[ musicmaster @ 25.04.2009. 01:03 ] @
Ljudi, ja sam opet reshio da se zenim.

Evo, ako mislite ovaj je "prsao" odjedared,
pogledajte ovaj link↓ i videtjete da sam se bash lepo izrazio pri kucanju naslova teme.

http://www.vidivodo.com/262185/guitar-solo

Traje oko 4 minuta.
I ne videh, i ne chuh josh,
da zensko ovo ume.
(do sad)
[ smars @ 25.04.2009. 01:35 ] @
A basistkinje, npr. Tal Wilkenfeld?

:)

http://www.youtube.com/watch?v=RDgkbLw4qkw

Pogledati/poslušati i ostalo od dotične mlade dame.

Poz
[ Igor Gajic @ 25.04.2009. 01:50 ] @
najsssssssssssssssssssssssssss
[ Catch 22 @ 25.04.2009. 02:10 ] @
Ana Popović
http://www.youtube.com/watch?v=VZ_Lbt3SBGA&feature=related

PS
Ona iz prvog snimka se nece bas 'leba najesti od sviranja gitare.
A bilo je lepo videti starog ludaka Jeff Beck-a sa ovom zenskom sto svira bas...
[ mserifov @ 25.04.2009. 07:57 ] @
Zelim sa njom da imam djecu.
[ Kosuth @ 25.04.2009. 07:57 ] @
Citat:
Ljudi, ja sam opet reshio da se zenim.

Otac mi je stalno govorio da:prvog čoveka koji se oženio,trebalo je obesiti!.

Pitao sam ga:dobro,a šta je onda trebalo da se uradi sa drugim?

Nije mi odgovorio i za taj odgovor biću uskraćen do kraja svog života....

I ja sad postavljam novo pitanje:šta treba uraditi sa onim koji ponovo hoće da se ženi?

Mada mi bolje "leži" vojvođanska tamburica,ne mogu a da me do fascinacije ne uplaši nesporan kvalitet i fizički i virtuozni ove mačkice.

Ona tako dobro svira i izgleda da, rešiš li ponovo da se "spotakneš" i to na nju,nećeš jednog dana znati kako da "igraš "kad ona "zasvira"...

glaj si posla....
[ zrachko @ 25.04.2009. 14:31 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=42uMk873TsU
[ musicmaster @ 25.04.2009. 16:23 ] @
@Kosuth

Citat:
Ona tako dobro svira i izgleda da, rešiš li ponovo da se "spotakneš" i to na nju,nećeš jednog dana znati kako da "igraš "kad ona "zasvira"...

glaj si posla....

A shto? :D
Sad sam pogledao njen profil sa linka.

Turkinja.
[ Kosuth @ 25.04.2009. 16:40 ] @
Ma,nema veze što je Turkinja,kompletna je i siguran sam da bi "razumela" sve jezike....

čini mi se da su "takve" krive što mi muškarci iznova i iznova pravimo ista sr*nja...
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2009. 00:22 ] @
Nista posebno, sto se sviranja tice - ali lepe tete, svakako ;)

Ovo je nesto pravo:

http://www.youtube.com/watch?v=-_f2xU_h02A&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=MNNbFkb0gBk&feature=related

Ova vec zna i da svira, i to vrlo ozbiljno ;)
[ milanche @ 26.04.2009. 08:16 ] @
Citat:
Nista posebno, sto se sviranja tice

Hmmmm, ne lici mi da si poslusao do kraja sta svira ova mala lepotica Turkinja sa pocetka teme.

Pogledaj deo oko 1:44 do kraja kao i ceo poslednji minut (negde od 0:60 do kraja).

Moze da bira rock band u kojem bi mogla da svira....sto se svirackog umeca tice (siguran sam da
je prosla kroz neki formalniji muzicki dril, tj. da joj elektricna gitara nije prvi instrument ili prva gitara
koju je uzela u ruke)....a sto se izgleda tice, ne znam ko je od mladjih muzicara ne bi zenio.

Fenomenalno.
[ Igor Gajic @ 26.04.2009. 10:11 ] @
@musicmaster

E izgleda da ces morati da pricekas sa tom svadbom. ;) Devojka ima tek 15 godina.

Zove se Yasmin Hofer i zivi i svira u Nemackoj.

http://www.myspace.com/yasissite
http://www.yasi-hofer.de/
[ kelja @ 26.04.2009. 10:15 ] @
E moj musicmasteru, ne znas ti sta je prava riba s gitarom...

Pogledaj ovu ljepoticu-srederku:

Ovde njena lepota i sofisticiranost (a o svirackom umecu i da ne govorimo) narocito dolaze do izrazaja:

http://www.greatkat.com/bloodsmall.swf

UPOZORENJE!!!
P.S. Deco, ne otvarajte ovo sami u tami, mozete se neprijatno iznenaditi!!!

A ne tu neke fensi klinke (i jos underage, sto kaze Igor), ovo je prava heavy kucka!!!

Vise informacija ovde:

http://www.greatkat.com/

Hahahahaahah...

I evo nesretnog Bumbarovog leta u jos jednoj nadahnutoj verziji:

http://www.youtube.com/watch?v=kSZigGuw3F8

[Ovu poruku je menjao kelja dana 26.04.2009. u 11:27 GMT+1]
[ ilija1 @ 26.04.2009. 13:23 ] @
E j*** ga sad... preterao si sa ovim...
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2009. 13:42 ] @
@milanche:
Citat:
Hmmmm, ne lici mi da si poslusao do kraja sta svira ova mala lepotica Turkinja sa pocetka teme.

Pogledaj deo oko 1:44 do kraja kao i ceo poslednji minut (negde od 0:60 do kraja).

Moze da bira rock band u kojem bi mogla da svira....sto se svirackog umeca tice (siguran sam da
je prosla kroz neki formalniji muzicki dril, tj. da joj elektricna gitara nije prvi instrument ili prva gitara
koju je uzela u ruke)

Elektricnu gitaru daleko je lakse svirati - potreban je daleko manji pritisak prstom da bi
dobio cist ton, isto tako - zbog kojekakvih efekata slobodno mozes dopustiti sebi i malo traljavije
sviranje (sloppy), i to ce se mnogo manje primetiti nego na klasicnoj - recimo ako ispustis neki
ton iz nekog fast-licka... drugo - tapping tehnike - (koje se cesto koriste za te "brze" deonice"),
mnoooogo je lakse uraditi na el. gitari, jer tamo samo treba pipnuti prstom, dok na klasicnoj moras
dobrano da udaris da bi taj ton zvucao kako treba. Znaci devojka svira dobro, ali kao sto rekoh nista spetakularno,
istina je da bi mogla da svira u vecini bendova, ali i "vecina" nije nista posebno - posebnih bendova ima jako malo ;)

Inace, predlazem svakom ko zeli da uci gitaru da krene lepo klasicnu gitaru, i da je dobro savlada
(najbolje kroz osn. i srednju muzicku bar), a onda ce mu sviranje el. gitare i ti "trikovi" na njoj koji
se cuju dobro, a zapravo su vrlo laki za izvodjenje, biti za'ebancija (zato se u zovu "guitar tricks")
[ kelja @ 26.04.2009. 13:57 ] @
E, Kernerl-1,
a sta mislis sta je lakse svirati: klasicnu gitaru ili violinu?

