[ vladd @ 19.02.2009. 11:27 ] @
Od polovine Marta krece program prodaje Punta iz Zastave, sada Fiat, uz povoljan kredit sa fiksnom kamatom. Cena je takva, da sa kreditom na 7 fodina, mesecna rata iznosi manje od 100€(istina ovih dana, dinar lagano pada)

Sa druge strane, nudi se i mogucnost zamene bilo kog starog automobila, u propisanom tehnickom stanju (da nije bas sa otpada), uz kompenzaciju od 1000€.
Da li je puno ili malo, mislim da je drugorazredna vaznost.

U "paketu" vozila za zamenu, su i "crnogorci", pod uslovom da su u upotrebi u Srbiji najmanje godinu dana. Na taj nacin se stavlje tacka na dotican problem, za koji ipak vlasnici nisu previse krivi. Kasnila je, odnosno regulativa nikada nije doneta.

Elem, sta se iza brda valja.

Pokrenuo sam ovu temu, posto je pre nekoliko meseci bilo "nevernih Toma", da ce Srbija sa teznjama ulaska u EU, morati da resi otpad na drumovima.

Uz ovakve cene, nakon perioda od godinu dana, sledi obaveza posedovanja vozila sa euro 4 motorom (ili prelazni rezim sa "samo" euro3), u svakom slucaju, do 2015 (sto je rok za prociscavanje i "ekologizaciju" industrije) cemo imati i "cistunce" na drumovima.

Pristupacnost kredita, i povoljnost da ga moze aplicirati i porodica sa dve prosecne plate, potreba da se forsira trziste za Fiat i ospesi kolicina prodatih vozila, takodje i zelja da taj posao u povoju uspe, dovesce do promene propisa, tehnickog pregleda, i nemogucnosti posedovanja vozila koja su najbrojnija na nasim drumovima.

Poz
[ cozmo_im @ 19.02.2009. 11:37 ] @
Akcija je vec u "dubiozi". Posto imamo neke kontakte na poslu, saznali smo da samo 20-30 ljudi se prijavilo za Z10/Punta. Dakle, vrlo losa situacija.

Takodje, zahteva za kredite nema, niti ce ih biti - bice ih u vrlo minornom broju jer 90% ljudi je u kreditima i na osnovu izvestaja kreditnog biroa nisu u mogucnosti da uzmu novi kredit (plate u dinarima, rate u evrima i sad rate prelaze dozvoljenih 30% zaduzenja).

Iz pouzdanih izvora Hypo i EFG banke (EFG ce davati ovaj kredit) saznali smo da ce biti slaba vajda od toga - niko ziv se ne interesuje. Oni retki, interesuju se za puko prezivljavanje (kes kredit i kredit za obnovu dotrajalih aparata u kuci) a niko nije zainteresovan za kredite za kola.

Pri tom cena Z10/Punta u FULL-u (mislim FULL je smesan - klima, ABS i podizaci) je 9150e!!!! Mislim, jel su oni normalni:)

Sandero Laureate 1.4 ima za tu cenu, Astra Classic II je vec 9990e, NOVI Hyundai I20 10990 sa tri tone opreme (pri tom to je novi auto i cene ce ici dole).

Rezultat ce biti porazavajuc. I to debelo. I bice otreznjavajuce.

Elem, drzava gresi: prvo gradjani su prezaduzeni. Kako ce uzeti taj "laksi" kredit? Nikako. Ako ga i uzmu, kako ce ga otplacivati? Tesko.

A u pitanju je BEZBEDNOST na putevima.

To se moze resiti malo bolje:

1. Veca subvencioniranje za polovna vozila, MINIMUM 1500e, sa porastom do 2500e u zavisnosti od kategorije vozila
2. Popustanje kreditnog biroa kod odobravanja drzavnih kredita uz obezbedjenje u vidu hipoteke nad vozilom.
3. Snizavanje cena doticnog vozila za minimum 1000 u jacim varijantama.
4. Stimulacija preduzeca da se ubace u program obezbedjenja kredita za zaposlene a u cilju poboljsanja standarda i bezbednosti na putevima
5. Olaksavanje postupka obrade kredita i uplate (pominje se rok od 30, da da 30 dana od odobrenja do fakturisanja! Pa ko ce platiti razliku u kursu - naravno kupac, tj. obican smrtnik).

Mora to bolje, brze, efikasnije jer vec je interesovanje slabo i bice slabije u narednom periodu.

Ne znam da li ste citali uslove odobrenja, ali to je pakao.

Lepo izgleda kao naslov u novinama a u sustini moras da imas dokumentaciju kao za ulazak u Pentagon.

Ja prvi NE zelim da menjam auto pod takvim uslovima.
[ cozmo_im @ 19.02.2009. 11:51 ] @
Zaboravih - treba resiti i nacin kreditiranja ne samo za Punta vec i za sve ostale tipove automobila.
[ DrJekyll @ 19.02.2009. 11:56 ] @
Citat:

Pokrenuo sam ovu temu, posto je pre nekoliko meseci bilo "nevernih Toma", da ce Srbija sa teznjama ulaska u EU, morati da resi otpad na drumovima.

Nece to ici to bas tako, jer planirana proizvodnja je nekih 15 hiljada komada, a krseva ima koliko?....otprilike milion.

Tako da 2015 tesko, tesko cemo se resiti i do 2020.

I nismo u obavezi da se resimo krseva, bugarska je odavno u EU a uvoze polovnjake stare 15 godina naveliko.

[ Java Beograd @ 19.02.2009. 12:22 ] @
@cozmo_im
Država greši, da, ali zaboravio si osnovni uzrok: nestabilnost dinara, tj. večita devalvacija.. Nakon pada od oko 20%, i veoma tmurnih najava da je nova odskočna daska 100 din za 1 EUR (gde će se odskočiti - niko ne zna) niko normalan se zaleće da opet i ponovo uzima kredite indeksirane u evrima.

Da, sada nekih 100 EUR mesečno možda nije mnogo za takozvani "srednji stalež", (koji se tokom nekoliko zadnjih godina formirao koliko-toliko) ali, svim pripadnicima "srednjeg staleža" (kome pripada i moja malenkost) je i dalje u gorkom sećanju srozavanje na puko preživljavanje.

Moje skromno mišljenje: sve je to lepo i fino, ali ovim padom dinara od oko 20% ponovo se narodu uvukao strah u kosti, ali ne za 20% nego za 120% !
[ cozmo_im @ 19.02.2009. 12:37 ] @
Jeste problem nestabilnost dinara ali i prezaduzenost, i nacin tretiranja iste kod ljudi sa srednjim primanjima (kakvi smo mi recimo). Ako si opterecen 25%, 5% ti automatski racunaju minus, prema tome 30% si vec opterecen a iznad toga ne mozes dobiti kredit. Ako plata ne prati euro (moja prati) jos je gore. I, sad kako prosecno zaduzeni gradjanin da se zaduzi jos 15% za auto? Nikako.

Pri tom preko 70% vozila su starija od 15 godina. A sudeci po jako slabom interesovanju ne samo za akciju vec i za automobile uopste sve je to osudjeno na propast, ove godine barem.

Problem je i restriktivna politika koja je i dovela do zeza s kursom. Inace, u Srbiji se uredno vracaju krediti, a sama restriktivnost istih, visoke kamate, kreditni biro koji vise lici na policijsku sluzbu, visoka ucesca, smesno ogranicenje zaduzenja dovode do problema. I to velikih. I bice ih sve vise ako se nesto ne uradi.

Auto jeste luksus, ali u pitanju su i zivoti ljudi.

Svugde su premije do 2500e za stari auto. Zasto samo 1000e? Zasto sumanuta procedura za kredit?

OK, drzava nije toliko jaka materijalno, ali kad vec zelis nesto, onda to i uradi. Samim tim kurs ce se stabilizovati kao i deo privrede.

Ovako sve puca, ljudi nemaju poverenja u drzavu.
[ goat @ 19.02.2009. 13:18 ] @
dobra zamisao ali...

.... subvencija je 1000e za predat stari automobil....

pitam se koji je to stari automobil čija je vrednost na našem "iskrivljenom "tržištu manja od 1000e i ko je njegov vlasnik?..... da li on razmišlja o kupovini novog ZPunta ili o kupovini 10 litara goriva u rezervoar?... ili da li će novim ZPuntom ići na pecanje?... i ko bi dao svoj automobil, koga može prodati za 1500-2000e, za 1000e, ako već hoće da kupi skuplji??.... plus kupovina na kredit u ekonomski trusnom području....

........ vrlo je mali krug ljudi koji će od marta biti pred odlukom..

premijama od 2000e se čisti "krš" star preko 10-12 godina u EU.... ipak kod nas se mora prvo počistiti znatno "starija paučina i prašina"
[ vladd @ 19.02.2009. 13:20 ] @
Ima tu par problema. Osim realizacije da "nama" bude bolje.

Prvo je sto i nije mala kompenzacija 1000€ za nase krseve (koji u proseku, na zapadu kostaju i manje), drugo, nasa prosecna plata neka je i 400€, to je u odnosu na popust 2,5 puta manje, nego u Nemackoj gde je prosek oko 2500€..

Trece, mislim da je vise politicki nego ekonomski potez, radi konacnog usaglasavanja sa EU, bar propisa o saobracaju (ako vec kukamo za ukidanjem viza, ne mislite da ce nas pustati da sa krsevima brljamo po EU), sto znaci da nece biti milosti prema krsevima.
Ako vec hocemo u EU, kako to se zamislja, krmetina, bolovanje, sitna potrosnja, stednja na ulju i filterima, voznja automobila do iznemoglosti...a evropske plate, krediti, letovanje u Nici, skijanje u Garmisu

Ili kupi da valja, ili nemoj da vozis, pa neka sada krseva ima i 2 miliona, bice to lep, mocan otpad, a i rasteretice se ulice od Yugica, lada i ostalih skalamerija na plin, koje imaju nebitno odrzavanje, nekorisno za auto-sisteme(osim za poneke prodavnice auto-delova, ali je taj pomet finansijski mizeran), ozbiljni, skupi i luksuzni servisi ne opste sa takvim vozilima.

Podizanje saobracajnog trzista na visi nivo, uz mnoge prednosti(guzva, ekologija, bezbednost) i ukidanje zastarelih navika(otpadanje trapova po ulicama, filteri se ne menjaju vec bacaju, popravlja se po parkinzima, kao u Africi, kupuju se najjeftiniji delovi).

Naravno, najvecu korist ce imati drzavni sistemi, zato mi se i cini izgledan sled dogadjaja.

Sledi ubrzana "presuda" vecinskom obliku automobila kod nas.

Poz
[ Laza80 @ 19.02.2009. 13:37 ] @
Kako misliš da će se presuditi krševima? Ovom Dinkićevom akcijom svakako ne!
[ vladd @ 19.02.2009. 13:54 ] @
Niko i ne prica da ce ova akcija "resiti" nesto, vec da je POCETAK zbivanja.

Politicko, ekonomsko i socijalno debelo i realno opravdanje za korake koji slede. Na sluzi ova akcija sama sebi ili nekoj zamisljenoj svrsi, nego je pocetni korak, kojem nema prigovora, brine i o socijalnom i o privrednom aspektu.

Pokusavam da pokrenem razmisljanje o situaciji koja se valja "iza brda", a koja je pokrenuta ovim potezom.

Otvorena su vrata predsoblja, sledeca vrata su vrata odluke i desavanja.

"Divizije se primicu" sa raznih strana, nov zakon o saobracaju(za koji vecina misli da ce biti donet da se ne postuje, i nije ni vazno, nastavice se po starom), koji je takodje otvorena kapija za poostravanje tehnickih pregleda i ponasanja u saobracaju, takodje predigra direktnom propisu koji ce zabraniti koriscenje "beskorisnih, stetnih i opasnih" vozila koja su u trenutno masovnoj upotrebi.

Ako se hoce "red i zakon", ako se hoce, a hoce se Europa...slede i europski propisi... standard je posebna briga, koliko mozete da procitate po stampi, 2, 3 5 pa i vise hiljada evra mesecnog prihoda, vec mnogi apliciraju...cak po zakonu iako nema morala...

Tako da "odluka" vlasnika krseva sledi, ko bude vispreniji, lakse ce se odreci krsa, , pa mu sledi odluka, da li ce da vozi auto uopste(da li moze), pa tek onda da li ce da vozi Punta ili ne.

Poz.
[ cozmo_im @ 19.02.2009. 14:00 ] @
Citat:
vladd:Ili kupi da valja, ili nemoj da vozis, pa neka sada krseva ima i 2 miliona, bice to lep, mocan otpad, a i rasteretice se ulice od Yugica, lada i ostalih skalamerija na plin, koje imaju nebitno odrzavanje, nekorisno za auto-sisteme(osim za poneke prodavnice auto-delova, ali je taj pomet finansijski mizeran), ozbiljni, skupi i luksuzni servisi ne opste sa takvim vozilima.

Poz

Nema sansona. Upravo ti koje pominjes (vlasnici Yugica, Lada i skalamerija) se NE uklapaju u tu pricu. Niti imaju sredstava za kredit i novi auto da im ga das i za 5000e na 10 godina. No way! Pri tom kod nas se pokretna imovina oduzima samo ako ucinis krivicno delo i ne mozes ljudima zabraniti da ih voze. Jedino da ih ne registrujes ako ne prodju tehnicki - a ako prodju dva tehnicka koja se najavljuju za starija vozila, tek onda im ne mozes ograniciti nikako upotrebu tih vozila. Oni koji ne prodju tehnicki verovatno ce dovesti taj auto u neki red.

Prosecne plate ljudi koji dizu kredite za vozila nisu ispod 500 do 600e uglavnom a vozaci tih automobila koje si pomenuo neretko imaju maksimum 200e. Oni jedva daju za 4-5 litara beznina ili plina samo da se dovuku negde. A treba im auto, imaju decu, neke potrebe kao i svi normalni ljudi.

Zasto bih ja dao moj auto za 1000e kad mi skoro covek na pumpi (pumpadzija na LukOilu) nudio 2500e PREDAMNOM za auto. Kumio me da mu ga prodam kad je video u kakvom je stanju. A mogu da ga utopim i za vise. Dakle ja mogu da namaknem 2500e SIGURNO za auto star 19 godina. Doduse tip top je ali ne ispunjava Dinkiceve norme.

Ko ce ljude naterati? Niko.

Dakle, mora tu mnoooooogo vise da se poradi. Ja mislim da je subvencija od 1000e mala. Minimum 2000e po meni. Plus nema kreditnog biroa pri odobravanju tih kredita, nek obezbede auto hipotekom. Kako ce prosecan zitelj s platom od 500e i kreditom od recimo 100e do i dozvoljenim minusom i jednom kreditnom karticom uzeti taj kredit? Nikako, nece mu odobriti jer prelazi 25% zaduzenja!

Zatim, ti vlasnici Yugica i Ladi da li ce imati novca da odrzavaju novi auto ako kojim slucajem SKRPE pare za kredit? Ne verujem. Da li ce redovno uspeti da izmire rate? Verovatno da, ali teskom mukom (ipak se preko 95% kredita vraca na vreme u zemlji).

Znaci, nije to tako lako, pogotovo sto tek sledi udar krize.

Kazem, ja prvi NECU dati moj auto za 1000e da mi ga skrckaju pod presom.

Elem, moraju znatno bolji uslovi od ovih da se ponude. Pa cak i neka stimulacija da se to vozilo odrzava u bezbednom stanju. Kao u svetu. Tipa: Kupis Punta na taj kredit. Godinu dana ne napravis prekrsaj recimo - dobijas popust pri registraciji. Dve godine - besplatno registracija + besplatni kasko za tu godinu. 5 godina bezbedne voznje novog auta - 20% popust na cenu bilo kog sledeceg novog auta + besplatni kasko i registracija za prvu godinu recimo.

Svasta moze da se uradi - i nisu to neke velike pare jer realno se smesno novih vozila proda u Srbiji. Pogotovo je cifra porazavajuca za za zadnja tri meseca...
[ Ivan Dimkovic @ 19.02.2009. 14:05 ] @
Citat:
vladd
Trece, mislim da je vise politicki nego ekonomski potez, radi konacnog usaglasavanja sa EU, bar propisa o saobracaju (ako vec kukamo za ukidanjem viza, ne mislite da ce nas pustati da sa krsevima brljamo po EU), sto znaci da nece biti milosti prema krsevima.

Iz tvojih usta u bozje usi :)

Nisam bas siguran da su "politicki potezi" iz Srbije neko sustinsko "usaglasavanje sa EU" - ali dobro, dobar potez i na papiru je bolje nego nedostatak bilo kakvih poteza. U principu 1000 EUR motivacije da ljudi zamene daleko manje bezbedan stari auto sa novim je korak u dobrom pravcu, ali jos i dalje poprilicno daleko od resenja.

Nemoj pogresno da me shvatis, samo sam skeptican prema mogucnostima drzavnog aparata Srbije da resi tako jedan veliki problem kao sto je kolicina prastarih vozila na drumovima Srbije - generalno se niko u poslednjih 20+ godina nije pokazao kao previse sposoban za resavanje velikih problema, a ovaj je jedan od povecih. U biti tog problema lezi nizak zivotni standard i vec visedecenijska tradicija potpunog ignorisanja propisa i sigurnosnih normi - da li ce nekakve "politicke akcije" to da rese, vreme ce pokazati.

Citat:

Ne znam, mislim lepo je da neko ima razloge za tako ocigledan optimizam... Let's see.
[ lancia88 @ 19.02.2009. 14:15 ] @
Pozdrav,

auuu, na kojoj pumpi moze da se proda auto 19 godina star za 2500 eura?
Da odmah tamo odem da "poslujem", ja ionako nista ne prodajem vec samo ostaje bez-veze posle rashodovanja, da namanknem neku banku, i to kakvu banku. Tapsu i mene puno puta po ledjima da mogu toboz da prodam auto za toliko i toliko, samo nisu poneli bas sad pare sa sobom, inace sad bi oni.....ali ne kazem, mozda neki mazohista i voli to, ipak se rezervoar za gorivo otvara pritiskom na "dugme" :)

Sta fali firmi da kupi ZPunto za svoje potrebe, ma ne mora u "Full-u" uopste, a da pritom rashoduje starog jugica kome ne bi Bog nasao kupca danas?
Logike ima, i kako rece Vladd, dobro je da se nesto suvislo pokrece uopste. I italijanskom ulaganju treba izvestan podsticaj, pa ako je i to nekakav faktor, neka bude i tako. Taksisti tek imaju o cemu da razmisljaju, oni su vec tako formirali redove za kupovinu Florida sa ugradjenim plinom i klimom svojevremeno jer su nalazili logiku u mesecnom otplacivanju necega sto im dnevno zaradjuje. Izborili su se za nekakav svoj maleni popust i kreditne uslove i to je ta prica. Ima rezona u svakom slucaju.
[ cozmo_im @ 19.02.2009. 14:17 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: U biti tog problema lezi nizak zivotni standard i vec visedecenijska tradicija potpunog ignorisanja propisa i sigurnosnih normi - da li ce nekakve "politicke akcije" to da rese, vreme ce pokazati.

Slazem se a to sam i ja napomenuo.

Ja za ovih 17 godina koliko sam vozac sam napravio jedan jedini prekrsaj, prvih 10 godina ni jedan prekrsaj, i zadnjih 6 godina takodje. Nikad se niko nije setio da stimulise (kao u Nemackoj recimo) vozace koji ne prave prekrsaje i koji mogu da budu reper u saobracaju. Nikad se drzava nije setila da takvim vozacima ponudi novi auto po dosta nizoj ceni sa boljim uslovima kreditiranja i nekim drugim pogodnostima. Samim tim bi se ljudi podstakli da bezbednije voze i da razmisljaju o zameni staro za novo.

Primer mog tece: 15 godina u Nemackoj bez prekrsaja. Pocasni clan uprave ADAC-a, dijamantska plaketa Mercedesa za bezbednost u saobracaju. Oslobodjen dazbina registracija, zatim imao je mogucnost da kupi automobil bez uracunatog poreza sa odlicnim kreditnim uslovima po principu staro za novo.

Takve stvari fale ovde godinama, decenijama.

Ovo jeste neki pocetak. Ali samo "neki". Mora to ozbiljnije i jace, moraju se sagledati svi problemi.

Prve naznake su da je izuzetno los odziv, kao i reakcija samih vlasnika polovnjaka. Neko ima polovnjak iz 1995-1996 koji je u odlicnom stanju i vredi vise al ne ispunjava Euro 3. Sta cemo sa tim ljudima? Sta cemo sa apsolutno bezbednim i obrazovanim ucesnicima u saobracaju sa apsolutno tehnicki ispravnim i odrzavanim automobilima sa servisnim knjizicama? U isti kos sa prekrsiocem koji ce Yugo od 150e dati i dobiti 1000e? OK, i on treba da zameni taj krs, ali ne moze u isti kos sa postovacima propisa koji voze mnogo bolje i tehnicki ispravne automobile...

Ima tu posla za 10 godina unapred...
[ vladd @ 19.02.2009. 14:19 ] @
Ne, nema sanse da pogresno shvatim, i ja sam skeptican, i uvek kada je stizala kap meda, sledila je kofa zuci.

I ja imam auto, koji ne bih prodao za 1000 evra, ali, ako me onemoguce u koriscenju istog, naravno da cu ga zameniti za Punta.

Sa propisima, koji mislim da slede, urnisace trziste polovnjaka (kao na zapadu).

A cena 1000 evra za krs nije mala, cinjenica ima vozila koja kod nas "vrede" vise, ali je auto roba, ako se ujednace cene, Yugic star 15 godina (ionako mogu da se nadju za 800-900 evra), po zapadnim merilima vredi -300€, toliko treba da se plati odnosenje na otpad.

Zato i, "naglas" razmisljam, sta ce da nam rade, da ne zakasnimo sa odlukom.

Fakat je takodje, da je pijaca polovnjaka pukla, mesecima je na minimumu, vlasnike menjaju samo vozila u najjeftinijem segmentu, mali korak treba da se potpuno ugasi, kao "biznis" je vec problematicna.

A to da li ce neko "imati para", e tu je veliki bol u preponama, ako se setimo bivse ministarke koja je preporucivala prodaju stana ako nema para za kiriju...

Ko nema dovoljno para, koliko smatraju da porodica-pojedinac treba da ispovrati auto-sistemu, nece ni da baulja po putevima, samostalno, samo u javnom prevozu.

U viziji je resenje nekih teskoca, manje zagadjenja, habanja puteva, manje guzve, vise oslobodjenih parking mesta, veca potrosnja za auto sisteme odrzavanja, obezbedjen prihod..(ranije smo zakljucili da je kupovina novog tipa vozila samo ulaznica za placanje odrzavanja)..

Mozda je bilo posla za 10 godina, ali je kriza jako pogurala tocak nizbrdo, lepo sam govorio da je Mart finansijsko cudo, bice svega, a najvise kuknjave.
Sa ovim tempom, gde se projektuje izvodjenje poteza za kompenzaciju krize u sledece dve godine(u USA, mi smo kao guske u magli), sa nekim obavezama koje smo prihvatili(ne racunam politicka obecanja koja ce uvek pokusati da ostvare, uz pakost), mislim da su dve godine prelomne, 2012, i 2015...

Poz.
[ cozmo_im @ 19.02.2009. 14:19 ] @
Citat:
lancia88: Pozdrav,
auuu, na kojoj pumpi moze da se proda auto 19 godina star za 2500 eura?

