[ zorg @ 16.01.2009. 12:42 ] @
| Ajde neko da mi pomogne, ne znam tacno sta da trazim na netu, treba mi kalkulator/tabela za deklinaciju Sunca, tacnije interesuje me ugao koji gradi izlazak-posmatrac-zalazak Sunca, i njegova promena u toku godine, za odredjenu geografsku duzinu.
Sunce izlazi na Istoku, zalazi na Zapadu, ali se zbog deklinacije valjda i taj ugao neznatno menja.
|
[ tforgo @ 16.01.2009. 15:50 ] @
[ Horvat @ 16.01.2009. 16:40 ] @
moze neko dati malo vise informacija o ovome,zvuci zanimljivo
[ mrkii @ 16.01.2009. 18:53 ] @
Taj ugao zavisi od geografske sirine a ne duzine.
Sunce izlazi na istoku i zalazi na zapadu samo dva puta godisnje (ravnodnevnice).
Nakon prolecne ravnodnevnice izlasci i zalasci se pomeraju ka severu do letnje dugodnevnice, a nakon toga ka jugu do zimske kratkodnevnice.
Odstupanje izlazaka i zalazaka od pravog istoka i zapada se moze izracunati ali je komplikovano (sferna trigonometrija) pa me mrzi da objasnjavam.
Ovo odstupanje zavisi od geografske sirine i deklinacije Sunca (ugla izmedju ravni ekvatora i pravca suncevih zraka u podne).
Deklinacija se cita u efemeridama (astronomskim kalendarima) ali sigurno ima i na netu.
Nije istog dana svake godine potpuno ista deklinacija.
Pozdrav :)
[ Horvat @ 16.01.2009. 18:56 ] @
hvala puuno :)
[ zorg @ 17.01.2009. 12:55 ] @
Ova slika lepo opisuje putanje kretanja Sunca tokom godine. Ljubičasta linija je putanja kod ravnodnevnice, i jedino tu Sunce izlazi i zalazi sa 180° u odnosu na posmatrača.
Al' ja još nisam našao tačne podatke...
[ eloiza @ 18.01.2009. 06:19 ] @
Postoji čini mi se program ali stari od pre oko 10 - 15 godina (u MS-DOS-u) koji su uradili prof. LUKOVIĆ i prof. GORDIĆ (Mašinski fakultet - Kragujevac). U njemu ima podatak o osunčanosti za bilo koji deo sveta za različite deklinacije Sunca....,
ZORG,
sviđa mi se ta slika. Zanima me kako ste to uradili, pošto se i ja dugo bavim pasivnom solarnom energijom (a i aktivnom).
[ Horvat @ 18.01.2009. 09:47 ] @
@eloiza,a kako se zove program,ili kontakt za te profane?
edit:jesu to ova 2?
http://www.mfkg.kg.ac.yu/kated...u-tehniku/dr-dusan-gordic.html
malo sam preletio mu biografiju i nisam nasao deklinaciju da pominje... [moguce da mi je promaklo]
[off:kako je ovaj gordic preskocio magistraturu i odmah na doktorat?]
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 18.01.2009. u 10:59 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 18.01.2009. u 11:08 GMT+1]
[ eloiza @ 18.01.2009. 10:02 ] @
Dušan Gordić jeste, ali nije Nebojša Lukić nego Bojan Luković.
Što se tiče naziva programa zaboravio sam. Bilo je izloženo negde na stručnom predavanju, godine oko 1992 ili 1993.
@Horvat, što se tiče vašeg komentara u vezi Dušana Gordića, to me ne INTERESUJE UOPŠTE.
[ Horvat @ 18.01.2009. 10:07 ] @
uf moja greska,izvinjavam se,tog drugog [vise] nema
[ zorg @ 18.01.2009. 11:32 ] @
@eloiza
slika nije moja, to je iz programa Visual Sun Chart (
http://www.visualsunchart.com/VisualSunChart)
[ mrkii @ 19.01.2009. 22:00 ] @
@Zorg
Ako sam dobro razumeo sliku, ona nije tacna.
Sunce se u podne (podne je na polovini putanje izmedju izlaska i zalaska) uvek nalazi prema jugu, a na slici se nalazi prema severu (N).
Pogledaj sutra u podne i Sunce ce biti na jugu.
Jedino mi pada na pamet da je ova skica za juznu poluloptu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.