Citat:
NoneVi
ako imas prebivaliste u r.srbiji i drzavljanin si r.srbije i ako postojis u vojnoj evidenciji, moras da sluzis bez obzira sto si drzavljanin bih, bez obzira na zakon r.srbije koji kaze drugacije.
to je prakticno iskustvo.
Ako imas SRB i jos neko drzavljanstvo postoje 2 legalna nacina da ne sluzis vojsku:
1. Da imas stalni boravak u toj drugoj zemlji
2. Da si vec odsluzio vojsku u toj drugoj zemlji
Treci nacin, taj da nisi u vojnoj evidenciji je polu-legalan jer po zakonu ti moras da se prijavis ako nisi u evidenciji :-)
Mada, k'o sto Odin D. rece, mozda je najbolji nacin da ne sluzis vojsku u Srbiji da zapravo odes i trazis da sluzis vojsku... Garant nece da te puste :-)
Ovo me je podsetilo na moju pricu jos pre 7 godina, kada mi je trebao nov pasos za napustanje domovine, a tada je moralo da se trazi od vojnog odseka neko uverenje da smes da ides iz zemlje ako si regrut.. tacnije morao si da pises molbu, dakle da ih molis... Odem ja tako u VO kod nekog pukovnika, udjem u sobu - tamo sede dve zene... Ulazi pukovnik, i prelazi na stvar...
Pita prvu zenu "zasto ste vi ovde?" - "Moj sin hoce u vojsku, ima 18 godina, ali kazu da nema mesta"
Pita drugu zeni "a vi?" - "Moj sin ima 27 godina, prete da ce da ga hapse, sta da radim..."
Pita mene - "a ti?" - "Nista, meni treba uverenje za pasos"
...
Epilog? Prvoj zeni, koja hoce da sredi da sin IDE u vojsku kaze "Zao mi je, ali tu nista ne mozemo da ucinimo, popunjeni kapaciteti bla bla bla" - a ovoj drugoj kaze "evo, ja cu da sredim da sve bude OK, ali mora da se javi u roku od 7 dana i da ide u vojsku... ajde bre, mator je nista nece da mu 'fali"... A meni rece kako ce sad da nazove ona piskarala i da mi odobri odlazak na koliko hocu...
:-) Totalno bizarno... a samo je trebao da zameni Slucaj #1 i Slucaj #2 - i da svi budu srecni :)