[ Vlad @ 18.01.2009. 20:18 ] @
Evo ovako
Ovo je vec treci komp koji se cudno ponasa u radu. Pada sistem, potrebne ceste reinstalacije, blue skrinovi....
Sva tri kompa su imala gotovo iste simptome.
Menjao sam memorije, graficke, ploce, hardove, ali problemi su i dalje prisutni.
Danas sam hteo da proverim napajanje na kompu, jednom rukom pipnuo kutiju napajanja dok sam drugom rukom slucajno dodirnu koaksijalni kabl za internet. Zvizz! Malo me protresla struja...ne nesto preterano jako, ali prsti su malo trnuli. Uzmem glinericu, postavim na napajanje - svetli! Stavim glinericu na hard disk - svetli!!!! Jos jace svetli ako drugom rukom pipnem pomenuti kabl. Odvrnem kabl iz modema, probam ponovo, opet glinerica svetli.
Moje pitanje je da li ovo moze da bude uzrok mojim silnim problemima sa kompjuterima, zasto se to desava i sta uraditi da se vise ne desava. Da li je mozda problem do uzemljenja?
Pozdrav i hvala
Vlad
[ guja011 @ 18.01.2009. 20:58 ] @
sasvim normalna pojava ukoliko ti utičnica sa koje napajaš komp nije uzemljena.
krivci su 2 blok konda u primarnom delu napajanja koji su vezani od ac ulaza ka oklopu, tj kućištu.
kada je uzemljenje dobro, rade svoj posao a kada je uzemljenje otkačeno ili ga nema, imaš "glimerica efekat".
nema veze inače sa pojavama koje si opisao po pitanju problematike konfiguracije.
[ Marko Enter @ 18.01.2009. 23:24 ] @
Da, uzemljnje ti je lose i zato te je pecnulo .

pozdrav Marko
[ barum @ 19.01.2009. 01:26 ] @
Napajanje može biti ozbiljan uzrok eratičnom ponašanju kompa a nedostatak uzemljenja nema mnogo veze sa tim. Nabavi ozbiljniji produžni koji ima provodnik za uzemljenje. Takođe često se previdi problem sa kablom za harddisk (paralelni ATA). Jesi li ga menjao. Hard disk treba da stoji na kraju kabla.
[ ptak 13. @ 19.01.2009. 01:32 ] @
Ne bi se slozio da uzemljenje nije bitno kod ovog i bilo kog drugog el. problema. Znaci prvo treba ispitati uzemljenje, da li ga uopste ima, i sl.

E sad sto se tice napajanja, proveri napone koje daje napajanje, moguci uzrok ovoga sto si sve menjao od komponenti u racunaru je napajanje, znaci velike varijacije napona, pa je moj savet za napajanje Termaltejk ili Chiftec. Proveri napone, znaci trebas imati 12VDC, 5VDC ....ako hoces mozes to proveriti i softverski uz program Asus PC probe.

Sto se HDD-a tice, pa dobro po nekom propisu treba da stoji na kraju odnosno na zadnjem PINu kabla kojim ga napajas ali kod mene nije tako i evo sve radi bez problema.....

E da i obavezno vidi taj produzni kabal, sad ih ima jako jako losih kvaliteta, pa covek i ne zna sta da kupi i gde, mozda on zeza.
[ Vlad @ 19.01.2009. 10:35 ] @
Hvala na brzim odgovorima.
Evo jos nekih pojedinosti:
Kasno sinoc sam iskljucio komp iz struje, znaci kabl sam iskljucio iz napajanja i imao sam isti efekat!!! Onda sam ukapirao da je mozda i monitor uzrocnik struje I bio sam u pravu. Glinerica je svetlela iako komp nije bio u struji zato sto je monitor bio u grafickoj. Iskljucio sam monitor iz graficke i ukljucio struju u napajanje kompa.......Opet svetli!!! Znaci bilo sta sto ima neki napon i ukljuceno je u struju daje taj glinerica [ili glimerica :)] efekat!
Napajanje na kompu je Chieftec 400W. Produzni kabl je neki sweex-ov protection.
Znaci sta mi je ciniti? Elektricar i uzemljenje?
[ Proko @ 19.01.2009. 10:47 ] @
Imao sam slične (iste probleme) na dva računara. Uzemljenje nemam, i to do sada nije pravilo probleme, pa verovatno neće ni ubuduće. Razrešenje problema je išlo ovim redom:
- Prvo sam konstatovao da imam virus...zaglavljivao se računar, restartovao. Virus se umnožavao na svim particijama, čak i na prenosnim memorijskim karticama (od fotoaparata). Vraćanje slike operativnog sistema , naravno, nije moglo da pomogne. Najlakše se konstatuje tako da ne dozvoljava da se vide skriveni fajlovi (da se ne bi i on video). Antivirusni programi nisu pomogli, hard diskovi i kartice su očišćeni pomoću Linuxa.
- Onda sam pregledao napajanje, i našao po 4-5 elektrolita skoro bez kapaciteta (inače najčešći problem).
- Na kraju je ispalo da i kabl za hard disk prekida, i to prouzrokuje restart i plavi ekran. Krajnji priključak na kablu za sada radi, iz jednostavnog razloga što on nije korišćen, pa nisu ni žice "izvlačene" iz njega prilikom ivlačenja utikača.
[ vukboban @ 19.01.2009. 21:14 ] @
monitor nema veze sa tim sto je glinerica svetlela i nakon iskljucenja kabla;kao sto su vec rekli kondenzator je vezan na kuciste napajanja,tako da dokle god se on ne isprazni glinerica svetli kad dodirnes kuciste bez obzira sto si izvukao kabal od napajanja
[ barum @ 20.01.2009. 02:10 ] @
Šta je funkcija tih blok kondezatora vezanih između faze i šasije? Mislim zašto su vezani baš na šasiju?
[ Darko Nedeljković @ 20.01.2009. 09:16 ] @
Citat:
guja011: sasvim normalna pojava ukoliko ti utičnica sa koje napajaš komp nije uzemljena.

