A.

Hocu reci da ako se nekome smeju, to ne znaci da je genijalac. Dakle nedostaje malo zdrave logike.

Hocu reci da ... ne vredi. Vi ne koriste mozak, nego emocije, sto je generalno dobro, ali ne kada krene nauka :).

Nego evo bolje resite trisekciju ugla, sto kazu da je to nemoguce, svi znamo da postoji ugao koji je 1/3 nekog ugla, nemoguce da je to nemoguce ;).
[ Java Beograd @ 28.01.2009. 11:27 ] @
Citat:
chupcko:genijalicma se smeju, meni se smeju -> dakle ja sam genijalac.

LOL :)

Uzgred, Tesli se niko nije smejao.

[ Odin D. @ 28.01.2009. 11:38 ] @
Citat:
Sprečo: Misli, razmišljaj, kreiraj, stvaraj, uči,...

To ste dobro rekli: misli, razmisljaj; misliti treba, na prvom mjestu misliti i razmisljati...
[ Sprečo @ 28.01.2009. 16:39 ] @
U sva tri zadnja (moja) posta glavna caka ostaje bez komentara:Izgledate mi kao neka pametna djeca, pa mi se vaše pisanje nikako ne uklapa u tu sliku, nekako mi suvuše odstupa od pametnog i smislenog pisanja. ???!!!
Ovdje mislim na one koji izvuku vlastiti zaključak, pa onda po toj vlastitoj ideji opale "pametan" i "uljudan" komentar. Pravi visoki nivo inteligencije! Sami sebe i svoje ideje "duhovito" komentarišu.
Ivane D. nešto sam zapitkivao vezano za patent (ja ne upućen, pojasni mi, slika, plaćanje,...)!?

[Ovu poruku je menjao Sprečo dana 28.01.2009. u 18:06 GMT+1]
[ DS_Store @ 28.01.2009. 17:14 ] @
Sprečo, propustili ste da ostavite link i u prošloj poruci pa ću ja to učiniti umesto Vas:
www.ge3ge.com/
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2009. 17:30 ] @
@Sprečo,

Ne znam sta ima da se "ne razume" - lepo sam na pocetku teme dao sve neophodne linkove koji pokazuju da je PCT procedura prekinuta sa negativnim komentarom ispitivaca, te da je autor patenta pokusao da podnese aplikaciju za patent u vise zemalja.

To se direktno kosi sa:

a) Pricom o nemanju para - cudno da neko aplicira u vise zemalja ako nema para
b) Pricom o nekakvom "dokazivanju" PCT-u - koliko vidim, PCT-u nije "dokazano" nista vec je PCT negativno odgovorio na aplikaciju posle cega je proces zaustavljen
c) Pricom o patentu - kao sto vidimo, taj patent ne postoji

Dakle, autor LAZE - tj. LAGAO JE* jer, koliko vidim, je sada promenjen njegov site i izbacena je ta besmislica o dokazivanju PCT-u i "patentu". Sada je tu poucan tekstic o tome kako nije moguce patentirati "perpetuum mobile" zbog PCT propisa.

Jos samo kada bi autor napomenuo da njegova aplikacija nije opisivala "perpetuum mobile" vec "BUOYANCY MOTOR" i da je kao takva odbijena :)

* Ovo je originalni tekst sa njegovog sajta - na svu srecu, pa smo sacuvali screenshot:

Citat:

Od početka 2.000. godine kada sam dokazao stručnjacima svjetske patentne organizacije PCT da moj izum stroja GE2GE (poslije njega i bolji model GE3GE) može raditi "sam od sebe", koristeći gravitaciju zajedno sa toplinom iz okruženja koja se ne može potrošiti, za taj izum sam poslije više pokušaja odbijanja uz obrazloženje da to nije dozvoljeno Međunarodnom konvencijom o patentima, ipak uspio izboriti pravo na međunarodno priznanje patenta. Vrijednost mog izuma stručnjaci PCT nisu mogli osporiti, zbog čega su odstupili od starog pravila koje ne dozvoljava patentiranje perpetuum mobile izuma.

[ Java Beograd @ 29.01.2009. 08:38 ] @
Mislim da je svima jasno da je Sprečo zapravo Miroslav. A nakon Ivanovog posta, tema treba da se lockuje.

BUSTED !
[ Sprečo @ 29.01.2009. 09:20 ] @
Kada mi neko napiše Vi (ja, seljak) odmah pomislim da nas je (mene) množina. Imam jednog drugara kojeg nikako ne mogu odučiti da mi se ne obraća sa Vi (njegov roditeljski odgoj jači od mojih molbi). Jeste da sam prepametan (Moja pamet nije za dvije noge. Potrebne su bar još dvije noge da je nose. Šahisti mi preporučuju da se prošetam do mesare i riješim to sa još jednom glavom. Kažu dovoljna je i teleća), ali opet mi je ljepše direktno obraćanje (Ti), jer, nekako, računam da smo „drugari“ (a ono Vi me stavlja na distancu).
Ono sa linkom, stvarno je iz praktičnih razloga (kliknem, otvori mi se u novom „prozoru“, pogledam šta me interesuje, exist, i eto me opet gdje sam i bio. Za korisnike dial-up posebno korisno i praktično).
Temu sam otvorio bez ikakvih „zadnjih namjera“. Na www. elitesecurity.org ima dosta posjetilaca i visokih umnih kvaliteta i visokoobrazovanih („paceri“ se i ne javljaju tako često), te sam želio to iskoristiti da saznam da li je moguće osmisliti korištenje toplote (iz okoline, ili iz nekog prirodnog izvora, koji ne moram plaćati) i promjenu gustine za „kontrolisani“ uzgon (potisak) do „željene“ „visine“ (bilo kakve materije, vode, ili u vodi još nekih „čvrstih“ materijala , osjetljivih na promjenu zapremine i pri manjim promjenama temperature). Zgušnjavanje i padanje (kroz „badanj“) osim praktične iskoristivosti interesuje me i iz „fizičkih zakonitosti“, pod pritisak,..). Tu mašta traži i odgovarajuće znanje ( ja nemam to znanje, ali ova „djeca“ na Es-u imaju ).
Slike koje sam pominjao su na novoj stranici predstavljanja „motora ge3ge“ (ako ukucam ispred www i iza org , sa tačkama između, eto aktivnog linka, koji „nikome ne jede hljeba“, a sada nisam to tako otkucao, jer vidim da to nekima smeta). Slike se odnose na dokumente vezane za registraciju patenta (tamo gdje je to uspješno odrađeno, nakon više uzaludnih pokušaja na drugim mjestima). Jesu li to dokumenti koji prezentuju još jedan ne uspješan ili dokumenti koji potvrđuju i jedan uspješan pokušaj?
Sprečo nije Miroslav Štabek, Sprečo je Mustafa Sprečić. Sprečo je postavio svoju sliku (u nik), a Miroslav svoju (na njegovu web stranicu). Kako si ti samo to "pametno zaključio"?!
[ Sprečo @ 01.02.2009. 16:16 ] @
Narode, šta je ovo?! Niste raspoloženi za zezanje (poluozbiljne poruke)? Da vas nije kakva muka stisla?
[ chupcko @ 01.02.2009. 17:52 ] @
Ima ono: nikada se ne raspravljaj sa budalom, oni koji to posmatraju nikada nece znati da vas razlikuju.
[ Sprečo @ 02.02.2009. 21:26 ] @
Kako je sve relativno, možeš i ovdje to primijeniti (lud, luđi i najluđi), pa ako si ti taj "posmatrač" jednog imenuješ "budalom", a drugog "ludom budalom" (taman dovoljno da ih razlikuješ).
Nema "rasprave", ima razgovora i razmjene mišljenja (ko želi).
[ chupcko @ 02.02.2009. 21:35 ] @
Znam, posao sam od toga da sam ja budala, ali statistika me je demantovala :).

Kada mi jedna osoba kaze da sam budala, nista, kada mi kazu dve, krenem da razmisljam, a kada mi kazu skoro svi ...

Dokazivanje ljudima koji ne razumeju je besmislen i uzaludan posao.
Tako da se ja iskljcujem odavde...
[ SASA M. @ 05.02.2009. 23:52 ] @
Naleteh na jos jedan motor izvanrednih karakteristika i neslucenih mogucnosti:
http://www.val.hr/index.php?op...;catid=22:clanci&Itemid=96

Citat:
Moramo napomenuti da motor daje VIŠE snage i energije nego što je uzima inicijalizacijom iz izvora. Tako da je ovaj uređaj i korisniji od 100%, gledajući omjer potrošnje iz izvora i dobivene snage i energije u obliku vrtnje rotora. Princip dobivanja veće snage leži u tome što se visokim naponom i elektromagnetskom energijom, izgleda, pobuđuje neka dodatna sila, nama zasad nepoznata, koja je svugdje, u eteru, sveprisutna na cijeloj Zemlji i vjerojatno i univerzumu. Još je i Nikola Tesla eksperimantirao s njom. Tu energiju neki zovu „životna energija“, neki ju zovu „orgon“, neki „chi“, neki „prana“, a drugi možda nekako drugačije. Izgleda da je to jedna univerzalna energija koje ima svugdje i u svim prilikama. Samo ju treba znati „pozvati“ i usmjeriti njen tok na zahtjevani način.

Kraj citata

U tekstu se navodi da ga svako moze napraviti i prikljuciti sve uredjaje po kuci. Za malo veci uredjaj moze se dobiti 250kw! Ako je to tacno predlazem da svako napravi svoj, da se oformi komisija za izbor najljepseg.
[ Ilic Igor @ 06.02.2009. 00:12 ] @
Sigurni besplatni izvor energije je kradja, ostalo su izmisljotine.
[ SASA M. @ 06.02.2009. 06:06 ] @
Mislis, nesto ukrades, odes u zatvor i imas sve besplatno.
[ Sprečo @ 06.02.2009. 19:29 ] @
Vidi, vidi, kako omladina ima ideja! "Sestra" od "krađa" - pozajmljivanje (od banke, prijatelja, neprijatelja,..) i smisliš način "eskivaže" ( ako te nađu u vremenu, kažeš nisam tu u prostoru, ako te uhvete za uši, kažeš nisam tu u vremenu, ma muntaj kako znaš, al' pozajmljeno ne vraćaj). Pošteno?!
[ zaraza @ 06.02.2009. 23:25 ] @
Citat:

Na www. elitesecurity.org ima dosta posjetilaca i visokih umnih kvaliteta

Zato se i smejemo ovakvim glupostima.
Neki od nas su zavrsili citavu srednju skolu, a povrh toga i jos neke skole (mada je i ono prvo dovoljno).
[ Sprečo @ 07.02.2009. 03:10 ] @
"Smej se smej, uvek se smej,...." . Ponekad se i ja smejem (ima i onih koji ni običnu rečenicu ne umiju pročitati po pravilu: "Čitaj kao što piše..."), a garant ljudi naučili čitati i pisati. Visoko obrazovanje ne garantuje i visoke umne kvalitete. O ljudskim kvalitetima ne vrijedi ni pričati, zbog izrazito prisutne relativnosti pojma: "ljudski kvaliteti".
Pridodao sam neke linkove na slike i postavio konkretno pitanje (a ne nađoh ni jedan odgovor).
[ Predrag Supurovic @ 07.02.2009. 09:11 ] @
Citat:
SASA M.: Naleteh na jos jedan motor izvanrednih karakteristika i neslucenih mogucnosti:
http://www.val.hr/index.php?op...;catid=22:clanci&Itemid=96

Citat:
Moramo napomenuti da motor daje VIŠE snage i energije nego što je uzima inicijalizacijom iz izvora.

Svaki izvor korisne energije daje vise energije nego sto mi ulazemo u njegovo pokretanje. Inace, ta energija ne bi bila korisna.

[ zaraza @ 07.02.2009. 12:17 ] @
Citat:

Visoko obrazovanje ne garantuje i visoke umne kvalitete.

