|
[ Lesli Eldridz @ 27.01.2009. 09:46 ] @
| Kako se pretvaraju pare u zlato i sta se posle sa tim zlatom radi? Mislim, pretpostavljam da se ne ide u zlatare pa se tamo kupuje prstenje i mindjuse, nego ima neki drugi normlaniji nacin. I kad na primer prtetvoris pare u zlato, sta se radi posle, to jest gde se to menja za pare, kad ti zatrebaju? Verovatno se isto ne ide u zlatare da tamo prodajes, jer se meni cini da tako samo mozes da izgubis. |
[ Horvat @ 27.01.2009. 10:33 ] @
mislis kupovina zlatnih poluga ili sta?
[ chupcko @ 27.01.2009. 10:47 ] @
http://www.ekapija.com/website/sr/page/201428
google su izmislili da bi probali po nesto ...
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 27.01.2009. u 19:13 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 27.01.2009. 13:31 ] @
Citat: Horvat: mislis kupovina zlatnih poluga ili sta?
Pojma nemam, vidis da sve papirne pare propadaju, dolar, evro, bilo sta, pa recimo sad neko hoce da promeni papirne pare u nesto konkretno, a to je recimo zlato, kako se to radi? Vidim pise na onom linku to se kupe zlatnici ili poluge, ko ima za poluge, cistoce vece od 22 karata, i dobro, to sam i mogao da pretpostavim, a i znam odavno, ali vaznije je sta se posle radi sa time? Recimo kupio sam sad ja zlatnike negde, i sad mi treba pare za svakodnevni zivot, i gde se sad to menja za robu, pare ili sta vec?
To sto pise tamo na linku o propisima koji dozvoljavaju ovo ili ono me ne interesuje. To su gluposti. Kakav glup naslov - "građanima naše zemlje nije omogućeno očuvanje kapitala ulaganjem u zlato". Ko bre to treba da im omoguci? Drug Tito? Kostunica? Tadic? Bik Koji Sedi? Smesno.
[ bugsu @ 27.01.2009. 13:35 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Pojma nemam, vidis da sve papirne pare propadaju, dolar, evro, bilo sta, pa recimo sad neko hoce da promeni papirne pare u nesto konkretno, a to je recimo zlato, kako se to radi? Vidim pise na onom linku to se kupe zlatnici ili poluge, ko ima za poluge, cistoce vece od 22 karata, i dobro, to sam i mogao da pretpostavim, a i znam odavno, ali vaznije je sta se posle radi sa time? Recimo kupio sam sad ja zlatnike negde, i sad mi treba pare za svakodnevni zivot, i gde se sad to menja za robu, pare ili sta vec?
To sto pise tamo na linku o propisima koji dozvoljavaju ovo ili ono me ne interesuje.
pretpostavljam u narodnu banku ....
elem ...ajd nek mi neko objasni sta je zlato ? (ne hemijski i koje-kakav sastav,vec znacenje zlata u zivotu)
ko njemu daje vrednost....(ponuda/potraznja) ali ko trazi zlato ....
[ pri3rak @ 27.01.2009. 13:35 ] @
pa kad te propisi zakoni i slicne smor pojave ne interesuju onda lepo kreni da valjas gudro i nema zime za tebe, mislim bar dok te ne upecaju, a onda opet imas zagarantovan smestaj i hranu :)
[ Lesli Eldridz @ 27.01.2009. 13:39 ] @
Ja sam lepo pitao, a ti se sprdas. Ne vidim ko moze meni da zabrani ako imam kes da kupim zlatnike i da ih cuvam, i kakve veze sa time imaju nekakvi propisi. Sta ce da mi rade, da prevrcu slamarice? Ne mora odmah da ja imam 100 miliona evra. Mozda imam 500 ili 1000 i tim pre zelim da ih sacuvam, odakle ti znas. Mozda je meni mojih 500 vise nego nekome milion i mozda bih ja teze podneo gubitak 500 evra nego neko 100,000. To ne mozes da znas. Pored toga, i ovde postoje da se kupe zlatnici koji su finoce iznad 22 karata i uvek su postojali. I u zlom komunizmu su postojali, samo sa likom druga Tite, znaci to je taj deo mog pitanja resen. Kako - kupovinom zlatnika finoce iznad 22 karata. Pitanje je gde to posle prodati, na sitno. Ne pitam ja sad za 20 kila poluga, nego za sitne zlatnike. Ranije su ljudi isli u inostranstvo pa tamo prodavali, ali eto, gde se to prodaje u inostranstvu? Nije valjda u zlatarama?
[ Lesli Eldridz @ 27.01.2009. 13:43 ] @
Citat: bugsu: pretpostavljam u narodnu banku ....
elem ...ajd nek mi neko objasni sta je zlato ? (ne hemijski i koje-kakav sastav,vec znacenje zlata u zivotu)
ko njemu daje vrednost....(ponuda/potraznja) ali ko trazi zlato ....
Sta znam, neke tamo berze valjda, pojma nemam, ali kroz celu istoriju zlato je bilo jedini nacin kakvog - takvog ocuvanja onoga sto covek ima kad dodju ove krize kao sad, pa je i sad isto.
[ pri3rak @ 27.01.2009. 13:53 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Ja sam lepo pitao, a ti se sprdas. Ne vidim ko moze meni da zabrani ako imam kes da kupim zlatnike i da ih cuvam, i kakve veze sa time imaju nekakvi propisi. Sta ce da mi rade, da prevrcu slamarice? Ne mora odmah da ja imam 100 miliona evra. Mozda imam 500 ili 1000 i tim pre zelim da ih sacuvam, odakle ti znas. Mozda je meni mojih 500 vise nego nekome milion i mozda bih ja teze podneo gubitak 500 evra nego neko 100,000. To ne mozes da znas. Pored toga, i ovde postoje da se kupe zlatnici koji su finoce iznad 22 karata i uvek su postojali. I u zlom komunizmu su postojali, samo sa likom druga Tite, znaci to je taj deo mog pitanja resen. Kako - kupovinom zlatnika finoce iznad 22 karata. Pitanje je gde to posle prodati, na sitno. Ne pitam ja sad za 20 kila poluga, nego za sitne zlatnike. Ranije su ljudi isli u inostranstvo pa tamo prodavali, ali eto, gde se to prodaje u inostranstvu? Nije valjda u zlatarama?
Pa postoji vrlo funkcionalna crna berza u nasoj voljenoj (zemlji).Inace ako se ne varam zlato si i ovde mogao da prodas u nekoj zlatari (cena naravno tebi nije u prilog).
[ Miroslav Jeftić @ 27.01.2009. 13:53 ] @
Zlatnike možeš naći ili u zlatarama, a verovatno i u oglasima, mada nisam proveravao. Što se tiče prodaje, verovatno na sličan način. Nisam siguran koliko bi se isplatilo da prodaješ u inostranstvu, ipak moraš platiti put, smeštaj, itd, a ako bi nosio neku veću količinu verovatno bi te stopirali na granici, bilo naša ili njihova carina.
[ Lesli Eldridz @ 27.01.2009. 14:00 ] @
Da tacno, u pravu si, vidjao sam i ja te oglase. Dobro, znaci i taj deo pitanja je delimicno resen. Hvala.
Citat: pri3rak: pa kad te propisi zakoni i slicne smor pojave ne interesuju onda lepo kreni da valjas gudro i nema zime za tebe, mislim bar dok te ne upecaju, a onda opet imas zagarantovan smestaj i hranu :)
Mene interesuju normalni zakoni a nenormalni me ne interesuju. Nenormalan zakon je na primer da ja kao gradjananin ne mogu legalno da prodam zlatnik negde, nego mora da se muvam po tim tvojim crnim berzama. Ili da ja kao gradjanin ne mogu da imam racun u stranoj banci. To su sve budalastine koje me ne zanimaju. To sto ih neki kilavi Radovani nisu promenili pa zapisali na neke artije nije moj problem nego njihov.
Znaci, ti hoces da kazes da je ovde moguce nabaviti kvalitetne zlatnike i tako cuvati pare, OK, to je uvek moglo, ali za prodaju moras da muvas na crnoj berzi. Dobro, i gde ti je ta crna berza? Jel to ovo sto vlasnici zlatara otkupljuju fino zlato ispod ruke, pa ga posle pretope uz dodatke necega i prave nakit? Znam da je to ranije tako ovde funkcionisalo, a znam i da su neki koji su radili to sa zlatom celog zivota isli i u inostranstvo da tamo prodaju.
[ Horvat @ 27.01.2009. 14:05 ] @
ili na crno
ili u zlatarama kao lomljeno zlato [smanjuje vrednost sigurno...]
pored zlata uzmi srebrra i platine ;) [ovo drugo pogotovo]
[ Miroslav Jeftić @ 27.01.2009. 14:08 ] @
Mada i na crno - ako ti se žuri sigurno nećeš dobiti ništa bolju cenu nego kada prodaješ kao lomljeno zlato. Ako su neke sitne pare u pitanju ne bih se cimao uopšte sa tim. Za neke veće iznose bolje uloži u nešto drugo.
[ vujo032 @ 27.01.2009. 14:24 ] @
Koliko li košta jedna poluga u evrima?
Lepo bi bilo imati bar jednu i povremeno kao Baja patak,
držati je u rukama, i glancati, jer to je nešto upečatljivo, opipljivo i
moćno, za razliku od gomile `artije :)
[ pitikovski @ 27.01.2009. 14:25 ] @
Kod nas u Srbiji (za druge zemlje ne znam) ne smes imati zlato na primer u polugama ili u tako nekom slicnom obliku,vec kao nakit.Najeftiniji oblik je dukat ili zlatnik,jer je najjeftinija izrada.Ali kada hoces da prodas zlatarama cene ti kao lomljeno zlato.
A postoji i razlog zasto ne sme da se drzi u polugama,ali ne bih sada o tome,em bih isao u off ,em bi mi obrisali poruku zbog izazivanje verske netrpeljivosti
[ Boris Stevanovic @ 27.01.2009. 14:30 ] @
Citat: vujo032: Koliko li košta jedna poluga u evrima?
Lepo bi bilo imati bar jednu i povremeno kao Baja patak,
držati je u rukama, i glancati, jer to je nešto upečatljivo, opipljivo i
moćno, za razliku od gomile `artije :)
Nista spec 12kg ko 12kg :P . Nema razlike od 'artije.
[ bugsu @ 27.01.2009. 14:32 ] @
Citat: pitikovski: A postoji i razlog zasto ne sme da se drzi u polugama,ali ne bih sada o tome,em bih isao u off ,em bi mi obrisali poruku zbog izazivanje verske netrpeljivosti :D
ajde reci ,imas moju podrsku ,zivo me zanima...
meni nije jasno sta je ljudima tako specijalno u zlatu,platini i sl sranjima....moz ti kupiti 100T najboljeg zlata ,i sutra dan ljudi kazu da zlato vise nema vrednost i cao ...puko si ...
za vreme kolumba (valjda) biber je imao status danasnjeg zlata ,i onda su ljudi "vao biber" i preko noci svi presli na zlato...tako i sad moze....preko noci preci na (npr)plastiku "vao plastika" i ti si puko onda...
po meni jako glupo...
ako sam ja dobro skontao trenutna vrednost poluge je 22evra/kila ....e sad koliko kila ima to neam pojma...
[ Lesli Eldridz @ 27.01.2009. 14:47 ] @
Oko 22 evra je gram a poluge se prave u raznim velicinama. A to drugo, pa bem li ga, ali kad nisu rekli to sto kazes evo jedno 5000 godina, valjda nece ni u narednih 50.
[ bugsu @ 27.01.2009. 14:50 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Oko 22 evra je gram a poluge se prave u raznim velicinama. A to drugo, pa bem li ga, ali kad nisu rekli to sto kazes evo jedno 5000 godina, valjda nece ni u narednih 50.
da da , nije kila
€21,611
0.003kg
odavde...
http://www.bullionvault.com/gold_market.do
[ Challenger @ 27.01.2009. 15:08 ] @
@ Lesli Eldridz: Ako bas moras nesto da kupis, uzmi dijamante i zavrsi pricu. Nece sigurno izgubiti na vrednosti a mislim da mogu legalno da se kupe i drze kuci/sefu banke i sl.
[ dmauka @ 27.01.2009. 15:10 ] @
Citat: Lesli Eldridz:
Mene interesuju normalni zakoni a nenormalni me ne interesuju. Nenormalan zakon je na primer da ja kao gradjananin ne mogu legalno da prodam zlatnik negde, nego mora da se muvam po tim tvojim crnim berzama. Ili da ja kao gradjanin ne mogu da imam racun u stranoj banci. To su sve budalastine koje me ne zanimaju. To sto ih neki kilavi Radovani nisu promenili pa zapisali na neke artije nije moj problem nego njihov.
...hehehehe...ovo sam morao da sacuvam od zaborava...zamisli kada bi svako birao koje zakone ce da postuje a koje ne...Diznilend, majke mi...
Zlatnike kupujes regularno, samo je njihova vrednost od ciste vrednosti zlata od kojega su napravljeni uvecana cenom umetnicke vrednosti tako da kada kupujes zlatnik u zlatari, ti platis vrednost zlata u gramima + umetnicku vrednost majstora zlatara.
Ono sto nije dozvoljeno gradjanima je upravo ono sto ti navodis da ti nije potrebno, tj, zlatne poluge. Trgovina zlatnim polugama je strogo kontrolisana i pojava zlatne poluge u privatnom vlasnistvu privlaci sumnju u poreklo iste.
Kada zlatarama prodajes zlatnike, oni NECE platiti onaj deo umetnickog dodatka koji inace naplacuju vec se zlato kupuje uvek kao "lomljeno zlato" koje je vrednosti tezine zlata bio to lancic, dukat, zlatnik ili bilo sta drugo. Princip je slican kao sa devizama...
...ali Diznilend, svega mi
[ dmauka @ 27.01.2009. 15:13 ] @
Kupi ti alat, i to rucni, kvalitetan.
Kada sve izgubi vrednost, uvek ces moci da dobijes sta ti treba ako umes da napravis stvari.
[ bventil @ 27.01.2009. 15:27 ] @
Zlato se nekad koristilo umesto novca.
Sve valute koje su nastajale, trebale su da zamene zlato,zbog lakseg koriscenja papira(transporta itd), a vrednost valute se uvek odredjivala u odnosu na zlato.
NPR: 1$=1g zlata, 1euro=0.5g zlata, pa se tek onda odobije odnos 2$=1euro.
Tek mnooooogo kasnije(ja mislim tek u proslom veku), drzave su odlucile da se novac ne izrazava vise preko zlata.
Tacno kad nemam pojma.
Zato je zlato vredno, ne zato sto je nekom lepo ili ne (ni ja se ne lozim na zlatni nakit, ali nesto razmisljam da kupim te zlatnike i da se otarasim papira :)
[ Horvat @ 27.01.2009. 15:36 ] @
i mene zivo zanima zasto je "umetnicko zlato" potpuno legalno,a da to imas u jednom grumenu nije???
@chal... a dijamante ce taaakooo lako za punu cenu da utopi...
[ žutokljunac @ 27.01.2009. 15:43 ] @
Lesli, to radiš putem berze. Možeš da kupiš zlato gde kupuješ vlasničke hartije koje se upisuju u registar, a možeš i fizički. Uglavno, ako je sitna lova u pitanju, mnogo zezanja.
Ja ne bih kupovao jer mislim da si zakasnio godinu do godinu i po dana. Billa je unca oko 370$, sada je oko 850. Verovatno će rasti, ali nije više to to. Zakasnio si. Ja bih terao kontru. Kupovao HOV. Samo je pitanje vremena kada će sve početi da skače.
Zlato koje se kod nas prodaje se donosi kao gotov rad iz islamskih zemalja, najčešće Turska. Kod nas zlatari uopšte ne prave nakit već ga kao gotov švercuju. Ne isplati im se jer su mašine skupe a serije male.
[ Horvat @ 27.01.2009. 15:49 ] @
sad mi palo na pamet,kupuj talire [ako mozes da ih nadjes]
to nisu zlatnici,nego srebrnjaci,sa likom marije terezije
stancovani su 1700-1800ih,i ponovo za vreme vladavine Haille Selassie-a 1.,tj. za njega...i jos za nekog vladara u 1900-im,samo ne secam se za kojeg...
[ chupcko @ 27.01.2009. 15:52 ] @
Eh, da je 22E/kg bilo bi super, pre ce biti da je po gramu. Znaci svajcarska poluga od 1kg je 22KE, a ona spomenuta od 12kg je 264KE. E sada sto je zlato vredno.
Pa ako izuzmemo da je retko i da ima neke "plemenite" osobine. Retko je zato sto je neko spreman da plati toliko. Prosta ponuda i potraznja :). Sve vredi onoliko koliko je neko spreman da plati :).
A da li je zakon glup ili ne, sta se tu moze, takav je ...
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 27.01.2009. u 19:19 GMT+1]
[ pantic68 @ 27.01.2009. 15:56 ] @
Svrha zabrane togovanja zlatom je jasna kao i nemogucnost slanja novca iz zemlje, prepreke u koriscenju strane valute kao i jos mnogo toga. Oni koji pisu zakone ne smatraju da su nasa imovina samo nasa i da oni treba da se odreknu mogucnosti da sa njom manipulisu. No to je prezvakana tema koju malo ko ozbiljno shvata dok mu se ne obije o glavu.
Zlato jeste otislo malo predaleko, ali namece mi se pitanje da li se mozda zrtva jednog dela novca ipak isplati. Setim se mojih roditelja koji nisu hteli da podignu staru deviznu stednju u dinarima po kursu od 7:1 zato sto je crni vec otisao na 9. Posle toga nisu hteli po 9 jer je na crno bilo 13. Osamnaest godina kasnije je postalo jasno da sve pare za zivota nece ni podici.
