[ peca26000 @ 24.05.2009. 23:30 ] @
Zanima me koje su vrste ili ucestanosti zracenja Najdanovih krugova ? Takav info nema ili ga ja nisam nasao na net-u , osim da je 13 puta jace od rengena ?
Na sta se misli kada se pominje da je neko zracenje dobro po zdravlje ? Odakle je neki podatak tacan da se to potvrdi da je to dobro po zdravlje ?

Najvaznije moje pitanje od svega je frekvencija .
[ Papak01 @ 25.05.2009. 14:43 ] @
Evo, peco, da probam da ti odgovorim koliko znam. Frekvenciju koju ti pominjes ne znam. Mada cu pokusati da saznam. Ja sam po struci radio-hemicar. To je grana fizicke femije koja proucava dejstvo elektromagnetnog zracenja, i nuklearnih cestica na materiju, odnosno na hemijske reakcije koje se pod dejstvom pomenutog desavaju u njoj.
NE POSTOJI zracenje koje je dobro po zdravlje. Naravno, najopasnija su jonizujuca, zatim svetlost, pa tako do radio talasa, ako posmatras po rastucoj talasnoj duzini. Misli se da radio talasi nemaju uticaja na materijal kroz koji prolaze, ali to nije istina. Dugorocno gledano, izazivaju iste promene kao i npr. gama zracenje. Uzmi mikrotalase, npr. Oni svoju 'zlu' stranu pokazuju u kuhinjama, tj. mikrotalasnim pecima. Molekuli vode rezoniraju na iz magnetrona emitovanj frekvenciji, i eto stete 'niotkuda'. Stavi ruku ispred magnetrona koji radi. Pre nego sto i osetis, ruka ce ti biti pecena poput snicle.
Ako sa druge strane pogledas likove koji 'konstruisu' neke gluposti nazvane blokatori zracenja koji lece sve od finansijske krize do impotencije, i radiofobe koji to kupuju (ne bi li se oni prvi sto pre obogatili), i to je krajnje sumanuto. Najmanju stetu nam prave nesrecni radio talasi, a njih ima najvise. Postojale su spekulacije o tome kako mobilni telefoni 'vasoj deci' podizu svojom emisiom temperaturu mozga i izazivaju rak, a sve su to potvrdili cuveni nemacki doktori... Naravno, dokazano je da su to teske budalastine. Sve i da naprave mobilne koji rade na rezonantnoj frekvenciji vode, sa tom njihovom bednom snagom, tesko da bi bilo sta zagrejali. Pravu opasnost po zdravlje predstavljaju UV, Rentgensko i gama zracenje. Ovi zraci imaju drugi mehanizam dejstva. I opasni su iz razloga sto jonizuju materijal kroz koji prolaze, stvarajuci u njemu (opet, iz vode) OH- radikale koji lete po celijama i upropascavaju zapocete hemijske reakcije u stvaranju polipeptida, rekonstrukciji nukleinskih kiselina, replikaciji, transkripciji i jos par miliona raznih reakcija unutar celije. Nekad celija popravi stetu. Nekad ugine. A nekad dobijes rak. Ovo vazi za radiologe, mene, moje kolege i sve ostale koji sa pomenutim g***ima rade. Sve sto je od svetla nanize (po frekvenciji) je apsolutno bezopasno u dozama kojima si izlozen za prosecan ljudski vek. Ova zracenja su bezopasna, ali nisu lekovita. Definitivno.

P.S. Postoje neke indikacije da slaba magnetna polja deluju povoljno na odredjene biohemijske procese, ali to jos nije pouzdano potvrdjeno. Magnetna polja iznad 2T se smatraju stetnima gotovo isto kao i rentgen. U koliko u skorije vreme ne planiras da navracas do Suncevih pega, bezbedan si i od pomenuih magneta, hehe...
[ peca26000 @ 25.05.2009. 23:56 ] @
Ja sam veliki skeptik sto se tice ovakvih prirodnih pojava , bio sam pre 2 dana u Maloj Krsni i uverio sam se suprotno mojem misljenju , koji je suprotan bez obzira sta sam primetio !
Mogu da potvrdim sve ovo sto su bili neki opisi po net-u da je dobro za zdravlje .
Mala nepravilnost u zdravlju odrazava se bas na ovim Najdanovim krugovima , kako sam opisao da sam opet skeptik , ja bih to da izmerim da se uverim koja je ucestanost tih zracenja ili spektar nekih frekvencija , nesto ipak ima .
Najbitnije je da bilo koja bolest ili nepravilnost u balansu zdravlja , utice razlicito na ljude ali u smislu toga da leci bilo koju bolest , naravno ne odmah .
Jedan primer za koji znam da ce te mi poverovati to je dugo sedenje za kopijuterom i rezultati Najdanovih krugova je bol kuka , osetite bol koji je kao od stajanja kad ono sledeci dan toga vise nema . To vazi ko je potpuno zdrav sa 37 godina i dosta sedi za komjuterom ! Bilo koje druge promene ukazuju na bolest neke druge .

Ja sam uzeo samo primer Najdanovih krugova a bitna je stvar koja je to ucestanost ? sila ili sta vec ? Za vise primera postoji onaj cuveni Rajf generator za koji postoji spisak frekvencija koje su lose koje su dobre , po tome sam se nesto zapitao da tu isto postoji neka frekvencija . Gledanje u raslje primitivan alat za trazenje postojanja nekih podzemnih zracenja ? hm a koja su ? dal su stetna ili ne ? i to je neko probao i ustanovio pa je neko dosao do tih podataka kao cika Najdan , znaci da je znao da bolesnima pomaze , zdravim ljudima moze i da smeta , kako kome . Imati takve podatke mislim da bi svaki malo iskusniji elektronicar mogao da debelo umesa prste u to kao ja , naravno iako nisam uspeo u svojoj sobi da nadjem koja je ucestanost neke podzemne sile koja mi je ispod patosa u kuci , ja sam prostackom metodom stavio dosta jak magnet iz harda i resio se neke pitaj boga ucestanosti koja mi smeta i izaziva reomu . Borio sam se protiv reome pre nekih 5-6 godina stavljanjem impulsnog tackastog napona direktno na mesto gde me izaziva sevanje reome i toga vise nema ...

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 26.05.2009. u 01:13 GMT+1]
[ peca26000 @ 30.05.2009. 17:50 ] @
30.5.2009 na danasnji dan sam opet bio i merio nesto .
Za citaoce jedan bitan detalj , merio sam ovo mesto i oko njega aparatom za VF zracenja ali nema ni trunke visoko frekventnih zracenja , jer takav instrument imam koji meri sve iznad
30KHz do nekih 900MHz na srecu , ovih zracenja nema !
Za one ekstremno niske frekvencije cu morati da se posavetujem ovde na forumu , ako neko zna , cuo sam za visak ali to ne dolazi u obzir nikako !
Meni je samo jedan cilj izmeriti takva mesta ali ne samo ovo , ko zna sta je ispod nasih kuca a mi ne znamo !
[ djuzoran @ 11.01.2010. 08:05 ] @
I jesi li sta uspeo da uradis do sada, merenje?
[ eloiza @ 26.03.2010. 04:54 ] @
Citat:
djuzoran: I jesi li sta uspeo da uradis do sada, merenje?

To ne možeš od @peca26000 da očekuješ odgovore, jer nema ADEKVATNU opremu za merenje talasa svih vrsta.

Jedino Zvonimir Janković-pukovnik u penziji sa ogromnim iskustvom (telefon : 011 / 194822) ima adekvatnu patentiranu opremu, pa možeš od njega zatražiti mišljenje o tim zračenjima

[Ovu poruku je menjao eloiza dana 26.03.2010. u 06:28 GMT+1]
[ bobiska @ 26.03.2010. 07:56 ] @
Hoće li neko da zatvori konačno ovu temu za reklamiranje vračara?
[ Predrag Supurovic @ 26.03.2010. 08:03 ] @
A gde ti vidis vracare?
[ 3way @ 26.03.2010. 08:15 ] @
Podzemne vode, volsebna zracenja, specijalne frekvencije...
Meni to lici na moderne vracare.
[ Predrag Supurovic @ 26.03.2010. 08:38 ] @
Do srednjeg veka je sve sto je bilo nepoznato negirano ili proglasavano vradzbinama, zlim, losim i tako dalje.... Ljude su tada spaljivali zato sto su uvidjali zakone prirode koje danas i mala deca znaji i ne osporavaju.

U danasnje vreme bi trebalo da smo mnogo emancipovaniji i svesniji toga da poznajemo samo zanemarljiv deo zakona prirode.

Evo vidi, ako ovaj pravougaonik predstavlja sve znanje...

+-------------------------------------------------------------------------------+
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
+-------------------------------------------------------------------------------+

... onda tackica u njegovoj sredini predstavlja ono znanje koje je nasoj civilizaciji poznato.

Pa se ti usudi da tako sigurno i otresito tvrdis da je nesto vradzbina.
[ 3way @ 26.03.2010. 09:22 ] @
Ovako nesto jeste vradzbina i to slobodno mozemo da tvrdimo. Bas zato sto ovo nije srednji vek i sto nam je znanje neuporedivo vece.
Uostalom, ko tvrdi da nije nek dokaze da to radi. Nek izmeri to zracenje, nek kaze kakvo zracenje je u pitanju, nek pokaze kako utice na celiju itd...Dok god o tome pise Trece oko i dok god se sve svodi na izvestaje nekih babetina i staraca to ce ostati vradzbina.
[ Predrag Supurovic @ 26.03.2010. 10:16 ] @
Citat:
3way: Ovako nesto jeste vradzbina i to slobodno mozemo da tvrdimo. Bas zato sto ovo nije srednji vek i sto nam je znanje neuporedivo vece.
Uostalom, ko tvrdi da nije nek dokaze da to radi. Nek izmeri to zracenje, nek kaze kakvo zracenje je u pitanju, nek pokaze kako utice na celiju itd...Dok god o tome pise Trece oko i dok god se sve svodi na izvestaje nekih babetina i staraca to ce ostati vradzbina.

Nauka kaze da nije naucno dokazivati da nesto nije, odnosno da ako nesto ne mozemo da dokazemo to ne znaci da to ne postoji. Ne znaci ni da postoji, ali se ne moze biti izricit ni u jednoj ni u drugoj tvrdnji. Naucno je prihvatljiv samo dokaz da jeste ili dokaz da nije.
[ 3way @ 26.03.2010. 10:42 ] @
S obzirom da ovde baratamo dokazima da NIJE, vesticarenje je ipak resenje.
U stvari, postoje dokaze da to ne radi. Te energije, radiostezije i ostali lelemudi.
[ Java Beograd @ 26.03.2010. 10:48 ] @
Citat:
3way: Podzemne vode, volsebna zracenja, specijalne frekvencije...
Meni to lici na moderne vracare.

A kako neko da ti proda zaštitu od zračenja, ako zračenje ne postoji ?! Dakle:

Definition:- Zračenje postoji, i oko toga se nećemo raspravljati. !

Q1 - Kakvo zračenje ?
A1 - Pa negativno, naravno !

Q2 - A otkud to negativno zračenje ?
A2 - Eh, otkud ... Ima tu svašta: podzemne vode, kosmičko zračenje, TV, kompijuteri, mobilni, mikrotalasne rerne, Crni magovi ...

Q3 - Pa jel to stvarno ? Mislim, nauka nikako da dokaže !?
A3 - Eh, nauka. Ima mnogo naučnika koji ovo potvrđuju, ali savremeni svetski lobi jevreja, amerikanaca, industrijalaca i farmaceuta ućutkuje ! I Rusi imaju naučnike koji su se 50-tih time bavili i otkrili mnoge detalje !

Q4 - Čuo sam da su neki od njih naučnika dokazani šarlatani ?
A4 - Seti se samo kako su Tesla i Mihailo Pupin bili neshvaćeni i proglašavani ludacima. Kao i mnogi drugi naučnici koji su išli ispred svog vremena !

Q5 - A dali ima tog zračenja i u mojoj kući ? U dečijoj sobi ?
A5 - Sad ćemo da izmerimo viskom. (okreće visak ko lud u ruci) Ima ! I to veoma jako negativno zračenje sa posebnim hiper fekvencijama negativnih Watsonovih krugova. Ima tu ultra energentskih rupa oblika Jonsonovih piramida. Ima tu svašta ! I to sve negativno. Lues, psorijaza, rak, definitivno ! Jel osećaš ponekad glavobolju ? Ponekad loše variš ? Naravno, to je sve zbog ovoga !

Q6 - Kuku, lele ! Pa šta ja, siroma' sad da radim ? Kako da se zaštitim ? Kako da zaštitim ženu, decu ?!
A6 - Ništa ti ne brini ! Evo mogu ja da ti prodam: "Univerzalni štit od svih negativnih zračenja". Košta samo 100 EUR. Sitnica ! A ne treba ti više od 4-5 komada da potpuno i trajno zaštitiš celu kuću ! Imam i unapređenu verziju "Energetski konvertor" koja sakuplja negativno zračenje, konvertuje ga u pozitivno i onda dugotrajno i blagotvorno deluje na ljude i okolinu. Da znaš samo kako su u mojoj kući biljke procvetale kad sam ugradio konvertore. Cena je ista, ali ti treba oko desetak da zaštiš celu kuću !

Eto. Kome nije jasno, mogu da pojasnim pojedine delove.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 26.03.2010. u 12:41 GMT+1]
[ combuster @ 26.03.2010. 10:53 ] @
Kome nije jasno neka kupuje te konvertore ili sta su vec :)
[ KittyKat @ 27.03.2010. 14:09 ] @
Bila je pre jedno 2 meseca zanimljiva emisija o ovome na RTS, evo jednog dela:

http://www.youtube.com/watch?v=F8LMPXYIjvQ

Nemam nikakvo mišljenje o ovome, emisija mi je samo bila jako zanimljiva.
(da li neko slučajno zna koja stvar je u pitanju na 3:35? Hvala unapred).
[ jablan @ 27.03.2010. 14:24 ] @
Ta emisija je jedan od najjačih argumenata protiv plaćanja pretplate.
[ Milos911 @ 27.03.2010. 16:33 ] @
U blizini moje kuce neki lik ima te najdanove krugove. Verujte da pomazu, kad nestane struja upotrebim specijalni rasljasti konvertor koji pozitivnu energiju krugova pretvara u elektricnu. I onda milina, kod mene ima struje a oni nevernici sede u mraku. Cak sam razmisljao da kupim neki od onih automobila na baterije, pa da ga punim u krugovima ((steta da se tolika energija uzalud rasipa)ukoliko neko ne zna, ako bismo energiju iz krugova pravilno usmerili, pola srbije bi imalo besplatnu struju). Sreca da sam konsultovao komsiju pre kupovine tog automobila, pa mi je rekao istinu: To je obicna prevara. Taj automobil toliko zraci da bih za 1 godinu provedenu u njemu nakupio toliko negativne energije, koja bi negativno uticala i na moje praunuke.
Mozda ce se neko smejati ovoj mojoj poruci, ali ja znam da od kada zivim blizu krugova, nikad nisam bio bolestan, uvek imam struje i zapadni agresori ne mogu da me ozrace svojim mobilnim telefonima, kompjuterima i slicnim skalamerijama. Srbska prirodna medicina je najbolja....
[ LaliBela @ 16.05.2010. 17:20 ] @
.. vidim da je tema svima vise nego zanimljiva..
ono sto mene zanima je sledece:

... dali neko ima knjigu ili bar zna gde se moze naci, o ovom fenomenu, odnosno dali je Najdan, dok je bio ziv, napisao nesto o ovome ili je informacija koju sam "rekla kazala" dobio, da knjiga postoji jedna od "fenomena".

.. evo pa ukoliko neko ima nesto konkretno o tome, neka javi, ako je hoce...
[ dellco @ 17.05.2010. 22:48 ] @
Ja sam iz mesta odakle je Najden Rakic i znam ko je. Nisam ga poznavao licno ali sam imao prilike da vidim njegovu knjigu tj. pripremu za stampu, jos u ono vreme kad jos nije pronasao ove krugove. Inace ovde je najpoznatiji krug u obliznjem selu Mokra a postojala su i kolko se secam jos 2 u samom naselju. Secam se slike kad su ljudi ovde cekali prvi sumrak, jer ih je sramota od podsmeha onih koji u ovo nisu verovali, cutke i nemo stajali u krugu. Obliznji komsija Vecko je sakupljao dobrovoljni prilog i tako svakog dana.
Inace u knizi koju sam pomenuo se govorilo o rodbinskoj vezi autora tj Najdena Rakica sa Markom Kraljevicem i valjda bese Milosem Obilicem. Dalje u knjizi opisana je metoda kojom uz pomoci viska Najden meri rastojanje izmedju zvezda izrazeno u mernim jedinicama: 10 na Milioniti milionita...
[ 3way @ 17.05.2010. 23:06 ] @
Citat:
dellco: Inace u knizi koju sam pomenuo se govorilo o rodbinskoj vezi autora tj Najdena Rakica sa Markom Kraljevicem i valjda bese Milosem Obilicem.

Super, kakve to ima veze sa 'pronalaskom'?

Citat:
dellco:Dalje u knjizi opisana je metoda kojom uz pomoci viska Najden meri rastojanje izmedju zvezda izrazeno u mernim jedinicama: 10 na Milioniti milionita...

Prvo, ako ovo funkcionise, ja cu da iskopiram tu knjigu i pojedem original i kopiju.
Drugo, samo budala moze da meri rastojanje zvezda u mernim jedinicama milioniti na milionita...a to cak i nije merna jedinica...
[ dellco @ 19.05.2010. 22:50 ] @
Pa, malo izokola sam hteo da objasnim ko je pronalazac krugova i njegove preokupacije, a clanovima foruma sam ostavio da sami donose zakljucke o tome koliko su krugovi delotvorni imajuci u vidu ko ih je pronasao.
[ Isak666 @ 19.05.2010. 23:01 ] @
Citat:
3way: Prvo, ako ovo funkcionise, ja cu da iskopiram tu knjigu i pojedem original i kopiju.
Drugo, samo budala moze da meri rastojanje zvezda u mernim jedinicama milioniti na milionita...a to cak i nije merna jedinica...

