|
[ srpsko gradjevinarstvo @ 15.03.2009. 13:13 ] @
| Lanac prodavnica Lili juče je organizovao prevaru o kojoj vredi pisati da ljudi opet ne nasednu.
Moja komšinica Sanja, inače prvi razred srednje škole učestvovala je u sms igrama koje organizuje Lili i dobila neku kozmetiku. Igru je videla u nekom časopisu koji distribuira Lili i kupon tu pronašla. Uključila se u Igru, zvali je, pitali neka pitanja tipa geografije i dete sve odgovorilo tačno. Juče u tri su je obavestili da je dobitnik laptopa u 15 h, lično je zvala glavna urednica te nazovi nagradne igre i čestitali joj. Zatražili su Sanji da dođe u prodavnicu Lili na Tašu, gde je bio na veliko displeju ispisan njen kupon i ime. Tu su joj uzeli kupon, tražili lične podatke, kućni telefon, podatke roditelja i da potpiše da je dobitnik nagrade. Sve je bilo ok. Opet je zvala glavna urednica i čestitala.
Bio sam do prodavnice da nešto kupim i budući da sam dobar sa njenim ocem svratim na kafu.Oni mi pričaju da je dete izvuklo nagradu i vidim sms-ove iz Lilija u kome joj čestitaju da je dobila laptop. Dete naravno presrećno. Kažu dobija ga na kućnu adresu do 28.03.
U 9 h uveče iz Lilija stiže poruka da je to greška i da nije dobila laptop.A na taj broj neće da se jave. Laptop je bio druga nagrada. Prvu nagradu je dobila jedna jedna žena u iznosu 100 000 din, i nju su takodje obavestili da je greška.
Dakle Lili po danu deli nagrade, a noću se izvinjava da ih niste osvojili. |
[ Horvat @ 15.03.2009. 13:18 ] @
samo jedno pitanje
Citat: srpsko gradjevinarstvo: Prvu nagradu je dobila jedna jedna žena u iznosu 100 000 din, i nju su takodje obavestili da je greška.
kako znas da je ovo tacno?
[ srpsko gradjevinarstvo @ 15.03.2009. 13:24 ] @
pa imaju poruke u mobilnom...i čestitka. i sve ostalo..Pozvaću mog drugara iz policije i neka se bavi prevarantima.
[ Horvat @ 15.03.2009. 13:27 ] @
cek ti znas i zenu koja je "dobila" 100 000,i devojcicu sto je "dobila" laptop?
[ srpsko gradjevinarstvo @ 15.03.2009. 13:34 ] @
Devojčica živi u mojoj zgradi i ide u prvi srednje..znam joj celu porodicu. Pošteni ljudi. Skromni i pošteni. A jedna njihova poznanica radi u Liliju i ta poznanica je rekla da je ta "žena dobitnik" 100000 sinoć napravila veliku frku Liliju.. Bilo je gužve.
Inače mala Sanja je već jednom na isti način dobila torbicu kozmetike u Liliju. Kupone je nalazila u časopisu Bravo.
Uostalom kako ja cenim činjenice pozvao sam druga inspektora da pokupi taj mobilni od deteta, a i ovde sam obavestio.Od mene dosta.
[ Horvat @ 15.03.2009. 13:36 ] @
pa to mi nije bilo jasno,kako znas za tu 1. zenu,hvala na objasnjenju
a je l ti ta poznanica iz lily rekla da li je neko drugi dobio?
[ srpsko gradjevinarstvo @ 15.03.2009. 13:42 ] @
E to ne znam. Ali sam bio svedok da je urednica te igre zvala i čestitala detetu na moje oči. Zadržali me ljudi na ručku. I onda su tražili da mala dodje kod njih donese kupon iz Brava i uzeli joj sve podatke. Računar dobija do 28.03..I onda uveče ništa..poruke izvinjenja...
Za frku koju je digla dobitnica prve nagrade, saznali su od te njihove poznanica, koja radi u Liliju.
[ Horvat @ 15.03.2009. 14:04 ] @
moja greska,njihova,ne tvoja poznanica
pa prvo treba proveriti da li je stvarno bila greska u pitanju [odnosno da li je /ce biti dodeljene nagrade]...
[ biotech @ 15.03.2009. 14:11 ] @
the trash!
[ Miroslav Jeftić @ 15.03.2009. 14:56 ] @
Citat: Horvat: pa prvo treba proveriti da li je stvarno bila greska u pitanju [odnosno da li je /ce biti dodeljene nagrade]...
