Sto slikovito pokazuje sta je B92 ucinio kao protivuslugu za kredit subvencionisan od strane drzave - sada su postali RTS #2 :-)
[ pitikovski @ 15.06.2009. 19:13 ] @
B92 je preneo Djelicevu izjavu, sta su trebali da urade po tebi ?
Edit: Jos jedna sargarepa na sve duzem stapu.
Zar ova tema nije za svakodnevnicu.
[ vladd @ 15.06.2009. 19:41 ] @
Nikakva sargarepa, vec veoma pragmaticno isterivanje interesa.
Vize ce da ukinu, jerbo dobijaju dva krizna bonusa, readmisiju, vracanje "indijanaca" iz EU(preko 100000, a prica se i o 200k jedinki), i ucestali priliv bogatijih fensera, koji hiljadu godina cekaju putovanje, bez visecasovnog blamiranja u redu.
Ekonomska kriza je ubrzala taj "tocak srece", ali i zabetonirala SSP, na neodredjeno vreme, posto nije u interesu EU da se aktivira.
Poz
[ Beltrammi @ 15.06.2009. 19:47 ] @
hurrray !
[ Ivan Dimkovic @ 15.06.2009. 20:13 ] @
Citat:
pitikovski
B92 je preneo Djelicevu izjavu, sta su trebali da urade po tebi ?
Da obrade celu temu i da napisu sta se zaista desilo danas (nista nisu usvojeni NIKAKVI zakljucci, za pocetak - lepo je sto su Djelica potapsali po ramenu pre sastanka, valjda je to vredelo putnih troskova) - odavno je poznato da ce EU doneti odluku krajem godine u vezi bezviznog putovanja za zemlje clanice zapadnog Balkana - niko danas nije doneo nikakvu odluku da Srbija zadovoljava te uslove (niti da ih ne zadovoljava).
To sto lokalni politicari od svakog sastanaka u EU pokusavaju da naprave nekakav specijalni progres je znak koliko je narod u Srbiji naivan i pada na petparacke price.
Citat:
Edit: Jos jedna sargarepa na sve duzem stapu.
Pa sad, tesko da je sargarepa - EU za "bezvizni rezim" trazi nesto vrlo konkretno, sto isto tako ima cenu (vracanje ilegalaca i izbacivanje starog pasosa koji je izdavan "po babu i stricevima") - u pitanju je dil iz kojeg obe strane nesto dobijaju - samo je pitanje da li je dil povoljan za te obe stane, to je nesto sto svaka strana treba da razmisli (EU ocigledno jeste cim uopste i nudi takvu mogucnost).
Vize ce da ukinu, jerbo dobijaju dva krizna bonusa, readmisiju, vracanje "indijanaca" iz EU(preko 100000, a prica se i o 200k jedinki), i ucestali priliv bogatijih fensera, koji hiljadu godina cekaju putovanje, bez visecasovnog blamiranja u redu.:)
Znam da je bilo i problema jer su se ljudi u Srbiji bunili zbog najava da ce u njihovim mestima biti naseljeni "povratnici", u glavnom, Romi.
[ pitikovski @ 15.06.2009. 20:40 ] @
@Ivan D.
U pravu si, ali svi se utrkuju da prenesu "udarne" vesti, za obradu teme potrebno je malo vise vremena. Ne verujem da nece biti emisija na tu temu.
Kada sam napisao za sargarepu, mislo sam na nase domace "politicare" i na nas.
[ vlada131 @ 15.06.2009. 21:00 ] @
Ako ste se ikada pitali zašto je Boža Đ. dao 10000 izjava do sada tipa 'evo, samo što nam nisu ukinuli', evo šta on kaže u jučerašnjem Press-u:
"Ali da li znate da se građani osećaju obmanuto jer ste upravo na SSP-u i rokovima o bezviznom režimu dobili izbore? Smete li da stanete pred građane?
- Pred građane uvek smem da stanem i znam da su oni glasali za jedan veoma jasan program i da je na nama velika odgovornost da ga ispunimo. I ne tražim nikakvo opravdanje. U potpunosti odgovaram za ono što radim i nikada nisam bežao od odgovornosti. Naprotiv, išao sam ka njoj. Živim za dan kada će se ukinuti vize. Živim za dan kada ćemo dobiti status kandidata i otpočeti pregovore za ulazak u EU. Sve kritike sam istrpeo, a rokovi koje sam davao bili su isključivo pritisak, pre svega na naše evropske kolege, ali i na našu birokratiju koju je trebalo pokrenuti. Najlakše je da sedite i da čekate da neko drugi odradi posao i poberete lovorike onda kada je sve odrađeno i kažete - evo, uspeli smo. Na kraju svega će biti mnogo očeva ovog uspeha, a malo je bilo rudara kada je trebalo da se to pogura i kada je uspeh bio neizvestan. Nisam nikada zazirao od toga da uđem u rudnik i kopam."
:-D
[ Isak666 @ 15.06.2009. 21:05 ] @
Citat:
vlada131: Ako ste se ikada pitali zašto je Boža Đ. dao 10000 izjava do sada tipa 'evo, samo što nam nisu ukinuli', evo šta on kaže u jučerašnjem Press-u:
"Ali da li znate da se građani osećaju obmanuto jer ste upravo na SSP-u i rokovima o bezviznom režimu dobili izbore? Smete li da stanete pred građane?
- Pred građane uvek smem da stanem i znam da su oni glasali za jedan veoma jasan program i da je na nama velika odgovornost da ga ispunimo. I ne tražim nikakvo opravdanje. U potpunosti odgovaram za ono što radim i nikada nisam bežao od odgovornosti. Naprotiv, išao sam ka njoj. Živim za dan kada će se ukinuti vize. Živim za dan kada ćemo dobiti status kandidata i otpočeti pregovore za ulazak u EU. Sve kritike sam istrpeo, a rokovi koje sam davao bili su isključivo pritisak, pre svega na naše evropske kolege, ali i na našu birokratiju koju je trebalo pokrenuti. Najlakše je da sedite i da čekate da neko drugi odradi posao i poberete lovorike onda kada je sve odrađeno i kažete - evo, uspeli smo. Na kraju svega će biti mnogo očeva ovog uspeha, a malo je bilo rudara kada je trebalo da se to pogura i kada je uspeh bio neizvestan. Nisam nikada zazirao od toga da uđem u rudnik i kopam."
:-D
A tako se pokrece birokratija :)))
Neka gutaju ljudi to - kakav narod / takva vlast.
Kakav lik :)))
[ pitikovski @ 15.06.2009. 21:18 ] @
Citat:
a rokovi koje sam davao bili su isključivo pritisak, pre svega na naše evropske kolege, ali i na našu birokratiju koju je trebalo pokrenuti.
E stvarno je Miki Maus.
Ma pustite vi Bozu pajaca, mene brine sto nema @sopocanca
[ Horvat @ 15.06.2009. 22:05 ] @
hahhahahaha, uflickali se u gace sirom evrope od "pritiskanja" boze...oh humanity
@pitikovski,pa ne pominje se benzin ;)
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 15.06.2009. u 23:44 GMT+1]
[ vladd @ 15.06.2009. 22:24 ] @
Citat:
Horvat: hahhahahaha, usfickali se u gace sirom evrope od "pritiskanja" boze...oh humanity
Nizak Boza pa nisko pritiska..a to boli
[ Legionar_ @ 15.06.2009. 23:39 ] @
Prazna prica,ali moze da bude dobra za lozenje ovih nazovi naprednih tzv. proveropski opredeljenih koji misle da ce Srbijom poteci med i mleko cim nam EU ukine vize. :D
Jedino za sta su nasi politicari sposobni je da zamlacuju narod ko i uvek,a cak da Srbija jednom i bude stavljena na tu famoznu belu Šengen listu,ogromna vecina gradjana nema pare da putuje negde,tako da bezvizni rezim u sustini ne znaci ama bas nista.
[ pitikovski @ 15.06.2009. 23:57 ] @
Mozda tebi ne znaci, ali postoje mnogi kojima znaci.
Evo na primer sto bi neko isao u CG na more kada za iste pare moze da ide u Grcku ?
Mozda vecina gradjana nema pare da putuje, ali ovako sa vizama nema ni volju da putuje.
Barem ce jednu prepreku eleminisati.
Razvilo se crno vreme opadanja,
Nabujao šljam i razvrat i poroci,
Podig'o se truli zadah propadanja,
Umrli su svi heroji i proroci.
Razvilo se crno vreme opadanja.
Progledale sve jazbine i kanali,
Na visoko podigli se sutereni,
Svi podmukli, svi prokleti i svi mali
Postali su danas naši suvereni.
Progledale sve jazbine i kanali.
Pokradeni svi hramovi i ćivoti,
Ismejane sve vrline i poštenje,
Poniženi svi grobovi i životi,
Uprljano i opelo i krštenje.
Pokradeni svi hramovi i ćivoti.
Zakovana petvekovna zvona bune,
Pobegao duh jedinstva i bog rata;
Obesismo sve praznike i tribune,
Gojimo se od grehova i od blata.
Zakovana petvekovna zvona bune.
Od pandura stvorili smo velikaše,
Dostojanstva podeliše idioti,
Lopovi nam izrađuju bogataše,
Mračne duše nazvaše se patrioti.
Od pandura stvorili smo velikaše.
Svoju mudrost rastočismo na izbore,
Svoju hrabrost na podvale i obede,
Budućnosti zatrovasmo sve izvore,
A poraze proglasismo za pobede.
Svoju mudrost rastočismo na izbore.
Mesto svetle istorije i grobova,
Vaskrsli smo sve pigmeje i repove;
Od nesrećne braće naše, od robova,
Zatvorismo svoje oči i džepove.
Mesto svetle istorije i grobova
Ostala nam još prašina na hartiji,
K'o jedina uspomena na džinove;
Sad svu slavu pronađosmo u partiji,
Pir poruge dohvatio sve sinove.
Ostala nam još prašina na hartiji.
Pod sramotom živi naše pokolenje,
Ne čuju se ni protesti ni jauci;
Pod sramotom živi naše javno mnenje,
Naraštaji, koji sišu k'o pauci.
Pod sramotom živi naše pokolenje.
Pomrčina pritisnula naše dane,
Ne vidi se jadna naša zemlja huda;
Al' kad požar poduhvati na sve strane,
Kuda ćemo od svetlosti i od suda!
Pomrčina pritisnula naše dane.
Vladislav Petković Dis (1910)
[ pitikovski @ 16.06.2009. 00:32 ] @
Eto, i BBC postao RTS#2 :)
[ oporavak u banji @ 16.06.2009. 01:23 ] @
koliko tesko se dobija madjarska viza?
npr. ocu da sednem u auto i odem za vikend u budimpestu, sta traze od dokumenta i para ?
mora li novi crveni pasos?
i onako je tema mlacenje prazne slame, krecenje, pa da je opelmenimo.
[ stil @ 16.06.2009. 07:58 ] @
@staticInt Covece na cemu si ? :-o :-O :-)
[ jericho1405 @ 16.06.2009. 08:43 ] @
Citat:
Legionar_: tako da bezvizni rezim u sustini ne znaci ama bas nista.
A zasto ne znaci nista?
Je l' treba i dalje da zivimo u kavezu i da se potucamo danima po ambasadama, bankama i opstinama sakupljajuci brdo papira kako bi, eventualno, dobili dozvolu da odemo k'o ljudi na, recimo, odmor u neku drzavu "daleku" svega par stotina kilometara? U cemu je poenta izolacije?
Pored toga, liberalizacija viznog rezima je dokaz, al' i potvrda da smo napredovali kao drzava i da odlucno koracamo naprijed ka EU integracijama. Tj. da ne vazimo vise za "rezervat" i indijance, vec za, relativno, normalnu evropsku drzavu.
[ Horvat @ 16.06.2009. 09:23 ] @
Citat:
oporavak u banji: koliko tesko se dobija madjarska viza?
npr. ocu da sednem u auto i odem za vikend u budimpestu, sta traze od dokumenta i para ?
mora li novi crveni pasos?
nije iz licnog iskustva,ali traze barem pozivno pismo ili rezervaciju u hotelu
ne moze vise "ja bih na vikend turu u madjarsku",tako su mi rekli ljudi,nisam proveravao
eto,bbc preneo sto je bozo cuo u kafani ,dobro je,barem je i tu pod navodnicima zeleno svetlo ;)
[ Ivan Dimkovic @ 16.06.2009. 09:30 ] @
Citat:
Šefovi diplomatije EU u ponedeljak su u Luksemburgu dali političko "zeleno svetlo" za ukidanje viza EU do kraja godine za zemlje zapadnog Balkana koje ispune za to nužne uslove.
Citat:
Holandski ministar inostranih poslova Maksim Ferhagen je novinarima rekao da Hag i dalje smatra da je moguće ukinuti vize EU Srbiji i još nekim zemljama regiona, ali da je i dalje nužno da se obezbedi da optuženi Ratko Mladić i Goran Hadžić budu uhapšeni i izručeni Haškom sudu.
^
Ja ne vidim sta se uopste promenilo od prosle nedelje - ista ekipa koja je bila i ranije protiv je ocigledno i dalje protiv, a EU je najavila veliko nista - "ako zadovoljite uslove, ukidamo vize" svim drzavama u okruzenju.
Kada se nesto zaista desi, onda ce biti vest. Ovako, ovo je vise za "zelje i cestitke" :)
[ NicholasMetropolis @ 16.06.2009. 10:37 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ovako, ovo je vise za "zelje i cestitke" :)
Nisam baš siguran. Evroskepticizam raste na Zapadnom Balkanu. A kada na Zapadnom Balkanu zavlada evroskepticizam, narodu postaje dosadno. Kada narodu na Zapadnom Balkanu postane dosadno... Well, imali smo 90te. EU to zna. Glavni faktor koji je održavao Zapadni Balkan u relativnom miru poslednjih 10 godina je bilo obećanje "Evropske Budućnosti" (šta god to značilo) koja je sada sve dalje i dalje, uglavnom zbog unutrašnjih problema EU. Neka koska mora da se baci zveri koja je postala veoma gladna.
A sami kriterijumi... Njihov broj veoma varira u zavisnosti od količine političke volje u EU. Inače, da se gleda samo ispunjenost objektivnih kriterijuma, diskutabilno bi bilo da li bi Rumunija i Bugarska bile na "belom šengenu", a kamoli u EU. Isto je pitanje da li bi Hrvatska još 1999 dobila "beli šengen" ili bi morala da čeka još koju godinu?
[ Lesli Eldridz @ 16.06.2009. 11:11 ] @
Citat:
NicholasMetropolis: Glavni faktor koji je održavao Zapadni Balkan u relativnom miru poslednjih 10 godina je bilo obećanje "Evropske Budućnosti"...
Ma idi begaj, a ako se ne ispuni to obecanje, ali pod uslovima koje zadaju divljaci, oni ima u znak protesta sami sebi da odseku polni organ, zbog cega ce zla Evropa mnogo da se potrese. Mada evrope... evrocvećke treba da ukinu vize i bez uslova, ali to je drugo, Mislim, kad ih vec daju raznim cecama velickovic i miskovicima i druze se sa njima ne vidim sto i Pera iz Putkovica Ravni ne bi mogao da ih dobije, ili da ih skroz ukinu.
[ Sunjalo @ 16.06.2009. 12:59 ] @
Ovde neki ni sami ne veruju u to sto pisu, ako ukinu u svakjom slucaju nije lose vec samo pozitivnije, ali kao sto neko reche gore "kad ukinu vize onda cemo "slaviti" "
[ Pali zari @ 16.06.2009. 13:47 ] @
ja sad ne mogu da se setim ko je ovde ostavio link ka vesti da je u konzulatima dostavljeno da plavi pasoz vazi do kraja 2010 i da se moze izdavati nasim gradjaniam u inostranstvu, sama ta vest znaci da do kraja 2010 nema viza za nas , mozda sam ja nesto pogresno protumacio ali sve ove izjave koje citam ovih dana na tu viza mi sve vise smrdi da sam dobro shvatio .
[ pitikovski @ 16.06.2009. 14:57 ] @
U Ljermontovoj na salteru za podizanje pasosa pise da plavi vaze do kraja 2009 god.
E sad sta je istina....ovde pise ovako:
Dokle ce vaziti plavi pasos nema nikakve veze sa EU vizama - ako ukinu vize do kraja godine, to ce vrlo verovatno vaziti samo za drzavljane Srbije sa novim pasosem.
Ista prica vazi za USA "visa waiver" program - recimo putnici sa starim belgijskim ili nemackim pasosima bez biometrije ne mogu da udju u USA bez vize, moj kolega je vanredno morao da menja pasos zbog toga.
Inace, u kud i kamo uredjenim zemljama je praksa da dokumenti uvek vaze do njihovog isteka - bez obzira na promenu, i sama promena je na dobrovoljnoj bazi - tako, recimo, u Nemackoj i dalje vaze matori pasosi bez biometrije, jedino sto gradjani sa tim pasosima ne mogu da putuju u USA bez vize - pa kome se ne daju pare za novi pasos, ne mora da ih daje.
No dobro, Srbija je ipak u specijalnom slucaju jer je sam drzavni status promenjen - pa mozda ima opravdanja za prevremeno isticanje pasosa - fakat da malo ljudi uopste i ima taj dokument verovatno doprinosi odluci da se plavi pasos izbaci pre prirodnog isteka.
[ bttp @ 16.06.2009. 16:09 ] @
Ja to za vize ništa ne verujem dok ne vidim - tj dok ih zaista ne ukinu. A još sam veći skeptik jerbo navodno "sve zavisi od nas i ispunjavanja tehničkih uslova". E to mi je gore nego da su rekli da smo ispunili sve uslove nego ovi neće da nam ukinu vize.
Poznato je koliko smo mi "ažurni" u ispunjavanju "tehničkih uslova". Pa oni ni pasoše ljudski ne mogu da zamene već 6 godina, da ne govorimo o novim registarskim tablicama, skandalima sa ličnom kartom (čitačima) i sl. što su teške sitnice u "tehničkom smislu" ali za našu državnu upravu su i takve stvari, pokazalo se, nepremostive prepreke.
Najviše sumnjam u sposobnost naše državne uprave da reši bilo koji "tehnički uslov" za bilo šta, jer na žalost znam s kim imam posla. Tako da lipši magarče do zelene trave, ne verujem ja u taj "beli šengen" ništa. Kao što ne verujem ni u pravnu državu Srbiju.
Rezime - jadni mi ako od sada "sve zavisi samo od nas".
[ Isak666 @ 16.06.2009. 16:10 ] @
Citat:
mtsmondo: "Plavi pasoši" važe i iduće godine
..... Postavljamo temelje nove politike prema dijaspori i zemljama u regionu. Očekujemo da će, kao jedan od prioritetnih akata, u Skupštini da bude usvojen najesen.
Mislim da će da dobije podršku, ne samo političara, već i javnosti i svih relevantnih institucija, naglasio je Srećković.
Pa za pocetak nove politike prema dijaspori moze da natera bagru u Konzulatu u Stutgartu da se jave na telefon.
Ili da potera olos da nauce kako napraviti dnevni raspored cekanja, a ne kao marva da cekicamo.
[ m4rk0 @ 16.06.2009. 16:56 ] @
U srpskoj politici/ekonomiji se u poslednje vreme sve cesce koriste termini "mozda" i "uskoro" :D
[ vladd @ 16.06.2009. 17:21 ] @
U srpskom ZIVOTU je odavno "moz' da bidne al' ne mora da znaci":D
[ bventil @ 16.06.2009. 18:44 ] @
Smesna je bila kampanja neke partije(ne znam tacno koje) za zadnje lokalne izbore:
" Shengenu beli, vozdovac te zeli!!! "
:)
A jedna druga partija im je uzvratila:
"To kad se prevede znaci: Sirimo vidike, kao i cma*ove!"
[ vlada131 @ 20.06.2009. 14:05 ] @
Našim političarima izgleda poras'o apetit:
"Dačić: Ukinuti vize i sa SAD
20. jun 2009. | 12:01 | Izvor: Politika, Tanjug Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić smatra da bi trebalo otpočeti razgovore o ukidanju viza sa SAD i ocenio da američka administracija nema negativan stav o tome.
U intervjuu za list “Politika“, Dačić je najavio i da će se maksimalno ubrzati pregovori i sa Turskom u vezi sa ukidanjem viza za građane Srbije.
Dačić je preneo da je sa američkim ambasadorom Kameronom Manterom, pre nego što je otišao iz Srbije, razgovarao da bi trebalo otpočeti razgovore o ukidanju viza za SAD, koji mu je odgovorio da to nije političko pitanje, već postoji tehnička procedura koju Srbija mora da ispoštuje. "
U intervjuu za list “Politika“, Dačić je najavio i da će se maksimalno ubrzati pregovori i sa Turskom u vezi sa ukidanjem viza za građane Srbije.
hahahaha,turska nece jatu da dozvoli carter letove,a ne da ce bezvizni rezim uvesti :D
hoce sledece nedelje biti izjava
"srpski pasos = svetski pasos
putujte po citavom svetu ,sve sto vam treba je pasos u dzepu i viza kartica"
neko ce jos i poverovati u dacicevu izjavu
[ germanchc @ 20.06.2009. 14:55 ] @
E ,definitivno kada ce kraj ovim popularistickim izjavama bez pokrica.... i nikom nista posle toga , nego kada ste pomenuli menjanje dokumenta, morate da menjate i staru vozacku dozvolu , ova "stara" vazi do 2011 stim da ukoliko zelite da je produzite MORATE da platite i uzmete novu ... inace, ta nova jedino sto je u plavoj boji i pise RS tamo gde je do sada stajalo SCG.
...hoce sledece nedelje biti izjava
"srpski pasos = svetski pasos
putujte po citavom svetu ,sve sto vam treba je pasos u dzepu i viza kartica"
neko ce jos i poverovati u dacicevu izjavu
Zasto da ne, pa svet polako uvidja (citaj: priznaje) da Srbi i nisu tako losi momci...
[ Horvat @ 20.06.2009. 14:58 ] @
na mojoj vozackoj pise da vazi do 2015. takod a me ne zanimaju njihova menjanja dokumenata koja ces promeniti kada promenis ,pa zatim promenis opet dokumenta...
@igor :D
[ Marenović Slaviša @ 20.06.2009. 16:18 ] @
@Dimkovic:
Tamo je stvar slobodnog izbora, hoces li biometrijski ili obican pasos.
Ovde izbor ne postoji, ovde drzava namece svoj izbor i to je, ako se na varam (mozda se i varam)
prva zemlja koja uvodi OBAVEZNE biometrijske LK, pasose, vozacke.....
Sto se ovoga tice:
Citat:
bventil: Smesna je bila kampanja neke partije(ne znam tacno koje) za zadnje lokalne izbore:
" Shengenu beli, vozdovac te zeli!!! "
:)
A jedna druga partija im je uzvratila:
"To kad se prevede znaci: Sirimo vidike, kao i cma*ove!"
Parola je bila i SENGEN BELI SRECU DELI inace, je to bila parola DS-a (demosratske stranke)
I da vas to ne zbunjuje ubuduce, kada politicari na vlasti kazu
"Uskoro cemo biti na beloj sengenskoj listi"
to u prevodu znaci:
"Uskoro ce izbori, glasajte nas opet pa da idete negde u svet (ako imate pare, a to su precutali)"
He, he, dokle vise!?
Pa politicke parole se smisljaju prema publici, a prezivljavaju prema "prirodnoj selekciji". Ne bi ni jedna politicka stranka pricala gluposti, lagala i obecavala kule i gradove kad to kod naroda ne bi prolazilo, ili kad bi nesto drugo bolje prolazilo od navedenog.
Prema teoriji evolucije i selekcije, primjenjene na nase drustvo, politicari i njihove lazi su savrseno prilagodjeni svojoj okolini, sto se i potvrdjuje u praksi.
Kad bi dosao neko i rekao kako nije sve tako ruzicasto i kako nece biti sve tako ruzicasto bez obzira ko pobjedio na izborima, i kako su krv, znoj i suze rjesenje nasih problema, taj ne bi uspio skupiti ni 3 potpisa za kandidaturu.
Prema tome, odgovor na to "dokle vise" ne mogu dati politicari, nego njihovi sljedbenici.
[ Challenger @ 20.06.2009. 19:02 ] @
Ma Dacic lupeta, k'o i obicno... Ja se na njega i njegove izjave vise ni ne obazirem. K'o neka baba je, cim vidi mikrofon i kameru napali se i odmah bi nesto da izjavi.
Btw. Sto se tice famoznih "biometrijskih" dokumenata, od "obicnih" se razlikuju samo po 2 stvari:
1) za "biometrijska" je potrebno 2 (ili 3, ne secam se) otiska prsta vise
2) "biometrijska" kostaju vise
Btw. Sto se tice famoznih "biometrijskih" dokumenata, od "obicnih" se razlikuju samo po 2 stvari:
1) za "biometrijska" je potrebno 2 (ili 3, ne secam se) otiska prsta vise
2) "biometrijska" kostaju vise :D
1: Nije samo par otisaka vise...ima jos nekih fora koje ne znas, a ja ne bih da pisem, nazovite to teorijom zavere.
(Hm, teorija zavere? To nije fikcija, njeno ime je INTERES!)
2 Kosta vise? E ne dam pare!
Hoce moje biometrijske podatke, pa jos i da im platim. Morgen malo.
Drzava je duzna da obezbedi free promenu LK
Meni bolja od ove ne treba.
[ Challenger @ 20.06.2009. 22:13 ] @
^ Koje fore, majke ti? Ajde ulepsaj mi dan, da se malo nasmejem. Ja sam "vadio" nova dokumenta (famozna "biometrijska") jos pre ~ godinu dana pa nisam video nista drugacije od gore-navedenog. Pa da vidim da mi nije nesto promaklo ili sam mozda i ja jedan od zaverenika?
[ Marenović Slaviša @ 20.06.2009. 22:47 ] @
Dobro, prosvetli me:
Otisao si kod fotografa, uradio par fotografija, odneo u SUP..... Jel mozda tako bilo?
Da te nisu mozda snimali oni? Jesu?
Da li je to samo fotoaparat? Snima se kontura lica. Ovo ti je dosta, imas na forumima dovoljno materije da vidis sta sve
ide. I sta je sve uslo u tvoj cip. Veselo, nema sta......
Kazes, uzimao si nova dokumenta... I do kada vaze?
Do koje godine? 2011 mozda?
A onda? Jovo nanovo?
[ Challenger @ 20.06.2009. 23:07 ] @
Vaze do 2013-e. Tacno, bio sam kod fotografa, "uradio" 2 fotke i odneo u SUP. Onda su me i oni tamo fotografisali (da, to je samo fotoaparat (cak neka niza-srednja klasa), ne neka zla masina) pa sam odabrao koju sliku 'ocu na naslovnoj strani a ostale 2 (ili 3, 'bem li ga) su "usle" u famozni "cip" (zajedno s izvodom iz mat. knjige rodjenih i drzavljanstvom). E da, uzeli su mi i 4 otiska, palac & kaziprst x 2 ruke (pre, za "obicna" dokumenta je trebao samo desni kaziprst ili palac i kaziprst, ne secam se).
Pa sta "Jovo nanovo", i ona "obicna" dokumenta su se menjala na svakih x godina, ne kapiram u cemu je razlika?!
[ Marenović Slaviša @ 20.06.2009. 23:17 ] @
Da, menjala su se. U pocetku, kada si klinac na pet, a zatim na deset godina. Koliko su tebi dali? Pet godina vaze?
Klinac si.
[ Challenger @ 20.06.2009. 23:25 ] @
Nije to jedini razlog (starosna dob), al' nema veze - nek' ti bude. Btw. "biometrijske" L.K.-e se izdaju na 5 godina. Nego, koje su to fore, ajde reci, bas me zanima. Posebno ono oko snimanja kontura lica posebnom aparaturom, a slutim da to nije sve, mora da imaju jos nesto...
[Ovu poruku je menjao Challenger dana 21.06.2009. u 02:46 GMT+1]
[ Horvat @ 21.06.2009. 10:20 ] @
^^koliko sam ja cuo [za pasos] ,oni te snimaju,nekih pola minuta [treba da mirujes] ,da bi ti snimili ,bas kako je maren rekao,fizionomiju lica :)
za lk nisam cuo da to rade ;)
[ ventura @ 21.06.2009. 11:34 ] @
Citat:
Challenger: Vaze do 2013-e. Tacno, bio sam kod fotografa, "uradio" 2 fotke i odneo u SUP. Onda su me i oni tamo fotografisali (da, to je samo fotoaparat (cak neka niza-srednja klasa),
Inače to sa fotografijama je urađeno jer su se fotografi bunili da će ostati bez posla ako MUP ukine potrebu za donošenjem fotografija... Tako da sad kažu možete doneti, a nemorate, al u svakom slučaju im te fotografije netrebaju nizašta :)
[ pitikovski @ 21.06.2009. 11:45 ] @
Tako je, u Srbiji imamo i fotografski lobi. Ne znam kako jos uvek nisu doneli uredbu da se ne mozes vencati ako ne iznajmis profi fotografa :)
Ako zelis mozes doneti svoju fotografiju i onda je oni skeniraju ne moras se slikati kod njih. To se nigde ne pominje, ali je tako.
To je dobro za one koji imaju malu decu, koja nece da miruju u kabini.
