|
[ JankoNIS @ 26.01.2009. 13:50 ] @
| Danas podignem 30.000 dinara iz bankomata, resim da deo konvertujem u devize, i tek u menjacnici primetim sta sam dobio. Od 30 novcanica (od 1000 dinara), njih 20 je selotejpom prelepljeno preko pregiba zadnje strane po celoj visini, dve su pocepane skoro do kraja i nisu cak ni lepljene.
Vratim se do banke u cijem izlogu je bankomat, stavim sve novcanice na dve gomile. U jednoj, manjoj su nelepljene, a u drugoj, vecoj, lepljene hiljadarke. Kazem radnici da sam ovo upravo izvukao iz njihovog bankomata i da ne verujem da su toliko drski da to svesno rade. Bez reci je zamenila sve ostecene novcanice.
Bankomat je u glavnoj ulici u Nisu, raskrsnica sa ulicom Svetozara Markovica.
[Ovu poruku je menjao JankoNIS dana 26.01.2009. u 22:13 GMT+1] |
[ Bojan Basic @ 26.01.2009. 13:53 ] @
Citat: JankoNIS:
Bez reci je zamenila sve ostecene novcanice.
Ovo bi ti uradili u bilo kojoj banci, svejedno za koje novčanice (tj. nije bitno jesi li ih upravo izvukao iz njihovog bankomata).
[ markom @ 26.01.2009. 13:56 ] @
Meni i dalje nije jasno zašto ljudima smetaju ošteéne novčanice? Pa nećete da ih šetate ulicom za ruku valjda?
[ JankoNIS @ 26.01.2009. 14:00 ] @
Vecina radnji ne prima ostecene novcanice. Zamisli da sam uzeo novac iz bankomata, seo u auto i otisao 5 kilometara u neku vecu kupovinu. Da li bi mi na kasi primili te novcanice? Ja mislim da ne bi. A to znaci izgubljeno vreme, gorivo i maltretiranje da ponovo dodjem do banke na zamenu.
[ markom @ 26.01.2009. 14:05 ] @
Nismo li do nedavno na ovom istom forumom imali temu koja se ovime naširoko bavila?
[ hexter @ 26.01.2009. 14:24 ] @
Nisam imao problema sa istrosenim novcanicama u prodavnicama. Tu i tamo zagledaju ali prime bez reci. Jedino je problem ukoliko nedostaje deo novcanice.
Inace za podizanje sa bankomata se koriste platne kartice, koje su napravljene da se ne bi nosila tolika kolicina novca u keshu.
Mogao si da ne podizes novac sa bankomata odes ne 5 vec 10 ili 20 pa cak i 200 kilometara u prodavnicu i platis karticom.
Nema razmisljanja hoce li im se ili nece svideti novcanice...
[ JankoNIS @ 26.01.2009. 14:30 ] @
A mogu li da kupim evre u menjacnici karticom? I ako idem na rodjendan, treba li detetu da umesto novca dam karticu? Je li vama cilj da me ubedite kako je ovo potpuno normalno - da banka gura ostecene novcanice klijentima? Sutra ce da pocnu da rade "secku", pa umesto 30 da dobijes 29 hiljada (ako prodje, prodje)...
Ne zamerite mi, nisam zeleo da diskusija krene u ovom pravcu. Samo sam hteo da upoznam ljude sa stanjem. Sto se mene tice, ova tema moze da ide pod lock. Hvala.
[ hexter @ 26.01.2009. 15:08 ] @
Citat: JankoNIS:Ne zamerite mi, nisam zeleo da diskusija krene u ovom pravcu. Samo sam hteo da upoznam ljude sa stanjem. Sto se mene tice, ova tema moze da ide pod lock. Hvala.
No problem. Ne znam samo sa kakvim "stanjem" si hteo da upoznas ljude? Stanjem paranoje?
Niti mogu sve novcanice biti nove niti mogu sve biti stare. Ima raznih. U inostranstvu su mi cesto kroz ruke prolazile daleko losije novcanice, da sam se par puta (u pocetku) raspravljao sa prodavcima zbog novanica od pet ili deset evra koje su bile u dosta losijem stanju nego sto ti navodis za ove hiljadarke. Ali vremenom sam shvatio da je i to novac (što mi reče jedan prodavac). Na kraju vise ni ne obracam paznju dokle god su novcanice cele. Stavise po bankama domacim menjaju bez problema ostecene novcanice (sto si sam naveo) tako da ni prodavci ne beze od njih. U inostranstbu isto (mislim na evre)...
Citat: JankoNIS: A mogu li da kupim evre u menjacnici karticom? I ako idem na rodjendan, treba li detetu da umesto novca dam karticu?
Citat: JankoNIS: Zamisli da sam uzeo novac iz bankomata, seo u auto i otisao 5 kilometara u neku vecu kupovinu. Da li bi mi na kasi primili te novcanice? Ja mislim da ne bi. A to znaci izgubljeno vreme, gorivo i maltretiranje da ponovo dodjem do banke na zamenu.
