[ NaHCO3 @ 28.03.2009. 21:59 ] @
Stalno mi moji (stari) pricaju kako je sramota ici u civilnu vojsku, vise mi je muka od toga.
Jel to stvarno sramota jer ja razmislajm o tome?
[ jericho1405 @ 28.03.2009. 22:10 ] @
A zasto je sramota? Jbt, kakva crna vojska. Ako te guraju u redovnu vojsku, onda ne znam sta da ti kazem.
Za*ebi veterane, i njihova "hvalisanja" dvogodisnjim sluzenjem vojne obaveze.
[ NaHCO3 @ 28.03.2009. 22:42 ] @
Tako je, ma guraju me oni al dal ce me gurnuti.......
[ jericho1405 @ 28.03.2009. 22:45 ] @
Ne daj se ;) Krivo im sto su oni gulili 2 godine, pa sada hoce i tebe da s*ebu.
[ bttp @ 28.03.2009. 22:47 ] @
Zašto bi bilo sramota? Ali da mene pitaš radije bih išao na redovno odsluženje koje sada traje valjda 6 meseci ili tako nešto, malo se zezaš, pucaš ovoono i 6 meseci nije kao što je pre bilo 12 pa i 14 meseci. U tom smislu i jeste malo sramota ako ne možeš da "izdržiš" 6 meseci redovnog vojnog roka, a možeš da 9 ili 12 meseci pereš WC i ideš po burek tamo nekim majmunima. Sramota je pred samim sobom možda, ne pred svetom. (moje mišljenje)
[ jericho1405 @ 28.03.2009. 22:58 ] @
Citat:
bttp: malo se zezaš

Ne bih bas rekao da ces se zezati, kada te starjesina pocne cimati za sve i svasta :) Sem toga, ne znam sto ti to treba u zivotu. Imat ces vremena/prilike da te neko j*be u zdrav mozak.
Naravno, ovo je samo moje misljenje ;)
[ acaradio @ 28.03.2009. 23:02 ] @
Au...koliko tema o toj prokletoj vojsci...sve to moze da se smesti u onu top-temu "Regulisanje vojne obaveze".

Citat:

Valjda si dovoljno odrastao da mozes sam da odlucis, a ne da ti matorci i konzervativna sredina kroje sudbinu.
Ako hoces da sluzis civilno, nema razloga da te bude sramota.
Cuj - sramota...od cega? Je l' su ti mozda servirali onu prezvakanu pricu da ako ne nosis pusku neces biti pravi muskarac? Kao, svi ce da te gledaju popreko? Komsije ce se krisom smejati kada prodju pored tebe i saputati: "eno ga onaj sto nije hteo da ide u pravu vojsku...nikada covek od njega nece postati"?
Jao, breeee...

To je u potpunosti stvar tvog izbora.

[ burex @ 28.03.2009. 23:13 ] @
Ako odeš u civilnu, bićeš gej, kičma će ti se osušiti, u selu će se znati da imaš ravne tabane i krive zube, a otac i majka će te se odreći preko malih oglasa...
A ako ne veruješ u ovo gore što sam ti napisao, onda nema potrebe da smatraš da je sramota ići u civilku. Vidi šta ti više odgovara, pa sam napravi odluku.

PS: U nekim selima se i dalje veruje da dok se sin ne vrati iz vojske, ne može da "bidne za ženidbu", pa ako imaš takav seljački mentalitet, slobodno idi služi redovnu :)
[ losmipfc @ 29.03.2009. 01:04 ] @
- Zasto u vojsci vise nije frka ako ispustis sapun?

- Zato sto su svi pederi u civilnoj...
[ zaraza @ 29.03.2009. 01:11 ] @
sramota je misliti da je sramota sluziti civilno...
[ donmarkone @ 29.03.2009. 01:32 ] @
Moje realno misljenje je , da svaki muskarac treba da prodje odredjenu obuku (npr vojsku u ovom slucaju) . A zasto ? pa zato jer npr jednog lepog dana se npr zarati pa ti npr pocnu siluju zenu malo dete itd a ti npr nemas blage veze da napunis oruzje ni da pucas , pa se jos zaglavi .... pa siluju i tebe tako u paketu .

Ratovi i unistenje su jedne od navika ljudi , treba barem biti spreman : ) .

Ali naravno ko vise voli moze da gura mrtve babe i cice po raznim bolnicama i to je fino .
[ DrJekyll @ 29.03.2009. 01:55 ] @
Pitaj devojke, njihovo misljenje ti je najbitnije, ostale elegantno iskuliraj. Ja sam ih svojevremeno pitao, i rekle su mi "ako si budala, idi u kasarnu."

Citat:

Moje realno misljenje je , da svaki muskarac treba da prodje odredjenu obuku (npr vojsku u ovom slucaju) . A zasto ? pa zato jer npr jednog lepog dana se npr zarati pa ti npr pocnu siluju zenu malo dete itd a ti npr nemas blage veze da napunis oruzje ni da pucas , pa se jos zaglavi .... pa siluju i tebe tako u paketu .

Sjajno...znaci ti likovi sto su ti upali sa puskama u kucu da ti siluju zenu, ce pustiti tebe onako elegantno da uzmes svoju pusku i da je napunis i onda da zapucas...zanimljivo.

PS: samo da dodam, ko zeli da ide u kasarnu nemam nista protiv, da ne ispadne da nekoga vredjam iz prve recenice.
[ zaraza @ 29.03.2009. 03:08 ] @
Citat:
donmarkone: Moje realno misljenje je , da svaki muskarac treba da prodje odredjenu obuku (npr vojsku u ovom slucaju) . A zasto ? pa zato jer npr jednog lepog dana se npr zarati pa ti npr pocnu siluju zenu malo dete itd a ti npr nemas blage veze da napunis oruzje ni da pucas , pa se jos zaglavi .... pa siluju i tebe tako u paketu .

Obuka za to traje jedno pre podne.
A moze i bez obuke. Napuniti i pucati iz pistolja moze svako. Ako hoce da nauci da gadja , moze da ode u streljanu i da se bukvalno za jedno pre podne upozna sa oruzjem. A ako hoce da masteruje taj skill, onda samo malo cesce ide u streljanu.

E sad, ako se zarati....pa valjda zato treba da sluzi profi vojska...
A ovi sto izlaze iz vojske u proteklih 10 godina nisu nimalo bolji od onih sto su sluzili civlinu vojsku....bar po vestini gadjanja i rukovanja oruzjem....
[ ventura @ 29.03.2009. 03:09 ] @
Sramota.
[ Emil Ranc @ 29.03.2009. 03:14 ] @
Nije sramota služiti civilno kad bolji izbor ne postoji. Doduše, sramota je što je služenje vojske i dalje obaveza, umesto da bude posao profesionalca koji je taj poziv odabrao.

[ Dush0ica @ 29.03.2009. 03:23 ] @
Sramota je služiti civilno. Eto.
[ Rumpletstilskin @ 29.03.2009. 05:11 ] @
Ne samo da je sramota nego je i bruka i sramota.
[ maliradojca @ 29.03.2009. 06:19 ] @
Zasto je sramota da se sluzi civilno?
[ Marko_L @ 29.03.2009. 06:52 ] @
Sramota je subjektivno osećanje... nekoga je sramota da ima sex pre braka, nekome je to normalna stvar. Prema tome, ako te je sram da nešto radiš, nemoj to da radiš.
Citat:

Ti si prika okasnio jedno par vekova :) To je bilo nekada, u vreme osvajačkih ratova... puška, ognjište, Boško Buha... a danas se to ipak radi malo drugačije. Evo, baš smo pre desetak godina imali demonstraciju uživo kako to danas funkcioniše u praksi. Niko nije bio silovan, ali je zato uništen dobar deo infrastrukture, dosta ljudi izginulo, itd. i pored toga što smo imali generacije i generacije onih koji su na silu prošli obuku i naučili da napune puške i pucaju. Nešto se ne sećam da nam je to išta pomoglo.
[ Kosuth @ 29.03.2009. 07:43 ] @
SRAMOTA je ono što te posle čega,ako se ne daj bože ponovo ukaže potreba za angažovanjem"2.vojne sile u Evropi",pa te ganjaju razni Hagovi,domaći zagoreli"čvarci"itd.
Posmatraj ove jadnike iz Kuršumlije,pa vidi šta te čeka(ne daj bože)...

A šta misliš zašta uopšte nama treba bilo kakva vojska?

Da bi onaj "telom ogromni" ministar vojske imao i vazdušnu flotilu od koje će da napravi TURISTIČKU ATRAKCIJU i to parajlijama...

Pa.sad ti budi deo te "priče",svejedno kako...
[ brankec @ 29.03.2009. 08:05 ] @
Koju kod odluku doneseš nemoj se posle kajati, pusti to šta drugi misle. Posle vojske će biti neka druga vazna odluka. Zalosno je da ima ljudi koji misle da je civilno sluzenje sramota. Ti sigurno puno gledaju filmove sa Švarcnegerom. Nama Balkancima je oruzja i vojske pun ..... .
[ Predrag Supurovic @ 29.03.2009. 09:12 ] @
Sluzenje vojnog roke je dobro i ozeljno iskustvo za svakoga. Za tih 6 meseci ces nauciti neke potrebne stvari za koje bi ti inace trebalo mnoogo godina. To nema nikakve veze sa samoodbranom, pucanjem, oruzjem i slicnim temama.

Uvodjenje civilnog sluzenja je caki dobro jer se upravo na odluci civilno ili vojno vidi ko je dokle stigao u odrastanju.
[ AjdeII @ 29.03.2009. 09:29 ] @
Danas nije nista sramota...ali.....dali si se zapitao zasto je tamo neko uveo i takvo sluzunje vojnog roka???
Nekad je u skoli postojao predmet ONO (opste narodna odbrana),koji je po nalogu UN ili slicni njima ukinut (kao deca se uce ratovanju u skoli ,rasklapaju puske,imaju bojevo gadjanje,bla,bla ...),ne dugo za tim poceo je gradjanski rat na ovim prostorima.Posle tog jebenog rata dobijamo depesu (ultimatum od gore vec navedenih UN (citaj kao NATO) da se smanji broj vojske kao nema se novaca) i jedan od nacina je i odabir civilnog sluzenja vojske.Sa takvim pristupom do 2025 godine verovatno i necemo imati vojsku,i onda.........Ako neko ovde voli da palamudi,nek proceslja zakone o vojnoj obavezi iz zemalja iz okruzenja i videcete njihov pristup svemu tome.I kad vam matori ljudi nesto kazu,oni vam to ne pricaju iz nekog znanja nego iz iskustva koje imaju,a mi mladi ga isto imamo ali nikad kao oni ( ja nisam taj matori,ali postujem njihovo iskustvo).Zabole matore sta ce se desiti recimo 2035 godine,jel njih verovatno nece biti medju nama,ali stalo im je za nas i nasu decu.Civilno sluzenje i nije strasno,ako ce se imati bar jednom nedeljno kontakt s kasarnom,i prodje osnovnu teoriju i upoznavanje sa.....bla ,bla...
[ superbaka @ 29.03.2009. 10:12 ] @
sramota je ovoliki broj tema sa kukanjem o vojsci na es-u... kao da vam seku prste hebote... pussies...
[ component @ 29.03.2009. 10:53 ] @
Kao neko ko je išao u "regularnu" vojsku, mogu samo da te savetujem: ako možeš da ideš u civilnu vojsku - idi. Ja sam služio 9 meseci i sve što mogu da kažem je da sam time izgubio 9 meseci života. To što naučiš u vojsci ili već znaš ili možeš da naučiš za nedelju-dve preko neke obuke.
Pola vojnog roka se svodi na to da ko baletan učiš "na levo", "na desno", "na levo krug", itd., a druga polovina da druge učiš isto to... Ah da, da ne zaboravimo hvatanje krivina i gluvarenje. Znači VELIKO gubljenje vremena!
Idi lepo u civilnu vojsku i postani čovek!
[ ajdeBre @ 29.03.2009. 11:03 ] @
Uz ovo što su naveli donmarkone, Predrag Supurovic, AjdeII i superbaka, dodao bih i da je vojska sjajna prilika za shvatanje odgovornosti i odrastanje, iako nažalost ne iskoriste svi tu priliku. Takvi kukaju i za vreme i posle vojnog roka.
A za neupućene:
Šta mislite, ko će da vas brani u nekom budućem ratu? Ili mislite da ratova više neće biti? Kao, "mi nećemo rat, samim tim ratova neće biti"? Ili, "mi idemo u EU, tamo nema ratova, pa ratova neće biti, pa nam vojska ne treba"? Ha ha.
Rat je izmislio čovek. Od kada dotični postoji, bilo je ratova, ima ih i biće ih. Ne kaže se bez razloga da se istorija ponavlja - a naročito se ponavlja onima koji nisu naučili lekciju.
Jedan primer:
1. na početku I svetskog rata tadašnja Austrougarska je bombardovala Beograd sa brodova na Dunavu. Rat je tekao tako kako je tekao, Austrougarska je izgubila i nestala, a mi smo bili, jel' tako, među pobednicima.
Pitanje: da li je nekome padalo na pamet da će ponovo biti bombardovanja i rata?
2. 6. april 1941. - nemačko bombardovanje, hiljade mrtvih za nekoliko dana, uvučeni smo u II sv. rat (koji nam je istovremeno bio i građanski rat). Nemci su ušli ovde, i naravno, prestali da bombarduju. Pa je došla 1943. i naročito 1944., kada su nas bombardovali, jel' tako, saveznici - Amerikanci a mnogo više Englezi, i tada je poginulo više civila i napravljena je veća materijalna šteta nego od nemačkog bombardovanja. Pa se i taj rat okončao, a mi naravno opet pobednici.
Pitanje: da li je nekome padalo na pamet da će ponovo biti bombardovanja i rata?
3. 1995. - Amerikanci bombardovali srpske položaje na Palama;
4. 1999. - Da li da napišem šta je bilo?
Pitanje: da li nekome pada na pamet da će ponovo biti bombardovanja i rata?