Sviranje klasicne gitare je ''teze'' zbog sviranja pratnje i melodije u isto vreme (ali to se moze i na elektricnoj, u sustini), i zbog zajebanijih melodijskih/ritmickih resenja u odnosu na rock.
Ne vidim zasto bi rock ili blues gitarista morao da svira prvo klasicnu gitaru?

Poenta - u pitanju su dva razlicita sveta, i jedno i drugo je tesko ili lako koliko se covek posveti tome.
El sam dobro odgovorijo?

[ damirh @ 26.04.2009. 14:04 ] @
Ana Vidovic...pa...svaka cast kako svira :))

offtopic: Ne slazem se bas sa tim da treba prvo akusticnu uciti, isto sto neki tvrde da svi treba da uce da voze auto na nekom zastavinom vozilu iako ce kasnije da voze "pravi auto" :D
Isto je i sa gitarom, sta ces se njakati sa akustarom koja stvarno zna biti mnogo teza od elektricne ako hoces da sviras samo elektriku?
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2009. 14:05 ] @
Violinu ne sviram, tako da za to stvarno ne znam - drzao sam je jedno 2 puta u zivotu u ruci... :)

Pa vidi - "njakanje sa akustarom" bih preporucio svakome da prodje.
Mada, istina je da nije nuzno - i sviranje akustare i elektricne jesu dva donekle razlicita sveta.

A evo zasto njakanje - ako od starta drzis pogresno gitaru, pogresno postavljas desnu ruku,
pogresno drzis levu ruku (palac na vratu nazad i prste ispred pragova), ti ces mozda dobro svirati,
ali ce tvoj "plafon" uvek biti vezan za cinjenicu da nisi krenuo da ucis kako treba. Jednostavno,
ogranicices sebe - jer onaj koji od pocetka ucenja svira pravilno, moci ce kasnije sa lakocom da
izvede neke stvari koje ti mozes da sanjas jer ti traljava tehnika sa kojom si krenuo i u koju si
duboko zaglibio stavlja limite na ono sto mozes da odsviras. Zato mislim da je pametno
kernuti sa muz. skolom - osnovnu, i srednju, jer ce ti to dati jako lepu teorijsko - prakticnu
osnovu, a onda dalje... sta oces. Naravno, ako krenes da ucis el. gitaru samo, i imas DOBROG
ucitelja, izbeci ces probleme sa losom tehnikom, drzanjem... itd. - i zato je jako bitno ko te uci da sviras.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 26.04.2009. u 15:16 GMT+1]
[ kelja @ 26.04.2009. 14:06 ] @
Ja sam cuo da je violinu teze svirati, nema cak ni pragove.

P.S. Kapiras sta 'ocu da kazem...
[ chupcko @ 26.04.2009. 14:07 ] @
I ako hocete bas da svirate tesku gitaru, nemojte klasicnu sa najlonom, lepo uzmite neku gitane gitaru (67 cm naspram 65) 0.011 zice.

http://www.youtube.com/watch?v=J_pfmrj0rxc (jeste da nije zensko :PPPP ).

A kako sto rece kernel-1, na elektricnoj dignes kompresor, dignes overdrajv, dilej, horus i sve zvuci "lepo".
[ damirh @ 26.04.2009. 14:07 ] @
Da, za violinu je potreban sluh a gitaru mozes "nastrebati" :)
[ Igor Gajic @ 26.04.2009. 14:08 ] @
@Kernel-1
Mala je sticenica Steve Vai-a i naucice od njega daleko daleko vise nego sto bi naucila u nekoj skoli...
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2009. 14:22 ] @
Da, violina nema pragove i to je otezavajuca okolnost, mada i nije toliko,
jer od samog pocetka sviras bez pragova (tu igraju ulogu sluh i motorno pamcenje),
tako da se na to odmah navikavas. Naravno, da meni neko sada da gitaru bez pragova
da sviram, usro bi se - mogao bih naci ton po sluhu, ali prosto nemam motoriku uvezbanu
za takav instrument.

@Igor - ni manje ni vise :)
[ kelja @ 26.04.2009. 14:28 ] @
Citat:
A evo zasto njakanje - ako od starta drzis pogresno gitaru, pogresno postavljas desnu ruku,
pogresno drzis levu ruku (palac na vratu nazad i prste ispred pragova), ti ces mozda dobro svirati,
ali ce tvoj "plafon" uvek biti vezan za cinjenicu da nisi krenuo da ucis kako treba. Jednostavno,
ogranicices sebe - jer onaj koji od pocetka ucenja svira pravilno, moci ce kasnije sa lakocom da
izvede neke stvari koje ti mozes da sanjas jer ti traljava tehnika sa kojom si krenuo i u koju si
duboko zaglibio stavlja limite na ono sto mozes da odsviras. Zato mislim da je pametno
kernuti sa muz. skolom - osnovnu, i srednju, jer ce ti to dati jako lepu teorijsko - prakticnu
osnovu, a onda dalje... sta oces. Naravno, ako krenes da ucis el. gitaru samo, i imas DOBROG
ucitelja, izbeci ces probleme sa losom tehnikom, drzanjem... itd. - i zato je jako bitno ko te uci da sviras.

Hm... da...

Pogledaj kako palcinu drze (ili su drzali) najveci rock-gitaristi: SRV, Jeff Beck, Hendras, i gomila drugih, iz te nesrederske varijante...
Zapravo, i samo njihovo drzanje gitare je vrlo ''nepravilno'' (kako ono ide - civije u visini ociju, naslonjena na levu nogu, noga na nekoj stolicici, podlozi...)
Ako drzis ruku ''pravilno'', ''skolski'', NEMA sanse da picis bendinge i vibrata onako kako bog zapoveda, a u bendingu i vibratu je dusa sviranja elektricne gitare...

I tako, ne verujem da ovaj offtopic ima previse smisla...
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2009. 14:42 ] @
@kelja - razumem sta hoces da kazes - slazem se.

Medjutim, koliko god cudno zvucalo, ti stariji gitaristi (da, i Hendrix) su "slabiji" od danasnjih (namerno je pod navodnicima!).
Recimo ko se bavi sahom, vrlo dobro zna da recimo mnoge od Kapablankinih partija, iako veoma
"lepe na oko" su izrazito slabe, tj. tokom partije su obe strane vukle poteze vise puta koje bi
omogucile preokret. Dok recimo danasnje partije Karpova, Kasparova i ekipe, su toliko jake
da tu vise nema nikakve lepote u tim partijama.

To ti je ta filozofija - a posto muzika pre svega cilja na osecanja - ja se mogu sloziti sa tobom
da su ti stari gitaristi dobri.

Ja sam pricao o cisto tehnickom pristupu, i o cinjenici da Steve Vai ne moze ni blizu da izvede ono
sto moze Paco De Lucia. O tome sam pricao.

Pogledaj ovo: http://www.youtube.com/watch?v=9cadbYIzhqQ&feature=related

Poslusaj koliko traljavo zvuce tonovi ovde (2:47), a onda poslusaj deo koji svira Paco
(koji pri tome ne koristi trzalicu) (3:22, recimo) - i uporedi - tehnika cini cuda...