Cek, cek... Odgovorio sam ti na "zamislljenu" situaciju, a onda nastavak... UVEK mozes naci nekakav izgovor ili neku "situaciju" ako nesto zelis tendenciozno da predstavis. Mozes da kazes i da na semaforu ne mozes peracu prozora da platis karticom. I to bi isto bilo tacno.... ;-)
[ markom @ 26.01.2009. 15:09 ] @
Citat: A mogu li da kupim evre u menjacnici karticom? I ako idem na rodjendan, treba li detetu da umesto novca dam karticu?
Za menjačnicu bi kartica trebalo da bude OK, ako su iole ozbiljne. Što se deteta tiče, kupi mu poklon... :-)
[ Predrag Supurovic @ 26.01.2009. 18:09 ] @
Po nasim propisima, ostecene novcanice moraju da se sklone iz prometa i to su banke obavezne da urade. Ovaj dogadjaj je verovatno neka greska, po svemu sudeći je neko izdvajao nesipravne novčanice a ona su one greškom upakovane kao ispravne i vraćene u promet, te završile u bankomatu.
Inače, svako treba da svoj zarađen novac podiže u kešu odjednom i odmah čim mu legne na račun, osim ako njemu nije zgodnije da koristi platne kartice. Svaki minut koji novac provede na računu bankari koriste da od njega prave profit, a vlasniku ne plaćaju kamatu, i još naplaćuju vlasniku novca to što koriste njegov novac.
[ tetreb995 @ 26.01.2009. 18:22 ] @
U Delta city iz " rajfajzen" banke podignem sa racuna neke evre ...sutradan da zamenim u menjacnici nema sansi.Ispravne novcanice ali kazu da mogu da ih prime samo kao ostecene. Jedna banka,druga,treca,par menjacnica isto . Moze da kupimo ali samo kao ostecene ...i ja prodam . Globa je 3 % .Na 300 evrica ode skoro 10 a novcanice ispravne i bez mehanickih ostecenja . Pa se ti zali Svevisnjem....
[Ovu poruku je menjao tetreb995 dana 26.01.2009. u 20:18 GMT+1]
[ Pirossi @ 26.01.2009. 18:22 ] @
Citat: Bojan Basic: Ovo bi ti uradili u bilo kojoj banci, svejedno za koje novčanice (tj. nije bitno jesi li ih upravo izvukao iz njihovog bankomata).
mene ladno odbili u obližnjoj banci.
još bilo i duhovitosti u smislu "otkud znamo da ste tu novčanicu podigli sa našeg bankomata".
setih se diskusije sa foruma i na moje "ali rekli su mi da mogu zameniti u bilo kojoj banci" službenica je odgovorila "pa idite tamo gde su vam rekli".
smej.
[ Challenger @ 26.01.2009. 19:08 ] @
^^ Pa sto nisi zvao menadzera poslovnice, pretio zvanjem NBS-e i sl, sto gubis vreme u razgovoru sa kojekakvim sluzbenicama?!
[ zaraza @ 26.01.2009. 19:12 ] @
Citat:
Po nasim propisima, ostecene novcanice moraju da se sklone iz prometa i to su banke obavezne da urade. Ovaj dogadjaj je verovatno neka greska, po svemu sudeći je neko izdvajao nesipravne novčanice a ona su one greškom upakovane kao ispravne i vraćene u promet, te završile u bankomatu.
Mislim da je autor bas na ovo i mislio, a ne na onu temu o koriscenju, primanju i zameni takvih novacanica :)
Citat:
Globa je 3 % .Na 300 evrica ode skoro 10 a novcanica ispravna i bez mehanickih ostecenja . Pa se ti zali Svevisnjem....
Pa sad, ako ti je prosla ta od 300e, dobro je da su ti naplatili samo 3% :):)
[ tetreb995 @ 26.01.2009. 19:19 ] @
Lol..ispravio sam. Shebah se :-D
[ Darko Nedeljković @ 26.01.2009. 20:10 ] @
Citat: Meni i dalje nije jasno zašto ljudima smetaju ošteéne novčanice?
Ajd nekako da ih razumem sto im smetaju, ali, pazi naslov teme:
Citat: Banka Intesa - opasnost iz bankomata
Nisam se odavno ovako nasmejao :-)
[ X Files @ 26.01.2009. 20:34 ] @
Teoretski, osteceni novac se moze zameniti u NEKOJ banci, a u praksi necu valjda svaki dan da visim u banci tim povodom. To niko ne radi. Sto se tice upotrebe platnih kartica - cesto se desava da prodavnica nema uredjaj neke velike poznate banke ili jednostavno uredjaj nece da radi. Kes ostaje sigurica.
