[ biber021 @ 04.03.2009. 14:13 ] @
Nisam ovo napisao da kukam niti da se žalim. Prosto mislim da treba da se zna u kakvom vremenu živimo i šta nam dešava.

U nedelju uveče krećem peške sa železničke stanice i idem Bulevarom prema Futoškoj pijaci. U jednom momentu neko me hvata za ruksak i kaže čekaj čekaj, da te nešto pitam. Klasika, njih četvorica, po jedan sa svake strane oko mene sa bokserima i još kaže, "i ona trojica su sa nama (desetak metara dalje)". Pitanja sledećeg tipa: Koje si godište(mogu tata da im budem), odakle si, daj nam pare i ajd sa nama iza ćoška. Posle par minuta, dam im iz zadnjeg džepa 300 din. Uzimaju, međutim to nije dosta! Hoće još para. I tu sad počinje natezanjegde su skontali da više neće dobiti i da to sve predugo traje i da će napraviti problem meni ili njima. I onda klasika kao "Da ga pustimo, a?" i odoše najnormalnije...

A gde? Ispred Raifeissen banke na Bulevaru Oslobođenja u Novom Sadu. Za one koji ne znaju prekoputa je SUP (i BIA zaboga!), a u banci sedi naoružani čuvar. U nedelju u pola 9 uveče! Majke šetaju decu u kolicima i sl. Ljudi saberite se, policije nema! Neće vam niko pomoći ako vam se nešto desi, do vas samih! Zvao sam i 92. Znate šta kažu? "Mi ne možemo ništa, ako vi nećete da podnesete krivičnu prijavu" I šta onda? Odemo na sud, pa suočavanje, pa se onda vi šetajte Novim Sadom, kad ste poslali nekog u zatvor iz kojeg će da izađe za dve nedelje, pa da se sretnemo posle negde u mraku.
Najinteresantnije je od svega što kad sam počeo da pričam šta mi se desilo, svi imaju sličnu priču za nekog i to sve u poslednje vreme.
Depresivno? Jeste...
Čuvajte se ljudi.
[ Laki_Gen @ 04.03.2009. 15:10 ] @
Kupis utoku i boli te...
[ machiavelli @ 04.03.2009. 15:26 ] @
Vesele devedesete :(
[ zorg @ 04.03.2009. 15:46 ] @
Počelo je počelo! Jebiga, kriza, nemaju ljudi para, moraju da se 'dovijaju' na razne načine.
Žalosno, situacija je takva da zakon ide na ruku bitangama i lopovima.
Ajde nosi i utoku, recimo da te neće policija pretresati narednih 30ak dana (zašta bi opet mogao da robijaš ako ti nađu, jer dozvolu za nošenje nećeš dobiti). I desi se slična situacija. I roknes nekog magarca. Jer kad potegneš, onda, jelte, red je i da opališ. I naravno, ishod - zaglaviš XY godina robiju. Jer je glupav zakon.
Voleo bih da ti mogu dati pametan savet, ali nemogu. Džungla bre. Horde ludaka, isfrustriranih i traumatizovanih ljudi na ulicama, koji čine ogromnu većinu. A pravila takva da se nemožeš ponašati kao da si u džungli, nego moraš poštovati kojekakve civilizovane norme. Qrac bi se taj šljam tako bahato ponašao da zna da SVAKO nosi oružje; dooobro bi razmislio pre nego bi te samo priupitao nešto. Nego šljam zna da je pošten čovek ovčica, dobro osedlan i kondicioniran zakonima i normama, i onda je normalno da ga jaše...
Neravnopravna bitka jebiga. Ti si u sebe npr. uložio puno, i ceniš svoj život, a neki magarac sa nožem bukvalno nema šta da izgubi, i za zakone ga baš boli qrac. I onda, svejedno rokno ti takvog sugradjanina ili te on izbo nožem, bajo, tebi je život završen...
[ DaliborP @ 04.03.2009. 15:51 ] @
Da li postoji neki malo veci grad na svetu gde ovo ne moze da se dogodi?
Cisto sumnjam. Ako je neko verovao da ovakve stvari nisu svakodnevnica u bilo kakvom drustvu ziveo je zivotom bezbrizne veverice.
[ milanche @ 04.03.2009. 16:08 ] @
Citat:
DaliborP: Da li postoji neki malo veci grad na svetu gde ovo ne moze da se dogodi?
Cisto sumnjam. Ako je neko verovao da ovakve stvari nisu svakodnevnica u bilo kakvom drustvu ziveo je zivotom bezbrizne veverice.

Desava se u svakom vecem gradu, samo sigurno ne u prometnom delu ispred same policijske stanice. Obicno se desava
u zapustenim kvartovima u kojima nemas ama bas nikakvog posla, niti su tu radnje, niti banke, dobri restorani, klubovi,...
jednostavno, da bi se tu nasao treba da si ili si policajac, ili socijalni radnik - svi ostali samo traze vraga. A i tada,
kada se tako nesto desava, mnogo se cesce desava da zaskacu uvrh glave dvojica ili trojica, a ne citava banda od
cetvoro ili vise.

Koliko sam cuo, u okvirima zapadne civilizacije izuzetak od ovog pravila su gradovi bivse Juznoafricke Republike
posle istorijske tranzicije, gde apsolutno nema ogranicenja po pitanju gde i sta moze da ti se desi - na semaforu
u centru grada devojcica na zadnjem sedistu otvori prozor kola da prosjaku udeli neki sitnis, a on je zgrabi za ruku
da otrgne (decije) sat i narukvicu, posle cega (srecom !) zrtva zavrsi sa ogrebotinama na ruci.

Ostatak sveta - uglavnom je i gore.
[ jeftonikius @ 04.03.2009. 16:43 ] @
Šta da ti kažem biber... Bilo, prošlo, srećno se završilo. Sve dalje je gubljenje nerava i vremena... pointless. Pozdrav!
[ barons @ 04.03.2009. 16:53 ] @
jedno vreme ziveo sam u Marseju. To je izuzetno opasan grad, svi parametri opasnosti su visoki. Prenaseljenost, ekonomska kriza, multirasno, multiversko itd. Od svih delova grada po strahotama izdvaja se severni Marsej. Jedan moj prijatelj je otisao jednom da ispita kako je tamo, autom, ali su ga zaustavili na jednom cosku i SEKIROM razbili najpre haubu pa retrovizor posle cega je on dodao gas i pobegao.

Ipak glavna stvar su podzemni prolazi. Van "rush hours" ili nocu, samo kamikaza moze da se spusti dole gde te sigurno ceka koji Arapin ili crnac, a probas li da zaobices podzemni, komunalac ce te sasvim sigurno zaustaviti gore na sigurnom i pitati za zdravlje junacko.

Moje licno misljenje je da tamosnju policiju boli k., a nasi videli kako radi zapad pa ih sad kopiraju. Sto se tice NS, ja mislim da je on sada opasniji mnogo nego devedesetih, ali iz drugih razloga. Ne verujem da ce se stanje poboljsati ma u kom smeru da krene nasa ekonomija. moramo se navici na sistem u kome policajac, tj HRH Policajac, mirno krcka svoje dane do beneficirane penzije, pise izvestaje po milioniti put, i vozika se poslednjim cudom tehnike.
[ ajdeBre @ 04.03.2009. 17:34 ] @

#"%(1$/@+^&
Sve dok "monopol države na upotrebu sile" podrazumeva da ne smeš efikasno da se odbraniš od takvog šljama, i sve dok "poštovanje ljudskih prava" podrazumeva da je život tog ološa vredniji od sadržaja tvog džepa, biće tako. Zapravo, biće još gore... $^)~:@#|+&
[ burex @ 04.03.2009. 17:45 ] @
Citat:
Neravnopravna bitka jebiga. Ti si u sebe npr. uložio puno, i ceniš svoj život, a neki magarac sa nožem bukvalno nema šta da izgubi, i za zakone ga baš boli qrac. I onda, svejedno rokno ti takvog sugradjanina ili te on izbo nožem, bajo, tebi je život završen...

Potpisujem, dajem otisak i ljubim rukopis. To je 100% moj utisak koji uvek dobijem kada vidim, a i iskusim, ovakve slučajeve.
Ne razumem tu logiku... 2 policajca dolaze na vrata da uručuju rešenja, a nema nijednog u gradu! Možda se leti uveče kada je lepo vreme vidi po koji u šetnji, ali je i to retkost. U Subotici sam šetao sa jednog kraja grada do drugog nedavno, pritom prolazeći pored okružnog zatvora i kroz centar, i nisam video nijednog policajca, samo male grupice nekih manijaka sa kapuljačama na glavi koji urlaju tako da odjekuje po celoj okolini... sve to u 22h radnim danom, a u novinama čitam kako je na 200m od mene UJUTRU u 9h neka baba napadnuta kada se vraćala sa pijace, gde su je neki klinci sa bicikle udarali po glavi dok joj nisu maznuli torbu sa penzijom... I kako da se sad čovek oseća bezbedno?

Koliko puta čujete onaj izraz kada je neko "od ranije poznat policiji"? Eto, neće policajac da vija neke "sitne krimose", pa da ga više ne cimaju na 92 svaki dan, nego mu ovako odgovara dok taj sitni krimos ne ubije nekoga, pa tek ako se digne neka medijska pažnja, onda će se nešto redovno učiniti povodom toga.

Citat:
pa se onda vi šetajte Novim Sadom, kad ste poslali nekog u zatvor iz kojeg će da izađe za dve nedelje, pa da se sretnemo posle negde u mraku.

Upravo. Bilo kakva akcija u koju se lično uključuješ je besmislena. Samoodbrana (čak i sa vaternim oružjem) je stavljena pod pitanje kao dobra reakcija jer takvi manijaci koji su očigledno organizovani imaju dovoljno vremena na svojim rukama da ti naknadno zagorčaju život.

Čuvajte se, u svakom slučaju...
[ Horvat @ 04.03.2009. 18:01 ] @
wtf?!? ok,laki se zjbavao,ali posle predlazete coveku da nabavi utoku,i jos kukate sto ne sme svako da ima legalno pistolj i da bez problema poteze ga?!?! nadam se da je to samo sarkazam...

ne treba narod da ima pistolj,treba da ga milicija stiti,da ne bude pristrasna nego narodna svih naroda policija...

prvo nisam hteo,ali od komentara mi pao mrak na oci...

vrlo verovatno ste culi sta se poslednjih dana/meseci/... desavalo u su...kap koja je prelila casu bio je izbodeni kosarkas u centru grada,sto panduri znaju ko je i nista nije ucinjeno...gradonacelnik se uzjebao i rekao je da ce biti ciske u policiji ako se ne pocne nesto raditi...
"posledica" toga je da su subotom uvece [citavo vece,ne samo kada pijani voze i to] zaustavljani svi redom,detaljno proveravani do pritiska u gumama,setali s coska na cosak...radnim danom na prometnoj ulici postavljeni neki "klinci" [mladi panduri] da legitimisu prakticno redom,"rutinska kontrola",e,da,zaboravih reci,i u subotu niti jedan pandur[ne saobracajac] niej ni PROSETAO gradom ;)
a i ne znam da li se to promenilo,ali ranije im je bila praksa kada vide neko da se mlati,stanu sa strane i cekaju da se zavrsi pa onda "udju"...
naravno da nisu ti "pesaci" krivi [a ima i onih koji i jesu ;)],nego im je takva direktiva ;)...

[ Challenger @ 04.03.2009. 18:43 ] @
Pa naravno da policija treba da radi svoj posao, ali kad vec nisu sposobni ili nemaju motivaciju, sta li vec, onda moraju gradjani sami da se brane. Jednostavno, prinudjeni su (smo) na to. Ne mozemo sad ocekivati da se takve stvari ne desavaju ili da murija sve sprecava (trebalo bi nam jedno 1 000 000 pandura za tako nesto), ali bi morali da reaguju i da budu prisutni bar po sirem centru grada, prometnijim ulicama/krajevima i naravno, ispred svojih stanica.

I u tu (povecanu) prisutnost/kontrolu ne spada taj primer iz SU (posto to vise spada u izivljavanje nad svim gradjanima) nego bi to trebalo da bude zaustavljanje/legitimisanje i pretres sumnjivih pojedinaca/grupa. Ovako im se broj otkrivenih/uhapsenih pocinilaca krivicnih dela zasniva na slucajnosti (npr. legitimisali 1000, uhapsili 5) i na revansizmu razl. grupa. Pa koji ce im onda te silne skole/kursevi i ostale gluposti? Zasto ih placamo uopste? Tim (njihovim principom) bi i najobicniji gradjanin, ma bre baba neka od 85 godina mogla da na'vata kriminalce....
[ Horvat @ 04.03.2009. 18:49 ] @
e,da,sad sam se setio neceg,kako li sam to zaboravio
krajem prosle godine ,ne secam se tacno datuma

u subotici se desilo ubistvo vatrenim oruzjem [ne secam se detalja],i to,pazite sada ISPRED SUPA ,valjda je ubio lika,pa posle i sebe [ne znam stvarno detalje,treba potraziti stare novine]

navodno po prici likovi su bili gradjevinski preduzetnici,i prvi ubijeni je dugovao drugom lovu ,a ovaj s pistoljem mu je pretio,i ovaj krenuo u policiju da ga prijavi i "pretitelj" posao za njim i obracun se desio ISPRED ulaza u sup
a druga prica da je naruceno ubistvo ,jer je ubio i sebe,da je prvi ubijeni bio duzan/smetao nekom drugom [gradjevinska mafija] ,a ovaj imao motive [ponuda koju nije mogao da odbije] ,mozda su mu i rekli da ce mu obezbediti porodicu,stvarno ne znam

sve u svemu,ispred supa ubistvo vatrenim oruzjem...

da li ste i dalje za oruzja? [da,veoma sam uveren da je imao legalno oruzje]

edit:
sad sam procitao drugi pasus
pa u tome je i fora,zato je i pod navodnicima,panduri se uzjbali sto moraju da rade posao,pa udarili kontru ;)...zalosno...
mil'cija uzvraca ud'rac
[ Challenger @ 04.03.2009. 18:57 ] @
Naravno, jer onda bi se takve ^ stvari desavale, ali ne i one koje je opisao pokretac teme, gde klasicne "sitne ribe" (jer se ne mogu nazvati kriminalcima) koriste "guzvu" i poslusne, preplasene, nemocne gradjane koji su poslednjih 50-60 godina dresirani od strane te iste policije/milicije koja sad ne reaguje adekvatno.
[ Horvat @ 04.03.2009. 19:10 ] @
hmmm nije mi jasno sad
da li si za ili protiv slobodnog nosenja oruzja?
[ burex @ 04.03.2009. 19:13 ] @
"Guns don't kill people, people kill people."
Oružje u rukama savesnih i sabranih ljudi bolje vrši posao nego bilo koji policajac, a takav sistem funkcionisanja sa sve većim CCTV pokrivanjem može da bude pun pogodak. Što se tiče krimilalaca, oni će bez problema koristiti nož, čakiju, viljušku, kašiku, mačetu, lance, pa i (gle čuda) pesnicu da bi naudili nekome, i nemaju šta da izgube, a već sam hiljadu puta video svedočenja kriminalaca kako vrlo veselo izjavljuju da im zabrana oružja ništa ne može jer će ga oni nabaviti bez problema, kao što su to i do sada radili, a "posao" će im samo biti olakšan. Niste ni svesni koliko je sada moderno da se upada u kuće nemoćnih penzionera kako bi im se ukrala i ona mala crkavica od penzije, niti koliko policajaca samo "zapiše slučaj" kada je neka radnja obijena (a verujte mi na reč, ima ih mnogo), koliko je menjačnica, banaka, pošta, kladionica i kockarnica dnevno opljačkano pod oružjem, koliko ljudi dnevno prođe kao Biber, a nema pristup nijednom forumu da tako nešto napiše online, već samo prijavi slučaj policiji i sedi kući uz Dnevnik2, ne znajući šta da radi od sebe više...

Situacija je mnogo drastičnija nego što čak i novine mogu da opišu po onim sićušnim kockicama od teksta što natrpaju pod "Hronika". Klinci od 16god do matoraca od 50god nemaju strah od policije, niti od prosečnog građanina na ulici - krimos zna da je na dobitku, zna da može da bude parazit ovog društva bez posledica, i takvu šansu će iskoristiti.