I da li vi, koji bi da "služite civilno", očekujete da u sledećem ratu tamo neki profesionalci da ratuju umesto vas, a da vi sedite kod kuće i lelem00dite? Neće biti, ako bude došlo do opšte mobilizacije, to će zakačiti i vas, sa jednom sitnom razlikom: onaj ko je bio u vojsci će imati neuporedivo veće šanse da preživi...
Btw., to što su tokom '90.-ih sloba i šeki devalvirali pojam "patriota", ne znači da zdravi patriotizam ne (može da) postoji.
Razmislite malo.

[Ovu poruku je menjao ajdeBre dana 29.03.2009. u 12:14 GMT+1]
[ jericho1405 @ 29.03.2009. 11:23 ] @
Citat:
ajdeBre: Šta mislite, ko će da vas brani u nekom budućem ratu? Ili mislite da ratova više neće biti? Kao, "mi nećemo rat, samim tim ratova neće biti"? Ili, "mi idemo u EU, tamo nema ratova, pa ratova neće biti, pa nam vojska ne treba"? Ha ha.

Kao i u svakoj normalnoj i civilizovanoj drzavi formiranjem profesionalne vojske. Novac koji se sada "baca" na obuku svakog mladog covjeka u drzavi moze se preusmjeriti na obuku/plate profesionalaca. Na taj nacin ce drzava privuci dovoljno kandidata, a imat ce i mnogo ozbiljniju vojsku od ove danas. Jedan dobro uvjezban profesionalac mnogo, mnogo vise vrijedi od 10 onih koji su pod prisilom sluzili redovnu vojsku.

Citat:
ajdeBre: I da li vi, koji bi da "služite civilno", očekujete da u sledećem ratu tamo neki profesionalci da ratuju umesto vas, a da vi sedite kod kuće i lelem00dite? Neće biti, ako bude došlo do opšte mobilizacije, to će zakačiti i vas, sa jednom sitnom razlikom: onaj ko je bio u vojsci će imati neuporedivo veće šanse da preživi...

To opet spada u domenu licnog misljenja/stava svake individue. Ako ona smatra da ce tako nesto da se desi, onda jednostavno moze da ode na neku obuku, il' da se prijavi na civilno sluzenje vojnog roka. Takodje, redovna vojska moze da se reorganizuje, pa da u buduce u njoj sluze samo oni koji dobrovoljno pristanu na to. Pa ako ti mislis da ces tako da odrastes, ili da ces, eto, ostati ziv u slucaju izbijanja rata, onda samo naprijed, idi i sluzi je.

Mnoge nas stvari svakodnevno ugrozavaju, ili mogu ugroziti, pa ne vidim da se drzava nesto trudi, tj. da na silu tjera stanovnike da uce da plivaju, u slucaju da dodje do poplave, il' da ih salje na vatrogasne obuke, u slucaju da dodje do pozara...
[ maliradojca @ 29.03.2009. 11:23 ] @
Vi vojnici cete da branite nas "civilne vojnike" kad bude rat Salim se.
[ gajo2 @ 29.03.2009. 11:30 ] @
Razmisli ti malo koliko ce ta opsta mobilizacija pomoci da dobimo rat? Posto smo sa svake strane okruzeni NATO-m, sta mislis, ko ce pobediti? Srbija je imala najjacu vojsku u okolini (i mislim da je jos uvek najbrojnija, ako ne racunamo Rumuniju), i sta nam je to vredelo?

Dakle u "sledecem ratu" ce ili profesionalci da ginu za nas u sklopu nekog medjunarodnog kontingenta ili rata nece ni biti. Redovna vojska kakvu danas imamo postoji tek oko 150 godina, pre toga je sve bilo na dobrovoljnoj osnovi. Srbija i mnoge druge zemlje su tada presle na takav oblik vojske jer je pre 150 godina bilo bitnije da imas sto vecu vojsku. Danas je mnogo vaznije imati male elitne jedinice koje udaraju brzo i jako. Pripadnici tih jedinica znaju da je svaki clan bitan, imaju visok moral, vole svoj posao i dobro su placeni.

A to da ce neko da "odraste" ako ode u vojsku, to je mozda i tacno, neki ce nauciti da nisu najlepsi i najpametniji na svetu. A drugi ce to nauciti i sami, bez vojske.
[ bugsu @ 29.03.2009. 11:35 ] @
sramota je sto covek koji ima ~20 (ako si pozvan u vojsku onda imas negde oko 20godina) ne zna sam da odluci sta je za njega dobro....
[ zmau @ 29.03.2009. 11:57 ] @
Sramota je ići u vojsku, naročito ako već ne moraš.
I sramota je što vojske uopšte postoje.

Ako nekom baš treba detaljno objašnjenje za ove tvrdnje, bojim se da ću ipak malo ozbiljnije da biram sagovornike.
[ Odin D. @ 29.03.2009. 12:12 ] @
Ratovi su sastavni dio civilizacije i bice ih uvijek. Ako neko procjenjuje da ih za njegovog zivota nikad nece biti ili da mu vojnicke vjestine nece biti potrebne nek radi onda na izbjegavanju vojske, ako misli da za to vreme ima sta pametnije da radi. Problem je sto se mnogi zajebu u toj procjeni.

Ja razumijem one sto im odlazak u vojsku ugrozava posao, porodicu, stan i sl. ili ako time propustaju nesto izuzetno vazno, a ovi sto kukaju zbog ustajanja u 6, ciscenja hodnika i cipela, namjestanja kreveta i sl.. mislim, uozbiljite se malo. Vecina njih sjedi kuci kod mame i tate, bleji na internetu i igra CS po vazdan, i to bi isto radili i u vremenu sluzenja vojnog roka. Mama im namjesta krevet, pere ves i usisava sobu...

Za 6 mjeseci imas krov nad glavom, struju, toplu vodu i hranu, a zauzvrat te jednom-dva puta nedeljno zapadne da nesto ocistis ili malo odezuras. Znate li vi koliko ljudi rinta i istrpljuje na civilnim poslovima da bi platili stran i hranu i obezbedili elementarnu egzistenciju.

I onda ovi sto tvrde da ih vojska zaglupljuje.... Mislim, sta reci. Ako neko misli da ga je vojska zaglupila ili da moze da ga zaglupi, sasvim je izvjesno da je taj vec bio glup kad je u vojsku stigao.

Kad jednom odete od kuce i ne budete visili na maminoj kecelji vidjecete da treba daleko vise rintati za elementarnu egzistenciju nego sto se raducka u vojsci.

Ja bih volio kad bih s vremena na vreme mogao na koji mjesec otici u vojsku da se odmorim malo.
[ StORM48 @ 29.03.2009. 12:27 ] @
Citat:
superbaka: sramota je ovoliki broj tema sa kukanjem o vojsci na es-u... kao da vam seku prste hebote... pussies...

Amen to that!

Vojska je danas sprdnja i ako to ne možete da izdržite, ne znam šta bi ste radili kada je vojska bila kudikamo ozbiljnija?
Bre jbt, koliko nauke oko jedne tako banalne vojske... ako vam se ide - idite. Ako vam se ne ide, nemojte i gotovo. Toliko kukanja oko usrane vojske, da čovek ne poveruje...

Primetio sam da većina filozofira nekim pričama o "dobrom poslu, porodici i obavezama, zbog kojih ne može da izgubi x meseci", a zapravo tek jedno 25% njih zaista ne laže po tom pitanju. Ajd' što lažete druge, al' što lažete sebe (čast pojedincima)?

Sve intelektualci koji se groze oružja... how yes no.

Pozdrav
[ nkrgovic @ 29.03.2009. 12:42 ] @
Sramota je da nasa "profesionalna" vojska, u vidu raznih majora, pukovnika, generala siri dupe po stanovima kupljenim od naseg poreza, dok su nasi drugovi ginuli u ratovima koje su ti moroni izgubili. Sramota je sto nijedan od tih majmuncina ne zna da komanduje nista sem "napred" i "juris", dok su frazu "za mnom" zaboravili da je ikad postojala. Sramota je uopste ubedjivati decu da treba da bespogovorno slusaju naredbe matorih debeloguzaca koji su rat videli samo iz bunkera i koji misle da su neki ko zna kakav autoritet jer su se 20 godina gojili na drzavnoj plati. I ne, ne interesuje me protiv koga su vodili rat, rat je izgubljen, oni su zivi i i dalje sire du****, goje se o nasem trosku i kukaju da im je mala plata i da nemaju "reseno stambeno pitanje". Da se ja pitam svu tu bandu bi najurio kao nesposobnu. Oni koji su bar bili posteni, a ne kukavice, su poginuli u ratu, njih mogu da postujem, ove ne.

Sta je tebe sramota mozes da odlucis samo ti. Ja ti samo skrecem paznju da njih nije sramota nicega, tako da se po njima nemoj ravnati.
[ StORM48 @ 29.03.2009. 12:51 ] @
Nikola, podižeš pitanje na znatno viši nivo, a sa suštinom Tvog posta se slažem.

Međutim, ovde je pitanje znatno banalnije i većina onih koji kukaju nad regularnom vojskom je zapravo znatno prizemnijeg viđenja problema od onoga što si Ti u svom postu apostrofirao.

Dakle, vojsku, u smislu kakvim oni vide taj problem, treba posmatrati kao razliku između malo rmbanja u uniformi i malo rmbanja u civilnoj odeći, pri čemu je za većinu bitniji taj psihološki momenat, nego sve ostalo što navode kao lične probleme (porodica, posao...).

A ta dva viđenja bitno menjaju doživljaj problema.

Pozdrav
[ despotbg @ 29.03.2009. 12:55 ] @
ne mlati... Da nema vojske albanci bi ti danas bili u nisu.Ili tebe boli Q jer si u BG? Da nema vojske Hrvati bi nas pre 15godina rastrgli. A albanci danas. Profesionalna vojska samo cuva trenutno, kad je rat opet ide mobilizcija...Mnogo bi voleo da se BG ocepi od ostatka Srbije...
[ sinisa_s @ 29.03.2009. 12:57 ] @
Pozdrav,

ovi sto na pisu nemoj sluziti vojsku ili sluzi bez nekog konkretnog objasnjenja nemoj ni uzimati u obzir. To treba da bude samo tvoja odluga. Saslusaj ti tudja misljenja ali preseci sam. Ne brini sta ce ti neko reci ili kako ce te gledati. Uradi ono sto zelis. Ja sam sluzio vojsku pre par godina kad je bila 9 meseci. Generealno izgubio sam 9 meseci jer sam imao neke druge planove ali da je izbegnem nisam mogao. Nisam hteo da izigravam invalida i debila kako bi mi neko rekao "E ovaj nije za vojsku".
Ako imas neke bitnije stvari da uradis dok si u vojsci (studije, dobar posao ili nesto slicno) idu u civilnu a ako ces da blejis kuci razmisli o pravoj vojsci.
A sta tamo ima:

Pa kao sto ovi kazu neces nauciti nesto sto nebi moglo da se smesti u dve tri nedelje. Ali drugog mesta da to naucis i vidis nema. Ono sto je najvaznije bices mnogo bogatiji za jedno dobro iskustvo. Videces da Srbija nije Beograd, Novi Sad ili Nis. Da ima dosta ljudi koji se potpisuju krsticem, da je 50% apsolutno nesposobno da obavi najednostavnije zadatke, da mamin decko iz BG je spreman da se suneti (obreze) da bi dobio 2 nedelje slobodno pa se to inficira i zavrsi na VMA. Neces raditi sta hoces i ici gde hoces (malo lici na zatvor), pokisnuces, puzati po blatu, jesces neke splacine ali nece ti mnogo smetati jer svi ostali rade to isto. Pizdices kad neko dobije tvoj vikend jer ima vezu. Napices se u sred dana, izaci u grad u kojem si prvi put sa drustvom iz kasarne. Kalasnjikov ne trza jako ali se cuje jako. Mozes fi10cm da pogodis na 100m bez problema (zavisi u kojih 50% pripadas). Mocices stojecki da spavas od umora na strazi.... da ne gnjavim dalje. A ako steknes kojeg dobrog druga bilo gde iz Srbije extra.

Naravno tu je i civilna vojska ali ja tamo nisam bio pa ce ti ovi sto su tamo bili opisati sta su lepo proziveli dok su bili u civilnoj vojsci.

Pozdrav.
[ jericho1405 @ 29.03.2009. 12:58 ] @
Nije stvar u tome moze li neko da izdrzi tih 6 mjeseci, vec zarad cega? Sta imas od toga sto ce tamo neki frustrirani lik da te za*ebaje po citave dane? To vrijeme mozes mnogo pametnije i ljepse da iskoristis. Kao profesionalni vojnik znas zasto sluzis, a kao obavezan/redovan, bas i ne. Ako vec pretpostavljam da ce da bude rata, vise cu paznje obratiti na "uvjezbavanje" nepovratnog izlaska iz ove drzave. Dosta je bilo...
[ SlobaBgd @ 29.03.2009. 13:19 ] @
Da pitam i ja nešto...
Da li je sramota služiti vojsku pod oružjem?
[ vladd @ 29.03.2009. 13:20 ] @
Zarad cvrstine i odlucnosti, ili se misli da se celi zivot provede pod suknjom.

Ako se vec hita u teretane i bez veze dizu megatone tereta, ili pretrcavaju hiljade milja, a ne istovara se cement i nigde se ne putuje, tako je i VOJSKA jedan ostar sistem(nazalostne i ovih dana), koji ocvrscava organizam i ponizava decicu koja su zivela pod zastitom odraslih.

Eto zarad cega, da ne spominjem ostale elemente, koji su jako teski za shvatanje...patriotizam, odbrana neke slobode...stvar je smisla i vaspitanja...

Iskljucivo je pitanje kmecanja pusija i nikakav logican ,drugi, jeftino izmisljeni razlog, ne postoji..