Mogu uvek da kažu da je greška i da dodele nagrade sami sebi, tj. nekom šefu/šefovom sestriću/kumiću/itd. Kao da će to neko da proverava.
[ staticInt @ 15.03.2009. 15:41 ] @
Pa realno, tako se uglavnom i radi, nagrade se podele njihovim ljudima. Svaka nagradna igra ide tako nesto daju sirotinji a ostalo podele izmedju sebe, realno tu policija nema sta da uradi oni mogu uvek reci da je u pitanju greska a i taj ko drzi lanac Lilija moze svakako da plati dovoljno da cela prica stane, tako da od toga nema leba. Bolje reci prijateljici da zaboravi na nagradu :)
[ a1200 @ 15.03.2009. 16:16 ] @
Realno, ovakva prevara moze da se objavi u novinama - pa ce to imati kontra efekat od cele ideje te "nagradne igre". Posebno zato sto su ostecena 2 ucesnika u igri... a ako se pokaze da se ovako nesto dogadjalo i ranije (tj. javice se ljudi ako su bili prevareni), onda je to druga prica.
U svakom slucaju, bila perevara ili ne, ovo je krajnje neozbilljno ponasanje koje treba da dobije svoj epilog.
[ obucina @ 15.03.2009. 16:44 ] @
Cela oblast priređivanja igara na sreću u Srbiji pati od neprimenjivanja Zakona o igrama na sreću i totalnog odsustva inspekcijeskih kontrola i nadzora. Najveći gubitnici su upravo učesnici. Idemo redom, Zakon o igrama na sreću:
Član 2. tačka 1.
Igrama na sreću, u smislu ovog zakona, smatraju se igre u kojima se učesnicima, uz nepostrednu naplatu ili naplatu posrednim putem (preko obračuna dodatnih telefonskih impulsa i sl.), pruža mogućnost da ostvare dobitak u novcu, stvarima, uslugama ili pravima, pri čemu krajnji ishod igre ne zavisi samo od znanja ili veštine učesnika u igri, nego i od slučaja ili nekog neizvesnog događaja.
Član 4. tačka 1.
U skladu sa ovim zakonom mogu se priređivati samo igre na sreću koje su upisane u katalog o vrstama igara na sreću i za čije priređivanje su doneta pravila igre.
Član 13. tačka 1.
Igre na sreću iz člana 2. ovog zakona jesu:
1) klasične igre na sreću (lutrija, sportska prognoza, loto, keno, tombola, fonto);
2) posebne igre na sreću;
3) nagradne igre u robi i uslugama
Član 16 tačka 1
Nagradne igre u robi i uslugama su igre koje u reklamne i druge svrhe priređuje pravno lice, odnosno preduzetnik, u kojima se učesnicima pruža mogućnost da ostvare nagradu u stvarima ili uslugama.
Iz ove četiri tačke je jasno da SVE nagradne igre, pa i ova, potpadaju pod IGRE NA SREĆU, čije je priređivanje propisano zakonom.
Član 89. propisuje postupak davanja saglasnosti za priređivanje igre na sreću.
Prvo pitanje za drugara inspektora je - da li je Lilijeva nagradna igra priređena u skladu sa zakonom (članovi od 88. do 92.), tj da li je Lili dobio saglasnost i platio naknadu za priređivanje igre.
Ako nije, eto prvog posla za drugara inspektora - krivično delo neovlašteno priređivanje igara na sreću, što je solidan prekršaj.
[ gleb @ 15.03.2009. 18:25 ] @
Cek, cek, tako lako su se predali?
Ono, zahebes neko dete i puj pike ne vazi?
Nagradne igre su propaganda / reklama /advertising. Cilj je pozitivna slika a ne ovo sto si opisao. Zanm o cemu pricam jer sam godinama ucestvovao u organizaciji istih pa i urucivao nagrade. Ne zanm da se iko igrao sa tim stvarima, doduse radio sam sa ozbiljnim firmama. O Lilly ne znam da li su takvi – ozbiljni.
Ali znam da se svaka nagradna igra mora registrovati kod nekog ministarstva verovatno finansija, sa tacnim ciframa, periodom trajanja, mehanizmom igre, uslovima dobijanja, datumom izvlacenja pa i uslovima garancije ako se dele teh proizvodi.
Malo kojoj firmi pada na pamet da to ne uradi jer u zadnjem redu stoje dezurni koji jedva cekaju da ih oderu od kazni.
Zato pismo u Lilly i isto svim medijima i ministarstvu.
