[ staticInt @ 02.02.2009. 16:56 ] @
Citat:
Priveden zbog pretnji novinarki B92
2. februar 2009. | 11:08 -> 15:29 | Izvor: B92
Beograd -- Policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije lišili su slobode Dejana Markovića iz Pančeva zbog pretnji novinarki RTV B92 Danici Vučenić.

Osumnjičeni Dejan M. (MUP)
Osumnjičeni Dejan M. (MUP)
Markoviću je određen pritvor. Policija navodi da je Marković 6. januara ove godine pod pseudonimom 'major Didi' na i-mejl adresu emisije Kažiprst uputio preteću poruku Danici Vučenić, njenoj porodici, kao i ostalim zaposlenima u RTV B92, njihovim porodicama i prijateljima.

"Oružijem ću ja na vas. Vi ste teroristi, a sa teroristima nema nagodbi", navodi se između ostalog u poruci.

Marković je, uz krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnost većeg broja lica, priveden istražnom sudiji Opštinskog suda u Pančevu.

“Ovo je jedna jasna poruka koju MUP i policija žele da upute celoj Srbiji - a to je da u našoj državi niko ne sme nikome da preti i da mu ugrožava život. Naročito ne sme da preti novinarima čiji je posao veoma težak i koji na neki način obavljaju profesiju za koju se može reći da, kada su na svom poslu, da je to napad na službeno lice, po mišljenju policije“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Direktor RTV B92 Veran Matić kaže da akcija policije jeste ohrabrujuća, ali da je mnogo napada i pretnji novinarima nerazrešeno.

Matić podseća da su, u vreme proglašenje nezavisnosti Kosova, huligani pokušali da uđu u zgradu B92.

“Mi bismo voleli da dobijemo adekvatan odgovor, odnosno podizanje optužbe protiv onih koji su pokušali da zapale B92 i počinile čitav niz pretnji. Zatim tu je slučaj Pečanika, a postoji još čitav niz prijavi od ranije koje nisu razrešene“, podseća Matić.

Priotitet policije, smatra Matić, svakako bi trebalo da bude i otkrivanje ljudi koji su pokušali da ubiju novinara Vremena Dejana Anastasijevića.

Podsetimo, Anastasijeviću su u aprilu 2007. postavljene dve kašikare na prozor stana u kojem živi sa porodicom.

Ovakva stvar je necuvena, znaci sad neko ode kod nekog u kucu i sa tudjeg racunara pusti email doticnoj novinarki i zbog toga covek ni kriv ni duzan ode u zatvor, sve pa i da je email poslat sa prave adrese i namerno napisan on mora biti ozbiljna pretnja da bi se covek mogao zbog istog privesti, ovo mi lici na uvodjenje Staljinizma na mala vrata.
Rimljani su imali jedan veoma lep izraz: Pretor ne stiti kukavice, ovim su hteli da kazu da pretnja coveku mora da bude stvarna i opravdana a kako vidimo ovde ljudi zavrsavaju u pritvoru zbog jedne email poruke.
Mogu misliti sta ce biti ako neko ode do razvodne kutije i prikaci se na tudju paricu odakle zove ove iz B92 i pripreti im, ljudi neduzni ce da idu u zatvor zato sto je neko zvao sa njihovog broja telefona?! Ako idemo ovim putem daleko ce da doguramo.

Ovo nema veze ni sa pravom ni sa pravdom, ovo je najgora sramota.
[ pantic68 @ 02.02.2009. 17:37 ] @
Jeste i do sada je bilo nepravde, recimo moze neko da sedne u tudji auto i zgazi nekog pa da covek bude priveden ni kriv ni duzan. Srecom bice oslobodjen ako se utvrdi nevinost a u suprotnom ce se primeniti zakon. E sad zakon je mozda nepravedan, zalozi se da ga ukinu pa da ja na primer mogu slobodno da saljem preteca pisma tvojoj sestri ili majci.
[ commissar @ 02.02.2009. 17:59 ] @
@staticInt: Odakle ti podatak da je nevin covek nastradao, tj. da je neko drugi poslao poruku pretece sadrzine sa tudjeg kompa?
[ Miroslav Jeftić @ 02.02.2009. 18:01 ] @
Može neko i da ukrade tvoj pištolj i s njim šou da napravi, ali ne vidim da neko traži ukidanje i zabranu držanja oružja.
[ kelja @ 02.02.2009. 18:06 ] @
Citat:
E sad zakon je mozda nepravedan, zalozi se da ga ukinu pa da ja na primer mogu slobodno da saljem preteca pisma tvojoj sestri ili majci.

E, to, to ne bi bilo lose! :)

Sta je, pravnice?
Toliko te nervira B92 da si zaboravio na pravo i pravdu? ;)

Malo ti prouci ponovo tu tvoju dubokoumnu literaturu, pa nam ovde saopsti sta tamo pise o pretnji smrcu, kako to zakon tretira.

Uzgred, zbog pretnje porodici jednog novinara, neki lokalni americki mafijascic dobio 9 (slovima: devet) godina. Ali to je staljinisticka Amerika, sta ces...

[ p3j4 @ 02.02.2009. 18:23 ] @
Vidi se da je doticni amater koji ne poznaje pravosudni sistem u Srbiji i njegov ugradjeni osecaj za pravdu u vidu kaznene politike.

Ako je stvarno hteo da je rokne, vise bi mu se isplatilo da to odradio bez pretnji, s tim da izgleda kao saobracajna nesreca - recimo da direktno naleti na nju nekim jacim vozilom - i dobio bi godinu dana kao i drugi, s tim sto bi uz dobro vladanje izasao za 6 meseci, a ovako ce verovatno da ga rebnu 3 godine samo za pretnje...

naravoucenije: cuti i radi
[ pantic68 @ 02.02.2009. 18:33 ] @
Posle ubistva ume da se digne velika buka i nastanu kontraefekti. Zato klasicno mafijasko ucenje nalaze ispravan redosled - podmicivanje pa ako to ne da rezultata idu pretnje (konjska glava u krevetu, bomba pod prozor, etc) i kao poslednja mera eliminisanje problema tj osobe koja pravi problem.
[ Marko Medojević @ 02.02.2009. 19:53 ] @
Citat:

Ugrožavanje sigurnosti
Član 138.
(1) Ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica, kazniće se zatvotom do jedne godine.
(2) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema više lica ili ako je delo izazvalo uznemirenost građana ili druge teške posledice kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

[ maliradojca @ 02.02.2009. 20:15 ] @
Ja ne opravdavam nasilje, i nije trebao da preti novinarki, sad nek se snalazi. Mada, odmah mi je palo na pamet kako se nije setio da koristi proksi ili da posalje mejl iz internet kafea ili slicno nesto. Verovatno nije upucen..
[ Laki_Gen @ 02.02.2009. 20:26 ] @
To ti je slika Srbije. IT nepismen, ali umislio da je strasan kada je kupio kantu od kompjutera za 15k dinara. Neuhvatljiv. ZeroCool!

Citat:
p3j4: Vidi se da je doticni amater koji ne poznaje pravosudni sistem u Srbiji i njegov ugradjeni osecaj za pravdu u vidu kaznene politike.

Ako je stvarno hteo da je rokne, vise bi mu se isplatilo da to odradio bez pretnji, s tim da izgleda kao saobracajna nesreca - recimo da direktno naleti na nju nekim jacim vozilom - i dobio bi godinu dana kao i drugi, s tim sto bi uz dobro vladanje izasao za 6 meseci, a ovako ce verovatno da ga rebnu 3 godine samo za pretnje...

naravoucenije: cuti i radi

Hahaha. Ovo bi se moglo protumaciti kao saucesnistvo ili podstrekavanje na zlocin. Mozda i kao zlocinacko udruzivanje. Mastermind i njegov sticenik tupadzija. Jel' naplacujues savjete?
[ barakuda111 @ 02.02.2009. 21:02 ] @
Da staticInt, stvarno je sramota kad covek vise ne moze da preti masovnim ubistvom. Gde li ova Srbija ide. Sutra ce jos poceti da hapse kriminalce. c c c
[ p3j4 @ 02.02.2009. 21:22 ] @
Citat:
Laki_Gen: Hahaha. Ovo bi se moglo protumaciti kao saucesnistvo ili podstrekavanje na zlocin. Mozda i kao zlocinacko udruzivanje. Mastermind i njegov sticenik tupadzija.

Vidim ja da sam trebao ukljuciti [sarcasm] tagove da ljudi odredjenih mogucnosti razumeju poruku...

