|
[ Bata @ 07.04.2009. 22:23 ] @
| Pre nekog vremena mi je jedan kolega ispričao da je u banatskom pograničnom selu Jaša Tomić, negde u blizini,
kupio kuću od 100kv sa povelikim dvorištem, da ne kažem livadom oko kuće, pored koje teče tamošnja reka ,
i to sve za neke smešne, ali SMEŠNE pare , u odnosu naravno na neki drugi bliži i za život pogodniji kraj.
nešto ispod 4000€, možda i niže.
naravno, svi se sećamo da je tamo bila poplava, ali on tvrdi da ta kuća nije bila u tom pogođenom delu, i da su posle te poplave tamo
"prodžarali" kanale pa je sada sigurnije.
on će to tamo naravno koristiti kao vikendicu, ali poenta je da se sada takva zamrla imanja izgleda mogu kupiti za siću,
a zemlja ne propada (ako izuzmemo kataklizme, ratove, zagađenja, klimatske promene, pad asteroida...)
voleo bih da čujem ima li i drugih saznanja o sličnim "rasprodajama zbog fajronta" negde po lepim krajevima Srbije.
jel se time bave ove svima omiljene agencije za nekretnine, ili se to ipak zadržalo "među ljudima" ?
|
[ Horvat @ 07.04.2009. 22:26 ] @
kupis svastaru pa gledas bedne cene za salase...
edit:a mozes i na netu da pogledas cene http://svastara.rs
[ chupcko @ 07.04.2009. 22:37 ] @
A ko je taj Jevta i odakle njemu toliko zamrlih seoskih imanja ?
[ Horvat @ 07.04.2009. 22:39 ] @
^^o cemu ti?
[ maliradojca @ 07.04.2009. 22:40 ] @
Vlade Divac i njegova humanitarna organizacija kupuju takva imanja i poklanjaju ih izbeglima.
[ waikiki @ 07.04.2009. 22:53 ] @
Ima kuce i za 1000 eura.. selo Vrbica na rumunsko-madjarskoj granici..
Nemaju ADSL i kablovsku..
[ bugsu @ 07.04.2009. 23:08 ] @
Selo pored Apatina ...kuca oko 100kvm sa dvoristem izlaz na dve ulice prodana za 2k evra....
druga kuca sa full namestajem prodana za ~9k evra....
treca kuca je prodana za nekih 4k evra...
sve su kuce shvapske i ocuvane (moze se u njima ziveti)
tako da ovo nije nista novo ..ima toga koliko god hoces..
[ xchillah @ 07.04.2009. 23:13 ] @
Lepa prilika da se čovek "skući".
[ musicmaster @ 08.04.2009. 00:00 ] @
Ne znam za kutje, ali ako se nekom svidja,
u Majdanpeku imate fenomenalne duplex stanove za 5.000 ojra.
Mozda chak i za manje.
Verovatno je i samo zemljishte veoma blizu.
Veoma mali grad je u pitanju.
Na malo nezgodnom mestu.
[ fanfon @ 08.04.2009. 08:27 ] @
Citat: xchillah: Lepa prilika da se čovek "skući".
Pod uslovom da prethodno nadjes posao tamo. Dzaba ti kuca ako nemas od cega da zivis...
[ Kosuth @ 08.04.2009. 08:57 ] @
Citat: Pod uslovom da prethodno nadjes posao tamo. Dzaba ti kuca ako nemas od cega da zivis...
U plodnoj ravnici,gde DUGME kad poseješ 'oće da nikne,TI NE ZNAŠ OD ČEGA DA ŽIVIŠ!?!?
Sedi onda tamo di si,jer kaki si, ni za di si,nisi!
[ xchillah @ 08.04.2009. 09:45 ] @
Ako do tamo dopiru Internet signali,ja bih već imao neke ideje...
[ zmau @ 08.04.2009. 10:10 ] @
O, da, i ja sam imao takve ideje. I baš sam i o Majdanpeku razmišljao. Ipak ne bi ništa od toga, ali i dalje smatram da je ideja dosta dobra. Za državne službenike naročito. A i za nas programere, ako ima signala.
Inače, čovek pre par godina kupio u Belom Blatu (opasno egzotično selo, a strašno blizu civilizacije) kuću i poveću avliju za 3K€ i otišao da uživa. A svoju šupu na Crvenom Krstu iznajmio meni.
Nego, nešto razmišljam, ako su tako jeftine kuće po Vojvodini, pošto li su u recimo okolini Lebana ?
[ gajo2 @ 08.04.2009. 11:07 ] @
Kako sam cuo tamo ima napustenih kuca (kod Kursumlije) pa samo se uselis besplatno...
[ Calibra @ 08.04.2009. 20:58 ] @
Hehehe....ja zivim na selu u Banatu (Sefkecity, 20 min do Panceva i 45 do Beograda (kad se zavrsi most preko Tamisa bice i za po' sata :-))), nema kablovske ni ADSL-a, samo wireless, prodaju se kuce sa sve avlijom i bastom za 5 do 10 k evra...
[ Flo33 @ 08.04.2009. 21:10 ] @
Je li se vi šalite, ili su cene stvarno ovakve?
[ Horvat @ 08.04.2009. 21:14 ] @
cene su stvarno takve ;)
kao sto rekoh,uzmi u ruke neki oglasnik i uveri se,kad vec en verujes
pa cak i u gradu u sirem centru mozes naci kucu prilicno jeftino [ne pricam o begesu]
[ bugsu @ 08.04.2009. 21:24 ] @
Pa u bajmoku se kuca prodala za 3k evra...
cene su smesne, ali to je realnost
[ Miroslav Jeftić @ 08.04.2009. 21:28 ] @
Da, cene kuća su zaista smešne, čak i u nešto većim gradovima (van užeg centra), ne samo na selima.
[ Horvat @ 08.04.2009. 21:35 ] @
dok je sa stanovima potpuno obratna situacija ;)
a sada zviri mnogo sagradjenih,nenaseljenih zgrada
[najnoviji primer sto sam vidio,preko puta novosadskog sajma,u nizu 4-5 zgrada u jednom delu,100 m dalje isto tako,gotova zgrada,niti jedan jedini stan nije prodat/useljen...a cene naravno ne spustaju ;)]
[ Flo33 @ 08.04.2009. 21:47 ] @
Danas kada sam otvorio temu nisam verovao ovim ciframa. Iskreno, i sad mi deluju... Neverovatno... Pa zna li neko ko prodaje kuće u Vojvodini za te novce? Ja sam ozbiljno zainteresovan, kupio bi i izdao nekome,nek održava i plaća račune. Mora to skočiti kad-tad.
[ Horvat @ 08.04.2009. 21:52 ] @
uzmes novine i trazis...a siguran si da ces naci nekog zainteresovanog za iznajmljivanje?
[ Flo33 @ 08.04.2009. 22:02 ] @
Upravo gledam ovu Svaštaru.. Jbt koliko ja malo poznajem Srbiju
Pa ne znam stvarno, nisam uopšte u toku sa tim stvarima. Ali pretpostavljam da bi htela neka porodica. A možda i ne.. Šta znam. Da li smo toliko bogati da niko neće krov nad glavom za džabe?
Nego, ti si iz SU, možda znaš, vidim, prodaju se i imanja u Mađarskoj. Kakva je situacija sa time? Mogu li ja kao strani državljanin kupiti tamo bez problema? I koliko je forinta uopšte?
[ Horvat @ 08.04.2009. 22:07 ] @
pa ne bi davao dzabe krov,a i kada bi...ljudi prodaju jer zele da odu odatle,i jer im je neophodan novac,pa cak i ta mizerija...
a sto se ovog pitanja tice,to ti stvarno ne bih znao reci,to treba pogledati u zakonu madjarske,mada nisam cuo da je zabranjeno da strani drzavljani poseduju nekretnine
a forint/eur = oko 250
sad cu pogledati pa ti javim ako nadjem tacno
edit:
1 Euro = 293.376021 Hungarian forints
[ gajo2 @ 09.04.2009. 06:51 ] @
Ono selo Djala je na 15 kilometara od Segedina, a prodaju kucu i pola jutre zemlje za 3000 evra. Mislim da, kad se otvori granica ka Madjarskoj (kad dodjemo na beli sengen), onda ce verovatno i cene skociti.
[ ljanicki @ 23.11.2009. 02:34 ] @
Ova tema mi baš zanimljiva. Prošetao sam po internetu o nekim mestima i zanimaju me mesta kao karavukovo, bogojevo, odžaci i njima slična. Ako ima nekog iz tih mesta za više informacija molio bih da se javi. Bio bih zhvalan.
[ Srđan Pavlović @ 23.11.2009. 03:35 ] @
Nije to za cene nista cudno. Eto mi prodasmo kucu na selu za 9k eur,
vise od 100 kvadrata, velika "u ge", veliko dvoriste, letnja kuhinja, ozidana garaza, pusnica,
ozidan svinjac, cardak, vocnjak, basta.... ma sve. I jedna drvena kaca za kom od 2 tone :)
Jbg, niko nece na selo, pogotovo u neke zabiti, i opet stoji pitanje sta raditi tamo.
[ Pali zari @ 23.11.2009. 09:40 ] @
da uzivas u pravljenju koma od 2 tone :)
[ mmix @ 23.11.2009. 19:12 ] @
Nije samo to u pitanju i ponuda je povelika. Sad je doba kad polako umiru gastosi koji su u prvom talasu otisli u jevropu. Onda su tamo radili ko robovi i svaku marku slali u srbiju i gradili cardake ni na nebu ni na zemlji da bi im se deca jednog dana vratila u domovinu i zivela raskosno . Dva prsta ko vidi gde se to izjalovilo i sta njihova deca sad rade sa tim kucama
[ morihei ueshiba @ 23.11.2009. 22:54 ] @
Pre neku godinu moj drugar dao oglas „Prodajem kucu u Vojvode Stepe.Cena 3000 evra”.
Nekoliko dana nije mogao da zivi od poziva.Prisustvovao sam nekolicini koji su tekli otprilike ovako:
-zvrrrr
-da
-alo,jel vi prodajete kucu u Vojvode Stepe?
-da
-a u kom delu
-pa,u centru
-a koja je kvadratura
-pa oko 120 kvadrata
-a jel to cena po kvadratu
-ne,to je cena za celu kucu
-??????????!!!!!!!!!!! pa kad to moze da se vidi
-pa moze ovih dana
-a gde se vi nalazite
-pa u Zrenjaninu
-a kad cete biti u Beogradu
-a sto u Beogradu
-pa da se nadjemo u Vojvode Stepe da pogledamo kucu
-a sto ja da dolazim u Beograd,dodjite vi u Zrenjanin pa idemo tamo da pogledate kucu
-?????
-?????
-pa gde je u stvari ta kuca?
-pa covece,u Vojvode Stepe,tamo kod Nove Crnje,rumunska granica,selo.Lepa kuca,nije vlazna,veliko dvoriste,baba mi umrla pa je sad ta kuca praz...
-end call
[ ljanicki @ 24.11.2009. 01:20 ] @
Re: šta znate o jevtinim zamrlim seoskim imanjima po Srbiji
To me i zanima, jer mi je zivota u gradu (iako sam tu rodjen) sa ljudima koji ne vide jedan drugog, preko glave. Zato i pitam one sto znaju o jevtinim zamrlim seoskim imanjima da mi kazu gde su i o cemu se radi, jer bih se tamo povukao.
[ Srđan Pavlović @ 24.11.2009. 02:30 ] @
Pa vidi, ako si ozbiljan, prvo se odluci koji ti region
odgovara - recmo ja sam nekako navikao na Vojvodinu,
mentalitet, obicaje i sve to, ne bih mogao negde dole da zivim,
iako dole ima jako lepih mesta kad je rec o tim seoskim predelima.
Znaci prvo odaberi neki region, onda pogledaj koja mesta tu postoje,
sta se desava po tim mestima, i naravno kupis oglase, uglavnom svi
imaju neke svoje regionalne i malo vrtis telefone, a odes nesto i pogledas.
Mada, ako si osoba koja je spremna i na neke vece promene, onda ti ni
region nije bitan, navici ces se bilo gde :)
[ Mobtel @ 24.11.2009. 09:54 ] @
Pa evo primera koji videh u svastari...
45. Basaid - selo izmedju Kikinde i Zrenjanina, kuca sa vecim placem, moze zamena za auto ili kombi. Cena: 4.000 EUR.
Za broj telefona ukucajte BT 45 i posaljite na 6265
Cena poruke je 20 din + PDV + PP
[ morihei ueshiba @ 24.11.2009. 17:17 ] @
Basaid je poznat po odlicnim igracima preferansa.Imao sam tu cast da ucestvujem u jednoj partiji koja se odigrala ispred kafane „93” u centru.Pola sela se okupilo da kibicuje i dobacuje strucne komentare.Neponovljivo iskustvo,ukljucujuci i ovciji paprikas posle partije.
Lepa lokalna tradicija
[ ljanicki @ 25.11.2009. 02:19 ] @
Hvala na informacijama, vec sam na karti potrazio gde je to i cini mi se da je super, vidim da je blizu cesterega gde imam neke rodjake. Evo na internetu sam pronasao dosta informacija i slika.
Ali sta je sa ovim:
04.08.2007 BAŠAID - U ataru Novog Miloševa zvanom Jaroš koje se graniči sa katastarskim opštinama Bašaid i Kikinda radnici „NIS-Naftagasa“ ovih dana započeće kopanje temelja za izgradnju centralne deponije naftne isplake. Posle četiri godine koliko je ovaj projekat bio na ledu zbog oštrog protivljenja meštana Bašaida, nacionalna naftna kompanija je s mrtve tačke pokrenula izgradnju deponije isplake...
Inace vidim da je planirana i rekonstrukcija ulice Jovana Popovica kao i vodovodne mreze. Znaci radi se, sto je dobro.
Provericu i ovaj oglas:
45. Basaid - selo izmedju Kikinde i Zrenjanina, kuca sa vecim placem, moze zamena za auto ili kombi. Cena: 4.000 EUR.
Za broj telefona ukucajte BT 45 i posaljite na 6265
Cena poruke je 20 din + PDV + PP[/quote]
a ako ko zna detaljnije o ovome moze me informisati na moj mail.
[ morihei ueshiba @ 25.11.2009. 06:34 ] @
@ljanicki
Ako stvarno mislis da kupis neku jeftinu kucu u nekom selu,prvo se dooooooobro raspitaj zasto je u stvari to tako jeftino.Ali nemoj da pitas mestane,vec naprimer one iz komsijskog sela.Ili stanovnike najblizeg grada.Veruj mi da postoje mnoge zamke na koje mozes da se upecas i da se tvoja ocekivana seoska idila pretvori u nocnu moru.
I nemoj unapred da ocekujes ekolosku oazu,ovaj primer deponije kod Basaida dovoljno govori.
[ Srđan Pavlović @ 25.11.2009. 06:37 ] @
Citat: ko stvarno mislis da kupis neku jeftinu kucu u nekom selu,prvo se dooooooobro raspitaj zasto je u stvari to tako jeftino.
Tacno tako :)
[ ljanicki @ 25.11.2009. 16:35 ] @
hvala na savetu, a i ovi oglasi na svashtari su mi sumnjivi kad nema direktnog broja za kontakt, vec ono, poshalji poruku, cena poruke mmm din +pdv+pp+... isto kao za ono, znate vec, pa ti okrenesh dobijeni broj a ono sacekajte, pa zovite ponovo na broj, i na kraju prodato??? Mnogi na to zaradjuju novac od lakovernih. Ja sam na oglasu za prodaju svoje stavio direktni broj, jer nema razloga da se krijem.
[ Horvat @ 25.11.2009. 16:41 ] @
^^^hahahah
malko si se zezn'o
to u svastari je tako ,jer svastara od toga zaradjuje
kupis stampano izdanje pa dobijes brojeve
na netu su cenzurisani brojevi
[ ljanicki @ 25.11.2009. 17:52 ] @
e na moju zalost tog lista kod mene nema, a da za sve shaljem poruke , necu da me niko pljacka. Potrazicu josh sajtova sa oglasima koji su bolji od svashtare.
[ morihei ueshiba @ 25.11.2009. 19:01 ] @
@ljanicki
Pusti oglase.Prave kombinacije se u ovom slucaju tesko nadju u oglasima.Nego,prvo ti moras da odlucis sta tacno hoces,kao prvo-gde u stvari hoces da kupis tu kucu.Prvo region-Vojvodina,ili juzno od BG?Samo da znas da je Vojvodina uglavnom katastarski i zemljisno uredjena,sto nije naravno zasluga Srbije ili SFRJ,nego Austrougarske monarhije.Znaci,u startu manje problema.
Dalje,koji deo Vojvodine.Posto dobro poznajem taj kraj,mogu da ti preporucim zapadnu Backu,potez od Backog Petrovca do Sombora kao najbolju varijantu.Zasto?Odgovor bi bio predugacak,a mozda bih i uvredio neke kategorije stanovnistva.Jednostavno mislim da bi se tu svakako najlakse uklopio.
Ako imas neke prijatelje tamo,neka se oni raspitaju.Ima jako puno kuca koje nisu u oglasu,a na prodaju su.U jednom od tih sela u tom kraju ja znam da ima oko 200 kuca koje traze novog vlasnika po ceni reda velicine 3000-6000 eura.Kada sam poslednji put bio tamo,tema na kumovoj slavi je bila bas ta i pricali su mi da je neki Italijan u selu u blizini kupio citavu ulicu sa starim kucama u vojvodjanskom stilu za nekih 35k eura,investirao jos malo i napravio nesto nalik etno-parku gde dolaze njegovi prijatelji iz Italije u lov.
Da ne gnjavim vise,ako si stvarno resio da pazaris sebi nesto tako,sedi u auto,idi recimo u Silbaš,Pivnice,Parage,Lalić,Kulpin,Parage,Selenču..........udjes u selo,u centru ti je crkva,preko puta je kafana.Udji u bilo koji od ta dva objekta i pitaj ima li kuca na prodaju.
Samo,u crkvi nemoj da pitas popa,nego neku zabradjenu tetku,one sve znaju.I sacekaj da se sluzba zavrsi
U kafani nemoj da pitas lokalne pijance koji sede za stolom u cosku,nego traktoristu koji je svratio na ladno pivo dok mu traktor brekce ispred ulaza.Ozbiljan sam.
Kad kupis kucu,odmah kupi i kotlic u kome ces za useljenje da kuvas cobanski paprikas.Osecam se pozvanim
Sa srecom
[ Horvat @ 25.11.2009. 19:54 ] @
@ljancki,kako hoces,ja ti samo kazem kako stoje stvari :)
a nije neka pljacka,koliko se secam par dinara je u pitanju cena sms-a [da ne gledam sada site]
morihei ti je dao dobar savet ;)
i najbitnije da se prvo smislis zbog cega kupujes salas i sta tamo mislis raditi ,ako mislis da izadjes na planinski vazduh,vojvodinu zaobidji,tu ti je malko ravno za tako stogod ;)
i da,prvo malo pogledaj arhivu nepogoda [visoke vode i to] u poslednjih 10-20 godina,da se ne iznenadis
[ Srđan Pavlović @ 26.11.2009. 04:34 ] @
Citat: morihei ueshiba: @ljanicki
Pusti oglase.Prave kombinacije se u ovom slucaju tesko nadju u oglasima.Nego,prvo ti moras da odlucis sta tacno hoces,kao prvo-gde u stvari hoces da kupis tu kucu.Prvo region-Vojvodina,ili juzno od BG?Samo da znas da je Vojvodina uglavnom katastarski i zemljisno uredjena,sto nije naravno zasluga Srbije ili SFRJ,nego Austrougarske monarhije.Znaci,u startu manje problema.
Dalje,koji deo Vojvodine.Posto dobro poznajem taj kraj,mogu da ti preporucim zapadnu Backu,potez od Backog Petrovca do Sombora kao najbolju varijantu.Zasto?Odgovor bi bio predugacak,a mozda bih i uvredio neke kategorije stanovnistva.Jednostavno mislim da bi se tu svakako najlakse uklopio.
Ako imas neke prijatelje tamo,neka se oni raspitaju.Ima jako puno kuca koje nisu u oglasu,a na prodaju su.U jednom od tih sela u tom kraju ja znam da ima oko 200 kuca koje traze novog vlasnika po ceni reda velicine 3000-6000 eura.Kada sam poslednji put bio tamo,tema na kumovoj slavi je bila bas ta i pricali su mi da je neki Italijan u selu u blizini kupio citavu ulicu sa starim kucama u vojvodjanskom stilu za nekih 35k eura,investirao jos malo i napravio nesto nalik etno-parku gde dolaze njegovi prijatelji iz Italije u lov.
Da ne gnjavim vise,ako si stvarno resio da pazaris sebi nesto tako,sedi u auto,idi recimo u Silbaš,Pivnice,Parage,Lalić,Kulpin,Parage,Selenču..........udjes u selo,u centru ti je crkva,preko puta je kafana.Udji u bilo koji od ta dva objekta i pitaj ima li kuca na prodaju.
Samo,u crkvi nemoj da pitas popa,nego neku zabradjenu tetku,one sve znaju.I sacekaj da se sluzba zavrsi :)
U kafani nemoj da pitas lokalne pijance koji sede za stolom u cosku,nego traktoristu koji je svratio na ladno pivo dok mu traktor brekce ispred ulaza.Ozbiljan sam.
Kad kupis kucu,odmah kupi i kotlic u kome ces za useljenje da kuvas cobanski paprikas.Osecam se pozvanim ;)
Sa srecom
Ovo ti je dobro, dobar metod. Samo moras biti oprezan sa seljanima, ako im se ne svidis, nece na dobro izici u toj kafani sa traktoristima :)
PS: Nisam ni ja gadljiv na paprikas, a ta sela su mi u komsiluku, tako da ako se naselis tamo, i ja se osecam ko morihei :D
[ sonus70 @ 26.11.2009. 21:56 ] @
Citat: morihei ueshiba: @ljanicki
.......sedi u auto,idi recimo u Silbaš,Pivnice,Parage,Lalić,Kulpin,Parage,Selenču..........udjes u selo,u centru ti je crkva,preko puta je kafana.Udji u bilo koji od ta dva objekta i pitaj ima li kuca na prodaju..................
Ako nisi bio u ovim krajevima da ti predložim nešto. Silbaš i eventualno Parage ako su ti bitne veze i sa Novim Sadom i Somborom i B.Palankom i da si na nekom prometnijem putu. Pivnice i Kulpin ako nisu. A Selenča može ako si spreman da radiš u firmi "Slovan" , tamo je sve njihovo , i kafić i betonjerka i klub-restoran i fabrika zdrave 'rane i sokova i 10 prodavnica.
[ morihei ueshiba @ 26.11.2009. 23:20 ] @
Citat: ako su ti bitne veze i sa Novim Sadom i Somborom i B.Palankom
Pivnice ima jako dobru vezu sa Despotovom,sto je od sustinskog znacaja za celu pricu.Naime,u Despotovu se proizvodi najbolja crvena paprika na svetu,koja je u tucanom i mlevenom stanju kljucni dodatak kulenu koji Pivnicani prave...neopisiv je taj ukus Naravno,svaki paprikas iz kotlica koji imalo drzi do sebe mora da u svom sastavu ima i tu papriku,inace biva prezren od strane konzumenata.A tek Pivnicki sir,uh(ima ga i kod gazda Miska,pronadji i probaj).
