[ svimigovi @ 29.01.2009. 11:49 ] @
Pa ... imam problem s eudorom model supernova 1300...
naime prijavljuje mi kvar FC ....ne mogu nigdje na netu da nađem ni
manuals ni sheme .... može li iko pomoci??
Unapred hvala!!!
[ mirap @ 04.04.2009. 19:37 ] @
Imam polovnu Eudora supernova ves masinu, pa ako neko ima i moze da postavi upustvo za koriscenje bila bih mu zahvalna. Interesuje me i da li i kako se na njoj cisti filter?
[ tdjokic @ 04.04.2009. 22:21 ] @
http://www.eudora.at/517.html - ovo je sajt firme Eudora i na njemu se nalaze uputstva za razne njihove masine. Mislim da je sve to na nemackom jeziku, jos nisam pogledao, zurio sam da vam sto pre dam informaciju da smo nasli, pa polako
[ tdjokic @ 04.04.2009. 22:40 ] @
Achtung
Die Reinigung der Laugenpumpe ist nur im Störungsfall
notwendig, d.h. wenn die Fehlersymbole F2 oder F4 im
Display angezeigt werden.

Mislim da ovo znaci da filter pumpe treba cistiti samo ako se pojave signali smetnje F2 ili F4, dakle u redovnom radu ne treba. Koliko vidim sa slike, to su oni najnoviji filteri, koji su ustvari samo lavirint za krupne stvari, sva prljavstina ode napolje, nista se tu ne filtrira niti ostaje u filteru niti ima gde da ostane - dve okrugle ploce, veoma blizu postavljene, pa sve sto prodje izmedju odlazi napolje.

Pre obracanja servisu treba uvek prvo proveriti prisustvo nekog stranog tela u pumpi (novcic, dugme?).

Naravno, ako se filter i otvara, masina treba da bude ugasena, voda zatvorena na cesmi/ventilu, a voda u masini - ako se zaustavila - PRVO DA SE OHLADI, zatim se moze ispustiti na sledeci nacin - na filteru se moze odstraniti samo poklopac, prikladnim kovanim novcem, unutra je tanko crevo, savijeno, tako da voda ne curi, pa kad otvoris poklopac filtera ispravis crevo i voda polako izadje. A filter se vadi tako sto uhvatis za veliki narebreni prsten i prvo PRITISNES UNUTRA, zatim okrenes za 45 stepeni KONTRA od okretanja skazaljki sata, ponovo pritisnes i okrenes za 45 stepeni i izvuces.
[ mirap @ 05.04.2009. 13:26 ] @
MNOGO VAM HVALA NA POMOCI!
Trebala su mi neka objasnjenja iz dva razloga! Prvo - posto kod mene odvodno crevo stoji u sudoperi - zbog nedostatka prostora - primetila sam da izbacuje dosta kamenca. Sipala sam 250gr limuntusa i pustila je da prazna pere na 95C. Kada je zavrsila izbacila je tamno braon vodu - kao da je blato prano u njoj! Zbog toga sam htela da otvorim filter da vidim da li ima jos krsa unutra, mada su mi rekli da je samocisteca i da filter ne moze da se otvori. Sad vidim i da moze i kako se skida. Drugo - na programu za vunu na 30C, primila je vodu, prala neko vreme i onda stala. Posto nisam znala sta se desava sacekala sam 15min, a onda je iskljucila i ponovo pustila,ali na drugom programu koji je odradila. Pretpostavljam da joj je ili neispravan taj program ili je trebalo da se iskljuci centrifuga, koja je bila na 500 o/min. Videcu! Super je upustvo, a za prevod cu se nekako snaci :) Hvala jos jednom!
[ tdjokic @ 05.04.2009. 22:31 ] @
Citat:
mirap: MNOGO VAM HVALA NA POMOCI!
Drago mi je sto sam bio od pomoci. (inace, ovde smi svi na ti, ono "zurio sam da vam sto pre dam informaciju" se odnosilo na tebe i kolegu svimigovi )

Svojevremeno (pre 20-tak godina) sam imao Eudoru, onu najmanju. Masina je bila neverovatno laka, jer nije imala nikakve tegove kao balans prilikom centrifugiranja, nego je bila na tockicima i setala je levo - desno, a da ne bi previse setala brinuo je gravitacioni prekidac, sa klatnom, preteca sadasnjih elektronskih sistema za kontrolu ravnoteze masine. Kad se masina previse zaljulja, onda klatno reaguje i iskljuci centrifugu, pa onda masina saceka malo, pa opet ukljuci itd.

Taj model je imao "skriveni programator" - nisi imao sta da vrtis, nego je postojao samo jedan taster - pritisnes jednom, programator se pomeri za jedan zub i tako redom a nema nikakvog pokazivaca, i nikad ne znas koji si program ukljucio, jedva sam se navikao.
[ mirap @ 06.04.2009. 06:53 ] @
@tdjokic - HVALA TI
Sad vec postajem bezobrazna, ali ako te ne mrzi da pogledas u vezi onog spar dugmeta. Usparati bi trebalo da znaci ustedeti. E sad, vidim u upustvu da kada se koriste odredjeni programi mora se inace stavljati manje vesa (tezinski - vuna npr 1kg...), pa mi nije jasno, kada se ukljucuje to dugme, da li uvek kada se koriste ti programi(napisala sam gore sta se desilo na programu za pranje vune)ili kada recimo nemam za punu masinu belog, pa je to poput onog programa za pola masine ili je u pitanju neki treci stedljivi program? Naravno samo ako te ne mrzi.
Ja se jedva snalazim i sa ovim programatorom na kome je sve napisano i nacrtano , a kamoli da je jos skriven!!!
Pozdrav!
[ tdjokic @ 06.04.2009. 22:40 ] @
4
Normal- / Spar- / Intensiv- oder Komponentenprogramm • Taste 4
nur wirksam im Programmbereich P1 und P2
ovaj taster 4 je aktivan samo u programskom podrucju P1 i P2

