|
[ milanche @ 15.11.2008. 06:54 ] @
| Na slicnu temu o Americi smo se mnogo ispricali, pa me malo cudi da niko ranije nije postavio 'kontra' temu.
Ovde http://www.elitemadzone.org/t344001-0#2107651 je kao malo pocelo da se prica o tome, pa rekoh
sebi da je pravi momenat da se pokrene i ova tema.
Dakle - voleo bih da svi koji poznaju rusku svakodnevicu pomognu da sklopimo mozaik. |
[ kelja @ 15.11.2008. 07:13 ] @
Nemoj milanche, to ce izazvati ponovo stari srpski boj izmedju rusofila i ljubitelja Zapada, pa ce pajaja morati da zakljuca temu.
Evo, i meni je Ivan obrisao post na topicu koji si linkovao, a tim postom sam samo pozdravio vrlo smeo i vest postupak pravoslavne slovenske brace.
[ Lesli Eldridz @ 15.11.2008. 09:03 ] @
Nece niko da odgovori. Ko ignorise lazni sjaj (koga briga za to, svako cudo za tri dana, a ruje su pored sklonosti ka alkoholu i divljastvu napoznatiji po Potemkinu) pa vidi kako je van pojedinih delova Moskve i van odredjenih novokomponovanih drustvenih slojeva (to su oni sto privatizuju i samo o tome razgovaraju kao da su maniti) pa prica o tome, umrece u najstrasnijim mukama. Da ne pominjemo sprdanje sa civilizacijom tipa sad ce ovaj da bude predsednik a onaj premijer pa ce onda da se zarotiraju, a sad ce pa malo da produze mandate sami sebi na 6, 7, 77 godina itd. Ali uvek ima kvaka, jer onaj ko zeli da zna kako je u Rusiji moze da cita Dostojevskog - isto je. Doduse, ima razlike, tad su rasprodavali sume i zlato, a sad naftu i gas. Malo li je.
[ ventura @ 15.11.2008. 10:47 ] @
Ja imam iskustva sa onim malo ruralnijim, baš 'Ruskim' delom Rusije - sibirom :)
Standar življenja, ako se gleda po novcu (plate i sl.) je nešto malo lošij od standarda u Srbiji, međutim ako se gleda po kvalitetu života, kvalitet života u Srbiji je daleko ispred.
Stanovi su svi redom ogromni, loš kvalitet gradnje (lošije od Beograda, bolje od Bukurešta), ali je sam raspored prostorija u sve i jednom stanu toliko čudan da sam se uvek češao po glavi... Imaju taj neki trip da je dnevna soba apsolutno ogromna, možeš fudbal da igraš u njoj, a onda kuhinju i WC nabiju tako da se ne možeš okrenuti unutra, a spavaće sobe jedva da su malo veće od kreveta... Ulazna vrata na svim zgradama su metalna kao na nekom trezoru, vrata od stanova takođe (a svi kažu da pljačke stanova nisu neki popularan vid kriminala, i da im nije jasno čemu takva vrata) što stvara neki sumorni utisak kad ulaziš u zgradu...
Kvalitet namirnica je jako loš. U prodavnicama jednostavno nema kvalitetnih namirnica, voća i povrća. U svakoj samoposluzi ima i deo sa nekim restoranom gde se mogu kupiti gotova jela, ali to je sve najlošijeg kvaliteta. Od delikatesa nema ništa. Sirevi su svedeni na jedan te isti kačkavalj, a mesne prerađevine su jedna vrsta kobasice, neka vrsta jako loše salame (izgled je bio dovoljan da ne probam) i neke viršle koje su ustvari identične kao te kobacice samo u manjem pakovanju. I to je to. Nema šunke, nema pileća prsa, pršut bilo šta drugo što je kod nas normalno bilo i u onim najgorim vremenima. Na hranu u restoranima se treba navići... U suštini je ok, ali ima nekih stvari na koje mi nismo navikli, npr. kiseli paradajz i sl. U sve, a pogotovo u meso stavljaju gomilu začina (peršun, kopar, korijander, ćubrica i još gomilu bilja koju ne znam), to predpostavljam vuče iste korene kao i sl. upotreba u Rumuniji i Bugarskoj što potiče iz Sovijetskih vremena, a to je da se zamaskira loš kvalitet odnosno pokvareno meso, i da mu se da uvek isti ukus bez obzira šta je u pitanju... Nije da je hrana baš toliko loša, ali se jednostavno treba naviknuti na lokalne ukuse što je i normalno na kraju krajeva bilo gde u svetu. Ja sam se recimo instantno navikao na šašlik (ražnjiće od jagnjetine/ovčetine/teletine iz marinade, spremljeno na žaru), po lokalnim Korejskim restoranima pseće meso je fenomenalno, a imaju i jako dobra čorbasta jela (borš, solyanka) koja mi se takođe sviđaju...
Što se tiče alkohola, nisam primetio da nešto više piju nego kod nas, ali sam primetio da postoji razlika - tamo piju da bi se napili. Što objašnjava i masovno ispijanje piva na slamčicu (valjda se instant napiješ od toga, nisam probavao)... Uz klopu je normalno da popiješ 200-300 grama votke, ne kao aperitiv, nego piješ uz jelo..
Kvalitetne garderobe i kvalitetne robe po radnjama nema (ovde ne pričam o Moskvi već sibiru)... Sve je najjeftinija roba, falsifikati, a tržni centri izgledaju nekako, kao kod nas sredinom devedesetih, onako nije kriza, ali je sve nekako jadno i bedno, i u svim radnjama se prodaje ista roba.
Od auta Toyota je zakon, pa onda sve ostalo... I svi imaju na autima neke alarme sa kojim mogu na daljinu da upale auto, što im je neophodno preko zime jer ako se auto ne pali automatski svako 2 sata, motor zaledi i ujutru moraju onda da ga šlepaju u toplu garažu gde ga polivaju toplom vodom da se odledi, da bi upalio... Auta mahom ima svakakvih, ali je primetno da je vozni park dosta lošij nego u Srbiji...
Za življenje nije sve tako crno, ima i jako mnogo pozitivnih stvari, ali kao i na sve drugo čovek treba da se privikne da bi mu to sve postalo normalno...
[ Lesli Eldridz @ 15.11.2008. 11:25 ] @
Citat: ventura: Što se tiče alkohola, nisam primetio da nešto više piju nego kod nas, ali sam primetio da postoji razlika - tamo piju da bi se napili.
A zar postoji drugi nacin da se pije, e ;-) To se zove "fenomen prve čaše" . Karakteristican je za prave alkoholicare, koji ne smeju da pocnu, jer ako pocnu i popiju jednu čašu, ne mogu da se zaustave se dok se ne oleše i onesveste se. Takvi su oni.
E, jel znate onu sliku "ruska joga"
[ commissar @ 15.11.2008. 12:01 ] @
Citat: Lesli Eldridz: .....onaj ko zeli da zna kako je u Rusiji moze da cita Dostojevskog.....
Ili Solzenjicina, ili Vojinovica.... Malo su sveziji podaci :)
[ žutokljunac @ 15.11.2008. 12:28 ] @
Sliku sam video, ali " ruska joga " - ha ha ha!
[ Catclaw @ 15.11.2008. 17:54 ] @
Evo i ja da se nadovezem sa mojim utiscima iz Petrovgrada, koji sam imala prilike da posetim nekoliko puta.
Ukratko, jako sivo i jako tuzno. Ne bih volela tamo da se vratim.
Ono sto je na mene ostavilo najveci utisak jeste neverovatna slicnost sa Srbijom iz najgorih dana, ako ne i gore. Za vecinu ljudi na ulicama ne znate da li su beskucnici ili ne, jer su prilicno zapusteni i obuceni u kojekakve krpe. Ljudi su obuceni gore od nasih najbednijih penzionera, ono je stvarno tuga gledati. Svako lice, svaki covek koji prodje pored vas odise siromastvom i nemastinom.
Uz to se moze primetiti i velika nevoljnost da se stupe u komunikaciju sa bilo kojim strancem. Srecom, govorim po malo ruski i dosta toga razumem, pa bih, kada mi je trebala neka pomoc, prosla mnogo bolje neko moji prijatelji iz drugih zemalja. Zatim je tu cinjenica da apsolutno niko ne govori i ne razume engleski, sto opet ukazuje na nizak nivo obrazovanja, barem po tom pitanju. Ako recimo udjete sami u Ermitaz, bez organizovanog vodica, necete naci nijednog zaposlenog koji bi razumeo bar jednu rec na engleskom. To je bilo dosta tuzno gledati, jer jer rec o muzeju koji ima preko 2 miliona dela i jos uvek vodi bitku sa Luvrom oko toga koji je prestizniji. Ovde ce vas na ulazu u svaki deo muzeja docekati dve brkate sluzbenice, u nekoj smesnoj uniformi iz 45-te i na svaki vas pokret samo ce vristati NJET NJET!!! Mene nije mnogo iznenadilo, ali ne bas lep prizor za ljude koji nisu imali prilike da uz tako nesto odrastaju, kao mi ovde nekada...
Zatim, kao sto je neko gore napisao, totalna eksploatacija prostora. Zgrade su ogromne, masivne i PROPALE. Sve zvrje prazne. Iskoriscena je mozda jedna soba ili hol, sve ostalo samo propada. Ulice su prljave, zgrade i fasade crne od prljavstine. U vecem delu grada nije bas prijatno ici sam, narocito nocu. Zatim neizostavne grupe momaka u crnim koznim jaknama osisanih na tarzanke koje mozete videti na svakom cosku itd...
Ono sto se kod nas naziva gradskim kaficem ili barom, ja tamo nisam videla. Postoje samo kafane, ali ne one poput nase Skadarlije, vec birtije u kojekakvim prolazima, sa kariranim isflekanim stolnjacima i ekipom koja nije za komentarisati. Alkohol je jako jeftin, vodka narocito. Ona je recimo jeftinija od piva, tako da svako ko sedne u kafanu narucuje vodku, pivo se slabo pije.
Jedan od nasih najvecih poduhvata bio je naci menjacnicu. One su takodje skrivene po kojekakvim prolazima i haustorima. Na ulazu su obicno oni isti momci u jaknama. U njima opet niko ne prica engleski, vec samo i iskljucivo ruski. Dok menjate pare ne mozete da se otrgnete utisku da radite nesto nezakonito i nelegalno. Naravno zbog ambijenta koji vas okruzuje...
O nekoj kupovini nemojte ni razmisljati. Najvece i najluksuznije prodavnice koje smo imali prilike da nadjemo bile su u rangu naseg Centrotekstila. U izlogu po dva kondukterska odela, mozda neka karirana kosulja i to je to.
Naravno tu je i cuveni Black Market, verni duplikat naseg buvljaka iz 90-tih. Rasireni satori i cerade na kojima jadni ljudi prodaju sve sto su mogli da iznesu iz kuce. Mada, vredi otici zbog video kaseta sa ruskim bajkama :) Da, tamo se prodaju iskljucivo video kasete, oni jos nisu evoluirali do DIVX-eva i DVD-ova...
Sta znam. Prijatelji koji su bili sa mnom, a koji su inace iz Kanade, Amerike, Evrope..., non stop su se smejali na sve sto vide i komentarisali kako nikad tako nesto nisu videli. Sa druge strane, ni meni, niti bilo kome ko je rastao u Srbiji to nije bilo nimalo smesno, vec jako tuzno!
I njima je prestalo da bude smesno kada im je taksista prilikom jedne voznje zaustavio kola u nekoj zabiti i rekao da moraju da mu daju jos odrednjeni iznos novca ako misle da ih odveze odatle.
Sa druge strane, ako u odredjeni deo dana stanete na neki od mostova na reci Nevi, videce brojne luksuzne glisere i jahte, trke istih, uzivanje i bahacenje njihovih vlasnika itd... Jos jedan tuzan primer zemlje u kojoj manjina zivi na racun vecine...
I najvaznije, napominjem da su ovo samo moji utisci na postavljenu temu. Znaci utisci nekoga ko se u tom gradu vise puta zadesio. Verovatno bi neko ko je imao priliku da tamo zivi ili radi, mogao da vam isprica i neku drugu, lepsu stranu svega ovoga....
[Ovu poruku je menjao Catclaw dana 15.11.2008. u 19:36 GMT+1]
[ kelja @ 15.11.2008. 18:10 ] @
Ma to je zato sto su odustali od socijalizma. A bas su bili na pravom putu!
Samo da nisu upoznali zla trzisne ekonomije...
A uostalom, ti si opisala samo materijalnu stranu, ja sam ubedjen da su ti ljudi sretni i zadovoljni, bez obzira na relativnu nemastinu. Sloveni vole duhovne vrednosti, eto, pitajte, recimo, ruske tajkune. Oni sigurno nisu tako srecni, kao ta polugola sirotinja koja krstari ulicama poput aveti...
Citat: Jos jedan tuzan primer zemlje u kojoj manjina zivi na racun vecine...
Ma ne, to si ti nesto pobrkala, Amerika je takva.
[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2008. 18:38 ] @
Ja mogu da kazem malo iskustva iz Jermenije, koja nije Rusija - ali je definitivno ex-SSSR zemlja a i danas imaju jako dobre veze sa Rusijom, cak im Rusi cuvaju granicu sa Turskom, i na svakom koraku se moze naci neka kancelarija ruske armije...
Elem, pri ulasku u zemlju prva stvar na koju cete naici su vrlo namrsteni granicari koji ce vrlo temeljno pregledati vas pasos i pitati vas da li pricate ruski... Sledi placanje vize i prolaz preko carine koja je sasvim OK.
Po izlasku iz aerodroma ce vam prvo upasti u oci ogromna kolicina lada (sto starih, sto novih) kao i vrlo nabudzenih automobila (Audi Q7, Cayenne, Mercedes G klasa, nadje se i neki Hummer i sl..) - cela slika neodoljivo podseca na Srbiju '90-tih po pogledu zapustenosti puteva, prljavstine i lokalnih kontrasta sa "oazama" blagostanja u vidu vila i besnih kola. Kontrasti su ogromni, sto je sablon u zemljama ruske uticajne sfere.
Put do Jerevana (glavni grad) podseca na periferije Istanbula i Izmira - relativno slaba infrastruktura, ali je taj konkretan put OK (sto se ne bi moglo reci za druge) - ima 3 trake u jednom pravcu, verovatno zaostavstina SSSR-a... Dalja predgradja Jerevana su vrlo ruralna (krave na putu nisu retkost) ali cim udjete u Jerevan situacija postaje urbanija.
Sam grad Jerevan je vrlo interesantan - lokalno ulicno zuto natrijumsko svetlo ukombinovano sa starim fasadama jako podseca na Beograd i daje mu interesantan "smek". Jos slicnosti sa Beogradom su i koriscenje olovnog benzina i konstantan miris izduvnih gasova u vazduhu kao i potpuno nekontrolisana voznja i parkiranje - doduse, ovde su otisli jos korak dalje, bila neka svadba i onda se svi pomenuti dzipovi lepo zaustave u voznoj traci da sacekaju "komandu" za polazak, dok ih ostali obilaze...
U svakom slucaju infrastruktura je otprilike na nivou Srbije polovinom 90-tih - sama Jermenija nema neku jaku ekonomiju vec manje-vise zavisi od doznaka njihove dijaspore iz inostranstva. Interesantno je primetiti da postoji dosta infrastrukturnih projekata koji su potpuno finansirani od strane njihovih bogatih expata, tipa novi muzej i delovi puteva.
