|
[ despotbg @ 20.05.2009. 15:42 ] @
| Trebalo bi u skorije vreme da kupim stan u BG... Sta bi pre kupovine trebalo da znam? Koje papire da trazim? I uopste kako da minimalizujem sansu da me neko zajebe?
Jel neko zna nekog dobrog advokata koji moze sve da mi isproverava? |
[ vilil1 @ 20.05.2009. 16:09 ] @
Ovo jeste za stanove u izgradnji, ali ima korisnih stvari -
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1337613
[ Darko Nedeljković @ 20.05.2009. 18:47 ] @
Citat: despotbg: I uopste kako da minimalizujem sansu da me neko zajebe?
Nikako. Ako neko zeli da te zajebe, on ce to i uraditi. Ipak, moze par saveta da se verovatnoca malko umanji:
1) Ne dajes kaparu
2) Isplatu novca, overu ugovora i primopredaju stana tempiras u isti dan i to sledecim redom: overa->isplata->primopredaja
3) Kupis od nekog koga znas ceo zivot, pa sta kosta nek kosta
[ SlobaBgd @ 20.05.2009. 19:09 ] @
Ovaj, a kako to da izvede? Ja, recimo, prodajem stan. despotbg dođe, pogleda stan, svidi mu se i odluči da ga kupi. I kaže "Kupujem". I ja sad treba da ga čekam dok ne skupi pare i da odbijam druge kupce koji dođu sa kaparom, a možda se despotbg predomisli. Ili da ga za**bem i da prodam prvom koji dođe sa parama, a on da traži drugi stan?
Kapara štiti i kupca i prodavca.
Ovo govorim iz iskustva, 4 puta sam radio te radnje, i to u Beogradu, i nikad nisam imao problema.
Moj savet za despotbg je: pouzdana agencija, dobar ugovor i doza opreznosti. Niko ti neće zameriti što si oprezan kad je u igri tvojih nekoliko desetina hiljada evra.
[ etjen @ 20.05.2009. 20:28 ] @
obavezno preko agencije, sve te priče kako ti za džabe uzimaju pare su smešne. Odaberi neku jaku agenciju i (što da ne) povedi i svog advokata sa sobom.
I ne sekiraj se, vrlo retko se desi da neko nekog zezne prilikom kupoprodaje nekretnine, i to i ako se desi, bilo je jer je rađeno nešto na reč i bez svoje agencije ili bez svog advokata. (kad kažem svoje i svog mislim na agenciju ili advokata koje si ti angažovao da ti nađe stan)
Kada su dve agencije u igri, skoro nikad ne bude problema (a i opet, pošto nemaš iskustva u tome, povedi i advokata kad se odlučiš za neki stan)
I SAVET: Sačekaj još sa kupovinom, padaće cene
[ Darko Nedeljković @ 20.05.2009. 21:38 ] @
Citat: etjen: Odaberi neku jaku agenciju i (što da ne) povedi i svog advokata sa sobom.
E, pa moram da vam ispricam sta se meni izdogadjalo, pa ce vam mozda biti malo jasnije...
Sredinom prosle godine poceo sam da trazim veci gradjevinski plac na lokaciji do 10km od Terazija. U ponedeljak 28.07.2008. sam pronasao jedan ineteresantan. Otisao sam sa sve advokatom, plac u redu, papiri u redu. To je bilo 30. istog meseca. Sa geometrom zakazano da dodje 4.8.2008. da bi se proverile medje - da li stanje na terenu odgovara stanju po papirima. Potom sutradan da se izvrsi potpisivanje ugovora, overa u sudu i prebacivanje novca sa mog na njihov racun. Trazili su kes, ali ja nisam hteo da razgovaram o tome - zakonom je predvidjeno da se sve transakcije prilikom kupoprodaje nekretnina moraju obavljati bezgotovinski, preko banke. Tako je 30.07.2008. postignut konacan dogovor da se u slucaju pozitivnog nalaza geometra kupoprodaja obavi u utorak, 5.8.2008.
Medjutim, kako se to uvek radi, vec u cetvrtak 31.07. pozivaju me iz agencije sa pricom da se pojavio kupac koji sutra dolazi sa parama, pa ako hocu da imam pravo prvenstva, moram da dam avans - 10% za prodavca + 3% za agencijsku proviziju. I ponovo pitaju ako moze kes. Ja im odmah kazem da kes ne moze, a za banku cu da razmislim. Pogledam po netu - agencija Keops, Banovo Brdo, registrovana uredno u agenciji za privredne registre, u narodnoj banci srbije i u poreskoj upravi. Adresa se slaze sa stvarnom adresom, google ne nalazi nista sumnjivo.
Malo je sumnjivo sto agencija nudi da pise ugovor na nizu cenu, kako bi se platio manji porez i sto nudi da asistira prilikom podmicivanja poreskih procenitelja. Malo mi se gade sve te mahinacije, ali ja ih odbijam i oni dalje ne insistiraju, pa ja prelazim preko toga. Pristajem da platim agencijsku proviziju 1.500 EUR-a i avans 5.000 EUR-a (dogovorena cena placa je 50.000 EUR-a). O svemu tome se sacinjava predugovor i overava u agenciji.
U ponedeljak, 4.8. izlazi geometar i konstatuje da je stanje na terenu u dlaku isto kao i stanje na papiru.
