[ Zarko Silic @ 08.04.2009. 08:58 ] @
Citat:
icobh: Ček, ček... Je li Trendline najlošiji paket opreme kod VW?

Prakticno, DA.

Citat:
dejankr: Upade mi u oči na sajmu da je i Hyundai počeo na i30 da stavlja Michelin pneumatike (Kia to od početka radi na Cee'd-u) dok je jedan od dva izložena Golf-a 6 imao Hankook.

Ne mislim da je Hankook loš ali nekako mi izgleda čudno da korejci beže od korejskih guma a nemci počinju da ih stavljaju na svoje automobile.

Michelin ENERGY je lose resenje za nase puteve. Mislim da nisam vozio losije pneumatike: tvrde, bucne, klizave, skripe u krivini vec nakon par meseci voznje. Prve godine koriscenja su podnosljive (mada na granici) dok se nakon prve sezone toliko "pokvare" da ih je tesko prepoznati. Pogotovo ako se kriju iza naziva Michelin.
Misljenja sam da su bilo koji pneumatici bolji.

Ovo sto sam napisao ne vazi za sve tipove Michelina i vazi samo za nase uglacane puteve kakvi su mahom, bar u Vojvodini.

Citat:
ghost2k3: Sta konkretno znaci "paket za lose puteve"? Jel to kod svih auta ista stvar?

Ovu opciju sam sretao kod VWa i OPELa. Treba proveriti da li drugi proizvodjaci nude ovaj paket. Rec je o posebno pripremljenom automobilu za voznu na pretezno losim cestama. Ima nekoliko stavki promenjenih u odnosu na "standardne" verzije. Uglavnom vezano sa podvozijem i vesanjem.
[ Slobodan Miskovic @ 08.04.2009. 09:41 ] @
Ja imam Michelin ENERGY na Lancia Y i sasvim zadovoljavaju, vrlo sam zadovolja a vozio sam ih po snegu i kisi bez ijednog problema...

Tacnije u pitanju je Michelin Energy Saver:

http://www.michelin.co.uk/mich.../avantages/20070312100246.html
[ Nebojsa Milanovic @ 08.04.2009. 09:46 ] @
Žare, malo sam razmišljao ovih dana o gumama, naročito o toj Mischelin ENERGY. Tačno je to što kažeš, tvrde su i neudobne.

Ali nisu one po tome najgore, ima još gorih, to je najnoviji Mischelin ENERGY Saver, on je još tvrđi.

Sećam se tvojih Barum Bravuris, neverovatno su meke, sigurno je da dobro drže, ne lupaju i udobne su.

ALI, Bravuris zbog te svoje mekoće ima daleko veći otpor kotljanja, što se plaća povećanom potrošnjom i smanjenim performansama, a osim toga i neuporedivo se brže troše od tih Mischelin. Stvar je izbora, da se svako odluči kakvu kombinaciju osobina želi.

Svaka guma je kompromis vrlo protivrečnih zahteva koje različiti proizvođači kod različitih modela na različite načine rešavaju.

Jedino je teško za neki pojedini model naći realne podatke gde se on nalazi u tom spektru osobina, dakle kojima je kod njega dat prioritet, a koje su zanemarene.
[ dejankr @ 08.04.2009. 09:46 ] @
Citat:
zarsilic: Michelin ENERGY je lose resenje za nase puteve. Mislim da nisam vozio losije pneumatike: tvrde, bucne, klizave, skripe u krivini vec nakon par meseci voznje. Prve godine koriscenja su podnosljive (mada na granici) dok se nakon prve sezone toliko "pokvare" da ih je tesko prepoznati. Pogotovo ako se kriju iza naziva Michelin.
Misljenja sam da su bilo koji pneumatici bolji.

Ovo sto sam napisao ne vazi za sve tipove Michelina i vazi samo za nase uglacane puteve kakvi su mahom, bar u Vojvodini.

Cee'd u višim paketima ide sa Michelin Primacy pneumaticima.

Ali dobro, nije mi poenta bila da poredim kvalitet pneumatika nego sam pomenuo ovo jer se skoro u nekoj temi pričalo kako Kia i Hyundai isporučuju tamo neke Hankook i Kumho dok Golf ide sa "pravim" pneumaticima.. Kad ono ispade da ni VW nije gadljiv na korejske gume.
[ Nebojsa Milanovic @ 08.04.2009. 09:51 ] @
Kumho i Hankook su odlične gume, veoma dobro izbalansiranih osobina.

Konkretno sam proučavao modele KH 17 i Optimo K715, verujem da bih ih uzeo pre Mischelina.
[ Zarko Silic @ 08.04.2009. 09:55 ] @
Citat:
dejankr: ...tamo neke Hankook i Kumho dok Golf ide sa "pravim" pneumaticima.. Kad ono ispade da ni VW nije gadljiv na korejske gume.

Tako nesto ne stoji i tako nesto moze pomisliti samo neko ko ne poznaje materiju.

Uostalom, gde se nalaza kaucokove sume ?!

Problem je u tome sto za dobar Michelin moras mnogo platiti. Bar 2 x vise od drugih.
[ Slobodan Miskovic @ 08.04.2009. 09:56 ] @
Evo testa pa koga interesuje i zna nemacki....

http://www.adac.de/Tests/Reife...208708&SourcePageID=209308

i za Bravuris

http://www.adac.de/Tests/Reife...208794&SourcePageID=209308
[ Zarko Silic @ 08.04.2009. 10:00 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Ja imam Michelin ENERGY na Lancia Y i sasvim zadovoljavaju, vrlo sam zadovolja a vozio sam ih po snegu i kisi bez ijednog problema...

Tacnije u pitanju je Michelin Energy Saver:

http://www.michelin.co.uk/mich.../avantages/20070312100246.html

Probaj zimi na tvoju Lanciu da stavis "najobicniju" Tigar Winteru pa se onda pojavi sa komentarima .
[ Zarko Silic @ 08.04.2009. 10:02 ] @

Po takvim testovima sam za svog Seicenta kupio Fuldu (najbolju u tom trenutku). Nikad vise.

Od sada PIPAM gume pre nego sto kupim.

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 08.04.2009. u 17:31 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 08.04.2009. 10:05 ] @
Ma jasno je to ali Wintera je zimska guma a ja nemam gde da drzim dva kompelta guma pa sam uzeo Energy Saver kao neki kompromis.
[ Nebojsa Milanovic @ 08.04.2009. 10:06 ] @
Citat:
zarsilic:
Od sada PIPAM gume pre nego sto kupim.

... i time možeš da utvrdiš samo mekoću, a guma je skup različitih osobina. Ali ako hoćeš baš najmekšu gumu, to nije loš način.

Citat:
zarsilic: Probaj zimi na tvoju Lanciu da stavis "najobicniju" Tigar Winteru pa se onda pojavi sa komentarima .

Naravno, Tigar wintera je takođe vrlo meka guma.
[ Zarko Silic @ 08.04.2009. 10:16 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Ali ako hoćeš baš najmekšu gumu, to nije loš način.

Upravo to hocu i zato napominjem "za nase puteve" gde je ova osobina primarna. Nasi putevi su glatki (pohabani i utabani) i ne trose dovoljno pneumatike. Naime, da bi pneumatik zadrzao svoju prvobitnu osobinu potrebno ga je permanentno trositi (majstorski receno smirglati). Nasi putevi, zbog nedostatka abrazivnog sloja, nemaju ovu osobinu i pneumatike nedovoljno "trose" (smirglaju) vec ih dodatno tabanaju. Nakon jedne ili dve sezone voznje, napadni sloj na pneumatiku postaje sve tvrdji i neudobniji. Pored ovoga i nepovoljniji po pitanju klizanja.

Zbog toga, za ove nase uslove, uvek potenciram meku i trosljiviju gumu.

Jedini Michelin sa kojim sam bio zadovoljan je Pilot Sport 2, ali samo po pitanju udobnosti i performansi. Ne po pitanju cene.
[ Nocni @ 08.04.2009. 10:18 ] @
Da se malo umijesam... kad je rijec o kompromisu izmedju drzanja/mekoce i dugotrajnosti uvijek me je odusevljavao bridgestone... i za putnicki i za terenski program... da ne navodim sad tipove ali kao da ih prave za ove nase uslove exploatacije... odma iza njega, po mom ukusu su dunlop i continental... znam da je previse generalizovano jer ne navodim modele... svakako nije losa ova Zarkova metoda sa pipanjem i naravno date of trade...
[ Zarko Silic @ 08.04.2009. 10:25 ] @
Citat:
Nocni: Da se malo umijesam... kad je rijec o kompromisu izmedju drzanja/mekoce i dugotrajnosti uvijek me je odusevljavao bridgestone... i za putnicki i za terenski program... da ne navodim sad tipove ali kao da ih prave za ove nase uslove exploatacije... odma iza njega, po mom ukusu su dunlop i continental... znam da je previse generalizovano jer ne navodim modele... svakako nije losa ova Zarkova metoda sa pipanjem i naravno datum of trade...

Potpuno se slazem.
Vozio sam ER20 i ER30. Odlicno, ali je i cena takva.
Vozio sam Semperit (Conti) Sportkontakt. Odlicno. Cena onako.
Dunlop (sa silk poziciom). Odlican i relativno jeftin.

Za zimu: Semperit M+S. bez premca. Cena umerena.
[ Nocni @ 08.04.2009. 10:38 ] @
E da, zaboravio sam TOYO, pogotovo za putnicki program ali su one kod nas najskuplje gume a i malo se teze dolazi do njih... skuplje su i od premium michelin klase
[ Zarko Silic @ 08.04.2009. 11:27 ] @
Diskusija se razvila, samo da napomenem da se napisano odnosi na nove pneumatike i da je ispravna kupovina samo novih pneumatika.

Da kojim slucajem, neko ne pomisli kako je napravio dobar pazar, kupujuci polovnjake sa pijace.
[ vladd @ 08.04.2009. 13:12 ] @
Naravno nove gume su za preporuku, uvek.

Kod guma je jos ponajmanji problem izbora, iako deluje suprotno.

To je jedna od retkih komponenti vozila, koja je tehnoloski najvise napredovala, i brendirana imena, uspesna u auto-sportu, drze veoma visoki kvalitet, bez proizvodnih problema, moze se reci nesumnjivo.

Sa te strane, Tigar(i slicni) je u zaostatku, sporo seprtljaju sa napretkom, ali to nadoknadjuju niskom cenom.

Pa ko voli da stedi na svemu, i na gumama, imace prosireni izbor, i vece dileme

Poz.
[ etjen @ 08.04.2009. 13:17 ] @
imam ja jedno pitanje. Trebaju mi letnje gume. Sta da uzmem a da ne bude preskupo. Savetovali su mi Tigar Hitris, utisci o njima?
Inace, dimenzija koja mi treba je 185/60/15 (mada morao bih da proverim za profil, mozda je i 65)
[ vladd @ 08.04.2009. 13:57 ] @
Hitris, Henkok, Sava, to je ono jeftino a solidno.

Proveri brojku 60(inace odnos sirine i visine "profila"), i najvaznije je da proveris datum proizvodnje i vreme dozvoljenog drzanja gume u magacinu, posto ces tesko naci bas najsveziju.

Kod Tigra postoje i klase, koje svi kriju, zbog cene i zarade...

Poz
[ etjen @ 08.04.2009. 14:05 ] @
hvala vladd. Znaci mislis da je Sava jednako ok? Cuo sam od nekih vulkanizera da je tvrdja od Tigra. Ja bih pre nekako uzeo Savu, ne znam zasto, ali ipak mi uliva vise poverenja...
Pogledacu bas i Henkok
[ lancia88 @ 08.04.2009. 19:18 ] @
Pozdrav,

he, he, ja sam za Lanciu Y uzeo sve wintere...a kad bolje razmislim, za sve skoro automobile sam ih i uzeo i jako sam zadovoljan. Najzad prava stvar a da se za pristojnu cenu moze pazariti na svakom cosku.
[ rinenad @ 08.04.2009. 19:19 ] @
Ja već pet godina vozim samo Goodyear na Stilu F1 stari model iz 04, a na Doblu isto GY neke s tri platna. Vjerovali ili ne sa oba sam prešao po 50tkm i prošao tehnički. Naravno na Doblu sam odmah promjenio prednje ali zadnje imaju toliko profila da mi se čini da mogu ići još 20tkm. Dobro bi mi došao savjet za Stilo, moram ih promjeniti ali u svakom slučaju za neke jeftinije jer mi auto samo nizbrdo ide preko 170 km ostalo je šminka. Dimenzije su 215/45/17.
[ etjen @ 08.04.2009. 19:28 ] @
jel zna neko neki sajt sa cenama guma? Nesto nisam uspeo da nadjem ovako na brzaka...
[ Zarko Silic @ 08.04.2009. 20:36 ] @
http://www.netzreifen.de/nrsho...@Allwetterreifen/sSort/oxprice

http://www.autogume.net/
[ rinenad @ 08.04.2009. 21:21 ] @
Šta misliš da kad im se plati karticom pošalju gume kod nas poštom? Ok plati se PDV + carina ako nisu iz EU ali da nisu velike za slanje, ne znam i što misliš o ovim najeftinijim? Vidim ove GY najeftinije jedne imaju oznaku MO, a druge ne znaš li možda koja je razlika? Hvala...
I nije mi jasno Matador skuplji nego neki poznatiji brendovi...izgleda da ne šalju samo u Njemačkoj.
[ inobradovic @ 09.04.2009. 11:26 ] @
sta preporucujete za lagunu 2000kubika za letnju gumu 195/60 15 koju marku i i model prioritet je dobra guma auto se vozi u ch ?
[ etjen @ 09.04.2009. 13:20 ] @
zarsilic hvala za sajt
[ Zarko Silic @ 09.04.2009. 22:15 ] @
Citat:
inobradovic: sta preporucujete za lagunu 2000kubika za letnju gumu 195/60 15 koju marku i i model prioritet je dobra guma auto se vozi u ch ?

Svajcarci imaju specificne puteve. Tamo negde sezdesetih su kupili patent za proizvodnju puteva od Madjara. Da, dobro ste procili: od Madjara. Rec je o Djuli Molnaru koji je prvi napravio smesu za asfalt sa vestackim dijamantom i to patentirao. Ako se vozis po Svici nocu, na vecini puteva mozes primetiti ono zanimljivo svetlucanje kao da su po putevima posuti svitci. Ovakva smesa povecava abrazivna svojstva habajuceg sloja sto ima za posledicu odlicnu voznju, ali i intezivnije trosenje pneumatika. Proizvodjaci pneumatika znaju za ovo pa se na CH pijacu plasiraju proizvodi koji su prilagodjeni ovakvim uslovima te bi arsini (reperi) koji vaze za Srbiju pri odabiru odgovarajuceg, bili pogresni.

