[ Silencer @ 21.02.2009. 11:44 ] @
E ovako imam problem mali.

Radim u firmi vec dobrih godinu i mesec dana, i to radim ko najgori crnac, prekovremeno neplaceno.
Imam problem sve mi se nakupilo i hocu da odem na odmor. Otisao sam kod svoje pravne sluzbe, tacnije devojka koja odobrava odmor i isplacuje palte vodi evidenciju radnika. Pitao sam lepo da li mogu da uzmem, kaze mi da pitam svog sefa. Svog sefa sam pitao prosle godine rekla je u decembru ali posto je tad kraj godine nisam mogao da odem jer je imalo dosta posla.
Moje pitanje je zakonski ako sam radio godinu dana da li mogu da trazim odmor i kako mogu da ga dobijem na fin i posten nacin ili moram da budem bezobrazan.
[ Joker @ 21.02.2009. 11:57 ] @
Ovde ćeš sigurno naći odgovor
http://poslovi.infostud.com/in...govara/index.php?a=s&cat=3
Po zakonu posle 6 meseci imaš pravo na pun godišnji odmor.
[ Miroslav Jeftić @ 21.02.2009. 12:18 ] @
Da, posle 6 meseci.
[ Silencer @ 21.02.2009. 12:31 ] @
I sta ako mi ne daju ? :(
[ Miroslav Jeftić @ 21.02.2009. 12:38 ] @
Trebalo bi da ti daju ako su normalni. Ako nisu, onda je verovatno najbolje da polako (ili ne toliko polako) razmišljaš o novom poslu...
[ braker @ 21.02.2009. 12:40 ] @
Njbolji odgovor je, cini mi se, pitanje: Sta bi mogao da ucinis ukoliko ti firma ne bi isplatlila zaradu za, recimo, tri meseca?
[ Silencer @ 21.02.2009. 12:47 ] @
Pa realno, ja hocu da dam otkaz, al hocu i da iskoristim svoj odmor koji mi nisu dali :(

Da li mogu da se obratim nekom drzavnom organu povodom problema ? :O
[ X Files @ 21.02.2009. 12:55 ] @
Pisem po secanju, jer sam jednom citao nesto o tome.

Prepricano: Firma je OBAVEZNA da te posalje na godisnji odmor, cak IAKO ti neces. (Jer je u INTERESU firme da se ODMORIS za naredni radni period, da bi ti PRODUKTIVNOST bila veca. Dalje, ukoliko X meseci imas vise od Y casova prekovremenog rada, poslodavac je duzan da otvori novo radno mesto za taj posao. Itd...

E sad, ako je situacija u tvojoj firmi kao i u vecini firmi u Srbiji - kaubojska, onda se dzabe javljas i trazis prava... Verovatno bi pravo bilo na tvojoj strani, ali pravda ne bi, jer bi u slucaju sukoba sa gazdama lako dosao u situaciju u kojoj bi ti radna sredina postala nepodnosljiva.

Ovom te ne ohrabrujem da odustanes od svojih prava, to nikako! ... ovo je prosto jedan komentar.
[ Miroslav Jeftić @ 21.02.2009. 13:07 ] @
Možeš i da probaš da složiš neku priču; nije ti dobro, svakako bi uzeo bolovanje, ali eto umesto bolovanja ćeš iskoristiti godišnji, da ne bi dvaput odsustvovao sa posla... možda prođe.
[ Silencer @ 21.02.2009. 13:08 ] @
Jebote gde ja zivim -.-
Svi mogu da budu kauboji jedino ja ne :(
[ BluesRocker @ 21.02.2009. 14:29 ] @
Mi još nismo na tom stanju svesti da se radnicima poštuju zakonom zagarantovana prava. Ako planiraš da živiš u ovoj zemlji, navikni se na to. Lepo idi kod šefa (šefice) i iskreno objasni da više ne možeš da funkcionišeš od premora i da ti treba godišnji odmor (2-3 nedelje, za početak) da dođeš sebi. Što se tiče otkaza, nemoj da ga daješ dok ne nađeš bolji posao.
[ musicmaster @ 21.02.2009. 14:42 ] @
Ako se zakon nije puno izmenio,
ti ne trebash nikog ni da pitash, nego samo da se ubelezish kao sledetji (kako to kod vas ide) ili da jednostavno uzmesh taj neki odmor.
I ne sme da postoji nikakav - STOP.

E sada, ako je i dalje isto, na svakih mesec dana, ti imash 1.5 dana odmora.
U prevodu: na svakih 12 meseci, tebi sleduje 18 dana odmora.
18 radnih dana.

