[ Zarko Silic @ 24.01.2009. 16:24 ] @
Kao sto i sam naslov kaze, u Srbiji je pocela prodaja Golfa VI.

Za pocetak postavljam par fotografija novog Golfa sa osnovnim paketom i najslabijim motorom.

Uskoro se, ako prilike dozvole, moze ocekivati i detaljan test mozda bas ovog primerka.

[ Miroslav Jeftić @ 24.01.2009. 16:47 ] @
Očekujemo test. Ma šta ko pričao, mnogo dobro izgleda ovaj novi model.
[ vladd @ 24.01.2009. 18:26 ] @
Kolika je cena, ovo bas tehnicki zabrinjavajuce izgleda. Dizajn je ok, to je to, savremeno, ali pod haubom je plakanje. Otvoreni delovi lima, neki otvori u limu!!
Poznati VW sklopovi sa uspavanim problemima, accu preblizu ventilaciji, smanjili su broj otvora na resetki za ventilaciju(previse su pucale), uopste, previse plastike..

Kabina, sta reci, kriza je vidljiva, neki novinari bi rekli lepo cisto, jednostavno, prazno. Bolje da se zove "veliki Polo".

Volan je ocajan, dizajn star xx godina.

Osnovni paket kod nemaca dobija svoju dimenziju. Motor, menjac, tockovi i vrata.

Poz
[ Tyler Durden @ 24.01.2009. 18:31 ] @
Ja sam poprilicno razocaran dizajnom. Nisam siguran jedino jel mi losiji izvana ili iznutra :)
Volan je koma.
[ nmilosev @ 24.01.2009. 18:32 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Očekujemo test. ;) Ma šta ko pričao, mnogo dobro izgleda ovaj novi model. :)

Ali ne toliko dobro kao Scirocco :):
[att_img]

Da li neko zna da li će se ovaj model moći kupiti u Srbiji i kolika će mu biti cena? U zapadnim cenama razlika između Golfa i Scirocco-a je oko 200€.
[ fanfon @ 24.01.2009. 18:54 ] @
Najkradenija marka u Srbiji u poslednje vreme...
[ Miroslav Jeftić @ 24.01.2009. 19:06 ] @
Citat:
vladd: Kabina, sta reci, kriza je vidljiva, neki novinari bi rekli lepo cisto, jednostavno, prazno. Bolje da se zove "veliki Polo".

Volan je ocajan, dizajn star xx godina.

Ipak je u pitanju najslabiji motor sa najslabijom opremom.
[ ventura @ 24.01.2009. 21:16 ] @
Ako su zadžali kvalitet kao kod Golfa 5, bolje narod da kupuje jugiće... Ja sam manje puta otvorio haubu na jugu koga sam kupio 10 godina starog, nego na Golfu 5 kog sam kupio u salonu...
[ Nebojsa Milanovic @ 24.01.2009. 21:23 ] @
Hvala Žare za ove sličice, očekujemo i podrobnije utiske i poređenje sa peticom. Iako je o ovom autu već dosta rečeno, uvek može ponešto da se doda.

Linija karoserije mi se generalno sviđa, prostora ima dovoljno, oblik je skladan i prija oku. Farovi su odlični (meni veoma bitno), a izdvojio bih i koristan detalj i vidu oblika centralne konzole koji odmara desnu nogu. Ipak, generalno ne mogu se oteti utisku (pre)siromašnosti. Volan je potpuna bruka, isto kao i osnovni motor. Takođe, i instrumenti mi se kod starih modela više sviđaju.

Generalno, imam velike primedbe na VW motore. Atmosferski benzinci su uvek (pre)slabi, a o TDI PD motorima je već dosta rečeno, lično ih ne razmatram već samo zbog grubog rada.

Ostaju još jedino novi turbo-benzinski motori koji zaista odlični, počev od starog 1,8 T, preko odličnog 1,8 TSI, zatim izuzetnog 2,0 TFSI, ali i novi 1,4 TSI u obe verzije je takođe prava zverka.

Problem je "samo" što kada sklopiš Golfa sa normalnim motorom i normalnom opremom - njegova cena gubi svaki smisao i opravdanje.

[ MicrosoftCorporation @ 24.01.2009. 21:43 ] @
Iznutra stvarno ocajno izgleda, ali i ne toliko losije za klasu automobila do 12-13k evra. Ako osnovna varijanta bude skuplja od toga, to je cisto bacanje para.
[ Zarko Silic @ 24.01.2009. 22:10 ] @
Zvanican nastup sestice je najavljen za utorak pa cemo onda nesto vise znati o detaljima vezanim za promene u odnosu na prethodnika.
(Malo sam glumio paparaca kako bih na ES postavio ovu vest-mozda je i prva objavljena javno pre zvanicne objave)

Motori koji ce se ugradjivati, u prvo vreme, obuhvataju 3 benzinska (1,4 80KS; 1,4 TSI 122 KS i 1,4 TSI 160 KS) i 2 common rail dizela od 2 litre sa 110 KS i 140 KS.

Citat:
MicrosoftCorporation: Iznutra stvarno ocajno izgleda, ali i ne toliko losije za klasu automobila do 12-13k evra. Ako osnovna varijanta bude skuplja od toga, to je cisto bacanje para.

Sto se cene tice, pusta je zelja da ona bude onakva kakvu bi neko zeleo. VW ima svoju "klijentelu" i cenu formira vrlo precizno i odmereno. Koliko se god to nekom cinilo mnogo, on je permanentno vec decenijama u vrhu po broju prodatih primeraka.Odnedavno se moze pronaci podatak da je za 2008. godinu Golf po ko zna koji put, najprodavanije vozilo na Evropskom tlu, a VW jedan od retkih, ako ne i jedini koji nije zabelezio pad proizvodnje. Iluzorno je ocekivati da se Golf dobije po ceni jednog Korejanca.

Citat:
Nebojsa Milanovic:  Farovi su odlični (meni veoma bitno), a izdvojio bih i koristan detalj i vidu oblika centralne konzole koji odmara desnu nogu. Ipak, generalno ne mogu se oteti utisku (pre)siromašnosti. Volan je potpuna bruka, isto kao i osnovni motor. Takođe, i instrumenti mi se kod starih modela više sviđaju.

Koliko sam na brzinu uocio, mada na prvi pogled deluje kao petica, ima bezbroj detalja razlicitih i u prakticnom smislu, doteranijih. Kad si spomenuo farove, i oni su drugaciji. Deluju bolje i kvalitetnije od petice. Veca je parabola i jos "dublja". (Svetlo za migavac ima svoju).

Ako budem u prilici da ga testiram, opisacu sve detaljnije.
[ MicrosoftCorporation @ 24.01.2009. 23:06 ] @
Citat:
zarsilic: Sto se cene tice, pusta je zelja da ona bude onakva kakvu bi neko zeleo. VW ima svoju "klijentelu" i cenu formira vrlo precizno i odmereno. Koliko se god to nekom cinilo mnogo, on je permanentno vec decenijama u vrhu po broju prodatih primeraka.Odnedavno se moze pronaci podatak da je za 2008. godinu Golf po ko zna koji put, najprodavanije vozilo na Evropskom tlu, a VW jedan od retkih, ako ne i jedini koji nije zabelezio pad proizvodnje. Iluzorno je ocekivati da se Golf dobije po ceni jednog Korejanca.

Ma sto se mene tice mogu da mu stave koju oce cenu , meni se taj auto uopste ne dopada, tako da nemam nikakvu zelju sto se cene tice, samo iznosim misljenje da ono sto se vidi iz fotografija ne vredi u osnovnoj verziji vise od 12-13k evra. E sad sto VW u zadnje vreme u cenu ugradjuje i IME to je vec do onog ko kupuje, samo sto valjda znate da je njegov originalan naziv "Volkswagen" sto u slobodnom prevodu znaci " auto za siroke narodne mase". Znaci onaj ko hoce da plati malo vise i da vozi ime taj uzima od nemackih auta mercedes i bmw a VW kupuje onaj ko hoce solidan auto za male pare. VW definitivno to vise nije i po meni i nema razloga da kosta vise od bilo kog korejanca osim sto je marketing ucinio svoje pa ipak uspevaju da ga prodaju za znacajno vece pare. Glavna prednost za nase uslove mu je niska cena rezervnih delova ali to isto vazi i za Yugo :)

Ovo sve iznosim kao obican "korisnik" auta, i naravno da cenim misljenje koje ovde iznose ljudi poput Zarka i Nebojse , koji daleko bolje poznaju sve tehnicke aspekte,
[ Miroslav Jeftić @ 24.01.2009. 23:41 ] @
Kad bi samo marketing mogao da izgradi ime, svi bi to već odavno uradili. Inače se potpuno slažem sa Žarkovim viđenjem.
[ ventura @ 24.01.2009. 23:48 ] @
Golf je izgradio ime na osnovu polovnih Golfova koji se za džaba pare uvoze iz Zapadne Evrope.

A oni koji su imali tu nesreću da kupe Golfa za Istočno-Evropsko tržište znaju veoma dobro kakav je to kvalitet i kakva ih reputacija prati... Počevši od kupovine, preko servisa, pa do kvaliteta i pouzdanosti samog auta..
[ Nebojsa Milanovic @ 24.01.2009. 23:51 ] @
Spominjao sam kolika je Golf institucija i sa kakvom tradicijom, ali tu, praktično bezvrednu činjenicu, oni isuviše naplaćuju. Ali dobro, dok ima neobaveštenih, tako će biti.

Mene lično interesuje model 1,4 TSI Comfortline sa automatskom klimom i ESP-om. Ispod toga ne bih išao, ali već unapred imam utisak da se za tu sumu može kupiti daleko bolji auto.

Ili drugim rečima, da se može dobiti isto to, čak i štošta više, za najmanje 6000 € jeftinije. Doduše, ne sa takvim "pedigreom". Kome to znači, moraće da proguta prilično gorku pilulu.
[ Miroslav Jeftić @ 25.01.2009. 01:38 ] @
Za takvu "bezvrednu" činjenicu bi mnogi drugi proizvođaći potpisali blanko ček, samo da je imaju. Ako Golf može da košta nekoliko hiljada evra više od konkurencije i pored toga da bude najprodavaniji automobil u Evropi, to je sve samo ne "bezvredno". Šta bi tek bilo da drastično spusti cenu, mogli bi svi ostali da se slikaju.
Uglavnom, biće zanimljivo čuti cene.
[ Nebojsa Milanovic @ 25.01.2009. 02:05 ] @
Lično, u ovakvoj konstelaciji snaga, za tu činjenicu bih u ovoj klasi platio tačno 0 (nula) € (u višim klasama ne mislim tako). Ali dobro, nekome je to važnije nego mnogo šta drugo.

Malo sam se raspitao o paketima opreme i saznao da VW nastavlja da vređa dostojanstvo i elementarnu inteligenciju kupaca.

Automatska klima i ESP nisu predviđeni čak ni u Highline paketu (!), tako da bi cena verzije koju sam naveo mogla da iznosi minimum 22.500-23.000 €.

Kada se setim da je I30 u osnovnoj, vrlo dobro opremljenoj i motorizovanoj verziji 13.000 €, opet mi se vraća problem "mentalne prirode" koga spomenuh u ovom postu.
[ Zarko Silic @ 25.01.2009. 09:46 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Automatska klima i ESP nisu predviđeni čak ni u Highline paketu (!), [/url]

Mala ispravka. Ne znam odakle su ti izvori, ali ova osnovna verzija koju sam prikazao poseduje automatsku dual klimu (posebno za vozaca a posebno za suvozaca). Zna se da je i bord comp u osnovnom paketu (i to ne bord kakav se samo zove kod vecine Japanaca vec kompletan MFA paket).

Postoi i paket (ili ce biti u ponudi-ne znam pouzdano pre utorka) koji recimo sadrzi IC uredjaj za pracenje vozila ispred i iza po voznji u magli kojeg jos nema ni na vozilima najvise klase.

Citat:
Nebojsa Milanovic: Lično, u ovakvoj konstelaciji snaga, za tu činjenicu bih u ovoj klasi platio tačno 0 (nula) € (u višim klasama ne mislim tako). Ali dobro, nekome je to važnije nego mnogo šta drugo.

Ovo je stvar licnog razmisljanja i nije povezano sa politikom cene u VW-o. Decenijama je Golf bio najskuplji. Mala je verovatnoca da ce se ova politika promeniti niti, kako stvari stoje, za to uopste postoji razlog.

Ne samo na evropskom trzistu, VW je najprodavaniji i na, mozda jos bitnijem, "dalekom" Kineskom.

http://www.brazda.ba/Arhiva/ta...jprodavanija-marka-u-Kini.aspx

[ Nebojsa Milanovic @ 25.01.2009. 11:10 ] @
Citat:
zarsilic: ali ova osnovna verzija koju sam prikazao poseduje automatsku dual klimu (posebno za vozaca a posebno za suvozaca)

Automatska klima u osnovnom paketu Golfa? Heh, Žare, dobra šala :)

Na nemuštim VW sajtovima nisam uspeo da nađem spiskove paketa (verovatno je negde zavučeno, to od bruke čuvaju kao zmija noge), ali evo nađoh na drugom sajtu

http://www.autoportal.hr/20090...do-27575-eura/menu-id-103.html

Auomatska klima nije na spisku ni Highline paketa
[ Zarko Silic @ 25.01.2009. 11:20 ] @
Nije u osnovnom paketu, ali je na ovom osnovnom modelu koji sam predstavio. Obicna klima je u svim modelima.

Mozda se nismo razumeli jer sam na osnovu tvog pisanja pomislio da se ne moze uopste dobiti automatska klima.

[ vladd @ 25.01.2009. 14:30 ] @
Poluautomatska Climatic.
Automatska Climatronic nije ni u jednom.

Ovo je korak nazad u koncepciji Golfa. Golf je bio na razlicite nacine revolucionaran, i vec vise od 30 godina se susrecemo sa nazivom Golf

Golf 6 je ocigledan put nizbrdo, i ne bi me iznenadilo da se prestane sa serijom.
Vec je postojao opasan pad kod G4, koji je skarabudzen za prezentaciju u Cirihu, G3 je prilicno los proizvod.

Savremenost G5 modela je krenula da obecava, da ce se ugurati uspesno u trku, ali su ostali modeli VW-a poceli lepo da se prodaju.
Tako da je Golf ocekivano zaostao, ovo je verovatno (ajde neka bude prorocanstvo) poslednji iz serije koja ocigledno luta, u koncepciji, jedino je stabilna sa cenom.

Zivot na staroj slavi, ukupno sabiranje svih modela golf u prodaji, malo znace za krizu koja sledi i za trendove.
Ljudi vole da stede, ali ne kako su zamislili proizvodjaci iz Nemacke.

Kupci zele vise, ekonomicnije, pouzdanije, za manje para.

Nastup ostalih proizvodjaca je kompatibilan sa zeljama, servisna uputstva su prisutna na internetu, vraca se kupcima "samostalnost" koju su izgubili misticnim kompjuterima u vozilima kojima su pristupni kojekakvi misticni programi i interfejsi.
Za izuzetno proste operacije i kontrole.

Tog trenda nema u elektronici, kozumerskoj, ne mislim na tesko profesionalne aplikacije, pa ce i auto industrija morati da prati logicni trend 21-og veka

Nudjenje ovako male opreme, stednja u razmisljanju i proizvodnji, a cena u zeljama, odvratice i najzagrizenije pacijente obozavanja "golfa".

Naravno, Nemacka je velika i jaka zemlja, veliki deo stanovnistva lepo zivi od auto industrije, a pride, velike su patriote sto se tice kupovine proizvoda domace proizvodnje.

Jednostavno, takav je asortiman, cene su se uzburkale u zoni 10-20000 evra, sve je vise modela, sve je vise popusta, sve je vise beneficija i ozbiljnog napretka.

Golfska struja se ohladila.

Bye, bye "Golf"

Poz.
[ micky @ 25.01.2009. 17:23 ] @
Ja stvarno ne znam sto taj golf budi u nasem narodu toliko uzbudjenje :) moguce da je to ostalo od G2 .Kada se prodaje polovan nasi ljudi mu toliko dignu cenu da je to strasno,em sto se krade ko da je cokoladica na rafu u prodavnici .Ovo je cisto licno zapzanje koje sam morao da iznesem .Pozdravljam sve na forumu :)
[ Zarko Silic @ 25.01.2009. 17:53 ] @
Citat:
micky: Ja stvarno ne znam sto taj golf budi u nasem narodu toliko uzbudjenje :)

A ko smo to mi u celoj ovoj prici?

Prdez u kosmosu?

Kad cemo vec jednom prestati da mislimo kako se cela Vasiona oko nas okrece!

Citat:
Nebojsa Milanovic: Automatska klima u osnovnom paketu Golfa? Heh, Žare, dobra Å¡ala :)

Na nemuštim VW sajtovima nisam uspeo da nađem spiskove paketa (verovatno je negde zavučeno, to od bruke čuvaju kao zmija noge), ali evo nađoh na drugom sajtu

http://www.autoportal.hr/20090...do-27575-eura/menu-id-103.html

Auomatska klima nije na spisku ni Highline paketa

Nisi dobro gledao.
[ micky @ 25.01.2009. 18:06 ] @
Pa ja nisam nista loshe mislio :) samo iznosim zapazanje licno . Bez uvrede.
[ vladd @ 25.01.2009. 19:37 ] @
Citat:
zarsilic:
A ko smo to mi u celoj ovoj prici?

Prdez u kosmosu?

Kad cemo vec jednom prestati da mislimo kako se cela Vasiona oko nas okrece!A ko smo to mi u celoj ovoj prici?

Prdez u kosmosu?

Kad cemo vec jednom prestati da mislimo kako se cela Vasiona oko nas okrece! 

NEmoj da si surov .

Da se vise ne lazemo, popularnost G2 kod nas ima sasvim drugu dimenziju. Onih nepoznato koliko (neko kaze 20000, neko kaze 20000 + 40000 u delovima) golfova iz Vogosce i kojekakvih mesta, sto je opljackano, naslo je preko crnog trzista put do korisnika.

Delova je bilo u izobilju, sklopova takodje, i svi "u lancu" su bili "dobri".. ukljucujuci i krajnjeg korisnika.

Nakon toga, masovni sverc polovnjaka, divljaka, papiri za 300-500DM, pa posle i za 300-500€, prepakivanje..napravilo je G2 "snalazljivim autom.

I u takvom okruzenju "nas", koji smo propast za auto industriju (i po krsavima, i po tehnickim pregledima), MI, ljubitelji (necega, sverca ponajvise), puni smo hvale, za golfa.

Dalje, "momacki san", auto "zestokih momaka", i "lakih" biznismana, muljatora,... pa sledi mastanje, pa 20 god krize, od malog decaka naprave kupca neispunjenog sna, pa opet "golf" pronadje neka druge, kao suvisle razloge, za ulazak u garazu.

