Mislim da cu se ukljuciti u "pricu". Sta me kosta da nosim u rancu par nalepnica? :)
[ Ivan Dimkovic @ 16.06.2009. 18:10 ] @
Koliko sam mogao da primetim u mojim posetama Beogradu, totalna dzungla sto se urbanistickog planiranja tice je rezultovala neadekvatnim brojem parking mesta. Ispred zgrade u kojoj zivi moja majka, recimo, nema TEORIJE da se uparkiraju svi vozaci - a umesto parkinga je izgradjena jos jedna zgrada.
U takvoj konstelaciji je tesko reci ko je kriv - ima naravno budala koje se bahato parkiraju cak i ako ima mesta, ali sta raditi ako mesta nema? Nije bas jednostavno i uporedjivati sa "zapadom" - na "zapadu" ima dovoljno parking mesta, pa se svako bahato parkiranje tesko kaznjava.
Jedino resenje za Beograd ovakav kakav je danas je umanjivanje broja automobila, posto zgrade rusiti nije bas ekonomicno :-)
[ _andjela_ @ 16.06.2009. 18:16 ] @
Citat:
Nenad1234BGD: Mislim da cu se ukljuciti u "pricu". Sta me kosta da nosim u rancu par nalepnica? :)
Nista. Samo ako ces da se bavis necijom drugom imovinom, obrati paznju na konsekvence ako se nadjes u kontaktu sa ljudima cije auto etiketiras.
[ jablan @ 16.06.2009. 18:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Jedino resenje za Beograd ovakav kakav je danas je umanjivanje broja automobila, posto zgrade rusiti nije bas ekonomicno :-)
Pa i ovo je način za umanjivanje broja automobila... :)
Citat:
_andjela_: Nista. Samo ako ces da se bavis necijom drugom imovinom, obrati paznju na konsekvence
Tačno, samo što se i taj ko se parkira van za to predviđenog mesta isto bavi nečijom tuđom imovinom i treba da obrati pažnju na konsekvence.
[ _andjela_ @ 16.06.2009. 18:32 ] @
Citat:
jablan: Tačno, samo što se i taj ko se parkira van za to predviđenog mesta isto bavi nečijom tuđom imovinom i treba da obrati pažnju na konsekvence.
Slazem se, samo sto ni ti ni ja necemo voditi clana Nenad1234BGD u bolnicu, resi li neko da mu fizicki objasni koliko im smeta ta etiketa na glanc novim kolima.
[ Ivan Dimkovic @ 16.06.2009. 18:33 ] @
Cenim da ce se to ipak lose zavrsiti po doticne "gerilce", jer vlasnici automobila mogu i te kako da ih tuze (ili, jos verovatnije, da im polome zube kao specifican vid ubrzavanja deljenja pravde ;-) - za pocetak samo udruzenje zbog lepljenja nalepnica na privatnu svojinu.
Predstavnici te organizacije nemaju nikakav mandat da kaznjavaju nekoga, niti da procenjuju ko se parkirao nepropisno ili ne - pravilno je pozvati policiju koja ce utvrditi nepropisno parkiranje i naplatiti kaznu, a ne ciniti jos jedno krivicno delo.
Mogu samo da zamislim osvete komsijama i lepljenje njihovih automobila sa ovim nebulozama...
Kretenizam - a odgovarati na kretenzizam kretenizmom nije resenje vec cinjenje situacije jos gorom.
[ _andjela_ @ 16.06.2009. 18:36 ] @
Koje udruzenje?
Domen registrovan pod imenom jedne osobe.
Da li je 'udruzenje' uopste registrovano?
Pise KRIO, a registrovali su pod imenom jedne osobe - znaci koga ce da sude? Tu jednu osobu na kraju?
[ Ivan Dimkovic @ 16.06.2009. 18:37 ] @
Udruzenje, vlasnika domena - potpuno nebitno.
[ jablan @ 16.06.2009. 18:39 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: pravilno je pozvati policiju koja ce utvrditi nepropisno parkiranje i naplatiti kaznu, a ne ciniti jos jedno krivicno delo.
Pravilno jeste ali izvodljivo nije, jer policija ne radi svoj posao, za razliku od Nemačke i Australije.
[ _andjela_ @ 16.06.2009. 18:40 ] @
Pa kad dodje do vracanja milo za drago, odmah postane bitno. Zato i pitam.
[ Isak666 @ 16.06.2009. 18:42 ] @
Nemoguce da se u BG ne grade neki Parkinghouse - vi i sl.
Pa to je novac, ipak ce ljudi placati za to, a trziste ocigledno postoji.
E sad nisam gradjevinac i ne kontam kako to sve ide, ali zar ne bi se mogao izgraditi neki underground objekat, ako je za nadzemne problematicno?
Iz iskustva se secam Novog Sada, koji je btw malo dete naspram BGa, i muka sa parkiranjem. I pre par godina sagradili kod SNP parking - dvo/trospratni, koliki vec, i to je to.
Pa zar ne moze to ozbiljnije i, na kraju, adekvatnije?
[ jablan @ 16.06.2009. 18:48 ] @
Citat:
Isak666: Nemoguce da se u BG ne grade neki Parkinghouse - vi i sl.
Grade se, naravno. Plus je pre par godina uveden zonski sistem naplate parkinga u širem centru Beograda koji se pokazao prilično efikasan.
[ mmmilan @ 16.06.2009. 18:55 ] @
Citat:
Isak666: Nemoguce da se u BG ne grade neki Parkinghouse - rec koju si trazio je javna garaza
underground objekat - podzemni objekat
ne bi bilo lose da malo manje kvarimo nas lepi jezik!
Zivim u zgradi koja ima sasvim dovoljno parkinga za stanare zgrade, ali sta vredi kad komsije preko puta koje zive u nelegalno izgradjenim nazovi zgradama bez urbanistickog plana nemaju parking pa se parkiraju na nasa mesta.
U tom slucaju oces neces moras se parkirati na trotoar, cosak i gde stignes.
Nije problem u vozacima nego u vlasti koja dozvoljava gradnju bez obezbedjenog parkinga za stanare. Celo Banovo Brdo, Vidikovac, Zarkovo je takvo. I onda slag na tortu kad vozac autobusa zasvira jer ne moze da proturi bus pored kola parkiranih s obe strane ulice, na improvizovanom parkingu :)
[ _andjela_ @ 16.06.2009. 19:00 ] @
Citat:
jablan: Grade se, naravno. Plus je pre par godina uveden zonski sistem naplate parkinga u širem centru Beograda koji se pokazao prilično efikasan.
Znaci ovi ne mogu toliko brzo da izdaju kazne, koliko ovi stignu da nepropisno parkiraju?
Citat:
mmmilan: Zivim u zgradi koja ima sasvim dovoljno parkinga za stanare zgrade, ali sta vredi kad komsije preko puta koje zive u nelegalno izgradjenim nazovi zgradama bez urbanistickog plana nemaju parking pa se parkiraju na nasa mesta.
Jesu ta mesta oznacena, ili da li postoji neki nacin da se oznace i etikete na automobilima stanara koji zive u tim (planiranim) zgradama, pa da mozete da pratite ko vam krade mesta, i onda izvrsite prijave?
[ burex @ 16.06.2009. 19:01 ] @
Zar nije lakše napraviti takav sistem da građani mogu da uslikaju nepropisno parkirane automobile i pošalju nadležnima? Doduše, to bi se dalo zloupotrebiti zbog datuma slike... U svakom slučaju, ja sigurno ne bih želeo da mi neki debil koji želi da izigrava murjaša zalepi neku nalepnicu na auto. Ako neko nije kvalifikovan da zna razliku između propisno i nepropisno parkiranog vozila, nije na njemu da deli pravdu...
[ Ivan Dimkovic @ 16.06.2009. 19:07 ] @
Najjednostavnije resenje je povecanje broja radnika koji pisu kazne - to ne moraju biti policijski radnici vec mogu biti i sluzbenici grada / opstine (parking servis)
U principu ne vidim zasto se ta sluzba ne bi odazivala na poziv gradjana - to je cist profit za grad, posto vlasnik auta placa ne samo troskove nastale uklanjanjem njegovog vozila vec i kaznu.
Opet, kao sto rekoh, to ne reseava problem neadekvatnog parking prostora.
[ Nenad1234BGD @ 16.06.2009. 20:20 ] @
Drage kolege korisnici, dirnut sam vasom paznjom za moje zdravlje i ostala pitanja :) ako dozvolite redom bih krenuo sa replikama
1. Smanjenje broja vozila na ulicama: mislim da cemo to mozda uskoro i videti ako cene goriva nastave da rastu. Evo nafta je valjda danas oko 74, a ovi nasi ce svakako morati da uskladjuju cene pa ce pustiti ruse da povecaju cene prerade (kako bi naplatili jos vise PDV-a i akciza na gorivo). Dakle nema da se vozi auto ko ne prima bar 500e plate :) <- ovo je sala naravno
2. Uvodjenje discipline kaznama i "paucima" - tu zastupam ideju da bi trebalo dozvoliti privatnoj inicijativi da preuzme deo stvari u svoje ruke. Dakle parking servis PLUS jos dva, tri "operatera" pa da se bore malo za profit. Onda mozemo da ocekujemo da ce se reagovati na prijave gradjana da je auto nepropisno parkiran ili da je parkiran na zelenoj povrsini i tako dalje.
3. Javne garaze - slazem se da je to jako unosan posao. Iskreno se pitam ili da treba da predlozim pre bih predlozio izgradnju garaze nego stambeno/komercijalnog objekta. Prednosti su nevidjene - zgradu napravis, prodas i cao djaci. A od javne garaze imas stalno prihod koji je sigurno daleko manji od troskova odrzavanja. Savremeni materijali i dizajn dopustaju da ta javna garaza izgleda skroz tip-top fensi i da se ne primecuje da je garaza i da ne cini sredinu ruznijom.
4. Da li ce mi licna bezbednost biti ugrozena lepljenjem nalepnica? - Cak i da bude, PA STA. To je pravo onoga ko se bahato parkira da proba da mi objasni, proizvoljnom metodologijom da li se slaze sa mojim misljenjem. Iskreno ne bojim se da bi mi se bilo sta desilo niti... Ako svi budemo nastavili tako da zentamo od svega i svacega onda cemo genetski da se pretvorimo u zentare kojima ce svako moci da radi sta mu se prohte. Svojevremeno da nije bilo onih koji su spremni da sa "otporom" rizikuju svoju kozu ko zna kada bi se sve promene koje smo doziveli desile. Ko zeli - moze da nastavi da se plasi, da se boji i da se nada da ce neko drugi umesto njega sve da resi... Kad znas da si u pravu i da (treba da) radis nesto ispravno, uradi to.
Vrlo komplikovan problem, koji ce sada biti gotovo nemoguce resiti kada je u pitanju vec izgradjeno.
Nesto sam cuo od rodjaka koji se bavi zidanjem zgrada, da sada svaka nova zgrada po pravilu MORA
imati u svom podrumu parking za sve stanare zgrade. Nisam siguran za ovo, ali je sigurno da postoji
mali milion mesta u BG gde se o ovome nije vodilo racuna, i sada se to placa. Pa u citavom BG automobili
su parkirani maltene po stazama. Zamislite tek kako invalidi prolaze kroz tu dzunglu. Nije ni cudo sto ne
izlaze iz stanova, nema osnovnih uslova za kretanje gradom.
I kakve crne nalepnice na automobile, nalepnice, kako neko rece na B92, treba staviti na neke ljude.
[ bttp @ 16.06.2009. 21:43 ] @
O ovome se pričalo sto puta na više tema, a vidim da se večito ponavljaju jedna te ista pitanja, i to od ljudi koji ne žive ovde i ne znaju kako stvari funkcionišu, što je i normalno jer ih se ne tiče. Ali onda ne treba ni da razglabaju o ovim problemima, uvek jedno te isto.
Elem, išao sam na ovaj sajt, htedoh da preuzmem nalepnice, ali mi se po opisu čini da su suviše male. Ja bih neku nalepnicu ako može preko cele šoferke. I da se teško odlepljuje. Ovo nešto pozadi kod oznake modela automobila - to je suviše diskretno i ništa ne znači.
A voleo bih baš da neki od tih vozača krenu da se obračunaju sa mnom - baš bih voleo da vidim ko bih izvukao deblji kraj jer garantujem da ja nisam ništa manje nadrkan od njih niti manje spreman i na fizički obračun ako treba - samo mi treba da me neko od tih još i napadne pa da mi se smrkne.
A inače sam ovako dosta brisača u prolazu slomio, kad tako idem trotoarom pa naiđem na auto na sred puta od kog ne mogu da prođem. To mi je isto milo, ali i to je nekako mala kazna.
A što se tiče agresivnosti tih "baja" za volanom koji se parkiraju, jednom sam podviknuo jednom koji se dok sam prolazio parkirao na trotoar, sve manevrišući tako da je neka bakica koja je isto tu prolazila morala jadna da se sklanja u ulaz da je ovaj ne bi udario, a pored njega prazno označeno parkirno mesto na kolovozu. Kad sam mu podviknuo i pokazao mu mesto za parkiranje nije mu baš bilo svejedno. Posle kad sam se vraćao, kako nije bio pomerio auto s pločnika, slomio sam mu brisač.
A ove nalepnice, ako ima negde neke veće - dajte javite, evo ja ću prvi da ih lepim - po sred šoferke.
P.S. Evo par naslova na kojima je već maltene sve rečeno na ovu temu
[Ovu poruku je menjao bttp dana 16.06.2009. u 22:58 GMT+1]
[ Isak666 @ 16.06.2009. 21:50 ] @
Citat:
bttp: O ovome se pričalo sto puta na više tema, a vidim da se večito ponavljaju jedna te ista pitanja, i to od ljudi koji ne žive ovde i ne znaju kako stvari funkcionišu, što je i normalno jer ih se ne tiče. Ali onda ne treba ni da razglabaju o ovim problemima, uvek jedno te isto.
Elem, išao sam na ovaj sajt, htedoh da preuzmem nalepnice, ali mi se po opisu čini da su suviše male. Ja bih neku nalepnicu ako može preko cele šoferke. I da se teško odlepljuje. Ovo nešto pozadi kod oznake modela automobila - to je suviše diskretno i ništa ne znači.
A voleo bih baš da neki od tih vozača krenu da se obračunaju sa mnom - baš bih voleo da vidim ko bih izvukao deblji kraj jer garantujem da ja nisam ništa manje nadrkan od njih niti manje spreman i na fizički obračun ako treba - samo mi treba da me neko od tih još i napadne pa da mi se smrkne.
A inače sam ovako dosta brisača u prolazu slomio, kad tako idem trotoarom pa naiđem na auto na sred puta od kog ne mogu da prođem. To mi je isto milo, ali i to je nekako mala kazna.
A što se tiče agresivnosti tih "baja" za volanom koji se parkiraju, jednom sam podviknuo jednom koji se dok sam prolazio parkirao na trotoar, sve manevrišući tako da je neka bakica koja je isto tu prolazila morala jadna da se sklanja u ulaz da je ovaj ne bi udario, a pored njega prazno označeno parkirno mesto na kolovozu. Kad sam mu podviknuo i pokazao mu mesto za parkiranje nije mu baš bilo svejedno. Posle kad sam se vraćao, kako nije bio pomerio auto s pločnika, slomio sam mu brisač.
A ove nalepnice, ako ima negde neke veće - dajte javite, evo ja ću prvi da ih lepim - po sred šoferke.
,
Oh... Posto sam se iz NS odselio prosle godine, naprasno sam zaboravio kako funkcionise saobracaj tamo.
Izvinjavam se zbog misli koje su dovele ovu temu na krivi put.
;)
[ pitikovski @ 16.06.2009. 22:17 ] @
To sto Ivan pise je ok, ali u teoriji, sta cemo sa podmicivanjem tih sto pisu kazne? Ovde je to sasvim normalna pojava.
Jedino da im se da provizija od naplate pa da se otimaju oko zarade.
A ovo sto je @bttp napisao je jedino ispravno resenje kod nas, bahatost na bahatost.
Koga bre boli uvo sto nema parking prostora? Nek prodaju stan pa nek kupe kucu na selu i eto im celo dvoriste pa nek se parkiraju poprecke ako im je cef.
I ja sam vozac, pa se ne parkiram po trotoarima, nemam ni ja mesta ispred zgrade, pa se parkiram bogu iza ledja, nekada ujutro stanem
ispred zgrade pa ne mogu momentalno da se setim gde sam sinoc parkirao auto. I sta sad? Treba da uteram auto u parkic jer nema mesta za mene?
Ma kakve crne nalepnice na soferku, onu "celicnu" cetku pa peri soferku.
[ zmau @ 16.06.2009. 22:44 ] @
Citat:
nema TEORIJE da se uparkiraju svi vozaci
Nisam ukapirao - ko ih to tera da svi uparkiraju ?