Offtopic, ali da ti odgovorim:

U pitanju je pumpa kod Saobracajne skole u Zemunu, prosle godine. Covek mi sipa benzin i zagleda auto. Pita jel ga prodajem, ja kazem mozda, nisam siguran jos. Odusevio se u kakvom je stanju (kao nov), on juri Corollu. Danas je isao da gleda jednu, poneo novce i nije zadovoljan. Kad je video apoteku od mog motora, pozvao me unutra i pitao me da li bih hteo njemu da prodam, ima pare kod sebe, nudi 2500e i da mi da kaparu.

Eto, ziva istina - jer ne volim da lazem ni da farbam ljude, pa makar to bio i forum gde se licno ne poznajemo.
[ cozmo_im @ 19.02.2009. 14:23 ] @
Citat:
vladd: I ja imam auto, koji ne bih prodao za 1000 evra, ali, ako me onemoguce u koriscenju istog, naravno da cu ga zameniti za Punta.

Nece te nikako onemoguciti. Ako si citao novi zakon koji ce biti usvojen do kraja godine predvidja se tehnicki pregled dvaput godisnje za vozila koja su starija od 15 godina mislim (u svakom slucaju za ona koja ne ispunjavaju Euro 3 norme), kao i povecanje taksi na zastitu zivotne sredine za neki procenat.

Ako prodjes ta dva tehnicka i platis 1000-1500 din vise tu taksu x2 na godisnjem niovu, niko te nece cimati za auto.

Naravno da bih dao auto za 1000e ako bude obezvredjen na tu cenu kao polovnjak. Dokle god mogu da ga prodam za vise i uredno registrujem (pri tom mislim na regularni prolazak tehnickog, ne preko veze) - necu ga davati na reciklazu.

I da, i dalje mi nije jasno zasto to ne vazi ZA SVA VOZILA nego samo za Fiat koji se sklapa u Zastavi? Meni je to glupo i ne zelim da budem ucenjen modelom koji cu kupiti, za ipak SVOJE novce. Lepo jeste, nov auto i sve to, ali mislim da mi je pitanje na mestu.
[ Ivan Dimkovic @ 19.02.2009. 14:48 ] @
Citat:
vladd
Sa propisima, koji mislim da slede, urnisace trziste polovnjaka (kao na zapadu).

Zanimljivo - mada mislim da to zavisi od vremena do vremena, bas danas bejah u Daimler-u (HQ, Stuttgart), i pitam coveka kako ide prodaja - kaze da su se ljudi totalno okomili na polovne modele ("polovne" u smislu 1-5 godina stare tj. u vecini slucajeva do 3 godine), bar kada je Mercedes u pitanju. Gro onih 2500EUR/lobanja kredita je otislo u Fiat/VW i ostale sa manjim i jeftinijim modelima doduse.

Ako se zaista desi to sto pricas Vladd (daj boze ;-) ne verujem da ce trziste polovnjaka biti "urnisano" vec ce biti samo civilizovano i dovedeno na daleko veci nivo - od same percepcije sta je polovnjak koji se prodaje pa do onoga sta dobijas sa istim. Automobili stariji od 5-6 godina jednostavno nece biti zanimljivi finansijski ni za kupce (zbog ogromne cene sertifikacije i odrzavanja) a ni za auto dilere (zbog drasticnog pada cena starih automobila a samim tim i njihove zarade).

Ali, kao sto rekoh - nisam bas previse ubedjen da je vlast u Srbiji sposobna da tako nesto uradi. Cenim da u Srbiji postoji masa ljudi koja vozi te ocajno stare automobile zbog nedostataka finansija ali su im ti automobili jednostavno potrebni za neke osnovne zivotne stvari - javna transportna mreza u Srbiji je mozda bolja nego pre 15-tak godina ali je veliko pitanje na sta bi licila kada bi joj se pridruzilo jos 500000 gradjana lisenih njihovih starih automobila... Nisam bas ubedjen da je neko spreman da zrtvuje svoje politicke poene radi toga...

[ tdusko @ 19.02.2009. 15:04 ] @
Citat:
Kazem, ja prvi NECU dati moj auto za 1000e da mi ga skrckaju pod presom.

Niko te ne tera. Lepo ti njega prodaj za 2500+ i u plusu si debelo, samo pozuri jer ako ova akcija zazivi tvoj auto nece kostati ni 1500, a kamoli 2500.

U pravu je Vladd, ideja ovoga nije da se svi krsevi zamene odjednom vec postepeno. Tacnije, ideja je da se ovih 15000 prodaju sto pre, a ne sumnjam da ce se to i desiti ako uslovi budu ovakvi kakvi se najavljuju. Siguran sam da medju stotinama hiljada vlasnika olupina ima bar 15-ak hiljada koji ce imati mogucnosti da izdrze taj kredit
[ Horvat @ 19.02.2009. 15:19 ] @
po meni,velika glupost [subjektivno misljenje ;)]

zasto,
1. zato sto se daje samo 1000 eura "subvencije" ,a ljudi koji voze te automobile "do 1000 e" vrednosti,tesko da mogu ista drugo i da si priuste
2. zato sto se daje samo za glupog punta,koji je precenjen [da ne idem dalje]
3. zato sto su krediti zlo ,pogotovo sada,sto banke odredjuju kredite kako im se cefne,sto je kredit vezan za euro,a placa se u dinarima,a dinar plese iz dana u dan,iz sata u sat
4. zato sto se daje samo za glupog punta [nisam zjbo]

nego,fiat sigurno nece za 1000 e jeftinije dati punta [da ne kazem zastavu 10] ,odakle onda idu tih 1000 e? iz budzeta?
a kuda odlaze otkupljena vozila? na reciklazu? kod koga? da li i to placaju ili otpadi otkupljuju?po koliko puta manjoj ceni od 1000 e?

po meni [opet,subjektivno misljenje],treba davati subvencije za koriscenje "cistijih" automobila,tipa hibrid,alkohol,elektricni i slicni,nisam upoznat [ne znam odakle da podjem da se upoznam sa doticnim] sa registrovanjem doticnih automobila,da li se placa manja registracija/uvoz...

i tako :)

zaboravih,i zasto uporno drzava gura li gura glupu zastavu i fiat
[ frenkijevac1 @ 19.02.2009. 15:19 ] @
Jedina dobra stvar koja može da pomogne jadnim srbima da dodju do iole dobrog auta, je da se carina skroz ukine i da banke uzimaju 6% kamatu, kao u nemačkoj, a ne da pljačkaju narod sa kamatom od 26% (za ovo treba da se zahvalimo dinkiću i ostalim ekspertima koji su uništini srpske banke, a koji su i uveli ograničenje uvoza euro 3 vozila) Dok se to ne desi svaka kupovina vozila na kredit je ne isplativa. poz
[ cozmo_im @ 19.02.2009. 15:29 ] @
Slaze se sa tobom frenkijevac... ima tu mnogo stvari koje mogu da se urade a i ja sam dao mnogo predloga u malopredjasnjim postovima.

Pri tom, ja sam siguran da ce moj polovnjak i dalje moci da se proda za vise od 1000, cak i za vise od 2000e jer tesko da ce ljudi moci ove i sledece godine da priuste novi auto, ali uvek ima onih koji ce uzeti 300-400e za krs i dodati 1500e neke ustedjevine za kupovinu mnogo boljeg, cuvanog, i ispravnijeg polovnjaka iz razloga sto nemaju da placaju rate kredita i da odrzavaju novi auto 5-7 godina dok traje kredit.

Ima mnooooogo da se radi a opet imamo i monopol - zasto, opet pitam, zasto samo FIAT? OK, nek bude 6 meseci samo Fiat da se malo potpomognu radnici koji tamo rade i pokrene proizvodnja. Ali dajte nakon tih, recimo 6 meseci, ljudima pravo da biraju jer ce za iste pare biti mnogo boljih automobila - zasto da jedni imaju prednost a drugi ne? Pa protiv toga se borimo nekim zakonom!
[ Horvat @ 19.02.2009. 15:37 ] @
Citat:
cozmo_im: OK, nek bude 6 meseci samo Fiat da se malo potpomognu radnici koji tamo rade i pokrene proizvodnja.

zar nisu dosta "potpomagali"?

sad od kako je fiat preuzeo,kao smilovali su se,sad je porez "samo" 10% [cini mi se]
a da li je taj automobil po euro 3 standardu?kad su vec samo ta vozila dopustena za uvoz...

samo mi nije jasno zasto monopol fiat-a vazi i za motore i za poljoprivredne masine...
[ cozmo_im @ 19.02.2009. 15:41 ] @
Upravo su to i moja pitanja.

Jesu dosta potpomagani, ali svejedno mora se barem razviti neka domaca proizvodnja, ipak deo tog novca ce ici drzavi. Ali ne bi smelo vise u nedogled, ipak je to zavrsena prica sa Zastavom.

Drzava dosta uzima na PDV, vreme je da se skroz skinu carine sa uvoza vozila i da se primene i druge olaksice koje sam pominjao (niza fiksna kamata, obracun kredita i rate u dinarima, olaksice pri dobijanju kredita, ubrzana procedura...).

Tek kad se sve to sklopi, narod ce biti stimulisan da krene u zamenu vozila.
[ Horvat @ 19.02.2009. 15:44 ] @
Citat:
cozmo_im: Uipak deo tog novca ce ici drzavi

dovoljan da pokrije troskova "pokrivanja" zastave? ove godine?prosle?prethodnih 20?
[ lancia88 @ 19.02.2009. 17:14 ] @
Pozdrav,

Cosmo, izvinjavam se, sad vidim da nisam dodao smajlic na kraju, kad si pomenuo da ne lazes ljude. Moj propust, umesto saljivog dela, ode kud ne treba.
[ vladd @ 19.02.2009. 19:08 ] @
Citat:
frenkijevac1: Jedina dobra stvar koja može da pomogne jadnim srbima da dodju do iole dobrog auta, je da se carina skroz ukine i da banke uzimaju 6% kamatu, kao u nemačkoj, a ne da pljačkaju narod sa kamatom od 26% (za ovo treba da se zahvalimo dinkiću i ostalim ekspertima koji su uništini srpske banke, a koji su i uveli ograničenje uvoza euro 3 vozila) Dok se to ne desi svaka kupovina vozila na kredit je ne isplativa. poz

Pa??

To se i desava, kamata je FIKSNA, 4,5% godisnje, carine nema, posto se tretira kao "domaci auto".

Da li je precenjen, pa naravno da jeste ali su precenjeni i svi ostali.

Znaci ratica je 97 do 129 evra, sto je jako povoljno (oko 100€ je bila rata za duplo jeftiniji Yugo)..

To znaci da je pokriven i socijalni aspekt "prosecnog gradjanina-porodice, koja ima oko 600-700 evra mesecnih prihoda.

I voze Corole, Nisane, pa i neke stare audije..trenutno.

Naravno da ce cena sa sadasnjih 1500-3000 da se bar upolovi, ja vec sad mogu da kupim celog Lancera za 700€, stranca, znaci da mu je vrednost, na zapadu, objektivno manja.

Pitanje je da li ce krsevi G1, G2 i slicnih klasa u razbijenom trzistu polovnjaka (u velikoj meri, razbice se trziste polovnih krseva) uspeti da odrze cenu 1000 evra, ako ce da poskupi odrzavanje, cicanje na tehnickom, MORACE da se menjaju i paknovi i plocice u ulje za kocnice, jednom u dve, a ne jednom u dvanaest godina.

I "srednja klasa gradjana, i NASA srednja klasa automobila, do 10k€ su usaglaseni. A ne da "kombinacijom" i transakcijama vozimo kola koja nam "ne pripadaju", ali da se pokazemo, istegli smo se.

Takodje, ko nema 600-700€ minimum mesecnih prihoda, sta ima da se pojavljuje na ulici sa kolima, pa ni ja ne parkiram jahtu u marini, ne zato sto ne znam da budem kapetan bele ladje.

Bas tolika "povoljnost" kredita i "zabrinjava". Istina je da je pozitivno za gradjane(i formalno i konkretno) i za Fiat, koji je "otkrio" gladno trziste, koje malcice moze da pomogne.

Trziste nije inace gladno Punta, ali ako se baci na dijetu, u pridavi propisima, ogladnece, prema najpovoljnijoj varijanti.

Zato, kada vidim toliko lepote i za Dinkica, i za Fiat, umlatice nekoliko muva na njihovu i na nasu korist, s tim sto cemo tu "korist" neplanski da platimo.

Poz.
[ Horvat @ 19.02.2009. 19:14 ] @
Citat:
vladd: Takodje, ko nema 600-700€ minimum mesecnih prihoda, sta ima da se pojavljuje na ulici sa kolima

ma ni peske ;)
sta ce takvi ljudi na svetu uopste ":D"
[ sasa022 @ 19.02.2009. 19:49 ] @
Dok je trziste pod monopolom i ogranicenjima nece biti vidnog napretka.....

Samo "prirodna selekcija" moze doneti napredak - sve sto guraju na silu nema velike sanse da opstane,pa tako ni ovaj plan o modernizaciji voznog parka u Srbiji.
[ frenkijevac1 @ 19.02.2009. 21:00 ] @
Vladd brate, ja lepo napisah šta je dobra stvar da srbi dodju do iole DOBROG auta... pritom nisam mislio na punta
(ukidanje carine - do kraja godine bi tako i trebalo da bude, i dozvoljen uvoz svega i svačega - otvoreno tržište - ni ovo nije daleko)

Bolje da su ovo odmah uradili, ovako se mora malo sačekati da bi se došlo do dobrog auta, bar za našu srednju klasu, kako nas nazivaš

Ko ti brani da ti kupiš mercedesa s klase, ako si pripadnik "srednje klase"? Zašto zastupaš tu klasifikaciju,
Meni brate pripada sve jedan auto koji je proizveden na svetu, drugo je to da li ću ja da pravim vikendicu, ulažem u posao, ili nešto slično, ili da kupim audija a8, ako hoću (a nisam ministar, ni direktor). Mislim glupost. Ako razumeš šta hoću da kažem. Mani se klasifikacije ljudi, bar po količini novca kojeg zarađuju
(a ovo rasno, nacionalno i to - možeš slobodno lol.
Neka kupuje ko šta hoće

A za ovo što se punta i zastave tiče - potpuno podržavam.
Samo davati 100e sedam godina za punta koji je već star 5 godina (kao model) je po meni glupost.

Moje mišljenje je da je sve to oko zastave moglo puno bolje da se završi još davno.
Da nisu štitili Zastavu (koja je sa poslovne/menadžerske strane teški poslovni promašaj) iz ko zna kojih interesa i koristi, sada bi imali minimum dva proizvođača u srbiji, ako ne i više. I još mnogo bolje uslove kupovine da nisu doveli 20 stranih banaka da pljačkaju narod kamatom od 30% koje nema nigde u svetu.

Inače, italijanska vlada je fiat pomagala još pre par godina, jer je propao skroz, a tada nije ni blizu bila svetska kriza.
Sada su opet tražili pomoć od berluskonija i ne znam kako će se to završiti (ili kako se završilo).
Oni će samo da iskoriste jadne srbe da im uzmu ovo malo para što imaju i da nas iskoriste u borbi za rusko tržište koje je mnogo veće od ove tuge ovde
Z

[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 19.02.2009. u 23:33 GMT+1]
[ Goran Mijailovic @ 19.02.2009. 21:11 ] @
Otprilike je ovo nacin da se Zastava konacno zatvori. Yugo je prestao da se proizvodi, a kad jednog dana novoosnovano drustvo proglasi stecaj nece ostati niceg vise. Svako dalje teoretisanje bi me vuklo sve vise u politiku a to je na forumu zabranjeno, pa cu ovde stati.
[ vladd @ 19.02.2009. 21:11 ] @
Citat:
Horvat: ma ni peske
sta ce takvi ljudi na svetu uopste ""

Nema to veze sa pojavljivanjem na planeti, ali osinuti smo liberal kapitalizmom, koji istina krizira. Pa mi se nesto prigusuju socijalne emocije.

Zaista, zasto bi neko ziveo toliko preko svog gubera. Ima prevoz, javni, ima bicikl za preko leta, ili skuter, pa neka se prevozi. A ne da drzi dve parkirane lade na parkingu i preseljava delove, ima vezu na tehnickom, placa dazbine deset puta manje od mene, a ja se parkiram 200m od ulaza...ne smem ni da prolazim, da ga ne zgazim, svaki drugi dan mu vire samo noge ispod auta. Hvala vejavici

Sa druge strane, gledano, ozivece servisi, povecace se potrosnja onih koji mogu (recimo posmatram moj slucaj), malo cu vise izdvajati za servis, vozicu 18 god mladji auto, ali necu zasigurno trositi mesecno 5-10 l benzina vise obilazeci otpade i radnje po periferiji..

Sa jedne strane se gubi, ali ekstremna socijala treba da se resava na poseban, obimniji nacin, pa kada dodju do "standarda", veceg nego sto imaju, eto i vozila.

Primer, klinci rade par meseci sezonski posao, kupe jugica i glume sumahere, pa posle gledam slike po novinama epiloga brzih voznji. Bas nesto se moze bez njih u saobracaju.

Ko nema bas toliko novca, mada znam neke koji vole da voze krseve a zidaju kuce, zaista nema potrebe da se po pitanju automobila toliko brine o njima.

Socijala je posebna tema, i ne bih da u forumu vozila, raspravljam o nacinu resavanja i poboljsanja zivota doticnom segmentu drustva.
Tako da je flejm nekorektan.

Ko ne moze da obezbedi 100€ za kredit, i 30-50€(mnogo manje nego za vremesnog krsa) prosecno za troskove a hoce da igra kolo automoblizma..malo je blesavo razvijati diskusiju...

Uzgred, smatram da ce se izmeniti situacija sa mladjanim polovnjacima, bice vise 2-4 god "starih" vracenih sa lizinga, velliki uvoznici polovnjaka ce morati da se prilagode, umanje zarade i marze.

Stimulans je pokrenut, budi nas iz ucmalosti 15+ godisnjaka na cetiri tocka, verujem da ce se pokrenuti(a i mora, bar da se proba) novi mentalitet, naravno uz veliku ciku i dreku kako se nema para, a kafane pune, svi na ulicama u podne, pune kladionice i kafici, a raja lukavo kmeci "pritisnuta teskocama".. valjda viska kilograma...

Poz
[ vladd @ 19.02.2009. 21:20 ] @
Citat:
frenkijevac1: Vladd brate, ja lepo napisah šta je dobra stvar da srbi dodju do iole DOBROG auta... pritom nisam mislio na punta
(ukidanje carine - do kraja godine bi tako i trebalo da bude, i dozvoljen uvoz svega i svačega - otvoreno tržište - ni ovo nije daleko)

Bolje da su ovo odmah uradili, ovako se mora malo sačekati da bi se došlo do dobrog auta, bar za našu srednju klasu, kako nas nazivaš

Ko ti brani da ti kupiš mercedesa s klase, ako si pripadnik "srednje klase"? Zašto zastupaš tu klasifikaciju, to je i hitler forsirao
Meni brate pripada sve jedan auto koji je proizveden na svetu, drugo je to da li ću ja da pravim vikendicu, ulažem u posao, ili nešto slično, ili da kupim audija a8, ako hoću (a nisam ministar, ni direktor). Mislim glupost. Ako razumeš šta hoću da kažem. Mani se klasifikacije ljudi, bar po količini novca kojeg zarađuju
(a ovo rasno, nacionalno i to - možeš slobodno lol.
Neka kupuje ko šta hoće

A za ovo što se punta i zastave tiče - potpuno podržavam.
Samo davati 100e sedam godina za punta koji je već star 5 godina (kao model) je po meni glupost.

Moje mišljenje je da je sve to oko zastave moglo puno bolje da se završi još davno.
Da nisu štitili Zastavu (koja je sa poslovne/menadžerske strane teški poslovni promašaj) iz ko zna kojih interesa i koristi, sada bi imali minimum dva proizvođača u srbiji, ako ne i više. I još mnogo bolje uslove kupovine da nisu doveli 20 stranih banaka da pljačkaju narod kamatom od 30% koje nema nigde u svetu.

Inače, italijanska vlada je fiat pomagala još pre par godina, jer je propao skroz, a tada nije ni blizu bila svetska kriza.
Sada su opet tražili pomoć od berluskonija i ne znam kako će se to završiti (ili kako se završilo).
Oni će samo da iskoriste jadne srbe da im uzmu ovo malo para što imaju i da nas iskoriste u borbi za rusko tržište koje je mnogo veće od ove tuge ovde
Z

Sve je to tacno, ali ne vredi, ne uklapa se u "novgovor".

Sta bi bilo kada bi bilo, sta su zelje i cestitke..ne vredi da pricamo.

Jelo ja na stolu, posluzeno, nema krilaca, nema bataka...samo boranija.

Mozemo da cavrljamo o vozilima "S" klase, ali mozda poludim i prodam stan, za auto . Od platice tesko izvodljivo.

A sve teze ide stih "radim na crno, trosim na belo", nece biti ni belog posla, a kamo tek crnog.

Sta je bilo, ne vredi da pricamo, previse. Kriza je nastupila, i potezi od prosle godine su aktuelni kao i oni od pre 100 god.

Da li je moglo bolje, ranije...to je teska politika, i sto rece Goran, pravi momenat za zastoj diskusije.

Jednostavno raspravljamo sta JESTE, i provirujem preko tarabe sta ce biti.

Ocigledno necemo ni stici da ocenjujemo dobro-lose, samo ce nas dogadjaji mlatiti po glavi.

A da li bi voleli da vozimo ili setamo ovo ili ono...to ce ostati u domenu decacke maste...

Poz.
[ axone @ 19.02.2009. 21:20 ] @
Ceo taj posao sa Fiat=om ce da priceka, barem godinicu, dok se ne slegne barem malo situacija sa SEK-om a mozda i duze.

Ako i budu pravili puntice, napravice ih nesto malo, tek da krene ta akcija, ako uopste krene. Taj posao je dobar samo za Kragujevac i Zastavu, a deficit u poslovanju(izmedju ostalog i 1000eur popusta) ce placati ostatak Srbije, verovatno ce porasti kratkorocno cena kvadrata stambenog prostora u KG i to je to. Tu moze da se zaradi- na kupovini/prodaji stanova:)

Mladja mora da forsira taj pojekat jer je njegovo cedo, takodje izbori su dobijeni zahvaljujuci Fiat/Zastavi i mora prica da se nastavlja bez obzira na sve. Autoprivreda je u zescem zastojku svuda u svetu, mozda poneki jos odolevaju, i nerealno je ocekivati da kod nas situacija bude (mnogo)bolja.

Ali hajde, uskoro ce i taj mart, pa, videcemo, mozda sam u zabludi i mozda se sve kockice sloze.
[ Ivan Dimkovic @ 19.02.2009. 23:25 ] @
Citat:
vladd
Zaista, zasto bi neko ziveo toliko preko svog gubera. Ima prevoz, javni, ima bicikl za preko leta, ili skuter, pa neka se prevozi. A ne da drzi dve parkirane lade na parkingu i preseljava delove, ima vezu na tehnickom, placa dazbine deset puta manje od mene, a ja se parkiram 200m od ulaza...ne smem ni da prolazim, da ga ne zgazim, svaki drugi dan mu vire samo noge ispod auta. Hvala vejavici

Ono sto bi mene brinulo jeste ne tako mali broj ljudi sa veoma starim automobilima koje koriste za neke osnovne zivotne potrebe - idenje na posao, itd... Ako je ta cifra o milion starih vozila tacna, to nije zanemarljiv broj.

