[ ptak 13. @ 20.12.2008. 23:06 ] @
Ljudi ajde mala pomoc, ja igram sah ali ne profesionalno nego rekreativno, ono ponekad...e sad posto sam ljubitelj saha, poceo sam da sakupljam garniture od drveta i imam ih desetak za sada...sve su iz Austrije iz Graza ( graca ) E sad, medju jednim sahovskim figurama koje su sigurno stare 40-50 godina, jako su lepe, drvene, originalne, nekako primamljive, e medju njima sam nasao nekih 12 belih i 12 crnih zetona, od drveta precnika 2.5 cm i debljine 5mm, moje pitanje je cemu sluze....mislim da su za MICU ali nemam tablu za istu.....zna li neko....

Posedujem nekoliko tabli za koje nemam ili mi fali neka figura, e sad da bi ih kompletirao ja bi kupio odgovarajuce figure sa odgovarajucim precnikom postolja, podnozja, baze....e sad moze li neki link gde ima da se kupe figure u Srbiji.....moze na PP.

Medju sahovskim garniturama kupio sam i dve drvene garniture domina, jedne su standardne 45 komada, a drugih imam samo 28, jer postoji takava forma domina za igranje od 28 komada i kako se one igraju, da li isto kao i ove standardne od 45....

Toliko za sada....pozdrav ! ! !

[Ovu poruku je menjao ptak 13. dana 21.12.2008. u 00:37 GMT+1]
[ bugsu @ 20.12.2008. 23:20 ] @
Citat:
ptak 13.: e sad posto sam ljubimac saha

hehe :D ljubitelj si hteo reci ? :P

ovaj ,te zetone je mozda neko ovako stavio...to si kupio u prodavnici,pijaci ili privatno?
mace i domine neam pojma tako da ne mogu pomoci ...sah sam igrao profi al takvo nesto nisam sretao :)
[ ptak 13. @ 20.12.2008. 23:39 ] @
Haha, hvala sto si me ispravio, editovao sam post....

Da vidi ti se u avataru da igras sah....:)

Sto se tice tih zetona, ma nemam pojma, deluju mi za neke MICE ali nemam pojma za cega su, pa sam zato i pitao. A tu garnituru sam kupio na (flomarku) pijaci, pre nekoliko meseci je kupio moj otac zapravo, i prodao mu je jedan deda, koji mu je rekao za sta su, ali ga moj otac nije razumeo, inace jako je jeftina garnitura bila, 2 eura, a tako je lepa, mislim na figure, tabla je malo pohabana, dosta izgrebana, ali su figure neverovatno izvijugane od drveta, jako lepo.....
Ajde ima li ko odgovre na gore postavljena pitanja.....
[ Predrag Supurovic @ 20.12.2008. 23:59 ] @
To bi trebalo da su figure za igru koja se zove REversi ili Othello ili Checkers ili Draughts.
[ djoka_l @ 21.12.2008. 00:04 ] @
Što reče Predrag, igra se zove checkers, a kod nas se još zove i dame. Igra se na šakovskoj tabli, a na priloženom linku možeš da vidiš pravila.
[ ptak 13. @ 21.12.2008. 09:04 ] @
Super, bar neko ima resenje, cemu to sluzi....procitacu ovo pravilo na engleskom mada mi je dojadio njihov n citaj kako je napisano i ne pisi onako kako govoris ali jbg moram da odvojim 5-10 min za to da procitam :)
Hvala vam.....
a jer zna neko nesto o onome gore za domine.....?
[ enes_k1 @ 22.12.2008. 11:52 ] @
Da si rekao da je 15 jednih i 15 drugih ja bih ti rekao da ti onda samo fale 2 kockice ( kao za yamb ) da bi mogao da igras tavlu :)
[ Java Beograd @ 22.12.2008. 12:12 ] @
Ih, tavla. U Makedoniji, gde sam ja to naučio, igra se zvala tabla. 15 pulova i dva zara. (U jednini pul i zar).
[ ptak 13. @ 22.12.2008. 14:40 ] @
E svidja mi se sto pisete o nekim igrama za koje prvi put cujem, ajde tema je adekvatna igrama....moderatori ce biti fini a mi ce mo pricati o igrama.....nadam se da moze ?!?!?!

Jer moze neko da mi objasni onako na Sprskom u par recenica kako se igra checkers, i ta tavala, tabla.....igra i smeh su lek za sve....a jos u doprinose druzenju
[ Java Beograd @ 22.12.2008. 15:18 ] @
Tavla je stara turska igra. Od pribora, potrebna je kutija, nalik na šahovsku, ali se igra "iznutra". Postoji više pojedinačnih delova igre, a prva je dostigla takvu popularnost da se masovno igra na zapadu, i na internetu, takođe, ali pod nazivom "Backgammon". Zato, na serverima na kojima se može igrati backgammon (na primar Yahoo games) postoji oko 9i0% Turaka, Grka, Bugara a ostali slučajno zalutaju.

Ipak, backgammon je samo jedan delić ukupne igre TAVLA.
[ vujo032 @ 23.12.2008. 19:22 ] @
http://www.flashfun.us/flash.aspx/IDp~214
[ Majstor_Pućko @ 23.12.2008. 19:32 ] @
E... Kada smo vec kod saha... Dali neko zna kako se zove igra za PC, sah je, ali je kompletno polje i figure u 3D, a figure su, pa nesto najslicnije likovima iz Warcraft-a, i svaki potez je animiran?

Hvala.
[ bugsu @ 23.12.2008. 20:56 ] @
Chessmaster 10
[ since1986BC @ 23.12.2008. 23:57 ] @
"Sah, domine i nesto sl....." Jel' nije bilo lepse temu nazvati "Drustvene igre" ?

Igra za koju imas zetone, da tavli... Ima jako mnogo izvora o njoj na web-u.Jedna od najstarijih, cini mi se, drustvenih igara.Sumnjam da je turskog porekla,kako ovde neko rece,jer sam na vise mesta nasao da vuce korene jos iz drevnog Egipta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tavli
http://en.wikipedia.org/wiki/Backgammon