[ Lesli Eldridz @ 27.01.2009. 16:43 ] @
Normalno da se isplati, posebno ako su u pitanju dolari. Ali evo, shvataju neki ozbiljno to sto kazes, samo na drugi nacin. Vidis da je ljudima nesto smesno. Nisam njih pitao da li cu za moje pare da kupujem zlato u polugama pa da ga cuvam u svojoj kuci ili gde vec ili necu, a oni smislili kako je posedovanje zlatne poluge sumnjivo i nema tu. Cim oni nesto kazu to mora da je istina. Cim si ti kupio polugu mora da si elemenat. Cakani su, mame mi. Mudre su to glave, ljubi ih cika sve do poslednjeg. Nego neka se igraju, nisu vazni oni, koga je briga za te smesne klovnove, za njih vazi ono sto je onaj pricao, ono "...pogledajte samo svu tu bagru na Wall Streetu, ili ono, sto izlazi iz univerziteta kao Yale i Harvard, oni jos nikada u svom zivotu nisu zaprljali ruke, nemaju pojma sta znaci zivjeti na ulici...bice sindrom 'skidajte im glave' ..." (sto moze da se shvati i da nemaju pojma sta znaci ziveti kao normalan covek koji nije izdrzavano lice kao oni sto sisisaju druzavnu sisu i sami sebi odredjuju tzv plate na osnovu tajanstvenih kriterijuma koji nisu za svakoga i koji ce otići ća čim se vrate prve laste, kad tzv dinar ode u jedno 200) , jer nije vise situacija da se uopste obraca paznja na njihova besmislena trabunjanja, proslo je vreme za to, i ovo se sad ozbiljne stvari desavaju, a posto se vidi da se to sa zlatom sad ne isplati ovde u zemlji nenormalnih (pitao sam, prodaju zlatnike po 27 evra gram a otkupljuju po manje od 20 evra) , a ne mogu da se kupe poluge po 22 evra gram (nisu poluge samo od 5 kila nego ih ima i od 100 grama itd) ima li onda bar neka banka koja direktno obradjuje kartice bez bankomata? Ono, da provuku karticu kroz nesto i da ti za sve pare koje imas na njoj daju evre ili drugo, bez da sto puta podizes odredjenu sumu sa bankomata pa onda kupujes evre?
Citat: dmauka: ...hehehehe...ovo sam morao da sacuvam od zaborava...zamisli kada bi svako birao koje zakone ce da postuje a koje ne...
Pa nece svako da bira, nego samo ja. Evo, ti neces na primer, samo ne znam sta se onda bunis sto drugi hoce a ne gledas svoja posla. Jel' bi ti to malo humano preselio, ko na primer ode u Sloveniju pa kupi mrsku polugu od 100 grama i donese je ovde u anusu da je takvi kao ti ne bi nasli? Bas me zanima.
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 27.01.2009. u 17:53 GMT+1]
[ pitikovski @ 27.01.2009. 17:02 ] @
Zlatarski lobi ili ne znam kako da ih nazovem,je kod nas mnogo jak(mogu da pretpostavim kako je tek napolju) i oduvek su bili bogati i drze se zajedno,ne daju konkurenciji da obara cene (kada ovo kazem mislim na maloprodju zlata).Njima nikada nije bilo u interesu da se trguje zlatom u obliku poluga,vec to mora biti neki nakit,neki ubaceni kamencic...itd.
Ne znam da li neko ovde na forumu ima iskustva sa otvaranjem zlatare,probajte da otvorite zlataru i da oborite cenu nakita npr. za 30% (verujete da ima mesta i za vise) doci ce vam neki ugladjeni likovi (jedan po jedan) koji ce na razne nacine pokusavati da vas ubede da to nije dobro ni za vas a ni za celokupnu "zajednicu zlatara".Imacete ucestale trzisne inspekcije koje po ceo dan sede u zlatari i traze dlaku u jajetu...itd. ma koliko radili legalno i po zakonu,jednostavno ne mozete da radite dok su vam oni u lokalu.
Leslijevo pitanje nije ni malo naivno,i ja nekada razmisljam na tu temu,kako da sacuvam nesto sto sam stekao(nasledio,ukrao,zaradio...nebitno je poreklo za ovu temu) a da to ne pojede neki trend ili ova nasa demokratska trzisna ekonomija.
Mozda je najbolje,sto bi rekao nas narod,sve sprcati u bulju i ne zamarati se ovakvim stvarima pa sta bude neka bude.
[ Horvat @ 27.01.2009. 17:14 ] @
posto je zlato ovde "zabranjeno",postoje drugi,preci nacini za ulaganje novca,a to je prehrana,jer kad god je kriza,to je ono sto se trazi,ne zlato...
tako da,kupiti dzak-2-10 soli,barem 3x toliko brasna [ostro i meko],secera,hrane u konzervi...
[ Odin D. @ 27.01.2009. 17:17 ] @
Ne znam za Srbiju, ali u zapadnoj Evropi mozes otici u svaku banku i kupiti zlatnike na salteru. Obicno medju onim reklamnim brosurama o kreditima i sl. stoje i te za zlatnike. Mislim da se mogu i vratiti(prodati) banci bilo kad kasnije, ali ne znam po kojim uslovima, cini mi se da mi je neko rekao pod istim pod kojim si ih i kupio (dakle ne kao lomljeno zlato nego kolika mu je trzisna vrednost u tom momentu), ali to je bilo poodavno tako da se ne sjecam tacno. A vjerujem da je tako, jer sto bi neko kupovao zlatnike po 22E/g, a poslije ga prodavao po 8E/g kao lomljeno zlato.
Sve svjetske banke/drzava moraju imati pokrice stampanog novca u zlatu (ili tako nekako :), tako da kad propadne zlato, propalo je sve, pa je svejedno u cemu neko cuvao svoj kapital - u tom trenutku je najbolje imati kakvu puscetinu pri ruci, i neki izvor pitke vode u blizini (Mad Max scenario).
[ Horvat @ 27.01.2009. 17:20 ] @
Citat: Odin D.: Sve svjetske banke/drzava moraju imati pokrice stampanog novca u zlatu (ili tako nekako :), tako da kad propadne zlato, propalo je sve, pa je svejedno u cemu neko cuvao svoj kapital - u tom trenutku je najbolje imati kakvu puscetinu pri ruci, i neki izvor pitke vode u blizini (Mad Max scenario).
tako je bilo nekad...ali kako ovi sve vise samo stancuju lovu [pod raznim opravdanjima]sve vise sumnjam da svaka novcanica ima pokrice u zlatu ;) [pricam globalno]
@plitovski,bice da je samo kod nas taj zlatarski lobi tako jak,jer okolo po svetu mozes slobodno kupiti/prodati zlato...
edit:doduse,ako su proizvodjaci cigareta uspeli da izlobiraju visinu akciza,sta tek zlatari onda rade...
[ a1200 @ 27.01.2009. 17:37 ] @
Citat: ...pitao sam, prodaju zlatnike po 27 evra gram a otkupljuju po manje od 20 evra) , a ne mogu da se kupe poluge po 22 evra gram (nisu poluge samo od 5 kila nego ih ima i od 100 grama itd)...
Ja bih na tvom mestu dao oglas da kupujem zlatan nakit i lomljeno zlato po ceni od 21-22 evra (dakle vishe od onoga sto daju zlatari, a dosta manje od njihove cene sa "umetnickim" dodacima). Jedini problem je kako znati sta kupujes (moze neko da ti uvali neku meshavinu losheg kvaliteta) :)
[ dmauka @ 27.01.2009. 17:42 ] @
Pa nece svako da bira, nego samo ja. Evo, ti neces na primer, samo ne znam sta se onda bunis sto drugi hoce a ne gledas svoja posla. Jel' bi ti to malo humano preselio, ko na primer ode u Sloveniju pa kupi mrsku polugu od 100 grama i donese je ovde u anusu da je takvi kao ti ne bi nasli? Bas me zanima.
Vidi, gde ti tacno krijes svoje stogramske poluge zlata stvarno nije predmet rasprave i komentara. Ako to volis, ja licno smatram da imas potpuno pravo da stavis 100g zlata u anus. Da ne ispadne da te ne volimo. Ipak, kada legne parica od poreza, pa kada se dobije platica...ziv bio i veliki porastio...
Citat: pitikovski:
Leslijevo pitanje nije ni malo naivno,i ja nekada razmisljam na tu temu,kako da sacuvam nesto sto sam stekao(nasledio,ukrao,zaradio...nebitno je poreklo za ovu temu) a da to ne pojede neki trend ili ova nasa demokratska trzisna ekonomija.
Aha, vidi ti sad, druze Lesli. "Nebitno poreklo"!!! Fantazija na kvadrat.
Neko ukrade pa se brine kako da sacuva ukradeno! Pa ovo je kao da gledas Bunjuela...
Inace, stvarno, ko vam brani da postanete zlatari? Jedno 15 minuta zanata, 15 minuta prakse i otvoris zlataru. I sta te briga sto ces da prodajes zlato po istoj ceni kao i ostali clanovi esnafa?
Za pedesetak godina ionako vam svo zlato ovog sveta nece trebati...zivi bili pa videli
[ pitikovski @ 27.01.2009. 17:43 ] @
Citat: Horvat: tako je bilo nekad...ali kako ovi sve vise samo stancuju lovu [pod raznim opravdanjima]sve vise sumnjam da svaka novcanica ima pokrice u zlatu ;) [pricam globalno]
@plitovski,bice da je samo kod nas taj zlatarski lobi tako jak,jer okolo po svetu mozes slobodno kupiti/prodati zlato...
edit:doduse,ako su proizvodjaci cigareta uspeli da izlobiraju visinu akciza,sta tek zlatari onda rade...
Za Srbiju sam i pisao,ne znam za preko.Ovo sam napisao jer mi je kum pre par godina otvorio zlataru pa znam kakve je "muke" imao kada je spustio cene.
[ pantic68 @ 27.01.2009. 18:12 ] @
Ljudi smisljaju nacin da sacuvaju crkavicu koju su teskom mukom zaradili da im je neodgovorna i korumpirana vlast ne sprca po ko zna koji put a ti zajebavas. Ako te zanima poreklo imovine imas ove zadrigle face koje se sepure na tv-u svaki dan pa istrazuj.
[ bugsu @ 27.01.2009. 18:17 ] @
ma kupis neki plac ...obradivi ,ima ih jeftino .....i za jedno 10god mozda ti se posreci da bas kroz tvoju parcelu propici autoput i onda su dosli mecki na rupu :D
a ako ne bude autoput ,treba ce nekom ta obradiva povrsina pa "cepni" cenu :)
[ Lesli Eldridz @ 27.01.2009. 18:30 ] @
Citat: pantic68: Ljudi smisljaju nacin da sacuvaju crkavicu koju su teskom mukom zaradili da im je neodgovorna i korumpirana vlast ne sprca po ko zna koji put a ti zajebavas. Ako te zanima poreklo imovine imas ove zadrigle face koje se sepure na tv-u svaki dan pa istrazuj.
Njih nece i ne sme, oni mu tzv platu daju i gazduju mu. To su mu drugari. Okupljaju se petkom uvece pa svi duvaju u istu tikvu, i tzv nadlezni organi i gazde im. Njihova stvar, ali bas bih voleo da znam kad je ko u buretu.
Ma pusti ih, nego stvarno, jel ima neka banka da direktno na salteru obradjuje kartice, ili sve idu kroz bankomate?
[ dmauka @ 27.01.2009. 18:36 ] @
Citat: pantic68: Ljudi smisljaju nacin da sacuvaju crkavicu koju su teskom mukom zaradili da im je neodgovorna i korumpirana vlast ne sprca po ko zna koji put a ti zajebavas. Ako te zanima poreklo imovine imas ove zadrigle face koje se sepure na tv-u svaki dan pa istrazuj.
Pod prvo, nemoj da obrces teze. Ako je ukrao, naravno da je bitno da li je ukrao jer se "crkavica" ne zaradjuje kradjom.
Pod sledece, kako i kakva "neodgovorna i korumpirana vlast" ?? Demokratsku vlast nazivas ovako?! E, svasta...
Pod razno.
Mene ne zanima poreklo imovine.
Zanimaju me dvostruki arsini.
Tako su devedesetih ti sa "crkavicama" zaglavljivali kod Jezde i Dafine ne bi li dobili 7934% kamate na svojih 100DEM. A kada su pukli (kao i u svakoj kockarnici) neko se setio da im vraca i od mojih para! E, vidis, takvi danas kupuju zlato a posle ce im djavo biti kriv kada cena zlata padne. Pa ce opet da traze od drzave da im plati njihovu glupost.
Uostalom, ja tvrdim da je drug Lesli u pravu i da sve koji ne zive od svog rada treba u polje kukuruza...da malo kopaju, da vide kako je to raditi. To je i Sicer pricao, zar ne?
A sto se tice toga da li se zahebavam ili ne, odgovori sebi na pitanje zasto je ovo MadZone a ne forum o ekonomiji... Lip pozdrau
[ dmauka @ 27.01.2009. 18:47 ] @
Ma pusti ih, nego stvarno, jel ima neka banka da direktno na salteru obradjuje kartice, ili sve idu kroz bankomate?
...ima li onda bar neka banka koja direktno obradjuje kartice bez bankomata? Ono, da provuku karticu kroz nesto i da ti za sve pare koje imas na njoj daju evre ili drugo, bez da sto puta podizes odredjenu sumu sa bankomata pa onda kupujes evre?...
Svaka banka isplacuje kompletan iznos koji imas na racunu tako sto dodjes na salter banke i predas karticu (koju oni ne provuku kroz "nesto" nego lepo procitaju broj sa kartice, uglavnom su pismeni) i lk i daju ti sve osim sredstava potrebnih za odrzavanje racuna. Iznos mozes odmah dobiti i u ESN obliku ako zelis , naravno po prodajnom kursu banke u kojoj podizes novac.
P.S. Okupljanja su ponedeljkom i cetvrtkom, s tim sto cetvrtkom idu samo "corave bake" ;)
[ Horvat @ 27.01.2009. 19:11 ] @
provera porekla imovine je posebna tema ,koja naravno dotice i ovo
ovde se prica o ljudima koji su svoj ZARADJENI novac,radeci,ne muvajuci,cuvali i zele da kupe zlato
prica o jezdi i ovom bas i nije za paralelu
ono s jezdom je cista POHLEPA ljudi [naravno,i drzavni funkcioneri u to vreme su bili krivi,jer su dozvolili da se to uopste otvori...],dok kada kupis zlato TI IMAS "gomilu" gvozda,sto nije bio slucaj,ti si imao obicno parce papira KOJE NIKO NIJE PRIZNAVAO [ako su uopste i papir davali...]
i naravno da drzava nema sta tu da bude kriva...
edit:nego kad se pominju banke
kakve su to banke koje ti UZIMAJU novac dok je kod njih [dok ga oni koriste za obrt],a ne daju kamatu na to?!?! ,e to je kradja... [sorry na off-u]
[ Darko Nedeljković @ 27.01.2009. 19:24 ] @
Citat: dmauka: Svaka banka isplacuje kompletan iznos koji imas na racunu tako sto dodjes na salter banke i predas karticu (koju oni ne provuku kroz "nesto" nego lepo procitaju broj sa kartice, uglavnom su pismeni)...
U Srbiji se upravo provuce - na salteru stoje POS terminali isti kao u prodavnicama, provuces karticu i uzmes koliko hoces. Mislim da je po propisima NBS obavezno da svaka ekspozitura ili bankomat napolju, ili POS terminal na salteru.
[ Darko Nedeljković @ 27.01.2009. 19:29 ] @
Citat: Horvat: prica o jezdi i ovom bas i nije za paralelu
ono s jezdom je cista POHLEPA ljudi...
Pa, srebroljublje=pohlepa.
A srebroljublje je koren svakog zla.
Inace, ne znam zasto se zove srebroljublje, a ne zlatoljublje...
[ dmauka @ 27.01.2009. 19:47 ] @
Citat: Darko Nedeljković: U Srbiji se upravo provuce - na salteru stoje POS terminali isti kao u prodavnicama, provuces karticu i uzmes koliko hoces. Mislim da je po propisima NBS obavezno da svaka ekspozitura ili bankomat napolju, ili POS terminal na salteru.
Zaista, da li ste vi nekada bili u banci i podizali novac ili smo u nekom dubljem nesporazumu?
Kakve veze imaju propisi NBS sa pozicijom bankomata??? NBS ne odredjuje poslovnu politiku komercijalnih banaka.
Poslovne banke daju kamatu na novac koji je na racunu. Ta kamata je mnogo manja od kamate koju banke zaracunavaju na pozajmice i sl. ali postoji.
Za kupovinu zlata, izvolite... http://www.bullionvault.com/ kao i http://www.goldprice.org/ Enjoy
[ pantic68 @ 27.01.2009. 19:49 ] @
Citat: dmauka: Pod prvo, nemoj da obrces teze. Ako je ukrao, naravno da je bitno da li je ukrao jer se "crkavica" ne zaradjuje kradjom.
Pod sledece, kako i kakva "neodgovorna i korumpirana vlast" ?? Demokratsku vlast nazivas ovako?! E, svasta...
Pod razno.
Mene ne zanima poreklo imovine.
Zanimaju me dvostruki arsini.
Tako su devedesetih ti sa "crkavicama" zaglavljivali kod Jezde i Dafine ne bi li dobili 7934% kamate na svojih 100DEM. A kada su pukli (kao i u svakoj kockarnici) neko se setio da im vraca i od mojih para! E, vidis, takvi danas kupuju zlato a posle ce im djavo biti kriv kada cena zlata padne. Pa ce opet da traze od drzave da im plati njihovu glupost.
Uostalom, ja tvrdim da je drug Lesli u pravu i da sve koji ne zive od svog rada treba u polje kukuruza...da malo kopaju, da vide kako je to raditi. To je i Sicer pricao, zar ne?;)
A sto se tice toga da li se zahebavam ili ne, odgovori sebi na pitanje zasto je ovo MadZone a ne forum o ekonomiji...:) Lip pozdrau :)
Tesko je polemisati oko ovakve kamare trash-a. Covek se kao i ti zeebava oko kradje i to tako sto ironicno podseca na jednu stvar. Ne mozes ti a ni drzava sve gradjane koji zele da slobodno raspolazu svojom imovinom po defaultu proglasiti lopovima a da u isto vreme duguje tim gradjanima novac opljackan ko zna kada. Mojima je ostao novac u drzavnim bankama a sto se tice dafine postoje dokazi da je sve organizovao i pare odneo tadasnji demokratski predsednik pomocu svoje sluzbe bezbednosti. To sto je neko glup nije opravdanje za onoga ko ga opljacka. Licno nisam zainteresovan da ih drzava obesteti pa cak ni za ono iz stare stednje jer to ja moram kroz porez vratiti ali sam vrlo zainteresovan da se takve stvari ne ponove.