Eto,pa ti se sad odluci.Kome jos u takvom okruzenju pada na pamet neki stajaznam ADSL,wireless i slicne sporedne zivotne stvari....
[ Laki024 @ 15.12.2009. 13:46 ] @
SLicna ili jos gora situacija je u severnom banatu selima koje se nalaze u opstinama Coka i Novi Knezevac.
osrednje dobre kuce okvirne kvadrature 80kvm sa velikim dvoristem se mogu kupiti za 3000-5000 u selima koje su na boljim lokacijama Otojicevo, Sanad, koje se nalaze na glvnom putu, dok se za jos manje para mogu kupiti u Padelju, Jazovu i sl.
Isto tako za malo pare sa moze kupiti i u Mokrinu koje se nalazi svega 10km od Kikinde.
Medjutim po cenama katasterofalna situacija je sa Vrbicom, Banatskim Monostorom i slicnim selima, koje se nalaze na putu Novi Knezevac- Crna Bara , ovde bukvalno dobra kuca za saku eura, medjutim ko se odluci da ovde kupi, trebace mu i dzip, posto put iako je izbetoniran, gradjen je verovatno jos u doba austro ugarske monarhije, tako da menjanje amortizaera na kolima na svakih 5000km je neophodno.
Ali u mestoima koja sam prvo naveo je po meni ok situacija.
I pored ovako niskih cena kupaca nema.
Navodno samo u Mokrinu koje je nadomak Kikinde ima vise od 200 slobodnioh kuca , nenaseljenih ali u dobrom stanju koje cekaju kupce, pa vi vidite.
[ Srđan Pavlović @ 15.12.2009. 14:03 ] @
Ma tih kuca ima svuda, po zabitima - ali jbg, kad ljudi sagledaju svoje
realne potrebe nekako ipak odluce da ne zive tamo.
To nekako tuzno izgleda, ali tako je, da nije vrveo bi zivot u tim kucama.
[ su27killeryu @ 21.12.2009. 11:54 ] @
Hmm ne cudi me sto ih vecina mijenja za auto, sa kucom ne mogu da se provozaju kroz straje baje :)))
[ PejicVedran @ 20.02.2010. 17:11 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Ma tih kuca ima svuda, po zabitima - ali jbg, kad ljudi sagledaju svoje
realne potrebe nekako ipak odluce da ne zive tamo.
To nekako tuzno izgleda, ali tako je, da nije vrveo bi zivot u tim kucama.
Ako neko zna gdje bih mogao naci nekakvu kucu koja nebih puno kostala,ako neko moze da mi kaze neka se javi.
[ sasa022 @ 20.02.2010. 20:53 ] @
[ PejicVedran @ 21.02.2010. 12:44 ] @
Zanima me okolina Pozarevca,da ima put,struja i voda..
[ ealing @ 24.02.2010. 20:44 ] @
www.realhousenekretnine.com
nekretnine u okolini Novog Sada
[ Profesorica @ 06.07.2011. 11:53 ] @
Postovani forumasi, dobar vam dan! Nova sam na ovom forumu, a uclanila sam se pre 10 minuta, zato sto mi je paznju privukla bas ova tema koju sam pronasla slucajno na google. Ja spadam u grupu siromasnih beskucnika koji bi da se okuci. Dopada mi se Srem. Nije meni problem sto su kuce u selu, ja volim selo i volela bih da tamo zivim. Nije me sramota ni zemlju da obradjujem, ali ako bih kupila kucu u Vojvodini, potrudila bih se da nadjem posao prevodioca za ruski jezik. Cula sam da u Vojvodini ima i dosta ruskih firmi. Takodje znam da ima mnogo kuca na prodaju i da se prodaju u bescenje. Ljudima je bitno da se oslobode nekretnine koja im ne donosi nikakvu dobit, a za nju moraju drzavi placati porez. Onima koji su kucu nasledili, nije toliko bitno koliko ce dobiti za nju, to im je kao lutrija. Medjutim, onome ko je ulozio novac i puno truda u izgradnju i odrzavanje kuce i imanja, mnogo je teze da proda istu tu kucu u bescenje, prvenstveno jer ga vezuje za nju puno uspomena. Na zalost, uspomene niko ne kupuje. A i sta ce nekome tudje uspomene, kad ima i previse sopstvenih?!
Nadam se da cemo se lepo druziti i da cete mi pomoci. Hvala unapred!
[ Profesorica @ 06.07.2011. 12:21 ] @
Zanima me okolina Pozarevca,da ima put,struja i voda..
Pejcicu, zasto te bas ovaj region zanima? Ja sam rodjena u tom kraju. Poznajem mentalitet ljudi. Reci koje te selo interesuje i reci cu ti sta da ocekujes i cemu da se nadas.
[ milivoje t @ 06.07.2011. 14:30 ] @
Nedavno sam se izgubio u regionu pozarevca trazeci neko selo gde sam posao da kupim automobil. uhvatila me noc. Ono sto necu zaboraviti je prolazak kroz sela kao iz horor filmova. Ulicna rasveta radi, a kuce u mraku. kuce pored puta moderne, nabudzene ali nigde upaljene sijalice, nigde zive duse na ulici. Saznao sam od lokalca da je taj kraj gde sam bio gastarbajerski. Kuce izgradjene, a zivi se u nemackoj i svici. nekima koji su ostali u selu rodbina salje pare pa su bahati ili jadna sirotinja. I profesorice kakav im je mentalitet ? Mislis da su sremci bolji :)?
[ Profesorica @ 06.07.2011. 15:05 ] @
Za razliku od ljudi u mome kraju, sremci su kulturni i vecina njih obrazovana. Koliko sam ja uspela da vidim, sremci su vredan narod, obradjuju svoja imanja, mladi se interesuju da nesto rade...U Pozarevackom kraju je druga prica. Neobrazovani svet je otisao preko granice trbuhom za kruhom i jos mu se blato sa motike nije osusilo, on vec uskocio u lakovane cipele, naso svalerku, razveo se od zene (ona je seljencura, boze moj, on je sad gospodin), natezanje preko inostranih sudova oko dece, zajednicke imovine i svi propratni problemi, da ne pricamm o tome. Te velike i nagizdane kuce, koje su najcesce obican kiceraj, za mene su samo "muzeji modernog stanovanja". U njima niko ne stanuje, ako u dvoristu i ima neko ziv, to su starci koji zive po nekim letnjim kuhinjama i ostalim splacinarama. Te velike kucerine su samo zarobile gomilu para, gomilu teskom mukom stecenih para, da se ne lazemo, ali se radi o tome da komsija mora da crkne od zavisti. Tu je u pitanju neka vrsta prizemnog prestiza. Da udjete u jednu tako nabudzenu kucu, videcete da se sve stvari nalaze na pogresnim mestima. Ja sam bila u jednoj kuci od tesanog kamena u kojoj je sve skupo placeno, ali prvo sto sam uocila, to je da bar stoji na mestu gde bi trebalo da je kamin, a kamin na mestu gde bi trebalo da je bar. I da ne pricam dalje...uglavnom sve je napirlitano i bez ukusa. I te ce se kuce jednog dana prodavati u bescenje, jer u njima nece imati ko da zivi, a imovinu i onako niko odavno ne radi. Tamo je zemlja jeftinija nego u bilo kom kraju Srbije. Osim toga, Pozarevac je postao grad kriminalaca i neradnika. To vise nije onaj grad koji sam ja nekada poznavala i zvala svojim gradom.
[ Wajda.W @ 06.07.2011. 18:06 ] @
@Profesorica Da, taj deo sa ogromnim pustim kucama mi je poznat, toga ima po celoj vojvodini, a i srbiji. Gastarbajterska posla.
Inace, drusto postaje modernije, mladi nece da rade na selu kao zemljoradnici, to im je ispod casti pa svi beze u grad da budu urbani na nekim kul poslovima u kancelarijama. Zato sela umiru. U neku ruku je to i dobro, jer ce se poljoprivreda na neki nacin centralizovati da tako kazem, bice par ogromnih imanja koja ce obradjivati zemlju, tu ce mozda raditi i ljudi koji zive u gradu, ili nekom susednom mestu, a tu ce samo dolaziti na posao. Tako je manje vise u razvijenijim zemljama, tako se postize i bolji prinos, bolja kontrola i planiranje useva. Kod nas je sve to rasparcano na hiljade i hiljade delova i svako obradjuje neki svoj sitan deo zemlje. Takvo vreme jednostavno prolazi, sela ce sve biti manje i manje.
[ tdjokic @ 06.07.2011. 19:09 ] @
"Nece ljudi da rade na selu" pa, ne rade boga mi ni u gradu, jer su propale i fabrike, instituti, univerziteti i jos mnogo toga. Vlada bela kuga, ljudi jednostavno niti vide, niti imaju perspektivu a ni najobicnije uslove za zivot i to je to. Nije to da je ljudima "ispod casti" da rade negde, nego ti ulozis pare recimo u plastenik, da gajis povrce, vlast i tajkuni uvoze to iz Turske i boga pitaj odakle jer se tu najvise omaste, ti propadnes, bilo ti ispod ili iznad casti. Da si ti uspeo, mnogi bi te kopirali, mogli bi da zive i u gradu i u selu, kako im se kad hoce, samo kad bi imali para, a nemaju.
Nije mi jasno kako iko zamislja da otkupi neko seosko imanje, uz koje ide i obradiva zemlja, cime ce da placa porez za tu zemlju? Ili da je pokloni drzavi a on da uzme samo plac sa kucom?
[ BluesRocker @ 06.07.2011. 20:01 ] @
Citat: tdjokic:
Nije mi jasno kako iko zamislja da otkupi neko seosko imanje, uz koje ide i obradiva zemlja, cime ce da placa porez za tu zemlju? Ili da je pokloni drzavi a on da uzme samo plac sa kucom?
Ako imaš zemlju, ne plaćaš ti državi porez već ona tebi - oko 150€ po hektaru. Nazivaju to subvencijama.
[ Sceka @ 06.07.2011. 20:30 ] @
Citat: BluesRocker: Ako imaš zemlju, ne plaćaš ti državi porez već ona tebi - oko 150€ po hektaru. Nazivaju to subvencijama.
Ako imam 100 hektara (negde u Vojvodini) znaci da od drzave dobijam 15.000 eura (godisnje, predpostavljam?!)? OK, a koje su moje obavezu u vezi sa tom zemljom? Pa mora biti da i ja imam neke obaveze, ako nemam nikakve obaveze da odem ovih dana da pazarim 200 - 300 hektara i neku kucicu!!! Malo sale ali vrlo ozbiljno pitam!
Hvala!
[ Miroslav Jeftić @ 06.07.2011. 21:07 ] @
Može, samo prvo pripremi oko milion evra za taj šoping 100 hektara je ozbiljno imanje u Vojvodini, retko ko to ima. Inače se poptuno slažem sa tdjokicem, eno pre neki dan vest da su malinari isekli malinjake, jer je cena trenutno tolika da ne pokriva ni ulaganja, a ne da im donosi neki profit. A malina je još naš izvozni proizvod broj 1... kilo kupusa u supermarketu 10-15 dinara, a na veliko verovatno ispod 10, a da ga odgajiš ima da se oteliš I onda posle neko kaže kako se ljudi ne bave zemljoradnjom jer je ispod časti... važi, ako je čast raditi za džabe (još super ako si pokrio sve troškove)
[ Profesorica @ 06.07.2011. 21:12 ] @
To sto omladina nece da radi krivi su stariji. Na prvom mestu roditelji, jer nisu deci izgradili radne navike, nisu ih znaci, vaspitavali da treba da rade. Osim toga, losih primera vide na sve strane, pa se ugledaju na njih, jer je danas indikativna zamena teza. Ono sto je nekada bilo stidno ciniti, danas se time hvale. Skolski sistem nam je opasno urusen, a to niko nevidi. Prvo bi se trebalo pobuniti roditelji, a onda i prosvetni radnici, jer iz skolskih klupa izbacujemo balvane. I kakva ce nam drzava biti u buducnosti? Ko ce voditi ovu zemlju? Naravno, neuki glupaci sa kojima se lako manipulise. Ja se ne slazem sa tim ukrupnjavanjem zemlje u Vojvodini, da recimo bude tamo samo par vlasnika nad tolikom zemljom. U tom slucaju ce se izroditi feudalizam, jer danas u svakom slucaju radnike drze na crno, tako da niko ne placa nikakvo osiguranje radnicima. Drzava koja se despotski postavlja prema seljaku je posebna prica. Nikada drzava nije bila naklonjena seljacima, ali ova sadasnja Vlada je najgora od svih dosadasnjih. Drzava je dala sve od sebe da unisti agrar i porodicu kao osnovnu celiju drustva. Zato se javlja i "bela kuga" i toliko pustih kuca koje se prodaju za smesne pare. Ja zelim da kupim jednu takvu kucu i da je ozivim. Obradjivala bih taj komad zemlje, bar da imam hranu za sebe i svoju porodicu i to mi je dovoljno. Oni koji misle da od zemlje mogu da se obogate preko noci, vrlo brzo prolazi volja za radom na zemlji. Seljacki hleb ima sedam kora. Danas je dovoljno da imas nekoliko ari baste, da posejes malo kukuruza, da imas malo psenice za brasno, malo livade ili deteline za stoku i da apsolutno ne brines da ces biti gladan. Nije badava receno:"Nije bogat onaj ko mnogo ima, vec onaj kome malo treba".
[ Sceka @ 06.07.2011. 21:46 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Može, samo prvo pripremi oko milion evra za taj šoping ;) 100 hektara je ozbiljno imanje u Vojvodini, retko ko to ima...
Ma, ok, ali to nije odgovor na moje pitanje! Koje su moje obaveze ako imam zemlju i dobijam 150 eura po hektaru kao subvenciju?! Moje obaveze me interesuju?!
Citat: Profesorica: To sto omladina nece da radi krivi su stariji. Na prvom mestu roditelji, jer nisu deci izgradili radne navike, nisu ih znaci, vaspitavali da treba da rade. Osim toga, losih primera vide na sve strane, pa se ugledaju na njih, jer je danas indikativna zamena teza. Ono sto je nekada bilo stidno ciniti, danas se time hvale....
To je tacno ali nisu samo roditelji krivi. To sam vec pisao na ovom forumu, druga neka tema. Nigde na svetu ne postoji izreka koja je izmisljena na nasim prostorima a glasi "Uci sine da ne moras da radis."!!! To je plasirano u Titovo vreme i toliko se usadilo u tadasnju omladinu, nase stare danasnje, da je to nenormalno i to nas je kostalo i kosta i kostace nas jos dugo! Posle Drugog Svetskog Rata je bilo 'normalno' sve a onda je doslo do Partizanizacije svega i svacega! Istaknuti Partizani su pohapsili, proganjali a na kraju i likvidirali vecinu intelektualaca u Srbiji. Zamenili su ih zasluzni Partizani koji nisu imali pojma nisacim osim da sprovode volju velikog vodje Tita. Tito jednostavno nije voleo Srbe (niko ne zna zasto) ali je voleo Beograd i Dedinje! Na Dedinnju su izbaceni svi vlasnici svega i sve je dato zasluznim Partizanima! Vecina tih Zasluznih Partizana je bila seljackog porekla ali im se svidela nova vrsta zivota na Dedinju po svim pitanjima! Negde u to vreme je i nastala ta krilatica "Uci sine da ne moras da radis" i to, predpostavlja se, bas iz ili okoline Dedinja! Niko od tih zasluznih Partizana se nije vratio u svoje selo pa kad su to videli oni koji su bili u selu poveli su se primerima zasluznih Partizana i slali decu u Beograd prvo na skolovanje a onda, normalno, kad su vec ovde - a skolovani - neka tu i ostanu jer sad vise nema svrhe da tako skolovani rade i to na selu! To je tadasnja vlast, sa Titom i Kardeljom na celu, zdusno podrzavala a cak je i skolovanje pocelo da bude besplatno, samo da sto manje bude neskolovanih ljudi koji bi morali da rade!!! To sto je i 'Kurta i Murta' mogao da zavrsi Fakultet, a bio je na ceni Pravni pa Ekonomski, pa neki tehnicki fakulteti... nikome nije smetalo cak su se svi ponosili time i pri tom se smejali zapadu cudeci se kako su ti Zapadnjaci glupi kad tamo mora da se plati skolovanje pa zato, verovatno, i imaju toliko seljaka, ti na Zapadu!!! A da ne pominjem posast svega koju je izazvao Drug Kardelj donosenjem Istorijskog Zakona O Udruzenom Radu, koji je, izmedju ostalog, doneo i genijalnu stvar koja je bila to da niko nije mogao da dobije otkaz a sva Preduzeca su imala obavezu da svake godine zaposle 15% od trenutnog broja zaposlenih, imala potrebe ili ne!!! To sta je Drug Kardelj nama svima uradio je posebna prica!!! U to vreme Samoupravljanja ja sam poceo moje zivotno putesestvije tako sto sam u skoli ucio da Vojvodina moze da hrani skoro celu Evropu, to su nam predavali, bilo u udzbenicima a ja bio ponosan Titov Pionir, mislim ponosan na to sto zivim u tako mocnoj zemlji u kojoj mali deo zvani Vojvodina moze da hrani Evropu!!! Pa kad je izgradjen Djerdap, ucili smo da mozemo pola Evrope da snabdevamo strujom a mi da trosimo nemilice i jos da imamo viska!!! I tako... Kasno je i mrzi me da kuckam vise... Neki drugi put...
Pozdrav! :)
[ Profesorica @ 06.07.2011. 22:15 ] @
Sceko, sve je to tacno, ne poricem, ali od toga vremena bila je smena generacija i to malo vise generacija. Svega i svacega smo preturili preko glave, ali se nismo opametili. Sami smo krivi za sve. Osim toga, visoko skolstvo nam je danas mnogo gore nego sto je bilo u Titovo vreme.
[ Sceka @ 06.07.2011. 22:43 ] @
Citat: Profesorica: Sceko, sve je to tacno, ne poricem, ali od toga vremena bila je smena generacija i to malo vise generacija. Svega i svacega smo preturili preko glave, ali se nismo opametili. Sami smo krivi za sve. Osim toga, visoko skolstvo nam je danas mnogo gore nego sto je bilo u Titovo vreme.
Jeste proslo puno vremena i dosta generacija ali duh tog vremena nikako da iscezne!!! Mnoge stvari su jos uvek u igri, pa Milosevica smo se 'nedavno' resili ali samo fizicki, njegovo nasledje jos uvek trpimo, a on je Titova skola - najjaca skola na svetu!!!
Nije problem u skolstvu, problem je u nakaradnom sistemu vrednosti! Zato sela odumiru! Zato sto 'nisu vredna paznje' onima koji su rodjeni tamo! Fora je u gradu, sto vecem to bolje! Najveca fora je u najvecem gradu! Ali ne kao sto se to radi u svetu, odes do velikog grada kad ti to treba ili pozelis iz bilo kog razloga pa se vratis i zivis tamo gde ti je mesto jer osecas da pripadas tmo! Ovde kod nas svi, dobro ne bas svi ali gotovo svi osecaju da pripadaju gradu, sto vecem to bolje!!! Niko ne oseca da pripada selu i ne smatra da mu je rodjenjem ta pripadnost prirodna! Kao da ne moze da se vozi dobar auto u malom mestu, kao da ne moze da se ima dobra garderoba u malom mestu, kao da nije frora biti mangup u malom mestu...! Ma, mislim, mogao bih ovako danima ali cemu kad ne mogu ni ja ni gomila ja da utice toliko da se nesto promeni! Meni je samo zao sto danasnja omladina nista ne shvata! Kad me nateraju da pricam svi se cude kako se nekada zivelo, skoro da ne veruju da sam ja licno uzduz i popreko proputovao celu Evropu i malo vise od toga! Jos manje mi veruju kad kazem da ja nisam usamljen slucaj, mnogi su putovali, provodili se, ziveli zivot punim plucima ali ostjali normalnog pogleda na zivot...!
Ma dobro, ako se zapricam ode to mnogo daleko...
[ ArsenLupen @ 06.07.2011. 23:13 ] @
Lepo rekao drug Lesli, ko je bio sklon padu, taj je pao(od njega čuh prvi put, ne znam odakle je orginal). Tako ćemo i mi kao narod da padnemo, razbijemo se, ali pazi sad - nećemo oma da nestanemo nego će to da se mrcvari još koji vek, onako polako i bolno.
Predlažem, dok nas je većina i dok se još nešto pitamo, da počnemo da naseljavamo one koje bi hteli, da ne bi posle došli oni koje ne želimo.
Evo naprimer, ja bih pre kao komšiju prihvatio svakog sa ovog kontinenta, pa i malo okolo, dok stvarno ne bih voleo da imam komšiluk od kojih strepim da mi pašče ne završi u čorbi ili da zavidim komši na haremu, ili nešto tako slično
[ Profesorica @ 06.07.2011. 23:28 ] @
Sad dolazimo na to, da je u vreme Tita ipak postojalo i nesto dobro. Znaci putovali smo gde smo hteli. Bila je jaka srednja klasa, a seljak je mogao pristojno da zivi od svoga rada. Mogao je visak proizvoda da proda, da kupi traktor, motokultivator, semensku robu, djubrivo i td. Tada se seljaku nekako jos i isplatio rad na zemlji, u odnosu na danasnjeg seljaka. Ja se bavim mislju da su ovi koji su dosli posle Tita naneli nasem agraru mnogo vise zla, a ove danasnje zapadne marionete i masonske sluge, unistise sve sto je od Tita ostalo. Slobodan je hteo se ispravi i krene pravim putem, pa su ga zbog toga i sklonili. Masonerija nikome ne prasta neposlusnost.
Danas pricaju o nekakvim kreditima za poljoprivrednike, ali ja ne vidim da je iko profitirao, cak sam videla nekoliko kuca koje prodaju banke na Dobosu, jer su bile pod hipotekama, a krediti nisu isplaceni. Eto jos jednog nacina kako da se unisti selo i seljak.
[ ArsenLupen @ 06.07.2011. 23:40 ] @
Citat: Profesorica: Sad dolazimo na to, da je u vreme Tita ipak postojalo i nesto dobro. Znaci putovali smo gde smo hteli. Bila je jaka srednja klasa, a seljak je mogao pristojno da zivi od svoga rada. Mogao je visak proizvoda da proda, da kupi traktor, motokultivator, semensku robu, djubrivo i td. Tada se seljaku nekako jos i isplatio rad na zemlji, u odnosu na danasnjeg seljaka.
Rođen sam 1983 i ne sećam se dosta stvari, i neću da komentarišem. Tačnije, ne želim ni da slušam priče koje idu po obrascu - alajenamabilolepodokjebilotiteavidisadpavineznatekakosenekadživelolepo itd itd... Dobijem retke i veoma česte stolice.
