[ vesna stevic @ 21.01.2009. 21:16 ] @
Otvorio bih devizni shtedni racun u nekoj banci u srbiji pa me interesuje da li je zgodan ili nezgodan trenutak za to i u KOJOJ banci je najpovoljnije trenutno shtedeti u devizama(eurima) |
[ vesna stevic @ 21.01.2009. 21:16 ] @
[ Predrag Supurovic @ 21.01.2009. 23:50 ] @
Jastuk Banka je uvek bila povolja i sigurna. Odmah tu je i Čarapbanka, a ako baš koćeš sigurnost Jorgan International Bank Group je nezamenljiva.
[ Sopocanac @ 22.01.2009. 16:15 ] @
Citat: Jastuk Banka je uvek bila povolja i sigurna. Odmah tu je i Čarapbanka, a ako baš koćeš sigurnost Jorgan International Bank Group je nezamenljiva. haha svaka cast na dovitljivosti i duhovitosti :)))))))) u potpunosti si u pravu :) [ vesna stevic @ 22.01.2009. 18:25 ] @
Vrlo je dovitljiv ! a nije pomenuo najstariju srpsku banku SLAMARICA A.(g).D.?
Medjutim mene interesuje da li je veca verovatnoca da ih tu mishevi pojedu ili da ih u pravim bankama ajkule pojedu? [ Predrag Supurovic @ 22.01.2009. 19:25 ] @
SLAMARICA a.d je radila negde do sredine proslog veka. Vise ne radi.
Sto se tice ovih lopovskih banaka, tu je stvar prosta: ako imas mnogo para i hoces jos onda ides na rizik i ulozis pare. Oni to bkrecu obrcu, i ako imas srece, banka ne propadne i ti kao dobijes neki prihod. Ako imas malo para, nema svrhe da ih dajes bakama jer su kamate tako mizerne da ne mozes nist aozubiljno da zaradis, ali zato debelo rizikujes da bez para ostanes. Matematika je vrlo jasna: nasa drzava je postavila bankarski sitem tako da samo bankari mogu dobro da prodju, ostali su uvek, manje ili vise opeljeseni. [ dragoljub_le @ 22.01.2009. 20:13 ] @
Banca Intesa ad
[ Darko Nedeljković @ 22.01.2009. 23:01 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Ako imas malo para, nema svrhe da ih dajes bakama jer su kamate tako mizerne da ne mozes nist aozubiljno da zaradis, ali zato debelo rizikujes da bez para ostanes. Kamate u Srbiji su medju najvecim a i sigurnost je na najvisem nivou. Jedino ako drzava propadne pa konfiskuje deviznu stednju. [ vesna stevic @ 22.01.2009. 23:08 ] @
kakva je eurobank efg?
[ Darko Nedeljković @ 22.01.2009. 23:38 ] @
Mislim da ovaj forum ne doyvoljava pojedinacno reklamiranje firmi.
[ vesna stevic @ 22.01.2009. 23:40 ] @
hvala na odgovoru makar indirektnom
[ Nebojsa Milanovic @ 22.01.2009. 23:44 ] @
Darko, moguće je dati informaciju, a da to ne bude reklama.
Dakle, iznese svoja iskustva, ali da ne bude tendenciozno. [ Ivan Dimkovic @ 23.01.2009. 00:07 ] @
Citat: Predrag Surpurovic Predrag Supurovic: Ako imas malo para, nema svrhe da ih dajes bakama jer su kamate tako mizerne da ne mozes nist aozubiljno da zaradis, ali zato debelo rizikujes da bez para ostanes. Kamate na stednju u Srbiji su medju najvecima u Evropi, i daleko vece nego u bilo kojoj razvijenoj zemlji. Sto se "debelog rizika" tice, mislim da to nije potkrepljeno nikakvim cinjenicama - u Srbiji je bankarski sistem vrlo stabilan (i profitabilan) sa velikim garancijama i nevoljnoscu banaka da se upustaju u bilo kakve rizicne poslove. Sve to upucuje upravo u suprotan zakljucak. Evo gledam jednu veliku banku u Srbiji, orocena stednja u EUR na 24 meseca, kamatna stopa 7.75% p.a. - sorry, to je VRLO velika kamata za nesto sto je garantovano. Takodje, stednja u Srbiji je osigurana i drzava garantuje za nju (do odredjenog iznosa, naravno) - ko zeli vise od 7.75% p.a. uvek moze da investira te pare u nesto sto nije garantovano, i svima super. Za autora teme - uradi mali research, proveri 4-5 dobrih banaka i njihove uslove - koliko vidim, mozes ocekivati 6-8% p.a. u zavisnosti od toga koliko zelis da orocis taj novac. Izaberi neku veliku banku koja ima najpovoljnije uslove za tebe i uzivaj. [ Brodoplovac @ 23.01.2009. 04:08 ] @
Kamatna stopa je 7.5 odsto.
Inflacija u evrozoni je 2.5 odsto. Plaćaš porez na dobit od 20%, tj. država ti uzme 1.5 odsto. Banka ti naplati gomilu izmišljenih troškova: - Administrativni troškovi. - Troškovi kolebanja evropskih kamata. - Troškovi osiguranja. Svi ovi troškovi ti pojedu još jedan posto. Na kraju imaš 2.5 odsto profita godišnje. To je dosta malo. Ako možeš da štediš 6-7 godina, bolje ti je da uložiš u akcije. Sada je recesija i akcije su jeftine. Kada svetska privreda uđe u ekspanziju, a mi uđemo u Evropsku uniju, cena akcija će biti mnogo veća. [ Brodoplovac @ 23.01.2009. 07:55 ] @
^
Kamatna stopa ide i do 8,5% godišnje, bruto. Država uzme svojih 20% na dan obračuna kamate, a priča se o uprivremenom ukidanju ovog poreza. Nikakvih drugih troškova (koji ''pojedu 1%'') nema. [ Java Beograd @ 23.01.2009. 09:18 ] @
Nikako ne mogu da razumem ljude koji preporučuju čuvanje novca na "sigurnom" mestu u kući. (jastuk, jorgan, slamarica i slićno). Posle im đavo kriv, kad vide da ih posetio lopov dok su ovi bili na poslu. (misleći da lopovi krdi samo noću)
Poenta čuvanja novca u banci je pre svega sigurnost, a zatim i izvesna mala zarada u obliku kamate. Posebno ne mogu da razumem stereotip "banke pljačkaju štediše", "rizično je dati pare u banku" , "ako imaš sreće uzećeš svoj novac". Zar nekome ovde nije jasno da su zapravo jedan čovek i njegov režim opljačkao Srbe i srpske banke. Nikad ranije i nikad kasnije, ni u jednoj normalnoj državi se nije desilo da pojedinac ne može da dobije pare predate banci na štednju. [ p3j4 @ 23.01.2009. 09:52 ] @
Citat: Nikad ranije i nikad kasnije, ni u jednoj normalnoj državi se nije desilo da pojedinac ne može da dobije pare predate banci na štednju. A Argentina, gde je drzava zamrzla deviznu stednju gradjana i onda im garantovala uloge u domacoj valuti (bas kao ovi nasi) po nekom "zvanicnom" kursu koji je bio daleko manji od crnog? Poenta je da su ljudi u nasim uslovima vrlo oprezni, i to nije bez razloga. A u slucaju da Argentina nije normalna drzava potrazio sam malo sta je bilo sa stednjom za vreme velike depresije... Citat: savings With each bank failure, people lost their entire life savings when their uninsured deposits vanished. Between 1930 and 1933, 9 million savings accounts were wiped out. The accounts that were kept in solvent banks were cleaned out when people lost their jobs and needed to use their savings to survive. Sto se mene tice, sefovi su zakon :) [ Sopocanac @ 23.01.2009. 10:00 ] @
Citat: Kamate u Srbiji su medju najvecim a i sigurnost je na najvisem nivou. Jedino ako drzava propadne pa konfiskuje deviznu stednju. gledaj ovog sto tera vodu, na svoju, bankarsku vodenicu :) kakve bre kamate kakvi bakraci :) [ Slobodan Miskovic @ 23.01.2009. 10:10 ] @
Samo sam cekao da se javi veliki mag bankarskog i ekonomskog sektora Sopocanac :)))) vidim ja bice i ovde zanimljivih izjava i smeha uz kaficu svaki dan :) Go go go Sopocanac!
[ Ivan Dimkovic @ 23.01.2009. 10:33 ] @
Citat: Plaćaš porez na dobit od 20%, tj. država ti uzme 1.5 odsto. :-) Da, svuda se placa porez na profit... pa i u zemljama gde je kamata mnogo manja od 7.5%. U Srbiji je bar kamata na EUR stednju vrlo visoka. Sto se "prikrivenih troskova" tice, nisam znao da postoje za orocenu stednju - da li mozes da navedes neke od njih? Svi sto preporucujete krevet/slamaricu - EUR gubi oko 2.5% vrednosti svake godine, pa lepo izracunajte koliko gubite na "slamarici". Da ne pricamo o tome koliko je slamarica sigurna od pljacke. Sto se prica o Argentini i sl... tice - sansa da banke u Srbiji propadnu je dosta manja nego da vam se zapali kuca/stan. Ako vec ne zelite da rizikujete da ne propadnu banke u Srbiji, cenim da ni slamarica nije najpametnije mesto za vas - bolje kupite sef otporan na pozar :) Inace, molim sve da se drze teme - ovo nije MadZone forum. Ako nesto tvrdite, potkrepite to cinjenicama jer postavljac teme verovatno nije zeljan da cita kojekakve "prognoze" i sl. [ Sopocanac @ 23.01.2009. 10:42 ] @
euro gubi vrednost u euro zoni Dimkovicu.
U Srbistanu on dobija na vrednosti - ne znam dal pratis ova desavanja sa kursom :)) po meni najsigurnija varijanta cuvanja novca je sef u banci. sto se tice samih racuna njih uvek drzava moze da zamrzne, pa da vam isplacuje devize sa tih racuna, u dinarskoj protivvrednosti po zvanicnom kursu koji je 5 puta nizi od onog crnog :) a ko hoce da zaradi najbolje mu je da ulozi u neki profitabilan posao :) [ Ivan Dimkovic @ 23.01.2009. 10:46 ] @
Netacno. Zamisli tu magiju da EUR gubi vrednost samo u eurozoni, a negde drugde ne :)
Vecina robe u Srbiji dolazi iz inostranstva, a EU je najveci trgovinski partner Srbije. Sto znaci da dobar deo proizvoda u Srbiji poskupljuje i u odnosu na EUR + naravno, za onoliko koliko se jos "ugradjuju" u Srbiji. Da nije tako, vrlo brzo bi u Srbiji uvoznici poceli da gube pare - sto mislim da se nece desiti :) Rast cena na malo u Srbiji je jos veci nego u eurozoni, sto jos vise obezvredjuje novac u slamarici. Drzanje novca na stednom racunu je najmanje sto mozete da uradite za vas novac. Ako nista drugo, to ce sacuvati njegovu vrednost protiv inflacije i doneti neku zaradu (u Srbiji, taj % je cak i vrlo solidan) [ noreniou @ 23.01.2009. 11:04 ] @
za kamate mozes posetiti http://www.kamatica.com/stanovnistvo-devizna-stednja imas ukupno pregled za 33 banke pa ako imas para da ostavis sa strane *(to jest da ih orocis na 1,3,12 il 24 meseca) izaberi banku Inace parlament je usvojio propis da drzava garantuje stednju do 50 hiljada evrica -pa ako si stavila manje od tog iznosa nema razloga za brigu :) -pogledaj i kamate za englesku funtu, idu do 5%, sa obzirom na trenutni odnos funte/evra to moze predstavljati odlican izbor (pod uslovom da funta tokom naredne godine ojaca 10-15% sto ne bi bilo nerealno) [ p3j4 @ 23.01.2009. 11:15 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: sansa da banke u Srbiji propadnu je dosta manja nego da vam se zapali kuca/stan. Banke ce da propadnu ako drzava propadne, a ako se to desi nasa drzava ce najverovatnije posegnuti za deviznom stednjom gradjana stavljajuci sapu na nju (vec vidjeni scenario kod nas pocetkom devedesetih) i banke su tu onda nemocne. Mislim da se ovde radi o tome sto ljudi bas zbog prethodnih losih iskustava nemaju previse poverenja u nasu drzavu i nacin na koji ona funkcionise. Ja bih se radije odrekao kamate, pa i po cenu da novac izgubi jedan mali deo svoje vrednosti nego da rizikujem i izgubim celu sumu. Citat: Inace parlament je usvojio propis da drzava garantuje stednju do 50 hiljada evrica Cisto informacije radi, treba napomenuti da drzava garantuje za navedeni iznos, ali u dinarskoj protivvrednosti. pozdrav! [ gm2004 @ 23.01.2009. 12:29 ] @
Ajmo malo da govorimo o brojkama. Evo recimo ja sad otvorio stranicu banke intese (racunam oni su imali najveci profit prosle godine), i procenti su sledeci:
1 mes 3 mes 6 mes 12 mes 24 mes 36 mes 3.00% 7.25% 6,50% 7.50% 7.50% 7.50% Evo sad neka prosta pitanja: ako izuzmemo kamatu za 1 mes, zasto je kamata od 6 meseci najmanja (manja i od kamate za 3 meseca)? Zatim, zasto bi neko stavljao sredstva na 12, 24, ili 36 meseci, kad moze i na 3 meseca, jer je procenat za 0.25% manji? Recimo da je ulozeno 2000€. 7.5-7.25 - 20% porez na dobit = 4€ razlike na godisnjem nivou, sto je totalno nebitno 3 meseca i nije neki rizik, tesko da ce drzava i banke propasti za tako kratak period. Sta vi mislite o ovome, i jesam li ja nesto propustio ovde? [ Rins @ 23.01.2009. 13:07 ] @
I meni je malo cudna ta politika kamata kod Intese jer ispada da same brojke vrishte o nelikvidnosti banke al ajde.
Poreza na kapitalnu dobit nema u ovoj godini tako da nemojte da ga razmatrate kod orocenja do 6 meseci. Prica o inflaciji u evro zoni je po meni nonsens. Covek u pricu sa stednjom ulazi kad hoce da kupi stan, auto, vikendicu a ne zvake i bombone. [ BluesRocker @ 23.01.2009. 13:47 ] @
Porez od 20% na deviznu štednju ukinut je onda kad je povećan garantovani iznos na 50,000€ (tako su bar rekli).
[ noreniou @ 23.01.2009. 14:05 ] @
@gm2004
tacna ti je racunici u pogledu uporedjivanja stednje na 3 meseca i godinu dana - razlika svega par evra, ali treba da obratis paznju na to (osim npr. cimanja da svaka 3 meseca odes do banke izrocis ulog i ponovo ga orocis na 3 meseca) da npr. za 6 meseci nece biti ovakve stope vec najverovatnije znatno nize. 2006.te i 2007.me ovako 'velike' kamate su bile samo u 'nedelji' stednje pocetkom novembra dok su u ostatku godine vazile znatno nize stope (sa 9,5% u nedelji na godinu dana na 4,5-5% kao najveci procenati van nedelje) [ corluka @ 23.01.2009. 14:49 ] @
Za ukidanje poreza u ovoj godini postojao je samo predlog, ali još nije došlo do realizacije, jer banke i država nisu mogli da se dogovore za koji period porez treba ukinuti. Država je zahtevala da se porez računa na period do 31.12.2008, bez obzira na to kada je oročenje započeto, banke su tvrdile da ne postoje tehničke mogućnosti da se tako nešto izvede i na tome je i ostalo. Jedino je iznos za koji država garantuje povećan na 50.000 evra.
Kamate u Srbiji JESU veoma visoke, recimo ja trenutno na štednji u jednoj banci imam EUR po stopi od 9.5% za šest meseci. Kada sam počeo da štedim 2006. godine kamata je iznosila (maksimum) 5%. Pritom, NE POSTOJE nikakvi administrativni, prikriveni ili bilo kakvi drugi troškovi kad je u pitanju štednja. P.S. Podaci iz tabele na http://www.kamatica.com/stanovnistvo-devizna-stednja nisu tačni! [ corluka @ 23.01.2009. 15:26 ] @
Kamatica.com daje odgovor na sva pitanja o stednji. Najpovoljnije je stedeti u onoj banci koja da je najbolje uslove i kamatu, jasno ko dan
Moje misljenje je da ozbiljni ljudi ne postavljaju pitanje na forumu gde da stede. Malo treba mrdnuti guzu i raspitati se po bankama [ vesna stevic @ 23.01.2009. 16:30 ] @
Pa forumi zato i postoje! da se nebi mrdala guza i tanjili djonovi! Da bi se uchili na tudjim iskustvima ,tj greskama. Budala se uci na svojim greskama a pametan na tudjim [ Predrag Supurovic @ 23.01.2009. 17:09 ] @
Lako je nekima sto zive u inostranstvu da imaju poverenja u nas bankarski sistem.Mislim... staviti pare u banku zato da ih ne marnu lopovi - to ti je kao da lopovu das da ti ih cuva :)
Ja poverenja u banke nemam i to iz svakodnevnog iskustva sa njima a s obzirom ko je tu s kim sve u dilu i kako stvari funkcionisu. Kod nas banke nemaju funkciju kakvu po ekonomskoj logici treba da imaju, vec je sve to preslo u kaubojstinu i peljesenje na svakom koraku. Mislim da je najpametnije pare cuvati u svajcarskim francima, troskariti onda kada su potrebne, eventualno ulagati u neki sopstveni posao i mirno spavati. Najbolje je naravno otvoriti banku, samo sto je to skup sport. :) [ Ivan Dimkovic @ 23.01.2009. 18:56 ] @
@Predrag Supurovic,
Dok sam ziveo u Srbiji sav svoj novac mi je bio u Komercijalnoj i Atlas banci. Moje misljenje je isto kao i tada - tako da ti primedba ne stoji. Citat: Ja poverenja u banke nemam i to iz svakodnevnog iskustva sa njima a s obzirom ko je tu s kim sve u dilu i kako stvari funkcionisu. Kod nas banke nemaju funkciju kakvu po ekonomskoj logici treba da imaju, vec je sve to preslo u kaubojstinu i peljesenje na svakom koraku. Banke u Srbiji posluju najcistije - novac zaradjuju na kreditima sa visokim kamatama, zato sto je Srbija zemlja visokog rizika. Dobiti u Srbiji kredit je daleko teze nego u Nemackoj ili UK, da ne pricamo o USA - i taj kredit je daleko skuplji nego u tim zemljama i uvek je garantovan cistim nekretninama. Tako da... [ Sopocanac @ 23.01.2009. 19:48 ] @
Citat: Lako je nekima sto zive u inostranstvu da imaju poverenja u nas bankarski sistem.Mislim... staviti pare u banku zato da ih ne marnu lopovi - to ti je kao da lopovu das da ti ih cuva :) Ja poverenja u banke nemam i to iz svakodnevnog iskustva sa njima a s obzirom ko je tu s kim sve u dilu i kako stvari funkcionisu. Kod nas banke nemaju funkciju kakvu po ekonomskoj logici treba da imaju, vec je sve to preslo u kaubojstinu i peljesenje na svakom koraku. Mislim da je najpametnije pare cuvati u svajcarskim francima, troskariti onda kada su potrebne, eventualno ulagati u neki sopstveni posao i mirno spavati. Najbolje je naravno otvoriti banku, samo sto je to skup sport. :) Upravo tako . Lako je nekom ko je 90tih imao 10 godina i ne zivi u Srbiji da preporucuje stednju u nasim bankama. Al ko zivi u Srbiji i ko zna da je Srbija drzava koja pati od hronicne nelikvidnosti i nalazi se pred pretnjom bankrota - zna da je korak od biranja izmedju propasti i zamrzavanja "privremeno" devizne stednje gradjana - veoma mali. Vec su jednom to uradili zasto ne bi i drugi put. Uostalom kad dodju do bankrota to primenjuju manje vise sve zemlje. Argentina je uradila isto. Island je isto zamrzao stednju i svojih i stranih gradjana kada je bankrotirao pre neki mesec. Takodje i u Americi je ISTO URADJENO za vreme tzv velike depresije od 1929-1933 godine . Zamrznuti su racuni tj stednja miliona ljudi. Znaci zarmzavanje stednje u slucaju bankrota drzave je - neminovnost. Nasa drzava tj vlast trenutno tu propast tj bankrot izbegava tako sto poskupljuje sve zivo - struju(poskupece za 20% u aprilu) , gas 60%, telefon 100%, povecavanje akciza na gorivo , cigarete, kafu talasi posupljenja . Znaci trenutno dizanjem cena onih osnovnih stvari bez kojih obican narod ne moze, aktuelna vlast DODATNO OPOREZUJE GRADJANE , a ako im to dodatno oporezivanje ne urodi plodom onda je sledeci korak ZAMRZAVANJE DEVIZNE STEDNJE tj pozajmljivanje nasih para u bankama drzavi NA NEODREDJEN ROK E pa neko je mozda spreman da rizikuje i i da prihvati taj rizik -ali ja ne. Pametnije je uloziti u neku robu taj novac pa prodati nego stavljati pare u srpsku banku. No to je samo moje misljenje. [ Sopocanac @ 23.01.2009. 19:54 ] @
Citat: Banke u Srbiji posluju najcistije - novac zaradjuju na kreditima sa visokim kamatama, zato sto je Srbija zemlja visokog rizika. Dobiti u Srbiji kredit je daleko teze nego u Nemackoj ili UK, da ne pricamo o USA - i taj kredit je daleko skuplji nego u tim zemljama i uvek je garantovan cistim nekretninama. Nije Srbija uopste zemlja visokog rizika za plasman kapitala vec je upravo suprotno - JEDNA OD NAJPOUZDANIJIH DRZAVA U EVROPI za kreditne plasmane. Povracaj kredita u Srbiji je veci nego u 90% zemalja evropske unije. Svi mehanizmi osiguranja kreditnih plasmana pocev od administrativne zabrane do hipoteke - funkcionisu savrseno. Znaci ne postoji varijanta da banka u slucaju plasmana kredita u Srbiji ne dobije svoj profit/novac . Samim tim je rizik investiranja - VEOMA MALI. No u Srbiji su visoke cene kredita zbog necega sto se zove KARTEL . Bankarski kartel drzi kamate i marze bankarske izuzetno visokim i ne dozvoljava njihovo smanjivanje . To se postize tako sto NBS kontrolise Dinkic. I Dinkic nece nijednoj banci da izda dozvolu za rad u Srbiji ako pre toga ne prihvati da udje u bankarski kartel ,tj da drzi kamate i bankarske marze visokim i da da Dinkicu i njegovim ljudima DEBEO MITO. Setimo se svi afere "kofer" i izraelskih drzavljana koji su hteli da otvore u Srbiji banku. Nisu mogli da otvore pre nego su prihvatili da udju u kartel i pre nego su doneli kofere pune deviza. E u normlnim drzavama recimo EU , postoje institucije koje sprecavaju monopolsko i kartelsko udruziavanje i ZESTOKO kaznjavaju sve koji se udruze u kartel . Kazne su neverovatno visoke i do par milijardi. E a u Srbiji mi imamo vlast koja ne radi u korist svojih gradjana vec na njihovu stetu . Imamo na vlasti ljude koji funkcionisu kao mafija i koji su uspostavili te kartele - da bi se preko ledja sopstvenih gradjana bogatili preko svake mere. Eto zato su krediti u Srbiji veoma skupi. Ne zato sto postoji rizik kreditnog plasmana vec zato sto imamo na trzistu bankarski kartel pod kontrolom Dinkica Jelasica i ostalih ljudi iz vlasti. Standardna bankarska marza u Evropi je 1% . A u Srbiji bankarske marze idu od 4% pa na vise.... [ D.H.Lorens @ 23.01.2009. 20:37 ] @
"
Citat: Banke u Srbiji posluju najcistije - novac zaradjuju na kreditima sa visokim kamatama, zato sto je Srbija zemlja visokog rizika. Dobiti u Srbiji kredit je daleko teze nego u Nemackoj ili UK, da ne pricamo o USA - i taj kredit je daleko skuplji nego u tim zemljama i uvek je garantovan cistim nekretninama. Nije Srbija uopste zemlja visokog rizika za plasman kapitala vec je upravo suprotno - JEDNA OD NAJPOUZDANIJIH DRZAVA U EVROPI za kreditne plasmane. Povracaj kredita u Srbiji je veci nego u 90% zemalja evropske unije. Svi mehanizmi osiguranja kreditnih plasmana pocev od administrativne zabrane do hipoteke - funkcionisu savrseno. Znaci ne postoji varijanta da banka u slucaju plasmana kredita u Srbiji ne dobije svoj profit/novac . Samim tim je rizik investiranja - VEOMA MALI. No u Srbiji su visoke cene kredita zbog necega sto se zove KARTEL . Bankarski kartel drzi kamate i marze bankarske izuzetno visokim i ne dozvoljava njihovo smanjivanje . To se postize tako sto NBS kontrolise Dinkic. I Dinkic nece nijednoj banci da izda dozvolu za rad u Srbiji ako pre toga ne prihvati da udje u bankarski kartel ,tj da drzi kamate i bankarske marze visokim i da da Dinkicu i njegovim ljudima DEBEO MITO. Setimo se svi afere "kofer" i izraelskih drzavljana koji su hteli da otvore u Srbiji banku. Nisu mogli da otvore pre nego su prihvatili da udju u kartel i pre nego su doneli kofere pune deviza. E u normlnim drzavama recimo EU , postoje institucije koje sprecavaju monopolsko i kartelsko udruziavanje i ZESTOKO kaznjavaju sve koji se udruze u kartel . Kazne su neverovatno visoke i do par milijardi. E a u Srbiji mi imamo vlast koja ne radi u korist svojih gradjana vec na njihovu stetu . Imamo na vlasti ljude koji funkcionisu kao mafija i koji su uspostavili te kartele - da bi se preko ledja sopstvenih gradjana bogatili preko svake mere. Eto zato su krediti u Srbiji veoma skupi. Ne zato sto postoji rizik kreditnog plasmana vec zato sto imamo na trzistu bankarski kartel pod kontrolom Dinkica Jelasica i ostalih ljudi iz vlasti. Standardna bankarska marza u Evropi je 1% . A u Srbiji bankarske marze idu od 4% pa na vise...." Ovo mi , bas , ne zvuci za "...smeh uz kaficu..." . [ Ivan Dimkovic @ 23.01.2009. 21:33 ] @
Citat: Sopocanac Nije Srbija uopste zemlja visokog rizika za plasman kapitala vec je upravo suprotno - JEDNA OD NAJPOUZDANIJIH DRZAVA U EVROPI za kreditne plasmane. Povracaj kredita u Srbiji je veci nego u 90% zemalja evropske unije. Svi mehanizmi osiguranja kreditnih plasmana pocev od administrativne zabrane do hipoteke - funkcionisu savrseno. Znaci ne postoji varijanta da banka u slucaju plasmana kredita u Srbiji ne dobije svoj profit/novac . Citat: Sopocanac Al ko zivi u Srbiji i ko zna da je Srbija drzava koja pati od hronicne nelikvidnosti i nalazi se pred pretnjom bankrota - zna da je korak od biranja izmedju propasti i zamrzavanja "privremeno" devizne stednje gradjana - veoma mali. Vec su jednom to uradili zasto ne bi i drugi put. Cekaj malo, Sopocanac... ove dve tvrdnje nikako ne mogu da idu zajedno :) Citat: Upravo tako . Lako je nekom ko je 90tih imao 10 godina i ne zivi u Srbiji da preporucuje stednju u nasim bankama. Samo sto 90-te blage veze nemaju sa Srbijom posle 2001-ve u pogledu finansijskog trzista. Mislim da je potpuno besmisleno porediti totalni javasluk koji je tada postojao sa onim sto je na snazi u poslednjih 7-8 godina u Srbiji. Kao sto rekoh, svoje pare sam drzao u bankama u Srbiji dok nisam otisao iz iste, ne bih preporucivao nesto sto sam ne bih radio. Banke u Srbiji posluju po 100% trzisnim uslovima sa garancijama i rezervama koji spadaju u strozije u svetu i kredite daju onima koji mogu da ih vrate. 90-tih su banke mahom sluzile za malverzacije i pokrivanje kojekakvih crnih poslova. Sanse da se ponovo desi da neki novi Sloba izmuze neku novu Beobanku i Jugobanku i da sa njima "kreditira" socijalni mir i ratove su nepostojece - jer su sve banke u Srbiji cista privatna svojina, posluju iskljucivo za svoj profit i ne pada im na pamet da ulecu u neke rizicne poduhvate. [ Predrag Supurovic @ 23.01.2009. 21:57 ] @
Uopste nisi u toku sa desavanjima ovde. Drzava ovde sluzi samo tome da vrlo mali broj ljudi pokupi sto vise para, a i to uglavnom za korist stranih gazda, i bice "stabilan" sve dok bude para za muzu, a njih je sve manje.