U tako nezdravo-sociopatoloskoj situaciji Balkana, gle cuda, najpopularniji je u BiH Federaciji, Srbiji, Crnoj Gori i Turskoj!!

Italijani su nepouzdani (valjda kada se ide u pucnjavu ili pljacku), francuzi su mekani (valjda zbog bezanja od policije i lupanja)

Sa tehnicke strane, prevazidjeni otpad (G2, da ne bude nejasno), dobija kriznog naslednika G6, koji je bleda senka G5, a pri tome, pocinju krizne aljkavosti da se vide na vozilu.

Najveci uzas, osim volana, su rupe pod haubom, iznad krila, aljkavo je, cini mi se netapacirana hauba, creva vire kao na Yugu.

To je IPAK auto od 20-ak hiljada evra, da bi sebi dozvolio takve omaske. Zvao se on kako hoce..

Poz.

P.S.
Da ne bude bas da sam potpuno zgranut, svidja mi se izgled i spreda, a od pozadi se ne vide ispod vozila srafovi opruge i sajle.
Uredno i izvanredno.
[ Nebojsa Milanovic @ 25.01.2009. 19:53 ] @
Citat:
zarsilic:
Nisi dobro gledao.

Žare bre, što moram da ponavljam...

Rekoh, automatska klima nije ni u Highline paketu

Evo ti dokaz:

http://www.volkswagen.com.hr/m...eme/?cat0=56423&cat1=56424
[ Zeleni zub @ 25.01.2009. 20:04 ] @
Ne zezajte se, Golf 2 je opasan auto ;)
http://www.youtube.com/watch?v=dVln5owk0pM
[ Zarko Silic @ 25.01.2009. 20:23 ] @
@Milanovic,

Nije to sigurno sto pise na NETu. Videcemo sta ce biti od opreme. Bilo mi je cudno da je i u ovom osnovnom paketu sa najslabijim motorom, ubacen dual klimatronik gde bi poluautomatska klima, po meni, bila primerenija.
[ Nebojsa Milanovic @ 25.01.2009. 20:27 ] @
Žare, hoćemo opkladu?

Ako ima automatsku klimu u osnovnoj opremi, ja ga kupujem :)

Ako nema, šta ti nudiš?
[ Zarko Silic @ 25.01.2009. 20:32 ] @
Moze da bude pod opciom a da je svaki poseduje.

Slicno se desilo kod Passata posle 2005. godine. Elektricni podizaci prozora pozadi su kvalifikovani kao dodatna oprema, a prekticno svaki primerak ih poseduje.
[ Nabukodonosor @ 25.01.2009. 22:15 ] @
Ova sestica mi se mnogo svidja ali u GTI varijanti koja ima preko 200 konja a trosi nesto smesno malo benzina.
[ cozmo_im @ 26.01.2009. 09:38 ] @
Vrlo male promene u odnosu na Golf 5. Tehnicki zaostao, unutrasnjost "krizira", deluje neubedljivo. Mislim, za mene nije ruzan naravno, lepo mi izgleda, skladno ali se vidi da su ga pristedeli (pogledajte samo davace migavaca i ostale prekidace po kabini, kao i unutrasnjost motorskog prostora).

Posto mi burazer rodjeni radi kao sef servisa novih vozila u Porsche SCG - ako kvalitet bude kao kod "petice", bolje da mu cena bude jaaaaaako niska.

Vrlo veliki broj banalnih kvarova, dosta nepouzdaniji do prethodnih generacija, pogotovo u garantnom roku. Znaci, stedeli su i krizirali na svakom koraku.

Najbolje se pokazao model sa motorom 1.6 na beznin (sto se tice pouzdanosti motora). 1.4 nije los motor, ali dozlaboga trom, klimu ne podnosi (uzbrdo se muci), te ga sprzi preterano gazenje jer stalno trazi ogromnu kolicinu gasa da bi isao kako treba. Pri tom, dizajn motora s kraja osamdesetih maltene.

Jedino ako bude konkurentan sa cenom moze da dodje rame uz rame sa Toyotom ili Hyundaiem. I30 i Auris su daleko ispred ovog iako su ranije izasli na trziste.

OK bi bio da je cena odgovarajuca.

Nemam nista protif Golfa (i sam burazer vozi Golfa III), nema ni on, samo iznosi realne cinjenice sta i kako ga on vidi kroz "serviserske ruke".

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 27.01.2009. u 21:02 GMT+1]
[ millko @ 26.01.2009. 18:36 ] @

evo nekih slika sa prezentacije 10 januara.uspio sam izgurati probnu voznju sa ovim modelom,tdi 140 ks.definitivno,koliko se pricalo i objelostinilo se,iako nisam vjerovao "cekicanja" dizela nema,buka je svedena bukvalno na minimum.mjenjac ima dosta kraci hod i bolje "klizi" kroz brzine od predhodnika.cijena ovakvog vozila koliko sam zapamtio trebala bi iznositi 43 k maraka=cca 21k eura,mislim sa highline paketom opreme.nista revolucionarno vrijedno hvale za nov model golfa,bar sto se mene tice.
[ Nebojsa Milanovic @ 26.01.2009. 20:23 ] @
Citat:
millko:cijena ovakvog vozila koliko sam zapamtio trebala bi iznositi 43 k maraka=cca 21k eura,mislim sa highline paketom opreme.nista revolucionarno vrijedno hvale za nov model golfa,bar sto se mene tice.

Heh, da 2,0 tdi highline košta 21k druge aute ne bih ni gledao...

Ali na žalost, košta mnogo, daleko, predaleko više od 21k....
[ Slobodan Miskovic @ 26.01.2009. 20:35 ] @
Za 22500e ima Toyota Auris 2.0 D4D sa 6. stepenim menjacem i skoro full opremom...

http://www.toyotaadria.com/rs/pdf/cenovnik_vozila/auris_sky.pdf
[ Zarko Silic @ 26.01.2009. 20:45 ] @
@millko,
taj na prikazanoj fotografiji je TRENDLINE (ASR, nije ESP, nema tempomat,...)

(Mogli su bar originalne patosnice staviti , ili bar zameniti levu i desnu)

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 26.01.2009. u 22:50 GMT+1]
[ arter @ 27.01.2009. 02:08 ] @
Upravo gledam slike i prvo zapazanje mi je da je dizajn lep, ja inace volim velike limuzine a ne hatcback-ove, ali za auto koje je proizvedeno u 2008/9 godini unutrasnjost je vrlo slaba, siromasna...
[ Zarko Silic @ 27.01.2009. 09:20 ] @
Ne znam sta neko podrazumeva pod dodatnom opremom? USB, komande na volanu, ili?

Ako se vozilo uzima na duze staze takve i slicne stvari kao i nepotrebno komplikovanje elektronike, umeju da prave dodatne probleme; kako samom vozilu tako i vlasniku. Retko ko je spreman, nakon visegodisnje eksploatacije vozila, da ovakkav "preterano i nepotrebno iskomplikovan" sistem odrzava u TOP stanju.
VW, prvenstveno Golf, poseduje sve ono, uslovno receno neophodno i jos nesto malo vise, sto u znacajnoj meri omogucava bezbriznost tokom visegodisnjeg koriscenja. Mislim da je bas ova cinjenina tajna velike popularnosti ovog modela.
Desavalo mi se da cujem kako je bilo vlasnika koji su, recimo za novi Beetle posebno doplacivali mehanicke podizace prozora kao i opciju bez centralne brave.
Danasnji automobili C segmenta, vec u osnovnoj verziji, poseduju sve sto je potrebno i jos malo vise. Kupovinom vozila sa "vise" dodatne opreme je prakticno nepotrebno trosenje novca. Skuplji su u starti, ali sto je mozda i bitnije, i u kasnijem odrzavanju.
Na osnovu svog iskustva mogu da kazem da je veoma mali broj (gotovo zanemarljiv) vlasnika koji svoje "slozeno" vozilo sa fuul opremom odrzavaju 100% ispravnim. Ako se tome doda i realna nemogucnos takvog odrzavanja (nepristupacni delovi za vozila sa neevropskog trzista, pri tome prvenstveno mislim na americka), automobili iz npr. grupe VW, Opel i Fiat prakticno postaju vrednija.
Ova prica se, naravno, ne odnosi na avanturiste.

Nedavno smo i na ovom forumu imali slucaj nabavke ostecenih vrata na Ceedu i informaciju kako se na njih ceka 45 dana, a rec je o aktualnom modelu cija proizvodnja tece i vozilo je pod garanciom. Sta bi se tek moglo ocekivati da je kojim slucajem proizvodnja prestala pre par godina?
[ vladd @ 27.01.2009. 10:06 ] @
Nije situacija teko jednostavna da bi bila prosta

Nema nikakvog "komplikovanja elektronike", to je novinarska patketina, da ne kazem gusan.

"Confort module" ili kako god zvali crnu kutiju sa malo logike i poneki kvaziprocesor je vec zakomplikovan i mistifikovan, i podrzava sve opcije, bilo da su ugradjeni "dugmici" ili ne. Mozda za razne modele sa izbacenim komponenticama na ploci i "drugim" serijskim brojem.

Kao prvi "bezobrazluk" je da su jedan jeftin sklop, i u pojedinacnoj (a tek za prvu ugradnju) nabavci jeftin, lose koncipirali , jos gore periferije mu napravili (minijaturni mikroprekidaci i diskutabilni konektori), i tu "igracku" naplatil JEZIVO. Za te pare mogu se nabaviti dva laptopa, daleko modnija racunara..

I to im je malo, pa jos "zakidaju" na gadgetima, i bezobrazno pumpaju novinare o "komplikovanosti"

CAN inerfejs je posebna vrsta "bezobrazluka", kvazi kod za komunikaciju, koji omogucava konstruktoru koncepta potpunu slobodu u pravljenju "specificnog koda", sto je suprotno pravcima elektronike, da se omoguci opsta komunikacija, i to kompatibilna.

Kao kada bi svaki mobilni imao svoj GSM kod, nekompatibilan sa drugim modelima i mogucnost pricanja samo sa vlasnicima iste marke!!
Ili svaka TV stanica da ima svoj sistem kodiranja slike za posebne marke prijemnika(ne skremblovanje postojeceg)...

Kao drugo, bizarna jeftinoca elektronskih komponenti, koje u svojim aplikacijama imaju nekoliko grupa. I za "consumer" i za "automotive", za "military" i poneke "medical".

Ovo sto ubacuju u automobile (koji opako kostaju), ekvivalent kvaliteta je kod kineskih igracaka...a i dalje ZAKIDAJU...

Kada si spomenuo NB, to je dizajnerski koncept, jezivo lose i ofrlje upakovan na postojecu "osnovu"(G4-A3), sa "unapredjenjima", da bude jeftinija proizvodnja.

Problem bocnih stakala se naknadno pojavio (mozda je neki inzenjer i kukao i upozoravao, ali su "manageri" presudili). Ta stakla su preteska za konstrukciju koja je ponudjena (ne daj boze da su zamislili drugu), i naravno, plasticni mehanizmi nisu podneli preopterecenje. Takodje je NB prepun mikroprekidaca koji trule, toliko su minijaturni, da ih oksidacija potpuno dezintegrise. Stampane plocice su potpuno neprilagodjene "automotive" upotrebi, tako da su "hladni lemovi" normalna pojava.

Taj auto, lepo nacrtan i na brzinu "sklepan", trebao je da bude jeftini gadget, ozivljavanje mita, i njegova prezentaciona cena je bila 14990$.
Ali mangupi su shvatili da mogu prostacki da mlatnu pare, pa sada kosta bar toliko evra, a ima i mnogo skupljih varijannti..

Slazem se da je potrebno imati i vozilo "neoptereceno" gadgetima (mada je tesko kupiti mobilni bez kamere), ali to vozilo ne sme da ima bahatu cenu i da nudi maglu kao opravdanje za cenu.

"Znate nismo opteretili auto skupom i problematicnom elektronikom, ali zato imate zavidnu kolicinu kutijica i nosaca za case"..pa za 20k€ i vise...ma nemoj

Poz
[ Zarko Silic @ 27.01.2009. 11:09 ] @
U principu je sve to tacno, ali nam je jedini izbor ili da kukamo, ili da vozimo Jugo, ili neko vozilo iz generacije 68.

Mozda bi u ovakvom forumskom razmatranju bilo pozeljno razdvojiti pojam dobrog auta od pojma dobrog auta za ovo nase podrucije obzirom da bi odabir, ili uopste razmisljanje na ovakav nacin, ishodovalo razlicitoscu, a vidim da je vecina nesuglasica prouzrokovana upravo ovim.

[ Nebojsa Milanovic @ 27.01.2009. 14:14 ] @
Žare, to što govoriš nije tema.

Ja vrlo precizno znam šta mi u autu treba od opreme. To sam spreman da platim, ništa više od toga, i pri tome me nije briga da li proizviđač to zove osnovna, dodatna, specijalna, ova ili ona oprema.

Dakle, kada razmatrama kupovinu auta, isključivo gledam koliko košta verzija sa tom opremom.

Nemam ništa protiv toga što VW u osnovnom paketu ne daje gotovo ništa (jer ću sve što mi treba doplatiti).

Ali imam jako puno protiv toga da kada kod Golfa nadoplaćujem sve što mi treba, postaje skuplji i do 40% u odnosu na konkurenciju. E, to je osnovni problem.

Zato su Japanci i Korejanci vrlo pametni. Ponude sve to što meni, i mnogim drugima treba, i to u jednom od paketa i samo se odlučiš za taj paket.

Pri tome si dobio sve što ti treba, a oni istovremeno imaju pojeftinjenje proizvodnje usled masovne prodaje i sve to u paketima.

E, tako izgleda dobra saradnja proizvođač-kupac, a to što radi VW i koliko zakida kupcima - tumačim samo kao kao varanje neupućenih.
[ eee @ 27.01.2009. 14:19 ] @
Mozda i jos jedan osvrt, prosecan kupac Golfa ili auta u toj klasi sigurno auto ne planira da vozi duze od 5-6 godina, cak i na ovim prostorima. Za to vreme je ocekivati da sva ta "losa elektronika" radi ili ako ne radi da je pod garancijom i da ce se kvar otkloniti bez udara na dzep kupca. Sto bi onda takav kupac razmisljao da kupi klot masinu, samo neka motor dobro radi? Valjda za te pare treba ocekivati odredjeni stepen/nivo/kako god komfora?
[ vladd @ 27.01.2009. 14:29 ] @
Ne bas kuknjava. Ali ne treba ni dodatno da mistifikujemo i da gutamo lazi marketinga. Jeste, dobra su vozila ali dajte malo popusta, otvorite se i Vi proizvodjaci malo.

Nije elektronika stigla sa Marsa, pa da kosta toliko.

Neka nema USB, ali da se zna onda cemu sluzi, osrednji porodicni auto za tamo-vamo, imaju kopce za bebece nosiljke...i da kosta manje nego sto kosta beba. Bar pelene

A ne da se prodaje lazni "imidz" muscle automobila koji jedva dise (mislim na imidz)

Ako nosimo Ipod-e, MP3 plejere, zar je to toliko nedostizno auto industriji (narociti nemackoj) da svaki dodatni prikljucak mora da kosta 300€ vise...kome, zasto i kako?

Zar je TFT ekran tako skup (80-200€ kao komponenta, maloprodajna, jeftinije je kao monitor), zar su kamere toliko skupe, zar je OSD tehnologija nedostupna, da moramo da gledamo kazaljke kao pre 100 godina, a mozda i 200 ako racunamo lozace lokomotiva i njihove kazaljkaste pokazivace.

Poenta je u prodavanju klikera..za bubrege.

Zar su skupa dva paceta plastike, ili neka zabica, da se zakrpe rupe u motorskom prostoru, ili je tu predvidjen ne-znam-kakav gadget, zamisljen da se zasrafi u opciji od 8000€ vise. I sta se to nudi za razliku 8000..jos jedan auto...?

Nema kukanja, samo da se postave stvari tamo gde treba. Nazalost, ova kriza ce to i u ciniti, a nazalost je sto ce osamariti i kolateralne zrtve.

Necemo voziti zastarele modele, ovi novokomonovani ce biti dostupniji. Cujem da ima pomaka u prodaji, da se kupci odjednom jako postuju, sto postoje

Poz
[ vladd @ 27.01.2009. 14:43 ] @
Citat:
eee: Mozda i jos jedan osvrt, prosecan kupac Golfa ili auta u toj klasi sigurno auto ne planira da vozi duze od 5-6 godina, cak i na ovim prostorima. Za to vreme je ocekivati da sva ta "losa elektronika" radi ili ako ne radi da je pod garancijom i da ce se kvar otkloniti bez udara na dzep kupca. Sto bi onda takav kupac razmisljao da kupi klot masinu, samo neka motor dobro radi? Valjda za te pare treba ocekivati odredjeni stepen/nivo/kako god komfora?

Ovo je skoro pa "urbana legenda".

Previse je "ocekivanja" nakon sto se iskesira ili odrobuje kreditu od 20k€.

Elektronika nije problem, i radice duze od 10 god. Problem su ostali elementi opsluzivanja elektronike. Losi senzori, mikroprekidaci, a najgori je softver, i to u 21-om veku.

Za tih 5-6 godina, potrosice se, u proseku, 40-80 evra mesecno za odrzavanja i plus za gorivo. Putarine i ostale dazbine da ne racunam.

Ili da se kupi zarad imidza i drzi u garazi, i moli bogu i svecima, da se ne desi nesto kapitalno lose.

Konfor vise nije tako skup, kako zeli da nam proda auto industrija. Ne zivimo u sojenicam i pecinama, klima uredjaji su oko 200 evra, a bice i jeftiniji, udoban namestaj, jeftini televizori, jeftin brzi internet, jeftina bela tehnika, ali SAMO je automobil postao duplo skuplji nego nekad.

Svemu pada cena samo cetiri tocka poskupljuju...ko tako i dokle misli da zivi.....?

Poz
[ vilil1 @ 27.01.2009. 15:18 ] @
Citat:
zarsilic:Mozda bi u ovakvom forumskom razmatranju bilo pozeljno razdvojiti pojam dobrog auta od pojma dobrog auta za ovo nase podrucije obzirom da bi odabir, ili uopste razmisljanje na ovakav nacin, ishodovalo razlicitoscu, a vidim da je vecina nesuglasica prouzrokovana upravo ovim.

Apsolutno si u pravu! U skoro svakoj diskusiji ovde, kod pojedinaca, glavni parametar za kvalitet je NOVAC! I to sto drugi radi svoje licne sujete, odnosno neimanja istog, hoce da taj parametar nametnu kao glavni za odredjivanje kvaliteta nekog auta.
Jedino @ventura pise o svom, licnom, iskustvu sa golfom. Ostali...
[ cozmo_im @ 27.01.2009. 16:33 ] @
Dosli smo do toga da se moj burazer iz Porsche SCG usudjuje da kaze:

"Pored onakvog Aurisa kupiti Golfa 6 je ravno samoubojstvu" i "Hyundai I30 ga kida samo tako"...

