[ Pali zari @ 24.02.2009. 18:45 ] @
da li neko zna koliko mi unosimo u organizam tokom jedne godine herbicida , pesticida i ostalih hemikalija koju unosimo preko voca i povrca sa nasih njiva i vocnjaka?
[ Horvat @ 24.02.2009. 19:54 ] @
tesko da to mozes izmeriti
jer sve ti zavisi od pojedinacnih primeraka :)
da li je prskano bas to voce,da li je dobilo vise ili manje,ili uopste bas taj plod otrova...pa koliko je proslo od prskanja,da li je prosla karenca i tako mali milion stvari

po meni,veci problem su ti aditivi ;),koji nemaju karencu nego su tu stalno :),mada to nema veze sa vocem i povrcem [svezim]
[ flighter_022 @ 25.02.2009. 00:16 ] @
Paradajz (recimo) koji moja draga majka gaji nema ni jednu kap hemije na ili u sebi. Zemlja sa prirodnim djubrivom, na cistom vazduhu, voda iz bunara... jedino ako nesto dodje preko vode ili kiselih kisa (padavina) onda ok. Udjes u bastu, uzberes, obrises majicom i njam!
[ gajo2 @ 25.02.2009. 07:35 ] @
A sta je sa otrovom u vazduhu, kretanjem otrovnih podzemnih voda ispod paradajza, otrovom u prirodnom djubrivu koje ko zna odakle je doslo, kao i sa bakterijama na tvojoj ruci kojim drzis paradajz dok jedes? Da ne pominjem otrovni vazduh koji udises kad otvoris usta.

Uglavnom, da su ti aditivi i pesticidi sto jedemo toliko stetni, u Srbiji ne bismo imali prosecni zivotni vek od 70 nego 20 godina...
[ zorg @ 26.02.2009. 15:33 ] @
Citat:
gajo2Uglavnom, da su ti aditivi i pesticidi sto jedemo toliko stetni, u Srbiji ne bismo imali prosecni zivotni vek od 70 nego 20 godina...
Prelistaj malo neke dnevne novine sa umrlicama, sam možeš izračunati koliki je prosečni životni vek u Srbiji, jer 70 sigurni nije. Zapravo je mnogo manji...
[ Goran Aničić @ 01.03.2009. 16:09 ] @
Preporučujem sajt http://www.tehnologijahrane.com/ ima mnogo korisnih informacija, a vezano za živostni vek u Srbiji, prema psolednjim podacima - on iznosi 63 za muške i 67 za žene ;)
[ bobiska @ 01.03.2009. 17:55 ] @
Citat:
Goran Aničić:...a vezano za živostni vek u Srbiji, prema psolednjim podacima - on iznosi 63 za muške i 67 za žene ;)

Aj` navedi izvor, kad` već daješ apokaliptične podatke. Ja pročitah drugačije.

http://82.117.206.29/Develop/v...fc125729400730e6d?OpenDocument
[ zaraza @ 01.03.2009. 18:51 ] @
Blic je poznat po vrhunskom lupanju kada je u pitanju nauka ili bilo kakva istrazivanja, tako da je tekst prenesen iz njega cista 0 (nula).
[ bobiska @ 01.03.2009. 20:54 ] @
Slažem se, ali ovde je samo njihovo prenošenje istraživanja Instituta za zaštitu zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, a ne lupetanje nekog polupismenog novinara.
[ zaraza @ 02.03.2009. 06:41 ] @
Znam, zato i kazem :)
Oni toliko cesto pogresno prenesu najobicnije istrazivanje da ponekad imam utisak da se namerno sprdaju.
[ gajo2 @ 02.03.2009. 08:08 ] @
Republicki zavod za statistiku kaze da je prosecni zivotni vek 73.
http://webrzs.stat.gov.rs/axd/stanovnistvo/izbor.htm

E sad ako neko veruje da brojanje citulja po novinama daje verodostojnije podatke, tu vec ne mogu nista promeniti...
[ Kosuth @ 02.03.2009. 10:56 ] @
He,he,ko još veruje u "statističke podatke"?
Sećam se veoma dobro,jer sam radio taj posao,da su se nekada kod izrade završnih računa JEDINO podaci na obrascima za razne zavode za statistiku,pisali ISKLJUČIVO MEKOM GRAFITNOM OLOVKOM!?!?

