[ mmix @ 10.03.2009. 15:29 ] @
Ok, mislio sam da sam cuo sve, ali ovo je stvarno prevazislo svaku meru. Dakle, ko ne prati vesti, drzava hoce da skrati radnu nedelju na cetiri dana da bi se sprecilo masovno otpustanje radnika u krizna vremena i ok, taj deo je razumljiv, radis 20% manje, plata ti je 20% manja i to je za poslodavca 20% manji trosak ako mu je dovoljno da mu radis 4 dana i ne mora da te otpusti. Jbg kriza al bolje od otkaza.

ALI, sad pocinje nasa "specijalizacija" ove mehanike.

Drzava je prvo ocekivala da poslodavac nastavi da daje istu platu (!?!?!) da bih malopre cuo na vestima od neke zenske iz vlade (kao reakciju na negodovanje poslodavaca, d'oh) da bi drzavi bilo ok da dotira taj peti dan iz budzeta (wtf, !?!?!?!^2). Znaci, ako ti je firma u krizi, super premija, imas ekstra placen slobodni dan na teret budzeta.

Posto ocigleno aritmetika i euklidska geometrija ne mogu da objasne ovo, ja moram da pitam:

Kako ovo pomaze resavanju krize i kako se to sad prave pare neradom? I jel mozda dileri koje sam video na zelenoj pijaci juce predstavljaju odgovor na to pitanje?

[ musicmaster @ 10.03.2009. 15:39 ] @
Ja prijatelju, zdravog razuma kao i ti, nishta ne mogu da ti pomognem.
Mislim da se treba smejati koliko god moze, sada,
jer shta nas sve cheka zbog (^%&^%^*$#$@#$!!!) 'krize',
mozemo samo nagadjati i predvidjati.

Utehu u svemu tome sam nashao ovde → www.thezeitgeistmovement.com

Mozda sam malo dosadan sa tim Duhom Vremena,
ali shta da radim kada mi njihovo objashnjenje najlogichnije od svih ostalih...?

Jedno od reshenja moz' biti i Mile VS Tranzicija..
[ ajdeBre @ 10.03.2009. 17:09 ] @
Citat:
mmix: ...Kako ovo pomaze resavanju krize i kako se to sad prave pare neradom? I jel mozda dileri koje sam video na zelenoj pijaci juce predstavljaju odgovor na to pitanje?

Ne pomaže rešavanju krize, već sprečava krizu vlade. Ako firme počnu mnogo da otpuštaju radnike, veliki broj ljudi će se naći na ulici. Slede blokade ulica, galama opozicije, pad procenta popularnosti vlade, pad procenata onih koji su za ulazak u EU...dovoljno? Ukratko, vlada čuva svoje d00pe na svaki način.
[ Ivan Dimkovic @ 10.03.2009. 18:35 ] @
Citat:
mmix
Kako ovo pomaze resavanju krize i kako se to sad prave pare neradom? I jel mozda dileri koje sam video na zelenoj pijaci juce predstavljaju odgovor na to pitanje?

E moj mmix :)

Vidi ovako, svakome u tzv. "vlasti Srbije" je pred ocima samo jedna stvar - opstati za vreme mandata jer je politika u stvari nezvanicni socijalni servis u Srbiji - omogucava ishranu, prevoz, krov nad glavom... a onim sposobnijima cak i resavanje zivotnih pitanja do kraja zivota, penziju, letovanja, zimovanja... bolje nego ikad :)

Dakle, sve sto se radi u zivotu jednog prosecnog politicara je u kontekstu sprecavanja velikih nemira koji bi izazvali ili nasilan prestanak mandata, nove izbore ili, jos gore, neku siroku akciju sudskih organa sve od strane politickih neprijatelja koji bi iznasli dokaze za ko zna sta iz neke fioke... :-)

U cemu je fora sa tim sto ti pricas? Prosto, pozajmis lovu od MMF-a koji ce vrlo drage volje da pljune lovu jer znaju da ce neko to morati da vrati - deo te love koristis za placanje masnog i neefikasnog drzavnog aparata (Srbija je jedna od retkih zemalja u okruzenju koja ne radi secu drzavnog aparata) a deo, eto, bice i to - u "placeno radno vreme" kako se rulja ne bi bunila :)

Jedini problem je sto te MMF kredite neko mora da placa - ali, vidis, tu dolazi do izrazaja suva genijalnost tih likova - oni nece biti ti koji ce placati te dugove - njihova deca se skoluju u dobrim skolama, bogu 'fala, ne stoji se lose sa privatnim finansijama... a to sto ce neciji unuci da N% svojih primanja odvajaju za vracanje dugova na ove bahanalije... who gives a flying fuck :)

[ ajdeBre @ 10.03.2009. 19:09 ] @
@mmix:
Da te dodatno utešim :
Isto bi bilo i da su ovi iz opozicije na vlasti, a ovi iz vlasti u opoziciji. Svi su oni jedno isto loše pivo, samo su im etikete različite...
[ stsung @ 10.03.2009. 19:12 ] @
Tachno tako kako je Dimkovic rekao. Nepotisti u vlasti i skupshtini su nam jedino sposobni za chuvanje svojeg mesta, i ni za shta drugo - neko struchno dupe da izvinete odavno nije videlo poslanichke ili vladine fotelje. Svakome iole inteligentnom je jasno da oni jednostavno nisu sposobni da urade neshto korisnije, jer prosto - ne znaju. Dovoljno od samo jednog dana baciti pogleda na novine - pogledajte shta se deshava sa zheleznicom i bivshim im direktorom, Chanak ide u VB (ajd dobro, valjda nije potreban u ovoj krizi da uchestvuje u donoshenju odluka), radikali i naprednjaci (apsolutno isto samo se drugachije pishe) se kolju za neke mandate, drzh ne daj, a u isto vreme poslodavci u Srbiji pod uticajem krize i smanjenog prometa naravno razmishljaju o otkazima, jer za razliku od te vlade i skupshtine njima novac ne pada sa neba za plate, i moraju da rade za njega. Da li bi onda krenulo po ulicama i ostalo - pa sasvim moguce, pitanje je kolika je kritichna masa... ali kad pogledamo ni po drugim zemljama ne cvetaju ruzhe, kriza je shta da se radi. Shteta shto ne mozhemo da izvozimo skupshtinske psovke, procvala bi nam ekonomija.

Svako dobro.
[ superbaka @ 10.03.2009. 19:16 ] @
evo sad slusam Dnevnik gde kazu da drzava ne iskljucuje ovu mogucnost da plate jedan dan... meni ovakav postupak nikako ne ide u glavu, zasto da placa i time stvori prostora za manipulaciju umesto da za taj iznos koji misli da plati jednostavno ne umanji porez koji ide na teret poslodavca po obracunu plate radniku?

a evo kako se nezaposlenost resavala '51. godine :)

[ mmix @ 10.03.2009. 19:45 ] @
Ma ok, nije meni uopste stran koncept kupovanja socijalnog mira, nisam tolika veverica , uostalom kad mogu ameri da dotiraju propale kompanije, sto ne bi mogla i vlada Srbije. S tim sto ameri to rade zbog sprecavanja kolapsa investicija, nasi valjda zbog sprecavanja kuke i motike. Medjutim ja ne kontam kako je ovo zapravo kupovina socijalnog mira, zar je moguce da jos postoji iko igde ko misli da je manje rada za istu platu resenje socijalnih problema? I ko ce da vraca te MMF pare posle, nasa deca? Ne otpustaju poslodavci ljude zato sto su im se smucile njihove face pa ih nece otpustiti zato sto mogu jedan dan manje da ih gledaju, otpustaju zato sto nema para za plate istih