Zakljucak izvucite sami...
[ vilil1 @ 27.01.2009. 17:01 ] @
@cozmo_im
Tvoj brat je sef servisa u Por. scg. Znaci ne prica bez veze nesto. Kad je on ovako nesto izjavio -
Citat:
"Pored onakvog Aurisa kupiti Golfa 6 je ravno samoubojstvu" i "Hyundai I30 ga kida samo tako"...

on je sigurno dobro provozao, i na neki nacin testirao-uporedio, sva tri automobila, i dosao do izrecenog zakljucka. Ako bi mogao da napises opsirnije sta on konkretno kaze, u cemu su razlike...
[ cozmo_im @ 27.01.2009. 17:52 ] @
Uglavnom u odnosu cena kvalitet. Znaci nije stvar u tome da je Golf V i VI los auto. Naravno da nije. Ali u ono sto nudi za ulozene novce - Auris ili I30 koji je mnogo jeftiniji ce ponuditi vise.

Bolje uzivanje u voznji, mnogo bogatija oprema, Toyota recimo ima jeftiniji servis i odrzavanje, i nekako mu je kaze Auris bolji za voznju, dok se iznenadio sa I30, bio je prosto zabezeknut da je auto toliko dobar, dobre performanse, kvalitetno uradjen za smesne pare u odnosu na Golfa.

Takodje, tu je i pitanje pouzdanosti do 150.000km koja nije bas sjajna kod Golfova novije generacije.

Ja sam skoro vozio Golfa V i bio sam apsolutno ravnodusan. Nekako svapski hladno i bezosecajno (1.6 benzinac, klimatronik) Probao sam i Clio Grand Tour, Auris - to je sve nekako smekerskije, bolje ide, udobnije, nekako ti se auto zalepi, za manje pare i sa odlicnom opremom. Pao sam na dupe u Cliu Grand Tour recimo (iako nisu ista klasa).

Mislim, on realno moze nesto da kaze.

Svako odlucuje koji ce auto kupiti. Ako neko hoce da baci visak para nek uzme Golf VI, dobro ce ga sluziti i sve to, ali na nekim drugim stranama za manje novca se moze dobiti i bolje zadovoljstvo u voznji i jos sto sta drugo...

[ millko @ 27.01.2009. 18:23 ] @
nebi niti imam zelju da trujem temu pisanim subjetkivnim formama teksta,malo mi je zapalo za oko

Citat:
pitanje pouzdanosti do 150.000km koja nije bas sjajna kod Golfova novije generacije.

Toyota recimo ima jeftiniji servis i odrzavanje

malo su mi ove kostatacije neargumentovane!prva,pitanje pouzdanosti.sta konkretno?jel konstatacija "kvari se"?mislim da takav odgovor nebi trebao biti bar na ovom tehnickom forumu.daj obrazlozi koji segmenti vozila ulaze u "nekorektne" ili "nepouzdane" na toj kilometrazi.licno,znam sigurno preko 10 golfova V ,vecinom taxista koji su na ovoj kilometrazi,sem redovnog servisa(cijena kasnije) nista drugo na vozilu nisu radili.
drugo,koliko je toyotin sewrvis jeftiniji od wv?hocemo stavku po stavku?za automobil golf V tdi motor,bar u mom gradu u ovlastenom servisu za redovni servis treba izdvojiti oko 200 km=100e,mozda manje.znaci,zamjena ulja,zamjena filtera,kostatacija i opsti pregled vozila.trebutno nemam ovdje racun od jednog golfa,mogu pribaviti da bas bude argumentovano.koliko je redovan servis za auris?ja nemam pojma ali cuitso sumnjam da je "toliko" jeftiniji od golfovog.

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 27.01.2009. u 21:09 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 27.01.2009. 18:29 ] @
Toyota recimo ima 24h servis sluzbu u zemlji i ino. free.
[ cozmo_im @ 27.01.2009. 19:11 ] @
Citat:
millko: malo su mi ove kostatacije neargumentovane!prva,pitanje pouzdanosti.sta konkretno?jel konstatacija "kvari se"?mislim da takav odgovor nebi trebao biti bar na ovom tehnickom forumu.daj obrazlozi koji segmenti vozila ulaze u "nekorektne" ili "nepouzdane" na toj kilometrazi.licno,znam sigurno preko 10 golfova V ,vecinom taxista koji su na ovoj kilometrazi,sem redovnog servisa(cijena kasnije) nista drugo na vozilu nisu radili.drugo,koliko je toyotin sewrvis jeftiniji od wv?hocemo stavku po stavku?za automobil golf V tdi motor,bar u mom gradu u ovlastenom servisu za redovni servis treba izdvojiti oko 200 km=100e,mozda manje.znaci,zamjena ulja,zamjena filtera,kostatacija i opsti pregled vozila.trebutno nemam ovdje racun od jednog golfa,mogu pribaviti da bas bude argumentovano.koliko je redovan servis za auris?ja nemam pojma ali cuitso sumnjam da je "toliko" jeftiniji od golfovog.

Da li si ti mozda sef servisa u Porsche SCG? Nisi.
Znaci, neko ko je sef servisa moze da iznese konstataciju o pouzdanosti nekog automobila a ne nekoliko taksista. Naravno da vecina Golfova lepo odradio posao (sto bi rekli narodski "samo ulje i filteri") ali ti apsolutno ne znas koliko puno istih tih Golfova riknjava u garantnom roku a neki ni ne dodju do 150.000km.

Znaci, motor 1.4 strada garnitura dihtunga u glavi vec pre 100.000 u dosta slucajeva, bas ih dosta imaju u servisu sa tim kvarom. Tu su zatim problemi kod TDI motora, znaci vec ispod 100.000km crkavanje (cesto) protokomera, riknjavanje dizni, problemi sa klimatronikom su recimo jaaaaako cesti. Elektronika ostala je generalno OK. Kocnice jedva izdrze 50-60.000km (kod Toyote ces preci minimum 150.000km sa disk plocicama, ali minimum) i to maksimum. Cesti kvarovi lamela, auspuha, problemi sa amortizerima na velikom broju vozila... i jako cesto urenje rashladnog sistema.

Toyota recimo za servis ne uzima vise od 7000 dinara, sto je recimo nekih 73e + Eurocare BESPLATNI svugde u Evropi, 3 godine, 24h sa BESPLATNIM slepovanjem, smestajem i prevozom putnika pokvarenog vozila (avionski prevoz gde je god moguce, garantuju hotel sa 3* minimum). Malo li je?

Sticajem okolnosti imam uvida u neka istrazivanja, ne smem ni da pominjem koliko su Hyundai i Toyota vozila pouzdanija kod nas od VW vozila (pa barem 3-4 puta minimum po kilometrazi i troskovima vanrednih kvarova).
[ žutokljunac @ 27.01.2009. 20:32 ] @
Ja sam već rekao da se Golf u Srbiji i Bosni tretira kao sveta krava u Indiji. Poslednji auto koji bih uzeo upravo iz tih razloga. Čista konfekcija. Pu.

Vlada kaže:
Dizajn je ok, to je to, savremeno, ali pod haubom je plakanje. Otvoreni delovi lima, neki otvori u limu!!

Pa to je zbog toga što je Golf auto koji je predviđen da ume da ga popravi i majstor koji je svojevremeno popravljao u punio upaljače na Kalenić pijaci, a da rezervne delove moš kupiš i na trafici.
[ Zarko Silic @ 27.01.2009. 22:40 ] @
Samo par konkretnih korekcija:

Citat:
Slobodan Miskovic: Toyota recimo ima 24h servis sluzbu u zemlji i ino. free.

VW vec odavno nudi svojim korisnicima mobilni servis na teritoriji citave EVROPE (od 0 do 24h, 365 dana u godini) preko svog kol centra (racunajuci tu i Srbiju ), a u vremenu eventualne intervencije, po potrebi, besplatni hotelski smestaj za vozaca i sve putnike u vozilu. Jedini i samo jedi uslov je da vam je servisna klnjizica overena od strane ovlascenog servisa za tekucu godinu. Ovo vazi i za vozila van garantnog roka stom razlikom sto je u garantnom roku i servisna usluga besplatna.

VW garancija za vozilo je 2 godine bez obzira na broj predjenih kilometara (moze biti i 500.000). Ovaj podatak je posebno zanimljiv za TAXIste.

Citat:
vilil1: Apsolutno si u pravu! U skoro svakoj diskusiji ovde, kod pojedinaca, glavni parametar za kvalitet je NOVAC! I to sto drugi radi svoje licne sujete, odnosno neimanja istog, hoce da taj parametar nametnu kao glavni za odredjivanje kvaliteta nekog auta.
Jedino @ventura pise o svom, licnom, iskustvu sa golfom. Ostali...

Apsolutno si ti u pravu. Lova je uvek problem. Da je love do krova, ovakve diskusije ne bi ni bilo. Jedino mozda nije uredu ono oko nametanja misljenja drugima iz razloga sto nemaju ili ne mogu prezaliti potroseni novac.

@cozmo_im

Tvoj burazer, ili ti pricate napamet. (Ne ulazim u razloge)

Citat:
dok se iznenadio sa I30, bio je prosto zabezeknut da je auto toliko dobar, dobre performanse

Koje su to dobre prerformanse? Dovodis me do zakljucka da Porshe u svojim redovima zaposljava osobe koje nisu dorasle poslu kojim se bave.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 28.01.2009. u 00:23 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 27.01.2009. 23:02 ] @
Citat:
E, tako izgleda dobra saradnja proizvođač-kupac, a to što radi VW i koliko zakida kupcima - tumačim samo kao kao varanje neupućenih.

Kojim to kupcima zakida?

Onima koji su spremni da plate ne zakida.
Onima koji su stisli dupe, zakida.

Jasno. Kojiko je jednih, a koliko drughih, pokaze statistika.

Ovu pricu "Golf protiv ostatka sveta" slusam vec decenijama i verujte mi, skoro je identicna ona pre 20 godina i ova danas.

Golfovi se i dalje voze (vise nego ikad), a VW je daleko od "recesije", ili najdalje ako se uzmu u obzir proizvodjaci automobila.

Citat:
Svemu pada cena samo cetiri tocka poskupljuju

Ovo je potpuno tacna konstatacija. Objasnjenja nema.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 28.01.2009. u 00:17 GMT+1]
[ vilil1 @ 27.01.2009. 23:16 ] @
Znaci tema je golf 6. Covek postavio temu i napisao -
Citat:
Kao sto i sam naslov kaze, u Srbiji je pocela prodaja Golfa VI.

Za pocetak postavljam par fotografija novog Golfa sa osnovnim paketom i najslabijim motorom.

Uskoro se, ako prilike dozvole, moze ocekivati i detaljan test mozda bas ovog primerka.

Pa sta se desilo, ovde neki nisu mogli ni da sacekaju taj test, pa da priupitaju ako ih nesto interesuje, vec su poceli sa nekim napadima na taj auto. Sto je najgore, taj auto su, vecinom videli na fotki nekoj, ili na tv-u. Procitali neki review, tehnicke karakteristike na netu i doneli neke zakljucke. Kamo srece da su seli makar u g6, a kamoli provozali 50-100km, pa izneli svoja zapazanja, i sucelili misljenja pro et contra.
Moderatori, lepo je sto sredjujete temu, ali bar opomenite sve da se drze teme, ili nek otvaraju nove.
[ millko @ 28.01.2009. 00:15 ] @
Citat:
cozmo_im: Da li si ti mozda sef servisa u Porsche SCG? Nisi.
ti apsolutno ne znas koliko puno istih tih Golfova riknjava u garantnom roku a neki ni ne dodju do 150.000km.

ja govorim iz svoje perspektive,niti jedan od pomenutih golfova nije imao bilo kakve vandredne kvarove.to sto ti kazes,bas i nije relevantna cinjenica.u bosni,preciznije ovlasteni zastupnik asa auto sigurno nema takvih informacija koje ti navodis,mogao bi ih kontaktirat i uputiti u sustinu problema,mozda neznaju ljudi:)ispade ovdje prica kao i sa talijanima,balkanske predrasude,prelazi ovoliko-onoliko:))

Citat:

Znaci, motor 1.4 strada garnitura dihtunga u glavi vec pre 100.000 u dosta slucajeva, bas ih dosta imaju u servisu sa tim kvarom. Tu su zatim problemi kod TDI motora, znaci vec ispod 100.000km crkavanje (cesto) protokomera, riknjavanje dizni, problemi sa klimatronikom su recimo jaaaaako cesti.

opste poznata cinjenica god cag grupacije je maf,tako da nikakva novost,bar na ovom polju.....
Citat:

Toyota recimo za servis ne uzima vise od 7000 dinara, sto je recimo nekih 73e + Eurocare BESPLATNI svugde u Evropi, 3 godine, 24h sa BESPLATNIM slepovanjem, smestajem i prevozom putnika pokvarenog vozila (avionski prevoz gde je god moguce, garantuju hotel sa 3* minimum). Malo li je?

73 e?za koje je to vozilo?yaris?kod mene za auris u ovlastenom redovan sigurno nije ispod 150e a sutra cu provjeriti konstataciju.
opet,sigurno nisi upoznat,kao sto je gore i zare naveo o garanciji mobilnosti i produzetku iste na 4 god od strane wv koja omogucuje 24 satnu besplatnu pomoc na cesti.u prilog ide i gps pracenje vozila,kao jos jedna vrlo korisna stavka.
ne zelim da stajem ispred bilo kojeg brenda,da li je to wv,kia,toyota,...mislim da je tema krenula u pogresnom smjeru.ljudi ovdje pricaju,komentarisu vozilo predhodne generacije,iznose "extra" svjeze vijesti iz radionica,...malo lakse:))))
[ vladd @ 28.01.2009. 00:45 ] @
Tema je skrenula u ocekivanom smeru. Ovo nije novitet nego agonija stariteta, odnosno ne zna se sta je novo?

Motor, nije, menjac, takodje, sminka i dizajn, jeste, ali to sada lici na Zastavu od pre 20 godina, kada je menjala slovca i proglasavala modele-po novoj ceni.

Takodje nema promena u imidzu. I dalje se nudi malo za velike pare

Mozda je filozofija "glup i uporan" dobra kod lepseg pola, ali ovo nije taj slucaj.

I nije filozofija "da se ima para", naprotiv ima para, i to olako zradjenih, pa nije pogodjen razlog.

Rec je o trendu pravljenja vozila. I da se odvoji 20k€ za pomocno vozilo svrc tamo-vamo, to ne bi bio Golf.

Previse je prevara u tom vozilu ovih dana. Za te pare postoje i brza i bolja i opremljenija vozila, mozda ne komplet u jednom modelu, ali bar postoji izbor.

Tuzna slika jednog kraja, visedecenijske sage.

Naravno, uvek ce postojati "navijaci", koji su tu, uvek i kada je "tesko", mada, s obzirom da 90% njih, sa ovih terena, ne zivi od VW fabrike, ne vidim tu neke logike, ali, ko u ljubavi jos trazi logiku

Poz.
[ pantic68 @ 28.01.2009. 01:08 ] @
VW Golf prodaje ime koje je stekao dobrom prodajom Bas me zanima dokle ce cene automobila i odrzavanja ici gore dok cena iste te tehnike u neautomobilskom pakovanju stalno pada.
[ Nebojsa Milanovic @ 28.01.2009. 02:07 ] @
Citat:
zarsilic:Koje su to dobre prerformanse?

Uvek bolje od Golfova iste cene. To su te performanse.

Citat:
zarsilic:Kojim to kupcima zakida?

Rekoh već mnogo puta, neobaveštenim kupcima. A koliko je njih, znamo svi. Zar nismo svaki dan svedoci punih oglasa Golfova i uopšte Nemaca u FULL-OPREMI? :D

A kada začeprkaš malo po toj opremi, shvatiš da je prazna kao ćup.

Citat:
zarsilic:
Onima koji su spremni da plate ne zakida.

Savršeno sam spreman da platim cenu jednog Golfa VI. Ali rekoh već, ne znam kako da se izborim sa mentalnim problemom koji mi stvara činjenica da za cenu za koju sam mogao da kupim dva odlična auta - da kupim samo jedan.

Citat:
zarsilic:

Onima koji su stisli dupe, zakida.

Od kada se želja da za svoj novac dobiješ najviše zove stiskanje du*eta?
[ 101010 @ 28.01.2009. 02:19 ] @
NIje da nema novina....

Mislim da mashite koncepciju potrosackog drustva.

Neophodno je da nesto novo stalno izlazi, da se proizvodi vrte, stari bacaju, novi kupuju. Golf 6 je definitivno noviji od Golfa 5. Sada da razlike nisu tako velike o tome se moze pricati.

Ali poenta da je to nov model i time je vec uradio veliki deo posla.
Psiholoski svi ga dozivljavamo kao novog [sa razlicitim intenzitetom] i to je bitno u odnosu prodavac-kupac.

Ono sto je najjednostavnije izmeniti je dizajn i on je blago izmenjen. Tu su benzinski turbo motori, common rail dizeli. Nista novo, ali kada vam prodaja dobro ide, zato bi uopste nesto radikalno menjali i eventualno se kockali.
Jetnija proizvodnja, zarada za kompaniju je veca. Nov model, povecana prodaja.
Oni su cilj ispunili.

[ cozmo_im @ 28.01.2009. 09:32 ] @
Citat:
zarsilic: Samo par konkretnih korekcija:
Tvoj burazer, ili ti pricate napamet. (Ne ulazim u razloge)
Koje su to dobre prerformanse? Dovodis me do zakljucka da Porshe u svojim redovima zaposljava osobe koje nisu dorasle poslu kojim se bave.

Zare, mislim, covek radi Audi i VW od svoje 19-te godine, sad mu je 33 godine, znaci ima 14 godina iskustva na Audi i VW vozilima, pa sigurno ne prica napamet. Za 3 godine rada u Porsche SCG je dogurao do sefa, malo li je - pa nije dosao na to mesto jer ne zna, nego valjda i zna nesto, zar ne?

Zasto bi lupao a radi na tim vozilima? Pre bi ih favorizovao ali je samo iskren i iskreno mi je rekao koji su kvarovi i koja masa vozila im dolazi u garantnom roku na takve popravke. Sta sad, treba skeniram servisne dokumentacije?

Priznaces, malo je glupo.

Hyindai I30 1.6 benzinac ide mnogo bolje od Golfa V 1.6 benzinca, udobniji je, stabilniji na rupe, odziv komandi laksi i bolji, agilniji auto... mislim da je to dovoljno?

Evo recimo jedne anegdote vezane za ganc novi Audi A6 recimo, u pitanju je opis kvara od strane kupca:

"Padala je velika kisa. Uleteli smo u baru. Auto je stao. Kao Yugo".

