[ Stefan Markic @ 24.05.2009. 13:54 ] @
[ Stefan Markic @ 24.05.2009. 13:54 ] @
[ Horvat @ 24.05.2009. 14:26 ] @
sve te koji su posmatrali zajedno sa silovateljem u zatvor na "neodredjeno"
jbte :( [ Stefan Markic @ 24.05.2009. 15:44 ] @
Citat: There are many reasons why bystanders in groups fail to act in emergency situations, but social psychologists have focused most of their attention on two major factors. According to a basic principle of social influence, bystanders monitor the reactions of other people in an emergency situation to see if others think that it is necessary to intervene. Since everyone is doing exactly the same thing (nothing), they all conclude from the inaction of others that help is not needed. This is an example of pluralistic ignorance or social proof. The other major obstacle to intervention is known as diffusion of responsibility. This occurs when observers all assume that someone else is going to intervene and so each individual feels less responsible and refrains from doing anything. There are other reasons why people may not help. They may assume that other bystanders are more qualified to help, such as doctors or police officers, and that their intervention would be unneeded. People may also experience evaluation apprehension and fear losing face in front of the other bystanders. They may also be afraid of being superseded by a superior helper, offering unwanted assistance, or facing the legal consequences of offering inferior and possibly dangerous assistance. http://en.wikipedia.org/wiki/B...ect#Social_psychology_research :/ [ Horvat @ 24.05.2009. 17:16 ] @
ne postoji ni jedan razlog osim idiotluka,licno sam prisustvovao dogadjaju kada je masa okolo "blejala" dok se jednoj osobi slosilo,kada sam viknu da mi daju vode da pomognem decku da se osvesti,onda se neko setio da se okrene i pomogne...
[ m4rk0 @ 24.05.2009. 17:48 ] @
Samo paze na svoje d***.. :(
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 25.05.2009. u 00:42 GMT+1] [ dr.NPN @ 24.05.2009. 17:51 ] @
Takva su vremena dosla, svako gleda svoje d***, a onaj koji ne gleda svoje d***, taj ispada slepac...
Nazalost. [Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 25.05.2009. u 00:43 GMT+1] [ vilil1 @ 24.05.2009. 18:58 ] @
Zasto niko nije pomogao? Pa odgovor ce dati oni koji u temi o narkomanima i batinama, govore o ustavu, i postovanju zakona...Niko ne sme nikoga da bije, to nije po zakonu. Pa ni ti posmatraci ne smeju da primene fizicku silu, jel'te.
Glupost najordinarnija. Nije po njihovom dupetu, to je pravi razlog. Lako je gledati sa strane i pametovati... [ Horvat @ 24.05.2009. 19:10 ] @
^^ma ne mora da se bije
nek se prodere,nek kaze "hej! sta to radis!!!" nek pozove policiju nista od ovog 'ne krsi ustav" ustav krsi bas to ne radjenje nicega,jer po [barem nasem,a i mnogim drugima] zakoniku,DUZNOST SVAKOG GRADJANA JE DA POMOGNE U NEVOLJI DRUGOME [ vilil1 @ 24.05.2009. 19:26 ] @
Citat: Aha, ta vika bi ga sigurno uplasila. Mislim, posto je vec resio javno da radi to sto je radio, verovatno bi viku shvatio kao podrsku. [ bugsu @ 24.05.2009. 19:31 ] @
Citat: Horvat: ne postoji ni jedan razlog osim idiotluka,licno sam prisustvovao dogadjaju kada je masa okolo "blejala" dok se jednoj osobi slosilo,kada sam viknu da mi daju vode da pomognem decku da se osvesti,onda se neko setio da se okrene i pomogne... u trgoprometu pored ekonomskog fakulteta, jedna zena bila pala? [ Horvat @ 24.05.2009. 19:50 ] @
Citat: vilil1: Aha, ta vika bi ga sigurno uplasila. Mislim, posto je vec resio javno da radi to sto je radio, verovatno bi viku shvatio kao podrsku. :D kako god @bugsu,ne,ne znam za taj slucaj,ovaj koji pominjem je prije par godina u busu bio [ bugsu @ 24.05.2009. 20:41 ] @
Citat: Horvat:@bugsu,ne,ne znam za taj slucaj,ovaj koji pominjem je prije par godina u busu bio ee ista ali ista situacija se desila pre koju god u trgoprometu , bilo leto zena pala dole i niko nista...i drug skocio u pomoc i jos jedan (pa sma mislio da si ti bio) i svi stojali ko drvene figure.... a sad iskreno receno ja bi u takvim situacijma u prvim trenucima isto gledao ...bio bi zbunjen .... [ misterno2008 @ 24.05.2009. 23:09 ] @
Citat: vilil1: Zasto niko nije pomogao? Pa odgovor ce dati oni koji u temi o narkomanima i batinama, govore o ustavu, i postovanju zakona... Lako je gledati sa strane i pametovati... Tema o narkomanima je premestena u temu Svakodnevnica. Ma,da je rec o ustavu i zakonima bilo bi i dobro.Nego 3-4 nesrecnika koje su svi izignorisali i dalje tamo mlate sami sa sobom.Napadaju ljude i stavljaju im usta ono na sta nisu ni pomislili,a kamo li rekli. Ja sam im podelio domace zadatke tipa 1+1=? Na tom su otprilike nivou:) [ misterno2008 @ 25.05.2009. 00:12 ] @
Citat: dr.NPN: Takva su vremena dosla, svako gleda svoje dupe, a onaj koji ne gleda svoje dupe, taj ispada slepac... Nazalost. To su tekovine moderne "zapadne civilizacije".Apsolutno sam za demokratiju,postovanje ljudskih prava i sloboda...ali,preterano poimanje demokratije kao takve je i napravilo od nas ovo sto jesmo.Sta se cudite?Sve nase vrednosti koje smo imali,izgubile su se.Zasto?Pa kazace vam se samo,cim se u ovu temu ukljuce "strucnjaci" i pocnu da blate po svim nasim tradicionalnim vrednostima. Zasto bi neko reagovao,to nije civilizovano,imaju specijalizovane ustanove koje ce se baviti tom problematikom itd bla bla truc u nedogled. Dobro je i da su stali da gledaju,jer po ovima(strucnjacima) bilo bi osnova da se protiv tih ljudi podnesu prekrsajne prijave za ometanja javnog reda i mira zbog neprijavljenog okupljanja, ili zbog ometanja saobracaja na ulici.A ovamo,sto se izvrsava tesko krivicno delo...postoje ustanove,pa polako,ili bi trebalo osnovati nevladinu organizaciju koja ce se pozabaviti slucajem. Da ne odem u out,sramim se onoga u sta se pretvaramo(nadam se da se nismo vec pretvorili).Sta da kazem,da niko ne reaguje,niko da se potrese zatecenom situacijom,jadno i zalosno. [Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 25.05.2009. u 01:43 GMT+1] [ kelja @ 25.05.2009. 06:09 ] @
Citat: misterno2008: Tema o narkomanima je premestena u temu Svakodnevnica. Ma,da je rec o ustavu i zakonima bilo bi i dobro.Nego 3-4 nesrecnika koje su svi izignorisali i dalje tamo mlate sami sa sobom.Napadaju ljude i stavljaju im usta ono na sta nisu ni pomislili,a kamo li rekli. Ja sam im podelio domace zadatke tipa 1+1=? Na tom su otprilike nivou:) Misterno 2008, pazi malo na recnik. Uzgred, sramotis se ovde, bre, ne vidis to? Keba 2000 & Kamo li 2008 ;) [ jericho1405 @ 25.05.2009. 06:37 ] @
Citat: misterno2008: To su tekovine moderne "zapadne civilizacije". Mozda i ne. Pogledaj siru sliku(malo istocno) i vidjet ces da se takve stvari desavaju svugdje. Stvar jeste uzasna i veoma problematicna, al' nije ogranicena na zapad. Sta vise, na istoku je sve to mnogo surovije i ucestalije. Ovaj slucaj ce biti procesuiran, i pocinilac ce biti zasluzeno kaznjen. Recimo, u nekoj drugoj drzavi, ljudi ne da nece samo gledati, vec ce, mozda, "pomoci" silovatelju u svojoj nakani(nije bukvalno ;)). Pogledaj ovaj podatak: "Unatoč učestaloj propagandi kako je silovanje rijetka pojava u islamskim zemljama, po podacima Human Rigths Comissiona, svaka dva sata dogodi se silovanje, a svakih osam grupno silovanje.". A onda u nastavku imas vrhunac: "Smatra se da su brojke podcijenjene, jer upravo zbog strogih šerijatskih zakona u Pakistanu, po kojima žena da bi dokazala da je silovana mora sudu dovesti četiri muška svjedoka koji će potvrditi akt penetracije. Usto, ako je osumnjičeni silovatelj musliman, sva četiri svjedoka moraju biti muslimani. Ako ne uspije, a prijavi silovanje, biva osuđena za preljub za koji po strogim zakonima može dobiti kaznu bičevanja ili kamenovanja.". [ misterno2008 @ 25.05.2009. 08:33 ] @
Citat: jericho1405: Mozda i ne. Pogledaj siru sliku(malo istocno) i vidjet ces da se takve stvari desavaju svugdje. Stvar jeste uzasna i veoma problematicna, al' nije ogranicena na zapad. Sta vise, na istoku je sve to mnogo surovije i ucestalije. Ovaj slucaj ce biti procesuiran, i pocinilac ce biti zasluzeno kaznjen. Recimo, u nekoj drugoj drzavi, ljudi ne da nece samo gledati, vec ce, mozda, "pomoci" silovatelju u svojoj nakani(nije bukvalno ;)). Pogledaj ovaj podatak: "Unatoč učestaloj propagandi kako je silovanje rijetka pojava u islamskim zemljama, po podacima Human Rigths Comissiona, svaka dva sata dogodi se silovanje, a svakih osam grupno silovanje.". A onda u nastavku imas vrhunac: "Smatra se da su brojke podcijenjene, jer upravo zbog strogih šerijatskih zakona u Pakistanu, po kojima žena da bi dokazala da je silovana mora sudu dovesti četiri muška svjedoka koji će potvrditi akt penetracije. Usto, ako je osumnjičeni silovatelj musliman, sva četiri svjedoka moraju biti muslimani. Ako ne uspije, a prijavi silovanje, biva osuđena za preljub za koji po strogim zakonima može dobiti kaznu bičevanja ili kamenovanja.". Bogu hvala,kod nas nema serijatskih zakona,davno smo to prevazisli i mislim da nisi najbolje shvatio sustinu.Kod nas se na ovu pojavu(zlocin) gledalo i odnosilo na sasvim drugaciji nacin,sve dok indiferentisti(sem prema lopoviji i licnom interesu(profiterstvu) nisu preovladali u svim sferama naseg javnog zivota,misleci naravno na one koji kreiraju danasnje poimanje civilizacijskog i modernog drustva.Drustva,koje se zasniva na dvostrukim arsinima,licemerju,interesima i jedinom zakonu,zakonu jaceg(mocnijeg). Kad kazem,nekad smo se prema zlocinu odnosili na sasvim drugaciji nacin,mislim na svest ljudi,nekad i sad.U sta smo se pretvorili,eto primera u gore nazvanoj temi. Citat: Selja: Misterno 2008, pazi malo na recnik. Uzgred, sramotis se ovde, bre, ne vidis to? Keba 2000 & Kamo li 2008 ;) 1+1=? Jadan:) [ Horvat @ 25.05.2009. 09:20 ] @
jbte o cemu vi,ovo nema apsolutno nikakve veze sa onom temom o narkomaniji,sto kvarite ovu temu :(
ne slazem se da ima ovaj dogadjaj veze s pomodarstvom,ili zapadnjastvom ima veze s ljudima sto su idioti,pa bili oni kinezi,englezi,meksikanci... [ misterno2008 @ 25.05.2009. 09:35 ] @
Citat: misterno2008:Kod nas se na ovu pojavu(zlocin) gledalo i odnosilo na sasvim drugaciji nacin,sve dok indiferentisti(sem prema lopoviji i licnom interesu(profiterstvu) nisu preovladali u svim sferama naseg javnog zivota,misleci naravno na one koji kreiraju danasnje poimanje civilizacijskog i modernog drustva. Ops,civilizacijskog-civilizovanog drustva [ jericho1405 @ 25.05.2009. 09:40 ] @
Citat: misterno2008: Kod nas se na ovu pojavu(zlocin) gledalo i odnosilo na sasvim drugaciji nacin,sve dok indiferentisti(sem prema lopoviji i licnom interesu(profiterstvu) nisu preovladali u svim sferama naseg javnog zivota,misleci naravno na one koji kreiraju danasnje poimanje civilizacijskog i modernog drustva. Gledaju i oni sa gadjenjem i osudom na ovakve pojave, al' jednostavno, velicina grada, strah, tj. oprez ne dozvoljavaju ljudima da reaguju. Sasvim je druga stvar kada neki brka, kojeg cijelo selo zna kao blesavog, al' "bezopasnog" krene u ovakav pohod. Tada ljudi mogu da stanu u odbranu zrtve, jer poznaju napadaca, i svjesni su da "nije sposoban" da se brani ili da im na neki nacin ugrozi zivot. Medjutim, ovdje su u pitanju gradovi od nekoliko miliona stanovnika. Ljudi se jako slabo ili nikako ne poznaju, a nasilje i ubistva su realna stvar. Zato ce se tesko, u takvoj situaciji, neko "odvaziti", i krenuti u neki spasilacki pohod, kada, prosto, nema pojma koliko je napadac opasan, da li je naoruzan, a pored toga, zrtvu ni ne poznaje. Ljudi su svjesni svog zivota, i gledaju da zastite sebe i svoje najblize. Covjek nece tek tako da izigrava supermena i da popije metak od nekog ludaka na ulici, ostavljajuci svoju porodicu da gladuje i zivi bez njega. Nije sve bas, tako, prosto i jednostavno. E sada, zasto se policija nije zvala, to ne znam :) [ Ivan Dimkovic @ 25.05.2009. 09:41 ] @
Citat: misterno2008: To su tekovine moderne "zapadne civilizacije". Bila je skoro vest da preko 80% kazni za silovanje u Srbiji jesu minimalne - sto dovoljno govori o odnosu srpskog pravosudja prema seksualnim deliktima. Ako je to tekovina "zapadne civilizacije" onda se bojim da ja zivim u nekoj virtuelnoj zapadnoj civilizaciji, gde se za silovanje fasuje vrlo stroga kazna, uz vrlo kratak sudski proces - ukoliko se DNK slaze, mozes da se slikas kod Foto Balkana :-) Ali nema veze, misterno2008 je to ocigledno "dobro" primetio, nema potrebe za pricom - zapadna civilizacija je Srbima za sve kriva - pre je bio Tito, a pre njega valjda neki Kralj, uvek ima neko drugi kriv ;-) Nije problem "zapadna civilizacija" problem je pravosudna mafija, gde mozes uz pomoc usemljenog advokata da napravis cirkus od procesa, da ga otegnes godinama, da ucinis da nestane dokazni materijal - nema to veze sa "zapadnom civilizacijom" koliko sa bolesnom korupcijom koja je dominantna u mnogim sverama drustva. Jedno vreme sam ziveo na Karaburmi i secam se kako je "ortak" isetao za par meseci a uhvacen sa 200 grama heroina - lepo nam je objasnjavao "tarifu" kod jednog poznatog advokata, i sta se uz pomoc "tarife" moze uraditi... O cemu bre mi pricamo? Zasto bi se iko bojao da siluje ako zna da ce gotovo sigurno zaglaviti minimalnu kaznu - i to ako i samo ako bude uhvacen. [ Horvat @ 25.05.2009. 09:48 ] @
pogledajte malo ovaj link
[ oporavak u banji @ 25.05.2009. 09:52 ] @
u onom linku nista ne pise detaljno o ovm slucaju... ja sam prosle godine video sex u sred dana na javnoj povrsini u bg, e sad devojka nit vristi nit se dere, a mozda je bilo silovanje, ako je bila drogirana ili vec pretucena, ja to nisam mogao znati, iz daljine je sve delovalo reularno, a glupo je zagledati. ali da se prodrala i zatrazila pomoc u bilo kom trenutku, ja ne bih mislio ni ms. toliko znam sebe.