U Srbiji postoji problem s ostecenim[1] novcanicama jer skoro svaka treca ili peta novcanica (pogotovo one frekventnije) ima neku falinku koja se moze podvesti pod ostecenom. Mislim da je tako los kvalitet ispod svakog kriterijuma, npr i kod potpuno nove hiljadarke može da otpadne nit.
Sve to ne bi bio problem kada bi prodavnice htele da prime tako ostecen novac (a barem u Pozarevcu skoro da ni jedna nece, a nece ni na pijaci), a da ga banke povuku iz opticaja kad dodje do njih. A to se ne desava, vec banke (POGOTOVO kroz bankomate, ovo potvrdjujem!) distribuiraju novac koji ja ne mogu da upotrebim tri metra dalje u apoteci. Pa gde je sad tu logika? Tu je budala ocigledno korisnik bankomata licno. Zadnji put sam nekoliko ostecenih crvenih (iz bankomata) odvojio za gorivo, jer jedino na pumpama ne gledaju ima li nit.
S ovim gore u vidu, placanje i vracanje kusura se tipicno svode na blesavu razmenu hipno-pogleda s kasirkom, koja hoce da uvali ostecene novcanice ispod onih zdravih, a iste ne bi da primi. Vazi naravno i obrnuto. Sto bih ja isao u banku da menjam, nek ide ona...Vec sam se par puta svadjao u 6 ujutru tim povodom, i odlazio bez dorucka na posao jer kokoska nece da primi 'lepljenu', nema 'sitno' za veci apoen koji joj dajem i 'ne radi' joj uredjaj za karticu moje banke.
---
Ono što mi zapravo nije jasno (i u čemu vidim problem) je pitanje - zašto prodavnice neće da primaju takve novčanice (često istaknu natpis iznad kase kako ne primaju lepljene i oštećene novčanice), a sigurno imaju neki razlog. Možda ne mogu da prodju sa 1:1. Jer kada bi prodavnice primale takve novčanice, problema ne bi ni bilo.
[1]Ostecena novcanica:
- nedostaje samo nit (česta pojava)
- nit samo što ne otpadne (česta pojava)
- rascepljena delimično, ali cela (česta pojava)
- rascepljena delimično,a li cela (ili nit visi) + selotejpom učvršćena (česta pojava)
- skoro isprana (ređa varijanta)
- nedostaje komad (ređa varijanta)
@JankoNIS
E, stvarno si mogao u naslovu teme bez onog OPASNOST... To je samo povod da te ismeju, a ja te eto razumem ;)
[Ovu poruku je menjao X Files dana 26.01.2009. u 21:58 GMT+1]
[ Challenger @ 26.01.2009. 20:45 ] @
Prodavnice moraju da prime sve novcanice koje su u opticaju (naravno sem onih kojima nedostaje odredjeni % i, cini mi se, pocepanih na 2-3 dela), a to sto oni pisu mogu da okace kod sebe kuci a ne iznad kase... To je isto kao da su napisali da ne primaju dinare, znaci - potpuno nelegalno. A prolazi im samo zato sto se narod (vecina) ponasa kao ultra poslusno stado ovaca
[ X Files @ 26.01.2009. 20:55 ] @
^
Tako treba da bude, svakako - ali nece da spakuju dorucak ;)
[ Bojan Basic @ 26.01.2009. 20:56 ] @
Citat: Pirossi:
mene ladno odbili u obližnjoj banci.
još bilo i duhovitosti u smislu "otkud znamo da ste tu novčanicu podigli sa našeg bankomata".
setih se diskusije sa foruma i na moje "ali rekli su mi da mogu zameniti u bilo kojoj banci" službenica je odgovorila "pa idite tamo gde su vam rekli".
smej.
Evo ( http://www.nbs.rs/export/internet/latinica/75/75_5/index.html):
Citat: Banke su dužne da pravnim ifizičkim licima zamenjuju gotov novac koji nije podoban zaopticaj.
[ deerbeer @ 26.01.2009. 21:14 ] @
Citat:
Cek .. zar se ne dobije priznanica posle transakcije iz bankomata gde pise sve (broj transakcije,datum ,vreme,banka itd..) ?
Ako si video da su novcanice ostecene trebao si da sacuvas priznanicu i da joj pokazes .
[ JankoNIS @ 26.01.2009. 21:25 ] @
Izmenio sam naslov. Samo mi je zao sto nisam fotografisao novcanice. Posto mislim da im ovo nije slucajnost, sledeci put podizem gotovinu sa ukljucenom kamerom. Ako bude necega, postavicu da vidite kako to izgleda.
Gospodin Nedeljkovic je visi referent za elektronsko bankarstvo i moguce je da je zaposljen u nekoj banci. Ako je ovo njegov komentar, mogu da zamislim sta se po bankama prica o musterijama kada su druge, mnogo ozbiljnije, teme u pitanju. Sigurno se kidaju od smeha kada im stigne uputstvo iz centrale da podignu kamate, ili na jos milion drugih nacina maltretiraju gradjane-klijente.