U utorak, 5.8. krecem da potpisemo ugovor i da potom prebacim novac. Usput me intuicija natera da jos jednom udjem u katastar i ponovo pogledam stanje na ekranu. Tamo mi radnik odrzi pridiku jer svakog dana proveravam :) medjutim, kada ukuca podatke na moje i njegovo cudjenje nalazi da je pravo koriscenja preneto prethodnog dana na drugo lice. Zovem agenciju da ih obavestim. Od njih dobijam odgovor @sigurno je nastupila neka greska u sistemu, najbolje je da vi ipak donesete novac i potpisete taj ugovor..." Kad malo pobesnim, odustaju od te sulude ideje i govore mi da sacekam nekoliko dana dok provere. Sledeceg dana me obavestavaju da je nastupila neka greska u katastru, te da ce oni (agencija) to ispraviti u roku od 3 dana. Za 3 dana zovu i traze jos 3 dana. Ja odlayim kod toga sto se uknjizio, saznajem od njega da je policajac i da je to prethodno kupio, da je kao sluzbeno lice imao vezu u katastu da mu to za 3 dana uknjize. U normalnim uslovima uknjizba traje oko 6 meseci, za koje vreme su ovi planirali da prodaju plac vise desetina puta, ali im je policajac pokvario planove. Nalazim vlasnike (nisam ih mogao naci po adresi sa dokumenata, vec su me pozvali telefonom da traze jos par dana, a ja sam trazio da se vidimo, potom sam trazio da mi pokazu gde yive da bih im i dalje verovao, sto su oni na kraju i pristali da ucine. Kad sam trazio novac nazad, rekli su da su potrosili i da ce vratiti uskoro - cim nadju nekog kome ce za nesto drugo uzeti kaparu. Nude oni meni druge nekretnine i druge placeva, pokayuju uredne dokumentacije za mnogo cega, ali neka hvala, njihov komsija mi je vec rekao da su sve vec prodali barem jednom, a ponesto i vise puta. Nek oni prodaju nekom drugom, a meni nek vrate pare. Cela 2 i po meseca je potrajalo dok su pristali da vrate kaparu. Agencija proviziju jos nije vratila. Uskoro ce godina dana od kad su uzeli. I dalje rade, i dalje su uredno registrovani u agenciji za privredne registre, narodnojbanci srbije i poreskoj upravi. I dalje google ne nalazi nista sumnjivo o njima.
Prijavljeni su ministarstvu trgovine i usluga - trzisnoj inspekciji za krsenje zakona o zastiti potrosaca, prijavljeni su ministarstvu finansija za krsenje zakona o deviznom poslovanju, prijavljeni su poreskoj upravi za krsenje poreskih propisa, prijavljeni su MUP-u za krivicna dela po krivicnom zakonu. Jedino je trzisna odradila svoj deo posla, konstatovala da agencija vise ne radi na toj adresi i prosledila slucaj na neku visu instancu. Tu se stalo, predmeti su zavrsili na dnu ko zna cijih fioka. Koliko korumpirana moye biti ova drzava kad se nekom vise isplati da iskesira da se zature 4 ozbiljne prijave, nego da iskesira 1.500 EUR-a?
I sta meni sad ostaje... da cekam 30 godina da se ovo pojavi i presudi (ako ne zastari, sto nije retka pojava)? Da se hvatam u kolo mita i korupcije da placam da se predmeti iskopaju sa dna fioka? Da angazujem nekog da ih nadje i da im napuni kolena olovom? Ili da to licno uradim? Bilo kako bilo, onaj ko ne planira da se bavi kriminalom tesko moye opstati u Srbiji...
Nego, da se vratim ja na temu... Ne daj kaparu, i prati redosled overa->isplata->primopredaja. Tako je moj brat posle kupovao stan. I to na kredit - mesec dana cekali da stignu pare. Bez agencije naravno. Pet stanova mu se "izmaklo" zbog toga, ali sesti ga sacekao. Platio ga on vrhunski, ali je i stan vrhunski + ono sto je platio stvarno je i dobio. A danas kad je kriza u toku? Pa mesecno se proda 30 stanova u Beogradu, ako ce neko da proda bas onaj na koji si se namerio, ne daj kaparu, nek proda, ko zna zasto je to dobro!
[ etjen @ 20.05.2009. 21:53 ] @
@Darko-nisam čuo za tu agenciju. Žao mi je što ti se to desilo, ali sa placevima u gradu (a i van njega) je opšti haos. Stan je drugo, ti upoznaš ljude koji tu žive, vidiš da li je porodica ili neki narkoman, vidiš da li je stan iz otkupa, ako ti je nešto sumnjivo pitaš komšiluk, ako je stan uknjižen svakako tražiš vlasnički list da nije stariji od par dana (uostalom ako je preko kredita, već će banka sve proveriti za tebe, ne kupovati u izgradnji-tu niko ne može ništa garantovati)
Darko, još jednom, žao mi je što si tako prošao, ali nije to pravilo, suludo je kupovati stan a ne ostavljati kaparu, ne postoji nikakva sigurnost za prodavca u tom slučaju. A što se tiče agencija, one uzimaju 3% kad se sklapa kapara i to je tako... Eventualno možeš insistirati da se novac za kaparu DEPONUJE u agenciji dok se ne završi posao a ne da ga daješ prodavcu, to ti je veća sigurnost
[ mrle 011 @ 20.05.2009. 23:31 ] @
Citat: Darko Nedeljković: ... Kad sam trazio novac nazad, rekli su da su potrosili i da ce vratiti uskoro - cim nadju nekog kome ce za nesto drugo uzeti kaparu ...
eto vidis, sad su svi postali namazani za business.
pokupili foru od bankara, uzimas novcanice od jednih i dajes drugima, tj. sebi - to se najvise isplati.
to se zove zdrava trzisna konkurencija.