Koliko sam uspeo da zakljucim, gledajuci sta se najvise prodaje, rekao bih da Michelin i Pirelli imaju primat.
[ Reno4 @ 09.04.2009. 22:29 ] @
Hteo bih da priupitam učesnike diskusije kako oni to isprobavaju te silne pneumatike? Da li non stop menjate gume ili prelazite milione da sve to znate o gumama? Ovo pitam jer mi se čini da su neke ocene blago rečeno proizvoljne.
[ lancia88 @ 09.04.2009. 23:01 ] @
Pozdrav,

ja imam bar 5 automobila u setu stalno, menjam setove vozila na 3-4 godine kompletno uglavnom i dobijem od guma sto dobijem, a kad menjam onda pratim na onome sto sam promenio, u zadnje vreme samo Tigar na vecini automobila. Ja tako posmatram kvalitet guma. Trkacke gume pratim kroz svoj klub, to se za jednu sezonu vidi, a za pojedine proizvodjace i za dve trke u Kraljevu naprimer....kod motocikala slicno radim, i njih imam nekoliko uglavnom pa tako sticem iskustva.

Nisu bas precizna jer ne vozim sam sva ta vozila iako su moja, ali povremeno vozim i pred zimu na skoro svim vozilima bas se kocentrisem na gume i malo isprobavanja pa dobijam nekakav priblizan ali upotrebljiv rezultat. Tako to ja radim ali ne znam koiko sam ja interesantan za ovo pitanje jer, kako vec rekoh, u zadnje vreme uglavnom drzim Tigar gume i za njih imm neke vrednosti prema licnim testiranjima.
[ indicator1 @ 09.04.2009. 23:15 ] @
Najgore gume koje sam ikada vozio bile su 2 seta Kumho, zaboravio sam oznake ali bile su ekonomska klasa, 13 i 14 na dva auta. Pretvorile su se u plastiku vrlo brzo. Opet, generalno sam najzadovoljniji Goodyear-om, trenutno vozim 15-ce Excellence, odlicna guma, meka, tiha, udobna, ostalo me mnogo ne zanima. Na drugom autu su mi Michelin Energy Saver 16-ce, nemam pokude ali ni pohvale, nekako isuvise prosecna guma. Tigar wintera - dobra guma ali samo za jednu sezonu ili lake automobile, tezi auto ih ucini neupotrebljivim. Sledece gume koje planiram - Bridgestone Touranza ER300.
[ walkerz @ 10.04.2009. 11:42 ] @
Gledajuci cene guma, vidim da je Tigar u proseku upola jeftiniji od konkurencije. Da li je to dobra kupovina, za neku standardnu namenu i prosecnu voznju, guma bi bila i za leto i zimu, konkretno me zanima dimenzija 195/65/R15? Cini mi se da je dobar odnos ulozeno-dobijeno.
[ Zarko Silic @ 10.04.2009. 12:02 ] @
Tigar je dobar u slucajevime:

1. Kada masa vozila ne prelazi 1000 kg i
2. Kad se vozilo cesce koristi (ne stoji na jednom mestu).
[ ivan31 @ 10.04.2009. 12:58 ] @
Tigrova Wintera je jako dobra za zimu ali se mnogo troši ako se vozi leti po vrelom asfaltu. Za dimenziju 195/65/R15 bi Hitris bio dobar izbor. Mnogo je jeftinija od konkurencije a ne zaostaje mnogo po pitanju kvaliteta.
[ Nebojsa Milanovic @ 10.04.2009. 13:19 ] @
Tigrove gume, a naročito Wintera su jako meke.

To znači da solidno drže kolovoz (ne i najbolje, jer im je kvalitet ipak relativno loš), nisu bučne i udobne su za vožnju, ali to nosi dve velike mane:

1. Brzo trošenje

2. Veliki otpor kotrljanja i shodno tome povećana potrošnja (ne puno, ali sigurno da može da oseti i izmeri) u odnosu na tvrđe gume i smanjene performanse auta.

[ walkerz @ 10.04.2009. 13:39 ] @
Citat:
zarsilic: Tigar je dobar u slucajevime:

1. Kada masa vozila ne prelazi 1000 kg i
2. Kad se vozilo cesce koristi (ne stoji na jednom mestu).

Jel' to znaci da se u ovim slucajevima gume (nepovratno) deformisu?
[ Zarko Silic @ 10.04.2009. 14:28 ] @
Tacno tako.

Guma i treba da se trosi, a sto se tice povecane potrosnje goriva, vrlo je relativno. Ima drugih stvari sto na potrosnju u znatno vecoj meri uticu.

Osnovni i prvi razlog je to sto se deformisu i to po nepisanom pravilu. Verovatno vezano za sindrom petak-ponedeljak jer se uocen nedostatak moze pripisati neujednacenom kvalitetu proizvoda koji dolazi iz Pirota.
[ lancia88 @ 10.04.2009. 14:58 ] @
Pozdrav,

a ja vala nikada nisam uspeo da uocim potrosnju povecanu ili smanjenu sa istim dimenzijama guma a itekako merim potrosnju iz puke radoznalosti u raznim rezimima voznje vec godinama. Citao sam i ja o toj povecanoj potrosnji zavisno od prianjanja ali nikad nisam premerio. Svojevremeno sam u verziji jednog davnasnjeg auto-casopisa vozio jednu test-voznju kroz Zagreb da bi se izmerila najmanja potrosnja (sistemom najduze predjenog puta rasciscenim od saobracaja ulicama) i od tada sam naucio da i sirina gume utice, zatim pepreke, rupe, nogen na komandama u momentu neravnine, naglije dodavanje gasa i svasta nesto, ali za istu dimenziju a razliku u potrosnji vozila zavisno od drugih karakteristika sam zaista samo cuo/citao i nikad se nisam uverio u to. Moze biti, ali ja nemam dokaza za to.
[ Nebojsa Milanovic @ 10.04.2009. 15:13 ] @
Da je cilj da guma bude što mekša, sve bi bile takve.

Upravo je obrnuto, savremeni trend je da gume budu sve tvrđe, da duže traju i da daju manju potrošnju.

Zato je najnovija i najskuplja Mischelin guma do sada najtvrđa od svih prethodnih. Čak i njeno ime ENERGY Saver govori da joj je cilj maksimalna tvrdoća, poboljšane performanse auta i ušteda goriva. U nekim označavanjima takve gume se zovu i EKO gume. Negde sam pročitao da je u pripremi i zakon koji će nalagati da svi novi automobili u EU narednih godina imaju te EKO gume.

Lično, nisam baš previše ljubitelj takvog pristupa, ali očigledno da prevladava uverenje da su prednosti takvih guma veće od mana.

Pored svega, treba uzeti u obzir i tip puteva na kojima se guma vozi, jer na našim starim i utabanim putevima takve gume imaju osetno smanjeno prijanjanje, a i osetljivost na rupe u kolovozu i prenošenje udaraca na kabinu je veće.
[ lancia88 @ 10.04.2009. 16:46 ] @
Pozdrav,

bas zato i rekoh da moze biti, samo sto ja to ipak nisam uspeo da premerim. Puno toga govori u prilog takvoj teoriji ali mozda u nekom premeravanju na uzorku od cca 1000km moze da se premeri potrosnja a da na merenje ne uticu drugi faktori jer na uzorcima od 400-600km ja nisam uspeo da potvrdim manju ili vecu potrosnju na istom profilu.
[ vilil1 @ 10.04.2009. 16:55 ] @
To sto michelin ima iza sebe propagandnu masineriju, ne znaci da je to stvarno neka eko guma. Kakva glupost! Smanjuje se potrosnja goriva, samim tim CO2, i to su sada eko gume...wtf...pa prepumpaj svoje gume, i dobices manje prianjanje, manju potrosnju, i manje CO2... Ako su vec hteli neki eko proizvod, mogli su da prave gume na nacin kako ih Nokian proizvodi, a ne ovako jadno da se reklamiraju.
[ Zarko Silic @ 10.04.2009. 22:42 ] @
Oznaka "ECO" na pneumaticima ne znaci da sa njima automobil ima manju potrosnju vec da pneumatik svojim raspadanjem ne ugrozava okolis, ili je po pitanju ugrozavanja u tolerantnim okvirima.

Isto tako ni tvda goma ne znaci stedljiva guma, ali se moze prihvatiti da je dugotrajna. Prelazi vise km od meke.
Otpor kretanja, kao glavni parametar po pitanju potrosnje vozila, u vecini slucajeva je manji kod mekanog pneumatika.
Ovo je relativno lako ispitati merenjem lerlaufa na tvrdoj i mekanog gumi. Ako mekana ide vise, otpor je manji i obrnuto.

Samo da napomenem da jedan pneumatik ima stotinak karakteristika vezanih za fizicka i hemijska svojstva od kojih se u komecialne (kataloske) svrhe koristi svega desetak.

Sto se Michelina tice, niko ne sme tvrditi da je rec o losoj gumi. Tvrdnja se odnosila samo na to da za nase puteve postoji bolji i kvalitetniji odabir. Inace, nisu sve Miselinke tvrde i bucne. Veci i skuplji modeli od Energya su i meksi i tisi.
[ Nebojsa Milanovic @ 10.04.2009. 22:56 ] @
Citat:
zarsilic:
Otpor kretanja, kao glavni parametar po pitanju potrosnje vozila, u vecini slucajeva je manji kod mekanog pneumatika.

khm, khm, ovo baš i nije tako...

Mekana guma doživljava znatno više mikrodeformacija tokom kretanja (jer je, jelte, mekana), i to je ono što pravi povećan otpor, iako otpor i mekoća ne moraju biti baš u direktnoj srazmeri.

Glavna stvar je kvalitet gume. Kvalitetne gume imaju sve osobine dobro uravnotežene i pritom sve na relativno visokom nivou.

Tigar recimo, nema nijednu osobinu bolju od proseka, ali to je postigao ne kvalitetom - nego mekoćom. Zato ima manu da se brzo troši i da daje veliki otpor.
[ Zarko Silic @ 11.04.2009. 00:32 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: khm, khm, ovo baš i nije tako...

Mekana guma doživljava znatno više mikrodeformacija tokom kretanja (jer je, jelte, mekana), i to je ono što pravi povećan otpor, iako otpor i mekoća ne moraju biti baš u direktnoj srazmeri.

To mozas i sam da ispitas.

Imas na autu staru i tvrdu gumu (skripi u krivini i teska na volanu).
Zaletis se do npr 60 i izbacis iz brzine i pritisnes stoperocu.
Kad se vozilo zaustavi, zaustavis stopericu.
Promenis pneumatike i postavis identicne samo nove. Mekane. Kod kojih ima vise mikrodeformacija pri kretanju kako kazes.
Ponovo ponovis merenje, uporedis rezultate i

sam sebi postavis pitanje: kako to?

P.S. Mekani i bescujni GY sigurno ne trosi vise od tvrdog i bucnog Energya. Provereno.

Tigar Wintera je idealna zimska guma za male automobile. Jeftina i dobra.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 11.04.2009. u 01:45 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 11.04.2009. 02:51 ] @
Verujem u taj rezultat, ali to nije dobar primer i ne može se izjednačiti guma tvrda od starosti - i nova tvrda guma.

Stara guma ima razorenu karkasu i mnoštvo manjih ili većih oštećenja i jaja na sebi, tako da je način na koji ona prvi otpor potpuno drugačiji nego kod nove tvrde gume.

I umesto te Mischelin Energy, pogledaj najnoviju i još skuplju Mischelin Energy SAVER, kod nje je to još jasnije. Pogledaj joj tip profila, pogledaj odnos uzdužnih i poprečnih linija, zatim odnos površine šare i površine kanala i sve će ti biti jasno.

I bez pipanja se vidi da je to guma sa najmanjim otporom, namenjena za štednju goriva, što bolje performanse i trajnost. Ali zato je prilično bučna i samo prosečno (čak i malo ispod toga) drži kolovoz.
[ Zarko Silic @ 11.04.2009. 08:31 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: I umesto te Mischelin Energy, pogledaj najnoviju i još skuplju Mischelin Energy SAVER, kod nje je to još jasnije. Pogledaj joj tip profila, pogledaj odnos uzdužnih i poprečnih linija, zatim odnos površine šare i površine kanala i sve će ti biti jasno.

Sa Miselinom sam se igrao jos pre 20 godina, kad sam ih napustio. Danas su mi je ponovo uvalili. Proslo je 20 gorina rada na sarama, usavrsavanju ovakvom, ili onakvom, a ja sam na ovoj novoj osetio isto ono zbog cega sam je i napustio.
Drugim recima, vizuelno se NISTA ne moze ustanoviti. Treba montirari i probati. Ponovo napominjem da je u pitanju Miselin u enteri klasi. Osim toga, posebno ne cenim asimetricni (socijalni) profil. Nakon izvesnog vremena, jos daleko od realne potrebe za zamenom, automobil pocinje "da vuce" u jednu stranu. Kod Miselina je ovo posebno izrazeno.

Citat:
Nebojsa Milanovic: Verujem u taj rezultat, ali to nije dobar primer i ne može se izjednačiti guma tvrda od starosti - i nova tvrda guma.

Ne moze se izjednacavati, da.
Za detaljan test bi mi trebalo nekoliko setova novih guma. Hvala lepo , ali se moze uspostaviti bar mala analogija "meko-tvrdo".
[ vilil1 @ 11.04.2009. 09:06 ] @
Citat:
Oznaka "ECO" na pneumaticima ne znaci da sa njima automobil ima manju potrosnju vec da pneumatik svojim raspadanjem ne ugrozava okolis, ili je po pitanju ugrozavanja u tolerantnim okvirima.

Da ne bude zabune...Michelin reklamira gumu Energy saver, kao gumu koja smanjuje troskove, tj. auto ima manju potrosnju, samim tim je manje CO2.

Citat:
Equates to 1 free tyre in 4 due to its reduced fuel consumption, and 4g/km of CO2 not emitted into the atmosphere(1).

Opet kazem, jadno.
[ Zarko Silic @ 11.04.2009. 09:33 ] @
I drugi proizvodjaci nose "ECO" u svom nazivu. Ako se dobro secam, prvi proizvodjac pneumatika sa ovim epitetom je bio Continetal (EcoContakt) negde tamo pocetkom devedesetih. Kasnije u svoje nazive "ECO" monograme pocinju da stavljaju i ostali proizvodjci, ali degradacija monograma u postapalicu polazi za rukom Michelinu, izmerivsi 4g/km manju emisiju
[ Nocni @ 11.04.2009. 16:38 ] @
Citat:
zarsilic:...Osim toga, posebno ne cenim asimetricni (socijalni) profil. Nakon izvesnog vremena, jos daleko od realne potrebe za zamenom, automobil pocinje "da vuce" u jednu stranu. Kod Miselina je ovo posebno izrazeno...