Ako je to istina i ne baronises ne pise im se dobro.
Poz,
[ srpsko gradjevinarstvo @ 15.03.2009. 18:48 ] @
Koje su to ljudi barabe teško je opisati. Ne razumem što onda uopšte to organizuju kada na kraju ne daju ništa.
[ a1200 @ 15.03.2009. 19:28 ] @
Citat: srpsko gradjevinarstvo: Koje su to ljudi barabe teško je opisati. Ne razumem što onda uopšte to organizuju kada na kraju ne daju ništa.
Mene ovde vishe nista ne iznenadjuje... korupcija/lopvluk, od vrha -> do salterskog sluzbenika.
[ chupcko @ 15.03.2009. 19:32 ] @
Jel ovo opet neka propaganda, jel ima nekih dokaza, osim bla bla :).
Uzgred kako bese, maloletnici ne smeju da ucestvuju u nagradnim igrama :))).
[ staticInt @ 15.03.2009. 19:44 ] @
Ne razumete koji je problem, ovde je Lili napravio nagradnu igru koja je sasvim legalna i bez ikakvih pravnih prestupa, samo sto su dobitnici bili greska, e sad ako neko na sudu moze da ustanovi da dobitnici nisu greska svaka cast mada iskreno mislim da je to nemoguce. Ne brinite se oni su se ogradili od svih mogucnosti da vi njih tuzite po ovom pitanju i ne rade to tako jeftino.
U svakom slucaju po meni ovde nema leba osim ako vam neki medij ne podigne prasinu pa da se nadje jos ljudi koje su prevarili ali to ce biti jako tesko verovatno ni jedan medij time nece da se bavi jer ne zeli da stane na zulj vlasniku. Mada me zivo zanima ako neko moze da nadje u agenciji za privredne registre to preduzece da se pogleda vlasnicki list.
[ Seraphim0301 @ 15.03.2009. 19:47 ] @
Ma oni su jos dobro prosli, barem su im pare ostale u dzepu, sem kupovine brava doduse.:) Ma treba te mafijase najuriti, od raznih kvizeva pa do Milana tarota i slicnih. Ako se cini predobro da bi bila istina, vjerovatno jest! :)
[ jericho1405 @ 15.03.2009. 20:06 ] @
Damn! Prestacu da kupujem Lili :D
Dakle, jos jedna u nizu prevara. Mada, ako je sve proslo kako treba, tj. ceremonija izvlacenja i proglasenja pobjednika, pa poslije oni poceli da poricu i pricaju o nekim greskama itd itd, mislim da bi se trebali kontaktirati nadlezni organi, pa da se sve to lijepo preispita, i na kraju prevaranti zasluzeno kazne.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 15.03.2009. 20:21 ] @
Ljudi su joj lepo pokupili sve podatke, samo nisu tražili rodoslov pokojne babe, kao to je obavezno za dobitnike.
Osećao sam potrebu da to iznesem ovde kako bi upoznao javnost da ljudi ne nasedaju na nagradne igre Lili. Da ne paranoišemo ima i normalnih nagradnih igara i to je ko voli sasvim ok.
[ voja_pfc @ 15.03.2009. 22:50 ] @
Ako ne pomaze inspekcija, sigurno ima novinara koji bi voleli takvu pricu.
Neka zajednicki sa tom zenom kontaktiraju razne novine/tv/radio, prikazu te sms-ove i sta imaju od dokaza.
Mnogo ce ih manje kostati da isplate te dobitke nego negativna reklama.
Sad je samo pitanje da li ce da odustanu ili ce da se dalje bore.
Ja svakako ne bih odustao.
[ djordje1979 @ 15.03.2009. 23:25 ] @
Ne diraj mi Milana tarota. Covek vredi svake ulozene pare!
[ tetreb995 @ 16.03.2009. 07:52 ] @
Nema od tog posla nista . Lilly drzi onaj mladi bizMismen iz ,dal' bese DS ili DSS .....a mi znamo kako to ide kod nas ....
[ Java Beograd @ 16.03.2009. 08:23 ] @
Ja bih priču ispričao SVIM medijima koje znam: televizije (od RTS-a do Palme), novine (od Politike do Kurira) i bogami i svim Radio stanicama do kojih mogu da dođem.
Neka svaki deseti medijum objavi priču - biće sasvim OK !
[ cozmo_im @ 16.03.2009. 09:02 ] @
Nema od toga nista. Poznajem neke ljude cija je cerka pre nekoliko godina dobila neku AIWA MP3 muzicku liniju (u nekim novinama), slikali je kao dobitnicu i ladno dosli, uzeli mini liniju i kao to je to - samo za slikanje aj sad kuci ne mozes nam nista.
