|
[ stalker @ 05.12.2003. 16:57 ] @
| Dali ste nekad gledali emisije na teveu gde se salju poruke.pa oni ljudi nemogu ni dve recenice lepo da napisu.ono je strasno.na esu toga nema toliko ipak postoji ali se vidi da ljudi ipak grese na nekim osnovnim stvarima.to je nasa tuga.stvarno mi ne kako dodje krivo kad vidim da neko gresi u osnovnim stvarima.ni sam ja neki ekspert za ove stvari ali stvarno.ja bi sve to na kurs u osnovni skolu i sa nikim nebi pricao dok ga nezavrsi. kolko puta ste videli po gradu xxx za precednika, ili neko za menacera...
Tuga |
[ drdrksa @ 05.12.2003. 17:42 ] @
Pocni prvo od sebe. Pogresio si u prvoj reci. Takodje, na pocetku svake recenice pise se veliko slovo.
[ Nemanja Dubravac @ 05.12.2003. 17:58 ] @
Citat: stalker:Dali
nemogu
esu
sa nikim
nezavrsi
precednika
menacera
wow...
[ pctel @ 05.12.2003. 18:21 ] @
Citat: .ni sam ja neki ekspert za ove stvari ali stvarno.ja bi sve to na kurs u osnovni skolu i sa nikim nebi pricao dok ga nezavrsi.
ta koje majstoru! ko sme dakaze danisi eksperat?
[ stalker @ 05.12.2003. 18:30 ] @
Citat: Pocni prvo od sebe. Pogresio si u prvoj reci. Takodje, na pocetku svake recenice pise se veliko slovo.
Da, i trudio sam se da pogresim gde god sam mogao. Cisto zbog kontrasta. A i da ukazem na neke najcesce greske. Primetices da je "precednik" bezveze ubacen. Kao i da bi ih poslao na kurs...I veruj mi, nije lako pisati ovako "naopacke".
P.S. Nikako nisam mogao da ubacim u te 3-4 recenice najaci koje tek zauzima posebno mesto u biserima srpskog pravopisa
[ Mikky @ 05.12.2003. 22:18 ] @
Pa ako se uzme u obzir profil prosecnog TV-SMS posiljaoca, tipa razni navijaci koji se prozivaju medjusobno ili "ja sam svaler i muvam ribe preko sosa" i sl.... mislim da i nema potrebe da se mnogo zabrinjavamo.
[ Gojko Vujovic @ 06.12.2003. 00:29 ] @
mamismoseovderanijemnogonerviralikadnekotakogrešidokkuckaporukečaksmohtelidau
vedemoiavtamackoispravljanjegrešakaaliondasumenapalidatimekršimneznamkakvapra
vilaidanesmemdaispravljamtuđeporukeblablablauglavnomodvratilisumeododličnezamisli,
strašno
[ noviKorisnik @ 06.12.2003. 08:22 ] @
Ša bi Gojko, vrisnula razmaknica?
Stalker, svaka čast za trud :D Stvarno smo najači!
[ reject @ 06.12.2003. 08:35 ] @
Ko jebre nempismen?
Ovaj bre narod ne zna ni da se potpise kako treba, pa gde da razmislja
o ''precedniku'' ili ''predsedniku''. Klasika - ''Znam pismo i racun koliko
da me ne prevare na pijacu''. Sto bi rekao Rambo - Nista nas nesme iznenaditi!!!
Eto sta proizvodi nas hvaljeni ''SSSR-import'' skolski sistem - skart
(ne kablove nego sskart).
I onda pitanja kako neki tamo dobije toliko na izborima? Pa lako,
narod je mostly nepismen, zatucan i glup, glup, glup, ali nisu oni
krivi zbog toga - oni su samo tako odgajani jos od Tita preko Romanije.
[ byTer @ 06.12.2003. 11:47 ] @
Tacno je da nasa struka (ili afinitet) nesto sto je sasvim suprotno pravilnom pisanju i ispravnoj gramatici. Posto mene niko nije pomenuo, a mozda sam i ja pravio neke greske, red je da izopravdam ove ljude koji su pisali gluposti. Znaci izuzme li se slovo c ili s ja sam ovu poruku lepo napisao, tako da svako ko je cita citao je uzalud.
[ stalker @ 06.12.2003. 12:52 ] @
Sad se setih najjaceg bisera. Prosle godine sam radio u jednoj velikoj privatnoj firmi gde sam video kako je sekretarica napisala olovkom (ne slucajno kucajuci)
UBLATA 3%. To je "najbolje" sto sam ikada cuo.
