Citat:
Stranger2: Zanima me da li gradjanin srbije koji ima odredjeni procenat invalidnosti moze da ostvari invalidsku penziju ili to moze samo neko ko je zaposlen?
Uopste zanima me da li osobe sa invalidnoscu imaju prava ne neki novac od drzave?
yebo ga ti, napisi neku informaciju vise.
kad je invalid ostao invalid?
jel' ostao invalid na poslu, ili van posla, jel' bio zaposlen ikad u zivotu, jel' mozda penzioner, jel' radno sposoban, jel' mu je neophodna tudja nega i pomoc, koliki je procenat invalidnosti ...?
npr. ako invalid nije u stanju da se brine o sebi, naravno da ima pravo na novcanu nadoknadu za tudju negu i pomoc.
ima recimo i pravo na popust za racune infostana, telefona ... pravo da uveze auto bez carine (preko valjda 70% invalidnosti, i poreza), u gradovima nalepnicu za parkiranje na javnim parkinzima i u garazama, nalepnicu za koriscenje auto-puteva, SBB i valjda jos neki provajderi daju invalidima besplatno kablovsku tv ... itd........
... znam da i MTS (064), mozda i ostali provajderi, daju neke popuste - besplatne minute i SMS invalidima, u nekim valjda post pejd paketima
najbolje ti je da odes u centar za socijalnu zastitu na opstini sa koje je invalid, pa da se raspitas o svemu.