|
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 00:46 ] @
| NAMET NA LUKSUZ - U skupštinu će biti upućen i zakon kojim će se značajnije oporezovati vozila snažnija od 2.000 kubika. Porez na ove automobile uvećan je tri puta i iznosi od 37.000 do 155.000 dinara.
S druge strane, Vlada je odlučila da izjednači fizička i pravna lica u razrezu poreza na automobile, i to tako što će za firme stopa biti umanjena. To će, prema proceni ministarke Dragutinović, pojeftiniti rate svima koji su nabavili automobile putem finansijskog lizinga.
Na sličan način oporezovaće se i čamci duži od 15 metara, avioni, ali i splavovi, koji danas služe kao restorani i kafići.
Od 1. maja plaćaćemo i već zaboravljeni porez na telefonske impulse, i to u iznosu od 10 odsto.
http://www.novosti.rs/code/navigate....a%20lak%C5%A1e
----------
ovi su bas odlepili
Trenutno najskuplja registracija automobila jeste automobila od 2700 do 3000 kubika i cena registracije nekog vozila starog 5 godina navedene kubikaze motora iznosi ovoliko u ovom trenutku:
Cena obaveznog osiguranja Vašeg vozila od autoodgovornosti sa svim taksama i porezom iznosi:
Osiguranje:
15.323,70 din.
Porez na upotrebu vozila:
65.960,00 din.
Takse (Jav. put., komun. i administ.):
7.010,00 din.
Eko-taksa:
283,00 din.
92.239,35 din.
ako je tacno da ce se porez na upotrebu vozila povecati za 3 puta to znaci da ce za ova vozila kostati 155.000 din koliko se navodi u tekstu ili mozda cak 180.000 din ako se zaista porez na upotrebu vozila uveca za 3 puta?
To znaci da ce registracija vozila od 3000 kubika kostati fantasticnih 2000 evra godisnje.
Da li su ovi sa vlasti normalni ? Nije mi jasno dal oni stvarno ocekuju da ovo neko plati?
registracija od 2000 evra
NAZDRAVLJE |
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 00:51 ] @
Moj drug ima Mercedesa 1978 godine sa motorom od 2998 kubika taj auto ne vredi citav 1500 evra .
Evo trenutno koliko kosta registracija za njegov auto:
Cena obaveznog osiguranja Vašeg vozila od autoodgovornosti sa svim taksama i porezom iznosi:
Osiguranje:
12.904,50 din.
Porez na upotrebu vozila:
39.576,00 din.
Takse (Jav. put., komun. i administ.):
7.010,00 din.
Eko-taksa:
1.697,00 din.
63.601,65 din.
Sobzirom da ce porez na upotrebu vozila biti povecan za 3 puta to znaci da ce ortaka auto vrednosti 1000 evra kostati za registraciju fantasticnih 144.000 dinara
DAL DA SE SMEJES ILI DA PLACES?
[ pitikovski @ 17.04.2009. 01:09 ] @
Pa taj Mercedes je oldtimer, znaci da vredi mnogo vise nego sto si napisao, ali ako je u nekom krs stanju mesto mu je na otpadu a ne na ulici.
Citat: To znaci da ce registracija vozila od 3000 kubika kostati fantasticnih 2000 evra godisnje.
Da li su ovi sa vlasti normalni ? Nije mi jasno dal oni stvarno ocekuju da ovo neko plati?
registracija od 2000 evra
Ko ima potrebu za tolikim brojem kubika, taj se ne brine oko cene registracije, sto se ti onda sekiras?
[ StORM48 @ 17.04.2009. 01:14 ] @
Citat: Sopocanac: DAL DA SE SMEJES ILI DA PLACES?
Jok bre - postaneš rezident Vanuatu republike i rešiš svetsku krizu i problem prevoza od tačke A do tačke B u samohodnom tenku, i sve to u jednom dahu.
Dok kažeš "vanuatu", rešen problem!
Pazi, nije meni ovo smešno, nego mi smešni oni rezidenti odozgo, što zafrknuli državu, a sad se nešto 'vataju za glavu...
Pozdrav
P.S. csssss... moraću da prodam avion i jahtu od 15,01 m...
[ Nabukodonosor @ 17.04.2009. 01:47 ] @
Sad ispade da samo bogatasi voze auto od 2 hiljade kubika. Ja izgleda da zivim u pecini. Znaci ako imam stan od 60m2, platu od preko 12k dinara i auto od 2000 kubika ja sam truli bogatas, a da to i ne znam. Svaka cas vama koji podrzavate ovaj potez ove banana republike.
Drugar vozi BMW-a iz cini mi se 90. ili 91. godine, 3000 kubika (stara 7-ica) i znaci on treba da placa registraciju godisnje 2000 eura?! Ma bas ste pametni. Pametnije bi bilo da se uvede normalan zakon pa da se u celu jednacinu ubaci i starost vozila, jer nije isto BMW iz 91. od 3000 kubika i BMW 2009. godiste od isto kubika. Da nije zalosno, bilo bi smesno.
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 02:04 ] @
da u vlasti ima pameti uveli bi da se porez placa na VREDNOST vozila a ne na kubikaze.
tako moj drugar sto vozi mercedesa starog 31 godinu sa 3000 kubika motorom vrednosti 1000 evra treba da plati 2000 evra registraciju isto kao i Ceda Jovanovic koji vozi Audi Q7 vredan 175.000 evra sa sajamskim popustom?
Da su stavili da se placa recimo porez od 10% od vrednosti vozila bilo bi mnogo pravednije moj druar bi platio 100 evra registraciju a Ceda Jovanovic 17.500 evra - a ovako istu registraciju od oko 2000 evra treba da plate moj ortak i ceda jovanovic
Bas Pravedno!
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 02:12 ] @
jeste brate ovi sto voze mercedese fenjerase stodvaestrojke stare 25-30 godina sa dizel motorima od 3000 kubika to su sve truli bogatasi i burzuji i treba ih odrati sa porezom na registraciju vozila od 10.000 evra godisnje + im uzeti levi ili desni bubreg :)
mamu im kulacku
evo primera jednog bogatog ultra trulog burzuja koji nece da plati drzavi porez od 2000 evra na upotrebu vozila
1980 Mercedes-Benz 280 sa motorom od 3000 kubika dizel cena 1200 evra
i ovaj lik nesrecni treba da plati 2000 evra porez na upotrebu ovog krsa starog 29 godina?!?!?!
LOL :)))))))))))))
[ dr.NPN @ 17.04.2009. 02:14 ] @
Cekaj Sopocanac trenutak?
Jel sam ja lud ili ti trazis posteno i logicno u ovoj drzavi?
[ jablan @ 17.04.2009. 05:51 ] @
Citat: Sopocanac: i ovaj lik nesrecni treba da plati 2000 evra porez na upotrebu ovog krsa starog 29 godina?!?!?!
Tako je, jer treba destimulisati upotrebu krševa, a pre svega onih koji najviše zagađuju. Jel ima nešto nejasno?
[ mist @ 17.04.2009. 09:03 ] @
Ja vozim Mercedes C200 CDI, 2004 godište. Auto ima 2148 kubika i 115ks.
Pre neki dan sam registrovao auto. Cene registracije za ovakve automobile su već katastrofalno velike.
Najveća stavka u toj celoj priči je taj porez na upravljanje motornim vozilom.
Ovaj porez sada, za moj auto iznosi oko 24.500 dinara!!! A pošto živim u Kragujevcu koji ima najveće komunalne eko-takse, ona u mom slučaju iznosi celih 6.000 dinara.
Ukupno me je registracija izašla skoro 49.000 dinara.
Taj nesrećni porez na upravljanje motornim vozilom za automobile od npr. 1998 kubika iznosi negde oko 5.600 dinara, a za nekog Juga iznosi oko 600 dinara.
Dakle uopšte se ne slažem sa povećanjem poreza na "luksuz", jer su vlasnici automobila preko 2000 kubika već preterano oporezovani. Meni porez nije 20, 30, 50 ili 100% veći, nego 500% veći od automobila kubikaže manje od 2000ccm, a 5000% veći od automobila tipa Jugo. Mislim da to već dovoljno nije fer, a kamo li da se povećava još 2-3 puta.
Paradoks je da neko ko sada kupi novog VW Passata 1.9 TDI koji je 2 ili 3 puta skuplji od mog auta plaća 5 puta manji porez na upravljanje motornim vozilom. Pri tom Passat 1.9 TDI ima više konjskih snaga nego moj motor.
[ RonJ @ 17.04.2009. 09:29 ] @
Taksa za registraciju vozila
Kubikaža, Stari iznos, Novi
Do 1.150, 820, Isto
Od 1.150, do 1.300, 1.650, Isto
Od 1.300, do 1.600, 3.630, Isto
Od 1.600, do 2.000, 6.600, Isto
Od 2.000, do 2.500, 24.730, 37.000
Od 2.500, do 3.000, 49.470, 75.000
Preko 3.000 65.960, 155.000
Izvor:Blic
Takodjer koliko se secam na televiziji su govorili da ce se uzimati u obzir starost vozila
[ toplim @ 17.04.2009. 09:35 ] @
To i nije tako lose. Verovatno je ideja da se smanji potrosnja naftnih derivata i smanji zagadjenje zivotne sredine. Ali to bi bilo suludo ako se istovremeno ne obezbede sredstva za kupovinu automobila sa manjom kubikazom. Dobro ce biti ako stariji automobili budu skuplji za odrzavanje a novi jeftiniji. Onda bi svi mi vozili znatno mladje automobile. Bezbednost u saobracaju bi bila povecana i odrzavanje svedeno na minimum.
S obzirom na brzinu razvoja autoindustriji i dostizanja mrtve tacke, kad skoro i nema sta novo da se ubaci, sve automobile starije od 15 godina treba smatrati old tajmerima i luksuzom. A sto se tice kubikaze, snaga i potrosnja goriva nije u direktnoj vezi sa kubikazom.
Tako da cena registracije ne treba da zavisi samo od kubikaze vec i od drugih parametara. Godiste, potrosnja goriva, stetni gasovi, sigurnost, snaga...
Ako vozis auto od 2200 cm3 i on trosi 15 litara i pri tom ne proizvodi potrebnu snagu, nema sigurnosne uredjaje, izbacuje stetne gasove i star je 20 godina, ne da treba da platis skupu registraciju nego treba da te oderu.I onda ces ti lepo da oteras auto na otpad uzmes par stotina evra i kupis drugi auto ili biciklu :)
[ Miroslav Jeftić @ 17.04.2009. 10:10 ] @
U svim (normalnim) zemljama plaćaš penale ako voziš veliki auto/koji mnogo troši/mnogo zagađuje. I nije ništa čudno da je registracija skuplja od automobila, zato se i mogu naći na mobile.de matore sedmice, jaguari i slični za sitne pare.
Uopšte, ne vidim zašto bi neko vozio automobil koji je star 30 i više godina, a da nije oldtajmer, taj auto je davno trebao da bude penzionisan.
[ Horvat @ 17.04.2009. 10:12 ] @
here we go again...
ajd dodaj jos sitnim slovima i "benzin poskupljuje na 1000 hiljada miliJona eura po centilitru do kraja godine" :-|
i sto se tice tvog izvora,ne valja ti link ;)
edit:citam ovu vest sa blic-a
i jbte tebi je zivot jebeni automobil od 2000 kubika sa vauatu tablama,sve ostalo je ok?!?!
Citat: O platama guvernera, viceguvernera i savetnika u NBS odlučuje Savet koji je predložio da se ova institucija izuzme iz zakona.
uff kako simpaticno...
Citat: Izvršna vlast je takođe donela odluku da se poveća porez na impulse u mobilnoj telefoniji za 10 odsto, kao i akcize na benzin i dizel za dva i četiri dinara.
jos su i malo krknuli porez na mobilne ;)...ocekujem u roku od 2 nedelje povecanje za 10-100x
i najjjjbitnije
Citat: Prepravljeni zakon o budžetu trebalo bi sledeće nedelje da se nađe pred srpskim parlamentarcima, a njegovo usvajanje uslov je za to da MMF 11. maja odobri aranžman sa Srbijom od tri milijarde evra.
sve ove ...pizdarije... rade da bi UZELI kredit...koji ce...hmmm...pa nece oni...otplatiti !?!?
i sve za sta se bunis je onaj ciganski mercedes ...koji pljuje svez vazduh kroz auspuh,kako je skupa registracija...
ja bih i zabranio da se registruju,medjutim mnogim vozacima je to vozilo preko potrebno...
ali ne mogu da verujem...svaka jebena tema koju otvoris
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 17.04.2009. u 11:43 GMT+1]
[ StORM48 @ 17.04.2009. 11:32 ] @
Citat: Sopocanac: jeste brate ovi sto voze mercedese fenjerase stodvaestrojke stare 25-30 godina sa dizel motorima od 3000 kubika to su sve truli bogatasi i burzuji i treba ih odrati sa porezom na registraciju vozila od 10.000 evra godisnje + im uzeti levi ili desni bubreg
mamu im kulacku
evo primera jednog bogatog ultra trulog burzuja koji nece da plati drzavi porez od 2000 evra na upotrebu vozila
1980 Mercedes-Benz 280 sa motorom od 3000 kubika dizel cena 1200 evra
i ovaj lik nesrecni treba da plati 2000 evra porez na upotrebu ovog krsa starog 29 godina?!?!?!
