|
[ StORM48 @ 20.05.2009. 11:34 ] @
| ...ne prestaju da iznenađuju idiotizmima po pitanju Zakona.
Ako se sećate (a sećate se sigurno), svi smo se smejali debilnim zakonima nekih nama poznatih država. Neki su istiniti, neki ne, neki prenaduvani, ali ipak postoje, ali da mi je neko pričao da ćemo ovakve "Zakone" imati mi, stvarno mu ne bih verovao:
Citat: Tomice, povuci pravilnik
20. maj 2009. | Piše: Popović Danica, profesorka Ekonomskog fakulteta, članica CLDS-a | Izvor: Politika
Od avgusta meseca, drugovi i drugarice, nema više probanja naočara po optičarskim radnjama! Okvire ćemo kupovati kao kajmak u samoposluzi – pokaži prstom, pa šta ti daju. Zašto, pitate se? E, pa zato što u avgustu stupa na snagu jedan pravilnik, koji baš to propisuje – dakle, nema više „samoposluživanja medicinskim sredstvima od strane kupaca”. A na nove modele „firmiranih” naočara slobodno zaboravite, ni toga više neće biti. Pošto će se procedura uvoza produžiti na skoro godinu dana barem ćete biti sto odsto sigurni da su okviri koje budete kupili – izašli iz mode. Ali mislio je zakonodavac i na one koji retko menjaju okvire: ni popravke naočara više neće biti, ta usluga jednostavno nije predviđena, i tačka. Mene ipak kopka nešto drugo: u kojoj je to Evropskoj uniji naš zakonodavac video takav pravilnik?
Pošto se dobro sećam onih ozloglašenih „julovskih” zakona, neke mi stvari u ovom dokumentu poprilično zaudaraju, kao da su prepisane iz nekog tadašnjeg dokumenta. Recimo, odredba o kvadratnim metrima. Evo šta kaže ovaj pravilnik: „Specijalizovana prodavnica mora imati prostorije, odnosno prostor u ukupnoj površini od najmanje 35 metara kvadratnih, i to: 1) za prodaju i izdavanje medicinskih sredstava površine od najmanje 15 metara kvadratnih; 2) za skladištenje i čuvanje medicinskih sredstava površine od najmanje 10 metara kvadratnih; 3) kancelariju površine od najmanje šest metara kvadratnih; 4) garderobu i sanitarni čvor”.
Na stranu sve drugo, ali ovo sa garderobom je vrhunsko dostignuće! Pa kako se nisam toga i sama setila, kada je dobro poznato da u svakoj prodavnici, sanitetskoj naročito, ljudi već s vrata skidaju gunjeve i kapute, vade pečeno pile iz novina i na razne druge načine stvaraju toplu, domaću atmosferu.
...
Izvor
Mnogo je interesantnije što pod jedan ovakav "Pravilnik" potpadaju i svi drugi proizvodi, koji na bilo koji način imaju dodira sa medicinskom opremom, iako (na primer) nisu i sami medicinska oprema.
Što reče gospođa lepo - ovakvi "pravilnici" nastaju sasvim jednostavno - Bivaju napravljeni po meri nekog od povlašćenih i to tako da veći deo konkurencije otpadne prvo na ime toga što ne može da se snađe u trenutku (neodgovarajući lokali, nedostatak kadrova zahtevanih pravilnikom...), a onda i zbog toga što finansijski ne mogu da podnesu neplaniranu investiciju, ni kada se osveste u novonastaloj, isforsiranoj situaciji.
Sreća te se na bavim ovom oblašću - jer bih već počeo da smišljam (po odgovorne) neke destabilizujuće akcije.
Pozdrav |
[ Slobodan Miskovic @ 20.05.2009. 11:43 ] @
Pa nista u tom slucaju zna se sta sledi, opsta gradjanska neposlusnost i planiranje bega iz takvog okruzenja.