Ali ovo:
Citat: Ja se bavim mislju da su ovi koji su dosli posle Tita naneli nasem agraru mnogo vise zla, a ove danasnje zapadne marionete i masonske sluge, unistise sve sto je od Tita ostalo. Slobodan je hteo se ispravi i krene pravim putem, pa su ga zbog toga i sklonili. Masonerija nikome ne prasta neposlusnost.
[ Profesorica @ 06.07.2011. 23:59 ] @
Odgovor Despotovicu
Mali, to sto ti neces da slusas price kako je nama bilo, meni je svejedno. Moja generacija je slusala starije, zato smo nesto i imali od zivota, a vi kako radite, tako vam i ide. Ovi koji budu dosli posle vas, jos teze ce ziveti, jer ce biti neuki i izmanipulisani. Bitisem vec vise od pola veka na ovoj planeti, a osim toga radim i u skolstvu, tako da veoma dobro znam o cemu govorim.
[ Isak666 @ 07.07.2011. 00:00 ] @
Profesorice, nadam se da ne predajete istoriju ;)
[ Marko83 @ 07.07.2011. 00:03 ] @
Citat: ArsenLupen: Lepo rekao drug Lesli, ko je bio sklon padu, taj je pao(od njega čuh prvi put, ne znam odakle je orginal). Tako ćemo i mi kao narod da padnemo, razbijemo se, ali pazi sad - nećemo oma da nestanemo nego će to da se mrcvari još koji vek, onako polako i bolno.
Predlažem, dok nas je većina i dok se još nešto pitamo, da počnemo da naseljavamo one koje bi hteli, da ne bi posle došli oni koje ne želimo.
Evo da ja dam mali doprinos
Mogli bi da zamolimo(ili cak da platimo) da predje jedno 1.000.000 Japanaca, moze cak iz oblasti Fukusime
Ustvari mozda je bolje da to bude 10.000.000, za svaki slucaj da Srbi budu manjina...sto je sigurno sigurno
Citat: Profesorica: Slobodan je hteo se ispravi i krene pravim putem, pa su ga zbog toga i sklonili
Ha ha hahahahahahahahaha
Cirkus
Mislio sam da vise nema ovih...kako bi ih nazvao...
[ Profesorica @ 07.07.2011. 00:19 ] @
Isak, ne predajem istoriju, ali to ne znaci da je ne poznajem. Predajem ruski jezik i trazim posao profesionalnog prevodioca u nekoj jakoj ruskoj firmi u Vojvodini.
[ Profesorica @ 07.07.2011. 00:22 ] @
A ti, Marko, sta si time hteo da kazes? Mene politika ne zanima i nikada nisam bila u Slobodanovoj partiji. Samo ne volim nepravdu. Nije uvek djavo kriv za sve sto nam se dogodi. Deo odgovornosti pripada i nama samima.
[ gigamg1 @ 07.07.2011. 01:43 ] @
Citat: Profesorica: trazim posao profesionalnog prevodioca u nekoj jakoj ruskoj firmi u Vojvodini.
Jakoj firmi?
A zasto ne nekoj normalnoj, sveze osnovanoj?
Ili ono - Zasto ne na selu?
"Pa znas, bolje je u velikom gradu, sigurnije je."
Ima li razlike?
Jel to nekog zabole da se trudi ili mu je neko kriv sto mu nije pruzio?
Neko, neko, neko.... Uvek taj neko dodje i s*ebe nam sve a mi tako pozrtvovani i vredni...
I tako se vodi diskusije o "Jevtinim" zamrlim seoskim imanjima. Pitam se, ko je taj Jevta?
o.O
[ HeYoo @ 07.07.2011. 01:59 ] @
@profesorica Jasno, samo ako si na vrhu piramide red je da imas i srazmerno "visoku" odgovornost. Bar bi trebalo tako da bude.
Za migraciju iz manjih u vece sredine ima mnogo razloga pa i pomodarskog tipa ali to je od daleko najmanjeg znacaja.
Mozda su vazniji razlozi recimo losa infrastruktura i suvise centralizovana drzava pa cak i oni romanticno raspolozeni, skloniji mirnoj sredini ne vide dovoljno "razloga" za zivot u selu.
Osim toga 21 je vek. To je globalni trend. Ne ore se vise volovima tako da nema potrebe da veliki procenat stanovnistva bude okrenut poljoprivredi.
[ Profesorica @ 07.07.2011. 04:19 ] @
Gligorije, niko normalan nece napustiti siguran posao i otici u neku klimavu firmu za manju platu nego sto vec ima. I naravno da trazim dobro placeni posao kako bih mogla da odrzavam kupljeno imanje i da platim nekog ko ce orati i sejati, jer se ti poslovi vise ne rade rucno i sa volovima.Dobro placeni posao namece i odgovornost, ali ja od odgovornosti ne bezim. Samo trazim posao adekvatan mojim sposobnostima. Zar je to greh?
[ Aleksandar Đokić @ 07.07.2011. 06:12 ] @
imam ideju, svi kupite kuce u istom selu :), i onda dobri bezicni linkovi za net iz prvog grada :)
[ Profesorica @ 07.07.2011. 06:42 ] @
Ne verujem da svi imamo isti ukus i iste potrebe. Meni odgovaraju obronci Fruske Gore, a to je Srem, ili obala reke...
[ Marko83 @ 07.07.2011. 08:31 ] @
Citat: Profesorica: @Profesorica: Slobodan je hteo se ispravi i krene pravim putem, pa su ga zbog toga i sklonili....
A ti, Marko, sta si time hteo da kazes? Mene politika ne zanima i nikada nisam bila u Slobodanovoj partiji
A ti, Slavice,....pa htedoh reci da to sto ti mislis da je on hteo i ono sto je on radio nemaju blage veze jedno sa drugim
Idealizovati nekoga ko je napravio toliko KRUPNIH gresaka je najblaze receno pogresno
[ cozi @ 07.07.2011. 08:35 ] @
Citat: Sceka:
Ako imam 100 hektara (negde u Vojvodini) znaci da od drzave dobijam 15.000 eura (godisnje, predpostavljam?!)? OK, a koje su moje obavezu u vezi sa tom zemljom? Pa mora biti da i ja imam neke obaveze, ako nemam nikakve obaveze da odem ovih dana da pazarim 200 - 300 hektara i neku kucicu!!! Malo sale ali vrlo ozbiljno pitam!
Hvala!
Pravo na subvencije imas ako si u sistemu PIO, a to zadovoljstvo kosta 70 000 dinara godisnje, tako da se isplati jedino ako neko ima ili obradjuje preko 5 hektara (ako iznajmljujes zemlju isto se racuna stim sto overa ugovora u sudu kosta nekoliko hiljada dinara a iznajmljivanje nekoliko stotina evra godisnje). Prosek u Srbiji je daleko ispod 5hektara zemlje, a 100 hektara zemlje da kupis ne bi nasao u celoj Macvi. Ja u Macvi nisam video parcelu vecu od 10 hektara, sve je iskomadano. U Vojvodini je malo drugacija prica, ali i tamo je tesko naci zemlju.
@ profesorica
Za nekog ko radi u prosveti imas mnogo predrasuda, ali nemam nameru da ulazim u dalju konverzaciju na tu temu.
No evo ti par informacija iz prve ruke (moji roditelji su pre par godina, kada su otisli u penziju, preseli se na selo i prosli ceo proces) :
1. Kuca od 2-3 hiljade evra ne vredi ni toliko, to je ruina. Tako da ako neko zamislja da ce jeftino proci, moze da zaboravi. Ispod 10 hiljada evra je nemoguce kupiti kucu i plac u kojoj se moze ziveti.
2. Vojvodina, Macva, Brankovina, Sumadija i drugi delovi Srbije koji nisu na jugu ili jugo-istoku, znacajno su skuplji i dobro imanje (kuca, okucnica, plac sa ili bez zemlje) u tim krajevima vredi i po nekoliko desetina hiljada evra, cena hektara zemlje je 3-5 hiljada evra.
3. Kucu pored reke zaboraviti, osim ako ne zelis da se pojavljujes na tv-u svakog proleca kao zrtva poplave. Na obroncima F. Gore su vecinom vikendice, i tu su kuce i placevi preskupi. I svaku vrstu seoske idile zaboraviti, jednostavno to kod nas ne postoji. Posto vidim da ste se odlucili za Vojvodinu, u Vojvodini je najjeftiniji Banat.
Par stvari na koje treba obratiti paznju:
1. Voda i septicka jama. Ako kuca to nema uvodjenje iste (pod uslovom da je ima na placu) kosta nekoliko hiljada evra. Ako nema vode na placu (nije redak slucaj), svako bavljenje poljoprivredom je uzaludno.
2. Velicina placa (za bastu). Bolje je manja kuca, a veci plac, plac bez 20ak ari nema smisla kupiti, jer bez toliko ne moze se ni basta i par vocki posaditi.
3. Kvalitet, tip i stanje zemlje. Ako je zemlja losa, ili na njoj dugo nista nije sadjeno, nije obradjivana (u narodu 'ledina'), obrada svega 10ak ari zemlje moze kostati i po nekoliko hiljada evra (u prvoj godini).
4. Komsiluk. Bez komsiluka na selu je nemoguce u dvoristu imati i macku, a kamoli se baviti poljoprivredom makar i iz hobija.
Najbolje je rentirati, tj. iznajmljivati kucu (sa njom obicno ide i plac), cene su smesne, kuca se moze iznajmiti i za 50 evra mesecno. Za vreme dok se rentira, upozna se selo, poljoprivreda, okolina, komsiluk i ...
[ Profesorica @ 07.07.2011. 09:00 ] @
Marko, prvo suvise si mlad da bi mi se tako obracao. Ja nisam tvoja vrsnjakinja i navikla sam da mi se obracaju s postovanjem. Drugo, ko si ti da kritikujes moje misljenje? Ja imam pravo da mislim to sto mislim. Tebi ne osporavam tvoje misljenje, iako se u principu ne slazem sa tobom, jer znam mnogo vise od tebe, samim tim sto sam dobar deo te novije istorije prozivela, dozivela i prezivela!
[ Shadowed @ 07.07.2011. 09:43 ] @
Profesorice, mislim da malo pogresno shvatas kako forum funkcionise.
Ljudi se ovde i okupljaju kako bi iznosili svoja i kritikovali/komentarisali/preispitivali tudja misljenja. Pravo na misljenje ti niko ne osporava, ali kada ga izneses, trebas biti spremna i na kritiku istog :)
Sto se obracanja tice, na forumu vazi jedna opustenija atomsfera i godine se uglavnom ne gledaju narocito. Niko nije obavezan da nekom persira i sl. Ne smeta ako to neko radi ali nije nikakva obaveza. Nemas nekog osnova da trazis neki poseban tretman zbog svojih godina ili licnih navika.
Naravno, ocigledna vredjanja i sl. nisu dozvoljena ni prema kome pa ce to biti sankcionisano. To je sasvim druga prica.
Nemoj ovo shvatiti kao kritiku vec kao dobronamerno iznosenje cinjenicnog stanja na forumu. Iz iskustva znam da ovakve situacije umeju nepotrebno da prrastu u sukobe i svadje pa bih zeleo da to predupredim.
[ Milos911 @ 07.07.2011. 10:01 ] @
^:)(edit:^+1 :)) Citat: Profesorica: A ti, Marko, sta si time hteo da kazes? Mene politika ne zanima i nikada nisam bila u Slobodanovoj partiji. Samo ne volim nepravdu. Nije uvek djavo kriv za sve sto nam se dogodi. Deo odgovornosti pripada i nama samima. Citat: Marko83: A ti, Slavice,....pa htedoh reci da to sto ti mislis da je on hteo i ono sto je on radio nemaju blage veze jedno sa drugim Idealizovati nekoga ko je napravio toliko KRUPNIH gresaka je najblaze receno pogresno
-------------------------------
Inace, kakve veze imaju tito, zlobodan i slici sa ovom temom, jel mozete da mi objasnite? Onaj ko dodje u ovu temu nije dosao da cita o politici, i da mu neko tupi dva sata za sta je ko kriv, zasto su deca losa danas i slicno... Imate odgovarajuce forume za to, pa uzivajte...
------------------------------
Skoro smo kupili kucu za male pare (7.500e), nova gradnja, voda, struja, 98m2, oko 20 ari placa, 5km od od grada (na putu uzice zlatibor). Kako smo nasli? Upornost, upornost i samo upornost. Prvo treba odluciti gde otprilike kupiti pa sesti na bus ili u kola i krenuti lepo sa obilaskom i potragom. Trazili smo jedno 3-4 meseca, dok nismo nasli nesto sto nam savrseno odgovara.
Najvaznija sporedna stvar na koju treba obratiti paznju je komsiluk. Ne isplati se kupiti dobru kucu ako vam je prvi komsija idiot sa kojim nema zajednickog zivota. U gradu mozda da, ali u selu ste tu vi i oni, nema niko treci ko bi vam pomogao i slicno...
Citat: cozi:
1. Voda i septicka jama. Ako kuca to nema uvodjenje iste (pod uslovom da je ima na placu) kosta nekoliko hiljada evra. Ako nema vode na placu (nije redak slucaj), svako bavljenje poljoprivredom je uzaludno.
Samo da dodam da je veoma bitno kakva je voda. Ako je seoski vodovod, proveriti da li je stalno ima, da li je uvek bila ispravna za pice, i slicno. Obicno su ti seoski vodovodi prsli totalno, dovodi se gradska voda, i naravno placa se iz dzepova ljudi koji zive tu. Obicno preko 1000 evra.
Apsolutno se slazem sa ostalim sto je cozi rekao, osim sto bih rekao da je moguce naci kucu ispod 10.000, a da nije ruina. Verovatno nije moguce naci i kucu i plac, ali samo kucu jeste sigurno (uz mozda malo srece).
Uglavnom, ako imate pare krenite u potragu, jer kucu na forumu necete naci, niti cete je naci teoretisanjem gde da kupite i slicno. Izadjite lepo na lice mesta, pitajte, raspitajte se i kockice ce same krenuti da se slazu...
[ Sceka @ 07.07.2011. 10:08 ] @
Citat: cozi: Pravo na subvencije imas ako si u sistemu PIO, a to zadovoljstvo kosta 70 000 dinara godisnje, tako da se isplati jedino ako neko ima ili obradjuje preko 5 hektara (ako iznajmljujes zemlju isto se racuna stim sto overa ugovora u sudu kosta nekoliko hiljada dinara a iznajmljivanje nekoliko stotina evra godisnje). Prosek u Srbiji je daleko ispod 5hektara zemlje, a 100 hektara zemlje da kupis ne bi nasao u celoj Macvi. Ja u Macvi nisam video parcelu vecu od 10 hektara, sve je iskomadano. U Vojvodini je malo drugacija prica, ali i tamo je tesko naci zemlju.
@ profesorica
Za nekog ko radi u prosveti imas mnogo predrasuda, ali nemam nameru da ulazim u dalju konverzaciju na tu temu.
No evo ti par informacija iz prve ruke (moji roditelji su pre par godina, kada su otisli u penziju, preseli se na selo i prosli ceo proces) :
1. Kuca od 2-3 hiljade evra ne vredi ni toliko, to je ruina. Tako da ako neko zamislja da ce jeftino proci, moze da zaboravi. Ispod 10 hiljada evra je nemoguce kupiti kucu i plac u kojoj se moze ziveti.
2. Vojvodina, Macva, Brankovina, Sumadija i drugi delovi Srbije koji nisu na jugu ili jugo-istoku, znacajno su skuplji i dobro imanje (kuca, okucnica, plac sa ili bez zemlje) u tim krajevima vredi i po nekoliko desetina hiljada evra, cena hektara zemlje je 3-5 hiljada evra.
3. Kucu pored reke zaboraviti, osim ako ne zelis da se pojavljujes na tv-u svakog proleca kao zrtva poplave. Na obroncima F. Gore su vecinom vikendice, i tu su kuce i placevi preskupi. I svaku vrstu seoske idile zaboraviti, jednostavno to kod nas ne postoji. Posto vidim da ste se odlucili za Vojvodinu, u Vojvodini je najjeftiniji Banat.
Par stvari na koje treba obratiti paznju:
2. Velicina placa (za bastu). Bolje je manja kuca, a veci plac, plac bez 20ak ari nema smisla kupiti, jer bez toliko ne moze se ni basta i par vocki posaditi.
3. Kvalitet, tip i stanje zemlje. Ako je zemlja losa, ili na njoj dugo nista nije sadjeno, nije obradjivana (u narodu 'ledina'), obrada svega 10ak ari zemlje moze kostati i po nekoliko hiljada evra (u prvoj godini).
4. Komsiluk. Bez komsiluka na selu je nemoguce u dvoristu imati i macku, a kamoli se baviti poljoprivredom makar i iz hobija.
Najbolje je rentirati, tj. iznajmljivati kucu (sa njom obicno ide i plac), cene su smesne, kuca se moze iznajmiti i za 50 evra mesecno. Za vreme dok se rentira, upozna se selo, poljoprivreda, okolina, komsiluk i ...
Napokon! Hvala na tacno, precizno i sveobuhvatno objasnjenje apsolutno svega sto me interesovalo! Sad ostaje samo da odlucim koliko stotina 'ektara da kupim... i 'de da kupim... i sta cu s' njom, tom zemljom... Malo se salim ali stvarno hvala za informaciju, mnogo mi je jasnija situacija, jer sam poceo da razmisljam u stilu "ako je tako jeftino mozda se isplati pazariti neku od tih kuca pa je koristiti kao vikendicu" ali mislim da se to ne isplati, obzirom na ono sto procitah!
Pozdrav!
[ Miroslav Jeftić @ 07.07.2011. 10:37 ] @
Uzgred, jaka ruska firma u Vojvodini bi bio NIS/Gazprom, doduše ne znam da li im trenutno trebaju prevodioci, ali ništa vas ne košta da pokušate. Što se tiče Miloševića i kako mu nisu dali da radi kako treba, upravo je obrnuto, on je taj koji nije dao drugima da rade kako treba, apsolutno fascinantno da ljudi i dalje veruju u bajke koje se o njemu pričaju, ali to je već za neku drugu temu
[ Sceka @ 07.07.2011. 10:37 ] @
@profesorica
Citat: Sad dolazimo na to, da je u vreme Tita ipak postojalo i nesto dobro. Znaci putovali smo gde smo hteli. Bila je jaka srednja klasa, a seljak je mogao pristojno da zivi od svoga rada. Mogao je visak proizvoda da proda, da kupi traktor, motokultivator, semensku robu, djubrivo i td. Tada se seljaku nekako jos i isplatio rad na zemlji, u odnosu na danasnjeg seljaka. Ja se bavim mislju da su ovi koji su dosli posle Tita naneli nasem agraru mnogo vise zla, a ove danasnje zapadne marionete i masonske sluge, unistise sve sto je od Tita ostalo. Slobodan je hteo se ispravi i krene pravim putem, pa su ga zbog toga i sklonili. Masonerija nikome ne prasta neposlusnost.
Danas pricaju o nekakvim kreditima za poljoprivrednike, ali ja ne vidim da je iko profitirao, cak sam videla nekoliko kuca koje prodaju banke na Dobosu, jer su bile pod hipotekama, a krediti nisu isplaceni. Eto jos jednog nacina kako da se unisti selo i seljak.
Ma ne, nikako! Za vreme Tita je sve bilo lose i bivalo sve losije a kulminiralo dolaskom Milosevica koji je samo sledio Tita u svemu i svacemu!!! Pre Tita je bilo ok, Jugoslovenski Dinar je bio cenjena i konvertibilna valuta, izvozili smo svega i svacega a narocito poljoprivredne proizvode! U vreme vlade na celu sa Milanom Stojadinovicem vrednost Dinara je bila odmah ispod engleske Funte a mogao si bilo gde u Evropi da menjad nas Dinar za toliko zlata koliko je nominalno vredeo!!! Intelektualci su bili zivi a sela puna domacina!!! Onda je Tito na silu naselio Vojvodinu (ta neka desavanja sto se cuvene kolonizacije tice znam apsolutno tacno i pouzdano iz prve ruke jer je moj pokojni otac bio nadlezan za pola Vojvodine po pitanju kolonizacije i cuvenih 'prinudnih otkupa'!!!) uglavnom crnogorcima koji su morali da napuste svoju zemlju i da dodju na teritoriju kojoj nisu bili prilagodjeni ni na koji nacin!!! Moj otac je dobio kucu u Sivcu i tu je upoznao moju kevu koja je isto dobila kucu u Sivcu (kao clan rukovodstva AFŽ-a za Vojvodinu, izgovara se a fe že a znaci Antifašistički Front Žena!!!), to su tada bile najbolje kuce u mestu! Svi Partizani su dobijali SVE i SVUDA zato sto je Tito to tako hteo! Tada je poceo "slomovrat" kako je to nazvao jedan stari predratni beogradjanin, ja bio klinac, ziveo na Dorcolu, cuo od njega i zapamtio 'tesku rec'!!! :)
Zamiranje seoskih imanja su zapocli Tito i Kardelj, nastavio Milosevic (na nasim prostorima, ne zanima me ostatak bivse Jugoslavije) a kulminira nezdravom svescu naroda sadasnjeg koji to pravda modernizacijom doba u kome zivimo! To je glupo iz vise razloga, da ne sirim pricu, ali... pa zar moderno doba u kome zivimo i sva postojeca dobrobit tehnoloske procvati nisu samo olaksica zivljenu na selu! Kao sto neko rece, ne ore se vise volovima, pa valjda je lakse sada obradjivati zemlju traktorima i svom ostalom mehanizacijom nego nekada volovima i motikama?!?!?!?!?! Nemojte samo da pocne opet frazirung "ma neda drzava... ovi na vlasti ovo - ono i tome slicne fore (to smara, dosadno je do ludila, fuj!).
Eto, toliko za sada... :)
Pozdrav!
[ Tyler Durden @ 07.07.2011. 10:58 ] @
Svaki sljedeci post koji pomene Tita, Slobu ili bilo sto offtopic ce biti obrisan, pa makar u ostatku posta bilo 100 kila korisnih informacija.
[ Sceka @ 07.07.2011. 11:04 ] @
Citat: Tyler Durden: Svaki sljedeci post koji pomene Tita, Slobu ili bilo sto offtopic ce biti obrisan, pa makar u ostatku posta bilo 100 kila korisnih informacija.
Ma da, da! Preduhitrio si me, htedoh da obrisem ali kasno, dok sam stavio kafu... Potpuno se slazem, i sam sam ukapirao gresku, nece se ponoviti! Izvinjavam se svima!
[ Sceka @ 07.07.2011. 11:41 ] @
Citat: milivoje t:...
Nego ta kuca za 7500 kod Zlatibora, sa svim prikljucima, novogradnja, mi zvuci kao izuzetan posao. Pa bi zamolio pisca da nam da jos informacija, jer mi je cena nerelana...
Uh, to mi promaklo! Pridruzujem se molbi +1!!! Vrlo interesantno!
Pozdrav!
[ ArsenLupen @ 07.07.2011. 12:23 ] @
Profesorica napisala:
Citat: Moja generacija je slusala starije, zato smo nesto i imali od zivota
Pošto lubenice u Kosovskoj Mitrovici ovih dana?