OK, sad zamislimo da se za 2-3 godine uvede regulativa koja ce takva vozila staviti van puteva i da, hajde da kazemo, 50% tih ljudi nece moci da priusti "nov" tj. dozvoljen auto... To ce dodati 500K ljudi na javni prevozni sistem, koji je isto tako vrlo opterecen... Bice vrlo interesantno posmatrati efekte toga, koji ce biti prilicno depresivni...

Sad... tacno je da su gradjani Srbije relativno malo zaduzeni u odnosu na neke komsije, ali se bojim da nema puno mesta za dodatna zaduzivanja zbog vrlo stroge bankarske politike - opet, mozda bas taj masovni potez bude izazvao banke da zajme vise para preko standardnih 30% primanja, ali... nisam bas siguran da je to toliko verovatno.

Anyway, sama ponuda kao ponuda je super - ono sto jeste za otvorenu diskusiju je da li je ta ponuda zaista pocetak neceg radikalnog ili je samo jos jedna od milion zamisli na papiru...
[ Darko Nedeljković @ 20.02.2009. 01:36 ] @
Nista radikalno - u Srbiji ima oko milion i po automobila, otprilike po 50.000 svake starosti od 0 do 30 godina. Da bi prosecna starost ostala ista, potrebno je da ljudi kupe 50.000 novih automobila godisnje. Fiat-a se planira ako se dobro secam 15.000 i to valjda sa sve Rusijom i drugim potencijalnim destinacijama za izvoz. I tako, kad sagledas ove brojeve, o kakvim radikalima govoris ?
[ popovicvl @ 20.02.2009. 06:45 ] @

Pokrainski sekretarijat u Novom Sadu je kupila 5-6 novih vozila pred kraj prosle godine...Skodu Fabiju.Zasto?Sto ne kupe 10 vozila Z10 i da uzivaju?
Non stop vidim na ulici policiju kako sad voze novije 307,cak i 308 i grande punto!Zasto?Sto im ne naprave neke malo ojacane Z10,sa nesto jacim motorom?
Poreska uprava kupuje samo grande punto,i to rade i pre potpisivanja ugovora sa Fijatom.Zasto tako?

Mi smo zamenili u firmi nekoliko yugica (ne tako starih, 2005 god) za najjeftinije Z10 od 7500 E.Z10 je auto.Moze da se putuje za raliku od yugica.Za sad je upucano po 70-80.000 km,i idu bez problema.Tapacir se otkacio kod nogu,boze moj za 10 min moze da se namesti,ali ko ga briga.

Pre je drzava terala firme i ministarstva da pod svaku cenu kupuju yugice i zastave,i sa pravom su se bunili jer su sluzbenici stavljali glavu u torbu svaki put kad idu negde.Z10/Punto je nesto drugo,konstrukcija koja je novija samo 20 i vise godina od yugica i zastave 101.Meni je uvek bila frka kad odem negde sa Yugom.Plasim se da mi ne otpadne tocak,da me neko ne pokupi,da se ne prevrnem,da ne stane na putu,a uz sve moguce probleme jebu te i ledja od klackanja.Sa Z10 je nesto drugo,auto ide 100 kmh uz prihvatljivu buku,stabilnost je zadovoljavajuca,tu su i jastuci zlo ne culo,jednom recju auto,ne najbolji,ali je auto.

Za pocetak bi trebali da spuste cenu za 1000 E,jer ako stara fiesta (1.25 75 KS,klima,struja) na akciji kosta 9200,onda Z10 sa tom opremom mora da ima cenu 8200, i da ministarstva budu u obavezi da kupuju sledece 3 godine ova vozila u dve-tri verzije,a posle videcemo.
[ goat @ 20.02.2009. 07:00 ] @
ljudi!... ne znam da li ste ikada ušli u proizvodne pogone sada već nekadašnje Zastave!?.... crne rupe budžeta Srbije, te noćne more svake vlade....

iz "avijona" se vidi da je primarni cilj ovog poteza oživljavanje jednog dela naše privrede, pa makar se i monopol upotrebio (mada je isti taj "monopol" istu Zastavu uništio).... e sada "nus proizvoda" toga je i rasčišćavanje krševa .... pozitivno.... ali se bojim da će efekat biti veoma bled...

.... teško da je potez namenjen povećanju sigurnosti na putevima i ekološkoj brižnosti.... zakoni o saobraćaju kod nas su kao pravda... mnogo spori ali (ne)dostižni.... koliko vremena treba da bi se regulisalo korišćenje vozila sa CG registarskog područja koja se isključivo habaju Srpske puteve, a kojih ima... koliko vremena treba da se izvrši izmena registarskih tablica.... pa kada je toliki problem sa tablicama koliki će biti sa celim vozilima!?

[Ovu poruku je menjao goat dana 20.02.2009. u 08:29 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao goat dana 20.02.2009. u 08:30 GMT+1]
[ vladd @ 20.02.2009. 10:17 ] @
Nije sigurno. Ekologija i bezbednost su samo dodatna "dobit", koje ce demagoska prica da uvelica do planetarnih razmera.
Spasavacemo foke kupovinom Punta.

U pitanju je potez, koji je verovatno iniciran tvrdoglavoscu da se posao sa Fiatom izgura na nivo dovoljan za samoreklamu.

Ali posto smo autoritarna drzava, nije neki problem da se propisima (manje ili vise nebuloznim) ogranici zivot i kretanje.

A realna slika je bas takva, nebulozna, da je pogodno tlo za svakakve, pa i nebulozne uredbe.

Prazna prica je da milion krseva sluzi za neki posao(osim sakupljanja sekundarnih sirovina). Procenti su smesni.

Uglavnom se ljudi svrckaju i cunjaju. Inace ne bi bilo celodnevne guzve na ulicama. Ovakva guzva NE POSTOJI u podnevnim casovima ni u jednom ozbiljnom evropskom velegradu.

Postoje "rush hour", velike guzve, ali u terminima dolaska-odlaska sa posla. A neki gradovi imaju vise stanovnika nego cela Srbija.

Jednostavno, ko nema para za vozilo, u Srbiji, uglavnom znaci, ma koliko surovo i nepoliticki izgledalo, da mu auto i ne sluzi za "prehranu porodice".

Onome ko zaradjuje, makar 500€ mesecno, ili nesto radi, kontinualno, a ne kampanjski(da cuci i pije pivo, pa ako naleti posao), nije neki problem kredit, koji ce mu omoguciti vozilo i vecu pokretljivost, manje zamora u guzvi...

Sa druge strane, nisu nemoguce uredbe, za javna preduzeca, i drzavnu upravu, policiju, vojsku, da uslove nabavku Punta, koji je zaista razlicit od Yuga(a pitanje je da li su neki Fordici bolji, ne bih rekao), sto ce znacajno povecati kvotu 15000.

To je ugovorna kvota, ali sa ovakvim akcijama, bez problema moze da se popne i na 50 i 100k automobila. Fiat ce isporucivati i gotove Puntice, ako zatreba.

To sto su situacije da neki kupuju ovo ili ono, to nije garancija kvaliteta Pezoa, Forda, ili kojecega. To su "tenderi", pa ko se bolje "snadje" i ugradi, neka buduca afera ce otkriti...mozda...

Poz.
P.S. Kada govorim o "poslu" i koriscenju vozila, posmatram bas kriticni segment, matorih vozila i korisnika. Oni koji i trenutno ozbiljno, zaista ozbiljno rade posao, vec imaju solidna vozila.
[ cozmo_im @ 20.02.2009. 11:13 ] @
Jedino sto se niko nije zapitao sledece:

Da li ce drzava imati koristi od ovoga?

Sigurno nece. A ni mi mi kao poreski obveznici jer ces dotirati sve to. Fiat je vecisnki vlasnik fabrike i to je sad strana fabrika sa domacom radnom snagom. Kome ide vecina profita - Fiatu. Dalje, Fiat je oslobodjen placanja poreza i upotrebe zemljista narednih deset godina. Ko ce omasti brke - cikice u Torinu. Nema ni carine kod nas, 10% manje za drzavu.

Idemo dalje. Izvoz u Rusiju. Super. Nego s njima imamo bese bescarinsku razmenu. Ekstra. Kome ide lovica - cikicama u Torinu.

Drzavi ostaje what? Samo PDV od prodatih vozila i mrvice od profita "zajednicke" firme. Super.

Ostali dileri (Hyundai, Toyota, Kia, Porsche, Mercedes, Dacia, Reno, Cetroen i dr.) placaju i PDV i carinu drzavi.

Eventualna korist je samo ako se pokrenu neke fabrike koje ce isporucivati delove, da se spasu zaposleni i pokrene ono malo proizvodnje.

Tih mozda par iljada vozila sto se budu prodala ovde ce mozda za 0.01% doprineti bezbednosti u saobracaju i to je sve.

Mislim da drzava jeste pokrenula lepu akciju ali se mora prosiriti na SVE a ne samo na jednog proizvodjaca koji ce donositi najmanje novca. Pri tom drzava jos i gubi na zameni staro za novo.

Verovatno se grcevito drze posla sa Fiatom jer radnici Zastave su veliki problem ove drzave i ako to pukne ode mas' u propas'. I da je ovaj potez ipak vise politicke prirode nego pomoc gradjanima. Doduse imace i neki sitan profit od posla ali mislim daleko manji od prodaje ostalih vozila na koja idu sve dazbine.
[ popovicvl @ 20.02.2009. 11:25 ] @
Fiesta je najprodavaniji mali auto.Ako stari model kod nas sa 1,25 motorom (75 KS),sa klimom i strujom moze da se uzme na akciji 9200 Eura (sa carinom),
Z10/Punto moze da se kupi sa slabijim motorom,klimom,strujom za 9200 Eura (nema carine).Onda bi morali da uzmu digitron u ruke.

Drzavne institucije svaki dan uzmu neki auto,i to bude strani.Em sto se pospesuje uvoz,em sto se trose drzavne pare na bezveze.Ceo vozni park neka drzava zameni za Z10/Punto o svom trosku ako hoce da odrze fabriku u ovo vreme krize.Ovim potezom drzava obezbedjuje cestito vozilo za svoje sluzbenike,pospesuje proizvodnju fabrike,cuva novac u drzavnim granicama,donekle se oslobadja krsheva koje bih ja prodao u celicanu,a ne da upisani panduri voze 308.
[ vladd @ 20.02.2009. 11:30 ] @
Drzava vec ima stetu, i od Zastave i od Fiata, sada. Oslobodjeni su svih lokalnih taksi i poreza, jos drzava ulaze stotine miliona, a Fiat privatna firma.

Ne pricam o korisnosti za Srbiju, korist je u teoretskom domenu, eto premostili smo dvadesetgodisnju ucmalost, nekako, starac je ozenio mladu zenu, a to kosta...na razne nacine...do smrti..

Planira se da "kragujevacki" Fiat bude proglasen za "domacu" proizvodnju, sto u neku ruku i jeste, ali samo sa(za) 2400 zaposlenih, jednog dana.

Upravna zgrada nema prozore...ali neka..

Zato i ne kmece o bezviznom rezimu sa Rusijom, i trgovinskom aranzmanu, sada nismo gubernija, posto ce Fiat prodavati preko nasih ledja. To smo lepo radili '70-ih, nije neki novitet, samo je tada trzava imala korist, a sada samo "mala, mala, grupa..."
Valjda nije slucajno sto je stari lisac Miki Savicevic(iz price 70-ih, sa Batom Todorovicem, Direkcijom za sirovine, Genex-om, Inexom...) bio u prici...mirise na njegovo maslo, pardon "iskustvo"...strasno...ponavljamo iskustvo reeksporta, suskavaca, mlado pola veka???

Ali nije planetarni aspekt ono sto me brine, vec sled dogadjaja, koji ce (mi)nam zavrnuti ruku i usloviti da nas u "slobodnom" trzistu prisile na zamenu vozila.

Ne kazem da ne treba menjati krs, ali bih za svoje pare i tempo trosenja istih, sam da odlucim sta, kada, kako, gde i koliko...

Poz.
[ lancia88 @ 20.02.2009. 12:13 ] @
Pozdrav,

drzava ima drugacije ciljeve, makroekonomske. Oni se bitno razlikuju od tih ciljeva o kojima pisete (mikroekonomski, maksimizacija profita) i stoga je glupo gledati kroz mikroekonomsku korist, onaj benefit na koji drzava racuna. Drzava zeli stabilnost, povecanje drustvenog proizvoda, smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, smanjenje enzaposlenosti i slicno. Tranzit je takodje jedan od ciljeva makroekonomije, a svi ti ciljevi mogu da se postignu slicnim ugovorima kao sto je ovaj kragujevacki aranzman.

Policija je sa Veranom odavno sklopila visegodisnji ugovor o isporuci Pezoa i jos uvek nisu isporuceni svi modeli iz tog ugovora, garant za njega je bila Vlada Srbije. Najverovatnije ce u jednom momentu poceti i domaca drzavna navala na Kragujevac, ali je neophodno da se postignu proizvodni kapaciteti i garancije proistekle iz njih.
[ reject @ 20.02.2009. 12:17 ] @
Vrlo zanimljiva tema. Imam blagi osecaj da ce se, posto je ovo Srbija, cene Yugica,
nakon sto akcija zazivi, bez obzira na godiste i stanje, zakucaju na 1000e. Jednostavno,
ako sluzi, koristice se, a ako moze da se utopi za 1000 kod drzave, zasto bi cena za
komsiju bila niza?

Ono sto mene zanima, a ne bih da otvaram novu temu jeste sta se desilo sa linijom za
proizvodnju Yuga i Stojka? Bilo je prica da ce se uvaliti nekim Afrikancima ili Rusima,
koliko se secam. Sta bi sa tim?
Isto, sta se desava sa Zastava Kamionima? O tome sam nesto slabo nacuo po medijima.

Najlepse sto moze da se desi ovoj nazovi drzavi je da se Zastava napokon zatvori,
da proizvodnju Yugica uzme ko zeli i ako moze da od toga pravi 'euro3/4 junk cars'
neka pravi i da drzava vise ne stiti autoindustriju koja ne postoji. Evo komsije Hrvati
nemaju auto industriju i nista im ne fali, voze polovne zabare. Crnogorci isto.
Realno, ako ovde stizu jeftini polovnjaci iz civilizovanih zemalja, vremenom ce se
stvari dovesti na svoje mesto i svi ce imati aute koji malo zagadjuju, tj. onoliko malo
koliko je isti auto kod svabe zagadjivao pre 5 godina. Sta cemo sa otpadom? Reciklaza
i proizvodnja metalnih kontejnera za karton siti. :D

Sta je falilo Zastavi da napravi nesto ovako: http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7180396.stm
Produzeni plasticni Fica. :)

Inace, ona prica o omladincu koji kupi Yuga za 500e i divlja nema veze sa situacijom u
nasoj zemlji. U Ljubljani javni prevoz koriste samo penzioneri i deca koja jos nemaju vozacku,
jer skoro svako moze da kupi auto, a i pored strogih zakona imaju ogroman broj nesreca
na putu i voze ko budale.
[ Horvat @ 20.02.2009. 13:35 ] @
@vladd,pa nije da mi nije na mestu
ti si onako iz "sale" [mada ne bih rekao da je samo iz zznja to receno] rekao da ljudi koji nemaju ,tj. domacinstva, 500-600-700 e minimalno platu mesecno,ne zasluzuju da voze

ivan ti je vec delimicno odgovorio na to

ali gledaj,cak i da ljudi imaju 600-700 eura ,koliko od toga je stvarno "priznato"?tj. koji procenat plate dobiju ispod zita,a koji stvarno preko racuna,pa onda da li mogu da se kreditno zaduze

onda druga stvar,sta je s ljudima koji ,npr. prodaju na pijaci? oni nemaju platu preko bankovnog racuna,njima je automobil OSNOVNO SREDSTVO,a tesko da imaju da si priuste da kesiraju ~10k eura za novi automobil

zato kazem,"sala" ti nije na mestu

p.s. ima neko odg. na moja pitanja?
npr samo na ono odakle ide 1000 eura manje?iz budzeta?kome idu vozila za 1000 e?
[ hexter @ 20.02.2009. 14:51 ] @
Citat:
Horvat: @vladd,pa nije da mi nije na mestu
ti si onako iz "sale" [mada ne bih rekao da je samo iz zznja to receno] rekao da ljudi koji nemaju ,tj. domacinstva, 500-600-700 e minimalno platu mesecno,ne zasluzuju da voze

Nije da ne zasluzuju vec jednostavno nisu u mogucnosti. Velika je razlika u tome. Vremenom treba i oni nesto da urade za sebe da dodju u mogucnost da kupe automobil.

Citat:
Horvat: ali gledaj,cak i da ljudi imaju 600-700 eura ,koliko od toga je stvarno "priznato"?tj. koji procenat plate dobiju ispod zita,a koji stvarno preko racuna,pa onda da li mogu da se kreditno zaduze

Postoji takav procenat ljudi koji je manji nego sto je bio ranije ali veci nego sto ce biti za godinu dve. Nigde ne pise da SVI moraju u roku od 6 meseci ili godinu dana da iamju automobile. Mogu i za 2 godine, 3, 5...

Citat:
Horvat:onda druga stvar,sta je s ljudima koji ,npr. prodaju na pijaci? oni nemaju platu preko bankovnog racuna,njima je automobil OSNOVNO SREDSTVO,a tesko da imaju da si priuste da kesiraju ~10k eura za novi automobil

Mogu da prijave, kako vec to ide, STR ili kako je vec omoguceno uplacuju pazar na racun, isplacuju platu, placaju porez kao i sto treba i naravno odu do banke i podignu kredit.

Citat:
Horvat:p.s. ima neko odg. na moja pitanja?
npr samo na ono odakle ide 1000 eura manje?iz budzeta?kome idu vozila za 1000 e?

Vec je odgovoreno vise puta: ne idu bilo odakle. Jednostavno drzava se odrice svog dela kolaca u tom iznosu. Da nema toga manji bi bio obim kupovine automobila. Ovako veci obim kupovine = vise vozila = vise prodatog benzina = veca zarada na akcizama. (jedan od primera).
Dalje: vise prodatih vozila = veca zarada fijatu = vece interesovanje fijata = vece ulaganje = vise zaposlenih = veca proizvodnja = manja cena po komadu = ..... itd itd.
Tako to ide.

Ako mislite da ce neko doci ovde i odmah uloziti grdne pare, proizvoditi najnovije modele automobila, poklanjati ih za smesne cifre razmislite malo koji bi mu bio interes. Nikakav. Svako ko dodje trazi interes, zaradu, profit. Cak i svi vi koji niste zadovoljni ponudjenim niste zadovoljni jer nemate nikakav licni interes u tome. Price o tome kako ovi ili oni nece moci da priuste auto su u najmanju ruku smesne. Ako ste zaista zabrinuti za njihovu sudbinu a vi onda u znak protesta dajte otkaze, jer ima ljudi koji ne primaju celu platu preko racuna, ili nemojte vise da idete u supermarkete vec samo na pijace, jer ne mogu poljoprivrednici da kupe auto, i tako redom. Ucinite nesto za njih. Odrecite se dela plate za domacinstva koja nemaju dovoljno... Ima mnogo nacina da pomognete.
Sjajno je tako davati savete da drzava treba nesto da ucini. A kada nesto ucini onda traziti samo mane. Da bi drzava ucinila nesto vise mora da bude i bogatija, mnogo bogatija...
[ reject @ 20.02.2009. 14:55 ] @
Citat:
Horvat:p.s. ima neko odg. na moja pitanja?

Pare idu iz budzeta, a od vozila se prave simpaticne metalne kocke tj. unistavaju se.
Citat:
Horvat: ali gledaj,cak i da ljudi imaju 600-700 eura ,koliko od toga je stvarno "priznato"?tj. koji procenat plate dobiju ispod zita,a koji stvarno preko racuna,pa onda da li mogu da se kreditno zaduze

Nije za ovu temu, ali cak ni svi ljudi koji sve primaju na belo ne mogu da se zaduze iz
mnogih razloga. Banka moze da proceni da firma u kojoj je potencijalni duznik zaposlen
jednostavno nije sigurna (firma u restruktuiranju ili raspadu ili na cekanju da se proda).
Mogu na prste radnika na strugu da prebrojim ljude koje poznajem i koji mogu sigurno da
se zaduze na neke vece cifre.
Citat:
hexter: Sjajno je tako davati savete da drzava treba nesto da ucini. A kada nesto ucini onda traziti samo mane. Da bi drzava ucinila nesto vise mora da bude i bogatija, mnogo bogatija...

Prvo, nemamo drzavu, osim na papiru. Drugo, ako narod stvarno krene da radi pravu stvar
za drzavu, nece biti slobodne bandere u gradu.
[ vladd @ 20.02.2009. 16:04 ] @
Ja ne bih da ulazim u socioloske price, radio sam to na drugim mestima, a ovo i nije tema.
Kada bi i sracunali koliko preprodavaca ima, i da li treba da postoje i kako da se uklope u regulativu, to je preopsirna i neresiva tema(trenuno), a resenje postoji. To sto prcvare na tezgama, to je nesto sto treba prevazici, boze, pa puna su nam usta Europe...:)

Da li su oni "srednja klasa", pa NISU, oni su vise socijalna kategorija, zaostala siva zona, kojoj drzava treba da pomaze. Na neki drugi nacin.

I ne uklapaju se u pricu, i nisu mi srcu prirasli i ne mislim da su vredni pomena, pogotovo sto mi(nam) svojim preprodajama smanjuju standard...

A i kako ce drzava da funkcionise, ukupno, ne bih da pricam, postoji mad zone, mada je politika u crvenoj zoni, a drzava... funkcionisace...mnogo lose, ili ekstra lose, jos nismo u fazi samo loseg funkcionisanja.

Poenta je da li su sledeci koraci drzave u smeru forsiranja jedne situacije, koja je solidno logicna, politicki zaokruzena, i odredjene strukture ce izvuci neku korist, finansijsku ili politicku.

I kako ce se odraziti na srednju klasu, tzv oslonac drustva...

Poz
[ Darko Nedeljković @ 20.02.2009. 16:38 ] @
Citat:
reject: Pare idu iz budzeta, a od vozila se prave simpaticne metalne kocke tj. unistavaju se.

PDV na taj auto bi bio bas toliko - 1000 EUR-a.
Znaci, drzava se jednostavno odrekne PDV-a i to je to, ni iz dzepa, ni u dzep. Alternativa tome bila bi ~20.000 ljudi na socijalnoj pomoci, sto je onda iy dzepa, pa sada sam reci sta je bolje.
A, da, za ove metalne kockice moze da se dobije sigurno 100 EUR/kom... znaci ima jos i neka parica da se zaradi :)
[ Horvat @ 20.02.2009. 17:28 ] @
^^e takav odg. sam trazio
znaci na auto od 8-10 k eura pdv je 1000 e? nije bas sitnica

sad jos drugi odgovori,da li ce drzava dati/platiti/prodati otpadu za reciklazu,i po kojoj ceni :)

@hexter nije to bas sve tako crno/belo
niti banke svima daju kredite,niti svi zele tek tako kredit,a da ne kazem niti svi zaele punta

@vlad ,isto,nisu oni svi socijala i sta ja znam,ne znam zasto bi zemljoradnik bio socijala i sve,a ni necemo da kvarimo temu :)

sve u svemu ,moje misljenje je da je ovo jos jedno guranje zastave ,i vec su [odavno] preterali
[ HoT_Steppa @ 20.02.2009. 20:18 ] @
Onaj ko vozi krs ispod 1000 evra ne razmislja o kupovini Z10. Onaj ko razmislja o kupovini Z10 da bi ustedeo ce naci nekoga sa krsem, od recimo 100 evra (neka Lada ili Kec stari 30 godina) i dace vlasniku 200 evra a on ce dobiti popust od 1000 evra. I svi zadovoljni. I onaj ko nema, imace jos manje, i onaj ko ima imace jos vise.

