[ Okmijun @ 16.12.2008. 09:45 ] @
Menjamo zdravstvene ko policija uniforme...jel zna neko nesto vise o ovome? Do kad je krajnji rok za predaju zahteva itd....? |
[ Okmijun @ 16.12.2008. 09:45 ] @
[ kazil @ 16.12.2008. 10:20 ] @
Koliko sam upoznat, ne menjaju se zdravstvene knjizice, nego umesto dosadasnjih pecata firme za overu idu neke markice, hologrami i trajace po pola godine.
[ Java Beograd @ 16.12.2008. 11:10 ] @
Ima tu logike. Do sada je poslodavac, bez obzira da li uopšte isplaćuje plate tj. uplaćuje kintu u zdravstveni font mogao da overi koliko je hteo zdravstvenih knjižica. Zapravo, omogućavao je lečenje na teret zdravstvenog fonda bez uplate zdravstvenog osiguranja (u taj isti fond).
Sada se stvari ispravljaju, tj. dovode u red. Markice za overu zdravstvenih knjižica će dobiti oni poslodavci koji uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje. Zapravo, kad celu stvar počnemo da gledamo kao pravo osguranje, onda je sve jasnije. Zamisli, kad bi osigaravajuće kuće isplaćivale štetu na kolima kao da je uplaćeno kasko osiguranje, a ono zapravo nije uplaćeno ! Pa to nema ni u Holivudu. [ Okmijun @ 16.12.2008. 11:15 ] @
Dobro, a koji su rokovi za sve to?
Jel ce moci to u Januaru da se obavi? Neko nije u zemlji recimo itd...? [ boccio @ 16.12.2008. 13:01 ] @
Mislim da primaju zahteve do 19.og Dec, tako sam bar juce video u Goce Delceva gde sam bio da pokupim markice za sebe i zaposlene. Cela procedura se obavi za pola sata (ili koliko vec cekas red). Popunis zahtev na licu mesta, predas, uzmes markice, cao.
Slazem se da ima smisla, jer tacno dobijes markice za radnike (i clanove porodica) kojima se zaista uplacuje staz, ne lupas pecat gde ti volja. [ nkrgovic @ 16.12.2008. 13:24 ] @
Ne kazem da je koncept los, samo da su totalno histericni po zahtevima sta gde treba od podataka... Neki traze poslednji PP-OD, neki poslednja tri, neki od jula na ovamo, nekima treba spisak svih radnika, plus drugi spisak onih za koje ti trebaju markice (izdavanje ide po opstini stanovanja)... svakakve price sam cuo, sve zavisno od toga gde predajes.
Klasika za nas, nije losa ideja, ocajno realizovano. Sve da bi zakomplikovali, iako tetki koja izdaje zapravo treba 3 minuta da na svom racunaru, po maticnom broju firme, proveri koliko treba da ti izda. [ Okmijun @ 16.12.2008. 13:52 ] @
Citat: boccio: Mislim da primaju zahteve do 19.og Dec , tako sam bar juce video u Goce Delceva gde sam bio da pokupim markice za sebe i zaposlene. Cela procedura se obavi za pola sata (ili koliko vec cekas red). Popunis zahtev na licu mesta, predas, uzmes markice, cao. Slazem se da ima smisla, jer tacno dobijes markice za radnike (i clanove porodica) kojima se zaista uplacuje staz, ne lupas pecat gde ti volja. Znaci to zavisi od filijale do filijale? [ bttp @ 16.12.2008. 14:07 ] @
Mislim da sam isti datum danas video na Vračaru.
Inače kod nas je totalni idiotizam da ti za maloletno dete, koje svakako ima zdravstvenu zaštitu do punoletstva, svejedno moraš da ideš svake godine da overavaš knjižicu. To se u kulturnom svetu radi tako što se izda knjižica sa rokom važenja od 16. godina i zdravo. [ djordje1979 @ 16.12.2008. 16:39 ] @
Citat: Java Beograd: Pa to nema ni u Holivudu. Al ima u komunizmu. Zato i nema u Holivudu. [ musicmaster @ 16.12.2008. 17:17 ] @
Pre par godina, obishao sam dom zdravlja zbog bolova u stomaku.
Ustanovilo se da imam neki glupavi gastritis - zapravo, to sam ja ustanovio, bez ichije struchne pomotji. Dok su mi oni prepisali ranisan (koji sam inache i koristio). Eto reshenja. HA! Glavna fora u svemu je da su mi izgubili karton, posle tri dana. Meni, koji sam za razliku od svakodnevnih penzionera tamo, zaista bio in bad condition... i nikada mi nije prijala bilo koja poseta bolnici. Shto bi se reklo, zadnja poseta pre toga je bila za sistematski, josh u osnovnoj (lucky bastard). Pa kako ih nije bre sramota? Bruka, lol! Ne sekiram se neshto preterano zbog toga. Mogu da izmisle i novu vrstu kartica za multi-primenu, ako hotje. Neka objedine i vozachku i pasosh i Personal ID i zdravstvenu i shta god josh moze i ima. I neka roknu cenchuge koliko hotje! Ja se zbog manjka struchnog kadra u drzavi iovako, ionako lechim meditacijom kroz dzitru, vetj dobar niz godina unazad. [ ctrl alt del @ 06.01.2012. 07:50 ] @
Da ne otvaram novu temu...
