[ zveljko @ 15.04.2009. 13:57 ] @
Sta mislite o ovoj ideji?Koliko je sigurno?Iskustva?Konkretno hteo sam otici na http://www.papaya.com.hr/hr/ , to je Novalja, Zrce Beach.Ima li neka nasa agencija koja ima u ponudi tako nesto, posto mi je ipak tako sigurnije, nego individualno.
[ jeftonikius @ 15.04.2009. 14:24 ] @
Ne znam zašto tražiš druge odgovore kad si samome sebi dao odgovor čim si postavio ovu temu.
Ako ideš na 'odmor' onda verovatno ideš da odmaraš. Ako ideš da 'odmaraš', onda znaš koji su tvoji zahtevi. Ja se npr. ne bih odmorio negde gde iole treba da razmišljam o svojoj bezbednosti.
Ukoliko ideš na 'putovanje' tamo, onda ti neće ništa faliti, mala doza opasnosti je uvek zanimljiva na putovanjima. Generealno, vratićeš se živ svakako, a da li će ti se nešto desiti - pa taj odgovor može da ti da samo Čarobnjak, Tarot Milan.
I ova tema je osuđena odma' na propas'.
Sad kad počne od Kulina Bana i koliko ljudi toliko ćudi...
[ zveljko @ 15.04.2009. 14:26 ] @
Citat:
jeftonikius: Ne znam zašto tražiš druge odgovore kad si samome sebi dao odgovor čim si postavio ovu temu.
Ako ideš na 'odmor' onda verovatno ideš da odmaraš. Ako ideš da 'odmaraš', onda znaš koji su tvoji zahtevi. Ja se npr. ne bih odmorio negde gde iole treba da razmišljam o svojoj bezbednosti.
Ukoliko ideš na 'putovanje' tamo, onda ti neće ništa neće faliti, mala doza opasnosti je uvek zanimljiva na putovanjima. Generealno, vratićeš se živ svakako, a da li će ti se nešto desiti - pa taj odgovor može da ti da samo Čarobnjak, Tarot Milan.
I ova tema je osuđena odma' na propas'.
Sad kad počne od Kulina Bana i koliko ljudi toliko ćudi...

Trazio sam iskustva drugih, ako je neko i bio.Naravno da u hr uvek postoji doza opasnosti, al` interesovalo me da li se nesto promenilo poslednje 2 godine...
[ DaliborP @ 15.04.2009. 14:42 ] @
Citat:
jeftonikius: Ja se npr. ne bih odmorio negde gde iole treba da razmišljam o svojoj bezbednosti.
Sto te u potpunosti diskredituje iz dalje rasprave jer ocigledno nemas nikakva iskustva, samo licno misljenje.

@zveljko,
ne verujem da ces imati ikakvih problema, mada to mesto gde ides je puno zurki i pijanih ljudi tako da ces pre tamo naici na nekog kome se nece svideti odakle si nego na nekom mirnijem mestu. Doduse to moze da se dogodi i u Crnoj Gori bez problema.
Opet ne verujem ni za toliko, tu dolaze mladji ljudi, puno je stranaca koji samo traze zabavu, nikako probleme.
[ Horvat @ 15.04.2009. 16:41 ] @
izvini ,ali pitas kako organizuju zurke ili pitas da li ima terorista koji miniraju bg tablice?
ako je prvo ,ne bih znao reci,ali privlacno izgleda

ako je drugo,ako pitas ni nemoj da ides ;)

jbte idiota imas svugde,pocev od sopstvenog komsiluka ,koji te cini i te kako daleko bezbednim...
drugo bi bilo da si pitao da li da ides u irak na letovanje ;)
ili u sarajevo u ne tako sretno doba...
[ ventura @ 15.04.2009. 16:51 ] @
Ako odeš na more i ponašaš se kao da si u Turskoj ili Bugarskoj (dakle normalno, bez upadica na račun Srpsko-Hrvatskih odnosa) nećeš imati nikakvih problema... Ako budeš sve gledao sumnjičavo ispod oka, uz opaske i šta ti ja znam, možeš očekivati da ti uzvrate istom merom...

Što se tiče BG tablica na autu, u dalmaciju je generalno bezbednije ići sa BG nego ZG tablicama... I opet važi pravilo, ako sam ne tražiš probleme, niko ti ih neće ni praviti...
[ DaliborP @ 15.04.2009. 17:19 ] @
Citat:
ventura: Što se tiče BG tablica na autu, u dalmaciju je generalno bezbednije ići sa BG nego ZG tablicama...

Da, zato svake godine redovno citamo po vestima kako su razbijena kola sa BG tablicama.
Sa ostalim bih se slozio ali ovo je daleko od istine i nikom ne bih preporucio da se parkira po Zadru i okolini.
[ Horvat @ 15.04.2009. 17:37 ] @
^^ a zasto se to posebno napominje? to samo na rts-u je aktuelno,nisam vid. na hrtu da svako vozilo sa hr tablama koje je unisteno stave kao udarnu vest...

idiota ima svuda...
[ bobiska @ 15.04.2009. 17:54 ] @
A gde si inače čuo da su ovde uništena kola sa hr tablicama? Idiota ima svuda, pitanje je gde ih je mnogo više.
[ Horvat @ 15.04.2009. 18:01 ] @
na vestima kad je bio "protest" "za" onog mrtvog sto ga pandur ukokao
pa kad su razbili mek,par prozora,reklama... i auto sa hr tablama je bio na listi za odstrel ;)
i ne,to nije bilo na hrt-u [barem ja nisam cuo ;)],a niti ima potrebe da bude
[ žutokljunac @ 15.04.2009. 18:03 ] @
Ventura, a da li ti letuješ normalno ili ideš na njihova ostrva ili ideš kruzerski sa onom tvojoj belom lađom?
Nisam baš siguran da je tako. Možda Istra đene - đene, ostalo, ultras no grazzie.
[ ventura @ 15.04.2009. 18:07 ] @
Citat:
DaliborP: Da, zato svake godine redovno citamo po vestima kako su razbijena kola sa BG tablicama.
Sa ostalim bih se slozio ali ovo je daleko od istine i nikom ne bih preporucio da se parkira po Zadru i okolini.

RTS uredno prenese da je u Hrvatskoj razbijen auto sa BG tablama, isto kao što i HTV prenese da je u Beogradu razbijen auto sa ZG tablama...

Međutim koliko Austrijskih, Nemačkih, Čeških auta bude razbijeno u Hrvatskoj? Šta je prethodilo tom razbijanju?

Mi uvek čujemo samo jednu stranu medalje, nikad celu priču... Ja već godinama letujem u Hrvatskoj, i znam mnogo ljudi koji letuju tamo, i niko nikad nije doživeo nijednu neprijatnost, već naprotiv...
[ ventura @ 15.04.2009. 18:10 ] @
Citat:
žutokljunac: Ventura, a da li ti letuješ normalno ili ideš na njihova ostrva ili ideš kruzerski sa onom tvojoj belom lađom?
Nisam baš siguran da je tako. Možda Istra đene - đene, ostalo, ultras no grazzie.

Letujem u Dalmaciji, Zadar/Biograd/Šibenik ako ćemo precizno, i cenim da nema većih tenzija nego tamo... I opet nisam imao nikakvih neprijatnosti... Čak sam imao prilike da se napijam sa lokalnim ribarima gde su hvalili nas Srbe jer "čuvamo naše, ne damo ih", a oni njihovi pederi isporučiše heroja hagu... I da sutradan obavezno idem sa njima na miting podrške, biće do jaja...

Sve zavisi od toga kako se postaviš... Postavi se kao i u Turskoj/Bugarskoj/Egiptu, postavi se da si došao na odmor i da te ništa ne zanima, i zabole za sve, i tako se i provedi, i neće biti ama baš nikakvih problema...
[ bugsu @ 15.04.2009. 18:11 ] @
Citat:
DaliborP: Da, zato svake godine redovno citamo po vestima kako su razbijena kola sa BG tablicama.

u beogradu se desi da izlupaju auto sa bg tablicama pa nikom nista.....

a meni odmah pritisak skace kad neko postavi pitanje "jer sigurno u hr?" ljudi vi ko da ste u 12veku jos....ako se ti busis i "srbujes" u hr naravno da ces dobiti batina ...a ako budes ok bice ti veoma ljubazni ...
ja sam prosao pola hrvatske i ko god me pita odakle sam kazem i pocne tema "pa kako je tamo kod vas?" i nikad niko mi sranja nije pravio ....
makljaju se "navijaci" i budale ali toga ima svuda.....

inace zrce je i popularno i sigurno
[ bobiska @ 15.04.2009. 18:18 ] @
Citat:
Horvat: na vestima kad je bio "protest" "za" onog mrtvog sto ga pandur ukokao
pa kad su razbili mek,par prozora,reklama... i auto sa hr tablama je bio na listi za odstrel ;)
i ne,to nije bilo na hrt-u [barem ja nisam cuo ;)],a niti ima potrebe da bude

To je divljanje neandertalaca, tzv. "navijača", pa ako nema hr tablica, dobra je i poneka BG. Nije uporedivo sa krljanjem tablica BG turista iz "domoljubnih" pobuda, kako sam ja doživeo na mom autu u kompleksu Solaris još 1989.g. Mene neće tamo videti sigurno, a ko im zaboravlja nek izvoli.
Usput, imam familiju u tim krajevima, kod kojih odlaze ovi odavde sa našim tablicama. Tačno znaju dokle smeju da idu autom i gde da parkiraju (ima 50 km do mora), dalje prema Zadru ni u snu. Iskustvo velikog broja ljudi, koji su svake godine tamo, a zašto su, jbm li ga...?
[ bobiska @ 15.04.2009. 18:21 ] @
Citat:
bugsu: u beogradu se desi da izlupaju auto sa bg tablicama pa nikom nista.....

ja sam prosao pola hrvatske i ko god me pita odakle sam kazem i pocne tema "pa kako je tamo kod vas?" i nikad niko mi sranja nije pravio ....

Važi, ajd` im sledeći put kaži da si iz Beograda.
[ ventura @ 15.04.2009. 18:36 ] @
Citat:
bobiska: To je divljanje neandertalaca, tzv. "navijača", pa ako nema hr tablica, dobra je i poneka BG. Nije uporedivo sa krljanjem tablica BG turista iz "domoljubnih" pobuda, kako sam ja doživeo na mom autu u kompleksu Solaris još 1989.g. Mene neće tamo videti sigurno, a ko im zaboravlja nek izvoli.
Usput, imam familiju u tim krajevima, kod kojih odlaze ovi odavde sa našim tablicama. Tačno znaju dokle smeju da idu autom i gde da parkiraju (ima 50 km do mora), dalje prema Zadru ni u snu. Iskustvo velikog broja ljudi, koji su svake godine tamo, a zašto su, jbm li ga...?

Ja nisam veliki broj ljud, jedan sam, i godinama radim isto... Letujem u Biogradu svake godine, svako drugi-treći dan odem do Zadra, parkiram se oko starog grada uvek, i nikad ništa... U Šibeniku isto, u Splitu isto... Jel ima možda još neki demonski grad gde ne bi trebalo ići da probam tamo?

A za te ljude koji se vraćaju svake godine tamo, i pored tih priča, ja ću ti reći zašto: zbog izuzetno lepe prirode, ljubaznih ljudi, dobre klope, i iskustva pravog letovanja i odmora... Oni koji ne letuju tamo, radije biraju da se potucaju po nekom Egiptu, Bugarskoj, gde je glavni adut cena flaše tekile (što je i najbitnija stvar prilikom izbora destinacije za letovanje), a sve zbog svoje hrvatofobije, nebeskog naroda, četništva, nacionalizma, čojstva i junaštva... Nemam ništa protiv, svako ide gde mu je drago, ali nemoj da takvi normalne ljude odvraćaju od letovanja u Hrvatskoj, samo zbog svojih ličnih predrasuda i vrednosti...

Citat:
bobiska: Važi, ajd` im sledeći put kaži da si iz Beograda.

Da, i, šta bi trebalo da se desi?

[ bobiska @ 15.04.2009. 18:54 ] @
Citat:
ventura: Da, i, šta bi trebalo da se desi?

Želim ti da nikada ne dobiješ odgovor:)
Ne moraš meni da pričaš o tamošnjim lepotama, letovao sam tamo mnogo pre nego što si se rodio, od `66-`89. Jeste najlepše more, ali nikada nas nisu mirisali, mladunac si pa ne znaš, ali super je ako se tu nešto promeni, pa "vi mladi" donesete neke nove odnose. Ne znam samo zašto svaka generacija misli da je po tom pitanju pametnija od prethodne, pa se nada čudu. Već nekoliko puta je kroz istoriju bilo tako lepo letovati među tim divnim ljudima, pa se uvek završavalo na isti način. Pazi da se ne oklizneš, jedno neprijatno iskustvo će da ti uništi sve prijatne. Ja sam ga doživeo, a nisam četnik, te ti floskule nisu potrebne.
[ Horvat @ 15.04.2009. 19:51 ] @
ventura lep post :)
[ popusicko @ 15.04.2009. 20:29 ] @
Dve zadnje godine sam isao sa porodicom na letovanje u HR.Bilo je divno i fino bez ikakvih zajedljivih komentara.
Najneprijatnija stvar je bila kad sam na OMV pumpi dobio 3 od cetiri sendvica suva.Baba mi uvalila mamicu joj.
Inace Istra i Kvarner su totalno turisticki nastrojeni i stekao sam utisak da im mi Srbi nedostajemo kao turisti.
Srce me je vuklo da obidjem staru vikendicu i mesta gde sam letovao kao mali.Bio-video prosla me zelja.
Tassos-u stizeeeeeeeeeeeeem!!!!!
[ fanfon @ 15.04.2009. 20:48 ] @
Moj stric je prosle godien isao u Dubrovnik. Na putu su ih sikanirali zbog tablica. Srednji prst je bio redovna pojava. A na plazi nisu smeli da se zovu imenima jer su imali vec prvi dan jednu neprijatnost. Neka hvala. U Turskoj, Grckoj i Bugarskoj ima jos toliko neistrazenih letovalista...
[ Aries1404 @ 15.04.2009. 21:18 ] @
Ja mogu da kazem svoje iskustvo

Bio sam prosle godine sa zenom i sinom i nikakvih problema nisam imao

Cak sto vise odusevio sam se da budem iskren

Letovao sam na dosta mesta i kad budem isao idem u Hrvatsku

Najlepse je i nema problema,a kao sto je receno budalu ces naci i ovde
[ timotic @ 16.04.2009. 00:14 ] @
Nikad nisam imao neprijatnosti u Hrvatskoj, vjerovatno zato sto tamo ne zalazim.

Ne sumnjam da je sve lijepo i savrseno, ali ja tamo ne idem iskljucivo zbog svoje hrvatofobije, nebeskog naroda, četništva, nacionalizma, čojstva i junaštva... Zato radije biram se potucam po nekom Egiptu, Bugarskoj...

[ BokasaTzar @ 16.04.2009. 11:28 ] @
Tamo nije sigurno,

ali ko voli nek izvoli.

A te fore tipa ``ako se ponašaš normalno``, ``nedostajemo hrvatima`` i ``svuda ima budala``, nekako su izlizane.

Usput Ventura - nisam shvatio, jesi li to išao na miting podrške Gotovini ??? :-o
[ Horvat @ 16.04.2009. 11:34 ] @
@fanfon imali su neka "obelezja" na/u autu? ili obican auto sa so tablama ,bez iceg obesenog na retrovizor i to?
[ gajo2 @ 16.04.2009. 12:04 ] @
Bio sam prosle godine u Splitu, Bracu i Hvaru i bilo je prelepo, nismo imali nikakvih problema. Da dodam da je to bilo pocetkom Avgusta kada oni imaju neki Dan domovine pa je patriotizam na ekstra visokom nivou, i opet nam niko nije pravio probleme. U Hvaru smo bili u kampu gde su bili svi iz ex-Yuge: Makedonci, Slovenci, Srbi, Hrvati, Madjari, Italijani... cena 4 eur/dan a mesto (Jelsa) je lepse od bilo kojih mesta koja sam video u Crnoj Gori ili Grckoj.
[ Hattalasat @ 16.04.2009. 12:14 ] @
Evo kumu polupase novu vektru ,sa KG tablama, a bez icega "okacenog" o retrovizor,ogledalo ili kakavih nalepnica.... covek isao poslovno sa ortakom iz firme ....
I da,nije dizao 3 prsta,ili srednji i tako....

A cak i da ima srpsko obelezje na autu...pa zar HR auta koja vidjam pocesto ovde,nemaju sahovnicu na bar 2 mesta na autu ne racunajuci tablice ,pa ih niko ne gadja kamenjem niti im busi gume na parkingu ? Nonsence.
Jedino ako se zadese u vreme nekih demonstracija ili obracuna navijaca .
[ bobiska @ 16.04.2009. 18:26 ] @
Citat:
Horvat: @fanfon imali su neka "obelezja" na/u autu? ili obican auto sa so tablama ,bez iceg obesenog na retrovizor i to?

I da li je skinuo fabričku oznaku modela "S","SE" ili "SLK"? To pitaš zbog onog ustaškog pokliča: "Ili se pokloni, ili se ukloni", ili šta?
[ 101010 @ 16.04.2009. 18:58 ] @
Citat:
gajo2: Bio sam prosle godine u Splitu, Bracu i Hvaru i bilo je prelepo, nismo imali nikakvih problema. Da dodam da je to bilo pocetkom Avgusta kada oni imaju neki Dan domovine pa je patriotizam na ekstra visokom nivou, i opet nam niko nije pravio probleme.

To sto su obelezavali pocetkom avgusta svake godine je "dan pobjede i domovinske zahvalnosti".
Najslavljeniji drzavni praznik nasih komsija.
A odnosi se na dogadjaj:

Vojna operacija "Oluja" i proterivanje 300.000 Srba iz Hrvatske.

Ako znate i birate gde idete, a niste osetljivi na po neki sitan incident [ako se ponasate normalno, pricate ekavski i izlazite na uobicajena mesta, moze da se desi da neko dobaci], hrvatsko primorije je prelepo...
[ Horvat @ 16.04.2009. 18:58 ] @
pitam da li je nosio neka obelezja tipa stranka radikala ili "necija" slika i slicno ...
[ bobiska @ 16.04.2009. 18:59 ] @
To kao da si ga pitao da li je de.bil.
[ maliradojca @ 16.04.2009. 19:09 ] @
Ja bih voleo da jednom letujem u Hr zbog lepe prirode,ali jos ne bih smeo, mozda jedino u Puli ili tako negde severnije.
A ima fora, ne znam da li je istina, kada su pitali Caneta iz Partibrejkersa da li ce da gostuje u HR, Cane kaze: A de cemo da spavamo? U Jasenovcu? :)
Ali opet ako se neko lepo oseca u nekom odredjenom mestu u HR, to je OK. Ja sam relativno skoro bio na 3 dana u Hr,ali ne na moru. Lepo mi je bilo,ali ipak ima netrpeljivosti prema Srbima,naravno ne od svih,ali ni mirisu bas pravoslavnu bracu.
[ žutokljunac @ 16.04.2009. 19:51 ] @
Jeste vala. Kad Dr. Dabić može da letuje, možemo i mi. Samo se treba dobro maskirati. Pričati ikavicu, ne parkirati 700 metara od mora i nositi dres Hajduka.
[ Beltrammi @ 16.04.2009. 20:18 ] @
Nikada ne bih otisao u hrvatsku na letovanje ne zato sto mi nedostaje hrabrosti vec da ne bih bio izlozen sikaniranju i to usred odmora. Mada ne kazem, mogu da razumem. Neki to vole i vruce.
[ a1200 @ 16.04.2009. 20:49 ] @
Ja bih pre ostao kuci nego letovao u Hrvatskoj. Imao sam vikendicu u na Hvaru, Stari grad - to se zvalo Beogradsko naselje... da ne duzim, kad je izbio rat, odmah su u te kuce upali razni likovi (hrvati) i zauzeli ih kao svoje. Posle smo igrom slucaja, 5-6 godina kasnije, preko neke agencije za 1/10 cene uspeli da "prodamo" kucu drugim hrvatskim mafijasima (ala Arkan i kompanija ovde), pa su to onda oni regulisali sa tim bespravno useljenim "domobranima"... kako ih vec zovu, odnosno regulisao je "svoj sa svojim".