Covek je bio suptilno ironican.

Zakljucuje isto sto i ti, samo sa nesto vise stila ;)
[ 3way @ 20.05.2010. 00:49 ] @
Haha :)
Dobro, sad cu se pokriti usima :)
Ono...tesko je provaliti kada se sa ovakvim stvarima neko igra, a kada je neko ozbiljan...posto ovi koji teze da budu ozbiljni iznose neverovatne nebuloze...
[ Hadžihalef @ 20.05.2010. 08:04 ] @
Citat:
Predrag Supurovic
Evo vidi, ako ovaj pravougaonik predstavlja sve znanje...
http://www.elitemadzone.org/t3...racenja-koje-su-vrste-zracenja

Ne zameri,ali loše si parafrazirao Sokratovu sentencu SCIO ME NIHIL SCIRE.

Tačnije, skroz pogrešno.

Sokrat je svo poznato i priznato znanje ovoga sveta smestio u unutrašnji deo jedne zamišljene kružnice, tako da je sve ono što je ljudima bilo nepoznato, nesaznato, ostalo van obima te zamišljene kružnice.

U kojoj meri je neznanje obimnije od znanja nije teško zaključiti, pa čak i iz ovog Sokratovog slikovitog prikaza.

Protekom vremena ljudsko znanje proširuje svoje granice ili da kažemo povećava obim kružnice kojom je u datom trenutku ograničeno.

Saznavanje bi trebalo da bude neprekidan proces u vremenu, a sve u funkciji ZNANJA.

Ono što ne znamo DANAS, znaćemo SUTRA, ili, ako hoćeta, ono što nismo znali JUČE, znamo DANAS.

I tako u beskraj....

Tako da, Peđa, NESAZNATO ZNAJE ne možeš ograničiti nikakvim pravougaonikom, jer ostaje u tom slučaju PITANJE BEZ ODGOVORA, šta se onda nalazi izvan obima tog pravougaonika !!!
[ Miroslav Jeftić @ 20.05.2010. 09:01 ] @
Kad izađeš iz obima pravougaonika, padneš preko ivice sveta i proletiš pored četiri slona koja drže Zemlju na ramenima.

Citat:
Do srednjeg veka je sve sto je bilo nepoznato negirano ili proglasavano vradzbinama, zlim, losim i tako dalje.... Ljude su tada spaljivali zato sto su uvidjali zakone prirode koje danas i mala deca znaji i ne osporavaju.

Kada već pominješ srednji vek, onda treba i pomenuti da se verovalo da je nebo/svemir sastavljen od kristalnih sfera, da je Zemlja ravna ploča i da se gvožđe može pretvoriti u zlato. Svako vreme izgleda ima svoje alhemičare, neki pretvaraju gvožđe, a neki hvataju talase i zračenja.

[Ovu poruku je menjao Miroslav Jeftić dana 20.05.2010. u 10:12 GMT+1]
[ Predrag Supurovic @ 20.05.2010. 22:11 ] @
Citat:
Hadžihalef:
Tako da, Peđa, NESAZNATO ZNAJE ne možeš ograničiti nikakvim pravougaonikom, jer ostaje u tom slučaju PITANJE BEZ ODGOVORA, šta se onda nalazi izvan obima tog pravougaonika !!!

To što sam na prikazao se zove pojednostavljivanje. Poenta nije u veličini i granicama pravougaonika nego u odnosu veličine pravougaonika i tačke u njegovoj sredini. Taj odnos si, nadam se uočio, a prikazan je poptuno analogno veličini koju predstavlja pravougaonik.
[ Predrag Supurovic @ 20.05.2010. 22:13 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: To što sam na prikazao se zove pojednostavljivanje. Poenta nije u veličini i granicama pravougaonika nego u odnosu veličine pravougaonika i tačke u njegovoj sredini. Taj odnos si, nadam se uočio, a prikazan je poptuno analogno veličini koju predstavlja pravougaonik.

Naravno, ali to ne menja činjenicu da u to vreme niko nije mogao da ospori takve tvrdnje - te se one nisu mogle smatrati netačnim sve dok znanje nije bilo dovnjonjno da se to može dokazati.

Ne zaboravi da su ljudi doreli na lomači i zbog tvrdnji koje su bile savršeno tačne, ali ih zvanična nauka nije prihvatala.
[ Hadžihalef @ 21.05.2010. 07:14 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: To što sam na prikazao se zove pojednostavljivanje.

Ne može se smatrati pojednostavljivanjem ono što menja suštinu izvorne misli, pogotovu nema smisla pojednostavljivati Sokrata.

Imaš li kakvih prihvatljivijih argumenata za kvalitetnu diskusiju osim cinizma?
[ Onaj @ 21.05.2010. 13:17 ] @
Citat:
Predrag Supurovic
Ne zaboravi da su ljudi doreli na lomači i zbog tvrdnji koje su bile savršeno tačne, ali ih zvanična nauka nije prihvatala.

I sad ljudi imaju problema zbog tvrdnji koje su savrseno tacne.
[ BBS @ 25.05.2010. 02:15 ] @
Najzanimljivije kod tih krugova je to što su posle rasprave komšija da i oni treba da imaju zaradu od "pacijenata" krugovi pomereni tako da više nisu u tim komšijskim dvorištima.

Eto ga dolaz da je fenomen u pitanju, kad treba da se deli zarada čas se "energija" pomeri tako da više nema potrebe da se zarada deli
[ 3way @ 26.05.2010. 11:25 ] @
Samo da napomenem da nijedan od argumenata tipa "nauka je tvrdila da je zemlja ravna" ili "i danas ima problema zbog tacnih tvrdnji" nije validan i ne znam zasto ih ljudi nonstop ponavljaju...
[ Predrag Supurovic @ 27.05.2010. 02:39 ] @
Jel to zato sto ti kazes da je tako? :)
[ Hadžihalef @ 27.05.2010. 08:08 ] @
Pa, ako je u okvirima kanona njegove religije, nauke i njenih kanoniziranih metoda, onda je tako !

Pitaj popa da li bog postoji!
[ Java Beograd @ 27.05.2010. 08:15 ] @
Citat:
BBS: Najzanimljivije kod tih krugova je to što su posle rasprave komšija da i oni treba da imaju zaradu od "pacijenata" krugovi pomereni tako da više nisu u tim komšijskim dvorištima.

Na onom snimku RTS-a (sačuvaj me Bože šta se daje na državnoj televiziji) se jasno vidi da su krugovi na nekom asfaltu, rekao bih na sred sela. Biće da su se seljani ipak na kraju dogovorili gde treba da budu ti krugovi. Nije taj Najdan neki baksuz, pa da ne dozvoli da se krugovi malo pomere. Velika čuda, 100 metara, levo ili desno.
Moralno je nedopustivo dozvoliti naivčinama da zadrže svoj novac !Iz zbirke Marfijevih zakona
[ 3way @ 27.05.2010. 08:25 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Jel to zato sto ti kazes da je tako? :)

Ne nego zato sto ravnoca Zemlje nema nikakvog uticaja na ovu pricu...a ni analogija koja se koristi u tim primerima. Jedino sto se racuna je materijalni dokaz koji ce potvrditi tu pricu.
[ mulaz @ 27.05.2010. 11:52 ] @
neko je rekao da je okrugla, neki da je ravna, neki da je u obliku diska, na cetiri slona, koji stoje na velikoj kornjaci... Ali, dok neko nije izmerio, i onda isao brodom sve okolo, i dokazao da je okrugla (i onaj pre njega, sto je nasao indi... ups, ameriku), nije se znalo sta je tacno. Ali i tada ( i mnogo pre toga), znali su naucnici da izmere i teoreticki da je zemlja okrugla (kad je sunce u poziciji tacno iznad ekvatora, i sveti u dubok bunar, svetlost napuni celo dno bunara.... ako istovremeno gledao bunar severnije od ekvatora, naravno svetlost se izgubi na stenama, jer ne sveti pravo u bunar, jer je povrsina zemlje zaokruzena) ...

Ali... u vreme srednjog veka, crkvi se nije svidelo da tamo neki ljudi pricaju protiv nje... naravno, sto gluplji ljudi, toliko laksi za sisanje... (zato se i biblija citala samo na latinskom, da ne bi slucajno neko razumeo sta tamo pise), pa su svake toliko jednog od tih "nevernika" zapalili.

...a danas...mozes da kazes sta hoces. Imas opremu za merenje vise-manje bilocega. Stalno cujem neke velike "studije", doktori iz nemacke, neke slike nekih penzionera, i kako su zbog "magicnog talismana" dobili sedmicu na lotu, i slicne price... i svi ovi koji prave/prodaju takve stvari, sami za sebe kazu, da su naucnici...

E sada... da se nesto potrvdi, ili bar postavi malo jaca teorija na osnovu hipoteze, mora da se sve to proveri...

Prvo, sto jeste, bi trebalo da se izmeri, sta god to radi... znaci tip zracenja, frekvencija, snaga... Sve sto je ispod zemaljskog suma (znaci SNR ispod 0dB), tesko da ce bilosta da uradi.
Drugo, treba objasniti kako to radi, znaci na sta utice ta "kozmicka frekvencija" ili sta vec, i to naucno dokazano (!)

I kako se to dokazuje? Najlaksi primer, za takve stvari, je blind (placebo) test:
-uzmes puno ljudi, koje izaberes slucajno (recimo 1000 komada, svih starosti, ekonomskih i socialnih grupa,...)
-napravis 500 djindjiratora/krugova/cega vec, i 500 imitacija tih krugova koji isto izgledaju, ali ne "zarce"
-podelis te krugove, i pratis te ljude, recimo jednom nedeljno, sta im se dogodilo, dali su im krugovi pomogli, ili im je sad jos lose....
-onda prebrojis koliko ljudima su pomogli u jednoj grupi, koliko u drugoj (sa imitacijama), i ako vidis vecu razliku (od statisticke), tvoj proizvod stvarno na nesto utice

... a ako ne... "back to the drawing board"!

Znaci studije, nemacki doktori, etc... dok ne vidim nekog ozbiljnog znanstvenog teksta, gde je tacno napisano, koliko ljudi, gde, kako, i ko(!) je to radio, znaci cela metodologija, sa svim rezultatima.... ja ne verujem nista :)
[ Hadžihalef @ 27.05.2010. 12:36 ] @
Citat:
mulaz
dok ne vidim nekog ozbiljnog znanstvenog teksta, gde je tacno napisano, koliko ljudi, gde, kako, i ko(!) je to radio, znaci cela metodologija, sa svim rezultatima.... ja ne verujem nista :)

Pa, imao si to sve zimus u doba pandemije...

...iiii...šta si zaključio?

Ili, recimo, još jedno interesantno pitanje:
Citat:
Dr Mirjana Mićović, glavni koordinator Udruženja "Reiki Srbije" za saradnju sa medicinskim ustanovama, postala je prvi lekar, zvanični dobitnik dozvole Ministarstva zdravlja za primenu Reiki metode u ustanovama primarne zdravstvene zaštite Srbije.

Citat:
ŠTA JE REIKI

Reiki je metoda tradicionalne medicine, koja je legalizovana i odobrena podzakonskim aktom koji je potpisalo Ministarstvo zravlja Srbije. Ministarstvo zdravlja Srbije ju je svrstalo u sredstva za unapređenje zdravlja i rehabilitacije.

Reiki je, najverovatnije, najstarija metoda unapređenja zdravlja, koja se zasniva na veštini korišćenja Univerzalne životne energije u cilju značajnog povećanja kapaciteta vitalne energije, jačanja odbrambenih sposobnosti organizma, unapređenja zdravlja, a takođe u cilju poboljšanja kvaliteta života.

I sad još da ti kažem da su popovi iz ove crkve,u kojoj ti i ja sada pričamo, jednu diskusiju na tu temu svojevremeno anatemisali!
Citat:
Sa japanskog se Reiki prevodi kao:
Rei – Univerzlna, Božanska, Životna
Ki – energija.
Šta je Univerzalna životna energija? Svi često koriste reč „energija“ u cilju opisivanja određenog stanja: „Pun sam energije“, „Nemam dovoljno energije“, „Potrošila sam svu energiju na...“, „Osećam priliv energije“, itd. O kakvoj energiji mi uvek govorimo?
To je energija, koja ima svoj izvor u Univerzumu, sveprisutna je, podržava funkcionisanje Svemira, pa tako i sve oblike života na Zemlji, bez nje se ne odvija ni jedan fiziološki proces u živom organizmu.
Simbolički rečeno, Univerzalna životna energija je „krv“ jednog džinovskog organizma, koji se zove Svemir.

Kako i čime ovo da meriš?
[ Java Beograd @ 27.05.2010. 13:11 ] @
Citat:
Hadžihalef: Kako i čime ovo da meriš?

Ovi nikako ne može da se izmeri. Ali profit u novcu je i te kako merljiv ! Šta misliš zašto se Dr Mirjana Mićović bavi Reiki medicinom ? Šta će i koga da izleči tim kikirikijem?
[ mulaz @ 27.05.2010. 15:14 ] @
Mozes da uzmes 1000 ljudi, nju, jednu vidovitu zorku koja ce da se ponasa isto ko ona, samo bez "energija", pa da vidimo koja ce vise ljudi da izleci :))
Nagadjam da ce obe otprilike isto, i brojke ce biti na nivou placebo efekta :)
[ Java Beograd @ 27.05.2010. 15:31 ] @
Citat:
mulaz: Nagadjam da ce obe otprilike isto, i brojke ce biti na nivou placebo efekta

Pogrešno nagađaš ! Vidovita Zorka će u tom takmičenju da odnese pobedu. Ubedljivu. Zato što Zorka leči s' urokljive oči a ne sa tamo nekim japanskim kikririkijem.
[ Hadžihalef @ 27.05.2010. 15:57 ] @
Citat:
Java Beograd:  Šta će i koga da izleči tim kikirikijem?

He,he...

...nismo se razumeli...

...poenta je
Citat:
zvanični dobitnik dozvole Ministarstva zdravlja za primenu Reiki metode u ustanovama primarne zdravstvene zaštite Srbije.
[ mulaz @ 27.05.2010. 16:23 ] @
Pa i homeopatija je negde sasvim dozvoljena i cak negde drzave placaju ponesto... ali kad vidis njihovu logiku razredjivanja.... samo sledi facepalm :)
[ Hadžihalef @ 27.05.2010. 17:03 ] @
Citat:
mulaz: facepalm :)

Ovo ne razumem, a čini mi se da koristiš takve pojmove za stvari koje ni ti ni ja nismo još uvek sposobni da razumemo.
[ mulaz @ 27.05.2010. 17:11 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Facepalm
[ 3way @ 27.05.2010. 19:18 ] @
Citat:
mulaz: Pa i homeopatija je negde sasvim dozvoljena i cak negde drzave placaju ponesto... ali kad vidis njihovu logiku razredjivanja.... samo sledi facepalm :)

Zasto ne bi bila dozvoljena...Po zakonu je dozvoljeno sve ono sto ne donosi stetu...a homeopate su mudri ljudi, pa lepo preporuce pijenje njihove vodice uz redovnu terapiju i to je to. Pred zakonom su cisti kao suza.
[ maliradojca @ 28.05.2010. 12:40 ] @
http://www.rts.rs/page/stories...krugovi%22+u+%C4%8Citluku.html

http://www.novosti.rs/code/nav...;kword_add=najdanovi%20krugovi

[ Java Beograd @ 28.05.2010. 13:00 ] @
^
Brate, kakva je te zatucanost i zaostalost ! Pa se ti onda čudi kako stotine proročica i vidovitih baba u srbiji lepo zarađuju !
[ dukanizi @ 28.05.2010. 14:03 ] @
@ Java
Sta ces, kad muka natera narod je spreman da veruje u sve i svasta. Jos kad to cuju od kume, strine ili dalekog rodjaka, kojima je to navodno pomoglo, nema sta da se razmislja!
[ Hadžihalef @ 28.05.2010. 14:55 ] @
Citat:
Java Beograd: ^
Brate, kakva je te zatucanost i zaostalost ! Pa se ti onda čudi kako stotine proročica i vidovitih baba u srbiji lepo zarađuju !

A što te to čudi???

Pa, evo ti i ovde nešto slično, Dimke 'ladno raspravu o OTR i STR prvo smesti iz NAUKE u UMZ i onda je još 'ladnije anatemiše i lupi krstom u čelenku!

Uvek postoji neki opravdani razlog za ljudske postupke.
[ 3way @ 28.05.2010. 23:12 ] @
Da da....Zasto u svakoj ovakvoj raspravi mora da se pomene Zemlja kao ploca (to valjda treba da ukaze na to da su Nydanovi krugovi ok), milion drugih tema, milion drugih nebuloza i otvorenost uma :):)

Dakle, ajd vi lepo izmerite to zracenje, ustanovite kako to stvarno deluje na zivo tkivo i zivi organizam, pa lepo pisite ovde...u suprotnom: "Mojne njaske".
[ Predrag Supurovic @ 29.05.2010. 08:46 ] @
Uvek treba biti skeptican. To je osnova zdravog razuma.

Isto koliko je besmisleno tvrditi nesto bez argumenata, isto je tako besmisleno i osporavati to, opet bez argumenata.
[ zrachko @ 29.05.2010. 10:02 ] @
Teret dokazivanja je na onome ko tvrdi da Najdanovi krugovi imaju pozitivan efekat na ljudski organizam(placebo efekat ne rachunam). Skeptici nisu duzni da dokazuju bilo shta, bilo kome.