Citat:
- a umesto parkinga je izgradjena jos jedna zgrada
A otkud ti ideja da je trebao da bude izgrađen parking ?
Citat:
Jedino resenje za Beograd ovakav kakav je danas je umanjivanje broja automobila, posto zgrade rusiti nije bas ekonomicno :-)
Dobro jutro. Iz istog razloga je glupo praviti parking tamo gde možeš da napraviš zgradu.
Citat:
E, pa vidiš, ekonomska cena parkiranja bi bila mnooogo veća nego što su većina njih spremni da plate. I psihi većeg dela populacije u Srbiji bi tako nešto bilo neshvatljivo. Zato se bojim da od prekida subvencionisanja parkiranja od strane države/grada nema ništa. Recimo, grad i kad negde naplaćuje parkiranje, on nekako ograniči "propisano vreme" za držanje auta na parkingu - da bi stigli svi da se izređaju, jer je pri ovoj ceni potražnja mnogo veća od ponude.
[ Ivan Dimkovic @ 16.06.2009. 22:51 ] @
Citat:
A otkud ti ideja da je trebao da bude izgrađen parking ?
Postoji nesto sto se zove urbanisticko planiranje, i obicno podrazumeva da osim mesta gde ljudi zive i zadovoljavaju osnovne zivotne potrebe, postoji i dodatni prostor za neophodne dnevne aktivnosti - u to, obicno, spada i parkiranje prevoznog sredstva za odredjen % stanovnika zgrade.
Danas takva pravila postoje "i" u Beogradu - problem su divlje zgrade i zgrade izgradjene u vreme kada to nije bio zahtev (vreme poznato kao vreme haosa)
Citat:
Dobro jutro. Iz istog razloga je glupo praviti parking tamo gde možeš da napraviš zgradu.
Ovaj... to nije tacno. Broj automobila mozda u Beogradu konkretno nije adekvatan ali svakako ni optimalan broj nije bas toliko puno manji da se na to moze zaboraviti pri projektovanju urbanog prostora. Ista stvar vazi i za parkove, decija igralista i sl...
Ako imas previse zgrada i nedovoljno dodatnih prostora (izmedju ostalog, i za parking) stvaras problem, i to ne mali problem - rezultat tog problema je umanjen kvalitet zivota i ruzna slika na ulicama.
Automobili jesu stvarnost, i neophodna potreba ne tako malog broja ljudi - gradski prevoz nije super-savrsen (cak i kada bi se unapredio do nivoa "zapadnog"), i na kraju krajeva ljudima treba auto ne samo da bi se prevezli do posla vec i da bi kupili/doneli vece stvari. Ne postoji ni jedan veci grad na svetu (iole razvijenom) u kome znacajan broj ljudi ne poseduje automobil.
Mislim, zaista nema potrebe da se tu izmislja topla voda.
[ germanchc @ 16.06.2009. 23:00 ] @
Zgrada koja se gradi prilikom dobijanja gradjevinske dozvole mora da na parceli ima obezbedjen parking prostor jednak jednoj trecini stanova ali to niko ne postuje (podmazivanje), prave se prenamene za garaze (koje se vode kao garaze i neophodan parking prostor samo pri dobijanju dozvola a ustvari su stanovi ili poslovni prostor itd).
[ zmau @ 16.06.2009. 23:38 ] @
Citat:
Postoji nesto sto se zove urbanisticko planiranje, i obicno podrazumeva da osim mesta gde ljudi zive i zadovoljavaju osnovne zivotne potrebe, postoji i dodatni prostor za neophodne dnevne aktivnosti - u to, obicno, spada i parkiranje prevoznog sredstva za odredjen % stanovnika zgrade.
Još bi da me ubediš da je parkiranje na javnoj površini neophodna dnevna aktivnost :). Jes, postoje takve ideje i one su mejnstrim, ali su glupe, čak i teorijski.
Mislim, nateraš investitora da pravi i parking uz zgradu. Prvo, tako direktno povećavaš cenu stambenog prostora, a ne pitaš me da li mi trebaju te akcije u parking prostoru. Drugo, svaki stanar-vlasnik auta će ionako praktično svake noći u toku radne nedelje držati auto baš tu i automatski imaš manjak mesta, a ljude uljuljkuješ u ubeđenju da imaju parking mesto. I onda naravno ne vide nikakav problem da ga naguze na trotoar.
Citat:
optimalan broj nije bas toliko puno manji da se na to moze zaboraviti pri projektovanju urbanog prostora.
Hm. Optimum po tebi i optimum po meni se jako puno razlikuju. I zašto bi ti sad meni nametao tvoj optimum ?
Citat:
Ista stvar vazi i za parkove, decija igralista i sl...
Ne vidim nikakav razlog da parking trpaš u isti koš sa parkovima. Parking mesto služi jednom čoveku odnosno njegovom ličnom interesu odvojeno od interesa svih ostalih ljudi i nema nikakvog razloga da država brine o njima.
Stvarno, zašto ti je toliko strana ideja da parking prostor prepustiš tržištu, pa da svako plaća ono što koristi ?
[ 101010 @ 16.06.2009. 23:54 ] @
Citat:
bahatoparkiram_uputstvo.pdf:
Neka prioriteti budu nepropisno zaustavljena vozila na ulici sa
upaljena sva četiri signalna svetla, i ona bez signalizacije, zatim vozila
parkirana na trotoarima koja otežavaju kretanje pešaka, vozila parkirana na
pešačkim prelazima, više parking mesta, zelenim površinama i dr.
Neko bi mogao pomisliti da prizeljkuju da neko od nalepljivaca dobije po nosu od vozaca koji je upalio sva cetri i posmatra auto iz burekdzinice, a onda sledi tv buzz i besplatna reklama...
Logican sled bi bio vozila koja blokiraju trotoare toliko da ne mogu proci decija kolica, vozila koja zatvaraju izlaz iz zgrade ili prilaz vaznom objektu-kao sto se nedavno desilo na B.Brdu kada je gorela trafo stanica, a vatrogasci nisu mogli uci u objekat. A tek na kraju oni koji sa 4z stoje na sred ulice.
[ bttp @ 17.06.2009. 01:10 ] @
A gomila ovih i što se "propisno" parkiraju su isto konjine. Npr u ulici na Vracaru gde mi zivi majka su sa jedne strane ulice suzili trotoar na bukvalno 1m-1,2m širine da bi napravili prostor za parking na kolovozu, i to onako da se parkiraju poprečno, dok je na drugoj strani ulice širi trotoar i tu se kola parkiraju paralelno u odnosu na trotoar. S te strane gde je širi trotoar, ulaze na njega i parkiraju se bez griže savesti na trotoaru (videti http://www.elitemadzone.org/p1987247). A s ove strane gde je uži, tu kako ulaze poprečno u odnosu na trotoar, nateraju auto onako skroz da točkom udari ivicu trotoara, te prednjim ili zadnjim delom auta zauzme pola od onih 1,2m predviđenih za pešake. Iako su parking mesta jako velika i iscrtana tako da imaju dovoljno mesta i najvećim džipovima da se parkiraju u okviru granica a da ne zalaze na trotoar. Ali ne, oni će ga nabiti maksimalno - točkom u ivicu i kad znate koliki raspon imaju novi automobili od branika do točka, možete da zamislite koliko oni zađu u onaj ionako bedan prostor ostavljen pešacima. Ali oni su kao propisno parkirani i nikome ne pada napamet da se to sankcioniše.
Pričala mi je neka riba da su joj u Americi naplatili kaznu zato što se parkirala "na rikverc", a dozvoljeno je samo "unapred". Znači sve je uredno uparkirala, samo je na mesto ušla dupetom umesto nosem. Kad je pitala zašto je kažnjena, ukazano joj je na to i tek je onda videla da su svi parkirani na isti način osim nje.
E to je kod nas misaona imenica, a kamoli ovo što ti zađe dupetom ili nosem auta u pola trotoara, ili što zauzmu po dva parkirna mesta - to je sve "propisno" (ja pitao onu što naplaćuje parking, znači ako zauzme dva mesta nikom ništa ne plaća nikakav penal iako je komotno mogao da stane u jedno).
A za kazne smo sto puta ponovili da ovde nema ko da ih naplaćuje - ovi šetači parking servisa kažnjavaju samo propisno parkirane kojima je isteklo vreme ili nisu platili parking. Dok oni nepropisni prolaze potpuno nekažnjeno jer - po 1000. put ukazujem - njih su nadležni da kažnjavaju samo komunalni inspektori - čak ni saobraćajna policija ne može da ih kažnjava. Pa vi vidite koliko često inspektori šetaju ulicama i pišu kazne - evo ja ću vam reći - nikad!
[ pctel @ 17.06.2009. 07:19 ] @
Citat:
Nemoguce da se u BG ne grade neki Parkinghouse - vi i sl.
Stanovi su skuplji od garaza a i brze se otplacuju, pa nijedan pojedinac nece graditi garazu. Ono sto je malo iritantno - ni grad nece da gradi javni parking house. Za cenu izgradnje jedne javne garaze mogu se kupiti tri pauka, a pauci donose mnogo vise novca jer su njihove usluge skuplje. Negde sam procitao da je beogradski parking servis najprofitabilnija firma u Srbiji. Kad bi gradili garaze, onda bi pokvarili svoju poslovnu statistiku...
[ pctel @ 17.06.2009. 08:09 ] @
Citat:
da li postoji neki nacin da se oznace i etikete na automobilima stanara koji zive u tim (planiranim) zgradama, pa da mozete da pratite ko vam krade mesta, i onda izvrsite prijave?
Koliko je meni poznato, ne postoji takva mogucnost - svaki parking prostor je javni, znaci pravedno pripada onome koji prvi dodje.
Citat:
Prednosti su nevidjene - zgradu napravis, prodas i cao djaci. A od javne garaze imas stalno prihod
Pa ti si nevidjeno naivan - kad gradis zgradu obicno si do guse u kreditima i moras sto pre da rasprodas stanove da ti ne teku kamate, koje su u Srbiji zna se kakve. Prilicno je neverovatna situacija da neko skrca porodicno bogatstvo u izgradnju garaze a onda polako ceka da pare kaplju.
Citat:
Kad znas da si u pravu i da (treba da) radis nesto ispravno, uradi to.
Ali nisi u pravu. Koliko vidim akcija se ne odnosi samo na bahato parkiranje u smislu da parkiras popreko pa zauzmes 3 parking mesta ili parkiras ukoso pa onemogucis pesacima koriscenje trotoara, naprotiv, odnosi se i na one koji veoma pazljivo, gledajuci da sto manje smetaju, ostave automobil na mestu koje nije namenjeno za parkiranje. Nisam siguran da pravite razliku izmedju ove dve kategorije?
Sto se mene licno tice - moram da koristim automobil, ne umem da funkcionisem drugacije u 21. veku. Samim tim moram i da parkiram. To podrazumeva da moram da parkiram i nepropisno kada ne postoje uslovi za propisno parkiranje. To dalje znaci da moram da se pomirim sa "nepravdom" kaznjavanja, odnosenja pa eto i lepljenja nalepnica. E, sad, s obzirom na svu tu nepravdu, coveku dodje da prebije nekog - mozda to bude ni kriv ni duzan onaj koji lepi nalepnice. Naravno, ne dok lepi na moj auto, pa da me identifikuje na osnovu tablica, nego krenem za njim pa sacekam da zalepi na sledeci. E, sad, svaka batina ima dva kraja, pa mozda ostane bez zuba on, a mozda ja... Bilo ko od nas da bude, ne treba da bude nesrecan - to se desilo iz pravednog razloga.
Citat:
Prvo, tako direktno povećavaš cenu stambenog prostora, a ne pitaš me da li mi trebaju te akcije u parking prostoru.
Parking prostor je neophodan bez obzira sto ne vozis. Prvo, kad kupis stan, sigurno ga neces koristiti takvog, vec ces kupiti nekoliko komada namestaja koje neko treba da ti dotera. Drugo, verovatno imas nekog prijatelja koji ce ti doci u goste automobilom. Trece, sigurno ces cesto da zoves taksi da te saceka ispred zgrade... takvi kojima "ne treba" parking prostor upravo prave situaciju ovakvom kakva je.
Citat:
Stvarno, zašto ti je toliko strana ideja da parking prostor prepustiš tržištu, pa da svako plaća ono što koristi ?
Verovatno nisi svestan koliko cena parkiranja utice na tvoje troskove zivota, bez obzira sto ne koristis automobil... Pre svega nesto jedes. Troskovi dopremanja hrane se povecavaju za cenu parkiranja. Ne samo za vreme istovara, nego i dok se to vozilo uopste ne koristi. To ces ti da osetis kroz vecu cenu zivotnih namirnica. Ako taksista nocu mora skupo da plati parking, sutradan ce tebi skupo da zaracuna voznju. Kad ti se nesto u zgradi/stanu pokvari majstor ce u cenu dolaska da ti zaracuna troskove parkiranja vozila. Pazi, ne kazem da sam protiv toga, samo zelim da budes svestan da ces povecanje cene parkiranja itekako osetiti na svojim ledjima.
[ Ivan Dimkovic @ 17.06.2009. 08:19 ] @
Citat:
Još bi da me ubediš da je parkiranje na javnoj površini neophodna dnevna aktivnost :). Jes, postoje takve ideje i one su mejnstrim, ali su glupe, čak i teorijski.
Ma da - glupe ideje, cak i teorijski. Pun svet glupaka ali zato smo mi pametniji od njih - koj ce nam q parking prostor kod zgrade.
Uzgred, taj prostor uopste ne mora (obicno i nije) besplatan - vec stanari placaju zakup istog, a pare od toga mogu da se koriste recimo, za... neke stvari poput krecenja fasade i slicne "ne-trzisne" stvari koje obicno zivot cine bar malo lepsim.
Citat:
Narvno da JAVNI parking prostor treba da bude prepusten trzistu - medjutim to ne iskljucuje fakat da je neophodan i privatni parking prostor jer "trziste" nema uvek komercijalni interes da drzi nesto u najboljem redu, a gradjani grada obicno imaju - valjda.
Postoji sijaset stvari u urbanoj sredini koje se ne rade zbog profita pa bi "trzisna ekonomija" bila bez odogovora - od mesta za invalide, preko sredjivanja fasada i ciscenja pa sve do propisnog i pravilno dimenzionisanog privatnog parking prostora.
[ Majstor Duja @ 17.06.2009. 09:59 ] @
...to prakticno izgleda ovako:
/edit: umanjena slika samo zbog preglednosti.
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 17.06.2009. u 15:57 GMT+1]
[ Isak666 @ 17.06.2009. 10:47 ] @
Citat:
pctel:
Pa ti si nevidjeno naivan - kad gradis zgradu obicno si do guse u kreditima i moras sto pre da rasprodas stanove da ti ne teku kamate, koje su u Srbiji zna se kakve. Prilicno je neverovatna situacija da neko skrca porodicno bogatstvo u izgradnju garaze a onda polako ceka da pare kaplju.
Pa, ja ipak mislim da garaze grade firme ili gradovi, a ne pojedinci koji krckaju porodicnu ustedjevinu.
Ne bih rekao bas da neka firma koja hoce da se bavi takvim poslom ozbiljno ima budzet koji bi izgradnja jednog najobicnijeg parkinga poremetila.
Drugo, gradovi investiraju u takve stvari, ne samo zbog profita, nego i zbog boljeg funkcionisanja saobracaja i same naseobine. Profit uz to je samo pozeljna stvar.
Uz ovo pitanje ide i sigurno problem nepostojanja metroa, jer onda bi veci broj ljudi koristio sredstvo masovnog transporta za odlazak na posao i sl.
[ _andjela_ @ 17.06.2009. 10:49 ] @
Japanci su dosta mozgali o ovom problemu, jer su na ostrvu, pa nije bas da su imali izbor da li se bave parking mestima ili ne – a mesto za autic je premija.
Portugalci su takodje osmislili skupa i slatka resenja (drugim recima: ne vidis autic), mada malkice neprakticno ako nestane struje: http://www.youtube.com/watch?v=XsrFfEdDagE
[ zmau @ 17.06.2009. 10:58 ] @
Citat:
Parking prostor je neophodan bez obzira sto ne vozis. Prvo, kad kupis stan, sigurno ga neces koristiti takvog, vec ces kupiti nekoliko komada namestaja koje neko treba da ti dotera. Drugo, verovatno imas nekog prijatelja koji ce ti doci u goste automobilom. Trece, sigurno ces cesto da zoves taksi da te saceka ispred zgrade... takvi kojima "ne treba" parking prostor upravo prave situaciju ovakvom kakva je.
Dobro, selio sam se par desetina puta i pri tom često koristio auto. Računaj po sat-dva parkiranja. Plus sam zvao taksi još sigurno 4-5 puta u životu. Još po 2-3 minuta stajanja. Sve zajedno bi bilo - par stotina evra kod komšije koji drži parking.
I ja treba ortački da delim troškove sa tobom koji svaki dan visiš tu na parkingu ?