Lezanje do podne, gluvarenje(kao "ozbiljan" posao i obaveza) su jednostavno dragocenosti kojih se ne treba odricati

Pa sta pusiji misle, da uskoce sa malo skolice u "ozbiljne" poslovne mahinacije i organizacije...odakle, sa Marsa, sa cvrstinom sline, kako misle da seku glave poslovnim konkurentima ili da donose odluke u stresu....mozda neka duvka pomogne???

Poz
[ ajdeBre @ 29.03.2009. 13:28 ] @
Citat:
jericho1405: Kao i u svakoj normalnoj i civilizovanoj drzavi formiranjem profesionalne vojske. Novac koji se sada "baca" na obuku svakog mladog covjeka u drzavi moze se preusmjeriti na obuku/plate profesionalaca. Na taj nacin ce drzava privuci dovoljno kandidata, a imat ce i mnogo ozbiljniju vojsku od ove danas. Jedan dobro uvjezban profesionalac mnogo, mnogo vise vrijedi od 10 onih koji su pod prisilom sluzili redovnu vojsku...
Kreneš ti jednoga dana na lepo, fino, civilizovano prekookeansko krstarenje superluksuznom jahtom. Sve fino, lepo, na jahti bazen, sportski tereni, kafići, diskoteke...ma, san. Odjednom, trup jahte počne da propušta vodu - mnogo rupa sa svih strana. Posada, koju čine profesionalci, pokušava da zakrpi rupe, ali avaj - rupa ima više nego članova posade. Kapetan naravno angažuje i putnike da pomognu u zapušivanju rupa, a ti kažeš: "Ja neću to da radim, ja sam civilizovano platio kartu za krstarenje i hoću da krstarim! Neću da zapušujem nikakve rupe! To nije moj posao, neka to rade profesionalci!" Well, kapetan će te verovatno baciti u vodu - em nema koristi od tebe za ostvarivanje opšteg cilja, em si nepotreban balast. Capito?

Citat:
...To opet spada u domenu licnog misljenja/stava svake individue. Ako ona smatra da ce tako nesto da se desi, onda jednostavno moze da ode na neku obuku, il' da se prijavi na civilno sluzenje vojnog roka. Takodje, redovna vojska moze da se reorganizuje, pa da u buduce u njoj sluze samo oni koji dobrovoljno pristanu na to. Pa ako ti mislis da ces tako da odrastes, ili da ces, eto, ostati ziv u slucaju izbijanja rata, onda samo naprijed, idi i sluzi je...
Da li ti misliš da imaš više informacija od države/vojske o tome da li će tako nešto da se desi? Ti bi to u stilu "ako mi se izlazi u grad izaći ću, a ako mi se ne izlazi igraću CS"? Neće biti.

Citat:
gajo2: Razmisli ti malo koliko ce ta opsta mobilizacija pomoci da dobimo rat? Posto smo sa svake strane okruzeni NATO-m, sta mislis, ko ce pobediti? Srbija je imala najjacu vojsku u okolini (i mislim da je jos uvek najbrojnija, ako ne racunamo Rumuniju), i sta nam je to vredelo?...
Rimsko carstvo je nekada bilo najveće i nepobedivo, pa je nestalo. Tako su nestali I, II i III Reich, tako je nestao i Varšavski pakt, tako će i NATO. I, rat '99.-te nije izgubila vojska, već naopaka slobina politika. NATO nije ušao na našu teritoriju sve dok sloba nije prihvatio kapitulaciju. A Vojska je mogla da se igra žmurke s njima još nekoliko godina. Q: Šta misliš, zbog čega nisu ušli kopnenim snagama? A: Zbog toga što su imali procenu da bi ušli u situaciju sličnoj onoj u Vijetnamu.

Citat:
Dakle u "sledecem ratu" ce ili profesionalci da ginu za nas u sklopu nekog medjunarodnog kontingenta ili rata nece ni biti. Redovna vojska kakvu danas imamo postoji tek oko 150 godina, pre toga je sve bilo na dobrovoljnoj osnovi. Srbija i mnoge druge zemlje su tada presle na takav oblik vojske jer je pre 150 godina bilo bitnije da imas sto vecu vojsku. Danas je mnogo vaznije imati male elitne jedinice koje udaraju brzo i jako. Pripadnici tih jedinica znaju da je svaki clan bitan, imaju visok moral, vole svoj posao i dobro su placeni.
Vidi gore, krstarenje. Male, elitne jedinice imaju svoju namenu, ali ta namena ni u kom slučaju nije univerzalna. Npr. specijalci ne mogu da zamene artiljeriju, ili tenkovski bataljon. A "međunarodni kontigenti" i američke intervencije su mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja (Koreja, Vijetnam, Kuba, Bliski Istok, Libija, Balkan, Avganistan, Irak...).

Citat:
A to da ce neko da "odraste" ako ode u vojsku, to je mozda i tacno, neki ce nauciti da nisu najlepsi i najpametniji na svetu. A drugi ce to nauciti i sami, bez vojske.
Možda, možda.

Citat:
zmau: Sramota je ići u vojsku, naročito ako već ne moraš.
I sramota je što vojske uopšte postoje.
Objasni to Amerikancima, Rusima, Kinezima, Englezima, Francuzima... Baš me zanima šta bi ti oni rekli na takvu izjavu.

Citat:
Ako nekom baš treba detaljno objašnjenje za ove tvrdnje, bojim se da ću ipak malo ozbiljnije da biram sagovornike.
Naravno, uvek biraj sagovornike koji klimaju glavom na sve što kažeš.

Citat:
Odin D.: ...Ja bih volio kad bih s vremena na vreme mogao na koji mjesec otici u vojsku da se odmorim malo.
I ja! :)

[ Dark_Runger @ 29.03.2009. 13:35 ] @
Ako odes u civilnu onda si izdajnik!

Moras ici u redovnu jer u protivnom gomila nepotrebnih militantnih tumora nece imati sta da radi i nece dobiti platu.
[ Odin D. @ 29.03.2009. 13:41 ] @
Citat:
jericho1405: Nije stvar u tome moze li neko da izdrzi tih 6 mjeseci, vec zarad cega? Sta imas od toga sto ce tamo neki frustrirani lik da te za*ebaje po citave dane? To vrijeme mozes mnogo pametnije i ljepse da iskoristis.

99.9% ljudi ne dozivi da ih tamo neki frustrirani lik za*ebaje po citave dane. Postoji vojno pravo i takvi slucajevi se vrlo lako rjesavaju obicnom tuzbom/prituzbom...
99% ovih sto kukaju na taj razlog ne iskoristi to vreme ljepse i pametnije.

Kao sto rece @sinisa_s, ima svakakvih budala - tih sto se obrezuju i onih sto gutanjem svacega izazivaju napade slijepog creva i svakojake druge gluposti da bi zbrisali neki dan pod maminu suknju. I onda kad takav dodje kuci, glupo je da pogleda roditelje u oci i kaze da se obrezao jer je budala nego izmisli kako je zbog neizdrzive torture morao nekako da se izvuce i spasi zivu glavu itd... Lazu sami sebe, normalno je da ce lagati i druge.

Kad sam ja bio u vojsci, dodje regrut koji zivi dva sela dalje od kasarne i ubi se od plakanja svako vece u krevetu. Drugi potrosi 3 telefonske kartice dnevno raportirajuci 18 puta dnevno mami sta je doruckovao, uzinao, rucao, vecerao, gledao na televiziji, prao zube, jeli mu bila hladnjikava voda kad se tusirao, kako mu guster pretrcao preko ranca dok je lezao u travi, da mu je pasta za zube pri kraju, ima neki pauk u cosku spavaone itd...
Ja bi takve izbacivao iz vojske, sve i da oce sami da ostanu.

Za vreme ovih minulih balkanskih ratova sa mojim ocem je na polozaju sluzio i jedan koji se svako vece presvlacio u pidzamu kad ide na spavanje (sator na liniji fronta), a posto nije znao da rukuje automatskom puskom, stalno mu je stajala otkocena na rafaljnoj paljbi jer je imao otpor da nauci kako se ista zakoci/otkoci i kako se prebacuje izmedju pojedinacne i rafalne paljbe. Svaki put kad slucajno zakaci puskom za nesto opali po neki metak.
Pa ti sad vidi kad pogines od takvog debila, a i takvi se mobilisu u slucaju rata.

Profesionalna vojska nije dovoljna za opsti rat, nego za neke lokalne razmirice. Kad dodje do rata, mobilisu se uglavnom svi, po potrebi. Velicina profesionalne vojske je tolika da odgovara vojnim zadacima u mirnodopskim uslovima i eventualno nekim manjim lokalnim problemima. Kad bi drzava napravila profesionalnu vojsku prema zahtjevima ratnog stanja, bankrotirala bi za nekoliko mjeseci, pa sve i da je Svajcarska drzava u pitanju.
Tako da ovi sto misle kako ce u slucaju rata oni sjediti kod kuce, a profesionalna vojska za njih ratovati bolje neka malo rade jutarnju gimanstiku da im shock ne bi bio prevelik kad ih zatekne nesto drugo.

Sve ratne statistike dosad pokazuju da najvise ginu civili, neobuceni ili slabo obuceni mobilisani gradjani i tako tim redom dalje, a na vrhu piramide sa najmenje stradalih su profesionalni vojnici i oficiri (ako ne racunamo politicare koji izazivaju rat). Sasvim suprotno uvrijezenom misljenju vecine ljudi kojima ta problematika nije poznata.
[ burex @ 29.03.2009. 14:11 ] @
Citat:
99.9% ljudi ne dozivi da ih tamo neki frustrirani lik za*ebaje po citave dane

86,3% svih statistika je izmišljeno... :)
[ acaradio @ 29.03.2009. 14:11 ] @
"Sticanje odgovornosti", "stvaranje cvrstog karaktera", "kamen temeljac za izgradnju muskarca" i slicna prose*avanja su nesto u sta iskreno ne veruju cak i mnogi koji su prosli tu vojsku, ali ce ti isti opet reci: "idi u redovnu, ako sam morao ja, zasto bi se ti pravio pametan"...samo zato sto oni svojevremeno nisu mogli da izbegnu sluzenje pod oruzjem, pritiskaju te da se ne razlikujes od njih i da prodjes kroz ovu nepotrebnu robiju.
A taj psiholoski pritisak (kao sto se i ovde na forumu jasno vidi) ima prepoznatljivu formu - udara se na muskost, a to je ona tacka koja je najtanja kod svakog muskarca, tako da u glavi pocnu da se odvijaju procesi preispitivanja: "jao, sta ce ljudi reci, razocaracu svog oca (i dedu i pradedu...), devojke ce me izbegavati, svi ce misliti da sam pi*ka i da mi nesto fali...o ne, jos ce pomisliti da...jao...reci ce da sam peder...aaaahhhh....kasarno, otvaraj svoju kapiju, dolazim!!!!"
BULLSHIT!!!

E ako ne mozes da napravis svoj izbor i da sluzis kako je tebi volja, onda lepo savij kicmu i pusti da ti okolina kroji buducnost.
Ako izbor postoji (a postoji), onda ti biraj, a ne tvoji roditelji, rodbina i drustvo.

Ko voli da se valja po blatu i prasini, ko ima zelju da slusa naredjenja iskompleksiranih oficira, kome je do puske i pucanja (a.k.a. vezba za ubijanje ljudi) - neka ide i odsluzi svoje, mozda ce se pronaci u svemu tome, pa odluci da ostane. Dobra osnova za profesionalizaciju.

A ono sto najvise zameram civilnoj sluzbi je to sto ne postoji prava obuka iz oblasti civilne zastite, vec se to svodi na nekoliko casova prve pomoci.

[ NoneVi @ 29.03.2009. 14:12 ] @
Što bi bila sramota ići u civilnu?
Ja sam za svojih dvadesetosam dva puta bežao (jednom na traktoru), bio bombardovan, malo li je? kad sam imao 18-19 ložio sam se na oružje, kao i svako, bio ubeđen da smo rasturili NATO pakt, oborili stotine aviona, hejtovo amere i volio ruse. Danas od svega vidim da mi je najpametnije što sam bio lenj, pa kad sam vadio državljanstvo (2002.), nisam se prijavio u vojni odsek tako da danas mogu ponosno da kažem da me nema u vojnoj evidenciji.
Verujem ja da je to veliko iskustvo i sve to, ali neka hvala. Ja oružje u životu neću držati.
[ stsung @ 29.03.2009. 14:13 ] @
@ajdeBre ... ti jako volish da se "hvatash" istorijskih chinjenica, ali je problem shto si taj svoj kalendar zaustavio u toj istoj istoriji i kada je tehnologija u pitanju. Ovo nije vreme kada se vojnici gledaju preko mushice, niti bore prsa u prsa - a te ne tako davne istorije 1999 smo i videli ... sve shto smo videli od neprijatelja su ona tri klipana shto su zalutala ko zna odakle na kosovu, a istovremeno su hiljade pobijene. Ti si ko onaj general iz Sourh park ... bataljon 415 dignite ruke ... vi ste operacija "ljudski shtit". Da ne mislish mozhda da se pushkama borimo protiv F-22, B-2, F-117, krstarecih raketa ... ??? Koje lupetanje ... zna se jako dobro shta je potrebno, a to je tehnologija ... a dok god budemo slushali u vestima kako je vojnik poginuo jer mu je antena rupovke dotakla strujni vod, od toga nema nishta. Sa chime bre da se borimo, plashimo mechku reshetom.
[ ajdeBre @ 29.03.2009. 14:46 ] @

@stsung:
Ovde nismo pričali o naoružanju i tehnologiji; to je posebna tema - pokreni je ako hoćeš, učestvovaću sa zadovoljstvom. A sa takvim defetističkim mišljenjem, možeš mirno da digneš ruke, skineš gaće, nag00ziš se kažeš: "Izvolite, ja sam miroljubiv!"... :)
[ Tyler Durden @ 29.03.2009. 15:00 ] @
Ajde, pokušajte bar malo da održite nivo diskusije, zaista je glupo da se zaključava tema.
Ovakve dječje doskočice, kao ova gore, su na nivou početka srednje škole i ne doprinose ničemu osim flejmu.
[ ajdeBre @ 29.03.2009. 15:03 ] @
Citat:
acaradio: "Sticanje odgovornosti", "stvaranje cvrstog karaktera", "kamen temeljac za izgradnju muskarca" i slicna prose*avanja su nesto u sta iskreno ne veruju cak i mnogi koji su prosli tu vojsku, ali ce ti isti opet reci: "idi u redovnu, ako sam morao ja, zasto bi se ti pravio pametan"...samo zato sto oni svojevremeno nisu mogli da izbegnu sluzenje pod oruzjem, pritiskaju te da se ne razlikujes od njih i da prodjes kroz ovu nepotrebnu robiju.
A taj psiholoski pritisak (kao sto se i ovde na forumu jasno vidi) ima prepoznatljivu formu - udara se na muskost, a to je ona tacka koja je najtanja kod svakog muskarca, tako da u glavi pocnu da se odvijaju procesi preispitivanja: "jao, sta ce ljudi reci, razocaracu svog oca (i dedu i pradedu...), devojke ce me izbegavati, svi ce misliti da sam pi*ka i da mi nesto fali...o ne, jos ce pomisliti da...jao...reci ce da sam peder...aaaahhhh....kasarno, otvaraj svoju kapiju, dolazim!!!!"
BULLSHIT!!!

