|
[ maliradojca @ 23.04.2009. 22:43 ] @
| http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=50733
Kad ce u Srbiji da se studenti pobune za svoja prava? 1000-2000 eur za skolovanje na fakultetima i visim skolama je dranje, s obzirom da je radnicka plata do 300 eur. Troskove tokom celog trajanja skolovanja bi trebalo da pokriva drzava. U Srbiji od kad je bio 5. oktobar, studentske organizacije su ocigledno postale mnogo dobre sa vladajucim strukturama, sto je jadno. Gde nestade uzavrela studentska krv?
Ovde se cak i skolarine podizu, iako su na nivou privatnih fakulteta, a drzavne pomaze drzava.
http://www.blic.rs/drustvo.php?id=89517 |
[ nkrgovic @ 23.04.2009. 22:56 ] @
Da se studenti bune za to sto je skolovanje LOSE, ili sto nista ne nauce, to bi razumeo. Buniti se za nivo skolarina za samofinansiranje je glupo. Visoko skolstvo nije obavezno, drzava zapravo finansira studente koji su po nekom vec kriterijumu najbolji, ostali placaju ili se ne skoluju. Sta je tu cudno? Gde to u svetu radnicka plata pokriva troskove studiranja u celosti?
[ Lesli Eldridz @ 23.04.2009. 23:19 ] @
Sve je to lepo, samo ako cemo da gledamo kako je u svetu, banke treba onda da daju kredite za studiranje, ako ovde uopste ima banaka. Ali izgleda da ih nema, nego ovde postoje samo nekakve kancelarije za legalizovano zelenastvo, koje daju kredite samo za proterivanje kroz straznjicu tipa neka letovanja, kola, frizideri i to i eventualno malo za stanove, ne znam da li daju za izgradnju kuće, a investicioni krediti od kojih su i krediti za studiranje (ili bi trebalo da budu) su statisticka greska. Pa kad se sa te strane gleda, sto pa da se studenti ne bune i da ne traze to. Mislim, po meni ne treba niko ko je ispod tog limita za studiranje o trosku budzeta ni da studira na drzavnim fakultetima, ali kad je vec dozvoljeno, onda nek se bune. Kad ima para za Miladine Kovacevice i za plate za milion polupismenih idiota koji se grebu o drzavu kroz veze i vezice i clantva u partijama, nek ima i za tih nekoliko hiljada koji bi da studiraju.
[ Lesli Eldridz @ 24.04.2009. 00:06 ] @
Ono sto je meni zanimljivo u tim bunama je sto se prvo bune studenti tehnickih fakulteta, tako sam cuo na radiju, ako nije tacno onda nista, pogresno sam cuo, dok ovi sa drustvenih fakuleteta cute, kao i ovde kad su bile sve bune protiv Milosevica i bande mu. Ovi bi valjda trebalo da se prvi bune zbog nekih losih stvari u drustvu, valjda zato i izucavaju te nauke, da poboljsaju drustvo, mislim to u teoriji, nekoj mojoj, sta znam, a ovako znam o cemu se radi - oni samo zele da se ubace u vec postojeci "sistem" ako se ovo ovde moze nazvati sistemom, pa nece da talasaju, cak im mozda i ne odgovara da se talasa. Tako da sam ja na strani ovih sto se bune. To je i normalno, da se mladi u tim godinama bune protiv postojeceg stanja, a nije normalno da se ne bune.
[ Aleksandar Đokić @ 24.04.2009. 00:40 ] @
auuu pa sve je to lepo, samo Citat: Buniti se za nivo skolarina za samofinansiranje je glupo. je'l da? a sto ima najboljih i na samofinansiranju? ne mora da su najbolji, a jesu, neka su barem dobri, DA LI NJIMA TREBA USKRATITI SKOLOVANJE???
[ NicholasMetropolis @ 24.04.2009. 00:53 ] @
Citat: Lesli Eldridz:banke treba onda da daju kredite za studiranje
I da tako mlade ljude uvuku u kreditnu zavisnost koje se neće osloboditi do kraja života (USA je jako dobar primer za to)
Nisam pristalica socijalizma, barem ne one varijante u kojoj lezilebovići žive na tuđoj grbači, ali sam za to da obrazovanje bude potpuno besplatno i dostupno svakome ko hoće da uči. Vrlo sam svestan toga šta je obrazovanje učinilo za moj život i smatram da ga nijednom ljudskom biću ne treba uskratiti.
Zemlje sa jako komercijalizovanim sistemom obrazovanja (primeri USA i UK) imaju najgore matrice mobilnosti populacije među razvijenim zemljama (što ti kaže da ako si se rodio u siromašnoj porodici, velika je šansa da ćeš i ti biti siromašan) i konsekventno, velike Gini koeficijente, dok zemlje sa široko dostupnim besplatnim obrazovanjem, poput skandinavskih, imaju dobru mobilnost i mali Gini. Generalno postoji pozitivna korelacija besplatnog i široko dostupnog obrazovanja i poželjnih socijalnih faktora.
[ Rumpletstilskin @ 24.04.2009. 07:08 ] @
Citat: guslac: je'l da? a sto ima najboljih i na samofinansiranju? ne mora da su najbolji, a jesu, neka su barem dobri, DA LI NJIMA TREBA USKRATITI SKOLOVANJE???
rly? A jel to negde pise da drzava/drustvo/univerzum svakome duguje skolovanje? Pile mamino je imalo tremu 4 godine u srednjoj i na prijemnom pa nije uslo na budzet? I sad treba mi da finansiramo njegovo dzabalebarenje na fakultetu?
Jbg, zivot je takav - cupav i dlakav, a studenti i "studenti" su punoletni gradjani koji bi trebalo da znaju sta rade kad su upisivali fakultet. Nece biti da se svo vreme provodi na fakultetima, sudeci po popunjenosti kafica usred bela dana, e pa umesto sto se kafenise moze i nesto da se radi i zaradi za svoju skolarinu. Jel tako? Tako je.
[ dmauka @ 24.04.2009. 07:08 ] @
Odlicni studenti mogu da nadju nekoga da ih stipendira.
Ne postoje takve stvari kao sto je besplatni rucak. Necije besplatno skolovanje nekoga kosta poprilicno. A posle taj skolovani skupo naplacuje svoje usluge kao strucnjak.
Hajde da se borimo da hrana za decu do 12 godina bude besplatna.
[ hexter @ 24.04.2009. 08:09 ] @
Citat: maliradojca:Kad ce u Srbiji da se studenti pobune za svoja prava? 1000-2000 eur za skolovanje na fakultetima i visim skolama je dranje, s obzirom da je radnicka plata do 300 eur. Troskove tokom celog trajanja skolovanja bi trebalo da pokriva drzava. U Srbiji od kad je bio 5. oktobar, studentske organizacije su ocigledno postale mnogo dobre sa vladajucim strukturama, sto je jadno. Gde nestade uzavrela studentska krv?
Ovde se cak i skolarine podizu, iako su na nivou privatnih fakulteta, a drzavne pomaze drzava.
Šta je čudno?
Školovanje KOŠTA! Pogotovo na visokim i višim školama. I to mnogo košta. To neko mora da plati. A kada neko plaća onda nešto hoće da dobije za svoje pare.
Ako se školovanje pojedinaca plaća iz budžeta u koji građani uplaćuju, isti ti građani treba nešto da dobiju za uzvrat. A to je školovani stručnjak koji će njima doneti neka poboljšanja u životu. Samim tim imaju pravo da školuju onoga od koga se očekuje da pruži maksimalni kvalitet nakon školovanja i to za zemlju čiji ga je budžet školovao. Zašto bi budžet školovao nekoga ko će posle da ide u Kanadu, Nemačku, Australiju i sl. i tamo kao stručnjak da popravlja njihovim građanima kvalitet života? Ili da napravi svoju firmu i popravlja kvalitet života samo sebi? Najnormalnije je onda da onaj ko če od njegovog školovanja imati koristi plaća njegovo školovanje.
Neko hoće sam da odlučuje gde će i šta da radi nakon školovanja? Sjajno. Neka nđe način da izfinansira školovanje pa neka posle radi gde god hoće i šta god hoće.
Zamislite samo da neka firma plati školovanje nekom studentu a on nakon završetka ode da radi u drugu ili čak konkurentsku firmu?
[ ventura @ 24.04.2009. 08:12 ] @
Citat: NicholasMetropolis:
Zemlje sa jako komercijalizovanim sistemom obrazovanja (primeri USA i UK) imaju najgore matrice mobilnosti populacije među razvijenim zemljama (što ti kaže da ako si se rodio u siromašnoj porodici, velika je šansa da ćeš i ti biti siromašan)...
Možda... Ali sam ja isto tako u toj USA upoznao masu ljudi koji u osnovnoj, a pogotovo srednjoj školi debelo lupaju glavu oko svog GPA, curriculumaa, extracurricular activities, paze na svaku moguću mrlju i poliraju svoj dosije do savršenstva samo da bi uspeli da uđu na koledž koji žele... Radi se nemilosrdno tokom celog trajanja školovanja...
A u Srbiji možeš da češeš jaja 4 godine u srednjoj, par meseci pre ispit sedneš i nabubaš, i završio si posao... Posle toga nastaviš da češeš jaja na fakultetu, gde studiraš u proseku 6-8 godina, a posle ako ti se i ne radi, prijaviš se na biro, mama i tata te izdržavaju, a ti odbijaš ponuđene poslove jer su ti ispod časti, a baš za tebe nema posla u struci, i tako ne radiš ništa ceo život...
Sorry, ali mislim da je ipak USA sistem daleko bolji od ovog našeg wannabe skandinavskog, da stvara obrazovanije ljude i bolje stručnjake, što se uostalom da i primetiti iz priloženog - Gde je USA a gde Srbija.
A da studenti treba da se bore - treba.
Studirao sam i u USA i u Srbiji... Imao sam tu sreću (ili nesreću) da sam počeo školovanje u USA, gde sam video kako treba da se radi... Pa sam onda došao u Srbiju, koja je totalni divlji zapad, gde su profesori šerifi, a studenti mazge koje šerifi jašu... U Srbiji gde fakulteti postoje zbog profesora a ne zbog studenata... I gde je profesor bitnij od studenta (ko je tu zbog koga)... Gde profesori reketiraju studente namećući im kupovinu njihovih knjiga i skripti kako bi položili ispite... Gde se ceni i ocenjuje kako je student zapamtio profesorovu interpretaciju teme, a ne kakvo je znanje stekao.. Nedajbože da je student stvarno učio logički nešto, sa sve svojim mišljenjem, a ne čisto nabubao precizno onako kako je profesor naznačio.. Teško njemu... Gde student ode da se žali dekanu fakulteta jer njegov zakazan termin za ispit je prošao pre 4 sata, a on još uvek nije primljen, na šta ga dekan gleda bledo u fazonu 'dooobro, šta je tu tačno problem?!?' pošto je to sasvim normalna stvar... itd itd...
Zbog toga studenti treba da se bune, zbog toga treba uzeti govnjivu motku i reformisati školstvo totalno... A usput podići cene školarina, podići uslove za školovanje, podići standard školstva i smanjiti broj studenata... Jer šta će godišnje 5000 novih studenata na ekonomiji, a diplomira samo 500, ostali odustanu u međuvremenu.. Treba primiti 550, 50 nek odustane, a 500 da diplomiraju kao vrhunski stručnaci kojima je posvećivana pažnja tokom celog školovanja...
[ Lesli Eldridz @ 24.04.2009. 08:13 ] @
Tacno.
Citat: dmauka: Odlicni studenti mogu da nadju nekoga da ih stipendira.
Ne postoje takve stvari kao sto je besplatni rucak. Necije besplatno skolovanje nekoga kosta poprilicno. A posle taj skolovani skupo naplacuje svoje usluge kao strucnjak.
Hajde da se borimo da hrana za decu do 12 godina bude besplatna.
Pa to se samo zove besplatno skolovanje, a u stvari je skolovanje finansirano od poreza koji placaju i roditelji onoga ko bi da studira, ali stvarno da studira, ne samo da dobije artiju koju ja mogu da odstampam na stampacu, pa posle da "prima poklone" , hvata veze i radi slicna bogougodna dela koja oni vole da rade kad se povezu medjusobno. Ne vidim sto se iz budzeta ne bi placalo skolovanje za nekoliko hiljada njih, to je investicija u buducnost zemlje, i u ovakvim divljstvima bi to trebalo da bude prioritet. Sve je to tvoje lepa teorija i sve se ja slazem, ali ako nema besplatnog rucka za studenta koji stvarno hoce da studira, onda treba da ga nema i za zgubidane koji se kroz partije i veze nabiju da muzu drzavu. A ako ga ima za njih, bice ga i za onoga ko hoce da uci. I tu moze da se nadje sredina, pa da se iz budzeta finansiraju samo oni koji redovno upisuju narednu godinu i eto. Ako padnu, za stalno gube pravo na finansiranje iz budzeta, a kako je ovde prosek studiranja 8 godina, bio jos u moje vreme i ostao, statisticki bi posle prve godine samo pola od onih koji upisu bili na budzetu, a to je samo neznatno vise nego sad sto ih je.
Citat: NicholasMetropolis: I da tako mlade ljude uvuku u kreditnu zavisnost koje se neće osloboditi do kraja života (USA je jako dobar primer za to)
Pa ne mora da se ide u krajnost, i da se gleda samo profit. Moze da se nadje i sredina, pa da recimo banka daje kredit za jednu godinu, a ako taj opandrkne tu godinu, da mu vise ne daje, a ako upise sledecu, da banka nastavi kreditiranje. I ne mora da mu daje za sve, ono, stan, hranu i to, nego samo za skolarinu. Nece niko da propadne i da bude zarobljen zbog kredita od 1000 evra. Kako privatne banke i mogu da gledaju samo profit, onda drzavne banke treba da daju te kredite. Ne lozim se ni ja na drzave i te stvari, bas kontra, ali to je ovde realnost. Kako drustvo misli da se izvuce iz mraka primitivizma ako ne ulozi malo u one koji bi da bar malo taj mrak razbiju?
Citat: Rumpletstilskin: rly? A jel to negde pise da drzava/drustvo/univerzum svakome duguje skolovanje? Pile mamino je imalo tremu 4 godine u srednjoj i na prijemnom pa nije uslo na budzet? I sad treba mi da finansiramo njegovo dzabalebarenje na fakultetu?