da se razumemo i ja mislim da su kod nas ljudi postali sitne duse i pizde, pre ce hrabrost pokazati neki deda od 70 godina iz starog sistema, nego neko od 20-30. komsinicu je pokusao da siluje manijak u u sred dana na prometnoj okretnici autobusa punoj ljudi, navodno nisko nista nije cuo, ustari svi su se pravili ludi. [ Horvat @ 25.05.2009. 09:55 ] @
ako mislis na onaj link iznad,ne pise o ovom slucaju,pise o ovom psiholoskom "efektu",da ne kazem,poremecaju,3. eksperiment
[a ne bi bilo zgoreg ni 2. exp. da se procita] [ misterno2008 @ 25.05.2009. 10:21 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ali nema veze, misterno2008 je to ocigledno "dobro" primetio, nema potrebe za pricom - zapadna civilizacija je Srbima za sve kriva - pre je bio Tito, a pre njega valjda neki Kralj, uvek ima neko drugi kriv ;-) Nije problem "zapadna civilizacija" problem je pravosudna mafija, gde mozes uz pomoc usemljenog advokata da napravis cirkus od procesa, da ga otegnes godinama, da ucinis da nestane dokazni materijal - nema to veze sa "zapadnom civilizacijom" koliko sa bolesnom korupcijom koja je dominantna u mnogim sverama drustva. Ja sam zbog pravih vrednosti krvario gace od `90-2000god,i bezao preko zbog "nepodobnosti",ne ja,nego i mnogi, mnogi drugi.Nisam siguran da su se prave vrednosti bas primile u drzavi Srbiji.Od onih prethodnih nikad nista nisam ni ocekivao,a ovi danas,kvazi demokrate,oni su ti koji nam demonstriraju svojim delanjem,za sta smo se u stvari borili.E,to nisu zapadne(jer zapad je olicenje demokratije) vrednosti zbog kojih sam podneo tolike zrtve.O tome se radi. I ne razumem,sta si ti gore rekao,sto ja nisam:)?Zar "pravosudna mafija" i usemljen advokat ne potkrepljuju cinjenicu da zivimo u drustvu sa duplim standardima,licemerjem ...?Ko ima pare,kupice slobodu,ko nema... Kod nas je na celu prozapadno orijentisana vlada,koja sprovodi jel,demokratiju sa zapadnim(opet kazem,zapad je olicenje demokratije) vrednostima,ili gresim? E,za mene to nisu prave vrednosti i prava demokratija,a ti sad mlati o tome koliko te volja,mene ubediti u suprotno neces:) [ Kosuth @ 25.05.2009. 10:22 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Bila je skoro vest da preko 80% kazni za silovanje u Srbiji jesu minimalne - sto dovoljno govori o odnosu srpskog pravosudja prema seksualnim deliktima. Mis'im...jesi li ti pročitao inicijalni post? Znamo svi da ne podnosiš Srbiju,šta god da se pod time podrazumeva i veoma dobro znamo koje su i kakve posledice "raznih tekovina",ali u ovom slučaju je reč o "z a p a d u",Americi i tamnošnjem događaju. Znamo i da je "napad najbolja odbrana",ali...NON PASSARAN,moraš se usredsrediti na temu,a ne izvlačenjem iz konteksta samo onoga što tvom odbranaškom stavu odgovara. Šta je @misterno2008 mislio pod "tekovinama moderne zapadne civilizacije",objasniće ti sam,ume on to siguran sam,jer ti očigledno nisi hteo da razumeš. PS Eto dok sam ja pisao,dobio si delimičan odgovor... [ misterno2008 @ 25.05.2009. 10:58 ] @
Citat: Kosuth: Mis'im...jesi li ti pročitao inicijalni post? Znamo svi da ne podnosiš Srbiju,šta god da se pod time podrazumeva i veoma dobro znamo koje su i kakve posledice "raznih tekovina",ali u ovom slučaju je reč o "z a p a d u",Americi i tamnošnjem događaju. Šta je @misterno2008 mislio pod "tekovinama moderne zapadne civilizacije",objasniće ti sam,ume on to siguran sam,jer ti očigledno nisi hteo da razumeš. PS Eto dok sam ja pisao,dobio si delimičan odgovor... Citat: Ivan Dimkovic: Bila je skoro vest da preko 80% kazni za silovanje u Srbiji jesu minimalne - sto dovoljno govori o odnosu srpskog pravosudja prema seksualnim deliktima. Ako je to tekovina "zapadne civilizacije" onda se bojim da ja zivim u nekoj virtuelnoj zapadnoj civilizaciji, gde se za silovanje fasuje vrlo stroga kazna, uz vrlo kratak sudski proces - ukoliko se DNK slaze, mozes da se slikas kod Foto Balkana :-) Ali nema veze, misterno2008 je to ocigledno "dobro" primetio, nema potrebe za pricom - zapadna civilizacija je Srbima za sve kriva - pre je bio Tito, a pre njega valjda neki Kralj, uvek ima neko drugi kriv ;-) Nije problem "zapadna civilizacija" problem je pravosudna mafija, gde mozes uz pomoc usemljenog advokata da napravis cirkus od procesa, da ga otegnes godinama, da ucinis da nestane dokazni materijal - nema to veze sa "zapadnom civilizacijom" koliko sa bolesnom korupcijom koja je dominantna u mnogim sverama drustva. Jedno vreme sam ziveo na Karaburmi i secam se kako je "ortak" isetao za par meseci a uhvacen sa 200 grama heroina - lepo nam je objasnjavao "tarifu" kod jednog poznatog advokata, i sta se uz pomoc "tarife" moze uraditi... O cemu bre mi pricamo? Zasto bi se iko bojao da siluje ako zna da ce gotovo sigurno zaglaviti minimalnu kaznu - i to ako i samo ako bude uhvacen. Nema tu sta mnogo da se objasnjava.Primera ima mali milion,evo samo dva: -slucaj Kovacevic -bombardovanje Srbije bez odluke UN-a Treba jos? Imas tri kategorije ljudi: -oni koji shvataju -oni koji ne mogu da shvate -tvoja kategorija-oni koji nece da shvate [ Horvat @ 25.05.2009. 11:12 ] @
nisam znao da un deli dozvole za rat...
[ Ivan Dimkovic @ 25.05.2009. 11:18 ] @
Citat: Znamo svi da ne podnosiš Srbiju,šta god da se pod time podrazumeva i veoma dobro znamo koje su i kakve posledice "raznih tekovina",ali u ovom slučaju je reč o "z a p a d u",Americi i tamnošnjem događaju. Zasto ne bih podnosio Srbiju, Srbija je jako lepa zemlja - to sto ne podnosim odredjen sloj drustva u Srbiji je sasvim druga stvar. Iskreno, izvinjavam se u poslednje vreme je toliko suma na ovom forumu da covek pocinje da preskace citanje pocetka. Strasno je to sto se desilo, i ocigledno je znak da nesto nije u redu sa drustvom u USA. [ misterno2008 @ 25.05.2009. 11:46 ] @
Citat: Horvat: nisam znao da un deli dozvole za rat... Pita se Savet bezbednosti koji je u okviru UN-a.To bombardovanje je bilo nelegitiman cin,samim tim jedna od "tekovina" moderne "zapadne civilizacije" [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 12:03 ] @
Citat: Znamo svi da ne podnosiš Srbiju, šta god da se pod time podrazumeva... Pa ako ni sam ne znaš da definišeš šta pod time podrazumevaš, kako onda možeš reći da neko ne podnosi Srbiju :) Mislim, šta ima da podnosiš ili ne podnosiš neko tamo parče zemlje kako god mu ljudi dali ime? Mogu neku osobu ili grupu osoba da "ne podnosim" (što je sasvim normalno), zbog njihovih ideja i dela koja mi direktno utiču na kvalitet života, ali bilo koju zemlju - kao zemlju ne podnositi, to je bezveze. Što se teme tiče, ovo jeste strašno, a što se tiče onog psihološkog fenomena mogu pokušati da ga razumem: Kada si sam, onda ne razmišljaš o stavovima mase ljudi oko tebe o tvojoj nekoj akciji (hajde da kažemo neka vrsta "treme" od velikog broja ljudi da nešto pred njima istupiš i preduzmeš). Kada su ljudi oko tebe, ipak nisi usredsređen toliko na sam događaj već i filtriraš informacije šta će sad svako oko tebe da misli, posmatraš reakcije ljudi oko sebe... (šta će ko da učini), i do kraja niko ništa... ne učini. Ovo je nešto što treba učiti decu već u školama, što i ja pokušavam da radim. Da objasnim deci da u ovakvim situacijama svako može da istupi kao vođa, da organizuje u dve - tri reči odbranu i da se to odradi složno. Ako svako shvati da može preuzeti ulogu vođe i onoga ko snažno podstiče na akciju pomoći i sam je brzo organizuje, onda ne bi bilo tog oklevanja, a to je nešto što treba ljude naučiti prosto, ukazati im na mogućnost takvih situacija i ohrabriti ih da budu organizatori pomoći. Prosto jedna vrsta psihološke pripreme za takve događaje. Pozdrav. [ Kosuth @ 25.05.2009. 12:22 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Strasno je to sto se desilo, i ocigledno je znak da nesto nije u redu sa drustvom u USA. Samo polako,vreme je pred tobom Ivane,doživećeš u svom životu ono što ja verovatno neću...ipak sam već počeo da se "spuštam sa one strane brda"... Hoće li čovek uz "novog mesiju" (informaciju) da spozna sopstvenu MOĆ i konačno oslobodi sebe "sadukeja i fariseja",mislim da hoće,jer je ovog "novog mesiju" malo teže "razapeti na krst",radi očuvanja pozicija... U međuvremenu,kao rezultanta "šuma" raznih vektora,dešavaju se i stvari opisane u inicijelnom postu...prvenstveno misleći na one koji su "bez duše" sve to mirno posmatrali...dvoje "glavnih aktera" tu su imali samo ulogu iskušavanja "duša",a tamo gde se to desilo već odavno je"đavo došao po svoje"... [ vilil1 @ 25.05.2009. 12:23 ] @
Citat: Kernel-1:Ovo je nešto što treba učiti decu već u školama, što i ja pokušavam da radim. Da objasnim deci da u ovakvim situacijama svako može da istupi kao vođa, da organizuje u dve - tri reči odbranu i da se to odradi složno. Ako svako shvati da može preuzeti ulogu vođe i onoga ko snažno podstiče na akciju pomoći i sam je brzo organizuje, onda ne bi bilo tog oklevanja, a to je nešto što treba ljude naučiti prosto, ukazati im na mogućnost takvih situacija i ohrabriti ih da budu organizatori pomoći. Vidis, takav stav meni licno stravicno smeta. To je obicno politikanstvo, i na zalost, svuda je prisutno, pa i u ovakvim situacijama. Sta kazes, biti vodja, podsticati druge na akciju...A za to vreme ti bi k'o onaj u Djekni, "Ja cu vas kurazit." A ako niko ne bi prihvatio tvoju ulogu vodje, sta bi se desilo? Ti bi se "hrabro" povukao, i negde, na nekom forumu kritikovao masu jer nije htela da pomogne. [ misterno2008 @ 25.05.2009. 12:30 ] @
Citat: Kernel-1: Pa ako ni sam ne znaš da definišeš šta pod time podrazumevaš, kako onda možeš reći da neko ne podnosi Srbiju :) Mislim, šta ima da podnosiš ili ne podnosiš neko tamo parče zemlje kako god mu ljudi dali ime? Mogu neku osobu ili grupu osoba da "ne podnosim" (što je sasvim normalno), zbog njihovih ideja i dela koja mi direktno utiču na kvalitet života, ali bilo koju zemlju - kao zemlju ne podnositi, to je bezveze. Pa moze da kaze,jer ako prelistas po temama razne diskusije doticnog,onda mozes shvatiti sa kojim gadjenjem prica o svemu sto predstavlja srpstvo.Jbg, zao mi je sto nije tamo neki amer.Ali,prepusticu Kosuthu da ti odgovori,sigurno ce on to bolje objasniti. A sto se tice drugog dela,mogu da pokusam da razumem(verovatno delom ima istine),ali svakako,to nije opravdanje da se ne pomogne. [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 12:39 ] @
Citat: vilil1: Vidis, takav stav meni licno stravicno smeta. To je obicno politikanstvo Zašto "politikanstvo"? Radi se o vrlo konkretnoj stvari - stvoriti naviku da se preuzme uloga vođe u ovakvim situacijama, jer je to ono što sprečava da se preuzme konkretna akcija. Ne zaboravi da se često radi o opasnim situacijama i da nije dovoljan jedan čovek, već je bezbednije da u pomoć pritrče nekoliko njih. U ovakvim sitaucijama osoba koja ima spremnost da nešto organizuje i preduzme je ono što je potrebno. Evo ti primer - neki jak baja napada devojku u javnom prevozu. Okolo je nas trojica, ali ni jedan od nas nije dovoljno moćan da se samostalno suprotstavi napadaču, onaj ko je sposoban, brzo će pridobiti drugu dvojicu za saradnju, dogovoriće akciju u dve reči i pomoći onom u nevolji. Naravno da vođa preuzima i deo akcije na sebe, i to onaj teži deo, jer svojim primerom treba da ohrabri one koje organizuje oko sebe. Ne vidim šta tebi tačno smeta u ovom konceptu. Uloga vođe je samo da da početni momenat (ohrabri nekoliko njih da mu se priključe) i organizuje akciju kako bi bila što uspešnija. Situacije ovoga o čemu govorim imaš recimo u otmicama aviona od strane terorista - jedan čovek ne može sam ništa da učini niti mogu svi ako rade svako za sebe, ali zato ako nekako uspeju da se dogovore, gde će jedan jasno dati zadatke svima i objasniti im ulogu, i ohrabriti ostale da treba da se organizuju i urade nešto (preuzeti ulogu vođe), tada imaju mnogo više šanse. [ kelja @ 25.05.2009. 12:42 ] @