Ovo je 100% tacno... i tako se desava da imate gume za zamjenu a da nisu ni pola potrosene pa faktor dugotrajnosti skroz otpada... treba obratiti paznju prilikom kupovine

Po meni je mnogo bitnija sama geometrija sare nego tvrdoca i kad je u pitanju dugotrajnost i kad je u pitanju "lezanje" u krivinama... ovdje bi prednost svakako dao bridgestone-u... mozda i ne izgledaju najprivlacnije ali citavi timovi inzinjera su to tako napravili... strasna im je osobina da se pola potrosene gume voze kao da im je prvi dan... najbolje se kvalitet osjeti na teskim vozilima... Sta mislite zasto losi proizvodjaci uopste u programu nemaju gume za vece brzine ili za teske terence... tu ne prolazi nekvalitet...

P.S. Samo jos da pocne polemika oko toga koje se gume brze trose zadnje ili prednje i imace tema 20 strana
[ Zarko Silic @ 11.04.2009. 16:46 ] @
Potpuno tacno. Za dzipove je Duler majka-Jana. Vozi se do celavosti, a jos uvek friska i tiha.
[ Nebojsa Milanovic @ 12.04.2009. 21:24 ] @
Uskoro planiram da menjam gume, i samo par njih mi se sviđaju, tačnije jedna.

To je KUMHO KH 17, a ako ne budem mogao da je nađem onda Continental Eco Contact 3. Treća alternativa je eventualno Pirelli Cinturato P 6.

[ etjen @ 12.04.2009. 21:27 ] @
drugar mi rece da Beoguma ima cesto neke akcije za kesh placanje i pomenu mi Yokohamu. Da li neko ima iskustva sa ''doticnom''?
[ Zarko Silic @ 12.04.2009. 22:02 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Uskoro planiram da menjam gume, i samo par njih mi se sviđaju, tačnije jedna.

To je KUMHO KH 17, a ako ne budem mogao da je nađem onda Continental Eco Contact 3. Treća alternativa je eventualno Pirelli Cinturato P 6.

Dimenzija?
Kakvu voznju voles?

Citat:
etjen: drugar mi rece da Beoguma ima cesto neke akcije za kesh placanje i pomenu mi Yokohamu. Da li neko ima iskustva sa ''doticnom''?

Nekad odlicne, danas prosecne.
(Za standardnu, prosecnu dimenziju i za nase puteve).
[ Ka2 @ 12.04.2009. 22:03 ] @
Ja kada sam bio u fazonu menjanja guma mnogo sam se raspitivao i za Yokohamu sam dobio misljenja da su gume fenomenalne ali se strasno brzo trose. Valjda nisu za nase puteve ili tako nesto, pojma nemam...
[ Nebojsa Milanovic @ 12.04.2009. 22:09 ] @
Sve gume koje subjektivno daju utisak da su "dobre" su zapravo meke. Tipičan primer je Tigar, recimo Wintera.

Ali to nisu gume za bržu vožnju, autoput leti je veliko opterećenje za njih, tada gube čvrstinu, mogu postati i opasne, prebrzo se troše, a osim toga stvaraju veliki otpor, degradiraju performanse i povećavaju potrošnju.

Citat:
zarsilic: Dimenzija?

175/60 R14 H
[ Zarko Silic @ 12.04.2009. 22:45 ] @
Wintera uopste i nije za letnju voznju, a za zimsku je boje sto meksa guma.

Tigrive gume imaju drugi "problem", a ne mekocu.

Citat:
Nebojsa Milanovic
175/60 R14 H

Tezina praznog vozila?

U ovoj dimenziji nemas bas mnogo natprosecnih, a jeftinijh pneumatika.

1. BRIDGESTONE
175/60 R14 79H - RE 88 Potenza

2. VREDESTEIN
175/60 R14 79H - Hi Trac (lepa sara)

3.YOKOHAMA
175/60 R14 79T - A 01 Adrive AA 01

Nesto tvrdje:

1. CONTINENTAL
175/60 R14 79H - Premiumcontact 2

2. UNIROYAL
175/60 R14 79H - R 550 (lepa sara)

3. PIRELLI
175/60 R14 79H - P 6000

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 13.04.2009. u 00:04 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 12.04.2009. 22:59 ] @
Težina praznog vozila je 950 kg, a jeste, to je nezgodna dimenzija..

Kumho izgleda da nema šanse da nađem, moraću da pogledam neke druge...a Mischelin u toj klasi su (pre)tvrde..
[ Zeleni zub @ 12.04.2009. 23:03 ] @
Meni treba par letnjih za pretezno gradsku voznju 175/70/14.
Zbog malog budzeta razmisljam o Tigru.
Po Paracinu nalazim Siguru za 3800/kom, dok je u hipermarketu M**** Hitris 3400/kom. Poslao sam im mail sa pitanjem da li imaju Siguru, ocekujem odgovor, mozda bude jeftiniji od 3400

Ako neko ima savet u '5 do 12' - slusam...
[ Zarko Silic @ 12.04.2009. 23:06 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Težina praznog vozila je 950 kg, a jeste, to je nezgodna dimenzija..

Kumho izgleda da nema šanse da nađem, moraću da pogledam neke druge...a Mischelin u toj klasi su (pre)tvrde..

I Pirelli je tvrd.

Kumho je ruzna u tom profilu.

VREDESTEIN i UNIROYAL su lepe i simetricne.

[ Nebojsa Milanovic @ 12.04.2009. 23:09 ] @
Tvrd je i Continental.

Te koje si okačio prave veći otpor i slabije drže u krivinama.

Kumho je idealna:

[ Zarko Silic @ 12.04.2009. 23:12 ] @
Pa i nije. Asimetricnu ne bih kupio.
[ Nebojsa Milanovic @ 12.04.2009. 23:14 ] @
Gde ti vidiš asimetriju?
[ Zarko Silic @ 12.04.2009. 23:31 ] @
Kako gde? Pa na slici.

i nisam te pitao najvaznije: koliko Km prelazis godisnje?
[ Nebojsa Milanovic @ 12.04.2009. 23:42 ] @
Ja ne vidim nikakvu asimetriju na Kumho...

Continental je asimetričan, ali ne mnogo, to je OK, pomaže i pri kočenju i u krivinama...

U poslednje vreme prelazim znatno manje nego ranije, oko desetak hiljada km godišnje...
[ Zarko Silic @ 12.04.2009. 23:59 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Ja ne vidim nikakvu asimetriju na Kumho...

Ja i nisam rekao da vidis ti. Ja vidim.

(i ovaj Conti je asimetrik)

Citat:
Nebojsa Milanovic: oko desetak hiljada km godišnje...

Onda sto meksu. Pneumatik treba da se potrosi za 3 do 4 sezone.

Citat:
Nebojsa Milanovic:Continental je asimetričan, ali ne mnogo

To ne moze. To je kao kad bi rekao da je zena malo trudna. Nije mnogo.

Ili je asimetrik, ili nije.

[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 00:07 ] @
Hajde objasni gde ti vidiš asimetriju na Kumho, mislim da je samo ti vidiš...

Continental jeste asimetričan, ali onako kako treba.

btw, ne volim ni (pre)meke gume, smanjuju performanse, a i mnogo su, što bi ti rekao, "ljigave"...;)
[ Nocni @ 13.04.2009. 00:13 ] @
Ako oces jeftinije onda uzmi dunlop... imaju one sport...
Ako oces bas dobre i skuplje onda toyo road pro... imaju tu tvoju dimenziju...

Ove koje si ti izabrao su asimetricne i bice da vuku u jednu stranu posle odredjenog vremena... a to umije da nervira prilicno... ja bi ih recimo odma morao zamijeniti

Vecina stranih prodavaca imaju pretrazivac za lager guma... pa koje ti se svide "na oko" onda vidis ima li ih kod nas... OVDJE KLIK

Sto se tice asimetrije... posmatraj otprilike iz centra gazeceg dijela prema krajevima i zamisli da se okrece prema tebi... mislim da ti je tako najjednostavnije objasniti...
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 00:13 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Continental jeste asimetričan, ali onako kako treba.

Nema to: kako treba. Ili jeste, ili nije.

Citat:
Nebojsa Milanovic:btw, ne volim (pre)meke gume, mnogo su, što bi ti rekao, "ljigave"...;)

U to ne ulazim. Ukus je posebna kategorija. Mekana guma ne znaci automatski i ljigava (primer slikovi). Mekana je mekana, a ljigava je ljigava. I tvrtda guma moze da bude ljigava.

Citat:
Nebojsa Milanovic: Hajde objasni gde ti vidiš asimetriju na Kumho, mislim da je samo ti vidiš

Ne vidim je samo ja, vec i drugi koji poznaju pneumatike.

Asimetricni profil nema definisan smer okretanja.
[ rinenad @ 13.04.2009. 00:17 ] @
Čija je ta Kumho guma? Tko je prozvodi?
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 00:21 ] @
Onda ne mislimo na istu asimetričnost, ja mislim na profil, ali i dalje nisi rekao gde ti na toj slici vidiš i asimetričnost i definisanost smera okretanja...Ja i dalje vidim da je Kumho simetričan...

Sve u svemu, ona ima prilično ubedljivo najbolji odnos cena/kvalitet/uravoteženost svih osobina, a Continental je dobra, nešto tvrđa, dosta skuplja.

To su u originalu Korejske gume, možda ih prave na više mesta...
[ rinenad @ 13.04.2009. 00:31 ] @
Već sam pisao ali da ponovim i u ovoj temi, imam odlična iskustva sa GY prešao sam 50000 km i prošao tehnički. Stvarno bi je preporučio svakome. F1 su vrh vrhova, a na jednom vozilu imam i neke jeftinije GY isto su zakon. Za Michelin saver mislim da su bučne(znam) .
Nisam shvatio da li to kupuješ gume ali nemoj Kumho, guma glavu čuva. Par eura više i imaš prave to je sve unutar 15-20e u toj 175 dimenziji po komadu. Mislim da po pitanju gume treba puno raditi na prevenciji, kvalitetno i detaljno upoznati javnost sa ovom materijom.
Ovdje nagađanja nisu dozvoljena
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 00:38 ] @
Slažem se, naravno, ali ove Kumho su veoma dobre ( ne znam za druge modele). Na svim testovima su u samom vrhu, šara je odlična, veoma uravnotežena guma, osrednje meka, čvrsta...

Ali džabe kada se izgleda ne može kupiti kod nas...
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 00:43 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Onda ne mislimo na istu asimetričnost, ja mislim na profil, ali i dalje nisi rekao gde ti na toj slici vidiš i asimetričnost i definisanost smera okretanja...Ja i dalje vidim da je Kumho simetričan...

Nema sta da mislimo ili nemislimo. Profili su precizno definisani. Bez obzira sta ti mislis o tome, ili sta bilo ko drugi misli.

On se vidi i golim okom (iz aviona), ako znas sta se gledas.
Kumho je ASIMETRICAN i nemoj da zbunjujes citalastvo.

Citat:
rinenad: Čija je ta Kumho guma? Tko je prozvodi?

Korea je izvor, a proizvode se jos na par mesta. Uglavnom Istok.

Citat:
Nocni: Ako oces jeftinije onda uzmi dunlop... imaju one sport...

SP Sport su odlicne, ali nece naci u trazenoj dimenziji (mislim, treba proveriti). Pogotovo u H brzinskoj kategoriji.
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 00:47 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Slažem se, naravno, ali ove Kumho su veoma dobre ( ne znam za druge modele). Na svim testovima su u samom vrhu, šara je odlična, veoma uravnotežena guma, osrednje meka, čvrsta...

Ali džabe kada se izgleda ne može kupiti kod nas...

Svaka se guma moze kupiti kod nas. Malo sacekas, ako nema na lageru. Ako ne, onda donesu torbari iz SLO ili HUN.

Sto se testova tice, nemoj se preterano pouzdavati u njih. Objasnio sam to vise puta. Najbolje je isprobati pneumatik.

Pogledaj ovde:
http://www.4gume.com/auto-gume/

AA01 je odlicna guma.
http://www.4gume.com/auto-gume/o-gumi/7217/
(jedna od retkih asimetrika koja, tokom trosenja, ne vuce ni u jednu stranu)
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 00:48 ] @
Evo ja mislim da znam da gledam, ali i dalje ne vidim da je Kumho asimetričan.

Zato okači sliku sa tačno onim delom na osnovu koga misliš da jeste...inače postoji mogućnost da neko posumnja u tvoje znanje...

btw, ne pouzdajem se u testove, naročito ne u njihove "konačne ocene".

Razmatram svaku osobinu pojedinačno, pa uzimam onu gumu čija struktura osobina najviše odgovara onome šta sam zamislio.

btw, Dunlop SP sport sam imao odavno još na Samari, sve četiri nove, bile su odlične...
[ rinenad @ 13.04.2009. 00:52 ] @
Meni po cijeni paše ova Sava Intesa W, šta mislite o ovoj gumi za tu lovu?
http://molydon.hr/info.php?id=6736
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 00:54 ] @
Nevezano od cene, kod te mi ne sviđa što ima suviše naglašene poprečne kanale.

Ova Yokohama A-drive mi se na prvi pogled čini dobra..
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 01:01 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:Zato okači sliku sa tačno onim delom na osnovu koga misliš da jeste...inače postoji mogućnost da neko posumnja u tvoje znanje...

Neso, Neso opet pocinjes kavgu , a ko ne zna?
Nazovi uvoznika i pitaj da li je simetricna, ili asimetricna pa napisi sta su ti rekli.

Samo da ne zavrsi ma modusu?

Citat:
Nebojsa Milanovic:btw, Dunlop SP sport sam imao odavno još na Samari, sve četiri nove, bile su odlične...

To nisu bile "H", a u ovom profilu koji trazis, preporuka je za "H"

INTENSU ce teze naci u trazenoj dimenziji. Inace, profil je odlican za nase puteve.
[ rinenad @ 13.04.2009. 01:03 ] @
Nema ih u toj dimenziji ima c drive i h drive i koštaju 200 i 225 eura, a Sava 100 .
Btw. čekaju se ovdje 15-30 dana.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 01:08 ] @
Citat:
zarsilic:Neso, Neso opet pocinjes kavgu , a ko ne zna?

Ne započinjem kavgu, naprotiv, to ti radiš...

Ja kažem da ova Kumho guma ima simetričan profil, čini mi se da je to očigledno. Ti kažeš da nije, pa pokaži gde nije. Za Continental koji sam takođe okačio, očigledno je da jeste asimetrična.