Citat:
Laki_Gen: Jel' naplacujues savjete? :)

Za tebe Laki besplatno!
[ bugsu @ 02.02.2009. 21:48 ] @
Citat:
p3j4: Za tebe Laki besplatno!

jaooo kako volim ovaj MZ i ovu zemlju...sve cveta u ljubavi :D
love is in the air :D
[ Machiavelli... @ 02.02.2009. 22:11 ] @
Sto se tice B92 odabvno sam je izbacio iz liste programa. Stoga lepo receno "daljnski u ruke" i eto ti...
[ staticInt @ 02.02.2009. 22:39 ] @
Dobro da vam razjasnim konkretan problem ovde, znamo sta je pretnja i ovde se izrazava kroz tezi oblik pretnje jer ima kvalifikatorsku osobinu da je pretnja ucinjena prema vise lica. Glavni problem ovde je da li uopste postoji validna pretnja ili ne, ja ne osporavam da li neko treba da odgovara za pretnju vec osporavam pretnju preko emaila u ovakvoj situaciji, znate pretnja mora da bude stvarna i realna, to sto je neko napisao isfrustriran email ne znaci da je ta pretnja stvarna i realna.

Ovde se radi o klasicnom zrtvenom jagnjetu, ako ste videli odmah je i ministar izasao pred kamere da pohvali trud i uspeh policije sto su u pritvor stavili coveka koji je navodno poslao email pretece sadrzine, ako idemo tom logikom onda, na dan se ovde desi milion pretnji, i mojoj majci koja je sudija su pretili u sred sudnice pa opet ti ljudi ne odgovaraju za pretnje. Molio bih sve da se prosetaju malo po sudjenjima da vidite koliko se tu pretnji iznosi i to verbalno pa opet niko za to ne odgovara. Osudjeni vas psuju, bacaju predmete na vas, prete i sta sve ne pa ne odgovaraju za to iz prostog razloga sto niko ne zeli da se bakce time. Svaki sudija u Srbiji dobije na dan po 10 pretnji od kojih se vecina moze okarakterisati kao stvarna i realna pretnja, ja sam doziveo da advokat dobija batine u sudnici a da sudija nije htela odmah da pozove policiju, normalno taj covek nije odgvarao za to.

Email ovakve sadrzine i u ovakvoj situaciji jednostavno nije pretnja, vec je od ovog napravljen slucaj sa vrha da bi se pokazalo kako policija dobro radi svoj posao e to je ono sto mene nervira.

Ovo nema veze ni sa pravom ni sa pravdom, imati dvostruke arsine radi stabilizovanja situacije novinara u zemlji je totalno pogresno resenje, covek ispasta sada jer su se nagomilali zlocini protiv novinara koji nisu otkriveni a svi znamo zasto, jer neki koji sede trenutno u vlasti su dali naredjenja da se ti novinari uklone a sada ti isti sprovode ovakve akcije koje su poznate samo u autokratskim sistemima.

[Ovu poruku je menjao staticInt dana 02.02.2009. u 23:54 GMT+1]
[ staticInt @ 02.02.2009. 22:43 ] @
Citat:
mare_bj
Ugrožavanje sigurnosti
Član 138.
(1) Ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica, kazniće se zatvotom do jedne godine.
(2) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema više lica ili ako je delo izazvalo uznemirenost građana ili druge teške posledice kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

E vidite ovo je najveci problem kod ljudi sto misle da znaju tumaciti zakon samo iz prostog citanja, decko tvoj problem je sto ne shvatas uopste o cemu se ovde radi, dati odredbu zakonika nema nikakve veze sa temom ovde se ne radi o tome da je pretnja sto posto istinita i realna pa da sam ja imao nesto protiv primene istog, vec se radi o tome da li pretnja zaista postoji, normalno to u zakonu ne pise vec na to odgovara komentar i sudska praksa koju verovatno nisi procitao. Da si procitao shvatio bi da ovde nema mesta tome da taj koji je poslao email ugrozava sigurnost bilo kog lica.
[ Laki_Gen @ 02.02.2009. 22:44 ] @
Citat:
p3j4:Vidim ja da sam trebao ukljuciti [sarcasm] tagove da ljudi odredjenih mogucnosti razumeju poruku...

Eto vidis. To isto ja kazem. Da sam ja ukljucio ^^^^^^^ tagove, ne bi mi bila uvredjena inteligencija. I ne bih bio optuzen da sam "ogranicen".
Kako si mi besplatno ponudi savjete, oprosticu ti. Sve u ime ljubavi.

P.S. Ide mi na nerve komsijin klinac (2-3 godine), stalno se igra klikerima po parketu u stanu iznad i izludjuje me. Sta bi moglo da se preduzme po tom pitanju, a da me strumfovi ne navataju?
[ Catch 22 @ 02.02.2009. 23:00 ] @
Ko podiže onaj kamen majku mu, pa se guje i akrepi razmileše na sve strane?
[ mrle 011 @ 02.02.2009. 23:41 ] @
veliki oslobodioci, demokrate i legalisti.
[ Lesli Eldridz @ 03.02.2009. 00:14 ] @
Citat:
staticInt: E vidite ovo je najveci problem kod ljudi sto misle da znaju tumaciti zakon samo iz prostog citanja, decko tvoj problem je sto ne shvatas uopste o cemu se ovde radi, dati odredbu zakonika nema nikakve veze sa temom ovde se ne radi o tome da je pretnja sto posto istinita i realna pa da sam ja imao nesto protiv primene istog, vec se radi o tome da li pretnja zaista postoji, normalno to u zakonu ne pise vec na to odgovara komentar i sudska praksa koju verovatno nisi procitao. Da si procitao shvatio bi da ovde nema mesta tome da taj koji je poslao email ugrozava sigurnost bilo kog lica.

Mlacenje prazne slame, kao i uglavnom sva pravnicka mlacenja. Pretio si nekome usmeno, pismom, mailom, uhvatilo te, sad sedi u zatvoru malo, da ohladis glavu, a nije lose ni ako tamo malo budes necija zenska. To je cela prica. Sve ostalo je trla baba lan. Sto se urcis kad ne znas da letis, to je ta prica. ne umes ni da pretis anonimno a da te ne uhvate, sad hladi malo glavu. Meni se licno srce cepa zbog te nepravde.

Po ovakvim tumacenjima ja po ceo dan mogu da idem unaokolo i pretim klanjem kome god hocu, sve dok ne izvadim noz i ne stavim im ga pod grlo, to se ne vazi. Svasta. Pa i da je tako, onda vam ne valja zakon. I nije vazno da li je u pitanju novinar B92 ili C93, vazno je da se takvi koji su oslobodjeni oko 1987 konacno ponovo zarobe. Dosta im je bilo 22 godine slobode. A sad malo ona.
[ kelja @ 03.02.2009. 00:56 ] @
@staticInt, 'ajde sad lepo jednostavno reci da te nervira b92 (i mene nervira katkad, ljudi smo:)), pa da zakljucavamo temu? ;)

Na pocetku insinuiras da je taj debil optuzen bez dokaza, onda skreces pricu na neka naucna tumacenja utemeljenosti pretnje...

Reci lepo - sto toliko zalis tog magarca? ;)
[ Lazar-I @ 03.02.2009. 07:49 ] @
Citat:
E vidite ovo je najveci problem kod ljudi sto misle da znaju tumaciti zakon samo iz prostog citanja

U pravu si, to jeste problem ali ne sa ljudima već sa zakonima i onima koji ih pišu. Ako ljudi ne mogu da tumače zakon iz prostog čitanja kako onda da poštuju taj zakon? Zakon bi trebalo da znaju da pišu samo pojedinci a nakon toga da svi mogu da ga razumeju. Nedavno sam se raspravljao sa pravnicom sa posla i isto mi je to rekla - da zakon ne mogu tumačiti obični ljudi iz prostog čitanja. Kad bi se na pravima učila matematika imali bismo manje pravnika -"običnih" ljudi i ispod prosečnih ljudi pa bi pravi obični ljudi možda mogli i da razumeju zakone.
[ Rumpletstilskin @ 03.02.2009. 07:55 ] @
Citat:
Lazar-I: Nedavno sam se raspravljao sa pravnicom sa posla i isto mi je to rekla - da zakon ne mogu tumačiti obični ljudi iz prostog čitanja.

Mda, a kad ja kazem da su praunice dobre samo za jednu stvar ispadnem svinja sovinisticka...
[ Java Beograd @ 03.02.2009. 08:21 ] @
Uglavnom, u korumpiranim kvazi-državama vlada pomenuto mišljenje da "zakon ne mogu tumačiti obični ljudi iz prostog čitanja". Zašto ? Da bi vladajuća klika, (čitaj: bagra, bulumenta, lopovi, vnago) mogli da rade šta hoće.

Tako smo bili svedoci, za vreme Slobodana, da u zakonu piše da je za prezentaciju dozvoljeno odvojiti 2% bruto prihoda firme, ali je to tumačeno (od strane školovanih pravnika) da može da se potroši 5%. Takođe je pisalo da ista osoba ne može više od dva puta biti izabrani predsednik Srbije, ali je Uroš Šuvaković protumačio da ipak može i treći put da se kandiduje. (Hvala Bogu da nije). Primera je bezbroj ...

Potpuno sam uveren da zakon ne mogu i ne treba da primenjuju obični ljudi, ali moraju da ga shvate i tumače.