Edit: Typo

[Ovu poruku je menjao burex dana 04.03.2009. u 20:23 GMT+1]
[ Challenger @ 04.03.2009. 19:20 ] @
Za, naravno. + sve ovo ^ potpisujem
[ Horvat @ 04.03.2009. 19:20 ] @
hmmm,da,ali ko odredjuje ko je "sposoban" [savestan i bla bla] da nosi pistolj? uplatis 3000 dinara i sposoban si?

a tacno je to,krimosi ce ga nabaviti,ne pravi se zbog njih ovo...

a meni iskreno ne treba pun grad naoruzanih debila ,ne znam za tebe,i sta sad,napadne te neko,u sred grada,izvadis pistolj,pucas,puff promasis i najebe neki prolaznik ni kriv ni duzan,i ti na robiju ,to je resenje?

inace,to sa penzionerima...ufff...moju babu su sredinom prosle godine pokusali orobiti,u kuci,ona bila u letnjoj kuhinji,i odlazi u kucu i vidi ciganku neku [sreca sto nije strasljiva mi baba] ,razvikala se sta tu radis,bla bla,a druga je bila u dvoristu,valjda cuvala strazu,kako se baba razvikala,tako su ove pobegle,i inace gurnuli su je i ona je malo sjebala nogu

e sad...ZNAJU ko je to uradio,isla je, pa necu sad lagati,ali jedno 5 puta [!??!] da daje izjavu [?!?!] u sud,i to po principu ti dodjes tad,imas saslusanje,a ciganke su imale ranije,bla bla...za sta im treba 5 puta ponavljati?!?!
a inace,morali su i komsije da daju izjave,i sad oni da bi otisli na to saslusajne,moraju da traze slobodno s posla,moraju da koriste neki prevoz...baba je pitala sta s placanjem prevoza [inace,ona da bi dosla do tamo,mora da sedne na bus,koji kosta 40-50 dinara u jednom smeru] ,sudkinjica joj je ponudila 50 [?!?!] dinara za putne troskove i rekla to je sve sto mogu da vam dam,to je karta u jednom smeru,a ovi sto voze kola,ni da se ne prica...

dakle nije samo policija u kurcu,nego i sudstvo...

a i da,i zakon,jer ne dozvoljava ti da se odbranis ,cak ni sprecis...a i svasta nesto
[naravno ne mislim na pistolje]

edit:@challenger,dakle ti si za divlji zapad? i sta,sad napadnu te tako kao u sceni iz 1. poruke,ti izvadis utoku,oni izvade i pocne obracun+ u centru grada si i izresetate jos 10 ljudi okolo,tako?
ili zena ti se prokurva,i ti odes i napravis ciske,tako?

ne treba civili da imaju oruzje,nego da oni koji su zaduzeni za to,rade svoj posao,da zakonodovna vlast pravi zakone u sluzbi gradjana,da izvrsni deo cuva gradjane ,a da sudski deo sprovodi iste
[ frenkijevac1 @ 04.03.2009. 19:23 ] @
Najbolje da kupiš biber sprej ) pa prskaj ko god ti pridje sa ledja (a ide ti i uz nick )
Pa onda udri (ili beži, zavisi kakav si )

Te gluposti na bulevaru su se dešavale pre deset godina, klošari klasicni. A policija smešna, kao i uvek (pijana i debela ).
[ filip_caca @ 04.03.2009. 19:23 ] @
http://www.elitemadzone.org/t3...om-drugom-tema-za-razmisljanje
http://www.dizajnzona.com/foru...php?showtopic=55316&st=200

[ Horvat @ 04.03.2009. 19:24 ] @
@frenkijevac [sta li ti znaci ovaj nick?!] i biber sprej je zabranjen zakonom,tj treba ti dozvola
[ burex @ 04.03.2009. 19:31 ] @
Citat:
hmmm,da,ali ko odredjuje ko je "sposoban" [savestan i bla bla] da nosi pistolj? uplatis 3000 dinara i sposoban si?
a tacno je to,krimosi ce ga nabaviti,ne pravi se zbog njih ovo...
a meni iskreno ne treba pun grad naoruzanih debila ,ne znam za tebe,i sta sad,napadne te neko,u sred grada,izvadis pistolj,pucas,puff promasis i najebe neki prolaznik ni kriv ni duzan,i ti na robiju ,to je resenje?

Razumem to što želiš reći u potpunosti, ni ja ne želim da neki debil nosi oružje tek tako, ali takav debil će ga zaista bez problema naći i to za manje para nego da ga nabavi legalno. Evo, već i na ES-u su počele preporuke da se nabave ilegalnim putem oružje za samoodbranu... Inače, istu situaciju imaš i sa automobilima i vozačkim dozvolama. Dođe debil, plati da prođe ispit, plati polaganje, prođe lekarski pregled, i eno ga u ćaletovoj bembari, i od njegovih akcija zavisi život drugih vozača na putu, kao i hiljada ljudi na pešačkim prelazima i van njih. Kreten je kreten, a debil je debil, bilo sa pištoljem, nožem, autom ili jednostavno svojom pesnicom (Miladin Kovačević, npr.). Meni bi bilo najdraže da imam oružje koje držim na bezbednom mestu i da ga nikad ni ne moram ni videti, a kada mi neka lopuža dolazi blizu kuće, da zna da postoji dobra šansa da ne doživi sledeći dan, ili da se probudi u gradskoj bolnici, pa da razmisli šta mu je bolje raditi.
[ Challenger @ 04.03.2009. 19:32 ] @
@ Horvat: Nisam ja za divlji zapad, nego za neki normalan zakon koji ce dozvoljavati drzanje i/ili nosenje oruzja svakome ko prodje npr. psih. testove i obuku. Ali ne da prodje zato sto mu je tetka sekretarica u SUP-u vec zapravo. Inace, da je takva situacija, ovo
Citat:
Horvat: i sta,sad napadnu te tako kao u sceni iz 1. poruke,ti izvadis utoku,oni izvade i pocne obracun+ u centru grada si i izresetate jos 10 ljudi okolo,tako?

se ne bi desavalo, posto ti klosari ne bi imali muda da rade to sto rade kad bi bar 10% gradjana posedovalo neko oruzje. Oni bas i racunaju na to da su svi bespomocni + im zakon i sudstvo nista ne mogu. Ostalih oblika kriminala/ubistava bi naravno bilo (npr. kao iz tvog primera - gradjevinci) ali bi se bar ovo eliminisalo.
[ Horvat @ 04.03.2009. 19:38 ] @
pogledajte link,sad sam naisao na taj na dizajn zoni - http://www.nskriminal.net/krivicna_dela/razbojnistva

@burex,tacno,ali ne mislim ja pod ovim [samo] na obicne krimose,nego na "normalan" svet,sve ok,prodje taj test,skroz je normalan,nema frke,hepi u zivotu,eto ima pistolj u sefu u podrumu za"ne daj boze"...i samo jednog dana dogodi se "nesto" [ovo moze biti od prevare,preko ogrebanog auta,...iskoristite mastu] i pukne liku film,izvadi pistolj i pocne se igrati prljavog harija...

mislim da nam to ne treba,previse je "prljavih" i ovako

@ch. evo ,amerika ti je puna oruzja,pa eto opet imas razbojnistva [ne samo utokama] ,a siguran sam i u drugim zemljama

s jednom razlikom [moguce da gresim],sto policija posle napravi uvidjaj I TRAZI KRIMOSA ,a sudstvo osudi...

i jos jednom burex,slazemo se,osim oko onog dela s oruzjem ;)

edit:evo procitajte ko su bile ubice ... sta kad bi jos ljudi imalo oruzja? - http://www.nskriminal.net/krivicna_dela/ubistva
[ biber021 @ 04.03.2009. 19:42 ] @
Teško je reći bilo šta globalno. Svako ima svoje mišljenje i svoj način razmišljana u cilju pronalaženja brzog i efikasnog rešenja. Lično, kada se duboko zamislim i pogledam naše okruženje i društvo, rešenja nema, bar ne lakog. Analogija sa devedesetim ne stoji, jel su devedesetih latentni ludaci poludeli. Sada, lagano, lude svi koji su labilni i podložni lošim primerima u okruženju, porodici i medijima.
Oštri zakoni i oštra akcija policije ne može da reši za godinu ili dve ono što je stvarano godinama, a to je društvo utemeljeno na ratu, nasilju i opštem zaglupljivanju od strane medija sa naglaskom na materijalizam. Ali ako i ovakvi zakoni i akcije ne otpočnu uskoro, vraćamo se anarhiji i haosu, koji zaista jesu najravnopravniji, ali nisu osobeni civilizovanom čoveku.
Nemoralni i devijantni su uvek ranije i bolje naoružani i spremniji od onih drugih, stoga smo mi "normalni" korak iza u naoruzavanju i reakciji.
Jedino u šta sam uvek siguran je da nasilje rađa nasilje i i tako dalje do potpunog istrebljenja.
Lično, 12 godina sam proveo (i provodim) u treniranju borilačkih veština i nenasilno rešenje konflikta smatram najvećim uspehom u konfliktnoj situaciji za civilizovanog čoveka. Međutim, dolazi vreme kada treba da počnemo da radimo na sebi, da se osvestimo i da zaštitimo sebe i svoje bližnje.
Ako ovo uspemo tek onda možemo da se udružimo i stvorimo (i menjamo) društvo koje teži duhovnom napretku i dugoročnom boljitku svih nas koji delimo ovaj prostor u kojem živimo.

Možda je ovakvo mišljenje "prejako" za neke, ali bojim se da treba razmišljati da ne bude iznenađenja.
[ Challenger @ 04.03.2009. 19:45 ] @
Naravno da postoje razbojnistva, ali u kojim delovima grada? To sam vec objasnio... A i ne moze se kriminal iskoreniti, nego treba samo smanjiti broj odr. krivicna dela preventivom (od kojih je jedna i ova). I hajde kad vec pominjemo tu cuvenu Ameriku, da pomenemo mozda i Svajcarsku? Oni su tu negde drugi-treci cini mi se po broju legalnog oruzja, pa kod njih nema bas toliko razbojnistava, bar ne po vecim gradovima, sirem centru, ispred policijskih stanica itd.
[ Horvat @ 04.03.2009. 19:47 ] @
hmmm ali pogledaj mentalitet naroda u svedskoj i mentalitet ovde
pogledaj drzavne "organe" tamo i pogledaj ove zakrljale organe ovde

najgore je sto je trulez svuda...pocev od obicnog gradjana,treba da se vrsi pritisak na policiju/sudstvo/vladu...

dok se cuti,nece biti dobro...

edit:p.s. mozes mi dati link o tome koja drzava ima koliko registrovanih korisnika v. oruzja?
[ Challenger @ 04.03.2009. 19:55 ] @
Na brzinu jedino ovo http://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_countries_by_gun_ownership s tim da je ovde prikazano ukupno naoruzanje (civili + vojska + policija), probacu da "iskopam" nesto detaljnije...
[ noreniou @ 04.03.2009. 19:55 ] @
Po meni najbitnije kad te okruzi masa i trazi novce je da se ostane pribran to jest
ne ulaziti u preterane rasprave jer ionako su budale cim salecu ljude na ulici za 300 ili 3 hiljade dinara
Elem ako ih ima do troje cetvoro i ako ste malo vece konstitucije probati napraviti neku ludu facu kad ti 'glavni vodja copora' preti - mozda kaze gle desmo ovu budalu nasli da cimamo i odu a ako su napadni i ako procenis da nemaju toplo/hladno oruzje krenuti u fajt iznenadjenja sa glavnim i paziti da te ostali ne obore na zemlju jer onda ide gazenje :)
druga solucija je pravac buvljak, kupovina replike policijske znacke -relativno se lako nalazi (sto samo po sebi nije nelegalno sve dok sa njom ne pokusate da zaustavljate druge ljude) pustite malo budale kad vas saletu i onda se napravite vazni kad ih kazete, izvlaceci znacku iz dzepa jakne/pantalona, momci ajd sada 10 sklekova na betonu il pravac stanica pa ne izlazite 2 dana odatle :)
a treca solucija - ako ste manje konstitucije, ne volite da se peglate, necete da kupite znacku il sta vec drugo je da se vadite na SEKU (sv. ek. krizu a ne pevaljku ) i psujete sve politicare na mrtvo ime zbog toga sto ste sirotinja :)

Jedna od ovih stvari ce sigurno upaliti :)
[ burex @ 04.03.2009. 19:55 ] @
Treba naći negde statistiku, koliko je osoba ubijeno vatrenim oružjem nabavljenim na crno, a koliko legalnim. U svakom slučaju, moje mišljenje ostaje isto: Ako je neka labilna osoba ubila nekoga iznenada vatrenim oružjem, to vatreno oružje vrlo lako može biti sekira, staklo, nož, itd. Ako je neko blesav, naći će način. Uostalom, reakcija na upotrebu vatrenog oružja od strane kriminalca i od strane poštenog građanina je različita, jer kriminalci preferiraju da ne ostavljaju toliko tragova koliko to radi vatreno oružje, i da ne uzbunjuju okolinu pucnjem - kao što sam sada pročitao na DizajnZoni, čim je žrtva počela da urla, "junaci" se upiškiše i bež' u polja...

Citat:
@ch. evo ,amerika ti je puna oruzja,pa eto opet imas razbojnistva [ne samo utokama]

Razbojništava ima, ali manje nego kod nas, a siguran sam da će dobar deo ljudi iz dijaspore potvrditi da olakšice koje krimosi dobijaju u Srbiji neće tamo nigde naći. Nije tu samo sudstvo zaslužno, po mom mišljenju...
[ Horvat @ 04.03.2009. 20:02 ] @
@ch,hajde nadji civile...mada po ovome,i onako nema puno pandura i vojnika,srbija je na 4. mestu?!?! ,a ti bi da 10% ima legalno oruzje? a koliko ima sada?!

@burex,kao sto rekoh,panduri,sudstvo vlada ;)
[ Challenger @ 04.03.2009. 20:06 ] @
Tacno. Znaci, kome treba vatreno oruzje (mislim na prave kriminalce) - naci ce, i vise nego sto im treba. Njima ionako ne bi palo na pamet da nabavljaju legalno. E sad, sto se tice ludaka, mogu da napadnu nekog bilo cim, samo da im se u trenutku ludila nadje pri ruci, i u takvim situacijama, u 99% slucajeva, nema odbrane. Dolaze iznenada, nicim izazvani, s bilo kojim oruzjem i retko ko se moze odbraniti. Ali to nije tema. Tema su pilicari/lesinari koji idu na faktor iznenadjenja i zastrasivanje, i to im uspeva, cak mislim da su i oni iznenadjeni koliko uspeha imaju. Da neko samo podvikne, izvadi bejzbol palicu/noz/pistolj ili sl, pobegli bi glavom bez obzira kuci kod mamice, da se sakriju ispod stola. A da kojim slucajem znaju da jedno milion gradjana poseduje neko vatreno oruzje, ne bi im na pamet palo ni da pokusaju... Tim oblikom kriminala (ako se uopste moze tako nazvati) se bave oni koji su nesposobni za bilo sta drugo - paraziti i lesinari

@ Horvat: Kad nadjem, okacicu. Imao sam negde to istrazivanje, Srbija nije bila bas tako blizu vrhu, vise negde oko sredine. Najveci broj kod nas u civilnom (legalnom) vlasnistvu je lovacko naoruzanje. Ovo sa Wikipedia-e je neko radio istrazivanje, a za Srbiju su ubacili podatke MUP-a (ovi nasi dali broj i registrovanih i onih koje procenjuju da se nalaze kod stanovnistva). S tim da kod nas (legalno + ilegalno) 80-85% ukupnog naoruzanja cine razne lovacke puske i M70/M72
[ commissar @ 04.03.2009. 20:08 ] @
@Horvat:
1. Nije reprezentativna lista.
2. Peti smo.
[ Horvat @ 04.03.2009. 20:20 ] @
@commisar,moja greska,slucajno napisah 4 umesto 5,mada i nije velika greska :)
i naravno da nije "dobra" lista,zato i trazim tacniju i precizniju

@ch...hmmm pistolj = primarna i jedina svrha = ubijanje
bezbol palica = primarna svrha igranje sporta
noz = secenje ,doduse leptira i skakavaca je zastrasivanje
i tako dalje

ako vec tako,uzmes nosis bezbolku,ali opet ti pomenu ludake i kako njima svejedno,pa nije svejedno,ako te napadne bezbolkom vrlo verovatno ces preziviti,ako te napadne pistoljem v.v. da ces umreti

i sam si rekao sad da ima noz,palicu,pistolj za zastrasivanje,pa ako je za zastrasivanje,sta ce pistolj
a ameriku sam pomenuo bas zbog toga sto ti sad govoris ,kad bi se znalo da milion ljudi [a ima 6 milja stanovnika cini mi se] ne bi bilo tih prcipevaca,a eto,u americi ima xy vise,pa opet ima,pa makar to bilo po "sumnjivim krajevima"
[ Challenger @ 04.03.2009. 20:26 ] @
Pa mora da ima, samo ne u tolikom broju i ne u sred centra grada. I u toj famoznoj Americi nema kao kod nas da upadnu u stan dok su stanari tu (obicno dok spavaju) jer tamo znaju de ce ih neko mozda docekati s Glock-om, Beretta-om ili shotgun-om, pa lepo cekaju da ljudi odu na posao... A rekao sam da je npr. bejzbol palica (ili sl.) kod tebe, ne bi te ni napali. Ne kod njih. Oni "idu na to" da im se nista nece desiti, da su apsolutno bezbedni i sigurni i da ne postoji rizik da te npr. zaustave i uzmu pare. Tako razmisljaju. Da znaju da postoji i najmanja sansa da na*ebu, do "napada" tj. "iznudjivanja" ne bi ni doslo...
[ Horvat @ 04.03.2009. 20:28 ] @
pa to sam i mislio ti,kao napadnuti da imas palicu kod sebe
zasta ce ti pistolj onda?!
[ Challenger @ 04.03.2009. 20:31 ] @
Aj' da probam na kineskom: Da imas palicu (ili sl.) kod sebe u trenutku napada, odustali bi i razbezali se. Da znaju da imas pistolj (npr. culi na vestima da je 700-800000 gradjana kupilo CZ99 na kredit, po snizenoj ceni ), ne bi ni doslo do napada/prepada, kako vec...
[ bugsu @ 04.03.2009. 20:33 ] @
nesto veoma vazno (uhvatili ste se velikih gradova)
subotica nije veliki grad ( do 100k stanovnika )
ali ubistava,pljacki i sl ima ko da nas je 10x vise....
naravno policija ne radi nista , zaustave te ako oduzmes prednost pesaku, vozis biciklo po pesackoj zoni, nemas licnu kartu.... a to sto iza njih se vijaju sekirom i sl nikom nista...

Ja od kad sam ziv samo 1put video da policija legitimise...
I to pre 3godine na Makovoj oko 21H sata sa drugom isao i iza nas isli 3tipusa (roma) sa kapuljacam i prosli panduri u dzipu (naravno, pajero) okrenuli se i zaustavili ove iza (veoma onako "atraktivno" da se vidi sta znaju) zapisali im imena i otisli....

Pozornik i pajkane koji setaju ulicama ja nisam video ...skoro pa nikad....
a najvise tj najcesce pandure vidim po kafanama...i to u prilicno alkoholisanom stanju ...

@Challenger

da su XXX gradjana kupili CZ99 , kupili bi verovatno i razbojnici pa bi bilo metaka na sve strane...
[ Horvat @ 04.03.2009. 20:43 ] @
@chall.. isto kao i bug-ov odgovor,iako ti pricas o "sitnima" ,pa ako su toliko "ludi" da ispred policije i u centru grada prete coveku i dzepare,onda im ni cinjenica da 10% civilnog stanovnistva poseduje utoku nece promeniti misljenje

sve u svemu,ja niti jedan dobar razlog da civil [a da nije lovac,mada i to pod upitnikom] poseduje + NOSI SA SOBOM pistolj, nisam cuo

@bug,nisam niti video niti cuo da je iko zaustavljen zbog nepropustanja pesaka,a veruj mi,video sam i doziveo x puta,pa nisam video da je iko kaznjen...

sad kad pominjes auto,pre par dana,prosle nedelje,bilo je vece,oko 6-7 sati,ne secam se tacno,idem do druga,prolazim bg putom [najsira ulica za one koji ne znaju] ,ulica ima 2+2 trake,i sad idu 2 automobila i autobus ispred njih,autobus u levoj traci,i samo prilazi ,cini mi se vw bora [dosta brzo je prosao] ,prelazi na trecu traku,zaobilazi automobile,i ulece u makazice da prodje pored autobusa na desnu traku...

nego,sto sam sad procitao na dizajn zoni na onoj temi,nisam jos cuo...jesi ti cuo bug za ove price? - http://www.dizajnzona.com/foru...amp;view=findpost&p=675715

edit:pesaka,ne pandura :D

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 04.03.2009. u 22:24 GMT+1]
[ Challenger @ 04.03.2009. 20:53 ] @
@ bugsu: Razbojnici (pravi) ne bi kupili legalno, jer im to ne treba u zivotu, a ovi koji se pominju na ovoj temi nemaju para ni za onaj plasticni na vodu... Mozda njih par i ima, ali 99% ne.