Citat: Znamo svi da ne podnosiš Srbiju Citat: Tad si skreno s puta, zabaso u mračnu šumu, gde su te sačekali strani agenti, koji vršljaju po našoj zemlji. Englezi su to organizovali, kao i obično, dojavili Amerikancima, a ovi te sačekali u Parizu, 'de ti je brat već radio za nji', normalno, ko što je moj brat radio za mene, i tamo te uvukli u igru ... Je l' tako? Jeste ... I razumljivo je da je tako bilo. Bio si mlad, treba para za izlaz, za devojke, za kola, za odela, za terevenke, a Zapad je skup i svega ima, sve ti nudi, sve lepo, na prvi pogled, u dobroj ambalaži, čovek dođe odavde, zaleti se, 'oće i da pije i da jede i da jebe, a to košta. Onda se pojavi agent strane obaveštajne sile, izvadi ček i pita: »Koliko? Pet 'iljada, deset 'iljada, dvadeset 'iljada?« I ti se nađeš u nebranom grožđu: gazdarice traže, trgovci traže, kurve traže, svi traže, a odakle? Agent onda poveća cenu i kaže: »Ništa ozbiljno, samo to i to. Sitnica. Dva podatka«. Ti ga gledaš, najradije bi ga udario preko usta, al' onda misliš: 'De bre, za tolike dolare da im ne kažem ono što kod nas svi znaju. Uzmeš ček i — kraj. [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 12:52 ] @
Citat: Pa moze da kaze,jer ako prelistas po temama razne diskusije doticnog,onda mozes shvatiti sa kojim gadjenjem prica o svemu sto predstavlja srpstvo. Pratim šta ko piše, i zaista ne vidim ništa loše u ukazivanju na loše pojave u društvu, o kojoj god državi se radilo. Čovek možda priča sa gađenjem prema nekim pojavama u nešem društvu, ali loše pojave i treba osuditi, šta je tu loše? Isto tako, možda "srpstvo" ne predstavlja istu stvar tebi, meni i nekom trećem. Ono čime se neko diči, toga bi se možda drugi postideo. [ vilil1 @ 25.05.2009. 12:54 ] @
@Kernel-1
Pa to su samo demagoski izgovori za kukavicluk, nedostatak zelje da se pomogne...Zena je silovana, desetine-stotine gledale... Svako od posmatraca ce naci neki izgovor. Te rekao sam onom do sebe hajde da pomognemo, te onaj nije hteo da pomogne, zasto bih ja... Vodja? Pa lako je tudjim qrcem... Treba pomoci u nevolji, a ne "organizovati druge da pomognu". Zato se i desilo to silovanje, jer niko nije imao iskrenu zelju da pomogne. [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 13:01 ] @
Citat: Pa to su samo demagoski izgovori za kukavicluk, nedostatak zelje da se pomogne... Ne razumem kako nedostatak zelje da se pomogne kod coveka koji organizuje, a i sam ucestvuje u pruzanju pomoci. Zaista nisam siguran da li ne citas ono sto pisem, ili ne razumes, po ovome: Citat: Vodja? Pa lako je tudjim qrcem... Treba pomoci u nevolji, a ne "organizovati druge da pomognu". Kao i uvek, spreman sam da razlozim problem, na sitnije delove ako je potrebno, da bi mogao da razumes ono o cemu pricam. Za pocetak treba da shvatis da, kada se kaze "vodja", ne misli se na nekoga ko: 1. trazi nekakve izgovore 2. mlati .... dok drugi rade Vec, kao sto sam rekao: Preuzima odgovornost na sebe da organizuje pomoc u kojoj UCESTVUJE ON SAM sa jos par ljudi koje okupi oko sebe i da im konkretne zadatke (tipa "ti ga uvati za levu ruku, ti za desnu, ja cu mu skocim za vrat... Tri cetri sad." Nadam se da shvatas da je koordinisana akcija mnogo efikasnija od nasumicne. PS: Jesi nekad igrao DOTA-u sa drugarima? ;) [ Ivan Dimkovic @ 25.05.2009. 13:06 ] @
Citat: misterno2008 Pa moze da kaze,jer ako prelistas po temama razne diskusije doticnog,onda mozes shvatiti sa kojim gadjenjem prica o svemu sto predstavlja srpstvo.Jbg, zao mi je sto nije tamo neki amer.Ali,prepusticu Kosuthu da ti odgovori,sigurno ce on to bolje objasniti. O svemu sto predstavlja srpstvo? :-) A sta je to "srpstvo"?! Ako je "srpstvo" korupcija, batinanje, prljavstina, bezakonje i sl... onda, da, pljujem po "srpstvu". Interesantno je da neki ljudi svoj glib i sramotu predstavljaju nekakvom nacionalnom osobinom - vrlo lep vid projekcije koji treba da da neki legitimitet tim gadostima. Znas sta je najtuznije? Najtuznije je kada u nekoj zemlji sljam sebe proglasi nekim autenticnim predstavnikom te zemlje, i svoju bahatost, korupciju i licemerje proglasi nekakvim nacionalnim osobinama i ljude kojima je to i dalje ono sto jeste naziva "pljuvacima na svoju zemlju". To se, na zalost, desilo Srbiji - ali, budi siguran da je takva stvar privremene prirode - nece ni ona doveka. A dotle - svoja g**** nazivaj iskljucivo svojim govnima, a ne nekakvim "nacionalnim simbolima", jer oni to nisu niti ce ikada biti, koliko god puta neki likovi to pokusali da nazovu "srpstvom". Citat: bg, zao mi je sto nije tamo neki amer Pa eto, vidis da je tebi zao a ne meni. Meni sasvim odgovara da sam ono sto jesam, iliti vrlo visoko placeni profesionalac poreklom iz Srbije, a mene ponajvise interesuje onaj prvi deo - onaj drugi mi je skroz irelevantan jerbo nisam birao gde cu da se rodim, niti sam se takmicio i pobedio na izboru "gde se roditi". [ Kosuth @ 25.05.2009. 13:10 ] @
Citat: Kernel-1: Ne vidim šta tebi tačno smeta u ovom konceptu. Prilikom jednog juriša u cerskoj bitci,major Kursula je rekao svojim podređenima:"Nemoj nekoga da čujem da je komandovao 'napred vojsko',hoću da čujem samo 'ZAMNOM VOJSKO!'. E vidiš taj i takav duh je odavno "poginuo" zajedno sa majorom Kursulom,tada na Ceru... Mojoj romantičarskoj duši svakako da prija saznanje da i danas ima nekoga ko želi u mladima da probudi Kursulin duh,međutim nisam siguran u kojoj meri je danas romantizam bilo kog oblika uopšte poželjan...mukotrpan je to posao...danas. A ono oko "Srbije",nije uopšte važno,Ivan je to odlično razumeo,a bilo bi deplasirano da sad ja izigravam"većeg katolika od pape",jer kao i mnogi vojvođani i nisam "katolik"...što opet uopšte nema nikakve veze sa temom. Ivan je samo malo preterao sa ispoljavanjem negativizma prema ovome ovde,što se već graniči sa kritizerstvom i otud moja reakcija. [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 13:16 ] @
Ok, kako god, usredsredite se na temu. Tema je: koji je razlog sto veca grupa ljudi posmatra
nanosenje zla nekome a niko nece da krene i nesto ucini. Po meni, razlozi leze u psihologiji coveka, i to sam pokusao da objasnim. [ gleb @ 25.05.2009. 13:23 ] @
Zasto nisu?
Zato sto dobro znaju da mogu da budu optuzeni za napad. Zlikovac ce da ih tuzi za fizicki napad i naneti dusevni bol, umanjenu radnu i polnu sposobnost, klaustofobiju i ravne tabane. Sve po spisku. I sad ce neko da se vuce po sudovima i placa advokata? Oce sve trci. Jer ne moze da pomogne ‘kulturno’. Mora da primeni fizicku silu – hvat, udarac, sta god… A ovaj ga tuzi i… ebo jeza u ledja. Taj idiotluk dolazi i kod nas. [ Kosuth @ 25.05.2009. 13:32 ] @
Citat: Kernel-1: Ok, kako god, usredsredite se na temu. Tema je: koji je razlog sto veca grupa ljudi posmatra nanosenje zla nekome a niko nece da krene i nesto ucini. Po meni, razlozi leze u psihologiji coveka, i to sam pokusao da objasnim. Negde sam stekao utisak da je psiholigija tvoj "teren" i iskreno bih voleo da čujem tvoje mišljenje o razlozima opšteg porasta apatije kod ljudi. [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 13:33 ] @
Citat: Zasto nisu? Zato sto dobro znaju da mogu da budu optuzeni za napad. Zlikovac ce da ih tuzi.. Moguce je i to verovatno, ali je pretpostavka da ce vecina iz te mase koja ostane da posmatra ipak posvedociti ok - jer pazi kada (i ako) ti organizujes - odmah dajes nekom tu blizu instrukcije da dok vi "radite" on pozove policiju i da kaze da je napad u toku, i zamolis ostale koji ne ucestvuju u akciji da ostanu bar kao svedoci dok ne dodje milicija. Mada zbog sveopste korupcije, ljudi samo gledaju da pobegnu, nece ni za sta da svedoce, ... svako gleda sebe... nije to nista za sta su sami ti pojedinci iskljucivo krivi, vec je klima u drustvu takva da proizvodi takvo ponasanje, vrlo opravdano po meni jer ne znas da ceces na'ebati cak i ako rizikujes da nekom pomognes, bilo svedocenjem bilo nekom konkretnom akcijom. [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 13:37 ] @
Citat: Negde sam stekao utisak da je psiholigija tvoj "teren" i iskreno bih voleo da čujem tvoje mišljenje o razlozima opšteg porasta apatije kod ljudi. Pa nisam zavrsio psihologiju, ali sam zavrsio fakultet na kome ima mnogo psihologije ;) A za porast apatije - pa vidi, prvo treba da se slozimo da je apatija u opstem porastu :) Ako mislis na Srbiju, pa losi uslovi zivota favorizuju isplivavanje losih osobina. A mnogo godina se vec zivi u uslovima u kojima niko normalan ne moze biti preterano srecan. Volja coveka moze da se umanji (pa da postane apatican), a politicari manipulatori vrlo dobro znaju mehanizme (represivne) kako da to odrade, nad vecinom slabo obrazovanim narodom. Obrazovanje je izuzetno vazno, manje si podlozan manipulaciji, ranije primecujes neke stvari (indikatore da nesto u drustvu ne valja i sta se krije iza toga) i spremniji si da reagujes na njih. [Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 25.05.2009. u 14:48 GMT+1] [ vilil1 @ 25.05.2009. 13:53 ] @
@Kernel-1
Moze li konkretno pitanje? Ovaj primer, u toku je silovanje, svi gledaju, niko ne pomaze...Ti hoces da organizujes nesto, ali svi odbijaju. Da li bi ti pomogao? Sam. Bez icije pomoci. A ostali i dalje samo gledaju... [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 14:03 ] @
Ok, ovo je vec smislena diskusija sa normalnijim tonom ;)
Pa vidi, ja se trudim da u svakoj situaciji reagujem sto vise racionalno, dakle procenim ishod i odlucim sta cu. Znaci, ako pozovem na akciju kao sto kazes, i BAS NIKO nece da mi se pridruzi, onda bih naravno procenio da li sam ja u stanju da samostalno pomognem nekome - ili ne. Recimo da se radi o nekom izuzetno snaznom, ja SAM nisam fizicki sposoban da pomognem, i jedini ishod je da nakon napada i ja zapadnem u situaciju da mi treba pomoc :) Sta smo time dobili? Dve osobe u nevolji umesto jedne? Znaci, ako sam procenio da ne mogu sam uraditi nista i da bih samostalnim srljanjem samo naneo jos dodatne stete, pozvao bih policiju. [ Kosuth @ 25.05.2009. 14:06 ] @
Citat: Kernel-1: Pa nisam zavrsio psihologiju, ali sam zavrsio fakultet na kome ima mnogo psihologije ;) A za porast apatije - pa vidi, prvo treba da se slozimo da je apatija u opstem porastu :) Ako mislis na Srbiju, pa losi uslovi zivota favorizuju isplivavanje losih osobina. A mnogo godina se vec zivi u uslovima u kojima niko normalan ne moze biti preterano srecan. ] Tema diskusije obrađuje događaj u sredini za koju se ne može reći da je nešto posebno ophrvana lošim životnim uslovima,mnogima je i danas Amerika "nedosanjani san". Šta se tu onda dešava? [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 14:08 ] @
Pa vidi, jesu tamo stvari mnogo sredjenije i sve mnogo bolje funkcionise, ali nisam
ja od onih koji smatraju da je tamo bas neki san-snova, da se razumemo ;) Daleko od toga da su oni zemlja bez problema, ali jednostavno ozbiljnije i pametnije pristupaju problemima sa kojima se nose, tj. njihovom resavanju. Mi to radimo vrlo, ali vrlo neozbiljno, a cesto i vrlo glupo ;) A sto tamo nisu pritekli u pomoc.... pa mozda jednostavno niko nije smeo sam, a nije se nasao ni jedan "vodja" da organizuje vise njih. Sta znam, shit happens :( A mozda se ta gomila posmatraca pukim slucajem sastojala od bolesnika koji tako neto vole da posmatraju - uvek imas neki niz okolnosti koji dovede do necega, retko je samo jedan uzrok - tako da bi analizirao neku situaciju (napravio dobru rekonstrukciju) moras znati TACNE varijable dogadjaja, sto u ovom slucaju ne znamo. Mozda je od njih 100, 48 bilo slepo i gluvo - pazi male su sanse, ali ko garantuje da to nije tako. Znaci bez uvida u TACNE okolnosti pod kojima se ovo desilo, iluzorno je raspravljati, mogu se samo praviti neke priblizne generalizacije sto je uvek opasno jer je tako prosto neispravno zakljucivati. (iako necemu dajes male sanse, to ne znaci da smes da ga iskljucis iz jednacine, jer se ipak moze desiti) [Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 25.05.2009. u 15:21 GMT+1] [ vilil1 @ 25.05.2009. 14:20 ] @
Vidi, sve ovo sto pisem nemoj da shvatis licno, jednostavno smeta mi takav pristup. Zena je silovana! Fakat. Kao sto sam ranije pisao, svi ti posmatraci sigurno imaju neke svoje izgovore za nepruzanje pomoci. Sigurno je neko od njih pozvao policiju, ali dok su stigli, sam cin se dogodio.