[ Challenger @ 21.06.2009. 12:06 ] @
^ Moj slucaj. Samo nisam bio nemiran (mada sam klinac, kako rece MAREN) vec su me fotografisali a slike ispale ocaj (fotoaparat bio iskrivljen na stalku, objektiv prljav, sve nekako "zrnasto" ispalo), pa sam im rekao da stave (skeniraju) ove od fotografa. Dobro je da postoji foto lobi, ovi ionako ne znaju da koriste nista kompleksnije od hemijske olovke.
Citat:
Horvat: ^^koliko sam ja cuo [za pasos] ,oni te snimaju,nekih pola minuta [treba da mirujes] ,da bi ti snimili ,bas kako je maren rekao,fizionomiju lica
za lk nisam cuo da to rade
Teska glupost, ja odradio i L.K. i pasos odjednom, nikakvo snimanje ne postoji, jedino je neki lik (bio pre mene) snimao citav postupak, valjda da razuveri neke ortake teoreticare zavere...
[ Horvat @ 21.06.2009. 12:21 ] @
meni su dva drugara koja su nedavno vadili pasos rekli da sedis na stolici,da ti kazu da mirujes jedno pola minute a dotle te kamera "snima"
ako su lagali mene i ja lazem vas
[ Challenger @ 21.06.2009. 12:29 ] @
^ Sedi se na stolici, u "kabini", ali ne traje bas pola minuta vec nesto krace -> 10-20 sekundi. Pitaj drugare zasto je blic "opalio" 2x (ili 3, ne secam se) ako se snima? A inace, i to fotografisanje i skeniranje i kasnije upload na taj njihov server/sistem traje dosta dugo ne zbog neke tajne operacije koja se izvodi u pozadini, vec zbog P IV-i s pocetka veka i neoptimizovanog sw-a, ono je kriticno kako sporo radi. Znaci, smejao sam se, riba cuka podatke, a ono lag od 1-2s...tuga
[ etjen @ 21.06.2009. 12:46 ] @
ljudi bre, najobičnije slikanje i gotovo. Šta toliko pravite nešto od ničega, to stvaro ne razumem. Biometrijske lične karte traju 5 godina.
I dodao bih, da u bankama uglavnom traže za neke operacije i ime oca, koje ne stoji u lk bez čipa, tako da moraš da donosiš još neki ID, a ako imaš lk sa čipom, tu ti stoji i ime oca i oni to lepo pročitaju čitačem i nema dodatne papirologije i smaranja.
Nikad ali NIKAD mi neće biti jasni ljudi koji u svemu vide neku teoriju zavere i koji stalno nešto kriju bez ikakvog razloga...
[ Challenger @ 21.06.2009. 13:16 ] @
^ Ne vredi, trebao sam i ja snimati ceo proces, ili bar traziti od tog lika da mi prebaci snimak.Mada, neki ne bi poverovali ni da vide uzivo, a za snimak bi rekli da je montaza...
[ etjen @ 21.06.2009. 13:19 ] @
@challenger:
^ Ne vredi, trebao sam i ja snimati ceo proces, ili bar traziti od tog lika da mi prebaci snimak.Mada, neki ne bi poverovali ni da vide uzivo, a za snimak bi rekli da je montaza...
^ vala baš
[ vlada131 @ 14.07.2009. 19:01 ] @
Izvor: B92
"Doneta odluka o ukidanju viza!
14. jul 2009. | 11:41 -> 18:53 | Izvor: Beta, Tanjug
Brisel, Beograd -- Kolegijum Evropske komisije jednoglasno je doneo odluku o liberalizaciji viznog režima za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru od 1. januara iduće godine.
Tu informaciju su agenciji Tanjug potvrdili diplomatski izvori u EU. Odluku o ukidanju viza, koju je Kolegijum Evropske komisije doneo na sastanku iza zatvorenih vrata, sutra će na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu zvanično saopštiti potpredsednik Komisije i komesar za pravosuđe Žak Baro i evropski komesar za proširenje Oli Ren.
Predlog Evropske komisije sada ulazi u proceduru u Savet ministara unutrašnjih poslova i pravde EU.
Ministri pravde i unutrašnjih poslova 27 članica EU treba da potvrde predlog o viznoj liberalizaciji, a nije neophodno da njihova odluka bude jednoglasna."
Mož' i bude nešto ovaj put!
[ Horvat @ 14.07.2009. 19:38 ] @
ako sutra bude nesto na bbc,free europe, i slicnim,onda cu verovati
ako se dogodi da je ovo tacna vest - lepe vesti uistinu
edit: pa i da je tacna vest,tek nakon ovoga treba da ministri drzava donesu odluku da li su za ili ne...
p.s. ne pise za koje drzave ce vaziti vizne liberizacije
[ mrle 011 @ 14.07.2009. 19:43 ] @
kanda je ovima na zapadu ponestalo jeftine radne snage.
ovi bugari i rumuni ne znaju ni sraf da zasrafe ...
... poljaci sljakaju na gradjevini, al' sa srafovima im isto lose ide.
[ Ivan Dimkovic @ 14.07.2009. 19:48 ] @
Hehe koja uvrnuta varijanta kiselog grozdja, a Mrle - niko ne zna sraf da zasrafi sem Srbina :-)
Sto se radne snage tice - ove godine jeftina radna snaga ide nazad u rodne krajeve, nema puno posla kazu... mora da je ovo ukidanje viza 100% povezano sa tim potrebama, posto su fizikalci po zapadnoj EU trenutno potrebni ko lanjski sneg :-)
[ vlada131 @ 14.07.2009. 19:54 ] @
Citat:
Horvat: ako sutra bude nesto na bbc,free europe, i slicnim,onda cu verovati
ako se dogodi da je ovo tacna vest - lepe vesti uistinu
edit: pa i da je tacna vest,tek nakon ovoga treba da ministri drzava donesu odluku da li su za ili ne...
p.s. ne pise za koje drzave ce vaziti vizne liberizacije
Jeste da zvuči senzacionalistički, jer ovo je samo preporuka, a odluku donosi Savet Ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa EU 30.novembra, ako se ne varam; a mi moramo do tada da ispunimo sve uslove iz mape puta, a kol'ko se sećam ostala su nam još 4 komada neispunjema. A za koje zemlje će važiti...pa, za celu EU (sa izuzetkom UK i Rep.Irske) + za Norvešku, Švajcarsku i Island koji nisu u EU, ali su u Šengenu.
[ mrle 011 @ 14.07.2009. 19:56 ] @
Citat:
Hehe koja uvrnuta varijanta kiselog grozdja, a Mrle - niko ne zna sraf da zasrafi sem Srbina :-)
pa jel' si ti tamo u dojclandu vid'o nekad nekoga ko je dos'o iz rumunije il' bugarske, a da zna da zasrafi sraf?
[ a1200 @ 14.07.2009. 19:57 ] @
Posle svake dobre vesti... obicno ide jedno veeeliko ALI... ja cekam da cujem to "ali" (mada se "nadam" da ga nece biti...)
[ jericho1405 @ 14.07.2009. 20:15 ] @
Bice ukinute vize za Srbiju, nema tu nista cudno. Srbija ide odlucno naprijed i, obzirom, cega sve ima u okruzenju ona je vrlo dobro organizovana drzava. Niste vi vidjeli Bosnu.. zato uzivajte. ;)
[ Isak666 @ 14.07.2009. 21:20 ] @
Citat:
mrle:
pa jel' si ti tamo u dojclandu vid'o nekad nekoga ko je dos'o iz rumunije il' bugarske, a da zna da zasrafi sraf?[/
Najbolje im ide zavrtanje socijalne pomoci, tu su majstori.
A ni nasi ne zaostaju puno.
Citat:
a kol'ko se sećam ostala su nam još 4 komada neispunjema.
Koji su jos ostali uslovi, osim djenerala?
[ vlada131 @ 14.07.2009. 22:02 ] @
Citat:
Koji su jos ostali uslovi, osim djenerala?
El General nije uslov...bar ne zvanično
Valjda je ostalo da se obezbedi (osavremeni, ili šta već) granica sa Kosovom, poboljša saradnja sa EULEX-om, donesu neke strategije (o borbi protiv terorizma, pranju novca itd.), opreme biometrijskim čitačima svi granični prelazi koji ih još uvek nemaju, i pojača borba protiv korupcije - valjda i da se izvrši anti-korupciona obuka naših graničara..to je ono što se sećam, čitao sam u novinama pre dan-dva. Možda će sutra na konferenciji za štampu EK da kažu tačno šta je još preostalo.
[ Stefano @ 14.07.2009. 22:06 ] @
Imam jedno pitanje, da li se neko seca kada su nam tacno uvedene vize, da li odmah 1991 godine kad je poceo rat ili 1992 godine kada su uvedene sankcije i ono sto me zanima je koje su nam drzave prve uvele vize 90-tih? Nigde taj podatak ne mogu da nadjem, shengen vizu sam prvi put uzeo 2006-te godine posto sam do tada imao ITA boravisnu vizu pa sam po EU putovao bez vize...
Pretpostavljam da neko ima odgovor na ovo moje pitanje.
[ žutokljunac @ 14.07.2009. 22:06 ] @
Još da mi daju 1000€ od akcija. Baš me briga za vizama. Ja ionako volem Adu.
[ Isak666 @ 14.07.2009. 22:21 ] @
Citat:
vlada131: El General nije uslov...bar ne zvanično :)
Valjda je ostalo da se obezbedi (osavremeni, ili šta već) granica sa Kosovom, poboljša saradnja sa EULEX-om, donesu neke strategije (o borbi protiv terorizma, pranju novca itd.), opreme biometrijskim čitačima svi granični prelazi koji ih još uvek nemaju, i pojača borba protiv korupcije - valjda i da se izvrši anti-korupciona obuka naših graničara..to je ono što se sećam, čitao sam u novinama pre dan-dva. Možda će sutra na konferenciji za štampu EK da kažu tačno šta je još preostalo.
Ufffff.... Nije malo.
Ne znam sta je gore - da li to sto nece to sve odraditi ni za 5 godina ili to sto ce to sve i stvarno da odrade, ali sve pro forme, da bi se kazalo da je uradjeno (to mislil vise na donosenje strategija i upgrade ljudstva).
[ commissar @ 14.07.2009. 22:38 ] @
Jeste li citali pricu o decaku koji je vikao "Vuk!"?
;)
[ Ivan Dimkovic @ 14.07.2009. 22:54 ] @
Citat:
El General nije uslov...bar ne zvanično :)
Svasta, El General vec ima pripremljenu vizu za duzi boravak - njemu je odobreno da putuje u EU odavno, samo treba da ga navataju ;-)
Vize ce ocigledno biti ukinute nekolicini zemalja koje su ostale - jer su sve potpisale da ce da prihvataju nazad ilegalce, sve ce morati da zastite granice po propisu a i vec neko vreme (za balkanske pojmove) nema ratova i opasnosti od neke nove humanitarne katastrofe... Jedino mesto gde mozda postoji mogucnost za tako nesto je izuzeto iz plana.
Ocigledno i Srbija moze da ispuni uslove ako Makedonija i CG mogu. Pitanje je samo da li imaju zelje i bar nesto malo pametnih ljudi na vlasti da to sprovedu.
[ trfgyuiktgufvh @ 15.07.2009. 00:49 ] @
Sta mi konkretno dobijamo ukidanjem viza, mozemo da putujemo, kao turisti, sta jos? Mozemo li se preseliti tamo? Sta npr studenti dobijaju time?
Ozbiljno pitam, ne znam.
[ s3tx @ 15.07.2009. 01:40 ] @
to i mene interesuje...cuo sam da ukidanjem viza mozemo da se zadrzimo u nekoj zemlji do 90dana. Mada ne znam koliko je to tacno i od koga sam cuo...
ako je neko upucen,nek nam objasni...
[ bttp @ 15.07.2009. 04:22 ] @
Pa uglavnom ti je turistička viza na tri meseca (90 dana). Tako ti je i kod nas, stranci koji dolaze moraju da se prijave u policijskoj stanici na opštini gde im je mesto boravišta, i nakon 90 dana moraju da traže produženje boravka, što košta, ili da napuste zemlju. Takođe važi i pravilo da formalno ne možeš da izađeš i uđeš u zemlju te da na taj način produžiš svoj boravak za još 90 dana, već da nakon napuštanja zemlje moraš da izbivaš najmanje isto onoliko koliko si boravio, da bi mogao ponovo da legalno boraviš.
Znači ako si bio negde mesec dana, mora da prođe mesec dana nakon napuštanja zemlje da bi mogao ponovo da se vratiš - osim ako nemaš boravišnu vizu koja, kao što rekoh, košta. E sad, ako je tako kod nas, ne vidim zašto bi kod njih (drugih) bilo drugačije.
Kod nas se boravišna viza inače debelo plaća, a takođe se plaća i svaki izlazak/ulazak iz/u zemlju za to vreme. Znači kada podnosiš zahtev za boravišnu vizu na godinu dana, moraš da platiš i pretpostavljene izlaske i vraćanja u zemlju. Imaš jedan, dva, četiri izlaska i ne znam da li ima više (ili neograničeno), ali se sve plaća. Znači recimo četiri izlaska iz zemlje u toku godinu dana koštaju reda veličine €50-60 možda i više, dok sve to zajedno sa odobrenom boravišnom vizom košta oko €200-€250 za godinu dana u zavisnosti od toga koliko puta planiraš da napuštaš i da se vraćaš u zemlju, uopšte nije jeftino (barem za nas). A tek da znate kako jadno izgleda ta naša boravišna viza, onako neka bedna nalepnica sa podacima upisanim hemijskom olovkom švrakopisom dežurnog službenika policije.
A što se tiče ukidanja viza - ne verujem dok ne vidim. Sve ove priče do tog trenutka po meni spadaju u rubriku - Zabava.
[Ovu poruku je menjao bttp dana 15.07.2009. u 05:33 GMT+1]
[ bobiska @ 15.07.2009. 08:37 ] @
Citat:
bttp:
Znači ako si bio negde mesec dana, mora da prođe mesec dana nakon napuštanja zemlje da bi mogao ponovo da se vratiš ... [Ovu poruku je menjao bttp dana 15.07.2009. u 05:33 GMT+1]
Jes` ti siguran u ovo?
Dugo sam zbog posla radio po granicama i to između ostalog sa kamiondžijama, koji su vozili po Rusiji sa običnim vizama (priv. autoprevoznici). Vožnja po Rusiji 15-20 dana, nazad u Srbiju na istovar i eto ih opet kod Ruja za 6-7 dana.
[ vlada131 @ 15.07.2009. 10:14 ] @
Citat:
Stefano: Imam jedno pitanje, da li se neko seca kada su nam tacno uvedene vize, da li odmah 1991 godine kad je poceo rat ili 1992 godine kada su uvedene sankcije i ono sto me zanima je koje su nam drzave prve uvele vize 90-tih? Nigde taj podatak ne mogu da nadjem, shengen vizu sam prvi put uzeo 2006-te godine posto sam do tada imao ITA boravisnu vizu pa sam po EU putovao bez vize...
Pretpostavljam da neko ima odgovor na ovo moje pitanje.
Koliko znam, prve nam je vize uvela Vel.Britanija '91 god, a najveći deo ostalih zemalja EU (današnje zemlje šengenskog prostora) su nam u paketu uvele negde juna '92. Mislim da nam je Italija zadnja uvela vize nekoliko godina kasnije.
[ s3tx @ 15.07.2009. 10:25 ] @
aha, ok, ali recimo ako zelis da dobijes boravisnu vizu i ostanes na duze, jel je problem izvaditi je, ukoliko sve uredno platis?
[ Horvat @ 15.07.2009. 11:10 ] @
Citat:
Očekuje se da evropski komesari Žak Baro i Oli Ren u Briselu u sredu saopšte odluku Evropske komisije da Savetu ministara EU predloži da se od 1. januara 2010. ukine vizni režim za Srbiju. izvor
kljucna rec ocekuje...
a jos uvek nigde ni na bbc,ni free europe nema danasnja vest,da li je odobren bezvizni rezim...
ali naravno na domacim novinarskim kucama je vec odobreno ;)
Citat:
B92 Info Vesti Politika
EK preporučila ukidanje viza
15. jul 2009. | 00:15 -> 11:52 | Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Beograd, Brisel -- Evropska komisija usvojila je preporuke da Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji od početka naredne godine budu ukinute vize za putovanja u zemlje EU.
To su novinarima u Briselu saopštili potpredsednik Evrospke komisije i komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Žak Baro i komesar Unije za proširenje Oli Ren. "Ovo je istorijski trenutak u našim odnosima sa državama Zapadnog Balkana", poručio je Baro.
Formalni predlog upućen je na konsultacije Evropskom parlamentu i Savetu ministara EU, koji bi krajem novembra ili početkom decembra trebalo da donese konačnu odluku i predloži da Srbija bude stavljena na belu šengen listu od 1. januara 2010. godine.
Posle punih 17 godina, građanima Srbije od 1. januara iduće godine, za putovanje zemljama EU neće biti potrebne vize.
Srpske vlasti će do konačne odluke o ukidanju viza morati da ispune i dodatne uslove koji se navode u predlogu ukidanja viznog režima.
Delegacija stručnjaka Evropske komisije bi u Beograd trebalo da dođe u oktobru, kako bi proverila ispunjenje dodatnih uslova, koji se tiču dobre kontrola granica, bezbednosti dokumenata najverovatnije centralizacije izdavanja dokumenata za građane Kosova i Metohije.
Ukidanje viza, ako d o njega dođe, neće važiti za lica sa Kosova, čak i ako imaju nove srpske biometrijske pasoše.
Evropska komisija ovakvu odluku obrazlaže činjenicom da srpski MUP i druge vlasti nemaju pristupa kosovskoj teritoriji da bi proverili podatke podnosilaca zahteva za nove srpske pasoše.
Kao ključni razlog navodi se sprečavanje ilegalne imigracije s Kosova, ali i opasnosti od širenja mreža organizovanog kriminala.
Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u Skoplju u utorak da je Srbija "spremna za vizne olakšice".
a cak i da je istina,ceka se novembar-decembar da se glasa ...
edit:obrisani "tekstovi iz slika"
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 15.07.2009. u 12:27 GMT+1]
[ cozmo_im @ 15.07.2009. 11:43 ] @
Bice to odobreno.
Ortak je vadio vizu za Hungaroring (gl. i odg. top speed-a) i sad su mu dali vizu na dobar dan i rekli da mu sledece godine nece trebati, definitivno je odluceno.
[ vladd @ 15.07.2009. 11:51 ] @
Danas i zvanicno, odluceno, u 11h. Ostale formalnosti, kao sto je glasanje, i neka sitna uskladjivanja ce biti sigurno obavljena.
Od prvog Januara, bezvizni rezim za gradjane Makedonije, Crne Gore i Srbije.
Ne pokrece se masinerija tolike EU birokratije, a da ishod nije izvestan.
Poz
[ DaliborP @ 15.07.2009. 12:01 ] @
I, ko ce gde odmah po ukidanju da odputuje, da cujemo? Spanija? Francuska? Svedska?
[ Horvat @ 15.07.2009. 12:16 ] @
Citat:
Preporuka EK za ukidanje viza
Evropska Komisija je preporučila da građanima Srbije, Makedonije i Crne Gore bude dozvoljeno da u najveći broj zemalja Evropske unije uskoro putuju bez viza.
"Ovo je istorijski trenutak u našim odnosima sa zemljama Zapadnog Balkana" - izjavio je evropski komesar Žak Baro.
Ukoliko budu potvrđene od strane svih 27 zemalja-članica Evropske unije, kao i u Evropskom parlamentu, ove promene stupiće na snagu 1. januara 2010. godine.
To bi značilo da bi putnici iz ovih zemalja mogli slobodno da posećuju zemlje-članice šengenske zone.
Šengenska zona obuhvata 25 evropskih zemalja - članice Evropske unije izuzev Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Rumunije, Kipra i Letonije, ali i Norvešku, Island i Švajcarsku.
Evropska komisija nije usvojila sličnu preporuku za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, kao ni za Kosovo.
Ako Savet ministara EU prihvati preporuku o ukidanju viza, s pasošima Srbije vize će u Evropi biti potrebne samo za Veliku Britaniju, Irsku, Albaniju i Tursku.
"Šengenski prostor" ima više od 400 miliona stanovnika i zahvata površinu od oko 4,3 miliona kvadratnih kilometara.
"Bela šengenska lista" omogućiće da se bez vize putuje i u Švajcarsku, Island i Norvešku.
Te zemlje nisu članice EU, ali su prihvatile i sprovode šengenska pravila o ukidanju granica.
Sa pasošima Srbije neće biti potrebne vize ni za putovanja u Bugarsku, Rumuniju i Kipar.
Vize neće biti potrebne ni za Lihtenštajn, koji se, iako nije članica EU, izjasnio za priključenje šengenskom prostoru, ali još nije ispunio sve potrebne uslove.
sta ovo plavim obelezeno znaci? da mora biti jednoglasno ili vecinski?
[ Stefano @ 15.07.2009. 12:17 ] @
Citat:
vlada131: Koliko znam, prve nam je vize uvela Vel.Britanija '91 god, a najveći deo ostalih zemalja EU (današnje zemlje šengenskog prostora) su nam u paketu uvele negde juna '92. Mislim da nam je Italija zadnja uvela vize nekoliko godina kasnije.
Hvala na odgovoru... pa pretpostavljao sam da je u pitanju bila 1992 godina, ali podatak nigde nisam mogao da nadjem. Mogu samo da zamislim kakav je to shock bio za pogotovu mlade generacije... do juce si mogao bez vize da ides gde hoces, a "sada" drndanje sa ambasadama.
[ DrJekyll @ 15.07.2009. 12:19 ] @
Super, sad mozemo da putujemo gde i kako hocemo, treba samo skupiti novac za to, ali dobro to je manji problem, problem su bile vize zar ne? :)
[ mmix @ 15.07.2009. 12:23 ] @
Evo ja sad da trazim leba preko pogace za koju se ni kvasac nije podigao jos
ja mnogo vise imam potrebu za putovanjem u UK zbog posla, nego u ostatak EU. Posto beli sengen ne pokriva UK zna li se po iskustvima ostalih zemalja koje su ranije pristupale belom sengenu da li je mozda UK sklona ukidanju viza za svoju teritoriju u tom kontekstu i ima li neke price o tome u vezi nas novodolazecih?
[ Slobodan Miskovic @ 15.07.2009. 12:38 ] @
Mislim da ce i UK u dogledno vreme, sledece godine ukinuti vize. Mada za UK nikada nije bilo problema sto se tice samog procesa dobijanja. Ako cesto putujes uzmes na 2 godine i gotovo. Jeste skupo ali je bar multi i na dug rok...
[ vlada131 @ 15.07.2009. 12:43 ] @
Citat:
mmix: Evo ja sad da trazim leba preko pogace za koju se ni kvasac nije podigao jos :)
ja mnogo vise imam potrebu za putovanjem u UK zbog posla, nego u ostatak EU. Posto beli sengen ne pokriva UK zna li se po iskustvima ostalih zemalja koje su ranije pristupale belom sengenu da li je mozda UK sklona ukidanju viza za svoju teritoriju u tom kontekstu i ima li neke price o tome u vezi nas novodolazecih?
Mr. Hague: To ask the Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs what his Department's policy is on proposals for the liberalisation of the EU visa regime for Serbian citizens; when he expects a decision to be taken on these proposals; and if he will make a statement. [240841]
David Miliband: The UK does not participate in the EU common Schengen acquis or in decisions to liberalise the Schengen visa regime, including in respect of Serbia.
Serbia's progress towards liberalisation of the Schengen visa regime for Serbian citizens will be determined by the fulfilment of all criteria specified in the EU Visa Liberalisation Roadmap which the government of Serbia agreed with the EU in June 2008. The EU intends to report annually on the progress made by Serbia against the Visa Liberalisation Roadmap.
Serbian nationals have been subject to a UK visa regime since 1991. The UK Border Agency undertook a comprehensive review of the UK's visa regimes, the Visa Waiver Test, in 2007. The results of this review, in the context of Serbia, mean the Government have no plans at present to lift the visa requirements for Serbian citizens.
Ovo je negde od januara ove godine...čini mi se da je dotični Miliband pre nekog vremena rekao da će se UK rukovoditi pri eventualnoj odluci oko ukidanja viza Srbiji time koliko je Srbija ispunila kriterijume iz mape puta koju je dobila za ukidanje viza za Šengen. A što se tiče drugih zemalja koje su na belom šengenu, mislim da nema pravila; našao sam podatak da je UK Rumuniji ukinula vize tek pred njen ulazak u EU, znači negde krajem 2006 god, iako je ova stavljena na 'belu listu' još 2002 god.
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 12:48 ] @
Zar UK ne daje vize na vise godina (bar ja imam jednu) - tako da oni nisu bas kritican problem ;-)
Inace njihova imigraciona politika je POTPUNO razlicita od sengenske. Tacno je da ce se oni sigurno rukovoditi iskustvom sengenskih zemalja ali oni imaju neke svoje kriterijume i svoju odvojenu politiku i jako cesto imaju suprotne stavove od stavova sengenskih zemalja.
Tako da cenim da ce to imati veze samo sa nasom diplomatijom, tj. sposobnoscu iste da se dogovore sa Englezima kada ostatak EU bude ukinuo turisticke vize Srbiji.
[ cozmo_im @ 15.07.2009. 12:48 ] @
Citat:
Horvat: sta ovo plavim obelezeno znaci? da mora biti jednoglasno ili vecinski?
Jednoglasno. Ali kad je Bajden to naredio, ima da glasaju svi, pa cak i poslanici na bolovanju:)))
Sve je reseno kad je Bajden bio u poseti.
Jer situacija je klimava, i mora nesto da se uradi zarad stabilnosti.
A onda se Kosovo zaboravi...
Ameri su carevi, masinerija im radi u svom interesu, dakle njima je u interesu da mi dobijemo ukidanje viza i pristupnicu za clanstvo, a oni Kosovo. Lukavi su, mi nismo i to je to:))))
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 12:58 ] @
Citat:
Jednoglasno. Ali kad je Bajden to naredio, ima da glasaju svi, pa cak i poslanici na bolovanju:)))
Sve je reseno kad je Bajden bio u poseti
Sta je Bajden naredio? EU zemljama da omoguce bezvizni turisticki rezim Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji?
Zanimljivo :-) Kako li im pre nekoliko godina Amerikanci nisu "naredili" da jednoglasno posalju svoje trupe u napad na Irak ako je EU tako poslusna? Koliko mi je poznato, Irak je Americi daleko bio bitniji kao sigurnosno pitanje nego turisticka putovanja gradjana Balkana, pa opet - nije im nesto islo to naredjivanje a nije da nisu pokusavali.
Nesto mi tu ne stima, pogotovu kada se uzme u obzir da je zemljama Zapadnog Balkana pruzena mapa puta jos davno pre nego sto je Bajden postao neko i nesto u administraciji SAD.
A, takodje, koliko znam - Srbija je i dalje blokirana po pitanju pristupa EU i to od strane jedne zemlje... Mozda Bajden nije to dobro naredio Holandjanima, treba jos malo da ih zastrasi... :)
[ Horvat @ 15.07.2009. 13:01 ] @
kakve veze sad bajden ima ?? [ili si to u ironiji rekao]
bas ce jedan bajden da vrti oko malog prsta holandiju ili spaniju ili citavu eu...
i to sve... zbog kosova
k'o da je zlatna stena to kosovo...
[ mmix @ 15.07.2009. 14:33 ] @
Citat:
Zar UK ne daje vize na vise godina (bar ja imam jednu) - tako da oni nisu bas kritican problem ;-)
Ako cesto putujes uzmes na 2 godine i gotovo. Jeste skupo ali je bar multi i na dug rok...
Ma imam ja dvogodisnju, dobra je do proleca i izvadicu novu ako treba, vise mi je bilo iz nekih drugih razloga. Hteo bi na prolece da povedem zenu i dete u razgledanje londona, a za njih mi ne vredi te pare za dvogodisnju vizu (za klinca ni ne moze dve godine kad mu pasos vazi dve ukupno ) a i treba da prolaze proceduru, itd. Idealno bi bilo da nema viza, potrpamo se u lowcost u budimpesti i pravac produzeni vikend u londonu, samo sta ustedimo na krpicama u primarku bice dovoljno da pokrije trosak puta
[ cozmo_im @ 15.07.2009. 14:39 ] @
Citat:
Horvat: kakve veze sad bajden ima ?? [ili si to u ironiji rekao]
bas ce jedan bajden da vrti oko malog prsta holandiju ili spaniju ili citavu eu...
Takav je dogovor. Bajden je pritisnuo EU za vize, a mi se odvajamo od Kosova... Svima odgovara, pa i nama. Iz bezviznog rezima je izuzeto Kosovo. Jel vam to nesto govori?
Odnosno cilj je kupiti Srbiju zbog Kosova. Inace bi imali pad vlade i zaostravanje oko Kosova. Ameri to nece, dosli su do Kosova vojnim putem i zele da ga osamostale a stap i sargarepa je upravo to sto rade.
Za 2 godine necemo ni misliti o Kosovu vec ce biti "Srbiji prihvacena kandidatura za EU, bez Kosova". A mi kao i dalje ne priznajemo Kosovo... ehehehe...
Carevi su ameri... debeli carevi.
Nama sargarepica, njima Kosovo. Jednostavno. EU odgovara, nece ni oni da se smaraju. Holandezi su tu kao fora, pa mora da ima neki uslov, ne moze to tako.
Politika.
[ kuzmam @ 15.07.2009. 14:44 ] @
Citat:
mmix: samo sta ustedimo na krpicama u primarku bice dovoljno da pokrije trosak puta :)
gde si nasao primark majke ti, kod kineza je bolji kvalitet.
jednom sam kupio kisobran tamo, posle prvog pljuska se raspao.