Citat:
takvi kojima "ne treba" parking prostor upravo prave situaciju ovakvom kakva je
Slušaj, bajo, vozi tu tvoju kristalnu kuglu na servis, a u međuvremenu se uzdrži od pametovanja o ljudima koje ne poznaješ. Ispisah ti koliko sam puta koristio auto za 11 godina u Beogradu. Sad imam auto (stigle godine) i držim ga u dvorištu.
Citat:
samo zelim da budes svestan da ces povecanje cene parkiranja itekako osetiti na svojim ledjima.
Ma ne pitam šta košta. Ozbiljno.
Inače, te pare ne bi ni otišle u vetar, nego u isti budžet koji i onako moramo da punimo. Pa kad ga već punimo, bolje da ga pune oni koji više arče javne stvari.
Citat:
Ma da - glupe ideje, cak i teorijski. Pun svet glupaka ali zato smo mi pametniji od njih - koj ce nam q parking prostor kod zgrade.
Hoću da ti kažem da - ako tebi stvarno treba parking - već će se pojaviti čovek koji će izračunati da mu se više isplati da pored tvoje zgrade napravi parking i da ti proda/iznajmljuje mesto, nego da zida drugu zgradu i prodaje stanove. I eto ti parking prostora.
Ali ako već ne želiš da razmišljaš liberalno, evo ti i logična socijalistička verzija priče, za Beograd recimo : broj parking mesta u gradu treba da odozgo bude ograničen brojem vozila koja - pri nekoj uobičajenoj frekvenci korišćenja, a uzimajući u obzir i vozila koja spolja dolaze u grad - neće zagušiti (a ni usporiti) protok saobraćaja u gradu. Broj parking mesta u Beogradu je verovatno iznad ovog broja. Tako da je povećanje broja parking mesta (odnosno broja automobila) protivno interesima grada, jer usporava saobraćaj. A o smradu još nisam pričao.
E, sad možemo ti i ja da se ne slažemo kolko hoćemo oko tog optimalnog broja, ali on je toliki koliki je i niko nema pravo da prisvaja sebi prostor koji nije određen za to, nadam se da se tu slažemo.
Citat:
da je neophodan i privatni parking prostor
Pa ja tebi ponudih da kupiš svoje parking mesto, pobogu. Samo ti ga ne dam fraj uz stan, tj, ne želim da njegovu cenu ugradim u cenu stana.
Citat:
Postoji sijaset stvari u urbanoj sredini koje se ne rade zbog profita pa bi "trzisna ekonomija" bila bez odogovora - od mesta za invalide, preko sredjivanja fasada i ciscenja
Slažem se.
Citat:
pa sve do propisnog i pravilno dimenzionisanog privatnog parking prostora.
Nisi mi uopšte odgovorio kako i zašto tržište ne bi umelo da se bavi parkiranjem. Osim naravno ako bi se ispostavilo da ti je to skupo :).
Edit :
Odosmo dosta u offtopic, i ja zaboravih da kažem ono glavno :
KRIO, svaka čast i skidam ti kapu u ime svih nas koji smo godinama kidali retrovizore i planinarili po haubama, a nismo nikad imali živaca za neku konkretniju akciju. Ja sam čak bio ubeđen da ne bih imao s kim da se udružim, i svoj problem sa džiberima sam rešio tako što sam se - odselio u kulturnij grad. A sad mi se čini da se percepcija ovog problema pojavljuje kod sve više ljudi. Samo napred !
[Ovu poruku je menjao zmau dana 17.06.2009. u 12:19 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao zmau dana 17.06.2009. u 12:29 GMT+1]
[ sonus70 @ 17.06.2009. 12:42 ] @
Ja živim u N.Sadu kod hotela Park i nemam , sem povremeno za vreme trajanja sajma, problema sa parkiranjem. Ali svaki put kad dođem u Bg kod nekog psujem i prokljinjem ljude koji daju 2 do tri hiljade evra za kvadrat stana koji nema i garažu, ne parking, GARAŽU. I zato jesam za drakonske kazne, neka zaposle 100, 200, nije bitno koliko ljudi sa biroa , daj im foto aparate i nek klikću po gradu kad god im se učini da je neko nepropisno parkiran. I neka neko ko je ovlašćen sutra sedi ispred kompa i piše kazne koje glase na vlasnika tih tablica , a neka onaj ko je uslikao dobije procenat od naplate kazni. Pretpostavljam da je ovo vrlo primenljivo u praksi. I da bi bilo vrlo isplativo i po grad i po te nezaposlene Pa neka onaj ko ima da da 120000 evra za stan od 40 kvm bez garaže daje državi (i nezaposlenima) danak ako hoće da se parkira ispred zgrade a ne malo dalje.
Posle nekog vremena će i kupci stanova početi da razmišljaju da li im je baš neophodno da stanuju u krugu dvojke, verovatno bi skočila cena stanova u okolnim mestima. Od Pećinaca do N.Beograda ima 20 minuta vožnje. I treba kao u svim državama da metropola bude najskuplja po komunalijama a ne raj za sirotinju. Da ne misli svaka šuša da treba da ide u BG zato što će mu tamo biti bolje.
Ko je iz Novog Sada i poznaje Novo Naselje sigurno zna za situaciju u D.Danilovića , B. Brkića i taj kraj oko Gerontološkog. Na početku i kraju svake ulice postoje fenomenalni parkinzi koji zvrje prazni zato što svi hoće da parkiraju baš ispred svog ulaza koji su u uzanim sporednim kracima ulice. A u najgorem slučaju imaju 200 metara imaju do lepo osvetljenog parkinga. I još mi drugari kukaju kad im neko zbog uzanog prostora u toku noći čukne auto dok manevriše da se izvuče iz tih slepih creva.
[ mrle 011 @ 17.06.2009. 14:00 ] @
Citat:
problem o kome raspravljate, parkiranje, je kao i svi ostali problemi i poceo kada se sve prepustilo nj. v. Trzistu.
pre toga, dok je bilo zlo planiranje, je neko vodio racuna o tome da na toliko i toliko stanova napravi toliko i toliko parkinga, obdanista, decijih igralista, posta, kontejnera itd.....
sada Trziste diktira da napravis i prodas ono sto se najvise isplati ..... i gotovo.
koga je briga da na ova 4 ara ispod mog prozora napravi parking ili igraliste za decu, kada moze da posadi tu zgradu i da je proda za 2-3 miliona evra?
.... a realna cena gradnje te zgrade je, kao sto rekosmo na susednoj temi, 10 puta manja od tzv trzisne...... pa od onih preostalih 90% novaca svima lepo.
u mom kraju je, osim moje i jos par zgrada, citavo brdo pre trzisne ekonomije bilo isparcelisano na po otprilike 4 ara i tu su sve bile porodicne kuce u kojima su zivele jedna ili mozda dve porodice.
sad se to sve rusi i nicu nekakve ruzne zgradice od po 20-ak stanova .... dakle, na prostoru gde je zivela jedna porodica, sada ih zivi 20, a sve ostalo je isto kao i pre.
niko nije napravio ni jedan parking, niti vrtic, niti je doneo kontejner za djubre.
sada je sve to pretvoreno u totalni haos, trzisna ekonomija je sve izopacila - trotoari sluze za parkiranje vozila, a pesaci se krecu po kolovozu, djubre je uvek rasuto oko kontejnera, u posti redovno stotine ili hiljade ljudi svakog dana stoji po pola sata u nekom redu, u obdanistima naravno nema mesta itd .....
...skoro sam citao u novinama da 'oce i pijacu da uklone, verovatno Trziste diktira da tu neki miskovic napravi soping mol ili tako nesto.
... a ovi sto se useljavaju u ove novoizgradjene zgradice, zive yebote ko u nekim kavezima, sve nabijeno jedno uz drugo - mogu da se druze i piju kafu dvojica iz susednih zgrada preko terase, uopste ne moraju da odlaze jedni kod drugih.
nebo mogu da vide samo kada gurnu glavu vodoravno kroz prozor, pa zarotiraju vrat za 180 stepeni.
secam se pre, dok nije stiglo Trziste, kako je citavo brdo, posmatrano sa krova moje zgrade, bilo zeleno, jer se u svakom dvoristu nalazilo po nekoliko stabala cije su krosnje zaklanjale kuce od pogleda.
sada je svo to drvece naravno poseceno.
sto kaze ventura - trzisna ekonomija sve nivelise i regulise, yebiga.
[ pctel @ 17.06.2009. 15:08 ] @
Citat:
Tako da je povećanje broja parking mesta (odnosno broja automobila) protivno interesima grada, jer usporava saobraćaj. A o smradu još nisam pričao.
Upravo obrnuto - ja automobil koristim sat vremena dnevno za voynju i jos sat vremena za trazenje parking mesta 5-6 puta u toku dana. Neretko vozim 5-6 krugova po kvartu cekajuci da ugledam nekog ko zeli da izadje sa parkinga kako bih stao, propustio ga da izadje i usao na njegovo mesto. Time prvo povecavam trgovinski deficit nepotrebnom potrosnjom goriva, drugo povecavam saobracajnu guzvu jer umesto da sam parkiran, ja sam na ulici jos 10 minuta. Naravno da se pritom se bespotrebno zagadjuje okolina.
Ovo gore sto si napisao je toliko nebulozno i protivno zdravom razumu da se ja jos uvek pitam da li si mislio ozbiljno, ili na sve za'ebvas.
[ stil @ 17.06.2009. 15:11 ] @
:)
[ jablan @ 17.06.2009. 15:19 ] @
Citat:
pctel: Ovo gore sto si napisao je toliko nebulozno i protivno zdravom razumu da se ja jos uvek pitam da li si mislio ozbiljno, ili na sve za'ebvas.
Pa nije nebulozno, evo ja sam kontraprimer: ne idem na posao autom jer znam da nemam gde da ga parkiram. Da imam parking mesto, vozio bih. I šta sad?
[ Darko Nedeljković @ 17.06.2009. 16:25 ] @
@jablan
Pa dobro, zanimljivo je to sto kazes, ali ne smes zaboraviti suprotan primer - kolega i ja smo danas vrsili isporuke nekih kartica, izvrsili smo isporuke na 10-ak lokacija, voznja od lokacije do lokacije trajala je u proseku 5 minuta a sama isporuka sa potpisivanjem dokumentacije oko 15 minuta. Krenuli smo obojica, upravo zbog problema parkiranja - kad dodjemo na lokaciju, ja izadjem da obavim isporuku, a on kruzi kolima 15 minuta, i sve tako ceo dan. Sat vremena koliko bi auto bio na ulici da grad obiluje parking mestima, pretvorilo se u 4 sata neprekidne voznje. I ta taktika nam je veoma dobra, od nedavno radimo tako jer nam je mnogo isplativije nego da placamo kazne i pauke. I kad idemo na hitne intervencije radimo isto tako - jedan ode i popravi sta je stradalo, a drugi sve vreme kruzi kolima. Ceo kombi robe mi takodje istovarimo tako - jedan uzme paket, drugi napravi krug kombijem i tako dok se kombi ne isprazni. Kad zavrsimo sa poslom, imamo garazu gde ostavljamo vozila. Eto, nisam ni najmanje bahat, ne pravim nikakav prekrsaj, funkcionisem bez parkiranja, ali na zalost doprinosim saobracajnom kolapsu ovog grada.
[ zmau @ 17.06.2009. 16:32 ] @
Citat:
ja automobil koristim sat vremena dnevno za voynju i jos sat vremena za trazenje parking mesta 5-6 puta u toku dana
Jes, priznajem, nisam uzeo u obzir da osim što voliš da maltretiraš mene - nemaš ništa protiv ni da maltretiraš sebe, samo da bi i dalje maltretirao mene. Ali i taj tvoj mazohizam ima granicu i verujem da bi popustio kad bih te naterao da platiš to što arčiš.
Inače mi zvučiš kao ucenjivač - daj mi za džabe zemlju da ti ne bih još više usmrđivao grad.
Citat:
parkiranje, je kao i svi ostali problemi i poceo kada se sve prepustilo nj. v. Trzistu
Ma kolko ti prezirao tržište, ono ovo može da reši, samo je potrebno sprovoditi postojeće propise. U tome je problem. Mada, u pravu si, otkako su došle strane banke i donele pare, Srbi ih troše uglavnom za to da sebi uguše grad konzervama na 4 točka. Nije ni sloboda izbora za svakog.
Nego, da ne bismo otišli suviše daleko, tu tržišnu priču sam ispisao Dimketu, a ima i komunjarska verzija za tebe (vidi par postova iznad). I pravite i komunizam i libertijanizam i feudalizam i šta god oćete, samo me bre pustite više da dišem i da se krećem.
[ jablan @ 17.06.2009. 17:08 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Pa dobro, zanimljivo je to sto kazes, ali ne smes zaboraviti suprotan primer
Primera se može naći za sve, ono što je bitno je njihov odnos. U mojoj firmi npr, 95% ljudi bi radnim danima koristilo automobil samo za prevoz do posla i nazad. S obzirom na pomenuti problem sa parkiranjem, oni se odlučuju da ostave automobile kod kuće (ili da ih uopšte ne poseduju). Preostalih 5% je izvesni kurir Dule koji koristi automobil na sličan način kao i ti. Dakle, na primeru moje firme (a većina firmi ima sličan odnos stacionarnih i mobilnih zaposlenih) da se zaključiti da zmau-ova teorija sasvim pije vodu: nedostatak parking prostora zaista smanjuje gužvu i zagađenje u gradu. :)
[ zmau @ 17.06.2009. 17:26 ] @
Da budemo precizni - smanjenje mesta i naplaćivanje, tako da ne parkira onaj ko prvi naleti, nego onaj kome stvarno treba. Tako bi i Darko mogao sam da ide na teren. I da se brzo kreće.
Btw, Jablanoviću, je l stvarno njih 18 kulturno putuje na posao ? Moram priznati da sam oduševljen.
[ Darko Nedeljković @ 17.06.2009. 17:32 ] @
@jablan
Ne znam sta da ti kazem, ta tvoja teorija jednostavno ne pije vodu u praksi - ja ne znam za primer naseljenog mesta koje ima problem gustine saobracaja a obiluje parking mestima ili onog koje ima veliki problem sa parkiranjem a saobraćaj je veoma redak. Naprotiv, nekako to dvoje ide zajedno - ili imas problem i parkiranja i protocnosti saobracaja, ili ima parking mesta koliko hoces a ulice su prilicno prazne. Broj parking mesta u Beogradu je prilicno konstantan, a broj automobila na ulici varira zavisno od mnogih faktora, ne postoji mogucnost da napravimo eksperiment tako sto zatvorimo pola parkiralista i vidimo kako ce se to odrayiti na guzvu u gradu. Buduci da to ne mozemo, onda mozemo ovako danima, sto bi ljudi rekli - jedan u klin, drugi u plocu.
[ Darko Nedeljković @ 17.06.2009. 17:35 ] @
Citat:
zmau: Btw, Jablanoviću, je l stvarno njih 18 kulturno putuje na posao ? Moram priznati da sam oduševljen.
Sta podrazumevas pod "kulturnim putovanjem"?
[ zmau @ 17.06.2009. 18:03 ] @
Citat:
nekako to dvoje ide zajedno
Jesi li do sada video neki grad u kome smo Jablan i ja gradonačelnik i šef saobraćajne policije ? Mislim da je problem u tome što niko i ne pokušava da svede broj automobila na razumnu meru. Samo se postavlja pitanje - ako smanjiš broj parking mesta, da li ćeš smanjiti i broj automobila, ili ćeš povećati kruženje :). Ja ti tvrdim da mogu da smanjim broj vozila. I to prilično nenamerno, dakle, ne tako što ću ne znam kako da ih proganjam, nego samo tako što bih prestao da ih subvenvionišem i počeo da primenjujem postojeće zakone.
Naravno, ovo ne bi moglo za 2 dana da se izvede. Ali za godinu dana može.
Pretpostavljam da bih mogao da napravim i simulaciju koja bi pokazala tako nešto.
Naravno, kad dovoljno smanjiš broj vozila, prestao bi i problem nedostatka parking mesta :). Možda zato ne možeš da primetiš takvu situaciju.
Citat:
Sta podrazumevas pod "kulturnim putovanjem"?
Otprilike isto što i pod drugim kulturnim stvarima - da ne smetaš ljudima oko sebe, ili bar da im ne smetaš mnogo. Znači - u ovom kontekstu - da im ne smrdiš pod nosom, da im ne stvaraš kilometarski red pred semaforom pa da ne mogu da prođu, da ne praviš intenzivnu buku, da poštuješ saobraćajna pravila (a ja ti tvrdim da svako od vas osim džiberskog parkiranja svaki čas pravi još po neki prekršaj na koji i ne obrati pažnju - recimo naguzi se na zebru dok pogleda je l slobodan ulaz u ulicu sa prvenstvom prolaza).