I ako pricamo o socijalnom miru sta je onda sa onim nesrecnicima sto ostaju da rade 5 dana u nedelji, onda ce oni da dignu kuku i motiku jer tamo neki komsija iz propale firme radi 4 dana za istu platu, i regularno je u pravu, zasto on kao radnik uspesne firme mora da radi pet dana, hoce i on dan vise za pecanje, decu, gluvarenje ispred diskonta, a da dobije istu platu...
[ deki77 @ 10.03.2009. 19:54 ] @
ljudi šta se čudite za 4 radna dana...
ja odavno tako radim u Austriji..
ponedeljak-do-četvrtka.U četvrtak uveče palim za Srbiju, skoro svaku nedelju.
36h nedeljno..ali niko mi neplaća da neradim...Petak..
čak je pre 10god bilo isto..
To vama još i pride..neko ti plaća a ti spavaš..Šta se bre bunite!!!
Jedino će da naj..e onaj ko bude vraćao kredu
ali koga je briga....
Da li je ovaj narod bilo šta briga...ikad??
[ Nenad1234BGD @ 10.03.2009. 19:59 ] @
Mozda mali off topic - ali da li je moguce na osnovu potpisa gradjana organizovati referendum po pitanju MMF kredita? Naravno pod uslovom da se tih XY,000 potpisa ne izgubi u skupstini kao neke druge inicijative gradjana...

On topic:

Slozio bih se sa Ivanom 100%. Mada, pitanje je kako bi prosecan gradjanin proveo taj dan? Da ne bi mozda imao vremena da se bavi necim drugim osim pukog prezivljavanja?

Takodje smatram da je i ova, nazovimo je, "povecana aktivnost u borbi protiv organizovanog kriminala" ustvari vrsta kupovine socijalnog mira u fazi kada je drzavna kasa vise prazna nego puna. Upravo zato se i nadam da MMF kredit nece biti odobren i da ce se napokon krenuti sa reformama i 1001 temom koja je trebala da bude resena pre 8 godina.

Nemojte me pogresno razumeti, ne zelim nikome zlo ali da bi ozdravili kao zemlja i kao drustvo neophodne su amputacije i operacije, izgubicemo puno krvi ali cemo se oporaviti i bolest nece napredovati... Iz krize se ne izlazi neradom nego radom, povecanjem konkurentnosti i stvaranjem povoljnije ekonomske/investicione klime i baze sa obrazovanim ljudima. Ali to sve zahteva puno rada i jos vise odricanja.

[ Odin D. @ 10.03.2009. 20:08 ] @
Ja ne znam koliko ce to jos trajati, ali meni je pun, sesir jelte', tih prica o nesposobnim politicarima. Ispada kao da ti politicari padaju odnekud sa neba? Ili ih mozda izvlacimo na nekoj medjunarodnoj lutriji politicara, pa nekako Srbija od svih zemalja uvijek izvuce najgore lopove? Pa i da je tako, po zakonu vjerovatnoce ne bi mogli 30 puta zaredom izvuci iste takve.

Kako se ne desava da Japanci ili Njemci dodju do tako genijalnog predloga? Pa vjerovatno padaju i njihovim politicarima svakakve gluposti na pamet, ali znaju da nece proci kod naroda, pa i ne trube o tome na sav glas.
Svaki narod ima vodjstvo kakvo zasluzuje. Sam ga je birao i sam bira da li ce da ga slusa ili nece ili ce da ga smijeni prijevremeno ili nece ili ce da ga posalje u zatvor ili nece.
Iz dana u dan vlada prosipa gluposti, a narod samo sjedi i nesto ceka. Vjerovatno sledece izbore kad se nada da ce mu odnekud sa neba pasti neki bolji politicari koji ce sve to fino popraviti. Jes' malo sutra.
Svadjanje, prepucavanje i medjusobno vredjanje politicara je postalo glavna zabava u narodu, pored Velikog brata, pustih ostrva i sl. Znaci gledam dva politicara koja placam porezom kako trose vreme i te pare na zajebanciju i meni je svejedno?! Gledam sta rade u skusptini i meni je svejedno!?
Gledam ljude koji bi trebali biti u zatvoru kako zauzimaju vodece pozicije u drzavi i meni je svejedno!?

Sve je tacno onako kako treba biti.
[ commissar @ 10.03.2009. 20:22 ] @
1951.-va rules :D
Mada je i to resenje malo diskutabilno, jer bi danas cca 50% radno sposobnog stanovnistva moralo behind the bars na 90 dana. Tu se javljaju problemi sa smestajem, manjkom kapaciteta i sl.
Eh.......
[ barons @ 10.03.2009. 20:50 ] @
nije to nelogicno mmx.

Ti gledas sa strane radnika, ali pogledaj malo sa strane drzave i poslodovca. Ovo je u pitanju odnos poslodovac i drzava. U Italiji npr imas cassa integrazione, tj neka vrste odsustva gde ti drzava daje oko 80% plate i ti se vodis kao zaposlen. Zasto ? To je favor drzave gazdama, kapitalistima koji su profitom obezbedjivali radnicima uplatu u cassu. Medjutim sada je gazda ostao bez posla i da ne bi izgubio radnike u cekanju novog, drzava kaze: ok evo ti sad oni soldi, sad kad trebaju.

A priznaj, nije lako ni primiti radnike i napraviti tim.
[ Ivan Dimkovic @ 10.03.2009. 21:09 ] @
Citat:
Odin D.
Ja ne znam koliko ce to jos trajati, ali meni je pun, sesir jelte', tih prica o nesposobnim politicarima. Ispada kao da ti politicari padaju odnekud sa neba? Ili ih mozda izvlacimo na nekoj medjunarodnoj lutriji politicara, pa nekako Srbija od svih zemalja uvijek izvuce najgore lopove? Pa i da je tako, po zakonu vjerovatnoce ne bi mogli 30 puta zaredom izvuci iste takve.

Nesposobni tj. lopovski politicari su obicno znak da nesto debelo nije OK sa drustvom, ali to je otkrivanje rupe na saksiji - svima je jasno da su tzv. politicari samo produkt sistema selekcije u drustvu, i da oni nisu nista specijalno razliciti od tog istog drustva. Verovatno bi dobar deo ljudi mogao da prepozna tog-i-tog politicara u nekom liku iz svog kucnog saveta...

Dakle, tu nema nicega cudnog - nepotizam, veze, kupovina svega od ocena u skoli do nege u porodilistu... od svega toga moze samo jedna stvar da ispadne :( Najgora stvar je sto su takva drustva vec vise godina/decenija navikla da tako funkcionisu i bilo bi potpuno nemoguce odjednom "izvuci tepih ispod nogu" i zabraniti korupciju... pa ceo sistem bi stao :(

Pametan covek tu nema puno sansi osim da cuti i gleda da radi nesto svoje - ili da se uhvati u kolo i bude kao i svi drugi, tj. da postane "ekspert" ili "poslanik" ili tako nesto ;-)

[ Marko_L @ 10.03.2009. 21:13 ] @
Citat:
Medjutim ja ne kontam kako je ovo zapravo kupovina socijalnog mira, zar je moguce da jos postoji iko igde ko misli da je manje rada za istu platu resenje socijalnih problema?