LOL ))))))))))))
Sine, ned'o Ti Bog da ja postanem neki faktor u ovoj državi. Taj Tvoj drug i Ti biste za ovu kantu plaćali registraciju 7000€ i to na šest meseci, zbog ekološke katastrofe koju proizvedete svaki put kad samo stavite ključ u bravu, bez paljenja!
Da li Ti čitaš šta pišeš, svega Ti?
3000 kubika dizel? Pa taj "dizel" zagađuje ko lokomotiva Bog te mazo!
Tih sranya ima po ulici da te Bog sačuva! Kad prođeš peške gradom, vratiš se kući čađav, k'o da si izaš'o iz rudnika uglja! To tako treba?
Ne kažem da je logično da se noviji automobili (do 4 godina starosti, na primer) oporezuju tako besnim sumama, ne zato što vlasnici nemaju para (što je inače Tvoje opravdanje kada su noviji u pitanju, koliko kapiram?), već zato što mnogo manje zagađuju od tih matorih drešina.
A i ne kapiram kako ovo tačno Tebe pogađa!? Ti si bre rezident Vanuatua i mogu da Te povuku... a Tvoj prijatelj - pa nađi mu neki Vanuatanku i pa nek' spajaju porodicu, te eto i njemu mogućnost da vozi Dodge Viper od 8000cc sa sitniš!
A za ove likove što se javljaju sa par godina starim Mercedesima i čudima, e baš sam se sažalio, ronim suze...
"Pruži se koliko ti je ćebe dugačko"
Pozdrav
[ germanchc @ 17.04.2009. 11:52 ] @
Sto se tice tih m-123 300d, to s***** treba zabraniti, em sto su ljudi ovde napomenuli da je to ekoloska katastrofa na tockovima , trosi D2 neretko d1 i loz ulje uglavanom i po 2 litre ulja na 1000km jer su ti motori "neunistivi" pa se valja sipati u njih svakaka kancerogena goriva.. kao drugi faktor u zivotu nisam sreo normalnog coveka koji vozi taj auto, imam komsiju koji bas vozi 300d, dozidjuje sprat na kuci cirka 100kvm po nivou a registruje auto zato sto je kao invalid pa mu skupa registracija, o ciganima, taksistima i ostalima necu ni da pricam.. kako vidis nekog u 123-trojci znas da je moron i to ne voze zato sto nemaju para (taj auto trosi 15L dizela) nego zato sto vole mecku-veliki i udoban auto mtf.
a i drzavu zabole za ekologiju, bitno im je samo da se popuni budzet i ostanu na vlasti sto duze.
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 12:29 ] @
ma ove registracije nece da placa niko .
juer kazna za upravljanje neregistrovanim vozilom je 5000 dinara , ako podmitis pandura prodjes i sa 1000 din . za godinu dana nema sanse da potrosis vise od 100.000 din a ovako bi morao da das samo za registraciju 200.000 :)
nedaj banke zute tadicevim lopurdama :)
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 12:34 ] @
Citat: sve ove ...pizdarije... rade da bi UZELI kredit...koji ce...hmmm...pa nece oni...otplatiti !?!?
i sve za sta se bunis je onaj ciganski mercedes ...koji pljuje svez vazduh kroz auspuh,kako je skupa registracija...
ja bih i zabranio da se registruju,medjutim mnogim vozacima je to vozilo preko potrebno...
ali ne mogu da verujem...svaka j****a tema koju otvoris
pa ja se bunim za sve - al ovo mi je od svega najskandalzonije i najsmesnije.....
da neko ko ima auto vredan 1000 evra mora da plati registraciju za isti 2000 evra.
a najneverovatnije u celoj prici jeste da ce registracija bilo kojeg vozila kostati PROSECNIH 6 LICNIH DOHODAKA
Ovako nesto je nezabelezeno u svetu....
Svugde se porezi placaju procentualno od vrednosti necega ili prema prihodima - samo se u Srbiji porezi odredjuju pausalno .
To je ko da recimo u nemackoj registracija Audija A6 sa 3.0 TDI motorom kosta 18.000 evra , ako uzmemo da je prosek plata u nemackoj 3.000 evra mesecno
Neverovatno zar ne ?????
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 12:39 ] @
[qyuote]
Sine, ned'o Ti Bog da ja postanem neki faktor u ovoj državi. Taj Tvoj drug i Ti biste za ovu kantu plaćali registraciju 7000€ i to na šest meseci, zbog ekološke katastrofe koju proizvedete svaki put kad samo stavite ključ u bravu, bez paljenja![/quote]
OPET pricanje gluposti.
Moj drugar ne vozi dizelasa nego benzinca tog mercedesa sa benzinskim sestocilindricnim motorom od 3000 kubika sa ugradjenim plinom starog 31 godinu. A vozi ga ne zato sto tako voli - nego zato sto nema novca da kupi bolji auto. A bavi se trgovinom i auto mu je nasusno potreban da moze da radi i ide po robu. I kao takav on manje zagadjuje zivotnu sredinu, ako ti je bas do ekologije nego bilo koji novi moderni dizel automobil ili kamion.
[ mist @ 17.04.2009. 13:39 ] @
Citat:
A za ove likove što se javljaju sa par godina starim Mercedesima i čudima, e baš sam se sažalio, ronim suze...
Pozdrav
Nisam se ja žalio da to ne mogu da platim. Uostalom, otkud ti to da mojih 500EUR vrede manje nego tvojih?
Poenta je ovde da ne može da se određuje materijalni status vozača automobila prema kubikaži. Ako želiš da oporezuješ bezbednost i zagađivanje sredine, onda uvedeš taksu po kubikaži i po izduvnim gasovima i po stepenu bezbednosti automobila. A ako želiš da oporezuješ luksuz, onda uvedeš taksu prema tržišnoj vrednosti automobila.
Na primer, moj auto košta kao novi VW Golf sa najmanjim motorom i bez opreme.
Konačno, važi, nema problema, plaćaćemo porez. Ali porez se plaća da bi se za uzvrat dobila usluga države:
Da li ja mogu moj skupi auto na koji plaćam skupi porez da vozim bezbedno i da se ne bojim da ću da polomim točak na neku rupu?
Da li će država da mi plati silen blokove, amortizere pošto su putevi loši?
Da li mogu da tužim državu i da je dobijem ako zbog lošeg puta nastradam u saobraćajnoj nesreći?
Da li mogu da tužim državu zato što zimi posipa puteve RIZLOM koja može da ošteti skupu farbu na mom skupom automobilu?
Da li mogu da budem siguran u kvalitet goriva koje kupujem, a koje država treba da kontroliše?
Da li mene država štiti od ovih koji plaćaju taj isti porez 30 puta manje i prolaze tehnički pregled samo ako mogu da se pojave na četiri točka?
I tako dalje, i tako dalje...
Stvarno ne želim da se iko oseti povređenim, ali zašto sam ja sada građanin drugog reda ako vozim bolji auto? Da li i ja imam prava da mi se ne sviđa poreska politika države? Ja bih voleo da svi mogu da voze bolje i skuplje automobile - tako bih se i ja osećao bezbednijim, a i moje dete.
[ StORM48 @ 17.04.2009. 14:10 ] @
Citat: mist: Poenta je ovde da ne može da se određuje materijalni status vozača automobila prema kubikaži.
Ooooo... može itekako!
Pa samo je kod nas "normalno" da siromašni voze automobile od po 3000, pa i više hiljada kubika. Recimo, znam lika koji vozi BMW 750i - boli ga trepavica za sve - ugradio plin, "kao" malo troši, a to guta atmosferu, a izbacuje nuklearni otpad!
Dosta je bre više takvih, kojima je auto "hleb nasušni".
Pa i meni je, pa šta?
Volim konfor, volim lep auto, ali je jasno - onog trenutka kad mi registracija (odnosno samo posedovanje) tog auta postane teret u finansijskom smislu, neću ga više voziti. Gde piše da je obavezno posedovati auto?
Svet bi bio (a posebno Srbija) kudikamo bolji kada bi ljudi manje drndali automobile za 200 metara vožnje i to svaki dan.
@Sopoćanac
Glupost je ono što Ti škrabaš ovde mesecima unazad - non stop kukaš na neku nepravdu, a sve je na neki volšeban način vezano za automobile i vožnju, što je paradoks, budući da si Ti kao rezident Vanuatu Republike, svešću daleko iznad nas paora, pa ne znam zašto Te ove uredbe dotiču u bilo kom smislu? Ja bih na Tvom mestu kupio Dodge Vipera od 8000cc
Pozdrav
[ germanchc @ 17.04.2009. 14:38 ] @
storm Citat: StORM48: A za ove likove što se javljaju sa par godina starim Mercedesima i čudima, e baš sam se sažalio, ronim suze...
Pozdrav
Pa u BG-u ima barem 25.000 ljudi koji mogu da voze mecke od po 40k eura , tj imaju para za iste nego pare ulazu (ili su im ulozene)u neki drugi vid imovine, takavi ljudi placaju neki smesan porez.. ako je vec rec o socijalnoj pravdi onda treba staviti svim likovima koji imaju stan od 100kvm u centru barem porez od 2000 evra godisnje......
Gde pise da je obavezno ziveti u centru ,gde pise da gomila penzionera treba da zive sami u stanu od 50kvm i da se jos za takav stan daju olaksice pri placanju a da se pritom to sve finansira od nekoga ko eto ima auto... pa eto treba da sipa gorivo na koje se prvo udari kada su neophodne pare za budzet.
[ Horvat @ 17.04.2009. 14:39 ] @
@sop.
je l' ? ne bi se nesto primetilo,kao sto rekoh,SAMO za cenu goriva i registraciju kukas!
to ti je najsmesnije?
pa izvini...i nije...
ovo jeste "lep" pocetak ka ekoloskim vozilima ,ali tu ce sve stati ,tj nece biti subvencija za hibride,alkose i ostala ne[tako jako] fosilna vozila [tj vozila na fosilna goriva]
sad sam se setio jedne situacije
na povratku s palica,isli smo kolima i ispred nas bio kamion [cini mi se mesalica,ali prazna] cadji li cadji...i drugar zaobidje kamion i samo pandur ispred zaustavi nas...kao vozili smo 10km vise od dozvoljenog ...i drugar objasnjava kako je samo pretekao kamion jer je bio gust dim bla bla...i ovaj pandur nista,svira klincu ...i pitam ja njega,sto njega nisi zaustavio kad tako cadji,nesto mu nije ispravno ili los motor ,i on kao "pa to je dizel dizeli TREBAJU tako da dime" [da napomenem,nije tek polazio kamion,nego tako citav put...]
pa tako i ovi ...trebaju kola od 3000 kubika na prljavi dizel ;)
edit:@germancic ,a zasto bi ti zabranjivao penzioneru da zivi sam u stanu od 50 kvm? zlocin je? treba da useli jos 3 familije?
btw ne znam kako u bg,ali tu ako zivis sam placas veci porez,ne vidim kakva je to olaksica ;)
[ StORM48 @ 17.04.2009. 15:12 ] @
Citat: germanchc:Gde pise da je obavezno ziveti u centru ,gde pise da gomila penzionera treba da zive sami u stanu od 50kvm i da se jos za takav stan daju olaksice pri placanju a da se pritom to sve finansira od nekoga ko eto ima auto... pa eto treba da sipa gorivo na koje se prvo udari kada su neophodne pare za budzet.
Da se razumemo, to što kažeš je i tačno delimično.
Samo, ipak je povlačenje paralele između krova nad glavom i automobila velike kubikaže besmisleno.
Ne može se neko oporezovati samo zato što ima pare, već kada te pare troši na manje neophodne stvari. Mercedes od 40k evra i nije luksuz u pravom smislu, ali ima automobila koji to jesu u apsolutnim razmerma. Kada taj neko kupi stan od 150 kvadrata, neka plati veći porez u zavisnosti od lokacije, ali ne može za stan da bude odran više nego za auto, koji košta više nego nečiji stanovi, a dodatno je i (kako sam već rekao) bezveze izvoditi paralele između nečega što služi za život i nečega što u današnjim okolnostima predstavlja luksuz i to u većem delu sveta.
S druge strane, na zapadu je sasvim uobičajeno da porodica kaže "ne možemo da priuštimo život ovde", pa se odseli negde na periferiju. Jedino nama pada kruna s glave, kad neko kaže da to ne može tako. Pošto mi na to nismo navikli (je l' te...), to ne bi trebalo sprovoditi prenagljeno, osim kada je jasno da je u pitanju čisto luksuziranje (tipa stan od 320kvm u samom centru - pa kad ima za to, ima i za porez da mu uši otpadnu).