Poštovani Static Int,
Kako sam shvatio iz pisanja ostalih forumaša, pravo je Vaša profesija. Hoćete li biti tako ljubazni pa da nam protumačite i objasnite već citirani član 138 ? Ja razumem da postojeća pravosudna praksa, i pravosuđe uopšte, nije bilo u stanju da primenjuje taj zakon, ali ne razumem da li to onda znači da odredba tog zakona postaje nevažeća ?

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 03.02.2009. u 09:49 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 03.02.2009. 09:01 ] @
Citat:
Java Beograd: Uglavnom, u korumpiranim kvazi-državama vlada pomenuto mišljenje da "zakon ne mogu tumačiti obični ljudi iz prostog čitanja". Zašto ? Da bi vladajuća klika, (čitaj: bagra, bulumenta, lopovi, vnago) mogli da rade šta hoće.

More diskutabilno je to, da li samo u tim drzavama, jer sto bi inace postojale ovakve satire i u zemljama koje smatramo (ili smo bar smatrali) uzorima demokratije i slobode:

Citat:
-Mali moj prijatelju, Vi ste izrekli najlepsu pohvalu vasoj otadzbini. Jasno ste dokazali da su neznanje, lenost i porok danas najkorisnije osobine jednog zakonodavca; da zakone najbolje razjasnjavaju, tumace i u praksi primenjuju bas oni koji najvise imaju racuna i koji su najsposobniji da ih izopacuju, mrse i izigravaju. Mora se priznati da u vasim obicajima i zakonima ima ponesto manje-vise pametno i celishodno. Ali sve je to docnijim odvratnim tumacenjima i izmisljotinama toliko izopaceno i oskrnavljeno da od svega nije ostalo ni traga. Iz svega ovoga sto ste rekli ne vidi se da je kod vas coveku potrebna ijedna vrlina da bi dosao na visok polozaj; jos manje se vidi da visoke polozaje ljudi dobijaju prema svojim sposobnostima i vrlinama, da se svestenstvo unapredjuje zbog svoje poboznosti ili ucenosti, vojnici zbog svoje hrabrosti i plemenitog postupanja, sudije zbog svoje nepodmitljivosti, senatori zbog ljubavi prema otadzbini a drzavni savetnici zbog svoje mudrosti. Sto se Vas licno tice, -nastavio je kralj,- Vi ste veci deo svog zivota proveli na putovanjima. Cini mi se da Vam je do sad poslo za rukom da se sacuvate od mnogih poroka koji vladaju u vasoj zemlji. Ali cinjenice koje sam u vasem pricanju zapazio, a isto tako i odgovori koje sam sa velikom mukom izvukao od Vas, moraju me dovesti do zakljucka da vecina vasih zemljaka pripada vrsti sitnih odvratnih gmizavaca, najstetnijih od sviju koji su ikada gmizali po zemlji.

Dzonatan Svift, Drugi deo "Guliverovih putovanja", 1726

Mozda je bolje reci, "u pojedinim naucnim krugovima vlada pomenutio misljenje..." ;)
[ staticInt @ 03.02.2009. 09:54 ] @
Citat:
Java Beograd

Poštovani Static Int,
Kako sam shvatio iz pisanja ostalih forumaša, pravo je Vaša profesija. Hoćete li biti tako ljubazni pa da nam protumačite i objasnite već citirani član 138 ? Ja razumem da postojeća pravosudna praksa, i pravosuđe uopšte, nije bilo u stanju da primenjuje taj zakon, ali ne razumem da li to onda znači da odredba tog zakona postaje nevažeća ?

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 03.02.2009. u 09:49 GMT+1]

Pazite ovde se uopste ne radi o tome da li neko razume sta je pretnja ili kako su u zakonu nazvali "Ugrozavanje sigurnosti", ovde se postavlja pitanje da li moze takav tekst preko emaila predstavljati u toj situaciji pretnju, jer ja mislim da ne moze i samnom se slaze dosta pravnika a pritom sam pitao i dosta sudija. Ljudi normalno mogu da tumace odredbe zakona to nije problem, problem je sto to sto pise tu nije cela prica vec sve zavisi od sudske prakse, komentara zakonika, cilja te norme itd...

Ovo je upliv lose stvari u sudsku praksu, jer ako se ovo vec jednom desilo na tu presudu se mogu pozivati ljudi kad budu kasnije raspravljali o nekoj stvari, znaci moze neko da udje kod vas u kucu napise "vas sve treba oruzjem", poslati na email doticne novinarke i cekati da vas privedu i onda stave u pritvor zbog ovakve stvari. Ja samo kazem da je ovo politicki montirana stvar jer ni jedno ubistvo novinara nije razjasnjeno pa se pribegava ovim stvarima kako bi se pokazalo da se brine o novinarima iako se bave kvazi pravom.

Ja ne kazem da ne moze biti upucena pretnja preko emaila ali mislim da ovakav tekst u ovakvoj situaciji ne moze predstavljati ozbiljnu i stvarnu pretnju.

Citat:
Lazar-I: U pravu si, to jeste problem ali ne sa ljudima već sa zakonima i onima koji ih pišu. Ako ljudi ne mogu da tumače zakon iz prostog čitanja kako onda da poštuju taj zakon? Zakon bi trebalo da znaju da pišu samo pojedinci a nakon toga da svi mogu da ga razumeju. Nedavno sam se raspravljao sa pravnicom sa posla i isto mi je to rekla - da zakon ne mogu tumačiti obični ljudi iz prostog čitanja. Kad bi se na pravima učila matematika imali bismo manje pravnika -"običnih" ljudi i ispod prosečnih ljudi pa bi pravi obični ljudi možda mogli i da razumeju zakone.

Znate kako, sto bi onda sudije imale pravni fakultet i sto bi advokati imali pravni fakultet, ako svi mogu da protumace sta zakon znaci onda smo svi pravnici po tome sto znamo sta je u zakonu napisano zar ne? Jezicko tumacenje zakona je jedna vrsta tumacenja i tako svi tumacite i to nije uopste problem, problem nastaje u tome sto ne razumete samu normu i kako je ona nastala i sta ima za svoj cilj, tzv. teleolosko tumacenje. Morate razumeti normu da bi znali kako da je primenite, u zakonu nije objasnjen obim i granice krivicnopravne zastite. Krivicno pravo mora biti ultima ratio.
[ kelja @ 03.02.2009. 10:00 ] @
Citat:
vas sve treba oruzjem

U originalu je ''oruzIjem", mozda zato i ne treba taj email smatrati pretnjom? :D

Jbt, zasto, ali zasto su ti rodoljupci uglavnom nepismeni? :)
[ Rumpletstilskin @ 03.02.2009. 10:44 ] @
Citat:
staticInt: Pazite ovde se uopste ne radi o tome da li neko razume sta je pretnja ili kako su u zakonu nazvali "Ugrozavanje sigurnosti", ovde se postavlja pitanje da li moze takav tekst preko emaila predstavljati u toj situaciji pretnju

Oooookay... Neko (recimo ti :D) dobije mejl u kome pise "ima da ti dodjem na gajbu i da pokoljem sve sto mrda".
Objasni nam u kojim situacijama to smatras za pretnju ili ugrozavanje sigurnosti a u kojim ti i te ... hm... sudije... to vidite kao bezopasno ispoljavanje frustracija.

Citat:
moze neko da udje kod vas u kucu napise "vas sve treba oruzjem", poslati na email doticne novinarke i cekati da vas privedu
Mada, kad bolje pogledam sta pises, ne znam zasto trazim tumacenje zakona od "pravnika" koji ne razlikuje postojanje krivicnog dela i postojanje dokaza protiv osumnjicenog

Citat:
Krivicno pravo mora biti ultima ratio.
Ako cemo da se frljamo latinskim, onda cu i ja da izjavim: O tempo'a! O mo'es!
[ Lazar-I @ 03.02.2009. 11:20 ] @
Citat:
Znate kako, sto bi onda sudije imale pravni fakultet i sto bi advokati imali pravni fakultet, ako svi mogu da protumace sta zakon znaci onda smo svi pravnici po tome sto znamo sta je u zakonu napisano zar ne?

Na žalost nedavno sam se u nekoliko navrata, prilikom kupovine stana, sreo sa pravnicima koji nisu umeli da tumače zakone. I ja sam se pitao čemu pravni fakultet ako sam ja u stanju da bolje razumem neke zakone i procedure od pravnika kojima je to posao. Na primer u filijali VB u Jagodni su mi tražili da na ugovor o kupovini stana stavim pečat advokata, direktor koji je to zahtevao mi je rekao da je pravnik i da ja ne mogu da razumem zašto to mora tako. Posle nekoliko dana se ipak pokazalo da on nije u pravu. U poreskoj službi, opet u Jagodini, nisu u stanju da protumače zakon o refundaciji pdv kupcu prvog stana, razgovarao sam sa njih petoro i od svih sam dobio različito tumačenje. Stvarno bi trebalo uvesti matematiku na pravni fakultet, ne zato što je matematika neophodna pravnicima u radu, već samo da bi se izvršila neka selekcija. Čini mi se da pravnici jedino nauče veštinu memorisanja gomile podataka i korišćenja latinskog u cilju zbunjivanja sagovornika.
[ Java Beograd @ 03.02.2009. 11:21 ] @
Citat:
staticInt: ... ovde se postavlja pitanje da li moze takav tekst preko emaila predstavljati u toj situaciji pretnju ...