Zeitgeist.

Nama nije na pamet kupovina kola, nego povecanje plata. Kupovina kola dolazi pride uz to, ali bez toga tesko.
[ vladd @ 20.02.2009. 21:08 ] @
To je OK ako bi islo nekim "normalnim" tokom, ali predstava je napravljena, plate stagniraju, sa tendencijom smanjenja, pa u solidnoj meri i ukidanja.

A tendencije pocinju da se ostvaruju, rokovi ostrog(da ne kazem surovijeg ili disciplinovanijeg) zivota se priblizavaju....neumitno

Poz
[ HoT_Steppa @ 21.02.2009. 06:25 ] @
Citat:
Drzavne institucije svaki dan uzmu neki auto,i to bude strani.Em sto se pospesuje uvoz,em sto se trose drzavne pare na bezveze.Ceo vozni park neka drzava zameni za Z10/Punto o svom trosku ako hoce da odrze fabriku u ovo vreme krize.Ovim potezom drzava obezbedjuje cestito vozilo za svoje sluzbenike,pospesuje proizvodnju fabrike,cuva novac u drzavnim granicama,donekle se oslobadja krsheva koje bih ja prodao u celicanu,a ne da upisani panduri voze 308.

Uzimali su i ranije, Jugice i Keceve, ali sad kad ih nema uzimace Z10, morace, hteli ne hteli.

Ja nisam video da su se ostali dileri nesto radikalno promenili u vezi prodaje vozila, sve je i dalje tezak lov u mutnom. Da li su se uplasili da ce Zastava otkinuti i njima jedan deo kolaca, tj. svima koji prodaju automobile iz te klase? A najveci bezobraznici od dilera, uvoznici Dacia automobila nisu cak ni spustili cenu za procenat snizavanja carina.

Neko je negde rekao, za godinu, dve, ove Z10 koje su prve prodavane ce moci da se nabave za 3000 evra (stare oko 4 godine), e to ce biti odlicna kupovina, mnogo bolja nego nova za 6/7000.
[ MMaarrCCoo @ 21.02.2009. 12:01 ] @
Ovde očigledno dolazi do zamene teza.Svi govore da li je cena velika i da li auto zaista vredi te pare,a niko ne postavlja ono osnovno pitanje.To pitanje bi glasilo otprilike ovako:,,Ima li povoljniji način da se dođe do novog auta?''Ako neko ima odgovor na ovo,neka mi javi,baš me živo zanima.U početnim postovima je pisalo kako je interesovanje malo ili nikakvo,što je notorna laž!Ja sam iz KG,i prošle nedelje sam čekao u redu da se upišem na listu čakanja za z10.Bio je red kao u samousluzi,verovali ili ne.Tako da ta priča otpada.Ljudi se interesuju ne samo za zamenu već i za kredite.Meni je daleko povoljnije 4,5% nego 18 ili 19.Možda grešim,ali tako je.Sledeća stvar je sam kvalitet i vrednost auta.Što se toga tiče,ova akcija je i namenjena sirotinji kako bi najbezbolnije došla do iole mlađeg auta.Ko ima 7000 evra keša,taj može da priča i poredi,da kupuje polovnjake u ,,ekstra '' stanju za te pare.Što se kredita tiče,ovo su daleko najbolji uslovi koji postoje kod nas,ali stvarno daleko najbolji!USrbiji se vrati preko 95% kredita,a u Francuskoj 71%.Tako da što se toga tiče,ovde nema zime.Čovek će da odvaja od usta da bi to izmirio na vreme.E sad,oni koji su podizali kredite za letovanja,skijanja od više K evra neka ne kukaju jer im zaduženje prelazi 30%.Toliko od mene.Pozz
[ vladd @ 21.02.2009. 12:11 ] @
Naravno da je najpovoljnij kredit za Punta iz kragujevackof Fiata.

Ali kada sakupim sve kockice, i pokvarenost nasih politicara, nekako mi se namece resenje.

Ova kolicina Puntica, plus povoljni kredit, izgleda da treba da postanu samo forma, da bi Punto postao "domace vozilo" sto bi otvorilo vrata reeksporta za Rusku federaciju.
Znaci da, izgleda, Srbija samo dotira Fiatu biznis, omogucava formu, da bi neka grupica i privatna firma FIat, ubrali kajmak.

Izgleda da moji pocetni strahovi nemaju osnova. Kada se ispuni kvota, Puntici ce iz Italije odlaziti u Rusiju....sa Srpskim papirima...

Poz.

[ lancia88 @ 21.02.2009. 13:22 ] @
Pozdrav,

i..?
Pa i za reeksport moras imati uslove, a to je u ovom slucaju registrovana fabrika u Kragujevcu. Ukoliko vlasnici posla pronadju nacin da isplacuju raddnicima plate i placaju doprinose i poreze smo na bazi reeksporta, kakve veze ima da li je formalno ili sustinski Punto domace vozilo ili ne?

Sa stanovista drzave, sasvim je OK odreci se dela zarade (iz prometnog poreza, da ne bude zabune), ukoliko su radnici zaposleni i drzava ih vise ne dotira, a jos pride i placaju doprinose na te zarade.

Ili mozda treba insistirati na celokupnoj zaradi pa nista onda ne dobiti jer 18% od 0 je upravo - 0.
Pa to i onaj najnepismeniji koji drzi birtiju ili kockarnicu zna, kada mu neko duguje 20-ak evra pa ne vraca, treba da mu to oprosti da ovaj ostane kod njega i nadalje, inace okoreli kockar ili pijanac zasigurno nece doci do njega da mu vrate dug kad budu imali tih 20 evra, vec odose na drugo mesto da ih prokockaju/propiju. To su elementarne stvari gledanja an dugi rok, slicno kao i vantenderska prodaja SARTID-a svojevremeno itd.
[ MMaarrCCoo @ 21.02.2009. 13:36 ] @
Upravo tako!
[ vladd @ 21.02.2009. 13:50 ] @
Da, tacno.

Nemoguce je insistirati na punom profitu, "profit" je vec ostvaren, politicki...troskovi su truga prica..

Nego niste razumeli poentu.

Neka se radi reeksport i neka Fiat sedi u Kragujevcu, samo sam "bezbedniji" od daljnjih mera za pospesivanje kupovine proizvoda, na silu.

Formalno je neophodno da Punto postane domace vozilo, da bi reeksport zaziveo, a realno nije, i nece biti, i nije ni bitno.

Nemam nista protiva pospesivanja giganta, makar i za 2435 zaposlenih, samo da ne smisljaju dodatne propise da nas prisiljavaju da kupujemo "domace" vozilo.

Da li cu ga kupiti, to je moja licna stvar, i stvar odluke kada cu uci u (novi) kredit, a ne da me uslovljavaju ili orocavaju.

Nemam inace nista protiv Punta, i mislim da je vozilo nama po zasluzi, i nivou, i takodje ne smatram da ce se Kragujevac nesto razvijati kao grad...razliciti su razlozi, nije za temu i forum...

Ponavljam, jednostavno sam se "plasio" dodatnih propisa koji ce da dodatno forsiraju nabavku Punta...ostatak razmisljanja je u ranijim tredovima....

Poz
[ lancia88 @ 21.02.2009. 14:20 ] @
Pozdrav,

pa tu nema nicega posebnog za strahovanje. Ulazak u EU, ako ga iko ozbiljno shvata, nosi sa sobom proise koji veze nemaju sa vestackomz astitom domace autoindustrije vidjenom na nasim prostorima, i tu je stvar prilicno cista.

Sa druge strane, drzavni profit se nikako ne ogleda u profitu poznatom iz kapitalizma kao osnove rada, vec u rastu bruto proizvoda iz koga se zatim usled povecanih prihoda, mogu povecati i trosenja drzave. To ce reci da ako drzava investira u neku mikroekonomsku jedinicu nesto, ona i ne mora da ocekuje povracaj te investicije cak uopste, ukoliko ce investicija sama po sebi obezbediti redovan godisnji/mesecni priliv koji ce biti oporezovan a domaci ljudi zaposleni, i jos ako je to u svrhu ravnomernijeg eregionalnog razvoja, puna kapa. Izgradice drzava puteve za Fiatov Kragujevac, hoce...ali ti putevi ostaju Kragujevcu i pored Fiata, ili i bez Fiata, sto kazu "nece se baci" :)

Takvom se logikom rukovodi drzava u svojim makroekonomskim ciljevima i investiranjima. Znas kako kazu roditelji kad im deca obecaju svasta od svoje prve plate: samo ti, sine*, imaj za sebe, lako cemo za mene ;) (u prevodu, skini mi se sa grbace u sto vecoj meri, i ja sam srecan sa svojim primanjima).

Ah, da....*u ovoj drzavi ma sta bio, uvek te roditelji zovu "sine", pa sam zeleo da odrzim atmosferu autenticnosti, jelte...:)
[ vladd @ 21.02.2009. 16:49 ] @
S obzirom na skoro desetogodisnju praksu, treba da strahujem bar triput vise.

Propisi se apliciraju nakaradno, neprilagodjeno, skoro na silu, najmanje iz opsteg interesa.

Poz.

[ HoT_Steppa @ 21.02.2009. 17:37 ] @
Citat:
MMaarrCCoo: U Srbiji se vrati preko 95% kredita,a u Francuskoj 71%.Tako da što se toga tiče,ovde nema zime.

Jedna stvar, Francuska ima duzi staz povoljnih kredita od nas, kod njih se krediti uzimaju uz jutarnje novine. I manje su kamate, pa se ljudi manje i nerviraju. Kod nas se oni koji uzimaju kredite gledaju kao oni koji nemaju drugi izbor. Ja prvi da imam 3000 evra da potrosim na kes auto ili da dam za ucesce za nov bih odabrao ovo prvo. Nazovite to mentalitet ili kako hocete, ali jednostavno ne volim da dugujem, ili da budem u neizvesnosti, tj. da se nerviram dok ne otplatim poslednju ratu. A i volim da se prostrem koliko sam sirok, ne vise. To je prica za obicnih 11-12 % kamate kod nas. Za 4.5 % je druga prica.
A ako treba pokazati patriotizam na delu, onda treba i uzeti domaci Punto, ali pod uslovom da to stavrno bude domaci auto, a ne samo auto sklopljen u Kragujevcu. Slusam Dinkica pre neki dan prica o kooperantima, pominje Trayal, Black horse, a onda na kraju zelezaru u Smederevu, valjda je pobrkao redosled vaznosti. Akumulator i gume ne cine auto. Celik cini auto. Ako budemo radili Punto od domaceg celika onda ce to biti domaci auto.
[ Darko Nedeljković @ 21.02.2009. 19:18 ] @
Citat:
vladd: Da li cu ga kupiti, to je moja licna stvar, i stvar odluke kada cu uci u (novi) kredit, a ne da me uslovljavaju ili orocavaju.

Naravno da je tako - cemu to uopste pominjati? Da li te neko terao da kupis Punta?

Citat:
Akumulator i gume ne cine auto. Celik cini auto. Ako budemo radili Punto od domaceg celika onda ce to biti domaci auto.

Skroz pogresno glediste. Imas drzava koje nemaju domaci celik, pa opet imaju auto industriju. Svaki proizvod da bi formalno-pravno mogao biti smatran domacim, mora imati domace troskove proizvodnje minimum 51%. A u tih 51% ne mora da udje celik, mogu da udju plate radnika, akumulator, gume... Cena celika je 10%-20% cene automobila (mislim na ove male automobile, kod vecih retko predje 5%). To je kao sto vidis veoma nedovoljno da bi se automobil smatrao domacim.
[ HoT_Steppa @ 21.02.2009. 20:55 ] @
Da, ali mi imamo domaci celik i mozemo da imamo (ili vec imamo) masine sa savijanje delova za skoljku. To je isto kao sto izvozimo sirov celik a uvozimo gotove celicne proizvode. Ili uvozimo strano mleko, a svoje prosipamo. Ili pre raspada SFRJ smo sirovo voce slali u Sloveniju i od njih dobijali Fruktal sokove jer nam se nisu svidjali Takovo ili koji su vec tad postojali, nisam toliko mlad da se ne secam nebuloza osamdesetih. Nemam ja nista protiv stranog gvozdja, grozdja, ali dok imamo kvalitetno domace, nemam nijedan razlog (ako je cena konkurentna) da kupujem strano.
[ lancia88 @ 21.02.2009. 21:28 ] @
Pozdrav,

ako mislis na USSteel, onda nemamo dovoljno kvalitetan celik. Ne rade oni nekakav fus, vec je poslovna koncepcija proizvodnje kod nas u Smederevu takva, to odlazi na trzista koja traze takav lim. Najblizi, a kvalitetan, je u Niksicu.

Ipak, stvarno nije previse bitno gde se celik proizvodi, kod nas ili preko, posebno kada je u pitanju automobil.
[ Darko Nedeljković @ 21.02.2009. 21:35 ] @
Da, meni je to isto bilo interesantno - mi dosta celika izvozimo, ali dosta i uvozimo iz Crne Gore, Makedonije, Bosne...
[ lancia88 @ 21.02.2009. 23:27 ] @
Pozdrav,

ma to mi stalno stvara problem u proizvodnji iako su to relativno mali segmenti proizvodnog procesa, ali uvek muka sa time....nikako na zelenu granu sa domacim celikom, makar za ono sto radim.
[ vladd @ 23.02.2009. 22:01 ] @
Za pocetak upozorenje na nacin izrazavanja, vidim da si nov, ali se obracamo jedni drugima sa uvazavanjem, cak iako naglas razmisljamo i razmisljanje delimo na forumu.
I ne zovemo to "palamudjenjem".

Prosecna plata u Srbiji je 32.746,00 din ili po sluzbenom glasniku za 2008-u godinu, 392.952, sto po danasnjem kursu iznosi 344 evra, a po porslogodisnjem, recimo 85 kursu, 385 evra..

Prema toj plati se pozicionira Srpska vlast i prema njoj rade planovi i uredbe..

Kome nije tolika...zao mi je...

Kao drugo, navescu neke podatke..

"...Opština Bečej je jedna od opština u Republici Srbiji. Nalazi se u AP Vojvodina i spada u Južno-bački okrug. Po podacima iz 2004. opština zauzima površinu od 487 km² (od čega na poljoprivrednu površinu otpada 44007 ha, a na šumsku 271 ha).

Sedište opštine je grad Bečej. Opština Bečej se sastoji od 5 naselja. Po podacima iz 2002. godine u opštini je živelo 40987 stanovnika. Po podacima iz 2004. prirodni priraštaj je iznosio -6,7‰, a broj zaposlenih u opštini iznosi 10727 ljudi...."

Ne vidim kako ova opstina moze da bude neki reper, ili uticaj na prosek, kada ima stanovnika kao tri bloka na Novom Beogradu.

Da li ljudi lose ili dobro zive, zavisi od ljudi, pre svega, a ne od prihoda, mada pored prihoda bitni su i rashodi..koji su u unutrasnjosti znacajno manji nego u BG-u, i ne samo unutrasnjosti, nego i u Madridu...

I nije nista licno upereno prema tebi, i tvom statusu, ali ako pogledamo trendove, spadas u kategoriju potpuno nezanimljivu za proizvodjaca automobila, i daleko od EU standarda.

Ne po nasim, licnim, merilima, naravno...

I nema potrebe da se osecas uvredjenim, posto nije to ni tema ni namera, tema je kako ce nas, u velikom broju, tretirati auto industrija...kao pogodne ili nepogodne kupce...

Poz

EDIT LANCIA88: ja nemam tako dugacak fitilj za nekulturu pa sam obrisao nekulturnu poruku, a time se i ne moze videti na sta se odnosi deo ove poruke.

[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 24.02.2009. u 13:10 GMT+1]
[ popovicvl @ 24.02.2009. 06:38 ] @
Poznajem puno ljudi kojima pored "prosecne" plate jednom godisnje kapne 4000-5000 Eura od neke zemlje.
Npr,radnik kod nas u fimi ima "prosecnu" platu,ali ima i zemlju koju pozajmi prvom komsiji da seje,ali pola od toga
je njegovo,njemu ostaje 4000-5000 Eura.Prstom nije mrdnuo,pare nisu prosle kroz nikakvu statistiku,i kova vozi
bolji auto od svih inzenjera koji nemaju zemlju.

Zaboravite termin "prosecna plata" koja nije merodavna u nasoj zemlji.
[ Laza80 @ 24.02.2009. 08:00 ] @
Citat:
Po podacima iz 2002. godine u opštini je živelo 40987 stanovnika. Po podacima iz 2004. prirodni priraštaj je iznosio -6,7‰, a broj zaposlenih u opštini iznosi 10727 ljudi...."

Upravo tako. Od 41000 stanovnika radi 10727. Razumem da ima dece i penzionera, ali je ponovo nezaposlenost ogromna, što vlast ne navodi kada se hvali visinom prosečne plate.
[ vladd @ 24.02.2009. 11:07 ] @
Navode, ali retko i kriju, postoji milion i po nezaposlenih...i bar 500.000 u sivoj zoni, ili na snalazenju, par poslova..jedan za socijalno i penziono, a drugi za prezivljavanje..

Ali to nije tema za auto zone, vec za socijalan forum ili blog.

Automobil postaje luksuz, za postojeci prosek, ako se nastavi trend da se insistira na novim vozilima, ili mladjim od 10 god...

Poz
[ misterno2008 @ 24.02.2009. 12:51 ] @
Pozdrav,

Dragi moj Vladd,nisam ja novi,pratim ovaj forum jako dugo,samo razlika izmedju mene i nekih ovde(respekt) je ta da ne pisem ako nemam sta pametno da kazem(izvinjavam se unapred onima koji se prepoznaju).

Izvukao si iz konteksta ono moje palamudjenje,jer,hteo sam da kazem sve,samo ne da nekog uvredim.
Sto se tice tvog odgovora na moj komentar,citajuci mnoge tvoje postove,stekao sam izvesnu sliku o tebi kao o coveku koji zna sta prica,ali u ovu pricu(upucenu meni) ni sam ne verujes.

Necu se baviti matematikom,ali taj prosecni licni dohodak za koji se pozicionira srpska vlast kako kazes,mogu da okace macku o rep.Znas sta hocu da kazem,nema potrebe da obrazlazem.

Vidis Vladd,upravo takve male opstine i treba da budu reper za mnoge stvari,jel,zamisli situaciju kada bismo se svi mi iz provincije srgali u Beograd?!Treba li i dalje da pricam o tome ili da otvorimo novu temu?Beograd jeste centar,sa okolinom ima 2mil. ljudi,ali druze moj,to je jos uvek samo 1/4 Srbije!

Svi mi znamo sta se radi i zasto je Beograd uvek reper za sve sto se desava u Srbiji(a da se ne lazemo,znas i ti).
A da skratim,bojim se ako se otvori ova Pandorina kutija,da ce mnogi otici u off.

Usput,za tvoju informaciju,pripadam srednjem stalezu naseg drustva,i supruga i ja radimo u drzavnoj sluzbi i nemas razloga da nas zalis(verujem da je iz dobre namere),ali mnogo,mnogo,mnogo je onih koji su ili ce biti u goroj poziciji nego ja i moja porodica,jer to je pravi prosek Srbije.

Ne znam otkud ti ideja da sam uvredjen?Zasto bih bio?Samo sam pricao o pravoj slici Srbije.Da dodam posto vidim da si upucen,u Beceju za razliku od tih podataka kojim raspolazes,za 5-8 god. ugasene su sledece firme:Becejka,Zivinopromet,pred likvidacijom je Fadip,Becejska pivara,u cuvenom PIK Becej koji je hranio pola stare Jugoslavije sada radi 30% od nekada zaposlenih,a pri tom,tri puna meseca radnici nisu dobili platu(prosek 15-18000din)...
To je druze moj slika i prosek danasnje Srbije.

Ja sam inace loznicanin,zadnjih 6 godina zivim i radim u Beceju.O Loznici necu ni da pricam,grad od 70 000 stanovnika a i nema industriju.Mnogo je takvih Beceja i Loznica u nasoj zemlji.

I sad se pitam,koja je to ciljana grupa stanovnistva interesantna auto-proizvodjacima?Ako je to Beograd,grese,jer oni koji stoje dobro po njihovim merilima,sigurno nece voziti automobil nize klase.

Taj Punto je upravo nameljen nama,realno prosecnima,a nasa realnost je takva kakva jeste.

Pozz
[ misterno2008 @ 24.02.2009. 13:15 ] @
EDIT LANCIA88: ja nemam tako dugacak fitilj za nekulturu pa sam obrisao nekulturnu poruku, a time se i ne moze videti na sta se odnosi deo ove poruke.

[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 24.02.2009. u 13:10 GMT+1]

Ti Lacia88 imas samo privilegiju da brises postove,a o fitiljima i kulturi ne bih,jer tvoje postove kao vrsnog poznavaoca motoristike pratim nekoliko godina,na raznim forumima.Veruj mi,nisi ni malo kvalifikovan a ni merodavan da vrednujes sta je kulturno a sta ne,ne bih da copy-paste tvoje ranije postove.

Zaista se izvinjavam svima koji su se osetili uvredjenim,na kraj pameti mi nije bilo tako nesto.U pom prethodnom postu,pojasnio sam sta je pesnik hteo da kaze,ali narodna je uvek bila cenzurisana i to me ni sada nije iznenadilo.

Medjutim,ako je poenta ovog foruma cenzura,ok,postujem.Iz mene je samo progovorio prosecan Srbin ili gradjanin zemlje Srbije,progovorio o zivotu i realnosti,a ti dragi Lancia88(respekt) si upravo cenzurisao misljenje koje preovladava u pravoj,a ne imaginarnoj Srbiji.

Zao mi je samo sto mnogi nece imati priliku da vide sta je cenzurisano,ali ok,i to je zivot.

Pozz

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 24.02.2009. u 20:06 GMT+1]
[ vladd @ 24.02.2009. 13:25 ] @
Nebitno je ko je odakle, prosek nas cini takvima kakvi smo.

Da li male opstine treba da budu reper, pa naravno, ali ne i za auto industriju. Da li prosecne plate treba da budu reper, naravno, ali ne za auto industriju.

Koliko svi vidimo "prosecan" EU auto je namenjen "prosecnom" EU kupcu, po filozofiji "prosecne plate za godinu dana..."

Po toj racunici, za nas je "prosek" auto od 3-4000€...ali se sa tom logikom, organizam na Balkanu se slabo miri...

S obzirom da Srbija ima 8 mil stanovnika, nije neko zanimljivo trziste, toliki broj stanovnika, uglavno bogatijih, postoji u vise gradova Evrope.