Sami ljudi su prijateljski nastrojeni mahom - vrlo tradicionalni sa akcentom na porodicu i crkvena verovanja, odredjen broj prica engleski, a ruski svi razumeju (uci se u skoli). Na ulici cete videti dosta mladjih likova u crnim koznim jaknama (ekvivalent BG dizelasima) - ovo je valjda klasicna stvar za sve te ex-SSSR zemlje, kao i vrlo atraktivno obucene devojke. Lokalci jako polazu na istoriju, i imaju velike traume iz proslosti - od 4 zemlje sa kojima se Jermenija granici sa 2 je potpuno zapecacena granica a sa jednom (Azerbejdzan) su i dalje u ratu. Svi do reda imaju identican kolektivni osecaj nepravde ucinjene nad njima, i to do nivoa koji vrlo verovatno opterecuje i sredjivanje diplomatskih problema sa Turskom. Ljudi su generalno dobro obrazovani, Jermenija je i u SSSR bila republika sa najvecim prosekom visoko obrazovanih ljudi.
Ekonomija zemlje je vrlo losa - propascu SSSR je cela veca industrija propala, i ostao je ogroman broj ljudi sa zastarelim doktoratima i fakultetima koji nemaju nista da rade - IT industrija je u velikom rastu i u samom Jerevanu postoji nekoliko vecih outsourcing firmi. Plate su reda velicine 200-300 EUR osim za IT-ovce i bankare, koji imaju i preko 1000 EUR. Stanovi su jako skupi, i jako je tesko kupiti neki - bankarske kamate su podjednako lihvarske kao i u Srbiji (tipa 14%-15%). Kao i u Rusiji i ex-SSSR - dolar je glavna strana valuta, ne euro. Medju ljudima koliko sam primetio preovladava pesimizam - ogromna kolicina mladih emigrira u inostranstvo cim im se ukaze prilika.
Ruski oligarsi ("biznismeni") drze gotovo sve sto vredi od ekonomije u Jermeniji - mobilne operatere, distributere nafte, itd... Korupcija je vrlo visoka, i politicki sistem iako nominalno demokratski je i dalje fokusiran oko pojedinaca u centrima moci.
Hrana je miks sovjetskog, grckog i bliskoistocnog uticaja - tako da figurira dosta mesa u raznim kebab-like jelima, hleb je slican turskom (lok: lavash) kao i odredjena ruska jela (soljanka) - i naravno ogromna konzumacija vodke, koja je gotovo univerzalna za sve ex-SSSR republike. Postoji par sireva slicnih nasim. Cena hrane je generalno jeftina i verujem da bi ljudima naviknutim na balkansku kuhinju bila ne tako strana.
Geografija je vrlo interesantna - Planina Ararat (>5000 M) se vidi iz svih mesta u Jerevanu ali do nje nije moguce doci lako jer je ostala na turskoj strani (morali bi ste ici preko Gruzije, ili da budete ludi i da za $1000 probate da se ilegalno prebacite uz pomoc Kurda) - ogromna vecina zemlje je na uzvisenju tako da je klima prilicno ostra zimi - ali zato ima odlicnih delova za treking i skijanje. Jezero Sevan je drugi po redu najveci rezervoar slatke vode na svetu i definitivno vredi posetiti ga - oko jezera Sevan je ranije isao bitan krak "svilene staze" mada je vecina geografskih ostataka unistena, postoje ostaci par karavanseraja iz te epohe. Jermenija lezi na vrlo osetljivom zemljistu i smrtonosni zemljotresi nisu retkost. To ih ipak nije sprecilo da sagrade nuklearni reaktor koji i dan danas radi, iako mu je istekao rok...
Eto, to bi bilo to - Jermenija je zanimljiva za posetiti, mada ce dosta ljudi iz Srbije mnoge stvari u njoj podsetiti na 90-te u Srbiji.
[ Horvat @ 15.11.2008. 19:17 ] @
hvala venturi,catclaw i ivanu na opisima...previse podseca na ne tako lepo vreme...
najvise me iznenadio st. peterburg ,za njega sam mislio da je ,poput moskve [opet moguce da gresim] "razvijen" i ne toliko tmuran..."vidim" koliko sam pogresio :(...
znaci na istok nista bez ruskog :P
[ Catclaw @ 15.11.2008. 20:12 ] @
Citat: Po izlasku iz aerodroma ce vam prvo upasti u oci ogromna kolicina lada (sto starih, sto novih) kao i vrlo nabudzenih automobila
Jaooo, totalno sam zaboravila da se osvrnem na temu "voznog parka" brace rusa. Setati njihovim ulicama vise je kao obilazak neke izlozbe oldtajmera. Vecinu tih modela verovatno ne bih znala ni da opisem, jer su prestali da se proizvode daleko pre mog rodjenja. Jos jedna atrakcija za strance koji se odusevljeno osvrcu za svakom krntijom koja prodje (uz sto vecu buku po mogucstvu).
Jedina zemlja koja bi mogla da parira Rusiji po ovom, a i ostalim pitanjima, jeste Litvanija.
Citat: najvise me iznenadio st. peterburg ,za njega sam mislio da je ,poput moskve [opet moguce da gresim] "razvijen" i ne toliko tmuran
Pa St. Petersburg moze izgledati jako velelepno u nekim svojim delovima, ali to je samo jedan veliki privid. On ima dosta cuvenih turistickih atrakcija, masivnih i ukrasenih, kao na primer Ermitaz ili Petropavlovska tvrdjava. Ali sve su to samo prividne atrakcije jer odaju jednu tuznu prazninu i pustos. Siromasne i bedne ljude koji u njima rade, oronule i zastarele delove koje niko decenijama ne renovira, prljave fasade, potpunu nebrigu i indiferentnost prema turistima koji u ta mesta dodju itd, itd....
Ono sto je takodje prva asocijacija na St. Petersburg jesu cuvene carske palate i velelepni vrtovi, kao na primer - Peterhof, Catherine's Palace, Pavlovsk itd. I zaista, poseta nekom od tih mesta moze vas ostaviti bez daha. Mene jeste. Ali opet dzaba, kad vas u njima docekaju isti prizori i kada znate kako ostatak naroda u tom istom gradu zivi. Odmah se i zapitate jos gore pitanje - kako li je taj jadan narod ziveo nekada dok su sva ova cuda gradjena?
Nazalost, mnogi turisti koji na par dana odu u St. Petersburg imaju priliku da obidju samo ta "velelepna" mesta i atrakcije, i ostanu slepi za svo ono sivilo i bedu koja se iza toga nalazi.
[Shadowed: Popravljen quote tag]
[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 16.11.2008. u 01:41 GMT+1]
[ 101010 @ 15.11.2008. 20:16 ] @
Nemam bas licno iskustvo, ali posto radim sa ljudima koji redovno putuju u Rusiju i imam par prijatelja koji tamo zive i rade, mogu izneti neki opsti utisak koji sam ja stekao.
Moj utisak iz price sa par prijatelja koje izrazito cenim zbog nacina na koji razmisljaju, a koji duze vreme zive i rade u razlicitim delovima Rusije, je razocaranje Rusima u globalu, njihovim mentalitetom, i tako nekim generalnim osobinama kao naroda [ovo zvuci diskriminatorno, al jbg].
Slicnu pricu mi upravo isprica par poznanica koje su tamo provele 6 meseci radeci kao prevodioci. I tako, pored svih prica o ekonomiji, arhitekturi, drzavnom urdenjenju, mafiji, umetnosti, ta prica je na mene ostavila najveci utisak, to neko razocaranje...
Sto se tice St.Petersburga, ne znam sta da kazem, jer svi koji su bili tamo su uglavnom odusevljeni vidjenim, nadam se da cu i ja skoro u posetu... Naravno ne sumnjam da su ostatak grada kao i ljudi isti kao bilo gde u Rusiji, a to je ta postkomunisticka beda koja deli prostor sa tajkunima i mafijom, kontrasti...
Posle Venturinog opisa, razmisljam da li bi neciji putopis iz nekog manjeg mesta na jugu Srbije, zvucao bolje ili gore od tog Sibirskog?...
[ Horvat @ 15.11.2008. 20:29 ] @
Citat: 101010:Posle Venturinog opisa, razmisljam da li bi neciji putopis iz nekog manjeg mesta na jugu Srbije, zvucao bolje ili gore od tog Sibirskog?...
to i meni palo na pamet,setio sam se [delimicnog] opisa drugovog puta na sahranu u nis...
[ vukad @ 15.11.2008. 20:33 ] @
Citat: Catclaw: Jaooo, totalno sam zaboravila da se osvrnem na temu "voznog parka" brace rusa. Setati njihovim ulicama vise je kao obilazak neke izlozbe oldtajmera. Vecinu tih modela verovatno ne bih znala ni da opisem, jer su prestali da se proizvode daleko pre mog rodjenja. Jos jedna atrakcija za strance koji se odusevljeno osvrcu za svakom krntijom koja prodje (uz sto vecu buku po mogucstvu).
Jedina zemlja koja bi mogla da parira Rusiji po ovom, a i ostalim pitanjima, jeste Litvanija.
Totalno neukusno kad nesto ovako napise neko iz Srbije.
[ Catclaw @ 15.11.2008. 21:12 ] @
Citat: Totalno neukusno kad nesto ovako napise neko iz Srbije.
Ne vidim problem u pasusu koji sam napisala.
Sto se tice automobila, citirala sam i odgovorila na izjavu decka koji se par postova iznad osvrnuo na tu temu, a koja je po meni, jos jedan dobar pokazatelj zivota u Rusiji.
Nisam ljubitelj ni "besnih" automobila, niti ljubitelj automobila UOPSTE, i apsolutno me ta tematika sama po sebi ne zanima. Ali kada pricamo o nacinu zivota u jednoj zemlji, mislim da je ona itekako dobar pokazatelj zaostalog razvoja i jako lose ekonomske situacije iste. Takodje, od svih zemalja u njenom okruzenju u koje sam imala prilike da odem, Litvanija je jedina zemlja u kojoj sam mogla videti tako nesto. Ne razumem sta je tu neukusno. I kakve ima veze odakle je ko i da li je neko iz Srbije ili ne. To ne menja situaciju o kojoj je se ovde diskutuje, niti pred njom treba zatvarati oci "zato sto smo mi iz Srbije".
Naravno da je Srbija manje-vise podjednako tuzna po tom pitanju i naravno da mi nemamo prava da kritikujemo nerazvijenost neke zemlje dok je nasa u ovakvom stanju kakvom jeste. Ali ovo nije nikakva kritika, vec opis onoga sto smo videli i doziveli.
[ vukad @ 15.11.2008. 21:24 ] @
Tvoj opis St. Petersburga i zivota u njemu je potpuno neobjektivan, obojen nekim negativnim emocijama iz ko zna kog razloga. Da citiram samo neke delove:
Citat: O nekoj kupovini nemojte ni razmisljati. Najvece i najluksuznije prodavnice koje smo imali prilike da nadjemo bile su u rangu naseg Centrotekstila. U izlogu po dva kondukterska odela, mozda neka karirana kosulja i to je to.
Burberry, Escada, Trussardi,...i mnogi drugi, svi se nalaze na Nevskom prospektu. Da znas za sledeci put.
Citat: Da, tamo se prodaju iskljucivo video kasete, oni jos nisu evoluirali do DIVX-eva i DVD-ova...
No comment.
[ Catclaw @ 15.11.2008. 21:40 ] @
Citat: Tvoj opis St. Petersburga i zivota u njemu je potpuno neobjektivan, obojen nekim negativnim emocijama iz ko zna kog razloga.
Da, da, da... Sigurno zato sto sam domaci izdajnik i strani placenik.
Nikako zato sto sto stanje zaista moze biti takvo.
To je jedan divan grad iz bajke, u kojem vas jos divniji taksisti voze do zabiti i traze harac kako bi vas odatle vratili u civilizaciju. Sram me bilo!
[ žutokljunac @ 15.11.2008. 21:50 ] @
Vukade a što si ti otišao u Švedsku, što nisi kod braće? Klima je slična, al je zato hrana bolja, alkohol mnogo jeftin a ako si sposoban i ako imaš preduzetnički duh, možeš mnogo više da zaradiš. Vidiš kako Abramovič.
[ vukad @ 15.11.2008. 21:52 ] @
Citat: Da, da, da... Sigurno zato sto sam domaci izdajnik i strani placenik.
Ne, zapravo palo mi je na pamet nesto drugo. Problem nije u tome sto si rekla nego u nacinu na koji si rekla. Verovatno si se do juce truckala u jugu ili stojadinu kao i svi ostali osim ako ti roditelji nisu jedni od onih koji su se "snasli" 90-tih, a sada se kao sablaznjavas voznim parkom u St. Petersburgu. I gde majke ti nadje Litvaniju za poredjenje? Pa pogledaj oko sebe, bilo da si u Beogradu ili u Majamiju gde 25% ljudi zivi ispod granice siromastva.
[ vukad @ 15.11.2008. 22:00 ] @
Citat: Vukade a što si ti otišao u Švedsku, što nisi kod braće?
A zasto bih? Da li sam ja bilo cime sto sam rekao sugerisao da se Rusiji bolje zivi nego u Svedskoj? I sta ti znaci ovo "kod brace"?
[ bugsu @ 15.11.2008. 22:20 ] @
Citat: vukad: A zasto bih? Da li sam ja bilo cime sto sam rekao sugerisao da se Rusiji bolje zivi nego u Svedskoj? I sta ti znaci ovo "kod brace"?
po tvojim porukama ljudi(pa i ja) te kontaju da branis rusiju ,tj ovo sto su ljudi napisali (kakvo je stanje) po tvom ispadne da nije takvo ,tj da tamo cvetaju ruze...u tome je "problem"
elem ,svaka cast za temu i ljude koji su bili u RUS( i ex-sssr) i napisali svoje utiske...
Mene samo zanima Ivan je spomenuo da Jermenija ratuje sa Azerbejdzanom ,jel to ozbiljan rat ili neko primirije je trenutno?
I zasto su sa dve zemlje "Zapecacenje" granice.....
nisam bio tamo zato me interesuje...
[ vukad @ 15.11.2008. 22:38 ] @
Citat: po tvojim porukama ljudi(pa i ja) te kontaju da branis rusiju ,tj ovo sto su ljudi napisali (kakvo je stanje) po tvom ispadne da nije takvo ,tj da tamo cvetaju ruze...u tome je "problem"
Ne, nismo se razumeli. Ja imam prijatelje koji zive i rade u Rusiji tako da dobro znam da je daleko od toga da tamo cvetaju ruze. Ali nisam mogao a da ne prokomenarisem tekst koji je tako ocigledno neobjektivanm i pun neistina. Mozda ona smatra da kad napise da tamo nema boljih radnji od Centrotekstila i da ljudi neznaju sta je DVD da je to pesnicka sloboda, stilska figura... ali na ovom forumu su uglavnom ljudi tehnicke struke, koji barataju sa ciframa i cinjenicama, a ne sa stilskim figurama.