Marko83 napisa: Citat: Mogli bi da zamolimo(ili cak da platimo) da predje jedno 1.000.000 Japanaca, moze cak iz oblasti Fukusime
Lep i human predlog, ali Japanke su niske i krivonoge. A i nemaju plavuše i pirgave. Tako da njet, komrad.
@Cozi, fantastičan post, skoro pa kao uputstvo za traženje. Mogao bih da dodam da se obrati pažnja na obronke Fruške Gore pored Dunava i klizišta kojih je svake godine sve više i sve su veća. Dunav nosi, ne pita.
[ milivoje t @ 07.07.2011. 12:25 ] @
Japanke od 40 izgledaju kao da im je 18, tako da sine ne prosipaj mleko.
[ Sceka @ 07.07.2011. 12:43 ] @
Citat: milivoje t: Japanke od 40 izgledaju kao da im je 18, tako da sine ne prosipaj mleko.
:))))
Nesto mi pade na pamet?! A sta ako bi se kupilo, na primer, 5 kuca sa pripadajucom zemljom, recimo sa po 10 hektara?! To bi trebalo po nekoj logici da kosta jeftino obzirom da je evidentno da kupovina samo obradive povrsine ne dolazi u obzir zbog cene, bar tako se ovde u temi moze procitati! A i to mi nema bas smisla jer ako niko ne radi na zemlji i nema interesanata za to ili ih je sve manje a zakljucujemo da su domacinstva fakat sve jeftinija, kako je onda sama zemlja toliko skupa! Ne ulazim sada u varijantu rada na zemlji, to je druga prica.
Pozdrav!
[ Shadowed @ 07.07.2011. 12:57 ] @
[quote] ArsenLupen: Lep i human predlog, ali Japanke su niske i krivonoge. A i nemaju plavuše i pirgave. Tako da njet, komrad.
Citat: milivoje t: Japanke od 40 izgledaju kao da im je 18, tako da sine ne prosipaj mleko.
Pa, on je hteo Japance da dovede, Japanke nije ni pominjao :)
A one mozda sa 40 izgledaju kao da im je 18. Medjutim, to ne znaci da sa 18 izgledaju dobro :)
[ BluesRocker @ 07.07.2011. 13:03 ] @
Citat: Sceka: :))))A i to mi nema bas smisla jer ako niko ne radi na zemlji i nema interesanata za to ili ih je sve manje a zakljucujemo da su domacinstva fakat sve jeftinija, kako je onda sama zemlja toliko skupa! Ne ulazim sada u varijantu rada na zemlji, to je druga prica.
Pozdrav!
1 ar na Altini 8000€, u centru Beograd 30-50k€, 1 hektar obradive zemlje negde u "unutrašnjosti" npr 2000€, to je po aru 20€. Koliko treba da košta ar zemlje da bi bio jeftin? Manje od flaše viskija?
[ Milos911 @ 07.07.2011. 13:12 ] @
Citat: Sceka: Uh, to mi promaklo! Pridruzujem se molbi +1!!! Vrlo interesantno!
Pozdrav! Vidi, i meni je promaklo :)
Doduse, moram da se ispravim. Voda je bila iz seoskog vodovoda, pa smo posle kad i svi uveli gradsku. I fiksni nije imao (jos ga nema, debili kazu da nema uslova za prikljucak).
Inace, prica ide ovako:
Trazili smo kucu sa budzetom od 5000 (da ne ulazim u detalje, to je bio trenutni maksimum). Planirali smo ako nadjemo nesto solidno, a da ako je malo skuplje, da pozajmimo tu razliku, i uzmemo.
Obisli smo brdo sela oko uzica (tu sam odrastao, i nije mi se islo negde drugo), i nailazili smo na svasta.
Ni jedna kuca nije bila kao ova, bilo je solidnih, ali ili komsiluk nije odgovarao, ili je bila bas daleko od grada(sto mi naravno nije odgovaralo), ili je imao neki treci problem. Uglavnom, nismo hteli da uzimamo nista sto nije odmah useljivo, i nema sve sto nam je potrebno (parola lako cemo kasnije nije dolazila u obzir).
Imali smo ponude tipa "kuca je u losijem stanju, vi nama date 3000e (ili 2000, ne mogu da se setim), ostalo ulozite u popravku", i slicne, ali smo odmah zakljucili da se ne isplati tako raditi, jer realno kuca je rupa bez dna, i za bilo koju vecu popravku su potrebne mnogo vece pare, a ostati kasnije bez solidno odradjenog posla, i bez para takodje nije dolazilo u obzir.
Takodje smo imali ponude da dobijemo kucu za dz, tj da zivimo u njoj koliko hocemo samo da je odrzavamo zajedno sa placem(i naravno nista ne bi bilo na nase ime) (sto mi je totalno idiotski, ulagati u nesto tudje a nemas takoreci nista od toga)...
I na kraju nam neki prijatelji jave da ima tu i tu kuca da se prodaje, mi se cujemo sa vlasnikom, izadjemo da vidimo, kuca izgleda extra, plac manje vise ali to nam nije bilo toliko bitno, i pitamo za cenu, oni kazu 20.000e. Mi kazemo nema sanse preko 7500, oni kazu ne dolazi u obzir, hvala lepo, dovidjenja.
Posle par dana zovu, kazu moze za 7500(trebale ljudima pare hitno). Posto je nas uslov bio da kuca bude legalizovana, sa urednim papirima, odradimo i to (platili smo pola pola ako se dobro secam, negde oko 600-700e), i tako kupimo kucu :) Naravno mogli smo i bez prevoda, legalizacije i ostalih stvari ali smo racunali kad vec radimo sve to, da uradimo kako treba.
Inace, kuca u prizemlju ima dnevni boravak, sobu, kupatilo i malu ostavu (kupatilo nije bilo zavrseno), sprat je samo (ne znam kako se kaze tacno) napravljen, nema pregrada. Sredli smo od tada i kupatilo, fasadu, zamenili stolariju (mada je i stara bila dobra), napravili garazu/pomocni objekat i tako...
Magistrala je na nekih 15-20 min od kuce, autobus svako pola sata(a sa druge strane, na 50m od kuce, autobus svako 4-5 sati).
Inace jos jedna bitna stvar koju treba gledati, ukoliko ne posedujete automobil, je kakav prevoz imate do najblizeg grada.
Treba samo biti uporan, i sto vise traziti. Sigurno uvek moze da se nadje nesto solidno, samo ako dovoljno trazite.
Takodje, osim para za kupovinu, treba planirati i pare za trazenje kuce. Nisam pratio, ali smo potrosili i solidnu sumu na telefon, autobuske karte i slicno....
Ako vas zanima mogu naci par slika pa postaviti, i ako nesto nisam pomenuo a trebao sam, recite?
[ Miroslav Jeftić @ 07.07.2011. 13:20 ] @
Citat: Sceka: )))
Nesto mi pade na pamet?! A sta ako bi se kupilo, na primer, 5 kuca sa pripadajucom zemljom, recimo sa po 10 hektara?! To bi trebalo po nekoj logici da kosta jeftino obzirom da je evidentno da kupovina samo obradive povrsine ne dolazi u obzir zbog cene, bar tako se ovde u temi moze procitati! A i to mi nema bas smisla jer ako niko ne radi na zemlji i nema interesanata za to ili ih je sve manje a zakljucujemo da su domacinstva fakat sve jeftinija, kako je onda sama zemlja toliko skupa! Ne ulazim sada u varijantu rada na zemlji, to je druga prica.
Pozdrav!
Sa po 10 hektara!!! Imaš li predstavu uopšte koliko je 10 hektara zemlje, to nije kuća, već salaš i to ne mali
[ Sceka @ 07.07.2011. 13:20 ] @
Citat: BluesRocker: 1 ar na Altini 8000€, u centru Beograd 30-50k€, 1 hektar obradive zemlje negde u "unutrašnjosti" npr 2000€, to je po aru 20€. Koliko treba da košta ar zemlje da bi bio jeftin? Manje od flaše viskija?
Kakve veze imaju desavanja u Beogradu sa cenom zemlje u Vojvodini, mislim da se to ne moze porediti. Rec je o tome sto je neko ovde napisao da bi 100 hektara kostalo milion evropskih novcanih jedinica, ja nemam predstavu da li je to tacno ali uvek polazim od toga da se govori nesto sto se poznaje dovoljno da bi se nesto tvrdilo. Mozda gresim jer (verovatno pogresno) sudim po sebi, meni je bitno da ne lazem ljude kad o necemu pricam (naravno, osim ako se zezamo, onda lazem neopevano!). E sad, po tvojoj racunici 100 hektara je 200.000 eura, jel' tako?! Ako je to tako onda je potpuno druga situacija! Ali sad je pitanje kome verovati a i dalje stoji moje pitanje da li se onda vise isplati kupiti 5 kuca sa pripadajucom zemljom od po 10 hektara nego kupovati samo zemlju?!
Pozdrav!
[ Sceka @ 07.07.2011. 13:27 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Sa po 10 hektara!!! :D :D Imaš li predstavu uopšte koliko je 10 hektara zemlje, to nije kuća, već salaš i to ne mali :)
Imam predstavu, posedovao sam 12 hektara zemlje i 15 hektara sume tako da znam koliko je to, zato i navodim tu cifru jer otprilike znam po nesto o tome.
Pozdrav!
[ Miroslav Jeftić @ 07.07.2011. 13:30 ] @
ako znaš, onda kaži gde to imaš kuću s pripadajućih 10 hektara zemlje i još jeftino? Baš bih voleo da vidim neki takav oglas Parcele od 10 hektara u Vojvodini su sve isključivo van sela/grada, nema tu nikakvih kuća.
[ Sceka @ 07.07.2011. 13:35 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: ako znaš, onda kaži gde to imaš kuću s pripadajućih 10 hektara zemlje i još jeftino? Baš bih voleo da vidim neki takav oglas :) Parcele od 10 hektara u Vojvodini su sve isključivo van sela/grada, nema tu nikakvih kuća.
Pa da znam gde ima ne bih pitao (znam koliko je to 10 hektara!!!)! Koliko sam ja upoznat sa desavanjima u Vojvodini (dopustam da gresim) kuca i okucnica su jedna stvar i nisu po pravilu vezana za komad zemlje koji moze biti , i obicno je, van mesta u kojem se kuca nalazi a u vlasnistvu je vlasnika kuce! Da li sam u pravu u vezi toga?!
Pozdrav!
[ Shadowed @ 07.07.2011. 13:39 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: ako znaš, onda kaži gde to imaš kuću s pripadajućih 10 hektara zemlje i još jeftino? Baš bih voleo da vidim neki takav oglas Parcele od 10 hektara u Vojvodini su sve isključivo van sela/grada, nema tu nikakvih kuća.
Ocigledno ima ljudi bez osecaja za prostor A i povrsinu
[ BluesRocker @ 07.07.2011. 13:39 ] @
Citat: Sceka: Rec je o tome sto je neko ovde napisao da bi 100 hektara kostalo milion evropskih novcanih jedinica, ja nemam predstavu da li je to tacno ali uvek polazim od toga da se govori nesto sto se poznaje dovoljno da bi se nesto tvrdilo. Mozda gresim jer (verovatno pogresno) sudim po sebi, meni je bitno da ne lazem ljude kad o necemu pricam (naravno, osim ako se zezamo, onda lazem neopevano!). E sad, po tvojoj racunici 100 hektara je 200.000 eura, jel' tako?! Ako je to tako onda je potpuno druga situacija! Ali sad je pitanje kome verovati
Pozdrav!
2000€ ti je hektar jeftinije zemlje u okolini zabačenih sela, a zemlja prve klase blizu manjeg grada je oko 10.000€. Ne znam za celu Srbiju, ovo sam čuo za svoju okolinu.
[ morihei ueshiba @ 07.07.2011. 13:46 ] @
Nigde nema kuca sa pripadajucom zemljom od 10ha. U Vojvodini su kuce uglavnom sa pripadajucim vecim placevima,ali nema ni govora o 10ha. Zemlja je uvek izvan sela.Kuce su jeftine(relativno),zemlja je skupa i cene joj rastu iz godine u godinu. U toj oblasti vladaju zakoni surovog trzista i nije moguce kupiti zemlju ispod cene.Na cenu utice jako mnogo faktora - kvalitet(klasa),blizina puta,vode,sela itd. Rad na zemlji nije zahebancija i nije hobi,zaboravite na tu ideju.
Druga je prica kupovina kuce sa okucnicom,ali potencijalni kupac prvo mora da razmisli zasto je neka naoko lepa kuca na odlicnom mestu jeftina.Papiri nisu u redu? Spor oko nasledstva? Podzemne vode? Komsije koje ti se svakog dana javljaju sa: dobar dan gospodžo ? Septicka jama u kojoj se udavio prethodni vlasnik pod cudnim okolnostima pa svake godine na datum njegove smrti voda u wc solji cudno bloboce? Tek kad se uselis pocnes da saznajes sve te stvari,pa dok sve probleme resis prodje zivot i sve cesce zastajkujes pored one septicke jame razmisljajuci o.....tome kada ce vise da uvedu kanalizaciju u tvoj budzak
Glavu gore,moze da se nadje nesto,ali samo terenski rad,nista forum. Nadj nekog insajdera sa lica mesta da te snabdeva informacijama,nemoj da se zaleces.
[ dswalk @ 07.07.2011. 13:48 ] @
Šta znamo?
Znamo da imanja nisu jeFtina, profesorice, a jeVtina sigurno nisu.
Takođe, kaže se našAo a ne "naso svalerku, razveo se od zene (ona je seljencura,)". A tek seljEnčura ...
Kulture radi, kad je već spominjete ...
[ Miroslav Jeftić @ 07.07.2011. 13:51 ] @
Citat: Sceka: Pa da znam gde ima ne bih pitao (znam koliko je to 10 hektara!!!)! Koliko sam ja upoznat sa desavanjima u Vojvodini (dopustam da gresim) kuca i okucnica su jedna stvar i nisu po pravilu vezana za komad zemlje koji moze biti , i obicno je, van mesta u kojem se kuca nalazi a u vlasnistvu je vlasnika kuce! Da li sam u pravu u vezi toga?!
Pozdrav!
Ako kažeš kuća sa pripadajućih 10 hektara, to valjda znači da se u sklopu kuće nalazi i 10 hektara zemlje. Naravno da vlasnik kuće može biti i vlasnik njive koja se nalazi 10 kilometara od kuće, ali ne vidim kakve veze to ima jedno s drugim? Cena kuće je jedna, cena njive je druga - da li će neko da ti dâ popust ako prodaje i jedno i drugo? Nije isključeno, ali obično onaj ko kupuje 10 hektara zemlje, njga ne zanima kuća već zemlja i obrnuto
[ Sceka @ 07.07.2011. 14:20 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Ako kažeš kuća sa pripadajućih 10 hektara, to valjda znači da se u sklopu kuće nalazi i 10 hektara zemlje. :) Naravno da vlasnik kuće može biti i vlasnik njive koja se nalazi 10 kilometara od kuće, ali ne vidim kakve veze to ima jedno s drugim? Cena kuće je jedna, cena njive je druga - da li će neko da ti dâ popust ako prodaje i jedno i drugo? Nije isključeno, ali obično onaj ko kupuje 10 hektara zemlje, njga ne zanima kuća već zemlja i obrnuto :)
Pa mislio sam da moze da se nadje ovo sto si sam opisao, covek prodaje kucu a ima i 10 hektara zemlje pa prodaje sve zajedno jer, recimo, trebaju mu hitno pare ili vec hiljadu razloga (da ne ulazim u to)... Zar nije logicno da ako ima kucu i, obaska, neku zemlju pa resio da proda to sve (nije bitan razlog), a slazemo se da su "jeftina zamrla seoska imanja", onda sve zajedno moze jeftino da se pazari?! Pa ako proda kucu sta ce mu sama zemlja ako nema gde da zivi?! Mozda iz nedovoljne obavestenosti sve gresim (zato i pitam) ali tako razmisljam, nekako mi je logicno a ako sam u pravu zainteresovan sam da malo obidjem sve to licno...
Pozdrav!
[ Shadowed @ 07.07.2011. 14:26 ] @
To je otprilike kao da ocekujes da ti neko da popust na auto jer kupujes i trotinet pride :)
[ Sceka @ 07.07.2011. 14:41 ] @
Citat: Shadowed: To je otprilike kao da ocekujes da ti neko da popust na auto jer kupujes i trotinet pride :)
:)))) Lepo...
Ma ne ocekujem ja nista samo citam sta ljudi pisu pa se zainteresovah jer mi se ucinilo da ima nekog rezona kupiti nesto (i koristiti za vikendicu, recimo) ako su tacne price o cenama. Naravno, ispostavlja se da sveukupno gledajuci ipak nije tako, naime, nije u opste jeftino. Kad se uzmu u obzir "mala slova" onda je izgleda jasno da su cene odgovarajuce realnom stanju toga sto se prodaje, sto opet znaci da nije jeftino nego samo pokazuje u kakvom je stanju danasnje selo! Znaci, ako neko prodaje kucu za 5000 eura (90 kvadrata plus dodatne zgradice... nasao na nekom oglasu) onda je ta kuca primerena tim parama - znaci nije jeftino nego je ta kuca u takvom stanju da ne moze vise da se dobije, ili na takvom mestu, los put do nje, voda ima pa nema, struja cesto nestaje...!!! Opet znaci da nije jeftino a tema nema odgovora - i dalje ne znam nista o "jeftinim" zamrlim seoskim domacinstvima!
Odjavljujem se, idem u studio pa nastavljam da "kupujem jeftino" veceras kad se vratim... :)
Pozdrav!
[ Miroslav Jeftić @ 07.07.2011. 14:48 ] @
Citat: Sceka: Pa mislio sam da moze da se nadje ovo sto si sam opisao, covek prodaje kucu a ima i 10 hektara zemlje pa prodaje sve zajedno jer, recimo, trebaju mu hitno pare ili vec hiljadu razloga (da ne ulazim u to)... Zar nije logicno da ako ima kucu i, obaska, neku zemlju pa resio da proda to sve (nije bitan razlog), a slazemo se da su "jeftina zamrla seoska imanja", onda sve zajedno moze jeftino da se pazari?! Pa ako proda kucu sta ce mu sama zemlja ako nema gde da zivi?! Mozda iz nedovoljne obavestenosti sve gresim (zato i pitam) ali tako razmisljam, nekako mi je logicno a ako sam u pravu zainteresovan sam da malo obidjem sve to licno...
Pozdrav!
Hm... koliko sam do sada imao prilike da čujem, onaj ko je zainteresovan da kupi 10 hektara zemlje, njega ne zanima nikakva raspala kuća, jer već ima svoju kuću/imanje (10 hektara zemlje se uglavnom ne kupuje "slučajno"), tako da te dve stvari obično ne idu u paketu, mada verovatno da nije nemoguće
[ Sava @ 07.07.2011. 17:42 ] @
Pazi sad` ovamo: ja sam rođeni Beograđanin od roditelja rođenih Beograđana... tri generacije predaka su mi na Novom groblju, a ja strahovito razmišljam o tome da odem negde na selo i to planinsko! Nisam imao babu i dedu na selu i nikada u životu nisam noćio na selu, ako izuzmemo mog drugara koji ima kuću na Zlatiboru. Ovim se ne hvalim, naprotiv žalim se jer nisam upoznao selo. Meni sve to nekako deluje idilično, ali mi kažu da nije baš tako, posebno kada padne kiša i dođu hladnoće i blato ili kada ti treba medicinska pomoć...
Bilo kako bilo poprilično razmišljam o planinskim selima u okolini Valjeva, recimo Maljen, Povlen, Ravna Gora i slično. To mi se čini dobrom lokacijom jer je veći grad blizu, a nije mnogo daleko od Beograda u kojem mi je ipak sve što imam. Kada god sam tu prolazio oduševljavao sam se lepotom pejzaža. Kako tu izgleda živeti ne znam. Volim raštrkane kuće, ne nabijene jedna do druge kao u Vojvodini. Važno je da postoji pristojan put, naravno struja i telefon, a to mislim da ima danas valjda svako selo. Prosto bih voleo da mi neko iz tog kraja napiše šta tu može da se pronađe i po kojim cenama. Jako bi mi bilo interesantno i iznajmljivanje recimo na godinu dana da vidim da li ja uopšte mogu tako da živim.
[ Isak666 @ 07.07.2011. 17:50 ] @
Citat: dswalk: Šta znamo?
Znamo da imanja nisu jeFtina, profesorice, a jeVtina sigurno nisu.
Tanko znanje ;)
Pravopis dozvoljava oba oblika.
[ bttp @ 07.07.2011. 19:18 ] @
Ima svašta, posebno po centralnoj Srbiji, šumadijska sela/zaseoci, gde populacija izumire, dece ili nema ili su po gradovima. Dosta kuća i imanja zapuštenih jer su dede i babe pomrli a nema ko tamo da živi. Zemlja da li se obrađuje ili ne, pitanje je. Takva domaćinstva po pravilu imaju dosta zemlje, jer su oni isključivo od toga živeli - znači 10ak i više hektara. Kuće i okućnice ogromne, prostrane, letnje kuhinje, kačare, ambari, senjaci, štale, garaže, svinjci, kokošinjci, šljivari, vinogradi - sve to ulazi u imanje oko kuće. To je u Vojvodini dosta skučenije, tamo u Bačkoj gde su švapske kuće, ako izuzmemo salaše gde je sve isto prostrano.
Po mogućstvu zaseok bez asfaltiranog puta u krugu od min. 2-3km iz bilo kog pravca. Priroda bujna, voda iz bunara, struja i telefon, to je cela infrastruktura.
Ali takva imanja nisu za vikendicu, jer tu ima uvek mnogo posla oko osnovnog održavanja, tipa košenje trave, kresanje zelenila, drveća. Treba uložiti vreme i trud da to sve ne proguta vegetacija. Mirno jer nema saobraćaja, nema policije, prodavnica, nema ničega osim prirode.
Takva imanja se mogu naći i kupiti relativno jeftino, samo pitanje je ko bi tu živeo. Štaviše, ne moraš ni da kupiš, ima ljudi koji bi te pustili da živiš samo da održavaš imanje ili da kuća ne zvrji prazna. Znam slučajeve.
[ anon70939 @ 07.07.2011. 19:24 ] @
Moj cale vojno penzionisano lice bez resenog stambenog pitanja, je u jednoj takvoj kuci od 5K eura u velikom selu u blizini kikinde. Kuca 90kvm sa 8a placa, vocnjakom, asfaltom, plinom i svim ostalim sto imaju kuce u gradovima.
Posto vidim da ovde ko god pomisli o takvoj kuci, ne pita ni za sta drugo internet :-), imao je wi-fi do pre par meseci. Sva sela u okolini kikinde imaju wi-fi koji ih kosta isto kao mene 6mb/s SBB, a protok im je 256/128. Sad kad su digitalizovali centralu dobio je i IPTV i ADSL.
Kad odem na odmor milina je. Ljudi u okolini su fenomenalni, mirni, kulturni. Ko se snadje za posao, 7km putovanja do Kikinde nije uopste daleko. Selo ima bolji bazen nego kod mene u Kragujevcu. 3-4000 stanovnika, Ideu od vecih prodavnica, i gomilu manjih...
