[ Dark_Runger @ 18.12.2008. 21:42 ] @
Ranije je bilo 0.5
Sad mi neki pricaju da je 0.2 , 0.3
Koliko je zapravo?
[ etjen @ 18.12.2008. 22:16 ] @
koliko ja znam tu nista nisu menjali, tj. 0.5. Mada je to vrlo individualno i zavisi od gradje coveka, vidjao sam ljude koji su popili mnogo vise od dozvoljene granice (flasa piva, casa vina i sl) a duvali su i 0.00, i to vise puta, dok neko moze da popije jedno pivo pa da bude blizu granice...
[ Milos038 @ 18.12.2008. 22:48 ] @
Prica se vec godinama da je promenjeno,medjutim i dalje je 0.5
Mislim da je samo promenjeno za profesionalne vozace i da je za njih 0.0 mada mi ni to ne pije vodu jer čovek može da se najede npr. turšije i da naduva do 0.3 a da pritom nije popio ni kap alkohola
[ bakara @ 18.12.2008. 23:17 ] @
kolika je dozvoljena gornja granica?

Mislio si donja granica?
[ Horvat @ 19.12.2008. 08:17 ] @
DONJA granica je 0.5 za obicne
i 0.0 za profi
nije menjana vec xy godina,ni jedna

a gornja granica je oko 4,zavisi od coveka,posle koje nastupa komatozno stanje/smrt
[ zlacarobnica @ 19.12.2008. 18:21 ] @
A zasto bi iko vozio posle alkohola ???!!
[ vujo032 @ 19.12.2008. 19:38 ] @
O5 se nameće ona dilema:
[ plavi9 @ 19.12.2008. 20:45 ] @
Za vozace amatere gornja granica je 0,5. Sve preko toga je kaznjivo i na osnovu prekoracenja
placas kaznu.
Sto imas vise promila veca je i kazna.
Moj drugar je imao 2.3 promila i platio je 10.000 i 6 meseci ode dozvola.
Dobro je i prosao sa tolikom kolicinom. Sledeci put-ĆORKA
[ caplja caplja @ 19.12.2008. 22:38 ] @
Član 164 ZOBS
Vozač ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu ni da počne da upravlja vozilom ako je pod dejstvom alkohola.
Smatraće se da je pod dejstvom alkohola lice za koje se analizom krvi ili krvi i urina ili drugom metodom merenja količine alkohola u organizmu utvrdi da sadržina alkohola u krvi iznosi više od 0,5 g/kg ili ako je prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima (alkometrom i dr.) za merenje alkoholisanosti, što odgovara količinama većim od 0,5 g/kg, ili kod koga se, bez obzira na sadržinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake alkoholne poremećenosti.
Ne sme da uzima alkoholna pića niti da otpočne upravljanje vozilom ako u organizmu ima alkohola ili ako pokazuje znake alkoholne poremećenosti:
1) vozač motornog vozila kategorije C i D - dok upravlja vozilom te kategorije;
2) vozač vozila kojim se vrši javni prevoz - dok tim vozilom vrši javni prevoz;
3) vozač vozila kome je upravljanje vozilom osnovno zanimanje - dok upravlja vozilom vršeći poslove tog zanimanja;
4) vozač instruktor - dok osposobljava kandidata za vozača u praktičnom upravljanju vozilom.
[ bufalo bil @ 22.12.2008. 12:25 ] @

A sta to znaci u praksi?

Da pokusam:

AKSIOM 1:
Jetra razlaze 8-9g alkohola na sat jednim istim tempom a to je 90% razgradnje.
Ostatak odlazi preko znoja, pluca i urina, sto znaci da covekov organizam ukupno za sat razgradi
priblizno 9-10g alkohola.

TEOREMA 1:
Lucenje urina i znoja proporcionalno je ukupnoj razgradnji alkohola.
Dokaz:
Stetne materije se izbacuju tim putem iz organizma.

POSLEDICA 1:
Igranje u kolu uz konzumaciju vode u pauzi pojacava razgradnju alkohola.

AKSIOM 2:
Mala casica rakije ima 25ml zapremine, od toga 40% je alkohol, tj. 10g.