P.S.
"Nesvakidashnje tvrdnje moraju biti potkrepljene nesvakidashnjim dokazima". Carl Sagan.
[ Radovan__III @ 29.05.2010. 10:25 ] @
<<-- Crta krug oko stolice

Plasim se samo da se ne ozracim previse
[ Predrag Supurovic @ 29.05.2010. 10:39 ] @
Citat:
zrachko: Teret dokazivanja je na onome ko tvrdi da Najdanovi krugovi imaju pozitivan efekat na ljudski organizam(placebo efekat ne rachunam).

Svakako, možeš da tražiš da neko svoju tvrdnju dokaže ali ne možeš tvrditi da ona nije tačna ako ti to ne možeš da dokažeš.

Citat:

Skeptici nisu duzni da dokazuju bilo shta, bilo kome.

Skeptici nemaju šta da dokazuju, s obzirom daoni ništa ne tvrde nego samo stvari uzimaju sa rezervom.

Citat:
"Nesvakidashnje tvrdnje moraju biti potkrepljene nesvakidashnjim dokazima". Carl Sagan.

Works in both ways...
[ zrachko @ 29.05.2010. 11:38 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Svakako, možeš da tražiš da neko svoju tvrdnju dokaže ali ne možeš tvrditi da ona nije tačna ako ti to ne možeš da dokažeš.

Ako tvrdnja nije dokazana, u najboljem sluchaju ne znamo da li je tachna. Mada se u realnom zivotu skoro svi drze slobodnije interpretacije - da je tvrdnja netachna.
Kada bih ja rekao da mogu da letim(ne avionom, nego mahanjem rukama) i usput ne dokazem tu svoju tvrdnju prostom demonstracijom; ti svakako necesh misliti da mozda i mogu da letim, vec cesh misliti da ne mogu.

Mozda ti Najdanovi krugovi zaista leche, ali to necemo znati sve dok se to i ne dokaze. Zashto traziti da ti neko veruje na rech(pa makar to delovalo kao placebo)...

Citat:
Works in both ways...

Negativna tvrdnja se ne dokazuje.
[ Hadžihalef @ 29.05.2010. 12:00 ] @
Citat:
zrachko: Negativna tvrdnja se ne dokazuje.

Ovo mu dođe na isto kao Bog je na nebu.

Tu pogovora nema!

Pa majka mu stara,kad nešto negiraš valjda je normalno da izbaciš i valjane argumente za tu negaciju!?!

Ili je i u toj vašoj nauci isto kao i u svakoj drugoj religiji?

Po kanonima...

Pedja,zovni der Miloša Karaičića sa Zabučja da se priključi diskusiji...
[ zrachko @ 29.05.2010. 15:05 ] @
Citat:
Hadžihalef
Ovo mu dođe na isto kao Bog je na nebu.

Tu pogovora nema!

Pa majka mu stara,kad nešto negiraš valjda je normalno da izbaciš i valjane argumente za tu negaciju!?!

Ili je i u toj vašoj nauci isto kao i u svakoj drugoj religiji?

Po kanonima...

[ Predrag Supurovic @ 29.05.2010. 15:34 ] @
Citat:
zrachko:
Ako tvrdnja nije dokazana, u najboljem sluchaju ne znamo da li je tachna. Mada se u realnom zivotu skoro svi drze slobodnije interpretacije - da je tvrdnja netachna.
Kada bih ja rekao da mogu da letim(ne avionom, nego mahanjem rukama) i usput ne dokazem tu svoju tvrdnju prostom demonstracijom; ti svakako necesh misliti da mozda i mogu da letim, vec cesh misliti da ne mogu.

To je nenaučni pristup. Nauka priznaje samo dokaze. Ako nešto ne može da se dokaže to ne znači da to nije tačno nego da ne može da se dokaže. Ako je nešto netačno onda ta netačnost može da se dokaže.

To se odnosi i na tvoje letenje.
[ Pirossi @ 29.05.2010. 16:27 ] @

ladno se neki izuli
kakva gomila brđana, majko moja.
[ 3way @ 29.05.2010. 21:37 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: To je nenaučni pristup. Nauka priznaje samo dokaze. Ako nešto ne može da se dokaže to ne znači da to nije tačno nego da ne može da se dokaže.

Nsuvcni pristup je da se iznesena tvrdnja potkrepi dokazima. U suprotnom ja imam svo pravo da tvrdim da je to cista glupost, ali autor ne moze da tvrdi da je tacno.

Citat:
Hadžihalef: Ovo mu dođe na isto kao Bog je na nebu.
Tu pogovora nema!

U svakom slucaju, ti nemas nista da kazes na temu, kao ni gornji kolega i konstatno idete u off.
Dakle, da li postoje konkretna merenja i istrazivanja?
[ 3way @ 29.05.2010. 21:41 ] @
Citat:
Pirossi
ladno se neki izuli
kakva gomila brđana, majko moja.

za ove budale bih opusteno platio da ih gledam...i fotografisem...ko majmune u zoolskom vrtu.
[ Predrag Supurovic @ 30.05.2010. 08:12 ] @
Citat:
3way: U svakom slucaju, ti nemas nista da kazes na temu, kao ni gornji kolega i konstatno idete u off.
Dakle, da li postoje konkretna merenja i istrazivanja?

Daleko od toga da smo ti i ja kolege. Sa šarlatanima spremnim da nešto karakterišu kao glupost, a nisu u stanju da dokažu da je to glupost, se ja ne petljam.
[ Odin D. @ 30.05.2010. 10:34 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: a nisu u stanju da dokažu da je to glupost, se ja ne petljam.

U srednjem vijeku i u doba inkvizicije neko uperi prstom u tebe i vikne "Eno ga vjestac!", i onda ti moras da dokazujes da je to glupost.
Posto se takva tvrdnja ne moze nicim pobiti osim time sto te ubace u vodu sa svezanim kamenom oko noge, pa ako ne isplivas poslije pola sata onda nisi vjestac, ili te stave na lomacu, pa ako se zapalis onda nisi vjestac.
Taj sistem "dokazi ti da to nije tako" napusten je, fala bogu poodavno.
U danasnje vreme onaj ko nesto tvrdi, a pri tom sam nema dokaze da je to tako, nego trazi od drugih da dokazuju da nije tako, smatra se naprosto priprostom budalom.
[ 3way @ 30.05.2010. 12:59 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Daleko od toga da smo ti i ja kolege. Sa šarlatanima spremnim da nešto karakterišu kao glupost, a nisu u stanju da dokažu da je to glupost, se ja ne petljam.

Naravno da je glupost. Medicina to ne priznaje kao validnu tehniku, sto znaci ili da ne radi ili da je stetno. Eto, glupost dokazana.
Sad je naredu Najdan.
[ dellco @ 30.05.2010. 15:26 ] @
Najdan Rakic je preminuo pre 3-4 godine, tako da vise ne moze nista da kaze vezano za ove krugove.
[ 3way @ 30.05.2010. 15:27 ] @
Nisam bukvalno mislio na njega nego na drustvo koje tvrdi da je to lekovito.
[ Predrag Supurovic @ 30.05.2010. 23:44 ] @
Citat:
Odin D.: U srednjem vijeku i u doba inkvizicije neko uperi prstom u tebe i vikne "Eno ga vjestac!", i onda ti moras da dokazujes da je to glupost.

Ako vec hoces da diskutujes onda ne bi trebalo da se bavis zamnom teza. Na lomacama su ljudi zavrsavali upravo zbog ogranicenosti onih koji su sprovodili zakone i sprovodili su ih upravo ne postujuci osnovnu logiku da svaka tvrdnja mora da se dokaze da bi mogla biti prihvacena kao istinita.

Citat:

U danasnje vreme onaj ko nesto tvrdi, a pri tom sam nema dokaze da je to tako, nego trazi od drugih da dokazuju da nije tako, smatra se naprosto priprostom budalom.

Izgleda da bas nisi procito sta sma napisao ali volis da kontriras pa to ti je. Obrati paznju, ja sve vreme govorim o principu da SVAKA tvrdnja treba da se dokaze, da bi bila prihvacena kao tacna, a ako nija dokazana to ne znaci da nije tacna. To se odnosi na ama bas svaku tvrdnju bez obzira da li se ona tebi dopada ili ne.

Sistem "dokazi ti da to nije tako" je isto tako pogresan kao i sistem koji tvrdi da nesto nije samo zato sto nije dat dokaz da jeste.

Stvarno bi bio red da vi koji vec dugo vremena ovde zasutpate nauku, prvo nesto malo procitate, a onda i pocnete da primenjujete nauku. Ovako ste samo sarlatani koji se kriju iza nauke.

Citat:

Ne bih se bas slozio sa ovako neumesnim i uvredljivim definisanjem pojmova, ali ako uzmem da je to tako kako ti kazes, onda isto vazi iza one koji osporavaju nesto, a pri tom nemaju dokaze kojima mogu da dokazu da to to negiraju zaista nije tako - oni nisu nista manje priproste budale od ovih prvih.

Citat:
3way: Naravno da je glupost. Medicina to ne priznaje kao validnu tehniku, sto znaci ili da ne radi ili da je stetno. Eto, glupost dokazana.

Jel ti to ozbiljno? Ovo zoves naucnim dokazom? Em izneses notornu neistinu, em tu neistinu uzimas kao cinjenicu koju primenjujes potpuno pogresno da bi izveo sasvim levi zakljucak koji blage veze nema sa tom cinjenicom.

[ Odin D. @ 31.05.2010. 00:55 ] @
Heh...

Tvrdnje koje nista ne tvrde se ne dokazuju jer se uopste ne mogu dokazati. To je princip opsteprihvacen od svih razumnih stvorova.

Tako npr. niko ne moze dokazati da svemirom ne upravlja neki poljski mis koji se nalazi na jednoj planeti toliko dalekoj da je nedostupna ljudskom znanju.
Same postavke ove tvrdnje su takve da je ne mozes osporiti, jer ti je ta planeta nedostupna, te si prema tome u startu odma razoruzan.

Tako isto ne mozes da dokazes da najdanovi krugovi ne zrace neku energiju koja je ljudima nevidljiva, naprosto zato sto je nevidljiva.

Isto tako ne mozes ti nikom da dokazes da ovo sto sada upravo citas nije samo tvoj san, jer bilo kome da to pocnes dokazivati on moze reci da sanjas i njega i to svoje dokazivanje.

Prema tome ako ti insistiras da je sve sto nije dokazivo potencijalno tacno, podjimo onda od toga da ti nama prvo dokazes da tvojim mozgom ne upravlja telepatski neki mrmot iz Masacusetsa, pa da nastavimo dalje.

Boldovao sam ti sve odricne kvalifikatore da bi jasnije uocio sta dovodi do problema sa dokazivanjem. Ako nesto nije zapazeno - suludo je pricati o bilo kakvom dokazivanju, jer posto nije zapazeno nista se ne moze znati o njegovoj prirodi pa se nikakvi zakljucci ne mogu izvoditi. Nesto sto nije nikad detektovano ne moze biti nicim kvalifikovano, te se nista o njemu ne moze ni zakljucivati.

Prema tvom tumacenju, moguce je da postoje i vile i carobnjaci i patuljci i zmajevi i vuk sto oduvava kuce i tri praseta sto prave kuce, zato sto niko ne moze dokazati da ne postoje.

Mozda je sve to i moguce, niko jos nije dokazao da postoje, ali u svakom slucaju nemoguce je dokazati da ne postoje. Ja samo govorim da onoga ko u to vjeruje zbog toga sto se ne moze dokazati da ne postoje, uglavnom smatraju budalom.

Zbog toga se razumni ljudi i ne bave svim onim sto svakoj budali padne na pamet, a niko nikad nije vidio ni izmjerio niti na bilo koji drugi nacin detektovao. To su jednostavno stvari nezanimljive za druge ljude i smatraju se budalastim fantazijama, i pored toga sto se ne moze dokazati da nisu tacne. A gore sam ti objasnio da se ne moze dokazati da nisu tacne ne zbog toga sto u njima ima mogucnosti za tacnost vec naprosto sto u njihovoj logickoj postavci ne postoji nista za sta se mozes uhvati da bi ih pobijao.

Prema tome, ili se ostavimo prica o mogucnosti postojanja svega onoga cije se nepostojanje ne moze dokazati, ili otpocni dokazivati da tvojim mozgom ne upraljva telepatski neki mrmot iz Masacustsa, posto je to prema tvom tumacenju, sasvim moguce dok ne dokazes suprotno.

[ 3way @ 31.05.2010. 07:37 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Jel ti to ozbiljno? Ovo zoves naucnim dokazom? Em izneses notornu neistinu, em tu neistinu uzimas kao cinjenicu koju primenjujes potpuno pogresno da bi izveo sasvim levi zakljucak koji blage veze nema sa tom cinjenicom.

Jedini naucni dokaz koji se ovde ocekuje i priznaje je da ova glupost funkcionise.
Kako je milion puta bilo reci o tome i niko nikad nije izneo argument ili neki rezultat ozbiljnog ispitivanja (nije ni cudo), ja sa sigurnoscu od 99.99% tvrdim da to nije tacno i da se radi o zaje*avanju naroda.
Dobro je da svi ne razmisljaju kao ti, posto bi u tom slucaju imali vukodlake na birackim spiskovima i drustva za zastitu bauka, posto, jelte, nije dokazano da ne postoje.

Citat:
Stvarno bi bio red da vi koji vec dugo vremena ovde zasutpate nauku, prvo nesto malo procitate, a onda i pocnete da primenjujete nauku. Ovako ste samo sarlatani koji se kriju iza nauke.

Sarlatanski je jedino prihvatati ovo kao tacno bez ikakve provere. Dakle, stvari funkcionisu prilicno jednostavno. Iznes tvrdnju, potkrepis je argumentima...a ako samo izneses tvrdnju i mantras o tome kako treba biti otvorenog uma, onda si neozbiljni sarlatan^2.
[ Predrag Supurovic @ 31.05.2010. 07:49 ] @
Stvarno je nekorektno da meni impliciraš da ja tvrdim da su tvrdnje o Najdanovim krugovima tačne. Ja se nikada tako nisam izjasnio niti ih smatram tačnim. Samo zastupam opšte naučne principe koji su neophodni da bi se uopšte moglo doći do nekih prihvatljivh zaključaka.

Sve vreme ovde diskutuješ napamet, bez najnosnovijeg poznavanja naučnog mišljenja i njegove primene, i bez ikakvih podataka i dokaza, već isključivo na osnovu svojih pretpostavki, koje su potpuno proizvoljne i neosnovane. Izvini, ali to je šarlatanstvo koje je posebno opasno zato što pokušavaš da ga prikažeš kao naučni pristup, koristeći pri tom poptuno nenaučne metode zaključivanja.

Šarlatan si sve dok svoje pseudonaučne tvrdnje ne potkrepiš ozbiljnim naučnim činjenicama.
[ 3way @ 31.05.2010. 07:59 ] @
Citat:
Predrag Supurovic
Šarlatan si sve dok svoje pseudonaučne tvrdnje ne potkrepiš ozbiljnim naučnim činjenicama.

Ovo je stvarno smesno :)
[ Predrag Supurovic @ 31.05.2010. 08:25 ] @
Citat:
3way
Citat:
Predrag Supurovic:

Ovo je stvarno smesno :)

Primeni tu moju konstataciju na ove što tvrde da Najdanovi krugovi leče pa onda vidi koliko je smešno.
[ Odin D. @ 31.05.2010. 12:31 ] @
@3way

Supurovic je telepatski upravljan od jednog mrmota iz Masacusetsa.
Posto ja ne znam kako bih dokazao da to nije tako, a vjerujem da ni niko drugi ne moze ovdje i sada dokazati da to nije tako, cak ni Supurovic, onda je sarlatanski tvrditi da nije tako i odbacivati tu mogucnost bez dokaza.

Prema tome, sve dok se ne dokaze suprotno, niko nam ne moze zamjerati ako Supurovica smatramo teledirigovanom marionetom mrmota iz Masacusetsa, cak ni sam Supurovic. A Supurovic ce, u duhu pravog naucnika, sa punim postovanjem i bez podsmijevanja uvazavati tu nasu pretpostavku, posto jos nije dokazao da nije tako.

[ Predrag Supurovic @ 31.05.2010. 13:16 ] @
Odine, nije bas tako, za takve tvrdnje rizikujes recimo tuzbu zbog narusavanja ugleda i casti, a onda bi na sudu morao itekako da dokazes tu svoju tvrdnju inace bi se vrlo lose proveo :)

Razlika izmedju iznosenja ovakvih budalastina na moj racun i iznosenja nekakvih tvrdnji vezanih za zakone prirode je u tome sto priroda ne moze da te tuzi :)

Postaje smesno na kakvu ste vi gimnastiku spremni samo da se prikazete pametnim i ismevate druge. A u stvari treba malo da se bacite na ucenje i logiku. Da ovo nije Ultra MadZone odavno bi vase pisanije bilo sankcionisano kao sprdacina sa naukom.
[ 3way @ 31.05.2010. 13:29 ] @
Onda, da tuzimo Najdana i drustvo za prevaru?

Citat:
Da ovo nije Ultra MadZone odavno bi vase pisanije bilo sankcionisano kao sprdacina sa naukom.

Jedina sprdnja je stati u odbranu ovakve stvari uz argumente iznesene u prvom postu (zbog toga te i stavljam u isti kos sa njima).

Nego, kada vec lupetamo, da li mozes da mi dokazes da vukodlaci ne postoje?
[ Predrag Supurovic @ 31.05.2010. 14:39 ] @
3way a zasto opet lažeš. Kad sam to ja stao u odbranu tih tvrdnji?

Ja sam se javio kada ste te tvrdnje počeli da osporavate na nenaučan i besmislen način, jer ste, prizemnom i naopakom logikom i izvrtanjem nauke, sebe svrstali u iste one koje navodno napadate - šarlatane.