Ovo potpuno razumem i prihvatam. Logično je i normalno da postoje budale koje lupetaju, i da postoje ljudi sa ozbiljno opasnim namerama.

E, to je ono šta treba da oceni sud, na tužbu tužioca uz saradnju advokata. Ali ... Da li mi a priori znamo nešto o osobi koja je poslala pomenuti e-mail ? Ne znamo. Zato, dok se ne utvrdi činjenično stanje, sa pomenutim mora da se postupa kao da je osoba sa ozbiljno opasnim namerama.

Stoga, poštovani Static Int, ne mogu da razumem tvoje zaprepašćenje, da je pomenuti u pritvoru. Verujem da ti bolje od nas znaš da zakon ima i preventivnu ulogu. Da se ne bi desilo da svako može, potpuno nekažnjeno da šalje preteća pisma kome god hoće, pa da onda među 1000 neozbiljnoh pisama promakne i neko ozbiljno, pa da se te ozbiljne pretnje ostvare, bolje je ovako, pokazati Srbima, da niko na Internetu nije anoniman, i da se ne sme tako olako pretiti i da će svako biti uhvaćen.

Znam da postoje mnogo drugih devijacija u našem društvu i pravosuđu, ali reči "zašto onda ne uhapse ovog ili onog .." ovde jednostavno ne "piju vodu".

Citat:
staticInt:Osudjeni vas psuju, bacaju predmete na vas, prete i sta sve ne pa ne odgovaraju za to iz prostog razloga sto niko ne zeli da se bakce time. Svaki sudija u Srbiji dobije na dan po 10 pretnji od kojih se vecina moze okarakterisati kao stvarna i realna pretnja,

Zaista mi je žao, gospodo sudije, advokati i tužioci. Sami ste sebi "skrojili kapu". Ne želiš da se bakćeš time ? OK. Fine for me. Da se decenijama unazad pisalo po novimana kako je ovaj ili onaj dobio 3 godina više zbog bahatog ponašanja i pretnji sudijama, ovaj bi se problem iskorenio. Ili, bar bi advokati savetovali klijentima da drže jezik za zube ako ne žele da nadrljaju. Dakle, ako ne želite - nemojte da se "bakćete".
[ bttp @ 03.02.2009. 11:35 ] @
Citat:
Java Beograd: Zaista mi je žao, gospodo sudije, advokati i tužioci. Sami ste sebi "skrojili kapu". Ne želiš da se bakćeš time ? OK. Fine for me. Da se decenijama unazad pisalo po novimana kako je ovaj ili onaj dobio 3 godina više zbog bahatog ponašanja i pretnji sudijama, ovaj bi se problem iskorenio. Ili, bar bi advokati savetovali klijentima da drže jezik za zube ako ne žele da nadrljaju. Dakle, ako ne želite - nemojte da se "bakćete".

Da baš bih voleo da vidim kakva bi bila reakcija javnosti kada bi sudije i tužioci uprli kompletan državni represivni aparat u rešavanje pretnji po njihovu ličnu bezbednost. Pa kad bi se oni zaista "baktali" time, ne bi ostalo vremena skoro ni za šta drugo. Tako da, ne bi trebalo odmah osipati paljbu po pravnoj državi jer za male pare stavljaju glavu u torbu. Onog jednog sudiju negde beše ubiše bombom na kućnom pragu. Možeš misliti kada je tako nešto moguće a posle je bilo nikom ništa.

Ovakve "pretnje" emailom su na nivou prank-call, tj. uznemiravanja telefonom. Nema tu nikakve ozbiljne namere, i slažem se da se slučaj koristi u političke svrhe. Suđenja neće ni biti a ova cela halabuka služi samo da odvrati dotičnog kao i one kojima bi tako nešto ubuduće moglo da padne na pamet od činjenja.

Sve u svemu smešno i jadno.
[ Rumpletstilskin @ 03.02.2009. 11:49 ] @
@bttp

A cemu onda uopste postojanje tog clana 138? Tojest, ako ce pretnja sudiji biti propracena sa "ma pusti budalu, vidis da lupeta" kako onda ocekivati da Joe Sixpack bude zasticen od lupetanja takvih budala?

Ili da eliminisemo i clan KZ koji sankcionise pokusaj ubistva? "Jbg, prob'o covek al' mu se tresle ruke, vidis da ovome nije nista, sto da upiremo kompletan državni represivni aparat, ionako ne mozemo da donesemo presudu za manje od 5-6 godina".

Drugo, "ne bi trebalo odmah osipati paljbu po pravnoj državi jer za male pare stavljaju glavu u torbu." Cekaj, pa jel glava u torbi ili se samo usi habaju slusajuci lupetanja? A o "malim parama" ne bih, to je tek offtopic.
[ vladd @ 03.02.2009. 11:52 ] @
Ja mislim da se cela masinerija pokrenula da se poveca gledanost B92, i skrene paznja "sta to oni tako provokativno rade".
Doticni je dobio neku paricu, pokrenula se propaganda, ministar je izjavio da "niko ne sme da vas bije", ovaj, preti...

Malo se eto svi angazovali. Pravni rialiti sou

A to sto pucaju na autobus, prete sudijama, orgije na Kosovu..pa kakve to veze ima sa B92

Poz
[ Rumpletstilskin @ 03.02.2009. 12:05 ] @
Mislim da je svima jasno da se cela buka digla samo zbog toga sto je preceno novinarki, naravno b92 je najglasniji jer se radi o njihovoj koleginici/radnici/etc i da je u pitanju neki predsednik skupstine stanara ne bi ni tri reda u novimama osvanulaa.

Medjutim, nije problem u tome. Problem je u nazovi "pravnicima" koji se sablaznjavaju sto se sprovodi vazeci zakon.
[ bttp @ 03.02.2009. 13:16 ] @
Citat:
Rumpletstilskin: Medjutim, nije problem u tome. Problem je u nazovi "pravnicima" koji se sablaznjavaju sto se sprovodi vazeci zakon.

Ne, nije problem u sprovođenju važećih propisa, već u selektivnom sprovođenju. Da sa na pimer sada ti ili ja pojavimo u policiji sa emailom slične sadržine, najverovatnije bi nas ismejali.

Citat:
Rumpletstilskin: Cekaj, pa jel glava u torbi ili se samo usi habaju slusajuci lupetanja? A o "malim parama" ne bih, to je tek offtopic.

Naravno da je glava u torbi, jer ti sudije sude u slučajevima za teška krivična dela i kada nekog ubicu ili dilera osuđuju na dugotrajnu zakonsku kaznu logično je da su više ugroženi od nekakvih novinara koji svakodnevno mlate praznu slamu po radiju i televiziji.

Drugo, ne mogu sudije sami sebe da zaštite, njih treba da štiti policija, i bolje bi im bilo da se bave pravim stvarima nego što hapse i paradiraju po medijima nekim nesretnikom koji ne ume ni mail da pošalje.
[ hexter @ 03.02.2009. 13:28 ] @
Citat:
bttp: Ne, nije problem u sprovođenju važećih propisa, već u selektivnom sprovođenju. Da sa na pimer sada ti ili ja pojavimo u policiji sa emailom slične sadržine, najverovatnije bi nas ismejali.

Kada se pojavis sa e-mailom slicne sadrzine u policiji i kada te ismeju onda imas prava da to i komentarises. Ovakvi "virtuelni" dogadjaji tipa "kako mali perica (bttp) zamislja ..." nisu nikakav argument za starije od 7 godina.

[ staticInt @ 03.02.2009. 13:28 ] @
Citat:
Java Beograd:Ovo potpuno razumem i prihvatam. Logično je i normalno da postoje budale koje lupetaju, i da postoje ljudi sa ozbiljno opasnim namerama.

E, to je ono šta treba da oceni sud, na tužbu tužioca uz saradnju advokata. Ali ... Da li mi a priori znamo nešto o osobi koja je poslala pomenuti e-mail ? Ne znamo. Zato, dok se ne utvrdi činjenično stanje, sa pomenutim mora da se postupa kao da je osoba sa ozbiljno opasnim namerama.

Stoga, poštovani Static Int, ne mogu da razumem tvoje zaprepašćenje, da je pomenuti u pritvoru. Verujem da ti bolje od nas znaš da zakon ima i preventivnu ulogu. Da se ne bi desilo da svako može, potpuno nekažnjeno da šalje preteća pisma kome god hoće, pa da onda među 1000 neozbiljnoh pisama promakne i neko ozbiljno, pa da se te ozbiljne pretnje ostvare, bolje je ovako, pokazati Srbima, da niko na Internetu nije anoniman, i da se ne sme tako olako pretiti i da će svako biti uhvaćen.