Citat: po tvom ispadne da nije takvo ,tj da tamo cvetaju ruze
Matematicki receno, ja sam se zadrzao na negaciji, a implikaciju ste napravili vi.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2008. 00:18 ] @
Citat: bugsu
Mene samo zanima Ivan je spomenuo da Jermenija ratuje sa Azerbejdzanom ,jel to ozbiljan rat ili neko primirije je trenutno?
I zasto su sa dve zemlje "Zapecacenje" granice.....
nisam bio tamo zato me interesuje...
Ovako, prvo Jermenija se granici sa Azerbejdzanom, Iranom, Turskom i Gruzijom... od toga su granice sa Azerbejdzanom i Turskom zatvorene.
Rat sa Azerbejdzanom je poceo krajem 80-tih zbog vrlo slicnih razloga kao u ex-SFRJ - u Azerbejdzanu je ziveo odredjen procenat Jermena na teritoriji (Nagorno Karabah) koja je tokom crtanja mapa SSSR pripala Azerbejdzanu, a deo Azerbejdzana je bio geografski odvojen od glavne teritorije a izmedju je Jermenija... sasvim dovoljno za jedan vrlo gadan rat. Rat u Nagorno Karabahu je bio najgori izmedju 1988 i 1994. 1994 su OEBS i Rusija uspeli da ubedi strane da potpisu primirje.
Rezultat rata je nekoliko desetina hiljada mrtvih, preko 200 hiljada razmestenih Jermena i preko 800 hiljada razmestenih Azerbejdzanaca.
Medjutim primirje nije resilo glavni problem - danas nema otvorenih sukoba, ali isto tako da moze u bilo kom momentu da prestane. Jermenija kontrolise taj deo Azerbejdzana i, zbog toga, su granice izmedju Jermenije i Azerbejdzana pod kontrolom Azerbejdzanaza zatvorene, i ne postoje diplomatski odnosi - sto je sasvim za ocekivati.
Jermeni i Azerbejdzanci se vrlo ne vole i cenim da se nece skoro resiti taj problem izmedju njih. Turistima se generalno ne preporucuje da ulaze u bilo kakve rasprave sa lokalcima oko toga, jer u tim drzavama skoro svaka porodica ima nekog ko je stradao u tom ratu.
--
Druga zatvorena granica je sa Turskom - Jermenija i Turska su odavno u problemima, zbog genocida izvrsenog nad Jermenima a organizovanim od strane otomanske imperije pocetkom proslog veka (inace, termin genocid je nastao bas sa ovim dogadjajem u vidu) - Turska iz nekog razloga ni dan danas ne priznaje da je njena predhodnica izvrsila genocid, a ide se do te mere da se u Turskoj sudski gone oni koji dovode zvanican stav u pitanje.
Medjutim, razlozi za blokadu tursko-jermenske granice su skorijeg datuma - zbog rata sa Azerjbejdzanom, gde je Turska bila na strani Azerbejdzanaca koji imaju vrlo jake veze sa Turskom. Turska ima neki stari sporazum iz prve polovine XX veka da ce vojno intervenisati ako Azerbejdzan bude ugrozen, tako da se Jermenija obezbedila angazujuci rusku vojsku da joj cuva granicu sa Turskom.
Ironicno, privatna lica i firme iz Turske i Jermenije i te kako saradjuju - samo sto sva roba, kao i prevoz putnika mora ici kroz Gruziju, gde Gruzija naplacuje takse za svu tu robu (sto bi se reklo, nije im lose uopste)... Jermeni IT-ovci idu na odmor u Tursku i sve je manje-vise OK, jedino te dve zemlje i dalje nemaju kapacitet i snagu da probleme razrese i omoguce normalan zivot ljudima koji zive na granicnim podrucjima.
[ Catclaw @ 16.11.2008. 01:21 ] @
Citat:
Ne, zapravo palo mi je na pamet nesto drugo. Problem nije u tome sto si rekla nego u nacinu na koji si rekla. Verovatno si se do juce truckala u jugu ili stojadinu kao i svi ostali osim ako ti roditelji nisu jedni od onih koji su se "snasli" 90-tih, a sada se kao sablaznjavas voznim parkom u St. Petersburgu. I gde majke ti nadje Litvaniju za poredjenje? Pa pogledaj oko sebe, bilo da si u Beogradu ili u Majamiju gde 25% ljudi zivi ispod granice siromastva.
Nacin na koji sam sve napisala je po mom misljenju izuzetno blag u odnosu na sve ono sto sam tamo imala priliku da vidim i dozivim. Sto ja, sto moji prijatelji. Kao sto sam ti vec napisala, niti se necega sablaznjavam, niti nesto ismevam, vec opisujem stvari onakvima kakve jesu. Odavno sam prerasla sve koplekse po tom pitanju, i sto je najbitnije, odavno sam raskrstila sa svim kvazi patriotrskim i otadzbinskim porivima zbog kojih cu zatvarati oci pred stvarima koje su pogresne i nenormalne.
A zivot u Rusiji je sve osim normalan. Standard ljudi koji zive u Rusiji po pitanju vozila je bas onakav kakav sam i napisala, sto se direktno odnosi na temu koju je decko postavio. I to sam ti vec objasnila, ali ocigledno ne znas da citas.
Svaka zemlja ima i ruzne i lepe strane. Pa i Rusija, pa i St. Petersburg. Da, neki od prizora koje sam tamo videla odusevili su me i ostavili bez daha. To sam vec rekla i necu vise ponavljati jer tebe mrzi da citas. Ali ko razuman moze zbog toga zatvoriti oci na sve ostalo i reci da se tamo normalno zivi. Ovo nije tema "Prorodne cari i lepote Rusije" vec "ZIVOT U NJOJ.
Ako su moji utisci "neosnovano negativni iz ko zna kog razloga", kako to da nigde nisam dobila tvoj odgovor na pitanje - Koja to zemlja moze zivot svojih gradjana okarakterisati kao "pozitivan" i normalan, ako najobicniji taksista ima slobodu da te odvede gde god hoce i ucenjuje i reketira kako hoce???
Mnoge druge primere koje sam tamo videla nazalost ne mogu da navodim, jer nisu za forum i ticu se direktno mog posla i posla mojih prijatelja i smatram da ne bi trebalo da ih iznosim. Ne treba puno vremena da normalan covek shvati kako funkcionisu stvari u toj zemlji - po principu najgoreg bezakonja i bezumlja, zakona jaceg, mita i korupcije na svim nivoima. I nacin na koji posao, zivot i sve ostalo u toj zemlji funkcionise itekako mi daje za pravo da ga okaraterisem kao NEGATIVAN i po mojim standardima nenormalan.
Gde nadjoh Litvaniju????
A zasto da je ne nadjem i ne pomenem, kada u njoj vlada ista tragedija i isto bezumlje kao u Rusiji. Ili mozda treba da kazem da je sve super i ruzicasto jer je to "bratska" zemlja i treba da se slihtamo jedni drugima i pisemo hvalospeve, a da pljujemo po ostalim "neprijateljskim" agresorima cak i kada za to nema razloga.
Ne vidim da si ti ijednim argumentom objasnio sta je tako lepo i bajno po pitanju zivota i standarda u Rusiji.
Vidim da zivis u Svedskoj. Postavi slobodno temu "Zivot u Svedskoj" ili Finskoj, Norveskoj, Danskoj, Irskoj, Skotskoj, ma bilo kojoj evropskoj zemlji i videces sta cu ti odgovoriti na tu temu, jer su to zemlje sa kojima sam i poredila Rusiju kada sam opisivala sve ono sto u njoj smatram nenormalnim. Ili mozda treba da je poredim sa Srbijom devedesetih, pa kazem da i nije tako lose??? Znaci ako se negde normalno zivi, ja cu biti PRVA koja ce to reci i apsolutno me ne zanima koja je to zemlja, koliko nam je "bliska" ili "daleka".
U medjuvremenu ti uzivaj u setnji Nevskim trgom i sa ceznjom i nostalgijom se prisecaj Srbije 90-tih jer vidim da ti nedostaje. Samo mene zaobidji i nemoj vise sebi da dajes sebi za pravo da me nazivas lazovom.
Citat: osim ako ti roditelji nisu jedni od onih koji su se "snasli" 90-tih
Ova recenica je samo potrvdila tvoju nekulturu i bezobrazluk. I posto si "covek tehnicke struke, koji barata sa ciframa i cinjenicama" ne znam sa kojom drskoscu dajes sebi pravo da pominjes roditelje nekoga koga ne poznajes i o kojima nista ne znas, pa cak ni to da li je neko od njih ziv ili ne?????
Sto se mene tice, posle ove recenice, svaka moja dalja "diskusija" sa tobom je zavrsena!
[Ovu poruku je menjao Catclaw dana 16.11.2008. u 02:52 GMT+1]
[ vukad @ 16.11.2008. 02:12 ] @
Citat: Ne vidim da si ti ijednim argumentom objasnio sta je tako lepo i bajno po pitanju zivota i standarda u Rusiji.
Pa da, ako se ne slazem s tobom da je tamo sve nenormalno, prljavo, bedno i kriminalizovano, onda sigurno mislim da je sve bajno, jer ne postoji nista izmedju. Pa izgleda da nekakva smislena diskusija s tobom i nije moguca jer nisu u stanju da razdvojis cinjenice od tog nekog svog subjektivnog dozivljaja. Ta tvoja tragedija-bezumlje-bla-bla-truc prica vise prilici serbiancafeu, tamo gde diskutuju o "Khenjadama" i "Cemerikama". Ako si htela da das doprinos na temu "kako se zivi u St. Petersburgu" mogla si da nam kazes nesto o:
- prosecnim zaradama
- nezaposlenosti
- troskovima zivota
- kulturnim desavanjima
- nocnom zivotu
- klimi
A na tvoju pricu sam reagovao ne samo sto je neobjektivna nego zato sto je ispunjena pakoscu, jer inace ne znam kako bih okarakterisao ovo
Citat: Za vecinu ljudi na ulicama ne znate da li su beskucnici ili ne, jer su prilicno zapusteni i obuceni u kojekakve krpe.
Citat: Ovde ce vas na ulazu u svaki deo muzeja docekati dve brkate sluzbenice
Citat: Ono sto se kod nas naziva gradskim kaficem ili barom, ja tamo nisam videla. Postoje samo kafane, ali ne one poput nase Skadarlije, vec birtije u kojekakvim prolazima, sa kariranim isflekanim stolnjacima
Citat: O nekoj kupovini nemojte ni razmisljati. Najvece i najluksuznije prodavnice koje smo imali prilike da nadjemo bile su u rangu naseg Centrotekstila.
Citat: Da, tamo se prodaju iskljucivo video kasete, oni jos nisu evoluirali do DIVX-eva i DVD-ova
Citat: Zatim je tu cinjenica da apsolutno niko ne govori i ne razume engleski, sto opet ukazuje na nizak nivo obrazovanja, barem po tom pitanju.
Ovde si se barem ogradila, ali insinuacija je jasna. Vidim iz prethodnih postova da si studirala engleski jezik, ali spusti se na zemlju, znanje engleskog nije kriterijum kojim moze da se meri stepen opsteg obrazovanja u Rusiji, Japanu. Prethodne necu ni da komentarisem jer su obicne budalastine.
[Ovu poruku je menjao vukad dana 16.11.2008. u 03:39 GMT+1]
[ milanche @ 16.11.2008. 05:39 ] @
Necemo da se svadjamo.
Jedan bistri Rus sa kojim sam radio je sebi posle mukotrpnih godina snalazenja oko papira (Kanada, USA)
konacno priustio sebi da posle nekih osam godina ode do Moskve gde je i rodjen i odrastao.
Kaze da je bio prilicno prijatno iznenadjen.
Prema njegovoj prici, zivot u prestonici (Moskvi) je postao po ritmu i guzvi potpuno porediv sa bilo kojom
zapadnom metropolom. Svi veliki consumer brand-ovi koji se normalno srecu u svi svetskim metropolama
se srecu i u Moskvi. Automobilska guzva u (kako kaze) inace vrlo sirokim moskovskim bulevarima je postala
prilicna i neuporediva sa vremenom kada je odlazio. Ritam zivota obicnog coveka obicnim danom je visestruko
brzi nego sto je bio.
Za plate inzenjera kaze da su negde na 60-80% plata na Zapadu, a sto se pracenja desavanja u struci kaze
da apsolutno nema razlike - sve je prilicno u toku. Naravno, matematicari i slicna ekipa su i u najcrnja vremena
bili izuzetno cenjeni, i outsourcing jos od ranih devedesetih nije bio nikakva retkost.
S druge strane - secate se kad je kosarkas Milan Gurovic dobio angazman u Kazanj-u u tamosnjem klubu - vratio
se posle samo par dana videvsi okruzenje.
Verovatno postoji siroki dijapazon svega i svacega.
[ Mare_Bogovadja @ 16.11.2008. 10:58 ] @
Citat: Prijatelji koji su bili sa mnom, a koji su inace iz Kanade, Amerike, Evrope..., non stop su se smejali na sve sto vide i komentarisali kako nikad tako nesto nisu videli.
Da, takvi se mogu videti svaki dan u Knez Mihajilovoj u Beogradu.
Njihovo ponasanje je u najmanju ruku sramotno... (i vrlo iritantno). Znate ono kad gledaju na vasu stranu i pricaju na engleskom ubedjeni da ih niko ne razume ni rec.
:/
[ Lesli Eldridz @ 16.11.2008. 11:26 ] @
Citat: vukad: ...mogla si da nam kazes nesto o:
- prosecnim zaradama
- nezaposlenosti
- troskovima zivota
- kulturnim desavanjima
- nocnom zivotu
- klimi
Ha, ha, ha, evo i ja se umesto nje izvinjavam sto je ona napisala ono sto jeste, a ne nekakve statisticke podatke iz turistickih vodica. Je li, kako i kad se to to tacno postaje takav, da vam vazne stvari nisu bitne docim ste fascinirani nekakvim brojkama? Jel vam to od rodjenja? Jel znate onu:
Citat: -Tri i dva su pet. Pet i sedam su dvanaest. Dvanaest i tri petnaest. Dobar dan. Petnaest i sedam su dvadeset dva. Dvadeset i dva i sest dvadeset osam. Nemam vremena da je ponovo zapalim. Dvadeset i sest i pet su trideset i jedan. Uf! To dakle cini pet stotina jedan milion sest stotina dvadeset i dve hiljade sedam stotina trideset i jedan.
-Pet stotina miliona cega?
-Sta? jos uvek si tu? Pet stotina jedan milion... ne znam vise... Imam toliko posla! Ja sam ozbiljan covek i ne bavim se budalastinama. Dva i pet su sedam...
http://www.svastara.com/razno/maliprinc/13.php
[ dr mabuse @ 16.11.2008. 11:30 ] @
Citat: milanche:S druge strane - secate se kad je kosarkas Milan Gurovic dobio angazman u Kazanj-u u tamosnjem klubu - vratio
se posle samo par dana videvsi okruzenje.
Verovatno postoji siroki dijapazon svega i svacega. Ne znam otkud ideja o poređenju Moskve i Kazanja??!!
Kao kad bi neko poredio američke vukojebine i LA, NY ..
[ SlobaBgd @ 16.11.2008. 12:20 ] @
Citat: Mare_Bogovadja: Da, takvi se mogu videti svaki dan u Knez Mihajilovoj u Beogradu.
Njihovo ponasanje je u najmanju ruku sramotno... (i vrlo iritantno). Znate ono kad gledaju na vasu stranu i pricaju na engleskom ubedjeni da ih niko ne razume ni rec.