Jbg, zivot je takav - cupav i dlakav, a studenti i "studenti" su punoletni gradjani koji bi trebalo da znaju sta rade kad su upisivali fakultet. Nece biti da se svo vreme provodi na fakultetima, sudeci po popunjenosti kafica usred bela dana, e pa umesto sto se kafenise moze i nesto da se radi i zaradi za svoju skolarinu. Jel tako? Tako je.
I to je tacno, samo ne verujem da su bas svi koji po ceo dan kafenisu u kaficima studenti, a i drustvo moze one koji su nepodobni za drzavne fakultete odbaci na prijemnom ispitu i mirna Bosna.
[ milanche @ 24.04.2009. 08:14 ] @
Citat: I da tako mlade ljude uvuku u kreditnu zavisnost koje se neće osloboditi do kraja života (USA je jako dobar primer za to)
?????
Nije mi bas jasno na koji USA mislis...ovaj ovde ne lici puno na tu tvoju pricu.
Ne znam nikoga ko nije odplatio student loan za 5-15 godina (zavisno od toga koliko je uzeo, i koliko mu je struka trazena).
Prosecan studentski zajam se krece od cene jednog boljeg do cetiri ili pet bolja automobila, sto smrtnici koji su pametno
odabrali studije (prema sebi kao i prema trzistu) sigurno mogu da odplate.
To ne iskljucuje mogucnost da je neko visestruki nesrecko pa je odabrao egzoticne studije necega sto mu nece doneti
nikakav posao niti bilo kakvu platu, a pritom mu ni porodica nije bogata, pa ceo zivot posle skole rinta u McDonalds-u
da otplati studentski zajam. Mislim, svega ima i sve je moguce....
Studentski zajam je IMHO jedan od pravih testova u pogledu zanimanja, jer postavljas sebi nekoliko osnovnih pitanja:
1) vredi li uzeti zajam za te i te studije ?
2) hocu li se ja time baviti ?
3) vidim li smisao uletati u taj i takav dug radi skole i profesije kojom cu se baviti.
Utoliko je veca steta sto kod nas ljudi ne mogu da bar na taj nacin pruze sebi priliku da studiraju nesto u cemu osecaju
da bi bili izuzetni, i tu se slazem sa Leslie-em da je to samo jedna od ilustracija nikakvog bankarskog sistema koji ocito
ima sve druge ciljeve osim da salje duge pasove ljudima koji umeju da potrce i dobro sutnu loptu.
Cinjenica je da u USA postoji ogroman broj fondova za stipendiranje, veliki broj skola izuzetnim studentima daje besplatno
studiranje, nekada od pocetka, nekad od drugog ili treceg semestra. Uvek na vecini normalnih skola postoji neki financial aid,
izuzeci su ili izuzetno male ili izuzetno ugledne skole koje podrazumevaju da im se upisuje materijalno obezbedjena elita.
Apsolutno sam siguran (na bazi konkretnih slucajeva koje znam) da ima i specijalnih srednjih skola koje primaju najkvalitetniju
decu i daju im potpuno besplatno skolovanje.
O svemu tome je bilo u nekoliko navrata diskusije na ovom forumu. Najveci problem je kako za studente iz stranih zemalja
nabaciti stipendije, za domace je to prilicno lak problem.
[ Radovan__III @ 24.04.2009. 08:51 ] @
Problem po meni uopste nije u cenama skolarina, cene donekle i nisu problem , problem je mnogo mnogo dublji i ima veze sa tim sto nase obrazovanje a narocito srednjoskolsko proizvodi ljude koji nemaju nikakva veca prakticna znanja tako da svi onda pohrle na fakultete jer je u ovoj zemlji najvise gimnazijalaca na birou. Kada bi se to promenilo onda bi podosta ljudi vec posle srednje pocinjala da radi u nekoj struci a ne kao konobari, prodavci itd.
[ maliradojca @ 24.04.2009. 09:33 ] @
Citat: Rumpletstilskin: rly? A jel to negde pise da drzava/drustvo/univerzum svakome duguje skolovanje? Pile mamino je imalo tremu 4 godine u srednjoj i na prijemnom pa nije uslo na budzet? I sad treba mi da finansiramo njegovo dzabalebarenje na fakultetu?
Brate mili,pa ti kao da si iskocio iz neke fabrike iverice 1945. Ove "argumente" ne vredi komentarisati.
A ako cemo da se pitamo zasto drzava treba da placa skolarine za 20.000 studenata, onda je i pitanje zasto se placa skolovanje srednjoskolaca? Moze i srednja da bude samofinansirajuca,jel da. A zasto se placaju kursevi na birou za prekvalifikacije? Zasto Romi imaju zdravstveno i socijalno,a ne rade.
Sve je to tako jer drzava nije firma, i ne moze da posluje po trzisnim principima u svemu. Da se razumemo,sve sto moze, treba se privatizovati, da se ne zaposljavaju lelemudi preko veze, ali ne moze da bude trzisni princip u necemu sto je esencija razvoja drustva,kao sto je skolstvo(od pocetka do kraja).
[ Ivan Dimkovic @ 24.04.2009. 09:48 ] @
Momci,
Drzava vam nudi besplatno studiranje - samo treba da se trudite za vreme srednje skole i da polozite prijemni sa dovoljnim brojem bodova.
Ako ne upadate u to - sorry, mora da se plati.... Sta bi ste vi? da drzava placa studente koji joj ne trebaju? Da ne pricamo da su vecina tih "studenata" cesali jaja sve vreme do faxa i odjednom se probudili kada je stigao racun od par hiljada eur.
Pali bre - pa eto na drugoj temi imamo pricu o nesrecnom mladom doktoru koji ne moze da nadje posao u Kraljevu... mozes misliti, nema posla za mladog doktora... Ajde sad da skolujemo jos 10000 doktora za dzabe, pa nek posle svi izadju na TV i da kukaju na drzavu - ne samo da im plati fax, nego i posao da im nadje za dzabe...
Kakva parodija od svega :(
Citat:
Sve je to tako jer drzava nije firma, i ne moze da posluje po trzisnim principima u svemu.
Drzava nije firma, ali nije ni dobrotvorno drustvo ili carobna vila - ne moze svako da studira, pogotovu ne za dzabe. Ne postoji besplatan rucak, sto neko rece - to sto bi ti da "besplatno studiras" neko mora debelo da plati. Postavlja se pitanje da li je normalno da fakultet moze za dzabe da studira svako kome to padne na pamet (ili njegovim roditeljima)
Naravno da ne moze - ne postoji takva drzava, osim u bajkama.
[ NicholasMetropolis @ 24.04.2009. 09:57 ] @
Citat: ventura:
Sorry, ali mislim da je ipak USA sistem daleko bolji od ovog našeg wannabe skandinavskog, da stvara obrazovanije ljude i bolje stručnjake, što se uostalom da i primetiti iz priloženog - Gde je USA a gde Srbija.
Gde sam napisao da je naš obrazovni sistem bolji od USA sistema?
Ono što sam hteo da kažem da su veoma komercijalizovani obrazovni sistemi lošiji izbor od besplatnog sistema. Pravio sam poređenje među razvijenim zemljama (pošto nema smisla porediti sa zemljom na našem nivoom razvoja) i tu USA (UK manje-više) izlaze dosta kratki.
Citat: milanche: ?????
Ne znam nikoga ko nije odplatio student loan za 5-15 godina (zavisno od toga koliko je uzeo, i koliko mu je struka trazena).
Prosecan studentski zajam se krece od cene jednog boljeg do cetiri ili pet bolja automobila, sto smrtnici koji su pametno
odabrali studije (prema sebi kao i prema trzistu) sigurno mogu da odplate.
Pametan izbor je samo pola posla. Sreća je druga polovina. Da li ćeš uspeti u životu ili ne ne zavisi samo od tebe. Jer znaš, dobro plaćenih poslova ima mnogo manje nego loše plaćenih poslova i ne mogu svi da rade dobro plaćene poslove. U idealnom slučaju, kada svi završe studije sa prosekom 100% većina će opet morati da radi lošije plaćene poslove.
[ Slobodan Miskovic @ 24.04.2009. 09:58 ] @
Da ali ne moze ni drzava da vrsi diskriminaciju sa bodovima i kvalifikovanjem opsteg znanja za strucne fakultete. Ako je neko isao u Gimnaziju i ucio gomilu predmeta koji mozda nisu za tu individuu zasto da ona bude uskracena za studiranje na fakultetu koji zeli (neko ko nije dobar u jezicima a hoce da studira masintvo i slicno).
[ maliradojca @ 24.04.2009. 09:58 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:Ne postoji besplatan rucak, sto neko rece - to sto bi ti da "besplatno studiras" neko mora debelo da plati. Postavlja se pitanje da li je normalno da fakultet moze za dzabe da studira svako kome to padne na pamet (ili njegovim roditeljima)
Naravno da ne moze - ne postoji takva drzava, osim u bajkama.
A zasto se ne placa srednja skola kad je "no free lunch" princip? Da li ce svi oni da rade? Oce al u jos manjem procentu nego osobe sa faxom.
A drugo, ne treba da studira svako kome padne na pamet, to u uopste nije bila poenta. Inace moj drug studira u Becu, na drzavnom za 15eur godisnje.
[ NicholasMetropolis @ 24.04.2009. 10:08 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Momci,
Ako ne upadate u to - sorry, mora da se plati.... Sta bi ste vi? da drzava placa studente koji joj ne trebaju? Da ne pricamo da su vecina tih "studenata" cesali jaja sve vreme do faxa i odjednom se probudili kada je stigao racun od par hiljada eur.
Naravno, neuspeh treba sankcionisati na određeni način. Dati ljudima opciju da studiraju, a ako okinu godinu, sledeću plaćaju.
Tu uvek imamo stvar da svi očekuju da rade baš ono što su studirali (pogotovu kod nas gde je stav, završio sam fakultet, sada očekujem da mi date moj posao). Ako si završio medicinu ne znači da ćeš raditi kao lekar, ali znači da si osposobljen da radiš ceo spektar poslova gde medicinska ekspertiza može biti korisna.
Poenta je da te visoko obrazovanje ne sprema za jedan i tačno jedan posao, već ti omogućava da budeš osposobljen za više izbora karijere. To jest, tako bi trebalo da bude.
[ Rumpletstilskin @ 24.04.2009. 10:08 ] @
Citat: maliradojca: Brate mili,pa ti kao da si iskocio iz neke fabrike iverice 1945. Ove "argumente" ne vredi komentarisati.
Nope, takvi koji su posle '45. pricali kako je sve "dzabe" i "za narod" su i doveli fabrike iverice tu gde su sad :>
Obrni-okreni neko sve to mora da plati, i ja tu ne vidim problem da se direktno investira u skolovanje i buducnost svoje dece (ako ljudi od 18 godina mogu da se nazovu decom). E sad, sto neki hoce da studiraju pravni, arheologiju ili istoriju umetnosti a da 2 godine po diplomiranju zaradjuju 2k evrica mesecno - nece da moze.
Citat: A ako cemo da se pitamo zasto drzava treba da placa skolarine za 20.000 studenata, onda je i pitanje zasto se placa skolovanje srednjoskolaca?
A ko je rekao da treba ukinuti studiranje na teret budzeta?
Matematika je vrlo jednostavna - u normalnoj zemlji bi normalne institucije sele i rekle: imamo manjak dipl. yyyy [upisati po zelji], sledecih 5 godina budzetska kvota na tom fakultetu je 3x veca; imamo visak lekara/pravnika/ekonomista/lelemuda raznih - na tim fakultetima nema budzetski finansiranih studenata. E sad, to sto Srbija™ ni u ludilu ne moze da se nazove normalnom zemljom je druga prica...
Citat: NicholasMetropolis: Pametan izbor je samo pola posla. Sreća je druga polovina. Da li ćeš uspeti u životu ili ne ne zavisi samo od tebe. Jer znaš, dobro plaćenih poslova ima mnogo manje nego loše plaćenih poslova i ne mogu svi da rade dobro plaćene poslove. U idealnom slučaju, kada svi završe studije sa prosekom 100% većina će opet morati da radi lošije plaćene poslove.
Gresis sinak, u zivotu 99.99% zavisi samo od tebe (ostatak otpada na visu silu). Znas, dobrih i strucnih radnika ima daleko, daleko manje od dobro placenih poslova, a tvoj nacin razmisljanja "prvo da vidimo koliko ce da me plate a onda koliko/kako cu da radim" necu ni da komentarisem.
[ Ivan Dimkovic @ 24.04.2009. 10:17 ] @
Citat:
A zasto se ne placa srednja skola kad je "no free lunch" princip? Da li ce svi oni da rade? Oce al u jos manjem procentu nego osobe sa faxom.
Zato sto srednja skola sluzi za osposobljavanje individue za osnovne kvalifikovane poslove, smatra se da je to danas civilizacijsko dostignuce da svako ima pravo bar na to.
Sto se fakulteta tice - sorry, to em sto nije neophodno za tvoj zivot, em sto drzava tu finansira samo one koji joj TREBAJU. A to su dobri ucenici i to u meri u kojoj je potrebno za trziste rada.
Ako ne spadas u to - uvek mozes da platis i da studiras sta hoces.
Citat: Slobodan Miskovic
Da ali ne moze ni drzava da vrsi diskriminaciju sa bodovima i kvalifikovanjem opsteg znanja za strucne fakultete. Ako je neko isao u Gimnaziju i ucio gomilu predmeta koji mozda nisu za tu individuu zasto da ona bude uskracena za studiranje na fakultetu koji zeli (neko ko nije dobar u jezicima a hoce da studira masintvo i slicno).
Koliko znam, prijemni ispiti na fakultetima su vrlo speicificni - ne polazes test opste informisanosti za upis na ETF, a prijemni nosi najvise % u bodovanju.
Sto se gimnazije tice... pa eto, opet ista prica - mama i tata hteli da im dete ide u gimnaziju, valjda to je skola za pametne, pa sad treba da se vice "diskriminaaacijaaa" - ne, nego bi ljudi malo odgovornije trebali da pristupe tim stvarima u zivotu, a ne da za svaki hir i neodgovornost neko DRUGI treba da pljusne pare.
[ Slobodan Miskovic @ 24.04.2009. 10:25 ] @
Sto se tice gimnazije krivo je drustvo jer je stvorena fama kako je to elitna skola a oni koji idu recimo u poljoprivrednu ili hemijsku srednju skolu su niza klasa iako je mnogo bolje da se ide na srednju hemijsku ako zelis da studiras hemiju nego u gimnaziju.
[ hexter @ 24.04.2009. 10:29 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Sto se tice gimnazije krivo je drustvo jer je stvorena fama kako je to elitna skola a oni koji idu recimo u poljoprivrednu ili hemijsku srednju skolu su niza klasa iako je mnogo bolje da se ide na srednju hemijsku ako zelis da studiras hemiju nego u gimnaziju.