Dunlop SP sport je, naravno, bio T, sada gledam H...
[ rinenad @ 13.04.2009. 01:11 ] @
Bez ljutnje ali jeste Kumho asimetrična, pa nije ista lijeva i desna strana. Okrenute su suprotno.
Obe su asimetrična na isti način.

Ove obe gume su GY f1 simetrična i asimetrična
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 01:14 ] @
Nema nikakve ljutnje, obratite pažnju na perspektivu na slici...

Pogledajte gornji deo gume ;)

[ rinenad @ 13.04.2009. 01:18 ] @
Možda ovo pomogne svima što sam okačio gore.
Sorry ali to gore je optička varka.
[ rinenad @ 13.04.2009. 01:24 ] @
Evo ti dobar link za Kumho.

http://www.kumhousa.com/Basics_TradePublications.aspx
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 01:24 ] @
E moj Žare, već sam ti govorio da povedeš računa pre nego što daješ takve izjave...

Evo je Kumho KH 17, pa da vidimo da li je simetrična ili ne? ;)

[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 01:26 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Ne započinjem kavgu, naprotiv, to ti radiš...

Ja kažem da ova Kumho guma ima simetričan profil, čini mi se da je to očigledno. Ti kažeš da nije, pa pokaži gde nije. Za Continental koji sam takođe okačio, očigledno je da jeste asimetrična.

Dunlop SP sport je, naravno, bio T, sada gledam H...

Nazovi sutra pa ih pitaj i objavi ovde sta su ti rekli. Osim njih, svaki bolji vulkanizer (bez ingenjerskog znanja) ce ti dati informaciju o simetricnosti.

Ne zapocinjem kavgu ja, vec samo vrsim ispravku onoga sto si rekao. Ako ti ne vidis i ne znas sta se i kako gleda, ne znaci da to neko drugi ne vidi i ne zna.

Svaki proizvodjac u specifikacijama o gumama mora da poseduje podatak o simetricnosti. Ovaj podatak spada u onih desetak koji konfigurisu u komercijalnoj upotrebi.
[ rinenad @ 13.04.2009. 01:28 ] @
Koliko vidim jedina simetrična Kumho guma je KU 33 i ona je nova.

http://www.kumho.com.au/passenger.htm
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 01:39 ] @
Evo jedne slike gde se još bolje vidi da KH 17 ima simetričan profil

rinenad, na tom linku su naglašene samo asimetrične, ali na kraju krajeva to nije ni važno...
[ rinenad @ 13.04.2009. 01:40 ] @
Evo ti testovi, prosječna guma zadovoljava 56%. Kumho 17 guma za male aute, sve piše pa nije ni bitno da li je simatrična.

http://www.testberichte.de/tes...h17_175_65_r14_t_p132845.htmla

Pa kako? U kojim smjerovima su šare da lijeve i desne strane centralnog kanala? Vidiš da su suprotne.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 01:44 ] @
Ne, ne, to nije asimetričnost :)

Asimetričnost je ovo:

Vrlo očigledna stvar
[ rinenad @ 13.04.2009. 01:45 ] @
Ja bih stvarno da znam zbog sebe,možda ja krivo gledam. Vidim samo da su u suprotnim smjerovima šare.

Možda to ne određuje simetriju pa ja valjam gluposti.
[ rinenad @ 13.04.2009. 01:47 ] @
Ne tvrdim da se tako ne gleda ali sve koje sam našao na netu da piše da su simetrične su stvarno simetrične po svemu, nije mi dovoljno da prihvatim kao svoj stav ali moguće.

Zapravo po ovome što ja nalazim postoje samo asimetrične gume i direktne. Simetrične se na ovom linku ne spominju.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 01:50 ] @
Još jedan primer asimetričnosti:

Leva i desna strana su potpuno drugačije, a ne kao lik u ogledalu
[ rinenad @ 13.04.2009. 01:54 ] @
Ok ovo su direktne po specifikaciji, koje su onda simetrične?
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 01:56 ] @
Evo najprostije i da završimo tu priču:

Simetrične su one koje nisu asimetrične, a koje su asimetrične, to se vrlo lako vidi.
[ Nocni @ 13.04.2009. 02:12 ] @
Vidi, ne pricamo o istome... po nama nisu dobre gume koje su projektovane da se mogu voziti u oba smjera i to je to ugrubo... a takva je ova tvoja KH17... cak i ove dvije koje si postavio i koje imaju asimetriju mogu biti odlicne jer imaju simetriju na istoj osovini... kupuju se dvije lijeve i dvije desne... kad posmatras obje gume opet su simetricne... sto kod tvojih nije slucaj nikada...

Ti si tehnicko lice pa razmisli da li se bolje moze konstruisati geometrija sare ako je smjer okretanja poznat ili ako je nepoznat... da ne ulazimo u detalje kao sto je izbacivanje vode, sile koje uticu na sami gazeci sloj u krivinama, ravnomjerno trosenje gume prilikom velike kilometraze itd
Po nama su za nase puteve najbolje kao ove KU23 ili KU33 jer nece vuci u stranu nikada...

Ove tvoje su superiornije prilikom voznje u rikverc

[Ovu poruku je menjao Nocni dana 13.04.2009. u 03:24 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 02:24 ] @
Citat:
rinenad: Koliko vidim jedina simetrična Kumho guma je KU 33 i ona je nova.

Kumho ima nekoliko simetricnih dezena (KU33, KU37,KU25, KU31,...), ali ni jedan nije od ovih cije je fotke postavio Milanovic. Na svim njegovim fotkama rec je o asimetricnom profilu ma koliko to njemu delovalo simetricno.
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 02:37 ] @
Citat:
Nocni: kupuju se dvije lijeve i dvije desne...

Tako je. U slucaju simetricnih pneumatika obicno se kupuju 2 plus 2, medjutim postoje modeli bez definicije IN-OUT kod kojih nije definisana strana i koje se ne prodaju po principu 2+2.

Ujedno je i to dobar nacin da se ustanovi o kakvom profilu je rec. Ako se nazove prodavnica i traze manje od 4 komada i ako prodavac ne postavi dodatno pitanje o polozaju pneumatika, rec je asimetricnom profilu.

Citat:
Nebojsa Milanovic: Evo najprostije i da završimo tu priču:

Simetrične su one koje nisu asimetrične, a koje su asimetrične, to se vrlo lako vidi.

Ne,
nego su simetricne one koje su simetricne, a asimetricne one koje su asimetricne.
[ Tyler Durden @ 13.04.2009. 07:43 ] @
Ova "sporna" guma je asimetricna. Kad bi je presjekao po duzini i onda preklopio, sare se ne bi poklopile. Bar je to simetrija koju sam ja ucio.
Nema veze sto one mozda za nekoga "logicki" djeluju simetricno.

Ja imam Tigrove gume prilicno velikih dimenzija (225/45 R17) i vrlo sam zadovoljan za sada, mada, vozim ih tek mjesec dana. Vidjecemo sta ce da bude kasnije.
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 08:17 ] @

[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 08:25 ] @
Citat:
Tyler Durden: Ova "sporna" guma je asimetricna. Kad bi je presjekao po duzini i onda preklopio, sare se ne bi poklopile. Bar je to simetrija koju sam ja ucio.

Uglavnom da, ali ne mora uvek. Da bi se pneumatik deklarisao kao symmetrycan nije obavezujuce da jedna "vertikalna" polovina uvek bude slika u ogledalu one druge, ali je nepostojanje "leve" i "desne" gume dovoljan uslov o nesimetricnosti. Medjutim, ako su ispunjena oba ova uslova (i ogledalo i levo-desno), 100% je rec o simetricnom profilu.

Primer neogledalastog simetricnog pneumatika:

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=844

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=970

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=843

Primer "levo-desno" pneumatika koji je asimetrican:

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=883

Savrsen primer simetricnog profila:

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=836

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=874

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=881

Zanimljiv primer simetricnog profila:

http://www.need4speedmotors.co...ction=VIEWPROD&ProdID=1000

http://www.need4speedmotors.co...ction=VIEWPROD&ProdID=1013

Zanimljiv primer asimetricnog profila:

http://www.need4speedmotors.co...ction=VIEWPROD&ProdID=1002

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=826 (levo-desno).

Primer prividno vizualno simericnog asimetrika:

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=965

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 13.04.2009. u 10:06 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 09:14 ] @
Što kaže Noćni, jasno da mismo mislili na isto, ja "ogledalnost" ne smatram za asimetriju, jer to ne može da dovede do vučenja u stranu.

Bitna je prava geometrijska asimetrija jer ona može da dovede do nejednakog trošenja i vučenja u stranu. Kada je guma ogledalna, kao ovaj Kumho, toga nema.

[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 09:26 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic
Bitna je prava geometrijska asimetrija jer ona može da dovede do nejednakog trošenja i vučenja u stranu. Kada je guma ogledalna, kao ovaj Kumho, toga nema.

Pa ta guma uopste nije ogledalna vec neogledalna i upravo trosenje takvog i slicnog profila dovodi do vucenja u jednu stranu nakon izvesnog vremena.
Bocna platforma na kojoj je baziran ovaj "tvoj" pneumatik je glavni razlog dinamickom defektu.

Ovakav asimetrican profil ne dovodi do vucenja u jednu stranu:

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=826
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 09:28 ] @
Po meni, nema šanse da se taj Kumho nejednako troši.

I šara, i odnos i oblik kanala i profila sa obe strane je potpuno identičan, što ne važi za ovu koju si ti okačio.

[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 09:36 ] @
To nije povezano sa kanalima na nacin na koji posmatras.

Ako nema sanse, ti je kupi. Ne moze te niko spreciti. Moze te samo upozoriti, sto smo, nadam se, i ucinili.

Bocna platforma koja obezbedjuje dinamicku stabilnost tokom duzeg vremena eksploatacije izgleda ovako:

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=951

Nego,
ne rece nam ti ishod razgovora sa Kumho prodavnicom??

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 13.04.2009. u 10:47 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 09:44 ] @
Nisam saznao ko je uvoznik, treba mi taj podatak, reci ako znaš. Ne vidim drugi mehanizam nejednakog trošenja od onog koji sam napomenuo, zato mislim da se taj Kumho neće nejednako trošiti.

btw, nije jasno na šta misliš na toj slici, gde se tu vide posledice dužeg vremena eksploatacije?

[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 10:10 ] @
Verovatno je ta trazena dimezija za neki Fiat. One su obicno neke leve. Za moj Seicento originalnu gumu sam mogao kupiti samo kod Pirellia i to za cenu jedne koliko kostaju dve ipo slicne dimenzije i profila kod drugih. Na zalost "slicne" pa si malo ogranicen na hi pneumatike u trazenoj dimenziji; tj. ne mozes ih pazariti po razumnoj ceni. Ove Kumho su socijalne gume koje mogu da budu dobre, ali sigurno ne i odlicne.
Kumho nisam vozio, ali sam vozio pneumatike slicnog (skoro istog) dezena i sve do jedne su iskazivale dinamicke anomalije (bez obzira o kom proizvodjacu je rec) nakon prve letnje sezone (po vrucem asfaltu).

http://www.4gume.com/auto-gume/o-gumi/13893/

recnik:

http://www.4gume.com/o-gumama/recnik/

P.S. Inace, Kumho spada u najvece proizvodjace pneumatika za putnicka vozila. Reklamni biser im je 385/15 Z R22
http://www.automagazin.rs/vest...20profilom%20-%20385/15Z%20R22

Ali evo jednog od citata, vezanog za Kumho:

"Uvoznik za Kumho gume je pre par godina bio u Severnom bulevaru, tamo valjda imaju i prodavnicu, ako to jos postoji...
Ali, ja bih ipak pre izabrao nekog drugog proizvodjaca, jer Kumhom uopste nisam bio zadovoljan... Cak bih verovatno pre uzeo i Tigar...
Izbor je ogroman... Zavisi koliko si para spreman da odvojis..."

ili mozda ovo?

"Re:gume u Beogradu
Cene su izmedju 70 i 80 eura po komadu za dimenzije 155/80/15 i 165/80/15 ali nemaju Kumho.Moze i po posebnoj porudjbini ali je i "posebna "cena-nepreporucujem.Takodje info:obicno su "stare "godinu do dve (lageri) ili ti Srp... posla "

Nek se zna. Informacija moze biti od koristi radi otvaranja cetvoro ociju.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 13.04.2009. u 11:48 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 10:36 ] @
Ne bih pravio takve paralele sa drugim modelima, a naročito ne sa drugim proizvođačima sličnog dezena...(!)

Takođe, ljudi jako slabo poznaju gume, čak i oni koji ih prodaju (zato recimo o vrlo mekim Tigar gumama vlada mišljenje da su bolje nego što zaista jesu), tako da se i na lične preporuke ne treba previše oslanjati.

Ako neko kaže da bi pre uzeo Tigar nego ovaj KH 17, to je slično kao kada bi rekao da bi pre uzeo Spačeka nego recimo Golfa, jer mu je Spaček udobniji...(nesumnjivo jeste udobniji, ali...)
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 10:59 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Ne bih pravio takve paralele sa drugim modelima, a naročito ne sa drugim proizvođačima sličnog dezena...(!)

Na nama je da te upozorimo, a na tebi da odlucis.

Citat:
Nebojsa Milanovic: zato recimo o vrlo mekim Tigar gumama vlada mišljenje da su bolje nego što zaista jesu),

Zasto stalno potenciras to mekano je lose. Naprotiv, kvalitetniji i skuplji pneumatici, sa visom brzinskom kategoriom, na primer "V" su uvek mekse po pitanju gazeceg sloja, od "istih", u okviru istog proizvodjaca, cija je brzinska kategorija niza.

Ponavljam: postoje losiji i tvrdji, a postoje bolji i meksi i obrnuro. Da li je neki pneumatik bolji ili losini zavisi od niz drugih parametara pre nego se spomene mekoca. Osim toga vazno je i mesto koriscenja (geografsko podrucije).
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 11:00 ] @
Što se tiče ovog u gornjem postu što si editovao i dodao, ne pada mi na pamet da plaćam neku "posebnu cenu" i da dobijem gume stare par godina...Zato sam u startu i rekao da je mala šansa da se ove Kumho nađu...

Apropo mekoće, jasno je to za višu klasu, ali ovde govorimo o ekonomskoj...Nemam poverenja u (pre)meke gume u njoj...

btw, kum na ProCeed-u ima Mischelin Primacy HP 225/45 x 17 V... Šta misliš, da li bih za njih rekao da su meke? ;)
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 11:07 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:  tako da se i na lične preporuke ne treba previše oslanjati.

Veliki brij rivjua i komentara bas forumskog tipa moze biti nekakav realni reper pri kupovini. Cesto merodavniji od narucenih testova te ga kao takvog ne treba prevremeno odbaciti. Narocito ne, ako se primeti da je rec o licnim iskustvima.