@ Horvat: Ispred policije (posebno tu) im je zgodno, posto tu nikad nema policije . Eventualno par njih se pojavi kad pesice dolaze/odlaze na posao, posto ostali ulaze s druge strane zgrade (iz druge ulice)
[ Horvat @ 04.03.2009. 20:57 ] @
btw,valjda i ta policija ima kamere,a ako ne,banka sigurno ima

sta se u ovakvim slucajevima moze uraditi ,koliko snimak kamere vredi na sudu?
[nek se neki pravnik javi]
[ burex @ 04.03.2009. 21:00 ] @
Citat:
cinjenica da 10% civilnog stanovnistva poseduje utoku nece promeniti misljenje

I beg to differ. Samo 1 slučaj gde se oružje upotrebi u samoodbrani bi garantovano odvratilo hiljade jajara od daljih "akcija". Vrlo je lako poslati poruku koju će i najveći debili od njih čuti. Sećate se sablje? Protesta zbog Kosova i starijih i novijih? U svim gradovima (da, i van Beograda) je bilo bilo blaže, ili jače pojačano prisustvo policije - u to vreme su se ti uličari povukli dok se stvar nije stišala.

[Ovu poruku je menjao burex dana 04.03.2009. u 22:11 GMT+1]
[ Challenger @ 04.03.2009. 21:02 ] @
Nisam pravnik, ali znam da se sl. snimci koriste u istrazi (ne toliko i na sudu) i to samo ako dodje do npr. pljacke te banke ili nekog ubistva. U ovom slucaju ne vredi nista, posto:
1) nije podneta prijava
2) niko nije povredjen - prakticno nema kriv. dela (sem pretnje/iznudjivanja, a to se na kameri ne vidi)
[ Horvat @ 04.03.2009. 21:10 ] @
@burex cekaj ,da li pod samoodbrana mislis "lik seta ulicom,napadne ga banda s nozem,krene na njega,ovaj izvadi pistolj i upuca ga da bi ga onesposobio" ili "lik seta ulicom,napadne ga neki lik s pistoljem,napadnuti "zna" da oduzme pistolj i upuca napadaca da ga onesposobi"?

ako je 1. to bi znacilo da imas pun grad budala s pistoljima [ma sta ti govorio 600-800 000 ljudi koji su potpuno normalni i nemaju nikakvih problema a da poseduju pistolj nema teoretske sanse da postoji,pogotovo tu] da ne sirim sad dalje

ono oko sablje se slazemo,secam se da su stojali panduri s kalasima [ali ne lokalci,nego tzv pokrajinci,koji su nedavno nakon raspusteni] i tada je bilo mirnije

a to oko tih "protesta za kosovo",cini mi se 2004. ,ako se dobro secam,obesi macku o rep te pandure ;)
[ bugsu @ 04.03.2009. 21:18 ] @
Citat:
Horvat:nego,sto sam sad procitao na dizajn zoni na onoj temi,nisam jos cuo...jesi ti cuo bug za ove price? - http://www.dizajnzona.com/foru...amp;view=findpost&p=675715

ovo o Sinalco Boys?

znam za to i cuo sam...doduse cuo sam ja svasta ...imam ja svezih informacija o takvim stvarima :)
Na prethodnoj stranic si spomenuo gradjevisnku mafiju ...caletov sef (gradjevinska firma u subotici) dobijao pretece pozive tj trazili su mu pare, ali ovaj put je policija odlicno reagovala (sto mi jako cudno)

Citat:
Challenger: @ bugsu: Razbojnici (pravi) ne bi kupili legalno, jer im to ne treba u zivotu, a ovi koji se pominju na ovoj temi nemaju para ni za onaj plasticni na vodu... Mozda njih par i ima, ali 99% ne.

al ako gradjanin kupi pistolj tj ako pistolja ima vise na ulici veca je sansa da ti "pilicari" ukradu taj isti pistolj
+ nzm ko bi kupio oruzije kad na to ide porez :/

a i za nas narod nije oruzije, takav na mentalitet...za male stvari odma potezemo necim da se bijemo ....

Citat:
Horvat:@bug,nisam niti video niti cuo da je iko zaustavljen zbog nepropustanja pandura,a veruj mi,video sam i doziveo x puta,pa nisam video da je iko kaznjen...

nisam ja to rekao :D pogresno si procitao...
[ Horvat @ 04.03.2009. 21:23 ] @
Citat:
bugsu
naravno policija ne radi nista , zaustave te ako oduzmes prednost pesaku,

ja greskom napisao pandura umesto pesaka,hahaha :D

da,to oko kupovine svedoka,cuo sam da su izasli,ali nisam cuo da je kupljen,nisam cuo tu pricu...

i kako je reagovala?je l u cuzi taj sto je delio pretnje?
[ Challenger @ 04.03.2009. 21:25 ] @
Te bande nisu bande. Prave bande naplacuju dugove, lupaju reket, rasturaju gudru, pljackaju banke/poste, kradu automobile i sl. Ovi sto prepadaju ljude cim padne prvi mrak, babe s pazarom i penzijama, klinke po prodavnicama i trafikama, otimaju ribama torbe po prodavnicama/ulicama itd. su pilicari, jajare, decurlija, lesinari, tako nesto. Otprilike, da im kazes BU razbezali bi se... Da znaju da "zrtve" poseduju neko oruzje, ne da ne bi napali, nego ne bi ni razmisljali o tome.

Jednostavno, oni idu linijom manjeg otpora. Evo primer: jedan/dva/4 "kriminalca" vide lika od 2m, 100kg, izlazi iz menjacnice i nosi par 1000€, ide npr. prema nekom Porsche-u (BMW-u ili sl.). Na drugoj strani vide babu od 80 godina, jedva se vuce, izlazi iz poste i jos prebrojava 5-6-10000 din penzije. Sta mislite koga ce napasti, a? Pa sve da ih je Ali Baba i 40 razbojnika, nece onog prvog. Jer ne znaju da li ima nesto ili nema, ako ima - sta ima i sl. Frka, a muda za to nemaju. Zato ce baba da ostane bez penzije, klinac bez kesha za uzinu i sl.

Po slicnom principu funkcionisu i panduri (vecina) - ni oni nemaju muda. Zasto da se mesaju u tucu/pljacku/ubistvo kad mogu da na*ebu? Oni lepo sacekaju da se sve zavrsi, odu u neku kafanu i milina. Ili zaustave par vozila, "naplate" kazne i o5 odu u kafanu. Eventualno, tu i tamo smaraju neke klince ili sredovecne ljude, legitimisu ih, malo se izivljavaju i to je to...

@ bugsu: Ti koji "lako potezu" ce, u nedostatku pistolja, potegnuti noz/viljusku/sekiru/asov/bilo sta... Ili nabaviti nesto "na crno". To je ista prica kao s gudrom - ko hoce da se drogira, nabavice, pa bilo to legalno ili ne
[ burex @ 04.03.2009. 21:29 ] @
Citat:
cekaj ,da li pod samoodbrana mislis "lik seta ulicom,napadne ga banda s nozem,krene na njega,ovaj izvadi pistolj i upuca ga da bi ga onesposobio" ili "lik seta ulicom,napadne ga neki lik s pistoljem,napadnuti "zna" da oduzme pistolj i upuca napadaca da ga onesposobi"?

Malo si generalisao scenario, ali sledeće su mogućnosti:
1. Ni ne napadnu te jer znaju da mogu da završe sa rupom u grudima
2. Počnu da prave "krugove" oko tebe, na šta ti prikažeš oružje, pa počne bežanija (99.9% delovanje)
3. Ne zastraše se od oružja, moraš ga upotrebiti, završe u bolnici
4. Budeš budala, pa ne iskoristiš oružje, ili ti ga oduzmu, ili ga ne upotrebiš na adekvatan način.

Citat:
ako je 1. to bi znacilo da imas pun grad budala s pistoljima

Pištolj privlači veoma veliku pažnju kada opali. Sumnjam da bi takve budale imale tojash u međunožju dovoljno velik da rizikuju u tolikoj meri za 300din, kada već beže čim čuju da nailaze neka kola... Takve okorele kriminalce koji su spremni za oružanu borbu na sred ulice nećeš naći da ti traže 300din, a ako nekim čudnim slučajem sa takvim okorelim imaš "posla", barem bi imao veću šansu da preživiš nego da jednostavno prihvatiš metak u čelo.
[ bugsu @ 04.03.2009. 21:31 ] @
Citat:
Horvat: ja greskom napisao pandura umesto pesaka,hahaha :D

da,to oko kupovine svedoka,cuo sam da su izasli,ali nisam cuo da je kupljen,nisam cuo tu pricu...

i kako je reagovala?je l u cuzi taj sto je delio pretnje?

za pesaka...nisi svestan .... sedi u auto pre podne i idi na mlecnu pijacu i kad ides pd gimnazije ka radijalcu na kruznom toku ako oduzmes prednost vozili ili pesaku odma iza coska kod parkinga sinagoge stoje panduri zauzeli 2-3 mesta da moze da stanes....i ti njih ne vidis od trafike al oni tebe vide....mene su jednom zaustavili (kontrola), prijatelju su naplatili kaznu za oduzimanje prednosti i jos sam cuo 2-3slucaja...tu najvise deru....

za ove SB ....to je mafija, ja u koju god sam skolul isao osnovnu/srednju bilo je ljudi u mom razredu sto su se snima druzili pa znam kakvi su ....i dokle ce da idu ... imaju ne vidjenu srecu ...samo toliko...

za ovo trece...slikan je novac koje je za primopredaju, otisli su na licu mesta 13 pandura bilo na toj lokaciji u civilu po 2komada pistolja i 4 sarzera ovaj se nije pojavio....zatrazeno je od mob operatera listing poziva...kazu da znaju da je iz zednika..sta ce dalje biti.... :) nece mirno da spava.... (mada to nije neki profi uterivac...budala neka)

[ Horvat @ 04.03.2009. 21:38 ] @
@burex,to su neki "worst case scenarios"
ali samo sto legalno nosenje oruzja ne poteze samo "zastrasivanje dzeparosa za 300 dinara" ,u tome je stvar
jer eto, matori ima pistolj,klinac oce da bude smeker,uzme pistolj i tako ode u grad ;) [a eto,matori ne mora da mu bude mafijozo]

@bug,pa iskreno i treba da te kazne,ako si prekrsio,jbte pesaci su postali pokretne mete :D

za slinavko boj [djole ne pravi sranja,koliko ja znam] necu ni da komentarisem,znam koji su idioti...a fora skoro svi koji su u toj bandi su sinovi imucnih ;) [da napomenem,imetak stekli 90ih]

a za ovo trece,mogu tti reci i mene jako iznenadjuje,bice da sef zna nekog u policiji
jos kad bi se tako [sem pistolja] radilo i za iznudu od doktora/pandura/sudije i ostalih ,pa di bi nam kraj bio,mozda bi i bili u pravnoj drzavi :)

edit:evo jos jedan "worst case scenario",s pilicarima ;)
[ Challenger @ 04.03.2009. 21:43 ] @
Zavisi koliko su trazili od tog "sefa". Ako je neka veca suma, onda je to standardna procedura; ako je za sicu - sef ima veze.
[ bugsu @ 04.03.2009. 21:52 ] @
sef nema veze u to sam siguran 100% , a nije velika suma vec jako smesna...
ali zasto je tako murija reagovala...zato sto ce ga lako naci pa ce se moci hvaliti da su nekog uhapsili ;) dosta je propusta napravio taj lik tako da ono :) glup ko tocilo

Citat:
Horvat:@bug,pa iskreno i treba da te kazne,ako si prekrsio,jbte pesaci su postali pokretne mete :D

za slinavko boj [djole ne pravi sranja,koliko ja znam] necu ni da komentarisem,znam koji su idioti...a fora skoro svi koji su u toj bandi su sinovi imucnih ;) [da napomenem,imetak stekli 90ih]

pa ja nzm ko od subotickih bidza nije stekao nesto 90ih? (mozda ajd cakanj mada ni tu nisam siguran)
[ Flo33 @ 04.03.2009. 21:59 ] @
Nije mi jasno zašto svaka diskusija o nekoj temi ode u pogrešnu stranu?

Jedno jedino pitanje je zašto policija i sudstvo ne rade svoj posao? Uopšte ne treba razmišljati o naoružavanju civila.

Ako uzmemo za primer da policajaca ima sasvim dosta, a takođe i kriminalaca, džeparoša, jajara dolazimo do toga da policija ne radi svoj posao. Zašto?

Zato što neće snositi sankcije ako ne rade ono za šta ih narod plaća.

Kako rešiti vrzino kolo? Ne znam.. Tj ne znam ni jedan neradikalan način.

Svugde, ali svugde ima kriminala. Pa i u Nemačkoj ima kvartova gde policija ne ide. Ali u Srbiji ne postoje getoi, ili štatijaznam, cela zemlja je rizična.

Mom prijatelju u sred bela dana pre godinu- dve uzmu par hiljada na Adi. Šta će, da završi u bolnici zbog hiljadu dinara?

Neko pomenu JAR. Tačno, ima kriminala. S tom razlikom da znaš gde da ga očekuješ. Kao u Meksiku i Brazilu, itd...
[ Horvat @ 04.03.2009. 22:00 ] @
ili su sigurni da ga nece uloviti,pa prave pozEriste da kao nesto rade :D,koj ce ga znati,ali bio bi red nesto i da urade...

[zalazimo u off,ali cakanj je 90ih samo povecao svoj kapital,on je iz imucne porodice potekao,tako da... ,a i nisu svi 90ih se bavili mutnim poslovima i nesto stekli,mada da bi opstao,morao si nekog podmazivati ;) da ne politiziramo sad]

edit:flo,slazem se potpuno
[ ajdeBre @ 04.03.2009. 22:10 ] @
O čemu pričate, ljudi? Kakvi pištolji? Pa, čovek je sam rekao:
Citat:
biber021: ...Lično, 12 godina sam proveo (i provodim) u treniranju borilačkih veština i nenasilno rešenje konflikta smatram najvećim uspehom u konfliktnoj situaciji za civilizovanog čoveka...
On sa DVANAEST godina borilačkih veština iza sebe nije ni pokušao da se odbrani, već je situaciju "rešio" - kapitulacijom...
A što se tiče pištolja:
1. Pištoljem treba umeti rukovati - veliki broj vlasnika vatrenog oružja ne ume pravilno da isprazni oružje => nesrećan slučaj (ubije sebe ili drugoga)!
2. Da li ćeš imati vremena da u nekoj situaciji a)izvadiš pištolj, b)otkočiš, c)ubaciš metak u cev, d)pucaš tako da pogodiš napadača, a ne neku babu sa druge strane ulice? Da li si brz kao Dok Holidej?
3. Da li umeš da držiš pištolj u ruci? Da li si siguran da ti napadač neće oteti pištolj iz ruke? Dešavalo se mnogima.
Koliko god možda nekome smešno zvučalo, ali i za pištolj je potrebna obuka. I ne bi smeo svako da ga ima.
Bezbolna palica? A gde ćeš da je držiš? U džepu? Nosićeš je u ruci dok hodaš ulicom? Heh. To možda nije loše imati u kući, blizu ulaznih vrata, i eventualno ispod sedišta u kolima.
Nož? A kada te panduri rutinski zaustave, legitimišu i pretresu, kojom magijom ćeš da dokažeš da ga ne nosiš radi izvršenja razbojništva (isto važi i za bezbolku)? A, na kraju krajeva, i nožem treba umeti rukovati, i važi slično kao i za pištolj.
U biberovoj situaciji, ja lično bih se sukobio sa njima - štošta sam (kao i on) trenirao, s tom razlikom da to uz odgovarajuću taktiku i upotrebljavam u situaciji kada sam napadnut - mada, da budem iskren, odaavno mi se to nije desilo.
A što se policije tiče, jedino u vreme Sablje su radili svoj posao, i eventualno kada imaju neku dnevnu akciju - mene su, npr., negde 2003. u "akciji protiv pešaka" uhvatili u nelegalnom, protivzakonitom i ničim izazvanom prelasku ulice van pešačkog prelaza, i naravno mi naplatili kaznu. Jbg, pešaci su bezopasni, a ovi tipovi sa bokserima i sl. nisu...
[ burex @ 04.03.2009. 22:35 ] @
Citat:
Nije mi jasno zašto svaka diskusija o nekoj temi ode u pogrešnu stranu?

Pa da diskutujemo o načinima da se animira policija? To je nemoguće, jer čitava nacija urla na muriju da digne svoje lenjo dupe sa kafanske stolice i da uradi nešto za građane, ali ništa. Od malena me uče da poštujem čike u plavom, ali oni mi nijedan problem u životu nisu rešili! Šta dalje da očekujemo? Naravno, kada sateraš čoveka u ćošak gde policija ne pomaže više, neće sigurno razmišljati kako će da kontaktira ombudsmana, već kako da preživi u takvoj odvratnoj sredini.

Citat:
1. Pištoljem treba umeti rukovati - veliki broj vlasnika vatrenog oružja ne ume pravilno da isprazni oružje => nesrećan slučaj (ubije sebe ili drugoga)!

Citat:
3. Da li umeš da držiš pištolj u ruci? Da li si siguran da ti napadač neće oteti pištolj iz ruke? Dešavalo se mnogima.

zavisi od ovoga što si sam napisao:
Citat:
Koliko god možda nekome smešno zvučalo, ali i za pištolj je potrebna obuka. I ne bi smeo svako da ga ima.