Zašto bih ja tebi dokazivao da vukodlaci ne postoje? Ja o vukodlacima nisam ni pričao.
[ Odin D. @ 31.05.2010. 15:45 ] @
Ne, nego ono sto ti govoris je da se za nikakvu fantaziju ne moze reci da je fantazija/budalastina zato sto se ne moze dokazati da nije fantazija.
Naveo sam ti vise primjera stvari cije se nepostojanje ne moze dokazati, da bih ti nacrtao sta ne stima u tom pristupu, ali izgleda dzaba.

Citat:
Predrag Supurovic: Da ovo nije Ultra MadZone odavno bi vase pisanije bilo sankcionisano kao sprdacina sa naukom.

Da ima nesto pametno i naucno u ovim trvrdnjama koje branis tema se na prvom mjestu ne bi ni nalazila u UMZ, a cim se nalazi ovdje to je zbog toga sto je ocjenjena kao sprdacina sa naukom. Prema tome, nase pisanije koje je sprdacina sa sprdacinom sa naukom je, primjenom dvostrukog operatora sprdanja koji se ponistavaju, valjda pozitivna stvar.

[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 31.05.2010. u 16:55 GMT+1]
[ Hadžihalef @ 31.05.2010. 20:09 ] @
Citat:
Odin D.
U srednjem vijeku i u doba inkvizicije neko uperi prstom u tebe i vikne "Eno ga vjestac!", i onda ti moras da dokazujes da je to glupost.
Posto se takva tvrdnja ne moze nicim pobiti osim time sto te ubace u vodu sa svezanim kamenom oko noge, pa ako ne isplivas poslije pola sata onda nisi vjestac, ili te stave na lomacu, pa ako se zapalis onda nisi vjestac.

Hah, pazi, promenjene su samo teme i sredstva, inače metodologija anatemisanja naučno(čitaj:religiozno) nekanoniziranih razmišljanja,istovetna inkvizicijskim, u praksi je i dan danas, na ovim forumima, na ovoj temi.

Uvek i u svakom vremenu, pa i danas u toj naučnoj religiji i njenim kanonima, kojoj se u tolikoj meri nekritički klanjate, postojao je i postoji(a verovatno će večito i postojati)kanonizirani apsurd zvan zemlja je ravna ploča.

U vremenu kada je teorijom kvanta, nulte energije, žestoko uzdrman temelj Njutnove fizike, zakona o održanju energije, i dalje imamo na delu inkvizicijske metode za negovanje stagnacije progresa.
Citat:

Da ovo nije tačno, da taj sistem nije napušten i da je na snazi i dan danas uveri se i sam:
Citat:
Evropska komisija je dozvolila i da se u EU prodaju tri vrste transgenetskog kukuruza, ali njihova proizvodnja još nije dozvoljena. Mnogobrojne EU članice se pozivaju na "bezbedonosnu klauzulu"(Art. 23 Dir. 2001/18/EC), koja kaže da članice mogu svojevoljno ograničiti ili zabraniti upotrebu ili prodaju GMna svojoj teritoriji. Ali članice moraju imati opravdan razlog da GM predstavlja rizik za zdravlje ljudi ili okolinu.
http://www.zeitgeist-pokret.co...ve-koje-dozvoljavaju-gmo-5-deo

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih, na brzinu izabran primer da se ipak mora dokazivati da nije tako.

Potpuno je, sa aspekta profitnog kapitala, razumljivo kojim je razlozima rukovođena oficijelna medicina u ćutanju na pojavu i razvoj kvantne medicine, a to svakako nisu humanizam, filantropija i briga o zdravlju populacije.

Međutim, polako ali sigurno uzmiče pred neminovnošću.

Onima koji takve stvari ne primećuju ostaju u arsenalu samo cinizam i sarkazam u odbrani statusa qvo oficijelne medicine.
[ Ivan Dimkovic @ 31.05.2010. 20:13 ] @
Citat:
Hadžihalef
arsenalu samo cinizam i sarkazam u odbrani statusa qvo oficijelne medicine.

Meni samo nije jasno kako normalan covek sa bar nekom srednjom skolom moze uopste pominjati ove gluposti i medicinu u istom kontekstu.

Sa druge strane, eno one druge teme u kojoj se zale da je prosta jednacina previse tezak zadatak za maturu... pa posle toga vise nista ne cudi.

Najpametnije je da skole komplet ukinu, i uvedu preventivno stojanje u kojekakvim krugovima i "usmeno predanje" o svemu sto ljudi treba da znaju... uz gusle.
[ 3way @ 31.05.2010. 20:15 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: 3way a zasto opet lažeš. Kad sam to ja stao u odbranu tih tvrdnji?

Svaki put kada si trazio da ti neko dokaze da to ne postoji.

Citat:
Predrag Supurovic:
Ja sam se javio kada ste te tvrdnje počeli da osporavate na nenaučan i besmislen način, jer ste, prizemnom i naopakom logikom i izvrtanjem nauke, sebe svrstali u iste one koje navodno napadate - šarlatane.

Heheh...a sto se nisi javio kada su te tvrdnje izrecene? Nego tek kada je neko trazio dokaze za njih? Vidis, tebi nedostaje prva karika u logickom razmisljanju - a to je dokazati iznetu tvrdnju. Dok taj sto je izneo tvrdnju bulazni o zracenju i magnetizmu bez konkretnih podataka, ja imam svo pravo da kazem da je to njesra.
Uostalom, cim se radiostezisti petljaju u to i tvrde da tu ima "pozitivnih energija", znaci da nije tacno...Posto je njihova vestina provereno neispravna.

Citat:
Predrag Supurovic:
Zašto bih ja tebi dokazivao da vukodlaci ne postoje? Ja o vukodlacima nisam ni pričao.

Cisto da na primeru vidimo kako se to radi.
[ 3way @ 31.05.2010. 20:23 ] @
Citat:
Uvek i u svakom vremenu, pa i danas u toj naučnoj religiji i njenim kanonima, kojoj se u tolikoj meri nekritički klanjate, postojao je i postoji(a verovatno će večito i postojati)kanonizirani apsurd zvan zemlja je ravna ploča.

S obzirom da nauku poznajes sa sajtova koje si ostavljao (gusteri jedu ljude, energetski vampiri, itd), na kojima se nauka dovodi do apsurda, okrece naglavacke i uopste na kom se ismejava zdrav razum, nije ni cudo da imas takav stav prema nauci.
Pametni ljudi su lepo rekli "Fear of science will kill us"
[ Predrag Supurovic @ 31.05.2010. 22:48 ] @
Citat:
Odin D.: Ne, nego ono sto ti govoris je da se za nikakvu fantaziju ne moze reci da je fantazija/budalastina zato sto se ne moze dokazati da nije fantazija.

Pa naravno da ne mozes nesto tek tako nazvati budalastinom ako to ne mozes da dokazes. Ako bi se tako radilo onda se sve moze nazvati budalastinom, i svi ispadaju budale.

Citat:

Naveo sam ti vise primjera stvari cije se nepostojanje ne moze dokazati, da bih ti nacrtao sta ne stima u tom pristupu, ali izgleda dzaba.

Ne stima samo to sto ti ne razumes najnosnovije naucne principe pa poksuavas da svoje nenaucne i sarlatanske metode proglasis naucnim. A to ne ide.

Citat:
3way:
Citat:
Predrag Supurovic: 3way a zasto opet lažeš. Kad sam to ja stao u odbranu tih tvrdnji?

Svaki put kada si trazio da ti neko dokaze da to ne postoji.

To je tvoj "naucni" metod. Nambedis nekoga da je rekao nesto sto nije pa ga onda opljunes? :) Kazem, ja da si sarlatan.

Ja da sam hteo da ih branim, ja bih to i radio, otvoreno, bez ustezanja i sa argumentima.

Ja ne branim njih, branim nauku od sarlatana kao sto si ti.

Citat:

Heheh...a sto se nisi javio kada su te tvrdnje izrecene? Nego tek kada je neko trazio dokaze za njih? Vidis, tebi nedostaje prva karika u logickom razmisljanju - a to je dokazati iznetu tvrdnju.

Koliko sam pratio temu, uglavnom je iskazivana skepsa prema pomenutim zracenjima, sto je sasvim naucan pristup. Ja sam se javio ne kada ste vi trazili dokaze za njih, nego kada ste potpuno nenaucno, sarlatanski, poceli da negirate, ismevate i cak vredjate a pri tom ste obicne neznalice koje ne znaju ni najosnovnije stvari.

Negiranje, vredjanje i ismevanej nisu naucne metode. Tim se bave balavci kada ne umeju na drugi nacin da se "obracunaju". Oni koji se bave naukom, koriste argumente i logiku.

A zaista je vrhunac bezobrazluka kada ste poceli da drugima stavljate u usta nesto sto nisu rekli i onda poceli da napusavate. To je sarlatanstvo par ekselans.

Citat:

Citat:

Cisto da na primeru vidimo kako se to radi.

Da sam ja ikada tvrdio da vukodlaci postoje ja bih to svakako argumentova. No, ja to nikada nisam tvrdio, urpvo zato sto ne znam da li postoje i nema nikakve argumente kojima bih takvu tvrdnju mogao da potkrepim. Kao neko ko drzi do nacnog pristupa, ja se u tako nesto ne upustam.

Druga je stvar, sto ti u stvari hoces da stvoris utisak da sam ja teko neto tvrdio ili da zastupam takve ili slicne stavove, kako bi urusio moj ugled na forumu. Nazalost, to ti nece uspeti. Sasvim je jasno ko ovde zastupa nauku a ko se igra naucnika iako nije procitao ni najosnosvniju literaturu.

Stvar stoji tako da si ti ovde izneo vrlo ostro neke tvrdnje i sada kada si prozvan da te tvrdnje dokazes, ti to ne mozes da uradis pa da bi se oprao, vredjas i pljujes.

Da imas imalo obraza ti ne bi od drugih trazi da rade nesto sto ti ne radis. Ako hoces da ti neko dokazuje svoju tvrdnju, onda moras biti spreman da i ti dokazujes svoju. Ako hoces da te neko ozbiljno shvati, onda moras korsitti naucni pristup u analizi bilo kog problema. Taj pristup koji ti primenjujes da insisitras da si u pravu iako nemas ama bas nikaakv dokaz za to, ne moze da prodje. To je moglo u neka ranija vremena kada je umesto naucnih metoda argument bila lomaca. Ta vremena su daleko iza nas i ne moze ti uspeti da ozivis taj starinski nacin dokazivanja tvrdnji.

[ Hadžihalef @ 31.05.2010. 23:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Meni samo nije jasno kako normalan covek sa bar nekom srednjom skolom moze uopste pominjati ove gluposti i medicinu u istom kontekstu.

Ultra MadZone
Ultra MadZone je MadZone, ali Ultra. Ovde su sve teme koje po svojoj prirodi prevazilaze okvire MadZone. Samo odabrani mogu prevazici te okvire i diskutovati u transcedentnoj ravni Ultra MadZone. Molimo sve ucesnike da se sudrze realiteta i zdrave logike, jer ce navedeni biti podlozni strogoj moderaciji.

Jel ovo tvoje mozgoklepanije?

Jeste!!!

E, pa vidiš, a ja se čudom čudim otkud neko sa ovakvim epoletnama:Vice President - Product and Business
Development, Cinemo GmbH
EU

uopšte obraća pažnju i ispoljava toliki žar za ovakve trenscedentne ravni!

Jel te nešto žulja možda u suštini rečenog?
Citat:

Možda nisi primetio, pa da te podsetim da sam se preventivno vakcinis'o od ovakvih tvojih biserovanja:
Citat:
Onima koji takve stvari ne primećuju ostaju u arsenalu samo cinizam i sarkazam u odbrani statusa qvo oficijelne medicine...

..i sopstvenih jalovih stavova!
[ 3way @ 01.06.2010. 07:25 ] @
@Predrag
Naucnim metodom na prvom mestu zahteva proveru tvrdnje, a tek kasnije, ukoliko ti argumenti prodju, negiranje istih ili dokazivanje da to nije tako.
Meni ne pada na pamet da trazim mape "pozitivnog zracenja" ili magnetnog polja Zemlje, medicinske izvestaje kojih nema niti sam da idem da merim to pozitivno zracenje, posto ne znam ni sta bi trebalo da merim. Ako bih merio magnetno polje, pristalice 'ovih' bi, naravno, uskocili sa pricom da to nije magnetno polje vec pozitivno zracenje koja nauka ne moze da izmeri (vec vidjeno) - i tu je onda prici kraj.
Ne pada mi na pamet iz samo jednog prostog razloga - zato sto je ova prica ispricana nebrojeno puta i zato sto je nebrojeno puta zavrsena na volsebnim poljima koje niko ne moze da izmeri, da dokaze njihov efekat ili da postoje, ali eto to radi. Zasto radi, pa zato sto imamo svedoka koga je bolelo koleno i onda je prestalo da ga boli.

A u ovom slucaju je nemoguce dokazati da to ne radi. Koliko god ljudi ispitao i kakvu god analizu napravio, pa bilo to i 10 000 ljudi, uvek ce biti onaj +1 koji ce mozda pokvariti statistiku i za kog ces ti moci da se kazes da ce se mozda izleciti i da nauka ne moze da tvrdi da se on nece izleciti...

Dakle, meni je jasno sta ti hoces da kazes, a isto tako mi je preko glave baba i vracara koji nonstop tvrde ista sra*a i to u sirokim masama prolazi bez pogovora.

[ Predrag Supurovic @ 01.06.2010. 09:48 ] @
Pa dobro, bar si najzad dosao do onoga o cemu ja sve vreme pričam, iako i dalje koristiš nenaučnu logiku. :)

Naime, ko god nešto tvrdi to treba i da dokaže. Nebitno je da li neko tvrdi da nešto jeste ili da nešto nije, u oba slučaja se radi o tvrdnji koju treba dokazivati.

Opravdano je tražiti od nekoga da svoju tvrdnju dokaže, ali ne postoji nijedno naučno opravdanje da se smatra netačnim nešto što još nije dokazano. Da bi nešto bilo smatrano netačnim, mora se dokazati da je netačno, isto kao što je potrebno dokazati da je nešto tačno da bi se moglo smatrati tačnim.

Neosporno ti je pravo da tražiš dokaze, ali onog momenta kada nešto proglasiš netačnim jer nije dokazano, a pri tom ne nudiš dokaz da je netačno, sam sebe svrstavaš upravo u istu grupu šarlatana koje navodno osporavaš.

Da li je nešto moguće dokazati pitanje je. Mnoge današnje tehnologije pre ne tako dugog vremena smatrane su, ili bi bile matrane šarlatanstvom, vradžbinama, i budalaštinama. Istorija svedoči da to uopošte nije bila retka pojava koaj je bila posledica nedovoljno naučno zasnovanog mišljenja.

Naučni pristup je vrlo jednostavan: zasniva se na skepsi, kritičnosti, i ponajpre na insistiranju na naučnim dokazima. Ko se toga ne drži taj jednostavno ne može postiči naučno valjane rezultate, čak i onda kada su njegovi zaključci u saglasju sa postojećom naukom.

Ako nemamo dovoljno znanja da se bavimo nekom pojavom, onda nemamo nikakvo pravo da tu pojavu tumačimo. Sve što možemo da uradimo to je da je istražujemo, nastojimo da je na naučno prihvatljiv način detektujemo, ukoliko je to moguće, a tatim da je proučavamo i kroz saznavanje da je i objasnimo.

Da li Najdanovi krugovi zraće ili ne, da li leče ili ne, da li uopšte postoje neki efekti ili ne, mi to ne možemo znati bez valjanih naučnih ispitivanja.

Seti se recimo reči kojima je Tesla u svoje vreme započinjao svoja prva predavanja, kojima se on nedvosmisleno izjašnjavao da, prafraziraću "tadašnja nauka nije znala mnogo o tome šta je elektricitet". To ih nije sprečavalo da pojavu ispituju i primenjuju. Ako uzmeš da pročitaš neko Teslino delo, ne jednom ćeš se začuditi kako naivne opise je on davao, takve da bi im se danas neko mogao lako i nasmejati, pa i svrstati u šarlatanstvo nalik ovome kako vi to danas radite sa Najdanovim krugovima. Šta je Tesla postigao, mislim da ne moramo ponavljati.

Ovakvom analogijom ne mislim da Najdanove krugove stavim u isti rang sa Teslinim delom, već samo pokazujem koliko je bitan naučni pristup da bi se neka pojava ili objasnila ili raskrinkala, a da to što je nešto u datom trenutku neobjašnjivo, ne znači da to ne treba ispitivati i da ne treba težiti upravo ka saznanju da li je to ovako ili onako.

Krajnji cilj naučnog mišljenja je da svaku pojavu objasni a ne da je sotavi neobjašnjenu konstatacijom da je nemoguća. Osporavati bilo čiji trud da neku pojavu istraži apriori, i, pogotovo, bez ikakvog dokaza to proglašavati za budalaštinu je ekstremtno nenaučno i neprihvatljivo.

Dakle, ako neko tvrdi da Najdanovi krugovi zraće i leče, na njemu je da to dokaže ili da pojavu istražuje tražeći dokaze. Onaj ko za Najdanove krugove tvrdi da su budalaština takođe treba da tu svoju tvrdnju dokaže ili da pojavu istražuje dok ne dokaže da je budalaština. Ko nije spreman da tu pojavu istražuje i dokazuje, taj može samo da ćuti, izražava skepsu, želje, nade i očekivanja i čeka rezultate istraživanja koje drugi vrše.

Samo onaj ko je pojavu istražio i objasnio, može da donese zaključak da li je ta pojava moguća ili je budalaština.
[ Hadžihalef @ 01.06.2010. 10:56 ] @
Citat:
3way: posto ne znam ni sta bi trebalo da merim.

Eto, vidiš da uopšte nije strašno priznati neznanje...

...mnogo je jednostavnije, a pogotovu mnooogo manje opasno od razmahivanja pogrešnim znanjem.