Upravo sam pročitao da nam se od marta pa naredne tri godine sprema zamena zdravstvenih knjižica novim, ovog puta sa čipom. To će svako od nas platiti oko 400 rsd. Zamolio bih vas da mi predočite jedan racionalan razlog za ovu odluku pošto ga ja ne vidim. 1. Sadašnje knjižice imaju na sebi bar kod. Zar to nije dovoljno za elektronsko očitavanje i pristup bazi podataka o pacijentu? Jel sada bacamo sve bar kod čitače u domovima zdravlja i apotekama i kupujemo smartcard čitače i novi softver. Ko će tu da zaradi... 2. Zar nisu nove LK sa čipom mogle da se iskoriste za ovu priliku? Bar za punoletne građane? [ Dexic @ 06.01.2012. 08:15 ] @
Zezas? Ti ne znas da se kod nas radi sve u "cilji poboljsanja blagostanja gradjana"?;) (citaj; u cilju povecanja kolicine u dzepu malog dela stanovnista na racun ostatka istog :))
[ deki77 @ 06.01.2012. 11:13 ] @
Sto vise cipova, to je pracenje grdjana lakse
to je jedini cilj. p.s ovakve zdr.kartice su u opticaju na zapadu nekih 10god. [ pbenka @ 06.01.2012. 11:27 ] @
Khm, smart card čitači su već kupljeni .... I novi računari, navodno će raditi na Linux-u. Samo se čeka da se oprema montira.
[ anon70939 @ 06.01.2012. 11:47 ] @
meni se svidja ideja za plasticnu karticu. Ovu drljavu ne mogu da nosim u novcaniku. Pa makar i platio 400 din. Doduse milim, da to ne bi trebalo da se placa, posto i onako placamo zdravstveno osiguranje.
A valjda ce da smanje broj zaposlenih u zdravstvu. Sa tim cipom, i normalnim bazama podataka, ne bi trebale ove cudne kartoteke koje nicemu ne sluze... Pre 2 meseca sam izgubio nekako zdravstvenu knjizicu i zubarski kartoncic. Otisao sam kod zubara i trazio karton, i posto nisam imao broj kartona, morali su da mi otvaraju novi. Jos poceli da vicu na mene, kako ne znam koji mi je broj kartona i kako ne mogu da mi nadju u tom lomu od kartona... Pitam ih da mi pronadju po imenu, a oni ne mogu, jer su ih sortirali po brojevima kartona. Toliko o nasem ozbiljnom zdravstvu. Gomila radnika se placa i prima platu od naseg zdravstvenog, samo da bi uzeli karton i stavili na svoje mesto. I posle da bi indigom ispisali moje podatke na recepte. Sve to moze direktno da se ode kod doktorke, da provuce taj cip, dobije sve moje podatke, istoriju bolesti, svega... Odstampa mi recepte, umesto rucno da se pise... Zdravstvo bi moglo da se prepolovi. A ovako kad odem jednom u godinu dana kod lekara, tako se kur***ito ponasaju medicinske sestre, kao da su Bogom dane... Bila je vec neka tema, kako je u nemackoj odnos ljudi koji privredjuju, prema drzavnim sluzbenicima 7:1 valjda, a kod nas 1 privredjuje za 3 sluzbenika. Mozda sam malo preterao :) [ Java Beograd @ 06.01.2012. 12:52 ] @
Citat: CoyoteKG: Pitam ih da mi pronadju po imenu, a oni ne mogu, jer su ih sortirali po brojevima kartona. Toliko o nasem ozbiljnom zdravstvu. Nije to ništa. Ja sam jednom namenski davao krv za operaciju rođaka, u bolnici Dragiša Mišović. Pitaju me "Jeste li i ranije davali krv ?" Kažem jesam. I, pazi, živa istina, da ne poveruješ, pitaju u kojoj je opštini firma u kojoj radim ? WTF ? Mudrice složili kartone davaoca krvi po opštini firme u kojoj davaoc krvi radi ! Kažem da sam od tada već tri firme promenio ! [ Horvat @ 06.01.2012. 15:55 ] @
jbte, nove zdravstvene, nova plastika...
sto su koji k pravili one ku..ceve od kartona? sto lepo nisu napravili jednu plastiku,pa na to stavili sve (lk,vozacka,zdravstvena...)?? debilana [ Java Beograd @ 09.01.2012. 08:35 ] @
Zapravo, moram priznati da jedva čekam da se ovo kartonsko vnogo izbaci iz upotrebe. Pazi, kad na prvoj strani, umesto imena i prezimena vlasnika knjižice piše naziv opštine ?!
[ jerryrain @ 09.01.2012. 08:53 ] @
Nemam zdravstvenu knjizicu vec 10 godina, a posto vrlo dobro znam kvalitet i nacin rada naseg zdravstva, ni ne nameravam da je vadim...