:/
U, ja hteo da otvorim temu na tu temu (!), pun mi je q... tih što dolaze u Srbiju (Guča, Exit...) i Beograd na safari, u jeftin i nekontrolisan lov na piletinu po splavovima i pišanje sa Brankovog mosta u Savu... Kod kuće ih kamere snimaju po ceo dan i na svakom mestu, al' ovde mogu da se raspištolje k'o Hemingvej u Africi! Mmu li im...
Je l' da otvaramo novu temu po tom pitanju ili da ne čačkamo mečku?
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2008. 12:30 ] @
Citat:
nekontrolisan lov na piletinu po splavovima
hehe a to li je, dakle :-)
[ vukad @ 16.11.2008. 12:35 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Ha, ha, ha, evo i ja se umesto nje izvinjavam sto je ona napisala ono sto jeste, a ne nekakve statisticke podatke iz turistickih vodica. Je li, kako i kad se to to tacno postaje takav, da vam vazne stvari nisu bitne docim ste fascinirani nekakvim brojkama? Jel vam to od rodjenja?
Jos jedan sledbenik Zvonka Mihajlovskog, cudi me da nisi citirao onu "Statistika je kao bikini, sve otkriva ali nista ne pokazuje" koja je vec usla u enciklopediju srpskih kafanskih mudrosti. Za razliku od tebe, ja statistici verujem, jer znam kako da je citam i tumacim. Kroz podatke kao sto su prosek i distribucija primanja po platnim razredima, nezaposlenost, procenat ljudi ispod granice siromastva, potrosnje osnovnih zivotnih namirnica i prodaje automobila i bele tehnike, dostupnosti zdravstvene zastite itd. je moguce zakljuciti mnogo vise nego kroz rekla-kazala price, narocito kad ih iznose nasi ljudi jer su to onda emotivne, epske sage koje cesto nemaju veze sa stvarnoscu. A ti ako mislis da je ona napisala ONO STO JESTE, razmisli ponovo:
- Tvdi da su fasade crne, oronule, prljave u gradu koji je 2003, na 300-godisnjicu osnivanja potrosio 800 miliona dolara (!) na sredjivanje fasada. Ako ista u St. Petersburgu deluje impresivno to su fasade tih starih zgrada.
- Tvrdi da se na tezgama ne prodaju DivX-ovi i DVD diskovi nego samo VHS kasete!? Pa da li neko ko ima gram mozga moze da poveruje u ovo? Danas kada su ulice Nigerije i Bangladesa preplavljene piratima na diskovima, da u gradu u kome stanovnici imaju purchasing power na nivou Poljske, Hrvatske niko nema kompjuter ili DVD player?
-Tvrdi da se u najluksuznijim radnjama koje su na nivou Centrotehtila prodaju samo kondukterska odela i karirane kosulje. Da li ima neko da je bio u Piteru a da nije prosetao Nevskim prospektom? Stvarno treba biti slep i ne videti sve one nabudzene radnje svih mogusih svetskih brendova.
Devojka je ocigledno bila tamo 2000-2002 kada je Rusija bila na prosjackom stapu, ali to je nekako zgodno propustila da napomene, i nakon sto joj je skrenuta paznja da prica ne drzi vodu, ona ona umesto da se ogradi i napomene da je to bilo davno i da mozda vise nije tako, ona izvlaci svoje macije kandze, zato sto zna da ima ovakvih ostrascenih rusofoba kao sto je Lesli koji upravo zude da neko servira takvu sliku, ma koliko ona bila pogresna.
[ budjavlebac @ 16.11.2008. 13:26 ] @
Ovako, što se tiče Moskve, jedino na šta se ljudi žale kada se vrate je skupoća. Ove gluposti sa VHS kasetama u Sankt Peterburgu ne bih komentarisao i smatram da su jako neobjektivne. Ne mislim da bi Putin dozvoli da mu rodni grad tako izgleda ;-)
Imam drugara koji radi u Sočiju. Ogromne pare se ulažu za predstojeće Olimpijske igre (da ne bude samo Moskva i S. Peterburg) i ceo taj region izgleda zaista prelepo. Ono što se njemu nije svidelo je mentalitet tih ljudi tamo koji gledaju samo na novac.
Setih se i drugarice koja je bila na samom severu Rusije. Devojčica od nekih deset godina im je prišla, kada je čula srpski i počela da peva pesmu o Kosovu. Njoj verovatno novac nije u prvom planu. Hiljadu ljudi...
P.S.
Ivane, čudi me tvoje iskustvo sa mrskim jermenskim carinikom. Čitao sam neki tekst o naša tri motorista koja su prešla granicu između Turske i Jermenije. Kada je video pasoše carinik je postao vrlo ljubazan, a onda i rekao: - Braćo Srbi, pa vi ste ubili turskog sultana Murata! ;-)
[ timotic @ 16.11.2008. 13:37 ] @
Citat: budjavlebac: Ovako, što se tiče Moskve, jedino na šta se ljudi žale kada se vrate je skupoća. Ove gluposti sa VHS kasetama u Sankt Peterburgu ne bih komentarisao i smatram da su jako neobjektivne. Ne mislim da bi Putin dozvoli da mu rodni grad tako izgleda ;-)
Imam drugara koji radi u Sočiju. Ogromne pare se ulažu za predstojeće Olimpijske igre (da ne bude samo Moskva i S. Peterburg) i ceo taj region izgleda zaista prelepo. Ono što se njemu nije svidelo je mentalitet tih ljudi tamo koji gledaju samo na novac.
Setih se i drugarice koja je bila na samom severu Rusije. Devojčica od nekih deset godina im je prišla, kada je čula srpski i počela da peva pesmu o Kosovu. Njoj verovatno novac nije u prvom planu. Hiljadu ljudi...
P.S.
Ivane, čudi me tvoje iskustvo sa mrskim jermenskim carinikom. Čitao sam neki tekst o naša tri motorista koja su prešla granicu između Turske i Jermenije. Kada je video pasoše carinik je postao vrlo ljubazan, a onda i rekao: - Braćo Srbi, pa vi ste ubili turskog sultana Murata! ;-)
Citao sam isti clanak i, koliko se sjecam, u pitanju je gruzijski carinik.
Al' nije bitno, isto je to... ;)
[ budjavlebac @ 16.11.2008. 13:45 ] @
Bio sam ubeđen da je jermenski... Za Gruzine me ne čudi. Upoznao sam više njih i svi imaju jako lepo mišljenje o Srbiji. ;-)
[ ventura @ 16.11.2008. 13:47 ] @
Inače kad su se spomenuli taksisti.. U Kazahstanu recimo ne postoje taksisti ni u Astani ni u Almaty. Ako ti treba prevoz (taksi) ti na ulici digneš ruku, i zaustavlja ti se prvi vozač koji je slobodan, i onda mu kažeš dokle ideš i on ti kaže koja je cena... Tako masa ljudi kad ide sa posla autom otplati deo troškova za gorivo 'taksirajući'...
[ kelja @ 16.11.2008. 13:55 ] @
Citat:
ona izvlaci svoje macije kandze, zato sto zna da ima ovakvih ostrascenih rusofoba kao sto je Lesli koji upravo zude da neko servira takvu sliku, ma koliko ona bila pogresna.
[ Catclaw @ 16.11.2008. 14:08 ] @
Kao sto rekoh, tvoja glupost, drskost i bezobrazluk nemaju granica.
Citat: Ona tvrdi da su fasade crne, oronule, prljave... Ako ista u St. Petersburgu deluje impresivno to su fasade...
[ Flo33 @ 16.11.2008. 14:16 ] @
Ne razumem u čemu je problem, kakda je devojka napisala da je to njeno viđenje St. P?
Nije ona radila izveštaj za UNESCO ili SB.
Knez nije Beograd. Niti je jedna ulica St. P.
Kao što sam se ja šokirao kada sam video natpis u jednoj afričkoj zemlji da su njeni žitelji najsrećniji stanovnici planete.. A Verovatno jesu. Jebeš fasade, život žive ljudi iza fasada.
[ Majstor_Pućko @ 16.11.2008. 14:17 ] @
Citat: ventura: po lokalnim Korejskim restoranima pseće meso je fenomenalno
Sram te bilo! Pojeo si Lesija!!!
[ budjavlebac @ 16.11.2008. 14:20 ] @
Impresivna fotografija. Samo, nije baš crno, meni više vuče na sivo. :-) Uzgred možemo li da vidimo i gornji deo zdanja za potputni utisak?
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2008. 14:22 ] @
Citat: budjavlebac
To je nemoguce, jer izmedju Turske i Jermenije nema granicnih prelaza - ako bi naisao na nekog, to bi bio pripadnik Turske ili Ruske vojske (Rusi cuvaju jermensku granicu), i cisto sumnjam da bi uopste imao prilike da nesto porazgovaras sa njima pre nego sto te upucaju ;-)
Bice da je u pitanju Gruzija.
Teoretski je moguce ilegalno preci Tursko-Jermensku granicu uz pomoc lokalnih Kurda koji se nalaze i na jednoj i na drugoj strani, ali u tom slucaju ti i ne treba pasos, vec samo dolari :) Doduse, Kurdi podjednako ne vole Turke, pa mozda te oni pozdrave sa tom pricom o Muratu... mada, ne bih polagao puno vere u to ;-)
Anywayz, nisam ja rekao nista posebno lose za Jermenske granicare - samo su namrsteni i uopste izgledaju kao srpska granicna ekipa pre 10-tak godina... S'obzirom da je Jermenija prilicno pod ruskom uticajnom sferom, takve stvari me ne cude puno... Nije to ni neki veliki hendikep jer carinike/granicare vidis samo na kratko - pri ulazu i pri izlazu iz zemlje.
Jermeni i Gruzini su generalno jako prijateljski nastrojeni pogotovu ako volis vodku - tada nikako ne moze biti dosadno, samo se drzi podalje prica o politici (lokalnoj) ;-)
[ vukad @ 16.11.2008. 14:54 ] @
[ kelja @ 16.11.2008. 14:56 ] @
Ovo je sve ocisceno u fotoshopu. :)
[ Horvat @ 16.11.2008. 14:59 ] @
to izgleda kao sam centar :)...a ostatak?malo siri centar?
[ Catclaw @ 16.11.2008. 15:03 ] @
Citat: Sta mislis ovde ljudi ne umeju da koriste google?
Neko koristi google, a neko ipak ono sto je sam video i fotografisao.
Zakljucak - Neko pise o onome sto je doziveo, a neko o onome sto je na tom istom google procitao, cuo, pretpostavio....
Kao sto sam rekla, pisi tj. vredjaj koliko hoces. Nakon tvog bezobrazanog pominjanja necijih roditelja i slicnih drskosti ne pada mi na pamet da sa tobom vodim bilo kakve rasprave ili ti bilo sta objasnjavam.
[ djordje1979 @ 16.11.2008. 15:06 ] @
Prigodan citat za ovu priliku:
"Svadjanje na internetu je kao ucestvovanje na specijalnoj olimpijadi, cak i ako si pobedio i dalje si retardiran."
[ vukad @ 16.11.2008. 15:13 ] @
Vazi, predajem se. Izvinjavam se sto sam bezobrazan. Priznajem, Sr. Petersburg je prljav, crn i oronuo, ljudi se oblace kao najgori klosari jer nema boljih radnji od Centrotekstilovih. Zene su brkate, narocito one sto rade po po muzejima. Gledaju filmove na VHS-u jer jos nisu culi za DVD. Zadovoljna?
[ Majstor_Pućko @ 16.11.2008. 15:14 ] @
Vi ste se sada uhvatili gluposti...fasade, fasade, pa fasade....
I ove nase po BG-u nisu nista bolje.
Ali onaj komentar za CD-ove i DVD-jeve i Centrotekstil, mislim stvarno...
Cak i u Kongu su ljudi culi za CD. Naravno, bez zelje, da uvredim zitelje Demokratske Republike Kongo
A sto se tice firmirane robe, uvek je moglo nesto kod nas da se nadje cak i za vreme najgore krize. E sada sto ljudi nisu imali para, to je druga stvar.
[ StORM48 @ 16.11.2008. 16:00 ] @
@Catclaw
Nalupetala si se za Ginisa, te nemaš pravo da se ljutiš.
Ceo prvi post Ti obiluje hiperbolama, koje (htela da priznaš to ili ne) zvuče krajnje zlobno.
Mislim "nisu čuli za DiVX/DVD"... Ma 'ajde?
"Svi su odrpani i APSOLUTNO NIKO ne govori engleski"?
Znaš kako... ako se sama ne potrudiš da zvučiš ubedljivo ili da se makar ogradiš napomenom da je priča malo prenaduvana, onda ne vidim razlog da se ljutiš kada neko opovrgne krajnje tendenciozan post poput Tvog.
Toliko generalizovanja nisam video ni na Dnevniku 2™ javne kuće Srbije™.
Dole su (redom) Lada, Volga, Zaporožac i Simka, sve krntije St.Petersburga, snimljene 28.jula prošle godine, ispred ovih sivo-crnih ruševina.
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 16.11.2008. u 17:14 GMT+1]
[ vukad @ 16.11.2008. 16:13 ] @
Inace, da napomenem, na slici koju je catclaw okacila su statue Atlantisa koji drzi portiko Ermitaza, najznacajnije ili jedne od najznacajnijih gradjevina u St. Piteru. Ako je i nakon sto je grad ulozio 800 mil dolara u sredjivanje fasada, ta ostala "musava", verujem da za to postoji jako jako dobar razlog. Ne znam nista o restauratorskim radovima, ali ne verujem da bas svaki mermer moze da se "izbeli" a da pri tome ne nastanu ostecenja.
http://www.hermitagemuseum.org/html_En/13/hm13_3_056.html
[Ovu poruku je menjao vukad dana 16.11.2008. u 17:25 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2008. 16:17 ] @
To sa fasadama je definitivno cisto preterivanje - zamislite da u Veneciji krenu da ciste fasade i da ih poliraju da izgledaju ko da su juce nastale.
Kome to treba, uvek ima Las Vegas ;-)
[ dr mabuse @ 16.11.2008. 16:58 ] @
Citat: Horvat: to izgleda kao sam centar :)...a ostatak?malo siri centar? Prosto ne znam za koju bi metropolu (kulturnu, finansijsku i sl) mogao da nađeš širi centar/periferiju 'na nivou'...
[ milanche @ 16.11.2008. 16:58 ] @
@dr mabuse:
Citat: Ne znam otkud ideja o poređenju Moskve i Kazanja??!!
Kao kad bi neko poredio američke vukojebine i LA, NY ..
Pa, tema je 'Kakav je zivot u Rusiji ?" sto znaci pokriti ceo dijapazon, od vukojebina do
najvelicanstvenijih mesta.
BTW - ono o VHS-u:
U vreme dok sam radio za firme koje su pravile MPEG dekodere u cipu (C-Cube, Philips), govorilo se da
je Video CD (VCD) format koji se strasno zaprimio u Kini i Rusiji. Kao razlog zasto samo tamo a ne toliko
u ostatku sveta navodili su kao razlog sto su VHS standard prakticno preskocili (nije stigao da se zaprimi
valjda zbog zaostalosti), pa su sa pojavom kompjutera i CD tehnologije odmah navalili na tada novi VCD
standard.