Mozda sam ja drugacije vaspitan, za mene nema kalkulanstva u ovakvim situacijama, ali veruj mi, imam nekih 40+ godina, i kada se pogledam u ogledalo, ne pocrvenim. Nemam nista ni protiv takvog stava koji zastupas. Stavise, verujem da ce takav nacin razmisljanja doneti vise licne koristi od drugacijeg. Ali, eto, izrazavam svoj stav, da je to za mene neprihvatljivo. [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 14:27 ] @
Citat: Mozda sam ja drugacije vaspitan, za mene nema kalkulanstva u ovakvim situacijama I cekaj sad - ti se sam zaletis u baju od 140 kila koji siluje zenu, jer za tebe nema "kalkulanstva", a onda te cika lepo presavije, i odradi i tebe jer je besan sto ga ometas. Kalkulacije za organizovanu akciju nisu u cilju da bi se "izvukao" vec da bi zapravo STVARNO nekome mogao da pomognes, a ne obrnuto - em ne pomognes, em i sam na'ebes. I pored sveg truda ne vidim poentu. Napravi razliku izmedju hrabrosti i jednostavno - gluposti. Citat: Stavise, verujem da ce takav nacin razmisljanja doneti vise licne koristi od drugacijeg Pa naravno da je vrlo korisno ne biti silovan ;) - zato se pomoc i pruza sa nekom procenom, a ne "glavom-bez-obzira" ;) [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 14:43 ] @
Da se razumemo, i ja sam sto puta reagovao cisto emocionalno, i neracionalno, i to nije nista
nenormalno, prosto nekada emocije nadvladaju razum i reagujes tako, desava se, najcesce u nekim emocionalno napetim situacijama (a ovo iz teme je odlican primer). Ali poenta - ne mogu reci da je ishod tih mojih reakcija UVEK bio koristan, niti za mene, niti po okolinu... Znaci, emocionalne reakcije imaju gadnu osobinu da ne brinu o posledicama. Razumem te ako mislis da bi i ti u takvoj situaciji reagovao emocionalno bez razmisljanja, samo kazem da ishod toga nece biti koristan mozda ni za tebe ni za zrtvu. Dakle ako je moguce - problem treba uvek resavati hladne glave. Opet, u ovakvim situacijama je vrlo tesko ostati hladne glave - a veruj mi - jedino je to ono sto moze eventualno da prevagne da li ces nekom zaista pomoci ili ne, u vecini takvih gadnih situacija. Pozdrav. [ Horvat @ 25.05.2009. 15:04 ] @
Citat: Pita se Savet bezbednosti koji je u okviru UN-a.To bombardovanje je bilo nelegitiman cin,samim tim jedna od "tekovina" moderne "zapadne civilizacije" zanimljivo,nisam znao znaci i rusija vs cecenija ima blagoslov un-a? i sranja iz 90ih su imala blagoslov un-a? i sranja po africi imaju un blagoslov? jedino bombardovanje nije imalo blagoslov,ili sta? nije mi bas najjasnije sad malo ontopic @kernel-1,pa gledaj to ovako,ti "naskocis" tog 200kilasa i prekines ga u cinu ,makar i na minut,za to vreme moze stici policija ili uzmes kamencice ili nesto pa ga gadjas i zoves i ostale [sto si ti nazvao budes vodja],pa cak i ako niko ne reaguje,nastavis,ne? ili ces ,vidis da je on tu siluje,pogledati,viditi svi flegme okolo,i ti prosisati,ili jos gore,gledati sam cin? neko pomenu da ne smeju zbog tuzbe,i da to uskoro dolazi i kod nas evo ja sam licno izneo primer nepomaganja u punom busu,bugsu je izneo jedan drugi u prodavnici nema to nikakve veze sa tuzbom ili ne znam cime ali naravno,komsiluk uvek zna ko ti je i kada bio , s kime se svaleras i ostalo,a kada treba pomoci,svi su mutavi postoje osobe koje se jednostavno zamrznu u trenutku nevolje,druge histerisu,a retko ko ostaje hladan i pomogne e,ali ovo nema veze s prva dva,jer se ne "zamrznu" niti pocnu histeriju,nego samo gledaju i "uzivaju" ili "gledaju svoja posla" kernel,dobra ti je ta ideja oko poducavanja dece,ali poducavaj ih da oni prvi preuzmu inicijativu,da ne cekaju druge previse je "u boj vojsko,ja za vama...bezmo vojsko,ja pred vama" idiota [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 15:09 ] @
Citat: kernel,dobra ti je ta ideja oko poducavanja dece,ali poducavaj ih da oni prvi preuzmu inicijativu,da ne cekaju druge Pa o cemu sam ja pricao... ajde malo pazljivijeg citanja da ne mora ovoliko ponavljanja. Naravno da treba da bude sposoban da "preuzme inicijativu" - ali ja PRVO svoje dete ne bih vaspitao da srlja svuda ko muva bez glave, a to je ono u cemu ja ne vidim smisao. Druge ce da ceka ako nije u stanju da pomogne sam. U protivnom stvara jos goru situaciju u kojoj su ugrozene vise od 1 osobe i NISTA VISE, NIKOME NE POMAZE. - da li je ovo toliko tesko razumeti? A tu pricu sa gadjanjem kamencicima... :) - moras onda biti precizan da ne pogodis slucajno zenu u glavu i ubijes je, a opet da se ne priblizis previse da te baja ne presavije "nadvoje-natroje" ;) [ gleb @ 25.05.2009. 15:15 ] @
Da, da, i onda je mrmot…
Prici ces gdinu koji se ‘bavi svojim poslom’, znacajno se nakasljati kako bi mu skrenuo paznju, i onda kulturno reci: - Oprostite sto vas prekidam gospodine, ali to sto radije nije lepo. Da li bi ste bili ljubazni da prestanete sa time? Na sta ce zauzeti gdin: - Nastaviti posao - Izbosti te nozem - Pucati u tebe - Ili ce i tebe da poduhvati Jer scenario da pritrcis, sutnes ga u glavu, opalis motkom / kantom za djubre / stolicom / bilo cime i zatim ga izgazis kao stoku, povlaci za sobom tuzbu. Vec navedenu. I onda ce prisutni svedociti kako si ti – sutnuo u glavu…. [ misterno2008 @ 25.05.2009. 15:19 ] @
Citat: Kernel-1: Ako mislis na Srbiju, pa losi uslovi zivota favorizuju isplivavanje losih osobina. A mnogo godina se vec zivi u uslovima u kojima niko normalan ne moze biti preterano srecan. [Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 25.05.2009. u 14:48 GMT+1] Ma sve je to ok,ja se apsolutno slazem sa tobom.Ali,pitam te,ko je kreator takvih losih uslova zivota? Citat: Ivan Dimkovic: Pa eto, vidis da je tebi zao a ne meni. Meni sasvim odgovara da sam ono sto jesam, iliti vrlo visoko placeni profesionalac poreklom iz Srbije, a mene ponajvise interesuje onaj prvi deo - onaj drugi mi je skroz irelevantan jerbo nisam birao gde cu da se rodim, niti sam se takmicio i pobedio na izboru "gde se roditi". Zasto doticni vrlo visoko placeni profesionalac ne naziva prave stvari,pravim imenom?Otkad to riba smrdi od repa?Non-stop radis istu stvar,stavljas ljudima svoje reci u usta,a onda se preseravas i glumis pametnjakovica! Hebe mi se sto si dobro placen(i verujem da ti je sve ostalo irelevantno),ti zivis sa tim novcem,a ne 90% naroda koji jedva sastavlja kraj sa krajem.I onda lukavo pribegavas taktici,iskoristi sindrom malog coveka,koji po pravilu treba da se povuce pred tobom,jer si bogat!Pazi molim te. Citiraj mi jedan svoj post u kojem kritikujes sistem?A zasto bi?Tebe ne dotice realnost zivota u Srbiji,zasto onda ne bi moralisao,filozofirao i izivljavao se demagogijom koja ti je dusevna hrana! I koji je to sljam koji svoju bahatost,korupciju i licemerje naziva nacionalnim osobinama?Klasicna zamena teza,jer upravo takvi manipulatori kao ti i ovi koje ne kritikujes su oni cija g**** ovaj jadni narod jede. Treba da te je sramota,ali takvi srama nemaju. Al ne brinem ja,ako ne neki novi 5 oktobar,onda ce se vas "Virtualni neprijatelj" postarati da vas smesti tamo gde vam je mesto. Do tad letite visoko i izivljavajte se,ali kad aterirate,boga mi ce da boli. [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 15:30 ] @
Citat: Ma sve je to ok,ja se apsolutno slazem sa tobom.Ali,pitam te,ko je kreator takvih losih uslova zivota? Deo gradjana sa jedne strane, i drzavni vrh, tj politicari sa druge strane. Drugi deo tvog posta, odnosno takav ton obracanja (bez obzira prema kome), bih molio da ne praktikujes. [ misterno2008 @ 25.05.2009. 15:43 ] @
Citat: Kernel-1: Drugi deo tvog posta, odnosno takav ton obracanja (bez obzira prema kome), bih molio da ne praktikujes. U pravu si,ali bio sam izazvan.Neka to pravilo onda ne bude selektivno,a ja se ovom prilikom izvinjavam svim forumasima:-) [ Ivan Dimkovic @ 25.05.2009. 15:48 ] @
Citat: misterno2008 Zasto doticni vrlo visoko placeni profesionalac ne naziva prave stvari,pravim imenom?Otkad to riba smrdi od repa?Non-stop radis istu stvar,stavljas ljudima svoje reci u usta,a onda se preseravas i glumis pametnjakovica! Ovaj... sta sam ja stavio tebi u usta? Mislim da si ti meni stavio usta da pljujem neko "srpstvo", a posto meni samo smeta korupcija i prljavstina jedino sto mi pada na pamet da je to tvoja definicija "srpstva"... Citat: Hebe mi se sto si dobro placen(i verujem da ti je sve ostalo irelevantno),ti zivis sa tim novcem,a ne 90% naroda koji jedva sastavlja kraj sa krajem.I onda lukavo pribegavas taktici,iskoristi sindrom malog coveka,koji po pravilu treba da se povuce pred tobom,jer si bogat!Pazi molim te. Decko, ti si prvo za mene rekao da bih ja navodno voleo da budem Amer, al ne mogu - na sta si dobio moj odgovor sta je meni bitno da jesam - cisto da ne bude zabune, posto te ocigledno zanima nesto cim se bavis time sta bih ja da budem. Prema tome, nauci pravo da se ponasas i da ne vredjas ljude ako ne zels da ti oni odgovore onako kako ne zelis da cujes. Ako nisi u stanju da ukapiras da je reci za nekoga "da bi voleo da bude Amer" ne samo uvredljivo, nego jos i bezobrazno - onda bi trebao da ides na neki kurs komunikacije. Citat: Citiraj mi jedan svoj post u kojem kritikujes sistem?A zasto bi?Tebe ne dotice realnost zivota u Srbiji,zasto onda ne bi moralisao,filozofirao i izivljavao se demagogijom koja ti je dusevna hrana! Pa evo na ovoj temi u mom prvom postu na njoj sam napisao kako je sudski sistem u Srbiji korumpiran (greskom, bez citanja pocetka teme) - ako to nije kritika sistema, onda ne znam sta je. Osim ako nekom uvrnutom logikom tebi reci da je sudski sistem korumpiran jeste isto sto i "pljunuti na srpstvo" Ukoliko jeste, izvinjavam se - molim da nam dostavis listu stvari koje spadaju u "srpstvo" i u koje ne smemo da diramo. Citat: I koji je to sljam koji svoju bahatost,korupciju i licemerje naziva nacionalnim osobinama? Klasicna zamena teza,jer upravo takvi manipulatori kao ti i ovi koje ne kritikujes su oni cija g**** ovaj jadni narod jede. Treba da te je sramota,ali takvi srama nemaju. LOL - ja nazvao korupciju "nacionalom osobinom" ?? :-) Pre bih rekao da si ti taj koji to naziva "srpstvom" posto ti smetaju ljudi kojima smeta krsenje zakona, batinanje i korupcija. Malo si izvrnuo stvari, ako - tako treba :) Citat: Al ne brinem ja,ako ne neki novi 5 oktobar,onda ce se vas "Virtualni neprijatelj" postarati da vas smesti tamo gde vam je mesto. Do tad letite visoko i izivljavajte se,ali kad aterirate,boga mi ce da boli. Hihihi, znaci "virtuelni prijatelj" je bio problem - pa tako reci, moze to i u jednoj recenici a ne u ovolikom smaranju. [ oporavak u banji @ 25.05.2009. 15:52 ] @
sad cu kernel na brzaka da ti obajsnim zasto pises gluposti.