Sto visoko?
Pa ovakve stvari se razmatraju jos u nizim skolama :)
E sad, kada je neko to propustio, pa napravio neku sklopociju za koju je nakon svega video da ne radi....e onda mora malo da petlja i izigrava nekog nedodirdljivog, jer ga je normalno - sramota.
[ Sprečo @ 08.02.2009. 05:11 ] @
Zaraza, nešto si citirao, pa si još nešto ispod toga ispisao (tvoje misli) i nikako ne uspijevam povezati citirano i to što si ispisao. Visoke umne kvalitete nije isto što i visoko obrazovanje, ili visoke ljudske vrijednosti, ili visoki društveni položaj,... (da li ti smeta "kontekstualna" upotreba pojma "visoko" , ili nešto drugo?).
[ Odin D. @ 08.02.2009. 14:06 ] @
Kad bi ti Spreco upotrebljavao znakove navoda (kojima tvoji postovi obiluju prilicno) na neki logican, umjesto potpuno stohastican nacin, mozda bi neko i mogao razumjeti sta ti pokusavas reci ili upitati. Znakovi navoda imaju sasvim preciznu gramaticku i semanticku funkciju, i nepravilnom upotrebom istih dobijaju se recenice sa besmislenim znacenjem.
[ Majstor_Pućko @ 08.02.2009. 14:43 ] @
Evo da se i ja malo ukljucim...

Pre svega sam naziv tog sokocala nije tacan. Ako je to Perpetuum mobile(da oprostimo pravopisnu gresku u naslovu ), to znaci da ta naprava moze da funkcionise u idealnom sistemu, u beskonacnosti vremena, sto znaci da je onaj ko je kvalifikovao naziv izrekao notornu laz. Jer sva enegrgija koja se nalazi unutar magme, i od nje indirektno u termalnim izvorima nije beskonacna, vec je ogranicena. Ovo se u najboljem slucaju moze nazvati besplatnom energijom, ali ne znam koliko je to "besplatno" kada je samo izvodjenje tog projekta i skupo i skoro pa nemoguce sa danasnjom tenologijom. Slicne stvari vec postoje, gde se energija geotermalnih izvora koristi za zagrevanje domacinstava, i nisam siguran-mozda i za proizvodnju el. energije. Sve u svemu, ova glupost se nikako ne moze nazvati "Perpetuum mobile", a ni besplatna energija, jer u poredjenju sa nuklearkom, koja ima mizeran stepen iskoriscenja, investicija za njenu gradnju izgleda kao 5c u poredjenju sa tom skalamerijom. Kratko i jasno nije bitno koliko se energije dobije, vec po kojoj ceni? Neto energija se racuna, hebes elektranu od 1Mlrd$ ako ona pravi jedva dovoljno energije za sijalicu.

Sve u svemu, ovaj "revolucionarni patent" je najobicnija notorna glupost, nema apsolutno nikakvu matematicku analizu gde se vidi jasno visak energije, a ova tema je, sa pazljivo biranim replikama i offtopicom, iskoricena samo za sto bolju promociju ionako vec traljavog i nikakvog patenta, koji je najverovatnije plod neke fikcije nastale posle intoksikacije nekim alkoholnim destilatom sumljivog porekla.
[ Sprečo @ 08.02.2009. 20:16 ] @
Odin D. , kažu da za sve postoji "prvi put", tako i za moju "novotariju" sa ovim navodnicima. Često koristim navodnike za "višestruka značenja", "dvostruka značenja", t.zv. značenja, prenesena značenja, i....(ima toga još). Ko zna, možda prisustvujete "rađanju" "novog stila" izražavanja u jeziku!
E, a ono konkretno pitanje, konkretan link, konkretna slika dokumenta - tu bar nema "dvostrukog značenja" (ali ljudi čitaju taj sadržaj i odgovaraju (pišu) o onome što uopšte nisam ni pitao niti "pismeno izgovorio").
A, ova "visoka nauka" u postu ispred (o značenju pojma "perpetum mobile") ničemu ne služi. "Šuplja priča", beskorisna, bez ikakve praktične svrhe!
Pućko - nije to "perpetum mobile" u smislu kako ga ti shvataš! To je "motor ge3ge" (autor je dao podatke koje ti nisi ni pogledao, jer samo čitaš ovo naše zezanje).
[ zaraza @ 08.02.2009. 20:21 ] @
Citat:
Sprečo: Zaraza, nešto si citirao, pa si još nešto ispod toga ispisao (tvoje misli) i nikako ne uspijevam povezati citirano i to što si ispisao. Visoke umne kvalitete nije isto što i visoko obrazovanje, ili visoke ljudske vrijednosti, ili visoki društveni položaj,... (da li ti smeta "kontekstualna" upotreba pojma "visoko" , ili nešto drugo?).

Steta sto nisi shvatio....
Nije bitno.....
Bitno je da je taj izum jedno "Nista (Dje ba nestalo, Nema nicega)".
[ Odin D. @ 08.02.2009. 21:33 ] @
Citat:
Sprečo: Odin D. , kažu da za sve postoji "prvi put", tako i za moju "novotariju" sa ovim navodnicima. Često koristim navodnike za "višestruka značenja", "dvostruka značenja", t.zv. značenja, prenesena značenja, i....(ima toga još). Ko zna, možda prisustvujete "rađanju" "novog stila" izražavanja u jeziku!

Koliko sam "ja" primjetio koristis ih i za "uobicajena" znacenja, a i za "svaka" druga. A posto pored mjesta na kojem ih koristis ne pise i u kom ih "smislu" koristis, onda je "znacenje" tvojih recenicnih sklopova potpuno prepusteno slobodnom "tumacenju" citaca. Zbog toga se te recenice mogu shvatati bilo kako u rasponu od "pisanja kompletne budaletine" pa do "pisanja prosjecno visprenog covjeka". U ljudskoj prirodi je (iz razloga instikata koji su eonima evolutivno ugradjivani na osnovu prakticnih iskustava) da naginje ka tumacenju one prvopomenute nize granice. Pa ako tebi tako odgovara, onda u redu, ali tesko je za ocekivati da ce neko odgovarati na takve komentare, jer ti uvijek kasnije mozes reci "nisam ja tako mislio" ili "zar niste primjetili znake navoda".

Citat:
Sprečo: E, a ono konkretno pitanje, konkretan link, konkretna slika dokumenta - tu bar nema "dvostrukog značenja" (ali ljudi čitaju taj sadržaj i odgovaraju (pišu) o onome što uopšte nisam ni pitao niti "pismeno izgovorio").

Odgovor na to pitanje nije cinjenicne prirode nego lezi u tvojoj prirodi. Kad si se vec potrudio da 10 puta okacis te slike i linkove, mogao si bar jednom da ukucas one brojeve sa tog papira u google i da pronadjes o cemu se radi. Tu bi vidio da se ta prijava odnosi na Bouyancy motor. Da si potrazio sta je to Bouyancy motor vidio bi da to nema veze sa tom g3g3blabla skalamerijom, kako je Stabek slagao kao i da vec poodavno postoji sijaset raznoraznih patentnih prijava na tu temu.
Takodje bi vidio da ni u Stabekovoj verziji nema niceg posebno novog i kao i to da se tim motorom osim njega i prije njega bavila citava plejada raznih budala, kao i da su svi redom duduci za fiziku.
Bouyancy motor nije nikakvo cudo vec obicna skalamerija sa komplikovanom izradom i neinteresantnim stepenom iskoriscenja u odnosu na troskove izrade. Obicna vodenica je visestruko isplativija od njega.
Takodje bi saznao i da prijava patenta nije nikakav mit, te da se manje-vise svaka budalastina koje se niko prije tebe nije sjetio takodje moze prijaviti kao patent, bez obzira kakav praktican znacaj ona imala. Znaci mozes ti prijaviti sada i neku verziju parnog motora napravljenog od kombinacije kazana za rakiju i mjesalice za beton sa stepenom iskoriscenja 0.2%. Prihvatice oni tebi patent bez problema, ali to sto ti ga prihvate ne znaci odmah da si nesto korisno i epohalno napravio.
Da to sto je Stabek napravio necemu valja, ne bi se on morao sekirati oko placanja patenta ili trazenja investitora. U takvim slucajevima oni ti sami dolaze na vrata, a ne ide to onako kako je tebe Stabek svojim nabuloznim pisanjima na svom sajtu ubjedio.

Naravno, ljudima koji nemaju veze sa fizikom je sve to tesko, ako ne i nemoguce objasniti. Normalni ljudi kad uce fiziku oni obracaju paznju i na stvari koje ih uce i o tome sta je nemoguce, a ne samo sta je moguce. Budale uvijek nalaze u tome da ih time neko pokusava prevariti i izigrati i da su ih odmalena varali na casovima fizike u skoli.

Zbog svog nepoznavanja elementarnih fizickih cinjenica i zakona ti "pronalazaci" u svakom svom epohalnom "otkricu" prenevide visestruke nelogicnosti, a slijede ih u tome i horde njihovih obozavatelja, jednakih nepoznavaoca fizike kao i ti "pronalazaci", a cesto i gori od njih.
Kad razuman covjek ukaze na neku nelogicnost, oni ga odmah proglasavaju kamenom spoticanja, neinventivnim, nemastovitim i malodusnim covjekom, i pocnu prozivati primjere usamljenih naucnika koji su uprkos svima uspjeli izgurati nesto svoje, pri tom zaboravljajuci da su ti ljudi bili naucnici koji su se borili protiv budala, a ne budale koje su se borile protiv nacunika, kako je obicno slucaj kod ovakvih "slucajeva" poput Stabeka.

Zajednicka karakteristika svih tih pronalazaka je ogranicenost na upotrebu samo elementarnih fizicko-mehanickih sklopova jer njihovi tvorci, vanredni duduci za fiziku, se u nista drugo i ne mogu razumjeti. Takve skalamerije obiluju polugama, kotrljajucim kuglicama, konopcima i sajlama, tockovima, klatnima, a u nesto komplikovanijim slucajevima ima i poneki zupcanik, pa cak i sa lancem ili remenom. Takvi patentni zahtjevi se uopste i ne pregledavaju od strane za to zaduzenih sluzbenika. Oni su se od toga zastitili time sto na prvoj strani moras u par recenica napisati apstrakt koji objasnjava sta ti pokusavas napraviti. Citanje samo tih par recenica ih spasava pregledanja desetina strancia nabuloznih crteza i propracuna. U izuzetnim slucajevima, ako imaju vremena, takve prijave se koriste za sprdnju na pauzama.

Ti nas prozivas zbog "nelogicne" kombinacije nase mladosti i neinventivnosti i malodusnosti, tj. nespremnosti da povjerujemo u velike ideje. Pa, 50 godina su na ovim prostorima vladali sanjari poput tebe i lazljivci i lopovi poput Stabeka, pa smo sad tu gdje smo. Izvoli ti, imas na Stabekovom sajtu informacije kako ga kontaktirati pa ulozi svoju ustedjevinu i imovinu u njegove vizije, kad mu vec unapred vjerujes, kako si sam rekao, a mi imamo i prizemnije stvari na koje cemo spiskati svoj novac koji smo zaradili troseci tu nasu mladost. Pokazi ti na svom primjeru kako se to radi, pa cemo te i mi slijediti.

[ Majstor_Pućko @ 08.02.2009. 21:49 ] @
@Sprečo-Koliko vidim covek je vec naveliko razbucao patent: http://www.elitemadzone.org/p2165522

Takodje procitao sam tekst sa one web stranice, izgubio sam 3min. zivota na zvakanje jedne te iste misli kako mi palimo fosilna goriva, zagadjujemo okolinu, krajnje smesno i neozbiljno poredjenje kruzenja vode i vazduha u prirodi sa Perpetuum mobile fenomenom. Jednostavno, svako pobijanje prvog zakona Termodinamike, koje se konstantno provlaci kroz tekst bez bilok kakvih matemetickih dokaza je najobicnija budalastina.

