Citat:
Treba da se zaposlim u jednoj firmi. Postoji procedura koja kaze da ako si prijaljen na birou 3 meseca, firma koja te "pokupi" sa biroa
dobija odredjene finansijske olaksice naredne 2 godine, pod uslovom da te ne otpusti u tom periodu. Medjutim, meni je mnogo da cekam 3 meseca,
pa me interesuje da li je tacna informacija da firma moze da me uzme sa biroa posle par dana (i naravnoi dobije olaksice), ali da budem prijavljena kao pripravnik narednih godinu dana ili je to dezinformacija.
Ovo baš i nije odgovor na tvoje pitanje, ali navešću svoje iskustvo, možda nekom drugom ovde bude značilo.
U avgustu 2007. počeo sam da radim u firmi u Beogradu koja je bila spremna da iskoristi pomenute olakšice. Pre toga sam radio u firmi gde sam primao evre na ruke.
Prvo sam u opštini izvadio radnu knjižicu, ako nešto znači, u pitanju je opština Zemun, poslednja adresa iz lične karte mi je u opštini Zemun. Tu je trebalo i uverenje o državljanstvu i možda još neki papir. Ako sam dobro čuo, skup potrebnih papira se razlikuje medju opštinama u Beogradu, pa treba videti na sajtu opštine šta je potrebno (neke opštine zaista imaju sve podatke na sajtu) ili se raspitati preko telefona.
U oktobru 2007. sam se, zbog pomenutih olakšica, prijavio na biro sa diplomom srednje škole. Išao sam na Gundulićev Venac jer je ustanova u toj ulici zadužena za moju školu (gimnaziju, a ako se dobro sećam i za srednju stomatološku, ekonomsku i neke zanate). Nisam mogao da dobijem original diplome o položenom maturskom ispitu srednje škole na svom fakultetu (nisu hteli da mi daju), pa sam morao da u srednjoj školi u svom rodnom mestu vadim duplikat. To je samo jedan A4 papir sa one tri ocene sa kraja (srpski, matematika i maturski rad), pečatom i potpisom direktora.
Imao sam 2 obavezna javljanja na biro posle toga, mislim posle mesec dana i posle recimo 2 meseca. Prvo javljanje je bilo okupljanje nas 10ak gde smo slušali jednu gospodju koja je pričala o tome kako može da se nadje posao, kako treba da se trudimo, kako postoje razni programi obučavanja, kako je teško nači posao sa gimnazijom itd. Tu je svako dobio svog agenta ili tako nešto, kome treba da se javlja redovno, da odgovara na pozive i da dolazi kad ga pozove da mu ponudi posao. Mislim da najviše 2x smeš da odbiješ ponudjeni posao.
Sve ovo što sam naveo da je obavezno ili da ne sme, znači da ako se ne ispoštuje, skidaju te sa biroa.
Ja sam došao posle par meseca kod svog agenta (nakon dogovora preko mobilnog telefona i odlaganja sa moje strane od 10ak dana). Pitala me je šta znam da radim, znam li da radim sa računarima, znam li engleski jezik itd. Ja sam joj rekao da samo hoću da "odležim" ta 3 meseca na birou i da ne mora da me zove zbog posla. Njoj je to bilo ok.
Kad je prošlo 3 meseca, firma me je skinula sa biroa i prijavila za stalno (nisam išao ponovo u biro, sve je firma završila) i izvadili su mi zdravstvenu knjižicu.
Tokom tih 3 meseca, primao sam platu na osnovu ugovora o delu, preko autorskog biroa.
Ne znam tačno kolike su olakšice firme, ali se u svakom slučaju odnose na procenat doprinosa na platu. Sa druge strane, u ovoj scenariju i firma ima neke obaveze prema tebi ako te otpusti u narednih, recimo 2 godine, a ti ne nadješ drugi posao, ali ne znam detalje.
Citat:
pa nisi trebao da kazes tj. da priznas da si student.
Ja sam rekao da sam student, ali ne vidim potrebu kao ni način da saznaju da li si, ako ti sam to ne kažeš.
Zaključak: Bio sam student, uzeo sam radnu knjižicu, "odležao" sam na birou 3 meseca, firma me prijavila za stalno, izvadio sam zdravstvenu knjižicu i još uvek sam bio student.
Dakle, izvodljivo je.