[ Pali zari @ 16.05.2009. 16:11 ] @
moze li mi neko objasniti zasto je ovaj trenutni kurs nerealan i kakvu on nanosi stetu? realan kurs dinara bi trebalo da bude koliko i koji boljitak bi to donelo? Ako moze bez nekog bespotrebnog flame-a, interesuje me objasnjenje a ne prepucavanje izmedju clanova foruma :)
[ Laki_Gen @ 16.05.2009. 16:33 ] @
Bez prepucavanja? Hahaha...

A ko je to tebi rekao da je nerealan?
Ako Zika i Pera i Sima i svi ostali prodaju kilo krompira za 100 dinara, znaci da mu je to realna cjena.

Sad, sto je to tebi ili nekom drugom skupo, ne znaci da je cjena nerealna.
Simple as taht!
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2009. 16:42 ] @
Realan kurs dinara? 1000 za jedan EUR - pa da moze opet lepo da se provede sa STO MARAKA :)

Ej bre... STO MARAKA, Klara Suman bogte :)
[ germanchc @ 16.05.2009. 17:10 ] @
bla bla bla izvoznici, domaca proizvodnja.. :) nego i kada bi evro vredeo 150 din sta bi to nama znacilo ako bi recimo gorivo bilo 140din a litar ulja 150 dinara ? realna jacina dinara kao valute iza koje stoji nasa ekonomija ce se videti kada prestane fiksanje kreditima mmf-a i kada se zavrsi privatizacija eps-a i jos ovih par "firmica"...
[ Srđan Pavlović @ 16.05.2009. 17:22 ] @
Citat:
pa da moze opet lepo da se provede sa STO MARAKA :)

Kojih crnih 100, sa 2-3 marke si (u jednom vrlo srecnom periodu) bio gazda :D
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2009. 17:42 ] @
Ali 100 maraka je bio sinonim za - ono, dosta love... sa 100 maraka si mogao da zivis godinu dana jbt :)

A "ILJADU MARAKA" je bio vec dokaz bogatstva ;-)
[ stewuss je @ 16.05.2009. 19:57 ] @
Koliko sam ja shvatio sa jakim (khm, khm) dinarom izvoznici nam nisu bas konkurentni napolju, ne zalazeci u kvalitet robe i sl., dok takav dinar odgovara ovima sto uvoze u zemlju, to se valjda sve svodi na odnos cena zita, kukuruza i sl. pa se na osnovu toga formiraju druge cene... Meni je tako objasnjeno, ako su lagali mene...
[ Darko Nedeljković @ 16.05.2009. 20:06 ] @
Pa to se lako racuna uz malo znanja programiranja. Generises random number izmedju 100 i beskonacno i dodelis je promenljivoj "realan_kurs". Posle pravac kafana i pricaj da si kompjuterski izracunao realan kurs. Po default-u ce svi da ti veruju.
[ Hakim Bej @ 16.05.2009. 21:06 ] @
Prirodan tok novca vodi zakon ponude i potraznje. Taj zakon definise:
odnos valute i zlata,
odnos valute i potrosacke korpe,
odnos valute naspram rezervi,
odnos valute naspram druge, stabilne, recimo svajcarske valute....
Prepisivaci iz vlade u nase ime i za nas racun uzimaju pozajmice od mmf-a da bi, pozajmljenim parama, drzali miran kurs.
A kamata prema mmf-u raste.
Kada mmf proceni da smo prezaduzeni, lako ce prodati dug pariskom klubu, ovaj londonskom, sve dok dug ne dodje do tajkuna.
Onda komadamo i prodajemo zemlju.
Ostaje nejasno zasto se Mladjan onomad hvalio da u drzavnoj kasi ima brdo para, a onda uzme zajam od mmf-a za odrzavanje kursa.
Ko nas to jastuci u mozak bre?
[ anon142305 @ 17.05.2009. 01:47 ] @
@ Pali zari

Realni devizni kurs se najcesce definise kao odnos opsteg nivoa cena u stranoj i domacoj zemlji, izrazen u istoj monetarnoj jedinici. Sta to znaci? Pa uzmes nominalni devizni kurs (onaj koji vidis u menjacnici), dvaput ga deflacionises (pomnozis indeksom cena u stranoj zemlji, pa sve to podelis indeksom cena u domacoj zemlji) i dobijes realni devizni kurs. Tako svaki nominalni d.k. postaje realni d.k. i nemoguce je da je taj kurs "nerealan"!