Nope.
Famu su stvorili oni koji idu u gimanziju i/ili njihovi roditelji. A sada, ako neko više veruje drugome nego svome razumu.... Pomodarastvo....
[ Slobodan Miskovic @ 24.04.2009. 10:33 ] @
Pa drustvo cine ljudi nije li tako? :) Cinjenica je da cete drugacije tretirati ako ides u hemijsku skolu od nacina na koji bi te tretirali da ides u gimnaziju, nije bitno ko je kriv, to je cinjenica.
[ NicholasMetropolis @ 24.04.2009. 10:35 ] @
Citat: Rumpletstilskin: a tvoj nacin razmisljanja "prvo da vidimo koliko ce da me plate a onda koliko/kako cu da radim" necu ni da komentarisem.
Zanima me odakle si izvukao taj zaključak? Ja da sam razmišljao samo o parama ne da nikada ne bih upisao studije fizike, a kamoli doktorske.
Žao mi je, ali 99,9% stvari ne zavise od tebe. Vrlo mi je zanimljivo kako ljudi vole da podilaze svom egu i da misle da sve zavisi samo od njih, ali nažalost, njihova slobodna volja i postupci igraju mnogo manju ulogu nego što bi oni želeli. (Ako hoćeš, da ne bismo trolovali ovu temu, možemo na fizici da pokrenemo diskusiju o ekonofizici)
[ Ivan Dimkovic @ 24.04.2009. 10:38 ] @
Buuaaa - krivo je drustvo, e... ajd sad neka drustvo plati jer sam se JA zajebao :)
Ne ide to tako...
Ljudi treba ozbiljno da shvate tvoj zivot - besplatnim popravljanjem njihovih greska se to NECE desiti. Ti dzabolebarosi sto cesu jaja u kaficu 4 godine za vreme srednje, a onda dobiju FREE skolovanje na faxu nece nauciti nista u zivotu.
A da ne pricamo o tome da to kosta - a te pare Srbija svakako nema.
Citat:
Žao mi je, ali 99,9% stvari ne zavise od tebe
Sinak, to da sedis i grejes stolicu i imas dobar prosek i dobar skor na prijemnom zavisi iskljucivo od TEBE i ni od koga drugog. Ako to izvedes kako treba, garant upadas na budzet na fakultetu.
Ako ne... sorry, ima i boljih kadnidata od tebe za finansiranje i besplatno skolovanje - get over it. Ne moze sve u zivotu da se ima.
[ Skandy @ 24.04.2009. 10:39 ] @
Novac iz budzete treba preusmeriti na podizanje kvaliteta skolstva a ne na finansiranje maminih i tatinih lelemuda, kojima je "in" biti student, pa ko voli nek' izvoli. Rodjaka ima bilmez 27 godina i jos je student i samo student, roditelji radnicka klasa oci ispadaju zbog bilmeza. Takvih je mnogo i steta je i za vazduh koji disu, a zamisli da ih jos neko placa fakultet.
[ Slobodan Miskovic @ 24.04.2009. 10:40 ] @
Tesko da neko sa 15 godina moze da racionalno rasudjuje u zemlji sa televizijom, politicarima i drustvom oko sebe kao sto je Srbija.
[ NicholasMetropolis @ 24.04.2009. 10:41 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:Sinak, to da sedis i grejes stolicu i imas dobar prosek i dobar skor na prijemnom zavisi iskljucivo od TEBE. Ako to izvedes, garant upadas na budzet na fakultetu.
Pa vidiš, ja sam naprimer završio fiziku sa prosekom 9,3 što je na istraživačkom smeru osrednji prosek. Na doktorskim studijama sam se pokazao daleko bolje sa manje rada od ljudi koji su imali prosek 10.
[ Ivan Dimkovic @ 24.04.2009. 10:42 ] @
Citat: Tesko da neko sa 16. godina moze da racionalno rasudjuje u zemlji sa televizijom, politicarima i drustvom oko sebe kao sto je Srbija.
Yep, ali zato ako mu dodju keva i cale u sobu i kazu da nema nista od skolovanja ako treba da se pljusne 3000 EUR postoji bar mala sansa da od njega ne bude isti idiot kao to drustvo sa TV-a.
Ako toga nema, mozes biti 100% siguran da ce biti isti retard - koji zna da moze da 'vata krivine i da ce sve to neko drugi da iskesira.
Citat: NicholasMetropolis
Pa vidiš, ja sam naprimer završio fiziku sa prosekom 9,3 što je na istraživačkom smeru osrednji prosek. Na doktorskim studijama sam se pokazao daleko bolje sa manje rada od ljudi koji su imali prosek 10.
Osrednji ili ne - bio ti je dovoljan da odes na doktorske studije. Opet, sa druge strane, na tebe jednog koji predstavljas izuzetak dolazi mnogo onih koji se i te kako slazu sa definicijom proseka, jbg - neka mera ipak mora da postoji, a statisticki prosek je najmanje losa mera u ovom slucaju.
[ Rumpletstilskin @ 24.04.2009. 10:50 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Sto se tice gimnazije krivo je drustvo jer je stvorena fama kako je to elitna skola a oni koji idu recimo u poljoprivrednu ili hemijsku srednju skolu su niza klasa iako je mnogo bolje da se ide na srednju hemijsku ako zelis da studiras hemiju nego u gimnaziju.
Tesko da ce bilo ko da me ubedi da je gradivo/ocene u hemijskoj teze nego u gimnaziji. A i koji to 15-godisnjak razmislja sta ce da studira i od cega ce za 10 godina 'leba da jede?
Odavde: Citat: dobro plaćenih poslova ima mnogo manje nego loše plaćenih poslova i ne mogu svi da rade dobro plaćene poslove.
Citat: Ja da sam razmišljao samo o parama ne da nikada ne bih upisao studije fizike, a kamoli doktorske. Aha, a kad te klinac za xx godina pita "tata ti si Ph.D. a vozis raspadnutog punta a komsija Laza zavrsio megatrend pa kupio kajena, kako to?" tvoj odgovor je...? "Znas sine ja volim fiziku"? Jbg, i ja sam se kao klinac lozio na raketle i podmornice ali mora od necega da se zivi a rocket science ako ne radis u US of A tesko da moze da te prehrani.
Citat: Ako hoćeš, da ne bismo trolovali ovu temu, možemo na fizici da pokrenemo diskusiju o ekonofizici) Mislim da je MadZone pravi forum za pricu o ekonofizici :D
[ NicholasMetropolis @ 24.04.2009. 10:57 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Osrednji ili ne - bio ti je dovoljan da odes na doktorske studije. Opet, sa druge strane, na tebe jednog koji predstavljas izuzetak dolazi mnogo onih koji se i te kako slazu sa definicijom proseka, jbg - neka mera ipak mora da postoji, a statisticki prosek je najmanje losa mera u ovom slucaju.
Znaš, sada sam shvatio u čemu je bazična razlika između tvog i mog pogleda ne celu stvar. Ti svoju filozofiju gradiš polazeći od pojedinca i onda uzimaš da je društvo suma pojedinaca. Ne postoji feedback društva na pojedinca. Tvoji postupci jednoznačno određuju tvoju budućnost.
Mene je fizika naučila da gledam drugačije. U ljudskom društvu postoje suptilni stohastički zakoni (zakon velikih brojeva, ne pojedinca) koji u korenu imaju parametre pojedinca, ali koji diktiraju raspodelu nekih društvenih parametara (bogatstvo, obrazovanje, politički uticaj...) i koji nemilosrdno kažu, x ljudi će biti siromašno.
Moj pristup društvenim reformama nije politički, tj. ne polazi od pojedinca, nego od empirijski potvrđenih pojava, koji su, kao što sam napomenuo istraživanja korelacije matrica mobilnosti, dostupnosti obrazovanja (i delimično zdravstvene zaštite) i udela visokoobrazovane populacije.
[ NicholasMetropolis @ 24.04.2009. 11:03 ] @
Citat: Rumpletstilskin: Aha, a kad te klinac za xx godina pita "tata ti si Ph.D. a vozis raspadnutog punta a komsija Laza zavrsio megatrend pa kupio kajena, kako to?" tvoj odgovor je...? "Znas sine ja volim fiziku"? Jbg, i ja sam se kao klinac lozio na raketle i podmornice ali mora od necega da se zivi a rocket science ako ne radis u US of A tesko da moze da te prehrani.:D
Nećeš ni u USA živeti luksuznim životom kao fizičar (osim ako nisi u finansijama ili industriji). Fizika mi obezbeđuje pristojan život i, najviše od svega, veliku slobodu (tako je bilo gde u svetu).[/quote]
To nije bila poenta. Hteo sam samo da kažem, džabe svima što su otkinuli dupe na fakultetu kada ne postoji način da se svima rad isto isplati. Hteo sam samo da ilustrujem moje tvrđenje da je stvar daleko komplikovanija od toga da 99,9% stvari zavisi od tebe.
[ Ivan Dimkovic @ 24.04.2009. 11:08 ] @
Citat:
Znaš, sada sam shvatio u čemu je bazična razlika između tvog i mog pogleda ne celu stvar. Ti svoju filozofiju gradiš polazeći od pojedinca i onda uzimaš da je društvo suma pojedinaca. Ne postoji feedback društva na pojedinca. Tvoji postupci jednoznačno određuju tvoju budućnost.
Sto se ekonomije drzave tice - drzava jeste skup pojedinaca, jer svaki pojedinac kontribuira porez.
Posao drzave je da taj novac potrosi na najbolji moguci nacin tako sto ce obezbediti nesmetan razvoj drzave i blagostanje za sto veci broj pojedinaca.
Skolovati besplatno svakoga u domenu bilo cega sta on zeli je moguce ako i samo ako ta drzava raspolaze beskonacnom kolicinom novca. Takodje, sa druge strane moras biti spreman i na posledice toga, recimo na distorziju trzista rada.
Generalno trziste rada, kao i svako trziste funkcionise na principu odnosa ponude i potraznje - normalna drzava to posmatra i na osnovu predikcije racuna koliko ce ljudi finansirati u budzetu. Ako ti u tu formulu ubacis gomilu ljudi sa hirom, koji su posto-poto hteli da da budu doktori, itd... ti ces napraviti nevidjen poremecaj tog odnosa - ti ljudi ce ti otici u inostranstvo, i ti si onda te pare - de-facto bacio.
Tvoje price o mobilnosti su jako lepe - ali one kostaju i kostaju mnogo vise od toga sto drzava poput Srbije moze da priusti. Ne mozes porediti drzave poput Finske sa Srbijom - takvo bogatstvo jednostavno u Srbiji jos ne postoji.
I, da stvar bude gora - takvim nakaradnim merama ce se samo odgadjati bilo kakva normalizacija.
Citat:
Moj pristup društvenim reformama nije politički, tj. ne polazi od pojedinca, nego od empirijski potvrđenih pojava, koji su, kao što sam napomenuo istraživanja korelacije matrica mobilnosti, dostupnosti obrazovanja (i delimično zdravstvene zaštite) i udela visokoobrazovane populacije.
Svaki pristup "drustvenim reformama" sa zanemarivanjem ekonomije je osudjen na propast - imas kroz istoriju koliko god hoces primera za to - besplatan rucak ne postoji, da bi neko besplatno studirao to neko mora da plati. Ako nemas odgovarajuci balans i mogucnost da to ispratis bez negativnih posledica ti nisi nikakvu "uslugu" ucinio drustvu - vec si ga samo zavio jos vise u crno na duze staze.
[ Slobodan Miskovic @ 24.04.2009. 11:15 ] @
Citat: Skolovati besplatno svakoga u domenu bilo cega sta on zeli je moguce ako i samo ako ta drzava raspolaze beskonacnom kolicinom novca.
Ovo nije tacno, posto je broj pojedinaca koji zele da studiraju konacan tako je i broj zelenih novcanica za to konacan.
[ gajo2 @ 24.04.2009. 11:18 ] @
U Svedskoj je visoko skolovanje potpuno besplatno za sve.
[ Ivan Dimkovic @ 24.04.2009. 11:18 ] @
Prakticno beskonacan kada je Srbija u pitanju - ne zaboravi da kada bi od sutra skolovanje za sve bilo dzabe, da bi mnogi pohrlili po "degree" - jer su naravno "culi" da ce imati vecu platu... :)
Citat: gajo2
U Svedskoj je visoko skolovanje potpuno besplatno za sve.
Tako je... U Svedskoj je i bruto nacionalni dohodak po lobanji skoro $40 hiljada a porezi su toliki da bi vecini ljudi u Srbiji bilo muka...
Uvidjas li sitnu razliku? :)
[ Rumpletstilskin @ 24.04.2009. 11:20 ] @
Citat: Nećeš ni u USA živeti luksuznim životom kao fizičar (osim ako nisi u finansijama ili industriji). Da li mi se cini ili je ovo academic smirk glede industrije?
Citat: Hteo sam samo da kažem, džabe svima što su otkinuli dupe na fakultetu kada ne postoji način da se svima rad isto isplati. Hteo sam samo da ilustrujem moje tvrđenje da je stvar daleko komplikovanija od toga da 99,9% stvari zavisi od tebe. Ovo je verovatno jedan od najvecih problema socijalistickih/[post]komunistickih drzava: KOJI SVI? Svi koji su diplomirali sa prosekom 9.45 su isti i medjusobno interchangeable? I zato treba da budu identicno placeni? WRONG
Neko je tokom skolovanja naucio samo kako da uci, i u situaciji kada recimo nema 100% definisane inpute i 100% jasan output totalno je neupotrebljiv. Nekom drugom je formalna edukacija i dogmatizovano skolovanje samo osnova za usavrsavanje i rad na sebi. Konkretno pitanje: da li su tebi doktorske studije same sebi cilj ili ces taj Ph.D. da upotrebis za nesto opipljivije?
[ NicholasMetropolis @ 24.04.2009. 11:23 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Sto se ekonomije drzave tice - drzava jeste skup pojedinaca, jer svaki pojedinac kontribuira porez.
Država je skup pojedinca u meri u kojoj je komad metala skup elektrona i jezgara. Svaki doprinosi energiji, magnetizaciji itd, ali koliku energiju ili spin će imati pojedinačni elektron diktira statistika celog sistema.
Citat: Ivan DimkovicSkolovati besplatno svakoga u domenu bilo cega sta on zeli je moguce ako i samo ako ta drzava raspolaze beskonacnom kolicinom novca. Takodje, sa druge strane moras biti spreman i na posledice toga, recimo na distorziju trzista rada.