[ Milos911 @ 07.07.2011. 19:58 ] @
Totalno je nerealno ocekivati veliki plac i kucu za male pare <10.000. I to plac od vise hektara, u vojvodini. Istina da ima ljudi koji jedva cekaju da se rese zemlje, razmisljaju (a i realno) sta ce im, ali niko nije budala...
[ Sceka @ 07.07.2011. 21:24 ] @
Citat: CoyoteKG: Moj cale vojno penzionisano lice bez resenog stambenog pitanja, je u jednoj takvoj kuci od 5K eura u velikom selu u blizini kikinde. Kuca 90kvm sa 8a placa, vocnjakom, asfaltom, plinom i svim ostalim sto imaju kuce u gradovima.
Posto vidim da ovde ko god pomisli o takvoj kuci, ne pita ni za sta drugo internet :-), imao je wi-fi do pre par meseci. Sva sela u okolini kikinde imaju wi-fi koji ih kosta isto kao mene 6mb/s SBB, a protok im je 256/128. Sad kad su digitalizovali centralu dobio je i IPTV i ADSL.
Kad odem na odmor milina je. Ljudi u okolini su fenomenalni, mirni, kulturni. Ko se snadje za posao, 7km putovanja do Kikinde nije uopste daleko. Selo ima bolji bazen nego kod mene u Kragujevcu. 3-4000 stanovnika, Ideu od vecih prodavnica, i gomilu manjih...
Eto, vrlo vredna informacija! Jedino mi nije jasno da li je kupljena kuca ili otac samo zivi tamo (predpostavljam da je kupljena!). Znaci da moze da se kupi kuca jeftino a da vredi te pare 'do dinara'! Ambojent odlican, izgleda i ljudi ok (znajuci malo taj kraj verujem da je sve tacno).
Znaci vredi potrositi neke novce i otici malo u razgledanje, istrazivanje... Mali "radni" odmor od nekoliko dana bi izgleda vredeo. Moracu da se nekako organizujem sa vremenom pa da to uradim. Hvala na ovoj informaciji!
U principu do sada je ovo jedina pozitivna informacija u ovoj temi, bar koliko sam ja primetio. Uglavnom svi navode samo nedostatke ili su ironicni. Nemam nista protiv a narocito su mi dragi veseli komentari (pa volim sale) ali ne bi bilo lose da se i koje pozitivno misljenje nadje u opciji razmatranja u vezi eventualne odluke za akciju!
Pozdrav!
[ Miroslav Jeftić @ 07.07.2011. 21:55 ] @
U svakom slučaju ne gine ti obilazak na terenu. Npr, obiđeš par agencija za nekretnine u manjim gradovima, sigurno da će svaka imati po par ponuda za kuće u okolnim selima. Npr. okolina Rume je prilično dobra, relativno blizu Novog Sada i Beograda, prošao gas, verovatno i net i sl.
[ Profesorica @ 07.07.2011. 22:07 ] @
Hvala na druzenju i dovidjenja. Zahvalite zajedljivima i zlonamernima. Ne zelim da se ovde prepirem i nadmudrujem sa tupadzijama.
[ Marko83 @ 07.07.2011. 22:17 ] @
^^
Eh kakav nam je prosvetni kadar...
Svaka cast. Vidi se domace vaspitanje.
[ Sceka @ 07.07.2011. 22:29 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: U svakom slučaju ne gine ti obilazak na terenu. :) Npr, obiđeš par agencija za nekretnine u manjim gradovima, sigurno da će svaka imati po par ponuda za kuće u okolnim selima. Npr. okolina Rume je prilično dobra, relativno blizu Novog Sada i Beograda, prošao gas, verovatno i net i sl. :)
Da... Samo cu sigurno zaobici agencije! Prodajem stan vec neko vreme i uverio sam se u apsolutnu nesposobnost agencija, odnosno ljudi koji rade za agencije!!! U isto vreme i trazim stan da kupim tako da sam uveren u njihovu nesposobnost po oba osnova, i kao prodavac i kao kupac nekretnine! Poceo sam da sumnjam jos pre nekoliko godina kada je moja tasta kupovala stan a ja joj, naravno, pomagao! Sad kad sam licno 'u situaciji' mogu da kazem, skoro da tvrdim da agencije veze nemaju sa zivotom (agenti, ljudi koji to rade na terenu!). Predpostavljam da ima i sposobnih agenata (kad kazem sposobnih pre svega mislim na to da znaju problematiku i psihologiju procesa koji se odvija kod coveka koji kupuje ili prodaje kao i elementarno poznavanje relevantnih podataka o nekretnini koju 'obradjuju', nude... da ne pricam o vaspitanju koje se granici sa debilizmom!) ali ja takve nisam upoznao, mislim na one koji nesto vrede u vezi posla koji obavljaju!!! :)
Elem, krajem avgusta cu verovatno imati malo vise 'slobode' pa cemo videti... Do tada cu koristiti blagodeti brzog Intrnet-a za sto bolje informisanje! :)
Citat: Profesorica: Hvala na druzenju i dovidjenja. Zahvalite zajedljivima i zlonamernima. Ne zelim da se ovde prepirem i nadmudrujem sa tupadzijama.
:) Mislim da je steta napustiti druzenje navodeci ovakve razloge! :)
Pozdrav!
[ triac @ 07.07.2011. 22:55 ] @
Ja o ovim imanjima ne znam nista, ali znam zasto su jeftina...
[ anon70939 @ 07.07.2011. 23:39 ] @
Pazi ovako.
Za vreme rata bili smo u Zadru, Sarajevu... Ja sam bio klinac, a cale je bio vojni oficir. Kad smo konacno se povukli i iz Sarajeva u Srbiju, seljakali smo se non stop kao podstanari. Cale je ostao bez stana koji je bio sluzbeni u Zadru i koji je trebalo da pocne da otplacuje. Od 1992. godine do pre 5 godina promenili smo po Srbiji 5 gradova i sigurno najmanje 20 razlicitih stanova kao podstanari. Kako se negde uselimo gde se nadje nesto povoljnije, ili bude predaleko, ili gazdarica sa iste telefonske linije zove Svedsku i kaze da mi to platimo. Kasnije i komsiluk dolazio da telefonira u inostranstvo... Pa do coveka koji je odlucio da se bavi uzgajanjem pilica, pa mislio u jednoj sobi na nasem spratu to da radi... U principu svasta je moglo da se vidi.
Na kraju im je do**rcilo, nisu postojale nikakve sanse da dobije cale ponovo neki stan, iako mu je sledovalo 80 kvm u BGu zbog nekih ratnih zasluga, staza, clanova porodice, supruge koja se razbolela u ratu...
U jednom momentu vojska kada je prepustala pogranicni pojas policiji, tu je bilo sluzbenih stanova, odnosno kuca, gde su ziveli podoficiri koji su upravljali karaulama. Cale se odrekao stana u centru BG i prihvatio takvu kucu. Nisam to mogao u tom momentu nikako da shvatim (gledajuci finansijski jer sa tim stanom bi verovatno mogao stambeno da obezbedi i mene i brata u Kragujevcu), ali evo sada kad vidim kako su uzivali tu posle svega sto su preziveli... razumem ga skroz. Majka je na zalost rano umrla, ali bar nije umrla kao podstanar. Zadnjih 4-5 godina se nauzivala konacno u svojoj kuci.
Sta hocu da kazem. Otac mi je rodjeni novosadjanin. Kao i njegov cukundeda, svi su se rodili i odrasli na Detelinari, sto mu dodje sada skoro centar grada. Majka mi je rodjena u stanu na korzou u Rijeci, a odrasla je u Melburnu. Dakle nemaju nikakav kompleks, da moraju da pobegnu sa sela u grad, jer im je gradova sasvim dovoljno.
Sa druge strane, cale ima solidnu penziju i OK mu je tu. Ima sve sto mu je potrebno. Ja racimo sa mojih 29 godina ne znam da li bih mogao da zivim sad u selu, jer sumnjam da bih nasao lako neki posao. A o poljoprivredi ne znam nista niti imam obradivog zemljista. Verovatno zato sto je neisplativo sada ziveti na selu svi beze sa sela i zbog toga su kuce jako jeftine. Ljudi nemaju kome da prodaju, one se ne odrzavaju i pocinju da im se raspadaju. Preko puta mene, imam komsiju koji je nasledio 3 kuce u tom selu, i naravno ne moze da zivi u sve 3, pa bi ih verovatno prodao za neku smesnu lovu kao i mnogi drugi po vojvodini.
Ako ti imas nekih prihoda, ili neki plan kako bi mogao da opstanes, ja bih na tvom mestu radije ziveo u takvom selu koje je nadomak nekog veceg grada (hektar zemlje kosta 1000-1500E ukoliko ga nije vec Miskovic kupio). Da bih prosetao po gradu, potrebno mi je manje od 15 minuta voznje :). Isto kao i sad u Kragujevcu, do centra.
Evo sela o kojem pricam ako te detaljnije interesuje. Jeste na kraju Srbije, ali super je. Najbolje :)
http://www.bvselo.com/galerija.php
A to, da li su ljudi dobri, na bolje nikad nisam naisao, a kao sto vec rekoh, ziveo sam bas svuda :). Predobri su i neiskvareni. Uzivanje je ziveti medju takvim ljudima!
P.S. jednog dana, veoma uskoro, cemo svi uvideti i poceti da se vracamo na sela ;)
[ milivoje t @ 08.07.2011. 10:11 ] @
Postoje 2 pravca razmisljanja u diskusiji, imanje na kojem bi se zivelo i imanje koje bi sluzilo kao vikendica. mislimda bilo ko ko ima 5-6 iljada evra koliko srbi najcesce daju na polovne autmobile, treba da razmisli da pronadje neko takvu kucu i aktivira je kao vikendicu. Boravak u prirodi, odmaranje od grada, odmaranje od ljudi, super stvar za decu, sutra kad deca odrastu jos zabavnije za rostilje i privodjenje devojcica, kasnije mozete i da se preselite tamo...
BVselo, imao sam tamo nekada devojku koju je tu bila po komandi oca. Zbog pasivnosti sredine strasno je patila. Ali sta, u tim mestima postojanje osoba koje su zavrsile fakultet je izuzetno retko, tako da je dobijanje posla sa diplomom bilo vise nego lako. Mozda danas ima vise ljudi sa diplomama od kako postoje kobajagi fakulteti ovi privatni. Pa ja sam se zacudio da postoje cela domacinstva i zaseoci gde deca ne idu u osnovnu skolu. Retko ko je pismen. Posebno se odnosi na nacionalne manjine i domacinstva sa poljoprivrednom tradicijom. Sin obradjuje zemlju i tacka, kakva skola. Tako da je lako dobila posao i imala brojne privilegije. Mislite da je lako naci nastavnika, lekara, inzenjera, socijalnog radnika koji ce da radi po malim selima uz granicu sa rumunijom, tesko to ide.
Pomenuo si sarajevo, to je bio win win grad u jugoslaviji za semu sa vikendicom. Na 15 min od centra grada nadjete se u divljoj prirodi, srcu dinarida na planinama od oko 2000m sa netknutom prirodom kao sa alpskih razglednica. redak slucaj i u svetu. Preko zime olimpijski centri za ski turizam preko leta ladovina. Dosta muslimana i hrvata nakon rata je prodavalo svoje vikendice u okolini Jahorine za male pare, mislim da danas i srbi prodaju kuce za male pare. Ne morate bas da kupite na Jahorini, neki prijatelj je kupio vikendicu na romaniji za kikiriki, nalazi se u divljoj prirodi, a na 20 min od jahorine i sarajeva. Pazarili su posle rata, ali kazu mi da i sada ima kuca za male pare.
Neke prednosti planine u odnosu na vojvodjanska sela, nema jakog vetra, nema komaraca, nema roja pacova koji jedu komsijin kukuruz, celim selom se ne siri ustajali miris septickih, voda za pice je planinska izvorska, komsije nisu odmah preko tarabe...
[ anon70939 @ 08.07.2011. 11:16 ] @
Sve je to OK sto si rekao. Zavisi od osobe do osobe da li ce "patiti zbog pasivnosti".
Recimo da ja ne volim preveliku aktivnost kao u BGu, pa mi je Kragujevac koji nije preterano mali grad opet bas ono sto mi treba. Blago je pasivan, a opet ima svega.
Biti samo u BVSelu jeste preterano pasivno. Ali 7km je od Kikinde. Ne kazem da bih ja voleo da zivim u Kikindi, ali to je nekad bio bas jak industrijski grad. Kikinda je valjda oko 60km daleko od Zrenjanina, koji po nekoj prici koju sam cuo naprasno pojacava industriju. Nekome je Kikinda sasvim dovoljno aktivna.
Poredjenja radi sa tvojom devojkom, moj jedan prijatelj iz tog sela zavrsio je farmaceutski fakultet i odmah se zaposlio u Kikindi za 70K pocetnu platu (pre 4 godine). To je skoro 2 puta vise nego sto ja na zalost imam sad u KGu. Za tu sredinu to je mnogo novca. Znam da je non stop putovao, te Nova Godina u Amsterdamu, te letovanje u Spaniji, Zimovanje u Svajcarskoj... Skoro svaki vikend bi se provozao do BGa da izadje. Kad bih ja dosao do sela izlazili bi po Kikindi i super se provodili. Poredeci sa mojim nacinom zivota njegov je vise nego aktivan.
Kada kazem da nije lose ziveti na nekom takvom selu, pre svega mislim na ljude koji su u gradovima podstanari, nemaju nista svoje, pa je mozda bolje da zive na nekom takvom imanju. A ne pominjem kao luksuz, pored 5tosobnog stana u Knez Mihajlovoj, i mercedesa od 60000E, da je bolje kupiti Audi od 50000E i onda tek priustiti neku "vikendicu na selu".
[ Sceka @ 08.07.2011. 11:47 ] @
Citat: CoyoteKG: Pazi ovako.
...
Ako ti imas nekih prihoda, ili neki plan kako bi mogao da opstanes, ja bih na tvom mestu radije ziveo u takvom selu koje je nadomak nekog veceg grada (hektar zemlje kosta 1000-1500E ukoliko ga nije vec Miskovic kupio). Da bih prosetao po gradu, potrebno mi je manje od 15 minuta voznje :). Isto kao i sad u Kragujevcu, do centra.
Evo sela o kojem pricam ako te detaljnije interesuje. Jeste na kraju Srbije, ali super je. Najbolje :)
http://www.bvselo.com/galerija.php
A to, da li su ljudi dobri, na bolje nikad nisam naisao, a kao sto vec rekoh, ziveo sam bas svuda :). Predobri su i neiskvareni. Uzivanje je ziveti medju takvim ljudima!
P.S. jednog dana, veoma uskoro, cemo svi uvideti i poceti da se vracamo na sela ;)
Da... Ziveti kao podstanar nikada nije lako pa ma kakvi su razlozi 'moranja' koriscenja takvog nacina zivota. Ja licno sam bio podstanar prve dve godine zivota a vec sa nepune tri godine cale je dobio stan tako da se ne secam licno kako je biti podstanar ali koristim svaku priliku da se 'udenem' u razgovor kad neko objasnjava kako mu nije lako kao podstanaru izjavom "Ma, bre, znam kako ti je tesko, i ja sam bio podstanar pa te potpuno razumem"!!! :))
Ja licno nikada ne bih mogao da zivim u manjem mestu. Rodjen sam u velikom gradu, odrastao i zivim u velikom gradu ali imam rodbinu po celoj bivsoj Jugoslaviji. Zahvaljujuci njima sam otkada pamtim dosta vremena godisnje provodio po manjim mestima i selima. Dok je trajala osnovna skola letnji raspust se delio na mesec dana mora (obavezno u avgustu, nemam pojma zasto) a ostatak se deli na pola tako sto se u prvoj polovini bude kod djeda (caletovog tate) na imanju u Crnoj Gori a druga polovina bilo gde drugo samo ne u Beogradu. Najvise sam voleo, kao klinac, da provodim vreme u Vrbasu, Sivcu, Subotici i Ljubljani (na kraju sam, kad je doslo vreme i vojsku sluzio u Ljubljani). Valjda zato sto je djedovo imanje bilo planinsko (800 metara nadmorske visine) sa svim pripadajucim varijantama lepote (izvorska voda, kuce rastrkane, samo livade i sume...) a mnogo sam provodio vremena tamo, Vojvodina me, nekako, uvek privlacila valjda kao susta suprotnost. Da budem iskren, Sivac me vecno fascinirao iako ne bih znao tacno da objasnim zasto?! Ali sto sam bivao stariji nekako me sve manje drzalo mesto. U manjem gradu ili na selu sam mogao i dalje fantasticno da se osecam ali samo desetak dana, maksimum dve nedelje! A onda me uhvati frka i nedostaje mi uzurbanost Beograda i sve ono sto me inace strasno nervira kad sam u njemu!!!
Ali varijanta vikendice je vec sasvim nesto drugo... To vredi razmotriti, odnosno, vec razmatram... :)
Pozdrav!
[ Milos911 @ 08.07.2011. 22:49 ] @
[ Miroslav Jeftić @ 08.07.2011. 23:42 ] @
Uh, fala lepo, radije nešto što je manje sklono padu
[ gigamg1 @ 09.07.2011. 01:28 ] @
Eto vam sela u opstini zabalj. 30-40km do novog sada... Jeste da su naseljena opstina ali su kuce jeftine veoma
[ triac @ 09.07.2011. 05:14 ] @
Citat: gigamg1: Jeste da su naseljena opstina ali su kuce jeftine veoma
Dobar zakljucak
[ Kovacevic Vladimir @ 09.07.2011. 07:57 ] @
Davno nije bilo ovakve konfuzije u jednoj Temi, iako je u MZ-i.
Traži se znanje o jeVtinim (a zamrzlim!) seoskim imanjima.
A, zapravo se traži posao prevodioca na rusko-srpski jezik u jakoj Firmi.
Takva moćna Firma se ne nalazi na seoskim imanjima, kao što ni jedna Banka ne posluje u kiosku.
Seoska idila u Ban. Velikom Selu može biti idila samo na bazi dobre i moćne boračke penzije, kojom se pokrivaju troškovi vožnje (vidi: cena benzina) do najbližih kafića, kladionica i marketa u KI.
Ceo taj sever Banata (tromeđa: HU, RO, SRB) je faktički mrtav prostor. Jedino je ažurna isplata boračkih penzija u okolnim selima KI, koloniziranim posle II sv. rata.
Privreda, zanatstvo, klanična, prehrambena industrija, stočarska i poljoprivredna proizvodnja je minimalna, tako da i pijačna prodaja bazira na preprodavcima sa novosadskog kvantaša ili nekoliko piljara-voćara iz Bačke.
Željeznička veza sa Rumunijom je već davno ukinuta, a šverc još postoji sa cigaretama (prema RO).
Od, nekada moćnog industrijskog i ekonomski jakog centra u bivšoj YU, ostalo je samo IME i činjenica: da je 49 firmi, kombinata, fabrika, zadruga, preduzeća itd. - zatvoreno, da se na oglasima prodaje 200 kuća (koje niko ne kupuje), a još dva puta toliko onih kuća, za koje nemaju para za oglašavanje. U okolnim selima se kuće samourušuju, ili od podzemnih voda, ili što su trajno napuštene.
A da su jeVtine - jesu.
Pozdrav
[ konislav @ 10.07.2011. 00:12 ] @
Citat: Sceka: Da... Ziveti kao podstanar nikada nije lako pa ma kakvi su razlozi 'moranja' koriscenja takvog nacina zivota. Ja licno sam bio podstanar prve dve godine zivota a vec sa nepune tri godine cale je dobio stan tako da se ne secam licno kako je biti podstanar ali koristim svaku priliku da se 'udenem' u razgovor kad neko objasnjava kako mu nije lako kao podstanaru izjavom "Ma, bre, znam kako ti je tesko, i ja sam bio podstanar pa te potpuno razumem"!!! :))
Ja licno nikada ne bih mogao da zivim u manjem mestu. Rodjen sam u velikom gradu, odrastao i zivim u velikom gradu ali imam rodbinu po celoj bivsoj Jugoslaviji. Zahvaljujuci njima sam otkada pamtim dosta vremena godisnje provodio po manjim mestima i selima. Dok je trajala osnovna skola letnji raspust se delio na mesec dana mora (obavezno u avgustu, nemam pojma zasto) a ostatak se deli na pola tako sto se u prvoj polovini bude kod djeda (caletovog tate) na imanju u Crnoj Gori a druga polovina bilo gde drugo samo ne u Beogradu. Najvise sam voleo, kao klinac, da provodim vreme u Vrbasu, Sivcu, Subotici i Ljubljani (na kraju sam, kad je doslo vreme i vojsku sluzio u Ljubljani). Valjda zato sto je djedovo imanje bilo planinsko (800 metara nadmorske visine) sa svim pripadajucim varijantama lepote (izvorska voda, kuce rastrkane, samo livade i sume...) a mnogo sam provodio vremena tamo, Vojvodina me, nekako, uvek privlacila valjda kao susta suprotnost. Da budem iskren, Sivac me vecno fascinirao iako ne bih znao tacno da objasnim zasto?! Ali sto sam bivao stariji nekako me sve manje drzalo mesto. U manjem gradu ili na selu sam mogao i dalje fantasticno da se osecam ali samo desetak dana, maksimum dve nedelje! A onda me uhvati frka i nedostaje mi uzurbanost Beograda i sve ono sto me inace strasno nervira kad sam u njemu!!!
Ali varijanta vikendice je vec sasvim nesto drugo... To vredi razmotriti, odnosno, vec razmatram... :)
Pozdrav!
Ne bih mogao da se slozim sa prvim delom tvog komentara, mada moram priznati da je to generalno tako u praksi i to je uobicajeno razmisljanje o podstanarstvu. Gledajuci nasu tradiciju i neke kulturoloske osobenosti, mi tesko menjamo mesta stanovanja, tesko menjamo delove grada u kojem zivimo i generalno se tesko odvajamo od porodice. Ako uzmemo da je sva to tako, a tako je, onda je normalno da tezi kupovini stana i da vecina onih koji nemaju stanove, nemaju zato sto im kupovna moc to ne dozvoljava. To je u praksi velik problem kad trazis da iznajmis stan, ali nisi materijalno ugrozen i nemas nikakav pritisak da to moras uraditi do odredjenog datuma. Znam da sam ja pomalo specifican po mnogo pitanja, ali probacu da ti objasnim o cemu se radi, a gde podstanarstvo nije tesko, samo ga nasi ljudi pomalo pogresno percipiraju.
Ajde zamisli da si iz Mladenovca i mrzi te da stalno putujes u Beograd, u kome opet nemas nekih stalnih obaveza i ne mislis se dugo zadrzavati, ali ti je sad interesantno da se tamo za*ebavas. Sta ces uraditi? Pa iznajmices stan. Jednostavno, nemas finansiskih problema da odvojis 200-300 evra za zakup i dobijes 70-80m2 stana. Nemas potrebu da sad to kupujes, pa renoviras, pa sredjujes i da trosis pare kad moze sutra da ti se digne i da odes. Tad postajes podstanar, samo sto ti ne pada mnogo tesko (ili meni ne pada tesko).