Računaj takođe da samim svojim prisustvom na 4 točka ložiš nadležne da postavljaju još semafora i da još usporavaju saobraćaj. I da više usporavaš kretanje svih ljudi oko sebe nego što ubrzavaš svoje.
[ stargatenow @ 17.06.2009. 18:04 ] @
Ni meni ne ide u glavu zasto ovi parking kontrolori nemaju ovlascenje da pisu kazne za nepropisno parkirana vozila. Neka pauk nosi samo one koji najvise smetaju, ali ce se i ostali zamisliti ako svaki dan dobiju po kaznu od nekih 5000 din... I da nema mogucnosti ponovne registracije dok se kazne ne plate. A i da konacno vidimo ono sto dugo obecavaju iz Parking servisa, da gradjani mogu da salju fotografije kola koja treba da se uklone.
Btw, ima li neko ideju za nedestruktivan nacin da se vlasniku vozila stavi do znanja da ne moze tako (bahato) da se parkira, a koji je malo agresivniji od obicnih nalepnica? Lepljenje upozorenja super-lepkom na staklo? Saranje markerom (koji ipak uz malo muke moze da skine alkoholom)? Placanje lokalnim gancijima da ispljuju auto?
[ 101010 @ 17.06.2009. 18:23 ] @
Citat:
zmau: Ja ti tvrdim da mogu da smanjim broj vozila. I to prilično nenamerno, dakle, ne tako što ću ne znam kako da ih proganjam, nego samo tako što bih prestao da ih subvenvionišem i počeo da primenjujem postojeće zakone.
Ko i gde subvencionise vozila :D ?
Citat:
stargatenow:
Btw, ima li neko ideju za nedestruktivan nacin da se vlasniku vozila stavi do znanja da ne moze tako (bahato) da se parkira, a koji je malo agresivniji od obicnih nalepnica? Lepljenje upozorenja super-lepkom na staklo? Saranje markerom (koji ipak uz malo muke moze da skine alkoholom)? Placanje lokalnim gancijima da ispljuju auto?
Da ja imam ideju, i neces verovati nije protivzakonita kao tvoje, cak neces biti nalupan ili priveden, uzmes telefon u ruke i pozoves JKP Parking servis-pauka.
p.s. neko je gore okacio sliku automobila koji zauzima dva parking mesta, i ja nekada zateknem moj auto tako, jer sam ga uparkirao u skladu sa ostalim autmobilima koji su pre toga bili uparkirani, a neki od njih se pogresno parkirao, pa onda i svi ostali budu van "faze"...
[ stargatenow @ 17.06.2009. 18:35 ] @
Citat:
101010: Da ja imam ideju, i neces verovati nije protivzakonita kao tvoje, cak neces biti nalupan ili priveden, uzmes telefon u ruke i pozoves JKP Parking servis-pauka.
Slazem se, radije bih da dodje pauk, odnese ih i naplati im kaznu a da ja ne moram da prljam ruke. Ali, to bas ne funkcionise tako u praksi - zvao sam ih vise puta zbog odredjenih pavijana koji blokiraju ceo trotoar, ali ni jednom nisu poslali pauka... "Prenecemo policajcu", "ostavite tel pa cemo vas zvati", "nema slobodnih vozila, pozovite kasnije", itd. Imas li jos neki predlog?
[ zmau @ 17.06.2009. 18:38 ] @
Citat:
Ko i gde subvencionise vozila :D ?
Grad. Subvencioniše parkiranje vozila. Dođeš lepo u grad, vidiš komad ledine i ostaviš auto. Kolko hoćeš. I ne platiš ništa. A taj komad ledine košta, i to debelo, jer je usred grada i dosta ljudi hoće da odrađuje neke svoje poslove tu.
Neko bi na dva parking mesta podigao kiosk i živeo od toga. I komšije bi imali gde da kupuju. Al on mora da debelo plati gradu za postavljanje kioska. A ti možeš da držiš 2 auta do mile volje.
Neko bi na nekoliko parking mesta ozidao zgradu, da ljudi žive i rade. I on mora debelo da plati, a i urbanistički uslovi su mnogo stroži. I normalno je da budu strogi uslovi i da mora mnogo da se plati, jer taj teren u suštini i vredi mnogo.
A ti svake noći ostaviš tu auto i niko osim tebe ne može da iskoristi tih 10 kvadrata u sred grada. I ne plaćaš ništa.
Ili recimo grad ponegde naplaćuje parkiranje. I na takvim mestima je parkiranje u principu uvek ispod realne cene, inače ne bi postojala ona vremenska ograničenja. Ako ne veruješ, probaj da (za)kupiš komad zemlje u gradu, da otvoriš parking i da iznajmljuješ prostor po gradskim cenama.
[ 101010 @ 17.06.2009. 19:02 ] @
@stargatenow
Moje iskustvo iz prakse je nesto drugacije, zvao sam pauka samo tri puta u zivotu i to u situacijama koje su primeri krajenjg bezobrazluka, ne mogu da izadjem iz zgrade ili nisam mogao da izadjem iz ulice kolima.
Dva puta su dosli u razumnom roku od ~30 minuta, jedan put sam bio u hitnoj zurbi pa sam uz pomoc prolaznika i komsije zaneo nepropisno uparkiran auto, istina tako da nije mogao da ga isparkira, pa je i taj docekao pauka.
@zmau
O tome moze da se prica ali to u svakom slucaju nije subvencionisanje, terminoloski.
Sto se tice tih mesta o kojima pricas... kako automobili zauzimaju nekome mesto za kiosk i sl. ne bih se slozio, vecina tih mesta nisu i ne mogu biti gradjevinsko zemljiste, pogotovo ne u centru Beograda. I da jesu gradjevinsko zemljiste, kakve veze to ima sa uparkiranim autmobilima, ako neko dobije dozvolu za postavljanje kioska ili gradjevinsku dozvolu, sigurno nece odustati od izgradnje objekta jer je na tom placu uparkiran auto :).
U vezi naplate prakinga, u Beogradu je gotovo ceo centar zoniran i naplacuje se parking. Sto se tice toga da naplacuju ispod cene, dovoljno je pogledati zavrsni racun parking servisa i videti da nisi u pravu.
[ Darko Nedeljković @ 17.06.2009. 19:14 ] @
Citat:
zmau: Neko bi na dva parking mesta podigao kiosk i živeo od toga. I komšije bi imali gde da kupuju. Al on mora da debelo plati gradu za postavljanje kioska. Neko bi na nekoliko parking mesta ozidao zgradu, da ljudi žive i rade...
Vidis, ja na problem gledam upravo dijametralno suprotno. Grad ima svega koliko treba - saobracajnica, garaza, mostova, vrtica, cistog vazduha. Nista ne treba da se gradi. Jedino je problem sto ima previse - ljudi. A jedini način da se smanji broj ljudi je da im se nekako onemoguci da tu rade. Znaci, ja bih u krugu dvojke zabranio svaku privrednu aktivnost. Treba ti hleb i mleko, nema problema, prosetaj do najblize ivice kruga pa kupi. Dalje, 10km od centra, zabranio bih tesku industriju. Vlasnicima fabrike ponudi im se da im se ista srusi i izgradi takva u Grockoj, Pancevu, Zemun polju, Novoj pazovi, Bariču, Meljaku... a taj prostor se pretvori u zelenu povrsinu. Jedino tako bi se Beograd rasteretio prekomernog broja, ne samo automobila, vec i ljudi.
[ gleb @ 17.06.2009. 21:02 ] @
Ne verujem da ce to vlasti resiti. Pa pogledajte samo struturu tih ljudi, ko su i odakle su dosli.
To ko kad bi ja rodjeni beogradjanin resavao probleme subotice recimo. Ma jednostavno nemam pojma. Tako i oni. Funkcija je za njih, svi znamo, obican bismis da se nafatiraju.
Beograd je cudno srastao i vec prevazisao sebe po kapacitetima.
Geografija slepog creva je sadasnji centar. Udjes unutra i zazalis.
Zato svi bogati na zapadu zive van grada. Bas to, kuca, basta. I parking.
Na istok ka pancevu bg nema teorije da ce se siriti. Stara ideja da se spoje dva grada je preskupa. Ceo pancevacki rit je podvodno zemljiste bez infrastrukture. Krnjaca, borca i skela plivaju u kanalizaciji posle svake kise. Ceo taj prostor da se uredi i rafinerija zatvori, odakle pare?
Jug?
Ja ne vidim ‘silu’ koja ce narednih decenija da prosiri avalski i smederevski put, ibarsku, a i zasto?. Niko nema interes. Tamo ce se bg siriti kao nesrecna kaludjerica, bolec, potez ka obrenovcu. Sve tuga i jad, favele za sirotinju.
Ozbiljno, planski, ce se siriti ka pazovi sve ka ns, zato se sad tamo i kupuje zemlja po paprenim cenama. I tek ce. Sve se seli na taj potez, pogotovo poslovi.
Bogati ce da zive na obroncima fruske gore, i onaj ko se seti na vreme, a raditi na potezu indjija- pazova-nbg u buducem centru. I u ns. A jug kao sto propada, tako ce i da nastavi. Pa nijdenog ‘giga’ marketa nema u tom pravcu. Poslednje ce da naprave na autokomandi i gotovo. Sadasnji centar ce samo da ostave. Eventualno ce da urede do konjarnika i trosarine.
Eto trzisne ekonomije i regulisanja.
[ žutokljunac @ 18.06.2009. 00:32 ] @
Citat:
Dimke: Predstavnici te organizacije nemaju nikakav mandat da kaznjavaju nekoga, niti da procenjuju ko se parkirao nepropisno ili ne - pravilno je pozvati policiju koja ce utvrditi nepropisno parkiranje i naplatiti kaznu, a ne ciniti jos jedno krivicno delo.
Mogu samo da zamislim osvete komsijama i lepljenje njihovih automobila sa ovim nebulozama...
Kretenizam - a odgovarati na kretenzizam kretenizmom nije resenje vec cinjenje situacije jos gorom.
I nije! Nije rešenje lepiti nalepnice, u pravu si. Primitivno je i kretenski. Umesto nalepnica treba deliti maljeve. Uvesti iz Kine ako treba, zbog niske cene i masovnosti. Onda malj u torbu, tašnu, pederušu, džep, pa pogled na levo, na desno, i onda udri, skači po haubi, lomi, pa neka parkira svoju džipčinu svom tati.
Darko Nedeljković: Jedino je problem sto ima previse - ljudi. A jedini način da se smanji broj ljudi je da im se nekako onemoguci da tu rade. Znaci, ja bih u krugu dvojke zabranio svaku privrednu aktivnost. Treba ti hleb i mleko, nema problema, prosetaj do najblize ivice kruga pa kupi.
Ima previše ljudi? Da se onemogući ljudima da rade, da se zatvore sve firme, prodavnice u centru. Genijalno! Da se prošetam 10 km da kupim hleb. Je li bre Nedeljkoviću, ti se zaposolio u banci, kupio plac u nekom predgrađu, i sad pametuješ. Shvatam ja tebe, kupio si plac 10 km od Beograda, pa ti je sada u interesu da se malo urbanizuje okolina. Tebi da se omogući da radiš i to ni manje ni više nego u nekoj prevarantskoj stranoj banci koja pljačka narod, a ti bi drugome da nešto uskraćuješ. Još se nešto ljutiš što te šaljem na buvljak da prodaješ čarape. Pa kupuj ti hleb u Lebenima, mleko u Vrčinu, gaji na tom placu čivauve, radi šta hoćeš, ali nemoj bre više da pametuješ.
[ bttp @ 18.06.2009. 02:07 ] @
Citat:
Dimković: ...pravilno je pozvati policiju koja ce utvrditi nepropisno parkiranje i naplatiti kaznu, a ne ciniti jos jedno krivicno delo.
Ovo mi je promaklo. Prvo policija - verovali ili ne nije nadležna za parkiranje (po neznamkojiput moram da se ponavljam) već je za to nadležna komunalna inspekcija. Policija je eventualno nadležna samo za nepropisno zaustavljena vozila na kolovozu - van kolovoza, briga ih. Ne bi im palo na pamet ni da pozovu pauka, osim ako im se neki građanin ne požali pa se smiluju. Znači kada se obratiš policiji za neki problem koji nije u njihovoj nadležnosti - oni jedva dočekaju da se na to pozovu i da ne rade ništa, umesto da ako već nisu nadležni pozovu onoga ko jeste - jer njihov posao je da služe građanima i održavaju red, a ne da građanima priušte runaround od jednog šaltera do drugog, da čovek mora da iščitava zakone i pravilnike da bi utvrdio ko je konkretno nadležan da zaštiti njegova prava. Zato je tu policija koja je nadležna da rešava sve probleme, što neposredno što posredno tako što će uputiti ili čak zahtevati angažovanje od strane onoga ko je ovlašćen za neki konkretan problem. Kladim se da bi tržišni inspektori mnogo bolje reagovali ako bi ih pozvao neko iz policije, za razliku od toga kada im se obrati običan građanin gde su u fazonu "idi vidi dal sam tamo".
Drugo, lepljenje nalepnica - teško da je krivično delo, pa ako ćemo već da se igramo advokata, onda bi bar trebalo da razlikujemo krivično delo od prekršaja.
[ Darko Nedeljković @ 18.06.2009. 08:18 ] @
Citat:
žutokljunac: Je li bre Nedeljkoviću, ti se zaposolio u banci, kupio plac u nekom predgrađu, i sad pametuješ. Shvatam ja tebe, kupio si plac 10 km od Beograda, pa ti je sada u interesu da se malo urbanizuje okolina.
Apsolutno obrnuto, prvo, imam stan u krugu dvojke i posao takodje, tesko da neko ovde bolje od mene sagledava probleme tog dela grada. Drugo, urbanizacije mi je preko glave, rado bih se odselio u najneurbaniji kraj, jedini uslov je da mogu da do posla mogu da stignem u nekom razumnom roku. Mogao bih tamo da imam kucu, parking, par vockica, travnjak, cist vazduh, gomilicu peska za decu... bas nista od urbanizacije mi ne treba da pokvari tu idilu. Jedino, eto, taj saobracaj, najsporiji u poslednjih 5.000 godina. To ce moci da se sredi jedino ako se centar grada rastereti od navale ljudi, a to moze jedino ako se oslobodi privrede. Mozda moje ideje deluju previse radikalno, ali smatram da je to jedino efikasno resenje.
Citat:
Da se prošetam 10 km da kupim hleb.
Gde god da zivis u krugu dvojke, nemas vise od kilometar do ivice kruga. To je razdaljina potpuno zdrava za setnju.
Citat:
Tebi da se omogući da radiš i to ni manje ni više nego u nekoj prevarantskoj stranoj banci koja pljačka narod, a ti bi drugome da nešto uskraćuješ.
Naprotiv, da se krene od mene prvog - zasto bih ja poslove tehnicke podrske i elektronske obrade podataka obavljao iz centra grada? Za to ne postoji realna potreba, jedino navika i status organizacije. Da se banka dislocira na Zlatibor recimo, ja bih najmanje podjednako efikasno obavljao radne zadatke, a banka bi imala manje troskove - prodajom 1.300 kvadrata poslovnog prostora koje ovde ima u vlasnistvu a koristi za IT poslove, moglo bi se izgraditi 6.000 kvadrata prostora na nekoj planini i izmestiti tamo IT, rukovodstvo, pravnike i jos tako te sektore koji nemaju potrebu za licnim kontaktom sa velikim brojem ljudi.
Citat:
Policija je eventualno nadležna samo za nepropisno zaustavljena vozila na kolovozu - van kolovoza, briga ih.
Policija je nadlezna za kolovoz i trotoar, a komunalna inspekcija za zelene povrsine, sahtove i hidrante.
[ žutokljunac @ 18.06.2009. 08:34 ] @
Nedeljkoviću, da te pitam ali iskreno da mi odgovoriš. Jesi li ikada živeo van centra Beograda? Tu ne računam 10-15 dana kod babe, posete rođacima i sl. Kladim se da nisi jer ne znaš šta znači urbana infrastruktura i koliko je život lagodniji.
Tako sam i ja govorio, samo da odem iz tog smoga, onda buka 24h, non-stop... a sad jedva čekam da se vratim i kad čujem zvonce tramvaja ima da zaplačem od radosti.
Moj drugar, isto je tako razmišljao. Živeo sa bratom i svojima na Novom Beogradu a ćale započeo kuću u Sremčici. Velika luksuzna kuća ali nisu imali novca da je dovrše. Prodali su stan, završili kuću i eno ih već 7-8 godina tamo. Plaču od muge i tuge. Kaju se ali nema nazad.
Nemaš projma koliko si privilegovan. Ćuti bre i uživaj.