I stvarno - ne moze se nista, ne mozes da dokazes da si dobio - cak i ta slika (nije objavljenja) nije dokaz, a uvek mogu da kazu da je bila greska u dodeli ili da nije regularno izvucena nagrada: "desila se greska".
Pa ono pre 10-11 godina kad je Lutrija organizovala, 5 Yugo Florida, moj ortak je dobio ali pazite foru... samo je ON dobio. Tj. bila je samo JEDNA Florida koju su vukljali u 5 gradova (BGD, NS, NIS i mislim Kragujevac i Zrenjanin tako nesto) i tamo su "kao" ljudi dobijali - ali to su bili ljudi iz lutrije, samo za slikanje i TV fora i na kraju su tu jednu floridu u Beogradu dodeli nekom (moj ortak je imao srece eto).
Dakle, klasicna fora, ljudi se navuku - eto kao neko dobija i navale da kupuju srecke ko ludi... a istina...
Pri tom, ne moze im niko nista, te 4 Floride jesu legalno izvucene (ali su dobitnici njihovi ljudi, a niko nema pojma da ne postoje 4 automobila uopste) i na kraju naravno izvuku samo jednog pravog dobitnika da ne bude ono kao da se provali.
Doduse, drzavna lutrija danas stvarno deli dobitke, apsolutno znam jer znam coveka koji je dobio 750.000e na lotou, odmah po pokazanom dobitnom listicu su mu uplacene pare (nakon isteka 7 dana za zalbe).
[ Marko_L @ 16.03.2009. 13:36 ] @
Citat: Nema od toga nista. Poznajem neke ljude cija je cerka pre nekoliko godina dobila neku AIWA MP3 muzicku liniju (u nekim novinama), slikali je kao dobitnicu i ladno dosli, uzeli mini liniju i kao to je to - samo za slikanje aj sad kuci ne mozes nam nista.
I stvarno - ne moze se nista, ne mozes da dokazes da si dobio - cak i ta slika (nije objavljenja) nije dokaz, a uvek mogu da kazu da je bila greska u dodeli ili da nije regularno izvucena nagrada: "desila se greska".
Pa nije baš da se ne može ništa. Lepo kad ti kažu tako, uzmeš onu mini liniju zafrljačiš je o pod tako da ostanu samo parčići i kažeš "Ispalo mi prilikom slikanja, ne možete mi ništa", okreneš se i odeš.
Inače da ima tih prevara, ima. Moj drugar dobio neki televizor prošle godine, ne sećam se više na kojoj nagradnoj igri, i ladno došli posle 7 dana, kao u fazonu bila je greška i još, pazi bezobrazluka, doveli "pravog" dobitnika nagradne igre (verovatno neki njihov) da preuzme nagradu. Ovaj im samo rekao "Žao mi je, ja sam moju nagradu poklonio drugarici za rođendan dok još nije bila greška, to je moj zvaničan odgovor, a sad molim vas napustite moj posed" i ovi prvo nešto kao negodovali, pominjali miliciju, ali su odustali kad im je ovaj rekao da može slobodno da dođe i policija, ali bez naloga neće da uđu, a oni nek vide kako će da dođu do naloga, a i ako dođu mogu da dobiju TV u delovima, pa neka ga sastavljaju. I na kraju, nikom ništa, digli ruke. Možda mu ovi ne bi ni tražili TV nazad, nego fora što ovaj bio drčan i kad je primao nagradu. Ovi došli, doneli TV i očekivali da prođu kao kod većine ljudi, da ih prime ko careve, da im iznesu rakiju, ručak, prasence, dovedu trubače, da se slikaju... jok, ovaj im samo rekao "Ostavite evo ovde, i ajmo napolje, žurim na posao". Hehehehe, kakav car... al tako i treba sa njima. I ne shvatam ljude koji dobiju nagradu koja vredi, lupam 30.000 i onda časte klopu, piće, dovedu trubače... i potroše na to preko 30.000.
[ nkrgovic @ 16.03.2009. 13:53 ] @
Citat: cozmo_im: Doduse, drzavna lutrija danas stvarno deli dobitke, apsolutno znam jer znam coveka koji je dobio 750.000e na lotou, odmah po pokazanom dobitnom listicu su mu uplacene pare (nakon isteka 7 dana za zalbe).
