|
[ stari_zmaj @ 15.04.2009. 18:48 ] @
| naime moj poznanik je "slucajno nasao " kreditnu karticu i kupovao smeker po buticima i maksiju po bgd..
medjutim u par navrata se malo zaneo pa je zaboravio na kamere po radnjama..
e sad..kako racun za karticu treba da stigne 15dana nakon kupovine, pitanje je sledece: koliko dana se prosecno arhivira na snimacu/hardu u radnjama po centru beograda
znam da svi imaju razlicitu opremu, ali sta kaze statistika.. |
[ ctrl alt del @ 15.04.2009. 19:32 ] @
Ne znam šta kaže statistika, ali bi mi bilo neobično drago da dotični "šmeker" dopadne buvare i da mu nikad više tako nešto ne padne na pamet.
Javi nam koliko je dobio...
[ barakuda111 @ 15.04.2009. 20:26 ] @
Sobzirom da znam sa kojom se mukom zaradjuju bedne pare u ovoj zemlji i ja bih voleo da saznam da li je "smekera" nasla prvo policija ili vlasnik kartice, ako ga vlasnik kartice prvo nadje javi nam kako je prosao.
[ Kosuth @ 15.04.2009. 20:44 ] @
Mislim da ovde već ima dovoljno podataka da policija uđe u trag tom"šmekeru"...
bedno...
[ fanfon @ 15.04.2009. 20:46 ] @
@stari_zmaj
Cudo kako vlasnik nije blokirao vec prvi dan. A bas me interesuje sta bi ti uradio da je poznanik nasao karticu nekog tvog rodjaka(sestre, brata). Verovatno bi posmatrao kako trosi?
[ chupcko @ 15.04.2009. 20:47 ] @
Uzas, gde se bese ono za kradju sece ruka ?
Prosto ponekad pozelim tako nesto.
[ pitikovski @ 15.04.2009. 21:02 ] @
Statistika kaze da ce neko iz MUP-a da kontaktira Vektor da bi dobili podatke o tebi, pa ce onda da te odvedu/pozovu na info razgovor i ti ces im tvrditi kako nemas pojma o cemu se radi, a onda kada uhvate tog tvog smekera tebe ce optuziti kao saucesnika jer nisi hteo da im kazes ko je taj smeker.
[ stari_zmaj @ 15.04.2009. 21:24 ] @
znam da mi je ip ovde nisam ni corav ni glup i ne krijem se, jer nemam sta da skrivam. nikom nista nisam duzan.
a za detalje ne znam jer pricu nisam cuo od doticne osobe..
a uzgred radi se o cifri koju tesko da ce vlasnik i da primeti.
cisto me zanimala informacija..koju vidim da niko nije ni otprilike izneo.
[ jesus alejandro @ 15.04.2009. 21:31 ] @
Odakle mu pin ?
[ bugsu @ 15.04.2009. 21:37 ] @
pravo pitanje i mene to zanima...
i kako vec nekoliko dana skida sa racuna? kako nije blokirana kartica....
i bas ti uzoran "poznanik" kad "pronalazi" kartice ;)
skim si .... :)
[ Horvat @ 15.04.2009. 21:39 ] @
zar ne treba pin samo kada dizes lovu ?
ili dajes i svakoj kasirki svoj pin? [ne znam,nisam upucen u to,zato i pitam]
a mozda vlasnik nije primetio pa zato nije prijavio ;)
[ freelancer @ 15.04.2009. 21:56 ] @
Kod novijih chip kartica je potrebno ukucati pin prilikom svake transakcije. Kasirka stavi tastaturu pred tebe i okrene glavu dok ukucavas pin. :)
[ Horvat @ 15.04.2009. 21:59 ] @
zanimljivo :)
dakle postoji velika sansa saznati broj kartice i pina u prodavnicama ;),jos ako postoje kamere direkt uperene "u kasu" ...how cute :)
[ mobilenrg @ 15.04.2009. 22:04 ] @
Pa sta je taj kupovao po "butici" i Maxiju ako je suma zanemarljiva...snalice za kosu?