Nepostojanje elaborata i izvodjenja teorije, jasno navode do zakljucka da se radi o najobicnijem diletantskom projektu, ako uposte i mozemo da ga nazovemo projektom.

Ja mislim da bi bilo lepo da stanete iza tog vaseg "revolucionarnog" projekta, pa da napravite prototip tog motora, ako proradi bicete bogati. Ali dozvolite da pogodim-pogodila vas je ova finansijska kriza, pa nemate dovoljno novca za izradu istog pa bi vam trebao investitor? :)
[ Sprečo @ 09.02.2009. 06:10 ] @
Odin D. , prvo - zahvaljujem ti se na uloženom trudu. Misli su ti razložne (bez vrijeđanja, ismijavanja i podcjenjivanja). Ne razumijem se u patentne procedure i zato sam pitao da li je (pored niza neuspješnih pokušaja) moguće da je registrovana i jedana uspješna prijava "motora ge3ge". Još jednom: hvala ti na trudu i odgovoru (takav mi je odgovor trebao). Svi ostali (ismijavajući, podcjenjivački, ...) odgovori samo slikaju pisca odgovora (njegove ljudske i intelektualne kvalitete).
Pućko, stil tvog odgovora mi sugeriše da ga ne uzimam za ozbiljno, te se možemo nastaviti zezati i šaliti (na čiji god hoćeš račun, ali bez "teških" i suvišnih riječi).
Nisi pročitao da je čovjek prezentovao i snagu, iskoristivost, isplativost,...motora ge3ge. Naravno da neće prezentovati stručne sadržaje na web-u (ali je spreman da i o stručnim stvarima razgovara sa svakim dobronamjernim "pitcem").
Prototip je (pro)radio(/b]! Demonstracija je bila javna! Naravno da nema para za jedan veći objekat (ali se skupilo para za jedan ogledni primjerak).
[ stil @ 09.02.2009. 07:04 ] @
Meni je ovo zanimljivo. Da li su Spreco i Miroslav u stvari iste osobe ?
[ Odin D. @ 09.02.2009. 09:01 ] @
Citat:
Sprečo:
Prototip je (pro)radio(/b]! Demonstracija je bila javna! Naravno da nema para za jedan veći objekat (ali se skupilo para za jedan ogledni primjerak).

Gdje i kad?
[ Bik Koji Sedi @ 09.02.2009. 10:21 ] @
Jedna od načina da se prepozna kad neko prodaje maglu jeste i sledeće:

1) Postoji neprijatelj (to su oni "nedobronamerni", "kapitalisti", "truli zapad", "velike korporacije", "izdajnici", "lopovi").
2) Stručni detalji o revolucionarnom izumu ne mogu se izneti zbog neprijatelja.
3) Ako si sumnjičav u vezi se revolucionarnim izumom, očigledno je da si neprijatelj ili radiš za njega.
4) Ali ako nisi neprijatelj, javi se, dogovorićemo se u četiri oka kako da mi daš pare.
[ Sprečo @ 09.02.2009. 17:05 ] @
Ovo je autor patenta napisao na svojoj web stranici:
"Kad pregledate ovu stranicu, ako vas zanima tema i moj pristup problemu, pošaljite ovu adresu prijateljima širom svijeta i zamolite da urade isto.
Koliko to bude moguće, odgovoriću na ovoj stranici onima koji se jave sa stručnim pitanjem iz fizike ili perpetuum mobile tehnike."
Čovjek nije neozbiljan (niti podnosi zezanje kao ja) i nikad unaprijed ne odbijajte i najneobičnije ideje. Za sve postoji prvi put (pa i za "ne moguće").
Odgovor komandira milicije na pitanje postavljeno milicajcima na ispitu:
"Ko je napisao Gorski vijenac"?
"Moji ljudi sigurno nisu , za njih garantujem, a ispitat ćemo ko je to učinio."
Izgleda mi da su još uvijek u službi oni naši stari dobri milicajci ( te se mnogi javljaju i na ovom forumu).
Učite od P. Šupurovića ( biti čovjek i kako razmišljati).
Malo i o "svjetskoj zavjeri". Šta mislite da li bi se neko i ko suprotstavio projektu pretvaranja Sahare u plodno zemljište?!
Šta mislite kome je u interesu da se vode "kontrolisani ratovi i sukobi" u svijetu?!
Edit: Ponovo postam sliku patentne prijave: http://www.ge3ge.com/images/bih.jpg za "gravitacijski motor".
( neko ne čita kako je napisano, ili ne zna čitati).

[Ovu poruku je menjao Sprečo dana 09.02.2009. u 18:43 GMT+1]
[ Odin D. @ 09.02.2009. 18:28 ] @
Sve je to u redu, nego gdje i kad je bila ta demonstracija?
[ Majstor_Pućko @ 09.02.2009. 19:03 ] @
Mozda da nas "pocastite" sa nekim Youtube linkom? Cistom sumnjam da je tako epohalni i revolucionarni patent prosao nezapazen od oka kamere...
Ali, da pogodim, sve pare ste spicili na legendarni ge3ge pa vam nije ostalo para za jedan jeftini cam-corder? Pa vam treba investitor?

P.S. Ocekujem "zivi" snimak a ne onu glupavu animaciju. Znaci da vidimo kako radi uzivo
[ zaraza @ 09.02.2009. 19:06 ] @
Jel bilo ovo?
---------
edit:
bilo je....
[ Odin D. @ 14.02.2009. 23:59 ] @
Pa Spreco, sta bi sa prezentacijom? Ocemo li dobiti ikakvu informaciju o tom spektaklu? Ja bi rado platio ulaznicu za to i ne bi zalio djonova za takav dozivljaj? Zamolio bih te da me ovaj put ne uputis na Stabekov sajt, posto na njegovom sajtu nema nista o tom prototipu, a ni sam Stabek ne zna nista o tome, pa je najbolje da nam ti direktno odgovoris.
[ Sprečo @ 16.02.2009. 04:45 ] @
Odin D., akcija je još u toku (Đekna još nije umrla, a ne zna se ni ka' će).
Međutim, kako sam angažovan na mnogim projektima svjetskog značaja (Ja i Obama, Ja i Marks, Ja i Putin, Ja i Ajnštajn, Ja i Štabek,.....) malo sam sputan hitnijim obavezama. Usporava me i ova zaljubljenost u svoj vlastiti lik i djelo (danima se gledam u ogledalu i divim se ..., pa neodlučnost da li da povećam broj glava ili broj nogu da nosi ovako veliku pamet).
U želji da kvalitetno udovoljim tvojoj želji , a radi se i o akciji svjetskog značaja, pokušavam obezbijediti prostor u Sava centru (da mi ne tabanaš daleko), ili u Skenderiji (rezrvna varijanta, u kojoj obezbjeđujem maksuz prevoz za tebe).
Edit: UN – Odjel za formiranje javnog mnenja me angažovao na naučnom projektu: „ Izmjena pristupa mladih informacijama i saznanjima prethodnih generacija“.
Suština projekta sastoji se u izmjeni isključivog pristupa : „Je , jeste“ ( jer se ovakav pristup pokazao štetnim po svjetski razvoj). Trebam obezbijediti izmjenu navedenog pristupa („Je“) sa pristupom: “Kao da je“ („Kao da jeste“). U tom slučaju neće se pisati: da je „veliki prasak“, već :kao da je veliki prasak“, ili „je perpetum mobile“ biće zamijenjeno „kao da je perpetum mobile“. Naravno, promjena pristupa znatno će preusmjeriti proizvodne snage u stvaralačkom i kreativnom mišljenju na prevazilaženju svjetske krize (energetske, ekonomske, političke, moralne, religijske, naučne,...) i obezbijediti bolju budućnost za čovječanstvo.

[Ovu poruku je menjao Sprečo dana 16.02.2009. u 06:13 GMT+1]
[ Odin D. @ 16.02.2009. 10:49 ] @
@Spreco, za ovakve potrebe moderna civilizacija i tehnika je izmislila WC, a gdje ista nije stigla - moze i iza grma. Forum je mjesto za razmjenu misljenja i informacija, a ne takvih sadrzaja, pa te molim jos jednom da se vratis na temu i odgovoris na jednostavno pitanje koje ti je upuceno, ovako samo sam od sebe pravis znas vec sta.

[ Majstor_Pućko @ 16.02.2009. 11:47 ] @
Nesto definitivno nije u redu... Zaboravio je link da stavi...
[ Sprečo @ 17.02.2009. 07:02 ] @
Da, Odin D., treba koristiti grm ili WC, a ove stranice za pristojan dijalog i razmjenu mišljenja. Pročitaj ponovo razgovore (dok se ja nisam ni javio na ovu stranicu) i ocijeni sadržaj diskusija (razmjene mišljenja, dijaloga, kulturu, nivo,...).
Nema reakcije na pitanje: Šta ako je ipak patent registrovan (kako ćete komentarisati dosadašnje pisanje I. Dimkovića)?
Zatim sam sugerisao da pogledate slike patentne prijave i pitao: Da li je ovo jedan uspješan pokušaj registracije patenta, i pored mnogo neuspješnih pokušaja (na koje, također, nema "razmjene mišljenja", nema dijaloga)?
Sugerisao sam vam da za sve što vas interesuje konsultujete autora patenta ( sa mnom se možete šaliti i zezati do mile volje).
Ponovo sugerišem: pogledajte šta je navedeno pod 6. 7. 8. 9. i 10. na web stranici autora patenta "motora ge3ge".
Računajte da je ovo moja posljednja (haug, besa) na ovoj temi! Sretno!
[ Rumpletstilskin @ 17.02.2009. 07:43 ] @
Citat:
Sprečo: Pročitaj ponovo razgovore (dok se ja nisam ni javio na ovu stranicu) i ocijeni sadržaj diskusija (razmjene mišljenja, dijaloga, kulturu, nivo,...).

Postoji jedna izreka, vrlo primenjiva na komentare ovog "patenta":

Prema svecu i tropar.
[ Odin D. @ 17.02.2009. 11:41 ] @
Citat:
Sprečo:
Nema reakcije na pitanje: Šta ako je ipak patent registrovan (kako ćete komentarisati dosadašnje pisanje I. Dimkovića)?
Zatim sam sugerisao da pogledate slike patentne prijave i pitao: Da li je ovo jedan uspješan pokušaj registracije patenta, i pored mnogo neuspješnih pokušaja (na koje, također, nema "razmjene mišljenja", nema dijaloga)?

Na sva tvoja pitanja uredno je odgovoreno.
1) Nema reakcije na pitanje: Šta ako je ipak patent registrovan (kako ćete komentarisati dosadašnje pisanje I. Dimkovića)?
Pretragom patentne baze je utvrdjeno da nije registrovan i da je Stabek lazljivcina, ciji je kalibar ogranicen na naivne budale, i nema potrebe za "sta ako?".
2) Zatim sam sugerisao da pogledate slike patentne prijave i pitao: Da li je ovo jedan uspješan pokušaj registracije patenta, i pored mnogo neuspješnih pokušaja?
Napisao sam ti da se pod tim brojem vodi prijava "Bouncy motora" i to samo u Australiji i da vise ne vazi. Bouncy motor nije ge3ge motor. Ne znam sta ti tu nije jasno i kakvu bi ti dalju diskusiju o tome, osim o lazljivosti M. Stabeka. Sto se tice prijave u Bosni, to se ne moze provjeriti jer im ne radi pretraga baze, pa tako s obzirom da je slagao sve drugo sto je izjavio moze se slobodno pretpostaviti da je slagao i za to, ne znam sta tebe navodi na suprotan zakljucak.

Sa druge strane ti si na svako nase pitanje (pa nek je bilo i u saljivoj formi) odgovarao zajebancijom, pa na kraju poceo i da lazes, ako nisi vec lagao od samog pocetka (sto nije iskljuceno). Dakle, sve reakcije su na svom mjestu, i jos ublazene u odnosu na ono kako zasluzujes.