Lutrija i nagradne igre nisu isto. Lutrije obrcu tolike jezive pare da im tih 20 ili 30% koliko od na nagradni fond ne vredi ni priblizno toliko da bi zbog njih rizikovali da izgube posao/licencu. Jesu to velike pare, ali ono sto ostaje njima je 2-3 puta vise :).
Nagradne igre su promocija i publicitet... Na svakome je da odluci da li ce to uraditi, tj. koliki je rizik da ce ga biti kaznjen ako ne uradi ono sto je oglasio, i kako da uradi tacno to uz najmanji trosak po sebe. Cilj je potrositi tako da sto vise zaradi od pozitivnog publiciteta.
[ Miroslav Jeftić @ 16.03.2009. 13:55 ] @
Da bi ih primili kao careve, treba malo veća nagrada od televizora... zar nisu gledali onu reklamu za Lav pivo?!
[ cozmo_im @ 16.03.2009. 14:15 ] @
Citat: nkrgovic: Lutrija i nagradne igre nisu isto. Lutrije obrcu tolike jezive pare da im tih 20 ili 30% koliko od na nagradni fond ne vredi ni priblizno toliko da bi zbog njih rizikovali da izgube posao/licencu. Jesu to velike pare, ali ono sto ostaje njima je 2-3 puta vise :).
Pa napisah vec da su pre 10-11 godina lazirali te Yugo Floride (tadasnja drzavna Lutrija). Dobro, sad je drugacije vreme i slicno ali i oni su muljali. Doduse, ne verujem da su muljali sa Loto dobitcima ali sa robniim nagradama mogu svasta...
[ vidan kv @ 16.03.2009. 20:20 ] @
Koliko se sećam Lili je deo UMS-a......ko je sa njima jednom imao posla kapira o čemu se radi.........sve lepo smišljeno i upakovano za drpanje para...........nema ništa od medijske halabuke,tužbe i sl......jednostavno,takvih se kloniš ukoliko se jednom opečeš,popio si foru i kraj...pa koliko te zacepe....pozdrav!
[ EmilijaV @ 16.03.2009. 22:23 ] @
Koliko znam, vlasnik Lilly drogerija je neki tajkun, koji je kupio onaj bivsi lanac prodavnica "Gorica" (mozda se neko seca), koje su isto prodavale kozmetiku i kucnu hemiju. Ali od kad su privatizovani su se razgranali toliko, da ih ima bukvalno na svakom cosku! Pa ko su oni da im se dodeljuju najbolje lokacije u BG, a verovatno i u drugim gradovima? Pogledajte samo onu radnju prekoputa Beogradjanke gde je nakad bila neka socrealisticka prodavnica tekstila, zvala se Samoizbor. A na mestu takve prodavnice, koje je jedno od najboljih u gradu, mi je logicnije da se otvori neki besan butik, ili bilo koja ekskluzivnija prodavnica, nego jedan Lilly, koji pri tom postoji na dva coska ispred i iza!!! Tu meni nesto smrdi od pocetka!
A s druge strane imate onu nemacku DM drogeriju, neuporedivo posteniju, cesto jeftiniju i sa boljim asortimanom (zensko sam pa obilazim te prodavnice, zato znam), koja svim kupcima deli letke (a stoje i na kasi) u kojima pise da trazi lokacije za prodavnice u BG (pa sledi tamo opis kakve i kolike). Cak pise da pronalazenje adekvatnog lokala nagradjuju! Bila je ranije jedna njihova prodavnica na Terazijama u onoj robnoj kuci koja je privatizovana, pa su ih izbacili. Stalno sam isla tamo i uzasno mi fali, jer su mnogo profesionalniji i bolji. Sad moram da idem cak do Londona da bih pazarila kod njih. Cesto ih pitam sto ne otvore vise prodavnica po gradu, na sta uvek dobijem odgovor - da oni planiraju, ali ne mogu da pronadju lokacije.
Pa ko je tu lud? Eto kako se u zemlji Srbiji postuju strana ulaganja. A po meni je ovo jedan super primer kako drzava stiti jednog tajkuna i njegov monopol, ne dajuci stranoj konkurenciji da se siri! Prema tome, mislim da je tesko sa takvima se izboriti!
[ Nabukodonosor @ 17.03.2009. 16:59 ] @
Zemljace, sta je drogerija?!?
[ cozmo_im @ 17.03.2009. 18:00 ] @
To je naziv za apoteku ili mesto gde su se prodavali razni preparati za lecenje necega i sl. Potice od engleskog drug store (radnja za lekove). Cesto su radili i nocu pa otud odomacen i naziv drakstor.