Citat:
On sa DVANAEST godina borilačkih veština iza sebe nije ni pokušao da se odbrani, već je situaciju "rešio" - kapitulacijom...

Možda je sada ovo teško napisati, ali on je imao sreće. Sledeći put neko od nas može da naleti na nekog narkomana u krizi kome i 100din predstavlja plen veka i koji se neće suzdržavati da te nabode. Ne kažem da treba po svaku cenu upotrebiti oružje, već ponekad i popustiti, ali sigurno se može naći dobra prilika da se vatreno oružje iskoristi u takvim situacijama. Da milicija radi svoj posao redovno, ne bi bilo potrebe da razmišljam o potrebi posedovanja vatrenog oružja, ali pošto to ne radi, onda je sasvim druga situacija u pitanju.

Evo malo video materijala, pa ko ima vremena, neka ga prouči:
http://www.milkandcookies.com/link/60509/detail/
[ Flo33 @ 04.03.2009. 22:41 ] @
Citat:
Pa da diskutujemo o načinima da se animira policija? To je nemoguće, jer čitava nacija urla na muriju da digne svoje lenjo dupe sa kafanske stolice i da uradi nešto za građane, ali ništa. Od malena me uče da poštujem čike u plavom, ali oni mi nijedan problem u životu nisu rešili! Šta dalje da očekujemo? Naravno, kada sateraš čoveka u ćošak gde policija ne pomaže više, neće sigurno razmišljati kako će da kontaktira ombudsmana, već kako da preživi u takvoj odvratnoj sredini.

Pre nekog vremena je bila priča o civilnoj kontroli vojske i policije. I zataškana je pre nego što je i započeta. I naravno da će policija biti takva kakva jeste, nesposobna i nezainteresovana dokle god ne odgovaraju nikome. A mislim i verujem da gro naših problema dolazi kao posledica naše kompletne apatije i nezainteresovanosti za bilo šta osim svojih du****. Sebični smo. Nacionalno.
[ Horvat @ 04.03.2009. 22:50 ] @
kad pomenu sebicnost...scena ,leto,pakao napolju,ima vec par godina,putujem gradskim busom s mamom i samo jedan lik se onesvesti u busu,SVI MRTVI LADNI gledaju svoja posla ,mama pocela histeriju dajte vode,niko ne ferma,ja podizem decka [tj pomazem njegovom drugaru] na sediste i proderem se vode,tek onda neko dodao flasu vode i prilazi jedna zena koja poznaje lika,lik se osvescava i tamo ga posle ta zena dadiljala,znaci ja sam se sokirao ...
toliko ljudi zabija nos u komsijino dvoriste ,toliko ljudi cita zutu stampu,a kada treba pomoci nekome,prc...
[inace ovo je kao odg na flo-ovo "sebicni smo"]

dakle ljudi treba da pocnu OD SEBE...sto ti da ocekujes da ti neko pomogne,ako ni ti neces pomoci
[ burex @ 04.03.2009. 23:19 ] @
Citat:
SVI MRTVI LADNI gledaju svoja posla.

Priznajem da sam imao jedan dobar "fajt" sa ćaletom kada sam ostao da pomognem jednoj ženi koja je pala sa skutera (auto u blizini pravio skretanje, a ona odjednom tras dole, verovatno zato što je vozila jednom rukom). Čekao sam 20min muriju i hitnu pomoć, rekao sam im šta sam video, a šta nisam, napisao izjavu, ukazao im na neke dokaze koje uopšte nisu ni videli, a ženu su odveli u bolnicu sa blagom povredom glave i slomljenom nogom. Na čitavu priču koju sam prepričao kod kuće sam dobio fine komentare od mog oca koji mi je rekao da sam trebao otići pre nego što su došli murjaši (a nakon hitne pomoći) jer će me sada ganjati muževi od ovih dveju žena vozača, moraću da gubim vreme na sudovima i sl. Naravno, poludeli smo i jedan i drugi od urlanja, ali ima nečega u tome što mi je ispričao (verovatno zato što je već jednom tako i sam prošao). Ipak i dalje smatram da sam u pravu, a nikakve pozive na sud srećom nisam dobio, niti me je iko ganjao ;)

Zaista, ljudi gledaju tuđa posla više nego što trebaju, ali kada zatreba pomoć - onda doviđenja i laku noć.
[ Horvat @ 04.03.2009. 23:26 ] @
sorry na off=u,ali pohvalno burex,jako pohvalno
[ sonus70 @ 08.03.2009. 00:48 ] @
Iskustvo iz 91. Novi Sad, blok zgrada preko puta Flying Dutchmena na bulevaru tada 23.oktobra.
Svako veče oko ponoći izvedem kuče između zgrada da se ispiša ako treba. Crni veliki šnaucer. Mrak je , naslonim se na zid ispod svetla, zapalim i čekam dok kuče njuška po okolini jedno 5 minuta i popnemo se nazad u stan. Jedno veče pojavljuju se 2 klinca srednjoškolca i jedan vadi skakavac i kaže "daj love gari". U tih nekoliko sekundi dok ja razmišljam šta ću, pojavljuje se iz mraka moje kuče (75 cm do grebena) sedne pored mene i gleda jajare. Oni onako , zgledaju se ,ne sviđa im se obrt, "nema veze gari" i pale u suprotnom smeru.
Prekosutra , komšija iz susedne zgrade koji je isti ritual sa psom imao kao i ja, dolazi do mene na kafu i sa vrata mi pokazuje leđa sva u masnicama.Prvi deo priče je isti, samo što on nije razmišljao ništa nego dohvatio klinca sa skakavcem i počeo da ga šamara. Posle nekog vremena nailazi murkan i uleće sa pendrekom po mom ortaku uz dreku "decu si našao da biješ konjino matora". Dok je on objasnio panduru situaciju već je bilo kasno, klinci zabegli, on plav , pandur pokunjen ne što je umlatio nevinog, nego što je ispao glup.
Dok ti objasniš ... odoše jaja

PS: 20 godina živim u NS, i nije mi jasno odakle im ono "gari" i zašto "džek" zovu "džeksna". Možda su spojili "džek" i "buksna". Ko će ga znati.
[ Horvat @ 08.03.2009. 11:14 ] @
Citat:
sonus70
PS: 20 godina živim u NS, i nije mi jasno odakle im ono "gari" i zašto "džek" zovu "džeksna". Možda su spojili "džek" i "buksna". Ko će ga znati.

kako su meni objasnili gari je skracenica od drugari,isto kao i djava od tvrdjava,neka moda u ns-u izbaciti prva 3 slova :D
ovo 2. nisam cuo
[ despotbg @ 08.03.2009. 12:10 ] @
Hahaha e imam odlicno iskustvo od letos

1. Sutomore leto gospodnje 2008. Sedimo na plaži kod kube nekih 5-6 ujutru. Nas 6-7 drugara, odma pored nas sedi 10tak nekih beograđana koji su se tukli (ili bolje reci tukli 2 momaka nekih par sati pre toga). Mi sedimo neprijatno ali jbg. gledamo svoja posla sa njima i ne kontaktiramo a i ne ustaje nam se da nebi to promenilo komsijsko raspolozenje. Nas verovatno nisu napali jer smo i mi bili brojni pa bi moglo biti vise krvi. Oni onako silni i naduvani jer su izmlatili slabije sede i kurce se nesto. Celo vece cekaju da nekog biju. Dvojica njih koji su ujedno i najgori/najbezobrazniji spustaju se do plaze da pisaju. Plazom mirno setaju neka dvojica momaka (verovatno crnogorci) gledaju svoja posla i uzivaju u lepom jutru. Kada su im se putevi ukrstili tok dogadjaja ide ovako:

K(kreteni): "Momci ajte da pijete sa nama"
M(mirni momci koji setaju plazom):"Hvala ali ne pijemo ovako rano" to su rekli totalno mirno i druželjubivo što se ne može reći za Kmomke
prodjose momo njih i nastavise dalje
K: "ma sta bre necete majku vam vasu!!!" i krenuse njih dvojica na ovu dvojicu M momaka, četa je sve to posmatrala pa krenu i njih 4-5 da ugaze ovu dvojicu.

E tad se dešava preokret vadi M momak utoku i dere se ko životinja "LEZI LEZI DOLE MAMU TI JEBEM LEŽI" Ova dvojica legoše a ovi što su krennuli dole okrenuše se i pobegoše glavom bez obzira (jedan sede kod nas i ko p**** se skupi).

M momak išamara propisno onog majmuna (ne pesnice šamari) onaj drugi ulete gore u njihovu grupicu koja je beila tik pored nas izdera im se i tu se završi...
Vratiše se svi na svoja mesta... Ne moram da vam pričam da su bili mirniji nego mi tih pola sata sat koje smo josh proveli zajedno.

2. Vraćamo se sa plaže, svanulo, trojica pijanih magaraca klinaca drkaju starijeg momka sa devojkom. Momak mirno prolazi pored njih i nastavlja svojim putem. Oni ga prate dobacuju on ignoriše. Zastadoše malo on im izmače a onda se dvojica njih drznuše i potrčaše za njim. 15m pre nego su mu prišli momak pušta devojku okreće se i trči frontalno prema napadacima... Ove pičkice se prepadoše i gle čuda krenu da beže. Onda momak dohvati magarca i dalje stvarno nije bilo humano. Glava na betonu on sedi na njemu i gadja u isto mesto u lobanju.

Sve u svemu drago mije za oba slučaja jer su nasilnici najebali
[ peca26000 @ 08.03.2009. 22:32 ] @
Kad napadnu 3 i kad se bas desi da dodje do tuce na 1 tu mozda ni bog ne pomogne ako niste snalazljivi . Najgora je kombinacija kad uhvate maloletnog ili jako staru osobu ...

Danas se promenila malo situacija ali na gore ,dok radis u firmi koja daje ili ne daje malo plate ,popodne stavljas carapu na glavu i ides dalje na posao ,kako bih zaradio preko vremena .

Kad jednom dobijes batine odjednom od nekoliko njih na gomili ,ima bato da se okreces iza sebe da gledas ko ti je iza! Zvuci dosta skepticno ali je i surovo .

Pogotovu kad si u mraku ,tada nema vremena da te on nesto pita - zna se ,ako si brzi - preziveces ,mozda.

Zakljucak ako si brz i umes da uzvratis ,u suprotnom si zrtva , ili ako se svaki put dopusta da nasilnik prolazi kako je zamislio tad se pravi kolektivni haos ...
Ako neki slucaj dozivis slican a nisi u policiju bio to da ispricas ili kazes glavnom za taj deo grada ,onda ce tek kad neko strada da reaguju ,u suprotnom to se dozvoljava a telefon nije svemoguc nekad treba licno dati izjavu pa kad se skupi nekoliko takvih onda policija ima neki uvid da postoji vec osumnjiceno mesto zbivanja ...
[ mihajilo @ 09.03.2009. 12:17 ] @
Novi Sad je i dalje miran grad iako ima ovakvih slucajeva, ja licno nisam imao problema sa tim presretacima. Uglavnom ti presretaci su stariji maloletnici, ako su klinci, odvaljivanje sakom glavnog je dovoljno da se masa razidje, ako nisu ili ako su naoruzani nozevima, nema se tu nekog izbora, ja znam kada bi me napali, da bi sigurno neki od njih na*ebao, mozda bi mene izboli, ali znam da se ne umire lako ni od noza ni od pistolja, moras biti baksuz da bi tek tako umro. Bulevarom sam sam prolazio nebrojeno puta u gluvo doba nocu, nailazio na grupe galamdzija, koji su me ponekad pitali:"Imas upaljac?" , nikad me nisu zaustavljali, mozda zato sto delujem dosta starije i ozbiljnije i zato sto nisam bas sitan :). Ako su oni ludi, ja cu biti jos ludji. Uvek sa sobom nosim nesto za samoodbranu, a za skoro deset godina izlazaka, ni u jednom klubu mi na pretresu nisu nasli to, a i da nadju, ti izbacivaci ili panduri ne bi mogli ni da provale sta je :) . Nisam ni ja bas toliko lud da se guram gde ne treba, ako vidim negde guzvu ja je zaobidjem, ali nece meni neko neinteligentan, da stane na put i da se pravi pametan, zbog takvih bih rizikovao i da sam stradam, jer mene vredja koliko je drustvo u kome zivim nepismeno, nasilno i primitivno.
Za biber-a i za one koji bi da rese problem sa presretacima, ali da pri tom niko ne strada, predlog je da nabave pistolj igracku, ima toliko dobrih kopija da i panduri ne bi mogli da provale da je igracka u pitanju, ako te zaustave lepo izvadis fake utoku i viknes kao oni iz par postova vise M(crnogorci): "Lezi dole, isprazni dzepove m*mu ti j*bem!" malo ih izmaltretiras, uzmes ti njima pare, izujes im patike i bacis u kontejner, pokupis im svo naoruzanje sto imaju, malo ih prevaspitas i to je dovoljno da nikada nikog vise ne presretnu. Mozes i pandure da zovnes, ali bolje ne. :)
E ima tu onaj problem : "Punog pistolja se plasi samo jedan, a praznog(laznog) dvojica" , ali treba znati u sta se upustas.
Pri ovome , se ne krsi nikakav zakon, jer koliko ja znam nije zabranjeno nosenje igracaka ili eventualno upaljaca :) . E sad onaj deo sa vaspitnom merom, mozda treba preskociti, ali "nije greh ukrasti od lopova" :)
Jedan savet za kraj: ako te napadnu klinci, maloletnici, ne raspravljaj se niposto sa njima, nego ili ih odma gazi ili pristani na ono sto traze, jer najvise je bilo slucajeva da je neko u ns-u ubijen nozem, macetom od "klinaca", dal' braneci svoju devojku, ili gledajuci svoja posla.
[ npasic @ 09.03.2009. 15:49 ] @
ipak treba najvise paziti na decu...

kad sam ja bio klinac bilo je dosta maloletnicke delikvencije droge i kriminala, a o tome se nije pricalo.
svi smo ziveli u finoj lepoj SFRJ bili pioniri i sve je bilo savrseno... hahahaha

bilo je klinaca koji su tukli za pare, makljali, zlostavljali.
ferke iza skole su bile svakodnevni dogadjaj.
nije se islo kuci pre nego sto odlgledas par tuca.

ja se secam shiptara klinaca koji nisu isli u skolu i tukli su da bi dobili pare.
ja sam bio dovoljno pametan da ih podmicujem sa nekim smesnim sitnisem kad god ih vidim,
pa smo kao bili drugari i cak kada bi hteli da izgaze nekog mog druga ne bi to uradili ako sam ja tu.

problem su neravnopravne tuce i zlostavljanja kada ste mali.
kad covek sazri lako racionalizuje lakse se nosi sa takvim stvarima.

desilo mi se vise puta u uzrastu od 9 godina da me gaze potpuno nepoznati ljudi, stariji maloletnici.
to je nenormalno iskustvo kada stojite u mraku na nekoj livadi, posle dugog bezanja, padnete
na zemlju ugledate ljude koje ne znate, pridju vam,
ustanete i onda krenu da vas udaraju pesnicama u glavu, motkama,
padnete na zemlju, onda sutiranje, dok se ne umore, srecom noz nisu smeli da upotrebe...

nisam znao ko su i zasto me gaze.
falili su neki zubi, a godinama kasnije na pregledu
ustanove da mi je nos bio potpuno izlomljen pa pogresno srastao.
kasnije sam skapirao o cemu se radi...
tukli su samo nas trojicu, bili smo druge nacionalnosti, vreme pred rat.
ziveo sam u vecinski muslimanskom gradu u Bosni.

u nastavku skolovanja bilo je dosta manijakalno agresivne dece, slucajeva za psiholga
i roditelja slucajeva za psihijatre i policiju. niko nije resavao te probleme.

danas imam sestrice koji idu u osnovne skole u bg. imamo drugarski odnos pa mi sve pricaju.
iako postoje ti kao skolski panduri, situacija je slicna.
postoje organizovane ekipe klinaca koje reketiraju ostalu decu u sred skole,
otimaju im pare. ko se usprotivi dobija batine van skolskog dvorista, gde nema pandura.
nose nozeve, a neki pistolje, da l prave ko ce zna. alkohol pod obavezno.
to je prica iz osnovne skole.
[ anon142305 @ 09.03.2009. 16:31 ] @
Citat:
Horvat: biber sprej je zabranjen zakonom,tj treba ti dozvola

Ja sam se nesto raspitivao u vezi toga, mada zbog drugog razloga (link) i koliko sam shvatio - dozvola se ne moze dobiti. IDIOTIZAM!!!

Citat:
mihajilo: Uvek sa sobom nosim nesto za samoodbranu, a za skoro deset godina izlazaka, ni u jednom klubu mi na pretresu nisu nasli to, a i da nadju, ti izbacivaci ili panduri ne bi mogli ni da provale sta je :)

Ajd reci nama sta je u pitanju? :) Kako si opisao, deluje kao da je u pitanju univerzalni lek za sve delikvente!
[ ajdeBre @ 09.03.2009. 16:48 ] @
Citat:
IUOP_1: Ajd reci nama sta je u pitanju? :) Kako si opisao, deluje kao da je u pitanju univerzalni lek za sve delikvente!
Bolje je da ne kaže. Otkud ti znaš ko sve ovo čita? Neki od tih ološa? A, inače, univerzalni lek ne postoji - i da si građen k'o Schwartzenegger, i da nosiš sa sobom dva pištolja + UZI - opet neko može da te kokne.
[ mihajilo @ 09.03.2009. 17:04 ] @
Citat:
IUOP_1: Ajd reci nama sta je u pitanju? :) Kako si opisao, deluje kao da je u pitanju univerzalni lek za sve delikvente!