A necu da pokrecem dalje pricu o kvarovima na Golfovima jer vidim da niko ne veruje a pri tom nikog nemate u ovlascenom servisu u Beogradu.

Mislim da svi vi pricate napamet.

Golf V je izuzetno losiji od prethodnih generacija i to je to. Nema tu polemike kod njih u servisu.

Mogu da krenem i da pricam malo o Tuaregu, Passatima????

P.S. Burazer je zmureci resavao probleme ljudima sa VW vozilima na jednom drugom forumu... dok su svi ispisivali 200 postova saveta i preporuka on je jednom recenicom resavao problem. Cisto da ne bude - nema iskustva i sta ti ja znam.

P.P.S. RAZBIJTE PREDRASUDE VEC JEDNOM!!!!
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 10:34 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Uvek bolje od Golfova iste cene. To su te performanse.

Nema govora o tome. Ako koza laze, rog ne laze.
Da je kojim slucajem tako, ne bi se moglo dogoditi da jedan kljakavi Golf sa 105 KS, prosto osisa Kiu od 116 KS (pa i onu od 140KS).
http://www.elitemadzone.org/t329282-0-KIA-ProCeed-mini-test

Licno ne verujem ni jednim pricama: ni novinarskim, ni burazerskim. Uzmem stopericu u ruke i izmerim, i ne zanima me uopste o kom proizvodjacu je rec. Da je G5 po merenju losiji, to bih napisao, ali nije. Stoperica mi ne dozvoljava da tako mislim.

Citat:
Nebojsa Milanovic: Rekoh već mnogo puta, neobaveštenim kupcima. A koliko je njih, znamo svi. Zar nismo svaki dan svedoci punih oglasa Golfova i uopšte Nemaca u FULL-OPREMI?

Nije potrebno nikakva obavestenos kad su u pitanju USB performanse. Veliku vecinu, cak i one koji znaju o cemu je rec, ovako nesto i ne zanima. Ti si jedan od retkih koji kvalitet jednog vozila gleda kroz prizmu USB prikljucka i slicnih varalica i da je kojim slucajem vise (mnogo) takvih kupaca, verovatno bi se ostvarila Vladdova prognoza o skorom propadanju VWa. (Inace ova prognoza nije nista novo. Slusam je najmanje 20 godina).

Citat:
cozmo_im: Hyindai I30 1.6 benzinac ide mnogo bolje od Golfa V 1.6 benzinca, udobniji je, stabilniji na rupe, odziv komandi laksi i bolji, agilniji auto... mislim da je to dovoljno?

i30 crdi 90 PS je mnogo slabiji od G5 TDI 90 PS. Ali mnogo. Ide kao SDI ili jos gore.
i30 nije udobniji, vec ljigaviji. Svako ko iole ima malo iskustva sa vozilima ovo moze da zakljuci, a rec je o 2 potpuno razlicita pojma.

Odziv komandi kod cRDI a je najmanje 3x sporiji nego kod TDIa. Vozacima koji su iz TDIa seli u cRDI deluje na prvi pogled, kao da je nesto neispravno.

"Stabilniji na rupe": individualno. Meni nije, mada ne znam sta ovaj pojam precizno znaci i sa kojim se instrumentom meri.
Verovarno tvoj burazer, obzirom na iskustvo i znanje, zna pa ga pitaj.

I jos nesto, ako testirate i30 prethodno proverite podatke o tacnosti instrumenata za pokazivanje brzine i predjenih kilometara (pomocu GPS uredjaja)?!?! Moze da bude iznenadjenja!?!?

(trebali ste cuti sta je Anrej jednom prilikom, bez prisustva kamera, nezvanicno izjavio )

Citat:
cozmo_im: Zare, mislim, covek radi Audi i VW od svoje 19-te godine, sad mu je 33 godine, znaci ima 14 godina iskustva na Audi i VW vozilima, pa sigurno ne prica napamet. Za 3 godine rada u Porsche SCG je dogurao do sefa, malo li je - pa nije dosao na to mesto jer ne zna, nego valjda i zna nesto, zar ne?

Moj zakljucak je formiran na osnovu onoga sto si ti rekao da je on izjavio, a ne na osnovu njegove izjave, a izjava je najobicnija insinuacija.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 28.01.2009. u 12:37 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 28.01.2009. 10:38 ] @
Žare, Žare, pametan si k'o pčelica :)

Ali sada nemam vremena, za nekoliko sati ću ti odgovoriti 1 na 1 koliko su VW motori slabiji....
[ cozmo_im @ 28.01.2009. 10:44 ] @
Citat:
zarsilic: 30 crdi 90 PS je mnogo slabiji od G5 TDI 90 PS. Ali mnogo. Ide kao SDI ili jos gore.
i30 nije udobniji, vec ljigaviji. Svako ko iole ima malo iskustva sa vozilima ovo moze da zakljuci, a rec je o 2 potpuno razlicita pojma.
Odziv komandi kod cRDI a je najmanje 3x sporiji nego kod TDIa. Vozacima koji su iz TDIa seli u cRDI deluje na prvi pogled, kao da je nesto neispravno.

Cini mi se da nisi dobro procitao, u pitanju su benzinci 1.6 a ne CRDI i TDI masine. Samo sam preneo zapazanja za oba modela sa 1.6 motorima (benzinskim). Jedino automatska klima je losija kod I30 nego klimatronik (ali zato je Golf skuplji sa tom opremom par iljada od I30).

Zaboravio si da postoji i CRDI sa 115KS koji je smesno skuplji (a opet drasticno jeftiniji od TDI VW vozila) od modela sa 90 konja a pri tom ide drasticno bolje (nema "lag" i odziv mu je daleko bolji).

Sto se tice komandi i komfora sve je bolje za coveka koji je bilder, ima skoro 2m i saku kao 3 nase (cisto da znate da me ne dirate ahahahahaha).

Salu na stranu, njemu je, kao tolikom coveku, bilo prijatnije i komfornije u I30 uz laksi pristup komandama nego u Golfu V. Ovo se odnosi na prednja sedista i vozacko-suvozacki deo.

Sto se tice rupa, eto, malo je meksi i lepse ih i tise guta od Golfa petice (to sam i ja primetio vozeci peticu po BGD asfaltu - cak na neke rupe je bio bucan kao moja Corolla koja je punoletna sto mi je neshvatljivo - znaci iste rupe preko kojih idem mojim autom. Primerak koji sam ja vozio je presao 53.000km). Dobro to je ste subjektivan osecaj ali ako je on primetio, znaci da nesto tu ima.

O Golfu VI cemo uskoro pricati, cim mu nesto padne pod ruku i nogu - mozda jeste poboljsan sto se tice komfora i ostalog.
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 10:57 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Žare, Žare, pametan si k'o pčelica :)

Ali sada nemam vremena, za nekoliko sati ću ti odgovoriti 1 na 1 koliko su VW motori slabiji....

Slobodno, ali sa osvrtom na stopericu i slicne instrumente, a ne na NET mediokritet i price rekla kazala, moj burazer ili moja strina,...

Citat:
cozmo_im: Cini mi se da nisi dobro procitao, u pitanju su benzinci 1.6 a ne CRDI i TDI masine. Samo sam preneo zapazanja za oba modela sa 1.6 motorima (benzinskim). Jedino automatska klima je losija kod I30 nego klimatronik (ali zato je Golf skuplji sa tom opremom par iljada od I30).

Zaboravio si da postoji i CRDI sa 115KS koji je smesno skuplji (a opet drasticno jeftiniji od TDI VW vozila) od modela sa 90 konja a pri tom ide drasticno bolje (nema "lag" i odziv mu je daleko bolji).

116 KS crdi sam testirao u Ceedu (i30 klonu) i vrlo dobro poznajem njegove sposobnosti. Nisu mi potrebna misljenja bildera.
Rezultati su onakvi kave sam napisao. Daleko ispod 105 KS TDI. Ali daleko.

Citat:
cozmo_im:
Sto se tice komandi i komfora sve je bolje za coveka koji je bilder, ima skoro 2m i saku kao 3 nase (cisto da znate da me ne dirate ahahahahaha).

Salu na stranu, njemu je, kao tolikom coveku, bilo prijatnije i komfornije u I30 uz laksi pristup komandama nego u Golfu V. Ovo se odnosi na prednja sedista i vozacko-suvozacki deo.

Po ovakvom kriterijumu, autobus je mnogo bolji.

Sto se rupa tice, imam suprotno misljene, ali ga ne potenciram obzirom da je rec o individualnom osecaju i da za tako nesto ne postoji relevanna metoda merenja vec se sve svodi na iskustvo osobe koja takvu procenu vrsi.
[ vladd @ 28.01.2009. 11:04 ] @
Citat:
zarsilic: verovatno bi se ostvarila Vladdova prognoza o skorom propadanju VWa..

Nici razumeo, mizlim da je kraj serije Golf.

Nece VW propasti, ne daje boze, imacemo III svetski rat

Probano je svasta u auto managmentu, i dugotrajne besmislene serije, istina uspedno zacetog koncepta, ali ubijenog osljarenjem, promenom svetskuh trendova, i na kraju, krizom okovane industrije.

Kriza se tek zahuktava. Tek su ljudi izgubili posao, tek su se ceicane pogasile, jos se krckaju socijalne pomoci i zalihe.

Auto industrija se nece ugasiti, ali ce se smanjiti asortimani i razlike u modelima.

Ovakvi modeli, za neka bogata, opustena vremena sa bahatim kreditima, automobili zedni servisa, skupog imidza nece preziveti.

Poz.
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 11:27 ] @
Mozda, ali videcemo.

Ne znam da li sam spomenuo, ali ako nisam sad cu reci.
Golf VI ce se, za razliku od svojih prethodnika, proizvoditi samo 3 godine kada se ocekuje Golf 7 koji ce biti baziran na sasvim novoj platformi pa mozda ovoj prici o "zasicenom trzistu" ima mesta.

Citat:
vladd: Nici razumeo, mizlim da je kraj serije Golf.

Nece VW propasti, ne daje boze, imacemo III svetski rat :D

Okosnica VW proizvodnje je bas Golf tako da se cesto umesto reci "Golf" koristi rec "VW". Uslovno receno: propadanjem Golfa, propao bi i VW (ili drugim recima: od Tuoarega nema leba).
Nesto slicno kao: bez Ferrarija nema formule 1.
[ cozmo_im @ 28.01.2009. 11:28 ] @
Citat:
zarsilic: 116 KS crdi sam testirao u Ceedu (i30 klonu) i vrlo dobro poznajem njegove sposobnosti. Nisu mi potrebna misljenja bildera. Rezultati su onakvi kave sam napisao. Daleko ispod 105 KS TDI. Ali daleko.

Probacemo da nadjemo CRDI pa da probamo. Stvarno ne mogu za CRDI da tvrdim (niti moj burazer) bilo sta jer ga nije probao.
1.6 benzinac je isao bolje od Golfa 1.6 benzinca i to je to.

Inace bilder je sef servisa Porsche SCG, tj moj burazer (cisto ako si mislio da je druga osoba u pitanju), a to je bilo apropo komentara otkud to da je I30 komforniji. Pa, za njega jeste a ne voze automobili samo mali i prosecni ljudi? Ima ih visokih i krupnih i debelih a valjda i oni smeju da se pitaju nesto kad je komfor u pitanju?

Sto se tice rupa, subjektivni osecaj jeste u pitanju, to se moze polemisati.
[ vladd @ 28.01.2009. 12:00 ] @
Ne bih se ja zamerao bilderu ...

Postoji "komplet" u asortimanu VW-a koji je privlacan, ali po nenormalnoj ceni, zaista nenormalnoj.
DSG menjac je posebna bombona.

Jedino se ne slaze(m), sa poredjenjem starog TDI koncepta sa novim koncepcijama, piezo brizgaljkama...

Da ne bi otisla diskusija pogresno, moze se piezo nabaciti i na TDI, ali je to kao elektronsko paljenje za Yuga..ukupno nema veceg napretka.

I to je jedan sporan momenat, forsiranje TDI, koji jeste bio dobar, ali je prevazidjen. Neka se popnu u biro, i neka crtaju nov motor..kada vec traze pare za staru slavu, nista sporno..

Zatim oprema motora (ne pricam o USB igrackama), sporna problematicna (uzas mi je da je vidim) boca za rashladnu tecnost sa problematicnim senzorom nivoa, plasticne pumpe za vodu (to stvarno ne zasluzuje auto od oko 20 k€) i "fantasticni" MAF senzor.
Termostat je posebna katastrofa, zar nisu mogli ozbiljniji da naprave (kada je vec skupo vozilo), a termodavaci su malo blaza prica i ne kostaju, pa neka i crkavaju.

Doticni MAF, problematicni, bar ne bi trebao da kosta 100 i kusur evra, ako crkava kao sijalica..

To samo u motorskom prostoru, pa da glava boli, za cas moze da se napravi progoreli dihtung, pregrevanje motora, a za te zahvate, neophodna je ozbiljna radionica sa jezivom tarifom.

Zatim, cest problem sa VW-om je i kutija snaznih (i za klimu) osiguraca na accu, koja zna da se istopi, nije preterano skupa, ali kosta, a na ovom golfu se nalazi vozacu pod nosom.

U auto nisam ni "usao", da ne bajem o problemima, ali u startu su sporne brave(elektricni deo) i podizaci stakala, dokazano problematicna roba..

Poz.
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 12:08 ] @
Ajd, i nesto apropo tvrdoce:

Golf je jedan od retkih putnickih vozila cija je dozvoljena nosivost preko 600 kg. Konkretno za TDI iznosi 640 KG (ili preciznije 640 Kp). Ovo je podatak respektabilan i za 2 kategorije veca vozila. U "Golf kategoriji", ili kako to neko neutralnije zove "C" segmentu je za bar 100 Kg vise od proseka. Da bi se ovakva nosivost ostvarila potrebno je napraviti cvrsce i masivnije vesanje pa je i to jedan od razloga prividne Golfove tvrdoce na ovim nasim, ne bas laserom radjenim, putevima.
S druge strane ovakva nosivost bas prilici nasem mentalitetu, ili nesto malo smo izgubili na mostu, ali smo zato dobili na cupriji.

DSG je posebna prica i za nu bi trebalo odvojiti posebnu temu i ne bih da je nacinjem u ovoj.

Uzrok "propasti" PD sistema i prelazak na neki drugi, u VW slucaju na CR, nijsu njegove performanse i vozne karakteristike vec nesto drugo (da ne ulazimo u detalje-ima tu svega). Uostalom koliko je TDI mocan pokazuju i "extremni sportovi" tipa L,Man ili Dakar.

Sto se pieco tehnologije tice, ona je jos jedan vid dodatnog uzimanja novaca iz dzepova korisnika, mozda i pre nego sto je motiv sa kojim se deklarise, obzirom da su pojedini mocnici procenili kako je TDI postao prejeftin i kako ima premalo prostora za profit.
U svakom slucaju, najmanje je tehnicke prirode.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 28.01.2009. u 13:28 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 28.01.2009. 12:29 ] @
Evo oko motora u najkraćem:

VW 1,4 75-80 KS (!) (velika sramota) - Hyundai 1,4 109 KS + bolja oprema + jeftiniji

VW 1,6 102 KS - Hyundai 1,6 122 KS + bolja oprema + jeftiniji

VW nema 2,0 benzin motor sa 145 -150 KS, ima 1,8 125 KS koji je među najslabijima u klasi

Dalje, VW nema 1,6 dizel motor (!).

Dalje, VW 1,9 105 (115 KS) - Hyundai 2,0 CRDi 140 KS + tiši i rafiniraniji rad.

Dalje, VW planira da konačno uvede 1,6 dizel sa 75, 90 i 105 KS, a Hyundai već ima odlični 1,6 CRDI i to sa čak 128 KS.

VW ima i jače motore od pomenutih, ali oni potpuno izlaze iz dotičnih cenovnih kategorija. Da ne bude zabune, poređenje se vrši samo u istom cenovnom razredu, pri čemu treba uzeti u obzir da Hyundai osim jačih motora u istim paketima nudi i više opreme.
[ cozmo_im @ 28.01.2009. 12:38 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic
Dalje, VW 1,9 105 (115 KS) - Hyundai 2,0 CRDi 140 KS.

Da, ovo sam i ja prevideo... i ovde je koreanac verovatno u prednosti (doduse ja sam vozio Passata TDI, znam da ide odlicno, ne znam kako je u Golfu), ali Hyundai ima i veci obrtni momenat i bolja ubrzanja po specifikacijama, pretpostavljam i da bolje vuce.

Ali da ne lupamo, ako neko nadje neki uporedni test, bilo bi dobro da pokaze na forumu.

Mislim - stvarno svaka cast VW-u i Golfu koji je rame uz rame sa Corollom model koji opstaje toliko godina, ali kad bi Golf unapredili kao Corollu sto su odradili sada (i pri tom je tu i Corolla sa 5v u obliku Aurisa), onda bi mozda i dosli do toga da kazemo da je kupovina tog automobila opravdana za to sto nudi.

Ovako - jednostavno nije.
[ Miroslav Jeftić @ 28.01.2009. 12:59 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: VW nema 2,0 benzin motor sa 145 -150 KS, ima 1,8 125 KS koji je među najslabijima u klasi

Koji će mu kad ima 1,4TSI.
[ vladd @ 28.01.2009. 13:06 ] @
Citat:
zarsilic
... Uostalom koliko je TDI mocan pokazuju i "extremni sportovi" tipa L,Man ili Dakar...

Ovako necemo da se "igramo", ipak te sprave nemaju nikakve veze sa kupovnim, iako su im "baza" TDI motori.

I R1 u radnji kosta 12k€, a Doktor vozi igracku od milion evra..

Ako ce da se provlace u diskusiji teska imena "Dakar" i sl, koja pojacavaju kvalitet ovoga ili onoga, slede i primeri:

http://www.youtube.com/watch?v=Eo-9Io41bt8

I zabavi nikad kraja.

Ekstremne aplikacije zahtevaju ekstremne preduslove, a to nikakve veze nema sa fabrikama, prodavnicama i kupcima. Samo reklamna lagana i milozvucna "prevara"..

Matori smo za decacke price..

Poz.
P.S.
Poznajem primer selektovanog motora za Z101, posebno odabrane komponente, rentgenom pregledani odlivci, klipovi, radilica i bregasta uvedeni u ostre tolerancije, odabrani materijali, prebacivan na metanol, i motor je presao 450.000 km bez popravke. Na kraju je zavrsio u garazi i zardjao. Da li da izvodim zakljucak da su ti motori dugovecni?
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 13:22 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Evo oko motora u najkraćem:

VW 1,4 75-80 KS (!) (velika sramota) - Hyundai 1,4 109 KS + bolja oprema + jeftiniji

VW 1,6 102 KS - Hyundai 1,6 122 KS + bolja oprema + jeftiniji

VW nema 2,0 benzin motor sa 145 -150 KS, ima 1,8 125 KS koji je među najslabijima u klasi

Dalje, VW 1,9 105 (115 KS) - Hyundai 2,0 CRDi 140 KS + tiši i rafiniraniji rad.