Zasto je on bitan? Zato sto rast (depresijacija) realnog d.k. ukazuje na poboljsanje konkurentnosti, smanjenje (apresijacija) na pogorsavanje konkurentnosti.

U vezi nerealnog kursa... Kurs moze biti precenjen ili potcenjen u odnosu na ravnotezni d.k. Ravnotezni d.k. je onaj koji koji omogucava da platni bilans zemlje bude u ravnotezi u trenutku dospeca ino-obaveza. Ako je realni devizni kurs precenjen, to znaci da je na domacem deviznom trzistu dinar skup, a evro jeftin.
Tada se isplati kupovati devize i baviti se uvozom, jer se uvozna dobra jeftino nabavljaju, a sve skuplje prodaju. Obrnuto je za izvoz.
[ Pali zari @ 17.05.2009. 09:03 ] @
hvala na odgovoru
[ marko37 @ 17.05.2009. 21:54 ] @
Citat:
Laki_Gen
Ako Zika i Pera i Sima i svi ostali prodaju kilo krompira za 100 dinara, znaci da mu je to realna cjena.

A ukoliko Žika, Pera i Sima moraju da poštuju neka pravila koja im nameće Miki, vlasnik pijace, kakva je to onda cena? Recimo da kod Mikija moraju da čuvaju neodređeni procenat svojih krompira? Ukoliko Mikiju svakodnevno moraju više puta da podnose izveštaj koliko su krompira prodali, i po kojoj ceni? Ukoliko Miki sam prodaje krompir u zavisnosti od tih izveštaja? Ako se Žika, Pera i Sima međusobno dogovaraju oko cene krompira, eliminišući međusobnu konkurenciju (oligopol)?
Da li je i onda cena krompira "realna"?
[ Sopocanac @ 17.05.2009. 23:08 ] @
kod nas je dinar naravno zestoko precenjen, profesor Mladjan Kovacevic kaze za 108% i samim tim zbog jeftinog evra i precenjenog dinara uvozni proizvodi su na domacem trzistu duplo jeftiniji a domaci duplo skuplji i samim tim nasi proizvodi nisu konkurnetni a uvozni jesu

zato srbija danas uvozi gotovo sve a ne proizvodi i ne izvozi gotovo nista - uvozimo jabuke iz argentine, piletinu i svinjetinu iz brazila, cackalice iz italije, papirne maramice iz grcke - prakticno sa ovakvom makroekonomskom politikom precenjenog kursa ova vlast je upropastila proizvodnju i izvoz u ovoj zemlji.

dacu ti jedan primer. ranijih godina zbog realnijeg kursa a pogotovo od 2001 do 2002 nasi proizvodjaci malina su bili glavni izvoznici i najveci % malina na svetskim trzistima je bio srpski . u zadnjih par godina zbog precenjenog kursa nas izvoz opada a ove prosle godine kada je evro bio 75 din , malinarima se nije isplatilo da iste oberu , jer kada oni sve to sracunaju i plate troskove srpska malina je bila duplo skuplja nego poljska i cileanska i samim tim nekonkurentna . osim malinara tako su propali kupinari na isti nacin kao i drugi proizvodjaci.

ovu vlast cini konglomerat uvoznika i stranih bankara i oni kontrolisu ovu vlast i daju joj mito , a vlast im omogucava kurs koji ide njima na korist ..

do sada se taj nerealni kurs odrzavao trosnjem deviza na ime uzetih kredita kao i deviza prikupljenih iz privatizacije . taj novac se potrosio ,a srbija zbog loseg kreditnog rejtinga i prezaduzenosti vise ne moze da uzima kredite od poslovnih banaka za subvencionisanje kursa dinara , i jedino im je ostalo bilo da se obrate MMF-u.

MMF im je odobrio kredit od 3 milijarde evra za "jacanje kursa dinara" tako da mozemo da ocekujemo da ce ova igranka da se nastavi sve dotle dok vise niko ne bude hteo da nam da kredit a tada sledi argentinski scenario koji podrazumeva neverovatno visoku depresijaciju dinara , propast domaceg finansijskog sektora i srpske privrede .

