[ Reggie @ 20.02.2009. 16:28 ] @
| Vec mozda 3 meseca mi je tegla stajala u sobi na 25 stepeni. Nisam je ni otvorio. Danas sam se setio da je otvorim, a vec sam jednu ranije pojeo.
Medjutim kada sam otvorio izasao je neki gas, a i vide se dosta mehurica uz staklo.
Znam da obican med ne moze da se pokvari, ali ipak ajde da pitam sta mislite.
Nije mi bas stalo da pojedem ovo, nije ni neki ukus zbog dosta dodatog polena i propolisa. Pitam se da se nije neka bakterija tu razmnozila...mada nikada nisam cuo da se med pokvario. |
[ Pirossi @ 20.02.2009. 16:31 ] @
ako se nije uplesnivio - kusaj.
[ Reggie @ 20.02.2009. 17:07 ] @
Ma jok, izgleda isto kao i ova prva tegla, nista ne smrdi, a nema bas ni sta da se usmrdi jer nema proteina da se pokvare.
Jedino taj gas sto je izasao, a i vide se mehurici sa strane.
[ Pirossi @ 20.02.2009. 17:13 ] @
jedina fora sa kvarenjem meda je ukoliko ima puno vode.
e sad pošto je mešavina sa polenom, pitanje je u kakvom je stanju bio polen.
to što si video mehuriće ne mora da znači ništa, vazduh.
a ako je CO2 onda se ukiselilo.
ukoliko je sve organoleptički u redu trebalo bi da bude safe.
i još nešto, ne uzimaju li se te mešavine onako ograničeno - 1-2 kašičice dnevno?
propolis ume da pobije i korisne bakterije ukoliko se pretera.
[ zorg @ 20.02.2009. 18:44 ] @
Mozda je počeo da fermentira samo ?
[ SlobaBgd @ 20.02.2009. 20:52 ] @
Ovo me je zanimalo odavno, a tema se baš potrefila: može li med u plastičnim tubama, ako ga čuvamo na sobnoj temperaturi i u mraku, da traje 10 - 20 godina? I kolika je hranjiva vrednost meda? Može li da pomogne u vanrednim situacijama (prirodne katastrofe, preživljavanje...), daje li samo energiju ili zadovojava potrebe organizma i za drugim sastojcima?
[ zorg @ 20.02.2009. 21:15 ] @
Cuj 10-20 godina... Vadili su iz glinenih cupova med star par hiljada godina, samo ga zagrejali da dekristalise, i mazes ga na leba :)
Tako da, da, moze biti koristan za 'nedajboze' situacije.
Energetska je bomba, veoma kalorican, ali sastavljen skoro potpuno od ugljenih hidrata, pored enzima, minerala i vitamina, ali nema proteina i masti, a masti su u teskim situacijama najbolji izvor energije. Zato ovi nasi planinari visokogorci nose slaninicu :)
Cekaj, u kakvim plasticnim tubama? Za 20 godina ce taj med imati toliko plastike u sebi da ces moci sa njim da zagitujes prozore...
[ _Maria_ @ 20.02.2009. 21:42 ] @
Cak i kad se pretvori u cvrsto stanje tj. kristalise moze da se topljenjem vrati u predjasnje i jede :) Mada kazu da se gubi na kvalitetu :)
[ axone @ 20.02.2009. 22:57 ] @
Taj med treba cuvati u frizideru, t.j. pozeljno je, jer se na sobnoj temperaturi izdvaja alkohol na povrsini, pa kao nije lepo.
Takav med verovatno traje par godina(zadrzava korisna svojstva), 10-20 malo teze.
[ Reggie @ 21.02.2009. 09:21 ] @
Nesto sam razmisljao i izgleda da sam med nije dobra podloga za rast bakterija, narocito onih patogenih. A zasto? Verovatno da nema u sebi sve sto je potrebno za rast bakterija.
E sad, ako malo dete tj beba jede med, postoji verovatnoca da dobije botulizam novorodjencadi jer pcele mogu da pokupe spore ove bakterije i da se sve to nadje kasnije u tegli. A u debelom crevu se te spore razviju u baktrije koje luce toksin koji se apsorbuje... Medjutim nije opasno.
Opasno je recimo kada se unese gotov toksin. A to znaci da se u hrani nadju spore i da se steknu povoljni uslovi za njihov razvoj u bakterije i onda one izluce toksin. To su obicno konzerve, kobasice... E sad ta hrana jednostavno ima specifican miris, a konzerve imaju ispupcen poklopac zbog lucenja gasova.
To je mene malo zbunilo jer je ova tegla bila pod pritiskom. Jednino sto ne znam je koliko je ovaj med sa polenom i propolisom povoljna sredina za razvoj ovih bakterija.
Trovanje ovim toksinom je veoma ozbiljna stvar, gotovo da nema leka i cesto se zavrsava smrcu, tako da nije ni malo naivna stvar.
Da je konzerva ovako bila naduta ne bih ni otvarao, odmah u kantu. Da je cist med nema frke, ali ova mesavina me buni.
A zasto mislis da ako ima vode, da se onda kvari?
Doduse ja nikada nisam video da se med ukiselio, dok slatko i dzemove redovno bacamo. To je valjda zato sto je med cist secer... Tako da ne znam koliko godina moze da traje, ali sigurno da moze dugo. A sto se tice tih vanrednih situacija, ako neko jede samo med, nema tu proteina, masti i dr tako da bi se taj neko brzo razboleo.
[Ovu poruku je menjao Reggie dana 21.02.2009. u 10:42 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|