[ ilDuceo @ 25.04.2009. 23:36 ] @
Pronasao sam bocu vina. Proizvodjac "Godomin" Smederevo a vino se zove Sovinjon, berba 1992. U pitanju je belo vino. Moze li mi neko reci da li to valja cemu? Nisam neki poznavalac vona, odmah da kazem.
[ pitikovski @ 26.04.2009. 00:19 ] @
Pa otvori flasu pa ces videti. Sta si se stis'o
[ boccio @ 26.04.2009. 01:01 ] @
Verovatno ne valja nicemu. Nastranu sto za doticnog proizvodjaca nikad cuo nisam, ali beli sovinjon iz 1992 verovatno sada vise ne lici ni na sta.
Ali sto kaze pitikovski, otvori pa vidi da li ces ga popiti ili zakiseliti salatu sa njim ;p
[ Goran Rakić @ 26.04.2009. 01:08 ] @
Citat:
boccio: Na stranu sto za doticnog proizvodjaca nikad cuo nisam


Prodata imovina stečajnog dužnika DPPK „Godomin“ iz Smedereva
[ Kosuth @ 26.04.2009. 06:05 ] @
Citat:
Moze li mi neko reci da li to valja cemu?

Bela vina u principu ne mogu dugo da stoje zbog neuporedivo manjeg prisustva antioksidanasa(resveratrola,proatocijanidola) u njemu,nego u crvenim vinima.

Ti elementi ulaze u sastav pokožice i semenke crvenih sorti grožđa,koji u toku prerade,alkoholne fermentacije,obogaćuju vino svojim,nadasve,pozitivnim svojstvima i po ukupno zdravlje konzumenta,a i po "zdravlje" vina.

Prilično je vremena prošlo od berbe tog tvog Sovinjona,ali ako posmatranjem boce ustanoviš da boja vina nije isuviše tamna,mrka,da "vuče"recimo" ka boji razređene coca-cole,može se i kojim slučajem desiti da još valja.

Zavisi i od toga gde i kako je ta boca stajala sve ovo vreme(zaklonjena od sunčeve svetlosti,položena na čep,konstantna temperatura) i normalno od samog stepena kvaliteta tog vina prilikom proizvodnje.

Da bi se dalje uverio da li je to vino za upotrebu svakako moraš bocu da otvoriš,jer i da je udovoljeno onom što sam gore naveo,svejedno,"neće još dugo".

Ono ne mora obavezno da bude kiselo,već bi promena boje u tamniju,govorilo o tome da je oksidiralo,a ukus i miris takvog vina vuku na konjak,vinjak i svakako da se u njemu ne može uživati.

Sve u svemu,vadičep u ruke pa po onoj RES NON VERBA...

Živeo...
[ Horvat @ 26.04.2009. 09:01 ] @
Citat:
Kosuth: ...položena na čep...

izvin'te sto upada,sto bi je polozio na cep?[da pluta "uvuce" "talog"?]
[ Kosuth @ 26.04.2009. 09:34 ] @
Ne,već iz jednostavnog razloga da vino održava vlažnost,a samim tim i zaptivno svojstvo pampura,a eventualni "vinski kamenac" je normalna pojava u svakom vinu.

Obrati pažnju kako su postavljene boce u vinotekama...
[ ilDuceo @ 26.04.2009. 10:03 ] @
Hvala na tako brzim i opsirnim odgovorima! Otvaram ga prvom prilikom!:)
[ Horvat @ 26.04.2009. 10:16 ] @
hmmm po "secanju" sto sam vid. uzivo i na slikama
police za vina imaju "kosa lezista",e sad,neko postavi na dupe flasu,a neko na grlic

a kako se gubi vlaznost ako je na dupetu?
[ Kosuth @ 26.04.2009. 10:40 ] @
Možda nisam bio precizan u prethodnom postu,ne gubi se "vlažnost vina",već plutanog čepa,ako nije u dodiru sa vinom,a on kada se sasuši može da propušta vazduh u vino,što nije nikako preporučljivo.

Iz razloga očuvanja vlažnosti čepa,video si verovatno ili čuo da se grlić nakon zatvaranja zamače u istopljen parafin ili pčelinji vosak,a dovoljno je da vino dodiruje čep,zato su boce ukošene u stalcima,sad ovako ili onako.
Citat:
ilDuceo
Hvala na tako brzim i opsirnim odgovorima! Otvaram ga prvom prilikom!:)

Ajde,pre nego ga otvoriš,slikaj etiketu pa je okači ovde ili prepiši tekst sa nje,da eventualno vidimo o čemu se radi,da li je to vino numerisano itd.
[ ventura @ 26.04.2009. 10:41 ] @
Sauvignon je samo vrsta grožđa od kojeg je vino napravljeno, a kvalitet zavisi od mnogo raznoraznih faktora... Namerno kažem kvalitet, jer ukusi su različiti... Što se tiče ukusa nema dobrih i loših vina, samo je pitanje da li ti se sviđa ili ne... Kvalitet je već druga stvar. Kvalitet vina znači da proizvođač održava isti kvalitet (i sličan ukus) godinama... Domaći proizvođači nikad to nisu umeli (pa ni sada ovi novi), znaju oni nekad da potrefe dobru stvar, ali ti ništa ne garantuje da će već sledeća boca biti običan bućkuriš koji nema nikakve veze sa prethodnom...

Dakle najbolji recept je da otvoriš i probaš... Čak i da se pretvorilo u ocat, ništa ti neće biti ako popiješ gutljaj :)

[ Horvat @ 26.04.2009. 10:59 ] @
@kosuth,hvala sad mi je jasno :)

@ventura,kako ne postoji lose vino,pogotovo kad prodju godine [jos ako se cuva direkt na suncu]
[ ventura @ 26.04.2009. 11:36 ] @
Citat:
Horvat
@ventura,kako ne postoji lose vino,pogotovo kad prodju godine [jos ako se cuva direkt na suncu]


Pa valjda se može napraviti razlika između normanog i pokvarenog vina :)

[ dmauka @ 27.04.2009. 12:04 ] @
Sad ste me zagolicali, imam neko erdutsko iz `91. belo. Moracu sto pre da ga probam da nije propalo...;)