Ovde banke nisu konkurencija vec sve rade dogovorno i dogovaraju sve bitne parametre. Kreditni sisem je stabilan zato sto su banke u njemu zasticene 300% i ne snose nikakav rizik. Sav rizik je na onima koji pare ulazu u banke. Drzava bankama garantuje zaradu, a to sto garantuje korisnicima bankarskih usluga je sarena laza. Srbija cak i nema te pare da moze da pokrije obecane garancije, a i to sto ima para to i nije u Srbiji nego po "svetskim" bankama iza kojih da vidis stoje opet srpski "biznismeni" ili u boljem slucaju su srpski "politicari-biznismeni" u zemlji na njihovom platnom spisku. Zbog toga je ludost u nasim bankama drzati iole veci novac i na iole duze vreme, vec samo onoliko koliko se mora i samo onoliko kratko koliko se mora. U ovom sistemu moze da ordoej samo neko ko je ekspert za ekonomiju pa ume da prepozna sve zamke i varke,a pre svega moze da proceni kada je dobro vreme da se preduzmu neki koraci, a takvih ovde na ES nema. Vi sto se kao pojavljujete sa nekim stavom da ste kao nekakvi poznavaoci ste male mace i samo se igrate ekonomije, narocito kada ste koju hiljadu kilometara daleko od Srbije. Onaj ko kao razlog ekonomskom sunovratu u devedesetim godinama vidi samo Milosevica taj ne bi smeo ekonomiju da pominje ubilo kom kontekstu osim svog kucnog budzeta, a ne da daje savete drugima. [ Ivan Dimkovic @ 23.01.2009. 22:03 ] @
Citat: Ovde banke nisu konkurencija vec sve rade dogovorno i dogovaraju sve bitne parametre. Kreditni sisem je stabilan zato sto su banke u njemu zasticene 300% i ne snose nikakav rizik. Sav rizik je na onima koji pare ulazu u banke. Kako to ako ti drzava garantuje za deponovani novac fizickim licima koja stede u bankama? Osim toga, ako banke zahtevaju potpune garancije za kredite i bivaju zasticene "300% i ne snose nikakav rizik", kakve ti onda veze kao stedisa imas sa tim? Nesto se tu meni ne slaze onda ;-) Citat: Srbija cak i nema te pare da moze da pokrije obecane garancije, a i to sto ima para to i nije u Srbiji nego po "svetskim" bankama iza kojih da vidis stoje opet srpski "biznismeni" ili u boljem slucaju su srpski "politicari-biznismeni" u zemlji na njihovom platnom spisku. O kakvim to "svetskim" bankama pricas? Obavezne kapitalne rezerve se moraju drzati u NBS, ne van Srbije. Za Srbiju uopste ne postoji pojam "stranog" vlasnika kada su banke u pitanju - sav kapital koji sluzi za garancije mora biti u Srbiji. To sto banka iznosi neki svoj profit u inostranstvo je OK, i uopste nije bitno ko je "napolju" vlasnik. Bitno je da novac neophodan za garancije ne moze da napusti teritoriju Srbije. Citat: Vi sto se kao pojavljujete sa nekim stavom da ste kao nekakvi poznavaoci ste male mace i samo se igrate ekonomije, narocito kada ste koju hiljadu kilometara daleko od Srbije. Hvala veliki macoru za otvaranje ociju - nista lepse od kise cvrstih cinjenica ;-) [ Darko Nedeljković @ 23.01.2009. 22:17 ] @
Citat: Sopocanac: Pametnije je uloziti u neku robu taj novac pa prodati nego stavljati pare u srpsku banku. Pa problem je sto u Srbiji robu mozes nabavljati i prodavati jedino u dinarima... a dinari su, barem prema tvojim tvrdnjama sa one druge teme, nesto sto treba da propadne, takodje, prema tvojim tvrdnjama sa te druge teme kupovna moc svima nama treba da se smanji, tako da... ako moze neki drugi predlog bez konvertovanja u dinare? Citat: Sopocanac: Povracaj kredita u Srbiji je veci nego u 90% zemalja evropske unije. Svi mehanizmi osiguranja kreditnih plasmana pocev od administrativne zabrane do hipoteke - funkcionisu savrseno. Znaci ne postoji varijanta da banka u slucaju plasmana kredita u Srbiji ne dobije svoj profit/novac . Samim tim je rizik investiranja - VEOMA MALI. Sto ce reci - ako dryava ne propadne, banaka se ne treba plasiti. Oko toga se slazemo. Medjutim ovo ne ide jedno sa drugim: Citat: Nije Srbija uopste zemlja visokog rizika za plasman kapitala vec je upravo suprotno - JEDNA OD NAJPOUZDANIJIH DRZAVA U EVROPI za kreditne plasmane.... ko zivi u Srbiji i ko zna da je Srbija drzava koja pati od hronicne nelikvidnosti i nalazi se pred pretnjom bankrota... Gde ces veci rizik za ulaganje od drzave pred pretnjom bankrota?! [ Predrag Supurovic @ 23.01.2009. 22:24 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Citat: Ovde banke nisu konkurencija vec sve rade dogovorno i dogovaraju sve bitne parametre. Kreditni sisem je stabilan zato sto su banke u njemu zasticene 300% i ne snose nikakav rizik. Sav rizik je na onima koji pare ulazu u banke. Kako to ako ti drzava garantuje za deponovani novac fizickim licima koja stede u bankama? Zato sto su te garancije gradjanima samo verbalne i stvar trenutnih politickih potreba, a pre svega, interesa banaka. Citat: Osim toga, ako banke zahtevaju potpune garancije za kredite i bivaju zasticene "300% i ne snose nikakav rizik", kakve ti onda veze kao stedisa imas sa tim? Svako ko drzi pare u banci ima veze sa tim, jer drzava bankama garantuje da one nece ostati bez novca i profita, a to znaci da svi ostali hoce. Koliko drzava garantuje bankama sigurnost toliko isto svima ostalima garantuje nesigurnost. To znaci da koliko sutra mozemo da ostanemo bez svojih para, jednostavno mogu da nestanu, i nikoga za to nece zaboleti ni zanoktica. A to se ne odnsoi nazalsot smao na one koji sami odluce da stede u banci za obecanu kamatu, nego i na sve one koji svoj novac moraju da drze u bankama, a to su firme. Firme cak i ne dobijaju kamatu za taj novac koji mora da stoji na racunima, osim u nekim vrlo retkim i atipicnim izuzecima. Citat: O kakvim to "svetskim" bankama pricas? Obavezne kapitalne rezerve se moraju drzati u NBS, ne van Srbije. Za Srbiju uopste ne postoji pojam "stranog" vlasnika kada su banke u pitanju - sav kapital koji sluzi za garancije mora biti u Srbiji. Tako bi trebalo da bude kada je ekonomska logika u pitanju, ali ovde ne vazi ekonomska logika. Nase rezerve nisu u NBS osim u manjem obimu koji je neophodan. Taj novac je u stranim bankama i cak se koristi da se ponovo ubacuje u nas ekonomski sistem, u obliku stranih investicija, stranih kredita i slicno. Citat: Hvala veliki macoru za otvaranje ociju - nista lepse od kise cvrstih cinjenica ;-) Ne, ja nisam macor, ekonomija mi nije struka, samo se trudim da sam upoznat sa onim sto je bitno za prezivljavanje i realno gledam na stvari. Macori su oni koji u ovom sistemu prave ozbiljan novac i to ne svojim radom nego zato sto dobro poznaju sistem i znaju kako da ga upotrebe. Takvi ne pametuju na forumima, praveci se da su eksperti. [ Darko Nedeljković @ 23.01.2009. 22:25 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Kako to ako ti drzava garantuje za deponovani novac fizickim licima koja stede u bankama? Pa, Dimkovicu, ako nisi primetio ovde od poslednjih izbora vlada trend konstantnog pada poverenja u drzavu i njenu finansijsku politiku. Citat: Ivan Dimkovic: Hvala veliki macoru za otvaranje ociju - nista lepse od kise cvrstih cinjenica ;-) Citat: O kakvim to "svetskim" bankama pricas? Obavezne kapitalne rezerve se moraju drzati u NBS, ne van Srbije. Sopocanac tvrdi da veci deo drzavnih deviznih rezervi nije ovde i nije raspoloziv. [ zunomiljan1 @ 24.01.2009. 00:05 ] @
Ajd malo i ja da se ukljucim. Znaci smesno je porediti Argentinu i Srbiju. Oni su prezaduzeni, mi nismo i tacka. Druga stvar oko vracanja kredita. Mi smo jedna od retkih zemalja koja ima kreditni biro i na taj nacin da banke imaju uvid u zaduzenje klijenata. NBS nije dozvolio da se ljudi prezaduze pa je uveo lmit od 30% opterecenja, odnosno 50% sa stambenim ili kreditom za adaptaciju. E to nam onda nije valjalo, govorili smo sta se njih tice koliko cemo mi da se zaduzimo, a sad im na tom zahvaljujemo.
Ne verujem da je Srbija pred bankrotom, nemamo velike kredite i transe koje bi morali ispostaviti inostranstvu, a nemamo ni privredu koja bi osetila jako udar svetske ekonomske krize. Pa pogledajte koje zemlje pogadja kriza-zemlje sa razvijenom autoindustrijom i trzistem zasicenim nekretninama. Mi nemamo dovoljno nekretnina a nemamo ni autoindustriju(Gospodin Dinkic neka me ispravi). Znaci, ova drzava ima ozbiljnu monetarnu politiku sto se tice NBS, i slobodno deponuj novac dok je Jelasic guverner. Kad ga budu smenili vadi pare jer je to znak da drzava puca i da joj treba kontrola nad novcem banaka-tj. deponenata. U koju banku staviti novac? Moj ti je savet da izbegavas banke koje rade sa velikim kompanijama(kreditiraju ih). Oni su profitabilni, ali u ovakvim situacijama postoji odredjeni rizik. Novac ti je sigurniji u bankama koje rade sa malim preduzecima, jer imaju veci broj klijenata-korisnika kredita i samim tim je disperzija rizika veca. [ Sopocanac @ 24.01.2009. 00:51 ] @
Citat: Pa problem je sto u Srbiji robu mozes nabavljati i prodavati jedino u dinarima... a dinari su, barem prema tvojim tvrdnjama sa one druge teme, nesto sto treba da propadne, takodje, prema tvojim tvrdnjama sa te druge teme kupovna moc svima nama treba da se smanji, tako da... ako moze neki drugi predlog bez konvertovanja u dinare? pa ti kupis neku robu cija se vrednost izrazava u eurima i prodajes je takodje u eurima al u dinarskoj protivvrednosti na dan kupovine recimo kompjuterske komponente se tako prodaju. nijedna ti firma ne prodaje neku komponentu za dinare nego su im sve cene izrazene u eurima a obracunavaju ti dinarsku protivvrednost u eurima na dan kupovine. i to obicno skoro uvek po kupovnom (gornjem ) kursu. [ Sopocanac @ 24.01.2009. 00:57 ] @
Citat: Ajd malo i ja da se ukljucim. Znaci smesno je porediti Argentinu i Srbiju. Oni su prezaduzeni, mi nismo i tacka. pa i mi smo prezaduzeni sobzirom da su nam dve medjunarodne institucije zaduzene za ocenjivanje kreditnih rejtinga drzava - dale negativan kreditni rejting. [ Darko Nedeljković @ 24.01.2009. 02:23 ] @
Citat: pa ti kupis neku robu cija se vrednost izrazava u eurima i prodajes je takodje u eurima al u dinarskoj protivvrednosti na dan kupovine... Dobro... uzmimo hipoteticki primer da ulozis 10.000 EUR-a u posao, po kursu 95, znaci 950.000 dinara. Uzmimo da si nenormalno uspesan i da na kraju 2009. imas recimo 2.200.000 dinara. Ali, na kraju 2009. kurs bi prema tvojim predvidjanjima trebao da bude 200? Dobro, kazes ti, sad imas 11.000 EUR-a, a imao si 10.000. Ali... iza ugla vreba drzava i trazi svojih 20% na zaradu, koja je u dinarima 1.250.000 dinara, znaci porez je 250.000 dinara. Kad platis porez, imas 1.950.000 dinara, sto je za 1.000.000 vise nego prosle godine, i u svim bilansima imas kako si bio veoma uspesan, ali, jesi li bio stvarno? Nisi - sad imas 9.750 EUR-a, a imao si 10.000. Vidis ti koliko je sati, resis da uzmes svoje pare nazad i stavis u slamaricu. Ali, opet drzava hoce svoje - prilikom podizanja novca iz firme potrebno je platiti porez od dodatnih 10%. Znaci, platis jos 195.000 i nosis kuci svojih 1.755.000, sto je po tadasnjem kursu ~8.750 EUR-a. I ko je pojeo tvojih 1.250 EUR-a? Pa, Jelasic koji nije hteo da brani dinar! Znaci u nestabilnim uslovima privredjivanja ne mozes stabilno privredjivati, taman da ti je Dinkic ujak. [ gm2004 @ 24.01.2009. 12:12 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Dobro... uzmimo hipoteticki primer da ulozis 10.000 EUR-a u posao, po kursu 95, znaci 950.000 dinara. Uzmimo da si nenormalno uspesan i da na kraju 2009. imas recimo 2.200.000 dinara. Ali, na kraju 2009. kurs bi prema tvojim predvidjanjima trebao da bude 200? Dobro, kazes ti, sad imas 11.000 EUR-a, a imao si 10.000. Ali... iza ugla vreba drzava i trazi svojih 20% na zaradu, koja je u dinarima 1.250.000 dinara, znaci porez je 250.000 dinara. Kad platis porez, imas 1.950.000 dinara, sto je za 1.000.000 vise nego prosle godine, i u svim bilansima imas kako si bio veoma uspesan, ali, jesi li bio stvarno? Nisi - sad imas 9.750 EUR-a, a imao si 10.000. Vidis ti koliko je sati, resis da uzmes svoje pare nazad i stavis u slamaricu. Ali, opet drzava hoce svoje - prilikom podizanja novca iz firme potrebno je platiti porez od dodatnih 10%. Znaci, platis jos 195.000 i nosis kuci svojih 1.755.000, sto je po tadasnjem kursu ~8.750 EUR-a. I ko je pojeo tvojih 1.250 EUR-a? Pa, Jelasic koji nije hteo da brani dinar! Znaci u nestabilnim uslovima privredjivanja ne mozes stabilno privredjivati, taman da ti je Dinkic ujak. U sustini, to se ne radi tako. Dinari se nikad ne drze na racunu, vec se uvek ulaze u robu. U rebu je isplativo ulagati sve dotle dokle je moguce istu prodavati bez nekog duzeg perioda lagerovana. Ako bude bio toliko dobar bilans kao sto si naveo, i da dalja kupovina robe dovodi do preteranog nagomilavanja robe (sto je kod prodaje racunara lose jer delovi brzo zastarevaju i gube na vrednosti), vreme je da se razmislja o otvaranju nove prodavnice. :) El moze neko da izbaci neku relevantnu tabelu zaduzenosti naspram BDP-a nas i zemalja u regionu? Da jednom resimo to da li smo zaduzeni ili ne? [ brzibg @ 24.01.2009. 14:07 ] @
Ja zaista ne znam kojoj bi banci poklonio poverenje na duze staze...