Ajde da priznam :). To je jedan mali perorez ruske proizvodnje od neverovatno kvalitetnog celika, ali stos je u patentu, rasklapa se na zanimljiv nacin, retko ko je uspeo da skonta sta je to i kako da ga rasklopi. Mada ja nosim taj perorez vise iz prakticnih razloga jer mi cesto posluzi, ustreba ponekad, ali je sigurno, znam sebe, da se ne bi libio da se branim ako me neko neduznog napadne, moje pare koje sam radom zaradio, ne bi nikada dao nekom klincu tek tako, cak iako nije klinac(bolje nek ide da radi na gradjevini nego da otima od mene, manje bi ga bolelo :)). Sam nikada ne bih nikoga njim napao. Nije resenje u tome. Kada idem negde u prirodu nosim sa sobom arsenal peroreza, i ostalih alata, ali ovaj ruski mi je uvek u dzepu, a sklopljen ladno stane i u novcanik ako treba. Pretpostavljam da ima da se nabavi neko sredstvo protiv razbojnika, a da nije ilegalno, nesto sto nas zakon nije zabranio. Univerzalni lek bi bio neki pistolj igracka koji bi uz eventualnu laznu znacku bio dovoljno efektivan na te niskointeligentne siledzije presretace.
Cale mi je pre vise od 30 godina u Novom Sadu imao susret sa siledzijom, cale je setao sa devojkom a lik iskoci pred njih sa skakavcem i kao daj pare, a cale drzao ruku u mantilu(tada su bili moderni oni sivi mantili) i uperio u lika ruku kroz dzep, ovaj kako je video, odmah je pobegao(mislio je da je moj cale imao pistolj), tako da te siledzije su u stvari velike kukavice, samo se nadaju da im se niko nece suprostaviti i na to idu. A ova prica je dokaz da je toga bilo u Novom Sadu i da ce uvek i biti, jes da sada toga ima vise, ali za mene je Novi Sad miran, jer mene niko nije startovao ni u 2h ni u 3h nocu kada idem, a znam i da nece, jer da se to cak i desi, pa da me i istuku, nasao bi ih kad tad i tada ja ne bi bio sam, a oni sigurno bi.
[ mihajilo @ 09.03.2009. 17:06 ] @
Citat:
ajdeBre: Bolje je da ne kaže. Otkud ti znaš ko sve ovo čita? Neki od tih ološa? A, inače, univerzalni lek ne postoji - i da si građen k'o Schwartzenegger, i da nosiš sa sobom dva pištolja + UZI - opet neko može da te kokne.

I od jaceg ima jaci, i od ludjeg ima ludji :)
[ Nabukodonosor @ 09.03.2009. 17:09 ] @
Da to si u pravu. Koknuli su i Arkana...a sta ces veceg delikventa od njega.
[ stsung @ 09.03.2009. 17:21 ] @
Ideja bi bila da se ulazhe u institucije i kvalitet istih koji bi ovo trebale da sprechavaju - nema svrhe boriti se sam, kada se sam borish protiv razbojnika oni ce uvek naci neko jache oruzhje.

@mihajilo ... na zhalost, ako je verovati R021 koji je imao tu vest pre neku nedelju, Novi Sad je daleko od mirnog grada, i prema toj vesti zauzeo je neslavnu prvu poziciju po broju krivichnih dela, i to chak vishe i od Beograda, bez obzira na to shto je 6 puta manji. Ne znam zaista da li im je vest bila verodostojna.

Svako dobro.
[ Challenger @ 09.03.2009. 17:25 ] @
Citat:
ajdeBre: Bolje je da ne kaže. Otkud ti znaš ko sve ovo čita? Neki od tih ološa? A, inače, univerzalni lek ne postoji - i da si građen k'o Schwartzenegger, i da nosiš sa sobom dva pištolja + UZI - opet neko može da te kokne.

Ti samozvani razbojnici ne bi smeli ni da te pogledaju ukoliko zadovoljavas bar 1 od ovih ^ kriterijuma, to je poenta. Idu na najslabije i ocekuju apsolutnu saradnju, i cim se neko i najmanje suprotstavi - rusi im se koncepcija/plan, beze i traze laksu zrtvu (bezopasnu po njih). Umanjuju rizik cak i po cenu smanjenja (ili cak potpunog gubitka) plena...

btw. Sto se tice oruzja za samoodbranu, kad vec nije dozvoljen pepper spray i suzavac, nosite neki spray (recimo WD40 ), chili sos , tako nesto... Ne znam kako je u zakonu regulisano hladno oruzje, valjda postoji neka granica i klasifikacija po npr. duzini ostrice ili tako nesto. A mislim da je i stun gun dozvoljen (tj. nije zabranjen)... Ako i jeste, onda predlazem ovako upakovani -> http://www.youtube.com/watch?v=axgKGHvSCGQ
[ anon142305 @ 09.03.2009. 17:54 ] @
Citat:
mihajilo: Ajde da priznam . To je jedan mali perorez ruske proizvodnje od neverovatno kvalitetnog celika, ali stos je u patentu, rasklapa se na zanimljiv nacin, retko ko je uspeo da skonta sta je to i kako da ga rasklopi.

Ma idi bre, ja pomislio da je nesto tipa noktorez koji se pretvara u pistolj sa 2 metka ili tako nesto!
Citat:

mihajilo: tako da te siledzije su u stvari velike kukavice, samo se nadaju da im se niko nece suprostaviti i na to idu.

Citat:
Challenger: Ti samozvani razbojnici ne bi smeli ni da te pogledaju ukoliko zadovoljavas bar 1 od ovih ^ kriterijuma, to je poenta. Idu na najslabije i ocekuju apsolutnu saradnju, i cim se neko i najmanje suprotstavi - rusi im se koncepcija/plan, beze i traze laksu zrtvu (bezopasnu po njih).

Ne znam, cini mi se da to vazi samo ako ti napadne jedna osoba (eventualno dva klinca). U slucaju kakav se desio pokretacu teme, nikakav otpor, "odjebite stav" ili tako nesto - cini mi se da ne bi pomogao.

Citat:
Challenger: Sto se tice oruzja za samoodbranu, kad vec nije dozvoljen pepper spray i suzavac, nosite neki spray (recimo WD40 ), chili sos , tako nesto...

To je i meni palo na pamet, al sam odustao od toga. Neprkticno je, mada ideja nije losa.

Citat:
Challenger: A mislim da je i stun gun dozvoljen (tj. nije zabranjen)... Ako i jeste, onda predlazem ovako upakovani -> http://www.youtube.com/watch?v=axgKGHvSCGQ

Dobra stvar ovaj fon! Inace, elektrosoker nije zabranjen ako se ne koristi za napad. Tako je po slovu zakona (http://www.mup.sr.gov.yu/domino/mup.nsf/P15SreZaSam). A kako je u stvarnosti, ne znam. Ako je neko imao iskustva (panduri mu pronasli elektrosoker), neka napise.
[ fanfon @ 09.03.2009. 18:00 ] @
Dosta delikatna situacija kad te napadnu kao autora teme. Trener aikidoa nam je pricao sta raditi u situaciju kad vidis da neko vadi noz na tebe: Otrci 200 m ludackog sprinta pa tek onda razmisli sta ces, jer glava je najpreca. Posto imam nekog iskustva sa biber sprejom(glupi klinac ga je ispustio u punom kaficu pa su svi kijali ko nenormalni), mislim da bi on bio daleko najefikasnije i najbezbolnije resenje. Za 2 sekunde onesposobio bi svu 4 napadaca, koji ne bi stigli ni da reaguju od soka. A mozes ga prskati i dok neko krece na tebe i ne bi mu bilo svejedno. A to da je zabranjeno-pa i za nosenje oruzja treba dozvola pa koliko ljudi puca na sve strane i ubija druge. Tacnije, mnogo sta je zabranjeno dok te ne uhvate. Sto se tice samoodbrane, uvek sam za varijantu da prvo razgovorom pokusas izbeci sukob, ali kad vec ne mozes, onda je najbolje da pobegnes, a ako ni to nije izgledno, onda da pokusas iznenaditi protivnika jer on to definitivno ne ocekuje. Naravno, nema svako hrabrosti da to ucini, niti su sve takve situacije slicne, pa se o ovome definitivno moze diskutovati...
[ anon142305 @ 09.03.2009. 18:27 ] @
Citat:
fanfon: Posto imam nekog iskustva sa biber sprejom(glupi klinac ga je ispustio u punom kaficu pa su svi kijali ko nenormalni), mislim da bi on bio daleko najefikasnije i najbezbolnije resenje. Za 2 sekunde onesposobio bi svu 4 napadaca, koji ne bi stigli ni da reaguju od soka.

Dok sam mislio da se moze legalno nabaviti, vec rekoh da sam se raspitivao o tome. Postoje dve vrste: sprej koji izbacuje mlaz (za odbranu od jedne osobe) i koji izbacije oblak (pogodan za odbranu od vise ljudi, mana - i vlasnik spreja moze da udahne biber/suzavac).
Citat:
fanfon: A to da je zabranjeno-pa i za nosenje oruzja treba dozvola pa koliko ljudi puca na sve strane i ubija druge. Tacnije, mnogo sta je zabranjeno dok te ne uhvate.

Tacno, primedba ti je ispravna. Ostaje samo problem kako naci to, gde kupiti. Ja to nisam uspeo da resim...
[ fanfon @ 09.03.2009. 18:51 ] @
Biber sprej je veoma efikasan. Prvo je pusten u promet u SAD kao pomoc postarima u slucaju napada pasa, pa se posle ispostavilo da je efikasan i u slucaju napada ljudi
A imas ga nabaviti u skoro svakoj bolje opremljenoj prodavnici oruzja i municije. Cini mi se da u Temerinskoj ulici u NS ima jedna takva. Sprejevi koji bacaju mlaz(do 5m inace) su dosta efikasni i ako napadac dodje u kontakt sa njim nece mu biti prijatno. Momentalno zatvaranje ociju, gusenje i sl. su simptomi i to traje od 30-60 minuta. Ne preporucuje se prskanje na manje od 1m razdaljine. U boci ima spreja za 3-4 prskanja.
[ ajdeBre @ 09.03.2009. 19:03 ] @

E, dobra ti je ova ideja sa WD40 - ubih se od smeha...a može i lak za kosu, ako te panduri pitaju - poneo si devojci na poklon...

Što se tiče broja napadača - hm, ponekad jedan može da bude opasniji od petorice. Taj jedan je ili očajnik (npr. ukrizirani narkić/paranoik/šizofreničar), ili ima ogromna m00da (znači ono "i od luđeg ima luđi") - u oba slučaja je gadno. Kada se radi o više napadača, oni su pojedinačno kukavice - zašto bi se inače udruživali, nosili oružje i napadali brojčano slabije(g)? U situaciji u kojoj je bio pokretač teme, mislim da je trebao on njih da napadne. Velika brzina + faktor iznenađenja (oni to ne očekuju, jel'te) i mogao je da izađe iz toga kao pobednik + da učini uslugu pandurima.
[ a1200 @ 09.03.2009. 19:10 ] @
Za samoodbranu, jako dobra stvar je push knife:

Prvo, zato sto je mali - moze da se nosi u dlanu i da se ne vidi spolja (iznenadni - neocekivan napad)
Drugo, zato sto je udarac prirodan (isto kao da udars pesnicom), ne zahteva neku specijalnu vestinu
Trece, vrlo je delotvoran (tj. ako ih je vishe, ciljaj u glavu-lice, jedan udarac je dovoljan :))

...
Recimo da je push knife + suzavac jako dobra kombinacija.
[ ajdeBre @ 09.03.2009. 19:25 ] @
Citat:
a1200: Za samoodbranu, jako dobra stvar je push knife...(iznenadni - neocekivan napad)
Da nisi malo ... kontradiktoran?
Citat:
a1200:...vrlo je delotvoran (tj. ako ih je vishe, ciljaj u glavu-lice, jedan udarac je dovoljan )
Da, sasvim dovoljno da ga ubiješ i odeš na robiju.

Taj nož nije napravljen za samoodbranu, isključiva namena mu je tiha likvidacija. Ponoviću, to nije za samoodbranu. I ovde je Niš pun napaljenih klinaca koji "za samoodbranu" nose ovakav nož, ili lepezu/skakavac/šuriken... Sve to za samoodbranu. Aha, how yes no.
[ a1200 @ 09.03.2009. 19:40 ] @
@ajdeBre
Pa vidi ovako, ako zelis da budes zrtva... ne moras nista da nosis. Tu je policija da napravi zapisnik u urgentnom, i mozda dobijes jednu liniju u beogradskoj hronici - tipa: "Nepoznati napadaci naneli teske telesne povrede X.Y, dana tog i tog, u ulici xxx"

A ako vec nosis, nosi nesto sto je dovoljno dobro da se odbranis. Ja sam u par navrata popio batine, i to po pravilu me je napadalo uvek vishe od trojice - posto nisam slab :) (i to iz cistog kurc*nja, dosadno im, pa vole da se dokazuju).

Posto u ovoj govnjivoj zemlji nemas pravo da se zastitis (nosis pistolj - kazna je drakonska, 2 godine), a policiju boli k**** za "sitne delikvente", ovo je jako dobra solucija. Ne znam za tebe, ali ja cu bez problema upotrebiti ovo ako me neko napadne (tj. ako bi ga uopste imao i nosio na prvom mestu :), posto 'nije po zakonu'), pogotovu zato sto znam kako izgleda kad te chopor budala izgazi. U svakom slucaju ja nemam nameru nekom da se savijam ili dajem lovu... i taj stav me je u vishe navrata kostao.

I da, iznenadni odgovor (napad) je najbolja odbrana.

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 09.03.2009. u 20:53 GMT+1]
[ ajdeBre @ 09.03.2009. 20:13 ] @
Jesi li ti čitao temu od početka? Izgleda da nisi.
1. Ko kaže da moraš da budeš žrtva ako ništa ne nosiš? To nije tačno.
2. Nisi slab, a popio si batine? Hmm. Pa šta ako ih je više od trojice? Imam utisak da nisi ni pokušao da se odbraniš? Ili nisi umeo...
3. Nemaš pravo da se zaštitiš? A imaš pravo da nosiš ovako nešto? Ma 'ajde?
4. Kazna za pištolj drakonska? A kolika je kazna ako nekog ubiješ ovim? ———Nisam rekao da treba da nosiš pištolj, ili bilo šta drugo umesto ovoga!
5. Ako nemaš nameru da se savijaš i da daješ lovu, kako to da si popio batine?
6. Da, napad je najbolja odbrana, ali ne tako kako ti misliš.
7. Kreni da treniraš nešto, boks ili kikboks.
8. Odlično znam kako izgleda kada te čopor budala izgazi, samo je meni bilo dovoljno jednom, posle toga sam počeo da treniram karate, pa prešao na boks, pa aikido...ne treba mi oružje. Provereno u praksi .
[ anon142305 @ 09.03.2009. 20:24 ] @
Citat:
fanfon: A imas ga nabaviti u skoro svakoj bolje opremljenoj prodavnici oruzja i municije. Cini mi se da u Temerinskoj ulici u NS ima jedna takva.

U Bg sam. Vec su prvoj prodavnici oruzja u kojoj sam gledao su mi rekli da nemaju sprej jer je zabranjeno zakonom, sto, uostalom, stoji i na linku koji sam (p)ostavio: http://www.mup.sr.gov.yu/domino/mup.nsf/P15SreZaSam

Jedino preostaje da se nadje nekako ispod ruke, al tu je problem ako ti nadju panduri...
[ a1200 @ 09.03.2009. 20:29 ] @
Vidis decko... ja sam rekao da sam popio batine u nekoliko navrata. Isto tako u nekoliko navrata su ti koji su me napadali popili zesce batine, do mere da se vishe nisu pomerali na zemlji.
Ti izvlaci proizvoljne zakljucke koliko hoces... ali, najbolje bi bilo da nosis 100 Evra i da im odm'a das, i tom prilikom otpevas nesto za dusu (cisto da ih odobrovoljis, kad karate/kickbox zakaze).

Karate-kid fore u ulicnim tucama, protiv vishe likova, veze sa mozgom nemaju (tj. osim ako nisi bas neki extra profesionalac 10 god+), ja nisam, i zato koristim sredsva koja meni odgovaraju i koja smatram delotvornim.
[ Challenger @ 09.03.2009. 20:32 ] @
Citat:
ajdeBre
E, dobra ti je ova ideja sa WD40 - ubih se od smeha...a može i lak za kosu, ako te panduri pitaju - poneo si devojci na poklon...

A ne, lak za kosu jedino u kombinaciji s upaljacem

btw. Jel' zna neko (da ne obilazim za dz) gde u NS ili BG ima da se uzme nesto ovako: http://www.personalarms.com/folding_knives/folding_knives.htm. Nevezano za temu, treba mi za poklon jednom ortaku lovcu/ribolovcu (ne bih da uzimam nesto klasicno, vec nesto ovako, fancy)
[ Horvat @ 09.03.2009. 20:50 ] @
i eto,"dozvoli" se slobodno nosenje oruzja,i nastane opsta pucnjava po gradu,hoce onda biti "sto nam drzava ne dopusta da se zastitimo,sto je zabranjeno nositi kalas..."

pistolj sluzi za ubijanje ,ni za sta drugo
ako hoces da zastrasujes,nosi plastiku,ili upaljac

a ovaj bodez je daleko od samoodbrane :D

onaj kisobran je naj resenje,samo sto je skup <<

a ima i fora,zalepis kovanice selotepom,jedno 10-20 komada,i u eto ti :),sve legalno :P[nisam isprobavao,a niti imam zelju]

[ mihajilo @ 09.03.2009. 20:51 ] @
Citat:
a1200: Za samoodbranu, jako dobra stvar je push knife:

Prvo, zato sto je mali - moze da se nosi u dlanu i da se ne vidi spolja (iznenadni - neocekivan napad)
Drugo, zato sto je udarac prirodan (isto kao da udars pesnicom), ne zahteva neku specijalnu vestinu
Trece, vrlo je delotvoran (tj. ako ih je vishe, ciljaj u glavu-lice, jedan udarac je dovoljan :))

...