Nisam rekao dati svakome priliku da uči šta god hoće. Treba obezbediti obrazovanje za x% procenat učenika koji izlaze iz srednje škole u skladu sa predikcijom tržišta rada kroz 3 ili 4 godine. x ne mora biti 100%, u stvari i ne treba biti 100% zato što ne žele svi da studiraju. Ali kako ti raste broj visokoobrazovanih u populaciji tako će ti rasti broj onih koji žele visoko obrazovanje (deca visokoobrazovanih roditelja imaju veću šansu da budu visokoobrazovana od dece roditelja sa srednjom ili osnovnom školom)
Citat: Ivan DimkovicTvoje price o mobilnosti su jako lepe - ali one kostaju. Ne mozes porediti drzave poput Finske sa Srbijom - takvo bogatstvo jednostavno u Srbiji jos ne postoji.
Naravno da ne mogu da poredim. Nisam rekao da sada odjedanput treba otvoriti još 10-ak univerziteta i pustiti bilo koga. Prvi korak bi se sastojao u produženju obaveznog školovanja sa 8 na 11 ili 12 godina. Zatim bi sledila reforma upisne politike i razdvajanje univerziteta. Srbiji je potreban jedan elitni univerzitet koji će upisivati mali broj ljudi i veliki broj univerziteta koji nisu toliko teški i koji se mogu završiti bez 10-časovnog radnog dana (učenje+predavanja) i gde će ljudi naučiti nešto korisno za život.
[ Kosuth @ 24.04.2009. 11:25 ] @
Citat: Ajmo studenti da se bunimo
Sinko,ti što si pokrenuo ovo pitanje,da te priupitam:A,ko će TO da plaća,dok se vi"bunite"?!?
Pa ja još dana danas(a, i ti,samo neznaš)plaćam Titino"besplatno" školovanje...
Nema sinko moj"džabe ni kod babe"...
A,to da ima rašta da se bunite,to ni u kom slučaju ne sporim,samo svakako neću da vam odobrim ako se bunite što vam je uskraćeno džabalebarenje...
Hajde okači ovde tvoj prosek na studijama,ispolji neke posebne sklonosti koje mi još nismo uspeli da uočimo,pa da,eventualno,kroz diskusiju razmotrimo mogućnost finansiranja tvojih studija,ako to budeš zaslužio...
Mani masu,menjaj prvo sebe,ako već imaš želju da menjaš nešto u svetu.
Kad budeš od toga počeo uvidećeš koliko tu ima posla.
Znam da nisi ti kriv što tako razmišljaš,kriv je sistem što je potencirao školovanje posvaku cenu,verovatno su i tebi ispirali mozak onom:Uči,sine i završi škole,jer ako ne učiš čeka te motika!?!
Pa,bar ovde u Vojvodini nije bilo većeg apsurda od masovnog uterivanja straha od motike...
I sad imaš parloga ovde koliko hoćeš i nezaposlenih lekara,inženjera,arhitekata isto koliko hoćeš.
[ zaraza @ 24.04.2009. 11:32 ] @
Citat: Znam da nisi ti kriv što tako razmišljaš,kriv je sistem što je potencirao školovanje posvaku cenu,verovatno su i tebi ispirali mozak onom:Uči,sine i završi škole,jer ako ne učiš čeka te motika!?!
Ako hoces da radis bilo sta drugo, osim da motikas, moraces da ucis na ovaj ili onaj nacin. Sto onda ne bi ucio na faxu?
Svakom prema zasluzi, ko zavrsi faks, taj ce da kontruise raketle, ko ne zavrsi, taj ce da topi aluminijum za raketle.
[ pri3rak @ 24.04.2009. 11:33 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Prakticno beskonacan kada je Srbija u pitanju - ne zaboravi da kada bi od sutra skolovanje za sve bilo dzabe, da bi mnogi pohrlili po "degree" - jer su naravno "culi" da ce imati vecu platu... :)
pa sad mogu i da pohrle , ali ako ne uspeju da se upisu dzaba im ;)
naime model po kome bi studiranje bilo besplatno za sve redovne studente, uz prethodnu analizu broja potrebnih mesta na fakultetima bi kostalo mnogo manje nego ovo sada, jer imam neke sumnje da je neophodno upisivate hiljade i hiljade pravnika i ekonomista ....
kada bi se kvota na upisu privela razumu, i kada bi se prag za upis sa sadasnjih ~30 podigla na ~70, kriterijumi (ali i kvalitet nastave) na fakultetima osetno podigli, sasvim bi druga prica bila, jer niko ne bi mogao da trubi kako mogu da studiraju samo bogati, a srednjeskolci bi dobili jasnu pozitivnu stimulaciju ...
[ hexter @ 24.04.2009. 11:40 ] @
Citat: gajo2: U Svedskoj je visoko skolovanje potpuno besplatno za sve.
...koji budu primljeni na visoko školovanje!!! A za to, takođe, postoji neki kriterijum (kvalitet, potrebe, kapaciteti...)!!!
Mislim da ti to nedostaje u postu. Inače dotični pokretač ove teme bi bez problema i žalbi na ovdašnje cene mogao da ode u Švedsku i tamo upiše šta želi, bez da plaća "velike" svote.
[ gajo2 @ 24.04.2009. 12:17 ] @
Citat: hexter: ...koji budu primljeni na visoko školovanje!!! A za to, takođe, postoji neki kriterijum (kvalitet, potrebe, kapaciteti...)!!!
Mislim da ti to nedostaje u postu. Inače dotični pokretač ove teme bi bez problema i žalbi na ovdašnje cene mogao da ode u Švedsku i tamo upiše šta želi, bez da plaća "velike" svote.
http://www.kth.se/studies/swedish-programmes/1.9578?l=en_UK
Da budes primljen na Tehnicki fakultet treba da si zavrsio "upper secondary education" i da znas svedski i engleski. Takodje imas sledeci posebni uslov: Citat: Specific entrance requirements - course prerequisites in Mathematics, Physics and Chemistry or at least one year of studies at university level in these subjects. Znaci da si isao u prirodno-matematicku srednju skolu, ili da upises pripremnu godinu na fakultetu, koja je takodje besplatna.
Dakle prakticno, da si rodjeni Svedjanin i da bi u Svedskoj upisao Tehnicki fakultet, treba da zadovoljis sledeci uslov:
- imas zavsenu srednju skolu
Pa sad ti to nekako izvrni kako ne mogu svi da studiraju besplatno...
[ gajo2 @ 24.04.2009. 12:21 ] @
Ustvari nije to sve, ako ti osnovna diploma nije dovoljna pa zelis da upises i master studije:
Citat: The master's programmes are currently free of charge.
[ Lesli Eldridz @ 24.04.2009. 12:42 ] @
Citat: Kosuth: Znam da nisi ti kriv što tako razmišljaš,kriv je sistem što je potencirao školovanje po svaku cenu,verovatno su i tebi ispirali mozak onom:Uči,sine i završi škole,jer ako ne učiš čeka te motika!?!
Ma to je jos i dobro, ona ja jos gora "uci da ne moras da radis, nego samo sedis i primas platu". Ja takve ne bih pustao ni u gimnaziju, koja po meni treba da bude iskljucivo priprema za fakultete, sa vise podsmerova, ono, prva godina osnovna, onda druga godina podela na prirodne i drustvene nauke, treca i cetvrta odredjenije, priprema za prava, medicinu, ekonomiju ili tehnicke fakultete, filozofski itd, a takve koji nisu za fakultet ili gimnaziju bih rasporedio samo u strucne skole za odgovarajuca zanimanja. Sad kad ovo napisah, pa to bi bilo kao u Šuvarici as ti gospe. A zasto da ne, samo da je to sve bolje organizovano. Sto se tice studiranja na drzavnim fakultetima "besplatno" to jest bez skolarine, rekao sam moje misljenje. Treba to omoguciti svima koji ih upisu, ali kriterijume za upis podici tako da se u startu lazilebi odbiju, normalno, sve to uz reformu celog skolstva uglavnom po anglosaskom modelu . Lezilebi neka onda idu na privatne fakultete, ili u privatne gimnazije, koji su u srbiji i tako uglavnom mesta za one koji ne zasluzuju da pohadjaju odredjenu drzavnu skolu, a cace i mame im imaju pare i nesto niej bas u redu sa njima, pa onda umesto da takve uglave da rmbaju, oni ih upisu tamo. Neka se takvi zabavljaju, koga briga.
[ Kosuth @ 24.04.2009. 12:45 ] @
Citat: Pa sad ti to nekako izvrni kako ne mogu svi da studiraju besplatno...
A,ko će da radi ako svi studiraju...i to još besplatno?
Citat: Ako hoces da radis bilo sta drugo, osim da motikas, moraces da ucis
Jesi li ti apsolutno siguran da motikanje ne mora da se uči?
[ zaraza @ 24.04.2009. 12:48 ] @
Citat: Jesi li ti apsolutno siguran da motikanje ne mora da se uči?
Apsolutno sam siguran da je bitno jednostavnije od stvari koje se proucavaju po fakultetima.
[ maliradojca @ 24.04.2009. 13:24 ] @
Citat: Kosuth:
Hajde okači ovde tvoj prosek na studijama,ispolji neke posebne sklonosti koje mi još nismo uspeli da uočimo,pa da,eventualno,kroz diskusiju razmotrimo mogućnost finansiranja tvojih studija,ako to budeš zaslužio...
Ja ne placam studije. Ko si ti u celoj prici da ti ispoljavam posebne sklonosti? Ne preteruj.
Malo sam pogresio sto sam zapoceo ovu temu na ovom forumu.
[ Lesli Eldridz @ 24.04.2009. 13:27 ] @
Citat: Kosuth: A,ko će da radi ako svi studiraju...i to još besplatno?
Aha, znaci ko studira taj posle ne radi nista? Ima tu istine, narocito kad su u pitanju ovi raznorazni eksperti i druga bedna piskarala.
[ Ivan Dimkovic @ 24.04.2009. 13:29 ] @
Citat: zaraza
Ako hoces da radis bilo sta drugo, osim da motikas, moraces da ucis na ovaj ili onaj nacin. Sto onda ne bi ucio na faxu?
Svakom prema zasluzi, ko zavrsi faks, taj ce da kontruise raketle, ko ne zavrsi, taj ce da topi aluminijum za raketle.
Apsolutno tacno - i, ako ne zelis da motikas vec da konstruises raketle a zelis PRIVILEGIJU da ti neko drugi plati skolovanje (drzava) onda moras da se pokazes i pre tog faxa, dakle da imas dobar uspeh u srednjoj skoli i da dobro uradis kvalifikacioni/prijemni ispit za fakultet.
Sta je tu toliko problematicno, nemam pojma.
Stavise, uopste mi nije jasno zasto ljudi misle da njima a-priori nesto tako pripada bez da uloze GRAM truda za dobijanje tako necega? Zato sto su se rodili... ono super-stars, uspeli da se rode i da potrose kiseonik 18 godina, i sad - odmah, daj free fax, "ako moze u Svedskoj, sto ne moze i ovde"
Ne ide to tako.
Inace, kada nesto nema cenu - homo sapiens to obicno i ne vrednuje niti postuje :(
[ hexter @ 24.04.2009. 13:33 ] @
Citat: gajo2: Pa sad ti to nekako izvrni kako ne mogu svi da studiraju besplatno...
????
Šta pa ja izvrćem?
Citat: gajo2: U Svedskoj je visoko skolovanje potpuno besplatno za sve.
Citat: gajo2: Dakle prakticno, da si rodjeni Svedjanin i da bi u Svedskoj upisao Tehnicki fakultet, treba da zadovoljis sledeci uslov:
- imas zavsenu srednju skolu
Samo citiram. Znači ne mogu SVI već samo ŠVEĐANI. To je prvo. A drugo, postoji broj slobodnih mesta i svi koji ispune uslove koje navodiš MOGU DA KONKURIŠU ZA TA MESTA. I ako budu primljeni tek onda studiraju besplatno. Ne školuju ni tamo sve kojima padne napamet da studiraju.
Samo i dalje ne shvatam šta to izvrćem??? Da li sam nešto ovde izmislio ili izvrtao? Samo kada nešto prenosiš prenosi kompletno, jer stvarikoje preskačeš ČINE razliku.
[ Rumpletstilskin @ 24.04.2009. 13:38 ] @
Citat: maliradojca: Troskove tokom celog trajanja skolovanja bi trebalo da pokriva drzava. Jelte? To znaci da si na budzetu? Ili nisi student uopste nego agitujes po partijskom zadatku ili sto ti je dosadno?
Citat: Ko si ti u celoj prici da ti ispoljavam posebne sklonosti? Ne preteruj. Ukoliko si student na budzetu, to znaci da mi finansiramo tvoje skolovanje, zar ne mislis da bi bilo lepo da vidimo sta dobijamo za te pare?
Citat: Malo sam pogresio sto sam zapoceo ovu temu na ovom forumu. Oce to, oce...
[ maliradojca @ 24.04.2009. 13:48 ] @
Ko tebi dade kompjuter i internet u ruke...Ostavi to, pokvarices...ccc
[ mrkii @ 24.04.2009. 13:52 ] @
Radim na fakultetu i moje iskustvo je sledece:
- obrazovni sistem je los, ali ne losiji od bilo kog segmenta naseg drustva
- dobri ucenici uvek mogu za relativno male pare da zavrse fakultet
- svake godine je sve vise i vise debila, lenstina, frajera i frajerki (studiraju jer im je lepo, roditelji finansiraju pa se prosto receno zajebavaju. Kada gube godine bas ih briga sto nece zavrsiti fakultet.Brinu da tati i mami ne pukne film i ne vrate ih kuci), a sve manje dobrih studenata, dece koja su dosla na fakultet da nesto nauce, dobiju diplomu, zaposle se.
- debilima su ih napravili RODITELJI jer su ta "deca" uvek u pravu, uvek njih neko maltretira, uvek oni znaju za 8 barem a profesori ih bezveze obaraju... (desava se, priznajem, ali u 95% slucajeva nije tako)
[ Kosuth @ 24.04.2009. 13:58 ] @
Citat: Ko tebi dade kompjuter i internet u ruke...Ostavi to, pokvarices...ccc
Do sada si nekako i vodio diskusiju,ali sada si već počeo da gubiš kriterijume...
[ Rumpletstilskin @ 24.04.2009. 14:00 ] @
<offtopic>
Citat: maliradojca: Ko tebi dade kompjuter i internet u ruke...Ostavi to, pokvarices...ccc RCUB, jos od februara '96 i kvario sam ga vise puta...