E ako ne mozes da napravis svoj izbor i da sluzis kako je tebi volja, onda lepo savij kicmu i pusti da ti okolina kroji buducnost.
Ako izbor postoji (a postoji), onda ti biraj, a ne tvoji roditelji, rodbina i drustvo.

Ko voli da se valja po blatu i prasini, ko ima zelju da slusa naredjenja iskompleksiranih oficira, kome je do puske i pucanja (a.k.a. vezba za ubijanje ljudi) - neka ide i odsluzi svoje, mozda ce se pronaci u svemu tome, pa odluci da ostane. Dobra osnova za profesionalizaciju.

A ono sto najvise zameram civilnoj sluzbi je to sto ne postoji prava obuka iz oblasti civilne zastite, vec se to svodi na nekoliko casova prve pomoci.

Pa jeste, u pravu si. Naročito si u pravu kada, kao "civilni vojnik" budeš raspoređen npr. u starački dom ili gerontološko odeljenje bolnice, pa ti dodele posao nameštanja, zamene i pražnjenja "guski". Vrlo interesantan posao. Ili, gradskoj čistoći privremeno nedostaju ljudi, pa te dodele tamo, da hodaš iza kamiona i u njega prazniš kante pune đubreta. Baš simpatičan posao, naročito preko leta. A i tebe i taj kamion u luku zaobilaze cure u minićima - zamisli, neće ni da te pogledaju! A i zašto bi?
Btw., u vojsci, na 7-8 vežbi i 2 mobilizacije koje su me zakačile, ne videh ni jednog "iskompleksiranog oficira". A te priče koje si čuo - neko te zaj3bavao... ;)
[ acaradio @ 29.03.2009. 15:13 ] @
Citat:
ajdeBre: A te priče koje si čuo - neko te zaj3bavao... ;)

Video...a ne cuo...bio sam svojevremeno mesec dana u vojsci i nagledao sam se svakakvog izivljavanja, pogotovo onih oficircica (vodnika, potporucnika i slicnih)...da ne pominjem desetare koji su bili majstori u maltretiranju i koji su samo cekali priliku da neko napravi pogresan korak (tacnije - nesto sto se njima ucini kao pogresan korak).
[ ajdeBre @ 29.03.2009. 15:26 ] @
@ acaradio:
Au! Ceo mesec si proveo u vojsci? Kako si to izveo?
Što se tiče iživljavanja - zavisi šta je za koga iživljavanje. Daj neki primer? I, ako je to zaista bio pokušaj iživljavanja ... uvek postoji adekvatan način reagovanja.
[ maliradojca @ 29.03.2009. 15:30 ] @
http://www.fromthewilderness.com/free/regional/KLA1.html
Evo ovde pise kako je npr. OVK nastala, dzaba Srbiji i vojska i oruzje. Danas se bitke drgacije biju, proslo je vreme ogoljene sile(teranja u smrt tudjih sinova) zarad ciljeva.
[ jericho1405 @ 29.03.2009. 15:34 ] @
Citat:
ajdeBre: I, rat '99.-te nije izgubila vojska, već naopaka slobina politika. NATO nije ušao na našu teritoriju sve dok sloba nije prihvatio kapitulaciju. A Vojska je mogla da se igra žmurke s njima još nekoliko godina. Q: Šta misliš, zbog čega nisu ušli kopnenim snagama? A: Zbog toga što su imali procenu da bi ušli u situaciju sličnoj onoj u Vijetnamu.

Sigurno je to. Prepali se Srba. U kom ti svijetu zivis? NATO nije imao potrebu, al' ni interes da kopnenim snagama napadne Srbiju. A i zasto bi, kada ovako moze da je bombarduje dan-noc, a bez da ugrozava sebe. Mala drzava, kao sto je Srbija, i vlast koja je tada dirigovala poteze je bila osudjena na poraz. Uprkos tome, vlast je svjesno zrtvovala stanovnisto, i na kraju, ipak, potpisala kapitulaciju.
A koji je krajnji ishod rata? Par srusenih aviona NATO-a, i hiljade ubijenih stanovnika Srbije, i milionska infrastrukturalna steta. Genijalno nema sta.

Citat:
Odin D.: 99% ovih sto kukaju na taj razlog ne iskoristi to vreme ljepse i pametnije.

I zbog toga treba da idu na maltretiranje? Njihov zivot, njihova stvar.

Zivim u Bosni gdje je divljao rat 4 godine. Plamtio je petriotizam, i bajke o zivotu nakon rata, u kojem cemo, kako rekose, "da jedemo zlatnim kasikama" itd itd. Hiljade ljudi je izginulo da bi na kraju sacica bandita sve to unovcila. Dok su posteni ljudi/vojska ginuli, ovi su pljackali sve i svakoga, i sada izigravaju uspjesne biznismene i politicare. Obican covjek zivi na ivici egzistencije, drzava(ratni profiteri) nece ni da ga pogleda. Zemlja je urnisana, u potpunom rasuli i neimastini. O cemu onda pricamo ovdje, o kakvim vojskama, casti i sramoti? Mozda u naivnim glavama postoje scenariji srece i radosti, kada junak dodje iz rata itd itd. Stvarnost je mnogo drugacija i zalosnija.
[ yeljko @ 29.03.2009. 15:36 ] @
Citat:
Stalno mi moji (stari) pricaju kako je sramota ici u civilnu vojsku, vise mi je muka od toga.

Otidji i odsluzi pa ces videti da nije nista strasno (ne mislim na civilnu).
Posle toga mozda budes imao misljenje kao i tvoji roditelji.
Vise ces da cenis svoj dom i roditelje posle vojske.
Nemo da budes pickica pa nece da ti odseku chunu tamo.

[ oporavak u banji @ 29.03.2009. 15:40 ] @
sve je to individualno, zavisi od niza licnih afiniteta i karakteristika...zivotnog iskustva, vaspitanja itd.
vazno je imati slobodu odluke i ne dozvoliti da ti neko uskrati tu slobodu. postovati tudje misljenje, dok ne ugorzava tvoje.

ja imam misljenje, ali posto ovde ima mnogo osetljivih ljudi ne bih ga obrazlagao, jer u mom sistemu logike objasnjenje ima veze sa terminima kao sto su psihologija, zrelost, inteligencija. Nekima je vojska potrebno i korisno iskustvo, nekima ne.
nisam bio u "pravoj" vojsci, ali sam ucestvovao u pravom ratu.

za sebe znam da sigurno ne bih isao ni u jednu ni u drugu, ako bas mora u civilnu.

[ Marko_L @ 29.03.2009. 15:54 ] @
Citat:
Kreneš ti jednoga dana na lepo, fino, civilizovano prekookeansko krstarenje superluksuznom jahtom. Sve fino, lepo, na jahti bazen, sportski tereni, kafići, diskoteke...ma, san. Odjednom, trup jahte počne da propušta vodu - mnogo rupa sa svih strana. Posada, koju čine profesionalci, pokušava da zakrpi rupe, ali avaj - rupa ima više nego članova posade. Kapetan naravno angažuje i putnike da pomognu u zapušivanju rupa, a ti kažeš: "Ja neću to da radim, ja sam civilizovano platio kartu za krstarenje i hoću da krstarim! Neću da zapušujem nikakve rupe! To nije moj posao, neka to rade profesionalci!" Well, kapetan će te verovatno baciti u vodu - em nema koristi od tebe za ostvarivanje opšteg cilja, em si nepotreban balast. Capito?

Pričaš gluposti. Kada dođe do havarije na brodu, ne angažuju se putnici ni za šta, nego se prvo proceni šteta, pa ako se uvidi da ima i najmanje šanse da brod potone, prvo se svi putnici evakuišu u čamce za spasavanje, pa onda posada gleda da li može nešto da popravi i spase brod, te ako nema šanse da se brod spase onda i cela posada na čelu sa kapetanom napušta taj brod i spasava živu glavu. Eventualno, ako je baš veliki haos i brod prebrzo tone, neki putnici koji ostanu hladne glave sami sebe angažuju da pomognu drugim putnicima, ali niko ih ne tera na to, niti će neko da ih baca u vodu zato što neće, ne umeju ili ne mogu da pomognu. Takvi mogu samo da smetaju.

Kada već praviš paralelu sa vojskom, upravo tako je i sa njom. Nije svako za vojnika i ne možeš svakoga da obučiš da bude vojnik, pogotovo protiv njegove volje, jer takvi samo mogu da zasmetaju i predstavljaju opasnost i za sebe i za svoje saborce. Prošlo je vreme kada su se ratovi dobijali na "Juriš" gde gomila samo jurne pa ko stigne do neprijatelja stigao je. Danas je mnogo bitnija tehnologija, ekonomija i diplomatija. Šta ti vredi brojna vojska, ako ima 20 saveznika, može da finansira taj rat i ima tehnologiju sa kojom može da ti poruši sve živo, a da ne mora ni da kroči na tvoju teritoriju.

Međutim, upravo ovo što si napisao pokazuje da ti zapravo živiš u prošlosti, pa tako gledaš i na vojsku. To samo po sebi nije ništa loše i ako se tebi tako sviđa, tvoje je pravo da tako misliš ali nemaš pravo da osuđuješ one koji tako ne misle i izmišljaš priče da bi svojim razmišljanjima dao neki značaj, nego nađi realne argumente. Recimo, nađi neki primer iz skorije istorije gde je neka zemlja sa vojskom koja funkcioniše na bazi obaveze porazila neku profi vojsku, pa da pričamo. Ja znam za upravo suprotan primer, al da se ne vraćamo sad 10 godina unazad.
[ acaradio @ 29.03.2009. 15:57 ] @
Citat:
ajdeBre: ako je to zaista bio pokušaj iživljavanja ... uvek postoji adekvatan način reagovanja.

Odreagovao sam perfektno - odlucio da mi tu vise nije mesto...i uz malo dramatizacije (sto je u to vreme bilo potrebno) - otisao :D

Citat:
Daj neki primer

Neki primeri:
- pustanje hladne vode usred tusiranja, a napolju -5 stepeni...naravno, to se nije desilo jednom.
- kada te vodnik budi 5 (pet) puta u toku noci da bi te naterao da sredis tzv. kasetu jer mu se sinoc ucinilo da nije bas najbolje sredjena
- ili te desetar isto tako nekoliko puta u toku noci budi da namestis krevet, zavrsis, legnes, pa ti on sa osmehom kaze: "eto sad si ga zguzvao, moras ponovo". Klasican primer psihickog zlostavljanja.
- nakon sto sam zaradio bronhitis i dobio postedu, maloprepomenuti vodnik kaze: "proci ce to tebe, a onda cemo malo bolje da te pritegnemo...da ojacas".
- kada sam se konacno oslobodio i dosao nazad u kasarnu da razduzim opremu, ukrali su sve sto se nalazilo u mojoj kaseti

Ne zelim da se prisecam dalje...da ne pominjem katastrofalnu hranu, hladnocu i ostale nedostatke koji se podrazumevaju na toj robiji.

Nakon izlaska sam rekao - nikad vise.
I ta iskustva sa zadovoljstvom prenosim mladjim narastajima.

[ jericho1405 @ 29.03.2009. 15:58 ] @
Citat:
Odin D.: Sve ratne statistike dosad pokazuju da najvise ginu civili, neobuceni ili slabo obuceni mobilisani gradjani i tako tim redom dalje, a na vrhu piramide sa najmenje stradalih su profesionalni vojnici i oficiri (ako ne racunamo politicare koji izazivaju rat). Sasvim suprotno uvrijezenom misljenju vecine ljudi kojima ta problematika nije poznata.

Zato se i tezi formiranju profesionalne vojske. Imas, recimo, 20k profesionalaca, al' barem znas sta imas. Ne ovako, imas gomilu glinenih golubova na bojnom polju.
Upravo ti "slabo obuceni" iz pomenute statistike su proizvodi sadasnje kvazi-vojske, gdje obucavaju vojnike kako da sinhronizovano hodaju, i kako da se okrecu lijevo ili desno, zavisno sta starjesina kaze...
[ Marko_L @ 29.03.2009. 16:03 ] @
Citat:
Ili, gradskoj čistoći privremeno nedostaju ljudi, pa te dodele tamo, da hodaš iza kamiona i u njega prazniš kante pune đubreta. Baš simpatičan posao, naročito preko leta. A i tebe i taj kamion u luku zaobilaze cure u minićima - zamisli, neće ni da te pogledaju! A i zašto bi?