A kako da se ne ponove kad sve ide po istom obrascu. Govori se ljudima da iz slamarica prebace novac u banke, da drze u dinarima, da ne kupuju zlato, ne iznose izvan zemlje, forsiraju kamate, podize se nivo rezervi da se deo preseli u drzavnu kasu potom se sa parama iz kase prave zaeebancije na trzistu dok se ne istope, ogranicava se manipulacija novcem i na kraju kad se propast ko zna koji put ponovi kao u danu mrmota oni koji su nas sve to savetovali ce iz svojih vila i bazena poruciti - ko vam je kriv sto ste se kockali, eto i mi smo kaznjeni time sto vise nismo na vlasti. A treba da budu na raznju a ne da pijuckaju gin pored bazena.
[ dmauka @ 27.01.2009. 20:25 ] @
@pantic68
U globalu se potpuno slazem sa tobom, osim oko jedne stvari a to je da pojedini gradjani pristaju samo na opciju da su im zagarantovana prava a obaveze neka placaju oni odozgo...Pa, takav zahtev je poznat od davnina, samo "sit gladnom ne veruje" tj. onaj koji skupi neku "crkavicu" (hajde da ne ulazimo u price o poreklu) hoce da je ocuva jer je to njegova imovina. U isto vreme je problem sto neko drugi hoce da sacuva svoju imovinu (bazeni, dzinovi i tako to). Znaci, oni su jednaki, razlika je samo u visini imovine.
Ako ja imam dva kolaca pa necu da ti dam jedan, odakle mi pravo da od tebe trazim tvoj kolac jer ih ti imas 10?
Kazes "govori se ljudima". Ok, zar je nas narod toliko glup da ne moze da sam shvati gde mu je najbolje da ulozi novac? Ja u to ne verujem.
Pricamo o kupovini zlata u vrednosti od 100 do 1000E i to nije zaj...zezanje??
Moja majka od svoje penzije kupi po 20 E svakog meseca da joj pare ne propadnu....svakog meseca ima po 20 E vise, meseci prolaze, godine prolaze a ona ima evre koji cuvaju vrednost njene penzije...ama, gde je tu zivot? Mogla je da kupi nesto za tih 20 E odmah i da ima tople cipele ili rukavice. Umesto toga ima nepromenjenu vrednost evra. I veoma se raduje kada cuje da evro skace...alooo...Zemlja zove Skylab...
A razanj...a zec jos u sumi...
[ mrle 011 @ 27.01.2009. 20:26 ] @
hebo zlato.
kad ova opsta sloboda i ekonomija koja sama od sebe sve najbolje regulise i nivelise krenu da se raspadaju i zlato ce da ti vredi k'o i ti sareni papirici od novcanica ili dijamanti ili van gogove slike - nece da vredi nista.
kome ce to trebati?
to ni sada nema nikakvu vrednost, osim sto postoji kao fikcija u dovoljnom broju mozgova.
napuni podrum nekim zitom, psenicom, pirincem .... to je "zlato".
[ žutokljunac @ 27.01.2009. 20:49 ] @
Tu si u pravu. Jedno 10 jagnjadi u zamrzivač, a jedno odmah na ražanj, a u podrum jedno 5 onih buradi od po 200 l sa pivom i 2-3 sa vinom. 10 džakova brašna, 5 kila kvasca i udri vruć lebac na furunu, jagnjetina, pa po pivu i krizi. Kome treba tozla i mek.
[ Lesli Eldridz @ 27.01.2009. 20:55 ] @
Citat: dmauka: Svaka banka isplacuje kompletan iznos koji imas na racunu tako sto dodjes na salter banke i predas karticu (koju oni ne provuku kroz "nesto" nego lepo procitaju broj sa kartice, uglavnom su pismeni) i lk i daju ti sve osim sredstava potrebnih za odrzavanje racuna. Iznos mozes odmah dobiti i u ESN obliku ako zelis , naravno po prodajnom kursu banke u kojoj podizes novac.
Druze komesare, nemoj sirit tu vasu propagandu, kad sam evo pre par sati razgledao zlatare i uzgred pitao u Inteza banci da li mogu da urade to sto ti kazes, i rekli su mi da ne obradjuju kartice nego mora da se podize iz bankomata. Doduse, u pitanju je ekspozitura, mozda ako je filijala obradjuju kartice ovako kao sto pitam, videcu sutra. Ja tebi ne uzimam za zlo sve to sto pises tu jer znam da nisi zlonameran, i zato sto znam da si u zabludi da si zasticen kao beli medved svojom drzavnom sluzbom, kao iz onog vica kad Milosevic pita Mirka Marjanovica "imamo li mi zejtin, prasak, benzin, struju ovo ono", a ovaj sve odgovara "imamo", a Sloba pita "pa sto se onda ovi ljudi bune" a Mirko ce "pa oni nemaju". Tako i ti isto. Isto si u zabludi da svi vi iz drzavnih sluzbi zasluzujete tu vasu tzv platu koju primate, a da se uopste ne znaju kriterijumi po kojima je ona tolika, ni satnica, ni dnevnica ni nista, pa je eno cak i Ivan Dimkovic jednom podlegao tim vasim ... ne znam ni sta su, pa je jednom prilkom "objasnjavajuci" meni zasto su cene telefonskih usluga takve kakve su, to jest kakve ovi tvoji imaju nameru da ih naprave, ono, pretplata 20 evra zvao ili ne zvao, pa je napisao nesto kao "ako u nekoj posti radi njih 5 i svako od njih treba da ima platu 500 evra" itd itd. Tako i ti isto, ubedjen si da tebi nista ne moze da se desi, da ova kriza uopste ne moze da te dodirne, i da ti "treba da imas platu". Naravno mene te vase zablude uopste ne zanimaju, samo ste malo smorovi kad pocnete da pricate nesto sto nema veze sa stvarnim svetom, nego me zanima kako da sacuvam ono malo mojih para do kojih sam dosao uprkos vama i bez ikakve veze sa vama, ma skoro ni sa ovom zemljom, a od delovanja vas dusebriznika iz tzv drzave, nase, turske, bilo cije, jer ste svi umesani. Svi ste vi 20 godina od kad ste poceli da divljate vasim potrosackim drustvom na silu propagirali zivljenje preko mogucnosti, zaduzivanje, upumpavanje u ekonomski sistem para koje nece biti zaradjene jos 20 ili 30 godina uzimajuci sve to zdravo za gotovo, da ce to tako uvek moci, a onda sad kad je djavo dosao po svoje, poceli ste da placete o Jezdi i Dafini, vi koji ste to isto radili na svetskom nivou, i da brbljate o porezima, to jest da to sto ste ukakali ponovo prenesete na celo drustvo koje po vama treba da podnese te gubitke i cenu vasih raspršenih snova o kraju istorije. Da, da, "vi" , meni ste svi vi isti, Amer, Rus ili Srbin, cim si ti deo drzave, nema tu leba, bestraga ti glava i daleko ti lepa kuca. Tako da uopste necu ni da se upustam u raspravu sa vama, osim moze evo kratko, to sto ima 5% nekih koji su dosli do enormnih sredstava na sumnjive nacine (sa vasim blagoslovom) uopste nije razlog da vi dusebriznici maltretirate 95% onih koji nisu stekli sredstva na taj nacin, od kojih 90% i nema sta da sacuva, isto zbog vas, pa da im branite da imaju racune u stranim bankama, da salju pare u druge zemlje ili da kupuju zlatne poluge. Jesi cuo ti to na vasim kursevima, kad su vas ucili sta je to civilizacija, a vi pusili u klozetu, gurkali se i zaverenicki namigivali jedan drugome, da je bolje da se 100 krivaca izvuce nego da jedan posten ispasta ni kriv ni duzan? I ne znam sto tebi smeta sto bilo ko hoce da kupi zlato kad je nesizvesno sta ce se ove godine desiti sa papirnim novcem, to jest ne zna se koliko ce mu opasti vrednost. To sto vi koji ste u drzavnoj sluzbi nemate predstavu o vrednosti novca zato sto se non stop druzite sa ovim vasim gazdama herojima tranzicije i sto nikad nista posteno niste ni radili, osim ako pod radom ne podrazumevate pisanje po nekim papiricima, pa kad neko kaze da bi kupio zlato vi odma' zamislite scenu iz filma Umri muski 3 kad lome one resetke bagerima a ono se prosipaju tone zlata, ne znaci da nekome mozda nije dovoljno da pretvori neke pare u 50, 100 ili 200 grama onih malih polugica ili zlatnika, da je njemu to mnogo i da ne moze da dozvoli sebi da to izgubi, jer nema Tatu koji ce da masi rukom u drzavnu kasu pa mu to nadoknadi, kao neki sto imaju.
Nego nema veze, dobro, znaci ovde od zlata nema nista, a ti tvrdis da svaka banka mora da obradi karticu ovako kao sto sam pitao, da je provuce kroz terminal, zabelezi broj, slika aparatom itd i obradi ceo iznos. Videcemo sutra.
[ Lesli Eldridz @ 27.01.2009. 21:01 ] @
Citat: dmauka: Pricamo o kupovini zlata u vrednosti od 100 do 1000E i to nije zaj...zezanje??
Moja majka od svoje penzije kupi po 20 E svakog meseca da joj pare ne propadnu....svakog meseca ima po 20 E vise, meseci prolaze, godine prolaze a ona ima evre koji cuvaju vrednost njene penzije...ama, gde je tu zivot? Mogla je da kupi nesto za tih 20 E odmah i da ima tople cipele ili rukavice. Umesto toga ima nepromenjenu vrednost evra. I veoma se raduje kada cuje da evro skace...alooo...Zemlja zove Skylab...
Koj si ti andrak da odredjujes drugima kako ce da zive i sta ce njima da bude vrednost? Sta je tebe briga sta je tvoja majka kupila? Kako te nije sramota da tako o svojoj majci pises? Idi more crtaj te papirice i ne zagadjuj vise ovde. Da si ikad u zivotu zaradio 100 evra, a ne "dobio platu" , ne bi tako pricao o parama. Tipican Srbin. Tamo gde znaju kako se zaradjuju pare i da jedan dolar moze da bude razlika izmedju gladi i sitosti, tamo cene i taj jedan dolar, ovome zlato za 1000 evra zaebancija. Sacuvaj boze. I takav ce da trazi da neko ispuni nekakve "obaveze" prema njemu, koje je sam smislio. More mars, sto bi rekla majka Dimitrija Pantica onome sto je 40 godina spucao u upe, upe utego u farmerke, pa "trazim gospodjicu Suzanu".
Citat: mrle 011: hebo zlato.
kad ova opsta sloboda i ekonomija koja sama od sebe sve najbolje regulise i nivelise krenu da se raspadaju i zlato ce da ti vredi k'o i ti sareni papirici od novcanica ili dijamanti ili van gogove slike - nece da vredi nista.
kome ce to trebati?
to ni sada nema nikakvu vrednost, osim sto postoji kao fikcija u dovoljnom broju mozgova.
napuni podrum nekim zitom, psenicom, pirincem .... to je "zlato".
I to je tacno. Bilo je vreme kad su ovi Übermensch i tadasnji heroji tranzicije davali tri zlatna prstena za tri jaja. To tako i treba. Ne valja kad onaj ko ima samo ta tri prstena mora da ih da za tri jaja.
[ Horvat @ 27.01.2009. 21:03 ] @
nego jos mi nije "odgovoreno"
kako je dozvoljeno da banke na plate uzimaju proviziju,za "odrzavanje racuna",dok one tu lovu obrcu?a plate MORAJU preko banki da idu ;)
[ Lesli Eldridz @ 27.01.2009. 21:10 ] @
Ne znas ti, to su "obaveze". Velika je to nauka. Velika tajna. Isto kao sto je tajna kriterijum na osnovu koga oni sebi odredjuju "plate".
[ Darko Nedeljković @ 27.01.2009. 21:13 ] @
Citat: dmauka: Zaista, da li ste vi nekada bili u banci i podizali novac ili smo u nekom dubljem nesporazumu?
Kakve veze imaju propisi NBS sa pozicijom bankomata???
Mnogo vise od toga, ja konfigurisem i postavljam te uredjaje i brinem o njihovoj ispravnosti. E, sad, kad odnesem taj uredjaj pa ga ne vratim par dana, znam da odmah zovu da pitaju da li mogu odmah da ga posaljem da ne bi morali da obaveste NBS. E, sad, dalje od toga ne znam da ti kazem, nikad me nije zanimalo da kazem kojim propisom se definise da to mora da bude tu, ali, to nije bila ni poenta mog komentara, vec samo informacija da su to isti uredjaji kakve vidjamo po prodavnicama. Ovo drugo je "ako su lagali mene i ja lazem vas".
[ žutokljunac @ 27.01.2009. 21:14 ] @
Lesli, nešto si baš pobesneo.
Pretpostavljam da zlato kupuješ da bi sačuvao vrednost novca, tj. ušteđevine. Nije ti to naročito pametno, jer kad kriza prođe, opet ćeš to zlato prodavati ali je pitanje po kojoj ceni. Zlatu je u poslednje 2 godine 3 puta skočila cena, upravo zbog krize i nestabilnosti. Kada je kriza, investitori beže u opipljivo, tj. kupuju, zlato, plemenite metale i žitarice. Zbog toga njihova cena skače, a pada hartijama od vrednosti. Kada kriza krene da jenjava, opet će padati cena zlata i ovih opipljivih roba, a cene hartija će početi da rastu. To ti je uvek tako. Može se desiti da na neki rok od 2 godine ti kupovinom zlata izgubiš.
[ mrle 011 @ 27.01.2009. 21:32 ] @
Citat: Horvat: nego jos mi nije "odgovoreno"
kako je dozvoljeno da banke na plate uzimaju proviziju,za "odrzavanje racuna",dok one tu lovu obrcu?a plate MORAJU preko banki da idu ;)
to ti je zato sto je sada demokratija i slobodno trziste.
dok je bila zla diktatura i zla planska ekonomija, ljudi su lepo primali svoje plate na blagajni firme, u kesu i niko im nije uzimao nikakve "provizije", "troskove" itd...
btw. penzije su se tada, u zloj netrzisnoj privredi, primale unapred, sto je i normalno je li, 1. februara primas penziju za februar.
isplata penzija "unazad" i te "provizije" i tako to je izmisljeno u ovoj trzisnoj privredi koja sama sve nivelise i regulise.
u mnogim firmama su i plate isplacivane unapred.
meni cale pricao kad je, negde 50-ih godina proslog veka, primio prvu platu ... dos'o kuci i otvorio kovertu - tamo u firmi nije nista ni gledao - kad ono unutra dve plate.
on lepo, sutra ujutru, na blagajnu da vrati jednu platu, a ova mu tamo kaze - ne druze, kod nas se plate primaju unapred.
danas gledam na vestima, kaze - radnici te i te fabrike nisu 8 godina primili plate, a 5 god. im nisu uplacivani doprinosi, pa sada neki od njih ne mogu da se penzionisu.
sto kazu ovi strucnjaci na forumu - dobro je da smo se otarasili te netrzisne privrede i da sada poslujemo na ovim najboljim, trzisnim osnovama.
..... a na kraju krajeva, od cega ti mislis da ce bankari da zive?
nece valjda da idu negde da nose dzakove preko kicme.
moraju i oni od necega da zive, a ni mi ne bismo mogli bez njih, zato sto je sada sloboda.
[ pitikovski @ 27.01.2009. 21:37 ] @
Citat: Horvat: nego jos mi nije "odgovoreno"
kako je dozvoljeno da banke na plate uzimaju proviziju,za "odrzavanje racuna",dok one tu lovu obrcu?a plate MORAJU preko banki da idu
Ajao...a to odrzavanje racuna hahahha,imao sam u jednoj banci oko 2000 dinara na racunu,nisam nikada ni koristio taj racun i tako stajale te pare dok nisam dobio obavestenje da sam u minusu.Pojeli mi te pare ovi sto odrzavaju racun . Odem ja lepo da ugasim racun,kad ono...daj jos 600 dinara,sto d pokrijem minus a sto za gasenje racuna,posto se i gasenje placa.
E sad ,znam ja da sam potpisao i slozio se sa tim da mi naplacuju odrzavanje i gasenje racuna ali sta ima tu da se odrzava? Brojevi?Evidencija mojih uplata i isplata (kojih je bilo ukupno 1).
Ja kada odem kod majstora koji mi odrzava kola ja mu platim,on zameni ulje popravi sto treba i tako to,covek mi odrzava auto,ja vozim.....ali sta mi ovi odrzavaju?
E to je,ono sto kaze Lesli, razlika da li je neko dobio ili zaradio platu.Ovi sto mi odrzavaju racun dobijaju platu,a ovaj sto mi odrzava auto zaradjuje platu.
[ Lesli Eldridz @ 27.01.2009. 21:38 ] @
Citat: žutokljunac: Lesli, nešto si baš pobesneo.
Pretpostavljam da zlato kupuješ da bi sačuvao vrednost novca, tj. ušteđevine. Nije ti to naročito pametno, jer kad kriza prođe, opet ćeš to zlato prodavati ali je pitanje po kojoj ceni. Zlatu je u poslednje 2 godine 3 puta skočila cena, upravo zbog krize i nestabilnosti. Kada je kriza, investitori beže u opipljivo, tj. kupuju, zlato, plemenite metale i žitarice. Zbog toga njihova cena skače, a pada hartijama od vrednosti. Kada kriza krene da jenjava, opet će padati cena zlata i ovih opipljivih roba, a cene hartija će početi da rastu. To ti je uvek tako. Može se desiti da na neki rok od 2 godine ti kupovinom zlata izgubiš.