Ja u krajnjoj liniji i jesam protiv ovakvih nameta za novija vozila, ali nisam protiv za drešine stare 30 godina. To treba dekretom ZABRANITI za BILO KAKVU registraciju. Auto stariji od 20 godina više nije auto. Može se i takav registrovati, ali ne ako ima milion kubika, ko što neki krševi imaju, poput gorepomenutog mercedesa ili Ford Scorpia 2.9i. Šta će tolicnom autu toliki motor, ako ne da rasipa čađ okolo?
Pozdrav
[ DaliborP @ 17.04.2009. 15:26 ] @
Citat: StORM48: Mercedes od 40k evra i nije luksuz u pravom smislu
U kojoj zemlji kola od 40k evra nisu luksuz, molim te reci mi da se preselim odmah.
[ Nabukodonosor @ 17.04.2009. 15:35 ] @
Mnogo ovde ima nekog moralisanja oko zagadjenja. Cekaj cas, ti automobili su se proizvodili do pre nekoliko godina i mi smo ih kupovali, i sada odjednom ta ista vlast, koja je proizvodila to ili dozvoljavala proizvodnju, takoreci uvodi zabranu na ta vozila. To ti je isto da ja npr. sada, kao drzava, ili kontinent, dozvolim i stimulisem prozvodnju plasma televizora, sacekam 5-6 godina da svako domacinstvo kupi po par komada i onda kazem "eeee, sad ne smete da koristite te televizore, mnogo trose, preko 500W, mnogo se struje trosi, uvodi se zabrana (ali ne konkretno, vec npr. porez od 10 hiljada dinara mesecno po tv-u), morate da koristite ove nove modele koji trose 100W. Znaci smes da ga koristis ali placas harac. I sada vi moralisti ovde kazete "pa sta ima veze, ionako bih ja to zabranio, to su sve stari modeli, mnogo struje trose, kad prodjem pored njega ozracim se". A da li ste se zapitali mozda da neko od nas nema pare da kupi nov model, da je ovo sve sto moze da prisuti?! I sta, ja sad vise ne treba da gledam tv jer ne mogu da izadjem u susret najnovijim standardima vlasti, koja mi je i prodala pre neku godinu isti taj tv/auto in the first place?!
Jednostavno to ne treba ovako da se radi, ovo je ocajno resenje. Zasto drzava ne uradi nesto kao sto radi npr. Italija, koja ti npr. priznaje ne znam koliko para (ne malo) ako imas stari auto i hoces da kupis novi auto koji radi na gas?! Nikoga ne prisiljavaju ni na sta, vec se ljudi lepo i kulturno stimulisu. Uvodjenje raznih haraca nije bas kulturno i moze samo da dovede do bagerisanja te vase voljenje vlasti, ekipo koja je branite i podrzavate.
Dalje, porez na luksuz kako se sve ovo i zove, sa kolima, "ogromnim" stanovima i slicno. Znaci ako ja npr. imam pola milijarde eura i ne kupujem apsolutno nista, i tako ne podrzavam drzavu ni u kom smislu jer ne trosim u istoj nikakve pare, ne placam pdv svaki put kad kupim nesto, ja ne placam ni dinara poreza na luksuz, ali cim kupim auto, preko 2k kubika ja odmah placam debeli harac?! au
[ Darko Nedeljković @ 17.04.2009. 15:49 ] @
Sad bih u inat drzavi kupio spaceka iz 1970. sa motorom od 600 kubika, samo da ne platim porez :]
[ Miroslav Jeftić @ 17.04.2009. 16:06 ] @
Citat: Nabukodonosor:
Dalje, porez na luksuz kako se sve ovo i zove, sa kolima, "ogromnim" stanovima i slicno. Znaci ako ja npr. imam pola milijarde eura i ne kupujem apsolutno nista, i tako ne podrzavam drzavu ni u kom smislu jer ne trosim u istoj nikakve pare, ne placam pdv svaki put kad kupim nesto, ja ne placam ni dinara poreza na luksuz, ali cim kupim auto, preko 2k kubika ja odmah placam debeli harac?! au
Nevezano za luksuz i porez, da li je nekome stvarno potreban 20 ili 30 godina star BMW 7 ili Mercedes S ili Jaguar? Stvarno mi nije jasna logika iza takve kupovine. To su sve kola koja su jako skupa za održavanje (luksuzna klasa), a kojima je održavanje jako potrebno (zato što imaju sto godina); čisto sumnjam da to neko održava sa fabričkim delovima i u ovlašćenim servisima, verovatno se krpi ko zna gde i ko zna kako (čast izuzecima) - bolje i za vlasnika i za ostale učesnike u saobraćaju da takva kola ne budu više u saobraćaju.
[ žutokljunac @ 17.04.2009. 16:17 ] @
Bravo za Skupštinu, bravo, bravo! Izgleda da su mene čitali. Jednom sam to već napisao. Tako treba, samo rokajte. Veliki pozdrav mojim ministrima. Molim lepo, pa sad vozite BMW X5, Mercedres X na n-ti, i ostale džipčine - buši - ha ha ha - buši, ha ha ha!
P.S. - Još da poskupite pasulj u skupštinskom restoranu na 500 dinara.
[ rajco @ 17.04.2009. 16:29 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Sad bih u inat drzavi kupio spaceka iz 1970. sa motorom od 600 kubika, samo da ne platim porez :]
Zato bi u novom oporezivanju trebala da bude jos jedna promenljiva koja ce biti proporcionala godinama auta. Ona bi naravno rasla sa staroscu auta i to ne linearno vec :)
[ Nabukodonosor @ 17.04.2009. 16:39 ] @
Citat: žutokljunac: Bravo za Skupštinu, bravo, bravo! Izgleda da su mene čitali. Jednom sam to već napisao. Tako treba, samo rokajte. Veliki pozdrav mojim ministrima. Molim lepo, pa sad vozite BMW X5, Mercedres X na n-ti, i ostale džipčine - buši - ha ha ha - buši, ha ha ha!
P.S. - Još da poskupite pasulj u skupštinskom restoranu na 500 dinara.
Jel tebi dobro?
[ žutokljunac @ 17.04.2009. 17:28 ] @
Ja sam dobro, hvala na pitanju. Nego da mi to lepo zaokružimo na 2000 evra.
[ pitikovski @ 17.04.2009. 19:00 ] @
Tacno znam o cemu @zutokljunac
Ja nisam toliko radikalan po tom pitanju, ja bih samo zabranio dzipovima da ulaze u naseljena mesta, ili da im se naplacuje posebna taksa.
To lecenje kompleksa kubicima mora da se naplati.
A to sto @Sopocanac prica kako ovi sto voze olditemer na "ugalj" nece da plate te nove poreze i to....pa ko ih tera da placaju, to nije obavezno, to je samo za one koji hoce da voze.
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 19:21 ] @
ja jos nisam cuo za drzavu u evropi da je za registraciju bilo kojeg automobila manje vrednog 15.000 evra potrebno platiti drzavi porez u iznosu prosecnih 6 licnih dohodaka u zemlji
molim storma i dezurnu prorezimsku kompaniju da mi nadju slicnu zemlju u evropi ili bilo gde u svetu.
to znaci da srbin koji ima nesrecu da vozi automobil preko 2500 kubika treba narednih 6 meseci zivota da radi za drzavu jer se jelte USUDIO DA KUPI NORMALAN PORODICAN AUTOMOBIL
A svugde u normalnim drzavama normalan sedan , tj normalan porodicni automobili u 95% slucajeva ima motore od 2400 + kubika.
E vidis imati normalan porodican auto vredan 5-15.000 evra u Srbiji je nevidjen luksuz kao da posedujes jahtu vrednu 100 miliona evra.
nego ima resenje i za ovaj problem . tj dva resenja . jedno je da ne registrujes automobil uopste a drugo resenje je da preregistrujes vozilo kao teretno, preradis ga stavis mu onaj zadnji deo mrezicu, zatamnis stakla, uradis atest u AMMS i registrujes kao teretno i platis registraciju 11.000 dinara. Dosta je ljudi sa vecim kubikazama to vec i uradilo.
Efekti ovog poreza ce biti nikakvi jer ce ljudi koji su se nasli pod udarom ovog Tadicevog haraca , ili prestati da registruju vozila ili ista registrovati kao teretna tako da ce kolicina prikupljenog poreza siguran sam biti manja.
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 19:24 ] @
Citat: Tacno znam o cemu @zutokljunac
Ja nisam toliko radikalan po tom pitanju, ja bih samo zabranio dzipovima da ulaze u naseljena mesta, ili da im se naplacuje posebna taksa.
To lecenje kompleksa kubicima mora da se naplati.
A to sto @Sopocanac prica kako ovi sto voze olditemer na "ugalj" nece da plate te nove poreze i to....pa ko ih tera da placaju, to nije obavezno, to je samo za one koji hoce da voze.
pitanje vazi i za tebe.
nadji mi drzavu u evropi svetu u galaksiji mlecni put u kojoj je za registraciju vozila vrednijeg manje od 15.000 evra potrebno platiti prosek od 6 licnih dohodaka u zemlji
95% ljudi koji su dosli pod udar ovog haraca tadicevog vozi automobile vredne manje od 15.000 evra a to nigde na svetu sem u Srbistanu pod Tadicem nije luksuz.
[ pitikovski @ 17.04.2009. 19:40 ] @
95% ? O cemu ti pises covece? Odakle ti taj podatak?
Tebe vise boli sto Ceda vozi Audi Q7, ne zanima te na primer kako moze da si priusti stanovanje tamo gde vec stanuje...khm khm...ti izgleda imas veliki problem sa cenom automobila i benzina, sve teme koje otvaras su vezane za tu problematiku....sipas gorivo na Kosovu da bi za*ebao ove lopove na vlasti.
Prosto mogu da zamislim u kakvom si ti emotivnom stresu kada treba napunis rezervoar ili da platis registraciju.
I gde to pise da se mora voziti auto preko 2000 kubika? Ko moze da plati taj ce da vozi, ko ne moze....molim lepo...ima i manjih kubikaza.
Citat: nego ima resenje i za ovaj problem . tj dva resenja . jedno je da ne registrujes automobil uopste a drugo resenje je da preregistrujes vozilo kao teretno, preradis ga stavis mu onaj zadnji deo mrezicu, zatamnis stakla, uradis atest u AMMS i registrujes kao teretno i platis registraciju 11.000 dinara. Dosta je ljudi sa vecim kubikazama to vec i uradilo.
Eto resenja, bar nece da prave guzvu na auto-putu, jer takvi dozive stres kada treba da plate putarinu, pa onda voze pod stresom, a to je opasno po druge vozace.
[Ovu poruku je menjao pitikovski dana 17.04.2009. u 20:53 GMT+1]
[ StORM48 @ 17.04.2009. 19:59 ] @
Citat: DaliborP: U kojoj zemlji kola od 40k evra nisu luksuz, molim te reci mi da se preselim odmah.
Ma ne... nisi me skapirao - ja se slažem da JESU luksuz, ali ne u toj meri kao i ne znam... S klasa, A8, Tuareg... sve su to automobili (kao i taj mercedes) koji ne ispunjavaju onu jednu tačku prevoza od A do B, već ispoljavaju luksuz i mogućnosti onoga koji to vozi. Auto od 40k, barem dok je do 2000-2500cc nije baš toliki luksuz. E sad, kada taj auto ima (poput bestijalnih AMG sranya) po 5-6k kubika i troši cisternu na sat, e to treba oporezovati sa jedno 100.000 evra godišnje, pa nek' paćenici voze.
Nemam ništa protiv da ljudi voze luksuzne automobile, ali onda nemaju pravo da kukaju na cene goriva, registracije i tako koječega.
S druge strane, stari automobili sa takvim nenormalnim kubikažama su mnogo veći luksuz po meni, jer - ako nemaš para - zašto lepo nisi prodao tu drlju i kupio auto od 1000-1100cc, a ne da kukaš, jer bi hteo auto ko tenk, a da imaš iste obaveze prema državi kao i neko ko vozi... ne znam - Fiat Pandu koja troši ko Zippo.
Ja tačno znam šta ovog Sopoćanca boli... on bi dečko da vozi A8, S klasu, BMW7 ili nekog Poršea, a da to bude kao u snovima - ode lepo na www.autoscout24.de, nađe sebi auto do 7-8k evra, doveze ga ovde i glumi baju koji vozi skupa kola, jer bi ta ista kola ovde morao da plati jedno 20k evra, a pritom bi mu za registraciju odrali kožu s leđa. Onda lepo ugradi plin i vozi se k'o grof za neku siću. E toga nema ni u filmovima!
Ne razumem o kakvoj to on "potrebi" priča kada pominje automobile od 2000+ cc? Automobili mogu biti sasvim pristojni i sa manjom kubikažom, a ovde se uopšte ne radi o tome koliko zagađuju novi automobili, nego koliko zagađuju stari.
Zato se ni meni ne sviđa ova uredba. Logično bi bilo da porez za novije automobile bude upadljivo manji, zbog stimulacije, ali da se iznad neke kubikaže (s tim što bi po meni to trebalo biti barem 2500cc) oporezuje progresivno, po kategorijama, dok bi za automobile starije od 15 godina registracija bila skuplja nego za nove, a za starije od 20 godina POTPUNO ZABRANJENA.