Elem, dok je jos postojala Jugoslavija, i dok smo tamo bili svake godine po tri meseca na letovanju - uvek smo imali tretman stranaca. Izgleda da su se samo Beogradjani i Srbi lozili na to "bratstvo i jedinstvo" - recimo ja, tada kao klinac, nisam ni znao da je to Hrvatska, niti da je odvojena republika, za mene je to bila kuca na moru, u svojoj zemlji Jugoslaviji - dok sam ja za mestane uvek bio Srbin, stranac... cak i u tom uzrastu 7-8 godina. A to je nesto sto su deca mogla pokupiti samo od roditelja.

Pored neke istorije koju ja pamtim i licnih osecanja, smatram da je izlisno ostavljati pare u zemlji koja je proterala 300 000 ljudi moje nacionalnosti, i jos taj poduhvat smatra oslobodjenjem, a vinovnike herojima.
[ Aries1404 @ 16.04.2009. 21:11 ] @
Ma moze da naidje na budalu...

Zasto onda neodabrati Istru

Ima jako lepih mesta i nije skupo kao sto duvaju da je najskuplja,to nije istina.Bio sam.

Procitao sam da je neko spomenuo Pulu pa zato kazem

Istra je inace poznata po prelepoj prirodi,po sumama

Od Crikvenice pa prema Puli nema teorije da naidje na problem bilo kog tipa.

Ja sam isao u Pulu tacnije Medulin,malo mesto ali je prelepo,par km.od Pule nekih 10-taK

Inace sam iz Vojvodine,isao sam na Batinu obilaznicom sve do auto-puta

Kada sam se ukljucio lepo auto putem sve do Pule

I po njihovim putevima.....stigao sam za 7h i nisam se umorio toliko da nisam odma mogao u more

A za grcku po 14-15h voznje,za sta ste onda?Ili Bugarska...Turska
[ ventura @ 16.04.2009. 21:15 ] @
Jel primećujete na ovoj temi sve koji pišu iz ličnog iskustva, nisu imali nikakv problem, i super im je bilo, dok svi ostali koji su čuli neke rekla kazala priče pričaju o hororima, ustašama sa zakrvavljenim očima i nožem među zubima i sl...

[ Marko_L @ 16.04.2009. 21:28 ] @
Koliko mogu da primetim, o Hrvatskoj uglavnom pričaju loše oni koji uopšte nisu bili tamo, nego su čuli od kuma, strica, rođaka (a nije vam palo napamet da isti možda malo preuveličavaju doživljaje ili sakrivaju neke bitne detalje zbog kojih su možda imali problema), ili pak izvlače zaključke na osnovu neke vesti iz dnevne štampe. Sa druge strane, oni koji su bili uglavnom imaju pozitivne utiske. Mislim da to govori dovoljno samo po sebi.

Ja samo mogu da potvrdim iz ličnog iskustva da Hrvatska nije ništa manje bezbedna od bilo koje druge zemlje, naravno ako izuzmemo delove Afrike i Azije gde se "seljaci bodu noževima", gde besne lokalni ratovi ili gde lokalno stanovništvo toliko loše živi da nije pametno nositi prstenje ako želiš da sačuvaš prste. Bio sam u Zagrebu (nešto malo) i Rijeci i apsolutno nijedan problema nisam imao. Osoblje u hotelu je bilo ekstra ljubazno, konobari, prodavci, ljudi na ulici... ama baš niko me nije poreko pogledao, a kamoli nešto više, iako pričam normalno, ekavski. Jedino što sam morao malko da naučim jezik, pošto mlađana konobarica nikada nije čula za kiselu vodu, nego moraš da naručiš mineralnu :) Stekao sam utisak da ljudi u Hrvatskoj mnogo više gledaju svoja posla, nego ovde. Doduše, išao sam poslovno, nisam letovao, tako da ne mogu da pričam iz tog ugla, ali obišao sam primorje i svakako planiram tamo da letujem sledeće godine. Išao bih i ove, ali već imam uplaćen aranžman za Grčku.

Sve u svemu, nisam naišao ni na jedan razlog zašto bi neko brinuo za svoju bezbednost samo zato što je Srbin. Naravno, i u Hrvatskoj verovatno postoje mesta kojih se treba kloniti, tako da se pre odlaska treba dobro raspitati oko takvih stvari, ali to opet nije isključivo vezano za Hrvatsku i srbe. Mislim, ako odeš u LA i zavučeš se u neki geto gde ni policija odavno ne zalazi, onda svakako stavljaš glavu u torbu, bez obzira da li si amerikanac, meksikanac ili srbin. Takođe, ne sumnjam da u Hrvatskoj ima likova koji još uvek žive u devedesetim, kao što ih ima i u Srbiji, ali se takvih likova treba kloniti bez obzira na to ko si, šta si i odakle si. U svakom slučaju, i ako ih ima, ja ih nisam viđao, niti sam imao neprijatnosti tog tipa.

E sad, to je samo moje iskustvo i ja svakako nikoga neću nagovarati da ide bilo gde, jer to mora svako da odluči sam za sebe, ali sam mišljenja da ako se neko plaši odlaska iz bilo kog razloga, onda ne treba ni da ide dok se tog straha ne oslobodi, jer ponekad se iz samog straha nesvesno mogu napraviti problemi, a drugo, ako odeš na odmor u strahujući za svoju bezbednost, kakav je to onda odmor kada ćeš svakog časa biti u grču i razmišljati da li će nešto da ti se desi, iako za tako nešto možda nema razloga... na taj način se sigurno nećeš odmoriti.
[ Horvat @ 16.04.2009. 21:51 ] @
@ventura,ti si [cini mi se] u nekoj drugoj temi dosta ranije pisao o svom i bratovljevom iskustvu na letovanju?
kako tebi uvek sve xtra,a bratu "ustase kolju cetnike" i slicno?
[ bobiska @ 16.04.2009. 22:01 ] @
Citat:
Marko_L
Sve u svemu, nisam naišao ni na jedan razlog zašto bi neko brinuo za svoju bezbednost samo zato što je Srbin.

Ti to ozbiljno ili se zaje.baješ? Nisi učio istoriju i prespavao si `90-e? Usput, vidi sliku par postova iznad.
[ maliradojca @ 16.04.2009. 22:03 ] @
Citat:
Horvat: @ventura,ti si [cini mi se] u nekoj drugoj temi dosta ranije pisao o svom i bratovljevom iskustvu na letovanju?

Mozda mu je xtra da mu neko muci burazera :))
E da i da dodam i ja malo price striceva,brace,drugova sto pominje Marko_L. Moji drugari iz osnovne skole su svratili do Dubrovnika Ladom sa Bg tablama, inace su bili u CG. Nisu imali problema u smislu da ih je neko ugrozio,ali su imali neka neprijatna iskustva zbog tablica na kolima. Inace, valjda je poenta odmora da covek odmori,a ne da ga zamaraju neki isfrustrirani sovinisti samo zato sto je druge vere, a da turista pritom daje svoj novac za to(naravno osim ako mozda neko voli da bude napeto na odmoru). A akter druge price je moja kuma koja je bila u Splitu, i bilo joj je kaze odlicno.Ali ona tamo nije isla preko agencije,nego kod rodjaka.

[Ovu poruku je menjao maliradojca dana 16.04.2009. u 23:16 GMT+1]
[ Horvat @ 16.04.2009. 22:10 ] @
nisu zajedno isli po secanju :P
[ ventura @ 16.04.2009. 22:27 ] @
Citat:
Horvat: @ventura,ti si [cini mi se] u nekoj drugoj temi dosta ranije pisao o svom i bratovljevom iskustvu na letovanju?

Jeste... To samo ilustruje da ti je sve to u glavi... Odnosno kako se ti postaviš, takvo će ti iskustvo i biti... Ako odeš u Tursku i utuviš sebi u glavu da te brkate Turčine gledaju ispod oka, i jedva čekaju da isuču sablju i odrube ti glavu, ako si stalno pod presijom da li te neko popreko gleda, da paziš šta pričaš, da si na iglama... Isto ti je... Nema razlike između Turske i Hrvatske.. Dakle sve je u tome kako se čovek postavi... Ako neko ne može da se opusti i nije mu prijatno da letuje u Hrvatskoj, ne mora, lična stvar... Ali nije lepo da ostali svojim izmišljenim/preuveličanim/neobjektivnim pričama pridonose takvom stanju...

Ja isto tako znam čoveka, Srbina koji je iz auta sa BG tablicama u centru Knina jebao mater ustašku i pretio da će se vratiti na tenku u Knin... Srećom, bio je brži, pa mu se ništa nije desilo... A da su ga sustigli, umlatili bi ga kao vola i demolirali auto, a sutradan bi u novinama osvanulo da je razlupan auto u Kninu, i prebijen čovek samo zato što je Srbin.. Jadan ni kriv ni dužan...
[ Marko_L @ 16.04.2009. 23:10 ] @
Citat:
bobiska: Ti to ozbiljno ili se zaje.baješ? Nisi učio istoriju i prespavao si `90-e? Usput, vidi sliku par postova iznad.

Kada sam poslednji put proveravao, bila je 2009. godina. Koja je godina na tvom kalendaru ?
[ vidan kv @ 16.04.2009. 23:18 ] @
.........nekako baš je danas(tj juče) britansko ministarstvo spoljnih poslova uputilo preporuku svojim građanima kako je hrvatska nebezbedna i kako je zemlja u kojoj "preti latentna teroristička opasnost",vest je preneo i BBC.........jbt,......znači i u Britaniji ima srbočetnika.......tj. britanočetnika..............

[ maliradojca @ 16.04.2009. 23:38 ] @
evo ga i link http://www.rts.rs/page/stories...ogor%C4%8Dena+na+Bi-Bi-Si.html
[ EmilijaV @ 16.04.2009. 23:44 ] @
Nisam nameravala da se ukljucujem u ovu temu, jer od '90 nisam isla tamo na more, a nesto mi se ni ne ide... Drzim se ja ipak Grka, brkatih Turaka i Arapa...

No, kako vidim da su neki od ucesnika prilicno cool, ne opterecuju se 90-tim (to je "pojela maca"), ne znaju sta se to tamo slavi krajem jula, itd., ja bih da ih pitam jedno prosto pitanje: kako to da su koncerti onog kretena Tomsona onoliko poseceni? Nije valjda da su svi bas neuracunljive budale, navijaci i sta-ti-ja-znam... A na te koncerte dolazi uglavnom mladji svet, koji bi trebalo da se ne secaju 90-tih kao sto ste i vi to "prevazisli"!

Samo da se ogradim! Licno nemam nikakav problem sa njima, nisam nacionalista, niti sam ikad ikoga izazivala na nacionalnoj osnovi, niti je iko mene. U zivotu sam se druzila sa ljudima svih vera i nacija i smatram to jednim divnim iskustvom. Nikad nikoga ne pitam sta je po nacionalnosti, niti prosudjujem na osnovu toga. A sad - sta se desava ako mene neko procenjuje na osnovu toga, a ja nit' luk jela, nit' mirisala? A niti sam poreklom odande, niti sam ikad imala neku kucu i sl. Celo detinjstvo i mladost sam letovala u Hrvatskoj i nisam nikad dozivela nikakav problem, osim par sitnih incidenata (zbog ekavice uglavnom), al' 'ajd da to zaboravim, jer su neki prolazili gore.
[ bventil @ 17.04.2009. 00:02 ] @
Ja sam bio za novu godinu u Dubrovnik.
Evo kakvo je stanje:
Ponasao sam se najnormalnije, i oni su prema meni. Nikakvih neprijatnosti, sve je bilo ok.
Ali nisam bio autom. Gazdarica(kod koje sam iznajmio sobu) je bila odusevljena sto smo iz Srbije, jer konacno moze pricati "naski" :), dolaze joj inace samo stranci.
I njena izjava je: "Ipak dobro je sto niste autom ovde. Obicno auto sa BG tablama bar kljucem ogrebu..."

Bio sam i u Zagrebu pre 2 godine na vikend. Tamo su ljudi (ali bukvalno!) bili extra prema nama cim su nam culi naglasak. Bez zezanja. U jednoj kafani smo dobili pivo na racun kuce, upoznali smo bar 10ak ljudi i svi su se nudili da nas vode uvece u grad...
Ne vole nas jedino po prodavnicama, valjda sto znaju da necemo nista da kupimo jer su dosta skuplji od nas.

Ipak, nemoj ici tamo ako ces da se tripujes o bezbednosti. JE*o onda taj odmor...
Pozz
[ DaliborP @ 17.04.2009. 00:03 ] @
Citat:
Marko_L: Koliko mogu da primetim, o Hrvatskoj uglavnom pričaju loše oni koji uopšte nisu bili tamo, nego su čuli od kuma, strica, rođaka (a nije vam palo napamet da isti možda malo preuveličavaju doživljaje ili sakrivaju neke bitne detalje zbog kojih su možda imali problema), ili pak izvlače zaključke na osnovu neke vesti iz dnevne štampe. Sa druge strane, oni koji su bili uglavnom imaju pozitivne utiske. Mislim da to govori dovoljno samo po sebi.

Ma uopste nije bitno kako je danas u Hrvatskoj, verovatno je potpuno bezbedno za prosecnog turistu iz Srbije, nista specijalno za neku vecu pricu.
Meni vise smeta kad mi kvazi-urbani liberali iz Bg-a koji su prvi put videli Hrvatsku i Hrvate posle 2000-te godine poput tebe i venture pricaju o srpsko-hrvatskom odnosima i uveravaju ostale da je sve to prica sa filma. Kao nekakvi generali, nacionalizam, nekakvo paljene sela i pokoji incident, danas je sve to bajka za laku noc. Ma da.
[ EmilijaV @ 17.04.2009. 00:37 ] @
@DaliborP

Nemoj da ih krivis! Pa isto sam i ja tako pricala kad sam bila mladja matorcima kad su mi spominjali Jasenovac i sl.! Secam se, moja keva (koja je iz BG-a, znaci nista licno nije dozivela) se seca da su plivali lesevi Savom, gladala je kao mala, pa joj je to valjda trauma iz detinjstva. A ja sam govorila: "Ma mani me bre zeno sa tim pricama od pre 100 godina, sad je sve OK..."
[ dj011 @ 17.04.2009. 00:40 ] @
Moj najbolji drug (Hrvat, odrastao u Beogradu), ima rodjake u Hrvatskoj, Hrvati, i kada ide da ih poseti uvek ga upozoravaju da izbaci "bre" iz govora na javnom mestu, ne moze da se navikne...

dzabe ti takvo"opustanje" kada moras cak i na takve detalje da pazis...

mada i to sto kaze ventura, mora da je i on izmislio pricu radi sirenja srbo-cetnicke-pravoslavne propagande
[ EmilijaV @ 17.04.2009. 00:48 ] @
^ Mozda i nije izmislio pricu! Meni su se ti ispadi sa naglaskom desavali jos 80-tih, a nisam nikoga nicim izazivala, osim sto govorim ovako kao sto govorim. Secam se, udjem u pekaru i trazim hleb. Tip mi 'ladno odgovara da ne razume sta trazim... Onda ja ukapiram da on hoce mene da natera da kazem "kruh", a ja nisam htela i izasla sam iz pekare. Pazi, to se desavalo u vreme kad nikakvog nagovestaja onoga sto ce se posle desiti nije bilo!!!
[ Aries1404 @ 17.04.2009. 06:11 ] @
Kada sam bio u Medulinu(Istra) sa zenom i klicnem sam skocio do prijatelja koi je u Rijeci

Svratio do Opatije i par km pred Rijekom na putu ugledao kafic

Tu smo stali da popijemo pice

Parkirao se na parking koji je skoro u basti tog kafica

Mooj sin MIlos je jako aktivno dete od 1.5god i dok smo sedeli,inace uvek je tako dete se stalno mora opominjati

Ceo sat dok smo sedeli ja i zena smo morali govoriti Milose,Milose,Milose ne to Milose ne ovo......

Basta je naravno bila puno i niko mi nista nije ni dobacio sem ljudi koji su nasmejali u tome kakav je mali

Kada sam dosao u Rijeku parkirao sam se na parkink ..neki poveci ali nije bilo nikog parkiranog sam moj auto na parkibgu sa SO tablama

Tu sam se malo zamislio ali nista

Nisam nocu ostavljao auto posto nisam izlazio da budem iskren,vozio se sa prijateljem po Rijeci

U Puli sam isto napravi brdo KM i oko dosta mesta sam obisao i iz svog iskustva sve govorim

I opet cu ici u Hrvatsku.I gazde kod koih sam nasao smestaj su bili vise nego dobri

Moguce da neko ima srece neko ne,znam pricu da je par Somboraca leti zbog posla islo po bukvalno celoj Dalmaciji i sve je bilo ok ali sami kazu da se nisu osecali opusteno

To je samo u glavi verujem
[ bobiska @ 17.04.2009. 09:02 ] @
Citat:
Marko_L: Kada sam poslednji put proveravao, bila je 2009. godina. Koja je godina na tvom kalendaru ?

Da, duhovitost u pokušaju...najbolji komentar na ovo ti je fenomenalno dala @EmilijaV u svom prvom postu, dodao bih da možeš ti da motaš strane na svom kalendaru koliko hoćeš, metadata na toj fotografiji uvek ostaje ista.

"Historia est magistra vitae". Ako to ne uvažavaš...šta da ti kažem. Nije mi cilj da ubeđujem nekoga da ne ide tamo na letovanje, samo iznosim lična iskustva i mišljenje.

A ako rezimiramo temu do sada, zaključujemo da je tamo divno za Srbe, ljudi su srdačni i gostoljubivi, jedino je potrebno da dresirate dete i sebe da slučajno ne prozborite ono "bre", da pognete glavu i gledate u zemlju, slučajno ne nekoga prkosno u oči, umesto hleba tražite kruh, ako naručujete tri piva, pa vas ne čuju od galame, nikako to ne smete da pokažete gestikulacijom sa tri prsta...
[ fanfon @ 17.04.2009. 09:10 ] @
Hrvatska je velika, normalno da nece svuda da se deci ekces, ali generalno gledajuci mentalitet je takav da je velika sansa da se desi a i desava se mnogima. Cesto cujete u medijima kako se nekom Srbinu desilo ovo, nekom ono. Ja se ne secam kad sam poslednji put cuo da su nekom Hrvatu kod nas razbili auto dok je bio u turistickoj poseti ili ga sikanirali jer je iz Hrvatske. A posto sam u pogranicnom pojasu, redovno vidjam HR table svaki dan u gradu(u prolazu ili parkirana vozila) i ne secam se da mi je iko pricao da su nekom cak i ogrebali auto, a kamoli ga verbalno ili fizicki sikanirali.