Profesor Mladjan Kovacevic kaze da srbiji za vracanje dospelih kredita ove godine treba 11.1 milijardi evra - tj 11 milijardi ove godine nasi gradjani, privreda i drzava moraju da isplate inostranim kreditorima na ime vec uzteih kredita .

sad posto su nam devizne rezerve oko 8 milijardi sa 2 milijarde od MMF-a mi mozda isplatimo ceo dug, ali cemo ostati - bez deviznih rezervi . Vec iduce godine necemo moci zasigurno da servisiramo svoj dug jer nece u zemlji biti dovoljno deviza za isplatu i samim tim ce ovaj monetarni sistem da dozivi totalni kolaps.
[ Darko Nedeljković @ 17.05.2009. 23:12 ] @
Citat:
Sopocanac: zbog jeftinog evra i precenjenog dinara uvozni proizvodi su na domacem rzistu duplo jeftiniji a domaci duplo skuplji

Hoce to tako kad popijes mnogo piva.
[ StORM48 @ 18.05.2009. 01:58 ] @
Citat:
Sopocanac: ... i samim tim zbog jeftinog evra i precenjenog dinara uvozni proizvodi su na domacem trzistu duplo jeftiniji a domaci duplo skuplji i samim tim nasi proizvodi nisu konkurnetni a uvozni jesu

Brate mili... kakva "teorija"...

Uvozni proizvodi su jeftiniji, jer strani trgovci nisu gramziva stoka, a domaći proizvodi su skupi, jer ovde bez zarade od 300% po jedinici proizvoda nisi dovoljno "sposoban biznismen".

Genijalna Ti je teorija, samo "malo" pogrešna
[ Laki_Gen @ 18.05.2009. 07:50 ] @
Citat:
marko37: A ukoliko Žika, Pera i Sima moraju da poštuju neka pravila koja im nameće Miki, vlasnik pijace, kakva je to onda cena? Recimo da kod Mikija moraju da čuvaju neodređeni procenat svojih krompira? Ukoliko Mikiju svakodnevno moraju više puta da podnose izveštaj koliko su krompira prodali, i po kojoj ceni? Ukoliko Miki sam prodaje krompir u zavisnosti od tih izveštaja? Ako se Žika, Pera i Sima međusobno dogovaraju oko cene krompira, eliminišući međusobnu konkurenciju (oligopol)?
Da li je i onda cena krompira "realna"?

Niko Peri ne brani da prodaje krompir za 50 dinara. Na Mikijevoj pijaci nema zakonske odredbe o mnimalnoj cjeni krompira.
Takodje, na istoj toj pijaci svako moze da prodaje krompir, tako da nema ni monopola, oligopola...
Miki prodaje krompir samo slucaju kada Pera i Zika (navodno) nemaju dovoljno krompira, a narod ga trazi.
Miki prodaje krompir i u slucaju da Pera, Zika i Sima pokusaju da uticu na namjestanje cjene preteranom ponudom krompira.

Kako god okrenes, krompir kosta koliko kosta. Miki nema u magacinu neogranicenu kolicinu krompira i ne moze bas sav da rasproda, tako da na duze staze ni on ne moze uticati na "realnu" cjenu.

Stigao Sopocanac. Kao da ima sesto culo sa kojim primjeti svaku temu koja ima veze sa dinarima, eurima, kursom, bankama, ekonomijom....
Covece.
[ Darko Nedeljković @ 18.05.2009. 08:13 ] @
Citat:
Laki_Gen: Stigao Sopocanac. Kao da ima sesto culo sa kojim primjeti svaku temu koja ima veze sa dinarima, eurima, kursom, bankama, ekonomijom....
Covece.

Tako rade trolovi - u grupama. Jedan nesto pita, a drugi onda iznosi svoju teoriju. Treci eventualno izrayava suprotan stav, ali tako da ga ovaj drugi yaseni i pobedi svojom teorijom. Na kraju dodje neko ko pojma nema i poveruje im. Skolski primer.
[ pitikovski @ 18.05.2009. 09:21 ] @
Citat:
Laki_Gen:Stigao Sopocanac. Kao da ima sesto culo sa kojim primjeti svaku temu koja ima veze sa dinarima, eurima, kursom, bankama, ekonomijom....
Covece.

Zaboravio si da navedes gorivo kao najbitniju stavku u njegovim postovima
[ Darko Nedeljković @ 18.05.2009. 10:52 ] @
Citat:
pitikovski: Zaboravio si da navedes gorivo kao najbitniju stavku u njegovim postovima

Pa strano gorivo je duplo jeftinije na domacem trzistu a domace duplo skuplje na stranom trzistu zbog neodgovarajuceg kursa dinara -> hajde da korigujemo kurs i "odvalimo" se od izvoza goriva.
Kad smo vec kod toga, jedno pitanje za one koji citaju i nista im nije jasno - da li cena goriva u Srbiji (koje je rusko) zavisi od kursa ruske rublje?