Barem kada sam ja lično u pitanju, po pitanju ekologije se ne radi ni o kakvom pomodarstvu - ako vi ne primećujete da se čađ u Beogradu danas može seći sabljom, ja zaista ne znam šta da vam kažem? Svako se vozi i kad treba i kad ne treba; svako voli da naguzi auto ispred odredišta gde je krenuo, bilo da je prevalio 2000km ili 200 metara, svako hoće da ušeta tim kamionima u centar grada i da smrdi unaokolo. E TOGA gospodo nema nigde, a ne skupih registracija! Mnoge zemlje imaju relativno simbolične registracije, ali je zato osiguranje da se prevrneš od muke, što mu dođe na isto. U mnogim gradovima je vožnja većih automobila u centru zabranjena, a u nekima je zabranjeno sve osim motora i bicikala.
Mi smo (nažalost) još uvek daleko od takve prakse.
Pozdrav
[ vilil1 @ 17.04.2009. 20:32 ] @
Porezi u Svedskoj -
BMW 335iA M-Sport '07 - 220e
Mercedes ML 500 (306hk+Aut+GPS+4WD) '06 - 350e
Mercedes C 180 Kompressor Sport Edition '05 - 170e
BMW 328i '99 - 180e
Lexus RX 400h Executive '06 - 170e
Volvo S80 2.9 Business '01 - 200e
A pazi poreze na dizele -
Saab 9-3 1.9 TTiD Vector '08 - 500e
Volvo V50 2.0D Kinetic (136hk) '07 - 350e
BMW 525d '05 - 500e
Audi A5 2.7 TDI '08 - 480e
Audi Q7 3.0 TDI Quattro '07 - 1000e
Volvo V70 2.4D Addition (163hk) '06 - 650e
[ StORM48 @ 17.04.2009. 20:42 ] @
^E to jedino kod nas ne postoji.
Kod nas ispade da su dizelaši "ekološkiji", jer "troše manje", pa valjda manje i zagađuju.
Ja bih zabranio dizelaše.
Pozdrav
[ vilil1 @ 17.04.2009. 20:53 ] @
Da dodam samo, porezi na "zelena" goriva -
Volvo V70 2.4 Bi-Fuel benzin / metan '06 - 100e
Toyota Prius 1.5 Hybrid Executive '07 - 40e
Saab 9-5 2.0t BioPower benzin / etanol 85 '06 - 140e
Pogon na TNG nije kod njih "zeleni", a metan jeste.
[ Skaarj @ 17.04.2009. 21:56 ] @
A koliko je obavezno osiguranje za ta vozila u Svedskoj?
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 22:40 ] @
Citat: Porezi u Svedskoj -
BMW 335iA M-Sport '07 - 220e
Mercedes ML 500 (306hk+Aut+GPS+4WD) '06 - 350e
Mercedes C 180 Kompressor Sport Edition '05 - 170e
BMW 328i '99 - 180e
Lexus RX 400h Executive '06 - 170e
Volvo S80 2.9 Business '01 - 200e
ispada da je registracija u svedskoj 5-10 puta jeftinija nego u srbiji.
srbija zemlja apsurda - porezi veci nego u svedskoj plate ko u africi
al sta vredi ovo sto si naveo , kad ce se uvek naci neka budala koja ce reci "ma treba da stave 5000 evra registraciju automobila"
evo recimo ovaj BMW 335i ima motor od 3000 kubika i registracija tog vozila kosta u Svedskoj 220 evra . U Srbiji kosta 155.000 dinara sto je nekih 1650 evra ili 7.5 puta vise!
Samo porez na upotrebu vozila je u Srbiji 7.5 puta veci nego u Svedskoj ako uporedimo na ovaj model.
A plate u svedskoj prosek 3000 evra a u srbiji prosek 300 evra.
to znaci da ako uporedimo prema prihodima srpski porezi na "luksuz" su jedno 75 puta veci nego svedski porezi na "luksuz"
I neki ovo brane?
I neki brane da porez na upotrebu vozila bude procentualno gledano prema prihodima 75 puta veci u Srbiji nego u Svedskoj?
Zamislite da svedjanin placa registraciju tj porez na upotrebu vozila drzavi 16.500 evra?
Tako bi to izgledalo da Svedjanin mora da plati porez na upotrebu vozila u visini 6 licnih prosecnih dohodaka kao jadan i napaceni Srbin.
Citat: A koliko je obavezno osiguranje za ta vozila u Svedskoj?
osiguranje je ovde nebitno mi poredimo porez na upotrebu vozila u svedskoj i Srbiji
U Srbiji 1.680 evra
U Svedskoj 220 evra
Svedska plata 3000 evra
Srpska plata 300 evra
Posteno a ?
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 18.04.2009. u 00:00 GMT+1]
[ StORM48 @ 17.04.2009. 22:42 ] @
Citat: Sopocanac: evo recimo ovaj BMW 335i ima motor od 3000 kubika i registracija tog vozila kosta u Svedskoj 220 evra . U Srbiji kosta 155.000 dinara sto je nekih 1650 evra ili 7.5 puta vise!
Nije tačno. Zato što u celokupnu registraciju ulazi i osiguranje, a gore nigde nije navedeno osiguranje, koje je najveća stavka. Kod nas (više) nije.
Citat: Sopocanac: osiguranje je ovde nebitno mi poredimo porez na upotrebu vozila u svedskoj i Srbiji
U Srbiji 1.680 evra
U Svedskoj 220 evra
Svedska plata 3000 evra
Srpska plata 300 evra
Posteno a ?
Naravno da je bitno i osiguranje, jer se pri registraciji računaju obe stavke.
E sad, malo Ti je čudan taj reciprocitet za koji se zalažeš: niže plate - niže registracije, jer bi neko mogao reći i drukčije: niže plate - JEFTINIJI AUTOMOBILI. Samo je u Srbiji "normalno" da skupe automobile (i one koji su nekad bili skupi, a i dalje su skupi za vožnju) vozi sirotinja.
Pozdrav
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 22:44 ] @
Citat: Nije tačno. Zato što u celokupnu registraciju ulazi i osiguranje, a gore nigde nije navedeno osiguranje, koje je najveća stavka. Kod nas (više) nije.
Pozdrav
NETACNO
U nasem srpskom slucaju samo je porez na upotrebu vozila 155.000 din + osiguranje + ostale takse
znaci nije porez na upotrebu vozila + osiguranje + ostale takse = 155.000 din nego je SAMO porez na upotrebu vozila 155.000 din + sve ostalo.
Sve je ovo skroz potpuno identicno i uporedivo
On je naveo da je registracija BMW 335I u svedskoj 220 evra - znaci taksa koja se placa drzavi , dok je ta taksa u Srbiji od cetvrtka 155.000 din
U americi znam da je porez na upotrebu vozila tj registracija 20-30 dolara americkih u zavisnosti od drzave
U engleskoj je za nova vozila 300 funti a za polovna od 100 do 200 funti godisnje. Fiksno bez obzira na vrednost vozila , kubikazu motora i slicno.
A u Srbiji svi znamo....
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 18.04.2009. u 00:00 GMT+1]
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 22:51 ] @
Citat: Naravno da je bitno i osiguranje, jer se pri registraciji računaju obe stavke.
E sad, malo Ti je čudan taj reciprocitet za koji se zalažeš: niže plate - niže registracije, jer bi neko mogao reći i drukčije: niže plate - JEFTINIJI AUTOMOBILI. Samo je u Srbiji "normalno" da skupe automobile (i one koji su nekad bili skupi, a i dalje su skupi za vožnju) vozi sirotinja.
Pozdrav
osiguranje je druga tema mi ovde poredimo porez na vozila koji uzima drzava i taj porez je u srbiji procentualno srpskih prihodima veci i do 75 puta nego u toj svedskoj.
drugo koliko ja znam jeste osiguranje dosta skuplje u zapadnim drzavama nego kod nas, al tamo je to osiguranje naplativo dok je u srbiji NAJOBICNIJI JOKE , drugo opet je procentualno njihovim prihodima to osiguranje daleko nize prema plati nego kod nas.
bas skoro mi se zalio jedan covek kojem su ukrali lopovi Seat Ibizu u beogradu kojeg je vozio na lizing i koji je bio kasko osiguran . Imao je vozilo godinu dana na lizingu kad su mu ga ukrali , i na kraju kad se sve zatvorilo ispalo je da on duguje Porche-u koji je zastupnih za Seat jos 3-4.000 evra na foru da je u talu porsea i osiguranja to vozilo procenjeno na 6.000 evra i ako je kako on kaze tada njegova trzisna vrednost bila 11.000 evra.
I sad jure coveka za jos 4.000 evra zato sto su mu ukrali auto koji je bio kasko osiguran.
Ovo je zemlja lopova i bandita u kojoj su najveci i najuspesniji lopovi i banditi oni koji su na vlasti.
[ vilil1 @ 17.04.2009. 22:52 ] @
U vezi osiguranja. Ogromne su razlike od drustva do drustva. Onda imaju fazon da mladi ljudi, mislim do 24. god. kao i zene, mislim od 34-35god. placaju mnogo vise. Onda gledaju i koliko otprilike godisnje prelazis, zatim u kom delu zivis, ako si u nekom rizicnom za kradju, da li ti stoji na parkingu ili u garazi...Ma kreteni! Npr. saab koga vozi decko ispod 24god. osiguran kod saab-a, godisnje izadje nekih 2500e. Kad napunis 24. godine pocinje da se spusta cena. Mozes da platis onoliko koliko ga vozis. Ne moras za celu godinu, ako neces.
Onako, u proseku, cene idu od 500e navise.
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 22:53 ] @
kako je krenulo ovi banditi na vlasti ce uskoro u srbiji i vazduh da proglase za luksuz.
ovde je sve luksuz , od stanova vecih preko 60 kvadrata i kuca u donjim pichkovcima vecim od 100 kvadrata , pa do plata vecih 12.000 dinara i krseva sa motorima od 3000 kubika starih 20 godina do hrane za bebe i pampers pelena.
jedino sto u srbiji nije luksuz jeste droga ,alkohol i duvan . ono sto treba da se oporezuje to se ne oporezuje a ono sto ne treba to se oporezuje najvecim stopama u evropi i svetu .
ono sto znam jeste da u kanadi i americi ako neces uopste ne moras da placas osiguranje. al ako napravis saobracajku i ako si ti kriv onda ti mora da platis celu stetu iz svog dzepa - sto je po meni pravedno.
poenta je da ljudi u tim zemljama imaju mogucnost izbora . a u srbiji toga nema ovde rezim tretira svoje gradjane gore od okupatora .
[ zaraza @ 17.04.2009. 22:55 ] @
Citat:
to znaci da srbin koji ima nesrecu da vozi automobil preko 2500 kubika treba narednih 6 meseci zivota da radi za drzavu jer se jelte USUDIO DA KUPI NORMALAN PORODICAN AUTOMOBIL
Ko ga je*e kad je teo da se kur*i pred komsijama da imam "veliko auto"....
Normalan porodican automobil nema 2500 kubika.
[ zaraza @ 17.04.2009. 22:57 ] @
Isto koliko da neko sa tako malom platom vozi toliku kubikazu.
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 22:59 ] @
Citat: Ko ga je*e kad je teo da se kur*i pred komsijama da imam "veliko auto"....
Normalan porodican automobil nema 2500 kubika.
mozda u tvom selu nema al u normalnim zemljama - ima.
evo recimo primera jednog normalnog porodicnog auta ne preterano skupog i luksuznog - Nissan Altima pravi se sa motorima od 2.5L i 3.5L
U celom svetu to je normalan auto kojeg vozi srednja klasa , obicni ljudi , a ne nikakvi burzuji . U Srbiji voznja ovakvog nekog normalnog midsize sedana predstavlja se kao teskim zlocinom i kao takva se kaznjava porezom i do 75 puta vecim nego sto je porez na upotrebu ovog vozila u svedskoj.
Citat: Isto koliko da neko sa tako malom platom vozi toliku kubikazu.
ti izgleda si automobil gledao samo na filmovima kad mozes da izjednacis kubikazu i luksuz.
evo primera automobila teskog luksuza - Ford Taurus 1991 godiste sa motorom od 2500 ili 3000 kubika
Samo najveci burzuji ovo voze tako to tvrdi korisnik zaraza
[ StORM48 @ 17.04.2009. 23:03 ] @
Sopoćanac, nije ovo chat!
O'ladi malo sa tim škrabanjem postova k'o na pokretnoj traci!
Nemoj postovati post za postom, već IZMENI postojeći, ako si nešto zaboravio.
Ako imaš još šta da kažeš, nemoj kliktati na POŠALJI ODGOVOR, nego dodaj tekst u postojeći post!
Druga stvar, Ti pišeš o takvim stvarima, da je zaista teško biti Ti sagovornik.
Izađi nekad iz tog dvorišta, provozaj se malo po Evropi (jer očigledno nisi) i obrati pažnju šta ljudi u proseku voze. Nigde nema toliko besnih automobila kao kod nas u proseku! Nigde nema tolikih potrošača, a još manje sa takvim kubikažama o kojima pričaš, osim možda u USA, mada su i tamo poslednjih godina počeli da kapiraju da se benzin ne sakuplja u bašti.