Ma nisam pobesneo, nego samo otpisujem adekvatnim stilom ovome sto bi da zajebava proletere i porucuje im da ako nemaju za hleb jedu kolace. A i nije meni do zlata, nit pa mislim da ono nesto vredi, nit se pa razumem u sve to i te hartije od vrednosti i drugo, a i ne zelim da se razumem, meni je sve to liferantstvo najobicnije gubljenje vremena, nego je samo stvar sto hocu da nadjem nacin da izgubim sto manje, jer se radi o dolarima. Smislio sam da cu da kupim sad odmah za deo materijal za to sto mi treba, a za deo koji ostane evre pa sta bude.
[ zorg @ 27.01.2009. 21:43 ] @
Ima u selima oko Peka ljudi sto ispiraju zlato, vrhunska cistoca, verujem da prodaju po razumnoj ceni. Ako mislis da je zlato najsigurniji oblik vrednosti sa kojim mislis da prebrodis krizu. Papir to sigurno nije.
Verujem ako do krize tih razmera (da moras da koristis zlato da bi dosao do osnovnih zivotnih namirnica) dodje, zlato lako moze da nema nema tu vrednost koju ocekujes da ce imati. Zlato se ne moze jesti, jelte. U krizama su ljudi trampili klavir za kokosku... Dijamanti, umetnine i druge naduvane vrednosti su boranija.
Pre napravi zalihe za soprtvene potrebe, a visak ulozi u robu koju u krizi mozes trampiti (cigare, lekove, kafu) za ono sto ti treba. Zlato mozes uvaliti samo retkim (i, i u krizi veoma gramzivim) 'crnoberzijancima', a sa robom se mozes trampiti sa svakim.
E sad, ako svoje pare samo zelis da sacuvas da ne propadnu do uspostavljanja novog ekonomskog poretka, a da ih za vreme krize ne trosis, onda investiraj u neku REALNU vrednost, mozda parce zemlje oko Beograda - kad tad ce postati siri centar :) - vrednost samo moze da raste.
@Darko
Srebroljublje jer je nekada srebro bilo vise cenjena vrednost od zlata. I srebrna medalja je oznacavala prvo mesto na takmicenjima takodje.
[ pitikovski @ 27.01.2009. 21:44 ] @
Citat: mrle 011: to ti je zato sto je sada demokratija i slobodno trziste.
dok je bila zla diktatura i zla planska ekonomija, ljudi su lepo primali svoje plate na blagajni firme, u kesu i niko im nije uzimao nikakve "provizije", "troskove" itd...
btw. penzije su se tada, u zloj netrzisnoj privredi, primale unapred, sto je i normalno je li, 1. februara primas penziju za februar.
isplata penzija "unazad" i te "provizije" i tako to je izmisljeno u ovoj trzisnoj privredi koja sama sve nivelise i regulise.
u mnogim firmama su i plate isplacivane unapred.
meni cale pricao kad je, negde 50-ih godina proslog veka, primio prvu platu ... dos'o kuci i otvorio kovertu - tamo u firmi nije nista ni gledao - kad ono unutra dve plate.
on lepo, sutra ujutru, na blagajnu da vrati jednu platu, a ova mu tamo kaze - ne druze, kod nas se plate primaju unapred.
danas gledam na vestima, kaze - radnici te i te fabrike nisu 8 godina primili plate, a 5 god. im nisu uplacivani doprinosi, pa sada neki od njih ne mogu da se penzionisu.
sto kazu ovi strucnjaci na forumu - dobro je da smo se otarasili te netrzisne privrede i da sada poslujemo na ovim najboljim, trzisnim osnovama.
..... a na kraju krajeva, od cega ti mislis da ce bankari da zive?
nece valjda da idu negde da nose dzakove preko kicme.
moraju i oni od necega da zive, a ni mi ne bismo mogli bez njih, zato sto je sada sloboda.
E ali tada nisi smeo da osnujes politicku partiju,nisi mogao da pevas u kafani "Ko to kaze,ko to laze....",nisi smeo javno da vices "Uaaaa predsednik..." ,a sada svasta smes da uradis
...i to se zove sloboda i to kosta.Pa ne moze i sloboda i plata na vreme,ehhh ne moze vam covek ugoditi
[ Horvat @ 27.01.2009. 22:14 ] @
@zutokljunac...s tim da hartija moze da propadne [bankrot],zar ne?
kao sto rekoh,dzakovi soli,brasna [pa i psenice],konzervirana hrana,kao sto su neki naveli kafa,cigare...
a zlato ti je kad "dodje novo doba" ...
e,da ,zaboravih to o bankama
banke zaradjuju preko kredita ,obrcanjem TUDJE love... a ovo da zaradjuju na "odrzavanju racuna" ,to je neka nova prevara... [obrcu lovu i jos ti naplacuju sto je obrcu ;)]
[ dmauka @ 27.01.2009. 22:21 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Koj si ti andrak da odredjujes drugima kako ce da zive i sta ce njima da bude vrednost? Sta je tebe briga sta je tvoja majka kupila? Kako te nije sramota da tako o svojoj majci pises? Idi more crtaj te papirice i ne zagadjuj vise ovde. Da si ikad u zivotu zaradio 100 evra, a ne "dobio platu" , ne bi tako pricao o parama. Tipican Srbin. Tamo gde znaju kako se zaradjuju pare i da jedan dolar moze da bude razlika izmedju gladi i sitosti, tamo cene i taj jedan dolar, ovome zlato za 1000 evra zaebancija. Sacuvaj boze. I takav ce da trazi da neko ispuni nekakve "obaveze" prema njemu, koje je sam smislio. More mars, sto bi rekla majka Dimitrija Pantica onome sto je 40 godina spucao u upe, upe utego u farmerke, pa "trazim gospodjicu Suzanu".
...rece onaj ko nema kohones ni da se predstavi imenom i prezimenom... Stid? Sramota? Nedostatak samopouzdanja? Ugodnost anonimnosti?
Viktor Igo je nasao ime za takve kao ti...
Citat: Darko Nedeljković: Mnogo vise od toga, ja konfigurisem i postavljam te uredjaje i brinem o njihovoj ispravnosti. E, sad, kad odnesem taj uredjaj pa ga ne vratim par dana, znam da odmah zovu da pitaju da li mogu odmah da ga posaljem da ne bi morali da obaveste NBS. E, sad, dalje od toga ne znam da ti kazem, nikad me nije zanimalo da kazem kojim propisom se definise da to mora da bude tu, ali, to nije bila ni poenta mog komentara, vec samo informacija da su to isti uredjaji kakve vidjamo po prodavnicama. Ovo drugo je "ako su lagali mene i ja lazem vas".
Taj uredjaj? Ima li naziv taj uredjaj koji konfigurises i za sta se tacno koristi?
Kartica kojom podizes novac na terminalu (ili bankomatu) ima na sebi broj racuna. Ja kada podizem svoju ogromnu nezaradjenu platu (prim. Lesli ), lepo u banci predam karticu i lk, sluzbenica (lepa, mlada, prim. ja) pogleda, proveri racun, napravi nalog za isplatu i ja podignem milione, kamione, aviJone (prim. Lesli) bez ikakvog provlacenja kroz bilo sta. Znaci, ista kartica koja sluzi za "provlacenje" na terminalima i za podizanje novca na bankomatu se koristi i za podizanje gotovine u banci. Ili ESN, svejedno. Bar je tako u Srbiji, mozda je geografsko odrediste nesporazum?
A zlato? Ah, pa zlato nije problem, i zlato delimo samo sa partijskim drugovima, na angro... Samo da ne cuje Lesli...cuj, Lesli...fatamorgana...
[ Lesli Eldridz @ 27.01.2009. 23:35 ] @
Smaras nikakvim humorom, ali to je tvoja stvar. Ko je tebi kriv sto ne razumes nove vidove komunikacije. Imena i prezimena su i tako precenjena, ili su rezervisana samo za prijatelje, a drzavni sluzbenici meni to nisu niti ce biti. Cak je odlicno sto su smislili ove forume gde covek moze da bira drustvo, mislim sa kojim ce biti blizi, za razliku od tzv stvarnog sveta gde obicno mora da trpi kojekakve stvorove i njihove gluposti. Ovde u tzv laznom svetu, mada ne vidim sto bi ovaj svet bio lazan onima koji od njega zive, stvorovi ne mogu da se ponasaju, da prave talove, cesu jedan drugog po ledjima, rukama miju ruke i udruzuju se zarad mutnih radnji, nego je ovde svako sam, pa ko vise zna ili ume. To je njima najvise i krivo. Ali to je sve druga tema, i nema veze sa ovim ama bas uopste, pa cak ni kao skretanje sa teme da bi se dobilo na zivosti.
Poenta je u stvari da u svetlu ovih podviga ovih iz drzave (bilo cije) svaki obican covek treba da zastiti ono sto ima od njihovih daljih uspeha, dok ne prodje ovo sto su za*rali, a ono mora jednom da prodje. Obicni ljudi nemaju mnogo da stite, prema tome nece im ni biti tesko da to zastite, ako sve ovo shvate ozbiljno, a ne kao onomad kad su oni iz tog vremena na ulici jedni drugima cestitali sankcije, a ovi drugi, ovi uspesni, pa oni neka brinu svoje brige, njihova stvar. Ali nije lepo da se zbog njih nekom Peri Obicnom recimo u jednom danu prepolovi to sto je planirao da utrosi za neke svoje obicne potrebe, pa i bez tog malo sto ima da ostane, a to uvek tako biva, i uvek je to zbog ****umnika iz drzave (ali su oni bar demokratski ****umnici, a i to je nesto) . Znaci, sve u svemu, zakljucili smo da je bezveze kupovati zlato, devize ili bilo koje druge hartije od vrednosti, nego je najbolje uloziti u robu ili ono sto je u startu i bilo planirano tim parama uraditi, samo sve odjednom, dok te pare jos uvek vrede toliko koliko vrede. Eto kako moze i konstruktivno da se razgovara, i pored pokusaja opstrukcije od strane izvesnih eksperata.
[ p3j4 @ 27.01.2009. 23:36 ] @
Citat: dmauka: Moja majka od svoje penzije kupi po 20 E svakog meseca da joj pare ne propadnu....svakog meseca ima po 20 E vise, meseci prolaze, godine prolaze a ona ima evre koji cuvaju vrednost njene penzije...ama, gde je tu zivot? Mogla je da kupi nesto za tih 20 E odmah i da ima tople cipele ili rukavice.
Pametna zena. Steta za tebe sto nisi na nju.
Ako bi batalio krilatice "potrosi sad i sve ukljucujuci i ono sto cu u buducnosti da zaradim" jer "jednom se zivi" i sl. kojima su ti nakaradni sistem vrednosti, drustvo i mediji isprali mozak, i razmislio "o starosti jos u mladosti", mogao bi i ti isto tako da odvajas mesecno bar po 20 EUR za starost, naravno, ukoliko mislis da je prozivis dostojanstveno. Ukoliko mislis da ces za 40 godina (u zemlji Srbiji koja ce tada imati 6 miliona stanovnika i 3 miliona penzionera) kad odes u penziju moci da (pre)zivis od iste onda zapitaj se jos jednom, jer si u velikoj zabludi.
Citirani deo me je potakao na pisanje jer imam utisak da u ovom hiper potrosackom drustvu mnogo ljudi danas uopste ne razmislja o svojoj buducnosti, starosti, vec je tako olako prepusta drugima na milost i nemilost. Vazno je samo sve, odmah i nemilosrdno potrositi na potrebne i nepotrebne stvari, dok je svaka stednja i planiranje izvrgnuta podsmehu i kritici... Pisao bih jos, ali me mrzi, a verovatno me ne bi ni razumeo...
Pozdrav!
[ dmauka @ 28.01.2009. 07:14 ] @
Citat: p3j4: Pametna zena. Steta za tebe sto nisi na nju.
Ako bi batalio krilatice "potrosi sad i sve ukljucujuci i ono sto cu u buducnosti da zaradim" jer "jednom se zivi" i sl. kojima su ti nakaradni sistem vrednosti, drustvo i mediji isprali mozak, i razmislio "o starosti jos u mladosti", mogao bi i ti isto tako da odvajas mesecno bar po 20 EUR za starost, naravno, ukoliko mislis da je prozivis dostojanstveno. Ukoliko mislis da ces za 40 godina (u zemlji Srbiji koja ce tada imati 6 miliona stanovnika i 3 miliona penzionera) kad odes u penziju moci da (pre)zivis od iste onda zapitaj se jos jednom, jer si u velikoj zabludi.
Citirani deo me je potakao na pisanje jer imam utisak da u ovom hiper potrosackom drustvu mnogo ljudi danas uopste ne razmislja o svojoj buducnosti, starosti, vec je tako olako prepusta drugima na milost i nemilost. Vazno je samo sve, odmah i nemilosrdno potrositi na potrebne i nepotrebne stvari, dok je svaka stednja i planiranje izvrgnuta podsmehu i kritici... Pisao bih jos, ali me mrzi, a verovatno me ne bi ni razumeo...
Pozdrav!
Prosto se najezim kada neko ne ume da procita ono sto pise nego komentarise ono sto misli da je procitao...puno slova ali promasena tema...za razliku od tvog nadmenog stava o razumevanju, ja cu reci da je u pitanju nesporazum jer si tumacio samo delove teksta. Verovatno me razumes.
P.S. Kaze se "mrsko mi je" a ne "mrzi me"...;)
@Lesli
Indikativno je da si iskomentarisao sve ostalo osim ovog predloga sto me dovodi do zakljucka da si maliciozan u svojim komentarima.
Citat: Kupi ti alat, i to rucni, kvalitetan.
Kada sve izgubi vrednost, uvek ces moci da dobijes sta ti treba ako umes da napravis stvari.
Toliko o konstruktivnom razgovoru. Uostalom, u pravu si. Forum je divna stvar upravo zbog toga sto ne moras da komentarises ako neces...ukoliko mi se omakne, budi ljubazan pa me podseti na ovo sto sam upravo napisao. Sve najbolje.
[ chupcko @ 28.01.2009. 09:04 ] @
Cek cek, malo je sve otislo u off topic :)
Ali ajde da pokusam da ja dam svoje vidjenje :)
-Dobija se kamata na to sto oni okrecu tvoje pare. Doduse moras da imas bas puno para da ta kamata porkije njihov trosak.
Uostalom, imas puno banaka i lepo izaberi onu u kojoj je najmanji trosak vodjenja racuna. A recimo znam da postoje banke u kojima ako donosis puno para, onda i ne placas taj trosak :). Dakle samo zaradi vise od 3000E mesecno i eto, neces da placas nista za trosak :))).
-So se tice podizanja para, evo ja za 4 godina kako su mi uvalili visa neku karticu, ni jednom je nisam nigde provukao. Da li mi dzabe i jos me banakrski sluzbenik molio da je uzmem da mu ne pravi frku ionako je dobijam dzabe. I sta cu, ja se sazalim. Kada odem u banku dam im ono laminirano parce papira, licnu kartu, oni me pitaju u kojim cu apoenima, da li cu evrima, spakuju sve lepo u koverat i eto :). Doduse, za neke vece iznose me zamole da im se najavim unapred, jer ako je manja ekspozitura, onda nemaju toliko u kasi u tom trenutku ... Bankomat jos nisam isprobao, ionako i ne znam koji mi je pin :).
Nego bas me zanima da li je lakse preneti preko granice milion evra ili 48 kg zlata :)
[ Deep|Blue @ 28.01.2009. 09:29 ] @
Citat: Horvat: @zutokljunac...s tim da hartija moze da propadne [bankrot],zar ne?
kao sto rekoh,dzakovi soli,brasna [pa i psenice],konzervirana hrana,kao sto su neki naveli kafa,cigare...
a zlato ti je kad "dodje novo doba" ...
e,da ,zaboravih to o bankama
banke zaradjuju preko kredita ,obrcanjem TUDJE love... a ovo da zaradjuju na "odrzavanju racuna" ,to je neka nova prevara... [obrcu lovu i jos ti naplacuju sto je obrcu ;)]
znaci banke bi trebale da obrcu svoju lovu, a tebi da daju kamatu na lepe oci?
zbog cega im onda u svemu tome trebas ti?!?!
zasto bi se banke zamarale, da cuvaju tvoje pare i daju ti kamatu, ako od toga nemaju koristi....
inace, malo se informisi. barem sad sve banke imaju sajtove, pa potrazi stavku kamata po vidjenju...
daklen, skoro sve (nije mi poznata ni jedna koja nije) banke daju kamatu po vidjenju na tekuce racune.
tj ako tebi pare leze na tekucem, ti dobijas kamatu na to.
informisi se malo i prestani da flejmujes.
@mrle
komunizam je prosao
[ Horvat @ 28.01.2009. 11:50 ] @
1. ja uopste ne sporim to da one zaradjuju obrcuci tvoju lovu
2. ja sporim "odrzavanje" [navedi mi jednu banku u kojoj je manje od 200 dinara ,da,sitnis...200 po 200 nakupi se ;)]
3. da rezimiram ,oni i pored toga sto koriste tvoju lovu na racunu sa nekom mizernom kamatom [upitno] jos naplacuju da ti NJIMA DAS LOVU DA JE OBRCU!
e to je ono sto ne valja ;)
p.s. komunizam NIKAD NIGDE NIJE NI BIO ;),da te citiram "informisi se malo"
@chupko,pa da 3000 :D
[ chupcko @ 28.01.2009. 12:43 ] @
A koliko je u postanskoj stedionici ? 95 din :), pa eto ustedeo si 1260 din godisnje :).
Ko tebe tera da uzimas pare tako, moze i na ruke, ali onda ce da firma dvostruko placati porez :). Pa sama firma ne zeli to da radi :).
Niko te nije terao da potpises taki ugovor, ali sada kada si potpisao sta ti mogu.
Eto, mogao si da das pare onima "elite" sto su zavrnuli ljude :))).
[ Horvat @ 28.01.2009. 13:24 ] @
ciasto da se zna,ja jos nisam u radnom odnosu,alli sam upoznat sa sistemom [ukucani...]
tako da,po zakonu mora da ide preko racuna minimalac i na to poslovodja placa doprinose [gresim?]
sumnjam da mozes da biras u kojoj ces banci,a i da mozes puno ti vredi...
jer ti svoj zaradjeni novac ne mozes dobiti u punom iznosu nego smanjen za "odrzavanja" i ostale pizdarije...