[ Svarog @ 09.01.2012. 10:01 ] @
Citat: jerryrain: Nemam zdravstvenu knjizicu vec 10 godina, a posto vrlo dobro znam kvalitet i nacin rada naseg zdravstva, ni ne nameravam da je vadim... Nek' si nam rekao! :D [ Java Beograd @ 09.01.2012. 10:13 ] @
Citat: jerryrain: Nemam zdravstvenu knjizicu vec 10 godina, a posto vrlo dobro znam kvalitet i nacin rada naseg zdravstva, ni ne nameravam da je vadim... [ Predrag Supurovic @ 09.01.2012. 10:39 ] @
Citat: jerryrain: Nemam zdravstvenu knjizicu vec 10 godina, a posto vrlo dobro znam kvalitet i nacin rada naseg zdravstva, ni ne nameravam da je vadim... Ja je imam. Al neoverenu. Iako uredno placam zdravstveno. [ anon70939 @ 09.01.2012. 11:04 ] @
Citat: jerryrain: Nemam zdravstvenu knjizicu vec 10 godina, a posto vrlo dobro znam kvalitet i nacin rada naseg zdravstva, ni ne nameravam da je vadim... Blago tebi kad ti se može... [ Horvat @ 31.01.2012. 17:07 ] @
izgleda ovako treba da izgleda...
prva zamerka - ne stoji nigde oznaka krvne grupe (kao mogucnost upisa na istu)... Citat: - Nove knjižice proizvodiće Zavod za izradu novčanica, a građani će njihovu izradu plaćati oko 400 dinara - objašnjava Mirosavljevićeva. - Nova zdravstvena legitimacija važiće 10 godina. izvor jej novo placanje -_- zar ne mogu biti trajne zdravstvene,bez "roka trajanja"!?!? [ Shadowed @ 31.01.2012. 18:17 ] @
Cuj mogu li trajne.. Pa mogu i da ne postoje. Sasvim su nepotrebne. Dovoljno je da se legitimises licnom kartom a oni da u svom sistemu vide da li imas zdravstveno ili ne.
[ Horvat @ 31.01.2012. 18:42 ] @
zdravstvene knjizice koriste i deca, koja nemaju lk
sve u svemu,meni su najbolje bile one "stare", lepo sve u njima stoji [ gajo2 @ 31.01.2012. 18:53 ] @
Citat: Horvat: Citat: - Nove knjižice proizvodiće Zavod za izradu novčanica, a građani će njihovu izradu plaćati oko 400 dinara - objašnjava Mirosavljevićeva. - Nova zdravstvena legitimacija važiće 10 godina. jej novo placanje -_- zar ne mogu biti trajne zdravstvene,bez "roka trajanja"!?!? [ Shadowed @ 31.01.2012. 18:53 ] @
Citat: Horvat: zdravstvene knjizice koriste i deca, koja nemaju lk Ali bi ih mogla imati, kao sto sada mogu zdravstvenu. [ 3MAJ86 @ 01.02.2012. 09:30 ] @
Ljudi, sećate li se kada su izdavane nove lične karte i pasoši sa čipom da je bilo priče o objedinjavanju i zdravstvenih knjižica sa ličnom kartom, i kako smo se tada srčano borili protiv toga.
Vaši "zdravstveni podaci", tj. zdravstveno stanje, istorija bolesti itd. je veoma privatan podatak, i ne postoji bez veze poverljiv odnos doktor-pacijent. Mislim da objedinjavanje ovih dokumenata nije dobra ideja. Možda bi bila dobra ideja u smislu ako i samo ako bi svi podaci bili u centrali, a da se lična karta koristi samo kao provera identiteta. Ali kao što neko reče, zdravstvenu knjižicu koriste i lica koja nemaju ličnu kartu. [ Shadowed @ 01.02.2012. 11:22 ] @
Citat: 3MAJ86: Možda bi bila dobra ideja u smislu ako i samo ako bi svi podaci bili u centrali, a da se lična karta koristi samo kao provera identiteta. Ali kao što neko reče, zdravstvenu knjižicu koriste i lica koja nemaju ličnu kartu. Pa, upravo tako - ni sada ne stoje podaci o bolesti u knjizici (osim u onim starim koje su zaista bile knjizice, ove su vise kao clanske karte). Dovoljno je da se samo identifikujes sa licnom kartom i oni vide kod sebe sta imaju o tebi. A sto se tice toga da ima onih koji nemaju L.K., trebalo bi da ih imaju. Ja bih to uveo da se pravi po rodjenju ali da ti zato ne trebaju druga dokumenta. Deca ne bi bila obavezna da je imaju uvek sa sobom kao sto sada odrasli. [ bakara @ 01.02.2012. 12:47 ] @
A zasto zdravstvena mora da kosta 400 din, to sasvim sigurno nisu troskovi njene izrade?
[ HeYoo @ 01.02.2012. 13:22 ] @
Deci uopste i ne treba zdravstvena knjizica kada su svakako po nekom osnovu osigurana... eventualno neki kartoncic radi evidencije. Za matore je moglo da se prikaci na licnu kartu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|