@Horvat

Nisam ti odgovorio na ranije pitanje: Nisu imali nikakva obelzja na automobilu osim SO tabli. Nisu ni politicki nastrojeni pa da velicaju nekog politicara ili stranku. Totalno normalne osobe.
[ Hattalasat @ 17.04.2009. 09:50 ] @
Sto gosn velecasni moderatoru izbrisa samo moju poruku ? Jebo ti 'vaku raspravu .
[ Joker @ 17.04.2009. 09:55 ] @
Citat:
EmilijaV: ^ Mozda i nije izmislio pricu! Meni su se ti ispadi sa naglaskom desavali jos 80-tih, a nisam nikoga nicim izazivala, osim sto govorim ovako kao sto govorim. Secam se, udjem u pekaru i trazim hleb. Tip mi 'ladno odgovara da ne razume sta trazim... Onda ja ukapiram da on hoce mene da natera da kazem "kruh", a ja nisam htela i izasla sam iz pekare. Pazi, to se desavalo u vreme kad nikakvog nagovestaja onoga sto ce se posle desiti nije bilo!!!:D

Možda bi isto prošla da u Beogradu uđeš i tražiš kruh ?
[ žutokljunac @ 17.04.2009. 09:59 ] @
Nikada nisam letovao u Hrvatskoj, tj. na našem moru kako smo ga nekada zvali. Nikada nisam ni imao želju jer sam imao vikendicu na jezeru, i + sam svake godine išao na more u Grčku. Za vreme SFRJ, Grčka je bila jeftinija ili "tu negde " od našeg mora, a tada su pružali mnogo više. U Beogradu je u to vreme ( sredina osamdesetih ) postalo samo par butika i koliko se sećam par kafića ( Cvetić u Njegoševoj i Trozubac ), a kod Grka butik do butika, kafić do kafića a more prelepo.

Moram priznati da bih voleo da se spustim do hrvatskog primorja, jer mi je bliže nego vama u Srbiji, ali bih samo do Splita na derbi Hajduk - Dinamo. Ostalo me ne vuče. Voda ko voda. :)

P.S. - Bila su to mnogo lepša i bezbrižnija vremena od ovih današnjih.

P.P.S. - Nisu Srbi ništa manji nacionalisti od Hrvata. Ne bojte se za status.
[ goldmankm @ 17.04.2009. 11:43 ] @
I ja sam planirao da idem ove godine sa porodicom za Hrvatsku, pa mi je ova diskusija dosla k'o budali samar.

Jedna stvar me jako cudi. Svi znamo da ima puno Hrvata na ovom nasem lepom forumu, zasto se oni ne javi i otkolone nam neke sumnje i dileme.
Da li smo pozeljni ili nepozeljni.
Razumem, da niko nista ne moze da ti garantuje, ali bar da se ukljuce.
Svuda ima extrema i provokatora, ali bi o takvim "ljudima" trebalo da vodi racuna drzava Hrvatska i njihov MUP.

Pozdrav
[ maliradojca @ 17.04.2009. 12:31 ] @
Citat:
Aries1404:
Ceo sat dok smo sedeli ja i zena smo morali govoriti Milose,Milose,Milose ne to Milose ne ovo......
Bas neki mnogo dobri ljudi, divni su sto vam nisu nista rekli. WTF?
Citat:
Aries1404:
pricu da je par Somboraca leti zbog posla islo po bukvalno celoj Dalmaciji i sve je bilo ok ali sami kazu da se nisu osecali opusteno

Drugo je kada neko ide poslovno, naravno da se tada nece nista lose desiti.
Citat:
Joker: Možda bi isto prošla da u Beogradu uđeš i tražiš kruh ?

A jel si probao? Evo smem da se kladim sa tobom da ti niko ne bi ni u Cacku trazio da kazes hleb,a kamoli u Beogradu.
Pa nisu Srbi Hrvati smaraju turiste sa trulim forama.
[ Rubber88 @ 17.04.2009. 12:34 ] @
Citao celi post i na kraju da se umesam u diskusiju...

Kao sto vecina njih kaze da se klonimo Hrvatske*Hrvata*,to uopste nije tacno...

Jer prosle godine sam radio u Herceg novi on nije daleko od Dubrovnika,i upoznao sam ok lika koji je iz Hrvatske i radi u Dubrovniku u jednom kafeu:tj kolega moj :) konobar:)Bio je cak otvoren da smo i o ratu komenterisali....
Cak sam i bio na 2 dana kod njega i nista se nije desavalo posebno i celo njegovo drustvo je znalo da sam Srbin i ok se ponasali prema meni,niko nije nista dobacivao niti sta reko,znaci sve ok :)

Tako da nemojte da odvracate ljude koji mozda vole Hrvatsko primorije...

Opet i u Srbiji da se ponasas kako narod ne voli isto bi te zadesilo kao i u Hrvatskoj...

Pozz
[ maliradojca @ 17.04.2009. 12:57 ] @
Jedno je kada ides kod nekog u goste,a drugo kada ides kao turista, uopste bilo gde.A opet je treca situacija poslovni put.
[ biotech @ 17.04.2009. 13:04 ] @
koga danas mrzimo? hrvate?
ok, danas mrzimo hrvate ;)

btw, slika na profilu je na trajektu drvenik-korcula od pre par godina.
bilo je odlicno, bez problema!

pokazivanje srednjeg prsta pri preticanju i tako to ako se to racuna
[ Rubber88 @ 17.04.2009. 13:07 ] @
Citat:
maliradojca: Jedno je kada ides kod nekog u goste,a drugo kada ides kao turista, uopste bilo gde.A opet je treca situacija poslovni put.

Verovatno kad ides u goste onda postajes Hrvat,haaah,ja sam Srbin isao u goste ili ne isto mi se hvata :)

A i ljudi sami sebi prave probleme tako sto kad odu tamo ili se ne ponasaju kako treba nekog gleda popreko ili bilo sta drugo,coveku je najbitnija stavka da se ponasa normalno i onda moze svuda ici,bez ikakvih problema,recimo bilo gde da odes i da glumis nekog umisljenog opasnog tipa dobices batine jer ko je malo pametan zna da takvi ljudi ne vrede nista ...

[ gajo2 @ 17.04.2009. 13:49 ] @
Citat:
maliradojca: A jel si probao? Evo smem da se kladim sa tobom da ti niko ne bi ni u Cacku trazio da kazes hleb,a kamoli u Beogradu.
Pa nisu Srbi Hrvati smaraju turiste sa trulim forama.

Da je mene neko pre par godina pitao sta je kruh ja ne bi znao. Pa ako tebe provocira necije neznanje onda bolje ostani kod kuce na sigurnom.
[ timotic @ 17.04.2009. 14:37 ] @
ŽIVEO, BURAZERU!
Robert Pauletić: Lepi naši gosti su se vratili, i to u velikom broju...

Izaša san iz hotelske sobe u mistu Pag, otok Pag, a žena i ćer, sređene za večeru, desetak metri za menon.

“Izvin’te, rekoše mi da ste vi ovaj krajsler, je l’ možete da pomerite kola malo?”, presrela me neka neloša crnokosa. “Pomerim... šta?”, zbunila me. “Pa kola. Trebalo bi kola da pomerite!”, pogledala me ka da san nenormalan: “Moramo i mi tu da parkiramo!” “Dobro, nema problema, posli ću, sad žurin na večeru!”, otkačija san je, a Papučica me sumnjičavo dočekala: “Šta je tila ova od tebe?”. “Da pomerim kola”, odgovorija san kratko. “Ajde ne zajebaji! Šta je, Srpkinja?”. “Slušaj, Švabica očito nije”. “Ne virujen ti, lažeš. Ajmo vidit registraciju!” Našli smo na parkingu ne jedan nego tri BG auta. Dva beemvejca i jedan audi. Parkirali su se utisno, zbilja bi trebalo da se pomer... jebate, šta je meni?

Turisti, a ne vojska

Došli smo na teracu hotelčića i vidili da su nan Srbi okupirali najbolja tri stola uz ogradu. Ustvari, formirali su jedan veliki SAO Stol, cili prvi red, tri familje s dicon. A bidna Papučica se još na plaži palila kako će navečer dugo gledat doli, u romantični trag misečine na moru, i spokojno pijuckat martini bjanko. Od misečine na moru ništa, ali ajde, stiga joj je bar martini.

Sili smo za stol u trećemu redu, između je bila tampon-zona, i uzeli za prigrist malo paškoga sira. Samo, od novih gostiju nije se dalo ni jist ni pit u miru. “Burazeru, brže, bre, gde si zalepio?! Bu-ra-ze-ru!”, vika je na konobara jedan lola, očito šef družine, gol do pasa, s drobinon i zlatnon lančugon.

Doša je konobar, a on ga je povuka na katrigu uz sebe: “Kako ti je ime, momčino?” Konobar je reka: “Igor.” “E, Igore, ti i ja ćemo ovde sve da bijemo! Vidiš ovoga moga druga ovde, Branko se zove? Ej, to je čelik, a ne čovek! Onaj vaš Cro-Cop je k**** za njega! Slušaj, brate, loša vam je ova brlja. Daj bocu čivasa donesi, odma!”

Papučica mi je šapnila: “Čuješ li ovo? Opet bi oni nama komandirali, samo da uvate priliku”. Reka san joj: “Ajde muči, ovo su ipak turisti, a ne vojska.”

Uskoro se, međutim, ekipi za stolon pridružila i cura s parkinga, pa su se nešto sašaptavali. Zatim je ovi drobati zloćudno pogleda prema meni i glasno upita žensku: “I šta ti je tip reko? ... Ma, sereš!” Diga je čašu (slučajno ili ne, s tri prsta) i, ka, nazdravija mi: “E, pa, živeo ti meni, burazeru. Videćemo se još!”

Rat klapa i cajki

Okrenija san glavu i reka Papučici: “Šta smo ovde izili, izili smo. Ajmo u sobu, inače ću se možda morat potuć, a njih ima trojica.” Uzela je čašu s martinijen i žalosno se uputila nazad kloparajući na take. “Otirali nas Srbi s ognjišta, a?”, pokušala se našalit Papučica: “Šta ima veze, osta nan je bar krov nad glavon, nismo totalne izbjeglice.”

Upalija san u sobi televizor. Klape, finale Omiša. Ala divote! Nisan se uopće sitija da je to večeras. Sva srića da smo išli ća s terace. Odjedanput se izvanka, vjerojatno iz susidne sobe, razlega prodoran zvuk strahovite cajke, te momentalno zaglušija meni najbolju klapu “Šufit”.

Braća su natalila narodnjake na najjače. Valjda in je smetalo da Hrvat s parkinga, koji nije hteo da pomeri kola, sad još drsko uživa u nekoj čudnoj muzici. Grmija je refren cajke: “Daj mi grudi od betona da izdrže sve, pet-šest miliona pa da kupim novo srce, kad ovo noćas izda’ne”. Nema sumnje da su imali moćan CD player. Nije mi palo na pamet pojačavat te-ve, nego san zatvorija prozor, uz rizik da se udušin od vrućine, a prozor se tresa od decibela.

Srpske kune

Papučica se uozbiljila: “Koje su ovo škovace? Šta provociraju ovako usrid Hrvatske? Jesu li oni normalni?” Poučija san je: “Po našim zakonima, takvima kakvi jesu, nismo mi u pravu, nego vjerojatno oni. Osim toga, kladija bi se da više splitske mladosti zna ovu njihovu pismu nego bilo koju šta piva klapa ‘Šufit’.

Da ja sad, recimo, opleten bocon onoga debeloga, u novinama bi sigurno napisali kako se uvik nađe neki nacionalistički kreten da pokvari turistima ugođaj. Zato je najbolje da zatapjamo i odma partimo odavde.”

Smista san otiša do vlasnika hotela, inače purgera (!), i reka da napuštan hotel već sutra ujutro, umisto u sridu kako san planira. Reka je samo: “Okej, nemojte kaj zamerit!”, iako smo znali i on i ja o čemu se radi. Ali jebiga, kume, kune su kune, makar bile i srpske. Srbi su nan se, eto, zbilja vratili, u velikon broju. Istra, Kvarner, otoci, Dubrovnik, dolaze bez kompleksa i straja. Ka i ovi burazer s Paga, neka mu je srećno letovanje!

robert pauletić
[ Marko_L @ 17.04.2009. 14:59 ] @
Citat:
DaliborP: Ma uopste nije bitno kako je danas u Hrvatskoj, verovatno je potpuno bezbedno za prosecnog turistu iz Srbije, nista specijalno za neku vecu pricu.
Meni vise smeta kad mi kvazi-urbani liberali iz Bg-a koji su prvi put videli Hrvatsku i Hrvate posle 2000-te godine poput tebe i venture pricaju o srpsko-hrvatskom odnosima i uveravaju ostale da je sve to prica sa filma. Kao nekakvi generali, nacionalizam, nekakvo paljene sela i pokoji incident, danas je sve to bajka za laku noc. Ma da.

Izvini, ali, hoćeš li biti ljubazan da citiraš gde sam ja to pričao i nekakvim srpsko-hrvatskim odnosima. Ja sam samo izneo činjenicu da je većina ljudi koji su se javili na ovoj temi, a bili su tamo, imala pozitivna iskustva, dok su loša iskustva uglavnom iznosili oni koji tamo nisu bili nego su zapravo prepričavali utiske kumova, stričeva, rođaka i slično. Šta tu nije tačno ? Pored toga, izneo sam svoje lično iskustvo koje će možda nekome ko planira da putuje tamo značiti nešto. Ja shvatam da ima ljudi koji vuku neke lične tragedije iz prošlosti i slično, pa im ne pada napamet da idu tamo i naravno, ni ne treba da idu ako će ih to iskustvo traumirati. Isto tako, ako neko ima nešto lično protiv hrvata ili se plaši za svoju bezbednost, takođe ne treba da ide tamo, jer su veće šanse da će sebi napraviti neki problem, a ponajmanje treba da ide tamo na odmor, jer sa takvim stavom i strahovima, teško da će se odmoriti.

Gde ti vidiš da sam ja nekoga uveravao u bilo šta ? Naprotiv, čak sam i naglasio da ja nikoga ne nagovaram ni na šta i da svako to mora da odluči sam za sebe. A što se tiče tih odnosa, ratova, generala i šta ti ja znam... sve to stoji, ali ja jednostavno ne želim da živim u prošlosti. Ako ćemo da se rukovodimo tom logikom, onda se treba plašiti odlaska u Tursku, Austriju, Mađarsku, Nemačku, kao i u USA i ostale NATO zemlje, jer sa svima njima smo bili u konfliktu u skorijoj ili daljoj istoriji.
[ EmilijaV @ 17.04.2009. 16:18 ] @
@Joker
Citat:
Možda bi isto prošla da u Beogradu uđeš i tražiš kruh ?

Pa ne bih bas rekla. Imam druga, koji je iz Knina, zivi dugo u BG i nikad nije naucio da govori ekavicu. Uvek govori kruh, hlace, pomidora, itd... I nesto ne primecujem da je ikad imao problema zbog toga. Mislim da ti je argument izuzetno glup, jer nesto nije zabelezeno ni da je u vreme najcrnjeg rata ovde neko sikaniranje Hrvata, niti nekoga ko govori ijekavicu! Cak sam procitala negde da je i novinar Goran Milic (mozda neki i znaju ko je on) primetio isto i uporedio sa cestim takvim slucajevima u Hrvatskoj. Procitala sam to u nekom intervjuu koji je dao nekom hrvatskom mediju.

Inace, jos mi niko od vas nije odgovorio na moje pitanje u vezi kretena Tomsona?
[ Horvat @ 17.04.2009. 16:23 ] @
Citat:
EmilijaV: [

Inace, jos mi niko od vas nije odgovorio na moje pitanje u vezi kretena Tomsona? :D

isti k**** ko i onaj [ne zamerite sto ne znam ime ;)] kidza baja
samo "s druge strane" ;)

[ DaliborP @ 17.04.2009. 16:26 ] @
Citat:
EmilijaV: Pa ne bih bas rekla. Imam druga, koji je iz Knina, zivi dugo u BG i nikad nije naucio da govori ekavicu. Uvek govori kruh, hlace, pomidora, itd... I nesto ne primecujem da je ikad imao problema zbog toga.

Da, da, gradjani Srbije su oduvek pokazivali izuzetnu gostoljubivost prema raseljenim licima. Mislim Hrvati su kao takvi a mi kao fini. Daj molim te...
[ EmilijaV @ 17.04.2009. 16:32 ] @
Citat:
DaliborP: Da, da, gradjani Srbije su oduvek pokazivali izuzetnu gostoljubivost prema raseljenim licima. Mislim Hrvati su kao takvi a mi kao fini. Daj molim te...

Nisam rekla sa smo fini, jer nismo! Desavalo se da nismo bili ljubazni pema raseljenim licima, ali su ta raseljena lica bili uglavnom Srbi - izbeglice, a ne Hrvati! Secam se da su ih Srbi optuzivali da su im uzeli poslove i sl. Nesto ne pamtim da su se bas Hrvatima desavale neprijatnosti, a i da jesu to je bilo bas 90-tih, u ono lose vreme.

Citat:
Horvat: isti k**** ko i onaj [ne zamerite sto ne znam ime ] kidza baja
samo "s druge strane"

Opet glup argument! Taj kreten Baja - Knindza (ili kako se vec zvao) je egzistirao u vreme ratova 90-tih, ali nesto ne primecujem da ga sad ima. A Tomson je kod njih sve popularniji, koliko vidim i to medju mladima.
[ Horvat @ 17.04.2009. 16:37 ] @
nbisam ni rekao da je argument nego da je isto s*****

pa ne znam bas da nije "popularan" ;)
na zalost cesto sam vidjao da "gostuje" u subotici,a ne sumnjam da je rasprodato
[ne zameri sto nemam informaciju iz prve ruke ;)]

ako te bas zanima koliko je popularan,idi malo po onim naci sajtovima ;)
[ EmilijaV @ 17.04.2009. 16:46 ] @
@Horvat

Ne zanimaju mene naci sajtovi! I da se slusa taj idiot Knindza kod nas, to je u tragovima, posto ne primecujem nikakvu masovnu histeriju, a nesto ne vidim da ima mnogo posecene koncerte i da je postao nacionalni brend, kao sto je Tomson tamo.
[ Horvat @ 17.04.2009. 16:48 ] @
na zalost nikako se ne slazemo da je "u tragovima" no nije to ni tema a nije ni "bitno"...

[ Joker @ 17.04.2009. 16:49 ] @
Citat:
EmilijaV@Joker

Pa ne bih bas rekla. Imam druga, koji je iz Knina, zivi dugo u BG i nikad nije naucio da govori ekavicu. Uvek govori kruh, hlace, pomidora, itd... I nesto ne primecujem da je ikad imao problema zbog toga. Mislim da ti je argument izuzetno glup, jer nesto nije zabelezeno ni da je u vreme najcrnjeg rata ovde neko sikaniranje Hrvata, niti nekoga ko govori ijekavicu! Cak sam procitala negde da je i novinar Goran Milic (mozda neki i znaju ko je on) primetio isto i uporedio sa cestim takvim slucajevima u Hrvatskoj. Procitala sam to u nekom intervjuu koji je dao nekom hrvatskom mediju.

Inace, jos mi niko od vas nije odgovorio na moje pitanje u vezi kretena Tomsona? :D

Nisi ti mene razumela baš najbolje, nema to veze sa šikaniranjem nego sa razumevanjem nekih reči.
[ gajo2 @ 17.04.2009. 16:57 ] @
Citat:
EmilijaV@Joker

Reci da vecina Hrvata mrzi Srbe zbog popularnosti nekog muzicara tamo je glupo kao da ja tvrdim da u Srbiji svi mrze Hrvate a kao dokaz za to je popularnost Wadikalne stranke. Mislim ti si rekla da ne mrzis Hrvate zar ne? A ja kazem da lazes, jer ima puno mladih radikala, sto je po tvojoj logici jedini potreban dokaz.