Ja mislim da ovo bas i nije dobra stvar, ovim se lako covek ubije, a da ga mlatnes asovom ili sekirom vece su mu sanse da prezivi, jos ovim ako ciljas u glavu njega vise nema ako pogodis. Opet jedino ako bi vredelo zastrasivanje, jer ako imaju malo mozga pobeci ce kad vide nekoga da drzi to na ruci, po mogucstvu neocisceno od prethodne tuce, krvavo. :) Valjda ce shvatiti da je naisao "ludji od ludjeg".
Vise mi se svidja kombinacija biber sprej, deluje pola sata, odes kuci uzmes bezbolku i vratis se da "gospodi" objasnis "neke stvari u zivotu" , cak ne moras ni da zuris :) .
[ ventura @ 09.03.2009. 20:56 ] @
Vama se ovde kolektivno gine ili ostaje invalid zbog par stotina evra, ili i manje kolko već vredi prosečan mobilni telefon + to para u džepu što neko nosi... Ako te neko napadne da te opljačka, taj ne želi ta de povredi već da ti uzme to što imaš... Prema tome ako se to nekad nekome desi, najpametnije je predati sve što traži, i ne rizikovati da ti budala iseče bubrege pa da ostaneš invalid do kraja života, ili da te ubije zbog mobilnog telefona... Više glupavih saveta na jednom mestu nisam pročitao...
[ ajdeBre @ 09.03.2009. 20:57 ] @
Citat:
a1200: Vidis decko... ja sam rekao da sam popio batine u nekoliko navrata. Isto tako u nekoliko navrata su ti koji su me napadali popili zesce batine, do mere da se vishe nisu pomerali na zemlji.
Ti izvlaci proizvoljne zakljucke koliko hoces... ali, najbolje bi bilo da nosis 100 Evra i da im odm'a das, i tom prilikom otpevas nesto za dusu (cisto da ih odobrovoljis, kad karate/kickbox zakaze).

Karate-kid fore u ulicnim tucama, protiv vishe likova, veze sa mozgom nemaju (tj. osim ako nisi bas neki extra profesionalac 10 god+), ja nisam, i zato koristim sredsva koja meni odgovaraju i koja smatram delotvornim.

Vidiš dečko... recimo da imam malo više iskustva u tim stvarima od tebe. I, moram ti reći da ne znaš koliko ne znaš. I ne radi se o "karate-kid forama" (daleko je to od filmskih štosova), a protiv više likova se koristi drugačija taktika.
Kako hoćeš, ali iskreno se nadam da te niko neće napasti, jer ako upotrebiš to sr*anje, ode ti na robiju k'o bela lala. A lovu dajem samo kada nešto kupujem.
[ a1200 @ 09.03.2009. 21:06 ] @
@ajdeBre
Svako ima pravo na svoje misljenje.

Od vestina, jedino sto sam video da je stvarno efektno je krav maga. I kad bih imao vishe vremena (tj. ako nadjem vremena) sigurno cu upisati tako nesto.
[ bugsu @ 09.03.2009. 21:09 ] @
neko tu rece da se nosi plasticni pistolj ili upaljac pistolj ...
ti izvadis pistolj i sta da bude da i oni izvade (jer su nadrogirani/pijani pa nisu sveesni situacije ili vole da rizikuju) i sta onda? sam sebi noz u ledja

po meni je bolje ako te vec dohvate takvi klinci odma udri po njima..e sad to vazi samo za one koji znaju da se "fajtu" dobro :D

Citat:
a1200: Za samoodbranu, jako dobra stvar je push knife:

...

za ovu stvarcicu koliko moz robijat? 2-5god?

vezbaj te vi ljudi trcanje :)
[ Laki_Gen @ 09.03.2009. 21:14 ] @
Dal' se neko od vas stvarno potukao (istovremeno) sa vise njih????

Cisto sumnjam. Mozda ste samo gledali filmove i tamo oni fino stoje u redu i krecu jedan po jedan.
U stvarnosti je to daleko drugacije.
Sanse u "jedan protiv tri" su jako lose, sem ako su pijani/debili/laksi od 70kg.

Kakvo suprostavljanje nekome ko ima noz?
Ako neko ima noz, cutis i obracas mu se sa "da gospodine". Simple as that. Hebes sto eura.
[ fanfon @ 09.03.2009. 21:35 ] @
Tacno, ne treba srljati vec cekati priliku da smugnes sto brze. Pun sprint je najbolje resenje ako si u gradu i ako si u ikakvoj kondiciji. U suprotnom, stice te. Mada, adrenalin je cudo. A sto se tice napada vise njih, tacno je da si brojcano slabiji, ali to nije preterano bitan preduslov da ces izvuci deblji kraj pod uslovom da znas nesto da udaris i da se ne uplasis, jer strah paralise. A kad neko dobije par puta po tikvi ili vidi da mu je drugar dobio, zapitace se da li da krene. Cinjenica je da moras imati nekog iskustva u borilackim sportovima da bi simulirao neke potencijalne situacije. Ali, definitivno ce pomoci to da znas gde da udaris.

Ja sam inace protiv tuce. Ne vidim svrhu toga. Kod mene u gradu je za pretprosli docek bila tuca ispred kafica koja se zavrsila tragicno za jednog momka. On cak nije ni poceo tucu vec je krenuo da rastavlja dvojicu i dobio je udarac s ledja u glavu i nakon toga pao i udario glavom o metalni drzac za bicikle i umro par sati kasnije. A sve to zbog par pijanih budala koji misle da su svemocni dok su pod dejstvom alkohola...
[ Darko Nedeljković @ 09.03.2009. 22:12 ] @
Ima li negde u Srbiji da se kupi suzavac?
Citat:
ventura: Prema tome ako se to nekad nekome desi, najpametnije je predati sve što traži...

A ako ti trazi da ti udje malo od pozadi, samo mirno skinuti gace i naguziti se?
kad smo vec kod toga, svojevremeno me jedna zena - zrtva silovanja - zamolila da joj potrazim sprej suzavac na Internetu i u celoj Srbiji nisam nasao nijedan. Ima li toga negde? Moze i na PP.

Citat:
Dal' se neko od vas stvarno potukao (istovremeno) sa vise njih????

Jesam jednom i mogu da potvrdim to sto kazes - ne da se ne mozes suprotstaviti, nego ne stizes da vidis ko te bije!
[ Lesli Eldridz @ 10.03.2009. 00:57 ] @
Ovde je valjda suzavac ilegalan pa ga verovatno zato i nema,ali treba da ima biber sprejeva. Sto se tice ovih ludaka, meni je pa nenormalno tvrditi kako je normalno da takvi haraju, a kao komentar na delatnost takvih mislim da ima dve mogucnosti, ako se vec krece covek tamo gde ima takvih, ili da im covek da to sto traze, ili da naglo cimne nozekanju umesto novcanika i prekolje najblizeg na licu mesta bez grize savesti, i to namerno da izvrsi klanje jednim potezom ili bodenje u vrat, a onda se lepo i polako udalji. Ne zbog ovih ludaka, oni ce pobeci cim prvi bude preklan, nego da da ga ne bi uvatili pa osudili zato sto je ucinio to bogougodno delo ciscenja gamadi, jer u danasnje vreme imaju oni takav neobican obicaj. Kad bi mene pustili da biram ja bih to istrebio do poslednjeg, a posle sistematski da se trebi kukolj, cim se pojave indicije da ce da neko postane takav. Eventualno da se drze pod sedativima non stop i da se nabiju u rudnik da rmbaju. Nego to ne moze, uveli nekakva ljudska prava, sta da radis.
[ ventura @ 10.03.2009. 01:14 ] @
Citat:
Darko Nedeljković
A ako ti trazi da ti udje malo od pozadi, samo mirno skinuti gace i naguziti se?

A tvoj predlog je... ?? Suprotstaviti se, dobiti nož na par random mesta u grudnom košu i nadati se najboljem?

Koliko šmekera, žestokih momaka i mačo tipova na jednom mestu... wow... privilegija mi je da sam na ovakvom forumu, svi žive za fajt...

I samo da dodam... Nisam poput većine vas ovde... Pička sam, nisam se nikad tukao u životu, uglavnom sam imao privilegiju da konflikte rešavam glavom, za razliku od drugih koji su morali da ih rešavaju pesnicama...
[ Challenger @ 10.03.2009. 02:49 ] @
^ Naravno da je najbolje konflikte resiti "glavom", ali to jednostavno ne vredi ni pokusavati sa odr. profilom ljudi...
Sto se tice ostalog, iskreno, ja bih pre "nož na par random mesta u grudnom košu" nego tuki u bulju, pa sad ne znam jel' to normalno, ali tako je.

p.s. Jel' vidjao neko one fancy britve/nozeve/nozice (sta li su vec) negde kod nas? Ili cu morati da uzmem negde napolju?
[ Laki_Gen @ 10.03.2009. 08:11 ] @
Pricaju Mujo i Haso.
Kaze Mujo Hasi kako su nedavno teroristi oteli avion u kome je i on bio.
Haso: I?
Mujo: Malo vikali, ja cutim. Onda tukli neke ljude, ja cutim. Onda kreunli da siluju zene, e tu meni prekipi i ja viknem da to tako ne moze.
Haso: I sta je onda bilo?
Mujo: Nista, dodjose cetvorica terorista do mene i rekose ili da skacem iz aviona ili da naguze i mene.
Haso: I jesi skako?
Mujo: U pocetku jesam, posle sam se naviako.

Ne znam bas, ako ostanes bez oka, bubrega, ako ti malo proubse creva, pa i samo dva-tri zuba da ti izbiju, velika je to muka.
Ili dati sto eura i progutati ponos????

Ne bih rekao za sebe da sam kukavica, imao sam raznih iskustava sa bilmezima, nisam bas ni "sitan", ali bih u takvoj situaciji debelo razmislio.
Jedno je biti hrabar, a nesto sasvim drugo biti lud.
[ Backy @ 10.03.2009. 08:13 ] @
@Challenger
takvih noževa ima i kod kineza i u army shopu, a ona poslednja olovka košta nešto manje od 1000din
[ boki78 @ 10.03.2009. 09:22 ] @
Tema je vrlo zanimljiva i mislim da je cilj teme pomoci ljudima sta da rade u takvoj nezgodnoj situaciji. Prvo i najbitnije mozda da se pokusa izbeci dolazenje u takvu situaciju, znaci sto manje sam setati nocu po sumnjivim i manje sumnjivim delovima grada. Sto se tice ponasanja u samoj takvoj situaciji mislim da tu odgovor nije uopste jednostavan jer poznata je ona narodna "Dva losa ubise Milosa", odnosno hocu da kazem da ako u takvoj situaciji neko planira da pruzi otpor velika je verovatnoca da ce ishod mnogo manje zavisiti od njega samog i tog sto uradi ako u situaciji ima tri ili vise napadaca. Dovoljno je da napadaci budu prosecni i bicete vec u problemu. Da ne govorim ako su naoruzani. Takodje mislim da je glupo izvlacenje bilo kakvog oruzja ako nista spremni da ga upotrebite ali ako ste spremni tu onda mozete sebi napraviti problem. Ne radi se o tome da ja savetujem ovde ljude da popuste, ja sam sam vrlo impulsivan i ne znam kako bih reagovao, ali ovo pisem hladne glave i kada imam vremena da razmislim o svim mogucnostima. Mozda recimo nije losa varijanta sa laznom pandurskom znackom i hvatanjem na buku ili pomenutim biber sprejom ako moze da se nabavi. Uglavnom svaka situacija je razlicita i u svakoj vas pogresno reagovanje moze skupo kostati, nekada je pogresno pruziti otpor a nekada popustiti. Pored toga sto je svaka situacija razlicita i mi smo svi razliciti, razlicite snage i vestine, pa treba i to uzeti u obzir. Uglavnom pamet u glavu, ostati hladnokrvan i dobro razmisliti da li napadati ili ne.
[ anon142305 @ 10.03.2009. 09:29 ] @
Citat:
boki78: ili pomenutim biber sprejom ako moze da se nabavi

Malopre sam zvao armyshop. Imaju na sajtu, nemaju u radnji.
[ Lesli Eldridz @ 10.03.2009. 10:55 ] @
Citat:
ventura:I samo da dodam... Nisam poput većine vas ovde... Pička sam, nisam se nikad tukao u životu, uglavnom sam imao privilegiju da konflikte rešavam glavom, za razliku od drugih koji su morali da ih rešavaju pesnicama...

I ja sam isti, ali sam u medjuvremenu postao malo prestar, pa mi je pukao vise organ od takvih koji se u ovoj zemlji stalno izvlace. Recimo, pocnu tako sto kradu u skoli dnevnik pa ga zapale ili rade nesto slicno, a oni umesto da ih nabiju u dom ili negde, "nece da ose uticu na njihov razvoj" a onda takvi zavrse tako sto kradu kola ili presrecu ljude i vade nozeve zato sto ih nikan niko nije kaznio ni zbog cega. Doduse sa njima i nemam kontakt nit sam ih ikad video iz blizine, ali sam ranije malo razmisljao o tome, zbog nekih drugih stvari, mislim o tome, da te sad neki presretnu ovo ono, a ono sto sam napisao sam napisao samo kao predlog sta treba da se radi ako neko hoce da bude ozbiljan u tim stvarima pa da im ne daje nista. Znaci, ili im daj sta traze, ili ako hoces da se suprostavljas, kolji na prvu pre nego sto oni zakace tebe. Kakve karate, kakav fer plej, kakve gluposti. Ne moras da koljes, mozes da nosis prskaci pistolj napunjen kiselinom pa da ih isprskas po licu, mozes da ih polijes benzinom pa zapalis, ima jos mogucnosti, ali ko je resen da se sa takvima fizicku sukobljava ne treba da im ostavi ni jednu sansu da ga povrede, nego bez milosti, unistavaj. Ni trojica nisu jaci od jednog ako im taj jedan saspe kiselinu u oci. A ipak je najbolje da ne ides tamo gde poistoji mogucnost da te takvi presretnu.
[ mihajilo @ 10.03.2009. 13:50 ] @
Skupljam ideje za tesko naoruzavanje :)
Jos malo i gradom ce setati sve Rambo do Rambo-a. Kuci imam i suriken, moracu da pocnem da ga nosim u grad :P , nozeva imam, jer ih skuplja moj cale, od Rambo-a(najbolji za kasne izlaske), do onih malih na privesku za kljuceve. Treba mi biber sprej, suzavac i ovaj push knife, a odgovaralo bi mi i par boxera, schoker-mobilni i oni sklapajuci pendreci.
Dosta zezanja. Ja sam uvek za izbeci sukub i vise puta sam uspeo da se objasnim sa tim praznoglavcima i da izbegnem tucu(svaki put sam ja imao kod sebe neko oruzje, ali ne bi ga koristio nikad bez preke potrebe), da li su oni bili naoruzani nisam znao i nije me toliko zanimalo, jer sam hteo da smirim situaciju. To se moze postici u nekim svadjama, ali kada te presretnu na ulici sa namerom da ti uzmu pare, tu nema pregovora, da neces mozda da ih ubedis da nemas nista kod sebe, pa bar mobilni svako ima, mozda sat, solidne patike, ajmo skidanje. Ja to ne bi mogao da podnesem, da me neko sa 2 grama mozga maltretira. Ili bi se sukobio, mozda uspeo da pobegnem, mozda dobio batine, mozda zavrsio u bolnici, ali sam siguran da ne bi bio mrtav, a od napadaca ne znam, ako bi isao u bolnicu, ne bi bio jedini, to sam siguran. Evo procitao sam sad, da su klinci dobili 3 godine, za tesko ubistvo, tu 300 m od supa i moje zgrade: http://www.nskriminal.net/krivicna_dela/ubistvo/74 , cak su neki oslobodjeni zbog tog dela(kao nedostatak dokaza) i sta razum da mi kaze, ako ja nekog nabodem(i to u samoodbrani) ne gine mi 5 godina robije, a ako neko nabode mene dobice eventualno 2-3 godine, jer njih je bilo 4-5, neki ce biti oslobodjeni optuzbi(usled nedostatka dokaza, jelte), ali pravda ce biti zadovoljena. Jos samo da se zahvalim Bogu(nisam neki veliki vernik) za to sto zivim u pravnoj drzavi.
Drugar mi je imao dozivljaj, vracao se mrtav pijan iz grada i startuju ga dva lika na 50 m od njegove zgrade, kao daj pare, a on ni 5 ni 6 nego najblizeg zavali pesnicom i stura, mada su ga stigli i dobio je malo(je*i ga bio je pijan), ali dobili su i oni, ali samo par udaraca, a ne pare.(Biser je sto je to bilo 20 m od sup-a), policija cuva svoje gradjane ... samo pitam se od cega?
[ Darko Nedeljković @ 10.03.2009. 13:58 ] @
Kriminal je nesto sto u principu treba da bude rizicno, tesko, neisplativo, a ide se ka tome da se isti ucini lakim biznisom kojim moze da se bavi svaka besposlena budala spremna da pokupi "easy money". Pre davanje bilo kakvih saveta po ovom pitanju, potrebno je sagledati situaciju sa dva aspekta - kolektivnog i licnog. Sa kolektivnog aspekta, legitimno pravo i duznost svakog od nas je da sprecavamo kriminal. najmanje je ylo ako neko preyali sopstvenih 100 EUR-a, mnogo je vece zlo poruka koje se time salje zajednici - ako nekom zatreba 100 EUR, neka saceka prvog prolaznika u obliznjem prolazu i imace ih. Ako nekom zatreba 100.000 EUR-a, postupice prema predefinisanij proceduri 1.000 puta. U perspektivi, postace sasvim uobicajeno da vasm neko pridje na ulici i kaze "dobro vece gospodine, ako dozvoljavate zeleo bih da vas opljackam" a vi odgovorite "kako da ne, samo izvolite ovo sto imam, ali navratite takodje prekosutra uvece, tada primam platu".
E, sada sa licnog aspekta - nekom ko je poginuo mozda nije toliko bitno da li je smanjio stopu kriminala za 20%. Za njega je najbitnije da se veceras izvuce sa sto manjim posledicama, a sta ce biti sutra uvece - o tome ce razmisljati sutra uvece.
I tako, svako sada neka nadje sebe negde izmedju ova dva aspekta.
[ a1200 @ 10.03.2009. 14:52 ] @
Evo ja u proteklih 7-8 godina nisam imao ozbiljan ekces (tipa tuca sa oruzjem ili neko prebijanje)... ali sam imao dosta ovakvih:

- Mrak, pionirski park (centar-centra), nije radilo osvetljenje... idem stazom, i ispred mene na 20m zapazim siluetu koja koristi mobilni (svetli ekran, on valjda kuca poruku). Lik cim me je ugledao gasi mobilni stavlja u dzep i krece pravolinijski ka meni... staje ispred mene (iste smo visine i gradje, od mraka mu ne vidim facu), i kaze "Daj mi neke pare", ja mu na to kazem "Daj ti meni neke pare"... tisina jedno 5-6 sekundi, gledamo se, niko se ne pomera... lik se okrece i odlazi uz komentar "Dobro bre brate... "

- Recimo 5-6 puta me neki dziber namerno zakaci laktom u prolazu (trenerka/patike outfit, ljuti smo, opasni, a hod kao da ima metlu zabijenu u ...), ja ga samo pogledam, i produzim dalje.