Ajd' sad recite mi ZAŠTO?

Mislite da se danas odnos raznoraznih"zvaničnih statističkih podataka",prema formiranju,"mešenju",javnog mnjenja promenio?

Ako je odgovor potvrdan,vreme je da se"probudite" i preporučljivo je to uraditi BEZ "TELEVIZIJE" uz jutarnju kaficu.

Teško je do ISTINITIH podataka doći,pogotovu vam ih neće niko servirati na tacni.

Oni se,gotovo po pravilu,nalaze u "znakovima pored puta"...

A,da nam se servira svakojako sr.nje od industrijske,reciklirane hrane, tu nema zbora!
Počev od,recimo,vajnih "viršli" koje me pre asociraju na BEZBEDAN SEKS nego na hranu,raznih parizera,koji su jeftiniji od pseće hrane,hlebova tretiranih farbom za farmerice,užeglih zejtina,margarina....

Moj deda sad"ore nebeske njive",a dok je bio"ovde" orao je njive uz domaću slaninu,onu belu,što kažu"sapunjaru",koju je u salamuri držao mesec i više dana i načinjao je nakon sušenja "tek kad stigne paradajz u bašti" i kad je napunio STOTU rekao je:ja sad više ne mogu slaninu praviti,a ove "viršle" da jedem neću!ODOH!

E,sad,dal' je otiš'o u stotoj što nije 'teo "viršle" da jede il' što je tamanio belu"sapunjaru","nezdravu",punu "kolesterina" ne bi' vam mog'o kasti...
[ zaraza @ 03.03.2009. 12:15 ] @
Citat:
Moj deda sad"ore nebeske njive",a dok je bio"ovde" orao je njive uz domaću slaninu,onu belu,što kažu"sapunjaru",koju je u salamuri držao mesec i više dana i načinjao je nakon sušenja "tek kad stigne paradajz u bašti" i kad je napunio STOTU rekao je:ja sad više ne mogu slaninu praviti,a ove "viršle" da jedem neću!ODOH!


Hoces da kazes da je mogao da nastavi da pravi slannu, da bi ziveo 200 godina, da je umro od gladi ili od starosti? Ili je i ta teorija starenja isto ispisana mekom grafitnom olovkom?
[ Kosuth @ 03.03.2009. 13:40 ] @
Teško je pričati sa nekima o bilo čemu...
Da nemaju dve leve noge,možda bi kadgod i uspeli da ustanu na desnu.
Valjda je i to posledica zdrave israne "vakuum-pak viršlama"....
No,nema veze,odo' ja na slaninijadu u Kačarevo...
I u Turiji nije bilo loše...
[ zaraza @ 03.03.2009. 13:45 ] @
Ja te lepo pitam da nam objasnis sta si hteo da kazes sa dedom koji je jeo sapunjaru.....
[ Emil Ranc @ 03.03.2009. 14:49 ] @
@Kossuth
Tvoj deda je za života jeo domaću „sapun-slaninu“, ali je i meso, koje je jeo, bilo domaće, od koka koje trče po dvorištu, od domaćih svinja.... bez koncentrata, bez antibiotika... Pa onda voće i povrće. Domaće, neprskano,... Bio je radan čovek, poljoprivrednik, nije dva sata dnevno provodio u putu na posao, nit sedeo osam sati u kancelariji, a posle kod kuće do kasno u noć pred tv... moraš uzeti u obzir sve te stvari da bi objasnio njegovu dugovečnost, ne radi se ovde samo o slanini i viršlama...
[ Kosuth @ 03.03.2009. 17:16 ] @
Citat:
zaraza: Ja te lepo pitam da nam objasnis sta si hteo da kazes sa dedom koji je jeo sapunjaru.....
Citat:
Emil Ranc: @Kossuth
Tvoj deda je za života jeo domaću „sapun-slaninu“, ali je i meso, koje je jeo, bilo domaće, od koka koje trče po dvorištu, od domaćih svinja.... bez koncentrata, bez antibiotika... Pa onda voće i povrće. Domaće, neprskano,... Bio je radan čovek, poljoprivrednik, nije dva sata dnevno provodio u putu na posao, nit sedeo osam sati u kancelariji, a posle kod kuće do kasno u noć pred tv... moraš uzeti u obzir sve te stvari da bi objasnio njegovu dugovečnost, ne radi se ovde samo o slanini i viršlama...