</offtopic>
Citat: mrkii: Radim na fakultetu i moje iskustvo je sledece:
- obrazovni sistem je los, ali ne losiji od bilo kog segmenta naseg drustva
- dobri ucenici uvek mogu za relativno male pare da zavrse fakultet
- svake godine je sve vise i vise debila, lenstina, frajera i frajerki (studiraju jer im je lepo, roditelji finansiraju pa se prosto receno zajebavaju. Kada gube godine bas ih briga sto nece zavrsiti fakultet.Brinu da tati i mami ne pukne film i ne vrate ih kuci), a sve manje dobrih studenata, dece koja su dosla na fakultet da nesto nauce, dobiju diplomu, zaposle se.
- debilima su ih napravili RODITELJI jer su ta "deca" uvek u pravu, uvek njih neko maltretira, uvek oni znaju za 8 barem a profesori ih bezveze obaraju... (desava se, priznajem, ali u 95% slucajeva nije tako)
Dobri su oni koji znaju zasto su upisali fakultet, znaju da dipl. nije sam sebi cilj nego sredstvo za neke druge stvari u zivotu, i njih ces tesko da cujes kako larmaju o nepravdama po fakultetima.
[ milanche @ 24.04.2009. 16:15 ] @
Citat: Ja takve ne bih pustao ni u gimnaziju, koja po meni treba da bude iskljucivo priprema za fakultete, sa vise podsmerova, ono, prva godina osnovna, onda druga godina podela na prirodne i drustvene nauke, treca i cetvrta odredjenije, priprema za prava, medicinu, ekonomiju ili tehnicke fakultete, filozofski itd, a takve koji nisu za fakultet ili gimnaziju bih rasporedio samo u strucne skole za odgovarajuca zanimanja.
Ovo je malo rizican pristup, najpre zbog toga sto veliki broj dece prosto ne zna u tom zivotnom dobu
sta tacno hoce u zivotu, a dobar broj od onih sto znaju sta hoce kasnije shvati da je hteo nesto slicno
ali ne isto. Prerano suzavanje fokusa je greska.
Citat: sve to uz reformu celog skolstva uglavnom po anglosaskom modelu
Ovde su to skapirali, pa su sada na svim fakultetima prve dve godine opste obrazovanje (nalik na nasu gimnaziju u
pogledu izbora predmeta), da bi se tek posle prve dve godine, negde oko 20-te godine zivota pravile definitivne
odluke oko usmeravanja. Cak i onda, dosta ljudi uzme dual degree iz dve u opstem slucaju nevezane discipline.
Citat: Sad kad ovo napisah, pa to bi bilo kao u Šuvarici as ti gospe.
Ja sam bio prva generacija Suvarice u Srbiji, i mogu ti reci paradoksalnu stvar da je u kombinaciji sa gimnazijskim
profesorima (kraj sedamdesetih) i celim razredom koji je dolazio u skolu da uci davala za prve dve godine tzv.
'zajednickih osnova' jace znanje nego gimnazija za 3 godine. Znam jer smo bili u istoj skoli sa poslednjom generacijom
gimnazije - ista skola, isti profesori, priblizno isti kvalitet dece koja idu u skolu, i bilo je dobrih prilika da se uporedi
znanje.
[ Lesli Eldridz @ 24.04.2009. 17:47 ] @
I ja sam isto isao u suvaricu, posao sam par godina posle tebe, i posle kad su je ukinuli sam se cudio kako smo mi tamo recimo iz matematike na smeru koji nije bio bas matematicki ucili nesto sto posle ovi u nekim nazovi matematickim gimnazijama nisu. Izgleda da nije to sve ni bilo toliko lose, mada si u pravu da nije bilo iskristalisano, to oko konacnog opredeljivanja posle druge godine, verovatno zato sto je sve to bilo jos taze, i da je bilo vremena, verovatno bi se kasnije sredilo. Oni su tad bar imali neku ideju da je potrebno reformisati skolstvo, a ove sad izgleda samo pare zanimaju. Tako su ono kad je bio Djindjic poceli reforme, ali dzabe kad se vratise isti ovi koji su plakali "zasto bas u Srbiji suvarica" pa pocese da ukidaju Darvinovu teoriju i slicno. Ali dobro, odose i oni, pa eto sad drugi neka se pokazu i neka konacno reformisu to skolstvo da se ne desavaju ove stvari o kojima pise mrkii i da ne budemo vise poslednji na onim testovima upotrebljivosti stecenog znanja.
[ Nabukodonosor @ 24.04.2009. 18:10 ] @
Citat: Možda... Ali sam ja isto tako u toj USA upoznao masu ljudi koji u osnovnoj, a pogotovo srednjoj školi debelo lupaju glavu oko svog GPA, curriculumaa, extracurricular activities, paze na svaku moguću mrlju i poliraju svoj dosije do savršenstva samo da bi uspeli da uđu na koledž koji žele... Radi se nemilosrdno tokom celog trajanja školovanja...
A u Srbiji možeš da češeš jaja 4 godine u srednjoj, par meseci pre ispit sedneš i nabubaš, i završio si posao... Posle toga nastaviš da češeš jaja na fakultetu, gde studiraš u proseku 6-8 godina, a posle ako ti se i ne radi, prijaviš se na biro, mama i tata te izdržavaju, a ti odbijaš ponuđene poslove jer su ti ispod časti, a baš za tebe nema posla u struci, i tako ne radiš ništa ceo život...
A da studenti treba da se bore - treba.
Studirao sam i u USA i u Srbiji... Imao sam tu sreću (ili nesreću) da sam počeo školovanje u USA, gde sam video kako treba da se radi... Pa sam onda došao u Srbiju, koja je totalni divlji zapad, gde su profesori šerifi, a studenti mazge koje šerifi jašu... U Srbiji gde fakulteti postoje zbog profesora a ne zbog studenata... I gde je profesor bitnij od studenta (ko je tu zbog koga)... Gde profesori reketiraju studente namećući im kupovinu njihovih knjiga i skripti kako bi položili ispite... Gde se ceni i ocenjuje kako je student zapamtio profesorovu interpretaciju teme, a ne kakvo je znanje stekao.. Nedajbože da je student stvarno učio logički nešto, sa sve svojim mišljenjem, a ne čisto nabubao precizno onako kako je profesor naznačio.. Teško njemu... Gde student ode da se žali dekanu fakulteta jer njegov zakazan termin za ispit je prošao pre 4 sata, a on još uvek nije primljen, na šta ga dekan gleda bledo u fazonu 'dooobro, šta je tu tačno problem?!?' pošto je to sasvim normalna stvar... itd itd...
Zbog toga studenti treba da se bune, zbog toga treba uzeti govnjivu motku i reformisati školstvo totalno... A usput podići cene školarina, podići uslove za školovanje, podići standard školstva i smanjiti broj studenata... Jer šta će godišnje 5000 novih studenata na ekonomiji, a diplomira samo 500, ostali odustanu u međuvremenu.. Treba primiti 550, 50 nek odustane, a 500 da diplomiraju kao vrhunski stručnaci kojima je posvećivana pažnja tokom celog školovanja...
Najpametniji post u celoj temi.
[ dmauka @ 24.04.2009. 19:22 ] @
@postavljac teme
prijatelju, svojevremeno, kada je moja generacija upisivala fakultete i zezala se, ja sam imao tu privilegiju da pocnem da zaradjujem svoj novac. Na fakultet nisam tada mogao jer nisam imao para. Prosle godine sam upisao visoku skolu i to tako sto mi firma placa skolovanje. Jedina razlika je u tome sto ako ne dam sve ispite u roku (ne uslov, nego sve ispite), vracam firmi osnovicu uvecanu za 50% i plus troskove kamate. Kada zavrsim skolovanje, obavezan sam da radim u istoj firmi jos 3x duze nego sto sam se skolovao. Firma mi placa skolovanje jer im zavrsavam dobar posao i na ovaj nacin ce me vezati za sebe. Pri tome, radi se sest dana u nedelji, obe smene, kad kako zatreba, i sluzbeno se putuje po Srbiji...a ni jednog profesora to ne zanima, sada je bolonja, moj ti, bodovi za sedenje na casovima, bodovi za dolazak na vezbe, bodovi za lepu frizuru...ma stvoreno za one koji hoce da budu prisutni na fakultetu. A ni to ne mozete.
E, sad, da vidimo sta ako ne dam ispite. Znaci, sestomesecna plata ode na jedan. Dalje, posao visi o koncu jer svi traze i papir osim znanja. I na kraju svaki put iza ledja "znas, to je onaj sto nije dao prvu godinu u roku...".
Objasni mi sad zasto bih ja pristao da se bilo ko skoluje od moje plate?
Kada odem kod lekara koji je moja generacija i kazem "dobar dan" on odgovori "sto" "sta sto?" "Sta sta, sta se pravis lud?" "pa nemam" "ok, uzmi aspirin, dobar si ti, nije ti nista, to sad svi tako kasljucaju"...kada odem kod advokata koji je moja generacija, on kaze "dvesta" i pre nego sto ja kazem "dobar dan"...vidis, to su generacije za cije su skolovanje izdvajali nasi roditelji...
Ne volim ljudima da solim pamet, svako sebi pokusava da izbori i mesto i sve ostalo ali...idi ti malo kod mame i tate pa im trazi pare za skolovanje.
Letos, gomila decurlije, njih 50-tak malo malo pa zatvori neku ulicu, strajkuju decica ali ne ujutru nego od 12 kada se probude...a hiljade ljudi ne mogu da zavrse svoje poslove zbog vas 50...voz koji vas je doneo...
[ ZaMpA @ 24.04.2009. 19:33 ] @
A studiranje se placa kod nas? ja do sad nisam nista platio :)
Ne stvarno ljudi, jel znate vi kolika je guzva da se upise, recimo, gluma? primaju 10 studenata a prijavi se po hiljadu svake godine. Sto su toliko zapeli da budu glumci nije mi jasno...
Ja studiram informatiku na PMFu u Novom Sadu, cetvrta sam godina. Na budzetu sam, mada to nije nista impresivno onima koji znaju kakva je situacija prilikom upisa 120 budzetskih mesta ima na informatici. kad sam ja upisivao prijavilo se oko 50 ljudi. Na matematici isto 120 mesta na budzetu, prijavljenih bude tako 40-50. Na vecini fakulteta, ako se padne godina, ispada se sa budzeta. Na nasem departmanu se ispada sa budzeta ako ponovis istu godinu 2 puta. To znaci da mozes da padnes svaku godinu po jednom i da i dalje budes na budzetu. 8 godina free studiranja, razmislite o tome :) Na smeru za profesore informatike i knjige se dobijaju besplatno. Od drugara sam cuo da je i na fizici slicno. Drzava, kao sto vidite na ovom primeru, gura mnogo love u profesije koje sluze necemu konkretnom.
Ja bih rekao da drzava placa studiranje, samo ne onoga sto bi svi zeleli.
[ BluesRocker @ 24.04.2009. 23:52 ] @
Ja sam za potpuno besplatno školstvo i zdravstvo za sve, mada ne mislim da je kod nas loša situacija. Mislim da je i tih 50% koji studiraju besplatno jako dobra stvar i da je trenutno mnogo bitnija prava reforma obrazovnog sistema od njegove cene. Američki sistem jeste efikasan, ali je socijalno nepravedan. Treba svi građani plaćaju da obrazovanje iz poreza iako nemaju možda direktnu ličnu korist (dmauka) zato da bi i deca siromašnih i deca bogatih imala šansu da urade nešto u svom životu.
[ Lesli Eldridz @ 25.04.2009. 00:22 ] @
Citat: dmauka: Kada odem kod lekara koji je moja generacija i kazem "dobar dan" on odgovori "sto" "sta sto?" "Sta sta, sta se pravis lud?" "pa nemam" "ok, uzmi aspirin, dobar si ti, nije ti nista, to sad svi tako kasljucaju"...kada odem kod advokata koji je moja generacija, on kaze "dvesta" i pre nego sto ja kazem "dobar dan"...vidis, to su generacije za cije su skolovanje izdvajali nasi roditelji...
Pretpostavljam da ovo karikiras, a ako ne karikiras trebalo je da ti to čakijom a ne da pises ovde.
[ Ivan Dimkovic @ 25.04.2009. 00:29 ] @
Citat:
zato da bi i deca siromašnih i deca bogatih imala šansu da urade nešto u svom životu.
I imaju je - deca siromašnih u Srbiji imaju pravo na besplatno visoko skolovanje, pod uslovom da zadovolje kriterijume za upis i da imaju bar minimalni zakonski broj bodova za budzet.
Naravno, broj mesta na fakultetu je ogranicen - pa je jasno da ne moze SVAKO siromasno dete da ima besplatno skolovanje, ali to je tako ama bas svuda drugde u svetu.
Citat: Treba svi građani plaćaju da obrazovanje iz poreza
Sta znam... ovo je vrlo diskutabilna stvar... mislim mozes naci i argumente za ali i argumente protiv.
Ali jedno je sigurno - kada se nesto placa, i to sopstvenim parama, ljudi se daleko ozbiljnije ophode prema tome, i daleko vise to cene...
[ ZaMpA @ 25.04.2009. 00:37 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ali jedno je sigurno - kada se nesto placa, i to sopstvenim parama, ljudi se daleko ozbiljnije ophode prema tome, i daleko vise to cene...
+1
[ zaraza @ 25.04.2009. 01:08 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Ali jedno je sigurno - kada se nesto placa, i to sopstvenim parama, ljudi se daleko ozbiljnije ophode prema tome, i daleko vise to cene...
Normalno, da vidis kakvi bi proseci bili kada bi svi placali skolovanje :)
Samo, na normalnim univerzitetima....ovde kod nas je krsh i lom....vlada otprilike ono - platio sam ima da zavrsim....
Sretnem jednom drugara koji studira tako neki privatni fakultet koji se debelo placa na smeru "PR menadzer za geopoliticki inzinjering i trcanje u vis" i razgovor tece ovako:
- De si, sta ima, kako je?
- Ma evo smorio sam se, imam ispit za 2 dana, a moram da naucim 60 strana.
Ja u nesves'....
[ ventura @ 25.04.2009. 09:19 ] @
Takođe da napravim jednu paralelu sa USA, a vezanu za padanje iz predmeta... Drugačij je sistem ocenjivanja, ali je krajnji rezultat sličan.. Prolaziš godinu ili ne prolaziš iz određenog predmeta..