Znam da taj moj ortak Rus ima ogromnu kolekciju ruskih filmova i kojecega na VCD - pricao mi je kako je
gnjavio stariju cerku (sada studentkinju prve godine) da bude u toku sa ruskim jezikom i kulturom.
Tako da po ovom pitanju moram da se pridruzim sumnjama da je VHS na pijaci malo cudan podatak.
[ Lesli Eldridz @ 16.11.2008. 17:01 ] @
Citat: vukad: ...ona izvlaci svoje macije kandze, zato sto zna da ima ovakvih ostrascenih rusofoba kao sto je Lesli koji upravo zude da neko servira takvu sliku, ma koliko ona bila pogresna.
OK, odlicno je u Rusiji isto kao i u Srbiji. Obe su to zemlje srecnih i nasmejanih ljudi, zemlje prosperiteta, napretka i mogucnosti. Jesi srecan sad?
To mora da je istina cim tako kaze druga kafanska mudrost "statistika nasa dika sta pozelis to naslika". Sto se onda bunite za Kubu?
[ Horvat @ 16.11.2008. 17:31 ] @
@mabuse
na zalost [moju],ne mogu se bas pohvaliti da sam video mnogo velegradova ... ali mogu ti reci od onog sto jesam video,budimpesta mi se jako svidja...ne sam centar [poput kneza u bg-u ,ili kalemegdana...s tim da knez i nije nesto = moje misljenje]...nego i sire malo...
btw rusija je jaaaaaaaakoooo sirok "pojam" ...ako ni zbog cega...zbog sibira...dakle da se kaze evropski deo rusije,ili juznoazijski deo rusije...ili istocni deo rusije...ali severni...ko bi tamo i ziveo...tj. preziveo [a da ne bude u kuci tokom citave zime]
[ eustahije_brzic @ 16.11.2008. 17:58 ] @
Citat: Lesli Eldridz: OK, odlicno je u Rusiji isto kao i u Srbiji. Obe su to zemlje srecnih i nasmejanih ljudi, zemlje prosperiteta, napretka i mogucnosti. Jesi srecan sad?
Lesl i i ti ces biti srecan i nasmejan;
evo ih dolaze da vam srede fasade tamo dole.
Nego, spakuj ti ajvar i onu knjizicu o Malom Princu u podrum... za svaki slucaj.
http://www.gradleskovac.net/in...j-banji&catid=60:ekonomija
[ Bartman @ 16.11.2008. 18:57 ] @
Prošitah temu i sit se nasmejah.
Nisam bio u Rusiji, iako imam veliku želju da je posetim, ali prema postovima tamo ima svega od apokalipse do raja ! LOL
Elem kako je istina negde na sredini rekao bih da za prosečnog Srbina poseta Rusiji ne bi trebalo da predstavlja neki kulturni šok, što bi recimo mogla biti u slučaju Etiopije ili recimo Laosa.
Što se tiče komentara Catcaw-a verujem da je sigurno bila u delu grada koji nije na turističkoj mapi tako da je moguće da je prisustvovala nekim nestandarnim događajima, što verujem da bi moglo da joj se desi da je turista u Beogradu (Blokovi, Kaluđerica) ili New Yorku (Bronx, Queens, Harlem). Sa druge strane možda je devojka išla u sklopu ture neke NVO organizacije, a indoktrinirana stavom sa TV B92, ciljno je bila usmerena da vidi ono najgore, pa sada to kako najnegativiji doživljaj predstavlja na ovom topiku u sklopu kampanje ''Srbija u EU - Odmah''.
Sve u svemu mislim da Rusija može da bude OK alternativa za posao i život naspram Zapada, jer su plate npr. inženjera negde na 70% u odnosu na zapad (po mojim informacijama), a kao narod su po mentalitetu mnogo bliži nama, tako da uz znanje jezika proces uklapanja je verovatno lakši nego na zapadu. E sada što kampanja B92 i njima sličnih uporno radi na ocrnjavanju Rusije i svih koji nisu EU-USA je druga stvar !!!
[ kelja @ 16.11.2008. 19:03 ] @
Citat: E sada što kampanja B92 i njima sličnih uporno radi na ocrnjavanju Rusije i svih koji nisu EU-USA je druga stvar !!!
Buhahahaha, pa nikakva negativna kampanja o Rusiji nije potrebna. Oni su dovoljni, sami po sebi. :)
[ Bartman @ 16.11.2008. 19:08 ] @
@kelja
Pa ako ne treba, zašto ih onda pljuju svaki dan iz petnih žila? Pljuvačne žlezde su im se upalile od pljuvanja !
[ kelja @ 16.11.2008. 19:12 ] @
Ne znam, ne gledam TV. Samo citam vesti na internetima. ;)
[ Laki_Gen @ 16.11.2008. 19:51 ] @
Stigli trubaduri...
[ Bartman @ 16.11.2008. 19:58 ] @
OK, nema veze. Da se vratimo na temu da je admin ne zaključa.
Jel neko zna koje agencije imaju aranžmane za Rusiju?
Gledao sam najveće, tipa Kon Tiki, Argus, Jolly i vidim da ne organizuju ture za Rusiju :-(
[ dr mabuse @ 16.11.2008. 20:01 ] @
Citat: Bartman:
Elem kako je istina negde na sredini rekao bih da za prosečnog Srbina poseta Rusiji ne bi trebalo da predstavlja neki kulturni šok, što bi recimo mogla biti u slučaju Etiopije ili recimo Laosa. Kulturni šok možda i jeste ono što bi prosečan Srbin mogao da doživi, obzirom da sve ostalo (što je navođeno kao negativno) manje-više isto kao u Srbiji...
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2008. 20:50 ] @
Citat: Bartman
Sve u svemu mislim da Rusija može da bude OK alternativa za posao i život naspram Zapada, jer su plate npr. inženjera negde na 70% u odnosu na zapad (po mojim informacijama), a kao narod su po mentalitetu mnogo bliži nama,
Ovo ne da nije tacno, nego ne moze biti pogresnije.
Poznajem dosta Rusa - Ne, Rusi nisu nama bliski uopste. Jedino sto pisu cirilicom i pripadaju istoj grupi naroda - ono sto se desavalo u od momenta kada smo se odvojili u velikoj seobi naroda pre vise od jednog milenijuma nas je PRILICNO odvojilo po svim pitanjima..
Srbi su vrlo slicni Grcima, nesto malo manje Italijanima i Turcima - u principu mi smo jugoistocni Evropljani (imali smo sasvim dovoljno vremena da se "integrisemo") i te karakteristike su duboko urezane od temperamenta, muzike preko nacina na koji se veselimo pa sve do hrane. To je miljama daleko od Rusa koji su daleko hladniji, sasvim drugacije se ponasaju imaju potpuno drugaciji temperament, muzicki ukus i cenim da imaju prilicno drugacije politicke stavove po mnogim pitanjima od mnogih ljudi iz Srbije.
Mislim, u poslednje vreme je jako popularna ta prica o Rusima kao nekakvoj "braci" i sl... Cenim da je to ponajvise zato sto u Srbiji nema bas toliko puno Rusa, niti ljudi iz Srbije cesto putuju u Rusiju - kada bi to radili, ta prica o "braci" bi vrlo brzo prestala kada bi ljudi ukapirali da su razlike izmedju juga i severa Evrope vrrrlo velike.
Cist urbani mit. Ne znam ni sam zasto je toliko popularan - valjda zvuci bajkovito do te mere da ljudi pocinju da veruju u njega.
[ Lesli Eldridz @ 16.11.2008. 20:58 ] @
Zato sto ovi ovde u neznanju, i pod uticajem propagande srpskih rusofila, shvataju Ruse i Rusiju kao nekakvog starijeg brata koji ce da ih stiti sta god da urade, i nemaju pojma da Rusi u stvari na njih gledaju kao na divljake, a ovdasnje politicare preziru. To ovi Rusi sto drze do sebe, a ne drze do raznih Putina i inih diktatora, a za pijandure ne znam.
[ bugsu @ 16.11.2008. 21:08 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Zato sto ovi ovde u neznanju, i pod uticajem propagande srpskih rusofila, shvataju Ruse i Rusiju kao nekakvog starijeg brata koji ce da ih stiti sta god da urade, i nemaju pojma da Rusi u stvari na njih gledaju kao na divljake, a ovdasnje politicare preziru. To ovi Rusi sto drze do sebe, a ne drze do raznih Putina i inih diktatora, a za pijandure ne znam.
pre bi rekao da smo "braca" zato sto je Rusija (trenutno) najveca pravoslavna zemlja...al mzoda gresim...cisto moje misljenje...
[ Lesli Eldridz @ 16.11.2008. 21:15 ] @
Kakve to uopste veze ima? Jel' Spanci i Francuzi misle da su braca zato sto su kao "katolicke zemlje" , ma sta to znacilo? Sve je to samo rusofilska propaganda, slusaj ti mene. Kad 20 godina trube o necemu u medijima normalno je da odredjeni prihvate to kao nekakvu istinu.
[ budjavlebac @ 16.11.2008. 21:18 ] @
Dobro, ne vole nas, ali ajde molim te, odakle ti to da nas preziru, mrze, sta god? Mnoge Ruse ne interesuje Srbija, ali ne mrze nas i ne žele nam loše. Ja jedino kroz tvoje postove mogu da prozrem mržnju.
Citat: To ovi Rusi sto drze do sebe, a ne drze do raznih Putina i inih diktatora, a za pijandure ne znam.
Hoćeš da kažeš da većina Rusa ne drži do sebe jer je glasala za ,,velikog, zlog Putina''? Ma, da sve su to pijandure, ološ najgori... Samo Rus koji drži do sebe ne glasa za Putina. :-)
P.S.
Ne, ja nisam rusofill (ne vidim ništa loše da neko i jeste), ali ti si neki žešći rusofob... Je l' to nešto lične prirode?
[ Lesli Eldridz @ 16.11.2008. 21:54 ] @
Nije, samo ne volim te price o "slovenskoj braci". I nisam rek'o da preziru "nas" , nego nase politicare, a sto se tice "nas" , za njih smo "mi" samo jos jedni neki tamo divljaci negde tamo. Nema veze to sa fobijama. Na primer, Rusija smatra da je "sarajevski atentat" bio okidac u nekoj tamo vukojebini koji ju je gurnuo u haos dug 80 godina, u kome su njene zrtve nemerljive u odnosu na nekakve tzv "srpske zrtve" . Onda, Rusija smatra da je Sloba Sloboda hteo da je gurne u jos jedan haos, sto on i jeste hteo. Zatim, raspitaj se malo, razgledaj, kako su u Rusiji postavljane recimo izlozbe slovenskih naroda, pa kako su predstavljeni Srbi i srpska kultura - dobili jednu ćošku u kojoj je bila postavljena scena kako neki divljaci u kotlicu na vatri kuvaju jelo. Kakve veze uopste imaju srpska i ruska kultura? Nikakave, a i diskutabilno je da li ova prva uopste postoji. Sve je to samo propaganda. Nego nije to tema.
[ budjavlebac @ 16.11.2008. 22:00 ] @
Ah, polako počinjem da te kapiram. Ne preziru nas, ali gledaju na nas kao na divljake :-)
Ako hoćeš o kulturi, onda grof Vronski verovatno nije bio Rus.
[ kelja @ 16.11.2008. 22:20 ] @
Citat: Onda, Rusija smatra da je Sloba Sloboda hteo da je gurne u jos jedan haos, sto on i jeste hteo.
Pa mu sad u znak zahvalnosti cuvaju ona dva skota?
E, Lesli, ne mrze oni bas podjednako sve nase politicare.
Ili, mislis li da se stav zvanicne Rusije razlikuje od stava naroda?
[ dr mabuse @ 16.11.2008. 22:32 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Zato sto ovi ovde u neznanju, i pod uticajem propagande srpskih rusofila, shvataju Ruse i Rusiju kao nekakvog starijeg brata koji ce da ih stiti sta god da urade, i nemaju pojma da Rusi u stvari na njih gledaju kao na divljake, a ovdasnje politicare preziru. Čuj, ovo si lupio i ostao živ (osim poslednjeg, za političare).
Da si imalo upoznat sa ovom tematikom, shvatio bi koliko si pogrešnih stvari izneo u malo reči.
To važi i za Dimkovićevom brkanje pojmova 'braće' (bliskosti rusa i srba) i temperamenta, muzike, kuhinje - dve odvojene stvari
[ maliradojca @ 16.11.2008. 22:40 ] @
Imam druga koji je u sada Kazanju i gradjevinski je limar.Ima mesecnu platu oko 1500$. I imam jos jednog poznanika koji radi u Moskvi kao elektricar i ima jos vecu platu nego ovaj prvi. Prvi kaze da su devojke opustenije nego ovde u musko zenskim odnosima, da su Rusi lenji i da vole da piju.Obojica kazu da su Rusi pomalo "ludaci". A drugi kaze nemaju osecaj za pojednica. Mada ne zale se, rekao bih da im nije lose.
[ žutokljunac @ 16.11.2008. 22:53 ] @
@ Lesli
Pravoj Srbendi sve diraj ali Rusa mu ne diraj. To ti je kao Bosancu da diraš u burek.
[ Miroslav Jeftić @ 16.11.2008. 23:10 ] @
Nas i Rusa 300 miliona... a bez Rusa ni dva kamiona.
[ maliradojca @ 16.11.2008. 23:23 ] @
Sto kaze Vudu Popaj, nas i buba rusa 300 miliona.
[ milanche @ 17.11.2008. 05:41 ] @
U Rusiji nisam nikada bio, ali sam upoznao gomilu Rusa i dosta poznajem veliku rusku enklavu u Kaliforniji,
podrucju koje je do neposredno iznad San Franciska bilo dosta pokriveno ruskim misionarima i lovcima
(toponimi: Stanislaus county, Russian River...)
Citat: Poznajem dosta Rusa - Ne, Rusi nisu nama bliski uopste. Jedino sto pisu cirilicom i
pripadaju istoj grupi naroda - ono sto se desavalo u od momenta kada smo se odvojili u
velikoj seobi naroda pre vise od jednog milenijuma nas je PRILICNO odvojilo po svim pitanjima.
Mislim da je ovo vrlo priblizno tacno - sigurno nam nisu bliski onoliko koliko mi mislimo da jesu.
Po nekom mom opazanju, mi i Rusi smo kao dva snimka slicne muzike, samo sto je ruski daleko sireg
spektra, dok mi zvucimo kao sa malog tranzistora. Oni definitivno jesu po kulturi ophodjenja veliki
evropski narod, prevejan, proporcija intelekta i emotivnog je daleko vise u korist intelekta nego
sto je to slucaj kod nas.
U medjusobnom poredjenju, kod njih se istice kockarski mozak, a kod nas vrelo srce - ono sto nas
kao sto kaze Ivan pre svrstava u mediterance nego u Slovene. Tamo gde mi srljamo, Rus vidi celu
jednu igru razlicitih koraka i poteza, i ne upusta se niusta dok lepo ne pregleda pricu iz svih uglova
i vidi sta se sve moze desiti i kako.
U stvarima racionalnog, u poredjenju sa Rusima cesto izgledamo kao obicna junad.
Razlike malo opadaju kad se dodje do jela i pica i veselja - mi ih razbijemo u klopi, oni nas u picu, u
muzici se sasvim lepo razumemo pa smo tu kao negde slicni.