[ mmix @ 15.07.2009. 14:55 ] @
ode u off, al da ti odgovorim, sad sedim u lanenoj kosulji koju sam tamo kupio prosle godine za 7GBP (800 i nesto din) i koja ja prosla par desetina pranja bez da je izgubila i tracak boje. Kao i sve ostalo, pazis sta kupujes. A za kineze, pa sta mislis gde se sije i sve ostalo, ove lanene kosulje od 5000din sto se valjaju po mega centrima u beogradu? Verovatno ih sije isti lik, samo u zavrsnici razne trake siju razne "brandove" Kosulja bukvalno izgleda i ima identican kroj kao jedna "high-end" marka u beogradu (da ne imenujem).
[ milanche @ 15.07.2009. 15:04 ] @
Citat:
cozmo_im: Jednoglasno. Ali kad je Bajden to naredio, ima da glasaju svi, pa cak i poslanici na bolovanju:)))
Sve je reseno kad je Bajden bio u poseti.
Jer situacija je klimava, i mora nesto da se uradi zarad stabilnosti.
A onda se Kosovo zaboravi...
Ameri su carevi, masinerija im radi u svom interesu, dakle njima je u interesu da mi dobijemo ukidanje viza i pristupnicu za clanstvo, a oni Kosovo. Lukavi su, mi nismo i to je to:))))
Daleko najveci signal za ceo zapad da neku sargarepu mora da pruzi je ruska kupovina NIS-a,
tj. pretnja masovnijeg ruskog privrednog ulaska u region.
Svako dalje odrzavanje izolovanosti naroda u Srbiji i izostanak konkretnijeg priznavanja da pripadamo
Evropi bi bila teska greska sa stanovista interesa Zapada.
Sve sto sledi je prosta aritmetika iz zbirke zadataka Josipa Broza. Kamo lepe srece da su se ovi
majmuni na vlasti u Srbiji setili ranije te proste formule ('ako neces da ja <....>, onda ces morati
da <....>).
[ Slobodan Miskovic @ 15.07.2009. 15:07 ] @
Potpisujem ovo sto je MMIX napisao. Prosle godine pred bozic bio u UK i bas lepo pazario u Primarku, dosta dobar odnos cene i onoga sto dobijes za te pare :)
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 15:54 ] @
Citat:
cozmo_im
Takav je dogovor. Bajden je pritisnuo EU za vize, a mi se odvajamo od Kosova... Svima odgovara, pa i nama. Iz bezviznog rezima je izuzeto Kosovo. Jel vam to nesto govori?
Mislim da to nista ne govori - Kosovo je de-facto van bilo kakve kontrole Srbije (policijske, granicne, ...) pa je sasvim za ocekivati da nema isti tretman za vize kao i Srbija, bas kao i turski deo Kipra (a Kipar je cak deo EU) - to nema nikakve veze sa Srbijom i njenim stavom o Kosovu, koliko sa nemogucnoscu implementacije istih mera koje su neophodne za ukidanje viza. Takodje, EU drzave nisu jedinstvene po pitanju Kosova, i o tome ne postoji zajednicki stav EU.
Ako malo bolje pogledate - ima slicnih situacija kao sa Kosovom - Kipar, clanica EU ima deo pod okupacijom turske vojske i tom delu trebaju vize. Isto kao i Kosovo, ne postoji jedinstven stav niti mogucnost da se to sada resi i zato postoje posebne mere.
Da li je stvarno moguce da ljudi misle da je Bajden dosao i naredio EU da oslobode Srbiju viznog rezima? Pa to je stvarno malo teze za progutati - posto u poslednje vreme USA nije bas imala takav uticaj na EU (pomenuh Irak, nisu ih bas puno slusali) - a onaj drugi deo "da se Srbija odvaja od Kosova", ostavimo po strani realnost situacije ali to da se srpski politicari "odvoje" od Kosova, o tome moze samo da se sanja. Kosovo je san za svakog politicara - neresivi problem koji uvek moze da se koristi kao marketing.
Sa druge strane - postoji MNOGO BITNIJA stvar za Srbiju, a to je odmrzavanje sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU, i to daleko vise utice na smanjenje nekog ruskog uticaja nego nekakvi turisticki i poslovni boravci bogatijih gradjana Srbije u EU... pa opet, to se jos nije desilo, i nema bas puno izgleda da se desi sudeci po stavu Holandije i ponasanju njenih zvanicnika (otkazivanje posete) - izgleda da slabo Bajdenu ide to naredjivanje.
[ cozmo_im @ 15.07.2009. 16:15 ] @
Pa recimo da sam u nekoj stranci blizak odredjenom vrhu pa znam o cemu su razgovarali.
Sad, vama to zvuci kao igre za decu, ali tako je...
SSP ce biti odmrznut kad popustimo jos malo oko Kosova.
Kako ne kapirate sta se desilo?
Pa najvaznija stvar je to sto je KOSOVO i gradjani srpske nacionalnosti sa Kosova su izuzeti iz vizne liberalizacije. Korak ka totalnom "gusenju" nase politike (bilo kakve) prema pokusaju da zadrzimo Kosovo. Upravo je to bio cilj Bajdena. Nije on bukvalno naredio EU "E to i to", vec se duze vreme o tome pregovara, a sve je uvijeno ko lepa bombonica za nas.
Nesto vam je promaklo da su odmah posle ove odluke uveli carinu dole (Euleks). Dakle sve ide polako i de fakto mi ama bas nista necemo moci da uradimo po pitanju Kosova.
Srbi ce morati uzeti njihov pasos uskoro - zivi bili pa videli:)
A kad na red dodje SSP, eto opet trgovine, Kosovo izuzeto, blokirace nas (satro Mladic i Hadzic) dok ne popustimo i potpuno se ne odreknemo bilo kakvih ingerencija na Kosovu.
Naravno, javno nece traziti bilo sta (priznanje) za pristupanje EU, a ovakvim igrama ce to biti na dnevnom redu.
Kako sad nema primene nikakve sile, ide se putem stapa i kanapa. Vama vize - ali niht za srbe s Kosova, oni moraju da igraju po Kosovskim pravilima. Dakle, postace drzavljani Kosova svejedno. Zatim SSP - Evo vama i pristupnica, ali zaboravite na srbe s Kosova i Kosovo se izuzima iz svih tokova, nego ce oni posebno sa svojim vlastima.
Sto znaci, za oko 2 godine fakticki cemo priznati Kosovo. I to je cilj ovakve politike. Nema tu mudrovanja.
Sta mislite, Toma se odvojio od radikala zbog politickog marketinga? Jok, nego je finansiran odakle se finansiraju stranke na vlasti - malo ce zapusiti usta oko Kosova. Da li je neko cuo od njega skoro neku retoriku? Ne, samo ekonomski i socijalni problemi.
Inace, radio sam sa stravicno dobrim analiticarima i s njima sam u kontaktu i sve se lepo odvija u smeru Kosovo baj baj, Srbijo da cutis. Na lep nacin naravno.
[ a1200 @ 15.07.2009. 16:25 ] @
@cozmo_im
Ne vredi, sad ce Dimke da padne u vatru, i da ti objasni da USA u stvari nema zasto tako nesto da radi - jer jel'te oni ni ne stoje iza celog projekta "kosovo republjik"... al' koga to zanima...
Tiha voda breg roni
[ Fedya @ 15.07.2009. 16:30 ] @
Citat:
cozmo_im: Pa recimo da sam u nekoj stranci blizak odredjenom vrhu pa znam o cemu su razgovarali.
Odoh u off i rizikujem da mi post bude obrisan ali zvucis kao da si u DSS-u i blizak Kostunici... :P
[ vladd @ 15.07.2009. 16:32 ] @
Pa ako si blizak vrhu neke stranke, sto ti ne objasne da nista nije jednostavno i jednoznacno.
I da je to odlicna podloga za "navodjenja voda" na kojecije vodenice.
EU ima prava da zateze i petlja oko Kosova, ali onako, fakultativno, posto im sustinski ne znaci nista.
Da oni zele Kosovo kao zaista nezavisnu zemlju, i da su sigurni u to sto pricaju, ulozili bi jedno stotinak milijardi, podigli standard bar na nivo Irske, a onda bi se moglo razgovarati sa gradjanima sta zele ili ne. Ili da se organizuje neka medjunarodna konferencija i poresavaju vruce tacke na planeti ili bar u Evropi.
Situacija bi znacajno bila drugacija, u krajnjoj liniji, vazno je da gradjani Kosova zive dobro..i normalno.
Sa trece strane, izgleda da se "nasi" politicari nisu puno pitali,, i nesto se ne hvalisu, po obicaju, posto bi tesko bilo objasniti njihove uticaje na status CG i Makedonije.
E tu su "tvoji" politicari iz vrha(kojegod stranke) zacutali, posto sledi ono sto se ne govori
Ostala je da "visi" Zetra, iliti "zelena transverzala", Turska, Kosovski teren, Albanija(koju pokusavaju da otrgnu) i BiH.
Nije zvucno najavljeno, odbijen je komentar EU za Tursku...
Prosto receno nije tema ali je neka namera.
Tako da ne bih previse davao znacaj "nama"...i "nasim problemima", oni su samo nama najveci.
Poz
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 16:33 ] @
Citat:
cozmo_im
Pa recimo da sam u nekoj stranci blizak odredjenom vrhu pa znam o cemu su razgovarali.
Sad, vama to zvuci kao igre za decu, ali tako je...
Dobro, OK - Bajden dosao, napravio deal (sto je inace malo verovatno, posto se na ukidanju viza radi daleko pre Bajdena i ne samo za Srbiju vec za sve zemlje u okruzenju, i bilo je potpuno izvesno da ce do toga da dodje krajem ove godine - za zemlje koje ispune uslove) i naredio EU drzavama da odblokiraju sporazum sa Srbijom i oslobode je viza :-)
Sa druge strane, USA nije uspela iste te zemlje da natera da joj pomognu u daleko bitnijoj stvari - ali, eto, za Srbiju izgleda pali naredjivanje...
Meni to vise lici kao prazno puvanje srpskih politicara i izgovor za neuspeh njihove "diplomatske borbe za zadrzavanje Kosova".
Citat:
Kako ne kapirate sta se desilo?
Pa najvaznija stvar je to sto je KOSOVO i gradjani srpske nacionalnosti sa Kosova su izuzeti iz vizne liberalizacije.
Definitivno najvaznija - tim mrskim cinom je Srbija definitivno priznala Kosovo (inace sa tim Srbija nema ama bas nikakve veze - ako nisi primetio, oko viza ne odlucije Srbija vec EU :-) Kakve to veze ima sa bilo cim? Drzavljani Srbije na Kosovu su specijalan slucaj iz posebnih okolnosti i za njih ne mogu vaziti ista pravila jer zive na medjunarodnom protektoratu - osim nemogucnosti putovanja bez viza oni nemaju ni mnoge druge stvari od Srbije, pa to ne znaci da je Srbija priznala ili nije priznala bilo sta.
Ne vidim kako nekakvo turisticko putovanje tj. nesto oko toga ima tako veliki uticaj na bilo sta.
Citat:
Korak ka totalnom "gusenju" nase politike (bilo kakve) prema pokusaju da zadrzimo Kosovo. Upravo je to bio cilj Bajdena. Nije on bukvalno naredio EU "E to i to", vec se duze vreme o tome pregovara, a sve je uvijeno ko lepa bombonica za nas.
Jel... i sta je Srbija uradila? Da li je povukla onaj zahtev medjunarodnom sudu pravde? Da li je prestala da trosi novac na diplomatske posete zemljama kako bi lobirala za svoju stvar? Nisam primetio. Naravno te cuvene "mere" koje Srbija preuzima nemaju nikakve prakticne rezultate - ali nisam primetio da iko preterano pritiska Srbiju da ih menja... a i sto bi, to su pare srpskih poreskih obveznika.
Srbija je samo prihvatila mogucnost da joj neki gradjani putuju bez viza - sto je korisna stvar, i to je sve. To sto politicari hoce da naprave pricicu kako su se oni tu puno pitali i kako su, eto, morali da "odustanu od Kosova" je samo jeftin marketing.
Citat:
Kako sad nema primene nikakve sile, ide se putem stapa i kanapa. Vama vize - ali niht za srbe s Kosova, oni moraju da igraju po Kosovskim pravilima. Dakle, postace drzavljani Kosova svejedno. Zatim SSP - Evo vama i pristupnica, ali zaboravite na srbe s Kosova i Kosovo se izuzima iz svih tokova, nego ce oni posebno sa svojim vlastima.
Cek cek, ti tvrdis da ce Srbi sa srpskim pasosem na Kosovu postati drzavljani Kosova time sto ce im trebati vize za turisticki boravak u Nemackoj??? Hm :)
Uzgred, zar nisi primetio da Srbija nije jedina zemlja u ovoj listi - vec jos 2 zemlje. Zasto mislis da je ikoga u EU preterano briga za Srbiju pa da Srbiji postavlja neke specijalne neprihvatljive uslove??
Citat:
Inace, radio sam sa stravicno dobrim analiticarima i s njima sam u kontaktu i sve se lepo odvija u smeru Kosovo baj baj, Srbijo da cutis. Na lep nacin naravno.
Pa sad, to je nesto sto se zeli od Srbije godinama - nisam primetio da se nesto bitno promenilo po tom pitanju juce ili proslog meseca... Opet, nisam ni primetio da je Srbija nesto promenila svoj kurs - mozda posle shoppinga u EU i promeni :)
[ StORM48 @ 15.07.2009. 16:37 ] @
Poslednji put kad sam gledao, politika beše zabranjena na ES-u, pa bi bilo dobro da izostavite likove iz domaće tragikomedije iz postova.
@cozmo_im
Postoji li ijedna tema gde Ti nemaš nekog/nešto u nečemu ili imaš insajdere/štaveć u svim mogućim oblastima, kao i primere za sve i svašta u bliskom okruženju? Nezavisno od teme, nezavisno od oblasti, svuda imaš bliske ljude, 3 miliona likova svih mogućih profila, upućenih u tančine svih mogućih zanimanja.
Izvini na ovako indiskretnom stavu, ali to malo počinje da upada u oči. Ne znam da li samo ja to primećujem?
Pozdrav
[ vladd @ 15.07.2009. 16:37 ] @
Citat:
Fedya: Odoh u off i rizikujem da mi post bude obrisan ali zvucis kao da si u DSS-u i blizak Kostunici... :P
A sto njima, pogotovo sto je iz Zemuna
Uostalom, "odbrana" Kosova je ustavni zadatak SVIH koji su na vlasti, a od opozicije "ko zeli"
Bez sale, svi se zalazu da se resi problem Kosova, i vrhovi stranaka su 99% u sglasnosti sa ciljem, jedino se razlikuju metode, neke su manje ili vise rizicne ili politicne..
Druga je prica sa "navijacima", daleko od vrha stranaka, e tu je polarizacija kao sto pisu u novinama.
Poz
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 16:39 ] @
gradjani Srbije sa Kosova i Metohije treba da tuze vladu Srbije jer ovo sto su oni prihvatili predstavlja jasan vid diskriminacije.
Ustav i zakoni bi trebali da budu za sve jednaki, i da pred njima svi gradjani uzivaju jednaka prava...
Ovako ispada da je vladajuci rezim prihvatio da diskriminise sopstvene drzavljane....
[ žutokljunac @ 15.07.2009. 16:40 ] @
A šta je sa mojih 1000 evra? Je l´video neko? Ja hoću svoje. Vize mi ne trebaju, hoću devize.
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 16:43 ] @
Citat:
Sopocanac2
gradjani Srbije sa Kosova i Metohije treba da tuze vladu Srbije jer ovo sto su oni prihvatili predstavlja jasan vid diskriminacije.
Pa ne izdaje Srbija vize - vec zemlje EU, neka slobodno tuze njih do mile volje :-) Cisto sumnjam da je Srbija potpisala bilo kakav dokument na kome diskriminise svoje gradjane, nisu bas takvi idioti. Ogranicenja, ako ih bude, ce sigurno biti objavljena unilateralno od strane EU kada se sve zavrsi, i to je sasvim normalna stvar.
Nemackim studentima treba viza za ulaz u USA, dok ostalim drzavljanima Nemacke ne treba viza - to nema veze sa nemackom drzavom vec sa USA imigracionom politikom koja ima sva prava na ovom svetu da diskriminise koga god hoce. Zamisli nemacke studente koji tuze nemacku drzavu "za diskriminaciju" - prava adresa je Vasington :-)
Citat:
Ustav i zakoni bi trebali da budu za sve jednaki, i da pred njima svi gradjani uzivaju jednaka prava...
Pa i uzivaju - ako nisi primetio pravo ulaska u stranu zemlju, kao i okolnosti i neophodne uslove ne propisuje Srbija. Niko ti zapravo ne garantuje nista po pitanju ulaska u drugu zemlju, pogotovu ne Ustav.
Citat:
Ovako ispada da je vladajuci rezim prihvatio da diskriminise sopstvene drzavljane....
To bi bilo tacno samo kada bi srpska policija zaustavila gradjane Srbije sa Kosova na prelazu u Madjarsku i rekla im da se vrate nazad. Ovako, ako Madjarski sluzbenik kaze "sorry, ne moze bez vize" to nije stvar Srbije.
[ vladd @ 15.07.2009. 16:44 ] @
Apsolutno sam zadovoljan sto nema politike na ES-u.
Jedan savremen forum ne bi trebao da se bavi ostrascenoscu politickih opcija, o ogromnom kolicinom gluposti koje politicke stranke navode kao "argumente" ili cinjenice.
Kao trece, politicke informacije(one relevantne) su nedostupne, pristizu u javnost sa ogromnim zakasnjenjem, ali, i nemoguce da nema tog vremenskog raspona, posto su politicke odluke i dogovori podlozni brzim, recimo taktickim izmenama, i uglavnom imaju trenutno marginalan znacaj, ali dovode u konfuziju duboko polarisane narodne mase.
A to je preveliko tracenje resursa, vremena i pameti..ko ne zivi od politike
Poz.
P.S.
@SopocanacX
Pa zar te je toliko propaganda izoblicila da ne vidis sumu od drveta. Kakve veze imamo MI sa odobravanjem ulaska u neku STRANU zemlju. NASE je jedino bilo da prihvatimo dogovor i dinamiku readmisije, da se ne udavimo u povratnicima
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 16:46 ] @
moguce je da gresim, al sumnjam da ce ovo spreciti i Srbe sa Kosova da putuju. Jer carinik na granici nece gledati odakle si ti rodom iz Srbije, nego ce samo po pasosima tj drzavljanstvu davati slobodan prolaz.
Cim vidi srpski crveni pasos - kaze ti vozi i kraj price.....
moguce je da je ovo samo opravdanje da se albanci zadrze u viznom rezimu
a ono sto mene brine jeste da je beogradski rezim prihvatio da saradjuje sa siptarskom vlascu na kosovu i da prelaze na severu kosmeta stavi pod njihovu kontrolu .
zar to nije priznavanje nezavisnosti na mala vrata?
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 16:47 ] @
Citat:
A šta je sa mojih 1000 evra? Je l´video neko? Ja hoću svoje. Vize mi ne trebaju, hoću devize.
djekna jos nije umrla a ka' ce ne znamo....
to je bila jos jedna sarena laza za naivne da ne kazem glupe srpske birace....
[ a1200 @ 15.07.2009. 16:48 ] @
Citat:
žutokljunac: A šta je sa mojih 1000 evra? Je l´video neko? Ja hoću svoje. Vize mi ne trebaju, hoću devize.
I ja se isto pitam, evo kazu svaki dan moze da stigne ta kintica... :)
Sto bi rek'o Bogdan Diklic u Maratoncima: 'ocu svoj deo! Necete da me prevarite :)
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 16:49 ] @
evo sad sam procitao ovo na b92 i mislim da nece biti problema da i srbi sa kosmeta putuju bez viza
Citat:
Liberalizacija i građani sa Kosova
Odluka o ukidanju viza neće se odnositi na građane sa Kosova, iako će Srbija Srbija nastaviti da i njima izdaje nove pasoše.
Evropski zvaničnici kažu da se Kosovo mora posmatrati posebno budući da policija i pogranične službe Srbije nemaju kontrolu nad tom teritorijom.
Baro, Ren i Ljoveras insistiraju da je i odluka o ukidanju viza statusno neutralna.
“Kada je reč o Kosovu, prema rezoluciji 1244, Kosovo nije deo viznog dijaloga. Iz tog razloga, ali i iz bezbednosnih razloga, novi srpski pasoši ne mogu se izdavati na kosovu i oni ce ostati pod rezimom viza”, objasnio je Oli Ren.
pasosi za nase drzavljane na kosovu se svakako tamo ne izdaju vec u nisu kraljevu raski gde je vec koja opstina odredjena da pripada
tako da nasi drzavljani i braca sa Kosova i Metohije sve sto treba da urade jeste da recimo ako su nastanjeni u kosovskoj mitrovici prosetaju do SUP Kraljevo i tamo izvade pasos.
I kraj price....
pasosi se nece izdavati na kosovu i metohiji ali se hoce izdavati u ostatku srbije nasoj braci i sunarodnicima sa kosova i metohije ;-)
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 16:51 ] @
Citat:
I ja se isto pitam, evo kazu svaki dan moze da stigne ta kintica... :)
Sto bi rek'o Bogdan Diklic u Maratoncima: 'ocu svoj deo! Necete da me prevarite :)
a najjace mi je bilo kad me je 2 dana pred izbore krenuo ubedjivati drugar , za kojeg ne mogu da kazem da je glup covek, da "tamo negde" 100% neki ljudi daju 600 evra za akcije ako im das onaj papir sto si dobio odmah ;-) ja mu rekoh tad , vodi me odmah kod njih dacu im ih za 200 . on je rekao da ce proveriti sve, i par dana posle izbora rece mi da je sve bila prevara i laz :)
[ Fedya @ 15.07.2009. 16:53 ] @
Licno mislim da malo politike na ovakvom mestu nije na odmet. S obzirom da je ovo stucan forum i uglavnom sastavljen od obrazovanih ljudi, korisno je cuti misljenja ljudi tog nivoa i po politickim pitanjima (za razliku od drugih domacih foruma gde su moderatori polupismeni a o clanovima da ne govorimo). Naravno, ne bi trebalo komentarisati odredjene politicare i slicno...
Jedini razlog zasto sam spomenuo odredjong politicara je zbog komicnosti postova koje pise cozmo_im. Necu vise.
Citat:
Sopocanac2: Jer carinik na granici nece gledati odakle si ti rodom iz Srbije, nego ce samo po pasosima tj drzavljanstvu davati slobodan prolaz.
Cim vidi srpski crveni pasos - kaze ti vozi i kraj price.....
Mislim da nisi u pravu, mislim da je jedan od uslova koje treba da ispunimo do novembra prestanak izavanja pasosa gradjanima kosava (ili strozija kontrola, mada mi nije bas jasno sta bi se to kontrolisalo).
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 16:53 ] @
Citat:
Sopocanac2
moguce je da gresim, al sumnjam da ce ovo spreciti i Srbe sa Kosova da putuju. Jer carinik na granici nece gledati odakle si ti rodom iz Srbije, nego ce samo po pasosima tj drzavljanstvu davati slobodan prolaz.
Ako nisi primetio, u novom pasosu stoji prebivaliste gradjanina. Neki broj ljudi sa Kosova ce mozda moci da se prijave u nekoj opstini uze Srbije i da time to rese, ali velika vecina - pogotovu etnickih Albanaca to nece moci da uradi, sto je valjda i bio cilj.
Ako EU bude htela da ogranici politiku viza na gradjane uze Srbije, to mogu uraditi na osnovu prebivalista koje stoji u pasosu - to ce biti dovoljno dobro za njih jer eliminise najveci deo gradjana Kosova. Sa druge strane, kako Srbija ima potpisan i prihvacen ugovor o readmisiji sa EU zemljama, uvek mogu da ih vrate nazad.
Citat:
moguce je da je ovo samo opravdanje da se albanci zadrze u viznom rezimu
Pa cilj i jeste bio da se gradjani Kosova (mahom Albanci) zadrze na viznom rezimu jer je Kosovo daleko od drzave koja bi mogla da ima bezvizni rezim sa EU u ovom momentu. To i jeste bila ideja cele te price, kako bi se izbeglo da gomila socijalnih slucajeva sa Kosova iskoristi mogucnost da se bez otezavanja zaputi ka EU drzavama.
Citat:
a ono sto mene brine jeste da je beogradski rezim prihvatio da saradjuje sa siptarskom vlascu na kosovu i da prelaze na severu kosmeta stavi pod njihovu kontrolu .
zar to nije priznavanje nezavisnosti na mala vrata?
Pa zavisi od toga kakav su izbor imali, i koje su prednosti/mane bilo koje odluke... Za nekog je sve sem objave rata Kosovu i NATO paktu "priznavanje nazavisnosti na mala vrata", dok neko drugi ima realniji stav i gleda neke druge prioritete u ovom momentu.
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 16:57 ] @
Btw,
Citat:
“Kada je reč o Kosovu, prema rezoluciji 1244, Kosovo nije deo viznog dijaloga. Iz tog razloga, ali i iz bezbednosnih razloga, novi srpski pasoši ne mogu se izdavati na kosovu i oni ce ostati pod rezimom viza”, objasnio je Oli Ren.
Da li ovo znaci da gradjani Srbije sa prebivalistem na Kosovu ne mogu dobiti novi pasos?
[ Fedya @ 15.07.2009. 17:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Da li ovo znaci da gradjani Srbije sa prebivalistem na Kosovu ne mogu dobiti novi pasos?
Da, ja sam tako shvatio, na to sam ciljao u prethodnom postu.
E sad, tu stoji da se pasosi ne mogu izdavati (bukvalno, fizicki ne mogu se stampati tamo), mada mislim da je to samo ulepsano objasnjenje...
[ a1200 @ 15.07.2009. 17:03 ] @
Mozda je resenje da gradjani kosova (a mozda i srbije) dobiju tetovazu na ruci... ono kao sto Nemci radili pre jedno 70 godina u kampovima za rehabilitaciju sa ironicnim natpisima "Arbeit macht frei"... tako bi se odma' znalo ko moze a ko ne moze da udje, odnosno izadje... i mnogo je jeftinije - a traje ceo zivot. Kakva bre biometrija, hologrami i nekave provere prebivalista - jednostavno barcode na levici ruci...
[ DaliborP @ 15.07.2009. 17:07 ] @
Citat:
Fedya: E sad, tu stoji da se pasosi ne mogu izdavati (bukvalno, fizicki ne mogu se stampati tamo), mada mislim da je to samo ulepsano objasnjenje...
Fizicki se mogu stampati samo u Beogradu i nigde drugo, ali ne vidim sta je tesko promeniti adresu i izvaditi pasos, cisto sumnjam da ce to biti ikom problem.
Cak i ako izgube sva prava, srpsko drzavljanstvo danas moze dobiti bilo kog srpskog porekla (CG, Bosna) tako da ce to dobijanje pasosa za srbe na kosovu biti samo formalnost.
[ mmix @ 15.07.2009. 17:14 ] @
Citat:
Sopocanac2: djekna jos nije umrla a ka' ce ne znamo....
to je bila jos jedna sarena laza za naivne da ne kazem glupe srpske birace....
hehe, sad se setih, pre neki dan umrla najstarija srpkinja, bog da joj dusu prosti, 107 godina ili tako nesto. Ostade zapamcena po tome sto je za 106 rodjendan rekla "necu da mrem pre nego bude para od akcija" Valjda racunala bice nikad pa ce da zivi doveka
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 17:21 ] @
pise novi pasosi se ne mogu izdavati na kosovu . vec znam dosta njih sa kosmeta koji imaju nove srpske pasose, i oni se zaista ne izdaju na kosovu vec u policijskim ispostavama u ostatku srbije.
inace ne znaju ova g**** iz EU da smo mi srbi i da cemo mi vec naci nacin da ih zayebemo :)
najprostiji nacin - srbin sa kosmeta prijavi prebivaliste u kraljevu izvadi pasos i vrati ga u mitrovicu ;-)
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 17:23 ] @
Citat:
Pa cilj i jeste bio da se gradjani Kosova (mahom Albanci) zadrze na viznom rezimu jer je Kosovo daleko od drzave koja bi mogla da ima bezvizni rezim sa EU u ovom momentu. To i jeste bila ideja cele te price, kako bi se izbeglo da gomila socijalnih slucajeva sa Kosova iskoristi mogucnost da se bez otezavanja zaputi ka EU drzavama.
objasnjenje za nemackog djaka.
tzv "kosovo" nije nikada bilo niti ce biti drzava, vec moze iskljucivo da opstaje kao protektorat, kolonija, provizorijum amerike/NATO-a . Kad njihova sila nestane ,a nestace, jer amerika propada ubrzano , nestace i ta kvazi drzava pod gusenicama srpskih tenkova i oklopno-mehanizovanih jedinica....
[ DaliborP @ 15.07.2009. 17:24 ] @
Citat:
Sopocanac2: najprostiji nacin - srbin sa kosmeta prijavi prebivaliste u kraljevu izvadi pasos i vrati ga u mitrovicu ;-)
Idi covece.. nikad mi to ne bi palo na pamet, odlican plan, bravo!
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 17:26 ] @
Citat:
a1200
Mozda je resenje da gradjani kosova (a mozda i srbije) dobiju tetovazu na ruci... ono kao sto Nemci radili pre jedno 70 godina u kampovima za rehabilitaciju sa ironicnim natpisima "Arbeit macht frei"... tako bi se odma' znalo ko moze a ko ne moze da udje, odnosno izadje... i mnogo je jeftinije - a traje ceo zivot. Kakva bre biometrija, hologrami i nekave provere prebivalista - jednostavno barcode na levici ruci...