Citat:
Nebojsa Milanovic: btw, kum na ProCeed-u ima Mischelin Primacy HP 225/45 x 17 V... Šta misliš, da li bih za njih rekao da su meke? ;)

Rekao sam to vec nekoliko puta. Jedini Michelin koji bi me zadovoljio je iz familije Pilot i to ne svaki. Michelin je, ponavljam, dobra ili cak odlicna guma, samo nije za ove nase puteve.

Mislim da je za tu klasu automobila i za ove nase uslove maximum maximuma 16" felga i umereni profil: kroz 60 ili eventualno 55.

Ni previse lepo ni previse ruzno, ali udobno i stabilno je 205/60 R15

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 13.04.2009. u 12:31 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 11:30 ] @
Apropo ličnih i forumskih iskustava...Evo jednog iskustva sa tvojom omiljenom Barum Bravuris...;)

Citat:
Barum je jako slican kao Sava.Mnogo su plasticne i na kisi su blagi uzas.

http://cbc.rs/forum/viewtopic.php?f=2&t=12724&start=0

Naravno da to nije tačno, Bravuris je meka guma koja dobro drži, nikako nije plastična...
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 11:39 ] @
Da,
Bravuris je OK. Vozim je cetvrtu sezonu i bolja je od trnutno novog Energya. Cak sam za nju dobio 5 godina garanciju i to napismeno sa pecatom, ako to nesto znaci. Jes da se frljaju kao Kia sa "olakim" garancijama (ko sto rece lancia88 za mecke), ali opet: 5 godina je 5 godina.

Tip je verovatno mislio na Brilijants za koju i ja mislim isto. Ne bih je nikad kupio. Pored svega je i uzasno ruzna na oko. Pih.

I Sava ima ocajnih modela.

Steta sto ne postoji Bravuris u toj tvojoj trazenoj dimenziji. Bilo bi to idealno resenje.
[ vilil1 @ 13.04.2009. 12:32 ] @
Ako bih mogao nesto...Mislim da je @Tyler Durden u pravu sto se tice simetrije guma. I, simetricna guma moze da se stavlja na bilo koju stranu vozila, i zbog takvog nacina rotacije, i najmanje se habaju. Posebna prica su gume sa usmerenom sarom, kojih ima i simetricnih (koje preferira @Nocni), i asimetricnih.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 15:09 ] @
Okrenuo sam par telefona najjačih radnji i evo u najkraćem...

Kumho KH 17 nema šanse da se nađe, uvoznik ne postoji (znači eventualno neki šverc, to je manje poželjna varijanta, ako neko ima takvo rešenje, neka baci na PP).

Svi nude nekoliko poznatih varijanti, od kojih su najbolje, na žalost i najtvrđe, Mischelin Energy Saver i Continental EcoContact 3. Postoji i Pirelli P 6000, ali mu je cena neumesna (duplo skuplja od ove dve....).

Znači, ako hoćeš nešto kvalitetnije, ograničen si na ove dve tvrde gume koji na našim putevima imaju zaista slab grip...

I jedan ineteresantan detalj: u Eurogumi (jedna od vodećih prodavnica) su me ubeđivali da je najmekša Mischelin Energy E3A, guma koja je nesumnjivo među najtvrđim!

Toliko o znanju onih koji prodaju gume....

[ rinenad @ 13.04.2009. 15:15 ] @
Sorry za ono šta sam rekao jedina simetrična Kumho mislio sam na sajtu koji smo gledali.

Naravno da ih ima još, u pravu si.
[ rinenad @ 13.04.2009. 15:19 ] @
Bravo Žarko za ovu sliku Kumho smetrična i asimetrična . Ubih se noćas da je nađem.
[ Ka2 @ 13.04.2009. 17:44 ] @
A kakve su Hankook Optimo K-415 koje sam dobio sa i30 po vasem misljenju ?
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 17:53 ] @
Nešto slabije, ali bolje od svih Tigrova, Sava, Barum Brilliantis i sličnih...
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 18:11 ] @
Citat:
vilil1:@Tyler Durden u pravu sto se tice simetrije guma. I, simetricna guma moze da se stavlja na bilo koju stranu vozila, i zbog takvog nacina rotacije, i najmanje se habaju. Posebna prica su gume sa usmerenom sarom, kojih ima i simetricnih (koje preferira @Nocni), i asimetricnih.

Ni jednda simetricna guma koja se danas proizvodi NE moze da se stavlja na bilo koji tocak. Simetricni provilisani pneumatici mogu da se menjaju samo po principu napred-nazad. Nikako levo-desno.
Ali moram da dodam da sam pre oko 20 godina video simetricni pneumatik koga je bilo moguce postaviti na bilo koje mesto. Ako se dobro secam rec je o jednom dezenu Uniroyala za koji nije postojao DOT podatak tako da je pozicija IN-OUT SIDE bila nedefinisana. Ni u tom slucaju nije bilo moguce menjati tockove levo-desno nego je bilo neophodno skinuti pneumatik sa felne i onda uraditi razmestanje.
Danas su pneumatici precizno oznaceni IN/OUT kao i smer rotacije te se zamena simetricnog profila po principu levo-desno ne moze sprovesti.

Citat:
rinenad: Bravo Žarko za ovu sliku Kumho smetrična i asimetrična :). Ubih se noćas da je nađem.

Nisi ni mogao pronaci. Fotografiju sam napravio ja kako bi docarao razliku medju profilima na ponudjenom primeru.

Citat:
Nebojsa Milanovic:

Znači, ako hoćeš nešto kvalitetnije, ograničen si na ove dve tvrde gume koji na našim putevima imaju zaista slab grip...

Kao sto sam i rekao na pocetku diskusije, ovu dimenziju ces tesko pronaci, a da je za nesto.
Treba pokusati sa torbarima.

Moj favorit za ovu dimeziju bi bio
Uniroyal rallye 550 175/60 R14 79H

http://www.gumik.com/start.html
(rade ga torbari).

Citat:
Ka2: A kakve su Hankook Optimo K-415 koje sam dobio sa i30 po vasem misljenju ?

To su dobre gume za nase puteve.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 13.04.2009. u 19:54 GMT+1]
[ kuntalo @ 13.04.2009. 19:10 ] @
Mali off, i izvinjavam se zbog toga:

Kog proizvođača je na bilbordima reklamirala ona "zdrava" balerina radeći špagu?
[ vilil1 @ 13.04.2009. 19:14 ] @
Ako pogledamo "asimetricnu" na onoj fotograiju sto si ti okacio, a onda fotografiju okrenemo za 180stepeni, dobijamo potpuno isto. Tako da jedna ista strana bez problema moze ici i iznutra i spolja. Za asimetricne vazi ono IN-OUT. Za simetricne ili asimetricne gde je obelezen smer rotacije se slazem.

http://www.tyrepower.com.au/tyre_rotation.aspx

[ bakara @ 13.04.2009. 19:29 ] @
Citat:
kuntalo: Mali off, i izvinjavam se zbog toga:

Kog proizvođača je na bilbordima reklamirala ona "zdrava" balerina radeći špagu?

Mislim bas "kumho"
[ bakara @ 13.04.2009. 19:37 ] @
Citat:
vilil1: Za asimetricne vazi ono IN-OUT. Za simetricne ili asimetricne gde je obelezen smer rotacije se slazem.

Tu je bitno i da li ima usmereni dezen...a sto se tice simetricnoig/asimetricnog dezena nema potrebe za diskusijom pored ovog lepog objasnjenja:

-Simetrična šara

Simetrična šara je ista duž cele površine gazećeg sloja, obe polovine šare su iste.

-Asimetrična šara

Gume kod kojih su naspramne strane gazeće površine različite imaju asimetričnu šaru.

Asimetrične gume su konstruisane tako da ispune suprotstavljene zahteve za dobro prijanjanje i odvođenje vode i na mokrom i na suvom putu. Spoljna strana šare obično ima jača ramena i krupnije blokove što obezbeđuju stabilniju vožnju u krivinama dok je unutrašnji deo zadužen za bolje odvođenje vode. Manji unutrašnji blokovi i veća gustina odvodnih kanala pomažu disperziju vode i toplote.

-Neke gume su u isto vreme i asimetrične i usmerene. Takve gume imaju oznake na bočnom zidu koje
pokazuju ispravan pravac okretanja i
pokazuju koja je unutrašnja a koja spoljašnja strana.

Za razliku od usmerenih guma, asimetrične gume mogu biti montirane na bilo koju pozicju na vozilu. Veoma je važno da prilikom montaže strana sa oznakom outside bude sa spoljne strane i da se vidi na sve četiri gume. Kao i kod usmerenih guma, pogrešna montaža ozbiljno umanjuje njene performanse. Ako pogrešno montirate asimetričnu gumu možete je koristiti samo kao privremenu rezervnu gumu.
Usmerena šara

Usmerene gume su konstruisane tako da se okreću samo u jednom pravcu koji je označen strelicom na bočnom zidu gume i oznakom direction ili rotation. Sam dezen gazećeg sloja usmeren je u smeru okretanja točka.

Usmerene gume imaju odlične performanse na mokrom putu jer potiču od trkačkih guma koje imaju sposobnost da dobro odvode vodu. Ako nepravilno montirate usmerenu gumu, ona se okreće u pogrešnom pravcu – voda ide pod gumu umesto van. Prednost usmerenih guma je ta što imaju dobru otpornost na akvaplaning. S druge strane, zbog relativno grubog dizajna gazećeg sloja smatra se da su usmerene gume bučnije od neusmerenih.

Dobar primer za ove asimetricne/usmerene su svima poznati hitris.
[ vilil1 @ 13.04.2009. 19:45 ] @
@bakara
A poenta toga sto si napisao je? Inace slazem se sa time sto pise.
[ etjen @ 13.04.2009. 19:48 ] @
Citat:
kuntalo: Mali off, i izvinjavam se zbog toga:

ah, moj omiljeni bilbord...Kumho
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 19:53 ] @
Citat:
bakara:  S druge strane, zbog relativno grubog dizajna gazećeg sloja smatra se da su usmerene gume bučnije od neusmerenih.

Da, sve je tacno (http://www.4gume.com/o-gumama/tipovi-sara/) sto su napisali osim ove poslednje recenice.
Naime, "grubost" i buka su podaci koji su vazili za usmerene profile starijeg datuma. Pretpostavljam da je ova konstatacija posledica prepisivanja starih tekstova koje su ovi iz 4gume koristili. Danasnji pneumatici poseduju tkzv. silka mixung koji buku smanjuje na minimum.

Citat:
vilil1: Ako pogledamo "asimetricnu" na onoj fotograiju sto si ti okacio, a onda fotografiju okrenemo za 180stepeni, dobijamo potpuno isto. Tako da jedna ista strana bez problema moze ici i iznutra i spolja. Za asimetricne vazi ono IN-OUT. Za simetricne ili asimetricne gde je obelezen smer rotacije se slazem.

http://www.tyrepower.com.au/tyre_rotation.aspx

Da, naravno. To i vazi za asimetricni. U prethodnom postu si to napisao za simetricnu, sto je netacno, pa sam na to odgovorio.

Citat:
vilil1: @Tyler Durden u pravu sto se tice simetrije guma. I, simetricna guma moze da se stavlja na bilo koju stranu vozila, i zbog takvog nacina rotacije, i najmanje se habaju.

IN/OUT vazi za sve pneumatike.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 13.04.2009. u 21:13 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 20:47 ] @
Evo je guma koju bih kupio:

http://ssl.delti.com/cgi-bin/r...en.pl?typ=R-152492&dsco=33

Ima li neko ideju kako da se "dopela" dovde?
[ bakara @ 13.04.2009. 20:51 ] @
@Nebojsa

Nije mnogo pametno ni traziti neke "egzoticne" gume, jer posle lako moze da se desi da jednu unistis pa da posle ne mozes da uparis gume.
Misli i o tome.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 21:03 ] @
Naravno, ali kao što gore rekoh, ako hoćeš nešto kvalitetnije, izbor je vrlo mali i svodi se na par (pre)tvrdih modela.

Ova je mekša, ali ne previše, osetno bolje drži na našim putevima, čvrsta je, postojana i u celosti daleko bolja od Tigar i sličnih varijacija ekonomske klase...
[ vilil1 @ 13.04.2009. 21:05 ] @
@zarsilic
Pa ja sam i mislio da su obe one Kumho gume simetricne, zato sam stavio navodnike. Razlika je samo u tome sto je ona prva usmerena.

Simetricna sa onog sajta koji si postavio -

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=850

Zasto je ova simetricna, a ona Kumho nije?
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 21:11 ] @
Citat:
vilil1: @zarsilic
Pa ja sam i mislio da su obe one Kumho gume simetricne, zato sam stavio navodnike. Razlika je samo u tome sto je ona prva usmerena.

Simetricna sa onog sajta koji si postavio -

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=850

Zasto je ova simetricna, a ona Kumho nije?

To je asimetricni profil. Ocigledno. Pa tako i pise samo su "a" malo odvojili "stampari".
(Mozda sam trebao izdvojiti fotke i nezavisno postaviti na ES)
[ vilil1 @ 13.04.2009. 21:31 ] @
Hm...evo i za ovu pise da je simetricna-

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=848

http://www.need4speedmotors.co...Action=VIEWPROD&ProdID=868

Mnogo nesto grese. :) Salu na stranu, to bi sve trebalo da su simetricne gume, jer kada se gleda od centra, sare izgledaju isto, a to je odlika simetricnog profila.

Simetricne
Citat:
Gume sa simetričnom šarom mogu da se rotiraju, a prilikom njihove rotacije ne mora se voditi računa na koju stranu vozila se montiraju.

Asimetricne
Citat:
Da bi pružile maksimalne performanse, gume sa asimetričnom šarom moraju biti montirane na odgovarajući način, tako da je prava strana gume okrenuta prema spolja, što se postiže uz pomoć oznaka na gumi. Kod nekih guma šara je istovremeno asimetrična i usmerena, pa će u tom slučaju vozilo imati "levu" i "desnu" gumu.
[ mojmoj @ 13.04.2009. 21:35 ] @
To odvojeno "a" je posledica gramatike engleskog jezika, gde uvek iza reči INTO ide član (a, an). Da je guma asimetrična pisali bi "into AN Asymmetric tread".

Kumho Solus KH16 - simetrična

...the Solus KH16 tires feature an all-season tread compound molded into a symmetric tread design...
http://www.euroshina.com.ua/en/tyres/Kumho/Kh16

Firestone TZ 300 - simetrična

The dynamic shaped blocks and longitudinal grooves on the symmetrical, non-directional tread pattern...
http://www.forum-auto.com/pole...ique/section13/sujet390500.htm

[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2009. 21:43 ] @
mojmoj, u pravu si naravno, ne znam zašto se toliko priča o (a)simetričnosti, kada je to vrlo očigledno...