[ Trunks @ 06.12.2003. 17:24 ] @
Citat: drdrksa:
Pocni prvo od sebe. Pogresio si u prvoj reci. Takodje, na pocetku svake recenice pise se veliko slovo.
Ooozbiljno? :)
[ pctel @ 06.12.2003. 18:35 ] @
negde na nekoj strani sa vicevima sam davno naisao na ne znam ciji manifest, gde pise koga sve treba ubiti. Mislim da su zaboravili da stave ove "nepismene", pa, da napravimo peticijuu da se i oni dodaju
[ tomdam @ 06.12.2003. 18:56 ] @
Citat: stalker:
Sad se setih najjaceg bisera. Prosle godine sam radio u jednoj velikoj privatnoj firmi gde sam video kako je sekretarica napisala olovkom (ne slucajno kucajuci)
UBLATA 3%. To je "najbolje" sto sam ikada cuo.
Ništa to nije....
Kad sam se prijavljivao za polaganje IQ testa za Mensu, lik koji je jedan od glavnih tamo, student PMF-a mi je na priznanici napisao: četrsto pedeset dinara...
I ja kad sam video pomislih, možda je čovek slučajno pogrešio, kad ono.... istu grešku je napravio kod svih prijavljenih (negde oko 150 prijava).
[ MilošV @ 06.12.2003. 20:38 ] @
A tek koliko ljudi ovdje napiše "sum ljam" :(
Vrlo interesantan (indikativan, intrigantan :) primjer je "PUBATLI" na
www.ramboamadeus.com
[ Vertygo @ 06.12.2003. 21:03 ] @
Mislim da većina ljudi kaže sumljati iz zezanja, ili sam ja živeo u neznanju svih ovih godina :).
[ MilošV @ 06.12.2003. 21:54 ] @
Pročitaj malo neke rasprave tj. zapjenušene flejmove ili npr. temu "Crni Biseri", teško da tamo sumljaju iz zezanja :)
Ako i odbacimo te što govore tako iz zezanja, opet ostaje dosta "onih"...
Hu faking kers :)
[ pctel @ 06.12.2003. 22:48 ] @
Vidis, to je zanimljiv primer. Na www.znanje.co.yu/lektire pise "Sumljivo lice", kao i na nin.co.yu, a vi zamerate tamo nekom sto je rekao:
"...i Srbinu postane sumljivo nesto. S : Jel vi to mene zajebavate ? ... " (ovo je nasao google)
Ko ne veruje neka progugla, ovo progugla nisam ni imao ambicija da napisem ispravno.
Slovenci valjda kazu sumljivo, ne znam kako je gramaticki ispravno u ostalim EX-YU republikama.
[ Trunks @ 07.12.2003. 00:51 ] @
Trebalo bi da se proveri, ali mislim da je pridev od „sumnje“ - „sumljivo“, dok je glagol „sumnjam“. Verovazno zbog neke glasovne promene (probaj da izgovoriš „sumnjivo“).
[ Bojan Basic @ 07.12.2003. 01:05 ] @
"Sumljivo" je nastalo na isti način kao i "kompljuter", i naravno oba su u potpunosti gramatički nepravilna. Ne treba da te čudi ponuda knjižare, ko zna ko im je radio sajt.
Moja omiljena greška (prevod iz filma):
"He is keeping company with her."
-"On sa njom čuva fabriku."
[ filmil @ 07.12.2003. 01:09 ] @
Citat: Bojan Basic:
Moja omiljena greška (prevod iz filma):
Your father was a great martial artist.
Tvoj otac je bio veliki mašal umetnik.
[ Vertygo @ 07.12.2003. 05:23 ] @
Citat: Trunks:
Trebalo bi da se proveri, ali mislim da je pridev od „sumnje“ - „sumljivo“, dok je glagol „sumnjam“. Verovazno zbog neke glasovne promene (probaj da izgovoriš „sumnjivo“).
Ispravno je sumnjivo.
Ja mislio da se vi šalite, kada kažete sumljivo,sumljam itd :).
[ Trunks @ 07.12.2003. 12:13 ] @
Pa ne znam, rekoh da neko proveri. :)
[ stalker @ 07.12.2003. 12:32 ] @
Evo jos bisera. Pre dve godine sam radio kao operater na popisu stanovnistva. Ja kucao popisnice na komp koje su radili neki supci. Da li mi verujete da je 80% ljudi-popisivaca pisalo ovako:
jezik:srbski
ili
jezik:hrvacki
A inace odatle sam i pokupio menacer. Bilo je jos izraza, ali nemogu:) da se setim. A sto je najjace, pored nas petoro koji smo "hvatali" ovakve greske, niko ostali (uglavnom bivse bankarke) nije to ni provaljivao, nego su cukali tako kako je.