Za mene je cela ova situacija vrlo ozbiljna jer samo pokazuje da su i banke spremne da se ponasaju kao i oni egipcani koji povremeno stoje ispred njih i menjacnica.
[ bakara @ 26.01.2009. 21:34 ] @
U opste nema bilo kakvog razloga da bilo ko prodavci ili banke ne primaju osteceni novac jer i jedni i drugi taj novac prosledjuju u istu kasu, gde bi se on trebao tretirati kao ostecen i zameniti novom novcanicom.
Ono sto je cudno a nije smesno u celoj prici je sto je taj ostecen novac potekao iz bankomata tj. sama ga je banka izdala, sto je nedopustivo.
[ JankoNIS @ 26.01.2009. 21:47 ] @
Nastavak price: Kasnije toga dana odem do centrale "Banka Intesa" u ulici Nade Tomic. Upute me na gospodju koja je regionalni-direktor-za-nesto (sto bi rekao g-din Nedeljkovic, regionalni saljivdzija) i usmeno joj obrazlozim sta se desilo.
Njen odgovor je bio da su verovatno takav novac poslali iz trezora (???).
"Gospodjo, novac je bio u bankomatu, kakve to veze ima sa trezorom? Trezor ne puni bankomat."
"Provericu, evo odmah..."
I ode.
Iz ovoga zakljucujem da nije problem samo u bankomatu, vec i u trezoru, koji im je podvalio lose novcanice. Mora da je i tamo vesela atmosfera...
[ Predrag Supurovic @ 27.01.2009. 00:28 ] @
Citat: X Files: ^
Tako treba da bude, svakako - ali nece da spakuju dorucak ;)
Pa i ne treba. Neko vec rece, kad je neki problem na kasi, samo lepo odustanes od kupovine, ostavis sve na tezgi i odes u radnju preko puta. Na to imas puno pravo.
Citat: deerbeer: Cek .. zar se ne dobije priznanica posle transakcije iz bankomata gde pise sve (broj transakcije,datum ,vreme,banka itd..) ? Ako si video da su novcanice ostecene trebao si da sacuvas priznanicu i da joj pokazes .
Nije trebalo. U Banci moraju da zamene neispravan novac bez obzira kog je porekla.
[ Pirossi @ 27.01.2009. 02:14 ] @
nisam imao vremena da isterujem pravdu, imao sam hiljadu obaveza, ionako sam svratio do banke samo da podignem malo keša.
btw, nikad ne odaberem da štampa priznanicu, šta će mi? valjda nas sve lepo usnime onom BB kamerom
inače sam se prilično izveštio u popravljanju, lepljenju i pranju novčanica. Srbija™
[ deerbeer @ 27.01.2009. 09:20 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Nije trebalo. U Banci moraju da zamene neispravan novac bez obzira kog je porekla.
Heh ..
Pa video sam sa linka sto je @Bojan Basic poslao tamo lepo pise .
samo nigde ne pise "U protivnom" ... ?
I za davanje krvi se dobija 2 dana po zakonu , pa ko jos dobije na kraju ....
[ ilija1 @ 27.01.2009. 22:14 ] @
Nemojte me shvatiti pogrešno... ali kakva država (narod) takve (pocepane) novčanice...
[ pisac @ 28.01.2009. 00:26 ] @
U Alfa banci naplaćuju neku gadnu proviziju (valjda 10-20 %) za zamenu oštećenih novčanica. Hteo sam da platim neki račun sa hiljadarkom koja je bila ofucana (nije ništa falilo, nije lepljena), a šalteruša se bunila i rekla da ne može da prihvati takvu novčanicu i da mora da naplati zamenu. Ja sam rekao da onda i naplati tu zamenu, jer ja drugu novčanicu nemam i ne želim da gubim vreme dolazeći ponovo. Onda je ona ljuto razmišljala nekoliko sekundi (izgleda da je mrzelo da popunjava neke formulare) i ljuto prihvatila novčanicu bez provizije. Posle nije progovorila samnom ni reči.
[ dmauka @ 28.01.2009. 07:37 ] @
Citat: JankoNIS: Nastavak price: Kasnije toga dana odem do centrale "Banka Intesa" u ulici Nade Tomic. Upute me na gospodju koja je regionalni-direktor-za-nesto (sto bi rekao g-din Nedeljkovic, regionalni saljivdzija) i usmeno joj obrazlozim sta se desilo.
Njen odgovor je bio da su verovatno takav novac poslali iz trezora (???).
"Gospodjo, novac je bio u bankomatu, kakve to veze ima sa trezorom? Trezor ne puni bankomat."
"Provericu, evo odmah..."
I ode.
Iz ovoga zakljucujem da nije problem samo u bankomatu, vec i u trezoru, koji im je podvalio lose novcanice. Mora da je i tamo vesela atmosfera...