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 26.04.2009. u 16:01 GMT+1]
[ ventura @ 26.04.2009. 14:59 ] @
To su sve amateri, ovom klincu ne treba nikakav instrument da bi odsvirao pesmu :)

http://www.youtube.com/watch?v=fmpJmUdoVdM
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2009. 15:06 ] @
^ dobaaar! :)
[ Bojan Basic @ 26.04.2009. 15:28 ] @
Citat:
Kernel-1:
Recimo ko se bavi sahom, vrlo dobro zna da recimo mnoge od Kapablankinih partija, iako veoma
"lepe na oko" su izrazito slabe, tj. tokom partije su obe strane vukle poteze vise puta koje bi
omogucile preokret.

Baš si siguran da misliš na Kapablanku, nisi ga pomešao s nekim? Kapablankin stil bio je zasnovan na veoma „čvrstoj“ igri, na hvatanju za mikroskopske prednosti koje do kraja partije polako povećava — upravo sasvim suprotno od ovoga što si naveo.
[ kelja @ 26.04.2009. 15:34 ] @
Citat:
Poslusaj koliko traljavo zvuce tonovi ovde (2:47), a onda poslusaj deo koji svira Paco
(koji pri tome ne koristi trzalicu) (3:22, recimo) - i uporedi - tehnika cini cuda...

Pritom, Pako je flamenko gitaros, sto znaci da NIJE imao klasicno obrazovanje...

Ne bih rekao da je ovo sto Di Meola radi traljavo, ima taj njegov priguseni alternate picking neko posebno ime, zaboravio sam, to je jedna od njegovih signature fora...

Uzgred, Pako je izjavio da se uplasio kad su ga ova dvojica zvali da svira sa njima, jer ne zna da improvizuje. (Ako poslusas solaze u ovom triju, Pakove jesu opake, i sjajno zvuce - udarac prstom je jaci i zvonkiji, sto jes' jes', al' Mc Laughlinove su muzicki daleko zajebanije, slozenije, bogatije, jazzerskije, slozices se?)

Mislim da je ovde McLaughlin najludji, i brzinski, i tehnicki i idejno, mada nije svirao klasiku nikad. (mozda i jeste nemam pojma, al' to nikad nisam video/cuo)

Da, naravno, gledano cisto tehnicki, standardi virtuoziteta su podignuti u odnosu na staru gardu, danas klinci-srederi (na YT ih je gomila) sa 16 cepaju Satrijanija bez problema, tu negde u dvadesetoj apsolviraju Gilberta, a onda ne znam sta rade...
Predju na jazz, i guess...
[ timotic @ 26.04.2009. 15:46 ] @
Citat:
ventura: To su sve amateri, ovom klincu ne treba nikakav instrument da bi odsvirao pesmu :)

http://www.youtube.com/watch?v=fmpJmUdoVdM

Ovaj je bolji: http://www.youtube.com/watch?v=nst3FNyCA7Q

[ Srđan Pavlović @ 26.04.2009. 15:51 ] @
@ Bojan - moguce, pomesao sam verovatno. Uglavnom, neki igrac iz 1800.. i neke... jako lepe partije na oko, ali slabe sa danasnjeg gledista.

Ok, mozda je Di Meola bas tako zamislio da svira (da to priguseno sviranje moze se podvesti
pod jednu od tehnika sviranja) - ali sigurno znas da je to mnogo lakse,
tj da je izrazito tesko svirati brzo na klasicnoj gitari a da se SVAKI ton cuje kako treba.
Naravno, sva trojica dobro sviraju, ali je Paco moj favorit :)
To sto je Paco rekao nesto o drugoj dvojici je izraz njegove skromnosti, pre svega ;)

A to da on ne zna da improvizuje... ne bih rekao :) Svako ko nauci da "prolazi" dobro
kroz nekoliko skala (ako nista bar dur, mol, bluz skale, ...) improvizuje bez vecih problema - pa vecina
solaza koje slusas su samo brzi prolasci kroz manje-vise standardne skale - zato puno cenim dzez - jer su
tamo prelasci vrlo cesti i varijacije mnogo vece i "cudnije", mogo ga je manje "dosadno" slusati nego
neki rock ili standard blues gde vec unapred znam kako ce da se razresi koji akord, skala, ....
kao tipican lagani holivudski film gde posle 10 minuta gledanja mozes tacno da kazes kako ce se zavrsiti,
tj, kako ce ko proci na kraju (sa mogucnoscu greske od 3% :) )

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 26.04.2009. u 17:09 GMT+1]
[ musicmaster @ 26.04.2009. 17:19 ] @
@Kernel-1

Mislim da si malkice pogreshio kod uporedjivanja nekakve tezine sviranja.

Kao prvo, kod nas ljudi uglavnom probaju neku tarabetinu koja ima vrat kao skiju (akustichna gitara).
Iskrivljen i shtimuje do tretjeg praga.
O oktavama da ne govorim. Takvi jadni instrumenti i ne spadaju nigde.
To je djubre.

Kada probash posle toga da odsvirash neki ton na nekoj elektrichnoj gitari,
pa makar to bila i Kremona ili Jolana ili josh grdje, Aria ili Melodija sa flojdom od 120 ojra,
koja ima [@chupko] ne 0.011 ili 0.010, nego 0.9 ili 0.10 ili 0.11 ili chak 0.12!![/@chupko]
(0.11 trenutno drzim na mojoj dzitri, i to je duuuubooookooooo)
bitje melema za dushu zbog prstiju samo tako.

Kvalitetne akustichne gitare (ne govorim o nekoj nedostiznoj ceni) traze od vlasnika,
ama bash istu "silu" pritiska na pragovima kao i bilo koja "normalna" (Ibanez od 300 ojra, npr.) el.gitara sa opushtenijim zicama,
ili dubljim shtimom.

@Kelja

Ne hvala, prijatelju.
Isuvishe me podsetja na bivshu zenu.
Nije ona muzichar, ali liche.
Bez shminke.
Mislim na glavu.

Hvala za preporuku,
u svakom sluchaju.
Dobra je, ali ne za zenidbu...

@Igor Gajić

Eto ti sad.....
A ja prochitao sa profila gde je postovala performans,
da je turkinja iz Istambula i da ima 29 godina.
Lazuuuuu, majku im nji'ovu.... :)

Evo → http://www.vidivodo.com/kanal/505508/istasy10

Ili je to njen stariji brat postavio snimak na svoj account,
zbog uznemiravanja i slichno... :(

Mislim, ako to lepo stvorenje ima samo 15 godina....
Pa gdi sam ja ondak sa mojim trash prangijanjem ?!?
- NEPRAVDA BRE! :P

Ti se vezbash, akash, svirkash 20 godina, komponujesh neshto, kenjash,
kao dobar si ovo, ono.... Medjutim, izdjipnu neko devojche od negde,
sa 15 godina i ni manje ni vishe igra se sa arpedjom kao ja sa Enter Sandmanom...
Napredne generacije....

