|
[ HIP @ 04.05.2009. 09:37 ] @
| Skupio sam pare za automobil. Potreban iznos imam u evrima koje treba da promenim u dinare
i da uplatim na racun prodavca, naravno cena je po visem kursu. Kako proci sto bezbolnije i
izbeci dranje na kursnoj razlici i uzimanju provizije. Pozeljno bi bilo da se zamena i transfer
obave na jednom mestu. Cuo sam da postoje menjacnice gde je to moguce. Ima li ko iskustva |
[ rale2rale @ 04.05.2009. 10:02 ] @
Ja kad sam kupovao kola u decembru, sve je odrađeno u salonu, oni imaju menjačnicu sa kojom rade koja je ponudila povoljan kurs, povoljniji nego ovako mislim na prodajni, pre toga sam bio u ,,Pirani'' koja je takođe dala isti kurs, sa tim što su spremni ako je veća cifra i da dođu gde se dogovorite, ipak sam išao na ovu verziju sa menjačnicom sa kojom salon radi. Kad su došli otišli smo u računovodstvo salona oni su prvo prebrojili dinare iz menjačnice, konstatovali da je to to, zatim sam ja dao devize ženi iz menjačnice, ona je prebrojala i proverila ,,orginalnost'' potpisao sam prijem za menjačnicu i uplatu dinarsku za salon i tako smo završili! U suštini bez problema
[ Flo33 @ 04.05.2009. 10:11 ] @
A varijanta da otvoris racun u banci, negde sam video da za neku karticu Intesa cini mi se daje 'povlasceni' kurs, tj srednji... I odes kao covek sa plastikom i kupis auto :) mada su generalno banke nevidjeni lopovi, ja na 1000$ gubim po 50-60€ zbog njihovih visih-nizih kurseva. I zbog toga razmisljam i da povucem sve pare, pa nek se j.... Ali onda, kome dati...?
A koji automobil si namerio da kupis? Zasto ne pozoves dilera jednostavno i pitas za ovo sto je rale rekao, ja znam bar 2 koja rade to.Tj imaju menjacnicu u sastavu
[ Deep|Blue @ 04.05.2009. 10:19 ] @
Tesko da moze karticom da se plati auto, al ajde.
Dobra kurs mozes postici dogovorom u menjacnici.
[ Flo33 @ 04.05.2009. 13:12 ] @
Citat: Deep|Blue: Tesko da moze karticom da se plati auto, al ajde.
Dobra kurs mozes postici dogovorom u menjacnici.
A zasto ne bi moglo?
[ Deep|Blue @ 04.05.2009. 13:25 ] @
Dnevni limit za isplate.
[ Flo33 @ 04.05.2009. 13:32 ] @
Ma ko jos ima limit :) jel mislis na limit koji banka odredjuje, ili na limit koji si ti trazio?
[ Deep|Blue @ 04.05.2009. 13:40 ] @
banka ga odredjuje
proveri sa bankom prvo da li imas limit na kartici i koliki je.
tj HIP moze da proveri :)
[ centaur @ 04.05.2009. 13:49 ] @
Ako ima dovoljno kesa na racunu, transfer tog tipa nije problem (pricam za intesu).
Problem moze da bude ako trazis kes za veliki novac. Onda, koliko ja znam, mora da se najavi.
[ Flo33 @ 04.05.2009. 13:55 ] @
Citat: centaur: Ako ima dovoljno kesa na racunu, transfer tog tipa nije problem (pricam za intesu).
Problem moze da bude ako trazis kes za veliki novac. Onda, koliko ja znam, mora da se najavi.
Upravo to. Ja nikada nisam imao problema sa placanjem. Doduse, nisam kola kupovao, ali sam pola tehnike za stan kupio odjednom, nista nisu pitali. Takodje Intesa. A svaki put kad mi treba vise od 1000$ kesa moram da se najavim. Tako da i ne podizem kes. Tako da znaci moze platiti karticom, ali treba pogledati taj 'povlasceni' kurs koja daje, ali sam prilicno siguran da je Intesa.
[ centaur @ 04.05.2009. 15:15 ] @
U intesi, uz hit tekuci racun se dobija bolji i prodajni i kupovni kurs.
Opet, i taj povoljniji kurs je najcesce malo losiji nego sto se moze naci u menjacnicama.
Na ozbiljniji iznos, razlika moze da bude znacajna (znacajna iz mog ugla, nekom mozda stotonak evra na 10 000 evra nije znacajno).
[ Flo33 @ 04.05.2009. 15:31 ] @
Citat: centaur: U intesi, uz hit tekuci racun se dobija bolji i prodajni i kupovni kurs.