Znam da postoje mnogo drugih devijacija u našem društvu i pravosuđu, ali reči "zašto onda ne uhapse ovog ili onog .." ovde jednostavno ne "piju vodu".

Moje zaprepascenje ide u pravcu toga da je istrazni sudija odredio pritvor a pritvor se odredjuje samo u slucaju da osumnjiceni moze da utice na tok istrage i da utice na svedoke, ovde tome nema jednostavno mesta, odredjivati licu pritvor od 30 dana zbog ovakve stvari je apsurd i u ovakvoj situaciji. Ja cisto gledam sa pravne strane bez malo elemanata subjektivnog osecanja, sto se mene tice ja bih sve takve u zatvor ali to nije pravo to je neko moje misljenje. Nije problem ni privesti ovo lice u ovoj situaciji niti podignuti optuznicu pa kako bude na sudu, mene brine to sto je osumnjiceno lice dobilo pritvor na osnovu emaila koji na sudu treba da se jos dokaze da li je pretnja ili ne.

Citat:
Java Beograd: Zaista mi je žao, gospodo sudije, advokati i tužioci. Sami ste sebi "skrojili kapu". Ne želiš da se bakćeš time ? OK. Fine for me. Da se decenijama unazad pisalo po novimana kako je ovaj ili onaj dobio 3 godina više zbog bahatog ponašanja i pretnji sudijama, ovaj bi se problem iskorenio. Ili, bar bi advokati savetovali klijentima da drže jezik za zube ako ne žele da nadrljaju. Dakle, ako ne želite - nemojte da se "bakćete".

Nije da ja ne zelim da se bavim time nego ne zeli advokatska komora, nase pravosudje, nasi organi policije. Problem je takodje u tome sto se sudije ovde ne postuju i svako moze da ih psuje i omalovazava a i nisu adekvatno placeni za svoj posao, a i ne samo to nego i sto ima mnogo sudija koji ne bi trebali da budu na tom mestu jer je negativna selekcija sprovodjena godinama.

Citat:
Medjutim, nije problem u tome. Problem je u nazovi "pravnicima" koji se sablaznjavaju sto se sprovodi vazeci zakon.

Nije uopste problem u sprovodjenju zakona, ovde se javlja problem odredjivanja pritvora tom licu u ovakvoj situaciji i zbog ovog dela. Ovde je bas problem taj sto se zakon ne sprovodi vec se radi suprotno zakonu o krivicnom postupku.
[ jablan @ 03.02.2009. 13:45 ] @
Pa da, trebalo je da mu daju fore da ostvari nešto od pretnji, je l' to hoćeš da kažeš?
[ pantic68 @ 03.02.2009. 13:56 ] @
Mozda i jeste cela svar malo isforsirana. Novinari dobijaju pretnje svaki dan a ova akcija se upadljivo podudara sa nedostatkom akcije oko napada na pescanik.
[ Java Beograd @ 03.02.2009. 13:58 ] @
Ili da se činjeničnim stanje utvrdi da li je mislio ozbiljno ili nije.

IF
(NOVINARKA == DEAD) & (NOVINARKINA_DECA == DEAD)
THEN
(PANČEVAC = OZBILJAN_KRIMINALAC)
ELSE
(PANČEVAC = ZAJE_BAVAO_SE)

Šta bre isforsirana ? Kad je tuđe dupe u procepu, onda laganica iz "fotelje", na forumu, akademsko mudrovanje i ta sr*nja. Zamisli da ti dobiješ sličan e-mail ?
[ chupcko @ 03.02.2009. 14:11 ] @
Ne bi da se mesam u ovako ozbiljnu temu. Pretnje nisu nikada bezazlene, na zalost.

Ali zar ne bi trebalo dole da bude || u uslovu ? to jest ILI ili OR :)
[ Rumpletstilskin @ 03.02.2009. 14:11 ] @
staticInt, to o cemu ti pricas jeste fina tema za raspravu iz fotelje recimo na nekom pravnickom seminaru, tribini i slicno. Medjutim...

Kazes da si pravnik. Koliko ja vidim, tebi treba ljudi koji sa pravom imaju veze ko i ja sa molekularnom genetikom da objasnjavaju sta je recimo "opasnost od ponavljanja krivicnog dela". Sto je najgore, to je upravo slika i prilika danasnjeg pravosudja u Srbiji™.

Enihu, isto tako kao sto ti dajes svoje misljenje, tako je i doticni sudija, koji je za to i placen (ti kazes malo, a ja pitam "a na sta idu pare od sudskih troskova i iz budzeta?") dao svoje misljenje da je apsurd da se taj "gospodin" brani sa slobode.

Citat:
Problem je takodje u tome sto se sudije ovde ne postuju i svako moze da ih psuje i omalovazava
Pricamo o pretnjama sudijama, ne o psovanju. Optuzeni u sudnici pred xx svedoka preti sudiji (zar oni nemaju status sluzbenog lica, btw?) i niko protiv istog ne podnosi prijavu po tom clanu 138? F**k, onda je srpsko pravosudje u jos gorem s(*)tanju nego sto sam ja mislio...

[Ovu poruku je menjao Rumpletstilskin dana 03.02.2009. u 15:28 GMT+1]
[ VWBUBA @ 03.02.2009. 18:00 ] @
Dosta realnije misljenje nego ostala koja sam ovih dana citala naraznim mestima.
Naravno,na sudu i istrazi je da utvrdi koliko i kako je kriv i opasan.
Udarilo se u talambase,vise nego je potrebno.Kako neko rece "zrtveni jarac",za sve ono ozbiljno sto se sa kriminalom u ovoj zemlji desava.
Kriv je svakako za uznemiravanje-tu nema spora.Kaznu primerenu tome treba da dobije.
Istraga mora da utvrdi uzroke i posledice tog delovanja.Sad da li bas 30 dana ili 2 koliko je po zakonu...Boze moj-moze im se kako hoce.
Onaj...iz Amerike sto pobeze uz stotinehiljada eura....seta i "bas fin momak"-patriota.
No svako svoje breme.

Pravnici su ovde kompetentni-valjda.
Ovaj covek prikazan kao okoreli krimos.
U pismu se potpiso punim imenom,nije ni hteo da se krije...ima razlog zasto ,nije glup.
Ali ni ti ima bilo kakva ledja,niti su mu krivi ljudi iz B92,znao je da ce oni reagovati.
Njemu je zbog necega ta reakcija bila potrebna....
Tko zna,istraga ce pokazati koji je fazon frustracije u pitanju.
I na kraju da vam zacinim.....
Poznajem ga jako dobro i potpuno je bezopasan i benigni lik.
Da su ga preskocili...nikim nic,on ima neki svoj fazon a sad sta ce da dobije,to mu je sto mu je.
Ipak ne sme se potezati takvim sretstvima.
Niko nije anoniman.
I ne treba da bude.
Internet nije nepostojeci iako je virtuelan,svi mi ovde postojimo i neke smo osobe.
Ne sme da se plase ljudi...a da umirim bar ovaj deo javnosti-do realizacije nema pojma da bi doslo.
Pisao bi mozda nekom drugom.
Sta zeli s tim,to ne znam.
Ali sigurno nije opasan.
Dobro je ,hvala na pitanju i mama se vec smirila.
Mada jedino ,mozda toj zeni nije trebalo da to priredi...al zivot je cudna biljka-posebno u Srbiji,ma sta to znacilo.
Nek odsedi svoje koliko je kriv ili malo vise...jer nema za kauciju,advokata,stranku,konzula il koferce,pa ce proci.
Druzicemo se mi jos sa nasim Didonijem,veoma je duhovit i zabavan,ne izgleda kao na slici...on je jedan meda debeljuca,sa mekanim i neznim rukama.
Hvala sto pricate i sa one strane koja pita da li je krimos ili neki pacenik??/
[ staticInt @ 03.02.2009. 20:45 ] @
Citat:
Rumpletstilskin: staticInt, to o cemu ti pricas jeste fina tema za raspravu iz fotelje recimo na nekom pravnickom seminaru, tribini i slicno. Medjutim...

Kazes da si pravnik. Koliko ja vidim, tebi treba ljudi koji sa pravom imaju veze ko i ja sa molekularnom genetikom da objasnjavaju sta je recimo "opasnost od ponavljanja krivicnog dela". Sto je najgore, to je upravo slika i prilika danasnjeg pravosudja u Srbiji™.

Enihu, isto tako kao sto ti dajes svoje misljenje, tako je i doticni sudija, koji je za to i placen (ti kazes malo, a ja pitam "a na sta idu pare od sudskih troskova i iz budzeta?") dao svoje misljenje da je apsurd da se taj "gospodin" brani sa slobode.

Pricamo o pretnjama sudijama, ne o psovanju. Optuzeni u sudnici pred xx svedoka preti sudiji (zar oni nemaju status sluzbenog lica, btw?) i niko protiv istog ne podnosi prijavu po tom clanu 138? F**k, onda je srpsko pravosudje u jos gorem s(*)tanju nego sto sam ja mislio...