Mislim da je ovo besmisleno preterivanje - gotovo sam sasvim siguran da vecina >Srba< na Kosovu ima lak nacin da dobije makar fiktivno prebivaliste u Srbiji, kod familije/rodjaka itd... Problem jedino moze biti za one koji su zaposleni u drzavnim institucijama Srbije, gde dobijaju nekakvu naknadu za to sto zive na Kosovu - u kojem slucaju ce morati da naprave izbor, jerbo ne mogu biti prijavljeni na 2 mesta.
Cisto sumnjam da u EU imaju nesto posebno protiv Srba na Kosovu koliko samo ne zele mogucnost da se od jednom na listi srpskih drzavljana sa tim novim pasosem i bez viza nadje gomila ljudi boga pitaj odakle. Na kraju krajeva, Srbija je duzna da izda pasos svakom svom drzavljaninu - sto znaci da ljudi sa Kosova sa plavim pasosem imaju sva prava i na novi, osim ako se nisu odrekli srpskog drzavljanstva.
Opet, sa druge strane - ne znam sto bi EU imala neki poseban problem, kada Srbija i ovako i onako garantuje za svakog sa srpskim drzavljanstvom - ukoliko se neko sa crvenim pasosem nadje ilegalno u EU, o srpskom trosku ce biti deportovan nazad u Srbiju.
Citat:
Sopocanac2
objasnjenje za nemackog djaka.
tzv "kosovo" nije nikada bilo niti ce biti drzava, vec moze iskljucivo da opstaje kao protektorat, kolonija, provizorijum amerike/NATO-a . Kad njihova sila nestane ,a nestace, jer amerika propada ubrzano , nestace i ta kvazi drzava pod gusenicama srpskih tenkova i oklopno-mehanizovanih jedinica....
Pa dobro, dok ne nestanu mrska Amerika i mrskiji NATO pakt i dok mocni srpski tenkovi ne slome zlog okupatora, do tada ce im trebati vize i bice drzava za 20 i kusur drzava EU i 60 i kusur drzava UN, and counting... Jel OK? ;-)
[ dejanet @ 15.07.2009. 17:26 ] @
Nije problem za naše sa Kosova, nego EU hoće da spreči prodavanje pasoša Albancima..
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 17:31 ] @
Citat:
Nije problem za naše sa Kosova, nego EU hoće da spreči prodavanje pasoša Albancima..
pa to prodavanje je odgovornost DS-ovih i SPS-ovih kadrova po opstinama koji bi i rodjenu majku prodali za 10 evra
skoro je bio slucaj jedne salteruse u nisu koja je siptarima zavrsavala nasa dokumenta za 10 evra po coveku
takve bi ja kaznjavao metodama kneza milosa sa 100 batina po debelom mesu citaj guzici na glavnom gradskom trgu uz javno citanje optuznice i dobosara....
samo takvim javnim ponizenjem moze da se postigne nesto i spreci takva korupcija.
ono sto me je najvise SABLAZNILO i nateralo da zamrzim ovu vlast jeste situacija u opstini Kraljevo maticna sluzba, kad sam video da nasa "demokratska" vlast i dalje upisuje male novorodjene siptare u knjige nasih drzavljana. U Kraljevu se nalazi ispostava i maticne knjige za opstine leposavic podujevo mitrovicu i vucitrn i na stolovima kod sluzbenika video sam gomile kartona novih malih siptara koje oni za "pristojnu nadoknadu" upisuju u nase drzavljene
a posle se cudimo kad se negde na zapadu cuje da je Shefcet Halimi , drzavljanin Srbije pocinio to i to kriminalno delo.....
[ Horvat @ 15.07.2009. 17:43 ] @
slazem se sa stormom
nego kosovo je "nezavnisno" od 99. [izvinjavam se na politiziranju] i nije to nesto od juce,niti je to bajden doneo ili slicno
a i puca eu k... za kosovo
a i da usa hoce kosovo,pa ona bi ga onda napimpovala ,ulozila par milijardi usd u njega,a ne ovako
a i ne vidim kakvi su to strahovi od strane eu za bezbednost,ova drzava prakticno ni nema vojsku,a da na brzinu kupi oruzje nema love,a da ne pricamo o tome da i da dodje do nekog veceg sranja nato [kojim smo okruzeni] bi sravnio ovu zemlju manje vise...
tako da price "bajden je sredio da srbiji ne trebaju vize za sengen da bi pomazio kosovare" mi bas i ne pije vodu..
p.s. NAUCITE DA KORISTITE JEBENI EDIT A NE 10 poruka za redom
edit:
Citat:
ono sto me je najvise SABLAZNILO i nateralo da zamrzim ovu vlast jeste situacija u opstini Kraljevo maticna sluzba, kad sam video da nasa "demokratska" vlast i dalje upisuje male novorodjene siptare u knjige nasih drzavljana.
ako je kosovo deo srbije,i oni su stanovnici srbije,sta je tu cudno ;)
samo mi nije jasno po kojoj logici sa kosova upisuju u kraljevu,valjda postoje i na kosovu maticne kancelarije
[ dejanet @ 15.07.2009. 17:50 ] @
Pa normalno, pitanje Albanaca je bilo centralno pitanje pregovora za šengen, a pošto smo im prodavali oružje u sred rata, gde nećemo sošku..
Inače bi imali šengen još 2003-će..
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 17:50 ] @
Citat:
tako da price "bajden je sredio da srbiji ne trebaju vize za sengen da bi pomazio kosovare" mi bas i ne pije vodu..
Zapravo ako se malo bolje razmisli, to je idealan izgovor srpske vlasti za ocigledan slab uspeh njihove "diplomatske borbe" - Kosovo i dalje svako malo pa neka drzava prizna, sto je cist kontrast onome sto se tvrdilo - Ministar ino. poslova Srbije je tvrdio da time sto je Srbija podnela zahtev za tumacenje otcepljivanja Kosova zapravo zaustavljeno dalje priznavanje - sto se nije desilo.
E posto je zabraniti drugim zemljama da priznaju Kosovo nemoguce (sto se vidi iz dela a ne reci), onda se lepo smisli pricica kako je zapravo odobravanje bezviznog rezima bila nekakva specijalna ucena i da je Bajden "sredio" da se vize ukinu za uzvrat nekog virtuelnog odustajanja Srbije od Kosova (virtuelnog, jer osim kocoperenja i izjava za stampu malo toga ima u toj "borbi")
Tako ce vlast zapravo biti "pro-evropska" a "odustajanje zbog viza" je zapravo cin opravdavanja neuspeha inostrane politike.
Problem sa ovom pricom je visestruk - pre svega niko Srbiju nije ni ucenjivao za Kosovo i vizni rezim (a i zasto bi? Sve zemlje EU koje su htele da priznaju Kosovo su ga priznale, bez da su pitale Srbiju za to, kako se videlo), a ukidanje viza je predlozeno i za druge zemlje u okruzenju a ne samo Srbiju, pa prica da se sve vrti oko Srbije i ne drzi vodu.
Sto bi uopste bilo ko imao da se bavi srpskom "diplomatskom borbom" te da ucenjuje Srbiju da prestane da se "bori" - ta borba kosta samo Srbiju (neko mora da plati sva ta silna putovanja, izjave za stampu, advokate), a vodi se po zemljama treceg sveta, daleko od Evrope i njenih briga i problema. To da li ce Svazilend da prizna Kosovo ili ne je tesko neko goruce pitanje u Briselu.
[ bttp @ 15.07.2009. 17:58 ] @
Ma da evo priznaju ih sve u 16.
Nego meni nije jasno kako će neko na granici da zna da li je adresa iz pasoša sa Kosova ili iz Vojvodine? Pa adresa prebivališta je maltene sporedan podatak u pasošu. A šta graničari širom Evrope će da znaju tačno koje je selo na Kosovu a koje nije? Mislim kako to ide? Kako oni znaju ko je sa Kosova a ko ne?
[ Horvat @ 15.07.2009. 18:01 ] @
u pravu si bttp :)
ima neko crveni pasos da pogleda kako pise adresa?
da li pise u obliku "drzava,pokrajina,grad" ili samo "drzava,grad" [tj da li npr pise "srbija,vojvodina,novi sad" ili samo "srbija,novi sad"]
Aha, znači ti se jedan od onih koji čekaju Pavkovića na belom tenku.
Ako ti toliko smetaju Šiptari zašto kupuješ benzin od njih i time direktno im daješ pare koje oni koriste da kupe oružje kojim će da ubijaju Srpsku nejač (Žene, deca i starci (TM) )?
ono sto me je najvise SABLAZNILO i nateralo da zamrzim ovu vlast jeste situacija u opstini Kraljevo maticna sluzba, kad sam video da nasa "demokratska" vlast i dalje upisuje male novorodjene siptare u knjige nasih drzavljana. U Kraljevu se nalazi ispostava i maticne knjige za opstine leposavic podujevo mitrovicu i vucitrn i na stolovima kod sluzbenika video sam gomile kartona novih malih siptara koje oni za "pristojnu nadoknadu" upisuju u nase drzavljene
A do sada si obožavao ovu vlast? :-)
Kosovo je Srbija, pa prema tome građani Kosova su građani Srbije. Šta ti tu nije jasno? I nastranu, odakle tebi, kao građaninu uvid u matične knjige? Jesi li nekoga potplatio da ih gledaš ili ti još nisu oduzeli značku?
Nego meni nije jasno kako će neko na granici da zna da li je adresa iz pasoša sa Kosova ili iz Vojvodine? Pa adresa prebivališta je maltene sporedan podatak u pasošu. A šta graničari širom Evrope će da znaju tačno koje je selo na Kosovu a koje nije? Mislim kako to ide? Kako oni znaju ko je sa Kosova a ko ne?
Graničari će gledati ko je izdao pasoš - ako ga je izdao MUP Srbije onda neće trebati vize, a ako ga je izdalo Koordinaciono Telo, ili kako se već zove institucija koja će izdavati nove pasoše ljudima sa Kosova, onda će nosiocu istog trebati viza...
[ EmilijaV @ 15.07.2009. 18:13 ] @
Kao sto Ivan rece, cilj je da se zadrze Albanci sa Kosova u viznom rezimu. I ne razumem kako to nekome nije jasno? Pa dobro oni znaju s kim imaju posla i ko su glavni dileri droge i trgovci ljudima u Evropi. Zamislite tek sta bi bilo kad bi im vize bile dostupne! Niko tu nije lud, interes Evrope je na prvom mestu. A politika je samo izgovor.
Uostalom, ni Albaniji nisu ukinute ize, niti ce verovatno u nekoj bliskoj buducnosti. Guess why?
Pa onda povezite - ne daju vize ni Bosni. Znamo da ce se Hrvati i Srbi iz Bosne lako snaci da izvade hrvatske i srpske pasose (Hrvati su to vec uveliko uradili). Ostaju znaci Muslimani iz Bosne koji su kaznjeni. Pa neka onda razmisle malo zasto su olako davali drzavljanstva raznim mudzahedinima posle rata. A cinjenica je da jesu i da je takvih koji se tamo kriju Bosna puna. A i koliko su para dobili od islamskih zemalja. Odakle bi onda sagradili onolike dzamije kao u Teheranu?
Pa onda nadovezite to sve na ono sto Turcima vec decenijama drze vizni rezim (cak i gori nego sto je ikad bio za nas), iako se trude duze od nas da ispune sve uslove... Koliko znam, pokusavaju da podnesu kandidaturu za EU jos od 60 i neke.
I sta je zakljucak? Kao sto rece neko (ne secam se ko): "Evropa je hriscanski klub."
[ axone @ 15.07.2009. 18:29 ] @
U pasosu pise adresa prebivalista,
opstina, grad i ulica
i pise i koji je MUP izdao pasos.
[ EmilijaV @ 15.07.2009. 18:36 ] @
Citat:
bttp:
Pa zato su pricali skoro da ce to da se zna po broju pasosa. Koliko sam shvatila, pasosi za gradjane Kosova moraju da pocinju nekim odredjenim brojem, da bi se tako znalo o kojim gradjanima je rec. Znaci - pasosi koji pocinju "tim i tim" brojem nece biti izuzeti iz viznog rezima. Jednostavno vrlo!
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 19:14 ] @
Citat:
EmilijaV
I sta je zakljucak? Kao sto rece neko (ne secam se ko): "Evropa je hriscanski klub."
Jos malo Darvina na delu i Evropa ce tesko moci da se nazove hriscanskim klubom ;-)
Sto se Turaka tice, obrati paznju da Turci vec decenijama nemaju carinski rezim sa Evropom (izvoze svoju robu pod jako dobrim uslovima sto im omogucava da u mnogim stvarima budu konkurentniji od Kineza), imaju poprilicno puno beneficija itd....
Razlog zasto Turska nije jos u EU je najanje u vezi sa verom a najvise u vezi sa politickom strategijom - jer bi Turska bila zemlja sa najmanjim bruto nacionalnim dohotkom a velikim potencijalom da izmuze dosta para od ostalih svake godine (na stetu Francuske i Spanije ponajvise) + imala bi jako veliki broj glasova u EU parlamentu (zbog svoje velicine) i bila bi sa UK u mogucnosti da preglasava franko-germanski blok.
Ako malo bolje pogledas - UPRAVO je to razlog zasto su Francuska i Nemacka najglasnije protiv clanstva Turske, a zasto je UK najglasnija ZA clanstvo Turske (najveci pomak je upravo napravljen za vreme UK predsedavanja) - cista strateska stvar, jednima odgovara a drugima predstavlja jako veliki problem - ako bi Turska usla, UK bi mogla sa njima jako lepo da preglasava Francuze i Nemce.
Medjutim, stvari se menjaju polako - EU ce trebati Tursku pre ili kasnije zbog ogromne mlade radne snage (hint: penzije) taman kada se turski GDP jos priblizi EU (a skace svake godine) + Turska je vrlo bitna strateski kao najzapadnija (ekonomski i kulturno) muslimanska drzava i vrlo bitna geografski i #2 po velicini vojske u NATO paktu. Ako EU uspe da progura onaj lisabonski sporazum, i pored vrlo jasnog protivljenja gradjana, stvari kao sto su ulazak Turske ce biti daleko lakse, jer onda nece imati toliko glasova.
Citat:
Pa onda povezite - ne daju vize ni Bosni. Znamo da ce se Hrvati i Srbi iz Bosne lako snaci da izvade hrvatske i srpske pasose (Hrvati su to vec uveliko uradili). Ostaju znaci Muslimani iz Bosne koji su kaznjeni. Pa neka onda razmisle malo zasto su olako davali drzavljanstva raznim mudzahedinima posle rata. A cinjenica je da jesu i da je takvih koji se tamo kriju Bosna puna. A i koliko su para dobili od islamskih zemalja. Odakle bi onda sagradili onolike dzamije kao u Teheranu?
Iskreno, cisto sumnjam da problem sa Bosnom ima veze sa "mudzahedinima" i njihovim drzavljanstvima (nije bas tesko prepoznati istog na granicnom prelazu ;-) koliko sa jako losim funkcionisanjem bosanskih institucija i nemogucnoscu da se stvari implementiraju kako treba i na vreme.
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 19:42 ] @
Citat:
ako je kosovo deo srbije,i oni su stanovnici srbije,sta je tu cudno ;)
samo mi nije jasno po kojoj logici sa kosova upisuju u kraljevu,valjda postoje i na kosovu maticne kancelarije
decko nemas ti veze ko i obicno. kosovo nije nezavisno niti ce ikada biti , ono je kvazi drzava a u praksi protektorat NATO pakta...
sve maticne kancelarije i knjige drzavljana se nalaze van teritorije kosova i metohije u okolnim opstinama....
[ Horvat @ 15.07.2009. 19:43 ] @
hahaha
hajde mi onda reci sta je u toj tvojoj teoriji problem sto albanci dobijaju mogucnost da se upisu u knjigu rodjenih,kad su vec drzavljani te drzave ;)
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 19:44 ] @
Citat:
Ako ti toliko smetaju Šiptari zašto kupuješ benzin od njih i time direktno im daješ pare koje oni koriste da kupe oružje kojim će da ubijaju Srpsku nejač (Žene, deca i starci (TM) )?
bezobrazni i nevaspitani decace, ne kupujem benzin od siptara nego od nasih srba na severnom kosmetu. taj benzin ,koji se tamo prodaje nije siptarski vec srpski iz rafinerije pancevo.
da si jednom bio u zivotu na kosovu i metohiji - znao bi, a ovako vredjas iz novog sada , i ispadas glup u drustvu.
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 19:47 ] @
Citat:
Sopocanac2
decko nemas ti veze ko i obicno. kosovo nije nezavisno niti ce ikada biti , ono je kvazi drzava a u praksi protektorat NATO pakta...
Kosovo je drzava za one drzave koje su ih priznale, i nije drzava za one drzave koje to nisu. I to je kraj celoj filozofiji.
Citat:
ne kupujem benzin od siptara nego od nasih srba na severnom kosmetu. taj benzin ,koji se tamo prodaje nije siptarski vec srpski iz rafinerije pancevo.
Hahahahahahaha - znaci, ti si ne samo izbegao poreze i akcize da platis svojoj zemlji, vec si cak kupio i benzin koji je vrlo verovatno subvencioniran za Srbe sa Kosova a ne za male privrednike iz Sopota - pa ti si pravi Srbin patriota, nema sta - zemlje sa puno takvih ne moraju da se brinu za buducnost :)
Nedostaje ti samo jos da taj benzin ponovo prodas u Srbiji, za vece pare - time bi postao i veliki patriota ugledni biznismen.
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 19:49 ] @
tako je ja sam pravi srpski patriota pa benzin sipam kad god sam na Kosovu kod nasih Srba koji imaju tamo pumpe, jer na taj nacin pomazem njihov ostanak na Kosovu i Metohiji. Jer marzu od goriva stavljam u njihov dzep. Sa time njihove firme/pumpe posluju profitabilno i oni ostaju da zive na svojoj zemlji i ne sele se ...
Smesno je, da meni koji sam svakih par dana na Kosmetu, o patriotizmu drzi predavanje neko iz Nemacke, ko je Kosmet i Srbe sa Kosmeta verovatno gledao samo na televiziji ili neko ko je Hrvat iz Subotice....
[ Horvat @ 15.07.2009. 19:51 ] @
izvini,imas uvid u to kome u dzep koliko od tog benzina ide kad tako govoris?
btw nisi odgovorio
p.s. kakve veze imam ja sa tvojom pricom o "pomaganju" kosovara,a na ustrp komsijama ti koji nisu na kosovu?
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 19:52 ] @
Citat:
Sopocanac2
tako je ja sam pravi srpski patriota pa benzin sipam kad god sam na Kosovu kod nasih Srba koji imaju tamo pumpe, jer na taj nacin pomazem njihov ostanak na Kosovu i Metohiji. Jer marzu od goriva stavljam u njihov dzep. Sa time njihove firme/pumpe posluju profitabilno i oni ostaju da zive na svojoj zemlji i ne sele se ...
A pa da - ti to radis iz cistog patriotizma, a nikako zbog toga sto tako placas benzin jeftnije.
Pretpostavljam da su tvoje ideje da registrujes kola na Vanuatu table zapravo cin razumevanja i pomoci prijateljskom narodu Vanuatua?
Citat:
Smesno je, da meni koji sam svakih par dana na Kosmetu, o patriotizmu drzi predavanje neko iz Nemacke, ili neko ko je Hrvat iz Subotice....
Jos kada bi se patriotizam merio svercovanjem benzina i izbegavanjem poreza, vrlo verovatno bi bio veci patriota i od Milosa Obilica licno - mislim, tada nije bilo benzina da se svercuje... a nije postojao ni Vanuatu.
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 19:54 ] @
patriotizam se pre svega meri delima. a neko ko je iz srbije pobegao i zamenio svoju zemlju i narod za parce nemackog hleba sigurno da ne moze da sluzi kao reper i etalon patriotizma ;-)
svaki pravi patriota , pre svega , zivi u svojoj zemlji, u njoj stvara, placa porez zasniva porodicu i tako dalje. vidis ja to sve radim u srbiji , a ti ne radis , samim tim ti ni po kojem patriotskom kriterijumu ne mozes da se meris samnom....
to sto sipam gorivu na ksometu kad god mogu, je pre svega cin iskrenog patriotizma, jer niko danas u evropi ne zivi teze nego Srbi na Kosovu i Metohiji, i ja se trudim, kad god to mogu da ih pomognem i da im pomognem. Jedan od nacina je ako vec imas mogucnost izbora, da kupis sta god ti treba , kod njih, jer na taj nacin ostavljanjem novca njima ti pomazes i podstices njihov ostanak na Kosovu i Metohiji.
al tesko je razumeti tu patriotsku tematiku za nekoga ko se "patriotski" po zadatku javlja iz Nemacke ;-)
[ Isak666 @ 15.07.2009. 19:56 ] @
Nego...
Sto se tice time, neko je rekao da je jedan od uslova za konacno ukidanje viza i modernizacija nasih prelaza i opremanjem biometrijskim citacima.
E sad, ne znam kako se to sve radi i sta je za to sve potrebno (neka zajednicka baza podataka na liniji carina - mup, ako to nije vec isti fah - vojska - trt mrt) da bi se instaliralo - ali zar je moguce da to vec nije uradjeno do sad?!
Pa verovatno je to vec standardizovano i uradjeno kod svih clanica EU, pa treba i kod nas - pa kako je moguce da to nije uradjeno?
Nismo mi jbn Kina pa da imamo milion granicnih prelaza...
Edit
Citat:
narod za parce nemackog hleba
Oj zivote kurvo, zar jos uvek proizvode tvoj model?
[ Horvat @ 15.07.2009. 19:56 ] @
Citat:
Sopocanac2:
svaki pravi patriota , pre svega , zivi u svojoj zemlji, u njoj stvara, placa porez zasniva porodicu i tako dalje. vidis ja to sve radim u srbiji
pa ko tu koga laze?
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 19:59 ] @
Citat:
pa ko tu koga laze?
mali vise sam ja prosle godine sa mojom firmom uplatio drzavi poreza na ime PDV-a , nego sto ces ti da ga platis do kraja zivota....
kolicina novca koji ja ostavim godisnje drzavi srbiji na ime raznoraznih poreza bude godisnje od 1 do 2 miliona dinara
samim tim imam pravo da se bunim ako smatram da mi drzava uzima vise nego sto uzimaju druge svojim gradjanima ili mi ne pruza nista za uzvrat za sve to sto placam....
dok ti sobzirom da si jos na caletovom kazanu, za tako nesto nemas legitimitet....
[ Horvat @ 15.07.2009. 20:00 ] @
ma ti si moj idol :)
[izvinjavam se ostalim clanovima na off-u]
samo,nikako ti da odgovoris,sta je problem sto albanci sa kosova dobijaju maticne listove srbije,ako je kosovo deo srbije?
ili to ide samo na nacionalnoj osnovi?
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 20:01 ] @
Citat:
Oj zivote kurvo, zar jos uvek proizvode tvoj model?
Evo ga jos jedan patriota iz slavne 115 . minKenske pozadinske, pogodile ga moje reci ;-)
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 20:01 ] @
Citat:
Sopocanac2
patriotizam se pre svega meri delima. a neko ko je iz srbije pobegao i zamenio svoju zemlju i narod za parce nemackog hleba sigurno da ne moze da sluzi kao reper i etalon patriotizma ;-)
A ko je ovde pobegao, i od koga/cega? Vidim da imas bujnu mastu i moc projekcije :)
Citat:
svaki pravi patriota , pre svega , zivi u svojoj zemlji, u njoj stvara, placa porez zasniva porodicu i tako dalje. vidis ja to sve radim u srbiji , a ti ne radis , samim tim ti ni po kojem patriotskom kriterijumu ne mozes da se meris samnom....
Da vidimo kako ga placas - sve u 16 ;-) Sto se patriotskog kriterijuma tice, ja nisam nikakav patriota niti se trudim - stavise prema bilo kom parcetu zemlje ne osecam bas nista.
Medjutim, zakidati drzavu na sitno (a mozda i na krupno) kao sto ti radis sa Vanuatu tablama, tocenjem benzina van zemlje i sl... i nazivati sebe patriotom - to moze samo neko sa teskim stanjem u glavi :)
Citat:
to sto sipam gorivu na ksometu kad god mogu, je pre svega cin iskrenog patriotizma, jer niko danas u evropi ne zivi teze nego Srbi na Kosovu i Metohiji, i ja se trudim, kad god to mogu da ih pomognem i da im pomognem. Jedan od nacina je ako vec imas mogucnost izbora, da kupis sta god ti treba , kod njih, jer na taj nacin ostavljanjem novca njima ti pomazes i podstices njihov ostanak na Kosovu i Metohiji.
Da da, potpuno te razumemo svaka ti cast - mislis na decu, a to sto ti se isplati i sto ti je puniji novcanik to je eto... slucajnost, bas kao i za Vanuatu, sve sama dobra dela ;-)
Citat:
kolicina novca koji ja ostavim godisnje drzavi srbiji na ime raznoraznih poreza bude godisnje od 1 do 2 miliona dinara
Ti, prijatelju, nemas ni ime ni prezime ovde, a kamo li "firmu" jedino tvoje reci govore o tome kako razmisljas, pa ce pre biti da se tvoj posao sastoji u zakidanju i kraduckanju od drzave iliti "snalazenju" kako se to kaze :-)
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 20:03 ] @
Citat:
samo,nikako ti da odgovoris,sta je problem sto albanci sa kosova dobijaju maticne listove srbije,ako je kosovo deo srbije?
ili to ide samo na nacionalnoj osnovi?
problem je sto oni posle sa tim dokumentima idu po evropi i cine razna kriminalna dela, kradu, pljackaju, trguju sa drogom, belim robljem , oruzjem itd.
I ka dih uhapse njima u pasosu pise NATIONALITY SERBIAN i samim tim oni su za sve ljude u svetu - Srbi
I posle kad tebe zbog tog albanca kriminalca negde gledaju ispod oka, ili ti uzmu bris bulje i istrkeljisu te na aerodromu onda se zapitas zasto je to tako. A tako je zbog njih.
pogledaj sajt interpola i vecina za kojima su raspisane poternice su albanci
drugo ti albanci zele nezavisnu drzavu od srbije, i ne zele da budu gradjani srbije, samim tim ja bi im tu zelju ispunio uskracivanjem drzavljanstva
oni u ovoj zemlji ne placaju porez, vec se bore da je sruse , ugroze i uniste, i samim tim ni po kojem kriterijumu ne zasluzuju da budu upisani u spisak drzavljana republike Srbije
[ Horvat @ 15.07.2009. 20:04 ] @
oh kako je to lepo generalizovati :)
rodila ga majka sciftarka,bice mali diler
edit:nemoj da menjas poruke kada ih napises a da ne napomenes to,nije lepo :)
pise nationality,isto kao sto u svakom drugom pise,pise i za brazil "nationality" brazilska,pa takav narod ne postoji ,ne?
to nije nacionalna u narodnom smislu odrednica ;)
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 20:05 ] @
Citat:
oni u ovoj zemlji ne placaju porez, vec se bore da je sruse , ugroze i uniste, i samim tim ni po kojem kriterijumu ne zasluzuju da budu upisani u spisak drzavljana republike Srbije
Pa i ne moraju, imaju spisak svoje drzave :)
Citat:
I posle kad tebe zbog tog albanca kriminalca negde gledaju ispod oka, ili ti uzmu bris bulje i istrkeljisu te na aerodromu onda se zapitas zasto je to tako. A tako je zbog njih.
S'o jel to tebi rade? Mozda previse licis na te likove iz tvojih fantazija... Ja se ne secam da me je iko ikad pogledao lose na nekoj granici... valjda zato sto se brijem, perem zube, ne mrstim se, nisam celav i ne nosim zlatnu kajlu i tako to :)
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 20:06 ] @
Citat:
Da da, potpuno te razumemo svaka ti cast - mislis na decu, a to sto ti se isplati i sto ti je puniji novcanik to je eto... slucajnost, bas kao i za Vanuatu, sve sama dobra dela ;-)
gorivo je kod nasih Srba na pumpama na Kosmetu jeftinije za nekih 7-8 dinara, nego u ostatku Srbije, bas zestoka usteda 100 dinara na 20 litara, al ne mozs ti to da znas sobzirom da si kao pravi srpski patriota iz MinKena Kosmet gledao izgleda samo u informativno politickim emisijama....
[ Horvat @ 15.07.2009. 20:08 ] @
e ti "vasi" ni ne daju posten popust :P
nego koji su ti to "minKen"?
neki kosovarski izrazi?:)
[ jericho1405 @ 15.07.2009. 20:09 ] @
Citat:
EmilijaV: Pa onda povezite - ne daju vize ni Bosni. Znamo da ce se Hrvati i Srbi iz Bosne lako snaci da izvade hrvatske i srpske pasose (Hrvati su to vec uveliko uradili). Ostaju znaci Muslimani iz Bosne koji su kaznjeni. Pa neka onda razmisle malo zasto su olako davali drzavljanstva raznim mudzahedinima posle rata. A cinjenica je da jesu i da je takvih koji se tamo kriju Bosna puna. A i koliko su para dobili od islamskih zemalja. Odakle bi onda sagradili onolike dzamije kao u Teheranu?