Da, al zato kad vide mladića u uniformi, sve odma kleknu i ponude blowjob :) E ovaj argument ti još bolji nego prethodni. No, pošto je ovo klasičan flame bait... da ne širimo dalje priču.
[ Odin D. @ 29.03.2009. 16:17 ] @
Citat:
jericho1405
Zivim u Bosni gdje je divljao rat 4 godine. Plamtio je petriotizam, i bajke o zivotu nakon rata, u kojem cemo, kako rekose, "da jedemo zlatnim kasikama" itd itd. Hiljade ljudi je izginulo da bi na kraju sacica bandita sve to unovcila. Dok su posteni ljudi/vojska ginuli, ovi su pljackali sve i svakoga, i sada izigravaju uspjesne biznismene i politicare. Obican covjek zivi na ivici egzistencije, drzava(ratni profiteri) nece ni da ga pogleda. Zemlja je urnisana, u potpunom rasuli i neimastini. O cemu onda pricamo ovdje, o kakvim vojskama, casti i sramoti? Mozda u naivnim glavama postoje scenariji srece i radosti, kada junak dodje iz rata itd itd. Stvarnost je mnogo drugacija i zalosnija.

Citiram gornju izjavu, ali ne odgovaram direktno bas na nju, nego na sva slicna ili suprotna iskustva:

Nekog je vojska ubila i zapalila mu grad, nekom je vojska spasila zivot i njegov grad. Za svaki primjer necega sto je vojska uradila moze se naci neki suprotan. Vojska ne upravlja ratom niti ga zapocinje. O tome odlucuje politika i narod koji podrzava tu politiku. Najmanje su krivi vojnici kojima je naredjeno da idu u borbu, i oni to sigurno manje zele od onih koji sjede kod kuce na kaucu i podrzavaju Milosevica, Tudjmana ili Izetbegovica i ceznu da njihova vojska pobijedi u sto vise bitki i pobije sto vise neprijatelja.

Do rata u bivsoj SFRJ nije doslo zbog postojanja vojske nego zbog postojanja zelje za ratom, ili bar zbog postojanja te zelje u glavama nekolicine ljudi koje je ostali narod podrzavao. Da nije bilo vojske i naoruzanja udarili bi jedni na druge kukama i motikama i to bi dovelo do istih rezultata kao i sa vojskom.

U zdravoj drzavi vojska ima odbrambenu funkciju, a kao najvaznija je odvracanje potencijalnog neprijatelja od namjera stetnih po drzavu. Ne dakle rat - nego odvracanje od rata.
Vojska je za drzavu isto sto i kapija na dvoristu, brava na vratima. Ako se ti odreknes i poslednje zastite na svojoj kuci sigurno ce uci neko i pokrasti ti stvari. Ako budes bez ikakve zastite i to postane jasno tvojim komsijama pocece da ti bacaju smece u dvoriste, kradu drva i kokosi i pomjeraju svoju tarabu dublje u tvoje dvoriste. Takva je ljudska priroda. To sto ti izjavis da nemas vojsku i namjeru da nekog napadas uopste ne sprecava nekog da tebe napadne, cak naprotiv. Jaci tlaci, to je zakon prirode, tj. barem jedan od njenih zakona.
E sad, ako u tvojoj ulici stanuje i neki lokalni mafijas koji i pored svih tvojih kapija i psa cuvara moze sa svojom bandom da ti bane u kucu i radi sta hoce, to ipak ne znaci da treba i svakom sugavom komsiji tri puta jadnijem od sebe da dopustis to isto.

Ustvari, to je stav svakog pojedinca sta ce raditi sa sobom samim, ali priroda se pobrinula da takvih nema mnogo, pa na nivou drzave obicno ih nema toliko da bi isti princip prenio na citavu drzavu. Desavali su se u istoriji i takvi slucajevi, ali ti narodi i te drzave danas vise ne postoje.

Oni koji se odricu borbe za sebe, i prepustaju se nadi da ce ih drugi postedjeti nestaju u procesu selektivne evolucije. To vazi za sve: od svake pojedine jedinke neke zivotinjske vrste, copora, hordi, plemena... pa do savremenih naroda i drzava.

Neke privremene filozofske teorije i naklapanja tipa svjetski mir, pacifizam, ekologija, bla bla bla, sve to ima neku drugu funkciju (svjesno ili nesvjesno) i ne mogu jos uvijek nadvladati instikte koje je evolucija usadjivala milionima godina u zivi svijet na ovoj planeti.

Narodi i drzava laprdaju o nekom medjusobnom postovanju, saradnji itd, a u stvari se sve svodi na to kako iz toga izvuci sto vise koristi za sebe i oslabiti drugoga. U istom momentu ima i funkciju smirivanja tenzija ako su snage ravnopravne pa direktan sukob ne bi donio nista osim gubitaka (slicno kao kad dva majmuna ciste jedan drugog od buva, iako su se do prije pola sata tukli oko zenke i par banana). Onog momenta kada bilo koja strana osjeti da u datim uslovima (danas je to na nivou planete) moze da pobije sve druge i zauzme njihove resurse, istog momenta ce otpoceti taj proces.
[ mulaz @ 29.03.2009. 16:19 ] @
U kojoj normalnoj drzavi je poslednjih 20g bila "prisilna" mobilizacija? Ja ne vidim ni jednu.

Inace, ja sam jako veseo, sto je slovenija ukinula sluzenje vojnog roka, pa mogu da, posle faksa, ko covek zapocnem karijeru, bez 6/9/12 meseca maltretiranja za dzabe.
[ Odin D. @ 29.03.2009. 16:31 ] @
Citat:
Marko_L: Pričaš gluposti. Kada dođe do havarije na brodu, ne angažuju se putnici ni za šta, nego se prvo proceni šteta, pa ako se uvidi da ima i najmanje šanse da brod potone, prvo se svi putnici evakuišu u čamce za spasavanje, pa onda posada gleda da li može nešto da popravi i spase brod, te ako nema šanse da se brod spase onda i cela posada na čelu sa kapetanom napušta taj brod i spasava živu glavu. Eventualno, ako je baš veliki haos i brod prebrzo tone, neki putnici koji ostanu hladne glave sami sebe angažuju da pomognu drugim putnicima, ali niko ih ne tera na to, niti će neko da ih baca u vodu zato što neće, ne umeju ili ne mogu da pomognu. Takvi mogu samo da smetaju.

Covjek je upotrebio stilsku figuru, nije mislio bukvalno na brod.

Po tebi, kad bi neko vojno napao nasu drzavu, prvo se evakuisu civili u autobuse za spasavanje pa pravac Holandija, Francuska, Njemacka, Grcka, Florida.... jedva nas cekaju tamo rasirenih ruku, pa jos i salju svoje autobuse za evakuaciju (naravno, odma' se ukidaju vize kad do toga dodje).
Kad se svi civili evakuisu, onda krene i vojska za njima u "Mars na Temzu", i ostavimo brod da tone...

Mudro zboris, nema sta.

Citat:
mulaz: U kojoj normalnoj drzavi je poslednjih 20g bila "prisilna" mobilizacija? Ja ne vidim ni jednu.

Pa jbg. sta da ti kazem. U normalnim drzavama nema foruma sa ovom tematikom. Nazalost, dobar broj nas ne zivi u normalnim drzavama, pa eto pricamo i o ovakvim stvarima koje ipak jesu dio naseg zivota.
[ jericho1405 @ 29.03.2009. 16:37 ] @
Niko ne spori postojanje vojske, vec nacin na koji se ta vojska formira i organizuje. Dakle, sve ovo o cemu Odin prica moze i treba da radi profesionalna vojska, a ne klinci pod prisilom. Takodje, nije bas u redu da se svaki sposoban muskarac obucava, ukoliko, drzava planira samo da se brani u slucaju eventualnog napada. Napad se nece desiti tek-tako iz cista mira, vec ce prije toga postojati odredjene politicke tenzije. Ako profesionalna vojska ne moze da izadje na kraj sa tim, onda se mogu angazovati rezervni timovi itd itd. Mnoge drzave sasvim uredno funkcionisu bez postojanja redovne vojske, i nisu nista ugrozenije od nas sa postojanjem iste.

Pored toga, vec je receno, davno su prosla vremena kada su se ratovi dobijali na kvantitet vojske.
[ AjdeII @ 29.03.2009. 16:50 ] @
hu..hu..svakakvih prica....ni meni nije bio ni jedan dan drag u vojsci,a 332 dana sam bio samo na strazi na ostrvcetu na jadranu bez civila bez jeb... oficira,plus provedeno vreme na obuci,,svaki dan nam donoslili hranu,a pili smo kisnicu,kao da sam bio u zatvoru.Ali obaveza je obaveza.
Neki spominju ovde neke F avione i 1999,jeste ,protivnik nam je bio dosta moderniji u naoruzanju,ali nemaju srce kao mi,pa smo izdejstvovali toboze neke pregovore,inace da su kao mi nebi nam dopustili ni te pregovore.A to nas ceka ako omeksamo po pitanju vojske ,kako stvari stoje oko 2025 godine.Kad zagusti,svako brani svoj prag,pa ce tako i neki profi vojnici braniti prvo svoje.Problem je ovde ovih koji podrzavaju civilno sluzenje sto rat smatraju sportom,pa ono...igra mi se,ne igrami se.Srbija se tretira kao ratoborna drzava,a opet su je uvek prvi napadali,Srbija nikad nije prva napala.A zamislite da nas ne tretiraju kao takve,Pa usli bi odavno i to bez kucanja.Pa ko ovde zeli da sluzi vojsku,pa makar i civilnu...ko voli da ide u rat...NIKO.Da imam ponovo 18-19 godina i ja bih gledao ako moze da se izbegne,ali....sta ces,odradi se to jednom u zivotu i to je to.Bar sad nije tako predugacko,kao nekad.I jos jedno za mlade koji trebaju da idu u vojsku:DO GOD SE IDE U VOJSKU,KAJSNIJE CEMO BITI NAPADNUTI,JER AKO POPUSTIMO I SLUZIMO CIVILNO,NAPAD CE USLEDITI MNOGO PRE.Sta ces,takva nam je sudbina nas sa ovih prostora.
[ vladd @ 29.03.2009. 16:52 ] @
Ali organizacija ili smisao vojske je druga tema. I neresiva, svaka vojska na planeti lici, i manje ili vise losa prema pojedincu.

Pod ovim naslovom se krije strah od nepoznatog i ukidanje konformizma, na dan, nedelju, pokoji mesec..

Mnogo mi je interesantno kada golobradi telale okolo sa punim ustima slobodnog izbora, kao da je zivot sijaset slobode i sijaset situacija u kojima se pravi neki izbor.

Zivotna praksa je pokazala da nema slobode i da je sve iznudica. Bira se samo izmedju ponudjenog, a linija manjeg otpora je uvek oznacavala losiji izbor.

Interesantan mi je primer hladne vode, i nedace koju pruza prilikom tusiranja

U realnom zivotu, mogu da zamislim, u slucaju poplave, kako doticni trazi da se zagreje reka, ili slicno..

Kvalitet vojnog sistema se ne ogleda toliko u uvezbanosti, ili kolicini i vrsti oruzja, koliko u pripremi pojedinca, za uglavnom lose uslove zivota.

Ako se desetar izivljava, treba izgraditi stav o tome, a ne pobeci, posto nakon desetara sledi sef, direktor, vlasnik firme, lokalni policajac, salterski sluzbenik, profesor...buduca supruga...a svi mogu da budu "problematicni"..

Veliki deo zivota sacinjavaju zloupotrebe, kako pojedinca tako i okoline, drustva a tu nema nekog velikog IZBORA...
Uzmes dah i zagnjuris

Poz
[ Zeka_SD @ 29.03.2009. 16:54 ] @
Dovoljno mi je bilo nekih 4-5 sati provedenih u kasarni u Nišu na regrutaciji da shvatim kako me niko neće naterati da služim u redovnoj! Toliko nekulture, seljacizma kod onih likova, toliko frustriranosti sam jedva istrpeo tog dana, šest meseci je ipak previše... Odlagaću dok mogu zbog fakulteta, a posle ću pokušati da izbegnem služenje po svaku cenu. Previše mi je detinjstva i mladosti uzela ova država, i ne pada mi na pamet da joj poklonim još šest (ili devet) meseci svog života... Nikako!
[ gajo2 @ 29.03.2009. 17:02 ] @
Citat:
Rimsko carstvo je nekada bilo najveće i nepobedivo, pa je nestalo. Tako su nestali I, II i III Reich, tako je nestao i Varšavski pakt, tako će i NATO. I, rat '99.-te nije izgubila vojska, već naopaka slobina politika. NATO nije ušao na našu teritoriju sve dok sloba nije prihvatio kapitulaciju. A Vojska je mogla da se igra žmurke s njima još nekoliko godina.
Opet, Rimsko Carstvo je nestalo ne zbog slabe vojske vec zbog unutrasnje korupcije, koja je na kraju dovela do njegovog pada. Nemacko carstvo pre I svetskog rata nije izgubilo zato sto je imao slabu vojsku, vec sto je vodilo pogresnu politiku koja je naterala neke kljucne igrace (Engleze) da predju u neprijateljski tabor. Hitler opet nije izgubio rat zbog slabe vojske vec zbog pogresne strategije. Ustvari ovi tvoji primeri bas dokazuju moju poentu, da nije bitno da li imas jaku vojsku ili ne, vec kakve saveznike imas. A Srbija je za vreme Slobe imala Kubu, Libiju, S.Koreju, Irak... i naravno da je izgubila sve ratove. Da smo imali NATO na nasoj strani sve bi bilo drugacije.
Citat:
Q: Šta misliš, zbog čega nisu ušli kopnenim snagama? A: Zbog toga što su imali procenu da bi ušli u situaciju sličnoj onoj u Vijetnamu.
To je cista glupost i nerazumevanje vojne moci NATO pakta. Da ne pricam puno, imas primer Iraka iz 2003. oni su imali vecu vojsku od Srbije a pukli su za mesec dana.