[ operic @ 07.12.2003. 13:58 ] @
Citat: tomdam:
Ništa to nije....
Kad sam se prijavljivao za polaganje IQ testa za Mensu, lik koji je jedan od glavnih tamo, student PMF-a mi je na priznanici napisao: četrsto pedeset dinara...
I ja kad sam video pomislih, možda je čovek slučajno pogrešio, kad ono.... istu grešku je napravio kod svih prijavljenih (negde oko 150 prijava).
kako se izgovara 450 ?
[ reject @ 07.12.2003. 14:17 ] @
[ Vertygo @ 07.12.2003. 14:22 ] @
Citat: operic:
kako se izgovara 450 ?
Četiri stotine i pedeset, ili kako naš narod voli da kaže četristo pedeset, e sad za ovo drugo mislim da nije pravilno ali nisam siguran.U svakom slučaju bolje i to nego četrsto :).
[ jc denton @ 07.12.2003. 14:52 ] @
Nije tacno decko. Mene su u skoli ucili da se 450 izgovara "cetristo pedeset" ili "cetiri stotine pedeset". I jedno i drugo je pravilno.
[ jc denton @ 07.12.2003. 15:04 ] @
Ehm bre, pismeni pokretacu teme :), "nepismen" se pise a ne "ne pismen".
Inace, pise se "sumnjiv lik", dok babe i zabe nisu "sumljive" ;)
[ operic @ 07.12.2003. 15:07 ] @
Ajde ako ima ovde neko malo strucniji da nam razresi ovu dilemu.
Ako vec kazes četristo, zašto onda ne govoriš četrideset ?
[ Vertygo @ 07.12.2003. 15:20 ] @
Citat: jc denton:
Nije tacno decko. Mene su u skoli ucili da se 450 izgovara "cetristo pedeset" ili "cetiri stotine pedeset". I jedno i drugo je pravilno.
Ja rekoh da je četiri stotine i pedeset pravilno, a da za četristo pedeset ne znam da li je pravilno, tako da eto, rešena još jedna dilema.
[ Vertygo @ 07.12.2003. 15:24 ] @
Citat: operic:
Ajde ako ima ovde neko malo strucniji da nam razresi ovu dilemu.
Ako vec kazes četristo, zašto onda ne govoriš četrideset ?
To će morati da odgonetne neko baš baš stručan, takođe zašto se kaže pedeset, a ne petdeset, devedeset, a ne devetdeset (medjutim ovo je radi lakšeg izgovora kapiram, a za četrideset hmm...dobro pitanje :))
[ blaza @ 07.12.2003. 15:29 ] @
Jedna stvar je kada nas prosecan gradjanin pogresi u pravopisu, ili kada kobasicari koji prevode filmove sa engleskog na kile, prevedu neku frazu bukvalno; tema postaje ozbiljna kada nasi dragi novinari pocnu da se gadjaju padezima. Strasno je kada neko pise o temi sa kojom nema dodirnih tacaka, ili kada neko sa prosecnim znanjem stranog jezika prevodi tekst koji ce biti objavljen u novinama, ili putem drugih medija. Svakodnevno nailazim na nekoliko primera u stampi, a najsveziji i najmarkantniji je iz lokalnih novina (necu ih imenovati), stranica "Nauka i tehnologija", tekst: (prenet doslovno, sa istim kaps i bold atributima za svaki navedeni karakter)
Citat:
Seiko Epsonov leteći mikrorobot
U FABRICi Seiko Epson su
razvili prototip najmanjeg le-
tećeg robota (helikopter) FR
(Micro Flying Robot). Sa novim
mikrorobotom su želeli da
prikažu vlastiti razvoj za po-
0dručje mikromehatroničke te-
hnologije i istraživati njihove
mogućnosti. Epson je sa prvim
mikrorobotom po imenu Mon-
sieur (EMRoS, serija 2), kojeg
su počeli da prodaju 1993.g.,
uvrstio u Guinnessovu knjigu
rekorda. Novi FR se diže u va-
zduh pomoću propelera, koji se
vrte u suprotnim smerovima, a
pogoni ih izrazito tanki ultra-
svetlosni motor sa najboljim
odnosom snage i mogućnosti
na svetu.