Bosna, generalno, ima jako velikih vanjskopolitickih problema zbog postojanja teroristickih aktivnosti na njenom teritoriju. U najnovijim CIA-inim izvjestajima, Bosna se nalazi veoma visoko na listi potencijalno "opasnih" drzava, tj. Bosna je drzava u kojoj postoje aktivne teroristicke grupe i kampovi za obuku istih. Vec duze vrijeme se vodi "hajka" i zahtijeva ostavka ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je, kako kazu, (in)direktno umijesan u zastitu takvih organizacija.
Medjutim, ne ukidanje viznog rezima gradjanima BiH mozemo "zahvaliti" nesposobnoj i neodgovornoj grupi funkcionera koja je bila zaduzena za realizaciju zahtjeva koje je obezbijedila EU komisija.
[ StORM48 @ 15.07.2009. 20:10 ] @
@Sopocanac2
Tipična navlakuša za neupućene mase...
TI si uplatio više PDV-a?
Nisi TI uplatio ništa, nego kupci koji od Tebe nešto kupuju (ako uopšte imaš firmu). Omiljeno mi je to "znate, ja sam uplatio toliko i toliko PDV-a". Ti si samo prosledio TUĐE pare, ako si ih prosledio. A neko ko švercuje gorivo i vija državu za registraciju time što istu uplaćuje na ime neke banana republike, pravi je PATRIJOTA, indeed. Pun smo kofer takvih imali '90-ih...
Pozdrav
[ Isak666 @ 15.07.2009. 20:10 ] @
Citat:
Sopocanac2: Evo ga jos jedan patriota iz slavne 115 . minKenske pozadinske, pogodile ga moje reci ;-)
:))))
Da, pogodise me tvoje reci - odoh da grcam u jastuk, jer ostavih mater i oca da bih tumarao medju zlim SvabOm :))
Najteza stvar mi je saznanje da tvoj mentalni okvir je jos dominantan u zemlji gde zivi puno meni dragih ljudi.
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 20:11 ] @
Citat:
Sopocanac2
Kosmet gledao izgleda samo u informativno politickim emisijama....
Vidis, Sopotjanac, mene za Kosmet/Kosovo/Kosovu zabole ona stvar savrseno (mozda si upravo cuo kako je nesto puklo iz pravca severo-zapada od tebe ;-) - ali ja ne potkradam ni jednu drzavu niti to nazivam cinom iskrenog patriotizma. Btw, bio sam u Prizrenu jednom u zivotu - zanimljiv gradic, nije losa kafa i to je to.
Vrlo sam siguran da i tebe za to Kosovo/Kosmet nije puno briga - kada benzin poskupi tamo, i ti ces prestati da ga kupujes - o tome govore tvoje price i razmisljanje koje ispoljavas na ovom forumu od Vanuatua pa na dalje. Tada ces imati opet neku lepu pricicu o sebi, kako bi mogao da poturas nonsens od tekstova - valjda te ljudi ozbiljnije shvataju ako si "patriota".
Uzgred, PDV je obaveza - a i nisu to tvoje pare vec pare kupca sto kaze Storm, a bas zbog takvih patriJota kao sto si ti je i uveden zakon o PDV-u i fiskalne kase, kako ne bi mogli da zakidate. Pretpostavljam da si ti bio na prvim linijama borbe pljuvacnim zlezdama protiv PDV-a... nije da te ne razumem :)
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 20:17 ] @
Citat:
oh kako je to lepo generalizovati :)
rodila ga majka sciftarka,bice mali diler
edit:nemoj da menjas poruke kada ih napises a da ne napomenes to,nije lepo :)
pise nationality,isto kao sto u svakom drugom pise,pise i za brazil "nationality" brazilska,pa takav narod ne postoji ,ne?
to nije nacionalna u narodnom smislu odrednica ;)
90% albanaca u evropi se bave kriminalom. ima i postenih ali oni su velika manjina. drugo svi ti albanci su doseljenici u srbiju tj emigranti iz enver hodzine Albanije i u Srbiju su 90% njih dosli nakon drugog svetskog rata , zato sto su uslovi zivota u SFRJ bili 10000 puta bolji nego u njihovoj domovini Albaniji. Kao takvima , ekonomskim emigrantima, drzava ima potpuno pravo i legitimitet da im uskrati drzavljanstvo kao nelojalnim gradjanima ove drzave.
[ stil @ 15.07.2009. 20:18 ] @
@Sopoćanac2 Preterao si čoveče. Ustani malo prošetaj izbroj do 1000 pa napiši nešto što nije sa pamfleta političkih partija. Smisli nešto i sroči sam da ne liči kao da je štancovano negde.
Prestani da brojiš krvna zrnca. Zašto ti toliko smeta ukidanje viza ? Kosovo pa Kosovo. Nemam ja ništa protiv Kosova i protiv ljudi koji žive dole. Ja da sam na tvom mestu sad odmah bi otišao dole i nastanio bih se. Ti ljudi teško žive. Međutim kao što se ja trudim da budem u dobrim odnosima sa svojim komšijama tako bi i oni trebali isto tako da se trude da i miru žive jedni sa drugima koliko je to moguće. Ne da stalno sipaju so na ranu. Teško je znam ali bolje je u teškim trenucima imaš dobrog komšiju tu blizu nego rođaka koji je daleko. Jer dok on stigne obično bude kasno.
Onog trenutka kada je SM potpisao kapitulaciju i kada su se naši vojnici i policajci povukli sa te teritorije više nema načina uspostavimo kontrolu. Zato nemoj glavom kroz zid.
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 20:19 ] @
Citat:
Sopocanac2
90% albanaca u evropi se bave kriminalom. ima i postenih ali oni su velika manjina. drugo svi ti albanci su doseljenici u srbiju tj emigranti iz enver hodzine Albanije i u Srbiju su 90% njih dosli nakon drugog svetskog rata , zato sto su uslovi zivota u SFRJ bili 10000 puta bolji nego u njihovoj domovini Albaniji. Kao takvima , ekonomskim emigrantima, drzava ima potpuno pravo i legitimitet da im uskrati drzavljanstvo kao nelojalnim gradjanima ove drzave.
Drzava ne moze da uskrati drzavljanstvo nekome ko ga je dobio po rodjenju - to je pravno nemoguce, cak ni po Ustavu Srbije.
Sa druge strane, siguran sam da Kosovo u ovom momentu ima svoju listu drzavljana i da im srpska i nije preterano potrebna... ;-)
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 20:20 ] @
Citat:
@Sopocanac2
Tipična navlakuša za neupućene mase...
TI si uplatio više PDV-a?
Nisi TI uplatio ništa, nego kupci koji od Tebe nešto kupuju (ako uopšte imaš firmu). Omiljeno mi je to "znate, ja sam uplatio toliko i toliko PDV-a". Ti si samo prosledio TUĐE pare, ako si ih prosledio. A neko ko švercuje gorivo i vija državu za registraciju time što istu uplaćuje na ime neke banana republike, pravi je PATRIJOTA, indeed. Pun smo kofer takvih imali '90-ih...
Pozdrav
da sam prodavao robu na crno, a mogao sam uz neki manji rizik, te pare od PDV-a bi mesto u drzavni budzet stavio u svoj privatni dzep. Jeste da bi tako postao privredni kriminalac, al bi moj dzep bio puniji za navedeni iznos....
samim tim sto to nisam uradio, ja sam u svakom slucaju veci patriota od jednog ivana dimkovica koji ovde ne zivi i samim tim ne placa NIKAKAV Porez.
Ako ponesto izbegnem , ako mogu i platim manje je u svakom slucaju manje strasna stvar nego da drzavi Srbiji placam 0 dinara poreza godisnje i jos prozivam druge kako oni ne placaju :)
Znas ta ljudska osobina se zove licemerje, i par ljudi ovde fercera sa njom :)
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 20:23 ] @
Citat:
Sopocanac2
samim tim sto to nisam uradio, ja sam u svakom slucaju veci patriota od jednog ivana dimkovica koji ovde ne zivi i samim tim ne placa NIKAKAV Porez.
Recimo da je Ivan Dimkovic 0.0% patriota - ali mi se cini da si ti u minusu posto ja Srbiju ne zavlacim i ne potkradam - ti si cak hteo i da LAZIRAS boravak u Bosni kako bi Srbiju >zakinuo< za takse za registraciju auta kojim ces da raubujes SRPSKE puteve - pa ti si bre anti-patriota ;-)
Citat:
Znas ta ljudska osobina se zove licemerje, i par ljudi ovde fercera sa njom :)
Yep, kraduckanje i nazivanje sebe patriotom - klasicna definicija licemerja.
Citat:
Ako ponesto izbegnem , ako mogu i platim manje je u svakom slucaju manje strasna stvar nego da drzavi Srbiji placam 0 dinara poreza godisnje i jos prozivam druge kako oni ne placaju :)
Hm, ne ne - bas kao i tvoj PDV, ja JAT-u uplatim godisnje koju hiljadicu od cega 19% biva PDV, i svaki put kad dodjem u Srbiju potrosim vise nego nekoliko prosecnih ljudi za to vreme... o pomaganju roditelja da ne pricamo... tako da, nije nula, ima nesto - al ne kradem ;-)
[ Horvat @ 15.07.2009. 20:23 ] @
Citat:
Sopocanac2: Znas ta ljudska osobina se zove licemerje, i par ljudi ovde fercera sa njom :)
ne zaboravi sebe da stavis na mesto broj 1 ;)
inace,kad vec si toliki nacihumanista,sto nisi otvorio neko preduzece na teritoriji kosova,zaposlio [samo,napomena na samo!] srpski narod iz okoline i prodavao [opet samo] njima to i izvozio svima sem sciftarima?
[ EmilijaV @ 15.07.2009. 20:30 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Jos malo Darvina na delu i Evropa ce tesko moci da se nazove hriscanskim klubom ;-)
Jeste. U pravu si. Ali mi nekad deluje da bi ipak Evropljani da se obezbede, da ovi "drugi" ne bi preovladali. Nije da ih bas nesto vole u Francuskoj npr. (ne verujem ni da ih u DE bas obozvaju), a i ono o "hriscanskom klubu" je bas i rekao neki francuski politicar (a nije Lepen sigurno, to bih vec zapamtila).
Citat:
Ivan Dimkovic: Sto se Turaka tice, obrati paznju da Turci vec decenijama nemaju carinski rezim sa Evropom (izvoze svoju robu pod jako dobrim uslovima sto im omogucava da u mnogim stvarima budu konkurentniji od Kineza), imaju poprilicno puno beneficija itd....
Jeste. Ali je to zato sto tako odgovara Evropljanima, sto nemam nista protiv, svako gleda prvo sebe. Em sto su Evropljani podmirili svoj interes da uvek imaju svez i jeftin paradajiz za salatu, em su Turcima dali sargrepu da se malo nadaju. Pa malo li je cekanja od '64 (mislim da je ta godina u pitanju)?!?! Ali zasto im je onda jos stroziji rezim za izdavanje viza nego nama? A neosporno je da jeste!
Citat:
Ivan Dimkovic: Razlog zasto Turska nije jos u EU je najanje u vezi sa verom a najvise u vezi sa politickom strategijom - jer bi Turska bila zemlja sa najmanjim bruto nacionalnim dohotkom a velikim potencijalom da izmuze dosta para od ostalih svake godine (na stetu Francuske i Spanije ponajvise) + imala bi jako veliki broj glasova u EU parlamentu (zbog svoje velicine) i bila bi sa UK u mogucnosti da preglasava franko-germanski blok.
Sve je to tako zvanicno, a i vrlo je logicno. Samo, 'ajde da zamislimo EU u kojoj je najveca i najmnogoljudnija zemlja islamska? A uzgred i najvise kosta tu istu Evropu. Pa nekako ne ide, je l' da?
Citat:
Ivan Dimkovic:Ako malo bolje pogledas - UPRAVO je to razlog zasto su Francuska i Nemacka najglasnije protiv clanstva Turske, a zasto je UK najglasnija ZA clanstvo Turske (najveci pomak je upravo napravljen za vreme UK predsedavanja) - cista strateska stvar, jednima odgovara a drugima predstavlja jako veliki problem - ako bi Turska usla, UK bi mogla sa njima jako lepo da preglasava Francuze i Nemce.
Pa znas sta ja mislim? Ta ista Evropa je dosta naucila iz svoje krvave istorije. I za to im svaka cast, sto su mnoge stvari uspeli da prevazidju i rade sad u svom najboljem interesu.
Ali su isto tako naucili da bi u slucaju da puste Tursku u EU, Turska bi ostvarila upravo ono sto je htela i zamalo uspela ratovima pre mnogo vekova - da je osvoji. Danas bi je osvojila na drugi nacin naravno, ali to je osvajanje XXI veka, a ne vojskom i ratovanjem. UK od Turske u ovom slucaju nije toliko ugrozena, sta vise ovo bi im islo u prilog.
Citat:
Ivan Dimkovic: Medjutim, stvari se menjaju polako - EU ce trebati Tursku pre ili kasnije zbog ogromne mlade radne snage (hint: penzije) taman kada se turski GDP jos priblizi EU (a skace svake godine) + Turska je vrlo bitna strateski kao najzapadnija (ekonomski i kulturno) muslimanska drzava i vrlo bitna geografski i #2 po velicini vojske u NATO paktu. Ako EU uspe da progura onaj lisabonski sporazum, i pored vrlo jasnog protivljenja gradjana, stvari kao sto su ulazak Turske ce biti daleko lakse, jer onda nece imati toliko glasova.
Cekaj da prvo iscrpe radnu snagu iz istocne Evrope i sa Balkana. Jeste da nije toliko mlada kao sto su Turci, ali ima ih kol'ko 'oces.
A sto se turske uloge u NATO tice, potpuno se slazem s tobom.
Citat:
Ivan Dimkovic: Iskreno, cisto sumnjam da problem sa Bosnom ima veze sa "mudzahedinima" i njihovim drzavljanstvima (nije bas tesko prepoznati istog na granicnom prelazu ;-) koliko sa jako losim funkcionisanjem bosanskih institucija i nemogucnoscu da se stvari implementiraju kako treba i na vreme.
Slazem se ja da je BiH jedna vrlo nesredjena drzava, ali cinjenica jeste da su posle rata masovno davali drzavljanstva pridoslicma iz arapskih zemalja. Cak su i prozivani zbog toga od strane EU. A znamo kako blagonaklono EU gleda na moguce leglo terorizma. I to bas zato sto ih nije lako prepoznati na granicnom prelazu, he, he...
[ Horvat @ 15.07.2009. 20:35 ] @
zasto bi uopste primali tusku u EVORPSKU uniju,kad je malekcim delom u evropi,a ostatkom u aziji??
[p.s. sto se tice viza za stanovnike turske,zar nisu "pomalo" nesigurne oplasti van carigrada i drugih vecih gradova? malo malo pa se turci i kurdi makljaju i ostali,a i za turiste nije preporucljivo,ili su to samo price?]
[ žutokljunac @ 15.07.2009. 20:35 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A pa da - ti to radis iz cistog patriotizma, a nikako zbog toga sto tako placas benzin jeftnije.
Pretpostavljam da su tvoje ideje da registrujes kola na Vanuatu table zapravo cin razumevanja i pomoci prijateljskom narodu Vanuatua?
hahahaha do jaja!
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 20:38 ] @
Citat:
EmilijaV
Ali zasto im je onda jos stroziji rezim za izdavanje viza nego nama? A neosporno je da jeste!
Hm, pa kako gde, Turci imaju solidno dobar rezim sa Nemackom.
Citat:
Jeste. Ali je to zato sto tako odgovara Evropljanima, sto nemam nista protiv, svako gleda prvo sebe. Em sto su Evropljani podmirili svoj interes da uvek imaju svez i jeftin paradajiz za salatu, em su Turcima dali sargrepu da se malo nadaju. Pa malo li je cekanja od '64 (mislim da je ta godina u pitanju)?!?!
Pa ne izvoze samo Turci paradajz - izvoze jako puno elektronike, automobila... Stavise po tom pitanju su ispred Srbije vise decenija danas - posto su u mnogim kategorijama najveci proizvodjaci robe u EU.
Sto se ostalog tice - pa znas kako, EU nije ni postojala u ovoj formi te 64-te, a sve do 90-te nije ni bilo ozbiljnog razmisljanja o nekom vecem prosirenju cak je u pocetku bilo problema i sa samim zemljama na zapadu. Nije realno ocekivati da bi Turska mogla da udje pre istocne Evrope nema smisla ni geografski, ni geopoliticki.
Tako da, nisu bas Turci toliko iza kao sto ti mislis - stavise, siguran sam da kada EU bude uredila svoje interene procese da ce Turci imati vrlo dobre sanse - u ovom momentu EU ne moze nikog da primi jer im je politicka organizacija potpuno neadekvatna za ovoliki broj drzava... ali kada se to uradi, a morace pre ili kasnije, i kada se stabilizuju ekonomije u Bugarskoj i Rumuniji - Turska ce doci na red.
Citat:
Sve je to tako zvanicno, a i vrlo je logicno. Samo, 'ajde da zamislimo EU u kojoj je najveca i najmnogoljudnija zemlja islamska? A uzgred i najvise kosta tu istu Evropu. Pa nekako ne ide, je l' da?
Pa ne ide zbog onog drugog a to drugo ce se resiti u sledecoj deceniji - Turci u Turskoj su daleko manji islamisti od muslimana imigranata u EU - verovala ili ne. Stavise, ovde u DE imas slucaj da turska deca nose te feredze i zajebancije dok su im roditelji 100% sekularni i toga se zgrazavaju. A muslimana migranata u EU ima vec dvocifren broj miliona - nisam primetio neke nepremostive probleme.
Citat:
Ali su isto tako naucili da bi u slucaju da puste Tursku u EU, Turska bi ostvarila upravo ono sto je htela i zamalo uspela ratovima pre mnogo vekova - da je osvoji. Danas bi je osvojila na drugi nacin naravno, ali to je osvajanje XXI veka, a ne vojskom i ratovanjem. UK od Turske u ovom slucaju nije toliko ugrozena, sta vise ovo bi im islo u prilog.
Da ... osvoji? Tesko, vrlo tesko - kao prvo, Turska koja bi mogla da udje u EU ce morati da potpuno reformise svoju drzavu a, kao drugo, moderni Turci nemaju bas takvih aspiracija da nesto "osvajaju" pre bih rekao da su to strahovi nekih desnicara sa kojima plase svoj narod kako ne bi razmisljao o necemu drugom i omogucio im da dodju na vlast.
Bez uvrede ali mislim da je tvoje misljenje o Turskoj malo... arhaicno. Proveo sam dosta vremena u poslovnim posetama Turskoj i njenim firmama, a imam i poznanstva odatle sa vrlo pozitivnim utiscima (stavise iznenadjujucim jer sam i ja bio pod uticajem te nase istorijske propagande) .. Daleko su Turci od te price danas... Tj, jedino istocni deo Turske potpada pod to sto mnogi u Srbiji misle o Turskoj, ali najveci broj Turaka ne zivi tamo.
[ Horvat @ 15.07.2009. 20:41 ] @
Citat:
ivan:
Stavise, ovde u DE imas slucaj da turska deca nose te feredze i za***ancije dok su im roditelji 100% sekularni i toga se zgrazavaju
znaci i njih drma "vece patriote od onih kuci"?
sad...
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 20:46 ] @
Ma to sa feredzama je problem identiteta - i za to su krive i drzave domacini.
Isti slucaj sa UK, na TV-u neka egipatska porodica u UK, ono keva i cale as secular as it gets - ljudi dosli iz Kaira, gradska porodica, dok im je cerka fundamentalista, zatarabljena ko nindza - majka prica o tome i place, kako ne razume itd... Cerka prica kako je to njen izbor kako je to cini boljom osobom, cuva njenu privatnost bla bla...
A poenta je sto se cesto desava da su ta deca istisnuta iz drustva, imaju problem u skoli zbog tih barijera a onda kasnije i u profesionalnom zivotu - i onda, oni pronalaze neki drugi identitet koji se njima cini "izvornijim". Onda krenu da se oblace u tu tradicionalnu odoru i sl... imaju svoje drustvo, tu se osecaju prihvacenim, itd...
U pravu si - nesto slicno onome "Zivot u Ameriku, srce u Srbiju" iliti neki izlivi enormnog patriotizma i eksponiranje nekog tradicionalizma u drugim drzavama, sa tom razlikom da Srbi nemaju bas puno razloga da imaju problem sa integracijom i sl... iste su boje koze, evropskih crta lica, evropska zemlja sa kodeksom ponasanja slicnim... totalno druga prica.
Znam par ljudi iz Istanbula - i secam se pricamo mi, ja im pomenem kako znam neke Turke u DE na sta ce ovi "ma... to nisu Turci, to su seljoberi"... sta reci :-)
[ Horvat @ 15.07.2009. 20:50 ] @
lose drustvo :( [ne mislim na citavo drustvo,nego osobe s kojima se druze]
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 20:56 ] @
Pa nije samo to... mislim, kao prvo.. znas, deca mogu da budu vrlo gadna - i vrlo lako iskljucuju svakoga ko je drugaciji.
Onda imas jezicku barijeru - ako roditelji pricaju svoj jezik iskljucivo, dete obicno ima kasnjenje u ucenju jezika koji se prica na podrucju gde zive, sto obicno izaziva i probleme u ucenju, sto izaziva losije ocene (osim ako ne ide u internacionalne skole, ali to je sasvim druga grupa ljudi, oni nisu predmet ove price ;-)
Kada se sve to desi, onda moze doci do losih posledica - losije ocene u skoli mogu da ti onemoguce neke druge zivotne opcije, odbacivanje od strane okoline moze da stvori psihicke teskoce.
U takvom stanju je osoba ranjiva i trazi neki izlaz iz toga - a onda cesto postaje radikalnija jer to drustvo em sto prica njen maternji jezik, em sto je 100% prihvata.
Na srecu, u vecini velikih gradova je sastav stanovnistva potpuno multi-kulturalan tako da deca od malih nogu, od samog pocetka skolovanja borave u multi-kulturalnoj sredini i onda niko ne "strci" - u takvim sredinama po pravilu imas manje fundamentalnih slucajeva.
[ Horvat @ 15.07.2009. 21:04 ] @
sve to stoji,ali barem u nemackoj [i francuskoj i uk] ne manjka muslimanskog stanovnistva
a i nisu bas toliko razliciti od belaca...
Citat:
U takvom stanju je osoba ranjiva i trazi neki izlaz iz toga - a onda cesto postaje radikalnija jer to drustvo em sto prica njen maternji jezik, em sto je 100% prihvata.
ovo je upravo to sto sam rekao
takva deca odu u vrlo radikalna drustva ...
inace,kakvo je stanje sa "nasistima" u istocnoj nemackoj?
[ jericho1405 @ 15.07.2009. 21:12 ] @
Turska je slicnog profila kao i Srbija. U vecim gradovima zive obrazovani ljudi, koji nemaju pretjeranu potrebu za dokazivanjem i velicanjem svog nacionalnog identiteta, a u isto vrijeme zele i rade sve ono sto i svaki drugi moderan, mlad covjek radi na zapadu. U "provincijama" svakako ima svega i svacega, fundamentalizma, kvazi-patriotizma itd, sto je, prije svega, rezultat "odsjecenosti" od svijeta i relativno loseg obrazovanja takvog stanovnistva.
Veliki broj mladih se strogo protivi tradicionalnim kulturoloskim i vjerskim nacelima, jer, upravo, teze normalnom, modernom zivotu. Svoj "evropski" stav su demonstrirali u neredima koji su prethodili "sazrijevanju" drustva, tj. kada je, recimo, drzava branila pohadjanje studija osobama koje nisu "prikladno" obucene, sto je revoltiralo mnoge studente i potaklo ih na masovne proteste, al' i prouzrokovalo veliki broj samoubistava i drugih, slicnih anti-represivnih, poteza omladine.
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 21:40 ] @
Citat:
Horvat
inace,kakvo je stanje sa "nasistima" u istocnoj nemackoj?
Pa ima ih u nekim delovima koji su jako siromasni i nerazvijeni - na svu srecu nema puno ljudi po takvim sredinama, a ti nacosi su dripci na samom rubu socijalne lestvice kojima je guslanje o tome jedina zivotna okupacija.
Inace zanimlljivo bili skoro izbori za evropski parlament, pa je cela EU bila izlepljena plakatima... Bas sam pratio kampanje u DE - dve najvece partije levo i desno od centra su potpuno fokusirane na ekonomiju sa primesama integracione politike i pitanja siromasnijih (uvek vecne teme) gde su levi obecavali vise izdataka za siromasnije i kritikovali desne da su previse dali poslodavcima - desni su bili fokusirani na price o radu i investicijama, liberalna politicka opcija se bavila investicijama / porezima, a daleki levicari (komunisti) su naravno obecavali kojesta.
Al najzanimljivije, ekstremne desnicare (NPD) sam video samo na jednom plakatu i to van grada - na kome je pisalo "NE DZAMIJAMA" i to je sve :) Tacno ukapiras sta ti ljudi imaju u glavama i kakvom se sloju stanovnistva obracaju kada je esencija politicke kampanje 2 reci "NE DZAMIJAMA"... yep, na zalost svuda uvek postoji koji % stanovnistva kojem krajnji dometi prestaju tu.
Citat:
sve to stoji,ali barem u nemackoj [i francuskoj i uk] ne manjka muslimanskog stanovnistva
Kao sto rekoh, u bilo kojoj vecoj tj. urbanijoj sredini nema preterano problema - osim sto siromasni i manje obrazovani Arapi / Turci nekad vuku na desno tj. radikalnije mada to nije nista cudno, i siromasni / manje obrazovani Francuzi/Englezi isto tako cesto rezonuju. To su normalne socioloske pojave.
[ jericho1405 @ 15.07.2009. 21:40 ] @
Citat:
Horvat: sve to stoji,ali barem u nemackoj [i francuskoj i uk] ne manjka muslimanskog stanovnistva
Ima ih, i to jako puno. :)
Medjutim, upravo, kako je Ivan napisao, nije problem u Turcima kao narodu, vec u vecinski losem obrazovanju, tj. u Njemacku se naselio veliki broj turskih radnika, vecinom gradjevinara i sitnih zanatlija, u posljednjih 50 godina. Tako da danas Njemacka ima preko 2 miliona Turaka, od kojih veliki broj istih predstavlja niskokvalifikovanu radnu snagu. Uglavnom, takvi ljudi(ne samo Turci) tesko dolaze do dobrih poslova, i nemaju bas neki "drustveni" status i ugled, pa se zbog toga, vjerovatno, osjecaju diskriminiranim.
Ipak cijenim i da je Svabama pun *rac polupismenih doseljenika koji se stalno nesto zale i pozivaju na diskriminirajuci drustveni polozaj. Slicno se osjecaju i mnogi drugi niskokvalifikovani radnici/doseljenici/narodi, al' zbog brojcanog "defekta" njihov glas se slabije ili nikako ne cuje. ;)
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 21:47 ] @
Da to je generalno problem - jer je vecina tih Turaka iz te socijalne klase a skok iz te u srednju je najtezi bilo gde.
Recimo kontrast su Iranci i Indusi - najpametnije iz Irana je pobeglo 1979-te godine, i dobar deo Iranaca u DE su visoko obrazovani. Ista prica vazi i za Induse, iz drugih razloga.
Tako da, u firmama mozes naleteti na Irance, oni su obicno visoko kvalifikovana radna snaga - Turaka na takvim polozajima ima mnogo manje, sto je nekome posmatracu iznenadjujuce zbog broja Turaka tamo - medjutim ako se uzme u obzir to da su otac/majka jako malo obrazovani, njihovi klinci su krenuli da uce lokalni jezik tek u skoli itd... stvara se zeznuta stvar.
Tu je takodje dodatno kriv nemacki skolski sistem gde se selekcija za gimnaziju (koja je prekursor za mnoga visoko kvalifiovana mesta) radio na preporuku nastavnika - sto je jako diskriminisalo decu koja su imala jezicke probleme. OSCE je kritikovao taj sistem jako puno.
Zapravo kombinacija nemotivacije deteta za skolovanje od strane roditelja (jer su i sami nisko obrazovani) + takvog selektivnog skolskog sistema upravo rezultuje masom nisko obrazovanih ljudi koji se osecaju odbaceni i diskriminisani.
Citat:
Ipak cijenim i da je Svabama pun *rac polupismenih doseljenika koji se stalno nesto zale i pozivaju na diskriminirajuci drustveni polozaj. Slicno se osjecaju i mnogi drugi niskokvalifikovani radnici/doseljenici/narodi, al' zbog brojcanog "defekta" njihov glas se slabije ili nikako ne cuje. ;)
Svabama mozda jeste pun Q medjutim osim klasicnih besmislica od zalbi problem sa skolskim sistemom koji "odredjuje sudbinu" tako rano u zivotu jeste realan, i nisu samo Turci kritikovali isti vec i mnoge druge medjunarodne institucije.
Mada, u pogledu sa mnogim drugim EU zemljama, Nemacka je jos i prilicno dobra - sa novim imigracionim zakonom iz 2005 ce ti jezicki problemi biti prilicno smanjeni. Medjutim, problem skolske selekcije je i dalje aktuelan.
[ Srđan Pavlović @ 15.07.2009. 23:06 ] @
"Evropska komisijma misli da je Srbiji mesto na beloj sengenskoj listi od januara sledece godine..."
Aj, videcemo, nije to daleko...
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 23:06 ] @
e auslanderi auslanderi i Bogu ste teski
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 23:11 ] @
Citat:
Kernel-1
"Evropska komisijma misli da je Srbiji mesto na beloj sengenskoj listi od januara sledece godine..."