Ne zavisi naravno. Zavisi od kretanja dolara i EUR-a, kao i ponude i potraznje nafte u svetu, a za rublju pola nas i ne zna da postoji. Podjednako kao sto cena goriva na srpskom trzistu zavisi od kursa ruske rublje, tako i cena srpskih sljiva na ruskom trzistu zavisi od kursa dinara. Nadam se da je ovaj primer dovoljan da sloze kockice u glavi svi koji su slusali neko predavanje nekog profesora, pa ga pogresno razumeli. Prosto se divim nekad toj vadikalskoj pameti koja ce kad dodje na vlast samo pomeriti kurs na 1.000 i Srbija ce odmah da procveta
[ Laki_Gen @ 18.05.2009. 11:04 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:  Prosto se divim nekad toj vadikalskoj pameti koja ce kad dodje na vlast samo pomeriti kurs na 1.000 i Srbija ce odmah da procveta :)

I hleba za tvi dinava!
[ Sopocanac @ 18.05.2009. 12:27 ] @
Citat:
Hoce to tako kad popijes mnogo piva.

izuzetni argumenti - toliko poznajes ovu tematiku i vladas argumentima da u banci verovatno radis ili kao cistacica ili kao radnik obezbedjenja.

posle ovog mog posta niko od navedenih neznalica i trolova nije ni pokusao da argumentima pobije moje tvrdnje

cela diskusija im se svela na zatrpavanje ovog topica fekalijama sopstvenih gluposti...

[ Predrag Supurovic @ 18.05.2009. 15:12 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Podjednako kao sto cena goriva na srpskom trzistu zavisi od kursa ruske rublje, tako i cena srpskih sljiva na ruskom trzistu zavisi od kursa dinara.

Cenu proizvodnje sljive odredjuje vise cinilaca cije cene zavise direktno ili posredno od kursa dinara, zavisno da li su cinioci uvozni ili domaci.
[ Lesli Eldridz @ 18.05.2009. 15:46 ] @
Citat:
Sopocanac: MMF im je odobrio kredit od 3 milijarde evra za "jacanje kursa dinara" tako da mozemo da ocekujemo da ce ova igranka da se nastavi sve dotle dok vise niko ne bude hteo da nam da kredit a tada sledi argentinski scenario koji podrazumeva neverovatno visoku depresijaciju dinara , propast domaceg finansijskog sektora i srpske privrede .

Odlicno, to tako i treba.
[ toplim @ 18.05.2009. 15:51 ] @
Nije bitno koliko dinara kosta 1e u jednom odredjenom trenutku. Moze biti da je i 1e=100din., pa opet da nam bude bolje i da su nam proizvodi pristupacniji :)

Vazno je sto se vrednost dinara smanjuje u odnosu na vreme kad je kurs uspostavljen na 80, a ako je sad 100. Znaci osiromasili smo za 25%.
Demokratija!
[ Sopocanac @ 18.05.2009. 16:41 ] @
ekonomska statistika i visina spoljnotrgovinskog deficita prosto demantuju sve zastuopnike politike zaduzivanja u inostranstvu radi ocuvanja vestackog i nerealnog kursa dinara.

jednostavno dali je taj kurs blagotvoran po privredu jedne zemlje ili ne , upravo pokazuje ovaj odnos industrijske proizvodnje, izvoza i uvoza kao i procenat nezaposlenog stanovnistva.

ako se proizvodnja smanjuje, a uvoz raste neuporedivo vise nego izvoz samim tim je jasno da je pomenuti kurs stetan po srpsku privredu i ekonomiju.

a upravo se to desvalo u srbiji u poslednje 4 godine zbog subvencionisanja kursa dinara . proizvodnja i izvoz su opadali a rastao je uvoz i nasa zaduzenost u inostranstvu....