Ti krševi od po 3000-3500cc su i tad bili teški shit, zato su i opstali toliko koliko su opstali. Ford je u potpunosti napustio koncept tih "lađa" koje teraju planetu u propast i zamenio ih znatno manjim, štedljivijim automobilima. Nissan takođe. Ajd' što su te kršabe trošile ko brodovi, jer su im motori bili krš nedostojan kombajna, nego što su i išli k'o rog. Svakim jugićem ih možeš ostaviti na semaforu!
Pozdrav
[ zaraza @ 17.04.2009. 23:05 ] @
Citat:
ti izgleda si automobil gledao samo na filmovima kad mozes da izjednacis kubikazu i luksuz.
Ti si izgleda gledo plate samo na filmovima, pa izjednacavas srbiju i ostatak sveta.
Citat:
Samo najveci burzuji ovo voze tako to tvrdi korisnik zaraza
Genijalna logika.
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 23:07 ] @
e pa zarazo taj "luksuz" od Ford Taurusa 1991 godiste sa motorom od 3000 kubika vozi moj teca. I sad cete vi njega da oderete po dzepu jer se kazete luksuzira ?
I sta on covek da radi ? Sta da radi ? Covek je penzioner i nema para da plati registraciju od 1500-2000 evra. Novca da kupi novi auto nema , ovaj nece niko da kupi jer se nikom ne isplati da ga registruje, i sve sto mu preostaje jeste da ga parkira u dvoriste da skuplja prasinu. To je po tebi pravda jel tako ?
[ StORM48 @ 17.04.2009. 23:13 ] @
Da, logika i jeste da ga parkira, jer ako nema za registraciju, onda nema ni za održavanje koje je neophodno da nekog ne bi ubio na putu. A drugo, treba maksimalno suzbiti mogućnost registracije tih ultra-matorih krševa sa 19 hiljada kubika i potrošnjom od 20 litara u gradu.
Ljudi na zapadu MORAJU DA PLATE da bi takve krševe reciklirali. Ili, da nađu nekog imbecila iz Srbije koji bi to rado privolio.
Pozdrav
[ zaraza @ 17.04.2009. 23:14 ] @
Super, tvoj teca je prototip pravog skromnog "nevolimdaseluksuziram" Srbina....
I meni sve to ide na onu stvar, kad vidim platu , pa porez za ovo, porez za ono, porez za poplavu, za zemljotres, za kliziste, za pozar, za budalu....pa za vece plate, pa ovo pa ono.....ko da smo mi budale....
Ali vecina ljudi ipak ne vozi tolike automobile....tj tolike motore....
Citat:
Covek je penzioner i nema para da plati registraciju od 1500-2000 evra
A ima para da ga vozi?
[ Sopocanac @ 17.04.2009. 23:14 ] @
Citat: Da, logika i jeste da ga parkira, jer ako nema za registraciju, onda nema ni za održavanje koje je neophodno da nekog ne bi ubio na putu. A drugo, treba maksimalno suzbiti mogućnost registracije tih ultra-matorih krševa sa 19 hiljada kubika i potrošnjom od 20 litara u gradu.
Pozdrav
covek ima za odrzavanje ima i da sipa , odrzavanje ovakvih automobila nije skupo, ali nema para da placa Tadiceve harace.
Turci osmanlije vratite se sve vam je oprosteno!
[ StORM48 @ 17.04.2009. 23:16 ] @
Izbaci političku govoranciju!
http://www.elitemadzone.org/o/pravilnik/korisnici
Imao bih i ja štošta da napišem o bilo kojoj vlasti, ali to ovde nije dozvoljeno, a i dosad Ti je mnogo puta progledavano kroz prste za takve bezobrazluke!
Pozdrav
[ vilil1 @ 17.04.2009. 23:21 ] @
@Sopocanac
Kad pominjes tecu i veliki porez, zasto zaboravis da pomenes i popust koji ima na starost automobila!? Sigurno ga porez nece izaci onoliko koliko ti kazes. Od pocetka teme pricas o punoj ceni. Zar nema popusta? Zar i do sada nije imao popust?
[ pitikovski @ 17.04.2009. 23:22 ] @
@Sopocanac
Neki nemaju para da nahrane decu a tvoj teca bi da vozi auto? Pa jel to pravda?
Ne smaraj vise sa politikom, nego idi ispred vlade pa se buni, strajkuj gladju....bori se za svoja prava da vozis auto koji ima 3000 kubika.
[ pantic68 @ 18.04.2009. 00:21 ] @
Kad god vlasti zavrnu jaja jednoj grupi ostali se zluraduju, kao i treba ja bi to i vise itd. Pa kad sledeci put najebu ovi drugi onda se prvi smeju. Kaze sto vozis mator auto sa puno kubika kad za stotinak plata mozes kupiti nov ekoloski, pod uslovom da imas posao i da ne jedes 'leba. Poenta je da se na predjeni kilometar placa nekoliko parazitima. Ovde je pusti san da se radi napola sa drzavom.
[ Sopocanac @ 18.04.2009. 00:52 ] @
Citat: Kad god vlasti zavrnu jaja jednoj grupi ostali se zluraduju, kao i treba ja bi to i vise itd. Pa kad sledeci put najebu ovi drugi onda se prvi smeju. Kaze sto vozis mator auto sa puno kubika kad za stotinak plata mozes kupiti nov ekoloski, pod uslovom da imas posao i da ne jedes 'leba. Poenta je da se na predjeni kilometar placa nekoliko parazitima. Ovde je pusti san da se radi napola sa drzavom.
upravo tako zato je diskusija sa takvim likovima uzaludna.
to su jednostavno sadisti koji se raduju tudjoj nesreci, sadisti koji uzivaju da gledaju kako se drugi muci i pati, koji uzivaju da gledaju dok komsiji crkava krava pa makar njima gorela citava stala.
[ Horvat @ 18.04.2009. 01:18 ] @
jbte...gledam sad na netu,upisao "sopot srbija" i vidim sopot je jedno mesto-opstina na jugu begeske "opstine" tj "grada beograda"...
i ti navodno tocis na republjik of kosova und metohien pumpama...pa tebi da stignes treba jedno 10-20 litara goriva,pa toliko i nazad,koliki ti je rezervoar ? 1000 litara da ti se isplati?
ajd kad vec tocis kosovski benzin,dovuci malo i za skupstinu :P
i koliko tvoj teca vozi? :)
koliko ga izadje mesec dana goriva? [osim ako ne vozi jednom u godinu dana 2 km]
sopot opsitna,problem je kod tebe sto se "bunis" samo protiv 1. cene registracije ,2. cene goriva, 3. cene registracije, 4. cene goriva
i eto,krknuo bi svima koji imaju ,recimo vise od 40 000 platu,porez koji bi im smanjio duplo,tako?
a sta ako je samo jedna osoba zaposlena u porodici? sta ako imaju npr malu bebu? sta ako su podstanari?
da se razumemo ,nije svaki automobil koji ima 2.0 plocicu tenk po potrosnji i zagadjenju
ali pravdati tu one ciganske mecke,kako je smrc,sramota sto dizu na to...
sramota je sto ne stimulisu kao npr svedska...
bas sam neki dan gledao ,uporedni test
saab 9-3 [cini mi se da je taj] benzinac i isti ,ali alkoholac [doduse ,po secanju ide 85% etanola,15 % benzina]...sta mislis koji je pobedio? ;)
[pomocu ti,alkoholisani]
glupo bi bilo stavljati namet na takva vozila...
[ Igor Gajic @ 18.04.2009. 01:32 ] @
No, najveci problem je sto je ovo samo jedna od mera koje je nasa vlada uvela zarad dogovora sa MMF-om. A do konacnog potpisivanja ostalo je jos 3-4 nedelje... Tako da mogu da se ocekuju jos gori nameti na ovaj ionako osiromasen narod. Juznije od BGD je stvarno katastrofa, a oni uskoro uvode i vazdusarinu, PA KO TO SVE DA PLATI ?!??!
A ovi sto pricaju da treba kupiti novi auto koji trosi manje manje zagadjuje, lepo je sve to dok se prica ali u stvarnosti ljudima je taj jedan auto koji poseduju sve. Jednostavno nemaju para za nesto bolje... Svi znaju sta je nov auto, ali kupili su dok su mogli auto za pola slamarice, i sad nema para za bolje, sta im to im je...
[ StORM48 @ 18.04.2009. 01:35 ] @
Ja i dalje ne mogu da shvatim zašto se ON buni?
@Sopoćanac
Vanuatu? Šta je to?
Zašto tečin auto ne prebaciš na Vanuatu?
Ili još bolje, kupiš mu recimo Poršea i to Vanuatu?
@Igor Gajic
Ja bih voleo da vozim Boeing 737 i šta ćemo sad?
Alo bre, slušate li vi sebe šta pišete?
Neko će umreti zato što nema da plati registraciju za auto od 3000 kubika?!!!
Pa nek' kupi tramvaj, on nema kubike!
Ili - još prostije (i sasvim prikladno kupovnoj moći) - neka kupi jugića ili bilo koji drugi auto koji ima do 2000 kubika. Nema para? A kako onda ima para da održava drešinu staru 20-30 godina, da plaća gorivo ko za brod i da ga registruje po ceni koja ni do danas nije bila baš... fore 200-300 dinara?
Da li je moguće da svet počinje od 2000 kubika?
Paz' ti to - "to mu je sve".... ma nemoj? Pa i meni je sve Boeing i šta ćemo sad?
Pozdrav
[ pitikovski @ 18.04.2009. 01:42 ] @
@Sopocanac
Ma da, evo bas sam se rasplakao sto neces moci da vozis auto koji ima 3000 kubika i sto ti je skup benzin.
Evo ja priznajem, likujem i radujem se kada vidim kako neces moci da vozis auto od 3000 kubika i kako ne mozes da budes glavni baja u svom selu sa nekim dzipom a da ga platis 5 000 €.
A te oldtimere,sto voze i popravljaju tako sto seku usi a krpe dupe, ja bih zabranio da uopste registruju.
Kazes nemaju ljudi pare da kupe bolje i novije automobile sa manjom kubikazom, pa ok nemaju i sta sad? Pa ne moze se imati sve u zivotu, negde mora da postoji granica, pokrijes se koliko ti je cebe dugacko i super. Ima ljudi koji nemaju ni to cebe pa nesto ne vidim da si se uhvatili te teme, nego se ceses tamo gde te svrbi.
Kazes teca nema za bolji auto? Pa sto nema ? Sto nije zaradio? Nego je cekao da dodju ovi lopovi na vlast pa sada kuka ? Da nema ovih novih poreza kao bilo bi mu/nam bolje ?
Ne branim ja ovu vlast, lopovi ko lopovi, otice ce i oni pa ce doci novi lopovi i tako u krug, te lopove smo mi birali a izabracemo i sledece lopove, jaka stvar.
Problem je u tome sto ti zelis nesto sto nisi u stanju da zaradis pa su ti sada svi krivi, da mozes da zaradis i kupis neki besan auto ti bi se sada vozio negde njime a ne kukamavcio ovde po forumu, ali opet bi ti isao na Kosovo da ustedis na gorivu, tako da dzaba tebi dobar auto, nisu takva kola za takve kao sto si ti.
Ne muce tebe porezi.....imas ti mnogo vecih muka od tih poreza, ali samo ti znas kako ti je.
[ pitikovski @ 18.04.2009. 01:56 ] @
Citat: Igor Gajic: No, najveci problem je sto je ovo samo jedna od mera koje je nasa vlada uvela zarad dogovora sa MMF-om. A do konacnog potpisivanja ostalo je jos 3-4 nedelje... Tako da mogu da se ocekuju jos gori nameti na ovaj ionako osiromasen narod. Juznije od BGD je stvarno katastrofa, a oni uskoro uvode i vazdusarinu, PA KO TO SVE DA PLATI ?!??!
To je sasvim druga prica i nema veze sa ovom temom od preko 2000 kubika.
Citat: A ovi sto pricaju da treba kupiti novi auto koji trosi manje manje zagadjuje, lepo je sve to dok se prica ali u stvarnosti ljudima je taj jedan auto koji poseduju sve. Jednostavno nemaju para za nesto bolje... Svi znaju sta je nov auto, ali kupili su dok su mogli auto za pola slamarice, i sad nema para za bolje, sta im to im je...
Ti kojima je taj auto koji poseduju sve, i treba da im bude sve, bolje nisu ni zasluzili, pa ne vrti se zivot oko automobila.
Za pola slamarice s kupuje neki manji auto a ne auto od 3000 kubika star 20 godina, tako da su imali los odabir i sta im je to im je, ima bitnijih stvari u zivotu od tamo nekih usr*anih automobila.
Postoje krediti, neka kupe auto na kredit. Pozivate se na tamo neke svedjane i na njihove registracije, oni kao kupuju auto za kes? pa i oni kupuju na kredit.
Kome je mala plata i ne moze da otplacuje kredit za auto, taj ne moze ni da vozi ni da odrzava auto, ima i drugih prevoznih sredstava.