Socijalni aspekt posmatranja naseg standarda i situacije nije tema, ponavljam, da li drzava treba da obraca paznju, nije moje da ih ucim, pricaju da znaju, samo konstatujem sta su intencije auto industrije EU, a Srbija nije deo(ni sa Fiatom) tog korpusa..

I sta kao gradjanin mogu da ocekujem i cemu da se nadam, propasti bezobrazne auto industrije koja "ne brine" o sirotima, i nije socijalna ustanova, ili o rasponu zelja i mogucnosti da se vodi "normalan" zivot, ili bar normalniji...

Propast auto industrije nije neka vajda, ni da komsiji crkne krava(doticna krava ispade da hrani obojicu), auto industrija je duboko uvezana u privredu, energetiku..i potrosac(resusa) i proizvodjac(novca)..

U temi samo raspravljamo dilemu, koja nastaje iz posmatranja situacije, da li polako i bezbolno promeniti navike, ili ce se to naglo i bolno desiti, ali bar da budemo spremni, donekle, da bar, pokusamo da "vidimo" malo dalje od nosa...u malo blizu buducnost...

Poz
[ misterno2008 @ 24.02.2009. 13:40 ] @
Pozdrav,

Bravo,to je sustina,apsolutno se slazem.Ali Vladd,tema se odnosi na nase trziste i taj socijalni aspekt je nezaobilazan.Sve gore napisano stoji i to je pravi odgovor na postavljeno pitanje.

Jedino sto nam preostaje je nada,ali problem je sto se vec jako dugo nadamo.Cetrdeset godina cekam to bolje sutra,hoc(emo)u li ga docekati?

Pozz
[ Darko Nedeljković @ 24.02.2009. 13:42 ] @
Citat:
misterno2008: I sad se pitam,koja je to ciljana grupa stanovnistva interesantna auto-proizvodjacima?Ako je to Beograd,grese,jer oni koji stoje dobro po njihovim merilima,sigurno nece voziti automobil nize klase.

Cudna konstatacija...
Ajd da vidimo ko su oni koji "stoje dobro"... Izuzimajuci kriminalne radnje, za koje uvek ima posla. Bankarski sektor? Banka nece u minus, ako dodje do toga da ne moze da se stvara profit, oni prvi idu kuci. Oni na drzavnim jaslama? Svima je jasno da ih ima 3x vise nego sto treba i da ce u narednih par godina to morati da se makar malo dovede u red. Retko ko od njih je onaj bez koga se ne moze, pa kao takav sme da se isprsi i kupi auto na maksimumu svojih mogucnosti. Svako pametan ce radije kupiti nizu klasu i ostaviti nesto sa strane da se ima od cega da zivi ako ostane bez prihoda. Privatni preduzetnici? Srecni su ako posluju na pozitivnoj nuli. Nekog sam preskocio?
[ misterno2008 @ 24.02.2009. 13:54 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Cudna konstatacija...
Ajd da vidimo ko su oni koji "stoje dobro"... Izuzimajuci kriminalne radnje, za koje uvek ima posla. Bankarski sektor? Banka nece u minus, ako dodje do toga da ne moze da se stvara profit, oni prvi idu kuci. Oni na drzavnim jaslama? Svima je jasno da ih ima 3x vise nego sto treba i da ce u narednih par godina to morati da se makar malo dovede u red. Retko ko od njih je onaj bez koga se ne moze, pa kao takav sme da se isprsi i kupi auto na maksimumu svojih mogucnosti. Svako pametan ce radije kupiti nizu klasu i ostaviti nesto sa strane da se ima od cega da zivi ako ostane bez prihoda. Privatni preduzetnici? Srecni su ako posluju na pozitivnoj nuli. Nekog sam preskocio?

Slazem se,ali hajde da se prebrojimo koliko nas ima koji su "sposobni" da kupe Punta i jos ostave nesto sa strane?
[ vladd @ 24.02.2009. 13:55 ] @
Necu da se "nadam", nada umire poslednja, i NADA je produzetak agonije...

Upravo je "socijalni" aspekt i analiziran od strane drzave, i "omogucili" su "proseku" da uz kredit dodju do novog vozila.

E sad, kod nas je vecinski prosek, na belo, uglavnom 20% ispod proseka, i mali deo 10-15% plate iznad proseka..

Ali, veliko bi naglabanje bilo o soc progamu, to ni drzava ne raspravlja i ne resava, a zasto mi, bar da nam forum daje pola ministarske plate.

Poenta je da je drzava formalno "obratila paznju" na "prosek"..i da se masno opravdala za neke sledece poteze...koji me brinu, a valjda i ostale "prosecne" sa vozilom starijim od 10god...da ne kazem 15, 20 i vise...

A da li ce vajdu imati vise Miskovic od mene...ili banke...to znam, za to mi ne treba "rasprava"...

Poz.
[ vladd @ 24.02.2009. 14:05 ] @
Citat:
misterno2008: Slazem se,ali hajde da se prebrojimo koliko nas ima koji su "sposobni" da kupe Punta i jos ostave nesto sa strane?

Pa slabo, do niko, a neki mozda mogu, ali ne zadugo...

Ja bih mogao da uzmem kredit, i da postanem i ostanem 7god zaduzen, al "sa strane" tesko, sta tesko, nista...samo bih imao potrosaca velikog kao clan porodice, ali se postvlja pitanje posla, pre nekoliko meseci nije bilo tema, sada jeste, za par godina.........ko ziv ko "mrtav"....

Ali ako se uzme u obzir, da drzanje rasnog psa moze da kosta 100€ i vise, mesecno...a ne drzanje lutalice ili seoske dzumare, kako onda posmatrati socijalni aspekt...

Ali, mozemo o tome beskonacno, osnovno pitanje je da li se spremamo za novi rezim drzanja i odrzavanja vozila, ne starijeg od 10god,..pa ko moze, kako i koliko...uz nove propise, nove takse, nova osiguranja, nove obicaje servisiranja...

Socijalni aspekt je "zavrsen" formom drzavne akcije, ponavljam, nije tema, a sigurno znam da nije zona interesa ni tajkuna, ni banaka......cisti OFF, nepotrebni, nije tema za "olaksavanja"

Poz
[ smatch @ 24.02.2009. 16:04 ] @
Ovako je pisao cosmo_im pre par dana:

"Akcija je vec u "dubiozi". Posto imamo neke kontakte na poslu, saznali smo da samo 20-30 ljudi se prijavilo za Z10/Punta. Dakle, vrlo losa situacija.

Takodje, zahteva za kredite nema, niti ce ih biti - bice ih u vrlo minornom broju jer 90% ljudi je u kreditima i na osnovu izvestaja kreditnog biroa nisu u mogucnosti da uzmu novi kredit (plate u dinarima, rate u evrima i sad rate prelaze dozvoljenih 30% zaduzenja).

Iz pouzdanih izvora Hypo i EFG banke (EFG ce davati ovaj kredit) saznali smo da ce biti slaba vajda od toga - niko ziv se ne interesuje. Oni retki, interesuju se za puko prezivljavanje (kes kredit i kredit za obnovu dotrajalih aparata u kuci) a niko nije zainteresovan za kredite za kola..."

Evo danas vidimo da je planulo 650 komada za dva dana. Trebalo bi otvoriti posebnu temu o neobjektivnim stavovima prema domaćoj autoindustriji. Tako se pisalo da nikada neće krenuti montaža Z10, da se nikada neće potpisati ugovor sa FIAT-om i bezbroj sličnih stavova. Niko ne želi da sačeka da vidi šta jeste, a šta nije. Najvažnije što brže i što jače udariti po Zastavi.

A šta reći sad o pouzdanim izvorima Hypo i EFG banke....

[ cozmo_im @ 24.02.2009. 16:21 ] @
Citat:
smatch: Evo danas vidimo da je planulo 650 komada za dva dana. Trebalo bi otvoriti posebnu temu o neobjektivnim stavovima prema domaćoj autoindustriji. Tako se pisalo da nikada neće krenuti montaža Z10, da se nikada neće potpisati ugovor sa FIAT-om i bezbroj sličnih stavova. Niko ne želi da sačeka da vidi šta jeste, a šta nije. Najvažnije što brže i što jače udariti po Zastavi.
A šta reći sad o pouzdanim izvorima Hypo i EFG banke....

Kako znas da je planulo 650 komada za dva dana? Nije isto predati zahtev za kredit, bitno je da isti bude i odobren i realizovan. U pitanju su zahtevi za kredit NAKON stupanja subvencionisanih kredita. Znaci nikom od tih ljudi jos nije ni odobren kredit a vec je planulo 650 komada...

Ja sam to napisao za situaciju PRE stupanja na snagu pomenutih subvencionisanih kredita. Situacija je upravo takva kakvu sam je opisao za normalne kredite. Nekoliko desetina je juce doslo u Hypo Banku za taj kredit, najvise je otislo u neke druge banke. I pri tom vec znam, posto mi super ortak radi na kreditnom odeljenju za automobile da je vec 15% odbijenih kredita kod njih. Pa racunajte... bice sigurno minimum 200 odbijenih...

Znaci, situacija sa kreditima dosad je takva. Unapred ne mozemo da znamo da li je akcija uspesna. Od 650 zahteva za kredit vrlo lako moze da se desi da se odbije veliki broj aplikacija.

Pri tom si zaboravo da upravo TOLIKO ima neprodatih vozila na lageru... zakljucak izvuci sam.

Elem, akcija ce utihnuti JAKO brzo. Koliko vec narednih mesec dana kad se preracunaju ljudi jer su USLOVI rigorozni apsolutno - osim kamate koja je 4,5%i to sto nema ucesca. Dakle ostaje devizna klauzula, ostaje max 30% zaduzenje od plate...

Kako se ljudi lako popale... tako je IDENTICNO bilo kad je krenula prodaja Z10, pa na kraju ostalo preko 600 neprodatih komada...

Elem, jedno su bombasticne vesti koje plasira vlast (za koju sam glasao priznajem) a drugo ce biti realni podaci nakon obrade svih zahteva + videcemo nastavak akcije.
[ cozmo_im @ 24.02.2009. 16:28 ] @
Da se nadovezem: Procedura odobrenja traje od 1 do 10 dana, tako da...

Elem, ostalo je jos 648 vozila na lageru, zvanicno je cifra izdatih profaktura 310 komada plus 200 u obradi sve ukupno (znaci da kazemo 400 vozila na lageru jos)

Znaci ovo su cifre samo za IZDATE profakture a ne za podnete zahteve za kredit + ne zna se ni koliko ce ih biti odobreno.
[ smatch @ 24.02.2009. 16:30 ] @
ja mislim da će 90% tih profaktura biti odobreno, jer niko ne traži kredit,a da nije sam razčistio da li zadovoljava uslove ili da li ima para da ga otplaćuje.
Stala je prodaja svih vozila. Pogledaj podatke za januar. Ovo su zalihe punta iz novembra 2008. Zalihe punta odnosno zastave 10 su bile nešto veće iz razloga što je planiran zastoj u montaži. Zbog toga su u novembru naštancovani puntići od svih lotova koji su stigli u Zastavu. Kao i zbog loše prodaje istih u decembru i u januaru. Dok su svi prodavci vozila drastično spustili cene pred kraj godine zbog najave ukidanja carine, zastava je ostavila iste cene. A pre toga tokom cele godine punto je bio u vrhu prodaje.
Sad kada zastava, odnosno FIAT obara cene i kada se daju povoljni krediti Z10 se vraća na svoju poziciju. Uostalom ajde da sačekamo pa da vidimo rezultate prodaje do kraja godine. Ja mislim da će se prodati velika količina punta u odniosu na druge marke. Ti kažeš da će prodaja ići traljavo. Podsetiću te za neki mesec, a do tada ne treba davati ovakve komentare tipa, ma neće ga niko, jer to jednostavno nije tačno. Ja znam bar 5 ljudi koji se lome da li da ga uzmu po sistemu staro za novo.
[ cozmo_im @ 24.02.2009. 16:41 ] @
Pazi kakva je stvar: Vecina ljudi prima platu u dinarima. Kurs raste, kao i rate u dinarima. Dozvoljeni minus se racuna u procenat zaduzenosti 5% kao i kartica. Dosta njih uopste ne obrati paznju kad im poraste rata da im raste i procenat zaduzenosti u odnosu na platu koja je ista.

Znaci, dovoljno je da je zaduzen 26% bez dozvoljenog minusa i ne moze da dobije kredit, osim ako mu ne progledaju kroz prste.

Ja se slazem i zelim da sto vise ljudi zameni svoj automobil za nov, ali ovo je vise psiholoska navala nego realna. Zasto niko nije podneo zahtev za Daciu Sandero koji je sa boljom opremom jeftiniji od najjace verzije Z10? Zasto nema zahteva za bilo koji drugi kredit osim ovog?

Elem, lepo je sto se desava, ali ljudi rade to nesvesno i trce da se prezaduze ne razmisljajuci o sutrasnjem danu...

Ici ce njima prodaja prvih 2-3 meseca dobro... ali kasnije kad drugi dileri vide da gube oni sami ce pokrenuti akcije koje mozda budu i povoljnije od ove...
[ vladd @ 24.02.2009. 17:30 ] @
Do kraja godine bice raznih kuknjava. (Ras)prodaja uglavnom ima intenzivan gradijent na pocetku...ali posle...kada se dreka slegne...

Ja bih licno sacekao Mart, zarad neke ozbiljnije ocene situacije, naravno sa postojecim(moguce dostupnim) podacima u tom trenutku.

Ovaj trenutak je blizak momentu hvalisanja ministra, nije ozbiljno ni pocetak, tako da nije pravi, a po podacima koje imam, budzet je ispunjen 40% od planiranog za Januar-Februar, tj, drzava pocinje da se brine..fiskalni obracun je u Martu, malo firmi placa porez..carine zamrle..

Jagma kao jagma, prvo se zalecu lakomisleni i samospretni(oni koji zamisljaju da su "vidre"), zatim nesto malo sracunatih, u tom trenutku se zahuktava korupcija i preprodaja pozicije na rang listi, sto krece da usporava ukupnu prodaju, banke preispituju zahteve usporenijim tempom...

Poz.
[ MMaarrCCoo @ 24.02.2009. 18:54 ] @
Znate li koliko je njih ostalo bez aplikacije jer nije bilo automobila,tako da će i to sve što ne prođe biti prodato za dan,najviše.
[ cozmo_im @ 24.02.2009. 19:24 ] @
Evo malo realnosti:

Moja firma ima preko 100 zaposlenih. 40 njih ima auto. Ostali imaju (90%) polozeno. Kod nas nema manje plate od 600e, prosek je podosta veci.

Niko od tih 50 ljudi koji imaju tolike plate, imaju polozeno, nije otisao da stoji u redu za Punta. Od tih 40 koji imaju kola, 15 ima nov auto. Ostali polovnjake stare 10-15 godina. Niko od njih nije otisao po kredit. Taj podatak mi je dovoljan da vidim kakvo ce biti interesovanje u narednim mesecima. Ljudi zele da kupe ono sto oni zele, ne zalecu se, iako ni te plate nisu bas nesto dovoljne za neki besni auto (recimo da svi planiraju nesto do 12-13000 max) i svi zele da se omoguci zdrava konkurencija a ne ovako ko sumanuti da trce za, koliko god to bio OK auto, neki "narodni" auto.

Ljudi su usli u to ko muve bez glave, uglavnom ne razmisljaju kako treba. Ja se slazem da ljudima sa manjim primanjima treba omoguciti STO PRE vise da zaradjuju i da kupuju nove automobile bez straha, ali upravo ljudi sa nizim primanjima ulecu u ovo i ne razmisljaju.

Ovo mi lici na hleba i igara, taj fazon.

Da se ne lazemo, ja se za svoju platu razbijam od posla, da neko ne pomisli da sam snob kad tako razmisljam. Ja planiram i mislim o svojoj buducnosti a ovo sto se danas i juce desilo mi samo mirise na mazanje ociju narodu, popunu budzeta i ubacivanje ljudi u masinu koja ne radi dobro.
[ misterno2008 @ 24.02.2009. 19:43 ] @
Pozdrav,

Realno i iskreno.Ali,hajde da sacekamo ishod pa da o njemu "sudimo".Prodaja ce biti pravi pokazatelj slika i prilika u Srbiji.

Pozz
[ Reno4 @ 24.02.2009. 21:30 ] @
Srbendijanci koji su do sad kupovali nove jugiće i kečeve a bogami i floride, kupovaće sad punta i biće presrećni (u je ne prokišnjava gepek). Tako da će prodaja sigurno dobro da ide. Koliko dobro, pokazaće vreme.
A da živimo u nefer svetu, valjda je shvatio svako ko ima završeno više od vrtića.
[ MMaarrCCoo @ 24.02.2009. 23:11 ] @
šta se podrazumeva pod dobrom prodajom u ovolikoj zemlji,1000,2000,5000 ili nešto veće.Pa ova zamlja ima manje od 10 miliona ljudi.Koliko dnevno treba da se proda kroz 6 meseci da bi određeni ljudi smatrali da se dobro prodaje?Ja mislim da će se prodavati onoliko koliko se proda,ni manje,ni više.Nemojte da mislite da su svi neozbiljne budale koje su rešile da kupe auto za 2 minuta.To je neozbiljno razmišljanje.Niko normalan ne uleće u kredit,a da nema neku računicu,zar mislite da će neko da dozvoli da mu deca gladuju,a on da vozi novog punta?Smejurija!
[ Predrag Supurovic @ 24.02.2009. 23:22 ] @
Neki voze dzipove, nisane, mercedese, ostali voze bicikle ili idu peske, a u proseku svi vozimo punta :)
[ cozmo_im @ 25.02.2009. 07:31 ] @
Ma da, razmisljali su, al zamalo.

Slusam neke ljude na TV-u "Pa eto da i ja stanem u red!" Katastrofa! Isto bi bilo i recimo da ponude motornog Zmaja na povoljne uslove.

OK, naravno da ljudi treba da promene vozni park i da se treba resiti taj problem, pogotovo treba skloniti stare keceve, yugice, fice, lade i slicno.

I naravno ima ljudi koji su ozbiljno usli u ovu pricu (cuo sam i njihove izjave po vestima), ali i nekih (tj. vecina) koji su ko muva bez glave. Neki bre nisu ni znali sta kupuju, sta ima od opreme, ne znaju garantne uslove, ma nista.

I komentari "Imam platu 300 eura u dinarima, pa da skrpim za novi auto". OK, hrabar covek, ali da li on uopste zna sta je devizna klauzula, da li je razmisljao o tome?

I glavno pitanje: ZASTO OVO nije uradjeno prosle ili pretprosle godine dok se Z10 proizvodio, dok je to bila Zastava? ZASTO tek sad kad je Fijat vecinski vlasnik? Ko masti brke na osnovu hleba i igara? Fijat? Vlast? Hajmo malo i tom logikom.

Drugo: Reakcija uvoznika i ostalih proizvodjaca bice zestoka, vec se najavljuju sve moguce tuzbe zbog monopola. Ovo je direktan monopol na prodaju jednog modela.

Neki ljudi su dobro konstatovali: Pa ima i boljih modela za slicne pare, ali daj sta das? Pa kako onda to?

Jos jednom kazem odlicna je ideja da ljudi kupe nov auto, nemam nista protiv toga i sam vozim auto od 19 godina (japanac koji je u tip top stanju, ali je ipak vremesan debelo) i hocu za najkasnije godinu dana da ga menjam, ali imam protiv ovakvih Jezda-Dafina metoda.

Pogledajte kurs - odmah je dinar ojacao. Eto, izmuzli smo ih, popuna budzeta, pare odmah idu iz banaka a ko ce i kako otplacivati to ne zanima nas...
[ misterno2008 @ 25.02.2009. 08:57 ] @
Pozdrav,

Ono sto je interesantno,vecina(bar u mom okruzenju) ljudi koja se odlucila za kupovinu novog Punta jesu upravo ljudi bez para(kesa).Ili nemaju automobil, ili imaju krntiju od 20 god koja je vise kod majstora nego na putu.
Da se ne lazemo,ove pogodnosti su zaista nesto novo i na prvi pogled sansa da se dodje do novog vozila.

Elem,nema ucesca,kamata je ok,rok za otplatu takodje,rata oko 100evra,zvuci sasvim podnosljivo.Ne znam zasto,ali imam utisak da se vecina odlucuje srcem(euforijom) a ne zdravim razumom.U ovoj danasnjoj recesiji(vlasti mogu da pricaju sta hoce) kada je upitan opstanak na poslu,kada se plate zamrzavaju,kada dinar srlja nizbrdo(procenjeni kurs din. za 2009.god.
od strane eminentnih ekonomista 110din/1evro),ljudi ulaze u ovu avanturu.Nisam siguran da su ove pogodnosti plod dobrih namera vlasti...

Pratim najnovije vesti,prodaja krenula odlicno,ceo kontigent od 65o vozila planuo za dva dana i ok,to me ne cudi.Ali,plasim se da ljudi ne brzaju,pa da im se olupa o glavu.E sad,dal je u pitanju dobra procena,hrabrost ili nepromisljenost,pokazace vreme.

Pozz
[ cozmo_im @ 25.02.2009. 09:07 ] @
Pa inace najslabije se vracaju krediti i lizing za vozila. Vec su placevi prepuni vozila oduzetih od neplatisa, cak i od onih imucnijih koji su kupovali nesto osrednje (do max 15000), a ima i jeftinijih modela.

Elem, apsolutno sam ZA svaku ideju koja ce omoguciti svima novi auto, ali nisam ni ja za ovakve euforicne kredite gde su ljudi prosto "namamljeni" da kupe preostali kontigent Z10. Pri tom ne znamo tacno kad pocinje proizvodnja Punta, kad ce krenuti subvencija staro za novo, ne znaju ama bas ni ko ce vrsiti reciklazu.

Kao da su zapenili da prodaju ovih 700-800 vozila na lageru. Ili je to dil s Fijatom.

Ovo je recimo super bilo za ljude koji su to vec planirali i kalkulisali, njima je ovo cak i povoljnije (a kako nije,nema ucesca, mala kamata), ali sta cemo sa ljudima koji su uleteli u pricu bez icega?

Znate li koliko je 7 godina u Srbiji? Mnogo, mnogo.
[ smatch @ 25.02.2009. 12:54 ] @
Citat:
MMaarrCCoo: šta se podrazumeva pod dobrom prodajom u ovolikoj zemlji,1000,2000,5000 ili nešto veće.Pa ova zamlja ima manje od 10 miliona ljudi.Koliko dnevno treba da se proda kroz 6 meseci da bi određeni ljudi smatrali da se dobro prodaje?Ja mislim da će se prodavati onoliko koliko se proda,ni manje,ni više.Nemojte da mislite da su svi neozbiljne budale koje su rešile da kupe auto za 2 minuta.To je neozbiljno razmišljanje.Niko normalan ne uleće u kredit,a da nema neku računicu,zar mislite da će neko da dozvoli da mu deca gladuju,a on da vozi novog punta?Smejurija!