A ja ne kontam kako je moguće da neko uopšte postavlja ovakvo pitanje :) Zar je moguće ? U zemlji u kojoj je životna deviza većine stanovništva "ne mogu oni mene toliko malo da plate koliko ja mogu malo da radim" ? Naravno da jeste. Pa ovde ćeš najlakše kupiti socijalni mir time što ćeš smanjiti obim posla. Da pitaš većinu da li hoće 100 evra veću platu ili jedan dan manje posla... izabrali bi ovo drugo. Čak šta više, sudeći po ponašanju i stavovima mnogih ljudi koje znam, čini mi se da bi narod bio najsrećniji da im daš po 100 evra svaki mesec, a da nemaju nijedan radni dan mesečno. Da li je to ispravno razmišljanje... naravno da ne... ali, nažalost tako ljudi uglavnom razmišljaju... Evo, baš skoro sam radio softver za jednu stranu firmu koja posluje u Srbiji i pričam sa menadžerom koji je "naš" čovek, ali je dobar deo karijere proveo na zapadu i objašnjava mi kako je prosto neverovatno koliko ljudi ne vole da preuzmu odgovornost, da se zauzmu za sebe, da se potrude da zarade... Kod njih u firmi recimo postoje 2 modela plaćanja... minimalna plata + veliki procenat na osnovu učinka i malo veća plata bez procenta na osnovu učinka... i oko 90% zaposlenih je izabralo ovo drugo, iako sa prvim može mnogo više da se zaradi, ali uz adekvatno lično angažovanje. Prevedeno u novac (izmišljene cifre naravno)... 90% ljudi bi radije uzelo 300 evra, ali da nema nikakvu odgovornost da donese zaradu firmi, nego 200 evra i mogućnost da zaradi još 4-5 puta toliko uz adekvatno lično angažovanje. Naravno, ne možemo generalizovati na osnovu jedne firme, ali imajući u vidu da mnogi ljudi koje znam imaju slične stavove... onda je jasno gde smo. Upravo zbog takvih stvari, socijalni mir može da se kupi smanjenjem radne nedelje za 8 sati.
[ pitikovski @ 10.03.2009. 21:39 ] @
Citat:
Odin D.:..........Sve je tacno onako kako treba biti.
Amin.

@Marko_L

Moguce je da postoje ljudi kojima je npr. 300 € dovoljno za svoje potrebe i nece da potegnu za vise, mozda su zadovoljni time?
Ako vise radis, vise ces zaraditi, ako vise zaradis viseces i potrositi, a da bi vise potrosio moras vise da radis i tako u krug sami sebe jure za rep....pa su mozda nasli neku sredinu koja im odgovara ?

[ mmix @ 10.03.2009. 21:43 ] @
Citat:
U zemlji u kojoj je životna deviza većine stanovništva "ne mogu oni mene toliko malo da plate koliko ja mogu malo da radim" ? Naravno da jeste. Pa ovde ćeš najlakše kupiti socijalni mir time što ćeš smanjiti obim posla. Da pitaš većinu da li hoće 100 evra veću platu ili jedan dan manje posla... izabrali bi ovo drugo. Čak šta više, sudeći po ponašanju i stavovima mnogih ljudi koje znam, čini mi se da bi narod bio najsrećniji da im daš po 100 evra svaki mesec, a da nemaju nijedan radni dan mesečno

OK, rezon stoji, ali postoji razlika izmedju onoga sto je na "javi" i sta je u glavama ljudi, tj direktnije postoji razlika izmedju bezobrazluka i naivnosti, gde je bezobrazluk "znam da placeni peti neradni dan nece nista dobro doneti ali me boli patka jer cu imati dzabe placen dan, pa nek moja deca crknu od posla da to vrate" a naiva je "iskreno verujem da placeni nerad petkom vodi ka socijalnom boljitku". Ja nemam neke iluzije u bezobraznost svojih sugradjana ali ne bih tvrdio kategoricki da su naivna deca i da veruju u ovu sarenu lazu, a ako ne veruju kako onda to doprinosi izbegavanju "krize vlade".

PS: To za vecu fiksnu platu, nema to mnogo veze sa odgovornoscu, ja kao roditelj i hranitelj porodice bih isto izabrao drugi model i opet bih bio jednako profesionalan. Te high risk, high gain modele sam birao dok sam bio mladji i samo ja u pitanju. A tih 90% ljudi mahom ima jos goru situaciju od moje jer vuce hipoteke za sobom, a poslednja desavanja pokazuju koliko su te high risk seme osetljive na fluktuacije u prodaji. Ja rado prepustam taj nesistemski rizik firmi u zamenu za smanjeni bonus.
[ vujkev @ 10.03.2009. 21:55 ] @
Ako se dobro sećam teksta u novinama od pre par dana rešenje vlade je bilo da se radna nedelja, za preduzeća koja su spremna da optuštaju radnike, smanji sa 5 na 4 dana i da se shodno tome smanji i plata radnicima. Na taj predlog su sindikati imali prmedbu jer radnici ne pristaju da im se smanji plata (!!!!!) pa je onda vlada navela mogućnost da se taj jedan dan dotira iz budžeta.

Da se ja pitam rekao bih "Ok, ako nećete da vam se smanji plata slobodni ste da date otkaz." Baš me zanima koliko bi ljudi dalo otkaz i umesto da primaju manju platu ostanu komplet bez para.
[ barons @ 10.03.2009. 22:27 ] @
Citat:
Da se ja pitam rekao bih "Ok, ako nećete da vam se smanji plata slobodni ste da date otkaz." Baš me zanima koliko bi ljudi dalo otkaz i umesto da primaju manju platu ostanu komplet bez para.

a mene bas zanima da li bi ti dao otkaz u Telekomu ? Lako je tebi da popujes iz Telekoma, a znamo svi kako se ulazi u Telekom.
[ pitikovski @ 10.03.2009. 22:46 ] @
A sta ako daju otkaz i uzmu govnjive motke, pa rasteraju ove lezilebovice po drzavnim ustanovama koje su godinama dojili?
Znaju nasi vlastoljupci za tu caku, pa ih nece tek tako otpustati, nego ce ih dotirati do isteka mandata.... dan za danom, dok mi gledamo velikog brata, pred kockastim ekranom...tj . dok nas ne ostane za pod jednu sljivu tj. maslacak
[ musicmaster @ 10.03.2009. 22:48 ] @
Evo gde vredjaju zdravu inteligenciju vetjini:

Kriza = manjak novca za "neshto"
reshenje = manje novca za tebe, za borbu protiv krize, gde fali novac za "neshto"

Dug = "neshto"

Dug - ipak raste.

I zasho se ljudi opet,
nakon te brze misli koja im prodje kroz glavu,
hvataju za reshenje iz fotelje,
preko malog ekrana TV prijemnika...
?
[ jericho1405 @ 10.03.2009. 22:55 ] @
U pitanju je narod koji ne zna, ili ne zeli da planira ili organizuje stvari. Naviknut da zivi od danas do sutra, nema potrebu da se interesuje za osiguravanje buducnosti, vec se samo trudi da dan koji traje ucini sto ugodnijim. Politicari su dobro upoznati sa ovom cinjenicom, i vec dugo igraju na tu kartu bezobzirne politike tj. politike "bitno da nam je danas dobro, a sutra sta bude...".

Odlican primjer je politika u BiH, gdje se mnoga drzavna preduzeca privatizuju za bezobrazno male pare. Novac se rasipa na sve moguce nacine, a narodu se zamazuju oci minimalnim povecanjem budzeta socijalne pomoci, i izgradnjom par manje-vise nebitnih objekata u vecem broju gradova. Obzirom da je na ovaj nacin "put ka propasti", prividno, posut laticama ruze, narod daje nesebicnu podrsku vladajucim strukturama, jer su, zaboga, povecali penzije, izgradili stotinjak metara puta sa rasvjetom itd itd. Dakle, narodu je trenutno dobro, i ne osjeca potrebu da se zapita odakle svi ti novci dolaze, i sta ce da bude kada se novac od privatizacije potrosi. Potrosit ce se, naravno, bez sumnje. Cinjenicom da se, gotovo, nista ne ulaze u razvoj privrede, odnosno, u djelatnosti koje ce nekada u buducnosti taj novac da opravdaju i vrate u drzavni budzet, mozemo pretpostaviti kakva nas sumorna buducnost ocekuje.