Onaj kome treba auto za posao da radi nesto sa tim autom, ako ne moze kroz taj isti posao da otplacuje ratu za kredit treba da batali taj posao i da radi nesto drugo.
[ Igor Gajic @ 18.04.2009. 02:00 ] @
@pitikovski i StORM48
Znaci po vasem je:
nemas para za registraciju -> teraj na otpad
Sa ovolikim porezom niko normalan nece kupiti takav auto!
[ pitikovski @ 18.04.2009. 02:12 ] @
Tako je, ili pred skupstinu pa neka ga tamo ostave.
Upotrebni vek im je prosao, pa ne ocekujes valjda da ti auto traje preko 20 godina? Pa nije to kuca ili stan.
[ zaraza @ 18.04.2009. 02:48 ] @
I ja cu pred skupstinu, otkud njima pravo da mi uzimaju tolke pare za moj T-55????
Bem ti, zar je moguce da normalno vozim tenk, i nek mi uzima pare za luksuz???? A zna se kako je tenak neudoban!
[ EmilijaV @ 18.04.2009. 03:01 ] @
Citat: Nigde nema toliko besnih automobila kao kod nas u proseku! Nigde nema tolikih potrošača, a još manje sa takvim kubikažama o kojima pričaš, osim možda u USA, mada su i tamo poslednjih godina počeli da kapiraju da se benzin ne sakuplja u bašti.
Ima! Znas gde? U Albaniji, ja videla svojim ocima. Ni manje zemlje, ni uzih i propalijih ulica, ni gorih puteva, ni vece bede... A ni vecih automobila i to ne retko nekih tipa Jaguara i sl.! O BMW i Mercedesima i da ne govorim. To je tamo k'o "dobar dan" i to oni najveci! A o broju automobila i da ne govorim, jedva se i krecu, uglavnom stoje...
Tako da nismo mi najgori, he, he... Vole slepci da komsija vidi da voze veeeelikiii auto, pa makar bio skinut sa nekog osiguranja...
[ zaraza @ 18.04.2009. 03:12 ] @
Citat:
A ni vecih automobila i to ne retko nekih tipa Jaguara i sl.! O BMW i Mercedesima i da ne govorim
Pa ne moze komso da ima vece auto od mene.
Nisam ja tikva bez korena i bez Mercedesa.
Jebga, ljakse mentalitet je ljakse mentalitet.....i sta ces sa ljudima kada istripuju da je dobar auto samo onaj koji se zove M******* ili B** (da ne reklamiram :))) )
[ pitikovski @ 18.04.2009. 03:22 ] @
Ma ne treba ici u Albaniju, dovoljno je otici u Budvu ... e tek tamo je takmicenje u glamuru medj' komsijama
[ EmilijaV @ 18.04.2009. 03:30 ] @
^ Ma Albanija je fascinantna po tom pitanju! Ja koja nikad i ne primecujem automobile, tamo nisam mogla a da ne vidim i da ne ostanem zapanjena! Budva je malo dete za njih, verujte mi. Ako nista drugo, bar ima ulice i neke puteve kojima se voze. U Albaniji nema ni toga, sve razrovano... Sta vise da vam pricam, secam se cim bih sela da se vozim pripadala mi je muka od truckanja. Cak i po gradu, a na putevima i da ne govorim. Ne secam se kad mi je zadnji put bila muka od voznje, mozda kad sam bila klinka...
[ pantic68 @ 18.04.2009. 09:40 ] @
Mogli ste se malo bolje informisati. Veci sus motor koji istu snagu oslobadja na duplo manje obrtaja manje zagadjuje. Naravno da je za pokretanje 1300 kg koliko tezi prosecan veliki auto potrebno vise snage nego za 800kg kod malih. Sve u zbiru razlika nije tolika koliko predstavljate.
Citat: Pa samo je kod nas "normalno" da siromašni voze automobile od po 3000, pa i više hiljada kubika. Recimo, znam lika koji vozi BMW 750i - boli ga trepavica za sve - ugradio plin, "kao" malo troši, a to guta atmosferu, a izbacuje nuklearni otpad!
Od plina se nikako ne moze dobiti nuklearni otpad, zagadjuje neuporedivo manje od benzina i bez katalizatora, samo da je ispravno podesen. Uostalom ovo nije ekoloska taksa, takva stvar vec postoji a mozda ce biti forsirana prilikom sledeceg upgradea poreskog sistema. Ovo je porez na imanje automobila sa akcentom na luksuz i kao takav bi trebalo da zavisi iskljucivo od vrednosti vozila. U sustini treba napuniti drzavnu kasu ali tako da se vlasi ne sete pa ako se u pricu ubaci i cedin dzip marva ce lakse da plati. Prosli put je umanjenje za godine starosti bilo 40%. A razlika u vrednosti 4000%.
[ žutokljunac @ 18.04.2009. 09:51 ] @
Što siromašnija zemlja - to je luksuzan automobil značajniji statusni simbol. Neko lepo reče - ljakse sindrom. U Bosni svi pate od BMW-a, Audija i džipova a većinu nema pas zašta da ujede. Jedu pasulj da bi se pokazali. Neka, neka, tako treba. Sad kad vam uvedu skupu registraciju pređite na jeftiniju hranu. Imam ja jedan predlog šta da jedete, al´sam kulturan, pa neću.
Vozački pozdrav
bi-bi
[ Sopocanac @ 18.04.2009. 10:21 ] @
Citat: Što siromašnija zemlja - to je luksuzan automobil značajniji statusni simbol. Neko lepo reče - ljakse sindrom. U Bosni svi pate od BMW-a, Audija i džipova a većinu nema pas zašta da ujede. Jedu pasulj da bi se pokazali. Neka, neka, tako treba. Sad kad vam uvedu skupu registraciju pređite na jeftiniju hranu. Imam ja jedan predlog šta da jedete, al´sam kulturan, pa neću.
Vozački pozdrav
bi-bi
moderatori hocete li vi reagovati na ove bosnjacke provokacije i uvrede?
evo i ja sam kulturan pa ti savetujem da to sto nama nudis sam uzmes i pojedes.....
[ Mobtel @ 18.04.2009. 10:48 ] @
Neznam zasto ste se ovoliko napalili?
Moje misljenje je da ako se uvedu ovoliki nameti na registraciju auta to nikako nece biti dobro ali neverujem da se to moze i dogoditi,
da ce povrecati cenu to sigurno hoce ali da ce biti toliko drasticno t neveerujem
Inace bi se moglo malo proterati te krsine od po 20 godina i xxxx kubika jer su zaista veliki zaadjivaci ali eto sad ce se registrovati malo auti sa cg tablama pa ce doci jos tih zagadjivaca....
Pozz svima i oladite malo,tj spustite loptu i ponudite sami neki konstruktivan predlog,mogda negde neko ko odlucuju cita ovo.
[ Ivan Dimkovic @ 18.04.2009. 10:55 ] @
Citat:
Jebga, ljakse mentalitet je ljakse mentalitet...
Meni se najvise dopada USA izraz - "Nigger Rich" - nema pseto za sta da te ujede, ali mora da se vozi besan auto, pa makar prodao bubreg za njega :-)
[ žutokljunac @ 18.04.2009. 11:02 ] @
Izvini, kakve provokacije? Bošnjačke? :))))))
Ti si ovde kao neki borac za socijalnu pravdu, otvaraš teme, kritikuješ vlast, govoriš da su banke pred bankrotom, da je Srbija bankrotirala, a ovamo bi da voziš auto na Manitu :) tablice i da sipaš benzin na Kosovu. Ne ide to jedno sa drugim.
Jedino pravedno oporezivanje bi bilo da se uzima u obzir kubikaža i starost vozila, i to nije nikakva viša matematika. To treba da bude subjektan porez na imovinu na osnovu kriterijuma poreske snage placa, s´tim da vam treba dodati i još neki fiskalni namet, da vam ne pada na pamet da mislite da svako treba da vozi džip.
edit: Većini tih likova što se vozikaju tim BMW-ima i džipčinama više je potrebno ovo:
http://www.b92.net/video/video...category=905&nav_id=356125
bi-bi
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 18.04.2009. u 12:18 GMT+1]
[ Horvat @ 18.04.2009. 11:43 ] @
sta je sopot opstina,nista od odgovora na moja pitanja?
[ stsung @ 18.04.2009. 11:56 ] @
Ako se taj navodni "luksuz" predstavlja samo kubikazhom vozila, bez obzira na starost, cela stvar je jednostavno smeshna. Za gospodu koja svesrdno mrze one koji imaju vozila od 3000 kubika - ako takvo vozilo vishe zagadjuje, za to se treba naplacivati veca ekoloshka taksa, a ne "luksuzna". Ako takvo vozilo previshe zagadjuje, siguran sam da postoji vec neki zakon koji propisuje koliko je ovo dozvoljeno (ili ne postoji?). Ako vozilo vishe troshi, to znachi da ce vlasnik morati da kupuje vishe goriva, chime automatski i vishe puni drzhavnu kasu od akciza i poreza na to gorivo, a ako taj vlasnik nema puno novca, nece se ni voziti toliko kada nema da plati gorivo.
Zamislite recimo situaciju neka je 20 godina staro vozilo, kupljeno u neka srecnija (da ih tako nazovemo) vremena kada je vlasnik imao novca, dobar posao, itd ... danas je taj vlasnik ostao bez posla zbog recesije, bolesti, bilo chega ... znachi sada je potrebno da ga dobro kaznimo zato shto se pre 20 godina usudio da poshtenim radom stekne sredstva i kupi vozilo od 3000 kubika? Ili stan od 100 kvadrata? Da mu zabranimo da vozi to vozilo, iako smo svesni da danas nema novca za visoku registraciju ili za novi automobil? Da mu zabranimo da zhivi u svojoj kuci vec neka se odseli negde drugde jer je eto u medjuvremenu to postao luksuz? Da ga kaznimo zato shto je tih proteklih 20 godina placao poreze drzhavi i od chijeg je poreza ishao novac za shkolovanje i lechenje ovih shto se danas ovde javljaju spremni da ga satru?
Sutra kada izadjete ispred vashe zgrade, posmatrajte malo malu dechicu koja se igraju na suncu ... za 20 godina ce mozhda bash oni da budu isto tako revnosno spremni upravo vas da isteraju iz stana na periferiju i zabrane vam da vozite automobil jer ste se danas drznuli da na tom mestu kupite stan, i kupite automobil, i tokom tih 20 godina se usudili da poshteno placate drzhavi poreze kako bi zhiveli bolje. Mozhda je nekima malo nejasna svrha poreza - on sluzhi da bi se finansirali drushtveni projekti kako bi drushtvo (a to ste vi gospodo) zhivelo bolje, a ne da bi vas to drushtvo kada se istroshite izbacilo na ulicu.
U nekima na zhalost ne mogu da osetim ni najmanji trachak ljudskosti. Kako ide ona ... neka onaj koji je bezgreshan baci prvi kamen.
Svako dobro svim dobrim ljudima.
[ StORM48 @ 18.04.2009. 12:22 ] @
Koliko demagogije...
Izbegavam da kažem, da ne budem pogrešno shvaćen, ali ja sam direktno pogođen ovom merom i iskreno da kažem - očekivao sam da se to desi jednog trenutka. I treba! Ne može se voziti autobus po gradu svaki bogovetni dan, ne mogu se zlostavljati sugrađani zbog manjka parkinga, koji uzrokuju te "lađe" i tako to.
Ako budem mogao da priuštim registraciju i dalje - super. Ako ne, zadovoljiću se autom manje kubikaže i to je to.
Doduše, ja ni dosad nisam vozio taj auto po gradu (ukupno po gradu je vožen 100km, dok izađem iz grada i vratim se u njega), nego manji, koji ima 1600cc. Ako ne bude drugog rešenja, zadovoljiću se autom od 1600cc i ćao!
Šta sad? Ruši se svet je presveti ja ne mogu da vozim auto od 3200cc?
Šta je s vama?
Citat: Horvat: sta je sopot opstina,nista od odgovora na moja pitanja?
Gosn. Sopoćanac ignoriše sva škakljiva pitanja koja su mu postavljena, poput onog mog o Vanuatu tablicama i registraciji o kojoj nam su nam on i još jedan genijalac držali predavanja na 15 strana, o tome kako smo mi glupi što dozvoljavamo da nas deru, a oni voze besna kola od xxxxx kubika, za koje plaćaju registraciju neku siću (ili njima plaćaju?). I evo, pitam već 15-ti put, ali odgovora nigde - stručno se pravi mutav - Sopoćanac, šta bi sa Vanuatu kombinacijom?
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 18.04.2009. u 14:31 GMT+1]
[ mist @ 18.04.2009. 12:27 ] @
Jedino pantic68 i stsung su ukapirali o cemu se ovde radi.
Evo da ponovim i ja: luksuznost vozila može da se odredi samo i jedino na osnovu tržišne vrednosti. A ovaj porez je na luksuz.
Što se tiče ekologije za to postoji sasvim druga jedna taksa i potpuno je u redu da ona bude veća za veće zagađivače.