mislim da nam se u poslednje 4 godine od kako dinkic i ostali "experti" forsiraju tu politiku se zadyuzenost srbije njene privrede i gradjana povecala za preko 20 milijardi dolara....
[ toplim @ 18.05.2009. 17:24 ] @
mozda nije bas u skaldu sa temom, ali pre neki dan sam gledao neku emisiju o razvoju americke privrede, od pre 500 godina kad su pocinjali, gradili. Gledam samo kako su obuceni, kao komunisti, svi ista odela, svi iste sesire, radni ljudi, zagrljeni, drze lopate, nisu razmisljali mnogo o tome gde ima sta bolje, nisu ni bili u stanju da imaju sve informacije. Teksas, ne znam gde je izmisljen valjda u teksasu, je najodvratniji moguci materijal koji bi predstavljao odelo. Em je tesko, em stipa, em nije lagodno...ali eto sad svi nose to.. To je samo jedan podatak.pa onda one cuvene starke koje su nosili njihovi robijasi, pa coca cola, gde god se covek okrene samo americki brendovi. Moze rusija da proizvodi i nove planete i da kinezi kopaju tunele, ali americko shvatanje privrede i industrije, nacina zivota u ovom trenutku vodi bitku i pobedjuje, kako ce biti za 100 godina to ne znam.
A sve ovo navodim kao preduslov da bih vam rekao koliko smo se udaljili od sebe i koliko smo okrenuti medjusobnom utrkavanju ko ce sta bolje i lepse da postigne. A sva nasa bogatstva i uspesi kad se stave na neku vecu evropsku ili svetsku listu ne znace nista. Zato je potrebno da uspostavimo pravi nacin razmisljanja i da cenimo ono sto je nase i sve ono sto drugi misle da je nase.
A to naravno ne moze da se pocne lokalno vec kao drzavna strategija. I ta drzavna strategija je jedno vreme trajala, kad su bile one reklame kupujmo domace, a pre toga da komsije krava bude ziva i zdrava, a jos pre toga nije tesko biti fin...
zasto se ta politika nije odrzala. Zato sto nemamo lidera. To nije Boris Tadic. nisu ni mnogi drugi...
A upravo se na tome i zasnivala americka industrijalizacija. Oni nama prodaju demokratiju, a u svojoj zemlji ne mogu da je sprovedu. i to ne samo sto ne mogu vec zato sto su i videli da nemaju vremena da cekaju da se svi dogovore, vec se cela njihova politika uvek zasnivala na tome da pronadju pravog lidera, koga ce plasirati kao maskotu i proizvod i koji ce biti pandan za sve sto je dobro.

A za to vreme mi pokusavamao da naucimo da se stidimo, kako to da mi sve to ne znamo, kako to da mi nismo demokraticni, kako to da su svi ostali tako iznad nas, ovde vlada rasulo, bezakonje, svuda je lepo, nama ne valja. Mi treba da se menjamo. Eto i Evropa i Amerika i jedno vreme ceo svet nam je nabio taj kompleks nize vrednosti. I mi sad ne umemo da se izvucemo iz toga.

Mozda je bilo lose za vreme slobodana milosevica, ali danas je gore u politickom smislu. Ne zato sto smo stariji pa nam je uvek gore, vec zato sto izranjaju sve one pojave koje pre nismo ni videli, jer zapravo nismo ni zeleli da prebrajamo i ispravljamo svaku dlaku koju nadjemo u jajetu. Nego se reagovalo jako i stabilno, bolja je i brza greska, nego spora istina.

I iz ovog ugla, a sad, malo pametniji, nego pre mogu da kazem. Da je jedina greska cele te politike i ideje bila to sto jednostavno nismo imali zamenu.ŽNismo imali rezervnog igraca. Jedini rezervni igrac bio je vuk draskovi koji je furao jednu sasvim drugi stranu kao reakciju na ceo sistem. Ali iz partijske garniture nismo imali pravog coveka. To ne govorim kao politicar, vec kao srbin. Boli me k*** kako se partija zove.

U toj visokoj politici vlčadaju neka sasvim jednostavna pravila. Da, Dosadio im je slobodan milosevic. Znate to je druzenje. Za vreme tog coveka mi smo vise uzimali nego sto smo davali. Ali to nije moglo vise da traje, jer je on postao olicenje njihove nevolje i zla. Zasmetao im je.
I smeta ce im uvek bilo koja figura, kad god krene da igra bezobrazno. Mi te figure nemamo. Imamo njihove ljude. Sve do jednog. Skolovane po njihovim zakonima i pravilima. Oni su se sad povezali, druze se piju kafe, posecuju se. I mi tu ne mozemo nista. Sve dok se oni slazu i smeju. Znajte lose je. Ipak ono sto vidimo, deluje pristojno i donekle ozbiljno.
Mozda i ima nade.

A sva ova prica, na samo da ima veze sa kursom dinara, nego ima veze sa celom nasom naciom.