Ej a ovo sa muzicarima i hlebom/kruhom bas ima veze sa letovanjem, zar ne?
[ vilil1 @ 17.04.2009. 16:58 ] @
@Horvat

Ma daaaj!!! Poredis jednog mentola, kome dodje 100. ljudi i drugog mentola kome dodje 100 000. Tebi je to isto!? Smesno.
[ EmilijaV @ 17.04.2009. 17:00 ] @
Citat:
Joker: Nisi ti mene razumela baš najbolje, nema to veze sa šikaniranjem nego sa razumevanjem nekih reči.

Razumela sam ja tebe savrseno! Ali ocigledno si mlad, pa ne znas neke stvari. U vreme SFRJ mi smo svi u skoli ucili jezik koji se zvao srpsko - hrvatski (ili hrvatsko - srpski). I u sklopu redovne nastave smo ucili te osnovne razlike izmedju dva dijalekta. Tako sam ja ovde ucila sta znaci "kruh", oni sta znaci "hleb" i sl. Cesto su se folirali da ne umeju da citaju cirilicu, a umeli su, jer su je ucili u skoli. Bila su to dva ravnopravna pisma po tadasnjem ustavu! Isto tako sam ja morala da znam nazive meseci na hrvatskom!

A ono sto sam napisala se odnosilo upravo na to vreme, SFRJ! Inace, ucila sam ja u skoli i osnove slovenackog i makedonskog...

Citat:
Horvat: na zalost nikako se ne slazemo da je "u tragovima" no nije to ni tema a nije ni "bitno"...

Veruj mi, ja ne cuh za njegove koncerte, bar ne ovde u BG. Mislila sam da je taj lik odavno zamro. Pretpostavljam onda da ga slusaju mozda u Vojvodini, jer tamo ima dosta izbeglica iz tih krajeva. A medju nama iz Srbije nikad i nije bio popularan, sto se opet ne moze reci za Tomsona, jer lik izaziva masovnu histeriju, koliko sam uspela da vidim.
[ Horvat @ 17.04.2009. 17:05 ] @
and that makes it ok?

zaboravi...

ontopic:kao sto su mnogi rekli
ako mislis da se trebas bojati za bezbednost,nemoj ni da ides
ako pravis pizdarije,dobices po picci najverovatnije [kao i svuda,zar ne?]
[ EmilijaV @ 17.04.2009. 17:08 ] @
Citat:
gajo2: Reci da vecina Hrvata mrzi Srbe zbog popularnosti nekog muzicara tamo je glupo kao da ja tvrdim da u Srbiji svi mrze Hrvate a kao dokaz za to je popularnost Wadikalne stranke. Mislim ti si rekla da ne mrzis Hrvate zar ne? A ja kazem da lazes, jer ima puno mladih radikala, sto je po tvojoj logici jedini potreban dokaz.

Ej a ovo sa muzicarima i hlebom/kruhom bas ima veze sa letovanjem, zar ne?

U ono vreme meni nije imalo veze sa letovanjem, cak mi je bilo bljutavo, zato i nisam reagovala! Ali ja pricam o onom vremenu kad si te stvari mogao 'ladno da izcooliras.
Sto se Wadikalne stranke tice, njih ne mogu da podnesem! A njihovu danasnju popularnost bih pre objasnila socijalnom demagogijom za sirotinju raju, nego nacionalizmom. Ali, ne bih da idem u off i u politicke rasprave! Ovde im nije mesto.

A taj isti muzicar popularnost sigurno nije stekao kvalitetom muzike, nego upravo tom idiotskom ikonografijom!

Inace, znam toliko normalnih ljudi Hrvata i ne bi mi na pamet palo da nesto lose kazem o njima.
[ DaliborP @ 17.04.2009. 17:15 ] @
Citat:
Marko_L: Izvini, ali, hoćeš li biti ljubazan da citiraš gde sam ja to pričao i nekakvim srpsko-hrvatskim odnosima. Ja sam samo izneo činjenicu da je većina ljudi koji su se javili na ovoj temi, a bili su tamo, imala pozitivna iskustva, dok su loša iskustva uglavnom iznosili oni koji tamo nisu bili nego su zapravo prepričavali utiske kumova, stričeva, rođaka i slično. Šta tu nije tačno ?

Pa i nisi pricao o odnosima, jer i ne znas nista o tome. Vecina ljudi koji su se javili prvi put su otisli u Hrvatsku u zadnje dve-tri godine, bili 5-10 dana i sad pricaju ostalima kako je sve to fino i do jaja. Pre toga su je gledali na turistickim emisijama i na razglednicama. I sad neko treba tvoja takva iskustva da shvati kao relevantna.
U Hr danas stvarno vise manje jeste ok, pogotovo u Istri, i generalno svuda tokom sezone sa ali stvarno nisi ti merodavan da pricas da je sigurno, maksimalno opusteno i prijatno za svakog Srbina, da su ratne sekire zakopane i svi hrvati su odjednom postali nacija sirokog srca na osnovu tvog cetvorodnevnog iskustva.
Incidenata i dalje ima, i to dosta kad usporedis sa brojem turista koji dolaze iz Srbije. O problemima Srba van turisticke sezone koji pokusavaju da zive tamo ne treba ni pricati. Postoji i ruznija strana price, ali naravno tebe to ne zanima jer si na osnovu 4 provedena dana shvatio da je to sve zaboravljena prica i da to sve pricaju ljudi koji "licno" nisu bili tamo. I meni bi bilo drago kad bi sve to bila proslost i zaboravljena prica ali realnost je da ipak nije, svidjalo se to nama ili ne.
[ timotic @ 17.04.2009. 17:20 ] @
Citat:
vilil1: @Horvat

Ma daaaj!!! Poredis jednog mentola, kome dodje 100. ljudi i drugog mentola kome dodje 100 000. Tebi je to isto!? Smesno.

Ma, lik prati hrvatske medije, a tamo uvijek vuku tu paralelu B.M.Knindza - Thompson.

Baja ni za vrijeme rata nije bio popularan koliko je Thompson danas u Hrvatskoj, a ja koliko god se trudio ne mogu da uocim slicnost izmedju "u Capljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila" i "duni vjetre malo preko jetre", pogotovo ako uzmemo u obzir da ovaj 'nas' arlauce pod satorima, dok se prvi u centru grada, pred preko sto hiljada ljudi, dere:"Za dom spremni," sto pubika odobrava sa:"Ubij Srbina" uz prenos na drzavnoj televiziji.

[ Horvat @ 17.04.2009. 17:25 ] @
ovaj ja to nisam vidio na tv ;)
mozda i ima koj ce ga znati...

a da,pratim i hrvatske medije ;)

nego ne znam di su se skrkali njih 100 000 :)
a da "branim" thompsona i ubij zakolji fore,nikako ne
kao sto mi odvratno i sta rade na utakmicama [cija cifra moze da parira koncertu,a mnogo je cesca...]
[ timotic @ 17.04.2009. 17:37 ] @
Citat:
Horvat: ovaj ja to nisam vidio na tv ;)
mozda i ima koj ce ga znati...

a da,pratim i hrvatske medije ;)

nego ne znam di su se skrkali njih 100 000 :)
a da "branim" thompsona i ubij zakolji fore,nikako ne
kao sto mi odvratno i sta rade na utakmicama [cija cifra moze da parira koncertu,a mnogo je cesca...]

Prosle godine na koncertu u Zagrebu bilo je 120000 ljudi.

Evo jedan od njegovih ranijih koncerata na HRT-u - http://www.youtube.com/watch?v=zerH9hIXqFc ("Zbog Anice i bokala vina, zapalicu Krajinu do Knina")
Jedan amaterski snimak, na kom se cuje "Za dom spremni" - http://www.youtube.com/watch?v=rVZZNh1Zeck&feature=related
[ EmilijaV @ 17.04.2009. 17:38 ] @
Elem, hrvatske medije cesto pratim i ja, jer ima dosta kvalitetnih emisija i ne vidim nista lose u tome! Preporucujem vam svima da sredom u 8h uvece pratite reportaze Gorana Milica. Ko se seca doticnog, znace da je nekad radio na RTS-u i pravio emislije istog tipa. Inace bio je najbolji voditelj Dnevnika u 7:30h. Od te, u ono vreme dosadne emisije je umeo da napravi najzabavniji program! Kasnije je kao Jugosloven po ubedjenju presao da radi na YUTEL (mozda se neko seca tog pokusaja Ante Markovica). Nisam ni znala da je Hrvat dok nije osvanuo na HRT-u.

Ali zaista ne bih uporedjivala Knindzu i Tomsona, jer po broju zainteresovanih nisu za poredjenje. Jer da Knindza napravi iole masovan koncert ne brinem da bi se ovde nasla neka TV da to isprati i obavesti javnost. Prema tome, verovatno je marginalna pojava.
[ Horvat @ 17.04.2009. 17:44 ] @
na maksimir nema teorije da ih je toliko stalo ,koliko je bilo posetilaca na bijelo dugme [ne mogu sada naci podatak]? mislim da je oko 80 000 i da je bio krcat stadion [od 100 000 popeli smo se na 120 000?]

@emilija,meni se ne svidja to,gledao sam par puta na kratko,bio je u nekoj ex sssr drzavi,i sve je sa podsmejavanjem i svisoka gledao...da ne kazem proseravao se ;)
ako cemo putopisne emisije,bolji mi onaj kontiki lik :)

edit:
Citat:
Turneja: Bilo jednom u Hrvatskoj Maksimir is a concert video of the Croatian band Thompson's June 17, 2007 performance in Zagreb's Maksimir Stadium in front of a crowd of 70,000 and more.

izvor

procene rts-a ,srs-a i slicnih ne smatram merodavnim ;)

edit:ako je verovati izvoru na koncertu bd-a je bilo 60-70[80] 000 grla ,sto bih rekao da je neki maksimum

tako da,price da je bilo 100-200 000 na koncertu tmp-a nikako ne prolaze
[ bobiska @ 17.04.2009. 17:54 ] @
Ako u ovoj temi Srbi Srbe treba da ubeđuju da Hrvati nisu tako slatki i divni ljudi prema nama, onda smo stvarno otišli u mp3.
[ Horvat @ 17.04.2009. 17:55 ] @
viva la generalizacije ;)
[ EmilijaV @ 17.04.2009. 18:02 ] @
Jeste da je off, ali samo ovaj put... Obecavam...

@Horvat

Vidis, meni se Goran Milic mnogo vise dopada od Kontiki lika. Taj iz Kontikija samo nam pokazuje plaze i hotele (sto je i normalno, jer tip reklamira svoj biznis), a ovaj proseta malo i medju obicnim narodom, pa pokaze i onu drugu stranu neke zemlje. Ovaj poslednji serijal je iz Australije, a predhodno je bio u Juznoj Americi i Kuvajtu. Odusevilo me je kad je isao po nekim zabacenim selima, mislim da je Paragvaj bio u pitanju. Ne bih ni verovala da neko na svetu jos onako zivi!

A sto se tice gledanja sa visine, tu se slazem s tobom, ali ne mogu da osporim da je covek smeker, pa mu takvo drzanje na neki nacin pristaje. Uostalom, moze se to pripisati i uobicajenom ponasanju sina jednog EX YU ambasadora, sto on i jeste! Da ne ulazim dalje u njegovu biografiju, ali bio je jedan od najpopularnijih TV likova na EX YU podrucju.
[ Horvat @ 17.04.2009. 18:07 ] @
[a da mi otvorimo temu o putopisnim emisijama?:D]

e kad je bio taj serijal o australiji,bas na lokalnoj tv je bila kontikijeva emisija kada je bio u australiji :) [ni jednu nisam citavu pogledao,samo kao anegdotu navodim]...

ne znam,kad god sam gledao ovog bradonju uvek se smucao po pijacama i jeo sve zivo samo da proba nesto novo ,sto bi rekli,isao je medj ljude

a milic ode medj ljude i onda ih ismeva u fazonu "vidite ove,ovi su vam tako siromasni ..." i dodati po zelji ,ili "vidite kako su ovi zaosstali ,jos voze ..." i slicno
sto mi se ni malo ne dopada,jer ne ide da pokaze ljude kao ljude,nego ide da im se podsmeva...

mada takav je covek,i ostalo sto vodi/vodio je bilo u fazonu "ja pa bog"
[ rajco @ 17.04.2009. 18:10 ] @
Mislim da je primer iz januara meseca, SP u rukometu, sasvim dovoljan argument u ovoj raspravi.
[ vilil1 @ 17.04.2009. 18:13 ] @
Kako nema razloga za preuvelicavanjem, tako nema razloga ni za umanjivanje.
Na koncertu u zagrebu, na trgu j.jelacica je bilo 100 000. Na koncertu u cavoglavama je bilo 100.000. I da, ko hoce tamo na more, pa neka ide. Oduvek je bilo ovako kako je sada. I redovne su tuce bile sa mestanima. Svojevremeno sam obisao celu hrvatsku obalu, i svuda je bilo isto. Uvek je bilo onih sitnih provokacija, verovatno je sada izrazenije, ali smo mi bili mladi, dobro organizovani, i spremni da im debelo naplatimo sto smo i radili. Na nasu zalost, vecina policajaca su bili Srbi koji su uvek nas okrivljivali za sve. Uglavnom, kome se ide da vidi najlepsu obalu, i treba da ide. Makar da posle prica po forumu kako je prosao.
[ Horvat @ 17.04.2009. 18:18 ] @
prica je bila o koncertu na maksimiru a ne na trgovima,zar ne?

koliko je bilo na trgu u zg nemam pojma,a ni u selu cavoglave [nek mi oproste stanovnici ako je to grad veci ;)]

@rajco,ajd za neinformisane napisi :)
[ EmilijaV @ 17.04.2009. 18:20 ] @
Citat:
Horvat: [a da mi otvorimo temu o putopisnim emisijama?

Stvarno bismo mogli i meni pade na pamet...

Sto se tice tog drzanja Gorana Milica - skroz si u pravu, ali mislim da je takav covek, t.j. tipican izdanak naseg (nasih) mentaliteta. Ismejava sve sto je tudje i lose, a mi (oni) smo najbolji! Pa na koga ti to lici?

Mada, Australiju je hvalio na sva zvona i potencirao bas to da je jako razvijena socijalna drzava i da skoro i nema sirotinje! Istrazivao je kako su to postigli...

A Kontiki - pa normalno da ide na sva mesta koja su interesantna za turiste... Ali ne videh da je otisao da poseti nekog lokalnog politicara (najcesce gradonacelnika) i da ga je preslisavao zasto je stanje takvo kakvo jeste. Ipak se tu vidi razlika izmedju novinara i turistickog vodica.
[ maliradojca @ 17.04.2009. 19:48 ] @
E kad ste kod matorog iz Kontikija, ja sam cuo da mu sve one tekstove zena pise,i on ih posle cita u emisiji,i da je lik nije uopste zabavan.
A sad nazad na Hr:) Meni je stvarno zao sto je stanje na Balkanu takvo kakvo jeste,ali je cinjenica da ogromna vecina Hrvata nas ne voli.I sta se zanosite dalje.
A samo mi je jadnije kada neki ko je iz Srbije kaze da su za sve "problemcice"(zapaljeni automobili,napadi) u HR krivi Srbi.
Oooop , a evo ga i link(ic) http://www.balkantravellers.com/en/read/article/1102 ,kaze da im je slaba sezona na vidiku,pa sad nisu ni Srbi toliki sabani ,mogu da posluze zbog kinte.
[ EmilijaV @ 17.04.2009. 19:58 ] @
Citat:
maliradojca: E kad ste kod matorog iz Kontikija, ja sam cuo da mu sve one tekstove zena pise,i on ih posle cita u emisiji,i da je lik nije uopste zabavan.

E, o putopisnim reportazama je otvorena posebna tema, tako da mozes biti slobodan da komentare o istima ostavis tamo, da ne bismo ovde vise isli u off...
[ dj011 @ 17.04.2009. 21:12 ] @
Citat:
Ako ćemo da se rukovodimo tom logikom, onda se treba plašiti odlaska u Tursku, Austriju, Mađarsku, Nemačku, kao i u USA i ostale NATO zemlje, jer sa svima njima smo bili u konfliktu u skorijoj ili daljoj istoriji.

Koji su najveci drzavni praznici tih NATO zemalja?

Da li su Srbi tamo dobrodosli i da zive, ili samo na kratko kao turisti da ostave pare i sponzorisu ekonomiju drzave koja ih je oterala?

Pa donesi dovoljno para i na Kosovo i Albanci ce te izljubiti kao najrodjenijeg brata...
[ _andjela_ @ 18.04.2009. 04:27 ] @
Citat:
Sta mislite o ovoj ideji?Koliko je sigurno?Iskustva?Konkretno hteo sam otici na http://www.papaya.com.hr/hr/ , to je Novalja, Zrce Beach.Ima li neka nasa agencija koja ima u ponudi tako nesto, posto mi je ipak tako sigurnije, nego individualno.

U prevodu, tvoje pitanje glasi: Koliko je sigurno da ces naici na (jednog ili vise) ludaka dok si tamo?

Kontra pitanje: Koliko je sigurno da ces naici na ludake dok si u S/CG? :)
[ BokasaTzar @ 18.04.2009. 06:48 ] @
Lično iskustvo daaaaa...

vrlo je neprocenjivo.

Strpajte celu porodicu, ženu, decu i sve što vam je najmilije i pravac kod hrvata.

Trenirajte malo ijekavicu, ono ... kruh, žlica, mineralna.... Prilepite malo šahovnica po autima.

Kad se nađete tamo - odmah druženja sa lokalcima, malo pljuvanja po Srbima, poseta mitinzima podrške Gotovini,
- čisto da se vidi da ste svecki čovek !

Preporučujem vam sliv Neretve (divna priroda), Mostar (divan grad), obalu od Dubrovnika, preko Makarske i Zadra (sjajno mesto) do Šibenika.

Sve to o svom trošku.

Obavezno: putopis sa događajima sa putovanja - .... Ako se nekim slučajem vratite
[ Sopocanac @ 18.04.2009. 10:31 ] @
ja sam pre 4 godine proveo 7 dana u hrvatskoj konkretije u dubrovniku na poziv jednog prijatelja.

osecanja su pomesana . ima ok ljudi al ima i losih ljudi koji cim provale da si srbin u ocima im vidis mrznju i da ti zele zlo. Recimo desavalo mi se dok sam vozio kroz dubrovnik svoj auto na srpskim tablama da mi neko na semaforu pokaze srednji prst, ili da predje prstom ispod grla tj da mi pantomimom pokaze da ce me preklati. Svugde po gradu covek na svim stranama gleda spomenike protiv srbocetnicke agresije i slicno.

Niko me nije fizicki napao , moguce i zbog toga sto sam malo krupniji, al opet - ne oseca se covek prijatno, ne mozes da se opustis i uzivas - a to je koliko ja znam glavni smisao svakog odmora.

Zato ne savetujem odlazak u Hrvatsku - treba je preskakati i ici u druge zemlje gde su dozivljavanja neprijatnosti iskljucena.
[ blue max @ 18.04.2009. 14:03 ] @
ja od sedamdesetih letujem u Hrvatskoj, zadnjih sest sedam godina redovno u Istri.Porec, Pula...obisao sam celu Istru...Sve sa jugicem i NS tablicama. i nisam se na plazama stideo reci odakle sam. Nikad nisam imao nikakvih problema.Ako bog da, i ove godine idem tamo.Hrvatsko primorje je najlepse na svetu. kakva grcka, kakva cg...
[ EmilijaV @ 18.04.2009. 15:52 ] @
Sto se Istre tice, koliko znam nikad se nisu desavale neprijatne stvari. Ni ranije, a koliko sam obavestena - ni sad. Istrani su ipak drugaciji, svetski ljudi!
Najrizicniji deo da dozivite neku neprijatnost je srednja Dalmacija.
[ StORM48 @ 18.04.2009. 16:35 ] @
Odgovor Britanije na notu Hrvatske

Ako se i može sporiti da li je bojazan od odlaska naših sugrađana opravdana ili ne (zbog prošlosti i individualnog doživljaja), nije mi jasno kakav značaj i na osnovu čega Britančići pridaju sebi u pogledu svoje sigurnosti u Hrvatskoj? Koga bre zabole trepavica za njih?