ako je temelj tvog odlucivanja i reagovanja racio, onda si u ovoj hipotetckoj raspravi pao na tom testu. premise. kojih crnih 140 kg, kernel prvo pobedi kukavicluk, kukavicluk je emocijonalna kategorija, upotrebi mozak. jajare koje siluju, su uglavnom bas to, sitnodusne jajare, kukavice, kopleksasi, bolesnici. da su lepi, jaki, uspesni i pametni ne bi to ni radili. a ako takvi siluju, ne to rade u parku, pa neces ni biti svedok, ipak oni to rade "pametnije". koliko pamtim silovatelje i slike silovatelja koje sam vidjao, to su sve sitni, jadni, zakrzljali bednici. covek od 140 i ne moze da siluje jer i da mu se digne nece izroniti iz sala, a pre toga ce zgnjeciti zrtvu. to sto ti zamisljas je plod straha. pogledaj sliku ovg lika sto je silovao, da li ga se fizicki plasis ? razmisljas da moze da se desi i da tebe siluje ?:) dokazano je da ako zena nosi farmerke silovatelj svesnu zenu gotovo da nema sansi da siluje. U slucaju tebe zasto bi ako je zena vec tu, a ti savladan, sem ako se ne nudis, salim se :) mozda se bavis sociologijom, ali ne treba biti genije pa znati da je psihologija silovatelja kukavicka. pa taj ce na prvi uzvik i udarac najverovatnije pobeci. ne znam sta tvoj racio masta u glavi, da nece mozda da ustane, zakopca se i krene da se bije. pa cim si ga video, on je svestan da je puk'o, zrtva ga mozda nece prijaviti policiji, ali ti hoces, oni to dobro znaju. i u najgorem slucaju da naidjes na nekog bildera od 100kg, bilo bi dovoljno da ga nabodes, nek te pojuri, mrsav si ne bi te stigao, brzi si. imam komsiju koji je sigurno sitniji od tebe 160, oko 50kila, miran momak, pa kada su mu napali majku zgazio je coveka 2x veceg od sebe. sve se moze ako se ne uplasis. sve u svemu....mogu napisati nesto i o sociologiji. zasto je npr. pre 30 godina bilo normalno da ljudi na sred ulice pojure lopova i sami ga uhvate, a danas je to naucna fantastika. no to nije tema... ali sto se tice konkretnog primera i racionalizovanja, to je racionalizovanje kukavicluka i premise su kukavicke. racio FAIL. p.s. to oslovaljavanje silovatelja sa "baja" pokazuje da nesto opasno nije ok sa tvojim poimanjem psihologije, fizicke gradje i znacaja silovatelja. u mom vokabularu, mada taj termin cesce koriste zene, kada se kaze "bas je baja" znaci nesto pozitivno, u krajnjem slucaju termin "baja" se ne koristi za muskarce koji su sljam, bednike, itd. p.s.s. secam se jednog slucaj na bulevaru revolucije gde je muskarac tukao zenu na sred ulice, bas grmalj neki, bio klinc na zemlji, iz daljine nisam ni skapirao sta se desava, ali cinjenica da su se muskarci prolaznici pravili ludi, samo su zene reagovale... [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 16:03 ] @
E, za zamisli sada da i onima sto drze ruke na dugmicima nuklearki sto ti kazes - "racio FAIL", da ono malo pobesne i skoce i taj rad ;)
Pre bih rekao da je tvoje podcenjivanje upotrebe razuma problem, nego moja "racionalizacija kukavicluka" kako ti to vidis ;) (dok sam ja pricao o organizovanju smislene odbrane koja ce stvarno imati nekog efekta) Ali ok - u mojoj situaciji zena bi ostala silovana, dok bi u tvojoj isto tako ostala silovana - samo je razlika sto bi zajedno sa njom i ti lecio guzu, psihu, i ostalo sto zna da zaboli kod tih radnji... ..pa je to valjda neki dobitak, uvek mozes sebi reci, jbg, bio sam hrabar al' glup... i to je nesto... A to da su silovatelji fizicki slabi i nesposobni, nije bas tacno ;) (Hm, setih se Majk-Tajsona bas....) /edit: uporno ne kontate poentu organizovanja neke aktivnosti i besmislenost srljanja glavom-bez-obzira. [Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 25.05.2009. u 17:14 GMT+1] [ oporavak u banji @ 25.05.2009. 16:20 ] @
da majk tajson je silovao u parkicu i u jarku pored puta, NOT.
vecina silovatelja izgleda kao majk tajson, NOT. propustio si poentu, poenta je da je to tvoje vidjenje silovatelja plod nekakvog straha. idealizujes ih. da su oni svi zaista svarcenegeri i majk tajsoni stvar bi imala smisla, ovako, ovo sto pises je racionalizacija kukavicluka. pa i majk tajson bi uhvacen u silovanju da mu podviknes sta radis sigurno ustuknuo. prelistaj nase crne hronike, pa mi daj slike tih misicavih super heroja silovatelja o kojima ti pricas. kao i vise primera gde je silovatelj silovao muskarca koji je pokusao da spreci silovanje. iz besmislenih premisa i izuzetaka, zdravom logikom dolazis do besmislenih zakljucaka, a to je ono sto ti radis. edit: potpuno razumem superiornost organizovane akcije vs. solo, ali ako pricamo o slucaju kada to nije moguce i kada vreme ne dozvoljava, ja tvrdim da je napasti te bednike(na bilo koji nacin) bolje nego prosetati i samo pozvati pandure, u najvecem broju slucajeva reagovati protiv takvih nije isto sto i goloruk skociti u pozar (sto je tvoja teza), znaci nije toliko opasno, a stopiracete zlocin. [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 16:28 ] @
Pa nece bas biti tako kao sto pricas - ja sam vec rekao da bih procenio situaciju.
Ako se osecam sposoban da sam odbranim zrtvu, to bih naravno i uradio. Ja govorim o slucajevima kada prosto to NE MOZES uraditi sam i ako mislis da zaista pomognes MORAS IMATI POMOC. U takvim situacijama je dobro imati izgradjenu sposobnost da organizujes ljude oko sebe kako bi zajeno sa njima nekom pomogao. Dakle, u situacijama kada mozes pomoci samostalno, tu je stvar potpuno jasna. [ misterno2008 @ 25.05.2009. 16:39 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Najtuznije je kada u nekoj zemlji sljam sebe proglasi nekim autenticnim predstavnikom te zemlje, i svoju bahatost, korupciju i licemerje proglasi nekakvim nacionalnim osobinama Decko,pitao sam te ko je taj sljam?Izbegao si odgovor kao i uvek,pa sam ja odgovorio umesto tebe;-) I zato nemoj da se vredjas,samo opusteno.Trazio si,dobio si.Mozes ti tu karikirati koliko hoces,al istina boli:-) Sad kao,ja treba da se primim,a ti ces da poentiras hi hi hi :-) Ti si ovde provaljen mnogo pre nego sto sam se upustio u diskusiju sa tobom.Pa sad,ako imas problem stim,zao mi je.Sta sam imao da ti kazem,rekao sam. A to sto su ljudi spustili loptu,ne znaci da si poentirao. Jer,ima ona narodna tradicionalna,srpska,... ma znas je ti vec ;-) `ajd zdravo,od mene ces od sad dobiti samo :-) [ oporavak u banji @ 25.05.2009. 16:46 ] @
ok... da se ne upetljavam dalje.
i da kratko iznesem moju poentu, ljudi ako viditie da neko cini ovakav zlocin, reagujte, nemojte biti kukavice i slediti pogresna predubedjenja i lazne strahove o manijacima supermenima. kladim se da su vece sanse da nastradate u sedajuci u auto na relaciji beograd-cacak ili bg-ns, nego u pokusaju da odbranite nevinu zenu od nasilja nekog bednika. razmislite o tome. [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 16:52 ] @
Citat: ljudi ako viditie da neko cini ovakav zlocin, reagujte Cek sada sam shvatio... pa tvoj nick je "oporavak u banji"... ;) Salim se - naravno da zrtvi treba gledati na sve nacine pomoci, ali ja dodajem da treba upotrebiti i mozak, kako citava stvar ne bi ispala jalova. [ oporavak u banji @ 25.05.2009. 17:05 ] @
ja dodajem da kad ti je u glavi strah od majk tajsona i strah da ce da te siluju, neces nikada nista uraditi, sem pozvati policiju.
pa cak kada je i ovaj deda silovatelj: nemojte se plasiti takvih bednika. a u najvecem broju slucajeva su takvi. p.s. nisam ja lud da idem lopatom na bager, ali takvi slucajevi o kojima ti hipotetises su izuzeci [ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 17:15 ] @
Citat: ja dodajem da kad ti je u glavi strah od majk tajsona i strah da ce da te siluju, neces nikada nista uraditi, sem pozvati policiju. Mali problem nastaje kada ono sto je u necijoj glavi ne odgovara onome sto je izvan njegove glave ;) Ali ajde, odustajem i ja od dalje diskusije ovde (na temu), rekao sam sta mislim vec. [ milanche @ 25.05.2009. 20:00 ] @
Imali smo vec jednu slicnu temu o nasilju i nacinima kako ga drustvo hendluje.
Kad su ovakve price u pitanju, uvek se setim epizode iz kasnih osamdesetih u Beogradu, u banki koja ne znam da li jos uvek postoji na tom mestu (deo Njegoseve od samoposluge na Cvetnom Trgu pa do SKC-a i Beogradjanke), zavrsava se restoranom "Polet". Negde na pola tog komada ulice je bila u jednom lokalu osrednje velicine filijala Postanske Stedionice, i jednog lepog dana je neki tip dosao pred zatvaranje oko 7 uvece da pokusa pljacku. Pokusaj se zavrsio tako sto je od babe cistacice (ako se secate zena u onim specijalnim cipelama 'borosanama') dobio drsku od metle posred face nekoliko puta posle cega je pobegao glavom bez obzira. Znam sigurno da se mnogi secaju da je ceo grad jurio jermenskog teroristu koji je upucao turskog ambasadora (9.mart 1983-ce) http://www.politika.rs/rubrike...-na-turskog-ambasadora.lt.html Od tada su se stvari izgleda definitivno promenile na gore. @Kernel-1 u takvim situacijama ako prvo pocne da radi mozak pa tek onda instikti, tu od cele price nema nista. [ flylord @ 25.05.2009. 20:18 ] @
- Po zakonu republike srbije, ako neko siluje zenu u parku, i neki gradjanin mu pridje u lupi ga daskom po glavi, i povredi ga, taj gradjanin ima sanse da bude osudjen zbog nanosenje teskih telesnih povreda predmetom podesnim za nanosenje povreda ili oduzimanje zivota. Zakonski (kod nas), smes da povredis nekog samo ako on tebe licno napadne. Posle toga si samo na milosti krivicnog sudije i tuzioca (ako doticni odluci da te tuzi, a ima sva prava po zakonu).
- To sa jermenskim teroristom je bas lepo proslo. Gradjani ga jurili, i njih dvoje poginuli. Jako zanimljivo. I da, ljudi cesto nisu spremni da rizikuju svoj zivot zbog nepoznate osobe. Zasto bi ginuli? [ mrle 011 @ 25.05.2009. 20:29 ] @
propisi su propisi.
ovaj milanche stalno drobi o nekim besmislenim kategorijama, pravdama, moralima, istinama itd... [ vilil1 @ 25.05.2009. 21:12 ] @
Citat: flylord: - Po zakonu republike srbije, ako neko siluje zenu u parku, i neki gradjanin mu pridje u lupi ga daskom po glavi, i povredi ga, taj gradjanin ima sanse da bude osudjen zbog nanosenje teskih telesnih povreda predmetom podesnim za nanosenje povreda ili oduzimanje zivota. Zakonski (kod nas), smes da povredis nekog samo ako on tebe licno napadne. Posle toga si samo na milosti krivicnog sudije i tuzioca (ako doticni odluci da te tuzi, a ima sva prava po zakonu). A u kom zakonu to pise? Hajd' molim te navedi clan. Evo ja cu navesti neke iz Krivicnog zakonika: Citat: Član 19. (1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u nužnoj odbrani. (2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad. (3) Učiniocu koji je prekoračio granice nužne odbrane može se kazna ublažiti. Ako je učinilac prekoračio granice nužne odbrane usled jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadom može se i osloboditi od kazne. Citat: Član 20. (1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi. (2) Krajnja nužda postoji kad je delo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugoga istovremenu neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pri tom učinjeno zlo nije veće od zla koje je pretilo. (3) Učiniocu koji je sam izazvao opasnost, ali iz nehata ili je prekoračio granice krajnje nužde, može se kazna ublažiti. Ako je učinilac prekoračio granice krajnje nužde pod naročito olakšavajućim okolnostima može se i osloboditi od kazne. (4) Nema krajnje nužde ako je učinilac bio dužan da se izlaže opasnosti koja je pretila. Edit Ali postoji zakon i za "gledaoce" Citat: Izvršenje krivičnog dela nečinjenjem Član 15. (1) Krivično delo je učinjeno nečinjenjem kad zakon propuštanje da se preduzme određeno činjenje predviđa kao krivično delo. (2) Nečinjenjem može biti učinjeno i krivično delo koje je zakonom određeno kao činjenje, ako je učinilac propuštanjem dužnog činjenja ostvario obeležja tog krivičnog dela. [ flylord @ 25.05.2009. 21:45 ] @
pise u tom istom zakonu koji si ti naveo. Svaki zakon ima svoje tumacenje. Ja licno sam nastradao pred zakonom jer sam se branio, cak je napadac dosao meni kuci na vrata, i naravno samo mene kazne, zato sto je on lose prosao, a meni nije bilo nista. Tako da ti delovi: krajnja nuzda i slicno, su extremno klizna kategorija.