Opet, i taj povoljniji kurs je najcesce malo losiji nego sto se moze naci u menjacnicama.
Na ozbiljniji iznos, razlika moze da bude znacajna (znacajna iz mog ugla, nekom mozda stotonak evra na 10 000 evra nije znacajno).
Izvini Centaur, stvarno nisam upucen, koliki to kurs nude u menjacnicama?
[ dejankr @ 04.05.2009. 15:38 ] @
Meni su u salonu nudili varijantu preko "njihove menjačnice", ali sam na kraju ipak našao jeftiniju varijantu.
Naime, u Pirani su mi dali bolji kurs, a pošto imam Intesa Hit tekući račun u Intesi sam imao mnogo povoljnije uslove za uplatu (čini mi se da je provizija bila fiksna). Pošto je Intesa preko puta Pirane, jedino sam morao da prepešačim tih par metara sa parama. Ne sećam se tačno ali na taj način sam uštedeo stotinak evra.
[ Zarko Silic @ 04.05.2009. 15:51 ] @
Najbolja je varijanta da se transfer obavi prko GOLD kartice. Devize se na taj nacin otkupljuju po srednjem kursu NBS, sto je najpovoljnija varijanta. Ovo vazi samo za vece iznose.
Ako ne posedujes takvu karticu, posao za tebe moze obaviti neko ko je poseduje.
U protivnom, devize prodajes tamo gde najvise placaju, a uplacujes tamo gde je najmanja provizija. Oba mesta dobro poznaju u autokucama.
[ centaur @ 04.05.2009. 15:55 ] @
Citat: Flo33: Izvini Centaur, stvarno nisam upucen, koliki to kurs nude u menjacnicama?
Bolji kupovini i bolji prodajni nego u bankama.
PS Ne moras da se izvinjavas ;)
PS2 Ako se novac prebacuje u okviru iste banke (i kupac i prodavac imaju racun u istoj banci), novac se prebaci preko naloga za prenos (ne preko opste uplatnice) i ne placa se provizija.
Sve ovo vazi za intesu, za ostale banke ne znam.
[ Flo33 @ 04.05.2009. 19:22 ] @
Pa dobro, ja to iz pristojnosti;)
A koliki je tačno? Ja primam platu u dolarima, ali živim u Srbiji, tj kad sam kući, tako da me ojade za te kursne razlike, provizije, itd. E sad kad bi ja krenuo sa baksima kod dilera, verovatno bi se uhvatili za glavu. Mada mislim da bi prvo u intesi imao muke podići 30000 keša. Ali ajde mi objasni onda tu gold karticu, ili varijantu menjačnice. Zar ne rade svi po NBS-u?
[ Zarko Silic @ 04.05.2009. 20:12 ] @
Da bi posedovao Gold karicu potrebno je ispuniti odredjene uslove. Jedan od uslova je visina stednog uloga.
Naravno da svi postupaju prema propoziciji koju propisuje NBS, ali se NBS ne mesa u interno poslovanje banaka. Banka ima pravo samostalno da odluci po kom kursu ce vrsiti otkup od komintenata. Vlasnici Golda su privilegovani te se u takvim slucajevima (kupovina stana, automobila, ili neceg vrednijeg) primenjuje interni kurs za otkup koji se obicno poklapa sa srednjim kursom. Kada je u pitanju veci iznos, ova razlika moze biti znacajna.
[ rinenad @ 04.05.2009. 21:11 ] @
Možda je off i znam da nisi pitao, ali moj ti je savjet da kupiš auto vani i sam ga uvezeš. DOBIĆEŠ BOLJI AUTO!!! Auti kod nas nisu isti iako dileri tvrde da jesu. O kom autu je riječ?
[ HIP @ 04.05.2009. 21:11 ] @
Proverio sam Intesa ima najpovoljniju proviziju uz hit racun, ali nema popusta za kurs
bila vrednost koja se menja 100 eur ili 10000 eur isto je. Verovatno cu odraditi sve na
jednom mestu tj. u Pirani. Mozda budem na gubitku par hiljada din. zbog provizije ali
nema veze za toliko.
Auto je Mazda 2 i jeste isti svuda, proizvodi se u Japanu.Poz
[ rinenad @ 04.05.2009. 21:16 ] @
I moj Golf je proizveden u Njemačkoj pa nije isti...no dobro rekao sam ti svoje mišljenje, a u prosjeku svake druge godine kupim nov i uvijek kažem da ću po sljedeći ići sam. Sretno.
[ bakara @ 04.05.2009. 21:20 ] @
Citat: HIP:
Auto je Mazda 2 i jeste isti svuda, proizvodi se u Japanu.Poz
Naravno da je isti...