Centar i uopšte ceo grad mogu da se rasterete saobraćaja na mnogo načina. Gledam pre neki dan RTS Sat i prave anketu jer je poskupeo benzin. I sad došli do nekog jadnička, vidi se da čovek nema ni za propisnu košulju, al´on vozi auto... njemu auto treba, ne može da živi bez njega. Ma je l´. Kaže, mora on drva za ogrev da nabavi, ne može bez auta. Dao bih takvima 30 po dupetu a ne volan. I sad ja trebam da žalim takve i one što bahato parkiraju.
Uostalom moj dobar drugar... 36 godina, ima porodicu, ženu i dete, živi sa kevom i ćaletom ( + baba preko zime ) u dvosobnom stanu, niti on niti žena nisu stalno zaposleni, već prodaju po buvljacima i on ti je kupio C5, jer ne može on u mali auto sa porodicom. A može da spava u špajizu. Eto zato nema parking mesta. Zbog šaban mentaliteta. Interesantno, ali što je čovek neškolovaniji i siromašniji on vozi bolji auto.
edit: Lebanima
[ Darko Nedeljković @ 18.06.2009. 10:14 ] @
Citat:
žutokljunac: Nedeljkoviću, da te pitam ali iskreno da mi odgovoriš. Jesi li ikada živeo van centra Beograda?
Da, silom prilika sam se pre 10-12 godina doselio u centar. Pre toga sam ziveo u velikoj kuci na ivici sume u jednom planinskom turistickom mestu i apsolutno shvatam prednosti i nedostatke svakog od dva dijametralno suprotna nacina zivota.
Citat:
žutokljunac: Tako sam i ja govorio, samo da odem iz tog smoga, onda buka 24h, non-stop... a sad jedva čekam da se vratim i kad čujem zvonce tramvaja ima da zaplačem od radosti.
Kazu da covek svoje sklonosti i sebe kao licnost gradi najvecim delom u prve 4 godine zivota. Posle, mozes nesto malo da iymenis u svojoj licnosti, ali su dijametralne promene gotovo nemoguce. Znaci, ako si u tom periodu slusao da ti drnda tramvaj, sada dozivljavas to kao zivotnu potrebu. Kod mene je suprotno. Ja sam u tom periodu ziveo u tisini, sada podnosim buku, ali daleko od toga da mi je ona zivotna potreba. Ziveo sam u 200 kvadrata, sada mi stan od 50 kvadrata deluje kao zatvorska celija. Tradicionalno, automobil se cuvao u garazi, danas moram da trpim da mi kojekakvi besposlicari lepe nalepnice. Kad negde ide, moj otac je 20 kilometara prelazio za petnaest minuta, ja 2 kilometra prelazim petnaest minuta. Nekada sam disao cist vazduh, danas jedan od najgorih u Srbiji. Nekada sam bio potpuno zdrav, danas me muce sinusi, kicma, zeludac i alergije disajnih organa. Od povoljnosti sadasnjeg nacina zivota - ne moram da perem cipele 3x dnevno od blata, jer je sve prekriveno asvaltom, neceg drugog ne mogu da se setim, mada kad uzmem u obzir sve sto sam izgubio, ni ovo mi nije toliko bitno. I tako, ta kuca na planini eno je stoji neiskoriscena, da sam se organizovao drugacije u zivotu mogao sam nju da izdajem, eventualno sagradim jos par apartmana, a ja sedim tamo, za'ebavam se po ceo dan, pecem prasetinu na raznju i jagnjetinu ispod saca, pricam gostima price o ljudima i dogadjajima toga kraja i uzimam pare za to... Medjutim, kasno je sad za novi pocetak, radim to za sta sam potrosio godine na skolovanje i strucno usavrsavanje i nadam se da ce jednog dana drzava i lokalna samouprava razmotriti moje ideje i tako omoguciti ljudima koji zele da zive u gradskim centrima da lakse disu (i da ne trpe ovolike automobile koji se parkiraju kako znaju i umeju shodno situaciji), a onima koji zele da zive u mirnijoj atmosferi omoguciti da idu na posao a da im za to ne trebaju sati putovanja.
Izvinjavan se ako sam otisao u offtopic, sta cu kad me covek lepo zamolio da mu iskreno odgovorim...
[ Goran Mijailovic @ 18.06.2009. 10:38 ] @
*Jedan offtopic vise
Izuzetno mi se svidja prethodni Darkov post
[ Slobodan Miskovic @ 18.06.2009. 10:45 ] @
Mislim da nalepnice nece nista promeniti. Stvar je u ljudima.
[ Lesli Eldridz @ 18.06.2009. 11:07 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Tradicionalno, automobil se cuvao u garazi, danas moram da trpim da mi kojekakvi besposlicari lepe nalepnice.
Tacno, mozda je bolje da sipaju boju iz sprica.
[ žutokljunac @ 18.06.2009. 13:34 ] @
Zašto mi je obrisan post? Ovde vlada antibeogradski lobi. Jbt, ko da sam u JNA.
Metropolis Belgrade! :)
[ mrle 011 @ 18.06.2009. 13:46 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Tacno, mozda je bolje da sipaju boju iz sprica.
spric je za slabice, prave baje koriste cele konzerve
[ jablan @ 18.06.2009. 13:54 ] @
Ovo više liči na osvetu ljubomorne supruge nego na podsetnik za bahato parkiranje... ;)
[ Goran Mijailovic @ 18.06.2009. 14:51 ] @
Citat:
žutokljunac: Zašto mi je obrisan post? Ovde vlada antibeogradski lobi. Jbt, ko da sam u JNA.
Metropolis Belgrade! :)
Jok brate vec zato sto si flejmovao :)
[ oporavak u banji @ 18.06.2009. 16:17 ] @
ma jok, bojice su za devojcice, a nalepnice za gejove, prave baje koriste benzin i upaljac. pa kad se vec qrcite, radite to kako treba
[ Darko Nedeljković @ 18.06.2009. 16:26 ] @
Benzin i upaljac ne sklanjaju automobil odatle gde smeta. Koristiti eksploziv pa neka se automobil raspadne i odleti u vazduh. Jedino tako mozete biti sigurni da vlasnik nece popraviti auto.
[ germanchc @ 18.06.2009. 19:28 ] @
Ma jok , treba " srediti " vlasnika a ne auto.. znaci kada dodje vlasnik, benzin i sibica ......
[ Srđan Pavlović @ 18.06.2009. 21:32 ] @
Ok, dosta je pozivanja na nasilje.
[ Darko Nedeljković @ 18.06.2009. 23:00 ] @
Tema je pozivanje na krsenje zakona, tako da nismo rekli nista sto je offtopic.
[ Srđan Pavlović @ 18.06.2009. 23:14 ] @
Nisam pominjao offtopic, vec pozivanje na nasilje. To je ovo:
Citat:
Koristiti eksploziv pa neka se automobil raspadne i odleti u vazduh. Jedino tako mozete biti sigurni da vlasnik nece popraviti auto.
Citat:
Ma jok , treba " srediti " vlasnika a ne auto.. znaci kada dodje vlasnik, benzin i sibica ......
[ _andjela_ @ 19.06.2009. 00:21 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Benzin i upaljac ne sklanjaju automobil odatle gde smeta. Koristiti eksploziv pa neka se automobil raspadne i odleti u vazduh.
Je l' to volontiras da ocistis trotoar/put, i usput zagadis i vazduh? Samo predlazem da se setis prizora koji su Napuljski gradjani priredili sopstvenom gradu, jer su bili nezadovoljni komunalnom sluzbom. Mad Max u Serbiji?
[ Srđan Pavlović @ 19.06.2009. 00:27 ] @
Neplanski je gradjeno, i evo, to su sada posledice. Moze neko lepiti nalepnice, ali to nece pomoci resenju problema.
[ flighter_022 @ 19.06.2009. 11:55 ] @
Treba biti baja pa odresiti kesu. Mesalica betona, 3 kubika kvalitetnog, pa ako kola imaju krovni prozor ili su kabriolet, fino, a ako ne, onda kroz prozor... automobil target garantovano psotaje trajno neupotrebljiv.
[ Srđan Pavlović @ 19.06.2009. 12:05 ] @
Siguran sam da bismo mogli da smislimo jos 2 miliona nacina da neki automobil ucinimo
neupotrebljivim, ali opet, ponavljam, da li mislite stvarno da ce to da RESI ovaj problem?
Ljudi zele da imaju automobil, sto je sasvim normalno.
Ljudima je omoguceno da se nastane u BG, ali oni koji treba da vode racuna
da li taj sto se nastanio ima gde da parkira auto, ne razmisljaju o tome.
Ovi sa nalepnicama treba konstruktivnije da uloze svoju energiju i adresiraju upravo
ljude ciji je (ne)rad doveo do stanja kakvo je sada. Kada se nivo pojedinacne odgovornosti
u ovoj zemlji podigne na neki normalan nivo, ovakve stvari ce se manje desavati.
Jednostavno, ljudi ne odgovaraju nikome za svoje greske / rad, a nuzna posledica toga
je sveopste stanje kod nas.
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 19.06.2009. u 13:19 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 19.06.2009. 12:17 ] @
Nece da resi, ali moze da ga ublazi. Zasto pa da se primitivci sistematski ne prevaspitavaju? Sta ima lose u tome. Klepan kamen bolje melje.
I zasto da neko brine o tome gde ce neko drugi da parkira auto? Ako nema gde da ga parkira to nije opravdanje da ga neko ostavi gde hoce. Zna se gde se parkira auto i kako, postoji zakon i propisi, a ako taj neko nema blizu parking to je njegova licna stvar. Odlucite se vec jednom da li hocete kapitalizam i slobodu ili ih necete. Ako ih hocete, neka vam bizmismeni prave privatne zgrade - garaze, a ako ih necete, onda psujte vlast sto vam ih nije napravila.
Citat:
Darko Nedeljković: Tema je pozivanje na krsenje zakona, tako da nismo rekli nista sto je offtopic.
Zasto je krsenje zakona lepljenje najobicnije nalepnice na kola i kojeg je tacno to zakona krsenje? To nije nikakvo unistavanje privatne imovine kao sto neki kazu. Istim metodama se koriste i firme za uterivanje dugova. Zasto ne bi sad neko lepio te nalepnice, ili zasto ne bi stavio neciju sliku na plakat sa natpisom "ovo je taj koji je radio to i to". To tako i treba, da celo drustvo uzme udela u formiranju drustveno prihvatljivih modela ponasanja. I radnici, i seljaci i postena inteligencija.
[ Srđan Pavlović @ 19.06.2009. 12:23 ] @
Citat:
Zasto je krsenje zakona lepljenje najobicnije nalepnice na kola i kojeg je tacno to zakona krsenje?
Onda bih mogao da sutra svratim do tebe i zalepim na tvoj kavez u podrumu jednu nalepnicu:
"Prepelicama je mesto u prirodi".
I drugo, sta mislis, da svako svoje misljenje lepi u obliku nalepnice na svaki predmet koji pozeli?
Stvarno, Lesli, ja isto vidim problem u bahatom parkiranju, ali inatom se stize ovde gde smo danas, sto bi
rekle nase komsije - "u bananu".
[ Lesli Eldridz @ 19.06.2009. 12:34 ] @
Ne mozes da udjes, ima dva Dzekija, a jedan je narocito nervozan i samo ceka takve. Uz to, ja nisam stavio prepelice na trtoar, a u svom dvoristu mogu da radim sta hocu, dok ne uznemiravam okolinu. Te nalepnice nisu nikakav inat, nego samo gradjanska akcija - oblik izrazavanja nezadovoljstva koje neki sugradjani osecaju zbog ponasanja onih sugradjana koji se ponasaju kao divljaci. To tako ne moze, i u nekim sredinama bi prosao jos gore, pa bi mozda narocito upornima i stvarno neko zapalio ta kola. Ovde su pitomi ljudi pa se to ne desava. Ako je unistavanje privatne svojine lepljenje nalepnice na necija kola, sta je onda kad u amerskim predgradjima komsije dodju pa srede travnjak propalitetima koji se dosele a ne odrzavaju ga, pa im ispostave racun i kazu im da u tom kraju takvo ponasanje nije prihvatljivo i ili neka ne ruze ulicu ili neka se sele?
Sustina je da te nalepnice smetaju samo onima koji u stvari vole da parkiraju gde stignu pa im dobro dodju opravdanja tipa "nema parking mesta blizu". Takvima treba da se zalepe dve. Ni u jednom vecem gradu na svetu u centru nema dovoljno parking mesta, pa ne parkiraju svuda gde stignu.
[ Srđan Pavlović @ 19.06.2009. 12:39 ] @
Za to vreme dok lepis nalepnicu, mozes da okrenes policiju i javis nepropisno parkiranje.
Nek ga lupe po dzepu, pa tako par puta, pa nek se kazna uvecava.... zna se kako to treba da ide,
progresivno uvecanje kazne svaki put, i ako se nastavi, vozacku dozvolu na sunce.
Ti sto su bahati, verovatno ih bas i briga za nalepnicu. Jos ce mozda i da se hvale sa njom.
[ Challenger @ 19.06.2009. 12:47 ] @
^ Policija ne reaguje na takve pozive/dojave
[ Srđan Pavlović @ 19.06.2009. 12:52 ] @
Pa da bi nesto uspelo, svako mora da doprinese i radi ono sto mu je posao.
PS(mali off): Da li imaju negde statisticki podaci koliko u kojim drzavama ima policajaca u odnosu na broj stanovnika?
[ Challenger @ 19.06.2009. 12:54 ] @
Pa nije im to posao (sem ako ne parkiras na sred raskrsnice ili sl.)
[ Srđan Pavlović @ 19.06.2009. 12:56 ] @
Kako mislis nije im posao? Ako je neki auto nepropisno parkiran,
valjda je na saobracajnoj policiji da to resava, ili ja nisam u toku... ?
[ Lesli Eldridz @ 19.06.2009. 13:01 ] @
Kad oni nece da dolaze zbog takvih poziva, onda ce gradjani sami da se bore kako umeju, ne vidim u cemu je problem. Nemoj da parkiras bezveze pa niko nece da ti lepi nalepnicu i gotovo.
[ Challenger @ 19.06.2009. 13:02 ] @
Pa jbg, nije. Ako se parkiras na sred raskrsnice/ulice/pesackog prelaza/autoputa onda reaguju. Ako se parkiras nepropisno na prostoru odr. za parking (npr. zauzmes 2 ili vise mesta ili sl.), na biciklistickoj stazi, trotoaru ili zelenoj povrsini ili npr. udjes kolima u ulaz zgrade - nije u njihovoj nadleznosti. Jbg, valjda pod "saobracajem" podrazumevaju samo saobracaj motornih vozila i glavne saobracajnice...
[ deerbeer @ 19.06.2009. 13:13 ] @
Onda komunalna policija/inspekcija za takve stvari .. slicno kao i za one sto "bacaju smece kroz prozor .
[ Srđan Pavlović @ 19.06.2009. 13:17 ] @
Ja stvarno ne znam, ali u necijoj nadleznosti bi morali biti... a pa njima se treba obratiti.
Znaci sacekati ih ispred kancelarija i razgovarati sa njima sta i kako rade na tom problemu.
[ jablan @ 19.06.2009. 13:23 ] @
Citat:
Kernel-1: Ljudima je omoguceno da se nastane u BG, ali oni koji treba da vode racuna
da li taj sto se nastanio ima gde da parkira auto, ne razmisljaju o tome.
A da se ja nastanim u tvom komšiluku, ogradim prostor ispred tvoje zgrade i dovedem 20 svinja? Zvuči super? Pa ću onda da ti kukam kako oni koji o tome treba da vode računa ne razmišljaju o tome.
[ Lesli Eldridz @ 19.06.2009. 13:25 ] @
Citat:
deerbeer: Onda komunalna policija/inspekcija za takve stvari .. slicno kao i za one sto "bacaju smece kroz prozor .
Citat:
Kernel-1: Ja stvarno ne znam, ali u necijoj nadleznosti bi morali biti... a pa njima se treba obratiti.
Znaci sacekati ih ispred kancelarija i razgovarati sa njima sta i kako rade na tom problemu.
Vi kao da ste poslednjih 20 - 30 - 40 godina ziveli na Marsu. Kakve kancelarije, kakve inspekcije, kakvi bakraci, nema od toga nista. Da su oni hteli do sad bi to sredili. Nema nista ovde ni od cega dok sam sebi neko ne pomogne.
Lesli Eldridz: Vi kao da ste poslednjih 20 - 30 - 40 godina ziveli na Marsu. Kakve kancelarije, kakve inspekcije, kakvi bakraci, nema od toga nista. Da su oni hteli do sad bi to sredili. Nema nista ovde ni od cega dok sam sebi neko ne pomogne.
jedna reč - PAUK. provereno dolazi na prijavu građana...
[ Srđan Pavlović @ 19.06.2009. 13:38 ] @
Ne znam sto ne bi dolazili, kada tako pune svoje kase.
