[ pctel @ 12.12.2008. 23:47 ] @
Zaludnom coveku u petak uvece svakakve lude ideje padaju na pamet. Ja nisam bas neki strucnjak, pa mi je forum pravo mesto da mi bolji od mene kazu da li sam u pravu ili negde gresim. Ideja je sledeca... Poznato je da je vecina motora automobila napravljena za benzin od 95 oktana. Evidentno je da je opsta je pojava da se automobili prepravljaju tako da kao pogonsko gorivo koriste TNG. E, sad, posto je motor napravljen i podesen za 95 oktana, on upotrebom TNG-a od 104 oktana nema niti snagu koju bi mogao imati, niti iskoriscenje goriva koje bi mogao imati (drugim recima trosi vise nego sto treba). E, sad, jelte, tehnicki je izvodljivo da se automobil prepravi na 104 oktana, cime bi isti manje trosio a isao kao zvrk. Problem pri tome je sto u tom slucaju ne bi smeo da se koristi benzin jer bi doslo do detonacija koje bi unistile motor. Ali... poznato je takodje da etanol ima oktanski broj oko 118, sto znaci da ako pomesamo benzin od 95 oktana i etanol od 118 oktana mozemo dobiti gorivo koje ima isti oktanski broj kao i TNG, te mozemo pristupiti modifikaciji motora automobila. E, sad, ono gde mi fali malo znanja - kako se kompresija motora moze promeniti da odgovara gorivu od 104 oktana umesto 95? Pada mi na pamet da mogu da se promene klipovi tako sto ce se staviti malo duzi, cime ce se smanjiti slobodan prostor i povecati kompresija. Postoji li jos neki nacin? Druga luda ideja odnosi se na nabavku etanola. Zna li neko koliko otprilike kosta litar? Inace, etanol nije tako tesko praviti u kucnim uslovima - kad su nasi pradedovi jos u srednjem veku pekli rakiju, zasto mi to ne bi radili danas. E, sad, ono najzanimljivije - razmisljajuci od cega bi covek koji zivi u gradu mogao da pece rakiju, naisao sam na informaciju da se rakija moze praviti od starih novina. Nasao sam i podatak da je za pravljenje 100 litara etanola potrebno oko 370 kg starih novina. [Ovu poruku je menjao pctel dana 13.12.2008. u 01:04 GMT+1] |