Komercijalna banka je jedina prezivela i potpuno devizno funkcionisala i za vreme 90-ih. Ako nista to im je veliki plus. E sad oni imaju umerene kamatne stope. Nisu najvece ali nisu ni najmanje. Oni su nekako najvise ostali pri svom poslovnom planu dok su neke banke nudile nevidjene kamatne stope od vremena Dafine.... Ja ih licno ne volim jer sam imao neprijatnosti sa njihovim zaposlenima ali mi ipak nekako deluju najsigurniji. Citat: Ivan Dimkovic: Kako to ako ti drzava garantuje za deponovani novac fizickim licima koja stede u bankama? E i ta garancija je malo klimava... Procitao sam negde, moguce i na ovom forumu, tu uredbu o garanciji. Moguce da nisam dobro zapamtio ali drzava ti garantuje ulog, bez kamate, u dinarskoj protiv vrednosti po srednjem kursu na dan kada si uplatio stednju. Sto ce reci neko ko je orocio na 24 meseca proslog leta po kursu 75, sada u slucaju propadanja banke bi bio u minusu 20 dinara po 1 ulozenom evru... Neka me ispravi neko ako gresim, ja sam to tako shvatio... [ Darko Nedeljković @ 24.01.2009. 15:18 ] @
Citat: gm2004: U sustini, to se ne radi tako. Dinari se nikad ne drze na racunu, vec se uvek ulaze u robu. E, bas mi je trebao neko ko ce tome da me nauci... Kod kompjuterske robe nema nista gore nego ulagati u robu. Mora da su svi ludi sto kupe miseva, tastatura i zvucnika za par stotina EUR-a, a ostalo drye u novcu i nabavke vrse samo po porudzbini. Ali, ok, ti otvori radnju pa probaj... javi kakav je osecaj kad si ti nabavio graficke Gigabyte, a kupac hoce iskljucivo Palit (primer jedan od miliona koje ce ti se desiti)... Novac moras da imas spreman kad ti "uleti" neka veca porudzbina, inace mora da stoji i ne sluzi nicemu. Ali, mnogo se udaljismo od teme... sustina je da ako se bavis privrednom aktivnoscu, onda to moras da radis u dinarima, a ako dinar slabi onda imas veliki problem... dok ako odneses na deviznu stednju, novac ne samo da ti nije u dinarima sklonim padu vrednosti, vec se i njegova vrednost uvecava. Akohoces da detaljnije raspravljamo o tome, otvori novu temu. [ gm2004 @ 24.01.2009. 16:22 ] @
Citat: Darko Nedeljković: E, bas mi je trebao neko ko ce tome da me nauci... Kod kompjuterske robe nema nista gore nego ulagati u robu. Mora da su svi ludi sto kupe miseva, tastatura i zvucnika za par stotina EUR-a, a ostalo drye u novcu i nabavke vrse samo po porudzbini. Ali, ok, ti otvori radnju pa probaj... javi kakav je osecaj kad si ti nabavio graficke Gigabyte, a kupac hoce iskljucivo Palit (primer jedan od miliona koje ce ti se desiti)... Novac moras da imas spreman kad ti "uleti" neka veca porudzbina, inace mora da stoji i ne sluzi nicemu. Ali, mnogo se udaljismo od teme... sustina je da ako se bavis privrednom aktivnoscu, onda to moras da radis u dinarima, a ako dinar slabi onda imas veliki problem... dok ako odneses na deviznu stednju, novac ne samo da ti nije u dinarima sklonim padu vrednosti, vec se i njegova vrednost uvecava. Akohoces da detaljnije raspravljamo o tome, otvori novu temu. Vidim ja iz vecine tvojih postova da si ti zauzeo strav "ja sve znam" i samo popujes drugima na forumu. Kompjuteri su inace moja bransa, zadnjih 8-9 godina, mada se ja bavim iskljucivo uslugama, od izrade softvera pa do odrzavanja mreza. Posto se znam sa svim prodavcima u mom kraju, jer od nekog moram da nabavim operemu, cesto smo saradjivali (kod nekih sam i radio u pocetku), i mogu ti reci da sve dobrostojece firme imaju makar 5-6 monitora izlozenih i 5-6 laptopova, sto je priblizno oko 5000€. A ima i takvih koji rade kao sto ti kazes, kutije prazne u izlogu, pa kad odes kod njega nema nista, sve da se naruci. Takvi nemaju 500€ ciste zarade mesecno, pokusavaju da niskim cenama pridobiju musterije, i svim mojim klijentima preporucujem da ih zaobilaze u sirokom luku. Ti kao vlasnik firme trebas da odredis ko ti je ciljana klijentela: da li taj sto ce da okrene 100 brojeva i da vidi gde je najjeftinije, ili ces pokusati da solidnim asortimanom, dobrom uslugom i odlicnom podrskom ostanes kod klijenta u dobrom secanju - jer dobar glas nema cenu. Ja inace naplacujem dobro svoje znanje, mnogi ce reci da sam medju skupljima, ali se broj mojih klijenata povecava, a ne smanjuje, sto je pokazatelj da nije sve u ceni. Ja sam inace i napomenuo da ne treba nagomilavati robu u toj meri da ne mozes posle da je prodas, tih 10,000 se mogu uloziti na mnogo nacina, od otvaranja nove prodajne lokacije, pa do prosirenja asortimana proizvoda i usluga. Najgluplje je drzati ih na racunu, pogotovo u vreme variabilnog kursa. Nemam potrebe da dalje raspravljam na ovu temu, oko ovoga je sve receno, ne kazem da je variabilni kurs dobar, vec kazem da ce samo budala da drzi cele godine zaradu na racunu, da bi je pojela inflacija od 200%, tako da je primer i obracun neprikladan. [ Sopocanac @ 24.01.2009. 18:33 ] @
Citat: Dobro... uzmimo hipoteticki primer da ulozis 10.000 EUR-a u posao, po kursu 95, znaci 950.000 dinara. Uzmimo da si nenormalno uspesan i da na kraju 2009. imas recimo 2.200.000 dinara. Ali, na kraju 2009. kurs bi prema tvojim predvidjanjima trebao da bude 200? Dobro, kazes ti, sad imas 11.000 EUR-a, a imao si 10.000. Ali... iza ugla vreba drzava i trazi svojih 20% na zaradu, koja je u dinarima 1.250.000 dinara, znaci porez je 250.000 dinara. Kad platis porez, imas 1.950.000 dinara, sto je za 1.000.000 vise nego prosle godine, i u svim bilansima imas kako si bio veoma uspesan, ali, jesi li bio stvarno? Nisi - sad imas 9.750 EUR-a, a imao si 10.000. Vidis ti koliko je sati, resis da uzmes svoje pare nazad i stavis u slamaricu. Ali, opet drzava hoce svoje - prilikom podizanja novca iz firme potrebno je platiti porez od dodatnih 10%. Znaci, platis jos 195.000 i nosis kuci svojih 1.755.000, sto je po tadasnjem kursu ~8.750 EUR-a. I ko je pojeo tvojih 1.250 EUR-a? Pa, Jelasic koji nije hteo da brani dinar! Znaci u nestabilnim uslovima privredjivanja ne mozes stabilno privredjivati, taman da ti je Dinkic ujak. porez na profit nije 20% nego 10% . sto se tice gubitka usled kursnih razlika za to nije kriv privrednik nego AKTUELNA VLAST koja je trosenjem deviza tj vestacki zadrzavala kurs na niskom nivou mesto da pusti da taj kurs regulise trziste. e tacno je da ce privrednici platiti deo te cene ali ne mnogo. jer niko nije lud da drzi dinare na racunu nego cim nesto proda odmah dinare izvlaci sa racuna i pretvara u evro :) tako da gubici su minimalni takodje u krajnjem slucaju kad kurs dodje do svog realnog nivoa on ce se stabilizovati dugorocno i to ce biti privrednicima samo od koristi. [ Sopocanac @ 24.01.2009. 18:35 ] @
Citat: E, bas mi je trebao neko ko ce tome da me nauci... Kod kompjuterske robe nema nista gore nego ulagati u robu. Mora da su svi ludi sto kupe miseva, tastatura i zvucnika za par stotina EUR-a, a ostalo drye u novcu i nabavke vrse samo po porudzbini. Ali, ok, ti otvori radnju pa probaj... javi kakav je osecaj kad si ti nabavio graficke Gigabyte, a kupac hoce iskljucivo Palit (primer jedan od miliona koje ce ti se desiti)... Novac moras da imas spreman kad ti "uleti" neka veca porudzbina, inace mora da stoji i ne sluzi nicemu. Ali, mnogo se udaljismo od teme... sustina je da ako se bavis privrednom aktivnoscu, onda to moras da radis u dinarima, a ako dinar slabi onda imas veliki problem... dok ako odneses na deviznu stednju, novac ne samo da ti nije u dinarima sklonim padu vrednosti, vec se i njegova vrednost uvecava. Akohoces da detaljnije raspravljamo o tome, otvori novu temu. pa ne moras da ulazes u kompjuterske komponente. takva tehnologija zahteva da imas konstantnu prodaju cene brzo padaju zato je bolje ulagati u nesto sto ima manje vise konstantnu vrednost . recimo mozes da ulozis u auto delove ili auto gume. cene autoguma skoro nikad ne padaju , autoguma ne moze da zastari ni da se pokvari od stajanja :) eto ti ideje - stedi u auto gumama :) ili mozes da kupujes srebro i zlato :) [ Sopocanac @ 24.01.2009. 18:37 ] @
Citat: Nemam potrebe da dalje raspravljam na ovu temu, oko ovoga je sve receno, ne kazem da je variabilni kurs dobar, vec kazem da ce samo budala da drzi cele godine zaradu na racunu, da bi je pojela inflacija od 200%, tako da je primer i obracun neprikladan. upravo tako. samo ce budala drzati dinare do kraja godine na racunu :) pametan covek ce da ih izvuce kako zna i ume cim mu pare legnu na racun, pa makar platio odmah i 10% poreza na dobit. i to je bolje nego da ti kursna razlika pojede 30-40% profita :) [ BankarBG @ 24.01.2009. 20:27 ] @
@gm2004
Citat: 1 mes 3 mes 6 mes 12 mes 24 mes 36 mes 3.00% 7.25% 6,50% 7.50% 7.50% 7.50% Evo sad neka prosta pitanja: ako izuzmemo kamatu za 1 mes, zasto je kamata od 6 meseci najmanja (manja i od kamate za 3 meseca)? Zatim, zasto bi neko stavljao sredstva na 12, 24, ili 36 meseci, kad moze i na 3 meseca, jer je procenat za 0.25% manji? Recimo da je ulozeno 2000€. Iz vrlo jednostavnog razloga. Kamata na 6 meseci je na mestu, kamata koja je povećana je ona od 3 meseca. Banka želi da te privuče kao klijenta, i spremna je da žrtvuje svoju dobit, ali samo na kratak period, tj. u ovom slučaju na 3 meseca. Veliki broj štediša će i nakon 3 meseca ostaviti svoj novac u banci, ali ovom prilikom po nižoj kamatnoj stopi. [ dragoljub_le @ 24.01.2009. 20:31 ] @
Čekajte bre ljudi. Tema je "Devizna stednja u kojoj banci?"
Oću reći, možeš da štediš kao fizičko lice (FL) i pitanje je u kojoj banci. Negde sam gore dao svoj izbor i predložio Banca Intesa. Na osnovu ličnog iskustva i iskustva prijatelja. Što se tiče PL ne postoji mogućnost da kupiš devize nenamenski i da ih držiš na deviznom računu odnosno štediš u devizama. Možeš samo ostvarene devizne prilive da oročavaš na neki period ako su ti ta sredstva u tom periodu neopredeljena. Apsolutno ne možeš da kupiš devize od banke i da ih nenamenski držiš na deviznom računu PL. Jedino rešenje je, a to neke banke imaju u ponudi, oročeni dinarski depozit sa valutnom klauzulom. Banka ti na dan oročenja dinare preračuna u EUR i za izabrani period dobiješ kamatu kao za oročena devizna sredstva. Na dan isteka oročena dobiješ na račun ponovo dinare sa pripisanom kamatom. Opet na osnovu ličnog iskustva preporučujem Banca Intesa jer nema skrivenih troškova i obračun kursa je srednji-srednji. Opet se sve ovo odnosi na neopredeljena sredstva inače od neke zarade kroz štenju nema ništa. [ BokasaTzar @ 24.01.2009. 23:00 ] @
Neki će učesnici prepoznati o kojoj je banci reč iz ovog mog iskustva:
- kad su bile demonstracije za podršku Kosovu i ono razbijanje izloga i sl. (što se dešava u nedelju) odem u ponedeljak da izvršim virmansko plaćanje za firmu i proverim da li mi je (firmi) legla uplata od klijenta - u banci kažu ‚‚pao je sistem‚‚ ne možemo izvršiti prenos sredstava sa računa firme, a i stanje vašeg t.r. (firme) ne znamo! - ista priča i u utorak do 13 časova, ne vrše nikakav prenos sredstava sa računa firme i ne daju podatke o eventualnim uplatama na račun firme jer je sistem još u padnutom stanju! - okrenem NBS čisto da proverim likvidnost banke i da prvi podnesem zahtev za namirenje sredstava iz stečajne mase banke, jer se takvi zahtevi rešavaju po redosledu podnošenja - u prijatnom razgovoru službenica me neprekidno upućuje na sektor za ‚‚medijaciju‚‚. NBS će naime da se dogovara sa bankom oko mojih (dinarskih) sredstava pa će da ih moli da mi vrate pare i sl. - odbijem to i tražim u NBS službu gde se postavlja zahtev za prinudnu naplatu. Pošto je moja malenkost (i malenkost moje male firme) totalno nevažna NBS upućuju me da e-mailom !!!!!!! tražim pare svoje firme. - u sredu oko 11 časova sistem je proradio !!! Opšte olakšanje nas komintenata banke, uzimam izvod i gle čuda upalata na firmin t.r. je uredno proknjižena sa ponedeljkom, ali mi je banka dva dana (na samo meni, nego svim firmama koje imaju račun kod njih) BLOKIRALA pare. Pad sistema nije sprečio priliv na račun !!!! Moje tumačenje onog što se desilo je sledeće: moji bankari - koji su imali najtanje živce su zaključili da je na pomolu nova revolucija u Srbiji (padaju žrtve u USA ambasadi, gori ambasada) pa su odmah blokirali sve dinare sa t.r firmi, spremajući se da zbrišu Ukapirali su da je to ipak normalno ovde kod nas u Srbiji, pa su u ponedeljak po podne počeli proces raspakivanja kofera. Što je trajalo do srede Bedna je bila uloga NBS koji se svo vreme pravio mutav i nigde po novinama ili medijima se nisu ni oglasili o tome. Banka se takođe nije izvinila što su nas sve blokirali punih 48 časova! I nikom ništa!!! A ti pravac sad, nosi devize u banku. Prodaj i stan pa i to nosi u banku A onaj juriš u banke jesenas i podizanje deviza je bio samo mali ekces, ništa strašno Sve je u najboljem redu! [ Bartman @ 25.01.2009. 11:58 ] @
Ma kakva banka, beži od tih lihvara ko đavo od krsta.
Pusti savete ''eksperata'' koji su doveli ovu zemlju do propasti, kao i njihovih poštovalaca sa ovog foruma. Ako imaš pare i želiš da ti budu koliko-toliko sigurne, imaš samo jednu jedinu opciju za ulaganje NEKREATNINE. Odnosno ne da kupuješ papreno skupe stanove koje zida i valja građevinska mafija, već obradivo, građevnisko, industrijsko i stambeno ZEMLJIŠTE jer ćeš njega uvek lako prodati i uvek za veću cenu od kupovne. [ BluesRocker @ 25.01.2009. 13:48 ] @
Citat: Bartman: Ma kakva banka, beži od tih lihvara ko đavo od krsta. Pusti savete ''eksperata'' koji su doveli ovu zemlju do propasti, kao i njihovih poštovalaca sa ovog foruma. Ako imaš pare i želiš da ti budu koliko-toliko sigurne, imaš samo jednu jedinu opciju za ulaganje NEKREATNINE. Odnosno ne da kupuješ papreno skupe stanove koje zida i valja građevinska mafija, već obradivo, građevnisko, industrijsko i stambeno ZEMLJIŠTE jer ćeš njega uvek lako prodati i uvek za veću cenu od kupovne. A ako poželi da potroši deo tih para za letovanje ili da kupi automobil? Nisam siguran da je lako prodati kuću ili jutro zemlje baš kad ti hoćeš i po ceni koliko si je platio ili većoj. I po čemu je ova zemlja propala? Ljudi danas mnogo bolje žive nego pre 10-15 godina, a zaduženje po glavi stanovnika je oko 500€ što je najmanje u regionu. [ gm2004 @ 25.01.2009. 18:04 ] @
Citat: BluesRocker: A ako poželi da potroši deo tih para za letovanje ili da kupi automobil? Nisam siguran da je lako prodati kuću ili jutro zemlje baš kad ti hoćeš i po ceni koliko si je platio ili većoj. I po čemu je ova zemlja propala? Ljudi danas mnogo bolje žive nego pre 10-15 godina, a zaduženje po glavi stanovnika je oko 500€ što je najmanje u regionu. El ima neki sajt da se vidi zaduzenost zemalja u regionu? DA vidimo gde stojimo tacno... [ BluesRocker @ 25.01.2009. 19:14 ] @
Citat: gm2004: El ima neki sajt da se vidi zaduzenost zemalja u regionu? DA vidimo gde stojimo tacno... http://www.b92.net/biz/vesti/s...12&dd=27&nav_id=336634 Citat: Zvanični podaci pokazuju da svaki stanovnik Srbije po osnovu kredita prosečno duguje 576 evra, dok ta zaduženost u regionu u proseku iznosi više od 1.500 evra po glavi stanovnika. Zaduženost po glavi stanovnika u Hrvatskoj je oko 4.000 evra, Mađarskoj 3.000 evra, Bugarskoj i Rumuniji oko 1.200 evra, a u Bosni i Hercegovini oko 900 evra. Od građana Srbije u susedstvu su manje zaduženi samo Makedonci koji po glavi stanovnika duguju 521 evro. [ gm2004 @ 25.01.2009. 20:31 ] @
A el ima negde sajt gde je tabelarno prikazan GDP za zemlje u regionu?
[ ventura @ 25.01.2009. 21:29 ] @
Citat: gm2004: El ima neki sajt da se vidi zaduzenost zemalja u regionu? DA vidimo gde stojimo tacno... Iz toga nećeš videti apsolutno ništa... Jedan hirurg može da ima dugovanje od 50,000 evra i da mu to ne predstavlja nikakav teret jer ima velike prihode... A sa druge strane neki rudar može da je zadužen 500 evra i da gladuje/bankrotira jer nema da vraća kredit.. Ako već hoćemo poređenje, onda treba uzeti sve relevantne faktore u obzir. [ gm2004 @ 25.01.2009. 23:23 ] @
Pa bilo bi lepo kada bi se na jednom mestu moglo videti DBP, uzoz, izvoz, itd. ali ja trazio i nisam nasao.
[ ventura @ 25.01.2009. 23:42 ] @
[ gm2004 @ 26.01.2009. 01:01 ] @
Ima stvarno mnogo informacija, ali sam ja mislio da se vide komparativni parametri sa zemljama u regionu, da vidimo kolika nam je kreditna sposobnost u odnosu na ostale.
[ zemun88 @ 26.01.2009. 10:27 ] @
D.H. Lorens je kako vidim jedna od retkih osoba koja pise pametne i tacne stvari na ovom forumu. Vidim da su se neki nalupetali povezujuci 90-te i banke posle 2000-te.
Negativna kreditna ocena je data drzavi jer je vode nespososbni ljudi koji stalno zaduzuju gradjane. A bankari to koriste i time pravdaju skupe kredite. To je sve stvar politike. Dokaz tome su i USA i UK koji sigurno imaju najbolje ocene jer su podobni, pa su im banke bankrotirale. Tako da informacija za pojedince da se malo informisu o bankarskom sistemu u Srbiji i da ne lupetaju gluposti. I u Srbiji ima ozbiljnih banaka. Gde ce neko da stedi novac to je njegova stvar. Banke koje su dosle u Srbiju posluju kao domace i ne zavise toliko od svojih maticnih centrala. Ljudi malo se raspitajte i nemojte siriti dezinformacije. I opet ponavljam da ako se neko razume u racunare, ne mora da se razume i u banke [ zunomiljan1 @ 26.01.2009. 17:40 ] @
Citat: Bartman: Ma kakva banka, beži od tih lihvara ko đavo od krsta. Pusti savete ''eksperata'' koji su doveli ovu zemlju do propasti, kao i njihovih poštovalaca sa ovog foruma. Ako imaš pare i želiš da ti budu koliko-toliko sigurne, imaš samo jednu jedinu opciju za ulaganje NEKREATNINE. Odnosno ne da kupuješ papreno skupe stanove koje zida i valja građevinska mafija, već obradivo, građevnisko, industrijsko i stambeno ZEMLJIŠTE jer ćeš njega uvek lako prodati i uvek za veću cenu od kupovne. E kako su neki ljudi pametni prosto im zavidim. Vidi, bolji posao od citiranog ti je burekdzinica u Etiopiji, al to ovde nije tema. Mislim da je tema koja banka, a ne koji biznis??? [ Bartman @ 26.01.2009. 18:49 ] @
Nijedna banka. Sve su to lihvari koje treba zatvoriti i polpleniti im svu imovinu.
Jedini recept za uspešno funkcionisanje finansijskog sistema je primeniti sistem Edward Longshanks-a iz 1290. godine, a za neupućene: http://en.wikipedia.org/wiki/Edict_of_Expulsion Jedino tako ovaj narod može da zbaci jaram dugova i zelenašenja !!! Dakle pare u posao, plemenite metale i nekreatnine, nikako u banke !!! [ gm2004 @ 26.01.2009. 19:47 ] @
Citat: Bartman: Nijedna banka. Sve su to lihvari koje treba zatvoriti i polpleniti im svu imovinu. Jedini recept za uspešno funkcionisanje finansijskog sistema je primeniti sistem Edward Longshanks-a iz 1290. godine, a za neupućene: http://en.wikipedia.org/wiki/Edict_of_Expulsion Jedino tako ovaj narod može da zbaci jaram dugova i zelenašenja !!! Dakle pare u posao, plemenite metale i nekreatnine, nikako u banke !!! Nista, recimo da ja imam neku ustedjevinu od 10,000€, kazi ti meni lepo u koje ja metale, nekretnine itd da ulozim ovaj novac? Zeljno iscekujem odgovor [ BokasaTzar @ 26.01.2009. 21:23 ] @
Citat: zemun88: Banke koje su dosle u Srbiju posluju kao domace i ne zavise toliko od svojih maticnih centrala. Suva istina, sve su banke domaće Ove domaće d.o.o. banke se zadužuju u inostranstvu kod svojih principala i u svakom trenutku im duguju svote koje su višestruko veće od zbira devizne štednje građana + dinarski t.r. građana + dinarski (i devizni) t.r. SVIH pravnih subjekata koji nisu na budžetu. Kako mi se čini (a moguće je da grešim ) ukoliko bi hteli da pokupe novac od gore nabrojanih, inostrani vlasnici ‚‚domaćih‚‚ banaka bi trebalo samo da zatraže naplatu duga od svoje ovdašnje banke. Pri tome npr. Societe iz Francuske ne garantuje za Socijete Bgd., samo igom slučaja imaju ista imena. Znači naplata dugovanja u obrnutom smeru neće da može! Voleo bih da grešim, ali mi se čini da država ne garantuje za dinarske t.r. pravnih subjekata i građana. [ BokasaTzar @ 26.01.2009. 21:31 ] @
Citat: gm2004: Nista, recimo da ja imam neku ustedjevinu od 10,000€, kazi ti meni lepo u koje ja metale, nekretnine itd da ulozim ovaj novac? Zeljno iscekujem odgovor Ukoliko je u pitanju golo očuvanje tvoje imovine.... konvertuj u CHF i uloži u SLAMARICA BANK OF GM2004 ili otputuj u Mađare pa tamo uloži u neku jaču banku. [ Bartman @ 26.01.2009. 21:41 ] @
Da se razumemo 10000 eura (kes) je lova za koju u Srbiji treba da se razvališ da je uštediš, ali u pogledu investiranja to je sića.