Kad su u pitanju unutrasnji sistemi vrednosti, pitanja dusevnog i duhovnog, odnos prema osnovnim
ljudskim vrednostima, porodici, prijateljstvima, apsolutno smo bliski sa svim narodima niz sliv Dunava,
pa i sa Rusima.
Citat: Zato sto ovi ovde u neznanju, i pod uticajem propagande srpskih rusofila, shvataju Ruse i Rusiju
kao nekakvog starijeg brata koji ce da ih stiti sta god da urade
Slazem se - ko ovo misli definitivno se presao u proceni. Velika nacija gleda svoje velike interese
pre svega.
Citat: i nemaju pojma da Rusi u stvari na njih gledaju kao na divljake
Ovo mi je prilicno sumnjivo da je tako, mada moze da bude i drugacije. Najvise zato sto
Citat: To ovi Rusi sto drze do sebe, a ne drze do raznih Putina i inih diktatora, a za pijandure ne znam.
ne znam preterano o tome ko su ti ostali Rusi.
Kod ovih obicnih, kao sto apsolutno svaki Kinez zna za Batu Zivojinovica i 'Valter Brani Sarajevo', svaki Rus
zna za Djordja Marjanovica (ubedljivo najveci lik na ruskoj estradi) i Radmilu Karaklajic, verovatno jos za
ponekoga (Zarko Dancuo, mozda ?).
Citat: a ovdasnje politicare preziru
Apsolutno - prava rec za pravo stanje stvari - preziru, verovatno najpre zbog besprekornog uvida u to sta
se stvarno radi i ko je zapravo ko u srpskoj politici. To ne znaci da nece da se upuste u guzenje pojedinaca
u srpskoj vlasti koji misle da su mnogo prevejani i da mogu da im beskonacno ruse interese.
[Ovu poruku je menjao milanche dana 17.11.2008. u 06:51 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 17.11.2008. 09:51 ] @
Citat:
To važi i za Dimkovićevom brkanje pojmova 'braće' (bliskosti rusa i srba) i temperamenta, muzike, kuhinje - dve odvojene stvari
Ja sam samo naveo da su poimenice svi ti pojmovi pogresni.
Da se razlikujemo u kulturi i temperamentu, to je valjda svakom ko je ikada imao dodira sa ruskom kulturom i temperamenom jasno. Kome nije, trebao bi da se upozna sa mediteranskim i sa kulturama severne Evrope i sa ruskom, pa onda nek malo uporedi... Kada sedim u drustvu sa Rusima, isto mi je kao da sedim sa Fincima, jedina razlika sto razumem delimicno sta pricaju.
A sta se tacno misli pod "braca" u Srbiji u vezi sa Rusima, to pojma nemam - iskreno, cisto sumnjam da uopste iko u Srbiji ima jedinstvenu definiciju "brace" u tom kontekstu i da taj pojam objektivno ama bas nista ne znaci - subjektivno, svakom znaci nesto posebno.
Osim ako se pod "braca" ne smatra zajednicko daleko poreklo, ali u tom slucaju su nam bliza "braca" Hrvati ili Slovenci. Ako se pod "braca" smatra pravoslavna veroispovest... i tu onda imamo dosta "brace", ne znam sto su Rusi dobili neki ekskluzivni tretman tu.
Sto se tice Leslijevih ideja o misljenju Rusa o Srbima da su divljaci - to zaista pojma nemam i jako mi je tesko da tako nesto prihvatim, cisto sumnjam da gro Rusa uopste ima neko izgradjeno misljenje o Srbima, a i vrlo verovatno je doticno ako ga imaju pozitivno a ne negativno, zbog slicnih ideologija u skorijoj proslosti.
Isto tako, nije mi jasno zasto se ljudi opterecuju tim pricama sta ko od naroda "misli o Srbima"... Ljudi, nemojte se zavaravati, svet je jako veliki i ogromna vecina ljudi u bilo kojoj drzavi daljoj od 1000km vrlo verovatno nema NIKAKVO misljenje o Srbima, jer im je to 10050-ta stvar na umu - a ako neki pojedinci i imaju, to misljenje je vrlo verovatno proizvod licnih dogadjaja i impresija, pa moze biti bilo kakvo.
[ Java Beograd @ 17.11.2008. 10:04 ] @
Ja sam oko godinu dana, poslovno, na projektu, bio u grupi Nemaca, Rusa i nas, Srba. Da se odmah razumemo, to je bio skup IT stručnjaka. Dakle, svi su vrli profesionalci, obrazovani, solidno plaćeni, i sa visokim nivoom kulturnog poslovnog ophođenja. Ipak, kako dani prolaze, tako se pokazuje "lice" i vidi se nešto i "ispod". Svima nama, Srbima, Nemci su bili mnogo bliži po ponašanju, načinu ophođenja i razmišljanja, nego Rusi.
Rusi su hladni i prilično su surov narod. Ophođenje nadređenog Rusa prema podređenom nikako ne bih želeo da osetim na svojoj koži. "Široka ruska duša" je nešto što je poznato samo samim Rusima, i to samo iz bajki i skaski ! Iz realnog života - sigurno ne.
[ Ivan Dimkovic @ 17.11.2008. 10:13 ] @
Citat: Java Beograd
Ipak, kako dani prolaze, tako se pokazuje "lice" i vidi se nešto i "ispod". Svima nama, Srbima, Nemci su bili mnogo bliži po ponašanju, načinu ophođenja i razmišljanja, nego Rusi.
Eee... to je ta jeres o kojoj nisam ni smeo da prozborim da me ne optuze za petokolnoasa :) A duzim radom sa ljudima ukapiras da su nam Amerikanci jos blizi po mentalitetu od Nemaca a mozes misliti koliko daleko od Rusa ;-)
Ali tako nesto je nezamislivo u Srbiji, mozes misliti - Nemci blizi od Rusa po ponasanju, nacinu razmisljanja i ophodjenju... Ma nema sanse!
Samo sto u Srbiji jedno 0.1% populacije ima priliku da radi blisko i face-2-face sa Rusima, Amerikancima i eventualno Nemcima pa da napravi takve zakljucke, ali bajke i mitovi su se uvek bolje prodavali nego slike iz realnosti :)
[ vukad @ 17.11.2008. 11:36 ] @
Citat: Java Beograd: Svima nama, Srbima, Nemci su bili mnogo bliži po ponašanju, načinu ophođenja i razmišljanja, nego Rusi. Rusi su hladni i prilično su surov narod.
Slazem se, mi smo topao i miroljubiv narod, ko Nemci.
[ vukad @ 17.11.2008. 11:51 ] @
Varijacije u temperamentu i karakteru pojedinaca su tako velike da je gotovo besmisleno i pretpostavljati da li ce se neki Srbin osetiti prijatnije, bliskije u drustvu jednog Rusa, Nemca ili Spanca. Ali ono sto definitivno probija led jeste slican jezik.
[ Slobodan Miskovic @ 17.11.2008. 11:54 ] @
Mnogo se generalizuje kada se kaze Rus. Razlike izmedju Rusa iz Moskve i iz Juzno Sahalinska i ogromna i nema nikakve dodirne tacke...
[ maliradojca @ 17.11.2008. 12:12 ] @
Citat: Java Beograd: Svima nama, Srbima, Nemci su bili mnogo bliži po ponašanju, načinu ophođenja i razmišljanja, nego Rusi.
Rusi su hladni i prilično su surov narod. Kada sam radio za Eurosong vidjao sam mnogo naroda u grupama na jednom mestu, i prosto mi je bilo neverovatno kako se narodi zaista razlikuju. Naravno, generalizovanje grupa ljudi(pa i naroda) najcesce nije tacno, ali cu malo da generalizujem. Englezi i Rusi su mi bili nekako slicni. Hladni, nadmeni, pomalo nepristojni. Dok su Nemci, Skandinavci,Grci,Irci bili nekako normalni za moje standarde. Crnogorci su bili najdoteraniji i pomalo smesni zbog toga. Maltezani su bili simpaticni. Holandjani i holandjanke malo blesavi.
U svakom slucaju, bas sam se iznenadio za Ruse, nisam ocekivao da su tako nadrkani.
[ boccio @ 17.11.2008. 12:23 ] @
Citat: vukad: Varijacije u temperamentu i karakteru pojedinaca su tako velike da je gotovo besmisleno i pretpostavljati da li ce se neki Srbin osetiti prijatnije, bliskije u drustvu jednog Rusa, Nemca ili Spanca. Ali ono sto definitivno probija led jeste slican jezik.
Mislim da gresis, ne prica se o temperamentu pojedinca, vec o necemu sto mozes izvuci kao NZS celom narodu, ili sto kaze Stellanova etnickoj grupi iz jedne regije. A mozes puno toga, jer vecinu patterna ponasanja u grupi vucemo iz primarne porodice i okruzenja, a to je ono sto je drugacije kod svih naroda.
Da napravim plastican primer - da li ces se lakse identifikovati sa nekim ko je u stanju u kafani da vikne turu, ili sa nekim ko ce da trazi "separate bill" od konobara? (toliko o nemcima, Dimkovicu ;P). Ja nazalost sa rusima nisam imao blizeg kontakta, ali mi je back in '04 jedan kolega bio ukrajinac (koji se btw zesce mrze sa rusima), pa sam uspeo da puno toga vidim u njegovom ponasanju sto me blago receno zapanjilo :)
[ gleb @ 17.11.2008. 12:24 ] @
Bas tako.
Koje su samo razlike u srbiji. Mentalitet nekog iz NS, Novog pazara, Negotina ili Uzica recimo? Toliko se razlikuje da mozemo reci da su razliciti svetovi. Pa I vojvodjani kazu – a oni banacani / sremci…
Razlika izmedju rusa I belorusa je velika, a kamoli krajeva u toj ogromnoj zemlji.
Toliko je velika zemlja da tamo postoje narodi koje generalno zovu ‘cukce’. Izgledaju apsolutno kao istocnjaci, kinez / jap, a nisu. Stepski narodi koji svi govore ruski, zive ‘tamo negde’, I u vojsku ne idu. Cak Ih I staljin nije regrutovao jer oni za manje od mesec dana prosto umru. Boravak u zatvorenom, druga hrana, sta god, nisu mogli da objasne. Samo ih ostavljaju na miru.
[ Ivan Dimkovic @ 17.11.2008. 12:32 ] @
U pitanju su razna turska plemena (turkic, ne turkish - ne znam da li postoji razlika u srpskom jeziku) - "turkic" narodi imaju kose oci, tamniju put i ima ih najvise na prostoru Rusije i Kazahstana (nesto malo u Kini). Mahom govore i ruski, osim njihovih lokalnih jezika koji spadaju u grupu turskih.
U principu, ti narodi imaju isto poreklo kao i danasnji Turci, i imaju jezike sa dosta osnovnih reci slicnih turskom - ali genetski se vrlo razlikuju, jer su kose oci karakteristika turskih plemena, dok su moderni Turci pokupili vecinu gena od mediteranskih starosedelaca.
[ Java Beograd @ 17.11.2008. 12:33 ] @
@ svi oni koji se ne slažu sa mnom
Ja sam napisao gde sam bio, s kim, u kakvom društvu, na kakvom projektu. Ništa ne generalizujem, govorim o konkretnom slučaju. U principu, saradnja je bila na nivou, između svih članova koji su radili na projektu. Ali, kad se zagrebe ispod površine - onda je onako kako sam napisao.
I dalje, mada je off-topic, mogu vam reći da su Nemci bili izuzetno druželjubivi, otvoreni i srdačni. A ja sam, kao neko koji nosi breme ustaljenih stereotipa iz majčice nam Srbije, (o tome da su Nemci hladni i odbojni) bio više nego iznenađen. Čak, ponekad kad svi iz kancelarije uveče odemo na pivo (neretko na njihovu inicijativu) - plaćala se cela "tura" pića, i konobarima se nije tražio kusur "u cent". Nije im bilo teško da nauče " 'Bro jutro" i to su sa osmehom govorili ujutro, kad i ja njima " 'Morgen".
Mada se znalo ko kome pripada, Rusi su se držali mnogo više "učaureni" u svojim klanovima, i poštovali samo njima poznate njhove hijerarhijske odnose.
I JOŠ JEDNOM: NE GENERALIZUJEM, PRIČAM O ONOME GDE SAM BIO I SA KIM SAM BIO.
[ Lesli Eldridz @ 17.11.2008. 13:22 ] @
Citat: boccio: ...da li ces se lakse identifikovati sa nekim ko je u stanju u kafani da vikne turu, ili sa nekim ko ce da trazi "separate bill" od konobara...
Ja boga mi sa ovim drugim ;-)
[ gleb @ 17.11.2008. 13:28 ] @
Niko se bre ne svadja, pricamo sta znamo.
Ja sam na ruskoj tv gledao muzicki festival gde ‘kinez’ peva na najcistijem ruskom tako dobro da ostanes bez daha, bukvalno.
Posle sam saznao da je cukca. I tako to rusi izgovaraju.
Inace to je zemlja koja se moze pohvaliti da u njoj u pravom suzivotu zive razni narodi, ono – multieticnost, tolerancija isl.
Ne racunam tu par ispada ruskih neonacija (!?) u poslednje vreme, vec pravi zivot..
Ne vole rusi recimo nikako jermene i cecene, ali iz prostog razloga jer su plemenski organizovane bande, cak mafije iz tih naroda. Recimo u Moskvi nema rusa prodavaca na pijaci, vec ovih navedenih.
[ vukad @ 17.11.2008. 13:31 ] @
Evo mog iskustva: radim u veoma internacionalnoj grupi, gde ljudi stalno dolaze i odlaze, tako da sam imao prilike da radim i da se druzim sa Svedjanima, Kinezima, Spancima, Grcima, Nemcima, Fincima, Madjarima, Rumunima, Svajcarcima, a imali smo i jednog egzoticnog Peruanca. Gotovo da uopste nisam mogao medju njima da nadjem nesto sto bi potkrepilo nasu uobicajnu sliku o tim narodima. Bilo je smehotresnih Svajcaraca, cutljivih i zatvorenih Grka i Spanaca, hiperaktivnih i pricljivih Finaca ..., pri tome ne mislim na izuzetke, da je npr. bio jedan pricljiv Finac i pet cutologa, nego je miks uvek bio takav da nije bilo moguce naci ocekivanu mustru. Jedino su Kinezi gotovo uvek "ispunjavali ocekivanja".
[ vukad @ 17.11.2008. 13:49 ] @
Citat: boccio: Da napravim plastican primer - da li ces se lakse identifikovati sa nekim ko je u stanju u kafani da vikne turu, ili sa nekim ko ce da trazi "separate bill" od konobara?
Ovde bi se slozio sa Leslijem. To "vikanje tura" mi je uvek ostavljalo nekakav neprijatan osecaj. Doduse svi koji dodju u Svedsku se brzo odviknu toga, za ovdasnje prilike, jako skupog sporta.
[Ovu poruku je menjao vukad dana 17.11.2008. u 15:04 GMT+1]
[ DaliborP @ 17.11.2008. 14:17 ] @
Citat: vukad: Ovde bi se slozio sa Leslijem. To "vikanje tura" mi je uvek ostavljalo nekakav neprijatan osecaj. Doduse svi koji dodju u Svedsku se brzo odviknu toga, za ovdasnje prilike, jako skupog sporta.