Falls Sie zusätzlich zu der Taste 4 andere Tasten (z. B. Taste 1) aktivieren
wollen, dann erst nachdem Sie die Einstellung der Taste 4 getätigt haben.
ukoliko zelite da uz taster 4 koristitie jos neki (na primer taster 1), prvo upotrebite taster 4

Ausgangszustand ist immer das Normalprogramm. pocetno stanje je uvek Normalni program

• Drücken Sie die Taste einmal, haben Sie das Sparprogramm
(= extra lange Hauptwäsche, Temperaturbegrenzung in P1 bei 60°C und
in P2 bei 40°C) aufgerufen.
In der Anzeigeeinheit erscheint " S ".
pritisnite taster jednom, aktivirali ste stedljivi program (ekstra dugo pranje, ogranicenje temperature u P1 je 60°C a u P2 40°C). U pokazivacu se vidi znak "S"

• Drücken Sie die Taste zweimal, haben Sie das Intensivprogramm
(= verlängerte Hauptwäsche, freie Temperaturwahl) aufgerufen.
In der Anzeigeeinheit erscheint " L ".
pritisnite taster dva puta, aktivirali ste Intenzivni program (produzeno pranje, slobodan izbor temperature) Pokazivac pokazuje "L"

• Drücken Sie die Taste dreimal, haben Sie das Komponentenprogramm
(verlängerte Hauptwäsche, freie Temperaturwahl, Wassereinspülung für
Komponentenwaschmittel) aufgerufen.
In der Anzeigeeinheit erscheint " \III/ ".
... 3 puta, komponentni program (produzeno pranje, slobodan izbor temperature, (voda se pusta tako da uzima dodatna sredstva pranja (? - ovo nisam bas siguran)). Pokazivac pokazuje kadicu sa znakom III.

Drücken Sie die Taste ein viertes Mal, kommen Sie wieder in das Normalprogramm. 4 puta, vracas se u Normalni program.

Inace, tasteri se moraju pritisnuti tek nakon izbora glavnog programa pranja, i to u roku od 15 sekundi, nakon toga program pocinje i taster vise ne mozes upotrebiti.


za masine 1101-02/.. koje imaju jos 2 dodatna tastera:

taster 5 - odlozen pocetak pranja
taster 6 - natapanje od 40 minuta, koje se moze produzivati tasterom 5

Da, zaboravih jos nesto vazno - broj obrtaja centrifuge se kod nekih programa pranja moze birati proizvoljno, a kod nekih ide automatski na minimum.

Eto. Nije da me bas ne mrzi , ali znam da je korisno, pa hajde. A i dandanas me muci nostalgija za onom mojom masinom, koja je ostala u drugoj drzavi, kad sam se vratio u Bgd.
[ mirap @ 07.04.2009. 06:48 ] @
HVALA ZA OVAKO NESEBICNU POMOC!
Nadam se da je dobra satisfakcija to sto si nekom pomogao u nevolji:D
Pozdrav!
[ mirap @ 30.04.2017. 20:05 ] @
Pozdrav svima! Proslo je mnogo godina, a ja sam i dalje vlasnik Eudore iz prethodnih postova. Ponovo imam problem s njom. Naime, desava se da kada masina pokrene centrifugu javljaju se smetnje na tv-u, lt... u vidu belih crtica, bukvalno kao da varnici. I masini na displeju nastaju smetnje, gube se oznake, pa se pojave, ali odradi sve normalno. Pre nekog vremena su joj promenjene dotrajale cetkice - jedna je bila potpuno istrosena, nista drugo nije menjano. E sad kopajuci po internetu rekla bih da je u pitanju rso filter, prigusnica... kako god, a posto masina stoji u kuhinji dolazi do smetnji. Mada primetila sam da reaguju i drugi tv i komp koji su na istoj fazi. Nasla sam neku semu na netu i rekla bih da je rso filter deo pod brojem 17 na strani 5. Posto imam jos jednu slicnu eudoru kojoj je pregoreo motor, sa nje smo skinuli ispravnu prigusnicu. Medjutim, problem je nastao kada smo skinuli poklopac na ovoj koju koristimo i ustanovili da kod ovog modela prigusnica iz uputstva ne postoji. Gledali smo i oko motora i sa strana, ali ne vidim nikakav slican deo. Njena oznaka je Eudora 1101-01/11 Osterreich Edition i ako ne gresim njena sema je na strani 21 prospekta.
Molim vas, ako bi neko bio voljan da pogleda i kaze mi gde joj je taj rso filter
http://www.eudora-kundencenter.../ETK%20Eudora%201101-01_02.pdf
[ gti2 @ 30.04.2017. 20:42 ] @
Na stranama 19 i 23 ga ima pod oznakom Z1.
Ako ga nema,moguće je da ga je neko ranije skinuo.Treba da se nalazi odmah posle napojnog kabla.
[ mirap @ 30.04.2017. 21:29 ] @
Hvala na odgovoru. Na strani 21, na kojoj je sema ovog mog modela masine (1100...) ne vidim nigde taj Z1. Kod samog napojnog kabla ga nema, a ne vidi se da je nesto prespajano. Na mestu na kome je filter stajao u onoj pokvarenoj masini, u ovoj koju koristimo stoji gumeni cep, cini se original.

Laicko pitanje - moze li da se desi da taj filter bude integrisan sa nekim prekidacem (za paljenje/gasenje masine, npr)?