Kao ovaj freak shto svira Super Mario melodiju sa chak 2 gitare odjednom.
Vanzemaljac.
100%

E za ovog tek kazem AAAAAAAAAAUUUUUUUUU! (al' ne bi da ga ozenim, ne plashite se...)

PS: kladim se da je ovaj ujedno i klavijaturista,
ili je nekada svirao klavir, shta ja znam...
[ kelja @ 26.04.2009. 17:55 ] @
Citat:
A to da on ne zna da improvizuje... ne bih rekao Svako ko nauci da "prolazi" dobro
kroz nekoliko skala (ako nista bar dur, mol, bluz skale, ...) improvizuje bez vecih problema - pa vecina
solaza koje slusas su samo brzi prolasci kroz manje-vise standardne skale

Pa, vecina solaza neinventivnih gitarista verovatno... (Ali ima dosta i onih drugih, je li)

Iskreno, ne bih rekao da je improvizacija laka stvar. Upravo suprotno, dobra improvizacija je umetnos'.
Pocevsi od blues improvizacije (koja se smatra lakom, a onda u stvari shvatas koliko je gadno i tesko uciniti zanimljivim 2-3 minuta na podlozi i-IV-V i blues skalama)...

Pa i neki od najvecih (rok) gitarista danasnjice NISU improvizatori (Satrijani recimo, kog neobicno volim, svira VRLO SLICNO i na albumima i na koncertima, ne improvizuje uglavnom, sve te solaze su prethodno smisljene, snimljene, na koncertima reprodukovane)

A u jazzu nije samo fazon u improvizaciji pri soliranju, tamo se improvizuje i harmonija (supstituti i ''medjuakordi'', kako da ih nazovem?). To je jos zajebanije.
Takodje, u jazzu se cesto koriste iste skale kao i u drugim vrstama muzike, ali u interesantnim kontekstima. Recimo, opicis pentatonsku A mol skalu na Dm7 podlozi, i WOW!
Ili u jednom pasazu prodjes kroz 3-4 skale i malo hromatike, i ne pogresis... E, to je poso, u pravu si.
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2009. 17:56 ] @
Video sam ranije ovoga sa tapingom, stvarno je dobar.
Pogledajte i Andy McKee-ja, odusevicete se, verujem.
Originalan stil i izuzetne melodije.

@musicmaster - poredimo gitare istog ili pribliznog kvaliteta - recimo neki original el. Gibson i recimo Takamine LTD akustara,
obe izuzetno kvalitetne i skupe, i nemoj mi reci da nije teze svirati akustaru. Ono sto si mozda zaboravio je da kod el. gitare
zicu pipnes i imas glasan zvuk jer pojacanje odradjuje pojacalo, dok kod akustare ako oces glasan zvuk moras da opicis po zici dobro.
Isto tako taping - kod el. samo pipnes zicu, kod akustare moras da UDARIS.

@kelja - sposobnost improvizacije vise lezi u samoj kreativnosti muzicara (naravno i dobra tehnika dobro dodje),
i u njegovoj "originalnosti" da se izrazi kroz instrument. Recimo BB King i Clapton ne sviraju tehnicki zahtevne
solaze (najcesce), ali ih ipak nesto izdvaja od gomile drugih koji su tehnicki u mnogo visem rangu od njih.

Dok recimo Petrucci ima odlicnu tehniku, ali nekako... ne svira bas sa "dusom"... (poslusajte Glasgow Kiss od njega)

Citat:
Upravo suprotno, dobra improvizacija je umetnos'.

Naravno. Samo onome ko skale drzi u malom prstu, a pri tome ima 2 grama smisla za improvizacije,
to nece biti toliko tesko.
[ musicmaster @ 26.04.2009. 18:04 ] @
@Kernel-1

Isto je, verovao ili ne.
Ako prichamo o "instrumentima".

Petrucci je profesor.
On je taj koji uchi druge.
Kao i Paul Gilbert.

To je grupa ljudi koja je na samom vrhu.
I sviraju sve - "jadni".... hehe.
Ali vole rock and heavy.

A ako tjemo o sviranju iz dushe,
eee,,,,.... bio jednom jedan ludjak...

I zvao se Dimebag Darell...
Bivshi gitarista Pantere.

Nek' mu je laka zemlja.

Kernel-1, pogledaj mu prste dok solira (kako ih drzi),
bash si to pominjao, ono - pravilno! ;)

[Ovu poruku je menjao musicmaster dana 26.04.2009. u 19:15 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao musicmaster dana 26.04.2009. u 19:16 GMT+1]
[ Odin D. @ 26.04.2009. 18:26 ] @
Kad sam ja bio u pubertetu i sviruckao gitaru nisam pravio razliku izmedju muzike i efektiranja, tj. razno-raznih trikova, te sam mislio da su neki "virtuozi" na gitari sto odsviraju 30 tonova u sekundi kao neki muzicari.
No, kasnije sam spoznao da je muzika ipak nesto drugo, a da su razno-razni hevi-metalci, speed-metalci, dead-trash-mega-sega-playstation2-hip-hop-ping-pong i slicni "virtuozi" samo nesto sto se moze slusati samo u nekom odredjenom (mentalnom) uzrastu i cija se popularnost bazira na odgovaranju na neke druge potrebe, a ne iskljucivo na muzicke.
Pravu muziku ipak mozes slusati citav zivot.

http://www.youtube.com/watch?v=nwVqAnySjVY

http://www.youtube.com/watch?v=w8LL1x6J2rU&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=KGC_8-YE5Tk
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2009. 18:27 ] @
Covek cepa jedan te isti (manje vise) rif kroz celu "pesmu" (boza i limunada),
to sto skace i mlati po sceni daje dramu scenskom nastupu.

Ok, ima nesto malo solaze, ali je distorzija takva da ce sve zive greske
i trapavo odsvirane note da mu pokrije - prosto - izabrao si lep primer
scenskog nastupa i sviranja sa dusom (vidi se da ceovek "prozivljava to sto svira)
- ali vrlo los primer pokazivanja i vrhunske tehnike u isto vreme ;)

Poslusaj Andy-ja (jes' da nije iz te metal price), ali kod njega su i tehnika i osecaj za muziku na istom mestu.

Metallica ima jako dobre rifove kad smo kod toga, oni su kraljevi upotrebe rifova.

Citat:
...i slicni "virtuozi" samo nesto sto se moze slusati samo u nekom odredjenom (mentalnom) uzrastu i cija se popularnost bazira na odgovaranju na neke druge potrebe, a ne iskljucivo na muzicke.

Upravo tako. Trikovi su interesantni, ali kada postanu sami sebi cilj, onda to ne valja.
Ali dobro, muziku svako i dozivljava razlicito, pa je zato oko tog aspekta price rasprava bezveze.
[ ilija1 @ 26.04.2009. 18:31 ] @
Izvinite (sa svim poštovanjem) ali ajmo se mi vratit devojkama...
Ako imate još koji link na raspolaganju... hvala.
[ milanche @ 26.04.2009. 20:04 ] @
Citat:
ilija1: Izvinite (sa svim poštovanjem) ali ajmo se mi vratit devojkama...
Ako imate još koji link na raspolaganju... hvala.

Evo, jos samo malo...