Mislim da gresis gujo - obicno je uticnica uzemljena (time i kuciste racunara) a instalacija kablovske neuzemljena (sve te majstore treba u lisiciji potok i ta-ta-ta-ta-ta), i upravo zbog te razlike potencijala ljudi osecaju sitne strujne udare ako rukama dohvate te potencijale. Naravno, veci problem je sto godisnje crkava u proseku po 3 kompjutera svakom korisniku koji ima taj problem. Kad prodavci hardvera razviju tehnologiju za detektovanje tog uzroka, umesto nove komponente kupci ce u garantnom roku dobijati potvrdu da se garancija ne priynaje jer je kvar nastao zbog strujnog udara iz kablovske instalacije. Tada ce sbb svima morati da isplati stetu, ili da ide na sud pa da plati i stetu i sudske troskove. Ja ne vidim drugog nacina da te vucibatine prestanu da krse zakon po kom su obavezni da uzemlje svoje instalacije.

Nasuprot ovome sto su ti predlozili - resenje bi cak moglo biti da precvikas provodnik od uzemljenja cime bi izjednacio potencijale i eliminisao protok struja koje ti prze kompove. Bolje resenje je naravno da izjednacavanje obavis tako sto nateras tu bagru da uzemlje instalaciju.

Ne znam da li bi resenje bilo pisanje prigovora, pa ako ne reaguju u roku od 8 dana onda spadaju u nadleznost trzisne inspekcije.
[ barum @ 20.01.2009. 11:08 ] @
Mislim da nije problem što uzemljenja na kablovskoj nema već što ga na nekom mestu ima posredno preko raznih "generatora napona" u kolu. Postoje uređaji "Ground Loop Isolators" koji blokiraju jednosmerne i niskofrekventne signale i propuštaju uglavnom korisni signal ka prijemniku.
[ veselinovic @ 20.01.2009. 13:33 ] @
I Bogu i ljudima sam dosadio pisuci o tome, ali evo jos jeednog razloga za TNC mrezu vs TT.
Naime, uzemljen je i internet i tvoj komp. Ali, uzemljeni su na razlicitim mjestima i povezani na razlicite uzemljivace. Naravno, svaki uzemljivac ima neki otpor prema zemlji, i na tom otporu nastaje razlika potencijala. Drugo, u zemlji postoje lutajuce struje...
Rjesenje je izolovanje dal trafoom dal optokaplerima. Inace moze biti svasta. Ako pokusas spojiti ta dva uzemljenja, mozda stvar i proradi, ako je energija koju moras izjednaciti mala, ali ako je ona veca od energije potrebne za rasturanje kabla bice problem. Ne daj boze da u jedan uzemljivac lupi grom.
Ja i dalje mislim da je TNC sistem bolji.
Rjesenje problema, kao sto neko napomenu, je da se komp odvoji od uzemljenja u zgradi, ali onda se ne smije pipnuti komp i neki metalni predmnet u kuci ( radijator, bojler, vodovod, sporet...) ili napajati komp preko pretvaraca napona.
[ Proko @ 20.01.2009. 19:02 ] @
Kao što si i sam rekao, nije najbolje odvajati comp od uzemljenja, ako već postoji. Najbolje je ono što dolazi spolja (a ovde je reč o kablovskoj) da se "odvoji" od njihovog uzemljenja, koje je sigurno na drugom potencijalu, zbog već spomenutih razloga. A to se može uraditi vrlo jednostavno, odvajajući i njihovu masu i signal sa kondenzatorima malog kapaciteta (100-300pF). Vf signali će proći bez problema, a potencijalna razlika u uzemljenju će postati nebitna.
[ guja011 @ 20.01.2009. 21:26 ] @
ne grešim ja Darko, nego ti ne čitaš. utičnica u zidu jeste obično sa uzemljenjem ali ne mora da bude, stvar je kvaliteta i ispravnosti. ukoliko ne postoji dovod uzemljenja do kutije PC.. dešava ono gore navedeno sa glimericom.
[ ptak 13. @ 20.01.2009. 23:22 ] @
Citat:
guja011: ne grešim ja Darko, nego ti ne čitaš. utičnica u zidu jeste obično sa uzemljenjem ali ne mora da bude, stvar je kvaliteta i ispravnosti. ukoliko ne postoji dovod uzemljenja do kutije PC.. dešava ono gore navedeno sa glimericom.