Dalje, VW planira da konačno uvede 1,6 dizel sa 75, 90 i 105 KS, a Hyundai već ima odlični 1,6 CRDI i to sa čak 128 KS.

VW ima i jače motore od pomenutih, ali oni potpuno izlaze iz dotičnih cenovnih kategorija. Da ne bude zabune, poređenje se vrši samo u istom cenovnom razredu, pri čemu treba uzeti u obzir da Hyundai osim jačih motora u istim paketima nudi i više opreme.

Opet ja mislim da si ti jedan od retkih kojima je bitno sta pise o podatku snage, a ne sta jeste. Isto vazi i za ostale podatke.

Stoperica, kantar i colstuk su jedini instrumenti koji lako izlaze na kraj sa demagogiom; pa i ovom ovde: demagogiom na kvadrat.

Ajd, malo "pirocanski".
Zar nije bolje placati dazbine po onome sta pise, a voziti se u onome sta jeste?

@cozmo_im
Izvini, prijatelju, tvoji komentari i obrazlozenja su utemeljena na toliko malo znanja i skustva, da ih je potpuno nepotrebno komentarisati.
(Nemoj, se ljutis)

@Vladd,
Sto se MAFa tice, menja se na predjenih 60.000 km prema preporuci (nije obavezno) proizvodjaca. Vazi i za neke druge stavke cega se retko ko u Srbiji pridrzava. Osim toga iskustva su bazirana mahom na uvezenim vozilima nepoznatog porekla.
Spomenucu samo jedan slucaj gde sam imao prilike da se licno uverim u realno stanje predjenih kilometara koje je na jednom G4 TDIu od 110 KS iznosilo nesto vise od 750.000 km (nije graska). Medjutim, nije to maximum za koji sam cuo. Kolega je imao bliski susret sa slicnim TDIom od 919.000 Km.
Ne tvrdim da su sva uvezena auta sa ovakvom istoriom, ali sa pozamasnom kilometrazom sigurno jesu, te je zbog toga nijemoguce, generalni stav o odredjenom tipu vozila, graditi na ovakav nacin.

Postoji jos nesto u celoj prici. Da li ste se mozda raspitali o ceni netipicnih popravki kojih sigorno ima i na istocnim vozilima. Na primer nakon udesa i koliko kostaju delovi ako se moraju kupovati originalni?
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 13:33 ] @
Citat:
vladd: Ovako necemo da se "igramo", ipak te sprave nemaju nikakve veze sa kupovnim, iako su im "baza" TDI motori.

Gresis, itekako imaju. Nemoj samo da kazes da oni drugi ne bi nastupali da imaju sta da ponude.
U surovom trzisnom svetu tako nesto ne postoji.

Velika takmicenja jesu reklama i marketing, ali su istovremeno i demonstracija sile i tehnologije. Pa sta mislite gde je genom DSGa ili tiptronika?

Ne mislite valda da Toyota nastupa na F1 kako bi popunila nepar?
[ cozmo_im @ 28.01.2009. 13:34 ] @
Citat:
zarsilic:
Izvini, prijatelju, tvoji komentari i obrazlozenja su utemeljena na toliko malo znanja i skustva, da ih je potpuno nepotrebno komentarisati.
(Nemoj, se ljutis)

Ja sam upravo isto mislio za tvoje komentare. Toliko biti tvrdoglav a ne videti ocigledno stanje oko relacije Golfa i ostalih vozila je pomalo neozbiljno.

A pogotovo oko motora cija konstrukcija datira iz osamdesetih godina proslog veka.

Pri tom ja komentarisem samo nesto s cime sam imao dodira i sto sam probao (ili neko meni blizak).

Mozda da ti pokazem servisne liste za Golfove V iz Direct group (bivsa Direktna Trgovina) gde mi je kum sef transporta i nadzora vozila? Mislis li da je to neozbiljno? Zaprepastio bi se.

I, Zare, nisi ti jedini koji se razume u mehaniku vozila. Neki od nas su mozda i to ucili po raznim tehnickim skolama i diplomirali na takvim stvarima?
[ cozmo_im @ 28.01.2009. 13:42 ] @
Evo nadjoh nesto za CRDI vs TDI (i to 1.6 vs 1.9):

"The TDI has the oldest engine here and it's the least impressive in specification and outputs. Yet the single-overhead-camshaft, eight-valve engine is still a solid performer, showing its age more through a clattery soundtrack than disappointing performance."

"However, the i30's 1.6-litre engine is all Hyundai's own work, and it's a mighty impressive effort. Although punching above its capacity against these two, it feels competitive in terms of smoothness and response. It is the quietest and also spins out further, revving beyond 4000 rpm before signing off."

Buka u kabini:

"It's noticeably quieter than the Focus and outdoes the Golf in some speed ranges. It's also ahead of the Ford for rear-seat space and interior ambience."

Kazem ja - predrasude i samo predrasude!
[ cozmo_im @ 28.01.2009. 13:50 ] @
"Germany´s authoritative automobile specialty magazine, AutoBild compared i30 with the hometown favorite, the Volkswagen Golf. In the article, AutoBild praised i30´s “well-organized” interior as well as its exterior design which imparts a feeling of modern sophistication. And in comparing dynamic performance, i30´s diesel powerplant surpassed the Golf TDI on nearly all points.

The article also noted, “On curvy roads, i30 delivers superb handling, sticking to the road and tracking the pavement with stability and accuracy.” It also went on to say, “Compared with Golf, which has evolved through several generations, the i30 represents Hyundai´s debut in the C class and it’s an impressive one as i30 strikes a perfect balance between overall design and performance.”

Ali IDENTICAN zakljucak kao kod mog burazera, samo se odnosi na benziske motore 1.6.
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 13:50 ] @
Sto se savremenosti tice i tu ima sta da se kaze.

Istocna vozila, mislim na Japanska a Korejska pogotovo, po pitanju elektronike, za evropskim (ne mislim samo na VW vec evropskim uopste) zaostaju za najmanje jednu generaciju. Ako se izuzmu Boschovi sistemi koji od 2000. pa naovamo polako preuzimaju primat u vecini dizel agregata savremene konstrukcije (mislim prvenstveno na istocnjacke proizvode), elekrtronika koju su razvijali autohtoni Japanci, zaostaje 2 generacije.

Na primer EDC16 sistem je 2002 godine prvi put ugradjivan u BMWove modele, dok je slicnu primenu pronasao na Japancima "tek" 2006. Delphi je tek 2006 poceo razvoj sistema baziran na MPC5xx procesorima. Hitachi, kao jedan od najvecih proizvodjca tek prosle godine. Primera radi MB je vec odavno na EDC17 platformi.itd.

@cozmo_im

Kakvi su to elementi znanja i argumenti: moj brat, moj kum, ...?

Ajde molim te!

cRDI od 116 KS ostaje daleko iza TDI od 105 KS. Prakticno. Teoretski me ne zanima, a ne verujem da bilo kog zanima. Tacka.
Moze se i probati. Ko ima cRDI nek se javi. (Moze i onaj sa 128 KS)

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 28.01.2009. u 15:03 GMT+1]
[ Miroslav Jeftić @ 28.01.2009. 13:58 ] @
Citat:
cozmo_im: "Germany´s authoritative automobile specialty magazine, AutoBild compared i30 with the hometown favorite,

Heh, ako su relevantni opisi iz magazina, mogu odmah da zalepim nekoliko (od uglednih ne-nemačkih magazina) gde je Golf VI "ubedljivo najbolji u klasi", "auto godine" i sl.
[ cozmo_im @ 28.01.2009. 14:01 ] @
Citat:
zarsilic: @cozmo_im
Kakvi su to elementi znanja i argumenti: moj brat, moj kum, ...?
Ajde molim te!

Nisam mislio na znanje (ja imam tehnicko znanje koje sam pominjao), nego mislim na iskustvo u radu sa vozilima Golf IV, V, Polo, Audi A4-A6, Yaris, Peugeout (206-307) i raznim drugim vozilima.

Pre cu veroati rodjenom bratu nego tebi, nemoj se ljutiti. Ili mom kumu koji ima vozni par od stotinak VW vozila koja svakodnevno GPS-om nadzire i prati kuda vozilo ide u kojim uslovima, servis i eksploataciju svakog vozila.

To je po meni NEOBORIV reper za neko vozilo.

Ja cenim tvoje iskustvo ali moras uvaziti i drugo, mozda dosta iskusnije misljenje.

Pouzdanost iz Direct Groupa na osnovu 100.000km:

1. Yaris (nista se nije pokvarilo)
2. Audi (sitni nedostaci samo)
3. Peugeot 206 1.4 (zadnji lonac auspuha problematican, kocnice traju krace)
4. Golf V (garniture dihtunga u glavi, klimatronik, kocnice)
5. Astra G (Classic II) (potrosnja ulja, garniture dihutnga u glavi, trap, kocnice, auspuh, board comp)
6. Peugeot 307 (pucanje klipova na 1. cilindru na masi 1.6 benzinaca do 60.000km, HDI protokomeri, dizne, otkaz kompjutera)
7. Polo (sve sto se moze pokvariti)
8. Fiat - Fix It Again Tony, sama sala kaze.
[ cozmo_im @ 28.01.2009. 14:03 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Heh, ako su relevantni opisi iz magazina, mogu odmah da zalepim nekoliko (od uglednih ne-nemačkih magazina) gde je Golf VI "ubedljivo najbolji u klasi", "auto godine" i sl. ;)

Moramo malo uzariti diskusiju zar ne! Ovo se odnosi na CRDI vs TDI jer Zare uporno tvrdi da zastareo TDI dizajn motora moze da se nosi sa CRDI motorom. Ja mislim da ne moze, ali ajde sacekajmo da neko i kod nas uradi uporedni test (recimo 1.9 TDI vs 2.0 CRDI).
I to Golf VI vs Hyndai ili Auris recimo.
[ Nebojsa Milanovic @ 28.01.2009. 14:11 ] @

Citat:

Opet ja mislim da si ti jedan od retkih kojima je bitno sta pise o podatku snage, a ne sta jeste. Isto vazi i za ostale podatke.

Žare, nemoj biti smešan, zar ti ja ličim na nekog ko guta ono šta piše...pa pogledaj bilo koji test I 30 sa 109 KS i Golfa sa 75 KS... To je u snazi i performansama neuporedivo..

Da ne pričam o razlici u opremi i ceni...

Citat:
cRDI od 116 KS ostaje daleko iza TDI od 105 KS. Prakticno
.

Stari traktor- like TDI motori su jedini koji daju veću snagu od deklarisane, ali ne zaboravi da je cenovni konkurent TDI-ju 105 KS motor 2,0 CRDi od čak 140 KS, a i on je jeftiniji i bolje opremljen od TDI 105 KS. Opet neuporedivo...

Inače, uzmi ti taj CRDi od 128 KS sa 1600 bara (skoro kao piezo) pa ga čipuj i uporedi sa budućim CR TDI 1,6 ...takođe neuporedivo....i tako dalje i tako dalje...
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 14:30 ] @
Sto se motora, 1400 80KS, u G6 tice, malo je nejasno zasto se tako mali motor ugradjuje u ovo vozilo. Verovatno od strane proizvodjaca postoji nekakva racunica. Ne zelim da ulazim u poslovnu politiku firme.

Citat:
Nebojsa Milanovic: Inače, uzmi ti taj CRDi od 128 KS sa 1600 bara (skoro kao piezo) pa ga čipuj i uporedi sa budućim CR TDI 1,6 ...takođe neuporedivo....i tako dalje i tako dalje...

Ne znam sta si hteo da kazes sa ovih 1600 bara. U pojedinim tipovima TDI motora pritisci prelaze i 2000 bara, i ne znam za sta je ovaj podatak bitan? Mozda zato ide losije? Ili sta?

Citat:
Nebojsa Milanovic
Stari TDi motori su jedini koji daju veću snagu od deklarisane, ali ne zaboravi da je cenovni konkurent TDI-ju motor 2,0 CRDi od 140 KS, a i on je jeftiniji i bolje opremljen od TDI 105 KS.

Pandan 2.0 cRDI je 2.0 TDI a ovaj cRDI tesko na kraj izlazi i sa 1,9 TDI. O 2.0 TDi 170KS da se i ne prica.
Naravno da je skuplje.

Valda i treba da je skuplje ako toliko bolje ide.
Pa jel to mozda narodni obicaj u Srbiji da platis manje a da bolje ide.
Stvarno se ne razumemo.

Citat:
Nebojsa Milanovic: pa ga čipuj i uporedi sa budućim CR TDI 1,6 ...takođe neuporedivo....i tako dalje i tako dalje...

Ne dajem komentare na hipoteticke motore. Kad se pojavi sescu, izmeriti i napisati.

(bez kuma, brata, bildera, ali mozda nadjem neku zgodnu komsiku.)

Motori (TDI) koji trenutno postoje u Golfu 6 su 2 verzije 2.0 common reila od 110 i 140 KS.
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 14:45 ] @
Citat:
cozmo_im: Ja cenim tvoje iskustvo ali moras uvaziti i drugo, mozda dosta iskusnije misljenje.

Vidi ovako.
Prvo od cega krenem je da kad pritisnem papucicu gasa, auto mora da ide. DA IDE..

Posle tek diskutujem o ostalim stvarima.

Kad sam iz TDI-a seo u i30 cRDI prvo pitanje koje sam postavio bilo je da li je auto ispravan.
(Gde su mu iscackali onih 90 konja, ja ne znam.)
[ cozmo_im @ 28.01.2009. 14:58 ] @
Citat:
zarsilic: Vidi ovako.
Prvo od cega krenem je da kad pritisnem papucicu gasa, auto mora da ide. DA IDE..
Kad sam iz TDI-a seo u i30 cRDI prvo pitanje koje sam postavio bilo je da li je auto ispravan.
(Gde su mu iscackali onih 90 konja, ja ne znam.)

Ajmo jos jednom (bis po treci put), Zarko sto ne citas:

U pitanju su 1.6 BENZINCI a ne DIZELI.

Za CRDI sam rekao da ne mogu nista da iskomentarisem jer ga ja nisam licno probao niti je burazer probao CRDI vs TDI varijantu.

Inace, i ja sam cuo da je CRDI od 90KS malo tromiji.

Evo, malo cu biti smesan posto mi je (gle cuda) najbolji prijatelj Glavni i odgovorni Urednik Top Speeda (Dejan Potkonjak) da se opet pozivam na nekog, ali ovih dana cu videti s njim postoji li neka sansa da dobijem neke podatke ili barem da li ce mozda on biti voljan da istestiramo tako nesto.

Javim ako se nesto dogovorimo? OK?
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 15:07 ] @
Ne treba ti TOP speed.
Odes u Hyndai i uzmes test vozilo pa isprobas. Naravno, potrebno je da si prethodno testirao bar desatak drugih vozila. Sumnjam da ces sedanjem iz tvoje Corole bilo sta konstruktivno zakljuciti.

P.S. Lepo je imati prijatelje, ali je mala verovatnoca da ce cRDIu pomoci oko konja.
[ cozmo_im @ 28.01.2009. 15:11 ] @
Zare, pa zato nisam ni mislio ja da sednem da vozim samo Hyundai.

U odnosu na Corollu cu zakljuciti da je Hyundai mnogo bolji jer je nov i savremeniji. Isto kao i Golf V (mada ima par sitnica koje su i dalje legendardne kod Corolle).

Prepustio bih to njemu jer ja mogu da uzmem test vozilo ali ko ce mi dati u isto vreme i Golfa V TDI (cak i burazer ce tesko to obezbediti)?

Tako da ako organizuju takvu akciju ja cu rado isprobati to sa njim. Najbolje bi bilo imati uvid u vise vozila istovremeno, na istoj deonici, u isto vreme.

I mislio sam na CRDI sa 115 KS.

Uostalom, bice prilike za Golf VI nadam se pa cemo videti.
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 15:12 ] @
1,6 bezzinac od 80 KS, vec sam jednom rekao, ne znam kojim povodom ubacuju u novog Golfa (verovatno za inat Milanovicu). Ako budem na raspolaganju imao nesto "zanimljivije", ovaj necu testirati. Ako ne, test cu bazirati na drugim elementima vezanim za novu sesticu.
[ Nebojsa Milanovic @ 28.01.2009. 15:20 ] @
Žare, kako ti nije jasno zašto ubacuju tako slab motor u Golfa? Rezon VW-a je u tome potpuno isti kao i za isporučivanje toliko neopremljenog auta kao što je osnovna Golf oprema:

Da bi pridobili neobaveštene + one kojima je jedino bitno da se njihov auto zove Golf, pri čemu ne znaju ni šta je motor ni šta je oprema u autu.

Priznao ti ili ne, takvi su ubedljiva većina Golf kupaca. Pogledaj statistike o broju prodatih primeraka po verzijama i sve će ti biti jasno. Ova smešna klot-pasulj varijanta je ubedljivo najprodavanija.

Nasuprot takvim kupcima, kupci koji znaju šta je motor i oprema u autu, teško da će se odlučiti za Golfa, jer on gubi u bilo kakvom preciznijem popisivanju što konja, što opreme za određenu cenu.
[ cozmo_im @ 28.01.2009. 15:23 ] @
1.4 ili 1.6?

Meni nije jasno za 1.4 motor zasto ubacuju u toliko vozilo, jos ona fora "trendline". Kao konkurentan je sa cenom. Super, samo sto ide ko baba na stakama a od opreme imas pepeljaru i upaljac.

Umesto da malo se spuste na zemlju, da pakete opreme prilagode cenovnom rangu konkurencije uz poboljsan kvalitet da bi opet bili ono sto su bili, oni i dalje lupaju sakom u glavu.
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 15:46 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Žare, kako ti nije jasno zašto ubacuju tako slab motor u Golfa? Rezon VW-a je u tome potpuno isti kao i za isporučivanje toliko neopremljenog auta kao što je osnovna Golf oprema:

Da bi pridobili neobaveštene + one kojima je jedino bitno da se njihov auto zove Golf, pri čemu ne znaju ni šta je motor ni šta je oprema u autu.

Priznao ti ili ne, takvi su ubedljiva većina Golf kupaca. Pogledaj statistike o broju prodatih primeraka po verzijama i sve će ti biti jasno. Ova smešna klot-pasulj varijanta je ubedljivo najprodavanija.

Nasuprot takvim kupcima, kupci koji znaju šta je motor i oprema u autu, teško da će se odlučiti za Golfa, jer on gubi u bilo kakvom preciznijem popisivanju što konja, što opreme za određenu cenu.

Aha,
sad mi je jasno.
Skrenucu im paznju na to.

Citat:
cozmo_im
Meni nije jasno za 1.4 motor zasto ubacuju u toliko vozilo, jos ona fora "trendline". Kao konkurentan je sa cenom. Super, samo sto ide ko baba na stakama a od opreme imas pepeljaru i upaljac.

