[ Zoran Rodic @ 06.04.2009. 08:41 ] @
Zanimljiv članak, koji sugeriše promenu domaće valute u EURO kako bi na taj način donekle izbegli surove stabilizacione mere koje su neminovne.
Zanimljiv je po tome što ta vest dolazi od MMF-a a objavio je Financial Times.

IMF urges eastern EU to adopt euro

Crisis-hit European Union states in central and eastern Europe should consider scrapping their currencies in favour of the euro even without formally joining the eurozone, according to the International Monetary Fund.
The eurozone could relax its entry rules so countries could join as quasi-members, without European Central Bank board seats, says the fund.
“For countries in the EU, euro¬isation offers the largest benefits in terms of resolving the foreign currency debt overhang [accumulation], removing uncertainty and restoring confidence.
“Without euroisation, addressing the foreign debt currency overhang would require massive domestic retrenchment in some countries, against growing political resistance.”

E sad, ostaje da ispratimo reakciju domaćih ‘’eksperata’’, štampe i ostalih ‘’relevantnih’’ faktora

[ Miroslav Jeftić @ 06.04.2009. 08:56 ] @
Ne vidim gde se tu pominje Srbija. Verovatno misle na Mađarsku, Češku, Poljsku, itd.
[ Zoran Rodic @ 06.04.2009. 09:11 ] @
Paaaa, bliže definisano mi spadamo u ''South Eastern'', a globalu smo uvek spadali u tu istočnu evropu

Eastern Europe po National Gegraphic mapi
[ Shadowed @ 06.04.2009. 09:15 ] @
Da, ali kaze "IMF urges eastern EU to adopt euro" a mi sa tim nemamo nikakve veze :)
[ cozmo_im @ 06.04.2009. 09:20 ] @
Aha, malo sutra...

Elem, nase devizne rezerve su oko 9 milijardi eura, sto bi trebalo da pokrije godisnji trosak drzave.

E toliko mora da se usprica eurica sa strane da bi se preslo na euro - recimo kad je Crna Gora to radila, Nemacke banke su pokrile devizne rezerve (mislim da je to bilo nesto jako malo, oko milijardu i nesto). Sumnjam da ce neke euro banke toliko odresiti kesu za nas.
[ Zoran Rodic @ 06.04.2009. 09:53 ] @
Ako sam dobro razumeo tekst, ovde se govori o proširenju evro zone zemljama koje nisu članovi EU.
U teoriji, ne možeš postati članica evro zone bez saglasnosti Evropske centralne banke a u praksi imaš Crnu Goru, Kosovo i još jednu zemlju, ne sećam se tačno koja.
To ide uz prećutnu saglasnost.

E sad, da bi mi uveli evro potrebno je ispuniti određene rigorozne uslove, što Srbija ne može ni u snu.
Jedina nada jeste da neko izračuna da su troškovi sahrane ipak veći od troškova lečenja.
To čak i mogu da zamislim, ali spremnost domaćih struktura da se odreknu uticaja na monetarnu politiku .. je već nezamislivo.
[ Miroslav Jeftić @ 06.04.2009. 09:54 ] @
Citat:
Zoran Rodic: Paaaa, bliže definisano mi spadamo u ''South Eastern'', a globalu smo uvek spadali u tu istočnu evropu

Eastern Europe po National Gegraphic mapi

Kao što reče Shadowed, misli se sigurno na zemlje Istočne i Centralne Evrope koje su deo EU... da će dopustiti da zemlja koja nije deo EU uvede evro ravno je naučnoj fantastici (CG ne računam, jedva da su veći od Novog Beograda).

Citat:
Zoran Rodic: Ako sam dobro razumeo tekst, ovde se govori o proširenju evro zone zemljama koje nisu članovi EU.

Mislim da nisi dobro razumeo... Eurozone i EU nisu jedno te isto: http://en.wikipedia.org/wiki/Eurozone
Tako da možeš biti član EU, a ne biti član evrozone.
[ Miroslav Jeftić @ 06.04.2009. 10:06 ] @
Ovde je ceo tekst:

http://money.ninemsn.com.au/article.aspx?id=798036

Mada kako su ga sastavili stvarno nije jasno na koje zemlje se tačno misli.
[ Zoran Rodic @ 06.04.2009. 10:08 ] @
Au bre, gluvi telefoni ;)

Pa rekoh gore da ne možeš postati član evro zone ukoliko nisi član EU ali da ima 3 zemlje koje koriste euro kao nacionalnu valutu uz prećutnu saglasnost.
Što se tiče evro zone, dogovor je valjda da svi udju do 2014 godine (mislim na članove EU)

Šta nisam razumeo?