Da napomenem da bi svako u kući trebao da ima par hiljada evra za ''ne daj Bože'' situaciju, ali recimo da 10.000 evra hoćete da uložite evo par predloga. 1. Za taj novac možete da kupite plac manje površine u Beogradu. Doduše ne u centru, ali kako se Beograd brzo širi, skoro svaka lokacija ima potencijal da udvostruči svoju vrednost u periodu od 5-10 godina. Primeri za to su Vam Altina, Borča ... Da ja ulažem ja bi za tu lovu kupio plac od recimo 3-4 ara u Kumodržu, Jajincima ili Borči gde još nije stigla infrastruktura, ali je u blizini (100 metara) i sačekao bi par godina da dođe infrastruktura (voda, struja, asfalt, kanalizacija ...). Obzirom da mi se ne žuri čekao bi jer bi mu svakim danom rasla vrednost kako bi drugi oko mene zidali kuće. Takođe sutra bi plac mogao da dam detetu da sazida kuću za duplo manje para nego što prodaju stanove, ili da dam plac investitoru da sazida i da mi da stanove. Ao bi hteo hitno da ga prodam spustio bi ga za 5-10% ispod cene i otišao bi ko alva. Činjenica je da su cene placeva i građevinskog zemljišta u okolini Beograda skočili i do 20 puta (zavisno od lokacije) u zadnjih 20 godina. 2. Tu lovu moguće je uložiti u zlato. Za te pare može da se otkupi do kilo zlata u lomu, ili pola kile novog nakita. To je može da se čuva pa kada zatrebaju pare da se proda. Zlato ćete uvek lako prodati i za dobru cifru. U svakom slučaju zlatu od ukidanja zlatnog standarda stalno raste cena, tako da će sigurno više vredeti kada ga prodajete nego kada ste ga kupili. Moja pokojna baba je preživela Nemačku okupaciju kada su dedu odveli u logor tako što je prodavala porodični nakit i od toga kupovala hranu deci. Ulaganje novca u banku je loše iz mnogo razloga. Prvi je rizik u slučaju propadanja ekonomije što je vrlo moguće obzirom na dešavanja u svetu (Island) i kod nas (vesele 90te). Dakle država vam garantuje lovu, ali vam ne kaže kada će vam vratiti. Recimo puknu banke, nema para i država vam da obveznice sa rokom dospeća od 20 godina za glavnicu, a za kamatu se obrišite. Koliko će vaš novac vredeti za godina ako je inflacija u evro zoni 2,5%? Drugo banka vam daje kamatu od 9%, super! A jel vam kažu koliko vam odbiju porez na dobit, pa administrativne takse i sve ostale gluposti. Daj bože da dobijete kamatu od 3-4%. Uz to morate da se najavite, pa da čekate i po 7 dana da vam obezbede pare, a da ne govorim da kada je počela SEKA neke banke kod nas su imale dnevni limit od 500 eura. Dakle uzmu vše pare, vrte ih, i zavlače vas kada treba da vam ih vrate. Bežite od tih lihvara ko đavo od krsta, jer ko sa njima tikve sadi o glavu ćemu se sigurno olupati !!! [ Darko Nedeljković @ 26.01.2009. 22:17 ] @
Citat: Bartman: U svakom slučaju zlatu od ukidanja zlatnog standarda stalno raste cena, tako da će sigurno više vredeti kada ga prodajete nego kada ste ga kupili. Nije ti ovo neki argument - isto tako je nekretninama u Americi stalno rasla cena, a kad je jednom pocela da pada, bio je to mnogo strmiji pad od bilo kakvog rasta. Mene bas zanima za sta ce se zlato morati koristiti u buducnosti? Payi, znaci, kuce i stanovi bey kojih ne moyes ce da pojeftine, a zlato ce da poskupljuje? Gde je tu logika? Jasno mi je pre 50 godina - tu su bili zlatni zubi, pa dukati bey kojih se nijedna devojka nije mogla udati, pa zlatne rezerve... A danas? Vecina ljudi koje poynajem kategoricki odbija da nosi bilo kakvo ylato na sebi, cak su i svadbeni prstenovi sve cesce od srebra, zlatne rezerve nisu nesto popularne, zlato se u mikronskim kolicinama korisi za neke cipove i tako to, ali vec sutra neko moze smisliti neku drugu, podjednako dobru leguru. I, cemu sluzi zlato? Nicemu. Imam osecaj da je na ceni iskljucivo ya to sto ga ljudi smatraju necim vrednim i to zahvaljujuci jedino inerciji. Jednog dana, kad ljudi shvate da zlato nije tako vazno i vredno, ono ce preko noci poprimiti visestruko nizu cenu. Navedite mi jedan razlog zasto gore navedeno nije moguce? [ Bartman @ 26.01.2009. 22:27 ] @
Batice zlato ima vrednost od pamtiveka, i uvek će vredeti, iz jednog prostog razloga jer je retko. Inače to je jedan od retkih metala koji ne rđa i ima jako dobre provodne osobine. Da ne govorim da je zlato oduvek bilo najcenjenije sredstvo plaćanja, i da ti ga danasa niko neće odbiti ako ga ponudiš u zalog .Ono će uvek imati vrednost, ne sekiraj se.
Što se tiče nekreatnina, zemljište od pamtiveka ima vrednost, ali njegova vrednost zavisi od lokacije, tj. koncentracije stanovništva, kao i njegove upotrebne vrednosti (građevinsko, oranice, rude). Pa jel ti misliš da je čika Miško glup što je kupio pola Vojvodine? To zemljište će sa pojavom gladi usled prenaseljenosti na planeti i potrebe za bio gorivima imati jako veliku vrednost. Šta misliš jer jje glup što po Beogradu kupuje svo veće građevinsko zemljište gde god stigne? Pa Crvenu Zvezdu hoće da kupi kako bi se dočepao njenog zemljišta na Autokomandi !!! [ Darko Nedeljković @ 26.01.2009. 22:38 ] @
Citat: Bartman: Ono će uvek imati vrednost, ne sekiraj se. Ne sekiram se ja, ja uopste nemam nikakvo zlato, nego sam ocekivao neki argument... a nisam dobio nista osim inercije i proizvodnje cipova. [ gm2004 @ 26.01.2009. 22:42 ] @
Iz iskustva nekih ljudi oko sebe, svi drze pare u banci. To su uglavnom ljudi koji obavljaju neke poslove po ugovoru sa inostranim kompanijama. Do sada nisu imali nikakvih problema sa dizanjem novca. U danasnje vreme cuvati novac u stanu je mnogo rizicnije nego u ovim nasim bankama. A sto se tice kamate, ja kad sam zvao telefonom banku da se raspitam, receno mi je da jedini odbitak je 20% na dobit, nikakvih drugim taksi nema. Ja licno smatram da je dovoljno orociti ih na 3 meseca, kad se sve oduzme dobijes neki 5% na godisnjem nivou, a mislim da tesko moze da se desi da banka propadne u tako kratkom periodu, a da prethodno nije pokazivala neke znako slabosti.
[ zemun88 @ 26.01.2009. 23:37 ] @
Da ajde da ko divljaci ulozimo pare u zlato i drzimo kod kuce. Naravno dobro je uloziti i u nekretnine, posebno u BG-u, samo nemojte da vas zeznu pa da kupite stan a ne dobijete ga.
Pitanje za pametne, gde ce ljudi da drze to zlato. Ideje su vam nikad gluplje. A najvise mi se svildja komentar " na primer, ako banka pukne, drzava nece da garantuje ulog pravnom ili fizickom licu ". Dosta je vise bilo tih skeptika na primer ovo, na primer ono. Ostavite se primera i uozbiljite se. Lepo kazem da je pola ljudi na ovom forumu nepismeno sto se tice poznavanja rada banaka. Primer od toga je ulaganje u zlato. Kao da ljudi imaju vile sa ogradama od tri metra i sefom gde mogu da cuvaju zlato. Nekretnina ili banka, stvar je izbora i sve zavisi kolika je kamata na ulozeni novac, ili renta od izdavanja stana. Ali ulaganje u zlato je dobar vic. Hahahahahaha dobro ste me nasmejali Svi uzmite svoje parice i pravac kod Bartmana da ulozite u zlato:) Najzad neka zanimljiva tema u kojoj covek moze da se dobro nasmeje [ Bartman @ 27.01.2009. 00:07 ] @
Pametnjakovicu, pa nećeš uzeti megafon i vikati da držiš zlato u kući.
Nego ćutiš, kupiš ćup zakopaš ga na svom placu, pa kada ti treba ti otkopaš ko pre sto godina. Ko danas veruje bankama taj je lud čovek. [ Predrag Supurovic @ 27.01.2009. 00:34 ] @
Eh sto je ruzno kad se pojavi tako neki lik koji je totalni anonimus pa moze da krene da cascava sve redom uvredama a moderatora ni od korova :(
[ Bartman @ 27.01.2009. 09:50 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Eh sto je ruzno kad se pojavi tako neki lik koji je totalni anonimus pa moze da krene da cascava sve redom uvredama a moderatora ni od korova :( Izvini ako koga sam uvredio. Samo sam odgovorio na pitanje. A anonimus je neko ko je na forumu jedan dan i ima par poruka. A ja sam batice na forumu 7 godina i imam preko 370 poruka, tako da ti komentar i nije na mestu. Znam da ova priča sa zlatnim ćupom zvući otrcano, ali da nije bilo njih i slamarica naš narod ne bi u ovom broju preživeo sve teške dane okupacija i hiperinflacija, tako da bolje przmisli sledeći put kada kreneš u flame !!! [ zemun88 @ 27.01.2009. 10:20 ] @
Nikog ja ne vredjam. Lepo od tebe sto si na forumu 7 godina, lep je to staz. ALi ovo je IT forum. Ne mora to da bude i uslov za znanje iz neke druge oblasti. To kazem iz razloga jer sam ekonomske struke, pa zato mi te price o cupovima, i rizicnim bankama ne stoje. Ne vredjam ja nikoga, to su samo cinjenice. Bartmane jer si gledao onu domacu seriju gde deda zakopa cup, pa mu sin proda parcelu. Dodje Tika Spic kupi parcelu i otkopa cup. Zlato mozda ima vrednost jer ga mozes koristiti kao sredstvo placanja, ali sad uglavnom samo drzave drze zlatne rezerve, i to zato sto ga cuvaju u svojim trezorima, a gradjani ne mogu da ga zakopavaju.... A zlato ti ne moze doneti prinos, jer ako mu padne vrednost na berzi gubi se novac, a novac koji ulozis u HOV, izdavanje nekretnine ili poslovnog prostora, ili u banku se uvecava. Samo treba dobro odluciti gde se ulaze. A vazna stvar je da onaj ko drzi velike sume novca ili zlata kod kuce rizikuje zivote svoje porodice.
Ne mora mene moderator da opominje jer ovo nije govor mrznje, a ni netolerancija, samo cinjenice Predraze nisam ja anonimus, stoji mi korisnicko ime na mom odgovoru. A to sto neko ima 81 poruku ne znaci da je anonimus, jer 157129 poslata poruka sa tvoje strane ne znaci da imas svo iskustvo ovog sveta, vec da koristis internet duze nego ja i to ti je cela mudrost [ Rins @ 27.01.2009. 17:08 ] @
@Bartman nemoj da pricas napamet- kod devizne stednje u banci nema nikakvih administratinih troskova a nema ni poreza u 2009 godini.
Ono sto si rekao u vezi sa ulaganjem u spekulativne nekretnine apsolutno podrzavam [ BokasaTzar @ 28.01.2009. 06:29 ] @
Priča o sigurnosti ovdašnjih banaka je kao pitanje da li ima ajkula u moru.
Neko kaže ima, neko kaže nema.... Ali činjenica je da kad si u moru i vidiš ajkulu, teško da ćeš ostati živ da posvedočiš ! [ Ivan Dimkovic @ 28.01.2009. 08:55 ] @
Nisam bas siguran da bi postavljac teme puno cenio vase savete o "cupu zlata"
Ja cu, kao neiskusna ekonomska mala maca ( (C) Predrag 2009 ) da napomenem jednu, vrlo proverljivu, cinjenicu: Kao sto vidite, cena zlata je izuzetno volatilna - jeste, trenutno zlato raste (zbog krize) ali takodje - ume fino i da pada a ume i da fino stagnira mnoogo godina. Mozete pogledati i proteklih 7 godina kako je cena skakala i padala - razlike su drasticne. Zasto je to problem? Ako neko zeli da stedi, kako bi imao redovnu isplatu od toga i sigurnost (sto je obicno razlog vecine da stedi u banci) moze lako da se desi da, recimo, ulozi 10000 EUR u zlato danas, i za 5 godina da ima 2000 EUR, jer cena zlata DRASTICNO varira. Zamislite da osoba kojoj dajete savet danas ulozi sve pare u zlato, i za 5 godina zbog, ne daj boze, bolesti u porodici mora da podigne pare za lecenje, a cena zlata 3x manja nego danas, sto je VRLO moguce (za razliku od vaseg "kraha banaka u Srbiji"). Bas me zanima sta bi ste rekli toj osobi da vas pogleda u oci tada - cenim da vase silne brige o zdravlju banaka u Srbiji tada ne bi imale neku tezinu. Tako da, ako vec dajete "investicioni savet" - bilo bi pametno i da napomenete rizike. Posto vidim da ste vrlo osetljivi na rizike nekog moguceg kraha banaka u Srbiji, cudo jedno da ne vidite sumu od drveta i ogroman rizik ulaganja u zlato za ljude koji zele da imaju stabilnost i mogucnost da svoje pare ne prokockaju. Sve puca od konzistentnosti :) Postavljacu teme je ocigledno bolje da zapusi usi, i ulozi pare u prvu vecu banku u svom komsiluku - posto na ovoj temi tesko da moze procitati nesto pametno posle one komparativne tabele o kamatama. [ žutokljunac @ 28.01.2009. 22:05 ] @
Dimkoviću, tebe se nijedan profesor sa Ekonomskog fakulteta ne bi postideo.
[ Bartman @ 28.01.2009. 22:14 ] @
Šta više reći kad all-around stručnjak Dimković ima odgovor za sve.
Na tom grafikonu koji je dao se lepo vidi kako cena zlata varira, i vidi se da za to zlato uvek može da se izvuče OK cena, sem u vremenima ekonomske krize kada mu cena drastično raste zbog povećane potražnje jer ljudi tada traže sigurnu investiciju, pa je tada kupovina zlata ne isplativa. Ipak i ta kupovina je bolja od banke. Ko hoće da se igra ruskog ruleta sa bankama neka izvoli. Ali uvek imajte pred očima sliku stare devizne, Dafine i Jezde kao i Islanđana kojima je trenutno zamrznuta sva devizna štednja jer im je država BANKROTIRALA !!! Ja sam svoje rekao, a vi postupite kako god želite jer ne želim da ulazim u raspravu sa ''nepogrešivim'' Dimkovićem jer onda ova tema ode u lock. [ gm2004 @ 28.01.2009. 22:48 ] @
Citat: Bartman: Šta više reći kad all-around stručnjak Dimković ima odgovor za sve. Na tom grafikonu koji je dao se lepo vidi kako cena zlata varira, i vidi se da za to zlato uvek može da se izvuče OK cena, sem u vremenima ekonomske krize kada mu cena drastično raste zbog povećane potražnje jer ljudi tada traže sigurnu investiciju, pa je tada kupovina zlata ne isplativa. Ipak i ta kupovina je bolja od banke. Ko hoće da se igra ruskog ruleta sa bankama neka izvoli. Ali uvek imajte pred očima sliku stare devizne, Dafine i Jezde kao i Islanđana kojima je trenutno zamrznuta sva devizna štednja jer im je država BANKROTIRALA !!! Ja sam svoje rekao, a vi postupite kako god želite jer ne želim da ulazim u raspravu sa ''nepogrešivim'' Dimkovićem jer onda ova tema ode u lock. Da, ti si svoje rekao, ali si u svojim izjavama totalno kontradiktoran. Prvo si savetovao da u ovo krizno vreme nikako ne verujemo bankama, vec da kupimo zlato. Sada kazes da u vremenima ekonomske krize kupovina zlata nije isplativa? I kako ja sad tebe da razumem? :) [ Bartman @ 28.01.2009. 23:12 ] @
Razumi me ovako. Ekonomska kriza nekreatnine padaju, zlato poskupljuje, kupiš nekreatninu i čekaš. Prođe kriza nekreatnina skoči, zlato padne, prodaš nekreatninu kupiš zlato i čekaš krizu. Zarada veća nego u banci, rizik manji. Čista špekulacija, jel treba da nacrtam?
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2009. 23:22 ] @
Momci, mislim da nema potrebe da se vredjamo - pretpostavljam da niko od nas ovde nije Dr. ekonomije, a svi ovde razmenjujemo misljenja.
Ako se ne slazete sa necim sto sam napisao, izvolite diskreditujte cinjenice - bice interesantno videti te pokusaje u vezi cene zlata i njegovog volatiliteta, posto su to vrlo elementarne i lako dokazive stvari ;-) @Bartman, Citat: Šta više reći kad all-around stručnjak Dimković ima odgovor za sve. Na tom grafikonu koji je dao se lepo vidi kako cena zlata varira, i vidi se da za to zlato uvek može da se izvuče OK cena, sem u vremenima ekonomske krize kada mu cena drastično raste zbog povećane potražnje jer ljudi tada traže sigurnu investiciju, pa je tada kupovina zlata ne isplativa. Ipak i ta kupovina je bolja od banke. Ko hoće da se igra ruskog ruleta sa bankama neka izvoli. Ali uvek imajte pred očima sliku stare devizne, Dafine i Jezde kao i Islanđana kojima je trenutno zamrznuta sva devizna štednja jer im je država BANKROTIRALA !!! Ja sam svoje rekao, a vi postupite kako god želite jer ne želim da ulazim u raspravu sa ''nepogrešivim'' Dimkovićem jer onda ova tema ode u lock. Vidis kako nisi u pravu - naime, iz grafikona mozes primetiti da je cena zlata u obrnutoj korelaciji sa krizama - raste sa krizom i opada kada nema krize. Razlika moze biti i do NEKOLIKO PUTA - znaci u najgorem slucaju mozes uloziti zlato na N, i biti prinudjen da podignes pare na N/3 ili cak i manje. Koliko mi je poznato, mi smo sada u jednoj od najvecih kriza - i vi predlazete postavljacu teme da SADA ulozi u zlato? Koja je crna logika u tome, ako za nekoliko godina dodje do povratka ekonomije na rast - sto je isto tako vrlo verovatno, cena zlata ce vrlo verovatno pasti ako se uzme u obzir ponasanje zlata u proteklih 50 godina, sto znaci da covek koji poslusa vas savet moze lako da bude u neprilici ako mu novac bude hitno trebao za nekoliko godina. Takodje tvoja tvrdnja da je cena zlata "uvek OK" je besmislen, jer je ono sto tebe zanima ODNOS IZMEDJU KUPLJENE I PRODAJNE CENE - mozda je tebi $200/jedinicnoj meri "OK cena", ali nekom ko je to kupio na $800/jedinicnoj meri to definitivno nije OK cena vec KATSTROFA. Ako pogledas grafikon, jasno je da je upravo to nesto sto moze da se desi sa kupovinom zlata SADA i da cena vrlo cesto varira za mnogo vise od par %, varira NEKOLIKO PUTA. To se inace zove "volatilitet" u "zargonu" i zlato ima volatilitet koji je izuzetno velik u poredjenju sa gomilom drugih, sigurnijih, investicija. Ovo su vrlo elementarne stvari i za njih ne treba imati nista vise osim fakin SREDNJE SKOLE, samo treba iscitati nekoliko VRLO TACNIH I PROVERLJIVIH podataka i upotrebiti tu sivu masu koja sluzi za razmisljanje. Zlato je iskljucivo materijal za spekulante i strucnjake za trgovinu na berzi, koji su spremni da svakodnevno kupuju i prodaju - a ne za ljude koji bi da stede svoj novac i da ocekuju ne veliki ali konstantan ali siguran rast - ako pogledate cenu zlata i njeno kretanje, ne mozete a da se ne slozite da je zlato upravo SUPROTNO od onoga sto takvi ljudi zele - sa stanovista prosecnog coveka, stednja u banci je DRASTICNO SIGURNIJA opcija od trgovine zlatom. I to nije moje "misljenje" ili "osecaj" vec matematicki i statisticki tacan fakat. Ja bih se ipak oslonio na ono drugo kada su moje pare u pitanju, ne znam za vas :) [ Predrag Supurovic @ 28.01.2009. 23:48 ] @
Dimkovicu, ne razumem zasto mene uvlacis u pricu sa zlatom. Ja zlato nisam pominjao, nego svajcarske franke. Jeste da moras nesto da izmislis da kontriras mojim argumentima, ali nemoj mi bas lepiti nesto sto ja nisam rekao.
Zlato je cak i u stabilnim uslovima nezgodno za koriscenje, jer je zakonom dosta ograniceno kako se zlatom moze trgovati, a i odnos cene zlata prilikom kupovine i prilikom prodaje je veoma nepovoljan. [Ovu poruku je menjao Predrag Supurovic dana 29.01.2009. u 00:58 GMT+1] [ gm2004 @ 29.01.2009. 00:19 ] @
Citat: Bartman: Razumi me ovako. Ekonomska kriza nekreatnine padaju, zlato poskupljuje, kupiš nekreatninu i čekaš. Prođe kriza nekreatnina skoči, zlato padne, prodaš nekreatninu kupiš zlato i čekaš krizu. Zarada veća nego u banci, rizik manji. Čista špekulacija, jel treba da nacrtam? Nema potrebe da ti crtas, Ivan Dimkovic je nacrtao za obojicu. :) Sad sto tebi ta slika ne odgovara, i tvoja reakcija na nju samo govori o tebi kao osobi. [ Ivan Dimkovic @ 29.01.2009. 08:53 ] @
Citat: Predrag Dimkovicu, ne razumem zasto mene uvlacis u pricu sa zlatom. Ja zlato nisam pominjao, nego svajcarske franke. Jeste da moras nesto da izmislis da kontriras mojim argumentima, ali nemoj mi bas lepiti nesto sto ja nisam rekao. Izvinjavam se ako je moj post izgledao kao da sam tebe "uvukao" u pricu sa zlatom, nije mi to bila namera - samo mi se dopao epitet "mala maca" pa sam hteo da ti dam kredit za kopirajt ;-) [ zemun88 @ 29.01.2009. 12:43 ] @
Dimkovicu svaka cast za grafik o kretanju vrednosti zlata. Kad kupite zlato niko vam ne garantuje da cete imati zaradu ili necete. To je rizik u koji se upustaju drzave i spekulanti na berzi, a ne nepismeni gradjani koji zakopavaju cupove u svom dvoristu, i cekaju da dodje neko da ih kokne i uzme zlato.