[ EmilijaV @ 17.03.2009. 18:31 ] @
@cozmo_im
Kakve veze ima radnja za lekove sa nocnim radom?
Elem, jeste da se rec "dragstor" kod nas odomacila za prodavnice koje rade non-stop, ali mislim da to nije pravilno. Jer "drug" zaista znaci - lek.
A sto se drogerija tice, to su radnje koje prodaju sve za domacinstvo, a sto nije hrana. Znaci: kucnu hemiju, sredstva za licnu higijenu i dekorativnu kozmetiku.
Nadam se da je sad jasnije!
[ mrkii @ 17.03.2009. 18:35 ] @
Citat: Ovi došli, doneli TV i očekivali da prođu kao kod većine ljudi, da ih prime ko careve, da im iznesu rakiju, ručak, prasence, dovedu trubače, da se slikaju... jok, ovaj im samo rekao "Ostavite evo ovde, i ajmo napolje, žurim na posao". Hehehehe, kakav car... al tako i treba sa njima. I ne shvatam ljude koji dobiju nagradu koja vredi, lupam 30.000 i onda časte klopu, piće, dovedu trubače... i potroše na to preko 30.000.
Ni meni nije nikada bilo jasno sto dobitnici izigravaju majmune. Ja kad bi nesto dobio, recimo bingo (mada ne igram) nikada ne bih dozvolio da me slikaju (ustvari dozvolio bih ali samo za Bekamovski honorar). Imam listic, molim, isplatite me i bez guzve. Ako je kojim slucajem slikanje obavezno (nekim glupim pravilom organizatora) dosao bih sav pokisao i namrgodjen a na svako pitanje odgovarao bih sa MRS pa ako oce nek slikaju.
[ Nabukodonosor @ 19.03.2009. 22:42 ] @
Citat: cozmo_im: To je naziv za apoteku ili mesto gde su se prodavali razni preparati za lecenje necega i sl. Potice od engleskog drug store (radnja za lekove). Cesto su radili i nocu pa otud odomacen i naziv drakstor.
Pa necu da kazem da nisam znao, ali miiissim, jel nemamo nase reci nego izmisljamo nove, koje po pravilu dolaze iz Amerike. Drogerija...svasta.
[ EmilijaV @ 19.03.2009. 22:55 ] @
Citat: Nabukodonosor: Pa necu da kazem da nisam znao, ali miiissim, jel nemamo nase reci nego izmisljamo nove, koje po pravilu dolaze iz Amerike. Drogerija...svasta.
Slazem se! Ta pojava i mene uzasno nervira. Medjutim, u ovu rec koriste u mnogim jezicima, cak i Francuzi, koji su poznati po tome sto mrze da ubacuju engleske reci.
[ Bojan Basic @ 19.03.2009. 22:59 ] @
Citat: Nabukodonosor:
Pa necu da kazem da nisam znao, ali miiissim, jel nemamo nase reci nego izmisljamo nove, koje po pravilu dolaze iz Amerike. Drogerija...svasta.
Ova reč je postojala u srpskom jeziku i mnogo pre nego što si se ti rodio.
[ EmilijaV @ 19.03.2009. 23:31 ] @
Moram da budem preciznija!
Droguerie - jeste francuska rec! E sad, koje je poreklo reci " drogue" (= drug, lek)? Rec "drogue" je najverovatnije latinskog porekla. Znaci, verovatno su je Francuzi koristili pre Engleza.
Ali zasto tupiti ovoliko, kad je bar ova rec odomacena u svim jezicima? Npr. DM imamo svi u okolini. Radi se o nemackom lancu prodavnica, a opet se zove "Drogerie markt". Pa zasto ne bismo i mi rekli - drogerija?
Mnogo je gore kad su neke druge reci u pitanju, bas para usi...
[ galet@world @ 21.03.2009. 16:06 ] @
Mnogo je gore kad neka srpska lepa reč nekim našim pomodarima para uši pa zato favorizuju ružniju stranu reč.
[ Nabukodonosor @ 21.03.2009. 17:57 ] @
Yebote, jel pricamo o apoteci!? Drug store je na engleskom apoteka. Gde sam ja bio kada je apoteka postala drogerija?! Sto na svakoj apoteci ne pise drogerija ako je to mnogo starija rec, srpska?!
[ EmilijaV @ 21.03.2009. 18:02 ] @
^ Pa ni "apoteka" nije srpska rec!
Najpre bi nasa rec bila "ljekarna", ali ovim rizikujem da me neki pametnjakovici optuze da govorim hrvatski, he, he...