A i nikako ti se ne bi isplatio samostalan uvoz.
Neko je pitao za kupovinu karticom...
Naravno da je moguce, ali nije isplativo za dilera jer ispada prevelika provizija koju neko ipak mora da plati, zato se kola ne kupuju karticom.
Najbolji savet je da otvoris racun u istoj banci kao i diler i tako im prebacis novac.
Imaj u vidu i da svaka ozbiljna menjacnica dogovara kurs zavisno od kolicine novca, i tu mozes dobro da prodjes.
Citat: zarsilic: Da bi posedovao Gold karicu potrebno je ispuniti odredjene uslove. Jedan od uslova je visina stednog uloga.
Ovo za gold karticu nisam razumeo?
Hteo si da kazes da ce vlasnik kartice samo imati povoljniji kurs (od i onako nepovoljnih u bankama) ili nesto drugo?
[ centaur @ 04.05.2009. 21:37 ] @
Kojom gold karticom?
Znam da u intesi postoje gold klijenti, i koliko znam, to se postaje automatski ako su redovna mesecna primanja preko 1000 evra.
Kakve benefite do donosi, nemam pojma.
[ Flo33 @ 04.05.2009. 21:41 ] @
Citat: bakara:
Naravno da je moguce, ali nije isplativo za dilera jer ispada prevelika provizija koju neko ipak mora da plati, zato se kola ne kupuju karticom.
Koja provizija?
Citat: bakara: Ovo za gold karticu nisam razumeo?
Hteo si da kazes da ce vlasnik kartice samo imati povoljniji kurs (od i onako nepovoljnih u bankama) ili nesto drugo?
Da, kao što sam napisao ja za intesu, računaju srednji kurs.
[ Flo33 @ 04.05.2009. 21:43 ] @
Citat: centaur: Kojom gold karticom?
Znam da u intesi postoje gold klijenti, i koliko znam, to se postaje automatski ako su redovna mesecna primanja preko 1000 evra.
Kakve benefite do donosi, nemam pojma.
Izvinjavam se za off ali ta intesa je nešto najgore u bankarskom sektoru kod nas. Koji su to diletanti... Da mi daju da budem dijamantski klijent odoh ja od njih.
[ bakara @ 04.05.2009. 21:44 ] @
Provizija na POS terminalima, obicno iznosi oko 2-3%
Nisi valjda mislio da to radi dzabe
[ Ivan Dimkovic @ 04.05.2009. 21:51 ] @
?!?!??!
Zar nije podizanje novca besplatno na POS terminalu sopstvene banke???
[ Flo33 @ 04.05.2009. 21:51 ] @
Jel me zezaš ili ozbiljno? Na mojim izveštajima nikada nije pisala provizija, niti je cent skinuto više od cene. Dok naravno svako provlačenje u inostranstvu beleže i naplate.
Edit: Ivane, ja sam ubeđen da se POS ne naplaćuje nigde, samo ATM drugih banaka uzima procenat.
Ili sam ja živeo u gadnoj zabludi godinama...???!!!
[ rinenad @ 04.05.2009. 21:51 ] @
Trgovac za svaku kupovinu za koju prihvati kreditnu karticu plaća kartičarskoj kući proviziju i lovu dobije tek za 30 dana. Kod plaćanja debitnom karticom znači onom sa kojom ti lovu skinu odmah sa tekućeg proviziju plaćaju u manjem iznosu i dobiju je za 7-15 dana. Inače malo je onih koji primaju karticu za auto. Možda neki trgovac polovnim autima. Da li je kartica Gold, Buissnes, Green, ova ona to ne mijenja stvar. Zaboravi to nađi banku koja ti daje najbolji kurs otvori tekući za tu namjenu...provjeri i naknade za transakciju, plaćanje internetom je najeftinije i to je to.
Skuplja ti je članarina za karticu nego razlika u kursu!
[ bakara @ 04.05.2009. 21:55 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: ?!?!??!
Zar nije podizanje novca besplatno na POS terminalu sopstvene banke???
Pricamo o placanju, ne o podizanju.
Citat: Flo33: Jel me zezaš ili ozbiljno? Na mojim izveštajima nikada nije pisala provizija, niti je cent skinuto više od cene. Dok naravno svako provlačenje u inostranstvu beleže i naplate.
Ne naplacuje se od tebe, vec od prodavca.