U nekim drzavnim institucijama je i po 2 dana, ispravite me ako greshim.
Ako dodash na tih 18 radnih dana i 2 neradna (subota i nedelja) to su bogami skoro mesec dana cooliranja.

Ovo, opet valjda, vazi/vazilo, sad kako je, not sure.
Porazgovaraj sa nekim pravnim licem uz kaficu i znatjesh sve shto ti treba.

Isto tako, dok si na odmoru, plata ti je full - 100%.
Imaj to na umu.

Chaaaaarggggeee!!!

[ X Files @ 21.02.2009. 14:46 ] @
^
Ovaj odgovor je najblizi realnosti. Kulturno i iskreno obrazlozi da ti TREBA odmor.
Na taj nacin si barem cist pred sobom, a sve naknadne eventualne alternativne akcije da dodjes do svojih prava su ti na neki nacin opravdane.
[ mrkii @ 21.02.2009. 16:40 ] @
Ako ne moze dogovorom uzmes lepo mesec dana bolovanja pa nek se puse $^%$^%$!!!
[ musicmaster @ 21.02.2009. 17:07 ] @
Pa da, a posle on isto to sa 65% od lichnog dohotka...
[ chupcko @ 21.02.2009. 17:46 ] @
http://www.parlament.sr.gov.yu...kta_detalji.asp?Id=208&t=Z

Pa sedi citaj, takodje citaj svoj ugovor koji to mora da regulise. Ako nista, inspekcija :) mislim da moze i anonimno. Mozda lupam, ali mislim da moraju da imaju resenje za svakog zaposlenog da mu se daje odmor. E sada po zakonu bese moze firma da ti da odmor kada njima odgovara :).

Ali citaj i trazi, ako ne daju, pitaj da li mogu to napismeno da ti kazu da ne daju :)))). Uzgred i ako ides, firma je duzna da ti da uverenje da nisi koristio godisnji odmor.
[ X Files @ 21.02.2009. 17:59 ] @
Takodje proveri da li postoji u firmi gde radis dokument koji se zove Kolektivni ugovor. U njemu se obicno kriju stvari koje se ticu i tvojih prava po pitanju godisnjeg odmora.
[ Darko Nedeljković @ 21.02.2009. 19:01 ] @
Imas li ti uopste ugovor u radu? U normalnim uslovima, suludo je i da pitam, podrazumeva se da imas, ali ja bih ipak da proverim... Ako imas, sta u njemu pise o nacinu koriscenja godisnjeg odmora?
[ musicmaster @ 21.02.2009. 20:42 ] @
Dovoljna ti je kartica. Kartica iz banke.
Pa i ako nemash ugovor o radu, uzmesh listing iz banke i ne treba ti nijedan dokaz.
Vidi se odakle je stizao novac.
A ako imash tekutji, znachi da ti je i penziono uplatjivano, osim ako nema neka krivinchuga i za to...
Mada, radni staz je sada manje/vishe bitan, jer pitanje je ko tje nama da zaradjuje penzije?

Deca...?
Koja?
Chija?
Koliko ih ima i koliko tje ih biti za 30-40 godina...

Strashno...

Nego, pre nego shto uchinish bilo shta,
sa pretpostavljenima budesh kratak i jasan.
Ako zucnu neshto ili se bune kako "nemash ti prava na toliko i toliko...", "gde si ti to chuo mladitju?!?" ...
Osmehni se i izadji i zatrazi pravni savet od iste osobe sa kojom bi popio kafu u 4 oka.
Mozesh napismeno da im dostavish zahtev za godishnji, koji MORA da se odobri, samo ne znam kako to treba da glasi..
U protivnom, mozesh im na vrat napakovati veoma zaheban kadar....
U tom sluchaju, tebi otkaz ne gine, ali pravda zadovoljena.
A i ako dobijesh otkaz, netjesh biti jedini.

Ma snatji tjesh se ti na lep nachin, znam ja.
Head Up!
[ superbaka @ 22.02.2009. 08:42 ] @
imas pravo na najmanje 2o dana odmora na sta se dodaje jos po koji na osnovu radnog staza, strucne spreme itd...

Citat:
7) Raspored korišćenja godišnjeg odmora

član 75.