Podrzavam ovaj post potpuno. Ima ljudi koji jednostavno ne vole zastavu, da ne upotrebim grublju rec. I sada kada neko kupi punto na kredit on je budala, maloumnik koji neba hleb da jede, ne zna sta radi, propasce. A da je kupio sandero sve bi bilo u redu. Samo bi mu rata bila mnogo veca za istu glavnicu. Gde je tu logika.
Moje misljenje je da niko od ovih ljudi koji su kupili punta nije to uradio bez dobrog promisljanja, brzopleto. Svi oni ce do kraja bez problema otplatiti punto. Ako hocemo da budemo realni vise su pogresili ljudi koji su kupili dobrog polovnjaka na kredit. Oni ne samo da placaju ratu, vec i preskupe popravke.
I ne nazivajte sandero modernim automobilom, jer on to nije. To je maskirani stari reno clio. Samo sto mu je limarija ocajna, pa je bolje kupiti stari clio koji se gle cuda jos prodaje kod nas kao i pezo 206. Ali oni nam nisu ni zastareli ni skupi. Niko ne pljuje po njima.
Kupovina punta je odlicna kupovina. Mala kamata, jeftino odrzavanje, nov auto pre svega. Na kraju ispada najbolja kupovina. neki kazu bice za 6 meseci povoljnijih automobila. Naravno, jedva cekam, ali ce tada i puntu pasti cena. Jedino u tom slicaju opravdavam cekanje i uzdrzavanje od kupovine. Ja bi prvo sacekao npr staro za novo. Jos 800-1000e manje.
[ Darko Nedeljković @ 25.02.2009. 13:23 ] @
Citat:
cozmo_im: Evo malo realnosti:

Moja firma ima preko 100 zaposlenih. 40 njih ima auto. Ostali imaju (90%) polozeno. Kod nas nema manje plate od 600e, prosek je podosta veci.

ne znam koliko je bas realno izvlaciti zakljucke o celokupnoj populaciji na uzorku od 100 veoma slicnih ljudi, ali dobro, neka ti bude...
Znaci, vas manje od 1% je stalo u red da uzme Punta-a, je li tako?
To bi znacilo da ce manje od 1% populacije Srbije podneti zahtev za Punta u februaru i martu, dakle manje od 20.000 ljudi. Zar je iko tvrdio suprotno?
[ cozmo_im @ 25.02.2009. 13:46 ] @
Nisi razumeo, niko nije stao u red za punta. Od 75 ljudi koji imaju stari auto /ili dozvolu, niko nije otisao i predao zahtev za taj kredit.
Tj. 0%.

Ja mislim da ce cifra prodatih Punta mozda doci do 5000-6000. Lani su prodali 4000 Z10 (za dve, tri godine) tesko da ce za dva meseca se naci vise od te cifre. A planirana cifra staro za novo je 5000 automobila, mislim da ce realno od tog otici max. 3000. Mislim sve ukupno 5000-6000...

Pri tom zaboravljate stalno da je pusten u prodaju samo neprodati kontigent, proizvodnja nije pocela, ne zna se ko ce preuzimati vozila na reciklazu...
[ smatch @ 25.02.2009. 14:26 ] @
Pa naravno da nije pocela proizvodnja. Niko ne kaze da je krenula. Ako bude prodato 5-6000 punta, zar je to malo u ekonomskoj krizi kao sto je ova. Koliko bi onda bilo prodato da nema krize i da nam plate rastu. A koliko ce onda biti prodato fabia, pola, corsi, clia, 207-ica ove godine?
I naravno da su ovo vozila sa lagera od novembra 2008. I rasprodata su za dva dana. A do pre par dana su svi tvrdili kako ce te zalihe biti prodate ko zna kada...

Sve je ovo samo prelazna faza. Prava stvar ce biti kada fiat pocne da proizvodi u Srbiji nov model i to za evropsko trziste. Samo tada zastava nece zavisiti od domacih kriticara. Kupci iz EU ce kupovati taj auto i niko od njih nece reci kako je to los auto zato sto se proizvodi u Kragujevcu. Kao sto to ne kazu za ficu iz Poljske ili astru iz Poljske. Nama nista nase ne valja, cak ni sada posle 2-3 godine proizvodnje kada je jasno da se Z10 pokazala kao dobro napravljen auto. Nasi ljudi imaju stav prema potrebi. Cas pricaju kako se punto uopste ne pravi vec samo sklapa u Zastavi (sto je netacno), a cas kazu kako je los jer se pravi u Zastavi. Kazemo kako su punto i astra klasik zastareli modeli. A opet u isto vreme pricamo kako nas autoindustrija vara i kako nema nekih velikih promena izmedju dve generacije istog modela. Identicni motori sa izmenom u softveru, isti menjaci, vesanja, kocioni sistemi. Puno kontradiktornih stavova, zar ne?

Nemam Ja nameru da kritikujem nicije stavaove, samo skrecem paznju na neke kontradiktornosti. Ni ovo sto ja pisem naravno da nije potpuno tacno. To je moj stav. Forum je odlican i zajedno dolazimo do istine koja je negde na sredini.

Mislim da je najvaznije da se oslobodimo krseva. Ne samo jugica, vec i golfova 2 i 3, kadeta, ascona, reno5, starih brava, tempri, tipa. Bilo bi idealno kad bi dobili mogucnost da po sistemu staro za novo mozemo da kupimo novi reno, VW, opel ili neki drugi auto. Ali da bi se to desilo potrebno je da neko od njih otvori bar montazni pogon negde u Srbiji. Tada ce i Oni dobiti poreske olaksice i subvencije nase drzave. To i jeste cilj ovih ogodnosti koje je dobio FIAT, a zamalo i Opel.
[ cozmo_im @ 25.02.2009. 15:14 ] @
Pa od tih 5000 mozda prodatih (tu racunam i pravna lica) ima dosta da zavrsi na placu kad udari kriza po usima, skoci euro, pa oni kojima plata sa sadasnjih 300 padne na 220-230 krenu da kasne sa ratama. Mada ja mislim da ce se dosta manje prodati.

Kriza ce se tek osetiti sredinom godine a ovo je lepa fora drzave da trenutno maznu lovu od banaka za budzet (pri tom ovaj kontigent sto je prodat nije Fijatov, vec to sve ode u drzavnu kasu), da malo zamazu oci skakanjem dinara i slicno.

Pa oni krecu staro za novo od marta a nemaju pojma ko ce reciklira? Treba da se raspise tender... a to ume da potraje. Drugo, sacekajmo pokretanje proizvodnje. Vec danas je drasticno manji broj ljudi koji su se stavili na listu cekanja, sutra ce biti jos manji i tako za par nedelja ima sve da utihne.

Pri tom MMF je strogo rekao da ce banke pucati ako krenu nova zaduzivanja. Ljudi, u svetu je obrnuto, znaci smanjuju se zaduzivanja da bi se prebrodila finansijska kriza.

Ja i dalje nemam nista protiv da ljudi zamene svoj prastari auto za nov, naprotiv, imam protiv njihovog nerazmisljanja (naravno da ima puno i onih koji su to dobro procenili) o narednom periodu a kamoli 7 godina...

Niko ovde nije bio neverni toma sto se tice proizvodnje Fijata u Zastavi, nego je u pitanju navlaka da se ljudi zaduzuju u ovoj krizi bez ikakve smernice "sta ako". Pri tom pitanje je kome sta i kako ce ici lova od prodaje Punta kad se bude sklapao u Fijatovoj (to vise nije Zastavina) fabrici.
[ smatch @ 25.02.2009. 16:45 ] @
Znaci treba naglasiti da se to odnosi na sve kredite za sve marke automobola, a ne za punto. Ali opet kupci punta placaju najmanju kamatu i najmanju ratu. Zato su pozurili da ga kupe. Ako bude prodato 5000 punta na kredit i dalje ne mislim da ljudi nece moci da ga otplacuju i da ce im oduzimati vozila. Treba naci podatak koliko je zadnjih godina prodato vozila na kredit i lizing i koliko je vozila oduzeto zbog nemogućnosti vracanja kredita. Mislim da je taj broj u Srbiji najmanji. Svi objavljeni podaci pokazuju da u celoj Evropi Srbi spadaju u klijente koji najvise vode racuna da li mogu da vrate ratu bilo kog kredita i da su najdisiplinovaniji u vracanju kredita.
[ Darko Nedeljković @ 25.02.2009. 17:58 ] @
Citat:
cozmo_im: Nisi razumeo, niko nije stao u red za punta. Od 75 ljudi koji imaju stari auto /ili dozvolu, niko nije otisao i predao zahtev za taj kredit.
Tj. 0%....

Da, definitivno ne poznajes verovatnocu i statistiku. 1 od 75 je 1.3%, o od 75 je manje od 1.3%, ali ne znamo koliko manje.

Citat:
pri tom ovaj kontigent sto je prodat nije Fijatov, vec to sve ode u drzavnu kasu

Pa ne ynam bas da li imaju takav ugovor. U principu, kad se kupuje firma, kupuje se i celokupna imovina i zalihe. Ne vidim ekonomsko-pravni model po kome novac od ovih vozila ne bi otisao i Fiat-u.

Citat:
Vec danas je drasticno manji broj ljudi koji su se stavili na listu cekanja, sutra ce biti jos manji i tako za par nedelja ima sve da utihne.
Pa, ako sam dobro rayumeo, do danas je vec otislo to sto postoji. A sad da neko kupuje nesto za sta fabrika tek treba da se formira... pa ne daje se to dzabe, naravno da ce da utihne. Realno je ocekivati da se automobil proda mesec dana posto se proizvede, a ne pola godine pre nego sto se proizvede.
[ misterno2008 @ 25.02.2009. 18:17 ] @
Citat:
smatch: Podrzavam ovaj post potpuno. Ima ljudi koji jednostavno ne vole zastavu, da ne upotrebim grublju rec. I sada kada neko kupi punto na kredit on je budala, maloumnik koji neba hleb da jede, ne zna sta radi, propasce. A da je kupio sandero sve bi bilo u redu. Samo bi mu rata bila mnogo veca za istu glavnicu. Gde je tu logika.
Moje misljenje je da niko od ovih ljudi koji su kupili punta nije to uradio bez dobrog promisljanja, brzopleto. Svi oni ce do kraja bez problema otplatiti punto. Ako hocemo da budemo realni vise su pogresili ljudi koji su kupili dobrog polovnjaka na kredit. Oni ne samo da placaju ratu, vec i preskupe popravke.
I ne nazivajte sandero modernim automobilom, jer on to nije. To je maskirani stari reno clio. Samo sto mu je limarija ocajna, pa je bolje kupiti stari clio koji se gle cuda jos prodaje kod nas kao i pezo 206. Ali oni nam nisu ni zastareli ni skupi. Niko ne pljuje po njima.
Kupovina punta je odlicna kupovina. Mala kamata, jeftino odrzavanje, nov auto pre svega. Na kraju ispada najbolja kupovina. neki kazu bice za 6 meseci povoljnijih automobila. Naravno, jedva cekam, ali ce tada i puntu pasti cena. Jedino u tom slicaju opravdavam cekanje i uzdrzavanje od kupovine. Ja bi prvo sacekao npr staro za novo. Jos 800-1000e manje.
Citat:
smatch: Znaci treba naglasiti da se to odnosi na sve kredite za sve marke automobola, a ne za punto. Ali opet kupci punta placaju najmanju kamatu i najmanju ratu. Zato su pozurili da ga kupe. Ako bude prodato 5000 punta na kredit i dalje ne mislim da ljudi nece moci da ga otplacuju i da ce im oduzimati vozila. Treba naci podatak koliko je zadnjih godina prodato vozila na kredit i lizing i koliko je vozila oduzeto zbog nemogućnosti vracanja kredita. Mislim da je taj broj u Srbiji najmanji. Svi objavljeni podaci pokazuju da u celoj Evropi Srbi spadaju u klijente koji najvise vode racuna da li mogu da vrate ratu bilo kog kredita i da su najdisiplinovaniji u vracanju kredita.

Pozdrav,

Mislim da nisi razumeo sta se htelo reci.Nije problem u Puntu kao Puntu,ali,sticajem okolnosti samo je on predmet subvencionisane kupovine.Ono sto mislim a vidim i jos neki ljudi misle isto,jeste mogucnost da se upadne u zamku zvana kredit,sa svim ovim nasim prilikama kakve jesu i kakve nas tek ocekuju.

Plasim se iskrenih namera nasih vlasti,jer rizici u koje se ljudi upustaju,priznali mi ili ne su veoma veliki.
Da povucem paralelu,korisnik sam subvencionisanog stambenog kredita,placam fiksnu kamatu,ali na to sam se odlucio pre svih ovih problema,recesije u kojoj smo(ili pred kojom smo).Sada kada dinar vrtoglavo pada,kada se ne zna da li ces sutra ostati u firmi ili ne,kada je nezaposlenost sve veca i veca,kada se plate zamrzavaju(u dinarima)a cene svega idu gore,veruj mi na rec,dobro bih razmislio da li je sada pravi momenat uleteti u tu pricu.

Ne sumnjam da ce ljudi placati tu ratu,ali plasim se zrtve koju ce podneti da bi je platili.Lose stvari se desavaju,i mogu se desiti svima nama.Taman posla da iko ovde ima nameru da nekoga naziva budalom,maloumnikom koji nema hleba da jede a kupuje nov auto,kako kazes,stvar je u razmeni misljenja na osnovu kojih se moze izvuci pravi zakljucak.

Malo je nezahvalno obrazlagati nekom nesto,a ne znati ko je ta osoba,koliko godina ima,njegov obrazovni profil itd.Jer brkati babe i zabe,uslove zivota pre par godina i danas,kao i kreditne i zivotne prilike pre par godina i danas,jako je nezahvalno i po meni besmisleno.

Poenta je u danasnjoj visokorizicnoj situaciji u svim sferama zivota.Pokusavamo da dodjemo do odgovora sta i kako,a ne da se pravimo pametni ili da omalovazavamo necije misljenje,da ne kazem, da ga vredjamo.Ili mozda gresim.

Pozz

[ vladd @ 25.02.2009. 18:45 ] @
Pravo u sridu..

To je poenta..u spletu okolnosti

Citat:
misterno2008
Plasim se iskrenih namera nasih vlasti,jer rizici u koje se ljudi upustaju,priznali mi ili ne su veoma veliki.

Slede problemi koji nicu ni iz cega, iako je trenutna situacija ruzicasta sa crnim tufnama...koje se sire

Zato i razmisljamo "naglas", a ne da se sukobljavamo sta je trenutno, u par dana ..bolje lepse.."pametnije""'..sedam godina je masno dug period, a losi dogadjaji stizu u par nedelja

I podrzavam

Citat:
misterno2008
Poenta je u danasnjoj visokorizicnoj situaciji u svim sferama zivota.Pokusavamo da dodjemo do odgovora sta i kako,a ne da se pravimo pametni ili da omalovazavamo necije misljenje,da ne kazem, da ga vredjamo.Ili mozda gresim.

Poz.
[ cozmo_im @ 25.02.2009. 18:47 ] @
Apsolutno se slazem, uze mi reci iz usta!

Mislim, zove me stric iz Katara, ujak iz Njujorka svi pitaju jesu li ovi ljudi nasi poludeli s tom kupovinom... tamo je sve obrnuto (cak i Katar i Emirati stagniraju). Pitaju sta se desava, jel to neko dzabe deli automobile ili sta i dodaju da se glavni udar krize ovde ocekuje u periodu Jun-septembar.

Ljudi, u Njujorku je stala prodaja automobila, ne zavaravajte se da je ovo smesna kriza. Proci ce ali ce biti jako glibavo, pogotovo u Srbiji.

Da dodam - moja keva je bila glavni knjigovodja velikih firmi koje su osamdesetih bile dobrostojece. Kad su krenule fore sa velikim kamatama na stednju, slicnim forama kao i piramidalne banke i tako neke stvari preko sindikata svi koji je nisu poslusali su igubili strahovite novce.

Mi nismo.
[ MMaarrCCoo @ 25.02.2009. 22:07 ] @
Ljudi ni NY,ni u Kataru ne voze automobile stare 20 godina,niti koje koštaju 7000 evra novi.Verujte mi,bio,video!
[ cozmo_im @ 26.02.2009. 08:20 ] @
Ne shvatas: Prodaja u NYC je stala. Nema je. Kaput. Pucaju dileri kao kula od karata kada se rusi. U Kataru je vidno opala prodaja i potraznja automobila i tehnike. Nekoliko puta je stric morao da menja stan zato sto investitori nemaju love da isplacuju kredite (u Dohi) koji su uzeli za stambene zgrade (dakle drma se i trziste nekretnina).

Elem, 7000e je skoro 10.000 USD, za te pare tamo mozes da nadjes maltene nov (star 1-2 godine) drasticno bolji auto. Prema tome, jasno je kakva nas kriza i ovde ceka.

Pa se svi pitaju da li smo mi ovde u Srbiji malo luckasti kad jurcamo u takve kredite a ne zelimo da sagledamo malo unapred? Cak i oni tamo u NYC, nije im svejedno sad da daju 10.000 USD makar i na neki kredit. Ko zna sta ce se desiti vec za 6 meseci kada se ocekuje udar krize ovde kod nas, a kamoli za 7 godina. Firme nestaju samo tako - preko noci. Sledice veliki talas otpustanja radnika, hteli mi to ili ne. Strane firme su smanjile budzete za 50% u Srbiji. Znate li sta to znaci?

Elem, vreme ce pokazati, ja mislim da je trenutno jako pogresno ulaziti lakoverno u ove kredite, jer osim male kamate sve ostalo je isto kao i kod sasvim obicnog kredita za kola (pakao).

Drzava mora da usvoji i druge nacine kojim se moze doci do novog auta, ne samo kreditne a i ti kreditni moraju biti daleko bolji nego sad. Postoje tu opcije kao svugde u svetu - popusti na osnovu postovanja saobracajnih propisa (kupovina bez PDV-a i carine, beskamatni krediti bez ucesca), vece subvencije za stara vozila (manja rata, manje zaduzenje ili zaduzenje na manji period), podsticaj dobrostojecih preduzeca da preuzmu na sebe kreditiranje svojih radnika za kupovinu novih vozila a zauzvrat ce dobiti nesto od drzave (otpis jednog dela poreza, neke olaksice i slicno).

Svasta tu moze da se gradjani sto manje zaduze i jos lakse dodju do novog vozila. Pri tom bez monopola, znaci ne samo Fiat.
[ misterno2008 @ 26.02.2009. 08:48 ] @
Citat:
cozmo_im

Drzava mora da usvoji i druge nacine kojim se moze doci do novog auta, ne samo kreditne a i ti kreditni moraju biti daleko bolji nego sad. Postoje tu opcije kao svugde u svetu - popusti na osnovu postovanja saobracajnih propisa (kupovina bez PDV-a i carine, beskamatni krediti bez ucesca), vece subvencije za stara vozila (manja rata, manje zaduzenje ili zaduzenje na manji period), podsticaj dobrostojecih preduzeca da preuzmu na sebe kreditiranje svojih radnika za kupovinu novih vozila a zauzvrat ce dobiti nesto od drzave (otpis jednog dela poreza, neke olaksice i slicno).

Svasta tu moze da se gradjani sto manje zaduze i jos lakse dodju do novog vozila. Pri tom bez monopola, znaci ne samo Fiat.

Pozdrav,

Bravo,apsolutno podrzavam!
[ hexter @ 26.02.2009. 09:15 ] @
Citat:
cozmo_im: Ne shvatas: Prodaja u NYC je stala. Nema je. Kaput. Pucaju dileri kao kula od karata kada se rusi. U Kataru je vidno opala prodaja i potraznja automobila i tehnike. Nekoliko puta je stric morao da menja stan zato sto investitori nemaju love da isplacuju kredite (u Dohi) koji su uzeli za stambene zgrade (dakle drma se i trziste nekretnina).

Prodaja u NYC nije stala. Opala, slabija, jeste. Ali se i u NYC i u ostalim delovima sveta, gde se koristi mozak, pospešuje potrošnja jer se samo povećanim obrtom sredstava može tražiti izlaz iz "krize". A što se tiče tvog strica jako teško možeš da ga uzmeš kao raper za događaje u Dohi. Jer on, ipak, nije državljanin Katar-a, za koje važe malko (više) drugačija pravila.

Ja eto, recimo, imam informacije od rođaka, koji su rođeni u stranoj državi i imaju njihovo državljanstvo, da su promenili prethodnu kuću, koju su otplaćivali na kredit, za novu, veću, skuplju isto na kredit. Pored automobila, pokućstva i sličnih stvari sa ovim novim kreditom ukupno kreditno zaduženje im je šestocifreno (počinje brojem 6).... Jeste, kažu, ima krize, problema, ali zato povoljnji su krediti pa da iskoriste.

Citat:
cozmo_im: Pa se svi pitaju da li smo mi ovde u Srbiji malo luckasti kad jurcamo u takve kredite a ne zelimo da sagledamo malo unapred? Cak i oni tamo u NYC, nije im svejedno sad da daju 10.000 USD makar i na neki kredit. Ko zna sta ce se desiti vec za 6 meseci kada se ocekuje udar krize ovde kod nas, a kamoli za 7 godina. Firme nestaju samo tako - preko noci. Sledice veliki talas otpustanja radnika, hteli mi to ili ne. Strane firme su smanjile budzete za 50% u Srbiji. Znate li sta to znaci?

"Pitaju se svi...." ili da preformulišeš: pitaju se naši ljudi u na radu inistranstvu (gastarbajteri???) Naravno da ne treba od svega praviti ludilo i opštu pomamu ali o ovom puntu i kreditima se mnogooooo više diže fama nego što nekog ludila stvarno ima. Bilo 600-700 Z10 na raspolganju i sve je prodato/rezervisano za kratko vreme. Možda nije najbolji auto na svetu, nije najjeftiniji, ali je za ono što nudi prilično povoljan.

Citat:
cozmo_im:Drzava mora da usvoji i druge nacine kojim se moze doci do novog auta, ne samo kreditne a i ti kreditni moraju biti daleko bolji nego sad. Postoje tu opcije kao svugde u svetu - popusti na osnovu postovanja saobracajnih propisa (kupovina bez PDV-a i carine, beskamatni krediti bez ucesca), vece subvencije za stara vozila (manja rata, manje zaduzenje ili zaduzenje na manji period), podsticaj dobrostojecih preduzeca da preuzmu na sebe kreditiranje svojih radnika za kupovinu novih vozila a zauzvrat ce dobiti nesto od drzave (otpis jednog dela poreza, neke olaksice i slicno).

Država da bi bilo šta više uradila mora da ima više sredstava, da bude bogatija. Što je država bogatija to više čini za svoje građane. Prosto i jednostavno. Naša država trenutno je daleko od takvog stanja. Prema tome država čini ono što je u granicama njenih mogućnosti. Na kraju krajeva ovo je i sasvim realan sled okolnosti. Jeste da bi svi voleli da se za istu svotu ovde proizvodi i prodaje toyota auris, corola ili mazda 3, ali to je nerealno. Možda jednog dana kada se tržište dovoljno razvije a ovo je početak razvoja tržišta. Bez početka ne možemo stići nigde. Inače, nije ovde stvar monopola već jednostavno proizvoda koji upošljava domaću radnu snagu (plate, porezi, doprinosi...), razvija domaću industriju... Zašto bi država subvencionisala proizvođače iz Japana, Nemačke, Mađarske????