Meni se prosle god desilo nesto slicno i mangup je pao jer je kupovao polu-disperziju u farbari gde ga je snimila kamera.
Najgore u celoj stvari je sto ako Vam se desi nesto slicnu u vecernjim casovima nemate kome ni da prijavite da stornira racun tj. karticu.
[ stari_zmaj @ 15.04.2009. 22:06 ] @
ne znam za pin preneo sam kako sam cuo..
@jesus alejandro: Citat: i kako vec nekoliko dana skida sa racuna? odakle ti to da je skidao par dana? rekao sam u par navrata, ali mislim da je bilo isti dan.
@bugsu: Citat: i bas ti uzoran "poznanik" kad "pronalazi" kartice ;) skim si .... :) nisam ja ni sa kim ko pronalazi kartice..lako je prozivati ljude preko tastature, pazi sta kucas. a rec "poznanik" sam naveo u nedostatku odgovarajuce jer mi je bilo irelevantno za post da objasnjavam kako i odakle znam nekoga od koga sam cuo za nekoga koga sam video par puta u zivotu.
ali posto vidim da od konkretnog odgovora nema nista, bar se uzdrzite od prica voleo bih da ga uhvate i tako to..
pa i ja bih voleo da pohvataju sve kriminalce na zemlji..pa to ne pisem u svakoj temi na koju naidjem.
[ Emil Ranc @ 15.04.2009. 22:22 ] @
Ovo je inače ozbiljan problem, naime neki dan pazarim u Rodiću, dođem na kasu, dam karticu, žena je provuče kroz terminal, vrati mi je i zatraži potpis. Niti je potpis upoređivala sa onim na kartici (mada i to nije nikakva zaštita), niti je tražila ličnu kartu ili neku drugu identifikaciju, niti je terminal tražio PIN kod... U prevodu, svaka osoba koja je istog pola kao nosilac kartice može bez problema da pazari, izgleda na mnogim mestima.
Bankomat traži PIN kod, pošto drugačije ne može da vas identifikuje. Zar ne bi trebalo u obavezi prodavca da bude da identifikuje mušteriju - korisnika kartice?
[ Radovan__III @ 15.04.2009. 22:25 ] @
nisam odavno placao kreditnom ali secam se da mi nije trebao pin u tempu za kredintu ( poruka o placanju za 15 dana ) dok za debitnu mi je obavezan pin.
[ stsung @ 15.04.2009. 22:31 ] @
@stari_zmaj - Mala razlika je shto ovde vecina tema nisu ispovesti ljudi koji znaju za vrshenje krivichnog dela i umesto da isto prijave nadlezhnima, cute i mudruju po forumima. Ja za takve imam veoma jednostavnu zhelju - da se tebi desi tachno to, ni vishe ni manje. A to shto bi ti "voleo da pohvataju sve kriminalce u zemlji" - veoma jednostavno, to se nece desiti dok god postoje osobe kao ti. Shatro ovamo zhelish da pohvataju sve kriminalce u zemlji, a ovamo ne prijavljujesh krivichno delo. Tako lepo tebe pomnozhimo sa brojem X da dobijemo broj takvih u ovoj zemlji, i imacemo situaciju da ce te sutra neko iskasapiti na ulici u pokushaju da te opljachka, a jedan (ili vishe njih) iz skupine X, nazovimo ga Y, koji to vidi takodje nece zvati nadlezhne i pustice ih da ti urade to shto su naumili - onda ce ti cela stvar izgledati manje smeshno ... ali znash kako, taj gradjanin Y isto zheli da pohvataju sve kriminalce u zemlji, al eto shta da se radi zna on da je nemoguce pa ce te radije pustiti da iskrvarish na ulici nego da prijavi pljachku.
[ waikiki @ 15.04.2009. 22:32 ] @
Citat: Horvat: zar ne treba pin samo kada dizes lovu ?
ili dajes i svakoj kasirki svoj pin? [ne znam,nisam upucen u to,zato i pitam]
Ovo zavisi od politike banke. Neke banke iz razloga dodatne zastite izdaju kartice koje zahtevaju PIN svuda. Dok neke druge banke izdaju kartice koje zahtevaju PIN samo kad se podise kes. Ja imam VISU elektron i kreditnu kod Vojvodjanske banke i ne treba mi PIN kad kupujem robu..