Mi smo mogli ukinuti prisilnu vojsku kao sto su to uradili Slovenci, Hrvati, Bosanci, Madjari, Rumuni, Bugari, Makedonci, Albanci iliti svi nasi susedi. Vecina tih drzava ne strahuje za svoju bezbednost jer su u okviru NATO pakta, pa ako neko jednog njihovog napadne, onda to vazi kao napad na sve. I njihovi gradjani zive normalno i bez problema tipa ne moze da nadje posao jer jos nije odsluzio vojsku. Sta mislis jel ih sramota zbog toga?
[ jericho1405 @ 29.03.2009. 17:07 ] @
Citat:
AjdeII: DO GOD SE IDE U VOJSKU,KAJSNIJE CEMO BITI NAPADNUTI,JER AKO POPUSTIMO I SLUZIMO CIVILNO,NAPAD CE USLEDITI MNOGO PRE.Sta ces,takva nam je sudbina nas sa ovih prostora.

A od koga cemo biti napadnuti? Pojasni. Koliko znam, gotovo, sve drzave u okruzenju su vec ukinule obavezno sluzenje vojnog roka. Postoji samo profesionalna vojska koja uredno funkcionise. Ukoliko dodje do politickih tenzija i nemira, drzava ponovo uvodi obavezno sluzenje vojske. Gdje je tu problem? Zasto da me neko maltretira 6 mjeseci, kada ne postoji opasnost od novog rata? Mislis da je problem uzeti pusku i pucati u neprijatelja? Pa u tih 6 mjeseci obuke, najmanje vjezbaju konkretne stvari, a vecinu vremena uvjezbavaju paradne formacije, il' ciste kasarnu. Zasto, onda, da zrtvujem 6 mjeseci zivota na takve malverzacije i maltretiranja? Ako bas zelis da budes vojno lice, prihvatis se profesionalne vojske, budes to sto zelis, odnosno, dobro obucen i placen vojnik. Od toga sto cistis WC, namjestas krevet il' spavas na strazi neces imati velike koristi u zivotu. Takav vid psiho-fizickog maltretiranja mozes da pronadjes i van vojske.

Ne treba nama brojna, vec sposobna vojska.
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2009. 17:18 ] @
U je dugo nije bilo ovakve (besmislene) teme...

Ali jedna stvar mi zapade za oko - nisam dugo up-to-date, ko je trenutni potencijalni neprijatelj Srbije koji ce nas napasti ukoliko ukinemo nasu hrabru i nadasve uspesnu regrutnu vojsku?

--

Jel neki zli NATO pakt, ili zli pobesneli Siptari koji planiraju da se dizu u vazduh na Terazijama (osujetili smo im plan sa poslasticarnicama i pekarama!), ili neka nova avet kojoj se dopala jedna tako lepa i napredna zemlja?

Ili je mozda nesto na duze staze - cista suva genijalnost vojnih stratega iz Srbije: potencijalni rat izmedju EU i Rusije 2025-te godine gde ce Srbija sa njenim raspalim putevima i infrastrukturom iz 60-tih godina XX veka biti strateski najvaznija teritorija za ciju odbranu ce biti potreban regrutni potencijal :)

I... da, jos jedno pitanje - kako se u svetlu tih dogadjaja gleda na poteze vecine zemalja sa kojima se Srbija granici u vidu ukidanja redovne vojske? Jel to neka specijalna tajna taktika da se Srbija zavara i natera na tako jednu losu i anti-patriotsku odluku, ili je u pitanju neki jos perfidniji anti-srpski cunning plan cije posledice ne mozemo ni da sagledamo? :)

I'm all ears :)
[ mulaz @ 29.03.2009. 17:29 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: U je dugo nije bilo ovakve (besmislene) teme...

Ali jedna stvar mi zapade za oko - nisam dugo up-to-date, ko je trenutni potencijalni neprijatelj Srbije koji ce nas napasti ukoliko ukinemo nasu hrabru i nadasve uspesnu regrutnu vojsku?

Zeee germans!
(nadam se da ste gledali film "Snatch") :)
[ mrkii @ 29.03.2009. 17:31 ] @
Nije sramota
Svako nek izabere ono sto mu odgovara.

Ali, oni koji sluze (odsluzili) obicnu vojsku i zale se na neko "maltretiranje" su iz licnog iskustva obicne pizde, kukavice i mamine maze.
Ako i dozive neko "maltretiranje" to je iz razloga sto su upravo ono sto sam napisao gore.
Mogu da razumem da neko smatra da je to gubljenje vremena, ali maltretiranje....
Mislim, previse gledate filmove.
[ Odin D. @ 29.03.2009. 17:33 ] @
Nije ovdje tolika prica o tome da li nam treba ili ne treba vojska, nego da li se redovno sluzenje smatra maltretiranjem, a civilno ne.

Ja bih licno radije namjestao svoj krevet i cistio svoju sobu, wc i dupe nego necije tudje.
Radije bih da pokusava da me gnjavi vojno lice koga mogu poslati u p.m. nego da me podjebava isti takav civil pod pretnjom da ce me poslati u redovnu vojsku. Kakve god su vam sanse da na takvog naidjete u vojsci, takve su i jos vece da na takvog naletite u civilu.

Uzmi sto vojnih lica, sto direktora, sto fudbalera, sto komsija i uvijek ce medju njima otprilike biti priblizan postotak dobrih ljudi, djubradi, smradova, neutralnih itd...

Te price da je vojska zamisljena tako da se regruti maltretiraju i da je to neka izvjesna i redovna pojava su price za malu djecu. Neki smatraju da je maltretiranje i to sto mu kazes da izbaci smrdljive carape iz sobe kako bi i drugi mogli tu da spavaju. Jedino sto bi za njih bilo neokarakterisano kao maltretiranje je da ne mrdnu od kuce i zive kao i do tad, a da se na papiru vode da su na sluzenju vojnog roka. Pa i tad, ako bi im neko rekao da treba da odu do vojnog odseka samo da potpisu neki papir da ce tako da odrade vojni rok, oni bi taj odlazak nazvali maltretiranjem.

I kao sto je @vladd odlicno napisao, svi nesto umisljaju da samo od njihovog izbora zavisi oce li ih neko napasti ili nece, ugnjetavati ili nece, pokusavati prevariti ili ne itd.
Sve sto je trebalo da uradite '99-te je da jednostavno posaljete pismo u NATO u kom napisete "Ja sam izabrao da ne budem bombardovan", isto tako kazes sefu na poslu "Ja sam izabrao da me ne gnjavis", ili "Ja sam izabrao da radim ovako", "Ja sam izabrao da imam vecu platu", ili kazes zeni "Ja sam izabrao da sam ja uvijek u pravu"....

Samo napred, racunajte vi na to da to tako funkcionise....

[ jericho1405 @ 29.03.2009. 17:54 ] @
Citat:
Odin D.: Sve sto je trebalo da uradite '99-te je da jednostavno posaljete pismo u NATO u kom napisete "Ja sam izabrao da ne budem bombardovan", isto tako kazes sefu na poslu "Ja sam izabrao da me ne gnjavis", ili "Ja sam izabrao da radim ovako", "Ja sam izabrao da imam vecu platu", ili kazes zeni "Ja sam izabrao da sam ja uvijek u pravu"....

Evo ti cist primjer besmisla tolike manje-vise "nesposobne" i slabo uvjezbane vojske. Hajde nam, eto, na ovom primjeru objasni u kakvoj je prednosti bio drzavljanin Srbije koji je redovno sluzio vojni rok, tj. bio za*ebavan 6 mjeseci, od onoga koji nije sluzio vojsku? Silna vojska, a nikakve koristi od nje.

Svako je mogao samo da gleda u nebo kako prolijecu avioni i bacaju bombe po gradu, dok se glavesine nisu smilovale i prihvatile uslove prestanka bombardovanja.
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2009. 17:59 ] @
Nemoj tako,

Mogao si da budes vrlo koristan te 99-te u sakrivanju/zakopavanju tenkova - cuvanju istih za konacni napad Zee Germans koji se nikad nije desio, ali za koji znamo da ce se desiti kad-tad :)
[ nkrgovic @ 29.03.2009. 17:59 ] @
Ma ne... vojska nije maltetiranje. To je samo procedura gde neko pokusa da ti toliko poremeti svest da ces na njegovu komandu potrcati da ubijes onoga koga on zapovedi, pri tome rizikujuci svoj zivot, dok naredbodavac SEDI NA GUZICI. Jes' vala, to je skroz normalan ponasanja ljudi, svi normalni ginu po komandi "vojnog lica". Ili ce mi neko reci da to nije cilj celog stranja poznatog kao "vojna obuka", posto prosecnom coveku treba 3 sata da pokapira kako se koristi puska.

O tome kako nas je VOJSKA branila najbolje govori broj poginulih generala, naspram broja poginulih normalnih ljudi, koji su pre rata bili civili. Tih ljudi mi je i te kako zao, ali njih je drzava vec zaboravila, dok razni moroni u uniformi na konto toga sire price o svojoj umesnosti, kace jedni drugima medalje i traze beneficije. Neko nas sve jeste branio, neki su i dali zivot za to, ali TO NIJE VOJSKA.

Jedina stvar koju ce vojska pokusati da bilo koga nauci je kako da slusa naredjenja. Bez razmisljanja, bez pogovora i bez obzira za svoju licnu bezbednost.

[Ovu poruku je menjao nkrgovic dana 29.03.2009. u 19:15 GMT+1]
[ jericho1405 @ 29.03.2009. 18:11 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Mogao si da budes vrlo koristan te 99-te u sakrivanju/zakopavanju tenkova - cuvanju istih za konacni napad Zee Germans koji se nikad nije desio, ali za koji znamo da ce se desiti kad-tad :)

Haha, to sam zaboravio. Trebalo je sve to posakrivati, toliko naoruzanje :)
[ ajdeBre @ 29.03.2009. 18:23 ] @
Citat:
acaradio: ...Neki primeri:
- pustanje hladne vode usred tusiranja, a napolju -5 stepeni...naravno, to se nije desilo jednom.
- kada te vodnik budi 5 (pet) puta u toku noci da bi te naterao da sredis tzv. kasetu jer mu se sinoc ucinilo da nije bas najbolje sredjena
- ili te desetar isto tako nekoliko puta u toku noci budi da namestis krevet, zavrsis, legnes, pa ti on sa osmehom kaze: "eto sad si ga zguzvao, moras ponovo". Klasican primer psihickog zlostavljanja.
- nakon sto sam zaradio bronhitis i dobio postedu, maloprepomenuti vodnik kaze: "proci ce to tebe, a onda cemo malo bolje da te pritegnemo...da ojacas".
- kada sam se konacno oslobodio i dosao nazad u kasarnu da razduzim opremu, ukrali su sve sto se nalazilo u mojoj kaseti

Ne zelim da se prisecam dalje...da ne pominjem katastrofalnu hranu, hladnocu i ostale nedostatke koji se podrazumevaju na toj robiji...
Hmmm, da li se to dešavalo samo tebi, ili svima? Tako obično prolaze problematični tipovi (oni koji se mangupiraju, dobacuju, prave se "smart ass", mnogo laju, zabušavaju, foliraju...). Što se tiče hladne vode, to su kod nas pokušali samo jednom (kraj decembra, napolju ledeno), pa kada je nas 50-ak golih i besnih krenulo na njih dvojicu, da vidiš kako odjednom ima tople vode, i kako tuširanje može da traje 20 minuta... :).
Za neke stvari moraš da se (iz)boriš...

Citat:
Marko_L: Da, al zato kad vide mladića u uniformi, sve odma kleknu i ponude blowjob :) E ovaj argument ti još bolji nego prethodni. No, pošto je ovo klasičan flame bait... da ne širimo dalje priču.
Nažalost, neće ni njemu ponuditi BJ... Ali se zapitaj, da li bi se bolje osećao kao vojnik u uniformi, ili kao skupljač đubreta/izmenjivač "guski"? A ima još takvih "kreativnih" poslova... U vezi krstarenja ti je objasnio Odin D.

@Ivan Dimković: Sada već troluješ...da si temu čitao od početka, saznao bi da niko nije pominjao nikakav "očekivani napad" od bilo koga. Čemu cinizam? Uskoro dobijaš nemačko državljanstvo, pa uživaj u tome; mi koji smo ovde ćemo se snaći i bez tvojih saveta ;).

Kao što je Odin D. napisao, primarni razlog postojanja vojske je prevencija, a ne želja za bilo kakvim ratovima/konfliktima.
[ jericho1405 @ 29.03.2009. 18:35 ] @
Citat:
ajdeBre: Za neke stvari moraš da se (iz)boriš...

Upravo inicijativa za formiranje profesionalne vojske je borba protiv besmislenog sistema organizacije vojske.

Citat:
ajdeBre: Kao što je Odin D. napisao, primarni razlog postojanja vojske je prevencija, a ne želja za bilo kakvim ratovima/konfliktima.

A to ne moze da radi profesionalna vojska kao u svakoj drugoj normalnoj drzavi, vec moramo da angazujemo svakog vojno-sposobnog muskarca?
[ acaradio @ 29.03.2009. 18:51 ] @
Citat:
ajdeBre: Hmmm, da li se to dešavalo samo tebi, ili svima?

Ovo su stvari koje su se desavale samo meni. Sve to u nekih 10-tak dana.
Bilo je toga jos...ovo su highlights.

Imam ortaka koji je zbog maltretiranja i izlaganja nehumanim uslovima u vojsci ostao sa dozivotnim ostecenjem kolena.
[ donmarkone @ 29.03.2009. 18:52 ] @
Citat:
Obuka za to traje jedno pre podne.
A moze i bez obuke. Napuniti i pucati iz pistolja moze svako. Ako hoce da nauci da gadja , moze da ode u streljanu i da se bukvalno za jedno pre podne upozna sa oruzjem. A ako hoce da masteruje taj skill, onda samo malo cesce ide u streljanu.

