[ Spanta @ 13.04.2009. 16:54 ] @
Devojka mi je trudna i hteo bih da je prijavim kao radnicu. Cini mi se da postoji mogucnost da mi drzava refundira novac koji joj dajem kao platu, ako je zaposlena duze od 6 meseci pre porodjaja. Zanima me da li neko ima vise informacija o ovome. Evo sta me najvise interesuje: 1. Da li tokom njenog porodiljskog ja njoj isplacujem platu, a drzava meni refundira ili drzava daje direktno njoj? 2. Da li je tacno da je 6 meseci minimum staza u mojoj firmi da bi dobila 100% nadoknade? Cuo sam da dobija 65% ako je manje od 6 meseci, ali ne znam da li ja njoj dajem 100% a drzava meni 65%. 3. Sta se tacno podrazumeva pod ovih 6 meseci? Sta ako ona posle 5 meseci ode na trudnicko bolovanje? Da li se i trudnicko racuna u rad ili ne? Ako se racuna, da li onda mogu i tokom trudnickog da dobijem refundaciju od drzave? 4. Koja plata se uzima kao osnovica za obracun tokom porodiljskog? Neko kaze da se racuna plata u poslednjih 6 meseci, a neko kaze da se racunaju samo poslednja tri. Ako je 3 meseca, da li to znaci da ja mogu u pocetku da joj placam recimo 15.000 dinara, a poslednja tri meseca recimo 30.000. Ovo bi bilo zgodno zbog manjeg placanja doprinosa. 5. Da li se meni refundira samo plata ili i plata i doprinosi? 6. Koliko dugo moze da traje porodiljsko odsustvo? Ima li jos nesto na sta bih trebao da obratim paznju? |