Varijanta dva, ulazis u nekakav investicioni projekt u nekom stranom gradu (strana zemlja), ne znas kako ce sve poci i nema logika da odmah kupujes stan. Iznajmis na godinu-dve i vidis, ako posao krene pa ostane visak para onda kupujes, ako ne produzis ugovor jos nekoliko godina, pa onda odlucis sta ces. Ja sam u zadnjih petnajest godina bar pola tog vremena bio podstanar. Imao sam para da kupim stan, imam i sad para da kupim stan, ali mi je mrsko da se vezem za jedno mesto i jos uvek me vuku neke nove avanture. Ziveo sam ja skoro godinu dana u hotelu, to je za mene najlepse. Jesta da treba para za taj luksuz, ali kako kaze Vlatko Stefanovski " pari ne se problem, toa e prasanje na stil". Tako da nije podstanarstvo uvek tesko. Medjutim ima jedna interesantna pojava. Ljudi generalno dozivljavaju podstanara kao nekoga ko je u problemima. Kako sam sad skoro trazio stan pod najam, standardno mi se javljaju dve pojave.
Svako me pita (nezavisno da li agencije ili sami stanodavci) do koliko para mogu da platim i do kad moram da se iselim iz predhodnog stana? Kad dobiju odgovor da nemam ogranicenja do koliko para bih platio i nemam ograniceno vreme do kad moram da se iselim, svi bez izuzetka postaju zbunjeni i nekako nesigurni, jer im se rusi prvobitna umisla da su sad napekli nekoga ko je u tesnom.
Meni se desavalo da odem na odmor na 15 dana, pa mi se zasvidja i ja ostanem cetiri i po meseca. Prvo pruduzis u hotelu za jos 15 dana, a posle se raspitas da li neko renta namesten stan za period od 3-4 meseci. Sto kazu, kad je lepo, zasto prekidati.
Razmisljam da odem na jedno 3-6 meseci u Amsterdam, ne da radim, vec da ga onako lepo razgledam i upoznam. Bio sam jednom i onako mi je simpatican. Onda opet moram da primenim iznajmljivanje stana na 6 meseci, jer nema logike da tamo kupujem stan. Pretpostavljam da me razumes o cemu pricam.
Sto se tice zivota u malom mestu vs velikom gradu, tu bih se slozio sa tobom. U sustini to je jako kompleksno pitanje iz vise razloga.
Ima ljidi koji su iz malih gradova, koji nisu osetili draz velegrda, kojima je velegrad nesto strasno, zastrasujuce. Jednostavno ih plasi guzva. Ja sam ziveo nekoliko godina u Beogradu i bas mi prija sva ta guzva, ja spadam u onu trecu grupu, koju cu kasnije nabrojati.
Druga grupa su ljudi iz malih sredina koji su nekako "pobegli" u veliki grad i iz njega ne zele izaci, makar tu ziveli jako lose i jako tesko, oni ustvari nemogu osetiti lepote velegrada, ali iz nekog razloga ne odlaze odatle.
Treca grupa su ljudi koji su ziveli u velikom gradu i koji su ziveli u malom gradu i nemaju nekakvu opsesiju da to mora biti velegrad ili koji se boje velegrada, vazno je da je zabava dobra, da ima dobrog drustva i dobrog provoda, ali je pozeljno da se sto cesce menja mesto stanovanja. Ovo je retka grupa na ovim prostorima, sretao sam takve ljude po Evropi, ali kod Amerikanaca je cesta pojava. Posebno mi se svidja to sto nisu optereceni da moraju da zive i umru tamo gde su rodjeni.
[ 3way @ 10.07.2011. 00:34 ] @
Citat: CoyoteKG:
Kada kazem da nije lose ziveti na nekom takvom selu, pre svega mislim na ljude koji su u gradovima podstanari, nemaju nista svoje, pa je mozda bolje da zive na nekom takvom imanju. A ne pominjem kao luksuz, pored 5tosobnog stana u Knez Mihajlovoj, i mercedesa od 60000E, da je bolje kupiti Audi od 50000E i onda tek priustiti neku "vikendicu na selu".
Ko je tebe ovlastio da govoris u ime ljudi koji zive kao podstanari?
Da, nasao sam se pogodjen jer zivim u iznajmljenom stanu sa devojkom, a izasao sam iz stana od 100kv. I sta mi fali (osim dela grada u kom zivim, ali to je neka druga prica)?
Ono, nemamo svi tate i mame da nam kupe stanove, a neki od nas razmisljaju unapred pa se plase da uzmu kredit za stan....
[ ventura @ 10.07.2011. 09:51 ] @
Citat: Sceka: Da... Ziveti kao podstanar nikada nije lako pa ma kakvi su razlozi 'moranja' koriscenja takvog nacina zivota.
Cenim da si se pogrešno izrazio, pošto podstanara u Srbiji danas ima jako malo (studentarija uglavnom)... Podstanar je neko ko živi u istom stanu u kome žive i vlasnici stana, i to je bilo 'popularno' polovinom prošlog veka, gde se vlasnici uglavnom nisu ni pitali da li hoće ili neće podstanare u svom stanu, pa odatle vuku koreni da je biti podstanar nešto pogrdno, ispod časti i sl..
Međutim ti si verovatno mislio na ljude koji žive u iznajmljenim stanovima (btw drastična razlika od podstanara). Sad kome je teško, to možemo diskutovati... Ali ja cenim da je teže vlasniku stana koji je iskeširao 200.000 evra za nekretninu da bi je rentirao nekome za bednih 500 evra, nego onome ko je našao budalu da mu za 500 evra iznajmi stan koji je budala platila 200 hiljada evra. A takva je situacija generalno svuda u Beogradu.
[ Sceka @ 10.07.2011. 10:50 ] @
Citat: konislav: Ne bih mogao da se slozim sa prvim delom tvog komentara, mada moram priznati da je to generalno tako u praksi i to je uobicajeno razmisljanje o podstanarstvu....
Nisi me razumeo, mislio sam da je tesko biti podstanar zbog stanodavaca koji su, blago receno, cudno nastrani! Znam kako je to u evropskim uslovima, iznajmis stan ili kucu, zavrsis papirologiju, das pare za prvi i poslednji mesec i vise nemas nista sa stanodavcem, cak ga i ne vidjas za 'kiriju' jer to uplacujes sam i nista na ruke. Ako ti nesto treba a vezano je za stan okrenes broj telefona (koji si dobio na pocetku od gazde, stanodavca, bilo licno od njega ili od agencije koja to radi) coveka koji je zaduzen za taj stan (obicno stanuje u istoj zgradi) i on ti sredi sve, od promene sijalice do problema sa vodokotlicem. Inace su to uobicajene stvari bilo da imas svoj stan ili rentas, uvek ima neko ko u okviru cele zgrade to radi. Nekada davno i kod nas su postojali takozvani domari koji su to radili, odavno toga vise nema, steta!!! Tamo ne moze da se desi, na primer, ono sto je ovde navedeno da dodje gazda (ili gazdarica) pa prica telefonom sa cerkom u inostranstvu dugo a bez pardona stanaru ostavi da plati racun!!! To nije redak slucaj!!! Ili da dolazi svaki drugi dan i pretrkeljise ceo stan i kritikuje stanara sto ne zaliva njeno (gazdaricino) cvece redovno i tome slicno!!! O tome i takvim slucajevima sam mislio kad sam rekao da je tesko biti podstanar! Stanodavci kod nas ne mogu da shvate da kad iznajmis stan dok traje najam stanar je "vlasnik" stana po svim pitanjima, kako mora da vodi racuna da ne unisti dobro koje iznamljuje tako ima pravo na apsolutnu privatnost dokle god redovno izmiruje obaveze iz ugovora, cak nije duza ni da pusti unutra stanodavca ako nece iz bilo kog razloga!!! Znaci na to sam mislio!
Sto se ostatka tvog posta tice, potpuno se slazem sa nacinom razmisljanja! I ja sam, generalno za takav nacin zivota ali to podrazumeva finansijsku varijantu koja je retka na nasim prostorima, nazalost!
Citat: konislav:...
Druga grupa su ljudi iz malih sredina koji su nekako "pobegli" u veliki grad i iz njega ne zele izaci, makar tu ziveli jako lose i jako tesko, oni ustvari nemogu osetiti lepote velegrada, ali iz nekog razloga ne odlaze odatle.
...
E ovo je fenomen koji mene licno fascinira!!! Sticajem okolnosti licno poznajem mnogo ljudi koji su u ovom fazonu i nikako ne mogu da razumem zasto to rade! Na primer, on je iz Berana, ona je iz Sjenice, upoznali se na studijama ovde u Beogradu, vencali se i ostali da zive ovde kao podstanari vec vise od deset godina. Sad vec imaju i dvoje dece a zive u malom iznajmljeno stanu sa svim problemima koje to nosi (gazde dosta problematicne...) i druze se sa uskim krugom najblize rodbine koja je na isti nacin kao i oni ovde i skoro nisakim drugim! Nista od zivota Beograda nisu videli ni za vreme studiranja ni za deset godina zivota posle studija! Nikada nisu bili na splavovima, Gardosu, nikada nisu bili u Narodnom Pozoristu... Pojma nemaju o gradu u kome toliko dugo zive a zive dosta tesko, da im nije roditelja koji ih svesrdno pomazu ni oni sami ne znaju kako bi sastavili kraj sa krajem kad je i ovako tesko (to su njihove reci!)!!! I na moje pitanje zasto se ne vrate kod roditelja, ne bukvalno kod njih 'na sisu roditeljsku' nego u Berane ili Sjenicu - odgovor je, ali bukvalno "Ne bi pa kad bi pocrkali ovde!"!!!!!!!! Alo, bre, pa dal' je moguce!!! Ne mogu da verujem a licno sam prisustvovao kad jedna druga osoba opet na moje slicno pitanje (zasto se ne vrati tamo odakle je a znam da ima svoju kucu od 110 kvadrata sa garazom i radionicom van kuce i 4 ara 'dvorista' - bio sam tamo kod njega na rostilju!) odgovorio mi je ljutito "Pa sta, ti mislis ako si rodjen ovde da ti je Bogom dano pravo da samo ti zivis ovde a da mi koji smo rodjeni negde drugo nemamo pravo tu da zivimo nego da umiremo u nasim selima!" - sad ja: "Ma, bre, nema to nikakve veze samnom nego se zalis kako zivis lose, sam kazes da zivis jadno, pa ili lazes a znam da ne lazes a ako je to tako zasto se ne bi vratio tamo gde si odrastao kad imas, bre, svoju kucu i ortaka koji je pozicioniran visoko u Opstini i koji ti je na "moje usi" rekao da moze da ti nadje posao kod njega bez frke (ja slusao i sigurno je tako) kad god budes hteo, samo sam to mislio" a on jos besnje zavrsava sa "Ma za inat i tebi a narocito njemu, moze da se j**e sa njegovom palanackom Opstinom a i ti zajedno sa njim ja iz Beograda ne mrdam i tacka!"!!!! Eto to, takve stvari, takve ljude ne razumem a ima ih nenormalno puno!!!
Eto toliko...
Pozdrav!
[ Sceka @ 10.07.2011. 10:52 ] @
Citat: ventura: Cenim da si se pogrešno izrazio, pošto podstanara u Srbiji danas ima jako malo (studentarija uglavnom)... Podstanar je neko ko živi u istom stanu u kome žive i vlasnici stana, i to je bilo 'popularno' polovinom prošlog veka, gde se vlasnici uglavnom nisu ni pitali da li hoće ili neće podstanare u svom stanu, pa odatle vuku koreni da je biti podstanar nešto pogrdno, ispod časti i sl..
Međutim ti si verovatno mislio na ljude koji žive u iznajmljenim stanovima (btw drastična razlika od podstanara). Sad kome je teško, to možemo diskutovati... Ali ja cenim da je teže vlasniku stana koji je iskeširao 200.000 evra za nekretninu da bi je rentirao nekome za bednih 500 evra, nego onome ko je našao budalu da mu za 500 evra iznajmi stan koji je budala platila 200 hiljada evra. A takva je situacija generalno svuda u Beogradu.
Da, da, na to sam mislio... :)))
Ali ne bih se skroz sa tobom slozio, naime, onaj ko iznajmljuje stan uglavnom ima bar jos jedan stan (a znam ih puno koji imaju vise od 3 stana - veruj mi da ih znam bar desetak!!!) i to rade zato sto je to unosan posao!!! Da ne ulazim mnogo u racunicu, puno puta sam kritikovan sto sam pare koje sam zaradjivao (a zaradjivao sam puno) trosio na zajebanciju, provode... umesto da kupujem nekretnine "a sad bi imao prihode tako da te ne interesuje desavanje u drzavi plus bogatstvo u samim nekretninama"!!! Mene to nije interesovalo jer imam bogatstvo u zivotu koji sam vodio, putovanjima, provodima svud po Evropi...!!! Meni je to bogatstvo bitnije od materijalnog!!! A da je veliki posao sa izdavanjem - to stoji!!! Ne zaboravi, jednom se kupi a iznajmljuje se godinama....!!!!!! Moj bivsi komsija (ja se preselio par autobuskih stanida) iznajmljuje 4 stana u kuci vec 35 godina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 10.07.2011. u 12:12 GMT+1]
[ ventura @ 10.07.2011. 11:13 ] @
Citat: Sceka: ... i to rade zato sto je to unosan posao!!! .
Unosan posao?!?
Kupovina stana radi rentiranja po trenutnim tržišnim uslovima je otprilike najgluplja moguća 'investicija' koju možeš da napraviš... Možda je jedino gluplje da uzmeš i zapališ tu lovu, ali otprilike to je tu negde...
'Investicija' gde se uloženo vraća nakon 35-40 godina je sve samo ne unosan posao...
Pogledaj po oglasima stanove koji se ujedno prodaju i rentiraju... Iznos koji traže za prodaju je otprilike 400 kirija, što mu dođe 30 i kusur godina da bi dobio svoje pare nazad... Za nekoga ko ima stan u vlasništvu a koji mu ne treba za život, finansijski je najpametnije da taj stan proda i te pare oroči u banci (da ne ulazimo sada u neke komplikovanije radnje). Računica je sledeća:
- Stan vredi 120.000 evra
- Kirija 300 evra, godišnji bruto prihod 3600 evra
- Oročena štednja 5.65% (Komercijana Banka), godišnji bruto prihod 6780 evra
Dakle samo sa najobičnijim oročavanjem para u startu dobijaš duplo više nego rentiranjem.. A kada se uračuna da ti stan ne možeš rentirati konstantno 400 meseci jedan za drugim, da imaš prazne hodove kad jedan stanar izađe pa dok nađeš drugoga, kad uračunaš da u stan moraš povremeno nešto i da investiraš jer kad ti izađu stanari koji su bili tu sa malom decom stan izgleda kao Hirošima 1945-te, itd itd. onda dolazimo do računice da je prihod od kamate bar 3 puta veći nego prihod od kirije...
E sada, imaš ti likova koji su stan dobili u nasledstvo, ili im je na neki drugi način pao sa neba, i oni neće da prodaju taj stan već su ga namenili da kasnije ostane deci, ili jednostavno da im bude neka forma 'sigurnosti', a od kirije šta uzmu-uzmu.. I to je ok.. Ima ljudi koji kupe Ferarija jer to vole iako to nema nikakvu ekonomsku računicu, ima ljudi koji potroše po 1000 evra na splavu na provod, i to je ok, vole to ljudi.. Tako i ovi sa stanovima.. Svako ima svoj neki fetiš, i ako mogu sebi da priušte taj luksuz da nemaju nikakav povrat na kapital koji poseduju, to je isto ok.... Samo u tom slučaju profitiraju oni što rentiraju stan, suprotno tvom mišljenju...
[ milivoje t @ 10.07.2011. 11:27 ] @
Citat: ventura:
Međutim ti si verovatno mislio na ljude koji žive u iznajmljenim stanovima (btw drastična razlika od podstanara). Sad kome je teško, to možemo diskutovati... Ali ja cenim da je teže vlasniku stana koji je iskeširao 200.000 evra za nekretninu da bi je rentirao nekome za bednih 500 evra, nego onome ko je našao budalu da mu za 500 evra iznajmi stan koji je budala platila 200 hiljada evra. A takva je situacija generalno svuda u Beogradu. Jadna mica potrosi 200000 evra na stan koji onda iznajmljuje, cry me a river :).
To nije opsta situacija u bgd. Generalna situacija je da ljudi koji iznajmljuju stanove drugima nisu pomerili mali prst da ih zarade ili kupe za 200000, vec su porodicni miraz iz komunizma. Jadni su ljudi koji moraju da placaju tih 500, a ne oni kojima tih 500 pada sa neba ili su u retkim slucajevima nesposobni da 200k bolje uloze, a 200k je stiglo prodajom livada pored autoputa ili su ih "posteno" zaradili, cast retkim izuzecima.
p.s. prestize me ventura, ni wireless ne radi na ovoj vrucini kako treba
[ Sceka @ 10.07.2011. 12:02 ] @
Citat: ventura: Unosan posao?!?
Kupovina stana radi rentiranja po trenutnim tržišnim uslovima je otprilike najgluplja moguća 'investicija' koju možeš da napraviš... Možda je jedino gluplje da uzmeš i zapališ tu lovu, ali otprilike to je tu negde...
'Investicija' gde se uloženo vraća nakon 35-40 godina je sve samo ne unosan posao...
Pogledaj po oglasima stanove koji se ujedno prodaju i rentiraju... Iznos koji traže za prodaju je otprilike 400 kirija, što mu dođe 30 i kusur godina da bi dobio svoje pare nazad... Za nekoga ko ima stan u vlasništvu a koji mu ne treba za život, finansijski je najpametnije da taj stan proda i te pare oroči u banci (da ne ulazimo sada u neke komplikovanije radnje). Računica je sledeća:
- Stan vredi 120.000 evra
- Kirija 300 evra, godišnji bruto prihod 3600 evra
- Oročena štednja 5.65% (Komercijana Banka), godišnji bruto prihod 6780 evra
Dakle samo sa najobičnijim oročavanjem para u startu dobijaš duplo više nego rentiranjem.. A kada se uračuna da ti stan ne možeš rentirati konstantno 400 meseci jedan za drugim, da imaš prazne hodove kad jedan stanar izađe pa dok nađeš drugoga, kad uračunaš da u stan moraš povremeno nešto i da investiraš jer kad ti izađu stanari koji su bili tu sa malom decom stan izgleda kao Hirošima 1945-te, itd itd. onda dolazimo do računice da je prihod od kamate bar 3 puta veći nego prihod od kirije...
E sada, imaš ti likova koji su stan dobili u nasledstvo, ili im je na neki drugi način pao sa neba, i oni neće da prodaju taj stan već su ga namenili da kasnije ostane deci, ili jednostavno da im bude neka forma 'sigurnosti', a od kirije šta uzmu-uzmu.. I to je ok.. Ima ljudi koji kupe Ferarija jer to vole iako to nema nikakvu ekonomsku računicu, ima ljudi koji potroše po 1000 evra na splavu na provod, i to je ok, vole to ljudi.. Tako i ovi sa stanovima.. Svako ima svoj neki fetiš, i ako mogu sebi da priušte taj luksuz da nemaju nikakav povrat na kapital koji poseduju, to je isto ok.... Samo u tom slučaju profitiraju oni što rentiraju stan, suprotno tvom mišljenju...
Naravno, upravu si sve sto si napisao ali samo ako pricamo o 'poslu' u ovom trenutku, a ja nisam mislio na to! Ako si procitao sta sam napisao "... mene su kritikovali..." znaci, pricam o ljudima koji su odavno kupili kuce ili stanove pa ih sve to vreme izdaju! Zato sam i naveo primer bivseg komsije! U bivsem komsiluku, sve privatne kuce, prvi komsija (kuca da moje desne strane kad se gleda ulaz u moju kucu) je izdavao oba sprata (oko 150 kvadrata po spratu) godinama i to avako, prizemlje godinama Grcima koji studiraju u Beogradu (3 - 5.000DM - tadasnjih nemackih maraka mesecno) a sprat vise od 20 godina raznim ambasadama za njihove sluzbenike (nikada manje od 5.000 nemackih maraka mesecno)!!! Pa sad ti izvedi racunicu da li i koliko mu se to puta isplatilo!!! Pola ulice je tako radilo decenijama, zato i znam ta desavanja iz prve ruke da ne pricam o ortaku koji je kupio kucu pred rusenjem blizu 4-te Beogradske Gimnazije (Dedinje), sredio je i dan danas iznajmljuje ambasadama (250 kvadrata)!!! O tome sam pricao, ne danas... Danas kupiti stan ili kucu da bi se rentalo je, naravno, potpuna nebuloza!!!
Da... Moja je greska sto neke stvari nejasno iznesem pa se zato pogresno tumace, a mozda i nije bitno sta je bilo nego samo kako je sada i kako ce biti sutra!, Mozda...
Pozdrav!
[ Sceka @ 10.07.2011. 12:03 ] @
Citat: milivoje t: ...p.s. prestize me ventura, ni wireless ne radi na ovoj vrucini kako treba
:)))) Ovo je do jaja!!! :))
[ ventura @ 10.07.2011. 12:22 ] @
Citat: Sceka:
...je izdavao oba sprata (oko 150 kvadrata po spratu) godinama i to avako, prizemlje godinama Grcima koji studiraju u Beogradu (3 - 5.000DM - tadasnjih nemackih maraka mesecno) a sprat vise od 20 godina raznim ambasadama za njihove sluzbenike (nikada manje od 5.000 nemackih maraka mesecno)!!! Pa sad ti izvedi racunicu da li i koliko mu se to puta isplatilo!!!
Ne možeš da praviš takvu računicu... Ako neko prihoduje 5000 evra mesečno od nekretnina, to jeste velika cifra, ali uopšte ne mora da znači da je isplativo...
Evo ti primer, kada sam kupovao stan, odvede mene agent u neku novu zgradu kod zvezdinog stadiona da mi pokaže neke stanove... Uglavnom nije ni bitno kako, dovede ona mene do stana od nekih 130-140 kvadrata za koji traže 800.000 evra... I ja onako iznerviran što me zamajava sa glupostima pitam je "koja budala će da kupi ovaj stan za toliko?" .. i ona kao poluuvređeno, i da mi spusti kao "Jel znate vi za koliko se iznajmljuje isti ovakav stan, vrata do?"... "DVE HILJADE EVRA!!!" .. i ja kažem, pa da, dobro sam rekao, koja budala će da da skoro milion evra za stan da bi od njega mogao da 'zaradi' 2000 evra mesečno..
Tako i tvoj komšija... Koliko bi on mogao da dobije za te stanove sada da ih proda na tržištu (da ne ulazimo u to da li je cena kvadrata realna ili ne) i da onda te pare oroči (da ne pričamo sada o bilo kakvom drugom boljem korišćenju para), a koliko dobija kada ih rentira.
[ Sceka @ 10.07.2011. 13:17 ] @
Citat: ventura: Ne možeš da praviš takvu računicu... Ako neko prihoduje 5000 evra mesečno od nekretnina, to jeste velika cifra, ali uopšte ne mora da znači da je isplativo...