Svi samo čekaju da njih maltretiraju...

Pozdrav
[ Horvat @ 18.04.2009. 16:56 ] @
ima terorizma u kroatskoj??

btw kad vec pominjete to...bila je...hmmm prije par meseci...emisija na australijskoj tv o devojkama koje su otete [trgovina belim robljem] iz ,dubrovnika,cini mi se i to je sve dospelo u vesti rtl-a ,i posle su malo istrazivali ,propitivali pandure,i oni se pravili [naravno] blesavi...i ispostavilo se da su osobe koje su zrtve opisivale kao napadaci,koji su se predstavljali kao panduri [satro su ih spasavali,a u stvari odvodili...] i u "stvarnosti" plavci i ne znam sta je nasrao narednik opravdavajuci ih...

e sad,ovo sve nema veze sa "narodnostima" i ostalo ,a niti je to izdvojen slucaj da se to samo tamo u dalmaciji desava i nigde drugde...

edit:evo vest,sad cu potraziti i dokumentarac

edit: evo dokumentarac [20ak minuta traje]

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 18.04.2009. u 18:07 GMT+1]
[ Marko_L @ 18.04.2009. 17:16 ] @
Citat:
Pa i nisi pricao o odnosima, jer i ne znas nista o tome. Vecina ljudi koji su se javili prvi put su otisli u Hrvatsku u zadnje dve-tri godine, bili 5-10 dana i sad pricaju ostalima kako je sve to fino i do jaja. Pre toga su je gledali na turistickim emisijama i na razglednicama. I sad neko treba tvoja takva iskustva da shvati kao relevantna.
U Hr danas stvarno vise manje jeste ok, pogotovo u Istri, i generalno svuda tokom sezone sa ali stvarno nisi ti merodavan da pricas da je sigurno, maksimalno opusteno i prijatno za svakog Srbina, da su ratne sekire zakopane i svi hrvati su odjednom postali nacija sirokog srca na osnovu tvog cetvorodnevnog iskustva.

Dalibore, mislim da zaista trebaš da poradiš malo na svojim sposobnostima opažanja. Ja pola tih stvari koje mi ti stavljaš u usta nigde nisam rekao. Dakle, ako si već rešio da ulaziš u diskusiju samnom, još jednom te molim da citiraš konkretne delove mojih poruka u kojima misliš da si video ono što pišeš da si video. Znači, citiraj gde sam ja rekao da je sve fino i do jaja ? Gde sam ja rekao da su moja iskustva relevantna i merodavna ? Gde sam napisao da je opušteno i prijatno za SVAKOG Srbina ? Gde sam ja rekao da je bilo koja nacija, nacija širokog srca ? I odakle si ti to zaključio da sam ja bio tamo ni manje ni više nego 4 dana ? Kada nađeš lepo gde sam ja to tačno rekao i citiraš, onda možemo da pričamo... ovako, stvarno ne vidim smisao diskusije u kojoj ćeš ti da pričaš u moje ime i onda sam sebi odgovaraš.

Dakle, još jednom za one sa jeftinijim ulaznicama, ja nigde nisam pričao o nekakvim srpsko-hrvatskim odnosima, niti me isti zanimaju, jer to je posao za političare, a ne za narod. Da sam hteo da se bavim međudržavnim odnosima, završio bih fakultet političkih nauka. Takođe, nigde nisam pričao o tome kako su svi u Hrvatskoj sjajni i gađaju nas cvećem čim pređemo granicu, niti bilo šta slično... ja to ne znam, niti mogu da znam kakav je ceo jedan narod koji čini, šta znam, 3-3.5 miliona stanovnika, niti mogu da znam šta svaki od njih pojedinačno misli o srbima i kako će se ponašati kada naleti na istog. Ja sam samo naveo svoje lično iskustvo, dakle lepo sam napisao u kojim sam konkretno gradovima bio, kako sam se proveo, da li sam imao nekih problema... što može nekome da koristi, a i ne mora. Ja nigde nisam garantovao za nečiju bezbednost, niti mogu da garantujem nekome za bilo šta. Mislim, pobogu, pa ne mogu nikome da garantujem bezbednost ni ako reši da prođe kroz moju ulicu i pita me da li je bezbedno... otkud ja znam da li neko nije dobro zatvorio kapiju, pa ga napadne neko besno kučište ili nekom komšiji pukne film, pa krene da puškara po ulici. Ja samo mogu da prenesem moje iskustvo tipa da prolazim tom ulicom već 10 dana i da nikakvih neprijatnosti nisam imao, ali to nikako nije garancija bilo kome drugom da ih neće imati.

Ne bih da dužim dalje, niti vidim nekakvog smisla u daljoj diskusiji sa ljudima koji bi da se igraju gluvih telefona. Ja kažem da sam bio tamo i da nisam imao nikakvih problema, kao i zbog čega ljudi najčešće imaju problema i ništa više od toga i onda dođe čovek i pita me kako ja mogu da pričam o tome kako su svi hrvati super, kako je prijatno i opušteno za SVE srbe, kako ja pričam o nekakvim odnosima i ratnim sekirama, kako ja nekoga, daleko bilo, nagovaram da ide tamo... iako ništa od toga ni pomenuo nisam. Tako da, nemam više šta da kažem, samo ću još jednom ponoviti... ko se iz bilo kog razloga plaši da ode tamo, možda je najbolje i da ne ide, jer će mu iskustvo najverovatnije biti neprijatno, ko ima nešto lično protiv hrvata i ne može da se suzdrži da ne opsuje majku ustašku i preti tenkovima (kao ovaj iz venturine priče), takođe možda ne bi trebalo da ide, jer je vrlo verovatno da će sebi napraviti probleme, ko vuče nekakvu ličnu tragediju iz nekih prošlih vremena, isto možda ne bi trebalo da ide, jer je vrlo verovatno da će mu to biti traumatično iskustvo... takođe, nije isključeno i da bilo ko, ni kriv ni dužan, može postati žrtva kriminala, pretnji na nacionalnoj osnovi ili doživeti da mu izbuše gume ili ogrebu auto... no to ne znači da je to pravilo. Pa meni su izgrebali auto koji je bio parkiran ispred moje kuće, komšiji odneli radio iz kola, drugom komšiji neko odvalio branik, trećem polupali farove... sve BG table u sred Beograda... mislim, te stvari se dešavaju i uopšte ne moraju da budu na nacionalnoj osnovi.

Ono što zapravo pokušavam da kažem je da nema garancija da će ti se nešto desiti ili ti se neće desiti gde god da odeš, prema tome svako nek odluči sam za sebe.

[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 18.04.2009. u 18:29 GMT+1]
[ a1200 @ 18.04.2009. 21:57 ] @
Citat:
...ja nigde nisam pričao o nekakvim srpsko-hrvatskim odnosima, niti me isti zanimaju, jer to je posao za političare, a ne za narod.

Posto ovaj, Srpski narod, ide trbuhom za kruhom i ima jako slabo pamcenje, pogotovo kad se radi o istoriji... a osecaj pripadnosti jednoj zemlji i saosecanje sa delom svog naroda, koji je debelo propatio, ne postoji - letovanje u Hrvatskoj je vishe nego preporucljivo za Srbe.

I dok se sa druge strane pamti i slavi "domovinski rat", javno pevaju ustaske pesme pred 100K+ ljudi, i podnose tuzbe za genocid protiv ove zemlje (iako su ocistili 300 000 Srba, a o WW2 ne zelimo da pricamo, posto ovde istorija nista ne znaci) - Srbi po ko-zna-koji-put gledaju, svako ponaosob, svoj mali licni interes (kao npr. *ebeno letovanje) - odnosno, bave se "sadasnjoscu", ili kako se to popularno kaze "gledanjem u buducnost".

Istorija kao majka zivota i mudrosti, ocigledno, nas ovde, nema cemu da nauci.

...
Ma dobro... kakve sve to sad veze ima, kad imaju lepo more, a i blizu su (pa ce koji dinar na parama za put da se ustedi) - jer to je ono sto je bitno.
A to, sta je bilo, ma koga to interesuje, pa nije se meni dogodilo.

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 18.04.2009. u 23:54 GMT+1]
[ Horvat @ 18.04.2009. 22:00 ] @
Citat:
a1200

nista kao turska za letovanje ;)
[tako?]
[sorry,nisam mogao da "odolim"]
[ a1200 @ 18.04.2009. 22:07 ] @
U Turskoj, koliko ja znam, ne slave dan proterivanja 300 000 Srba kao nacionalni praznik...

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 18.04.2009. u 23:22 GMT+1]
[ Horvat @ 18.04.2009. 22:08 ] @
pa da ,a i bili su tako dobi "gosti"

edit:prvo se tu pozivas na istoriju ,pa onda istorija vise ne vazi,ili istorija ima rok od max 100 godina i to samo s jedne strane ili sta?
[da se razumemo,nikako ne pravdam ni jasenovac,ni blajburg,ni sranja 90ih [sa svih strana ;)] ]
[ EmilijaV @ 18.04.2009. 22:14 ] @
Opet se porede babe i zabe. Turci su bili osvajaci i njima je bilo potpuno svejedno da l' osvajaju nas ili Engleze. Oni sa nama, zato jer smo Srbi nemaju nikakav problem. Sto sa Hrvatima nije slucaj...

E, jos cu da ispadnem nacionalista, a nisam uopste. Samo me malo iritira kad se neko toliko pravi blesav - kao da se nista nije desilo!

[ a1200 @ 18.04.2009. 22:20 ] @
@Horvat
Generacija koja je pocinila zlocine je idalje ziva i zdrava, slavi te zlocine i takvu politiku... ako to tebi ne predstavlja problem, sta ja onda ima da ti objasnjavam... ne vodi nicemu
[ budjavlebac @ 18.04.2009. 22:31 ] @
U Turskoj se može naći i meni na srpskom, ima i natpisa ,,Dobrodošli'', na srpskom takođe. Prijatno ti je čak i da je samo čist marketing u pitanju. Lepo ti je da ostaviš novac.

Ah, i prodaju PIZZU NA PARČE.
Mada je meni Grčka bliža (ne samo geografski)...
I ko je uopšte pomenuo Tursku... Mislim, kad neko nije mogao da odoli da se nadoveže ;-)
[ ventura @ 18.04.2009. 22:34 ] @
Citat:
a1200: Posto ovaj, Srpski narod, ide trbuhom za kruhom i ima jako slabo pamcenje, pogotovo kad se radi o istoriji... a osecaj pripadnosti jednoj zemlji i saosecanje sa delom svog naroda, koji je debelo propatio, ne postoji - letovanje u Hrvatskoj je vishe nego preporucljivo za Srbe.

I dok se sa druge strane pamti i slavi "domoviski rat", javno pevaju ustaske pesme pred 100K+ ljudi, i podnose tuzbe za genocid protiv ove zemlje (iako su ocistili 300 000 Srba, a o WW2 ne zelimo da pricamo, posto ovde istorija nista ne znaci) - Srbi po ko-zna-koji-put gledaju, svako ponaosob, svoj mali licni interes (kao npr. *ebeno letovanje) - odnosno, bave se "sadasnjoscu", ili kako se to popularno kaze "gledanjem u buducnost".

J**e mi se za istoriju, j**e mi se za Jasenovac, j**e mi se za domovinski rat, j**e mi se za 300k ljudi koji su ostali bez domova... Mi ne živimo u prošlosti već u sadašnjosti... I moji mali lični interesi su mi mnogo važniji od nekog tamo Jasenovca... To što neko odbija da ode na more u Hrvatsku zbog Jasenovca&Oluje, to neće ni milimetar promeniti činjenicu da su se te stvari desile...

A desilo se to što se desilo, upravo zbog uskumnih huškača poput vas ovde na forumu koji ne vide ni ne razmišljaju dalje od svog nosa... I mogu samo da se sažaljevam na vas i na vaš mentalni sklop...

[ a1200 @ 18.04.2009. 22:37 ] @
Tako je Ventura, srecno letovanje... tvoj mentalni sklop je nesto cemu treba teziti i cemu se treba diviti. Licni interes je ipak najvazniji... to su vrednosti ka kojima treba teziti.
[ EmilijaV @ 18.04.2009. 22:42 ] @
Citat:
budjavlebac
Ah, i prodaju PIZZU NA PARČE.

He, he... Da ne poverujes, ali PARCE je upravo turska rec! Imam jednog druga Turcina i kad razgovaram s njim ukapiram da mi engleski skoro pa i ne treba! Toliko njihovih reci ima u nasem jeziku da ni sami toga nismo svesni!

BTW, "komad" je grcka rec, tako da i ne znam koja je nasa...
[ ventura @ 18.04.2009. 22:48 ] @
Au bre kolko heroja na ovom forumu... Šta gubite vreme ovde... Puške u ruke, i znate gde vam je ići... Ne smarajte po forumima već delajte malo...
[ boccio @ 18.04.2009. 22:49 ] @
Dolar da je tema na t<12h do locka. Ko ce poslednji da postuje?
[ budjavlebac @ 18.04.2009. 23:13 ] @
Kada ti nekoga ubiju u ratu, kada ti neko spali kuću, dva puta za pedeset godina, ne znači da ćeš da uzvratiš istom merom. Ima ona, stara, izlizana, da mogu da oprostim, ali ne i da zaboravim... Ja sam u kontaktu sa dosta Hrvata. Mogu i da popričam sa njima da im pomognem u Srbiji, ali NE ŽELIM da idem tamo (da provociram nekoga ili da budem provociran). To što NEĆU, NE ZNAČI da 'oću na tenku ili sa oružjem kao što neko ovde hoće da predstavi.

Idite braćo, gde hoćete. Sve Vam je dato, ali nije sve na korist.
Čast svakome. Ja nemam obraz ko đon...

HRISTOS VASKRSE!
[ Ivan Dimkovic @ 18.04.2009. 23:23 ] @
Licno ne bih isao na letovanje bilo gde gde se lokalno stanovnistvo uopste preterano bavi mojim poreklom / etnickom pripadnoscu i ima "issues" sa njim... Tako da bi to iskljucilo ama bas svaku balkansku zemlju.

Sa druge strane, ne vidim zasto mnogi ljudi, koji sa tim nemaju problem, iz Srbije ne bi isli u Hrvatsku, i obrnuto... pogotovu ako im niko nikoga nije ubio i sl.

Sto se Jasenovca tice - Ne mogu da zamislim Francuza koji nece da ide u Nemacku zato sto mu je neki Nemac ubio dedu... i obrnuto. Jebote, to je bolesno.

Jeste, to sa ratom na Balkanu se desilo skorije... ali pre ili kasnije ce ljudi morati da nauce da zive jedni sa drugima, na tom malom prostoru :) Bolje je poceti ranije :-)
[ BokasaTzar @ 18.04.2009. 23:35 ] @
ventura

http://www.youtube.com/watch?v=6wS5xOZ7Rq8

Lik je izložio koncentrat onoga što sam ti hteo reći
[ MyWay @ 18.04.2009. 23:59 ] @
Citat:
ventura: J**e mi se za istoriju, j**e mi se za Jasenovac, j**e mi se za domovinski rat, j**e mi se za 300k ljudi koji su ostali bez domova... Mi ne živimo u prošlosti već u sadašnjosti... I moji mali lični interesi su mi mnogo važniji od nekog tamo Jasenovca... To što neko odbija da ode na more u Hrvatsku zbog Jasenovca&Oluje, to neće ni milimetar promeniti činjenicu da su se te stvari desile...

A desilo se to što se desilo, upravo zbog uskumnih huškača poput vas ovde na forumu koji ne vide ni ne razmišljaju dalje od svog nosa... I mogu samo da se sažaljevam na vas i na vaš mentalni sklop...
A zašto lepo ne sublimiraš celo svoje pisanije u jednu rečenicu tipa 'ja sam moron' ???!!!

Citat:
Ivan Dimkovic: Licno ne bih isao na letovanje bilo gde gde se lokalno stanovnistvo uopste preterano bavi mojim poreklom / etnickom pripadnoscu i ima "issues" sa njim...
Slažem se sa ovim.
[ žutokljunac @ 19.04.2009. 00:07 ] @
Ventura je malo nervozan i neraspoložen. Nije u elemantu kao nekada. Svetska ekonomska kriza.
[ Horvat @ 19.04.2009. 00:07 ] @
pa da,i nemacka je bila cisto osvajacka u 2. svetskom ratu,zar ne? i sta je onda tu lose
pa eto i rimsko carstvo ej bilo pa je unistilo ne jedno pleme do kraja,zar ne?

ali ovo sto srbi i hrvati [ili hrvati i srbi] imaju,to nigde nema..ili?
grcka - turska?

znaci "onaj" arsenije carnojevic sto je predvodio hiljade ljudi i trazio pomoc od ugarske je otisao samo zato sto su oni bili osvajaci,nisu imali nista licno,al ono,eto,smetali su im?

sad ja treba tu da pizdim i kazem kako ne zelim u rusiju? iskren da budem,rado bih otisao i tamo da vidim kako je ...ne bih da mi kgb-ovci "vode drzavu" i mafiju ,da budem iskren...

ali stvarno je nesto "cudesno"...ovi srpskohrvatski odnosi,prvo se jedni bune sto nemaju drzavu i pripojeni su drugoj,pa naprave picvajz,pa ovi drugi [pokusaju [?!?]] da udare osvetu nekih 50 godina kasnije i da malo prosire drzavu [osvajacki?]...pa kroz koliko ce biti sledeci pohod?

ja se stvarno izvinjavam sto sam ovoliko otisao u "pogresnom smeru"
ali mene zanima dokle vazi to "istorija je majka znanja" i "ko ne nauci istoriju osudjen je da je ponavlja" [na zalost ne znam to na latinskom,a sad nemam volje da trazim to]

meni je "najfascinantnije" kako je mnogo "antisvaba" pomahitalo u nemacku da lize tamo du**** ...i isponova i isponova...i kako neke "vodje" pljuju po necemu i onda nadju utociste upravo tamo... [al ne prestaju pljuvati,naravno]

i kad vec pominjemo ratove,ako cemo pravo,meni je glupo kada vidim one americke serije u kojima "oponasaju" gradjanski rat,mislim wtf
[cujem kinezi ili japanci oponasaju "domovinski rat" igrajuci pain[t] ball ,sve sa zastavama ;)]

[cudo da nije dotaknuto "jedno mesto" u temi...kad se vec prica o dusmanima]

edit:zaboravio sam
nasa rec za parce/komad je...tananana... deo ;)

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 19.04.2009. u 01:22 GMT+1]
[ EmilijaV @ 19.04.2009. 00:22 ] @
Citat:
boccio: Dolar da je tema na t<12h do locka. Ko ce poslednji da postuje?

Evo ja cu, sa zadovoljstvom!

Gde si? Kad pada lock? Obecao si, a sad te nema...
A od onda vidi sta su sve ispisali... Odosmo u Rimsko carstvo... Brzo dolazi, jer jos malo pa cemo preci na Asirce i Vavilonce.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@Horvat
Citat:
edit:zaboravio sam
nasa rec za parce/komad je...tananana... deo

"Parce" je na turskom, ja posle proverila, casna rec.
"Komad" (komatia - kako oni kazu) je grcka.

BTW, mozemo ti i ja sad da otvorimo temu, pa da analiziramo strane reci u nasem jeziku, a ove jalove rasprave da se manemo.

[ Horvat @ 19.04.2009. 00:24 ] @
i dobila si rec za "parce" :P
[ Legionar_ @ 19.04.2009. 00:30 ] @
Citat:
ventura: J**e mi se za istoriju, j**e mi se za Jasenovac, j**e mi se za domovinski rat, j**e mi se za 300k ljudi koji su ostali bez domova...