E sad, ako se zarati....pa valjda zato treba da sluzi profi vojska...
A ovi sto izlaze iz vojske u proteklih 10 godina nisu nimalo bolji od onih sto su sluzili civlinu vojsku....bar po vestini gadjanja i rukovanja oruzjem....
.

Mislim sad ti banalizujes stvar , isto tako mogu da bace neku bombu masovnog unistenja i da nas sve spale a i da nismo svesni. Ja sam govorio to onako laicki da si ti svestan da je ratno stanje , i normalno ako imas oruzje u kuci pripremices se u slucaju da treba da prezivis .

A sto se tice toga da naucis da pucas za jedno popodne . Da razjasnim opet banalizujes , malo dete nauci da vozi biciklu i vozi ono , ali naravno da ne moze da vozi kao neko ko je vozi tipa godinu dana aktivno .

Takodje vidim svi kukate za tom profi fojskom , sve je to lako reci ali postoji ogroman kadar koji bi ostao bez posla , kada bi se prestalo sa "normalnim" regrutacijama itd . Mislim naravno da bi bilo bolje , ali toliko stvari u ovoj zemlji moze da bude bolje ali nije .

Sramota ili ne , pa znate kako mene licno jeste , jer licno smatram da nisam bogalj i da sam sposoban da prodjem tu obuku kavka je takva je . Jer mladji ljudi tipa mojih godina itd , bolje je da odu u tu vojsku i da nauce nesto pametno , umesto sto klosari bodu nozevima jedni druge i ne rade nista (cast izuzecima) .
Naravno postoje ljudi koji imaju obaveze uce itd i to je ok , ali ovakvih kao sto sam naveo gore , ja da se pitam (kao sto se ne pitam) takve bih u koncentracioni logor strpao i streljao sve (posto im zatvor ne pomaze rade cim izadju isto jel da ) . Ali posluzice i vojska .

Otisao sam malo izvan teme , ali oni koji razumeju razumecu trollovi ce da traze iglu u plastu sena i tako ...

Poz .

[ Odin D. @ 29.03.2009. 19:02 ] @
Citat:
nkrgovic: Ma ne... vojska nije maltetiranje. To je samo procedura gde neko pokusa da ti toliko poremeti svest da ces na njegovu komandu potrcati da ubijes onoga koga on zapovedi, pri tome rizikujuci svoj zivot, dok naredbodavac SEDI NA GUZICI. Jes' vala, to je skroz normalan ponasanja ljudi, svi normalni ginu po komandi "vojnog lica". Ili ce mi neko reci da to nije cilj celog stranja poznatog kao "vojna obuka", posto prosecnom coveku treba 3 sata da pokapira kako se koristi puska.

Sasvim je logicno tvoje umovanje kad bi mi npr. pricali o ratovanju kao hobiju ili sportu, pa zakljucili da mozemo da se zabavljamo i bez toga i da nam rat stoga ne treba. Karakteristicno je za sve sredine da neposredno poslije rata imaju utisak kako je sa tim konacno gotovo, kako sad svi znamo da je rat s*****, te vise nikom nece padati na pamet da ratuje. Lijepo je to, nego podsjeti se malo koja tematika ti je pokrivala 99% gradiva iz istorije, pa se vrati ovdje pa napisi opet nesto.

Citat:
jericho1405: Evo ti cist primjer besmisla tolike manje-vise "nesposobne" i slabo uvjezbane vojske. Hajde nam, eto, na ovom primjeru objasni u kakvoj je prednosti bio drzavljanin Srbije koji je redovno sluzio vojni rok, tj. bio za*ebavan 6 mjeseci, od onoga koji nije sluzio vojsku? Silna vojska, a nikakve koristi od nje.

Svako je mogao samo da gleda u nebo kako prolijecu avioni i bacaju bombe po gradu, dok se glavesine nisu smilovale i prihvatile uslove prestanka bombardovanja.

Pa vec sam rekao. Ne mora da znaci da ce svaki put Nato jato da ti zvrnda nad glavom. Ali ako ne mozes da se odbranis od njih to ne znaci da onda treba da pustis i cetu pijanih Bugara da ti siluju zenu i cerku kad god im se prohtije, a mozda i tebe zajedno sa njima. Sta ce biti ako te napadnu Albanci npr, a Burek kaze dosta je bilo, nemamo para da se mjesamo u svaki sukob na planeti, imamo mi svojih problema, jeb'te se sami kako znate?

Kao da su NATO bombardovanje i bivsi rat na Balkanu bili prije 300 godina, a drugi svjetski rati prije 1000?!
Sta se promjenilo u svijetu od tada? Nista. Samo ima vise naoruzanja nego ikad, sto znaci da ce sledeci sukobi biti jos gori nego prethodni. Citav svijet se naoruzava jer ne ocekuje ratove? Sve industrije stucaju, samo vojna radi punom parom? Zasto?
Sto Njemci, Francuzi, Britanci, Amerikanci, Rusi i svi ostali i dalje prave puske? Svi su oni budale, samo smo mi ovdje pametni.

To sto neko nije sluzio vojsku ne znaci da ga nece zakaciti rat kad do toga dodje. Vi kao da zivite u bajci. Ustav, zakoni i ti fazoni sve je to prica za laku noc kad nema o cemu drugom da se prica. Nazalost imao sam prilike da vidim kako preko noci prestaje da vazi sve i pocinju da vaze neki ad hoc propisi doneseni bez skupstinskog zasjedanja, mudrovanja, glasanja i sl. "procedura". Sledece noci se na radiju (ako ima struje) objavi drugi zakon za drugi dan i to ti je to. Ne pita te niko jesi li sluzio ili nisi, ne pitaju za ime, ne traze bukvicu, licnu kartu, ljekarska uvjerenja o nesposobnosti, upisanom semestru na fakultetu i sl. Dodje dzip, strpaju te unutra, istovare na frontu, pa ti mudruj o zakonima. Podji demonstrativno kuci i dobijes metak u potiljak, za primjer drugima.

A i ovi sto pametuju o vojnim vjestinama... how yes no... igrao sam malo CS pa sam specijalac nema mi ravnog, kakva prakticna obuka, kakvi bakaraci, pokazi mi gdje da pritisnem da rokam i nemoj me opterecivati drugim budalastinama, ja sam rodjeni specijalac.

Poznavao sam jednog takvog, koji je malo igrao te igrice na kompjuteru, pa se vec prvih dana NATO bombardovanja prijavio kao dobrovoljac, pa ga poslali na Kosovo, pa kad stigao tamo i napunio gace i vidio da nije bas kao u igrici brze-bolje pucao sebi u nogu da bi ga vratili kuci, pa mu sad noga kraca 10 cm, jer je raznio dobar dio butne kosti.

A kao sto rekoh, to sto neki misle da ce u ratu sjediti kod kuce dok profesionalci za njih ratuju.... pa dobro... neka misle. To vazi u ovim osvajackim zemljama u kojima obican stanovnik i ne zna da mu je zemlja u ratu, a i ako zna, ne zna protiv koga, a i ako je cuo protiv koga ne zna zasto, a i ako je cuo zasto ne zna dje mu se neprijatelj na kugli zemaljskoj nalazi. E, Srbija sigurno nece u sledecih nekoliko iljada godina moci tako ratovati, tako da mante se tih prica kako ce vas profesionalna vojska osloboditi ucesca u ratu.

Samo da dodam, da ne bi neko odgovarao bezveze, ne pisem uopste o tome da li je bolja profesionalna ili redovna vojska, nego samo o tome da li ce u Srbiji profesionalna vojska osloboditi nekog od ucesca u potencijalnom ratu i da li se sadasnje sluzenje vojnog roka moze podvesti samo pod jedan pojam - maltretiranje.
[ kana @ 29.03.2009. 19:19 ] @
Citajuci ovu temu, onako ovlas, tak sada vidim kako je jedna zemlja (istorija ce pokazati koliko je bila demokratska ili zlocinacka)
uspela da jednim perfidnim medijskim ratom (a radi boljeg ubedjivanja malcice i bombama) uspela da ubije jedan duhom bogat
slobodarski narod. U prilog tome govori broj onih koji brane znacaj redovnog sluzenja vojnog roka koji se mogu izbrojati na prstima
jedne ruke :(((
Jedni kazu da bi radije menjali guske (video sam to u Agens-u) nego li drzali pusku samo zato jer ih maltretiraju desetari. Vecu
glupost nisam mogao da cujem. Drugi pak da trebamo biti prijatelji sa trenutno najacom silom na svetu i da onda mozemo mirno
da spavamo. Jel onda ne moramo ni da radimo ono sa guskama???
Tema sama po sebi je kretenska, a i umovi koji su izmislili civilno sluzenje vojske.

[ jericho1405 @ 29.03.2009. 19:20 ] @
Citat:
Odin D.: Ne mora da znaci da ce svaki put Nato jato da ti zvrnda nad glavom. Ali ako ne mozes da se odbranis od njih to ne znaci da onda treba da pustis i cetu pijanih Bugara da ti siluju zenu i cerku kad god im se prohtije, a mozda i tebe zajedno sa njima. Sta ce biti ako te napadnu Albanci npr, a Burek kaze dosta je bilo, nemamo para da se mjesamo u svaki sukob na planeti, imamo mi svojih problema, jeb'te se sami kako znate?

Kazem ti. Nisam protiv postojanja vojske, vec protiv trenutne organizacije i nacina formiranja iste. Dakle, profesionalna vojska je sasvim dovoljna da obavlja sve to sto si gore naveo. Ukoliko dodje do promjena koje ukazuju na moguce "ozbiljnije" vojne sukobe, onda se jednostavno, angazuju i "obicni" ljudi, tj. neprofesionalci, i gotova stvar. Tako funkcionisu mnoge normalne drzave svijeta danas i nemaju nikakve sigurnosne probleme.

Citat:
Odin D.: Sta se promjenilo u svijetu od tada? Nista. Samo ima vise naoruzanja nego ikad, sto znaci da ce sledeci sukobi biti jos gori nego prethodni. Citav svijet se naoruzava jer ne ocekuje ratove? Sve industrije stucaju, samo vojna radi punom parom? Zasto?
Sto Njemci, Francuzi, Britanci, Amerikanci, Rusi i svi ostali i dalje prave puske? Svi su oni budale, samo smo mi ovdje pametni.

Pa u tome i jeste kvaka, i nas problem. Velesile ulazu u profesionalce, naoruzanje i tehnologiju, a mi u ljudstvo. Dzaba tebi milion vojnika, kada taj vojnik nece imati priliku da opali metka, prije nego sto ga neprijatelj sravni sa zemljom. Pored toga, gore navedene drzave nemaju obavezno sluzenje vojne sluzbe ;)
[ ajdeBre @ 29.03.2009. 19:20 ] @
Citat:
jericho1405: Upravo inicijativa za formiranje profesionalne vojske je borba protiv besmislenog sistema organizacije vojske.
Profesionalna vojska bi i morala da postoji, ali i obavezno služenje vojnog roka.

Citat:
A to ne moze da radi profesionalna vojska kao u svakoj drugoj normalnoj drzavi, vec moramo da angazujemo svakog vojno-sposobnog muskarca?
Da.

Citat:
acaradio: Ovo su stvari koje su se desavale samo meni. Sve to u nekih 10-tak dana...
Pročitaj još jednom šta sam napisao, to se dešava problematičnim tipovima. Ili to, ili si prihvatio trajnu ulogu guštera. Neki dođu u vojsku, i nisu gušteri ni prvog dana; neki ostanu gušteri ceo vojni rok, i posle njega. Zavisno od mentalnog sklopa. Gde se prepoznaješ?

[ Dark_Runger @ 29.03.2009. 19:41 ] @
Mene su staresine u vojsci maltretirale zato sto sam crnac.
[ Emil Ranc @ 29.03.2009. 19:42 ] @
Inače, civilna vojska se ne svodi na „zamenu guski“ (pošto vidim da se to ističe kao glavni argument zašto civilna ne valja), jer em samo mali procenat civilaca služi u bolnici, em, koliko ja znam, nisu nikada upošljeni kao bolničari i tehničari, već pre svega vrše kurirske poslove, pomoć u administraciji, premeštanje nameštaja i sl.

Takođe, veliki broj institucija je razumno blagonaklon prema „vojnicima“, znajući da je čista glupost što i na taj način moraju zbog zastarelih zakona da troše svoje vreme, pa ih čak ne drži puno radno vreme u toku dana, već samo pola radnog vremena, ili čak manje.

Tradition - Just because you've always done it that way doesn't mean it's not incredibly stupid
[ nkrgovic @ 29.03.2009. 20:13 ] @
Citat:
Odin D.
Sasvim je logicno tvoje umovanje kad bi mi npr. pricali o ratovanju kao hobiju ili sportu, pa zakljucili da mozemo da se zabavljamo i bez toga i da nam rat stoga ne treba.

Moje umovanje je posledica monbrila koji misle da je sasvim ok da, kao sto ti kazes, pokupe i oteraju nekoga na front da pogine, dok oni sede na guzici. Najveci problem su oni koji pokusavaju da kazu da nam "rat treba", da je to "vid zabave" i da oni na to imaju pravo.

Ja zivim u drzavi koja je sekularna, po svakom pogledu, bar po ustavu, i mislim da je odgovornost prema tom zlocinackom udruzenju, zvanom "oficirski kadar", izraz krajnje gluposti, te da, ako bilo ko bilo kad bude hteo da povrati bilo koji trun ugleda toj "vojsci" prvo treba sve njih da preslisa, ustanovi ko je kriv za razne scenarije krsenja zakona, NAJSTROZE KAZNI, ostale nesposobne NAJURI, prethodno oduzevsi im sve sto su oteli preko raznih veza i vezica.

Onda mozemo pricati o postovanju "vojske". Do tad to je samo jedna banda koja opstaje samo zbog gluposti ljudi koji misle da je "sramota ne ici u vojsku" ili postavljaju pitanja "a ko bi nas branio, da nije vojske" - kao da je Srbiju ikada iko branio sem njenih jadnih gradjana....