Sigurno nema dovoljno tih vozila da pokriju ceo BG odjednom (paukova),
ali ti sto postoje pretpostavljam da dolaze, pa to valjda ide njima u prilog (da ne kazem, kasu)
[ Darko Nedeljković @ 20.06.2009. 09:24 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Zasto je krsenje zakona lepljenje najobicnije nalepnice na kola i kojeg je tacno to zakona krsenje?
Ima tu vise krsenja zakona, mada, razumes da kad bih hteo precizno da ti odgovorim morao bih da odvojim par sati na listanje po propisima. Onako iz glave - zakon o oglasavanju, ne mozes nekom zalepiti oglasnu poruku bez njegove saglasnosti. Onda vredjanje, što je ne znam koji beše zakon. Ima sigurno nešto da se iskopa i o zaštiti privatne svojine.
Citat:
postoji zakon i propisi...
Rece neko ko je prilikom naseg poslednjeg razgovora vrsio krivicno delo izvođenja građevinskih radova bez dozvole (za šta se dobija 6 meseci iza brave). Ako vec želimo da povećamo primenu zakona i propisa, možda ne bi bilo loše da prvo krenemo od sebe? Znaš kako piše u Bibliji, ko nije grešan, neka prvi baci kamen? Znam, ti si komunista, ali možda si to pročitao zbog opšte kulture.
U suprotnom, ja bih mogao na tvoju kuću da nakačim bilbord "Ovde živi kriminalac, koji slobodno šeta" i to bi bila istina jer su kriminalci valjda po definiciji ljudi skloni kršenju krivicnog zakona. Nije li ti palo na pamet da upravo ekipa nelegalnih graditelja i kršilaca urbanističkih planova, kojoj i sam pripadaš delimično odgovorna za svaki "bahato" parkiran automobil?
Citat:
Sigurno nema dovoljno tih vozila da pokriju ceo BG odjednom (paukova)...
Prosao sam nocas pored onog parkinga na Novom Beogradu, tamo je bilo preko 100 pauk vozila. Stravican prizor, najveci horor za svakog vozaca, prijatnije bi mi bilo da sam video neke utvare, vukodlake, vampire i zombije koji hoce da mi popiju krv, nego takvu armiju zverki koje atakuju na moj jadan auto. Takva armija paukova dnevno moze da odnese 1.000-2.000 vozila, a potrebe samo centralnog dela Beograda za nelegalnim parkiranjem iznose 15.000 dnevno. Toliko je razlika iymedju potrebnog i raspolozivog broja parking mesta. A automobil je potreba i na neki na;in pravo savremenog ;oveka. Ja ne mogu da zivim bez automobila, kad bi me neko primorao na izbor da li da mi odsece ku*ac ili da mi dozivotno zabrani koriscenje automobila, bez ikakve dileme bih se odlucio za ovo prvo - bez njega nesto i mogu, a bez automobila nista! U poslednje vreme sve cesce gledam da izbegnem parkiranje (idemo po dvoje pa jedno kruzi dok drugo obavlja poslove), kad sam primoran da parkiram onda sam spreman da kruyim i po pola sata kako bih nasao legalno parking mesto, a kada se i to pokaze kao nemoguce, onda stanem gde najmanje smetam, prekrstim se i kazem "Boze, cuvaj moj auto, neka on ne bude medju onih 1.000 vec medju onih 14.000".
[ sonus70 @ 20.06.2009. 09:31 ] @
Citat:
PS(mali off): Da li imaju negde statisticki podaci koliko u kojim drzavama ima policajaca u odnosu na broj stanovnika?
Ostalo mi u glavi da je Monako "najpolicajskija" sa 1 drot na 70 prijavljenih stanovnika. Računaj da ima mnogo više prijavljenih nego nego stvarnih zbog poreza i onih peripetija sa bogatunima. Bilo na Travel Chanel-u , u emisiji pre godinu - dve.
[ Darko Nedeljković @ 20.06.2009. 10:19 ] @
Citat:
sonus70: Ostalo mi u glavi da je Monako "najpolicajskija" sa 1 drot na 70 prijavljenih stanovnika.
Znaci, Srbija bi sa 100.000 policajaca bila najpoliciskija na svetu? Izgleda da je taj podatak drzavna tajna, ali moram da napomenem neke interesantne detalje...
1) 90-ih su sve nevladine organizacije kukale po svetu kako su gradjani Srbije pod policijskom torturom, i kako je nedopustivo da ovolika zemlja ima 100.000 policajaca i da taj broj nakon promene vlasti treba drasticno smanjiti
2) U medjuvremenu nam je smanjena teritorija i broj stanovnika za preko 20%
3) U medjuvremenu je primljen petocifren broj novih policajaca - kursadzija
4) Danas Dacic i Veljovic tvrde da nam fali jos 14.000 policajaca
Nesto se ovde zvbiva sto se nikako ne slaze.
[Ovu poruku je menjao Darko Nedeljković dana 20.06.2009. u 17:12 GMT+1]
[ germanchc @ 20.06.2009. 10:39 ] @
Citat:
Kernel-1: Ja stvarno ne znam, ali u necijoj nadleznosti bi morali biti... a pa njima se treba obratiti.
Ono sto si gore napisao je kljucna stvar, ne znas kako stvari funkcionisu, u Bg-u paukovi nose iskljucivo na istim lokacijama i tu se stalno ima posla ... na nekoj lokaciji koja im nije na standardnoj ruti nece ni da dodju. Sto se tice policije, sa njima nije stvar u brojcanosti nego u efikasnoscu, oni rade efektivno 20% radnog vremena pa im sada treba pojacavati kvantitet jer imaju mnogo posla ...... :)
Evo tipican primer Vojvode stepe kako se jadno moze obavljati posao i biti dobro placen za to... i sto se tice paukova i policije
[ Darko Nedeljković @ 20.06.2009. 15:00 ] @
Kad smo vec kod represivnih mera, bilo bi zanimljivo naci statistiku koliko koji grad ima paukova - mislim da je Beograd ubedljivo na prvom mestu!
[ Lesli Eldridz @ 20.06.2009. 16:31 ] @
Vazda nesto lupetas. Nista ja ne gradim, nego sam be z majstora, osim kad mora, prepravljam i sredjujem svoju kucu u svom dvoristu koja je ranije bila dedina i ima sve dozvole vec 50 godina i nista tu novo dogradjeno nije bez dozvole, mada je tacno da nesto sto je prepravljeno nije prepravljeno bas striktno po projektu jer projekta nije ni bilo, niti sam pa trazio dozvolu da neke stvari prepravljam, a mozda je trebalo, recimo za zamenu krova bez dozidjivanja sprata, znaci samo zamena, verovatno je trebalo nekoga obavestiti. Kakav projekat treba da promenis propao krov ili ulazna vrata ili prozore ili ogradu itd? Sve to nema nikakve veze i uobicajena je praksa i ovde i uglavnom svuda. Ne znam sto bi to objasnjavao nekome ko se preko veze nabio u neku banku, onda sam sebi odobrio kredit bez kamate da kupi neki ćumez i misli da je to sto on tamo u tim bankama piskara stvarni svet. Pa cak i da jeste to sto kazes, sta uopste pokusavas, da opravdas svoje divljastvo argumentom "nisam samo ja - i on je" ? To je "argument" koji treba da se praraste kad napunis 7 godina.
Citat:
Darko Nedeljković: Ima tu vise krsenja zakona, mada, razumes da kad bih hteo precizno da ti odgovorim morao bih da odvojim par sati na listanje po propisima. Onako iz glave - zakon o oglasavanju, ne mozes nekom zalepiti oglasnu poruku bez njegove saglasnosti. Onda vredjanje, što je ne znam koji beše zakon. Ima sigurno nešto da se iskopa i o zaštiti privatne svojine.
Lupetanje najobicnije. Ako ima toga, pisam ja po vasim zakonima, znas tu pesmu od Goblina? Ti "zakoni" koji brane lepljenje nalepnica, ako ih uopste ima, sluze samo da takve kao sto si ti zastiti da divljaju. To je kao kad debil napadne nekoga, pa ga ovaj odere od batina, a onda ga debil tuzi pa ovaj napadnuti odgovara sto je tukao debila, ima i tema na forumu. A jesi pogledao tamo u zakonima sta pise o vezasenju, ono, kad se preko veze nabijes da budes izdrzavano lice? O parkiranju vidim da znas.
Sve to nema veze i gluposti su, prave baje ti vasi zakoni nikad nisu ni zanimali kad treba da brane ono sto je ispravno, nego ako ti se ne svidja da ti lepe nalepnice, mozda vise volis da ti grebu kola? Pa kazi ako tako vise volis.
Citat:
Darko Nedeljković: Ja ne mogu da zivim bez automobila, kad bi me neko primorao na izbor da li da mi odsece ku*ac ili da mi dozivotno zabrani koriscenje automobila, bez ikakve dileme bih se odlucio za ovo prvo - bez njega nesto i mogu, a bez automobila nista!
C c c c... Sacuvaj boze.
[ Darko Nedeljković @ 20.06.2009. 17:51 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: ...niti sam pa trazio dozvolu da neke stvari prepravljam, a mozda je trebalo...
Naravno da je trebalo. A ti bi trebalo to da znas kad tako samouvereno kazes nekom da "lupeta".
Citat:
Ne znam sto bi to objasnjavao nekome ko se preko veze nabio u neku banku, onda sam sebi odobrio kredit bez kamate da kupi neki ćumez i misli da je to sto on tamo u tim bankama piskara stvarni svet.
To daq li sam preko veze ili nisam mozes da pricas znajuci da ja nikako ne mogu dokazati suprotno, ali sam skroz kreditno neopterecen, sto zainteresovanima u svakom trenutku mogu da dokazem izvestajem kreditnog biroa. Nismo mi bankari navikli da placamo visoke kamate, vec da naplacujemo iste
Citat:
"nisam samo ja - i on je" ? To je "argument" koji treba da se praraste kad napunis 7 godina.
Ovde je rec o necem drugom... Ja imam puno razumevanje za one koji kao ti izvode gradjevinske radove bez dozvole, jer ih je situacija naterala da rade tako kako rade. Ali imam razumevanja i za one koji parkiraju van predvidjenog mesta, jer je i njih situacija naterala da rade tako kako rade. Mozes sad da kazes da sam previse tolerantan. Nasuprot tome, zanimljiv je tvoj stav - po tudjem dupetu udariti 100 batina, a po svom nijednu. To se valjda zove licemerje, ja bih tebe potpuno postovao kao dusebriznika za propise i zakone kada bi ti zeleo da se isti primene i na tebe i na tvoje najrodjenije. Ovako, ti bi da se ti nekako izuzmes iz primene zakona, a da se svi ostali kaznjavaju bez milosti... Takav stav u mojim očima stvara utisak totalne nule od čoveka. Zato me totalno ne tangira ni kada jedna takva nula od čoveka pokušava da me vređa. Srećom su takvi kao ti danas marginalizovani, inače bi ti i pored kršenja zakona bio istaknuti drug član, a ja bih već bio na putu za goli otok kao narodni neprijatelj.
[ _andjela_ @ 20.06.2009. 17:56 ] @
Citajuci temu, sem prepucavanja i par odlicnih ideja u vezi resavanja divljeg parkiranja, nije ni cudo sto gradske vlasti nisu u stanju da sprovedu bilo kakvo trajno resenje - oni se verovatno isto prepucavaju/vredjaju medjusobno, pa ne stizu da konkretno rade na problemu.
[ Lesli Eldridz @ 20.06.2009. 18:17 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Ovde je rec o necem drugom... Ja imam puno razumevanje za one koji kao ti izvode gradjevinske radove bez dozvole, jer ih je situacija naterala da rade tako kako rade.
Kakva situacija? Ovde se tako radilo oduvek i radice se i dalje, a ako se tebi to ne svidja, promeni narod, ko ti brani? Sto se mene tice, onaj ko poredi ove tvoje drugare sa kojima u zlocinackom udruzenju duvas u istu tikvu a koji prave te vase nadogradnje i ko zna sta jos sa onima koji prepravljaju krov ili slicno na svojoj kuci i ne traze za to dozvolu nije bas sasvim u redu sa glavom. Isto vazi i za ovo drugo. Taj sto menja svoj krov pa ne trazi za to dozvole od nekih majmina koji su se preko veze nabili u opstine nikome ne smeta, osim tim debilima koji napisali neke artije da mu uzmu pare bez razloga na milion nacina, a ovaj sto parkira bilo gde smeta svima i ponasa se kao divljak. Onaj ko mesa te stvari je isto.. da kazemo malo uznemiren. Sto bi onda nudio svoj penis u zamenu zakola, ako nije?
Citat:
Darko Nedeljković: ...ja bih tebe potpuno postovao kao dusebriznika za propise i zakone...
Nisam ja dusebriznik za zakone, nego za drustveno prihvatljivo civilizovano ponasanje. Mene za te vase propise i zakone ako su suprotni duhu naroda i duhu civilizovanog ponasanja zabole ama bas isto koliko i ne za lanjski, nego za onaj sneg od pre 100 godina. Sta su pisani zakoni uostalom, to je samo volja vladajuce klase napisana na papiru, reko Marks. Sad su lopovi vladajuca klasa, i normalno je da je njiam cilj da smisle sto vise nacina da opljackaju ljude "u skladu sa propisi" . Kad bi mogli, oni bi i vazduh naplacivali. Prepravljanje svoje kuce tako da nikoga ne ugrozavas je sasvim normalna stvar, bila od kad je sveta i veka, i bice do kad je sveta i veka, a parkiranje vozila, bilo da je to magareca zaprega ili najluksuznija limuzina, tako da zagradjujes prolaze i trotoare itd je anticivilizacisjko ponasanje koje treba i mora da bude iskorenjeno bilo kako. Nema to veze sa zakonima. Isto bih bio protiv toga da je negde gde je to glupo zabranjeno parkiranje.
I niko tebe ne pokusava da vredja, nego se ti ljutis sto se neko ne pravi blesav na vase nakaznosti pa ih pise. Dobro se zna kako se ovde nagurava u banke. Nema tamo ni jedan jedini koji je primljen cisto na oglas, ono, konkurisao pa ga primili, to vazi cak i za cistacice, nego su svi tamo ili tu dosli kroz partijske veze ili pomocu nekih drugih veza. To je javna tajna. Razlika izmedju mene i tebe je sto ja imam ugradjen kantar kojim se meri sta je ispravno a sta ne, a ti to nemas, nego je tebi ispravno ono sto vi napisete na neke artije da je ispravno, bez obzira koliko to bilo nenormalno. Ja ti rekoh, sto se mene tice, te vase nenormalne zakone napisite na okrugli papir sa rupom u sredini pa mi ih dostavite, moze za download, ali parkiranje ko gde stigne je primitivizam i divljastvo i to treba zatrt brutalnom silom, a kad neko bez neke tzv dozvole prepravlja svoju legalno sagradjenu kucu (pa i onu ilegalno sagradjenu) ne menjajuci spratnost i namenu objekta je sasvim normalna stvar, i ako u nekom zakonu pise drugacije, onda ne valja zakon i treba da se menja.
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 20.06.2009. u 19:56 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 20.06.2009. 18:20 ] @
Citat:
A da se ja nastanim u tvom komšiluku, ogradim prostor ispred tvoje zgrade i dovedem 20 svinja? Zvuči super?
Pa to ti ne bi proslo, posto je u mom komsiluku (centar grada) zabranjeno drzanje / gajenje svinja.
Mi pricamo o automobilima - svako ima pravo da ima auto, a onaj ko je pravio stambenu jedinicu, morao
je na to i da racuna - to se zove "planska gradnja" - bas kao sto na selu imas svinjce za svoje svinje ;)
[ Lesli Eldridz @ 20.06.2009. 18:32 ] @
Pa lepo je taj napravio, nago nije znao da ce doci vreme kad ce kamaradi pojedinih da na mestima gde je planirano 20 stanova dozidaju jos 50. Sta da radis, nije bio vizionar.
[ Srđan Pavlović @ 20.06.2009. 19:06 ] @
Pa to je tacno. Ali eto, u svemu treba razmisljati unapred i poceti na vreme.
Mislim, i u svetu se, doduse u bogatijim i razvijenijim zemljama, vec gradi
infrastruktura (i planira) koja ce odgovarati potrebama neke relativno dalje
buducnosti, i sve se vise misli na to. Jbg, mnozimo se.
[ Lesli Eldridz @ 20.06.2009. 19:12 ] @
Pa verovatno se ne raskopavaju centri gradova da se tu postavljaju ta nova infrastruktura, nego kad se prave nova naselja tad se postavlja. Tamo u svetu se i po nekoliko sati putuje do posla u centru svakog dana. U stvari, kao i svaka tema u Srbalja, i ova polako pocinje da polazi od nenormalnih stavova da ako nema mesta za parkiranje u centru grada, to nije problem vozaca, on je tu dosao, i kako be on ima be pravo da ima be kola, i ima pravo da ih ostavi negde be, on ce i da ih ostavi gde stigne, a oni be neka mu naprave mesto ako hoce a ako nece nista. E ne ide to tako, nego se zna gde se parkira i tacka. Ako nema tu mesta, vozi be u krug, trazi be, sigurno ima neka ulica gde mogu da se ostave kola tako da nikome ne smetaju. Kad ih tu ostavis, sta ti fali da malo ides peske do posla, to je zdravo. Ko to kaze da mora da se ostave kola na 50 - 100 m max od mesta na koje si posao?