Zato vladajuce glavesine buducnost ne prepustaju slucaju, vec se, na dobro nam poznate nacine, obezbjedjuju pljackajuci drzavu. I dok tako narod misli kako je drzava dozivjela procvat, oni grade utocista daleko van granica te iste zemlje, gdje ce da se "povuku" kada posljednji novcic iz drzavne kase negdje odleprsa. Pa kad haos krene, narod moze slobodno da ih, tada, smijeni, oni se, sigurno, nece ljutiti zbog toga.

A sta ce, narod, da jede, i od cega ce da zivi?
Pfff, kao da je to bitno, bitno da nam je sada dobro...
[ pitikovski @ 10.03.2009. 22:55 ] @
@musicmaster
Zato sto nisu gledali zeitgeist addendum ?

Jel tako ?
[ musicmaster @ 10.03.2009. 22:58 ] @
Inache, padaju Odine sa neba,
padaju, oooooo, Odine Gromovniche,
Ilijo!

Evo, kako to hrvati lepo objashnjavaju...
[ musicmaster @ 10.03.2009. 23:01 ] @
@pitikovski

Pa, makar da su i to uchinili...
[ vujkev @ 10.03.2009. 23:11 ] @
Citat:
barons: a mene bas zanima da li bi ti dao otkaz u Telekomu ? Lako je tebi da popujes iz Telekoma, a znamo svi kako se ulazi u Telekom.

Ako bude "Ili ćeš raditi 4 dana i za to primati manju platu ili ćeš napustiti firmu" naravno da bih pristao da mi smanje platu a za tu razliku da radim jedan dan manje (bolje išta nego ništa). Nigde ne piše da je to smanjenje do kraja života/rada u firmi. Smanjenje se odnosi samo dok traje kriza, a ako firma počne da zarađuje pare naravno da želim da mi vrate staro radno vreme i staru platu.

Naravno ako imam bolju varijantu što da ne dam otkaz pa da radim na drugom mestu 5 dana nedeljno za veće pare.
[ Marko_L @ 10.03.2009. 23:31 ] @
Citat:
@Marko_L

Moguce je da postoje ljudi kojima je npr. 300 € dovoljno za svoje potrebe i nece da potegnu za vise, mozda su zadovoljni time?
Ako vise radis, vise ces zaraditi, ako vise zaradis viseces i potrositi, a da bi vise potrosio moras vise da radis i tako u krug sami sebe jure za rep....pa su mozda nasli neku sredinu koja im odgovara ?

Slažem se, moguće je. Samo, problem je u tome što većina tih ljudi kuka na svoju platu, u fazonu "Za koje pare ja radim, jbem ti zemlju", a kad ih pitaš zašto ne prihvate drugi model, pa da od njhovog angažovanja zavisi koliko će para dobiti, uvek nađu neki izgovor, a u suštini samo što ne kažu "Jes, al' onda bih morao nešto i da radim".

Citat:
OK, rezon stoji, ali postoji razlika izmedju onoga sto je na "javi" i sta je u glavama ljudi, tj direktnije postoji razlika izmedju bezobrazluka i naivnosti, gde je bezobrazluk "znam da placeni peti neradni dan nece nista dobro doneti ali me boli patka jer cu imati dzabe placen dan, pa nek moja deca crknu od posla da to vrate" a naiva je "iskreno verujem da placeni nerad petkom vodi ka socijalnom boljitku".

Milsim da precenjuješ svest prosečnog građanina Srbije. Misliš da neko uopšte razmišlja o tome da li to vodi nekom socijalnom boljitku ili ne i zašto. Pa većina ljudi ovde ne ume da sračuna ni kamatu za kredit, a kamoli kakav će uticaj na ekonomiju zemlje imati jedan neradni dan dotiran iz budžeta. Dakle, ne bih ja rekao da je tu u pitanju čist bezobrazluk (mada ima sigurno i toga), već više nezainteresovanost za bilo šta što se dešava oko njega. A pored toga, postoji jedno ustaljeno razmišljanje da postoji samo jedna vrsta kredita... bespovratni kredit. Jednostavno, navikli ljudi da uzmu sve i svašta na kredit, a onda banka propadne ili pojede inflacija i nikom ništa, pa evo sada kada bankarski sektor čak i u ovoj našoj banana republici više tako ne funkcioniše, gomila ljudi pljuje banke i naziva ih lopovima... kao da ih je neko puškom terao da uzmu kredit. Ne, nego jednostavno nisu ni razmišljali o tome... ranije su kupovali sve na kredit i nikad ga nisu vratili, pa misle da može i sad tako... i onda kad stigne za naplatu "Pu jbem ti lopove, našli od mene sirotinje da traže pare". E vidiš, tako oni gledaju i na MMF... šta ima veze ako uzmemo kredit... sve će to da pojede inflacija... a i ako ne pojede, pa propašće i taj MMF jednom, pa nećemo morati da vraćamo.
Citat:
PS: To za vecu fiksnu platu, nema to mnogo veze sa odgovornoscu, ja kao roditelj i hranitelj porodice bih isto izabrao drugi model i opet bih bio jednako profesionalan.

Ne bih se baš složio. U redu je to ako si ti zadovoljan sa tom platom, tj. imaš dovoljno da prehraniš svoju porodicu i platiš sve troškove... naravno da ćeš radije ostati na toj sigurnijoj varijanti, nego da zbog 2-3 puta većih para rizikuješ da ne zaradiš dovoljno. Međutim, ako ti svaki dan kukaš na platu, deca ti kući gladuju, a ti nećeš da prihvatiš drugi model gde mora više da se radi, ali za veće pare... izvini, ali onda nešto nije u redu sa tobom. Milsim, ne moraš ti da prihvatiš drugi model, ali ako si normalan, uradićeš nešto, promeniti posao na primer... Problem je što većina ljudi neće da uradi ništa, a neće ni da prihvati odgovornost za to što ništa nije uradio, nego će to da prebaci na državu (to je ono čuveno "Pu jbem ti zemlju, za koje pare ja radim"). Znači nezadovoljan je, nema para da prehrani porodicu, nema para da plati račune, a rešenje problema je "Pu jbem ti državu", a i da ne pričamo o ludacima koji kukaju kako 2 godine nisu primili platu, ali i dalje čuče u toj firmi, jer pobogu šta ako posle ne mogu da nađu posao (kao bili bi u goroj situaciji :)). I onda od takvih ljudi koji ne brinu o svojoj ekonomiji očekuješ da brinu o ekonomiji države i to tek za koju godinu ? :) Ihaj, pa daleko je to rođače... mene zanima gde ima dobra kavurma da vi mene kažete.

[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 11.03.2009. u 00:42 GMT+1]
[ Urkelele @ 11.03.2009. 07:21 ] @
Neko je vec napomenuo sta se desava sa radnicima u firmama koje "dobro posluju" (da, da, bas pod navodnicima) koji ce i dalje da rade 5 radnih dana, ali cija plata nece biti nesto mnogo veca od ovih sto budu radili 4 dana. U nekim takvim firmama je vec na pocetku krize smanjena plata za 30% (mozda cak i vise). Mene vise strah da te firme prihvate ovakav predlog drzave, a da radnici i dalje rade 5 dana. Jednostavno se mogu vaditi na "drzava je tako odlucila"...
[ mmix @ 11.03.2009. 08:50 ] @
Uvek ima firmi koje su otpornije na krizna vremena, u najgorem slucaju nesto mora da se pojede i kad umres neko mora da te sahrani Mozda dobrom delu ljudi plate vec jesu skracene uz isti obim posla, to se desava svuda, fundamentalni problem ovo teme je budzetski placeni nerad i kako i zasto ljudi veruju da ce nam zbog toga biti bolje (ako ih uopste to interesuje) i zasto to prihvataju kao kupovinu socijalnog mira.