Misli ;-) Pa dobro, sada je prilicno javno sta je jos ostalo da se uradi - zeleno svetlo je dato, sada treba da se zavrsi posao.
Mislim da ovog puta ima daleko manje sanse za neki za*** jer je medijska paznja sada previse velika + vlast u Srbiji nema puno drugih stvari sa kojima da se pohvali, pa verujem da definitivno ne zele da izgube i ovu sansu za hvalisanje :)
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 23:14 ] @
Procitao sam malopre vrlo dobar aforizam/grafit/misao
POKLANJAM BELI SENGEN DINKICU I TADICU ZA POSAO I PLATU
[ bttp @ 15.07.2009. 23:18 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: OSCE je kritikovao taj sistem jako puno.
Zapravo kombinacija nemotivacije deteta za skolovanje od strane roditelja (jer su i sami nisko obrazovani) + takvog selektivnog skolskog sistema upravo rezultuje masom nisko obrazovanih ljudi koji se osecaju odbaceni i diskriminisani.
Zar se tim problemima ne bavi OECD? Ljudski kapital i slični koncepti...
Kakve veze ima OSCE sa prosvetom?
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 23:30 ] @
@bttp,
Izvinjavam se - OECD, greska.
Citat:
Sopocanac2
10.000 balija mudzosa arapa cega vec blokiralo saobracaj u toj ulici i legli na sred ulice i klanjaju na sred ulice i dernjaju se alahu ekber....
Upravo si otkrio zasto je Kosovo zapalilo od Srbije - zbog takvih patriota kao sto si ti ;-)
[ Sopocanac2 @ 15.07.2009. 23:33 ] @
a dok smo ih tetosili i davali im srpske pare na decije dodatke i socijale da se mnoze ko biljne vasi, bas su nas voleli
ajde ne budali...........
jesi cuo ti za siptarske demonstracije 1968 i 1981 sa radnim naslovom "kosovo republjik" ?
to je bilo u vremenu kad siptari nista nisu radili a ziveli su i mnozili se od srpske socijale decijih dodataka i ostalih beneficija
da dodam da struju nisu placali jedno 40 godina...
[ EmilijaV @ 15.07.2009. 23:45 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Hm, pa kako gde, Turci imaju solidno dobar rezim sa Nemackom.
Da, to je verovatno tako - kako gde. Ja znam za slucajeve kad se trazila viza za Italiju, pa sam se i sama cudila koliko ih dave. I to su jos bile u pitanju dve devojke koje tamo studiraju i imale su regularne dokaze o tome. Za DE konkretno ne znam.
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa ne izvoze samo Turci paradajz - izvoze jako puno elektronike, automobila... Stavise po tom pitanju su ispred Srbije vise decenija danas - posto su u mnogim kategorijama najveci proizvodjaci robe u EU.
Sto se ostalog tice - pa znas kako, EU nije ni postojala u ovoj formi te 64-te, a sve do 90-te nije ni bilo ozbiljnog razmisljanja o nekom vecem prosirenju cak je u pocetku bilo problema i sa samim zemljama na zapadu. Nije realno ocekivati da bi Turska mogla da udje pre istocne Evrope nema smisla ni geografski, ni geopoliticki.
He, he... To za paradajiz sam rekla cisto figurativno, ali im je i grozdje prva klasa!
No, salu na stranu, znam da dosta izvoze elektronike, a mislim da su cak prvi u proizvodnji i izvozu koze.
Tacno si u pravu da EU nije postojala '64 u danasnjem obliku. Zahtev za pridruzivanje takodje nije postojao (pardon ako sam se tako izrazila u predhodnom postu), ali su i tad na neki "ondasnji" nacin prosirivali ondasnju EZ, kad su primili Grcku i Portugal npr. Grcka je secam se primljena tek '80. Portugal mislim jos kasnije. Samo to nije radjeno ovim tempom i na nacin kojim se radi sad.
Citat:
Ivan Dimkovic: Tako da, nisu bas Turci toliko iza kao sto ti mislis - stavise, siguran sam da kada EU bude uredila svoje interene procese da ce Turci imati vrlo dobre sanse - u ovom momentu EU ne moze nikog da primi jer im je politicka organizacija potpuno neadekvatna za ovoliki broj drzava... ali kada se to uradi, a morace pre ili kasnije, i kada se stabilizuju ekonomije u Bugarskoj i Rumuniji - Turska ce doci na red.
EU mora da uredi svoje odnose, jer ovakva kakva je sad i sama sebi je teska. Jos im samo Turska fali, he, he... A po svemu ovome sto si sam rekao, u vezi Rumunije i Bugarske, pa jos Balkan kad dodje na red... Uci ce u EU na Sv. Nikad. Mislim, ja im od sveg srca zelim, ali mrka kapa za jos jedno duze vreme. Pa kad dodje onda protivljenje Grcke? Pa sredjivanje odnosa sa Kiprom?
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa ne ide zbog onog drugog a to drugo ce se resiti u sledecoj deceniji - Turci u Turskoj su daleko manji islamisti od muslimana imigranata u EU - verovala ili ne. Stavise, ovde u DE imas slucaj da turska deca nose te feredze i za***ancije dok su im roditelji 100% sekularni i toga se zgrazavaju. A muslimana migranata u EU ima vec dvocifren broj miliona - nisam primetio neke nepremostive probleme.
Verujem ti skroz, jer znam. Uostalom u Evropi je nosenje feredza i sl. nacionalnih i verskih obelezja stvar slobodne volje pojedinca. A koliko znam u Turskoj je to ukinuto zakonom i to kad je donesen novi Ustav republike Turske. Do sad je nosenje feredza (ili zarova, ne znam tacno razliku, ali je ima) vec prevazidjeno potpuno. Turci cak i svinjetinu jedu bez problema, dok mnogi van Turske (a i ovi nasi) nece da je liznu od skoro. To je sve jos Ataturk uveo, kad je zenama i dao pravo glasa. Da, Turska je jedna od prvih zemalja koja je zenama dala pravo glasa! A sve to jer je pokusavao da od Turske napravi civilizovanu drzavu. Sad se cujem bune neke grupe i partije i traze da se opet odobri da zene i devojcice u skolama nose feredze. Od kad je dosao Erdogan za premijera ti su zahtevi postali jos glasniji, jer ih sam zastupa. Na svu srecu, nisu prosli.
A koliko pamtim u Francuskoj je skoro bilo nekih problema oko nosenja marama muslimanskih devojcica. Hteli su da im zabrane, nesto se ne secam kako se na kraju zavrsilo. Mislim da su morali da ih puste, jer bi u suprotnom to bilo krsenje FR Ustava. Tako da nije bas njima sve potaman tamo kad hoce da plasiraju svoje obicaje. Sve i kad im je zakonom odobreno, kako ih gledaju obicni ljudi na ulici? Pa ako vole - nek' izvole.
A koliko muslimana ima u EU dovoljno govori podatak kako se glasa na Eurosong-u, hehe... da ne glasaju mozda Nemci za Tursku?
Citat:
Ivan Dimkovic: Da ... osvoji? Tesko, vrlo tesko - kao prvo, Turska koja bi mogla da udje u EU ce morati da potpuno reformise svoju drzavu a, kao drugo, moderni Turci nemaju bas takvih aspiracija da nesto "osvajaju" pre bih rekao da su to strahovi nekih desnicara sa kojima plase svoj narod kako ne bi razmisljao o necemu drugom i omogucio im da dodju na vlast.
Bez uvrede ali mislim da je tvoje misljenje o Turskoj malo... arhaicno. Proveo sam dosta vremena u poslovnim posetama Turskoj i njenim firmama, a imam i poznanstva odatle sa vrlo pozitivnim utiscima (stavise iznenadjujucim jer sam i ja bio pod uticajem te nase istorijske propagande) .. Daleko su Turci od te price danas... Tj, jedino istocni deo Turske potpada pod to sto mnogi u Srbiji misle o Turskoj, ali najveci broj Turaka ne zivi tamo.
Opet ti sve bukvalno shvatas! Kad sam rekla "osvoji" sigurno nisam mislila bukvalno. Mislila sam da ce da ih preplave skroz. Jer imaju veci natalitet od Evropljana, pa ako im se dozvoli slobodno kretanje sta ostaje od Evrope? Na to sam mislila. A u tom smislu ih ni jedan drugi istocnoevropski narod ne moze ugroziti.
Ne vredjam se uopste. Nije mi misljenje arhaicno, niti sam pod bilo cijim uticajem. Savrseno poznajem Turke i potpuno se slazem sa onim sto si rekao . Ali i ti i ja poznajemo ocigledno Turke koji su iz Istanbula, ili iz nekog veceg grada, koji rade u nekim firmama, koji su zavrsili neke skole (cesto bas na zapadu), ili smo dolazili u kontakt sa onima u turistickim mestima. A kolika je Turska!
Uostalom, njihove zene su (to sam bas primetila) mnogo doteranije i sredjenije od nasih! Bez feredza i zarova, naravno...
[ Horvat @ 15.07.2009. 23:54 ] @
ne znam sto odgovaram...@ sopocanac,jeste,a srbi,bugari,makedonci,hrvati,crnogorci i ostali koji nisu sciftari na kosovu uredno placaju struju od kako su im je doveli,je li ;)
a i elektrodistribucija uredno gasi neplatise kao i u vojvodini i centralnoj srbiji,je li?
gluposti...
Citat:
Ivan Dimkovic: Misli ;-) Pa dobro, sada je prilicno javno sta je jos ostalo da se uradi - zeleno svetlo je dato, sada treba da se zavrsi posao.
Mislim da ovog puta ima daleko manje sanse za neki za*** jer je medijska paznja sada previse velika + vlast u Srbiji nema puno drugih stvari sa kojima da se pohvali, pa verujem da definitivno ne zele da izgube i ovu sansu za hvalisanje :)
pa ne pita se srbija da li zeli da joj ukinu vize,nego eu da li ima "volje" da joj ukine vize
do 1. januara nista nije sigurno...polako stizu na dnevni red tek
[ vladd @ 16.07.2009. 00:49 ] @
Citat:
Horvat:
pa ne pita se srbija da li zeli da joj ukinu vize,nego eu da li ima "volje" da joj ukine vize
do 1. januara nista nije sigurno...polako stizu na dnevni red tek
Ne pita se naravno, i EU je odlucila da to uradi prvog Januara.
Od poslova koji treba da se urade, najveci je da se pocisti svinjarija oko tenderske pljacke za izradu biometrijskih pasosa. I mislim da se to moze uraditi, uz dodatni trosak, za manje od mesec dana.
Ali, prasici ce da potrose i pet meseci, kako bi izboksovali sto manji trosak i sto vecu novu proviziju, ali, nije sporno, samo da odrade uslov kako treba.
I ne sumnjam da ce to uraditi u roku.
Poz
P.S.
Ne znam sta se ima protiv "patriotizma", osim ako se nismo uvaljali u spinovani negativni kontekst tog izraza. Spinovanje je posluzilo u politicke svrhe, prosli su izbori, dosta je bilo ludovanja...uzgred, i Amerikanci i Englezi, i svi ostali, su velike patriote
[ nerodimac @ 16.07.2009. 04:15 ] @
"Nikad nije kasno da se za**** stvar." i.e. "Zbirka narodnih umotvorina". Kad bi ih slusao neko ko je pao s marsa verovatno bi pomislio kako je srpski pasos definitivno nesto sto treba imati.
[ bttp @ 16.07.2009. 06:31 ] @
Citat:
EmilijaV: A koliko pamtim u Francuskoj je skoro bilo nekih problema oko nosenja marama muslimanskih devojcica. Hteli su da im zabrane, nesto se ne secam kako se na kraju zavrsilo. Mislim da su morali da ih puste, jer bi u suprotnom to bilo krsenje FR Ustava.
To je bilo pre nekoliko godina, i mislim da je zabranjeno u školama. Za to sam gotovo siguran. A nošenje na ulici nisu ni imali nameru da im brane.
[ milanche @ 16.07.2009. 06:59 ] @
Francuska vlada se preganja sa muslimanima oko nosenja feredze u skolama.
U Holandiji, potomka Van Goga su ubili muslimani.
U Danskoj, karikaturista cija karikatura je uvredila Proroka mora da se krije.
U Engleskoj klinci rodjeni u zemlji nalaze dovoljno privlacnog u religiji u cije ime su na
ledja stavili ruksak sa eksplozivom i usli u metro 7/7/2005 da bi izvrsili svoju svetu ulogu.
U Sarajevu, nekada gradu rokenrola, Bijelog Dugmeta, Vatrenog Poljupca, Zabranjenog Pusenja,
nose se feredze, a roditelji koji ne zele preterano izlaganje podmlatka islamskoj ideologiji pribegavaju
upisu dece u srpska obdanista.
U Novom Pazaru vehabije treniraju za buducnost.
Na Kosovu, srecom, nista novo.
Turska je takodje uglavnom gde je i bila. Jednino jos Grcka tu i tamo smeta. Sredjivanje Srbije je
okoncano sa pozitivnim ishodom.
Voleo bih da je ovo sve samo skup koincidencija, i da je dvorana "Zetra' u Sarajevu dobila ime
1983 kao skracenica od 'Zelimo Travoltu'.
[ nerodimac @ 16.07.2009. 07:35 ] @
Ne znam cemu sad neke rasprave o muslimanima na ovoj temi, zalosno je to sto smo dosli u situaciju da kao zemlja i nacija budemo tretirani poput nekih terorista...
[ stil @ 16.07.2009. 08:12 ] @
Ljudsko biće kada dolazi na ovaj svet ne može da bira svog oca i majku - religiju državu. Prema tome glupo je ljude prema tome deliti. Nije nikakvo dostignuće to što se neko rodio u Londonu Beoogradu San Francisku Berlinu ili Teheranu. Treba te osobe deliti po tome kakvi su ljudi, po tome šta žele da urade sa sobom. Ne treba imati predrasuda i reći svi muslimani su loši ili svi srbi su loši. Kad pogledaš prste na ruci ni jedan nije isti a svi su prsti. Ima dobrih i loših ljudi svuda i to treba jedini kriterijum po kojem ih treba deliti. Po onome šta znaju i umeju da rade, da li kradu ili ne kradu itd.
Prema tome to što će vize biti ukinute ne znači da će svi odmah da krenu na stanice da se odavde presele tamo. To znači da ćeš moći ako ti zatreba da odeš u neku zemlju koja je u šengenu to moći da uradiš ne razmišljajući 5 meseci unapred. Upoznavanje novih kultura i zbog toga podstrek da se strani jezici više uče može samo da obogati svakog od nas. Kad neko ode negde pa vidi kako ljudi tamo žive poželeće da kad se vrati kući napravi nešto slično bilo da je to neka ideja za biznis bilo da je način kako ćeš urediti svoje dvorište... ne može da škodi u svakom slučaju.
U Sarajevu, nekada gradu rokenrola, Bijelog Dugmeta, Vatrenog Poljupca, Zabranjenog Pusenja,
nose se feredze, a roditelji koji ne zele preterano izlaganje podmlatka islamskoj ideologiji pribegavaju
upisu dece u srpska obdanista.
U Sarajevu nose feredže u istom procentu u kom novokomponovani Srbi idu u crkve i nose zlatne kajle sa krstom. Možda čak i manje.
Tužna je istina da je Sarajevo jedan od retkih gradova gde te niko ne pita ko si i šta.
Prema tome ne lupaj o nečemu o čemu nemaš pojma.
[ bobiska @ 16.07.2009. 08:34 ] @
Ura, moćiću opet u Trst po farmerke, Rumuniju po dukseve i Mađarsku po sir i salamu. Pa Bugarski "Metro", duplo jeftiniji!
Samo...što bi ovi naši "stručnjaci" pustili da tamo ostavimo poslednje `artije iz slamarice, kad` mogu oni to da pokupe do daske? Tako da nešto mislim, smisliće oni već nešto da zayebu taj plan za "belo" od 1. Jan. Možda preševska kriza, neispravni pasoši, "nelegalno" izdavanje pasoša Srbima sa Kosmeta u npr. Kraljevu, osveta Interpolu prvom prilikom...bilo šta. Maheri su to...
[ stil @ 16.07.2009. 09:05 ] @
Samo ako im normalni ljudi dozvole da to urade. Samo zbog čega jedino misliti o tome kako da se tamo samo troši novac, mislim ostvarivanjem direktnih kontakata sa ljudima i firmama bez povlašćenih posrednika koji sada postoje moguće je i zaraditi.
[ Isak666 @ 16.07.2009. 09:32 ] @
Nego....
Opet pitam - zar nisu vec postavljeni biometrijski citaci na nasim granicnim prelazima?
I sta je potrebno da bi se takav sistem postavio (kakve baze podataka, koliko je to zahtevno sa aspekta tehnologije i sl)
Nisam drumom presao granicu skoro, pa ni ne znam, a ni ne poznajem tematiku - pa ako neko zna, osim Sopocanca.
[ ventura @ 16.07.2009. 09:49 ] @
Citat:
Isak666:
I sta je potrebno da bi se takav sistem postavio (kakve baze podataka, koliko je to zahtevno sa aspekta tehnologije i sl)
Tehnologija nije problem, problem su finansije... Ipak to sve košta debele pare...
[ Tyler Durden @ 16.07.2009. 09:51 ] @
Citat:
Tužna je istina da je Sarajevo jedan od retkih gradova gde te niko ne pita ko si i šta.
Ovo mogu da potvrdim.
Zamolio bih vas sve da se drzite teme u nastavku.
[ dejanet @ 16.07.2009. 10:01 ] @
Tehnologija može da bude problem, koliko sam čuo instaliraju IBM WEBSPHERE na servere kao osnovu za upravu carine.
Ne znam koliko je to u duhu postojećeg nivoa tehničke kulture naše državne uprave.
Evo da potvrdim i ja koji već nekoliko godina živim u centru "mudžahedinskog " Sarajeva. Kada se vratim, iz Sarajeva ću nositi samo lepe uspomene. Nije da volim Bosance, ali vidim da se bune što su svima ukinuli vize, samo njima nisu. I mogu reći da se sa pravom bune. Oni su sve ispunili šta se od njih tražilo ( ne sakrivaju heroje ), a ovom iz Lukavice ( Srpsko Sarajevo, tj. Istočno ) da kažem da ne lupeta više o mudžahedinima i centrima za obuku, jer sam se dugo vremena bavio istraživanjem ratnih zločina, i gotovo sve nam je poznato, ali eto on zna bolje, kao i ovaj Milanče iz Amerike.
[ Horvat @ 16.07.2009. 10:35 ] @
Citat:
ventura: Tehnologija nije problem, problem su finansije... Ipak to sve košta debele pare...
kako uvek fali novca kada nesto za narod treba uciniti,a za njihov stomak nista...
[ jericho1405 @ 16.07.2009. 11:29 ] @
Citat:
žutokljunac: ali vidim da se bune što su svima ukinuli vize, samo njima nisu. I mogu reći da se sa pravom bune. Oni su sve ispunili šta se od njih tražilo ( ne sakrivaju heroje )
BiH nije ispunila sve zahtjeve i zbog toga nije dobila zeleno svjetlo. Biometrijski pasosi su tek juce predstavljeni javnosti, a izdavanje istih bi trebalo da pocne pocetkom naredne godine. Naravno, pod uslovom, da politicari opet nesto ne za*ebu.
Citat:
žutokljunac: a ovom iz Lukavice ( Srpsko Sarajevo, tj. Istočno ) da kažem da ne lupeta više o mudžahedinima i centrima za obuku, jer sam se dugo vremena bavio istraživanjem ratnih zločina, i gotovo sve nam je poznato, ali eto on zna bolje, kao i ovaj Milanče iz Amerike.
Inace, posto mi je prethodna poruka obrisana zbog navodnog off-topica, da odgovorim opet. (Tyler-u, tema je manje-vise povezana sa procesom dobijanja bezviznog rezima, tako da nema potrebe da brises poruke. A ako vec tako mora, onda obrisi i poruku zutokljunca, jer je podjednako "off-topic". Ovako ispada da nemam sta da kazem na prozivanje.)
Dakle, zutokljunac, niko nije rekao da se teroristicki kampovi nalaze u Sarajevu, vec da takvi centri postoje u BiH. Potvrdu toga ces pronaci u svim relevantnijim medijima(ne samo srpskog urednistava). To je javna tajna. Mnogi ljudi umijesani u teroristicke akte sirom svijeta su na krajnje sumnjive i nelegalne nacine dobili drzavljanstvo Bosne i Hercegovine. Stade Department je posvetio tom pitanju dovoljno paznje.
I, da, u pravu je NoneVi, vezano za feredze i Sarajevo. Nema ih toliko koliko neki misle.
[ dejanet @ 16.07.2009. 12:03 ] @
Dali je u Bosni urađen popis stanovništva posle 1990-te ?
[ Slobodan Miskovic @ 16.07.2009. 12:27 ] @
Poslednji popis je bio 1991. godine. ;)
[ Srđan Pavlović @ 16.07.2009. 12:37 ] @
@Dimkovic
"vlast u Srbiji nema puno drugih stvari sa kojima da se pohvali, pa verujem da definitivno ne zele da izgube i ovu sansu za hvalisanje :)"
Pa evo Tadic je odma izasao na TV i vec se pohvalio ;) Samo da se ova "raketla" ne upuva ko ona Korejska....
[ timotic @ 16.07.2009. 14:14 ] @
Citat:
dejanet: Dali je u Bosni urađen popis stanovništva posle 1990-te ?
Vec godinama muslimani blokiraju novi popis, jer novim popisom bi se jasno utvrdila nova etnicka slika, i eventualno narusila ona simpaticna teorija o dzelatima i zrtvama.
Inace, u BiH djeluje veliki broj radikalnih islamskih grupa kao sto su Al Gama'a Al Islamiya, Elbard Bosnia, Muslimansko bratstvo, Nedwe...
[ milanche @ 16.07.2009. 16:19 ] @
Hvala Bogu (ili Alahu) da srdacni duh dobrog starog Sarajeva nije umro. Moze samo da me raduje.
Medjutim, ako sam pogresno izabrao simbol za nesto, ne znaci da se to nesto (radikalna islamska ideologija)
ne desava mozda u okolini, pocevsi od prvih 50 km od Sarajeva, sto izgleda nije tesko potvrditi.
Najbitnije - meni je d-rastic'no razlicito od istinski multikulturalne, jugoslovenske, progresivne
Bosne koju pamtim, a drasticno u pravcu u kojem sam to naznacio.
Znamo svi kako je do toga doslo, sto opet, ne menja kompletan geografski trend desavanja stvari. Jer,
na drugim koordinatama nije bilo ratova i razaranja, pa su ishodi slicni.
Ipak, od interesa za ovu temu (tj. zasto iznosim ove detalje) :
Zato sto mi izgleda da Evropa ima problem nadiruceg islamskog fundamentalizma,
i zato sto znam da islam razlike tesko resava mirnim putem.
Voleo bih da upuceniji u problem iznesu kako oni vide stvari, tj. kako vide da ce se taj
problem resiti u blizoj i daljoj buducnosti.
[Ovu poruku je menjao milanche dana 16.07.2009. u 17:38 GMT+1]
[ žutokljunac @ 16.07.2009. 17:08 ] @
Mnogo veći problem i meni i svima koji su radili na različitim "projektima" je predstavljao radikalni problem hrvatske ( ustaške ) i velikosrpske ( četničke ) ideologije. Sa trofrtaljcima ( kratke pantalone) je lako, oni su kontrolisani i jako ih je malo, dok sa ovima napred, nije lako, jer, kao što i sam vidiš, oni su debelo ukorenjeni u srpstvo. Mrzi me da guglam, ali znam da je npr. Alžirska grupa završila u Gvantanamu i to pre dosta godina. Takođe znam da su muslimanske vlasti ( FBiH ) oduzimale državljanstva i isporučivali. Hrvati se kobejagi trude da ga reše ( naravno u rukavicamo, namazano i podlo ), ali bar ima nekih rezultata, dok kod Srba iz BiH to nije slučaj. Da danas dođe Raša i kandiduje se na izborima, koliko sutra bi dobio na izborima. To je problem srpskog naroda koji mora da se rešava, ali dok Srbija srbuje, ni njima drugo ništa nije preostalo.
A duh Sarajeva je davno umro, ali je davno umro i duh Beograda i Zagreba. Štaš nema više R´N´R´ima pomorandža ceđena.
[ Slobodan Miskovic @ 16.07.2009. 17:11 ] @
Jos jednom, bez doticanja politike i vere. Tema su vize i njihovo ukidanje. ;)
[ žutokljunac @ 16.07.2009. 17:14 ] @
Vize su političko pitanje.
edit: Skoro svi Hrvati iz Bosne imaju hrvatsko državljanstvo i hrvatske putovnice, a apsloutno nikakve veze nemaju sa Hrvatskom. Niti su rođeni, niti tamo imaju koga. Nedavno sam upoznao devojku koja živi u Sarajevu, koja je Hrvatica iz nekog sela u Bosni, doselila u Sarajevo, i baš sam se iznenadio da ima sve hrvatske papire. Jednostavno, hrvatska država je vršila upis u Knjige rođenih, izdavala državljanstva, lične karte, svima koji su se izjasnil kao Hrvati i dokazali svoje hrv. poreklo. Koliko znam to nije slučaj sa ljudima iz RS-a.
Naravno, Hrvatska nikada nije imala problema sa vizama, a ponašala se kako je htela. Pa eto, možda ima veze i sa verom.
[ DaliborP @ 16.07.2009. 17:39 ] @
Citat:
žutokljunac: Naravno, Hrvatska nikada nije imala problema sa vizama, a ponašala se kako je htela. Pa eto, možda ima veze i sa verom.
Bolji marketing tokom rata.
[ žutokljunac @ 16.07.2009. 17:44 ] @
Ne bih rekao. Pre bih rekao da je EU ekskluzivni katolički klub. Ali eto, ponestaje radne snage, treba zatvoriti krug penzionih fondova, u svetu su se iskristalisale još neke sile osim USA, pa treba otvoriti vrata. Ako me razumeš. Dimković to sve lepo, fino i staloženo objašnjava.
[ Horvat @ 16.07.2009. 17:50 ] @
kako se uk,nemacka i jos neke zemlje uklapaju u katolicki klub?
izbacili su veliku britaniju iz evropske unije ovih dana?
[pa da,ima 33%,ali nije vecinska :)]
[ žutokljunac @ 16.07.2009. 18:07 ] @
... ma dobro nisu potpisnici Šengenskog ugovora, imaju drugu valutu, različitu regulativu, normative, propise, bla, bla... . Na to sam mislio.
No to nije ni bitno, jer nije to suština. Suština je da je na Srbiju uvek gledano kao na deo istočnog, pravoslavnog sveta, a ne kao na nekoga ko treba biti u klubu. Ali eto, vremena se menjaju.
[ Ivan Dimkovic @ 16.07.2009. 19:14 ] @
Citat:
žutokljunac
Ne bih rekao. Pre bih rekao da je EU ekskluzivni katolički klub
Da, da - Grcka (pravoslavni mahom), Bugarska (pravoslavni mahom), UK (protestanti, ateisti, muslimani...), Nemacka (gde ateista i protestanata imas daleko vise od katolika), Holandija (protestanti i ateisti uglavnom), Svedska (87% protestanti) ...... sve same Pape - prosto puca od katolicanstva :-)
Citat:
UK nije deo EU
!?!?!?! Ovo je vec za ES bisere :-)
Poslednji put kada sam proveravao bili su i te kako deo EU - da ih nisi pobrkao sa nekim? Australijom mozda?
Citat:
No to nije ni bitno, jer nije to suština.
I te kako je bitno uociti da tvoja teorija nije tacna, to je sustina. Zasniva se na pogresnim cinjenicama, sto dovodi do logicke greske.
Moraces da formiras zakljucke na osnovu nekih tacnih cinjenica, posto EU definitivno nije "katolicki klub" .
Citat:
Suština je da je na Srbiju uvek gledano kao na deo istočnog, pravoslavnog sveta
Grci su daleko veci pravoslavci od Srba (i to ne samo na osnovu modernih "rituala") pa nisu imali problem da budu u EU odavno... Daleko pre nego sto je doslo do "prodora na istok".
To sto pricas ocigledno nema veze sa vezom. Srbi nisu u EU iz sasvim drugih razloga, mislim da je vise nego ocigledno iz kojih osim ako je neko ziveo pod stenom proteklih 20 godina.
[ Ivan Dimkovic @ 16.07.2009. 19:24 ] @
Citat:
ma dobro nisu potpisnici Šengenskog ugovora, imaju drugu valutu, različitu regulativu, normative, propise, bla, bla... .
Jesus... Neko bi morao malo na osnove EU - UK postuje ama bas sve EU zakone i propise i na teritoriji UK EU zakoni imaju prednost u odnosu na lokalne, bas kao i svaka druga clanica EU. UK, bas kao i Svedska recimo nisu u valutnom sistemu sto nije obavezno i nije sinonim za "clanstvo u EU". Isto vazi i za Sengen tj. imigracionu politiku.
[ Horvat @ 16.07.2009. 19:39 ] @
da,holandiju sam skroz zaboravio :) [a za svedsku nisam ni znao]
a ako se ode istocno,vidi se i grcka ,pa i vulgarija
a u "katolicki klub" bi verovatno [po extremnosti naravno] upale samo poljska i italija
no to nije ni sustina
sustina je da se ceka kraj godine ili neko veliko s***** da izbace srbiju iz glasanja [sto se ,nadam se,nece desiti]
[ žutokljunac @ 16.07.2009. 22:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: I te kako je bitno uociti da tvoja teorija nije tacna, to je sustina. Zasniva se na pogresnim cinjenicama, sto dovodi do logicke greske. Moraces da formiras zakljucke na osnovu nekih tacnih cinjenica, posto EU definitivno nije "katolicki klub" .