E sada, ako padneš iz jednog predmeta, moraš mnogo objašnjavanja da napraviš i da ponovo uzmeš taj čas narednog semestra... Ako padneš iz dva predmeta odjednom, ili po jedan za redom u dva semestra, većina škola te suspenduje (to sad zavisi od škole, gomila odmah preduzima korake iz sledeće stavke), a ako padneš 3 i više predmeta, 3 i više predmeta u dva semestra za redom, po jedan predmet u tri semestra, to je kraj tvoje obrazovne karijere i bivaš izbačen napolje... Takvi im ne trebaju...
A u Srbiji prođeš 4 predmeta, padneš iz 5 predmeta, i bez problema stičeš uslov za upis u narednu godinu sa manje od 50% položenih predmeta, i to je sasvim normalan scenario. Studenti jure uslov da upišu drugu godinu, a niko ni ne pomišlja da uči i položi sve predmete iz prve... I još onda se nađu raznorazni likovi koji krene da hvali naše školstvo, kako stvara vrhunske stručnjake, kako niko nema što Srbin i made i sl. a pri tom je od inostranstva video Bosnu... Da nije tužno bilo bi smešno...
[ ventura @ 25.04.2009. 09:24 ] @
Citat: zaraza:
Samo, na normalnim univerzitetima....ovde kod nas je krsh i lom....vlada otprilike ono - platio sam ima da zavrsim....
Baš po tim školama se vidi odraz mentaliteta našeg naroda.. Biće ipak da neko kad je on (ili njegovi roditelji) platio 3000 evra za godinu, da to ipak nije zajebancija već da to mora da se iskoristi... Ako student nema takvo mišljenje, većina roditelja ga sigurno ima, i obratiće mnogo više pažnje na tok školovanja svog mezimca, nego da ih to ništa ne košta...
Zato je po tim školama visok stepen prolaznosti, a ne zbog toga što se poklanjaju ocene, ili ne znam šta već...
A to da za ispit moraju da nauče 60 strana.. Ne znam stvarno da li je tako, ali i da jeste, ne bi me čudilo, i uopšte ne vidim problem u tom načinu pristupa... Ti sa 20-30-40 strana možeš nešto logički da naučiš... A sa 200-300-400 strana možeš samo da nabubaš i da se nadaš da će ti to trajati do polaganja ispita... Naš sistem obrazovanja uopšte nije normalan, niti je bilo kakva referenca i reper, niti ičim zaslužuje da to bude. Naš sistem obrazovanja je napravljen da školuje mazge bez ičega u glavi, sa mentalitetom da je nadređeni bog i batina, bez ikakvo pravo na svoje mišljenje i neko svoje lično ja... Slično kao vojska, samo se drugačije zove...
[ Lesli Eldridz @ 25.04.2009. 09:25 ] @
Citat: ventura: Naš sistem obrazovanja uopšte nije normalan, niti je bilo kakva referenca i reper, niti ičim zaslužuje da to bude. Naš sistem obrazovanja je napravljen da školuje mazge bez ičega u glavi, sa mentalitetom da je nadređeni bog i batina, bez ikakvo pravo na svoje mišljenje i neko svoje lično ja... Slično kao vojska, samo se drugačije zove...
Ovo sve je tacno.
Citat: ventura: Baš po tim školama se vidi odraz mentaliteta našeg naroda.. Biće ipak da neko kad je on (ili njegovi roditelji) platio 3000 evra za godinu, da to ipak nije zajebancija već da to mora da se iskoristi... Ako student nema takvo mišljenje, većina roditelja ga sigurno ima, i obratiće mnogo više pažnje na tok školovanja svog mezimca, nego da ih to ništa ne košta...
A ovo vec nije, a zasto nije, to je objasnjeno ovde ispod. Mentalitetski, ovde je teznja da se akademska zvanja steknu prvo zbog titule, da bi se určili, prvo roditelji u svoje selo kako su sad i oni godpoda, pa onda i sinak / cerka, pa onda ide teznja da se nesto nauci, ali ne mnogo, a osposobljavanje za rad im je poslednja rupa na svirali. Takvi su oni. Mislim, to 99% njih, ne sporim da ima i normalnih.
Citat: Ivan Dimkovic: Ali jedno je sigurno - kada se nesto placa, i to sopstvenim parama, ljudi se daleko ozbiljnije ophode prema tome, i daleko vise to cene...
To je tacno, pa makar kuce da je neko kupio a nije ga uzeo dzabe, samo sto je ovde sve kontra i nenormalno kao i obicno, pa tako taj ko placa u stvari ne placa nego je lezileb, a placaju isti oni mame i tate koje na drzavnim fakultetima finansiraju prosek studiranja od 8 godina maminim mezimcima, a na privatnim kao u zarazinom postu iznad, koji (privatni fakulteti) inace sluze da na njih idu oni koji ne bi ni mogli da upisu drzavne, a i to cime se placa je sumnjivog porekla inace se ne bi tako besmisleno razbacivalo. Doduse neki naivni tvrde kako je "paljba" po privatnim fakultetima najobicniji komunjarizam, jer kaze kako ce onda da se razviju oni i poboljsaju ako ne postoje. Pa i to je tacno, samo je to stav naivnog idealiste jer ovo nije Engleska nego Srbija, a kakvi su oni ovde Englezi takvi ce da im budu i privatni fakulteti. Elem, kad se "finansijeri" to jest tzv roditelji tako neozbiljno odnose prema mladjahnom potomku finansirajuci ga da "studira" 12 godina (ako je prosek 8 onda pola zavrse za 4 a pola za 12 godina) sto bi se pa on ozbiljno odnosio prema tome sto radi. Jednog takvog "studenta" je moj deda svojevremeno izbacio iz kuce kad je poceo da se tu nesto ponasa kao ovi "studenti" , pa mu onda posle dozvolio da se vrati, ali je tu mogao samo da spava i da jede, a za sve drugo sto mu treba neka se sam snadje, pa se ovaj posle malo uozbiljio. Tako se to radi, a ne kao ovi maloumnici sto su se i sami nakrali ili na sumnjive nacine dolaze do novca, pa finansiraju lezilebe ili one koji realno nisu za visoku skolu zarad nekih frustracija svojim poreklom, koje je uglavnom sto bi reko Hanibal Lektor not more than one generation from poor whitetrash, pa da mladjahni junosa dobije ćagu i konacno da i oni postanu gospoda, isto ko gospodin Zivota Cvijovic sto je obezbedio ćagu dr. Miloradu Cvijovicu. Kad za 52 miliona godina ovde postane normalno, to jest kad tzv ljudi postanu normalni, od cega nema nista, e onda ce i ovde da vazi to da ko placa ozbiljnije se ophodi prema onome za sta placa, a do tada nije lose da se da sansa onima koji nemaju za razna izivljavanja, a hoce nesto da nauce i imaju kapacitet za to. Kao sto im se uopstalom i daje, samo mozda treba to da se malo poboljsa pa da se da sansa vecem broju takvih, ako ih ima. Ali ako je tacno ono sto je pisao ZaMpA, a verujem da jeste, o tome koliko se prima a koliko se zainteresovanih prijavi na tehnicke fakultete, onda ne vidim sta ima ko da se buni, osim eventualno ovi sa poljoprivrede, ako nije tamo ista situacija kao na tehnickim fakultetima, i ovi sa filozofskog, koji bi trebalo da reformisu nikakav skolski sistem. Pravnika, ekonomista, lekara, popova i drugih sto cine ovaj njihov "sistem" sto ga sad uzivamo i tako ima ko kusih pasa a i uglavnom su se pokazali sta znaju i sta umeju od kad se oslobodise, i uglavnom se zna zasto to upisuju, a to je "koverat, koverat" sto kaze Jaric Zivadin kad prica ukucanima kako je prosao na polaganju za strikera, ili da muzu drzavu. Doduse, mozda bi neke nove generacije vratile nekakvu da je nazovemo cast tim profesijama kad se njima bave Srblji, ali ne znam, geni su to, isti takvi su oni bili i pre sto godina.
[ pri3rak @ 25.04.2009. 10:26 ] @
Citat: ventura: Takođe da napravim jednu paralelu sa USA, a vezanu za padanje iz predmeta... Drugačij je sistem ocenjivanja, ali je krajnji rezultat sličan.. Prolaziš godinu ili ne prolaziš iz određenog predmeta..
E sada, ako padneš iz jednog predmeta, moraš mnogo objašnjavanja da napraviš i da ponovo uzmeš taj čas narednog semestra... Ako padneš iz dva predmeta odjednom, ili po jedan za redom u dva semestra, većina škola te suspenduje (to sad zavisi od škole, gomila odmah preduzima korake iz sledeće stavke), a ako padneš 3 i više predmeta, 3 i više predmeta u dva semestra za redom, po jedan predmet u tri semestra, to je kraj tvoje obrazovne karijere i bivaš izbačen napolje... Takvi im ne trebaju...
A u Srbiji prođeš 4 predmeta, padneš iz 5 predmeta, i bez problema stičeš uslov za upis u narednu godinu sa manje od 50% položenih predmeta, i to je sasvim normalan scenario. Studenti jure uslov da upišu drugu godinu, a niko ni ne pomišlja da uči i položi sve predmete iz prve... I još onda se nađu raznorazni likovi koji krene da hvali naše školstvo, kako stvara vrhunske stručnjake, kako niko nema što Srbin i made i sl. a pri tom je od inostranstva video Bosnu... Da nije tužno bilo bi smešno...
Slazem se sa time sto si napisao, ali ne verujem da je ispravno povlaciti paralelu samo po jednoj osnovi,tj samo po ovome sto si napisao.
Nije problem u Srbiji jednostran, i ne ogleda se samo u studentima, problem je u citavom sistemu pa i u studentima kao njhovom sastavnom delu.Iz svega toga se da videti da je resenje problema nesto komplexnije od cistog zavodjenja strogoce medju studentarijom.
Mozemo gledati pored ovoga stvari i iz drugog ugla, a to su uslovi studiranja.Da li su predmeti u Srbiji dobro snabdeveni literaturom? OK neko kaze ima net-a naravno da ima, ali treba videti koja je kolicina vremena potrebna da se izfiltrira materijal sa net-a, odvoji ono sto treba od onoga sto ne treba, pa onda gledati u pasulj da li ce to zadovoljiti poglede na materiju odgovarajuceg profesora.To je u prilicnoj meri mission impossible.
Da li u Srbiji postoji efikasan mehanizam za zastitu studenta od izivljavanja nastavnog kadra? Da li postoje predmeti u USA sa prosecnom prolaznoscu od 1-10%? Da li je verovatno da bas 90-99% ljudi ide na faks samo da bi se zezalo?
Kakav je odnos nastavnog kadra prema studentima u Srbiji spram onog u Americi?
Da li postoji neki nacin ocenjivanja kvaliteta same nastave u Srbiji?
[ maliradojca @ 25.04.2009. 11:00 ] @
Citat: Rumpletstilskin: RCUB, jos od februara '96 i kvario sam ga vise puta...
To znaci da si na drzavnim jaslama,i da primas platu od PDV-a koji ja placam, zaposlio si se preko poznanstva i imas najmanje prava da me prozivas. Ako imas neki stav koji nije "piju,pusu, i nista ne ucu" , vec da sadzri i cinjenice, to je to. To nam treba da bismo diskutovali kvalitetno, jer mnogo toga ne valja u celokupnom obrazovanju u Srbiji.
Citat: ventura: Baš po tim školama se vidi odraz mentaliteta našeg naroda.. Biće ipak da neko kad je on (ili njegovi roditelji) platio 3000 evra za godinu, da to ipak nije zajebancija već da to mora da se iskoristi... Ako student nema takvo mišljenje, većina roditelja ga sigurno ima, i obratiće mnogo više pažnje na tok školovanja svog mezimca, nego da ih to ništa ne košta...
Zato je po tim školama visok stepen prolaznosti, a ne zbog toga što se poklanjaju ocene, ili ne znam šta već...
Siguran sam da je sistem na privatnim fakultetima u mnogim segmentima bolji nego na drzavnom, i ali ne bih rekao da su na privatnim vrednije osobe. Verovatno je sistem prilagodjeniji normalnom coveku, za razliku od sisema na drzavnim, koji su zaostali iz komunizma. Inace da nije privatnih fakulteta ne bi se ovi drzavni nikad ni menjali na bolje, ovako makar malo im je frka, pa kao rade ponesto da unaprede studije.
Citat: ventura: A u Srbiji prođeš 4 predmeta, padneš iz 5 predmeta, i bez problema stičeš uslov za upis u narednu godinu sa manje od 50% položenih predmeta, i to je sasvim normalan scenario.
To je nekad bilo, ove godine je potrebno ostvariti 49/60 bodova da bi se upisala naredna godina, i to na samofinansiranje. A od sledece godine ce morati da se ocisti godina komplet.
Citat: pri3rak:
Da li u Srbiji postoji efikasan mehanizam za zastitu studenta od izivljavanja nastavnog kadra? Da li postoje predmeti u USA sa prosecnom prolaznoscu od 1-10%? Da li je verovatno da bas 90-99% ljudi ide na faks samo da bi se zezalo?
Kakav je odnos nastavnog kadra prema studentima u Srbiji spram onog u Americi?
Da li postoji neki nacin ocenjivanja kvaliteta same nastave u Srbiji?
Ponovicu ono sto je Ventura rekao, a to je da se profesori u Srbiji najcesce ponasaju kao da su studenti tu zbog njih i da su oni bogom dani. A potpuno je obrnuto. E za njih su lek privatni fakulteti, koji svake godine upisuju sve vise i vise studenata.Samo cu da pomenem pravni fakulteti da je primer ovoga.
[ pri3rak @ 25.04.2009. 11:18 ] @
Citat: maliradojca: Ponovicu ono sto je Ventura rekao, a to je da se profesori u Srbiji najcesce ponasaju kao da su studenti tu zbog njih i da su oni bogom dani. A potpuno je obrnuto. E za njih su lek privatni fakulteti, koji svake godine upisuju sve vise i vise studenata.Samo cu da pomenem pravni fakulteti da je primer ovoga.
Oni su vise otrov a manje lek.Ko njih nadgleda, na koji nacin je moguce utvrditi da oni nude nekakv kvalitet u obrazovanju? Gde su rezultati nauscnoistrazivackog ili bilo kakvog drugog rada ljudi sa tih skola? Ne vidim da je resenje samo u upucavanju drzavnih skola ...