[ stsung @ 15.04.2009. 22:33 ] @
Btw, shto se tiche PIN koda ... kada imate terminal koji je chitach smart kartice, pin je obavezan jer kartica ne mozhe da bez njega radi. Ne znam koliko su u upotrebi terminali koji chitaju magnetni zapis sa kartice, njima pin nije potreban da bi ochitali podatak.
[ bakara @ 15.04.2009. 22:43 ] @
Samo kartice sa cipom traze pin prilikom placanja, ostale koliko ja znam ne...samo se provuku i ukucaju zadnje cetiri cifre.
Moze on da kupuje nesmetano.
A secam se da se ovde neko zalio kada mu je prodavacica trazila LK prilikom placanja i tvrdo da mu se tako ugrozava privatnost.
[ Radovan__III @ 15.04.2009. 22:53 ] @
[ mulaz @ 15.04.2009. 23:01 ] @
Meni za mastercard nisu nikad trazili pin... a stoji na njemu cip, i placanje je islo preko tog cipa. Za maestro karticu, svaki put moram pin da upisujem... Tako da mislim da i zavisi od kartice.
[ waikiki @ 15.04.2009. 23:04 ] @
Citat: stari_zmaj: i odakle znam nekoga od koga sam cuo za nekoga koga sam video par puta u zivotu.
Lepo je taj rasirio pricu o svojoj gemapt akciji cim je stiglo do usiju nekog ko ga slabo poznaje..
[ Horvat @ 15.04.2009. 23:05 ] @
je l slucajno neko ima snimak neke kamere [u originalnom kvalitetu] kase iz neke prodavnice?
posto [po mom nekom vidjenju,moguce potpuno pogresnom] s tih kamera bi se bez problema moglo videti koji je broj kartice,a i broj otkucanog pina [osim ako kupac na stavi nekako ruku da samo on vidi sta kuca...]
pa cak i ako "kasirka okrene ledja" gospoda iz osiguranja lepo mogu da zapisuju kartice ;)
slobodno nek me neko ispravi i kaze "ma ne koriste oni kamere tako visoke rezolucije" "na tim kamerama se vide samo kvadratici" "kamera nije uopste uperena ka kasi" i ostalo...
sto se tice trazenja lk,mozda bi taj proces jos vise usporio placanje?
a i meni nije jasna ta fora oko potpisa,sta to dokazuje,da je neko nasvljao nesto...
[ waikiki @ 15.04.2009. 23:19 ] @
Citat: Horvat: je l slucajno neko ima snimak neke kamere [u originalnom kvalitetu] kase iz neke prodavnice?
posto [po mom nekom vidjenju,moguce potpuno pogresnom] s tih kamera bi se bez problema moglo videti koji je broj kartice,a i broj otkucanog pina [osim ako kupac na stavi nekako ruku da samo on vidi sta kuca...]
pa cak i ako "kasirka okrene ledja" gospoda iz osiguranja lepo mogu da zapisuju kartice ;)
Pa i ako kasirka ili neko drugi vidi PIN, sta im to vredi, ako nemaju karticu. Jedino u nekoj sacekusi da je otmu od vlasnika..
[ mulaz @ 15.04.2009. 23:27 ] @
@Horvat
ja sam video par puta, obicno je kvalitet VGA (640x480)
[ Horvat @ 15.04.2009. 23:29 ] @
@waikiki ,a sta se trazi pri kupovini preko neta?
@mulaz hvala :)
a je l moguce na tim kamerama videti facu?
[ StORM48 @ 15.04.2009. 23:39 ] @
Mnogo bre gledaš filmove....
