[ Blablabla @ 14.04.2009. 21:03 ] @
(Smisao ove teme je naprosto da drugi kazu sta su uspeli da "iskopaju" da zaista valja (po njihovom misljenju) u ovoj beskrajnoj konfuznoj bulumenti digitalije... i na taj nacin ustedimo jedni drugima vreme u traganju eventualno.)
------

Moja lista:
-'HTC Universal' (najveci 'touchscreen' ekran, Microsoft)
-'Apple iPhone 3G' (najvise funkcija, Apple)
-'SONY DCR HC85e' (kamera, ima sve)

------
Od kompakt fotoaparata:
-posto imam SONY DSC W5 voleo bih da se naprosto "upgrade"-ujem na W7

ili od boljih kompakt fotoaparata privlace mi paznju:
-'Nikon CoolPix P5100' (ima 'Timelapse' i razna rucna podesavanja)
-'Canon PowerShot G9' (video 1024x768@15fps i 'timelapse' i rucna podesavanja)
-'Ricoh CX-1' (120fot/sec!@640x480)
-'Panasonic Lumix'-i mi se generalno svidjaju jer imaju veliku rezoluciju videa (848x480@30fps, neki 1280x720@30fps, ili cak i vece)
[ nkrgovic @ 14.04.2009. 21:13 ] @
Cisto za pocetak: NAIM - 500 Series. Mislim, i to je elektronika :). Pretpostavljam da se racunari ne racunaju? Ili da ti napakujem ceo jedan rek za mene... :D

I da - kucu gde bi sve to drzao. :D
[ Horvat @ 14.04.2009. 21:28 ] @
smisao teme?
[ flighter_022 @ 14.04.2009. 21:37 ] @
Smisao teme? Mad zone.

Nego da odgovorim:

1. Sony Alpha digitalac + 1 dobar close-up objektiv, jedan objektiv za neki svakodnevni rad, i jedan od 400-500mm zoom, i par filtera

2. Aktivna nocna optika za... vatreno oruzje.

3. SonyEricsson Idou (kad se pojavi na trzistu)

4. Tyan 4-procesorska ploca, procesori sa po 8 jezgara, 32 modula po 4 gb, DDR3, rack server casing, 8 SATA2 diskova po 1500 GB :D

Toliko od mene.
[ Nabukodonosor @ 14.04.2009. 21:39 ] @
Shollex vaga, do 3KG.
[ karateka @ 14.04.2009. 22:24 ] @
Moj san:

55SH Series II Microphone

American Vintage ‘57 Stratocaster®

1962 Bluesbreaker

i, naravno, :

Tesla
[ musicmaster @ 14.04.2009. 23:20 ] @
Ja bih zasad samo ovo dvoje:

[ Pirossi @ 15.04.2009. 11:25 ] @
[ zaraza @ 15.04.2009. 11:30 ] @
Ja bi ovo

[ popusicko @ 15.04.2009. 12:30 ] @
Interesantna naprava.
Da li je to kosmicki spektrohektolitometar.
Slican sam prodao proslo leto svemirskom modulatoru.

PS jedan par Quadral Vulkan speakera bi taman nalegao.

[ musicmaster @ 15.04.2009. 13:03 ] @
Ah, da!
Shto se tiche zvuchnika,
samo ovo↓

Detaljnije
[ nkrgovic @ 15.04.2009. 13:04 ] @
Uhh... ako mogu kutije moj favorit su Neat Ultimatum :

MF9:

i MF7 :

ili, ako hoces nesto legendarno... Quad :D . Novi, recimo - Quad 2905:

[ WOW @ 15.04.2009. 16:37 ] @
Kindle! (ali da podrzava PDF, RTF i DOC fajlove, i da mogu da prebacujem fajlove USBom)
[ milanche @ 15.04.2009. 17:28 ] @
Moja preporuka (probano):

Palm Pre:
http://www.palm.com/us/products/phones/pre/index.html

Tek treba da izadje (uskoro), u pogledu tehnickih mogucnosti tuce iPhone u gotovo svim kategorijama.
Za developere - ocekuje se da ce biti jedna od standardnih platformi.

Flip Mino HD kamera
http://www.theflip.com/products_flip_mino.shtml#scene=sceneMain

Pravi odlicne snimke u rezoluciji 1280 x 720, na 4GB staje 1 sat video materijala, format je
MPEG-4 koji sadrzi H.264/AAC @44100 stream-ove. Izuzetno elegantno uradjeno, staje u
bilo koji dzep, izuzetna spravica, a kosta u redu velicine obicnog digitalnog fotoaparata
(cca 200 USD na vecini mesta). Ima USB interfejs, a softver koji dolazi instaliran ima nekoliko
dobro uradjenih stavki (direktan upload na YouTube, elementarno video editovanje (cut/paste)...