Kad sam bio klinac, video sam nocu kako neka dvojica ubise nekog jadnika od batina, i otisao sam u policiju da to prijavim (bilo jako blizu, a nije bilo mobilnih u to doba), panduri su me napusili da sam lose video. Dva puta sam se davio (jednom kao klinac, jednom kasnije kad me uhvatio strasan grc), niko mi nije pomogao, a drugi put sam cak gledao ljude kako gledaju u mene i cekaju da vide sta ce se desi. Oba puta sam prezivio zbog cudnih slucajnosti i sto ne panicim mnogo. Sada da naletim negde na situaciju da neko nekog napada (oruzje, da ga bije, siluje...), samo cu se okrenem i odem sto brze budem mogao. Kako bese ona poslovica: "ko se na mleko oprzi, i u jogurt duva"? Isto tako savetujem svima da gledaju svoja posla. Na zalost, zivot je isuvise surov. A povodom gledaoca, jednostavno nista nisam video, ionako slabo vidim na daljinu, a i nocu. Ili cu da smatram da je bilo opasno po moj zivot. [ vilil1 @ 25.05.2009. 21:56 ] @
Citat: flylord: pise u tom istom zakonu koji si ti naveo. Daj molim te reci koji clan. Evo ga zakon ispred mene, ali ne mogu da nadjem. [ flighter_022 @ 25.05.2009. 22:05 ] @
Da li bi mene policija privodila ako tog napasnika zakicam cizmom u glavu i nanesem teske telesne povrede, a bih bez razmisljanja? Verovatno da bi. Vecu kaznu bih ja za to dobio nego on za silovanje, mada bih svejedno to uradio.
[ Kosuth @ 25.05.2009. 22:45 ] @
Citat: vilil1: Daj molim te reci koji clan. Evo ga zakon ispred mene, ali ne mogu da nadjem. Pravosudni sistem ne funkcioniše samo baš tako,na note i tu je @flylord apsolutno u pravu,to je jedan veoma klizav i ljigav institucionalizovani segment civilizacije. Nemoj nikada smetnuti sa uma diskreciono pravo sudije u odlučivanju... [ flylord @ 25.05.2009. 22:56 ] @
Citat: vilil1: Daj molim te reci koji clan. Evo ga zakon ispred mene, ali ne mogu da nadjem. rekoh ti, bas ti clanovi koje si naveo. Sve to moze da se tumaci od slucaja do slucaja. Naveo si dobre clanove, ali tumacenje zavisi od tuzioca/istraznog sudije. [ oporavak u banji @ 25.05.2009. 23:03 ] @
logka:mene je u sred dana na prigradskom trgu tukla gomila mladica niko nije smeo da mi pomogne (ovo je istina i bas zbog toga nikada ne bih mogao da skrenem pogled ako nekoga batinjaju) u konjukciji sa zakonom koji mozda moze da me osudi ako nekoga odbranim, zakljucio sam da necu nikome pomagati
:)))) hahaha :)) tanko. zasto je ljude sramota da kazu, plasim se, kukavica sam ili boli me briga za sve sem za moje rodjeno dupe... ako vec trazis zakon da ti bude zaklon, ima boljih primera. to ako bi udario daskom silovatelja u sred silovanja, u cilju sprecavanja silovanja, ne bi odgovarao. Sem ako ga ne bi ubio, a u tom slucaju siguran sam da posle sudjenja ne bi odlezao ni minut robije. ovde se prica o najnizem sljamu koji napada uglavnom zene i decu na ulici, zamislite vasu zenu ili majku kako se vraca sa posla, a neki narkoman je dovati za vrat daveci i udarajuci je da bi joj oteo tasnu ili ogrlicu, normalno da cu odmah da reagujem. to je mozda moja zena, moje dete i ako nije sutra ce proci istom ulicom. ja ovde bukvalno pricam o primerima koji se prakticno desavaju u mom okruzenju. ne izmisljam hipoteticke dogadjaje. ili taj pokusaj silovanja kada je policija prijatelju rekla, mi se samo nadamo da cemo ga naci pre vas, ako ga nadjete samo ga nemojte ubiti... nisu to organizovani kriminalci iza kojih stoji, naoruzanje, novac, veze, "biznis", politika, to je ulicna bagra (narkomani, sintni kriminalci, lopovi, poremecena sirotinja, ludaci, maloletni delikventi ...). postoji x situacija kada nije pametno fizicki reagovati, klinci, nozevi, pistolji, vece grupe... ali slucajevi nasilja o kojima ovde pricamo, nasilja protiv zena ili dece, obicno ukljucuju jednog kriminalca, koji je dovoljno glup da to radi javno, ne treba okrenuti glavu. [ milanche @ 25.05.2009. 23:15 ] @
Citat: Naveo si dobre clanove, ali tumacenje zavisi od tuzioca/istraznog sudije. U pravu si, nema od koga da smrdi nego od njih, a ne od naroda koji je zaboravio na ljudskost. Kad pocnu da prosipaju satro-zapadna gledista o nepovredivosti prava gradjanina treba im pod nos podneti kako se te stvari hendluju na prefinjenom, sofisticiranom i slobodnom zapadu. (...vec sam ga jednom pominjao...) : http://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Horn_shooting_controversy [ vilil1 @ 25.05.2009. 23:18 ] @
Citat: flylord: Zakonski (kod nas), smes da povredis nekog samo ako on tebe licno napadne. U clanovima 19. i 20. stavovi dva stoji suprotno. Tako da pozivanje na zakon, kao neko opravdanje... [ flylord @ 25.05.2009. 23:32 ] @
brate, kao sto rekoh, ja licno sam osudjen jer sam se branio na svom kucnom pragu :). Kapiras? Veoma je lako povrediti coveka, ocas posla se omakne nekom, i mesto da nekog samo zaustavi ili natera da prestane da "siluje", da ga ubije.
I da, i sprski zakoni su malo kontradiktorni. I opet ponavljam, ne sude po zakonu, nego sude po tumacenju zakona! Citat: oporavak u banji: zasto je ljude sramota da kazu, plasim se, kukavica sam ili boli me briga za sve sem za moje rodjeno dupe... ja se uvek plasim, strah je normalno ljudsko osecanje. Strah ne osecas samo kad imas neki ozbiljan psihicki poremecaj (trajni ili trenutni). I ne vidim sta je lose u tome da me zanima samo moj opstanak (i naravno, mojih bliznjih). I valjda je normalno da prvo mislim na sebe, pa onda na nekog koga i ne poznajem. Da nije tako, radio bih kao humanitarac negde po africi ili aziji. Jedno je da pomognem nekom da pogura kola, a drugo je da rizikujem svoj zivot da bih spasio tudji. Mislim, sta ja imam od toga sto sam spasio nekog, ako sam ja poginuo ili ne daj boze ostao invalid? Ne hvala, volim svoj zivot [ EmilijaV @ 25.05.2009. 23:41 ] @
Citat: milanche: Negde na pola tog komada ulice je bila u jednom lokalu osrednje velicine filijala Postanske Stedionice, i jednog lepog dana je neki tip dosao pred zatvaranje oko 7 uvece da pokusa pljacku. Pokusaj se zavrsio tako sto je od babe cistacice (ako se secate zena u onim specijalnim cipelama 'borosanama') dobio drsku od metle posred face nekoliko puta posle cega je pobegao glavom bez obzira. Znam sigurno da se mnogi secaju da je ceo grad jurio jermenskog teroristu koji je upucao turskog ambasadora (9.mart 1983-ce) http://www.politika.rs/rubrike...-na-turskog-ambasadora.lt.html He, he... Ja se secam oba dogadjaja, bese to negde dok sam jos bila u osnovnoj skoli, a to se desavalo tu blizu. Secam se i da su posle ubistva ambsadora kafanu Mala Madera prozvali "Kod mrtvog Turcina". I taj naziv je dugo nosila. Nazalost, danas je na tom mestu neki glupi butik, kakvih ima milion u gradu i niko se te kafane ne seca. On topic: Ne kapiram kako neko moze da racionalizuje ovakve stvari? Kao sto neko vec rece, silovatelji su obicne kukavice. Ja bih ga prva sutnula u glavu, iako sam zensko! Uostalom, silovatelja i treba samo poniziti, odmah ce da se povuce! Na svu srecu, nisam bila u situaciji da me neko siluje, ali jesam imala posla sa raznim budalama slicnog profila. Secam se da sam ih samo par puta ismejala i sami su furnuli. Nije ni bilo tesko. Bila nekad u BG neka diskoteka koja se zvala "Zvezda", tamo se izlazilo. I posto je grad bio bezbedan u to vreme, vracala se ja pesaka kuci sa jednom drugaricom i negde kod Manjeza iskace iz nekog zbuna tip, onako sa spustenim pantalonama i kao on nam nesto preti, ovo-ono... Nas dve crkle od smeha kad smo ga videla onako smrdljivog, malog, neuglednog i tip odmah furnuo. [ oporavak u banji @ 25.05.2009. 23:46 ] @
normalno je imati strah i plasiti se. nisam ja napisao strah u smislu podsmeha, vec pokusavam da napipam pravi razlog zasto neko okrece glavu u takvim situacijama. normalno je misliti prvo na sebe, ali je meni i potpuno normalno pomoci slaboj nevinoj osobi kada je napada olos.
na delu je beskrajno preuvelicavanje opasnosti u slucaju da pokusate da pomognete zrtvi. dalje ne mogu crtati. [ kelja @ 26.05.2009. 00:04 ] @
Citat: brate, kao sto rekoh, ja licno sam osudjen jer sam se branio na svom kucnom pragu :). Kapiras? Sta se desilo? [ Bojan Basic @ 26.05.2009. 00:46 ] @
[ kelja @ 26.05.2009. 00:52 ] @
Hvala, Bojane!
Au, flylord, sredio si ga ko Brus Li? Bogami, kad su siroti pusaci u pitanju, bas si radikalan... Citat: @Kernel-1 u takvim situacijama ako prvo pocne da radi mozak pa tek onda instikti, tu od cele price nema nista. Pa sad, zavisi koji instinkti, milanche... Kod nekih prvo proradi nagon za samoodrzanjem, pa se prave da ne vide i ne cuju i fuckaju, ili se jednostavno paralisu (mada bi mozda i hteli da pomognu) a kod onih drugih (ipak mislim drustveno uslovljen) nagon da se pomogne drugom coveku. U svakom slucaju, u takvim situacijama najteze je reagovati racionalno - zastititi drugog, uz najmanju mogucu stetu po sebe. [ srki @ 26.05.2009. 01:20 ] @
Citat: flylord: brate, kao sto rekoh, ja licno sam osudjen jer sam se branio na svom kucnom pragu :). Kako si se branio? Gurnuo si coveka napolje i zatvorio se u kucu ili si ga smestio u bolnicu? Je l' si siguran da nisi upotrebio prekomernu silu koja nije bila potrebna za nuznu odbranu? Pitam te ovo zato sto sam ja imao drugacije iskutvo braneci drugog a u zakonu postoji nesto sto se zove civilno hapsenje gde svaki civil moze da uhapsi drugog ako taj drugi radi neko krivicno delo za koje se dobija vise od 2 godine zatvora ako se dobro secam. Citat: Kapiras? Veoma je lako povrediti coveka, ocas posla se omakne nekom, i mesto da nekog samo zaustavi ili natera da prestane da "siluje", da ga ubije. I da, i sprski zakoni su malo kontradiktorni. I opet ponavljam, ne sude po zakonu, nego sude po tumacenju zakona! Je l' si probao da se zalis visoj instanci suda? Malo mi je tesko da poverujem da nisi upotrebio nepotrebnu silu a da ne mozes da se odbranis ili zalis na presudu? Kako te je napao kada ti nije nista bilo? Pokusao da te udari? [Ovu poruku je menjao srki dana 26.05.2009. u 02:42 GMT+1] [ mrle 011 @ 26.05.2009. 09:06 ] @
1984. sam jednom manijaku, nije bio seksualni al' svejedno, koga sam u'vatio na delu "naneo teske telesne povrede".