[ Horvat @ 21.03.2009. 18:05 ] @
napises lekarna i kraj :)
a lilly drogerie-e nisu lekarne,nego za kucnu kozmetiku zzncije [koliko sam kroz prozor primetio]
[ Nabukodonosor @ 21.03.2009. 18:05 ] @
Onda prodavnica.
[ EmilijaV @ 21.03.2009. 18:12 ] @
Citat: Horvat: napises lekarna i kraj
a lilly drogerie-e nisu lekarne,nego za kucnu kozmetiku zzncije [koliko sam kroz prozor primetio]
Pa Lilly nisu lekarne (ljekarne, apoteke ), ali koren reci "droguerie" je ocigledno od reci "lek".
[ Horvat @ 21.03.2009. 18:14 ] @
to na tvoje ljekarne sam napisao lekarne :P
a rekoh da koliko sam upucen lilly prodaje kozmetiku,sto nije apoteka/lekarna/drogerija :)
i zasto ta tema u ovoj temi?
[ EmilijaV @ 21.03.2009. 18:25 ] @
Citat: Horvat:
i zasto ta tema u ovoj temi?
Pojma nemam, neko je prokomentarisao, pa ja nastavila... Sorry...
Inace, Lilly na nekim mestima ima i apoteke, ali samo one vece prodavnice. U principu, drogerije su prodavnice koje prodaju kozmetiku i kucnu hemiju. A sad, zasto se rec "drogerija" izrodila u prodavnice te vrste, ne bih znala kaz'ti!
[ trfgyuiktgufvh @ 22.03.2009. 10:35 ] @
Bila je pretprosle godine nagradna igra u valjevskom Liliju, dobijes sa racunom kupon, odovoris na pitanje na kuponu i ubacis u kutiju a pitanje je bilo: "Sta je Lilly? a)piljarnica(ili tako nesto) b)parfimerija c)drogerija" i ja zaokruzim pod b), prvo ocigledno nije a trece ne znam ni sta je, tek kad izadjoh iz lilija videh da na vratima pise "lilly drogery" :)
Vratimo se temi, i za Plazminu nagradnu igru su mnogi izvisili, bilo je - skupis ne znam koliko kila keksa i posljes im bar kodove i SVI koji posalju dobijaju, znam da su neki dobili ranceve (jadnog kvaliteta), drugaricu su zvali da izadje ispred kuce i fino joj objasnili da je doslo do greske ali da ce se javiti vec. Inace, bas je puno kutija Plazme bilo potrebno kupiti da bi se sakupilo koliko je trebalo za nagradnu igru, prakticno otplatis nagradu koju bi dobio.
[ mihajilo @ 24.03.2009. 03:15 ] @
Sto se lily-ja tice njega drzi neki hrvatski tajkun, tako da nije ni cudo sto se naziva drogerija. Ono sa televizorom je odlicna ideja, ali to samo u slucaju da ti prvo dodele nagradu, a ovi su se verovatno izvestili, pa su resili da ne rizikuju da naidju na nekog takvog, pa pre nego sto nesto i dodele kazu ti da je greska.
A kad se vec bavite recima, sta tacno znaci tajkun i odakle potice ta rec ?
[ EmilijaV @ 24.03.2009. 04:02 ] @
Citat: mihajilo:
A kad se vec bavite recima, sta tacno znaci tajkun i odakle potice ta rec ?
Citat: Reč tajkun je izvedena iz japanske reči taikun. Taikun (大君) je japanska reč kineskog porekla a bukvalno znači "Veliki gospodar/princ" ili "Vrhovni komandant". U japanskom jeziku danas, ovo je arhaična reč, dok je u Edo periodu (period od 1600. do 1867. koji se smatra početkom ranog modernog Japana) ova reč korišćena kao titula kojom su se označavali visoki komandiri stranih vojnih sila, analogno japanskom šogunu. Modifikovana verzija ove reči javlja se u engleskom jeziku kao "tycoon", a odnosi se na bogatog menadžera.
Reč je ušla u engleski jezik u 19. veku sa povratkom pomorskog komodora Metju Perija (Matthew Perry) iz Japana. On je 1854 pregovarao sa šogunom verujući da je on car. U stvari, šogun je i imao vlast u Japanu iako je to pravo formalno pripadalo caru.
Američkog predsednika Abrahama Linkolna su njegovi saradnici u šali oslovljavali sa „Tajkun“, odakle se ovaj izraz proširio u poslovnom svetu gde se koristi i danas.