@Kernel-1

Procenjivanje i poredjenje muzicara je malo kilav posao, iz prostog razloga sto muzika nije jednodimenzionalna
disciplina.

Paco jeste izuzetan tip. U Beogradu je bio gomilu puta, slusao sam ga jedno 3 puta sigurno na koncertu,
gostovao je na nasoj TV mnogo puta. Njegov duet sa bratom (dve flamenko gitare) je (potpisujem) zvucao
punije i mocnije nego onih N mandrila iz Gipsy Kings koji sinhrono strumm-uju gitare i prodaju spanjolade
ljudima bez muzicke proslosti.

Ipak, postoji drugi kriterijum - sta je sve taj covek svirao. Pako celog zivota nije nista drugo nego vrhunski
flamenco gitarista (...nista drugo...sitnica...), verovatno najverodostojniji izdanak discipline koja postoji
poslednjih nekoliko stotina godina, i u kojoj je pracenje tradicije pola posla. Harmonska inventivnost -
gotovo ravna nuli - frigijski obrt na sve strane, kolori - gotovo svugde isti, emocija - gotovo uvek isti izbor,
ili ekstaticna razbacanost fieste ili mutni plivajuci izlazak iz patnje, i to je to.

Ako uporedis sa svime time gomilu drugih ljudi, doci ces do poredjenja koja nisu pohvalna za Paka:

John Mc. Laughlin je bio vodeca figura u nekoliko disciplina (jazz rock, upotreba modalne improvizacije, od kojih
teoreticari nekoliko sintetickih modusa smatraju originalno njegovim, i smatraju ga posle Coltrane-a najinventivnijim
u toj disciplini), upotreba gitarskih sintisajzera), a odsvirao je izuzetne partije kako sa umetnicima zapada (Miles,
Corea, noviji Mahavisnu) tako i sa indijskim muzicarima u Shakti-ju. Podjednako ubedljiv i revolucionaran u svim
muzickim izrazima u kojima je ucestvovao, i na svim instrumentima (akusticna gitara, elektricna gitara, guitar synth).

Dalje, Alan Holdsworth - covek koji u svetu harmonije i sola vlada beztezinskim stanjem - dok drugi hodaju,
on leti kao ptica, gde god mu padne na pamet, i sve zvuci izuzetno. Izuzetna tehnika, izuzetna izrazajnost, sve
potpuno novo, prosirenje muzickog jezika, otvaranje novih horizonata, i to na nacin koji apsolutno niko pre njega
(a malo ko posle) nije radio.

Dalje, Pat Metheny - ne samo izuzetan gitarista (opet: na svim gitarama), nego muzicki najveci duh i dusa,
u necemu sto se ne meri kilometrazom prstiju na vratu, covek koji je budjavom gulasu rok muzike dodao vitamine i
sokove osecajnosti, doneo vrednost tisini umesto bucnosti, i potpuno novu kulturu tona i novu kulturu aranzmana.

Dakle, ako meris samo tehniku - tehnicara koliko hoces. Ana Vidovic je koncertni gitarista vec duze vremena, ni
bolja ni losija od gomile bezimenih daktilografa klasicne muzike, kakvi se u poslednje vreme stancuju bez problema
na svim stranama sveta, narocito na dalekom istoku, gde mozes cuti i japance i korejance koji sviraju apsolutno
pedantno sve sta moze da ti padne na pamet, od klasike do jazz standarda,...sve sto se moze nauciti po knjizi i
po notama. Izuzetne klasicare mozes cuti i po ulicama, sreo sam nekoliko njih koji su uzimali sve moguce nagrade
na gitarskim takmicenjima, uzimali master class kod Segovije, Julian Bream-a, i gde sve ne, a opet - nista se ne
razlikuju od sledeceg istog takvog muzicara.

Na zalost - inventivnosti je malo.

Sto se ove male turkinje tice, prvo zvuci perfektno, bez obzira koliko su to jeftini trikovi, drugo pokretljivost prstiju
je izuzetna (sto mi strasno lici na to da je predhodno svirala neki gudacki instrument, violinu pre svega, jer joj leva
ruka izgleda daleko spretnija nego desna), sve to sa samo 15 godina. Iako stoji to sto pricas - da je daleko teze
zvucati cisto na akusticnoj gitari, u slucaju ove devojcice imam vrlo malo sumnje da bi zvucala kvalitetno na bilo
kojoj gitari. Ono sto se kod nje vidi odmah - to je da je muzicka licnost pre svega, koja ima jako siroku i dugacku
aveniju napretka pred sobom.

[Ovu poruku je menjao milanche dana 26.04.2009. u 21:18 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2009. 20:04 ] @
Evo, jos ovo, pa se vracamo devojkama :D - http://www.youtube.com/watch?v=Kp4K-DLv4oQ&feature=related
[ kelja @ 26.04.2009. 20:25 ] @
@milanche, da li sinteticki modus znaci ovo:
Citat:
Ili u jednom pasazu prodjes kroz 3-4 skale i malo hromatike
cega kod Mc Laughlina ima napretek?

A glede inventivnosti, hvala bogu da delimo isti univerzum sa ovim covekom:

http://www.youtube.com/watch?v=reuK2msTzec

Zato volim elektricnu gitaru, ovo se NE MOZE svirati na akusticnoj.

Uzgred, opak je ovaj Rosenberg. Bio je nedavno u NS (kao i sam Rozenberg uostalom, pre godinu-dve) jos jedan iz te skole - Angelo Debarre, to je isto dzipsi sving djangoliki ubica...
[ milanche @ 26.04.2009. 20:39 ] @
Gde nadje Jeff Beck-a ? U sedmom osnovne sam vrteo njegov "Wired' album do besvesti.

Citat:
@milanche, da li sinteticki modus znaci ovo:
Citat:
Ili u jednom pasazu prodjes kroz 3-4 skale i malo hromatike

Ne, znaci nesto drugo. Na boljim jazz akademijama se uce noviji modusi, svojevremeno
sam imao notne zapise tih modusa, od kojih se secam da su bar dva bili zapisani kao
McLaughlin-ovi.

E sad, dekompozicijom na sastavne delove sve mozes da svedes na 3-4 skale i malo hromatike.
[ chupcko @ 26.04.2009. 20:54 ] @
A da, Rosenberg trio je bio 3 puta u srbiji, a mozda i vise, bio je i Bireli Lagrene.

Ako vas zanima nesto o gipsy jazzu, eto da vas obavestim da ovde doalzi covek koji dosta zna o tome :).

Apropro 0.011 zica, na gitane gitarama koje imaju skalu od 67 cm, 0.011 zice su kao recimo 0.013 na fenderu :).

E sada malo o odnosu akusticna elektricna. Cisto za one koji to ne shvataju, elektricna ima mnogo vise mogucnosti bojenja zvuka, a samim tim se mogu teze primetiti greske u sviranju. Svako ko zna da svira i probao je neki malo jaci gutarski procesor zna o cemu pricam.

Eto recimo kao sto jednom rekoh: stavi kompresor, neki overdrajv, dilej i horus i sve sto uradis ce lepo zvucati :).

Naravno mogu i na akusticnu da se nakace efekti, ali recimo rosenbergovi to ne rade :).