Citat:
WOW: Kindle! (ali da podrzava PDF, RTF i DOC fajlove, i da mogu da prebacujem fajlove USBom)

Kindle 2 podrzava DOC i PDF (cudilo bi me da ako moze DOC da ne moze RTF):
http://www.amazon.com/dp/B0015...417&ref=pd_sl_41di7k8jq1_e

Izbor knjiga je prilicno dobar u ovom trenutku, jedino sto je cena jos uvek malo tvrda. Treba jos par godina da
bi stvarno zaziveo medju rajom.

Kurzweil Micro Piano
http://www.sonicstate.com/synth/kurzweil_micropiano.cfm

Apsolutno najbolji deal za pare u pogledu dobrih tonova klavira, pogotovo danas kad se na eBay moze naci za 50-ak USD.
[ Laki_Gen @ 15.04.2009. 17:41 ] @
Pih... Telefoncici i suplje i kutije....

Da se ima, ovo bih kupio iz momenta:

[ toplim @ 15.04.2009. 17:58 ] @
Citat:
Pih... Telefoncici i suplje i kutije....

Da se ima, ovo bih kupio iz momenta:

A sta ce ti?
[ Blablabla @ 15.04.2009. 19:02 ] @
Citat:
Quote: Horvat

"smisao teme?"

To sam prvo napisao kad sam pokretao temu. Nisi procitao gore?
[ musicmaster @ 15.04.2009. 23:19 ] @
@Laki_Gen

Jel' ti pravish razliku izmedju elektronike tipa kutjni aparati i slichno,
i svemirskih gabaritnih letelica/satelita i slichno,
gde je ukljucheno mnogo, mnogo, mnogo vishe od 'samo' elektronike?
[ chupcko @ 16.04.2009. 08:46 ] @
Ako cemo pravno formalno gledano, elektricna gitara nije bas neki elektricni uredjaj :), ne ukljucuje se u struju :))))).

Uostalom neki magnet, gomila zice, dva potenciometra, jedan prekidac, jedan kondezator i jedan konktor daleko su od elektricnog uredjaja :))).
[ musicmaster @ 16.04.2009. 12:18 ] @
Citat:
chupcko: Ako cemo pravno formalno gledano, elektricna gitara nije bas neki elektricni uredjaj , ne ukljucuje se u struju )))).

Uostalom neki magnet, gomila zice, dva potenciometra, jedan prekidac, jedan kondezator i jedan konktor daleko su od elektricnog uredjaja )).

Poshto je Elektrichna (sam naziv, care ) dakle koristi ELEKTRONIKU,
ubada se u pojachalo ili u kompjuter, eventualno se provlachi kroz gitarski, digitalni (digitalno-analogni) efekat/procesr,
a ti neophodni dodaci, kao i sami mangeti, rade pomotju struje.

Nema struje?
Nema ni zvuka elektrichne gitare.

Znachi, kod el. gitare imamo dosta fine elektronike i moz' se igrati sa shemom za odredjeni model,
ako znash da lemish i da petljash oko toga, da bi dobio drugachiji zvuk (pozicije).

Sam zvuk elektrichne, ne akustichne, nego elektrichne gitare,
zavisi najvishe, ama bash od magneta na istoj.

Dakle, shta je elektrichna gitara?
Elektrichni instrument.
I netje bez speakera.

Nisi primetio to?
[ zaraza @ 16.04.2009. 12:29 ] @
Citat:

a ti neophodni dodaci, kao i sami mangeti, rade pomotju struje.

Ne rade :)

Ali kako je el. uredjaj
Citat:
a device depending on the principles of electronics and using the manipulation of electron flow for its operation.

El. gitara jeste el. uredjaj.
[ chupcko @ 16.04.2009. 14:03 ] @
Igrom slucaja znam odlicno kako radi elektricna gitara, cak igrom slucaja sam i pravio neke, modifikovao iste i slicno :).

Jedan uvazeni clan ES-a, a gitarista jednog od bandova koji su se cak muvali po MTV-u svira gitaru koju sam ja modifikovao :).

Koliko je rakleta elektricni uredjaj toliko je i elektricna gitara, pa tako da je Laki_Gen u pravu kada zeli rakletu.

A cisto za tvoju edukaciju, gitara indukuje struju :). (Tesla, Tesla, jel se okreces ... u ...)