Citat:
The eurozone could relax its entry rules so countries could join as quasi-members, without European Central Bank board seats, says the fund.

To može samo da znači da budući članovi evro zone nisu iz EU i da se odnosi na zemlje Istočne evrope, a mi ispunjavamo oba uslova
Nismo članica EU i jesmo Istočna evropa :)
[ Miroslav Jeftić @ 06.04.2009. 10:11 ] @
Kosovo i Crna Gora baš i nisu neki primer "zemlje". Treća je Andora koja ima 70.000 stanovnika. Nismo baš za poređenje.
[ Zoran Rodic @ 06.04.2009. 10:15 ] @
Ma meni se po glavi vrzmaju Zelenortska ostrva, ali wiki kaze da je tamo eskudo ... pa baš ne smem da se zakunem
[ bufalo bil @ 06.04.2009. 12:40 ] @

"...The IMF highlights the vulnerability of states with large shares of domestic loans in foreign currencies – headed by Estonia, Latvia and Serbia..."

na.ebasmo...
[ igorko @ 06.04.2009. 12:48 ] @
Nisu Zelenortska ostrva već Martinique:
Citat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Martinique:
As part of France, Martinique is part of the European Union, and its currency is the euro.

Čak posoji i slika ostrva Martinique na EURO novčanicama:
Citat:
Martinique is pictured on all euro banknotes, on the reverse at the bottom of each note, right of the Greek ΕΥΡΩ (EURO) next to the denomination.

[ Ivan Dimkovic @ 06.04.2009. 13:31 ] @
Srbija ne moze da predje "ilegalno" na EUR - iz prostog razloga sto ima ogromnu kolicinu svog novca. To samo mogu mikro drzave i kojekakva "ostrva" cije se velicine ekonomije mere umerenim merama, i gde adekvatnu kolicinu deviza moze da obezbedi malo jaca "ekonomska pomoc" i slicne akcije.

Odakle Srbiji adekvatna devizna zamena za sve te dinare? Pricamo o desetinama milijardi EUR, a mozda i vise. Gde cemo ih naci? Kupiti kod dilera na pijaci? Nisam siguran da lerdi ima eur-e u toj denominaciji - i, jos vaznije, ne znam sta ce taj diler raditi sa dinarima koje mu damo ;-)

Jedini pravi nacin da Srbija udje u Euro sistem je onaj legalni - a zna se sta je potrebno za tako nesto (i takodje se zna da je to samo san u ovom momentu). Trenutni makroekonomski parametri srpske ekonomije su susta suprotnost onih za koje je EUR finansijska politika prepisana, pa bi svako nasilno uvodjenje EUR-a, sve i da se nadju te pare, bilo samo kontra produktivno.
[ djordje1979 @ 06.04.2009. 22:53 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Odakle Srbiji adekvatna devizna zamena za sve te dinare? Pricamo o desetinama milijardi EUR, a mozda i vise. Gde cemo ih naci? Kupiti kod dilera na pijaci?

Mozda i stotinama :)
Dinara ima u opticau ukupno 240 milijardi sto je ~3 milijarde evra. Prica guverner vec godinama.
[ tdjokic @ 06.04.2009. 22:56 ] @
Ja se u pare slabo razume (zato ih ni nemam ) ali zar nije to malo cudno - drzavljanin Srbije dobije kredit od banke / drzave u eurima a platu u dinarima? (drzava kao da je presla na euro, samo jos i gradjani da predju) Onda platu mozes da mu oporezujes / smanjujes / ne dajes a on i dalje mora da vraca kredite. Doduse, u SAD su i krediti i plate u dolarima, pa im se desila frka, ali ovo kod nas je ipak gore od onoga tamo. Tamo bar znas koliko dugujes u odnosu na ono sto zaradis, a ovde zaradjujes sve vise (inflacija) a u eurima imas sve manje.
[ dmauka @ 07.04.2009. 05:31 ] @
Citat:
djordje1979: Mozda i stotinama
Dinara ima u opticau ukupno 240 milijardi sto je ~3 milijarde evra. Prica guverner vec godinama.