U zavisnosti od potrebe posla, poslodavac odlučuje o vremenu
korišćenja godišnjeg odmora, uz prethodnu konsultaciju zaposlenog.
Rešenje o korišćenju godišnjeg odmora zaposlenom se dostavlja
najkasnije 15 dana pre datuma odredjenog za početak korišćenja godišnjeg odmora.
Ako poslodavac ne dostavi zaposlenom rešenje, smatra se da je
zaposlenom uskratio pravo na godišnji odmor.

Poslodavac može da izmeni vreme odredjeno za korišćenje godišnjeg
odmora ako to zahtevaju potrebe posla, najkasnije pet radnih dana pre dana
odredjenog za korišćenje godišnjeg odmora.

8) Naknada štete

Član 76.
Ako krivicom poslodavca zaposleni ne koristi godišnji odmor, ima
pravo na naknadu štete u visini prosečne zarade u prethodna tri meseca, utvrdjene
opštim aktom i ugovorom o radu.
[ gajo2 @ 22.02.2009. 09:02 ] @
Mislim da ti u ugovoru pise da si duzan da prijavis odmor mesec dana unapred. Dakle u praksi, u normalnim firmama verovatno mozes i nedelju dana unapred osim ako stvarno nije neka guzva, a ako si prijavio mesec dana unapred, kako ti i pise u ugovoru, onda te oni ne mogu spreciti da odes na odmor.
A sad kako je to u realnosti u losim firmama to ne znam...
[ Ivan.Markovic @ 22.02.2009. 09:49 ] @
Citat:
Da li mogu da se obratim nekom drzavnom organu povodom problema ? :O

Mozda, Smederevski ombudsman ?
[ Silencer @ 24.02.2009. 09:59 ] @
Evo cisto da javim da sam resio svoj problem.

Otisao sam kulturno kod direktora u kancelariju i na fin smiren i normalan razgovor resio svoj problem.
Problem je inace pravio sef moje sluzbe, dok je direktor rekao "Zakonska je obaveza da ides na odmor i tebi niko ne sme da ga sat vremen uskrati"
[ musicmaster @ 24.02.2009. 12:20 ] @
Extra.

Neko je vetj dao savet za posao i odmor i otkaz...

Koliko god ti radno mesto bilo muchno i nepodnoshljivo, pre nego shto se odluchish da dash otkaz,
mozda te i prodje, jer normalno je da ti posle godinu dana popucaju svi filmovi,
ne trchi pred rudu kao ja 2 puta.

Nadjesh nov posao i onda oterash stare, dosadne radne navike u k.
I naravno ne prichash o tome u firmi gde jesi...

PS: Jel' vidite kako se otkriva vrutja voda u bojleru, a? Shta kazete, a?

pozz.
[ dr katz @ 12.07.2009. 23:44 ] @
Nego, dajte neki savet.
Planiram da dam otkaz u firmi.
Kako je to najbolje izvesti? Dal' da sam podnesem odkaz ili da me otpuste na neki nacin?
U kom slucaju se dobija materijalna pomoc?
[ Beltrammi @ 13.07.2009. 07:30 ] @
sad ce sef da ti smesta jer si ga preskocio.

Zanima me da li u Srbiji radnik ima pravo da ukoliko ne iskoristi odmor ti dani mu budu extra placeni kao da je radio ?
[ jericho1405 @ 13.07.2009. 08:08 ] @
Kaze zakon:
Citat:
Zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti.

Citat:
Ako krivicom poslodavca zaposleni ne koristi godišnji odmor, ima pravo na naknadu štete u visini prosečne zarade u prethodna tri meseca, utvrđene opštim aktom i ugovorom o radu.
[ Srđan Pavlović @ 13.07.2009. 08:08 ] @
Citat:
Zanima me da li u Srbiji radnik ima pravo da ukoliko ne iskoristi odmor ti dani mu budu extra placeni kao da je radio ?

Koja recenica :) Kako mislis "kao da je radio" (to znaci nije), a prvi deo recenice "ukoliko ne koristi odmor..." (znaci radio je)...

No dobro, u svakom slucaju koriscenje ili ne koriscenje godisnjeg
odmora ne povlaci nikakvu dodatnu obavezu firme da ti ista isplacuje (extra).
Odmor je tvoje PRAVO, dakle nesto sto mozes da ostvaris ali i ne moras.

Citat:
Ako krivicom poslodavca zaposleni ne koristi godišnji odmor, ima pravo na naknadu štete

Krivicom poslodavca, naravno (jer ti uskrati pravo), ali ako ga svojevoljno ne koristis onda nista.
(Znaci moralo bi da se ustanovi da je tvoje ne-koriscenje godisnjeg krivica poslodavca, a ne tvoj workoholizam :))