MMF aranzman ili ne, te pare moraju da dodju od negde tj nesto drugo mora biti uskraceno za taj iznos, dal skolstvo, dal zdravstvo, dal stampanje novca i pijacni dileri, dal nesto deseto. Znaci onaj koji radi 5 dana ne samo da je zavrnut za adekvatnu kompenzaciju za svoj rad (jos pride ako mu je u startu smanjena plata), vec je i dodatno zavrnut kroz smanjenje socijalnih usluga i stabilnosti. A nagradjen je onaj koji ne radi i firma koja lose posluje i njen privatni vlasnik/ci cije se licno bogatstvo stiti budzetom. Stvarno ne treba biti genijalac pa to iskalkulisati, bar smo dobri u tim "nek komsiji crkne krava" kalkulacijama. Znaci radni ljudi servisiraju drzavu, koja zauzvrat servisira interese neradnika i bogatih. Ovo kazem ne zato sto je za neverovati ili nije tacno ili sam naivan vec iz tog razloga percepcije mirenja naroda kupovinom socijalnog mira. Zasto jedan radni gradjanin koji radi pet dana nedeljno veruje u ovu SuperHik semu i vladu koja je servira?

Citat:
Milsim da precenjuješ svest prosečnog građanina Srbije. Misliš da neko uopšte razmišlja o tome da li to vodi nekom socijalnom boljitku ili ne i zašto. Pa većina ljudi ovde ne ume da sračuna ni kamatu za kredit, a kamoli kakav će uticaj na ekonomiju zemlje imati jedan neradni dan dotiran iz budžeta
Hehe, ja sam cvrtso uveren da sracunavanje kamate na kredit garantovano uspesno znaju da urade samo bankarski loan product menadzeri, programeri koji rade loan aplikacije na njihovim modelima, matematicari (ako se potrude da udju u tematiku) i po koji entuzijasta. Svi ostali na kugli zemaljskoj su blago izgubljeni u toj "matematici" nije to specijalitet naseg okruzenja.

Edit: Zaboravih, postoji jos jedan razlog za vecu fiksnu platu naspram veceg bonusa a to je kreditna sposobnost. Kreditni biro ne interesuju tvoji bonusi, tvoja trecina kreditne sposobnosti se gleda na zvanicnu fiksnu platu na koju moze da se stavi administrativna zabrana.

[Ovu poruku je menjao mmix dana 11.03.2009. u 10:42 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 11.03.2009. 09:53 ] @
Citat:
Marko_L: ...pričam sa menadžerom koji je "naš" čovek, ali je dobar deo karijere proveo na zapadu i objašnjava mi kako je prosto neverovatno koliko ljudi ne vole da preuzmu odgovornost, da se zauzmu za sebe, da se potrude da zarade... Kod njih u firmi recimo postoje 2 modela plaćanja... minimalna plata + veliki procenat na osnovu učinka i malo veća plata bez procenta na osnovu učinka... i oko 90% zaposlenih je izabralo ovo drugo, iako sa prvim može mnogo više da se zaradi, ali uz adekvatno lično angažovanje.

Pa cekaj, jel sad samo ovde ljudi ne valjaju pa nece da se zauzmu za sebe i radije bi izabrali odm'a penziju od 100 evra nego da rade bilo sta, ili nigde ljudi ne valjaju, pa bi isto to izabrali? Odlucite se. Ja ne podrzavam taj predlog da drzava placa peti dan, u stvari ne podrzavam da placa ovima sto su se nagurali preko veza i vezica na drzavne jasle ni jedan dan, ali ako je kriza da taj ko je u krizi skrati radnu nedelju ako misli da mu je tako bolje, to podrzavam. Ili nek propadne, koga je briga. Ili nek otpusti visak, isto koga je briga. Gde to uopste pise da sve firme treba da ostanu da rade ako naidje kriza, i da svi moraju da ostanu da rade u firmi kojisu bili zaposljeni pre krize? Kakav je to socijalizam, majku mu imperijalisticku, i slobodno trziste, zar smo se za to borili?
Citat:
pitikovski: Moguce je da postoje ljudi kojima je npr. 300 € dovoljno za svoje potrebe i nece da potegnu za vise, mozda su zadovoljni time?

Ma pusti, fukara.
[ jericho1405 @ 11.03.2009. 11:31 ] @
Pitanje. Da li drzava placa 5. radni dan, il', bas, placa slobodan dan? Posto iz prvog posta shvatamo da nije prihvacen prijedlog smanjivanja plate, odnosno, broja radnih dana. Tako da ovaj prijedlog dotiranja drzavnog novca se vjerovatno odnosi na placanje radnog, a ne slobodnog dana?

Dakle, firma nije u stanju, recimo, da placa radnika svih 5 radnih dana, pa drzava, valjda, predlaze da ona plati taj 5. dan kako bi radnici i dalje raspolagali istom kolicinom sredstava kao i do sada. Ako je u pitanju, zaista, slobodan dan, onda je to, definitivno, dno dna.
[ musicmaster @ 11.03.2009. 17:28 ] @
Nije josh dno dna. Tek treba da bude. Bugari su okusili dno dna, i samo oni znaju kako im je bilo.
Da, bili su u mnogo goroj situaciji nego mi sada.

A kada stignemo do dna,
e onda tjemo se odraziti od dna i pocheti da isplivavamo na povrshinu.

Sad se mulj tek vidi...
[ jericho1405 @ 11.03.2009. 18:01 ] @
Ma mislim na konkretnu odluku, tj. prijedlog vlasti.

Citat:
musicmaster: A kada stignemo do dna,
e onda tjemo se odraziti od dna i pocheti da isplivavamo na povrshinu.

Tako kazu, i tako bi trebalo da bude, al' obzirom na nasu snalazljivost i nacin na koji donosimo kljucne odluke, svasta se moze ocekivati. Evo ovdje, u Bosni, smo bili na tom dnu, i eto, jos uvijek smo tu negdje. Raspad sistema u svakom pogledu. Bezbroj puta smo do sada "lupili" od dno, al' nikako da se vec jednom odrazimo, vec uvijek iznova, i iznova padamo.

Dokle? To niko ne zna...
[ musicmaster @ 11.03.2009. 18:05 ] @
Mozda je mulj u BIH malo drugachiji, mekshi od nasheg...

Malo crnog humora, ne shkodi ...
[ jericho1405 @ 11.03.2009. 18:11 ] @
Hehe, sve je moguce. Ne znam koje je sorte, al' je za*eban pravo ;) Inace, ako nista, eto, crni humor cvjeta. I to je nesto.
[ musicmaster @ 11.03.2009. 18:56 ] @
Citat:
jericho1405: Hehe, sve je moguce. Ne znam koje je sorte, al' je za*eban pravo Inace, ako nista, eto, crni humor cvjeta. I to je nesto.

Da. Smejanje je smejanje...
Sa suzama ili bez....

Ma, koliko god se trudim da ostanem/ostanemo pozitivni,
u svakodnevnom zivotu, pa i ovde,
sve je teze i teze.....

Nekada smo bili najjachi kao "materijalni" model ujedinjenosti, da se tako izrazim...
Sada igraju igrice sa nama....

"Ja biti vishe od jednog..... elektrona.... bre!"

To hotju da kazem...
[ jericho1405 @ 11.03.2009. 19:33 ] @
Citat:
musicmaster: Da. Smejanje je smejanje...
Sa suzama ili bez....