Da Guja je u pravu, cak sada iako imate uzemljenje povezano u uticnici ( suko uticnica ) naisao sam skoro na situaciju gde sam video produzni kabal kome je utikac izradjen od gume ( PVC )...i uopste nema kontakte za uzemljenje, stoga moguce je da je i to problem. Nadam se da razumete sta hocu da kazem, znaci sam produzni kabal na utikacu nema kontakte za uzemljenje, verovali ili ne video sam do sada 3kom. takvih produznih kablova.
[ Lala 021 @ 21.01.2009. 09:54 ] @
Ili još mnogo gore. Produžni kabel, naizgled šuko, ima kontakt za uzemljenje
i na utikaču i na priključnicama ali NEMA TREĆEG PROVODNIKA u kabelu.
Prodaju se u kineskim radnjama.
pozdrav Lala021
>
> __________ Information from ESET Smart Security, version of virus
> signature database 2886 (20080219) __________
>
> The message was checked by ESET Smart Security.
>
> http://www.eset.com
>
>
>
[ barum @ 21.01.2009. 11:02 ] @
Ili najgore, kuća ima instalacije bez provodnika za uzemljenje u utičnicama (moj slučaj).
[ veselinovic @ 21.01.2009. 16:49 ] @
Citat:
barum: Ili najgore, kuća ima instalacije bez provodnika za uzemljenje u utičnicama (moj slučaj).

U gadno
poslusaj me i nuluj uticnice ( u samoj uticnici napravis briknu izmedju nule i zastitnog kontakta.
[ PedjaZ @ 21.01.2009. 17:09 ] @
Ja sam to na par uticnica uradio i u toku nekog nevremena
NULA se otkacila sa bandere
Dobro je sto sam bio kuci jer bi sada bio siroče

SVI UREDJAJI SU BILI POD NAPONOM
(frizider, sporet...)

Zar ne pise u uputstvu za taj produzni kabl sweex protection
da ne sme da se koristi tamo gde nema uzemljenja!!!
[ robert63 @ 21.01.2009. 18:12 ] @
Pozdravljam SVE ucesnike NULOVANOG SISTEMA !---Dok Su jos uvek Zivi !!!

Dok im se nesto u zivotu NE otkaci !!!

Sto bi PedjaZ rekao :

Dobro je sto sam bio kuci jer bi sada bio siroče !----

Bez prevelike filozofije,,,,,

--------Misliti o tome !!!-------

[ Horvat I @ 21.01.2009. 19:44 ] @
Robi varas se!Kod taste se odkacila 0 i Bas nista! Letos posle tog slucaja sam im uradio novu instalaciju
[ PedjaZ @ 21.01.2009. 20:14 ] @
Nista nije bilo ukljuceno od potrosaca pa zato nije bilo nista.
Cim se nesto ukljuci eto faze na "uzemljenje".

Odlutali smo sa teme.
Da li je neko citao uputsvo za taj sweex?
Sta je jos Vlad uradio po tom pitanju?
Da li ima uzemljenje u kuci ili nema?
Nemam ni ja pa kompjuter radi bez problema.
A da ti kupis laptop:)
[ Vlad @ 21.01.2009. 20:30 ] @
Evo ga Vlad, pratio je temu, sad ce nesto i da napise :)
Uzemljenje nemam! Cak sta vise, imam neku staru uticnicu na kojoj nema uzemljenja. Pozvao elektricara, dolazi u subotu pa cu sa njim videti sta mi je ciniti. Zivim na 3. spratu i nemam ideju kako bih mogao uzemljiti uticnicu. Da li postoji neki uredjaj ili neko drugo resenje ako budem u nemogucnosti da odradim uzemljenje a da to nije nulovanje?Komp i dalje svetli kada se pipne glimericom. Kabl od kablovske ne svetli. Jedino kada iz struje iskljucim monitor [ ili ga izvucem iz graficke ] i kada iskljucim napajanje na kompu nemam glimerica efekat.
Nisam znao da sweex ne bi smeo da se koristi ako uticnica nije uzemljena!
Korisnik Proko rece da je imao slican problem sto se tice ponasanja kompa i da je to bio virus. Ja sam siguran da nije virus u pitanju jer sam pre 7 dana kupio novi hard i instalirao sistem. Znaci virus nije sigurno.
Toliko za sada, javljam sta je rekao cika elektricar i videcemo sta ce on tu da izmeri.
Do tada, pozdrav
V
[ barum @ 21.01.2009. 21:55 ] @
Citat:
Vlad: Evo ga Vlad, pratio je temu, sad ce nesto i da napise :)
...Zivim na 3. spratu i nemam ideju kako bih mogao uzemljiti uticnicu. Da li postoji neki uredjaj ili neko drugo resenje ako budem u nemogucnosti da odradim uzemljenje a da to nije nulovanje?...