Bartmane posto si toliko tvrdoglav - samo su budale mogle da uloze kod Dafine i Jezde i da ocekuju nerealnu kamatu. Ovih dana je isto neki lik tako uzimao pare i u pocetku davao visoke kamate, i posle toga nista. Ovce treba sisati, i svaka cast onom ko tako zaradi. I kad naucis da tumacis grafik onda ces shvatiti da je zlato rizik, a ne zarada, i da obicni ljudi zaradjuju tako sto ulazu svoj kapital, a ne od zlata. Banka vam garantuje kamatu koja je fiksna, nebitno da li slabi ili jaca valuta. A u nasoj drzavi su banke mnogo pouzdanije nego u nekim vecim drzavama. NBS je dobro osigurala bankarsko trziste i u slucaju da banke propadnu, sto ce se kod nas tesko desiti gradjani su bezbedni. 1,15% je neredovnih platisa u nasoj zemlji, 30% je maksimalno zaduzenje gradjana kod banaka i tacka. Nema nelikvidnosti, gradjani nisu prezaduzeni, i redovno vracaju dugove. Time su i sugurni ulozi u bankama, a time i kamate na ulozena sredstva. Nema nesigurnih hipotekarnih kredita, i velika je kontrola pri uzimanju kredita. Za sledeca pitanja: 1. Da li su nase banke likvidne 2. Da li je sigurno da ulozim novac u banku 3. Da li da ulozim u zlato 4. Koliki cup da kupim i gde 5. I da li je sigurno da ga zakopam u svom dvoristu tu vam je email adresa - [email protected] [ BokasaTzar @ 29.01.2009. 18:23 ] @
Zemun88
Evo konkretnog pitanja za tebe: * zašto 18.02.2008 i 19.02.2008 nije funkcionisala [email protected] u slučaju jedne naše veće banke * i kad već nije funkcionisala tada, zašto ni do danas ni pisma ni razglednice od NBS i odgovor šta to bi sa tom našom većom bankom u gore naznačenom periodu. Možeš li mi malo rasvetliti to pitanje, kad si već toliko ubeđen da NBS nepogrešivo ‚‚vodi računa‚‚ o bankarskoj tematici u Srbiji ili je to ipak bilo sitno događanje, pa se nije ‚‚ni primetilo‚‚ ??? Lako je imati čvrsta ubeđenja na tuđ račun [ gm2004 @ 29.01.2009. 18:32 ] @
Citat: BokasaTzar: Zemun88 Evo konkretnog pitanja za tebe: * zašto 18.02.2008 i 19.02.2008 nije funkcionisala [email protected] u slučaju jedne naše veće banke * i kad već nije funkcionisala tada, zašto ni do danas ni pisma ni razglednice od NBS i odgovor šta to bi sa tom našom većom bankom u gore naznačenom periodu. Možeš li mi malo rasvetliti to pitanje, kad si već toliko ubeđen da NBS nepogrešivo ‚‚vodi računa‚‚ o bankarskoj tematici u Srbiji ili je to ipak bilo sitno događanje, pa se nije ‚‚ni primetilo‚‚ ??? Lako je imati čvrsta ubeđenja na tuđ račun :-) El mozes malo da obrazlozis svoje misljenje (informacije) o tome, posto ja nisam u toku a interesuje me. [ sasadjak @ 29.01.2009. 20:10 ] @
Ovo sam racunao u decembru na osnovu podataka iz Blica
Na tabeli se vidi struktura nase stednje. 97.7% partija je do 10 000 evra i oni ukupno stede 1,852,800,000 evra ili oko 39% ukupne devizne stednje. 2.3% partija preko 10 000 evra i oni ukupno stede 2,947,200,000 evra ili oko 61% ukupne devizne stednje. Bilo mi dosadno jedan dan malo. Zanimalo me koliko ljudi drzi neke vece pare u bankama. Samo njih 159 ima vise od 500 000 evra na jednoj partiji :) [ BokasaTzar @ 29.01.2009. 20:50 ] @
gm2004
evo da se ponovim, --- a banku da ti ne navodim da me ne izbrišu - kad su bile demonstracije za podršku Kosovu i ono razbijanje izloga i sl. (što se dešava u nedelju) odem u ponedeljak da izvršim virmansko plaćanje za firmu i proverim da li mi je (firmi) legla uplata od klijenta - u banci kažu ‚‚pao je sistem‚‚ ne možemo izvršiti prenos sredstava sa računa firme, a i stanje vašeg t.r. (firme) ne znamo! - ista priča i u utorak do 13 časova, ne vrše nikakav prenos sredstava sa računa firme i ne daju podatke o eventualnim uplatama na račun firme jer je sistem još u padnutom stanju! - okrenem NBS čisto da proverim likvidnost banke i da prvi podnesem zahtev za namirenje sredstava iz stečajne mase banke, jer se takvi zahtevi rešavaju po redosledu podnošenja - u prijatnom razgovoru službenica me neprekidno upućuje na sektor za ‚‚medijaciju‚‚. NBS će naime da se dogovara sa bankom oko mojih (dinarskih) sredstava pa će da ih moli da mi vrate pare i sl. - odbijem to i tražim u NBS službu gde se postavlja zahtev za prinudnu naplatu. Pošto je moja malenkost (i malenkost moje male firme) totalno nevažna NBS upućuju me da e-mailom !!!!!!! tražim pare svoje firme. - u sredu oko 11 časova sistem je proradio !!! Opšte olakšanje nas komintenata banke, uzimam izvod i gle čuda upalata na firmin t.r. je uredno proknjižena sa ponedeljkom, ali mi je banka dva dana (na samo meni, nego svim firmama koje imaju račun kod njih) BLOKIRALA pare. Pad sistema nije sprečio priliv na račun !!!! Moje tumačenje onog što se desilo je sledeće: moji bankari - koji su imali najtanje živce su zaključili da je na pomolu nova revolucija u Srbiji (padaju žrtve u USA ambasadi, gori ambasada) pa su odmah blokirali sve dinare sa t.r firmi, spremajući se da zbrišu Ukapirali su da je to ipak normalno ovde kod nas u Srbiji, pa su u ponedeljak po podne počeli proces raspakivanja kofera. Što je trajalo do srede Bedna je bila uloga NBS koji se svo vreme pravio mutav i nigde po novinama ili medijima se nisu ni oglasili o tome. Banka se takođe nije izvinila što su nas sve blokirali punih 48 časova! I nikom ništa!!! [ BokasaTzar @ 29.01.2009. 21:03 ] @
Nije reč o sredstvima privatnog - fizičkog lica, nego o sredstvima na tr firme (moje)
A evo i teksta e-maila koji sam poslao NBS. početak citata- Poštovana gospodo 18.02.2008.god. u 9,15 časova predali smo naloge za prenos sredstava sa računa *** doo. Ukupni iznos je koji je predmet prenosa je POKRIVEN stanjem na t.r. *** d.o.o. (mat.br. ------------) Do danas, 19.02.2008.god. u 13,45 ti prenosi nisu realizovani. 1. Da li ste povukli dozvolu za rad /********/ banke i blokirali tu banku ? 2. Da li je u pitanju solventnost ove banke? 3. Ukoliko su naša strahovanja opravdana, postoji li način da se iz nekog od depozita ove banke izvrši refundiranje naših sredstava sa t.r. i gde se može podneti zahtev u tom smislu i koliko je vremena potrebno da se takav zahtev realizuje? Nismo jedini sa ovim problemom kod ove banke. U nadi da ćete brzo vršiti svoju dužnost, srdačno vas pozdravljamo. -kraj citata Ovo im je u NBS došlo ko neka šala, ko sam ja da tražim momentalno raspolaganje svojim (parama svoje firme)!? Potpuno sam uveren da su sve naše banke iste, a tuga je što je u njima CEO promet privrede! [ BokasaTzar @ 29.01.2009. 21:12 ] @
To za bezanje je dobra fora, niko ne bezi za 48 sati. NBS kontrolise banke svakodnevno. Ne branim ja NBS, zato sto je volim, ali je to nebitno. Na svako pitanje upuceno NBS, a najvise sam prituzbni imao na bancu intesu, ne moram uopste da krijem koja je banka jer je ne reklamiram, i a kad se zalite na forumu na rad internet provajdera, ili operatera pise se otvoreno taj i taj, a ne da se krije. I da nastavim pricu. Na svako pitanje ili zalbu, sam dobio u prilogu odgovor sa iskopiranim clanovima zakona o NBS, i njenim nadleznostima u kontroli banaka, tako da nemam razloga da se zalim.
To sto je pao sistem u banci, to je visa sila, a ako banka kasni sa novcem par dana, preduzece se valjda obraca nadleznoj instituciji. Mislim da se zahtev za isplatu iz likvidacione mase vrsi, kad se radi likvidacija preduzeca, i ne moze svako da trazi isplatu a preduzece normalno posluje. Mislim da to ne postoji, mozda gresim. Iz tog razloga su te uputili na email adresu banke. Mislim da ima na sajtu NBS deo gde se proverava likvidnost preduzeca. Jos samo da dopunim da nepodrzavam NBS u njenoj politici, osim u delovima koje sam izneo na sajtu. Druga stvar ne radim u NBS i ne znam zasto nije radila email adresa. Mozes da pitas poverenika za informacije, sto je dobra stvar i da on trazi odgovor od NBS. Toliko od mene [ Ivan Dimkovic @ 29.01.2009. 21:12 ] @
Citat: Samo njih 159 ima vise od 500 000 evra na jednoj partiji :) Pa ljudi koji imaju 500 000 evra u kesu na racunu cak i u bogatim zemljama spadaju u otprilike 0.01% stanovnika. Jos ako se uzme u obzir da je Srbija siromasna, 159 uopste i nije neka losa cifra. Mislim, ti ljudi koji imaju 500K >kesa< imaju sigurno vise od toga u nekretninama, akcijama firmi, itd... To su vrlo bogati ljudi, pa je 159 sasvim OK cifra. [ zemun88 @ 29.01.2009. 21:14 ] @
To za bezanje je dobra fora, niko ne bezi za 48 sati. NBS kontrolise banke svakodnevno. Ne branim ja NBS, zato sto je volim, ali je to nebitno. Na svako pitanje upuceno NBS, a najvise sam prituzbni imao na bancu intesu, ne moram uopste da krijem koja je banka jer je ne reklamiram, i a kad se zalite na forumu na rad internet provajdera, ili operatera pise se otvoreno taj i taj, a ne da se krije. I da nastavim pricu. Na svako pitanje ili zalbu, sam dobio u prilogu odgovor sa iskopiranim clanovima zakona o NBS, i njenim nadleznostima u kontroli banaka, tako da nemam razloga da se zalim.
To sto je pao sistem u banci, to je visa sila, a ako banka kasni sa novcem par dana, preduzece se valjda obraca nadleznoj instituciji. Mislim da se zahtev za isplatu iz likvidacione mase vrsi, kad se radi likvidacija preduzeca, i ne moze svako da trazi isplatu a preduzece normalno posluje. Mislim da to ne postoji, mozda gresim. Iz tog razloga su te uputili na email adresu banke. Mislim da ima na sajtu NBS deo gde se proverava likvidnost preduzeca. Jos samo da dopunim da nepodrzavam NBS u njenoj politici, osim u delovima koje sam izneo na sajtu. Druga stvar ne radim u NBS i ne znam zasto nije radila email adresa. Mozes da pitas poverenika za informacije, sto je dobra stvar i da on trazi odgovor od NBS. Toliko od mene p.s. nisam se ulogovao pa pise gost [ BokasaTzar @ 29.01.2009. 22:35 ] @
zemun88
Drago mi je da si razjasnio svoju poziciju, jer mi se učinilo da si krenuo da braniš NBS. Ono što me brine je taksativno: 1. Svaka banka ima ograničenje do 13 (ili 13,30) časova dokle prima naloge za transakcije 2. NBS mora da proknjiži SVE transakcije do 18 ili 20 časova (nisam siguran). - Radi se na bazi dnevne likvidnosti - sve transakcije moraju proći u istom kalendarskom danu. 3. Ukoliko nema NI JEDNE transakcije iz neke banke u toku dana, možda je trenutak da u 20 časova uveče, neko iz NBS stavi prst na čelo 4. I tako to dva dana uzastopno 5. Svaka tzv domaća banka duguje stranim poveriocima (svojim stranim vlasnicima) mnogo više nego što ima dinara na svom ž.r. 6. Pri bankrotu se naplaćuju potraživanja prema REDOSLEDU pristizanja, a ne prema visini istih! 7. Sva je prilika da će likovi iz tačke 5. biti odmah namireni (recimo u prva dva dana), povlačenjem svih dinara sa ž.r. banke, a i po kojom devizom sa svih ostalih računa 8. Onda banka uradi bankrot 9. Lelemudima kao ja, ostaće namirivanje iz pokretne i nepokretne imovine banke, što je zanemarljiv iznos. 10. Takve su sve banke ovde! Moguće je lako da nisam proniknuo u sve varijacije našeg bankarskog sistema, ali smatram da NBS mora da brani prvenstveno građane i privredu ove zemlje, a ne banke. [ gm2004 @ 29.01.2009. 23:05 ] @
Da li mozes da potvrdis nekim dokazom tacku 5? Meni to deluje nemoguce...
[ Darko Nedeljković @ 29.01.2009. 23:05 ] @
@BokasaTzar
Banke kratkorocna sredstva plasiraju u kratkorocne kredite, a dugorocna sredstva u dugorocne kredite. Imajuci to u vidu, prilicno je neverovatno da se banka zaduzi na rok od mesec dana, a da to potrosi na kredite sa rokom otplate od 5 godina. No, dobro, hajde da pretpostavimo da je na celu neke banke totalna dileja koja radi upravo to. Hajde sada da to svedemo na matematiku iz osnovne skole. Uzmimo da neka banka duguje x EUR-a stranoj banci. Posto banke u Srbiji pozitivno posluju, imovina banke je u ovom trenutku x+y, gde je y ostvarena dobit. Sada banka to investira u dugorocne kredite pri cemu treba da joj se vrati (x+y+k), gde je k kamata. E, tu se pojavljuje jos jedna promenljiva t, gde je t novac na tekucim racunima, i to je ono sav novac koji sada stoji u banci. I recimo da je t vece od x, pa ovi odluce da uzmu svoj x od toga t i pobegnu, (jer ako je t<x onda ne mogu da odnesu toliko koliko je potrebno). Neka je razlika od x do t neko r. Znaci, u Srbiji se trnutno nalazi novac sa tekucih racuna i novac investiran u kredite: S=t+(x+y+k)=x+r+x+y+k. Pri tom, neko iskoristi guyvu i uzme svoj x, pa ce biti: S=r+x+y+k Na tekucim racunima ostaje samo r, koji je vrlo mali. Ljudi ne mogu da dobiju sopstveni novac u tom trenutku. Da vidimo mogu li kasnije - ostaju nam krediti koje treba sakupiti i vracati, ali, da li je to dovoljno: S=r+x+y+k=t+y+k Kao sto vidimo, vise nego dovoljno, ali smo u problemu jer se mozemo poubijati oko viska novca koji preostaje :-) Da jos jednom ponovim, prilicno je nemoguce da se sve ovo desi. Ali kada bi se desilo, to uopste ne bi bilo toliko lose koliko pojedinci misle :-) Citat: Da li mozes da potvrdis nekim dokazom tacku 5? Meni to deluje nemoguce... Ovo je ujedno i tebi odgovor. [ Darko Nedeljković @ 29.01.2009. 23:48 ] @
Najbolje da pitas nbs na [email protected] i oni ce ti direktno odgovoriti kako se vrsi naplata iz likvidacione mase, jer ja stvarno ne znam proceduru ni zakon.
Mislim da banke ne mogu da plasiraju vise nego sto imaju sredstava, i mislim da je to protivzakonito. Znaci sredstva banke su veca ili jednaka jednaka kreditnim plasmanima, nikako manja. Mozda se banke prezaduze u kratkom roku, ali verujem da to nbs kontrolise. Mislim da to ne moze. Sva ta pitanja postavi nbs pa nam javi odgovor [ buda01 @ 30.01.2009. 00:01 ] @
Banka na kraju bezanije ima:
r - gotovina x+y+k - dugorocni krediti Sta ako duznici ne mogu da vrate kredite? Recimo ne vrate iznos v. S=r+x+y+k-v=t+y+k-v Bilans banke je onda (jer moraju da vrate novac sa tekucih racuna): S=y+k-v Sto se na kraju svodi na seljacku logiku (ne treba ti MBA), da ako zarada banke + kamata su manje od kreditnih gubitaka, nece moci da isplate stedisama, naravno menageri ce podeliti sebi bonuse... Nego sto se vi lozite na ova racunanja, pa bankari su razje_ali takvu silu i uredjenu drzavu kao sto je USA, a kako nece ove banana drzave. [ Darko Nedeljković @ 30.01.2009. 01:41 ] @
Citat: buda01: Sta ako duznici ne mogu da vrate kredite? Pa, pre svega treba imati na umu da se u Srbiji krediti nikako ne daju onima koji nece imati odakle da ih vrate. Neka statistika je da se moyda 2% kredita ne vrati, ali i to ne znaci da se ne vrati nikad, vec da se ide na sud, pa na prinudnu naplatu. E, sad ti mene pitas sta ako padne atomska bomba i odjednom niko ne moze da vrati kredit ili ...? [ gm2004 @ 30.01.2009. 09:38 ] @
Ja mislim da je hteo da kaze da u momentu vece devalvacije dinara, tih 2% ce se popeti na dosta veci procenat.
[ sasadjak @ 30.01.2009. 10:28 ] @
Problem moze biti sa privredom. [ pctel @ 30.01.2009. 11:35 ] @
Pa dobro, znaci procenat docnje je za 1 veci nego prethodnih godina, sto i nije tako lose, sve i da je neocekivano (onih 5% je ako se slazes ocekivano i ukalkulisano u sve kalkulacije). Sve u svemu, banka ima taj podatak i projektuje dalje planirano povecanje docnje, sto ukalkulise u cenu kredita.
Da napomenem jos jednom, to sto je ovaj podatak povecan, ne ynaci da ovi nece vratiti kredit, znaci samo da ce iz banke da ih pozovu da prete, pa ce ovi da mole da sacekaju, pa ce banka da saceka i ako skupe pare naplati im i ratu i penale zbog docnje, a ako ne skupe onda ce izvrsiti prinudnu naplatu i naplatiti i rate i penale i troskove prinudne naplate. E, sad, jedino ako je firma u trenutku odobarvanja kredita imala veliku imovinu i uspesno poslovanje, a sada ima malu imovinu i gubitak, onda to znaci da deo potrazivanja moze ostati nenaplacen. Banka u svojim planovima predvidja odredjeni procenat takvih mogucnosti, a problem je ako taj procenat bude 10x veci od planiranog, sto se desilo u USA. Ekonomska kriza i klizanje dinara mogu da prouzrokuju umanjenje imovine firmi, ali ne moze imovina preko noci da nestane, vec moze iz meseca u mesec da se smanjuje recimo po 10%. Cak i u takvom slucaju, banka ima poprilicnu naplativost svojih potrazivanja sledecih 2 godine konstantne takve situacije. Znaci, sve u svemu, stednja se moze orociti na 3-6 meseci bez narocitoh straha, a posle toga videcemo kako se situacija dalje bude odvijala. [ zemun88 @ 30.01.2009. 11:54 ] @
Mislim da se imovina preduzeca smanjuje ako su na primer akcionarska drustva pa im pada vrednost akcije. Pad vrednosti dinara je odlican za nase privrednike koji izvoze i primaju novac u evrima. A oni koji uvoze za njih je veliki problem, jer manje zaradjuju pa imaju manje sredstava. Problem je u naplati potrazivanja jer svi svima duguju, jer dok preduzece naplati svoje potrazivanje pa plati obavezu banci onda je problem. Ima i preduzeca koja su halapljiva pa su se prezaduzila, a tako su poslovala preduzeca u Evropi i SAD. Uzmu kredit, kupe drugo preduzece, ulazu u proizvodnju, da bi je povecali, da bi ostvarili sto veci profit, racunajuci pri tom da ce im stalno rasti proizvodnja. I evo sta se dogodilo. Treba biti realan
[ ivan i. @ 30.01.2009. 15:31 ] @
Mogu da dam realan odgovor na postavljeno pitanje vezano za naslov teme.
Danas je bila akonta u Kolubari (sećate se rudara itd. čuli ste za taj gigant od firme koji kopa ugalj, trenutno treba da ima 20000 i više zaposlenih sa omladinskom zadrugom) i svi su dobili nove novčanice po 500 i 1000din. Otkud tolike nove novčanice? Ne treba biti naučnik da se skapira da štampaju pare. Bore se protiv krize isto kao i Sloba u stara vremena, štampaju novac a šta se onda desilo sećate se ... Ovo nije teorija, ovo nije rekla kazala, ovo je realnost. [ Slobodan Miskovic @ 30.01.2009. 15:37 ] @
I u Bugarskoj su sve nove novcanice, sve se sijaju i bljeste pa opet niko nije upao u paranoju ili neki slican trip da se stampaju pare bez da se povlace starije novcanice :) Pa-pa paranoja... Svasta...