Nadam se da mislis na trezor poslovne banke ;)
Ne postoji TEORETSKA mogucnost da se iz trezora NBS posalju poslovnim bankama ostecene, pohabane i sl. novcanice.
Obrada novcanica je veoma strogo kontrolisana u nekoliko nivoa, a i ljudi koji rade na sortiranju novcanica su profesionalci koji svoj posao obavljaju veoma dobro.
Sto se tice bankomata: poslovne banke u Srbiji stavljaju u bankomate tzv. FIT novcanice, tj. ranije deklarisane kao opticajne (za razliku od UNFIT, ranije pohabanih, ostecenih) a to NISU novcanice namenjene bankomatima vec novcanice namenjene svakodnevnoj upotrebi. U bankomate bi trebalo da se pakuju tzv. ATM novcanice, skoro nove, neizguzvane, nezaprljane i sl.
E, sad, politika poslovnih banaka je veoma cudna, pogotovu sto je ukinuta provizija za vracanje ostecenih novcanica na preradu u NBS. Znaci, poslovna banka nema nikakvih troskova (osim troskova transporta koji i ovako i onako imaju) pri vracanju ostecenih novcanica.
Cilj NBS je da se u nekom narednom periodu podigne kvalitet novcanica u opticaju a to zavisi od toga koliko su poslovne banke spremne da saradjuju ali i od toga koliko su gradjani spremni da izvrse pritisak na poslovne banke da postuju propise.
"Takođe, ukoliko imate pritužbi na rad banaka, menjačnica, osiguravajućih društava i lizing kompanija, molimo vas da nam se obratite.
Za sva pitanja i pritužbe na raspolaganju vam je besplatan telefonski broj 0800-111-110, od 8 do 21 čas svakog radnog dana.
Na postavljena pitanja biće vam odgovoreno najkasnije u roku od 48 časova." http://www.nbs.rs/export/internet/latinica/63/63_9/index.html
[ X Files @ 28.01.2009. 08:32 ] @
Citat:
[...] Sto se tice bankomata: poslovne banke u Srbiji stavljaju u bankomate tzv. FIT novcanice,[...]
Potvrdjujem da sam iz bankomata iste banke kao i autor teme 'izvukao' procentualno neverovatan broj ostecenih (bez niti, zacepljenih, lepljenih) novcanica. Mozda jeste slucano, ali bankomati su ih puni.
Citat:
Cilj NBS je da se u nekom narednom periodu podigne kvalitet novcanica u opticaju [...]
I to se vidi. Zaista postoji značajan broj totalno novih, još nepresavijenih novčanica - ali sve to pada u vodu dok god kruži prevelik broj novčanica koje prodavci ne žele da prime, a zapravo ne fali im ni jedan komad (izuzev možda zaštitne niti, koja je očigledno tehnološki loše učvršćena).
[ Hans_D @ 28.01.2009. 10:33 ] @
Pre par dana podizem sa bankomata Intesa banke pare i izlazi mi novcanica od 500 dinara.. prelazim preko puta ulice na jednu trafiku i tek onda vidim da je novcanica iscepana.. odmah sam napao radnicu kako po zakonu ona mora da mi primi tu novcanicu, to sam procitao ovde u slicnoj temi i ona se jadna zbunila i bez reci mi prihvati pocepanu artiju :)
[ dmauka @ 28.01.2009. 11:52 ] @
Citat: X Files: I to se vidi. Zaista postoji značajan broj totalno novih, još nepresavijenih novčanica - ali sve to pada u vodu dok god kruži prevelik broj novčanica koje prodavci ne žele da prime, a zapravo ne fali im ni jedan komad (izuzev možda zaštitne niti, koja je očigledno tehnološki loše učvršćena).
Da dodam da je ovaj projekat startovao od 01.01.2009. godine ukidanjem provizije koje su poslovne banke morale da uplacuju na novcanice koje su deklarisali kao ostecene i/ili pohabane a koje su predavale NBS.
Malo strpljenja i sve bi trebalo da krene nabolje.
[ X Files @ 29.01.2009. 18:59 ] @
Danas iz bankomata pomenute banke - sve 'črvene' ispravne!... Popravljaju se :)
[ Exodusbgd @ 29.01.2009. 21:24 ] @
Citat: X Files: Danas iz bankomata pomenute banke - sve 'črvene' ispravne!... Popravljaju se :)
ovaj.... nemoj mnogo da se hvalis da cesto dizes nesto sa bankomata...
nije to pametno ovde na brdovitom Balkanu :)
[ anon142305 @ 07.09.2015. 11:03 ] @
Guglovao sam i dosao sam do ove teme, pa da podelim skorasnje iskustvo.
Supruga je podigla novac sa Intezinog bakomata i novcanica od 2.000 din je bila ostecena.