Ako imaš trofaznu utičnicu ona treba da ima povezano uzemljenje.

Ja sam zamenio utičnicu u zidu za komp te provukao tanak provodnik ispod tepiha i iz druge sobe doveo uzemljenje iz utičnice koja ga ima. Ovo najviše zbog nepodnošljivog brujanja zvučnika kada nema uzemljenja.
[ Vlad @ 23.01.2009. 20:25 ] @
Imam trofaznu uticnicu ali je od sobe u kojoj je komp udaljena oko 10-ak metara i to dugackim hodnikom...trofaznu imam samo za sporet. Da li postoji jos neki nacin uzemljenja a da nije nulovanje i uzemljenje na trofaznoj? Neki uredjaj ili tako nesto? Sutra dolazi elektricar pa bih voleo da znam koje su opcije resavanja problema
[ barum @ 23.01.2009. 23:58 ] @
Citat:
Vlad: Da li postoji jos neki nacin uzemljenja a da nije nulovanje i uzemljenje na trofaznoj? Neki uredjaj ili tako nesto?

Postoji! To je dobar transformator za odvajanje i kad se tako galvanski odvoji potrošač nema šanse da napipaš "vruće" probnom lampom. I na to može da se stavi zaštitna sklopka i sam biraš koji od izlaza će da ti bude faza a koji nula. Problem je cena tog rešenja ali ono postoji. Mislim i da neki kvalitetniji UPS uređaji pružaju slično potpuno galvansko odvajanje od mreže ali to treba ispitati.
[ Marko Enter @ 26.01.2009. 15:57 ] @
I sta kaze cika majstor ? ako nemas treci provodnik u uticnici kao sto je rekao neko gore premosti nulu na PE kontakt ,

pozdrav Marko
[ Vlad @ 26.01.2009. 22:43 ] @
Bio majstor......
Pogledao da li ima uzemljenja u gajbi...nema!
Onda je nulovao produzni kabl, i vise nemam glimerica efekat.
Ono sto me sada brine je sta ce se desiti ako ja nisam kuci, neko iskljuci kabl slucajno i ukljuci ga kontra u uticnicu...
A imam dvoje male dece...
Dakle, ja ovo resenje smatram trenutnim i opasnim i voleo bih da cujem vase predloge kako resiti problem uzemljenja a da nije nulovanje. barum je pomenuo dobar transformator za resavanje problema, a mene zanima da li je to i jedino resenje, ako jeste koliko kosta i gde mogu da ga kupim, a ako nije, koje je to drugo resenje... Svaki predlog je dobrodosao.

[ PedjaZ @ 26.01.2009. 23:18 ] @
Dobar ti taj majstor.
Pa bolje da je u uticnici to uradio - ali sada se opet vracamo na to da li je nulovanje dobro ili ne.
Ja glasam za NE!
Ako je gajba kuca a ne stan, onda neka ti neko izvede uzemljenje kako vec treba.
Mada ako kompjuter trokira to verovatno nije zbog uzemljenja.
[ Marko Enter @ 27.01.2009. 09:49 ] @
O svasta da cujes , pa kakav je taj majstor , ovde nije niko spomenuo da se u produznom kablu premosti nula , to treba uraditi u uticnici , taj kabal nemoj tako da koristis

pozdrav Marko
[ Vlad @ 27.01.2009. 09:53 ] @
Kao sto rekoh to je privremeno resenje koje bih sto pre da zamenim trajnim, ali ne znam sta je sve moguce uraditi po tom pitanju.
Zivim u zgradi izgradjenoj '56 i nema uzemljenja bar u mom stanu.
[ Marko Enter @ 27.01.2009. 17:17 ] @
Privremeno resenje najduze traje uzmi to odmah resi , mozes i sam ako si malo vican tome , rastavi taj kabal i vrati PE zicu na svoje mesto, a uticnicu otvori i spoj N i PE ,

pozdrav Marko

[ veselinovic @ 27.01.2009. 18:13 ] @
Citat:
Vlad: Kao sto rekoh to je privremeno resenje koje bih sto pre da zamenim trajnim, ali ne znam sta je sve moguce uraditi po tom pitanju.
Zivim u zgradi izgradjenoj '56 i nema uzemljenja bar u mom stanu.