Radikalne islamske organizacije, kojih u BiH ima na desetine, finansirane od Saudijske Arabije, Pakistana, Irana, isl. broje hiljade clanova.
Vehabije su samo jedna od tih organizacija, najpoznatija, ali ne i najopasnija. (I ovo je zanimljivo za pogledati, a evo jedna danasnja vijest)
Ali eto, ovo za Zutokljunca nije problem.
[ žutokljunac @ 16.07.2009. 22:35 ] @
Jusuf Barčić je poginuo u saobraćajnoj nesreći ( nešto mi se ne čini da je to slučajno s´obzirom da u BiH ordiniraju različite "Službe " ), a Abu Hamza je uhapšen. Tri hiljada bradonja i to iz Bosne i ko zna još kojih zemalja. To nije institucionalizovano, dakle, država ne stoji iza toga, već naprotiv ( verovatno je nekada stajala ). Mnogi od njih su ili proterani ili pohapšeni ili su završili u Gvantanamu. Sa druge strane, imaš četničku ideologiju, koja je isto tako ekstremna kao i ova koja ti smeta. Ta ideologija u RS ima više od 3000 pristalica, a vlasti u RS ne čine ništa da to spreče, baš naprotiv. Imena ulica u mnogim gradovima nose naziv " Draže Mihajlovića ".
[ Horvat @ 16.07.2009. 22:41 ] @
@zutokljunac,da,ali rumunija,bugarska,uk,grcka... kvare onda cistotu,ne ;)
i pitanje je koliko je njih stvarno pobozno :)
[ timotic @ 16.07.2009. 22:58 ] @
Citat:
žutokljunac: Jusuf Barčić je poginuo u saobraćajnoj nesreći ( nešto mi se ne čini da je to slučajno s´obzirom da u BiH ordiniraju različite "Službe " ), a Abu Hamza je uhapšen. Tri hiljada bradonja i to iz Bosne i ko zna još kojih zemalja. To nije institucionalizovano, dakle, država ne stoji iza toga, već naprotiv ( verovatno je nekada stajala ). Mnogi od njih su ili proterani ili pohapšeni ili su završili u Gvantanamu. Sa druge strane, imaš četničku ideologiju, koja je isto tako ekstremna kao i ova koja ti smeta. Ta ideologija u RS ima više od 3000 pristalica, a vlasti u RS ne čine ništa da to spreče, baš naprotiv. Imena ulica u mnogim gradovima nose naziv " Draže Mihajlovića ".
Ma, naravno, sve je to isto. Teroristicke organizacije finansirane od S.Arabije, Pakistana, Irana (...) i "cetnicki pokret" koji jedinu prijetnju predstavlja svinjskoj populaciji.
3000 vehabija je prisustvovalo sahrani. Cak i da nema vise vehabija, tu su bezbrojne islamske ("humanitarne" ili "omladinske") organizacije od kojih sam neke vec naveo.
Drzava ne stoji iza toga? Da li ti je poznato ime Bakir Izetbegovic? Haris Silajdzic? Znas li sta je naksibendijski tarikat?
A, u kom gradu se nalazi ulica Dzohara Dudajeva?
[ žutokljunac @ 16.07.2009. 23:05 ] @
Nije isto. Četnički pokret je neuporedivo veće zlo jer broji jako mnogo pristalica, i jer su njegovi članovi išli od kuće do kuće, od stana do stana i ubijali, silovali i odvodili u logore i tako stvorili RS. Trebao bi to da znaš, iako živiš u toj selendri na Majevici.
[ timotic @ 16.07.2009. 23:16 ] @
Kad ostanemo bez argumenata uvijek mozemo citirati otrcane fraze o "dzelatima i zrtvama". Ovako:
Citat:
žutokljunac: Nije isto. Četnički pokret je neuporedivo veće zlo jer broji jako mnogo pristalica, i jer su njegovi članovi išli od kuće do kuće, od stana do stana i ubijali, silovali i odvodili u logore i tako stvorili RS. Trebao bi to da znaš, iako živiš u toj selendri na Majevici.
Sto se zivota u "selendri" tice, i ja sam uvijek sanjao da budem dio "sarajevske raje" kao ti, al' jebiga, ne ostvare nam se svima snovi... :(
Al', nesto si mi se mnogo unervozio, "jarane"?
[ žutokljunac @ 16.07.2009. 23:28 ] @
.
[ žutokljunac @ 16.07.2009. 23:29 ] @
Nisam ti ja deo nikakve "sarajevske raje ", niti sam ti " jaran ", a to što ti ne možeš da shvatiš da svi Srbi ne razmišljaju isto, niti gotive iste stvari, to ti posledica života na/u selu. Mada, ima tu i prednosti, masno prase, čist vazduh, zdrava voda, jabuke, nepskane...
A pravo da ti kažem, strašno mi je žao što nećeš moći da putuješ. Al´šta ćeš bolan, takav ti grah pao. Biće bolje.
[ timotic @ 17.07.2009. 01:06 ] @
Citat:
žutokljunac: Nisam ti ja deo nikakve "sarajevske raje ", niti sam ti " jaran ", a to što ti ne možeš da shvatiš da svi Srbi ne razmišljaju isto, niti gotive iste stvari, to ti posledica života na/u selu. Mada, ima tu i prednosti, masno prase, čist vazduh, zdrava voda, jabuke, nepskane...
A pravo da ti kažem, strašno mi je žao što nećeš moći da putuješ. Al´šta ćeš bolan, takav ti grah pao. Biće bolje.
Pazi, sve ima svoje prednosti i mane. Kod mene na selu svjeze meso, voce i povrce, al' zato kod tebe u mahali burek... Cujem da nema nigdje k'o na Bascarsiji sto je. Vruc burek uz prigodan kulturnoumjetnicki program Muslimanskog bratstva. Eh...
Sto se putovanja tice, "jaro", o tome i pricamo. U stvari, nije da ne mozemo putovati. U vecini islamskih zemalja vrata su nam sirom otvorena.
Naravno da ne razmisljamo svi isto... Eto, ti si pravi sarajevski multikulturalac po kroju Reis uleme Cerica.
Nego, kad si vec tu da te pitam nesto: Kazes da si radio na nekim projektima o zlocinima... Jesi li radio sta na sarajevskim Srbima? Koliko ih je bilo prije, a koliko ih ima sad? Koliko je protjerano, a koliko pobijeno? Ili te placaju samo za jednu stranu?
[ NeZtOc @ 17.07.2009. 01:44 ] @
Kad se deca vec igraju, da napravim simetriju:
Ustaski pokret je neuporedivo veće zlo jer broji jako mnogo pristalica, i jer su njegovi članovi išli od kuće do kuće, od stana do stana i ubijali, silovali i odvodili u logore i tako stvorili RH.
Muslimanski pokret je neuporedivo veće zlo jer broji jako mnogo pristalica, i jer su njegovi članovi išli od kuće do kuće, od stana do stana i ubijali, silovali i odvodili u logore i tako stvorili FBiH.
Četnički pokret je neuporedivo veće zlo jer broji jako mnogo pristalica, i jer su njegovi članovi išli od kuće do kuće, od stana do stana i ubijali, silovali i odvodili u logore i tako stvorili RS.
[ bttp @ 17.07.2009. 02:26 ] @
žutokljunac razočaravaš me što probisvete i barabe koje su se u građanskom ratu u Bosni služile četničkom ikonografijom izjednaćavaš, štaviše nazivaš - Četničkim pokretom. To apsolutno nema nikakve veze jedno s drugim a kladim se da 99% tih probisveta sa kokardama i bradama nemaju pojma o ideologiji izvornog ravnogorskog četničkog pokreta iz 1941.
Znači ovi iz 90ih nisu bili članovi nikakvog pokreta već su to bile obične bande probisveta čija je jedina ideologija bila mržnja i ratni profit.
Ravnogorski pokret iz 1941. je nešto drugo i ne znači da ako je neka budala pustila bradu, stavila kokardu na šubaru i okolo šenlučila da je to pripadnik nekakvog "četničkog pokreta".
Da ne idem dalje u offtopic, čisto da ti ukažem na pogrešno rezonovanje.
Takođe si neviđeno lupio za nekakav "elitni katolički klub". Pre će biti da misliš na protestante, ali ih iz neznanja sve trpaš u isto koš. Za tebe su katolici i protestanti jedno te isto, ali tu se jako varaš. Mnogo veći politički uticaj u zapadnom svetu imaju protestanti. Pogledaj samo američke predsednike. Među njima je bilo samo par katolika, i to je bio veliki kuriozitet kada je JFK izabran za američkog predsednika kao katolik. To je između ostalog i jedan od razloga zašto je ubijen, jer su atentat na njega upravo organizovali protestantski desničari. A Li Harvi Osvald je bio naravno poslužio kao pokriće s obzirom da je proglašen za komunistu i da je navodno finansiran od strane Fidela Kastra i sl.
I da, protestanti ne vole katolike. Informiši se malo o protestantskoj crkvi, pa onda razmisli ponovo o svom "katoličkom klubu".
[ nerodimac @ 17.07.2009. 04:47 ] @
Usput, procitah po stampi da ce se gradjanima R. Srpske izdavati pasos a reference stoje samo za pasose sa adresama na Kosmetu (naravno, napomene da ce pasos moci da vade u Beogradu i da za njih nece vaziti sengen - znaci morace i dalje pred ambasade za vize ili sta vec).
[ jericho1405 @ 17.07.2009. 06:43 ] @
NeZtOc vam je sve lijepo objasnio. U sva tri naroda postoje ekstremno nacionalisticke frakcije koje prave ili ce praviti probleme svima nama u drzavi.
Citat:
žutokljunac: Pre bih rekao da je EU ekskluzivni katolički klub.
Ako postoji jedna drzava koja nije vecinski katolicka, a koja je clanica EU(inace ih ima mnogo vise), kako onda vidis EU kao ekskluzivni katolicki klub? Jbt, cijelo vrijeme, ne samo na ovoj temi, pises neistine i izmisljas svakojake teorije zavjere.
[ bttp @ 17.07.2009. 06:51 ] @
Natrag na temu.
Citat iz Kurira:
"Niko, dakle, ne objašnjava kako je moguće da će pravo na beli šengen uživati svi Srbi, makar živeli na Filipinima ili u Hondurasu, ali ne i oni koji su nastanjeni na KiM.
Pitam se kada će neko ovom narodu i ovim novinarima da objasni da bezvizni režim nije nikakvo pravo već čista privilegija, i da mi nema šta tu da prihvatamo ili ne prihvatamo. Jedino što možemo je da bojkotujemo bezvizni režim i da namerno ne izlazimo iz zemlje ako nam ukinu vize. Mislim stvarno ja ne znam koji su ovo polupismeni novinari i političari i sveštenici ("Vladika raško-prizrenski Artemije smatra da bi bilo časno i pošteno da se Srbija zahvali EU i odbije ovakvu ponudu.") koju mogu da lupetaju ovakve gluposti!?! Oni nama ništa ne nude oni nam samo omogućavaju a Artemije, ako mu se ne sviđa nek izvoli pa nek ne putuje u zemlje Šengena.
Pa šta bi sad trebalo građani da rade? Da odbiju da pređu granicu ako im ne traže vize? Da protestuju ispred ambasada i da viču "HOĆEMO VIZE!".
Svaka zemlja ima diskreciono pravo da odluči koga će da pusti i pod kojim uslovima a koga neće. A ko se sa tim ne slaže, molim lepo, ne mora da ide u tu zemlju.
Svaki graničar ima pravo da bilo kome uskrati mogućnost ulaska u svoju zemlju, samo zato što mu se na primer ne sviđa kako izgledaš. To je jednostavno PRIVILEGIJA a ne PRAVO.
Daj nek se nađe više neko normalan i pametan od ovih političara da objasni to ovim budalama iz medija i svima ostalima koji ne razumeju suštinu stvari.
[ Beltrammi @ 17.07.2009. 07:11 ] @
a vize za UK ? 2020 ?
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 07:19 ] @
@žutokljunac,
Kako EU moze biti "ekskluzivni katolicki klub" kada UK, Grcka, Holandija, Svedska, Danska, Finska Bugarska, vecinska Nemacka itd... jesu "vecinski ne-katolicke"? Stavise, sve ove zemlje koje sam naveo su porpilicno ne-katolicke sudeci po sastavu stanovnistva. Od njih jedino Nemacka ima neki bitniji % katolickog stanovnistva, ali i on je "ekskluzivnih" 33%.
O kakvoj se tu onda "ekslkuzivi" radi? Ako imas oko 200 miliona ljudi koji NISU katolici ako uracunas ovo gore i ateiste, muslimane itd u ostalim zemljama...
Prvo si lupio to ekskluzivno, pa onda da UK nije deo EU... ocigledno da ni jedno ni drugo nije tacno. Racionalan covek bi na ovom mestu priznao gresku, znas ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.07.2009. u 08:32 GMT+1]
[ stil @ 17.07.2009. 08:50 ] @
Ja stvarno ne znam čemu prebrojavanje krvnih zrnaca. Te dal' su katolici te ovo te ono. Zbog čega je to relevantno, kad to ne biraš već ti roditelji to nametnu. Da li među pravoslavcima nema ubica, lopova, silovatelja, pedofila i šta ti ja znam čega sve ne. Pa su katolici ovakvi ili onakvi. Objasni zbog čega je bitno koje si vere. Kad se i onako u Nemačkoj na primer sve više verskih objekata zatvara jer nema ko u njih da dolazi. U školi kad dobiješ temu a pišeš o nečemu drugom dobiješ keca ko vrata sa napomenom da je promašena tema a ovde...
[ ventura @ 17.07.2009. 08:57 ] @
Citat:
bttp: žutokljunac razočaravaš me što probisvete i barabe koje su se u građanskom ratu u Bosni služile četničkom ikonografijom izjednaćavaš, štaviše nazivaš - Četničkim pokretom. To apsolutno nema nikakve veze jedno s drugim a kladim se da 99% tih probisveta sa kokardama i bradama nemaju pojma o ideologiji izvornog ravnogorskog četničkog pokreta iz 1941.
Znači ovi iz 90ih nisu bili članovi nikakvog pokreta već su to bile obične bande probisveta čija je jedina ideologija bila mržnja i ratni profit.
E pa to to navijači bogte!
Navijači su inači miroljubiva lepo vaspitana deca, uredno počešljana i sa belom maramicom uvek u džepu, uvek ustaju starijima u tramvaju, nisu ni malo agresivni... Sve fina deca... A ovi što prave sranja po stadionima, i što guraju baklje drugima u usta i sl. e to nisu navijači, to su samo neke budale koje se predstavljaju kao navijači...
[ vlada131 @ 17.07.2009. 10:15 ] @
Evo danas je Đelić rekao šta je preostalo da se ispuni, a rok da se sve to završi je 1. oktobar
Izvor: B92
Citat:
"To su, kako je rekao, primena Zakona o strancima, usvajanje nacionalne strategije za upravljanje migracijama, akcioni plan za suzbijanje organizovanog kriminala i droga, sprovođenje procedure za izdavanje biometrijskih pasoša za građane koji imaju prebivalište na Kosmetu zato što naš MUP po Rezoluciji 1244 tamo nije prisutan i potpisivanje operacionog dogovora sa Euleksom pod okriljem UN."
Kako EU moze biti "ekskluzivni katolicki klub" kada UK, Grcka, Holandija, Svedska, Danska, Finska Bugarska, vecinska Nemacka itd... jesu "vecinski ne-katolicke"? Stavise, sve ove zemlje koje sam naveo su porpilicno ne-katolicke sudeci po sastavu stanovnistva. Od njih jedino Nemacka ima neki bitniji % katolickog stanovnistva, ali i on je "ekskluzivnih" 33%.
O kakvoj se tu onda "ekslkuzivi" radi? Ako imas oko 200 miliona ljudi koji NISU katolici ako uracunas ovo gore i ateiste, muslimane itd u ostalim zemljama...
Prvo si lupio to ekskluzivno, pa onda da UK nije deo EU... ocigledno da ni jedno ni drugo nije tacno. Racionalan covek bi na ovom mestu priznao gresku, znas ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.07.2009. u 08:32 GMT+1]
Pitaš o kakvoj se ekskluzivi radi. Katolici su najuticajniji. Prosto. I šta sad si mi nešto dokazao time što si nabrojao zemlje koje nisu katoličke. Pa šta? Radi se o uticaju, većinskom uticaju. Koliko mi je poznato, mi moramo da se podredimo njihovim zakonima, njihovom pristisku, njihim pravilima igre, a ne obrnuto. Ako te već prca u bulju i još ti zavrće uši, zašto ti ne bi dao i koju mrvicu sa stola. Neću više. Ponovo će me optužiti da sam ekstremista. Nego mlađani i nadasve simpatični gospodine Dimkoviću, da te pitam nešto, šta misliš, zašto se Hrvatima sve gledalo kroz prste, zašto im je omogućeno da isteraju 300 000 Srba, da stvore " čistu " zemlju. Zašto su u bezviznom režimu već 15 godina, zašto mogu slobodno da putuju. Šta su to oni bili bolji od Srba? Jedino što nisu pišali uz vetar, tj. pišali su ali lagano jer su i oni svoje krvnike izručili tek pre neku godinu.
Citat:
Timotić:Radikalne islamske organizacije, kojih u BiH ima na desetine,
Pa gde si ti Predraže Timotiću iz Lopara. Dakle ti si ovaj: http://www.facebook.com/timotic
Ti pričaš o nekom ekstremizmu, balavac jedan.
Wow, otkrio si moj identitet. Jes' da se ja nisam ni krio, al' dobro sad... :)
A, ti, osim sto si zutokljunac, imas li ime i prezime?
Ja tebe znam k'o dezurnog forumskog saljivdziju, a vidi sad...mnogo mi se nerviras. Ajde, prosetaj malo, popij jednu kahvicu...
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 14:34 ] @
Citat:
žutokljunac
Pitaš o kakvoj se ekskluzivi radi. Katolici su najuticajniji. Prosto. I šta sad si mi nešto dokazao time što si nabrojao zemlje koje nisu katoličke. Pa šta? Radi se o uticaju, većinskom uticaju. Koliko mi je poznato, mi moramo da se podredimo njihovim zakonima, njihovom pristisku, njihim pravilima igre, a ne obrnuto. Ako te već prca u bulju i još ti zavrće uši, zašto ti ne bi dao i koju mrvicu sa stola. Neću više. Ponovo će me optužiti da sam ekstremista. Nego mlađani i nadasve simpatični gospodine Dimkoviću, da te pitam nešto, šta misliš, zašto se Hrvatima sve gledalo kroz prste, zašto im je omogućeno da isteraju 300 000 Srba, da stvore " čistu " zemlju. Zašto su u bezviznom režimu već 15 godina, zašto mogu slobodno da putuju. Šta su to oni bili bolji od Srba? Jedino što nisu pišali uz vetar, tj. pišali su ali lagano jer su i oni svoje krvnike izručili tek pre neku godinu.
Pricas gluposti,.
Najuticajnije EU zemlje su: Nemacka, UK, Francuska i nesto manje Holandija. Od tih 4, 3 NISU KATOLICKE - stavise potpuno je besmisleno trpati veru u uticaj EU, cak ni sam Papa nije uspeo da ubaci imbecilnu hriscansku deklaraciju u onaj propali EU ustav - eto ti koliko su uticajni, da su tako uticajni to ne bi bio problem - kad ono prc, nije moglo... Izgleda "oni drugi" nisu maciji kasalj.
Hrvatima su gledali kroz prste ne zato sto su katolici, vec zato sto su se lepo utalili sa njima unapred. HDZ je stvorena u Austriji, ocigledno su ljudi znali kuda idu stvari i odradili posao - nekom carstvu si se morao prikloniti a 'Rvati se priklonise onom koje je izaslo kao pobednik iz hladnog rata. U to isto vreme Srbija se razmisljala kome se carstvu prikloniti cak je i podrzala komunisticki puc u Rusiji koji je propao 1992 (jebes mu sve, cak smo luzere i u Rusiji podrzali i time odjebali onu pijanduru koja je posle bila predsednik... za to moras biti posebna vrsta krelca da se cak i sa "prijateljima" dokacis).
Nema to veze sa "verom" vec sa elementarnom kratkovidoscu i nesposobnoscu srpske politicke elite da uoci kojim putem Evropa ide krajem 80-tih i da prihvati drasticnu promenu situacije ne terenu sto se odnosa snaga u svetu tice.... Zapravo cisto sumnjam da je "srpska politicka elita" tada ramziljala o bilo cemu drugom osim u akrobacijama sa teritorijama i ucvrscivanjem diktatorskog rezima SPS.
Kao sto rekoh, nadjoj pre koju nedelju neki NIN iz 1990-te, koji je izasao taman posle pobede HDZ-a u Hrvatskoj gde je Dobrica Cosic analizirao pobedu HDZ-a u Hrvatskoj i nesto trabunjao - covece pa njihove partije su imale "U Europu" slogan TADA na izborima (1990 je u pitanju)... HDZ stvoren u "Europi", izdilovali se sa njima i dobili podrsku... a Srbi? Lozili se na nesto drugo, mislili da su im neki drugi "saveznici" kad ono prc... vec 1992-ge su im "saveznici" precutno podrzali sankcije.
[ Beltrammi @ 18.07.2009. 17:28 ] @
ne bih rekao da je Holandja nesto uticajna bar ne vise od Italije. A Italija, Spanija i Poljska su ciste katolicke drzave i to je ta 6: UK, D, I, E, F, PL.
[ EmilijaV @ 18.07.2009. 18:05 ] @
^ UK katolicka drzava? Aman, informisi se malo! Ko je i zasto osnovalo Anglikansku crkvu?
A uostalom, svi se malo raspitajte. Najbogatije zemlje sveta su upravo protestantske (pocevsi od USA), ako je to uopste bitno. Mada, bitno je utoliko sto je upravo filozofija protestntizma nekima pomogla da postanu ovakvi kakvi su danas.
[ milanche @ 18.07.2009. 18:20 ] @
Citat:
Prebice te stariji brat kad vidi da si mu se ulogovao na ES.
Ako vec to radis, gledaj da ti prica lici na njegovu (tj. da su jedini zlikovci na Balkanu Srbi)
[ vladd @ 18.07.2009. 18:22 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
... stavise potpuno je besmisleno trpati veru u uticaj EU
Nije potpuno, mozda u nekoj vecoj meri, inace je smesno koliko je primetno da proklamovana "Zetra" nije omirisala sengen.
A nas ce posebno obradovati deo aktivnosti, usvajanje nacionalne strategije za upravljanje migracijama, koji podrazumeva prihvat onih "nasih" za koje EU smatra da im je balast, narocito u recesiji.
A to je minimum 100k dusa(podaci variraju od 150-220000), u paketima od po 20-30000 godisnje
Poz
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 18:24 ] @
Citat:
Beltrammi
ne bih rekao da je Holandja nesto uticajna bar ne vise od Italije. A Italija, Spanija i Poljska su ciste katolicke drzave i to je ta 6: UK, D, I, E, F, PL.
UK je katolocka kada bi se salili (u UK ima katolika u tragovima) a samo 1/3 Nemacke su katoloci - valjda je jasno da je to daleko od "ekskluzive"
Od >3< najbitnije EU drzave (koje su okosnica ekonomije i imaju ponajvise glasova u EU parlamentu) jedna je totalni ne-katolicka (UK), jedna je 1/3 katolicka (DE) i samo jedna (FR) je vecinski katolicka.
I to je to. Upravo zbog ovoga onaj smesni predlog da u EU Ustavu stoji nekakvo pozivanje na "hriscansku istoriju" nije ni u teoriji mogao da prodje - naravno, trolovi poput Poljske i Portugala su bili jako za to cak su bili i vrlo glasni, ali na svu srecu, kao sto se vidi, EU klub ne samo da nije "eksluzivno katolicki" vec i nije preterano indoktriniran religijama (ako izuzmemo Poljsku i Portugal) - koje nemaju sta da traze kada su zakoni i ustav u pitanju.
Citat:
EmilijaV
A uostalom, svi se malo raspitajte. Najbogatije zemlje sveta su upravo protestantske (pocevsi od USA), ako je to uopste bitno. Mada, bitno je utoliko sto je upravo filozofija protestntizma nekima pomogla da postanu ovakvi kakvi su danas.
Ma, nije ni to poenta - poenta koju Zutokljunac & Co pokusavaju da proguraju je da je navodno Srbija, zbog toga sto je "pravoslavna" usporena u EU integracijama - i to bas zato sto je EU "ekskluzivni katolicki klub"
Sa tim ima nekoliko problema:
1. EU je daleko od "ekskluzivnog katolickog kluba" (videti gore)
2. Grcka i Bugarska su pravoslavne zemlje i clanice EU - Grcka odavno, a eto njih nije usporavalo
3. Grcka je, stavise, daleko vise ortodoksna u svom pravoslavlju nego sto je Srbija ikad bila - pa, opet... nije tu bilo problema
Pre ce biti da su neke druge stvari usporile Srbiju po tom pitanju.
Citat:
vladd
Nije potpuno, mozda u nekoj vecoj meri, inace je smesno koliko je primetno da proklamovana "Zetra" nije omirisala sengen.
Mislis na Bosnu? Pa Bosna nije omirisala Sengen jer je manje-vise blokirana drzava zbog nacina na koji je organizovana - zbog toga nisu uradili dosta stvari koje bi trebali da urade. Problem Bosne nije neka pojedinacna religija vec fakat da je danasnja Bosna nastala na skorom ratnom primirju i gde ocigledno mnoge stvari jos ne funkcionisu kako treba.
Citat:
A to je minimum 100k dusa(podaci variraju od 150-220000), u paketima od po 20-30000 godisnje
Znas kako, mislim da bi tih 100k i ovako i onako morali biti vraceni (postoji dosta stvari sa kojima se moze pritisnuti Srbija) tako da, ako nista drugo, bar nesto dobijamo za uzvrat ;-)
[ Beltrammi @ 18.07.2009. 19:19 ] @
pa ako se ne varam EU zaceta je na zapadu evrope a to je bastion katolicizma i od njega odvojenog protestantizma, a Brisel je odabran kao glavni grad bas i zato sto kroz njega i prolazi granica. Ja tu ne vidim nista pravoslavno i to je potpuno normalno.
Uzgred na osnivanju EU 1958. u Rimu bio je prisutan i papa Pio XII.
Citat:
(ako izuzmemo Poljsku i Portugal) - koje nemaju sta da traze kada su zakoni i ustav u pitanju.
zanimljiv pogled na EU. Potpuno suprotan nacelima EU kao sto su jednakost i medjusobna solidarnost i uvazavanje.
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 19:26 ] @
Citat:
Beltrammi
pa ako se ne varam EU zaceta je na zapadu evrope a to je bastion katolicizma i od njega odvojenog protestantizma,
Protestantizam >VEZE< nema sa katolicizmom i nastao je kao REVOLT iz velikog nezadovoljstva korupcijom u katolickoj crkvi. Principi protestantske varijante hriscanstva su potpuno drugaciji od katoloicke crkve - fundamentalno razliciti da budem precizniji.
Citat:
a Brisel je odabran kao glavni grad bas i zato sto kroz njega i prolazi granica. Ja tu ne vidim nista pravoslavno i to je potpuno normalno.
Pa nema nista ni "katolicki" ako cemo tako. U EU imas i pravoslavaca i katolika i protestanata, a i drzava koje su prilicno ateisticke u svom politickom establismentu. U EU zakonskoj infrastrukturi nema nikakvog uticaja crkvi. I ne treba da ga ima.
Citat:
zanimljiv pogled na EU. Potpuno suprotan nacelima EU kao sto su jednakost i medjusobna solidarnost i uvazavanje.
Ma da. Religija je licna stvar pojedinca i nema apsolutno sta da trazi u funkcionisanju drzave. To je nacelo dobrog dela EU drzava, sa izuzetkom Poljske, Portugala, Vatikana i Grcke koje imaju veci upliv crkve u drzavna posla.
Nema tu nista protivno uvazavanju - moli se kome hoces bogu i niko to ne moze da ti zabrani ili da ti uskrati, ali to ne moze biti deo ovozemaljskih zakona koji regulisu kompletno drustvo. Drzava je servis kompletnom stanovnistvu, i ne moze imati nekakve dilove sa pojedinacnim religijama jer je upravo to nejednako tretiranje gradjana. A svaka veca drzava danas ima stanovnistvo sacinjeno od raznih religija kao i ateiste - i zbog toga drzavne sluzbe i servisi nemaju ni jedno opravdanje da budu pod uticajem neke posebne religije.
[ EmilijaV @ 18.07.2009. 19:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Ma, nije ni to poenta - poenta koju Zutokljunac & Co pokusavaju da proguraju je da je navodno Srbija, zbog toga sto je "pravoslavna" usporena u EU integracijama - i to bas zato sto je EU "ekskluzivni katolicki klub"
Slazem se da nije u tome poenta. Ja sam uostalom u nekom ranijem postu navela reci nekog francuskog politicara, koji je rekao da je EU "hriscanski klub", sto je slozicete se, siri pojam od "katolicki".