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 13.04.2009. u 23:32 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 22:06 ] @
Citat:
mojmoj: Firestone TZ 300 - simetrična

The dynamic shaped blocks and longitudinal grooves on the symmetrical, non-directional tread pattern...
http://www.forum-auto.com/pole...ique/section13/sujet390500.htm

Svega ima. Ne znaju svi razliku po pitanju simetricnosti. Na netu postoji bezbroj i ovakvih i onakvi komentara

Ovde, recimo pise da je asimetricna, sto i jeste.
http://www.pneumatiky-pneu.eu/firestone/firestone-tz300_1222.html

"čtyři podélné drážky a dynamicky tvarované bloky v asymetrickém nesměrovém dezénu propojené s dlouhými příčnými "

Uvidom u fabricku dokumentaciju se moze doci do preciznog podatka o pneumaticima. Net podacu su pretezno trgovackog karaktera.

Citat:
vilil1

Gume sa simetričnom šarom mogu da se rotiraju, a prilikom njihove rotacije ne mora se voditi računa na koju stranu vozila se montiraju.

Da bi pružile maksimalne performanse, gume sa asimetričnom šarom moraju biti montirane na odgovarajući način, tako da je prava strana gume okrenuta prema spolja, što se postiže uz pomoć oznaka na gumi. Kod nekih guma šara je istovremeno asimetrična i usmerena, pa će u tom slučaju vozilo imati "levu" i "desnu" gumu.

Obrnuto je. Simetricne NE mogu da se rotiraju i pri njhom premestanju se MORA voditi racuna o strani.
[ tdusko @ 13.04.2009. 22:12 ] @
Citat:
-Simetrična šara

Simetrična šara je ista duž cele površine gazećeg sloja, obe polovine šare su iste.

-Asimetrična šara

Gume kod kojih su naspramne strane gazeće površine različite imaju asimetričnu šaru.

Svako ko ima 8 razreda osnovne skole zna sta znaci simetrija i osa simetrije. Ova definicija simetricne i asimetricne sare kojom se rukovode na sajtu 4tyres prilikom klasifikovanja je blago retardirana.

Ako je nesto simetricno, njegova leva i desna polovina moraju biti kao lik u ogledalu, a ne "obe polovine sare su iste.
[ mojmoj @ 13.04.2009. 22:45 ] @
[/quote]
Citat:
zarsilic: Svega ima. Ne znaju svi razliku po pitanju simetricnosti. Na netu postoji bezbroj i ovakvih i onakvi komentara

Ovde, recimo pise da je asimetricna, sto i jeste.
http://www.pneumatiky-pneu.eu/firestone/firestone-tz300_1222.html

"čtyři podélné drážky a dynamicky tvarované bloky v asymetrickém nesměrovém dezénu propojené s dlouhými příčnými "

Uvidom u fabricku dokumentaciju se moze doci do preciznog podatka o pneumaticima. Net podacu su pretezno trgovackog karaktera. Obrnuto je. Simetricne NE mogu da se rotiraju i pri njhom premestanju se MORA voditi racuna o strani.

Upravo tvoj post pokazuje da na netu ima "svega". Podatak da je guma Firestone tz300 simetrična se nalazi na zvaničnom bridgestone sajtu (link ka stranici ima u linku iz prethodnog posta), u rečenici identičnoj citiranoj u mom prethodnom postu.

E sad, ako ovi iz Bridgestone-e ne znaju šta je simetrična guma a šta ne, onda ko zna.

[ Zarko Silic @ 13.04.2009. 22:47 ] @
Citat:
tdusko: Svako ko ima 8 razreda osnovne skole zna sta znaci simetrija i osa simetrije..

Ne pise svakome u profilu kojom sloskom spremom raspolazu. Vrlo je moguce da postoje i oni koji nemaju zavrseno osnovno obrazovanje. To ne znaci da ne smeju ucestvovati na forumu.

Citat:
mojmoj:Upravo tvoj post pokazuje da na netu ima "svega". Podatak da je guma Firestone tz300 simetrična se nalazi na zvaničnom bridgestone sajtu (link ka stranici ima u linku iz prethodnog posta), u rečenici identičnoj citiranoj u mom prethodnom postu.

E sad, ako ovi iz Bridgestone-e ne znaju šta je simetrična guma a šta ne, onda ko zna.

A na kom se sajtu nalazi informacija da je KH17 simetricna? (Proizvodjac na svojoj stranici ne daje podatak o simetricnosti).

Firestone TZ 300 ne ispunjava ni jedan kriterium da bi se mogla nazvati simetricni pneumatik.
1. Sami su napisali da je non-directional sto iskljucuje simetricnost
2. Ne postoji leva i desna. (Simetricne moraju poznavati ovaj pojam).
3. Leva i desna strana po uzduznoj osi nusu slike u ogledalu. Optiscka simetrija. (Golim okom vidljivo).
4. Ne poseduje dinamicku simetriju. (Kanali na bokovima stoje pod razlicitim uglom u odnosu na osu kretanja).

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 14.04.2009. u 00:51 GMT+1]
[ mojmoj @ 14.04.2009. 06:41 ] @
Evo na ovom linku imas malo više šta je simetrična guma(i šta je asimetrična, i kombinovanje (a)simetrije i (ne)usmerenosti), pa će ti valjda biti jasno, a i ostalima.
Odgovor je od čoveka koji ima 30 godina iskustva u dizajniranju, proizvodnji i testiranju guma.
http://en.allexperts.com/q/Tires-2359/white-walls-1.htm
[ Zarko Silic @ 14.04.2009. 09:47 ] @
Pretpostavljam da je Berry nacinio lapsus u svom postu i da mu je neko, kojim slucajem u narednom postu, skrenu paznju, verovatno bi se ispravio. Na oficialnim sajtovima proizvodjca pise obrnuto. Tako na primer Kumho asimerticni profil oznacava znakom za asimertiju dok za simetricni ne koristi izras “symmetric” vec bas izraz “Directional” i koristi simbol za isti. Ovako je pravolno.

http://www.kumho.com.au/passenger.htm

Kao sto sam vec napomenuo na NETu postoje razne informacije. Cesto kontradiktorne. Kao na primer ova:

i

Naravno, biblija nije tacna.

P.S. Da bi neko poznavao tehnologiju, mada je ovde rec o terminologiji u "gumarstvu" nije potrebno tridesetogodisnje usavrsavanje. Ovo su osnovne i jednostavne stvari. Ako bi se kojim slucajem diskusija razvila dalje, sto smatram da ovo ipak nije mesto za takvu raspravu, tek onda bi se eventulno ukazala potreba za nesto "vise iskustva", ali ni tad ne za 30-ogodisnjem.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 14.04.2009. u 11:09 GMT+1]
[ vilil1 @ 14.04.2009. 10:23 ] @
Zarko...gresis! To "Unidirectional" na engleskom znaci "usmereno".

Citat:
Main Entry:
uni·di·rec·tion·al
Pronunciation:
\ˌyü-ni-də-ˈrek-shnəl, -dī-, -shə-nəl\
Function:
adjective
Date:
1883
1 : involving, functioning, moving, or responsive in a single direction <a unidirectional microphone>
2 : not subject to change or reversal of direction
— uni·di·rec·tion·al·ly adverb
[ X Files @ 14.04.2009. 10:29 ] @
Ja bih se vratio na naslov teme (nadam se da to nije off-topic, jer se trenutno vodi rat oko simetrije :D)

Ovako:

1. prelazim 15,000 km godišnje
2. koristim uvek LETNJI SET (sve 4 iste) i ZIMSKI SET (sve 4 iste)
3. uglavnom ne divljam autom po putevima
4. PUG 406-ica je u pitanju, gume 15-ice.

Letnji set vozim otprilike 10,000 km/god a zimski set oko 5,000 km/god. Do sada sam uvek kupovao gume u klasi od max 60-tak evra po komadu: Tigar, Sava, Matador, Barum, Fulda. Sve ove gume su prelazile recimo 25,000 - 35,000 km, sto sam i ocekivao, a to znaci potpunu zamenu posle 2 ili 3 godine, odnosno amortizacija guma mi je oko 10E mesecno, sto mi je prihvatljivo.

Trenutno su mi oba seta od Save (Intensa + Eskimo) i nisam primetio ni jedan razlog zbog koga bih se pokajao. Ovu zimu sa snegom i ledom sam progurao kao da nepogoda nije bilo (cesto sam na putu pre putara), a sa letnjim nisam doziveo ni jedan trenutak gubljenja kontrole nakon ostrijih kocenja.

Posto NIKADA nisam imao skuplje (bolje) gume od klase koju sam pomenuo, pitam - sta bih ja dobio (i da li bih dobio spram mojih potreba) recimo kada bih se odlucio da kupim skuplje gume u rangu od 120+ E po komandu?

Da li to znaci duzi vek gume ili ravnomernije habanje ili bolje prijanjanje ili bolja otpornost na udare? Drugim recima, pokusavam da ukapiram da li je moja sadasnja strategija oko izbora guma optimalna ili moze i bolje...

Što se tice onih gore pomenutih guma koje sam imao, ubedljivo najgora je bila Fulda (iako sam čuo hvalospeve o njoj). Inace, to nije bilo samo moje misljenje, vec i misljenje jednog vlasnika servisa, koji je Fuldu kupio iste godine kad i ja. Obojica smo dosli do zakljucka da je nakon mozda 1000km, potrosen "gumeni" deo gume a da je ispod ostala nekakva plastika najgore vrste. Klizavo da klizavije nije moglo biti. Napomenucu da se ta guma UOPSTE nije potrosila, vec sam jedva cekao da barem koliko s njom prodjem (da se ne osecam prevarenim) pa sam je s zadovoljstvom zamenio.

Ove ostale su imale neke svoje price, ali su subjektivne:

1. prva Tigar guma je bila odlicna (30,000), druga se potroslila brzo 20,000 (s time sto mi je i trap na tadasnjem Pasatu B3 bio totalno van centra)

2. Matador (Aqiulla, ili tako nesto) se trosila ravnomerno, ali nije trajala ni kilometar preko 25,000. E da, jedna prednja je bila negde 'presecena' pred sam kraj svog zivota pa je 'brujala' kao da je lezaj u pitanju. Zbog nje sam i lezaj promenio za DZ.

3. za ove druge se vise i ne secam.

[ Zarko Silic @ 14.04.2009. 10:34 ] @
Citat:
vilil1: Zarko...gresis! To "Unidirectional" na engleskom znaci "usmereno".

Ako znaci to, onda OK.
[ vilil1 @ 14.04.2009. 10:54 ] @
@X Files
Da li bi mogao da napises koje su Tigar bile dobre, a koje lose? Mislim na model. Ja bih sada trebao da kupim nove gume. Ranije sam imao neke Dunlop sport. Spolja ok, ali iznutra uzas. Pune cvoruga velicine decije pesnice. Onda sam presao na Nokian, odlicne gume, pa upadnem u rupu... znate ono, Beograd put isece asfalt, i ostave tako, padne kisa i naravno ja upadnem. Izbije klobuk, i ajd' nove...Posle mesec dana isto...Sada sam resio da batalim skuplje gume, ne isplate se u ovim nasim uslovima...Pogotovo sto ne vozim brzo.
[ X Files @ 14.04.2009. 11:08 ] @
Tigar sam imao i letnje (oznaku moram da pogledam u svesci, ne znam vise napamet) i zimske. Zimske su bile Wintera. Veruj mi na rec, te Wintera su izgurale 4 zime, sto je po meni previse zbog starenja gume, a eno ih na nekim felnama u podrumu, deluju potpuno ocuvane. Nisu znacajnije izgubile svojstva prijanjanja.

One Tigar sto su se pohabale verovatno se nisu pohabale zbog loseg kvaliteta, vec zbog mog lose centriranog trapa.

Inace, meni su Tigar gume ruzne :) Nekako su previse zaobljene po bokovima, mada je to sasvim subjektivna karakteristika :)

Kada su u pitanju Tigar gume, jedno vreme je bila neka fora u klasi. Postojale su gume I i II klase (sto pise na gumi), a prodavci su ih na kvarno prodavali po istim cenama, pravili se ludi, kao nisu znali ("nisam ja vlasnik, nego moja zena, a ona nije tu"). Cak su pokusavali i da sastruzu onu drugu vertikalnu crtu :) Ne znam kako je sada, ali opet pazi i na taj faktor, ja ne bih znao da me lokalni vulkanizeri nisu upozorili...
[ komosarz @ 14.04.2009. 15:38 ] @
Momci da i ja nesto napisem iz licnog iskustva.Gume su uglavnom 165/65x14,165/70x14,155/70x13,175/60x14 znaci komercijalne i jeftinije gume.Jedino sto sam vozio dunlop sport od skupljih i mogu reci da su gume neprevazidjene jer izvanredno drze i na mokrom i na suvom putu.Zatim vozio sam i michelin energy koji je prve 2-3g.bio odlican,a zatim se totalno lose ponasao na mokrom putu,kao da se ogulio onaj prvi sloj i dosao do nekog drugog koji je napravljen od druge vrste gume.Zatim sam kupio 4 henkoka,sa njima sam bio zadovoljan sa drzanjem i na mokrom i na suhom putu,jedino sto su bile uzasno tvrde.Poslije sam uzeo 2 fulde i mogu reci da su gume extra,mekane i dobro drze i na suvom i na mokrom.Potom sam uzeo 2 nove trayalke i stavio ih na ocevog yuga i prijatno su me iznenadile jedino u extremnim situacijama su mnogo skripale sto znaci da jos uvijek u sebi imaju plastike,ali cijenom od 36km(18 eura) su prihvatljive.Na red su dosle i 4 tigar sigura.Gume sam platio 30eur po komadu,a iskustvo je sljedece.To je srednja guma,mekana koja se dobro ponasa u svim uslovima,jedino ako stvarno pretjerujete dolazi do blagog ne opasnog proklizavanja.To su bile ljetnje a sad cu nesto napisati i o zimskim.Posto mi zimske traju duze od ljetnjih nisam mogao da ispitam vec samo 2-3 vrste.Prva u redu je sava eskimko s3 i stvarno je dobra i po snijegu i po ledu,jedino po mokrom putu nije me zadovoljila jer je bila izuzetno klizava.Sad trenutno vozim(skinuo sam ih)matadora+silika i po meni su lose ,po suvom i po mokrom i po snijegu,a po ledu su totalno lose.Po uzbrdici gdje su me savine s3 uzvlacile bez ikakvih problema matadoru sam morao dodati lance ili me je neko morao pogurati.Da napomenem da uz istu uzbrdicu ljudi koji su imali winteru bez ikakvih problema su uzlazili.Ovo su licna iskustva,a ne reklame ili antireklame za pomenute proizvodjace guma.
pozz
[ skorohaker @ 14.04.2009. 17:40 ] @
U dimenzijama 175/70/13 sam zimi vozio M+S Kleber Krisalp, Winteru i Barum Polaris 2. Najbolje utiske imam sa Barum, mada ni Wintera nisu bile lose a nisam primetio da se nesto posebno trose iako su bile pozadi 2 leta. Leti sam koristio Firestone F590 FS i njima sam prezadovoljan, posebno su dobre po mokrom kolovozu. Jedino bih bas preporucio da se zaobidju pomenute Kleber.
[ milancle @ 02.05.2009. 09:22 ] @
Pozdrav svima
Posto i ja trazim gume za svoj auto, iscitah skoro ceo forum i na kraju sam se odlucio pa vas pitam za misljenje i eventualna iskustva. Rec je o Goodyear OptiGrip 195/65/15 cena 6200. Kazu da je novi model koji ima "dve sare", tj. dva gazeca sloja, pa kad se pocepa prvi onda se trosi drugi navodno istih karakteristika kao i prvi?! Prvo nisam bas bio spreman za eksperimentisanje ali posto verujum tom ko mi je preporucio resih da uzmem pa sta bude. Misljenja o njoj?
[ vladd @ 02.05.2009. 11:14 ] @
To je nova tehnologija ciljne izrade gume.