Evo ti primer, kada sam kupovao stan, odvede mene agent u neku novu zgradu kod zvezdinog stadiona da mi pokaže neke stanove... Uglavnom nije ni bitno kako, dovede ona mene do stana od nekih 130-140 kvadrata za koji traže 800.000 evra... I ja onako iznerviran što me zamajava sa glupostima pitam je "koja budala će da kupi ovaj stan za toliko?" .. i ona kao poluuvređeno, i da mi spusti kao "Jel znate vi za koliko se iznajmljuje isti ovakav stan, vrata do?"... "DVE HILJADE EVRA!!!" .. i ja kažem, pa da, dobro sam rekao, koja budala će da da skoro milion evra za stan da bi od njega mogao da 'zaradi' 2000 evra mesečno..
Tako i tvoj komšija... Koliko bi on mogao da dobije za te stanove sada da ih proda na tržištu (da ne ulazimo u to da li je cena kvadrata realna ili ne) i da onda te pare oroči (da ne pričamo sada o bilo kakvom drugom boljem korišćenju para), a koliko dobija kada ih rentira.
Bez da se raspravljamo... Nije rec o 5.000 eura vec o 5.000 nemackih maraka mesecno i to u vreme kad euro nije postojao!!! 5.000 x 12 meseci = 60.000 nemackih maraka godisnje!!! Puta dva stana = 120.000 nemackih maraka godisnje!!! Ako odbijemo odrzavanje (koje je bilo manje od 10.000 nemackih maraka godisnje provereno!!!) i uzmemo da prizemlje po nekada nije bilo 5.000 nego manje ostaje uvek 100.000 nemackih maraka godisnje, ne evra nego nemackih maraka godisnje!!! Sama kuca je sagradjena za manje od 35.000 nemackih maraka (jer je ulozeno puno licnog rada, deda je bio zidar!!!) i to decenijama ranije a rentirala se najmanje 25 godina, ja bio u komsiluku svo vreme tako da su sve informacije apsolutno tacne!!! Pa ti racunaj!!! Ja pricam o takvim slucajevima i slucajevima koje licno znam a kupovina se desila odavno i bila, za danasnje uslove, dzabe, mnogo jeftinija nego sada! Ja sam mogao da kupim stan osamdesetih godina jednom godisnje (recimo od pedesetak sezdesetak kvadrata) bez ikakvih odricanja u danasnjem smislu i to za gotovinu!!! Mene to nije interesovalo ali moje ortake, neke, jeste i zato dobro znam racunicu koja nikako ne moze da se primeni u danasnje vreme!!! Ja nisam kupovao stanove ili kuce i zato sada imam samo jedan stan (koji trenutno prodajem) ali ortaci i dalje imaju (skoro svi koji su se tim bavili) i lepo to ide - davno pokriveni svi izdaci oko kupovine i vec odavno se samo ubira mesecna cifra! Da... kako je vreme teklo, prodaje se stan pa se kupuje noviji sa minimalnom razlikom... To ide, ako se dobro secam, svakih petnaestak godina ili tako nesto! To mi sad pade na pamet, mene sve to nikada nije interesovalo ali po nesto je ostalo u secanju...
I zasto bi sad taj komsija prodavao tu kucu koja je isplacena i podosta zaradila a jos uvek izgleda tako da kad leti (bas u ovo vreme) ljudi koji prolaze pored (narod kad ide na ili sa bazena) svi redom zastanu uz komentar tipa "Uf, j***te vidi ovo". Inace sad retko izdaje, samo za dobre pare i samo prizemlje a na spratu je on, zena i sin!
Pozdrav!
[ konislav @ 10.07.2011. 15:10 ] @
Citat: Sceka: Bez da se raspravljamo... Nije rec o 5.000 eura vec o 5.000 nemackih maraka mesecno i to u vreme kad euro nije postojao!!! 5.000 x 12 meseci = 60.000 nemackih maraka godisnje!!! Puta dva stana = 120.000 nemackih maraka godisnje!!! Ako odbijemo odrzavanje (koje je bilo manje od 10.000 nemackih maraka godisnje provereno!!!) i uzmemo da prizemlje po nekada nije bilo 5.000 nego manje ostaje uvek 100.000 nemackih maraka godisnje, ne evra nego nemackih maraka godisnje!!! Sama kuca je sagradjena za manje od 35.000 nemackih maraka (jer je ulozeno puno licnog rada, deda je bio zidar!!!) i to decenijama ranije a rentirala se najmanje 25 godina, ja bio u komsiluku svo vreme tako da su sve informacije apsolutno tacne!!! Pa ti racunaj!!! Ja pricam o takvim slucajevima i slucajevima koje licno znam a kupovina se desila odavno i bila, za danasnje uslove, dzabe, mnogo jeftinija nego sada! Ja sam mogao da kupim stan osamdesetih godina jednom godisnje (recimo od pedesetak sezdesetak kvadrata) bez ikakvih odricanja u danasnjem smislu i to za gotovinu!!! Mene to nije interesovalo ali moje ortake, neke, jeste i zato dobro znam racunicu koja nikako ne moze da se primeni u danasnje vreme!!! Ja nisam kupovao stanove ili kuce i zato sada imam samo jedan stan (koji trenutno prodajem) ali ortaci i dalje imaju (skoro svi koji su se tim bavili) i lepo to ide - davno pokriveni svi izdaci oko kupovine i vec odavno se samo ubira mesecna cifra! Da... kako je vreme teklo, prodaje se stan pa se kupuje noviji sa minimalnom razlikom... To ide, ako se dobro secam, svakih petnaestak godina ili tako nesto! To mi sad pade na pamet, mene sve to nikada nije interesovalo ali po nesto je ostalo u secanju...
I zasto bi sad taj komsija prodavao tu kucu koja je isplacena i podosta zaradila a jos uvek izgleda tako da kad leti (bas u ovo vreme) ljudi koji prolaze pored (narod kad ide na ili sa bazena) svi redom zastanu uz komentar tipa "Uf, j***te vidi ovo". Inace sad retko izdaje, samo za dobre pare i samo prizemlje a na spratu je on, zena i sin!
Pozdrav!
Imenjace, uzeosi jedan ekstreman primer i njime pokusavas da dokazes pravilo. Nekome se posreci da mu nekretnine koje izdaje donesu enormnu zaradu. Kod tvojeg komsije je slucaj jos specificniji zato sto on nije kupovao svoju kucu da bi je posle rentirao. Znaci u datom slucaju ne stoji da je to bila namensko investiranje u posao koji je jako dohodovan.
Ventura prica o investiranju u nekretnine kao dobrom i isplatljivom biznisu, pa konstatuje da taj posao (investicija) ne moze biti isplatljiva. Tako da vam je prica dijametralno razlicita.
Ja cu ti izneti neke slucaje iz Skopja. Kad su krajem '90 u Makedoniji dosli strane misije i firme, trazili su se dobri stanovi, na dobrim lokacijama. Moj otac je bio oficir sa visokim cinom i znam mnogo njegovih kolega koji su stanove dobili na poklon od drzave (kao sto smo i mi dobili stan od 120m2, sa dvoristem od 400m2), njihovi stanovi su bili na dobrim lokacijama i relativno dobri stanovi. Onda su neki od njih izdavali svoje stanove za 1000 i vise maraka, a oni su se selili u druge stanove pod najam, gde je zakup bio 300 maraka. U tom slucaju mozemo razgovarati o isplatljivosti iznajmljivanja stana. Stan je dobijen na poklon i sve sto se zaradi je cista zarada.
Dacu ti jedan dijametralno razlicit slucaj. Iz Kumanova je ogroman broj ljudi bio u Iraku i Afganistanu, tamo smo zaradili dobre pare i vecina je pomislila da ce ostvariti ovakav san o kojem ti pricas i da ce po vracanju ziveti od rentiranja stana, a posebno lokala. Onda je cena pocela da raste i placala se debela cena za kvadrat. Lokali su dostigli cenu od 2000m2, kupovali su se lokali od 60-80-100 m2, sve sa nadom da ce se to izdati nekoj banci ili osiguravajucem drustvu. Medjutim nisu svi uspeli u tome, ustvari vecina nije uspela u tome. Cena nekretnina je pala i skoro da nema interesovanja za velike lokale. Sad se javlja problem sto taj lokal ne mozes nikome izdati, a ako ga prodajes gubis pola para koje si dao. Ostala gotovina se potrosila, jer je veci deo otisao u nekretninu, tako da sad ima jako losih situacija.
Ja ne kazem da nije dobro kupiti stan za svoje potrebe. Normalno da je dobro ziveti u svom stanu, ali ja sam izneo svoj slucaj gde je sad u momentu glupo kupovati stan, sredjivati ga i za godinu-dve prodavati ga. To je dobro raditi u nekim slucajevima gde se ceni stanje u kojem se nalazi stan. Ovde kod nas nema mnogo uticaja stanje stana na cenu koja ce se postici pri prodaji. Primetio sam jednu mnogo interesantnu pojavu kod starih stanova. Vecina starih stanova koje se prodaju su u jako losem stanju, sticem utisak da ljudi kad rese da prodaju stan, kao da ga zamrze pa ne zele da uloze banku da taj stan odrzavaju kako treba, a kamoli da ga srede za prodaju.
Tako da je vec uobicajeno razmisljane da stan posle kupovine trebas odmah renovirati i ljudi pitaju samo lokaciju i kvadraturu, tako da skoro svi stanovi iste kvadrature u jednoj zgradi imaju skoro istu cenu.
[ Sceka @ 10.07.2011. 19:55 ] @
Citat: konislav: Imenjace, uzeosi jedan ekstreman primer i njime pokusavas da dokazes pravilo.....
Ma necu ja nista da dokazem a narocito ne nikakvo pravilo, samo pokusavam da ispravim pogresno tumacenje onoga sto kazem. Nikada nisam rekao da se sada isplati kupovina stana ako je cilj neko rentiranje! Samo sam dao primer kako se nekada moglo raditi i to nije usamljen slucaj, taj moj komsija, tako je radilo pola ulice u kojoj sam do nedavno ziveo i dosta nekih koje sam licno poznavao!
Sada se isplati samo ako se kupi stan u izgradnji ako su papiri ok pa se proda kad se zavrsi, razlika u ceni moze da bude od 250 do 350 eura po kvadratu ali da imas puno srece tako da se sve kockice sloze!!! I to ne moze da bude pravilo, odmah da kazem!!! :)
Meni su agenti savetovali da nista ne radim jer je ovako transparentno stanje stana obzirom (to si u pravu) da vecina voli da na svoj nacin sve sredi, od krecenja pa na dalje... Obzirom sta mislim o Agencijama i Agentima mozda i nisu u pravu...
Pozdrav!
[ DrJekyll @ 10.07.2011. 20:57 ] @
Veliki stanovi ne, ali izdavanje malih 30-50.000e stanova se u Beogradu itekako isplati.
[ ventura @ 10.07.2011. 22:59 ] @
Citat: DrJekyll: Veliki stanovi ne, ali izdavanje malih 30-50.000e stanova se u Beogradu itekako isplati.
Odnos cene stana/iznosa kirije je identičan... Za 30.000 evra ne možeš kupiti stan u Beogradu, pa čak ni garsonjeru, a pogotovo ne u delu grada gde bi tu garsonjeru mogao da izdaš nekom studentu...
Tamo gde garsonjeru možeš iznajmiti za 200-300 evra, tamo kvadrat moraš da platiš minimum 2000 evra, plus da uložiš masu para jer je stan obično ruševina... Van centra za te pare možeš da dobiješ velik stan, ali je otprilike krajnja cena identična... Evo prvi oglas na koji sam nabasao u Halo Oglasima:
KARABURMA, Dragoslava Srejovića, 3.5, 90m2+3T+FB, II, EG, tel, parking, KATV, internet, podrum, interfon, nov, useljiv, vlasnik, nova kuhinja i bela...
Cena: 300 €
KARABURMA, Jahorinska, 3.0, 90m2+T, I/2, EG, uknjižen, iz 1970.
Cena: 70.000 €
Znači u prvi stan čovek je uložio bar 15000 evra da ga sredi + cena stana koji je koštao sigurno u rangu kao što je ovaj drugi oglas.. Dakle ovaj što ga rentira bi kiriju spustio i na 250, i to mu dođe onda da mu treba 340 kirija da bi otplatio svoju investiciju iliti nešto više od 28 godina... Bez da uzemo u obzir da će taj stan trebati periodično renoviranje, da će morati da se plati porez, da neće uvek biti 100% iznajmljen nego će neko vreme zvrljiti prazan, čak i bez svega toga ta investicija je opet sumanuta...
Opet kažem, ima ljudi koji to vole, isto kao što vole ljudi da voze Ferarije iako to nema ama baš nikakvu ekonomsku računicu, ali taj što je kupio ferarija neće nikad da ti priča kako je napravio odličnu investiciju već će iskreno reći - volim to, pa šta košta da košta... Za razliku od likova koji kupe tako stanove, pa onda na sav glas trube kako su bog zna kako pametni investitori..
[ DrJekyll @ 10.07.2011. 23:30 ] @
Opet se hvatas za velike stanove, evo imas u oglasima Kalemegdan 30m2 za 250e,
izdavanjem za 20 godina dobijes jos jedan takav.
Znaci prstom ne mrdnes i padne s neba jos jedan.
PS: A ako si mislio na neku varijantu bogacenje preko noci, ta vremena su prosla.
PS2: A da, jel ovo nije Beograd i nije stan za studenta?
http://www.halooglasi.com/nekr...jace-20m2/54002411/oglasi.aspx
[ Shadowed @ 10.07.2011. 23:36 ] @
Jeste, iznajmljivajne stana tokom 20god. je da prstom ne mrdes, al' malo sutra :)
A i da jeste, i da je ta tvoja racunica tacna, opet ti se vise isplati da pare stavis u banku.
[ DrJekyll @ 10.07.2011. 23:37 ] @
Apropo banke, davali su oni svojevremeno i 30% mesecno.........hvala, nikad vise.
[ ventura @ 10.07.2011. 23:38 ] @
Citat: DrJekyll: Opet se hvatas za velike stanove, evo imas u oglasima Kalemegdan 30m2 za 250e,
izdavanjem za 20 godina dobijes jos jedan takav.
Znaci prstom ne mrdnes i padne s neba jos jedan.
PS: A ako si mislio na neku varijantu bogacenje preko noci, ta vremena su prosla.
Super, 30 kvadrata, 250 evra...
Evo oglasa gde se takav prodaje:
KALEMEGDAN, Tadeuša Košćuška, 28m2+T, PR/10, CG, uknjižen, useljiv, orijentisan ka parku, za sređivanje, može i za PP.
Cena: 53.000 €
Kad je napisao u oglasima da je stan za sređivanje, tu verovatno krov samo što nije pao na glavu i treba ti još 15-20 hiljada da bi ga doveo u pristojno stanje kako bi mogao da naplatiš rentu tih 250 evra... Dakle platio si stan 73.000 evra, a godišnje od rente uzmeš 3000 evra... Dakle moraš da ga rentiraš punih 25 godina, sa 100% popunjenosti i bez ikakvog dodatnog ulaganja (što je nemoguće) da bi povratio nazad tu investiciju...
Stavi taj novac u banku gde se kamata renivestira, i za nekih 10-12 godina ćeš duplirati pare... I to pazi, oročena štednja je nešto na čemu se najmanje zaradi, ali eto, čak i sa tim ćeš duplo više zaraditi nego kupovinom stana...
Citat: DrJekyll:
Apropo banke, davali su oni svojevremeno i 30% mesecno.........hvala, nikad vise.
To što se narod generalno sačinjava uglavnom od ovaca to nije ništa čudno...
Generalno kamata trenutno u Srbiji od 5.65% na godišnjem nivou za evre nije ništa specijalno čudno, jer da hoćeš da uzmeš kredit, banka će ti isti taj kredit naplatiti 12%, tako da ona ima i više nego pristojnu zaradu na tome... Sve dok tu ima finansijske logike za sve učesnike, mene to ne brine..
[ Nebojsa Milanovic @ 10.07.2011. 23:42 ] @
Izdavanje stanova je jedna od najneisplativijih stvari u ovom trenutku.
Klijenata nema, cene su mizerne, a vrednost nekretnine pada.
To je par excellence primer bačenih para i gubljenja same supstance, ali to je i normalno nakon što je i Kurta i Murta pre nekoliko godina digao kredit da kupi stan da bi ga izdavao. To je i dovelo do onako ogromnog rasta cene stanova, ali i vrlo brzo do posledničnog pada kirija.
[ DrJekyll @ 10.07.2011. 23:45 ] @
Citat: ventura
i treba ti još 15-20 hiljada da bi ga doveo u pristojno stanje
Mozda ako ces da stavljas mermerno kupatilo, granitnu kuhinju i bambusov parket, aman covece kakvih 20 hiljada evra ulaganja za stan od 25 kvadrata?
[ ventura @ 11.07.2011. 00:14 ] @
Citat: DrJekyll: Mozda ako ces da stavljas mermerno kupatilo, granitnu kuhinju i bambusov parket, aman covece kakvih 20 hiljada evra ulaganja za stan od 25 kvadrata?
Kakvih 20 hiljada ulaganja u predratnu ruinu? Pazi, kada je taj napisao u oglasu da u stan treba da se uloži, možeš da misliš u kakvom je stanju... Ja cenim da u svakom slučaju kada kupiš stan u matoroj zgradi moraš da računaš na:
- porez na prenos
- zamena stolarije
- izolacija/sređivanje problematičnih mesta
- potpuno nova elektro instalacija
- sređivanje zidova nakon el. instalacije, dakle malterisanje/gletovanje/krečenje
- nova voda/kanalizacija
- novo kupatilo
- nova kuhinja, potpuno opremljena + veš mašina
- novi parket/ili kakav već drugi pod
- zamena vrata u stanu
- zamena ulaznih vrata/blindirana/ojačana vrata
i to je samo ono što mi pada na pamet na prvi mah... i sve stavke variraju naravno u zavisnosti od stanja u kom se nalazi taj stan, ali za neki sasvim prosečan stan, recimo kao taj od 30 kvadrata ova cifra opušteno dođe 15-20 hiljada.. ali jedno je sigurno, što manje platiš kvadrat, to više će ti trebati love da ga kasnije upristojiš i obrnuto..
[ anon70939 @ 11.07.2011. 00:25 ] @
Citat: 3way:
Ko je tebe ovlastio da govoris u ime ljudi koji zive kao podstanari?
Da, nasao sam se pogodjen jer zivim u iznajmljenom stanu sa devojkom, a izasao sam iz stana od 100kv. I sta mi fali (osim dela grada u kom zivim, ali to je neka druga prica)?
Ono, nemamo svi tate i mame da nam kupe stanove, a neki od nas razmisljaju unapred pa se plase da uzmu kredit za stan....
Ti imas ogroman problem sa nekim licnim kompleksom. "Ovlastio da govorim u ime ljudi koji zive kao podstanari". Jako glupa recenica. Prvo ne znam kome da se obratim, a drugo zivim kao podstanar dve trecine mog zivota. Na zalost nisam mogao da biram neke skuplje stanove, pa se najcesce desavalo da sa roditeljima zivim bas kao PODSTANAR u jednom delu kuce zajedno sa gazdama odnosno stanodavcima.
Vec par tema citam kako, kako se ono popularno kaze, TROLUJES.... Non stop nesto kontriras veoma agresivno. Pretpostavljam da si jako mlad i to te zabavlja, no dobro. Necu dalje da pricam niti da odgoaram na tvoje buduce prozivke jer nema smisla.
Sto se tice podstanarstva, stvarno na zalost imam previse iskustva, jer nisam nasledio nikakav stan, niti su "mama i tata" mogli da kupe za sebe, a kamoli za mene neki stan.
@Konislave "Ne bih mogao da se slozim sa prvim delom tvog komentara, mada moram priznati da je to generalno tako u praksi i to je uobicajeno razmisljanje o podstanarstvu."
Ja se ne slazem sa tobom. Ili nisi ziveo u Srbiji kao podstanar cesto, ili si imao velike srece pa nisi iskusio lose strane toga.
Elem živeo sam jedno godinu dana u Ženevi. Tamo otprilike par ljudi poseduje veliku vecinu stanova u tom gradu koje iznajmljuju godinama. Cak decenijama neki ljudi zive u istom stanu, placaju kiriju, i nemaju nikakvih problema. Ti vlasnici tih stanova, zaposljavaju posebne sluzbe za odrzavanje tih stanova. Pukim slucajem radio sam moleraj za jednog takvog vlasnika. Dakle, svaka zgrada, ulaz, na oglasnoj tabli ima broj telefona tzv službe koju zovu "Režija", jave za problem u stanu i oni salju sluzbu da poprave ostecenje koje je eto nastalo samo od sebe.
U Ženevi da sam kojim slučajem mogao legalno da ostanem da živim "do kraja života" nikada se ne bih odlučio za kupovinu stana. Stanovi su preskupi. Čak na vikipediji piše da je to najskuplji grad posle Tokija i Osla na svetu. Ljudi recimo imaju prosečnu platu 5000 CHF i nije im teško da odvoje 1000 CHF mesečno za solidan stan. Pogotovo ako tu živi bračni par koji oboje rade. Znaju da iz tog stana nikada niko neće da ih izbaci, da podigne kiriju, da im pravi probleme... A kad bi kupovali stan, mnogo više bi trebali da odvajaju od svog budžeta, a zbog čega? Šta će im na kraju taj stan? Da bi poklonili deci, koja isto mogu lako da plaćaju svoj stan nekada u budućnosti? Bespotrebno...
Poređenja radi, zamisli da u Beogradu, ili Kragujevcu postoji neko ko poseduje 1000 stanova, i ti živiš baš u jednom od tih stanova. Da taj stanodavac nema vremena da te opterećuje svojim glupostima. Da Kirija tim stanovima ne raste 10-20 godina ni dinar. Da kada sklopiš ugovor, ukoliko poštuješ normalne stanarske propise nikada nećeš morati da napuštaš taj stan. Da recimo prosečna plata je 30 000 din, a za taj stan treba da se odvoji 6000 din. Pa ja u tim uslovima ja nikada ne bih davao 200-300E za ratu za stan, nego bih za 60E živeo ceo život u tuđem...
[ DrJekyll @ 11.07.2011. 00:26 ] @
- zamena stolarije
(koliko prozora ima garsonjera? veorvatno jedan to je 100-150e)
(ovo nije moguce uraditi samoinicijativno, ili svi stanari u zgardi ili niko)
- sređivanje zidova nakon el. instalacije, dakle malterisanje/gletovanje/krečenje
- nova voda/kanalizacija
- novo kupatilo
(ovo je OK, ali ovo kosta oko 6-7 hiljada max)
(ovo OK, ali takva garsonjera sa novim stvarima i fensi kuhinjom se ne izdaje za 250)
- zamena vrata u stanu
(koliko to vrata ima u garsonjeri? :) )
(i ovo je 100e)
PS:Znam sad ces ti reci ta ulazna kineska vrata od 100e su smesna, ali tu fensi garsonjeru koju si ti zamislio niko ne pravi.
Citat: ventura
Stavi taj novac u banku gde se kamata renivestira, i za nekih 10-12 godina ćeš duplirati pare...