Lijepo je to Mesa Selimovic zapisao: "Suze mi teku od smijeha. Ako prestanem da se smijem, ostace samo suze". Tako je nekada bilo, tako je, definitivno, i sada. Tuga i zalost, jednom rjecju Balkan ;)
[ Srđan Pavlović @ 11.03.2009. 22:38 ] @
Kad stupa ovo na snagu da planiram pecanje i gledam vodu, kao Ahmet Shabo, da se smirim... (kad vec neko pomenu Selimovica...)?
[ mmix @ 11.03.2009. 22:53 ] @
OK, konacno sam na vestima cuo prvu iole razumljivu recenicu u celom ovom slucaju i racionalizaciju iza ideje. Rezon koji su izneli je da je bolje da drzava istrpi trosak za peti dan (koji su sracunali na prosecno 3500din mesecno po iskriziranom zaposlenom, ne znam kako jer bi to znacilo da je ljudima prosecna plata 17500, al ajde) nego da isti bude otpusten i da posle mora da mu se placa socijalno na birou jer ce suma sumarum izdatak iz budzeta biti manji.

Ono sto nije rezonski je naravno da nece placeni peti dan imati neradno samo oni koji bi bili otpusteni vec bi primali svi zaposleni u firmi koja se nekako (kako?) okarakterisi kao 'iskrizirana', pa to vise nije 3500 dindzi naspram socijalke. A i dalje ostaje ta socijalna nepravda prema onima koji rade punih 40 sati (a bogami i vise). ALi koliko vidim polako se prizivaju pameti i sve je vise glasova protiv ove "fenomenalne" ideje.

I mante se sevdalinki i mulja, ozbiljne su ove stvari
[ a1200 @ 11.03.2009. 23:29 ] @
@Ivan Dimkovic
Citat:
Vidi ovako, svakome u tzv. "vlasti Srbije" je pred ocima samo jedna stvar - opstati za vreme mandata jer je politika u stvari nezvanicni socijalni servis u Srbiji - omogucava ishranu, prevoz, krov nad glavom... a onim sposobnijima cak i resavanje zivotnih pitanja do kraja zivota, penziju, letovanja, zimovanja... bolje nego ikad :)

Dakle, sve sto se radi u zivotu jednog prosecnog politicara je u kontekstu sprecavanja velikih nemira koji bi izazvali ili nasilan prestanak mandata, nove izbore ili, jos gore, neku siroku akciju sudskih organa sve od strane politickih neprijatelja koji bi iznasli dokaze za ko zna sta iz neke fioke... :-)

U cemu je fora sa tim sto ti pricas? Prosto, pozajmis lovu od MMF-a koji ce vrlo drage volje da pljune lovu jer znaju da ce neko to morati da vrati - deo te love koristis za placanje masnog i neefikasnog drzavnog aparata (Srbija je jedna od retkih zemalja u okruzenju koja ne radi secu drzavnog aparata) a deo, eto, bice i to - u "placeno radno vreme" kako se rulja ne bi bunila :)

Jedini problem je sto te MMF kredite neko mora da placa - ali, vidis, tu dolazi do izrazaja suva genijalnost tih likova - oni nece biti ti koji ce placati te dugove - njihova deca se skoluju u dobrim skolama, bogu 'fala, ne stoji se lose sa privatnim finansijama... a to sto ce neciji unuci da N% svojih primanja odvajaju za vracanje dugova na ove bahanalije... who gives a flying fuck :)

Pogodio si ga ovaj put 100% :)

Postoji i nastavak ove price, a to je, da se ovaj nacin "opstanka" namerno podrzava (tj. namerno se daju krediti, iako se zna, da se zemlja koja ih uzima nalazi na ivici mogucnosti da ih ikad vrati).
Kad si duzan, i tvoj opstanak zavisi od novih kredita, onda moras slusas i radis kako gazda kaze...

Korumpirana vlast se zaduzuje, trosi pare ne namenski (ne gradi fabrike i infrastrukturu, nego poklanja pare i besomucno krade) - zbog toga, nama obicnim smrtnicima, ce se skidati koza sa ledja narednih 100+ godina... i kao bonus, svaka sledeca vladajuca struktura (ma kakva ona bila) ce morati da slusha sta joj se kaze, tj. bice pod kontrolom - odnosno u duznickom ropstvu.

The future is bright :)
[ Nenad1234BGD @ 11.03.2009. 23:36 ] @
Mislim da, posle svega, ovako nesto nece proci zato sto jednostavno nece biti para za ovakve akrobacije.

A para nece biti zato sto drzava hoce/treba da pozajmi novac od MMF-a. Da bi pozajmili novac koji navodno treba da se koristi za ocuvanje makroekonomske stabilnosti MMF ce najverovatnije traziti da se:
- smanji potrosnja
- izvrsi rebalans u korist investicija
- a jos mislim da ce traziti i da se revidira vrednost dinara, tj da ga puste da jos malo klizne.

Na stranu sto stalno pricaju da treba zavrsiti privatizaciju ili bar restrukturiranje vec godinama, i da se treba resiti javnih preduzeca... hajde cak i da to ne traze i ovo je nedostizno sto ce mozda traziti.

Na kraju krajeva, moguca je i opcija da se ne dogovorimo sa MMF-om. I onda ce nam opet svet biti kriv sto nam ne daju novac, zavera itd... I dan danas se prica o dilu sa MMF-om kao nesto sto sigurno prolazi, osim ako ovi nasi nisu naumili bas da "skinu gace" na sve zahteve MMF-a.

Sto se tice prosecne plate - mozda se to odnosi na prosek onih delatnosti za koje drzava ocekuje da ce biti na udaru - mozda metalci i tako ta bransa?

Mada, moja neka racunica kaze da ako smo u proseku u 2008 imali nesto manje od 2,000,000 zaposlenih - a ako 30% trenutno zaposlenih udje u "program" mesecno odrzavanje tog "petog dana" bi kostalo oko 2.1 milijarde dinara - po parametrima da je prosecan trosak mesecno 3500 dinara.

I jos jednom - iz krize se ne izlazi neradom i zaduzivanjem vec radom i stednjom.

[ musicmaster @ 11.03.2009. 23:38 ] @
@mmix

Jesu ozbiljne i te kako.

Reshenje su nashli u P.M.

Bitno je da je "neshto" povetjano tako shto su ukinuli dnevnice za "lidere"-poslanike.
Majko moja...

Treba da dovedemo nekog Japanskog experta da nam kaze ukratko, shta nam je chiniti,
iako svi podsvesno vetj znamo....
[ EmilijaV @ 11.03.2009. 23:42 ] @
Citat:
musicmaster:Treba da dovedemo nekog Japanskog experta da nam kaze ukratko, shta nam je chiniti,
iako svi podsvesno vetj znamo....

Da se kolektivno samoubijemo! Najpametnije bi nam bilo...

Citat:
musicmaster:Bitno je da je "neshto" povetjano tako shto su ukinuli dnevnice za "lidere"-poslanike.
Majko moja...

A cujem i da je Canak uzeo neplaceno dok je u VB, tako da se bar za neko vreme skinuo sa budzeta! I to mu dodje kao neka usteda...
[ musicmaster @ 11.03.2009. 23:45 ] @
On koliki je, najverovatnije tje i da ushtedi...
A ako je svestan toga, pa josh i u javnosti krene da se dichi time...,
kako je humano ushtedeo, posle VB sesije... dok se kravio sa ostalima u VB sesiji...

[ EmilijaV @ 11.03.2009. 23:57 ] @
Citat:
musicmaster: On koliki je, najverovatnije tje i da ushtedi...

Ako nista drugo, bar ce Skupstina da ustedi na hrani, a i taj restoran se finansira iz budzeta...
Bese tamo klopaju za neku sitnu lovu?
[ musicmaster @ 12.03.2009. 00:02 ] @
Kad obrnesh i okrenesh, pa sagledash bolje malo,....
pa onda opet obrnesh i okrenesh, samo ovoga puta u kontra smeru....
pa josh bolje sagledash....

jedna od opcija je
Citat:
Da se kolektivno samoubijemo! Najpametnije bi nam bilo...

ili da sachekamo Japanca da nas pripremi u njihovom maniru.