Optigrip zadrzava dobar akvaplaning i nakon vece istrosenosti, odnosno akvaplaning mu je solidan do visine sare 1,6mm.

U sklopu odnosa prema gumama, tekucih zakona, za nase terene je izuzetno dobra guma, cak i s obzirom na nasu sklonost da vozimo na gumama do celavosti izgleda F1 gume.

To joj je najveci kvalitet i prednost u odnosu na konkurenciju (po ceni i klasi)...

Poz
[ Zarko Silic @ 02.05.2009. 12:15 ] @
Ako su to ovi pneumatici:

http://eu.goodyear.com/home_en/optigrip/

deluju solidno kao i svaki simetricni profil. Pre kupovine uporedi ih sa ostalim iz GY programom, na taj nacin sto ces ih opipati, mada licno ne verujem da postoji los simetricni provil.

I ne zaboravi da ces imati 2 leve i 2 desne tako da ces zamenu moci vrsiti samo na ovakav nacin

Malo je neobicno sto se ne nalaze na zvanicnom GY sajtu?
[ Deep|Blue @ 04.05.2009. 12:06 ] @
Sa svim postovanjem @zarsilic, mislim da gresis jer poistovecujes direkcione i simetricne gume.
Naime, svaka direkciona guma ne mora nuzno da bude simetricna.
Isto tako svaka simetricna ne mora nuzno da bude direkciona.

Koeficijent otpora kotrljanja kod mekanih guma je generalno veci nego kod tvrdih.

@Nebojsa Milanovic
Navedeni Kumho je asimetrican, bez obzira kako ko posmatra simetriju.

I na kraju jedna pohvala za kumho, ako nije problem.
Posle 3-4 modela kumha zimskih i letnjih, zbilja moze da se kaze da su dosta udobne i pouzdane. Sasvim pristojna guma.
Steta sto kod nas ne postoji pristojan uvoznik, ali dosta njihovih modela jeste za preporuku.
Mishelin Energy nije los, malo bucnija mada je klizava pri nizim temperaturama (Kad ode prvi sloj).
Savine zimske su mi se izdeformisale su se u drugoj sezoni. Malko klizave. posle toga nisam imao zelju da ih vise isprobavam.
Tigrovi modeli .. uglavnom pristojni za te pare.
Vredestein odlicni modeli, steta sto uvoznici kod nas forsiraju cene. Inace u kombinaciji sa Mishelinom, pre bih isao na vredestein.

[Ovu poruku je menjao Deep|Blue dana 04.05.2009. u 13:17 GMT+1]
[ Zeleni zub @ 08.05.2009. 15:04 ] @
Pod ostale osobine evo o egzotici/ceni.

Prijatelj kupio novog Megana, gume su neke Michelin pilot primacy, alu felne 16"...
Lepo, fino - ali sa 80 uleti u rupu i unisti gumu. Najpre mu nisam verovao da je isao samo 80. U Paracinu nije mogao da nadje takvu gumu, samo da se poruci, cena je bila nesto preko 12000 dinara. Preko neke veze nadje u BG za ispod 10000 din.
Drugi put se vozimo nas dvojica, 60 na sat i opet pokupi rupu. Guma se izduje i kasnije bude spasena, ali se iskrivi Alu felna. Jos 20E

Nisu nasi putevi za bolje od Pinca ili Nive
[ aleksandar k @ 12.05.2009. 09:34 ] @
Kakve su gume Hankook RADIAL RA 07 , jesu li letnje, zimske, kakve su za nase puteve, jesu li dobre na mokroj podlozi,.. ???
[ Zarko Silic @ 12.05.2009. 09:51 ] @
Citat:
Deep|Blue: Sa svim postovanjem @zarsilic, mislim da gresis jer poistovecujes direkcione i simetricne gume...

Ne poistovecujem. Gde sam to napisao? Usmerene su jedno, a simetricne drugo.

Citat:
Deep|Blue
Naime, svaka direkciona guma ne mora nuzno da bude simetricna.

Naravno. Veoma mnogo asimetricnih pneumatika poseduju usmerenje. Na primer gotovo sve iz Michelinovog programa u visim klasama.

Citat:
Deep|Blue
Isto tako svaka simetricna ne mora nuzno da bude direkciona.

E, ovo je vec nesto drugo. Daj mi bar 3 primera pneumatika za putnicki i letnji program (ne danasnjh jer danas ne postoje) koji su simetricni, a nisu usmereni. Ja znam za 2 u poslednjih 30 godina. (Slik se naravno ne racunaju )

Simetricna mora da bude usmerena.

Citat:
Deep|Blue
Koeficijent otpora kotrljanja kod mekanih guma je generalno veci nego kod tvrdih.

Nije generalno, ali pretezno jeste. I nije rec o mekanim i tvrdim po tome sto su manje, ili vise naduvane, vec je bilo rec o tome koliko su mekane i tvrde po napadnoj povrsini odnosno gazecem sloju.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 12.05.2009. u 11:03 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 12.05.2009. 09:59 ] @
Citat:
aleksandar k: Kakve su gume Hankook RADIAL RA 07 , jesu li letnje, zimske, kakve su za nase puteve, jesu li dobre na mokroj podlozi,.. ???

To su univerzalni pneumatici po pitanju leto zima. Ako nameravas kupiti nesto za terenca, prema sopstvenom iskustvu (15 godina voznje terencem) , preporucujem kao numero uno Bridgestone Dueler, ili nedto iz GY programa. Ako ih posedujes, potrosi ih pa predji na Duelera.
[ Zarko Silic @ 12.05.2009. 12:59 ] @
Citat:
Zeleni zub: Pod ostale osobine evo o egzotici/ceni.

Prijatelj kupio novog Megana, gume su neke Michelin pilot primacy, alu felne 16"...
Lepo, fino - ali sa 80 uleti u rupu i unisti gumu. Najpre mu nisam verovao da je isao samo 80. U Paracinu nije mogao da nadje takvu gumu, samo da se poruci, cena je bila nesto preko 12000 dinara. Preko neke veze nadje u BG za ispod 10000 din.
Drugi put se vozimo nas dvojica, 60 na sat i opet pokupi rupu. Guma se izduje i kasnije bude spasena, ali se iskrivi Alu felna. Jos 20E :(

Nisu nasi putevi za bolje od Pinca ili Nive :(

Evo ovako,

tacno je da su putevi relativno losi, pogotovo u ponekom regionima ove zemlje, ali i pored toga treba obratiti paznju na sledece:
1. Pritisak u gumama mora biti prilagodjen opterecenju vozila; profilu, starosti i istrosenosti pneumatika; kao i uslovima puta po kojima se vozilo najcesce koristi.
Vrednosti pritiska koje preporucuje proizvodjac pneumatika, ali i proizvodjac vozila, na koji je potrebno duvati pneumatike su samo orjentacione, a praksa pokaze odstupanje od +- 0,3 Bara. Cesto ova razlika ume sacuvati felnu.

2. Brzina kojom se prelazi preko rupa je relativna. Ona moze da bude manja, a istovremeno nepovoljnija po felnu. Sve zavisi od slucaja do slucaja.

3. Potroseni amortizeri su cesto (najcesce) uzrocnik ovim pojavama koje navodis. Od njihove kondicije zavisi koliko ce tocak uspeti da "preleti" preko rupe, ili koliko ce u nju upasti.

4. Ako se menja osteceni pneumatik, pravilo vazi kao za amortizere: ne menja se samo jedan vec u paru. (ona druga ostaje za rezervu).

5. Michelin, vec sam nekoliko puta napominjao, nije najbolje resenje za ove nase uslove. Modeli u nizoj kategoriji (Energy) su tvrdi (gazeci sloj) i bucni, a modeli u visim, kakav je i Pilot, su preosetljivi, a pored svega i preskupi.

[ Ka2 @ 12.05.2009. 17:40 ] @
Primetio sam nesto na gumama Hankook Optimo K-415 koje se nalaze na mom i30... pa me interesuje da li to ima veze sa njima... stalno mi se zabije neki kamencic pa se cuje ono CAK, CAK, CAK sto se nije desavalo na drugim koje sam vozio ili barem nije tako cesto... mozda je pitanje bezveze, ali ima li to veze sa samim gumama!?
[ Nebojsa Milanovic @ 12.05.2009. 17:45 ] @
Naravno da nema, Ka2, mnogo si bre nervozan :)

Pusti auto, odličan je, misli na dete i druge lepše stvari.

CAK, CAK, CAK je udar kamenčića u beton/asfalt dok voziš... može da se čuje jer guma ima duboku šaru pa u nju može da se zaglavi i malo veći kamenčić koga zato možeš i da čuješ...

Kada ti se gume budu izlizale, u šare neće moći ništa da uđe, jer ih neće ni biti, pa onda nećeš čuti ništa...
[ HIP @ 12.05.2009. 21:11 ] @
Kakve su Toyo. Nemam iskustva sa njima. Dobijam ih na novoj Mazdi 2
[ Ka2 @ 12.05.2009. 21:44 ] @
Ja sam cuo da su dobre. Ali to je previse uopsteno. :)
[ rinenad @ 14.05.2009. 22:46 ] @
Nebojša je u pravu. Kada se izližu neće ti se zabijati kamenje, onda ćeš plakati za gumama .
[ subjel1 @ 25.05.2009. 13:10 ] @
Pozdrav evo da i ja dodam neku na ovu temu.Posto sam proslih sedmica trazio i jos trazim gume za moj auto ,i prelistao bezbroj svetskih sajtova sa raznim brendovima poznatih i manje poznatih proizvodjaca moj izbor gledajuci i kvalitet i cenu -visoki kvalitet i pristojna cena:TOYO,GENERAL,UNIROYAL.
[ kiano @ 16.08.2009. 19:03 ] @
Uskoro kupujem zimske gume za Ford Focus, dimenzija 185/65 R15, godisnje prelazim do 20k km, pa me interesuju vase preporuke.
[ ivan31 @ 23.08.2009. 16:43 ] @
Ovako, zimske gume je velika greska voziti tokom cele godine zato sto su vrlo meke i unistava ih vreo asfalt. O tome smo vec pricali ovde... Bolje ti je da kupis dva seta guma ili da stavis zimske gume bar na prednje tockove i da ih skines u prolece a tu stavis neke letnje. Da sam na tvom mestu, izabao bih Michelin Alin ili Continental WinterContact. Cena jeste visa ali vredi. Ako hoces da prodjes jeftinije, kupus Winter1 i resis problem.
[ Ka2 @ 23.08.2009. 18:03 ] @
Koliko kosta Winter1 u ovoj dimenziji posto meni bas ta treba a ovom gumom sam apsolutno bio zadovoljan tokom prethodne zime ?
[ bobiska @ 23.08.2009. 18:17 ] @
Citat:
ivan31:...ili da stavis zimske gume bar na prednje tockove i da ih skines u prolece a tu stavis neke letnje.

Šta kaže novi ZOBS o tome?
[ ivan31 @ 23.08.2009. 20:30 ] @
Ne znam da li je propisano da moraju da budu sve 4 zimske gume. Ali mi se dve zimske i dve ''obicne'' cine kao OK resenje.

@Ka2 Sigura u toj dimenziji kosta nesto preko 4000 dinara. sada nije sezona za kupovinu zimskih guma pa je mozda malo jeftinija od Sigure.
[ Ka2 @ 23.08.2009. 22:19 ] @
Ja bih dao do 5k max. Postoji li nesto za te pare a da je bolje od Winter1 ?
[ millko @ 23.08.2009. 23:10 ] @
ja sam imao losa iskustva sa winer1 gumom.kad kazem losa,prvih 3-4 k guma se ponasala ok po snijeznim podlogama,cak sta vise bio sam zadovoljan prijanjanjem,mokra podloga je bila losija.nakon ove kilometraze,guma je "postala plasticna",dovoljna je bila mokra gazna povrsina da pravi "belaj".bile su u dimenziji 195/60 15.skinute su sa vozila,kupljene polovne (vozene jednu zimsku sezonu) dunlop winter sport 3d,u dimezniji 185/60 15r ove zime javljam rezultate:)inace,opet dobio sam na "poklon" dunlop sp 2000,4 mm sara,prezadovoljan.moje stanoviste,bolje dobra i ocuvana polovna guma neg nov tigar ili sava.
[ kuntalo @ 23.08.2009. 23:35 ] @
Citat:
millko: moje stanoviste,bolje dobra i ocuvana polovna guma neg nov tigar ili sava.

Oh, so wrong...
[ millko @ 23.08.2009. 23:51 ] @
Citat:
kuntalo: Oh, so wrong...

obrazlozi...
jedna guma remoniranog proizvodjaca moze da traje bar 4 sezonske godine,ako je iole adekvatno skladistena,moze sigurno preko 6 godina.porediti jednu savu ili tigar sa npr dunlopom je u najmanju ruku bezobrazno pa bar bila i ta sava nova.
[ ivan31 @ 24.08.2009. 00:42 ] @
Od Winter1 je bolja Barum Polaris ili Sava Eskimo S3 (pod uslovom da nije turska), to je sve malo skuplje od Tigra. Continental WinterContact i slicne su mnogo skuplje.
[ Zarko Silic @ 24.08.2009. 01:45 ] @
Citat:
millko: moje stanoviste,bolje dobra i ocuvana polovna guma neg nov tigar ili sava.