[ Sopocanac @ 30.01.2009. 16:50 ] @
Citat: Mogu da dam realan odgovor na postavljeno pitanje vezano za naslov teme. Danas je bila akonta u Kolubari (sećate se rudara itd. čuli ste za taj gigant od firme koji kopa ugalj, trenutno treba da ima 20000 i više zaposlenih sa omladinskom zadrugom) i svi su dobili nove novčanice po 500 i 1000din. Otkud tolike nove novčanice? Ne treba biti naučnik da se skapira da štampaju pare. Bore se protiv krize isto kao i Sloba u stara vremena, štampaju novac a šta se onda desilo sećate se ... Ovo nije teorija, ovo nije rekla kazala, ovo je realnost. naravno da stampaju punom parom u tri smene. jer devizni trezor belezi nelikvidnost tj nedostatak novcanih sredstava za podmirivanje svih obaveza sto znaci da vlast u tom slucaju moze samo 2 stvari da uradi: - da ne isplacuje svoje obaveze tj plate, decije dodatke, penzije i ostale stvari - da stampa novac Sobzirom da je varijanta broj 2 uvek laksa od varijante broj 1 i izaziva manje stresa i problema osim u uslovima hiperinflacije nije ni cudo sto sve vlasti skoro uvek biraju varijantu 2 mesto varijantu 1 kad dodju u krizu :)))) logicno - svaki covek lakse podnese cinjenicu da mu je licni dohodak realno obezvredjen inflacijom za 10-20% nego cinjenicu da ovog meseca uopste nece primiti platu naravno , neki ce te ubedjivati da stvari nisu takve kakvim ih vidis - al ne obaziri se na njih to su samo prosto placenici ove vlasti i rezimske skutonose i njima odgovara da je u Srbiji sto vise ovaca a sto manje pametih ljudi Povlacite svoju stednju iz banaka i plasirajte istu u sefove i slamarice - ne dozvolite da drugi zaradjuje na vasoj muci :) [ Darko Nedeljković @ 30.01.2009. 17:07 ] @
Citat: Sopocanac: Povlacite svoju stednju iz banaka i plasirajte istu u sefove i slamarice - ne dozvolite da drugi zaradjuje na vasoj muci :) Bas cu tebe da slusam... u ponedeljak u inat nosim svoju ustedjevinu da orocim na 6 meseci !!! [ Sopocanac @ 30.01.2009. 17:09 ] @
Citat: Bas cu tebe da slusam... u ponedeljak u inat nosim svoju ustedjevinu da orocim na 6 meseci !!! dzaba ti taj pokusaj da navuces naivan narod - to se u nas Srba zove SIBICARENJE :) To je ono ko kad dva ortaka igraju sibice i dobijaju dok treci vrti kutijice sa sibicama, sve dotle dok ne navuku nekog majmuna da i on pomisli da moze da dobije i da stavi 100-500 evra na neku sibicu :))))))) [ Slobodan Miskovic @ 30.01.2009. 17:14 ] @
Sopocanac svaka ti cast :)))) Ulepsavas mi vece sa ovakvim komentarima, jos se smejem....
Eno narod trci da povuce novac iz banaka :))) guzve od ranog jutra :))) [ Sopocanac @ 30.01.2009. 17:19 ] @
Zahvaljucuci sasidjaku imamo ovaj izvestaj
ko sto mozete da vidite na slici dinarska novcana masa je veca za nekih 25% bila u decembru mesecu nego u septembru. To znaci izmedju ostalog, da Jelasic i NBS stampaju dinare punom parom sto mozemo i mi sami gradjani da se uverimo dobijajuci na bankomatima i menjacnicama ganc nove dinare serijskih brojeva jedan za drugim :) Taj visak dinara se otkupljuje deviznim rezervama zarad ocuvanja nekakve stabilnosti kursa no ko sto znamo nakon sto potrosi sve devizne rezerve sledeci korak ove drzave, sobzirom da u inostranstvu vise ne moze da se zaduzi nigde - bice ZAMRZAVANJE DEVIZNE STEDNJE GRADJANA Ne dozvolite zato sebi da vas zivot i novac zavise od ove drzave. Nedajte im mogucnost da vam otmu ono sto ste godinama sticali i stedeli. [ Slobodan Miskovic @ 30.01.2009. 17:21 ] @
Normalno je da se povecava novcana masa u gotovom. Ne znam gde ti tu vidis zaveru :) Mislim da su u pitanju CIA i masoni :)))
[ Ivan Dimkovic @ 30.01.2009. 18:09 ] @
Ovo sto radi osoba sa nick-om "Sopocanac" je slika i prilika svega loseg u Srbiji.
Totalno clueless, bez puno znanja o onome o cemu prica - covek predvidja apokalipsu i citira podatke koji nemaju veze sa onim sto tvrdi. Mozes misliti, povecala se novcana masa, totalno nenormalno za zemlju koja je u 2008-moj godini i dalje imala zdrav privredni rast i ne tako malu stopu inflacije (ali, i dalje u bezbednim granicama). Sopocanac, ne, nece u Srbiji propasti banke - i, naravno, ljudi ce i dalje stedeti u njima; bas kao sto nece biti dozvoljeno da gradjani Srbije voze kola na Vanuatu table a zive i rade u Srbiji. Sudeci po crnim hronikama iz novina, banka je daleko sigurnije mesto za cuvanje vece kolicine novca. Postavljac teme je lepo pitao U KOJOJ BANCI da stedi - cenim da ga ne zanimaju tvoje "vizije" i "prorocanstva". Verovatno je postavljac teme odavno digao ruke od ove teme, od kada su je hijack-ovali fatalisti i anti-bankarski nastrojeni korisnici. Da sam ja postavio temu, odavno bih je lockovao :) Zato... please, postedi nas svojih fatalizama i pljuceva na drzavni establisment u Srbiji. Znamo da si nezadovoljan, ali, nemoj da se uvredis, nije bas da svakog zanima kako se ti osecas na temama koje nemaju veze sa tim. [ zemun88 @ 30.01.2009. 18:10 ] @
Sopocanca za guvernera. Ili da napravimo novu funkciju - Menadzer slamarice ili menadzer trezora. Predlazem da svi ulozimo pare i kupimo mu jedan ambar, i da covek lepo napravi slamarice i pakuje parice. Ili da mu napravimo jedan veliki trezor.
Za sopocanca, jos jedna informacija - Novcana masa je veca u decembru zbog priliva novca iz inostranstva i velike potrosnje za novogodisnje praznike. A guverner je pred kraj prosle godine najavio da NBS stampa nove novcanice, koje ce biti poboljsane i malo izmenjenog izgleda, i uporedo zamenjuje stare. Evo sopocanac danas si naucio nesto novo. I da naglasim da me on toliko zasmejava svojim komentarima i predlozima, da jedva cekam da dodjem kuci i da proverim postu [ BokasaTzar @ 30.01.2009. 18:35 ] @
@Darko Nedeljković
Lepa računica, ali ipak: 1. Banka se pri početku rada 2002 zadužila npr. 250.000.000,oo EUR pri kursu 60,50 kod svog inostranog principala 2. Dinkić je primorao preduzeća da besplatno ustupe svoja dinarska sredstva na korišćenje privatnim bankama, tj. ukunuo je SDK! 3. Banke dinare sa računa preduzeća plasiraju kreditiranjem naivnih gradjana i preduzeća sa kamatom npr. 10% na 3 godine 4. Za šta uzimaju realna pokrića u nekretninama koje procenjuju još 30% ispod tržišne cene u EUR 5. Banka je dobra u svakom slučaju, jer je posle tri godine odrala naivčine 33% i kusur u evrima, + ako crkne dužnik posle 2,5 godine, u igru ulazi i ona procena koju je postavila ispod tržišne cene zaloge Naravno da te kreditiraju da crkneš, tu im leži i najveća para! 6. To je moguće zato što je privreda PRIMORANA da drži novac u privatnim bankama. 7. A to nas dovodi do pitanja: Čije su moje pare (pare mog preduzeća)? 8. Kamata na onih inicijalnih 250.000.000,oo EUR i dalje kuca (u EUR naravno), a kursna razlika iznosi do danas oko 35 din na svaki EUR, tako da će 7 minuta pre bankrota, banka isplatiti stranom principalu sve i nekoji dinar preko (oko 92 mil EUR) na osnovu kursne razlike. Normalno, sve od dinara sa t.r. srpskih preduzeća !!! 9. + na sve to ulaze i one mračne tajne koje svaki zanat krije, a pogotovu bankarski! Samo se nadam da neću na svojoj koži osetiti njihovo dejstvo,a opet, Srbija TM , mi smo u zemlji čuda ! Pitanje je ovo: 1. Kad je sve tako divno, što te inostrane banke ne garantuju za ove domaće, na kraju krajeva, oni su im osnivači, ista su im imena i a najveći su im poverioci? Nemoj misliti da preferiram stručnost u bankarskoj oblasti, samo postavljam logička pitanja. Sa jedne strane imamo prinudu, a sa druge strane NBS savršeno zabole za mene i moj mali život umesto da se posvete zaštiti interesa građana i privrede naše banana Srbije TM. Vidi tačku 7 ponovo ! [ Dejan Todosijevic @ 30.01.2009. 18:37 ] @
Danas sam cuo da ce da zatvore efg banku, tamo imam neku sicu, pa ne znam sta da radim. Ja znam da te banke imaju malo posla, pa mozda dodje do otpustanja osoblja. Sad da ce da je zatvore??? Mozda malo neozbilno.
[ zemun88 @ 30.01.2009. 21:08 ] @
BokazaTzar, potpuno si u pravu. NBS nije briga za tebe, banke nije briga za tebe. Bankarski sitem 90-ih je bio uzas, sto zbog lose politike i sankcija. Posle sve banke koje su vredele je unistio Dinkic. Posle je postao ministar finansija, pa je postavio Jelasica na mesto guvernera. On je rodjen u madjarskoj pa je i uticao za dolazak otp-a i jos nekih banaka. Sve u svemu hocu da kazem da lopo... vode bankarski sistem od 2000. Nemoj se cuditi losoj kreditnoj politici i odnosu banaka prema preduzecima i gradjanima. Gradjani vole da placaju visoke provizije i kamate za sve bankarske usluge, i jos biraju vlast koju banke finansiraju a ona lobira za njih. U pravu si, sta je tu je. Kad narodu dodje iz du**** u glavu birace strucne ljude da vode nbs, a ja bas prizeljkujem jednu osobu koji bi dovela banke u red.
Primer za bacanje para jesu usluge banke intese. Neverovatne provizije, a kamate na kreditne kartice i da ne pominjem. I opet narod leti u intesu, a sto je paradox ona najuspesnija u Srbiji. Posto ima vise pokazatelja prva je po jednom. Ali nebitno - hocu da kazem da narod ne razmislja glavom, i kad evro bude skocio na 150 i rate se udvostruce, onda ce da razmisljaju ko je vodio banke proslih 9 godina. Zato svi pamet u glavu, i dva puta pogledajte pre nego sto odlucite u kojoj cete banci da koristite usluge. Mala pomoc sajt http://www.kamatica.com/ - odlican za ustedu novca i vremena, pravi sajt gradjana [ Sopocanac @ 31.01.2009. 10:24 ] @
U normalnim vremenima , u drzavama u koje imaju makroekonomsku stabilnost - stednja u bankama je preporucljiva bez ikakvih problema. Ja prvi bih stedeo u bankama i stedeo sam sve do kraja ove 2008 godine. No sada je situacija dijametralno suprotna od situacije iz prethodnih godina.
Jelasic je danas izjavio da Srbiji ove godine treba 10 milijardi dolara svezeg kapitala da odrzi makroekonomsku stabilnost i spreci sopstveni bankrot. Drzava taj novac realno ne moze da prikupi. Jedino jos gde tog novca ima , a da im je dostupan - jeste u bankama, polozen kao stednja gradjana. Ali problem je sto su sad nenormalna vremena, svetska finansijska kriza, a Srbija je drzava pod realnom pretnjom bankrota , drzava koja ne moze da odrzi makroekonomsku stabilnost na duzi rok. Istorija nas uci da vlasti u drzavama koje uduju u te probleme u kojima se Srbija sada nalazi ili ce se naci - uglavnom kada potrose sve druge mogucnosti - kao krajnju meru zamrzavaju deviznu stednju gradjana i trose je kao svoj novac. - to se desilo u Argentini 90tih - to se desilo na Islandu pre par meseci usled bankrota drzave - to se desilo u Srbiji 90tih usled sankcija raspada SFRJ Zato ja licno, jer Srbiji predstoji realna pretnja bankrota drzave , ne bih rizikovao u ovoj 2009 godini sa stednjom u bankama vec bih svoj kapital prebacio u sef i Slamaricu A.D [ Sopocanac @ 31.01.2009. 10:27 ] @
Citat: BokazaTzar, potpuno si u pravu. NBS nije briga za tebe, banke nije briga za tebe. Bankarski sitem 90-ih je bio uzas, sto zbog lose politike i sankcija. Posle sve banke koje su vredele je unistio Dinkic. Posle je postao ministar finansija, pa je postavio Jelasica na mesto guvernera. On je rodjen u madjarskoj pa je i uticao za dolazak otp-a i jos nekih banaka. Sve u svemu hocu da kazem da lopo... vode bankarski sistem od 2000. Nemoj se cuditi losoj kreditnoj politici i odnosu banaka prema preduzecima i gradjanima. Gradjani vole da placaju visoke provizije i kamate za sve bankarske usluge, i jos biraju vlast koju banke finansiraju a ona lobira za njih. U pravu si, sta je tu je. Kad narodu dodje iz du**** u glavu birace strucne ljude da vode nbs, a ja bas prizeljkujem jednu osobu koji bi dovela banke u red. Primer za bacanje para jesu usluge banke intese. Neverovatne provizije, a kamate na kreditne kartice i da ne pominjem. I opet narod leti u intesu, a sto je paradox ona najuspesnija u Srbiji. Posto ima vise pokazatelja prva je po jednom. Ali nebitno - hocu da kazem da narod ne razmislja glavom, i kad evro bude skocio na 150 i rate se udvostruce, onda ce da razmisljaju ko je vodio banke proslih 9 godina. Zato svi pamet u glavu, i dva puta pogledajte pre nego sto odlucite u kojoj cete banci da koristite usluge. Mala pomoc sajt http://www.kamatica.com/ - odlican za ustedu novca i vremena, pravi sajt gradjana Naravno BokazaTzar zivi u Srbiji i realno sagledava celu nasu situaciju . Sto kazu covek je potpuno na zemlji sa obe noge. Na zalost neki drugi , koji su par hiljada kilometara udaljeni od Srbije i koji nemaju pojma sa situacijom u nasoj zemlji pricaju neke price koje nemaju utemeljenja u realnom . [ zemun88 @ 31.01.2009. 12:48 ] @
Tvoje je pravo da stedis gde hoces.
Ta bajka od vlade da su nam potrebne investicije ne pije vodu, jer nasa kvazi vlada smatra investicijom to sto proda neko preduzece. To nije investicija. Investicija je kad neko ulozi u nasu drzavu da pokrene proizvodnju ili usluge, e to je investicija. I zato ce nasa vlada uskoro da pukne, ili ce krenuti da prodaje velika preduzeca da bi se odrzala na vlasti i rekla da smo imali investicije Stvarno je kod nas kriza, ali ta kriza je od 2000, stvorena losom ekonomskom politikom i losom privatizacijom. A najveci problem je sto se za radnici nikog ne zanimaju, vazno je samo upumpati pare u privredu i sve olaksice dati preduzecima, a sta ce biti sa radnicima to njih ne zanima. Zato treba sve sumljive privatizacije uraditi ispocetka, i polako krenuti sa oporavljanjem privrede. Mi smo se uvek izvlacili iz krize, ali ako narod i dalje bude kratkovid crno nam se pise [ Sopocanac @ 31.01.2009. 14:34 ] @
Sto se tice stednje - 90% gradjana Srbije mislim da stedi u evrima.
Juce je par ekonomista istaklo da evro stoji na klimavim nogama a Dzordz Soros je cak najavio da bi evro mogao totalno da propadne! Nakon ove najave evro je naglo oslabio prema americkom dolaru Vise o ovome mozete procitati ovde http://www.bloomberg.com/apps/...d=ag8_Uen5FyL0&refer=japan link ispravljen :) [Ovu poruku je menjao Sopocanac dana 31.01.2009. u 19:09 GMT+1] [ Tyler Durden @ 31.01.2009. 14:55 ] @
Sopocanac, pa ti si stvarno cirkus.
Linkujes vijest iz 2000. godine...! Zasto uporno siris flame i paranoju po citavom ES-u? [ Ivan Dimkovic @ 31.01.2009. 15:03 ] @
Hahaha, linkovanje vesti iz 2000 je definitivno kraj :) Sopocanac je trsnuo.
[ Tyler Durden @ 31.01.2009. 15:24 ] @
Peca u mutnom, pa ko zagrize - zagrize.
Cccc, sitni prevarant. :) [ sasadjak @ 31.01.2009. 16:09 ] @
Citat: Sopocanac: Nakon ove najave evro je naglo oslabio prema americkom dolaru Vise o ovome mozete procitati ovde http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/740410.stm Evo link na nasem jeziku i sadasnjem vrmemenu :) http://www.b92.net//biz/vesti/...01&dd=30&nav_id=342227 [ Laki_Gen @ 31.01.2009. 16:17 ] @
Covece, Sopocanca ima i alterego!!!!! Podeljena licnost!
Kao u losem horor filmu. [ Ivan Dimkovic @ 31.01.2009. 16:50 ] @
Citat: a Dzordz Soros je cak najavio da bi evro mogao totalno da propadne! Dzordz Soros je genije. A genije je zato sto ima dovoljno budala koji slusaju sta ce on da kaze i da urade ono sto on kaze ;-) Tako g-din Soros moze lepo da hedge-uje svoje pozicije na EUR, i onda lepo, uz pomoc besplatnog publiciteta sa Davosa, da kaze da on misli da "EUR propada", a kada ovce rasprodaju EURe i obore mu cenu, baja ce lepo pokupiti kajmak :) [ Sopocanac @ 31.01.2009. 18:09 ] @
Izvinjavam se za link linkovao sam staru vest mesto sadasnje :)
Gresimo svi - DESAVA SE I MENI :) Evo originalne vesti http://www.bloomberg.com/apps/...d=ag8_Uen5FyL0&refer=japan The euro declined against 12 of the 16 most-active currencies this month, according to data compiled by Bloomberg. Billionaire George Soros said the currency may not “survive” unless the European Union pushes for a global plan to deal with toxic debt, Austria’s Der Standard newspaper reported yesterday. Znaci dolar je ojacao prema evru na najveci nivo za ovaj mesec , a evro pada prema svim ostalim svetskim valutama, tj oslabio je prema 12 od 16 najpopularnijih svetskih valuta. Milijarder Dzordz Soros je rekao da evro mozda nece preziveti krizu osim ako Evropska Unija ne napravi globalni plan kako da se resi tzv "toksicnih dugova" eto toliko :) [ Ivan Dimkovic @ 31.01.2009. 19:19 ] @
O ne, Sopocanac se sada okomio i na EUR i EU... pa sta su ti oni sad krivi, zaboga ;-)
Sto se tice EUR - nema potrebe da se brines za njega. Nece EUR nigde :) Uostalom, sam fakat da si prvo nabo' vest gde Soros lupeta istu pricu pre 8 godina dovoljno govori o svemu tome :) [ Sopocanac @ 31.01.2009. 23:24 ] @
nisam se ja okomio ni na koga - vec svetski mediji pisu o tome. zato manje price a vise citanja :)
[ gm2004 @ 02.02.2009. 10:21 ] @
Citat: Sopocanac: nisam se ja okomio ni na koga - vec svetski mediji pisu o tome. zato manje price a vise citanja :) Pa onda znaci da ne valja ni u slamaricu, jer ce i tamo da propadne? :) Pa sta da radimo sad? [ Sopocanac @ 02.02.2009. 12:59 ] @
naravno da treba stedeti u evrima al izgleda da u vremenima krize postaje sve atraktivnije stedeti u dolarima , vecina svetskog kapitala bezi izgleda sada u dolar zato izmedju ostalog sada dolar jaca a evro slabi.
[ Sopocanac @ 02.02.2009. 14:18 ] @
Pa ko kaze da evro slabi. Pa on ce kod nas poceti jos vise da jaca, a dolar ce jos malo da slabi jer Amerika puca po svim savovima, a njima treba jos jedan rat da bi pokrenuli svoju privredu. Treba stedeti u evrima, jer ce kurs biti fluktuirajuci to znaci da ce ga odredjivati trziste. Moze samo da padne ako u zemlju ulazi velika kolicina evra merena u milijardama, a u svim ostalim slucajevima ce da raste jer nasa valuta nije tako jaka
[ Sopocanac @ 02.02.2009. 15:27 ] @
gost u ovom trenutku dolar jaca prema euru a dinar slabi prema euru.
[ pancco @ 02.02.2009. 22:08 ] @
Zna li neko kako ce se racunati na kamatu ukidaje poreza,retroaktivno na ranije orocene uloge ili na novostavljene
[ Darko Nedeljković @ 02.02.2009. 23:15 ] @
Nema retroaktivno, vec samo za ove koji su oroceni od kad je ukinut porez.
[ gm2004 @ 03.02.2009. 00:32 ] @
A od kada je ukinut porez, ili treba da bude?
[ pancco @ 03.02.2009. 09:51 ] @
31.01
[ gm2004 @ 03.02.2009. 10:13 ] @
Znaci da ako nema retroaktivnog oslobodjenja od poreza , oni sto su orocili jedan dan radnije morace da plate porez nakon isteka 6 meseci, Malo glupoavo, ali tako ti je to. Trebali su da idu i da stave po vidjenju par dana dok ne dodje februar, pa onda da ponovo oroce. :
[ gm2004 @ 03.02.2009. 10:31 ] @
Mislim da Darko ovde nije u pravu, pošto se kamata pripisuje danom isteka oročenja, tj. sva oročenja koja dospevaju posle 31.1. trebalo bi da su oslobođena poreza na kamatu. Ukoliko ipak dođe do ''tumačenja'' (srpska posla), treba videti kakve su kamate i da li se isplati raskidati oročenje (gubitak eventualne kamate za protekli period) i ponovo oročavati.
[ gm2004 @ 03.02.2009. 10:54 ] @
I meni je to logicnije, ali nikad se ne zna sa ovim nasima. Ja mislim da nije moguce prekinuti orocenje, osim u nekim ekstremnim slucajevima (pise u ugovoru). A razlikaka je nekih 1.5%.
[ augustus @ 03.02.2009. 17:08 ] @
Citat: Sopocanac: gost u ovom trenutku dolar jaca prema euru a dinar slabi prema euru. A sta veliki gargamelu dolar radi prema dinaru? Ili sta cemo ako dolar pocne da slabi prema euru a dinar jaca prema dolaru, sta ce euro napraviti dinaru? Kakav je ovo flame :))) [ pancco @ 03.02.2009. 20:32 ] @
Mozes da razoroci ali dobijes neku minimalnu kamatu a ka izraunas vidis sta ti je bolje,ajd ko se prvi raspita u bani konkretnoj neka javi
[ pancco @ 04.02.2009. 10:20 ] @
Info iz prokredit banke,rekose da sve ispalte kamate na stednju do 31.12.09.su oslobodjene poreza bez obzira kada su sredstva orocena.
[ gm2004 @ 04.02.2009. 13:50 ] @
To je tek totalna glupost..... Ja u to nesto ne verujem, mada se sa ovom nasom vladom nista ne zna. Po toj logici, od svake stednje koja je na 12+ meseci orocena morace da se oduzme PDV. Pa valjda je poenta da se nagradjuju klijenti koji stede na duzi period, ovako se daje poruka - stedi na sto kraci period. A mozda je i nasu drzavu zao nas obicnih gradjana, pa nas promisljeno savetuje da ne orocavamo na duzi rok. :D
[ pancco @ 04.02.2009. 21:42 ] @
Tako je kako je treba iskoristiti kako god.