Nisam siguran da ta baka nije super-baka za i30 cRDI od 90 KS.

Izmericemo i napisacemo. Samo malo vremena.
[ 101010 @ 28.01.2009. 16:29 ] @
Citat:
Sto se savremenosti tice i tu ima sta da se kaze.

Istocna vozila, mislim na Japanska a Korejska pogotovo, po pitanju elektronike, za evropskim (ne mislim samo na VW vec evropskim uopste) zaostaju za najmanje jednu generaciju. Ako se izuzmu Boschovi sistemi koji od 2000. pa naovamo polako preuzimaju primat u vecini dizel agregata savremene konstrukcije (mislim prvenstveno na istocnjacke proizvode), elekrtronika koju su razvijali autohtoni Japanci, zaostaje 2 generacije.

Na primer EDC16 sistem je 2002 godine prvi put ugradjivan u BMWove modele, dok je slicnu primenu pronasao na Japancima "tek" 2006. Delphi je tek 2006 poceo razvoj sistema baziran na MPC5xx procesorima. Hitachi, kao jedan od najvecih proizvodjca tek prosle godine. Primera radi MB je vec odavno na EDC17 platformi.itd.

Hm, :D :D :D..
Prvo japosi + drugari uopste nisu radili na dizelima... do skora dizeli mi uopste nisu bili tema interesovanja. S obzirom da im je primarno trziste bilo USA, dugo vremena se odrzao taj trend prvenstvenog razvoja benzica. Dizele koje su pakovali u svoje modele su kupovali od drugih, uglavnom evropskih proizvodjaca ili nesto na brzaka sklapali, jednostavno nije im bilo vazno... Dizeli koje danas rade su vec druga prica.
Kad smo kod benzinaca, tu nema sta da se prica...
U prici tehnologije izrade benzinskih motora evropa vs. japan, japan je dovoljno pokazao. Krajem osamdesetih bilo je potpuno normalno voziti serijske japanske atmo motore sa 100ks po litri. U toj prici VW nema ama bas nista da trazi, cak ni danas 20 godina kasnije... Pored toga sto su bili tehnoloski napredniji, sa boljim performansama, to su i pouzdaniji motori.

Naravno i japosi se neko vreme odmaraju...

Kad im zatreba ne sumnjam da ce Japanci napraviti odlicnu elektroniku za dizele, bar su tome majstori.
[ Slobodan Miskovic @ 28.01.2009. 16:48 ] @
A toyota D4D 2.2 :) ?
[ frenkijevac1 @ 28.01.2009. 16:53 ] @
Golf IV koji je dve generacije stariji od svih ovih pomenutih, sa najstarijim i najodvatnijim TDI motorom, kog niko ne voli i svi ga izbegavaju, i to onim od 130ks,
BI OČETKAO U RIKVERC sve ove hjundaije i kije i ostalu bagru.
(Mozemo da uradimo test, kad god hocete, da se ne raspravljamo bezveze)

Tako da prica kako golf ne vredi tih para kod mene ne pije vodu.
U sustini vi ovde samo raspravljate o ukusima.
Meni konkretno, neko da ponudi nesto sto puta nabudzenije i bolje , a meni se ne svidja, pre uzimam ono sto mi se svidi, pa makar i losije
Vi mozda niste takvi, pa kupujete pametno, dobijete maksimum za para sto date.....
Ljudi su razliciti..
A GOLF JE ISTI. GODINAMA (oko 30ak vec)
NAJBOLJI AUTO U KLASI (KLASA ZA SEBE).

ps.
Cak i golf 3 sa tdi motorom od 115ks u gt opremi, ubija sve ove novije - po svemu, sem u komforu i tim dzidzabidzama... a ima ljudi kojima to nije bitno Opet ukusi...

[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 17:04 ] @
Ne bi bilo lose napraviti posebnu temu o serijskim japanskim pouzdanim i dugotrajnim automobila iz, recimo bas tog perioda. Koliko ih je bilo nekad a koliko ih ima trenutno i sve to uporediti sa evropskim slabim, losim i nepouzdanim.

Citat:
101010: Kad im zatreba ne sumnjam da ce Japanci napraviti odlicnu elektroniku za dizele, bar su tome majstori.

Daleko su oni od majstora po pitanju atoelektronike ako se u obzir uzmu i benzinci, u odnosu na evropske proizvodjace.
Ono sto uspeju da ukradu, na tome obitavaju. I jos uvek tako.

Osim par modela (tipa VTi i sl) vecina vozila iz tog vremena su im karburatorska za razliku od velike vecine evropskih pandana.
Kad god krene ovakva diskusija uvek me podseti na onu euforiju vezanu za Mazdu 323F. Secam se hvalospeva, nesto slicno kao danas oko Ceeda, i secam se navale, ne samo kod nas (bivsa SFRJ) vec i u drugim zemljama, a danas (ili 10 godina ranije) ni jedan da se bar pojavi. Po nekoj slobodnoj proceni, svakh 5 min se na semaforu (Bulevar oslobodjenja NS) pojavila bar jedna. Da podsetim, rec je o modelu koji je noviji od Opel Vectre A koju u tom periodu nije bilo moguce videti.
Vec nakon manje od 10 godina, slika na putevima je izgledala sasvim drugacije. Golfova, Opela i Fiata na pretek!
Zasto?
Zato sto su losi, nepouzdani, zastareli, malo konja po litru?

Interneta nije bilo, ali je bilo price identicne ovoj.
[ Slobodan Miskovic @ 28.01.2009. 17:06 ] @
Citat:
Vec nakon manje od 10 godina, slika na putevima je izgledala sasvim drugacije. Golfova, Opela i Fiata na pretek!
Zasto?
Zato sto su losi, nepouzdani, zastareli, malo konja po litru?

Mozda zato sto su se uvozili masovno i Golfovi i Opeli i Fiati. Pogledaj malo po placevima, koliko ima japanaca? :)
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 17:10 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: A toyota D4D 2.2 :) ?

U nekim modelima D4D kuca evropsko srce, dok je za neke modele Denso razvio svoj sistem po principu Boschovog ECD16.
[ frenkijevac1 @ 28.01.2009. 20:57 ] @
Hehe kad spomenu mazdu 323F :)
moj pametni cale (malo me podseca na Milanovica :))) - valjda se zato i krvimo oko golfa )
kupio novu mazdu 323f (oni farovi bili dojaja - ko na korveti:) i posle koje godine, bas kad je izasla iz garancije, crkne joj menjac - koji inace u srbiji tada niko nije video ni na slici :) i ode mazda...
tako da nas je taj jedini japanski auto bas lepo sluzio i bas smo lepo otresli para na njemu :)
A pored nje covek nije imao zajeba - jer je imao sve golfove po redu - dvojka nam svaki drugi dan vugli po 300-400 kila tereta, a presla je 560.000km sa jednom zamenom karika :) pasat b5 isto nije pravio nikakve probleme sem protokomera i ciscenja turbine sve do 350,000km kad je prodat. Sad ga vozi neki lik i pegla pun gas i dalje sa njim, a prodat je za 3000e manje od cene koju je placen pre pet godina.
Za nekog prosecnog srbina koji autu vadi dusu volksvagen je mama. Pogotovo nov.
Sad da nije ovakva frka oko posla opusteno bih parkirao sesticu u garazu, bez imalo razmisljanja i to tdi-a sa 140 konjica, pa makar i bez klime i podizaca i bez tockova ako moze :)

Zna li neko cene?? Kad imate toliko rodbine po vw-u??
[ Reno4 @ 28.01.2009. 21:21 ] @
Neverovatno kako neki likovi ovde lupetaju. Evo samo jednog citata:
Poznati VW sklopovi sa uspavanim problemima, accu preblizu ventilaciji, smanjili su broj otvora na resetki za ventilaciju(previse su pucale), uopste, previse plastike..
Kao da je tehnički genije koji je ceo radni vek proveo praveći automobile.
Kako ga samo ameri ne ukradu kad je tako pametan?!
Ja se ozbiljno bavim servisiranjem VW automobila, ali ne volim da komentarišem, jer je sve to dosta subjektivno, a i ne znam dovoljno o drugim markama.
Dakle, po mom skromnom mišljenju, forumi služe da se prenesu lična iskustva itd. a ne da se lupeta.
Što se tiče G VI, ako nastavi putem G V, biće veoma pouzdan i dobar auto za današnje standarde.
Pozdrav svima
[ Nebojsa Milanovic @ 28.01.2009. 21:25 ] @
Citat:
frenkijevac1: Hehe kad spomenu mazdu 323F :)
moj pametni cale (malo me podseca na Milanovica :))) - valjda se zato i krvimo oko golfa )
kupio novu mazdu 323f (oni farovi bili dojaja - ko na korveti:)

frenkijevac1, začeprkaj malo po starijim postovima i pogledaj šta sam govorio za tu Mazdu ;)

Potpuno običan auto, istina lepog izgleda, ali meni neinteresantan.

U to vreme sam razmišljao da kupim Mitsubishi Lancer 1,5 GLXi, ali se posle predomislih i kupih Mitsubishi Galant 2,0 GLSi. Oba su mnogo bolji auti od te Mazde...
[ Miroslav Jeftić @ 28.01.2009. 21:33 ] @
U to vreme Mazda 626 je bila verovatno najbolja opcija. Galant je ok, ali se ne bih odlučio za njega. Moj drugar je izmenjao nekoliko Galanta i tokom tog vremena se prilično specijalizovao za njih. Lepa kola, ali im je trebalo i dosta održavanja.
[ Nebojsa Milanovic @ 28.01.2009. 21:38 ] @
Bio sam razmišljao i o Mazdi 626, ali varijante koje su se tada legalno mogle kupiti kod nas su bile klot kao Golf :D

Recimo, bile su sa karburatorom...i 323F je bila sa karburatorom...šta reći više...

Generalno, to je bilo doba kada je više modela moglo da se kupi u specijalnim varijantama za naše tržište...recimo Astra sa karburatorom bez serva i sa 60 KS....smejurija..
[ Miroslav Jeftić @ 28.01.2009. 21:49 ] @
Baš naprotiv, oko 91-92 godišta sve Mazde 626 su imale daleko više opreme nego prosek. Mislim da nisam video nijednu bez sva četiri podizača, el. retrovizora i el. šibera. Možda za današnje uslove nije neka oprema, ali za ono je ipak bilo sasvim dobro. Motori možda nisu bili "poslednji krik tehnike", ali su prelazili 500k bez većih problema.
[ etjen @ 28.01.2009. 22:08 ] @
nisam hteo do sad da se mesam u ovu diskusiju jer me tema preterano neinteresuje, ali ipak moram da prokomentarisem vezano za 323f-taj auto je fenomenalan! (prakticno isto kao i svi drugi Japanci tog godista). Da ne bih sada ulazio u preterani opis pomenutog auta, samo bih prokomentarisao da 323f Mazde ima danas na ulicama u istom (ako ne i vecem) odnosu nego bilo kojeg drugog proizvodjaca tog godista (naravno proporcionalno kolicini uvoza kao nove). A tvrdim, da je to fantastican auto za ono vreme (poredjenja sa Vectrom i Golfom su, po meni, vise nego smesna)

Neko rece da mu je crkao menjac na Mazdi, hmmm, nije da sumnjam, sve je moguce, ali verujem da, ukoliko se to desilo bez mehanickog ostecenja, je veoooma izolovan slucaj, kao i da bi servis tog menjaca da su se obratili proizvodjacu bio uradjen sa debelom subvencijom :)
Ljudi, ne dirajte Japance iz devedesetih, greota...:-))))
[ Nebojsa Milanovic @ 28.01.2009. 22:11 ] @
Miroslave, u to vreme su podizači i električni retrovizori bili maltene smatrani za "full-opremu". Jasno, Nemci tada ni to nisu imali (a ni mnogo kasnije), ali ja motoru pridajem veći značaj nego tim stvarima.

Recimo, VW je harao sa 1,8 benzincem sa 75 KS :D (posle je došla varijanta sa svih 90).

Nemci nisu imali motor kao što je Mitsubishi 1,5 GLXi, još uvek imam test gde se test vozač iščuđava koliko lako taj Lancer beži BMW-u 316i uz Avalu..

Što se tiče izdržljivosti motora Japanaca, slažem se, naravno.
[ Miroslav Jeftić @ 28.01.2009. 22:16 ] @
Pa dobro, to svakako nije bio auto za uletanje u krivine i potpisivanje pri polasku.
[ Zarko Silic @ 29.01.2009. 00:12 ] @
Sta trabunjate bez veze.

Prvo otisli ste sa teme a drugo mastate i pricate netacno.

Astra 60 KS je verzija koja je nosila komercijalnu oznaku 1,4i i poseduje centralno elektronsko ubrizgavanje. Znatno pre Astre je postojao Kadet, takodeje 1,4i. Model sa karburatorom je nosio oznaku 1,4 S, imao je 75 KS i bio namenjen prvenstveno istocnom trzistu. Narocito u svojoj poodmakloj fazi.

Sto se 323F tice, samo u autokuci Hefner u NS je u godini 89/90 prodato preko 300 primeraka (prvi lizing u Jugi) od kojih se na teritoriji grada u poslednjih 10 godina nije video ni jedan.
U mom mestu (i okolini) je bilo 4 komada. Odavno su istrunula. Kakvi motori, menjaci i gluposti, jednostavno pokojna.

Vektri i golfova iz tog vremena i danas ima (na zalost). Promolite glavu kroz prozor pa cete videti bar jednog takvog fosila.

[ Nebojsa Milanovic @ 29.01.2009. 00:53 ] @
Citat:
zarsilic:

Astra 60 KS je verzija koja je nosila komercijalnu oznaku 1,4i i poseduje centralno elektronsko ubrizgavanje.

Postojala je i ta, ali i verzija sa karburatorom (doduše, bila je baš jeftina) od takođe 60 KS, moj komšija ju je do skoro imao.

Ova koju si ti spomenuo ima SPI ubrizgavanje, a 1,6 (mnogo ređa i skuplja) je imala 75 KS i MPI ubrizgavanje.
[ cozmo_im @ 29.01.2009. 09:21 ] @
Procitah za menjac na Mazdi. Mislim da je menjac unisten nepravilnim rukovanjem, ali ajde i da poverujemo da je crkao (desava se, nije da nije).

Ipak, komsija vozi Mazdu 626 2.0D staru preko 20 godina i radi kao sat, evo preko 500.000km. Ama bas nista nije imao od vanrednih servisa. Trosi ulje sada, litar na oko 800km, ali ide i dalje i pali na -15 kao mina.

Uostalom, ja vozim japanca a vozio sam Golfova ihihaj pa itekako mogu da komentarisem. Corolla je pojam za Golfa II a bogami i za trojku (sto se tice motora i tehnike). Nije udobna kao Golf III ali je tisa sto se tice motora (mislim na benzince), menjac je mnogo bolji, nekako se bolje vozi auto. Golf III je mozda malo stabilniji, ipak je to malo novija generacija automobila i bilo bi cudno da nije stabilniji na putu i komforniji.

Sto bi rekli neki sto voze Golfove kad probaju moj auto: Au brate pa ovo klizi samo tako! Jes ti to budzio nesto ili sta? Nit se cuje motor a roka samo tako? Sta je bre to?

Fabricki, brate, fabricki (moj odgovor).

Izbezumljeni su kad osete da motor 1.3 ubrzava bolje od VW 1.6, pogotovo druga i treca brzina otkidaju u odnosu na VW.

Koleginica koja je vozila fantasticno odrzavanog Golfa II (1.6 benzin, Nemac) godinama mi govori da ako ikad prodam auto ona ce ga kupiti. Dovoljna je bila jedna voznja da shvati u cemu je fora...

Nekako im razbijem izluziju tog perfektnog, obozavanog, savrsenog, ultimativnog automobila marke GOLF, toliko opevanog u narodnim epovima...

Eto, to je ta razlika koju neki NAMERNO ne vide ili NECE da vide.

Ja i dalje kazem GOLF je odlican auto - ali ljudi u ovom narodu su predrasude tolike da ja nemam reci. Masa VW fanova nikad nije videla japanski ili korejski auto - niti sela da provoza neki od modela...

P.S. Pre neki dan dolazim na posao, vidim Reno Lagunu (staru 3 godine, presla ni 80.000km) stoji na sred srede sa sva cetiri zmigavca. Pogledam malo bolje - bivsi kolega nisam ga vido godinama. Sta je bilo - stao auto sam od sebe i ni makac.

Ajde Corollo slepuj....
[ Zarko Silic @ 29.01.2009. 11:09 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Postojala je i ta, ali i verzija sa karburatorom (doduše, bila je baš jeftina) od takođe 60 KS, moj komšija ju je do skoro imao.

Ova koju si ti spomenuo ima SPI ubrizgavanje, a 1,6 (mnogo ređa i skuplja) je imala 75 KS i MPI ubrizgavanje.

60KS je 1.4i a
75KS je 1.6i ali singPioint. Multipoint 1.6 ima 100KS (i to ne svaki)

Nesto si pobrkao.

@cozmo_im

Meni ova tvoja prica lici na oprostajno pismo

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 29.01.2009. u 12:26 GMT+1]
[ cozmo_im @ 29.01.2009. 11:25 ] @
Citat:
zarsilic: Sto se 323F tice, samo u autokuci Hefner u NS je u godini 89/90 prodato preko 300 primeraka (prvi lizing u Jugi) od kojih se na teritoriji grada u poslednjih 10 godina nije video ni jedan.
U mom mestu (i okolini) je bilo 4 komada. Odavno su istrunula. Kakvi motori, menjaci i gluposti, jednostavno pokojna.

Pa sad... evo kod mene u naselju prvih vlasnika kojima su 323F (i 323 Sedan) u tip top stanju (negarazirani). Znaci sve kao i prvog dana. Imali su problema samo sa svetlima (nece da izlaze-ulaze) i to je to. Nisam cuo da su imali neki mehanicki kvar za 19 godina.

Mislis da je moj auto izbledeo za 18 godina, iako negaraziran?:

A i motor mi je nakon 220.000km i 18 godina apsolutno prljav (sta cu, nikad ga nisam prao, priznajem...):

Toliko o "truleks" japancima i slicno.

P.S. Jedini neoriginalni deo na motoru su mi kablovi za svecice i komutator koji je otisao na oko 200.000km (tj. mislim delovi koji nisu iz fabricke ugradnje). Cca 65e za 18 godina. Ah, da i ono pancir crevce, sta ce jadno moralo je malo da se pohaba nakon tih godina...
[ Zarko Silic @ 29.01.2009. 11:30 ] @
Cvetici!!!

Sad sam siguran da je oprostajno.

P.S. "Cca 65e za 18 godina"

a amortizeri iz prethodnih postova??
[ Nebojsa Milanovic @ 29.01.2009. 11:37 ] @
E bre Žare, pričamo o devedesetim..