Citat:
Ko tebe tera da uzimas pare tako, moze i na ruke, ali onda ce da firma dvostruko placati porez :). Pa sama firma ne zeli to da radi :).
mozes objasniti ovo?
[ žutokljunac @ 28.01.2009. 13:25 ] @
Citat: Horvat: @zutokljunac...s tim da hartija moze da propadne [bankrot],zar ne?
Možeš. Postoje "instrumenti" obezbeđenja. 1) Diversifikacija - kupiš više različitih hartija, može i na više različitih tržišta
2)Kupiš Blue Chip hartije - hartije najkvalitetnijih firmi.
[ Lesli Eldridz @ 28.01.2009. 13:29 ] @
Citat: Deep|Blue: zbog cega im onda u svemu tome trebas ti?!?!
Ja sam mislio da banke (drzave i slicno) postoje zbog mene a ne ja zbog njih, pa kad se to bilo malo vise degenerisalo nego obicno, tamo devedesetih, sve vreme sam mislio da se mi u stvari "borimo" da se taj normalan odnos uspostavi. Izgleda da sam pogresno mislio, i da i drzave i banke misle da ja postojim zbog njih, bar ovde u ovim krajevima. Takvi su oni. Eto, svakog dana covek nesto novo nauci.
[ chupcko @ 28.01.2009. 13:41 ] @
Pa kada firma podize pare sa racuna da bi ti dala, mora da plati porez :). Prosto, svako dizanje para sa racune firme mora da se proprati placanjem poreza :). Zato firme placaju sa racun na racun :)))).
Cisto onako da shvatis. Recimo imas firmu koja ima na racunu 10M dinara. Ti ne mozes u banku i kazes: ja bi da podignem, to jest mozes ali moras da platis drzavi njen deo :)))).
E naravno da mozda lupam, ali ovo je moje vidjenje stvari, neka ispirca neko ko to bolje zna.
Sve u svemu, meni su u nekim firmama hteli da prvu i drugu platu isplate u gotovini (znaci bela plata). Ali im se ne isplati da to rade na duze staze :))).
Uzgred u vise firmi sam birao sam u kojoj cu banci. Samo odredjeni poslodavci forsiraju (sto ne smeju) u kojoj ces banci da primas platu posto banka samo pod tim uslovima hoce da da kredit :).
Sve u svemu veruj mi da puno tu para istice a da ne znas (uzgred stranci vole da pregovaraju o bruto plati, dok ovde mi volimo da cujemo neto :))), ja se jednom opekao :))) ).
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2009. 13:51 ] @
Citat:
Pa kada firma podize pare sa racuna da bi ti dala, mora da plati porez :). Prosto, svako dizanje para sa racune firme mora da se proprati placanjem poreza :). Zato firme placaju sa racun na racun :)))).
Ovaj... Chupko, "podizanje para" sa racuna je isto sto i "slanje para sa racuna". Da li ce firma da ti isplati platu u kesu, ili da prebaci pare na tvoj racun je identicno sto se P&L-a firme tice, kao i njenih poreskih obaveza prema drzavi. Svako podizanje para / slanje na drugi racun mora biti opravdano u racunovodsvenim knjigama i nije tacno da se za svako podizanje/slanje placa porez.
A taj porez na koji mislis (porez na profit firme) se, pritom, uopste ne placa u momentu kada firma isplacuje tebi platu ili kad neki radnik dize pare sa firminog racuna - porez na profit firme se placa obicno mesecno, kvartalno itd... (u zavisnosti od firme, zemlje, itd...) a samo u toku isplate plate firma samo placa drzavi TVOJ porez (bruto deo plate - socijalno).
Naravno placanje tvog poreza (tzv. wage tax witholding na engleskom) se radi nezavisno od toga da li ti firma daje platu u kesu ili na racun. Inace, samo u Srbiji se taj porez ne smatra delom TVOJE plate jer se u Srbiji pregovara o "neto" plati - svuda drugde je taj porez zapravo deo tvoje plate i on ti se racuna u tvoj ukupan porez gde mozes da offsetujes neke svoje licne troskove (propisano zakonom) i da povratis deo tih para.
E, sad, to sto su neki u Srbiji isplacivali platu u kesu i IZBEGAVALI da plate porez na TVOJU platu drzavi (+ izbegavali da ti uplate penziono) - to je vec druga stvar, i to nema veze sa faktom da je firma zakonski duzna da plati porez drzavi na ime tvoje bruto plate bez obzira na nacin isplate plate.
Zbog te "pameti" verovatno u Srbiji postoji ta obaveza da se sve plate isplacuju preko racuna, kako bi postojala nezavisna elektronska dokumentacija dostupna poreskoj sluzbi (preko banke) sto potencijalnu utaju poreza cini vrlo glupim cinom, jer ces lako biti uhvacen.
[ chupcko @ 28.01.2009. 14:12 ] @
Onda me lagali kada sam im trazio pare za neki produzni kabl, kao samo preko racuna da platimo :).
Ko zna, dugo nisi bio u srbiji, pa ko zna ovde kako je, ali u svakom slucaju ovo je vec offtopic offtopica ili da kazemo offtopic^2 :)
Zato sam se i preventivno ogradio od mog stava :). Neka se nadje neki pravnik/ekonomista a moze i neko pametan da nam kaze sto ne mogu pare na ruke da se isplacuju :).
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2009. 14:23 ] @
Nisam pravnik ni ekonomista, ali mogu da pretpostavim koji je razlog za to u Srbiji - sprecavanje utaje poreza na plate i doprinosa :)
Ako platu isplacujes preko racuna, postoji pisani trag u tvojoj banci (firme) i u banci radnika (ako nije ista kao i banka firme). Poreska uprava ima pristup svim tim racunima, i moze lako da utvrdi da, recimo, Firma Pilicari D.o.o. iz Stepojevca ne uplacuje porez i doprinose kao ni penziono Miletu Vozacu poslednjh N godina.
Ako isplacujes pare u kesu - kako je moglo ranije, mozes lako da se sa Miletom utalis da mu se isplati nesto vise para na ruke, a za uzvrat da Mile bude "prijavljen" na manju platu. Razliku izmedju Miletove prave plate i "prijavljene" su firme pravdale kojekakvim fiktivnim troskovima. Medjutim, ako zakonom zabranis isplate radnicima u kesu, to je onda krivicna odgovornost + postoji trag koliko si isplatio Miletu preko racuna, pa je moguce uz malo analize utvrditi sta se tu stvarno desava.
Kad malo bolje razmislim, cak i u IT-u je ovo bio cest uslov do pre samo nekoliko godina - ono, "1000 EUR mesecno, ali crna plata" :)
[ dmauka @ 28.01.2009. 14:31 ] @
Citat: Horvat:
2. ja sporim "odrzavanje" [navedi mi jednu banku u kojoj je manje od 200 dinara ,da,sitnis...200 po 200 nakupi se ;)]
Izvini sto upadam u rec ali...Komercijalna banka, odrzavanje racuna 80 RSD...ali, znam, 80 po 80..;)
[ mrle 011 @ 28.01.2009. 14:36 ] @
Citat: Deep|Blue: .... @mrle
komunizam je prosao
off topic 3:
je li?
pa, eno ga u kini.
tamo zivi cetvrtina covecanstva i koliko vidim dobro im ide.
meni se cini da je ovaj vas liberalni kapitalizam u problemu.
[ Horvat @ 28.01.2009. 14:37 ] @
hvala za jednu banku :)
ali naravno,i dinar je previse
1. drzava kaze da se MORA preko banke,dakle drzava direktno pravi profit tim bankama,zasto lepo ne moze u nbs ili neka posebna banka za plate,pa onda ako hoce neko da drzi lovu na racunu ,preko kog ce imati kredit,visu i ostalo,nek sam otvori racun,ili zatrazi zahtev...
p.s. ivane,sve je to divno,ali se i dalje vrsi utaja poreza,i dalje ne ide sva plata preko racuna nego nesto i "ispod zita",tj. na ruke,zasto,zato da poslodavac ne bi placao doprinose na pun iznos plate...
a kako to rade ne znam,ni necu sada da filozofiram
[ Challenger @ 28.01.2009. 14:37 ] @
@ mrle 011: Dobro im ide?! Kinezima ili Kini? 'Ajde malo bolje to proveri, molim te
[ Horvat @ 28.01.2009. 14:40 ] @
ljudi naucite da KOMUNIZAM [K O M U N I Z A M] NIGDE nikada nije postojao,a s ovom svescu ljudi,nikada ni nece postojati,komunizam je utopija...iliti nedodjija...ljudi su...ljudi
to sto je u kini to je "neka vrsta" socijalizma,i ne bih bas rekao da im je dobro [obicnom narodu],mada ce im biti bolje,jer se u aziji "finansijka kriza" slabo oseti [dok se i te banke ne polakume previse ;)]...
i odooosmo mi vec predaaalekoooo
znaci jedini nacin da se kupi/proda zlato je ilipreko zlatnika ili da se usvercuje,dok je prodaja malo zjbnija,jer dobijes n puta manju vrednost nego sto je trzisna...
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2009. 14:41 ] @
Citat: mrle 011
je li?
pa, eno ga u kini.
tamo zivi cetvrtina covecanstva i koliko vidim dobro im ide.
meni se cini da je ovaj vas liberalni kapitalizam u problemu.
Komunizam u Kini? Muahahaha - mozda na papiru. Znas li Mrle da dobar deo Kineza radi u privatnim firmama, od kojih su dosta tih firmi trejdovane na berzi (komunisticka institucija ;-) i da su prava kineskih radnika daleko manja nego prava radnika u Srbiji danas, a kamo li u odnosu na SFRJ - a cak ni SFRJ nije bila "komunisticka" vec "skoro komunisticka" iliti socijalisticka.
Jel znas ti, Mrle, da su u Kini za mnoga zanimanja ZABRANILI jedno od osnovnih prava radnika - pravo na strajk, sto je vrlo neobicno za jednu komunisticku zemlju. Da li znas, Mrle, da je pilotima kineskih avio kompanija ZABRANJENO da predju u druge firme ugovorom + zabranjeno da strajkuju? Znas li ti Mrle da u mnogim kineskim provincijama svaki pokusaj veceg strajka rasteruje vojna policija - obicno sa teskim povredama strajkaca.
Da li ti znas, Mrle, da u Kini kao poslodavac mozes da sutnes radnika iz privatne firme kada i kako ti se cefne, ne postoji nikakva zastita zakonima o radu. Da li ti znas, Mrle, da ce tog radnika koga sutnes momentalno zameniti drugi - za iste takve bedne pare? Gde je tu komunizam i "radnicko raspolaganje sredstvima za proizvodnju", kada tog radnika mozes da isutiras i da mu obijes bubrege zato sto nije hteo da radi 20h za bednu platu?
Da li ti znas, Mrle, da je u Kini u poslednjih 20 godina doslo do strahovitog raslojavanja siromasnih i bogatih - i da ces u Pekingu, Sangaju, Hangzhou-u itd... videti nevidjene bahanalije, najnovija zapadna luksuzna kola, ogromne vile itd... i nevidjeno siromastvo, gore nego bilo sta sto mozes videti u Srbiji?
I ti to nazivas komunizmom? :) Mislim da bi se Karl Marks i Jozek Broz aka Copavi prevrtali u grobu da vide taj takav "komunizam" :)
Ucini sebi uslugu - kupi sebi neki aranzman do Kine na 2 nedelje, prosetaj se malo Pekingom i Sangajem, pricaj malo sa lokalnim ljudima koji stvarno zive i rade u Kini, pitaj ih za uslove rada, plate, konkurenciju na i van posla, prava koja imaju kao radnici, pa onda to lepo uporedi sa Srbijom i sa SFRJ, koje se secas u jako dobrom svetlu - cisto da sebi otvoris oci i vidis pravi svet, a ne VR koji ovde prosipas.
[ Horvat @ 28.01.2009. 14:50 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Da li ti znas, Mrle, da u Kini mozes da sutnes radnika iz privatne firme kada i kako ti se cefne, ne postoji nikakva zastita zakonima o radu. Da li ti znas, Mrle, da ce tog radnika koga sutnes momentalno zameniti drugi - za iste takve bedne pare?
pomislicu da si greskom upisao kina a ne neka "bliza zemlja" ;) [ne zbog toga sto u kini nema,nego "isti" scenario...]
[ nkrgovic @ 28.01.2009. 15:01 ] @
Samo kratko, jer smo to radili neko vreme:
Ivan je u pravu. Preduzece, koje ima prijavljenog radnika, na njegovu platu (onoliku kolika je prijavljena), placa porez, doprinose i ostale zanimacije najkasnije do kraja sledeceg meseca od meseca za koji je plata (za januarsku platu do kraja februara), a u svakom slucaju pre ili zajedno sa isplatom zarade radniku. Kada to jednom prodje, preduzece isplacuje zaradu i samom radniku. Da li ce ta isplata ici sa racuna firme na racun radnika, ili u kesu koji podize ovlasceno lice firme, razlika je samo u obrascu :D.
Jedina "fora" je da, kad se isplacuje u gotovom, neko mora da se smara i nosi taj kes nazad u firmu, pa da broji coveku na ruke i sl.... Apsolutno nema nikakve obaveze da bilo koje fizicko lice ima racun u bilo kojoj banci, ako ono to ne zeli. Sve dazbine firma placa, a ne fizicko lice, tako da je drzavi potpuno svejedno... :D.
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2009. 15:03 ] @
@Horvat,
Osnovna karakteristika komunizma je pravo na raspolaganje sredstvima za proizvodnju dato radnicima. Sve ostalo su "sitnice" - komunizam je PRE SVEGA ekonomski model i kao takav je ostro suprotstavljen kapitalizmu, isto kao ekonomskom modelu.
Mrle, i mnogi drugi, impliciraju da zato sto je u Kini diktatura necega sto sebe naziva "komunistickom partijom" da to znaci da je ta zemlja, gle, komunisticka. Sto je totalni nonsens, jer ta klika moze da se nazove i "marsovskom" pa to tu zemlju nece uciniti marsovskom drzavom. Politicka organizacija zemlje, dakle - demokratija ili autokratija ili diktatura NIJE isto sto i ekonomski model, i zemlja ne moze biti "politicki komunisticka a ekonomski kapitalisticka" - to je totalni nonsens.
Glavni test da li je zemlja socijalisticka ili, sto je jos nevidjeno, prava komunisticka je KOLICINA PRAVA KOJOM RASPOLAZU RADNICI - sve drugo je pricam ti pricu. A u Kini radnici su gotovo potpuno liseni bilo kakvih prava i otprilike su na nivou zive stoke sa eventualno malo vise prava cisto zbog toga sto smo u 21-vom veku, pa postoje minimumi koji moraju biti zagarantovani za clanstvo u UN.
Osim toga, ogroman deo kineske industrije jeste privatni sektor i to privatni sektor koji funkcionise po sistemu mancesterskog kapitalizma najgoreg tipa - dakle, "radnicko raspolaganje sredstvima za proizvodnju" je san koji vecina Kineza nisu nikad u zivotu videli, osim onih koji su ziveli za vreme Mao-a kada je postojao taj kolektivizam i radnicko-drustvene organizacije na selima, koje su btw izazvale najvecu glad koju je svet ikada video.
Tako da... stvarno malo udara u mozak kada se neko, pa cak i Mrle, prospe sa pricom o tome kako je Kina komunisticka zemlja :)
[ Slobodan Miskovic @ 28.01.2009. 15:13 ] @
Ivane, tvoja greska je sto ti komunizam tumacis prema ranim fazama razvoja istog a kapitalizam prema poslednjim. ;) kao i sve na svetu i komunizam se razvijao da bi svoju pravu snagu pokazao upravo u Kini, i naravno da je drugaciji nego sto se o komunizmu pise u knjigama jer se te knjige pisu prema stvarima koje su se desile pre nekoliko decenija te stoga nisu primenjive u sadasnjosti.
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2009. 15:27 ] @
Slobodane,
Onda to nije komunizam - sorry. Sam komunizam se svuda menjao ALI je osnovna ideja uvek ostajala ista.
Komunizam - Radnici raspolazu sredstvima za proizvodnju
Kapitalizam - Sredstvima za proizvodnju raspolazu vlasnici imovine
Kraj price. Ovo su 2 aksiome tih ekonomskih sistema, uvek si bili isti a vremenom su evoluirali i bivali nadogradjeni - ne moze postojati kapitalizam bez privatne svojine, kao sto ne moze postojati komunizam bez radnickih prava nad proizvodnim sredstvima.
Kada bi izbacio tu aksiomu iz komunizma, ne bi ostalo nista sto bi taj sistem moglo da kvalifikuje da se nazove komunistickim.
Jos gore, imas Kinu - gde SVE KARAKTERISTIKE ekonomskog sistema JESU IDENTICNE KAPITALISTICKIM:
- Privatna Svojina
- Berza
- Niska radnicka prava
- Slobodno bogacenje
I kako ces ti onda to da nazoves komunizmom ako su sve karakteristike ekonomskog sistema identicne kapitalistickim? Sorry, ima jedna izreka - "ako hoda kao guska, zvuci kao guska i izgleda kao guska - onda je u pitanju ... guska"
Kina je autokratija sa kapitalistickom ekonomijom. To ti je najgora kombinacija, IMHO. Ti nesrecnici niti imaju prednosti komunizma, niti imaju prednosti demokratije.
[ Slobodan Miskovic @ 28.01.2009. 15:33 ] @
Sve je to super ali u ukupnom broju stanovnika vecina kineza:
-nema privatnu svojinu
-ne posluje na berzi
-ne bogati se slobodno
A radnicka prava...sve zavisi iz kog ugla ih posmatras, da pitas kineza koji zivi i radi ceo zivotu Kini da li ima radnicka prava rekao bi da ima :)
[ ivanv100 @ 28.01.2009. 15:35 ] @
Nemoj da kupujes zlato.
Cujes sta ti kazem Lesli! Nemoj!
Kad kupis zlatnik,platis 100 evra,kad ga prodajes platice ti 30 evra.
Kod nas je sve skupo kad se kupuje,a jeftino kad se prodaje.