[ pctel @ 21.05.2009. 08:59 ] @
Citat: etjen: suludo je kupovati stan a ne ostavljati kaparu, ne postoji nikakva sigurnost za prodavca u tom slučaju.
Upravo ta izjava se koristi kada se ima prevara u planu. Mislim, izmedju ostalog u toj situaciji, ne mislim samo tada.
Citat: etjen: Eventualno možeš insistirati da se novac za kaparu DEPONUJE u agenciji dok se ne završi posao a ne da ga daješ prodavcu, to ti je veća sigurnost
Ne znam sta da ti kazem, meni agencije ne ulivaju poverenje, a i na ovde navedenom primeru se pokazalo da je lakse dobiti novac nazad od prodavca nego od agencije...
Jos kad se tome doda cinjenica da je protivzakonito, vec me podilazi jeza od te zamisli. Naime, agencijama je po zakonu zabranjeno da primaju novac namenjen prodavcu, mogu samo da prime svojih 3% provizije, u dinarima razume se, bezgotovinski. Mada oni bez pardona primaju EUR-e i to na ruke. Ne treba da naglasavam da Srbija nema Zakon o prometu nekretnina, po kome je agencija odgovorna za stetu nastalu zbog kojekakvih eventualija. U civilizovanom svetu je drugacije - otvaranje agencije za nekretnine je procedura slicna otvaranju banke - deponuje se novac u vrednosti nekoliko stanova, pa ako neko bude ostecen isplacuje mu se iz depozita a agencija posle juri prevarante.
U Srbiji kad neko ostane i bez stana i bez para, agencija kaze "izvinite" i nastavlja dalje. Ukoliko se ne zatvori. Agencije osnovane kao privredna drustva mogu biti zatvorene u svakom trenutku, zatvoriti agenciju i otvoriti drugu je trosak ne veci od 500 EUR-a. Posle toga nema nikakve odgovornosti za nikakva potrazivanja. Preduzetnici zadrzavaju dugove iz poslovanja dozivotno, (tj. dok ne zastare) bez obzira na zatvaranje agencije, ali naplata dugova u Srbiji nije bas tako uspesna iz raznoraznih razloga. Moyda nije trebalo o ovome da pisem, jer ce sad hiljade ljudi procitati ovo i naci ce se neka budala zeljna novca koja ce da se pridruzi ekipi i odradi ovu kombinaciju za brzo bogacenje. No dobro, guranje problema pod tepih takodje ne doprinosi njegovom resavanju.
U situaciji takvoj kakva je, kupovina stana u Beogradu je postala jedan vid lutrije - takav da ne moze da se dobije, ali moze da se izgubi. Prema podacima iz prosle godine, u Srbiji je bilo evidentirano oko 25.000 prevarenih kupaca stanova - koji su novac dali a stan nikada nisu dobili. Negde sam naisao na podatak da ih sada ima preko 30.000. Mozda je resenje da se ipak vise prica o tome. Ljudi mogu biti sigurni da nece biti prevareni, jedino ako nikom ne daju priliku da ih prevare.
A kupovina u sivoj fazi, u predgradnji, projektno finansiranje i tome slicno je tek posebna prica. Oglasi su puni stanova za koje kad pozovete sve je idealno dok ne pitate da dodjete da pogledate. A onda vam kazu "ali znate, zgrada je u izgradnji, bice gotova u... decembru, ali je vec 80% prodata. Jednom tako naidjem pored neke poljane/sume i vidim buldozeri cupaju drvece, ravnaju, nasipaju. Pogledam onaj bilbord gde se pise izvodjac radova, sa sve slikom buduceg objekta i brojem dozvole, vidim tu je i broj telefona. Pozovem da se raspitam kad je u planu da to bude gotovo (zgrada na slici a i lokacija mi se bas svidele) i dobijem totalno neocekivan odgovor - "zao mi je gospodine, svi stanovi na toj lokaciji su vec prodati". Kako majku mu prodati, kad sam ja dosao u trenutku dok je tu jos suma, samo taj bilbord najavljuje da bi tu jednog dana eventualno moglo biti stanova...
Pricam o tome jednoj komsinici i ona se nasmeja i iz starog sanduka izvadi sliku zgrade. Pogledam lepa zgrada. Pokaza mi ona i gde je trebao da bude njen stan. Jos davne 1983. su stanovi i lokali na toj lokaciji prodati. Svako uredno dobio broj svog stana, sprat, plan, priynanicu za pare koje je dao... "Al prodje od tad 13 bajrama" pa jos puta 2, a ljudi ne dobise stanove. Plac onaj kad se ide od Slavije prema Pravnom fakultetu, pa pri vrhu uzbrdice sa desne strane. Pada u oci, lokacija obrasla krupnijim zbunjem i sitnijim drvecem, neko tu posle postavio 3 bilborda. To je otprilike bio prvi primer da ljudi nesto plate a ne dobiju. Posle je to postala redovna pojava.