Za vas koji se lozite na tehniku:

http://www.youtube.com/watch?v=0R145MXyUJU&feature=related

Upozorenje: balalajka ima 3 zice od kojih dve su unisono (A, E, E). I da, ne svira se trzalicom :).

P.S. Jeff Beck je ipak jedinstven :).
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2009. 20:57 ] @
@milanche - nemam nista protiv Lauhlina, da me ne razumes pogresno.
Ja sam samo pricao o tehnici, a tehnika je samo jedno sredstvo u muzici.
Vidi se da je njegova ljubav usmerena ka "Western ozvucenim" gitarama,
dok je Paco "strucnjak" za klasicnu gitaru. Ono sto je bitno je da su zajedno
u stanju da odsviraju neki mediteranian sundance, koji zvuci fenomenalno,
jer svaki od njih lepo uklapa u celinu ono sto najbolje zna.

@chupko - odlican je Aleksei - i kod njega nije samo tehnika... to se vrlo lepo vidi.
[ chupcko @ 26.04.2009. 20:59 ] @
A da zaboravih drugog najboljeg jazz gitaristu (cirkuzanta) posle pat-a: Stanley Jordana :).

http://www.youtube.com/watch?v=OHZTyfKseZE

Naravno, ovo je koncert iz (mislim) 1988-e.
[ Catch 22 @ 26.04.2009. 21:04 ] @
Citat:
milanche: Gde nadje Jeff Beck-a ? U sedmom osnovne sam vrteo njegov "Wired' album do besvesti...

Pitaj svog ćaleta (ili dedu ?), možda se seća da je kao tinejdžer (1965) slušao Jeff Becka dok je svirao u Yardbirds:
http://www.youtube.com/watch?v=7i5oJlV-iCs&feature=related

Ili scena iz kultnog filma iz 1966 Blow Up - Michelangelo Antonioni (Original Trailer) kada je Jeff Beck izlomio gitaru na sceni...

Beck's Bollero (1966) - Jeff Beck & Jimmy Page

[ chupcko @ 26.04.2009. 21:07 ] @
Pa da, mislim sada ima toliko starter kompleta, toliko upustava za sviranje, tablatura, programa za usporavanje, za pustanje muzike, za eliminaciju gitare iz snimka... pa samo sledeci upustva mozes da ponovis sve sto je neko odsvirao :).

Mada ja ne volim ljude midi-sekvencere :).

Dakle Aleksej je pokazao sve forice na koje se loze razni gitaristi, ali sve to na akusticnom instrumentu sa samo 3 zice :).
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2009. 21:07 ] @
@chupko - ono sto Stenli svira je perverzno dobro! :)
[ chupcko @ 26.04.2009. 21:15 ] @
Pa stanley je uvek bio na tadasnjim listama drugi jazz gitarista sveta :)
prvi je bio Pat Metheny :)

A on je takoreci izmislio taj nacin sviranja, ali posle nekog vremena ga smatras cirkuzantom :(.

Ali nije zensko, pa da se neko primi :).
[ musicmaster @ 26.04.2009. 21:31 ] @
@Kernel-1

A ne, ono se teshko moze oprostiti....
Da tako uvredish pokojnog Dimebag-a...
nekad mnogo loodog Amera...
koji je UBITACHNO dobro svirao,
svakog muzichkog sekunda, na sceni... (bez zezanja)

Zato su ga i ubili,
jer je bio ubitachan.

:P

Uvek je tesho bilo voditi diskusiju o muzici,
pogotovo ako se tu nalaze oni koji vezbaju ili tek pochinju da vezbaju,
oni koji je samo slushaju i oni koji sviraju/tezgare za kintu i oni koji komponuju,
ili i komponuju i svirkaju za kintu.

Ali, pazi kad se mnogo slazem sa tobom u vezi Paka i njegovog "shablona".
bez shkole.

To je jedna veoma prosta tehnika koja zahteva vrlo malo filozofije.
Nema zavijanja zica.
Toliko. :)

Na netu danas imate 100.000 sajtova gde lepo pishe,
koji je koji akord, kako idu tonovi, bla, bla, bla
Za sve instrumente, ne samo za dzitru, naravno.

Znachi, ako vam je mozak uprzen na 100 celzijusa,
pa mozete da redjate perfektno chiste tonove kao iz rukava,
dokle god vam se ne prispava,
vi ste Jazzer.
Ja to ne mogu.

Shta dalje sa zenskim svetom,... ne razumem..?
Ja sam izrazio svoje odushevljenje.
(sram da vas bude, zezate me da ima 15 godina...)
:D

Da chujem shta bi ste vi odmah zenili?
Oni koji nisu u braku, recimo.
Prezentujte malo.
[ Igor Gajic @ 26.04.2009. 21:36 ] @
Citat:

(sram da vas bude, zezate me da ima 15 godina...)

Ja bi se strpio jos tri godine
[ musicmaster @ 26.04.2009. 21:43 ] @
Pa ne bih ja odmah to u krevet....
Prvo da pokupim neku foru,
na gitari...

Nishta vishe od toga...
[ chupcko @ 26.04.2009. 21:57 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=2tGieanN5JQ

Eto vam devojka, jebala vas devojka, da izginemo svi zbog devojke.

http://www.youtube.com/watch?v=VBRVRwZwjfI

P.S. Zaboravili ste http://www.jenniferbatten.com/ (koja je svirala beloj zeni majkl djeksonu) a bogami i sa gore spomenutim Jeff-om.
[ kelja @ 26.04.2009. 22:24 ] @
Citat:
Gde nadje Jeff Beck-a ? U sedmom osnovne sam vrteo njegov "Wired' album do besvesti.

Ne razumem, to je muzika za osnovnu skolu, ili?

[ milanche @ 27.04.2009. 08:06 ] @
Ma ne, nego sam ga nekako zaboravio, a u ono vreme mi je bio zesci putokaz u smeru virtuoznosti
na bilo kom instrumentu...mozda sam trebao da kazem bolje 'jooooj, dje me naaadje'...preciznije bi
opisao sta sam pomislio.

Evo malo snimaka rano preminule Emmily Remler (za sebe govorila da je jevrejska devojka sa dusom
starog crnca):

http://www.youtube.com/watch?v=gPUxdhwjKps
http://www.youtube.com/watch?v=wJYqqA1U0mc&feature=related
....itd

Negde osamdesetih je bila na naslovnim stranama Down Beat magazina.