Tih godina se rijetko koristilo uzemljenje uglavnom se nulovalo. Dakle, poslusaj marka i odmah to i sprovedi, i to ne samo na toj uticnici nego na svakoj i nemoj bojlere da zabotravis.
[ barum @ 27.01.2009. 22:57 ] @
Privremeno rešenje koje se pretvara u rulet na život i smrt. Ja bih tog majstora slikao i otvorio temu "crna lista" sa njegovom facom. Kako je pronašao koje je nula? Jel pipao svojom rukom pa koja manje drma?

[ vgpapi @ 28.01.2009. 21:50 ] @
Letimicno sam pregledao temu. Jel' neko spomenuo UPS. Svojevremeno sam imao istih problema (restartovanje, padanje sistema, crkavanje HD ili cak CD Drive.) a racunar je bio nov i u garanciji. E onda su mi ljudi iz te firme rekli da mi vise nece priznati garanciju dok ne stavim UPS. I stvarno od tada nemam nikakvih problema. Moj savet. Ne treba vam glinerica.
Pozdrav
[ Vlad @ 28.01.2009. 23:25 ] @
^^^
Palo je i meni to na pamet, samo ne znam da li ups ima i funkciju nulovanja, uzemljenja ili slicno....Sta kazu iskusni?
Jos jedno pitanje....u cemu je razlika da li mi je nulovan produzni kabl ili uticnica.....po meni: ako nulujem uticnicu moze se dogoditi da jednog dana zaboravim da je nulovana, ukljucim neki uredjaj kako ne treba i da me pukne struja...ovako kada je nulovan kabl, na njemu lepo napisem da je nulovan, nacrtam kako treba da stoji u uticnici i nema opasnosti...mislim, koliko sam citao u ovoj temi, uvek ima opasnosti kad je nulovanje u pitanju
[ Vlad @ 28.01.2009. 23:29 ] @
^^^
Palo je i meni to na pamet, samo ne znam da li ups ima i funkciju nulovanja, uzemljenja ili slicno....Sta kazu iskusni?
Jos jedno pitanje....u cemu je razlika da li mi je nulovan produzni kabl ili uticnica.....po meni: ako nulujem uticnicu moze se dogoditi da jednog dana zaboravim da je nulovana, ukljucim neki uredjaj kako ne treba i da me pukne struja...ovako kada je nulovan kabl, na njemu lepo napisem da je nulovan, nacrtam kako treba da stoji u uticnici i nema opasnosti...mislim, koliko sam citao u ovoj temi, uvek ima opasnosti kad je nulovanje u pitanju
[ Marko Enter @ 28.01.2009. 23:37 ] @
Ma gde da pises na kabal, neko ce ga metnuti u steker a nece znati gde je faza i eto komendije ispravno je jedino to u stekeru uraditi , i trebao bi odmah da pozes nekog boljeg majstora da to uradi ne kao onog predhodnog , valjda ti je lakse ovo da uradis nego da uzmes ups

pozdrav Marko
[ vgpapi @ 28.01.2009. 23:42 ] @
Razmisljam da sam dao dobar savet u vezi UPS-a. Nulovanje i glinerica jel to neka sala? Ili je i ovaj forum postao mesto za sprdnju.
[ Marko Enter @ 28.01.2009. 23:48 ] @
Kakva sad sala o nulovanju , ko je rekao da je to sala , tako treba da se radi

pozz
[ Marko Enter @ 29.01.2009. 12:03 ] @
Pa cekaj, sta sad ti mislis da je bolje da mu instalacija nije nulovana nego da jeste , bez obzira dali mece taj ups treba da nuluje stekere i bojlere ,

pozdrav Marko
[ sead_jušić @ 29.01.2009. 23:57 ] @
da se i ja malo uključim
ako nemaš nikakvu zaštitu el.instalacije u stanu svakako moraš nulovati sve šuko utičnice i uređaje koji su direktno spojeni na mrežu (bojler,šporet i sl.) šuko utičnica ima 2 perca za uzemljenje
znači kratko spoji plavu žicu(nul provodnik) i uzemljenje na šuko utičnici to možeš napraviti sa komadićem žice dužine 3-4cm.
Nulovanje je zaštita od kratkog spoja npr.izgori ti ringla na šporetu dođe do kratkog spajanja između faze i nule u tom trenutku mora da izgori osigurač koji štiti šporet (osigurač mora biti pravilno dimenzioniran.)
U produžnim kablovima to nebi se smjelo raditi.
Provjeri da li imaš baš trofaznu struju jer imao sam slučaj: bio je povučen 5-žilni kabel za šporet a bila je monofazna struja, na gl.ormaru su bila 3 osigurača znači ista faza
samo rasterećena struja ako imaš 3-fazno brojilo onda je ok.
zatim imaš obične utičnice koje nemaju ta perca na sebi za uzemljenje, one su se nekad
koristile u spavaćim sobama za noćne lampe
što se tiče ups-a naravno to je dobra zaštita za comp.
-poslije nestanka struje drži comp. upaljen 15-ak minuta
-ako dolazi do padova napona u mreži
-ako se grom isprazni prije će vjerovatno crknuti ups neko comp.
-galvanski ti odvaja comp.od mreže
[ SASA M. @ 30.01.2009. 05:12 ] @
Procitah ovu temu, ali me buni jedna stvar. Koliko se secam, jedino pravilno nulovanje je da se nulovanje izvrsi u razvodnom ormaru. Dakle nikako u samoj uticnici. Da li ima neko neki propis da citira ili da da link ili nesto slicno?
[ peca26000 @ 30.01.2009. 08:07 ] @
A ima nesto jos bolje .
Uzemljenje staviti zajedno sa nulom ako ste u kuci a evo i zasto : kad pijani banderas zameni zice ima da zasvetli i on i bandera .
Uredaji nece biti u opasnosti,ljudi i zivotinje itd...