Da bi moglo to što pričaš (čitanje brojeva sa kartice i tako to), trebala bi ti kamera rezolucije jedno 7000x4500, a i onda to ne bi moglo bez objektiva koji bi koštao ko privatni satelit. Mašina koja bi to snimala, morala bi biti ukradena direktno iz NASA-e (jer je l'te - jedino NASA imade tak'e računaljke! )
Drugim rečima - SF, barem zasad.
Teoretski, kamera sa zum objektivom bi mogla da reši taj problem, ali bi takva kamera bila prvo što bi primetio kada bi upao u neki lokal, zasigurno.
Lice se može razaznati, ali i tada samo u određenim uslovima. Ako je svetlo iole nepovoljno, džaba ti kamere i sva čudesa...
Pozdrav
[ stefan.rakonjac @ 15.04.2009. 23:52 ] @
I pri kupovini preko neta sam broj kartice nekad ne mora da znaci nista, jer postoje kartice koje jednostavno nisu namenjena za on-line placanje - banke odbijaju on-line transakcije sa ovih kartica. Recimo mogu da ti dam svoju na 24 sata, imaces 3 (a to je od 10,000) pokusaja da na bankomatu/u prodavnici pogodis pravi pin, on-line placanje neces moci provesti i posle toga mozes da se slikas :-) Ako te bankomat ne uslika pre toga ;-) Ili prodavacici ne postane nesto sumnjivo...
Btw, mislim da je glupo, ali ipak nebitno, to sto neki (recimo needukovani) ljudi daju svoje PIN-ove nekim drugim ljudima, a recimo kasirki. Vidjao sam da se i to radi. Uglavnom kod penzionera u lokalnoj Trnavi (ovo nije reklama!) Nesreca bi mogla da se desi samo kada bi ih ta ista kasirka potom sacekala iza ugla sa, recimo, bejzbol palicom :-D
And that's a bad thing!
Zamislite samo tu scenu, ona mu naplacuje, zatvara kasu, trci u magacin da obuce crni mantil i stavi fantomku, hvata svoju bejzbolku (sin joj je poklonio za 47-i rodjendan), trci napolje, naravno sporednim izlazom kako ne bi bila primecena i tik iza ugla ga sustize, preti mu da bi joj predao karticu, tera ga da se zakune (casnom Pionirskom) da je nece odmah posto ona ode ponistiti I kao utvara, u sve crnom mantilu gubi se ponovo iza coska... odakle je i dosla.
Uf, zaneo sam se...
OnToppic: Osoba o kojoj ipak ovde pricamo, taj sto se castio po Maxijima i ostalim shitevima (da ne budem nepristojan) je izvrsio lazno predstavljanje + kradju (nisam pravnik) i iskreno se nadam da ce neki od snimaka posluziti njegovom hvatanju. Pa posle moze da "pozajmljuje" sapun, u tjuzi, pod tusevima.
[ bakara @ 16.04.2009. 08:10 ] @
Ne vidim kakve veze ima i da vidite PIN, sta cete sa njim bez kartice?
Drugo, vecina promena stanja na racunu se salje SMS porukom...
Trece, sto je i ovde slucaj tip je maznuo karticu koja ne trazi PIN tako da kes ne moze podizati ali moze kupovati (banka ocigledno ne salje sms izvestaj), svejedno pre ili kasnije ce biti uhvacen osim ako bas stvarno nije kupovao negde gde ga ama bas niko ne zna.
Nezgodno je sto ce sve transakcije platiti korisnik kartice koji nije prijavio kradju.
[ axone @ 16.04.2009. 09:56 ] @
Moze da podigne pare sa tom karticom, doduse ne bas lako.
Evo kako(meni se dogodilo):
Kupi sa karticom u nekoj radnji recimo naocare, izadje iz radnje i posle par koraka od radnje
primeti da je drska naprsla(iako sam lepo zagledao naocare, promaklo mi) kod onog srafica.
Vratim se i pokazem, velim, molim Vas vratite mi pare(jer je to bio jedini model odgovarajuce boje),
kad krene lik starijih godina(valjda neki shef tu), onako, bezobrazno(obraca se kasirki, ali i ja sam tu), aha to je kao neko unovcavanje preko kreditne kartice(pravi neke grimase i nerazumne zvuke, "giving me the eye").