[ Srđan Pavlović @ 20.06.2009. 19:27 ] @
Pa vidi, nema to veze sa "Srbljima" :) - ako ne isplaniras parking, imaces situaciju
kakvu imas. Prosta logika. A to da se ne raskopavaju centri gradova varas se,
cesto se planski ruse stara naselja i gradi potpuno nova infrastruktura koja ce da
odgovori potrebama sadasnjim, ili buducim.
Ali zato nema u svetu ko kod nas, ono zgrada u centru od 4 sprata, i onda dodje
neki privatnik sa kintom, i protivno svim pravilima opici jos 2 sprata iznad. Nit imas
garaze planirane, nit imas pritisak vode kako treba.... briga njega, izdaje to i uzima lovu.
Znaci, kojekakve "budzevine" na sve strane. Sta drugo ocekivati. Podmaze malo inspektora i eto.
A i nema svako vremena kao ti da pesaci bas mnogo do posla, ljudi rade naporno
i svaki slobodan minut radije odspavaju nego sto trose na pesacenje do posla (ne zato sto ne
vole da pesace, vec su premoreni).
A onda jedva cekaju da opet stignu kuci da legnu, a ne da pesace umorni od posla
do auta koji je parkiran 2 km od mesta gde rade.
Ali dobro, ja sam bio dugo u BG, i rodio sam se tamo, i odlucio sam da ne pristanem na takve
uslove zivota, tj, da odem odande, iako zivot tamo ima neke prednosti, ali eto - vise volim malo
mirnije okruzenje. I manje, gde mogu svuda pesaka.
[ Lesli Eldridz @ 20.06.2009. 19:52 ] @
Citat:
Kernel-1: A i nema svako vremena kao ti da pesaci bas mnogo do posla, ljudi rade naporno
i svaki slobodan minut radije odspavaju nego sto trose na pesacenje do posla (ne zato sto ne
vole da pesace, vec su premoreni).
A onda jedva cekaju da opet stignu kuci da legnu, a ne da pesace umorni od posla
do auta koji je parkiran 2 km od mesta gde rade.
To je njihova stvar sta oni vole, verovatno i drugi vole u drugim zemlajama, ali moraju da u cetru da koriste gradski prevoz i da putuju do posla satima. Sta mu fali, parkira kola negde gde ima mesta, a onda ode gradskim prevozom par stanica do centra, i onda nece biti problema. Mozda je to resenje, da se sagrade garaze negde oko centra i da se poveca broj linija GSP na tim relacijama.
[ Darko Nedeljković @ 20.06.2009. 20:12 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Mene za te vase propise i zakone ako su suprotni duhu naroda...
Sta ces suprotnije od zabrane parkiranja, jos u vreme Marka Kraljevica mogao si da parkiras Sarca gde hoces a danas bi mene na silu da nateras da idem pesice
Citat:
Tamo u svetu se i po nekoliko sati putuje do posla u centru svakog dana.
Pricas gluposti. U Nemackoj i Francuskoj se 100km predje za 20-30 minuta vozom. Ne znam odakle ti ideja da je "svet" pun ludaka koji se zaposljavaju na jednom kraju drzave a kupuju stan da drugom. No dobro, ima nade da nam sledece godine ukinu vize, pa da mnogi od nas po prvi put odu i provere da li je "prljavi kapitalizam" bas onakav kako su ga "drugovi" opisivali.
[ Lesli Eldridz @ 20.06.2009. 20:23 ] @
Gradovi se stalno povecavaju i sad ce bas neko specijalno za tebe da pravi parkinge u centru samo zato sto ste vi dosli ili se rodili kao novi stanovnici. Niko i nigde nece to da radi, a na tebi je da se ili prilagodis gradskom zivotu pa da parkiras kola tamo gde je u gradu predvidjeno mesto za parkiranje, ili ces da tog tvog motornog Sarca kao u Markovo vreme vezujes gde ti hoces. Ako ti se ne svidja da se prilagodjavas pravilima gradskog zivota nego bi da malo prilagodis grad sebi, ono, stavis kola gde hoces, bacas djubre gde hoces i to, nisi ti brate za grad, vrati se bolje u zavicaj, i tako si pisao da bi to voleo.
U celom svetu je normalno da se novodosli prilagodjava postojecem stanju u okolini u koju dolazi, samo se ovde kad neko dodje u novu okolinu trudi da postojecu okolinu prilagodi sebi i to mu cesto prolazi. Takvo neprirodno stanje jeste zbog toga sto vlast ne radi svoj posao, ali ne kako ovi misle, sto ne pravi njima parkinge, nego zato sto silom ne primorava ove koji se jos nisu prilagodini gradskoj sredini da joj se prilagode, svaki dan ih kaznjavajuci ako treba i oduzimajuci im privremeno sredstva kojima narusavaju pravila ponasanja u gradu, u ovom slucaju kola. Sistematski, svakodnevno, godinama.
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 20.06.2009. u 21:33 GMT+1]
[ pitikovski @ 20.06.2009. 20:43 ] @
Tako je u Atini, kada ti pauk odnese vozilo, ne mozes ga uzeti u narednih 14 dana + kazna.
[ Lesli Eldridz @ 20.06.2009. 21:39 ] @
Tako je verovatno u vecem procentu velikih gradova, a ovde nije tako iskljucivo iz politickih razloga. Pola Srbije se nabilo u Beograd, i ko god da je gradska vlast, nece da se zamera glasackom telu pa da krene da kaznjava primitivce zbog svega i svacega sto nije primereno gradskom zivotu, i da ih tako polako vaspita kako se ponasa u gradu. To je zato sto su i oni isto primitivci, negde na nivou ameba, lutke od krvi bez trunke ideje koje znaju samo za u se na se i poda se. I sve dok je tako, ovde ce biti divljastvo, bez obzira na parole "Beograd je svet" koje su isto pa samo pokusaj da se na silu dokaze starosedeocima (Europe) kako je i dosljak (Srbija) isto be deo Evrope, civilizacija be, svet be. Aha, kako da ne. Zato je ta zemlja u oboru gde ce i ostati sve dok ne pocne da se ponasa Europski pa da svoje probleme resava, a ne samo na recima da bude Europa a ovamo da proglasava razne kaubojštine za prihvatljivo ponasanje i "deo nacionalnog identiteta" koje i ako ne valjaju, kriv je neko drugi, a ne onaj ko ih radi. Sudija ih zaebo.
[ oporavak u banji @ 20.06.2009. 23:16 ] @
gledam danasnje vesti, kako nam je nam je narod, a posebno omladina lepo vozrasla i jos lepse vospitana:
ovi sto lepe nalepnice, nek prvo utreniraju 100m sprint ispod 11 sekundi, inace racunajte da vas NVO poslala na samaranje
[ Srđan Pavlović @ 20.06.2009. 23:48 ] @
Kad vidim ovako nesto, mogu reci da sam stvarno srecan sto radim u specijalnoj skoli.
[ Lesli Eldridz @ 21.06.2009. 00:18 ] @
Pravo da ti kazem, ovaj sa snimka je zreo da ga neko izbode. Takvi to traze, i obicno na kraju i dobiju.
Citat:
oporavak u banji: ovi sto lepe nalepnice, nek prvo utreniraju 100m sprint ispod 11 sekundi, inace racunajte da vas NVO poslala na samaranje
Pa oni nemoj da lepe nalepnice dok majmuni sede u kolima, a i ako ih majmun jurne, nek potegnu prvi kamen pa direktno u čelo. I gotovo. Ako hoce da budu civilizovani, neka kupe biber sprej. Bezanje od majmuna je prevazidjeno.
[ a1200 @ 21.06.2009. 01:55 ] @
Da je ovo uradio mojoj kevi, mislim da ga nebi zakrpili posle, bio bi invalid do kraja zivota.
Ovo je rezultat totalnog raspada drzave i svih sistema. Sto je najzalosnije, ova budala verovatno nije ni izbacena iz skole...
Mozda se resi na Grcki nacin, skidanjem tablica i bacanjem u jednu od hala na Beogradskom sajmu ?
[ Darko Nedeljković @ 22.06.2009. 12:47 ] @
Porediti Atinu i Beograd je kao porediti Boga i Šeširdžiju. Atina je odlično urbanizovan grad, dok je Beograd najvećim delom urbanističko ruglo. Ispravite me ako se nešto u medjuvremenu izmenilo, kad sam ja poslednji put bio u Atini tamo su bile ulice koje imaju i po 8 traka a automobili su se bezbedno kretali kroz grad brzinama ~100km/h, zato što na ulici nema pešaka - za njih su prokopani podzemni prolazi ispod ulica. To je sto se tice glavnih ulica, a poprecne su koliko se secam bile maksimalno u funkciji parkiranje sa obe strane i retka pojava je da se neko uopste sporednom ulicom krece izuzev kada hoce da se tu parkira. E, sad, ako neko pored svega toga hoce da se parkira na glavnoj ulici gde se vozi 100km/h, onda je sasvim u redu da mu se zabrani upravljanje vozilom i na duze vreme.
Stalno zaboravim da te pitam, ovo "be" predstavlja onomatopeju blejanja, ili neki intelektualni izraz koji ja ne razumem?
[ vladd @ 22.06.2009. 13:53 ] @
Porediti Atinu i Beograd jeste poredjenje dva neuporedljiva grada, pride jje Atina jedan svetski istorijski centar, bez premca.
A da je savrseno urbanizovana, nije, i imaju strasne probleme, ali se i bore sa doticnim.
Problem koji se izbegava je bahatost. I nalepnice su samo dobar pocetak. Mozda ne bi trebalo pocinjati veliku akciju dovaspitanja novodoslih "gradjana" takvom gandijevskom metodom, mozda bi metoda Atile bila efikasnija i brza, ali kao pocetak treba pozdraviti akciju.
Bahatost je sebicna samonagrada primitivca, koji je zamislio da je uspeo u zivotu i nasilno pokusava da iscenira priznanje okoline.
Ali je to ipak nekako tema za sociolosku patologiju.
Gradjani, da ne upadnem u zamku "normalan svet", i odgovorni gradski rukovodioci, treba da malo ostrije porade na problemu socijalizacije primitivaca.
Stekli su se uslovi, idealni. Nezrela demokratija, ekonomska kriza, pravi su momenti za ukidanje nekih gradjanskih prava idiotima, prilika da bahati uloze sebe za javne radove, da i zajednica u kojoj se bahato sepure vidi neku vajdu, neki napredak.
Naravno, usmereni, civilizacijski napredak, a ne pojedinacne zamisli sta bi bilo kada bi mi bilo.. udobnije..
Poz.
[ mmmilan @ 24.08.2009. 21:34 ] @
I sta se desilo sa akcijom?
Jel pokretac teme uzeo koju nalepnicu i zalepio na tudji auto?
Aj da malo ozivimo temu.
[ bttp @ 24.08.2009. 22:01 ] @
Dobio sam juče-prekjuče mejl-odgovor od njih da mogu da preuzmem nalepnice negde, ne znam ni ja gde, već sam i zaboravio da sam im slao mejl još onomad :)
[ reject @ 24.08.2009. 22:14 ] @
Zanimljivo je da parking servis i grad podrzavju akciju pri kojoj neka 'nepoznata lica',
obelezavaju i pri tom potencijalno ostecuju neciju imovinu.
Ako se neko ne propisno parikira, zna se ko je zaduzen da reaguje i kako, sigurno ne
neki balavi bilmez sa nalepnicom. Vidim li nekakvu budalu sa nalepnicom u okolini mog
vozila, majka ga mila prepoznati nece.
[ barakuda111 @ 24.08.2009. 23:30 ] @
Citat:
reject: Zanimljivo je da parking servis i grad podrzavju akciju pri kojoj neka 'nepoznata lica',
Ako se neko ne propisno parikira, zna se ko je zaduzen da reaguje i kako, sigurno ne
neki balavi bilmez sa nalepnicom. Vidim li nekakvu budalu sa nalepnicom u okolini mog
Slazem se da se zna ko bi trebalo da kaznjava za nepropisno parkiranje, ali posto je ovo crna rupa a ne drzava morace to da obavljaju obicni gradjani.
Taj lik koji lepi te nalepnice je verovatno opasno iznerviran takvim ponasanjem, pazi samo da nenaletis na nekog ko u dzepu drzi i neko oruzje za samoodbranu pa da ocita lekciju \/
Hehe... nije da branim policiju, ali nisam siguran da li za njih postoje
neki posebni propisi kada je zaustavljanje / parkiranje u pitanju... :)
[ Zoran Rodic @ 25.08.2009. 09:19 ] @
Ne kapiram zašto im je zalepio nalepnicu?
Pod jedan, tu inače nema mesta predviđenog za parkiranje a pod dva, nije li mu možda palo na pamet da su ostavili auto na mestu sa kojeg najbrže mogu stići do zgrade preko puta gde su po prijavi komšija dobili poziv da neko siluje staricu na trećem spratu.
Kakve bre nalepnice, gluplje nisam video odavno.
Objaviš broj telefona nadležne službe, pa građanin pozove ... i dobije 10% od naplaćene kazne.
Pa da vidiš kako bi se uredilo parkiranje.
I onako vrvi od žbirova.
[ zmau @ 25.08.2009. 10:32 ] @
Citat:
Pod jedan, tu inače nema mesta predviđenog za parkiranje
Pa ?
Citat:
nije li mu možda palo na pamet da su ostavili auto na mestu sa kojeg najbrže mogu stići do zgrade preko puta gde su po prijavi komšija dobili poziv da neko siluje staricu na trećem spratu
Mda, verovatno su do sad sve babe to trećim spratovima silovane, obzirom na to kolko često možeš da vidiš ovakvu situaciju.
Citat:
Objaviš broj telefona nadležne službe, pa građanin pozove ... i dobije 10% od naplaćene kazne.
Evo baš su raspoloženi da rade. Samo žive na Marsu pa nikad nisu videli zilion ovakvih situacija po gradu, pa čekaju da im neko javi.
I ko da im da 10% ? Ti ? Momci iz KRIOa ? Ili kako zamišljaš da oni srede da nadležni daju tih deset posto ? Jbt, kao da se obraćaš Dačiću lično, a ne momcima sa ulice koji rade ono što mogu, kad već država neće.
Znam i ja kako bih rešio problem da sam država, ne moraš ti da mi otvaraš oči.
Citat:
Vidim li nekakvu budalu sa nalepnicom u okolini mog
Evo već sam se usro.
[ japan @ 25.08.2009. 11:09 ] @
Citat:
reject: Zanimljivo je da parking servis i grad podrzavju akciju pri kojoj neka 'nepoznata lica',
Školski primer autentičnog srBskog junaka...
[ Horvat @ 25.08.2009. 11:20 ] @
lik s videa je bacio papiric na kojem je bila privremeno zalepljena nalepnica
sram ga bilo
a pandur nije parkirao ni na trotoar da zapreci put ljudima,a ni na zelenu povrsinu...
[ Challenger @ 25.08.2009. 11:40 ] @
^ Kako nije parkirao na trotoar? Btw. sto se silovanih baba tice, ukoliko su u nekoj "akciji", duzni su da ostave auto pod rotacijom. Ovde su verovatno u nekoj kafani/restoranu, odmaraju ljudi
[ Horvat @ 25.08.2009. 11:51 ] @
mislio sam u smislu da nije preprecio prolaz pesacima,kao mnogi koji se "zabiju" u zgradu direkt na trotoar
[ gargamel011 @ 25.08.2009. 13:12 ] @
Bespotrebna prepirka na ovoj temi, država da hoće to može lako da uvede u red,
prvo da omogući svima koji su došli kolima u uže gradsko jezgro da parkiraju
ne može. Ni u Londonu to ne može, tamo su uveli plaćanje samo ulaska u centar kolima i to je bilo ako
se ne varam 5 funti.
Znači svi kolima u centar da se parkiramo ne može, ali komunalnu policiju ili redovnu
policiju angažovati ali ne da bleje kao što sad rade nego određeni reon, pa ako nema intervencije,
kazne za nepropisno parkirana vozila i naravno kazna za nepropisno parkiranje jedno
100 evra (vezano za evro) i još neki negativni poen po novom zakonu o bezbednosti saobraćaja
dok se ne uvedemo u red.
Ovakvo BAHATO ponašanje vozača dirktna je posledica nepoštovanja zakona od strane
policije (države).
A ovi što prete očigledno su se prepoznali.
Mislim da ovakvim delovanjem ljudi koji pokušavaju da skrenu pažnju da u ovoj državi ne postoji sistem
kad neko treći treba da se uključi na ovaj način da ljudima bar malo utiče na savest, ali izgleda da nam nema
pomoći.