@Pedja ti je to savim lepo i staloženo objasnio, a ja ću na to još samo dodati da su u ljudskom postojanju svetao trag iza sebe ostavljali po pravilu i uglavnom oni koji su bili svesni mizernosti sopstvenog znanja, bez obzira što su na tom svom putu uvek bili onemogućavani od strane onih koji su bili zaslepljeni hvalospevima o sopstvenom znanju.

Dakle, ima nade za tebe, saznaćeš šta bi trebalo da meriš...kad za to dođe vreme.

Pre zore još nikada nije svanulo.

Kad učenik bude spreman, učitelj će doći....
[ Count Zero @ 01.06.2010. 11:49 ] @
Citat:
..a ja ću na to još samo dodati da su u ljudskom postojanju svetao trag iza sebe ostavljali po pravilu i uglavnom oni koji su bili svesni mizernosti sopstvenog znanja, bez obzira što su na tom svom putu uvek bili onemogućavani od strane onih koji su bili zaslepljeni hvalospevima o sopstvenom znanju.

Bravo, Hadži!
[ Odin D. @ 01.06.2010. 12:35 ] @
Najsmjesnije mi je kad se sarlatani pocnu uporedjivati sa genijima iz ljudske istorije, i pri tom zahtjevaju od ostalih da moraju biti nista manje od dokazanih genija da bi imali pravo da sude o njihovim idejama.

Na svu srecu, obicno stvari stoje ovako:

1. Da bi osporili ili dokazali ideju nekog genija obicno je potreban rad drugog genija ili vise pametnih ljudi.
2. Diskreditovanje budale moze obaviti svaka druga budala, uopste nije potreban genij.

Tako da, mozete vi zamisljati da se vasa pamet penje do ko zna kojih granica, ali pogledajte istini u oci i uocite da se najveci dometi vase cijenjene misli nalaze na jednom podforumu koji se zove Ultra Mad Zone, sa opisom:

Ultra MadZone je MadZone, ali Ultra. Ovde su sve teme koje po svojoj prirodi prevazilaze okvire MadZone. Samo odabrani mogu prevazici te okvire i diskutovati u transcedentnoj ravni Ultra MadZone. Molimo sve ucesnike da se sudrze realiteta i zdrave logike, jer ce navedeni biti podlozni strogoj moderaciji.

gdje su ti vasi "dometi" konstantno izlozeni sprdnji i podsmjehu, i uglavnom sluze narodu za razbibrigu i salu.
Vasoj misli je nepremostiva prepreka da se prebaci u Mad Zone, a trabunjate o nekoj nauci, mudrosti, popravljanju svijeta....
Naravno, sav taj splet nesrecnih okolnosti po vasu misao je dio velike svjetske zavjere...

Aaaaaaahhhhhhhhhhhaaaaaaa!!! stomak me boli od smijanja... :)
Kad bi mogao da vam vidim pogled i kako siljite obrve dok gledate u ekran i pisete to sto pisete mislim da bih se upisao od smijeha! :)

[ Hadžihalef @ 01.06.2010. 14:03 ] @
Citat:
ali pogledajte istini u oci i uocite da se najveci dometi vase cijenjene misli nalaze na jednom podforumu koji se zove Ultra Mad Zone, sa opisom:

Da, ništa tu nije nejasno, neuočljivo, ponajmanje neočekivano, pa što bi onda i ovaj trenutak bio pošteđen lomača primerenih vremenu u kome živimo,
Citat:
gdje su ti vasi "dometi" konstantno izlozeni sprdnji i podsmjehu, i uglavnom sluze narodu za razbibrigu i salu.

metoda i sredstava već dobro utemeljenih u ljudskoj istoriji, dakle sa svim elementima prepoznatljive srednjevekovne scenografije.
Citat:
1. Da bi osporili ili dokazali ideju nekog genija obicno je potreban rad drugog genija ili vise pametnih ljudi.

Za ovo sam gotovo siguran da se odnosi na primer Đordana Bruna,... ili, možda, Nikole Kopernika...ili...no nije ni važno...

...shvatljivo... i ... prepoznatljivo...

...de ja vue...

Citat:
Vasoj misli je nepremostiva prepreka da se prebaci u Mad Zone,

Pretpostavka da kvalitet diskusije zavisi od mesta njenog odvijanja, nužno svemu prvo pretpostavlja bolestan ego.

Nažalost svetu nikada neće manjkati inkvizitorskih supozitorija...
[ Odin D. @ 01.06.2010. 14:28 ] @
Citat:
Hadžihalef: Nažalost svetu nikada neće manjkati inkvizitorskih supozitorija...

A ko to vas inkvizitorise?
Jel' vas neko zatvara, tuce, ili bije zbog vasih ideja?
Jel' vas neko spaljuje na lomacama?
Jel' vam neko brani da ih objavljujete u knjigama, novinama, filmovima,....?
Jel' vam neko brani da izadjete na trgove i javno drzite govore o vasim idejama?
Jel' vam neko brani da stampate knjige bilo kakvog sadrzaja i dijelite ih okolo ili prodajete?

U cemu se uopste sastoji ta inkvizicija?!

Ne gospodo. Niko vas ne inkvizitorise.
Problem je u vasoj glavi, jer vi smatrate da je inkvizicija to sto neko nece da slusa vase gluposti.
Niko vas ne sprecava da vi laprdate na sav glas, ali ono sto vam smeta je sto nema zakona koji ce natjerati ljude da stoje na trgovima i slusaju vase nabuloze kad ste vi raspolozeni da ih objavljujete.
Smeta vam sto nema zakona koji ce natjerati izdavacke kuce da o svom trosku stampaju sve sto im se donese.
Smeta vam sto nema zakona koji omogucuje svakom da u skolski program unese ono sta on misli da treba.
Smeta vam sto nema inkvizitorskih sprava za "ubijedjivanje" ljudi u vase ideje.

I da, naravno, nadasve vam smeta velika svjetska zavjera masona i iluminata koji su odlucili da zakon gravitacije vazi jer je to u interesu velikih kompanija koje salju teret u svemir po cijeni 10000$/kg. Inace da nije njihovog poslovnog interesa, zakon gravitacije uopste ne bi bio na snazi. Svako bi mogao da "skokne" u orbitu dzaba.... Ali onda masoni i iluminati ne bi mogli od toga zaradjivati...

Masala!

[ Hadžihalef @ 01.06.2010. 14:49 ] @
Citat:
Odin D.
Masala!

Ti baš imaš vremena na pretek...

...nije dobro ako ga nekonstruktivno trošiš...

...na baljezganja, pored ostalog,...recimo....

Vodi računa o svojoj mentalnoj higijeni...

...ako još uopšte ima svrhe!
[ Majstor_Pućko @ 01.06.2010. 14:52 ] @
^Ad Hominem napad u odsustvu validnih argumenata.
[ Odin D. @ 01.06.2010. 17:09 ] @
^Upravo tako. No, nista drugo se zaista i ne moze ocekivati od takvih likova.
Nije mu prvi put da to radi - cak sta vise prilicno je redovan i predvidljiv u tome.
[ Hadžihalef @ 01.06.2010. 20:05 ] @
Citat:
Nije mu prvi put da to radi

Ahaaa, odavno sam već bio nešto sumnjičav,al' sad definitivni znam ko mi je prva pratilja na ovom sajtu!

Aaaha!
[ Predrag Supurovic @ 01.06.2010. 20:46 ] @
Citat:
Odin D.: Najsmjesnije mi je kad se sarlatani pocnu uporedjivati sa genijima iz ljudske istorije, i pri tom zahtjevaju od ostalih da moraju biti nista manje od dokazanih genija da bi imali pravo da sude o njihovim idejama.

Stvarno ne vidim potrebu za ovim tvojim prosipanjem iz debeleog creva. Otidji covece u klonju pa se isprazni.

Citat:

Bas naprotiv. Genijalnost je potrebna samo da bi se doslo do ideje, a za njenu realizaciju je dovoljno samo znanje.

Citat:

2. Diskreditovanje budale moze obaviti svaka druga budala, uopste nije potreban genij.

To nije tačno a upravo je dokaz ovo vaše diskutovanje ovde. Ne znate a hoćete da negirate. Negirati možete samo ako ZNATE.

Citat:

Tako da, mozete vi zamisljati da se vasa pamet penje do ko zna kojih granica, ali pogledajte istini u oci i uocite da se najveci dometi vase cijenjene misli nalaze na jednom podforumu koji se zove Ultra Mad Zone, sa opisom:

Ovo si ti zamislio u svojoj glavi, pošto ja nešto ne videh da je ovde iko smatrao da je toliko pametan da može da nešto tvrdi a da ne dokazuje, osim vas dvojice.

Citat:

Sad je jasno zašto si se ti ovde umešao :)

Citat:

Ako se ne varam, u ogromnoj manjini ste vi koji se usuđujete da nešto negirate a pri tom ne da ne dajete nikakav dokaz za svoje tvrdnje nego ste neopsorno pokazali da se uopšt ene razumete u to što pričate. E sad, ko se iz neznanja ismeva, zna se gde mu je mesto :)

Citat:

Vasoj misli je nepremostiva prepreka da se prebaci u Mad Zone, a trabunjate o nekoj nauci, mudrosti, popravljanju svijeta....
Naravno, sav taj splet nesrecnih okolnosti po vasu misao je dio velike svjetske zavjere...

Znaš šta, nejednom sam ti skrenuo pažnju da ne izmišljaš. Stvarno si postao bezobrazan. konstantno trpaš ljudima u usta nešto što nisu rekli pa onda pljuješ. Imaš li ti mere, ili ti žena nije dana nekoliko dana pa onda moraš na nekom da se iskališ.

Citat:

Aaaaaaahhhhhhhhhhhaaaaaaa!!! stomak me boli od smijanja... :)
Kad bi mogao da vam vidim pogled i kako siljite obrve dok gledate u ekran i pisete to sto pisete mislim da bih se upisao od smijeha! :)

Dečko, porazmili malo da se obratiš nekom stručnjaku, definitivno nešto ne valja kod tebe.

Citat:

A ko to vas inkvizitorise?
Jel' vas neko zatvara, tuce, ili bije zbog vasih ideja?
Jel' vas neko spaljuje na lomacama?
Jel' vam neko brani da ih objavljujete u knjigama, novinama, filmovima,....?
Jel' vam neko brani da izadjete na trgove i javno drzite govore o vasim idejama?
Jel' vam neko brani da stampate knjige bilo kakvog sadrzaja i dijelite ih okolo ili prodajete?

Pa ovo što ti radiš je u ravni sa navedenim. Štaviše, ja sam uveren da bi ti rado i klao, samo si ipak dovoljno civilizovan :)

Kad ti sebi dozvoljavaš da se ovako ponašaš, to znači da nemaš skrupula i da se ne bi ustručavao da primeniš kojigod metod samo ako ti nećeš trpeti neke posledice zbog toga. To se na sreću svodi samo na verbalno iživljavanje jer nemaš mu*da da uradiš nešto više od toga.

Da kojim slučajem sedimo za istim stolom, siguran sam da bi bio manji od makovog zrna jer takvi kao ti smeju da arlaču samo kad su daleko, anonimni i zaštićeni stotinama kilometara internet konekcije.

[ Odin D. @ 01.06.2010. 21:22 ] @
^^ Hehe, zar niste mogli smisliti nista smjesnije, npr. da imam klempave usi ili velik nos :)

Citat:
Predrag Supurovic: To se na sreću svodi samo na verbalno iživljavanje jer nemaš mu*da da uradiš nešto više od toga.

Da kojim slučajem sedimo za istim stolom, siguran sam da bi bio manji od makovog zrna jer takvi kao ti smeju da arlaču samo kad su daleko, anonimni i zaštićeni stotinama kilometara internet konekcije.

Evo ja ti nudim priliku da prakticno provjeris i dokazes ova svoja najnovija laprdanja. Pa ako si "naucnik" izvoli pa eksperimetnom dokazi, stojim ti na raspolaganju.
Napisi sta ti sve treba i ja cu se potruditi da ti obezbedim sve uslove za provjeru. Cak i taj sto i stolice ako treba.
[ Majstor_Pućko @ 01.06.2010. 21:28 ] @
Citat:
Kad ti sebi dozvoljavaš da se ovako ponašaš, to znači da nemaš skrupula i da se ne bi ustručavao da primeniš kojigod metod samo ako ti nećeš trpeti neke posledice zbog toga. To se na sreću svodi samo na verbalno iživljavanje jer nemaš mu*da da uradiš nešto više od toga.

Opet nikakva argumentacija. Jedini argument jeste skrivanje iza tekstova u stilu "Tećeg oka" i "Zone sumraka" koji sve te nazovi fenomene objašnjavaju neznanjem. Činjenica je da je do sada svaki veliki proboj i napredak u medicini bio naučno potkrepljen u potpunosti.
Argumentacija tipa "zato što je tako" i "još se na zna šta je sve tu", jednostavno ne drži vodu, takvom logikom srednjevekovni doktori koji su lečili pijavicama i ispuštanje krvi, jer niko nije imao bolje objašnjenje zašto, nego-"eto tako".
Dokle god oni koji tvrde i veruju u pozitivne efekte "a priori", ne dokažu naučnim putem kakve dobrobiti to donosi, ja ću te teorije smatrati najobičnijim budalaštinama, što i jesu.

Cela logika ovih placebo ludaka je da to pomaže iako nemaju pojma zašto. Najbolje je recimo da uzmemo šipku nuklearnog goriva sameljemo i zasolimo ručak sa tim, jer pobogu, čovečanstvo ne zna ni 1% svega oko nas pa kako onda možemo da tvrdimo da je uranijum štetan po zdravlje? jel da?
[ 3way @ 01.06.2010. 21:51 ] @
@Predrag
Kada su ovakve pojave u pitanje problem je upravo razmisljanje koje ti plasiras. Ne pricamo mi nikakve 'ozbiljne' stvari, pa da da dokazujemo da toga i toga nema zbog toga i toga...Ovde se raspravlja o mogucnosti za postojanje "pozitivnog zracenja" koje leci babe i nekim cudom jedino raslje mogu da ga mere, ali ne moze nikakav drugi instrument.
Stavise, tvoj pristup je identican pristupu onih koji ovakve pojave proturaju kao tacne i zaradjuju na njima (rasljari, viskari, astrolozi, gledacice u pasulj...), a UVEK im je jedan od argumenata "Dokazite da to nije tako" ili "I za Ajnstajna su mislili da je budala" ili vec ono o ravnoj Zemlji...

U svakom slucaju, kada vidim par osoba kako stoje izuveni u krugu na sred ulice imam svo pravo da im se smejem.

PS.
Ovo sa lekovitim energijama moze da se kvalifikuje za nagradu od milion dolara kod James Randi-ja. Da to ich vredi, vec bi to neko od seljana pokupio.
[ Count Zero @ 01.06.2010. 21:52 ] @
Da li su "srednjevekovni doktori" možda nekog i izlečili? I čime? Da li su poznavali tačno dejstvo tog sredstva? Ne uvek, iako je lek delovao...
Znači, možemo ovde sada da se raspisujemo poprilično, ali rekao bih da možemo da se složimo oko jednog (jes', svi ), a to je da se dejstvo famoznih Najdanovih krugova MOŽE ispitati, a već je neko pisao o tome (da l' burex, ne sećam se, mrzi me da tražim).
Znači, dve grupe - jedna kontrolna, sa "lažnim" krugovima i druga sa "pravim". Imaju simptome te i te, zabeležene, izmerene itd, odgovarajuće u obe grupe. Pa se onda primeni "tretman" i uporede rezultati. Ako ne korelira dovoljno, nikom ništa, ako korelira, onda treba istražiti šta i to je to.
Znači, u konkretnom slučaju bi moglo da se izvrši neko merenje, ali u nizu drugih jako teško ili bar ne još
[ 3way @ 01.06.2010. 22:01 ] @
Citat:
Count Zero: Da li su "srednjevekovni doktori" možda nekog i izlečili? I čime? Da li su poznavali tačno dejstvo tog sredstva? Ne uvek, iako je lek delovao...

Lekovi im bas i nisu bili neki...trave i bajanje. Neke trave imaju lekovita dejstva, a do toga su dosli putem pokusaja i gresaka.

Citat:
Count Zero:
Znači, dve grupe - jedna kontrolna, sa "lažnim" krugovima i druga sa "pravim". Imaju simptome te i te, zabeležene, izmerene itd, odgovarajuće u obe grupe. Pa se onda primeni "tretman" i uporede rezultati. Ako ne korelira dovoljno, nikom ništa, ako korelira, onda treba istražiti šta i to je to.

Moglo bi. Samo, kada ovaj eksperiment ne bi uspeo, onda bi se poteglo pitanje da li ti ljudi stvarno imaju iste simptome, javili bi se bioenergiticari koji bi tvrdili da ovi na koje nije delovalo imaju losu auru itd...Smisle oni svasta u slucajevima kada su razotkriveni.

A mogu i pravac kod Jamesa.
[ Zeleni zub @ 01.06.2010. 22:39 ] @
Dok citam ovu temu setih se jednog dogadjaja:
Kad sam bio mali, moj mladji brat je jedne noci imao bol u uhu. Vristao je bukvalno od bola i samo savijao glavu, jer je imao oko godinu i po dana i nije mogao da kaze sta ga muci. To je trajalo par sati i pred zoru se otac seti da zna nekog dedu koji zna da baje protiv bola u uhu.
Odvedu ga kod njega (komsiluk), probude i zamole coveka da prebaje. Covek pristane, uzme neku cevcicu, sapuce pored uva, i odjednom iz cevcice koja je bila prislonjena na uvo, sa strane blize nama izadje neki crv. Gledamo i ne mozemo da verujemo, ali je pomoglo, istog trenutka je plac prestao.
Pa sad da l je on madjionicar, vestac, da l je to licencirana metoda ili ne, ali POMOGLA JE !
[ Count Zero @ 01.06.2010. 22:50 ] @
Citat:
Moglo bi. Samo, kada ovaj eksperiment ne bi uspeo, onda bi se poteglo pitanje da li ti ljudi stvarno imaju iste simptome, javili bi se bioenergiticari koji bi tvrdili da ovi na koje nije delovalo imaju losu auru itd...Smisle oni svasta u slucajevima kada su razotkriveni.