[ Sopocanac @ 18.04.2009. 12:47 ] @
Citat: Meni se najvise dopada USA izraz - "Nigger Rich" - nema pseto za sta da te ujede, ali mora da se vozi besan auto, pa makar prodao bubreg za njega :-)
zamisli ti nigger richu , placaju nemci za svoj auto registraciju svabiji recimo 500 evra i povecaju ti istu na 5000 evra . jel bi placao to ko? cisto sumnjam.
[ StORM48 @ 18.04.2009. 12:48 ] @
Ne može na osnovu tržišne vrednosti, zato što bi to proizvelo svojevrsni paradoks: tržišno najbezvrednija vozila su upravo najveći zagađivači, sa mnogo snage i kubika, tako da bi takav način oporezivanja bio podsticaj da ljudi kupuju BMW 750i iz '88 godine, Jaguar Soverign sa svojih 4500 i V12 motorom, razne slonove od po 5-6 hiljada cc i tako dalje.
Vama to deluje logično?!
E sreće, pa se ne pitate...
@Sopoćanac
A šta bi sa Vanuatu kombinacijom?
Pozdrav
[ BokasaTzar @ 18.04.2009. 12:52 ] @
Osnova za porez zaista treba da bude TRŽIŠNA vrednost.
Kod stanova apsolutno treba voditi računa i o tome KOLIKO ima stanara u tom stanu od 150 m2.
Što se ekologije tiče - azotara u Pančevu je PRIVATNO vlasništvo i potpisujem da zagađuje neuporedivo više nego ceo Beograd sa svojim autima.
Da ne budem nepravedan - ima još kandidata: Rafinerije, Bor, termoelektrane, fabrike boja i lakova i sl.
Jel zabranjen rad (ili neko uhapšen) u Zvezdi kad su se Slovenci setili da PODELE buriće sa teškim hemijskim otpadom ?
Zato mislim da tripovanje o ekologiji u državi koja je na ivici gladi..... mislim, šta reći
Nadalje, auta koja idu na TNG neuporedivo manje zagađuju vazduh od BILO KOJE DRUGE varijante. Propan butan (tng) ne sadrži sumpore i ostale otrove, sagoreva potpuno (ko vozi na gas na šipki od ulja vidi jasno drastičnu razliku)
Nisu englezi blesavi što DOTIRAJU ugradnju gasa u auto! Tamo na to imaš i popust na registraciji, čini mi se!?
Naša država sledi Nemačke poreske razrede, tako da ubuduće treba paziti na sve preko 2000 cm3.
Verano gazda se sada verovatno nervira, jer ima dosta Pežoa sa 2.1 td i 2.2 hdi, a i miško se sekira zbog 2,4 jtd u Fijatima, Lančama i Alfama.
Očekujem amandman od naše bezobrazne države, gde bi se vozila kupljena kod delte i verana izuzela iz ovog zla
[ DrJekyll @ 18.04.2009. 12:53 ] @
Citat:
StORM48
I evo, pitam već 15-ti put, ali odgovora nigde - stručno se pravi mutav - Sopoćanac, šta bi sa Vanuatu kombinacijom? Ne daju mama i tata džeparac za vikend do Vanuatu republike, pa propade plan ili šta?
Pa verovatno sada "vozi" na vanuatu, ali mu se ne svidja nova odluka da drzavljani srbije ne mogu da voze strane tabice pa mora da ga preregistruje.
Samo ne znam zasto se sekira zbog skupe registracije, kad njegov golf 2 GTI ima manje od 2000 kubika i to ga uopste ne kaci. :D
[ Sopocanac @ 18.04.2009. 12:55 ] @
Citat: Gosn. Sopoćanac ignoriše sva škakljiva pitanja koja su mu postavljena, poput onog mog o Vanuatu tablicama i registraciji o kojoj nam su nam on i još jedan genijalac držali predavanja na 15 strana, o tome kako smo mi glupi što dozvoljavamo da nas deru, a oni voze besna kola od xxxxx kubika, za koje plaćaju registraciju neku siću (ili njima plaćaju?). I evo, pitam već 15-ti put, ali odgovora nigde - stručno se pravi mutav - Sopoćanac, šta bi sa Vanuatu kombinacijom? Ne daju mama i tata džeparac za vikend do Vanuatu republike, pa propade plan ili šta?
Pozdrav
sto rece stsung, u tebi i tebi slicnim nema ni malo ljudskosti .
e vidis to je ta razlika izmedju mene i tebe , ti se radujes tudjoj nesreci , a mene tudja patnja boli , i pogotovo me boli nepravda . a nepravda je da se ljudima otima 6 prosecnih licnih dohodaka samo zato sto imaju neko vozilo vredno 4-5-6.000 evra sa motorom od 3000 kubika. to je za mene vrhunska nepravda i predstavlja krsenje njihovih ljudskih prava kao sto je pravo na normalan zivot.
sto se tice samog poreza mene on kaci samo delimicno sobzirom da vozim automobil od 2400 kubika, poskupljenje registracije ce mi biti nekih 100 evra , dok ce ovim nesrecnicima poskupeti za vise nego duplo .
ko sto rekose neki ovde , besmisleno je porez na luksuz odredjivati prema zapremini motora u automobilu i svugde se porez na luksuz placa u zavisnosti od vrednosti onoga sto imas i vozis. nigde u svetu luksuzna vozila nisu vozila jeftinija od 20.000 evra - sem u Srbiji.
A sto se tice tvojih pitanja , ta pitanja nemaju veze sa ovom temom pa i dalje nemam nameru na njih da odgovaram. Ako te interesuje odgovor na to pitanje postavi mi isto preko privatne poruke.
[Ovu poruku je menjao Milan Gligorijevic dana 18.04.2009. u 14:31 GMT+1]
[ Sopocanac @ 18.04.2009. 12:56 ] @
Citat: Pa verovatno sada "vozi" na vanuatu, ali mu se ne svidja nova odluka da drzavljani srbije ne mogu da voze strane tabice pa mora da ga preregistruje.
Samo ne znam zasto se sekira zbog skupe registracije, kad njegov golf 2 GTI ima manje od 2000 kubika i to ga uopste ne kaci. :D
jok brate , vozim automobil na BG table uredno placena carina i PDV , motor 2400 kubika . jel te zanima jos nesto ?
[ Sopocanac @ 18.04.2009. 13:00 ] @
Citat: Osnova za porez zaista treba da bude TRŽIŠNA vrednost.
upravo tako . sustina cele price je nebuloza da se luksuz odredjuje prema zapremini motora mesto da se odredjuje prema trzisnoj vrednosti vozila. tako navodno drugo nigde u evropi voznja bilo kojeg automobila jeftinijeg od 30.000 evra nije luksuz . Sem u Srbiji -zemlji apsurda.
Po toj glupavoj logici ganc novi VW Passat sa 2.0 motorom vredan 30.000 evra nije luksuz a Ford Taurus 1991 godiste sa motorom od 3000 kubika je nevidjeni luksuz.....
I mesto da drzava uzme od onih koji imaju tj od onoga ko je kupio VW Passat vredan 30.000 evra , ona ce da oporezuje onoga ko je jedva kupio automobil vredan 2-3-4.000 evra
Izuzetna nepravda i za ovo narod srpski da ima malo mozga bi izasao na ulice i srusio ovu lopovsku vlast.
I na kraju krajeva ajde da ce ovi porezi da se uloze u nesto na opstu drustvenu korist, kao recimo izgradnja novog auto puta hidrocentrale ili nesto slicno , nego ce sve te pare da odu u njihove lopovske dzepove, na isplatu otpremnina budzetskim parazitima , i na vracanje dugova koje su ONI NAPRAVILI.
A inace cela pljacka sopstvenog naroda se radi da bi lopovi uzeli jos 3 milijarde od MMF-a koje takodje nece biti ulozene ni u sta u Srbiji, vec ce otici na vracanje vec uzetih kredita.
[ stsung @ 18.04.2009. 13:01 ] @
Bez obzira na glupost oko toga shta je luksuz a shta ne, kada bi se to i ispravilo kroz eko takse, opet ne mozhe da se dozvoli da neshto odjednom poskupi 3 puta. Narochito zato shto smo svi vrlo svesni da je cela ova pricha potekla iz toga da drzhava vishe nema para da odrzhava svoj aparat, i da joj isto tako ne pada na pamet da taj aparat smanji (prochitajte samo malo vesti ovih dana na tu temu po novinama), vec je smislila da ako neko zhivi u 100 kvadrata to je luksuz (nije recheno da li pravi razliku da li lice zhivi samo u 100 kvadrata ili zhivi sa josh 10 chlanova porodice, i da li ima primanja ili je ostalo bez posla kao mnogi, ili im je to isto?), ili ako vozi auto od 3k kubika, ili ako ima mobilni telefon. I to zashto? Ne da bi taj novac ulozhila u ekoloshke projekte, vec da bi isplatila otpremninu drugom zameniku referenta za fotokopiranje u EPS-u od pola miliona dinara, i da bi vracalo kredit MMF-u, koji ce biti, svi smo uvereni u to, utroshen po trzhishnim principima (moracu zaista da posetim taj WC na zheleznichkoj stanici koji je koshtao 60 000 evra, pa da se is**em ko gospodin chovek).
Vezano za enorman porast svesti o zagadjenju - shta kazhete da podignemo takse na 50 000 evra godishnje za sva vozila sa fosilnim gorivom? Time bi apsolutno sigurno smanjili zagadjenje, a pride, gledajuci toliku registraciju, odjednom Tesla auto zvuchi dosta jeftino - pa to je samo 2 te registracije, zar ne? Samo treba da imate 100 000 evra. Shta mislite kako zvuchi 8k evra za novi auto (stari smo mu je li tako, zabranili da vozi jer je to luksuz) nekome ko izdrzhava porodicu sa jedva dovoljnim primanjima, a, ne dao mu bog, automobil mu je potreban za obavljanje posla? Koliko takvih ljudi ima u Srbiji? Kada pogledamo, apsolutno niko nece umreti ako ne bude mogao da vozi automobil jel tako? Zashto da onda ne stavimo 150 000 taksu za bilo koji automobil, pa ako vam je puno, vozite se GSP-om?
Iznenadno enormno poskupljivanje nechega, ne mozhe da donese nishta dobro, i u svakoj normalnoj drzhavi gradjani ovo ne bi dozvolili.
[ DrJekyll @ 18.04.2009. 13:08 ] @
Citat:
Sopocanac
jok brate , vozim automobil na BG table uredno placena carina i PDV , motor 2400 kubika . jel te zanima jos nesto ?
Da, zanima me sta znaci ovo?
Citat:
Sopocanac
egositcka svinja
Drugo, vozis BG tablice a tocis gorivo na kosovu, znaci ovlascenje, nisi vlasnik uopste, zeznuo si drzavu jer nisi paltio porez na prenos vlasnistva, a posle kukas kad drzava zavrce tebe.
Trece, objasni slobodno ovde zasto ne vozis auto na vanuatu tablice, verujem da to sve ovde jako zanima. :)
[ Sopocanac @ 18.04.2009. 13:10 ] @
Citat: Drugo, vozis BG tablice a tocis gorivo na kosovu, znaci ovlascenje, nisi vlasnik uopste, zeznuo si drzavu jer nisi paltio porez na prenos vlasnistva, a posle kukas kad drzava zavrce tebe.
Trece, objasni slobodno ovde zasto ne vozis auto na vanuatu tablice, verujem da to sve ovde jako zanima. :)
auto je registrovan na mog brata , koji zivi u beogradu i u kojem sam ja u to vreme takodje ziveo pa mi bilo lakse da ga registrujem na njega u tom trenutku nego na sebe jer sam morao da idem 250 km do mesta mog stanovanja. gorivo naravno sipam na kosovu jer zivim 10 km od istog . i ima da sipam dok god bude jeftinije , ko sto svi koji zive uz bosansku granicu sipaju gorivo u bosni jer je 20-30% jeftinije nego u srbiji. voziti vozilo na ovlascenje izdato u srbiji nije nikakav prekrsaj trebao bi malo da naucis zakon da ne bi iduci put pricao gluposti.
a sta ti vozis ? trolu , cipele ili tramvaj?
[ DrJekyll @ 18.04.2009. 13:16 ] @
Ma sve je jasno kao dan, ostalo je samo jos ovo da nam objasnis
Citat:
Sopocanac
egositcka svinja
Citat:
Sopocanac
auto je registrovan na mog brata od tetke , koji zivi u beogradu i u kojem sam ja u to vreme takodje ziveo pa mi bilo lakse da ga registrujem na njega u tom trenutku nego na sebe
Zanimljivo :) znaci ziveo si u Bg a nisi bio prijavljen tamo, to je opet prekrsaj, i opet si zavrnuo drzavu a posle kukas kad drzava zavrce tebe.