A evo vam i carice licnog izraza na gitari - Joni Mitchell, koncertno izvodjenje u Santa Barbari albuma
Shadows and Light na kojoj je okupljena najjaca jazz ekipa ikada (Metheny, Lyle Mays, Jaco Pastorius,
Michael Brecker, Don Alias) :

http://www.youtube.com/watch?v=H3c-i9mUowo
....(ima na YouTube jos 15-tak numera sa istog albuma)

I da ne zaboravim karipsku bombonicu iz kasnih sedamdesetih - Joan Armatrading (kompozitor, tekstopisac
i pomalo gitarista) :

http://www.youtube.com/watch?v=8XqiAvMtJ_8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=H3c-i9mUowo
[ kelja @ 27.04.2009. 08:18 ] @
E to vec moze. :)
Odlican je Jeff, odlican. Ja sam ga prekasno otkrio, priznajem.
[ milanche @ 27.04.2009. 08:25 ] @
...a sto se tice kalabaluka na balalajki ne moramo da potezemo sve do Rusije, moze malo i do Sapca
i brace Jovanovica, u Parizu i okolini nekada poznatih kao Les Tziganes Ivanovitch:

http://www.youtube.com/watch?v=W8TveEf2a68&feature=related
[ kelja @ 27.04.2009. 09:06 ] @
U, ovaj Cardas koji si linkovao je mnogo fin za prste. :)

Al' dzaba, meni se ta muzika ne svidja. :( Mislim, isto ko i Tico Tico, opaka vezba za prste, al' mnogo ljigava kompozicija, jbg)

[ Srđan Pavlović @ 27.04.2009. 11:00 ] @
Svaka cast na izboru momci...

Let the ol' days roll... ;)

http://www.youtube.com/watch?v=3sAO3geoENg

http://www.youtube.com/watch?v=awdoWF0V3oU&feature=related

- Brad Davis i jedna stara dama ;)
[ acaradio @ 27.04.2009. 11:55 ] @
kad smo vec kod stare skole...majstor string-bendinga - Jerry Donahue:
http://www.youtube.com/watch?v=YdUu5ohPAuA&fmt=18
[ kelja @ 27.04.2009. 18:42 ] @
A, za ovog sam cuo od milancheta prvi put, priznajem (fala, milanche). Kakav inovator, kakav muzicar. Steta sto je u kantri vodama. :)
[ musicmaster @ 28.04.2009. 01:55 ] @
Chupko, a zashto uvek stavljash jednu nulu vishka?
Umesto 0.11, ti pishesh 0.011... :)

Ok'le ti to?
[ chupcko @ 28.04.2009. 08:26 ] @
Zato sto zice popularno nazvane 11 su 0.011 inca ili po srpski : 0.02794 cm ili 0.2794 mm

Da su kao sto ti mislis 0.11 inca to bi po srpskom bilo 2.794 mm (sto je i ovako na oko predebelo i za najdeblju zicu :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Guitar_strings
[ musicmaster @ 28.04.2009. 09:08 ] @
Jes bre, gle stvarno, moja greshka...
:P

Na pakovanju uvek pishe .011 ili .09 bez prve nule...
Iz navike se u glavi stvori tachka, ne ispred nego medj' brojkama...

Citat:
Zato sto zice popularno nazvane 11 su 0.011 inca ili po srpski : 0.02794 cm ili 0.2794 mm

Hmm, da. Kad ih kupujem obichno kazem,
daj mi ove "desetke" ili "jedanestice" (ako ih ima)...

eee, blago meni, od mene samog,
ponekad...
[ Srđan Pavlović @ 28.04.2009. 14:55 ] @
ja kazem daj mi one debele ko svinja, al ne one za pecanje
[ musicmaster @ 28.04.2009. 18:21 ] @
Citat:
Kernel-1: ja kazem daj mi one debele ko svinja, al ne one za pecanje

I oni te onda poshalju u elektro shop preko puta da pazarsh kablove...
Pa da...
[ Srđan Pavlović @ 28.04.2009. 22:37 ] @
Joj ne znam, moze i kablovi, samo da ne gledam najlon :D

Nego da ne otvaram novu temu - koje zice (metalne naravno) preporucujete (koji Brand)?
[ chupcko @ 28.04.2009. 22:42 ] @
Kernel, koliko sam shvatio sviras akusticnu sa metalnim zicama (sto kazu western). Ali da li sviras trazlicom ili prstima ?
Zatim kolika ti je skala gitare (rastojanje od nut-a do bridge-a).
[ Srđan Pavlović @ 28.04.2009. 23:41 ] @
68 cm, trzalicu ne koristim (u muzickoj za sviranje klasicnih kompozicija je nikad nisam koristio,
pa nikad nisam ni znao trzalicom da sviram... al' mozda malo poradim na tome)

Sada su na njoj valjda DAddario™ EXP™ ... dosle uz nju, 11-ica cini mi se,
mada bi mi odgovaralo da su tanje... u standardnom tuningu (neopustenom)
ce mi trebati jos mnogo pasulja da jedem za neki bending veci od... polustepena :D
Al dobro treba se prvo vratiti malo u kondiciju...

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 29.04.2009. u 00:59 GMT+1]
[ chupcko @ 29.04.2009. 06:46 ] @
Za tu gitaru ti preporucujem steal & silk zice. Recimo mozes la-bella da stavis i to da probas i 0.010 i 0.011. One su preporucena za sviranje prstima.

E sada je malo veci problem naci ih u Beogradu, ali zato mozes preko neta da ih nadjes :).

P.S. Neka i seku ali ja kupujem ovde zice: http://www.stringsandbeyond.com/

[Ovu poruku je menjao chupcko dana 29.04.2009. u 09:34 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 29.04.2009. 10:42 ] @
To mu dodju ove, jel?
[ kelja @ 29.04.2009. 10:48 ] @
A sto ti, tako sklon sviranju prstima, ne koristis plasticne zice?

[ Srđan Pavlović @ 29.04.2009. 11:01 ] @
Pa imao bih malih problema da indukujem struju koja mi je potrebna ako ocu da cujem ista na pojacalu ;)
[ kelja @ 29.04.2009. 11:17 ] @
?
[ Srđan Pavlović @ 29.04.2009. 11:22 ] @
Cekaj keljo, jesam ja nesto pomesao, ili na elektricnoj gitari (ili "akusticnoj ozvucenoj" (western) sa magnetom,
sto mu dodje prakticno isto sto i elektricna), moraju da budu steel-core (ili copper-core) zice? :)
[ kelja @ 29.04.2009. 11:33 ] @
A, ma baci to, lepo se ti vrati pocecima, klasicnu gitaru da kupis, kako bog gitare zapoveda! ;)

A mogu se i plastikaneri ozvuciti, ako ti to treba? :)
[ jablan @ 29.04.2009. 11:35 ] @
@kernel, ako ti je gitara ozvučena magnetom, moraš da imaš metalne žice. Ako je, kao što je u većini slučajeva, ozvučena pikapom u kobilici, onda mogu od bilo čega da budu. Naravno, na western gitare se stavljaju metalne žice, ali fizički gledano nije neophodno da budu metalne da bi generisale struju u pikapu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Guitar_pickup#Piezoelectric_pickups
[ Srđan Pavlović @ 29.04.2009. 11:42 ] @
Citat:
A, ma baci to, lepo se ti vrati pocecima, klasicnu gitaru da kupis, kako bog gitare zapoveda! ;)

I sta onda, okupim drustvo uz rostilj, sednemo u krug, i opicim jednu tokatu i fugu u D-moll-u :D

...a oni me pogledaju i kazu "E, ali tako se ne svira dva dinara druze"... :(

Citat:
@kernel, ako ti je gitara ozvučena magnetom, moraš da imaš metalne žice

Ma znam ja to, no se kelja malo zbunio :) (magnet je okacen na sound-hole)
[ kelja @ 29.04.2009. 11:44 ] @
Pa, pazi, mogu da se sviraju ti klasici domaceg roka i na najlonkama, bez problema. :)
A cekaj, sad stvarno ne razumem, ti ukljucujes djitru u pojacalo kad sviras za drustvo? :)

