@Trantor
Ne razumem zasto ne bi postavio ovakvo pitanje na ovom delu foruma, kad sam ovde vidjala svakojake, cak i glupe teme, koje blage veze sa IT industrijom nemaju? Samo napred, pomoci cu ti koliko god mogu!
Pa da bude i neke koristi od zena na ovom forumu. U negu koze se svakako razumem bolje nego u IT, he, he...
Elem, koliko vidim, problem su ti bore i jako rano si ih dobio. Ovako: generalno, bore nastaju zbog
suve koze. Ljudi sa suvom kozom imaju tendenciju da ih ranije dobiju od onih sa masnom.
Razlog je logican: masna koza koliko god nekad delovala ruzno i usijano - duze traje i ostaje mlada, jer je ta mast hrani dubinski i daje elasticnost, koja upravo suvoj nedostaje i nastaje boranje. A po svom sastavu masna je i deblja, a suva tanja, samim tim i osetljivija i sklonija iritacijama. A vremenom, lucenje masnoce se smanjuje (t.j. pocinje da se susi) i tako pocinjemo da starimo, jer susenjem gubimo elasticnost. Svi mi, neko ranije (uglavnom oni sa suvom kozom), neko kasnije (oni sa masnom)...
Prema tome: susenje = starenje koze! Nadam se da sam bila jasna?
Lek protiv bora ne postoji (sve sto kazu na TV - lazu!!!
), osim face lifting-a (a ni to nije dozivotno resenje
) naravno, ali tu su kreme koje mogu da ublaze i uspore preces. Ne one protiv bora, jer za to si jos mlad, a imaju i efekat da stvaraju zavisnost (ako prestanes mesec dana da se mazes - izboras se jos vise), prema tome sa koriscenjem istih treba sto kasnije poceti. Po mom misljenju, kreme za negu u tvojim godinama treba da budu hidrantne - leti, a masnije - zimi.
Poenta je da kozi treba vratiti elasticnost!
Ukoliko ti smatras da je tvoj problem mnogo izrazen, najbolje je da odes kod nekog dobrog
kozmeticara, za pocetak, koji ce ti preporuciti koje kreme i preparate tacno treba da upotrebljavas i kako. Ovo sto pojedini predlazu da treba da odes kod doktora, ja se ne bih slozila. Kod doktora bih ti preporucila da ides ukoliko imas neki osip, ili koznu bolest, a to koliko vidim nije tvoj problem. Doktori ne resavaju kozmetoloske probleme, nego medicinske! Samo bi te doticni pogledao i rekao nesto, tek da te se ratocilja. Vidi se da je ovo pretezno muski forum, he, he...
Moguce je da tvoja koza sama po sebi
proizvodi manje lipida, sto nije neuobicajena pojava. Vidjala sam cesto. Videla sam cak da postoji i neka krema, poznata za tu svrhu, ali ne smem ovde da reklamiram, a ni ja ne znam da li je stvarno tako cudotvorna kao sto se prica.
A sto se tice onih, sto ti kazes tackica po licu, a narocito nosu -
po opisu mi deluju kao najobicniji mitiseri. Oni se jako lako ciste (t.j. cede) i to radi opet kozmeticar. To su zapusene pore koje na vrhu imaju cep od prljavstine i nista vise. Kozmeticari ti prvo pare lice, da se pore dovoljno prosire i onda ih lakse i dublje ociste. I to rade tako sto na prste stave vatu umocenu u alkohol, radi dezinfekcije.
Prema tome, ne radi ni to sam, jer mozes da napravis infekciju!!!
Ako jos nekako mogu da pomognem, slobodno pitaj!