Citat:
Sprečo:Računajte da je ovo moja posljednja (haug, besa) na ovoj temi!

Nek je slava Alahu!
[ galet@world @ 19.05.2009. 10:28 ] @
Ovde je napisano mnogo gluposti i pokazano još više primitivizma koji se ogleda u ličnim
verbalnim obračunima, a ne odnose se na temu.
Perpetuum mobile nije moguće napraviti zato što je on već tu i funkcioniše oduvek i
funkcionisaće zauvek. Energija se ne može ni utrošiti niti stvoriti - ona samo prelazi iz
jednog oblika u drugi. Tu transformaciju ljudi usmeravaju i koriste je za svoje potrebe.
Ne može se stvoriti nova energija odnosno povećati energetski bilans. Ljudi ne mogu
stvoriti baš ništa. Sve bitni elementi nisu stvoreni već postoje oduvek. Ljudi mogu samo
da utiču na prelazak energije iz jednog oblika u drugi koji menja oblik i raspodelu
materije kombinujući uslove koji daju željeni ali mogući proizvod. Sva energija je opet
tu i ni jedan jedini delić te energije nije "utrošen".
[ Ivan Dimkovic @ 19.05.2009. 10:34 ] @
Citat:
Sva energija je opet tu i ni jedan jedini delić te energije nije "utrošen".

Samo sto se smanjuje kolicina energije sa kojom se moze vrsiti koristan rad ;-)
[ galet@world @ 19.05.2009. 11:33 ] @

To je tačno, ali sa ljudskog stanovišta. Transformacija energije je izuzetno složena pojava pogotovu u
živim bićima i formiranju raznih jedinjena i oblika. Čovek se nije ni izdaleka približio savršenstvu manipulisanja
energijom na način kako to čini priroda. Na primer nema tako savršene bešumne mašine koja potencijalnu
energiju mišića pretvara u pokret. Na koji način ta mašina radi? Odgovor da se to dešava pod dejstvom
signala poslatog iz mozga i koji uzrokuje bubrenje mišića u jednom smeru i skraćivanje u drugom - daleko je
od suštinskog objašnjenja konkretnog principa transformacije energije u živom organizmu.
No, ovo ne spada u ovu temu ili ako i spada možda bi ipak bilo bolje otvoriti novu temu pod nazivom recimo:
"Transformacija energije".
[ zaraza @ 19.05.2009. 11:37 ] @
Citat:

To je tačno, ali sa ljudskog stanovišta.

Energiju koristimo sa ljudskog stanovista.

Citat:

Na koji način ta mašina radi? Odgovor da se to dešava pod dejstvom
signala poslatog iz mozga i koji uzrokuje bubrenje mišića u jednom smeru i skraćivanje u drugom - daleko je
od suštinskog objašnjenja konkretnog principa transformacije energije u živom organizmu.

Mislim da smo o ovome ucili u srednjoj skoli :)
[ Ivan Dimkovic @ 19.05.2009. 11:43 ] @
Citat:

daleko je od suštinskog objašnjenja konkretnog principa transformacije energije u živom organizmu.

Dobro se secam adenozin-3-fosfata i lekcija na temu procesa transformacije energije u zivim celijama, ako me pamcenje drzi to je bio 1-vi razred gimnazije ;-)
[ galet@world @ 19.05.2009. 13:33 ] @

Sve je to u redu, recimo da je to gorivo, ali kako dolazi do pokretanja - kako funkcioniše taj mehanizam?
Ako se to zna, da li bi, recimo, bilo moguće napraviti uređaj koji bi radio na tom principu?
[ Deep|Blue @ 20.05.2009. 10:24 ] @
Nadam se da ova digresija nije jos jedna u fazonu "savrsenstva boga i njegovih dela".

@galet@world
kao sto si vec dobio par saveta, prouci gradivo biologije za gimnazije ili neku drugu srednju skolu i samo ce ti se kasti ...

i jos nesto
Citat:
galet@world: ... Na primer nema tako savršene bešumne mašine koja potencijalnu
energiju mišića pretvara u pokret...

... a sta mislis o vozovima tipa maglev?
Savrsena besumnost masine koja maltene nema pokretnih delova
[ galet@world @ 20.05.2009. 17:52 ] @
Citat:
Deep|Blue: kao sto si vec dobio par saveta, prouci gradivo biologije za gimnazije ili neku drugu srednju skolu i samo ce ti se kasti

Ja nisam tražio savet nego odgovor.

A imaš li ti šta da kažeš o problemu koji još uvek nisu do kraja otkrili ni
najpoznatiji umovi sveta?
Takođe, moje obrazovanje iz ove oblasti nije važno i nije tema - to uostalom nikoga i ne
interesuje niti treba da interesuje. Ako ne znaš odgovor onda nemoj da pribegavaš već
opisanom primitivizmu koji ne kaže ništa o temi već o tebi. Pitanje je bilo:

"Ako se to zna, da li bi, recimo, bilo moguće napraviti uređaj koji bi radio na tom principu?"

[Ovu poruku je menjao galet@world dana 20.05.2009. u 19:04 GMT+1]
[ zaraza @ 20.05.2009. 17:59 ] @
Citat:
galet@world:Takođe, moje obrazovanje iz ove oblasti nije važno

Naravno da je vazno. Da ono postoji, ne bi spominjao ovo:

Citat:
galet@world:
A imaš li ti šta da kažeš o problemu koji još uvek nisu otkrili ni najpoznatiji umovi sveta?

Citat:
galet@world:
"Ako se to zna, da li bi, recimo, bilo moguće napraviti uređaj koji bi radio na tom principu?"

Naravno da je moguce.
Pitanje je koliko je isplativo.
Eto, da je tvoje obrazovanje malo jace, znao bi da je covek prilicno neefikasna masina.....
[ galet@world @ 20.05.2009. 18:20 ] @
Najsavršenije delo prirode na Zemlji je čovek. Duhovni primitivizam je takođe jedna odlika tog dela,
ali nepoželjna. Priroda je donekle dovršila neke ljude - neki su, nažalost, još nedovršeni.
[ zaraza @ 20.05.2009. 18:37 ] @
Idi u dzunglu ili Severni pol bez ikakvog alata, pa pozivi mesec dana.
Onda pricaj da je covek najsavrsenije delo prirode.
Ovakve stvari moze da prica samo onaj ko nije stigao dalje od 3-4. razreda osnovne skole (bar po kolicini usvojenog znanja).....

Citat:

Priroda je donekle dovršila neke ljude - neki su, nažalost, još nedovršeni.

Oni dovrseni imaju vise ruku i nogu, nozeve umesto domalog prsta ili zive i odrzavaju telesnu toplotu od duhovne energije (koju crpe iz dubine kosmosa)?
[ Ivan Dimkovic @ 20.05.2009. 20:28 ] @
Citat:

Sve je to u redu, recimo da je to gorivo, ali kako dolazi do pokretanja - kako funkcioniše taj mehanizam?
Ako se to zna, da li bi, recimo, bilo moguće napraviti uređaj koji bi radio na tom principu?

Uz dovoljno vremena i dosta novca ulozenog u taj projekat, mislim da bi to bilo izvodljivo - do poslednjeg detalja. Samo uz danasnju tehnologiju bi to trajalo previse dugo i bilo bi potpuno neprihvatljivo po pitanju cene... Medjutim, te stvari se brzo menjaju - ono sto danas radimo bez problema, recimo potpuno mapiranje genoma neke zivotinje, pre 20 godina bi bilo potpuno nemoguce.

Covek ima 70-100 hiljada milijardi zivih celija - one najbitnije su u mozgu - njih 10-tak u proseku cini jedan neuron, kojih ima oko 100 milijardi.

Svaki neuron u proseku ima oko 1000-10000 sinapsi -- mislim da bi do sad trebalo da uvidis ZASTO i dalje ne posedujemo 1-1 model ljudskog mozga, zbog ciste racunske intenzivnosti celog procesa.

E, sad pazi - na celijskom nivou znamo apsolutno sve, imamo odlican model bilo kakve vrste celije ukljucujuci i neuron (sve sto te zanima, transport energije, proces starenja, mnozenja). Ono sto danas nije dostupno i to ne zbog nekog neznanja nego zbog prakticne izvodljivosti je celokupan model mozga na nivou neurona.

Medjutim, taj problem nije nesto sto zadugo nece biti nepoznato - uzevsi u obzir murov zakon, cenim da ce ljudi biti u stanju da mapiraju mozak 1-1 za max. 2-5 decenija od danas sa relativnom isplativoscu.

--

Ako hoces da uprostim jos, recimo da danas imamo "tranzistor" - znamo da napravimo model neurona, recimo. Ono sto nemamo je neki CPU od 100 milijardi tranzistora (koji je, prakticno, danas moguce napraviti kada bi bilo potrebe za tim) - e sad seti se koliko je proslo od izuma tranzistora do vremena kada smo konacno u stanju da pravimo strukture sa vise od milijardu tranzistora?
[ galet@world @ 21.05.2009. 07:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
E, sad pazi - na celijskom nivou znamo apsolutno sve, imamo odlican model bilo kakve vrste celije ukljucujuci i neuron (sve sto te zanima, transport energije, proces starenja, mnozenja).

Ne bih rekao. Ne znamo mnogo toga jer ćelija je živa. Mi možemo pokušavati uz sve to dosadašnje znanje da stavljamo
hemijske elemente i njihova jedinjenja u bilo kakve odnose i pod bilo kakve uslove, ali nećemo dobiti živu ćeliju. Ne znamo
ni način kako da promenimo metabolizam obolelih ćelija. Mi smo, nažalost, još uvek u velikoj meri samo promatrači, i to sa
nedovoljno oštrim vidom, procesa koji se događaju u ćelijama kod mnoštva neizlečivih bolesti.
Mnoge stvari oko nas (a možda i sve) mi samo konstatujemo pomoću svojih čula i to kao manifestaciju njihove interakcije
sa drugim stvarima, a u suštini ne znamo šta su. Doduše, mi možemo oponašati prirodu u nekoj meri i otkrivati poneku
njenu tajnu, saznavati neke zakonitosti, u čemu konstantno napredujemo koristeći naša čula i naročito razum koje nam
je opet dala priroda, međutim, nikada nećemo moći shvatiti ni beskonačno malo ni beskonačno veliko ni beskonačno
složeno niti ćemo moći definisati život, kao što, na primer, ne možemo definisati materiju, prostor, vreme, silu i ostale
kategorije jer ne znamo šta su.
No bez obzira na sve to, ipak smatram da je moguće otkriti princip rada "živog motora" t. j. mišića i verujem da se o tome
dosta zna, ali ja konkretno nikad nisam naišao na konkretan detaljniji prikaz tog principa, pa zato pitam.
Mi konstatujemo pokret, ali nisam siguran da znamo zašto odnosno kako on nastaje.
[ Rumpletstilskin @ 21.05.2009. 07:21 ] @
Citat:
galet@world: Ne znamo ni način kako da promenimo metabolizam obolelih ćelija.
Ti mozda ne znas, ali ima ko zna. Recimo beta-blokatori ne menjaju metabolizam celije?
Citat:
Mi smo, nažalost, još uvek u velikoj meri samo promatrači, i to sa nedovoljno oštrim vidom, procesa koji se događaju u ćelijama kod mnoštva neizlečivih bolesti.
Kako ko, kako ko...

Citat:
Mnoge stvari oko nas (a možda i sve) mi samo konstatujemo pomoću svojih čula i to kao manifestaciju njihove interakcije sa drugim stvarima, a u suštini ne znamo šta su. Doduše, mi možemo oponašati prirodu u nekoj meri i otkrivati poneku njenu tajnu, saznavati neke zakonitosti, u čemu konstantno napredujemo koristeći naša čula i naročito razum koje nam je opet dala priroda, međutim, nikada nećemo moći shvatiti ni beskonačno malo ni beskonačno veliko ni beskonačno složeno niti ćemo moći definisati život, kao što, na primer, ne možemo definisati materiju, prostor, vreme, silu i ostale kategorije jer ne znamo šta su.
Kvazi-filozofska naklapanja koja sa naukom imaju veze ko i cena pasulja u Argentini na vazdusni pritisak u Beogradu.