[ Bata @ 23.05.2009. 23:46 ] @
Ima li mišljenja i iskustava o tome koji je način za pretragu tržišta nekretnina najefikasniji,
jesu li to oglasi, ili čitanje cedulja iskačenih na bandere u kraju koji vas interesuje, ili se treba
"prepustiti" agenciji (jednoj ili više njih, čuo sam da sve imaju iste informacije)
Takođe, ima li razlike u preporučenom načinu ako se traži stan u Beogradu, od slučaja kada se traži kuća/plac u okolnim selima
(od 10 do 20 km od grada)
[ SlobaBgd @ 24.05.2009. 00:29 ] @
Možeš i sam da tražiš stan, da listaš oglase, da se raspituješ. To ćeš sigurno i raditi dok čekaš da te agent pozove. Ali agenciju već plaćaš (doduše, po obavljenom poslu), pa neka se pomuče za tvoje pare. Reci im kakav stan želiš, koji deo grada i sa koliko para za tu rabotu raspolažeš, i naći će ti ono što hoćeš. Ako nemaš vremena da sam obilaziš potencijalne prodavce, to je najefikasniji način. I da, istina je da im je baza podataka ista. Ne da svi imaju u svojoj bazi sve stanove koji su na tržištu, nego svi sarađuju. Bolje da dele proviziju nego da stan prodaju po nekoliko meseci.
[ Beltrammi @ 24.05.2009. 06:52 ] @
najpre da kazem da je suma koju uzima agencija enormno velika. Dati 1500 evra agenciji za sta ? Ima gomila oglasa i internet sajtova i nikad nije problem naci stan. Medjutim, evo mog iskustva jos dok sam ziveo u Srbiji. Pre jedno desetak godina hteli smo da prodamo jedan veci stan i ja pozovem jednog mog rodjaka koji radi u agenciji. Da skratim: rece on meni ne boj se necu ti nista uzeti i onda mi rece cenu stana, proceni ga na 120,000 maraka i ja pomislih da to je ok. A onda promrmlja: "da, da, to je 125,000" Kaze on meni, ne brini to je moja provizija i to placa kupac. Hehehe, stavrno lukavo.
Naravno da nije nista bilo od posla. A evo kako bih ja kupio stan u Srbiji sada. Uzeo bih advokata za 2 dana i platio mu 300 evra max. Prvi dan bi trebao da proveri stan i sacini ugovor, a treci dan bi trebao da dezura u katastru dok mi potpisujemo ugovor i dok ja brojim novac.
Licno mislim da agencije ne rade nista narocito i da uzimaju velike pare, a garancije su nikakve. Uzgred, znaju sve trikove i protiv njih nemate nikakve sanse. Ne kazem da agencija nema svoje troskove, ali meni njihove usluge ne trebaju.
[ etjen @ 24.05.2009. 13:49 ] @
Citat: SlobaBgd: Možeš i sam da tražiš stan, da listaš oglase, da se raspituješ. To ćeš sigurno i raditi dok čekaš da te agent pozove. Ali agenciju već plaćaš (doduše, po obavljenom poslu), pa neka se pomuče za tvoje pare. Reci im kakav stan želiš, koji deo grada i sa koliko para za tu rabotu raspolažeš, i naći će ti ono što hoćeš. Ako nemaš vremena da sam obilaziš potencijalne prodavce, to je najefikasniji način. I da, istina je da im je baza podataka ista. Ne da svi imaju u svojoj bazi sve stanove koji su na tržištu, nego svi sarađuju. Bolje da dele proviziju nego da stan prodaju po nekoliko meseci.
ovo je, u principu, ispravno razmišljanje. Agencije uveliko sarađuju, a u Beogradu skoro da ne možeš naći stan bez agencije.
Ja znam da nekom 3% izgleda previše, ali verujte da sav taj posao (iako nekad bude brzo završen) u principu zna da ude vrlo, vrlo mučan. Ljudi su veoma napeti kada prodaju nešto što im predstavlja praktično sve što oni imaju... i u takvim okolnostima treba znati sa ljudima i ne dozvoliti da posao pukne zbog trenutne nervoze kupca ili prodavca.
Naravno, u ovom poslu ima gomila idiota koji ne znaju šta rade (naročito jer nije potrebna nikakva kvalifikacija da bi se zaposlio kao agent) ali ima i stručnih ljudi.
Nekada agent istroši mnogo više para nego što na kraju zaradi od prodaje jednog stana (a niko mu i ne garantuje da će ga na kraju on prodati)
To je mnooogo teži posao nego što većina ljudi misli da jeste...
[ SlobaBgd @ 24.05.2009. 14:05 ] @
Tačno tako. Prodavac prodaje stan najčešće zbog preke potrebe, kupac najčešće ne traži samo stan nego dom. Previše je tu emocija i previše para u igri za običnog čoveka. Zato je tu agent kao hladna glava da smiri strasti i posao izvede do kraja sa što manje stresa za sve. Za one koji se ne prepoznaju u drugoj rečenici, za te se pitanje "uzeti agenciju ili ne" uopšte i ne postavlja.
[ Beltrammi @ 24.05.2009. 16:37 ] @
ostalo je jos samo da nam kazes u kojoj agenciji radis i kakve garancije dajete klijentu da nece biti ispaljen ?
[ SlobaBgd @ 25.05.2009. 17:10 ] @
Pazi 'vako: kao što sam rekao,u poslednjih nekoliko godina sam 4 puta prodavao i 4 puta kupovao stan. Jbg, manji posao je da se seliš nego da krečiš kad dođe vreme. Na osnovu toga i pričam da je agencija mnogo bolje rešenje nego da se sam cimaš. Doduše, neko će imati neviđenu sreću da sve i bez agencije završi kako treba i kako Bog zapoveda. E, za one druge slučajeve, bolje naći profesionalce.
Svih osam puta sam posao završavao preko različitih agencija, tako se potrefilo.
Sad, da li je ovo dovoljno da poveruješ da ne radim ni u kojoj agenciji niti navijam za neku, stvarno ne znam.