Za nulovanje u zgradi je bas nezgodacija mada bolje i to nego nista . Ja sam ZA nulovanje uredjaja ali ne na bojler nikako u zgradi
Ha moze i preko metalnih cevi za vodu i centralno grejanje ,to bas ako necete da kopate bastu ispred zgrade i vuci do 1o sprata traku za uzemljenje
[ veselinovic @ 30.01.2009. 12:39 ] @
Citat:
SASA M.: Procitah ovu temu, ali me buni jedna stvar. Koliko se secam, jedino pravilno nulovanje je da se nulovanje izvrsi u razvodnom ormaru. Dakle nikako u samoj uticnici. Da li ima neko neki propis da citira ili da da link ili nesto slicno?

Ako pricamo o TN sistemima, postoje dva sistema TNC gdje je kompletan razvod 3 odnosno 5 zica - dakle od TS ide 5 zica L1, L2, L3, N i PE. Spajanje N i PE je u TS.
TNC sistem gdje je razvod komplet sa 2 odnosno 4 zice a u uticnicama i na metalnim masama potrosaca je spojena N.
TNCS sistem koji je mjesavina ova dva, i gdje se u jednom dijelu mreze koristi 4 zice L1, L2, L3 i PEN a u ostalom 5 zica.
U TNCS sistemu spoj nule i zemlje je samo i iskljucivo samo na jednom mjestu i to uglavnom u GRO, iako ima i situacija da se od GRO do pojedinih RO vodi TNC a oonda u tim oramnima " brikuje " i pravi TNS sistem
Eto.
U svakom slucaju bolje je imati TNC sistem nego nikakav.
[ mario hrga @ 30.01.2009. 12:40 ] @
To sead_jušić

Sorry na OT ali ne mogu jos slati e-mail niti privatnu poruku a dosta mi je hitno

Dali mozete pogledati samo ovaj dio:

http://www.elitemadzone.org/t331124-0#2010300
[ veselinovic @ 30.01.2009. 12:42 ] @
Citat:
peca26000: A ima nesto jos bolje . :)
Uzemljenje staviti zajedno sa nulom ako ste u kuci a evo i zasto : kad pijani banderas zameni zice ima da zasvetli i on i bandera .
Uredaji nece biti u opasnosti,ljudi i zivotinje itd...

Mislis da ce se to desiti. koliki treba da je otpor uzemljenja da se to desi, ako je osigurac u TS reda 250A ( a toliki su najmanje).

[/quote]
Za nulovanje u zgradi je bas nezgodacija mada bolje i to nego nista . Ja sam ZA nulovanje uredjaja ali ne na bojler nikako :( u zgradi
Ha moze i preko metalnih cevi za vodu i centralno grejanje ,to bas ako necete da kopate bastu ispred zgrade i vuci do 1o sprata traku za uzemljenje :D[/quote]

E vidis na bojler OBAVEZNO. Em ga moras obezbijediti od napona dodira, em ces pojacati nulu prema zemlji. Vodovodna cijev je lose uzemljenje zbog velikih prelaznih otpora na spojevima ( kudelja i farba) ali je svakako treba nulovati u ovom slucaju ( paralelni otpor je manji od najmanjeg ).
[ peca26000 @ 30.01.2009. 14:01 ] @
Da zaboravih kudelju ! Bas je opasna ova stvar sa bojlerom !
A uzemljenje zakaciti obavezno sa nulom BOJLA je struja a i zastita
[ ptak 13. @ 30.01.2009. 17:34 ] @
Meni ovde mali milion stvari nije jasan. Pricate coveku da kratkospoji u uticnicu nulu i zemlju, a niko se ne pita odakle ta zemljau uticnici ( zuto-zelena) ako je ima znaci ima uzemljenja, ili ne nulovanje vec uradjeno. To prvo.
Drugo, kakvo bre nulovanje u stanu a ostatak zgrade, sta sa njim ? Znaci nulovanje se vrsi u GRT (glavna razvodna tabla ) ....koliko ja znam.
Trece, Kakav UPS....nista te ne spasava od te tvoje rulet uticnice, znaci stavio si zivot na kocku.....
Cetvrto, ko je taj sto nulovanje vrsi u produznom kablu....ja bi mu obe ruke odseko.
Peto, Neko rece kako je nasao nulu i zemlju, kako ih je razlikovao. E pa za to ima vise metoda.....pisao sam negde 5-6 metoda za to.....ako nadjem okacicu....to nije problem.
Sesto, Sta si resio da radis ? Napisase ljudi 3 stranice i nigde resenja jos nema, a covek imadvoje dece.