Krajnje sebicno i bezobrazno.

Ovo je nesto najjadnije sto sam procitao na internetu u skorije vreme.Zalosno je sto takvi primerci postoje u srpskom narodu i sto je nas narod tako kratkog pamcenja.Da imamo manje ovakvih izroda,gde bi nam kraj bio.

Pitam se samo da li bi ventura isto tako pricao da je on jedan od tih 300 000 ljudi koji su ostali bez domova i da su ga ustase bombardovale dok je u izbeglickoj koloni bezao u Srbiju.

Sto se tice letovanja u Hrvatskoj - svakako ne bi isao,pogotovo zbog toga sto verujem da se tamo ne bih osecao bezbedno.Kad idem na odmor gledam kako cu da se opustim i zaboravim na sve,a u Hrvatskoj bi morao da otvorim cetvore oci i da pazim sta pricam i kome pricam,plus i da se stalno osvrcem oko sebe kako bi se uverio da nema u blizini nekog poremecenog mrzitelja Srba koji bi u svakom trenutku bio spreman da mi razbije glavu.
[ EmilijaV @ 19.04.2009. 00:31 ] @
Citat:
Horvat: i dobila si rec za "parce" :P

Sad trazim po netu, ali ne znam kako da ukucam, jer se pise sa onom kvacicom ispod C. Ta kvacica ti je u turskom isto kao akcenat kod nas na Č i Ć. Je l' sad jasno? Morala sam bre zbog tebe i tastaturu da promenim, he, he...
[ Horvat @ 19.04.2009. 00:33 ] @
pa nisam ti ja ni sporio da je turska rec :)
poruku sam napisao dok jos tog edit dela tvoje poruke nije bilo :)

i eto,na turskom parcse [ono s ide ispod c,kao u spanskom,rumunskom...,tako?]
komad na grckom
a na nasem deo :)

edit:
hoce mi neko odgovoriti koji period zahvata "istorija se ponavlja jer nije naucena"? [mesec dana [kao u slucaju nestanka gasa],godinu dana [slucajevi s obecanjima poljit'cara],10 godina[sad mi nista ne pada na pamet za ovo],20 godina[blatoubilacki rat],70 godina [jasenovac]...ili nema ogranicenje?]
[ pitikovski @ 19.04.2009. 01:06 ] @
Ma kakva granica na Jadranu, da smo pametni pa da nam Japan bude pokrajina, kupovali bi Sony sve pod parolom "kupujmo domace"
[ EmilijaV @ 19.04.2009. 01:09 ] @
Vidim da ste sad vec prolupali...

Gde ste moderatori???

[Ovu poruku je menjao EmilijaV dana 19.04.2009. u 02:20 GMT+1]
[ Horvat @ 19.04.2009. 01:15 ] @
do tokija preko milvokija? ;)
[ pitikovski @ 19.04.2009. 01:25 ] @
Naravno, Nokija do Tokija preko Milvokija uz svirku Milosevic Bokija.
Upsss ovo moze da zvuci kao reklama
[ Horvat @ 19.04.2009. 01:33 ] @
i naravno rakia?:D
[ EmilijaV @ 19.04.2009. 01:40 ] @
Citat:
Horvat: i naravno rakia?

Da!
Rakia connecting people!

Kad ce da brisu ovo?
[ oporavak u banji @ 19.04.2009. 03:18 ] @
Citat:
Sto se Jasenovca tice - Ne mogu da zamislim Francuza koji nece da ide u Nemacku zato sto mu je neki Nemac ubio dedu... i obrnuto. ***ote, to je bolesno.

nemci nisu planski unistavali, ubijali francuski narod u ww2, nisu postojali logori u koje su slali ljude samo zato sto su francuzi, nisu im satirali kulturu, nisu ih prisilno germanizovali.
to je velika razlika kada se povlaci paralela izmedju francusko nemacke istorije i hrvatsko srpske.

francuzi se fakticki nisu ni opirali nemackoj vlasti '41-'45, legendarni pokret otpora je holivudski mit. u stvarnosti, bio je to marginalan pokret bez ikakvog uticaja na ishod rata i bez velike podrske francuza.
ako je neko gledao autenticne americke snimke sa oslobodjenih teritorija u francuskoj nakon dana D, jasno je na se francuzi uopste nisu radovali amerikancima, a jos manje su bili zainteresovani da idu u rat.

moje misljenje je da treba zajebati sve te naci nacionaliste. oni su sada nemocni, jedinu moc koju imaju je vas strah. nije bog dodelio tu zemlju i more njima, vec svim nomralnim ljudima na ovoj paneti. bas iz tog razloga i razloga sto je tamo najveci broj ljudi normalan kao kod nas, treba ici. Sa ponosnim stavom 'boli me qrac za vas neandertalni nacionalizam i mrznju', se ophodim prema nacfasistima.

nazalost hrvatska drzava nikada nije napravila diskontinuitet sa tudjanovom ratnom propagandom, ali budite sigurni da i mala deca tamo u te bajke vise ne veruju.

[ zaraza @ 19.04.2009. 03:24 ] @
Citat:

legendarni pokret otpora je filmski mit. u stvarnosti, bio je to marginalan pokret bez ikakvog uticaja na ishod rata i bez velike podrske francuza.

Osim znacajnih obavestajnih podataka u vreme dana D....

A to "bez velike podrske francuza: necu da komentarisem jer je smesno....
[ milanche @ 19.04.2009. 03:40 ] @
Ko moze da ignorise ovo:

http://www.jerusalim.org/cd/galerija/djecakozare/1/index_l.html
http://www.jerusalim.org/cd/galerija/djecakozare/2/index_l.html
http://www.jerusalim.org/cd/galerija/djecakozare/3/index_l.html
http://www.jerusalim.org/cd/galerija/djecakozare/4/index_l.html
http://www.jerusalim.org/cd/galerija/djecakozare/5/index_l.html

svaka mu cast.

Znajuci sve ovo, (a nije tesko da se sazna), normalan mlad covek kome niko nije
ubijen u ratovima i nekim slucajem nije upoznao ni jednog izbeglicu iz Hrvatske bi u
najboljem slucaju trebalo da Hrvate i Hrvatsku malo pusti na miru i da malo gleda
svoja posla.

Iako verujem da je preko 60% Hrvata protiv narednih divljastava prema Srbima, znajuci
narod kojeg sam upoznao tokom sluzenja vojnog roka (godinu dana u Varazdinu), cinjenica
je da svakih 50-tak godina kod njih kulminiraju zli geni, kojima se lako nadje jahac sa svih
ostalih strana Evrope.

Iz svih tih razloga, najbolje ih je pustiti njima samima, da vec jednom izive taj svoj
neizivljeni nacionalni pubertet i ako postoje sanse da se za 50-tak godina uravnoteze
u nivou normalnih nacija kojima nacionalni identitet pociva na ljubavi prema svome
mnogo vise nego na mrznji prema drugima.

Ko hoce, moze i da ide da proverava da li je period zaista 50 godina ili moze da bude i
manji, i da li je izmedju perioda idealna neaktivnost ili ima i manjih erupcija. Obavezno
nek povede i zenu i decu.

[ boccio @ 19.04.2009. 07:45 ] @
Cek milance, jel po toj logici i ja treba da se pokrivam usima kad dodje neki bosanac i krene da mi pokazuje slike preklanih iz srebrenice? ili kad dodje neki siptar i krene da mi prica kako su mu back in '94 upali srpski specijalci u kucu i pobili zenu i decu?

Ma ne, mi srbi smo miroljubiv narod... To bar svi znaju, poznati smo po cojstvu i junastvu. Jedino sto smo ucestvovali u svim nedavnim "balkanskim" ratovima, od kojih igrom slucaja ni jedan na nasoj teritoriji, ali who gives a flying fuck, jel da? Kosovo ne damo, ali nije frka da uzmemo pola hrvatske, nece da se baci :)

Eh, da toliko vremena, zara i emocija unosimo u posao i privredu, koliko u politiku... japanci nam ne bi bili ravni...
[ bobiska @ 19.04.2009. 08:22 ] @
A conto poređenja svih naših zlotvora...frka sa Turcima, NATO, Rusima, Amerima, Nemcima...je bio biznis, ovo sa Hrvatima je lično, tako da poređenje ne stoji.

[Ovu poruku je menjao bobiska dana 19.04.2009. u 09:49 GMT+1]
[ milanche @ 19.04.2009. 10:00 ] @
@boccio,

na jednoj drugoj temi, nekih devet meseci ranije, sam pomenuo jedan lako shvatljiv princip, a to je

da je za sve sto se desava odgovoran 95% uzrok, a mozda 5% povod, a nikako ne posledica.

Da se ne bismo gnjavili oko detalja i ulazili u besmisleni off-topic sa ciljem vracanja prirodne
bistrine ispranim mozgovima, nadji ti radije nekog kvalifikovanog istoricara, geopoliticara, kao
i eksperta za medjunarodno pravo da ti objasni sve sto ti nije jasno na tu temu...

...kao i da ti da odgovor na pitanje - da li je srpski narod imao drugu alternativu nego sto je
rat za opstanak i goli zivot.

A kad do rata dodje, kad igranka pocne, onda je vec kasno da se setimo da ce tu biti i preklanih i specijalaca
koji upadaju u kuce.

Za generaciju koja je u svojim zrelim godinama pratila svojim ocima sve sta se desavalo i za ljude
koji imaju dva grama svog mozga, u tom pogledu uopste nema sumnje o cemu je rec.

Citat:
ali nije frka da uzmemo pola hrvatske

Iskreno se nadam da je ovo neki lapsus.

Raspitaj se koliko je stara kninska tvrdjava i ko ju je zidao, kao i koliko vekova unazad su Srbi ziveli
i cuvali austrijsku granicu, kao i koliko generala su krajiski Srbi dali austrijskoj carevini.

Ti ljudi tj. njihovo potomstvo je oterano sa svoje zemlje.
[ Horvat @ 19.04.2009. 11:27 ] @
@oporavak u banji,promeni francuzi sa jews kada ti francuzi ne odgovaraju

je l zna neko neko mesto na planeti [a da nije ledena ili paklena pustinja,nego moguce za normalan zivot] u cijoj okolini minimum 500 km u krug nema niti jednog juznog slovena? da odem u tri lepe odavde

edit:i niko ne zna,niti ima svoje vidjenje,do kada vazi da se istorija mora znati inace smo osudjeni na ponavljanje?
[ a1200 @ 19.04.2009. 12:27 ] @
@Horvat
Sa razlikom, da Nemci danas ne velicju rad i delo Adolfa Hitlera. Nego su, recimo, mome dedi, koji je bio u
Nemackom logoru, isplatili odstetu (doduse trebalo im je 55+ godina, odnosno, setili su se da tako nesto pokrenu kad je vecina prezivelih ionako umrla prirodnom smrcu). Takodje, trazili su slike i podatke, i napravili memorijalni centar, da se tako nesto ne bi zaboravilo i ponovo dogodilo.

Hocu da kazem, njima to nije nacionalni praznik, ne ponose se time i sigurno ne slave taj deo svoje istorije. Po meni, to je bitna razlika.

...
http://www.jerusalim.org/cd/jasenovac/index_l.html
Na kraju strane:
Citat:
Krajem septembra 1991. (početak raspada Titove Jugoslavije, prim. ur.), hrvatska vojska silom je ušla u jasenovački memorijalni park...
... hrvatska vojska je minirala most na Savi koji je povezivao dve strane Memorijalnog parka; takođe su digli u vazduh grobove, uništili muzejske eksponate i ukrali muzejsku opremu.

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 19.04.2009. u 13:51 GMT+1]
[ ventura @ 19.04.2009. 13:16 ] @
Citat:
Legionar_:
Pitam se samo da li bi ventura isto tako pricao da je on jedan od tih 300 000 ljudi koji su ostali bez domova i da su ga ustase bombardovale dok je u izbeglickoj koloni bezao u Srbiju.

:)

Radi se o tome da upravo ja imam sva prava da pričam o tome, jer meni broj lične karte počinje sa T, i vodim se kao izbeglo/raseljeno lice... Tako da nemoj tu priču samnom... Danas ima mnogo manje nacionalizma u Bosni, jer su ljudi videli šta znači rat... A ultra nacionalisti su ostali po Srbiji, a još veći su po Amerikama i Australijama koji su rat videli na TV-u, pa mogu da Srbuju koliko hoće iz svoje fotelje... Ja sam detinjstvo proveo u ratu, i zato imam puno pravo da pljujem po svim huškačima, nebitno sa koje su strane.

Kad bi naša generacija uspela da pojede g**** i da zaboravi sve što se desilo, možda bi naša deca i imala neku šansu da rastu bez mržnje prema drugima... Ali kako vidim ovde, gde je uzorak ljudi sastavljen od malo obrazovanijih, koliko tu mržnje i nacionalizma ima, izgleda da sam ja previše optimista...
[ Horvat @ 19.04.2009. 13:30 ] @
kad kazes "nemci" ,mislis na pripadnike nemackog naroda,tako?
i kazes da niti jedan ne "velica" onog idiota?
nikako se ne slazemo,svake godine bude pizdarije u nemackoj [na ne znam koji dan] bas zbog tih naci idiota

sad ce biti ,pa to je istnica,pa jbm mu mater,je l 100% hrvata velica jasenovac??
necu tvrditi,ali cini mi se da je i u jasenovcu dignut neki "spomenik" za zrtve
[ M-84 AB1 @ 19.04.2009. 14:05 ] @
Citat:
venturaKad bi naša generacija uspela da pojede g**** i da zaboravi sve što se desilo, možda bi naša deca i imala neku šansu da rastu bez mržnje prema drugima...

Oko ovoga se i vodi cela polemika - dakle naša ali i njihova. Mora da bude obostrano.
Istina se u svim ovim Balkanskim konfliktima, kad se sve sabere i oduzme, nalazi izmedju (kao što to objektivno uvek i biva), ali zašto polako stičem utisak (u zadnjih stotinak godina), da uvek mi i pojedemo to g**** i zaboravimo šta se sve dogodilo.
Ne pričam ja ovde o ratovima i o tome, ko je kome više ubio i naneo štete, o pravdi i nepravdi, davno sam prestao da se bavim time jer je naporno opterećivati se time, ako ne i besmisleno, ali utisak ostaje da svi okolo sebe čuvaju i rade u svoju korist a jedino smo mi naivni i pamtimo ko flip-flopovi i pružamo ruke pomirenja.
Dakle da nadgradim ovo venturino - da jede i naša, naravno, ali da jede i njihova.

POZ
[ 101010 @ 19.04.2009. 14:38 ] @
Kao sto je pomenuo bocio ova diskusija me potseti na neku koju sam citao na nekom bosnjakom/muslimanskom forumu, samo oni pisu o Srbima [apsolutno iste stvari, srpski zlocini, mrznja, nacionalizam]. I mnogo sam se lose osecao citajuci to, jer ja ne poznajem ljude i Srbe koje oni mrze i kojih se plase. Iza njihovih reci nije se mogla videti normalna suzivotna buducnost.

Ima jedna pesma iz osamdesetih, Zabranjenog pusenja, koja kaze ovako:

"Kazes treba platiti racune jer duhovi hodaju poljima
Kazes treba platiti racune da cvijece nikne iz grobova
...
A nocas ce krv umjesto vina da zagrije srce do ljubavi
Zbog sumnjive slave i tudjih grijeha ginu mladi lavovi
"

Da se to opet ne bi ponovilo, da opet zbog nerasciscenih racuna, grobova predaka, tudjih greha, naduvanih prica i sumnjive slave, sutra ne bi ginula nasa deca, treba raditi na ovom problemu.

Ventura kaze najbolje bi bilo da mozemo da zaboravimo sve sto se desilo. I to je jedno resenje, ali nije relano primenjivo, kada se posmatra najveci broj ljudi.

Potpuno se slazem sa tobom, da nesto mora biti ucinjeno da se stvar jednom sanira, da se ne ostavlja stalno zar koji tinja, ceka pravu situaciju za lupam 20-30 godina, da u nekim novim okolnostima potpali pozar. I onda ce opet uzalud da ginu deca...

Konkretno mislim da drzave exYu moraju vise da rade na tome.
Dosta putujem po bivsoj nam zemlji, i jedno je sigurno Hrvatska je najmanje uradila po tom pitanju.
RH godinama je sistemski zabranjivala pristup licnoj imovini prognanim Srbima [popustila tek pri pritiskom EU zbog clanstva], mnogima je imovina bespravno oduzeta, jos uvek gaje tajne spiskove za hapsenje pa mnogi i danas strepe da posete svoju zemlju. Za razliku od Bosne u kojoj su se desile mnogo gore stvari, gde drzava ipak radi na zastiti prava svojih gradjana i reintegraciji [ok pod vodjstvom UN, al svejedno].
RH mora vise da radi na pomirenju i snizenju nacionalistickih strasti. Jer ko s djavolom tikve sadi...

Eto tih 300.000 prognanih ljudi, sada ima npr. 150.000 potomaka gradjana RS koji ce pamtiti RH kao zemlju koja im je prognala i sikanirala roditelje u potratnom periodu.

RH u sastavu SFRJ nikada nije prosla kroz proces suceljavanja sa relanoscu zlocina koji su izvrseni u NDH. Kao sto je Nemacka i nemacki narod morao da prodje. RH je tada bila pobednik rata zajedno sa ostalim narodima exYu, a zlocini su pripisani "ustasama" tada vec imaginarnoj kategoriji...
Devedesetih smo videli da nema nista od guranja stvari pod tepih.

Srbija je pre 2000. bila totalno van price o svojoj objektivnoj krivici i umesanosti u ratove devedesetih.
Srecom to se promenilo.
Ja sam za to da pomognemo gde mozemo, izvinjivamo svima koji su pretrpeli zlo, posipamo pepelom za grehe koji su neki od "nas" [licno gadim se svih kolektivizama] ucinili ako ce to da spreci bar jednu majku da uci svoje dete da mrzi Srbe i obrnuto.
Jer to dete ce sutra da mrzi vase dete i cemu sve tu vodi ... To je stvar koju treba da sprecimo.
Na tome mora sistemski da se radi na regionalnom nivou, proaktivni rad na iskrenom pomirenju, ako nam je do mirne i normalne buducnosti neopterecene ratnom prosloscu.

[ milanche @ 19.04.2009. 16:24 ] @
Srecan Uskrs svima koji slave !

@Ventura:

Ima jedna generacija pre tvoje koja je uspela da zaboravi, i da zivi u miru cetrdeset godina u solidnoj drzavi.

Na zalost, nista nije vredelo.

Uprkos tome sto su Srbi ubedljivo najkasnije medju svim svojim vrsnjacima drugih nacionalnosti najkasnije
shvatili da su Srbi a ne jugosloveni (sto su rekli da nikada nije ni postojalo).

Prema tome, imas pravo - mrznja je nepotrebna, pogotovo za nekoga ko nije direktno ucestvovao u ratu niti
mu je neko blizak stradao, niti je napustao svoje imanje.

Opet, posmatrano ocima tehnologa koji pokusava da od dva elementa napravi kakvo-takvo jedinjenje, zakljucak
je da stvari samo po nekoj tankoj i lako lomljivoj povrsini mogu da budu kako treba, i ako ista moze da ih pokrene
prema normali to bi mogla da bude jedna kvalitetnija distanca.
[ a1200 @ 19.04.2009. 17:37 ] @
@Horvat
'Nemci' kao Nemacka drzava. Dakle:
Njima to nije nacionalni praznik, ne ponose se time i sigurno ne slave taj deo svoje istorije. Po meni, to je bitna razlika.