[ Majstor Duja @ 25.05.2009. 17:18 ] @
Citat: SlobaBgd: Tačno tako. Prodavac prodaje stan najčešće zbog preke potrebe, kupac najčešće ne traži samo stan nego dom. Previše je tu emocija i previše para u igri za običnog čoveka. Zato je tu agent kao hladna glava da smiri strasti i posao izvede do kraja sa što manje stresa za sve. Za one koji se ne prepoznaju u drugoj rečenici, za te se pitanje "uzeti agenciju ili ne" uopšte i ne postavlja.
..ovo je nesto najpompeznije i najsmesnije sto sam ikad cuo! Vecina "agenata prodaje" su 100% lelemudi sa par fraza i kravatom, ni jedan sa kojim sam do sada razgovarao (velika unija novosadskih agencija, zna se na koga mislim) nije ni cuo za porez na prenos apsolutnih prava, ne vrshe nikakve provere prodavca/investitora i sve se svodi na "strucnu pomoc u pisanju ugovora"(tehnickih gresaka koliko hoces, klasican tipski ugovor koji maltene mozes da kupis na pisarnici za 10-20 dinara) i "procenta za vodanje unaokolo"...pa tu agenciju moze da otvori ko god hoce, to je totalna glupost...
@DespotBG: kad se odlucis, nadjesh advokata (kome su nekretnine specijalnost) koji se ugovorom obavezze da ce u tvoje ime i u tvoju korist izvrsiti proveru kao i da ce snositi odgovornost za bilo koji propust u procesu provere i kupovine stana. Ako vec kupujes nesto za 50K-60K i vishe onda nemoj da ti bude tesko da izdvojish 100-500e za validnost cele price...ja sam se tako opekao.
Agencije za nekretnine su totalna glupost, veruj samo sebi i sudski overenim dokumentima sa preciznim objasnjenjem!
[ etjen @ 25.05.2009. 18:58 ] @
Majstor Duja: Vecina "agenata prodaje" su 100% lelemudi sa par fraza i kravatom, [/quote]
ovo je delimično istina, samo što retko nose kravate
Citat: Majstor Duja:
Agencije za nekretnine su totalna glupost, veruj samo sebi i sudski overenim dokumentima sa preciznim objasnjenjem!
e a ovo je totalno besmislena izjava koja vuče koren iz toga da pravi Srbin zna sve sam da uradi najbolje (ništa lično protiv Duje)
[ SlobaBgd @ 25.05.2009. 21:26 ] @
Citat: Majstor Duja: ..ovo je nesto najpompeznije i najsmesnije sto sam ikad cuo! Vecina "agenata prodaje" su 100% lelemudi sa par fraza i kravatom, ni jedan sa kojim sam do sada razgovarao (velika unija novosadskih agencija, zna se na koga mislim) nije ni cuo za porez na prenos apsolutnih prava, ne vrshe nikakve provere prodavca/investitora i sve se svodi na "strucnu pomoc u pisanju ugovora"(tehnickih gresaka koliko hoces, klasican tipski ugovor koji maltene mozes da kupis na pisarnici za 10-20 dinara) i "procenta za vodanje unaokolo"...pa tu agenciju moze da otvori ko god hoce, to je totalna glupost...
@DespotBG: kad se odlucis, nadjesh advokata (kome su nekretnine specijalnost) koji se ugovorom obavezze da ce u tvoje ime i u tvoju korist izvrsiti proveru kao i da ce snositi odgovornost za bilo koji propust u procesu provere i kupovine stana. Ako vec kupujes nesto za 50K-60K i vishe onda nemoj da ti bude tesko da izdvojish 100-500e za validnost cele price...ja sam se tako opekao.
Nešto mi ovo citiranje ne ide pa ću morati ovako:
Prvo boldovano: Moja iskustva su drugačija, a nešto ne verujem da agent koji je prodao bar 2 stana ne zna za te pojmove. Ili se samo predstavlja kao agent (kao onaj ludak što vozi rolere oko Autokomande u Beogradu i peva po autobusima).
Drugo boldovano: A koja je praktična razlika između agencije i advokata koji se time bavi? Agencija = agent + advokat. Advokatska kancelarija specijalizovana za nekretnine = advokat + potrčko (agent).
Treće boldovano: nešto mi je ovo jeftino, ne znam koji bi advokat za 100 - 500 € pristao da ti odradi to što tražiš...
Četvrto boldovano: U sudu možeš da overiš i toalet papir, samo ako platiš taksu. Sud ne proverava tačnost dokumenta koji overavaš.
[ etjen @ 25.05.2009. 23:44 ] @
advokati nemaju po zakonu pravo da se bave prometom nekretnina. Zato i postoje agencije koje to rade i zapošljavaju advokata.
Citat: SlobaBgd: U sudu možeš da overiš i toalet papir, samo ako platiš taksu. Sud ne proverava tačnost dokumenta koji overavaš.
apsolutno tačno.
[ gavrantije @ 27.05.2009. 02:45 ] @
Moje iskustvo...
Bez pouzdane, postene agencije ne upustajte se ni u kakve varijante. Isuvise je ljudi ispaljeno koji su preko ortaka i poznanika -poznanika, pokusali da jeftinije dodju do stana. Prava, profesionalna agencija vam nece uzeti ni dinara, dok sve ne proveri i dok se ne uselite. Pa zato ih i placate.