Izvini, moze li neki link do ovog podatka? Hvala.
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2009. 07:15 ] @
Citat:

Osim novcanica u opticaju, postoje i dinari na racunima :-) Ne znam kako bi ih magicno pretvorili u EUR bez garancije u doticnoj valuti...
[ gajo2 @ 07.04.2009. 07:43 ] @
Crna Gora koristi evro ali nije clan Evrozone niti ima udela u odlucivanju i ne moze da stampa svoja nacionalna obelezja na novcanice (niti moze da stampa evre uopste). To je razlika izmedju pravog i kvazi-clana. Moze Crna Gora da koristi i kamenje i lisce kao svoju nacionalnu valutu i to im niko ne moze zabraniti, ali to ne znaci da su oni jednaki clanovima Evrozone.
[ djordje1979 @ 07.04.2009. 12:09 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Osim novcanica u opticaju, postoje i dinari na racunima :-) Ne znam kako bi ih magicno pretvorili u EUR bez garancije u doticnoj valuti...

Pa cika Radovan je rekao da toliko ima DINARA u opticaju a ne novcanica. Ako je pod tim mislio samo ono sto postoji odstampano na papiru onda je to obmana. Jer je potpuno svejedno da li su dinari u elektronskom obliku na racunu ili ih neko drzi u ruci. Oni su u oba slucaja u opticaju.
Citat:
dmauka: Izvini, moze li neki link do ovog podatka? Hvala. ;)

Naravno;)
Citat:
djordje1979: [link]Prica guverner vec godinama.[/link]
[ Branko Santo @ 07.04.2009. 12:53 ] @
Ko bude vredan i malo prosurfuje sajtom mile nam NBS naci ce.

http://www.nbs.rs/export/inter...80_2/novcani_agregati_2009.pdf

Valjda je to to :)
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2009. 13:13 ] @
Citat:
djordje1979
Pa cika Radovan je rekao da toliko ima DINARA u opticaju a ne novcanica. Ako je pod tim mislio samo ono sto postoji odstampano na papiru onda je to obmana. Jer je potpuno svejedno da li su dinari u elektronskom obliku na racunu ili ih neko drzi u ruci. Oni su u oba slucaja u opticaju.

Ok, pricamo o 3 milijarde EUR onda.

Kako obezbediti 3 milijarde EUR a da se ne >uzmu< od necega sto vec ima vrednost i pripada Srbiji... npr, devizne rezerve?
[ Laza80 @ 07.04.2009. 14:10 ] @
Jedino rešenje je štampanje novčanica, što verujem da se i radi u slučaju država koje pristupaju Evro zoni. To naravno nije moguće u slučaju uvođenja evra na svoju ruku.
Postoji tu jedan drugi, mnogo veći problem. A to je odliv deviza. Spoljnotrgovinski deficit je bio u 2008. 8,2 milijarde evra!

Postoji i drugi, izvodljiviji, način da se postigne isti cilj kao i uvođenjem evra, a to je uvođenjem konvertibilne valute kao što je bio slučaj za vreme Avramovića i kao što je slučaj sa bosanskom konvertibilnom markom. Odredi se fiksni odnos prema evru.
[ pisac @ 07.04.2009. 22:06 ] @
Lepo kaže David Icke: zavera, veštački izazvana kriza, globalizacija ekonomije u jedan centar moći, jedinstvena valuta, masoni, iluminati, itd...

[ staticInt @ 07.04.2009. 22:19 ] @
Prelazak Srbije ne Evro bi bio katastrofalan potez i time bi zakucali, vec mrtvu, privredu. Nasu privredu trenutno drzi samo dinar jer sa njim mozemo da manipulisemo i da ga odrzavamo onako kako nama odgovara.
[ germanchc @ 07.04.2009. 22:33 ] @
hajde ako mozes objasni to kako manipulacije domacim kursom, tj. ne manipulacija nego vestacko jacanje dinara utica na jacanje privrede tj. generalno na jacanje proizvodnje?
[ djordje1979 @ 07.04.2009. 22:40 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ok, pricamo o 3 milijarde EUR onda.

Kako obezbediti 3 milijarde EUR a da se ne >uzmu< od necega sto vec ima vrednost i pripada Srbiji... npr, devizne rezerve?

Pa ja kontam da bas to treba uraditi. Znaci treba uzeti 3 mld. deviznih rezervi u koliko se zeli preci na evro i zameniti ih za dinare. Jer te devizne rezerve i jesu podloga (garancija) za te dinare koji su u opticaju (kao zetoni kad odes u kazino). A podloga za te evre koji bi bili u opticaju je valjda zlato koje se cuva tamo negde u Briselu.
[ peka @ 08.04.2009. 16:02 ] @
Citat:
djordje1979:  A podloga za te evre koji bi bili u opticaju je valjda zlato koje se cuva tamo negde u Briselu.