[ misterno2008 @ 26.02.2009. 09:55 ] @
Citat:
hexter: Država da bi bilo šta više uradila mora da ima više sredstava, da bude bogatija. Što je država bogatija to više čini za svoje građane. Prosto i jednostavno. Naša država trenutno je daleko od takvog stanja. Prema tome država čini ono što je u granicama njenih mogućnosti. Na kraju krajeva ovo je i sasvim realan sled okolnosti. Jeste da bi svi voleli da se za istu svotu ovde proizvodi i prodaje toyota auris, corola ili mazda 3, ali to je nerealno. Možda jednog dana kada se tržište dovoljno razvije a ovo je početak razvoja tržišta. Bez početka ne možemo stići nigde. Inače, nije ovde stvar monopola već jednostavno proizvoda koji upošljava domaću radnu snagu (plate, porezi, doprinosi...), razvija domaću industriju... Zašto bi država subvencionisala proizvođače iz Japana, Nemačke, Mađarske????

Pozdrav,

Mislim da postavljas stari naopakim redom.

Sve sto si rekao stoji,ali da li je nasa drzava zaista prava,uredjena drzava?Da li nase drustvo funkcionise kako treba?Da li je nasa vlast zaista uradila ono sto je trebala da uradi,da bi ovom napacenom narodu bilo bolje?
Znas li kad je bila 2000god?Od tada je moglo i moralo da se uradi mnogo,mnogo vise,e onda bi i mogucnosti drzave,ali i njenih gradjana bile dosta drugacije(vece,bolje).

Jeste postignuto,vratili smo se na kolosek, tu nema dileme.Ali,fakat je,da smo mogli i morali da privatizaciju(ne bih je komentarisao) i priliv stranog novca,povoljnih kredita...iskoristimo da kazem kvalitetnije,ali to je sad neka druga prica,ali nezaobilazna.
A cega smo bili svedoci,sve afera do afere.Kratko pamtimo.
A pazi molim te,vlasti se sad u recesiji setile naroda,povoljnih kredita,uposljavanja,subvencija,sada kad je opsta svetska kriza!?Zato ne verujem u ovu pricu i iskrene namere.

Citat:
hexter:  Zašto bi država subvencionisala proizvođače iz Japana, Nemačke, Mađarske????

Naravno,apsolutno tacno.Sve sto si rekao je tacno tj. bilo bi tacno da se radilo kako treba.

Sve mi ovo lici na onu,setio se Kurta da ustane Murta

Pozz

[ cozmo_im @ 26.02.2009. 10:01 ] @
Citat:
hexter:  Inače, nije ovde stvar monopola već jednostavno proizvoda koji upošljava domaću radnu snagu (plate, porezi, doprinosi...), razvija domaću industriju... Zašto bi država subvencionisala proizvođače iz Japana, Nemačke, Mađarske????

Jel? Siguran si? E pa Fiat ne placa porez narednih 10 godina kao ni zakup zemljista ni fabrike. Bas lepo od nase drzave:) Kakvu ce domacu industriju da razviju kad ce prve godine da sklapaju vec gotov proizvod? A mozda cak ni sledece... drzava i dalje dotira te radnike! Dakle, zaboravi na bilo kakvu ozbiljniju zaradu narednih nekoliko godina. Eh, ta Zastava...

Ja trazim samo iste uslove za kupovinu svih marki vozila, ne mora da mi daju staro za novo za druge proizvodjace, ali neka spuste kamate i daju neke druge olaksice (koje sam pomenuo).

Inace prodaja u NYC JESTE stala. Nije opala, nego je stala (pri tom covek je tamo preko 20 godina i nije gastarbajter a i sam otplacuje auto koji je uzeo prosle godine pa valjda zna bolje od mene i tebe) u mesecu januaru, posle nove godine. Sad je nesto pokrenuto ali samo zaslugom Baraka Obame koji je dosao na mesto predsednika. Inace on se bavi nekretninama i nije sve tako kao sto ti kazes. Elem, trziste nekretnina i automobila u NYC je skoro pa puklo.

A moj stric u Kataru ima njihove papire, osiguranje i zdravstveno te se tretira kao i svaki drzavljanin Katara (cak i supruga i klinac imaju te papire). Elem, jos nisu kupili svoj stan, firma im placa, ali jednostavno investitori otkazuju u velikim stambenim kompleksima jer imaju problema sa hipotekarnim kreditima.

Sta ima drzava da bude jaka da da neku olaksicu dobrostojecim firmama koje bi podstakle radnike da kupe novo vozilo ili bilo sta drugo? Ranije je to bilo kod vecih, dobrostojecih firmi i sve je teklo glatko. Nikakav tu gubitak veliki ne moze da bude.

Druga stvar - ovde se vozila ne kupuju na tone. Proda se koja hiljada vozila godisnje i to je to. Elem, zasto ne ukinuti carinu i PDV za coveka koji 15 godina vozi bez saobracajnog prekrsaja i omoguciti mu da kupi novo vozilo sa tim pogodnostima? Pa nece ih biti milion. bice mozda 100-200 takvih ljudi. Mislim da i Albanija to moze da isfinansira. Onda imas i dvostruku korist, povecava se bezbednost u saobracaju, a ljudi dolaze do novih automobila. Drzava ce zaraditi nesto, ne brini ti za drzavu. Brini se za to gde svi ti porezi idu, kome idu u dzep. Da je sve kako treba, zakonski, drugacije bi bilo.

I mora da se dize buka oko ovih kredita, da se upozore gradjani na olako zaduzivanje i pored sve zelje za novim vozilom (to niko ne spori niti omalovazava).

I da se postavi pitanje - kome ovo ide u prilog? Zasto ovo nije uradjeno dok je bila Zastava i dok je sklapala Z10? Zasto to tad nisu uradili, nego sad (pod okriljem krize udru po ljudima za popunu budzeta i Fijata) kad je Fiat vecinski vlasnik a drzava izgleda mora da popuni rupe nastale tim poslom.

Ma necu vise, keva mi ceo zivot bila ekonomista, pa sam mozda pedantan u tim stvarima i nerviram se kad vidim kako se radi na saniranju krize u ovoj zemlji.

[ vladd @ 26.02.2009. 10:23 ] @
Pa i dizemo buku, oko situacije, jeste lepa sargarepa, a znamo koliki je i bic.

Sve znamo sto treba da znamo, i zato sam skeptican prema lagodnostima, marketinski obradjenim, u sred liberalnog kapitalizma.

Cinjenica je da se pojavljuju razne varijante pogodnosti, kod dilera u svetu ili blizoj okolini, drzava moze da omoguci ekskluzivna prava poslovanja onih kiji im odgovara da posluju.

Ali to je losa poruka ostalima, sta ako se gospodja Merkel uzjoguni, ili iznervira...

Drzava ne moze gradjanima da garantuje radna mesta u krizi, moze da zbrine 100-200000 ljudi, po upravi, izabrane po nekom nepotizmu, ali to nije drzava, nije privreda, nije merodavno za makroekonomiju.

Ako su mislili da isprazne lager, da dodatno prodaju jos par hiljada vozila, onda je to opasan poduhvat, koji slabo doprinosi krizi, pravi poslovno-moralnu stetu, a ta kolicina ne moze da odrzi u zivotu ni pojedinca dilera, a tek Fiat ili...

Drzava ne sme da podstice nerazumnu potrosnju u krizi, koja je ozbiljna i dugorocna, i ne treba da se iznenadjuju sto naprosto nema novca u budzetu..kasne plate, kasne stipendije..

Da li sebicno se posteviti i kupiti punta, uci u kratkorocno kolo marketinga sa dugorocnim kreditom, to je posebno pitanje.

Da li ce dodatno izmeniti propise zarad skeptika, i onih koji su manje lakomisleni, i koji ne upadaju u zamke IGNORISANJA situacije, igorisali smo sankcije(ne moze nam niko nista), ignorisali bombardovanje (razvijali kola po mostovima), a sada seirimo na svetskoj krizi, koja je pre par meseci bila stimulans za nasu privredu..koja se, gle cuda, ugasila...

Da li ce se insistirati na neprirodnim potezima i nacinom zivljenja, mislim na daljnje insistiranje kroz propise, uslovljavanje kroz uredbe, da se mora imati Punto, ili neko vozilo, koje odgovara sarlatanskoj vlasti, da bi se povecala opsta potrosnja i ispraznili gradjanski resursi..

Poz.
[ hexter @ 26.02.2009. 11:01 ] @
Citat:
cozmo_im: Ma necu vise, keva mi ceo zivot bila ekonomista, pa sam mozda pedantan u tim stvarima i nerviram se kad vidim kako se radi na saniranju krize u ovoj zemlji.

I meni je majka hirurg pa ne lecim i operisem ljude. Za saniranje krize postoji vise nacina imodaliteta. Mozda rade nakradno, ne branim ih. Ni meni se ne svidja. To ce vreme pokazati. Ali za ekonomiste koji su to bili u vreme dogovorne i planske ekonomije Tito & Co.... Za njih znamo sta sudoneli. Njima sada penzije, koje nisu zasluzili i neka cute. Nihovo poimanje ekonomije se vidi u tvom postu:
Citat:
cozmo_im:Sta ima drzava da bude jaka da da neku olaksicu dobrostojecim firmama koje bi podstakle radnike da kupe novo vozilo ili bilo sta drugo? Ranije je to bilo kod vecih, dobrostojecih firmi i sve je teklo glatko. Nikakav tu gubitak veliki ne moze da bude.

Sta reci? Ranije je bilo kod "dobrostojecih" firmi.... Drzava da, a niko ne vraca... Soc-realizam ekonomija i ekonomisti na delu. Hvala bogu, proslo, neporvatilo se.

Citat:
cozmo_im: Jel? Siguran si? E pa Fiat ne placa porez narednih 10 godina kao ni zakup zemljista ni fabrike. Bas lepo od nase drzave:) Kakvu ce domacu industriju da razviju kad ce prve godine da sklapaju vec gotov proizvod? A mozda cak ni sledece... drzava i dalje dotira te radnike! Dakle, zaboravi na bilo kakvu ozbiljniju zaradu narednih nekoliko godina. Eh, ta Zastava...

I posle tih 10 godina??? Kome sve to ostaje? Kazes da ti je majka ekonomista pa se razumes preko nje u ekonomiju. Kako se planira u ekonomiji? Od danas do sutra ili na malo duze?

Citat:
cozmo_im: Ja trazim samo iste uslove za kupovinu svih marki vozila, ne mora da mi daju staro za novo za druge proizvodjace, ali neka spuste kamate i daju neke druge olaksice (koje sam pomenuo).

A zasto bi bili isti uslovi za kupovinu svih marki? Da se razumemo, JA SAM PRVI koji bih voleo da mogu da kupim bolji auto za manj para. Ali sta mi to znaci kada moja deca ili unuci ili njihova deca ce te moje "popuste" i "atraktivne kredite" krvavo otplacivati kroz nemastinu i bedu. Znaci sve po redu. Prvo jednostavni modeli, starija tehnika, skoro prevazidjene ali nove thnologije... Pa tako redom. Do skora nije bilo kredita, pa su se pojavili ali strasno nepovoljni, sada su vec samo nepovoljni... Geneza je u toku...

Citat:
misterno2008: Sve sto si rekao stoji,ali da li je nasa drzava zaista prava,uredjena drzava?Da li nase drustvo funkcionise kako treba?Da li je nasa vlast zaista uradila ono sto je trebala da uradi,da bi ovom napacenom narodu bilo bolje?
Znas li kad je bila 2000god?Od tada je moglo i moralo da se uradi mnogo,mnogo vise,e onda bi i mogucnosti drzave,ali i njenih gradjana bile dosta drugacije(vece,bolje).

Trebalo je. Nasa drzava jeste prava ali je daleko od toga da bude uredjena. Nayalost to je spor i bolan proces koji se kod nas usporio jos vise. Ali takve konstatacije i kuknjave NE RESAVAJU probleme. Ja pricam o aktuelnom momenu u kome se nalazimo i akcijama spram trenutnih mogucnosti i stepena razvijenosti drzave.

Citat:
misterno2008:Jeste postignuto,vratili smo se na kolosek, tu nema dileme.Ali,fakat je,da smo mogli i morali da privatizaciju(ne bih je komentarisao) i priliv stranog novca,povoljnih kredita...iskoristimo da kazem kvalitetnije,ali to je sad neka druga prica,ali nezaobilazna.
A cega smo bili svedoci,sve afera do afere.Kratko pamtimo.
A pazi molim te,vlasti se sad u recesiji setile naroda,povoljnih kredita,uposljavanja,subvencija,sada kad je opsta svetska kriza!?Zato ne verujem u ovu pricu i iskrene namere.

Ne pamtim kratko. Naprotiv pamtim jako, jako,jako dugo.... Pamtim 80-e, od pocetka do kraja. Pamtim i 70-e i tadasnju "nirvanu". A bogami pamtim i 90-e. I pamtim gde smo se zatekli na kraju. I vidim i osecam kako je sada. Voleo bih da smo se vise udaljili od te tacke ali definitivno smo se udaljili i napredovali.

Ponavljam, a vi svi koji ne verujete "prosetajte" se malo po svetskim izvestajima pa vidite koje drzave stvarno i istinski pomazu svoje gradjane na veliko i koje su to socijalno odgovorne drzave. Bogate. Sto bogatija drzava to bolja i veca pomoc.
[ cozmo_im @ 26.02.2009. 12:00 ] @
Citat:
hexter: Sta reci? Ranije je bilo kod "dobrostojecih" firmi.... Drzava da, a niko ne vraca... Soc-realizam ekonomija i ekonomisti na delu. Hvala bogu, proslo, neporvatilo se.

I posle tih 10 godina??? Kome sve to ostaje? Kazes da ti je majka ekonomista pa se razumes preko nje u ekonomiju. Kako se planira u ekonomiji? Od danas do sutra ili na malo duze?

A zasto bi bili isti uslovi za kupovinu svih marki? Da se razumemo, JA SAM PRVI koji bih voleo da mogu da kupim bolji auto za manj para. Ali sta mi to znaci kada moja deca ili unuci ili njihova deca ce te moje "popuste" i "atraktivne kredite" krvavo otplacivati kroz nemastinu i bedu. Znaci sve po redu. Prvo jednostavni modeli, starija tehnika, skoro prevazidjene ali nove thnologije... Pa tako redom. Do skora nije bilo kredita, pa su se pojavili ali strasno nepovoljni, sada su vec samo nepovoljni... Geneza je u toku...

Vidi se da nisi razumeo sve. Prvo drzava ne daje nista. Firma kreditira svog zaposlenog pomazuci tako da on kupi nesto (a pri tom ako ga kreditira daje mu kakvu takvu sigurnost da nece izgubiti posao). On kupi nesto, PDV ide drzavi. Drzava tom privrednom subjektu moze da da neke druge olaksice koji podsticu da te firme omoguce zaposlenima nesto. O tome se radi a ne o tome da drzava sve to finansira. Tako se radilo u nekim firmamama i nisu propale i sve je to islo glatko. Neke firme to rade i danas (ortak je tako kupio Auris). Firma odlicno posluje, drzava im da neke olaksice, oni stimulisu zaposlene na taj nacin, produktivnost raste, firma zaradjuje vise, drzava zaradjuje vise... ne mislim na klasican sindikat i slicno iz doba socijalizma. Ovo je klasicna strana privatna firma registrovana u Srbiji sa nasim zaposlenima. To moze lako da se primeni kada bi neko imao uopste ideju za tako nesto. Postoji i program da nov sluzbeni auto u dogledno vreme mozes da prebacis na sebe uz otplatu.

Sto se tice Fijata i poreza. 10 godina je ogroman period. A posle 10 godina svejedno to sve ostaje Fiatu samo sto TEK tad krece da placa dazbine. Znaci drzava gubi za tih 10 godina a pri tom ni ne zna kako ce se posao razvijati. Nije mi to bas neki ekonomski plan. Da su u pitanju 2 do 3 godine pa hajde. U ovoj zemlji i za 6 meseci se sve istumba, a kamoli za 10 godina.

Opet i ne razumes ovo oko uslova za ostale proizvodjace: Ne mora da me dotira sa niskom kamatom i akcijom staro za novo. Dovoljno je da te dotira tako sto ce neces platiti PDV ili Carinu na zeljeni automobil (ili ce direktno ici preko dilera - mozda umanjene cene za 20% kao u Nemackoj) jer si, recimo, 15 godina vozio bez prekrsaja i imas nedirnuto osiguranje i cist dosije kod saobracajne policije. Samim tim imas vise mogucnosti za kredit (dakle nek bude po obicnim uslovima) jer ti je cena manja, manja ti je rata i zaduzenost i lakse ces se odluciti na kupovinu. Dileru to moze da se vrati kroz povecan broj vozila a i osiguranja su na dobitku jer ne pravis prekrsaje ili udese. I onda ces recimo imati novca za ucesce za auto koji zelis.

To je sigurno manja dotacija od ove koju sad sprovode (ogromna je razlika u kamati, ko ce to da plati - drzava).

[ hexter @ 26.02.2009. 12:54 ] @
@cozmo_im

Heeh... Razumeo sam ja sve, verovao ili ne. Samo sam napomenuo da se izuzme drzava iz te jednacine. Sta ima drzava da daje pogodnosti firmi koja hoce da potpomogne svojim zaposlenima? Drzava moze da dopusti neke olaksice ukoliko firma znacajnije ucestvuje u investicijama u, recimo, investicionim projektima lokalne samouprave. Na firmama je, a dosta njih to radi, da same odluce kako ce stimulisati svoje radnike. Na kraju krajeva firme mogu da podizu i kredite u inostranstvu, sto su neke i radile, ako su im lokalni skupi.

O fiatu, porezu i slicnim sam i ja pricao. 10 godina jeste jedan daleki datum ali da su nasi politicari i ekonomisti ranije razmisljali o tome "sta za 10 godina", a ne do sutra ili maximum 6 meseci bila bi sada druga prica. Kafanske price o tome kako se "ovde svasta desi za 6 meseci" ne drze vodu. Pogotovo sto tu spada i "asteroid koji moze da nas udari za koji mesec, pa hajde sada sve i nek ide zivot....". Ako za 10 godina fiat poraste na nasem trzistu eto onda lepog prihoda drzavi. Ali nece da poraste ako su ljudi sada "nezodovljni" odjenom losim puntom jer je domaci a dok je bio strani uvozio se samo tako sto polovan sto nov. Hint: izadji na ulicu i samo gledaj koliko ima raznoraznih punta, sto modela 1, modela 2 i modela 3.

Razumem i tvoj komentar i za strane automobile i tvoju zelju, kao sto rekoh ranije, da za manje para dodjes do boljeg automobila. Rekoh ti i ja bih to voleo. Ali ajd' realno: zasto bi onda iko ovde pravio bilo kakvu fabriku i proizvodio bilo sta. Uvezes lepo gotov auto, diler zaradi, proizvodjac zaradi, proizvodjac lepo da platu radnicima u tamonekoj drzavi i sve lepo. Ti vozis auto a sve tvoje pare su otisle za razvoj druge drzave. Mislis da ce fiat biti glup ili lud da dovozi ama bas sve delove iz italije ako neke moze da nadje ovde? Nema fiat neke specijalne emotivne veze za bilo sta izuzev za novac. Ako im je jeftinije da nesto kupuju ovde a da bude kvalitetno po njihovim standardim, kupovace. I tako pocinje lancana reakcija. Naravno uslov je da neko shvati da treba da proizvodi kvalitetnu robu a na kraju krajeva i strane firme ce naci interesa da ovde otvaraju svoj mini/midi proizvodne pogone kao saradnici fiat-a.

Da se razumemo i ti i ja imamo iste zelje, iste razmisljanje. Ja sam naucio da je strpljenje osnova svega i da ne otpisujem apriori neke stvari samo zato sto mi se inicijalno ne dopadaju ili mi se faca nekog lika koji prica o tome ne svidja
[ misterno2008 @ 26.02.2009. 13:32 ] @
Citat:
hexter: Ne pamtim kratko. Naprotiv pamtim jako, jako,jako dugo.... Pamtim 80-e, od pocetka do kraja. Pamtim i 70-e i tadasnju "nirvanu". A bogami pamtim i 90-e. I pamtim gde smo se zatekli na kraju. I vidim i osecam kako je sada. Voleo bih da smo se vise udaljili od te tacke ali definitivno smo se udaljili i napredovali.

Ponavljam, a vi svi koji ne verujete "prosetajte" se malo po svetskim izvestajima pa vidite koje drzave stvarno i istinski pomazu svoje gradjane na veliko i koje su to socijalno odgovorne drzave. Bogate. Sto bogatija drzava to bolja i veca pomoc.

Pozdrav,

Drago mi je da imas "dovoljno" godina pa pamtis i 70-te.Pamtim ih i ja.

Apsolutno nemam sta da dodam na tvoje pisanije.U velikom delu se slazemo,ali nas problem ne krece sa ponedeljkom,23.02.2009god kada je sve ovo pokrenuto.Ti postavljas stvari pogresnim redosledom,to je ono na sta ukazujem.

Nije uopste problem sa verovanjem tj. ne verovanjem,problem je u mogucim posledicama.Onoga koga su guje ujedale,plasi se i gustera.Strah ili opreznost od vec vidjenog,to je ono cime se treba rukovoditi.Ne bih da se ponavljam,ljudi ce odluciti kako ce odluciti,neki ce kupiti odmah,neki ce malo sacekati da vide sta i kako,a neki ce odustati od kupovine suoceni sa svim onim sto nas ceka(a neke je vec docekalo,na zalost).

Malo sam razocaran tvojom zadnjom konstatacijom.

Citat:
hexter

Zar ima smisla porediti drzave o kojima pricas sa nasom?!
Ako tebi kompletna nasa politicka klika ima i malo obrisa od istih u bogatijim drzavama,onda je svaka dalja diskusija besmislena.Kod nas nije problem u biranju izmedju politickih programa u strankama,kod nas je problem stava tj. odnosa prema drzavi,drustvu,pojedincu.Zasto to kazem,iz razloga sto nasa vlast(bilo koja) plan,program u svim sferama zivota zasniva na dnevno-politickom interesu pojedinca tj. interesnih grupa i grupacija.

Kada bismo usli u srz problema,odgovori bi se sami pojavili,ali bojim se da ne odemo u potpuni off.
Sve to se preliva na potencijalnog kupca,koji je u dilemi,dal iz razumevanja prema situaciji u kojoj smo i u kojoj cemo biti,ili iz cisto instiktivnih razloga.

Toliko o verovanju tj. ne verovanju vlastima o njenim "dobrim" i "iskrenim" namerama.Sit gladnom ne veruje!

Pozz
[ vladd @ 26.02.2009. 13:45 ] @
Ne bih voleo da zapadnemo u socio-ekono-politicke rasorave, jednostavno me, a valjda i nas, zanima ovo pothranjivanje pohlepe i sebicnosti u losem trenutku, drzavnom proizvodnjom, mogu da kazem "piratskih" automobila.

Piraterija ne delu u reziji drzave..vrlo opasnoj reziji.

Jeste pojedinacno(sebicno) povoljno, ali opstedrustveno ne.

Da bi se umanjila(mozda prividno) opstedrustvena nepovoljnost piraterije, moguci su i sledeci koraci drzavnog uslovljavanja(pritiska) da se inzsistira na iznudjenom modelu..Kako i cim iznudjenim, jasno je...

Da li biti, ili ostati sebican, i aplaudirati svakom caru ili vajdi, makar to bilo dugorocno nepovoljno(a jeste) je jedno pitanje, i poprilicno je jasno delovanje i ponasanje u tom smislu.

Ali je veci problem racionalnog razmisljanja, da li istrajavanje na razumu, u nezgodnim vremenima, treba da bude kaznjeno...problemima u skoroj buducnosti...