Govorim o onima koji sumnjaju, tj. ostavljaju prostor da je nešto možda i istinito i hoće da to i provere i rezultate prihvate!
A ti, što ne priznaju naučne metode, mogu da pričaju šta hoće.
Na sličnoj je poziciji kao i oni, onaj koji neće ni da uzme 1% u razmatranje da nešto postoji, čak i ako poseduje relativno jednostavne načine da to proveri. I jedni i drugi zatvaraju oči.
[ Hadžihalef @ 02.06.2010. 08:02 ] @
Citat:
Zeleni zub
Pa sad da l je on madjionicar, vestac, da l je to licencirana metoda ili ne, ali POMOGLA JE !

Čovekova svest može Sve da Racionalizuje, baš – Sve, nažalost, ne može sve i da Razume.

Bitno je očima nevidljivo i to je ljudima pokušao još davno,davno i Platon da predoči svojom parabolom o PEĆINI:

“Zamisli neke ljude koji žive u nekoj podzemnoj pećini. Sjede leđima okrenuti i vezane su im i ruke i noge, tako da mogu gledati samo u zid pećine. Iza njih je jedan visoki zid, a iza tog zida opet neke spodobe nalik na ljude koje iznad ivice zida podižu neke figure. Pošto iza tih ljudi gori vatra, te figure bacaju lelujave sjenke na zid pećine. Jedino što stanovnici pećine mogu da vide jeste to “pozorište sjenki”. Oni su u tom položaju od kako su se rodili i naravno vjeruju da su te sjenke jedino što postoji.
Zamisli sada da da jedan od stanovnika pećine uspije da se otrgne iz zarobljeništva. Sve počinje time da se on zapita odakle potiču te sjenke na zidu pećine. Na kraju krajeva uspije da se izbori za slobodu. I šta misliš šta će se dogoditi kad se okrene prema figurama koje neko drži iznad zida? Za početak će ga naravno zasljepiti jako svjetlo. Zasljepiće ga i to što vidi oštra obrise figura – s obzirom da je do tada vidjeo samo sjenke tih figura. Ako bi uspjeo da pređe zid i počeo da se vere pored vatri i izašao u prirodu van pećine, još više bi bio zasljepljen. Ali pošto bi protrljao oči, pogodilo bi ga koliko je sve lijepo. Po prvi put bi vidjeo boje i oštre obrise. Vidjeo bi stvarne životinje i cvjeće, a ne sjenke u pećini koje su samo njihove loše kopije. Ali on se i tada pita otkuda potiču sve te životinje i svi ti cvjetovi. Onda ugleda sunce na nebu i shvatio da sunce daje život svom cvjeću i svim životinjama u prirodi kao što je i vatra u pećini činila da je mogao vidjeti sjenke.
Taj bi srećni čovjek iz pećine mogao da istrči u prirodu i raduje se svojoj novostečenoj slobodi. Ali on misli na one koji su ostali dole u pećini. Zato se vraća. Čim se vrati, pokuša da ubjedi druge stanovnike pećine da su sjenke na zidovima pećine samo neke lelujave kopije stvarnih stvari. Ali niko mu ne vjeruje. Oni mu pokazuju zid pećine i kažu da je ono što oni na njemu vide sve što postoji.
Na kraju ga ubiju.”

Citat:
Count Zero
A ti, što ne priznaju naučne metode, mogu da pričaju šta hoće.

Nesporno je da ih ima u oba tabora, čak mogu do određene mere i da razumem one koji a priori prihvataju neprovereno, međutim ove druge baš i ne razumem u njihovom nastojanju selektivne primene naučnog metoda, pa uopšte i negiranja rasprave o onome što je očima nevidljivo.

Naučni pristup razumevanju fenomena sa ove teme je itekako moguć i iz arsenala naučnih metoda za utvrđivanje objektivne osnove posmatrane teme za ovaj slučaj dovoljno je, za početak, koristiti se samo osnovnim medicinskim principom NON NOCERE (kojeg se ubr. oficijelna medicina baš i ne pridržava)

Čega se to pristalice (svesne ili ne) objektivne nauke plaše, te niti vide, niti čuju, jer to NE ŽELE.

Neko je negde rekao da je u ljudima najprisutniji strah od ISTINE...
[ Odin D. @ 02.06.2010. 09:33 ] @
Da, da, a istina je .... tamo negdje...
[ Java Beograd @ 02.06.2010. 10:14 ] @
Citat:
Zeleni zub: Dok citam ovu temu setih se jednog dogadjaja:
Kad sam bio mali, moj mladji brat je jedne noci imao bol u uhu. Vristao je bukvalno od bola i samo savijao glavu, jer je imao oko godinu i po dana i nije mogao da kaze sta ga muci. To je trajalo par sati i pred zoru se otac seti da zna nekog dedu koji zna da baje protiv bola u uhu.
Odvedu ga kod njega (komsiluk), probude i zamole coveka da prebaje. Covek pristane, uzme neku cevcicu, sapuce pored uva, i odjednom iz cevcice koja je bila prislonjena na uvo, sa strane blize nama izadje neki crv. Gledamo i ne mozemo da verujemo, ali je pomoglo, istog trenutka je plac prestao.

Vidiš. ovo je IZUZETNO lep primer, koji može da posluži da se neke stvari razjasne. Pre svega, 'oću da kažem da ni malo ne sumnjam da je nakon tretmana čoveka opisanog kao (citiram) "madjionicar, vestac" došlo do poboljšanja. Ali, to nije dovoljno. To što je jednom, nekad neko nekom pomogao je činjenica koja stoji, ali od nje nemamo ništa. Pitanje je da li to isto može i nekom drugom nekad da pomogne. Ali, pri tom, da ni slučajno nekom ne naudi !

E, da bi se ovo utvrdilo, dokazalo i potvrdilo moraju da se urade ozbiljne analize. A pre svega moraju da budu jasni uzročno posledični odnosi. To je alfa i omega cele savremene nauke, pa i medicine. Tek nakon sasvim jasnih uzročno posledičnih odnosa neko može da tvrdi: taj metod će da pomogne osobama sa takvim i itakvim problemima, neškodljiv je za te i te osobe, a može biti škodljiv za takve i takve.

[ Odin D. @ 02.06.2010. 10:56 ] @
Ima na milione tih fenomena koji "rade" jedino u okolnostima u kojima se ne mogu provjeravati.
Sta god od toga dovuces u laboratoriju ili podvrgnes ispitivanju - jok!

Lijepo kazu Kinezi za te "vraceve": ako se covjek sam oporavi - vrac ga izlijecio, ako se ne oporavi - nije mu se ni moglo pomoci... Vrac dobar u svakom slucaju.
[ Pirossi @ 02.06.2010. 12:40 ] @
Citat:
Zeleni zub: Dok citam ovu temu setih se jednog dogadjaja:

ah, staro cigansko "vađenje crva".
elem, crv je u cevčici.

ima još toga i gomile ostalih gluposti i prevara u veoma dobroj knjižici:

opisuje čovek, jedan od pionira savremene medicine u Srbalja, su čim je morao da se suočava svakodnevno.
kaže, "dovodili su ljude k'meni tek na samrti kada su obišli sve ciganke, gatare i babe-bajalice".

izvanredna knjiga. ima je sigurno u biblioteci.
[ Hadžihalef @ 02.06.2010. 14:08 ] @
Citat:
Pirossi: ah, staro cigansko "vađenje crva".
elem, crv je u cevčici.

A ovo se zove klasično dogmatsko zakucavanje!

Tu rasprave nema!

Citat:
Kad sam bio mali, moj mladji brat je jedne noci imao bol u uhu

Citat:
ali je pomoglo, istog trenutka je plac prestao.

Bilo bi mnogo kostruktivnije da su ti pažnju privukli ovi beznačajni detalji, pa da onda pokušaš da daš svoje viđenje.

Kakvo god, samo bez eksera!

Sigurno je da u redovima raznoraznih iscelitelja ima svakojakih šarlatana i zgubidana, tako da se jednoj gromadi kao što je bio Batut može u mnogome verovati, međutim ovde se radi o konkretnim momentima koje sam ti apostrofirao.

Ne postoje neozbiljne teme za raspravu,već postoje samo nedorasli diskutanti,tako da rasprava i o ovoj temi, koliko god je neko smatrao neozbiljnom, podrazumeva upravo ono što je @Java u svom postu naveo.
Citat:
Odin D.: Sta god od toga dovuces u laboratoriju ili podvrgnes ispitivanju - jok!

Kad si već uspeo i laboratoriju da napraviš?

I šta kažeš,dovučeš ih i...ni mukajeta!?

Bilo bi interesantno da nam opišeš instrumente i aparaturu na koje ih kačiš...

E da, i da te podsetim sada je 2010.godina, a ne 1510.(prešteluj svoj vremeplov)
[ Majstor_Pućko @ 02.06.2010. 14:19 ] @
Ej bre!!! Koperfild je malo dete za ove naše narodne "lekare"
[ Pirossi @ 02.06.2010. 14:29 ] @
@Kosuth:
apostrofiraj štagod hoćeš.
lepo su ti ljudi objasnili princip naučne metodologije, kontrolnu grupu, placebo efekte i ostalo.
šta sad ja imam tu da kažem što Ivona Živković, vidovita Zorka i druge "slepe Živane" ne mogu da pobiju svojim dokazanim lečenjem i nikad dokumentovanim smrtnim slučajevima?

jednom je i moja baba prdnula a napolju je sevnulo.
kako objašnjavaš to?

uostalom, kad se, ne daj Bože, razboliš, a ti pravac kod deda Miloja da ti saliva stravu, izvlači crve iz uveta, gleda u plećku itd.
[ Hadžihalef @ 02.06.2010. 15:46 ] @
Citat:
Pirossi: @Kosuth:

lepo su ti ljudi objasnili princip naučne metodologije, kontrolnu grupu, placebo efekte i ostalo.

I jel' neko nešto rekao protiv toga?

Niko ne negira potrebu za primenom naučne metodologije u izučavanju, dokazivanju ili osporavanju takvih, aj' za sad da kažemo, fenomena, već se postavlja pitanje razloga nezainteresovanosti nauke za to.

Sme li nauka uopšte da bude nezainteresovana za bilo šta?

Ili možda nije u pitanju samo puka nezainteresovanost?

Citat:
apostrofiraj štagod hoćeš.

I kako onda čovek bilo šta tebi da objasni, kako stobom uopšte da razgovara?

Bog je na nebu i tačka!!!

Mogu ja da apostrofiram štogod hoću...šta to vredi....
[ Odin D. @ 02.06.2010. 18:12 ] @
Citat:
Hadžihalef: Kad si već uspeo i laboratoriju da napraviš?

I šta kažeš,dovučeš ih i...ni mukajeta!?

Bilo bi interesantno da nam opišeš instrumente i aparaturu na koje ih kačiš...

E da, i da te podsetim sada je 2010.godina, a ne 1510.(prešteluj svoj vremeplov)

Eh, imam ja neku laboratorijicu poodavno. Nije specijalizovana bas za tvoju sferu interesovanja, ali ima neke aparature koja bi se mogla iskoristiti i za neke fenomene iz tvoje branse.
Pa ako si zainteresovan ti svrni, mogli bi da ti pustamo struju kroz glavu, mjerimo ti "bioenergiju" na ommetru i tako to.
Imam i jednog komsiju lovca, on bi mogao, ako ga zamolimo, par puta da ti opali iz puske pored uveta, ako mislis da to moze pomoci kad neko "pobrljavi".

Ja ne vjerujem da ce ti ista od toga pomoci, ali nikad se ne zna. Ako ti kazes da tu "nesto ima", sto da ti neko brani da probas...
[ Hadžihalef @ 02.06.2010. 19:11 ] @
Citat:
Imam i jednog komsiju lovca, on bi mogao, ako ga zamolimo, par puta da ti opali iz puske pored uveta,

Što se tvojih "metoda" i metodoidiotlogije tiče već sam ti skrenuo pažnju, al' ajd', navik'o sam ja sa ovim mojim četvoronošcima na ponavljanje jednostavnih stvari, pa:

E da, i da te podsetim sada je 2010.godina, a ne 1510.(prešteluj svoj vremeplov)!
[ Majstor_Pućko @ 02.06.2010. 19:27 ] @
Citat:
HadžihalefE da, i da te podsetim sada je 2010.godina, a ne 1510.(prešteluj svoj vremeplov)!

Ljudi na ovoj temi krv propljuvaše, pokušavajući upravo to da vam pojasne. I da je vreme puštanja krvi, pijavica i kojekakvih krugova i izmišljenih "energija i zračenja" odavno prošlo.
[ Count Zero @ 02.06.2010. 19:32 ] @
Citat:
Ljudi na ovoj temi krv propljuvaše..

Ok, onda preskačemo tretman sa pijavicama.
[ Odin D. @ 02.06.2010. 20:21 ] @
Citat:
Hadžihalef: E da, i da te podsetim sada je 2010.godina, a ne 1510.(prešteluj svoj vremeplov)!

2010. godina je otkad tvoja sorta vodi kalendar.
Mi koji nismo bas skloni vjerovati popovima znamo da je svijet malo stariji.

Citat:
Hadžihalef:navik'o sam ja sa ovim mojim četvoronošcima na ponavljanje jednostavnih stvari,

Ma vjerujem ti, sto ti ne bih vjerovao. U svom si drustvu i bavis se onim sto volis.
[ flighter_022 @ 08.06.2010. 23:15 ] @
http://www3.serbiancafe.com/la...a-brise-najdanove-krugove.html
[ Ankalagon the Black @ 09.06.2010. 08:23 ] @
Politika

http://www.politika.rs/rubrike...-dinar-chine-stabilnim.sr.html

„Najdanovi krugovi” ne leče sidu, ali dinar čine stabilnim

:)
[ Hadžihalef @ 09.06.2010. 08:36 ] @
Pa, koliko sam uklavirio, čitajući članak, državi su očigledno pocurele bale sa njuške samo na činjenicu da se tu već okreću cifre sa šest nula!

I ništa više...

Smešni su u pokušaju da svoju nezasitu njušku nakače na tu sisu...
[ Java Beograd @ 09.06.2010. 08:50 ] @
Citat:
Hadžihalef: Pa, koliko sam uklavirio, čitajući članak, državi su očigledno pocurele bale sa njuške samo na činjenicu da se tu već okreću cifre sa šest nula!

I ništa više...

Smešni su u pokušaju da svoju nezasitu njušku nakače na tu sisu...

Sasvim tako. I bezdušno su stotine i hiljade ljudi lišili izlečenja od najtežih bolesti.
[ Milos911 @ 14.06.2010. 10:48 ] @
Mrzi me da se upustam u neku vecu diskusiju, jer sa onima koji veruju u ove stvari ne vredi raspravljati. Hocu samo ovo da prokomentarisem:
Citat:
Hadžihalef:
Sme li nauka uopšte da bude nezainteresovana za bilo šta?

Naravno da sme i da treba. Kad bi se nauka interesovala za svaku budalastinu koja ljudima padne na pamet ne bi imala vremena za one stvari koje stvarno treba da je interesuju...
Evo, za sve domace cudotvorce, vlasnike krugova i nadrilekare: Zaraditi milion dolara i budite priznati u svetu. ZNAM da to sto radite ne radite zbog novca, ali taj milion ce mnogo pomoci onima manje srecnim od vas.
[ Hadžihalef @ 14.06.2010. 13:56 ] @
Citat:
Milos911: Kad bi se nauka interesovala za svaku budalastinu koja ljudima padne na pamet ne bi imala vremena za one stvari koje stvarno treba da je interesuju...

Kad je već tako da i ja lanem neku...

...nema vremena nauka za takvu boraniju...

...sad je preokupirana drugom zvečkom...

...Higsov bozon, božanska čestica...

...jeste, nije, ima je, nema je,...

... hoće li je biti...

..ako nauka baš žarko poželi da je ima.

Možda i hoće....

...vile bi ga znale!
[ abyss @ 14.06.2010. 14:28 ] @
Citat:
Hadžihalef: Kad je već tako da i ja lanem neku...

...nema vremena nauka za takvu boraniju...

...sad je preokupirana drugom zvečkom...

...Higsov bozon, božanska čestica...

...jeste, nije, ima je, nema je,...

... hoće li je biti...

..ako nauka baš žarko poželi da je ima.

Možda i hoće....

...vile bi ga znale!

tebi je bas dosadno...
[ newtesla @ 14.06.2010. 18:16 ] @
@hadzikalef: Verovatno kada bi znao da svaki experiment stvara negde oko 500MB podataka u sekundi, a traje nedeljama - i mora se ponoviti - verovatno bi shvatio da je ironija zvati Higsov bozon bozanskom cesticom... Elem, na konto onog da su drzavi krenule bale - drzava tu ima interesa, naravno; taj interes se zove PDV. I to PDV te kafane u blizini koja neinteligentnima/izuvenima u krugu valja kafe, kisele i shpricere.
[ Hadžihalef @ 14.06.2010. 21:38 ] @
Zašto ironija?

Pa čak i da je neko tu hipotetičku česticu ironično nazvao Božijom i tada sam apsolutno siguran da to nije urađeno u pežorativnom kontekstu, jer
Citat:
Ono što ne znamo je kako čestice stječu masu, Zašto su mase takve kakve jesu. Zašto su omjeri masa upravo takvi. Ne možemo tvrditi da razumijemo konstituente materije ako ne možemo dati zadovoljavajući odgovor na ovo pitanje.
http://web.archive.org/web/200...=view&id=280&Itemid=60

ova pitanje itekako zalaze na teren Postanka, Stvaranja, Božje moći, kako god ko hoće i odgovara mu i koliko god tebi to izgledalo neverovatno itekako me interesuju događanja u LHC-u,u svakom slučaju na nivou običnog čoveka kome to nije usko opredelenje u životu.