Pocepana poprecno, skroz, celom poprecnom duzinom i lose zalepljena selotejpom.
To je primetila tek kad je dosla kuci i sa sacuvanom priznanicom otisla u ekpozituru (gde je bankomat) sledeci radni dan da zameni.
Zamenili su joj bez problema, tako sto su joj dali 1.700 din :)
Objasnjenje: morali ste da dodjete odmah, posto niste, provizija je 300 din.
Ili da idete u Narodnu banku, oni ce vam zameniti bez provizije.
Tek nakon rasprave sa seficom i jos nekim zaposlenim, dali su novcanicu od 2.000.
[ Java Beograd @ 07.09.2015. 11:40 ] @
Bagra. I čak celih 15% provizije ! Neverovatno. A zapravo, moraju da prhvate oštećenu novčanicu. Njihova je dužnost da prkupljaju takav novac, i posebno označenog šalju u NB na uništavanje.
Jednom, pre više godina, plaćam tako u pošti neke račune i između ostalih novčanica dajem i jednu skroz pohabanu, zalepljenu selotejpom. I šalteruša mi vraća tu novčanicu, uz komentar "ovo meni neće niko da primi". A ja kažem "pa i ne treba da je primi, treba da je skloniš sa strane a ne da je vraćaš kao kusur". I 'teo sam da se svađam, ali je odma' skapirala da sam odlepio, pa je uzela nazad.
Blagajnici, generalno, kad završavaju smenu, moraju da predaju novac, i to lepo složen i sortiran. Po banknotama, složen "lice na lice" (zato mnogi blagajnici okreću novčanicu čim je prime), uz specifikaciju. Ali ako ima i oštećenih i pohabanih novčanica, onda ide još jedna specifikacija, za takav novac. E, to njih naravno mrzi da rade.
Inače, često sam primetio da savesni blagajnici, još kad broje novac za isplatu, čim primete neku pohabanu novčanicu, odmah je sklone u stranu, ne želeći da je i dalje puštaju u promet.
[ član @ 07.09.2015. 13:36 ] @
@IUOP_1
mislim da je ovo jedna od onih situacija kad koliko god bio u pravu i koliko god to bilo ocigledno, nema sanse da to i dokazes. drago mi je da su na kraju zamenili tvojoj suprugi novcanicu bez provizije, ali mislim da je to sto su je uputili u NBS bio korektan odgovor sa njihove strane jer kako su mogli da znaju da je tvoja supruga tu novcanicu bas kod njih podigla, a i da se utvrdi da jeste, kako su mogli da znaju da je nije sama kod kuce ostetila pa sutra dan donela da reklamira da je pocepanu dobila u bankomatu? znas ono kad u prodavnicama pise: prebrojte novac, naknadne reklamacije ne primamo! :)
[ anon142305 @ 07.09.2015. 13:52 ] @
Citat: član:
mislim da je to sto su je uputili u NBS bio korektan odgovor sa njihove strane
U principu jeste, sem sto su videli da ima trudnicki stomak do zuba :)
kako su mogli da znaju da je tvoja supruga tu novcanicu bas kod njih podigla, a i da se utvrdi da jeste, kako su mogli da znaju da je nije sama kod kuce ostetila pa sutra dan donela da reklamira da je pocepanu dobila u bankomatu?
Ako ne vode evidenciju o serijskim brojevima, onda zaista ne mogu da znaju.
Naravno, ovo sto sam gore napisao, zaista se tako i desilo.
Da nije, da je zena htela nesto da smulja, ja o tome ne bih pisao javno (na forumu).
Pa kad se pogleda iz tog ugla - podizes novac, banka ti da naispravnu novcanicu, a onda hoce da ti naplati proviziju.
Jadno, zar ne?
znas ono kad u prodavnicama pise: prebrojte novac, naknadne reklamacije ne primamo! :)
To je i meni palo na pamet.
Medjutim, u prodavnici ili - jos bolji primer - u menjacnici, tebi novac daje ljudsko bice i mozes odmah da reagujes.
Kad je bankomat u pitanju, tu vec nemas sta da radis.
Posto sam procitao iskustva na ovoj temi, cudi me kako se u bankomat stavljaju neispravne novcanice, ocigledno nema nikakve kontole i nije neki izolovan slucaj.
[ Java Beograd @ 07.09.2015. 14:33 ] @
Citat: član:... a i da se utvrdi da jeste, kako su mogli da znaju da je nije sama kod kuce ostetila pa sutra dan donela da reklamira da je pocepanu dobila u bankomatu? ... Teoretski si u pravu, ali veruj mi na reč: i te kako dobro znaju šta su ubacili u automat. Nisu oni veverice.
A kad si već pomenuo trgovce, znaš ono kad nešto hoćeš da vratiš jer je neispravno / ne radi / (ilii nešto slično) a prodavac se kao čudi kao "baš čudno, još se niko nije žalio ... " Veruj mi opet na reč: i te kako on zna šta ima u radnji, šta je od koga kupio, koji je kvalitet platio i slično. I DOBRO zna kad je kojoj mušteriji uvalio bofl robu.