[ Horvat @ 18.04.2009. 13:19 ] @
posto iznova i iznova i iznova neces da "odgovoris" na moju poruku,ja cu je ponoviti
Citat: jbte...gledam sad na netu,upisao "sopot srbija" i vidim sopot je jedno mesto-opstina na jugu begeske "opstine" tj "grada beograda"...
i ti navodno tocis na republjik of kosova und metohien pumpama...pa tebi da stignes treba jedno 10-20 litara goriva,pa toliko i nazad,koliki ti je rezervoar ? 1000 litara da ti se isplati?
ajd kad vec tocis kosovski benzin,dovuci malo i za skupstinu :P
i koliko tvoj teca vozi? :)
koliko ga izadje mesec dana goriva? [osim ako ne vozi jednom u godinu dana 2 km]
sopot opsitna,problem je kod tebe sto se "bunis" samo protiv 1. cene registracije ,2. cene goriva, 3. cene registracije, 4. cene goriva
i eto,krknuo bi svima koji imaju ,recimo vise od 40 000 platu,porez koji bi im smanjio duplo,tako?
a sta ako je samo jedna osoba zaposlena u porodici? sta ako imaju npr malu bebu? sta ako su podstanari?
da se razumemo ,nije svaki automobil koji ima 2.0 plocicu tenk po potrosnji i zagadjenju
ali pravdati tu one ciganske mecke,kako je smrc,sramota sto dizu na to...
sramota je sto ne stimulisu kao npr svedska...
bas sam neki dan gledao ,uporedni test
saab 9-3 [cini mi se da je taj] benzinac i isti ,ali alkoholac [doduse ,po secanju ide 85% etanola,15 % benzina]...sta mislis koji je pobedio? ;)
[pomocu ti,alkoholisani]
glupo bi bilo stavljati namet na takva vozila...
nego,sad vidim kazes zivis na 10 km od kosova...dakle ne zivis u sopotu?
[ izvor]
ova crna mrlja je valjda sopot,a koliko vidim ima ooojoooj vise od 10km do kosova ;)
edit:luksuz je tankirati u tog taurusa od 3 litre,mnogo veci nego u ovog drugog od 2,ne mislis?
[ Sopocanac @ 18.04.2009. 13:24 ] @
u slucaju turistickog boravka se ne vrsi promena mesta prebivalista covece bez mozga :)
drugo ja ne znam sta ti pokusavas, da osvojis nagradu za najgluplji post godine ili sta , ovde raspravljamo o novim cenama registracije vozila u Srbiji tako da bih te zamolio da ne zagadjujes topic sopstvenim glupostima koji nemaju veze o onome o cemu mi ovde diskutujemo i sto je predmet diskusije ovog topica.
[ Sopocanac @ 18.04.2009. 13:29 ] @
Citat: ova crna mrlja je valjda sopot,a koliko vidim ima ooojoooj vise od 10km do kosova ;)
edit:luksuz je tankirati u tog taurusa od 3 litre,mnogo veci nego u ovog drugog od 2,ne mislis?
odakle ti to da sam ja iz sopota ?
gde si ti video da sam ja rekao da sam iz sopota ?
znaci procitao si moj nick koji se zove Sopocanac i izveo si zakljucak da sam iz Sopota ?
Jesi cuo ti mozda nekad za manastir Sopocani ? Zaduzbina kralja Urosa I iz 13. veka , pod zastitom UNESCO-a i ima u sebi ocuvane freske koje predstavljaju najlepsa umetnicka dela 13. veka u svetu i u svakom slucaju najlepse freske srpske srednjevekovne umetnosti?
Sopocanci su ti monasi manastira Sopocani . Ja nisam monah , ali sam dosta vremena boravio i proveo u tom manastiru.
Vidim da ti je nivo opste kulture na na nuli nego u debelom minusu kad ne znas i nisi cuo za manastir Sopocani.
I dalje vi neobrazovani primitivci u nedostatku cinjenica i fonda reci za argumentovanu diskusiju pokusavate da bombardovanjem teme sopstvenim glupostima, skrenete diskusiju u nesto sto uopste nije tema ovog topica ? Ovde govorimo o cenama registracije vozila, tako da te molim da nas kao i onaj drjeckyl postedis sopstvenih gluposti , neobrazovanja i primitivizma ako nista drugo - makar na ovom topicu.
Tako da i za tebe vazi sto i za ove ostale neobrazovane - za sva pitanja u vezi moje malenkosti koristi alat privatnih poruka ,mesto sto pitanjima upucenim meni zagadjujes ovaj topic.
[ DrJekyll @ 18.04.2009. 13:29 ] @
Cekaj, jel si ziveo ili je u pitanju turisticki boravak :)
Citat:
koji zivi u beogradu i u kojem sam ja u to vreme takodje ziveo
A nagradu za najgluplji post si vec osvojio
Citat:
Sopocanac
egositcka svinja
Pozdrav
[ Horvat @ 18.04.2009. 13:31 ] @
sad cemo se vrecati?
hahahaha
mali covece ;)
samo ti izbegavaj pitanja
[ Sopocanac @ 18.04.2009. 13:35 ] @
Hrvat, mnogo si smesan i licemeran
Prozivas mene za nesto , a ti sam pozivas na ovom podforrumu javno na neplacanje TV pretplate.
Evo ovo stoji u tvom potpisu "recite DA neplaćanju pretplate na rtv begeš"
da li znas da pozivanjem na neplacanje poreza koji su po zakonu obaveni za placanje drzavi cinis krivicno delo ? I jos povrh svega prozivas mene , zato sto tvrdim da su sadasnji porezi na registraciju vozila ove bande Dahija preveliki i da treba da se smanje ?
Kako te nije sramota ?
Ja za razliku od tebe nisam pozivao na neplacanje poreza , vec sam izneo stav da su postojeci porezi na registraciju vozila preveliki i da treba da se smanje do recimo nivoa visine poreza kakav je u Svedskoj. Sta ima lose u tom stavu?
[ Flo33 @ 18.04.2009. 13:36 ] @
Dobro, elem,
Nije ovo porez na luksuz, nego na upotrebu vozila. A obzirom da je rast poreza proporcijalan kubikazi, znaci da je ekologija motiv ovoga. Svako drugo objasnjenje je za idiote. Da ne bi tupili i ponavljali pricu u krug slozicemo se da nasu drzavu ''boli brige'' za ekologiju, znaci povecanje poreza je cista kradja.
Ja cu prvi priznati, motor u mom automobilu ima 1996ccm. Auto je relativno noviji. Inace, taj motor ima specificnu konstrukciju, na kraju krajeva, zbog tog motora sam ga i pazario. A on zagadjuje kao 2 mercedesa predhodna jer po fabrickim podacima trosi 0,5l ulja na 800milja ako cemo placati eko takse, molim lepo, zna se co2 se meri i gotovo.
Luksuz je cenovni rang, i iskljucivo ga treba tako porezovati.
Znaci stavke kao luksuz, zagadjivanje, bla, bla... treba odvojiti od poreza i porez treba biti jedinstven za sva vozila. Razliku bi pravile ostale stavke.
Eto, ako Tadic cita nek kaze bata Dacicu.
P.S. I putarsku mafiju u zatvor! Placaj, placaj i na kraju naletis na krater na Novom Beogradu, i platis karter xxx e zbog idiota.
P.P.S. Sopocanac, ne postoji zakon o placanju pretplate.
[ Sopocanac @ 18.04.2009. 13:43 ] @
Citat: Dobro, elem,
Nije ovo porez na luksuz, nego na upotrebu vozila. A obzirom da je rast poreza proporcijalan kubikazi, znaci da je ekologija motiv ovoga. Svako drugo objasnjenje je za idiote. Da ne bi tupili i ponavljali pricu u krug slozicemo se da nasu drzavu ''boli brige'' za ekologiju, znaci povecanje poreza je cista kradja.
neko je ovde vec objasnio da vozila sa vecim kubikazama zagadjuju manje nego ova sa manjim, iste velicine vozila, zato sto imaju vece motore koji se voze na manjem broju obrtaja od vozila koje imaju manje motore i samim tim da bi postigli neophodnu snagu moraju da se voze na mnogo vecem broju obrtaja .
plus vecina vozila sa motorima vecim od 2800 kubika ima ugradjen pogon na TNG , sto znaci da zagadjuje atmosferu neuporedivo manje nego bilo koje vozilo sa manjom kubikazom cije je pogonsko sredstvo bezolovni benzin ili dizel gorivo.
rekao si vec , a tako je i u vecini zemalja na zapadu , ekoloska taksa se odredjuje na osnovu ispustanja CO2 u atmosferu odredjenog vozila, i u slucaju da je taj nivo visok vozilo nije moguce registrovati pre nego se izvrsi ugradnja neophodnih filtera . No ovo sto je kod nas uvedeno nije nikakva ekoloska taksa vec taksa na luksuz koja se ne odredjuje po visini vrednosti vozila, sto je jedino logicno odredjivanje luksuza, vec na osnovu toga koliko koje vozilo ima zapreminsku velicinu motora sto je najobicnija nebuloza.
[ Horvat @ 18.04.2009. 13:52 ] @
je l ti shvatas koliko si smesan?
pozivam,i pozivacu
ali za razliku od tebe ja ne kazem "ej samo pretplata je losa,ovo ostalo,to su sitnice,to je sve ok,ali pretlapa"
ili u tvojem izdanju "ej ovi i njihov benzin i porezi na kola,pa to je necuveno,ali sve ostalo je cakum pakum,ali taj porez,e necu im placati"...
[ Flo33 @ 18.04.2009. 13:58 ] @
[quote] Sopocanac: neko je ovde vec objasnio da vozila sa vecim kubikazama zagadjuju manje nego ova sa manjim, iste velicine vozila, zato sto imaju vece motore koji se voze na manjem broju obrtaja od vozila koje imaju manje motore i samim tim da bi postigli neophodnu snagu moraju da se voze na mnogo vecem broju obrtaja .
plus vecina vozila sa motorima vecim od 2800 kubika ima ugradjen pogon na TNG , sto znaci da zagadjuje atmosferu neuporedivo manje nego bilo koje vozilo sa manjom kubikazom cije je pogonsko sredstvo bezolovni benzin ili dizel gorivo.
[quote]
Znaci Punto se vozi na 6000 obrtaja, a Taureg na 1000 da bi postigli 50km/s? Taj ko je to rekao je verovatno i savetnik donosioca zakona. Isto kao sto i pola auto ''intelektualaca'' tvrdi da disel manje zagadjije, jer boga ti, manje trosi. I TNG necemo predpostavljati da imaju svi preko 2800cc, nego da je pameti biti jedna od stavki.
Nevezano za temu, apropo zagadjivanja, sva teska vozila ukljucujuci i gsp bi placala ogromne takse gradu za tranzit kroz njega. Kao i svako vozilo za ulazak u zonu sireg centra. A TNG lepo ne stimulisati, nego obezbediti besplatni certifikat.Tj atest.
Edit: Ne radi citiranje. Tj radi i pravise :D
[ Sopocanac @ 18.04.2009. 14:01 ] @
Citat: je l ti shvatas koliko si smesan?
pozivam,i pozivacu
ali za razliku od tebe ja ne kazem "ej samo pretplata je losa,ovo ostalo,to su sitnice,to je sve ok,ali pretlapa"
ili u tvojem izdanju "ej ovi i njihov benzin i porezi na kola,pa to je necuveno,ali sve ostalo je cakum pakum,ali taj porez,e necu im placati"...
a gde sam ja rekao da je ovde sve dobro? :)
sve je ovde lose , a najgori porezi su porezi na vozace automobila. Jer ta pretplata koju ti neces da placas to je brate sitna lova , 400 din mesecno,dok registracija automobila ide burazeru od 24.000 din do 200.000 din godisnje. Posle ovog najnovijeg povecavanja akciza benzin ce u Srbiji da kosta 95 din za litar. Od tih 95 dinara , 25 din je proizvodna cena benzina i marza NIS-a a ostatak su akciza i PDV . Znaci od 95 dinara 70 dinara je porez drzave. Ako vozilo prelazi prosek 12 litara na 100 km kombinovane potrosnje otvoreno/grad za 30.000 predjenih kilometara potrosnja je 3600 litara benzina. Kada pomnozis 3600 sa 70 dinara dobijas cifru od 252.000 dinara
Na tu cifru dodas jos porez na upotrebu vozila koji ide od 10.000 do 155.000 dinara . Sto znaci da drzava uzme na prosecnog vozaca na ime poreza od 262.000 dinara do neverovatnih 400.000 dinara
Prosecna plata za mesec januar je bila 28.000 dinara sto znaci da drzava vozacima vozila sa motorom vecim od 3000 kubika uzme na ime raznih poreza VECI IZNOS OD 12 PROSECNIH MESECNIH PLATA U DRZAVI!
Znaci samo zato sto se usudio da pozeli automobil i vozi ga , taj covek treba da drzavi plati REKET od iznosa veceg od 12 prosecnih licnih dohodaka u zemlji!
Jel moze tvoj mozak da shvati kakva je to pljacka????
I 262.000 din godisnjeg poreza je prevelika cifra a kamoli 400.000 din!
I jos ovde nisam ni racunao carinu + PDV na uvoz vozila , sto je takodje porez koji ide drzavi.
Ovakve poreze kakve drzi ova vlast na vozace i vlasnike automobila nisu imali ni Turci Osmanlije.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|