Ni slucajno
[ ivan31 @ 24.08.2009. 07:14 ] @
Nova guma je nova guma. To sto si ti rekao mozda vazi za Trayal gume koje je su zivo sr....
[ ventura @ 24.08.2009. 07:46 ] @
Citat:
millko
moje stanoviste,bolje dobra i ocuvana polovna guma neg nov tigar ili sava.

A ta polovna guma je zamenjena jer vlasniku se nije sviđala šara koja se nije uklapala uz boju auta, ili je zamenjena jer je dotrajala?

Inače ne znam kako je zakonski dozvoljen uvoz polovnih guma (a da nisu sekundarne sirovine)... Samo čekam kad će polovne kurtone da uvoze, jerbo bolje polovan durex, nego nov neki tamo bezimeni....
[ Zarko Silic @ 24.08.2009. 13:58 ] @
Citat:
ventura
Inače ne znam kako je zakonski dozvoljen uvoz polovnih guma

Nije dozvoljeno. Zakonom je regulisano jos za vreme Milosevica kada je takav biznis bio hit.

[ millko @ 24.08.2009. 16:38 ] @
Citat:
ventura: A ta polovna guma je zamenjena jer vlasniku se nije sviđala šara koja se nije uklapala uz boju auta, ili je zamenjena jer je dotrajala?

sigurno necu kupiti polovnu gumu na pijaci ili od nekoga koga ne znam.ovu gumu koju sam uzeo (set guma) skinute su sa vozila koje se prodaje.momka jako dobro poznajem i dobro znam kada je kupio set.sigurno nisam toliko plitak da na gore opisan nacin kupim gumu.
imam bar 2-3 izvora odakle mogu da se snabdjevam sa dobrim polovnim gumama.3 ambasade,vozila se jednom godisnje pretresaju,preko ruke mogu dobiti godinu dana vozene za sitnu lovu.

http://img34.imageshack.us/i/p6263218.jpg/ http://img266.imageshack.us/i/p6263216.jpg/

slika sigurno nije mjerilo kvaliteta gume al bas se koliko-toliko vidi dubina sare.ovakva polovna guma sigurno je bar za 3 klase bolja od bilo koje save ili tigra.guma je vozena jednu sezonu,ravnomjerno potrosena jer je u pitanju bio 4motion.cijena ovakvog seta prijateljski me je izaslo 75e iako su cijenjene 150e.
[ kuntalo @ 24.08.2009. 17:19 ] @
Citat:
millko: cijena ovakvog seta prijateljski me je izaslo 75e iako su cijenjene 150e.

Odrali Te.
[ Zarko Silic @ 24.08.2009. 17:24 ] @
@millko

Cak i da si dobro prosao u toj trgovini, mada cisto sumnjam jer ne postoji polovna guma koja je bolja od nove (ma kako se ona zvala), pogotovo ne postoji polovna guma smisleno skinuta bolja od nove, osim toga, nije svako u prilici da se snabdeva po ambasadama te ovakav savet drugima nije primeren, mogao si da znas da se umesto 195/60 R15 ne sme postaviti 185/60 R15 kako si naveo u prethodnom postu, jer je ova druga za jednu dimenziju manja.
U EU, cemu i mi teezimo, takva radnja je nedozvoljena. Na vozilo se sme postaviti samo ona dimenzija koja je strogo propisana za taj tip vozila.
[ Muharem Serbezovski @ 03.09.2009. 20:18 ] @
Ivan31 je postavio pitanje da li je moguce voziti sa dve zimske gume, zna li neko? Mozda ima nesto o tome u novom zakonu?
[ Zarko Silic @ 03.09.2009. 21:38 ] @
Nigde se, koliko vidim, ne spominje obavezna upotreba zimskih pneumatika u zimskom periodu, tako da je ovo pitanje vezano za dobru volju vlasnika vozila, hoce li ih , ili ne, koristiti.

Moj savet je da se zimski pneumatici koriste na sva 4 tocka.
[ mjux @ 03.09.2009. 23:33 ] @
ajde i ja da se malo informisem.. naime trebalo bi da menjam gume posto su se ove stare vec podosta potrosile (Wintera), a i sudeci po natpisu "Made in Yugoslavia" poprilicno su stare... sada moguce je da posto je ovo Srbija, Tigar nije promenio kalup al eto nadam se da nismo na tom nivou...
Dimenzije: 175/65 R14
trebala bi mi guma do 50e koju mogu podjednako da vozim i leti i zimi, znaci neka univerzalna (nemam bas para da kupujem odvojene setove)
Auto in question je Daewoo Nexia GL... i btw ne mogu nigde na netu da nadjem, a vi mi ovde izgledate kao neki ekstra/mega/giga strucnjaci (pogotovo za asimetricnost ;P), koliki pritisak treba da imam u gumama... do sada sam uvek zimi drzao u svim gumama 2.0, a leti 2.1

[Ovu poruku je menjao mjux dana 04.09.2009. u 00:51 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 04.09.2009. 00:26 ] @
Prvo,
ne postoji pneumatik koji i leti i zimi ispunjava postavljene zahteve. Primena takvog pneumatika je nuzno zlo, al sta da se radi.

Na tvom mestu bih presao na nesto uzu dimenziju (odrekao bih se delimicno estetskog izgleda) za rad nesto boljeg svojstva u zimskom periodu kada su putevi pretezno klizavi i presao bih na dimenziju:

165/70 R14 . Nesto veci precnik tocka nece skoditi.

Samim tim ti se prusiruje asortiman jer u ovoj dimenziji skoro svi proizvodjaci imaju svog predstavnika.

Jednan od boljih odnosa kvalitet cena je i

Kumho Solus KH15 165/70 R14 81T
[ mjux @ 04.09.2009. 04:48 ] @
hmmmm.. ne znam kako bi to onda islo sa felnama... s' obzirom da je guma uza , po mojoj nekoj logici trebalo bi i da je felna uza (ili ne?!)
trenutno imam neke bas fine alu felnice i ne bi ih menjao.... inace to nisu fabricke dimenzije tocka.. fabricki bi trebalo 175/70R13 al je prethodni vlasnik promenio na 175/65R14... racunao sam i ispada da je greska u predjenom putu 1%-1.5% tako da nije strasno
u svakom slucaju ako moze dimenzije da se ne menjaju :).. a i sira guma ipak ima vecu dodirnu povrsinu sa podlogom, a samim tim auto je stabilnije.. pa ako treba zrtvovati malo performansi zarad stabilnosti, nije problem :)

A inace prethodnih 2 sata pretrazujem internet ne bi li nasao cenu Kumho guma ali za tih 2 sata nasao sam samo par slikica i to je to... cene ni od korova.... tako da ako neko zna koliko bi ova guma iznosila Novaca bio bih mu zahvalan :)
[ Deep|Blue @ 04.09.2009. 07:14 ] @
@zarsilic
kakvo je tvoje misljenje o allweather gumama?
[ Zarko Silic @ 04.09.2009. 09:04 ] @
Citat:
mjux: a i sira guma ipak ima vecu dodirnu povrsinu sa podlogom, a samim tim auto je stabilnije.. pa ako treba zrtvovati malo performansi zarad stabilnosti, nije problem :)

U tome i jeste problem sto ovo nije tacno, ili je tacno samo delimicno: na suvoj i idealnoj podlozi. Posto u svakodnevnom zivotu takva podloga ne postoji, ova "teorija" se ne moze prihvatiti. Na vlaznom, a pogotovo sneznom kolovozu uza guma sa vecim precnikom ima prednost.

Medjutim, ako je rec o livenjacima, kao i o tome da je originalna dimenzija 175/70 R13, prethodno receno otpada jer je zamena i prelazak na R14, 185/60. Dimenzija 175/65 R14 koju je prethodni vlasnik odabrao je pravilna i na njoj se treba zadrzati. Ona predstavlja minimalnu sirinu koja moze da se postavi na tako definisanu felnu.

Ostaje da odaberes pneumatik u ovoj dimenziji. Na nasem trzistu izbor je nesto suzen, ali postoji.

Takodje preporucujem Kumho KH15 ili KH17, ili jos bolje Barum Bravuris (imas ih u NS). Nemaju specifikacije olvetera ali su dovoljno mekane kako bi zimske uslove koliko toliko podnele.

Citat:
Deep|Blue: @zarsilic
kakvo je tvoje misljenje o allweather gumama?

Nekada popularne, ali u poslednje vreme gube na znacaju. Sve veci broj korisnika koristi opciju sa 2 kompleta pneumatika.
Ukoliko nema alternative, ostaje da se odabere ovakav pneumatik, mada bih pre njih odabrao meksu verziju letnjeg pneumatika bez naznake allweather.
[ Deep|Blue @ 04.09.2009. 13:15 ] @
ok, zbunio si me sa onim da ne postoji pneumatick koji ispunjava zahteve.
Istina da je ponuda takvih pneumatika kod nas slabija, ali pretpostavljam prvenstveno stoga sto takvi kupci uzmu wintere ili sava s3 zimske i voze sa njima cele godine.
Najgora opcija trayal, neverovatno koliko to ume da skripi po asflatu leti
[ Zarko Silic @ 04.09.2009. 13:33 ] @
Citat:
Deep|Blue: ... sto takvi kupci uzmu wintere ili sava s3 zimske i voze sa njima cele godine.
Najgora opcija trayal, neverovatno koliko to ume da skripi po asflatu leti :)

Ovo je potpuno pogresno.

Voznjom M+S pneumatika tokom samo jedne letnje sezone, ma koliko kolometara to iznosilo, ovaj pneumatik prestaje da bude "zimski" te je za normalno funkcionisanje naredne zime potrebno kupiti novi M+S.

Usled visoke temperature asfalta, koja ne sme biti veca od 20 C za M+S pneumatike, dolazi do promene u strukturi gazecek sloja koji postaje tvrd, samim tim i klizav. Nakon ovih promena zimska guma prakticno postaje neupotrebljiva: za zimu nije jer je tvrda i klizava, a za leto jer postaje bucna, ako uopste i izdrzi da se prethodno ne potrosi.

Pogresno je misljenje da se zimski pneumatik moze voziti i leti i da je tako odabran bolja opcija od letnjeg koji se vozi zimi. Ako mogucnosti ne dopustaju 2 kompleta tockova, manje zlo je voznja "univerzalnog" pneumatika i leti i zimi.
[ yotsa @ 04.09.2009. 20:59 ] @
I ja sad gledam nešto oko zimskih pneumatika i piše mi u servisnoj knjižici da se trenutni "letnji" profil 245/40 R19 nikako ne koristi kao zimski profil jer nije dozvoljen zakonom!!! Kojim zakonom? A na sajtovima proizvođača postoji takav profil kao zimski pneumatik (Winterraifen).

Šta sad, da kupujem isti ili da menjam profil?
[ Zarko Silic @ 04.09.2009. 23:11 ] @
U toj dimenziji postoji i zimski profil. Malo ga teze pronaci u prodaji, ali nije nemoguce. Na primer

Pirelli W 240 Sottozero 245/40 R19 98V XL M+S ili

Pirelli W 240 Sottozero Run Flat 245/40 R19 98V XL runflat.

Kostaju oko 500 eura komad.

Ili druge felne pa je izbor veci.

[ yotsa @ 05.09.2009. 11:39 ] @
Ima i jeftinije, http://www.reifen-1.at/ U Austriji ako kupuješ 4 pneumatika i 4 felne u kompletu možeš jako dobro da prođeš pogotovu krajem oktobra jer svi uglavnom septembra i prve polovine oktobra menjaju pneumatike pa su popusti jako veliki.

Vidim da stranci zimi uvek stavljaju "više" profile pneumatika i manji prečnik čeličnih felni u odnosu na letnje, kao da ne uništavaju alu-felne zimi.
Od čega stradaju zimi alu-felne? Ja 3% kilometraže pređem po gradu a 97% po auto-putu i nikada mi nije stradala alu-felna do sada, pa da pitam...

I šta je onda preporuka za zimu, širi ili uži ako gledamo moj slučaj tj šta od sledećeg: 215/55 R17, 225/50 R17, 225/45 R18, 235/45 R18, 245/45 R18
[ Zarko Silic @ 05.09.2009. 17:13 ] @
Za zimu treba uzimati sto uzi pneumatik.

Alu felne zimi stradaju od soli.
[ alf_yu @ 14.09.2009. 13:26 ] @
Citat:
zarsilic: U toj dimenziji postoji i zimski profil. Malo ga teze pronaci u prodaji, ali nije nemoguce. Na primer

Pirelli W 240 Sottozero Run Flat 245/40 R19 98V XL runflat.

Ali ne vidim razlog za RunOnFlat gumom ako nije potrebna. Tj osim ako auto ne poseduje rezervnu gumu (npr BMW)

Citat:
zarsilic:Kostaju oko 500 eura komad.

Pretpostavljam da se ova cena odnosi na ROF gumu, jer ima znacajno jeftinijih zimskih guma.

Citat:
zarsilic:Ili druge felne pa je izbor veci.

Ako se planira zadrzavanje auto u posedu neko duze vreme, topla preporuka za uzimanje manjih tj nizih felni.

Citat:
zarsilic:Za zimu treba uzimati sto uzi pneumatik.

Definitivno, uza guma se mnogo bolje ponasa po snegu, prave se manje "sanke"
[ alf_yu @ 14.09.2009. 13:46 ] @
Citat:
yotsa:Od čega stradaju zimi alu-felne? Ja 3% kilometraže pređem po gradu a 97% po auto-putu i nikada mi nije stradala alu-felna do sada, pa da pitam...

Delimicno ti je odgovorio "zarsilic" , usled velikih padavina sto kise, sto snega dolazi do popunjavanja rupa na putu i samim tim teze ih uocavamo i mnogo lakse dolazi do krivljenja felni. Ako je prejak udarac iskrivices ti i celicnu ali manja je sansa da pukne.

Citat:
yotsaI šta je onda preporuka za zimu, širi ili uži ako gledamo moj slučaj tj šta od sledećeg: 215/55 R17, 225/50 R17, 225/45 R18, 235/45 R18, 245/45 R18

Moja preporuka 215/55R17 (mada ona ide kao zamena za 235/40R19,dok je 225/55R17 direktna dimenzijska zamena za 245/40R19), jer je najuza guma, a i najvisa od svega navedenog. Najvise "mesa" (gume) ima.
[ skitalo @ 16.09.2009. 11:15 ] @
Rijec je o omegi B '95. god. Koliko je dobar odabir guma Vredestein 195/65 R15 91H, Quatrac3 (cjelogodisnja)? Ili ipak preporuka za nesto drugo?