I da, scenario u kome se desi "spontani" rat na Balkanu, u koji se posle ne umesaju velike sile je mnogo zanimljiv. Slobodno otvori temu o njemu, siguran sam da ce se desiti cim gole zene prestanu da padaju sa neba. :D
[ m4rk0 @ 29.03.2009. 20:14 ] @
Citat:
Emil Ranc: Inače, civilna vojska se ne svodi na „zamenu guski“ (pošto vidim da se to ističe kao glavni argument zašto civilna ne valja), jer em samo mali procenat civilaca služi u bolnici, em, koliko ja znam, nisu nikada upošljeni kao bolničari i tehničari, već pre svega vrše kurirske poslove, pomoć u administraciji, premeštanje nameštaja i sl.

Upravo tako.

BTW: Poslovi (kod nas u bolnici) su podeljeni na:
"Krug" - fizikalisanje u krugu bolnice: ciscenje lisca, premestanje namestaja, sitne popravke i sl. Ne ubijas se toliko od posla i uglavnom sve obaveze zavrsis dosta pre kraja radnog vremena. Naravno tu se ne ukljucuje transport bolesnika, poslovi odrzavanja higijene istih (guska, menjanje posteljine..) i sl.
"Obezbedjenje" - kontrola cirkulacije vozila i ljudi prema, iz i oko bolnickog kruga.
Administrativni poslovi - ekonomski i pravni poslovi u upravnoj zgradi. To dobijaju uglavnom vojnici sa visom i visokom spremom. Ja sam bio jedini u klasi sa visokom strucnom spremom i dobio sam da radim kadrovske poslove i poslove likvidature. Naucio sam poprilicno - gotovo kao da sam bio na praksi. Po struci sam dipl. ekonomista. Meni je civilno sluzenje bilo vise nego korisno i ponovo bih izabrao civilno sluzenje.
Ne vidim razlog zbog kojeg bih isao u redovnu vojsku. Disciplinu, kondiciju i snagu morala mozes steci i podici i izvan (redovne) vojske.
[ Odin D. @ 29.03.2009. 20:41 ] @
Citat:
jericho1405: Kazem ti. Nisam protiv postojanja vojske, vec protiv trenutne organizacije i nacina formiranja iste. Dakle, profesionalna vojska je sasvim dovoljna da obavlja sve to sto si gore naveo. Ukoliko dodje do promjena koje ukazuju na moguce "ozbiljnije" vojne sukobe, onda se jednostavno, angazuju i "obicni" ljudi, tj. neprofesionalci, i gotova stvar. Tako funkcionisu mnoge normalne drzave svijeta danas i nemaju nikakve sigurnosne probleme.

Citat:
Odin D.: Samo da dodam, da ne bi neko odgovarao bezveze, ne pisem uopste o tome da li je bolja profesionalna ili redovna vojska, nego samo o tome da li ce u Srbiji profesionalna vojska osloboditi nekog od ucesca u potencijalnom ratu i da li se sadasnje sluzenje vojnog roka moze podvesti samo pod jedan pojam - maltretiranje.

Citat:
jericho1405: Pa u tome i jeste kvaka, i nas problem. Velesile ulazu u profesionalce, naoruzanje i tehnologiju, a mi u ljudstvo. Dzaba tebi milion vojnika, kada taj vojnik nece imati priliku da opali metka, prije nego sto ga neprijatelj sravni sa zemljom. Pored toga, gore navedene drzave nemaju obavezno sluzenje vojne sluzbe ;)

Citat:
Odin D.: Pa vec sam rekao. Ne mora da znaci da ce svaki put Nato jato da ti zvrnda nad glavom. Ali ako ne mozes da se odbranis od njih to ne znaci da onda treba da pustis i cetu pijanih Bugara da ti siluju zenu i cerku kad god im se prohtije, a mozda i tebe zajedno sa njima. Sta ce biti ako te napadnu Albanci npr, a Burek kaze dosta je bilo, nemamo para da se mjesamo u svaki sukob na planeti, imamo mi svojih problema, jeb'te se sami kako znate?

A sto se tice gubljenja vremena - vise se vremena izgubi u civilnom sluzenju. U redovnoj vojsci poslije obuke od 2-3 mjeseca si slobodan da radis po citav dan sta hoces. Hrana ti je servirana, sudje ne peres, ves ne peres, nemas vojnih aktivnosti i to sto par puta nedeljno po pola sata nesto ocistis ili koji sat odezuras je svakako zanemarljivo u odnosu na vreme koje se zamaras po civilnim sluzbama, stizanja i odlazenja do tamo, i svega drugog. A i na tim dezurstvima mozes uglavnom da citas, spavas, sta oces.... Znaci imas 3 mjeseca samo da se posvetis licnom usavrsavanju, samo sto ti jos hranu ne donose u krevet i guraju ti je kasicicom u usta, to jos uvijek moras sam.

A ovi sto nisu mogli izdrzati torturu... pa sta da vam kazem. 99.9% ljudi to izdrzi bez problema, vi dakle spadate u onih 0.1% koji ne mogu. Da ste kojim slucajem rodjeni u Sparti, bili biste baceni u klanac :)
Dakle, bolje kazite da vise volite da budete potrcko u bolnicama nego vojnik, samo nemojte pricati o nekim torturama, mucenjima i zlostavljanjima. Ja razumijem da ima ljudi koji to tako dozivljavaju, ali nije to zbog vojske nego zbog vas. Ima ljudi koji nisu za vojsku, ali to nije zato jer je vojska organizacija za mucenje regruta nego sto oni nisu za vojsku.

Ne moze vojska biti organizovana na principu fan-cluba Justina Timberlake-a.
[ gajo2 @ 29.03.2009. 20:54 ] @
Ceta pijanih Bugara ce ti tesko silovati zenu kada Bugari nemaju prisilnu vojsku, tj. nemaju dovoljno vojnika za osvajacki rat protiv Srbije. A onih nekolicina pijanih silovaca moze da zaustavi i policija, ne treba terati ceo narod u vojsku zbog toga.

Svi koji govore o potrebi da svi idu o vojsku isticu da je to potrebno zato sto ce "rata jos biti". Istina je da ce rata jos biti ali ratovi se vise ne vode na isti nacin kao sredinom 20. veka. Nije vise vazno da imas ogromnu vojsku koja ce da se bori na velikim frontovima. Srbija nije imala prisilnu vojsku sve do kraja 19. veka, kada su manje-vise sve evropske zemlje (osim Velike Britanije) presle na ovakav vid ratovanja. Sada su manje-vise sve evropske zemlje presle na profesionalnu vojsku.

Pogledajte mapu: crveno znaci da svi imaju obavezno sluzenje vojnog roka, zuta da se planira ukidanje a plavo da nemaju. Primetite da su sve susedne drzave Srbije plave boje.

[ Odin D. @ 29.03.2009. 21:01 ] @
Citat:
nkrgovic:  I da, scenario u kome se desi "spontani" rat na Balkanu, u koji se posle ne umesaju velike sile je mnogo zanimljiv. Slobodno otvori temu o njemu, siguran sam da ce se desiti cim gole zene prestanu da padaju sa neba. :D

Da, u pravu si. Dok su se zapadne sile aktivno umijesale u minuli gradjanski rat, proslo je 4 godine zivopisnog pokolja. Vazno je da su se ipak na kraju umijesali. A golih zena mozes naci po brojnim jamama iskopanim za te 4 godine, i gle cuda, uglavnom preklane primitivnim nozem od strane lutajucih paravojnih formacija, a malo koja ubijena krstarecom raketom sa nuklearnom bojevom glavom lansiranom sa nekog satelita 30 000 km iznad zemlje, kako bi svako ocekivao, ko se tvog mudrovanja nacitao.

Da, da, ova gore mapa mnogo objasnjava. Sa izuzetkom SAD koji i bez prisilne vojske imaju jednu od najacih vojski u svijetu i kojima su ratovi jedna grana industrije, sve druge svjetske vojne sile je takodje imaju. SAD je zaratila protiv malog Vijetnama, pa se odmah posegnuli za mobilizacijom, sto govori koliko su civili bezbedni od ratovanja u bilo kakvom ratu u kome SAD ne napada neki prcvoljak od drzavice koji helikoptere pokusavaju oboriti dugackim motkama, a tenkove onesposobiti kamenovanjem.
[ gajo2 @ 29.03.2009. 21:19 ] @
Citat:
Odin D.: SAD je zaratila protiv malog Vijetnama, pa se odmah posegnuli za mobilizacijom, sto govori koliko su civili bezbedni od ratovanja u bilo kakvom ratu u kome SAD ne napada neki prcvoljak od drzavice koji helikoptere pokusavaju oboriti dugackim motkama, a tenkove onesposobiti kamenovanjem.
SAD je imala mobilizaciju sve do kraja Vijetnamskog rata, kao i mnoge druge drzave tog vremena. Oni je nisu uveli samo tada, samo za potrebe toga rata, vec su je imali mislim jos od I svetskog rata. Medjutim, Ameri su shvatili da je glupo slati svakoga u rat, i da je mnogo bolje imati profesionalnu vojsku. Mediji ne mogu da optuzuju vladu da im ubija sinove, jer su oni dobrovoljci, tj. sami su trazili da idu u rat. Od tada vise nemaju problema da pobede prcvoljke od drzavica.
Dakle oni su presli na moderan nacin ratovanja jos 1974, a Srbija jos nije stigla do toga. Nisu ni Rusi, zato su i izgubili rat u Afganistanu a posle su imali toliko problema da pobede par hiljada gerilaca.
[ Marko_L @ 29.03.2009. 21:26 ] @
Citat:
Ne mora da znaci da ce svaki put Nato jato da ti zvrnda nad glavom. Ali ako ne mozes da se odbranis od njih to ne znaci da onda treba da pustis i cetu pijanih Bugara da ti siluju zenu i cerku kad god im se prohtije, a mozda i tebe zajedno sa njima. Sta ce biti ako te napadnu Albanci npr, a Burek kaze dosta je bilo, nemamo para da se mjesamo u svaki sukob na planeti, imamo mi svojih problema, jeb'te se sami kako znate?

Bugari su u NATO od 2004. godine, tako da sorry, ako te Bugari napadnu to će biti rat sa NATO paktom. Hrvatska i Albanija ulaze u NATO u Aprilu 2009. što znači za par dana. Tako da, ako nas u tih par dana ne napadnu (a vrlo verovatno neće), ubuduće bi i rat sa njima značio rat protiv NATO. Al dobro, treba se braniti od makedonaca ako kojim slučajem pripucaju, jel da ? :)
Citat:
A sto se tice gubljenja vremena - vise se vremena izgubi u civilnom sluzenju. U redovnoj vojsci poslije obuke od 2-3 mjeseca si slobodan da radis po citav dan sta hoces. Hrana ti je servirana, sudje ne peres, ves ne peres, nemas vojnih aktivnosti i to sto par puta nedeljno po pola sata nesto ocistis ili koji sat odezuras je svakako zanemarljivo u odnosu na vreme koje se zamaras po civilnim sluzbama, stizanja i odlazenja do tamo, i svega drugog. A i na tim dezurstvima mozes uglavnom da citas, spavas, sta oces.... Znaci imas 3 mjeseca samo da se posvetis licnom usavrsavanju, samo sto ti jos hranu ne donose u krevet i guraju ti je kasicicom u usta, to jos uvijek moras sam.

To je zato što ti smatraš da treba da postoji vojna obaveza, pa ako ne ideš redovno, onda mora civilno. Ja sa druge strane smatram da to ne treba da bude obaveza uopšte, nego tvoja dobra volja, tako da ne znam zašto uopšte pričamo o tome šta je veće gubljenje vremena kada je gubljenje vremena i jedno i drugo.
Citat:
Dakle, bolje kazite da vise volite da budete potrcko u bolnicama nego vojnik, samo nemojte pricati o nekim torturama, mucenjima i zlostavljanjima. Ja razumijem da ima ljudi koji to tako dozivljavaju, ali nije to zbog vojske nego zbog vas. Ima ljudi koji nisu za vojsku, ali to nije zato jer je vojska organizacija za mucenje regruta nego sto oni nisu za vojsku.

Pa upravo o tome i pričamo sve vreme, nije svako za vojsku. Neko je dobar programer, neko je dobar automehaničar, neko je dobar ekonomista, a nekome leži vojska... i svako treba da radi ono u čemu je dobar i onda bi ova zemlja napredovala. Čemu potreba da se svi teraju da budu dobri vojnici kada to nije moguće. Ajde sada da uvedemo obavezu da svi moraju da budu programeri, pa da vidiš obuke. Mislim, gluposti. Jednostavno, vojska treba da bude zanimanje kao i svako drugo, a ostali građani treba da imaju kratku obuku (nešto tipa jednom mesečno u trajanju od godinu dana) gde će naučiti da rukuju sa oružijem, proceduru u slučaju opšteg rata, proceduru u slučaju nuklearnog napada... itd. i posle toga svako na svoj posao. A ovako, uzmeš nekome 6 meseci... a šalješ ga kući za vikend da jede, jer vojska nema šta da mu da... je više nego smešno.
Citat:
Citajuci ovu temu, onako ovlas, tak sada vidim kako je jedna zemlja (istorija ce pokazati koliko je bila demokratska ili zlocinacka)
uspela da jednim perfidnim medijskim ratom (a radi boljeg ubedjivanja malcice i bombama) uspela da ubije jedan duhom bogat
slobodarski narod. U prilog tome govori broj onih koji brane znacaj redovnog sluzenja vojnog roka koji se mogu izbrojati na prstima
jedne ruke :(((

Medijskim ratom ? Koliko se ja sećam, rat se vodio pravim pravcatim bombama i projektilima... i taj rat je pokazao koliki je značaj redovnog služenja vojnog roka... nikakav.
[ pajaja @ 29.03.2009. 21:37 ] @
Bilo je i postoji dosta tema o sluzenju vojnog roka.