Sve u svemu, u 99% slučaja se ide na varijanu APP (Ako prođe - prođe). Računa da pola njih neće ni da reklamira, jednoj četrvrtini neće da zameni robu / vrati novac, a ona poslednja četvrtina - e njima će morati da vrati pare, ako baš zapnu.
Tako, da je gospođa froumaša IUOP_1 ćutala, bilo bi "app - prošli smo". Da nije bila uporna uzeli bi joj 15% ni krivoj ni dužnoj. Ali, eto žena bila uporna protiv gamadi, pa isterala pravdu.
[ anon142305 @ 07.09.2015. 14:45 ] @
Citat: Java Beograd:
Ali, eto žena bila uporna protiv gamadi, pa isterala pravdu.
Dok bih, s druge strane, ja prihvatio proviziju, i izvinuo im se na maltretiranju :))
[ Java Beograd @ 07.09.2015. 14:51 ] @
To ti kažem. App.
[ X Files @ 07.09.2015. 17:23 ] @
Bankomati odavno služe za otarašavanje ("pranje") dotrajalih novčanica. Gledaju pravo u oči, uvaljuju falš robu i nije ih stid.
Moram priznati da se ređe susrećem sa oštećenim novčanicama iz bankomata nego ranijih godina, pogotovo otkako su u opticaj uveli one od 2,000 dinara.
Ipak, događa se i danas, potvrđujem. Što se zamene tiče, ne čekam, jer su uveli one redne brojeve, a gužve nikad veće... Širim dalje.
[ barcode @ 07.09.2015. 18:22 ] @
Kako li to bankomat gleda pravo u oci :)
Inace banke su duzne da zamene ostecene novcanice bez provizije, donet je zakon 2012, i niko vam tu nece praviti problem.
klikete
[ anon142305 @ 08.09.2015. 12:00 ] @
^ U ovoj Odluci (nije zakon u pitanju), ja nisam nasao gde se spominje provizija, tj. da se izricito kaze da je nema?!
[ kalimero 011 @ 08.09.2015. 12:42 ] @
^
Ne kaže se izričito zato što i nema takve odredbe. ;) Banke smeju da naplaćuju provizije u skladu sa svojim tarifama.
[ Java Beograd @ 08.09.2015. 12:53 ] @
^ Možda, ali ako se vratimo na post forumaša IUOP_1 kojim je tema ponovo pokrenuta, nemaju pravo, majkuimnjihovu, da ti uvale pohabanu novčanicu u automat, a onda da ti traže 15% da ti daju ispravnu.
A i kad pogledaš njihov Tarifnik http://www.bancaintesa.rs/upload/documents/Tarifa03042015.pdf vidiš da imaju tarifu 2% za oštećen strani novac, ali ne i za domaću valutu.
Ma, kažem ja, bagra neopevana.
[ kalimero 011 @ 08.09.2015. 13:02 ] @
^
Znam da Intesa nema to u tarifniku (za razliku od recimo AIK-a gde piše da je to besplatno ili Unicredit banke gde je, čini mi se, 2%) i potpuno si u pravu - klasičan pokušaj vaćarenja. Samo sam napomenuo ovo gore da ne bi ostala samo informacija da banke ne smeju po zakonu da naplaćuju proviziju. Smeju, ako to imaju u tarifi naknada.
[ Darko Nedeljković @ 08.09.2015. 15:26 ] @
Sve banke su u obavezi da na svakom salteru imaju masinu koja sluzi za odvajanje nepodobnog od podobnog novca. Masina vodi detaljnu statistiku i ona novcanica koja je masinski klasifikovana kao nepodobna nikako ne bi mogla da se nadje u bankomatu. Bilo kako bilo, banka sigurno ima sl;uzbu za odnose sa javnoscu gde moze da se posalje email i pita:
1) da li svaka ekspozitura ima masinu za odvajanje ostecenog novca
2) da li se ostecen novac stavlja u bankomat
3) ako neko zeli da zameni ostecenu novcanicu, da li se naplacuje provizija
Oni koji su vec nasli informacije mogli bi da napisu koje banke naplacuju proviziju, a koje ne.
[ anon142305 @ 08.09.2015. 15:32 ] @
Kapiram da banka naplacuje proviziju, ako joj se donese ostecena novcanica, onako - zadesila ti se odnekud, nisi obracao paznju kad ti je neko vracao kusur.
U mom slucaju (tj. moje zene) banka je ta koja je, putem bankomata, dala ostecenu novcanicu i onda hoce da naplati proviziju.
Rekao sam da je sacuvana priznanica i pretpostavljam da se preko podataka sa nje (vreme, br. transakcije i sl) moze utvrditi odakle je novac koji je stavljen u bankomat.