[ Lesli Eldridz @ 18.05.2009. 17:27 ] @
Sve je to lepo, nego koji ste to vi i sta je to vase ?
[ toplim @ 18.05.2009. 17:41 ] @
Mi. Ko god misli isto. Pola Bosna, pola Kosova i delic hrvatske i ovo sto vec znamo da je nase.
[ Lesli Eldridz @ 18.05.2009. 17:49 ] @
Pa koji ste to vi sto mislite isto, opet je nejasan odgovor. I kako se prepoznajete? Jel nosite bedzeve?
[ vladd @ 18.05.2009. 17:54 ] @
Pa nije bas tako. Pola bosne, delic Hrvatske, zaista nije nase, i za to smo se "odavle" slozili. Kosovo ce ostati sporan, medjunarodni problem, i u kratkom, a za istoriju je i 20god sica, periodu, besmisleno je da smatramo, ovih dana, koju godinicu plus minus, da je "nase" ili "njihovo". Mora da se resi, kako, svi ce videti, kada, daj boze da unuci dozive...

Sto se "realnog kursa" tice, to je politikantska terminologija, koja indirektno pokusava da oceni neke ekonomske mere, ili neko stanje...

Inace bi prosto bilo, pogledas kursnu listu, i to je realan kurs.

Sta se hoce vise? Kakav ce kurs biti, to je zanimljivije, posto nikakva nepostojeca zeljena ili nezeljena vrednost koja se manipulise terminom "realan kurs" objektivno ne sluzi nicemu.

I mislim da je to pravi odgovor. "Realan kurs dinara", kao termin, je politicki instrument, u sluzbi spina i manipulacije, realno bez upotrebne (monetarne, konkretne, operativne) vrednosti.

Poz
[ Horvat @ 18.05.2009. 17:57 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Sve je to lepo, nego koji ste to vi i sta je to vase ?

isto pitanje :)

nego,sto te stipa teksas ,tj materijal od koje su napravljene farmerice? [p.s. to je "obican" pamuk :) ,a farmerice je prvo napravio levi strauss jos davno..bla bla...nije tema]

i kakve veze ima to s dinarom,mislim citava prica?

hajde sad ontopic:
zasto se kurs zaokruzuje na 4 cifre,kada ne postoji mogucnost da se to naplati?
[ vladd @ 18.05.2009. 18:00 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Pa koji ste to vi sto mislite isto, opet je nejasan odgovor. I kako se prepoznajete? Jel nosite bedzeve?

Pa neki valjda koji jednoobrazno misle, a ponece bedzeve-znacke, kada zatreba...valjda.

U glavnom, doticni "vi" su veoma iskljucivi, bez takta, ideologije iliti smisla. Mozda ponajvise lice na komuniste. Zalepe situaciji ETIKETU i to je tako. Nema sta da se diskutuje, izdato je saopstenje.

Poz
[ Darko Nedeljković @ 18.05.2009. 20:11 ] @
Citat:
posle ovog mog posta niko od navedenih neznalica i trolova nije ni pokusao da argumentima pobije moje tvrdnje...

Ruska nafta? Cekaj... kayes "trolova"? Pa ti i ekipa ste trolovi po definiciji. Sva je prilika da ja necu dobro proci u diskusiji sa tobom, jer stara izreka kaze "ne upustaj se u diskusiju sa budalom. Prvo ce te spustiti na svoj nivo, a onda dobiti na iskustvo"

Citat:
Cenu proizvodnje sljive odredjuje vise cinilaca cije cene zavise direktno ili posredno od kursa dinara, zavisno da li su cinioci uvozni ili domaci.

Koji? Nema cene proiyvodnje sljive - te sljive za jelo se ne prskaju, ne treba im ni oranje, ni navodnjavanje. Jedino ako i ti kao Sopocanac smatras da je cena rada nerealno visoka?

Citat:
zasto se kurs zaokruzuje na 4 cifre,kada ne postoji mogucnost da se to naplati?

Kako mislis ne moze? Ne moze kad ja i to menjamo po 20 EUR-a kad nam zafali, ali kad Mislovic kupuje 50.000.000 EUR-a, ta cetvrta cifra ispada lepa parica :)
[ vilyu @ 19.05.2009. 08:28 ] @
Citat:
Horvat:zasto se kurs zaokruzuje na 4 cifre,kada ne postoji mogucnost da se to naplati?