Preporuka: Agencija za nekretnine
POPIC
Adresa : Kralja Milana 4
011/3616990
063/448290
[email protected]
Covek je izvanredan. Ne da vas nece zavrnuti, vec ce vas i odvratiti od nekih vasih sumnjivih varijanti, ukoliko ih slucajno imate. Moj primer : Covek od koga sam kupio stan zivi u Boliviji i nije imao racunicu da zbog svakog eventualnog kupca dolece u Beograd. Zbog toga je za ozbiljnog kupca spustio cenu za 5000 eura. Advokat je mogao to 'ladno da mi precuti, jer ja sam vec pristao na postojecu cenu. Mislim da to dovoljno govori.
[ _andjela_ @ 27.05.2009. 02:57 ] @
gavrantije,
Pise da je zabranjeno reklamiranje na ES-u.
[ gavrantije @ 27.05.2009. 10:57 ] @
Ne bih to bas nazvao reklamiranjem. Neko je trazio preporuku i ja sam je dao. Postoji more agencija za nekretnine i zaista je tesko pronaci pravu. Pre bih to nazvao nekom vrstom pomoci.
[ _andjela_ @ 27.05.2009. 11:10 ] @
Razumem, ali postoji PP za to.
Kad si se registrovao, mogao si procitati stav o reklamiranju. Uslovi koriscenja, nista vise.
[ gavrantije @ 27.05.2009. 11:41 ] @
Odosmo polako u off...
Znam pravila o reklamiranju ali smatram da je ovo pitanje isuvise ozbiljno da bih precutao svoje pozitivno iskustvo u gomili negativnih.
Dobronamernost koju sam, mislim, ponudio prevazilazi eventualni finansijski interes pomenute agencije i zato ponovo- nije reklama.
Eto, toliko...
[ despotbg @ 27.05.2009. 11:42 ] @
Jel´ ja mogu da nađem stan, a da mi neka agencija/advokat odradi proveru papira, prenos vlasništva isl? Znači da ja nađem stan i dogovorim cenu a da oni odrade ostalo i pri tom mi uzmu oko 300€. I dajte mi takve ljude/agencije na PP ili na forum direktno nebitno mi je
[ gavrantije @ 27.05.2009. 12:28 ] @
Despote, ako nadjes advokata koji ce to da ti odradi za te pare, budi siguran da nije odradio kako treba.
Neko je to vec ovde napisao: nijedan ozbiljan advokat nece da prevrne milion papira za 300 eura. Ima mnogo laksih nacina na koje ce ih zaraditi.
Budimo realni, pa 300 eura vam uzme lik za preregistraciju Golfa 2 sa CG tabli.
Ovde su mnogo vece pare u igri. Sigurnost je najbitnija.
Mogu da ti navedem desetinu primera iz mog bliskog okruzenja koji su pokusali da ustede hiljadu eura ali te price su uglavnom poznate. Veruj mi da su jos gore u stvarnosti. Navescu ti samo jednu, najnoviju. Moji prijatelji su kupili stan na Cukarickoj padini preko poznanika, podizvodjaca radova-direktno i zaista povoljno.
Ziveli su u njemu godinu dana i ovih dana su dobili nalog da se isele zato sto stanovi ne pripadaju izvodjacu radova a samim tim ni podizvodjacu, kome je rad placen time sto mu je dat jedan stan u kompenzaciju.
Sta da ti kazem. Ljudi hoce da se poubijaju a nemaju koga da ganjaju, jer je i taj njihov podizvodjac ispaljen.
[ mrle 011 @ 27.05.2009. 13:08 ] @
Citat: gavrantije: ... zato sto stanovi ne pripadaju ....
bogami otkad uvedosmo to slobodno trziste koje samo sve regulise i nivelise, i bankare, i legalizam, i armije raznoraznih strucnjaka i advokata i agenata, i sve te civilizacijske tekovine ... sve je vise ovih sto plate stan, a on im na kraju ne pripada.
ocigledno je da moramo angazovati jos vise strucnjaka i experata za resavanje tako slozenih i komplikovanih poduhvata kao sto je - ja tebi prodam stan.
[ Rumpletstilskin @ 27.05.2009. 14:18 ] @
Bogami, kad bi sa svima koje su komUNIŠTI naucili da drpaju ono sto nije njihovo postupili kako zakoni nalazu, svega ovoga ne bi bilo.
[ Darko Nedeljković @ 27.05.2009. 21:30 ] @
Citat: etjen: advokati nemaju po zakonu pravo da se bave prometom nekretnina. Zato i postoje agencije koje to rade i zapošljavaju advokata.
Glupost. Srbija uopste nema zakon o prometu nekretnina, znaci time može svako da se bavi, pod uslovom da ima zelju i volju i 50 EUR-a da se registruje kao privredni subjekt. Ako nema tih 50 EUR-a, onda moze i bez registracije. Citat: gavrantije: Isuvise je ljudi ispaljeno koji su preko ortaka i poznanika -poznanika, pokusali da jeftinije dodju do stana. Prava, profesionalna agencija vam nece uzeti ni dinara, dok sve ne proveri i dok se ne uselite.
Koja? Sve agencije naplacuju prilikom potpisivanja predugovora. Cak i da je tako kako kazes, koga je briga da li ce mu neko uzeti ili nece 3.000 EUR-a, ako plati 100.000 EUR-a a za'ebu ga za stan? Da li neka agencija garantuje povracaj novca? Ne.
Citat: Covek je izvanredan. Ne da vas nece zavrnuti, vec ce vas i odvratiti od nekih vasih sumnjivih varijanti, ukoliko ih slucajno imate.
He, he. Pa svaka agencija ce vas odvratiti od vasih sumnjivih varijanti i umesto njih vam uvaliti svoje sumnjive varijante. Razlika: Za svoje sumnjive varijente se dobija provizija.