Komentar je suvisan. Nema recenice koja je istovremeno gramaticki ispravna i koherentno napisana. Ipak, najjaci utisak ostavlja “ultrasvetlosni motor sa najboljim odnosom snage i mogućnosti na svetu”. Sta sve neci izmisliti!
Ocigledno je tekst preveden sa engleskog, i to kaubojski. Svako ko vlada osnovnim engleskim jezikom znace sta je pesnik hteo da kaze.
Da li je autor procitao svoje delo? Sta je radio korektor? A odgovorni urednik?
[ operic @ 07.12.2003. 15:48 ] @
Citat: Vertygo:
takođe zašto se kaže pedeset, a ne petdeset, devedeset, a ne devetdeset (medjutim ovo je radi lakšeg izgovora kapiram, a za četrideset hmm...dobro pitanje )
Citiram Klajna:
šeststo (= šest stotina), šeststogodišnji (= 600-godišnji), šeststoti piše se sa stst (mada se tako ne izgovara) da bi se razlikovalo od oblika broja 6: šesto, šestogodišnji (= 6-godišnji).
Ali to ne razresava dilemu za 40 i 400
[ Ovu poruku je menjao operic dana 07.12.2003. u 17:51 GMT]
[ Safet Beriša @ 07.12.2003. 16:33 ] @
Buduci da imam Pravopis (školsko izdanje) pri ruci mogu da rasvetlim ovo pitanje, dakle pravilni oblici su:
-četiristo pedeset
-četiri stotine pedeset
-četiri stotine i pedeset
Ono što je meni zanimljivo je ono četiristo iako sam ja oduvek mislio da je četristo.
[Ovu poruku je menjao Safet Beriša dana 07.12.2003. u 18:28 GMT]
Citat: Vertygo:
To će morati da odgonetne neko baš baš stručan, takođe zašto se kaže pedeset, a ne petdeset, devedeset, a ne devetdeset (medjutim ovo je radi lakšeg izgovora kapiram, a za četrideset hmm...dobro pitanje :))
Eeee, pazi sad šta sve ostane nekome posle štrebanja za prijemni:
prvo imas pet + deset = peTDeset onda imaš jednačenje suglasnika po zvučnosti - bezvučno T kad se nađe ispred (u ovom slučaju) zvučnog D prelazi u svoj zvučni parnjak - D tako da dobijemo peDDeset i onda na kraju dolazi do uprošćavanja suglasničkih grupa tj. dva D se stope u jedno te završimo sa pedeset, isto vazi i za devedeset i sl.
Inače prva poruka je prvobitno bila malo više, ali sam je skinuo pa ubacio zajedno sa ovom.
[ MilošV @ 07.12.2003. 21:13 ] @
VD Upravnika Andrija Radović... BUHUHUHUHAHAHAHAAAAAAAAAAA
reject, hvala ti što si me ovako nasmijao... :)
...koristeći svoj Njindonjs :)
[ djolep @ 08.12.2003. 11:08 ] @
[ stalker @ 08.12.2003. 18:47 ] @
Citat: Gojko Vujovic:
vilaidanesmemdaispravljamtuđeporukeblablablauglavnomodvratilisumeododličnezamisli,
strašno
E, moj Gojko, pa zar ti koji si se zalagao za pravopis? To od tebe nisam ocekivao. Detaljnim proucavanjem (zapravo citanjem) ove poruke uspeo sam da ustanovim da si napravio katastrofalnu gresku - u ovoj divno napisanoj recenici imas zarez. Sram te bilo.
P.S. Ja kazem da je trip kucati nepravilno, a meni niko ne veruje...
[ bibby @ 10.12.2003. 14:31 ] @
Citat: tizza:
A tek koliko ljudi ovdje napiše "sum ljam" :(
Vrlo interesantan (indikativan, intrigantan :) primjer je "PUBATLI" na
www.ramboamadeus.com
btw Pusic se gadno prodao!!! Uostalom kao i Gordana Susa i Djordje Balasevic... svi su oni napusavali vlast tako gadno, a juce ih gledam kod poganog Karica na nekom slavlju... hk pu! Sljam!
[ bibby @ 10.12.2003. 14:33 ] @
Citat: stalker:
Citat: Gojko Vujovic:
strašno
E, moj Gojko, pa zar ti koji si se zalagao za pravopis? To od tebe nisam ocekivao. Detaljnim proucavanjem (zapravo citanjem) ove poruke uspeo sam da ustanovim da si napravio katastrofalnu gresku - u ovoj divno napisanoj recenici imas zarez. Sram te bilo.
P.S. Ja kazem da je trip kucati nepravilno, a meni niko ne veruje...
zapetu ;)
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|