Ops, a da, nagradno pitanje, ko zna gde je sahranjen Tesla :).
[ bttp @ 16.04.2009. 15:01 ] @
Nije nigde sahranjen već je kremiran.

A što se tiče gitare, pitanje je da li su el. uređaji samo oni koji troše struju ili i oni koji je proizvode. Gitara svakako kroz indukciju proizvodi el. struju pa se stoga može nazvati i el. uređajem (kako joj je uostalom i ime).
[ musicmaster @ 16.04.2009. 15:36 ] @
@bttp

Upravo tako....

Ali ne, neko je reshio da trazi dlaku na jajetu,
jer mu je dosadno.
[ Ivan Dimkovic @ 16.04.2009. 15:58 ] @
Ja bih voleo ovo:

E... da, i lansirni modul.

Za pistu bih morao nekako da se snadjem, posto to ipak ne spada u elektroniku :-)

Zasto? Uvek se setim stiha iz jedne domace pesme... "kazu zemlja je do jaja.. ne znaju, seru." :)
[ jablan @ 16.04.2009. 16:26 ] @
Ja bih voleo onaj privezak za ključeve koji pišti kad zvizneš. Hvala unapred dedamraze.

http://jxind.manufacturer.glob...9309327/Whistle-Key-Finder.htm
[ Slobodan Miskovic @ 16.04.2009. 16:42 ] @
[ 101010 @ 16.04.2009. 17:29 ] @
Kada se zaputim gore, ni u ludilu ne bih seo u SpaceShuttle, jer ipak bih da odem i da se vratim u istom agregatnom stanju, moj izbor:

Ali sto se tice onoga sto bih zeleo da posedujem, Sojuz ne uzimam u obzir, ipak kompleksan sistem, itd... Avione, da preskocim...
Nesto portabl, mogu da vozim, ne zahteva odrzavanje, beskrajno mocno [pravio sam rakete kao klinac],
ukjucite zvucnike, stavite slusalice, topola:

Od klasicnije elektronike, magneti, malo struje:

p.s. od kucne elektronike ne mogu reci da nesto beskrajno zelim, taj privezak za kljuceve sto se javlja na zviz, da ga okacim na 5-6 stvari koje stalno gubim :)
[ Srđan Pavlović @ 16.04.2009. 18:31 ] @
Ja sam skroman (u odnosu na vas sa spejssatlovima) :D

Samo jedno pojacalo i jedna gitara

;)
[ toplim @ 16.04.2009. 20:27 ] @
Posle ovolikih zelja ispace smesno ali ja zelim jedan auto na elektricni pogon. I pod obavezno da u gepeku ima jedan kabel sa utikacem. I onda auto parkiram dupetom uz kucu i udenem u struju.
[ chupcko @ 17.04.2009. 00:53 ] @
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11166

Apropro gitare, pa jos elektricne :), nije da ja sporim njenu elektricnost, nego sporim:

Citat:

Jel' ti pravish razliku izmedju elektronike tipa kutjni aparati i slichno,
i svemirskih gabaritnih letelica/satelita i slichno,
gde je ukljucheno mnogo, mnogo, mnogo vishe od 'samo' elektronike?

I onda kazem da proporcionalno u rakleti ima vise elektornike nego u gitari (pa jos elektricnoj :))) ).

A kako to da niko ne zeli: http://line6.com/variaxacoustic/

(ne zelim je ja, ni jedna gitara vise ne moze da me odusevi :)) )
[ musicmaster @ 17.04.2009. 02:16 ] @
Citat:
Kernel-1: Ja sam skroman (u odnosu na vas sa spejssatlovima)

Samo jedno pojacalo i jedna gitara

Ti bash nemash pojma o zivotu.... :P
[ Srđan Pavlović @ 17.04.2009. 15:05 ] @
^ tacno, zaboravio sam jos kabl

:D

(ne mere to bez kabla, a moglo bi i ovo...)
[ zaraza @ 17.04.2009. 15:19 ] @
A sve sto volim vec imam:

[ nkrgovic @ 17.04.2009. 15:59 ] @
Zanimljivo mi je da se vecnia nas odlucila za muziku - ili instrumente, ili hi-fi uredjaje. :D Jako lepo, ako smem da primetim...
[ musicmaster @ 17.04.2009. 16:28 ] @
Zaboravih da dodam i ovo.
Poznatije kao Teslina Kugla. Vetj je imam i neverovatno je inspirativna stvar.
Mali gadget na USB. Chim stavish prst ili vishe prstiju, dobivaju se munjice.
Mnogo cool. Koshta oko 10 ojra, a verovatno i manje, zavisi gde pazarite.