OK, ako kupujem ili prodajem 10.000 EUR, ima li razlike ukoliko je kurs 95,4381 ili je zaokruzen na 95?[/quote]
[ Horvat @ 19.05.2009. 09:21 ] @
^^a ako kupujes/prodajes 100 eura? ili cak 1 e,kako ce tii onih 0.0001 isplatiti?
sto ne zaokruzuju na 50 [jer u nasem mon. sistemu najmanja novcana jedinica ,tj novcic je 50 para,ne jedna para ne 0,001 para,nego 50 para...]

pa i na milijardu eura postoji mogucnost naplate milionitog dela eura...
[ Laza80 @ 19.05.2009. 10:32 ] @
Nije baš tako. Valjda je za cenu šljive bitno gorivo. Druga stvar je što u ceni goriva veći udeo imaju akcize nego cena goriva na svetskom tržištu. I šljive se prskaju.
[ toplim @ 19.05.2009. 11:54 ] @
zaokruzuje sa na 4 decimale zbog transakcija i provizije.
Ako je kurs zaokruzen na 95. Kako bi se onda izracunala provizija. Za 96 je mnogo velika provizija. Onda je provizija recimo 95,0001. Ali to se valjda ne odnosi na menjacnice. Vec kad su u pitanju vece transakcije medju bankama.
[ Horvat @ 19.05.2009. 13:34 ] @
ok,uzmem razmenim 100 eura po kursu od 96,5431
i kako ce meni bilo ko dati na ruke 9 654.31 dinara?

ili cak 10 eura,kako ce mi isplatiti 965.431 dinara,jer je najmanja novcana jedinica u dinarskom sistemu,para,koja vredi 1/100 dinara ,a 0.001 je 10-i deo pare

nisam rekao da zaokruzuju bez zareza,nego zasto bas na 4 cifre,zasto ne na 2?
[ jericho1405 @ 19.05.2009. 13:41 ] @
Citat:
Horvat: ili cak 10 eura,kako ce mi isplatiti 965.431 dinara,jer je najmanja novcana jedinica u dinarskom sistemu,para,koja vredi 1/100 dinara ,a 0.001 je 10-i deo pare

Nece ti vratiti ono sto je nemoguce, vec ce zaokruziti cifru. Ne moze odmah cifru zaokruziti na 2 decimale, jer bi se u tom slucaju na razmjenama velikih kolicina novca gubila/dobijala(zavisi sa koje strane gledas) nepodnosljiva svota novca. Ovako se precizno utvrdi vrijednost koja mora da bude isplacena, a onda se ista koriguje, tj. zaokruzuje kako bi mogla biti isplacena postojecim novcanim apoenima.
[ pctel @ 19.05.2009. 13:44 ] @
@Horvat
Hoces reci, ako ja hocu 10 eurocenti da zamenim, to znaci da mi mogu isplatiti 9, 9.5 ili 10 dinara, sto dalje znaci da kurs ne sme biti nista izmedju osim 90, 95 i 100?!
[ Sopocanac @ 19.05.2009. 13:50 ] @
sad posto je bagra dobila pare od MMF-a za "jacanje kursa dinara" ocekujte u narednom periodu da krene lagano obaranje kursa na ispod 90 , a Miskovic vec trlja ruke jer ce deo tih para otici njemu u ruke kao subvencionisani "krediti za likvidnost".

Miskovic rece u decembru prosle godine "drzava bi trebala da se zaduzi" i voila, to se i desilo.

Naravno rate za uzete kredite nece vracati Miskovic sa svojom kiparskom offshore firmom koja je vlasnik Delte vec glupavi srpski narod preko povecanih racuna za struju ,grejanje, telefon, gas , dodatne poreze na benzin, plin, automobile itd.

kao rezultat jacanja dinara opasce i onako nikakva konkurentnost srpske privrede i samim tim ce jos vise preduzeca da ode u stecaj i propast.

ovde je potrebna ili revolucija ili okupacija - ovako vise ne ide.
[ pctel @ 19.05.2009. 14:37 ] @
Citat:
Sopocanac: ovde je potrebna ili revolucija ili okupacija - ovako vise ne ide.

Sto da ne moze, uzivamo jos malo a onda za'ebemo smrdljivi kapitalizam tako sto nestanemo.
Citat:
Srbi će biti manjina u sopstvenoj državi ukoliko se stopa nataliteta ne poveća, a već za 50 godina preti im potpuni nestanak.

Pa, zar bi ti u ovakvoj situaciji ostavljao iza sebe decu i unike da vracaju ovih "40 milijardi koje se trose na odbranu kursa"?!
[ pctel @ 19.05.2009. 14:40 ] @
Citat:
Sopocanac: ovde je potrebna ili revolucija ili okupacija - ovako vise ne ide.