Citat: rinenad: Trgovac za svaku kupovinu za koju prihvati kreditnu karticu plaća kartičarskoj kući proviziju i lovu dobije tek za 30 dana. Kod plaćanja debitnom karticom znači onom sa kojom ti lovu skinu odmah sa tekućeg proviziju plaćaju u manjem iznosu i dobiju je za 7-15 dana. Inače malo je onih koji primaju karticu za auto. Možda neki trgovac polovnim autima. Da li je kartica Gold, Buissnes, Green, ova ona to ne mijenja stvar. Zaboravi to nađi banku koja ti daje najbolji kurs otvori tekući za tu namjenu...provjeri i naknade za transakciju, plaćanje internetom je najeftinije i to je to.
Skuplja ti je članarina za karticu nego razlika u kursu!
Lepo si ovo objasnio
[ Ivan Dimkovic @ 04.05.2009. 21:56 ] @
Da,
To sa kreditnom karticom ce jako tesko da ide - jer neko mora da plati proviziju, tako da cisto sumnjam da ce prodavac da prihvati da mu platis petocifrenu sumu u EUR kreditnom. To ne moze ni u mnogim zapadnim zemljama...
Mislim da je najbolje da lepo nadjes menjacnicu koja ce ti za tvoje EUR-e dati najvise dinara i onda lepo odraditi placanje u dinarima - jako tesko ces moci da postignes bolji kurs uz pomoc banke, jer kreditne kartice em sto kostaju em, kao sto rekoh, cisto sumnjam da ce neko da ti prihvati placanje kreditnom karticom za auto.
Citat: bakara
Pricamo o placanju, ne o podizanju.
Aha, da - onda naravno postoji provizija i nju placa prodavac. Ako pricamo o, recimo, 20000 EUR tu se radi o stotinjak EUR a mozda i vise... Obicno za takve cifre prodavci preferiraju bankovni transfer (ili kes ;-)
[ Flo33 @ 04.05.2009. 21:58 ] @
Koja konfuzija.. U trenutku sam se osećao prevarenim i smišljao prvu recenicu tužbe ok, sad je sve jasno posle rinenadovog objašnjenja.
[ bakara @ 04.05.2009. 22:01 ] @
Jos necega sam se setio...
Kada sam ja kupovao moj novi auto, isao sam sa devizama kod prodavca, odabrali auto i sa jos par kupaca su nas zajedno odvezli u banku gde je sve to zavrseno, naravno u banci smo imali poseban tretman.
Mozda i tvoj diler ima slicnu mogucnost, mada kod mazde nemas mnogo izbora
e da...
welcome to the mazda club
[ centaur @ 04.05.2009. 22:43 ] @
Citat: Flo33: Izvinjavam se za off ali ta intesa je nešto najgore u bankarskom sektoru kod nas. Koji su to diletanti... Da mi daju da budem dijamantski klijent odoh ja od njih.
Apsolutno se ne slazem sa tobom, no to nije tema...
[ popvladimir @ 05.05.2009. 05:44 ] @
Pozdrav covek, ja sam isto to radio u Oktobru prosle godine kada sam kupovao auto. Kontam da kako stvari sada stoje, ako imas kes i ako vide da stvarno hoces da kupis auto, mozes izdejstvovati da das onu kolicinu evra koja je naznacena kao cena automobila. Ja sam bas tako uradio jer su prodavci u najvecem broju slucajeva iznenadjeni kada im dodje neko u salon i zeli da kupi auto kesom. Prodavac je rekao da oni imaju neku menjacnicu sa kojom saradjuju, ali da ja necu imati nikakvog posla sa njima vec da samo treba da dam evre. Na sve to su mi jos dali i popust :D
To sto ostali pricaju za menjacnice jeste tacno, dace ti povoljniji kurs ako menjas vecu kolicinu deviza. Ja dobijam platu u dolarima tako da cesto to radim. Jednom sam cak isao u BG da menjam dolare u evre jer je bio mnoooogo povoljniji kurs nego bilo gde u Novom Sadu.
Cestitke na novom autu, nek je ziv i zdrav!
[ Deep|Blue @ 05.05.2009. 07:21 ] @
Pa nista ga ne kosta da proveri kurs u salonskoj menjacnici i u jos par menjacnica.
ja sam postigao za par procenata bolji kurs u jednoj menjacnici neko u salonskoj, i to toliko da su likovi u salonu bili iznenadjeni kursom.
Citat: rinenad: Trgovac za svaku kupovinu za koju prihvati kreditnu karticu plaća kartičarskoj kući proviziju i lovu dobije tek za 30 dana. Kod plaćanja debitnom karticom znači onom sa kojom ti lovu skinu odmah sa tekućeg proviziju plaćaju u manjem iznosu i dobiju je za 7-15 dana.
ajde molim te objasni mi, pa ko bi onda od trgovaca dobrovoljno pristao da mu platis karticom i da pritom gubi pare?