Uostalom,ako vec hoces da kupis zlato,nemoj u zlatarama,jer ce da te oderu.
Kupi ga od nekog,pa u stek. Bar to ovde moze...
Ako mislis da ga kupujes,i nikad vise da ga ne prodas,to je ok,ali ako mislis da ga prodajes,onda bolje nemoj.
Evo ti moj savet: Idi u Novi Pazar,tamo ima dobrog zlata na TONE,i daleko je jeftinije nego kod nas u BG!!!!!!!!!
Ja kupovao zeni,znam sta pricam...
[ Horvat @ 28.01.2009. 15:51 ] @
ivane razumem ja to sve,nego sam onaj deo posebno izdvojio
to "radnici nemaju nikakva prava kada ih vlasnik bez razloga otpusti,i odmah na njegovo mesto dodje drugi" mi smrdi mnogo i na jos jednu zemlju,u kojoj se zaposljavaju radnici "ugovorom na 3 meseca" ,pa se taj ugovor produzava,dok ne dodje godinu dana,pa prc,novi radnik ;) [cast izuzecima] ,i sve potpuno legalno ;)
ok probni rad 3 meseca,pa posle odlucis da li ti odgovara ili ne,pa zaposlis na neodredjeno,a ne po 3 meseca i kad prodje godina,ajmo novi radnik...
niti neka realnost izmedju "kapitalkomunizma" nema ,nego sve su krajnosti,ili je sacica "uber" bogata,a massa na rubu siromastva,ili...pa drugog ni nema [sada]...
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2009. 16:10 ] @
@Slobodan,
Hehehe, nismo deca:
Citat:
Sve je to super ali u ukupnom broju stanovnika vecina kineza:
-nema privatnu svojinu
-ne posluje na berzi
-ne bogati se slobodno
A radnicka prava...sve zavisi iz kog ugla ih posmatras, da pitas kineza koji zivi i radi ceo zivotu Kini da li ima radnicka prava rekao bi da ima :)
Velika vecina kineza radi za PRIVATNIKE i NE RASPOLAZE sredstvima za proizvodnju.
Dakle, to je kapitalizam u samoj svojoj definiciji. Radis za gazdu, u firmi gde ne raspolazes ni sa cim i firma moze da te sutne kada god hoce. Nemas cak ni minimalnu zaradu, sto je postala tekovina i mnogih kapitalistickih drzava... Totalni komunizam, jos malo pa utopija :)
Sto se radnickih prava tice - prava Kineza su DANAS manja nego prava za koja su se zalagali originalni zastupnici komunisticke ideje, a kao sto znamo - radnicka prava su se globalno unapredila od tih vremena, a u Kini su zapravo OPALA u poredjenju sa pravima koja su imali za vreme Mao-a. Dakle, Kina je ne samo manje komunisticka po tom pitanju nego ranije, vec je daleko unazadjena i u poredjenju sa mnogim kapitalistickim zemljama koje su uznapredovale.
Sto se pitanja Kineza tice, vidis ja JESAM pitao ne jednog vec nekoliko Kineza, i to u Kini i to ne zvanicno vec u razgovoru van posla - i dobio sam vrlo depresivan odgovor: da prava nema, i da je jasno da ce uvek biti nekog ko ce raditi umesto njih za manje pare.
Zvuci vrlo komunisticki... totalno :)
[ žutokljunac @ 28.01.2009. 16:29 ] @
Bio je skoro na HRT-u dokumentarac o pravima kineskih radnika. Radi se o " IT sektoru " ( ´ajde tako ga nazovemo ), naime o klincima koji testiraju kompjuterske igrice. Amerikanac je otvorio firmu sa radnom snagom u Kini i svojim officeom u USA. Ta radna snaga su deca ( kobejagi decu ne primaju, ali u praksi, daj šta daš ) koja žive u Internatu, bolje rečeno u nekoj odvratnoj oronuloj zgradurini, gde su im spavaonice gore nego u vojsi ( trodupli gvozdeni kreveti ), wc-i sa čučavcima, a dole u prizemlju nadžidžani kompovi. Rade 12 sati dnevno, od 8 do 8, posle idu gore i spavaju. Mesečna plata je €80. Što je najgore, Amerikanac je još i dobar jer bolje plaća i daje bolje uslove rada, male kineske firmice plaćaju još manje a gde ta deca žive, mogu da zamislim. Toliko o Kini.
Da ne bude zabune, ovaj posao rade i stariji, ne samo klinci, ali su se novinari fokusirali na decu. Uglavnom su to deca koja dolaze sa sela u veće kineske centre.
Kineska država daje određeni novac ( ne tako mali ) ukoliko Kinez želi zauvek da se "odjavi " iz Kine i uzme otpust iz državljanstva. Većina trgovaca iz kineskog TC-a na Novom Beogradu je došla baš na ovaj način, rizikujući sve, ili metak u glavu ili uspeh, i većina ih je došla iz neke provincije koja je Bogu iza tregera.
Surovo je to društvo, mnogo surovo.
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 28.01.2009. u 17:40 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 28.01.2009. 18:22 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Onda to nije komunizam - sorry. Sam komunizam se svuda menjao ALI je osnovna ideja uvek ostajala ista.
Komunizam - Radnici raspolazu sredstvima za proizvodnju
Kapitalizam - Sredstvima za proizvodnju raspolazu vlasnici imovine
To uopste nije ideja komunizma, nego nesto tamo o ekonomiji, a osnovna ideja komunizma je da je interes zajednice, to jest komune, iznad interesa pojedinca i da je prihvatljivo uskratiti izvesna prava pojedincu, ako je to u interesu cele zajednice. To sto ima pojedinaca u Pekingu o kojima pises da divljaju je incident u odnosu na 2 milijarde ljudi i kako bi te 2 milijarde zivele da je tamo pravi kapitalizam koji se svodi na "drpaj ili budi odrpan" . U Kini je uvek bila centralizovana drzava i to sto je sada nekim pojedincima dopusteno da se bogate je trenutno a pitanje jesta ce sa time biti za 20 godina i da li ce biti jednostavno konfiskovano / nacionalizovano ili ce biti ostavljeno u "vlasnistvo" tim pojedincima (ako se drugacije ne naredi iz drzave) .
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2009. 18:41 ] @
Citat: Lesli
To uopste nije ideja komunizma, nego nesto tamo o ekonomiji, a osnovna ideja komunizma je da je interes zajednice, to jest komune, iznad interesa pojedinca i da je prihvatljivo uskratiti izvesna prava pojedincu, ako je to u interesu cele zajednice.
Hahaha, molim te... Nemoj biti smesan, onda bi svaki totalitarizam u ime "interesa zajednice" bio komunizam. Jos bi mozda i Luj XIV mogao da se kandiduje... I Ataturk isto, a vrlo verovatno i sam Adolf Hitler, posto je III Rajh bio totalitarno drustvo, naravno... u interesu njihove male arijevske zajednice :)
Ne, Lesli, osnovna karakteristika komunizma je moc radnicke klase u vidu kontrole nad sredstvima za proizvodnju i bez toga nema ni K od komunizma (hehe mozda ima K, ali sa drugim nastavkom ;-) - naravno, osnova komunizma je ekonomski sistem a ne neke politicke fantazije i pricice o "interesu zajednice" , to je samo lepa prica za ovce. Mislim da bi se i Karl Marks & kolega Englez slozili sa tim, na kraju krajeva - oni su to tako lepo i skrojili.
U Kini ce te firma izbaciti sa posla i zameniti te nekim bednikom za jos manje pare ili zaposliti dete kao roba - ne zbog nekakvog "sireg interesa zajednice" (bljuv) vec zbog sopstvenog profita. I, gle cuda, to se u Kini svaki dan desava.
Da si mozda imao prilike da vidis kako izgleda rad tamo, i "prava radnika" a ja, vidis, jesam - i to svojim sopstvenim ocima - mislim da bi ti bilo jako tesko da to povezes sa "interesom zajednice", osim mozda posle tretmana ogromnom dozom sumadijskog caja od sljive.
[ Lesli Eldridz @ 28.01.2009. 19:03 ] @
Mozda to tako mora da bi se izra'nile te dve milijarde, odakle ti znas. Mozda su tebe drugovi iz KP Kine obavestili zbog cega je privremeno dozvoljeno to sa profitima firme, sto ti tumacis po svom slobodnom izboru. Mene nisu. Ali kad si vec upoznat, sta rade te firme sa svojim profitima, to jest veliki bizmismeni koji su im gazde? Gde su im pare? Nose li ih u Svajcarsku u koferima?
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2009. 19:10 ] @
Gde su im pare? Bogme, ako prosetas do Sangaja recimo mozes da vidis gde su im pare - u bahanalijama, neboderima i slicnim stvarima u koje "radnicka klasa" ne sme ni da udje :) Mene je, recimo, pri jednom sastanku na aerodromu u Pekingu cekao auto od $100K (u USA, boga pitaj koliko to kosta u Kini) - sto je suludo i nigde drugde ne bih imao takav tretman osim u pravoj komunistickoj Kini, lepo... kapiram da tako voze i svoje radnike na posao, samo sutra :) Eto, u toj firmi je taj sitnis otisao i u reprezentaciju, a ne za polutke za radnike, kao sto bi pravi socijalizam nalagao :)
Takodje, dosta firmi u Kini je u vlasnistvu stranaca i na berzi u slobodnom javnom vlasnistvu (medjunarodnom) - pa su te pare ko zna gde. Svakako ne u dzepovima radnika koji rade za kikiriki ;-)
No, ne kazem ja da je to lose - stavise, alternativa im je bila mnogo gora (za vreme Mao-a u "pravom komunizmu" je nekoliko miliona Kineza umrlo jedne zime od gladi, zbog silne pameti Druga Mao-a i njegove "reforme" poljoprivrede) - medjutim nazivati to Komunizmom je uvreda za komuniste...
[ gleb @ 28.01.2009. 19:22 ] @
E, Lesli nasmeja me samo tako,
Taj vic sa buretom cetvrtkom sam skroz zaboravio…
Nego,
Ispravna ti je ideja o ocuvanju, samo zlato za to ne sluzi.
To da ga prodajes na stno pa da kupujes lebac.
Onaj ko ima puno para ce lako konvert-transfer u singapur recimo. Ili ovde investira, u pljuge.
Nije rec o njima.
Kad ‘zagudi’ sirotinja prodaje iz kuce. Tad ti kupujes. A kada tebi zagudi, kupice neko.
I tako u krug.
Zlato sluzi da ga stavis u dzep i bezis kad vise nema kud.
Znamo one price, dodje ’neko’ pa krene ’nesto’ ti bi da spases glavu, oni ne pustaju pa ti liku sa uniformom ponudis malo i bezis.
Za stvarno ne daj boze.
Zato, kupuj zeni nakit i ubij par muva jednim udarcem...
Ili ako nadjes pametniji recept podeli sa nama.
Ot:
Tita svojevremeno rece nesto u stilu - komunizam je državni kapitalizam gde je država vlasnik svega pa i napora ljudi - citaj rada.
To je onaj cuveni koeficijent vred. rada cistacice pa x ‘to’ i dobijes vred rada nekog Dr.
A ona ista gospodja izadje i profama ‘kaze svoje misljenje’.
Mislim, posteno je ona radila svoj posao ali..
I radnici raspolazu sredstvima za proizvodnju, aha da. Dok , kako bese, inokosni organ ne klimne glavom. Biran po principu apsolutne poslusnosti gazdi.
Rec je bilo o sistemu neogranicene moci na neograniceno vreme (vidi stari Rim), zapravo caristickom uredjenju. Ti ‘carevi’ su bili mocniji od pravih koji su bili na ovaj ili onaj nacin ogranicavani. Svrgnuti kao ‘zastareli’.
Bilo je – evo ti jedno pa biraj.
[ žutokljunac @ 28.01.2009. 19:35 ] @
Čuvajte novac u jagnjetini i pivu. To je kapital.
Ja bi jagnjad gajio na terasi da može. Kad mogu žene cveće, što ne mogu jagnjad. Samo par meseci, a posle na ražanj. Odem na neki potok / reku, ´ladna voda, ja u vodi, jagnje se vrti, ja ne izlazim iz vode, u levoj ruci pečenje u desnoj pivo, pa samo menjaš, a voda ĺadi. Kažu da je i jaretina odlična. Probam još ovog proleća. Najlepši su na proleće.Trunke masti nemaju. Lebe mekani.
Ako neko zna kako se pokreće privatna pivara, koliki je startup potreban, bilo bi lepo znati.
[ Lesli Eldridz @ 28.01.2009. 20:04 ] @
Pa jedno bure od 200l , malo pivskog kvasca i oveci kazan i zavrsis pos'o. Sto bi prodavao pivo drugima da dodjem do para kojima cu da kupujem pivo kad mogu da ga pijem sam.
Citat: Ivan Dimkovic: ...zbog nekakvog "sireg interesa zajednice" (bljuv)...
Bljuv, ne bljuv to ti je sto ti je. Uvek je zajednica bila iznad pojedinca, u bilo kojem tom tvom izmu, ili zajednici, od porodice pa do udruzenja naroda / zemalja, samo si ti jos mlad pa ne znas, ali saznaces, polako. Takav je pos'o ni ja ga ne volim.
U stvari, ne znam sto bih se ja sad brinuo za neku Kinu, osim sto ih podrzavam da i dalje prave drangulije i prodaju ih po njihovoj stvarnoj vrednosti, a ne po tzv trzisnoj ceni kostanja po kojoj se cena necega odredjuje tako sto neko "treba da ima platu" *, ali mora da pojedine nesto gadno zulja cim toliko galame kad god neko pomene kineski komunizam pa pokusavaju da dokazu kako oni znaju da to u Kini nije komunizam - socijalizam, a 2 milijarde Kineza i jos nekoliko milijardi drugih na planeti ne znaju.
* ono, ako Kinezi prodaju farmerice po 500 dinara, a neko drugi iste takve, samo na njima ima druga etiketa po 5000 dinara, onda je stvarna vrednost pantalona koje se nazivaju farmerice 500 dinara, ali je trzisna cena kostanja ovih drugih 10 puta uvecana zbog bezbroj budalastina kojima se varaju ljudi da bi im se za stvar iste upotebne vrednosti uzelo 10 puta vise para; znaci, drugovi Kinezi su zakon
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2009. 20:08 ] @
Pa sad, te tvoje farmerke od 500 din sam ja kupovao na YaShaw (ili kako se vec zove) marketu u Pekingu za ~2 EUR. A garant su iste kao te tvoje. Izgleda su tebe onda... zajebali ;-)
Sto bi se reklo, izgleda i drug kinez hoce da se ugradi u cenu - a zasto ih ne prodaje za 5000 din, pa vrlo verovatno sto ne moze, tj. sto mu niko to ne bi ni kupio po toj ceni ;-)
[ žutokljunac @ 28.01.2009. 20:21 ] @
Lesli, nisam ni mislio da prodajem. To ja za sebe. Ugradio bih još jedan bojler u kupatilo, i dole slobodan pad, ona gumena cevka sa sisalicom. Samo legnem u kadu i desinfikujem pluća od gripa.
[ Lesli Eldridz @ 28.01.2009. 20:37 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Pa sad, te tvoje farmerke od 500 din sam ja kupovao na YaShaw (ili kako se vec zove) marketu u Pekingu za ~2 EUR. A garant su iste kao te tvoje. Izgleda su tebe onda... zajebali ;-)
Eee, ali znas kako se kaze, u Solun dinar somun* , ali do Soluna sto somuna.
Tamo eto oko 180 din, ovde 500 taman ti je to isto. Ali nije 5000. Znaci, stvarna vrednost farmerica je od 2 do 6 evra, ali nije 70, 80 ili 100, a Kinezi su zakon i samo neka cepaju, e sad da li je tamo komunizam ili socijalizam, pa, sto rece drug Mao, nije vazno kakve je boje macka...
* somun - vrsta hleba
Citat: žutokljunac: Lesli, nisam ni mislio da prodajem. To ja za sebe. Ugradio bih još jedan bojler u kupatilo, i dole slobodan pad, ona gumena cevka sa sisalicom. Samo legnem u kadu i desinfikujem pluća od gripa.
I ja sam jednom mislio da pravim pivo, ali ne znam gde ima aktivni pivski kvasac. Onaj po prodavnicam zdrave hrane je valjda deaktiviran. Eto, tu mogu da se uloze pare. Ja dok sam bio mladji i neozenjen, pa kad su pocinjale one krize i bile one banke te Karic banka, te ovo te ono, ko ce sve da popamti, jednog leta (krize su bile nekoliko godina) sam stvarno ulozio neki kes sto sam imao u vino i rakiju, i stavio ih u podrum, da se čika obezbedi za nekoliko meseci. To su bili dani, a izeš ti ovo sad, ko u onom vicu kad je nekom bogatasu bilo zao siromasnog komsije, pa mu dao recimo sta znam, 2, 3 hiljade evra, a ovaj vrteo, vrteo nekoliko dana, nije mogao ni da spava od brige sta ce i kako ce, pa na kraju otisao kod ovog i rek'o mu "more gazda... Pero, evo tebi nazad ove pare, drazi je meni moj mir".
[ herbuts @ 28.01.2009. 22:10 ] @
Ovo je jako ozbiljna prica. Zlato se moze kupovati i u Srbiji , ali po nasem zakonu nije moguca isporuka na kucnu adresu zlatnih i srebrnih poluga. Moguca je isporuka samo dukata. Za sad samo jedna jedina firma legalno prodaje zlato i srebo i OBAVEZUJE SE da ce da ga otkupi kad klijent zeli po ceni tog dana na berzi. Ako se poluge ne isporucuju kuci sta i gde se cuvaju? U ceni je uracunato skladistenje u sefu u bescarinbskoj zoni u svajcarskoj. Nema poreza na kapitalnu dobit i nema carine. Novac investiran u zlato i srebro je uvek dostupan, raspoloziv, likvidan i siguran. Za vreme krize to je najbolji vid investiranja. Nije slucajno bilo zlato uvek merilo vrednosti.
Investiciono zlato je najcistije 24 karatno zlato finoce 999. Kod zlatara se kupuje "tehnicko" zlato i to zlato kad zlatari otkupljuju onda plate samo 1/3 ili max 1/2 cene.
zato se isplati kupiti investiciono zlato i prodati ga posle par godina po ceni na berzi.