[ ironman @ 09.02.2009. 10:26 ] @
Vidjao sam po gradu dosta plakata, da pojedine banke daju vise kamate za uloge na 1 ili 3 meseca, nego na 12.
Problem je sto sam zaboravio koje! Ako se neko seca, mislim da je bilo nesto oko 9 ili 9,5%. [ Mobtel @ 10.03.2009. 12:22 ] @
Nova mogućnost investiranja i najbolja zaštita od krize – investicioni plemeniti metali konačno se nude i u Srbiji
Početna strana » Finansije » Vesti Švajcarska kompanija iQ INVEST , koja posluje u 16 država u Evropi, početkom 2009. godine otvorila je svoju ćerku firmu - iQ Invest ulaganja plus d.o.o. u Srbiji, u Novom Sadu, koja je prva i jedina kompanija na ovim prostorima koja se bavi plasmanom investicionog zlata i srebra – zlatnih i srebrnih dukata i poluga. Investiciono zlato i srebro su najsigurniji način investiranja i najbolja zaštita od infalcije kao i svetske ekonomske krize. U zlatu nema inflacije a sama cena konstantno raste (2001.god-276$/unci, 2005-513$/unci a danas već oko 930-940 $/unci) tako da je to bolje ulaganje od nekretnine, devizne štednje, slamarice, ... Zlato i srebro, za razliku od papirnatog novca, ne gube svoju kupovnu moć (razmislite samo šta ste mogli kupiti za 100e 2001-e godine a šta danas?). Investicioni plemeniti metali su sredstvo da se sačuva vrednost imovine i kupovne moći. Za razliku od svake druge investicije, investiranje u zlato i srebro nema standardnih rizika: Rizik od inflacije, Rizik od promene kursa, Rizik državne politike i Rizik likvidnosti. Klijentu, koji odluči investirati, fizički se isporučuju plemeniti metali (za sad samo u EU i ostalim zemljama gde imamo predstavništva , jer naš zakon ne dozvoljava isporuku u Srbiji) ili se zlato i srebro pohranjuju/odlažu u nezavistan trezor u Švajcarskoj na ime klijenta. Samo klijent može upravljati sa tim plemenitim metalima, više nije u posedu kompanije. Trezor se nalazi u bescarinskoj zoni, na ciriškom aerodromu Kloten, a čuvanje do 30 godina je već uračunato u cenu. Najbitnija činjenica, koja iQ Invest izdvaja od konkurencije, je: iQ Invest se ugovorom obavezuje da će prodate plemenite metale otkupiti kad god klijent želi i to po ceni koja je tog dana aktuelna na Londonskoj berzi, a ne u trećini,pola cene kao što je slučaj sa „lomljenim“ zlatom. Klijent može prodati ceo ili deo ugovora (sve ili deo dukata ili poluga) i u tome se ogleda likvidnost investicije. Uplata u celoj Evropi je centralizovana, svi uplaćuju na jedinstveni račun u Švajcarskoj, i švajcarska banka je garant uplate i isporuke. Minimalna uplata je 50 eur na mesečnom nivou kod dugoročnih ugovora za dodatnu penziju, ili od 1000 eur na više za jednokratni ugovor. iQ Invest je evropski lider u plasmanu investicionih plemenitih metala. Dubajska topionica zlata je naš partner i iQ Invest uvek ima na raspolaganju dovoljne količine zlata i srebra, za razliku od konkurentskih kuća koji su u naletu krize ostali bez zlata na zalihama. Mi i naš partner plasiramo 6% od ukupne svetske proizvodnje zlata. Zašto investirati u investiciono zlato i srebro? Stabilnost: kovanice od zlata i srebra ne mogu toliko da se obezvredne koliko tehničko zlato. Uvek održavaju svoju pojedinačnu vrednost i time pružaju zaštitu od inflacije. Sigurnost: Industriji je potrebno sve više i više zlata i srebra. Nalazišta zlata i srebra su ograničena, potražnja raste znatno brže nego godišnja proizvedena količina i samim tim se cena povećava. Likvidnost: Onaj ko ima zlata uvek ima i novca. Zlato i srebro su međunarodne valute i u svako doba se mogu prodati. Nezavisnost: Zlato i srebro su nezavisni od država i valuta. Njihovu vrednost utvrđuju pre svega ponuda i potražnja. Rezerve: Kovanice od plemenitog metala su sigurne rezerve imovine. Ono što je dobro narodnim bankama i vladama, to ne može biti loše ni pojedincu. Godišnja proizvodnja zlata na svetskom nivou je 2600 tona, dok je potražnja 2008. godine bila preko 3700 t. Potražnja se konstantno povećava a proizvodnja ne može u dovoljnoj meri da je prati. Analitičari predviđaju da će za 10 godina potražnja porasti na 10 000 tona (4 puta više) a realno moguće povećanje proizvodnje je samo 35% u narednih 10 godina. Time cena neminovno raste i donosi veću dobit nego druge investicije. (Economy, 9. mart 2009.) [ Mobtel @ 10.03.2009. 12:23 ] @
[ Voodoo_master @ 10.03.2009. 14:05 ] @
Cena zlata je manje vise konstantna zadnjih 30 godina. Ko hoce neka "stedi" u zlatu.
http://goldprice.org/30-year-gold-price-history.html [ xchillah @ 10.03.2009. 15:33 ] @
Po meni,ovaj grafikon govori mnogo više u prilog varijabilnosti cene zlata;
nikako u prilog njene konstantnosti. Voleo bih da me neko argumentovano demantuje. [ xchillah @ 12.03.2009. 18:48 ] @
U Srbiji oni zlato ne isporučuju
nego časna reč, zlato vas čeka u nekim dubokim trezorima u Švajcarskoj? Jezdoooo vrati se, ovce tvoje ne mogu bez tebe. Srbija TM [ BokasaTzar @ 12.03.2009. 18:51 ] @
Glupi server
Bokasa [ Ivan Dimkovic @ 12.03.2009. 21:28 ] @
Citat: Investiciono zlato i srebro su najsigurniji način investiranja i najbolja zaštita od infalcije kao i svetske ekonomske krize. U zlatu nema inflacije a sama cena konstantno raste (2001.god-276$/unci, 2005-513$/unci a danas već oko 930-940 $/unci) tako da je to bolje ulaganje od nekretnine, devizne štednje, slamarice, ... Zlato i srebro, za razliku od papirnatog novca, ne gube svoju kupovnu moć (razmislite samo šta ste mogli kupiti za 100e 2001-e godine a šta danas?). Investicioni plemeniti metali su sredstvo da se sačuva vrednost imovine i kupovne moći. Hahahahahahahahahahahahahahha :) Jedna rec: volatilitet :) Cenim da doticna firma ide na zavlacenje ljudi koji ne znaju sta ta rec znaci. Inace ovakva "reklama" je nesto sto samo moze da se radi u dzungli - za ovakve stvari bi ta firma u regulisanom drustvu odgovarala na licu mesta jer iznosi nepotpune finansijske informacije a u isto vreme nudi i uslugu investiranja. To je cisto dovodjenje potencijalnih investitora u zabludu. Kladim se da pravi prospekt od te firme koji trazite kao potencijalni investitor pise nesto "malo" drugacije o zlatu kao investiciji, jer ih zakon primorava da iz informacija za potencijalne investitore izbace ceo marketinski PR bullshit. Nije zlato sve sto sija ;-) Inace, reklama sadrzi sve elemente "cobanskog marketinga": - Firma XYZY posluje "u N zemalja u Evropi" (ej bre, u Evropi!!) - I sada su dosli u Srbiju, PRVI na trzistu (jedinstvena mogucnost, a evropski nivo!) - Mi smo lider bla bla (najjaci smo BRATE) - Naravno, proser, ali prosecan citalac pojma nema: Zasto ulagati u zlato? Stabilnost! (LOL!!!) - Kako bi bili ozbiljni, statistika (koliko se godisnje proda zlata :-))) Hehe, 10-tka cista! [ herbuts @ 13.03.2009. 20:08 ] @
voleo bi da znam po cemu se investitori dovode u zabludu?
clanak je pisao novinar a poudano znam da je dobio detaljne informacije o IQ Investu i statistici.na njemu je bilo sta ce objaviti. da ne bude da reklamiram kompaniju necu puno detaljisati. Ali, cinjenice: - IQ Invest plasira 150t zlata ili 6% svetske proizvodnje zlata - Vecinski vlasnik kompanije je Dubajska topionica zlata, nema bojazni da ce kompanija ostati bez zaliha na skladistu za razliku od konkurencije - cena zadnjih 10 god je konstanto rasla. Godisnji rast preko 30%, ako je reper napr 31.12. svake godine. detaljnije na www.kitco.com - cena neminovno ce da raste zbog ogranicenosti ponude i povecanja traznje (konkretno 2600t proizvodnja a 3700t potraznja 2008 god ) - zbog postojane unutrasnje vrednosti je najbolji vid zastite od krize, zato je i odabrano za investiciju godine. konkretno http://www.capital.ba/zlato-ov...e-najatraktivnija-investicija/ - i same SAD imaju najvece rezerve zlata iako od 1971 nemaju zlatnu podlogu za dolar ali imaju nameru da imaju zlatnu podlogu za Amero (zadnji Busov ukaz pre promopredaje duznosti Obami) - zlatnici IQ Investa su sredstvo placanja u finansijskim institucijama u Emiratima. izmedju 2010-2012 se uvode kao zvanicno sredstvo placanja pored papirnog novca u UAE - investicija u zlato i srebro nema klasicne rizike ostalih investicija: nema rizika inflacije, nema rizika drzavne politike, rizika promene kursa i rizika likvidnosti (u svakom trenutku se moze prodati po ceni na berzi) - IQ je prva i jedina u Srbiji = zar to treba kriti? detaljnije na www.iq-invest.biz [Ovu poruku je menjao herbuts dana 13.03.2009. u 21:59 GMT+1] [ xchillah @ 14.03.2009. 01:12 ] @
Citat: Jasno je ovde da je u pitanju reklama,ali,da se razumemo,ja nemam problem sa tim. Što se mene tiče može da se reklamira ko koliko hoće,sve je legitimno. U preporukama za dotičnu kompaniju se navode činjenice. U redu.Ali,selektivno navođenje činjenica,u cilju promocije, se itekako može tumačiti kao jedna vrsta obmane. Kada smo već kod činjenica,da dam svoj doprinos: •Najjednostavnije je konsultovati Google, koji daje zanimljive činjenice: •Prva tri rezultata su oglasi za posao koje kompanija nudi,a uglavnom se svode na ostvarivanju zarade od % na zaključene ugovore o prodaji plemenitih metala, •Dalje slede pominjanja ovde na EM i ES •I,onda,malo otkriće,IQ INVEST PANAMA! Dozvolićete mi,da meni,prosečnom građaninu,koji bi,eventualno,bio zainteresovan za investiranje, ovakvi rezultati "googlanja",uopšte ne ulivaju poverenje. Očekivao sam na prvim pozicijama pregršt kredibilnih sajtova sa raznih strana sveta, koji,bez sumnje potvrđuju,relevantnost kompanije. No,dobro,to je samo moj utisak,moguće je da sam u zabludi,ne kažem. Evo primera o selektivnom prezentovanju činjenica: Citat: herbuts: - cena zadnjih 10 god je konstanto rasla. Godisnji rast preko 30%, ako je reper napr 31.12. svake godine. detaljnije na www.kitco.com A zašto ne bi izneli i podatak sa ovog grafikona,takođe sa istog sajta,gde je očigledno da posmatrajući širi vremenski opseg,cena zlata itekako varira,i da se slično "napumpavanje" cene događalo početkom 80-ih (verovatno usled krizne situacije),da bi ona narednih godina značajno pala. Citat: herbuts: - cena neminovno ce da raste ... Ovo,zaista,ne bih posebno komentarisao,ali za nekoga ko imalo prati svetske berze, i video je nekada istorijske grafikone cena (pa i zlata,konačno), ova tvrdnja nema mnogo smisla. Još jedna stvar,na sajtu kompanije sam našao i sledeće: Citat: Sooner or later paper money will return to it's inner value-to zero i ovo: Bez komentara,zaista. Na kraju,no hard feelings,ako je ovo doživljeno kao negativna reklama, jer pravila surovog marketinga govore da je svaka reklama,dobra reklama pa sam,nesvesno,i sam učestvovao u reklamiranju. [ herbuts @ 14.03.2009. 08:41 ] @
Ne znam od kad se kredibilitet i bonitet kompanije meri putem masovnosti i prvih pozicija na google-u!?
Prvo se pojavljuju rezultati iz Srbije, a posto je kompanija tek usla na trziste normalno je da je trazila ljude koji ce da rade taj posao. Panama ne uliva poverenje, u redu. Jel to znaci da svaka kompanija koja radi u Srbiji, jer i Srbija nije bas kredibilna, nije ozbiljna?? Cini mi se da trosimo vreme i reci na periferne stvari, jer je ovde poenta u novoj mogucnosti investiranja. Ta mogucnost je, trenutno, najpopularniji vid investiranja u svetu. Konkretno svi imovinski savetnici, profesionalci, savetuju da je to u ovim kriznim godinama najbolja investicija. Niko ne kaze da zlato nije imalo padova, ali ako se jos vise potencijalni investitor informise vidi se da je to najbolja zastita od krize. Sam direktor svetske banke priznaje da je to najveca kriza u zadnjih 80 godina. Ima li bolje zastite od krize od zlata i srebra?? U ylatu nema inflacije. Pomenut evro i ta nula - evro ima 80% podloge u dolaru, a dolar konstantno gubi svoju kupovnu moc i realno je moguce da ce doci do potpunog gubljenja kupovne moci. Neko zna desavanja na Islandu??? onda vam je jasno... Slikoviti primer: novi Ford T je 1908 god bio 850$, a danas novi mondeo 39500$, medjutim u zlatu je i tad cena bila 42.5 unce zlata i sad je toliko - 42.5 unce zlata. Zlato ne gubi kupovnu moc. Jos jedan primer: odelo po meri 1908 godine je bilo 20$, 100 godina kasnije 950$ ali opet 1 uncu zlata. Zlatna valuta je konstanta. Fluktuacije cena zlata su mnogo manje nego kod ostalih ulaganja na berzi i u tome se ogleda sigurnost investicije. Da nema te sigurnosti zasto bi svaka drzava i svaki portfolio imali odredjenu zlatnu podlogu tj rezervu? Zlato i srebro su sredstvo ocuvanja kupovne moci kapitala koji ima investitor. Najbitnije cinjenice kod investiranja: sigurnost, dobit i likvidnost. U svakoj investiciji je najteze pomiriti te tri "stvari" jer dve obicno iskljucuju trecu, dok kod investiranja u zlato sve tri su objedinjene. Vazno je istaci da IQ Invest otkupljuje prodato investiciono zlato kad klijent zeli, transparetno, po ceni na berzi. Ta mogucnost investiranja je do sad bila velika nepoznanica u Srbiji i naravno da treba produskutovati o njoj. Ali, za nesto sto je provereno, sto su potvrdile poreske vlasti drugih zemalja ne moze se reci da je neozbiljno i ne sigurno. [Ovu poruku je menjao herbuts dana 14.03.2009. u 09:59 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 14.03.2009. 10:09 ] @
Citat: Da nema te sigurnosti zasto bi svaka drzava i svaki portfolio imali odredjenu zlatnu podlogu tj rezervu? Koliko znam ljudi ovde nisu drzave vec privatni investitori :) Drzava zlato drzi zbog diverzifikacije svojih investicija jer je zlato jedan od klasicnih instrumenata za diverzifikaciju jako dugorocnih investicija, i to zlato vrlo verovatno nece prodavati u sledecih N godina - dok ti kao privatni investitor obicno imas interes da BUDES U MOGUCNOSTI da prodas svoju investiciju za neko vreme i da budes u dobitku. Sa volatilitetom cene zlata postoji vrlo velika mogucnost da ti kao privatni investior budes dugo vremena u gubitku. Nemojmo mesati babe i zabe. Citat: voleo bi da znam po cemu se investitori dovode u zabludu? clanak je pisao novinar a poudano znam da je dobio detaljne informacije o IQ Investu i statistici.na njemu je bilo sta ce objaviti. da ne bude da reklamiram kompaniju necu puno detaljisati. Ali, cinjenice: Da, investitori se dovode u zabludu - jer postoje vrlo strogi standardi reklamiranja instrumenata za investiciju, koji su malo drugaciji od sampona za kosu. Skini prospekt nekog investicionog fonda, na primer - videces da je BAR 2/3 dokumentacije informacija o rizicima - to je zato sto je zakon nalozio da se investitori obaveste o rizicima, kako ne bi bili dovedeni u zabludu, i da ti rizici ne smeju biti sakriveni sladunjavim PR recnikom. Da nema toga, svaki belosvetski dripac bi navodio proizvoljne grafikone "u poslednjih N godina" i tvrdio kako je njegov instrument profitabilan. Zlato ima ekstremno visok volatilitet, u poslednjih 50 godina je skaklo i padalo izmedju $100 i $800 vise puta - i tvrditi da to nije investicioni rizik je cista prevara (kao i tvrdnja da zlato "samo skace", to je vec cista laz) - svako iole pametan moze videti da cena zlata skace za vreme svetskih kriza, a da onda isto tako vrtoglavo pada kada krize prodju. Sto znaci da svako ko zeli stabilnu investiciju gde moze biti slobodan da za 5-10 godina podigne novac, u zlatu ima OGROMAN rizik. Na kraju krajeva, zdrava logika kaze da bi svi ljudi bili budale sto kupuju obveznice, fondove - kada je zlato "tako profitabilno" :) Jeste, samo malo sutra... [ p3j4 @ 14.03.2009. 13:43 ] @
Ima tu jos jedan momenat.
Ta kompanija i njima slicne, ne prodaju zlato vec izdaju sertifikate o posedovanju zlata, obecavajuci da to zlato zaista postoji u nekim tamo trezorima u Svajcarskoj i moze se dobiti na zahtev. Medjutim, svi oni znaju da nece svi ljudi traziti fizicko zlato, pa pokrivenost izdatih sertifikata pravim zlatom nije 100% kao sto vecina ljudi zamislja. Evo kako se ta pokrivenost kretala poslednjih godina: Citat: Year - Perth Mint Leverage Ratio - Gold Available for Redemption - Paper Gold 2000 3.65 27.4% 72.6% 2001 4.83 20.7% 79.3% 2002 4.61 21.7% 78.3% 2003 8.85 11.3% 88.7% 2004 10.36 9.7% 90.3% 2005 11.38 8.8% 91.2% 2006 18.18 5.5% 94.5% Tek oko 5% od izdatih sertifikata ima podlogu u pravom zlatu, a sve je vise onih koji pocinju da sumnjaju u pokrivenost papira koje poseduju pravim zlatom i traze fizicko zlato umesto papira. Onog momenta kad izdavaoci sertifikata ne budu u mogucnosti da isporuce fizicko zlato svim ljudima koji ga zatraze pocinje gubitak poverenja investitora, panika i navala preostalih investitora na fizicko zlato kojeg nema dovoljno za sve, pa ce oni koji ostanu kratkih rukava moci da obrisu d*** sa kupljenim "zlatom" od ove i slicnih kompanija. Neki predvidjaju da bi se ova zlatna ponzi sema mogla raspasti krajem godine. Videcemo, u svakom slucaju zivimo u izuzetno zanimljivim vremenima [Ovu poruku je menjao p3j4 dana 14.03.2009. u 15:24 GMT+1] [ Mobtel @ 14.03.2009. 14:35 ] @
Ivane ti moguce da jesi u pravu kad kazes da cena zlata skace kad je kriza i pada kad krize prestaje i cak cu reci da si u pravu ALI s obzirom da je kriza pocela u sad u eu i kod nas i da cena zlata skace moglo bi se reci da ce i cena zlata da skace zar ne?
A sto se tice okoncanja krize ja se tu nebrinem - potrajace ova kriza ohoo...tu se nemojte brinuti nikako...daj Boze da gresim ja bi to iskreno voleo [ Ivan Dimkovic @ 14.03.2009. 15:17 ] @
Cena zlata skace vec neko vreme, ali pitanje je koliko jos ima do "dna" ove krize - jer, kada krene na gore sve ostalo - zlato obicno ide dole, jer ga onda ljudi prodaju kako bi se sto pre oslobodili istog dok ne zaroni.
Razmisli da li bi hteo da stedis u zlatu, recimo da imas sigurnost na sledecih 5-10 godina? Ja ne bih, jer postoji veoma velika verovatnoca da ce zlato da ljosne u tom periodu i to 2-3 puta, kao sto se i desavalo u ranijim krizama. Da stvar bude gora, dok ti kao obican privatni investitor skontas sta se desava, vrlo verovatno ce biti vec kasno i imaces veliki problem da povratis svoju lovu Zamisli te nesrecnike koji su kupili zlato krajem 70-tih za vreme velike inflatorne krize - trebalo im je skoro 25 *dvadeset i pet* godina da se zlato ponovo popne na taj nivo Ako trazis sigurnost van standardne bankarske stednje - ulazi u obveznice 5 najrazvijenijih zemalja, to ti je najsigurnije moguce ulaganje. Moje misljenje je da je dno krize upravo sada - i da ce za kvartal-dva situacija biti stabilizovana i da ce polako krenuti na gore, no zivi bili pa videli :) [ Nebojsa Milanovic @ 14.03.2009. 15:27 ] @
Što se tiče dna krize, zavisi gde gledaš...moje je recimo mišljenje da kod nas dno krize još nije došlo...
[ herbuts @ 14.03.2009. 18:20 ] @
U tome i jeste razlika da IQ Invest ne prodaje sertifikate vec fizicko zlato! birate dal cete ga fizicki preuzeti ili pohraniti u trezoru na svoje ime. Posto je vecinski vlasnik kompanije Dubajska topionica zlata, ima uvek sigurne kolicine fizickog zlata.
Mozemo slobodno diskutovati o rizicima ulaganja... Tu su i fondovi i drzavne obveznice i nekretnine i drugi vidovi ulaganja... Za krizna vremena ima li bolje investicije od ulaganja u zlato i srebro? De facto da je zadnjih 10 godina konstantno raslo: 31.12.01 276.50$/oz 31.12.02 347.20 31.12.03 416.25 31.12.04 435.60 31.12.05 513.60 31.12.06 632.00 31.12.07 833.75 31.12.08 881.00 Naravno da ima mesecnih i kvartalnih fluktuacija. Pre 4,6,10 godine jel bila kriza? nije! a cena zlata je ipak rasla. Zasto? prosto - jer je potraznja bila veca nego ponuda. Zlata ima sve manje a trazi ga se sve vise. Prosle godine mnoge kompanije koje se bave samom prodajom su ostale bez istog zbog prevelike traznje. Tako da ni prestanak krize ne implicira smanjenje tj veliki pad cene. Na dugorocnom nivou se slobodno moze porediti sa drugim investicijama. Mozemo slobodno raspravljati o ulaganjima u fondove, o raznim indexima i uporediti te investicije i investiranje u zlato... Bas zbog atraktivnosti i sigurnosti je proglasena za najbolju investiciju u prosloj godini. Ne sporim investiranje u fondove ali u zadnje 2-3 godine je ovo bolja investicija. Fondovi donose potencijalno vecu dobit i mnogo veci rizik. Ko bi od nas znao kad ce kriza prestati i kad i kakav ce biti oporavak onda bi samo hedonisticki mislio kako li ce sve milijarde potrositi.... [ xchillah @ 15.03.2009. 01:36 ] @
Mislim da bi trebalo par stvari razgraničiti.