I jos pritom da ceka 30 dana na svoje pare ?!?!?!?
ma daaaj. U kojoj to banci? Intezi ?
Kad bi takvi uslovi zbilja postojali onda bi svi skinuli one dina nalepnice sa vrata i vratili pos-eve.
Sacuvaj racune i slipove iz prodavnica i uzmi izvod sa banke. videces da se iznosi transakcija razlikuju ili postoji dodatna stavka u kojoj je naglasena provizija za tu transakciju.
Naravno da ti, tj. vlasnik kartice placa proviziju za transakcije odradjene preko pos-eva tudjih banaka.
Sto se tice cekanja, naravno da svaka banka odredjuje period cekanja, ali ako neko ceka 15-30 dana, onda zbilja treba da promeni banku.
[ rinenad @ 05.05.2009. 12:39 ] @
@ Deep Blue
przopleto donosiš zaključke, živim od toga tako da imaš info iz prve ruke. Ne plaća se provizija ni na jednom POS-u, a trgovac plaća proviziju na svaku transakciju. Što se tiče čekanja para trgovci čekaju i do SEDAM mjeseci ako kupiš na rate. Upravo te trgovac i kreditira. Nazovi bilo koju kartičarsku kuću pa se raspitaj ako meni nevjeruješ.
[ bakara @ 05.05.2009. 19:28 ] @
Citat: Deep|Blue:
ajde molim te objasni mi, pa ko bi onda od trgovaca dobrovoljno pristao da mu platis karticom i da pritom gubi pare?
I jos pritom da ceka 30 dana na svoje pare ?!?!?!?
Cuti tu i stidi se...pojma nemas
Lepo smo vec sve objasnili.
[ popvladimir @ 06.05.2009. 04:52 ] @
Ajde dosta je bilo o POS terminalima deco, ako se ne smirite svi peljate u cosak!
[ HIP @ 08.05.2009. 15:05 ] @
Zavrsih posao u Pirani. Promenih evre po nesto boljem kursu koji su mi ponudili.
A u sklopu menjacnice je i salter Privredne banke Beograd pa sam tu i platio
prodavcu i tako zavrsio sve na jednom mestu. Provizija je 0,3 %. Ne isplati se cimanje.
Bolje je ovako sve na jednom mestu.
[ Deep|Blue @ 12.05.2009. 07:23 ] @
Citat: bakara: Cuti tu i stidi se...pojma nemas
Evo cutao sam i stideo se u cosku pride
izgleda da sam pomesao nesto oko tih prvizija...
Izvinjavam se bakara, rinenad i ostatak drustva
Malo sam se raspitao po bankama i dodjoh do sledecih informacija ...
- da prodavcu se naplacuje provizija od kupovine u iznosu do 2%
druga strana je ono sto mi je bilo jos nelogicnije
Citat: rinenad: @ Deep Blue
przopleto donosiš zaključke, živim od toga tako da imaš info iz prve ruke. Ne plaća se provizija ni na jednom POS-u, a trgovac plaća proviziju na svaku transakciju. Što se tiče čekanja para trgovci čekaju i do SEDAM mjeseci ako kupiš na rate. Upravo te trgovac i kreditira. Nazovi bilo koju kartičarsku kuću pa se raspitaj ako meni nevjeruješ.
@rinenad ako ti banka odlaze rate do 7 meseci mozes da ih tuzis i/ili promenis banku.
Za svaku uplatu preko kartica, bez obzira da li je debitna ili kreditna, banka je duzna da ti isplati sumu odjednom, a ne da ti razdvaja na rate.
Jednini problem je ako ti imas sklopljen neki ugovor kojim ti preuzimas kreditiranje klijenta.
I da ...
30 dana je predugo
prosetajte ljudi malo po bankama i prodavnicama
imate izbor od 20+ banaka...
[ bakara @ 12.05.2009. 07:46 ] @
Citat: Deep|Blue: @rinenad ako ti banka odlaze rate do 7 meseci mozes da ih tuzis i/ili promenis banku.
Za svaku uplatu preko kartica, bez obzira da li je debitna ili kreditna, banka je duzna da ti isplati sumu odjednom, a ne da ti razdvaja na rate.
Sve zavisi o cemu je rec, @rinenad prica o placanju na rate...nemoj posle opet da kazes:
Citat: Deep|Blue: Evo cutao sam i stideo se u cosku pride...
Lepo je sve vec receno, istina to kupce u opste ne mora i ne treba da zanima sta trgovca sve kosta i kako naplacuje
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|