Harakiri!
ili harikiri, whatever...
[ jericho1405 @ 12.03.2009. 06:38 ] @
Pozajmice MMF novac, nije to problem. Problem je nacin na koji ce se ta sredstva trositi, obzirom, na mnoge sulude ideje koje cujemo u posljednje vrijeme. Stvar je u tome sto se sve radi kako bi se vladajuca struktura zadrzala na vlasti, tj. kako obican gradjanin ne bi poceo da sumnja, i prestao da daje podrsku istoj. Obzirom da imaju ogranicen mandat, vecina stvari se drzi u zivotu pod "prisilom" i na staklenim nogama za vrijeme trajanja tog perioda. Pa se tako prezaduzujemo, i taj novac trosimo na jako glupe nacine. Dakle, pomaganje ocuvanja vlasti je ispred pomaganja drzavi i narodu. Tj. sve to izgleda kao prividan porast standarda i napretka, al' na duze staze to je veoma pogubno, i predstavlja mirno marsiranje u propast.
[ Pali zari @ 12.03.2009. 07:13 ] @
nisu to glupi nacini, to su veoma pametni i smisljeni nacini kako da se novac preusmeri u necije dzepove, sta treba raditi?
skresati maksimalno birokratiju, cini mi se da dans imamo nekih 40.000 birokrata, naci nekog ko ce da ulozi kod nas, smanjiti fucking broj papira koji treba da se izvadi za bilo sta, da dovedemo neko crazy nemca da nas dovede u red sa disciplinom i da nas natera da radimo umesto da kukamo.
[ deerbeer @ 12.03.2009. 10:33 ] @
Citat:
Pali zari: nisu to glupi nacini, to su veoma pametni i smisljeni nacini kako da se novac preusmeri u necije dzepove, sta treba raditi?
skresati maksimalno birokratiju, cini mi se da dans imamo nekih 40.000 birokrata, naci nekog ko ce da ulozi kod nas, smanjiti fucking broj papira koji treba da se izvadi za bilo sta....

Ne samo skresati broj radnih mesta , vec skresati javnu potrosnju na svim nivoima:
poslanicke,ministarske, direktorske plate i rashode u J.P sve do nivoa opstina i gradskih skupstina
kao i njihove astronomske troskove,bonuse, otpremnine, vozne parkove , goriva, javne nabavke itd ..
Ima jos desetine nacina da ustede drzavni novac .
Ali ne ,to im nije palo napamet, a zna se i zasto :jer je sve to ista povezana banda,
ne zele da im partijske kolege ostanu bez svog dela kolaca , podrivali bi sistem , morali bi onda na nove izbore ,
socijalni nemir , a ovaj visak otpustenih u drzavnim preduzecima vise ne bi bili njihovi glasaci.
Ovako ce da primene recept : Pozajmi pare jer je to najlakse a nama ce deca da vuku bukagije duznickog ropstva ..

Citat:

da dovedemo neko crazy nemca da nas dovede u red sa disciplinom i da nas natera da radimo umesto da kukamo

Ja glasam za japance : Oni imaju jedan praznik u godini pa i tad rade :)
[ vladd @ 12.03.2009. 10:48 ] @
Japanca, i ja glasam za Japanca, pravi ljudi za hohstaplerski mentalitet

Njih ne podnose zato sto puno rade i posteni su prema radu i svojoj drzavi.
Imaju visok nivo i ljudskog i poslovnog morala..

Dva puta u 20-ak godina sam prisustvovao kletvama i psovanjem Japanaca..., prvi put u Sarajevu, kada su (privremeno) preuzeli servis sluzbenih vozila za ZOI(Feroelektro bese, taj sok i uzas je postao anegdota koja se prepricavala godinama), i skoro u Beogradu, nakon par donacija (jedna je kada su poklonili autobuse)...

Japance bas ne podnose..

Poz
[ jericho1405 @ 12.03.2009. 11:11 ] @
Naravno da su to smisljeni potezi vlasti kako da obezbjedi mir i blagostanje gradjana, dok sa druge strane pozornice prave cirskus i pljackaju drzavu na sve moguce nacine. Medjutim, dio novca koji se zaista odvaja na gradjane i razvoj drzave se bezobzirno trosi na nebitne i, eto, glupe stvari. Jednostavno, privreda je zapostavljena, ustanove koje mogu da vrate ulozeni novac nekada u buducnosti, skoro, da i ne postoje, il' na jedvite jade prezivljavaju i jako lose posluju itd itd. Dakle, jedna potpuno destruktivna drzavna politika.

Ipak, oni nisu krivi, sto kaze Balasevic, krivi smo mi. Sve dok narod samo bleji i slijeze ramenima, politicari se nece truditi da promijene svoje nacine ponasanja, i vodjenja drzave.

A, o parazitima koji na jaslama drzavnog budzeta zive raskosnim zivotima ne treba ni trositi rijeci. Lesli ima kreativne ideje kako da se postupi sa njima ;)
[ mmix @ 12.03.2009. 11:13 ] @
Joj, kad krenete tako da pricate o Japancima ko da ste tamo ziveli ili cak pricali sa nekim japancem o tome. Japansko drustvo je jedna surova diskriminisuca sredina u kojoj svako ko ispada iz "norme" biva na naki nacin kaznjen za to, pocev od toga sto bi nama bilo dovoljno to sto smo stranci, ili smo se usudili da kazemo nesto sto nije mainstream. Nije radna etika i disciplina jedino sto se od radnika zahteva u Japanu, vec i postovanje defacto sistema kasti i za to moras da budes "ispiran" od rodjenja da bi prihvatio kao normalan zivot. Mi nismo nauceni na takav stil zivota i nikad se ne bismo navikli na to, kao ni mnogi, mnogi drugi, niti bi po meni trebalo da se navikavamo na tako nesto. Moze se biti profesionalan i radan i etican prema poslu i bez takvog ubijanja u mozak.
[ jericho1405 @ 12.03.2009. 11:20 ] @
Citat:
deerbeer: Ja glasam za japance : Oni imaju jedan praznik u godini pa i tad rade :)

Sto je apsolutni idiotizam.
Japanci su, zaista, van svake konkurencije sto se tice zelje i volje za radom. Al' neka, hvala, daleko im kuca od nase :)
[ deerbeer @ 12.03.2009. 11:55 ] @
^ MA sala ljudi ,koliko je tema ozbiljna vise niko smajlije i ne primecuje , a i citirao sam "japanca" iz filma tesne koze :)
a i ne moramo primeniti-asimilovati i nauciti sve njihove osobine sistem, institucije i toliku volju za rad ,
vec kako rece @vladd : Imaju visok nivo i ljudskog i poslovnog morala i posteni su prema radu i svojoj drzavi,
a to u zemlji Srbiji spada u domen SF-a.