Nije to skup sport nego cicijasenje. Fino sedis kuci onda i ne izlazis, ne moras nikom da placas pice.
Evo kod mene pice je verovatno jos skuplje nego u Svedskoj pa nisam primetio da neko placa celo vece samo sebi pice, ture se okrecu, dva-tri pica, uvek neko drugi placa i nikom ne smeta, ionako dodje na isto.
Placanje pice i okretanje tura je nekad imalo drugacije znacenje, da time pokazujes postovanje onom kome placas pice i uzivas u drustvu sa tim osobama, sasvim lep gest uzajamnog postovanja i druzenja. Danas je to strogo materijalnog znacaja.
[ vukad @ 17.11.2008. 14:36 ] @
Citat: DaliborP: Nije to skup sport nego cicijasenje. Fino sedis kuci onda i ne izlazis, ne moras nikom da placas pice.
Ne nego lepo izadjem i platim svoje pice, i niko me zbog toga ne mrzi zato jer niko i ne ocekuje da mu drugi placa.
Osim toga kad svako plati svoje, ne moras da brines da li ce tvoja tura da dodje na red (da ne bude da si se "izvukao"), ne moras da cekas da svi zavrse pa da narucis sledecu turu, nego svi piju svojim tempom i narucuju kad pozele, i neko popije tva neko pet, sve u svemu mnogo prakticnije.
I uopste u cemu je poenta tog foliranja. Kao ajde nisam cicija siroke sam ruke, placam turu. Ali ocekujem da ti narucis sledecu, pa da na kraju svi platimo isto.
[Ovu poruku je menjao vukad dana 17.11.2008. u 15:53 GMT+1]
[ DaliborP @ 17.11.2008. 14:46 ] @
Citat: vukad: Ne nego lepo izadjem i platim svoje pice, i niko me zbog toga ne mrzi zato jer niko i ne ocekuje da mu drugi placa.
Ne sumnjam da je tako. Kao sto rekoh nekima danas je to strogo od materijalnog znacaja.
[ Lesli Eldridz @ 17.11.2008. 15:11 ] @
Ko kaze danas? Ja sam to praktikov'o jos pre 20 godina i vise. Sta ima ti meni da placas i ja tebi? Znak postovanja nije nego. Postuju ti mene stvarno, a ne tako sto ces da mi placas pice, ako ti je do toga, a ako nije, nemoj da me postujes, koga je briga.
[ boccio @ 17.11.2008. 15:27 ] @
Citat: DaliborP:
Placanje pice i okretanje tura je nekad imalo drugacije znacenje, da time pokazujes postovanje onom kome placas pice i uzivas u drustvu sa tim osobama, sasvim lep gest uzajamnog postovanja i druzenja. Danas je to strogo materijalnog znacaja.
Bravo. Upravo je u tome poenta. Zato sam i naveo bas to kao primer mentaliteta. I to ne spominjem u prozaicnim okvirima "dobro-lose" ili "smeker-cicija", vec prosto eto, kao primer nacina razmisljanja i ponasanja unutar grupe ljudi.
Meni je recimo jedna holandjanka rekla kad sam krenuo da joj platim pice "but I have money...", onako sva zbunjena. Posle je skapirala fazon, i sve ok, ali jednostavno u nekim okruzenjima odredjeni sabloni ponasanja nisu uobicajeni, sto cini komunikaciju i odnos sa takvim ljudima malo komplikovanijim.
Kao i deljenje hrane, npr. Kod nas je uobicajeno u restoranima naruciti npr. jednu palacinku i dva seta pribora. Ali sam doziveo i da su me gledali ko tele u sarena vrata u nekim mestima/zemljama kad bih za jos nekog za stolom narucio pribor u fazonu "ne mogu ceo dezert da pojedem, hajde da podelimo". I to svi, i osoba kojoj je to namenjeno, i konobar :) I onda sledi na opste odusevljenje prica o tome kako smo mi Srbi siromasni ziveli 500 godina pod okupacijom, i uvek delimo hranu za stolom :)
Opet... nema tu dobro/lose, vec ono o cemu ljudi pricaju ovde - u razlicitim zemljama su ljudi navikli na razlicite norme i obicaje u ponasanju unutar grupe. I zato se sa nekim lakse identifikujes na prvu loptu, sto opet ne znaci da je "bolji" covek ili bilo sta slicno, samo znaci da lakse uspes da ostvaris onu povrsnu komunikaciju koja ukljucuje i to neko druzenje posle posla etc.
[ Ivan Dimkovic @ 17.11.2008. 15:35 ] @
Citat: boccio
Kao i deljenje hrane, npr. Kod nas je uobicajeno u restoranima naruciti npr. jednu palacinku i dva seta pribora. Ali sam doziveo i da su me gledali ko tele u sarena vrata u nekim mestima/zemljama kad bih za jos nekog za stolom narucio pribor u fazonu "ne mogu ceo dezert da pojedem, hajde da podelimo". I to svi, i osoba kojoj je to namenjeno, i konobar :) I onda sledi na opste odusevljenje prica o tome kako smo mi Srbi siromasni ziveli 500 godina pod okupacijom, i uvek delimo hranu za stolom :)
Deljenje hrane je stvarno nezgodna stvar ako nisi kompatibilan. Recimo, u nekim delovima Nemacke to rade, u nekim ne - i onda nastaje issue ako su za stolom dve osobe razlicitih pogleda. Ista prica vazi i za USA - znam dosta ljudi iz Kalifornije koji dele hranu... Opet, kada im se pridruzi treca osoba tu nastaje show :)
Ali svet bi bio jako monoton bez takvih sitnica i razlika :)
Sto se "placanja ture" ili klope tice... moze se uvek naci gomila razloga i za i protiv. Ja sam inace pristalica ogranicenog placanja tura/pica kada to ima smisla i kada treba da ostavi odredjen utisak ili izmedju jako uskog kruga prijatelja i to samo gde takve stvari imaju smisla. Za sve ostalo, ne vidim ama bas i jedan razlog zasto bi placao pice nekom drugom.
Opet, u Srbiji znam da takve stvari nekad idu i do bizarnih krajnosti, recimo licno sam prisustvovao dogadjaju kada je osoba koju poznajem platila svima pice, vrlo skupu turu - iako covek ima i te kako problema sa lovom i ima decu... Jebem ga, bitnije mu je da ispadne "smeker" a ne "jajara" pa cak i ako ce to vrlo ocigledno smanjiti kvalitet zivota njegove dece. Jbmga... mislim da je to ipak preterano.
A svaka krajnost ne valja.
[ vukad @ 17.11.2008. 16:09 ] @
Mislim da placanje pica drugima ima smisla ako 1) na svoju inicijativu nekoga pozovem na pice 2) ako sam u ulozi "domacina" (npr. neko ko ne zivi u istom gradu/zemlji dodje da me poseti) 3) sretnem prijatelja koga dugo nisam video 4) neko je zaboravio novcanik. A to redovno obrtanje tura sa ortacima obicno nije ni stvaralo neki osecaj postovanja i bliskosti (jer niko nikome ne "cini cast" kad na kraju OCEKUJETE da svi plate podjednako), nego je, sasvim naprotiv, izvor trvenja ("e, onaj se uvek izvuce" ili "meni su dovoljna dva piva, zasto da placam vise zato sto drugi piju vise od mene").
[ DaliborP @ 17.11.2008. 16:59 ] @
Citat: vukad: A to redovno obrtanje tura sa ortacima obicno nije ni stvaralo neki osecaj postovanja i bliskosti (jer niko nikome ne "cini cast" kad na kraju OCEKUJETE da svi plate podjednako), nego je, sasvim naprotiv, izvor trvenja ("e, onaj se uvek izvuce" ili "meni su dovoljna dva piva, zasto da placam vise zato sto drugi piju vise od mene").
Pa slusaj da imam takve ortake koji ce mi nabacivati pricu i kukati "meni su dva piva dovoljna, zasto ja da platim vise" - sigurno mi ne bi bili ortaci niti bi im placao pice.
Ali ljudi i misljenja danas ima svakakvih, prihvatam to, a cinjenica je da danas velika vecina to placanje pica gleda to kroz prizmu potrosnje i novca, nikako neceg drugog. Ali dobro, to je samo moje misljenje.
[ ghetto superstar @ 17.11.2008. 17:08 ] @
Prvo, jel moguće i jedna tema da prođe bez zajedljivih rusofil/strani plaćenik kategorizacija?
Evo, ja živim u Moskvi već pola godine. Odavno nisam postovao na forumu, al pošto vidjeh da se niko nije javio ko živi ovdje i ima iskustva iz prve ruke... možda mogu da pomognem.
Da ne ponavljam bez veze neke stvari: Milanche, sve što ti je taj Rus rekao je istina. Moskva prije 10 godina i danas su dva različita svijeta.
Ventura, ista stvar za taksiste čak i u Moskvi. Što se tiče metalnih vrata, ja recimo otključam ČETIRI brave dok uđem u stan. Dve elektronske dole na ulazu (na portirnici u svakoj zgradi je obično neka baba ili deda koji kontrolišu ko ulazi i izlazi), zatim jedna na izlazu iz lifta i konačno ona od stana. I da, i ta su metalna Čudno, ali navikne se čovjek. Imali su poprilično negativnih iskustava, reklo bi se.
Catclaw je izrekla gomilu poluistina koje bi stajale u nekom vremenskom okviru pre 10-tak god. Moskva je danas tržište na kom se bore najjači svjetski brendovi (grad u kom se proda najviše Bentlija na svijetu), tržni centri koji izgledaju svjetski... Piter je odmah tu iza nje.
Gomila monumentalnih zdanja i spomenika. Čini mi se da kad god nisu znali šta da napreve, oni su zbudžili neki spomenik. Stvarno ih ima na svakom koraku. Onaj na Parku Pobjede se ZBILJA ogroman (mrzi me da tražim podatke o visini). Ono što je na mene starno ostavilo utisak su stanice metroa. A mislim da i zvanično Moskovski metro glasi za najljepši na svijetu.
Zarade u Moskvi - mislim da je prosječna oko 1300 - 1500 dolara, ili ti 1000 - 1100 eur po trenutnom kursu. Oko tri puta manje u nerazvijenim dijelovima, dok su recimo u nekim djelovima (daleki Istok) koji su bogati naftom i dijamantima i veće od Moskovskih.
UŽASNO puno automobila na ulicama i gužve koje se ne mogu porediti sa Njujorkom. Što se tiče voznog parka, mislim da mogu (al stvarno bez preterivanja) da kažem da je broj Mercedesa S klase i Lada gotovo jednak na ulicama Moskve. Subjektivna procjena svakako, ali nimalo bez osnova
Što se tiče odjeće i obuće, malo mi se čini da imaju taj kompleks iz vremena dok su kupovali cipele na bonove, pa sad je glavni fazon kupiti sve što je skupo. Nebitno kako to izgleda, samo da ima potpis i da nije jeftino.
Ofucani su BOMŽovi (skraćenica: Bez Opredeljenog Mjesta Življenja - ekvivalent pariskim klošarima) koji uglavnom žive u okolini vakzala (železničkih stanica, u Moskvi ih ima 5 čini mi se) i toplotnih podstanica u zimsko vrijeme. Ne bih da licitiram koliko ih ima, ali siguran sam da je broj solidno velik, sigurno preko 100k. Za vrijeme olipijade '80, sve su ih preselili iz Moskve u Podmoskovlje. Tada su im ponudili da im naprave grad u okolini Moskve gdje bi živjeli besplatno, dobijali hranu i vodku (jako bitno) besplatno, ali avaj! Gotovo niko od njih nije htio. Jbg, valjda osjećaj slobode, šta li je.. Eto, recimo, zapamtio sam podatak da ima blizu pola miliona prostitutki ako je nekom bitno...
Policija je priča za sebe. Mislim da je korumpiranija od srpske u najgore vrijeme devedesetih. Sasvim je normalno da te policajac zaustavi, i kad vidi da su ti dokumenta uredna, traži nešto para, pa bar za sladoled Iskreno, ovo znam samo iz priče, jer me ni jednom nisu do sad zaustavili.
Vole praznike čak više i od Srba. I imaju ih barem duplo više. Radi se četiri dana u nedelji, a petkom je 'karotki denj' tj. oko 1-2 se lagano ide kući. Vikend je svetinja.
Istina je da jako malo, čak i mladih ljudi govori engleski, bar na nivou na kom bi se mogla voditi jednostavnija konverzacija.
Žene, po ljepoti - u nivou Srbije. Shvatiti po sopstvenom nahođenju
S druge strane, solidno su upoznati sa političkom situacijom u Srbiji i nije ljetos nimalo rijetko bilo vidjeti recimo majicu sa natpisom 'Kosovo je Srbija' (da, na srpskom).
Noćni život je zbilja bogat, ogromne pare se ulažu u ugostiteljstvo generalno i to se stvarno vidi na prvi pogled. Još je impresivnije koliko se troši na noćni provod.
Da, stvarno piju da se napiju Dok recimo naš čovjek može da pije cijelu noć, lagano, i da za to vrijeme popije gomilu alkohola a ipak na kraju na nogama ode kući, Rus popije 2x200 grama na eks i za 15min je pod stolom. I da, SVI piju. Muškarci, žene, klinci... Znate ono kad čujete 'u Rusije se godišnje smrzne 2.000 ljudi'? E pa ne smrzne se ni jedan normalan, već jedan od ovih što se urokaju pa zaspu u snijegu Inače, 'opahmeljiti' se znači kada cijelu noć pijete, pa ujutro kad se probudite samo popijete jedno krepko (jako, 9% alkohola) pivo i opet ste pijani. To im je trademark
E sad, većina ovog što sam rekao (što se tiče ekonomskih aspekata) - ne važi za ostatak Rusije Ne po onom što sam vidio, već po onom što sam čuo, jer nisam bio van Moskve. Ali ako ćete pošteno, nije ni Njujork Amerika. Samo, ovamo su razlike mnogo drastičnije.
Eto, nadam se da sam malo uspio to da dočaram.
ps: Evo za kraj, pade mi na pamet vic što mi je jedan Rus pričao. Pita on mene 'jel znaš da Rusija nije prva na listi po korupciji u svijetu? A jel znaš što? Pa platili su da budu drugi.
[ vukad @ 17.11.2008. 17:26 ] @
Citat: DaliborP: Pa slusaj da imam takve ortake koji ce mi nabacivati pricu i kukati "meni su dva piva dovoljna, zasto ja da platim vise" - sigurno mi ne bi bili ortaci niti bi im placao pice.
Pa nece ti kukati, nego ce cutati i placati i ti nikad neces znati da li to radi cista srca, to je snaga konformizma. Zato i mislim da je placanje tura samo deo čoporativnog, a ne licnog karaktera u Srba. Verujem da se vecina koja je otisla negde gde takav obicaj ne postoji, sa olaksanjem oslobodila istog. I taj NZS u nekom narodu je velikim delom rezultat konformizma, a ne karaktera pojedinaca.
[ DaliborP @ 17.11.2008. 17:44 ] @
Citat: vukad: Pa nece ti kukati, nego ce cutati i placati i ti nikad neces znati da li to radi cista srca, to je snaga konformizma.
Da, sad mi molim te i objasni zasto ja to radim i gde gresim zato sto placam ili mi placaju pice ili kako nemam iskren odnos sa mojim prijateljima.....da da..