Fizicka lica ne mogu na berzi kupovati. Obracunska jedinica na berzi je unca - 31,14g ali najmanja jedinica koja se moze kupiti na berzi je poluga od 12.5 kg!!
Zasto investirati u zlato? jer je to najbolji vid zastite od inflacije i krize.
Da se razumemo i investicioni fondovi su dobra stvar i deonice na berzi ,ali u vreme S.E.K.-e to nisu tako prihvatljiva resenja.
Zivotna osiguranja i stednja u banci jos manje prihvatljivi. Zasto? zato sto kupovna moc opada vise nego sto se dobije kamate - prosto- kamata 6-7% (kad se odbije porez na kapitalnu dobit) a realna inflacija u evrima 10-12%. znaci na stednji u banci se "zdere" sama "supstanca". Godinama kupovna moc bilo koje valute slabi. Kupovna moc zlata u najgorem slucaju ostaje ista kroz duzi period. Postoje oscilacije u ceni zlata na mesecnom, kvartalnom nivou, ali dugorocno cena zlata linearno raste.
Ako imate dodatnih pitanja slobodno PP.
[ Horvat @ 29.01.2009. 08:32 ] @
^^dakle oni prodaju parce papira koje kaze da navodno ti imas tamo negde u nekoj supi,mozda, zlatnu polugicu?
puno ti to vredi...
nit se mozes uveriti da to stvarno postoji,niti mozes koristiti ako hoces za bilo sta,nego njima prodajes [ako]
[ Mobtel @ 29.01.2009. 10:49 ] @
Citat: Horvat: ^^dakle oni prodaju parce papira koje kaze da navodno ti imas tamo negde u nekoj supi,mozda, zlatnu polugicu?
puno ti to vredi...
nit se mozes uveriti da to stvarno postoji,niti mozes koristiti ako hoces za bilo sta,nego njima prodajes [ako]
jesi li siguran da nemozes proveriti?a zasto recimo nebi skoknuo do svajc da se sam uveris da je tamo....ili naruci tj kupi zlatnike imas opciju da ti se dostave na kucnu adresu....
[ Horvat @ 29.01.2009. 13:50 ] @
pa ako imas love da "skoknes" do svice da vidis svoje sjajne plocice,imas i da ih dovuces kuci,zar ne ;)
i,da li mozes da izneses iz tog trezora te poluge?ne mislim kradem,nego koje si kupio
[ Ivan Dimkovic @ 29.01.2009. 15:24 ] @
U Svajcarskoj mozes da ih izneses iz trezora, ali nisam siguran da legalno smes da ih uneses u Srbiju ;-)
Mozda mozes kao pravno lice, pojma nemam kako je regulisano zlato u Srbiji.
[ Horvat @ 29.01.2009. 15:52 ] @
naravno da nisam mislio legalno ;)
[ Lesli Eldridz @ 29.01.2009. 17:23 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: U Svajcarskoj mozes da ih izneses iz trezora, ali nisam siguran da legalno smes da ih uneses u Srbiju ;-)
Smeš brate da uneses kako hoces, samo ako imas i samo od tebe to zavisi. Uzmes lepo kupiš zlato u Turskoj, nabijes ga u gaće i doneses ovde, onda ga stavis u teglu koju zazidas u zid, pa okrečiš lepo zid da se nista ne poznaje, i šta ti ko može. Bas da vidim koj će ti zabrani. Junacine iz tzv parlamenta? Ha.
Posle je teze da nadjes mufljuza zlatara koji ce to da kupuje od tebe pa da topi tamo i mesa sa cime vec oni to mesaju pa da uvaljuje osobodjenima, a za unosenje cemo lako.
[ pantic68 @ 29.01.2009. 17:56 ] @
Smes kako hoces ali u gacama :) Kad ovo procita upava carina ima svim zaposlenim da nabavi gumene rukavice, one do ramena, veterinarske.
[ žutokljunac @ 29.01.2009. 18:00 ] @
Evo da ti kažem da sam ja carinik, i to sa diplomom, ako ti to nešto znači, pošto meni ništa ne znači, jer nikada nisam mogao da se zaposlim, pošto je u SUC-u, oko 50% ljudi bilo sa Osnovnom školom i kursevima i oko 40 sa srednjom. Ja se švercom bavim kao hobijem. Najslađa para. Evo baš se spremam za šveranje srebrnog nakita sa sfarofski kristalima, pa nek mi guraju ruku u bulju.
Zapakovaću nakit u diplomu pa gurnem u bulju, pa kad kolega izvuče, ja ga pitam za diplomu. Da vidim što će da me carini.
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 29.01.2009. u 19:29 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 29.01.2009. 18:04 ] @
Nije to lose, mozes posle unicima da prias kako "nas je bulja spasila" :)
[ pantic68 @ 29.01.2009. 21:50 ] @
Kad je vec tema o cuvanju para u zlatu onaj ko ima uslove moze da cuva i u zlatnom zrnu. Htedoh reci da je cena kukuruza ispod troskova proizvodnje, uzgoj svinja je zamro posle proslogodisnje depresije pa cena mesa raste ali se ljudi jos uvek ne usudjuju da pocnu. Ovogodisnja setva ce biti pod senkom krize. Posto se nesto mora jesti sumnjam da cena moze ici nize verovanije je da ce ici gore a koliko zavisi od roda ove godine. Znaci malo je kabasto ali kome to nije problem idealna je roba, moze da stoji godinama u odgovarajucim uslovima, da se proda bilo gde i to bez poreza. Samo da se ne ponovi 45. da ulaze u ambare i ciste metlom
[ Horvat @ 30.01.2009. 07:53 ] @
ni ne treba da pocnu uzgoj svinja!
zasto?
jer onaj mesar prodaje kg po 500+ dinara,a kg zive vage je 150-200 dinara!!!
[ Lesli Eldridz @ 30.01.2009. 08:44 ] @
I nema ko ga mu ga otkupi, nego ga ucenjuju, pa i ako ga otkupe, jos mu kasne sa isplatom. Bizmismeni ljudi. A taj mesar se pa jos gospodin buni znas, malo mu coveku 500 dinara za kilo mesa, skace evro pa bi on da jos poveca. Nesto ne videh da je smanjivao kad je evro stajao (vestacki) par godina a ovi sami sebi povecavali plate i zaposljavali se na angro kroz njihove partije, a sve to da bi u vestima lazno predstavljali nekakav "napredak" . Pa normalni ljudi imaju stvarnu zaradu 15,000 max, a ovi sto im se ne zna ni satnica ni dnevnica, ni radno vreme ni nista, sami sebi razrezali po 50, 100, 200 i vise hiljada, jer oni "treba da imaju platu" bogati, a u proseku svi jedu sarmu. More lepo onaj Adrijano Celentano kaze, "skidajte im glave" , to se ocekuje. Nego koga je pa briga, i tako nije zdravo da se jede mnogo crvenog mesa, a i da ga jedem u vecim kolicinama, radije cu da cuvam brava u podrumu ili negde, nego njima da placam 500 dinara kilo. Ljudi bez mozga. Gde im je sad ta njihova ponuda i potraznja i velicantsveno im trziste?
[ Horvat @ 30.01.2009. 09:01 ] @
^^ a njihove preradjevine mesa da ni ne pominjem [cast izuzecima]
kobasice,slanina,ovo ono...sve puno kojekakvih sranja od adtiva ,ponajmanje pravog mesa ima [u kobasicama] ...
[izvinjavam se na off-u]
[ mrle 011 @ 30.01.2009. 11:21 ] @
Citat: gleb: Bilo je – evo ti jedno pa biraj.
... a sad je - evo ti dva ista, pa biraj.
... nego nisam nesto u toku situacije oko ovoga sa kinom, otkad je pocelo ovo raspadanje, ovi trzisni ekonomisti i liberalni kapitalisti vise ne mere uspeh sa onim dijagramima o tome sta je stvoreno, koliko je proizvedeno ove godine u odnosu na proslu, koliki je izvoz itd......... nego mere radnickim pravima, stepenom drustvenog raslojavanja isl?
ko je ovde post'o komunista?
@ Ivan Dimkovic aka Dimke:
titular imovine je bilo drustvo, a radnici su samo u jednoj socijalistickoj/komunistickoj drzavi, titovoj jugoslaviji, imali priviligiju da upravljaju u svojim radnim organizacijama.
Citat: pantic68: Kad je vec tema o cuvanju para u zlatu onaj ko ima uslove moze da cuva i u zlatnom zrnu. Htedoh reci da je cena kukuruza ispod troskova proizvodnje, uzgoj svinja je zamro posle proslogodisnje depresije pa cena mesa raste ali se ljudi jos uvek ne usudjuju da pocnu. Ovogodisnja setva ce biti pod senkom krize. Posto se nesto mora jesti sumnjam da cena moze ici nize verovanije je da ce ici gore a koliko zavisi od roda ove godine. Znaci malo je kabasto ali kome to nije problem idealna je roba, moze da stoji godinama u odgovarajucim uslovima, da se proda bilo gde i to bez poreza. Samo da se ne ponovi 45. da ulaze u ambare i ciste metlom :)
u egipatskim piramidama su pronasli psenicu (oni kazu "psenicu", ja mislim da je to proso ili jecam, al' nije ni bitno), dakle zito staro nekoliko hiljada godina, koje je bilo savrseno ocuvano - moglo je da se jede i u kome je klica ostala ziva - moglo je da se zaseje.
btw. posto delujes kao razuman covek, cime bi ti, da si bio na mestu ovih sto su ulazili u ambare, u zimu 45./46. nahranio npr. hiljade i hiljade dece po domovima za ratnu sirocad?
.... i koja je razlika, sa stanovista proizvodjaca, izmedju tadasnjeg prinudnog otkupa i sadasnjeg trzisno-ekonomskog, koji deluje po principu ponude i potraznje, kada i sam kazes da je cena kukuruza ispod troskova proizvodnje?
[ pantic68 @ 30.01.2009. 14:31 ] @
Ne bih zaista da ulazim u tu pricu, znam samo da je svakome u interesu da sacuva ono za sta se mucio pa u skladu sa temom trazimo resenje. Zito je moglo da se sacuva u piramidama pod odgovarajucom vlaznoscu vazduha i bez insekata koje ga jedu. U nasim uslovima postoje mali problemi, gljivice, zizak itd pa ga treba drzati u provetrenim boksovima odgovarajuce velicine, po potrebi tretirati sredstvima protiv stetocina. Postoje odgovarajuci silosi ali su uglavnom zavrsili u rukama novopecenih bizmismena koji ne rade usluzno skladistenje vec isto tako trguju spekulisuci sa cenom.
[ gleb @ 30.01.2009. 22:01 ] @
Citat: ... a sad je - evo ti dva ista, pa biraj.
Ne vredi rasprava o tome. Zakacio sam crvene i ove i ne znam koji su gori. Na kraju ce se ove Gede izgleda popeti na mesto br 1.
No,
Nedavno sam citao da su jevreji pred ww2 masovno poceli da uce zanate naslucujuci cirkus. Nije uopste glupo, jos kad pomislis da su to dobrim delom bili dobrostojeci.
Tema jes ozbiljna, samo o kom redu velicine pricamo?
Oni koji imaju manje od 5k, ce pretvoriti u euro i.. nista.
Sta raditi sa vecim ciframa i koje su to cifre? 10k, 10k+ , 20k+, 50k? Za vise kupis stan naravno.
U sta uloziti te cifre? Od 10k za 5 kupiti zlato na kome gubis u startu i pitanje sta ces sa njime?
Pretvoriti u jene na primer, i sta kad ovde ne mozes da pazaris sa istima? Ili kineski juan i deponujes ga. ‘Valjda on nece da propadne’ logika.
Da kupis kucu na selu sa bunarom kako neko rece? Ima, puna srbija i niko nece za samo par ‘iljada. Jer tek posle je neces prodati.
Gajbu u nekom manjem mestu? Pa kad nastupi kriza sta ces? Neko ce da ti plati kiriju, prodaces je... kako da ne.
Sta? I sa koliko?
[ Lesli Eldridz @ 31.01.2009. 10:56 ] @
Provereni more metod - secer, prasak, zejtin, kafu, brasno, bla bla bla, a za resto, sta znam, smisli sta ce da ti treba narednih 20 - 30 godina, sa strane ostavi za pivo i to je to.
[ Horvat @ 31.01.2009. 13:10 ] @
Citat: gleb:
Da kupis kucu na selu sa bunarom kako neko rece? Ima, puna srbija i niko nece za samo par ‘iljada. Jer tek posle je neces prodati.
a zasto bi je prodavao?
kupis neku kucicu,koja ima zemlje,malo je sredis ako treba,kad nastupi kriza imas zemlju na kojoj uzgojiti neophodne stvari za ishranu [naravno,prvo se obezbedis sa semenom i slicnim] i zivis/prezivljavas,naravno i sve ovo sto smo nabrojali,sto je i lesli sad ponovio...
ali...onda prodje kriza i narod ti navrne na kapiju,kako ti imas,pa ti pokrade...
[ Ivan Dimkovic @ 31.01.2009. 15:00 ] @
E al' obavezno i nuklearni bunker da se sagradi... Treci svetski rat samo sto nije :)
[ pitikovski @ 31.01.2009. 20:11 ] @
Ivane da si ziveo u Sarajevu 90-ih,verujem da bi sada imao takav komentar,ili ne bi ?
Ko se ispece na iskipelo mleko taj posle i u jogurt duva.
[ žutokljunac @ 01.02.2009. 17:46 ] @
[ abc @ 12.02.2009. 21:11 ] @
Citajuci stampu ovih dana cesto se moze naleteti na vesti o pravoj pomami za zlatom na zapadu. Jos niko nije svestan razmere postojece krize koja "lomi" i najjace ekonomije zbog pohlepe americkih bankara. Niti sta moze da bude sa moneternim sistemom Amerike i Evrope za koju godinu tako da mislim da je investicija u sto cistije zlato umesto u bilo kakve papire, investicione i privatne penzione fondove mnogo pametnija stvar.
E sad kako to izvesti u nasim uslovima. Po meni je najbolja solucija kupovina 900/1000 zlatnika poznatih kovnica (NBS, Zlatara Majdanpek isl.) koje se kasnije mogu preprodati uz minimalni gubitak (koji na visegodisnjem nivou ce biti manji od gubitka na orocenoj deviznoj stednji recimo). A tek u slucaju neceg ne daj boze goreg, tek onda ce biti veoooma isplativo. A gde cete te zlatnike cuvati! To vec zavisi od vaseg licnog umeca:-)
[ Mobtel @ 10.03.2009. 12:24 ] @
Nova mogućnost investiranja i najbolja zaštita od krize – investicioni plemeniti metali konačno se nude i u Srbiji
Početna strana » Finansije » Vesti
Švajcarska kompanija iQ INVEST , koja posluje u 16 država u Evropi, početkom 2009. godine otvorila je svoju ćerku firmu - iQ Invest ulaganja plus d.o.o. u Srbiji, u Novom Sadu, koja je prva i jedina kompanija na ovim prostorima koja se bavi plasmanom investicionog zlata i srebra – zlatnih i srebrnih dukata i poluga.
Investiciono zlato i srebro su najsigurniji način investiranja i najbolja zaštita od infalcije kao i svetske ekonomske krize. U zlatu nema inflacije a sama cena konstantno raste (2001.god-276$/unci, 2005-513$/unci a danas već oko 930-940 $/unci) tako da je to bolje ulaganje od nekretnine, devizne štednje, slamarice, ... Zlato i srebro, za razliku od papirnatog novca, ne gube svoju kupovnu moć (razmislite samo šta ste mogli kupiti za 100e 2001-e godine a šta danas?). Investicioni plemeniti metali su sredstvo da se sačuva vrednost imovine i kupovne moći.
Za razliku od svake druge investicije, investiranje u zlato i srebro nema standardnih rizika: Rizik od inflacije, Rizik od promene kursa, Rizik državne politike i Rizik likvidnosti.
Klijentu, koji odluči investirati, fizički se isporučuju plemeniti metali (za sad samo u EU i ostalim zemljama gde imamo predstavništva , jer naš zakon ne dozvoljava isporuku u Srbiji) ili se zlato i srebro pohranjuju/odlažu u nezavistan trezor u Švajcarskoj na ime klijenta. Samo klijent može upravljati sa tim plemenitim metalima, više nije u posedu kompanije. Trezor se nalazi u bescarinskoj zoni, na ciriškom aerodromu Kloten, a čuvanje do 30 godina je već uračunato u cenu.
Najbitnija činjenica, koja iQ Invest izdvaja od konkurencije, je: iQ Invest se ugovorom obavezuje da će prodate plemenite metale otkupiti kad god klijent želi i to po ceni koja je tog dana aktuelna na Londonskoj berzi, a ne u trećini,pola cene kao što je slučaj sa „lomljenim“ zlatom. Klijent može prodati ceo ili deo ugovora (sve ili deo dukata ili poluga) i u tome se ogleda likvidnost investicije.
Uplata u celoj Evropi je centralizovana, svi uplaćuju na jedinstveni račun u Švajcarskoj, i švajcarska banka je garant uplate i isporuke. Minimalna uplata je 50 eur na mesečnom nivou kod dugoročnih ugovora za dodatnu penziju, ili od 1000 eur na više za jednokratni ugovor.
iQ Invest je evropski lider u plasmanu investicionih plemenitih metala. Dubajska topionica zlata je naš partner i iQ Invest uvek ima na raspolaganju dovoljne količine zlata i srebra, za razliku od konkurentskih kuća koji su u naletu krize ostali bez zlata na zalihama. Mi i naš partner plasiramo 6% od ukupne svetske proizvodnje zlata.