upropastio sam ga da to nije bilo humano. bio je 15-ak cm i 30-ak kg veci od mene, pa sam morao da upotrebim adekvatan metalni predmet, koji se igrom srecnog slucaja nasao na licu mesta, da bih mu otvorio lobanju. odneli su ga na nosilima ovi strucnjaci u belim mantilima. sud i sve to ostalo su bili vrlo blagonakloni prema meni, nemam pojma sta se sa njim kasnije desavalo. odgulio sam malo bajbokane, al' nije bilo nista strasno, cak naprotiv bilo je dosta prijatnih trenutaka. mogu vam reci da me i dan danas, posle evo ravno 25 godina, obuzme neka milina oko srca kad se setim tog manijaka, posebno sto znam da se i on mene seti svako jutro kada se pogleda u ogledalo. u citavoj ovoj baladi je najzanimljivije to kako se nakon tog dogadjaja ponela zrtva tog manijaka, ali to je neka druga tema. [ Kosuth @ 26.05.2009. 09:17 ] @
Citat: mrle 011: u citavoj ovoj baladi je najzanimljivije to kako se nakon tog dogadjaja ponela zrtva tog manijaka, ali to je neka druga tema. Pa,na osnovu nekog mog iskustva u radu sa ljudima,u najboljem slučaju te je oterala u p**du materinu,a možda i nešto gore... [ Isak666 @ 26.05.2009. 09:25 ] @
Citat: Mrle 011: odgulio sam malo bajbokane, al' nije bilo nista strasno, cak naprotiv bilo je dosta prijatnih trenutaka. Nadam se da nisu bili bas JAKO prijatni! ... posalica, naravno ;) [ mrle 011 @ 26.05.2009. 10:26 ] @
Citat: Kosuth: ... u najboljem slučaju te je oterala u p**du materinu,a možda i nešto gore... nije, nego ... sta ja znam ... ... zrtvi je bilo veoma drago kad je manijak bio patosiran, ali opet se postavila u ulogu neke nove vrste zrtve, ovaj put moje, jer je valjda nekako zamislila da sada meni nesto duguje, neku zahvalnost ... ili ne znam ni ja sta, nesto za sta bi opet trebala da se zrtvuje ... otkud znam, to su pitanja za psihologe. pre svega toga niko od nas nije imao nikakve medjusobne veze, rodbinske isl..... neznanci, igrom slucaja postavljeni u istom trenutku na istom prostoru, [ Marko_L @ 26.05.2009. 10:54 ] @
Nikada nije lako doneti odluku da li uskočiti nekome u pomoć ili ne. Ne samo zbog straha za sopstveni život, već i zbog toga što nestručan pokušaj pomoći može u nekim slučajevima i dodatno ugroziti onoga kome pokušavamo da pomognemo, a takođe, stvari nisu baš uvek crno bele i onakve kakve nam se čine na prvi pogled. U svakom slučaju, ukoliko se primeti izvršavanje krivičnog dela ili se sumnja na isto, najbolje je ukoliko je to moguće (tj. ako situacija nije toliko kritična) pozvati policiju i pustiti ih da odrade svoj posao, jer oni su za to obučeni i opremljeni i obaviće spašavanje uz minimalno ugrožavanje svih... i žrtve i počinioca krivičnog dela i slučajnih prolaznika. Ako je situacija baš takva da ne može da se čeka, onda pre bilo kakve akcije treba dobro proceniti situaciju i razmisliti o mogućim posledicama, ne samo po sebe, nego po sve ostale, pa ako proceniš da možeš nešto da uradiš, go for it.
Naravno, uvek treba imati u vidu i ovo što flylord priča, jer to je živa istina. Evo mom komšiji se desila slična stvar pre par godina. Došao čovek kući sa posla i zatekao provalnika kako pokušava da mu obije kuću. Naravno, čovek šta će, nit zna da li ovaj ima nož ili pištolj, niti se to u takvim situacijama proverava, nego uze neku motku iz bašte i udri po provalniku, i udri i udri dok ga nije onesposobio i onda pozvao policiju. Dakle, ne radi se o prekomernoj upotrebi sile, jer je morao da ga bije dok ga ne onesposobi, jer nije mogao da zna da li ovaj kod sebe ima neko oružije ili šta slično, a bio je mrak. U svakom slučaju, policija došla, uhapsila ovog provalnika, sve ok... međutim kad je došlo do suda, nisu mu mogli ništa jer niti je šta ukrao, niti je uopšte provalio u kuću (bez obzira što je razlog za to taj što nije stigao da provali), tako da su ga pustili već prvi dan... No, da stvar bude još gora, tu se stvar ne završava, nego provalnik uzima advokata i tuži ovog mog komšiju za nanošenje teških telesnih povreda (što je stvarno imao), pa je na kraju maltene ispalo da je on šetao ulicom i gledao svoja posla, a ovaj moj komšija naleteo i krenuo da ga bije, pa ga na silu uvukao u dvorište i nastavio da ga bije. Epilog svega je da komšija više nije mogao da se smara po sudovima i piše žalbe, nego je uzeo i platio odštetu samo da skine to s vrata. Dakle, kada sledeći put vidite provalnika u svojoj kući, otključajte mu lepo vrata, pomozite mu da iznese TV, frižider, DVD... ili šta mu već treba, jer ne daj Bože da istegne leđa ili tako nešto, ima odma da vas tuže za nemar ili tako nešto. Takođe, ako nije došao svojim kolima, obavezno mu pozovite taksi i budite sa njim sve vreme da pazite da se slučajno ne ozledi, recimo iščaši zglob ili se ogrebe na neku žicu, jer tek za to mogu da vas tuže. Dakle, kao što vidimo, ponekad ni sebi nije moguće pomoći, a kamoli nekom drugom. Ja samo znam da ću dobro razmisliti pre nego što odlučim da nekome uskočim u pomoć, pogotovo jer sam više puta sam lično prisustvovao situacijama kada je onaj što je hteo da pomogne gore prošao najgore od svih. Recimo, jedan moj drugar pre par godina pokušao da spreči tuču u kafiću između nekih svojih poznanika, pa prvo dobio po nosu od ovih koje je hteo da razdvoji, a onda i od policije koja je došla tu na poziv, pa prvo tukla, a onda postavljala pitanja. [ flylord @ 26.05.2009. 11:07 ] @
mogu samo da kazem da je Marko rekao odlicno kako stvari stoje. I da naglasim njegove reci, nije sve Crno-Belo. I jako je lose instiktivno reagovati, jer kao sto sam i ja rekao, nije tako tesko ubiti coveka, cak i slucajno
[ fanfon @ 26.05.2009. 11:15 ] @
Evo i ja da nesto dodam. Dogadjaj od pre koji mesec: Covek upao u reku, prethodno udarivsi glavom pri padu i onesvestio se. Na obali setaliste sa 6-7 prolaznika, mahom penzionera, jednim covekom od oko 45 godina i momkom u punoj snazi od 35(profesor fizickog u jednoj skoli, trener plivanja) koji je setao sa cerkicom od 2 godine. Kad je nesrecnik pao u vodu, u prvi trenutak niko nije reagovao, svi su samo posmatrali. Po meni, normalna reakcija koju ce 99% ljudi da vrsi. Takva je ljudka priroda, svi cekaju jer misle da ce neko drugi da pomogne.
Posle 5-10 sekundi profesor je viknuo onom coveku od 45 godina da skoci za njim. Nesrecnik je u tom trenutku je vec poceo da tone. Ovaj je skinuo jaknu i onako obucen skocio u vodu od 5.5 stepeni, zaronio za njim i uhvatio ga za jaknu. U tom trenutku pocinje drama. Taj sto se davio bio je lagan, ali obucen. Voda mu je natopila odecu. Ovaj sto ga je vukao bio je takodje obucen, ali i on je bio lagan, nije imao mnogo snage da ga brzo izvuce. Bili su na jedno 15 m od obale u jakoj struji. Uspeo je da ga dovuce 7-8 metara od obale, dok mu je profesor sa obale vikao da izdrzi jos malo. Posto svi znate sta se desava kad budete duze od minut-dva u hladnoj vodi(prsti na rukama se veoma brzo smrznu, ukoce od hladnoce i ne reaguju kako vi zelite), ovom se isto desilo, a posto je obucen vukao davljenika u nesvesti koji je vec bio tezak zbog odece natopljene vodom, nije vise mogao da ga drzi jer su obojica poceli da tonu. U tom trenutku ga je pustio da sebe spase i ovaj se utopio. Profesor mi pricao ovu pricu dan kasnije. Pitam ga sto nije skocio bar kad je video da ga je ovaj privukao 7-8 m od obale. Lako bi ga izvukao onako krupan i u kondiciji. Odgovor je bio: nisam smeo da ostavim cerku samu, mala je i odma zaplace kad se odvoji od mene. Posle toga vise nista nisam pitao. Bilo mi je jasno sve. Zao mi bilo jedino sto ja nisam bio tamo, jer bi izvukao nesrecnika zivog, a posle sta bi bilo-bilo bi. Summa summarum: retko ce se neko odluciti da pomogne. Medju 50 naci ce se 1-2 njih. Ostali ce svi posmatrati i cekati. A da se to njima desi ocekivali bi da svi skoce u pomoc... [ gleb @ 26.05.2009. 11:24 ] @
Cuveni slucaj svojevremeno u doba sfrj.
Muz i zena se vracaju sa nekog slavlja peske, on malo popio, p.ripisalo mu se i skrene u zbunje da se olaksa. Dok ga je zena cekala u tom momentu sama na ulici na nju nasrcu dvojica i krenu da je vuku u zbunje. Muz izlazi i udara jednog od napadaca nogom u prepone. Napadac pada, drugi bezi. Ishod: od udarca u prepone napadac je umro, muz osudjen na robiju. Nista mu nije vredela odbrana da nosi naocare i ne vidi dobro u mraku, da se uplasio, da je branio zenu, da je samo jednom udario i stao kad je drugi pobegao. Nosio je tada popularne cipele ‘simike’ neki model sa spicem. Takvom cipelom je pocepao vitalni (neki) deo u preponama sto je izazvalo smrt. I eto, nosio je takve cipele, branio zenu i zaglavi robiju. Secam se toga jer je bila velika rasprava kako da oslobode coveka. Stvarno je to uradio u samoodbrani, sitnije gradje, jednom je udario itd. Sve je islo njemu u prilog. Ali po zakonu morao je biti osudjen. Jbg. [ Srđan Pavlović @ 26.05.2009. 13:38 ] @
Citat: shod: od udarca u prepone napadac je umro, muz osudjen na robiju. Zato kazem da se emocije moraju suprimirati i odreagovati tako da se iz citave situacije izvuce generalno sto veca korist, a sto manja steta, a tu treba sposobnost brzog odlucivanja i dobre organizacije. Ovaj sto je zadao udarac u prepone nije imao nameru da nekog povredi, vec da odbrani zenu. Ali, bilo koji karakter akcije da je bio u pitanju, posledice su takve kakve su. Naravno nekada je vrlo tesko uopste i postici da se izbegne steta. Uglavnom pricamo o zeznutim prilikama gde stete u najvecem broju slucajeva mora biti (bar neko ce biti povredjen), pitanje je samo koliko. I opet, mozemo mi teorijski ovde pricati kako bi reagovali, ali stvari se zapravo samo mogu pokazati kada do konkretne situacije i dodje. Covek ne reaguje isto u razlicitim emotivnim stanjima, okolnostima... more faktora je u pitanju. [ mrle 011 @ 26.05.2009. 13:38 ] @
yebemliga, ovaj sto je mlatio provalnika motkom i ovaj drugi sto je sutnuo kretena simikom u jaja su glupi sto su to priznali.
svaki policajac i svaki sudija i svaki svedok i svi ostali bi im 100% poverovali da su rekli da je ovaj obijac sam pao niz neke stepenice dok je bezao, a da su se kreteni sami medjusobno sutirali simikama zbog redosleda ko ce prvi da siluje. kad se jedan moj drugar, pre 10-ak godina, vracao kuci, zatekne obijena ulazna vrata od gajbe i cuje unutra kako neko trkeljise po fiokama. tada nije znao koliko ih ima unutra. pozove drugara sa sprata iznad i kod ovoga se zatekao jos jedan zajednicki drugar .... i njih trojica dovate neke oklagije i udju u ovu gajbu. ovaj nesrecnik unutra se sakrio iza zavese :) oplave ga oni propisno onim oklagijama i posle toga pozovu muriju. kad je stigla murija ovaj odmah poc'o da se zali kako su ga tukli, a pandur mu kaze - nije to nista, to si se ti sam sapleo niz stepenice, sa'ces da vidis sta su batine. tako se to oduvek radilo. .... mislim, dok ne uvedoste taj legalizam, demokratiju, ljudska prava, slobodu, civilizaciju i tako to. otkad to uvedoste, u najboljem slucaju sve prodje u redu ako zrtva ne zavrsi sa nekom kaznom. ljudska prava vaze samo za ove sto kradu, otimaju, siluju, ubijaju .... i njima nikad nije nista, a sve ih je vise i vise. se.rem vam se u ton film. [ Horvat @ 26.05.2009. 13:42 ] @
Citat: Kernel-1: Zato kazem da se emocije moraju suprimirati i odreagovati tako da se iz citave situacije izvuce generalno sto veca korist, a sto manja steta, a tu treba sposobnost brzog odlucivanja i dobre organizacije. Naravno nekada je vrlo tesko uopste i postici da se izbegne steta. Uglavnom pricamo o zeznutim prilikama gde stete u najvecem broju slucajeva mora biti (bar neko ce biti povredjen), pitanje je samo koliko. izvini,covek je trebao da im drzi svecu dok mu siluju zenu? slazem se,za*** je sta uraditi sta ne...ali opet,neke stvari bez obzira na posledi bih uradio [da ne kazem za neke osobe],pa makar to znacilo da ja zavrsim izlomljen ili u zatvoru,ako bih pomogao osobi ova prica o treneru je bas poucna,mislim da je bio na nekom prometnom mestu da se uplasio da ce mu neko oteti cerku,ili da ce otici na pola sata...ali ovako... nego ,ova prica oko mlacenja provalnika motikom mi bas nije jasna, koliko sam ja skontao doticni lopov_u_pokusaju je vec usao u tudje dvoriste,tako? i kako onda nije zapoceo kradju?!?! jbs ti i zakone i sudije i narod... [ Srđan Pavlović @ 26.05.2009. 13:48 ] @
Citat: ali opet,neke stvari bez obzira na posledi bih uradio [da ne kazem za neke osobe],pa makar to znacilo da ja zavrsim izlomljen ili u zatvoru,ako bih pomogao osobi Za nekog rodjenog, voljenog - DA, isto bez razmisljanja. Medjutim, razmisljanje se uvek isplati, a od iskustva zavisi koliko si u napetim situacijama spreman da ostanes hladan i tako delujes efikasnije. [ vilil1 @ 26.05.2009. 14:32 ] @
Ja stvarno ne razumem...@flylord kaze da mu je covek dosao na vrata da preti. Ponavljam PRETI. On ga izudarao, i zali se da je platio kaznu!? Pa naravno da ce da plati kaznu. Pa sta mislite, neko verbalno, a ti fizicki...I to je kao u redu!? Onaj zbog pokusaja silovanja UBIO coveka...Nehat, ili ne, ali to je ubistvo, i mora da odgovara.