Citat:
No bez obzira na sve to, ipak smatram da je moguće otkriti princip rada "živog motora" t. j. mišića i verujem da se o tome dosta zna, ali ja konkretno nikad nisam naišao na konkretan detaljniji prikaz tog principa, pa zato pitam. Mi konstatujemo pokret, ali nisam siguran da znamo zašto odnosno kako on nastaje.
Odlicno ti je smatranje, odavno je poznat mehanizam rada misica, pogledaj recimo http://en.wikipedia.org/wiki/Sliding_filament_mechanism
[ zaraza @ 21.05.2009. 07:27 ] @
Citat:

Uz dovoljno vremena i dosta novca ulozenog u taj projekat, mislim da bi to bilo izvodljivo - do poslednjeg detalja. Samo uz danasnju tehnologiju bi to trajalo previse dugo i bilo bi potpuno neprihvatljivo po pitanju cene... Medjutim, te stvari se brzo menjaju - ono sto danas radimo bez problema, recimo potpuno mapiranje genoma neke zivotinje, pre 20 godina bi bilo potpuno nemoguce.

Simulacija rada "zivog motora" je vec moguca, pokretanje i stvaranje vestackog misica nije nikakva cudna stvar.
E sad, ako taj motor treba da ima sopstvenu svest, to je sasvim druga prica....Sto se tice ovog prvog, mrzi me sad da trazim tacnije poatke, ali zasto praviti tako nesto kada imamo mnogo efikasnije sus motore, elektro motore....i jos besumne....

@galet@world
S'o je lepo kada neko svoje neznanje pripisuje ostatku sveta...
[ mmix @ 21.05.2009. 08:30 ] @
Meni nije jasno sto vi mislite da je taj misicni motor nesto tako specijalno i nesto sto nam treba? Misic je veoma evolutivno adaptiran da male kolicine biohemijske energije konvertuje u krakotrajne periode korisnog rada niskog intenziteta, sta bi vi zapravo radili sa njim kad biste mogli da replikujete bioloski misic 1:1? Napravili robota od vestackih misica da ore njivu? I sta cete sa njim kad dobije upalu misica? Kljukanje andolima?

Mi (tj mi kao vrsta) vec sada imamo efikasnije bioloske motore cak i do nano nivoa, a na makro svetu vec poodavno imamo ne-bioloske motore koji daleko prevazilaze snagu, intenzitet i trajanje korisnog rada u odnsu na misice, naravno uz drasticno vecu "potrosnju" energije. Da nije tako kola nikad ne bi zamenila konje a ako se ikad i budu pravili potpuno bioloski vestacki misici njihova primena nece biti industrijska vec medicinska (rekonstrukcija atrofiranih i ostecenih misica). Vec sada i imamo neke mateirjale i procese koji se mogu okarakterisati kao vesticki misici (npr elektroaktivni polimeri)

@galet@world, covek nije savrsen, daleko od toga, samo je genijalni rezultat evolutivnog procesa koji nije imao tehnoloske i industrijske kapacitete koje mi imamo, npr evolucija nije mogla da obezbedi rezervne delove za bioloske organizme pa je stvorila mehanizme samoizlecenja kao sto je imuni sistem koji ne moze da resi sve probleme ali je bio dovoljno dobar da obezbedi bolje prezivljavanje jedinke do dostizanja polne zrelosti, dakle sa obzirom na resurse koje je priroda imala dobro smo i ispali. Mi sa druge strane ne zavisimo od toga u izgradnji svojih alata, mi sebi mozemo da priustimo da nam se alati pokvare i mozemo da priustimo da imamo alate koje se ne popravljaju sami jer mi mozemo da obezbedimo rezervne delove. Insistiranje ne povratak u biolosku sferu samo zbog nekog kopiranja evolutivnih procesa je, bar po meni, deklasirano; za neke primene postoji rezon, za podosta primena je jednostavno bespotrebno.

Citat:
Rumpletstilskin: Recimo beta-blokatori ne menjaju metabolizam celije?

Ovo nisam znao, jel imas neke detalje o ovome?

[ Rumpletstilskin @ 21.05.2009. 09:03 ] @
@mmix,

Nista posebno, samo primer medikamenta koji direktno menja metabolizam celije uticajem na jonske kanale i elektrohemijske aktivnosti unutar jedne celije ili sistema.
[ galet@world @ 21.05.2009. 11:24 ] @
Citat:
Rumpletstilskin:Kvazi-filozofska naklapanja koja sa naukom imaju veze ko i cena pasulja u Argentini na vazdusni pritisak u Beogradu.

1. Pokušaj da definišeš bilo koji od pojmova koje sam naveo.
2. Pokaži princip kojim se ostvaruje pokretanje mišića. Zašto dolazi do kontrakcije mišića?
3. Koje energetsko polje to čini - kako nastaje to polje i kako nestaje?
Nema pokreta bez aktivne sile i nema aktivne sile bez energetskog polja.
Lako je nazivati bilo šta naklapanjem ako to ničim ne pokazuješ niti dokazuješ zato što ne umeš ili
zato što ne osećaš obavezu da takvu kvalifikaciju i dokažeš.

Citat:
Rumpletstilskin: @mmix,
Nista posebno, samo primer medikamenta koji direktno menja metabolizam celije uticajem na jonske kanale i elektrohemijske aktivnosti unutar jedne celije ili sistema.

Ovo je vrlo nehumano. Znate lek za rak, a nećete da kažete kako da se napravi.
Citat:
mmix: Meni nije jasno sto vi mislite da je taj misicni motor nesto tako specijalno i nesto sto nam treba?

To niko nije rekao - pitanje je bilo kako se ostvaruje mehanički pokret - princip rada.
Citat:
@galet@world, covek nije savrsen, daleko od toga,...

Slažem se, ali zasad nemamo ništa živo savršenije.
Citat:
Insistiranje ne povratak u biolosku sferu samo zbog nekog kopiranja evolutivnih procesa je, bar po meni, deklasirano; za neke primene postoji rezon, za podosta primena je jednostavno bespotrebno.

S ovim se ne slažem zato što je priroda snabdela i biljni i životinjski svet izuzetno efikasnim rešenjima -
od prirode treba učiti.

[ mmix @ 21.05.2009. 12:22 ] @
Energetsko polje za pokretanje misica? Bolje procitaj link koji ti je covek poslao i razumi ga pre nego sto pitas ovakve stvari.

Citat:
galet@world: S ovim se ne slažem zato što je priroda snabdela i biljni i životinjski svet izuzetno efikasnim rešenjima -od prirode treba učiti.

Cilj prirode je da ti (i ja i svi ostali) umremo cim pre ne budemo mogli dalje da ucestvujemo u sirenju vrste kako ne bi arcili resurse i kako bi napravili mesta sposobnijima (a po mogucstvu bi bilo lepo da nekom posluzimo kao rucak da se svi ti proteini, a i masnoce, ne bace). Al mi ljudi eto vec duze vreme idemo prirodi uz nos i produzavamo sebi zivotni vek daleko iza prestanka seksualne i reproduktivne sposobnosti, cak koristimo i medicinu da hronicnim i umirucim bolesnicima produzimo zivotni vek, sram nas bilo. Veruj mi, priroda vise nije tvoj prijatelj i njena efikasna resenja ti uopste ne idu u prilog
Citat:
galet@world: To niko nije rekao - pitanje je bilo kako se ostvaruje mehanički pokret - princip rada.

To imas na linku koji ti je dat, procitaj ga.
Citat:
galet@world:Slažem se, ali zasad nemamo ništa živo savršenije.

Daleko od toga, sta vise sa biolosko adaptivnog stanovista mi smo teski outsajderi, bakterije imaju vecu adaptivnost od nas. Ono sto mi imamo a ostali nemaju je inteligencija koja nam je omogucila da napravimo alatke i pobijemo svoje prirodne neprijatelje koji bi nas do sad vec istrebili, bilo da su oni tigorvi ili bakterije kuge. To sto umemo da vitlamo motkama i pravimo lekove nas ne cini evolutivno bioloski savrsenim.
Citat:
galet@worldvo je vrlo nehumano. Znate lek za rak, a nećete da kažete kako da se napravi.

lek za rak? Ko je to pominjao? Beta blokeri su molekuli koji blokiraju beta receptore (odatle i ime) u srcu cime se sprecava prirodna fight-or-flight reakcija u stresnim situacijama i koristi se kod ljudi kojima stres i anksioznost moze da izazove teske sekundarne posledice (npr srcani udar). A i dalje nisam dobio odgovor na to kako beta blokeri uticu na metabolizam celija a to me interesuje jer imam clana familje koji je vec neko vreme na beta blokerima.
[ galet@world @ 21.05.2009. 16:45 ] @
Citat:
mmix: Energetsko polje za pokretanje misica? Bolje procitaj link koji ti je covek poslao i razumi ga pre nego sto pitas ovakve stvari.

Bolje i lakše je da ti pročitaš ovo: Nema aktivne sile bez energetskog polja. "ovakve stvari" su neminovne.
Onaj ko ne govori o "ovakvim stvarima" a tobože nešto objašnjava je samo puki promatrač bez obzira koji
je njegov "uvaženi nivo".
Citat:
lek za rak? Ko je to pominjao?

Pa ovde je rečeno da neke čike znaju baš sve što se događa na nivou ćelije.
Citat:
Cilj prirode je.......

Ovo nema baš nikakav realni osnov i spada u proizvoljna verovanja identična religioznim verovanjima.
Ako priroda uopšte ima neki cilj onda je to evidentna ravnoteža.
Citat:
Daleko od toga, sta vise sa biolosko adaptivnog stanovista mi smo teski outsajderi, bakterije imaju vecu adaptivnost od nas. Ono sto mi imamo a ostali nemaju je inteligencija koja nam je omogucila da napravimo alatke i pobijemo svoje prirodne neprijatelje koji bi nas do sad vec istrebili, bilo da su oni tigorvi ili bakterije kuge.

Iliti - šta bi bilo kad bi bilo. Bavljenje nedokazivim proročanstvima takođe spada pod okrilje religije.
[ mmix @ 21.05.2009. 18:14 ] @
Ovo ce biti interesantno.

Ajde onda da nas poducis kad mi pojma nemamo. Ako ja uzmem savrsenu gumenu loptu i u vakumu zatvorenog sistema van gravitacionih polja bacim istu ka drugoj identicnoj savrsenoj gumenoj lopti i pogodim je posred srede onda je prva lopta na nju (drugu loptu) delovala silom jer joj je promenila momenat (II njutnov zakon) i te dve loptice ce se dalje kretati u skladu sa zakonom odrzanja momenta jer se deo momenta preneo sa prve na drugu loptu (I njutnov zakon). Dakle sila se desila i po tvom tvrdjenju tu mora biti "energetskog polja". Pitanje za tebe je koje je to onda polje? Ili pricamo o nekim volsebnim poljima koja su iznad naseg poimanja ili mozda njutn nije imao pojma?

Samo zato sto neka polja (npr gravitaciono, elektrostaticko, itd) imaju osobinu da deluju silom na tela koja su na njih osetljiva (svako telo sa masom tj naelektrisano telo, itd) ne znaci da je energetsko polje jedini uzrocnik sile. Sila je svaka pojava koja telu sa masom promeni momenat, zar ne? Ili je i to diskutabilno i van naseg poimanja.

Citat:
galet@world: Ako priroda uopšte ima neki cilj onda je to evidentna ravnoteža.... Iliti - šta bi bilo kad bi bilo. Bavljenje nedokazivim proročanstvima takođe spada pod okrilje religije.