[ Rumpletstilskin @ 25.04.2009. 11:20 ] @
Citat: maliradojca: To znaci da si na drzavnim jaslama,i da primas platu od PDV-a koji ja placam, zaposlio si se preko poznanstva i imas najmanje prava da me prozivas. Bwahahaha al' ga ubode! FYI, ne radim u rcubu niti sam ikad radio, nisam na drzavnim jaslama i nikad nisam ni bio, nisam se zaposlio preko poznanstva a fala Bogu svoj 'leba zaradjujem vec 10 godina.
Jako mi je zao sto ti ne poznajes razliku izmedju "prozivanja" tebe licno i osporavanja tvog stava "daj sve dzaba svima". U stvari, kad malo bolje pogledam, nisi mi odgovorio: jesi ili nisi student? Ako jesi, da li si na budzetu ili placas skolovanje?
Citat: Ako imas neki stav koji nije "piju,pusu, i nista ne ucu" , vec da sadzri i cinjenice, to je to. To nam treba da bismo diskutovali kvalitetno, jer mnogo toga ne valja u celokupnom obrazovanju u Srbiji.
Imam stav, i mislim da sam ga dovoljno jasno izneo.
[ BluesRocker @ 25.04.2009. 12:24 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: I imaju je - deca siromašnih u Srbiji imaju pravo na besplatno visoko skolovanje, pod uslovom da zadovolje kriterijume za upis i da imaju bar minimalni zakonski broj bodova za budzet.
Naravno, broj mesta na fakultetu je ogranicen - pa je jasno da ne moze SVAKO siromasno dete da ima besplatno skolovanje, ali to je tako ama bas svuda drugde u svetu.
Nisi pročitao šta sam napisao. Ono se odnosilo na studiranje u SAD, a za Srbiju sam rekao da je u ovom trenutku odlično što i tih 50% studira besplatno, a da bi pre pogađanja o ceni trebalo prvo reformisati obrazovni sistem jer svi znamo da ne valja.
Citat: Sta znam... ovo je vrlo diskutabilna stvar... mislim mozes naci i argumente za ali i argumente protiv.
I ja mislim da bi ljudi više cenili čiste ulice i manje bacali smeće kad bi svako dobio deo grada da čisti svaki dan, ali ipak postoji gradska čistoća koju plaćamo iz budžeta.
[ Lesli Eldridz @ 25.04.2009. 12:35 ] @
Ali to je stvarno sto on kaze, evo recimo video sam u nekoj knjizi o psima isto o tome pisu, kaze, kad ljudi kupe kuce oni to shvataju kao investiciju pa se bolje i pazljivije prema njima odnose nego kad dobiju stene dzabe. I to je susta istina. Tim pre bi isto trebalo da vazi za skolovanje. Ako neko rmba pa ga placa verovatno ce i da uci, ili ako mu roditelji tesko rmbaju pa mu placaju skolu, ako nije neki sociopata pa samo muze roditelje, a ko je zadrigao i besan oni ni skolu nece ozbiljno da shvati.
Citat: maliradojca: Verovatno je sistem prilagodjeniji normalnom coveku, za razliku od sisema na drzavnim, koji su zaostali iz komunizma.
Nema to veze sa komunizmom, nego je to bio nemacko - ruski sistem nastave, samo zastareli. Verovatno su Nemci i Rusi taj sistem menjali i usavrsavali, a ovi ovde su samo kopirali to pre sto godina i sto se njih tice to je gotovo, kao i za sve sto rade. To je ona tipicna balkanska intelektualna i svaka druga lenjost.
[ Igor Gajic @ 25.04.2009. 12:47 ] @
Taj nemacko - ruski sistem nastave je davao jako dobre naucnike i strucnjake. Problem je sto na nasim fakultetima nije menjan sadrzaj nastave vec ~30 godina i studenti uce cesto pogresne i zastarele stvari. Znam za jedan slucaj kada je jedan student iz Beograda otisao u Holandiju na takmicenje i kada je dao odgovor na jedno postavljeno pitanje u vezi mozga odgovor je bio: "Kolega pa to misljenje je opovrgnuto pre vise od 20 godina!".
I tako i kada izadju sa faxa studenti misle da znaju nesto, a u stvari neznaju nista. I kad dodju na posao vide kako stvari stoje pa jako cesto se ponovo late knjige i uce ono sto im stvarno treba.
[ Lesli Eldridz @ 25.04.2009. 13:06 ] @
Ono i to je tacno. Diplome sa nasih fakulteta dobijene tamo negde do polovine osamdesetih su se priznavale u svim civilizovanim zemljama bez nostrifikacije, ili uz neku malu proceduru i ljudi sa tim diplomama su postajali dobri u tome sto rade kad odu tamo gde je to sto oni znaju bilo potrebno. Ali ipak bi bolje bilo da se malo promeni sistem pa da ucenje ide vise kroz kolokvijume, nego ono, ucis celu knjigu pa izvuces tri pitanja.
[ NicholasMetropolis @ 25.04.2009. 13:16 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Ono i to je tacno. Diplome sa nasih fakulteta dobijene tamo negde do polovine osamdesetih su se priznavale u svim civilizovanim zemljama bez nostrifikacije, ili uz neku malu proceduru i ljudi sa tim diplomama su postajali dobri u tome sto rade kad odu tamo gde je to sto oni znaju bilo potrebno. Ali ipak bi bolje bilo da se malo promeni sistem pa da ucenje ide vise kroz kolokvijume, nego ono, ucis celu knjigu pa izvuces tri pitanja.
Studirajte fiziku deco i nikakva nostrifikacija vam nigde na svetu neće trebati :D
[ zaraza @ 25.04.2009. 13:31 ] @
Citat:
A to da za ispit moraju da nauče 60 strana.. Ne znam stvarno da li je tako, ali i da jeste, ne bi me čudilo, i uopšte ne vidim problem u tom načinu pristupa... Ti sa 20-30-40 strana možeš nešto logički da naučiš... A sa 200-300-400 strana možeš samo da nabubaš i da se nadaš da će ti to trajati do polaganja ispita...
To je veliko pitanje, neke stvari zahtevaju i solidnu pozadinu i cisto sirovo znanje, sto ne moze da se smesti u tih desetak strana. Drugo pitanje je da li ta logika moze da se smesti na malom broju strana.
[ Rumpletstilskin @ 25.04.2009. 13:46 ] @
Citat: Igor Gajic: Taj nemacko - ruski sistem nastave je davao jako dobre naucnike i strucnjake.
Citat: Lesli Eldridz: Ono i to je tacno. Diplome sa nasih fakulteta dobijene tamo negde do polovine osamdesetih su se priznavale u svim civilizovanim zemljama bez nostrifikacije, ili uz neku malu proceduru
Jedan od velikih problema srpskog pre-bolonjskog visokog obrazovanja (pricam o tehnickim naukama) je bio nedostatak fokusa, tojest nije se znao cilj - da li dipl. ing. treba da bude inzenjer ili je diploma baza za naucni rad. Posledica toga je sto inzenjerima kada odu preko niej puno trebalo da na teorijsku osnovu dodaju malo prakse i da se odlicno prodaju. Drugim recima, domacim parama su skolovani ljudi koji su gradili tudje zemlje.
Citat: Igor Gajic:I kad dodju na posao vide kako stvari stoje pa jako cesto se ponovo late knjige i uce ono sto im stvarno treba.
A ovo je losa strana takvog obrazovanja: gomila ljudi kad dobije diplomu smatra da je sa ucenjem gotovo, i samo ih zanima za koje pare i gde guzicu da uvale, ali kad vide da o prakticnim stvarima pojma nemaju prelaze u politiku.
[ ventura @ 25.04.2009. 13:58 ] @
Citat: zaraza: To je veliko pitanje, neke stvari zahtevaju i solidnu pozadinu i cisto sirovo znanje, sto ne moze da se smesti u tih desetak strana. Drugo pitanje je da li ta logika moze da se smesti na malom broju strana.
Sasvim je sigurno da se sve može smestiti na manji broj strana, jer nigde ne piše da ti jednu oblast moraš polagati odjednom... Bolje je da naučiš više malih parčića a da ti nešto ostane u glavi, nego da nabubaš sve odjednom i da ti ništa ne ostane u glavi...
Evo jedan plastičnij primer iz srednje škole. Kod nas se na času matematike u 45 minuta svaki dan uči nova lekcija. Od čega nastavnik predaje 30 minuta, pa onda 15 minuta izvede nekog pred tablu da ovaj kao radi zadatke i to je to. Sutradan ajmo nova lekcija. U USA srednjoj školi ti lekciju učiš više dana, nekad i nedelja, i sigurno je da se na papiru pokrije manji broj lekcija nego u Srbiji, ali je znanje prosečnog učenika sa kojim on izađe iz škole neuporedivo veće u korist USA sistema obrazovanja.
[ Kosuth @ 25.04.2009. 14:05 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Ovde ni to nije sigurno pored popolave raznoraznih "fakulteta iz Babušnice,istureno odelenje Beograd" , sega-mega-trade "fakulteta" koji se itekako debelo plaćaju,ali se zato uz "tešku muku i smaranje",kako je to već ovde navedeno,završavaju... i što je još veći apsurd takvi "visokostručni profili" relativno lako dolaze i do takvih radnih mesta sa kojih nas sasvim opušteno,ležerno "vode"putem za Jevropu....
Svaki mladi čovek željan pravog znanja treba da se buni i protestuje protiv takvih trendova u jednom društvu,barem oni koji su dostigli taj nivo zrelosti i razumevanja,ne bi li svojim opravdanim akcijama doprineli ustanovljavanju standarda koji nas neće brukati pred ostatkom sveta.
Priznajem da tako nešto i nije jednostavno sprovesti u delo u društvu gde su mladima uzor razne "Legije" i njemu slični profili i promoteri kvaziprosperitetnosti,sa veoma "mlakim" odgovorom aktuelne vlasti na takve pojave.
Sve mi se čini da je situacija u mnogome slična vremenu koje je opisao R.A.Rajs...u svakom pogledu...
[ zaraza @ 25.04.2009. 14:13 ] @
Citat: ventura: Sasvim je sigurno da se sve može smestiti na manji broj strana, jer nigde ne piše da ti jednu oblast moraš polagati odjednom... Bolje je da naučiš više malih parčića a da ti nešto ostane u glavi, nego da nabubaš sve odjednom i da ti ništa ne ostane u glavi...
Zato postoje kolokvijumi :)
[ pri3rak @ 25.04.2009. 14:15 ] @
Citat: ventura:
Evo jedan plastičnij primer iz srednje škole. Kod nas se na času matematike u 45 minuta svaki dan uči nova lekcija. Od čega nastavnik predaje 30 minuta, pa onda 15 minuta izvede nekog pred tablu da ovaj kao radi zadatke i to je to. Sutradan ajmo nova lekcija. U USA srednjoj školi ti lekciju učiš više dana, nekad i nedelja, i sigurno je da se na papiru pokrije manji broj lekcija nego u Srbiji, ali je znanje prosečnog učenika sa kojim on izađe iz škole neuporedivo veće u korist USA sistema obrazovanja.
Ima raznih primera.Evo mog iz osnovne koji je razlicit od tog iz srednje.Naime imali smo dvocase.Prvih 15min se predaje lekcija, potom se diktiraju zadaci za rad na casu, onda sledi rad toga na casu.Negde na polovini drugog casa se krene sa proverom uradjenog nasumicnim izborom ucenika zadatak po zadatak, i na kraju drugog casa se dobije pogolem domaci za sledeci termin.Na sledecem terminu se se prvo pregledaju domaci po istom onom principu koji vazi za zadatke na casu.Ko nema uradjen domaci a nije to prijavio ako bude uhvace dobija 1 (u dnevnik sto mu se kasnije racuna kroz aritmeticku sredinu za zakljucenje ocene), a ko je promasio resenje/ne ume da ga obrazlozi kako valja opomenu.Onda se postupak ponavlja i tako do kraja godine.Redovno je bilo 4 kontrolna 2 pismena (obimniji i tezi kontrolni zadaci) u toku polugodista i stalno usmeno ispitivanje.
Na radu za prijemni ispit za gimnaziju sam proveo tek onoliko vremena koliko sam drugima pomagao oko istog, sam za sebe ne verujem ni minut da sam utrosio, i prosao sam vrlo lepo.Ne mogu da tvrdim ali sumnjam da je iko sa zapadnih skola imao posebno vece znanje, a da nije ucio posebno van redovnog programa.I tako moguce je to i ovde ali treba imati nastavnika sa voljom za tako nesto, i skolu koja ce ga u tome podrzavati.I onda su roditelji masovno kukali na njega sa raznorodnim argumentima koji su se uglavnom svodili na to da nece svi biti matematicari i da unistava decji drustveni zivot, ali sve sto su mogli je da kukumavce jer ih skolska vlast nije fermala ni 3 promila...Danas bi takav bio lincovan i najuren kao matematicki inkvizitor :)
[ jablan @ 25.04.2009. 15:53 ] @
Citat: Kosuth: i što je još veći apsurd takvi "visokostručni profili" relativno lako dolaze i do takvih radnih mesta sa kojih nas sasvim opušteno,ležerno "vode"putem za Jevropu....
Izvoli, niko ti ne brani da napraviš firmu i zaposliš samo diplomce sa državnih univerziteta...
Pre će biti da je kvalitet državnih diplomaca opao toliko da je potpuno svejedno školovao se ti na beogradskom ili babušničkom univerzitetu.
[ Kosuth @ 25.04.2009. 17:40 ] @
Citat: jablan: Izvoli, niko ti ne brani da napraviš firmu i zaposliš samo diplomce sa državnih univerziteta...
Pre će biti da je kvalitet državnih diplomaca opao toliko da je potpuno svejedno školovao se ti na beogradskom ili babušničkom univerzitetu.
?!?!
Šta li je "pisac"ovim hteo da kaže...
?!?!