@gavrantije
Ako svi krenemo da "preporucujemo" po raznim temama, ode forum u k...c!
Citat: gavrantije: Despote, ako nadjes advokata koji ce to da ti odradi za te pare, budi siguran da nije odradio kako treba.
Neko je to vec ovde napisao: nijedan ozbiljan advokat nece da prevrne milion papira za 300 eura. Ima mnogo laksih nacina na koje ce ih zaraditi.
Budimo realni, pa 300 eura vam uzme lik za preregistraciju Golfa 2 sa CG tabli.
Pa to je i mnogo veci posao. Kupovina stana je posao ravan kupovini automobila u istoj drzavi, a CG je vec nesto drugo.
Treba imati na umu da je "provera papira" u Srbiji nemoguca, znaci neko moze da je 50 puta prodao stan i overio ugovor i nema teoretske sanse da to neko proveri.
Ako mislis na proveru u zemljisnim knjigama da li je vlasnicki list originalan ili je odstampan na kolor stampacu, to mozes sam da uradis i kosta ~150 dinara, podaci iz zemljisnih knjiga su javni. Cesto treba da se stoji u redu sat vremena da bi se to dobilo, ali, koliko stotina EUR-a moze kostati sat stajanja u redu? I da li advokat ume bolje da stoji nego sto to ti radis? Ali dobro, ovce treba sisati! Ja se samo nadam da ce jednog dana ovaca da nestane, pa ce agencije pokrenuti inicijativu da se donese taj zakon kakav vazi u celom svetu, kako bi oni konacno poceli da pruzaju neku uslugu za koju vredi platiti.
Svako ko da pare agenciji dok ne postoji zakon koji definise njihovu odgovornost, najobicniji je magarac i ovca za sisanje.
E, sada, neko je pomenuo dilemu da li kupovati od vlasnika ili od agencija... Pa ovako to ide...
Svakog ponedeljka u 9.00h izlaze halo-oglasi na internetu. U 9.05h oftver koji koriste agencije automatski pristupa sajtu www.halooglasi.co.rs, ulazi u rubriku nekretnine, i izdvaja sve nove brojeve telefona. To sto je broj telefona novi, znaci da verovatno nije u pitanju agencija. U 9.10 agenti svih agencija imaju na ekranu listu svih novih oglasa. Od 9.15 pa do vec koliko zavisi od duzine spiska, prodavca krecu da zovu agencije, jedna po jedna, stotine njih. Svaka pokusava da ga "vrbuje" da prodaju preko njih, pitanjem "zasto ne biste, nista vas ne kosta". Onima koji ne yele saradnju kayu da je cena koju su objavili nerealno niska, te da oni to mogu prodati mnogo skuplje. Svi koji pristanu se pribeleze i njihov oglas se do 14 h preformulise i objavi u halooglasima pod nekim od brojeva telefona u vlasnistvu agencija. Istim oglasima bombarduju se i ostala oglasna izdanja. Sledecim izlaskom oglasa, covek pored svog oglasa vidi jos 10 koje su objavile agencije pa odustaje od daljeg objavljivanja oglasa. Vec nedelju dana nakon objavljivanja, taj stan prodaju iskljucivo agencije.
I to je ustvari najveci deo posla. Dalje je sve jednostavno - ljudi zovu, kaze im se da su papiri idealni i da je nekretnina u vlasnistvu 1/1 (to se svakom govori, bez obzira na stvarnu situaciju, ljudi ionako uglavnom ne znaju nista o tome). Potpise se predugovor, uzmu se pare, potpise se ugovor, to je sve formalnost koja se zavrsi za nekoliko minuta.
Zato ljudi, ako nemate posao i ne znate nista da radite, platite 50 EUR-a da vam se registruje agencija za nekretnine. Poslovni prostor vam ne treba - sa klijentima se dogovarate telefonom a vidjate po sudovima, bankama, katastrima, stanovima... Sve sto vam treba je taj softver za nalazenje nekretnina i 2 templejta u Word-u - za predugovor i ugovor. Mozes i sam da ih sklepas, eventualne korekcije unosices u hodu, po primedbama klijenata. Ako vas neko pita za strucnost - recite diplomirani pravnik, ako trazi dokaz, izbacite ga napolje zbog vredjanja, tako svi rade. I to je sve. Svaki prodati stan donosi vam 2.000 EUR-a u proseku, troskova nema.
Nesto mislim, dali ste mi ideju. Sad cu da registrujem jednu agenciju za nekretnine, sta je trosak 50 EUR-a, cisto da dam svoj doprinos opstem besmislu, a ako i kapne po neke hiljada EUR-a, nece da se baci!
[ oporavak u banji @ 27.05.2009. 22:02 ] @
blabla ide tako ali kada ti svraka popije mozak...
ako imas mozga i postavljas prava pitanja agent/prodavac mora dati prave odgovore, pa nisu ni kupci mutavi...
uostalom sta imas da im verujes na rec, svaki papir, kvadrat i tvrdnja se proverava, koliko god da si u mogucnosti.
dobri polovni stanovi su bili papreno skupi kada sam ja razmatrao kupovinu, jedina povoljna opcija je bila novogradnja... ali te kombinacije koje je neko gore napisao, da kupujes od podizvodjaca u izgradnji, nesto sto oni ni zakonski ne mogu znati da li je njihovo je ruski rulet, neverovatno je na sta sve ljudi pristaju...
[ etjen @ 27.05.2009. 22:25 ] @
pa srećno ti bilo sa novootvorenom agencijom @Darko Nedeljković, sve si već apsolvirao...