[Ovu poruku je menjao Rumpletstilskin dana 03.02.2009. u 15:28 GMT+1]

Pazi sad definiciju, krivicno delo ugrozavanje sigurnosti u kome se radi o kvalifikovanoj pretnji tj da se onom stavlja u izgled tacno odredjeno zlo: da ce napasti na telo ili zivot pasivnog subjetka ili njemu bliskog lica. A onda imate u slucaju ostvarenja pretnje, krivicno delo ugrozavanja sigurnosti nece postojati jer dolazi do prividnog idealnog sticaja, zato sudije ne terete nekog za clan 138 jer se radi o ljudima koji dobijaju po 10-20 godina robije zbog teskog ubistva, razbojnistva i sl.
Propisana kazna za ovo delo je od 3 meseca do 3 godine u zavisnosti od toga kakva je pretnja i pod kojim okolnostima.

Uopste meni nije namera da branim ovog coveka od toga sto je poslao email i pretio, meni je ovde samo problem to sto je dobio pritvor od 30 dana za ovakvu stvar gde pritvoru nema mesta.

[ jablan @ 03.02.2009. 20:59 ] @
A kako treba po tebi kažnjavati pretnje novinarima? Ukorom odeljenske zajednice? Uskraćivanjem voćnog deserta? Masnijim parčetom pečenja?
[ Lesli Eldridz @ 03.02.2009. 21:08 ] @
Citat:
staticInt:Uopste meni nije namera da branim ovog coveka od toga sto je poslao email i pretio, meni je ovde samo problem to sto je dobio pritvor od 30 dana za ovakvu stvar gde pritvoru nema mesta.

Vidis da ti ja lepo kazem, ako za pretnje pritvoru nema mesta, ne valja vam zakon, i treba da ga menjate. Na primer, trebalo je da dobije 60 dana. Ili da mu se ponudi da bira, pa il 30 dana il kod psihijatra na neodredjeno vreme.
[ 101010 @ 03.02.2009. 21:13 ] @
Ne ulazim u to sta je i kako postupano sa tim likom, bas me briga... mislim psihijatar jeste resenje, u nedostatku lekara, zatvor.

Ali moram da iznesem slucaj iz stavarnosti i nacin na koji se nas MUP odnosi prema nasim gradjanima u istoj situaciji.
Prijatelju je preceno smrcu preko telefona, ne jednom nego vise puta, zatim su pretili clanovima njegove porodice, zatim su ga posetili uzivo i ponovili pretnje smrcu. Prijatelj mi je posten gradjanin, bez veza sa kriminalom.

Nije znao ko su ti ljudi, prestravljen se obratio policiji, na sta su mu rekli sta da vam radimo, dok vam se nesto ne desi mi ne mozemo nista !

Dakle bukvalno tako ! Ne mozete da zamislite kroz koji je pakao covek prosao, ne samo on vec i njegova porodica i prijatelji. Srecom nista mu se nije desilo, ali ne zaslugom naseg MUP-a, ostavili su ga na cedilu.

p.s. a da jos veci hit je da je dobio lovca na telefonskoj linji po ubrzanom protokolu, fazon je da se pritisne dugme kada ga zove onaj ko mu preti i bice istrazen taj br. telefona.
I tako on slucajno jednom pritisne to dugme kada ga je zvao drugar, a ovome sto je zvao za par dana stigne koverat sa pismom sadrzine "nemojte vise da uznemiravate xxxxxxx br. tel, znamo ko ste" LOL!
Pa to je kao da su ovome poslali na mail, Dragi Cedo sada znamo ko si i gde zivis nemoj vise da pretis ...

D N O !
[ staticInt @ 03.02.2009. 23:13 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Vidis da ti ja lepo kazem, ako za pretnje pritvoru nema mesta, ne valja vam zakon, i treba da ga menjate. Na primer, trebalo je da dobije 60 dana. Ili da mu se ponudi da bira, pa il 30 dana il kod psihijatra na neodredjeno vreme.

Ima mesta ali ne u ovakvoj situaciji, ja sam lepo objasnio zasto u ovom slucaju ne bi trebalo da dodje do pritvora jer pritvor sluzi onda kada se opravdano veruje da ce optuzeni da utice na istragu ili svedoke.

Citat:
jablan: A kako treba po tebi kažnjavati pretnje novinarima? Ukorom odeljenske zajednice? Uskraćivanjem voćnog deserta? Masnijim parčetom pečenja?

Prvo ovde jos nije ni sprovedena kazna i ne znam o cemu ti pricas uopste? Da li si uopste procitao sta sam ja napisao ili odgovaras tako na prvu loptu?

Ono sto je 101010 napisao je sustina, za pretnje gradjanima policija ne mari niti ih to zanima. Ovde se radi o doktriniranom procesu da se pokaze kako je policija sposobna da nadje coveka koji se potpisao imenom i prezimenom i da ga stavi u pritvor zbog onog emaila. Kada mafija i kriminalci salju pretnje tada policija ne radi nista i to je ono sto je glavni problem i sustina cele price, ovo je jedna namestaljka kojom se htelo pokazati da policija radi svoj posao a u stvari krsi pravo.
[ djordje1979 @ 03.02.2009. 23:55 ] @
Citat:
chupcko: Ne bi da se mesam u ovako ozbiljnu temu. Pretnje nisu nikada bezazlene, na zalost.

Ali zar ne bi trebalo dole da bude || u uslovu ? to jest ILI ili OR :)

Ne ne ne bas mora I, da bi bilo u duhu njegovog posta :) Jedno od ta dva nije dovoljno
[ zmau @ 04.02.2009. 00:50 ] @
Citat:
Ovde se radi o doktriniranom procesu da se pokaze kako je policija sposobna da nadje coveka koji se potpisao imenom i prezimenom i da ga stavi u pritvor zbog onog emaila. Kada mafija i kriminalci salju pretnje tada policija ne radi nista i to je ono sto je glavni problem i sustina cele price,

Pa, onda nije problem što je murija našla ovog dripca, nego što nije zilion drugih.
[ staticInt @ 04.02.2009. 01:52 ] @
Problem je sto je murija oko ovog slucaja napravila famu, pritvorila ga bez realnog osnova i sad ce on ispasti zrtveno jagnje za njihovu dugogodisnju nesposobnost, da nije tako ne bi se pravila ovolika frka oko tog slucaja sa sve ministrom na TVu.
[ bttp @ 04.02.2009. 03:44 ] @
staticInt iako nisam pravnik po zanimanju, potpuno razumem o čemu govoriš (za razliku od nekih) i slažem se da je ovo još jedan slučaj zloupotrebe prava i sile.

101010 dobro je da si ispričao tu priču, svako od nas zna barem za jednu sličnu - slučajevi zlostavljanja u porodici gde se žrtva obraća policiji a oni joj kažu upravo to, otprilike "doćićemo kad vas ubije". Za te priče ne znaju samo balavci poput ovog hex**, i zbog kakvih je izlišno voditi ikakvu dalju diskusiju na ovu temu ovde.
[ stil @ 04.02.2009. 06:16 ] @
I koja je po tebi primerena kazna za ovakve pretnje ?
[ Rumpletstilskin @ 04.02.2009. 06:34 ] @
Samo da rezimiram moje shvatanje nacina razmisljanja srpske pravne nauke i cenjenih ljudi koji je primenjuju:

1. Zakon postoji, dosad se nije primenjivao (nismo mi krivi ciko majkemi!) => nece se primenjivati ni odsad.
Ja zadnji put kad sam gledao, srpsko pravosudje je zasnovano na rimskom pravu, a ne na presedanima, tako da mi ovaj argument nije bas najjasniji. Then again, ja sam samo glupi inzenjer bez diplome prava...

2. Ako se prethodnonaveddeni postulat nekim cudom ne primeni, odma' se dize kuka i motika (aaa ne moze tako, toga do sad nije bilo.... primer: mladi gospodin koji je onomad pokusao da na'rani kera bakljom pa fasovao deceniju).

Najstrasnije u celoj prici? Sto citave generacije pravnika - buducih tuzilaca i sudija - zavrsava fakultete slusajuci ovakve price i pri tome ne vide nista cudno u takvom nacinu razmisljanja.

Zato Zemlja Srbija™ i jeste tu gde jeste.

signing out.
[ milanche @ 04.02.2009. 06:49 ] @
Ne znam samo dokle ce da se u Srbiji filozofira oko prostih stvari, kao i to da se za svako ocito i lako
resivo sr*nje se odmah nadje 'devil's advocate' koji ce do krajnjih granica relativizma da rasteze cak
i najjasnije stvari.

Pretnja je pretnja, pogotovo upucena coveku sa kojim nemas nikakav prisan odnos (tipa ukucanina ili
dugogodisnjeg prijatelja koji te zna u dusu, pa moze da jasno razluci da li si samo ljut na nesto, ili mu
stvarno pretis), i kao takva je skoro sasvim ekvivalentna konkretnom napadu.

