@Đoka
Sve mi je to jasno. Da može tako sa još jednom rukom da se odradi, već bih imao šemu i ne bih ovde ni pitao. Ja razmišljam o scenariu u kome bi firma koja meni prodaje montažnu kuću bila tretirana kao investitor koji prodaje stanove (što bi po meni bilo i logično). Razmišljam o međuslučaju - investitor kupi mali plac, ozida kuću (jednu stambenu jedinicu) i proda je na tržištu. Po čemu bi se ovakav scenario razlikovao od scenarija sa više stambenih jedinica ?
@Đole
Ne planiram da radim bilo šta što je van zakona, nego da unutar zakona odigram onako kako meni najviše odgovara i u tom smislu ne mislim da treba da se krijem od bilo koga. Takođe, nemam utisak da je država sklapajući svoju socijalnu politiku baš razmišljala o tome da treba pokloniti pare nekome ko kupuje stan ili polovnu kuću, a ne treba nekome ko kupuje novu kuću, nego mi se čini da je zakon jednostavno ugrubo sklepan pa je ova situacija ostala manje više slučajno. Al to je već neka druga priča o kojoj možemo posebno da raspravljamo.
Btw, i na
zvaničnom sajtu se ne pominje drukčij tretman moje kuće od ostalih :
Citat:
ŠTA SE SMATRA STANOVIMA?
Stanovima, u smislu Pravilnika o postupku ostvarivanja prava na povraćaj PDV i o načinu i postupku refakcije i refundacije PDV (“Službeni glasnik RS” broj 107/04, 65/06 i 63/07), smatraju se stambeni objekti, ekonomski deljive celine u okviru tih objekata, kao i vlasnički udeli na tim dobrima.
Ovu detaljniju informaciju sam čuo u šabačkoj ekspozituri Uprave prihoda, a iz druge ruke sam čuo drukčiju priču sa šaltera neke druge ekspoziture. Sama Uprava naravno već 20 dana ne odgovara na moje pismo.