Tesko da vode evidenciju po serijskim brojevima, to je problem.
[ kalimero 011 @ 08.09.2015. 15:53 ] @
Citat: Darko Nedeljković: ...Oni koji su vec nasli informacije mogli bi da napisu koje banke naplacuju proviziju, a koje ne.
Jel' ovo nešto na moj račun? ;) Napisao sam gore koja banka ima u tarifi naknada besplatnu tu uslugu, napisao sam (i @Java Beograd linkovao) i da Intesa nema to u tarifniku što znači da ne bi smela da naplaćuje tu uslugu. Zakon propisuje da banke moraju da objave tarife naknada (od 1. oktobra i na internet stranici), tako da koga baš zanima tačno koje banke tu uslugu naplaćuju, a koje ne, može to lako da sazna, čak i od kuće.
Citat: IUOP_1: U mom slucaju (tj. moje zene) banka je ta koja je, putem bankomata, dala ostecenu novcanicu i onda hoce da naplati proviziju.
Rekao sam da je sacuvana priznanica i pretpostavljam da se preko podataka sa nje (vreme, br. transakcije i sl) moze utvrditi odakle je novac koji je stavljen u bankomat.
Priznanica i evidencija uopšte nisu bitne, banka je dužna da ti tu novčanicu zameni i eventualno naplati proviziju za to. Intesa ne bi smela da naplati ništa (kao što i nisu). To ne znači da nisu krajnje bezobrazni što su (namerno ili iz neznanja šalterske službenice) pokušali da ti naplate proviziju koju nemaju definisanu, pa još u iznosu od 15%.
[ anon142305 @ 08.09.2015. 16:23 ] @
Citat: kalimero 011:
Priznanica i evidencija uopšte nisu bitne, banka je dužna da ti tu novčanicu zameni i eventualno naplati proviziju za to. Intesa ne bi smela da naplati ništa (kao što i nisu).
Mislio sam u smislu da bi bilo korektno (cuj, nesto korektno kod banaka :) ) da se razlikuju slucajevi
kad doneses na zamenu novcanicu koja ti je dala bas ta banka i kad doneses novcanicu koju ti je dao neko drugi.
Pa bi u prvom slucaju priznanica bila nekakav dokaz da je to njihova greska, a da nije u pitanju drugi slucaj.
Pretpostavljam da bi se postojanje provizije pravdalo troskovima slanja Narodnoj banci, pa ako te mrzi da ides do NBS, onda banka to uradi za tebe, ali ti i naplati.
Ali, tu bi se onda javio drugi problem.
Ne znam kako je po drugim (manjim) mestima, ali ne verujem da NBS ima ispostave u svakom mestu.
U tom slucaju bi gradjani tih mesta bili prisiljeni da vracaju banci i placaju proviziju.
Tako nesto ne bi bilo u redu.
[ Darko Nedeljković @ 08.09.2015. 16:45 ] @
Licno mislim IUOP_1 da je najlakse bilo da si ti ostecenu novcanicu uplatio sebi na racun, time bi verovatno izbegao proviziju i ako ona postoji.
[ kalimero 011 @ 08.09.2015. 17:24 ] @
Citat: IUOP_1: Mislio sam u smislu da bi bilo korektno (cuj, nesto korektno kod banaka :) )...
Nema kod banaka korektno. Već sam negde ovde pisao - ne treba očekivati od banke nikakvu korektnost, fair play i slično, banka ima jedan jedini cilj - profit. Što je moguće veći i što je moguće pre. Ono na čemu se može i mora insistirati je striktno poštovanje zakona, podzakonskih akata i ugovora (mada mi neki ovde kada teram mak na konac po pitanju poštovanja ugovora spočitavaju da smaram ;). Naši zakoni (o bankama, platnim uslugama i zaštiti korisnika) su prilično dobri, NBS svoj deo posla oko zaštite korisnika radi... pa recimo solidno (nije kao pre desetak godina, ali 'ajde) i preostaje samo da korisnici budu informisani i svesni svojih prava i obaveza. Na primer ovo sa provizijama - dobio si oštećenu novčanicu, pogledaš na internetu ko ne naplaćuje proviziju (ili je nema u tarifi), ako je to banka kod koje si dobio novčanicu, odlično. Pravac kod njih sa citatom odluke NBS i čik da ti ne zamene. Ako traže proviziju, kao Intesa u ovom slučaju, zahtevaš tačno po kom tarifnom stavu ti naplaćuju proviziju i obavestiš ih da ćeš poslati zvaničan prigovor pošto tu uslugu nemaju u tarifniku (ili treba da je besplatna). Cenim da ćeš dobiti druge novčanice bez problema (dobio si ih i ovako, odnosno supruga, ali to je zato što i nisu mogli drugačije, mogli su samo da joj na silu otmu tih 300 dinara).
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|