Da ne nabrajam vise, jel ti placas taj stan gazdi.....ak placas pa trazi uslove za normalan zivot, imate li u toj zgradi savez stanara, sta cekate, ima li jos slicnih problema u zgradi.

Ako sam nesto slucajno pogresio, demantujte me.
[ MosFet @ 30.01.2009. 18:43 ] @
Citat:
ptak 13.: Meni ovde mali milion stvari nije jasan. Pricate coveku da kratkospoji u uticnicu nulu i zemlju, a niko se ne pita odakle ta zemljau uticnici ( zuto-zelena) ako je ima znaci ima uzemljenja, ili ne nulovanje vec uradjeno. To prvo.
Drugo, kakvo bre nulovanje u stanu a ostatak zgrade, sta sa njim ? Znaci nulovanje se vrsi u GRT (glavna razvodna tabla ) ....koliko ja znam.

Koliko san ja razumio on nema nigdje uzemljenja tj na uticnice mu dolazi samo faza i nula, nema trece zice. Znaci nulovanje je jedino moguce u samoj uticnici....

Pozdrav
[ ptak 13. @ 30.01.2009. 20:12 ] @
Citat:
MosFet: Koliko san ja razumio on nema nigdje uzemljenja tj na uticnice mu dolazi samo faza i nula, nema trece zice. Znaci nulovanje je jedino moguce u samoj uticnici....

Pozdrav

Brate tako sam i ja razumeo, ali par postova unazad mu neko pominje neku zicku od 3-4 cm kojojm se da kratkospoji nulu i zemlju.....vrati se i videces ! ! !
[ MosFet @ 30.01.2009. 21:22 ] @
Pa sa tom zicom premosti na samoj uticnici "klemu" na koju dolazi nula na praznu klemu na koju bi bila spojena zica od uzemljenja.

Pozdrav
[ Vlad @ 30.01.2009. 21:49 ] @
ptak 13. je potpuno u pravu!
Ja imam veliki problem, nulovano je kako je nulovano, opasno je, hocu to na neku foru da izbegnem i da eliminisem problem, ali pravog resenja jos uvek nema.....tacnije ja sam trenutno potpuno sludjen....nulovanje, what the fuck is that?...da, ja cak ne znam u cemu je razlika izmedju nulovanja uticnice i produznog kabla! Resenje se i dalje ne nazire...voleo bih konkretne predloge za moju situaciju, a ne teorijske stvari...gde treba nulovati, tri zice, pet zica..........
[ sead_jušić @ 30.01.2009. 22:42 ] @
imaš li mogućnosti da uslikaš koju utičnicu i glavni raz.ormar sa brojilom i osiguračima pa da vidimo šta je to kod tebe
[ Marko Enter @ 31.01.2009. 00:01 ] @
Citat:
Vlad:  i da eliminisem problem, ali pravog resenja jos uvek nema...............

Kako nema , pa uradi kako ti je receno, vec po kozna koji put ponavljamo ovde

Nikola: To je stara gradnja i tada su se obicno vukle dve zice do stekera,

pozdrav Marko
[ veselinovic @ 31.01.2009. 09:13 ] @
Citat:
Vlad: ptak 13. je potpuno u pravu!
Ja imam veliki problem, nulovano je kako je nulovano, opasno je, hocu to na neku foru da izbegnem i da eliminisem problem, ali pravog resenja jos uvek nema.....tacnije ja sam trenutno potpuno sludjen....nulovanje, what the fuck is that?...da, ja cak ne znam u cemu je razlika izmedju nulovanja uticnice i produznog kabla! Resenje se i dalje ne nazire...voleo bih konkretne predloge za moju situaciju, a ne teorijske stvari...gde treba nulovati, tri zice, pet zica..........