Uostalom ako cemo vec da sirimo temu o uticaju religija u EU, katolicizam je najuticajniji u zemljama koje su u pogranicnim podrucjima sa pravoslavljem. Primeri: Hrvatska, Poljska..., ali su u pitanju istorijski razlozi. A te zemlje nisu okosnice EU. Sto se tice Portugala, jeste da su vecinom katolici, ali ni po cemu i nikad nisu spadali u ekstreme. Isti je slucaj sa Italijom i Spanijom.
Sto se FR tice, ta zemlja je najuspesniji primer sekularnog uredjenja drzave u Evropi, ako ne i sire! Odavno su tamo razdvojene Crkva i drzava, tako da svaka gleda svoja posla. Pogledajte npr. njihov Porodicni zakon, pa ce vam sve biti jasno. A znamo svi kakvi su stavovi Katolicke crkve po tom pitanju.
BTW, u FR je kandidat za predsednika bila zena, koja zivi godinama sa partnerom u vanbracnoj zajednici i sa njim ima (mislim) cetvoro dece. Vrlo katolicki, nema sta...
[ EmilijaV @ 18.07.2009. 19:57 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ma da. Religija je licna stvar pojedinca i nema apsolutno sta da trazi u funkcionisanju drzave. To je nacelo dobrog dela EU drzava, sa izuzetkom Poljske, Portugala, Vatikana i Grcke koje imaju veci upliv crkve u drzavna posla.
Upravo je Grcka jedina drzava u EU koja po Ustavu nije sekularna, nego tamo postoji drzavna Crkva, a to je Pravoslavna. I u Grckoj Crkva ima veliki uticaj u odlucivanju i donosenju zakona, jer joj to Ustav dozvoljava! Kod njih cete u Parlamenu uvek videti pored poslanika i popove, koji nisu tamo samo za ukras, nego odlucuju ravnopravno sa poslanicima!
Citat:
Ivan Dimkovic: Protestantizam >VEZE< nema sa katolicizmom i nastao je kao REVOLT iz velikog nezadovoljstva korupcijom u katolickoj crkvi. Principi protestantske varijante hriscanstva su potpuno drugaciji od katoloicke crkve - fundamentalno razliciti da budem precizniji.
Tacno tako! Protestanta ima raznih vrsta, a zajednicko im je to da su svi nastali kao plod neslaganja sa Katolickom crkvom!
A sto se Anglikanske crkve u UK tice, nastala je iz proste zelje Henrija VIII da se zeni i razvodi koliko hoce, jer nije imao muskog naslednika. Pa posto mu Katolici to nisu dozvoljavali, lepo covek osnovao svoju Crkvu! Zenio se i razvodio mislim 7 ili 8 puta, ali muskog naslednika nije dobio, nego ga je nasledila kcerka Elizabeta I.
[ Beltrammi @ 18.07.2009. 20:01 ] @
Citat:
Sto se FR tice, ta zemlja je najuspesniji primer sekularnog uredjenja drzave u Evropi, ako ne i sire!
sto se FR tice, ta zemlja je zalostan primer sekularnog uredjenja.
[ Buum @ 18.07.2009. 20:04 ] @
Pošto se već priča o verskim aspektima unutar EU, ne bi bilo zgoreg da se obrati pažnja na neke interesantne demografske tendencije.
Svako nek izvlači zaključak kakav želi.
[ Beltrammi @ 18.07.2009. 20:14 ] @
Jaoj Buum nemoj vise slati ovakve postove, evo sve mi suze naviru...
[ Buum @ 18.07.2009. 20:31 ] @
Ne razumem, u čemu je problem?
[ Horvat @ 18.07.2009. 20:58 ] @
@emilija,na konto italije
seti se samo slucaja od prosle godine [cini mi se] ,kada je otac hteo da iskljuci aparate cerci koja je prakticno biljka bila
kako se italija podelila,kako su jedni ,vrlo "pobozni", bili protiv iskljucenja,bla bla,a drugi su bili na strani oca i kako se to otezalo danima i nedeljama... cak je i na dnevni red skupstine im doslo to ,ako se ne varam
crkva,tj vera, nema sta da radi medju drzavnim organima,bilo koje zemlje
[ gleb @ 18.07.2009. 21:07 ] @
Tema, bar u meni izaziva mucnicnu. Podseca me na one grozne price – malo je odvukao bez pitanja u zbunje, pa bi posle da je zeni.
Svi pricamo o posledicama, a uzroci?
Kad je bese bio onaj sast predsednistva sfrjot, kad je vec bilo jasno da se sve kotrlja nizbrdo, na koji je hitno doleteo predstavnik europe, neki xy, i prisustvovao? Tj intervenisao.
Da ponovim, neko iz evrope dodje na sastanak najviseg tela u drzavi i mesa se u rad istog. Pa je mali Stipica Mesic, inace treca generacija u vrhu vlasti, eto malo nasledno, izasao i izjavio – obavio sam svoj zadatak, sfrj je rasturena?
Neko je to hteo, a bile su tri strane. Jedna da vrati zapadne zemljice pod svoj uticaj, druga, da se konacno zeleni putic utaba u trbuh evrope posle vekova odbrane od istih, i treca da mazne kosovo.
Srbija tu nije spadala ni u jednu kalkulaciju vec je samo smetala. Kao i SM koji je podsetimo tada zeleo samo da zemlja ostane jedinstvena. Ma sta ja mislio o njemu..
Znaci neko nas je razhebao kao beba zvecku a sada nam nudi lilihip. Sa cenom koja jos nije dovrsena.
Mucno.
A inace zemlja koja je jedna od najmocnijih, a nigde se ne cuje i ne vidi, je imala najvise i uticaja. Svoje prstice je umesala na sve nacine, i da neko licitira, ne bi se setio ni iz 10og puta.
Austrija.
Zombirani ludi kaplar bese slucajno odande...how yes..
Kao sto nam sve ove godine pomazu neke druge. I to ozbiljno.
[ mrle 011 @ 18.07.2009. 21:38 ] @
Citat:
bttp: žutokljunac razočaravaš me što probisvete i barabe koje su se u građanskom ratu u Bosni služile četničkom ikonografijom izjednaćavaš, štaviše nazivaš - Četničkim pokretom. To apsolutno nema nikakve veze jedno s drugim a kladim se da 99% tih probisveta sa kokardama i bradama nemaju pojma o ideologiji izvornog ravnogorskog četničkog pokreta iz 1941.....
major pavle djurisic, veliki crnogorski junak i nosilac ordena hitlerovog gvozdenog krsta, izvestava svog vrhovnog komadanta, djenerala drazu (koga sada demokratski izabrana vlast iskopava, da bi mu podigla spomenik) ...
Citat:
gospodine djenerale, u akciji koja je trajala tri dana, pohvatano i pobijeno vise od 8.000 mislimanskih zena, dece i staraca
vojvoda dobrosav jevdjevic svom komadantu, djeneralu mihailovicu ...
Citat:
vase naredjenje u potpunosti izvrseno. u akciji je uhvaceno i pobijeno vise od 1.000 mulimanskih zena, dece i staraca. tokom akcije smo zarobili i dva katolicka popa i odrali ih zive
"Devojčicu Vidu izranjavali su noževima po rukama. Zatim su je nekoliko puta uboli u leđa, da bi savladali njen otpor. Na kraju joj je jedan nožem gotovo sasvim odsekao glavu."
A pola sata pre toga kuća je bila puna larme.
Porodične topline.
Mladalačke bezbrižnosti.
Bilo je veče. Dvadeseti decembar 1943. Porodnično veče na selu, porodična sedeljka – uz prisustvo svih generacija. 87-godišnji starac, sedmoro odraslih, osmoro dece i tinejdžera.
Mladi su želeli da nastave porodično druženje, ali su stariji bili umorni i Milijan je poveo ženu i troje dece u drugu kuću.
Četvrto dete, devojčica Vida koja je napunila 15 godina, ostala je da spava sa strinom Milenom, čiji je muž Jovan bio u zarobljeništvu, u Nemačkoj.
Onda su banuli zlikovci. Ubili hladnim oružjem Joksima (87), Stevana (60), Milevu (58), Dragomira (22).
U jednoj od soba zaklanli su Dragomirovu ženu Milojku (20 godina) i njihovo dete, malog Ljubomira od godinu dana. Ljubomir je zaklan u kolevci i na osam mesta uboden nožem u grudi i stomak. Mrtvu Milojku zločinci su namestili da kleči pored kolevke. Jednu ruku su joj postavili da drži kolevku, a drugom drži ručicu deteta.
Ubili su strinu Milenu (30) i njena dva sina – Branu (10) i Svetu (7). Vida je izranavljena po rukama dok je branila sebe i mlađu braću od strica. Izbodena po leđima. Zatim joj je presečen vrat i glava gotovo odvojena od tela.
(Na slici: dve bebe zaklane u kolevkama)
Masakr je izvršen i u kućama Stepanovića, Đorića, Todorovića, Ilića, Radosavljevića, Matića, Mitrovića, Popovića, Savića, Đoinčevića.
Ukupno 67 žrtava te noći. Uključujući i Boška Joksića, koji je odbio da bude vodič zločincima.
Masakrirani. Silovani. Mučeni. Kastrirani. Niko od ukućana nije trebalo da preživi.
Ipak, preživela je polupreklana udovica Zorka Đoinčević.
I mala Vera Todorović, koju je baka Jelena, suočena sa vlastitom smrću, prisebno sakrila.
Branko Todorović je uspeo da pobegne.
Preživeo je i Dušan Đorić. Uprkos ispaljenom hicu u glavu i više uboda nožem. Izgubio je oko, ali je nagon za životom pobedio. I pored brojnih potera i opasnosti, preživeo je rat i doživeo da svedoči na sudu protiv svog nesuđenog ubice.
A kako je počelo?
Počelo je 20. decembra popodne, kad su se skupili četnici Drenjaninovog bataljona u susednom selu Jasenku, kod kuće Toče Stančića i odatle krenuli prema svom cilju, prema Vraniću.
U stvari, počelo je nekoliko dana pred Nikoljdan, kad je u kući Tose Stančića u Jasenku održana sednica četničkog štaba. Sednici su prisustvovali: major Sveta Trifković sa Umke, major Petronije Nikolić - Peca iz Mislođina, poručnik Kosta Marinković, Milorad Sudimac - Ustaša, podoficir Dragan Lazić iz Trstenice, narednik Spasoje Drenjanin - Zeka iz Male Moštanice, Radovan Marković - Švaba iz Konatica i narednik Milorad - Miša Gačić iz Piromana.
Ustvari, počelo je sredinom oktobra. Zbog intenzivne aktivnosti partizana u okolini Beograda, Draža Mihailović je naredio svojim komandantima u Šumadiji da stave pod svoju komandu krajeve oko grada, uključujući tu i beogradsku Posavinu: "Naš Avalski korpus, sa srezovima Grocka, Vračar i Umka, spava dubokim snom. Na svim oblastima u neposrednoj blizini Beograda nakotili su se komunisti i njihovi simpatizeri. Naređuje se komandantima i to: majoru Mihailu Jovanoviću, kapetanu Lazoviću, kapetanu Nikoli Kalabiću, komandantu Kolubarskog korpusa Komarčeviću i Rudničkom korpusu da najenergičnije sa juga na sever, čisteći usput i sve srezove, očiste naročito Srez kosmajski, a naročito je važno što pre očistiti srezove Grocka i Umka".
Za koordinatora ovih operacija postavio je generalnog inspektora četničkih odreda pukovnika Jevrema Simića.
Simić i Kalabić su uz asistenciju šefa Gestapoa u Valjevu Sajdla 27. novembra 1943. u selu Bujačiću kod Valjeva, u vrtu kuće Jelice Kuzmanović, sklopili pismeni sporazum sa Nemcima.
"...U oblasti koja obuhvata gročanski, umljanski, vračarski, podunavski, kosmajski, mladenovački, oplenački, aranđelovački, lepenički, kragujevački, gružanski, kačerski i kolubarski srez, kapetan i pukovnik Simić se obavezuju da će se svi njihovi odredi uzdržati od svakog dela sabotaže protiv nemačke vojske, njenih saveznika i mesnih odreda koji se bore na njenoj strani. Rešenost na zajednički otpor protivu komunistićkog neprijatelja. Gore navedena pokrajina se daje Kalabiću i Simiću da vode nezavisnu borbu protivu komunista. U slučaju većih operacija, četnički će odredi sa pristankom Kalabića i Simića biti prisajedinjeni nemačkoj komandi i dobijaće uputstva za vođenje operacija od nemačke komande za vreme odnosnog perioda..."
I, tako je počelo "čišćenje".........
[ NeZtOc @ 18.07.2009. 21:41 ] @
Zaebali nas, zaebali mi sami sebe, pa sta sad, da kukamo i zalimo se jos 100 godina. Jos par generacija...
Dobro jutro, ovo je planeta Zemlja, na njoj zive ljudi, oni su organizovani u grupe koje gledaju samo svoju korist.
Nekada zbog koristi grupe saradjuju medjusobno, nekada ratuju na razne nacine.
Ne mozes biti uspesan sportista, ako ne znas da podneses poraz i naucis nesto iz njega.
Od plakanja nad prosutim mlekom nema nista.
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 22:34 ] @
Tacnije - najbolje je pobediti, second-best je izgubiti al bar nauciti nesto iz poraza
A ubedljivo najgore je... izgubiti i ne nauciti nista, vec srljati u nova sranja.
Predsednik Srbije je predlozio da sledeci Samit Nesvrstanih bude u Beogradu - iako Srbija nije ni clan (a vrlo verovatno bi imala teskoce i da postane - ako cak i izbacimo sasvim logicno pitanje koji ce Q Srbija u toj ekipi danas), ... Treba stvarno imati pileci mozak pa prvo potrositi pare na takve "napore", a onda sve ostalo :-)
Ali eto... to je valjda produkt ucenja iz bliske proslosti :(
[ EmilijaV @ 18.07.2009. 22:43 ] @
Citat:
Horvat: @emilija,na konto italije
seti se samo slucaja od prosle godine [cini mi se] ,kada je otac hteo da iskljuci aparate cerci koja je prakticno biljka bila
kako se italija podelila,kako su jedni ,vrlo "pobozni", bili protiv iskljucenja,bla bla,a drugi su bili na strani oca i kako se to otezalo danima i nedeljama... cak je i na dnevni red skupstine im doslo to ,ako se ne varam
crkva,tj vera, nema sta da radi medju drzavnim organima,bilo koje zemlje
Secam se! Ali se isto secam da je odluka na kraju doneta ukazom, znaci bez uticaja Crkve. Sta ces, nekad mora i tako da bi razum pobedio.
[ bttp @ 18.07.2009. 22:54 ] @
@mrle
Kakve to veze ima sa onim što sam ja rekao? Jel sam negde ustvrdio kao izvorni četnici nikada nisu činili zločine? Ne, nisam.
Mislim imaš državu pod okupacijom u kojoj se pod tom istom okupacijom odvija građanski rat (to naravno samo mi možemo da sebi priredimo). Pa naravno da se u toj situaciji dešavaju sve vrste nepodopština. Ja sam govorio o ideologiji, a o zločinama svih strana u t(akv)om sukobu mogli bismo da raspredamo do u beskonačno i da opet ne stignemo nikuda. Mogao bih ja sad tebi da navodim primere ustaških zločina, komunističkih (partizanskih) itd. Ali ja uopšte o tome nisam govorio.
na beogradskoj opstini vozdovac je pokrenuta inicijativa za dodelu imena jednoj ulici po "cuvenom" avalskom "korpusu".
- "cuvenom" je pod navodnicima jer je cuven, izmedju ostalog, po klanju 70 ljudi u selu vranicu, medju kojima su bile i bebe u kolevkama.
sve zatecene devojke su silovane pred roditeljima, a potom zaklane.
- "korpus" je pod navodnicima jer su cetnici formacijama od nekoliko desetina ljudi davali takva imena.
... i da vas podsetim ... u beogradu su uklonjeni nazivi ulica save kovacevica, nade dimic, zarka zrenjanina, lole ribara, ivana milutinovica, jelene cetkovic ...
... a postovani posetioci ovog foruma mogu svakodnevno ovde procitati kako je "ideologija izvornog ravnogorskog četničkog pokreta" nesto sasvim drugo, kako su danas u srbiji na vlasti komunisti, kako su predratni (WW2) miskovici bili susta suprotnost od danasnjih miskovica itd...
... a onda se ti isti, koji to tvrde, sa cudjenjem zapitkuju zasto zive u prcvarnici od drzave i zasto niko nece da im ukine vize.
[ HarryTuttle @ 18.07.2009. 23:36 ] @
Postoje i mnogo "mladji" zlocini o kojima gotovo da niko ne pishe - nije "IN"... treba gledati u buducnost
Citat:
Gledao sam kako mi albanski teroristi kolju brata
Kosovska Kamenica - Posle desetogodišnjeg ćutanja, Srba Stojanović iz sela Boljevce kod Kosovske Kamenice, odlučio je da progovori o zločinu koji je 3. decembar 1999. godine učinio najcrnjim datumom u njegovom životu. Tog dana albanski teroristi su ga prvo naterali da sahrani rođenog brata koga su na njegove oči zaklali, a zatim da i sebi pripremi grobnicu. Dok je kopao raku, iskoristio je trenutak nepažnje zlikovaca i utekao.
Citat:
...Samo su nas izbacili iz kamiona i kazali: „Sad ste slobodni“. U stvari, Amerikanci su nas stavili u čeljusti zverima. Jer, čim smo sišli, na njihove oči je na nas nasrnula veća grupa Albanaca obučenih u maskirne uniforme sa oznakama UČK (OVK). Niko od vojnika KFOR-a ni da pogleda prema nama. Samo su seli su u kamion i otišli. Albanci nas gaze nogama, biju, čupaju za kosu i odvlače u jednu kancelariju na autobuskoj stanici. Tamo su nam u usta stavili maramice i obavili ih trakom. Mlatili su nas više od jednog sata. Poželeo sam da umrem.
Bitno je da je te ljude tamo i sama drzava zaboravila... Srbiji se ukidaju vize? Dobro, znaci Kosovo nije Srbija... ako nije, onda nek zavrshe vishe sa tim, nek isele ono malo ljudi dole sto je ostalo, i nek sagrade novi berlinski zid prema kosovu... pa kad se kolo srece okrene i neke druge sile budu kroile sudbine, ispostavice se racun.
Btw. WW2 je bio bas-bas krvav, evo i jednog dela o ustasama - i 60+ godina kasnije nista novo se nije naucilo... svako je i tada i sada imao "svoju ekipu". Stim sto se u Hrvatskoj o tome peva pred 100K ljudi (ziveo Tompson)
Citat:
Da se ne zaboravi, iz ugla ustaških gospodara u II sv. ratu:
Kada je Hitlerov specijalni opunomoćenik za Balkan, dr Herman Nojbaher, 1943. godine počeo intenzivnije da se bavi srpskim pitanjem, najpre je pokušao da stane na kraj hrvatskim zločinima. U svojim memoarima, za hrvatski pokolj Srba Nojbaher kaže: „Pokolj Srba od strane Hrvata spada u najsvirepije akcije masovnog ubistva cele svetske istorije. Doživeo sam da mi se ustaške vodje hvale kako su zaklali milion Srba, uključujući tu i odojčad, decu, žene i starce.” Prema izveštajima kojima je raspolagao, Nojbaher je broj zaklanih bez odbrane procenjivao na 750.000.
Italijani su se zgražavali nad hrvatskim zločinima u Drugom svetskom ratu, ostavljajući o tome nemali broj dokumenata. Među najpotresnija italijanska dokumenta o hrvatskom genocidu nad Srbima spada pismo generala Aleksandra Luzana Musoliniju. Evo tog pisma: „Duče! Moja bezgranična odanost prema Vama mi, nadam se, daje za pravo da, u nečemu, odstupim od strogog vojničkog protokola. Zato i žurim da Vam opišem jedan dogadjaj kojemu sam, unazad tri sedmice, lično prisustvovao. Obilazeći sreska mesta Stolac, Čapljinu i Ljubinje (između 60 i 130 km severno od Dubrovnika) – saznam od naših obaveštajnih oficira da su Pavelićeve ustaše, prethodnog dana, počinile neki zločin u jednom selu (Prebilovci), i da će, kada se to pročuje, okolni Srbi ponovo da se uznemire. Nedostaju mi reči da opišem ono što sam tamo zatekao. U velikoj školskoj učionici, zatekao sam zaklanu učiteljicu i 120 njenih učenika! Nijedno dete nije bilo starije od 12 godina! Zločin je neumesna i nevina reč – to je prevazilazilo svako ludilo! Mnogima su odsekli glave i poredjali ih po djačkim klupama. Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle creva i, kao novogodišnje vrpce, rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove! Roj muva i nesnošljiv smrad nisu dozvoljavali da se tu duže zadržimo. Primetio sam načeti džak soli u ćošku i zgranuto ustanovio da su ih klali polako, soleći im vratove! I taman kad smo odlazili, u zadnjoj klupi se začulo dečje krkljanje. Pošaljem dvojicu vojnika da vide šta je. Izneli su jednog djaka, još je bio u životu, disao je sa napola presečenim grkljanom! Svojim kolima odvezem to jadno dete u našu vojnu bolnicu, povratimo ga svesti i od njega saznamo punu istinu o tragediji. Zločinci su najpre, na smenu, silovali učiteljicu Srpkinju (ime joj je Stana Arnautović) i onda je, pred decom ubili. Silovali su i devojčice od osam godina. Za sve to vreme, pevao je silom dovedeni orkestar cigana i udarao u tambure! Na večnu sramotu naše, rimske crkve – i jedan božji čovek, jedan župnik, u svemu tome je učestvovao! Dečak koga smo spasili, brzo se oporavio. I čim je rana zarasla, našom nepažnjom pobegao je iz bolnice i otišao u svoje selo, da traži rodbinu. Poslali smo patrolu za njim, ali uzalud; našli su ga na pragu kuće zaklanog! Od hiljadu i nešto duša, u selu više nema nikoga! Istoga dana (to smo otkrili kasnije) kad je izvršen zločin u školi, ustaše su pohvatale još 700 stanovnika sela Prebilovci i sve ih bacili u jamu ili na životinjski način na putu do jame pobili. Spasilo se samo oko 300 muškaraca: jedino je njima uspelo da probiju ustaški obruč oko sela i da pobegnu u planinu! Tih 300 preživelih jače je od najelitnije Pavelićeve divizije. Sve što su imali da izgube, oni su izgubili! Decu, žene, majke, sestre, kuće, imovinu. Čak su i straha od smrti oslobodjeni. Smisao njihovog života je jedino u osveti, u strašnoj osveti njih je, u neku ruku i stid što su preživeli! A takvih sela, kao što su Prebilovci, puna je Hercegovina, Bosna, Lika, Dalmacija. Pokolji Srba su dostigli takve razmere da su, u tim krajevima, zagadjeni i mnogi vodeni izvori. Iz jednog vrela u Popovom Polju, nedaleko od jame u koju je bačeno 4.000 Srba, izbijala je crvenkasta voda, lično sam se u to uverio! Na savest Italije i naše kulture pašće neizbrisiva mrlja, ako se, dok je vreme, ne distanciramo od ustaša i ne sprečimo da se nama pripiše da podržavamo bezumlje!”
[Ovu poruku je menjao HarryTuttle dana 19.07.2009. u 00:58 GMT+1]
[ bttp @ 18.07.2009. 23:45 ] @
Citat:
mrle 011: ... a onda se ti isti, koji to tvrde, sa cudjenjem zapitkuju zasto zive u prcvarnici od drzave i zasto niko nece da im ukine vize.
Eto vidiš da nakon što smo rehabilitovali Dražu (ili bar to nameravaju), odmah su nam ukinuli vize :)
"BEOGRAD – Šef kabineta direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Jovan Stojić potvrdio je da je dvočlana delegacija BIA bila na Ravnoj gori gde je položila venac na spomenik Draži Mihailoviću.
Inače ne znam da li znaš, ali Draža Mihajlović je posthumno odlikovan od američkog predsednika Harija Trumana za zasluge u Drugom svetskom ratu.
"Draža je jedan od najodlikovanijih oficira u istoriji moderne srpske države, a poslednje odlikovanje mu je dodelio posthumno američki predsednik Hari Truman marta 1948. godine,[3] odlikovao ga je ordenom Legije zasluga prvog stepena zbog organizovanja i vođenja veoma važnih snaga otpora protiv neprijatelja u okupiranoj Jugoslaviji,[3] spasavanju američkih avijatičara oborenih nad Jugoslavijom,[3] doprinosu savezničkoj stvari i pomoći u konačnoj pobedi Saveznika u Drugom svetskom ratu.[3]"
HarryTuttle: Postoje i mnogo "mladji" zlocini o kojima gotovo da niko ne pishe ...
novija istorija ovih nasih prostora je istorija nasih medjusobnih klanja.
jedina malo duza pauza je period komunisticke vladavine.
nasa sadasnja, demokratski izabrana, vlast se tog perioda stidi.
nasa drzava je jedina koja na proslavi Dana pobede nema svoje predstavnike.
ja takvima nikada ne bih ukidao vize.
Citat:
HarryTuttle: ... Doživeo sam da mi se ustaške vodje hvale kako su zaklali milion Srba, uključujući tu i odojčad, decu, žene i starce ...
Citat:
bttp: .... odlikovao ga je ordenom Legije zasluga prvog stepena zbog organizovanja i vođenja veoma važnih snaga otpora protiv neprijatelja u okupiranoj Jugoslaviji ...
[ bttp @ 19.07.2009. 00:39 ] @
Pa? Šta s tim pismom hoćeš da kažeš?
Btw. to je dobar primer da je četnička ideologija bila anti-komunistička, a ne nacistička, fašistička i sl. šta im se već sve pripisuje.
[ timotic @ 19.07.2009. 00:40 ] @
U ovom Drazinom pismu meni su najzanimljiviji pojedini izrazi, kao npr. "val", "gledista", "osobitoga"...
[ a1200 @ 19.07.2009. 00:55 ] @
Zanimljivo je i kome i kako je upuceno pismo, s' obzirom kako se Hrvatska odnosila prema Srpskom zivlju (hint: "broj zaklanih bez odbrane procenjivao na 750.000")
[ bttp @ 19.07.2009. 01:17 ] @
Alojzije Stepinac je svakako kontroverzna ličnost i nije exactly čistih ruku kada su u pitanju zločini NDH. Ali treba imati na umu odnos nacista prema crkvi, posebno rimokatoličkoj gde je na crkvu gledano kao na pretnju i gde su katolički sveštenici hapšeni i verovatno neki i ubijani. Nacisti nisu mnogo marili za religiju, kao i komunisti, gledali su na nju kao na pretnju i gledali su da što je moguće više suzbiju njen uticaj.
Alojzije Stepinac se u takvim okolnostima morao dodvoravati ustaškim vlastima čisto radi očuvanja života i uticaja crkve. On jeste "pozdravio" osnivanje NDH kao "katoličke države" ali to je bio samo njegov pokušaj da spasi veru u nacističkoj državi. Što se tiče pokrštavanja Srba, time su se bavili, ali na to se može gledati i drugačije. Naime, u hrišćanskoj dogmi (ili kako bih to već nazvao), pokrštavanje već krštenog čoveka nije moguće. Znači onaj ko je jednom kršten, ne može biti pokršten. Pokrštavanje jedino vredi za pripadnike drugih vera (nevernike), kao prelazak u hrišćansku veru. Pokrštavanje hrišćana nije moguće, te se stoga pokrštavanje Srba može gledati i kao pokušaj da im se spasu životi, jer je bilo ili-ili. Ili postani katolik ili ćeš biti ubijen.
On je takođe znao za Jasenovac ali nikada nije javno digao reč protiv njega. Postavlja se pitanje koliko bi njegova reč imala uticaja, a sigurno je da ne bi imala nikakvog uticaja (sigurno ne bi ukinuli Jasenovac jer se Stepinac buni), već bi samo sebe dezavuisaoi načinio neprijateljem ustaških vlasti.
On jeste jednom prilikom tokom rata, govorio protiv ustaških zločina i osudio ih, ali to se više pripisuje pritisku iz Vatikana, nego njegovoj ličnoj inicijativi. Nevertheless on je to uradio. A da je uradio i mnogo štošta što mu ne ide u prilog - jeste.
Znači to su sve kontroverzne stvari koje se mogu posmatrati sa različitih aspekata, i ne vidim šta konkretno ovaj mrle hoće da kaže sa ovim pismom? Da Draža nije gajio animozitet prema Hrvatima kao takvima već samo prema ustašama i komunistima?
[ bttp @ 19.07.2009. 01:46 ] @
A kao odgovor na "pismo" prilažem potrenicu :)
[ vlada131 @ 19.07.2009. 02:19 ] @
Kakve veze sad imaju ustaše/četnici/klanje/Draža/Stepinac/WW2/ekspanzija islama sa temom ukidanja viza? Što lepo ne otvorite novi topic, pa pričajte o tome do mile volje...
[ bttp @ 19.07.2009. 02:42 ] @
Pa i nemaju nikakve veze, nego su vize za sada apsolvirane, a kako to već biva, u dokolici se potežu raznorazne teme i iznose i razbijaju raznorazne zablude.
[ Srđan Pavlović @ 19.07.2009. 04:28 ] @
Nećemo do januara da čitamo o Draži valjda...
Mislim da treba sačekati taj januar, i onda
upaliti opet TV da vidimo šta kažu iz kutije.
[ Tyler Durden @ 19.07.2009. 08:55 ] @
Zakljucano dok se tema malo ne ocisti od price o cetnicima i partizanima (volio bih da vidim algoritam i logicno objasnjenje o tome kako je prica o vizama zavrsila sa pricom o cetnicima).