Znam coveka koji je davne 1993-ce iskesirao 2,000 USD samo zato sto je u svadji u ofisu u
zaru rasprave repetitivno, nekoliko puta kaziprstom energicno upro sagovorniku u gornji deo
ruke (scena koju je lako zamisliti, toliko cesta u filmovima).

http://www.californiaviolentcrimeslawyers.com/battery.shtml

Citat:
The general definition of battery is: "using physical force with the intent of harming a person."
Although the harm must be intentional to be considered battery, the injury does not need to be physical
to be in violation of the law. Emotional, financial, and verbal abuse may also constitute battery in many
situations
. Listed below are some examples of crimes that are considered battery in California:

* Harassing
* Intimidation
* Poisoning
* Sexual abuse
* Spitting at an individual
* Threatening
* Unwanted touching

For one individual to press charges against another individual for battery there need only be a small amount
of harm inflicted for an arrest to be made. Depending upon the circumstances, battery may be charged as a
felony or misdemeanor, and in severe cases where there the victim has sustained serious bodily injury a conviction
may result as a strike on the attacker's criminal record.

If you have been charged with battery, you are facing serious legal consequences that may include monetary fines,
a prison term, a jail sentence, and/or probation or parole. According to California Penal Code Section 243 (a)
"any person who is convicted of battery may be forced to pay up to $2,000 in monetary fines and may be imprisoned
for a term of up to six months
. In situations where "serious bodily injury" resulted from the battery the convicted
person may have to pay a fine of up to $10,000 and may be incarcerated for four years."
[ hexter @ 04.02.2009. 08:55 ] @
Citat:
101010: Nije znao ko su ti ljudi, prestravljen se obratio policiji, na sta su mu rekli sta da vam radimo, dok vam se nesto ne desi mi ne mozemo nista !

A sta ti u ovome nije jasno? DOK SE NESTO NE DESI nemogu nista... To je samo njegova rec protiv necije. Kada sa pojavi dokaz materijalni bilo kakav (ne mora da bude krajnji ishod), a dokaz kao e-mail u doticnom slucaju postoji, policija i tuzilastvo ne mogu da deluju.

Citat:
101010:p.s. a da jos veci hit je da je dobio lovca na telefonskoj linji po ubrzanom protokolu, fazon je da se pritisne dugme kada ga zove onaj ko mu preti i bice istrazen taj br. telefona.
I tako on slucajno jednom pritisne to dugme kada ga je zvao drugar, a ovome sto je zvao za par dana stigne koverat sa pismom sadrzine "nemojte vise da uznemiravate xxxxxxx br. tel, znamo ko ste" LOL!
Pa to je kao da su ovome poslali na mail, Dragi Cedo sada znamo ko si i gde zivis nemoj vise da pretis ...

Shodno pruzenom DOKAZU se i reagovalo. Da je snimljen razgovor sa pretnjom delovali bi drugacije. Jer to je onda kategorija "NESTO SE DESILO" (dokazana pretnja). Pritisak na dugme moze biti slucajan, sto i sam tvrdis, pa nije nikakav validni dokaz. Razlog za upozorenje DA ali nista vise.

Ovom pricom si samo potvrdio da se i tek kako vodi racuna o svemu samo sto bi ljudi da zakon sasvim drugacije deluje kada je u pitanju neko koga poznaju a drugacije kada je u pitanj neko ko radi na "omrazenoj" televiziji.
[ Lesli Eldridz @ 04.02.2009. 09:08 ] @
Citat:
Rumpletstilskin: Najstrasnije u celoj prici? Sto citave generacije pravnika - buducih tuzilaca i sudija - zavrsava fakultete slusajuci ovakve price i pri tome ne vide nista cudno u takvom nacinu razmisljanja.

Zato Zemlja Srbija™ i jeste tu gde jeste.

Tacno, i ne vidim u cemu je problem sto je konkretni dogadjaj politicki obojen, ovo ono, Jeste, pa sta onda? I sa milancetom se slazem, osim oko ovoga "davne 1993" ;) , i zato je isto Amerika Amerika. Sad ce on da ti razglaba tamo da li si ti bio ozbiljan ili nisi i da li si imao nameru ili si se samo zezao. Nabij more to u apsu pa nek tamo smisli sta je mislio i zasto je pretio nekome. Kod nas i tako postoji cudan obicaj da kakakv god skot da opanrdkne, ili ga ubiju drugi skotovi, odma' se nadju nezne dusice da ga zale, a kad kakvog maloumnika uhvate da radi nesto sto je civilizacijski neprihvatljivo, onda se i sudija i tuzilac i branitelj aktivno bave nalazenjem olaksavajucih okolnosti, jer je praksa da se uvek dosudjuju najblaze kazne, umesto da je obrnuto, umesto da takvima i za pljuvanje na ulici napakuju izazivanje opste opasnosti, jer je li tako sire opasne mikrobe i ugrozavaju zdravlje ljudi. I zato izem ti ja njihovo pravo. To ovde sluzi samo kad treba postene ljude da maltretiraju i da ima naplacuju nekakve kazne ili takse da bi krali, i jedino tad se sprovodi to sto pise na artiji i to su usavrsili do perfekcije, a ako su u pitanju razni maloumnici i svakojake vrste anticivilizacijskog ponasanja, e, tad je druga prica. Dok u normalnom svetu takve obicno izbegavaju kao gubavce, oni su ovde obicno heroji. A sto i ne bi bili kad imaju ćagu od tzv suda da su ucinili podvige tim svojim ponasanjem, mislim cim nisu adekvatno kaznjeni, mora da je to sto su ovi radili bili nekakvi podvizi. A mozda samo ja sve to ne razumem pa zato ovako pisem, mozda je to neka velika nauka koja nije za obican plebs nego samo za odabrane Übermensch, ko zna.
[ Java Beograd @ 04.02.2009. 09:11 ] @
Ih, Amerika. Tamo se za oružanu pljačku dobija bar 10-20. Ovde godina do dve. Tamo za silovanje ide bar 5 godina, ovde manje od 5 meseci. Čik probaj da u Americi opsuješ sudiju ili mu pretiš da ćeš da ga ubiješ ! Ovde time neće ni da se bakću. Pedofile oslobađamo krivice, (tj. puštamo ih da propovedaju veru i dalje) a siledžije dovodimo iz belog sveta i slavimo ih u Narodnoj Skupštini (Nerodnoj Glupštini). Onomad smo imali temu (jesam li je ja pokrenuo ?) u kojoj se govori o statističkom podatku da je preko 90% siledžija osuđeno na minimalnu kaznu ili kaznu manju od minimalne. (!?)

Ljudi, ovo je statistika, dakle real life, a ne moje viđenje stvari.

Dakle, (mnogo puta sam napisao, pa ću da ponovim) Srbija je raj za ubice, razbojnike, siledžije, lopove i pedofile.

A evo, polako nam postaje jasno zašto je to tako. Javio se (možda jedini) pravnik među nama koji potvrđuje post forumaša 101010.

Dakle, kad ti neko preti smrću, taj treba slobodno da se šeta ulicama, jer zaboga, možda i nije mislio ozbiljno. Možda i jeste, ali to ćemo posle da razmatramo. Ako samo pokuša da te ubije, pa promaši, dobiće ukor, a ako te ubije, bogami, robijaće ako treba i celu godinu dana. I još neće smeti da vozi džip u zatvoru !

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 04.02.2009. u 10:34 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 04.02.2009. u 10:35 GMT+1]
[ jablan @ 04.02.2009. 09:34 ] @
Citat:
zmau: Pa, onda nije problem što je murija našla ovog dripca, nego što nije zilion drugih.

O ovome govorim, staticInt, i nemoj sad da se praviš lud i da skrećeš temu na medijsku pokrivenost događaja.

Poenta je: zašto nisi otvorio temu o slučajevima kad zakon nije sprovođen (npr. te pretnje u sudnicama koje si pomenuo), nego se žališ i kukaš jer je u konkretnom slučaju sproveden?!

Nevezano sad za tebe, jedino jedan tip ljudi mi se više gadi od kriminalaca, a to su advokati koji ih brane i pravdaju.
[ deerbeer @ 04.02.2009. 09:45 ] @
Kao i obicno pravnici i advokati po pravilu uvek "navrcu na svoju vodenicu"
sto ce reci dizu prasinu oko slucaja 2 + 2, jerbo moraju od necega leba da jedu ,
a ostalima drze lekcije kako obicni smrtnici ne mogu da tumace taj zakon,
a radi se ustvari o izuzetku "postovanja i sprovodjenja" zakona koji nije prema svima isti .
Umesto da podrze ovakav izuzetak koji bi postao opste praviilo ,
oni dizu prasinu i buku oko toga zasto siledzija nije dobio vise od 5 meseci
a ovaj retard 30 dana pritvora zbog jednog preteceg mejla .
[ 101010 @ 04.02.2009. 16:52 ] @
Citat:
hexter: Shodno pruzenom DOKAZU se i reagovalo. Da je snimljen razgovor sa pretnjom delovali bi drugacije. Jer to je onda kategorija "NESTO SE DESILO" (dokazana pretnja). Pritisak na dugme moze biti slucajan, sto i sam tvrdis, pa nije nikakav validni dokaz. Razlog za upozorenje DA ali nista vise.