Astra 1,4 60 KS je imala verziju sa karburatorom, gledao sam je godinama pod prozorom..

A prijatelj i dan danas ima Vektru 1, 6 sa 75 KS kupljenu novu 90-te.

Taj 1,6 sa 100 KS je predstavljen mnooogo kasnije...
[ vladd @ 29.01.2009. 11:41 ] @
Pocetkom devedesetih, Japanci su napravili udar na auto industriju koja je stigla gde je stiga. Toyota je najprodavanija marka na svetu, i valjaju se u parama.

Tih godina se ponovo pojavio i rasizam i fasizam i nacizam. Cak su Ameri probali da diskvalifikuju svoje gradjane koji voze japanski auto. Sto nije ni malo naivno.

Takav udar se nece ponoviti, mozda je zbog tog udara i Lopez usao da ojadi Ford, pa onda ostale, zbog tog udara, krenulo se u pravcu zakidanja na "nepotrebnim" dugmicima..onda je nepotreban i DSG, nepotrebni su i 150KS, auto moze da se vozi i sa 50ks i manje...

Nije to dobar pravac diskusije.

I ova sestica je zrtva tog "rata".

Sto se tice 1.4 motora, mislim da velike fabrike, kao sto je VW, sve vise okrecu ledja porodicnom kupcu, prosecnom gradjaninu. Sve vise se okrecu maloj privredi pa na vise. Oni su kupci vise komada vozila odjednom, dobijaju popuste, vece stete pokrivaju osiguranja, pojednostavljuje se posedovanje vozila, a sama vozila "proizvode" pare.

Okretanje sluzbenim vozilima je ocigledno, tako da nase lomljenje kopalja nema puno smisla, da ne kazem, da VW davno nije broga sta misli prosecan kupac, trend prodaje u jakim industrijama, medju jakim firmama se odrzava, a pojedinci neka placu.

Ionako to nije njima namenjeno vozilo. Stoga, jos gluplje mi deluje kada je neko, pojedinacno, privatno, nicim izazvano, ovih dana... "Golf-fan"

Poz.
P.S.
Pocecu da pravim analogiju marketinske "prevare" u auto industriji sa avio kartama. Po IATA, ni jedna karta nije ispod 1000$, za druge kontinente i 2 ili 3000$.
Ljudi se realno voze sa 300-600€, na bilo kojim relacijama, ili za mnogo manje para, ako nisu u zurbi. Buking moze da kosta punu cenu.
Tako i sa cenama automobila, pise 20k€, ali se otudjuju u velikom broju po 12-15000. Onda je "velika prodaja, pomislilo bi se na "kvalitet"..
[ cozmo_im @ 29.01.2009. 11:58 ] @
Citat:
zarsilic: Cvetici!!!
Sad sam siguran da je oprostajno.
P.S. "Cca 65e za 18 godina"
a amortizeri iz prethodnih postova??

Cvetici, jasta, moram je ulepsati malo (salim se, ovo s neke svadbe).

Amortizeri - potrosni materijal isto kao i disk plocice prednje, originalni su trajali bogami skoro preko 125.000km. Zamenjeni su jer je meni smetalo lupkanje pozadi, inace su mogli bez problema jos da guraju. Plocice originalne skoro 120.000km i to napola pojedene - majstor zamenio iz preventive. Zadnje pakne sam menjao pre 100.000km i na tehnickom je kocio pozadi sve po PS-u. Doduse menjacu ih sad, vreme je, kao i sajlu za rucnu jer leva strana je nesto popustila i ima veci hod. Jedan homokineticki, jedna kugla i biksna (posledica izbegavanja direktnog sudara i uletanja sa desnim tockom van puta u neke rupetine, znaci nije riknulo samo od sebe, pukla manzetna, kugla prolupala posle par dana, kao i biksna, ja sam mislio da ce mi otpasti tocak i pola auta kad se to desilo, ali izvukosmo zivu glavu) i to je sve za 19 godina, i to sve nakon predjenih 150.000km, do tad nista. Zadnjih oko 50.000km nemam problema, tj. nista vanredno nije radjeno (osim sto cu sad kocnice zadnje)
Izracunao sam da mi je trosak za auto smejurija, vise sam potrosio na cokoladu mesecno nego na odrzavanje auta...

Doduse, jeste mala kilometraza, ali su velike godine u pitanju (auto je proizveden u decembru 1989-te) te stoga mislim da su japanci ipak nesto napravili dobro.

A jedna anegdota: skoro mi jedan pumpadzija sa Lukoil pumpe predamnom vadio 2500e (znaci vadi iz novcanika) na licu mesta da kupi auto!!!
Ozbiljno - ne zezam se! Ja mu reko 2800e i na to je pristao - LADNO! Naravno, nisam mu prodao jer jos nisam odlucio koji novi auto cu kupiti (sigurno ne ove godine)

P.S. Inace, rekoh sta sam menjao na motoru:) Imam sve zapisano u servisnoj knjizici sta kad i kako.
[ Zarko Silic @ 29.01.2009. 12:13 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: E bre Žare, pričamo o devedesetim..

Astra 1,4 60 KS je imala verziju sa karburatorom, gledao sam je godinama pod prozorom..

A prijatelj i dan danas ima Vektru 1, 6 sa 75 KS kupljenu novu 90-te.

Taj 1,6 sa 100 KS je predstavljen mnooogo kasnije...

Ni u devedesetim 75KS 1,6 litarski motor nije multipoit.

Jeste offtopic ali ajd malo da rascistimo (tesko se snalazis kad di NET ne pomaze, a?)

Numericka oznaka snage motora ima odredjeno znacenje jer je proizvodjac tako hteo. Razlicitim oznacavanjem bukvalno iste snage je stavio do znanja da je rec o drugom ili izmenjenom mororu. Tako na primer na izgled isti motor sa deklarisanih 115KS ili 116KS nisu isti sto bi neupuceni pogresno zakljucili. Ovo vazi za sve proizvodjace; ne samo za Opel.

1,6 litarski motor od 100KS je postojao i pre 90 ih. Ugradjivao se u Kadet i nosio je oznaku 1,6E (veoma su retki na ovim nasim prostorima). Poseban sistem ubrizgavanja.
1,6 litarski motor od 84 KS je takodje postojao. Ugradjivao se u Astru i bio je namenjen Italijanskom tgrzistu. Takodje redak i nije MPI.

Da ne duzim pricu, ima na desetine i stotine tipova motora iste zapremine i iste generacije.

U Opelovim uputsvima na poslednjim stranicama postoje i verzije motora za oredjeni tip vozila koje svetlost dana nisu ugledale. Planirano ali nerealizovano.

Citat:
Nebojsa Milanovic:

Ako nije greska u saobracajnoj knjizici, ocigledno je rec o Opelovom izotopu, ili o mutantu nastalom pod uticajem zagadjenog vazduha u Pancevu

@Vladd,
lepo si ovo napisao i generalno, stvari tako stoje. Medjutim, u svim sverama je tako i ako bi se analiziralo do sitnih detalja: i u sportu i u nauci i u politici pa zasto da automobilska industrija na to bude imuna. Nema logike.
I zasto da "lopovima" dopustimo da se razmahuju; ma ko oni bili. Isto nema logike.

[ vladd @ 29.01.2009. 12:49 ] @
Ma ja samo pokusavam da OVU diskusiju prevucem na neku stazu (mada je i meni magla, gde je staza), iako sam vlasnik i legendarnog japanca i legendarnog VW, i oba su mi draga, ne bi bilo lose da ostanemo na Golfu 6

Opeli, i Fordovi su mi ionako vise fuj...baska sto ne zasluzuju da udju pod ovakav naslov, a bas su za posebnu diskusiju mentaliteta, kvaliteta, filozofije, predrasuda i gastarbajterskog nacina razmisljanja i "dokulturizacije"...

Poz
[ Zarko Silic @ 29.01.2009. 12:56 ] @
Da ne bude zabune: ja jesam vlasnik VWa ali nisam njihov fan.

(U mojim venama tece crvena krv. Ona sa eritrokonjicima)
[ Nebojsa Milanovic @ 29.01.2009. 13:21 ] @
Žare, nema ovo nikakve veze sa netom.

Verovatno ne znam sve, naročito najređe varijante nekih auta, ali Astra 1,4 60 KS sa karburatorom je postojala 101%.

[ Zarko Silic @ 29.01.2009. 13:23 ] @
Citat:
vladd: predrasuda i gastarbajterskog nacina razmisljanja i "dokulturizacije"...

I gastarbajteri su nasi ljudi;
i oni koji su gastarbajterima omogucili da hrane svoje porodice.

(ako se vec umesala sociologija).
[ Ivan Dimkovic @ 29.01.2009. 13:25 ] @
Citat:
vladd
Opeli, i Fordovi su mi ionako vise fuj...baska sto ne zasluzuju da udju pod ovakav naslov, a bas su za posebnu diskusiju mentaliteta, kvaliteta, filozofije, predrasuda i gastarbajterskog nacina razmisljanja i "dokulturizacije"...

Hm.. Opel Insignia je vrlo dobar auto ;-)
[ Zarko Silic @ 29.01.2009. 13:43 ] @
Nije dobar vec extra. Ima prihvatljivu cenu. Upravo razmisljam da ga odvozvam i da ga predlozim Opelovcu Milanovicu.

Sve zna o Opelu, pa ko veli,... hm.
Za razmisliti.

Osnovna verzija vec od 22.000 eura! Vrlo zanimljivo.

Citat:
Nebojsa Milanovic: Žare, nema ovo nikakve veze sa netom.

Verovatno ne znam sve, naročito najređe varijante nekih auta, ali Astra 1,4 60 KS sa karburatorom je postojala 101%.

Postoji jedna verzija karburatorskog motora 1,4 litra ali sa 59KS i nosi oznaku E14LV. On se cesto pogresno oznacava sa 60 KS. Cak je i u AutoDati pogresno oznacen (nisu retke greske u AutoDati).
Po pravilu proizvodjaci svoje motore namerno oznacavaju razlicitom vrednoscu snage radi lakseg "snalazenja".
[ Nebojsa Milanovic @ 29.01.2009. 14:07 ] @
Citat:
zarsilic:
Postoji jedna verzija karburatorskog motora 1,4 litra ali sa 59KS i nosi oznaku E14LV. On se cesto pogresno oznacava sa 60 KS. Cak je i u AutoDati pogresno oznacen (nisu retke greske u AutoDati).
Po pravilu proizvodjaci svoje motore namerno oznacavaju razlicitom vrednoscu snage radi lakseg "snalazenja".

Pa dobro, verovatno je to ta, u saobraćajnoj mu piše 44 kW, verujem da smo se konačno dogovorili :)
[ Miroslav Jeftić @ 29.01.2009. 14:15 ] @
Citat:
zarsilic: Nije dobar vec extra. Ima prihvatljivu cenu. Upravo razmisljam da ga odvozvam i da ga predlozim Opelovcu Milanovicu.

Sve zna o Opelu, pa ko veli,... hm.
Za razmisliti.

Osnovna verzija vec od 22.000 eura! Vrlo zanimljivo.

Takođe je svuda pokupio odlične ocene. Jedino ne znam da li sva ta frka oko Opela može da bude razlog za oprez (zbog podrške/servisa/itd).
[ Zeleni zub @ 29.01.2009. 14:48 ] @
off:
'Bem ti sunce sta napraviste od teme
[ etjen @ 29.01.2009. 21:48 ] @
zarsilic:
Sto se 323F tice, samo u autokuci Hefner u NS je u godini 89/90 prodato preko 300 primeraka (prvi lizing u Jugi) od kojih se na teritoriji grada u poslednjih 10 godina nije video ni jedan.

Stvarno nisam mislio vise da komentarisem zbog OT-a, ali 323(f) su sve samo ne pokojne. Razlog postojanja veceg broja Vectri i Golfova je iskljucivo veci uvoz takvih vozila kao polovnih (u vreme kad nije bilo kontrole uvoza).
Tih Mazdi zaista u Beogradu ima vrlo pristojan broj.
toliko od mene o tome-ne idem vise u OT :)
[ frenkijevac1 @ 29.01.2009. 23:48 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=qFQTAeKNHsA&feature=related

Evo jedan pogled unutra
Ovo nema konkurenciju i vredi svaki evric koji ti naplate.

A ima i ovo
http://www.youtube.com/watch?v=qVZQgm2V-30&feature=related
i ovo
http://www.youtube.com/watch?v=sGpVFQOluN8&feature=related

Veliki novitet će biti i trocilindraš 1.2 TDI sa 75 KS, koji će trošiti samo 3,9 litara.
Očekuje se i top-gun dizelaš 2.0 TDI, u twin turbo verziji sa 204 KS. - Tako piše

[Ovu poruku je menjao frenkijevac1 dana 30.01.2009. u 00:59 GMT+1]
[ vladd @ 30.01.2009. 00:32 ] @
Citat:
frenkijevac1http://www.youtube.com/watch?v=qFQTAeKNHsA&feature=related
Evo jedan pogled unutra
Ovo nema konkurenciju i vredi svaki evric koji ti naplate.

Ovo zaista vredi svaku paru, u 19000 evra, svaka cast

Citat:
zarsilic: I gastarbajteri su nasi ljudi;
i oni koji su gastarbajterima omogucili da hrane svoje porodice.

(ako se vec umesala sociologija).

Ko je rekao da nisu ljudi, ali njihova zivotna filozofija ne moze biti pravilo.
Takodje, stavove koje su izgradili tamo negde, na tom mestu (tamo negde) mogu i da plasiraju.

I tu uopste ne znaci da su tehnicki merodavni, ili "pametniji".

Citat:
Ivan Dimkovic: Hm.. Opel Insignia je vrlo dobar auto ;-)

I travestiti mogu da izgledaju vrlo zgodno, ali se ja ipak ne bih upetljavao...

Neka je dobar auto, ne zelim ni da se sporim ni da doticne posedujem. Ionako moj izbor krecu da diktiraju neke druge stvari..ne samo u vezi automobila..tu ionako imam druge modele kao licni izbor...

Ako nekome treba moralna podrska, slozicu se, i ja volim pozoriste, ali ne u svojoj kuci

Citat:
etjen:... 
toliko od mene o tome-ne idem vise u OT ...

Predlazem da krenemo stopama etjena

Poz
[ rinenad @ 13.02.2009. 22:43 ] @
Poštovani,
čitam vaše stavove pa ću da pokušam da Vam napišem nešto iz prve ruke. Golfa 6 imam već par dana od ponedeljka 1.4 80 ks, osim serijske opreme ima climatronik koji radi savršeno za tako slab motor, ima maglenke koje se zakreću pri skretanju što je nepoznanica za ovu klasu automobila i doplatio sam neku smešnu lovu za retrovizore i kvake u boji. Kako puno radim uspeo sam da ga provozam samo jednom pre dva dana i prešao 815 km sa 50 lit eurosuper 100 omw. Mislim da je to pohvalno ako napomenem da je kompresor uz climatronic radio sve vreme vožnje. Koji to auto ima sedam jastuka, ASR, za 16000 eura? Moje je mišljenje da je teško za te novce dobiti bolji auto, imam i stilo 1,4 16v i nemože da se poredi sa golfom iako ima 15 ks više. Bolji je od drugih u klasi koliko je i skuplji cca 25-30%. To je isto kao kada poredite michelin gumu koju dobijete na golfu i neku iz Azije. Toliko pozdrav. Forum je super...P.S. ESP je u Nemačkoj u serijskoj opremi i za 1,4..kod nas ne..
[ bakara @ 13.02.2009. 23:01 ] @
Citat:
mm koncept:  Koji to auto ima sedam jastuka, ASR, za 16000 eura?

Mozda neki fiat stilo iz 2001 god?

[ rinenad @ 13.02.2009. 23:30 ] @
Možda stilo. Nisam vw fun, ali drugi auto u golf klasi se kupuje samo ako ne želiš da potrošiš milju dve više. U Nemačkoj ga prodaju u 38 boja...i to je zanimljivo, a ima serijski grejane retrovizore što je pozitivno za vw.
[ bakara @ 14.02.2009. 19:00 ] @
Ipak ce biti da je pomesao, posto sam temu ja zakljucao, a posle cu da pocistim i poruke, kao i gluposti u ovoj temi.

`fala na razumevanju!

EDIT:

Sredjeno

[Ovu poruku je menjao bakara dana 14.02.2009. u 20:58 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 14.02.2009. 21:22 ] @
Automobile delim u 2 grupe, pozeljne za kradju i nepozeljne za kradju. Pare mi ne rastu na drvetu i prioritet je da zastitim svoju imovinu i svoj dusevni mir koji mogu da obezbedim kupovinom automobila iz 2. grupe.
Dokle god zivim u Srbiji ne pada mi napamet da kupim auto iz VW grupacije. Da zivim u Nemackoj, MOZDA bih ga vozio, a mozda i ne. Jer, da zivim u Nemackoj, za koju se pretpostavlja da je procenat kradje ovakvih automobila minimalan, verovatno bih imao platu da mogu da biram auto pa bih opet kupio nesto drugo.
Kad bolje razmislim, da postoje samo 2 marke automobila na svetu, VW i neka druga, ja bih kupio onu drugu.
Konzervativan, u prevodu DOSADAN dizajn, koji ne znam za koga je namenjen, se nastavlja i na Golf 6. Citam Auto Bild, odavno, i pazim sta ce da napisu za G6. Jednostavno, konkurencija je toliko jaka, da ma koliko se trudili da mu prave ustupke bodujuci krajnje subjektivno u odnosu na druge automobile iz klase, konacna cifra se razlikuje za par bodova u odnosu na druge. On dobije vise bodova na "utisku o kvalitetu", "osecaju prostora", "preprodajnoj ceni", a konkurenti dobiju vise bodova na komforu, dinamicnosti, pogonu.
Ko zna da cita tabele (a trebao bi da zna svako ko je naucio da cita) moze da zakljuci da iako se nemacki novinari iz petnih zila trude da zamajavaju ovaj (kao i druge) narod, jedna Kia Ceed ili Hyundai i30 JESU bolji izbor, da ne pominjem Toyotu Auris ili Hondu Civic.
Neko je napisao da je G6 koliko je skuplji od drugih toliko je i bolji. Od koga skuplji? Da li je taj koji je uporedjivao stavljao isti nivo opreme ili je precutkivao kod Golfa nesto sto se doplacuje a kod drugog je u nekom nizem paketu opreme? Vec pomenuti Auto Bild imao je prosle godine lep clanak u nastavcima "koliko tacno kosta koji automobil". Pa su uporedjivali automobile raznih marki ali sa taksativno pobrojanom istom opremom. Pa ispadne nabudzena (opremom) Kia kosta vise nego nabudzeni Hyundai. Ili nabudzen Golf kosta vise nego nabudzena Honda. To sto Hundai i Honda ne nude klot verzije govori o njima, a to sto VW i Kia nude klot verzije takodje govori o njima.