Pa vrlo lako mozes da me osporis, odrekni se svoje inteligencije i tekovina civilizacije i udji go i goloruk u bilo koji "izbalansiran" eco sistem i probaj da prezivis kao i ostale tvorevine prirode u tom sistemu samo na osnovu bioloskih karakteristika, mozes da jedes samo ono sto uberes i ulovis golim rukama, bez vatre, bez alata/oruzja, itd. Po tvom tvrdjenju nase bioloske superiornosti ne bi imao nikakvih problema da to realizujes i da se adaptiras na to okruzenje. Mozda ti i jesi ubedjen u to al mislim da posle moglija i tarzana to vise nikom nije poslo od ruke, pitanje bi pre bilo dal bi te nesto pojelo prvo vece ili bi treceg dana posrnuo od patogenih bakterija iz vode; ako ti treba dokaz, probaj pa javi kako je proslo i kako te je priroda izbalansirala.

Citat:
galet@world: Pa ovde je rečeno da neke čike znaju baš sve što se događa na nivou ćelije.

Opet pravis zamenu teza, samo zato sto jos nismo ovladali inzenjerskim mogucnostima da napravimo "alate" kojima bi resili uocene probleme ne znaci da nemamo dijagnosticke i eksperimentalne mogucnosti da otkrijemo STA se desava. Za mesec se znalo daleko pre nego se na isti krocilo, i sad znamo podosta o Marsu a covek jos nije sleteo na isti, po tvojoj teoriji napretka civlizacije dok se Pera astronaut ne potpise u prasinu Marsa on ko i da ne postoji i plod je religiozno pretencioznih prorocanstava. Zna se vrlo dobro koji proteini ucestvuju u misicnoj motorici i na kom biohemijskom principu se izaziva kontrakcija i opustanje misica i mi mozda ne znamo trenutno kako da sintetisemo taj protein u epruveti i kako da sagradimo bioloski identican misic ali znamo kako on izgleda i kako funkcionise cak i bez polja

[ galet@world @ 21.05.2009. 21:11 ] @
Citat:
mmix: Ovo ce biti interesantno.
Ako ja uzmem savrsenu gumenu loptu i u vakumu zatvorenog sistema van gravitacionih polja bacim istu...

Evo pokušaću!
Prva sila je sila tvoje ruke koja je generisana poljem sila koje je u njoj nastalo. To je aktivna sila
Ta sila je ubrzala loptu odnosno promenila inercijalno stanje lopte. Ta lopta udara u drugu loptu i
u obe lopte dolazi do pojave reaktivnih sila koje se opiru elastičnoj deformaciji lopti. Te reaktivne sile
su rezultat odbojnog polja sila koje vlada među elementarnim česticama lopti. Prva lopta je zaustavljena
inercijalnom silom druge lopte (ako su lopte, recimo, jednake) kao reaktivnom silom. Druga lopta je
dobila brzinu od prve tako što je polje odbojnih sila u obe lopte vratilo čestice lopti u prvobitan položaj
i na taj način su odbojna polja sila generisala silu pritiska na kontaktu lopti.
Ovo je gruba interpretacija događanja, ali princip je valjda jasan.
Princip delovanja polja sila je jednostavnije objasniti na nekom štapu. Ako štap pritiskamo onda će se
on skraćivati sve dok odbojno polje sila među česticama štapa ne porastu toliko da njihova rezultanta
uravnoteži naš pritisak, jer odbojno polje sila čestica raste sa smanjenjem udaljenosti među njima.
Obrnuto se dešava kod rastezanja štapa.
Citat:
Sila je svaka pojava koja telu sa masom promeni momenat, zar ne? Ili je i to diskutabilno i van naseg poimanja.

Nije van našeg poimanja jer samo i isključivo delovanjem sila može se promeniti inercijalno ili neinercijalno
stanje nekog tela.
Citat:
Opet pravis zamenu teza, samo zato sto jos nismo ovladali inzenjerskim mogucnostima da napravimo "alate" kojima bi resili uocene probleme ne znaci da nemamo dijagnosticke i eksperimentalne mogucnosti da otkrijemo STA se desava.

Priroda pravi i te probleme i "alate" k'o od šale. Ne negiram ja tehnološki napredak čovečanstva, naprotiv,
verujem da će čovek kao najsavršenije biće na Zemlji ovladati mnogim za sad nepoznatim stvarima, ali isto
tako verujem da će to biti težak i dugotrajan proces.
Citat:
Za mesec se znalo daleko pre nego se na isti krocilo, i sad znamo podosta o Marsu a covek jos nije sleteo na isti, po tvojoj teoriji napretka civlizacije dok se Pera astronaut ne potpise u prasinu Marsa on ko i da ne postoji i plod je religiozno pretencioznih prorocanstava.

Sad ti vršiš zamenu teza. Tvoje retroaktivno proročanstvo je nedokazivo jer ti "prorokuješ" šta bi se desilo u prošlosti
da nismo imali inteligenciju - pa se tvoje proročanstvo čak i odmah može staviti pod znak pitanja - jer uvek bi bilo ljudskih
jedinki koje se dobro pentraju po drveću ili koji su otporni na uzrok kuge. Kako su preživeli majmuni, gazele i t. d.?
Citat:
...mozda ne znamo trenutno kako da sintetisemo taj protein u epruveti i kako da sagradimo bioloski identican misic ali znamo kako on izgleda i kako funkcionise cak i bez polja :)

Zaboravio si da je mišić sastavljen od živih ćelija pa tvoje "identično sagrađivanje" je čista...(da ne kažem šta), a o funkcionisanju bez
polja da i ne govorimo.
[ Deep|Blue @ 22.05.2009. 08:40 ] @
wow, al si se raspricao ...
cela tvoja "filozofija" me neodoljivo podseca na seriju kvazinaucnih dokumentaraca u kojima posmatraju ljudsko telo i pocevsi sa realnim opisima funkcionisanja ljudskog tela uvek, ali bash uvek pronalaze posledice uticaja i volje boga nada nama nesrecnicima. da citiram ovu serije " ... i ovoliko savrsenstvo ljudskog oka je ocigledan dokaz da smo mi plod bozije ljubavi, a ne neke evolucije ..."

tvoje "zive" celije koje toliko ljubomorno spominjes vec postoje, ali su takvi eksperimenti (koji proucavaju kloniranje ljudi) uglavnom zabranjeni ...

Citat:
galet@world
a nisam tražio savet nego odgovor.

A imaš li ti šta da kažeš o problemu koji još uvek nisu do kraja otkrili ni
najpoznatiji umovi sveta?
Takođe, moje obrazovanje iz ove oblasti nije važno i nije tema - to uostalom nikoga i ne
interesuje niti treba da interesuje. Ako ne znaš odgovor onda nemoj da pribegavaš već
opisanom primitivizmu koji ne kaže ništa o temi već o tebi. Pitanje je bilo:

hmmm sto ti samo smeta ono "kasti" ... ma nema veze

Ne znam sta si nasao primitivno u mojoj izjavi, voleo bih da ovo objasnis.
Ovaj, u biti ja te nisam ni pitao za tvoje obrazovanje, vec sam ti preporucio da proucis gradivo biologije gimnazije ili neke druge skole. Razlog za to jeste cinjenica da se ta tema tamo i obradjuje, cak je jedan od eksperimenata i prikazivanje funkcionisanja rada misica elektrostimulacijom misica zablje noge ....
Kao sto smo ti pricali, sve je to vec obradjena tema i delomicno se pokriva kloniranjem u meri u kojoj je dozvoljeno zakonima.
Jedna primer je i Doli slucaj
http://en.wikipedia.org/wiki/Dolly_the_sheep
Pa stoga probaj da malo proguglas ...

Jos jedan dodatak.
trenutno se vodi projekat mapiranja ljudskog genotipa i on je odradjen u velikoj meri. Do pre 10 godina, ovako nesto je bilo nezamislivo, ali napredak tehnologije je omogucio dosta toga.

Citat:
galet@world
... No bez obzira na sve to, ipak smatram da je moguće otkriti princip rada "živog motora" t. j. mišića i verujem da se o tome
dosta zna, ali ja konkretno nikad nisam naišao na konkretan detaljniji prikaz tog principa, pa zato pitam.
Mi konstatujemo pokret, ali nisam siguran da znamo zašto odnosno kako on nastaje.

Trazi, trazi pa ces naci
malo guglanja, malo prihvatis neki od iskazanih stavova ovde i na svasta mozes da naidjes.

Citat:
galet@world
1. Pokušaj da definišeš bilo koji od pojmova koje sam naveo.
2. Pokaži princip kojim se ostvaruje pokretanje mišića. Zašto dolazi do kontrakcije mišića?
3. Koje energetsko polje to čini - kako nastaje to polje i kako nestaje?
Nema pokreta bez aktivne sile i nema aktivne sile bez energetskog polja.
Lako je nazivati bilo šta naklapanjem ako to ničim ne pokazuješ niti dokazuješ zato što ne umeš ili
zato što ne osećaš obavezu da takvu kvalifikaciju i dokažeš.

jeste da nije meni upuceno ali ...
1. Izvini, ali jos ne vidim ni jedno jasno pitanje, temu, tezu, stabilo koje si ti do sada postavio ovde. Sva tvoja prica se vrti u mutnom sa povremenim iskakanjem par pojmova "zive celije", rad misica ...
ajde postavi jasno pitanje sta te zanima i objasni svoje stavove.
2. Osnovni udzbenik biologije. Misici se kontraktuju usred delovanja elektricnih impulsa na pojedine misice.
3. Isto kao i pod 2. mozak ili autonomno vegetativni sistem salje impulsi preko nervnog sitema odredjenom misicu.

ajde sad ti

ali nemoj samo da nastavis sa svojim lovom u mutnom i kvazinaukom.
sad samo cekam trenutak kad ces da kazes da samo bog moze da stvori zive celije i stvori zivi organizam

Sve u svemu ova digresija mi deluje jos ludje od Stabeka i negovog perpetuuma,
ali nacin dokazivanja oba korisnika je jako slican
[ mmix @ 22.05.2009. 09:37 ] @
Citat:
galet@worldvo je gruba interpretacija događanja, ali princip je valjda jasan.
Princip delovanja polja sila je jednostavnije objasniti na nekom štapu.

Lepo si ti to objasnio ali to nije ono sto sam te pitao, akcionio-reakcione sile unutar materije lopte na mestu sudara nisu deo ovog pitanja, u svakom slucaju se te sile koje su posledica odbojnih sila na povrsini materijala ponistavaju kad se posmatra sistem dve lopte (koliko prva lopta odbija drugu toliko i druga prvu nazad) a i radi se o idealnom elasticnom sudaru (koji nema ni elasticnu deformaciju) pa je i totalno nevazan za pricu jer nas ne interesuju finalni vektori brzina na koje bi uticao fizicki sastav lopti, samo da ih ima a ima ih zbog II njutnovog zakona. I moja ruka isto nije deo problema, recimo da sam ispalio loptu iz topa, za zadatak je nevazno ko je i kako izvrsio inicijalni rad na povecanju kineticke energije prve lopte, samo je vazno da lopta IMA energiju (u ovom slucaju kineticku) pred sudar i da je sistem dve lopte pre sudara IMA pozitvan energetski bilans. Kad posamatras te dve lopte u tom zatvorenom sistemu pre i posle sudara I njutnov zakon pokazuje da je momenat pre i posle sudara isti i da je ukupna kineticka energija ista (idealni elasticni sudar) i imas cinjenicu da je na drugu loptu delovala sila koja je obavila rad na povecanju kineticke energije druge lopte "troseci" kineticku energiju prve. Tu nema nikakvog polja cije postojanje ti tvrdis a sila je veoma realna i moze se cak i iskoristiti za koristan rad (zakaci trece telo koje ima neki otpor za drugu loptu i ona ce svoju dobijenu kineticku energiju iskoristiti da pomeri trece telo u skladu sa svojim energetskim kapacitetima).
Cilj ove price je da misic radi na slicnom principu samo sto pretvara potencijalnu energiju koja se u mitohondijama uskladistila biohemijskim procesom u molekule ATP-a u kineticku energiju kosti za koju je vezan, energetski bilans je bio pozitivan pre kontrakcije misica i nema polja cija bi sila i rad povecavala energetski bilans, kad istrosis zalihe energije jednostavno se umoris dok se rezerve ne napune. I necu da ti prepricavam, ako hoces stvarno da saznas kako nervni sistem, miozini, akticini, ATP i kalcijum ucestvuju u procesu kontrakcije misica procitaj na onom linku, ako ne znas engleski evo ti i na srpskom Miozin pa prati linkove, ako neces a ti nastavi da verujes da je to neka crna magija, briga me.