[ Mefisto_soad @ 20.05.2009. 13:36 ] @
Ne pise kojeg avgusta .
Kontam da od ovog nema nista.
Poz.
[ hexter @ 20.05.2009. 14:43 ] @
Mislim da nije off topic:
Nije još jasno niti ko će biti ovlašćen da izarađuje naočare. Jer po najavljenom pravilniku nakon što kupite ram na "majke mi, lepo će vam stoji" "optičarska" radnja neće smeti da izrađuje naočare već morati da šalje u ovlašćenu firmu da to radi. A ta "ovlašćena" će i nabavljati stakla, izgleda jedina.
E, sada me to vraća par meseci do godinu dana unazad, na razgovor sa prijateljicom koja radi u firmi "Optika". Situacija je u toj firmi očajna jer su prešli put od monopolske firme (nekada su bili samo "Optika" i "Ghetaldus") do glomazne propale firme u kojoj su plate minimalci a i to se ne isplacuje redovno vec sa višemesečnim zaostatkom. Firma je pred prodajom ili nezvanična priča je bila da treba da je kupi "Mišković". Bio je neki dogovor, pre par godina, da se firma pretvori u A.D. s tim što bi radnici dobili deo akcija. Od toga se nije odustalo, međutim vrednost firme je danas samo delić onoga što je firma vredela tada.
Sa ovom najnovijom vesti plus takve verzije sa novim vlasnikom, sve počinje da dobija smisla i počinje da liči na monopol u još jednoj oblasti. Štaviše ZAKONOM regulisan monopol.
EDIT: Delta je kupila "Optiku"......
[Ovu poruku je menjao hexter dana 20.05.2009. u 16:07 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 20.05.2009. 15:23 ] @
Ne vidim sta je tu cudno, i zasto se hvataju samo za naocare. To tako i treba. To vazi sa sve firme, i potpada valjda pod onaj HACCP standard, pricao mi jedan sto drzi mesaru jos pre dve godine za to, i covek se priprema vec duze vreme da taj standrad zadovolji, kad pocne da se primenjuje. Pre ce biti da ta Popović Danica koja je pisala ovaj tekst ima neku opticarsku radnju u nekom cumezu, a ne svidja joj se da cumez prosiri, pa se uhvatila bas za naocare.
[ StORM48 @ 20.05.2009. 15:54 ] @
Ne Lesli, nisi u pravu.
Ja znam još neke domene, koje dotiče ovakva uredba. Ne datira ove budalaština od juče - samo je pitanje koliko će daleko ići u svojim sumanutim planovima.
Recimo, mikro ležajevi i mikro motori, čija je jedna (samo jedna od, inače se koristi u avio tehnici pretežno) od upotreba i zubarska tehnika, kao predmet trgovine/proizvodnje u domenu mašinstva, automatski je postalo predmet "medicinskih sredstava", zašta ispade da je preduzeću, koje se bavi isključivo mašinstvom dužno da zaposli stomatologa sa najmanje 3 godine iskustva u struci, kao i još neke "stručnjake"; mora da ima magacin od najmanje 25 kvadrata, sa plafonom visine 3,5m, prostorije od minimum xx kvadrata sa xx raznih gluposti vezanih za medicinu, a dodatno mora da ima klimatizovano dostavno vozilo, zapremine x kubika, koje trese mooda i šiša ovce. A preduzeće je mašinsko - nema blage veze sa medicinom.
Mislim stvarno....
Po istoj toj logici, u medicinsku opremu spadaju i šrafovi svih vrsta, jer se sva oprema šrafi na nekim mestima. Isto važi i za štamparije, jer one prave deklerativne nalepnice, itd, itd...
Da ne pričamo što naočare za sunce imaju veze sa medicinskom opremom koliko i kamile i kosmonauti.
Pozdrav
P.S. Gospođa nema nikakav biznis, tako da Ti komentar nije na mestu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|