Jako je bitno sta ti drzava servira kao nacin misljenja i ponasanja.
Jedna stvar je sta pojedinci misle (pojedinaca ce uvek biti...), a totalno druga stvar je zvanicna politika i odnos jedne drzave prema tim dogadjanjima (nacionalni praznici, pisanje istorije, i ostale stvari na kojima ce rasti buduce generacije).

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 19.04.2009. u 18:51 GMT+1]
[ MyWay @ 19.04.2009. 20:24 ] @
Citat:
milanche
Ima jedna generacija pre tvoje koja je uspela da zaboravi, i da zivi u miru cetrdeset godina u solidnoj drzavi.

Na zalost, nista nije vredelo.
Sjajno kao i uvek milanče :-)
Dodao bih samo da igranka koju si spominjao ne donosi samo preklane i specijalce, nego (mnogo duže i u mnogo većem broju) životno zbunjene i dezorijentisane...
[ franjo_tahi @ 20.04.2009. 15:02 ] @
Vidim da se ovdje većinom barata sa: "čuo sam...", "rekli su..." itd.

Ja sam Hrvat, nešto stariji tako da dobro pamtim i Jugu i cijeli rat u kom sam sudjelovao. Znam dobro što su pantalone i hleb. Čirlilcu sam učio, ne puno, ali dovoljo da mogu pročitati.
Neko reče da nije dobio u Hravtskoj hleb. Na tu temu: 80-tih sam s firmom išao u "Kuću cviječa", ogladnio, ušao u prvi dučan i:
- "Molim vas 15 dkg parizera i 1/4 kruha..."
- "Nema kruha..."
Iza na policama 40-tak kila kruha.... Nisam tražio kruh zato što ne znam što je hleb, već jednostavno: nisam o tome uopče razmišljao.

Ovdje je bilo priče o protjerivanju, izbjeglicama... Za cijelo vrijeme rata, do "Oluje" nisam mogao u svoju kuću na moru jer je Martić tamo postavio "mornaricu". Punica i 3 šogora su se 5 godina potucali po Zagrebu jer nisu mogli u svoju kuću u Slavoniji. Kada sam napokun mogao uću u vikendicu, osmi golih zidova - nisam našao ništa. Samo da napomenem za one koji ne znaju: i jedna i druga kuća su u Hrvatskoj. Nakon rata, su svi iz moje ulice na moru (od 20-tak kuća, 18 je bilo srpskih) prodali svoje.
Što mislite koliko su moji šogori i još nekoliko tisuća ljudi oduševljeni kad čuju bre? Treba li im zamjeriti?

Bez obzira na sve, tvrdim da je s BG tablicama u Splitu jednako sigurno kao i sa ZG (ako ne i sigurnije). Niti smo ja, niti itko od mojih prijatelja poželjeli učiniti bilo što da bi oštetili auto s BG ili bilo kojim registracijama. Nedavno su hajdukovi navijači dočekali dinamove. Bilo je razbijenih glava...
Pokažeš li tri prsta kroz prozor, 95% ljudi ti neće ništa osim što te mrko pogleda, a onih 5%...
U JNA sam bio u Srbiji, do rata je moja firma surađivala s jednom u Bg tako da sam dosta često dolazio i autom i vlakom, ali danas bih razmišljao da li autom otiči u Bg! Predpostavljam da je situacija ista: 95% ljudi neće učiniti ništa, ali hoću li naletjeti na onih 5%?

Što se tiče Tomsona: ja osobno, ne volim njegove pjesme, ali puno mojih poznanika vole. Kada je nastala pjesma na koju se svi hvataju? 90-tih, u tijeku najžeščih sukoba! Pokušajte pročitati tekstove njegovih pjesama, pa recite što ne valja?
"... nećete u Čavoglave dok smo živi mi..." - JNA i četnici su napali Čavoglave, ne obratno.

Od "narodnjaka", ovih novih, mi se diže kosa na glavi. Ne zato što su iz Srbije, već zato što su takvi kakvi jestu... "... otiši si sarmu probo nisi...", "... otišla je i odnela deta, suzama sam lepio tapete...". Tko li smišlja te tekstove?
Za razliku od pjesama: Tozovca, Cuneta, Zdravkovića itd.

Nisam se nikada smatrao nacionalistom. Niti sada ne znam od nas 40-tak iz razreda srednje škole tko je tko, ali da mi bre bode uho - bode!

Ne znam da li će netko staviti topic off, ali mislim da bi ovakovih diskusija trebalo biti više. Tako dugo dok se ne vrijeđa, brarata podacima i piše iz osobnog iskustva, a bez rekla-kazala. Jedino razgovorom možemo popraviti odnose.

[ budjavlebac @ 20.04.2009. 15:12 ] @
,,Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara
Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure
U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila
(ajmo ruke)
Oj Neretvo teci iza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu
Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani
Tko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća
(ima dvi nove, kaže)
Gospe sinjska ako si u stanju, uzmi Stipu a vrati nam Franju
Oj Račane jeba ti pas mater, i onome tko je glasa za te
Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića"

Je li ovo pesma gore pomenutog ,,čoveka''? Osobno ga ne voliš, a puno drugara ga sluša! Mora da je muzika jako lepa kad na tekstove ne obraćaju pažnju. Nema veze prijatelju, važno da ti se od narodnjaka diže kosa na glavi.
[ žutokljunac @ 20.04.2009. 15:47 ] @
Citat:
franjo_tahi: Za cijelo vrijeme rata, do "Oluje" nisam mogao u svoju kuću na moru jer je Martić tamo postavio "mornaricu".

Pošto sam ja ta generacija i tada sam bio baš tu, i poslednji sam napustio Hrvatsku - krajem maja 1992., može li se znati gde ti je bila kuća?

Vidim da je moderno postovati pesmice, pa da se priključim.

Ajme mene joj, ajme mene joj,
Budjav lebac, budjav lebac.
Njam njam njam njam..
Ajme mene joj, ajme mene joj,
A kod komse uvek pun frizider svega,
Mortadela i Nutela. (2x)
Cik pogodi sta imam za veceru,
Njam njam njam njam..
Cik pogodi sta imam za veceru,
Ajajajajajajajajajajaaaaa...
Budjav lebaaaac, budjav lebaaaa

http://www.youtube.com/watch?v=46pDtzER4hs

[ DaliborP @ 20.04.2009. 15:53 ] @
Citat:
žutokljunac: Pošto sam ja ta generacija i tada sam bio baš tu, i poslednji sam napustio Hrvatsku - krajem maja 1992., može li se znati gde ti je bila kuća?

Pretpostavljam u Karinu.
[ a1200 @ 20.04.2009. 16:13 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Ante_Paveli%C4%87
Citat:
Hitler was not thrilled about putting fascists in charge of his puppet governments, so he did so only when there was no other option. This was the case with Croatia and Pavelić’s Ustashi government. Before he was ever leader of the Ustashi party, he was a young lawyer and leader in the Party of Rights (a Croatian nationalist party). It wasn’t until 1929 when he formed the Ustasha-Hrvatska Revolucionarna Organizacija (Insurgency-Croatian Revolutionary Organization, UHRO). In 1932 he wrote the charter of principles that outlined the plan for achieving an independent Croatia based on their ethnic identity and Catholic religion. This task would be the responsibility of an ustanak, or rather an armed insurgency, composed of the Croatian people, under the direction of the Ustashi. Ethnic cleansing and land gain were at the center of the party's agenda. Pavelić believed that the new Croatian state should include most of Bosnia and all of Dalmatia. Pavelić and his party argued that Croatia had already defeated the nomads of the east and the Turkish Muslims. Their new objective was to rid the country of Eastern Slavs and communism. Around twenty-four concentration camps were set up in Croatia, the most deadly of them being at Jasenovac where Allied estimates prove that 750,000 Serbs, Jews and Gypsies were murdered. Pavelić did not consider Croatians to be Eastern or Slavic, but rather of a more Western and Gothic background. The party would use this idea later during the war to become closer to Nazi Germany. However, unlike the Nazis, who preached no escape or mercy for the Jews of Germany and other Central European powers, Pavelić originated a plan to spare Serbs and Bosnians who embraced Catholicism and were willing to convert he was quoted as saying "we shall convert one third, we shall kill one third and one third will leave willingly or unwillingly"...

Citat:
Pokušajte pročitati tekstove njegovih pjesama, pa recite što ne valja?

Citat:
,,Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara
Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure
U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila
(ajmo ruke)
Oj Neretvo teci iza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu
Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani
Tko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća
(ima dvi nove, kaže)
Gospe sinjska ako si u stanju, uzmi Stipu a vrati nam Franju
Oj Račane jeba ti pas mater, i onome tko je glasa za te
Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića"]

Ja isto ne vidim "problem" u Tompsonovim pesmama... Stvarno, sta je problem u njegovim pesmama?
Da nije mozda otvoreno propagiranje nacizma i fashizma, ili je mozda problem u pozivanju na stara dobra vremana i Hrvatske heroje iz Jasenovca?
Stvarno mi Srbi preterujemo... uvek nam je neko drugi kriv, a evo, bez ikakvog razloga nam smeta Tompsonova muzika, koju eto, puno tvojih poznanika voli.
Citat:
Što se tiče Tomsona: ja osobno, ne volim njegove pjesme, ali puno mojih poznanika vole.

[ 101010 @ 20.04.2009. 16:18 ] @
Citat:
franjo_tahi
- "Molim vas 15 dkg parizera i 1/4 kruha..."
- "Nema kruha..."

To se isto desilo i mojim rodjacima '95. proteranim iz Hrvatske, ali sta ocekivati od jedne proste kasirke. Secam se da je bio problem i dekagramima, jer se u Srbiji koriste grami. I da, kasirke su znale da su kupci Srbi.

Citat:

Ovdje je bilo priče o protjerivanju, izbjeglicama... Za cijelo vrijeme rata, do "Oluje" nisam mogao u svoju kuću na moru jer je Martić tamo postavio "mornaricu". Punica i 3 šogora su se 5 godina potucali po Zagrebu jer nisu mogli u svoju kuću u Slavoniji. Kada sam napokun mogao uću u vikendicu, osmi golih zidova - nisam našao ništa. Samo da napomenem za one koji ne znaju: i jedna i druga kuća su u Hrvatskoj. Nakon rata, su svi iz moje ulice na moru (od 20-tak kuća, 18 je bilo srpskih) prodali svoje.
Što mislite koliko su moji šogori i još nekoliko tisuća ljudi oduševljeni kad čuju bre? Treba li im zamjeriti?

Prijatelju da li mislis da je to samo tvoja sudbina ili sudbina Hrvata, to je sudbina najveceg broja ljudi koje je pogodio rat, ne vezano za nacionalnost. Istu pricu ce ispricati Srbi ili Bosnjaci, samo ce napisati Tudjman ili Karadzic.
Na kraju krajeva Srbija je devedesetih imala najveci broj progananih lica u Evropi posle egzodusa iz IIsv.rata, svi ti ljudi su trajno ostali bez krova nad glavom.

Sto se tice vikendica na moru, imam dosta prijatelja koji su ih imali u HR, ljudi iz Bg koji nikada nisu videli rat, a vikendice su im na ostrvima, koja isto tako nikada nisu videla rat. Kuce popljackane, a oni nisu imali pristup svojoj imovini godinama posle rata [a onda su prodavane za smesne pare, uz razne pretnje].

To su stvari koje treba da se resavaju, jer zaboga nema vise rata, nema vise opravdanja. Da ne izmisljam procente da uzmem tvoj broj, zasto vise da trpi 95% ljudi, nema opravdanja ! 5% pacijenata na lecenje ili zatvor. Kako to da su imovinska pitanja u Sarajevu, resavana godinu dana posle rata, a u Hrvatskoj je postojala drzavna represija godinama.

Ja sam delom poreklom iz tih krajeva, stara i prazna porodicna kuca je na pocetku rata minirana, a zatim nekoga nije mrzelo da gradjevinskom mehanizacijom iskopa temelj kuce i poravna zemlju. Ista kuca iz koje su '41. punili masovne grobnice...

I sada treba da mi smeta drugaciji govor ili naglasak, da mi smeta to sto je neko druge nacije, ne pada mi na pamet. Vrlo mi smeta rasizam, shoviznizam i nacionalizam. Normalne ljude ne treba diskriminisati zbog greha koje oni nisu pocinili.

Citat:

Što se tiče Tomsona: ja osobno, ne volim njegove pjesme, ali puno mojih poznanika vole. Kada je nastala pjesma na koju se svi hvataju? 90-tih, u tijeku najžeščih sukoba! Pokušajte pročitati tekstove njegovih pjesama, pa recite što ne valja?
"... nećete u Čavoglave dok smo živi mi..." - JNA i četnici su napali Čavoglave, ne obratno.

Od "narodnjaka", ovih novih, mi se diže kosa na glavi. Ne zato što su iz Srbije, već zato što su takvi kakvi jestu... "... otiši si sarmu probo nisi...", "... otišla je i odnela deta, suzama sam lepio tapete...". Tko li smišlja te tekstove?
Za razliku od pjesama: Tozovca, Cuneta, Zdravkovića itd.

Ne znam sta da ti kazem, relano u HR je postajao najjaci nacionalni pokret u exYu, vodjen dugom teznjom ka osamostaljenju, nadam se da ce sada nacionalizam i predrasude ka drugim narodima splasnuti, jer vise nema potrebe za njima.

A to otiso si sarmu probao nisi, to je vise sala, pogresno si informisan. Ti ne znas sta su ustvari hitmejkeri i opsanost :), Seka Aleksic, Karleusa, Ceca, Aca Lukas itd. Iako ne slusam tu muziku, sem leti prisilno, zivim pored reke, strah u Hrvatskoj od srpskog folka je potpuno iracionalan...

No, pisem o glupostima, lep dan, reka, aj zdravo.

p.s. http://www.youtube.com/watch?v=46pDtzER4hs :)
[ boccio @ 20.04.2009. 17:21 ] @
Uf, kako meni tek smeta kad cujem Indijca da prica engleski :) ***ote, moram da overklokujem procesor da bi ga razumeo sta prica. A pre neki dan me zvao neki tip iz jamajke, znaci morao sam da ga zamolim da posalje mejl, imao sam utisak da pricam sa bobom marlijem koji je upravo svario buksnu ko tompus.

Pa opet... ni u jednom trenutku mi nisu zaparale usi od toga, bas cudno :) samo mi prosto bilo smesno kako pricaju. Niti mi je "bredda" kostresilo dlake na ledjima, kao nekima "bre". Znaci mora da nije naglasak glavni problem, a? :)

Citat:

sta ocekivati od jedne proste kasirke

Jaooooooo :) znaci kad nema kruha onda je to prosta kasirka, a kad nema hleba, onda nas cela nacija mrzi :)))) Daj bre da usvojimo vise neku knjigu standarda, ovo nema smisla :))

Ja ne znam sta se vise primate, navuklo nas magare da ratujemo sa svima na balkanu da bi uslo na top 50 Forbsove liste. Rezultat: popaljene kuce jednima i drugima, +300k lubanja kolateralne stete i sta sad. I ja sam kao klinac gledao u Puli (gde sam do '91 provodio 3 meseca godisnje) na osnovnoj skoli da pise grafit "Ovo je Srbija", i to je tako poprilicno stajalo... Pa tu budalastinu sad ne navodim kao paradigmu srpsko-hrvatskih odnosa i kako je to uticalo na rat.

Ja ne vidim da ista fali hrvatskoj, trziste od potecnijalnih 3 miliona konzumenata proizvoda i usluga, mi trziste od 8 miliona i super. Ako je 10 generacija unazad vadilo puske sa tavana zbog idijota, ja necu. Bicu prvi koji prekida tradiciju u mojoj porodici.

Grow up...
[ bobiska @ 20.04.2009. 17:37 ] @
Citat:
franjo_tahi:
Nisam se nikada smatrao nacionalistom. Niti sada ne znam od nas 40-tak iz razreda srednje škole tko je tko, ali da mi bre bode uho - bode!

Najbolji post ovde, jedini iz kojeg može da se izvede zaključak koliko je lepo i prijatno provesti odmor u "njihovoj lepoj".
U tri njihove lepe...
[ EmilijaV @ 20.04.2009. 18:09 ] @
Milanche je rekao:
Citat:
da je za sve sto se desava odgovoran 95% uzrok, a mozda 5% povod, a nikako ne posledica.

Citat:
Ti ljudi tj. njihovo potomstvo je oterano sa svoje zemlje.

Potpisujem!

A sto se tice price hleg/kruh... Licno nikad nisam imala problem da razumem obe verzije! Niti poznajem ikoga iz moje okoline ovde u Srbiji, ko ne bi znao znacenje reci "kruh" i svih ostalih reci koje su ceste u upotrebi.
[ 101010 @ 20.04.2009. 18:11 ] @
Citat:
boccio
"sta ocekivati od jedne proste kasirke"
Jaooooooo :) znaci kad nema kruha onda je to prosta kasirka, a kad nema hleba, onda nas cela nacija mrzi :)))) Daj bre da usvojimo vise neku knjigu standarda, ovo nema smisla :))
Istripiovao si se :), nisam ciljao na to da nas cela nacija mrzi, ne znam odakle taj zakljucak... Sem ako nekeko nisi doziveo kasirke kao neki etalon ...Vec upravo suprotno, *bes stav koji ti formiraju kasirke.

U okviru pojave "nacionalna diskriminacija u prodavnici" su i legendarni primeri:
-dajte mi kruh
-ne razumem [e bas ne dam];
ili
-dajte mi marlboro
-koliko
-dve kutije [dvije]
-mrsh u pm

:)

Ili kad vec citiramo:

[ EmilijaV @ 20.04.2009. 18:21 ] @
Ovi Nadrealisti stvarno kao da su bili vidoviti...
[ zaraza @ 20.04.2009. 18:26 ] @
Da ste svi odma pobacali u djubre nemacke, francuske, engleske, holandske, slovenacke i hrvatske proizvode.
Sta su nam sve radili kroz istoriju, a vi sad koristite Philips brijace i vozite Opele i Mercedese.

Ili ta vrsta patriotizma vazi samo kada je u pitanju hrvatska i nesto sto vam u sustini ne treba?
[ Horvat @ 20.04.2009. 18:45 ] @
^^ahahaha dobar si :D,ali zaboravio si jednog bitnog "dusmana" ,ameriku i americke proizvode :p [svi kompovi mrs kroz prozor?]

i sta ste se uhvatili tog thompsona ko pijan plota,ostalo nikom nista,ali thompson,tako?
a i to sto je boccio rekao
kad se "iskulira" kruh,sve 5,to je ipak kasirka,ali kad se "iskulira" hleb,dan zalosti pod hitno da se uvede,i sankcije naravno ...

idiota svakakvih,na zalost, je bilo,a na jos vecu zalost,jos uvek ima,a na najvecu zalost,neki idioti imaju i "sledbenike" koji ih prate,jer pozivaju na...pa ni oni sami ne znaju

od rata samo lesinari profitiraju i samo oni mogu izaci kao "pobednici"
a takvih ima previse ,i u srbiji i u bosni i u hrvatskoj ... da ne lokalizujem vise ;)

hajde sad svi lepo da kupe zastavu vanuata i da je obese iznad kreveta i grb da usiju na srce,ovaj na majicu s leve strane
[ MyWay @ 20.04.2009. 19:04 ] @
Citat:
Horvat: i sta ste se uhvatili tog thompsona ko pijan plota,ostalo nikom nista,ali thompson,tako?

Ako ne znaš zašto a mrzi te da razmišljaš - evo ti kako pojedini gledaju na istog (knjiga 'Thompson u očima hrvatskih intetelktualaca'):
Citat:
Akademik Ivan Aralica: “... samonikao u određenom povijesnom trenutku, u Domovinskom ratu Perković je izrastao iz svjetonazora koji je najviše doprinio nastanku samostalne hrvatske države, svjetonazora čije su osnovne postavke da čovjek pripada sebi, zajednici u kojoj živi i Bogu koji mu je udahnuo život.”