Poz.
[ misterno2008 @ 26.02.2009. 14:08 ] @
Tacno,ako krenemo sa genezom,otici cemo u tri lepe.Ali ono sto nam nude jednostavno moramo nazvati pravim imenom.
Uzrocno-posledicni elementi,sadrzani u svim sferama zivota, pa i u gore nazvanoj temi,zahtevaju dublju analizu da bi se shvatila problematika sa kojom se suocavamo.

Povrsnost i nepromisljenost nas je i dovela gde nas je dovela.A posledice uvek trpi narod,pa otud oprez,strah ili nazovite to kako hocete.

Pozz

[ hexter @ 26.02.2009. 14:35 ] @
Citat:
misterno2008: Zar ima smisla porediti drzave o kojima pricas sa nasom?!
Ako tebi kompletna nasa politicka klika ima i malo obrisa od istih u bogatijim drzavama,onda je svaka dalja diskusija besmislena.Kod nas nije problem u biranju izmedju politickih programa u strankama,kod nas je problem stava tj. odnosa prema drzavi,drustvu,pojedincu.Zasto to kazem,iz razloga sto nasa vlast(bilo koja) plan,program u svim sferama zivota zasniva na dnevno-politickom interesu pojedinca tj. interesnih grupa i grupacija.

Kada bismo usli u srz problema,odgovori bi se sami pojavili,ali bojim se da ne odemo u potpuni off.
Sve to se preliva na potencijalnog kupca,koji je u dilemi,dal iz razumevanja prema situaciji u kojoj smo i u kojoj cemo biti,ili iz cisto instiktivnih razloga.

Toliko o verovanju tj. ne verovanju vlastima o njenim "dobrim" i "iskrenim" namerama.Sit gladnom ne veruje!

Pozz

Drzave i mora da se porede. Kako drugacije videti gde smo. Porediti i sistem jer tek tako mozemo videti sta valja a sta ne.

<offtopic> (samo razjasnjenje)
I ne (ponavljam NE) nisam zadovoljan nasom politickom klikom i nasim mogucim kvazi-izborom (koga god da izaberemo isto je, samo drugacije se zovu).
Ja to i pokusavam da kazem: stvar je u stavu. Stavu pojedinaca, gradjana prema drzavi, za pocetak. Ne smemo raditi protiv drzave ili u najmanju ruku u korist stete drzavi samo zato sto nam se ne svidja politicka klika. Politicka klika odlazi, dolazi druga losija ili bolja, iza nje treca, pa cetvrta.... U nekoj iteraciji ce se, najzad pojaviti neka sa vecim stepenom svesti. U svom tom vremenu drzava ostaje i mi smo tu kao gradjani da sve to vreme ulazemo u unju. Glupo ali jedini moguci vid borbe.
Primer su 90-e. 90-ih je los politicki kadar bio mnogima izgovor da rade sta god hoce. Krivica politickog vrha je ogromna ali unistenje je pomogao narod koji je koristio haos sve radio u korist sopstvene stete i propadanja.
Analogno tome ko goda da je sada na vlasti i vuce lose politicke poteze, sve i da dozvoli uvoz bez carine i pdv-a, treba kupovati sve sto ima domacu alternativu (po opisu i bar pribliznom kvalitetu). I treba biti strpljiv, jaaaako strpljiv......
</offtopic>

Povratak na temu:
Da li mislim da ja ovo dobra ponuda za Z10/Punto? Ja mislim da jeste.
Nije bas onako kako bih ja zeleo. Prijala bi mi rata do 70-ak evra spram moje i zenine plate.
Medjutim kada se sabere i oduzme recimo da mi ponuda odgovara bolje nego ostale. Model
automobil je koji mogu da redovno odrzavam i bolji je od dosadasnjeg.
Znam da za 2-3 hiljade vise mogu da kupim "bolji" auto, ali sta je to "bolji" u mom slucaju?
Mozda za 3-4 ili 5 godina kupim sledeci na lestvici automobila....
Ruku na srce, pre 10 godina nisam ni razmisljao o novom automobilu.....

[Ovu poruku je menjao hexter dana 26.02.2009. u 15:48 GMT+1]
[ lancia88 @ 26.02.2009. 16:43 ] @
Pozdrav,

daj Cosmo, pa pusti vise te decije price o slobodnim trzistima za sve, jednakim uslovima, pa sve ovo-ono jednako, posteno, konkurentno i slicno, to su bajke za malu decu.
Drzava ima otprilike interes kao i roditelji u kuci - od prve plate ja cu tebi mama da kupim....neka, neka sine, hajde od desete plate da ne trazis vise od mene i bice meni super. Sve ostalo je bajka.

Drzava ima interes da:

1. neko, eto sada Fiat, uposli toliko i toliko radnika, ma koliko mu drzava pomogla jednokratno, pa cak i vise puta jednokratno, ili koliko se god puta odrekla nekog svog dela "zarade", jer nece vise dotirati te radnike.

2. neko, a sad opet Fiat, uposli toliko i toliko spoljnih saradnika/partnera/kooperanata jer ce oni sami sebe izdrzavati, placati doprinose i poreze i time povecavati bruto proizvod.

3. neko, a opet isti, ponesto i izvoze svojim marketingom i nesto deviza i unesu u drzavu, jer smanjuje deficit a povecava BDP.

4. neko, bilo ko, pokrene taj stepen industrijalizacije, odnosno industrijske proizvodnje, da bi jos neko dosao da to radi usled razradjene infrastrukture, i zato iz svog dela razvija bas infrastrukturu, jer time otvara vrata investicijama koje sublimiraju sve ovo prethodno, i zaposlenost, i smanjenje deficita i povecanje bruto proizvoda, a sto se direktno reflektuje na obim i strukturu budzeta.

Mislim, da se manemo vise tih robinhudovskih sansonica i revolucionarstva, odrasli smo ljudi valjda.....
[ cozmo_im @ 26.02.2009. 16:54 ] @
Lancia,

ovo sto si napisao je teorija, u praksi smo sve videli dosad kako je to islo.

Mislim da je Fiat samo kupio sebi poziciju za neko buduce vreme + izuzetno jeftinu radnu snagu, besplatno zemljiste i izbegao porez na 10 godina.

Lepa ponuda, i ja bih da mi drzava to ponudi.

Ovo je interes male grupe ljudi a ne drzave.
[ cozmo_im @ 26.02.2009. 18:28 ] @
Hm, krece zapetljancija:

"Beograd -- Na listi čekanja za „punto“ se za sada nalazi 3.300 potencijalnih kupaca, od čega je čak 2.400 građana zainteresovano za kupovinu po sistemu "staro za novo"."

Izgleda sve super. A onda dalje se kaze ovo:

"Na koji će način biti prodavani automobili iz nove serije, čija proizvodnja u kragujevačkim pogonima treba da počne u martu, znaće se za dan-dva pošto Fijat još nije saopštio koja će dilerska kuća raditi taj posao za njihov račun. Zastava nije ovlašćena, kako se navodi, ni za obaveštenja u kom roku bi potencijalnim kupcima mogao biti isporučen auto za koji su zainteresovani."

FIAT u Srbiji saradjuje samo sa Deltom... znamo ko je vlasnik.

Elem, zainteresovanost izgleda velika, ali to nije prodaja, vec samo lista. A pitanje je sta ce sledece biti jer kao sto se vidi Zastava te liste cekanja pravi a vise nizasta nije ovlascena. tj. bila je dok nisu rasrodali kontigent koji je ostao (ja sam vec ovo i predvideo)...
[ lancia88 @ 26.02.2009. 20:26 ] @
Pozdrav,

ma ko mi je i kriv sto se mesam uopste umesto da gledam samo da ne bude pljuvanja i psovanja po temi....sta kazes, Fiat je kupio sebi samo jeftinu radnu snagu, sram ga bilo. Necemo mi raditi za male pare, bolje da ne radimo uopste nego da radimo za male pare. I sram ih bilo za besplatno zemljiste koje nam je do sada donsilo - pravo da vicemo kako se necemo jeftino prodati. Paucina u kasi od zemljista sada je zamenjena drugom paucinom, ali ta ne valja, valjala je samo ona pre. Drzava je do sada samo placala Zastavu i subvencionisala njene rashode a od sada samo nece dobijati porez od Fiata, i to je ziva sramota. Ustvari treba da ih otkace u potpunosti, pa neka puste malo oni nas da ponosno hranimo Zastavu i njene radnike i neka nam ne diraju nase besplatno zemljiste, a pride...neka nam plate porez na sve to i onda smo kvit - mogu da odu tamo odakle su i dosli. Uvek iste parole, ali uvek iste. Svaki novi narastaj ih izvikuje, strasno....ma zaboravi sam ista pisao.
[ MMaarrCCoo @ 26.02.2009. 21:03 ] @
U sred srede!Upravo to!!!Svi razglabaju neku visoku politiku,pa da li će uopšte da bude proizvodnje,pa da li je povoljno,te kriza će tek da nas opiči...Ljudi,pa ako pojedini ne žive ma Marsu,mi živimo krizu ceo život.Sklon sam da poverujem da ćemo mi psihički mnogo stabilnije da je preguramo nego većina onih koji su bili uljuljkani u luksuze različitih vrsta.Nije ovaj narod toliko glup kao što pojedini žele da ga predstave...Ne,ne!Naročito u fanansijskom pogledu.Pa šta mislite.kako smo preživljavali sa 2DM plate,a nismo imali nikog u selu da vikendom skoknemo za džak krompira i par kg pasulja.I još jedna stvar,ovaj posao će se obaviti do kraja bez obzira da li će i kada da počne sklapanje u Zastavi.Ako ne počne,vozila će se dopremati iz Italije kao i pre nego što je postavljena linija za Punto.
[ misterno2008 @ 26.02.2009. 21:19 ] @
Pozdrav,

Cosmo malo otisao u krajnost,Lancia88 cini mi se idealizuje situaciju.

Prica je otisla cini mi se u pogresnom smeru.Nemojmo pricati o Fiat-u,pricajmo o potezima nasih vlasti.Dil je takav kakav je,i jedan i drugi imate pravo.Ja postavljam pitanje kada i na koji nacin je drzava usla u ovu pricu?Neka mi neko odgovori zasto bas sad?Sta se radilo 8 god i zasto je promasen tajming?Sad neka mi neko kaze da nisu postojali uslovi ranije,a ja cu ga odmah pitati sta je to sprecavalo raniju realizaciju ovog programa?

Svince se ne goji uoci Bozica.Neko ce reci,bolje ikad nego nikad!Ali,da li je bas tako?Svaka krizna situacija je kao rodjena za mesetarenje,takvih iskustava u zadnjih 20god imamo koliko hocete.Mrzim da se ponavljam,procitajte ranije postove pa cete naci odgovor.Treba li nam to opet?

Jeste,sve ja pozdravljam,treba uposliti narod,treba uposliti kooperante,treba puniti budzet,treba podmladiti vozni park Srbije,ali sada?Dok se u zemljama pogodjenim ovom svetskom krizom,gde su valute stabilne,plate desetak puta vece nego kod nas,trubi na sve strane da se stedi,gde cena robe siroke potrosnje ima veliku tendenciju pada,gde se banke utrkuju u pruzanju raznih pogodnosti za koriscenje svojih usluga,sta se desava u Srbiji?

Dinar se sunovracuje,plate se zamrzavaju(u dinarima),cene svega i svacega vrtoglavo rastu(u evrima),banke nude kredite nikad nepovoljnije,a vlasti pujdaju nas lakomisleni narod da se zaduzuje.

O cemu mi ovde govorimo?Hajde da se skoncetrisemo na sustinu,na konkretne stvari!I sad neko treba da me ubedi da vlasti sve ovo rade iz dobrih namera?

Ceo svet je lud,svi rade na jedan nacin,a samo mi ovakvi jaki,sposobni i neunistivi,radimo na svoj nacin!?

Mozda to kod nekoga jos pali,kod mene vise ta prica ne pije vodu.

Pozz

[ MMaarrCCoo @ 26.02.2009. 21:25 ] @
Razuman odgovor na ovo pitanje može biti samo jedan-IZBORI!!!Brod se toliko ljulja da samo ekstremna mera ove vrste može da ga ispravi.Moje mišljenje,moguće je da grešim.
[ vladd @ 27.02.2009. 01:04 ] @
Zvanicno se planira uvoz delova za 100 jedinki nedeljno, vozila..to znaci da osoba koja 3000-ta na listi moze da ocekuje vozilo za devet meseci..pa kako ga sklope, sa ili bez opreme...

Cak i da se poveca proizvodnja na 2500 vozila mesecno, ko se ovih dana prijavio, cekace bar tri-cetiri meseca...sve je to malo cudno..

Napravljena je jagma, i sada nema robe..

Aktivirano 19 banaka za 600 vozila...

To mirise samo na politicki marketing, ili ce ceo posao da "spasava" Delta, tako sto ce imati jednokratan uvoz 5-10000 vozila..

Sto se tice zaposljavanja, rec je o 2500 ljudi, tako da ne treba praviti dreku oko jednog promila zaposlenih, a subvencije se nastavljaju, nisu ukinute, samo im je prividno promenjena forma, sada se slivaju u bankarske dzepove(a ne u dzepove neodgovornih radnika koji ne raspolazu efikasno sa parama), bankama se subvencionise razlika kamate od 4,5% do realne..

Poz
[ lancia88 @ 27.02.2009. 23:01 ] @
Pozdrav,

a, pa moracu da naucim nesto i ja iz ekonomije, da vidim kako se to sliva u te bankareske dzepove ta subvencija umesto da se subvencionise onolika masa besposlenih a zaposlenih?
Hajde sad da vidimo taj madjionicarski trik.....
Koliko to izadje 4,5% subvencionisane kamate na kredit, i to samo na kupljeno vozilo gde ce svaka delatnost na njemu biti oporezovana kroz doprinose radnika, i to svakog meseca?
Hajde sad sam proracunaj koliko su doprinosi radnika svakog meseca, pa pomnozi sa tom "sitnicom" promilskom od 2500 "komada" pa onda stavi na drugi tas tih 4,5% kamate na 3000 vozila.....da ne pisem ja, jer je tolika razlika u ceni, da bi me bilo sramota da sam je napisao. Pa tako je jednostavno racunati, da nema reci, samo treba razmisljati. Setimo se samo cifara od 14000 subvencinisanja mesecno, sto radnika u Zastavi a sto kooperanata iz drzavnih firmi, pa da stavimo ocas posla na papir ima li ekonomije u ovim politickim marketinzima.

Uzgred, nista ja ne idealizujem, ako se ne pokusa, nece se ni uspeti a ovo jeste pokusaj, samo me vise nervira kada niko nece prvo da razmisli o osnovnim razlozima za bilo sta, nego odmah krene udarnicki po tastaturi. Ima li politickog markeinga i zamazivanja ociju? Pa naravno da ima, ali te teorije zavera sa tajmingom ne piju vodu, pa nije sposobna bas tako jedna (a ne cetiri/pet cak komada za ovo vreme) Vlada da tako manipulise ino-partnerima a da to jos pride niko i ne sazna. Ako je Fiat pregovarao recimo sa prethodnom Vladom, ko bi ga sprecio da obelodani da ga razvlace, barem onda kad dodje nova vlast?
Pa niko, samo nije bio zainteresovan pod ponudjenim uslovima. Drzava je cuvala trziste koliko je mogla da bi spremila sto bolji miraz za Zastavu, a to ce reci da je sigurno bilo bolje ranije nekom kupcu da pazari fabriku sa sve trzistem tako zasticenim, nego danas kada je moguce uvesti i do 8 godina staro vozilo. Nema tu ni mogucnosti za tajming, ali uvek ima sposobnih da stvari koje se ionako vec desavaju same po sebi, pripise sebi kroz poliicke marketinge i to je ona zona famoznog politickog marketinga o kome uopste vredi pricati, sve ostalo je dosije x.
[ vladd @ 28.02.2009. 10:55 ] @
Subvencionirana je RAZLIKA izmedju 4,5% koje se placa i REALNE kamate koju banke ostvaruju, a to je narednih 11,5-21,5%..

Da li je to "manja" steta od smesnih subvencija, uloziti 300mil evra u posao, pokloniti zemljiste i poreze...i sada napraviti stetu koja nije jednokratna, nego se uvecava..vremenom i kolicinom...ne znam tacno...

Sa druge strane, "cuvanje trzista" i nije bilo neko cuvanje, s obzirom da Zastava nije funksionisala, kooperanti propadali ili se snalazili, a drzava placala nadnice radnicima. Auto lobi je radio sta je hteo...

I niko Fiat nije zavlacio, dolazili su i Francuzi i Koreanci(za njih sigurno znam, ucestvovao sam u delovima price), svi su nudili povoljnije uslove...
Fiat je znao sta da saceka, i koga, i koje uslove, nikome i nigde na planeti ponudjene...

O potezima ove ili one vlade necu da pricam, svaka ima svoj rep.
Cinjenica je da se Punto pravi vec tri godine, ali da je tek pre nedelju dana omogucena piratska prodaja, ekskluzivna sa netrzisnim uslovima, na stetu drzave, na stetu ostalih ucesnika auto trzista, u korist Fiata, i u korist dnevnopolitickog marketinga jedne ekipe koja se u zadnjih par meseci ponasa kao guske u magli...i sa izjavama i sa potezima...

Jedino sto sledi, tako gledajuci, je insistiranje na odrzanju takvog trenda, sumanutih poteza, u manitom isterivanju neke ideje, u nekom periodu, koji nije normalan i uslovi su nenormalni...

Budzet je prazan, ma koliko spominjali sitne procente(2,5, ili 3,5%) drzava je u bankrotu(ali je pecatirana tajna), ceka se 3 mlrd dolara, da se pokrene..ako moze...

Sledece sto se moze ocekivati su ostre uredbe o potrosnji i uslovljavanju, pa ko izdrzi izdrzace, ko moze da plati kredit bez plate svaka cast..

Budzetskim korisnicima vec kasne primanja, znacajno, krpi se nesto sa stipendijama, penzije se odrzavaju, politicki...izgleda da je penzionerski kredit u pitanju...i kredit i kolicina vozila...

Poz
[ BokasaTzar @ 28.02.2009. 16:01 ] @
Ova auta će se još jeftinije prodavati kad ostanete bez posla !
[ lancia88 @ 28.02.2009. 18:34 ] @
Pozdrav,

nista ja nisam razumeo iz cele te price, ali valjda sam glup, sta li....meni je nekoa uspelo da pomnozim otprilike po 60-ak procenata sa brojkom od 2500 radnika, i asd samo cekam da unesem prosecnu ili makar minimalnu platu, pa onda to puta svaki mesec i jasno mi je kolika je razlika u subvenciji - istopila se na 30 a ne na 3 hiljade automobila. Poklonjeno zemljiste od koga ionako nema koristi? Strasno. Patriotizam ili sta drugo? ;)

I Francuzi i Koreanci su nudili bolje uslove?
Eo, ja znam za Francuze da su zahtevali drzavnu potrosnju u potpunosti okrenutu ka njima ako oni pazare Zastavu, sva policijska kola, svih drzavnih sluzbi, Pezoovi modeli bolnickih vozila i slicno (kada kazem sva, mislim da je procenat bio negde oko 82% zbog nekih drugih proisa ali to je nebitno sad), ali i da se zadrzi uredba o uvozu do 6 godina starosti. Izuzetni uslovi, nema sta.
Koreanci su nesto nudili, ali ne znam tacno sta, pa neka bude da su bili to i povoljniji uslovi, ali ono sto znam je da su se uporno opirali da se ovde proizvode automobili, vec su insistirali samo na dostavnim vozilima i kamionima. Vlada je jos tada imala strategiju razdvojene prodaje za te segmente tako da FAP ide kao industrija kamiona a Zastava kao deo za putnicki i kombinovani program bez pogona u Somboru. Ma teorija zavere, samo cute Francuzi i Koreanci, to je to sugurno.....

Drzavno ulaganje u puteve nikako nije steta, povezivanje sa K10 u delu oko Kragujevca ionako je uklopivo u medjnarodnu obavezu, a deo novca daje i Grcka vlada.

Kredit k'o kredit, uvek ce biti ljudi koji ce ga uzimati. Razumeo bih taksiste ili trgovacke putnike, ostale ja ionako ne razumem kada podizu kredit da bi se vozili kolima, ali to je moja nesposobnost da shvatim pruzanje preko kreveta, pa ne bih o tome kao o necem objektivnom. Drzava je ovde dala sansu a u Srbiji je kao i uvek, svako cudo za tri dana, pa je verovatno sada navala velika a kasnije ce splasnuti i to je to. Nista to nije drugacije od svih silnih oduzetih vozila na lizing kupljenih pa neotplacivanih. Jedina je razlika sto eventualno mozes prodati auto na kredit kupljen pa umanjiti stetu ukoliko vidis da ne mozes da izdrzis kredit, dok je kod lizinga svakom otplacenom ratm steta sve veca, pa opet ljudi itekako uzimaju kola na lizing, i to u vecem broju nego ovi sa kreditima za Punta.
[ vladd @ 28.02.2009. 18:56 ] @
Sada nije ni vazno sta je ko nudio..

Posmatram situaciju koja je farsicna. Ne zelimo da vidimo Ukrajinu, pad kursa, pad proizvodnje, blokada bankarskih isplata..sve brojke "najvece u istoriji", MMF nije pomogao, mislim jesu ali bez efekta.. nas valjda ne brine, posto smo crne "rekorde" postavili pre 15-god...

Kod nas se ignorise situacija, postaje farsicno, 6000 zahteva za kredit, 4000 ponuda za zamenu(od 5000 predvidjenih), mogucnost Fiata je smesna(650 odmah+400 mesecno), za razliku od EU beneficirano prodajemo JEDNOG proizvodjaca, i glorifikujemo (pocinje, dosetili se) bezbednost (kao da ce 6000 ili 10000 vozila biti znacajan pomak prema milionu koji se kotrlja..)..

Imam utisak da ce prica da zamre, samo uporni ce se interesovati, i da ce cela poenta biti u praznjenju magacina i nekoj statistici sa pocetka godine....tipa "koji je NAJPRODAVANIJI auto u Evropi u FEBRUARU? "

Poz.
[ goat @ 28.02.2009. 19:01 ] @
da kako
sve se svodi na to da su vlasnici polovnih automobila pred odlukom da li da pune masnu gusku ili ne!!!

i priče po novinama.... i priča o novom modelu una!????... novi model una!?... cccccc... a tek kada na televiziji prikažu jedan rovokopač koji priprema zemljište za novu halu... odmah poskočim do prozora u dohvatim se saksije sa kaktusom...

razgrabljeni su Zpuntići koliko ih je bilo... Ne brinite ljudi... stižu novi... 200000 za godinu dana... ma bilo bi i 400000, ali ima malih problemčića... hoćemo i topolino... i taj novi uno!????...sa dizalicom i akumulatorom proizvedenim u Srbiji... ma domaća proizvodnja 100%...

morao sam da budem ironičan... sve priče koje kolaju po novinama i tekleviziji vređaju mi ineteligenciju
[ boban779 @ 28.02.2009. 19:50 ] @
A ove nove Puntiće sa znakom Fijata će, pretpostavljam, da prodaje Delta Auto, jerbo su oni jedini ovlašćeni prodavci Fijatovih automobila na teritoriji Srbije.