Poenta je ne traziti sukob, niti ga prizivati, ali ako neka budala to zaista zeli, onda ce "rezultat" koji dobije biti iskljucivio njegova krivica. Bilo je jos najmanje 3-4 takva slucaja (sa trazenjem para)... koja su se zavrsavala odustajanjem jer su videli da ce krv da padne, i sto je najgore, stvarno bi pala (a ako vec mora da dodje do toga, na meni je da se potrudim da to ne bude moja). Nekad je prosto nemoguce izbeci sukob, i tada treba imati nesto za samoodbranu.

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 10.03.2009. u 16:05 GMT+1]
[ fanfon @ 10.03.2009. 16:16 ] @
Koliko sam uspeo da proguglam po domacim prodavnicama, biber sprej ima da se nadje u slobodnoj prodaji i nije skuplji od 4€ za bocicu od 40ml...
[ peca26000 @ 10.03.2009. 17:09 ] @
Bas se ova tema uvlaci u trazenju oruzja , na bilo koji povoljan nacin !

Pitanje se nadmece i ovo sta ciniti kad nemamo para ,oruzja i zdravlja - postajemo glineni golubi ???

Sukob ako niko do sad nije imao neznaci da ga nece imati = podsticanje straha zatim i potraga za oruzjem ! Znaci da je to ipak sa namerom da se neko obezbedi za nedaj boze ?

Odlican primer da ne citiram je ono "Daj ti meni neke pare"... mnogo mi se dopada jer se vidi da je i beda na ulici ,jos ima kredita da gasi telefon kako bi jos neku paricu smako usput , takvim odgovorom se bas na kulturan nacin moze izbeci kada je neko sam ,ali nije uvek tako . Ali nije uvek tako E TO ODVODI na razmisljanje na oruzje .

Sta cete covek je navece oruzje ,zavisi kako se upotrebi
[ Lesli Eldridz @ 10.03.2009. 19:20 ] @
A bre, nije vam valjao socijalizam, sad uzivajte u slobodi.
[ ajdeBre @ 10.03.2009. 19:36 ] @
^ U tvom dragom i nikada prežaljenom socijalizmu sam dobio najgadnije batine koje se mogu dobiti - izgazili su me k'o tepih. U odnosu na tada, stav države se nije promenio nimalo, samo što sada ima više tih majmuna nego tada.
[ ZaMpA @ 11.03.2009. 15:28 ] @
Mene su u 2008. godini tri puta savatali razbojnici u Novom Sadu:
Jednom trojca kod Z. Stance oko 23.00, imali su noz. Tad me je prvi put u zivotu neko napao nozem, USRO SAM SE. uzeli mi telefon i 1000 dinara. Prijavio Miliciji u roku od 5 minuta, posle mesec dana zvali me iz Milicije da mi vrate mobilni.

Jednom neki lik na Podbari uvece oko 01.00 (vracao sam se iz provoda) sa OGROMNIM nozem, ustvari vise macetom! posto sam vec jednom prosao kroz masinu kod Z. Stanice, bio sam paranoican i gledao svuda oko sebe pa sam ga primetio na vreme (nije stigao da me satera u cosak). Otrcao sam u prodavnicu koju sam ugledao i od tamo zvao miliciju. Ne znam sta se desilo sa kretenom koji me je napao.

Poslednji put su me opet napala tri lika u Dunavskom parku oko 21.00 (to je fency park u NS, mame sa decom, parovi itd.). Tad sam se najvise iznervirao... ja se derem "PUSTITE ME NA MIRU!!!! PLJACKA!!!!" al' bas se derem ko majmun - niko ni da mrdne! Momci sede sa devojkama na klupama i skrecu pogled sa mene. Tad sam se razocarao u bliznjeg svog... sad vise ni majci rodjenoj ne verujem. Elem, pobegao sam kroz neki zbun, izgrebao facu i ruke skroz, al nisam im nista dao. Miliciju nisam zvao, mislim da bi pomislili da izmisljam (3 puta su me startovali razbojnici u 3 meseca).

Kad mi se sve to desilo, bio sam nevidjeno besan, isao sam da gledam nozeve, skoro pa sam kupio ilegalno pistolj, dobro je da nisam. Bio sam stvarno psiholoski unisten :(

I sta sam naucio iz svega ovoga:

1. Kad ides ulicom, ne zveraj kud vrane lete i ne razmisljaj o programiranju i sta ti ja znam :) nego o svojoj okolini! Obrati paznju na ljude oko sebe, razbojnici nece da te napadu cim te vide, vec te uglavnom odmere, pa te prate neko vreme. Ako te okruze, onda je gotovo daj im sve sto imas, pobedili su te pre nego sto si shvatio da si napadnut. Znaci otvori oci, i BUDI PARANOICAN. isplati se.

2. Nikad kroz mrak, nikad kroz dvorista od zgrada ako ikako mozes. Kad treba da udjes u zgradu, izvadi i spremi kljuceve 50 metara ranije. Vrata otvaraj brzo, i gledaj oko sebe a ne u bravu. Kad otvaras vrata si jako ranjiv jer dok ih ne otvoris u sustini si sabijen uza zid i ne vidis sta je iza tebe. Isto vazi i za ulazak u auto na parkingu.

3. Nikad sam! uvek idi sa nekim, ako nemas sa kim idi taksijem. Ako nemas para za taksi onda tacka broj 1.

4. Uvek, uvek, uvek sve prijavi Miliciji! Ovo je bitno jer kad se nakupi dovoljno prijava oni im naprave zamku pa ih pohvataju. Mozda vam se cini da su nesposobni, ali ono sto sam ja shvatio je da nisu oni nego sudstvo.

Eto to vam je uputstvo kako da budete sisa i prezivite :) Meni za sad funkcionise. Najbitnije je: kad vas vec uhvate, onda je kasno za pametovanje, dajte im sve sto traze... Bilo kakav otpor ce vas samo dovesti u s***** i mozete ostati invalid. Telefon ce te vec kupiti novi, ako vam ga panduri ne vrate.
[ Horvat @ 11.03.2009. 15:48 ] @
zivot u strahu bas i nije resenje :(
mozda ces "preziveti" napad [tj mozda ga nece biti],ali ces psihicki puci...
[ Lesli Eldridz @ 11.03.2009. 16:07 ] @
Citat:
ajdeBre: ^ U tvom dragom i nikada prežaljenom socijalizmu sam dobio najgadnije batine koje se mogu dobiti - izgazili su me k'o tepih. U odnosu na tada, stav države se nije promenio nimalo, samo što sada ima više tih majmuna nego tada.

More ajde, isti stav drzave? Nije nego, verujemo, verujemo. A kako to, jel samo na recima ili onako malo sire? Pa u tome i jeste poenta, tad ih je bilo u tragovima, i samo na odredjenim mestima, ne svuda kao sad. Isto je tad bilo svega sto ima i sad, samo nije to sve bilo svuda. Bilo je i pornografije, i droge, i ovakvih sitnih kriminalaca i svega, samo se znalo gde to ima a gde nema i gde moze da prodje a gde ne. Ti sto si isao tamo gde se oni okupljaju ili krecu? I sta, ugazili te iz cista mira, kao sad sto rade? Nije nego. To je tvoja stvar. Bas me zanima gde su te to ugazili. U tvrdjavi ili na tako nekom slicnom mestu, jel da? Mozes da kazes, znam ja gde je sta u Nisu, i gde je sta bilo tada, pa me bas zanima. Osim tih delova grada gde su se takvi okupljali, u Nisu, Beogradu ili bilo gde, u ostalim delovima grada, zemlje, bilo cega, mogao si lepo da odspavas celu noc, ili da se setas da ti dlaka sa glave ne fali. Je li tako bilo, tako je. Nisi morao da razmisljas o nozevima i sprejevima i kiselinama. I uopste nije bila stvar u socijalizmu, nego u ponasanju drzave prema takvima. Ono je tad bila ozbiljna drzava, u odnosu na ovu, pa je takve u najmanju ruku gazila na licu mesta, ili u podrumcetu milicijske stanice, kad god ih vidi, ako treba i bez razloga, zato sto postoje, i izbacivala ih iz zemlje ako su bili nepopravljivi i okoreli, a ova sad drzava ih je prvo dovukla nazad kad su joj trebali da brane nejac i frizidere, a onda ih pustila da vrsljaju, i tako im se oduzila sto su joj pomogli da odbrani tu cuvenu nejac. Onaj ko misli da je ova sad drzava neka druga, a ne ona ista koja je vratila nazad iz progonstva idole ovih o kojima pisete, taj se grdno vara. Mora ona jos da vraca dug svojim drugarima i finansijerima, zato je sve to. Ko ce onda da pali ambasade za 200 evra i dzamije i da lomi grad i mekdonalds kad zatreba ako drzava ove ukloni? Svi su oni ista klapa, nemoj da se neko zavarava. U stvari, i drzava sama im je idol, ako se uzme u obzir primitivizam koji se siri sa skupstinske govornice, i sa svakog drugog mesta na kome se nadju takozvani ministri da mudruju svoje mudrosti.
[ Laki_Gen @ 11.03.2009. 16:13 ] @
Haha, paranoja bas i nije srecno resenje.
Procice ti zivot u strahu, a moze se desiti da od silnog straha pogrsno protumacis neko desavanje i bez potrebe se nadjes u jos vecem problemu.

Zasto jednstavno ne bi krenuli u teretanu? Malo gainera, malo whey-a, kreatina, 120 iz benca...
Mene nikad nisu pokusali opljackati.
Biceps 42, i bas bih da vidim junaka koji ce da mi zatrazi pare.

Nema bolje prevencije, a ni "leka" ako bas zatreba. Sem ako dasa ima macetu i manjak krvi u mozgu.
[ Mikky @ 11.03.2009. 17:26 ] @
Takvi sa bicepsom 42 bas i najcesce stradaju jer dobiju lazan osecaj nepobedivosti. Mozda je manja sansa da takvog nekog startuju ali pre ce na takvog da upotrebe noz ili pistolj nego na coveka sitnije gradje.
Primer je tuca u madjarskoj pre mesec dana gde je i nas rukometas povredjen a njegov kolega je stradao. Napadaci su ga uboli nozem pravo u srce. Imao je 210cm i 130kg a smrt je bila trenutna.
[ bugsu @ 11.03.2009. 17:41 ] @
Citat:
ZaMpA:1. Kad ides ulicom, ne zveraj kud vrane lete i ne razmisljaj o programiranju i sta ti ja znam :) nego o svojoj okolini! Obrati paznju na ljude oko sebe, razbojnici nece da te napadu cim te vide, vec te uglavnom odmere, pa te prate neko vreme. Ako te okruze, onda je gotovo daj im sve sto imas, pobedili su te pre nego sto si shvatio da si napadnut. Znaci otvori oci, i BUDI PARANOICAN. isplati se.

od malena imam ovaj stav ( skontam ja koji lik "smrdi" ) i stvarno kad idem (bio dan ili noc) uvek gledam ko prolazi kako se ko ponasa i sta nosi i ako neko ide iza mene pogledam ga dobro da mu zapamtim facu...a pre koji mesec sam cuo da je najbolja odbrana da sagledas situaciju ko se gde nalazi i kakav gde objekat imas u blizini....sto i jeste tacno ...ne daj da te zateku ne spremnog ...
[ peca26000 @ 11.03.2009. 18:10 ] @
Mladost ce proci ,starost ili invalidnost koju imas pa de mozes biti uvek na iscekivanju ,nemamo svi bas tu snagu ,teretanu ni godine za to .
Malo vise se potrudite !!! Dovoljno sto ce mladost proci - ''O mladosti mladosti mladostiiiii stani na cas''
[ ajdeBre @ 11.03.2009. 18:51 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: More ajde, isti stav drzave? Nije nego, verujemo, verujemo. A kako to, jel samo na recima ili onako malo sire? Pa u tome i jeste poenta, tad ih je bilo u tragovima, i samo na odredjenim mestima, ne svuda kao sad. Isto je tad bilo svega sto ima i sad, samo nije to sve bilo svuda. Bilo je i pornografije, i droge, i ovakvih sitnih kriminalaca i svega, samo se znalo gde to ima a gde nema i gde moze da prodje a gde ne...

Ne u tragovima, već samo malo manje nego sada, jedino što droge ima neuporedivo više. A sećam se i masovnih tuča sa bokserima, lancima, pajserima i sl. iz tog vremena u Hipi dolini (strogi centar Niša), tako da...nije baš tako k'o što ti se čini. Suviše idealizuješ ono vreme.
Citat:
...Ti sto si isao tamo gde se oni okupljaju ili krecu? I sta, ugazili te iz cista mira, kao sad sto rade? Nije nego. To je tvoja stvar. Bas me zanima gde su te to ugazili. U tvrdjavi ili na tako nekom slicnom mestu, jel da? Mozes da kazes, znam ja gde je sta u Nisu, i gde je sta bilo tada, pa me bas zanima...

Pošto te baš zanima: šk. godina 1980./81., januar, hladno, ja u školi (I godina), i ne odem na čas fizičkog (ko će da se smrzava u 'ladnoj sali, a i kome uopšte treba to fizičko?), umesto toga odem u wc da zapalim. Tamo nikoga, bio sam sam. Posle 10-ak minuta ulaze neki tipovi, njih 10-12, polovina belci a polovina ne, i na mene: "Gde je J.....c?" Kažem da ne znam ko je to, a oni meni "Šta be ne znaš, ti si mu drugar, a? Sa' će vidiš!" - i onda kreće masakr... Razbili su me k'o zvečku, izgazili uzduž i popreko. Ne znam koliko je trajalo, možda 2, a možda 20 minuta, pojma nemam. Da ne idem u detalje, završio sam skroz krvav, sa 22 kopče i iščašenim zglobom šake. Posle su me taj J.....c i njegovo društvo ispitivali ko je to bio i čudili se kako neko sme da dođe "na njihovo". Kada sam sanirao šaku, počeo sam da treniram, prvo karate 2 godine, pa prešao na boks narednih 8 godina (u međuvremenu išao u vojsku), pa pauzirao nekoliko godina, a zatim neke 4 godine realni aikido, plus što sam tokom svog tog vremena izmišljao i skupljao sa svih strana prljave, vrlo prljave i štrokave tehnike i udarce. I dan-danas treniram (džak i još ponešto), doduše sam. I učestvovao sam, tokom vremena, u još tri tuče u kojima sam bio sam protiv više njih - sve su se završile mojom ... hm ... pa, Pirovom pobedom. Doduše, niko nije imao oružje.
Je li ti dovoljno? A što se tiče Tvrđave, ona u to vreme nije nikako bila popularna za šetnju ni preko dana, jer je bilo nekoliko ubistava - obračunavali se neki pederi međusobno bacanjem sa zidina, neko je bio zaklan i tome slično.
Citat:
Osim tih delova grada gde su se takvi okupljali, u Nisu, Beogradu ili bilo gde, u ostalim delovima grada, zemlje, bilo cega, mogao si lepo da odspavas celu noc, ili da se setas da ti dlaka sa glave ne fali. Je li tako bilo, tako je. Nisi morao da razmisljas o nozevima i sprejevima i kiselinama.

Manje-više da. A ako si čitao temu od početka mogao si da shvatiš da ja ne nosim nikakvo oružje, niti podržavam nošenje istog.
Citat:
I uopste nije bila stvar u socijalizmu, nego u ponasanju drzave prema takvima. Ono je tad bila ozbiljna drzava, u odnosu na ovu, pa je takve u najmanju ruku gazila na licu mesta, ili u podrumcetu milicijske stanice, kad god ih vidi, ako treba i bez razloga, zato sto postoje, i izbacivala ih iz zemlje ako su bili nepopravljivi i okoreli,...

E, vidiš, sada se to ne radi u podrumčetu, već u marici. Parkiraju u nekoj sporednoj ulici, i otrse skota. Heh, to sam letos video, mirno i tiho veče, sporedna ulica kod Doma zdravlja, parkirana marica, pandur-vozač u njoj odvrnuo radio do daske, trešti k'o lud, on zapalio cigaretu i dosađuje se, a marica se snažno klacka levo-desno... ...koga uhvate, taj je...uhvaćen...
Citat:
...a ova sad drzava ih je prvo dovukla nazad kad su joj trebali da brane nejac i frizidere, a onda ih pustila da vrsljaju, i tako im se oduzila sto su joj pomogli da odbrani tu cuvenu nejac. Onaj ko misli da je ova sad drzava neka druga, a ne ona ista koja je vratila nazad iz progonstva idole ovih o kojima pisete, taj se grdno vara. Mora ona jos da vraca dug svojim drugarima i finansijerima, zato je sve to. Ko ce onda da pali ambasade za 200 evra i dzamije i da lomi grad i mekdonalds kad zatreba ako drzava ove ukloni? Svi su oni ista klapa, nemoj da se neko zavarava. U stvari, i drzava sama im je idol, ako se uzme u obzir primitivizam koji se siri sa skupstinske govornice, i sa svakog drugog mesta na kome se nadju takozvani ministri da mudruju svoje mudrosti.

Smuvano si ovo napisao, ali ima tu, nažalost, suviše istine. Ali, to je sasvim druga tema, a i mrzi me više da kuckam. Dovoljno za večeras.
[ peca26000 @ 11.03.2009. 19:30 ] @
Kad je pun mesec ima ludaka ,dokazano !
[ Laki_Gen @ 11.03.2009. 19:34 ] @
Ja rekoh, "u slucaju da budala ima noz ili pistolj, obracas mu se sa gospodine". Hebes biceps i triceps protiv pistolja i noza.
Ovo mu dodje neka prevencija, a i bas kada zatreba, nije na odmet da ga iz prve patosiras.

Ako je grupa, tri-cetiri, velike su sanse da su dva-tri najobicnije pi..e i dovoljno je da oboris najgrlatijeg iz prve, pa da ostali uvate tutanj.
Ali, ne mora da znaci.