[ Srđan Pavlović @ 17.04.2009. 17:00 ] @
da, muzika i svemirski brodovi uglavnom... - kakva kombinacija... :)

super je ta kugla za USB, ako naletim negde, uzimam 100% :)

http://www.youtube.com/watch?v=fKtQOqw0qtc&feature=related - cool :)
[ Laki_Gen @ 17.04.2009. 17:49 ] @
Nije u pitanju "raketla".
Rec je o Google Eye satelitu:
http://www.dailymail.co.uk/sci...mises-clearer-views-Earth.html.

Citat:
In fact the images will be so precise that only the U.S. government will see them at full resolution - clearly showing objects just over 16in across.
Google, as the satellite's main sponsor, will have exclusive use of lower-resolution images for Google Earth and the associated Google Maps in a few months' time.
These will show objects 20in across - but that is a big improvement on the 24in resolution currently used by Google.

Razlog:
Da ne strahujem kada uvece ostavim novo auto ispred zgrade. Sa ovim cudom ima da ga nadjem iz momenta :)

P.S.
NASA - Need Another Seven Astronauts.
[ Mobtel @ 17.04.2009. 18:55 ] @
Citat:
toplim: Posle ovolikih zelja ispace smesno ali ja zelim jedan auto na elektricni pogon. I pod obavezno da u gepeku ima jedan kabel sa utikacem. I onda auto parkiram dupetom uz kucu i udenem u struju.

od svega jos je ovo najpametnije,bar meni

samo da je sistem plug & play i ja bi bio zadovoljan
[ Blablabla @ 17.04.2009. 21:33 ] @
kada sam rekao 'elektronika' mislio sam samo na manje naprave naravno.
Eto, ko bi rek'o da ce ova moja tema otici ovom nizbrdicom... Ipak, zanimljivi linkovi!
:)
...Napisao bih sad i ja nesto od muzickih instrumenata, al' ja hocu obicne bubnjeve, tako da...
7361 94
Ne znam koji su najizdrzljiviji posto hocu da ih forsiram maksimalno... a vidim vi ste bas upuceni.

Citat:
toplim: Posle ovolikih zelja ispace smesno ali ja zelim jedan auto na elektricni pogon. I pod obavezno da u gepeku ima jedan kabel sa utikacem. I onda auto parkiram dupetom uz kucu i udenem u struju.

To me podseti na automobile sa ugradjenom vazdusnom pumpom sa crevom iza poklopca u gepeku - ustvari koliko je to primenjeno, ne znam ja?

...

UH DA! Sto se tice ovih duhovitih komentara sa satlovima i raketama... Ja b' rek'o da jos uvek nismo stupili u kontakt sa vanzemaljcima zato sto na putu svi umru od smeha kad vide nasu tehnologiju...

Prosto da se zapitas kako uopste te rakete igde stignu. Do dana danasnjeg nisu napravili izvor energije koji bi omogucio da izadjes u svemir i vratis se ki co'ek, nego si zavezan za dzinovsku bocu od butana kad poleces, a kad se spustas nemas nacin da se usporis pre ulaska u atmosferu nego moras da sagorevas kroz atmosferu od brzine... Tako da ne savetujem kupovinu jos. ;) :D
[ musicmaster @ 17.04.2009. 22:22 ] @
Citat:
Prosto da se zapitas kako uopste te rakete igde stignu. Do dana danasnjeg nisu napravili izvor energije koji bi omogucio da izadjes u svemir i vratis se ki co'ek, nego si zavezan za dzinovsku bocu od butana kad poleces, a kad se spustas nemas nacin da se usporis pre ulaska u atmosferu nego moras da sagorevas kroz atmosferu od brzine... Tako da ne savetujem kupovinu jos. ;) :D

:D :D :D

Da znash.
[ zaraza @ 17.04.2009. 23:01 ] @
Citat:
Blablabla:

em odletis i ratis se, em se koci retro raketama, a ne samo atmosferom....
jeste malo nezgrapno, ali bez ozbira na to takve sprave su jedne od najkomplikovanijih ikada napravljenih.
[ Blablabla @ 19.04.2009. 20:24 ] @
Naravno. Apsolutno fascinantno. Ja sam zamisljao neku uradi-sam parnu raketu: uzmes metalnu cev (10-20cm promera), stavis kapu na vrh (ne vunenu; :S metalnu, navrnes! ... :) ), ispod stavis krilca tako da mlazovi rotiraju raketu da ide pravo (ista fora kao sa spiralnim zljebovima u cevi puske), ventil stavis dole kojeg sa daljine mozes da otvoris ili da se otvori sam kada se stvori predodredjen pritisak. E, onda sipas vode u tu cev (pardon - raketu! :B ) i potpalis vatru (drvo stavis svud okolo rakete i pustis da gori). To zagreva vodu u raketi do jedno 400*C (a voda prelazi u paru vec na 100*C - znaci - zamisli kad je voda na 400*C ili vise!!!) i ondaK kad to dodje do odredjenog pritiska ventil se otvori i para od 400*C shikne dole iz sve snage! :)

Sta mislite koliko visoko bi otisla?