TEOREMA 2:
Pri konzumiranju 1 male casice rakije na sat, kada vreme tezi beskonacnosti, u telu nece biti alkohola.
Dokaz:
uneseno-razgradjeno=10-10=0g

AKSIOM 3:
Dozvoljena kolicina alkohola u krvi je 0.5g/kg, sto za coveka od nekih 75kg iznosi 37g
ili 3 ipo malih casica rakije jacine 40%.

TEOREMA 3:
Pri konzumiranju 1 male casice rakije na SVAKIH POLA SATA, posle 3 ipo sata u covekovom organizmu teskom 75kg jos uvek ce biti dozvoljena kolicina alkohola.
Dokaz:
10x3.5x2=70g uneto alkohola za t=3.5h
10x3.5=35g razgradi organizam za t=3.5h
70-35=35g alkohol koji je ostao u organizmu a to je < 37g.

AKSIOM 4:
Opijanje je proporcionalno eksiranju a obrnuto proporcionalno teskoj hrani.

TEOREMA 4:
"Efekat" se povecava konzumiranjem na eks i to na prazan stomak uz nepromenjen rezultat na alkometru
Dokaz:
Alkometar ne meri brzinu vec masu.
[ stefanpn @ 22.12.2008. 13:25 ] @
Vidite li vi sa kojim se znanjem ide u kafanu!?

Ostavljam alkohol, ko ce pijan da racuna da li je pres'o 0.5 ili ne!?
[ plavi9 @ 22.12.2008. 22:01 ] @
Najbolje je prvo izracunati pa onda ici u kafanu. Posle je to jako tesko i najverovatnije vec kasno.
[ Majstor_Pućko @ 22.12.2008. 22:16 ] @
Citat:
zlacarobnica: A zasto bi iko vozio posle alkohola ???!!

Isto se i ja pitam, i nikada necu razumeti takve ljude-odnosno idiote, da budem precizniji.
[ fanfon @ 22.12.2008. 22:51 ] @
Pa vecina to cini sa svrhom da se preveze od tacke A do tacke B i to im je glavni motiv, a to sto mogu ugroziti druge-pa o tome ne mogu misliti jer su pod dejstvom opijata
[ Majstor_Pućko @ 22.12.2008. 22:58 ] @
Ako su pijani nisu ludi, moze pre nalivanja da se isplanira ko ce trezan da vozi-ako je u drustvu, a ako si sam postoji taxi i bus pa izvolite. Najlakse je razmisljati na nivou kolibrija i naliti se ko g*zica...
[ scirokoo @ 13.09.2009. 16:32 ] @
Popio dva mala piva,duvao i milicajac kaze da je pokazalo 1,02.Nije mi pokazao alkometar ni pre ni posle duvanja.Sta raditi?Imate li iskustva?
[ saks69 @ 14.09.2009. 06:42 ] @
Citat:
scirokoo: Popio dva mala piva,duvao i milicajac kaze da je pokazalo 1,02.Nije mi pokazao alkometar ni pre ni posle duvanja.Sta raditi?Imate li iskustva?

Pa trebao si da trazis da duvas opet,a ako bi ti opet pokazalo jedino da trazis da ti vade krv jer je to najpouzdaniji nacin.Sto se tice dozvoljene kolicine ja sam pre 6 meseci naduvao 0,55 i sudija mi je rekao da se tolerise do te granice tako da sam prosao bez ikakve kazne ,u pitanju su bila 4 velika jelena u roku od 6 sati.Sudija se usput nervirao zasto su mi panduri pisali prijavu za tu kolicinu alkohola posto je u granicama dozvoljenog!!
Pozdrav!
[ r_u_s @ 20.09.2009. 13:24 ] @
U Republici Srpskoj pocetnici takodje ne smiju da imaju bilo koju kolicinu alkohola u krvi, znaci 00.00! Takodje ne smiju da voze od 23h do 5h... Pocetnikom se smatra osoba koja ima do dvije godine iskusva... Koliko sam cuo, a nemojte me drzati za rijec, tako ce biti i u Republici Srbiji stupanjem izmjenjenog zakona o saobracaju pocetnom decembra ove godine...

Pozdrav!