Pre 3-4 godine ko je stedeo u evrima je bio budala jer ovi sto su stedeli u dinarima su vise zaradili....danas je obrnuto....sa bankom nikad nisi na sigurno na tako dugacak period.
[Ovu poruku je menjao DrJekyll dana 11.07.2011. u 02:46 GMT+1]
[ Miroslav Jeftić @ 11.07.2011. 07:40 ] @
A sa stanom si 100% siguran? Čak i po tvojoj računici čekaćeš 20 godina da vratiš pare, a profit koji si ostvario je stan star 20 godina (ako je kupljen nov) ili daleko verovatnije, stan star 40-50 godina ako je bio polovan Koliko će 2030 i neke vredeti stan star 40-50 godina?
[ Bata @ 11.07.2011. 07:50 ] @
Eh, baš sam bio ponosan kad sam video kako je narasla tema koju sam začeo pre više od dve godine,
pa i zaboravio na to.
Ali rekao bih da je u najvećoj meri zastranila u mutne vode offtopica.
Ja sam kriv. Nisam joj pružio brigu, ni oslonac u razvoju. Sada je kasno...
Ipak, u oko mi je upao sledeći opis:
Citat: Sceka: ...Na primer, on je iz Berana, ona je iz Sjenice, upoznali se na studijama ovde u Beogradu, vencali se i ostali da zive ovde kao podstanari vec vise od deset godina. Sad vec imaju i dvoje dece a zive u malom iznajmljeno stanu sa svim problemima koje to nosi (gazde dosta problematicne...) i druze se sa uskim krugom najblize rodbine koja je na isti nacin kao i oni ovde i skoro nisakim drugim! Nista od zivota Beograda nisu videli ni za vreme studiranja ni za deset godina zivota posle studija! Nikada nisu bili na splavovima, Gardosu, nikada nisu bili u Narodnom Pozoristu... Pojma nemaju o gradu u kome toliko dugo zive a zive dosta tesko, da im nije roditelja koji ih svesrdno pomazu ni oni sami ne znaju kako bi sastavili kraj sa krajem kad je i ovako tesko (to su njihove reci!)!!! I na moje pitanje zasto se ne vrate kod roditelja, ne bukvalno kod njih 'na sisu roditeljsku' nego u Berane ili Sjenicu - odgovor je, ali bukvalno "Ne bi pa kad bi pocrkali ovde!"!!!!!!!! Alo, bre, pa dal' je moguce!!! Ne mogu da verujem a licno sam prisustvovao kad jedna druga osoba opet na moje slicno pitanje (zasto se ne vrati tamo odakle je a znam da ima svoju kucu od 110 kvadrata sa garazom i radionicom van kuce i 4 ara 'dvorista' - bio sam tamo kod njega na rostilju!) odgovorio mi je ljutito "Pa sta, ti mislis ako si rodjen ovde da ti je Bogom dano pravo da samo ti zivis ovde a da mi koji smo rodjeni negde drugo nemamo pravo tu da zivimo nego da umiremo u nasim selima!" - sad ja: "Ma, bre, nema to nikakve veze samnom nego se zalis kako zivis lose, sam kazes da zivis jadno, pa ili lazes a znam da ne lazes a ako je to tako zasto se ne bi vratio tamo gde si odrastao kad imas, bre, svoju kucu i ortaka koji je pozicioniran visoko u Opstini i koji ti je na "moje usi" rekao da moze da ti nadje posao kod njega bez frke (ja slusao i sigurno je tako) kad god budes hteo, samo sam to mislio" a on jos besnje zavrsava sa "Ma za inat i tebi a narocito njemu, moze da se j**e sa njegovom palanackom Opstinom a i ti zajedno sa njim ja iz Beograda ne mrdam i tacka!"!!!! Eto to, takve stvari, takve ljude ne razumem a ima ih nenormalno puno!!!
U meni je ovo izazvalo neku zabavno-ražalošćujuću asocijaciju na neke slične ljude za koje znam.
Ozbiljno razmišljam da postavim posebnu temu na kojoj bih pozvao ljude da daju svoja mišljenja o toj pojavi,
ali sam u nedoumici koji naslov da stavim za takvu temu ?
[ jnk @ 11.07.2011. 08:09 ] @
Zanima me objašnjenje fenomena da su kod nas rente male u odnosu na cene stanova kada poredimo sa EU. U prevodu tamo je mnogo isplativije iznajmljivati stan a opet si i kao zakupac zaštićen i imaš mnogo veća prava.
[ Miroslav Jeftić @ 11.07.2011. 08:17 ] @
Rente su male verovatno zato što veće rente ne bi imao ko da plati A što se tiče stanova, cene su velike verovatno zato što je to jedan od najpopularnijih (ako ne i najpopularniji) oblik ulaganja... ko god ima neke pare gledaće da kupi stan u Bgu ili NSu
[ ventura @ 11.07.2011. 08:49 ] @
Citat: DrJekyll: - zamena stolarije
(koliko prozora ima garsonjera? veorvatno jedan to je 100-150e)
Toliko možda da košta samo staklo.. Cenim da je neki prozor, ne nešto fensi već obična PVC stolarija mnogo skuplji po kvadratu... Takođe taj prozor se ne ugrađuje sam već moraš platiti nekog majstora.. Dakle to je već 500-1000 evra..
(ovo nije moguce uraditi samoinicijativno, ili svi stanari u zgardi ili niko)
Naravno da možeš.. Da izoliraš neki deo iz koga izbija vlaga kako ne bi izbila odmah nakon što si na novo okrečio, i tako sređivanja tog tipa.
(ovo OK, ali takva garsonjera sa novim stvarima i fensi kuhinjom se ne izdaje za 250)
A ko će da ti iznajmi bilo kakav stan bez kuhinje i veš mašine? Jesi ti nekad rentirao stan u životu? Šta sad treba neko ko hoće da iznajmi stan, da uloži 2000 evra u kuhinju, da kupi veš mašinu, i da ga vlasnik istera par meseci nakon toga? Ili čak i da ga ne istera, šta da on radi sa tim, da rastavi kuhinju i nosi sa sobom?
Stan mora da ima potpuno opremljenu kuhinju i veš mašinu da bi ga mogao izdati. Ako to tvoj stan nema, sledeći stan za iste pare ima to sve, tako da će ti stan zvrljiti prazan.
- zamena vrata u stanu
(koliko to vrata ima u garsonjeri? :) )
Imaš vrata na kupatilu/kuhinji... Opet to je sigurno 500-600 evra sa zamenom..
(i ovo je 100e)
Iskreno, možda za te pare uzmeš ok, ali ne nešto preterano kvalitetna sobna vrata, ali ulazna vrata od 100 evra... Da, sigurno će neko hteti da živi iza tih vrata... Opet, možeš da uzmeš neka kineska za 400-500 evra, ali opet dolazimo do toga da je to 500-1000 evra..
Pa da rezimiramo:
- Stolarija, 500-1000 evra
- Sređivanje 500-1000 evra
- kuhinja+ves masina+klima, 2500 evra
- laminat pod, 1200 evra
- elektro/instalacije, 7000 evra
- sobna vrata, 600 evra
- ulazna vrata, 500-1000 evra
Ukupno: 14.300 evra
i to pazi, taj laminat ako staviš to znači da ćeš nakon par godina morati da ga menjaš kompletno jer će biti uništen... Isto je i sa većinom drugih stvar, a ako hoćeš da imaš nešto što će preživeti prvih par godina onda računaj na još +30% na ovu cifru.
[ Slobodan Miskovic @ 11.07.2011. 08:59 ] @
Cena pvc stolarije je niza. Dvokrilni prozor 140X140 je 230e sa ugradnjom. ;)
Kod sobnih vrata si malo snizio cenu jer su kvalitetnija (srednja klasa) min 300e po komadu sa ugradnjom. :)
Ulazna "blindirana" vrata su oko 250e bez ugradnje.
Sto se tice laminata najjeftiniji ugradjen u objekat pre 10 godina i jos uvek je sve ok. Verujem da su sadasnji kvalitetniji za iste pare...
[ DrJekyll @ 11.07.2011. 09:45 ] @
Citat: Ventura
Cenim da je neki prozor, ne nešto fensi već obična PVC stolarija mnogo skuplji po kvadratu... Takođe taj prozor se ne ugrađuje sam već moraš platiti nekog majstora.. Dakle to je već 500-1000 evra..
Evo cena sa prvog sajta:
1200 x 1200 140e
"Cene su u eurima i sa obračunatim PDV-om. Montaža stolarije je također uračunata u cenu. Rušenje i uklanjanje stare stolarije se posebno naplaćuje i to 10-20 eur po otvoru."
Kao sto rekoh, mozes ti u garsonjeru uloziti i 150 hiljada evra, ali ljudi koji rentaju tako ne razmisljaju.
Citat: elektro/instalacije, 7000 evra
A i ovo je biser.
3 stekera, 2 prekidaca za svetlo i kutija osiguraca za 7 hiljada evra?
[ Marko83 @ 11.07.2011. 09:51 ] @
Za laminat je takodje bas preterana cena
Plus pricamo o garsonjeri od 30kvm
1kvm laminata je ~700din znaci za 25kvm je ~200€ a ne 1200€
Ovo za 1200€ je mislio verovatno parket a napisao laminat
A i ovih 7000€ za elektroinstalacije na stanu od 30kvm....hmmmmm
Ali se ipak i pored pogresnih cifara, slazem sa venturom da je kupovina stana zbog zarade veoma glupa
[ bakara @ 11.07.2011. 10:08 ] @
Citat: ventura: Iskreno, možda za te pare uzmeš ok, ali ne nešto preterano kvalitetna sobna vrata, ali ulazna vrata od 100 evra... Da, sigurno će neko hteti da živi iza tih vrata... Opet, možeš da uzmeš neka kineska za 400-500 evra, ali opet dolazimo do toga da je to 500-1000 evra..
Pa da rezimiramo:
- Stolarija, 500-1000 evra
- Sređivanje 500-1000 evra
- kuhinja+ves masina+klima, 2500 evra
- laminat pod, 1200 evra
- elektro/instalacije, 7000 evra
- sobna vrata, 600 evra
- ulazna vrata, 500-1000 evra
Ukupno: 14.300 evra
i to pazi, taj laminat ako staviš to znači da ćeš nakon par godina morati da ga menjaš kompletno jer će biti uništen... Isto je i sa većinom drugih stvar, a ako hoćeš da imaš nešto što će preživeti prvih par godina onda računaj na još +30% na ovu cifru.
Ti racunas ko oni "investitori"
- Stolarija, 500-1000 evra, prozor je oko 150e, ulazna vrata 200-300e klasicna vrata kakva su na stanovima su oko 100e.
- Sređivanje 500-1000 evra...krecenje/gletovanja i stali finis 2-3e po m2
- kuhinja+ves masina+klima, 2500 evra...kuhinja 500 (plafon za garsonjeru), masina+frizider+klima sve za 900e
- laminat pod, 1200 evra cena za ovu garsonjeru je plafon 250-300e
- elektro/instalacije, 7000 evra...plafon je 1000e.
- sobna vrata, 600 evra...verovao ili ne ima ih i za 35e i u opste ne izgledaju lose...ovo nema sanse ni do stotke da bude.
To je sve...neko sposoban moze i ovo sto sma ja naveo da odradi jeftinije.
[ DrJekyll @ 11.07.2011. 10:12 ] @
Bakarine cene su sve realne.
Zaboravio sam da prokomentarisem kuhinju (2m2) od 1500e koju je zeleo ugraditi u garsonjeru...
[ Horvat @ 11.07.2011. 10:36 ] @
od jeftinih, zamrlih seoskih imanja, vi dosli do "kruga dvojke" i to sa cenama od skoro i milju evi za normalniji stan, ili par 100 000 za neku supicu
no, ko kupuje samo jedan stan radi izdavanja, danas, se verovatno bas i nece "omastiti"
ko digne zgradu (sve finansira) i izdaje te stanove/supe(garsonjere) moguce i da hoce, pogotovo ako je blize nekom faxu
[ Sceka @ 11.07.2011. 11:56 ] @
Citat: Bata: Eh, baš sam bio ponosan kad sam video kako je narasla tema koju sam začeo pre više od dve godine,
pa i zaboravio na to.
Ali rekao bih da je u najvećoj meri zastranila u mutne vode offtopica.
Ja sam kriv. Nisam joj pružio brigu, ni oslonac u razvoju. Sada je kasno...
Ipak, u oko mi je upao sledeći opis:
...
U meni je ovo izazvalo neku zabavno-ražalošćujuću asocijaciju na neke slične ljude za koje znam.
Ozbiljno razmišljam da postavim posebnu temu na kojoj bih pozvao ljude da daju svoja mišljenja o toj pojavi,
ali sam u nedoumici koji naslov da stavim za takvu temu ?
Mene to fasciniara vec tridesetak godina... Primera koliko hoces, pocev od moje 'licne' najblize rodbine i rasprave sa njima oko toga... Inace, mislim da je to vrlo vezano za temu, cak, po mom misljenju, jedan od bitnijih razloga "zamiranja seoskih imanja". Znaci, da se razumemo, ne jedini razlog, ima ih sijaset... Samo, mozda, jedan o bitnijih...
Recimo "Zasto tesko ziveti u Beogradu po svaku cenu (ili bilo kom velikom gradu) ako se ima neuporedivo bolja alternativa" ili nesto slicno... Podrzavam otvaranje takve teme...
Pozdrav!
[ Miroslav Jeftić @ 11.07.2011. 12:02 ] @
Slobodno otvori
[ Sceka @ 11.07.2011. 12:37 ] @
Da znas da 'ocu, koliko odmah... :)
Izmena:
Postavio sam temu! :)
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 11.07.2011. u 14:03 GMT+1]
[ ventura @ 11.07.2011. 18:30 ] @
Citat: DrJekyll: A i ovo je biser.
3 stekera, 2 prekidaca za svetlo i kutija osiguraca za 7 hiljada evra?
prekopirao sam tvoju poruku, i pod to sam svrstao sve što ima veze sa elektrikom, instalacije vode, kanalizacija, kupatilo i sl:
Tvoja poruka:
- nova voda/kanalizacija
- novo kupatilo
(ovo je OK, ali ovo kosta oko 6-7 hiljada max)
Citat: bakara:
- kuhinja+ves masina+klima, 2500 evra...kuhinja 500 (plafon za garsonjeru), masina+frizider+klima sve za 900e
Kuhinje po meri od najobičnijeg univera mu dođu oko 250-300 evra po dužnom metru, dakle računaj na bar 3 metra kuhinje, to mu je 750-900 evra
od kuhinjskih elemenata moraš da imaš sudoperu, ploču za kuvanje, opciono rernu, frižider, aspirator, mali bojler..
od ostale bele tehnike ti treba veš mašina i klima..
Ako to sve možeš da kupiš za 900 evra, onda svaka čast...
Citat: bakara:
- laminat pod, 1200 evra cena za ovu garsonjeru je plafon 250-300e
Ja sam u jednom stanu imao 'čuveni' Tarket koji košta tipa 30 evra kvadrat i koji je nakon godinu dana bio totalno uništen... možeš da zamisliš onda koliko će da traje taj od 700 dinara... ali i za taj od 700 dinara moraš da računaš ugradnju, tako da će izaći bar 15 evra po kvadratu...
[ Zoran Milovanovic @ 11.07.2011. 19:14 ] @
Ventura skrenuo si temu totalno. A i mnogo se razbacujes ciframa. I pored toga sto ti procene o sredjivanju gajbe jako lose, OVO NIJE TEMA O TOME.
Samo cu da se osvrnem na jednu stvar, laminat (od 700kinte/mm) ako se postavi kako valja, sluzice 10 godina, bez potrebe za ikakvim odrzavanjem od 1000 i kusur evra. A ako vec izdajes stan, verovatno ili umes ili imas nekoga ko to ume da odradi kako valja, a ne da menjas na svakih godinu dana. Zivim u stanu gde je laminat, zivim 6 godina, nije ni mrdnuo, a postavljen je pre 8 god. A inace stanuju studenti, koji je l' te ne paze na to.
Ono sto hocu da kazem: procene ti nemaju mnogo veze sa realnoscu, osim ako zelis da ti stan izgleda kao najluksuzniji stan u Evropi. ;-)
I u svoje ime, a i ime drugih kojima je ova teme bila jako korisna dok ti nisi naisao, molio bih te da prekines sa offtopicom.
Hvala i svako dobro. ;-)
Pozdrav.
[ Milos911 @ 11.07.2011. 21:02 ] @
Stvarno, mogao bi neko malo da pocisti temu. I ovaj off na kraju, i naklapanje sa profesorkom na pocetku...
[ Miroslav Jeftić @ 17.07.2011. 14:36 ] @
Citat: nedelja 17.07.2011 | 02:54
Kuće i imanja nude i za 5.000 evra
Imanja širom Srbije nude se po niskim cenama. Kompletno domaćinstvo sa kućama, pomoćnim objektima i pet hektara zemlje od 5.000 do 8.000 evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/s...07&dd=17&nav_id=525912
[ HoT_Steppa @ 17.07.2011. 16:53 ] @
Samo je pitanje trenutka (jer je cena vec kriticno niska) kada ce stranci poceti da kupuju ova imanja. Onda ce cena krenuti gore. Nesto slicno kao u Crnoj Gori, samo stostuko jeftinije.
[ Srđan Pavlović @ 17.07.2011. 17:14 ] @
Neka kupuju, sto da ne, bolje da bilo ko to kupi i sredi, napravi nesto,
nego da stoji napusteno i zaparlozeno, od toga bas niko nema nista.
[ Miroslav Jeftić @ 17.07.2011. 17:58 ] @
Mislim i da piše u tekstu da poneki stranci kupuju... a slažem se sa Srđanom, bolje neka kupuju, nego da se to polako ruši samo od sebe.
[ vaske71 @ 17.07.2011. 18:57 ] @
Kod nas dosta kupuju Svajcarci i Francuzi (nasi koji su tamo radeli) u selima blizim gradu (do 15 km) gde naravno imate sve (od asfaltnog puta (sa ponekom rupom na putu ),telefona, struje.kanalizacije i zemaljskog tv signala) i najmanje po 2 do 4 prodavnice u selu koje su dobrosnabdevene .Za sada nema standardne kuce od 100kv/m a da se prodaje ispod 10 000 eura.Kuce nisu oronule i useljive su odmah ali se i veoma brzo prodaju .Hbga ko je spreman da zivi na selu u prirodi a ima sve sto mu treba u toj kuci - ne pita bas mnogo za cenu .
S druge strane sela koja su dalja od 30km (asfalt, telefon - nema kanalizacije, nema zemaljskog signala, ima prodavnica koje rade samo ujutru ) su tuga nevidjena i dozivljavaju poslednje dane ... Tuga a Priroda da vam mozak stane ko na filmovima
[ morihei ueshiba @ 17.07.2011. 19:59 ] @
Citat: Samo je pitanje trenutka (jer je cena vec kriticno niska) kada ce stranci poceti da kupuju ova imanja. Onda ce cena krenuti gore. Nesto slicno kao u Crnoj Gori, samo stostuko jeftinije.
Trenutak je odavno dosao,a da niko nije ni primetio,kao ona zaba sto se skuvala.Medjutim: nije u pitanju samo cena,niko nije blesav da odvoji ni 1e da bi imao nesto sa cim ne zna sta da radi,a sto mu jos usput i zadaje glavobolju - recimo,usele se neki beskucnici,drzava ga juri za neki porez i sto drugih s*anja. A da neko iz neke Svice kupi nesto tako da mu sluzi samo za odmor...nerealno. Evo primera kako je to uradio grof Pietro Arvedi d’Emilei u Doroslovu
http://www.somborskisalasi.rs/...dex.php?grupa=ponuda&id=19 (nisam nasao da imaju web prezentaciju) i to je jedan ozbiljan biznis,ali su postojali preduslovi zato sto je to podrucje tradicionalno steciste italijanskih lovaca,pa je bilo rezona da covek kupi 17 starih kuca(prakticno citavu ulicu) za bedne pare,ali je posle ulozio oho-ho.
Niko vise nije blesav i pun lako stecenih para kao sto su bili Rusi. Ko ima neku staru kucu i ceka cenu na osnovu tih prica...ima da se naceka,a i njegovi unuci ce da se nacekaju.
Cene ce da pocnu da rastu kad se podigne standard,infrastruktura,kultura zivljenja i stanovanja,pa ce ti biti lepse da zivis 10km od grada gde jos cvrkuce poneka ptica,a da imas 15minuta do istog grada dobrim autom po dobrom putu,bez guzvi,da imas kvalitetnu vodu,struju,plin,internet i komsiluk koji ne gomila staro gvozdje u susednom dvoristu,nego da zivis na asfaltu. A to nece da dodje spolja,nego mora da se izgradi iznutra. Onda i cena nece biti toliko vazna,a odrazavace pravo stanje stvari.
[ Mio_1 @ 24.07.2011. 14:50 ] @
Svima vam je promakla jedna neosporna cinjenica, da nije bilo Profesorke da obnovi i udahne novi zivot temi koja je zapocela pre dve godine, mi sada ne bi bili tu gde jesmo ;)
Licno sam zainteresovan za kupovinu, s tim da smatram da je istrazivacki rad i priprema terena od kljucnog znacaja, pa sam mislio da sebi dam jedno 5 godina fore do realizacije plana.
Elem, po poslednjim postovima, nesto se da naslutiti da cu mozda morati da ubrzam citavu stvar zbog nekih tamo stranaca?
Stranci su i sami u problemima, svojim, evo amerika je pred bankrotom (16,000 milijardi dolara duga, malo li je ;=) a ne vidim sto bi neko pored Provanse, Toskane, Seviglie, i ostalih predivnih regija dolazio u zapustena srpska sela, gde jos ne zna ni jezik, ni obicaije?!
[ ArsenLupen @ 24.07.2011. 22:22 ] @
Članak od pre koji dan iz Politike:
Sela puna praznih kuća
http://www.politika.rs/rubrike...Sela-puna-praznih-kuca.sr.html
Kako sve ovo ide u nepovrat govori činjenica: Citat: Koliko su opustela sela u ovom delu Bačke najbolje odslikava broj upisanih đaka prvaka koji je – saznajemo u školskoj upravi – ove godine i do tri puta manji nego krajem prošle decenije.
Profesorici savetujem da se ne upušta u avanturu traženja posla u jakoj ruskoj firmi, Ruje su zaguljene gazde, ova (cirka) dupla profesorska plata na KiM je vrabac ipo u ruci.
[ Marko83 @ 25.07.2011. 08:47 ] @
^^
Bas to
Sedi di si jer.....
[ Mio_1 @ 25.07.2011. 18:27 ] @
Zbog bagatelnih cena kuća, stranci sve češće opsedaju aleksinačku i okolne opštine. Samo neka su dobri i pošteni, zajedno ćemo piti šljivovicu ili votku:
http://www.novosti.rs/vesti/na...-Stranci-nasli-mir-kraj-Morave
U clanku imate informacije od Agencije “Pešić i sin” na prodaju se trenutno nudi po 50 kuća u Aleksincu i isto toliko kompletnih seoskih domaćinstava....
[ Isak666 @ 29.07.2011. 14:06 ] @
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|