Meni em bilo jako neprijatno(zbog "optuzbe"), em sam hteo da ga prebijem; smirim se, kazem, dobro, uzecu neke druge po slicnoj ceni i eventualnu razliku doplatiti, uzeh isti model ali drugu boju i odoh.
Eto igrom slucaja prodavac mi je ukazao na mogucu prevaru.
[ Horvat @ 16.04.2009. 11:25 ] @
naravno na zum sam i mislio,nisam ni mislio da ima milionxmilion pixela rezoluciju :)
posto nisam video kako to izgleda ,taj snimak ,zato i pitam
dakle ni ne vide ti redovno facu...koji je onda smisao kamera?? kontam da je "preventivno" dok je pocinilac zlocina jos u prodavnici,primete da je nesto "podigao" s police i u jaknu stavio...ali ako primete kroz par dana da fali?ili neka drugacija pljacka a on pobegne?
Citat: stefan.rakonjac:
Btw, mislim da je glupo, ali ipak nebitno, to sto neki (recimo needukovani) ljudi daju svoje PIN-ove nekim drugim ljudima, a recimo kasirki.
"a kasirki ne" to je trebalo pisati?
znam da ne mogu sve kartice da se koriste i preko neta,al neke mogu,i za net i za kupovinu,ne? :)
i kako napreduje slucaj?
[ Bik Koji Sedi @ 16.04.2009. 11:59 ] @
Citat: axone: Moze da podigne pare sa tom karticom, doduse ne bas lako.
...
Eto igrom slucaja prodavac mi je ukazao na mogucu prevaru.
Ja mislim da je tu prodavac bio malčice neuk. Jer pare treba da se vrate istim putem kao što su primljene, to jest prodavac samo još jednom provuče karticu, otkuca šta treba i uradi povraćaj novca, tj. chargeback. Meni se to nekoliko puta dešavalo i nikad se nije ni pominjala mogućnost da platim karticom a vrate mi keš.
[ bakara @ 16.04.2009. 20:36 ] @
Citat: Bik Koji Sedi: Ja mislim da je tu prodavac bio malčice neuk. Jer pare treba da se vrate istim putem kao što su primljene, to jest prodavac samo još jednom provuče karticu, otkuca šta treba i uradi povraćaj novca, tj. chargeback. Meni se to nekoliko puta dešavalo i nikad se nije ni pominjala mogućnost da platim karticom a vrate mi keš.
Upravo tako, na post terminalima postoji storno opcija koja upravo sluzi za povracaj novca...nema tu nikakvog kesa.
Za storno je neophodan slip.
[ Darko Nedeljković @ 17.04.2009. 15:15 ] @
Citat: koji je onda smisao kamera?? kontam da je "preventivno" dok je pocinilac zlocina jos u prodavnici,primete da je nesto "podigao" s police i u jaknu stavio...ali ako primete kroz par dana da fali?ili neka drugacija pljacka a on pobegne?
Zavisi kako je kamera podesena i gde se nalazi. Recimo, u banci obezbedjenje nikada ne hvata pocinioca dok ne izadje napolje, dok u prodavnici čokolada i bombona ima smisla hvatati pocinioca jedino ako nije napustio objekat, dok recimo u kazinu imaju potrebu da snimaju ljude i dok broje novac, kako ne bi posle bilo dao sam vise-vraceno mi manje.
Zato je u banci akcenat na dobroj rezoluciji koja omogucuje naknadno prepoznavanje lica, dok je u prodavnici bitno imati dobar framerate kako bi se primetilo da neko muva nesto, dok u kazinu mora biti postignut maksimum oba uslova.
Problem ako hocemo i dobru rezoluciju i visok framerate je sto je video materijal ogromnih dimenzija, pa ga je tesko moguce imati u arhivi vise od 24 sata, dok ako se barem jedan od tih parametara degradira, onda mozemo imati arhivu i do mesec dana. Mislim na arhivu na samom uredjaju, dok se narezivanjem na DVD moze naravno imati neogranicena duzina arhive.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|