Od uspeha eksperimenta u Cernu zavise mnoga interesantna pitanja kojima će se moderna fizika i nauka uopšte zasigurno morati da pozabavi,a već sama pitanja iz citata teže brisanju granice između fizike i metafizike, što u principu ne smatram lošim.

Šteta što nema više nikakve diskusije po tom pitanju na ovoj temi
http://www.elitesecurity.org/t...cestica-detaljnije-objasnjenje
Citat:
abyss: tebi je bas dosadno...

Vidiš,za razliku od tebe, meni nikada u životu nije bilo dosadno...

...nisam za dosadu nikada imao vremena, koliko god da se tebi čini da me iz čiste dosade interesuju mnoga pitanja, među kojima i ova sa teme.
[ Pirossi @ 15.06.2010. 02:48 ] @
a je l' imaju Najdanovi krugovi snagu slike 1 Alana Čumaka?
ono, ako držiš pastu za zube u njima - ona ima jače dejstvo.
ili lekove za srce... ili Tedonal?

drugo, Najdan, se nije setio da sagradi neke platforme iznad tih krugova pa da mogu da stanu više ljudi kojima treba (specijalistička) pomoć.
kao privremeno rešenje mogu da stave one 'rakete' što se deca pentraju po parkovima.

treće, šta je sa avionima koji nadleću Najdanove krugove? vrte li se instrumenti, ima li pilota u avionu?

i četvrto, neko reče da je Najdan pokojni.
što ga ne re-animiraju u tim njegovim krugovima?
što bi Homer rekao - If he's so smart, how come he's dead?
[ abyss @ 15.06.2010. 07:16 ] @
Citat:
Hadžihalef:
Vidiš,za razliku od tebe, meni nikada u životu nije bilo dosadno...
...nisam za dosadu nikada imao vremena, koliko god da se tebi čini da me iz čiste dosade interesuju mnoga pitanja, među kojima i ova sa teme.

Ne znam kako si zakljucio da je meni dosadno, a tvoj zakljucak da ti nikad nije dosadno moze da znaci ko zna sta sve :)
Ne da te interesuju mnoga pitanja nego na svako imas odgovor koji je u vecini slucajeva takve sadrzine samo da bi nesto rekao.
[ Java Beograd @ 15.06.2010. 08:17 ] @
Citat:
Pirossi: a je l' imaju Najdanovi krugovi snagu slike 1 Alana Čumaka?

Nemaju, naravno. Alan Čumak rulez !
[ Hadžihalef @ 15.06.2010. 10:05 ] @
Citat:
abyss: Ne znam kako si zakljucio da je meni dosadno,

Vrlo lako!

Eto te kako špaciraš po temi koja te savršeno ne zanima...
Citat:
Ne da te interesuju mnoga pitanja nego na svako imas odgovor

a tek ovo još više govori o tebi i tvojim zanimacijama...
[ iron eddie @ 16.06.2010. 19:31 ] @
da dodam i ja nesto, protiv silnih skeptika na ovoj temi,mozda mogu da dokazu da je G=9.81 ili da je zemlja okrugla.
Ja sam drzao u rukama raslje drvene i trazio vodu i nasao istu,Napominjem nebavim se time (rasljarstvom) samo sam probao!
[ Odin D. @ 16.06.2010. 19:57 ] @
Manje-vise podzemne vode se nalaze gdje god zakopas.
Negdje treba kopati manje, negdje vise, ali u principu je ima svuda.
Procitaj nesto o geologiji, pa ti vradzbine nece biti potrebne.

U mom kraju, voda se nalazi na 6-12m dubine, vec prema tome kako se zemljiste talasa, i gdje god zakopas udarices na nju.
Ne treba nam crna magija.
[ 3way @ 16.06.2010. 21:45 ] @
Citat:
iron eddie: da dodam i ja nesto, protiv silnih skeptika na ovoj temi,mozda mogu da dokazu da je G=9.81 ili da je zemlja okrugla.
Ja sam drzao u rukama raslje drvene i trazio vodu i nasao istu,Napominjem nebavim se time (rasljarstvom) samo sam probao!

U stvari, bilo bi cudno da nisi nasao vodu...
Uostalom, gosn Randy je rasljarima postavio zadatak trazenja vode - nijedan nije uspeo. Da budem tacniji, uspeha je bilo, ali istog onog kao kada bi nasumice trazio vodu...
[ Zeleni zub @ 16.06.2010. 23:32 ] @
Za skeptike i one druge: Uradi sam ;)

Ja sam jos kao klinac video kako je moj deda merio krvni pritisak uz pomoc zlatne mindjuse ili prstena. I u to vreme kad su aparati bili retkost, iz komsiluka je veliki broj ljudi dolazio kod dede na 'merenje'. Secam se i opklada kada se desavalo da neko donese aparat za merenje, a pre njega deda izmeri i dobije tacan rezultat, sa tolerancijom od 2-3 mm zive.
To sam i ja probao vise puta i zaista metoda deluje:
1. Levu podlakticu postaviti na sto, sakom okrenutom na gore.
2. Nekim koncicem vezati neki zlatni predmet (mindjusu, prsten)
3. Izmedju desnog palca i kaziprsta uhvatiti koncic na 15-20 cm od zlatnog predmeta
4. Postaviti predmet na par milimetara iznad korena leve sake i sacekati da se predmet smiri
5. Lagano pomerati predmet prema unutrasnjoj strani levog lakta
6. U jednom momentu ce predmet poceti da rotira u precniku od par cm, MA KOLIKO DESNA RUKA BILA MIRNA.
(Pomeranjem predmeta u bilo koju stranu intenzitet rotacije se smanjuje).
7. Zapamtiti na levoj ruci centar najjace rotacije. Rastojanje tog centra od korena sake, mereno u mm je 'donji' pritisak.
8. Nastaviti pomeranje predmeta ka levom laktu, kada ce se ponovo pojaviti rotiranje, MA KOLIKO DESNA RUKA BILA MIRNA.
9. Rastojanje centra te rotacije od korena sake (takodje u mm) je 'gornji' pritisak.

Kako to radi nemam pojma, ali deluje.
[ Java Beograd @ 17.06.2010. 07:26 ] @
^
Zanimljivo kako visak poznaje baš MKSA merni sistem ! Kako se viskom meri krvni pritisak ako neko živi u USA, na primer i ima lenjir koji je iscrtan u inčima ?
[ Hadžihalef @ 17.06.2010. 07:54 ] @
@Zeleni zub,

tako nešto je čudno i neprihvatljivo samo onima koji su ubeđeni da je čovek jednostavan sklop mesa, kostiju, creva i crevnog sadržaja.

E, sad, u principu, najglasniji bukači protiv onoga što nikako ne mogu da racionalizuju su oni kojima je na volšeban način lobanjska šupljina ispunjena crevnim sadržajem, pa u zavisnosti od konzistencije tog sadržaja provaljuje im iz lobanjskog otvora u ređem ili tvrđem obliku.

Dokaz da neki tvoj sagovornik, sa kojim pričaš o takvim temama, definitivno ima mozga, mogla bi da bude činjenica da se makar uzdržava od komentara na stvari za koje, za sada, ne postoji racionalno objašnjenje, što ni u kom slučaju nije dokaz da to i ne postoji u našem okruženju, u nama samima.

Sve je više i više primera koji pokazuju (da ne kažem dokazuju) da je čovek ustvari specifičan sklop daleko suptilnijih stvari, energije prevenstveno, koje se niti mogu definisati niti detektovati sadašnjim naučnim metodima i sredstvima.

Ne jednom su lekari u domu zdravlja bili zgranuti neverovatnom preciznošću merenja krvnog pritiska tom metodom, upravo u opsegu greške koju si naveo,

Mnogima je jako teško, nemoguće, da shvate, još manje da prihvate da je naša planeta Zemlja živo biće, sa svim odlikama jednog živog bića koje hoda, bilo dvonoške ili četvoronoške, po površini ili pliva u plavim dubinama naše nam lepe planete.

@Java, nije li mnogo prihvatljivije da su te tačke na podlaktici mnooogo starije od bilo kog mernog sistema, pa će biti pre da svi merni sistemi ustvari poznaju te tačke?
[ 3way @ 17.06.2010. 08:12 ] @
Citat:

2. Nekim koncicem vezati neki zlatni predmet (mindjusu, prsten)

Jel moze da nije zlatni?

Citat:

3. Izmedju desnog palca i kaziprsta uhvatiti koncic na 15-20 cm od zlatnog predmeta

Da li moze da se koristi stalak umesto desne ruke?

Citat:

5. Lagano pomerati predmet prema unutrasnjoj strani levog lakta
6. U jednom momentu ce predmet poceti da rotira u precniku od par cm, MA KOLIKO DESNA RUKA BILA MIRNA.

Ako ruku pomeras u tacki 5, kako ona moze da bude mirna u tacki 6?
Inace, ruka NIKAD nije mirna.

Citat:

Kako to radi nemam pojma, ali deluje.

Verovatno da ne radi, ali probacemo...
[ newtesla @ 18.06.2010. 17:21 ] @
@hadžikalef/ex-kosuth: Ono što zaboravljaš je da je i mozak samo kutija žica pod dejstvom struje i hormona... no opet, moje žice su ubeđene u to da su tvoje žice pogrešno spojene.

...ili su progorele :)
[ Milos911 @ 18.06.2010. 19:26 ] @
Citat:
Hadžihalef:
Dokaz da neki tvoj sagovornik, sa kojim pričaš o takvim temama, definitivno ima mozga, mogla bi da bude činjenica da se makar uzdržava od komentara na stvari za koje, za sada, ne postoji racionalno objašnjenje, što ni u kom slučaju nije dokaz da to i ne postoji u našem okruženju, u nama samima.

Dokaz da neki tvoj sagovornik, sa kojim pričaš o takvim temama, definitivno ima mozga, mogla bi da bude činjenica da se makar uzdržava od komentara na stvari za koje, za sada, ne postoji racionalno objašnjenje, sto ni u kom slucaju nije dokaz da to postoji u nasem okruzenju , u nama samima.
Citat:
nije li mnogo prihvatljivije da su te tačke na podlaktici mnooogo starije od bilo kog mernog sistema, pa će biti pre da svi merni sistemi ustvari poznaju te tačke?
Ok, sad mi jedna stvar nije jasna. Sta tu treba da bude prihvatljivo? Kako merni sistem moze da poznaje te tacke?
Inace ako ne koristimo metar nego incmetar :) (e sad kako se to zove ko njih stvarno ne znam, ja cu ga zvati incmetar), jel onda kad prsten krene da se ljulja mi zapamtimo koliko je to inca, pretvorimo u mm i onda zakljucimo koliki je pritisak?
A kako taj merni sistem nije upoznao te tacke? Mozda ih tek upoznaje? E sad ako ja iz srbije odem u ameriku da li da merim pritisak u centimetrima ili u incima? Mislim ne znam sta se naviklo na moju ruku, znam da su ovde centimetri, ali sta je sad tamo?
[ Hadžihalef @ 18.06.2010. 21:46 ] @
Citat:
newtesla: @hadžikalef/ex-kosuth: Ono što zaboravljaš je da je i mozak samo kutija žica pod dejstvom struje i hormona... no opet, moje žice su ubeđene u to da su tvoje žice pogrešno spojene.

...ili su progorele :)

Dovoljno je što tvoje žice analiziraju moje...

...za obrnuto nema ni potrebe.
[ 3way @ 18.06.2010. 23:17 ] @
@Ksouth
Nije mi pri ruci Sanovnik, pa ako moze na srpskom....

@Eksperiment
Ja probao sa maticom od srafa..jebga, nesto nisam ljubitelj zlata...Donji mi je bio 5mm, a gornji oko 5-6mm. Aparat je reko 135/81.
Jel to znaci da to ne radi ili da ja nemam vere?
[ Onaj @ 18.06.2010. 23:36 ] @
Citat:
3way
Ja probao sa maticom od srafa..jebga, nesto nisam ljubitelj zlata...Donji mi je bio 5mm, a gornji oko 5-6mm. Aparat je reko 135/81.

Mislim da si maticom od srafa mogao da izmeris samo ocni a ne i krvni pritisak po mojoj proceni za levo oko 20 a za desno 24 (malo povisen ali nije strasno).
[ newtesla @ 19.06.2010. 00:17 ] @
Pa, pazi, ako se matica mrda samo 5-6 mm, to je još i dobro... čim se mrda više, to je znak multipl skleroze.

Citat:
Hadžihalef: Dovoljno je što tvoje žice analiziraju moje...

...za obrnuto nema ni potrebe.

...upravo: analiziranje je ključna reč.
[ 3way @ 19.06.2010. 00:18 ] @
Citat:
Onaj: Mislim da si maticom od srafa mogao da izmeris samo ocni a ne i krvni pritisak po mojoj proceni za levo oko 20 a za desno 24 (malo povisen ali nije strasno).

Al to samo ako bajam oko ociju.
Ja sam bajao oko ruke i nadlanice.
[ Milos911 @ 19.06.2010. 00:56 ] @
Ne lupajte!!! Svi znaju da se matica ne koristi za merenje jer je to proizvod kapitalistickog zapada. Opstepoznato je to da se u matice NAMERNO stavlja neka supstanca koja srbskom coveku pogresno meri pritisak. Ako hocete siguran ucinak morate da koristite zlato. Ti 3way prvo na izlivanje strave, pa tek onda na merenje pritiska. Jbg zaebo si se sa tom maticom :(
[ iron eddie @ 19.06.2010. 19:41 ] @
za Odina; pa ako mi neverujes ti probaj sam ,podzemne vode ces naci i bez raslji ali preko 100m zavisno od lokacije sa rasljama mozes da je nadjes na manje od 15m dubine a ne da busis jadnu zemlju !

[Ovu poruku je menjao iron eddie dana 19.06.2010. u 21:10 GMT+1]
[ Hadžihalef @ 20.06.2010. 09:47 ] @
newtesla!?!

Šta ti misliš, nije li to malo pretenciozan nick?

MIslim da je to ipak po principu što je babi milo to joj se i snilo.
Citat:
3way: @Ksouth
Nije mi pri ruci Sanovnik, pa ako moze na srpskom....

@Eksperiment

Ne vredi tebi ni na srpskom...

...džaba, kad ti fali sad taj zarđali šraf iz tintare.
[ Odin D. @ 20.06.2010. 11:09 ] @
Citat:
iron eddie: za Odina; pa ako mi neverujes ti probaj sam ,podzemne vode ces naci i bez raslji ali preko 100m zavisno od lokacije sa rasljama mozes da je nadjes na manje od 15m dubine a ne da busis jadnu zemlju !

U mom kraju ljudi ne mogu da kopaju gdje im neki rasljar kaze, nego iskljucivo u svom dvoristu i na svojoj zemlji. U citavom kraju voda se nalazi na 6-12m dubine, i to ne zbog toga sto se dubina vode mijenja, nego sto se teren iznad negdje zadebljava a negdje stanjuje (talasa).
Kome treba bunar za zalivanje baste ili travnjaka ili bilo cega, a nece da arci vodu iz vodovoda, on zakopa tamo gdje mu treba bunar i eto vode.
Kao sto sam ti vec rekao - prouci malo geologiju. Ima u udzbenicimi mnogo finih slika u boji na kojima se vide tokovi i polozaj podzemnih voda.
[ newtesla @ 20.06.2010. 12:26 ] @
[offtopic - i to na UMZ-u; zar to nije oksimoron?]
Citat:
Hadžihalefnewtesla!?!
Šta ti misliš, nije li to malo pretenciozan nick?

Ne mislim.

Vidiš, rođen sam istoga dana kada i (najmanje) dve vrlo poznate ličnosti:

-Nikola Tesla
-Mirjana Marković

...elem, pošto sam muškog pola, bilo mi je glupo da stavim newmira, ili newmarković, pa sam stoga stavio newtesla.

(ustvari, društvo me je zvalo Ajnštajn, i strujomer :) još od 10-te godine, zbog ljubavi prema žicama; otkad su provalili ko je još rođen kad i ja, od tada su mi dali nadimak, koji i dan danas nosim)

Srećom, pa ti nisi bio tako pretenciozan, pa stavio neki prefiks ispred svog nadimka, neki koji obično ukazuje na to da si posetio neki grad koji smatraš svetim, a u kome ipak za života najverovatnije nisi ni bio... oh, wait :)
[/offtopic]

[ontopic]
Prodajem Najdanove krugove, u .bmp, .jpg, .png i .pdf formatu... Za firme/organizacije imam i .svg :)

Garancija kvaliteta*
...................................................................................
*oslobođeni odgovornosti ako koristite štampač, lenjir, šestar, ploter, ekran, tft, lcd, koji ne rade po patent pendingNAYDANtm specifikacijama.
[ Hadžihalef @ 20.06.2010. 15:06 ] @
Citat:
Vidiš, rođen sam istoga dana kada i (najmanje) dve vrlo poznate ličnosti:

Pa?

A nije ti na pamet palo da se upitaš koliko je majmuna na taj dan došlo na svet?

Ni njima skromnost baš ne priliči...

...tebi bi možda (ali samo možda) pomoglo da stajanjem u tim krugovima poradiš malo na sopstvenom egu.
[ abyss @ 20.06.2010. 18:04 ] @
Citat:
Hadžihalef: Pa?

A nije ti na pamet palo da se upitaš koliko je majmuna na taj dan došlo na svet?

...tebi bi možda (ali samo možda) pomoglo da stajanjem u tim krugovima poradiš malo na sopstvenom egu.