Ne, evro (kao ni dolar) nema podlogu u zlatu ili u bilo cemu drugom. Sa tom praksom se prestalo 1971, jer je jednostavno bilo previse novca, tj. nedovoljno zlata da se njegova vrijednost pokrije.

[Ovu poruku je menjao peka dana 08.04.2009. u 20:34 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2009. 16:07 ] @
Citat:
djordje1979
A podloga za te evre koji bi bili u opticaju je valjda zlato koje se cuva tamo negde u Briselu.

Evro nema zlatnu podlogu, garancije za evro su odredjeni finansijski instrumenti.

Sto se ideje o deviznim rezervama tice - to efikasno znaci poklanjanje deviznih rezervi vlasnicima dinara. Time upravo otpisujes pola vrednosti - jer danas imas:

Dinare + Devizne Rezerve, ti dinari i te kako imaju vrednost

A sutra bi imao samo rezerve sa kojima bi de-facto otkupio dinare od gradjana i preduzeca

Dakle, ti bi IZGUBIO 3 milijarde zarad prelaska na EUR, jer sa tim dinarima posle ne bi mogao da radis nista osim da ih spaliis.

A u slucaju legalnog prelaska na EUR, po normalnoj proceduri bi ti dobio novo odstampane novcanice od ECB.

Sitna ali vrlo bitna razlika - tacnije, velicina te razlike je oko 3 milijarde EUR.
[ D.H.Lorens @ 08.04.2009. 21:50 ] @
Taman posla da se "predje na €".
Pa dobro ljudi , od cega ce onda da zive "Menjacnice" ?
Sto privatne - sto bankarske?
Posebno menjacki poslovi tzv . "stranih banaka" .
Carobna rec je "Provizija" . Sto od konverzijaa , sto od kredita . Bilo dinarskih, bilo deviznih . Nebitno je .
1% = 1% , pa Vi vidite...
Pa makar i u dinarima i jos kada imate u vidu koliko , ipak , ima novca u Srbijici.
A to se saznalo prilikom konverzije DM u €.
[ djordje1979 @ 09.04.2009. 00:43 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Evro nema zlatnu podlogu, garancije za evro su odredjeni finansijski instrumenti.

Sto se ideje o deviznim rezervama tice - to efikasno znaci poklanjanje deviznih rezervi vlasnicima dinara. Time upravo otpisujes pola vrednosti - jer danas imas:

Dinare + Devizne Rezerve, ti dinari i te kako imaju vrednost

A sutra bi imao samo rezerve sa kojima bi de-facto otkupio dinare od gradjana i preduzeca

Dakle, ti bi IZGUBIO 3 milijarde zarad prelaska na EUR, jer sa tim dinarima posle ne bi mogao da radis nista osim da ih spaliis.

Hmmm ne znam ali ja sam kontao da su ti evri koji stoje kao devizne rezervze zapravo i garancija za dinare. Kao sto gore napravih poredjenje sa zetonima u kazinu. Jer da nema tih dev. rez. onda bi dinari bili sareni papirici koji nista ne vrede. Dobro de nije bas nista ali visestruko manje, zbog slabih finansijskih instrumenata Srbije (sta god to bilo).
Citat:
A u slucaju legalnog prelaska na EUR, po normalnoj proceduri bi ti dobio novo odstampane novcanice od ECB.

Sitna ali vrlo bitna razlika - tacnije, velicina te razlike je oko 3 milijarde EUR.

Ovaj deo mi zvuci neverovatno! Pa ne mogu oni tek tako da stampaju evre. Sta je garancija tih novo odstampanih evra? Sigurno ne smeju biti inflatorni. I po kom to kriterijumu 3 mld. Ajde da odstampamo dinara u vrednosti od 10 mld. evra, pa onda od ECB dobijemo 10 mld. evra. Vise nam se isplati ;)
[ gajo2 @ 09.04.2009. 06:58 ] @
Pa tih novoodstampanih 3 milijardi nece biti inflatorni jer ce se u isto vreme unistiti druge novcanice u vrednosti od 3 milijardi, pa imas inflacija + deflacija = 0. Ali to mozes samo ako pristupis Evrozoni. Ako odlucis da samoinicijativno predjes na evro onda moras da kupis recimo 3 milijarde evra od Evropske Banke za 4 milijarde (tj. sa provizijom), pa gubis milijardu na konverziju, i tu je onaj problem zbog cega Srbija ne moze samo tako da predje na evro.
[ holononi @ 09.04.2009. 19:07 ] @
Ništa se ne sekirajte. Ne prelazi Srbija ni na šta. Sve je pod kontrolom...