Citat:
galet@world:Priroda pravi i te probleme i "alate" k'o od šale.

Da, vidim, to je bas evidentno, priroda se satre od rada da nama, njenom savrsenstvu, olaksa zivot kroz raznorazne "alate". Tebi svako dobro al pitao bih te o tome da imas neki hronicni fizioloski ometaj.

Citat:
galet@world:Sad ti vršiš zamenu teza. Tvoje retroaktivno proročanstvo je nedokazivo jer ti "prorokuješ" šta bi se desilo u prošlosti da nismo imali inteligencij

Nije to zamena teza, ti si taj koji tvrdi da smo mi savrseni, a ja tvrdim da mi nismo savrseni samo smo inteligentni (mada je i to diskutabilno) i da smo sa bioloskog i evolutivnog stanovista bez inteligencije jednostavno hrana. Ne mozes tvrditi da je inteligencija savrseni finalni proizvod evolucije bez da prihvatis da je to bio cilj evolutivnog procesa, a ako je to cilj onda kontriras samom sebi da je cilj prirode uspostavljanje ravnoteze jer ako smo ista uradili sa tom inteligencijom onda smo poremetili ravnotezu i na dobrom smo putu da zbrisemo ceo zivi svet. Ili je jedno ili je drugo, ne mozes imati oba. Majka priroda nas ne voli i stidi nas se, jbga, desava se, nemoj patiti . Bar da nam je rekla ko nam je cale

Citat:
galet@world: Zaboravio si da je mišić sastavljen od živih ćelija pa tvoje "identično sagrađivanje" je čista...(da ne kažem šta), a o funkcionisanju bez polja da i ne govorimo.

To je tvoje vidjenje problema i razmisljanje kao da je 1945-a. Mene ove stvari interesuju i gledam da se informisem i znam da smo veoma veoma blizu (sa civilizacijskog stanovista, ne bice sutra, al bice uskoro) da konstruisemo sopstvene lance DNK, da ih uposlimo na labaratorijskoj proizvodnji polipeptida koje cemo foldovati u bioloski ispravne i aktivne proteine, izmedju ostalih i miozine, itd, itd. Ta velika misterija organskog zivota vise nije misterija, samo nam nedostaju odgovarajuci alati a njih cemo napraviti. Vec imamo nekih uspeha u tome, rekombinacijom DNA u postojecim celijama proizvode se razni osnovni bioloski materijali i onaj veliki prodor koji nas ceka i koci je sto jos uvek ne znamo kako da dovoljno dobro izvedemo post-processing na polipeptidima da bi se oni dovoljno brzo i ispravno foldovali u oblik koji nama treba. Ali bice, 1945 je i ovo bila zestoka ... (da ne kazem sta )
[ galet@world @ 22.05.2009. 19:07 ] @
Citat:
Deep|Blue: cela tvoja "filozofija" me neodoljivo podseca na seriju....

Nikoga ovde ne interesuje šta tebe na šta podseća. Ovo nije tema o tebi i tvojim raspoloženjima.
Citat:
tvoje "zive" celije koje toliko ljubomorno spominjes vec postoje,

Šta hoćeš da kažeš? Ovo je zaista katastrofalna izjava. Još stari Latini su znali da se od neživog ne može stvoriti živo:
Omne vivum ex vivo!
Citat:
...ali su takvi eksperimenti (koji proucavaju kloniranje ljudi) uglavnom zabranjeni ...

Da li ti uopšte znaš šta je kloniranje? Nema kloniranja sa veštački stvorenom živom ćelijom jer takva ćelija nikad nije stvorena niti će biti.
Klonirati možeš čoveka ili ovcu, ali od njih moraš uzeti živu ćeliju.
Citat:
Izvini, ali jos ne vidim ni jedno jasno pitanje,

Ako ne vidiš onda ti ja tu ne mogu pomoći - neka ti Bog pomogne!
Citat:
2. Osnovni udzbenik biologije. Misici se kontraktuju usred delovanja elektricnih impulsa na pojedine misice.

To je samo izjava ili konstatacija, ali nije objašnjenje kako se to dešava. To je isto kao da ti nepismena baba kaže -
sinko, ako ne budeš dobro jeo nećeš imati snage.
Citat:
3. Isto kao i pod 2. mozak ili autonomno vegetativni sistem salje impulsi preko nervnog sitema odredjenom misicu.

Kako taj signal aktivira mišić, šta se dešava kad on stigne, kako se ta naredba izvršava i izaziva pokret.
Izjava mišići se kontrahuju jednaka je izjavi - čovek radi - ali ne kaže ništa o detaljima te kontrakcije.
Citat:
sad samo cekam trenutak kad ces da kazes da samo bog moze da stvori zive celije i stvori zivi organizam :)

Svako ko kaže da se iz neživog može stvoriti živo pretenduje da postane Bog, ali je ustvari velika neznalica i budala.
Citat:
Sve u svemu ova digresija mi deluje jos ludje od Stabeka i negovog perpetuuma,
ali nacin dokazivanja oba korisnika je jako slican :)

Očigledno je najluđe protivljenje ovom: Omne vivum ex vivo

Citat:
mmix: ...radi se o idealnom elasticnom sudaru (koji nema ni elasticnu deformaciju)...

Ovo je druga katastrofalna izjava. Iluzorno je posle ove izjave bilo šta objašnjavati autoru.
Citat:
To je tvoje vidjenje problema i razmisljanje kao da je 1945-a.

Čak i da je tako bolje je od tvog jer tvoje datira od pre rimskog carstva jer bi te i Latini korigovali svojom
izrekom Omne vivum ex vivo

Posle ovako katastrofalnih izjava bilo kakva rasprava s autorima je besmislena. Ja odustajem. Zabavljajte se sami!
[ mmix @ 22.05.2009. 20:50 ] @
Citat:
galet@world: Svako ko kaže da se iz neživog može stvoriti živo pretenduje da postane Bog, ali je ustvari velika neznalica i budala.. Očigledno je najluđe protivljenje ovom: Omne vivum ex vivo

Ah, zivot iz zivota, pa dobro si me prevario, pomislio sam da si samo neobavesten a ti si u stvari kreacionista i odbijas bilo koje argumente koji tu teoriju ugrozavaju. Sto to nisi odmah rekao da ne gubim vreme pokusavajuci da ti objasnim stvari sa naucnog stanovista.
Citat:
galet@world: Posle ovako katastrofalnih izjava bilo kakva rasprava s autorima je besmislena. Ja odustajem. Zabavljajte se sami!

Pa i da nisi odustao u svakom slucaju rasprava verovatno mora da prestane jer religiozne rasprave nisu dozvoljene pravilnikom, a pretpostavljam da ne verujes u onaj kreacionizam baziran na vanzemaljcima
Citat:
galet@world: Čak i da je tako bolje je od tvog jer tvoje datira od pre rimskog carstva jer bi te i Latini korigovali svojom izrekom Omne vivum ex vivo

Da, u pravu si, Luj Paster, poznati stari rimljanin i licni prijatelj Cicerona bi me strogo iskritikovao svojim postulatima biogeneze. Ajd sto negirate nauku al bar bi bio red da naucite osnove sopstvene teorije.

Al duzan sam ti jednu ispravku, napisao sam da je ATP skladiste potencijalne energije, to nije bilo tacno sad sam video sta sam napisao (zapravo da je potencijalne to bi pre bio argument za tvoju tvrdnju), ATP je skladiste hemijske energije.
[ mrle 011 @ 24.05.2009. 00:00 ] @
Citat:
galet@world: Priroda pravi i te probleme i "alate" k'o od šale.

Citat:
mmix: Da, vidim, to je bas evidentno, priroda se satre od rada da nama, njenom savrsenstvu, olaksa zivot kroz raznorazne "alate". Tebi svako dobro al pitao bih te o tome da imas neki hronicni fizioloski ometaj.

"hronicni fizioloski ometaj" nije problem vec alat - grandiozno delo prirode.
covekov prirodni, bioloski kod nije isprogramiran za ovakvu "civilizaciju", konzumerizam, televizor, ishranu ... kao sto nije ni za snajpersko zrno.
priroda je uvek u pravu i sve sto radi ima smisla, a covek se otudjio od nje.
mi vise nismo duhovna bica.
nauka pokusava da se postavi iznad prirode, te otuda je i ne razume - sto se lepo ocitava i u tvom postu.
... a ko sto rece licanin, otkrivanje nije nista drugo do osluskivanja pulsa prirode.
zato nauka (dogma ?), ova koja je dozvoljena na ES-u, nema odgovor ni na jedan "hronicni fizioloski ometaj".

[ Rumpletstilskin @ 24.05.2009. 05:46 ] @
Citat:
mrle 011: priroda je uvek u pravu i sve sto radi ima smisla, a covek se otudjio od nje.
mi vise nismo duhovna bica.
Nismo, resili smo se duhova Markesa i Englesa i sad smo transcedentni.

Naravno da nismo duhovna bica kad ne moramo da se molimo Bozidaru/duhu sume/plemenskom totemu da nam dete ne umre od zagnojene ogrebotine kao sto je bilo do pre 100 godina.

Citat:
nauka pokusava da se postavi iznad prirode, te otuda je i ne razume - sto se lepo ocitava i u tvom postu.
... a ko sto rece licanin, otkrivanje nije nista drugo do osluskivanja pulsa prirode.
zato nauka (dogma ?), ova koja je dozvoljena na ES-u, nema odgovor ni na jedan "hronicni fizioloski ometaj"
Opet kvazifilozofija. Sta ti znaci "iznad prirode"? To sto mozemo da sintetizujemo penicilin? Ili da se borimo sa gripom? FYI, ne postoji niti ce ikad postojati nista "iznad prirode", izraz "prirodne nauke" nije bezveze smisljen, i da si se bavio istima umesto trazenjem skrivene kosmicke istine u pisanijima raznoraznih lumpenproletera neke stvari bi bile jasnije.

Sto se tice nauke i odgovora na hronicne bolesti, mozda jos uvek ne mozemo da ih izlecimo ali itekako mozemo da obolelima pruzimo koliko-toliko pristojan zivot i bar olaksamo simptome, sto, opet ponavnjam, nije bio slucaj do pre par desetina godina.
[ mrle 011 @ 24.05.2009. 15:30 ] @
evo i ovaj pored furune je poceo da shvata da je isus bio izvorni komunista.
[ masekr @ 07.04.2010. 08:29 ] @
Nikada mi nece biti jasno koji je autoritet toliko prepotentan
da tvrdi da je kreacionizam vezan za religiju. Pa ljudi ,80% najvecih
umova iz oblasti nauke je tvrdilo da je kreacionizam jedino moguc.
Ajnstajn,Paskal ,verovatno najinteligentniji covek svih vremena Njutn itd..
To sto se nauka ogranicila umesto da se otvori to je njen problem.
[ musicmaster @ 07.04.2010. 09:13 ] @
Nije kreacionizam, nego kreativnost.

Gde si učio školu?