[ Marko_L @ 12.03.2009. 15:22 ] @
To je upravo ono o čemu sam pričao, ljudi ne žele da preuzmu odgovornost za sebe i svoj život. Većina bi jednostavno da prepusti nekom drugom da se pobrine za to... državi, japancima, nemcima... Bez obzira što se to ovde spominje u šaljivom tonu, ja skoro svaki dan čujem nekog ko kaže "Eh da dođe ovde [japanac, nemac, amerikanac... ubaciti po želji] da dovede sve u red". Mislim, ok, ako neko misli da je japanski model najbolji, može taj model da se primeni i bez da dolazi japanac. Jednostavno, ako ti se dopada taj model, ponašaj se kao japanac, radi kao japanac, poštuj japansku tradiciju... pa ako dovoljno ljudi bude tako radilo i zemlja će početi da liči na Japan. Zašto uvek srbina neko mora da tera da nešto uradi.
[ Lesli Eldridz @ 12.03.2009. 15:40 ] @
Kakve veze ima Srbin, jel je taj sto je ziveo negde tamo rekao da je i tamo isto i da su ljudi i tamo pre izabrali fiksnu platu nego te bonuse. I sta to uopste znaci "preuzeti odgovornost za sebe i svoj zivot". Svakog dana ide ta proganda vec godinama, a ja i sad ne znam sta to znaci. Ne voli svako da bude bizmismen, a i da voli, ne moze svako da bude bizmismen, nego vecina propadne kad krene u bizmis, a i ne zeli svako da zna sta su to investicioni fondovi ili bilo sta od toga. Neki mozda imaju vaznijih stvari u zivotu nego sto su nekakvi bonusi, zarade i ostalo sto je sad izgleda postala nekakva religija. Ja licno mislim o tim komentarima o preuzimanju odgovornosti ono isto sto su davno rekli - "sit gladnom ne veruje". Sit ce uvek da tvrdi kako je on sit zato sto je mnogo sposoban, mnogo on naucio ili nesto, a takodje ce uvek da tvrdi da i gladan moze da postane sit, samo ako "preuzme odgovornost u svoje ruke" , "nauci" itd. U stvarnom svetu nije tako, nego gladan nekad ima da bude gladan i dalje pa ne znam koliko odgovornosti da preuzme i ne znam sta da nauci u zivotu, na primer da shvati teoriju svega, a od dva gladna, pre ce da postane sit onaj ko je veci mufljuz i udjiguz, nego onaj ko je razumeo teoriju svega. I zato vecina u Srbiji, Tanzaniji ili na Mauricijucu vise voli vrapca u ruci nego golubove na granama. Sto sve uopste nema veze sa budalastinom da drzava dotira propale firme ili da ovaj i onaj "treba da imaju platu toliko i toliko". E ne treba da taj ima tolki platu nego koliko se onoga sto taj proizvodi proda pa se to sve preracuna i podeli od zarade, toliko treba i taj da ima platu, a propale firme treba da propadnu skroz a ne da im drzava pomaze da ne propadnu.
[ deerbeer @ 12.03.2009. 16:13 ] @
Citat:

Zašto uvek srbina neko mora da tera da nešto uradi.

Pa nazalost mora , kad je manjak bilo kakve kolektivne svesti i poslovnog morala i etike ( posebno kod vlastodrzaca),
a takav mentalitet je nesto sto se najsporije menja ..

Nego objasni ti to ovima sto "primaju platu a ne moraju da bushe" u drzavnim firmama ,
kako ne mogu da rade posao za koji nisu kvalifiokovani ,
kako posao ne trebaju da dobiju preko rodbinsko-plemenskih veza nego svojim radom i znanjem,
kako se milioni ne zaradjuju preko noci ,
i kako je necasno i nemoralno uzeti mito .

More ...bich bato .. nista drugo ne pomaze.

[ Marko_L @ 12.03.2009. 18:27 ] @
Citat:
Kakve veze ima Srbin, jel je taj sto je ziveo negde tamo rekao da je i tamo isto i da su ljudi i tamo pre izabrali fiksnu platu nego te bonuse.

Slažem se ja sa tim Lesli... kome se više sviđa veća sigurnost, a manja zarada... to je jedno i to je potpuno njegova stvar... ali sasvim je drugo ako je tebi ta fiksna plata mala i deca ti gladuju, a tebe mrzi da makneš zadnjicu i promeniš posao ili radiš više... nego kukaš po forumima i tražiš od države i japanaca da ti reše problem. A Srbina sam pomenuo zato što sam samo u Srbiji čuo da prizivaju japance, nemce, amerikance u pomoć da ih dovedu u red. U tim zemljama sigurno nećeš čuti "Eh da nam dođe Srbin pa da sve dovede u red", nego kad su nezadovoljni ljudi uzmu svoj život u svoje ruke i izađu na ulice, vrše pritisak na vlast, itd.
Citat:
I sta to uopste znaci "preuzeti odgovornost za sebe i svoj zivot". Svakog dana ide ta proganda vec godinama, a ja i sad ne znam sta to znaci.

Pa kao što rekoh, to znači da uzmeš svoj život u svoje ruke i da sam odrediš koliko ti treba i zaradiš toliko, a ne da ti država određuje koliko ti treba, pa da ti još i dotira ako ti nemaš dovoljno. To znači da ti ne treba japanac da ti dolazi i tera te da se ponašaš normalno i govori ti kako ćeš ti da radiš. To znači da nećeš plaćati RTV pretplatu iako nemaš TV prijemnik u kući, samo zato što država kaže da tako treba, pa ga još veže za račun za struju što je protivzakonito i nenormalno i ne verujem da postoji igde osim u Srbiji. To znači da nećeš kupovati najnoviji mp3 plejer na tržištu samo zato što reklama kaže da tako treba, nego ćeš sam odlučiti da li ti treba ili ne i da li možeš da ga priuštiš. To znači da nećeš uletati u kredit da kupiš nov auto koji relano ne možeš da priuštiš, samo zato da bi imao bolji auto od komšijinog. I to znači da ako ne možeš da odoliš iskušenju, pa uradiš tako nešto, ne treba da tražiš od države (pa samim tim i ostalih građana koji plaćaju porez) da te čupa iz rupe koju si sam iskopao, nego izvoli radi dva posla pa vrati kredit. Ili možda misliš da treba drugačije ?
[ Lesli Eldridz @ 12.03.2009. 19:03 ] @
Pa dobro, ne mislim i sve se slazem, ali ako neko tako voli, to da drugi misle za njega, ili mu je dovoljno i malo, pa neka ga, dok ne ugrozava druge, sto ovo sa dotiranjem jeste, ali opet tu nije on kriv, nego blesava drzava sto ima te fiks ideje. Kad bi neko od ovih morao na ulicu zato sto je ziveo preko svojih mogucnosti pa uzimao kredite, a sad propadne firma u kojoj je radio, mozda bi posle postao normalan. Ovde je u stvari drzava krivac zato sto neguje i razvija taj bolesni mentalitet, a ne ljudi. Ljudi ko ljudi, isto ko i drugi, uglavnom glupanderi.
[ musicmaster @ 12.03.2009. 19:50 ] @
Citat:
Pozajmice MMF novac, nije to problem....

More, ovo i jeste najvetji problem od svih koliko ja vidim.
Ruchna - odma'!

Citat:
deerbeer: ^ MA sala ljudi ,koliko je tema ozbiljna vise niko smajlije i ne primecuje , a i citirao sam "japanca" iz filma tesne koze
a i ne moramo primeniti-asimilovati i nauciti sve njihove osobine sistem, institucije i toliku volju za rad ,
vec kako rece @vladd : Imaju visok nivo i ljudskog i poslovnog morala i posteni su prema radu i svojoj drzavi,
a to u zemlji Srbiji spada u domen SF-a.

Bash tako.

Samo malkice da nas nauche, ne mnogo, malkice je dosta..
Nakon toga mozemo i mi sami.. Kao kad uchish neki programski jezik.

"Uff, kad tje bre tih 17h (15h, svejedno)...
Josh 15 minuta,...hmm, ma ko ga jebe,
Boss nije tu, otishlo govedo.. ma, odoh ja shta me briga,
sve sam i zavrshio za danas..."

Zalosno, a mozda i nije,
ja sebe nikada nisam nashao da tako razmishljam..
Ali znam da vetjina (dodushe sada manjina) to i dalje radi.

Shta tjesh!