Opet ponavljam slažem se da ovaj posao treba da rade nadležne državne službe a ne pojedinci, ali nažalost ...
Jako kulturno odrađene nalepnice. Estetski dobro izgledaju. Možda nije ok lepiti pandurima nalepnicu, ali ipak je skoro počelo sa ovim, pa valjda treba da se prikaže kako nema milosti ni prema kome. Podržavam ove ljude što se na ovako kulturan način bore protiv bezvlašća, samovolje, bezobrazluka...
[ japan @ 25.08.2009. 14:04 ] @
Citat:
Horvat: lik s videa je bacio papiric na kojem je bila privremeno zalepljena nalepnica
sram ga bilo
BEEEEEEEEP!!! Try again!
Ne samo da nije bacio papir, što se lepo vidi na snimku (ne znam šta si ti to gledao), nego na pozadini nalepnice stoji sledeći tekst:
Citat:
Nalepnice lepite isključivo na zadnji deo nepropisno parkiranog ili zaustavljenog vozila
Ukoliko ste u mogućnosti, dokumentujte akciju slikom ili videom
Ne izlažite se opasnosti
Obavezno pročitajte kompletno uputstvo na adresi www.bahatoparkiram.com
Papirni ostatak od nalepnice sačuvajte i odložite u kantu za smeće
[ Horvat @ 25.08.2009. 14:56 ] @
pa...na snimku se vidi da je odlepio papiric,zguzvao ga u ruci...i dalje se ne vidi sta je s njim uradio jer je pomerena "kamera" ,mozda sam ja pogresno zakljucio da je bacio
ali osim ako nisi ti taj koji je lepio [ili bio pored istog],ne mozes sa stopostotnom sigurnoscu reci da li je bacio ili stavio u dzep :)
mozes pretpostaviti,kao sto sam i ja
[ burex @ 25.08.2009. 15:37 ] @
Citat:
Mda, verovatno su do sad sve babe to trećim spratovima silovane, obzirom na to kolko često možeš da vidiš ovakvu situaciju.
A ko si ti da telepatski saznaš da li je policija tu zbog hitne intervencije ili ne? Nisam ljubitelj naše murije, ali baš ćeš sada da očekuješ da policija traži parking mesto po gradu kada mora nešto hitno da obavi... Ne, ne mora da znači da su svratili na pivo i burek, to je samo tvoja debilna pretpostavka jer moraš da tražiš opravdanje za ovo 'určenje na YouTube-u. Svugde u svetu policija staje tako bezveze gde stigne ukoliko su tu po hitnoj službenoj dužnosti a nemaju mesta za parking.
Stoka koja ne ume da se parkira treba da dobije kaznu, a ne vašu nalepnicu, jer lepljenjem bilo kakvog materijala na tuđe vozilo se ponašate bahato kao i oni, i još usput očigledno nemate pojma da prepoznate propisno parkirano vozilo od nepropisnog. Kako vi radite "van zakona" da bi lepili te nalepnice, tako će da vam neko "van zakona" odvaliti jedan šamar kada vas uhvati na delu, iako bi za to trebao da ima puno pravo kada već vršite vandalizam nad njegovim privatnim posedom.
[ gargamel011 @ 25.08.2009. 17:03 ] @
Citat:
burex:Svugde u svetu policija staje tako bezveze gde stigne ukoliko su tu po hitnoj službenoj dužnosti a nemaju mesta za parking.
Razlika je što kod nas niko stajanje ne razlikuje od parkiranja, a oni su STALI direkt ispred SKC-a pa trčali do pola Resavske da tamo ne bi napravili zastoj!!! Baš to liči na našu
policiju, brine o svojim građanima. Trebalo je da vidiš kako se INTERVENTNA vozi kroz gužvu sa puta na šine pa sa šina kroz Karađorđev park pa sporednom ulicom na Slaviju
i to bez uključenih signalnih uređaja na vozilu (znači na intervenciji :-P).
[ Zoran Rodic @ 25.08.2009. 17:12 ] @
Pa znaš kako, da su, daleko bili išli da spasu nekog tebi bližnjeg ... sumnjam da bi se potresao i da su išli preko mene, a još manje bi te interesovalo gde su se parkirali posle toga.
[ gargamel011 @ 25.08.2009. 20:21 ] @
Znaš kako, postoji procedura kad idu da spasu meni nekog bližnjeg a i tebi, a njima ništa slađe nije nego da uključe sirenu i rotaciju kad god mogu,
a ovo je bilo čisto mangupiranje jer je neko od njih nervozan i mrzi ga da sedi u gužvi nego odoh ja preko parka!!!
(samo moje mišljenje jer ne mogu da shvatim da neko ide na intervenciju bez uključene zvučne i svetlosne signalizacije)
Da su bar uključili signalizaciju pa da čovek razume, IDU DA SPASU meni nekog bližnjeg a ovako je čisto mangupiranje,
a i kad idu da SPASU meni nekog bližnjeg bitno je da ne nastrada neko tebi bližnji, ali to i nije tema ovde.
Najbolje je po tvom mišljenju sedeti i pustiti ljude da se parkiraju gde hoće i kako hoće, u zakonu o bezbednosti saobraćaja treba ukinuti
kaznu za nepropisno parkiranje nego dozvoliti ljudima da se parkiraju gde hoće, na tramvajskim šinama u Bulevaru naročito, jer tamo nema
mesta gde da se parkiraju, na Gazeli u 15h naročito u petak, da bi gledali kako teče Sava,...
A svakom ko želi na neki način da skrene pažnju svima nama da treba da razmislimo kako se ponašamo, ne samo u saobraćaju nego uopšte
u životu, treba zakonom odmah zabraniti da žive jer ko su oni da ovde sprovode tako neke akcije.
Ti čoveče uopšte ne kapiraš poentu ovih likova, nije to nečiji hir (mada će u akciji verovatno biti i takvih koji će ovo zloupotrebiti)
već želja da malo razmislimo kad radimo neke stvari u saobraćaju jer veliki broj nama bližnjih svake godine nažalost zauvek nestane
zbog toga što većina o saobraćaju razmišlja (ili bolje reći ne razmišlja) kao ti i masa onih koji su se našli prozvani kad su se ljudi pojavili sa ovom idejom.
Uvek sam za to da državni organi zaduženi za ovu vrstu problema rade svoj posao, ali ako oni to ne rade onda PODRŽAVAM bilo koga ko će skrenuti ljudima
pažnju na ovakve pojave i pokušati da ostale pokrenu da razmišljaju da saobraćaj nije SEDNEM JA U AUTO....
[ Horvat @ 25.08.2009. 20:25 ] @
^^kakve ovo veze ima sa voznjom i bezbednosti saobracaja??
ako dobije nalepnicu,skrenuce se doticnom paznja da vozi bahato?
a ja mislio da je ovo vezano za parkiranje...
[ burex @ 25.08.2009. 21:40 ] @
Citat:
A svakom ko želi na neki način da skrene pažnju svima nama da treba da razmislimo kako se ponašamo, ne samo u saobraćaju nego uopšte
u životu, treba zakonom odmah zabraniti da žive jer ko su oni da ovde sprovode tako neke akcije.
Skrećanje pažnje nije protivzakonito, ali uništavanje tuđe imovine jeste.
[ reject @ 25.08.2009. 23:28 ] @
Citat:
barakuda111:Slazem se da se zna ko bi trebalo da kaznjava za nepropisno parkiranje, ali posto je ovo crna rupa a ne drzava morace to da obavljaju obicni gradjani.
Poceli su od izuzetno vazne stvari koja "mora" da se obavi. Cista sprdacina.
Ljudi, postoje delovi Beograda koji nemaju kanalizaciju, a problem je parkiranje. Sto ne odu
svi ti dusebriznici tamo pa blokiraju saobracaj dok se problem ne resi.
Citat:
Taj lik koji lepi te nalepnice je verovatno opasno iznerviran takvim ponasanjem, pazi samo da nenaletis na nekog ko u dzepu drzi i neko oruzje za samoodbranu pa da ocita lekciju
Lik koji to lepi je besposlen tatin sin koji se bori za ljudska prava i slicne stvari koje su ovde izumrle devedesetih,
inace bi bio previse zauzet da se seta unaokolo i lepi nalepnice. Jel znate nekog ko radi 10 sati dnevno i juri kola
po gradu?
Ko je opasno iznerviran takvim ponasanjem busi gume i radi ozbiljne stvari sa kolima i onda, ako ga ufate snosi
sve posledice svog cina. Da su u pitanju sline govori i cinjenica da lepe nalepnicu i beze, umesto da pozovu
parking servis, beleze tablice, sprece vlasnika auta da ode dok se kazna ne naplati i slicno.
Ajde da idemo po kucama i lepimo nalepnice "sirotinja", "lopov" i slicno.
Da se razumemo, propise postujem koliko god mogu i slazem se da se nepropisno parkiranje mora kaznjavati
veoma ozbiljno, ali da mi zabrinuti gradjani lepe neka gôvna po kolima mogu samo da protumacim kao pokusaj
da mi se vozilo otudji ili osteti, pa kako je ovo crna rupa od drzave i kako gradjani moraju sami da nesto
preduzmu, dovatim pajser pa da vidimo kome ce sta da se gde lepi.
[ zmau @ 26.08.2009. 17:14 ] @
Evo baš sam tebe čekao da mi kažeš šta je bitno a šta nije.
Kad sam kupovao kuću gledao sam da kupim kuću sa kanalizacijom. Pa gledaj i ti, a ne ja da rešavam tvoje probleme. I gledao sam da nađem kuću u pristojnom kraju sa pristojim upotrebljivim trotoarom. Al, gle čuda, hoću da se krećem i po ostatku grada/države, a da se pritom ne pentram po haubama. I eto, meni je mogućnost/sloboda kretanja stašno bitna stvar a ti me slobodno smatraj za razmaženog kolko god hoćeš. Al svoju konzervu nemoj da smatraš bezbednom na trotoaru, to ti je glupo.
Citat:
Jel znate nekog ko radi 10 sati dnevno i juri kola
po gradu?
Ja ih ne jurim (kao ni oni momci), al gde god krenem njih zilion se nacrta ispred mene. I tako slatko ostave onaj retrovizor, pa kako da im čovek odoli.
[ reject @ 26.08.2009. 19:15 ] @
Citat:
zmau: I eto, meni je mogućnost/sloboda kretanja stašno bitna stvar a ti me slobodno smatraj za razmaženog kolko god hoćeš.
Zali se parking servisu, opstini, skupstini, ko god da je nadlezan. U svakoj normalnoj
zemlji bi prva murija prekinula ovakve 'narodne akcije' jer niko nema prava da prcka
po tudjoj imovini. To ti je isto kao da sad recimo ekipa koja veruje da su bilbordi veliko
zlo i da truju narod krene da ih farba u crno sa nekom veselom porukom. Za dva dana
bi se oko bitnijih reklamnih mesta redovno setali panduri.
Realno mi ne smeta toliko sama nalepnica i nema teorije da je pokupim jer vodim
racuna gde ostavljam auto i smetaju mi budale koje blokiraju prolazak tramvaja,
cak bi bilo simpaticno da ovo sprovodi neko 'ispod zita' narodno udruzenje slobodara i
slicno, ali ovo je akcija koju podrzavaju ljudi koji su odgovorni za sam problem i
koji ocigledno ne zele da ga rese nego prave sprdacinu i zamajavaju nepismen narod,
plus sama akcija je besmislena, a moze i krv da padne.
Mislim, sta se desava kad na kraju svaki auto u gradu dobije nalepnicu? Nista, apsolutno nista.
Zanimljivo je sta ce biti sledeca 'gradjanska akcija'.
Citat:
zmau: Al svoju konzervu nemoj da smatraš bezbednom na trotoaru, to ti je glupo.
Svoju konzervu ne smatram sigurnom ni na putu. ;)
[ žutokljunac @ 26.08.2009. 19:25 ] @
A što se vi koji bi tukli ove ljude što lepe nalepnice uopšte nervirate. Ne parkirajte bahato, i nećete morati da odlepljujete nalepnicu.
Citat:
reject:
Zanimljivo je sta ce biti sledeca 'gradjanska akcija'.
Sledeća akcija će biti da se iskenjamo na haubu BMW-a X5, X6, i sličnih modela. Naravno, kad se bahato parkiraju. Zadovoljan?
[ Ivan Dimkovic @ 26.08.2009. 19:33 ] @
Imam i predlog za tu akciju praznjenja po BMW-ovima X5 i X6 (a sta bi sa Porsche Cayenne-om?) - da se naprave nalepnice "ne mozemo da kupimo, ali mozemo da se pokenjamo" :)
[ gargamel011 @ 26.08.2009. 19:35 ] @
Citat:
Horvat: ^^kakve ovo veze ima sa voznjom i bezbednosti saobracaja??
ako dobije nalepnicu,skrenuce se doticnom paznja da vozi bahato?
a ja mislio da je ovo vezano za parkiranje...
E zbog ovakvog razmišljanja nam i jeste puna država "kamikaza" za volanom.
U pravu si nema veza kad neko parkira auto na samoj raskrsnici on nije ugrožen
a ostali učesnici u saobraćaju? Pešaci koji prelaze preko pešačkog:
situacija, kombi parkiran na pešačkom prelazu i ti voziš 60km/h
i ispred parkiranog kombija izađe senilni penzioner ili dete koje se igra sa telefonom, ili ....
a ti ga nisi video od PARKIRANOG kombija. U pravu si ovaj u kombiju nije ugrožen
samo sedne u kombi i ode a ti!?
Ili još gore da ti iz sporedne ulice naleti pijani kamiondžija, ne daj bože, koga
ti nisi video od kombija, opet nije ugrožena bezbednost zbog kombija!!!
[ žutokljunac @ 26.08.2009. 19:43 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Imam i predlog za tu akciju praznjenja po BMW-ovima X5 i X6 (a sta bi sa Porsche Cayenne-om?) - da se naprave nalepnice "ne mozemo da kupimo, ali mozemo da se pokenjamo" :)
Pa ti reče da je Cayenne ženski auto, pa nije fora da kao džentlmeni to radimo damama. Možemo da kupimo, ali pametnije trošimo pare. :) Ne trošimo pare na džipove i zlatne lance. Ulažimo u kulturu. :)
[ Horvat @ 26.08.2009. 21:31 ] @
@gargamel video sam svakakvih debilnih parkiranja po bg-u [i pomalo i po ns-u] ,ali ovo sa fotke je :-|...ovo JESTE ugrozavanje saobracaja,direktno ,i kada sam pisao poruku koju si citirao,nisam ni sanjao o ovakvom scenariju...
tu ne treba nalepnica,tu treba da uleti kamion-mesalica direkt, s nekih 50km/h u njega...
[ mmmilan @ 26.08.2009. 21:37 ] @
Bolje mikser, pa da iskrene jedno 8 kubika betona na njega.
[ Horvat @ 26.08.2009. 22:38 ] @
pa da ostane zauvek tamo na raskrsnici,ne ne
[ reject @ 27.08.2009. 13:07 ] @
Citat:
žutokljunac:Sledeća akcija će biti da se iskenjamo na haubu BMW-a X5, X6, i sličnih modela. Naravno, kad se bahato parkiraju. Zadovoljan?
Vidite da sam dobro procenio akcijase.
Ovakve stvari se resavaju za mesec dana, a ako ljudi zaduzeni za to nece da rade svoj
posao treba da se sklone sa svojih pozicija. Nece da odu? Zna se sta onda narod radi,
samo sto je to malo teze, a moze i da se dobije pendrekom po bubrezima, pa je onda
laske lepiti nalepnice i bezati.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 13:30 ] @
Citat:
Možemo da kupimo, ali pametnije trošimo pare. :)
Yep, na nalepnice i karte za bus :)
[ jablan @ 27.08.2009. 13:59 ] @
Citat:
reject: Ovakve stvari se resavaju za mesec dana, a ako ljudi zaduzeni za to nece da rade svoj
posao treba da se sklone sa svojih pozicija. Nece da odu? Zna se sta onda narod radi,
samo sto je to malo teze, a moze i da se dobije pendrekom po bubrezima, pa je onda
Ovakve stvari se resavaju za mesec dana, a ako ljudi zaduzeni za to nece da rade svoj
Šta ti mene imaš da procenjuješ, kada sam već napisao da bih ja te džipčine maljevima. Lepo sam napisao. Ovo je suviše fino. Takvi znaju za red tek kada batina proradi ili kada osete po novčaniku.
[ Lavlja_Jazbina @ 08.05.2014. 08:20 ] @
Nema sta.Ovi rusi savesno sprovode akciju.
[ neca @ 08.05.2014. 09:22 ] @
Ja naleteo na ovo...imaju ljudi i android app...mozda se nekad i podigne svestn ljudima :) http://bahatoparkiranje.com/