[ Horvat @ 25.04.2009. 18:59 ] @
5 stranica u roku od 1 dan,neki novi rekord?
nego,nisam sve citao,nemam volje,pa ako je ovo vec neko rekao,izvinjavam se
prvo,neko je pomenuo banke ne daju kredite studentima,to nije tacno,medjutim,to sto daju,nije ni za obrisat' od dupe ,ako cemo realno [nekih 10 000 dinara za 3 meseca]
uslovi otplate su :ako imas prosek nizi,od cini mi se, 7,5 ,onda placas citavu sumu,ako imas nizi od 8,5 placas pola,a ako imas visi od 9 ne placas nista ,tako nekako [s tim da prosek mozda malo varira,tj visi kriterijumi,mada ni za cifru nisam sto posto siguran,mozda je malo vise]
takodje postoje i stipendije [drzavne,iz iste banke se podizu],cija cifra je ista
uslov za dobijanje stipendije je prosek od barem 8,5
sve to ima na sajtu univerzal banke
medjutim,sta student moze da uradi s tom lovom?
pogoto onaj koji ne zivi u gradu u kojem studira [tj nije rodom odatle]
neko je tu pominjao [dok sam citao] da ko zna moze da upadne na budzet i da ne placa "nista"
medjutim,mnogi smerovi nemaju budzet,nego samo,ili sufinansiranje
drugo,ispiti se isto placaju,zavisi od fakulteta,ali od 180 pa navise dinara po ispitu [moj "predlog" je da svaki 1. izlazak je besplatan,posle placas ispite ,a cena da postepeno raste]
trece,ko nije rodom iz grada u kojem je nasao fakultet,tj usmerenje koje bi da studira ima jos puuuno troskova [smestaj+hrana...],tj. neki miinimum minimuma minimuma [da samo fax - smestaj bude i da malko stedis na hrani] je oko 200 evi
cetvrto,neki fakulteti zahtevaju [pardon,profesori na fakultetima] da kupujes njihove knjige [neki idu do takve perverzije,da ne smes ni skriptu da "napravis" ,niti da uzmes od nekog starijeg studenta],doduse neki drugi daju sav materijal "besplatno" [uracunato u skolarinu] na npr dvd-u
peto,postoji neki fakultet na kojem se ne placa "upisnina nove godine"?
edit:moja greska,univerzal,ne komercijalna banka
edit:a evo i link
edit:zaboravih dodati moje misljenje sta treba uraditi
treba osnovcima dati SVE KNJIGE potpuno besplatno,"opremu" za pisanje,kao i omoguciti im razne izlete/predstave
treba i srednjoskolcima ,a najvise treba dici nivo prakticne obuke u srednjim skolama
takodje i na faxovima,treba dici prakticni deo,a ne samo "polaganje" ispita na papiru,manje vise
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 25.04.2009. u 20:15 GMT+1]
[ burex @ 25.04.2009. 20:01 ] @
Mani me tih studentskih kredita... Njakam se i čupam da položim kolokvijume kako bih dobio uslov za ispit, pa tek onda kreću usmeni/pismeni ispiti, gde imaš šansu da dobiješ ocenu od 6 do 10, u zavisnosti koliko je profesor raspoložen na taj dan i da li je popio jutarnju kafu, i još onda mi samo fali da posle svega toga dođem u položaj da odbijam upisivanje osmice u index...
[ Lesli Eldridz @ 25.04.2009. 20:03 ] @
To za osnovnu skolu i dzabe knjige na revers vec postoji u Engleskoj odavno, ja mislim da je i u Kanadi i verovatno jos negde, a poceli su i u Hrvatskoj, u Zagrebu konkretno. I ovde sledeca generacija prvaka dobija dzabe knjige koje se uzimaju na revers pa se vracaju kad se zavrsi razred.
[ Horvat @ 25.04.2009. 20:09 ] @
@burex,ja kazem da postoji,ali isto tako kazem da je i mizerno ;)
@lesli,zar nije u hrvatskoj to izbaceno pod opravdanjem seke [da ne kazem seru]
a ovo da ce i kod nas uvesti,tesko mi je za poverovati,garant ce im seka biti kriva [al da pice plate i bonuse nema seke ;)]
p.s. nisam ni rekao da sam ja izmislio tu ideju oko besplatnih knjiga za osnovce,nego da mi se ta ideja svidja :)
[ Lesli Eldridz @ 25.04.2009. 20:12 ] @
Moguce, ne pratim ja to sve bas aktivno. Cini mi se da su ovi ovde rekli da su vec obezbedili knjige, to jest da su placene, ne znam, mozda i nisu.
[ jablan @ 25.04.2009. 22:16 ] @
Citat: Kosuth: ?!?!
Šta li je "pisac"ovim hteo da kaže...
?!?!
Pa koliko kapiram tvoju poruku, tebi nije baš pravo što diplomci sa babušničkog privatnog segamega univerziteta imaju isti tretman pri zapošljavanju kao ovi sa "elitnih", državnih. Ja samo kažem da taj tretman podjednako (ne) zaslužuju ni jedni ni drugi. Samo što su ovi prvi za to neznanje platili iz svog džepa, a ovima drugima plaćamo mi.
[ maliradojca @ 25.04.2009. 23:03 ] @
Evo i pretsednik Hrvatske podrazava studente http://www.blic.rs/svet.php?id=89738
[ Lesli Eldridz @ 25.04.2009. 23:51 ] @
Drug Tito je rek'o da su studenti u pravu ;-)
[ mrle 011 @ 25.04.2009. 23:57 ] @
i ja bih, sad pod stare dane, studirao isti fakultet zajedno sa ovima dvema sa slike.
[ pitikovski @ 26.04.2009. 00:22 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Drug Tito je rek'o da su studenti u pravu ;-)
Ide bata....ide bata....obesio nos.
Manje vina....manje vina.....
Ma sta ce vam fakultetsko obrazovanje, ako pukne Miskovic & Co. gde cete naci posao?
[ maliradojca @ 26.04.2009. 00:40 ] @
Citat: mrle 011: i ja bih, sad pod stare dane, studirao isti fakultet zajedno sa ovima dvema sa slike.
Eee i ja bi,slagali bi smo se k'o domine Lepsa malo ova leva,desna mi je malo konjasta.
[ EmilijaV @ 26.04.2009. 03:41 ] @
Citat: Lesli Eldridz: To za osnovnu skolu i dzabe knjige na revers vec postoji u Engleskoj odavno, ja mislim da je i u Kanadi i verovatno jos negde, a poceli su i u Hrvatskoj, u Zagrebu konkretno. I ovde sledeca generacija prvaka dobija dzabe knjige koje se uzimaju na revers pa se vracaju kad se zavrsi razred.
Citat: Horvat:
p.s. nisam ni rekao da sam ja izmislio tu ideju oko besplatnih knjiga za osnovce,nego da mi se ta ideja svidja
I meni se jako dopada ideja... No, medjutim... Ta ideja je docekana na noz od strane roditelja buducih djaka-prvaka, kojima nikako nije jasno kako ce to njihovi mezimci, tako mali moci da cuvaju knjige, a da ih ne ostete! Onda su se (po obicaju ) javili neki "psiholozi" koji su objasnjavali kako deca u tom uzrastu (jadna!) na mogu da shvate da nesto nije njihovo i da sve stvari automatski svojataju.
Sve to ste mogli da procitate u raznim komentarima citalaca na tekstove o ovoj temi. I verujte mi, ni jedan komentar nije bio u prilog tome da je ovo najzad jedan dobar potez Ministarstva. Svi su pljuvali i cudili se kako ce njihovim ljubimcima biti uskraceno da se "malo poigraju i zvrljaju".
Sve to govori o tome kakvi smo mi u stvari i kakvu decu vaspitavamo...
[ Horvat @ 26.04.2009. 08:59 ] @
^^ja ne verujem ...
niko te ne tuce da ti "pozajmis" knjige za dete
kesiraj ti ,100evi za udzbenike,i jos otprilike toliko za lektiru,pa cepaj,pali
realno,ove lepljene knjige,tesko je ocuvati,jer su prilicno lose uradjene
neka pocnu [tj vrate se] da ih uvezuju,pa ce biti druga prica
znam da su moje knjige iz osnovne bas zbog tog lepka se malko raskupusale [ne nisam ih bacao okolo,palio i slicno]
i naravno,svake godine,nakon "vracanja" knjiga,inspekcija
pa ako je dete iskidalo [ne da su poispadali listovi,nego pola lista otkinuto...],ili isfirkalo ili slicno - roditelji placaju ,i to skuplje nego da su kupili knjigu
ipak vaspitanje-odgoj krece od kuce
[mali off:jesu ukinuli one cvetice,leptirice i ostalo u 1. osnovne?]
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 26.04.2009. u 10:19 GMT+1]
[ Kosuth @ 26.04.2009. 09:09 ] @
Citat: kako ce to njihovi mezimci, tako mali moci da cuvaju knjige, a da ih ne ostete! Onda su se (po obicaju ) javili neki "psiholozi" koji su objasnjavali kako deca u tom uzrastu (jadna!) na mogu da shvate da nesto nije njihovo i da sve stvari automatski svojataju.
Ne bih ja baš u tolikoj meri sumnjao u takav stav psihologa i roditelja,konačno u svom životu sam tri puta bio svedokom ispoljavanja"nesebičnih"osobina tih malih slatkiša u stilu:"ne dam ti krpice...MOJE."
To je jednostavno tako i ne može se mnogo postići bilo kakvim vaspitanjem,još manje bezuslovnim nametanjem.
Međutim.voleo bih od države da čujem o kom se bruto iznosu radi u konkretnom slučaju besplatnih udžbenika za đake prvake,jer sam siguran da nije tu u pitanju samo briga za budžet,a imajući u vidu sijaset mnogo skupljih "promašenih investicija" iz sredstava državne kase.
Takođe smatram da besplatni udžbenici nisu alfa i omega kvalitetnog školovanja,nego će to pre biti osposobljenost i kvalitet nastavnog osoblja.
[ Lesli Eldridz @ 26.04.2009. 10:46 ] @
To nije vazno, mislim za knjige, roditelji su za njih odgovorni i koja se knjiga pocepa oni ce da je plate i to je to. Ako se pocepaju tri platice tri, ako se pocepaju sve platice sve, a verovatno ne moraju ni da ih uzmu, nego mogu da ih kupe ako hoce. Ne vidim cemu rasprava oko toga. Cak se ne bih ni dosetio da ce uopste biti nesrecnika koji ce dovoditi u pitanje uvodjenje besplatnih knjiga, i ja mislim da su tu u pitanju dve stvari. Prva je dziberizam, jer kako ce sad neko da uci posle iz starih knjiga, tako razmisljaju ovi khkhkh, a druga da je to nesuvislo blebetanje izazvano samo rovarenjem patriotskih debila da bi tako smetali stranim placenicima i domacim izdajnicima. Uz to, mnogo ce patriotskih debila tu da izgubi tal ako vise ne naturaju na silu roditeljima knjige po paprenim cenama, a taman se uclanio u partiju ili aktivirao kuma, pa ga razni Ljusici i ini primili tamo gde se stampaju knjige da siri The istinu o, i uzgred prima debelu platu za to. Kad bi neko pridavio par debila ko macice, ili ih bar dobrano iscakao nogom u predelu debelog mesa, ubuduce takvih prica ne bi ni bilo, kad se sledeci put donese neki progres u ovu prokletu avliju.
Citat: EmilijaV: I meni se jako dopada ideja... No, medjutim... Ta ideja je docekana na noz od strane roditelja buducih djaka-prvaka, kojima nikako nije jasno kako ce to njihovi mezimci, tako mali moci da cuvaju knjige, a da ih ne ostete! Onda su se (po obicaju :D) javili neki "psiholozi" koji su objasnjavali kako deca u tom uzrastu (jadna!) na mogu da shvate da nesto nije njihovo i da sve stvari automatski svojataju.
Eto, Horvat je objasnio, to se uzima na revers pa se osteceno posle kupuje, a sto se tice tih roditelja, pa uvek ima onih koji bi da koce napredak, narocito ovde gde je sam suv mislilac, pa su se tako mislioci bunili i pruga kroz Srbiju kad je trebalo da se pravi, samo sto su do sad ovi "elitni al progresivni" trebali da nauce da se sa takvima ne raspravlja, pa ako je to nesto ozbiljno, recimo neko udruzenje, trebalo je da im neko kaze onako gedzovanski "a be ako ti se be ne svidja ti si be kupi knjige i nemoj be da uzimas na revers, a ko hoce taj ce da uzme i tacka" a za te "psihologe" bi bilo dovoljno jedno kratko "marš". Ako je to samo belebetanje po nekim sajtovima, onda nista, ignorisati.
[ EmilijaV @ 26.04.2009. 16:58 ] @
Citat: Lesli Eldridz: a ko hoce taj ce da uzme i tacka" a za te "psihologe" bi bilo dovoljno jedno kratko "marš". Ako je to samo belebetanje po nekim sajtovima, onda nista, ignorisati.
Nije samo po sajtovima, cula sam te price cesto i na TV. Kao i za svaki drugi problem s decom, odmah "psiholozi" daju svoje "misljenje"! I sve je u fazonu: s decom treba razgovarati, razgovorom ih uputiti na to gde grese, ne treba ih kaznjavati, ni ucenjivati i bla, bla, bla...
A nesto mislim... Od kad su kojekakvi psiholozi poceli da dobijaju publicitet po medijima i daju "misljenja" o vaspitanju dece i da propagiraju teorije kako klince ne treba nikad kaznjavati, nego razgovarati sa njima o svemu - deca nikad nisu bila gora i nevaspitanija. Da me neko ne shvati pogresno, nisam ja pristalica batina, niti nekog drasticnog kaznjavanja, ali nekad se dete mora kazniti (npr. uskratiti mu nesto) da bi osetilo posledicu toga sto je uradilo. Ovako, ako mu se samo tupi, njemu ce na jedno uvo da udje, na drugo izadje i nikakav efekat se nece postici (mozda samo trenutni), a dete ce nastaviti da isprobava dokle moze da ide. Pa tako, dok se ne poubijaju po skolama...
[ Kosuth @ 26.04.2009. 18:34 ] @
Ajd,sad smo malo otišli van teme,ali samo da prokomentarišem ovo,@EmilijaV,jednom za mene divnom mišlju našeg čika Duška Radovića:"Roditelji,tucite decu čim primetite da liče na vas."
Deca u svom nestašluku,neposlušnosti,nevaspitanju,samo oponašaju nas starije i kao što su nas naši roditelji pogrešno vaspitali,u negiranju,tako i mi nastavljamo to isto po inerciji,jer ne znamo bolje,a ne znamo za to bolje zato što bi to"bolje" duboko zadrlo u naš roditeljski ego.
Ja ne bih tako olako odbacio razmišljanja i savete psihologa,pogotovu onih koji se bave dečjom psihologijom,jer ne zaboravimo da je psihologija jedna od najmlađih naučnih grana i da je u zadnje vreme zavidno uznapredovala,upravo u proučavanju ponašanja najmlađih uzrasta.
Greške u vaspitanju,učinjene od strane roditelja,a iz neznanja,nepopravljive su i stoga nije na odmet poslušati savet stručnih.
Kvalitetan psiholog nameće se spontano,jednostavno znate da je "on" taj...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|