Smiri dozivljaj, rekoh vec, ljudi su razliciti, ako ja prihvatam tu cinjenicu mozes i ti, nema potrebe da mi pricas kakvi su 'zapravo' moji prijatelji na osnovu tvog olaksanja kad si shvatio da u Svedskoj ne moras nikom da placas pice.
[ vukad @ 17.11.2008. 17:57 ] @
Nemoj da se ljutis, iako u recenici stoji "ti" mislim da je iz konteksta jasno da sam pricao uopsteno, a ne konkretno o tebi i tvojim prijateljima. I mislim da sam opisao situacije koje su ogromnoj vecini dobro poznate i koje su iskusili.
Citat: Smiri dozivljaj, rekoh vec, ljudi su razliciti, ako ja prihvatam tu cinjenicu mozes i ti, nema potrebe da mi pricas kakvi su 'zapravo' moji prijatelji na osnovu tvog olaksanja kad si shvatio da u Svedskoj ne moras nikom da placas pice.
Ako je ovo trebao da bude neki flejm, ne osecam se uvradjeno. Osetio sam olaksanje. Ali ti ocigledno mislis da u tome ima nesto lose? Da saznas da neki od tvojih prijatelja deli isto vidjenje, pomislio bi ruzno o njemu? Pa kakvo je to prijateljstvo koje zavisi od uzajamnog placanja pica?
[Ovu poruku je menjao vukad dana 17.11.2008. u 19:08 GMT+1]
[ dr mabuse @ 17.11.2008. 18:04 ] @
Citat: ghetto superstar:Inače, 'opahmeljiti' se znači kada cijelu noć pijete, pa ujutro kad se probudite samo popijete jedno krepko (jako, 9% alkohola) pivo i opet ste pijani. To im je trademark :) Nije trademark neko praktičnost - znaš koliko im treba (vremena i para) da se ponovo napiju? :-)
Odlično si opisao život ghetto, posle dužeg vremena jedan post koji je realan, i koji ima veze sa temom, a ne sa nama, Srbima..
@svi koji pričaju kakvi jesu nisu Rusi - van pameti je opis nacije na osnovu iskustva sa 1, 10, 100 poznatih primeraka iste... pogotovo tako velike, izmešane i teritorijalno rasprostanjene nacije kao što je ruska. Uzmite mini primer: Srbi - kakva je sličnost Srbina kosovara, šumadinca i lale (menatlitet, radne navike, ponašanje, temperament, muzika..)??!! A svi stanemo na teritoriju koja se zove podmoskovlje u Rusiji...
[ bugsu @ 17.11.2008. 18:26 ] @
sry morao sam :D
[ DaliborP @ 17.11.2008. 20:44 ] @
Citat: vukad: Ali ti ocigledno mislis da u tome ima nesto lose? Da saznas da neki od tvojih prijatelja deli isto vidjenje, pomislio bi ruzno o njemu? Pa kakvo je to prijateljstvo koje zavisi od uzajamnog placanja pica?
Ok, u pravu si, ja ustvari nemam prijatelje a i ove sto imam ustvari nisu pravi, provalio si me. I to sve zbog placanja turi. Sad mozemo da zavrsimo pricu.
[ vukad @ 17.11.2008. 21:00 ] @
Uh sto volim ove sto ne umeju da diskutuju ko ljudi nego ili reze ko besno pseto ili glume uvredjenu mladu.
[ ventura @ 18.11.2008. 08:08 ] @
Takođe na šta još uvek ne mogu da se naviknem u Kazahstanu/Kirgistanu je tretman žena... I u istočnoj Rusiji je ista stvar, ali KZ/KY su naročito ekstremni... Žene tretiraju malo bolje od domaćih životinja... Npr. Muž i žena u autu, sami, žena sedi pozadi (kakva bi drskost bila da žena sedne napred sa muškarcem). Žena za volanom, aj to su u zadnje vreme se malo emancipovali, pa može da vozi sama ili sa drugaricom, ali i na to gunđaju... Muškarac ulazi u prostoriju, a žena pozdravlja (obavezno 'zdravstvujte' - formalno), muškarac ne odgovara (glupo je, kao da se pozdravljaš sa kerom kad ulaziš u kuću)... Nedaj bože da žena pruži ruku muškarcu, to je vrhunska uvreda... A ako kojim slučajem muškarac pružu ruku ženi (ovo se obično dešava kad je neko stranac kao npr. ja), a žena je recimo nebitan lik advokatica ili marketing, na svaki način će pokušati da izbegne rukovanje. A ako je u žena na senior poziciji (direktor i sl.) biće joj jako neprijatno da se rukuje, i obavezno će to uraditi uz blagi naklon, okrenuti suprotnu stranu od dlana i pridržavati se sa obe ruke (rukovanje sa obe ruke je znak velikog poštovanja u Rusiji pa i u svim ex. Ruskim republikama) ...
Nije mi prijatno u takvim situacijama, ali moram da se prilagodim, pa svaki put kad je žena u okolini moram da razmišljam šta da radim da ne bi ženu uvalio u neprijatnu situaciju (tim gestovima se njima stvara više neprijatnosti nego muškarcima).
[ Deep|Blue @ 18.11.2008. 09:03 ] @
@Catclaw je zbilja preterala.
Situacija koju je opisivala mozda je postojala negde 80-90tih, a i to u nekim zavucenijim krajevima.
Sigurno da ima takvih primera i danas, ali generalizovati kompletan peter i rusiju na onu sliku je preterano.
Primer od pre nekih 7-8 godina, "manji" gradic od blizu milion stanovnika u novosibirskoj regiji.
Posla ima dosta,
jeste da dosta toga deluje ofucano (gradski prevoz), ali sve funkcionise i na -30 stepeni.
pored toga svako ko vozi auto povoljno "taksira" ako ides u njegovom smeru.
centar grada jako sredjen. po celom gradu ispravne govornice. telefoniranje u okviru grada besplatno.
stanovi relativno skupi, ali odrzavanje i komunalije su smesne.
prakticno svi troskovi za dvosoban stan, sem telefona < 1000 din.
gorivo jeftinije nego kod nas (i dan danas, otprilike prema 60% prema nasim cenama)
vozi se sve i svasta (zanimljiv je podatak da se na podrucju sankt petersburga prodavalo vise mercedes slonova nego u celoj evropi)
odeca, vecinom kupuju na njihovim varijantama "buvljaka", ali dosta idu na funkcionalnost, zbog jakih zima.
prodavnice mozes da biras, sa zapadnom robom ili domacom.
razlika u pakovanju i kvalitetu ocigledna.
zapadne su zbilja pune robe i mozes da uzivas u svacemu.
problem su plate.
posto se krecu od 1000$ (firmice - strani majstori na gradjevinama) do 50$ (fizikalci, propale fabrike ...)
na zalost vecina ljudi se nalazi na najmizernijim platama.
verujem da su gradovi u nekim zabitijim mestima u jos losijoj situaciji.
i jos jedna zanimljiva sitnica, (vezano za ljude iz IT sveta), dosta njih zna engleski, ali imaju, kako bi oni to rekli, tehnicko poznavanje. tj. u pismenoj formi se jako dobro sluze njime, ali govorno su dosta losiji i tesko stoje sa razumevanjem govornog engl.
verovatno problem izolacije .
[ djordje1979 @ 18.11.2008. 15:36 ] @
@ventura
Pa kako onda funkcionisu musko zenski odnosi u smislu momak-devojka. Tj kako se uopste dodje do stadiuma braka, kad je sve tako poremeceno?
[ ventura @ 18.11.2008. 16:25 ] @
Citat: djordje1979:
Pa kako onda funkcionisu musko zenski odnosi u smislu momak-devojka. Tj kako se uopste dodje do stadiuma braka, kad je sve tako poremeceno?
Jebem li ga nisam imao devojku tamo pa da mogu da kažem :)
Ako što se tiče brakova, verovatno funkcionišu, ne primećujem neki manjak brakova tamo...
[ Skandy @ 18.11.2008. 16:51 ] @
Citat: djordje1979: .... kako se uopste dodje do stadiuma braka, kad je sve tako poremeceno?
Verovatno provodadzisanje ili ti sklapanje unapred ugovorenih brakova izmedju roditelja bracnih drugova.
[ losmipfc @ 18.11.2008. 17:36 ] @
Citat: Radi se četiri dana u nedelji, a petkom je 'karotki denj' tj. oko 1-2 se lagano ide kući. Vikend je svetinja.
Vidis ovo me je veoma iznenadilo kad sam procitao. Naime, imao sam priliku da u Beogradu ugostim jednu Ruskinju iz Moskve, i ona se silno nacudila kad sam joj ja objasnjavao da je nedelja neradni dan...
[ gleb @ 18.11.2008. 18:33 ] @
ventura,
malo si zaboravio da zemlje koje pominjes nisu Rusija.
rec je o drugim narodima kao i muslimanima, a sa svojim poznatim odnosom prema zenama...
kod rusa je kontra
[ caplja caplja @ 19.11.2008. 01:17 ] @
Citat: losmipfc: Vidis ovo me je veoma iznenadilo kad sam procitao. Naime, imao sam priliku da u Beogradu ugostim jednu Ruskinju iz Moskve, i ona se silno nacudila kad sam joj ja objasnjavao da je nedelja neradni dan...
Ma sto se tice rada tu smo istog mentaliteta kao i Rusi, samo bi nesto slavili. U Rusiji je i 8. mart neradan dan a imaju i dan muskaraca (valjda 23. februara) koji je takodje neradan.
A da ilustujem saobracajene guzve u Moskvi kao i kvalitetet njihovog voznog parka prilazem jednu fotografiju iz centra Moskve.
[ Horvat @ 19.11.2008. 10:03 ] @
^^koji je auto onaj crni sto ide desno,nalazi se desnokore od onog drecavo zutog [inace je malo ispod zgrade i malo u levo,odnosno na sred raskrnsice]
p.s. jbte ovo gore nego bg =O
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 19.11.2008. u 15:09 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2008. 10:18 ] @
Hahahaha
Ali najjaci je znak za zabranjeno parkiranje & zaustavljanje :)
Inace, odlicna... ne, genijalna slika. Otprilike govori mnogo toga.
[ Goran Rakić @ 19.11.2008. 10:24 ] @
Citat: Horvat: ^^koji je auto onaj crni sto ide levo,...
@offtopic: rekao bih Dodge Viper.
[ NoneVi @ 19.11.2008. 10:44 ] @
Nije sigurno. Pre bih rekao da je neka britanska polumanufaktura tipa morgan ili twr ili tako nešto.
on-topic. Što se tiče odnosa prema ženama, takođe mislim da je to posledica muslimanskog načina života. Znam da je u Iraku bila varijanta da žena ide nazad u onim pik-up Toyotama što stalno điraju.
Čitao sam nedavno da je rusko tržište automobila postalo najveće u Evropi (ili da će postati u narednih par godina), što je poprilično dobar pokazatelj opšteg napredka. Takođe posle godina bele kuge (broj rusa je spao sa 145 na 142 miliona zadnjih 6 godina) danas Rusia prolazi kroz svojevrni bejbi-bum.
[ MyWay @ 19.11.2008. 11:08 ] @
Citat: Horvat: ^^koji je auto onaj crni sto ide levo,nalazi se desnokore od onog drecavo zutog [inace je malo ispod zgrade i malo u levo,odnosno na sred raskrnsice]
p.s. jbte ovo gore nego bg =O Ako si pažljivo čitao postove od početka znaćeš da je u pitanju ili Lada ili Zaporožac ili neko nepoznato vozilo iz UAZ-ove ili GAZ-ove radinosti jer drugih skoro i da nema...
Nema slika ovakvih saobraćajnih situacija iz Beograda zbog samo jednog razloga - nemamo tako široke ulice.
[ Miroslav Jeftić @ 19.11.2008. 11:19 ] @
Bome, Slavija u špicu nije daleko od ovog.
[ bugsu @ 19.11.2008. 12:07 ] @
Citat: Horvat: ^^koji je auto onaj crni sto ide levo,nalazi se desnokore od onog drecavo zutog [inace je malo ispod zgrade i malo u levo,odnosno na sred raskrnsice]
p.s. jbte ovo gore nego bg =O
esi siguran da ide levo??ja sam samo skontao onaj sto ide desno (od levo ka desno presao vec pola slike) onaj kabriolet sa spustenim krovom....ako ciljas na tog(nadam se) ...meni se cini ko da je BMW serije (GA)Z
[ Laza80 @ 19.11.2008. 12:16 ] @
Ludnica! U Sibirskim gradovima broj automobila sa volanom na desnoj strani je skoro 50%! Japanska vozila (pravljena za japansko tržište) su veoma cenjena. I vidi se da vole velike automobile.
[ NoneVi @ 19.11.2008. 12:40 ] @
e da zaboravio sam da vam dam jedan link.
http://www.englishrussia.com/ ima svačega. Redovno se ažurira, i mislim da je jedan dobar uvid u rusku svakodnevnicu.
[ Horvat @ 19.11.2008. 14:12 ] @
da...ide na desno s leva :D...nesto sam zjbo :)
i meni vuce kao nesto na bazi morgana,nije bembara a ni viper
nema toliko traka,ali ima toliko nepostovanja propisa i ta guzva ;)...
i da ,najjace ovo sa znakom za zabranjeno parkiranje
[p.s. ove prozivke tipa to je lada ili uaz...me ne zanimaju,ozbiljno sam pitao jer mi zanimljivo izgleda automobil]
edit:e,da,sto se tice ingljishrasha,to je inace deo materijala sa fishkija i slicnih site-ova,samo na engleskom
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 19.11.2008. u 15:25 GMT+1]
[ ghetto superstar @ 19.11.2008. 16:13 ] @
@losmipfc:
Ma kakvi, u Rusiji je moguće da se radi subota SAMO ako odrađuju neki dan da bi mogli da spoje što više neradnih dana (tipa srijeda i četvrtak praznik, pa odrade petak i onda imaju 5 neradnih dana u komadu).
A što se tiče odnosa Rusa prema ženama - stvarno su pažljivi, nema šta. Za moj ukus možda i prepažljivi, pa tako nije rijetka scena kako par šeta ulicom a muškarac joj nosi torbicu na ramenu . Kao znak poštovanja. A donedavno je PRAVILO bilo da u metrou svako mora da ustupi ženi mjesto, pa ste tako mogli da vidite da deda od 70 god ustupa mjesto ženi od 30 god. Danas je to sve rjeđe.
[ ivanv100 @ 27.11.2008. 23:41 ] @
CATCLAW,sto si bre ti tolko nafurana???
Po tvom izlaganju,i ja bih se slozio da ti se roditelji "snasli" devedesetih
[ mare__ @ 06.04.2015. 01:56 ] @
Wow, znači kloniranje ljudi je realizovano a niko mi nije rekao? I to kako realizovano- 150.000.000 rusa klonirano i svi su isti wow.. Ne mozete generalizovati tako ljude i narode. Među srbima ima i hladnih i toplih, glupih i pametnih, lepih i manje lepih, druželjubivih i nedruželjubivih itd itd. Tako je i kod ostalih naroda.....
[ niki212 @ 11.04.2015. 17:59 ] @
Kakav je zivot u Rusiji ?
Idi, probaj pa nam javi ( ako radi internet )
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|