I posle kazi da ti nije dosadno :D
[ Milos911 @ 20.06.2010. 18:39 ] @
Citat:
abyss: I posle kazi da ti nije dosadno :D

Malo krasnopisa molim. Ovako je lepse:
I posle kazi...
...da ti nije dosadno.
[ 3way @ 20.06.2010. 18:53 ] @
Na moj rondjendan...
...sve neki fin svet rodjen...
...i naucnici i pesnici, zaluta po neki astrolog
[ Hadžihalef @ 20.06.2010. 19:45 ] @
Citat:
abyss: I posle kazi da ti nije dosadno :D

A, 'el to zaključuješ po principu rugala se svraka vrani da ima crne oči?!
[ 3way @ 20.06.2010. 20:06 ] @
Vidla svraka da se krava potkiva...
...pa i ona digla nogu!
[ Hadžihalef @ 20.06.2010. 20:58 ] @
Citat:
da se krava potkiva...

!?!?!?

Tebi bi stvarno krugovi mogli da pomognu da shvatiš razliku između papkara i kopitara...

...no nema veze...'oće to od beogradskog asfalta.
[ Majstor_Pućko @ 20.06.2010. 21:11 ] @
Citat:
Hadžihalef

U tom slučaju ti si onda predpostavljam negde iz kruga dvojke Iz epicentra
[ 3way @ 20.06.2010. 21:29 ] @
Citat:
Hadžihalef!?!?!?

Tebi bi stvarno krugovi mogli da pomognu da shvatiš razliku između papkara i kopitara...

Mujo kuje konja po Mesecu...
...papkara kad potkuje, zdrav razum zakuje.
[ Zeleni zub @ 20.06.2010. 21:45 ] @
Aksiom: I krug dvojke je Najdanov krug :D
[ Onaj @ 20.06.2010. 22:41 ] @
Nemojte se rugati...

... nije lepo....

BTW: Rešio sam da promenim...

...nick u Hadžinešto....
[ Odin D. @ 20.06.2010. 22:53 ] @
Ajde nemojte se zafrkavati!
[ 3way @ 20.06.2010. 23:07 ] @
Sto?
[ Odin D. @ 20.06.2010. 23:16 ] @
Sta ima lose u to me sto neko voli da formatira?
[ 3way @ 20.06.2010. 23:20 ] @
Nista...
meni je i dalje pritisak nizak , bez obzira na metode merenja...a u stvari treba da je visok...
Kladim se da je to zbog podzemnih voda.
[ Odin D. @ 20.06.2010. 23:31 ] @
To je zato sto je babi miLo to joj se i snilo.
A dokon pop i jarice krsti.

A mozda je i babi milo da je pop krsti....
Ili se jarici krste sto se popu snilo da mu je milo sto je baba dokona......
[ Milos911 @ 20.06.2010. 23:41 ] @
Svi cete u...
...pakao.
[ Onaj @ 20.06.2010. 23:50 ] @
Citat:
Milos911: Svi cete u...
...pakao.

Mi hocemo...
...ALI nece i ona intelektualna gromada koja je po svom priznanju...
...procitala...
...Nikoletinu Bursaca!

[ Odin D. @ 20.06.2010. 23:53 ] @
Citat:
Milos911: Svi cete u...
...pakao.

Kad nisi formatir'o isto ko da nisi nista rekao....
[ Onaj @ 21.06.2010. 00:03 ] @
Vala...
...,u pravu si!
[ Odin D. @ 21.06.2010. 00:10 ] @
Formatiraj srpski da te citav svet razume!
[ Milos911 @ 21.06.2010. 00:57 ] @
Citat:
Odin D.Formatiraj srpski da te citav svet razume!

Mislis srbski?
[ newtesla @ 21.06.2010. 11:19 ] @
Citat:
hadzikalef:
Pa?

...ono - kad reče da si rođen?

Po zakonu verovatnoće, i na tvoj dan rođenja se omajmunio dobar deo mladih majmuna, pa si ti ipak sam odabrao prefiks hadži, i time što si sam birao sebi nadimak valjda automatski postao skroman, za razliku od mene kome je društvo dalo nadimak Tesla, ali, eto, ja sam time postao bahat... ono, skroman si ko domaći političari, a ironično gledano si daleko skromniji od svih njih.

...a glede tvoje pristojnosti, pogotovo ovde na forumu, tebi već piše "ovde ex-kosuth"; ovakvim ponašanjem, predviđam da će ti uskoro pisati "ovde ex-[(ex-kosuth)-hadžikalef]". Pošto nemam moć da ban sprovedem u delo, onda mogu samo da predviđam; da kojim slučajem imam moć, spisak tvojih bivših nick-ova na ES-u bi zahtevao Word-ov dokument, u folderu bez kvote.

A glede oglasa - Najdanovi krugovi zaista pomažu; i meni će pomoći, bar jednom - kada ih prodam tebi, pomoći će mi finansijski :) dakle, oš kupiš? dam ti uz CD sa svim mogućim formatima i malomanjeispravan nekideohardverazakomp - pomaže rad krugova, podmazuje energetske tokove i, najbitnije, pomaže samospoznaju.

Garant!

P.S.
slabo sam....
...izgleda formatirao...
[ NoneVi @ 21.06.2010. 12:14 ] @
Hadži Halef Omar........
.....je lik iz romána Karla Meja ......
A nije VINETU...
[ MicrosoftCorporation @ 21.06.2010. 14:08 ] @
@Hadzi

I krave se potkivaju.
[ Onaj @ 21.06.2010. 15:23 ] @
Citat:
MicrosoftCorporation: @Hadzi

I krave se potkivaju.

Ne, ne, nece da te shvati ozbiljno dok ne napises ovako:

@hadzihalef ?!

I krave se...
...potkivaju!
[ iron eddie @ 21.06.2010. 19:36 ] @
(za odin d) geologiju poznajem dovoljno ne preterano ali dovoljno pa iz tvog podatka da se podzemne vode u tvom kraju nalaze na 6-12m
gde god busis bunar ili cev mogu da zakljucim , da zivis na podrucju nizije u blizini reke ,radi tvog obavestenja u brdskim predelima do vode se nedolazi tako lako,
[ Odin D. @ 21.06.2010. 20:19 ] @
To sto si ti nasao vodu rasljama ne dokazuje nista ako nisi oko tog mjesta gdje si nasao vodu iskopao jos 10 rupa i pokazao da u njima nema vode.

Citat:
What does science say about dowsing?
Case histories and demonstrations of dowsers may seem convincing, but when dowsing is exposed to scientific examination, it presents a very different picture. The natural explanation of "successful" water dowsing is that in many areas underground water is so prevalent close to the land surface that it would be hard to drill a well and not find water. In a region of adequate rainfall and favorable geology, it is difficult not to drill and find water!

Some water exists under the Earth's surface almost everywhere. This explains why many dowsers appear to be successful. To locate ground water accurately, however, as to depth, quantity, and quality, a number of techniques must be used . Hydrologic, geologic, and geophysical knowledge is needed to determine the depths and extent of the different water-bearing strata and the quantity and quality of water found in each . The area must be thoroughly tested and studied to determine these facts.

http://ga.water.usgs.gov/edu/dowsing.html
http://ga.water.usgs.gov/edu/earthgw.html
http://ga.water.usgs.gov/edu/

Ovo vazi i za planinske krajeve sto ces vidjeti ako se edukujes jos malo (dakle, ocigledno je da ne poznajes materiju "dovoljno" kako tvrdis).
Ja uporno pricam da se treba edukovati, ali izgleda da ne vredi.
[ 3way @ 21.06.2010. 20:24 ] @
Znaci, dokazano da rasljarenje ne radi: http://www.skepdic.com/dowsing.html
[ newtesla @ 11.07.2010. 08:47 ] @
Možda rašljarenje ne radi, ali najdanovi krugovi rade sto posto, a provalio sam i kako: pošto zemlja na takvom jednom mestu ima posebnu strukturu, stajanjem bos na tačno označenom mestu mikrogromuljice iz blata anatomski deluju na akupunkturne tačke na stopalima, a dejstvo tih tačaka se, naravno, odmah prenosi i na CNS putem dobro poznate enerkije ći, i usmeravanja tokova iste.

Blatnjavi papci (mislim dvojno: i na stopala, i na ljude), i pojačan ceh u obližnjoj kafani (čiji je gazda i nacrtao dotične krugove, sto posto!), su samo nuspojave, i prolaznog su karaktera...

...osećaj da si bio magarac celoga života, a sada si osiromašeni magarac - to iskustvo nema cenu.
[ Onaj @ 11.07.2010. 10:12 ] @
Citat:
newtesla: i pojačan ceh u obližnjoj kafani

A, ne kafana je prepostavljam za dušu a krugovi su za telo, nemoj da mešaš te dve stvari.
[ newtesla @ 16.07.2010. 11:09 ] @
Njet bre!

Kafana je za telo, više nego za dušu, jer bez kafe, kisele i ratluka, a i pokojeg piva ili špricera, mož' se skapa na ovom suncu, pa da se izgube svi pozitivni efekti Nydantm Circles...

....za mladež - guarana i koka-kola....

...Jer, ko ti garantuje da vlasnik kafane to ne prodaje kao "lekovitu" kafu, ratluk, kiselu, itd... Možda drži gajbice u krugu preko noći :))))))

A u narodu se odavno zna - svaka normalna imenica, koja označava bilo šta što se normalno nalazi u prirodi, za dž - čim dobije prefiks "lekovito/a", odma poskupi bar za jednu nulu više.
[ Predrag Supurovic @ 16.07.2010. 12:35 ] @
Koliko je to kada nessto sto je dzabe (tj kosta nula dinara) poskupi za jednu nulu?

[ Milos911 @ 16.07.2010. 12:49 ] @
Pa znas kako. Ne kosta nista ali red je da se da bar nesto. 200 din je premalo, realno, 500 je ok, ali posto svi daju minimum 1000 i osoba x ce dati da ne ispadne gora od ostalih. Ako nema 1000 onda 500 ili nista....
[ 3way @ 16.07.2010. 23:58 ] @
Kod mene u kraju se pojavila lekovita autobuska stanica.
Covek stane, saceka autobus i udje u autobus izlecen od svih bolesti. Jedini uslov je da autobus dodje.
Ukoliko mi platite kilo dinara pokazacu vam stanicu.
Pa, dokazite da to nije tako.
[ newtesla @ 17.07.2010. 12:14 ] @
E, bre Đape, odma' se hvataš za padeže...
Citat:
Predrag Supurovic: Koliko je to kada nessto sto je dzabe (tj kosta nula dinara) poskupi za jednu nulu?

evo ti primer: rtanjski čaj, i cena istog:

-ako se bere na Rtnju, cena 0
-ako se kupuje kod rtanjskog lokalnog sakupljača, cena 10-20 dinara
-ako se kupuje u prodavnici, onako zapakovan u karton, cena 50-80 din
-sko se kupuje kao "lekoviti", i još ako se reklamira na Pinku, cena 500-2500 po kutiji... još ako leči neke hemoroide, zatvore i smrdljive papke, cena može biti i veća :)))

-još ako se spravlja po "istočnjačkom kineskom tradicionalno lekovitom" receptu, i ako je tretiran koloidnim srebrom - pa, onda je i nekoliko magnituda veća cena ;)

edit:typo

[Ovu poruku je menjao newtesla dana 18.07.2010. u 09:08 GMT+1]
[ zrachko @ 17.07.2010. 14:22 ] @
-ako se razblazi i nalepi "homeopatski", cena 10.000
[ sasa_vidic @ 17.07.2010. 23:41 ] @
Koliko je Vas bilo u tom krugu, pa ste tako spektakularno objektivni...
Energija i ćelija je čudo prirode, i ne znam zašto se toliko sprdate sa tim....
kvantna medicina, solarna energija, koža, duša, um, najobičnija dlaka na glavi jelte,
je facking sprdanje za koka kola generaciju..
[ 3way @ 18.07.2010. 00:14 ] @
Kvantna medicina?
Taj izraz prvi put cujem, nije lose.

Nego, koliko puta je dokazano da to radi od onih koji su bili u tom krugu?
Ok, znam da to radi dok god se ne dokaze da ne radi, al mozda da malo obrnemo logiku?
[ Milos911 @ 18.07.2010. 00:14 ] @
Evo ja sam bio. Kao sto sam rekao pre komsija ima krugove, i zato znam zasto pisem ovo sto pisem...
[ 3way @ 18.07.2010. 00:16 ] @
Da li je neko bio na mojoj stanici?
[ Predrag Supurovic @ 18.07.2010. 05:50 ] @
Citat:
newtesla: E, bre Đape, odma' se hvataš za padeže...

evo ti primer: rtanjski čaj, i cena istog:

-ako se bere na Rtnju, cena 0
-ako se kupuje kod rtanjskog lokalnog sakupljača, cena 10-20 dinara
-ako se kupuje u prodavnici, onako zapakovan u karton, cena 50-80 din
-sko se kupuje kao "lekoviti", i još ako se reklamira na Pinku, cena 500-2500 po kutiji... još ako leči neke hemoroide, zatvore i smrdljive papke, cena može biti i veća :)))

-još ako se spravlja po "istočnjačkom kineskom tadicionalno lekovitom" receptu, i ako je tretiran kolidnim srebrom - pa, onda je i nekoliko magnituda veća cena ;)

Ja i dalje ne vidim gde je tu poskupljenje za jednu nulu....

Inace, zamisli, instalacija i reparacija Windows-a isto kostaju jednu nulu ako ukrades Windows i sam ga instaliras.

Isto vazi i za Unix/Linux.

Ali, ako ti ga instalira Windows Administrator to onda kosta, cak i ako on ukrade Windows.

Ako Administrator vidi da je korisnik neuk za racunare, cena odmah ide duplo.

Ako Administrator vidi da je korisnik neuk ali je lovator, onda cena ide cetvorostruko.

A ako Administrator treba da administrira Linux/Unix, onda se cena udesetostrucava.
[ Onaj @ 18.07.2010. 13:25 ] @
Citat:
3way: Da li je neko bio na mojoj stanici?

Ja bio, radi.
[ sasa_vidic @ 18.07.2010. 13:26 ] @
Citat:
3way: Kvantna medicina?
Taj izraz prvi put cujem, nije lose.

Svašta

[ newtesla @ 12.11.2010. 07:39 ] @
Zar ne beše da je inspekcija posetila te Najdanove krugove, pa su našli neke malverzacije?

...elem, evo vam jedna fotka: prolaz između Terazija i Balkanske, datum govori sve:

[ milutin2406 @ 01.11.2011. 20:56 ] @
Ajd malo da obnovimo temu moj teca je bio u tim krugovima (bolelo ga koleno)i kaze da mu je pomoglo a ovi nevernici sta da im kazem neka pogledaju ovu anomaliju zemlje pa neka se zapitaju http://www.youtube.com/watch?v=0NsZJRsmBTE&feature=related
[ Milos911 @ 01.11.2011. 21:22 ] @
Ako se tako igramo, pogledaj ti tu anomaliju zemlje i onda se zapitaj da li je zemlja stvarno okrugla... Mislim, kad se vec dogadjaju takve anomalije. Mozda teca zna?
[ milutin2406 @ 01.11.2011. 21:36 ] @
Ne razumem pitanje ova anomalija gravitacije je stvarna i ima ih nekoliko u svetu.Sto se tice mog tece covek je bio vojno lice ozbiljan covek koji se uverio u to ako ne verujes probaj i sam sta da ti kazem.
[ X Files @ 01.11.2011. 21:44 ] @
@milutin2406
Ne mešajte teme.
http://www.elitemadzone.org/t406523-Gravitaciona-anomalija-Srbiji

[ milutin2406 @ 01.11.2011. 22:02 ] @
Ne mesam teme samo samo sam dao jedan primer jer ti krugovi nisu nesto detaljno ispitivani samo se zna da tu deluje neko pozitivno zracenje koje je pomoglo ljudima.Ja cisto sumnjam da se radi o marketingu jer ko tu dobija kad ta mesta nisu nestoturisticki poznata.A sto se tice te anomalije da kola idu uzbrdo pa i potok pored puta opet morate sami da odete do tog mesta pa se uverite i nemoje odmah da osudjujete nesto ako tu niste bili.Sta vi mislite da je to zaludjivanje naroda?Pa sta imaju od toga?
[ Milos911 @ 01.11.2011. 22:13 ] @
Citat:
milutin2406:i nemoje odmah da osudjujete nesto ako tu niste bili.Sta vi mislite da je to zaludjivanje naroda?Pa sta imaju od toga?
Bio kod konkurencije, i potvrdio da je budalastina.
Citat:
Sta vi mislite da je to zaludjivanje naroda?Pa sta imaju od toga?
Pare? Cirkus? Vunu?
Citat:
milutin2406Sto se tice mog tece covek je bio vojno lice ozbiljan covek koji se uverio u to ako ne verujes probaj i sam sta da ti kazem.
Drago mi je da upooznam kolegu ozbiljnog coveka, ja sam ozbiljan covek - programer :-)
[ Pirossi @ 02.11.2011. 01:50 ] @
Citat:
milutin2406: Ajd malo da obnovimo temu moj teca je bio u tim krugovima (bolelo ga koleno)i kaze da mu je pomoglo a ovi nevernici sta da im kazem neka pogledaju ovu anomaliju zemlje pa neka se zapitaju http://www.youtube.com/watch?v=0NsZJRsmBTE&feature=related

ja bih ipak tečin e-mail.
hoću da mi čovek ispriče o svom kolenu onako iz prve ruke.
[ milutin2406 @ 02.11.2011. 02:21 ] @
Ma zabole mene da se ja raspravljem sa vama ja vam pricam sta je on pricao ne vidim razlog zasto bi uopste lagao? Cak ni on nije sa namerom tu dosao nego je poslovno nesto radio tamo pa je svratio.Da se to placa pa pricajte sta hocete u Srbiji ima 2 takva mesta jedno na sred ulice a drugo kod coveka u dvoriste.