Vidis, to sa okupacijom ti nije tako losa ideja - upucamo lepo sutra amera, a onda potpisemo kapitulaciju. I iz mesta postanemo deo Evrope il Amerike, nebitno.
[ mrle 011 @ 19.05.2009. 15:35 ] @
Citat:
Sopocanac: ... povecanih racuna za struju ,grejanje, telefon, gas , dodatne poreze na benzin, plin, automobile itd.....

to se ne zove "povecanje racuna", nego to trziste "nivelise i regulise" cene.
evo meni, pre neki dan od infostana, stigo racun za vodu 2.500 dinara.
(yebem ti, struju placam oko 900)
... i onda sam i ja pomislio da je to nesto poskupelo, ali sam posle shvatio da je to samo regulisana cena na osnovu prirodnih zakona ponude i potraznje.
ponude - jer su u medjuvremenu sava i dunav presusili,
i potraznje - jer sam u spavacoj sobi otvorio auto-perionicu.
[ Horvat @ 19.05.2009. 16:23 ] @
Citat:
jericho1405: Nece ti vratiti ono sto je nemoguce, vec ce zaokruziti cifru. Ne moze odmah cifru zaokruziti na 2 decimale, jer bi se u tom slucaju na razmjenama velikih kolicina novca gubila/dobijala(zavisi sa koje strane gledas) nepodnosljiva svota novca. Ovako se precizno utvrdi vrijednost koja mora da bude isplacena, a onda se ista koriguje, tj. zaokruzuje kako bi mogla biti isplacena postojecim novcanim apoenima.

pa sto onda nije na 5, ili 6 ili bilo koliko
zasto bas ta cifra

Citat:
pctel: @Horvat
Hoces reci, ako ja hocu 10 eurocenti da zamenim, to znaci da mi mogu isplatiti 9, 9.5 ili 10 dinara, sto dalje znaci da kurs ne sme biti nista izmedju osim 90, 95 i 100?!

pa jedan ceo je euro,tako :)
a euro vredi 95, ne znam koliko sada
dakle fizicki mozes da dobijes ili 95 ili 95,5 ili 96 dinara,jer ne postoje apoeni manji od 50 para
[ jericho1405 @ 19.05.2009. 17:45 ] @
Citat:
Horvat: pa sto onda nije na 5, ili 6 ili bilo koliko
zasto bas ta cifra

Vjerovatno je u pitanju medjunarodna standardizacija. Kako god okrenes, negdje su morali da kazu: "dosta, to je dovoljan broj decimalnih mjesta, sve preko je zanemarljivo malo u vecini transakcija koje ukljucuju ovu vrijednost". Izbor je, kako vidimo, pao na cetiri. ;)
[ vilyu @ 20.05.2009. 08:19 ] @
Citat:
Horvat: dakle fizicki mozes da dobijes ili 95 ili 95,5 ili 96 dinara,jer ne postoje apoeni manji od 50 para

Zapravo, mozes da dobijes i 31 paru ako menjas evre u banci sa svog deviznog racuna u korist svog dinarskog racuna. Tako da nista ne gubis kad promenis 100 eur. Nema veze sto je najmanji apoen 50 para, ili dinar.
[ drbogi @ 20.05.2009. 10:43 ] @
Nedeljkoviću, u kojoj banci radiš, odmah prelazim tamo, oči si mi otvorio ovim postom o ruskoj nafti!
Meni nešto tu bilo sumnjivo, pardon sumljivo, a u stvari shvatih da Rusima i nije bitno pošto je nafta u svetu, kao što i malinarima nije bitno pošto je malina u svetu.
Tek je šljiva pichetji dim, ona ne košta ni žute banke.
Jbt. za dlaku da poverujem u provokacije ovog Sopoćanca, navato mi oči, mal se ne zahebah.
[ fanfon @ 15.05.2010. 13:20 ] @
U ministarstvu energetike navode da je poskupljenje cene sirove nafte u poslednjih mesec dana razlog novim cenama goriva.

Na ovim grafikonima se vidi da je cena sirove nafte poslednjih mesec dana pala za oko 14USD po barelu pa me interesuje da li su oni tacni, tj. da li je ovo stvarna cena sirove nafte na svetskom trzistu?

http://oil-price.net/dashboard.php?lang=en
http://www.livecharts.co.uk/tr...high_length=7&low_length=7