Pa,nije valjda"crtić" o mom dedi bio najinteresantniji od svega što sam kaz'o...
A,jeste on bio legenda i jednom je u televiziju rek'o,kad ga pitali za "njegov recept",on je kaz'o "samo radi,radi i radi",a kad ga pitali dal' ima neki drugi recept,rek'o je"nema"...

I lepo sam sve kaz'o i nemam više šta reći,...e,da,pio je još,al' samo o Božiću i Uskrsu po koju čašu "otela",a bilo je takvo da si s njime pisati mog'o,sad,jel s penkalom,jel štilom i perom,ko je šta im'o...
[ Kosuth @ 03.03.2009. 17:32 ] @
Pa da,sad vidim da je ovaj prvi pit'o,kol'ko mi to onih bućkuriša iz marvene apateke,'oćemo-nećemo,pojedemo s grožđem.
Moj je deda njegovo "otelo" prsk'o samo plavim kamenom i krečom,tek reda radi,a za ono ostalo je rek'o da "jako nevalja"...
A,ne znam ko mu rek'o,kad ondak nije bilo ovo "internet ćudo" kako j' kaz'o onaj naš palestinac...
[ zaraza @ 03.03.2009. 17:42 ] @
A da se vi alternativci malo spustite na zemlju, pa da nama, sitnoj boraniji, pojasnite neke stvari? Ja znam da vi niste nacisto sa stvarima u koje verujete i da u tome ima dosta nelogicnosti, ali mozete bar pokusati. Ja iz onog gornje posta ciljam da si hteo da kazes nesto od ovoga

1) Nekad je slanina bila bolja nego danas,
2) Nekad su virsle bile otrovne.
3) Slanina je kljuc dugovecnosti.
4) Virsle ubijaju, cak i kad ih ne jedes.

Mozda si hteo da kazes i sve zajedno....

U svakom slucaju, posto to "nesto", sta god bilo temeljis na slucaju svoga dede (anegdote), ja cu da kazem da moj deda koji samo sto nije napunio 90 leta svaki dan jede virsle i parizere za veceru i da ih obozava.
[ Kosuth @ 03.03.2009. 19:37 ] @
A,pa ja sa ovoliko godina iza sebe pelcovan sam od svih mogućih zaraza,a prema nekima imam i urođeni imunitet,al' ću reći samo još ovo i odo':
"Svako je lud na svoj način,reče popa i sede golom guzicom u koprive!"
[ zaraza @ 04.03.2009. 07:22 ] @
Nije mi jasno zasto pises ako nemas sta pametno da kazes?
Ako mislis da je danas, kada jedemo svakavo djubre, dovoljno da spomenes svoga dedu, meke grafitne olovke i na taj nacin ukazes na belosvetsku zaveru virsli i kobasica, onda si na pogresnom mestu, takve stvari prolaze na onom sajtu koji si citirao u jednoj drugoj temi....meni se cini da ovde ipak ima ozbiljnih ljudi koje bi ovakva prica zanimala.
[ gajo2 @ 04.03.2009. 07:56 ] @
Radi se o tome da su na pocetku 20. veka ljudi ziveli zdravo i "u skladu sa prirodom", bez interneta i bez da su sedeli po kancelarijama, pa su prosecno ziveli po 30-40 godina. Medjutim danas, kada se trujemo hemikalijama, zivimo nezdravo i potpuno odseceni od prirode, onda ljudi doguraju i do stote, ali ne treba da nasedamo na te stosove i propagandu nego treba da se vratimo nacinu zivota nasih predaka. Evo idem odmah da koljem zivotinje i da okacim meso u supi jer tako je sigurno zdravije nego da kupim od mesara.
[ Pali zari @ 04.03.2009. 17:41 ] @
evo po novinama i tv-u vrte vesti oko helios-a, posle ovoga prosto covek da se zapita kakvu hranu jede?