Kupovina automobila je umetnost.

A za kraj jedna izreka o VW: mozete prevariti neke ljude sve vreme, ili sve ljude neko vreme, ali ne mozete prevariti sve ljude sve vreme.

[Ovu poruku je menjao HoT_Steppa dana 14.02.2009. u 22:32 GMT+1]
[ skorohaker @ 15.02.2009. 10:50 ] @
^ Bojim da to sto VW nudi klot verzije govori ponesto i o nama.
[ Zarko Silic @ 15.02.2009. 11:57 ] @
Citat:
HoT_Steppa: A za kraj jedna izreka o VW: mozete prevariti neke ljude sve vreme, ili sve ljude neko vreme, ali ne mozete prevariti sve ljude sve vreme.

Ta izreka vazi za sve proizvodjace bez razlike.

Bliski susret sa ovakvom izrekom nastaje onda kad malo kvrcnete auto pa vam je , recimo potreban blatobran, ili far.

Nesrecni vlasnici Korejskih vozila odlicno znaju o cemu pricam. .

P.S. Faktor kradljivosti moze biti ozbiljan pri odluci o kupovini; pogotovo ako je rec o vecim gradovima i boravku bez garaze. Automobil se moze zastiti 100% (da ne rastezemo temu), ali i sama pomisao atakovanja na "vase" vozilo nekome moze da skodi.
[ ventura @ 15.02.2009. 12:07 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Automobile delim u 2 grupe, pozeljne za kradju i nepozeljne za kradju. Pare mi ne rastu na drvetu i prioritet je da zastitim svoju imovinu i svoj dusevni mir koji mogu da obezbedim kupovinom automobila iz 2. grupe.

A ljudi su izmislili osiguranje od krađe tek onako, zabave radi?
[ etjen @ 15.02.2009. 12:42 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Automobile delim u 2 grupe, pozeljne za kradju i nepozeljne za kradju. Pare mi ne rastu na drvetu i prioritet je da zastitim svoju imovinu i svoj dusevni mir koji mogu da obezbedim kupovinom automobila iz 2. grupe.
Dokle god zivim u Srbiji ne pada mi napamet da kupim auto iz VW grupacije. Da zivim u Nemackoj, MOZDA bih ga vozio, a mozda i ne. Jer, da zivim u Nemackoj, za koju se pretpostavlja da je procenat kradje ovakvih automobila minimalan, verovatno bih imao platu da mogu da biram auto pa bih opet kupio nesto drugo.
Kad bolje razmislim, da postoje samo 2 marke automobila na svetu, VW i neka druga, ja bih kupio onu drugu.
Konzervativan, u prevodu DOSADAN dizajn, koji ne znam za koga je namenjen, se nastavlja i na Golf 6. Citam Auto Bild, odavno, i pazim sta ce da napisu za G6. Jednostavno, konkurencija je toliko jaka, da ma koliko se trudili da mu prave ustupke bodujuci krajnje subjektivno u odnosu na druge automobile iz klase, konacna cifra se razlikuje za par bodova u odnosu na druge. On dobije vise bodova na "utisku o kvalitetu", "osecaju prostora", "preprodajnoj ceni", a konkurenti dobiju vise bodova na komforu, dinamicnosti, pogonu.
Ko zna da cita tabele (a trebao bi da zna svako ko je naucio da cita) moze da zakljuci da iako se nemacki novinari iz petnih zila trude da zamajavaju ovaj (kao i druge) narod, jedna Kia Ceed ili Hyundai i30 JESU bolji izbor, da ne pominjem Toyotu Auris ili Hondu Civic.
Neko je napisao da je G6 koliko je skuplji od drugih toliko je i bolji. Od koga skuplji? Da li je taj koji je uporedjivao stavljao isti nivo opreme ili je precutkivao kod Golfa nesto sto se doplacuje a kod drugog je u nekom nizem paketu opreme? Vec pomenuti Auto Bild imao je prosle godine lep clanak u nastavcima "koliko tacno kosta koji automobil". Pa su uporedjivali automobile raznih marki ali sa taksativno pobrojanom istom opremom. Pa ispadne nabudzena (opremom) Kia kosta vise nego nabudzeni Hyundai. Ili nabudzen Golf kosta vise nego nabudzena Honda. To sto Hundai i Honda ne nude klot verzije govori o njima, a to sto VW i Kia nude klot verzije takodje govori o njima.

Kupovina automobila je umetnost.
]

skoro sve potpisujem!
Citat:
ventura: A ljudi su izmislili osiguranje od krađe tek onako, zabave radi?

osiguranje je dobra stvar, ali mislim da je stres koji, pretpostavljam, osoba dozivi kad mu ukradu auto (bilo koji a ne nov) jednostavno nesto sto se ne moze "osigurati" i naplatiti.
[ Miroslav Jeftić @ 15.02.2009. 13:12 ] @
Ako je preveliki stres, onda bolje nemati auto uopšte. Mom drugaru su pre desetak godina obili Fiću, tada starog oko dvadeset godina i koji jedva da je bio u voznom stanju, ukrali valjda rezervni točak i nešto alata, više se i ne sećam. Krade se sve živo.
[ etjen @ 15.02.2009. 13:27 ] @
smatram da ukoliko neko kupuje novog Golfa mora da ima na pameti da postoji visoki rizik od kradje i treba da bude spreman na to.
Sto se mene tice, sve i da imam opusteno pare za taj auto, nikad ne bih preuzeo takav rizik.
[ rinenad @ 15.02.2009. 18:45 ] @
Ja sam svoju 6-icu osigurao pa šta mu bog da. Nije on kupio mene. Pozdrav svima.
[ HoT_Steppa @ 15.02.2009. 19:00 ] @
Citat:
ventura: A ljudi su izmislili osiguranje od krađe tek onako, zabave radi?

Onda auto ne kosta koliko kosta nego kosta + kasko. A ako hoces mirno da spavas uzeces full kasko koji je ako se ne varam oko 10 % vrednosti vozila.
Pa tako narednih par godina koliko bude u posedu. A gde su redovni troskovi? A gde je dusevni mir koji placam?

Zar nije jednostavnije kupiti nesto oko cega te nece boleti glava?

Citat:
zarsilic: Ta izreka vazi za sve proizvodjace bez razlike.

Ne bih se bas slozio. Postoje ispitivanja zasto ljudi kupuju odredjene marke automobila, i u svetu i kod nas. Procenat ljudi koji menja marke od kupovine do kupovine, i oni koji su stalni kupci odredjenih marki. Kod nas je veoma zanimljivo da vecina koja vozi Golfove nikad nije vozila nista bolje, samo Zastavu i Fiat. Oni koji su imali srecu da voze nesto drugo se praktivno nikada ne odlucuju da kupuju VW. Ako neko predje preko predrasuda u vezi nekada japanaca a sada korejanaca, i sledeci auto ce mu verovatno biti sa dalekog istoka. Ako mu prihodi skoce, uzece auto iz vise klase.

Citat:
Bliski susret sa ovakvom izrekom nastaje onda kad malo kvrcnete auto pa vam je , recimo potreban blatobran, ili far.

Nesrecni vlasnici Korejskih vozila odlicno znaju o cemu pricam. .

Ja stvarno ne znam kako vi vozite, ali ja nisam nikad ogrebao nijedan auto. Ako vi niste krivi, sta vas briga koliko kosta, placa druga strana.

Citat:
P.S. Faktor kradljivosti moze biti ozbiljan pri odluci o kupovini; pogotovo ako je rec o vecim gradovima i boravku bez garaze. Automobil se moze zastiti 100% (da ne rastezemo temu), ali i sama pomisao atakovanja na "vase" vozilo nekome moze da skodi.

Ja ne znam kako neko moze da se kocka se tesko stecenim novcem pogresnim izborom marke automobila. Jedino ako ga nije tesko stekao.
[ Miroslav Jeftić @ 15.02.2009. 19:29 ] @
Ako bih kupio novi auto, ne bih mogao da ne osiguram, ma koje marke bio. I nova Dačija okružena kojekavim krševima na parkingu još kako "odskače" i privlači pažnju, a ne neki bolji auto. Ako ga neko ukrade, sve psihološke studije i ne znam kakva ispitivanja neće biti uteha.
[ rinenad @ 15.02.2009. 19:45 ] @
O tome kako je ko stekao novac možemo otvoriti novi topic, ja sam se odlučio za jeftiniji auto pa sam kupio osnovni golf. Nisi uspeo da mi promeniš mišljenje o forumu, super je.
Posebno mi se sviđaju komentari zarsilica, racionalno misli i piše. Posebno pozdrav!
[ HoT_Steppa @ 15.02.2009. 21:36 ] @
mm koncept, ni u jednom trenutku nisam mislio na tebe kad sam napisao o nacinu sticanja para.
Sto se tice Dacie, Z10 i sl. osigurao bih ih sa Zederom i to bi bilo dovoljno. Na mom parkingu, stoji nekoliko Logana, niko im jos nije digao ni jedan brisac, a kamoli nesto vise. Oni koji uspevaju da ukradu auto osiguran Zederom nece sigurno da kradu Daciu nego neki Audi ili VW sa aluminijumskom letvom volana.
[ frenkijevac1 @ 16.02.2009. 21:48 ] @
Ozbiljan lopov nece ni pogledati auto koji ima zeder.
Ako zelite mirno da spavate ugradite zeder i jedno malo dugmence za prekid struje, za koje ni rodjenom ocu necete reci gde je, i onda mozete opusteno da spavate. (200 eura + dugmence oko 50e zavisi ko vam uradi). Nije loš ni onaj bear lock za menjac. Bilo sta da stavis - smanjuješ verovatnoću da će neki ozbiljan lopov da se zeza sa tvojim autom - kad pored njega ima par nezasticenih, na nulu.
Ako kupujete nov auto na lizing kasko vam je obavezan, tako da 5 godina ne treba da brinete o tome (zastita od kradje se nesto doplati na osnovnu cenu osiguranja, ali ako imas 20k da kupis auto imas i da ga osiguras - zar ne? to na ratu dodje jos 50ak eura)

@hot_steppa
Odakle ti to da je vecina ljudi koja vozi golfove pre toga vozila krseve?
Ja imam auto vece klase, a kao drugi manji auto bih uzeo golfa 6 opusteno, Vozio sam i bmw-a trojku (koji je inace dojaja, ali nekako nije za svaki dan, za njakanje, grad i to... - kao sto je golf. A da je bolji - bolji je, ali je i skoro duplo skuplji).. vozao sam i par japanaca, par kilometra i jednostavno mi se ne svidjaju, ni izgled, ni kako se voze, vise mi odgovara nemac. Tako da iskljucivo tako biram auto, a onda u zavisnosti koliko para imam, biram kog cu nemca da kupim. Ova nova mazda 6 mi je lepa, ali bih pre uzeo novi a4, jednostavno ovaj mi je lepsi/bolji. Meni bar. Ne zalazim u tudja mišljenja.

Izbor auta je razlicit od osobe do osobe, auto je (normalnom muskarcu) odraz karaktera.

Tako da tu nema nikakvih predrasuda o japancima. Nisu loša auta, ali jednostavno mi se ne svidjaju i biram švabu.

Faktor kradljivosti???
Meni neki klinac komsija ukrao patike, sta sam trebao da gledam faktor kradljivosti, pa da ne kupim najke nego wink - da ne bih ostao bez njih )
Svako normalan ce u nov auto da ugradi alarm, pa makar i juga kupio, samo sto onaj ko kupi vw-audi-ili bmw mora da ugradi i zeder, ili nesto slicno (200-300e), pa ako vam je to problem i ako vas to tera od dobrog auta onda stvarno ne treba ni da ga kupite.

Inace, ovo je tema o golfu 6 i nema potrebe da hvalite japance, onaj ko voli japance nema sta da gleda golfa.
A nema ni potrebe da spominjete daciju ili zastavu 10 pogotovo.

Neka neko napise nesto o cenama golfa 6 kod nas? Da li su formirane i kad ce biti, ako nisu?
Inace, golf kao dodatnu opremu ima dosta stvari sto nema ni s klasa mercedesova. (park asist, distanc kontrol, tač skrin displej...)
Oni koji su ga vozili (testirali) kazu da je dosta komforniji od petice i da je do sada najkvalitetniji golf (u smislu materijala izrade).

@mm koncept
Kad si uzeo auto, gde, koliko si ga platio i kakva je oprema?? ako nije tajna
Kakvi su utisci? Koji si auto pre toga vozio?
Ajmo sad - raspiši se
[ rinenad @ 16.02.2009. 22:42 ] @
Pozdrav, drago mi je da neko hladne glave piše ovde...golfa sam birao logikom manje potrošnje u skladu sa cenom pa sam eto odlučio da to bude 1.4 i mislim da nisam pogrešio...bio sam u situaciji i jači da kupim ali ovaj mi takođe zadovoljava potrebe. Do sada sam vozio Fiat stilo 1.4 16 v ( imam ga još ). Golf je neuporedivo bolji auto čak i kada je Stilo bio nov. Na opremi stvarno nisu štedeli, serijski ima 7 jastuka, ASR ( za nemačko trž čak ESP ), radio mu je ok...grejani retrovizori, stvarno dobra sedišta, tvrd kao i svaki Golf, troši izrazito malo...prešao sam 815 km sa 50 lit uz napomenu da je Climatronik radio sve vreme. Od dodatne opreme imam Climatronik, maglenke koje se pale kod skretanja...u toj klasi za pohvalu...retrovizori i kvake u boji...naslon za ruku napred sa otvorima za ventilaciju prema nazad...i to je to. U Hrvatskoj sam ga platio 16200 eura što mislim da je ok. Btw. finalna obrada interijera mu je ista kao kod Pasata CC, a to je za tri klase više od bilo koje Kie, Yarisa, Suzukija ili sl.
[ frenkijevac1 @ 17.02.2009. 01:00 ] @
Po mom mišljenju si se z*** trebao si uzeti prvog dizela za kog si imao para, ili bar 1.4 tsi. Ovo je slabo, ali sa obzirom da si i pre vozio 1.4 benzinca, mogu da razumem.
Da li znaš možda koja je cena šetice 2.0 tdi?
Da li si gledao još neke aute pre nego što si kupio golfa i koji su utisci? ako jesi naravno.
poz

[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 19.02.2009. u 01:21 GMT+1]
[ rinenad @ 17.02.2009. 19:47 ] @
Pozdrav! Jesam gledao sam, zapravo skoro sam kupio 116i ali mi nije žao ni malo. U kombinaciji je bio i a3 ali mislim da je on suvišan, preskup je za ono što nudi u odnosu na golfa. U Hrvatskoj Golf 6 tdi 110 ks košta sa istom opremom kao moj 21000e, a 140 ks 23000e. Vozio sam sve Golfove osim 3-ke, ovaj je mrak. Otiđi, uzmi neki na test pa ćeš videti. Vozio sam se i u sciroccu, osim snage isti dojam i bolja preglednost.
[ akiko1 @ 17.03.2009. 13:52 ] @
Ja sam uvijek bio za nijemce i ostajem pri tome! Pravi test i kvalitet se vidi u rezultatima prodaje, tako da ne bih o kvalitetu!

Evo prvih slika i za VW Golf VII, koji se ocekuje 2012.

Citat:
Tek što je šesta generacija Volkswagen Golfa počela hvatati tržišni zalet, iz Volfsburga stižu prve naznake pripremanja njegovog nasljednika, koji bi na tržište trebao stići već 2012. godine, čak dvije godine prije originalno planiranog roka.

Britanski magazin "Auto Express" uspio je doći do određenih informacija i rendera, koji uveliko najavljuju sedmu generaciju.

Tako bi u odnosu na aktuelnog, dizajn novog Golfa trebao biti radikalno promijenjen, ali i dalje unutar prepoznatljivog kompaktnog oblika. Za razliku od sve izraženijeg trenda rasta, navodno će zadržati iste dimenzije, s obzirom na to da će biti postavljen na platformu novog Pola, čime će se smanjiti masa i olakšati posao downsizing pogonskim agregatima.

Famozni šestostepeni DSG mjenjač sa dvostrukim kvačilom postat će dio serijske opreme, dok će GTI verzija dobiti isti mjenjač, ali sa sedam stepeni prijenosa.

Okosnicu pogonske grupacije činit će malolitražni benzinci i dizelaši, a očekuje se i prvi serijski hibrid, odnosno serijska izvedba prototipa TwinDrive, koji kombinira 1,5-litarski dizelaš i tri kompaktna električna motora.

Prema svemu sudeći, fokus Golfa sedme generacije bit će na efikasnosti i zaštiti životne sredine. Svi ostali kvaliteti, poput vrhunskog kvaliteta obrade i udobnosti, bit će dio serijske opreme.
[ popusicko @ 17.03.2009. 14:38 ] @
Pomalo lici na Stila!!
[ rinenad @ 17.03.2009. 15:16 ] @
Biće to opet najbolji auto u segmentu kada izađe. Malo je oštrih crta ali trend je sve više takav, valjda zbog otpora.
[ Nabukodonosor @ 18.03.2009. 22:22 ] @
Do 2012. ovaj auto nece biti ni slican ovome na slici. Ovo su tek ideje. Nije valjda da mislite da se vec zna kako ce da izgleda zasigurno?!
[ vladd @ 18.03.2009. 22:54 ] @
Citat:
mm koncept: Biće to opet najbolji auto u segmentu kada izađe. Malo je oštrih crta ali trend je sve više takav, valjda zbog otpora.

Nikada nije bio, niti ce biti "najbolji u svim segmentu"..

Najpopularniji na Balkanu, samo mozda, da nije krize zasigurno, ali....videcemo, svaka prognoza je neosnovano smela.

Ne zna se sta ce biti za dve nedelje, a tek za par godina

Poz
[ Nebojsa Milanovic @ 18.03.2009. 23:06 ] @
Reč "najbolji", čak i ako je istinita, ne znači apsolutno ništa...

Audi S3 je još bolji, pa nisam ni tri minuta u životu utrošio razmišljajući o njemu....

A Bugatti Veyron je još bolji, a još je i iz iste kuće...I šta onda?...koja je svrha takvog nabrajanja?
[ rinenad @ 18.03.2009. 23:14 ] @
Slažem se Milanoviću, otvaraj nešto novo.
[ kuntalo @ 18.03.2009. 23:20 ] @
Dobar potpis s jednog drugog foruma:
"Golf je najgori u Golf klasi!". :-)
[ putniknamernik @ 14.04.2009. 11:39 ] @
zna li neko nesto o TSI motorima?
[ Zarko Silic @ 14.04.2009. 13:30 ] @
Sta te konkretno zanima?
[ putniknamernik @ 15.04.2009. 15:09 ] @
interesuje me, puno je tu snage spakovano u malu zapreminu, ima li kakve posledice po trajnost, i ovo nase gorivo kako se uklapa u te najnovije motore, koji su verovatno osetljivi na kvalitet?