Koju gitaru imas, proizvodjac, model i to? Ako ti nije tesko - sibni link.
[ Srđan Pavlović @ 29.04.2009. 11:48 ] @
Citat:
Pa, pazi, mogu da se sviraju ti klasici domaceg roka i na najlonkama, bez problema. :)

Pa zavisi sta smatras pod problemom - ja recimo ne volim zvuk plasticnih zica.
Citat:
A cekaj, sad stvarno ne razumem, ti ukljucujes djitru u pojacalo kad sviras za drustvo? :)

Da, ako je kod mene kuci. Lepse zvuci, manje se zamaram (fizicki lakse svirati), lakse mi je da sviram solaze
a i lepse zvuce... itd. Ako je negde u prirodi, naravno da ne vucem pojacalo :)

@kelja - Ibanez SGE430-CS http://www.ibanez.co.jp/produc...ges/ag2008/SGE430_CS_27_01.gif
http://www.ibanez.co.jp/products/images/features/17.jpg
[ kelja @ 29.04.2009. 11:53 ] @
Citat:
Da, ako je kod mene kuci. Lepse zvuci, manje se zamaram (fizicki lakse svirati), lakse mi je da sviram solaze
a i lepse zvuce...

A, varas, varas, a ovde djecu ubedjujes da cepaju akustare, sa akcijom od pola metra... ;)

Cekaj, ne volis zvuk plasticnih zica stvarno, ili me zezas? :)

A, lepa gitara. :)
[ Srđan Pavlović @ 29.04.2009. 12:01 ] @
Pa kada je u pitanju klasicna muzika, i kada svira neko kalibra Ane Vidovic ili Paco De Lucie, onda ih volim :)

Ma bre blues, rock... gde se tu crna plastika uklapa.... (na trenutak mi je prosla slika kroz glavu kako
BB King izlazi na scenu i seda, i dodaju mu gitaru sa plasticnim zicama... on pogleda i napravi jednu od
onih svojih blues - grimasa u fazonu WTF!?! :)))

Gitara je super samo me nervira sto nije cutaway to je mnogo dobra stvar... al' prezivi se i bez toga.

Jbg, falilo mi jedno 1,5k evra za ovu: http://img3.musiciansfriend.co...pics/products/6/4/9/582649.jpg :D

uuuuu... a vid' ove dvanaestice... http://www.woodbrass.com/images/woodbrass/2510013011004.JPG
[ musicmaster @ 29.04.2009. 12:14 ] @
@Kernel-1

Citat:
I sta onda, okupim drustvo uz rostilj, sednemo u krug, i opicim jednu tokatu i fugu u D-moll-u :D

...a oni me pogledaju i kazu "E, ali tako se ne svira dva dinara druze"... :(

Chekaj, gde si pozurio!
Za jedno par godina kada nam unishte sve hidroelektrane... e onda vi "akustichari" stupate na snagu... :P
[ chupcko @ 29.04.2009. 12:20 ] @
Da recimo mogu te zice. Ja vise koristim komplete koji su za gitane jazz. Bice mekse, imaju zvuk tu negde, kao mekse metalne. Ali na toj duzini vrata ce lepo da legnu.

A i ako je Django mogao da svira na gitari sa velikim actionom i jos bez dva prsta ...
[ kelja @ 29.04.2009. 18:15 ] @
Da, ali to je bio Django... :)

[ chupcko @ 29.04.2009. 19:25 ] @
O da, i niko nikada vise nece tako svirati ???

Hm, ne volim takve idealizacije :)

Naime jos mnogi ce moci tako da sviraju, ali Django ce ostati kao prvi zabelezeni :).
[ kelja @ 29.04.2009. 19:35 ] @
Sa visokom akcijom -ok, bez dva prsta - malo teze. ;)

[ Srđan Pavlović @ 29.04.2009. 19:52 ] @
Citat:
bez dva prsta - malo teze. ;)

... evo, samo da mi zarastu rane pa uploadujem solazu na Youtube :D

uuu shajze.... jel trebalo da odfikarim na levoj ili na desnoj?!?! :D
[ musicmaster @ 29.04.2009. 19:58 ] @
@Kernel-1

A da znash da bi i mogao da nam snimish/prezentujesh neku svoju svirku. :)

Ne mora cela stvar, ako nemash vremena da se smarash,
par sekundi, minut-dva...
[ chupcko @ 29.04.2009. 20:41 ] @
Leva ruka, mali i domali prst, nisu bili odseceni, nego izgorele tetive u pozaru (bio pijan, sta ce).

http://www.youtube.com/watch?v=wufCkIla_ic

Cisto da vidite nesto malo kako svira. A za ostalo preslusajte i pitajte se kako.

http://www.youtube.com/watch?v=jSjGLxropCQ&feature=related

Obratite paznju da on svira i akorde ... (a nije otvoreni stim)
[ Srđan Pavlović @ 29.04.2009. 20:54 ] @
ne mogu da podesim ovaj mic nikako da snima kako treba (boost me zeza ili se ne cuje ili krci previse)... ali evo mali sample neke
klasike sto se jos secam... (.. malo traljavo, nisam svirao od srednje, ne zamerite previse ..)
[ kelja @ 29.04.2009. 21:06 ] @
Zivela evroNizija! I zeleni rukavi! I ova treca - kojoj sam ime zaboravio! (Malo je kicherica ta stvar, al' nema veze)
Nego, ja se nadam da si obratio paznju na apoyando, tamo di treba...

Super je sto si se vratio gitari, tako i treba!
[ Srđan Pavlović @ 29.04.2009. 22:16 ] @
hehe, a ja bas volim tu "kichericu", narocito onaj drugi durski deo, al' sam ga zaboravio kako ide...

Ne mogu da snimim sa distorzijom nista, kad ukljucim program na linux-u za efekte (ecomegapedal),
onda iz nekog razloga nece da mi snima sound recorder :( (nesto se svadjaju verovatno...)
[ Srđan Pavlović @ 30.04.2009. 12:17 ] @
aaaaaaa, evo nasao sam na YT - "kicherica" se zove Spanish Romance - sad mogu da skinem i ovaj durski deo :)

a usput i zenska svira, pa se uklapa u temu:

http://www.youtube.com/watch?v=y8r4xpAZhdo&feature=related
[ musicmaster @ 30.04.2009. 12:54 ] @
Dobra je, dobra...
Samo, kao da je vetj udata....
Hmmm... :P
[ Srđan Pavlović @ 30.04.2009. 13:21 ] @
ih, ljubav nema granice ;)
[ musicmaster @ 30.04.2009. 13:31 ] @
Znachi, Kernela nam pogodila melodijaaaaaa..... :0
[ Srđan Pavlović @ 30.04.2009. 13:39 ] @
a, ne ne - to je samo konstatacija na tvoju zalbu da je ona vec udata :)
[ musicmaster @ 30.04.2009. 13:46 ] @
Sad se vadish, znam! :P