Smatra se da u današnje vreme globalne ekonomije, pojedini poslovni lideri imaju više moći nego vođe država. Zato je etimološki prikladno da se takvi lideri nazivaju tajkunima. Pored naziva tajkun, za poslovne magnate ješ se koristi i izraz mogul. Inače, u srpski jezik je ova reč ušla preko hrvatskog.
Izvor:
Mada ne bih se zaklela da je ovo objasnjenje tacno! Mislim da sam negde procitala da rec jeste japanskog porekla (tako i zvuci), ali se prvo odomacila u ruskom, opisujuci njihove bogatase.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A sto se tice Lilly dogerija, ne drzi ih nikakav Hrvat, nego neki nas tajkun, mislim da je poslanik Nove Srbije. Inace, doticni je vlasnik i onog lanca pekara Hleb & Kifle. tek da se zna...
[ noreniou @ 24.03.2009. 07:24 ] @
Citat: mihajilo: Sto se lily-ja tice njega drzi neki hrvatski tajkun, tako da nije ni cudo sto se naziva drogerija. ...
hm hm neće da bude tako
Vlasnik Lilija (iliti bivse Gorice) te Savremene Administracije, Srbijateksa i
(su)vlasnik firme za distribuciju cigareta Mega tabak i firmi Neimarski poduhvat i Hleb i kifle (koji uzgled ima extra lokacije u centru grada te potpuno isti dizajn enterijera kao Paul* - http://www.paulusa.com/our_shops.htm ) a preko Hleba&kifli i vlasnik smederevske Ishrane je relativno
mladi 'tajkun' Mladen Grujić poznatiji kao poslanik NS Velje Ilica u vise saziva skupstine SiCG i Srbije -dakle 'čistokrvni Srbin' :-)
---------
*a kad bi ga tuzili za kradju dizajna da li mislite da bi ga osudio neki nas sud?
[ mihajilo @ 24.03.2009. 12:33 ] @
Citat: noreniou: hm hm neće da bude tako
Vlasnik Lilija (iliti bivse Gorice) te Savremene Administracije, Srbijateksa i
(su)vlasnik firme za distribuciju cigareta Mega tabak i firmi Neimarski poduhvat i Hleb i kifle (koji uzgled ima extra lokacije u centru grada te potpuno isti dizajn enterijera kao Paul* - http://www.paulusa.com/our_shops.htm ) a preko Hleba&kifli i vlasnik smederevske Ishrane je relativno
mladi 'tajkun' Mladen Grujić poznatiji kao poslanik NS Velje Ilica u vise saziva skupstine SiCG i Srbije -dakle 'čistokrvni Srbin' :-)
---------
*a kad bi ga tuzili za kradju dizajna da li mislite da bi ga osudio neki nas sud?
Izvinjavam se, ja sam pogresio, mada sam ja tako cuo pre par godina da je vecinski vlasnik bio neki hrvat. Sad sam video i kako je Mladen Grujic na fin nacin otkupio vecinski deo akcija po ceni od 601 dinar, ali ima tu nesto neobicno, malo sam googlao i video da je on morao da otkupi akcije od firme ITH doo(imala preko 20%), a ako se malo pogleda ta firma je dosta poznata po raznim "velikim poslovnim poduhvatima" u nasoj zemlji, pa mi je cudno da je ona prodala akcije po toj vrednosti, dok je realna vrednost bila 2000+ dinara, ali trzisna vrednost se odredjuje po vrednosti trgovanja u poslednja 3 meseca(ako se ne varam), a u ta poslednja tri meseca samo su 4 akcije promenile vlasnika po toj ceni od 600 dinara i onda im je trzisna cena iznosila toliko. Jednostavno gledano, nemoguce je da firma vredi samo 47 miliona dinara, ako je prethodne godine ostvarila dobit od 106 miliona dinara, ali to nema puno veze sa ovom pricom o prevari u nagradnoj igri ili mozda ima, ako je covek uspeo da na neki legalan nacin napravi 3-4 puta jeftinijim zasto onda ne bi bio u stanju da napravi nagradnu igru kod koje izvuceni dobitnik bi bio u stvari greska :)
Ipak vlanik je neosporno veoma sposoban "politicar", zato je bolje ne petljati se sa njim.
[ dmauka @ 24.03.2009. 19:15 ] @
A smejali smo se Crnom Gruji...
Ne razumem zasto iko igra takve nagradne igre?
Sistem ne mozes da pobedis, mozes samo da ga iskoristis
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|