(na tu foru: http://www.youtube.com/watch?v=457DSAxuwBY )

Citat:
zaraza: em odletis i vratis se, em se koci retro raketama, a ne samo atmosferom....
jeste malo nezgrapno, ali bez ozbira na to takve sprave su jedne od najkomplikovanijih ikada napravljenih.

Retro rakete su malog kapaciteta, usporavanje samo atmosferom.

Odletis, al' ne znas da l' ces se vratiti:

http://www.youtube.com/watch?v=24Y7IHrjUiI (Oskara za spec.efekte od mene.)

http://www.youtube.com/watch?v=j4JOjcDFtBE (Skorpija!)

---
Nezgrapne su - da; a jednostavno je genijalno.
Mogu da se opkladim da ce na kraju izmisliti nekakvu relativno prostu elektroniku koja stvara neko polje koje "uvlaci prostor" (slicno kao sto mlaznjak uvlaci vazduh i izbacuje ga pozadi) i tako se krece. Magnet, na primer, stalno ima polje oko sebe, nikad se ne trosi, to znaci da on samo orijetise prostor (polovi magnetnog polja) a nista ne pokrece (nikakav rad nije utrosen) - prostor dakle nije 'nista', mora biti 'nesto' - a takva naprava bi tezila da pokrece to 'nesto' (i time terala sebe na drugu stranu kao sto propeleri teraju vazduh i tako vuku avion kroz njega).

[Ovu poruku je menjao Blablabla dana 19.04.2009. u 21:48 GMT+1]
[ zaraza @ 19.04.2009. 20:40 ] @
Jebga, nesrece se desavaju, ekstreman je to sport.

Sto se one ideje o parnoj raketi tice....mislim da to nije najbolja stvar, nema to dovoljnu snagu :)
Bolje natrpaj baruta koji sam mozes da napravis.
[ musicmaster @ 19.04.2009. 22:57 ] @
Ae da predlozimo Mythbusterima tu ideju sa barutom,
ako vetj nije bila..... :P
[ Wajda.W @ 22.04.2009. 18:44 ] @
Ja bih voleo jedan iPhone i punjac za njega
i jednu bubicu (sto se koristi na ispitima), moze da bude dobra zanimacija i van fakulteta...
Ne znam sta bih sa raketama i spejs satlovima, izgleda da nisam mnogo kreativan
i ako negde nadjem tu tesla kuglu na usb definitivno je moja.
[ Blablabla @ 22.04.2009. 22:10 ] @
Citat:
musicmaster: Ae da predlozimo Mythbusterima tu ideju sa barutom,
ako vetj nije bila..... :P

Bila je i raketa na salamni pogon. (salama, kobasica, sta je vec...)
Bilo je i nesto sa barutom valjda.

http://www.youtube.com/watch?v=3R3qUDSYgtE

Citat:
Wajda.W: Ja bih voleo jedan iPhone i punjac za njega :D
i jednu bubicu (sto se koristi na ispitima), moze da bude dobra zanimacija i van fakulteta...
Ne znam sta bih sa raketama i spejs satlovima, izgleda da nisam mnogo kreativan :D
i ako negde nadjem tu tesla kuglu na usb definitivno je moja. ;)

Zar ne postoje ometaci?
Ima bolja fora: mp4 rucni sat, tekst na automatsko listanje, okrenes ga na donju stranu ruke i glava iznad papira da ti se ne vide oci kada citas (tj. "gledas na sat").
('Oces jedan, imam viska? PP)
[ Wajda.W @ 24.04.2009. 10:44 ] @
Citat:
Blablabla: Zar ne postoje ometaci?
Ima bolja fora: mp4 rucni sat, tekst na automatsko listanje, okrenes ga na donju stranu ruke i glava iznad papira da ti se ne vide oci kada citas (tj. "gledas na sat").
('Oces jedan, imam viska? PP)

Ma meni ne treba za fax, nemam problema s polaganjem ispita, nego ovako, za sprdnju,
ili neki prisluskivac pa da se nekom nakaci da se malo celo drustvo zanima... ;)
[ Stefan Markic @ 27.04.2009. 02:18 ] @