Nema tu nekog opsteg recepta. Pljacki je bilo od kada je svjeta i vjeka, a bice ih i nadalje.
Ako mislis da imas sanse, udaraj u glavu (najbolje u oko, arkada puca kao led), ako procjenis da nije vredno rizika, daj barabi sta trazi i cekaj novu priliku. Nije u zivotu sve med i mleko, nekad moras pojesti i ono drugo.
[ Darko Nedeljković @ 11.03.2009. 20:36 ] @
Citat:
Laki_Gen: Ja rekoh, "u slucaju da budala ima noz ili pistolj, obracas mu se sa gospodine".

Ako mislis da imas sanse, udaraj u glavu (najbolje u oko, arkada puca kao led)...

E, da, to sam potpuno zaboravio - ima nekoliko tacaka na ljudskom telu gde jednim udarcem mozes potpuno onesposobiti, a bogami i ubiti coveka. Ipak, ne znam koliko je pametno da to svi na forumu znaju.
[ gleb @ 11.03.2009. 20:38 ] @
Citat:
Znaci otvori oci, i BUDI PARANOICAN. isplati se.

Mozda je prejaka rec, ali je istinita. Pa svako ko nije odrastao u saksiji zna da se to dogadja svuda i u svako doba dana. A tek uvece naravno da treba otvoriti oci.

Znam nekoliko majstora raznih borilackih vestina i svi se slazu u jednom – u ulicnom sukobu, carki, pljacki bi jednostavno pobegli.
Jer, vezba u sali je jedno, ulicna tuca nesto sasvim drugo. Ako se time ne ‘bavis’ od malih nogu, sanse su ti vrlo male.
‘Heroji’ koji ce ‘poleteti’ na noz ili sl neka se malo raspitaju o posledicama uboda u jetru ili motke u potiljak. Ostanes bre invalid za ceo zivot.
Gde je granica? Pa jedino kad nema uzmaka. Ako dozvolis da te neko satera u cosak..

Najbolje je investirati 100+500 din u kineski novcanik (100) sitne novcanice (500) i drzi u dzepu od jakne.. Ostale pare i dokumenta u unutrasnji dzep. Kad naidje ‘ulicni radnik’ daj mu i gotovo
Da kosta, 600d i malo ponosa. Nista vise.

[ ajdeBre @ 11.03.2009. 20:56 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: E, da, to sam potpuno zaboravio - ima nekoliko tacaka na ljudskom telu gde jednim udarcem mozes potpuno onesposobiti, a bogami i ubiti coveka. Ipak, ne znam koliko je pametno da to svi na forumu znaju.
Nije pametno.

Citat:
gleb: Citat:
Znaci otvori oci, i BUDI PARANOICAN. isplati se.

Mozda je prejaka rec, ali je istinita. Pa svako ko nije odrastao u saksiji zna da se to dogadja svuda i u svako doba dana. A tek uvece naravno da treba otvoriti oci.
Da.

Citat:
gleb: Znam nekoliko majstora raznih borilackih vestina i svi se slazu u jednom – u ulicnom sukobu, carki, pljacki bi jednostavno pobegli.
Jer, vezba u sali je jedno, ulicna tuca nesto sasvim drugo. Ako se time ne ‘bavis’ od malih nogu, sanse su ti vrlo male.
‘Heroji’ koji ce ‘poleteti’ na noz ili sl neka se malo raspitaju o posledicama uboda u jetru ili motke u potiljak. Ostanes bre invalid za ceo zivot.
Gde je granica? Pa jedino kad nema uzmaka. Ako dozvolis da te neko satera u cosak..
Ne mora da znači, mnogo toga zavisi od konkretne situacije.

Citat:
gleb: Najbolje je investirati 100+500 din u kineski novcanik (100) sitne novcanice (500) i drzi u dzepu od jakne.. Ostale pare i dokumenta u unutrasnji dzep. Kad naidje ‘ulicni radnik’ daj mu i gotovo
Da kosta, 600d i malo ponosa. Nista vise.
Snažno se ne slažem, ali to je moj lični stav.
[ Lesli Eldridz @ 11.03.2009. 23:42 ] @
Citat:
ajdeBre: Ne u tragovima, već samo malo manje nego sada, jedino što droge ima neuporedivo više. A sećam se i masovnih tuča sa bokserima, lancima, pajserima i sl. iz tog vremena u Hipi dolini (strogi centar Niša), tako da...nije baš tako k'o što ti se čini. Suviše idealizuješ ono vreme.

Ti pises o nasilju uopste, sto niko nije ni osporavao da je i tad bilo takvog nasilja kao sto si opisao, to kad su tebe tukli i te tuce lancima i to, ali ovde se ne radi o tome. To sto ti kazes je bilo medjusobno mlacenje nekih da ih nazovemo "bandi huligana", kao sto si sam opisao, to kad su trazili tog J...a, u koje si ti upao slucajno, mada nisu to cak bile ni bande huligana, nego vise sta znam, neka rulja, jer nista to nije bilo organizovano pa da bi se nazivalo ulicnom bandom, niti je pa cilj tim maloumnicima bio neki kriminal, nego cisto ono, ova ulica protiv one, "gradjani" protiv "seljaka" , "belci" kako ih ti nazva, protiv "obojenih" i tako to, a cilj je bio mlacenje samo po sebi. To uopste ne moze da se uporedjuje, i ne radi se sad ovde o tome, nego se radi o sitnim lopovima koji presrecu ljude i uz pomoc pretnje nozem im otimaju pare ili mobilne telefone, ajpodove i slicno. Tad toga nije bilo, osim u okviru statisticke greske, a nije bilo zato sto je drzava i milicija takve mlatila bez milosti i nisu joj bili potrebni nekakvi dokazi, hvatanje na licu mesta i sudovi, nego su ih mlatili gde god stignu, kao sto rekoh, zato sto postoje. Tako i treba da bude. Bande huligana i besposlena rulja koja se medjusobno mlati zbog neke zamisljene prevlasti nad ovom ili onom ulicom koja postoji samo u njihovim glavama, koju si ti opisao, je u sustini nikakav problem i nevazna pojava. Neka se mlate koliko hoce ako ih ne boli, koga je briga, oni se i tako mlate nocu i kad nema normalnih u okolini, pa neka se mlate, dok ne vide kako negde potkivaju konje pa i oni dignu nogu, i eto pocnu da se bave kriminalom, pa recimo pocnu da presrecu ljude i da im prete nozevima ili da pokusavaju da naplacuju reket. U tom slucaju drzava treba da odgovori bez milosti, brutalnom silom, a ako drzava nece, onda mogu i gradjani da se organizuju ako su im vec poznata ta gona, pa da to zgaze i cute, ako pretera dara meru. Hocu da kazem da ako se u tvom kvartu pojavi ovakva rulja i to presretanje i otimanje postane cesta pojava, ili krenu da maltretiraju ljude koji drze radnje, da im prete i da traze reket, ti ces verovatno vremenom saznati ko su oni i gde se okupljaju, i ako vas je samo nekoliko koji su psihicki spremni na uklanjanje gamadi dok gamad nekoga ne ubije ili nekome siluje decu, sto je najvaznije, biti psihicki spreman na taj postupak, jer je ostalo samo stvar organizacije, a drzava nece da resi problem, ako hocete mozete da vi resite problem kao u stara dobra vremena dok se drzava nije gurala u sve, unistavanjem te gamadi kad se okupi, pa se obeznani od pica ili droge. Mozete recimo ulaz u ćumez u kome se okupljaju zablokirati lancima pa polit petrolejem i užgat dok su oni unutra. Sutra ce biti sta je bilo, nista, ko je sta video, niko, lose instalacije sigurno, pacovi pojeli kabl, i onako za tri dana prodje svako cudo i gotovo. Ni drzava se ne bi mnogo mucila da trazi onoga ko je gamad uklonio. Sve u svemu, samo sam hteo da kazem da mesas stvari i ne mozes da poredis kriminal sa bubuljicarima koji se medjusobno mlate zbog toga sto ne znaju sta ce sa sobom. U ono vreme bubuljicarima je bilo dopusteno da se medjusobno mlate i niko ih uglavnom u tome nije ni sprecavao, ali kad i ako krenu da se bave kriminalom, situacija je bila nesto drugacija - to je unistavano.

[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 12.03.2009. u 01:05 GMT+1]
[ ZaMpA @ 12.03.2009. 00:42 ] @
Inace, moj jedan rodjak radi kao srednji shef u nekoj firmi koja radi obezbedjenje banaka i tako tih.. da kazem bitnih stvari

Sta on kaze, sta je posao cuvara u banci: Da kad krene pljacka, digne ruke u vis i ne mrda prstom a pogotovo da ne izvlaci oruzje. treba tako da stoji i da posmatra napadace i da pamti: naglasak, odecu, karakteristicne elemente (oziljke, tetovaze) kako se obracaju jedni drugima i tako to, da bi ih policija kasnije lakshe nashla. Znaci, to bi bilo korisno da se radi i kad te prepadnu na ulici. i naravno zoves miliciju sto pre.

(nemojte da zloupotrebite ove informacije )
[ Challenger @ 12.03.2009. 00:50 ] @
Kriminal ne treba "mesati" ni sa tim "razbojnicima", a tek poredjenje sa ovim sto "lupaju reket" ne stoji... Ovi "razbojnici" o kojima se prica (bar na ovoj temi) nisu ni blizu nekim sitnim lopovima/reketasima i ostalim oblicima tzv. bandi. Niti ce ikad biti. Ako im se desi da nalete na nekog (makar i sitnog) kriminalca, to ce biti poslednje sto ce uraditi... Oni su najobicnije jajare i lesinari koji koriste guzvu i preplasen narod.

Inace, ako cemo vec o statistici, ona je javnosti od skora dostupna (a i vodi se tek neko vreme), tako da se ne moze bas polemisati da li je npr. 2008.-e bilo vise razbojnistava nego 1988.-e ili ne. Tada prakticno nije bilo statistike, nije uopste bila dostupna, a ni sad nije nesto precizna. A morala bi se naravno uzeti u obzir i naseljenost, porast populacije u, recimo, BG-u i NS-u, ali to je vec neka druga prica.

Jos nesto, ovaj slucaj pokretaca teme (razbojnistvo koju cini neki br. lica, tj. grupa ljudi) je isto na nivou statisticke greske, posto veliku vecinu tih razbojnistava vrsi 1 lice, eventualno 2.

@ ZaMpA: Tacno tako. I, za one koji ne znaju, obezbedjenje je prvenstveno tu kao jedan od uslova osiguravajuce kuce (kao npr. alarmi i sl. gluposti). Pa zamislite sta bi bilo kad bi obezbedjenje reagovalo?! Pa pola policije nije adekvatno obuceno za upotrebu oruzja (ni fizicki ni psihicki), a ne ovi iz obezbedjenja...

[Ovu poruku je menjao Challenger dana 12.03.2009. u 02:06 GMT+1]
[ oporavak u banji @ 12.03.2009. 07:25 ] @
ZaMpA drugarski savet nemoj ulagati novac u oruzje, vec vidi popricaj sa nekim strucnim u vezi tih neprijatnih iskustava koje si imao, nemoj se ustrucavati.
ako ti ostane to u glavi, vise su te zajebali nego da su ti uzeli sve pare koje imas i izboli.
[ ZaMpA @ 12.03.2009. 10:28 ] @
^^^ Bio sam na terapiji, kul sam :)

Ma, mozda zvucim malo, hm, paranoicno (u patoloskom smislu) ali to je samo zato sto me ovakve teme isprovociraju lako. Meni je sve to bio shok jer sam ziveo u malom mestu celog zivota, a tamo nema takvih stvari (ima drugih sranja doduse) pa kad mi se desilo bilo mi je jako tesko. Ja sam se savrseno pomirio sa tim da mobilni, pare koje imam kod sebe itd.. moze da mi uzme svako na ulici. Meni te stvari jednostavno nisu toliko bitne da bih se cimao oko toga. Bitno mi je samo da me neki majmun ne iseche.

Nego, ova ideja sa fejk policijskim ispravama zvuci jako dobro! ne mozes da najebes kod prave murije (mozes ako fejk isprave koristis za nesto loshe), a kad razbojnici vide znacku nece smeti da te diraju.
[ Horvat @ 16.03.2009. 21:22 ] @
sad ide neka emisija o povecanju razbojnistva na b92,pricaju razni "analiticari",panduri,cak i razbojnici
emisija,je ,ono...
[ mihajilo @ 17.03.2009. 00:07 ] @
Citat:
Horvat: sad ide neka emisija o povecanju razbojnistva na b92,pricaju razni "analiticari",panduri,cak i razbojnici
emisija,je ,ono...

Video deo emisije i tu je cela poenta zasto ce se to cesto desavati na ulicama. Od 30 000 uhapsenih prestupnika za koje je mup podneo krivicne prijave, procesirano je 15 000, sa tim da nisu rekli koliki je procenat oslobodjenih(cenim oko 80%, jer znam kakva nam je drzava, kao nedostatak dokaza) i najverovatnije manje od 1% sa izrecenom zakonski odredjenom kaznom za izvrseno delo. Drzava nam javno daje poruku kako nije u stanju da kazni zlocin i tu stupa na scenu svaljivanje krivice na drugog, sudstvo na policiju, policija na sudstvo, a kriminalci trljaju ruke na slobodi.
Bas me zanima kako su im nedostajali dokazi za ubistvo gde je grupa maloletnika tukla do smrti neduznog coveka(razbijali su mu staklene flase o glavu), da mozda nije covek umro prirodnom smrcu? Za takvu brutalnost maloletnika, trebala je najniza kazna da bude 5 godina bez mogucnosti pustanja na slobodu, a za najodgovornijeg bar 15 godina, a ne 3(od kojih ce u maloletnickom popravnom domu verovatno provesti jednu, a onda zbog dobrog vladanja biti pusten na uslovnu slobodu).
Nisam nista video sto nisam, znao, mada sam mislio da je malo bolje stanje odnosa privedenih, procesiranih i mislio sam da je manji broj uhvacenih. Ipak policija nam nije totalno nesposobna, vec samo 60%. Ko je gledao video je izjave ljudi, koji kazu da nema nikakve vajde slucaj prijaviti policiji, iz iskustva( za slucaj oruzanog napada za taksistu).
Nije mi jasno zasto u slucaju pljacke zlatare, ne uhapse tog "narkomana" , postoji video zapis i kako ga ne osude i bar na neko vreme sklone sa ulice, koji kad je u krizi je potencijalna opasnost za decu i neke gradjane.
J**em ti drzavu!
[ Horvat @ 17.03.2009. 09:25 ] @
nisam ni ja bas pomno pratio,previse je zalosno,a i previse su mi ubacivali izjave "narkomani u krizi" i slicno ;)

ali sam pandur je rekao kako je sve to s*****,da dzaba oni njih uhvate,kada tek POSLE prikupljaju dokaze [debilana] ,pa onda je ovaj dotle na slobodi,to je i neki profesor/poslovni covek ne secam se,pricao,kako je on sada na slobodi i panduri sada prikupljaju dokaze protiv njega [ovaj nije bio ni na kvadratice ni mutan kruzic,ni promenjen glas,lepo mu pise imeprezim i sta je]

a i zlocinci su pricali ,manje vise,to rade jer = mogu,niko im nista ne radi
ima nekih koji imaju i po 500 [da,pet stotina] kaznenih prijava i jos prave pizdarije i jos su na slobodi...

a bilo je i "saveta" koga orobiti i slicno

ako nekog zanima,sigurno ima u arhivi da se odgleda
[ bugsu @ 17.03.2009. 10:15 ] @
Utorak B92 13:50 Reakcija (R)

sto ceprkati po arhivi ;)
[ Zeleni zub @ 17.03.2009. 16:27 ] @
Citam vasa iskustva pa se setih jednog svog, nazvacu ga 'poluiskustva'

Januar 2004., vracam se u somborsku kasarnu. Nedelja vece, stigoh busom u BG, ske*jan kako se samo moze biti pri povratku u kasarnu posle Nove godine provedene kuci. Od autobuske stanice prema 'lokomotivi' gde nas za sat vremena ceka kasarnski autobus setam lagano i o svemu razmisljam, samo se ne nadam presretanju.

Nigde nikog, nema ni taksista koliko je bilo hladno, i sa leve strane mi pridje momak, malo nizi od mene, sa kapom spustenom do ociju i jaknom podignutom do iznad nosa (oci mu se vide manje nego kod nindze ) i kaze "Daj sve pare sto imas".
Ja ga osmotrim i procenim da ima materijala za obradu i polako pocnem da vadim desnu ruku iz dzepa i da je 'sklapam' u pesnicu jer znam da mi taj deo ne vidi. Naravno, nije mi bilo svejedno, i sva ona ske*janost i bes zbog vojske i jos ova pljacka - u trenutku sam resio da mi ovaj plati svu trenutnu muku.
Znaci skoro sam pomislio da sam ga zviznuo - kad on izvadi glavu kao kornjaca i pocne uplaseno da vice "Ej bre Jagodinac ja sam, sta ti je".
Ispostavi se da je to jos jedan Jagodinac, a moj klasic iz Sombora koji je takodje cekao bus...
I tako malo popricamo - ja mu kazem sta mi je sve proslo kroz glavu, a on mi kaze "Zemo, prepade me, kad sam ti video pogled mislio sam da ce me ubijes iz ma' "
[ kamicak @ 25.03.2009. 16:44 ] @
Evo mogao bi pokretač teme da zatvori ovu temu, sa hepi endom,
pre par dana su uhvaćena 6 maloletnika koji su otimali pare prolaznicima u N.S.
naleteli na inspektora u civilu,
malo nečeg normalnog u ovoj zemlji........
Pozdrav
[ biber021 @ 25.03.2009. 17:13 ] @
hehehehehe da da video sam.

Inače priča se po varoši da su dotični pokušali da "orobe" sa sve bokserima i noževima, inspektora u civilu koji je, gde slučajnosti, bio zadužen upravo za njihov slučaj. Čovek izvadio pištolj, postroio bagru i pravac marica.

Iako sam siguran da će biti pušteni za 2 dana, predpostavljam da će bar imati "fer" razgovor u stanici u stilu devedesetih ;)

Vest je ovde: http://www.021.rs/index.php?op...catid=13:novi-sad&Itemid=9
[ Horvat @ 25.03.2009. 17:15 ] @
setili su se uhvatiti nekog...

samo sto bih rekao da nisu oni jedinih 6 koji prave pizdarije [u ns]...

sumnjam da ce bas za 2 dana izaci,ipak su na inspektora skocili,ali opet nece dobiti dovoljno...