[ gavrantije @ 28.05.2009. 00:15 ] @
Sada vise ni ja nisam siguran: da li sam uopste kupio stan ? Mozda i nisam, posle Darkovog traktata.
To, sto sam ga uknjizio na svoje ime, izgleda da nema veze. Sve se moze odraditi na kolor stampacu.
[ _andjela_ @ 28.05.2009. 04:52 ] @
Darko Nedeljkovic,
Citat: Od 9.15 pa do vec koliko zavisi od duzine spiska, prodavca krecu da zovu agencije, jedna po jedna, stotine njih. Svaka pokusava da ga "vrbuje" da prodaju preko njih, pitanjem "zasto ne biste, nista vas ne kosta".
Zar se to ne zove uznemiravanje?
[ Darko Nedeljković @ 28.05.2009. 09:12 ] @
@_andjela_
Ne znam, izgleda ne - ako je neko ostavio oglasnu poruku, time je prakticno dao saglasnost ljudima da ga zovu po tom pitanju.
@gavrantije
Ne znam sa kojom namerom negiras problem. Da li si svestan da se u Beogradu podjednako mnogo ljudi prevari prilikom pokusaja kupovine stana koliko se ukrade automobila? To je strasan podatak imajuci u vidu cinjenicu da se na ulici nalazi oko pola miliona automobila, a stanova se proda koliko? Mozda 5.000 godisnje. Znaci, statistika je neumoljiva - sansa da vas prevare prilikom kupovine stana je 100x veca nego da vam ukradu automobil. Ako je to nekom zanemarljivo mala verovatnoca, onda super.
[ _andjela_ @ 28.05.2009. 10:32 ] @
Citat: Darko Nedeljković: @_andjela_
Ne znam, izgleda ne - ako je neko ostavio oglasnu poruku, time je prakticno dao saglasnost ljudima da ga zovu po tom pitanju.
Ali gde je saglasnost da ga neko uznemirava i da njemu nudi bilo kakvu uslugu (sem kupovine stana/kuce)?
Nesto je siroka ta saglasnost.
[ Darko Nedeljković @ 28.05.2009. 11:08 ] @
Ne znam. Bilo kako bilo, to je najmanji problem koji treba resiti kad su u pitanju agencije. Prvenstveno je bitno da se donese zakon o nekretninama po kom ce onaj ko hoce da se bavi tim poslom morati da deponuje par stotina hiljada EUR-a, kako bi se eventualno osteceni obestetili iz tog depozita.
[ gavrantije @ 28.05.2009. 11:15 ] @
@ Darko
Naravno da sam svestan problema i zastrasujuce statistike. Naobilazio sam se i ja kojekakvih stanova, od onih na papiru do onih "u fazi stavljanja parketa" koji se postavlja dve-tri godine. Poznajem cak i ljude koji su vratili vec odobren kredit banci i odustali od kupovine stana, jer su se pogubili slusajuci "crnu hroniku" koju i ti ovde iznosis. Medjutim, cinjenica je da ljudi ipak kupuju stanove u Beogradu, recimo 5000 godisnje. Naslov topica je: kako ? Znaci, ne negiram problem, samo pokusavam da budem konstruktivan i iznesem neki delic licnog iskustva. Raznorazni prevaranti su ipak u manjini. Postoji mnogo vise ljudi koji posteno i profesionalno odradjuju svoj posao. Moj savet je jedino bio, obavezno kupovati preko pouzdane agencije. Ogromna vecina prevarenih je kupovala stan preko "ortaka koje poznaje ceo zivot".
btw. agencije ne cekaju ni stampano ni elektronsko izdanje halooglasa, vec imaju coveka koji im dojavi najzanimljivije ponude pre objavljivanja.
[ gleb @ 28.05.2009. 14:47 ] @
evo nadjoh na nekom sajtu kao reklamiraju se pa kazu:
PROVERICEMO ZA VAS
1. Da li je prodavac vikendice istovermeno i vlasnik vikendice
2. Da li vikendica ima na sebi terete (hipoteka)
3. Da li se vodi spor oko vikendice
4. Da li je vikendica uknjizena
5. Da li su izmirene sve obaveze prema drzavi i komunalnim preduzecima
kako se proveravaju stavke 2 i 3?
[ Darko Nedeljković @ 28.05.2009. 21:23 ] @
Citat: gleb: kako se proveravaju stavke 2 i 3?
Upisano je u vlasnicki list, ako je nekretnina uknizena i ako je neka od strana u sporu trayila da se spor upise u vlasnicki list. Ako nije, onda nikako.
[ Vesna Markov @ 25.07.2010. 18:26 ] @
@ Darko Nedeljkovic
Volela bih da stupim u kontakt sa Vama i svim ostecenim gradjanima od strane Agencije Keops.Agencija vise ne postoji ali G-dja koja i dalje vara gradjane postoji na istoj adresi u Blagoja Parovica 74.Prijavila sam je SUPU Cukarica a oni su me uputili na Palatu pravde.Molim sve ostecene koje je prevarila ista osoba da me kontaktiraju radi podizanja zajednicke tuzbe.Zaista je vreme da se raznim Ruzicama stane na put.
[ Vesna Markov @ 25.07.2010. 23:05 ] @
Obavezno koristiti usluge poznatih agencija koje nece svoj tesko steceni ugled da prokockaju.Izbegavati na sve nacine agenciju KEOPS ili Ruzicu Savovic sa Banovog Brda.Provereno prevarant.Novac odmah potrosi a nikakav posao ne zavrsi.Zaobilaziti je u sirokom luku.Ne bi bilo na odmet povesti advokata.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|