•Već sam gore pomenuo marketing pristup koji mi se nije dopao: novac će potpuno izgubiti vrednost,pa ona slika od 0 euro centi itd. Sve u prilog tome da je u zlatu najveća sigurnost. To je potpuno kataklizmički pristup,i po meni,dozvolite,štetan. Da li se to nagoveštava nekakva kataklizma sveta, u kojoj će se novac (hartije od vrednosti) potpuno obezvrediti? Ako do tako nečega ekstremnog zaista dođe,onda se vraćamo nekoliko vekova (milenijuma) unazad, na robnu razmenu i takve stvari,i,pitam se,koliku će tada zlato imati vrednost? Ili će najveće vrednosti biti,hrana,voda,oružje i slično, stvari koje osiguravaju opstanak? Jer,konačno,zlato se ne jede,ako me razumete? •Isključićemo gore navedenu mogućnost,jer je previše pesimistička,je li, i posmatraćemo zlato kao važan,intrigantan,atraktivan,ali po meni, samo još jedan u nizu,predmet investicionog ulaganja. I onda pred sobom imamo grafikon cene zlata koju određuje tržište, koji podseća na grafikone raznih,akcija,fondova,valuta, koje smo toliko puta videli, i na njemu nama ništa specifično. Cena se kroz vreme kreće gore-dole-gore... Kako će se cena kretati u budućnosti to se ne može znati, pa je usled toga kupovina zlata u određenom trenutku investicija, sa neizvesnim ishodom,kao i svaka druga. •Samo da dodam,što se tiče ove kompanije IQ Invest koja počinje sa radom u Srbiji, nisam imao priliku da vidim njihov sajt namenjen domaćem tržištu, odnosno ponudu građanima Srbije,na srpskom jeziku,voleo bih da se malo bolje upoznam... Ako neko zna link neka kaže. •Fizička isporuka zlata je u redu. Što se tiče "sertifikata o posedovanju zlata u trezoru u Švajcarskoj", zanima me jedna nelogičnost. Zašto neko misli,da će me negativnom sugestijom,da je finansijski sistem pred raspadom itd. ubediti da kupim zlato,za šta će mi on dati nekakav sertifikat o posedovanju... I taj sertifikat(papir) će meni da ulije sigurnost u svetu koji se ruši? Ne razumem... •A pro po gore navedenih grafikona,prilažem sledeći grafikon preuzet sa www.netdania.com : Na grafu vidimo prikaze cena zlata i US$ indexa. US$ index je reprezent snage dolara u odnosu na druge valute.Link!. Očigledna je snažna korelacija,odnosno rast dolara prati pad cene zlata i obratno. I tu je sva filozofija,odnosno,gotovo da možemo zanemariti posmatranje kretanja cene zlata, već samo pratiti dolar,jer je zlato njegovo "ogledalo". •A prognoze kako će se kotirati dolar(zlato) u budućnosti, spadaju u domen špekulacija kojima se ne bih bavio. [ žutokljunac @ 15.03.2009. 06:16 ] @
Bravo Dimkoviću za poslednjih par postova.
[ buda01 @ 15.03.2009. 12:13 ] @
Nije ovo sa zlatom tek tako bezveze navedeno, jer kao prvo prisustvujemo situaciji bez presedana u modernoj istoriji, da ne nabrajam sad koje su specificnosti.
Osnovna stvar koja navodi na kupovinu zlata je miris (hiper)inflacije koji se oseca u vazduhu. Glavno pitanje na koje mora da odgovori svaki potencijalni investitor u zlato je : KOJE SU POSLEDICE UBRIZGAVANJA TRILIONA U FINANSIJSKI SITEM? Odgovor na ovo pitanje je i odgovor da li je isplativa investicija u zlato, zaboravite te grafikone odnosa zlato/$ , jer ponavljam ovo je situacija bez presedana. I jos nesto, danas nista nije sigurno jer je sve liberalno i relativno. Cak i drzavne obveznice nisu vise sigurne, dotle je doslo: http://www.bbc.co.uk/serbian/n...090313_chinaeconomytibet.shtml [ Goran Mijailovic @ 15.03.2009. 12:29 ] @
Ok, vidim teorija se razvila, a jel mozete da posavetujete coveka sada ono sto je pitao pre dva meseca. U kojoj banci u zemlji Srbiji orociti devize na sest meseci?
Citat: Otvorio bih devizni shtedni racun u nekoj banci u srbiji pa me interesuje da li je zgodan ili nezgodan trenutak za to i u KOJOJ banci je najpovoljnije trenutno shtedeti u devizama(eurima) [ Goran Mijailovic @ 15.03.2009. 12:33 ] @
Citat: Plaćaš porez na dobit od 20%, tj. država ti uzme 1.5 odsto. Nisam citao celu temu pa ne znam da li je odgovoreno, ali je ovaj porez ukinut do Nove Godine, za kasnije se ne zna sta ce biti. Zato banke i savetuju orocavanje na sest meseci a ne na godinu. [ Mobtel @ 15.03.2009. 19:35 ] @
Dobro bi bilo da se ne ulazi u neargumentovanu raspravu nego da se barata cinjenicama.ako neko ima iskustva u datoj sferi ili je sam ucinio nesto sto moze da bude korisno za datu temu mogao bi da to podeli sa nama
[Ovu poruku je menjao Mobtel dana 16.03.2009. u 09:23 GMT+1] [ Darko Nedeljković @ 15.03.2009. 22:21 ] @
Citat: Ako do tako nečega ekstremnog zaista dođe,onda se vraćamo nekoliko vekova (milenijuma) unazad, na robnu razmenu i takve stvari,i,pitam se,koliku će tada zlato imati vrednost? Ili će najveće vrednosti biti,hrana,voda,oružje i slično, stvari koje osiguravaju opstanak? Da, to je veoma interesantno pitanje. Zasto zlato ima tako malu upotrebnu vrednost, a tako veliku trgovinsku vrednost? Koliko ga je zaista potrebno godisnje? Kad kazem "zaista potrebno" mislim na primenu u elektronici i slicno. Cini mi se da je najveci deo vrednosti zlata u njegovoj kolekcionarskoj vrednosti (iz nekog cudnog razloga ljudi vole da skupljaju zuto kamenje na gomilu), kao i u izradi nakita (neki misle da je strasno cool da to zuto kamenje kace na sebe i nose okolo). Koliko mogu da primetim, vrednost zlata lezi u piramidalnoj traznji - svi misle da ce iz nekog cudnog razloga vrednost rasti, pa zele da ga kupe kako bi uvecali svoje bogatstvo. Da li zlato ima neku upotrebnu vrednost za koju ja ne znam, ili je to to? Citat: pa je usled toga kupovina zlata u određenom trenutku investicija, sa neizvesnim ishodom,kao i svaka druga. Pa ne mogu da se sloyim sa ovime - ako investiras u 2 dzaka krompira, na jesen ces imati 10 dzakova, a za 5 godina imaces 3 tone krompira. Ako kupis 2 ovce, za 5 godina imaces stado ovaca... Ne znam, mozda sam ja glup i ogranicen, ali ne vidim logiku investiranja u neki kamen koji ce eto tako da stoji a vrednost ce da mu kao rase, bez da ikom on stvarno treba za nesto. Mislim, kao i svaka piramidalna sema to ce super da funkcionise sve dok se piramida siri, ali ako jednog dana kada piramida pukne, vrednost zlata moze biti ravna nuli. [ zaza000111 @ 15.03.2009. 22:34 ] @
Ne znam dali sam ja u pitanju ali meni zlato je uvek izgledalo nekako obicno mnogo mi je lepse srebro kada se odgovarajuce obradi i izvuce sjaj,uvek me je zbunjivala ta nazovimo intristicka vrednost zlata,ja mislim da je to vise povezano sa tradicijom.
[ Ivan Dimkovic @ 15.03.2009. 23:05 ] @
Citat: Koliko mogu da primetim, vrednost zlata lezi u piramidalnoj traznji - svi misle da ce iz nekog cudnog razloga vrednost rasti, pa zele da ga kupe kako bi uvecali svoje bogatstvo. Nope, nije u pitanju piramidalna traznja - da bi se zadovoljili uslovi za nazivanje piramidom, ljudi bi morali kupovati vise nego sto je moguce proizvesti proizvoda - sto, kada je zlato u pitanju, nije slucaj - ljudi koji trguju zlatom (i dizu mu cenu) trguju sa pravim zlatom. Cenu zlata je vrlo lako objasniti - kolicina zlata je konacna, svake godine se vadi tacno poznata kolicina - u momentima kriza i nestabilnosti trgovci kupuju zlato kako bi se osigurali dok druge stvari padaju, tzv. "hedge-ing" Zbog toga u vreme kriza cena zlata vrtoglavo raste - jer mnogi fondovi, investicione kuce i sl... navale na kupovinu istog, kako bi offset-ovali gubitke na drugim stvarima (akcijama, itd...) - naravno, cim krize pocnu da prolaze, svi brze bolje hoce da se sto pre oslobode zlata, jer znaju da ako cekaju, nece dobro proci :) [ zaza000111 @ 15.03.2009. 23:11 ] @
Da ali ima i drugih stvari koje takodje ima konacno ali koje imaju realnu intristicku vrednost za razliku od zlata(naprimer uranijum on ima realnu vrednost kao energent) i koje takodje mogu da budu safe haven u vremenima krize.
[ Goran Mijailovic @ 16.03.2009. 07:15 ] @
Citat: Mobtel: Dobro bi bilo da se ne ulazi u neargumentovanu raspravu nego da se barata cinjenicama.ako neko ima iskustva u datoj sferi ili je sam ucinio nesto sto moze da bude korisno za datu temu Jel to tvoj odgovor na neki od mojih postova ili pricas onako uopsteno? [ Mobtel @ 16.03.2009. 08:32 ] @
ma jok uopsteno jer da ne ode temu ko zna gde...
realno vreme je ''gadno'' a bojim se jos gorem, i naravno da ima ljudi koji imaju neku ustedjevinu i ma kolika ona bila ne bi bilo lose da se zadrzi u ovoj krizi makar na tom nivou a ako jos nesto kapne to je vec ohooo... elem,banke su mi nesto sumljive svi se secamo jezde i dafine nebi bilo dobro da opet padnemo na takvu neku foru,i to jos od stranaca(nlb,raifaissen,hypo,sta ti ja znam) ako vec padamo padajmo sa domacim jezdama///hehehe/// [ pctel @ 16.03.2009. 08:56 ] @
Negde sam procitao da na planeti ima toliko zlata u atomskom obliku da se cela moze prekriti slojem debljine 1 metar. Znaci, teoretski, danas neko moze da izmisli masinu koja izdvaja zlato iz morske vode, da je veceras prikljuci na okean i da ujutro zlata ima da kupi u dzepove koliko ko hoce. A oni koji zlato imaju, to moze da im vredi kao i svako drugo staro gvozdje, aluminijum, bakar...
[ Ivan Dimkovic @ 16.03.2009. 09:07 ] @
Citat: zaza000111 Da ali ima i drugih stvari koje takodje ima konacno ali koje imaju realnu intristicku vrednost za razliku od zlata(naprimer uranijum on ima realnu vrednost kao energent) i koje takodje mogu da budu safe haven u vremenima krize. Naravno, veci investitori koriste te sirovine kao osiguranje u kriznim vremenima. Imas citavu kategoriju investicionih fondova koji se bave tim rudama, vrednim metalima i sl... Njihovo kretanje je slicno kretanju zlata, samo sa manjim oscilacijama (jer je zlato daleko popularnije) - u principu te stvari su odlicne za profesionalne investitore ili ljude koji su spremni da svaki dan provode neko vreme baveci se njihovim investicijama. Za stednju, jok :) [ Mobtel @ 16.03.2009. 14:07 ] @
Citat: pctel: Negde sam procitao da na planeti ima toliko zlata u atomskom obliku da se cela moze prekriti slojem debljine 1 metar. Znaci, teoretski, danas neko moze da izmisli masinu koja izdvaja zlato iz morske vode, da je veceras prikljuci na okean i da ujutro zlata ima da kupi u dzepove koliko ko hoce. A oni koji zlato imaju, to moze da im vredi kao i svako drugo staro gvozdje, aluminijum, bakar... E sad treba biti realan i posmatrati realno stvari jer od ovakvih konstatacija nema 'leba. to ti je isto kao kad bi baba bila deda imala bi K! ali to nije tema ovde zar ne? ovde bi trebali imati u vidu cinjenicu da u svetu vlada velika kriza i da se moraju naci neki oblici tj modusi po kojem bi mi mogli ako ne drugo onda zadrzati svoj kapital na stanju kojem je sada da nam se nedesi ono sto smo imali od 90-94 sa inflacijom od dnevno bog te pita koliko. da nam je ziv deda avram znali bi sta cemo....od jelasica kanda nema neke koristi .... nego da li neko od vas misli da je u ovoj globalnoj krizi euro ili dolar zaista imun na inflaciju? da nije mozda inflacija izmisljena u Srbiji?Naravno da ne i da su sve valute sklone inflatornom kretanju samo je pitanje koja valuta je na to vise imuna. [ ITguru @ 18.03.2009. 13:44 ] @
Jedan pokusaj da se vratimo na temu - koji su simptomi banke koja propada? Kako znati kad se povuci?
Koje spoljne izvore informacija u vezi banaka smatrati relevantnim? [ pctel @ 18.03.2009. 14:13 ] @
Pa prvo pogledati bilans stanja i bilans uspeha. Naime, ja nisam sklon misljenju da banka moye, eto tako, da propadne za par nedelja. Mora da posluje negativno godinu dana pa da iygubi recimo 20% kapitala, pa onda da posluje negativno sledece godine pa da izgubi 40% kapitala i onda tamo neke trece godine da propadne. Pre 2 nedelje je istekao rok za podnosenje finansijskih izvestaja za 2008. godinu, tako da ce uskoro ti iyvestaji biti obradjeni i postavljeni na javno dostupno mesto. Takodje, neke banke su same postavile svoje finansijske izvestaje na svoje web sajtove. Ona banka koja je 2008. lose posovala, ima dobre izglede da bankrotira tokom 2010. godine.
[ Sopocanac @ 19.03.2009. 11:54 ] @
to stoji pctel , u teoriji ,al u praksi banke u srbiji su u vlasnistvu stranih banaka koje mogu da odluce u sluicaju da je ugrozena centrala banke, da likvidiraju banku u srbiji da bi spasili centralu.
to je vrlo realan scenario sto mozemo videti i iz sledece vesti: Unikredit traži 4 mlrd. evra pomoći 08:52 | Izvor: Beta Milano -- Italijanska bankarska grupa Unikredit je najavila da će zatražiti i do četiri milijarde evra državne pomoći od Italije i Austrije. http://www.b92.net/biz/vesti/s...03&dd=19&nav_id=350942 [ Sopocanac @ 19.03.2009. 12:23 ] @
^
Citat: to je vrlo realan scenario sto mozemo videti i iz sledece vesti: Na linku koji si ostavio ja ne vidim ništa vezano za ''realan scenario''. Tamo piše nešto sasvim drugo. [ Ivan Dimkovic @ 19.03.2009. 12:29 ] @
Citat: Sopocanac to stoji pctel , u teoriji ,al u praksi banke u srbiji su u vlasnistvu stranih banaka koje mogu da odluce u sluicaju da je ugrozena centrala banke, da likvidiraju banku u srbiji da bi spasili centralu. Gluposti. Menadzment ne moze da "likvidira firmu" tek tako, firma ima svoja dugovanja i ukoliko dodje do bankrotstva sa neplacenim potrazivanjima ona podpada pod privremenu upravu koju izabira organ drzave. Da ne pricamo o tome koliko bi to bio idiotski potez jer banke obicno ne drze lovu na gomili vec je re-investiraju u kredite i ostale poslove banke - likvidacijom se ne bi dobilo nista jer bi drzava zapecatila racune i krenula, preko privremene uprave, da prvo te nepovucene investicije iskoristi za placanje dugova same banke (stedisama, itd..) - POSLEDNJI na toj listi su investitori, Sopocanac. Tako da time "strane banke" ne bi nista dobile, a puno bi izgubile. Ne bi skodilo malo obnove osnovne ekonomije pre nego sto napises nesto ovde. [ hexter @ 19.03.2009. 12:53 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:Ne bi skodilo malo obnove osnovne ekonomije pre nego sto napises nesto ovde. Njemu i sličnima treba obnova znanja iz osnovne škole, pa iz osnova kućnog vaspitanja pa sve tako redom. Ekonomija, osim ona nekadašnja socijalistička (da imaju a ne rade) i današnja "burazerska" (samo da imaju, onako), im je strani pojam. Prema tome, Ivane, bolje se obraćaj nekom zidu, pre će shvatiti. Suludo je trošiti vreme i reči na učenje nekoga ko nije u stanju da uči, razume i shvata, ko je izgubio predstavu o kalendaru (nisu više 70-e, i 80-e) i ko je ljubomoran na komšijsku kravu! [ Voodoo_master @ 27.03.2009. 14:25 ] @
Kakva bre zastita od krize u zlatu i srebru? Nesto ne znam da zlato i srebro mogu da se jedu. Ako zaista dodje do ponavlajnja hiperinflacije sa kraja 1929. tesko da ce bilo koga biti briga za zlato. Vredece tada samo kukuruz, psenica, soja, pirinac, ugalj, nafta, gas i sl. Ostalo vam nije potrebno za prezivljavanje. :)
[ gm2004 @ 15.04.2009. 15:45 ] @
Da li su objavljene informacije o godisnjem bilansu banaka, i kako nam stoje nase banke?
[ Aleandro @ 17.12.2009. 13:26 ] @
Vidim ovde svi pričaju kako je nesigurno držati novac u bankama,kada je štednja u pitanju ... Navodno,banka može da propadne i zamrzne štednju ...
A kada su u pitanju poslovni računi (na kojima se nalaze prihodi preduzeća),oni očigledno ne mogu da se zamrznu ??? Hmmm Jel znate vi samo koliko novca na računima drže kompanije iz Srbije ? Ipak,potpuna sigurnost nigde ne postoji,ali ipak mislim da je bankarski sistem u Srbiji dosta stabilan. [ hogarstrasni1000 @ 31.12.2009. 12:40 ] @
Pre godinu dana sam povukao novac iz banke jer sam se suocio sa dilemom sigurnosti banki.
Koliko ja razumem pouzdana & sigurna banka ne postoji. Pouzdanost se zasniva na poverenju u sigurnost sistema. Sam bankarski sistem je "frakcioni" sto znaci da banka poseduje samo frakciju novca. Ne znam da li kod nas to funkcionise drugacije ali sistem otprilike izgleda ovako. Janko stavi 100e na stednju. Banka "Kurteza" zadrzi 10% (znaci 10e) a pozajmi 90% Milojku. Recimo da sad Milojko stavi 90E u Kurtezu, Kurteza sad zadrzava 9E a 81E pozajmljuje Stanojku... i tako redom Dakle od 100E depozita Kurteza moze da pozajmi (neka izracuna sad neko ...) Sto se tice zlata i tu ima kvaka, jer se cenom zlata manipulise kroz Comex. Ipak za one koji veruju u krah finansijskog sistema nije lose imati 10-25% zlata od ukupnog kapitala. [ vkoja @ 09.03.2010. 08:35 ] @
Mogu vam reci da i nije lose da ko ima visak evrica slobodno da u bankama na stednju.Ja tako u jednoj banci drzim od 2001 god. jednu solidnu sumu novca koja je orocavam na 1 god i mogu vam reci da je za sada odlicno cak sta imam u ugovoru posto sam dao solidnu sumu da mi kamatu isplacuju svakog meseca i mogu vam reci da imam svakog meseca jednu dobru direktorsku platu , a ne radim nigde.
[ Kempesh @ 09.03.2010. 09:49 ] @
Po meni mislim da je sada sigurno drzati u banci novac. Trebalo bi bas bas ceo sistem da se srusi pa da bude nekih problema. Pogotovo sto drzava garantuje iznos do 50.000 eura.... Pogotovo ko ima veci iznos moze od kamatice pristojno da zivi ( san svih nas ) :)
[ crews_adder @ 13.03.2010. 17:20 ] @
Citat: Kempesh: Pogotovo sto drzava garantuje iznos do 50.000 eura.... Da pogadjam: jos verujes u Deda Mraza? [ component @ 13.03.2010. 20:54 ] @
Ko ima 50.000 evra, bolje mu je da ih uloži u neki posao ili nekretninu, umesto da ih oroči u banci. Ako baš nema ni jednu ideju ili misli da bi sa tim suviše rizikovao, sledeća opcija je banka.
@crews_adder Da pogađam: nikada ti nisu obili stan/kuću? [ crews_adder @ 14.03.2010. 22:46 ] @
Citat: component:@crews_adder Da pogađam: nikada ti nisu obili stan/kuću? Da pogadjam: ova drzava ispunjava sve svoje obaveze/placa i vraca dugove/isplacuje subvencije itd.? Onda ti ili verujes u Deda Mraza ili nikada nisi bio u Srbiji. Naravno da ne bi trebalo drzati 50t eur u kesu pod jastukom, ali sve zavisi i kako si do 50t eur dosao. U svakom slucaju, kada ostavis te pare u banci, ni tada nisi siguran, jer neko iz banke mozda propeva gde ne bi trebalo. Ali, tema je nesto drugo. [ torbica @ 31.10.2010. 03:44 ] @
Citat: component: Ko ima 50.000 evra, bolje mu je da ih uloži u neki posao ili nekretninu, umesto da ih oroči u banci. Ako baš nema ni jednu ideju ili misli da bi sa tim suviše rizikovao, sledeća opcija je banka. @crews_adder Da pogađam: nikada ti nisu obili stan/kuću? nikako u posao! [ Au197/79 @ 31.10.2010. 17:41 ] @
Sa ovakvim stanjem birokratije, bašibozuka u privredi i opštim ekonomskim sranjem banke su sigurnije a osim toga imamo kamate na štednju koje su više nego što se daju u EU.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|