Kreacionizam ne postoji. To je ili tvoja greška ili zabluda "učitelja".
[ masekr @ 07.04.2010. 12:12 ] @
Mislim da se nismo razumeli..Kreacionizam je tvrdnja da je zivot nastao
smisleno i pod dejstvom nekog inteligentnog entiteta.Posto se to poklapa
sa ucenjem mnogih religija (..svih..) ljudi automatski cim cuju kreacionizam
odmah pomisle u tom smeru...Znaci ipak kreacionizam (kad nesto ima inteligentnog stvoritelja,
nebitno kako ga nazivamo i ko ili sta je to)..
Nema potrebe odmah davati kontraargumente vec biti otvoren i ispitivati i ocenjivati..
Valjda nismo roboti da bez ikakvog razmisljanja prihvatamo i zvanicne i nezvanicne teorije
Znaci samo je potrebna dobronamerna i KREATIVNA diskusija..
[ djoka_l @ 07.04.2010. 13:09 ] @
Nije mi baš jasno kakve veze ima kreacionizam sa Miroslavom Štabekom, ali je MASEKR definitivno pobrkao lončiće.

To što 80% ili 100% ljudi veruje u nešto ne mora da znači da je to tačno (na primer, prvo je 100% ljudi verovalo da je Zemlja ravna, pa da je u centru svemira).
Drugo, kakve veze ima mišljenje Paskala (veliki matematičar i fizičar, ali i katolički teolog - samim tim i pristrasan) u vezi nastanka života, Ajnštajna (fotoelektrični efekat, STR, OTR, takođe i osoba koja NIJE bila religiozna) kao i Njutna (možda najveći matematičar i fizičar svih vremena, ali i alhemičar i upravnik kovnice novca).
Treće, kako to da kreacionizam nema veze sa religijom, kada se, po tvojim rečima, "poklapa sa učenjem svih religija", a zahteva inteligentnog tvorca (boga).
I četvrto, upravo kreacionizam zahteva da, opet po tvojim rečima, prihvatamo poput robota jednu jedinu teoriju i da uopšte ne diskutujemo o njoj...
[ masekr @ 07.04.2010. 14:46 ] @
Prvo ,ja uopste nisam poceo tu temu
Drugo, da li to sto se neko bavi jos necim osim naukom osporava kvalitet njegovog naucnog rada?
Pa Ajnstajn je najbolkji primer upravo zbog toga sto je bio ateist ali je uvek tvrdio da je sve sto postoji delo neke inteligencije.
Trece, zasto citate ono sto ne pise. Kreacionizam je teorija i ona ne zahteva nista ni od koga i o njoj se naravno
moze diskotovati kao i o bilo kojoj drugoj teoriji. Inace prosto je neverovatno sta sve ljudi mesaju i stavljaju
pod okvire religije koju sam samo uzgred spomenuo.I opet osnova plodotvorne diskusije je dobronamernost.
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2010. 14:56 ] @
Citat:

Kreacionizam je teorija

Kreacionizam je jeftin pokusaj religije da izgleda "naucno" posto u modernom dobu ljude tesko mogu ubediti pricama od pre 2000 godina pa sada pokusavaju da izgledaju modernije i "ozbiljnije" - samo nazivanje toga "teorijom" je vredjanje zdravog razuma.

Kreacionizam nema ni jednu jedinu dodirnu tacku sa naucnom teorijom i ne zadovoljava ni elementarne uslove za nazivanje istom. On moze biti "teorija" samo u smislu koliko je i teza "da je sve sr*nje sem pis*anja" teorija.

Citat:

Pa Ajnstajn je najbolkji primer upravo zbog toga sto je bio ateist ali je uvek tvrdio da je sve sto postoji delo neke inteligencije.

Zasto je uopste relevantno sta je Ajnstajn "tvrdio" van njegovih naucnih radova? Sta, ako je ON nesto tvrdio - to znaci da je TO tacno?

Cestitamo, upravo ste napravili logicku gresku: pokusaj defektivne indukcije - upoznajte se sa njom: http://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_authority

Eto samo ovo gore je primer koliko su kreacionisti daleko od nauke i naucnog metoda.
[ musicmaster @ 07.04.2010. 15:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Kreacionizam je jeftin pokusaj religije da izgleda "naucno" posto u modernom dobu ljude tesko mogu ubediti pricama od pre 2000 godina pa sada pokusavaju da izgledaju modernije i "ozbiljnije" - samo nazivanje toga "teorijom" je vredjanje zdravog razuma.

Kreacionizam nema ni jednu jedinu dodirnu tacku sa naucnom teorijom i ne zadovoljava ni elementarne uslove za nazivanje istom. On moze biti "teorija" samo u smislu koliko je i teza "da je sve sr*nje sem pis*anja" teorija.

Ma, wikipedija je čudo u "oba tri" pravca!
Jel' wikipedija danas u školama obavezno mesto kao podsetnik za nove teorijske principe ili nešto sasvim levo ili desno ili srednje?

_____
@kreacionisti

Papir deco, papir.
Ne elektronski... gde svaka šuša može da pridoda nešto....
po nalogu kojekakvog "bratstva".... itd.
[ Odin D. @ 27.04.2010. 18:59 ] @
Posto vidim da se uvazeni g. Spreco trijumfalno vratio na ovaj podforum, ali u drugoj temi, mislio sam da ga zamolim, ako slucajno svrne na ovu temu, da nam kaze da li se nesto u medjuvremenu desavalo sa ovim revolucionarnim otkricem g. Stabeka, i ako jeste sta?
[ Java Beograd @ 28.04.2010. 08:05 ] @
Citat:
Odin D.: Posto vidim da se uvazeni g. Spreco trijumfalno vratio na ovaj podforum, ali u drugoj temi, mislio sam da ga zamolim, ako slucajno svrne na ovu temu, da nam kaze da li se nesto u medjuvremenu desavalo sa ovim revolucionarnim otkricem g. Stabeka, i ako jeste sta?

Nisi čuo ? Sprečno vouzi auto sa takvim motorom. Ne plaća više benzin. Kuću je otkačio sa bandere i više ne plaća elektroidstribuciji. Ima svoj agregat, koji radi sam od sebe, i generiše mu struju. Mada struja mu sad malo treba u kući. Usavršio je patent na G7G i sad: mikser, usisivač, ventilator, mutilica za nes kafu rade sa tim motorom. Bez struje. Sami od sebe. Proprema patent G8G koji će važiti za TV, kompjuter, radio i ostale elektronske aparate, koji će takođe da rade samo od sebe. Eventualno, trebaće mu baterije za daljinski. Dok ne usavrši G9G.
[ zrachko @ 23.08.2010. 23:30 ] @
[ Ankalagon the Black @ 06.09.2010. 10:49 ] @
http://www.cairns.com.au/artic...21755_local-business-news.html

Jos par godina samo...
[ mmix @ 06.09.2010. 11:52 ] @
Do cega? Ovo nije perpetum mobile masina, i sami dizajneri su se jasno izrazili:

"It does not work via perpetual motion, rather it relies on natural magnetic forces and a pulsed electrical input"

Ovo je besplatna energija isto kao sto je i energija vodenog sliva besplatna, neko drugi ili nesto drugo je odradilo neophodni rad na uspotavljanju polja ili akomulacije.
[ Ankalagon the Black @ 06.09.2010. 19:35 ] @
Pa perpetuum mobile ne postoji. I veoma je los termin da se opisu koncepti novih tehnologija (manje ili vise obecavajucih) u oblasti energetike. Kad neko kaze da je izumeo ili ima koncept perpetuum mobile ili isto tako katastrofalno objasnjenje da krsi 2 zakon termodinamike odmah znam da imam posla sa totalnim laikom.

mmix, poredjenje sa vodopadom je idealan nacin da se opisu koncepti koji imaju sansu da uspeju. Zero point energy ili ti radiant energy masine/generatori su upravo takve tehnologije. Tu spada veoma verovatno i masina iz clanka koji sam postovao. Magnet kao parce metala/rude koje nema nikakav vidljiv i poznat izvor energije neprekidno (ili u veoma dugom vremenskom periodu) proizvodi fizicko polje koje se cini veoma primamljivim za pokusaj da se konstruise masina/generator jeftine energije. To ovi pronalazaci i kazu da su iskoristili u svom izumu. Ali cinjenica je da vec za 100 godina od kako se aktivno koristi elektricna energija niko nije uspeo da javno predstavi masinu koja proizvodi tu jeftinu energiju. Ili ako jeste, masina definitivno nije zazivela iz bilo kog razloga. Ova dva pronalazaca mi deluju do sada najozbiljnije u svojim namerama da isteraju stvar do kraja. Ne traze pare od obicnih ljudi i nemaju sajt sa pompeznim ogromnim crvenim slovima i nebuloznim izjavama. Zelim im svaku srecu.

Nisam citao celu temu pa cu da rizikujem da ponovim nesto sto je vec neko drugi objasnio. Ali evo:

Perpetuum mobile je definisan kao:

* A perpetual motion machine of the first kind produces work without the input of energy. It thus violates the law of conservation of energy.
* A perpetual motion machine of the second kind is a machine which spontaneously converts thermal energy into mechanical work. When the thermal energy is equivalent to the work done, this does not violate the law of conservation of energy. However it does violate the more subtle second law of thermodynamics (see also entropy). The signature of a perpetual motion machine of the second kind is that there is only one heat reservoir involved, which is being spontaneously cooled without involving a transfer of heat to a cooler reservoir. This conversion of heat into useful work, without any side effect, is impossible, according to the second law of thermodynamics.

Ako su svi izvori energije poznati a podrazumeva se u definiciji da jesu, onda je teorija perpetuum mobile masine korektna i zakljucak tacan. Takva masina nikada ne moze da postoji.

Oni koji nisu po profesiji inzinjeri neka obrate posebno paznju na cinjenicu da se perpetuum mobile 2. vrste odnosi na termodinamicke sisteme. A termodinamicki sistemi su tacno definisani, kao sistemi sa dovoljno velikim brojem cestica da se mogu posmatrati kao statisticki (od tuda i mogucnost primene entropije koja je statisticka velicina). Znaci, mikro sistemi (sa relativno malim brojem molekula/cestica) i sistemi galaktickih razmera (planete i solarni sistemi, uticaj gravitacionih sila nije zanemarljiv) nisu termodinamicki sistemi. Takodje, jedina vrsta energije koja se ovde razmatra jeste toplotna energija i njena konverzija u mehanicku energiju. Ostale vrste energije, kao sto je elektricna, magnetna, hemjska, svetlosna i druge nisu razmatrane, zanemarene su. Znaci, termini 2.zakon termodinamike i perpetuum mobile druge vrste nisu primenljivi na elektromagnetne sisteme. Ono sto jeste primenljivo jeste termin: zakon o odrzanju energije, koji implicitno podrazumeva da su svi izvori energije poznati.

Znaci, kada bi koristili termine sa adekvatnim teorijskim razumevanjem onda bi i komunikacija bila laksa. Nazalost na intenetu postoji na desetine miliona stranica koje demonstriraju veoma slabo razumevanje termina bilo da su u pitanju pobornici tzv. "besplatne energije" ili skeptici koji su naculi tu i tamo da postoji nekakav drugi zakon termodinamike koji nam pomaze da shvatimo zasto smo tako ograniceni (tehnoloski jel te :) ).

A ono sto je sigurno jeste da "vodopade" imamo svugde u prirodi, pocevsi od zracenja sunca, plime i oseke, recnih tokova, termalnih izvora, vetra.... mi samo trazimo najbolje nacine da prikljucimo nase masine na te "vodopade". Veliki novac se trosi na takve gluposti da to nije normalno. Ali jos nisam cuo da je neka ozbiljna naucna institucija dobila/ulozila ozbiljna sredstva da istrazi malo tu zeropoint/radiant energiju. A trebalo bi.

[ MEDIA-DESIGN PPG @ 05.12.2010. 14:25 ] @
Obavještavamo da je Miroslav Štabek preminuo dana 01.12.2010