Kritičar Darko Glavan: “Thompson je fenomen iz dva jednostavna razloga. Zato što je autentičan kantautor kao i ono što proizlazi iz njegove osobnosti, te zato što je naišao na masovnu reakciju. Da je on fenomen samo zbog političkog konteksta, onda on ne bi bio vrijedan pozornosti.”

Biskup Ante Ivas: “Marko, kao i Ilija, svjedočkim uvjerenjem pjeva u kriku i molitvi svih stoljeća naših: narode hrvatski, nije nas ostavio Bog.”
Država koja ima fašistoidne pojedince i ideje nije problematična, ona koja podržava navedene je .... hmmmm, najblaže rečeno loša destinacija za letovanje... :-)

P.S: Poruka čoveku što nije od rata i martićevaca mogao da ide na leto u vikendicu na moru: izvini.
Bre

[Ovu poruku je menjao MyWay dana 20.04.2009. u 22:30 GMT+1]
[ gleb @ 20.04.2009. 20:27 ] @
Citat:
Bobiska
‘Najbolji post ovde, jedini iz kojeg može da se izvede zaključak koliko je lepo i prijatno provesti odmor u "njihovoj lepoj".
U tri njihove lepe...’

Tacno tako. Samo mu malo smeta, kaze.

E pa Franjo vidi, ja radim preko 10god sa strancima, cak u ona grozna vremena 90-tih sam isao sa njima na ruckove, sacekivao ih, zabavljao, vodio po gradu i nikada nijedan jedini put, cak ni mrtvi pijani mi se nisu pozalili da su imali neprijatnosti u mom rodnom gradu, bg-u.
Radio sam sa madjarima, nemcima, englezima, bugarima, grcima, rumunima, italijanima, ne znam sa kim sve ne.

Citat:
Franjo
Od "narodnjaka", ovih novih, mi se diže kosa na glavi. Ne zato što su iz Srbije, već zato što su takvi kakvi jestu

I meni Franjo, i meni, samo sto ih ti slusas?
Nemoj, kao sto ja nikad necu doci kod tebe jer ti ‘malo’ para uvce kako ja govorim.
Jedna obicna uzrecica.
Jbt...
[ a1200 @ 20.04.2009. 21:04 ] @
Ma vesele se ljudi - ko peva zlo ne misli... jedan deo Tompsonovog repertoara...
http://www.youtube.com/watch?v=FK6Hvtifkrw
http://www.youtube.com/watch?v=xP7Qnw77BkE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=U2dS3XKJOqU&feature=related

...
Moze da se slusa, na dugom putovanju do mora... po mogucstvu porodicno.

@MyWay: Uzaludno je nekima objasnjavati...

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 20.04.2009. u 22:28 GMT+1]
[ EmilijaV @ 20.04.2009. 23:26 ] @
^ Stvarno odvratno!
[ timotic @ 21.04.2009. 00:45 ] @

Ovo je plagijat cetnicke "Nad Kraljevom ziva vatra seva".

http://www.youtube.com/watch?v=vJ4sZVfWUY0

[ boccio @ 21.04.2009. 07:43 ] @
Bre , ti si prvi covek koji komentare na youtube-u proglasava relevantnim za bilo sta... mislim, nije to zaista nikakav pokazatelj, kao ni broj pregleda, to nisu unique visits. Jedino sto ima odredjenu tezinu je da na koncert tog raspada dodje 100k ljudi. To jeste malo jadno, ali znajuci sklop tih ljudi ne previse iznenadjujuce. Samo zbog toga stvarno ne pravim slona od muve. Ide mi se u Istru na more, i ako mi se sklope kockice tako cu slatko da odem do Premanture i Verudele, uf. I boli me za tompsona.

Naravoucenije: ajkule su stvarno spooky, i frkica je malo na moru od njih, ali godisnje 200x vise ljudi umre od ujeda pcele nego od ajkule. Pa niko ne baca hejt po pcelama ;p Damn Spilberg... Ko razume shvatice...
[ bobiska @ 21.04.2009. 08:27 ] @
Citat:
boccio:
Naravoucenije: ajkule su stvarno spooky, i frkica je malo na moru od njih, ali godisnje 200x vise ljudi umre od ujeda pcele nego od ajkule. Pa niko ne baca hejt po pcelama ;p Damn Spilberg... Ko razume shvatice...

Evo ja sam glup, pa ne shvatam...
Možda zato što godišnje 2.000.000.000 X više ljudi dolazi u kontakt sa pčelama nego sa ajkulama?
[ MyWay @ 21.04.2009. 08:34 ] @
Citat:
boccio: mislim, nije to zaista nikakav pokazatelj, kao ni broj pregleda, to nisu unique visits. Jedino sto ima odredjenu tezinu je da na koncert tog raspada dodje 100k ljudi. To jeste malo jadno, ali znajuci sklop tih ljudi ne previse iznenadjujuce. Samo zbog toga stvarno ne pravim slona od muve.
U pravu si za relevantnost podataka sa youtube-a, ali evo opet zašto je pomenuti lik dobar pokazatelj stanja nacije:
Citat:
Nakon koncerta na Dinamovom stadionu u Maksimiru, iz Centra Simona Wiesenthala stiglo je priopćenje Vladi RH u kojem se izražava zgražanje nad ustaškim znakovljem koje se isticalo na koncertu, kao i nad pozdravom "Za dom spremni!". Izražena je i zabrinutost što su se na koncertu pojavili neki članovi Vlade i saborski zastupnici. Unatoč tome, koncert je prikazao i HRT u gledanom nedjeljnom terminu.

Dakle, i pored svega em se na koncertu pojavljuju političari em se emituje u 'dobrim' terminima na nacionalnoj TV, dok u normalnim zemljama reaguju ovako:
Citat:
U Nizozemskoj mu je 2003. zabranjeno izvođenje koncerta u Amsterdamu, uz obrazloženje da je fašistički pjevač. Dan kasnije dozvoljeno je izvođenje koncerta njegovoj grupi u Rotterdamu ali bez njega.

ili
Citat:
TORONTO – October 23/07 – As a result of the efforts of the Friends of Simon Wiesenthal Center for Holocaust Studies (FSWC), the planned Toronto concert of Croatian singer Marko Perkovic, known as ‘Thompson’, has been cancelled. The Center also wants his upcoming Vancouver concert cancelled.
Citat:
boccio: Ide mi se u Istru na more, i ako mi se sklope kockice tako cu slatko da odem do Premanture i Verudele, uf. I boli me za tompsona.
Pa ti idi - ko ti sad brani? Nemoj mi reći samo da smo ti pokvarili letovanje ovim pisanijem? :-)
[ DaliborP @ 21.04.2009. 09:06 ] @
Citat:
boccio: Ide mi se u Istru na more, i ako mi se sklope kockice tako cu slatko da odem do Premanture i Verudele, uf. I boli me za tompsona.

U Istri su takodjer zabranili Tompsonov koncert i to uz veliko negodovanje ostatka Hrvatske ali Istra i jeste mnogo drugacija od ostatka, zato i jeste pozeljna destinacija.

http://www.b92.net/info/vesti/...category=167&nav_id=356508

[Ovu poruku je menjao DaliborP dana 21.04.2009. u 10:28 GMT+1]
[ gleb @ 21.04.2009. 09:13 ] @
Odakle mu taj nadimak?

Da nije ovo?
http://en.wikipedia.org/wiki/Thompson_submachine_gun

kazu da jeste, Mr. gunman…
[ markantz @ 21.04.2009. 11:22 ] @
Da se vratimo na temu, Letovanje HR :)

Prosle godine sam sa devojkom bio na moru u CG pa smo jedan dan otisli do Dubrovnika. Isli smo autom sa NS tablama i parkirao sam kod neke stambene zgrade na periferiji grada. Zatim smo uzeli taxi do starog grada, tamo smo jeli i setali se celo poslepodne, pricali srpski, popili pice i na kraju se vratili taxi-jem po auto i vratili se u CG.
Za ceo taj dan nismo imali ni jedan problem. Auto je ostao citav, taxista nam je objasnio kako da izadjemo iz grada da zaobidjemo guzvu u centru.... sve u svemo bilo je super.

Sa druge strane njena sestra (a moja svaja :) je bila sa muzem i decom u Opatiji, nisu provocirali i neko im je skinuo registraciju sa auta, nije strasno, ali eto ipak je na neki nacin neprijatnost.

Ove godine planiramo na more u HR, ali sa autom sa BG tablama, pa kad dodjemo prenecemo utiske :)

Pozdrav
[ dexxx @ 21.04.2009. 11:40 ] @
Evo i mog iskustva:
prosle godine sam bio u Puli, produzen vikend u Verudeli. Bilo mi je prelepo.
E sad, zasto mi je bilo prelepo?
1. isao sam avionom (on nema tablice)
2. bio sam samo 4 dana
3. Verudela je resort zatvorenog tipa (ulaz je dozvoljen gostima i osoblju), i bio sam okruzen strancima i samo strancima; par Hrvata sa kojima sam bio u kontaktu su bili stvarno fini i profesionalni

I ja sam imao predrasude prema letovanju u Hr, ali, jednostavno sam morao sebi da daam oduska od posla, i odlucio sam se da odem. I bilo je sve o.k.

Medjutim, i pored tih lepih uspomena, ne bih otisao na neko drugo mesto na Hr primorju (osim Istre), jer jednostavno, kao sto neko rece, ne zelim da idem negde gde cu morati da pazim sta i kako pricam sa svojom devojkom na ulici, kakvu majicu nosim, i gde je lokalnom stanovnistvu bitno/ima nesto protiv moje etnicke pripadnosti.
Smatram da je Istra ipak drugacija - miroljubiva, kosmopolitska zajednica.

Poenta je u tome sto odmor predstavlja vreme za koje radimo cele godine, vreme kad treba da se opustimo, oraspolozimo, napunimo baterije... zasto bih sebe izlagao rizicima, neprijatnostima, itd? Naravno, svuda moze nesto lose da se desi, ali, ici u Split, Zadar, Sibenik i okolo... pa pre bih ostao u BG-u i kupao se u Adi. Manje svrbe gljivice nego razbijena glava.
[ zoran.dj @ 21.04.2009. 13:58 ] @
Dubrovnik pre 3 god. - kola BG table!

- Od CG granice do Srebrnog (5 km pre Dubrovnika) - srednji prst skora sva kola, takodje i ablendovanje (a kola mi bila ispravna majke mi)
- Vozikanje dva dana obilazak zeninih rodjaka - par puta srednji prst i sl
- Ispred TC Getro u Zupi Dubrovackoj - zajedljivi komentari evo stigli nam Beogradjani (nisam promasio tonalitet)
- drugo vece baja mi ablednuje, trubi, pretice, dok suvozac izlazi kroz prozor go do pojasa i jebe mi mater srpsku
- Dobijamo Yuga sa Dubrovackim tablama - i uzivamo uz par "cudnih" pogleda kad im se obratimo na srpskom
- Odlazak - neki dundjeri popravlaju ulicu ili vec nesto sl, pa nisu propustili da nas ne pocaste sa par socnih psovki...

Covek sa budalama uvek i svugde moze imati problema, ovde je problem veci time sto su problemi u Hrvatskoj predvidivi - ne i neminovni. Sto se tice Tompsona njega obozava 70-80% hrvata - pa cak i oni koji ce ti tvrditi da nemaju nikakav problem sa srbima i sl. (sto je ili laz ili poprilican paradoks), o tome da vladajuca garnitura u jos vecem procentu obozava doticnog kantautora - svakome dovoljno govori o tome kako se na srbe gleda u HR., posto uz jedan kratki SDP-ov eksces, ovi ljudi suvereno vladaju od otcepljenja na ovamo.

Jadran je definitivno lepsi od sindikalne Grcke (Halkidiki, Olimpska regija), Bugarska nije vredna pomena, Crna Gora je osim za ljude se predubokim dzepom oduvek bila "nuzno zlo", tako da ukoliko ste spremni na (moguce) sitne neprijatnosti (pod ovim nemislim na bezbednost kola) - uzivajte!
Zoran
[ DaliborP @ 21.04.2009. 15:00 ] @
Ma sad ce odmah da se nadju ljudi ovde da ti kazu da ti ustvari nisi ni bio tamo vec si samo cuo.....
[ franjo_tahi @ 23.04.2009. 07:22 ] @
Što se tiče srušenih kuća: u Benkovcu je katolička crkva srušena, teren poravnat i napravljen park. Od crkve nije ostao niti kamen.
Kuća šogora (u Slavoniji) opljačkana je do mjere da su izvađeni vodovi struje iz zidova, a jedan dio sela je poravnat. Kada su se ljudi konačno mogli vratiti kućama, nisu mogli točno odrediti što je njihovo...
Prvi izbjeklice su bili iz Erduta. Pred kim su bježali?
Prive blokade (balvani) i zabrane prolaska su bili kod Obrovca. Tko ih je postavio?
Da li ste igdje u Srbiji vidjeli na kući natpis: "Ovo je Hrvatska"? Hrvatska je bila puna natpisa: "Ovo je Srbija"
Crta: Beograd-Niš-Kragujevac ništa ne znači, ali crta: Virivitica-Karlovac-Karlobag je poznata !

Istra se razlikuje od ostatka Hrvatske. Istina, ali istra nije osjetila rat u mjeri u kojoj je osjetio ostatak Hrvatske. Oni nisu bježali u podrume, nitko ih nije istjerao iz kuće.

Trebat će proči dosta vremena da bude svjedno da li ste iz Srbije ili Italije.

Unatoč svemu, vjerujem da ste sigurni u Hrvatskoj!

Samo da napomenem: ima pjevača iz Srbije koje volim slušati: Bajaga, Balašević, a da ne ponavljam strije pjevače.
[ fanfon @ 23.04.2009. 08:06 ] @
Razlika izmedju verovati da ste sigurni i znati da ste sigirni je mnogo velika u ovom slucaju. Ja tebe izvedem u izlazak kod mene u grad, ti pricas hrvatski, zezas se i ja sam siguran da ti niko nece reci ni jedne ruzne reci, a ti mene izvedes u Zagreb, ja pricam srpski i ti verujes da mi se nista nece desiti? Neka hvala...
[ Beltrammi @ 23.04.2009. 08:07 ] @
Citat:
Sa druge strane njena sestra (a moja svaja :)

sestra od devojke je svaja ? Wow, kako se brzo menja jezik !
[ MyWay @ 23.04.2009. 11:48 ] @
Citat:
franjo_tahi:Istra se razlikuje od ostatka Hrvatske. Istina, ali istra nije osjetila rat u mjeri u kojoj je osjetio ostatak Hrvatske. Oni nisu bježali u podrume, nitko ih nije istjerao iz kuće.

Unatoč svemu, vjerujem da ste sigurni u Hrvatskoj!.
Pa to manje-više svi i pričamo da će proći dosta vremena da u Hrvatskoj bude svejedno da li si iz Srbije ili Italije i da bi trebalo da ste sigurni u Hrvatskoj ako ste Srbin ili imate BG table.
Ne želim da ulazim u razloge/istoriju/činjenice zašto je tako, jednostavno treba prihvatiti da je u ovom trenutku tako.

Jedino se ne slažem sa tvojim viđenjem da je Istra drugačija zato što nisu bežali u podrume... Da nisu recimo iz Ljubuškog ili Čapljine bežali u podrume pa otud takvo raspoloženje tamo prema Srbima? Da nije i pre 20, 30, 50 godina tamo bilo slično raspoloženje ??
Istra je drugačija zato što je oduvek bila drugačija, i uvek će i biti drugačija... zato Istra i stoji negde između Hrvatske i Italije..
[ budjavlebac @ 23.04.2009. 12:48 ] @
Citat:
franjo_tahi: Što se tiče srušenih kuća: u Benkovcu je katolička crkva srušena, teren poravnat i napravljen park. Od crkve nije ostao niti kamen.
Kuća šogora (u Slavoniji) opljačkana je do mjere da su izvađeni vodovi struje iz zidova, a jedan dio sela je poravnat. Kada su se ljudi konačno mogli vratiti kućama, nisu mogli točno odrediti što je njihovo...
Prvi izbjeklice su bili iz Erduta. Pred kim su bježali?
Prive blokade (balvani) i zabrane prolaska su bili kod Obrovca. Tko ih je postavio?
Da li ste igdje u Srbiji vidjeli na kući natpis: "Ovo je Hrvatska"? Hrvatska je bila puna natpisa: "Ovo je Srbija"
Crta: Beograd-Niš-Kragujevac ništa ne znači, ali crta: Virivitica-Karlovac-Karlobag je poznata !

Istra se razlikuje od ostatka Hrvatske. Istina, ali istra nije osjetila rat u mjeri u kojoj je osjetio ostatak Hrvatske. Oni nisu bježali u podrume, nitko ih nije istjerao iz kuće.

Unatoč svemu, vjerujem da ste sigurni u Hrvatskoj!

Samo da napomenem: ima pjevača iz Srbije koje volim slušati: Bajaga, Balašević, a da ne ponavljam strije pjevače.

Eto, ja sam video (ne čuo ili mi je prepričano) da su čak i u Istri dežurni domobrani pljačkali srpske kuće, a, ti mi ne odgovori da li su ti još uvek tompsonove pesme benigne?

U Beogradu još uvek postoji Zagrebačka ulica, a Zagreb je ostao bez Beogradske i svih srpskih, dobro ne znam za Teslinu i Ruđera Boškovića ;-) . Verovatno da Beogradska, pored tuđmanove ili stepničeve, nije dostojna postojanja ili Zagreb nije dostojan Beogradske.

Samo da napomenem da ima pevača iz Hrvatske koje volim da slušam: Massimo, Rundek, Arsen.
Ali, zato Oliver, Tereza, Jura Stublić (koji se javno izvinio i svaka mu čast) posle svega ostavljaju neugodan osećaj prilikom slušanja. Nije to više isto.
Ko kad mi ti predložiš da dođem i da mi se neće ništa desiti. Ljudi su čudo, osećaju mnogo više od batina ili bola kad im neko ogrebe kola. Dovoljno je nekoliko provokatora, srednji prst ili ružna misao koje isto tako možeš da osetiš, pa da ti odmor bude nelagodan. Možda lep, ali opet to nije to...
[ timotic @ 23.04.2009. 13:13 ] @
Kad vec govorimo o istjerivanju iz kuca:

# 1991 - 581663 Serbs out of 4784265 People in Croatia (12.16%)

# 2001 - 201631 Serbs out of 4437460 People in Croatia ( 4.54%)
[ EmilijaV @ 23.04.2009. 16:40 ] @
Citat:
franjo_tahi

Poredjenje Balasevica i Bajage sa Tomsonom je stvarno poredjenje baba i zaba!
Inace i ja volim da slusam mnoge hrvatske pevace, ali ovu budalu ne uracunavam u tu kategoriju!

Citat:
franjo_tahi
Citat:
MyWay
Istra je drugačija zato što je oduvek bila drugačija, i uvek će i biti drugačija... zato Istra i stoji negde između Hrvatske i Italije..

Istra je kosmopolitska i po mentalitetu nema mnogo veze sa ostalim delovima Hrvatske.
[ DaliborP @ 23.04.2009. 17:40 ] @
Citat:
EmilijaV: Istra je kosmopolitska i po mentalitetu nema mnogo veze sa ostalim delovima Hrvatske. :)

Mislis komunisticka...
[ EmilijaV @ 23.04.2009. 19:31 ] @
@DaliborP

Mislim upravo onako kako sam rekla. Kosmopolitska, evropska...