Evo jos jednom cu ponoviti. Vlad, najozbiljnije ( a i vecinu ostalih koji nemaju dovoljno znanja u ovoj oblasti) te molim da ne diras nista. Odgovore koje si dobio shavti iskljucivo samo kao razmisljanje na temu- sta bi bilo kad bi bilo, nemoj niposto slijepo slijediti sve odgovore, jer se igras zivotom, tvojim i tvojih. Nadji nekog inzinjera, nemoj majstora ( razmisljanje majstroa: nakaci bilo sta samo da uredjaj proradi, razmisljanje inzinjera: boli me briga oce li nesto raditi ili ne mene interesuje samo da neko ne pogine ili se nesto ne zapali) i rijesi problem.
Ujedno, ovo je vec ko zna koji put da se pojavljuju teme u kojima se raspravlja o veoma opasnim stvarima. U elektrotehnici nema demokratije postoje pravila i propisi koji moraju da se ispostuju.
ubuduce cu, zbog zdravlja i zivota clanova foruma, ovakve teme brisati u pocetku. Nema pravljenja munja i gromova, nema generatora 150 kV, nema igranja sa zastitama.... jer time navodimo neiskusne da se igraju opasnim stvarima.
[ IpAsOfT @ 31.01.2009. 13:08 ] @
Je**te! Stvarno ne mogu da verujem kako ljudi olako shvataju ovako opasne stvari...
Kakvo nulovanje u stekerima, kablovima... jeste da je ta nula negde u trafostanici fakticki uzemljena, ali sta je sa indukcijama u nuli do krajnjeg potrosaca?
Ljudi, ovo nije za zajebavanje, po meni, najbolje je uzemljenje, pa makar sa vodovodne cevi.
Kao sto rece Veselinovic, najbolje da zoves strucnjaka (ne nekog samozvanog majstora) da ti resi problem.
Privremeno resenje moze da bude uzemljenje sa vodovodne cevi, ali samo privremeno, jer tada FID sklopka (ako je uopste imate na razvodnoj tabli) ne vrsi svoju funkciju zastite ukoliko faza probije do uzemljenja.
A najbolje je da resite problem napajanja na nivou cele zgrade, kao sto rece 5ak 13.
[ veselinovic @ 31.01.2009. 19:59 ] @
Citat:
IpAsOfT: Je**te! Stvarno ne mogu da verujem kako ljudi olako shvataju ovako opasne stvari...
Kakvo nulovanje u stekerima, kablovima... jeste da je ta nula negde u trafostanici fakticki uzemljena, ali sta je sa indukcijama u nuli do krajnjeg potrosaca?
Ljudi, ovo nije za zajebavanje, po meni, najbolje je uzemljenje, pa makar sa vodovodne cevi.
Kao sto rece Veselinovic, najbolje da zoves strucnjaka (ne nekog samozvanog majstora) da ti resi problem.
Privremeno resenje moze da bude uzemljenje sa vodovodne cevi, ali samo privremeno, jer tada FID sklopka (ako je uopste imate na razvodnoj tabli) ne vrsi svoju funkciju zastite ukoliko faza probije do uzemljenja.
A najbolje je da resite problem napajanja na nivou cele zgrade, kao sto rece 5ak 13.

Jes najbolje da sruse cio kvart pa da zidaju ponovo. pazi ovamo: Slucaj I - postoji FID sklopka 500 mA
1. Uzemljenje pomocu vodovodne cijevi podrazumijeva nekoliko uslova koji MORAJU biti ispunjeni:
1.a Da je cijev na spojevima prebrikovana, a sve u cilju dvije stvari, dobre elektricne provodljivosti i kao opomena majstoru kad bude mijenjao elemente vodovoda da obrati paznju ( skine majstor vodomjer i ti ostajes bez uzemljenja, a on lako moze poginuti u momentu prekidanja kruga)
1.b cijev mora biti metalna i ispred vodomjera i to neofarbana sto je rijetko slucaj jer su cijevi plasticne ili ako su metalne obavezno su zasticene od korozije bitumenskom trakom koja je odlican izolator ( ranije su kablovi bili sa papirnom izolacijom natopljeni bitumenom)
1.c otpor uzemljivaca mora biti toliki da ce u slucaju kvara napon ne manji od 50 V pruzrokovati struju kvara ne manju od 500 mA - tj otppor uzemljivaca mora biti ne veci od 100 Oma
Ako nema FID sklopke
2.a. isto kao 1.a
2.b isto kao 1.b
2.c Otpor mora biti takav da napon od 50 V protjera struju dovoljnu za topljenje najveceg osiguraca u instalaciji za vrijeme krace od 0.4 sec. Realno, najveci osigurac 35 A, struja kvara 2.5xIn = 87.5 A, R uzemljivaca < 0.57 Oma.
Kao sto vidis ne moze se koristiit uzemljivac bez FID sklopke jer je praakticno nemoghuce postici tako amli otpor uzemljenja.
Elem, posto covjek nema trecu ( petu) zilu u instalaciji ostaje jedino nulovanje.
I jos nesto, nema indukcije u nuli, jer je povezana na zvjezdiste trafoa, koji je skoro idealan naponski izvor ( unutrasnja otpornost skoro 0 oma). Tj, nema mjerljive indukcije- teoretski svakakko ima, ali prakticno NE.