Zato i postoji zakon. Ponavljam, Clan 19. stav 2. Sila-odbrana, treba da bude primerena delu. A i ako se prekoraci, postoje olaksavajuce okolnosti. Eto, i @fanfon navede primer profesora, koji je hteo da bude "organizator". I jos taj profesor posle prepricava dogadjaj, umesto da se pokrije usima. [ Srđan Pavlović @ 26.05.2009. 14:40 ] @
Citat: .Nehat, ili ne, ali to je ubistvo, i mora da odgovara. Citat: Sila-odbrana, treba da bude primerena delu. Ti ocigledno ne razumes prirodu emocionalnog reagovanja. Ne moze neko da "primeri silu situaciji", ako pre toga ne upotrebi razum. [ flylord @ 26.05.2009. 15:08 ] @
@vilil1 ja sam pacifista, nisam nikog udario a kamoli isprebijao. Cinjenica je da sam dobio kaznu koja je nekolko puta manja od zakonom propisane, bas zbog toga sto nije sve crno belo. Zakon je vodic, a onda se radi tumacenje. Zakon se NE CITA BUKVALNO nego se TUMACI u zavisnosti od OKOLNOSTI i ko je tuzioc/sudija i mnogo jos toga. Sta covek treba da kaze ili uradi da bi to uslo ispod tog malog malog plavog sesirica!?
Ako mi neko kaze da ce da dodje sa drustvom da me umlati, i posle toga se pojavi na vratima + pritom je polumrak u hodniku a ja inace lose vidim u mraku, na osnovu cega sam ja mogao da znam sta ce da se desi? Da pitam doticnog ? Kad vidim da neko nekog siluje kako ja da znam da taj sto siluje nema noz/pistolj kod sebe? Kad neko hoce da provali u kucu uvek ima neki alat kod sebe, i neko ga vidi.. kako taj neko da zna kako ce se ponasa provalnik i da li ima oruzje? Da li shvatas da nije sve tako kao sto izgleda na prvi pogled? I ako hoces da izvuces zivu glavu iz nekih sukoba, jako dobro moras da promislis Eto pre par godina probudila me svadja i tuca izmedju tipa i devojke u hodniku zgrade. Tip je tukao devojku. Moja reakcije je bila da samo zovnem policiju a ja da se ne pojavljujem, iako sam bez problema mogao da ga sprecim. Ali sa kojim posledicama? Kad krene fizicki sukob, ja moram da gledam da ga sto pre zavrsim, i da sto pre onesposobim protivnika, jednostavno ne znam koliko je fizicki otporan. Eto, onaj komsija zbog kojeg su me osudili je izigravao kamikazu, zato se i povredio. I imao sam nekoliko scenarija koji su mogli da se dese, samo mi nije pal na pamet da ce da izigrava kamikazu :S. I generalno, ja sam ga imobilozovao tako da ga ne povredim i da nema sanse da ga povredim u tom polozaju, ali njegova reakcija je bila samoubilacka (bukvalno), i ja sam bukbalno pokusavao da njega zastistim dok se branim od njega. Jako je cudno ali bas zato sam i dobio blagu kaznu. Opet da kazem, nije sve crno-belo, pa cak ni zakon [ Marko_L @ 26.05.2009. 15:08 ] @
Citat: nego ,ova prica oko mlacenja provalnika motikom mi bas nije jasna, koliko sam ja skontao doticni lopov_u_pokusaju je vec usao u tudje dvoriste,tako? i kako onda nije zapoceo kradju?!?! Pa upravo tako, komšija se vratio sa posla i kako je išao prema svojoj kući, tj. dvorištu, video je nepoznatog čoveka u svom dvorištu kako pokušava da otvori/obije ulazna vrata. Pošto ga ovaj provalnik nije primetio, prvo je hteo da ga uhvati na prepad, ono da se prišunja i drekne "Šta radiš tu ?" u nadi da će ovaj da pobegne, međutim zamislio se šta ako ovaj ima nož ili još gore pištolj, pa ako ga prepadne, a ovaj iz straha možda zapuca ili ga probode, tako da je odlučio da se ušunja u baštu, iščupa iz zemlje motku koju je koristio za vezivanje paradajza i zaleteo se i odalamio ga prvo par puta po glavi da se zanesvesti, a onda i po nogama i rukama dok nije bio siguran da ovaj više ne može da se pomeri i tek onda je ušao u kuću i pozvao policiju. Svedoka nije bilo jer je bilo kasno noću, a jedino što su policajci mogli da vide kada su došli na lice mesta jeste jednog sa motkom i drugog svog natečenog koji ne može da se pomeri. Komšija naravno izvadio ličnu kartu, dao izjavu, sve po protokolu... policajci sve to normalno prihvatili, napravili zapisnik, uhapsili ovog provalnika i ne sećam se šta je tačno bilo posle na suđenju (pričao mi komšija, al sam zaboravio detalje), uglavnom, nisu mogli da ga osude zbog nedostatka dokaza, tj. nisu mogli da dokažu nameru, jer ništa nije obijeno, ni kapija, ni ulazna vrata, ni prozor, niti je šta ukradeno... i ništa, puste ga. Ovaj komšija, pošto ništa nije mogao da uradi povodom toga, pomislio u sebi ono šta da se radi, valjda će mu batine biti dovoljna opomena da više ne pokušava da provali u nečiju kuću i batalio to. Međutim, posle par dana stiže mu poziv na sud na osnovu privatne tužbe tog i tog zbog nanošenja teškoh telesnih povreda i ovaj prvo mislio neka šala, pa se prva dva puta nije ni odazvao, otišao je tek kada mu je kurir dostavio lično poziv i kada je video da je ozbiljna stvar u pitanju. Sve u svemu, na kraju je maltene ispalo da je ovaj provalnik mirno šetao ulicom, zviždao neku Mocartovu pesmu i gledao svoja posla, kada se niotkuda pojavio ovaj komšija, uvukao ga u dvorište i krenuo da ga mlati motkom po glavi. Ovaj se posle žalio, pa tražio advokata, ali kad je video koliko će sve da ga košta, video da mu se najviše isplati da plati traženu odštetu... i batali celu priču. Uglavnom, kada ga neko pita šta bi danas uradio da mu se desi to isto, čovek kaže da bi lepo sačekao da provalnik završi svoj posao, ušao u kuću i popisao šta sve fali od stvari, i onda jednostavno otišao i ukrao to iz nečije kuće, jer je tako najmanja šansa da će da odgovara za nešto i plaća kazne. I što je najgore, uopšte se nije šalio kada je to rekao. E sad, možda taj komšija i izmišlja, ali ne vidim zašto bi neko izmišljao priču u kojoj on sam ispada budala. [ Marko_L @ 26.05.2009. 15:20 ] @
Citat: Eto pre par godina probudila me svadja i tuca izmedju tipa i devojke u hodniku zgrade. Tip je tukao devojku. Moja reakcije je bila da samo zovnem policiju a ja da se ne pojavljujem, iako sam bez problema mogao da ga sprecim. Kad već pomenu, meni se desilo nešto slično pre par godina... mada nije u pitanju bila tuča. Naime, prolazim ja sa drugarima kroz lokalno igralište, kad primetimo u zamračenom ćošku tip sa skinutim gaćama na pola, pribio ribu uza zid i radi posao, pa malo, malo pa joj zvekne šamar ili je počupa za kosu. I mi sad šta da radimo, trojica nas je, možemo da priletimo i da ga iznabadamo, ali šta ako ima neko oružije kod sebe i tako to... uglavnom odlučimo da pozovemo policiju i sačekamo za slučaj da pokuša da pobegne. I kad su stigli mi naravno priđemo iz radoznalosti da vidimo šta će da bude i ispostavilo se da je u pitanju mladi bračni par kojima je tašta došla u posetu, pa nisu imali gde, a riba voli tako malo grublje :) Uglavnom, dobili su opomenu da to ne rade na javnom mestu i doviđenja. A da smo kojim slučajem intervenisali, bilo bi Sutra u novinama ono "Trojica razbojnika bez ikakvog povoda napali mladi bračni par". Dakle, ima tu mnogo stvari o kojima treba voditi računa pre nego što se nekome uskoči u pomoć. [ vilil1 @ 26.05.2009. 17:52 ] @
Citat: flylord: @vilil1 ja sam pacifista, nisam nikog udario a kamoli isprebijao. Citat: Meni komsija dosao na vrata od stana da mi preti jer mu nedam da pusi u liftu :O, i od mene otisao direktno u hitnu pomoc a ja u policiju :( . I sad cu ja da platim kaznu, cak i ako je komsija priznao da je dosao meni kuci (tj krvi je i bilo samo na mom spratu, tako da priznao/ne priznao nije smeo da dolazi sa tim namerama meni kuci) Ja sam ovo protumacio kao da je komsija dobio batine. Izvinjavam se. Mada mi se i dalje cini da tako ispada. :) [ flylord @ 26.05.2009. 19:10 ] @
nema potrebe za izvinjenjem. I da, ispada tako. Ali sam ti zato i rekao da ima jako mnogo cudnih situacija, situacija kad ne znas kako da reagujes.
A vezano za tvoje pitanje da te samo zanima, zasto ljudi nece da reaguju. Mislim da je neko vec postovao ovde razlog za to. Svi cekaju da neko prvi reaguje i bude vodja. To je jako cest razlog. Onda ima jos jedan veoma jak razlog. Eto ja na primer, ne bih znao da pruzim prvu pomoc za dosta povreda. Cak je pitanje da li bih znao i za davljenje da to ispravno uradim. A ponekad je bolje nikakva pomoc nego pogresna pomoc. I eto, da malo kukam na drzavu: prva pomoc je bitnija da se uci u skoli nego veronauka. Ja sam isao u civilnu sluzbu u JNA, i mislis da je nekom palo na pamet da nam pokaze bilo sta? Ma jok. [ mrle 011 @ 26.05.2009. 22:12 ] @
Citat: Marko_L: Pa upravo tako, komšija se vratio sa posla i kako je išao prema svojoj kući, tj. dvorištu, video je nepoznatog čoveka u svom dvorištu kako pokušava da otvori/obije ulazna vrata. Pošto ga ovaj provalnik nije primetio, prvo je hteo da ga uhvati na prepad, ono da se prišunja i drekne "Šta radiš tu ?" u nadi da će ovaj da pobegne, međutim zamislio se šta ako ovaj ima nož ili još gore pištolj, pa ako ga prepadne, a ovaj iz straha možda zapuca ili ga probode, tako da je odlučio da se ušunja u baštu, iščupa iz zemlje motku koju je koristio za vezivanje paradajza i zaleteo se i odalamio ga prvo par puta po glavi da se zanesvesti, a onda i po nogama i rukama dok nije bio siguran da ovaj više ne može da se pomeri i tek onda je ušao u kuću i pozvao policiju. Svedoka nije bilo jer je bilo kasno noću, a jedino što su policajci mogli da vide kada su došli na lice mesta jeste jednog sa motkom i drugog svog natečenog koji ne može da se pomeri. Komšija naravno izvadio ličnu kartu, dao izjavu, sve po protokolu... policajci sve to normalno prihvatili, napravili zapisnik, uhapsili ovog provalnika i ne sećam se šta je tačno bilo posle na suđenju (pričao mi komšija, al sam zaboravio detalje), uglavnom, nisu mogli da ga osude zbog nedostatka dokaza, tj. nisu mogli da dokažu nameru, jer ništa nije obijeno, ni kapija, ni ulazna vrata, ni prozor, niti je šta ukradeno... i ništa, puste ga. Ovaj komšija, pošto ništa nije mogao da uradi povodom toga, pomislio u sebi ono šta da se radi, valjda će mu batine biti dovoljna opomena da više ne pokušava da provali u nečiju kuću i batalio to. Međutim, posle par dana stiže mu poziv na sud na osnovu privatne tužbe tog i tog zbog nanošenja teškoh telesnih povreda i ovaj prvo mislio neka šala, pa se prva dva puta nije ni odazvao, otišao je tek kada mu je kurir dostavio lično poziv i kada je video da je ozbiljna stvar u pitanju. Sve u svemu, na kraju je maltene ispalo da je ovaj provalnik mirno šetao ulicom, zviždao neku Mocartovu pesmu i gledao svoja posla, kada se niotkuda pojavio ovaj komšija, uvukao ga u dvorište i krenuo da ga mlati motkom po glavi. Ovaj se posle žalio, pa tražio advokata, ali kad je video koliko će sve da ga košta, video da mu se najviše isplati da plati traženu odštetu... i batali celu priču. Uglavnom, kada ga neko pita šta bi danas uradio da mu se desi to isto, čovek kaže da bi lepo sačekao da provalnik završi svoj posao, ušao u kuću i popisao šta sve fali od stvari, i onda jednostavno otišao i ukrao to iz nečije kuće, jer je tako najmanja šansa da će da odgovara za nešto i plaća kazne. I što je najgore, uopšte se nije šalio kada je to rekao. E sad, možda taj komšija i izmišlja, ali ne vidim zašto bi neko izmišljao priču u kojoj on sam ispada budala. pojma nemam, ja kad ovu tvoju celu pricu rastavim na sastavne delove i desavanja, jedino dobro je to sto je komsija umlatio ovu bitangu motkom. sve ovo ostalo nema nikakvog smisla ... ni sto bitanga 'oce da krade, ni sto je komsija resio da postane bitanga, ni taj sud koji sudi naopacke, ni nista drugo ... Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|