Zašto investirati u investiciono zlato i srebro? Stabilnost: kovanice od zlata i srebra ne mogu toliko da se obezvredne koliko tehničko zlato. Uvek održavaju svoju pojedinačnu vrednost i time pružaju zaštitu od inflacije. Sigurnost: Industriji je potrebno sve više i više zlata i srebra. Nalazišta zlata i srebra su ograničena, potražnja raste znatno brže nego godišnja proizvedena količina i samim tim se cena povećava. Likvidnost: Onaj ko ima zlata uvek ima i novca. Zlato i srebro su međunarodne valute i u svako doba se mogu prodati. Nezavisnost: Zlato i srebro su nezavisni od država i valuta. Njihovu vrednost utvrđuju pre svega ponuda i potražnja. Rezerve: Kovanice od plemenitog metala su sigurne rezerve imovine. Ono što je dobro narodnim bankama i vladama, to ne može biti loše ni pojedincu.
Godišnja proizvodnja zlata na svetskom nivou je 2600 tona, dok je potražnja 2008. godine bila preko 3700 t. Potražnja se konstantno povećava a proizvodnja ne može u dovoljnoj meri da je prati. Analitičari predviđaju da će za 10 godina potražnja porasti na 10 000 tona (4 puta više) a realno moguće povećanje proizvodnje je samo 35% u narednih 10 godina. Time cena neminovno raste i donosi veću dobit nego druge investicije. (Economy, 9. mart 2009.)
[ Mobtel @ 10.03.2009. 12:26 ] @
[ xchillah @ 10.03.2009. 15:15 ] @
Priložio bih grafikon preuzet sa www.netdania.com.
Očegledna je snažna korelacija indeksa dolara i zlata;
odnosno,što je skuplji dolar zlato je jeftinije,i obrnuto.
Tako da se kupovinom zlata,praktično,kladimo na pad dolara.
Investicija u zlato je,kao i svaka druga investicija,rizična,
u smislu da je njegova vrednost u budućnosti neizvesna.
Dobro je da kompanije,kao ova gore predstavljena,
donose mogućnost investiranja u zlato,u naše krajeve.
Ne sumnjam u njihov kredibilitet i poštenje,
oni za svoj posao treba da uzmu proviziju i tu se njihov posao završava.
Međutim,u gore navedenom tekstu,se,ako dozvolite,
prilično tendenciozno sugeriše budući rast cene zlata,
i ulaganje u njega kao dobra investicija.
To je,konačno,samo još jedan investicioni savet,koji,može
da bude dobar,ali isto tako i loš.
Dozvolite da se zapitam,gde su bili kada je zlato koštalo 300$?
Sada je preko 900$,na nivoima istorijskog maksimuma.
Na karti se vidi double top,za one koji posmatraju očima tehničke analize.
A i bez ikakve fancy analize,zdrav razum govori,da je kupovina,
na nivou istorijskog maksimuma,najblaže rečeno,diskutabilna.
To bi bilo samo neko moje razmišljanje vezano za cenu zlata,
nikakav investicioni savet,daleko od toga.
[ Mobtel @ 14.03.2009. 14:23 ] @
[ Horvat @ 25.03.2009. 17:13 ] @
danas dok sam cekao...vidim u nekoj press novini [sta god to bilo]... naslov" topio zlato u radionici"
i u nastavku vest,neki lik iz subotice topio u "kucnoj radionici" zlato i kao pravio nakit bla bla ,medjutim nije imao "dozvolu" da to radi i stavili ga u corku...odmah sam se setio ove teme :D
medjutim,ne mogu da nadjem na netu nigde...
[ ctrl alt del @ 25.03.2009. 19:41 ] @
Citat: Mobtel: Švajcarska kompanija iQ INVEST...
Rizikovaću da ispadnem paranoik ali... Ko garantuje da u pomenutom trezoru u Švajcarskoj ne postoji samo kilo ili dva zlata koje se onda X puta prodaje naivnim građanima Srbije. Bez mogućnosti da kupljeno zlato fizički bude u posedu kupca i da ga on sam proda kome god želi dolazimo u situaciju da sutra neko može da nas pravi budalom za naš sopstveni novac.
[ zorg @ 25.03.2009. 20:07 ] @
Citat: ctrl alt del: Rizikovaću da ispadnem paranoik ali... Ko garantuje da u pomenutom trezoru u Švajcarskoj ne postoji samo kilo ili dva zlata koje se onda X puta prodaje naivnim građanima Srbije. Bez mogućnosti da kupljeno zlato fizički bude u posedu kupca i da ga on sam proda kome god želi dolazimo u situaciju da sutra neko može da nas pravi budalom za naš sopstveni novac. Pa to i jeste suština rada banaka. Niko ne proverava da li oni i šta imaju u trezorima. Bitno je da ti imaš lepo parče papira na kom piše da si ti vlasnik toliko-i-toliko kila zlata, i nema da brineš. Dok ne pukne piramida, pa ti onda ostane samo to parče papira...
[ Horvat @ 25.03.2009. 20:14 ] @
to sam upravo i ja priupitao na nekoj prethodnoj stranici i rekli su mi da mozes doci i pogledati [i maziti paziti] svoju ciglu,a onda mrs napolje odakle si dosao :D
ni meni se ne svidja to,al jbg,sta je tu je :) [mislim ako hoces da "kupis" zlato kod njih ;)]
[ Mobtel @ 26.03.2009. 13:41 ] @
A zasto se svi hvatate za moje reci,lepo izguglujete telefon od firme, mail ili sta vec pa pitajte njih direktno,
nisam ja PR menadzer njihove firme...
koliko ja znam vi mozete da kupite zlato kod njih,a kad ga platite mozete da ga ostavite kod njih na cuvanje*imate placeno cuvanje kod njih 30 godina (a i to kosta nesto zar ne) ili da ga sami preuzmete u svajcarskoj.
zakonski nije moguce da vam ga donesu u srbiju recimo city expresom!!!
da vi kad ga preuzmete od njih radite sa njim sta vam je volja
vecina ce ga hteti naravno svercovati u gacama ali to je na svakom da sam oceni sta mu volja
elem zbog naseg zakona nije moguce dobiti zlato u srbiji!a u EU mozete gde vam volja
npr odete u madjarsku i tamo ga uzmete...
[ Darko Nedeljković @ 27.03.2009. 00:16 ] @
Mene zanima od cega se sve zlato moze dobiti koriscenjem nuklearne fizike?
Znam da je zlato dobijano iz platine i merkurijuma jos pre 60 godina, ali ova 2 metala nisu uopste jeftina, tako da tu za sada ne postoji ekonomska korist od toga. Ima li nesto jeftinije od cega se u perspektivi moze praviti zlato?
Posebno me zanima olovo.
[ xchillah @ 27.03.2009. 00:35 ] @
Možda treba konsultovati alhemičare.
Citat: Alhemičari su pokušavali da otkriju tajnu pronalaska kamena mudrosti, što se opisivalo kao „Veliko delo“ (lat. Magnum opus). Kamen mudrosti bi omogućavao da se obični metali pretvore u zlato ili srebro.
[ Darko Nedeljković @ 27.03.2009. 09:34 ] @
Da, alhemicari su to vekovima uzaludno pokusavali, ali od njihovih iskustava nema neke koristi - nema tu koristi od hemije vec od fizike i to nuklearne. Tek pre nekih 60-70 godina nuklearna fizika je omogucila da se tezi metali pretvaraju u lakse (i da se pritom dobija energija). Obrnuta reakcija pretvaranja laksih elemenata u teze je takodje teoretski moguca, ali koliko sam ja informisan, jos niko nije uspeo da odradi kontrolisanu fuziju. Jednog dana kad neko to bude uspesno izveo, bice zlata kao blata. U medjuvremenu, ostaje moje pitanje izvodljivosti cepanja jezgra olova na zlato + jos nesto, nisam se odavno bavio time pa se malo zaboravilo.
[ zorg @ 04.06.2009. 13:49 ] @
http://www.danas.rs/dodaci/bra...kupaca_.59.html?news_id=159546
Jedni nemaju gde da kupe, drugi nemaju kome da prodaju. A svi žive naravno u Srbiji.
[ Sir Oliver Oliver @ 12.06.2009. 19:34 ] @
Herbutus,
iako je ova tema odavno prestala da bude aktivna, da pokusam:
Herbutus, naveo si par veoma konkretnih stvari - sta moze sta ne moze. Mozes li reci malo vise, ili barem gdje se mogu naci ti zakoni vezani za to sta je dozvoljeno a sta nije?
[ Beltrammi @ 12.06.2009. 20:56 ] @
sistem koji je bio ja na zapadu je pobedio zato sto je pobedio zapad jer on je tehnoloski, civilizacijski i organizacijskih daleko ispred svih. Cast Japanu.
Vi danas imate pravi komunizam na zapadu o kakvom su mastali Marx & CO i sve funkcionise OK. Najbolje bi bilo kad bi od drustvenog uredjenja zavisio napredak zemlje, onda bi Bangladesh naprimer sve svoje vukovce poslao u Oxfrod da izuce koji je najbolji sistem pa da se razviju. Ljudi na istoku evrope su srusili komunizam za koga su verovali da je uzrok zla, medjutim da investicija sa zapada i zapadne tehnologije nije bilo nema tog kapitalizma koji bi njih spasao, upravo bi zavrsili kao ona juznoamericka beda po favelama kojoj eto gle ni kapitalizam nije pomogao.
Drugo sto je Ivan jednom rekao da su i servisi i usluge takodje privreda i naveo primer New York-a. Da, slazem se, verujem da NY mozda nema ni jednu fabriku, ali iza tog Menhetna stoji cela Americka industrija (hohoho) koja je resila: DA NY ce nam biti finansijski centar i tu cemo sve nase poslove zavrsiti. Zato ljudi u NY imaju kome da prodaju servise. Naravno da su oni sreckovici i naravno da bi svako razuman to voleo. Kada bi Evropa htela da dolazi u Beograd i da on bude finansijski centar mi bi ziveli bas kao onaj Crnokorac koji ceka seika da ulozi 5mlrd dolara u Becica.
Pogledajte u Americi cim je krenula da se skrljosava ekonomija prvi je puko Menhetn. Puca i turizam, wellness centri, holivud, nije ljudi nikom do zajebancije jer ti servisi oni nikome sada ne trebaju. Dakle ekonomije je industrija i industrija je ekonomija. Novac to je roba. Roba dolazi iz industrije i logicno: nema novca ---> nema robe.
[ Beltrammi @ 12.06.2009. 21:03 ] @
i jos da dodam: naravno da u industrijskim zemljama zbog velikog priliva novca iz industrije ima strahovita potreba za servisima pa onda ljudi koji su palceni u servisima kupuju industrijsku robu i povecavaju industriju. ALI TEK POSTO IMA PROIZVODNJE.
Jedna zemlja razvija se vekovima. Evo primer i na zapadu ima razlika. Francuska je jaca zemlja od Italije. Ona ovo sto ima vekovima je postizala, to je veliki narod, prekaljen u sto vatri i revolucija, kolonijalna sila, dali su ne znam koliko genija i dr. I sad ce njoj da parira jedna Poljska koju su raskomadali pre 200 godina, a pre 60 su je pomorili 300km na istok ? Ne moze ljudi, ne ide to tako. nema to veze sa sistemom. Rumunija bi k**** moj napravila Daciju da nije uleteo Francuz. Svejedno, sa ili bez Causeskua.
[ Srđan Pavlović @ 13.06.2009. 00:20 ] @
Investirajte u svoje obrazovanje (ne samo u nekom formalnom smislu, vec uopste) - onaj ko ima nesto u glavi prezivece i sa polugama i sa somunima ;)
[ dr.Miroslav @ 14.06.2010. 10:44 ] @
Ja sam ranije kupovao zlato u Sloveniji i od IQ-a ali kasnije sam nasao jos bolji izvor Investicionog zlata sa mnogo boljim cenama. Firma je u EU ali sa prodavcima je komunikacija moguca i na Srpskom ili Hrvatskom jeziku...
[mod]Za info koristite PP[/mod]
[ Gus @ 04.03.2011. 21:36 ] @
Citat: Kako se pretvaraju pare u zlato i sta se posle sa tim zlatom radi? Mislim, pretpostavljam da se ne ide u zlatare pa se tamo kupuje prstenje i mindjuse, nego ima neki drugi normlaniji nacin. I kad na primer prtetvoris pare u zlato, sta se radi posle, to jest gde se to menja za pare, kad ti zatrebaju? Verovatno se isto ne ide u zlatare da tamo prodajes, jer se meni cini da tako samo mozes da izgubis.
Iz današnje perspektive (with the benefit of hindsight, što bi rekli braća Ameri) moglo bi se reći da je originalno pitanje trebalo da glasi: kako se pretvaraju pare u srebro. Jer kad je OP pisan, pre nešto više od dve godine, cena zlata je bila oko 700 eur/oz (evra po unci) a srebra oko 10 eur/oz. Danas je cena zlata oko 1000 eur/oz (porast od ~45%) dok je srebro dostiglo 25 eur/oz - porast od ~150%! Odnos cene zlata i srebra (GSR - gold to silver ratio) je pao sa 70 na skoro 40.
U našim uslovima to naravno izgleda malo drugačije: pre dve godine jedan napoleon je mogao da se kupi za 130 evra, danas bez problema moze da se proda za 175-180 evra (uz malo truda i 190) – profit od 35-45%. Sa druge strane, srebro čistoće 0,750 je pre dve godine moglo da se kupi po ceni 200-220 eur/kg a danas može da se proda za 410-430 eur//kg – profit od 86-115%.
Jasno je da je čak i zemlji Srbiji u protekle dve godine srebro bilo znatno bolja investicija nego zlato.
Kad bi čovek znao gde bi pao…
[ mmix @ 05.03.2011. 13:15 ] @
To je mac sa dve ostrice, a ti posmatras sam tranzijentni rezultat. Ljude beze u plemenite metale kad nemaju poverenje u papiornu valutu a tvoja pretpostavka dobiti je da upravo sada uradis suprotno, da poverujes u papirnu valutu i prodas metal. Ako akon toga papir ipad proadne dobiti nece biti. Ako sa druge strane svi poveruju u oporavak papira i prodaju pre tebe cena metala ce brzo pasti i dobitak opet biti mali ili se cak pretvoriti u gubitak.
[ Gus @ 19.04.2011. 15:17 ] @
Pa, recimo da ne verujem u propast papirne valute, i da mislim da ako želiš da profitiraš često moraš da uradiš upravo suprotno od onoga što radi većina. Osim toga, ne mislim da zlato i srebro rastu samo zato što se narod plaši inflacije (ne kažem da znam zašto rastu, samo mislim da priča nije tako jednostavna.)
Ako čovek ipak veruje da će evro i dolar propasti k'o naš dinar 1993, onda je rešenje ili da pretvara metal u metal - npr pre dve godine za kilo srebra su ti trebala 3 dukata, a danas skoro 5, sa trendom daljeg porasta - ili da pretvori metal u nekretnine - npr pre dve godine bolja garsonjera je vredela 200 kg srebra/600 dukata a danas samo 80 kg srebra/400 dukata. (Ista garsonjera je 2005. koštala kao 1000 dukata.)
(Istina, ovaj poslednji primer bi kod nas verovatno bilo malo teže realizovati, sumnjam da bi čovek našao da kupi 200 kg srebra (osim u Boru, kao granulat, sa 18% PDV-a), jedino da kupuje celu godinu po malo; sa zlatom bi sigurno išlo brže.)
[ boki @ 16.08.2011. 23:12 ] @
Zlato skoro 1800$.
Trgujem sa njim vec neko vreme na forexu al sad me zanima da prebacim ustedjevinu u njega.
Jel se promenilo nesto povodom kupovine u srbiji ?
[ Dexic @ 17.08.2011. 00:00 ] @
Kad vec trgujes na FX, Alpari daje mogucnost da acc. bude denominovan u zlatu. Eto ti stednja u zlatu.
[ Gus @ 18.08.2011. 22:04 ] @
Citat: boki: Zlato skoro 1800$.
Trgujem sa njim vec neko vreme na forexu al sad me zanima da prebacim ustedjevinu u njega.
Lako... kupuj dukate.
Citat:
Jel se promenilo nesto povodom kupovine u srbiji ?
Samo cena... 135 evrića... Secam se kad su bili 75, pre dve godine... Ali jos nisu prestigli srebro (po porastu cene).
[ milenadjordjevic91 @ 07.03.2015. 12:04 ] @
Radim u firmi GOLDprofessionell ( https://www.insignitus.rs/), koja se bavi trgovinom i štednjom u zlatu.
Ukoliko ste zaintresovani da svoju štednju prebacite u zlato, odnosno u Zlatni fond mi bismo Vas pozvali u naš office na jednu prezentaciju koja govori baš o tome.
Ostavljam vam moj mail pa mi se javite da se dogovorimo oko termina.
[email protected]
S poštovanjem,
Milena Djordjević
[ anon70939 @ 07.03.2015. 12:56 ] @
odgovor na naslov teme...
probaj alhemijom
[ Lavlja_Jazbina @ 07.03.2015. 15:50 ] @
Citat: milenadjordjevic91:
Radim u firmi GOLDprofessionell ( https://www.insignitus.rs/), koja se bavi trgovinom i štednjom u zlatu.
Ukoliko ste zaintresovani da svoju štednju prebacite u zlato, odnosno u Zlatni fond mi bismo Vas pozvali u naš office na jednu prezentaciju koja govori baš o tome.
[email protected]
S poštovanjem,
Milena Djordjević
************************Hvala ti sto postojis************************
[ Java Beograd @ 07.03.2015. 18:27 ] @
Sad se ne isplati. Cena zlata pada.
[ 2012 @ 07.03.2015. 18:47 ] @
Normalno je da cena zlata padne kad je cena/vrednost dolara skocila.
[ djordjeno @ 10.03.2015. 09:50 ] @
Citat: milenadjordjevic91: Radim u firmi GOLDprofessionell ( https://www.insignitus.rs/), koja se bavi trgovinom i štednjom u zlatu.
[email protected]
S poštovanjem,
Milena Djordjević
Od kada je dozvoljeno u Srbiji prodavanje zlatnih poluga?
Ako se ne varam to je zabranjeno po zakonu.
Dukati mogu, poluge ne, tj mislim da je prekrsaj imati poluge kod sebe.
Ako nekoga zanima mogu poslati link na PP pristojne radnje u Sloveniji za kupovinu zlata kao investiciju.
Zlato je u EU, oslobodjeno poreza na promet.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|