Ovom pricom si samo potvrdio da se i tek kako vodi racuna o svemu samo sto bi ljudi da zakon sasvim drugacije deluje kada je u pitanju neko koga poznaju a drugacije kada je u pitanj neko ko radi na "omrazenoj" televiziji.

Ne znam sta da ti napisem ako ne kapiras vec.

Dakle nije OK, da ako vec placas neku policiju, dodjes u tu istu sa svojom porodicom da posvedocis kako ti neko preti smrcu, a da ti oni kazu "ne mozemo da uradimo nista dok vam se nesto ne desi" !

To isto su mogli reci i toj novinarki -> dakle regujemo tek nakon ostvarenja pretnji, drago mi je da nisu.

A kada ti vec tako nesto kaze policija, sta ti onda preostaje ??? Obican covek se oseti potpuno nezasticen i prepusten zloj sudbini, kao zver koja ceka na odstrel, dok drugi sve to posmatraju uz kafu. Znam da je nemoguce osetiti to, ali kada se samo setim koliko problema je to izazvalo nama koji ga poznajemo...
Npr. potpuno indirektno: Zamisli krenes da se vidis sa tim drugom, a razmisljas da ne zapucaju na njega dok sedite na kafi, a onda to isto padne na pamet tvojoj zeni, koja onda pocne da place sta ti je vaznije da ti deca imaju oca ili da ides na kafu sa covekom koga ce ubiti... A ovaj sto mu prete uz sve ocigledne probleme, sada ima i problem da druge ljude ne ugrozi svojim prisustvom i pocinje da se izloluje ...

Mozda to zvuci glupo kada je napisano, ali je u stavrnosti horor.

I onda ti pandur opet kaze, sta da ti radim...

S obizrom da ne zivimo u vreme komunikacije dimnim signalima, uopste nije problem da se sazna ko je nekoga zvao telefonom i pretio. Ili ako vec ne uspeju da saznaju, moraju bar da se pokusaju. Ali ni to nije bila opcija. Sto se tice lovca necu ni da objasnjavam, mislim da je vise nego dovoljan IQ za shvatanje konkretnog problema ispod 30.
Coveka su i licno presreli, istina ovaj pobegao, a zatim ga pozvali telefonom i rekli mu da sledeci put nece pobeci, pa je bilo jasno da nije telefonska sala.

Posle dugo vremena ispostavilo se da je u pitanju bila zamena identiteta [...] ali nije poenta sto su kriminalci koji su pretili ubistvom zlostavljali pogresnog coveka, vec to sto je policiju bolela zadnjica za takav slucaj.
[ Rumpletstilskin @ 05.02.2009. 04:42 ] @
Rekoh da necu vise, ali ovo je offtopic, pa se ne racuna:

Citat:
Kad je sudija Vrhovnog suda Srbija Sonja Brkić izabrana za predsednicu Republičke izborne komisije, na adrese predsednika Srbije, Skupštine i u Ministarstvo pravde stiglo je upozorenje Vide Petrović-Škero, predsednice VSS, da se time krši Zakon o sudijama i dupliraju dve javne plaćene funkcije. Niko nije reagovao a Sonja Brkić je godinu dana primala dve plate, ukupno oko 4,64 miliona dinara godišnje.

Pravnici => sudije => sudije Vrhovnog Suda.

Intelektualci, gospoda ljudi. Sve sam paragon vrlina, licnog integriteta i postenja.

Citat:
Članovi RIK su sami sebi desetostruko povećavali plate i umesto predviđene naknade od 60.770 dinara, bonusima dostizali i po 700.000 dinara mesečno.

Citat:
ministarka pravde Snežana Malović bila je član RIK i za godinu dana na ime naknade u komisiji primila 2.040.844 dinara

Pa da, sto rece bttp, rade ljudi za male pare, a treba obezbediti parce hleba za decu. Sa kavijarom.

F*************************k!!!!
[ delija 10 @ 05.02.2009. 10:08 ] @
Postovani,

mislim da sam razumeo pravnika i/ili tumaca prava staticInt-a, pa da vas prosvetlim:

Tema je "Covek u pritvoru zbog emaila", a ne "Covek u pritvoru zbog pretnje".
Elem, da skratim:
e-mail =kompjuter=igrice=chat=divx=xxx=fb=zaebancia!
Ko bre e-mail shvata ozbiljno? Da li je toksican, kancerogen, eksplozivan?

Imam pitanje i za organe represije i pravosudje: kako da nasa vojska napreduje, kada majora koji pokaze malo interesovanja za informatiku uhapse? Izdajnici! Da se ja pitam ukinuo bi taj email, a uveo bi pistolje (domace proizvodnje)! E tada bi bilo kristalno jasno ko preti a ko se zaebava. Ovako, taj internet, i to...strasno konfuzno...
Prodajem svoj e-mail - povoljno!
[ burex @ 05.02.2009. 16:09 ] @
E-mail je legitiman način komunikacije i njegova upotreba je uveliko prevazišla upotrebu klasične pošte u svetu, što ne znači da se ne treba regulisati. e-mail != zaebancia, kompjuter != zaebancia
Čak se nedavno i neki tip obesio na nekom Video Chatu, pa je policija morala i da tu interveniše i da ispituje "virtuelne" svedoke. Anonimnost na internetu će uvek postojati, ali se treba boriti svim sredstvima kako bi ona bila oduzeta onima koji tu privilegiju zloupotrebljavaju. Tip uzeo da pokazuje muškost, pa ga u'vatili... šta sad...
[ delija 10 @ 05.02.2009. 19:15 ] @
@burex
Nije bilo dovoljno sarkasticno???
Hvala u svakom slucaju, sada necu prodati svoj e-mail .
[ burex @ 05.02.2009. 19:39 ] @
Nije. :)
Ubuduće, u sve sarkastične izjave metnite 3 kile smajlija ili koristite [sarcasm][/sarcasm] tagove, jer u suprotnom će se i najgluplja izjava smatrati ozbiljnom ;)
[ delija 10 @ 05.02.2009. 20:17 ] @
ok.

e-mail is bad!

[ trfgyuiktgufvh @ 05.02.2009. 22:30 ] @

Citat:
Mozda i jeste cela svar malo isforsirana. Novinari dobijaju pretnje svaki dan a ova akcija se upadljivo podudara sa nedostatkom akcije oko napada na pescanik.

Citat:
Email ovakve sadrzine i u ovakvoj situaciji jednostavno nije pretnja, vec je od ovog napravljen slucaj sa vrha da bi se pokazalo kako policija dobro radi svoj posao e to je ono sto mene nervira.

Ovo nema veze ni sa pravom ni sa pravdom, imati dvostruke arsine radi stabilizovanja situacije novinara u zemlji je totalno pogresno resenje, covek ispasta sada jer su se nagomilali zlocini protiv novinara koji nisu otkriveni a svi znamo zasto, jer neki koji sede trenutno u vlasti su dali naredjenja da se ti novinari uklone a sada ti isti sprovode ovakve akcije koje su poznate samo u autokratskim sistemima.

Slazem se , za ovo sto se desilo Svetlani Lukic i Pescaniku nikom nista. Zamajavanje, skretanje paznje sa bitnog.
Ali, jbt, mi imamo efikasnu policiju, pa oni uz pomoc samo 1 emaila nadjose strasnog kriminalca!
[ VWBUBA @ 08.02.2009. 16:50 ] @
Citat:
trfgyuiktgufvh: Slazem se , za ovo sto se desilo Svetlani Lukic i Pescaniku nikom nista. Zamajavanje, skretanje paznje sa bitnog.
Ali, jbt, mi imamo efikasnu policiju, pa oni uz pomoc samo 1 emaila nadjose strasnog kriminalca!

Ziva istina-apsolutno.
[ VWBUBA @ 19.08.2009. 16:22 ] @
Ovo je za net jaaaako bajata tema....
Da,ali posto ste pokazali interesovanje na pocetku da vas obavestim.
"strasni kriminalac" je osudjen na dozivotnu ludnicu.
Ja ga licno znam i tvrdim da nije lud-nesretan je i ovo ga je drustvo ponovo ostetilo.
Nema mu spasa,nema advokate,nema novac,i nema vise ljudska prava.
....
[ Lesli Eldridz @ 21.08.2009. 16:35 ] @
Suza mi suzu stize
[ bttp @ 21.08.2009. 22:34 ] @
Kako misliš "doživotnu ludnicu"? Doživotno kod nas nominalno ne postoji, mogu valjda samo da mu odrede meru bezbednosti obaveznog lečenja u toj i toj ustanovi sa periodičnim procenama rezultata lečenja. A taj mora da se nešto žestoko isproseravao, d'izvineš ako su mu odredili takvu meru.